oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. december 05. 06:30,  Ikonikus helyeink 39 komment

2018. december 05. 06:30 Határátkelő

Ikonikus helyeink

Bezárt a Whiteleys. Persze egy londoni bevásárlóközpont bezárása nem érne meg egy külön írást a Határátkelőn (akad belőle még elég), amiért most mégis poszt születik belőle, az az, hogy mindannyiunk életében vannak olyan fontos, ikonikus helyek, melyek eltűnése szíven üt. Még ha nem is gondoltuk volna.

cim_193.jpg

A Whiteleys a Queensway-en, két metrómegálló (a Queensway és a Bayswater), valamint a Hyde Park közelében fekszik és már a története is megér egy misét. 

A sztori 1845-ben kezdődött, amikor egy William Whiteley nevű fiatalember Londonba érkezett. Tíz font (ami azért akkor jóval nagyobb összeg volt, mint most, de messze volt a soktól) volt a zsebében. No és volt egy álma. 

William Whiteley nem volt tehetségtelen ember. Ha az lett volna, aligha képes felépíteni egy 6000 embert alkalmazó birodalmat és nem hoz létre egy rendkívül sikeres bevásárlóközpontot (a maga nemében az elsőt) a Westbourne Grove-on. 

(Halála is megér egy zárójeles bekezdést: 1907. január 24-én lőtte agyon egy Horace George Rayner nevű férfi, aki a merénylő állítása szerint a törvénytelen gyermeke volt.) 

William Whiteley (törvényes) fiai aztán folytatták az örökséget, mi több, tovább is gondolták azt. Így nyílt meg 1911-ben az (akkor még) Queens Roadon, a mai Queenswayen a Whiteleys. 

A John Belcher és John James Joass tervezte épület a korszakban a csúcsluxust jelentette, nem véletlen, hogy London Lord Mayorja (tulajdonképpen a City első embere) adta át. 

Olyannyira elegáns helynek számított, hogy George Bernard Shaw 1912-ben írt drámájában, a Pygmalionban (ennek egyik átdolgozása a My Fair Lady) Eliza Doolittle-t is itt varázsolják elegáns hölggyé. (Pedig akkor már több mint hat évtizede nyitva volt a Harrods, mi több, a Selfridges is 1909-ben nyitott az Oxford Streeten.)

Az idők során persze rengeteget változott, az 1950-es években megjelentek benne az irodahelyiségek, mígnem 1989-ben teljes egészében bevásárlóközponttá vált. Addigra már elveszítette néhai ragyogása egy jelentős részét, de még mindig kifejezetten szép és karakteres volt, a hasonló plázák közül pedig messze-messze kiemelkedett.

bent.jpg

Ennyi elég is a történelemórából, mert nem erről akar szólni a poszt, hanem a mi saját, különbejáratú, ilyen-olyan okokból fontos, ikonikus helyeinkről, melyek másoknak talán nem, vagy nem úgy fontosak, de nekünk valamiért közel állnak a szívünkhöz. 

London kevesebb lesz 

Mindenkinek akad több ilyen épület az életében, és lehet, hogy már évek óta nem járt felé, de amikor kiderül, hogy bezárják / átalakítják / lerombolják, akkor az fáj. 

Márpedig a Whiteleys-t most bezárták, miután két éve elfogadtak egy egymilliárd fontos (!) fejlesztési tervet, aminek keretében a luxuslakásokat alakítanak ki a felsőbb szinteken, elvileg alul lesz egy udvari rész, üzletekkel, éttermekkel – de valahogyan nem lesz már ugyanaz. 

Persze a dolgok változnak, de számomra ettől még elvész most egy kicsi Londonból. Számomra ugyanis a Whiteleys kicsit maga London. 

Már maga a környék is nagyon jellegzetesen londoni, hiszen túl azon, hogy rövid sétára van a Hyde Park, nincs olyan messze tőle a Notting Hill vagy a Portobello Road sem. 

Közvetlen környéke kifejezetten multikulti, arab, kínai és egyéb éttermekkel, mindenféle üzletekkel – tehát elég jól visszaadja azt a kavalkádot, ami a jelenkori Londont jellemzi. 

Egy hamburger története 

Számomra mégsem ezért ikonikus hely (hogy lassan rákanyarodjak a poszt fősodrára is), hanem azért, mert sok emlék köt a környékhez is és magához az épülethez is. 

A kilencvenes években rendszeresen megfordultam benne, voltam ott moziban, többször a kifejezetten kellemes tex-mex éttermében, a nagyszerű földszinti könyvesboltban és még sorolhatnám. 

Itt csodálkoztam rá először, milyen iszonyat drága a mozijegy Londonban (pedig a mai árakhoz képest akkor még nem is volt olyan vészes), és az említett tex-mex étteremben történt meg az is az ezredforduló tájékán, hogy egyik vacsora alkalmával hamburgert kértünk. 

A pincér valamiért többször is rákérdezett, hogy tényleg normál, marhából készült burgert kérünk-e, mire mi bőszen bólogattunk, hogy persze, miért ne. Nem esett le, hogy miért kérdezi, aztán amikor igen (a kergemarhakór körüli hisztéria csúcsán történt mindez), akkor annyira röhögtünk, hogy majd’ leestünk a székről. 

Nem vagyok különösebben egy plázába járó típus (bár különösebb bajom sincs velük, de ez most nem ide tartozik), a Whiteleys viszont mindig is más volt, mint a legtöbb bevásárlóközpont, mert volt benne valami elegancia. 

Valahogy úgy alakult, hogy a Whiteleys minden londoni tartózkodásomnak része volt. Laktam rövidebb ideig a közelében, általában útba esett munkába menet (végtére is mint említettem a Central Line-nak és a Circle Line-nak is van megállója a közvetlen közelében) és egyszerűen csak jól esett beugrani egy kávéra vagy kotorászni a könyvek között. 

Aztán egy ideje már elvesztettem szem elől, pár éve még jártam benne, akkor már lehetett érezni, hogy valami nem stimmel, majd egyre több lett az üres üzlethelyiség, mígnem most eljött az elkerülhetetlen vég. 

A londoni kör 

Ha már itt tartunk, akkor mesélek még. Londonban maradva régi nagy kedvencem volt a Charing Cross Road, ahol rengeteg időt (konkrétan fél napokat) el tudtam tölteni. 

Megvolt a magam köre, ami nagyjából a Strand – Covent Garden – Leicester Square – Charing Cross Road – Tottenham Court Road (esetleg Shaftesbury Avenue) négyzetet fogta be, itt egyrészt baromi jókat lehetett csavarogni, másrészt ugye ott volt a Charing Cross Road az irtózatos mennyiségű könyvesboltjával. 

Amikor legutóbb erre jártam, szomorúan láttam, hogy alaposan megcsappant a könyvesboltok száma, ami persze ebben a digitális korban valahol érthető, de attól még szomorú. 

Egy kis Ausztria

mariakirchental_1.jpg

De hogy ne csak London legyen, említek még egy, számomra nagyon fontos helyet, ez pedig a Salzburg melletti (na jó, ez azért kb. 50 km-t jelent) St. Martinnál a Maria Kirchental nevű hely. 

Ez voltaképpen egy hegy tetején található templom és kolostor, ahová egy rövidebb, nem vészesen meredek, de azért érezhetően emelkedő út vezet fel mellette a stációkkal. 

Télen csodás kirándulás felsétálni a hóban, mire felér az ember pont megéhezik és megszomjazik annyira, hogy megigya a kolostor melletti étteremben a forralt bort és egyen egy Frittatensuppét és/vagy Apfelstrudelt.

mariakirchental_2.jpg

A slusszpoén persze utána jön, mert ha vagy annyira előrelátó, hogy viszel magaddal szánkót, akkor fantasztikus élmény leszánkózni a hegytetőről vissza a völgybe (mondjuk nem árt vigyázni, mert az elmúlt száz évben sokan életüket vesztették már a könnyen jegessé váló lejtőn, néhányuk emlékét táblák őrzik az út mellett). 

Nyilván mindenkinek vannak ilyen fontos helyek az életében (a magyarországiakat most direkt nem kezdtem felsorolni) – nektek mik ezek, akár Magyarországon, akár külföldön?

(Nyitókép: Oxfordian Kissuth)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: London Ausztria Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6814432356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2018.12.05. 06:35:40

Lehet hogy megvette a helyet valami arab vagy a mészáros.

kardio1 2018.12.05. 08:52:22

@Golf2: vagy egy arab Mészáros, pl. Mohamed Bin Szalmán :)

kardio1 2018.12.05. 08:53:33

@Golf2: mészáros , kis m-mel.

Din Serpahis 2018.12.05. 09:24:53

Hehh, én perverz módon a Pécs Plaza-val vagyok így. Amikor még otthon dolgoztam, majdnem minden nap oda jártunk ki ebédelni a kollegákkal, utána mindig megittunk egy kávét.

Ha otthon vagyok, néha bemegyek venni ezt azt, ilyenkor mindig nosztalgia roham tör rám :)
Nagyon fura, mintha nem is ebben az életben történt volna, annyi minden megváltozott.

BlackBrick 2018.12.05. 09:31:37

Nagyon szeretem ezt a kornyeket (Queensway, Bayswater, Notting Hill), tenyleg igazi londoni, karakteres varosresz. Volt a kornyeken egy szinten ikonikusnak szamito pub/kocsma, a Commander. Sajnos azt is bezartak par eve, es egy szuper modern, 'californian style' ettermet nyitottak helyette. Kar erte...

Mrs. Clayton 2018.12.05. 09:57:28

Anno azon rohogtem hogy Habony Arpad a Harrodsban kilogo seggel ebedel. Mert persze ez a messzirol jott embernek azt jelenti h ez aztan marhara elokelo, meg biztosan baromi draga is, szoval ejj ha.
Persze aki jart mar ott az tudja, h kb olyan zsufolt mint egy mcdonalds es a kilogo segg sem ritka. Az igaz h a szinvonal messze jobb, mint egy gyorsetteremben de nem annyival mint amennyivel dragabb.
A Harrodsra altalaban kulfoldrol mint egy ikonra tekintenek, pedig csak hetkoznapi emberek, meg gazdag kelet-europaiak, neha kilogo seggel vasarolnak ott. Pl meg most is Kurt Geiger cipok 100 helyett 20 fontert megvehetok. Azt hiszem ez vilagossa teszi h nem egy elit hely, max Habony Arpad hiszi.

Bredpitt Monika 2018.12.05. 10:04:55

@Mrs. Clayton: a Harrods rol az jut eszembe, amikor en 96 ban Londonban jartam, bementem oda, hogy hasznaljam a mosdot, 1 font volt, amit nagyon soknak talaltam, es akkor meg nem volt olyan elterjedt az erzekelos csaptelep, mire rajottem, hogy kell kezet mosni leizzadtam,

mondjuk aki Londonban azt elvezte majdnemhogy a leginkabb, hogy valahol a Sohoban talan, hajlektalanokkal beszelget (meg foto is van roluk) annak a Harrods csak egy rossz elmeny.....

Mrs. Clayton 2018.12.05. 10:23:06

@Bredpitt Monika: engem olaszorszagban a labbal pumpalos csaptelep izzasztott meg, eltartott egy ideig mire eszembe jutott, h anyam 20 evvel korabban mar felfedezte, h pumpalni kell ahhoz h jojjon a viz

Bredpitt Monika 2018.12.05. 10:53:46

@Mrs. Clayton: en arra emlekszem, hogy egy fiatal azsiai no mutogat a kezevel a tukor elott, eloszor azt gondoltam magamban, hogy bolond, aztan mikor nem tudtam a vizet elovarazsolni, akkor kezdett derengeni, hogy talan nem is bolond az a no.......

a MAV vonatain meg mindig van labbal nyithato vizcsap

Határátkelő 2018.12.05. 11:18:26

@BlackBrick: Én is nagyon bírom azt a részt, a másik pedig tényleg a Covent Garden környéki kis utcák. Eszméletlen sokat lehet csavarogni ott és mindig talál az ember valami újat.

London2009 2018.12.05. 11:25:45

Sosem jartam benne. Ugy latszik mar nem is fogok. Ki nem allom a bevasarlokozpontokat.

Határátkelő 2018.12.05. 11:32:17

@London2009: Pont ez az, hogy azért ez más volt. Kifejezetten szép épület, szellős, általában nem is volt tömve (mondjuk ennek ezek szerint meg is lett a böjtje).

London2009 2018.12.05. 11:41:58

@Határátkelő: igen, latom rajta, hogy szep epulet, de nekem ez akkor is bevasarlokozpont, amit en amennyire csak tudok, elkerulok. Teljesen kiesett ugye az utambol is mert legalabb masfel-ket oranyira lakom tole, ugyhogy talan ketszer ha jartam arra.

BlackBrick 2018.12.05. 12:12:51

@Határátkelő: igen, mondjuk en alapbol szeretem ezt az oriasi, zsufolt, zajos, elkepeszto es csodalatos Londont :) Bar nem ott elek es nem is tervezem, de mindig nagyon szivesen megyek.

Shaktee 2018.12.05. 14:18:10

Jo kis cikk, koszonet!

BlackBrick 2018.12.05. 15:47:03

@London2009: St Albans, ugyhogy London csak egy kohajitasnyira van :)

London2009 2018.12.05. 16:05:25

@BlackBrick: az jo! Ismerem St. Alban'st valamennyire. Jo alternativa London kozelsegeben. Kicsit draga mondjuk, de ugye mi nem?! Greenwich, London szelen vagyunk.

montroyal ( CAN qc) 2018.12.05. 16:13:10

Tessék mondani , ha erre megyunk , jol megyunk? :-) akkor ma indulunk ... ezek ikonikus helyek ?

SAT 08DEC18 Sail from Auckland, New Zealand 1 5:00pm
SUN 09DEC18 Tauranga (Rotorua), New Zealand 2,3 7:00am
MON 10DEC18 Tauranga (Rotorua), New Zealand 3 6:00pm
TUE 11DEC18 Napier, New Zealand 12:00n 6:00pm
WED 12DEC18 Wellington, New Zealand 9:00am 6:00pm
THU 13DEC18 New Plymouth, New Zealand 8:00am 5:00pm
FRI 14DEC18 Nelson, New Zealand 8:00am 8:00pm
SAT 15DEC18 Kaikoura, New Zealand 4,5 8:00am 5:00pm
SUN 16DEC18 Akaroa (Christchurch), New Zealand 4,5 8:00am 5:00pm
MON 17DEC18 Port Chalmers (Dunedin), New Zealan 8:00am 4:00pm
TUE 18DEC18 Cruising Fiordland Natl Park 6,7
WED 19DEC18 Sea Day
THU 20DEC18 Sea Day
FRI 21DEC18 Sydney, Australia 3,8 7:00am 6:30pm
SAT 22DEC18 Sea Day
SUN 23DEC18 Melbourne, Australia 8 8:00am 5:00pm
MON 24DEC18 Sea Day
TUE 25DEC18 Hobart, Tasmania, Australia 2,8 8:00am
WED 26DEC18 Hobart, Tasmania, Australia 8 4:00am
WED 26DEC18 Port Arthur, Australia 4,5,8 8:00am 4:00pm
WED 26DEC18 Scenic Cruising Cape Raoul 6
THU 27DEC18 Sea Day
FRI 28DEC18 Adelaide, South Australia, Australi 2,8 1:00pm
SAT 29DEC18 Adelaide, South Australia, Australi 8 11:00pm
SUN 30DEC18 Penneshaw, Kangaroo Island, Austral 4,5,8 7:00am 6:00pm
MON 31DEC18 Port Lincoln, Australia 8 8:00am 5:00pm
TUE 01JAN19 Sea Day
WED 02JAN19 Sea Day
THU 03JAN19 Esperance, West Australia, Australi 8 8:00am 5:00pm
FRI 04JAN19 Albany, Western Australia, Australi 8 8:00am 4:00pm
SAT 05JAN19 Bunbury, Western Australia, Austral 8 10:00am 6:00pm
Day Date Itinerary Arrival Departure
SUN 06JAN19 Sail from Fremantle (Perth), Australia 1,2,3 5:00pm
MON 07JAN19 Geraldton, Western Australia, Austr 2 8:00am 5:00pm
TUE 08JAN19 Sea Day
WED 09JAN19 Exmouth, Australia 4,5,2 8:00am 5:00pm
THU 10JAN19 Sea Day
FRI 11JAN19 Broome, Western Australia, Australi 6,2 1:30am 4:30pm
SAT 12JAN19 Kuri Bay, Western Australia, Austra 4,5,2 8:00am 6:00pm
SUN 13JAN19 Sea Day
MON 14JAN19 Darwin, Australia 2 8:00am 6:00pm
TUE 15JAN19 Sea Day
WED 16JAN19 Dili, East Timor 2 8:00am 6:00pm
THU 17JAN19 Sea Day
FRI 18JAN19 Komodo Island, Indonesia 4,5,7 8:00am 5:00pm
SAT 19JAN19 Ujung Padang, Sulawasi, Indonesia 8:00am 6:00pm
SUN 20JAN19 Sea Day
MON 21JAN19 Celukan Bawang, Bali, Indonesia 8:00am 6:00pm
TUE 22JAN19 Probolinggo, Java, Indonesia 4,5 8:00am 5:00pm
WED 23JAN19 Surabaya, Indonesia 8:00am 4:00pm
THU 24JAN19 Semarang, Java, Indonesia 7:00am 5:00pm
FRI 25JAN19 Sea Day
SAT 26JAN19 Singapore 8 8:00am
SUN 27JAN19 Singapore 6:00pm
MON 28JAN19 Malacca, Malaysia 4,5 8:00am 5:00pm
TUE 29JAN19 Penang, Malaysia 11:00am 8:00pm
WED 30JAN19 Phuket, Thailand 8:00am 11:00pm
THU 31JAN19 Sea Day
FRI 01FEB19 Sea Day
SAT 02FEB19 Sea Day
SUN 03FEB19 Trincomalee, Sri Lanka 4,5 8:00am 6:00pm
MON 04FEB19 Hambantota, Sri Lanka 8:00am 8:00pm
TUE 05FEB19 Sea Day
WED 06FEB19 Male, Maldives 4,5 8:00am 5:00pm
THU 07FEB19 Uligamu, Maldives 4,5 8:00am 5:00pm
FRI 08FEB19 Sea Day
SAT 09FEB19 Colombo, Sri Lanka 8:00am 11:00pm
SUN 10FEB19 Sea Day
MON 11FEB19 Sea Day
TUE 12FEB19 Sea Day
WED 13FEB19 Porto Malai, Langkawi, Malaysia 8:00am 5:00pm
THU 14FEB19 Port Kelang (Kuala Lumpur), Malaysi 7:00am 5:00pm
FRI 15FEB19 Debark Ship Singapore 7:00am
Continued

BlackBrick 2018.12.05. 16:13:10

@London2009: igen sajnos, eleg draga, cserebe viszont tenyleg egy jo helyen levo szuper kis varos :)
Greenwichben neked is megvan a kisvarosi feeling, nem?

London2009 2018.12.05. 16:31:37

@BlackBrick: abszolut. Bar mi nem pont Greenwich kisvarosaban vagyunk, annal meg kisvarosiasabb reszen a boroughnak. : ) Irtam itt egy cikket, ha esetleg erdekel. 10 dolog amiert jo Greenwichben elni...

BlackBrick 2018.12.05. 16:45:21

@London2009: oke, koszi szepen, elolvasom majd :)

Shaktee 2018.12.05. 16:45:36

@montroyal ( CAN qc): Pukkadj meg :-)

Kihagyod a jo kis montreali havazásokat??

Herr Géza 2018.12.05. 17:26:35

@montroyal ( CAN qc): Megküldted a listát az adóhivatalnak is? :))))))

kék madár 2018.12.05. 17:27:23

@montroyal ( CAN qc): basszus Uj Zeland nagyon ronda, de majd meglatod a sajat szemeddel is!!!!

KOSZ!!!!!! NOT :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.12.05. 17:34:47

@Shaktee: haha, pont ezt akartam irni:) eszakrol most mindenki del fele veszi az iranyt:) nekunk 2020-ra van tervezve egy Uj-Zeland ut (lanyom erettsegi ajandeka). Viszont nezegetve a re.jegy arakat, rajottem, hogy nem az itteni telbol fogunk menni, mert most sokkal dragabbak a repjegyek (fo szezon). Ha az ottani osz elejet (kb kora aprilis) celozzuk meg, egeszen olcson - mar $900 korul) lehet jegyet talalni! Olcsobb, mint Mo-ra hazamenni:)

gabors 2018.12.05. 18:42:54

@montroyal ( CAN qc): ket honapig egy hajon ... ? ha felkotnenek emiatt akkor sem csinalnek ilyet inkabb a halal :-)

Mrs. Clayton 2018.12.05. 21:22:35

@gabors: mert aztan te az eleted mennyi reszet toltod nem bent egy epuletben? Kb 5%-at?

gabors 2018.12.05. 21:38:29

@Mrs. Clayton: "@gabors: mert aztan te az eleted mennyi reszet toltod nem bent egy epuletben? Kb 5%-at?"

egy epulet az nem hajo .... :-)

hetkoznap napi 4 4.5 orat nem epuletben tartozkodom kutyat is setaltatok ketszer vagyis napi 15% talan kijon..

Csodabogár 2018.12.05. 22:08:49

@gabors: Nekem is egy büntetés lenne. Összezárva egy rakás emberrel és csak nézni a semmit. De vannak kanadai barátaim azok lelkesednek érte. Minden télen mennek 5-6 hétre. Én voltam télen Kanadában, nem volt annyira rémes.De hát kinek a pap kinek a papné.

Csodabogár 2018.12.05. 22:10:42

@Mrs. Clayton: Egy épületből bármikor le lehet lépni, de egy hajóról? Ezek a panelház szerü hajók, amúgy is borzalmasak még nézni is.

morgo1229 2018.12.06. 05:37:19

@Határátkelő: azt en is szeretem de nekem a kedvencem a Primrose Hill. Par honapja neztem hogy a gazdaim 4.5 millaert adtak el a csaladi hazat. Amugy semmi palota vagy ilyesmi. Provost Road.

morgo1229 2018.12.06. 05:44:13

@montroyal ( CAN qc): az a sok gazolaj meg egyeb konyhai szemet meg mososzer amit majd beleengedtek a tengerbe. Viz viz. nem mindegy hogy Ausztralia vagy Thailand ? Akkor inkabb egy gorog sziget.

morgo1229 2018.12.06. 05:45:19

@Golf2: inkabb arab vette meg. Hat nem is a Meghan apja.

morgo1229 2018.12.06. 05:46:54

@gabors: ket honap plusz folyt kov. Szoval csak ennyi fert a copy pastbe. Lehet hogy le se szall rola 1 evig.

Bredpitt Monika 2018.12.06. 17:49:37

@Shaktee: www.youtube.com/watch?v=TqNy_Er2-ZA

nezd mit talaltam, tok jo, mondjuk a poor old man ben nem vagyok biztos

en mast mondtam magamban, nem azt hogy pukkadj meg, marmint
@montroyal ( CAN qc): nak, majd kuldjel kepeket, jo utat, en sem hiszem, hogy akarnek egy hajon lenni ilyen hosszu ideig, de azert nagyon irigyellek

Krisztina Tógyer 2018.12.06. 22:28:44

Meglepo szamomra, hogy van meg rajtam es a barataimon kivul olyan magyar akinek ez az epulet barmit is jelent. Nekem szemely szerint itt volt az elso londoni munkahelyem csekely 9 honappal ezelott a legfelso szinten az ODEON The Lounge moziban :-) Keves olyan ismerosom/baratom van aki londoni elete soran legalabb egy napot ne dolgozott volna itt. 9 honap ugyan nem sok de itt “szoktam bele” a kintletbe, itt toltottem mindennapjaimat, ezatal nagyon furcsa, hogy tobbet mar nem lesz, nem mellseg egy gyonyoru epuletrol beszelunk, sajnalom hogy ez lett a sorsa.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása