oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. április 13. 06:30,  Csuklóztatás és teljes káosz 36 komment

2019. április 13. 06:30 Határátkelő

Csuklóztatás és teljes káosz

Az ember kínjában már csak röhög azon, amit a britek művelnek az utóbbi hónapokban. Nem mindenki, hiszen van, akinek ha nem is a bőrére, de a pénztárcájára megy a tökéletes bénázás, különösen, ha véletlenül bezuhant a bürokrácia lassan, de kegyetlenül őrlő malmai közé. Így járt ezzel Bandosz is, aki nem akármilyen történetet osztott meg velünk.

burokracia_3.jpg

„Meglehetősen depressziós állapotba kerültem a Brexit miatt. Egyszerűen nincs annyi pénzem, hogy megfizessek egy pszichológust, akivel megbeszélhetném, mi bajom a Brexittel vagy vajon van-e bajom egyáltalán, azaz miként hat rám. 

A viccet félretéve, eléggé összezavart állapotban vagyok, talán azért is, mert problémáim akadtak a brit Belügyminisztériummal. Már nagyon régóta itt élek, még az EU-bővítés előtt kaptam állandó lakhatási engedélyt – papíron. 

A papír azért fontos, mert Theresa May még belügyminiszter korában kitalálta, hogy a bevándorlók egy részének ellenséges közeget teremt. Azt is kitalálta, hogy egy biometrikus műanyag kártyára kell átvezetni a lakhatási engedélyt. 

Be is adtam az igénylésem, online (teljesen modern módszerekkel), majd megjelentem egy időponton, bemutattam a dokumentumaimat. Érdekes módon mindkettőért baromi sokat kellett fizetnem, összességében már majdnem 100 ezer forintnyi fontnál tartok – holott a jogom megvolt, azt csak át kellett volna vezetni egy papírról a kártyára. 

A slusszpoén az, hogy kb. 4-5 hónappal később érkezett egy levél, amiben azt írták, hogy nem áll a rendelkezésükre elég dokumentum, ami bizonyítaná, hogy Ön itt élt 2003 és 2013 között, holott stabilan itt éltem, az Európából leszakadó szigetországban. 

Nekem kell bebizonyítanom, hogy itt dolgoztam és adóztam – úgy, hogy közben már jó pár alkalommal költöztem és selejteztem ki dokumentumokat, mert nem fértem el tőlük. 

Most elkezdtem előkaparni a szükséges papírokat (már ami megmaradt és amit össze tudtam szedni), közben barátaim tanácsára ügyvédhez fordultam, aki szintén elég szép pénzt kért el azért, hogy megírjon egy levelet. Ott is vastagon fogott a ceruza. 

Mindez nagyon sértő, mert nekem egyszer már megadták ezt a jogot és most olyan, mintha újra bizonyítanom kellene. Most várom, hogy a hatóság pozitívan elbírálja a kérelmem, miközben azt írták, hogy ha nincs elég papírjuk, akár el is utasíthatják. Mindez a Brexit miatt van… 

A bürokraták bénázása 

Más kérdés, hogy azok, akik az uniós bővítés után érkeztek, talán egyszerűbben elintézhetik az ilyen ügyeiket, a settled statusra egyszerűbb beadni a kérelmet. Ez 60 font és van, ahol a munkahely kifizeti. 

Alighanem az történt, hogy nem gondolták végig az összes lehetőséget, ami azért sajátos. Az a probléma, hogy túl régóta élek itt. Abban hiszek, hogy valami kavarás még becsúszhat – nem rosszindulatból, hanem egyszerű bénázásból. 

Nagy sérelmem, hogy még egyetemistaként vettem egy NDK-gyártmányú gitárt, mai áron kb. 30 dollárért. Kiderült, hogy ez egy gyűjtői darab és ma már ér vagy 500 dollárt, az e-bayen is feltűnik néha. Felmerült, hogy esetleg el kell adnom, hogy a brit hatóságok bénázása miatt felmerült költségeimet állni tudjam. 

A végén még a történelmi NDS-s gitárom bánja majd a Brexitet. Itt valami nagyon nincs rendben… 

Ez itt nem a győzelemről szól 

Az országban hatalmas a zavar. Egy felmérés alapján a lakosság fele nagyon rossznak tartana egy alku nélküli Brexitet (azt persze a kutatás nem mutatja meg, hogy ezek ki akarnak-e lépni vagy sem). Nagyon sokan belenyugodtak és szeretnék, hogy végre megvalósuljon, de úgy, hogy az ország azért ne távolodjon el nagyon az EU-tól. 

A válaszadók negyede azonnal, minden alku nélkül, kőkeményen ki akar lépni az Európai Unióból. Mindkét oldalon vannak militánsan gondolkodók, tehát olyanok is, akik a referendumot el akarják törölni és újra akarnak szavaztatni. 

Én is azt gondolom, hogy jobb lett volna maradni, de ha az ország fele a kilépésre, a másik fele a maradásra voksolt, akkor muszáj valamilyen kompromisszumot kötni és ez csak valamilyen nagyon puha Brexit lehet. 

Ez itt nem a győzelemről szól, hanem arról, hogy egymást valahogyan figyelembe kellene venni és kiegyezni – ezt nem sokat hallom érdekes módon.” 

A beszélgetésből kiderül az is, hogy jön ide a világ legkisebb hegedűje, és hogy micsodák a Los Angelesben hallható, puskaropogás szerű hangok – szóval érdemes meghallgatni a teljes podcastot, ami most alig hosszabb, mint 10 perc, akár egy kávézás alatt is végighallgatható. 

A Los Angeles-London-Budapest-tengely korábbi adásait itt hallgathatod meg, és fel is iratkozhatsz a Határátkelő YouTube-csatornájára. (Mi több, iratkozz is fel!) Ha inkább letöltenéd a podcastot, akkor azt például ezzel a programmal teheted meg.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: podcast Nagy-Britannia Brexit Los Angeles - London - Budapest tengely

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3214761356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2019.04.13. 07:33:35

"Én is azt gondolom, hogy jobb lett volna maradni, de ha az ország fele a kilépésre, a másik fele a maradásra voksolt, akkor muszáj valamilyen kompromisszumot kötni és ez csak valamilyen nagyon puha Brexit lehet. "

És az a nevetséges, hogy most a parlament miatt nem valósult meg a puha brexit, holott a képviselők jelentős(ebb) része nem is támogatja a brexitet.
- Csakhogy, mondjuk a körzete viszont "brexitpárti" - És amilyen az emberi természet, újra képviselő akar lenni... - Mi képvisel hát?

Sorceress777 2019.04.13. 09:29:37

Örülök a posztnak és sajnálom az íróját. Már nagyon vártam, hogy az érintettek, tehát az ott élők is megszólaljanak a brexit ügyben. Én itt a német médiából értesülve, izgatottan olvasom a fejleményeket = ingyencirkuszt, az ott élők meg még csak meg se említik soha.

Platonica 2019.04.13. 10:44:42

@Sorceress777: Izgatottan olvasod az ingyencirkuszt? Hat pont ezert csinaljak, hogy etessek a (por)nepet... 'panem et circenses'.
Szerintem tok folosleges napi szinten kovetni, de tegye, aki raer;-)

Poszthoz: sajnalom a kalvariat, nem is ertem igazan, mi tortenhetett. Mi egyik hetvegen beadtuk a settled status kerelmet, rakovetkezo 8 napban meg is jott a visszaigazolas, sot a postan feladott dokumentumaink is. Pedig nalunk is kertek X ev plusz bizonyitekot, ami egyebkent tenyleg nevetseges, viszont pillanatok alatt foltoltheto volt.
Ja, es az egesz abszolut ingyenes.

puhacica 2019.04.13. 12:40:35

@Sorceress777: mert nincs mit mondani. a pre-settled statust megigenyelni 5 perc volt, a 65 fontot mult heten utaltak vissza, de marcius 29 ota egyaltalan nem is kell fizetni, ingyenes az egesz. az itt folyamatosan tolt riogatas is csak ingyencirkuszolasra volt jo, nekunk semmilyen extra igazolast nem kellett bekuldenunk. sot, baratnom pre-settled statuszra szamitott, mert meg nincs meg az 5 eve, megis settled statuszt kapott. tudom, hogy vannak, akiknek nem megy ilyen siman, de teljesen felesleges a feszultseget kelteni.
a hirekben meg minden nap mas van, sot, adott napon belul is, attol fugg, mit nezel/olvasol. egyet tudok, mindenkinek tele a toke az egesszel, csomoan csinaltatnak nemzetkozi jogsit, ujitjak meg az utleveluket a fel eves ervenyessegi szabaly miatt, es baromira nem orulnek az egesz hercehurcanak. kozben meg idiotak alljak el az aldi beszallitoi utvonalat, mert nem akarnak nemet ceget a Hazajukban. es hogy mivel alljak el? hat egy nemet gyartmanyu gepjarmuvel! :D

nyuszigonosz 2019.04.13. 12:45:48

@Sorceress777: Látod, milyen szépen megkaptad mindentudó kommenttárstól a tökéletes választ. :-)

@Platonica:
Szóval akkor mindenki, akit érdekel az, hogy mi történik a világban, na akkor az a pór nép.
Ja és akkor kimondottan ennek a nincstelen, vagyontalan, pénztelen, szegény, ágrólszakadt, toprongyos, koldus, földönfutó, vagyon nélküli, éhenkórász, csöves, jöttment - szóval pór népnek készítette és játssza el a brit politika ezt a színjátékot.
MIlyen jó is, hogy a brit politikusoknak nincs is más gondjuk, és ennyire törödnek a pór néppel.

Shanarey 2019.04.13. 12:48:21

Settled státuszt igényeltem, online a neten, mert az okos telefonomnak nincs NFC beépítve. Nekem elég ha a kártyám NFC. Online 10 perc volt, azzal együtt hogy a fénykép feltöltés okán megborotválkoztam. :-) A settled státuszra az igényemet elfogadták, csak az útlevelem kellett nekik, így azt beküldtem. Bizonyítanom más egyebet, nem kellett.

Dikusz 2019.04.13. 12:49:11

Vannak olyan papírok, amiket nem szabad kiselejtezni. Ezt a legtöbben saját kárukon tapasztalják meg az emberek.

Shanarey 2019.04.13. 12:51:56

@nyuszigonosz:

A"pór" népet lehet a legkönnyebbem megetetni a hülyeségekkel. A pór nép az, amely nem látja, hogy a kelet Európai népeket megállíthatják, de furcsamód a 3-ik világból özönlő tömeg mértéke, a brexit bejelentése óta emelkedik.

Shaktee 2019.04.13. 12:53:42

Kérek a gitárról egy képet Mr Bandusz :)

Shanarey 2019.04.13. 12:54:58

@Dikusz:

Én nem selejteztem ki semmi hivatalos papírt, 5 év alatt ami keletkezett, az bemászott a laptop táskámba.S ott is marad, mert semmi okom nincs rá hogy kidobjam.

nyuszigonosz 2019.04.13. 13:02:38

@Shanarey:
Ez így van, mivel mindig a tudatlan népréteget lehet a hülyeséggel megetetni. El is hiszik, es aztán már ök csapkodják az asztalt az éppen elhitt marhaságokkal.

Csak mintha Platonica úgy fejezte volna ki magát, hogy aki
ráér figyelni a híreket ezzel kapcsolatban, na annak a "pór" népnek van az ingyencirkusz.
De lehet, hogy én olvastam rosszul, amit írt.

Platonica 2019.04.13. 13:17:21

@nyuszigonosz: ha elolvastad, latod, az 'ingyencirkuszra' reagaltam a brexittel kapcsolatban. Es nem a brit politikusokrol, me'g csak nem is a brit mediarol volt szo, hiszen a kommentelo epp egy masik orszag izgatottan kovetett media hireirol nyilatkozott. Mindenutt etetik azt, aki ehes ilyesmire.

A vilag dolgainak kovetese nem egyenlo azzal, hogy belefulladunk a napi egymasnak ellentmondo, szenzaciohajhasz, szocseplesre epulo hirozonbe.
Szerintem erdemes szelektalni, perspektivat tartani, es akkor esetleg tisztabban latunk, meg nem kerulunk depresszios allapotba.

Platonica 2019.04.13. 13:18:13

@nyuszigonosz: Lasd fontebb, talan igy erthetobb.

Sorceress777 2019.04.13. 16:49:19

@nyuszigonosz: :-)))))
Tudod mit csinál egy nyugdíjas? Nézi a német közszolgálati tv híreit és olvassa a Süddeutsche Zeitungot és a Neue Zürcher Zeitungot. Mindezektől jó sok hülyeséget kap a fejébe. Egyébként élvezet nézni az angol parlamentet. Kifejezetten szórakoztató.

gabors 2019.04.13. 16:56:07

vegre valamit a BREXIT-rol is hallunk .... mar ANYIRA hianyzott "Londoniak" semmit nem akartak megosztani :-(((((((((((((((((((((((((((((

gabors 2019.04.13. 16:57:14

Ja nekem ma volt a happy tax day !!!

tsabus UAE 2019.04.14. 10:19:24

Anno ezt írtam a Brexittel kapcsolatban:
"- Ha ugyanolyan lesz továbbra is, akkor megvonjuk a vállunkat és éljük az életünket ugyanúgy.
- Ha kicsit nehezebb lesz, akkor éljük az életünket ugyanúgy, csak néha elhagyja a szánkat egy "rohadtál volna meg vén lotyó", vagy hasonló, Terkának címzett jókívánság.
- Ha sokkal nehezebb lesz, előkerül a kockás papír és megnézzük, érdemes-e maradni. Ha érdemes, maradunk, ha nem, akkor elkezdjük tervezni, merre tovább és megyünk. Ja, és ha maradunk, lásd előző pont, a jókívánságok tekintetében.
- Ha lehetetlenné válik a maradás (kicsi rá az esély), akkor megyünk az előre kijelölt ideiglenes lakóhelyünkre és ott kezdjük tervezgetni a hogyan tovább lehetőségeit. Közben, naponta háromszor, Anglia felé fordulva, felmutatjuk a középső ujjunkat."

Nos, a növekvő bizonytalanság miatt, annak ellenére is előkerült a kockás papír, hogy kvázi ugyanúgy éltünk, mint a referendum előtt. A papír azt mondta, jobb lesz máshol kivárni, míg lecsendesedik ez az egész. Már így is némi anyagi veszteséget kellett elkönyvelni - annak ellenére, hogy a házunkat még jó áron sikerült eladni.
A posztoló által említett hivatali packázás csak egy gyenge pont volt a negatív oszlopban, mikor a pro-, és kontra érveket gyűjtöttük. Ellenben, egy lehetséges többéves gazdasági visszaesés és annak pénzügyi és társadalmi következményei, már hangsúlyosabban szerepeltek. Ahogy az egyre nyíltabb ellenségesség is a külföldiek irányában. Főleg, hogy mi vidéken éltünk.
Összefoglalva: remélem, még a posztolónak, meg minden ott élő külföldinek pozitív a mérleg és ez a jövőben sem változik majd nekik...

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.04.14. 11:32:18

@Platonica: olvasd el figyelmesen: az történt, hogy 2003 óta ott él, tehát még a szabad bevándorlás előtt. Valószínűleg "más fiókban" vannak az adatai.
Nem szokatlan az információ elvesztése Britanniában. Nem rég jártak így a jamaicai bevándorlók, a nyugdíjasok folyamatosan szívnak, tavaly ősszel az NHS adatai tűntek el, vizsgálatokat kellett megismételni.

És azt hiszem, megfejtettem , miért lehetett ez a nép világbirodalom alkotója, hogyan nyerhettek a nagy háborúkban.
Ez a bamba nép mindent eltűr.

Etniez 2019.04.14. 11:32:26

Nekünk volt permanent residence card-unk, 2012-ben érkeztünk. Simán átkonvertáltuk az online appon keresztül ingyen settled status-ra, 6 órán belül jött a válasz, vasárnap. Mind a ketten NHS-ben dolgozunk, ezért tavaly novemberben tudtunk jelentkezni.

matalan1 2019.04.14. 11:32:42

Valamilyen erdekes utat valasztottal - en PR-t szereztem eloszor ahhoz nem kellett biometrikus adatot megadni. A PR 700 font volt. A PR megszerzese utan az allamolgarsag igenylesekor vesznek csak fel ujjlenyomatot.
Az uj settled status kerese ingyenes lett.
A papirok kozul mar csak a P60 nyomtatvany ami igazan lenyeges (a PR igenylesekor viszont egy nagy zsak papirt adtun be mi is)

Magam reszerol a brexitnek sem elonyet sem hatranyat nem latom, hacsak azt nem hogy lengyel boltokat nehezebb talalni, ahol eddig a turot es a savanyusagot vettuk:)

Grafschaft Glatz 2019.04.14. 11:32:56

Nem értem, miért nem tartanak új referendumot, simán megoldhatnák vele a problémát:
1) Az első referendumon főleg az öregek szavaztak a brexitre. Az elmúlt 3 évben viszont ezek közül sokan meghaltak ergo, ők már nem fognak a brexitre szavazni.
2) Az EU párti fiatalok közül sokan szavazóképes korba léptek, ők meg nyilván a brexit ellen szavaznának.
3) Sok eredetileg brexitpárti megunhatta az elmúlt 3 év bénázását, illetve a negatív gazdasági hatásokat és már másképp szavazna.

A 3 hatás eredőjeként jó esély van rá, hogy most más eredmény lenne. Az idő mindenképp az EU-pártiaknak dolgozik.

majkanni 2019.04.14. 11:33:06

Az hogy az angolok kb fele primitív, befolyásolható (ugyanúgy mint a magyarok fele, meg az emberiség fele) azt sajnos tudjuk. Az hogy éppen mit "akarnak" az emberek, csak a politikusokon múlik. Amit nem értek, miért nem állampolgár aki már ennyi idelye ott él?

Platonica 2019.04.14. 11:49:14

@Igazamvanvagyigazamvan?: Figyelmesen olvastam, lattam az adatokat, erre is irtam, hogy nem tudom, mi tortenhetett. Teljesen sima ugynek kellett volna lennie az atkonvertalasnak (mint tobb kf-i ismerosunknek az is volt).
(A mi sztorinkat a settled status-szal nem parhuzamkent emlitettem, csak annak jelzesere, hogy pillanatnyilag ingyenes es gyors az ugyintezes, pedig errol is mindenfele cikkek jelentek meg, hogy milyen kaotikus meg osszeomlott, stb.)

@majkanni: Mi is 14 eve elunk itt, de nincs tervben az allampolgarsag, mar van igy is 2 utlevelunk, igazabol nem latjuk elonyet egy harmadiknak.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.04.14. 12:28:26

@Platonica: hát, nem tudom, mennyire lesz gyors az elbírálás, 10 napja adtuk be, eddig csak a beérkeztét konfirmálták. Elvileg egyszerű, van perm. resident cardunk.

Rejtélyes 2019.04.14. 12:28:32

Appal 15 perc volt a regisztracio: utlevel scan, NFC, foto, NI szam megadasa, cim beirasa.
Par nappal kesobb jott, hogy elfogadva.
Ingyen.
Semmilyen dokumentumot se kellett sehova kuldenem, gepem elott ultem egesz ido alatt :)
NI-bol lejott, hogy mennyit dolgoztam, ezert P60-akkal se kellet problemaznom.

Platonica 2019.04.14. 12:48:38

@Igazamvanvagyigazamvan?: Nekunk ugyanaznap erkezett meg (par oran belul) a status outcome, amelyik napon a konfirmalas. Maga a jelentkezes vasarnap tortent, ra 8 napra hetfon reggel jott a konfirmalas, delutan meg a status outcome email. Gyereke' par nappal hosszabb volt. Permanent residence card-unk nem volt.

@Rejtélyes: Szerintem nekunk azert nem mukodott pusztan NI szam alapjan, hanem plusz doksikkal, mert maganzok vagyunk 10 eve.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.04.14. 14:00:33

@Rejtélyes: a confirm csak azt jelenti, hogy beérkezett, befogadták a kérelmet. Nem téged(-;

Jossarian 2019.04.14. 14:42:02

2003-tol ott elsz es nincs allampolgarsagod... Nincs tobb kerdesem

Tatai Katalin 2019.04.14. 15:47:42

legidősebb lányom 2002 óta él és dolgozik londonban ugyenez pepitában,mindent neki kellett bizonyitani, mintha nem tudnának semmiről sem, mintha nem lenne nyilvántartásuk, több mint féléven keresztül ment a bürokrácia, mire most kapta meg

Tatai Katalin 2019.04.14. 15:47:48

olyanok az angolok,mintha a kelet európaiak lennének a közelellenségek, mindenki mást szeretnék, rémisztőekl

M. Péter 2019.04.14. 15:49:33

@majkanni: A népszavazásig úgy tűnt, hogy állampolgárság nélkül is kényelmesen lehet élni, és ezen kívül az állampolgárság megszerzése fejenként kb. 1000 fontba kerül, ami azért sok embernek elég sok pénz. Egyes országok nem, vagy csak korlátozottan engedélyezik a kettős állampolgárságot, pl. Spanyolország, Hollandia. Dánia is csak 2017-ben engedélyezte.

Jan Kovalens 2019.04.14. 16:50:41

@Tatai Katalin: mi ebben a furcsa? A brexitszavazo számára a volt gyarmatok szolgakent viselkedő, "helyüket tudó" polgárai nem jelentenek egzisztenciális fenyegetést. Ellenben a kelet európaiak "el tudják venni a munkájukat".

majkanni 2019.04.14. 18:22:50

@M. Péter: Igaz nem volt olcsó, de szerintem megéri. Sokan máshogy állnak hozzád, ha nem "bevándorló" vagy.

Platonica 2019.04.14. 19:55:13

@majkanni: Es ez hogy mukodik? Ha vki mondjuk a neved, esetleges akcentusod miatt bevandorlonak nez, akkor gyorsan kozlod, de en am allampolgar vagyok?:-DD
Viccet felre, en nem vettem eszre, hogy hatranyt jelentene, hogy nem UK citizen vagyok:-)

M. Péter 2019.04.15. 20:12:55

@majkanni: Londonban megvertek egy fehér, született angol bankárt, mert oroszul beszélt telefonon egy ügyfelével.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása