oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. január 02. 06:30,  Hülye ötlet volt a Brexit? 122 komment

2019. január 02. 06:30 Határátkelő

Hülye ötlet volt a Brexit?

Az idei, 2019-es sok minden más mellett a Brexit éve is lesz. Ha minden az eddigi tudásunk szerint zajlik, akkor március 29-én az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból. Vajon ki mit gondol több mint két és fél év távlatából a 2016 nyári döntésről: hülye ötlet volt?

brexit_megeri_foto_flickr_com_chiraljon.jpg

Mielőtt bemutatnék nektek három véleményt (egy-egy maradás és kilépéspártit, illetve egy olyat, ami megpróbál a kettő között elhelyezkedni) azért érdemes felidézni, hogy a helyzet még mindig meglehetősen bizonytalan. 

Olyannyira, hogy a Brexit-párti Liam Fox brit külkereskedelmi miniszter éppen a napokban mondta, hogy ha a brit parlament nem szavazza meg a megállapodást, akkor szerinte csak 50 százalék az esélye annak, hogy az ország tényleg kilép az EU-ból – persze mint minden, így ezekben a hetekben az ilyen kijelentések is a politikai taktikázás részei. 

Én azért azt gondolom, hogy a kilépés formailag mindenképpen megtörténik március végén, aztán hogy utána mi lesz az átmeneti időszak végén, az megint egy másik kérdés.

Lássuk tehát a három véleményt, melyeket a Quora egyik threadjéből választottam ki, megpróbálva három jellemző meglátást kiválasztani. 

A Brexit rossz ötlet 

A brit Craig végigvette a kilépés mellett fellépők érveit. 

Bürokrácia 

Szerinte az uniós bürokráciáról szóló érveket annyit ismételgette az elmúlt évtizedekben mindenki, hogy végül már azok is tényként fogadták el, akik egyébként a bennmaradást pártolták. 

Eleve ott van a bürokrácia kifejezéshez kapcsolódó negatív konnotációk sora, ami szerinte alapvetően azért butaság, mert a bürokrácia az állam (ezen belül például az egészségügy) működésének alapja. 

Problémát nem önmagában a bürokrácia, hanem a túl nagy bürokrácia jelent. A kérdés most már az, túl nagy-e az uniós bürokrácia. Craig szerint nem feltétlenül, hiszen maga az EU annyi bürokratát alkalmaz, mint egy átlagos brit megye. Az Európai Unióban 33 ezer alkalmazott dolgozik, míg a brit közszolgálatban 400 ezer. 

(Itt azért annyi pontosítást érdemes tenni, hogy nehéz az almát a körtével összehasonlítani. Míg ugyanis kétségtelen, hogy például Derbyshire 36 ezer közalkalmazottat foglalkoztatott 2013-ban, ami 3000-rel több, mint az uniós bürokraták száma, a helyzet nem ilyen egyszerű.

Az előbbiben ugyanis benne van 8000 tanár is, akiket nehéz lenne bürokrataként meghatározni, utóbbi pedig csupán az Európai Bizottság alkalmazottainak létszáma, amihez még hozzá kellene adni mondjuk az Európai Parlament alkalmazottainak számát, hogy mást ne mondjak.) 

Az uniós jogszabályok 

Az Egyesült Királyságban régóta ment az uniós jogszabályok cikizése például arról, mi számít A- vagy B-kategóriás almának, stb. Craig érdekes módon éppen egy magyar példát hoz fel arra, hogy ez azért nem feltétlenül és minden esetben felesleges okoskodás. 

Egy magyar ismerőse mesélt neki arról, hogy Magyarország uniós csatlakozása előtt akadt olyan tej a magyar polcokon, amely jóval olcsóbb volt a többinél. Miután uniós országgá váltunk és be kellett tartani a közösségi jogszabályokat, ez a bizonyos terméket hirtelen már nem lehetett tejnek nevezni, mert ahhoz túl sok vizet tartalmazott, így lett belőle tejalapú ital. Azaz az EU előírásainak köszönhetően derült ki egy termékről, hogy voltaképpen nem az, aminek mondja magát – írta Craig. 

Az alternatíva 

Craig szerint ráadásul míg korábban a 28 országban 28 egységnyi közalkalmazott alkotta meg a jogszabályokat, addig most az Európai Unióban egy egységnyi végzi el ugyanezt a munkát. 

Bevándorlás 

A bevándorlás volt az egyik (ha nem A) kulcskérdés a Brexitről szóló viták során. Csakhogy azt sokan elfelejtik, hogy a nem-uniós bevándorlás nagyjából a duplája volt az uniósnak, márpedig efelett a brit kormány mindig is teljes kontrollal rendelkezett. 

Arról is kevés szó esik, hogy az uniós jog értelmében, ha valaki nem képes eltartani önmagát, akkor csak 3 hónapig tartózkodhat egy adott országban. Márpedig a különböző szociális ellátások csak 3 hónap elteltével járnak. 

Az megint más kérdés, hogy a brit kormány nem élt ezzel a lehetőséggel… (és akkor még nem beszéltünk, hogy az Egyesült Királyságba érkező uniós határátkelők elég nagy része a fejlett nyugati vagy északi országokból költözött oda). 

Regionális egyenlőtlenségek 

Miközben például London és környéke kétségtelenül gazdag régiónak számít az Európai Unión belül, addig például az északkeleti országrész ettől nagyon messze van. 

Így aztán míg országként az Egyesült Királyság többet fizetett be, mint amennyit visszakapott, egyes régiók esetében ez már messze nem így van, hiszen a felzárkóztatási alapokból ők bőven részesültek. 

Mit nyerünk a Brexittel? 

Végsősoron a legfontosabb kérdés Craig szerint az, hogy mit nyer az Egyesült Királyság a kilépéssel. „A kilépés pártolói annyit mondogatnak, hogy nem lesz olyan rossz, mint amennyire félünk tőle. Márpedig a ’nem lesz olyan rossz’ mióta érv valami mellett? Nem, a Brexit katasztrófa az egész ország számára. (…) 

David Cameron nagy valószínűséggel minden idők legrosszabb miniszterelnökeként vonul be a történelemkönyvekbe. Hibái felülmúlják Neville Chamberlainéit, elvégre neki legalább rajta kívül álló eseményekkel kellett legjobb tudása szerint szembenézni, míg David Cameron teljes mértékben maga felelős a katasztrófáért.” 

A Brexit a demokrácia győzelme 

Teljesen más állásponton van a Londonban élő Jamie, aki kiábrándítónak tartja, hogy sokan még mindig azzal érvelnek, hogy belülről kellene megváltoztatni az Európai Uniót, teszik azt akkor, amikor az jól láthatóan még inkább szorosra akarja vonni az együttműködést. 

„Beszéljünk világosan! A Brexit szar. Mindenkinek. Az Európai Unió elveszít évi 8 milliárd fontnyi befizetést és ez politikailag is egy pofonnal ér fel számára. De abban se legyen tévedés, hogy a Brexit 100 százalékig annak a következménye, hogy számtalan szerződéssel és háttérmachinációval kizárták a választókat a legfontosabb politikai változásokból. 

A demokrácia győz. Ez a modern liberális nemzetek szent sarokköve. Nem szabad játszadozni vele” – írta az egyébként a kilépésre szavazó Jamie, aki azt is leírta, mi vitte arra, hogy így döntsön. 

1, A demokrácia hiánya az Európai Unión belül, valamint a számtalan, meg nem szavazott szerződés. 

2, Az EU egy középosztálybeli klub, amely nem törődik a szegényekkel és a társadalmi kohézióval. 

3, A pénz elherdálása, különösen a mezőgazdaságra és a különböző földalapú támogatásokra, ami azt jelentette, hogy a már egyébként is tehetősek jutottak további pénzekhez. 

4, Az Európai Unió a kereskedelmen és a profiton alapul, egy olyan intézmény, amely természeténél fogva nem törődik az emberekkel, csak az üzlettel, aminek egyik jele a tervezett transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmény. 

5, Az EU első igazi tesztje a 2008-as válság volt, ahol az embereket nem az első, hanem az utolsó helyre tette, a leginkább szegényeket és időseket büntetve brutális megszorításokkal, különösen Görögországban, 330 milliárd eurós adósságba taszítva őket, miközben Németország azért lobbizott a Nemzetközi Valutaalapnál, hogy az ne adjon pénzügyi segítséget nekik. 

6, A Brexit legalább ennyire szólt az Európai Bíróság borzalmas törvénykezéséről. 

7, Nem beszélve az elterjedt korrupcióról és pénzköltésről, ami éves szinten 800 milliárd euróba fáj az EU-nak. 

„Bármennyire is szeretem az Európai Unió alapgondolatát, az ma már nem más, mint egy hatalmas, kontrollt veszítette gépezet: senki által meg nem választott, saját érdekeit szolgáló és kegyetlen. Egy megkövesedett politikai precedens, amire sehol a világon nincs példa, különösen nem a parlamentáris demokrácia bölcsőjének számító Egyesült Királyságban. 

„Rossz ötlet a Brexit? Véleményem szerint nem. Ez lenne a leginkább kívánatos kimenetel? Semmi esetre sem. Inkább elkerülhetetlennek nevezném. Pocsék következmény. Munkáspárti és konzervatív kormányoknak egyaránt van mivel elszámolniuk” – vélekedett Jamie. 

Nem az ötlet rossz, a kivitelezés pocsék 

A hat éve az Egyesült Királyságban élő Manolis nem tervez elköltözni a szigetországból a kilépést követően sem. Nem túl lelkes híve az EU-nak, elsősorban azért nem, mert a németek fújják benne a passzátszelet, néhány tagállam lelkes asszisztálása mellett. 

Az Egyesült Királyság lehetett volna az ellensúly, ám nem így döntött, kimaradt az euróból (ami szerinte jó döntés volt) és a schengeni övezetnek sem tagja. 

„Mindezeket figyelembe véve úgy gondolom, a Brexit nem rossz ötlet. Persze, belül kell lenned, hogy megváltoztathasd a dolgok menetét, ám az Egyesült Királyság a hetvenes évek óta tag és mégsem történt semmi. 

A Brexit levezénylése viszont rosszul megy. A kilépés támogatói közül sokaknak fogalmuk sincs, miről beszélnek, amikor azt mondogatják, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unió helyett majd más országokkal kereskedik. 

Az uniós támogatástól függő brit régiók szavaztak a kilépés mellett, majd arra kérték a brit kormány, hogy garantálja nekik a jövőbeni támogatásokat. Vicc” – írta Manolis. 

Szerinte a Brexit-tábor annyira nem hitte el, hogy nyerhet, hogy semmilyen tervük nem volt erre az esetre. A referendum után lassan 3 évvel a brit kormány egyetlen javaslatot tett, amit elutasítottak, és mivel már nincs idő egy újabb kidolgozására, jobb, ha mindenki felkészül a megállapodás nélküli kilépésre Manolis szerint. 

Mindez áruhiánnyal jár majd együtt addig, amíg fel nem áll az infrastruktúra. Azt jelenti, hogy a brit vállalatoknak nehezebb lesz majd Európa többi részével kereskedni, ez munkahelyekbe kerül majd, míg a multicégek közül sokan átköltöznek a kontinensre, és veszélybe kerül a közegészségügy. 

Manolis úgy látja, hogy ha végig a megállapodás nélküli kilépés lett volna a terv, akkor a 3 év alatt fel lehetett volna készülni a fenti problémákra, de még a Brexit-táboron belül sem volt egyetértés arról, milyen kilépést szeretnének. 

Csak a népszavazási kampányban tolt hazugságokban volt egyetértés, aminek ékes példája Manolis véleménye szerint az az összeg, amit az EU-befizetés helyett az NHS-nek ígértek. 

„Másfelől a maradáspártiak 3 év elteltével sem értik az emberek miért szavaztak a kilépésre. A tőzsdével, bankokkal, stb. érvelnek olyan embereknek, akik heti 40 óra munkát dolgozva sem képesek egy pár cipőt venni maguknak. Ha 0 órás szerződéssel alkalmaznak, akkor a legkevésbé a bankár elmaradó bónusza és a tőzsde érdekel. 

Ha azt látod, hogy azok, akik ilyen helyzetbe hoztak, a maradást támogatják, akkor az ellenkezőjére fogsz voksolni. A maradáspártiak képtelenek voltak példákkal elmagyarázni az embereknek, milyen anyagi és hétköznapi következményekkel jár majd a Brexit, és ez semmit nem változott három év eltelével sem” – írta Manolis. 

Te mit gondolsz, hülyeség vagy szuper döntés volt a Brexit – esetleg valahol a kettő között?

(Fotó: flickr.com/ChiralJon)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia Brexit

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2214527246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

István Tamasi 2019.01.02. 11:46:27

@Arthamyr: Elismerem, hogy bizonyos politikusoknak PILLANATNYI érdek lehet a brexit, de az emberek túlnyomó többségének nem érdeke.

Menni vagy maradni 2019.01.02. 11:51:32

@Endre Varsányi: Itt észak-írben ami még gondjuk pluszban, hogy nincs Stormont se Executive lassan 2 éve.

Buchhalter 2019.01.02. 12:11:39

@István Tamasi: jól látod : USA.Kína ellen csak egy egységes EU versenyképes minden téren.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2019.01.02. 12:19:27

@tanato:
Ugye te meg nem eltel Svedorszagban?! :)

Az, hogy Orban rendesen tulfujta a lufit a migracio es Magyarorszag kapcsan, nem kerdes.

Az, hogy jellemzoen a muzulman betelepulok jelentos resze tobb generacio alatt is keptelen volt beilleszkedni, ragaszkodik a vegtelenul elavult ideologiaihoz, az sem kerdes.

A SZAKMAI alapu bevandorlas, mint AUS, NZ eseteben is van, teljesen jo gondolat.

Emberevo, halalosan primitiv, irni-olvasni-beilleszkedni nem tudo sopredekre viszont nincs szukseg sem Magyarorszagon, sem Svedorszagban. Akkor sem, ha a sajat fajtaja, a sajat, evszazadok alatt elcseszett rendszerebol "menekul".

10 "migransbol" jo, ha 1 er is valamit, hajlando beilleszkedni, dolgozni, stb. A tobbi mehet isten hirevel, vissza a loporoshordoba.

Viszont remekul kihasznaljak a vegtelenul naiv es ostoba europai embert, aki egy nyilvanos nemi eroszakra is kepes azt mondani, hogy "jajj, hat biztos nem tudta, hogy nem szabad ilyet csinalni, szegeny, adjunk neki meg egy kis segelyt es buntessuk meg a not, amiert nem onkent ajanlkozott fel".

Es ez nem kampany... ezek a tenyek.

tanato 2019.01.02. 12:49:44

@Kövérmadár [swe]: A BRexitnek a muzulmánokhoz semmi köze,az ellenünk van.A muszlimok ugyanúgy menni fognak UK_ba mint eddig.

tanato 2019.01.02. 12:55:06

@Kövérmadár [swe]: Abban viszont igazad van hogy a 2015-ös közel keletről induló roham lélektanilag rájátszott a brexit hangulatra az angol polgárok körében.Pedig annak semmi köze nem volt a brit uniós tagsághoz.

Arthamyr 2019.01.02. 14:42:37

@István Tamasi: Én nem tudom, az emberek mekkora részének érdeke, és azt sem, hogy mit értesz túlnyomó többség alatt, de szerintem óvatosan becsülve is _legalább_ az emberek 5-10%-ának hasznos, ebben pedig a politikusok rettentően felül vannak reprezentálva. És nem csak a PILLANATNYI érdekük, hanem az életük végéig nézve is nyernek vele, jól jönnek ki belőle. Más kérdés, hogy ezen emberek jó része azt is tudnák használni, ha nem lenne Brexit.

Kataj 2019.01.02. 14:49:04

@maxval balcán bircaman: "A brexit jó ötlet volt."
Hát "szerinted" persze, mi más, amikor a moszkvai gazdád fontszázmilliókat költött rá, hogy kicsinálja az EU-t.

Arthamyr 2019.01.02. 14:49:49

@tanato: A kelet-európaiak (sőt az echte angolok) közt is ugyanúgy van söpredék bőséggel. A muszlimokat meg kontrollálhatják ezután is, és akikről @Kövérmadár [swe]: beszél, azokat sehol, senki sem szereti, még Merkelnek is vissza kellett vennie a wilkommenskulturjából.
Hidd el, őket sokkal jobban utálják a UK-ban is, mint téged vagy engem. Téged pl. brexittől függetlenül szívesen látnának...

tanato 2019.01.02. 15:31:42

@Arthamyr: Ez rendben is van csak a népszavazás nem erről szólt.

Arthamyr 2019.01.02. 15:40:14

@tanato: Arról szólt, hogy lépjenek ki az EU-ból. De ha gondolod felsorolhatod, miről szólt szerinted...

Arthamyr 2019.01.02. 16:59:41

@Benikuty: Innen délről ezt kissé túldramatizáltnak látom:
"A másik lehetőség, hogy a britek felmondják az északír békét, és kizárják magukat az európai piacokról, polgárháborút és gazdasági összeomlást kockáztatva egyszerre."

Előtte sem volt polgárháború (ok, van, aki annak hívta, de ez megmosolyogtató mondjuk Ukrajnát, Líbiát, Szíriát stb. nézve), most sem lesz. Legrosszabb esetben megint jönnek "a fiúk" a robbantásokkal, esetlegesen lesz pár véres(en levert) tüntetés. Azóta már felnőtt egy "puhább" generáció, az írek jóléte is jelentősen megnövekedett, így nem várható vérfolyam. Majd a U2 megint írhat egy új bloody sundayt, vagy a Cranberries egy új zombiet.

tanato 2019.01.02. 17:19:59

@Arthamyr: pERSZE A KILÉPÉSRŐL SZÓLT de lakosság idegenellenes érzelmeit felkorbácsolva FOLYT A KAMPÁNY.

Benikuty 2019.01.02. 17:33:59

@Arthamyr: majd utólag tudni fogjuk a "frankó"-t
Jelen stációban kíváncsian várjuk a fejleményeket, és a magam részéről némi cinizmussal figyelem, mekkora vehemenciával védi hipotetikusnak tűnő álláspontját a két pólus.

Arthamyr 2019.01.02. 17:53:30

@Benikuty: Akármilyen céllal írták, ez a polgárháborúval fenyegetés nem igazán vehető komolyan. Nyilván szívás lesz, ha megint lesz határ. Volt pár kolléga, aki északról járt árt dolgozni, még ide Dublinba is, nekik különösen, nyilván a határ még nagyobb az átjárás, ott ez igen kellemetlen lesz, főleg ha összedolgoztak, pl. a gyártás folyamatai a határ mindkét oldalán voltak. A megosztottság északon a mai napig megvan (pl. a kolléganőm férje nem megy be "ellenséges" pubba sem), ezen nem fog lényegesen lökni a brexit.
Viszont az ír lakosság nincs széleskörűen ellátva fegyverekkel, és nem is fáj a foga egy kis háborúsdihoz. Van rá esély, hogy fellángol a terrorizmus, de a polgárháborúnak nem adottak a feltételei.

A gazdasági összeomlás is túlzás, csak van, aki már egy 5-10%-os GDP csökkenést annak hív.

A legfaszább az lenne, ha ott is tartanának egy népszavazást az elszakadásról, mint nemrég a skótoknál, ha már ennyire szeretik a demokráciát. :D

Arthamyr 2019.01.02. 17:54:07

@tanato: Azt is felkorbácsolták, sok egyéb érzelemmel együtt. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2019.01.02. 19:39:15

@Arthamyr:
Nem nagyon lehet már őket kontrollálni, az a hajó elment.
Ha megnézzük, hogy az elmúlt 100 évben hogyan alakult a világvallások híveinek száma, a muzulmánok megduplázódtak.

Azokban az országokban, ahol már most is jelentős számban jelen vannak, nem lehet visszaszorítani őket, sem az eszméiket. Asszimilálódni csak elenyésző mennyiség hajlandó.

Nem gondolom, hogy már a mi életünkben, de gyakorlatilag Svédország, Németország, Franciaország biztosan elesik.

Az a dilettáns "jöjjön mindenki" hozzáállás gyakorlatilag kivégezte Európát a mai (és évezredes) formájában. Ezért is gondolom, hogy idiótizmus a demográfiára fogni. Fogy az európai népesség? Idővel egyrészt úgyis megállna a fogyás, másrészt továbbra is fogy. Nem lélekszámra, hanem eszmerendszerre. Akkor pedig inkább egy békés, kihalásos alapon történő fogyásra szavazok, mint egy erőszakos, térítő, egymást legyilkoló kihalásra.

Kitakarítani már nem lehet őket, a zömük már az adott ország állampolgára, ott is született. Ahmed ugyanolyan született svéd, mint Karl, ugyanolyan jogokkal, ugyanolyan elvehetetlen állampolgársággal. És ebből adódóan ugyanúgy költözhet az EU-n belül, ahogy mi is (amíg van EU). Angliának lehetett volna esélye a földrajzi adottságai okán (átúszni macerás a csatornát), védhető lett volna. De már ott is ott vannak, ott is le fogják szaporodni az őslakosokat.

Az iszlám, különösen annak radikális frakciója, Európa HIV fertőzése. Ha egyszer beette magát, onnan nincs visszaút és momentán erre még szintentartó gyógyszer sincsen.

Ez el lett kúrva. Nem kicsit! Csak abban bízom, hogy nem élem már meg...

Shaktee 2019.01.02. 19:46:20

@Kövérmadár [swe]: "Emberevo, halalosan primitiv, irni-olvasni-beilleszkedni nem tudo sopredekre viszont nincs szukseg sem Magyarorszagon, sem Svedorszagban. Akkor sem, ha a sajat fajtaja, a sajat, evszazadok alatt elcseszett rendszerebol "menekul"

nyheder.tv2.dk/samfund/2019-01-01-mens-du-sov-muslimer-tog-skraldet-paa-raadhuspladsen?fbclid=IwAR28-iwMeB3lZvDsYSCSwYDoFWhQNplK0HJYbmUrbMhFFzsobvSqha55acs

Arthamyr 2019.01.02. 20:37:40

@Kövérmadár [swe]: Én arra mondtam, hogy a britek tudják őket kontrollálni, a saját országukban, Nagy-Britanniában. Nyilván az nem érhető el, hogy pl. Szaud-Arábiát vagy Pakisztánt is elérje a felvilágosodás még a mi életünkben, főleg, hogy most nem is az a trend. :)
Nagy-Britanniában a problémás muszlimból (gyanítom, hogy sokkal) kevesebb van, mint a problémás nem-muszlimból.

Az meg, hogy megéled-e, nem remény kérdése, teljes mértékben a te kontrollod alatt áll, ha nagyon akarod, már a holnapot sem kell megélned, de gondolom azért nem zavar ennyire/nem vagy ennyire hülye. Legalábbis eddig nem ilyennek ismertelek meg. :)

Kissé komolytalan, amikor Svédország és Európa suttyómuszlim populációja miatt aggódsz, aztán "nyugdíjadhoz" meg olyan országokat (is) fontolgatsz, ahol arányaiban is többen vannak, lélekszámban meg főleg, és a nem muszlim lakosság közt is sok a nemkívánatos, mert lepukkant, fejletlen ország.

Magyarországon alig van muszlim, cserébe vannak helyette cigányok (+ mélyszegénységben élő fehérek, akik egyébként a cigányokra jellemző módon élnek). Ezen rétegek azért problémásak, mert szar az oktatás és szegények. Tanulás és munka helyett is szaporodnak, normális munkára egyébként is alkalmatlanok, és ez így is marad a legtöbbjüknél.
Vaskézzel be kell tartatni a törvényeket, rájuk kell erőltetni az oktatást, meg kell szüntetni a segélyeket, és átalakulnak/elfogynak.
Persze ez a mai jogi keretek közt nehezen megy, meg az uralkodó elitnek annyira nem is érdeke (kiválóan hasznosítható erőforrás a választásoknál, egy közmunkás/megélhetési bűnöző stb. szavazata pont annyit ér, mint a tiéd vagy az enyém, viszont sokkal könnyebben megszerezhető).
Egy idő után a mennyiségük természetes korlátokba ütközik, mert a társadalom produktív része véges mennyiségű ilyet bír eltartani. Nálatok nagy a jólét, szocializmus van, sok tróger megél. De ott sem fog fenntarthatóan működni, hogy van 15% normális munkát végző ember, aki eltart 20% nyugdíjast, 15% gyereket meg 50%-nyi trógert + a kölkeiket... Sőt, sokkal hamarabb borul az egész.
Ez persze egy borzasztó forgatókönyv, jelenleg messze áll a valóságtól. Ma rengeteg muszlim rendes, produktív része a társadalomnak, szerintem jobbak az arányok, mint a magyarországi romáknál, de azon sem lennék meglepődve, ha a nem-muszlimokéhoz hasonló lenne.
Azért, mert van 10000-ből egy leölni való barom (a terroristák és hasonlók), 100-ból 10 fanatikus fasz, meg mondjuk 100-ból 30 lepukkant segélyhuszár, nem lehet leírni a maradékot. Te sem örülnél, ha bűnöző, segélyes stb. fehérkeresztény embertársaid után ítélnének meg.

Egyszerűen visszább kéne venni a jóléti szocializmusból, meg a wilkommenskultúrból, és a probléma megoldódna idővel. Az utóbbi már elindult a legtöbb helyen, az előbbi meg nem fog bekövetkezni, mert nem lesz hozzá támogatottság, a jólétet mindenki szereti, és úgy gondolják, hogy nekik jár. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2019.01.02. 20:37:50

@Shaktee:
Meglett az 1% :)
Van egy arab kollégám, hivő muzulmán. Nagyon kedves, segítőkész, ma éppen nem voltam jó hangulatban, ő volt az egyetlen, aki észrevette és megkérdezte, hogy mi a baj.
Van ilyen is.

De elhiheted, hogy a börtönökben sem a svédek vannak többségben, ahogyan Magyarországon sem a magyarok...

Van egy hölgy ismerősöm, aki az SFI-ben tanított. Mellé kellett tenni egy arab férfit, hogy meg tudja tartani az óráit, mert a frissen érkezett emberszabásúak nem voltak hajlandóak vele foglalkozni. Ez mi, szerinted? Persze, biztosan ilyen a kulturájuk... de akkor húzzanak haza vagy olyan helyre, ami passzol ehhez és nem akarják megváltoztatni egy idegen ország már meglévő rendszerét.

Te mit szólnál hozzá, ha hivatlanul beállítanék hozzátok, elkezdenék dirigálni mindenkinek, molesztálnám a feleségedet, megerőszakolnám a lányodat? Ha ki akarnál dobni, akkor jönne a csőcselék és felháborodva követelné, hogy fogadj el ilyennek, fogadd el, hogy ezentúl nálatok fogok lakni, dolgozz keményebben, hogy engem is eltarthass, cserébe míg te dolgozni jársz én lelakom az otthonod és "melegen tartom" a családod női tagjait. Mert a fenti 1%-kal ellentétben 80% ezt halálosan komolyan gondolja. A többiek legalább látszatra tudnak viselkedni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2019.01.02. 20:53:20

@Arthamyr:
Voltak törekvések arra, hogy kicsit okosabban csinálják (ld. SD, meg is kapták a harmadik legtöbb szavazatot, de nem áll velük szóba egyik másik párt sem. Azóta sincs kormánya Svédországnak :) ).

Nem tudom, hogy máshol mi a módi, itt szörnyen dilettáns volt sokáig. Most már picikét jobb, de azért lehetne csiszolni a rendszeren:
- nincs állampolgárság a menekülteknek;
- csak az kap állampolgárságot, aki nem menekült státusszal érkezett és ledolgozta az 5 évét;
- állampolgári vizsga;
- a menekülteket nem szélnekeresztik az orszgában, hanem gyűjtőpontokon helyezik el őket (nem, ezeknek nem kell börtönnek vagy koncentrációs tábornak lenniük);
- nincs segély a menekülteknek, kapnak szállást, ennivalót, orvosi ellátást. Gyakorlatilag oltalmazva vannak, ami egy valóban háborús országból érkező számára óriási dolog. Aki nem onnan jött, az mit keres itt?
- aki szakmai alapon maradni szeretne, annak először munkát kell találnia (ezek az emberek általában beszélnek angolul, tanultak) vagy valamilyen pontrendszer alapján "kiengedhető", mehetne ingyenes nyelvtanfolyamra, stb és ha talált munkát, onnantól indulna az 5 éve;
- aki menekült / oltalmazotti státusza alatt a legkisebb törvényszegést is elköveti, azonnal kitoloncolásra kerül, függetlenül attól, hogy "otthon" éppen ledobják az atomot. Tetszett volna előbb gondolkodni?!
- menekültek számára nincs családegyesítés, csak a már állampolgárok számára.

Talán kevésbé lenne elutasító a társadalom is, ha a menekült / arab / fekete nem a 17-20 éves huligánokkal lenne egyenlő, hanem az orvosokkal, mérnökökkel, hiányszakmákban dolgozókkal.

Szívesen élnék Ausztráliában vagy Új-Zélandon attól függetlenül, hogy a bevándorlási rendszerük olyan, ami engem sosem engedne ott letelepedni. Azok a rendszerek nagyon jól működnek (elvégre nem engednek be :) ).

Shaktee 2019.01.02. 20:57:56

@Kövérmadár [swe]: Az én társam senki se molesztálta pajti.

Se az !% se semmilyen százalék..

Arthamyr 2019.01.02. 21:05:39

@Kövérmadár [swe]: Nem az ozzikra gondoltam, hanem pl. Thaiföldre. Ausztráliában/Új-Zélandon a jelenlegi megtakarítási ütemedet nézve kurva sokáig kellene még dolgoznod a nyugdíjhoz, én pl. ezért nem is gondolkodom ezeken az országokon.

Amiket írtál, akár még működhetne is, kérdés, hogy érdekében áll-e a döntéshozóknak. Szerintem annyira nem, mint írtam, jó erőforrás választásoknál a könnyen manipulálható, nagy számú tömeg.

Arthamyr 2019.01.02. 21:11:58

@Kövérmadár [swe]: Azért nem 80% az. Én pl. egyáltalán nem láttam ilyet, pedig sok paki, indiai, arab stb. kollégám volt (egy közülük a brexitre szavazott, a főnökkel fogtuk a fejünk, hogy pénzügyi szektorban dolgozó emberként ezt akkor hogy :D). Nem volt mind muszlim, de sok közülük az volt, viszont annyira komolyan nem gyakorolták a vallásukat, hogy ez észrevehető legyen. Szerintem a vallás iskolázottsággal kiválóan csökkenthető. Az Európában régóta lévő, iskolázott muszlim populációval alig van gond.

Nyilván a frissen beáramlott migránsok minősége alacsonyabb, őket nem kellene beengedni tömegesen, ebben egyetértek veled.

tanato 2019.01.02. 21:25:30

@Arthamyr: Így van,sztem Mo.on a romák iskolázottsági százalékos szintjük és kvalifikált munkakörökben való eléhelyezkedésük a
fehérbőrű többséggel szemben a morzsával egyenlő.
Azért nyugaton a muszlimok/főleg a régebben bevándoroltak/ nagfyobb százalékban járnak középiskolába egyetemre és kvalfikált munkakörökban való részvételük is jóval magasabb az itthoni cigányok hasonló arányával szemben.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2019.01.02. 21:31:00

@Shaktee:
Nagyon korlátozottan, de igen. Viszont remekül fordítható angolra / svédre :)

Na, látod, a te társad ne molesztálja senki... akkor gondolom másét sem tartod elfogadhatónak.

@Arthamyr:
Nem áll érdekében. Politikus = One-Hit-Hero. Sokkal kevésbé felelősségteljesek a jövőt illetően, mint én a környezetvédelem szempontjából, pedig ez már teljesítmény :)

Ezekre a helyekre nem, mint nyugdíjas, hanem, mint dolgozó gondoltam. Tudom, hogy oda nem lesz elég, bár az idei évet elég szépen túlteljesítettem, nem lesz mindig így.
A nyugdíj az nyilván más tészta. Thaiföldön nem sok muszlimot láttam, de ha rossz lesz a helyzet, ott van Mianmar is. Ott, ha jól emlékszem, elég hatékonyak ebben a kérdésben, azt mondjuk nem tudom, hogy az európaiakkal hogyan bánnak.
A szegénység egy dolog. Az mindenhol van. Bűnözés is. Fejlevágás azért kevésbé jellemző Thaiföldre, szerintem.

2015-ben nem az iskolázott muszlimok jöttek... az sem segít a jelenen, hogy majd 20-30 év múlva a vadmuszlimok gyerekei, unokái már nem lesznek olyan vadak. Már ha...

Arthamyr 2019.01.02. 21:55:16

@Kövérmadár [swe]: Attól, hogy nem láttál sok muszlimot, még mindig több van (tudtommal), mint Svédországban, arányaiban is. Persze lehet, hogy Thaiföldön "jobban működő" szegregáció van, így neked nem annyira kellene érintkezned a lepukkant népséggel, mert az félre van szorítva a kis nyomornegyedeibe, ahova te sosem teszed be a lábad. És az is elképzelhető, hogy ahol te lennél, ott kevés a gyakorló muszlim. Az is lehet, hogy Svédországban szar helyekre mentél, ahol sokan vannak. Thaiföldön egyébként van halálbüntetés is, bár nem tudom, lefejezéssel hajtják-e végre, gondolom nem.

A Mianmari hatékonyságot én kihagyom, nem szeretném, ha egyszer velem szemben lépnének fel hatékonyan, mert nem tartom be valamelyik elmaradott, hülye törvényüket, aminek szerintem semmi értelme.

A szegénység, az aluliskolázottság és a bűnözés közt elég könnyen látható korreláció van. A nagy szabadság miatt meg nem lehet keményen és költséghatékonyan fellépni a bűnözés ellen. Lehet, hogy nálatok többe kerül egy börtöntöltelék, mint egy segélyen élő, pedig gondolom azt is elég bőkezűen osztogatják...

gabors 2019.01.02. 22:21:27

@Shaktee: ez "hogwash" pun intended :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2019.01.02. 22:24:27

@Arthamyr:
Ami adatot hirtelen talaltam:
Svedorszag: 8.1% muszlim
Thaifold: 4.5% muszlim

A sved elorejelzesek szerint 2050-re 11-30% lehet a muszlimok aranya, bevandorlastol fuggoen. Nagyjabol akkor mennek nyugdijba, ha vegig dolgozni szeretnek. Azt hiszem, elkezdem eladni a butorokat :)))

Rest in peace, Sweden...

Arthamyr 2019.01.02. 22:29:42

@Kövérmadár [swe]: Forrás? Időpont?

Nagyon soknak tűnik a 8.1%. Thaiföldre kb. én is annyit találtam most hirtelen, aminél többet gondoltam. :)

gabors 2019.01.02. 22:49:38

@Arthamyr: "2017 Phew Research

www.pewresearch.org/fact-tank/2017/11/29/5-facts-about-the-muslim-population-in-europe/

ne feledd hogy Svedorszag nem 2015-be kezdte beengedni oket hanem mar a 60-as evekben meg No-t is megelozve.

1930-ban mar 15 mohamedant szamoltak meg (nem tudom hogy) ... mostanra becsult szam 810,000 nem rossz :-(((

gabors 2019.01.02. 23:04:39

index.hu/techtud/2019/01/01/leszerelt_az_amerikai_legierotol_szasz_krisztina_a_magyar_szarmazasu_lopakodo-pilota/

Itt ugyan az apa volt a hataratkelo de ettol fuggetlenul erdekes egy masodik generacios fel-magyar holgy sikere......

Arthamyr 2019.01.02. 23:05:10

@gabors: Nem tudom, az mennyire megbízható, persze lehet hogy az. Azt sem tudom, hogy ez a "muszlim hátterű" emberek száma (mert annyira lehet, hogy még én is kereszténynek számítok), vagy a vallását aktívan gyakorló muszlim. Ha az utóbbi, az tényleg elég sok.

És nem az a durva, 1930-tól ennyivel nőtt, hanem hogy pár évvel előtte még feleannyit sem becsültek (igaz más források).

Arthamyr 2019.01.02. 23:35:37

@Kövérmadár [swe]: Látod, alakul ez:
index.hu/kulfold/2019/01/02/sea_watch_olaszorszag_mentes_menekultek_malta_kikotes/
Tököm tudja, mit kerestek Líbia partjaitól 90km-re, az messzebb van Európától, mint Afrikától, még akkor is, ha mindenféle szigeteket nézünk. Líbiában vajon megpróbáltak kikötni, erről nem ír a cikk? Akkor legalább nem kellett volna messzire hajózni. Kíváncsi vagyok, mikor látják be, hogy ez a hajó elment, és adják fel.

Szaktanár 2019.01.03. 00:14:53

ne izguljatok, úgyse lesz brexit, a végén érdeklődés hiányában elmarad. may javaslata nem fog átmenni, jön a people's vote, aztán meg 53-4%-os remain.

Taxomükke (UK) 2019.01.03. 00:45:47

@Arthamyr: Várjámá, kijött néhány hete, de már ő fújja a passzátszelet, remoanerezik, eltartja a benefiten élőket, és szerintem már a toryk egyik alapító tagja lett belőle.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.03. 06:23:55

@Kataj:

Az EU jelenlegi formájában nem szolgálja érdekeinket, azaz meg kell próbálni átalakítani, s ha megy, ki fogunk lépni.

juletræ 2019.01.03. 06:57:50

@Shaktee: na ha ilyen jol tudsz danul akkor nezd meg hogy a berlingske tegnap miket irt a muszlim integraciorol. Azt is elolvashatod hogy kik is lovoldoznek Nørrebroban.

Off
Nem vagyok muszlim, nem is elek Daniaban, megis mas utan szedtem a szemetet elsejen. Az alattunk elo francia-arab par szemetet szedtem, ami a kukak mellett volt szetszorva mar 2 hete. Ezt rendszeresen csinaljak, emiatt megkaptak tolem a " Taliban, a kukaterrorista" becenevet. Habar szerintem ebben a francia vonal a donto, nem pedig az arab. :)

A kollegammal meg Viktor Drosten, a poldertalibanon rohogunk :)

On

juletræ 2019.01.03. 07:28:29

@maxval balcán bircaman:
Valoban, az EU nem a felperiferias "karizmatikus vezetok" erdekeit szolgalja.
Megoldas? A centrumhoz kell csatlakozni. Hogy hogyan? Magas hozzaadott erteku termelessel. Amihez jo oktatas kell meg a kutatas finanszirozasa.
Ezzel szemben a Nagy Vezeto osszeszerelo uzemeket nyit es meghozza a rabszolgatorvenyt.

Tudod mit? Ilyen orszagra nincs is szuksege az EUnak: eppen eleg hazaffyval ( trump, kinai micimacko, patkanykepu orosz, Angliai Idiota Jakob stb) kell veszodnunk, belso ellenseg nem hianyzik.

juletræ 2019.01.03. 07:28:43

@IT Knight: En viszont teged nem ertelek. Igaz hogy a Java halott dolog, de te megis valamilyen ITs vagy, akinek az erdeke nagyban egybeesik a letelepedes szabadsagat hirdeto EU erdekeivel. (A nagy hazaffysag ugy altalaban a szabad mozgas szandekos es burokratikus megnehezitesevel jar). Te allitolag expat es nem migrancs vagy aki a tudasabol el illetve a tudasat kell hogy eladja minel jobb penzert.

Ezzel szemben azt latom hogy konzekvensen a "karizmatikus" autoriter felfogast veded es azt ekezed ami neked jol felfogott penzugyi, karrierbeli es exisztencialis erdeked. Akkor ezt most hogy?

2019.01.03. 08:43:54

A brexit szavazás egy igazán remek példa arra, hogy miért nem szabad szakmai kérdésekben a teljesen fogalmatlan átlagember véleményére támaszkodni. Eljátszották a demokráciát, aztán most lehet inni a levét. Pont ugyanez a hiszti volt nálunk Pakssal, ami eredendően egy szakmai kérdés, aztán népszavaztatni akartak róla, holott se én, se te, se ezerből 998 ember kicsit se konyít az energetikához, a nukleáris energiához, vagy a hosszútávú energiapolitikához. Persze ennek ellentételezéseként az lenne kívánatos, ha az ilyen döntések objektív, szakmai alapokon nyugodnának, ez se sikerül általában.

Szolo 2019.01.03. 08:44:33

A Brexit kizárólag az EU gőgösségének az eredménye.

A folyamat úgy kezdődött, hogy London jelezte az EU felé, hogy ha egyszer a költségvetés jelentős részét állja, akkor bele is szeretne úgy szólni az EU folyamataiba, ahogy azt a németek/franciák teszik. London is szeretett volna kapni valamit a pénzéért, ahogy a német/francia kap előjogokat.

A német-francia tengely erre nem volt hajlandó, nem vették be harmadiknak a briteket.

Ezek után a britek felvetették, hogy akkor ne kelljen annyit befizetniük az EU-ba, és lemondanak cserébe a többlet jogokról.

Erre sem volt hajlandó az EU.

Ezek után David Cameron tárgyalási eszközként belengette, hogy akár ki is léphetnek az EU-ból, ha nem mutat készséget a kompromisszumra az EU.

Az EU nem vette komolyan a fenyegetést, Cameron viszont már nem táncolhatott vissza, így idővel kiírta a népszavazást.
Az EU nem igazán izgult, mert a felmérések a maradást valószínűsítették.

Sok tényező miatt végül nagy meglepetésre a kilépésre szavaztak többen, ami annyira váratlanul érte Cameront is, hogy inkább lemondott, csak hogy elmenekülhessen a következmények elől.

Az egész Brexit nem történt volna meg, ha az EU nem akarta volna továbbra is pofátlanul fejni a briteket. Most mind a két oldal nagyon sokat fog veszíteni az erejéből, amit köszön a Föld többi nagy állama, akik ezt ki is fogják használni.

Arthamyr 2019.01.03. 09:11:39

@maxval balcán bircaman: A ti érdekeiteket nem szolgálja, a mi érdekeinket meg igen. Vannak ilyen dolgok logikusan, mivel a ti érdekeitek nem egyeznek meg a mi érdekeinkkel.

Etniez 2019.01.03. 09:17:54

@Hari Seldon 2: Én is elolvastam az érveit, de frázis puffogtatáson kívül semmi nem volt benne, összehordott egy jól hangzó bullshit gyűjteményt.

Külön megható, ahol a görögök helyzetéért aggódik, biztos vagyok benne hogy az angolok háromnegyede meg sem tudná mondani, hol van Görögország.
Az UK gazdasági nyertese volt a folyamatoknak, ha az országon belül egyenletlenül ment szét a pénz, az nem az EU sara.

Etniez 2019.01.03. 09:18:10

@Arthamyr: Ez a másik dolog, amitől égnek áll a hajam. Heti negyven óra munka után nem tud venni egy pár cipőt?
Az a több millió bevándorló bizonyítja, hogy ez nem igaz. Nem lenne annyi bevándorló, ha az lenne a helyzet.
Az igazság az, hogy az angol prolinak büdös a munka, hébe-hóba elmegy 20 órát dolgozni, de túlórázni biztosan nem fog, rinyál a council-ban a segélyért, nyomja a gamblinget, vesz a 100 fontos melegítőt a JD-ben, issza a sört a pubban.

Angliába aki dolgozni akar és tud, az megfog élni. Az elején lehet, hogy nehéz lesz, de a munka itt kifizetődő.

Etniez 2019.01.03. 09:18:18

@tanato: Így van, felmérések szerint majdnem a Brexit-szavazók fele nettó rasszizmusból szavazott a Brexitre (sok EU-migráns miatt).
Az nem baj, hogy a gyarmatokról kétszer annyi érkezik, fehér ember ne jöjjön, alul maradtak a fehér ember - fehér ember harcban és frusztrálta őket.

Etniez 2019.01.03. 09:43:46

@Endre Varsányi: Az NHS ideges. Nagyon. Abban dolgozom.
155.000 EU alkalmazott van (legalább is ez a hivatalos), nekünk külön jogokat biztosítottak, már jelentkezhettünk (és meg is kaptuk) a maradási engedélyre a Brexit után. Erre a mezei EU-polgároknak március elején lesz lehetőségük.
24 órán belül elbíráltak, VASÁRNAP. Tényleg para lehet, ha vasárnap is dolgoztak a Home Office-ban.

Majd ezzel az appal lehet jelentkezni:
play.google.com/store/apps/details?id=uk.gov.HomeOffice.ho1

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.03. 09:43:51

@Arthamyr:

Csak van egy gond: mi vagyunk többen, így a mi érdekeink alapján megy a helyes kormányzás.

Arthamyr 2019.01.03. 10:38:21

@maxval balcán bircaman: Ha úgy érzed, hogy az EU meghatározó országaiban a ti érdekeitek alapján megy a helyes kormányzás, akkor nincs itt egy gond sem. Én alapvetően elégedett vagyok vele.

Viszont azt nem értem, hogy ha egyszer helyes kormányzás megy az érdekeitek szerint, és ebből következően az EU is jó, akkor miért akarnád átalakítani, főleg kilépni belőle? Azt eddig is tudtuk, hogy az ellenségünk vagy, de ennyire önmagad és az elvtársaid ellensége is lennél?

Arthamyr 2019.01.03. 10:41:29

@Etniez: Én ezt nem tudom, de elhiszem, hogy van olyan. Attól, hogy van sok bevándorló, nem következik az ellenkezője. Lehet, hogy a bevándorló még nyomorúságosabb környezetből vándorolt be, és az is lehet, hogy a Cityben dőzsöl tuti fizetéssel, kövér bónuszokkal.

flydomi 2019.01.03. 10:41:34

@maxval balcán bircaman:

Az biztos,h jo otlet volt.Az angolok inkabb a muszlimokat,pakikat,indiaiakat,afrikaikat reszesitik elonybe,mint a kereszteny kelet feher europaiakat.Szoval sivalkodhatsz es orjonghetsz,ahogy szoktal. :)

flydomi 2019.01.03. 10:41:34

@Etniez: Pontosan.Nekik a kereszteny kelet eus ember nem kell,inkabb az import afrikai,azsiai,akinek a kulturaja mas.

flydomi 2019.01.03. 10:41:34

5, Az EU első igazi tesztje a 2008-as válság volt, ahol az embereket nem az első, hanem az utolsó helyre tette, a leginkább szegényeket és időseket büntetve brutális megszorításokkal, különösen Görögországban, 330 milliárd eurós adósságba taszítva őket, miközben Németország azért lobbizott a Nemzetközi Valutaalapnál, hogy az ne adjon pénzügyi segítséget nekik.

Ezen jot nevettem.A Gorogok a belepesuk ota csak loptak az unios penzt,ami sajat zsebre ment,mikozben evtizedek alatt a rejtett adosagot maguk elott gorgettek. :) Csak a lufi par evtized utan kidurrant.Szoval az a 330 milliardos adossagot sajat maguknak koszonhetik,nem az EU-nak.Sajnalatos ez a deinformacio,amit az 5-os pontban megemlitesz,igy felre tajekoztatsz.Fake news.

Kanázsvára 2019.01.03. 10:41:34

Emlékeim szerint annak idején a belépést is vagy ezerszer megrágták, elvégre angolok ...

VT Man 2019.01.03. 10:41:34

@Arthamyr:
"A tőzsdével, bankokkal, stb. érvelnek olyan embereknek, akik heti 40 óra munkát dolgozva sem képesek egy pár cipőt venni maguknak."

Aha, cipomentes emberek.

A minimalber havi 1100 font korul van (kb. 400 000 Forint), egy par cipo (ami mar nem 100% muanyag) pedig akciosan vagy outletekben 25-30 fonttol (9-12 ezer Forint) mar kaphato.

Akik a "cipomentes emberekrol" beszelnek, azoknak fogalmuk sincs a valosagrol.

m.t. 2019.01.03. 10:41:34

@maxval balcán bircaman:
"Csak van egy gond: mi vagyunk többen"

Annyian vagytok mint az oroszok :)

VT Man 2019.01.03. 10:41:34

@Arthamyr:
"Szerintem a vallás iskolázottsággal kiválóan csökkenthető."

Ez egy teveszme. Nezd me, hogy az egyetemeken is mennyi fejkendos no van.

Es azert hordanak fejkendot, mert a vallasi vezeto kb. 1500 eve azt mondta, hogy kotelezo.

Arthamyr 2019.01.03. 10:59:25

@VT Man:
1. Nem én írtam, a cikkből idéztem.
2. Ha 1100 fontot keresel, és mondjuk 800 elmegy a lakásbérlésre (ami egyébként nagyon olcsó lakás Londonban), simán el tudom képzelni, hogy a hónap végére bukóban lesz a minimálbéres. Szerencsére nem érint, szóval saját tapasztaltom nincsen.

Arthamyr 2019.01.03. 11:02:18

@VT Man: Sokkal kevesebb fejkendős van, mint fejkendő nélküli. Meg azokkal amúgy sincs annyira gond. A romák közül sem az a problémás, aki egyetemet végzett.

Szaktanár 2019.01.03. 11:14:28

@Arthamyr: nyolcszázba egy szoba kerül a kettes zónában, lakások (studio) 1000 körül kezdődnek a hármasban, 1200-nál pedig a valóban élhetők is, de ha kell living room is, akkor 1400 körül lehet számolni, meg onnan felfelé.

Hari Seldon 2 2019.01.03. 11:14:56

@Arthamyr:
Thaiföldön a déli, Malaysiával szomszédos tartományban van sok muzulmán. Nem feltétlenül Bankok-ban.

Hari Seldon 2 2019.01.03. 11:19:47

@Arthamyr:
Azok annyit értenek a demográfiához, hogy húznak egy egyenest, két évszám közé, és meghosszabbítják. Nem veszik figylemebe az adott társadadalom itegráló erejét. A berögződött hagyományok fellazulását. Rájuk is ható ateizmust. (ja, ezt nem reklámozzák, mert akkor nem látszanának olyan nagyon "legyőzhetetlennek", pedig van ilyen jelenség bőven. Az, hogy nem az én izlésemnek való sebességgel, lehetséges. De attől még van)

Arthamyr 2019.01.03. 11:20:12

@Szaktanár: Ok, viszont ezt nem nekem kell írnod, hanem @VT Man: -nak. Azért írtam 800-at, hogy lehetőleg ne jöjjenek 100-an azzal, hogy "persze, de annyiért már mansiont bérelsz, nem kell mansionben lakni" és hasonlókkal.

Szaktanár 2019.01.03. 11:21:05

@Arthamyr: bocs, nem tudtam h tilos supporting kommentet írni.
i take it back then :)

Arthamyr 2019.01.03. 11:22:57

@Szaktanár: Nem tilos semmi, csak kisebb eséllyel olvassák el (mint ahogy sokan a posztot sem szokták), ha nem nekik szól.

Szaktanár 2019.01.03. 11:25:19

@Arthamyr: ez világos, csak nekem se időm, se kedvem nincs győzködni vkit a saját igazamról. láttam egy kommentet, amihez tudtam kapcsolódni, leírtam, ennyi. nem célem a meggyőzés. nyilván nem fogja másként gondolni akkor sem, ha szembesítem a tényekkel :)

Arthamyr 2019.01.03. 11:26:58

@Szaktanár: Hát ez bizony így megy.

Szaktanár 2019.01.03. 11:31:33

@Arthamyr: rendesen elszálltak az árak egyébként, pont a napokban nézegettem zoopla-t, rightmove-t. őrület, mi megy a piacon. alaphangon nettó 2500-t kell keresni fejenként, h megérje londonban élni (feltételezve, h egyedül él az ember, ketten talán elég a fejenként 2000 is, de az alatt szimplán nem éri meg ott lenni).

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.03. 11:58:55

@flydomi:

Ez legyen az angolok döntése! Miért néznék saját érdekeik helyett a kelet-európaiak érdekét?

Kivlov 2019.01.03. 11:58:56

"„Bármennyire is szeretem az Európai Unió alapgondolatát, az ma már nem más, mint egy hatalmas, kontrollt veszítette gépezet: senki által meg nem választott, saját érdekeit szolgáló és kegyetlen.."

Itt a lényeg.
Az eu ebben a formában nem jó. Nem ezért jött létre.

sas70 2019.01.03. 11:58:56

Hülye angolok, angol hülyék! Hová mentek hülyék?

Hari Seldon 2 2019.01.03. 12:13:55

@Kivlov:
Szóval te nem fogsz szavazni májusban az EP választáson? - Értem. Így tényelg könnyű ezzel dobálózni, hogy senki által nem szavazott...
A európai tanácsba meg a tagállamok delegálnak. - Ja, hogy arról sem tudsz. - Akkor értem ezt is.

Az más kérdés, hogy egyes kelet európai tagállamok kormányai (és eddig az UK kormánya sem) nem nagyon vonják be a helyi lakosságot az EU ügyeibe. Tudatosan távol tartva a polgáraikat az európai közügyektől.
(Így helyezik magukat előtérbe. - És mutogathatnak az EU-ra mint mumusra.)

Kivlov 2019.01.03. 13:09:52

@Hari Seldon 2:
Fogok szavazni, és a kettőnek semmi köze nincs egymáshoz.
Ettől függetlenül tartom, hogy a "mindenbebelepofázunk-látszattevékenység-EU" helyett az érdemi problémákkal kellene foglalkozni és egy tényleges gazdasági erőteret kéne létrehozni, nem pedig piacot csinálni a német, francia szemét termékeknek, és lerabolni a K-iek szellemi tőkéjét.

Arthamyr 2019.01.03. 13:30:21

@Kivlov: Nem akarlak elszomorítani, de ez már csak "ilyenebb" lesz. Ha nagyobb "gazdasági erőtér" lesz, akkor több lesz a belepofázás is (jelenleg mindkettő elég kevés). A német, francia szemét termék ugyanazon a piacon van, ahol pl. a világszínvonalú magyar termék is, már az EU-n belül, senki nem kötelez a szar megvásárlására senkit...
A keletiek (ha azt értetted K alatt) "szellemi tőkéjének lerablása" meg az EU legjobb része, így legalább versenyt generálnak a keleti munkáltatóknak, országoknak, hogy tehetségesebb polgáraiknak elfogadható életfeltételeket biztosítsanak, már ha igényt tartanak rájuk. Nem kell itt sokra gondolni, elég az, ami mondjuk a szemetet előállító németeknél, franciáknál van.

Kivlov 2019.01.03. 14:13:58

@Arthamyr:
Nem a belepofázás mennyisége a gond, hanem a milyensége.
Közösségi szinten nem apró-cseprő dolgokkal kell foglalkozni, hanem a lényegiekkel.

VT Man 2019.01.03. 14:14:15

@Arthamyr:
"2. Ha 1100 fontot keresel, és mondjuk 800 elmegy a lakásbérlésre (ami egyébként nagyon olcsó lakás Londonban), simán el tudom képzelni, hogy a hónap végére bukóban lesz a minimálbéres. Szerencsére nem érint, szóval saját tapasztaltom nincsen."

Nem megy el 800 a lakasra, mert annyiert nincs lakas Londonban, inkabb 900-1000 plusz ado.

Szobara Londonban elmehet(ne) 400-600 font, de akkor is maradna meg penz.
Videken pedig 500-600-bol mar van lakas, vagy 300 font korul szoba. Esetleg council lakas, kevesebb.
Londonban viszont a minimalber is magasabb szokott lenni, pont emiatt.

m.t. 2019.01.03. 14:24:17

En leginkabb azt nem ertem, hogy a kilepes folytan hogyan fog barmi olyan szempont javulni, ami miatt leginkabb a maradast ellenzik.

"Az EU nem torodik a kisemberekkel" - kilepes utan is ugyanugy szarni fognak rajuk a politikusaik.

"Brusszeli burokratak" - megis ki szavazza oda oket 5-evente?

"Elviszik a munkaerot" - attol egy orszag onmagaban nem lesz sikeresebb, hogy bezarja a polgarait (last Feheroroszorszag)

"Bevandorlas" - az angoloknal ironikusan pont a bevondorlas ugyeben nem valtozna semmi brexit eseten. Magyarorszag maga importalja a bevandorloit aktiv marketinggel. A valodi bevandorloorszagok meg pont az EU-nak konyorognek hogy ne egyedul kelljen szembenezniuk a problemaval.

"Haszontalan szabalyozasok" - kilepes utan ugyanugy be kell tartani oket, kulonben viszlat a piacrol. Es ezzel a nep is egyetert, senki nem akar visszamenni az USB szabvanytol a tipusonkent egyedi kabelekhez amire minden gyartonak monopol pozicioja volt.

A kedvencem az amikor valaki reszben belatja hogy a sajat orszaga kilepes eseten szet lenne szopatva a maradek EU altal, ezert mar az egesz EU-t akarjak szetverni, a sajat kilepes nem eleg.
Hat igen, nekem is jo lenne ha az USA meg mondjuk Kina spontan szetesne es az allamai egymasnak ugrananak. Meg egy 24 karatos szinarany WC is jo lenne, ha mar itt tartunk.

Arthamyr 2019.01.03. 14:25:14

@VT Man: Mitől lenne magasabb Londonban a minimálbér? Egyébként "A tőzsdével, bankokkal, stb. érvelnek olyan embereknek, akik heti 40 óra munkát dolgozva sem képesek egy pár cipőt venni maguknak." helyett mondhatta volna azt is, hogy "A tőzsdével, bankokkal, stb. érvelnek olyan embereknek, akik heti 40 óra munkát dolgozva is szobát bérelnek, és reményük sincs, hogy a közeljövőben saját lakást béreljenek." a mondandó lényegén nem változtat.

Arthamyr 2019.01.03. 14:34:35

@Kivlov: Lényegi dolgokkal is foglalkoznak. Pl. biztosítják a termékek, szolgáltatások és a munkaerő szabad áramlását, lefizetik a török diktátort, hogy tartsa vissza a migránsokat, esetleg kicsit megregulázzák a lelépő briteket, de csak szolidan, mert az EU már csak ilyen szolid.
Nyilván több belepofázással még több lényegi dologgal foglalkozhatnának, de a legtöbb lényegi dolog tagállami hatáskörben van, és jelenleg nincs lehetősége belepofázni az EU-nak. Jelenleg ezen dolgok EU-s hatáskörbe vonása ellenállásba ütközik, és csak lassan haladnak vele.

Kivlov 2019.01.03. 15:02:18

@Arthamyr:
Persze. Lényegi dolog pl, hogy hány m2-en lehet csirkét tartani, vagy hogy mit írjunk rá a tejesdobozra. De tökmindegy. Majd összedől ez is, mint a többi kamutákolmány.

Stefan_Schneider 2019.01.03. 15:37:12

Vicces hogy a brexit hivei mindig azzal jonnek hogy az EU "senki altal meg nem valasztott burokratakbol" all. Nem tudom, nem tunt fel hogy a hetvenes evek ota otevente valasztasok vannak az EU-ban? Vagy kiket nem valasztanak meg, a Bizottsag tagjait? A miniszteriumokban es allami intezmenyekben dolgozokat a vilagon sehol nem valasztjak meg, Angliaban sem. Meg hogy a nemzetkozi szerzodesekrol nincs nepszavazas az EU-ban, az baszki Angliaban sincs, nem is lesz akar kint vannak akar bent. Szavazojogra eretlen, tajekozatlan, manipulalhato emberekre persze nem lehet demokraciat epiteni, igy mulik el egy nagy orszag dicsosege.

2019.01.03. 16:15:50

@Stefan_Schneider: Bár a miniszterelnököket is közvetve választják többnyire, de azért jellemzően ők a kampány arcai, vagyis ismerik a választók. Junckerrel nem ez a helyzet..

Arthamyr 2019.01.03. 17:03:18

@Kivlov: Igen, az is hasznos dolog, hogy meghatározzák a maximális csirkesűrűséget, állatvédelmi okokból. Bár valószínűleg túl laza a szabályozás ezen területen, és a betarttatás is hagy maga után némi kivánnivalót.
Ahogy minden bizonnyal annak is megvan az oka, hogy mit miért kell ráírni a tejesdobozra, én olyan nagyon sok felesleges dolgot nem láttam rajta, legalábbis semmi sem volt feltűnő, de nem fogok most kimenni a konyhába, hogy ellenőrizzem a tejesdobozon lévő szöveget. Ami szemet szúrt, az a tesco sunyi, nagyon kisbetűvel írt "less than" után nagy betűvel írt "4% fat", ezt valóban nem kellene hagyni, így itt is indokoltabb lenne a szigorúbb szabályozás, de ez valóban nem annyira lényegi dolog, hogy emiatt tüntetni kelljen, hogy rá lehet írni. Egyébként sem kéne tejesdobozt használni, hanem szépen a vásárló vinné a kis üvegét, amibe töltenének neki a tejet, vagy visszaváltható és baromi drága üvegbe kellene tölteni.

Remélem nem dől össze, mert nincs kedvem új lakóhelyet keresni, és nagyon ötletem sincs, merre kellene nézelődnöm. Szerencsére ennek valószínűsége a közeljövőben csekély, ha meg eljön az ideje, nincs mit tenni.

kiskutyauto 2019.01.03. 17:07:48

A Brexit, minden értelmes ember tudta mindigis, hogy a tömegbutaság csimborasszója, teljesen analóg szarbán kétharmadával.... vagy éppen Putyin népszerűségével... vagy éppen Trump győzelme... (és még hosszan sorolhatnám, mint pl vallások és izmusok stb).... Borzalmasan sok a földostoba primitív planktonikus szinten vegetáló ösztönbarom a világon.... nem csak hazánkban, hanem mindenfelé...

Taxomükke (UK) 2019.01.03. 17:55:52

@m.t.: Ezt hol lehet upvote-olni?

Taxomükke (UK) 2019.01.03. 17:57:19

@Szaktanár: Azt ugye tudod, hogy Londonon kivul is van elet?

Szaktanár 2019.01.03. 18:10:43

@Taxomükke (UK): hát nem tudom, én próbálkozok vele egy ideje, de nagyon nem tetszik.

Tamáspatrik 2019.01.03. 19:53:55

Ezek a brexitpárti vélemények erősen a levegőben lógnak és feltételezéseken alapulnak.

1, A demokrácia hiánya az Európai Unión belül, valamint a számtalan, meg nem szavazott szerződés.
???? mit ért alatta

2, Az EU egy középosztálybeli klub, amely nem törődik a szegényekkel és a társadalmi kohézióval.
És a brit kormányzat jobban törődik velük talán? Kételkedem benne.

3, A pénz elherdálása, különösen a mezőgazdaságra és a különböző földalapú támogatásokra, ami azt jelentette, hogy a már egyébként is tehetősek jutottak további pénzekhez.
A mezőgazdaság támogatása több helyben termelt kaját kapsz és olcsóbban.

4, Az Európai Unió a kereskedelmen és a profiton alapul, egy olyan intézmény, amely természeténél fogva nem törődik az emberekkel, csak az üzlettel, aminek egyik jele a tervezett transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmény.
Nem is valósult meg, mert Trump megfúrta. (Sokan sajnálják ezt, mások örülnek neki.)

5, Az EU első igazi tesztje a 2008-as válság volt, ahol az embereket nem az első, hanem az utolsó helyre tette, a leginkább szegényeket és időseket büntetve brutális megszorításokkal, különösen Görögországban, 330 milliárd eurós adósságba taszítva őket, miközben Németország azért lobbizott a Nemzetközi Valutaalapnál, hogy az ne adjon pénzügyi segítséget nekik.
A görögöket jobb ha kihagyod, semmit sem tudsz róluk...

6, A Brexit legalább ennyire szólt az Európai Bíróság borzalmas törvénykezéséről.
???

7, Nem beszélve az elterjedt korrupcióról és pénzköltésről, ami éves szinten 800 milliárd euróba fáj az EU-nak.
???? mit ért ez alatt

„Bármennyire is szeretem az Európai Unió alapgondolatát, az ma már nem más, mint egy hatalmas, kontrollt veszítette gépezet: senki által meg nem választott, saját érdekeit szolgáló és kegyetlen. Egy megkövesedett politikai precedens, amire sehol a világon nincs példa, különösen nem a parlamentáris demokrácia bölcsőjének számító Egyesült Királyságban.

Na erről van szó: mókolnak a fejed fölött valakik Brüsszelben, egy szót sem értesz belőle hogy miről, ezért a feltételezésed, hogy rosszat tesznek. (Kinek a hibája, hogy nem érted, ez jó kérdés.)
Viszont a negatív gondolkodás csapdájába estél: elég valamit megszüntetni, aztán minden jobb lesz... Hát lehet, hogy jobb lesz a briteknek, úgy 10-15 év múlva...

Gerardus A. Lodewijk 2019.01.04. 23:00:24

Szerintem az átlagbritek hatalmas tömegei rendkívül súlyos "kihívásokkal küzdenek" azon tény elfogadása - és az abból adódó adekvát következtetések levonása - terén, hogy a világnak, és benne az EU-nak ma már esze ágában sincs úgy táncolnia, ahogy Britannia (rule the wawes) fütyül.
Ezek ép ésszel tényleg úgy képzelték, hogy ki lehet lépni bármilyen szervezetből úgy, hogy a kötelezettségeik megszűnnek, de a jogaik fennmaradnak? Ahogy a németek mondják: mosakodni akarok, de ne legyek vizes (magyarul ugyanez picit vulgárisabb)?
Egy egész kormány képzelte és képzeli még mindig ép ésszel azt, hogy a tárgyalási folyamat kizárólag a követeléseik ismertetéséből áll?
De nagyot fognak ezek koppanni! Nyilván a maradék EU-nak sem lesz a kilépés egy habostorta, de a kiváló tagállamnak :):) összehasonlíthatatlanul jobban fog fájni.
Ha meg az utolsó pillanatban lefújják a távozást, akkor a kilépéspártiak nagyon csúnya őrjöngést rendeznek (mert, mint minden rendes náci, ahhoz értenek).

Szaktanár 2019.01.04. 23:07:42

@Gerardus A. Lodewijk: sztem is komoly szereptévesztésben vannak az angolok úgy általában, az élettel kapcsolatban. vmiért még mindig az él a fejükben, h ők egy hatalmas birodalom felsőbbrendű polgárai, mint pár száz évvel ezelőtt.
ezzel ellentétben azonban sajnos jelentős részük egy benefiten élő, elhízott, ostoba white trash.

Sütemény1975 2019.01.06. 14:42:48

@Endre Varsányi: Cameron egy önző nulla. Azért lett népszavazás, hogy az EU szkeptikusok is rá szavazzanak. Aztán meg pofára esett, hogy nyert a kilépés.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása