oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. január 31. 06:30,  Magyar orvosi álom Ausztriában 67 komment

2019. január 31. 06:30 Határátkelő

Magyar orvosi álom Ausztriában

Klára nem nevezhető friss határátkelőnek, hiszen még a rendszerváltás környékén ment (némi hezitálás után) Ausztriába dolgozni. Döntése akkor (legalábbis saját bevallása szerint) hordozott némi kockázatot, de hosszú távon jónak bizonyult.

Mi a magyar álom szerinted? Halászlé paprikás csirkével? Osztrák életszínvonal? Három tenger mossa? És mi az álom abban az országban, ahol te élsz? És mi a rémálom? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

korhaz_agy_foto_pixabay_com_inspiri_1.jpg

„Még 1990-ben történt, hogy állást ajánlottak Ausztriában. Öt hónapig vonakodtam, ekkor azonban történt valami: a kedves magyar szomszédok feljelentettek, ezért megnéztem közelebbről is, mi az ajánlat. 

Kicsit zsákbamacska volt. Megkérdeztem az igazgatót, szükség van-e referenciára, ma is előttem van a legyintése. 

Így kezdtem, 3000 schillinges munkával, amit egy közös piaci munkában, vendégként való részvételért kaptam, illetve az utazás megelőlegezett árát fizették vissza. 

Meg is dicsértek, mint a legjobban dolgozót, hála a sok magyar kollégának, aki részt vett benne. 

Ebből az összegből meg tudtam nyitni a bankszámlát, ez volt ugyanis az előfeltétele a havi fizetés átutalásának, a fizetés első részét pedig már 15 nap után megkaptam. 

Október végén mentem megnézni a leendő munkahelyem, majd november 15-én újra, és december elsején már dolgoztam. 

Ügyelni nem kellett, mert előre be volt osztva a december, nem úgy, mint itthon, ahol az „újak bónuszaként” rögtön megkaphattam volna a karácsony-szilveszter kombót. 

Persze az is igaz, hogy a jövedelem felét Ausztriában akkor is és most is az ügyeletek adták. 

Akkor 10 ezer forint volt a magyar havi jövedelmem – a mai napig meg van a fizetési cetli -, ott az alap 15 ezer schilling lett, a havi négy ügyelettel együtt a fizetésem ennek a duplájára is felment. 

Ami a megélhetést illeti, az egyharmados ökölszabály (így fordítjuk mind a Daumenregelt, mind az angol thumb rule-t, nem hüvelyk (Matyi)ujjnak), azaz a bevétel egyharmada lakhatásra, egyharmada élelmiszerre, egyharmada pedig tartalékba megy, az én esetemben is bevált. 

Beilleszkedés: a nyelv… 

A beilleszkedés nem volt gond, gyermekkorom nyarait cseregyerekként az NDK-ban töltöttem, így jól tudtam németül. 

Az első vizitet egy felső-ausztriai dialektusban beszélő Oberarzt tartotta, egy szót se értettem. Gondoltam is, irány haza, de azután megszoktam az osztrák dialektusokat. 

Vele remek barátságban lettünk, tanítottam magyarra - még a tárgyas ragozást is tudta, amit kevés német ajkú sajátít el. 

Kérésemre minden nyelvtani hibám kijavította, így választékos szókincsem s majdnem hibátlan szó- és írásbeli készségem van, hobbiként a műfordítást is művelem. 

Nagyanyám az 1880-as években született, tőle azt a monarchiabeli szókincset, konyhanyelvet és Ausztriában ma is használt fogalmakat tanultam meg, ami ma is él az osztrák nyelvben, ezzel se volt probléma. 

… és a kollégák 

A szakmai elfogadás nagyon egyszerű volt, 16 év magyar orvosi praxis után, amikor is az ember megtanulja, hogy ebben a szakmában a legfontosabb a következetesség, frenetikus sikert hozott. 

Mind a kollégákkal, mind a nővérekkel (sok nemzet tagjaival) kifogástalan, összetűzésmentes kapcsolatom volt. Akadt pár renitens, akit meg kellett leckéztetni, elvégre a betegellátás nem játék. 

Sok hozzám beosztott Turnusarzttal ma is tartom a kapcsolatot, professzorok, saját praxisszal rendelkező orvosok lettek komoly egzisztenciával - Budapestre is majdnem mind ellátogatott. 

Rengeteg humoros pillanat volt a 21 év alatt, amire ma is mindenki jó kedvvel emlékszik vissza. 

2004-ben egy vadonatúj épületbe költöztünk, három rész épült egybe a Maria- Theresia korabeli kórház, az 50-évek kórháza s az új épület triásza Ausztria legszebb kórháza lett. 

Természetesen a családom: férjem s gyerekeim, akik a határátkelésből a legtöbbet profitáltak (2-3 nyelvet) velem s mellettem voltak, valamint anyám Budapestről sokat kiutazott segíteni, amikor ügyeletben voltam. 

Nyugdíj és ügyintézés 

A kollégák és a kórházi vezetés is a tenyerén hordozott egészen nyugdíjazásomig. A munkát 58 évesen fejezhettem be, az osztrák nyugdíjintézet a számítógépből 10 perc alatt megmondta a nyugdíjam várható összegét és a nyugdíjba vonulásom napját. A magyarok 3 évig szórakoztak rajta, holott 2001- ben mindent papírt lezártunk. 

Szuperlatívuszokban búcsúztattak, egy évi végkielégítéssel (ami egyébként 6 százalékot adózik). Magyarország havi 60 ezer forintos nyugdíjjal ajándékozott meg. De még így is jobban jártam, mint azok a kollégáim, akik 40 év munka után 95 ezer forintot kaptak havonta. 

Az osztrák orvos életét stabilitás (nem a „ma ez, holnap az”) és tisztességes megélhetés jellemzi. Az élet minden területe kiszámítható, az emberek kollegiálisak egymással. Enélkül nem is lehetne dolgozni, operálni, 24 órát ügyelni. 

A privát szféra tabu (miként az is érdektelen, hogy kire szavazol, milyen a politikai elkötelezettséged), viszont a szakmai kontroll és a szakma szabályainak betartása kötelező. 

Sok itt dolgozó magyar orvos csak részfeladatokat lát el, csak ambulál vagy csak szív ultrahangot csinál, mert fél egy kórházi osztályon való teljes felelősségtől, de így is relatíve jó jövedelemhez jut, napi 4 órás munkával. 

Bécsben a szív ultrahang ambulanciákat sok helyütt magyar kardiológusok látják el.”

(Fotó: pixabay.com/inspiri)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: egészségügy Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8714598094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2019.01.31. 07:49:46

Ez van sajnos.Grat! Jókor jó helyen.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.31. 08:07:24

Jobb. legalábbis anyagilag, egy gazdag magállamban orvosnak lenni, mint a félperiférián, ez tény.

tanato 2019.01.31. 08:57:59

@MAXVAL bircaman közíró: Szlovákiában is dupla orvosi jövedelmek vannak ráadásul Euróban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.31. 09:47:04

@tanato:

Elosztás kérdése. Tedd hozzá: ott kisebb a szociális fizetések köre.

tanato 2019.01.31. 10:39:30

@MAXVAL bircaman közíró: AZ biztos nincs annyi /ál/rokkantnyugdíjas.

fhdgy 2019.01.31. 10:53:46

@tanato: Álnyugdíjasokról nem tudok nyilatkozni, de rokkant(nyugdíjasok)akkal kapcsolatban van egy "érdekes" megfigyelésem, Ausztriát, Németországot illetően:

Nekem az az érzésem, hogy arányaiban sokkal több mozgáskorlátozottat lehet látni ezekben az országokban.

Lehet, hogy ez azért van, mert ezek az országok sokkal előrébb járnak az akadálymentesítés területén mint mi, tehet ott azokat is láthatod az utcán, a tömegközlekedési eszközökön, akiket itthon nem láthatnál.

A másik megfigyelésem az, hogy kirándulóhelyeken, vendéglőkben is több rokkant van mint nálunk. A kirándulóhelyekkel kapcsolatban valsz. igaz az előző magyarázat.

A vendéglőkkel kapcsolatban pedig, hogy aki ott rokkant, nem feltétlenül nyomorog, na ez már nagyon messzire vezető dolog.

tanato 2019.01.31. 11:09:19

@fhdgy: Más ott rokkantnak lenni mint itt.Ott azért odafigyelnek jobban hogy be tudjanak illeszkedni.

sZulamith 2019.01.31. 13:47:33

Jó magam azt mondanám, hogy nálunk a legnagyobb baj a kórházi orvosokkal, hogy politizálnak, aszerint megosztottak. Van rá tapasztalatom is, sajnos.

LittleG (uk) 2019.01.31. 16:47:52

58 evesen nyugdijba menni... es aztan a nyugdijbol megelni... nekem csak fantazia marad..

tanato 2019.01.31. 17:20:38

@sZulamith: Sajnos így van,ott is rombol az aktuálpolitika.

lüke 2019.01.31. 17:58:34

@fhdgy:
Ahol rehabilitáció van- orvosi ,társadalmi és szociális- ott jobb a helyzetük

lüke 2019.01.31. 17:58:41

Egy dolgot szeretnék hozzáfűzni,
1991- ben még!nosztrifikálnom kellett, 12 vizsgát
kaptam a nyakamba, amit fél alatt teljesítettem.
Sokakat korrepetáltam belgyógyászatból.
Ma nem kell vizsgázni, az eü- s diplomával

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.01.31. 18:30:19

@fhdgy: +1
minden koncerten és fesztiválon teljesen természetes, hogy a színpad egyik oldalán ott egy emelvény a kerekesszékeseknek, rámpástul.
és az északi országokban is komoly pénzeket öltek akadálymentesítésbe és ott is meglátszik.

illetve érdemes gyerekkocsit tolva közlekedni itt és utána Budapesten. jó, nem akarok mélyre ütni: railjeten ne szálljunk le közben más magyar pályaudvaron, mert még ahol lift van, ott sem működik.

rosszmájúság lenne tőlem: mintha e téren is még mindig Moszkva lenne az irányadó? ennyire nem számít az emberélet egy fogyó népességű országban?

fhdgy 2019.01.31. 18:46:48

@adamskij: Ugye nem kell erre különösebben mit mondanom?!

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.01.31. 18:49:42

@fhdgy: ó, dehogy. kíváncsi lennék persze Novák Katalin családügyi magyaranya kivételesen nem sorosozó véleményére is, de nyilván fontosabb az az öt migráns, aki a kerítés mellett táborozik.
el is múlt a családok éve további akadálymentesítés nélkül, végül is minek az? maradjanak otthon négy fal között.

fhdgy 2019.01.31. 19:00:14

@adamskij: Én mondjuk arra is kíváncsi lennék, hogy mire föl is kapott francia becsületrendet?!

gabors 2019.01.31. 21:49:35

erdekes !!

en magam is kb ugyanekkor dobbantottoam/leptem le/tantorogtam ki/ etc....

de en joval fiatalabb voltam ....

nekem azota van kb 34 evem .... kb. tudom hogy ez mennyi "magan" nyugdijjal jar az mega nem rossz DE NINCS meg eu bizti .... ha lenne mar mennek :-)

RedRum 2019.01.31. 22:52:27

@MAXVAL bircaman közíró: kizárólag kultúrális és politikai kérdés, hogy egy ország mennyire becsüli az oktatását és egészségügyét. Ez több száz éve mutyiland, és soha sem becsülte a fenti értékeket. Csak hangzatos szózatokban.

vándor madár 2019.01.31. 23:14:55

@LittleG (uk): "58 evesen nyugdijba menni... es aztan a nyugdijbol megelni... nekem csak fantazia marad.. "

A fiatalabb korosztálynak ez már Ausztriában sem így van, ott is, mint mindenhol, fokozatosan emelik a korhatárt. Európában kb. Ausztriában van a legjobb nyugdíj, ott biztosan nem halnak éhen és fagynak meg. De azt senki nem mondta, hogy el is kell menni 58 évesen nyugdíjba, csak akkor még lehetett.
www.neuespensionskonto.at/fragen-und-antworten-rechner.html

vándor madár 2019.01.31. 23:18:13

@lüke: "Ma nem kell vizsgázni, az eü- s diplomával"

Csak az EU szerződések hatálya alá tartozóknak ismerik el a végzettségét feltétel nélkül, mert jogszabály van rá. A harmadik országbelieknek végig kell járni a hadak útját.

RedRum 2019.02.01. 00:02:18

Az író egy másik Ausztriában dolgozott, mint én, van egy olyan érzésem.
A mai napig középkori kőfeudális az osztályvezetés. Innen örökölte Magyarország a mai napig hasonló szörnyű rendszerét is.
Ehhez kapcsolódik, hogy rengeteg a korszerűtlen továbbképezetlen "szakember" mert, egyrészt, pont mint Magyarországon, az értékes tudást nem szeretik átadni a szakképzés alatt (meg nincs is ennek szervezett kerete) másrészt nem is szeretik megtanulni, főleg, ha nem egy osztrákul beszélő tanítja. Csak adalékinformáció, a fentiek jobb megértéséhez, Ausztriában 2010 óta van olyan egyáltalán, hogy szakvizsga, az én szakmámban. Többek között ezért sem okoz nagy gondot Magyarországról munkába állni ide. Máshová sokkal nagyobb óvatosság ajánlott, sokaknak tört bele a bicskája egy civilizáltabb országba.
No, meg a fentiek miatt lépnek le a fiatalok innen is külföldre. Igen itt is komoly gond az elvándorlás.
A kórházak /ügyeletes "kollégák" között ugyanaz a betegküldözgetés /lerázás /leordítás a divat, mint Budapesten, ugyanazzal az arroganciával.
Az alapbiztosított beteg várhat, ha egy kiegészítő /extra biztosított (esetleg vastag borítékú - igen, itt is van ilyen) sonderklasse(ez a hivatalos elnevezése) bukkan fel, bizony még akkor is, ha egyértelmű a sűrgősségbeni különbség.
Stb. Stb.
Csak kicsit árnyalni akartam a képet. Igen, osztrák nyugdíjasnak mindenféle adatok szerint jó lenni. Rokkantnak is Ausztriában kell lenni. Ha megismerik az embert, ha tényleg nagyon jól végzi a munkáját, egyenes, tisztességes, és nem az üvölt róla, hogy minél gyorsabban minél többet akar keresni, elismerik, és ez előre fogja vinni, nem úgy mint Magyarországon, ahol ez a garantált út balek megjelölés felé. Így pl valóban kialakítható egy jó munkavégzési klíma. De, nincs kolbászból.

Measurer 2019.02.01. 09:07:58

@fhdgy:
úgy tűnik, a frankofon hátterű államtitkár asszony veszi át Trócsányi helyét a francia kormányzattal való informális kapcsolatok tekintetében.
frederic-petit.eu/index.php/2019/01/29/retour-sur-mon-passage-a-budapest/

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.01. 09:08:04

@RedRum:

Nem sok értelme van az oktatásba sok pénzt ölni, ha az eredményét elszipkázza a nyugat.

midnightcoder2 2019.02.01. 09:08:33

Ha mi is kihagyhattuk volna a 40 év szocializmust és a gengszterváltást, akkor mi is így állnánk.

lüke 2019.02.01. 09:08:47

@vándor madár:
Igen ezt kihagytam a cikkből, a vizsgálat, ami korábban más volt
- 1970 években érettségizni kellett
- 90- s években megszabták a vizsgálat
( amilyen tárgyból Ausztriában több óraszám volt ,mint MO- n ,azt fel kellett venni)
- 2000- s években az egész medicina volt,multiplex choice- ként
Persze pl volt olyan magyar miniszter, kinn akart dolgozni, de nem fogadták el a diplomáját, mert SZU - ban végzett, s az MO- n nosztrifikálta
Perzsák, szírek, oroszok, szerbek ,Bulgária stb vizsgáznak!

tanato 2019.02.01. 09:15:46

@lüke: Bulgária?Nem EU konfort diplomájuk van?

Platonica 2019.02.01. 09:50:34

En nem szeretnek 58 eves koromban nyugdijba menni, bevallom. Sokkal inkabb azt szeretnem, ha folytatni tudnam a most is flexibilis idobeosztasu munkamat, ameddig csak tudom, Mondjuk fokozatosan eltolni a munka-szabadsag aranyat, de magat a melot (amit szeretek), nem feladni. Mindketten igy gondoljuk a ferjemmel, szoval nalunk a 'va'gya'lom', hogy fizikailag, szellemileg minel tovabb stabilak maradjunk, es sajat dontes legyen, meddig folytatjuk a munkankat.

Richard Gaal 2019.02.01. 11:58:51

@MAXVAL bircaman közíró: "Nem sok értelme van az oktatásba sok pénzt ölni, ha az eredményét elszipkázza a nyugat."
El tudnád sorolni az okokat, amiért a Nyugat ezt meg tudja csinálni?

bluesjam 2019.02.01. 11:59:33

....jaj,de szép !!...............wunderbar !!.........

lüke 2019.02.01. 11:59:46

@Platonica:
na Ja
40 évi éjszakázás ( az osztályvezető is ügyelt) után nekem elég volt, most a hobbiaimat gyakorlom,+ 5 unoka, s újabb határátkelesre készülök, miután most megtanultam olaszul, igaz ,UNESCO által küldött ,audiovizuális francia anyagot tanító gimnáziumba jártam

vándor madár 2019.02.01. 12:02:04

@Platonica: "es sajat dontes legyen, meddig folytatjuk a munkankat."

Az államilag szabályozott munkakörökben gyakorlatilag sehol nem saját döntés, hogy meddig folytatod a munkádat.
Általában 70-75 év a maximum. Privátban esetleg lehet folytatni, de ki akar egy 80 éves orvoshoz járni? A tv-ben már láttam ilyet, én biztosan nem mennék oda.
És pl. egy 70-80 éves bíró ítélőképessége sem biztos, hogy megfelel a normának, úgyhogy ott is van korhatár, általában 70 alatt.

vándor madár 2019.02.01. 12:08:50

@tanato: "Bulgária?Nem EU konfort diplomájuk van?"

Az eredeti jogszabály 2005-ös, abban még nem voltak benne, de 2007 óta nekik is "konform" a végzettségük.

Ez a 2 irányelv szabályozza az elismeréseket:

2005/36/EK és 2013/55/EU .

eur-lex.europa.eu/eli/dir/2013/55/oj/?locale=hu

lüke 2019.02.01. 12:10:26

@tanato:
de ,mióta benn vannak igen
2 bulgárunk volt, ők meg nosztrifikáltak

lüke 2019.02.01. 12:10:26

@bluesjam: az, a Caberet
@RedRum: igen másikba;
itt a diri előbb volt festőművész , azután orvos,más volt a hangulat, s kicsi a kórház
a profunk pedig vaskezű , ez pedig összekovácsolta a népet

lüke 2019.02.01. 12:10:26

@vándor madár:
MO- n a O( kör)tanár 70 felett a harmadikra is felmegy a táskával Mari néninek receptet írni
Ausztriában 67 évesen le kell köszönni!

Platonica 2019.02.01. 12:27:56

@lüke: Megertelek. Viszont ha addig se tul durva a terheles, akkor nem feltetlenul akar az ember kiszallni belole. Igazabol ugy erzem, a jol passzolo, orommel vegzett, nem tulzasba vitt munkanak megtarto ereje van. Aztan, lehet, ha unokaim lesznek, majd maskep gondolom:-))

Platonica 2019.02.01. 12:30:53

@vándor madár: Mi maganzok vagyunk. Amugy nem 80 eves korra gondoltam, addig tuti nem is fogok elni.
Azert az 58 es 80 kozott meg van par aktivitasra alkalmas ev:-)
Itt tobben is locum-oznak idosebb korban, szinte csak 'hobbibol', amennyit elbirnak, es amennyi jol esik.

Platonica 2019.02.01. 12:42:33

@Platonica: egy vesszovel kevesebb es egy -p-vel tobb(=maskepp), bocsanat.

lüke 2019.02.01. 12:49:47

@Platonica:
(nem kell exkuzálnom magam)
orvoslás NY - Európában min heti 1 ügyelettel jár, MO- n adjunktus fölött nem ügyelnek.
Az ellátás minőségen meg is látszik, kinn a felvett beteget 2 órán belül szakorvosnak kell látnia

Platonica 2019.02.01. 13:07:26

@lüke: Miert kellene exkuzalnod? Ezt nem ertem.

Hat itt Angliaban sajnos szinten nagyon gyakori, hogy nem szakorvos ugyel, mondhatnam ez a tipikus. Persze vannak bizonyos szakmak, mint pl A&E, ahol mas a helyzet.

vándor madár 2019.02.01. 13:40:33

@lüke: "Persze pl volt olyan magyar miniszter, kinn akart dolgozni, de nem fogadták el a diplomáját, mert SZU - ban végzett, s az MO- n nosztrifikálta"

Ez a végzettségek nem elismerése Nyugaton egészen az utóbbi időkig szinte mindenhol így volt, csak az EU bővítése és az égető munkaerőhiány lazított a helyzeten.
Nyugaton az az első számú diszkriminatív intézkedés, hogy ezzel kizárnak a munkaerőpiacról és mehetsz segédmunkásnak. Mondjuk neked szerencséd volt, hogy néhány kiegészítő vizsgával megúsztad. Én Németországban láttam a tv-ben, hogy orvosok Horvátországból meg Romániából az öregotthonban voltak segédápolók. És olyan magyar szakorvosnővel is megismerkedtem a vonaton, akit Svájcban sehova sem vettek fel, úgyhogy ő Mo-n dolgozott, hogy egyáltalán kapjon nyugdíjat, míg a férje a gyerekekkel Svájcban élt.

A propos nyugdíj...
"16 év magyar orvosi praxis után" ... "Magyarország havi 60 ezer forintos nyugdíjjal ajándékozott meg" és "A magyarok 3 évig szórakoztak rajta, holott 2001- ben mindent papírt lezártunk."

Utána jártál ennek, hogy korrekt módon került megállapításra a 60 ezer forintos nyugdíjad?
Magyarországon 16 év biztosítási időd volt összesen vagy erre még rájön a 6 év orvosi egyetem, tehát 22?
Azt persze figyelembe kell venni, hogy sem a tanulmányi időre, sem a gyesre nincs kereset, úgyhogy azok rendesen lenyomják a nyugdíjat, bármennyire is biztosítási időt növelő faktorok.
Ha pedig a 16 évből jön le a 6 év tanulmányi idő és a gyes a gyerekekre, ha azt egyáltalán igénybe vetted, akkor meg még 10 évet sem éri el az effektiv kereseti és nyugdíjjárulék fizetési idő.
Ezen kívül, ha esetleg 16 év biztosítási időd volt összesen Mo-n, az nem is nyugdíjra csak résznyugdíjra jogosít, mert nincs meg az előírt minimális 20 év, úgyhogy még kevesebb pénz jár.

Az nem jelent semmit, hogy a papírok 2001-ben rendben ott voltak a Nyugdíjbiztosítónál, attól ők még nem számolták ki a te majdani nyugdíjadat, mert ők nem dolgoznak feleslegesen. Azóta számtalan jogszabályváltozás volt és meg is lehet halni, úgyhogy teljesen feleslegesen dolgoznának. Kb ez miatt az igényt is csak 30 nappal az esedékesség előtt lehet benyújtani.

Először is Mo-n a rendszerváltás után totális káosz volt a Nyugdíjbiztosítónál, mert a munkáltatók őrizték vagy éppen nem őrizték a dokumentumokat. Évtizedekbe került nekik, mire valahogy digitalizálták és müködik a rendszer. Abban sem vagyok biztos, hogy a jelenlegi szoftverük képes azt a százezernyi feltételt és jogszabálymódosítást, ami Mo-n van, korrektül nyomon követni.

De Mo-n vannak más problémák is nyugdíjszámítás ügyben. Először is napra számolnak, nem hónapokra, mint máshol, így már eleve (feleslegesen) sok munkájuk van. Az régi kereseteket valorizálni kell, az is elég meló, sőt még azt is el tudom képzelni, hogy az ilyen régi kereseteken alapuló igényeket manuálisan számolják, ugyanis Mo-n alapból már csak az 1988 utáni keresetekre jár nyugdíj.
Ráadásul az igazolásokról is még két igazolást kérnek, úgyhogy azzal is képesek elhúzni éveket. Annak, aki még külföldön is szerzett biztosítási időt illetve nyugdíjjogosultságot, annak a részére onnan is be kell várni minden papírt, ez EU előírás. Ha abban valamit nem értenek vagy ugyan értenek, de nem akarják elhinni, akkor az miatt kezdenek el levelezgetni, más meg szarik a fejükre, mert elegük van az idióta kérdéseikből és nem válaszolnak.

Egyébként nálad nem az az eset állt még elő, hogy te akkor az életkorod alapján még nem voltál öregségi nyugdíjra jogosult Mo-n, mikor azt Ausztriában már megkaptad?

tanato 2019.02.01. 14:04:09

@lüke: @Platonica: Kórházban már nem dolgoznak 70-80 évesek,de alapellátásban,szakrendeléseken nagyon sokan.Szakrendelés az nagyjából irodai munka azt minden nehézség nélkül meg tudja csinálni akár egy jó karban lévő 80-as is.Az alapellátás kicsit fogósabb,bár ha nem lakótelepi övezetben van a praxis,ellátható,nem olyan sűrű már a házhoz járás,receptet meg már géppel írunk és jön érte a hozzátartozó .
Ha hirtelen kiszednénk a 70 felülieket beomlana az ellátás.Az alap is meg a szakellátás is.Vidéken azonnal ,nagyobb városokban kicsit később.

tanato 2019.02.01. 14:31:01

@vándor madár: Így van,ha kevés van valamiből vagy valakikből mindent elnéznek csak jöjjön már dolgozni,ha meg sok van,minden módon keresztbe tesznek.Azt tényleg leírták hogy az ausztrálok anno levizsgáztattak egy kelet-európai disszidens profot abból a könyvből amit ő írt.

vándor madár 2019.02.01. 14:57:17

@tanato: "Azt tényleg leírták hogy az ausztrálok anno levizsgáztattak egy kelet-európai disszidens profot abból a könyvből amit ő írt."

Sok profnak a könyvét és az egyéb publikációit az asszisztensek írják, úgyhogy én ezen nem csodálkozok annyira.
De pl. Svájcban előírták egy évtizedek óta ott élő 70 feletti, állampolgárságért folyamodó német férfinak a német nyelvvizsga letételét. Mondjuk előbb nekik kellene megtanulni rendesen németül, de a hülyeség nem ismer határokat.

Platonica 2019.02.01. 16:09:36

@vándor madár: Hogy ki mit irt, annak nem sok koze van szerintem a vizsgaztatashoz. Most is eleg merev es szigoru a bejutasi rendszer az Aussie-khoz eu teren.

vándor madár 2019.02.01. 16:28:21

@Platonica: "Most is eleg merev es szigoru a bejutasi rendszer az Aussie-khoz eu teren."

Én sehol nem említettem egy szóval sem, hogy annak valami köze is lenne a vizsgáztatáshoz, hogy ki mit írt. Jelen esetben nyilván egy egyedi esetről volt szó, amiben meg kívántak győződni a valóságról.
Egyébként pont az angolszász országokban divat, hogy semmit nem fogadnak el, mindenről kell a "proof of ..." Így például mutogathatod te nekik az ékes európai egyemi okleveledet, megy a kukába, ha nem küld maga az egyetem egy hivatalos "Transcript of records"-ot róla.

Ami pedig a bejutási lehetőséget jelenti Ausztráliába, teljesen más (volt) a bejutási rendszer valahova politikai menekültként, mint immigration által, úgyhogy a kettő nem hasonlítható ösze.

Platonica 2019.02.01. 16:42:45

@vándor madár: Nalunk sehol se kertek a transcript-et.

En pedig nem hasonlitottam a pol. menekult vs immigration statuszt;-))

De szerintem (tippelek), nem arrol akartak meggyozodni az illeto tk.ironal sem, hogy o irta-e, csak siman neki is ugornia kellett a mindenkire vonatkozo vizsgarendszer kovetelmenyeit. Erre irtam, hogy nincs koze a ket dolognak, i.e. nem kiveteleznek akkor se, ha ilyen-olyan credential-t fel is tud mutatni vki.

Amugy egyetertunk:-)

Buchhalter 2019.02.01. 18:24:01

@vándor madár: jelenleh az ügyészek,bírók 65 évesen nyugdíjba vannak küldve.Jogi pályán telítetettség van.Az orvosk kaptak felmentést,de 75 évesen ott is küldik őket el.

Buchhalter 2019.02.01. 18:25:23

@tanato: a János kórházban pont a héten találkoztam egy 70 feletti dokival.Igaz ő valami szaktekintény volt.Adjunktus talán?

tanato 2019.02.01. 21:19:42

@Buchhalter: Ritka dolog,kórházban ritka,mert nagyobb a fizikai terhelés mint egy rendelőben.

Buchhalter 2019.02.02. 09:00:47

@vándor madár: a felső linked egy kormány által birtokolt média felület.Ha 40 000 emberrel kibasznak folyamatosan annak már óriási botrány visszhangja lenne.Pár hete egy német cégnél dolgozom,vannak építőiapri munkásaink .Már azért megbűntettek minket,hogy az építés vezető mérnök fején nem volt sisak és 2 dolgozó nem volt bejelentve az osztrák adóhatósághoz. 12 ezer euróba fájt.A cikk abban is hazudik ,hogy "olcsó" a hústermék Németországban .Hát az bizza minimum a duplája a hazainak.Szerintem a számokat redukáld le a 10 %-ra és akkor cirka valós a probléma.Pár ezer szerencsétlen akik a gyanúm szerint betanított buta tökök.Aki kimegy Németbe 4-6/€ órabérért és nem néz utána hogy mennyi a szállás ,rezsi ,kaja az inkább magával számoljon el.Valószínűleg azt sem tudják mi az a a Arbeitsvertrag.

lüke 2019.02.02. 09:37:02

@vándor madár:

Védelem:
korábban Ausztria védte magat a külföldi orvosoktól
- kis ország, kis tudósok, belterjesség ld. MO, nekik ugyan nincs Káslerük-
ezért az EU előtt csak állampolgársággal kaptál szakorvosi elismerést
Ma a németek besöprik az osztrák prof. kinevezéseket,jobb
kvalifikációval, több orvosi iskolával, szélesebb körű publikációval,dühöngenek
persze, így nem lehet káslerség

ad nyugdíj:

Utána, 3 évig harcoltam,:) ,míg a nemzetközi osztály vezetője felhívott és megkérdezte: -így most meg van elégedve?
Gyesen nem voltam egy napot se, egyetem alatt szültem.
A hatod évből a 3 hónapot levették volna!- bemutatott leckekönnyvvel- Akkor a “ cseledkönyv” szept.1- től aug. 31- ig tartott,ma csak június 1- ig.
Gimis koromban 2 hetet dolgoztam , azt is hozzáadták!
Az osztrák “ Stichtag” 58 éves koromra jött ki, de a magyaroknál 59 évesen mehettem ,így akkor mentem el nyugdíjba.(- 1 év ,60 volt a korhatár)
Az osztrák orvosi kamara 20 ezer €- s idő vásárlást kért, visszamenőleg,amit be is fizettem, de erre is volt adókedvezmény.Ezt az orvos kamarai nyugdíj kivánta, amit csak 60 évesen kezdtem megkapni.

tanato 2019.02.02. 10:17:47

Minden nyugati orvosi kamara védte a tagjait a külföldi orvosoktól nehogy leszorítsák a bérüket.Régebben.Időközben viszont minden államban az eköregedő társadalom miatt többszörösére nőtt az orvosi/és egyéb eü./ munka mennyisége./Nyilván :Százezer 82 éves személy eü.ellátása sokkal több ráfordítást ha akarom orvosi és más/nővéri gyógyszerészi gyógytornászi stb/ minkaórát igényel mint százezer 28 éves személyé.És az általános elöregedés miatt minden államban egyre több a 82 éves és egyre kevesebb a 28.
A lényeg az hogy mostanság meg a anyugati orvosok is sírnak mint a szopós malac a túlterhelés miatt./persze nemcsak ott mindenütt,nálunk is K_Európában ugyanezért/és nagyon agresszív toborzási kampányt folytatnak K-Európában hogy menjenek nyugatra dolgozni az orvosok/és egyéb eü. dolgozók,idősápolók,nővérek stb/csökkentendő a túlterhelést.
Szóval régebben sem az orvosi kamarák nem láttak az orruknál tovább,sem a nemzeti kormányok és nem bővítették az orvosképzés létszámát jelentősen,egész egyszerűn nem akarták tudomásul venni azt ami már akkor is látható jelezhető volt,az általános elöregedést és ennek eü és szov. következményeit.

lüke 2019.02.02. 12:39:48

@tanato:
Az USA jól jár el > ECFMG,www.ecfmg.org/
a betegeket védi a képzetlenektől ;nivellálja az amerikai képzést,
- 10 évenként le kell vizsgázni- aki tud ,jöhet

vándor madár 2019.02.02. 12:46:56

@Buchhalter: "a felső linked egy kormány által birtokolt média felület."

Én nem tudom, hogy milyen médiafelület ki által birtokol, mert én ilyennel nem foglalkozok. De attól még ők is írhatnak valós dolgokról. Ha pedig eleget éltél volna Németországban, akkor tudnád, hogy sajnos nagyon is létező dolgokról írtak.
Nem csak 40 000 emberrel basznak ott (is) ki folyamatosan, hanem minden bizonnyal milliókkal.
Az ilyen dolgokról szokott lenni a tv-ben is adás, hogy mi megy a csomagküldő szolgálatoknál, a húsgyárakban, az öregotthonokban, idősgondozásban meg máshol. Mint tudjuk, minden csoda 3 napig tart, ez is úgy van. Van hirtelen nagy felzúdulás, oszt utána nagy csönd.
Egyébként nagyon figyelemre méltó a kiskapú, amit a német törvényhozók meghagytak a legális kizsákmányolásra, amivel az oly rendes német munkáltatók néhány szemétláda Kelet-Európai dögkeselyűvel karöltve teszi tönkre az emberek életét. Németországban bevezették a minimálbért, de ez nem vonatkozik azokra, akik "kiküldetésben" dolgoznak. Ja, egy hentes kiküldetésben dolgozik. Ezelőtt diplomaták meg magasan kvalifikált tisztségviselők dolgoztak kiküldetésben képviselvén a hazájukat az idegen országban, nem pedig segédmunkások.
"Ein flächendeckender gesetzlicher Mindestlohn von 8,50 Euro brutto je Zeitstunde für das ganze Bundesgebiet ist mit dem 1. Januar 2015 eingeführt worden. Von dieser Regelung ausgenommen wurden nur Mindestlöhne nach dem Arbeitnehmer-Entsendegesetz (AentG)."
Egyébként már az EU is felfigyelt a jelenségre, de mint tudjuk ott Németország nagy súllyal esik latba, a Kelet-európai kizsákmányoltak élete meg egy bolhafingot sem ér, így nem történik érdemi előrelépés, csak foltozgatás, mint ami a cikkben is le van írva.
"Entsandte Arbeitnehmer bekommen häufig niedrigere Gehälter und haben weniger sozialen Schutz als einheimische Arbeitskräfte, einige leben unter schockierenden Bedingungen."
www.zeit.de/wirtschaft/2018-03/lohndumping-eu-billigloehner-ausbeutung-bezahlung-arbeitskraefte-angleichung

Lehet, hogy a hús Németországban a duplájába kerül, mint Mo-n, de attól még nem drága, ha az átlagkerset meg kb. a háromszorosa a magyarénak. Mo-n drágább a zöldség, mint a hús. Persze kérdés, hogy mit értünk hús alatt? A csirkehús és a disznóhús nem drága és állandóan van jelentős akció No-ban. A cikkben is csak ezen húsokról van szó. A marhahús, birkahús azok nyilván már drágábbak, akár sokkal is drágábbak.

Hát igen, mindenki hibás, akinek otthon nincs megélhetése, nem tanult németül és ha most tanulna is, nincs rá pénze és mivel telehazudták a fejét, elmegy Németországba vagy máshova rabszolgának. Én azt a saját egyetemet végzett rokonságomban megtapasztaltam, hogy mennyire irreálisan pozitiv elképzelésekkel viseltetnek Németország iránt, miközben soha nem is jártak ott és fogalmuk sincs a realitásról.
Most már lehet, hogy jobban megérné ezeknek a munkásoknak otthon elmenni egy gyárba hetelni és otthagyni a francba az ilyen munkáltatókat, az lenne nekik a legnagyobb büntetés. Csak az a kérdés, hogy meddig fog mifelénk ez a fellendülés tartani?

tanato 2019.02.02. 13:45:52

@lüke: Ott még keménykednek,de már olvastam hogy azért ott is egyre kevesebb az orvos /az elvégzendő feledathoz képest/ és fontolgatják a lazítást akülföldiek részére valamint növelni kívánják a hazai képzés létszámát is.
Az kétségtelen hogy minden hígítással esik a színvonal,de azt már itthon is látni hogy a semminél az ellátáatlanságnál még a kevéssé képzett szakember is jobb/olyanok is dolgoznak akiket régebben már rég eltávolítottak volna,alkoholos,drogos,személyiségzavaros,összeférhetetlen kolléga,de a megszorult önkormányzatok a semmi helyett alkalmazzák őket akár helyettes háziorvosnak akár alapellátási ügyeletben.

vándor madár 2019.02.02. 14:59:11

@tanato: "de azt már itthon is látni hogy a semminél az ellátáatlanságnál még a kevéssé képzett szakember is jobb/olyanok is dolgoznak akiket régebben már rég eltávolítottak volna,alkoholos,drogos,személyiségzavaros,összeférhetetlen kolléga"

Ilyen a Kádár rendszerben is volt, amikor még volt elég orvos. Nyilván nem a jobb kórházakban és klinikákon, de vidéken igen. Nálunk is volt pszichésen nagyon feltűnő orvos és olyan nőgyógyász is évekig körzeti orvos, akit a súlyos alkoholizmusa miatt egy megyei kórházból rúgtak ki. Meg is halt elég fiatalon, de legalább amíg ő ott volt, nem küldött mindenkit egy kis sebbel a járási sebészetre, hanem ő ellátta. Minél kisebb és jelentéktelenebb egy hely, annál alacsonyabbak a feltételek még akkor is, ha jó a lapjárás.

tanato 2019.02.02. 16:37:04

@vándor madár: Most már nagyon rossz a lapjárás vidéken alapellátási és szakrendelői szinten is.Sajnos már az említett tulajdonságokkal rendelekző orvost is egymás kezéből tépnék ki a falvak kisvárosok.Sőt sok helyen már mentőtiszt van ügyeletben orvos helyett/persze ezt a betérő paciens nem tudja/.

Buchhalter 2019.02.02. 17:16:06

@vándor madár: kicsit sötéten festesz le mindent.Ha ennyire szar lenne Németország nem menne ki több tízezer képzet ember dolgozni.A betanított munkást soha ,sehol nem becsülik.Valljuk be te sem! És ha már elmegyek egy országba azért a saját magam életének könnyebbsége miatt nem árt egy kis alap nyelvtudás! És sosem árt körbejárni egy témát ,hogy kinek mi éri meg.Az Ausztriában élő sógorom mesélhetne neked az emberi butaságról : 20 évvel ezelőtt elmentél szőlőt metszeni kurvára megérte,igaz 2-3 heti metszés után a kezed sem érezted .Aztán jött a sok tudatlan paraszt mindenhonnnan hogy ezt ő is megtudja csinálni félpénzért.Utána meg óbégat hogy jaj a keze meg milyen putriban szállásolt el az a ganéj osztrák földesúrak! Ja ,németül egy szót se tudunk meg a legtöbbje ott látott életében először szőlőtőkét! Részben igazad van ,de részben nem.És azért az érem másik oldala,hoy Németországban elég erős és érdekérvényesítők a szakszervezetek.

vándor madár 2019.02.02. 18:39:24

@Buchhalter: "Ha ennyire szar lenne Németország nem menne ki több tízezer képzet ember dolgozni.A betanított munkást soha, sehol nem becsülik.Valljuk be te sem!"

Én nem mondtam, hogy mindenkinek szar Németországban, de ha valaki beletalál, annak nagyon szar is tud lenni. Engem legjobban az zavar, hogy sokan azt képzelik, hogy Németország az etalon és az mindig, mindenkinek Kánaán. Hát nem, csak sokan hallgatnak róla és otthon hazudnak, mert nem szeretnének megszégyenülni.

De tudom ajánlani, hogy kérdezd meg azt kb. 4 millió szociális segélyen élőt, 2,4 millió munkanélkülit, 1+ millió nyugdíjast, akiknek szociális segélyt kell kérni a megélhetéshez meg még akiket nem ölel fel a statisztika No-ban és a több százezer kivándorlót, hogy tényleg minden annyira szuper-e ott minden?

Elárulom neked, hogy a szakmunkást is csak addig becsülik No-ban, amíg szükség van a munkájára. Ha nincs meló, az is repül a munkanélküliségbe, mint a huzat, meg az egyetemet végzett is. Én már megéltem olyan időt Németországban, mikor ez volt a helyzet. És mi az, hogy a betanított munkást sehol sem becsülik? Nem kell senkit sem különösen becsülni, fizessék ki a bérét és ne mint egy állatot kezeljék. Ennyi.
Ezt honnan veszed, hogy én nem becsülöm a betanított munkást? Ilyet éntőlem még soha senki nem hallott. Ha jól emlékszek, pont az elesettekért és lenézettekért szoktam kiállni, míg többen azzal jönnek, mint te is, hogy hát ne csodálkozzunk, ha nem tudja a nyelvet. Egy kis alap nyelvtudással te a büdös életben nem fogsz megérteni egy német munkaszerződést.

Ja, majd a német szakszervezet foggal-körömmel harcol a lengyel, magyar, román, stb. Kelet-európai betanított munkásokért, akiket azért vittek oda, hogy letörjék az ő bérüket!

Buchhalter 2019.02.02. 19:33:10

@vándor madár: jól kiforgattad a szavaimat ,de sebaj.A német szakszervezetek erősek a sajátjaikért.Ne legyél már ennyire világ proletárja! Bukta volt a dolog,de rendesen.Bár csak fél évig éltem kint ,de azért elég élhető Németország.Több ismerősöm megtalálta számítását.Apám lakatos barátja ott él nyugdíjasként és azt mondta nekem ,hogy a Drezda környéki falucskában a saját kertes házában jól megvan az élettársával.27 évvel is kellemes a nyugdíjja de szerinted biztos hazudik.a mérnök ismerősöm nettó 3000 €-t keres.Sorolhatnám még a pozítiv példákat.Ausztria,Svájc és Dánia is élhető hely ha van szakmád,szeretsz dolgozni és egy idő után folyékonyan beszéled a helyi nyelvet.Magyarországon szerinted mi van? Oké Audi és még pár gyár jól fizet.Anyósom kórházi nővérként 2 műszakra nettó 150-t keres.Haverom a rendőrségnél nettó 190--t.Húúú ez a kánaán szerinted? Az alapfokú nyelvtudást meg arra értettem ,hogy legalább alapszinten tudj a helyiekkel kommunikálni!Na csá

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása