oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. október 05. 06:30,  Élet a két véglet között 333 komment

2017. október 05. 06:30 Határátkelő

Élet a két véglet között

Egy hete jelent meg Dezső írása arról, miként hagytak mindent maguk mögött Magyarországon és vágtak neki az angliai életnek. Akkor a kommentekben szokás szerint rengeteg kérdés (és találgatás…) felmerült, erre válaszul született a mai poszt. (A képet is tőle kaptam, címet is adott neki: Kikapcsolódás. Hogy miért éppen ez, az az írásból kiderül.)

nagy-britannia_anglia_dezso_171005.jpg

„Nem tudok -  esküszöm, minden indulat nélkül, de mosolyogva - elmenni a több száz komment mellett úgy, hogy ne reagálnék rájuk. 

Miért lenne hitelesebb a történetem, és bárki más története, ha leírnám benne a nevemet. Mivel levelezésben állok a Határátkelővel, ő ismeri az email-címemet is. Persze lehet kitalált név is, de nem gondolom, hogy a világ tele lenne titkos összeesküvésekkel. Vagy ha igen, akkor én ezekből kimaradtam.

Akadt, aki csalódottságának adott hangot, mert sikertörténetet várt. Nos, Magyarországon a ledolgozott és magam mögött hagyott 57 év alatt volt benne részem.

Úgy érzem az, hogy van megbecsült munkám - mint emlékeznek, betegápoló egy idősek otthonában -  és a munkaidő leteltével lekapcsol az agyam a munkáról és sétálok a házunktól 100 méterre lévő Temze-parton, az úszó jachtokat kerülgető hattyúkat bámulom, tévét nézek, a barátaimmal egy pubban sörözök, kirándulok, vagy csak a kertben napozok, nyugodtan, nem félve a holnaptól, az, ha nem is világra szóló, de nekem személyesen megnyugtató, békés történet.

A felégetett hidak 

Volt, aki nagy bátorságnak tartotta felégetni a hidakat magam / magunk mögött. Ez szerintem mentalitás kérdése. Minket az ösztönzött mindig, hogy előre tekintettünk, terveket tűztünk ki, és igyekeztünk mindent annak alárendelni. Ez korábban és most is bevált.

Az, hogy Magyarországon nincs egy raktár, ahol porosodnak a régi bútorok, öreg kacatok, csak azt erősítette bennünk, hogy itt akarunk és fogunk új életet felépíteni. 

Egy biztos: aki nem tud elszakadni a magántulajdontól, és itt a házra, ingóságra gondolok, az nehezen tud kilépni a komfortzónájából, még ha az a komfortzóna csak egy nagy önámítás is. 

Hol van az leírva, hogy aki Magyarországra születik - de ide írhattam volna bármely más ország nevét - annak mindenáron ott kell élnie és meghalnia? Ez csak egy opció.

Talán még emlékszünk arra, hogy nagyapáink abban a faluban élték le az életüket, ahol megszülettek. Talán még egy másik város meglátogatása sem adatott meg nekik. 

Talán még emlékszünk arra, hogy apáink a jobb munka reményében hetente ingáztak országon belül és hétvégén tértek meg a családhoz.

Talán el tudjuk képzelni, hogy a nem túl távoli jövőben unokáink vagy dédunokáink egy űrállomásra ruccannak ki, vadabb álmok szerint a Marson lesznek telepesek.

Nos, mi a két véglet között éljük az életünket. Anglia, Ázsia, Afrika… ki-ki vérmérséklete, igénye, és merészsége szerint. Itt, az idősek otthonában, ahol kínai, ugandai, cseh, sri lankai, filippino, nepáli munkatársaim vannak, ez természetes keveredésnek tűnik. 

Más nemzetek fiaitól, lányaitól főzni tanulni, az életükről hallani, országukról hiteles dolgokat megtudni csodálatos és kiváltságos dolog. Megismerni más szemszögből a világot, más vallás optikáján keresztül látni a napi eseményeket gazdagabbá tesz. Ja, és elfogadóbbá!!! A fekete-fehéret felváltják a színek. A “nekem van igazam” helyébe lép a “más véleménye is lehet igaz”. 

Ezt adja neked az, ha máshol élsz, ha többet mozogsz a világban, ha nyitott vagy, ha egy olyan befogadó helyen, mint Anglia töltesz életvitelszerűen huzamosabb időt. 

Brexit és munkakeresés 

Ami a Brexitet illeti, ugyan vannak bizonytalanságok a nagypolitikában, de amíg a szerencsétlen kimenetelű szavazás után a magántulajdonban lévő öregek otthona - ahol harmadik évemet kezdtem meg - tulajdonosának az volt az első kérdése, hogy „ugye te maradsz itt továbbra is?”, addig nagyon nem kell aggódni. 

Ha Angliából kiebrudalnák az itt élő bevándorlókat, az ország lebénulna, az élet lehetetlenné válna. Ez nem fog megtörténni. Mondom ezt azért, mert szerintem vannak most is vacillálók, akiket talán csak ez tart vissza a határátkeléstől. 

Visszagondolva a magyarországi hajléktalanok, utcán kéregető munkanélküliek népes táborára, érdekes különbségeket látok. Amíg Magyarországon a többség szemében sajnálkozást és együttérzést vált ki a hajléktalanok megjelenése a környezetünkben, addig itt, az angliai kisvárosban - mint említettem, Kaposvár nagyságú városban élek London vonzáskörzetében, attól 80 kilométerre - inkább csak elutasítást látok az emberek szemében. 

A magyarázat egyszerű. Nehéz szánalmat érezni irántuk, nehéz szánalmat kicsikarniuk az utcán hömpölygő, éppen shoppingolni készülő vagy csak sörözni induló emberekből azoknak az életerős, sokszor húszas éveikben járó és kolduló fiataloknak, akik azon bolti kirakat alatt tanyáznak naphosszat, melyen hatalmas felirat hirdeti, hogy azonnal felveszünk munkaerőt és sorolják a lehetőségeket a posztokra. 

De ilyen hirdetmények vannak az éttermek ajtaján, a benzinkutaknál, az áruházak bejáratánál, a pizzázók ablakán, a vállalati kisteherautók oldalán is. Szóval mindenhol keresnek dolgozókat. 

Ha lusta is lennél a neten bogarászni és saját tudásodnak, igényednek megfelelő munkák között válogatni, akkor is lépten-nyomon belebotlasz az ajánlatokba. 

A Mercedes 

Már bocsánat, de az, hogy vettem egy Mercedes típusú autót, az csak az otthoni perspektívából tűnik dicsekvésnek. Nem annak szántam. Itt az autó a legközönségesebb használati tárgy. Csak az nem vesz, aki fél vezetni vagy tényleg praktikusabb neki a tömegközlekedés. 

Akik dicsekedni akarnak Angliában, azok a Bentley, Porsche, Lamborghini márkák közül válogatnak, és abból is a mostanában divatos vadító színeket választják. Egyik kedves kommentelő hozzáfűzte, hogy a dicsekvésem tetejében még hazugság is lehet, mert 500 fontért csak rozsdás vasat adnak.

Nos, az angol valóság a következő: első autómat az ideköltözésem után egy hónappal vettem, és egyheti bérembe (350 font) került. Leírom újra: egyheti béremből vettem. Akik olvasták a posztom, azok tudják, hogy egy raktárban pakoltam minden hajnalban 4-től délig. Tettem ezt mint munkaközvetítői dolgozó, ami általában itt a belépő a munkaerő-piacra.

Hat hónap telt el és én lecseréltem a Ford Fiestámat a mostani Mercedesre. Kilenc éves, és rozsdának nyoma sincs, mert amikor itt kocsit vásárolunk, megnézzük és lekövetjük, hogy hol használták. 

Ha a sziget északi részén, ahol mindig esik, akkor számolnunk kell a korai rozsdásodással. A déli országrészben használt autóknál sokkal kisebb a rozsdásodás veszélye. 

Ezt már egyhavi béremből, „komoly” 1500 fontért vettem. Ezt is leírom újra: egyhavi béremből. Pontosabban egy rosszabb, azaz 4 hetes hónap nettó, adózás utáni keretéből.

Az, hogy az ápolók, pláne demenciás idősek otthonában dolgozók minimálbért kapnak, az erős ferdítés. Itt mindenki órabérben dolgozik, ki-ki igénye szerint vállal órákat és szorgalmának megfelelően kaphat hónap végén bruttó 2200-2900 fontot. 

Az eltérés oka, hogy vannak négy- és öthetes periódusok. Mikor hogy jön ki a napok száma adott hónapban.

Mi lesz a nyugdíjjal? 

Sokan féltettek a nyugdíj miatt. Köszönöm az aggódást. Azért csak van 57 év otthoni élet, ebből 38 aktív munkával töltve, itt is lesz, ha az egészségem engedi, 10 munkával töltött év. 

Ki ne felejtsem a felsorolásból, hogy a munkaadóm, hogy még jobban ide kössön, fizeti havonta az extra magánnyugdíjamat is, amihez én is hozzájárulok, nekem megfelelő plusz összeggel.

De az itt félretett, megtakarított pénzem is jól fog jönni idős koromra. Ez a három már támaszt jelenthet a még nem tudom hol pihengetek időszakra. Talán Magyarországon, talán egy ázsiai tengerparton. A sorsra bízom… 

Majd elfelejtettem: akik próbálták kitalálni, hogy kormányunk milyen tevékenységet tett tönkre, ami miatt ezt az utat és a határátkelést választottam, azoknak sorolom, mely iparágakban vezethettem volna saját cégemet - a teljesség igénye nélkül.

Lehettem volna trafikos, lehettem volna vendéglátós, aki nyerőgépeket üzemeltetett, vagy akár magánnyomda is, ahol iskolai tankönyvekre specializálódtunk, vagy akár takarékszövetkezeti vezető, de nagybani állattenyésztő is, akinek a lába alól eladták az évtizedek óta használt réteket. 

Lehet választani.”

HÍRMONDÓ 

Szerelj omnibuszt vagy csomagolj csokoládét 

Nyilván más lehetőség is akad arra, hogy az ember megéljen külföldön, de speciel mára éppen ezekbe (és még jó pár másikba) futottunk bele. 

Menekülnek az orvosok

Az elmúlt 20 évben közel 4000 magyar orvos döntött úgy, hogy külföldön jobb lenne neki az élet. Természetesen az Európán belüli orvosvándorlás elsősorban keletről tart nyugatra, hiszen hatalmasok a kereseti különbségek.

Még tíz évünk lehet 

Magyarországon a következő évtized közepén mindenféle reform ellenére meg fog állni a foglalkoztatottság növekedése – vélik szakértők, akik szerint ahhoz, hogy ez ne így legyen, valamit kezdeni kellene a kivándorlással. 

A fiatalabbak több mint fele külföldön gyógyulna 

A magyar egészségügyről sokan és sokfélét írtak már, mindenféle előjelekkel, egy friss felmérés viszont azt mutatja, hogy a 30-49 év közöttiek meglehetősen lesújtó véleménnyel vannak a magyar helyzetről, ám a 30 alattiak nagy aránya az, aki inkább külföldre menne kezeltetni magát.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2112929385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2017.10.05. 07:10:37

Tetszett a szemlélete, nem idealizáltja a múltat, és a jövő lehetőségeiről beszél.

Taxomükke (UK) 2017.10.05. 07:50:21

Ne aggodj, Dezső, hamarosan megjelennek az okosok, es helyretesznek. Jobban tudjak, mint te, hogy eled az eleted.

DánBrünhilda 2017.10.05. 07:55:02

Nekem már az első posztból is lejött,hogy ez nem egy meggondolatlan,szeleburdi költözés volt. Akkor is írtam,hogy tuti gondoltak a nyugdíjas éveikre is,és lám...mi a férjemmel ugyanilyen tervezősek vagyunk. Így jöttünk Dániába,és így is megyünk el innen

Herr Géza 2017.10.05. 07:58:29

@Taxomükke (UK): Az tuti. :D 1500 fontért márpedig nincs 9 éves rozsdamentes Merdzsó, oszt pont. :)))))))

kék madár 2017.10.05. 08:30:26

IT Lovag annyit szeretne hozzatenni, hogy sok penzbol Magyarorszagon jobban lehet elni mint Londonban kevesbol,

DieNanny CH 2017.10.05. 08:32:59

Hú, egy ilyen vár tövében én is ki tudnék kapcsolódni...

cattaneo 2017.10.05. 08:39:18

Ha már találgatni lehet, akkor a magánnyomdára tippelek. :-) Egyébként meg valóban jól tükrözték a múltkori kommentek az átlag magyar felfogást (előítéleteket), úgy látszik, ez akkor sem változik, ha az ember külföldre települ. Tisztelet a kivételnek.

Steven814 2017.10.05. 08:39:28

@DánBrünhilda: ezzel mi is így vagyunk. Kb 15-20 évünk van a nyugdíjig, már tervezgetjük, hogy hogy lesz. Addig pedig próbáljuk élvezni az életet.

2017.10.05. 08:45:25

Örülök, hogy a posztoló újból jelentkezett. No meg, annak is, hogy az első posztja után meglehetősen jól "tippeltem" vele kapcsolatban ;)))

DánBrünhilda 2017.10.05. 08:48:47

@Steven814: nekem is kb mégy 30-35 év van hátra, de kb 20 éves korom óta tudom, hogy az állami nyugdíjra nem lehet számolni. És itt, Nyugat-Európában sem érdemes erre feltenni mindent. Nem hiába épülnek az öngondoskodásra ezek az országok sem

Csodabogár 2017.10.05. 08:51:11

A mai poszt igen szimpatikusnak hangzik. Örülök, ha ilyen jól bejött nekik az öregápolás. Kívánom, hogy a jövőben s minden szép és jó legyen.

Mellesleg most szerzek magamnak megint egy rossz pontot. A hazai hajléktalanokra se tudok szánakozva nézni, mert nincs ok a szánakozásra. Aki tényleg akar az ma itthon is dolgozhat. Ismerek néhány hajléktalant, akiket mostanában vettek fel pl. a BKV-hoz. Igaz, ami nem volt állásuk, addig hajléktalan újságot árultak és szinjózanok voltak mindig.

2017.10.05. 09:01:17

@Csodabogár: Nocsak, akkora lett otthon a munkaerőhiány, hogy engedett a bürokrácia? Pár éve ugyanis, ismertem egy olyan jó középkorú férfit, akit egy válás rakott az utcára. Őt sem láttam sosem részegen, és a ruhája is mindig tiszta volt. Szóval, ő mesélte, hogy alkalmi melókból él, mert az első kérdés a "lakcim?", és amikor bevallotta, hogy neki olyanja nincs, szóba sem álltak a továbbiakban vele. Hm, vajon mi lett vele azóta? Remélem, nem csúszott le.

adg 2017.10.05. 09:41:16

“Hol van az leírva, hogy aki Magyarországra születik (...) annak mindenáron ott kell élnie és meghalnia? ”

A Szozatban. Azt szoktak az emberhez vagni kivandorlaskor.

adg 2017.10.05. 09:48:13

@kék madár: haha, es milyen igaza van!
Tovabba Bircza arrol beszelne, hogy a nyugat azert el jobban, mert kiporszivozzak a profit keletrol. Bianca helyesel.

tsabus UAE 2017.10.05. 09:51:54

Most gyorsan ideírom, hogy sok szerencsét és boldogságot kívánok a szerzőnek !
Legutóbb is ezt akartam, de - szokásomhoz híven - elolvastam a hozzászólásokat is. Azok némelyike meg annyira felkavarta a gyomrom, hogy már inkább nem akartam hozzászólni a végén. Most még a pozitív kommentek vannak...

Csodabogár 2017.10.05. 10:50:59

@Pink Petsch: Az a kettő akit én ismerek valami albérletben lakik. Az egyiknek 7 gyereke van és nagyon büszkén monddja, hogy mind tanul a legidősebb már főiskolás, de persze közben dolgozik. Férje is van. Most vették fel őket a BKV-hoz, ahova a másik ismerős barátnője ajánlotta. Elég kemény, 24 órákat dolgoznak de másnap szabad. Akkor árulja tovább a hajléktalan újságot. A barátnője pedig takarítani jár. No meg vannak szállók, ahová az alkeszek nem akarnak bemenni.:-(
Engem direkt dühit, mikor a belváros kellős közepén, világos nappal, szépen megágyazva, paplan, párna, alszanak a hajléktalanok. Éjszaka vajh mit csinálnak? És konkrétan tudom, hogy ezeknek hiába ajálngatnak szállást, nem kell nekik.
Egyébként életem első hajléktalanját Londonban láttam 1964-ben, a Harrod's -al átellenben. Természetesen csak későn este, de a magam akkor keleteuropai szemléletével totál le voltam döbbenve, hogy ilyesmi van a gazdag nyugaton.

szÖveges professzor 2017.10.05. 12:18:29

A volt baratnomnek volt a maniaja, hogy segiteni akart hajlektalanokon. Az o tapasztalatai alapjan az a velemenyen, hogy a hajlektalanok 90%-a hibas vagy legalabbis felelos abban, hogy igy alakult az elete. Es valtoztatni sem nagyon akar vagy kepes ra sajnos.

London2009 2017.10.05. 12:36:49

@Csodabogár: engem is duhit. Egyszer volt szerencsem latni a Kalvin teri aluljaroban, hogy mit csinalnak ejszaka. Mondhatom ugy alltam ott, hogy magam sem akartam elhinni, hogy epp mit lattam. Fogalmazzunk finoman es mondjuk azt, hogy kozszeremsertest... Utana az is feltunt, hogy ket rendor elkezdett az aluljaroban allni ejjelente mellettuk. Milyen remek felhasznalasa a rendori allomanynak, nem igaz?

verkagrafomanka 2017.10.05. 12:37:40

@Csodabogár: "A hazai hajléktalanokra se tudok szánakozva nézni, mert nincs ok a szánakozásra. Aki tényleg akar az ma itthon is dolgozhat." Hát ja, csak ha volt is munkája és kitették, 90 kemény napig jár a munkanélküli segély, pardon, álláskeresési járadék, utána mehet a levesbe. 90 napnál az is több időt tölt álláskereséssel, akinek diplomája, jó egzisztenciája, nyelvtudása, horribile éppen állása is van. Az álláskeresési járadék maximuma (!) havi 127.500 Ft.
Ha pedig a közmunkára gondolsz - szeretnél kb. nettó ötvenezer forintért (direkt rákerestem, a legalacsonyabb kategória bruttó 81530 Ft, nettó 54214 Ft!) ugyanannyit dolgozni, mint a státuszban levő, viszonylag normálisan megfizetett kollégáid? Abból hogy fizetsz albérletet, bármit? Ha meg nem fogadod el a közmunkát, nem jár tovább az álláskeresési járadék sem.

A fentiektől függetlenül és általában nem hiszem, hogy az áldozathibáztatás segít, illetve abban biztos vagyok, hogy egy hajléktalan se úgy tervezte az életét, hogy a hajléktalanság szerepelt benne. Azt kéne kitalálni, hogy hogyan lehet rajtuk segíteni - a fotelből "tudnának dolgozni, ha akarnának" jellegű kommentek biztos, hogy nem ebbe az irányba mutatnak.

P.Elliot 2017.10.05. 12:38:06

En a multkori posztjara se irtam semmi rosszat ha jol emlekszem, most is csak azt tudom mondani hogy meg idosebb korban is lehet probalkozni hataratkelni, nagy karriert nem fog tudni befutni de biztosithat maganak egy normalisabb, kevesbe aggodo/ a jovo irant/ eletet, kis penzt is tud felretenni ami jol fog jonni a nyugdijas korban, egyaltalan, egy kis nyugalmat felszivni.

verkagrafomanka 2017.10.05. 12:48:01

@verkagrafomanka: "Azt kéne kitalálni, hogy hogyan lehet rajtuk segíteni" - illetve hogy hogyan lehetne megakadályozni, hogy az utcára kerüljenek.

Kipper 2017.10.05. 12:49:03

@Herr Géza: Eloszor en is azt gondoltam, hogy mekkora kamu mar, £1,500-ert 9 eves Mercit, de az autotrader-en van jo nehany A-Class hasonlo aron. Igaz, sok C/D kategorias vagy alkatresznek ajanljak, de ki lehet fogni jo darabot is.

P.Elliot 2017.10.05. 12:53:47

@Herr Géza: Miert ne lehetne 1500-ert Mercedest kapni. Jol korul kell nezni, lehet hogy valahol serult es nem volt kedvuk kijavittatni eladas elott, inkabb igy olcsobban es serulten adtak hogy foglalkozzon vele az uj tulaj.
Vannak aztan mas indokok hogy miert adhattak el. Lehetett az egyik apolt kocsija aki meg akart tole szabadulni vagy a hozzatartozok olcson adtak oda hogy ne legyen gond, az is hogy azert hogy a betegukre jobban ugyeljen az aki ilyen olcson megkapta vagy lehetett valami mas hibaja is, illetve sokszorosan es majdnem remenytelenul javitott kocsi. Erre sajat peldankat tudom mondani.
Egyszer vettunk a Chryslert meg a valahai idokben, ujonnan persze, mindig volt vele valami baj, a veg akkor kovetkezett be amikor a gyertyacsere vagy minel beletortek a gyertyat/ remelem jol irom mert az autokhoz abszolut nem ertek/, meg birosagi targyalasra is vittuk a dolgot mert annyi sok baj volt vele utana meg tobb tobb mint elotte, meg is nyertuk. 5 eves koraig birtuk a cirkuszt, keveset jartunk vele inkabb az en kocsimat hasznaltuk, utana odaadtuk ingyen egy ismerosnek aki boldogan kapott rajta hogy o majd rendbehozza mert ert hozza.
A hozzaerto vitte szervizbe is meg maga is hozzarakta a tudasat, vegul megatkozott hogy atvette a kocsit/ ingyen adtuk meg o kerte/ annyit koltott ra.
Nem azt mondom hogy az a Mercedes hibas kocsi volt de sosem lehet tudni hogy miert adtak tovabb ennyi penzert.

szÖveges professzor 2017.10.05. 13:08:43

@verkagrafomanka:

En beszelgettem neha a Moszkva teri csovesekkel. A lenyeg, hogy fiatal korukban iskolakerulo punkok lettek, aztan ugy maradtak. Csak kozben eltelt 20 ev. Es ezen nem is nagyon akartak valtoztatni. A Dekan utcai "Borozo a Szaszahoz" nevu helyen ittak el a tarhalt penzt.

Ilyen tarsasaggal mit szeretnel tenni?

verkagrafomanka 2017.10.05. 13:13:14

@szÖveges professzor: nem tudom, nyilván "lent", az oktatással kellene kezdeni a változ(tat)ást, hogy ne is legyenek iskolakerülők, és eleve ne kerüljenek ebbe a helyzetbe. Hogy most mit lehetne velük kezdeni, arról fogalmam sincs, talán egy elvonóval lehetne kezdeni, hogy józanul képesek legyenek felmérni a helyzetüket.

De elvileg (!) erre vannak a szakpolitikusok, nem, hogy a hasonló társadalmi problémákon enyhítsenek és azokra megoldást találjanak? Ja, de várj, Mo.-n szegénység sincs, mióta a KSH-nál nem létezik a létminimum fogalma, akkor lehet, hogy igazából hajléktalanok sincsenek.

szÖveges professzor 2017.10.05. 13:16:19

@verkagrafomanka:

En sem tudom, mi lenne a megoldas. Csak azt latom, hogy akarhogy is probalkozik a tarsadalom vagy a felelosok, mindig lesz olyan, aki felelotlenul lecsuszik es ott is marad. Ezek a sracok is ezt valasztottak tanulas vagy perspektiva helyett.

verkagrafomanka 2017.10.05. 13:24:07

@szÖveges professzor: persze, mindig lesz, aki lecsúszik, de én azzal akkor se értek egyet, hogy a hajléktalanokat kollektíve hibáztassuk és leírjuk. A szakpolitikai döntések (hiánya) és a társadalmi felelősségvállalás (hiánya) óriási szerepet játszanak. Ráadásul a hajléktalanság pont egy olyan állapot, ami bármelyikőnket utolérheti, még azt is, aki visszautasítja, hogy a körülmények áldozatának tekintse magát - elég, ha olyan szakmát tanul, aminek nem lesz kifutása vagy megszűnik (pl. a rendszerváltáskor vagy annak következtében), elég, ha fölvesz egy svájci frankos (pl.) hitelt, ami elszáll(t) az egekbe, elég, ha a korábban jól működő házassága megromlik, elválnak és az ex a lakást is kiperli alóla, elég, ha elveszti a munkáját és 90 nap alatt nem talál újat, se közmunkát, és nincs félretett pénze / gazdag családja / barátai stb., akik segítsék. És ezekre lehet azt mondani, hogy de legyen az embernek tartaléka - de félretenni nem tud mindenki.

London2009 2017.10.05. 13:24:10

@verkagrafomanka: ez olyan kedves es szep gondolat, kar, hogy nem igy mukodik a vilag. De nyilvan nincsenek hajlektalanok, gyerekprostitualtak vagy drogosok. Na es ez csak azert van, mert ilyen jol megoldja az allam a tarsadalmi problemakat, ami kizarolag az o feladata.

Herr Géza 2017.10.05. 13:24:47

@Kipper: Sőt, még C-osztályt is feldob 250 darabot max. 10 évesig, 1000-2000 font között..... :D

London2009 2017.10.05. 13:29:38

@verkagrafomanka: nem lesz barkibol hajlektalan es ez nem igaz, hogy ez barkit utolerhet. Nagyon sok tenyezonek kell osszejatszania ahhoz, hogy valaki ennyire a tarsadalom peremere keruljon. Persze, ilyen is van es ezeken tenyleg kellene segiteni. De az esetek tobbsegeben nagyon is tehetnek arrol, hogy ilyen helyzetbe manovereztek magukat. Kerdes, hogy kinek kellene a hona ala nyulniuk? Elsosorban a csaladnak, baratoknak, ha van ilyen. Ha nincs, akkor pedig az allamnak, civil szervezeteknek.
De ez most mar evtizedek ota egy megoldatlan problema es az elmult evek tapasztalatai alapjan egyre nagyobb. Szamomra peldaul elviselhetetlenne teszi Budapesten a tomegkozlekedest.

verkagrafomanka 2017.10.05. 13:32:22

@London2009: A magyar állam szerint nincs szegénység, nem szerintem.
Nem az állam kizárólagos feladata, én ezt nem is mondtam. De az államé _is_, és olyat sehol nem látni, hogy az állam fantasztikusan működik, a kormány népszerű, virágzik a gazdaság ÉS sok a hajléktalan. Vagy-vagy. Érdekes módon itt Luxemburgban nagyon kevés hajléktalant látni, ritkaságszámba megy. De valamiért itt hetente lehet olvasni az újságban, hogy a kormány/helyi képviselők stb. törekszenek arra, hogy kevesebb legyen a szegény, az újonnan érkezőket (akik közül van, aki koldusként érkezik) pedig jobban befogadják, ingyen nyelvtanfolyammal, kedvezményes lakhatással stb. támogassák. Persze itt van rá büdzsé, otthon nincs, de otthon meg stadionra van és egészségügyre/oktatásra nincs, szóval... Azért a politika is nagyban hozzájárul a helyzet elfajulásához.

DieNanny CH 2017.10.05. 13:35:29

@verkagrafomanka:

"pl. a rendszerváltáskor vagy annak következtében), "

Erre már nem nagyon szabad hivatkozni, hiszen azóta 27 év eltelt.

London2009 2017.10.05. 13:36:58

@verkagrafomanka: az biztos, hogy az elmult evekben ahelyett, hogy javult volna a helyzet, inkabb rosszabb lett. Na es biztos, hogy a jelenlegi kormany semmit nem javitott rajta.
Luxembrug joforman egy varos. Nem lehet Magyarorszaggal osszehasonlitani.
Pont a heten kerult a kezembe ez a video. Eleg borzalmas.

www.arte.tv/de/videos/069036-000-A/demokratie-auf-ungarisch/

verkagrafomanka 2017.10.05. 13:40:59

@London2009: Hát nem tudom, nekem van közeli családtagom, aki évekig volt munkanélküli, ha nincs a család körülötte, aki segítse, ma ő is hajléktalan lenne. Hozott rossz döntést? Igen. Kettőt (!), mármint amik befolyásolták, hogy ilyen helyzetbe került. Ez volt az _egyetlen_ hibája. De nem hiszem, hogy ezért joga lenne bárkinek azt mondani, hogy ő tehet róla, hogy hajléktalan, és oldja meg maga. Szakképesítés, nyelvtudás megvolt, mégis @DieNanny CH: a rendszerváltással értéktelenné vált, mert azóta az az iparág annyira megváltozott, hogy rá és a hasonló végzettségűekre egyszerűen nincs szükség. Ez volt az egyik "rossz" döntése, hogy ezt nem látta előre sem ő, sem a szülei, amikor a végzettségét szerezte harmincvalahány évvel ezelőtt.

szÖveges professzor 2017.10.05. 13:49:20

@London2009: @verkagrafomanka:

Viszonyleg keveseknek adatik meg, hogy teljes biztonsagban es gondtalanul nojenek fel es eljek le az eletuket. Ha most nagyon dramai szavakat keresnek, akkor azt mondanam, hogy az elet egy folyamatos kuzdelem, amiben elore kell gondolkodni, tervezni. Ha beut valami, akkor meg uj megoldast kell keresni es tuljutni a problemakon. Tudom, hogy ezt nagyon konnyu mondani, en mindazonaltal probalok erre torekedni. En kaptam otthonrol tamogatast es segitseget, hogy tanulhassak es haladjak elore, de a legnagyobb resze megis rajtam mulott. Ezt a fajta öngondoskodast kene vegre a kommunizmusban szocializalodott magyar tarsadalom fejebe verni, annak ellenere, hogy a jelenlegi kormany is pont ez ellen jatszik az intezkedeseivel.

verkagrafomanka 2017.10.05. 13:55:49

@szÖveges professzor: tökéletesen egyetértek. Csakhogy a kormány is a kommunizmusban szocializálódott láthatólag :D
Én abszolút ellene vagyok annak, hogy valaki az államtól várja a megoldást és minden felelősséget elutasítson, de van az a pont, amikor az államnak kell beavatkoznia, például a hajléktalanok, (mély)szegénységben élők, alulreprezentált kisebbségek, fogyatékossággal élők, gyerekek - egyszóval a legkiszolgáltatottabb társadalmi csoportok - esetében.

2017.10.05. 14:14:36

@London2009:

"De az esetek tobbsegeben nagyon is tehetnek arrol, hogy ilyen helyzetbe manovereztek magukat. "

Szerintem emögött egyrészt túl optimista hozzáállás van, másrészt az "irányítás illúziója" (en.wikipedia.org/wiki/Illusion_of_control ).

Persze, az ember ura a saját életének valamennyire, de vajon mennyire?

Egy nagy valag példát lehet hozni, amikor az átlagember akaratereje kicsit alábbhagy, például állati nehéz lefogyni, leszokni a dohányzásról, rávenni magunkat a sportolásra, állati nehéz nyelvet tanulni satöbbi. Teljesen jogos észrevétel, hogy aki dagadt, vagy visszere van, és nem beszél hat nyelvet, az tulajdonképpen egy lúzer, hiszen ez mind-mind csak döntés kérdése, aztán tessék: az átlagember leszerepel mégis.

NEM IGAZ, hogy csak el kell döntened, és sosem leszel szegény, és elvégzed azt az iskolát, és minden sikerül. Ha igaz lenne, nem lennének szegény emberek. Meg dagadt emberek sem, szomorúak sem, magányosak sem. Sőt, a közhiedelemmel ellentétben az sem igaz, hogy a rák is elmúlik, ha eléggé akarja az ember.

Ez a kontroll illúziója, ami nekünk, (egyelőre) szerencséseknek megadatik.

Egy pillanatra gondoljunk bele, mennyire hazavágja az embert például a magány, az elhagyatottság satöbbi, és oké, lehet, hogy mi annyira kemények vagyunk, hogy nekünk akkor is sikerülne, de ettől függetlenül az átlagember bizony néha tehetetlenné válik, és nem igaz, hogy 100%-ig az ő hibája, és hé haver, akard jobban, pikk-pakk elmúlik.

@szÖveges professzor:

Ismered ezt?

digitalsynopsis.com/inspiration/privileged-kids-on-a-plate-pencilsword-toby-morris/

"én kaptam otthonrol tamogatast es segitseget, hogy tanulhassak es haladjak elore, de a legnagyobb resze megis rajtam mulott."

Ha kaptál otthonról támogatást, akkor a legnagyobb része _nem_ rajtad múlott.
(Ezzel nem vitatom el képességeidet és érdemeidet.)

szÖveges professzor 2017.10.05. 14:20:27

@Nagy kámpics:

Van egy baratom. 18 evesen kidobtak otthonrol, szinte szo szerint. Ma 33, normalis allasa, sajat haza, es csaladja van. Nincsenek kulonosebben jo kepessegei, de nem akart lecsuszni es bejart egy kemeny utat, aminek lett eredmenye. Pedig mehetett volna inni, drogozni, csovezni.

2017.10.05. 14:29:10

@szÖveges professzor:

Ez cáfolja szerinted azt, amit írtam?

Shaktee 2017.10.05. 15:02:06

Szimpatikus, jo poszt, tovabbi jokat!

somlobodog 2017.10.05. 15:02:22

@verkagrafomanka: "90 napnál az is több időt tölt álláskereséssel, akinek diplomája, jó egzisztenciája, nyelvtudása, horribile éppen állása is van."

Sztem az tölt ennyit allaskeresessel akinek "akinek diplomája, jó egzisztenciája, nyelvtudása, horribile éppen állása is van.". Azaz a betanitott munkás, bolti eladó, segedmunkas, takarító, stb munkakörökben kB azonnal el lehet helyezkedni mindenhol a világon elég gyorsan. Nincs karrier igény, kB ugyanaz a fizetési szint az adott területen, nem merlegel egyéb előnyöket ahogy munkaado sem vár el extra dolgokat vagy tart 3 körös interjút. Azért mert Egyszerűen tökmindegy hogy a bontott csirkét ki rakja be a szalagrol a dobozba. A lényeg hogy a normát be tudja rakni és ne legyen alkoholista és jöjjön be dolgozni időben.

somlobodog 2017.10.05. 15:02:33

@Nagy kámpics: kicsit sántít a példa az irányítás illuziojarol. Ennek a lényege, hogy az emberek elhiszik, hogy irányítani tudják, vagy legalábbis befolyásolni az eredményeket, amelyekre bizonyíthatóan nincs ráhatásuk. A te peldaidban lenne rahatasa és az nem csak illúzió. Pl a fogyás és a nyelvtanulas. Amire nincs az az usd/huf árfolyam. Vagy a gbp árfolyama (kivéve soros György:)).

Shaktee 2017.10.05. 15:02:39

@London2009: Tombol benned a szociális tolerancia lajhárom..

Arthamyr 2017.10.05. 15:07:41

@verkagrafomanka: Nem feltétlen erre akarnámszánni a szűkös állami erőforrásokat. Ha van egy ember, aki a nemlét határán tengődik, iszonyat energia (néha képtelenség) visszavezetni a normális emberek világába, mert annyira szar az alapanyag.

verkagrafomanka 2017.10.05. 15:12:43

@Arthamyr: "A 2016. február 3-i adatfelvételben összesen 10.206 hajléktalan ember vett részt, közülük 3968 ember Budapesten, 6238 ember pedig vidéki városokban élt. Az összes válaszadó közül 3422 ember fedél nélkül, vagyis az utcán élt, 6784 pedig valamely szállásadó intézményben. Vagyis 2016 februárjában legalább tízezer ember élt hajléktalanként (intézményben vagy az utcán) Magyarországon. A hajléktalan emberek száma ennél biztosan sokkal magasabb, hiszen még az intézmények lakói közül sem mindenki vett részt a felmérésben." (avarosmindenkie.blog.hu/2016/09/03/hany_hajlektalan_ember_el_magyarorszagon)

Te ezt a 10.000 embert (akik valószínűleg jóval többen voltak már akkor is, és csak még többen lettek azóta) ezek szerint hagynád megdögleni az utcán? Az állami erőforrások nem azért szűkösek, mert eleve annyira kevés adót fizetnek a magyarok, hogy semmi nem jön ki belőle, hanem mert elpazarolják és ellopják.

Herr Géza 2017.10.05. 15:14:24

@P.Elliot: Ugyanezt mondtam én is, hogyne lehetne....

London2009 2017.10.05. 15:26:37

@Nagy kámpics: Azt en sem irtam, hogy 100%-ig csak es kizarolag a hajlektalannak lenne a hibaja, hogy az utcan el. Azt irtam, hogy ehhez azert tobb, mint egy korulmenynek kell kozrejatszania, de azt is irtam, hogy az esetek tobbsegeben igenis tehetnek rola, hogy odakerultek. A peldaid pedig nagyon jok! Mert ugyanezt gondolom arrol is, aki kover es nem tud lefogyni, emiatt hosszu tavon lesz egy csomo egeszsegugyi problemaja es mivel kover, nem talal part es igy maganyos is lesz, amitol aztan depressziossa valik, majd emaitt a munkajaban sem tud teljesiteni es munkanelkulive valik stb. stb. Vagy a dohanyos, vagy az aki nem tud nyelvet tanulni, vagy a svajci frank hiteles, vagy az alkoholista stb.
Ha ezekbol a peldakbol es nyilvan meg sokkal tobbet is lehetne hozni ennel kivesszuk azokat, akik tenyleg rajtuk kivul allo okokbol kerultek olyan helyzetbe, amilyenbe, akkor megis aranyaiban ez hany ember lenne? Mondjuk egy dohanyost nem tudom igazan, hogy mi ment fel, de a koverseg vagy az alkoholizmus mar bonyolultabb kerdes, a nyelvtanulas is egy keszseg stb.

“Persze, az ember ura a saját életének valamennyire, de vajon mennyire?”

Hiszek abban, hogy mindenki a sajat szerencsejenek a kovacsa es sorsanak alakitoja es igenis a legtobb dolog es az esemenyek folyasa tolem fugg. Ha ez egy illuzio, am legyen. Idaig nekem ez eleg jol mukodott.

Arthamyr 2017.10.05. 15:30:34

@verkagrafomanka: "Te ezt a 10.000 embert (akik valószínűleg jóval többen voltak már akkor is, és csak még többen lettek azóta) ezek szerint hagynád megdögleni az utcán?" - Nem nagyon látok rá más megoldást. Nem 10000 van. Ennyi ember folyamatos eltartása iszonyat költséges, mivel ezt személyre szabottan kell tenni, valamint ezen emberek jelentős része sosem lesz képes az önfenntartásra. A maradék többségének is évekig tartó "kondicionálásra" lenne szüksége, hogy önfenntartóvá váljon.
Azokon persze lehetne segíteni, akik hajlandóak beállni a sorba, pl. alkalmasak arra, hogy tömeges intézményben elszállásolva legyenek (hajlandóak tisztálkodni, nem alkeszok stb.).
Igazából meg kellene előzni, hogy ilyen helyzetek alakuljanak ki, pl. hogyan lehetséges az, hogy valaki mindenét elveszíti egy válás után, nem lehetne ránézni azokra a törvényekre? Magyarországon rengeteg embernek van saját ingatlana, és még több ember családjában van saját ingatlan, ehhez képest elég sok a hajléktalan, itt bizony van probléma fejben is.

Az meg, hogy mennyit lopnak és pazarolnak, bonyolult kérdés, ahogy az is, hogy ki mit tart pazarlásnak. Bár szerintem is sokat, de biztos vagyok benne, hogy mást tartunk pazarlásnak, bár gondolom van átfedés.

2017.10.05. 15:36:01

@Arthamyr:

"iszonyat energia (néha képtelenség) visszavezetni a normális emberek világába, mert annyira szar az alapanyag."

Wow.

Van ez a haranggörbe-eloszlása az emberi tulajdonságoknak, ugye, és mindig azt gondoltam magamról, hogy kábé a közepén lehetek empátia terén. Vannak érzéseim, meg szoktam együttérezni néha, de nem én vagyok jézuskrisztus, teccikérteni.

De egészen meghökkentő, mennyire empátia- és érzelemmentesen bírtok nyilatkozni, úh lehet, hogy mégis én vagyok jézuskrisztus. Döb-be-net.

Az én első reflexem egyébként az volna, hogy a segítséget annak kell adni, aki rászorul, de hűvösen, gépiesen, embertelenül nézve ez tényleg kontraproduktív.

Betegeket, öregeket, lassúakat támogatni felesleges dolog, az olyan úri huncutságokat meg, mint a rákkezelés például, nem ingyenessé kell tenni, hanem megszüntetni, abszolút kidobott pénz.

"Ne arra fordítsuk, mert szar az alapanyag."

Esküszöm, beszarok. Amellett persze, hogy 100%-ig igazad van.
Kérdés persze, hogy ki dönti el, kik tekintedők hátrahagyandónak. Én személyesen például rühellem a szemüveges balfaszokat. Rontják a genetikai állományt, le velük.

verkagrafomanka 2017.10.05. 15:36:37

@Arthamyr: "Igazából meg kellene előzni, hogy ilyen helyzetek alakuljanak ki, pl. hogyan lehetséges az, hogy valaki mindenét elveszíti egy válás után, nem lehetne ránézni azokra a törvényekre?" - Igen.
"Magyarországon rengeteg embernek van saját ingatlana, és még több ember családjában van saját ingatlan, ehhez képest elég sok a hajléktalan, itt bizony van probléma fejben is." - Mi az összefüggés? Nekem is van egy lakásom otthon (laknak benne), és?

Arthamyr 2017.10.05. 15:37:01

@London2009: "Hiszek abban, hogy mindenki a sajat szerencsejenek a kovacsa es sorsanak alakitoja es igenis a legtobb dolog es az esemenyek folyasa tolem fugg." - Ez részben igaz, mert nagyon nem mindegy, hogy honnan indulsz (lásd @Nagy kámpics: képregényét). Persze az irányt az ember eldöntheti, és nem lefele kellene csúszni.

verkagrafomanka 2017.10.05. 15:38:36

@Nagy kámpics: köszi, helyettem is megfogalmaztad

Arthamyr 2017.10.05. 15:39:37

@verkagrafomanka: Mondjuk az, hogy miért nem segít rajta a rokona ideiglenesen?

verkagrafomanka 2017.10.05. 15:40:40

@Arthamyr: mi van? ez hogy függ össze azzal, hogy sok embernek van saját ingatlana?
és mint már korábban több kommentben tisztáztuk, nem mindenkinek vannak rokonai, akik segíteni tudnak neki.

London2009 2017.10.05. 15:40:42

@swing gitan: ne na izelj mar, semmi rosszat nem mondtam. Mar csak elmondhatom, amit gondolok. Na es hagyjuk mar ezt, hogy ez a rengeteg ember mind egyszerre lett svajci frank hiteles, egyszerre valt el, nott fel arvan, egy tanyan, csalad es baratok nelkul, tanulni sem volt lehetoseguk, az alkoholizmusra genetikai hajlamuk volt es igy az egesz eletukben nem volt semmilyen mas valasztasuk, igy onhibajukon kivul sodrodtak ilyen helyzetbe. Biztos ilyen is van, de azert azt mar csak el lehet mondani, hogy talan alakulhatott volna maskent is a sorsuk, ha esetleg jobb donteseket hoznak az eletuk soran.

Arthamyr 2017.10.05. 15:48:06

@Nagy kámpics: Sajnálom, hogy rontottam a napodon, de egyszerűen nem tartom elfogadhatónak, hogy ilyen számba jutnak ide emberek. Azért egy ekkora lecsúszáshoz azért mocskos nagy balszerencse kell.
Szerinted mibe kerülne amúgy 1 db sztereotipikus hajléktalanból normális, önfenntartó embert csinálni? Lehetséges egyáltalán?

Egyébként meg automatikusan meghúzódik a vonal, hogy ki a hátrahagyandó, akár szeretnénk, akár nem, mert nincsen elegendő erőforrás. Pl. az általad említett rákkezelésre sincs, és nem is lesz, csak most kicsit lutri, hogy kinek jut belőle.

Olyan nincs, hogy elő van írva, hogy jár, de nem jut, az egy rossz vicc. Inkább ne is járjon akkor...

London2009 2017.10.05. 15:49:45

@Mrs. Clayton: mar ne haragudj, de en nem kertem, hogy az en szellemi kepessegeimrol nyilatkozz. Ez a megjegyzes igy inkabb teged minosit. Azt is sajnalom, hogy a velemenyunk nem egyezik. De ha te akkor ilyen okos vagy, gyozz meg az ellenkezojerol kerlek.

Arthamyr 2017.10.05. 15:51:40

@verkagrafomanka: És szerinted az a többség? A többség csak balszerencsés, nem követett el hatalmas hibákat, nem vállalt a indokolatlanul nagy kockázatot, nem hozott sorozatos rossz döntéseket, és nincs családja sem? Életrevaló ember, aki a társadalom pillérje lenne, csak pechje volt?

London2009 2017.10.05. 15:51:54

@Arthamyr: ugyanezt gondolom en is. De latod, ilyet nem szabad leirni.

verkagrafomanka 2017.10.05. 15:54:39

@Arthamyr: miért, szerinted? mindenki DIREKT hajléktalan akart lenni?

Arthamyr 2017.10.05. 16:00:13

@verkagrafomanka: Természetesen nem. Csak kérdés, hogy mennyire felelős érte.
Amúgy én nem zárkózom el attól, hogy segítsenek rajtuk (elsősorban azért, mert a többi embernek is jó lenne, ha nem lennének), csak nem nagyon látom lehetségesnek a gyakorlatban. Szerinted mit kellene velük csinálni, és mennyibe kerülne ez?

Arthamyr 2017.10.05. 16:03:10

@verkagrafomanka: Viszont azt szilárdan gondolom, hogy egy ilyen lecsúszáshoz több kell, mint puszta balszerencse, és nem egy hirtelen folyamat, az esetek nagyon nagy többségében. Van aki most ennek a folyamatnak másik fázisában tart (pl. lehet, hogy én is, csak még nem tudok róla), rajtuk még sokkal könnyebb segíteni, és nem kevésbé hasznos.

Bolshevik 2017.10.05. 16:07:35

"Magyarországon rengeteg embernek van saját ingatlana, és még több ember családjában van saját ingatlan, ehhez képest elég sok a hajléktalan, itt bizony van probléma fejben is."

Szerintem vegyük el tőlük és adjuk a hajléktalanoknak, ez már a kommunistáknak is tök jól ment. Mi sem motiválja jobban az embereket a munkára, mint ha
1. kapnak ingyen lakást akkor is ha nem tettek érte semmit
2. elveszik tőlük a lakást akkor is ha megdolgoztak érte

Shaktee 2017.10.05. 16:07:45

@London2009: A magadéd mondod, s ezzel semmi gond szivem.

However...

Shaktee 2017.10.05. 16:07:51

@Arthamyr:

Gondolj csak a nagy tozsdekrakkra, ny-ra a harmincas evekben.

Gondolod hogy az emberek tizezrei azert aludtak a central parkban mert nem volt bennuk "drive", egy jobb életre?

London2009 2017.10.05. 16:08:43

@Arthamyr: Egy csomo mindent lehetne veluk kezdeni. A legtobbjuk szenvedelybeteg es leromlott egeszsegugyi allapotban tengodnek. Lehetne nekik rehabilitacios kozpontokat letesiteni. Van egy csomo elneptelenedett falu. Ott meg lehetne oket gyogyitani es visszaszoktatni oket a valo eletbe, amennyiben ezt ok szeretnek es alkalmasak lennenek ra. Azert azt nem szabadna hagyni, hogy ilyen emberhez meltatlan korulmenyek kozott a sajat mocskukban fetrengjenek Budapest utcain. Na es igy van, ez a tobbi embernek is jot tenne. Masreszt pedig annyi mindenre van penz, ha akarnanak, nehogy mar pont erre ne lehessen talalni forrast.

Bolshevik 2017.10.05. 16:10:42

@verkagrafomanka: "a fotelből "tudnának dolgozni, ha akarnának" jellegű kommentek biztos, hogy nem ebbe az irányba mutatnak. "

Szemben a fotelből "hát, ki kéne találni, hogy kéne segíteni rajtuk, mert igaz életemben hárommal nem beszéltem, de ezek biztos mind jóravaló dolgos emberek, akik tökvéletlenül vannak így" az sokkal többet segít az igaz.

gabors 2017.10.05. 16:10:44

@kék madár: 'IT Lovag annyit szeretne hozzatenni, hogy sok penzbol Magyarorszagon jobban lehet elni mint Londonban kevesbol, " Sok penzbeol MINDENHOL jobban lehet elni :-)

Arthamyr 2017.10.05. 16:11:04

@Bolshevik: Ilyet mondtam volna? Akkor nem tudom, min vannak itt kiakadva a nálam nemesebb lelkű emberek. :)

London2009 2017.10.05. 16:12:12

@swing gitan: Titanka most nem extrem helyzetekrol beszelunk. Magyarorszagot meg nem sulytotta hurrikan, foldrenges vagy polgarhaboru. Egyelore marmint. :D
Vagy varj, most azt akarod mondani, hogy az utcakon kempingezo hajlaktalanok mind a penzugyi valsag aldozatai/devizahitelesek? Aha! Makes sense! :D

verkagrafomanka 2017.10.05. 16:13:40

@Arthamyr: Ezzel egyetértek, de ettől még aki lecsúszott, azt nem írhatjuk le csak azért, mert a folyamat közben nem vette észre időben, hogy merre tart. Kívülről, fotelből, a HÁ-t kommentelgetve nagyon-nagyon könnyű meg- és elítélni másokat.
A másik kommentedre. Egy meleg fürdővel kellene kezdeni, hogy embernek érezhessék magukat újra. Elvonó, akinek arra van szüksége. Aztán: állítólag ma Mo.-n egy csomó olyan kétkezi munkást igénylő szakma van, ahol tombol a munkaerőhiány. Ott kellene őket foglalkoztatni, olcsó önkormányzati bérlakásokba költöztetni őket, és valamiféle gondozást, utánkövetést biztosítani. Ha szükséges, beiskolázni (esti iskola, nyelvtanfolyam). Nem tudom, mindez mennyibe kerülne, de azt gondolom, hogy sokszorosan megtérülne nem csak számszerűleg (ha ugye a munkáltató fizet utánuk adót és tb-t), de össztársadalmi szinten is: ha azt látja az ember, hogy az elesetteket fölkarolják, nem pedig bűnténynek kiáltják ki, hogy Bp. bizonyos részein alszanak az utcán, az sokat javít az általános közérzeten.

Arthamyr 2017.10.05. 16:13:47

@London2009: A magyar állam jelenleg minden évben többet költ, mint amennyije van, ha jól tudom. Mellesleg Magyarország egymillió alkesz hazája.

DieNanny CH 2017.10.05. 16:14:19

@London2009:

Nekem nem akarta betölteni a videót, de megtaláltam youtube-on. Még csak 10 percet néztem, de szörnyű!
:-(((((((((((
www.youtube.com/watch?v=dNEwkABo01Y

London2009 2017.10.05. 16:14:20

@swing gitan: lesujt!! Kesz vege. Tenyleg setit vagyok. Mar helyesen irni sem tudok rendesen.

Arthamyr 2017.10.05. 16:18:02

@verkagrafomanka: És azokkal mit csinálsz, akik ebből nem kérnek?
Amúgy itt rettenetes pénzekről beszélsz (olcsó önkormányzati bérlakás?), egy állandóan forráshiányos, szegény országban.

2017.10.05. 16:18:20

@London2009: @Arthamyr:

"De latod, ilyet nem szabad leirni."

Ne mondjátok ezt, senki nem akarja megmondani, hogy mit szabad leírni meg mit nem. (Legalábbis én nem.) Beszélgetünk, ennyi.

Hanem ha már a szellemi képességeid szóba kerültek, Londonka (remélem, oké a megszólítás), ismertem korábban felületesen árvákat, és az volt a benyomásom, hogy az árváknak igen kevés esélyük van, hogy épkézláb életük legyen.

Kíváncsiságból rákerestem egy statisztikára, és találtam valamit, amire nem számítottam: az árvaházakban felnövők IQ-ja átlag 20 ponttal alacsonyabb. Az érzelmi nélkülözés ezzel jár.

És te meg arthamyr meg szöveges professzor nyilván átlag feletti képességekkel bírtok (nem cinizmusból írom, hanem tényleg), de mennyire lett volna nehezebb ugyanez az élet, ha 20 iq-pont hopp, lerepül?

És ez csak egy dolog. Mi van, ha nincs érzelmi támogatás _sosem_, meg nincs jó iskola, és nincs megfelelő táplálkozás például? Nincs jó szemüveg, nincs fogaszabályzás, van viszont felfázás minden télen, mert lyukas a cipőd?

Valószínűleg könnyű belátni, hogy árvaként sokkal jobbnak, sokkal eltökéltebbnek kell lenned, sokkal jobban kell akarnod, hogy egyáltalán a középosztályt elérd (vagyis azt, ahonnan ti/mi indultok/indulunk).

Na, ez az összes társadalmi osztállyal így működik.

Nem igaz, hogy mindenki azonos eséllyel indul, és ha lemarad, akkor egyúttal b.szódjon is meg, minek manőverezte így magát.

Persze, hibás maga is, mind gyengék vagyunk valamennyire. Ezért hoztam példaként a dagadtságot, ami alighanem az első számú egészségügyi probléma a nyugati világban, de lám, az átlagember megküzd vele (és jellemzően alulmarad). Lesöpörjük-e akkor ezt a problémát, hogy hé, javuljatok fel, gyerekek, aztán kész.

Nincs értelme szuperképességeket elvárni másoktól (magunktól sincs), és szvsz baromi rideg és lelketlen és lehangoló úgy hozzáállni, hogy A) az ő hibája, B) felesleges segíteni rajta, szar alapanyag.

----

Más.

Én személyesen kicsit veszélyeztetettnek érzem magamat élettönkremenési szempontból, mert nincs körülöttem védőháló, és bár eddig okén alakult minden, mert szerencsefia vagyok, mint egy nagy fekete felhő, úgy telepszik rám, hogy ha fogadni kellene, arra fogadnék, hogy valamikor egy kuka alatt végzem majd valahol (képletesen is, meg szó szerint is).

Lehet azon lamentálni, hogy mit kéne (másképp) csinálnom, én szoktam is, és tök magabízó is vagyok: egészséges vagyok, és viszonylag erős és okos, és nem vagyok k.rva ronda.

El sem tudom képzelni, mihez kezdenék, ha 20-szal kevesebb iq-m volna, beteges volnék és gyenge, és kancsal vagy nyúlszájú vagy mittomén. Egy pillanatra próbáljátok meg beleképzelni magatokat.

Az ember megteszi, amit tud, de egyáltalán nem csak rajta múlik.

Arthamyr 2017.10.05. 16:21:13

@swing gitan: Elnézést, de nem ismerem a helyzetet, és nincs kedvem utánaolvasni, hogy mi és hogyan történt, szóval nem tudom megítélni, mi miért történt akkor és ott.

verkagrafomanka 2017.10.05. 16:21:37

@Arthamyr: Utoljára írom ezt le, mert már többször megtettem, és nem érzem úgy, hogy figyelembe vennéd: azért nincs erre pénz, mert másra költik. Nem azért, mert ez a pénz nem létezik. Kevesebb stadion, több segítség a rászorulóknak.
Aki nem kér belőle, az magára vessen onnantól, de kétlem, hogy ilyenből sok lenne, ha megfelelő módon vezetik nekik elő a lehetőséget.

London2009 2017.10.05. 16:22:56

@Arthamyr: Milyen szuper volt a vizes VB! Nem megerte?

London2009 2017.10.05. 16:31:30

@verkagrafomanka: Ezzel egyetertek. Szerintem is lenne ra penz, ha ezt tartanak fontosnak. Gondolom, hogy aranyaiban nem eri meg a raforditott penz arra, hogy tegyuk fel 10k hajlektalanbol 1000-et sikerul visszaterelni a “normalis” eletbe. Igy valoszinuleg ezert is nem lesz erre soha megoldas.

verkagrafomanka 2017.10.05. 16:34:23

@London2009: biztos lehetne erre valami jó kis EU-s támogatást kapni, persze azt se lenne szabad másra elkölteni, ez a bibi.

Arthamyr 2017.10.05. 16:39:10

@Nagy kámpics:
Én ilyet nem írtam: "De latod, ilyet nem szabad leirni."

Amúgy ezzel nem nagyon tudok vitatkozni, igazából már fentebb árnyaltam az álláspontom (@Arthamyr: ).

A fő véleménykülönbség az, hogy az emberek mekkora felelősséggel tartozzanak a saját sorsukért. Az egyik szélsőséges eset, hogy mindenki oldjon meg mindent magának, a másik meg a dobjunk be mindent a közösbe és osszuk el. Te inkább az utóbbi fele húznád a csúszkát, én az előbbi fele.
Ha azt szeretnénk, hogy ezeket az embereket megpróbálják visszavezetni az életbe, az utóbbi fele kell tolni a csúszkát (ha egyéb dolgokat nem áldozunk fel érte). Én pl. a gyerekek felnevelését tartom a legfontosabbnak (pl. oldják meg, hogy ne legyen -20 átlagiq az árvaházakban), arra szívesen dobok be többet is, másra nem igazán, a felnőtt emberek igenis éljenek felelősségel (persze nyilván ez nem megy, van aki már gyatrán indul, ezt előtte kezelni kell) és szabadsággal (akár a hülyeségre is, amíg csak maguknak ártanak vele).

Virago_1000 2017.10.05. 16:39:43

tehat megiscsak igazam volt. Vettel egy A osztalyost de meg azt is csak nagy szerencsevel kapsz 9 eveset. Az A osztaly a gyar szegyene, kerdezd meg barmelyik szerelot.

www.autotrader.co.uk/car-search?advertising-location=at_cars&make=MERCEDES-BENZ&onesearchad=Used&onesearchad=Nearly%20New&onesearchad=New&page=2&postcode=b297sg&price-from=1000&price-to=1500&sort=year-desc

Virago_1000 2017.10.05. 16:39:43

"Ki ne felejtsem a felsorolásból, hogy a munkaadóm, hogy még jobban ide kössön, fizeti havonta az extra magánnyugdíjamat is, amihez én is hozzájárulok, nekem megfelelő plusz összeggel."

-ez torvenyi kotelessege, nem barati szeretetbol teszi. De azert olvass utana az aprobetusnek, a nyugdijpenztar Terms& conditions rovatat kell nezned, ha kell szotarazz, mert kellemetlen meglepetes is lehet a vege.

Shaktee 2017.10.05. 16:39:43

@London2009: A nyomor, a hajléktalanság alapja mindig a kurrens gazdaság fuggvenye. Aztán az egyén, az iq, ahogy felnottek, s sok minden más amiket a Lolek pampog itt okosan..de csak aztán.

Ha neked a jelenlegi magyar nyomor nem extrém, akkor fordulj az IT lovaghoz..:-)

Shaktee 2017.10.05. 16:39:43

@Nagy kámpics: "árvaházakban felnövők IQ-ja átlag 20 ponttal alacsonyabb"

Nyomj erre egy linket.

Mint hajdani szociális munkas nekem az a tapasztalatom, hogy az EQ alacsonyabb náluk sok esetben, nem az IQ.

Bredpitt Monika 2017.10.05. 16:42:49

@swing gitan: jó a kép, válaszolt és íme egy videó arról, hogy lehet egy romokban heverő faluból egy más világot varázsolni

www.youtube.com/watch?v=2TFAEdMfKjE

ez szerintem passzol a hajléktalan kérdéshez is valamennyire, persze csak akkor lehetne rendet tenni itthon, ha olyan politikusaink lennének csak, mint Bogdán, meg Ritók Nóra

Arthamyr 2017.10.05. 16:46:13

@verkagrafomanka: Azért nem veszem figyelembe, mert nem mondtad, miből kéne elvenni, amiből reálisan el is fogják.
Ok, persze, akkor első körben a lopást (a stadion is a lopás kategóriába tartozik) kell abbahagyni (nem fogják). Én azt mondom, ha majd lesz pénz, meg lehet fontolni, mire költsék, szóval előbb legyen meg a forrás, aztán lehet költeni, nem pedig kitaláljuk mennyi kell, aztán teremtsünk forrást.
Ehelyett inkább azt tervezik, hogy hogyan lehet még többet lopni/megtartani a hatalmat.

Bredpitt Monika 2017.10.05. 16:49:09

@London2009: csúnya hajléktalanok és szegény képviselők (akik túl sok emailt kapnak, a te szavaid, jól tudsz érvelni amúgy)

ugye milyen rossz, ha lehülyéznek valakit? a múltkor ezt te tetted velem (te legalább visszavontad)

nem lenne annyi hajléktalan, ha itthon például nem lenne annyi kegyetlen feleség, akik simán végig nézik, hogy a gyerekük apja az utcán fetreng, például

olvastam egy riportot pár éve, amiben az volt a lényeg, hogy sokan azért kerülnek itthon az utcára, mert a lakás a feleségé marad, akinek a gyerekeket is ítélik és nincs hová menniük,

ugyanakkor én találkoztam itt a kerületben a Csili könyvtárában egy férfivel, aki csak hajlékony életnek hívta az övét, azt mesélte, hogy szintén válás miatt került az utcára, de elment hajléktalan szállóra és dolgozik, akkor éppen a könyvtárban azért volt, mert a számítógépet használta álláskeresésre,

London2009 2017.10.05. 16:50:31

@Nagy kámpics: Nyugodtan hivhatsz Londonkanak. Van egy finn kozmondas Rakkaalla lapsella on monta nimeä, ami ugy szol, hogy Beloved child has many names. Igy minden ujabb becenevet orommel fogadok, meg akkor is ha nem kedveskedesnek szantak.
Ez igy van es szerintem mi nem is ezzel vitatkoztunk. Csak felteteleztuk, hogy nem mind nott fel arvan, szegenysegben, tamogatas nelkul stb. hanem akar ok is tehettek arrol, hogy ilyen sorsuk lett. Ha minden hatranyos helyzetubol, szegenybol, elesettbol hajlektalan valna, akkor feltetelezem, hogy nem csak 10k lenne a szamuk, hanem sokkal tobb.

2017.10.05. 16:51:25

@swing gitan:

"Children raised in orphanages have an IQ 20 points lower than their peers in foster care, according to a meta-analysis of 75 studies (more than 3,800 children in 19 countries). This shows the need for children to be raised in families, not in institutions."

A link hozzá (talán átmenetileg) nem működik:
www.thewayforwardproject.org/file_uploads/Gen10%20IQ%20of%20children%20growing%20up%20in%20children%27s%20homes.pdf

De igyekeztem kiguglizni, szerintem ez az:
faculty.uml.edu/darcus/47.361/FOSTER%20CARE/vanijzendorn_etal_2008_IQ.pdf

Nem olvastam el, és nem tudom megítélni, igazat írnak-e. :)

kék madár 2017.10.05. 16:52:43

@London2009: te komolyan leforditottal egy finn kozmondast angolra? Really? :)

kék madár 2017.10.05. 16:54:28

@Virago_1000: nem kotelessege, ez egy benefit. Megint hazudozol

Bredpitt Monika 2017.10.05. 16:54:51

Sok sikert a posztolónak, a múltkori posztját még nem olvastam el. De az is meglesz.

Én is egy heti fizetésből vettem az autóim az USA-ban.
Jó érzés, és ráadásul jól is bírták a strapát. Egész jó kis kocsikat vettünk.

A nyugdíjhoz meg annyit, legalábbis az itthonihoz, hogy egyszerűen nem látom, hogy nekem például lesz.

Azért arra kíváncsi lennék, hogy ha mondjuk lesz egy új kormányunk jövőre, mikor lesz a szarból várunk. De tényleg.

Hány év kell ahhoz, hogy talpra álljunk?

2017.10.05. 16:55:48

@Arthamyr:

"Az egyik szélsőséges eset, hogy mindenki oldjon meg mindent magának, a másik meg a dobjunk be mindent a közösbe és osszuk el. Te inkább az utóbbi fele húznád a csúszkát, én az előbbi fele"

Nem tudom, hová húznám a csúszkát. Nem tudom, mi volna a megoldás (vagy lehetséges-e egyáltalán), de nem is azért szóltam bele, mert marhaságot írtok, hanem mert szerintem nagyon érzéketlen.

Ennyi. :) Az érzelmeket hiányoltam, nem az okosságot.

@London2009:

"Igy minden ujabb becenevet orommel fogadok, meg akkor is ha nem kedveskedesnek szantak."

Én annak szántam, és igen, mint itt feljebb is írom, nem feltétlenül azzal van vitám, amit mondtatok, hanem azzal, ahogy mondtátok.

London2009 2017.10.05. 16:57:55

@Bredpitt Monika: Haha. Azert almatlan ejszakaim nem lesznek amiatt, hogy valaki szerint sotetseg van a fejemben, amiatt mert le mertem irni, hogy talan a szegeny hajlektalan is felelos a sajat sorsaert. A kepviseloket nem sajnalom a tul sok level miatt, ketlem, hogy egyaltalan elolvasnak oket.
Egyebkent ilyen esetekrol en is hallottam. Valas utan a feleseg mindent vitt es igy a ferfi az utcara kerult. Azert eleg extrem esetnek tunik ez is. De biztos errol sem tehet a ferfi, hogy a volt felesege tudvan tudja, hogy nincs hova mennie es megis kiteszi az utcara. Errol is biztosan meg veletlenul sem tehetett a szegeny ficko. De azert nem zarom ki, hogy ilyen eset is megtortenhetett.

Bredpitt Monika 2017.10.05. 16:58:26

Könyvajánló:

www.libri.hu/konyv/hakan_gunday.meg-1.html

Címe: Még

szerző Hakan Günday

A Még megrázó és felkavaró történet menekültekről, migránsokról és egy embercsempész fiáról - kerülve minden finomkodást, szörnyű képekkel és zsigerekbe hatoló részletekkel illusztrálja sorsukat a regény.
Megrázó és felkavaró történet menekültekről, akik mindenüket hátrahagyva, sokszor egyetlen szatyorral nekiindulva, a puszta életben maradásért kénytelenek elhagyni háború sújtotta hazájukat, illetve migránsokról, akik egy jobb élet reményében vagy saját bűneik elől menekülve indulnak útnak. Nyugat-Európába tartanak, és szenvedésekkel teli útjuk során megtapasztalják az embercsempészek gátlástalanságát, kegyetlenségét.

London2009 2017.10.05. 16:58:58

@kék madár: csak finnul meg angolul hallottam meg idaig. De varj! Sok neve van annak a gyereknek, akit szeretnek! Jobb? Szodaval elmegy! :D

NorthPier 2017.10.05. 16:59:43

@London2009: Idaig jutottam a kommentek olvasasaban, nem tudom, reagalt-e később valaki erre az elnéptelenedett falu megjegyzésedre. Na próbáld meg elképzelni, nem egy reszocializaciora szorulót, hanem téged kiraknak a pusztába egy elnéptelenedett faluba. No tömegközlekedés, helyben munka, orvos, bolt, semmi. Neked persze nincs kocsid, pénzed, semmid, de maradj életben. Majd szóljál lécci, hogyan sikerült.

NorthPier 2017.10.05. 17:02:46

@London2009: Írtam neked az elobb, csak valami difi lett a rádhivatkozasban, szólok, szeretném, ha olvasnád es reagálnál rá.

kék madár 2017.10.05. 17:05:45

@London2009: csk viccesnek tartottam, kepzeld el, ha leirod finnul es utana leirod mondjuk uzbegul, hogy EZT jelenti :) Na jo, sarkitottam.

Arthamyr 2017.10.05. 17:07:18

@Nagy kámpics: Nekem sem okoz örömet, ha látok egy hajléktalant (és nem csak azért, mert mondjuk büdös - tudom, hogy nem mind az)...

London2009 2017.10.05. 17:09:44

@NorthPier: atjott, olvastam. Ah sajnos felreertettel teljesen. Nem arra gondoltam, hogy rakjak ki oket a pusztaba es eljenek meg, ahogy tudnak. Arra gondoltam, hogy ezekben az ures falvakban letre lehetne hozni rehabilitacios kozpontokat. Ki lehetne epiteni egy mesterseges mikrokornyezetet es ott kellene foglalkozni a gyogyitasukkal majd az integralodasukkal.

Bredpitt Monika 2017.10.05. 17:10:01

@London2009: a múlt szerdán ellenőriztem, hogy olvassák e az emaileket, és te írtad, hogy szegény képviselők egyébként

szóval, szerdán reggel írtam egy emailt az összes képviselőnek,
azt közöltem benne, hogy szeretném ellenőrizni, hogy vagyok-e már a tüntetésem után nemzetbiztonsági kockázat, ezért bemegyek a Parlament látogató központjába és ily módon szeretnék bejutni az épületbe, elküldtem és gyorsan útra keltem

egy óra múlva lent voltam e pénztárnál, 11-kor, már vártak rám

volt még jegy egy olasz csoportba, arra vettem magamnak egy jegyet, de ahhoz, hogy a kedvezményest kapd (magyaroknak és EU polgároknak jár) le kell adni valamit , amivel igazolod magad, leadtam a jogsim és a lakcímkártyám,

egyből félretették és ment fel a telefon, kérdeztem a csajt, aki nem mert a szemembe nézni, hogy miért veszi el a jogsim,és miért telefonálnak, azt mondta, hogy ezt meg szokták néha csinálni, azt mondtam neki, hogy idáig, nem láttam, hogy bárkivel megcsinálták volna, amíg sorban álltam

szóval elolvassák az email-t hidd el, az lehet, hogy van olyan is, aki ránéz a nevemre és azt mondja, hogy na már megint ez a hülye picsa, de mivel már négy emailt kaptak és mindig mások válaszolnak, ezért azt gondolom, hogy elolvassák közülük sokan

London2009 2017.10.05. 17:11:06

@kék madár: uzbegul tenyleg jobb lett volna! Sajnos az uzbeg meg nem megy olyan jol! : )

Bredpitt Monika 2017.10.05. 17:12:23

@Bredpitt Monika: ja, és a lényeg, végül beengedtek, még úgyis, hogy volt a táskámban két éles körömreszelő, amit például egy amerikai reptéren elvettek tőlem,

Bredpitt Monika 2017.10.05. 17:13:07

Szép a Parlament belülről, még mindig.

London2009 2017.10.05. 17:15:04

@Nagy kámpics: akkor meg jobb! : )

Nem gondolom, hogy durvan fogalmaztam volna. De igazabol teljesen mindegy is.

Mrs. Clayton 2017.10.05. 17:15:40

@London2009: nincs velemenyem a szellemi kepessegedrol, igy nem is velemenyeztem. Gondolom az azert megvan, hogy amit ide irunk azt orszag-vilag olvassa es abbol ilyen vagy okyan kovetkeztetest levonnak. En is ezt tettem. Hatalmas sotetsegrol tettel tanubizonysagot. Mondjuk nem csak te.

London2009 2017.10.05. 17:16:45

@Bredpitt Monika: erdekes. Az lett volna a tippem, hogy torlik oket olvasatlanul, foleg a sokadik utan.

London2009 2017.10.05. 17:17:47

@Mrs. Clayton: igy mar jobb! :D
Miert nem szolsz akkor erdemben hozza a kommentfolyamhoz? Ez igy ertelmezhetetlen.

Bredpitt Monika 2017.10.05. 17:18:39

Ezt muszáj leírnom.
Ma egy időutazáson vettem részt. 1982 ben költöztünk fel Budapestre és hogy idáig miért nem voltam én kíváncsi erre, nem tudom?

Elmentem a Csepel Művek területére. Hihetetlen élmény! Próbáljátok ki, ha itthon jártok. Komolyan , mintha a múltba mennél vissza. Jó nagy séta volt és korántsem jártam be az egészet.

Van egy hangár szerű épület, aminek nyitva volt az ajtaja, amikor mellette sétáltam el, úgy éreztem a szagok miatt, mintha visszacseppentem volna a Debreceni Konzervgyárba, ahol építő táborban voltam. Nagyon jó érzés volt és nagyon szürreális.

Tényleg miért nincsenek már építő táborok? Vagy azok az iskolai szüretelések. Ezek olyan jó dolgok voltak szerintem.

Mrs. Clayton 2017.10.05. 17:27:43

@London2009: nem akarok durva lenni, ezert csak annyit mondok, hogy nem latom ertelmet. Gondolom az lejott, hogy az enyhe kifejezes, hogy elegge eitelem a gondolkodasodat meg masoket is a kerdessel kapcsolatban. Masreszt nyilvan valoan fogalmad sincs a kerdesrol, igy vitazni sem tudsz rola, vagyis egy olyan vitaban nem kivanok resztvenni. Ha erdekel a hajlektalansag olvasgass szakirodalmat a temaban.

Bredpitt Monika 2017.10.05. 17:27:44

@London2009: a tiédet lehet, hogy törölnék, az enyémet azért nem törlik, mert látják, hogy tényleg ott vagyok a Parlamentnél a táblámmal, amin Géza szerint hülye felirat van, szerintem meg nem

Sok turista jött oda hozzám, és meglepődtem, hogy nem tudják ki Magyarország miniszterelnöke.

A legérdekesebb figura az volt (Dikusz és Csodabogár pont akkor álltak mellettem, amikor ő odajött), aki Franciaországból jött látogatóba, és azt mondta, hogy akar itt egy éttermet nyitni, szakács a srác. Azért, mert Franciaország tartozik Magyarországnak Clémenceau miatt. Nagy tapsot neki!

Nem tudtam, hogy léteznek ilyen franciák. Szóval, megkérdeztem tőle, mi lesz a neve az étteremnek, csak hogy tudjátok: French-Magyar.

Tök jó fej, nem ? Macronról nem volt jó véleménnyel, azt mondta, arra készül, hogy sunyi módon elvegye a pénzét az embereknek adó formájában.

London2009 2017.10.05. 17:30:01

@Mrs. Clayton: de ez nem vita. Csak beszelgetunk. Egyeterteni pedig nem muszaj. Pont neked kellene leirni a velemenyedet, ha te ennyit tudsz a temarol.

Mrs. Clayton 2017.10.05. 17:39:38

@swing gitan: nem ertek egyet, attol hogy valaki jomodu es nincs senki korulotte, aki ilyen helyzetbe kerult, attol meg lehetne annyi erzelmi intelligenciaja, meg annyira tajekozott, hogy nem ir, gondol ostobasagokat, gorombasagokat. Pont azert mert o jar teniszezni, meg a csajokkal a pubba, hetvegen a hubbyval a tora, de annyira nem futja, hogy azt kiokoskodja, hogy a foldon fekvobe nem rugunk mindegy miert kerult oda.
Mindegy egyebkent, kuruc infot se olvasok, az itteni kommenteket se muszaj.

Bredpitt Monika 2017.10.05. 17:39:44

"Ha a sziget északi részén, ahol mindig esik, akkor számolnunk kell a korai rozsdásodással. A déli országrészben használt autóknál sokkal kisebb a rozsdásodás veszélye. "

Bullhead Cityből, ami a Mohave Sivatagban van Las Vegasba tartottunk a reptérre, férjem engem vitt ki, mentem volna New JErseybe, de lemaradtam a gépről, mert beszart a kocsi, igaz megálltunk egy szerelőnél, de ő egy kicsit átvert minket, ezért aztán még egyszer lerobbantunk, engem egy rendőr vitt el egy hűs helyre (50 fok volt) amíg férjem várt a vontatóra,

az autóval aztán, miután találtunk egy szállodai szobát, elmentünk egy szervizbe és ott mondta egy pár, hogy ők Oregon államból jöttek, és azt mondták nekik, hogy a kocsijuk a nagy páratartalomhoz van szokva és nem bírja ezt a száraz , homokos klímát, érdekesnek találtam

az egészben a legnagyobb élmény a szerelő srác volt, aki úgy nézett ki, mint a ZZ Topos srácok, amíg a férjem bent volt a műhelyben addig én kint reménykedtem, hogy végre látok egy kígyót, vagy egy skorpiót

na, kígyót aztán láttam eleget Floridában, azóta sem akarok kígyót látni

Bredpitt Monika 2017.10.05. 17:40:57

@Mrs. Clayton: sok mindenben egyet értek, de meg lehet mindenkit győzni, csak nagyon szívósnak kell lenni,

Mrs. Clayton 2017.10.05. 17:45:10

@London2009: mar ne haragudj, de mit varsz tolem, ingyenes szocialis munkas kepzest? Ha neked meg mindig nem esett le, hogy mi a bajom a kommenteddel, akkor nem latom mirol tudnank beszelgetni? Erd be annyival, hogy durvan elitelem az ilyen hozzaallasu embereket, leirtam h mit gondolok, butanak, erzeketlennek es onzonek gondolom oket.

2017.10.05. 17:46:11

@Bredpitt Monika: Ja, rohadt jó dolgok voltak ... minden évben októer közepéig szedtük a paradicsomot meg a paprikát meg a krumplit, aztán rohamléptekben hoztuk be az 1 hónapos lemaradást a tananyagban .. igen, kurva jó volt ... gyerekként is gyülőltem!

Mrs. Clayton 2017.10.05. 17:46:58

@Bredpitt Monika: en nem akarok senkit meggyozni, nem vagyok en politikus, en kifejeztem a velemenyemet egy-ket elhangzott megjegyzessel kapcsolatban.

Virago_1000 2017.10.05. 17:48:17

@adg: "Tovabba Bircza arrol beszelne, hogy a nyugat azert el jobban, mert kiporszivozzak a profit keletrol."

- Tenyleg nem. Csak ismerteket emlitek. sem az audi, sem a mercedes nem porszivozza ki a profitot, es a munkahelyeket sem 15.000 euro/fo allami tamogatasbol teremtettek. A tesco is ugyanolyan munkafelteteleket es bereket biztosit a dolgozoknak mint nyugaton.

Shaktee 2017.10.05. 17:48:43

@Nagy kámpics: Munka után nézem, koszonet

Steven814 2017.10.05. 17:49:07

@verkagrafomanka: a hajléktalanok között nagyon sok a pszichiátriai beteg, akik kiestek az ellátórendszerből, vagy benne se voltak. Magyarországon a kutya nem törődik velük, Nyugaton külön otthonok vannak az olyanoknak, akiket nem kell zárt osztályon tartani, de mégsem képesek önálló életvitelre. Otthon az ilyen emberek szinte mind az utcán élnek.

Shaktee 2017.10.05. 17:49:51

@Bredpitt Monika:

Nem itt firkálnánk, még a kedvenc londoni lajhárunk sem - ha lenne pár Bogdán volumenu ember kis hazánkban.

Bredpitt Monika 2017.10.05. 17:50:42

@Pink Petsch: nekem a kelbimbó szedés volt a horror, Csepelen, azt nem olyan egyszerű leszedni, lehet, akkor akadt ki a derekam,

arra nem emlékszem, hogy emiatt lemaradtunk a tananyagról, manapság meg tök mindegy, mert 5 tesi, 5 ének, meg lovaglás és lövészet után miről is maradnánk le? énekelni lehet szőlőszedés közben is, meg lovaglás közben is, lőni meg lehet kelbimbó szedés közben......

2017.10.05. 17:53:54

@Bredpitt Monika: Nah, hát ezt akkor nagyon nem egyformán éltük meg, de szerintem 12-13 éves gyerekeknek nem a krumpliföldön van a helyük ...

London2009 2017.10.05. 17:54:30

@Mrs. Clayton: Azert ez irto vicces, hogy Swing Gitannak irod le, amit vegulis nekem szansz. Elolvastam, igy vegulis elert hozzam is, koszonom. Sajnalom ha faj az, hogy teniszezem, pubba, biciklizni, a fene a jo dolgomat! Ha meg tudnad, hogy mi mast csinalok! Csak annyit tudok erre mondani, hogy jarj te is! Hatha jobb kedved lesz!
A velemenyemet pedig fenntartom, amivel mint lathatod nem is vagyok egyedul. Sot, azt sem hiszem, hogy a valosagtol olyan elrugaszkodott lenne es meg a stilus sem volt serto. Ha te ennyire szocialisan erzekeny vagy, akkor viszont javaslom, hogy fogadj be egy par sanyaru sorsu embert magadhoz, statualj peldat es segits nekunk, hatha tanulunk toled.

Bredpitt Monika 2017.10.05. 17:54:56

@swing gitan: ja, az exodus ról jut eszembe,

van egy nagyon jó sorozat, ajánlom minenkinek, a Hír Tv-n megy, Tóásó Előd a kérdező, Magyar Exodus a címe, kint élő magyarokkal beszélget,
az utolsóban volt egy lány, akit tágra nyílt szemekkel hallgattam, mert nem akartam elhinni, hogy ilyen is van,

a csaj Varsóig ment, ügyfélszolgálati vezető és azt mondta, hogy azért szeret ott lenni, mert megbecsülik a munkáját, míg itthon azt éreztették vele állandóan, hogy ha nem tetszik valami, akkor 35en várnak az állására

szóval van, aki már Varsóba is elmenekül, érdekesnek találtam, pont ma lesz az újabb rész

Bredpitt Monika 2017.10.05. 17:55:35

@Pink Petsch: középiskolás voltam, tehát nem 13 éves

DánBrünhilda 2017.10.05. 17:59:26

én több sztorit is hallottam a hajléktalanság okairól, személyesen. Az édesapám többször is segített a környékbeli hajléktalanoknak, akik általában két okból kerültek utcára: a családjuk kisemmizte (volt feleség, de olyan is akadt, akit a saját gyerekei tettek utcára, miután a felesége meghalt), illetve valamilyen tartós betegség miatt hosszabb időre munkanélküliek lettek, és nem tudták fenntartani tovább magukat. Igen, volt, aki piás volt, és ez csak rátett egy lapáttal, de sokan csak az utcán kezdtek el inni. Mert máshogy nem tudták ezt az életet elviselni. Azért egy kis beleérzéssel ezt el lehet képzelni, milyen lehet egész nap az utcán élni, hóban-fagyban, éjjel-nappal. Sokan szeretnének dolgozni is, de ahogy valaki már írta korábban: lakcím nélkül ez igen nehéz.

Bredpitt Monika 2017.10.05. 17:59:43

@London2009: "Azert ez irto vicces, hogy Swing Gitannak irod le, amit vegulis nekem szansz. "

Ez itt bevett szokás , úgy látom (nem feltétlen rád utalva), kibeszélni a másikat a szeme láttára, úgy, hogy nem szólnak ahhoz, akin gúnyolódnak, a múltkor például Csodabogár volt porondon, azért , mert nem szereti Amerikát, juj, juj, micsoda dolog!

Komolyan , a tiszteletére írok egy posztot Floridáról, ahol bizony én sem a kultúrlényekkel találkoztam először, ott láttam például először kutyaszart a ház mellett, amit a szomszédom hagyott ott, aztán jöttek rá a legyek, amik utána a mi konyhánkban landoltak,

Florida Sunshine State, lehetne például Florida Hillbilly Land, na, jó, turistaként imádtam, de ott lakni? Soha.

DánBrünhilda 2017.10.05. 18:02:24

és igenis a kormánynak óriási felelőssége van abban, hogy rohamosan nő a hajléktalanok, a mélyszegénységben élők, és úgy általában véve a rászorulók száma. Mert az egy dolog, hogy civil szervezetek segítenek, de ez az állam fő feladata kellene, hogy legyen. Ehelyett sikerült az elmúlt pár évben a hajléktalanságot is kriminalizálni

Bredpitt Monika 2017.10.05. 18:03:43

@swing gitan: nem olcsó a vonatjegy, de komolyan csak azért lemegyek, hogy megölelhessem, ma folyamatosan foglalt volt a telefonjuk, kíváncsi vagyok hányan hívták azért, hogy gratuláljanak, és hányan, hogy pocskondiázzák,

nem is tudtam, hogy szociális munkás voltál, pont az ő tüntetésük lesz holnap, akit érdekel

www.szef.hu/hirek/20170921-1

2017.10.05. 18:05:15

@Bredpitt Monika: Én meg 11 éves koromban kezdtem a "szocialista mezőgazdaság épitését a földeken" És ez ment 3 éven keresztül. Nagyon utáltam.

Bredpitt Monika 2017.10.05. 18:07:06

@DánBrünhilda: az nagyon érdekes szerintem, hogy én még mindig alig látok romákat köztük, ők valahogy talán egymással szemben összetartóbbak ilyen szempontból,

lesz most egy nagy ételosztás 14-én, én ott leszek, végre egy szervezet komolyan vette a jelentkezésem, mint önkéntes

London2009 2017.10.05. 18:10:43

@Bredpitt Monika: ugyan mar! Ez inkabb vicces! Azota is csak mosolygok rajta!
De sajnos meg kb. husz percem van utana rohanok, mert meccsem lesz. Sot, a hubbym is jon megnezni es utana meg valoszinuleg a pubba is megyunk a klubbal! Jujjjj! :D
Na es ebbol nyilvan az kovetkezik, hogy egy szivtelen, erzeketlen, ostoba ember es nem ertem at a szocialis problemakat. Ezt igazan belathatnad te is. Ezert nem ertem a te kampanyodat sem. : )

DánBrünhilda 2017.10.05. 18:16:44

@Bredpitt Monika: igen, szerintem a család összetartó ereje ott fontos tényező (mármint a roma kultúrában). És nem hallani túl sok sztorit, ahol a roma nő kisemmizte volna az urát egy válás után. Nem vagyok szakértő, de szerintem a válás is kisebb arányaiban náluk.

Csodabogár 2017.10.05. 18:19:40

@szÖveges professzor: Ez nem magyar robléma. Ahl eddig jártam a világban, mindenütt láttam ilyen lecsúszott alakokat. Mint már írtam először életemben Londonban. Ráadásul az egy középkorunak kinéző nő volt. Voltak Zürichben is, koldultak a város legelegánsabb utcájában. Aztán megjelent néhány újságcikk, hogy ugyan a turisták majd mit szólnak ehhez és hipp-hopp eltüntek. Máig se tudom mit csináltak velük. Bécsben is van. Éjszaka a Stadtparkban alszanak. Napközben szépen és rendesen össze van rakva a holmijuk a park egyik sarkában. Engem itthon csak az lázított, hogy világos nappal aludtak az utcákon, szépen megágyazva maguknak. A nép meg kerülgette őket.

Mrs. Clayton 2017.10.05. 18:21:18

@London2009: nem neked szantam azt a kommentet attol fuggetlenul, hogy rolad szolt. Ha neked szantam volna dairtam volna. Te mar csak ennyit ertesz a vilagbol, van ilyen. Es ha valaki akkor en biztos nem irigylem se a hubbyt, se a teniszt, de meg a Canary Wharfot se. Latod pont olyan felszines vagy mint amilyennek lattatni akarod magad

DánBrünhilda 2017.10.05. 18:22:14

itt Dániában most kezdenek ismerkedni a felénk olyan jól ismert koldulással, a koldus maffia jelenséggel, főleg a fővárosban, és főleg a románoknak köszönhetően. Nem is nagyon értik még ezt az egészet, és bár itt törvény tiltja a koldulást, eléggé megrázta az ártatlan skandináv lelküket a tény, hogy ez ilyen szervezetten megy...

Mrs. Clayton 2017.10.05. 18:23:04

@Csodabogár: ez sajnos Londonban is igy van, pl az Oxford streeten minden masodik kapualjba jut egy hajlektalan, az emberek ugy kerulgetik oket, mint a szemetet.

DieNanny CH 2017.10.05. 18:23:08

@verkagrafomanka:

"hajléktalanok, (mély)szegénységben élők, alulreprezentált kisebbségek, fogyatékossággal élők, gyerekek - egyszóval a legkiszolgáltatottabb társadalmi csoportok - esetében."

De azért elvárható, hogy ezek a csoportok, ami önmaguktól telik, azt megtegyék, nem?
Megnézted a videót, amit @london meg én belinkeltünk? Hajléktalanokról szól.
DE AZÉRT MINDEGYIK SZÁJÁBÓL OTT LÓG A CIGARETTA!
Nem azt mondom, hogy ha abbahagyják lesz lakásuk, hanem hogy egy doboz cigi árából biztos kijön 1 kg alma meg fogkefe és fogkrém - mert mindegyik rettenetesen fogatlanul nézett ki. Egyikük a megkeresett pénzéből aztán meg tudta csinálni a fogait...
Szóval, én személy szerint olyan embert nem tudok sajnálni anyagilag vagy egészségileg, aki cigarettázik.

2017.10.05. 18:24:16

@DánBrünhilda: Én irtam a lakcim-problémát, amiről az általam ismert hajléktalan mesélt. Ő megpróbált visszakapaszkodni a "normális életbe", de az állandó munkavállalásának mindig keresztbe tett az, hogy hajléktalan, igy alkalmi melókból tengetette magát. És itt az állam felelőssége, ami még pénzbe sem kerülne. Csak egy kis jóindulatba, hogy azokat, akik megpróbálják egyenesbe hozni az életüket ne lehetetlenistsék el idióta, barom, semmire sem jó követelményekkel, mint állandó lakcim, és hasonló baromságok.
Egyébként, a magam véleményét is hozzátéve a hajléktalonk-empátia dumához: az általam ismert hajléktalonok iránt van bennem empátia meg 1000000-es EQ, viszont azok iránt, akik fényes nappal a Deák téren vagy a Kálvinon ágyaznak meg maguknak -szó szerint- egy szemernyi sincs.

Shaktee 2017.10.05. 18:28:28

@Bredpitt Monika: ugye magyar származék volt a sef?
Nevét megkérdezted?

DánBrünhilda 2017.10.05. 18:28:30

@Pink Petsch: egyetértek azzal, amit írsz. Ahogy azzal is, hogy nem szabad egyik irányba sem általánosítani. Ahogyan nem mindenki tehet arról, hogy utcára került, és nem igaz az sem, hogy nem akar onnan visszajutni a normális életbe, az sem igaz, hogy mindenki önhibáján kívül van ott, ahol.
Nem lehet egy büdös nagy egyenlőségjelet tenni egyikkel kapcsolatban sem.
Köztük is van olyan, aki nem biztos, hogy érdemes az önzetlen segítségre, mert mondjuk visszaélne vele, vagy nem is akar igazán változtatni semmin.
Viszont aki szeretne, annak biztosítani kellene legalább a törvényi kereteket (pl. a lakcímkártya-mizériát, vagy éppen azt, hogy ne lehessen a házastársnak kijelenteni őt a lakcímről,, és ezzel utcára tenni).

Shaktee 2017.10.05. 18:28:35

@Bredpitt Monika: Ma nézem a varsoi reszt, az elso harom megvolt..

hirtv.hu/magyar_exodus

Shaktee 2017.10.05. 18:28:44

@London2009: Ne irigykeggyé, jut is marad is Djuri :P

Studiosus 2017.10.05. 18:28:49

"Hol van az leírva, hogy aki Magyarországra születik, annak mindenáron ott kell élnie és meghalnia?" -> Vörösmarthy Mihály: Szózat, utolsó versszak. Persze ez már 1836 óta eléggé elavult...

2017.10.05. 18:29:00

@DánBrünhilda: A román koldusmaffia nyomkban itt is felfedezhető, mármint BW-ben, de leginkább punkokat látok koldulni, mármint echte német 20-on éves fiatlakokat. Biztos igy lázadnak ...

London2009 2017.10.05. 18:30:30

@Mrs. Clayton: nem nekem szantad, de rolam szolt! haha! Itt nem erzel nemi ellentmondast?
Dehogynem irigyled. Olyannyira, hogy meg meg is jegyezted azt is, hogy hol dolgozom, mi a hobbim, hova jarok biciklizni. Mig en azt sem tudom, hogy te ki a fene vagy. Szerintem foglalkozz a sajat dolgaiddal egy kicsit tobbet. Rohanok, mint emlitettem meccsem van. ; )

DánBrünhilda 2017.10.05. 18:33:59

@Pink Petsch: dán koldust ritkán látni, én mondjuk kis városban élek, itt volt 2 a hat év alatt, de hamar eltüntek, mert a helyi önko senkit nem hagy az árok szélén. Itt inkább külföldiek élnek az utcán, de ők sem sokáig, mert sorra utasítgatják ki őket az országból, úgyhogy a dán tévé szerint inkább Svédország felé veszik az irányt.
De azok, akik itt megjelentek az évek során, felkavarták az állóvizet (mondjuk láttam néhány figurát a legutóbbi tv riportban, és azok az igazi fogatlan román-cigányok voltak, akik simliznek, meg rád akarják tukmálni a lejárt csokit/ágyneműt...szóval tényleg élesen elütnek az itteniektől)

London2009 2017.10.05. 18:37:05

@swing gitan: ezt nem tudom ertelmezni titankam.

Mrs. Clayton 2017.10.05. 18:41:19

@London2009: isten lassa lelkem semmi nem huz fel jobban mint amikor nok szexistak nokkel szemben, de szerintem te szoke vagy. Komolyan nem vagod, hogy egy kozeposztalybeli no, akinek van hivatasa, hobbija, jar szorakozni, sportolni, attol elvar a tarsadalom bizonyos szintu erzekenyseget es nyitottsagot es tajekozottsagot, mert neked nem az az alapveto problemad, mint a 7.50-ert gurizo mosogatonak, hogy arra oszpintosits, hogy legyen mit enni, meg a szamlak legyenek befizetve. Ebbol kovetkezoleg elegge megutkoztem, amikor te ilyen helyzetbol azt irod, hogy hat kit erdekelnek a hajlektalanok, budosek, koszosak, raadasul ha dolgoznanak nem ott lennenek, ahol most vannak. Erre irtam a fentieket, amiket te osztottal meg itt a nagyerdemuvel. Ha nem tetszik, hogy emlekezni fognak ilyen infokra kesobb, ne ird le.

Csodabogár 2017.10.05. 18:43:13

@London2009: Nem tudsz semmit tenni, ha ők nem akarják. Ismerek olyan szociális munkást, aki télen a szervezetük keretein belül próbálnak segíteni. Járják az utcákat éa próbálják rábeszélni őket, hogy menjenek be szállásra. Nem mennek. Nem és nem. Ilyenkor hordanak nekik teát és takarókat. Nálam itt már megállna a segítési szándék, aki nem akar bemenni sehova a hideg elől, az fázzon.
Egyébként mentem már olyan taxissal, aki elmesélte, hogy ő a válása után a kocsijában élt. Egy pár napig ki se józanodott, de aztán össze szedte magát. Elkezdett munkát keresni, rendesen tisztálkodott és a végén taxis lett belőle. A feleséggel nem csak a lakása de valahogy a munkája is elveszett.
Valaki írta, hogy a pesti tömegközlekedés számára lehetetlen a hajléktalanok miatt. Ezt nem értem. Állandóan tömegközlekedem, a hajléktalanok nemigen járnak a BKV-val.

2017.10.05. 18:43:35

@DánBrünhilda: Hm, olyan kifejezett német koldussal (akiket otthon láthatsz magyar kiadásban - és nem a cigány-maffiának melózik) én sem találkoztam még. Kukázókat láttam már, nem egyet, de esküszöm, a ruha, ami rajta volt, többe került, mint az én göncöm -persze, tudom, nem ő vette, hanem a kleidungkonténerekből jutott el hozzá- ;)))

2017.10.05. 18:45:20

@Csodabogár: Egyszer ülj fel egy kőbányai járatra, vagy a 3-as vilire, esetleg a 28-asra .. látsz majd sok csodát ....

DieNanny CH 2017.10.05. 18:46:50

@Bredpitt Monika:

"Nem tudtam, hogy léteznek ilyen franciák. "

Úgy 15-20 éve láttam egy francia?, magyar-francia? dokumentumfilmet Trianonról, és benne egy francia történész elsírta! magát és azt mondta, szörnyű, amit Mo-gal tettek.
Szóval, igen, léteznek ilyen franciák.
:-)

DánBrünhilda 2017.10.05. 18:46:50

@Csodabogár: sokan azért nem akarnak bemenni szállásokra, mert meglopják őket más hajléktalanok (mert bár nem sok mindenük van, de azt nehezen szedték össze, vigyáznának rá), vagy éppen bántalmazzák őket...sok ilyen sztorit is hallottam közvetlen forrásból, inkább alszik az utcán egyedül, vagy néhány társával, akivel összeszoktak és megvédik egymást. Vagy a másik ok,hogy nők és férfiak külön vannak elszállásolva (logikusan), de vannak köztük párok, akik nem szívesen válnak el egymástól, akár csak egy éjszakára sem, mert a fent említettek miatt csökken a biztonságérzetük.

verkagrafomanka 2017.10.05. 18:47:29

@DieNanny CH:
1. fogyatékossággal élők, gyerekek - nehezen tudják megtenni, "ami önmgaguktól telik", gondolom ezt Te se gondoltad komolyan...
2. nem láttam a videót, elvesztem a kommentek között, belinkelnéd még egyszer, légyszi?
3. a cigarettázás szenvedélybetegség, elég sok helyen lehet olvasni, hogy bizonyos életszínvonal alatt, pont mert másra nem telik, a cigaretta és az alkohol jelenti _a_ pozitív élményt a napban, én gyűlölöm, ha dohányoznak körülöttem és csak negatív hatását látom, de ettől még hadd ne azért ítéljük már el a hajléktalanokat, mert az egyetlen örömöt, amit meg tud fizetni, nem vonja meg magától.

Csodabogár 2017.10.05. 18:51:31

@swing gitan: Kanadában nincsenek hajléktalanok?

Csodabogár 2017.10.05. 19:02:31

@NorthPier: Egyszer a rádióban hallottam egy történetet, rég volt. Egy Németországból hazajött férfi mondta le, hogy valami csúnya válás következtében kint az utcára került. Volt valami kevés pénze, így haza jött és megvett egy romos tanyát valahol az Isten háta mögött. Ott gazdálkodni kezdett. Eleinte csak azt termelte ami neki kellett, aztán ha volt felesleg azzal házalni kezdett. Kb. én adok krumplit van egy kis felesleges répád, alapon. Végül úgy bele jött, hogy már csirkéket és kacsákat is tartott, valamint egy kecskét, hogy legyen teje. Összefogott egy szomszéddal, akinek megjavította az ócska trabantját és bejárnak a közeli városba a piacra árulni. Szóval volt magához való esze, szorgalma és akarata, hogy elkerülje az utcát.

London2009 2017.10.05. 19:03:22

@Mrs. Clayton: ja, engem nem zavar, nincs titkom.
Az itt meg a kerdes, hogy en ilyet hol irtam? Sehol. Ezert nem ertem, hogy ezt miert nekem cimezted. Sot, szerintem ilyet senki sem irt. Egyedul arrol volt szo, hogy ez mennyire a korulmenyektol fugg illetve mulik az egyenen.
Ja es nem vagyok szoke. Sajnos! Total mediterran tipus vagyok, siman elmennek valami latin amerikainak, leszamitva a magassagomat, mivel 175 centi vagyok.

kék madár 2017.10.05. 19:04:36

@Virago_1000: hihetetlen. Szerinted a TESCOnak ugyanannyit kene fizetnie mint Daniaban. Szerinted valami gonosz osszeeskuves, hogy egy piaci cel piaci alapon mukodik?

Csodabogár 2017.10.05. 19:08:58

@Pink Petsch: A 28-as tele van cigányokkal, ehhez már volt szerencsém. Kőbányára elég ritkán járok.

2017.10.05. 19:14:55

@London2009: Nekem ne .. majdnem arra az útvonalra kényszerültem, amikor jó 2 éve bérletet kerestem Pesten :DDD fasza volt a lakás maga, no de b+, a hozzávezető út! :DDD Aztán szerencsére betaláltam az újlipóti bérletet (tudom, szemét, pesti burzsuj, pfújjj! :DDD -mellesleg, 5 ezerrel lett volna olcsóbb csak a kőbányai, és igaz, 1,5 szobás, de nekem egyedül, egy nagy egyszobás is faszául megfelelt ;) ).
Úgy érzem, néha, hogy @Csodabogár: egy alternativ Budapesten él. Ami nem tetszik neki, azt egyszerüen nem is hajlandó meglátni, ami nem nagy gond, csak ne értetlenkedne folyton, hogy hajléktalanok-a-BKV-n?, vagy gyülőlet-plakátok-szerte-a-városban?

2017.10.05. 19:20:06

@Csodabogár: Cigányokkal is ... de ők a legkisebb gond, mert viszonylag ritkán büdösek vagy szarnak-hugyoznak maguk alá ...
legfeljebb szorosabban fogod a tatyódat.
Nem kell rendszresen járni Kőbányára, de egy környezettanulmányt megér 2-3-szori utazás azokon a vonalakon. Én, anno, az éppen aktuális német pasimat körbevittem ezeken a gázos vonalakon (is) a városban, hogy ne csak a Budai Várat meg a parléamentet lássa, hanem kapjon egy teljesebb körképet Budapestről.

Golf2 2017.10.05. 19:29:25

1es villamos tele van hajléktalannal és kisebbséggel.Ingyen.

2017.10.05. 19:32:19

@Golf2: Nayaps, az is az egyik szocio-BKV-járat ... de van még jó pár. Kőbánya csak azért van gyakrabban emlegetve, mert ott van az egyik "ősrégi" szálló.

gabors 2017.10.05. 19:38:13

@swing gitan: "@Csodabogár: Persze hogy vannak. "

es tavaszra mennyi marad mert meg a deli reszeken is igen hideg bir lenni mondjuk saskatchewan-ban nehez tulelni a telet (vagy lemennek Floridaba ??) :-))

Shaktee 2017.10.05. 19:45:32

@gabors: BC inkább, ha el tudnak oda jutni...

DieNanny CH 2017.10.05. 19:46:32

@verkagrafomanka:

Igen, nem fogyatékosokra és gyerekekre gondoltam.

A videó németül van, de mivel magyarok az alkotók, lehet, valahol megvan magyarul is.
www.youtube.com/watch?v=dNEwkABo01Y

Bredpitt Monika 2017.10.05. 19:58:00

@London2009: bocs, de ebből egy szót sem értettem

Bredpitt Monika 2017.10.05. 20:00:14

@swing gitan: annyi emberrel beszélgettem, fogalmam sincs hogy hívják, nem biztos, hogy magyar származék volt,

Bredpitt Monika 2017.10.05. 20:02:17

@Pink Petsch: én örültem, ha kiszabadultunk a suliból, az építőtábor meg amúgy sem volt kötelező, és még pénzt is kaptunk érte, nekem bejött a dolog

Bredpitt Monika 2017.10.05. 20:03:22

@Golf2: a budai oldalon ezt már nem látni az egyesen

Bredpitt Monika 2017.10.05. 20:06:05

@DieNanny CH: Madonna erre azt énekelné: Don't cry for me Argentina

Bredpitt Monika 2017.10.05. 20:09:05

@Csodabogár: mivel tömeg közlekedsz?

bizony, hogy ülnek ők is a meleg buszon, kivéve azokon, ahol első ajtós felszállás van

Mrs. Clayton 2017.10.05. 20:14:12

@London2009: sehol, en szineztem ki amit mondtal. forums.digitalspy.com/discussion/584616/homeless-whos-to-blame Ez egy jo forum nezz be, ajanlom szives figyelmedbe az egyik megjegyzest, amit egy hozzad hasonloan gondolkodo kapott:
The saying goes that you're only a couple of missed mortgage payments away from sleeping in the street.

szÖveges professzor 2017.10.05. 20:23:55

@London2009:
"Total mediterran tipus vagyok, siman elmennek valami latin amerikainak, leszamitva a magassagomat, mivel 175 centi vagyok."

Tudtam, hogy mi jártunk! :D

2017.10.05. 20:30:08

@Bredpitt Monika: Nekünk kötelező volt a "Será"kban melózni (a magyar téesz megfelelője), minden tanévkezdetkor, már 6.-ik általánostól, 1 hónapig .. kibaszott munkatábor ...de utáltam! Pénzt, állitólag az iskola kapott, de az hol érdekelt minket, kölyköket? És mint mondtam, utána a tananyagot be kellett hozni, ami plusz órákat jelentett. Már eleve magát a felesleges munkát( el tudod képzelni, mennyire volt hatékony egy 11-14 évesekből álló iskolai csoport bármilyen termény begyüjtésében???) is utáltam .. igen, már akkor felismertem, hogy mi itt több kárt csinálunk, mint hasznot .... milyen zseni vagyok, mi? ;)))) Különben is, akkoriban, pont elég volt nekem, hogy Románia 2.-ik legnagyobb városából, egy kibaszott "porfészekbe" kellett költöznie a családnak, erre jött még ez a Gulág-munka ... amit nem mellesleg, 14 évesen el is sütöttem... :DDD Az osztályfőnököm, majdnem szivinfarktust kapott, és rögtön behivatta anyámat, akire "szakmabeliként" próbált hatni, hogy kevesebb "felforgató irodalmat" kellene a gyerek kezébe adni ;))) (Ez, mondjuk még '89 őszén volt, tehát Ceau papa még javában azt hitte, hogy megéri a 100 évet is akár).

Latcho Rom 2017.10.05. 20:30:18

Bruck András

A nevető zsidó

Itt-ott talán még látni plakátokat „Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén” felirattal, de miután az arcképét egy ideig leköpködték, a budapesti villamosok padlóján megtaposták, az ország napirendre tért e felett a gyalázat felett is.
Most azonban már kint vannak a villamosmegállókban a nemlétező Soros-tervvel kapcsolatos legújabb, és megint egy nevető Sorost ábrázoló plakátok, a kormány álszent kérdéseivel: igaz, hogy ez egy rohadék? – kb. így.
Nyilvánvaló, hogyha Soros nem volna származása szerint zsidó, a magyar kormány nem tudná őt úgy beállítani mint a Magyarországra leselkedő legnagyobb veszélyt. Erre a szerepre kizárólag a zsidó, „a világ gonosza” alkalmas. Ez nagyon mélyen ott ül már az európai ember pszichéjében.
Az őcsényi rémdráma közepette is az volt a közvélekedés a faluban, hogy Sorost emberiség elleni bűntettekkel bíróság elé kéne állítani – szó szerint ez így hangzott el: Sorost ki kellene kiáltani emberiség elleni vádakkal –, és hogy „úgyis azt csinálnak, amit akarnak, majd a Soros György eldönti.”
A Soros elleni kampánnyal Orbán két legyet üt egycsapásra: nem kell neki expressis verbis kimondania, hogy „a zsidók”, elég egyszerűen csak sorosoznia, mert ekképp az antiszemitizmus vádja nélkül is képes antiszemita érzelmeket kelteni. Épp ezért értelmetlen az a régóta tartó nyilvános tanakodás is, hogy Orbán antiszemita-e vagy nem. A célszemélyek – ma még nem áldozatok - társadalmi megítélése, sorsa, jövője szempontjából ugyanis mindegy, hogy az uszító hisz-e abban, amit állít, vagy sima politikai számítás mozgatja.
Ami azt illeti, a szememben ez utóbbi, ha lehet, még gonoszabb, aljasabb. Amúgy meg Orbán életútja, emberi minőségének jól követhető szétrohadása garancia arra, hogy ha egyszer a túléléséhez szükségesnek tartja, akkor a már kódolatlan antiszemitizmustól sem fog tartózkodni. Orbán a pokolban született, és ha van igazság, ott is végzi.
Gondolom, néhányan tudják, de mindenkinek tudnia kéne, hogy a „nevető zsidó” kifejezés Hitler szótárában is sűrűn felbukkant. Talán a legismertebb eset az a beszéde, amelyet a müncheni sörpuccs 19. évfordulóján mondott 1942. november 8-án, és amelyben a náci párt tagjai előtt felelevenítette a „megtett utat”, a két évtized alatt elért „eredményeket”. Köztük ezt: „Ma megszámlálhatatlanul sok zsidó, aki egykor nevetett, nem nevet többé. És akik még ma is nevetnek, holnap talán már nem fognak…A nemzetközi zsidóság már csak a démoni pusztulásában lesz felismerhető.”
A beszéd időpontjáig négymillió zsidót már valóban elpusztítottak.
Egyértelmű, hogy a „nevető zsidó” kifejezés nem Orbánék saját ötlete volt, talán egyenesen Hitlertől vették át. Valószínűleg nem ő maga, nem feltételezem róla, hogy még náci szövegeket is tanulmányoz, de esetleg valaki a stábjából igen, ő pedig rábólintott: mehet, ez ütős lesz – a nevető zsidó, hahaha.
Ez az egész azonban már régen nem nevetnivaló.

2017.10.05. 20:34:30

@Bredpitt Monika: Próbálkozz egyszer a pesti oldallal .. te is fogsz csodát látni! Sőt, mivel, te valamivel fogékonyabbnak tünsz a budapesti lét kellemetlen aspektusainak észlelésére, javaslom, kapd össze Csodabogarat, és induljatok el egy szocio-túrára a BKV-n. A kerületeket és a járatokat, gondolom, azért ismered ...

DieNanny CH 2017.10.05. 20:37:38

@Pink Petsch:

Szerintem Mo-on csak középiskolától volt építőtábor. Titeket még nagyon megszivattak.

Shaktee 2017.10.05. 20:50:12

@Bredpitt Monika:
Ha fiatal volt akkor lefogadom hogy 56-osok gyereke. Bár a fene se tudja..

Shaktee 2017.10.05. 20:50:51

@Pink Petsch: maradjá má, bogi látta a város romjaiban is, kétszer.

Shaktee 2017.10.05. 20:50:55

@Pink Petsch: azt mondják a benfentesek hogy egy bombázo a lajhárka :-)

2017.10.05. 20:51:35

@DieNanny CH: Hm, hát a Móni kb. egy generációval idősebb, mint én .... úgyhogy nem "még", hanem ilyen a valóban létező szocializmus, tudod, a kinai mintájú, amit Orbán jobban kedvel az EU-nál.
Ezért vagyok én kurvára érzékeny minden, a kinai és a Ceau-rendszerre emlékeztető orbáni megnyilvánulásra, mert személyesen átéltem, mennyire szar is bir lenni. És persze, azt is tudom, hogy ezt a magyarországi magyarok a büdös életben meg nem értik, még maga Orbán sem, mert soha nem élték át. Ezért mondom azt, hogy az orbáni rendszer diktatórikus, mert tisztán látom a jeleket, amik könnyen, nagyon könnyen ahhoz a rendszerhez vezetnek, amit én egyszer már gyerekkoromban átéltem, és rohadtul utáltam. Az nem élet, ami egy olyan rendszerben fogad.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.10.05. 20:53:33

A hajlektalan temahoz: LA-ben koztudottan hatalmas problema evek (evtizedek) ota a hajlektalanok ill. az altaluk felhalmozott szemet. Ma hallottam a radioban, hogy egy helyi kepviselo kezdemenyezte, hogy a hajlektalanoknak - szemetgyujtes/takaritas fejeben adjanak utalvanyt, amivel ennivalot es alapveto dolgokat tudnanak venni (tehat nem kp-t, amit mondjuk drogra, italra koltenenek). Szuper elgondolas, de meg igy is sokan berzenkednek tole, mondva, hogy ez "idevonzana" meg tobb hajlektalant, mert "ingyen" kapnak valamit...Na, most ezt a mentalitast hogyan lehet megvaltoztatni (a kezdemenyezest ellenzok mentalitasat) ?
Sok remek otlet emiatt hal meg, es ugyanott tartunk a hajlektalan-problema (nem)megoldasaban, mint eddig :(

DánBrünhilda 2017.10.05. 20:53:48

@Pink Petsch: ne is mondd, én 4 évet éltem Kőbányán (meg még számos más kerületben is), de erősen nyomot hagyott bennem. Az hagyján, milyen alakok mászkáltak sötétedés után, de a nappalok sem voltak mindig olyan viccesek (9-es busszal jártam sokáig, aztán inkább kerültem az Örs felé)

2017.10.05. 20:55:06

@swing gitan: Ja, csak a mindennapjait nem látja ... illetve nem akarja ...

2017.10.05. 21:03:26

@DánBrünhilda: Őszinte részvétem a 4 év miatt .... :((( Én egyedül azért vettem fontolóra anno Kőbányát, mert a lakás tényleg pöpecül nézett ki, és viszonylag rendezett volt a környék, persze, tipikus szocreál, beton-katlan, de mégsem a gázosabb része. De Fortuna imádhat engem, mert ugye az újlipóti lehetőség bekacsintott, és ki az a marha, aki ha pár ezressel drággábért is, de veszni hagyna egy Balzac utcai bérletet? ;))))
A nappalokról viszont eszembe jut az, amikor még a nagy "világjárásomban", olyan kb. 1 évtizede, csak egy Kálvária téri gangos egy-szoba-konyháig jutottam, ahol a kerületi főstrici volt a házgondnok ... de nem volt gáz, mert jól kijöttünk :DDDD

Dikusz 2017.10.05. 21:04:38

@szÖveges professzor: @Pink Petsch: Erre van egy vicc, ha megengeditek vén fejemnek:

Két férfi sétál az utcán, szembejön velük, egy bombázó csaj. Megszólal az egyik férfi, és azt mondja a haverjának:
-Ezt a csajt szeretném mégegyszer megb..ismerni!
Mire a másik: Miért, egyszer már megismerted?
-Nem, de szerettem volna...

DánBrünhilda 2017.10.05. 21:08:47

@Pink Petsch: nem volt választásom sajnos, a mostohaapámnak volt ott egy lakása, ezért eladtuk a kisebb óbudait, és átköltöztünk oda...de laktam a 7.ker-ben is, az is megért volna egy misét :D Mondjuk szerencsére jobb helyeken is éltem hosszabb-rövidebb ideig
A főstrici-s sztori jól hangzik :D

2017.10.05. 21:09:16

@Dikusz: Találó a profra nézve ;)))

2017.10.05. 21:20:09

@DánBrünhilda: Uhhh, Óbudáról Pest egyik segglyukára (van neki több is ;)) ) váltani, nem lehetett egyszerü, még ha ottani lakótelepről is ment a váltás....
A 7 ker mondjuk leginkább zajos, és én, személy szerint nem igazán kedvelem belülről a 19. századi épületeket, mármint ottlakásilag. Ha karban vannak tartva, egyébként tök okék, városképileg :)
Ja, a "Dzsó", hát ő egy édes pofa volt! :DDD "Aranydrágabogaramnak" szólitott, és amikor megtudta, hogy Bécsbe ingázom melózni, akkor rögtön mondta, szerez nekem melót az éjszakában, amikor csak akarom, és "nem olyat", mert látja, hogy nem arra való vagyok, arra van neki elég luvnyája, de én nem olyan gádzsi vagyok - körülbelüli idézet tőle :DDDD

DánBrünhilda 2017.10.05. 21:22:44

@Pink Petsch: egyem a szociálisan érzékeny jó szívét :D
ne is mondd, utáltuk nagyon. A végén jó sok évre a 17.-ben kötöttem ki, amit imádtam. Onnan pedig ide. És igen, Kőbánya tényleg Pest egyik segglyuka :D

gabors 2017.10.05. 21:33:46

@Zsuzsi65: " amivel ennivalot es alapveto dolgokat tudnanak venni (tehat nem kp-t, amit mondjuk drogra, italra koltenenek). Szuper elgondolas, de meg igy is sokan berzenkednek tole, mondva, hogy ez "idevonzana" meg tobb hajlektalant, mert "ingyen" kapnak valamit..."

nem nagyon fog mukodni a serki bodegaban (sot italboltban) is el fogjak fogadni az utalvanyokat ala foodstamp ... nem tudom emlekszel-e mikor a foodstamp az ilyen monopoly money szeru papir utalvanyokbol allt in NYC-ben barhol kezpenzre valthato volt ... sot megnyugtatlak hogy a mostani kartyas rendeszeru foodstampet is kijatszak nagyon konnyen pedig van riziko foleg az elfogadoknak...

somlobodog 2017.10.05. 21:33:54

@Virago_1000: te tényleg ilyen szegény és szerencsétlen nyomorult vagy hogy ebben a posztban az A osztályos mercivel foglalkozol még mindig? Szánalmas komolyan. Sajnállak :(

2017.10.05. 21:38:00

@DánBrünhilda: Aaaaz volt neki .... :DDD Aztán, amikor megtudta, hogy mit melózok Bécsben, akkor egészen fasza kis üzleti kapcsolatunk is kialakult :DDD
De viszonylag rendes tag volt .. pl. sokszor megtörtént, hogy sötétedés után mentem ki a házból vásárolni, mert úgy jött össze időben ... ha éppen ráért, mindig elkisért, mert "sok itt a strici" (szó szerint, és ezen mindig jót röhögtünk, hogy "nem mondod"? :P)
Ne már! Mit lehet Rákosborzasztón imádni???? Bár, igaz, Kőbánya után ....

Dikusz 2017.10.05. 21:41:49

@Pink Petsch: Ne bántsd a hétkert, ott nőltem fel:)
Az igaz, nem ott, amire te gondolhatsz -Csikágó, a Keleti pályaudvar mögötti rész- de nem túl messze tőle. A Rottenbiller utcában, az már nem volt zűrös környék.

Hari Seldon 2 2017.10.05. 21:43:31

@Nagy kámpics:
"Kérdés persze, hogy ki dönti el, kik tekintedők hátrahagyandónak. Én személyesen például rühellem a szemüveges balfaszokat. Rontják a genetikai állományt, le velük."

Lehet folytatni a sort:
Én meg azokat akik függőlegesen tartott mobillal vesznek fel videókat, aztán csodálkoznak, hogy a monitoron oldalt kell két kivágás.
Le velük, ezekkel is!

gabors 2017.10.05. 21:46:45

@swing gitan: " @gabors:

nypost.com/2017/10/03/worlds-largest-gun-show-will-go-on-as-planned-in-las-vegas/ "

ott minden hetvegen van legalabb egy ilyen es mindegyiket a vilag legnagyobb fegyver kiallitasanak hirdetik (nem vicc ...)

ezzel nem is lenne gond ha ez alatt nem a meg mindig meglevo kiskaput kellene erteni marmint hogy Nevada -ban egy ilyen show a fegyver eladas privat amire nem kell background check ... persze elvelieg csak nevadai pogar vehetne ott de mivel nincs check (thanks NRA !!!) gyarkorlatilag barki barmilyen fegyvert be tud szerezni..

gabors 2017.10.05. 21:48:01

@Hari Seldon 2: "mobillal vesznek fel videókat, " en mar itt elkezdenem a sort a fuggolegesen tartott csak minositett eset :-)

DánBrünhilda 2017.10.05. 21:57:39

@Pink Petsch: amikor én ott laktam, akkor az még jó környék volt (mármint a 17-ker), és volt ott az a nagy társasági életünk, na, azt imádtam :D egyékbént jó környéken is laktunk

ez a "sok itt a strici" duma nagyon jó :D Rejtő világába illő poén :D

2017.10.05. 21:59:30

@Dikusz: Mnaaaa, a Rottenbiller még egészen kulturált, bár őszintén szólva, sokszor a téglafalig leromlott állagú épületekkel "megáldott" környék. Ma már. Az is középosztálybeli környék volt ... valamikor .... (Mint az Izabella vagy a Podmaniczky ... ma meg inkább kerülendő ....)
Mno, de hát a magyarországi középosztály most itt kommentel a Határátkelőn, és Jürgennek meg Nilsnek meg Jochamnak meg Williamnak termeli meg a nyugdiját és nem Józsinak, Péternek, Jancsinak, Zsoltinak vagy Zoltánnak ... ilyen ez a nemzetvesztés.
Egyébként, a legpesszimistább nemzetelőrejelzés szerint, amit eddig olvastam, a magyar nemzet már 600 év múlva (500 valahány szerepelt) nem lesz tényező Európában - még annyira sem, mint manapság. Gyakorlatilag nemzethalálokról szólt az a cikk, a jelenlegi demográfiai mutatókatt és elvándorlási hajlamot alapul véve ... a "nemzethalált2 meg a 2 millió alattira csökkent populációban határozta meg a cikk a magyarhoz hasonló 10 millió körüli kis nemzeteknél.
Hm, hát, ha ennyire pesszimista nem is vagyok, de azért szerintem sem lesz, aki egy újabb "István, a királyt" összehozna magyar nyelven majd a 2000.-ik államalapitási ünnepségekre.

somlobodog 2017.10.05. 21:59:31

@Bredpitt Monika: miért kell ezt nyomni minden posztnal??? Keress erre egy más fórumot. Nem érted hogy ez egy határátkelő blog?? Hagyjal már a magyar képviselőknek írd problemaiddal. Nyiss egy csetszobat és ott csináld a forradalmat. Nem akarok más nevében írni de nehez azt megerteni hogy valakinek aki nem él otthon ez a kis maganakciod totál lényegtelen? Sőt zavaró. Old meg és ne oszd meg itt a részleteit. @ha: úgyis olvasod mert nem kérek White listet. Téged nem zavar? Szted ez normális immáron több hete ezt a sz*rt olvasni? Vagy szted ez a blog profilja? Hogy az 54 ezer forintot 2 napos hévízi út filléres lebontasanak posztja után MINDEN posztban a politikai nezeteit és maganakcioit promotalja?? Ha igen az sem baj, a te házad, sok tényleg erdekel

somlobodog 2017.10.05. 21:59:38

@Csodabogár: akkor talán ne a hegyalja út, istenhegyi út, torokvesz út vonalakon utazgass. Amire én emlékszem 1985-2014 közt a BKVn mindig voltak hajléktalanok. Aki ezt nem látja annak valami gond van a szemével vagy a szaglasaval

London2009 2017.10.05. 22:10:18

@Mrs. Clayton: koszonom, hogy ezt elismerted. Nem, hala az egnek engem nem par kihagyott mortgage payment valaszt el az utcatol.

Dikusz 2017.10.05. 22:11:27

@Pink Petsch: hamár a nyugdíjakról van szó...
Van mégegy olyan ország Európában, ahol annyi nyugdíjat fizet az állam a nyugdíjasoknak, mint itthon?

kék madár 2017.10.05. 22:12:15

@somlobodog: "@Bredpitt Monika: miért kell ezt nyomni minden posztnal??"
engem erdekel, ugord at vagy tedd szurore ha zavar, 2 klikk.

2017.10.05. 22:17:36

@somlobodog: Ne bántsátok már a Mónit! Ő csak azt próbálja meg megvalósitani, amit "Civil act" cimszó alatt megismerhetett az előző életében. Személy szerint, engem sem érdekel különösebben, és 100%-ig biztos vagyok benne, hogy 0 hatást ér el, akárhány francia szakács megy oda hozzá gratulálni, de úgy érzi, valamit tennie kell. És hát .. hadd már tegye ... és hadd már irjon róla ... ezt még szabad. Különösen itt, a HA blogon.
Ugyanis véleményem szerint szerint ez a blog nemcsak a Magyarországról elszármazottak és máshol tapasztalatokat szerzők fóruma, hanem a Magyarországra visszaszármazottaké is.
Miért ne irhatnának a kommentekben is az otthoni életükről, ha valami kapcsán beugrik nekik? Nyugodtan ... legfeljebb, akit nem érdekel, az, az első két mondat után rájön, és átugorja azt a hozzászólást (én is gyakran megteszem). Ez nem lehet több 10-15 másodpercnél ... ennyit meg egy közösség tagja csak megér ... oder? :PPP

London2009 2017.10.05. 22:17:38

@Pink Petsch: 8 evig laktam a nyockerbe' es jartam a 24,28-as villamossal es a 9-es busszal. Allitom, hogy kikoltozesemben is igen nagy szerepet jatszott ez a csudas kornyek.

2017.10.05. 22:25:55

@Dikusz: Nem tudom, Magyarországon mennyi nyugdijat fizet az állam. Én csak annyit tudok, hogy a mostani, alig szakmai minimálbérem feletti bruttó fizetésemmel, egy 20 éves befizetés után, jelenleg havi 868 euró nyugdijam lenne, minden levonás után. Ezt az összeget szerintem otthon sokan fizetésnek is boldogan elfogadnák, fehéren foglalkoztatva. És nekem nem lesz mindig ilyen alacsony a bruttóm, mert ha ennél a cégnél maradok, akkor a június végi szerződéslejártakor vagy emelnek, vagy "tschüss!", és pont rájuk való hivatkozással fogok nagyobb bruttót kapni egy másik helyen. Nem hiába választottam pont ezt a hotelláncot referenciaként ... legalább érje meg a "kezdők szivása" állapot ;)))

Dikusz 2017.10.05. 22:28:38

@Latcho Drom: most olyan népzene hallgatására vetemedtem, amit szinte senki nem szeret, és igénytelennek tartanának...
Lehet nagy hiba, de én szeretem hallgatni.

Payrollerwitch 2017.10.05. 22:31:16

@Nagy kámpics: Minden mai hozzászólásoddal egyetértek.
És még másokkal is, csak telefonról nem tudok linkelni.
Egy-két év szociológia jó lenne az iskolában, segítene, hogy a többség máshogy lássa a dolgokat.

kék madár 2017.10.05. 22:32:21

@Dikusz: semmilyen nepzenet nem tudok elviselni talan az indiait. Meg a countryt/folkot, de az mar muzene.

Bredpitt Monika 2017.10.05. 22:34:18

@somlobodog: mindenkit nem lehet boldogga tenni,
meg jo hogy csak egy ferjem van, ot boldogga tudom tenni,

Amugy meg van akit nem zavar, ma nemcsak a tuntetesekrol irtam,
en peldaul van akit rendszeresen szurore teszek, mert annyira idegesit,
egyszerubb nem latni amit ir, minthogy felhuzzam magam, mint most te,
olvass egy konyvet helyettem
relax

gabors 2017.10.05. 22:40:22

@Latcho Drom: "@gabors: ha nektek nem gond... " felre ertesz .. ha ez valoban csak egy kallitas lenne (show) az nem is lenne... a tobbit meg oda is irtam ....

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.10.05. 22:40:35

@gabors: az illeto councilman ugy fogalmazott "gift cards", szoval nem tudom, igazandibol, mi is lenne...de sajnos valoszinuleg ossze sem fog jonni a dolog, mert sokan ellenzik...Igen, a food stamp-pel is a visszaeles lehetosege az (egyik) problema...

Dikusz 2017.10.05. 22:44:26

@kék madár: hááát, akkor ezt a népzenét valószínű nem tudnád elviselni. Ha leírom a műfaj szerintem legjobb női énekesének a nevét, gyönyörű hangja volt egyébként, talán tudod milyen zenéről van szó: Kovács Apollónia.

2017.10.05. 22:51:42

@London2009: Mno, látod, azt nem csodálom, mert ugyan én mindössze 1,5 évig laktam a Kálváriánál, de még most is elforditom a fejem, ha a 4-6-os megáll a Barossnál (bocs, ma már 32-esek tere :p)

2017.10.05. 22:53:31

@Bredpitt Monika: Hm, hát nézd, ez az én véleményem ... sokszor engem sem érdekel, amiről éppen irsz, ezt megvallom, viszont bármikor sikra szállok, hogy mindig leirhasd szabadon azt, amit éppen szeretnél.

Dikusz 2017.10.05. 22:55:22

@Pink Petsch: A poszt egyik témája volt egyébként, hogy a posztoló mennyi nyugdíjra számíthat.
Azért kérdeztem, mert itthon, ha valaki van olyan szerencsés, és nem volt munkanélküli, végig be volt jelentve nem minimálbéren, akkor a nyugdíja annyi kb, mint a nettó fizetése.

Dikusz 2017.10.05. 22:59:12

@Pink Petsch: Azért a Mátyás-tér környéke se kutya...

Csodabogár 2017.10.05. 22:59:58

@Bredpitt Monika: Vasárnap 11-kor pedig a Pozsonyi uton a pont egy éve beszüntetett Népszabadságra emlékezünk, valamit Bächer Ivánra.

gabors 2017.10.05. 23:03:32

@Zsuzsi65: 'gen, a food stamp-pel is a visszaeles lehetosege az (egyik) problema... "

Mi a problema vele ??? Szerintem a nagy tobbseg nem el vissza vele .. sot a nagy tobbseg akik kapja meg csak nem is "homeless". Es olyat nem tudnak kitalalni hogy ne legyenek olyanok akik okosba csinaljak.

Amugy ez a SNAP (food stamp) nem egy akkor nagy dolog mostmar csak kartyaval lehet hasznalni kb mint egy debit kartya (fenykeppel) de most itt NY allamban kevesebb mint $200 havonta gondolom akinek mas nincs azert ez is valami de ebbol nem igen lehet egy honapig megelni ....

Arthamyr 2017.10.05. 23:05:43

@Zsuzsi65: Tehát ha feltakarítják a (jelentős?) részben saját maguk által generált dzsuvát, akkor kapnak valamit, aminek a "kreatív használatával" örömöt szerezhetnek maguknak pl. egy jó üveg szeszesital formájában és/vagy pár doboz cigi formájában? Nyilván jobb, mint ha ingyen kapnának pénzt, mert akkor még a "kreatív használatra" sincs szükség, de ez nem nagyon változtatna a helyzeten...

Csodabogár 2017.10.05. 23:07:15

@Pink Petsch: Én egy Budapest szerelmes, valamikori idegenvezető vagyok. Ha lehet, igyekszem magam is csak a szépet látni és mutogatni. Inkább viszem az idegeneket dunai esti hajókázásra, mint Kőbányára. Szociális érzékenységem feltehetően a nullához közelít, lehet dobálni rám a köveket.

Ma láttam új plakátokat, illetve csak egyet. Már csak röhögni tudok. Ezen biztos nem izgatom fel magam. Ha a belvárosban kosz van azon annál inkább. Írok az illetékeseknek és válaszolnak is. Nincs pénz. Tudom, hogy másra van, de nem érdemes vitatkozni. Meglehetősen kinőttem már a szélmarlom harcokból.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.10.05. 23:10:53

@Arthamyr: "Tehát ha feltakarítják a (jelentős?) részben saját maguk által generált dzsuvát, akkor kapnak valamit, aminek a "kreatív használatával" örömöt szerezhetnek maguknak pl. egy jó üveg szeszesital formájában és/vagy pár doboz cigi formájában?"

Nem, szerintem a kepviselo az utalvanyokat ennivalora vagy alapveto higienias dolgokra gondolja adni...

somlobodog 2017.10.05. 23:12:15

@Pink Petsch: @kék madár : ok. Igazatok van. Kiszűröm (nem vagyok egy nagy blog követő nem tudtam). Thx

Latcho Rom 2017.10.05. 23:12:28

@Dikusz: jó az, nekem a bangó a kedvencem :)

kék madár 2017.10.05. 23:15:13

@Dikusz: ja azt hittem, hogy igazi nepzene, nem studio, bar az is olyan nekem mint a radiatorra eses :)

2017.10.05. 23:15:15

@Dikusz: Én már a posztoló első bejegyzésénél is megugattam, hogy nem hülye az emberünk, és tuti nemcsak az angliai pár száz állami fontra fog számitani nyugdijas éveire. Illetve, több mint valószinü, hogy az aktiv éveik után nem fognak Angliában maradni a nyugdijas éveikre a feleségével. Az meg hogy addig, 10-15 évig nem tartanak fent teljesen feleslegesen egy csak pénznyelő ingatlant Magyarországon, hanem pénzzé teszik, és beépitik a megtakaritásaikba, nem egy "carpe diem", hanem egy megfontolt, tervező elmére vall. Sokkal inkább aggódnék -úgymond- a posztolóért, ha valóban berakta volna havi bérleti dijra porosodni a nagyi szekreterét valami raktárba. :))))
Bár tudom, @komisz kölyök nem értene velem egyet ... De érdekes módon, ma pont kurvára kussban van, amikor bebizonyosodott, hogy nekem volt igazam, hiába húzta a "vitát" anno hajnalaig :PPP

Csodabogár 2017.10.05. 23:15:36

@somlobodog: Na pont azon az útvonalon soha nem utazom.

2017.10.05. 23:19:04

@somlobodog: Hát, ha annyira zavar, akkor tényleg inkább szürd ...

Arthamyr 2017.10.05. 23:20:25

@Zsuzsi65: És mennyire kontrollált a beváltóhely? Mert arra gondoltam, hogy pl. valakinek féláron eladják az utalványt, és a pénzből meg vesznek, amit szeretnének. Ami nem higiénia, kaja vagy ruha lesz feltétlen, főleg ha valamilyen függők is, ami azért nem ritka.
Szerintem ezeket az embereket folyamatosan ellenőrizni/nyomon követni/irányítani kellene, ha rossz irányba mennek, akkor beavatkozni, mert önmaguktól képtelenek lesznek visszatalálni a helyes útra.

kék madár 2017.10.05. 23:21:26

@Csodabogár: @Pink Petsch: valamilyen szinten en is Bp szerelmes vagyok de legalabbis szakerto. Volt ido, hogy szo szerint az osszes utcat bejartam Csepel es Del Pest kivetelevel. Szerintem a kulvarosok sokkal izgalmasabbak mint a Belvaros, ha valaminek igazan nincs karaktere az a belvaros.

Dikusz 2017.10.05. 23:22:59

@gabors: helyettem illesztetted be (mivel én nem tudom).
Azért nézd meg, hogy milyen környéken van Tornanádaska, az ország legszegényebb települései közé tartozik, munkahely tekintetében pedig a legrosszabb helyzetben van.

2017.10.05. 23:28:27

@Csodabogár: Mna egen, a János-hegyi kilátóról egészen fasza a város :PPP
Igen, tudom, ez most egy cinikus válasz volt, de tudod ugye, hogy nem ezzel van bajom veled kapcsolatbvan? Nem azzal van bajom, hogy te csak a szépet vagy hajlandó meglátni Budapestből. Hiszen olvasom évek óta a varosban.blog.hu-t is, aho. a két blogger ténsyleg csak a jó oldalát próbálja meg bemutatni a városnak, holott azért ők is tidztában vannak a valós tényekkel ...
Tudod, mi a bajom a szemléleteddel kapcsolatban? Nem, nem a struccpolitika, amit folytatsz, mert lelked rajta, te élsz a sürüjében ... hanem az a naiv, vagy álnaiv rácsodálkozás és folytonos értetlenkedés, hogy például, jéééé-tényleg-utaznak-szaros-büdös-húgyos-hajlékonyak-a-BKV-n ???? Hát, b+! Igen! Utaznak! Szakadj ki egyszer a komfortzónádból, és merészkedj a belső körutakon túlra is. Ne taxival!

gabors 2017.10.05. 23:31:41

@Dikusz: " helyettem illesztetted be (mivel én nem tudom)."

Nyugodtan probald meg semmit nem tudsz elrontani,

ugy kell ahogy smidth pali is csinalta: ahol olvasod ott szepen bejelolod a linket majd CTRL-C a linket es utanna ide kommnet mezobe mesz es egy CTRL-V-t nyomva ott a link.. Firefox/Chromon meg ha jobb eger gomot nyomsz a link felett ott adja majd hogy masolni a linket (vagy ahogy ezt magyarositottak mar regen lattam magyar nyelvu bongeszot) es utanna mar csak itt kell a CTRL-V

remelem segit es nem kavar meg jobban ossze

"Azért nézd meg, hogy milyen környéken van Tornanádaska, az ország legszegényebb települései közé tartozik,"

Ezt nem tudtam (bar sejtettem nem egy csucs hely) de akkor meg honnan van ilyen magas fizetesre penz ???

2017.10.05. 23:32:05

@Csodabogár: Mondjuk, pont a Népszabira önmagára kár emlékezni, mert egy végtelenségig elfogult pártlap volt az is.
Viszont, amire nem kár emlékezni, hogy ezt tette veletek az orbáni diktatúra. És ti hagytátok .... sőt, újra meg fogjátok választani magatoknak, jövőre.

Dikusz 2017.10.05. 23:35:41

@Latcho Drom: neki még most is van hangja, és valamikor nagyon szép lány volt.

Férfiak közül a kedvencem Horváth Pista volt, szerintem addig sem volt, és nem is lesz olyan dalénekes mint ő. A Szentkirályi utcában ha jól emlékszem, a Mikszáth-tér sarkán volt egy étterem (Badacsony, v. Balaton), ott énekelt rendszeresen. Kifejezetten jóképű férfi volt, sokszor láttam arrafelé, amikor a suliból mentem haza.

somlobodog 2017.10.05. 23:41:08

@Pink Petsch: szabadon írhatja. én csak a helyet kifogásoltam. mert hogy akkor mi értelme egy tematikus blognak? Na mindegy, annyira nem érdekel csak nem látom a logikát benne. Mintha minden nap valaki jönne és jótanácsokat osztogatna autoápolás, vagy fapados nyaralás témában. de igazatok van, ahogy írtam, kiszűröm/átkattintom. peace

Shaktee 2017.10.05. 23:41:19

@Pink Petsch: csuklottál? :)

Lábam lejártam épp, nejnek szülinapra kerestem a boltokban a kaplan könyvét, romániáról...irják a boltok online hogy megvan, aztán lufaszt van meg

In Europe’s Shadow
Amazon lesz ebböl...

Örömteli meglepetéssel olvastalak hogy értékeled a Móni amerikaias gondolkodásmódját..:DDD

Shaktee 2017.10.05. 23:41:24

@kék madár: húha, na majd elviszlek sétálni a belvárba, mutatok neked karaktert és karaktereket :)

Shaktee 2017.10.05. 23:41:29

@Dikusz: s irgalmatlanul jól föz!

Pista meleg volt, jól emlékszem?

2017.10.05. 23:47:31

@kék madár: Hm, nem tudom, mit értesz külváros alatt, de nekem a külváros Gazdagrétet, a Békásokat, Rákosborzaszót, Havannát, Kőbányát és, igen, egyértelmüen Csepelt jelenti (oké, valami tuti kimaradt, mert ez csak igy, hirtelen felinduklásból jött ;))). Rohadtul nincs bennük semmi szép ... mármnint az én szépérzékem szerint. Érdekes meg még annyira sem.
Budapest belvárosa viszont csodás, sokkal lenyügözőbb, mint amiről Bécs valaha is álmodhat ... mármint földrajzilag. Fel sem tudja fogni az, akinek megszokott látvány, hogy a fővárosát egy akkora folyam szeli keté, mint a Duna, hogy ez mekkora adomány! Mondom ezt úgy, hogy olyan országba születtem, ahol a Duna véget ér, és most olyan országban élek, ahol kezdődik. Láttam a végét gyerekként, ahogy beleömlik a Fekete-tengerbe, és most látom a kezdetét a Fekete-erdőben. Magyarország, Budapest a legjobb részét kapja belőle, a kiteljesedett közepét!
Épitészetileg, meg amit meghagyott a Kádár-szocializmus, és amit azóta nem hagytak végleg elrohadni, hogy a telek miatt valamelyik havernek jó "biznic" legyen, sőt, még állagilag is okés ... nos, az vetekszik Béccsel. Ami nem csoda, hiszen a mintájára épült. Ezért van az, hogy aki jól, otthon érzi magát Budapesten, az Bécsben is, sőt Prágában is ... hiába nah, a Monarchia ....

Dikusz 2017.10.05. 23:49:14

@gabors: én mindent el tudok rontani:)

Hogy honnan van pénz, azt én sem tudom, de a pályakezdő óvódapedagógusok (óvónő már csak főiskolai végzettséggel lehet valaki) bruttó bére biztos, hogy 200e Ft fölött van.

Gondolom nem kell magyaráznom, mennyire nem igaz a propagandaszöveg, hogy munkaerőhiány van. Jártunk hasonlóan szegény faluban azon a környéken, ott még egy kiló liszt megvétele is gondot jelent. A boltban, ahova betértünk vásárolni, még 1 db(!), leveskockát, is hitelbe vettek. Egyszerűen nincs munka a környéken se, a közmunka meg nem folyamatos elfoglaltságot jelent.

Dikusz 2017.10.05. 23:58:11

@swing gitan: Bangó Margitnál meg lennék ebédvendég, az tuti. De a mindig holnap kezdődő fogyókúrámnak tuti nem tenne jót:)

A Király utca környékén mikor jártatok? Kicsit beljebb, a bulinegyed után elég elkeserítő, a Rumbach S.utca környéke a Dob utca felé még rosszabb.

Dikusz 2017.10.06. 00:00:11

@kék madár: Budafokról mi a véleményed? Komolyan érdekelne.
Olyan kincsek vannak szerintem a kerületben, amit szerintem nem használnak ki kellőképpen.

Dikusz 2017.10.06. 00:03:51

@Pink Petsch: Igen, hirtelen felindulásból kihagytad a mostani lakhelyemet, pedig az tényleg külvárosa Budapestnek:)

Abban meg maximálisan egyetértek veled, hogy Budapest tényleg szép. A Parlament meg a legszebb a világon:)

Shaktee 2017.10.06. 00:08:10

@Dikusz: ezt a sznoboknak akik mindjárt elkezdenek vernyogni hogy a magyar nóta snassz..:)

eletszepitok.hu/krudy-gyula/

Cakát!

kék madár 2017.10.06. 00:09:41

@Dikusz: Budafokrol nincsenek jo emlekeim, de ez nem Budafok hibaja. Zugloban nottem fel es Zuglo kornyeket ismerem jol, Kelet es Eszak Pestet, es a csaladtagjaim es iskolaim miatt Budan a II. III. XI-ik keruletet.

2017.10.06. 00:10:28

@swing gitan: Nem ismerem a könyvet, miről szól tulképp? Mármint melyik korszakának Romániáról? Mert ha pl. a Ceau rendszerről, és hogy hogyan mükődött, akkor Pacepa könyve, a Vörös horizontok sokkal hitelesebb ... ő volt, Mihai Pacepa ugyanis a Secu főnöke, amig le nem lépett Kanadába ;)))
Mellesleg, nem értelek, miért is lepődtél meg? Liberális vagyok (akkor is, ha ez szitok manapság, leszarom). Akkor is szót emelek azért, hogy bárki kifejthesse a véleményét, ha éppen nem érdekel a véleménye. De legyen meg a szabadsága arra, hogy kifejthesse, mindenféle ovis mobbing nélkül, vagy hogy a faszba nevezik manapság a direkt gecizést kultúrkörökben? :PPPP

2017.10.06. 00:13:41

@Dikusz: Öööö ... Újpalota? (mno, csak azért, mert az még egy ocsmány szocreál kreálmány, és azt valóban kihagytam, pedig pont beleiilik a helyek-ahol-inkább-nem-laknék listámba - már bocs, ha tényleg ... ;))) ).

Shaktee 2017.10.06. 00:20:54

@Pink Petsch: “Ő csak azt próbálja meg megvalósitani, amit "Civil act" cimszó alatt megismerhetett az előző életében.”

Van itt délen Civil Act is, nemcsak Walmart.

2017.10.06. 00:29:59

@somlobodog: Hm, de éppen beleillik a tematikába, azt próbáltam meg elmagyarázni. Ezek szerint nem túl sikeresen. Ugyanis a határátkelés nemcsak egyirányú ... azaz, Magyarországról el. Van Magyarországra vissza irányú is. Igaz, nem ez a jellemző, de azért van. És ha egy ilyen kommentelőnek az aktuális posztról valami magyarországi téma jut eszébe, miért ne fejthetné ki? Én is sokszor eltérek a poszt témájától valami számomra éppen aktuális német cuccal. Akit érdekel, bekapcsolódik, akit nem, az átgörgeti. De még sosem szóltak rám, hogy kussoljak, mert éppen a Maldiv-szigetekről szól a poszt. Szóval, akkor miért pont a magyarországi határátkelőt akarnád akadályozni a véleménye kifejtésében? Ha tényleg annyira zavar, akkor szüröd, oszt 'jónapot!', de szerintem, simán csak görgesd át, tényleg 2 mondat után lel lehet szürni, hogy érdekelni fog, vagy sem ...

2017.10.06. 00:31:57

@swing gitan: Tudom, a Walmart-tal csak húztalak .. ezek szerint sikeresen, mert hónapok óta nem emlegettem, mégis megragadt benned ... de hogy pont benned miért? :PPPPP :DDDD

gabors 2017.10.06. 02:48:24

@Dikusz: "Gondolom nem kell magyaráznom, mennyire nem igaz a propagandaszöveg, hogy munkaerőhiány van. Jártunk hasonlóan szegény faluban azon a környéken, ott még egy kiló liszt megvétele is gondot jelent. A boltban, ahova betértünk vásárolni, még 1 db(!), leveskockát, is hitelbe vettek. Egyszerűen nincs munka a környéken se, a közmunka meg nem folyamatos elfoglaltságot jelent. "

Sajnos mindketto igaz tud lenni mert egy csomo embernek nincs munkaja ott ahol van (meg amire kepes) es van egy csomo betoltetlen allas mert nem talalnak azt elvegezni kepes es kepesitett embert ott ahol a munka lenne...

Es ne lepodj meg mos ezt nem is Mo-rol irtam hanem az USA-rok (es mindez Mo-on is kb igaz ...)

gabors 2017.10.06. 02:57:12

@swing gitan: "Van itt délen Civil Act is, nemcsak Walmart."

most neztem tobb mint 400 Walmart van Canadaban ezt minek kellett importalnotok ez a kizsakmanyolas egyik csimborasszoja itt delre toletek ... a dolgozoknak tanfolyamokat tartanak hogyan tudnak a wellfare-t es food-stampet igenyelni .. hiszen SOHA nem lesz tudnak a reszmunkaidosbol feljebb lepni ... en utalom .. csak a felesegem rendel indonkent online ami miatt be kell mennem ha nagyon surgos valami szart eppen ott megvenni de mar O is kezdi belatni hogy nem eri meg mert volt hogy a szarok felet vissza kellett vinni mert elfogadhatatlan minoseg volt meg ha kavicsokert is adtak

puhacica 2017.10.06. 09:41:45

@Bredpitt Monika: en csak arra lennek kivancsi, hogy ram miert vagy kiakadva? amikor mas irja le ugyanazt, amit en es az epp pozitiv szamodra, akkor tapsolsz es szokimondo meg jofej az illeto, ha negativ, akkor is kap ertelmes valaszt, de semmikepp sem lesz fogonosz. :D ne erts felre, jol alszom ilyen sotet lelekkel is, de erdekel a logikad.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.10.06. 11:42:11

@P.Elliot: Néném, ha az idióta szerelő beletöri a motorba a gyertyát, akkor nehogy már a kocsi legyen a hibás... :D
A szerelő volt a kontár (lehet hogy az, aki becsavarta, nem az aki kivette volna...), esetleg a gyertya volt a gyártási selejt...

P.Elliot 2017.10.06. 12:05:20

@geegee: De a kocsival elotte is, utana is szazmillio baj volt, az a szereloi hiba csak hab volt a tortan, maga az hogy mi az hogy beletori, mifele anyagba kell belecsavarni hogy meg bele is torik? A tobbibe miert nem tort bele ugyanennel a szerelonel?
A mostani kocsim/ Ford mert en hiszek a Fordokban, nagyon jo vele a tapasztalatom/, kozel 3 eves, semmi bajom vele mint ahogy az elozoekkel is alig volt, mi 7-8 eves koraban szoktunk autot lecserelni, meg a nagy hibak elott pedig rengeteg kilometer van mindig bennuk az orszagjarasok miatt.
Chryslert az eletben nem akarok tobbet latni pedig a formaja gyonyoru volt es tagas...

P.Elliot 2017.10.06. 12:16:32

@gabors: En sem jarok szinte soha a Wallmartba, minosege kritikan aluli, egyetlen egy dolog amiert utazgatasaim soran is beneztem egybe-egybe az a zuhanyzo fuggony volt . Furdoszoba felujitaskor ugy talaltam hogy az uj furdoszobahoz nagyon jol nezne ki egy olyan fuggony aminek a mintaja olyan mint a torott uveg, mintha darabokra esett volna szet, uvegszeru de nem atlatszo es olyat a Searsnel vettem eloszor.
Amikor ki akartam cserelni kiderult hogy ok mar nem arulnak vagy elvittek az osszeset, a neten nyoma sem volt sehol, nekilattam vadaszni es a Wallmartnal talaltam meg, nyugi, ott sem volt olcsobb mint a Searsnel, ami minosegi az mindenutt azonos aru.
Valahanyszor utazni megyunk az orszagban mindig beugrok ezt a fuggonyt venni, most utljara nem talaltam, nem baj, van meg egy tartalek itthon. Csak azert talaltam eddig is ott mert a deli allamokban nincsnek oda a modern kepu dolgokert.
Ja, es az elelmiszer amit ott arulnak is rossz minosegu, raadasul megcsak nem is olcso szerintem, sosem vasarolnek ott.

Shaktee 2017.10.06. 14:50:43

@Pink Petsch: annyit usákolsz amennyit akarsz szivem, jokat derulunk rajta :-)

orient 2017.10.06. 15:16:45

Nem reagáltam az előző bejegyzésre csak elolvastam.
Erre sem kéne igazából csak egy két észrevétel. MIért kell megmagyarázni, hogy igaz-e a történet vagy sem? Tökre ellenőrizhetetlen, sok részletet el lehet túlozni és sok fontos részletet el lehet hallgatni. Ettől nem lesz hazugság egy poszt csak ugye eléggé más megvilágításba tud helyezni dolgokat. Nem mindegy, de szerintem az embereknek el kell fogadni, hogy amit írtál mint történet az igaz. Részletek és a hangvétel ami engem leginkább zavar általában, és nem csak előző történetben. Elhiszem valakinek szar élete volt itthon és kint megtalálta a számítását. Gratulálunk és örülünk neki. Én itthon is ismerek millió embert akiknek jól megfizetett munkája van, becsületesen adózik, magyarán egyszerű alkalmazottként, nyugodt és értelmes életet tud élni MO-on is. Kár mindig úgy beállítani ezeket a sztorikat, hogy otthon minden szar, egy összeomló kártyavár, de bezzeg itt aztán kánaán meg Mercédesszel jár mindenki, ez az átlag. Nem igaz egyik sem. Munkám miatt elég sokat járok angliába(is), MO-n lakom, és bár egy Mercédesz nem számít a világ luxusának Angliában azért nem is egy népautó amit minden hentes, pék John vásárol lazán. A tömegautó ott sem Mercédesz meg BMW bár nyilván sokkal több van belőle mint itthon. Hozthatnám példának a Némeországban élő rokonomat aki új Mini-vel jár haza a faluba és mindenki hanyatt esik tőle, hogy bezzeg Németországban milyen jól megy neki, összes csaj rajta lóg, de kevesen tudják, hogy a fizetésének több mint fele lízingre megy el és maradékból éppen csak nem hal éhen azért, hogy új Mini-vel járhasson és mindenki irigykedjen. Sajnos a magyar mentalitásban ez is eléggé benne van, ha átlagnál kicsit jobban élek már rögtön világnak is mutogatnom kell. Ez is egy igaz történet csak a részletek azért sokat elárulnak. Vehet valaki magának 9 éves mercit, bár én inkább vennék egy fiatalabb német, vagy japán autót ugyan annyiért. Lehet az csak egy VW lenne, de jóval fiatalabb.

A mondanivaló csak annyi, hogy jó hogy írogatunk itt milyen jól bejött nekünk a kiköltözés "anglijába" csak ez az állandó visszaköpködés ne lenne, hogy bezzeg otthon még kenyérre meg tejre sem futotta és még Zimbabwe-ben is jobban meg lehet élni mint a fos Magyarországon, mert ezekkel az kis részletekkel valahogy az öszképp kicsit ferde és nem hiteles.

puhacica 2017.10.06. 16:09:47

@orient: nekem inkabb az tunik nagyon magyarnak, hogy ha valaki kulfoldon el es tortenetesen vett egy bmw-t, mercedest, akkor biztos dicsekszik. alairom, tuti van ilyen. mindennek megvan a maga piaca, van, aki boldog egy uj daciaval, mert azt hiszi, o pukkantott bele eloszor, van, aki boldog egy 13 eves bmw-vel, mert szerinte meg igy is jobb minoseget, vezetesi elmenyt kapott mint egy uj daciaval/suzukival... el kellene mar fogadnunk, hogy mindenkinek masok a prioritasai. na az nem lenne magyarosch... :)

orient 2017.10.06. 16:37:04

@puhacica: legyen, ok. Nekem meg az magyaros, hogy bár egy lakást sem tudok bérelni (mert ugye csak szobát bérlek és shareelek konyhát fürdőt vad idegenekkel, de az achievment az a BMW..). Én éltem pár évet Angliában (mint sok más helyen is), és pl. sokkal fontosabb volt hogy legyen saját lakásom, privát szférával, ha kicsi is, mint hogy Mercédeszt vegyek. Ok, elismerem, hogy lehet olyan helyen van ahol kell a kocsi, ha nem Londonban lakik mondjuk ahol tökre felesleges, de azonnal merci. Itthon MO-n ugyan ez van egyébként. SOk ismerősöm ahogy kicsit jobban kezd keresni rögtön kocsit vesz (Budapesten), de közben apáékkal él otthon. Sok furcsaság van a csikós népben.

P.s.: Nem kell szar Dacia-t venni. Azért az megvan ugye, hogy a Dacia meg Merci között azért van egy pár lépcsőfok és szint. Vezetési élményt meg akkor keresek mikor van saját konyhám ,meg fürdőszobám asszonnyal. Bár tudom ez is ilyen magyarkodós kötekedés. :)))

puhacica 2017.10.06. 17:20:32

@orient: lol, ez a masik, itt mindenki megosztja a wc deszkajat masokkal. egyesek az asszonyt is. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.10.06. 17:41:44

@P.Elliot: Lehet, télleg csak nettó szerelői balfékség, vagy mondom, netán anyaghibás volt.Ott q nagy hőmérsékletek vannak üzemszerűen, a két különböző fémnek (gyertya és hengerfej) nincs feltétlenül könnyű dolga.De lehet, hogy becsavaráskor nem tekerték be jól, félre kapta be a menetet, vagy túl erősen meghúzta a szervizes, akármi...
Ettől még persze lehetett persze amúgy is egy rakás sz@r az a Krájzler.

kék madár 2017.10.06. 17:42:18

@puhacica: " egyesek az asszonyt is"
ezt hivjak uzleti diverzifikacionak?

Arthamyr 2017.10.06. 17:43:06

@orient: Egy havi fizuból vette a Mercit, 1500 fontért, annyiért lakást alig bérelsz arrafele egy-két hónapra... Amúgy van némi igazságod a "visszaköpködéssel", de azért annyira nem volt ez inkoherens poszt. Igazából a kisember otthon öregségére is kicsi maradt, aztán kiment Angliába kisembernek (no offense meant, poszter!), kicsit kinyílt a világ és bizony ott kevésbé van Balkán jópár szempontból, jobban érzi magát, igyekezett megmagyarázni, hogy miért, így sikerült...

P.Elliot 2017.10.06. 17:47:17

@orient: Azt aruld el hogy mitol olyan fontos hogy milyen markaval jar az ember? Az auto, itt legalabbis ahol lakom egy szuksegszeru cikk, nem luxus, a cel az hogy elvigyen ahova akarok menni es kesz.
Nem letezne hogy csak azert vegyek markas autot/ lenne ra penzem, nyugi/ hogy megbamuljanak, raadasul itt aztan senkit nem erdekel hogy mivel jarsz, megbamulni valo a luxus sportkocsiknal kezdodik de azt is foleg a ferfiak nezik meg es kiprobalnak ott sem mindenki, a noket meg csak szerintem annyibol erdekli hogy aki ilyen draga kocsival jar az penzes tehat a szemely a fontos nem a kocsija.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.10.06. 17:47:39

@DieNanny CH: Na, nénne (végül is te is az vagy, nem csak TS Elliot, vagy Csodabogár... :D) , szóval itt van, amiről korábban diskuráltunk, már nem csak engemet zavar...:

www.nemzetisport.hu/magyar_valogatott/nem-az-a-baj-hogy-nem-itt-szulettek-hanem-hogy-a-himnuszt-sem-eneklik-2595981

Szóval a menekülttábor-válogatott, az Albánia B csapat tagjai nem éneklik a himnuszt, mert sima zsoldosok...
Ezt kéne alaposan tiltania az UEFÁ-nak...
Akinek nincs legalább két helybéli születésű öregannyja (nem kell, hogy aktuálisan élljen, csak a valódi származás végett...), annak lóf@$z a s3ggébe, nem új országbéli válogatottság!
Már bocsánat a bulgárisra hajazó szavakért...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.10.06. 17:51:23

@P.Elliot: Néném, mi, pasasok ere azt kérdeznénk tőletek , nőktől, hogy mit számít az, hogy milyen márkájú a parfüm, vagy az éjszakai arckrém, nem igaz?A Krasznaja Moszkva is éppúgy megteszi, mint a sok drága pacsuli, nem?Dehogynem...
:-))))))))))))
A parfüm csak arra való, hogy elfedje az esetlegesen kellemetlen testszagot, arra meg akármelyik jó lehet...
:-)))

P.Elliot 2017.10.06. 17:52:48

@geegee: Valoszinu hogy igazad van, a ki meg betekeres volt a ludas de azt is hogy milyen ocska anyagbol keszult az ahova be es kitekerni kellett.
Hat ha egy autogyar ilyen gyenge minosegu alkatreszt hasznal, illetve gyart hogy nem bir el egykis felretekerest akkor en toluk a budos eletben nem veszek semmit.
Arrol meg nem is beszeltem hogy mennyi sok hibaja volt elotte, volt hogy varatlanul leallt az uton pl, egy a sok kozul. En nem mondom hogy ez nem-e egy gyartasi felresikerules volt a marka kozott, olyan mint amikor az ep gyumolcsok kozott van egy ferges is de tobbet nem hiszek nekik...

P.Elliot 2017.10.06. 18:00:34

@geegee: Ferfiszemmel valoban ez szamit hiszen a szomszed pasas szinte ralehelgetve fenyesitgeti a kocsijat, porsche vagy mi, alacsony kicsi sportkocsi ronda szurke szinben, teteje sincs illetve valoszinu hogy van de o mindig ugy jar vele hogy le van hajtva.
Amit a mosdasrol irtal meg a kolnirol, a nok nem elfedik a szagukat a kolnivel hanem jol megmosakodnak mert a tiszta szappanszagu noi bor, akar hiszed, akar nem illatos, illetve van egy kellemes szaga a ferjem szerint.
Egyebkent ferfiakban en is a tiszta mosott bort illatot szeretem nem valami huje szagu ferfi desodort amit egyesek a mosdatlansagukra hasznalnak, nem, nem lehet elfedni vele, mossak magukat tisztara elobb....
Eljenek a szappanok! A kolni csak utana johet ra.

DieNanny CH 2017.10.06. 18:00:37

@geegee:

Én is gondolkodtam azóta, hogyan lehetne megoldani. Szerintem úgy, hogy éljen legalább 10 éve az országban, ne csak állampolgársága legyen! (Mert pénzért még Svájcban sem kell 12 évet élni, sőt, kiskorúaknál duplázódnak az évek, ezért előfordulhat, hogy a gyereknek előbb van joga azt megkapni, mint a szüleinek.)
Ez a 10 év arra is jó pl focistáknál - mert ők 18 évesen is bekerülhetnek válogatottba -, hogy így nagy valószínűséggel ott helyben jártak fociiskolába, nem pedig egy szegény ország - pl. Mo - taníttatta ki őket profivá, aztán csak kimentek külföldre és a külföldnek szerzik a gólokat (meg a milliókat.)

Szóval, igen, valami szabályozás kellene ehhez. Bár akkor pl Szalai sem játszhatott volna külföldön, meg szinte 1%-ra csökkenne a külföldről hozott játékosok száma... Vagy valahogy így...

P.Elliot 2017.10.06. 18:02:27

@geegee: Kedves toled ez a nenem megszolitas, nagyon szeretem...

Arthamyr 2017.10.06. 18:44:33

@DieNanny CH: @geegee: Ja, és az orvosok is csak akkor gyógyíthassanak egy országban, ha már az öreganyjuk is kint élt/legalább 10 éve ott vannak. Sőt, a zenészek se koncertezhessenek másik országban, csak abban az egyben, azt akit érdekel, majd megnézi őket ott. Lehet még folytatni a sort.

Ha a focival bajotok van, mit szóltok mondjuk a kézilabdához (ez a csúcs, itt még válogatottságot is lehet váltani, lásd pl. a Katari csapat mostanában :)) vagy az asztaliteniszhez?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.10.06. 18:47:25

@P.Elliot: "nem bir el egykis felretekerest akkor en toluk a budos eletben nem veszek semmit."
:-))
Ne csináld néném, ez óriási elvárás volna, ha kibírna egy kis "félretekerést"...A fémek iparában századmilliméterek is számíthatnak.Egy részről oda kéne figyelnie a szervizesnek és akkor nincs baj.Más részrtől meg nem a legolcsóbb alkatrészt kéne beletekerniük, aztán meg az ügyfélnek kiszámlázni a legdrágábbat...(Jó, ez utóbbi inkább csak káeurópában divat.)
Én nem vagyok szerelő, de a mostani kocsink előttieket - 6 vagy 7 volt előtte - mind én gyertyacseréztem és sose törtem bele...Illetve ha bele is törik, megvan a módszer, hogy hogyan kell kiszedni.
Amúgy nagyon érdekes, egy ellentétes irányú menettel rendelkező hegyes csavarfélét, tüskét kell beletekerni és ahogy ellentétesen tekerem befelé ( a gyertya csonkjába), úgy tekeredik kifelé a gyertya is a hengerfejből.Egy zseni volt, aki kitalálta, pedig csak szimpla geometria... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.10.06. 18:50:50

@P.Elliot: Hahaha, igen, ilyenek a pasasok a kocsijaikkal. :D
És tartja magát az a mondás is, hogy a férfiaknak a kocsijuk fontos
(márka, típus, tisztaság, állapot), míg a nőknek meg a lakás.
És hogy mind a két nem (de igen...) hajlamos a másik fontosságát lesz@rni... Van benne valami. :D

A tiszta szappanszagú bőrrel egyetértek, valóban finom illatú.De akkor miért fontos a kölni, parfüm? :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.10.06. 18:54:27

@DieNanny CH: Valami mindenképpen kéne és utána azt következetesen betartani, minden egyes országra kiterjedően...
De nem hiszem, hogy valaha erre sor fog kerülni, a jól menő nyugati országoknak ez nem érdekük.
Hasonlóan, mint hogy a Bajnokok Ligájában a jó foDballú országokból nem csak a bajnokok jutnak ki (selejtező nélkül), hanem akár a második, harmadik vagy negyedik helyezett is...
Holott az volna az igaszágos, hogy minden országból csak is a bajnokság első helyezettje.A többi meg menken az Ojrópa Ligába, legalább annak is volna respektje.
De hát ez se érdeke a pénzes, jó focijú országoknak...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.10.06. 18:58:31

@DieNanny CH: Várjál, Szalait ne vegyük ide, ő sose volt külföldi válogatott...Más a klubfoci, ott elvileg lehet akár 11 külföldi is, az szigorúan pénzorientált dolog, mint mondjuk egy cég sikeressége.És más a válogatott, ahol elvileg pénz nélkül, csakis a dicsőségért játszanak olyanok, akik állampolgárok és valódi, igazi hazafiak.
Én csak az utóbbira prüszkölök, ha tudhatóan külföldiek vannak egy csapatban.És arra is csak akkor ha tömegesen, 1-2 játékos még elmegy.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.10.06. 19:02:46

@Arthamyr: Nem, nem nem.A sport az tök más, mint egy szimpla megélhetés.A munkahelyeden nem a hazádat képviseled, mint a válogatottban...
Ha a kézilabda még rosszabb (nem követem különösképpen), akkor az még nagyobb tragédia, még hamarabb kéne erős szabályozás.
A csónakos számokban is volt ilyen, Janics Natasa egy időben úgy váltogatta az állampolgárságát, mint más a sz@ros alsóneműjét.Magyarként kezdte, aztán átment szerbbe, és utána visszatért a magyarokhoz, mert hogy a szerb nem jött neki be, vagy valami ilyesmi...Szélkakas-hozzáállás.

orient 2017.10.06. 19:03:43

@puhacica: igen nekem ez lehetetlen volt mindig is, el sem vállaltam olyan melókat vagy projekteket ahol nem engedhettem meg magamnak a saját lakást. De a szükség nagy úr és nem tudom megítélni mások helyzetét vagy, hogy én mit tennék hasonló helyzetben. Lehet shared wc deszka lenne sajnos ha nincs más

orient 2017.10.06. 19:03:59

@Arthamyr: ebben meg neked van igazad. Elfelejtettem a főhős korát. Mindig az van a fejemben, ha valakinek nem megy nem kell azonnal egy másik szigetre rohanni akár Ausztráliáig. Az emberek NAGYON sok áldozatot hoznak egy újrakezdéssel: nyelvtanulás, összeköltözés vad idegenekkel, olyan munka amit itthon sosem vállalt volna el. Ha ezeket az áldozatokat valaki meghozza akár Magyarországon is akkor itt is tud venni egy használt 10 éves autót és el tud utazni évente kétszer máshova nyaralni. De amiben igazad van, hogy nem 60 évesen. Ha valaki ennyi idősen csődbe megy valamilyen új jogszabály miatt az valóban rohadt nehezen kezdi újra itthon. Ennyiben teljesen megértem a posztolót és azt is hogy kiköltözött. Ha valaki 20-on évesen teszi ezt annak is lehetnek okai, de nem mondhatja itthon ne lennének lehetőségei. Nem a hazai politikát fényezem mert az siralmas, de szerencsére amíg EU tagok vagyunk azért nő az életszinvonal MO-on is. Én könnyen pofázok mert szabadúszóként ott vállalok melót ahol akarok Európában, de pont ez miatt látom azt is hogy azért nincs akkora különbség MO és UK között mint 10 éve mondjuk. Itthon is lehet boldogulni, ha az ember beszél idegen nyelvet és van valami normális végzettsége hozzá. Az én feleségem nem magyar és mégis ő ragaszkodik hozzá hogy Budapesten lakjunk. Baráti körünk 90% külföldi, nyugatiak, skandinávok, hollandok, amerikaiak akik jó pár éve MO laknak már. Nyilván az átlagnál több pénzük van, de alapvetően Budapest nem annyra szar hely, hogy állandóan annyira le kéne húzni. Lehet én sem itt töltöm majd az életem hátralevő részét, de ha el is költözöm biztos nem az miatt lesz mert Mo vagy Budapest annyira élhetetlen lenne. Szóval az mellett, hogy a posztolót megértem azért különbség nem menny és pokol, két véglet ahogy cím utalt rá. Az ő esetében valóban az és sajnálom, hogy 57 évesen az embernek mindent hátra kell hagynia mert nincs más lehetősége!

Arthamyr 2017.10.06. 19:12:35

@geegee: Igen, a szélkakas-hozzáállást én sem igazán tudom elfogadni válogatott szinten (kézilabdába: a katari válogatott szinte teljesen ilyen), de alapvetően a sport is csak (szórakoztató) ipar, a profi sportolók is csak melósok, szóval én a klubokban nem korlátoznám jobban, mint nem sportolók munkavállalását, és a válogatottságban is elegendő kell, hogy legyen az állampolgárság és hogy nem játszott másik válogatottban. Ez a sport minőségét javítja, és a sportoló is oda tud menni, ahol a legtöbbet ki tud magából hozni/legjobban értékelik a tudását, csak úgy, mint bárki más.

Arthamyr 2017.10.06. 19:16:23

@geegee: kiváncsi vagyok, mi lesz a besztlíggel (EPL) a brexit után mondjuk 5-10 évvel. :D

Shaktee 2017.10.06. 19:23:18

@Pink Petsch:

Na csak megvan a konyv szulinapra, melo utan megyek a chaptersbe..kerlek az egy olyan konyvesbolt mint a walmart, kiszakadt kanadai proliknak :-))

www.nytimes.com/2016/02/07/books/review/in-europes-shadow-by-robert-d-kaplan.html

orient 2017.10.06. 19:23:35

@P.Elliot: senki sem beszélt rólad ha csak nem te vagy a posztoló. Ha pedig igen akkor említettem, hogy lehet olyan helyen lakik ahol létszügséglet az autó. Ahol én laktam ott nem volt az magyarul bár vehettem volna tök felesleges pénzkidobásnak találtam. Inkább arra költöttem, hogy jó környéken lakjak és ne kelljen idegenekkel összeköltözzek. Kocsi márkája tök lényegtelen amíg nem kezdi el valaki emlegetni. Nyilván ott azért lett említve mert ez egy előrelépés volt a főhősnek a történetben amit meg kellett említsen. Ha skodát vett volna akkor biztos nincs megemlítve, hogy ezt is megtehettem. (Nem mintha a skoda rossz kocsi lenne...).

M. Péter 2017.10.06. 20:03:13

@Arthamyr: A katariak még a szurkolókat is importálták.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.10.06. 20:45:20

@Arthamyr: Én a klubsportot erősen külön kezelném a válogatottól.Az előbbi valóban nettó pénzkereset egy forprofit cégnél, az utóbbi viszont a nemzeti érzelem, a dicsőség kizárólag.
De persze ettől te még gondolhatod másképp.

És hát igen, a PL jövője is egy érdekes kérdés.
Meg mondjuk a katalán Bőrszalonnáé is, ha kiválnak, akkor hová csatlakoznak be, melyik bajnokságba....
Olvastam már olyat is, hogy a fhansziák tárt karokkal várnák a többi katalán csapattal együtt, meg olyat is, hogy meg sem állnának a Premier Ligáig... :-))
Meg hogy ha Katalónia kiválik, akkor lesz-e vajon spaxit?
És mindez a sportjukra hogy lesz befolyással?

Arthamyr 2017.10.06. 21:01:26

@geegee: Igazad van a nemzeti érzelem/dicsőség vonalon, de nem tudom, miért ne lehetne "igaz hazafi" az, aki annyi ideje van egy országban, ami az állampolgársághoz kell...

Caxit nem lesz (Spaxit meg miért lenne, a spanyolok tudtommal eléggé unió pártiak, és a katalánok is, az utóbbiak csak de facto kilépnének, ha kilépnek a Spanyolországból?), szóval nem hinném, hogy bármi lehet a Barcával, bár lehet, hogy befenyítik őket, ha túl bátran/nyíltan függetlenségpártiak lesznek. De ők sem hülyék, az is egy jól menő üzleti vállalkozás, nem hinném, hogy annyira beleállnak ebbe...

DieNanny CH 2017.10.06. 21:22:28

@Arthamyr:

Én is így gondolom, ha egyvalamihez hozzányúlunk, akkor előbb-utóbb mindenhez hozzá kell.

puhacica 2017.10.06. 23:10:59

@orient: tok erdekes, en eddig csak magyarorszagon laktam egyutt idegenekkel. es ha egyedul lennek, akkor londonban ujra erre kenyszerulnek. es budapesten is. viszont hogy az osszes sztereotipiat kilojuk, mi ketten, "mosogatokkent" sosem laktunk osztott hazban. ez van, a szukseg nagy ur, nagyobb, mint neha gondoljuk.

puhacica 2017.10.06. 23:11:46

@kék madár: nem tudom, nincs uzleti erzekem :)

Dikusz 2017.10.07. 00:31:22

@Arthamyr: mit lehet szólni a kézilabdához, és az asztaliteniszhez? Valamiről lemaradtam?:) Tényleg érdekelne.

Dikusz 2017.10.07. 00:37:29

@geegee: Ha jól emlékszem, az említett kajakos hölgy szerbként kezdte. Valahol azt olvastam, hogy most Kínában edz. Kedvenc városomban mindent az ülőgumója alá raktak, most nemigen népszerű arrafelé...

A focit régóta nem nézem, de a mindenféle átigazolásokat én sem szeretem. Az itthoni nagytudású válogatott amúgy is gyenge teljesítményére meg nincs jó hatással -szerintem- az, hogy a fél csapatot ezer helyről kell összekapirgálni a kapitánynak.

adg 2017.10.07. 04:39:02

@orient: Az a baj az emberekkel, hogy mindig altalanositanak.

Arthamyr 2017.10.07. 08:13:30

@Dikusz: Kézilabda: lehet válogatottat váltani, ha 3 (?) évig nem játszottál az előzőben, Katar pl. konkrétan vett egy erős válogatottat a semmiből. Asztalitenisz: rengeteg válogatottban van importált kínai.

orient 2017.10.07. 08:39:50

@adg: igen, meg sokszor az is, hogy túl sokat panaszkodnak dolgokról amik nem léteznek, vagy legalábbis nem annyira katasztrófálisak mint amennyire be akarják állítani.

Dikusz 2017.10.07. 08:50:39

@Arthamyr: Jaaaa, azt hittem az itthoni kézilabdáról van szó. Nyilván emlékszel amikor -általam is igen nagyra becsült- a világ legjobbjának tartott (az is) Nagy László válogatottat váltott. Szerencsére a magyar válogatottságot választotta. Előtte viszont volt némi hezitálás részéről, hova menjen. Remélem megbocsájt nekem a világ, és nem kerülök a pokol mélyére, valamint nem köveznek meg érte, ha csekélyke hasonlóságot vélek felfedezni az ide-oda kalandozó kajakos hölgy, és az ő akkori esete között.
Erről is érdekelne a véleményed, mégpedig azért, mert valószínű én nem látom jól.

Arthamyr 2017.10.07. 08:56:23

@Dikusz: Egy vélemény nem lehet rossz vagy jó, az csak van mindenkinek (kivéve a csávót a Ponyvaregényből, rosszul is járt szegény).
Szerintem aki egyszer képviselt egy nemzetet felnőtt szinten, az ne képviselhessen másikat pár évvel utána, ennyi.

Főgebra 2017.10.07. 08:59:59

@Dikusz:
Aztán Никола Еклемовић, olvashatóan Nikola Eklemović, egy ősi magyar név, ugye?

DieNanny CH 2017.10.08. 19:36:01

@Arthamyr:

"Szerintem aki egyszer képviselt egy nemzetet felnőtt szinten, az ne képviselhessen másikat pár évvel utána"

Szerintem is ez lenne a legjobb szabálynak.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása