oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. március 01. 06:30,  A kétarcú Vancouver 143 komment

2018. március 01. 06:30 Határátkelő

A kétarcú Vancouver

Érdekes, hogy miközben az Egyesült Államok kapcsán rendre felmerül, hogy egy olyan nagy országról nem lehet egységként beszélni, ez Kanadánál ritkábban hangzik el, pedig a nyelvi-kulturális különbségek talán még nagyobbak is, mint a déli szomszéd esetében. Erre is rávilágít Lívia posztja, aki Vancouver kapcsán nem a pozitívumokat írta meg. (A képeket köszönöm neki.)

cim_37.JPG

„Második éve taposom a Sziklás-hegység nyugati partjának porait immár letelepedett bevándorlóként, jogokkal és kötelezettségekkel. 

Nézegettem néhány Kanadáról szóló posztot, és lévén, hogy ez egy irdatlan nagy ország, szerintem az élmények összehasonlíthatatlanak egy mondjuk Ottawában élő magyar, illetve egy Vancouverben élő magyar szemszögéből. 

Nézzük a legfontosabbat! Az amerikai kontinens nyugati partjáról az összbenyomásom az, hogy ide egyszerűen nem jut el a valóság. Olyan, mintha a Sziklás-hegység leszigetelné a világnak ezt a részét a többitől, s valami utópikus álomban úsznának az itteniek. És én is itt úszok most már. 

Hogy könnyebb legyen a megértés, példákat hozok. 

A világ hírei nem jutnak el 

A hírek, a világ hírei, de leginkább az európai hírek ide nem jutnak el. A tv-k nem nagyon közvetítenek egy-egy megmozdulásról, esetleg terrortámadásról (elnézést a negativitásért), online sem a világ történései az elsők, amik felugranak az itteni online sajtóban, a fő fókusz az amerikai és kanadai történéseken van. 

Persze ha valaki az USA-ban él, akkor ez a dolog még hangsúlyosabb, de számomra furcsa, hogy míg Magyarországon a világhírekről könnyen tudomást szerzünk, a legfontosabb médiumokon hírt adnak ezekről, úgy itt azon kívül, hogy mi történik ezen a kontinensen, nem sokakat érdekel. 

Rengeteg fals és torz benyomásba ütköztem például a jelenleg Európába történő bevándorlás megítélésével kapcsolatban. 

Csak ősz van és tavasz 

Vancouverben a lakosság java része nagyon hálás, hogy itt lehet, privilégiumnak tekinti, hogy egy olyan városban élheti az életét, ahol szinte sosem megy 0 fok alá a hőmérséklet (havazás előfordul, de ritka és másnapra elolvad). 

Hegyekkel vagyunk körbevéve (szám szerint hárommal), amelyeken novembertől áprilisig lehet síelni, majd nyáron a tengerben fürödni (18-20 fokra is felmelegedhet), és ha ez nem lenne elég, mindenhol parkok és erdők vannak, és a kertvárosias övezetek is 5-10 percnyi autózásra vannak a városmagtól. 

Fantasztikus éttermek, kiváló minőségű ételek és alapanyagok állnak rendelkezésre, és kb. minden 100 méteren van egy jógastúdió. 

Teljesen más ez, mint mondjuk Ottawa, Toronto, Calgary, Winnipeg, és a többi, ahol megtapasztalható a híres kanadai tél. Itt sosincs tél. De igazán nyár se. Itt mindig ősz van, vagy tavasz. 

hid_cikk.jpg

Hihetetlen gyorsan változik az időjárás, most itt februárban írva ezt a cikket, az egyik nap havazik, a másik nap hétágra süt a nap, majd a következő nap eső, de van, hogy mindez egyetlen napon belül zajlik le. 

Kedvesek és segítőkészek 

A hála, mint a leginkább érzékelhető kulturális megnyilvánulás mind az első-, másod-, harmad, ésatöbbi generációs bevándorlóknál, mind a tősgyökeres vancouverieknél tetten érhető. 

Ez pedig a végtelen kedvességben, segítőkészségben, előzékenységben ölt testet. Bárkit megszólítasz az utcán, teljes figyelemmel válaszol, és igazán segíteni akar. A minap jégkaparót akartam venni a kocsiba, és a kasszánál a sorban megszólított valaki, hogy ne tegyem, mert neki van egy felesleges darab a csomagtartóban, mindjárt odaadja. 

Nem félek nyitva hagyni a lakást, kocsit éjszakára (egyszer véletlenül benne hagytam a laptopomat az első ülésen), mert habár betörések / feltörések itt is történnek, de gyakoriságban jóval alacsonyabb rátát mutat, mint sok más városokban. Kivéve Surrey. Ez mondjuk egy Pomáznak felel meg. Surrey problémás. 

A valódi őszinteség hiánya 

De menjünk mélyebbre ebben a témában. A tény, hogy itt tényleg minden nagyon szép és jó így első benyomásra, azért elég felszínes feltételezés. Minél több időt tölt el itt az ember, és minél több helyen járt a világban korábban, nem beszélve arról, mennyi évet töltött el Magyarországon, és a hozott magyar normák és megítélés mennyire befolyásoló erő, rengeteg minden feltűnik, mint furcsa, idegen, nem szimpatikus dolog, amivel nem feltétlen kívánunk azonosulni. 

Az egyik ilyen példa a valódi őszinteség hiánya. Hiába a kedvesség, a mosoly mindenek felett, nagyon nehéz kiismerni, hogy valójában mi jár a másik felében, mert a függetlenség és az önállóság jegyében az emberek nem próbálják a gondjaikat, problémáikat, érzelmeiket megosztani a másikkal, beszélni róluk, elmondani, mi történik belül, nehogy véletlenül terhelőnek tűnjön, egyszerűen csak „meh”, ez van, tovább lépnek rajta, esetleg valamilyen szerrel elnyomják ezeket az érzéseket (Vancouverben a fű kb. annyira elérhető, mint egy doboz sör Magyarországon), vagy keresnek valami más külső csatornát. 

Egyszerűen kerülik az intenzív érzelmi megnyilvánulásokat, a vitás, konfrontálódó helyzeteket, inkább mindent a szőnyeg alá söpörnek és úgy tesznek, mintha nem lenne semmi gond. Azt is mondanám, hogy az intenzitás a vancouver-i kultúra ellensége. 

Mindenki oldja meg maga 

Mindezek ellenére azonban hihetetlenül sok a depressziós, alkoholista, hajléktalan, drogfüggő, kifordult természetű helyi lakos, (hangsúlyoznám, hogy agresszió nélkül) és az itteni meglátás szerint mindez OKÉ, mert elfogadjuk a másikat úgy, ahogy. 

Nincs bélyegzés, nincs bíráskodás. Az ember az ember, tisztelik az másikat, de mindenki oldja meg a saját érzelmi katyvaszát. A hajléktalannak segítünk, adományozunk, az alkoholista addig iszik, míg pénze bírja, a drogfüggőnek könnyen elérhető rehabilitációs programot biztosítunk. De mindez no pressure! Semmi sem kötelező! 

Egyébként mélyen meg baromira nem érdekel senkit, min megy a másik keresztül. A legjobb szó talán a „hideg”, vagy a „nemtörődöm” lenne, legalábbis magyar szemszögből közelítve. 

Mindenki elvan a saját világában, és igazi elköteleződés igen ritka. Még házasságokban is. A félrelépések, a nyitott házasságok aránya igen magas, e szent kötelékek 60%-a pedig válással végződik (2008-as adat a provinciából, tudom, nem a legfrissebb). 

Igaz barátságok itt sokszor főleg a lakhely szerint köttetnek. Nem feltétlen a hasonló személyiségen, vagy a közös élményeket alapulnak, hanem azon, hogy ki van közel, a környéken. 

Mintha nagyvárosról beszélnénk… Pedig Vancouver belvárosában csak 600 ezren, míg a külvárosi övezetekkel együtt kb. 2,5 millióan vagyunk. Nem egy Budapest, sem egy Toronto. 

Mi a fontos? 

Ha valaki országot vált, mindig érdemes szem előtt tartani, hogy számos tekintetben jobb, számos tekintetben pedig rosszabb a célország, a kérdés, hogy mi a prioritás. 

Fizetés? Béke? Általában véve vett megélhetőség? Fejlődő gazdaság? Arcunkba nyomott politika hiánya? Természetközelség? Enyhe klíma? Ezeket Vancouver teljes mértékben megadja. 

Ám ott vannak az árnyoldalak, amikről nem szól a fáma, és habár ezek olyan tényezők, melyekkel az ember vagy megtanul együtt élni, vagy elmegy máshová, azért bevallom töredelmesen, hogy az őszinteség, az „igaziság”, a kendőzés mentesség, mint érték igen felértékelődött, és nagyon boldog vagyok, amikor évente egyszer ezt Magyarországra utazásomkor újonnan megtapasztalhatom.” 

Ha szívesen olvasnál még Lívia élményeiről, tapasztalatairól, akkor ide kattintva elérheted a blogját.

HÍRMONDÓ 

Lennél házvezető Dániában?

Esetleg autószerelő Németországban, vagy kőműves Belgiumban, esetleg hegesztő Franciaországban? 

Magyar önkéntesként Afrikában 

„Nagyon örültem, amikor Nigériába osztottak be, persze kicsit féltem is – több ismerősöm is írt, hogy gondoljam át a szándékaimat, de sok utánajárás után mégis belevágtam. Úgy voltam vele, ide nem biztos, hogy valaha is eljutok önerőből, és nem is bántam meg. 

Menekülnek az emberek 

Egyre nagyobb a kivándorlás okozta válság Romániában, ahonnan az Európai Unió országai közül a legtöbben mennek külföldre. A románok nem kevesebb, mint 17 százaléka lett határátkelő az elmúlt években. 

Ezekben a külföldi városokban kereshetsz a legjobban 

Egy friss felmérés megmutatja, mely városokba érdemes költözni, ha jó fizetést szeretnél kapni (a megélhetési költségeket se felejtsd el persze!). A jó hír, hogy akadnak európai városok is közöttük. 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Kanada Vancouver

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9613705042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2018.03.01. 06:57:31

Mázlista.A legjobb hely.

kék madár 2018.03.01. 07:18:14

"pedig a nyelvi-kulturális különbségek talán még nagyobbak is"
ezt kifejthetned, hogy mit ertesz ez alatt

kék madár 2018.03.01. 07:22:08

Vancouver egyebkent meg valoban lenyugozoen szep, csak eszmeletlen draga, gazdag Hong-Kongiak masodik otthona, a legazsiaibb varos a nyugati parton

SzZoole 2018.03.01. 07:39:35

Hmmm, érdekes iromány.

bpetya75 2018.03.01. 09:40:32

Egyik kollégám a kétezres évek elején élt 3 évig Kanadában, a végén Vancouver környékén. Mesélte, hogy felmerült, hogy maradnak, ezért futott egy kört, hogyan tudná honosíttatni a soproni erdőmérnöki diplomáját. Azt mondta, hogy két helyen képeznek erdőmérnököket, az egyik tuti Vancouver volt, a másik talán Montreál. Monterálból az jött vissza, hogy kábé 6-7 szemesztert kéne elvégeznie hozzá. Vancouverben néhány különbözeti vizsga lett volna. Utóbbiak fogadtak be anno több, mint 200 '56-os menekültet a soproni egyetemről tanárostul. 140-en szereztek ott erdőmérnök diplomát, és a nagy részük ott is maradt. Valószínűleg jó benyomást tehettek a helyiekre, ha még mindig ennyire jó a soproni egyetem megítélése arrafelé ;-)

Amúgy tetszett a poszt. Én is rosszul tudom érezni magam a felszínes érdeklődés alatti "amúgy leszarom, mi van veled"-től. Szerencsére itthon ez nem általános. Ettől függetlenül Kanada sokkal jobban érdekelne, mint USA. Majd egy másik életben. Talán...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.03.01. 10:16:20

@Zoole Reloaded: mi ujsag nalatok? Itt ma délután 4töl holnap délig, délutánig hivatalosan is világvége van. Leállt az ország, várják a 20+ centi havat, vörös riasztás, amit akarsz. Szél az nagyon fúj, hó alig esik (eddig) férj irodája elöször a történelemben bezárt 3 napra... piac se lesz, 25-ös sütése is halasztva.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.03.01. 10:51:13

@bpetya75: nagyon ciki, de szert tettem egy távoli (szerencsére) rokonra, aki arrafele él, s évekig csak annyit tudtam rola, hogy az 56-osokkal ment ki és telepedett le, erdömérnökhallgatoként. Csak aztán kijött egy könyv, a részletes listával, s kiderült számomra, hogy ö bizony nem volt a hallgatok között. Hamukázott az öreg, ugyan azon az egyetemen végzett kint, de még csak nem is azzal a csoporttal. S amugy is egy fura, kissé megzakkant alak, nem komplett szerintem, talán ezért nem is beszél rola nagyon a család, én pedig nem eröltetem, de hogy valaki fake 56-osnak titulálja magát, hát az nagyon izé.

Jártak vissza (ketten talán?) az eredeti csoportból Sopronba, de ha jol emlékszem, ök már nem élnek. S az egyetem föépülete elött áll egy faragott totemoszlop, kicsit kilóg a környezetböl, de szép emlék.

bpetya75 2018.03.01. 11:12:24

@kisrumpf:

Szerintem rangot jelent közéjük tartozni. Erős csapat lehetett, nagyon jó reklámot csináltak az országnak, és azon belül is az erdőmérnök képzésnek.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2018.03.01. 11:17:03

Emlékszem anno mi is ki voltunk akadva, hogy a hírek kizárólag helyiek voltak. Mintha a világ többi része nem is létezne számukra.

bpetya75 2018.03.01. 11:35:21

@ChristineK:

Nekem mondjuk azzal van tele a hócipőm, hogy venezuelai meg indiai katasztrófákról minek kell feszt hírt adni Magyarországon? Mi közünk hozzá? Csak nyomják vele lefelé az embert, hogy mennyi baj van a világon. Sokkal egészségesebbnek tartom, ha az életünkre közvetlen hatással lévő tágabb környezet dolgaival foglalkozunk maximum, nem világvégi bányaomlásokkal meg szökőárakkal. Mert az persze nem hír, ami jó, csak a rossz az. Arra meg nincs szükség.

Golf2 2018.03.01. 11:44:52

@Zoole Reloaded: Aszittem előzöl de beugrott hogy balosok vagytok.

P.Elliot 2018.03.01. 12:06:34

Evekkel ezelott beszelgettem egy novel, Vancuverben laktak, a ferje valami kis autojavito muhelyt hozott ossze, imadtak ott elni. Az eghajlat es minden ami belefert, a gyerekeiket is ott neveltek fel, nagy barati koruk volt, mindig voltak kozossegi programjaik meg klubokba jartak, azt mondtak hogy soha masutt nem elnenek mint ott. Annyi szepet irt mindig a mindennapjaikrol.
A poszt iro most a negativumokat hozta fel bar ilyen szep helyen elni nem ereznem negativumnak, plane a 3 evszakkal de megis elerheto tavolsagban a ho, a kozosseg hianya meg talan beloluk indul ki hogy nem tudtak beilleszkedni. Az meg hogy nem ugrik senki egymas nyakaba, nem tarja fel a belso eletet es nem pakol ki, hat jol is teszi. mindenrol ami bennem van, illetve a gondolataimrol en sem pakolok ki mindenkinek mert magyar. Azoknak a legkevesbe, amerikainak inkabb elmondom mert azzal megbeszelni lehet, atragni a dolgokat, legyen pozitiv vagy negativ, nem fogom visszahallani masoktol.
Volt itt egy magyar no/ a sutemenyes/, az ha meglatott valaki ismerost akkor a koszones utan rogton megkerdezte hogy tudsz valami jo pletyit? Igy ezekkel a szavakkal aztan a tudas ment tovabb a szelrozsa iranyaba meg aznap...
Egyebkent rovid poszt volt, marmint magukrol nem beszelt. Igen tudom, van a blogja de nekem nincs idom es kedvem blogokat olvasni, ha valaki ide beir akkor kicsit magarol is beszeljen. Miota elnek ott, hogy elnek, szoval csak altalanos dogokat.

P.Elliot 2018.03.01. 12:09:03

@bpetya75:

A hozzaszolasod tizesre osztalyozva nalam, en is igy erzem. Kinyitva az internetet vagy a hireket, zudul a fejedre az egesz vilag baja...

Arthamyr 2018.03.01. 12:09:06

@kisrumpf: En eleg csunyan beszoptam, mert ugyan Londonig el tudok majd repulni, viszont az esti London-Dublin jaratot toroltek szoval ottrekedek legalabb holnap reggelig, es varolistara raktak a reggeli jaratra, ami ki tudja, h menni fog-e, szoval meg a varosba sem tudok bemenni, reggel, hogy ertelmesen eltoltsem az idot. :/

Vicc, ahogy az irek reagalnak a hora, emlekszem 5 eve is volt egy pici ho, azt leallt a fel orszag. Ha a norvegok igy allnanak hozza, kihalnanak az elso telen...

Mrs. Clayton 2018.03.01. 12:09:59

@kisrumpf: a lanyom repulne holnap Parizsba onnan meg Romaba, de valoszinuleg eselye sem lesz mert minden le van zarva Aberdeenben, vonatok, repulok semmi se jar ugy tunik, raadasul a csatlakozasait kulon foglalta szoval buko az egesz

Szabinho 2018.03.01. 12:22:12

szerintem ez a mentalitás minden angolszász országra elmondható
a magyar őszinteséggel együtt jár a gyűlölködő, gáncsoskodó a másik magánéletében vájkáló viselkedés is. én Ausztráliában élek és ott is ezek vannak, bár a közbiztonság fokozatosan romlik és az ország egyre jobban veszti el ausztrál jellegét.
a híroldalas részt nem is értem, az interneten azt a híroldalt olvasod amit akarsz, azért mert Kanadában vagy nem kötelező csak a kanadai híreket olvasni

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.03.01. 12:24:14

@Arthamyr: @Mrs. Clayton: reszvetem nektek. Ez valóban modfelett bosszanto. kolleganom ment volna Berlinbe, nem merek hozza szolni whatssapon, olyan ideges, ugrott a szalloda, a kellemes hetvegeje... Elvileg a java most jon, kaja van, majd elmegyunk setalni, hogy ne legyen szobaszagunk, s majd kivasalom az elmult hetek elmaradasait, mi mast lehetne csinálni. A foutakat szorjak, van is forgalom, de beszaras, amilyen pánikhangulatot teremtettek. Adja eg, hogy vaklarma legyen.

2018.03.01. 12:32:42

Tetszett a poszt.

@bpetya75: @P.Elliot:

"Nekem mondjuk azzal van tele a hócipőm, hogy venezuelai meg indiai katasztrófákról minek kell feszt hírt adni Magyarországon? Mi közünk hozzá?"

Ezzel viszont szerintem nem értek egyet. Azzal igen, hogy baj, hogy mindig negatív hírek vannak (bár azokat találni mindig helyben is, gyermekkorom egyik húzó toposza minden évből, hogy jaj, MOST aztán TÉNYLEG ki fog száradni a Balaton), de az sosem jó, ha az ember rettentő keveset tud a világról. Mi magyarok egészen biztosan annyit értünk csak a belőle, mint a hobbitok a kis megyéjükből nézve (én személyesen legalábbis biztos, de mivel ugyanazokon a híreken szocializálódtam, mint bárki más, nyilván ők is), és ez óhatatlanul beszűkült gondolkodást eredményez.

Ha az ember sosem hagyja el a megyét, és a megyébe sem jön soha senki, akkor persze lehet olyan szűk az ember horizontja, amilyet csak akar, nagy tétje nincs, de előnyét még ekkor sem látom.

P.Elliot 2018.03.01. 12:40:57

@Nagy kámpics: En nem ugy ertettem hogy ne szamoljanak be a rossz hirekrol ami a nagyvilagban van de miert azzal kezdik?
Jo nincsen sehol? Egy foto egy viragzo aggal hogy ebben es ebben az orszagban, varosban itt a tavasz. Vagy hogy hogy orulnek a gyerekek a strandszezonnak.
Valami pozitivumot is, illetve kezdjek azzal neha.

2018.03.01. 12:43:21

@P.Elliot:

Ezzel egyetértek. :)

P.Elliot 2018.03.01. 12:43:36

@Szabinho: Kar ha elvesziti az ausztral jelleget, en csak ugy tudom tovabbra is elkepzelni ahogy a regebbi konyvekben olvastam, az bizony elegge vonzo volt.

P.Elliot 2018.03.01. 12:45:45

@Arthamyr: @Mrs. Clayton: Reszvetem, milyen rohadt tud ez lenni plane marcius elsejen...

bpetya75 2018.03.01. 12:50:27

@Nagy kámpics:

Mit tudok meg a világról abból a hírből, ami egy dél-amerikai bányaomlásról vagy egy ausztráliai cápatámadásról szól? Kábé annyit, hogy szegény(ek)nek milyen rossz. Bezzeg nálunk bezárták az összes bányát, ilyen bajunk már nem lesz, de meg még cápák se nagyon úszkálnak erre, szóval milyen fantasztikusan biztonságos helyen élünk. Ez a hírszerkesztési gyakorlat pont hogy tájékozatlanságot, vagy mondjuk inkább megvezetettséget idéz elő.

Ha valami érdekel, ott a net, rákeresek hogy mi van Naurun, meg mitől volt különleges a thébai Szent sereg. Nem kell bezárkóznom, csak nem szabad híreket hallgatni, nézni meg olvasni, mert minimális bennük a hasznos és értelmes tartalom.

bpetya75 2018.03.01. 12:56:26

@P.Elliot:

A pozitív hír, nem hír. Kit fog érdekelni Mexicóban, hogy milyen gyönyörű Kaposváron a Temesvár utca cseresznyevirágzáskor? Bezzeg hogy Pesten migránsokat vernek, éheztetnek, aláznak meg, annak volt hírértéke ott is, még ha inkább kacsa volt is, mint hír.

Negatívumokkal jól lehet manipulálni.

Mrs. Clayton 2018.03.01. 13:16:32

@kisrumpf: hat a lanyom sem orul, mert egy csomo penze eluszik. Nalunk annyira nem gaz, leszamitva, hogy hiaba teli az ablakmosom frankon belefagyott a tartalyba, viszont nem melegszik fel annyira hogy kiolvadjon, igy meg a trutyit nem tudom letorolni, kb fogalmam nincs hogyan megyek haza

Csodabogár 2018.03.01. 13:19:44

@kisrumpf: Könnyen lehet, hogy 56-ban ment ki csak éppen nem mint egyetemista. 56-osok közt elég sok kókler volt, én találkoztam jó néhánnyal aki személyesn és maga írta a 12 pontot a műegyetremen, meg ilyesmik. Arról már nem is beszélek, hogy hány von und zu nemes lett, meg báró, gróf és egyebek. Stockholmban volt egy máltai lovag, hamis papirokkal lett az, aki soha nem dolgozott, viszont szivesen elkészítette a nemesi oklevelet címerrel stb.

Csodabogár 2018.03.01. 13:21:08

@ChristineK: Ez Amerikában sincs másként. Floridába már a washingtoni hírek is ritkán jutottak el.

Dikusz 2018.03.01. 13:23:27

@kisrumpf: Most, hogy előkerült @bpetya75: -val kettőtök között ez a téma, megint eszembe jutott az az idézet, amit évek óta keresek a neten, de eddig nem találtam meg.

Egy TV-műsorban hallottam, és nagyon megragadott a mondanivaló.
1956 novembere óta Kanadában élt a riport alanya. Itthon is, és kint is oktatott az egyetemen, szerintem a neve (akár ő maga is), ismerős is lehet neked.
Megvan a link (az egyetem honlapja), de nem tudom be lehet-e tenni ide.

Csodabogár 2018.03.01. 13:27:42

@Mrs. Clayton: Felétek nincs fagyálló ablakmosó folyadék?

bpetya75 2018.03.01. 13:35:33

@Dikusz:

Miért ne lehetne linkelni egyet? ;-)

Mrs. Clayton 2018.03.01. 13:46:50

@Csodabogár: de van, de alap esetben itt nincs minusz 10 es igy befagyott mert gondolom a szervizben felhigitottak

2018.03.01. 13:51:55

@bpetya75:

Ha jól értem, két dolgot mondasz egyszerre, és pedig hogy A) a túl sok negatív hír nem jó, és B) a nem helyi hírek tkp. feleslegesek.

Az első felével egyetértek.

"Ha valami érdekel, ott a net, rákeresek"

Azért ez nem így megy szvsz. Ha nem volna benne hírekben, hogy Fokvárosban esetleg elfogy a víz, magadtól nem jutna eszedbe rákeresni pont most. Pedig ez milyen izgalmas, érdekes, sci-fi helyzet, és mégis, nincs esélyed rátalálni véletlenül.

A másik, hogy persze a lehetőség adott, de bizonyos témáknál felszínre tör, hogy az emberek úgy általában nem keresnek csak úgy rá dolgokra. Hogy magyarországi példát mondjak, amikor megváltoztatják a választási rendszert, hirtelen kiderül, hogy semmiféle ismeretünk nincs, hogyan működik/működhet ez máshol, amikor valamelyik hegymászónk eltűnik az alaptábor fölött, kiderül, hogy semmiféle benyomásunk nincs a hegyekről, és amikor egy kisvárosban rendőrt hívnak a "barna bőrű férfiakra", akkor kiderül, hogy ezekről az országokról sose hallottunk, nem tudjuk megmutatni térképen, nincs róla semmiféle tudásunk.

Az ismerethiány sosem jó kiindulópont, és ezt főleg akkor látni, amikor kívülről lesünk be egy másik kultúrába. Például az usában mindig lövöldöznek, ugye, az iskolákban. Ha az ember beleolvas a vitáikba az alkotmányról meg a satöbbiről, vagy akár a kreacionizmusról, csak a fejét fogja, mert alacsony színvonalú, primitív, ismerethiányos a diskurzus, előrébb jutnának vele, ha kihúznák a fejüket a saját hátsójukból, és körbenéznének a világban.

Ugyanez minálunk: a migráncskérdés egyik slágerproblémája bírt lenni, hogy miért van az egységsugarú migráncsnak okostelefonja. Ami, ugye, kész bzmeg, teljesen paff, tényleg nulla ismerettel lehet csak erre rácsodálkozni. Ez a típusú ismerethiány és bezárkózás iq-szegény párbeszédet eredményez.

Aztán persze lehet, hogy igazad van, és az ismeretekhez a kulcsot nem a hírektől/újságírástól kell várni... bár akkor én nem tudom, honnan.

De mindegy is, eléggé elkanyarodtunk. :)

2018.03.01. 13:56:05

@bpetya75:

"csak nem szabad híreket hallgatni, nézni meg olvasni"

De egyébként meg minek kötekszem, teljesen igazad van, hogy tv-híradót nézni, meg mittomén, magyar nemzetet (vagy hasonlót) olvasni nincs értelme.

bpetya75 2018.03.01. 14:13:17

@Nagy kámpics:

A jó öreg kérdés a szükséges és elégséges tájékozottságról :-P

Igazad van abban, hogy valamennyi infó kell, hogy egyáltalán tudja az ember, hogy van mi iránt érdeklődni. Nem ismerem más országok hírszerkesztési gyakorlatát, a magyart nagyon manipulatívnak tartom. Erősen kell szűrni, hogy a tájékozottsághoz (Van ilyen ma már egyáltalán? Egy általános tájékozottsághoz polihisztornak kéne lenni szerintem) szükséges infót megszerezd, de nem nyomjon agyon a sok szar, ami zúdul a világ minden tájáról.

Shanarey 2018.03.01. 14:29:00

Számomra érdekes hely lenne, az őszinteség és annak hiánya, errefelé is népszerű viselkedési forma a helyi lakosok körében, de ez engem nem zavar. Őket annál inkább, mert én meg, ez ügyben nem vettem át a helyi szokásokat.

:-)

Shanarey 2018.03.01. 14:42:56

A magyarországi hírszolgáltatásról csak annyit hogy a negatív hírekre nagyobb a kereslet, s ez a régi rendszer egyik maradványa. persze a jelenlegi kormánynak is jól jön, mert lehet riogatni a népet, a szokásos témákkal, és ezekkel utalva arra hogy senki se akarjon kitántorogni Magyarországról. Számomra igen vicces, amikor a magyar napi sajtó termékek bulvárosabbik része azzal van elfoglalva, hogy miféle bűn esetek avagy orvosi problémák vannak Angliában, na meg a migránsozós egyéb hírek, amelyekben nem mindig épp migráns az elkövető, de ezt az olvasók sosem tudják meg. A különböző híradók hasonlóképpen működnek, a kormányközeliek, torzítanak, és migránsoznak, a kormány ráhatása nélkül működők, pedig csak szenzáció hajhász , és rémtörténetek kategóriában játszanak, majd a végén feloldják valami apró dologgal, miszerint új, akármilyen állat született, valahol, valami állatkertben.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.03.01. 15:07:02

@Mrs. Clayton: férj is most probal visszaemlékezni, hogy higitotta-e legutobb, vagy sem... sebaj, nem megyunk sehova. A Tesco mar zart mogottunk, holnap is délután nyitnak csak ki.

Mrs. Clayton 2018.03.01. 15:11:03

@kisrumpf: nekem azt mondja a ferjem h deiceoljam, mondom neki a 3 literes tartalyt? egy massziv jegtomb az egesz, remelem szetfagyott

puhacica 2018.03.01. 15:23:36

@Nagy kámpics: "Ugyanez minálunk: a migráncskérdés egyik slágerproblémája bírt lenni, hogy miért van az egységsugarú migráncsnak okostelefonja. Ami, ugye, kész bzmeg, teljesen paff, tényleg nulla ismerettel lehet csak erre rácsodálkozni. Ez a típusú ismerethiány és bezárkózás iq-szegény párbeszédet eredményez." - haha, volt egy kollegam, ugyanezzel jott. mert o bezzeg inkabb ejjellato szemuveget es fegyvert vett volna azon a penzen, na meg katonai bakancsot. kar, hogy a kuvaszt kihagyta. :D

Shanarey 2018.03.01. 15:24:07

@Mrs. Clayton:

Én sosem higítom, jobb a biztonság, na meg sose bíznám ezt a szervizre. Plusz télvíz idején, rendszerint akad mégy egy adag a csomagtartóban eltárolva, mert télen ha latyakos az idő avagy havas, több kell belőle.

2018.03.01. 15:33:07

@libslobsi fuszal:

"kar, hogy a kuvaszt kihagyta"

Jaja, meg a sziklakő palotát. :)

Shanarey 2018.03.01. 15:33:29

@Mrs. Clayton:

Ha nincs tele, akkor elvileg nem fagy szét, a de ice, gondolom a jégoldó lenne, amit az ablakra szokás spriccelni. Az végül is nem rossz ötlet, de csak akkor ha a tartály nincs tele. Ám mivel hideg van, legalábbis itt nálam -5, nem biztos hogy működni fog, vagy ha mégis akkor lassú folyamat lesz, s pár óra kell majd ahhoz hogy felolvadjon.

Mrs. Clayton 2018.03.01. 15:53:41

@Shanarey: en sem higitom sose, de a kocsi uj, igy kaptam, eloszor amikor nem ment azt hittem h kifogyott, megalltam venni, es amikor felnyitottam a motorhaztetot szembesultem vele h a tartaly tele van kek jeggel. Most azt fogom csinalni, hogy a szelvedomosoval lemosom az ablakomat es talan igy ha a torlot nem kapcsolom be akkor haza fogok erni.

Shanarey 2018.03.01. 15:55:49

@Mrs. Clayton:

Az is egy megoldás, még ha rövidtávú, de ha van, avagy veszel olyan jégoldót, amit az ablakra szokás spriccelni, az segíthet, mert ha a motor meleg, akkor a motortérben sem lehet annyira hideg.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.03.01. 15:58:28

@Mrs. Clayton: ne kivanj magadnak rosszat.

Most mozizok, nagyon erdekes nezni a rengeteg madarat az eteton. A ho mar megeredt, de meg eleg aproszemu. A szel kezd durvulni.

kék madár 2018.03.01. 16:57:26

@Csodabogár: "Floridába már a washingtoni hírek is ritkán jutottak el."
Nem volt se ujsag, se TV?

Mrs. Clayton 2018.03.01. 16:57:46

@kisrumpf: itt is megallas nelkul havazik...@Shanarey: na megyek haza, kivi leszek mit latok

Shanarey 2018.03.01. 17:16:25

@Mrs. Clayton:

Corby -5 fok havazik és otromba szél is van hozzá. Jó utat.

trabant 2018.03.01. 17:57:47

@bpetya75:

Egy tipp a hazai tájékozódáshoz, ami nem hírportál, de a lényeges mo.-i viszonyokat érinti:
www.blogaszat.hu/

kék madár 2018.03.01. 18:09:36

"A hírek, a világ hírei, de leginkább az európai hírek ide nem jutnak el."

en ezt se ertem. Nincs internet? Cable TV?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.03.01. 18:43:32

@Dikusz: Passz. Sziklai Oszkar es Roller, ok biztosan voltak latogatoban, amikor meg futkoso kis admin voltam ott.

Mrs. Clayton 2018.03.01. 19:02:15

@Shanarey: hat a faluba a bekotouton beragadtam a hoba mert egy helyi utfentarto jott szembe de csak egy sav volt jarhato mert a masikat befujta a ho, en meg voltam olyan hulye h felrehuzodtam elole ahelyett h visszatolattam volna. 4 faszi asott ki meg tolt ki a foutra. Szerencsere a szomszed varoson keresztul at tudtam vagni es a hofuvast elkerulve visszamenni a bekotoutra.

bpetya75 2018.03.01. 19:08:14

@trabant:

Köszi a tippet, majd megnézem.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.03.01. 19:09:12

@bpetya75:" Én is rosszul tudom érezni magam a felszínes érdeklődés alatti "amúgy leszarom, mi van veled"-től."

Szerintem ehhez arra van szukseg, hogy megertsunk egy masik kulturat, es azt, hogy ami nekunk negativumkent jon at, nem feltetlenul rossz, csak mas. (forditott szemszogbol nezve nekik furcsa, ahogy a mi kulturankban beleavatkozunk egymas dolgaiba ;)
Persze nem azt mondom, hogy legyunk ignoransak, es ne torodjunk masokkal. De az angolszasz kulturaban ez a fajta viselkedes (ami nekunk, magyaroknak egyenlo a nemtorodomseggel), inkabb a tapintatossag jele, es azert azt tulzas lenne allitani, hogy mindenki es mindenhol ignorans :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.03.01. 19:12:57

@kék madár: "A hírek, a világ hírei, de leginkább az európai hírek ide nem jutnak el."
en ezt se ertem. Nincs internet? Cable TV?"

valoszinuleg inkabb azt jelenti, hogy nem szerepel a szalagcimek kozott :) ez ugyanugy igaz itt nalunk az USA-ban is...mennyi hirt hallasz itt mondjuk Magyarorszagrol, K-Europarol? max. akkor, ha valami "nagy" dolog tortenik, mint pl. az internet ado bevezetese miatti tuntetesek...De ez teljesen normalis. Egy nagy es jelentos politikai/gazdasagi sullyal rendelkezo roszagban tortentek erthetoen jobban erdekelnek egy kis orszagot, mint vice versa.

Lefty Rosenthal 2018.03.01. 19:26:34

en komolyan nem ertem ezt a "hianyzik az oszinte erdeklodes" dumat, foleg azoknal a magyaroknal latom akik nemreg elnek angolszasz kulturaban. Persze h nincs oszinte erdeklodes, miert lenne, kit erdekel a bajod az utcan/sorban/buszon/benzinkuton. Miert, Magyarorszagon az ehhalal szelen tengodo kisnyugdijas oszinten erdeklodott az aranyered irant mikozben a kedvezmenyes csirkefarhat akcio elott allt sorban az allateledel boltnal? Whaaaa

Dikusz 2018.03.01. 19:30:47

@kisrumpf: Nem személyes ismeretségre gondoltam (hiszen nem is ismerhetted), csak arra, hogy hallhattad a nevét.

Mondjuk jó nagy hülyeséget írtam így utólag visszagondolva...
Csak azért, mert valamikor a soproni egyetemen oktatott (viszont '56-ban már Kanadában élt -ott is oktatott-), miért is kellene ismerned?
Ez olyan, mintha azt kérdeznék tőlem, hogy egy ismerős nagymamája valamikor Budafokon lakott (igaz, hogy '56 óta már Angliában él), de azért nem ismertem-e véletlen?

Amiért megemlítettem a nevét, (írtam az előző hozzászólásban is) egy mondat volt, amit a honvágyáról írt.
A TV-riportban hallottam először, amikor beszélt róla is könnyes volt a szeme (az enyém is).

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.03.01. 19:42:36

@Dikusz: remlik, hogy a főnökömnel jartak vagy egyik, vagy masik, vagy mindketten, de akkor meg annyira fiatal voltam, es naiv, hogy nem tudtam, mit csinaltak. Es - nos, igen - nem mindenki fogadta oket orommel. Amikor ott dolgoztam, egy bizonyos oktoberi (khm) napon le lettem szurva, de valami eszméletlen, irodaba-kulon behivasos modon, maga a nagy igazgato altal, mert engedely nelkul mertem xeroxozni a könyvtárban. Kepzelheted, mit szoltak akkor a hazatero 56-osokhoz... Volt, aki nagyon orult nekik, volt aki a szajat huzta.

Határátkelő 2018.03.01. 19:43:06

@Shanarey: @Mrs. Clayton:

Erről ez jutott az eszembe (biztos ismeritek):

A hideg fogalma relatív ...

+ 20°C A görögök felveszik a pulóverüket (ha megtalálják azt)

+ 15°C A jamaicaiak bekapcsolják a fűtést (persze, ha van nekik).

+ 10°C Az amerikaiak reszketnek a hidegtől. Az oroszok a
kiskertekben uborkát ültetnek.

+ 5°C Leheletünk már látszik. Az olasz autók felmondják a szolgálatot.

0°C Amerikában megfagy a víz. Oroszországban a víz sűrűbb lesz.

- 5°C A francia autók felmondják a szolgálatot.

- 15°C A macska ragaszkodik hozzá, hogy veled aludjon az
ágyban. A norvégek előveszik a pulóverüket.

- 18°C Oslóban bekapcsolják a fűtést. Az oroszok a szezon
végén utoljára utaznak a dácsára.

- 20°C Az amerikai autók nem indulnak el.

- 25°C A német autókat nem lehet indítani. A jamaicaiak kihaltak.

- 30°C A hatóságok napirendre tűzik a hontalanok kérdését. A
macska a pizsamádban alszik.

- 35°C Túl hideg van ahhoz, hogy gondolkozz. A japán autókat
nem lehet elindítani.

- 40°C A svéd autók felmondják a szolgálatot.

- 42°C Európában már nem működik a közlekedés. Az oroszok az
utcán fagylaltoznak.

- 45°C Vannak még görögök?

- 50°C A szemöldökök megfagynak két pillantás között.
Alaszkában a fürdőszobák kisablakát fürdéskor bezárják.

- 60°C A fehér medvék délebbre vonulnak.

- 70°C A pokol is befagyott.

- 73°C A finnek menekítik a Mikulást Lappföldről. Az oroszok
felveszik a füles sapkájukat.

- 80°C Az oroszok nem veszik le a kesztyűjüket még a vodka
pohárba öntésekor sem.

- 114°C Az alkohol megfagy. Az oroszok igazán dühösek

SzZoole 2018.03.01. 20:01:01

@Shanarey: “Corby -5 fok havazik és otromba szél is van hozzá. Jó utat.”

És a hajad még mindig tart vagy össze kocolodott :))

Én ezt használom, nincs is gondom a spriccoloval :)

p.coldline.hu/2018/03/01/2778357-20180301-hR8YVv.jpg

kék madár 2018.03.01. 20:27:31

@Zsuzsi65: szerintem a hirszolgaltatasi es fogyasztasi szokasok olyan mertekben atalakultak, hogy egy atlagos helyi TV adonak, vagy ujsagnak nem is dolga Europarol beszamolni. Nyilvan van egy algoritmusuk a varos demografiajarol es a nezettsegrol es az alapjan az 5 legfontosabb hir bekerul a tobbi meg nem. Ha egy europai hir minden nap a 6-ik, soha nem fog bekerulni.
Az orszagos csatornakrol nem is beszelve, ha XY megcsalta a feleseget, akkor 24 oraban arrol fognak beszelni es semmi masrol. De 20-40-60 eve is jellemzo volt egy kis orszag kifele es a nagy orszagok befele fordultsaga, ez nyilvan igy termeszetes.

Sajnos egyebkent pont Magyarorszag aranytalanul sokszor szerepel a hirekben mostanaban.

Livia Evergreen 2018.03.01. 20:52:14

@kék madár: A cikk felvezetőjét a határátkelő adta hozzá.

Határátkelő 2018.03.01. 20:54:14

@kék madár: @Livia Evergreen: Igen, persze, és csak a francia-angol rész közötti különbségekre próbáltam utalni.

bpetya75 2018.03.01. 21:11:24

@Zsuzsi65:

Személyes élményem ugyebár nincs. A posztolóéra hagyatkoztam ;-)

bpetya75 2018.03.01. 21:13:24

@Határátkelő:

Hazugság! A Fiatunk -5-ben még néhányszori izzítás után indult. A ma reggeli -20-ban mondjuk nem. :-P

gabors 2018.03.01. 21:17:21

nem tudom a posztolo hol elt is mit csinalt de Mo kb ugyannnyira erdekli az embereket a masik nyomora ... mondjuk a csalad es a szukebb ismerosoket leszamitva .. mivel a posztolonak felteszem pont ilyen "kore" meg nincs azt latja hogy senkit nem erdekel az o "szemelyes problemaja" pedig pont ugyanugy van Mo-on is csak ott azokkal akiket az "o" problemaja nem erdekli nem is kommunikal ott a "hideg" Vancuverben ezt egyelore nehezebben tudja megtenni ... egyelore valoban senkit nem erdekel az "o" problemaja ...

"Második éve taposom a Sziklás-hegység nyugati partjának porait i" Ilyen melyre hato megallapitasokat kevesebb mint ket ev utan hozni nem akarmi .. foleg mert mar "sok" helyen jart is

blackhairlady 2018.03.01. 21:17:57

@kék madár: Na pont ezt akartam irni, szinte szorol szora ,meg jo, hogy vegig olvastam a hozzaszolasokat eloszor :)
De Floridaba mar nem csak a kultura de a hirek sem juthattak be, a hatarnal letartoztattak oket .

gabors 2018.03.01. 21:23:03

@bpetya75: ""amúgy leszarom, mi van veled"-től. Szerencsére itthon ez nem általános. " csak kerdezem a kozvetelen ismeroseiden kivul hany magyarral nem vagy felszinesen a 9.5 milliobol. Hany idegen emberrel allsz le szemelyes gondokrol problemakrol beszelgetni azokat megoldani ... ugy allsz hozza mint a posztolo ... Ott a posztolo SENKINEK sem kozvetlen ismerose (meg). Talan van nehany de ha nem eggyutt "disszidaltak" Canadaba akkor kevesebb mint 2 eve ismerik egymast ... ????

Shanarey 2018.03.01. 22:20:00

@Határátkelő:

Engem a munkahelyen UFO-nak néznek, mert én alig vagyok felöltözve, vagyis egy póló és egy vékony thermo felső van rajtam, s a nadrágom is átlag melós ruha, és max a kezem, és az orrom fázik, más testrészem nem.

@Zoole Reloaded:

Azért annyit hozzátehettél volna, hogy kivétel, amikor befagynak az ablakmosó nyílások a motorház tetőn. Ugyanis abban az esetben tök mindegy mi van a tartályban, ha a kimeneti nyílás be van fagyva, a hó miatt.

SzZoole 2018.03.01. 22:24:11

@Shanarey: a garázsba nem esik be a hó :-)

Shanarey 2018.03.01. 22:27:14

@Zoole Reloaded:

Hát persze, mert te sose parkolsz utcán.

SzZoole 2018.03.01. 22:31:20

@Shanarey: de igen, reggel 1/2 8-tol délután 5-ig a cég udvarán áll, de ma is amikor haza indultam mind a 6 lyukon spriccelt a folyadék, azután hogy a havat letakaritottam az autóról.

teéjesenmindegy 2018.03.01. 22:36:22

"e szent kötelékek 60%-a pedig válással végződik"
A maradék 40% pedig halállal. Melyik a jobb? :)

Shanarey 2018.03.01. 22:43:12

@Zoole Reloaded:

Persze neked mindig minden szebb, jobb stb.
:-)
Én erről már leszoktam akkor mikor még óvodás voltam.
:-)
Az én ablakmosóm sem fagy be de akad néha probléma ettől függetlenül, mert a hó tojik rá hogy én mit gondolok, és befagynak a szóró fejek.

NorthPier 2018.03.01. 22:43:39

@kék madár: Lehet, hogy aránytalanul, de nem alaptalanul.

SzZoole 2018.03.01. 22:47:39

@Shanarey: tőlem veheted dicsekvesnek, de attól még így van, mindkét autón tökéletesen működik ha deluta haza indulunk, ha hiszed ha nem :-)
Na jócak

Csodabogár 2018.03.01. 22:55:05

@kék madár: Minden volt helyi hírekkel. Aztán felfedeztünk két helyet, ahol árultak New York Timest, de európai hírek abban se nagyon voltak.

kék madár 2018.03.01. 23:01:03

@NorthPier: en se ugy ertettem (aranytalanul = kozep-europai hirek szamahoz kepest)

skye8 2018.03.02. 05:00:49

szerintem a felszines erdeklodes meg mindig jobb mint naphosszat a szemelyes nyomorunkrol keseregni uton utfelen. Ezt a megallapitast a helyi hirekkel Nem ertem, a teveben bbctol pakisztani csatornaig rengeteg hirforras megtalalhato,az internetrol nem is beszelve. New York Times jol Teszi hogy elsosorban amerikai hirekrol tudosit, a csodabogarak meg tajekozodjanak a spiegelbol ;)

Haibane 2018.03.02. 07:07:32

Nagyon szeretek itt élni :)
Nincs hideg, jó a levegő, szép hegyek, nagyon kevés a mindennapi stressz, pl az emberek maguktol sorba állnak a buszhoz, nincs tolakodás meg nyomorgás. Bármely boltban jókat lehet beszélgetni ismeretlenekkel, nem tolnak le az úton a terepjárósok, stb.
10+ év Ausztria után egyedül az EÜ tűnik gyengének, de itt is inkább csak a háziorvosok tűnnek túl felületesek.
Nekem a nagy vilaghirek sem hiányoznak, csak hadd éljek nyugodtan :)

Hórukk 2018.03.02. 07:07:33

Bátor a lány ott a hídon, én 1 napot voltam ott, de 2x is láttam medvét a város környékén, úgyhogy nem sétálgatnék arrafelé.

swfla 2018.03.02. 07:07:33

Hianyoltam azt a reszt, hogy mennyire befolyasolja a hetkoznapokat, hogy fel Vancouver par eve meg Hong Kongban lakott. Vagy hogy ott is divat-e lefalcolni hetekre karacsony utan, mikorra mar tele a bakancsa mindenkinek az idojarassal, mint az orszag tobbi reszen.

A kornyezet Vancouverben engem nem annyira befolyasolna, egesz hosszu listat ossze tudnek dobni, ahol a kornyezet hozza ezt a szintet, de nem esik 290 napon at az eso.

Haibane 2018.03.02. 07:07:33

Nagyon szeretek itt élni :)
Nincs hideg, jó a levegő, szép hegyek, nagyon kevés a mindennapi stressz, pl az emberek maguktol sorba állnak a buszhoz, nincs tolakodás meg nyomorgás. Bármely boltban jókat lehet beszélgetni ismeretlenekkel, nem tolnak le az úton a terepjárósok, stb.
10+ év Ausztria után egyedül az EÜ tűnik gyengének, de itt is inkább csak a háziorvosok tűnnek túl felületesek.
Nekem a nagy vilaghirek sem hiányoznak, csak hadd éljek nyugodtan :)

Livia Evergreen 2018.03.02. 07:07:40

@gabors: a posztban szó nem esett nyomorról, és az élet általános problémáinak a másikra terheléséről az emberi kapcsolatokban. A hangsúly azon van, hogy a kapcsolatok minősége abban a szűk körben, ami a barátainkból, családtagjainkból és a számunkra fontos személyekből áll, mélységében - magyar szemszögből - nem igazán fejlett. Ezalatt pedig azt értem, hogyha probléma felmerül például párkapcsolatban, házasságban, akkor sokkal hamarabb mennek szét a felek, vagy keresnek más utat, mintsem, hogy a problémák kommunikálásán, esetleg megoldásukon lenne a hangsúly. Mert nem beszélnek róla. Ugyanez baráti kapcsolatban, ha a másik elkezd furcsán viselkedni, akkor ahelyett, hogy rákérdeznének őszintén, hogy mi van veled, inkább elkerülik, lerázzák. Nincs meg az elköteleződés olyan erősen, mint nálunk, mert a függetlenség kényelméhez való ragaszkodás erőteljesebb e kultúrában. Mindez persze egyéni perspektíva.

Arra pedig nincs és nem is lehet rálátásod, milyen minőségű kapcsolatokat alakítottam és alakítok ki.

Dikusz 2018.03.02. 08:45:25

@Zoole Reloaded: Ezt tegnap nem vettem észre...
Ugye most az autóról beszélgettek? :))) (vivvcót)

SzZoole 2018.03.02. 08:58:26

@Dikusz: ejjj Magdianyus, íhes desznyó makkal álmodik :-)))

Arthamyr 2018.03.02. 09:00:02

@P.Elliot: ez nem az én hetem lesz... Csak vasárnapra kaptam jegyet, addig itt fogok üdülni a semmi közepén. A ruházatom alapvetően tel-avivhoz van igazítva, azzal bónusszal, hogy a dzsekit is ott felejtettem, így elég necces bemenni Londonba ebben az időben. A rohadt taxis 3km-es útért lehúzott 35 fontra, a motyogàsa miatt 5-nek értettem. Ugyan a légitársaság fedez majd mindent, azért ilyenkor nem zavarna, ha eljön a világvége...

Arthamyr 2018.03.02. 09:28:33

@Zsuzsi65: nekem ez a mentalitás nagyon bejön, egyáltalán nem érzem problémának, sőt kifejezetten szeretem.

P.Elliot 2018.03.02. 11:30:39

@Arthamyr: Most akkor a repteren vagy vagy a hotelben? Vasarnap tudsz tovabb indulni, josagos isten, hol van az meg!
Annyi ido alatt konyvet irhatsz , de legalabbis egy posztot a HA-nak hogy hogy elted at. Meg a tobbiek akik lemaradtak.
Azert nem art ha egy dzsekit beszerzel vagy ha utanadkuldik/ ha ki tudjak kezbesiteni a ho miatt/ 1 napos oderkezessel, az egeszseged tobbet er minthogy sporolj rajta.
Itt Usa keleti partjan szinten szokatlan vihart josolnak, csak nehany centis hoval/ New York tobbet fog kapni belole/ viszont hatalmas szellel ami ne legyen igaz mert az tobb bajt fog csinalni.
Egyelore az eso esik.
Vigyazz magadra, aludj sokat ha tudsz, ez most egy kenyszerpiheno lesz. Sok szerencset.

kvp 2018.03.02. 11:55:17

En sok evtizeddel ezelott jartam eloszor Vancouver kornyeken es akkor az egesz varos meg egy valodi kisvaros volt a belvaros kellos kozepen ket vasutallomassal, egy kikotovel es fateleppel, meg egy halom foldszintes epulettel. A lakossag jelentos resze angolszasz volt es meg voltak kint merheto szamban 56-os magyarok. (rokonokhoz mentem latogatoba) Mar a 60-as evek ota jelen volt egy hippi subkultura es hat jellemzoen az ezzel jaro lecsuszottabb lakossag, jellemzoen a varosnal 2 evvel regebbi kinai negyed es belvaros kozotti teruleten a kikoto mellett. Vancouver island pedig szemben a szoros tuloldalan a brit nyugdijasok kedvelt visszavonulasi helye volt, igazi brit kisvarosi kornyezettel es eredeti mersekelt egovi esoerdovel korulveve.

Azota az ipar eltunt, a kereskedelmet amennyire tudtak kiraktak a belvaroson kivulre es az epiteszeti donteseknek koszonhetoen kialakult egy hongkongihoz hasonlo belvarosi varosszerkezet, egy rakas felhokarcoloval. Eloszor jottek a brit nemzetkozosseghez tartozo hongkongiak, aztan kesobb a tajvaniak es vegul mar a szarazfoldi kinabol is akinek volt penzuk bevandorlasi kotvenyt es ingatlant venni. Mellejuk odament egy csomo amerikai ember (usabol es kandabol) is akik nem annyira szeretnek dolgozni es kerestek egy kellemes klimaju, kelloen laza helyet ahol legalis a fu. (azota ez mashol is megvan, de Vancouverben evtizedekkel elobb volt) Igy lett Kanada leggazdagabb es legszegenyebb kerulete egymas szomszedja. Az erdekesebb az, hogy a hirtelen novekves hatasara kinott meg par felhokarcolos negyed tavolabb a belvarostol, mig az utolso (anno meg vedett) mocsarig beepitettek minden laposabb foldteruletet egeszen az amerikai hatarig. Anno a belvarosban a harbor center tetejrol mindenfele zoldet, hegyeket meg a tengert latta az ember, most meg egyreszt nem latni ki a magasabb epuletektol, masreszt amerre csak a szem ellat kerteshazas ovezetek vannak az erdok es a farmok helyen. A tenger meg ott van, de par evtizendenkent betoltenek az obolbe egy ujabb csikot es uj felhokarcolok epulnek az 'orokpanoramas' toronyhazak ele. A tobbsegi nyelv meg a kinai lett es jo esellyel nemsokara az angol vissza fog szorulni a 3. helyre. Mintha kicsereltek volna az egesz varost es mindezt alig 30 ev alatt sikerult osszehozni. A kb. felmillios lakossaghoz kepest a 2.5 millio az mar chicago meretehez van kozel, szoval igen, Vancouver egy nemzetkozi nagyvaros lett. A rokonsagom meg ott elo resze pedig elkoltozott. Van aki a Vancouver szigetre, van aki fel a hegyek kozze, ahol meg tobbnyire angolul beszelnek (meg az ott elo indianok is).

A varos egyebkent ma is gyonyoru, csak kevesebb a termeszet, tobb a toronyhaz, osszeernek a regen csak mutatoban levo kertvarosi negyedek. Viszont egy dolog nem valtozott, ma is 1 darab szep napsuteteses napra kb. 40 napnyi esos jut.

Golf2 2018.03.02. 12:04:59

@kvp: Na el is ment a kedvem tőle.Mindent bedarálnak a kinaiak.

Arthamyr 2018.03.02. 12:22:45

@P.Elliot: a reptér mellett van a hotel. A dzsekit küldik, azzal nem lesz gond. Arról meg nem tudom milyen posztot lehetne irni, hogy 2 napot punnyadok egy hotelban. :) Max annyi tanulság van, hogy a civilizáltabb légitársaságok térítik a hotelt, taxit, kaját ezek szerint, a kevésbé civilizáltak meg nem...

P.Elliot 2018.03.02. 12:36:42

@Arthamyr: A punnyadasrol irni, hogy milyen semmivel telik az ido, hogy a tobbiek akik szinten ide kenyszerultek azok mit csinalnak? Van ott valami hall vagy eloter ahova le tudnak menni a szobakbol ugye? Ahol van ujsag, teve, emberek, lehet egyutt szidni az idot. Beszelgetni.
Van ott konyha? Vagy hol esztek? Mit?
Epits a hotel bejaratahoz hoembereket, hobol hidat, bokaig ero havat vigyel be az ajton es hagyd elolvadni illetve olvadosan vidd vegig a folyosokon napjaban vagy 20x, ugy hogy amerre mesz arviz legyen a nyomodban meg effele dolgokat es lehet hogy keritenek neked rogton egy kulonrepulot, hehehe! Csak vicc volt....

Dikusz 2018.03.02. 12:54:26

@Golf2: Pedig már éppen kezdtél csomagolni, ugye? :)

Dikusz 2018.03.02. 12:57:23

@P.Elliot: Milyen jó ötletek, már éppen kezdtem dörzsölni a kezem, hogy @Arthamyr:.-nak egész jó témát adtál egy poszthoz. Erre odaírod, hogy vicc volt:)))

2018.03.02. 13:16:19

Már többször volt olyan érzésem, hogy a jó megoldás itthon maradni. Mert ha ez a sok ember innen elmegy, kik jönnek a helyükre? Azok, akik majd jót röhögnek azokon, akik itt hagyták ezt a sok tekintetben tökéletes világot. Ami azért nem tűnik annak, mert a szart még senki sem lapátolta innen ki. Személyes véleményem, hogy az elmenekülők lettek volna erre hivatottak és nem nekik kellett volna a szarnak lenniük, akik egy jobb élet reményében migránsokká váltak egy idegen környezetben.

P.Elliot 2018.03.02. 13:48:19

@Dikusz: A viccre ertettem azt csak hogy behordani eg teherautonyi havat a cipojen es egesz napos munkat adni a takaritoszemenyzetnek.
A punnyadast igazan ertettem hogy irja meg.
En biztosan megirtam volna a nagy semmit is. Az is valami.

P.Elliot 2018.03.02. 13:51:19

@Korunk egyik legnagyobb gondolkodója: Miert lenne jo megoldas? Nyelni a szar eletet es visszarantani az utodokat is csak azert hogy maradjon meg az orszag? Nem inkabb a felelosoket, a magas poszton eloket hibaztatni hogy hagyjak az orszagot szetesni?
Nem valami nagy gondolkodo vagy, mar ne is haragudj...

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.02. 14:56:14

Kanada liberális rémállam. Jó, hogy van, mert így tudjuk, mit nem szabad tenni.

élhetetlen 2018.03.02. 14:56:26

@Határátkelő: Szellemes szösszenet. „- 42°C Európában már nem működik a közlekedés. Az oroszok az utcán fagylaltoznak.” Csúsztam bele orosz télbe, késő ősszel mentünk ki, és azt hittem, vittem elég meleg cuccot. Aztán eljött az a pont, mikor a már hazautazó férfi kollégákat kértem meg, hogy hagyjanak ott egy-két vastagabb pulcsit (az feljött a sajátomra). De fagyizni én is fagyiztam -15-ben is az utcán rendszeresen. Edzetlenebb lévén kesztyűben, de fagyiztam. Jó, ez negyven éve volt, de minden második utcasarkon ott állt a fagyis pult. Választék semmi, két íz, de az nagyon jó volt. A tejszínes vaníliásra voltam rákattanva.

élhetetlen 2018.03.02. 14:56:38

@P.Elliot: „es lehet hogy keritenek neked rogton egy kulonrepulot, hehehe!”. Vagy igazgatói figyelmeztetést kapnak, mint mi anno. Nagyon régen volt, és szigorú iskolába jártam. Két takarítónő ott állt az ajtóban, és nem engedtek ki bennünket az udvarra, mert bevisszük a havat, és azt nekik munka feltakarítani. Ugyan jó magasan volt a wc ablak, de azon ugráltunk ki, és folyamatosan, libasorban csak befele jöttünk. Hát igen, a fiatalság…

Arthamyr 2018.03.02. 15:16:10

@Dikusz: tök sok magyar van a személyzetben... Bár az egyikük mondta, hogy lehet, hogy még idén visszamennek.
Amúgy elég szegényesek a lehetőségek, jobb híján lejöttem a bárba, megnézem az italkinalatot, meg netezek. Még a staffal smalltalkolok, már amennyire én alkalmas vagyok arra...

Dikusz 2018.03.02. 15:37:35

@Arthamyr: azért csak összejönne egy poszt:)

Golf2 2018.03.02. 16:04:40

@Dikusz: Bakancslistán volt,már csak Tahiti maradt,lassan másik bolygóról kell álmodozni.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.03.02. 16:11:42

@Arthamyr: havat lapátolok, madarakat etetek, a páfrányrol verem le a havat, mert félóránként újra felgyülik, s félek, letörnek a szép ágai.. egyszer szorultunk egy extra napra egy reptéri hotelbe, jajj. Kitartást.

Arthamyr 2018.03.02. 16:16:38

@P.Elliot: még csökkentettem is a munkájukat, mondtam, hogy nálam nem kell takarítani...:)

Arthamyr 2018.03.02. 16:18:44

@kisrumpf: a lapatolast utálom, a madaretetest viszont imádtam otthon. Ahogy fogy az ital, úgy javul a helyzet.:)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.03.02. 16:45:11

@Arthamyr: cheers, akkor! En szeretem csinalni, otthon is mindig en astam ki az utat a kapuig.

kék madár 2018.03.02. 17:28:06

@Csodabogár: erdekelne az a lista, sot post temaja is lehetne. Hamar a nagy reszunk tobbnyire foleg ugyis csak virtualisan utazik. Ami Vancouvert veri az nem lehet egy ronda hely.

kék madár 2018.03.02. 17:30:52

na meg egyszer

@swfla: erdekelne az a lista, sot post temaja is lehetne. Hamar a nagy reszunk tobbnyire foleg ugyis csak virtualisan utazik. Ami Vancouvert veri az nem lehet egy ronda hely.

dr. mesterséges színezék 2018.03.02. 17:36:57

"Mindenki elvan a saját világában, és igazi elköteleződés igen ritka. Még házasságokban is. A félrelépések, a nyitott házasságok aránya igen magas, e szent kötelékek 60%-a pedig válással végződik (2008-as adat a provinciából, tudom, nem a legfrissebb). "

A mi elméletileg elköteleződő világunkban a válások aránya az elmúlt 10 évben 55% és 67% között imbolygott.
Ehhez képest a kanadaiak ugyanolyan arányban válnak, csak nem másznak közben egymás idegeire, ha jól értem.
Szimpatikus figurák.

dr. mesterséges színezék 2018.03.02. 17:37:01

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Bizony Kanada borzasztó. Tömött sorokban menekülnek Oroszországba az iszonyatot elviselni már képtelen kanadaiak.

kék madár 2018.03.02. 17:47:05

@kvp: azert ha belegondolsz ez nem is akkora horror, ennel sokkal durvabb is lehetett volna a varos fejlodese. Ha valoban a kinai hatas lett volna donto, akkor a fel varos egy gyar lenne es fustben jarnal egesz nap. Nekem egyebkent legfeltunobb az volt, hogy Vancouver elsosorban nyugati parti varos, aztan amerikai, kinai expat
es csak legutoljara kanadai, szerintem az a kultura erzodik a legkevesbe

freelander1 2018.03.02. 18:29:10

Nem rinyálnak? Nem vájkálnak? Nem ordítanak le úgy "őszintén"?
Önállóak, nem mástól várják a megoldást? Kedvesek? Természetközeliek? Ez de micsoda egy fos hely... Nem tudom mit dolgozik a poszt írója, de akár holnap cserélhetünk.

HussarX 2018.03.02. 20:31:06

Hm, 2 év után én még nagyon bizakodó voltam, teli nagy álmokkal. Nálam úgy a 9. év környékén kezdett el hiányozni a "Hungarian Blues", a pofádba köpött őszinteség. Akkorra már nem bírtam ki én sem az utópikus álomban zombiként funkcionáló céltalan tömegeket, akiket a kényelmes élet borgokká "nemesített". Nem véletlenül van az, hogy ahol túl könnyűvé válik az élet, ott a depisek száma exponenciálisan megemelkedik. Akinek a mindennapi betevőért is meg kell küzdenie, egyrészt nem ér rá depiskedni, másrészt nagyon tud örülni az élet pici örömeinek is, akár egy nyugodt percnek is egy kávé felett. Furcsák vagyunk mi emberek, sajnos nem én találtam ki/fogalmaztam meg így, de Gesztinél jobban nem tudnám leírni, mit éreztem úgy 10 év Kalifornia után: "Az akarok lenni, ami akkor voltam, amikor az akartam lenni, ami most vagyok."

2018.03.02. 20:33:43

Sokszor kapok a blogjaimhoz ihletet egy-egy ilyen beszélgetésből, amik az ilyen weboldalakon Zajlanak. Hogy mindenki értse, ahogy értem, itt egy írás: magasabbdimenziosember.blogspot.hu/2018/03/az-angol-nyelv.html Higgyétek el, én jobban értelek titeket!.

Tito Lapuente 2018.03.02. 21:47:55

Sok igazsag van a cikkben, de sok helyesbitest is igenyel-ne. En 1992 ota elek itt Vancouverben es kornyeken.
A ket evszak igy nem igaz. Az un. Vanncouverite szereti igy beallitani a dolgot de kemeny fagyok itt is vannak es ho is dogivel. Csak egy pelda, hogy 2016 decembereben beallt a kemeny fagy es ki sem engedett februar kozepeig. Vancouvernek 603.502 a lakosa de a belvarosban ennek egy kis toredeke el.
Kanada es British Columbia tul van ertekelve az en velemenyem szerint. A drog "haboru" bandak kozott ugy elharapodzott, hogy a rendorseg semmit nem tud csinalni. Az utcan fenyes nappal lovoldoznek egymasra es artatlan emberek esnek aldozatul. A tomegkozlekedes egy vicc es ez igaz az utakra es hidakra. Szinte lehetetlen hazi orvost talalni. A lakasok ara egy vicc,nincs realis ertek az arukban de ez a sarka az orszagnak egyebkent is a vilag egyik legdragabb helye minden szempontbol.
A tolerans emberekkel is tudnek vitatkozni. Az allam es media probalja ugy beallitani a dolgokat, hogy a kulonfele naciok milyen szepen megelnek es megfernek egymas mellett de az utalat es rasszizmus eleg nyilvanvalo.
Ennyit a pozitiv dolgokrol, a negativokrol majd egy masik alkalommal.

Herr Géza 2018.03.03. 00:45:20

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Még jó, hogy hosszú időt töltöttél nyilván Kanadában, így mindent tudsz, őszinte forrásból....

Herr Géza 2018.03.03. 00:57:10

@Korunk egyik legnagyobb gondolkodója: “Személyes véleményem, hogy az elmenekülők lettek volna erre hivatottak és nem nekik kellett volna a szarnak lenniük, akik egy jobb élet reményében migránsokká váltak egy idegen környezetben.”
Hát ezonyuszika, most biztos én is meg leszek fenyítve, de erre annyit tudok neked válaszolni, hogy “anyád”. A hülyeségeidet meg nyomasd máshova.

swfla 2018.03.03. 08:19:55

@Tito Lapuente: lemaradt az a resz is, hogy mennyire szamitanak a sogor-koma-jobaratok (ez mondjuk lehet, hogy gazdasagi helyzet fuggo, de azert az kemeny, mikor kanadai szakmai tapasztalatot varnak egy friss bevandorlotol, anelkul nincs munka)

swfla 2018.03.03. 08:20:12

@Korunk egyik legnagyobb gondolkodója: paradox modon, az, hogy ma Magyarorszag ott tart ahol (sehol) az annak a kovetkezmenye, hogy konnyebb lett a kivandorlas. Azok, akik elmentek, mar reg cirkuszt csinaltak volna, mert ez a reteg tobbnyire a legeletrevalobb, kovetkezeskeppen naluk szakad el a cerna a leghamarabb, ha nem fut a szeker.
Mint ahogy el is szakadt, csak most a cirkusz helyett inkabb vettek a kalapjukat, azt csá.

Ebbol a szempontbol sajnalom az orszagot.

Haibane 2018.03.03. 08:20:23

@Tito Lapuente: nyilt lövöldözés meg rasszizmus meg 2 honap kemeny fagy?? Ez most vicc? Nehéz elhinni, hogy itt élsz.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.03. 08:20:32

@Herr Géza:

Többet azoknál, akiknek nagyon határozott negatív véleményük van Oroszországról, de se nem voltak ott, se nem ismerik a nyelvet.

dr. mesterséges színezék 2018.03.03. 12:53:04

@HussarX: "Akinek a mindennapi betevőért is meg kell küzdenie, egyrészt nem ér rá depiskedni,"

Sajnos nincs korreláció. Nekünk nagyon sajnos, ui. a nagy güri mellé nagy depi párosul: ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20170323-1?inheritRedirect=true&redirect=%2Feurostat%2F

Livia Evergreen 2018.03.03. 18:06:55

@Haibane: @Tito Lapuente valóban furcsákat ír, tényleg olyan, mintha nem itt élne.

"kemeny fagyok itt is vannak es ho is dogivel. Csak egy pelda, hogy 2016 decembereben beallt a kemeny fagy es ki sem engedett februar kozepeig."

2016 előtt igen enyhe telek voltak sok esővel, semmi faggyal. A tavalyi tél igen erős, és a szokott klímától eltérő volt.

"Vancouvernek 603.502 a lakosa de a belvarosban ennek egy kis toredeke el."

Ezt nagyon sikerült mellélőnöd. Vancouver BELVÁRcOSÁBAN él 647 540. Greater Vancouverben pedig 2,4 millió.

A drogkartelles és lövöldözős történetek igen ritkák, fel is kapja a média, ha alkalomadtán ilyen történik.

"Szinte lehetetlen hazi orvost talalni."

És nem is szükséges ugye. Ezért vannak a Walk In Clinic-ek, bármelyikbe bármikor el tudsz menni, és aki háziorvos van, ő lát el.

"az utalat es rasszizmus eleg nyilvanvalo."

Az ellenkezője. Az utálat és a rasszizmus nem elfogadott.

De nem hiszem, hogy egy 1992-ben kitelepültnek ezt el kellene magyaráznom, hacsaknem valahol sántít a történeted, ahogy az az állításaidból is kitűnik.

HighTroller 2018.03.05. 19:53:37

Ez a felszinesseg egy erdekes kerdes - en is Vancouverben vagyok most mar kicsit tobb, mint egy eve. En inkabb ugy fogalmaznam meg, hogy van egy hatar/vonal amit baromi nehez atlepni egy kanadainal. Ha atlepted, onnantol kezdve kozel enged magahoz es olyan temakrol is beszel, amik egy tipikus ketfos vilagmegvaltos barati sorozes temaja lenne. Jo kerdes, hogy mi kell ahhoz, hogy a hatart/vonalat atlepd.

A kulvilag kizarasat pedig kivaloan ellensulyozzak a lokalpatriotizmusukkal. Itt minden hetvegen van valami nagyobb program, az ujsagban megnezheted a szupermini jegkorongliga legfrissebb eredmenyeit, az iskolak kozti bajnoksagok allasat, stb. Itt ez a tema, nem az, hogy Europaban mi van. Nekik ez nem fontos, viszont ami itt tortenik, az annal inkabb.

Egyebkent pedig:
- tenyleg iszonyu draga (berelni is), ha nem szulettel kokainbaronak akkor a sajat ingatlant felejtsd el
- lassan ugy nez ki, mint Peking agglomeracioja (van, hogy en vagyok az egyetlen nem-azsiai a buszon)
- a tomegkozlekedesre nincsenek jelzoim (legalabbis szalonkepesek), es nem vigasztal, hogy Eszak-Amerikaban allitolag az egyik legjobb...
- drogosok/lecsuszottak/zuros arcok valoban vannak, de ahogy en latom a tobbseg egyebkent csak kisiklott sorsu szerencsetlen, en nem erzem, hogy barmelyik egne a vagytol, hogy megkeseljen es kiraboljon - nyilvan vannak ilyenek, de valahogy a lecsuszottak is ilyen canadian polite emberkek

Na de majd egyszer osszeszedem magam es irok egy posztot ha van ra igeny.

kék madár 2018.03.06. 06:23:41

@Livia Evergreen: "Vancouver BELVÁRcOSÁBAN él 647 540"
es ezt meg igy hogy?

Livia Evergreen 2018.03.06. 06:32:27

@kék madár: Vancouver downtown +Kitsilano + East Van - kb. 650 ezer fő.

Burnaby, Richmond, Surrey, Langley, Kerrisdale, North Van, West Van stb. Azok a területek, amik önálló falvak/városok voltak hajdanán, de már beolvadtak a városba, teszik ki Greater Vancouver területét 2,5 millió lakossal.

kék madár 2018.03.06. 08:08:23

@Livia Evergreen: te mit hivsz Vancouver belvarosanak, Vancouvert?

Livia Evergreen 2018.03.08. 02:52:58

@kék madár: Vancouver downtown + Kitsilano + East Van

Mádai Viki 2018.03.09. 22:09:48

Sziasztok! Szia Livia tetszik a cikk .. eleg rovid ido alatt (2ev) atlatod a helyi hozzalast,helyzetet.. annyi hogy sajnos en meg nem tapasztaltam hogy az ocean kellemesre melegedd volna:))) de ez csak az en velemenyem:)) a masik de azt is emlitette a cikk hogy az arak eleg magasak es lassacskan kusznak mef feljebb..foleg az ingatlan es lakasberles ami eleg fontos megelhetes szempontjabol ..mindenkinek kellemes napot!!! Viki

gregaba 2018.03.11. 14:37:57

Jó a poszt, mert őszinte. Sok expat mézesmázba csomagolja a dolgokat, amikor az új hazájáról ír, csak hogy ne tűnjön úgy mások előtt, hogy nem érzi 100% jól magát az adott országban.

+1 negatívum:
néha bekattant kínai bevándorlók nekedmennek a buszon egy Rambo-késsel. Aztán életfogyt helyett a kanadai rendszer 8 év után szabadonengedi őket minden további felügyelet nélkül (!). :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása