oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. május 26. 06:30,  Ennyi volt a Nagy Brit Kaland? 277 komment

2017. május 26. 06:30 Határátkelő

Ennyi volt a Nagy Brit Kaland?

A legfrissebb adatok arra utalnak, hogy sokan igennel válaszolnak a címben feltett kérdésre, elindult ugyanis az uniós határátkelők elvándorlása az Egyesült Királyságból.

Te is meggondoltad magad az angliai munkavállalás kapcsán? Vagy mégis belevágsz? Esetleg visszaköltöztél Magyarországra a Brexit miatt? Írd meg a történeted a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

way_out_foto_flickr_com_vadim_timoshkin.jpg

A brit statisztikai hivatal friss és ropogós előzetes adatai szerint két és fél éve nem volt olyan alacsony a szigetországi nettó migráció (ez ugye az oda érkezők és az onnan elvándorlók számának különbözete), mint tavaly.

Mindez a számok nyelvén azt jelenti, hogy 2016-ban 588 ezren érkeztek és 339 ezren mentek el az Egyesült Királyságból – a 248 ezres különbség 84 ezerrel alacsonyabb, mint egy évvel korábban (azaz a Brexit népszavazást megelőző évben) volt.

Ez a 84 ezres szám gyakorlatilag pontosan felerészben áll össze a bevándorlás mérséklődéséből és az elvándorlás növekedéséből – magyarul kevesebben érkeznek, viszont többen mennek el.

Leginkább (érthető módon) az Európai Unióból érkező határátkelők száma csökkent (51 ezer fővel), a világ többi részéből 14 ezerrel érkeztek kevesebben, a maradék közel 30 ezer fő a britek fokozódó elvándorlása (hogy velük mi lesz, az is érdekes kérdés). 

A legnagyobb visszaesés (talán nem véletlenül) a 2004-ben csatlakozott országok körében volt, ezekből az államokból (Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország és Szlovénia) csak 5000-rel több ember érkezett Nagy-Britanniába, mint ahányan elmentek – magyarul szinte leállt a bevándorlás, de legalábbis ez a csatlakozás óta mért legkisebb szám. 

Csak hogy el tudjátok helyezni ezt az ötezres számot: 2015-ben még 46 ezer volt a 2004-ben csatlakozott országokból érkezett nettó bevándorlás, azaz egyetlen év alatt gyakorlatilag a tizedére esett vissza.

Bejött a Brexit!

Ha csupán ezeket az adatokat nézzük, akkor azt kell mondanom, a Brexit működik, hiszen sikerült elrettenteni a Nagy-Britanniába vágyók jó részét (más kérdés, hogy ennek milyen következményei lesznek, de erről majd később). 

A tavalyi népszavazási kampány talán legfontosabb húzókérdése ugyanis pontosan a bevándorlás korlátozása volt, mert komoly feszültséget okozott a 2004-ben csatlakozott nyolc országból (plusz később Romániából és Bulgáriából) érkező munkavállalók tömege. 

A szinte majdnem pontosan egy évvel ezelőtt megrendezett referendumnak két következménye lett: egyrészt eluralkodott a bizonytalanság (a már Nagy-Britanniában élők körében is, bár köztük talán kevésbé, mert az azért sejthető volt, hogy erre valamilyen megoldás születik majd, de az oda vágyók közül sokan már nem indultak el), másrészt megszaporodtak az idegenellenes megnyilvánulások. 

Sajnos a brit statisztikai hivatal országok szerint nem bontotta le a bevándorlást, így csak számolgatni lehet, ezt a Portfolio tette meg, szerintük a nyolc kelet-európai tagállam népességarányát tekintve nagyjából 3000-rel kevesebb magyar vándorolhatott ki a szigetországba, miközben 2000-rel többen térhettek vissza, mint 2015-ben.

Ezek az adatok mindenképpen arra mutatnak, hogy sokan vagy feladták a szigetországi munkavállalást, vagy óvatosak, és megvárják, milyen irányba haladnak az kiválásról folyó tárgyalások. Egy év persze nem év, ráadásul 2016 ebből a szempontból a sokk éve is volt, de én meg lennék lepve, ha a tavaly megindult csökkenő tendencia megfordulna.

Nyilván akadnak meglepetések, nem is olyan régi hír, hogy az utóbbi hónapokban nőtt az Egyesült Királyságba kivándorolni szándékozó lengyelek száma. 

Az ok egyszerre meglepő és logikus – azért indulnak útnak, mert még az Európai Unióból való brit kilépés előtt akar letelepedni a szigetországban. Olyannyira igaz ez, hogy az Egyesült Királyságot célországnak tekintők száma 2015 ősze óta (amikor a konzervatív Jog és Igazságosság került kormányra) először ugrott meg. 

Ennek kapcsán készült egy felmérés, melyben megkérdezték az említett csoporthoz tartozóktól, hogy az Egyesült Királyságot a közeledő Brexit miatt tekintik-e célországnak – a válaszok 58 százaléka igenlő volt.

Szóval nem lehet semmit biztosra mondani, de várhatóan tovább csökken majd a bevándorlás.

Bejött a Brexit?

Ha a számokon túl a brit gazdaság egészét nézzük, akkor viszont a felkiáltójelet érdemes kérdőjelre cserélni Brexit-ügyben, mert rengeteg jele van annak, hogy a brit gazdaság nem feltétlenül jár majd jól a kilépéssel - rövid távon legalábbis biztosan nem.

A munkaerőhiány már így is komoly problémát jelent, amin nyilván nem segít majd, ha még kevesebb munkavállaló lesz. Ezt persze a brit kormány is látja, nem véletlenül merült fel például az uniós fiataloknak szóló speciális vízum lehetősége.

Ennek lényege, hogy két évre szólna, kiszivárgott információk szerint ezzel csábítanák az EU-s fiatalokat dolgozni a Brexit utáni Nagy-Britanniába olyan, alacsonyabb képzettséget igénylő szektorokba, mint az építőipar, a vendéglátás vagy a szociális ellátórendszer.

Az új vízumtípus kifejezetten a 18 és 30 közötti EU-s fiatalokat célozná, a jelentkezők csak hozzátartozók nélkül utazhatnának, és nem igényelhetnének szociális segélyeket, például lakhatási támogatást. Hasonló struktúra van érvényben jelenleg az ausztrál, kanadai, új-zélandi és monacói fiataloknak.

A munkaerőhiány 16 hónapja nem látott magasságokban van egy felmérés szerint, ami miatt a munkáltatóknak egyre nagyobb problémát jelent, hogy megfelelő munkaerőt találjanak. 

A The Recruitment & Employment Confederation (REC) vezetője, Kevin Green szerint összesen mintegy 60 szakmát érint az egyre súlyosabb munkaerőhiány, a skála a könyvelőktől a takarítókig terjed. 

„Egy dolog biztos: bárki is nyerje a június 8-i választásokat, ha az újdonsült brit kormány azt akarja, hogy a brit vállalkozások a jövőben is gyarapodni tudjanak, akkor a képzések mellett biztosítani kell egy olyan bevándorlási rendszert, ami megfelelő mennyiségű munkaerővel látja el az országot” – fogalmazott Kevin Green. 

Másik jel, hogy a brit kormány főtárgyalója márciusban kijelentette, a szigetország a Brexit után sem zárja be ajtaját egyik pillanatról a másikra az EU-ból érkező alacsonyan képzett bevándorlók előtt. 

Érdekes egyébként, hogy a legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov a The Times című konzervatív brit napilap megbízásából április végén elvégzett átfogó felmérésében feltette azt a kérdést, hogy a népszavazás óta eltelt időszakra visszatekintve a vizsgálatba bevont választók hogyan értékelik a referendum eredményét. 

A válaszadók 45 százaléka elhibázottnak nevezte, 43 százalék helyeselte a népszavazáson született döntést. Egy április eleji hasonló felmérésben egyébként még 46 százalék mondta azt, hogy jónak tartja a tavalyi referendum eredményét, 43 százalék nevezte rossznak a kilépésről hozott döntést, vagyis két hét alatt gyakorlatilag megfordult a népszavazás kimenetelét ellenzők, illetve helyeslők aránya.

HÍRMONDÓ

Angolul tudók, figyelem!

Az angol nyelvvel nem csak Nagy-Britanniában lehet boldogulni, hanem például lehet az Dániában házvezető(nő) egy magyar-lengyel-orosz családnál. OK, ennél azért hagyományosabb munkákat is ajánlunk.

Tényleg a gatyád is rámegy Londonban a lakhatásra

A Deutsche Bank tanulmánya alapján összehasonlítottuk az átlagkereseteket és az átlagos albérletárakat. Meglepő dolgok derültek ki.

Magyarországon is kötelező lenne az euró 2025-től 

Ha igazak az értesülések, az Európai Bizottság bekeményítene, és azt akarja, hogy legkésőbb 2025-ig minden EU-tagállam bevezesse az eurót.

Magyarország lemaradhat az európai gyorsvonatról 

Szétzilálhatja a visegrádi országok együttműködését a többsebességes Európai Unió, hiszen lesznek, akik felférnek a gyorsvonatra, és lesznek, akik lemaradnak – vélte a volt szlovák államfő.

(Fotó: Flickr.com/Vadim Timoshkin)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia Brexit

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3012540817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sírjatok 2017.05.27. 09:21:36

@somlobodog: "Nem úgy ír. Tok higgadt hiába gyalazzak és hulyezik. Full profi, csak egyes témákhoz szól. Nem veszi fel a gyanusitast és nem cáfol, nem sertodik meg."

20 év fórumozás után kb. mindenki ilyen, akármi is a foglalkozása. Lehet ő is az internettón kezdte :)

Kaptabakta 2017.05.27. 09:21:41

@Pink Petsch:
A szakorvos példa eléggé rossz volt. Egy 30 éves szakorvos, már kellőképpen rutinosnak számít. Egyébként van olyan urológus ismerősöm aki nem volt sokkal több mint 30 amikor professzor lett, és nem véletlenül.

sírjatok 2017.05.27. 09:45:40

@kristal: "Mondjuk én is azt tapasztalom, hogy egyre növekvö a kelet eui ellenesség"

ez két éve még biztos nem így volt, hiszem akkor még az összes angliai post tartalmazta az "itt legalább megbecsülnek!" toposzt

Bicepsz Elek77 2017.05.27. 09:46:02

@kristal: Mit nem lehet esen erteni? A nem-europai nem megy videkre, a videki proli angol munkajat a kelet-europai veszi el, bem az egyeb nepek. Ok szavaztak a Brexitre meg a nem-europai(elsosorban fekete, kiveve persze a haztulajdonos pakikat, indiaiakat stb.)nepek, mert a Brexittel az o pozicioik javulnak.

tanato 2017.05.27. 10:25:35

@vándor madár: @Pink Petsch: Hinta /véleményem szerint/nem /csak/osztrák segélyen él.És egyáltalán nem hülye itthon egyetemre is járt.Egy biztos éjjel nappal teleszájjal szidja az őt befogadó nyugati demokráciát/Szavajárása szerint libsiket/.És élteti az itthoni viszonyokat ahová esze ágába sincs visszajönni a világ minden kincséért sem.

tanato 2017.05.27. 10:28:31

@VT Man: Ez így lesz,bár nyilván nehezebb helyzetben lesznek ezen államok mert az eredetileg Angliába kívánkozók is oda fognak menni munkáért letelepedési lehetőségéért.

tanato 2017.05.27. 10:40:14

@'it's cool to know nothing': Ezt már mások is megírták,mármint hogy sok magyar fog pl. 10 múlva egy néhai lenézett,menekült pl. szíriai/10 év múlva már NÉmetországban beilleszkedett/családnál pl. bébiszitterként ,takarítónőként vagy idősgondozóként szolgálni.
de hát az elsőkből lesznek az utolsók és fordítva.Örök igazság.
Ezért sem szerencsés a magas ló meg a nagy mellény.Több példát is ismerek,mekkorát lehet csúszni vagy bukni hirtelen.Írtam itt pl. már egy Főorvosról aki nagy mellénnyel lecserélte öregedő felségét és családját egy fiatalabb szexisebbre,azután rövid idő múlva megbetegedett,krónikus betegsége miatt már járni is alig tud,leszázalékolták,ifjú neje elhagyta a régi meg a felnőtt gyermekei szóba sem állnak vele,etöbb orvosi portálon szokott kéregetni rezsire,néhányszor már én is küldetem neki 10-10 ezer forintot/még én is kerülhetek szorult helyzetbe,elég egy baleset vagy betegség pl./

Vadalmaaaaa 2017.05.27. 10:42:06

@vándor madár: ebben van igazsag. Ugyvan,ahogyan mondod.nagyanyaink meg egy konyvelio tanfolyammal,es 8 elemivel voltak berszamfejtok,anyainknak mar egy egyetemi diploma azert nem artott egy jobb allashoz

ma ujjal mutogatnakmrad a mai harmincasok,ha csak egy doktorid van nem harom. A mai kozgazdaszok pedig jobba,ha szereznek meg 2-3 masik diplomat es beszelnek vagy 5-6 nyelvet,ha egy jol,fizeto allast akarnak egy joleti,tobbnyelvu allamban.

Szerintem az unokainkmelete pokol lesz,ha ez igy halad tobabb.

Nyers Fa 2017.05.27. 10:42:12

@tanato: a paki nem fog ilyen munkát végezni. Ezeket eddig is a kelet-európaiak és indiaiak végezték. A pakik és általában más muszlimok nem végeznek ilyen lealacsonyító munkát, ha mégis ilyen munkakörben vannak, akkor csak dolgozgatnak.

tanato 2017.05.27. 10:45:21

@Nyers Fa: Én a pakikról csak annyit tudok,hogy amikor anno Manchesterben jártam 8 éve már annak,majd az összes taxisofőr népviseletes fehér ruhás, sapkás paki volt/utaztam velük néhányszor a városban./

adg 2017.05.27. 10:45:49

@vöribaba: "ma ujjal mutogatnakmrad a mai harmincasok,ha csak egy doktorid van nem harom. "

Szerintem rossz tarsasagba keveredtel. :)

Void Bunkoid 2017.05.27. 10:59:26

@Pink Petsch: "Mert mi van, ne adj isten, ha éppen Angliában derül ki, hogy pl. rákos, és azonnali kezelés kell?"

Akkor menjen szépen haza, és terhelje a saját, személyi igazolványa szerinti ország egészségbiztosítóját. Úgyse dolgozik, amíg kezelik, az UK meg nem azért engedi meg a káeurópai gazdasági migránsnak (a "határátkelő" egy nagyon szép eufemizmus, de lássuk be, a tőlünk oda mosogatni, pultozni, gipszkartonozni meg egyéb ilyen csodás, kb 2 órás betanítás után fullban végezhető "szakmunkákat" végezni menők pont ugyanolyan gazdasági migránsok, mint a négerek - ők is csak pénzt gyűjteni mennek oda), hogy ott lehessen, mert olyan jófejek ezek a britek. Hanem azért, mert a helyi brit nemhogy annyiért, de tízszer annyiért sem nyúl bele a brithugyos budiba, meg áll 12 órát az olajszagban meg nyeli az azbesztet falcsiszolás közben, a magyar meg (most legyünk mi a példa) igen, ráadásul olcsón.

Mihelyst a magyar lebetegszik tartósabban, és már nem aranytojást tojó tyúk a britnek, hanem csak pénzbe kerül, akkor takarodjon haza és kúráltassa magát otthon.

macamuca [IHUN] 2017.05.27. 11:40:09

@Kaptabakta:
18 évesen érettségi, majd 6 év orvosi egyetem után általános orvosi diploma 24 évesen.
Ideális esetben
- már ekkor pontosan tudja, mire szeretne szakosodni
- talál is olyan helyet (kórházat, kórházi osztályt) ahol van felvétel gyakornoknak/rezidensnek ÉS fel is veszik (hogy az esetleges költözést, lakhatást, stb is meg tudja oldani a frissen végzett egyetemista/pályakezdő, az szintén része az ideális esetnek/helyzetnek...)
- elkezdi a 2 éves szakorvosi gyakorlatot, és megszakítás nélkül végig is viszi
- a 2 év elteltével az osztályvezető főorvos aláírja a szakvizsgára jelentkezését = szakvizsgára javasolja (enélkül nix vizsga..)
- jelentkezik a szakvizsgára és sikeresen abszolválja azt.
Nah, ebben az ideális esetben 26 évesen szakorvos lett az illető, és 30 éves korára van/lesz 4 év szakorvosi gyakorlata.., ami ad ugyan rutint, nem keveset, de adott szakon belül az ún. komolyabb esetek ellátását, kezelését nem a kezdő szakorvosra bízzák (ahogy minden szakmában szokás), tehát szakterületén belül a komolyabb=szakmailag nagyobb kihívást jelentő esetek kapcsán értelemszerűen kisebb/kevesebb tapasztalata (rutinja) van. Idővel aztán természetesen ezt is megszerzi.
Nah, ez a menetrend ideális esetben. Ha bármelyik fentebb említett feltétel nem teljesül "azonnal", bármi ok miatt csúszik a teljesülése, akkor csúszik a szakvizsga = szakorvossá válás időpontja is == bezony gyakoribb, hogy 28-30 éves kor körül lesz szakorvos a doki. Merthogy az ideális eset/helyzet fogalmazzunk úgy, hogy nem jellemző/nem túl gyakori...
Az említett 30 éves professzor elképzelhető, ha az ideális körülményekhez zseni-faktor és szerencse is kapcsolódik, ezekkel együtt is fehér holló kategóriás eset: megesik, előfordul, de mérvadónak nemigen tekinthető...

(azok a fránya részletek, már megint, mindig, feszt...)

Arthamyr 2017.05.27. 11:55:23

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ezt szerintem nem neked kellett volna címezned...

hatar.comment 2017.05.27. 12:05:12

60-as bentlakásos idősgondozó vagyok Angliában immár 7 éve. Két diplomám van, folyékonyan beszélem az angolt. Itt 95 fontot kapok naponta + teljes ellátás, tehát kvázi az egészet félre tudom tenni. Bejelentett – nem fekete – munka. Havonta 3 hetet dolgozom, majd megyek haza egy hétre. Mostani ügyfelem egy 95 éves hölgy, aki a nap nagy részét átalussza. Kb. napi 4 órai munkám van vele, gyönyörű vidéki ház, nagy kert ... idilli. Otthon is kaptam volna állást ugyanennyi pénzért, de 10-12 órás, stresszes munkáért, plusz étkezés, rezsi, ruházkodás, utazási költség, stb. Magam körül azt látom, hogy az idősgondozók nagy része értelmes, tanult ember. Egyszerűen kiszámolták, hogy mi éri meg és mi nem. Nekem nem kell félnem, hogy lesz-e pénzem nyugdíjas koromra.
Lányom is ezzel a munkával szedte össze a lakásra valót anno. Ő most otthon egy nagy multinál dolgozik, miután befejezte az egyetemet itt Angliában.

Arthamyr 2017.05.27. 12:10:23

@tanato: A populáció jelentős része jár egyetemre. Jelentős része meg hülye. Kicsi az esélye, hogy nincs metszete a két halmaznak.
Amúgy nincs gond azzal, hogy valaki nem mainstream véleményt képvisel (ahogy talán @vándormadár írta), de akkor küzdjön meg a negatív előítélettel, és támassza alá keményebben, érvekkel, tényekkel, cáfolja meg a mainstreamesek által írt tényeket, érveket, vagy legalább ébresszen kételyt. Ha valaki kijelent a mainstreammel ellentétes tényt, azt nagy eséllyel összeesküvés-elméletnek, vagy szimplán hülyeségnek fogják elrakni. Ráadásul azon is sok múlik, hogy ki hogyan tálalja a véleményét. Senki sem szereti a makacs fanatikusokat, akárhonnan is jöjjenek...
Hinta vagy hülye, vagy troll, vagy mindkettő vagy kb. mindenki más hülye. Én az utolsót nem gondolom, hogy igaz lenne, az első háromból meg mindegy, melyik igaz. :)

tanato 2017.05.27. 12:17:46

@Arthamyr: Senki nem tudja kicsoda Hinta valójában.Csak találgatások vannak.

2017.05.27. 12:18:17

@somlobodog: Hm, legalább 4 éve tagja a blogközösségnek. Ha arra céloznál, hogy fizetett troll, az eléggé valószinütlen, ugyanis más portálokon, ahol sokkal több a magyar aktuálpolitika nem jelenik meg (más nick alatt sem, a stilusát ugyanis nem tudja megváltoztatni), pedig kellene, ugye. 4 évig épiteni egy karaktert csak a sima trollkodás miatt sem igazán hihető.
Mellelsleg, reagál ő, csak nem mennek át a kommentjei, ugyanis annyira ment személyeskedésben Hinta nickkel, hogy kitiltották, ezt az új nickjét meg előmoderálják.
Mondjuk, az lehet, hogy a segélye mellé elvégez alkalmi feketemelókat is, de hogy egy zsákutca az élete, az eléggé valószinünek látszik.

Arthamyr 2017.05.27. 12:28:19

@tanato: Teljesen mindegy. Lehet egy altruista zseni milliárdos, a rendelkezésre álló információ alapján nem tűnik annak. Az utolsó bekezdés szerintem megáll. Az más kérdés, hogy nem lehet pontosítani a rendelkezésre álló info alapján. :)

Arthamyr 2017.05.27. 12:30:15

@Pink Petsch: Szerintetek nagy számban vannak fizetett trollok a magyar nyelvű weben?

2017.05.27. 12:35:46

@Arthamyr: Szerintem nem annyi, mint orosz, de azért akadnak ....

Arthamyr 2017.05.27. 12:42:41

@Pink Petsch: Nyilván több az orosz, és még több a kínai (lehet a kínai több, mint a magyar lakosság :D). Még a populáció arányában is. Szerintem inkább csak sok a ... (mindenki írja be ide a amit gondol), aki valamiért azt élvezi, hogy következmény nélkül bosszanthat másokat, esetleg tönkretehet egy elfogadható mederben folyó vitát. Meg lehet nézni, hogy néz ki egy moderálatlan magyar fórum, ahol mondjuk politikáról, vegetáriánus étkezésről, munkáról, bármilyen, sok embert érintő, és megosztó dologról van szó. Mindkét oldal színe-java beindul.

adg 2017.05.27. 12:47:35

De most oszinten, ki a fasz fizetne hintanak, hogy ezt csinalja?? Mi ebben barki haszna? Nem ervel semmi mellett, nem probal meggyozni semmirol. Csak szart kavar, es mindennel ellenkezik. Ha egyetertesz vele, azonnal az ellenkezojet allitja ugyanolyan erovel.
Max valami beteg pszichologiai kutatasnak lenne jo egy ilyen kitalalt karakter, de ahhoz is egy komplett stab kellene, mert hinta 24/7 nyomja, es a csajozasi tanacsadastol a fozesig, a nyugat rothadasatol a gazdasagi kerdeseken, alkoholizmuson at a kitartott nokig minden temaban nyomul. Es egyiknek sincs szinte soha semmi ertelme, ha megis, akkor azonnal megcafolja onmagat.

2017.05.27. 13:00:16

@Arthamyr: Beindul bizony ... A múltkor nem hittem a szememnek, amikor a comment-en egy müsorvezető-szerkesztő halálhire kapcsán, úgy a 9-10.-ik komment környékén már ment a trolkodás :(

2017.05.27. 13:01:16

@adg: "Es egyiknek sincs szinte soha semmi ertelme, ha megis, akkor azonnal megcafolja onmagat."
Ez nagyon jó :DDD

Arthamyr 2017.05.27. 13:05:47

@adg: Igen, én is így gondolom. :) Ha van is fizetett troll a magyar weben, azt szerintem "csomagban" árulják, lehet, hogy jár hozzá "nem troll" felhasználó is, meg több troll, akivel a troll vitatkozik, és felépít egy beszélgetést, vagy elnyom egy témát. Szerintem még így is necces, inkább lehet, hogy csak másodállásban nyújtják trolling szolgáltatást, amúgy meg valamilyen (hivatalosan természetesen nem-) fizetett aktivistái valakinek.

Nyers Fa 2017.05.27. 13:11:50

@Pink Petsch: nincs nyugdíjjárulék, a fizuból az állam nem von ilyet. Magánnyugdíj járulék van csak. Van egy alap állami nyugdíj, mindenkinek az jár, nem lehet megélni belőle. Ha nincs magánnyugdíjad, akkor véged. Szóval semmit nem nyúl le a brit állam, mert nincs mit.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.05.27. 13:12:02

@Pink Petsch:

Miért lenne zsákutca az életem?
MInden szegény élete az?

Emlékszem mekis koromban is lecsesztél hogy "rohadt keveset keresel", ennyi volt a kritika.

Te mindent pénzben mérsz sajnos.

Pedig a szabadság, az egészség, a szerelem az igazán fontos dolgok...

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.05.27. 13:12:29

@somlobodog:

Minden igaz, a hamburgersütő karrier is.

Leírtam már párszor hogy utálom a versenyezést.
Ehhez pedig tökéletes a segédmunkás életpályamodell.

Minden úgy volt és van ahogy azt leírtam, flow élmény a mekkben, szerinted hány embernek van ezen a blogon flowja a melójától?

Szerintem nagyon romantikus etetni bármilyen formában más embereket, én szó szerint élveztem a dolgot. Néztem ki a pult mögül és láttam ahogy finom lányok hasát tömhettem tele. Ez az élmény mindent megér.

2017.05.27. 13:20:47

@Horthy Miklós cselédje: Nem. édesapa, nem azért, mert szegény vagy, hanem azért, mert semmit nem teszel, hogy a helyzted megváltozzon. Nincs egyetlen szakma sem, amelyet szeretnél végezni? Tényleg, semmi? Egyetlen egy sem?
Az meg nem lecseszés volt, hanem megállapitás, mert mekisként tényleg rohadt keveset kerestél.

Arthamyr 2017.05.27. 13:20:51

@Horthy Miklós cselédje:

"Miért lenne zsákutca az életem?
MInden szegény élete az?" - Valamilyen szinten igen. Egy csomó jó dologtól el van vágva. Ha meg elég szegény, akkor meg csak simán elpusztul (éhenhal, megfagy, megbetegszik a nem-higiénikus környezet maitt stb.).

"Pedig a szabadság, az egészség, a szerelem az igazán fontos dolgok..." - Nem hiszem, hogy újat mondok, de ehhez mindegyikhez jó nagy rúgást tud adni, ha van egy valag pénzed. :D

Arthamyr 2017.05.27. 13:24:14

@Horthy Miklós cselédje: "Szerintem nagyon romantikus etetni bármilyen formában más embereket, én szó szerint élveztem a dolgot. Néztem ki a pult mögül és láttam ahogy finom lányok hasát tömhettem tele. Ez az élmény mindent megér. " - Ez dicséretes, ettől lesz minőségi az étkeztetés. De ha ez így bejön, miért hagytad abba? Ez egy olyan szakma, iparág, amire _mindig_ szükség lesz, amíg van civilizáció.

2017.05.27. 13:26:12

@Nyers Fa: Az alap állami nyugdijra gondoltam, értelemszerüen, mert 2 évre senki sem fog igazán magánnyugdijba fektetni. És hogy kevés? Biztosan az, de sok kicsi sokra megy ....

Arthamyr 2017.05.27. 13:30:39

@Pink Petsch: "Nincs egyetlen szakma sem, amelyet szeretnél végezni? Tényleg, semmi? Egyetlen egy sem?" - Számomra nincs ilyen. Ha tehetném, szivar- vagy borkóstoló lennék max. :) Ezen nincs semmi meglepő, miért kellene, hogy az valaki örömmel fogadja el, hogy más rendelkezik az ideje felett (mert alapvetően a munka erről szól). Szerintem azzal sincs gond, ha valaki élősködik egy országon, ha teheti (az ország hülyesége, nem az élősködőé, ő csak talpraesetten kihasználja a lehetőségeket), csak az a visszás, ha ezt az országot azért szidja, aminek hiányában ő nem élősködhetne. Esetleg azokat oltja (akár nem célzottan is) akiknek beáldozzák kis idejüket, hogy a maradékban nagyobb mozgásterük legyen (ergo többre viszik nála).

2017.05.27. 13:34:39

@Arthamyr: Sommelier ... az még lehetsz ;)
Igen, a mi kis grazi bajnokunk kapcsán engem is ez zavar a leginkább.

kristal 2017.05.27. 13:54:34

@Bicepsz Elek77: Aha én mondjuk nem csak Angliára értettem.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.05.27. 13:54:51

@Pink Petsch:

Miért kéne mindenkinek továbbtanulni? Én nem vagyok egy észlény, nekem ezért (is) felel meg az egyszerű munka.
Rohadt keveset? Eddig nem azt mondtad hogy Nyugaton mindenki jól él aki dolgozik keményen?

@Arthamyr:

Melyiket tudod az említett 3 dolog közül szó szerint megvenni? Szabados életvitelt tudsz, de az még nem szabadság, mivel nem vagy teljesen független.
Egészséget egyértelműen nem tudsz venni pénzzel.
Szerelmet sem tudsz. Nőt/férfit tudsz "venni" pénzzel, valódi érzelmeket már nem. Szerencsés viszont lehetsz, ha mondjuk pont azzal alakul ki valós érzelem akit megvettél.

VT Man 2017.05.27. 13:55:15

@szÖveges professzor:
"Addig volt ok, amíg a rabszolgamunkát elvégezték. Jaaa, ha már tanulni akarnak, meg előre jutni, meg lakást és nyugdíjat, az már nem ok... "

A sors iróniája persze, hogy akik tanulnak, lakásra és nyugdíjra készülnek, azok valószínűleg nem fognak robbantani.

Míg akiket hamburgeres, takarító szinten tartanak (indiaiak), azok hajlamosabbak elégedetlenek lenni.

Bár ki tudja, lehet, hogy az angol kormány kiszámolta, hogy a pár évente 10-20 terror halál plusz a rengeteg biztonsági eljárás költségével együtt még így is megéri nekik.

2017.05.27. 14:06:25

@Horthy Miklós cselédje: Nem kell tanulni, szakmát sem ... de a segély nem tart örökké.
Szakképzetlenek sehol sem keresnek jól, ilyet nem mondtam, hiszen te magad idéztél, hogy "rohadt keveset keresel", amit lecseszésnek vettél, pedig csak tényközlés volt. Ha kitanulnál egy szakmát, lenne esélyed jól keresni, és ahhoz észlénynek sem kell lenned.

Arthamyr 2017.05.27. 14:25:43

@Horthy Miklós cselédje:
"Melyiket tudod az említett 3 dolog közül szó szerint megvenni?" Mindegyik felé nagy lépést tudsz tenni, és a pénzhiánnyal mind3 területen tökön szúrod magad.
"Szabados életvitelt tudsz, de az még nem szabadság, mivel nem vagy teljesen független." - Ha van elég pénzed, nem kell dolgoznod, így felszabadul a napod. Más kérdés, hogy a munkának lehetnek egyéb hasznos hatásai is, pl. szocializálódik az ember, meg használja az agyát/testét, ami jó és egészséges. De aki eljut oda, hogy van elég pénze, azt nem fogom irigyelni ezen problémája miatt. :)
"Egészséget egyértelműen nem tudsz venni pénzzel." - Dehogynem. A pénz hiánya meggátol az egészséges étkezésben, automatikusan több stressz ér, több kényelmetlen döntésre (esetleg lemondásra) vagy rákényszerítve, ami megint csak kellemetlen és leterhelő. Ergo az elegendő pénz mentálisan és fizikálisan is terhelést vesz le rólad, így megnöveli az esélyed egy hosszabb, egészségesebb életre (persze nem garancia).
"Szerelmet sem tudsz. Nőt/férfit tudsz "venni" pénzzel, valódi érzelmeket már nem. Szerencsés viszont lehetsz, ha mondjuk pont azzal alakul ki valós érzelem akit megvettél." - Nem kurvát/selyemfiút kell venni, viszont egy normális, átlagos ember, aki ad magára, nem szeretne egy felnőtt gyereket maga mellett eltartani (kivéve, ha az cserében mondjuk nagyon szép/jóképű, de ez már a kurva/dzsigoló vonal felé tart). Arról nem beszélve, hogy ha az ember valakivel családot alapít, jó eséllyel nem mond le a gyerekekről egyből. A gyerek meg egy igen drága dolog.

Herr Géza 2017.05.27. 14:56:17

@vándor madár: "Egyébként meg azért nem a spanyolokat vitték be, mert akkor azok a tárgyalások során 5 Pfennig-el (ez a fillérnek megfelelő pénznem volt a cent előtt) több órabért követeltek, mint a törökök."
Ez valami erősen urban legend, nem tudom hol szedted fel? Kezdjük azzal, hogy a 60-as évek államközi "Gastarbeiter" szerződései között ott voltak bizony a spanyolok is, olyannyira, hogy az első (!) szerződést 1960.-ban pont velük kötötték a németek (utánuk a görögökkel még abban az évben, és csak harmadikok voltak a törökök 1961.-ben). Ennyit erről.
A másik: az államközi egyezményekben szó nem volt bérről, azokat maguk a cégek, ill. már akkor az erre szakosodott független toborzók alkudták ki. Szóval a "spanyolok 5 pfenniggel többet akartak" sztori mese.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.05.27. 15:18:25

@Dikusz: Gyógygödör mindenek felett! De a finom borokat ismerősöm könyvesboltjában szoktuk inni, régi hagyományokat elevenítve fel. Kár hogy a második helyre esett, de nem is lep meg. S az első? Szeged?

Herr Géza 2017.05.27. 15:53:45

@Horthy Miklós cselédje: "Leírtam már párszor hogy utálom a versenyezést.Ehhez pedig tökéletes a segédmunkás életpályamodell."
Amely modell kemény 2,5 év után már ki is fújt. Mert segédmunkás állásért millió "kubuval" (is) kell versenyezned kisapám.

"Néztem ki a pult mögül és láttam ahogy finom lányok hasát tömhettem tele. Ez az élmény mindent megér." Mi köze az "etetésnek" a finom lányokhoz? A nem finom lányokat etetni nem élmény? :D
Mellesleg képzeld el akkor a tampongyártó gép gombját nyomogató segédmunkást, amint nézi az utcán a finom lányokat és azt találgatja teljes flow-ban, hogy éppen melyiknek a "csúnyájában" zizeg az általa gyártott tampon....:)))

Herr Géza 2017.05.27. 15:55:58

@Herr Géza: Jajj, hibáztam: "kell versenyezned" helyesen: kellENE versenyezned ... :D

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.05.27. 16:05:58

@Pink Petsch:

És az már nem számít hogy az ember élvezi e a munkáját? Én felelősség nélküli munkát szeretnék végezni, nekem nem kell a stressz. Persze az emberek ezt elítélik, hiszen szerintük mindenkinek lépkedni kéne valahová felfelé.

@Arthamyr:

"A pénz hiánya meggátol az egészséges étkezésben"

Ez így nem igaz. Bár tudom hogy sok ember nyomornak fogja fel ha meg kell markolni a fakanalat és összeütni valamit, sokan elképzelni se tudják úgy az életüket hogy nekik kell elkészíteniük a kosztot.

Rengeteg élelmiszer van ami megfizethető a dolgozó szegényeknek is és kifejezetten egészségesek.

A csirkecomb pl. semmivel se rosszabb mint a marhabélszín. 600 HUF 1 kg (tecsós árat néztem)

Persze ha 20 eurós sonkát eszel (ami amúgy egészségtelenebb mint a friss hús, akár a csirkecomb) akkor nyilván nem tudod elképzelni hogy a szegény hogy tud egészségesen étkezni.

Vadalmaaaaa 2017.05.27. 16:06:05

@hatar.comment: nem felsz majd hazakoltozni,nem lesz mar ki gyogyitson addigra,mindenki jobb eletre vagyik,elmentek/ elmennek az orvosok is

Soros Putin Csarli (törölt) 2017.05.27. 16:33:40

@Horthy Miklós cselédje: "Miért kéne mindenkinek továbbtanulni? Én nem vagyok egy észlény, nekem ezért (is) felel meg az egyszerű munka."
Tobb tizezer kommenten keresztul sajnaltattad magad, hogy 134-es az IQd es ezt a terhet, az oriasi eszet, mas foldi halando el sem tudja kepzelni, hogy mennyire rossz, hiszen tul okos vagy.
Ehhez kepest, az elso evben kivagtak a matek szakrol az egyetemrol, mint azt a bizonyos macskat....

vándor madár 2017.05.27. 16:38:09

@Herr Géza: "Ez valami erősen urban legend, nem tudom hol szedted fel? "

Bad Cannstadtban söprögettem a Türkstraße-t, ott akadta a szemétlapátomra és itt etetés közben rámtör a flow á la Csíkszentmihályi.

Egyébként meg a tv-ben volt valamelyik német csatornán évekkel ezelőtt a témáról egy dokumentumfilm, abban mondták.

Soros Putin Csarli (törölt) 2017.05.27. 16:38:42

@Pink Petsch: akart o tanulni, pl burkolo szakmad
De ezek a szemet osztrakok nem hoztak grazba a burkolo tanfolyamot a lakasa ele! A rohadekok! Miattuk nincs szakmaja

2017.05.27. 17:30:57

@Horthy Miklós cselédje: Dehogynem számit! Éppen ezért kérdeztem tőled már a legelején, hogy van-e olyan szakma, amit szeretsz, amit szivesen végeznél?
Persze, erre nem válaszoltál ....

Arthamyr 2017.05.27. 17:42:37

@Horthy Miklós cselédje: "Rengeteg élelmiszer van ami megfizethető a dolgozó szegényeknek is és kifejezetten egészségesek." - Ez így van. Meg van rengeteg, ami nem megfizethető. Tutibiztos, hogy lehet venni friss zöldséget, vagy hogy az év tetszőleges időszakában egy megfelelően kiegyensúlyozott étrendet tud kialakítani? Egyébként elhiszem, hogy megoldható, de az biztos, hogy nem könnyű.
"A csirkecomb pl. semmivel se rosszabb mint a marhabélszín. 600 HUF 1 kg (tecsós árat néztem)" - Ez is valószínűleg igaz (bár más-más anyagok vannak bennük, és ideális esetben mindkettő tápanyagait beviszed valamilyen forrásból. De kár leakadni az étkezésnél, az még a legkevésbé nehezen megoldható. Emellett nem árt olyan helyen lakni, ami kellően tiszta stb. Az sem mindegy, ha olyan orvosi ellátásban részesülsz, ami jut, vagy olyanban, ami jó. Lehet az előbbi is jó, de előfordul, hogy jobban jársz a priváttal.
Amúgy sosem mondtam, hogy az egészség, a szerelem, vagy a szabadság megvásárolható, csak annyit, hogy a szegénység nagyon megnehezíti, akár elérhetetlenné is teheti őket.

"Persze ha 20 eurós sonkát eszel (ami amúgy egészségtelenebb mint a friss hús, akár a csirkecomb) akkor nyilván nem tudod elképzelni hogy a szegény hogy tud egészségesen étkezni. " - A húsz eurós sonka nem igazi "elit" sonka. Ez már inkább az: www.jamonescasaesteban.com/categoria-producto/especial-5j/. De ezt nem azért eszi az ember elsősorban, mert olyan nagyon egészséges (bár nincs vele sok gond ilyen szempontból sem), hanem azért, mert élvezetet okoz. Már akinek. Nyilván, akinek nem, nem fog ilyesmire pazarolni.

Cnere 2017.05.27. 17:54:34

Németországba kell menni inkább. Meg lehet 2-3 év alatt tanulni elfogadhatóan németül, de talán gyorsabban is ha nagyon muszáj.

Igaz, ott k.rva sok a menekült, de a kicsit bonyolultabb szakmunkákat vagy a minimális szakmai gyakorlatot kívánó munkákat nem igazán fogják elvégezni, legalábbis ahhoz kisebb csoda kéne és hozzáállásbeli változás.

Ismerősömet angol tudással felvették németországba, IT állásra, mert annyira kellett nekik éppen az ember, hogy belementek abba is, hogy a munka mellett fog németet tanulni. Mondjuk azt mondja, hogy gyakorlatilag aki már legalább középiskolát végzett németben, azzal megérteti magát angolul. A főnökei és kollégái mind jól beszélnek angolul, úgyhogy nem gond, hogy angolul dokumentál.

Fene se tudja ezt, de nekem Németföld messze szimpatikusabb, mint a "nagy" britannia és ez mindig is így volt.

vándor madár 2017.05.27. 17:54:34

@macamuca [IHUN]: "Nah, ebben az ideális esetben 26 évesen szakorvos lett az illető, és 30 éves korára van/lesz 4 év szakorvosi gyakorlata.."

Magyarországon nem 2 év a szakorvosképzés. "bezony gyakoribb, hogy 28-30 éves kor körül lesz szakorvos a doki" - igen, mert ez a normál eset, de majd tanato megmondja. Máshol még ennél is később, mert elmennek több területre gyakornokoskodni, külföldi tanulmányútra, nyelvi képzésre, sőt van ahol még a doktori disszertációt is le kell nekik tenni, mert a doktor titulus nem jár a végzettséghez, mint Mo-n. Azért nem írom, hogy diploma, mert amit Mo-n diplomának hívnak vagy hívtak, az nemzetközi viszonylatban nem annak felel meg.

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1200022.EMM

"Az említett 30 éves professzor elképzelhető, ha az ideális körülményekhez zseni-faktor és szerencse is kapcsolódik.." Érdekes, professzornak nem elég bölcs valaki évtizedes tanulással, de miniszter(elnök) lehet 0 alkalmassággal és akármilyen iskolai végzettséggel. Na jó, a mieink legalább magasan képzettek. Nehogy azt gondoljuk, hogy csak Mo-n vannak extrém dolgok. Bajorországban pl. a néhai Strauß miniszterelnök lánya egy érettségivel és szállodai szakképesítővel (Hotelfachfrau) lett oktatási miniszter és 7 évig az is volt. Később elkezdte ugyan a távoktatási egyetemen Hágában a népgazdaság szakot, de csak az alaptanulmányokat sikerült neki befejezni. Ma az Európai Parlamentben ül.
Egyáltalán nem kell zseninek lenni, de sehol sem árt a megfelelő helyre való tartozás, de ha ez nincs meg, akkor a saját témádban kell kiválónak lenni és a doktori disszertáció után belekezdeni a habilitációba, csak éppen Mo-n ez nem fog menni, mert nem úgy működnek a dolgok, ahogy kellene. Ott még mindig elő van írva, hogy hány évig kell az alsóbb fokozatokban ülni, pl. tanársegéd, utána adjunktus, stb. mielőtt tovább léphetnél. Magyarán be van építve a mesterséges fék, nehogy valaki túlszárnyalhassa az esetleg elavult tudással rendelkező felettesét. Ez is oka lehet, hogy több magasan képzett emberke lelép Mo-ról. Lásd pl. irracionális követelmények: www.aok.pte.hu/docs/tudomany/file/elomeneteli_szabalyok.pdf
hu.wikipedia.org/wiki/Tan%C3%A1rseg%C3%A9d
Ma már nem az a normál, hogy nyugdíjazás előtt lesz valaki professzor, mert az elődje 30 éve ül a poszton és ismeri a minisztériumban a megfelelő embereket. Németországban van pl. junior professorship program és nyilván az angolszász országokban is az assistant és associate professzorokat sem 50 éves korukban nevezik ki.

Herr Géza 2017.05.27. 18:10:34

@vándor madár: "Néhány évvel ezelőtt, valamelyik csatornán..." Aha... Hát van a tv-ben is sokminden, pl. orbitális blődségeket is mondanak ott, bizony... Rossz csatornát és/vagy rossz műsort néztél....
Az akkori szerződések nyilvánosak, a neten megtalálhatók... Ha gondold megkeresem a linket hozzá. (Mivel hónapokkal ezelőtt volt már itt téma a Gastarbeiterek N.o.-ba kerülése, akkor egy kicsit utánatúrtam...:D)

vándor madár 2017.05.27. 18:49:48

@vöribaba: Lenne Mo-n is orvos, ha pártunk és kormányunk a magyar nép egészségével törődne és nem a pénzhajhászással foglalkozna. Az orvosképzésben résztvevő hallgatók száma:
magyar 8655, külföldi hallgatók száma 7527. Gondolom a 2015-ös évről van szó.
Már oda jutottunk, hogy a pécsi egyetemen több külföldi fizetős orvostanhallgatót képeznek, mint magyart.

www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/18699/orvoskepzes-magyarorszagon-egy-orvostanhallgato-szemevel

vándor madár 2017.05.27. 19:04:01

@Herr Géza: Legyen igazad, de el tudod képzelni, hogy egy hivatalos szerződésbe olyat beleírnak, hogy azért hívtuk be százezerszámra a törököket, mert 5 Pfenniggel olcsóbb órabérért fognak dolgozni, mint a spanyolok? Ezt nyilvánosan kimondták abban a dokumentumfilmben. Ha valami nagy hazugság lett volna, nem lett volna semmi visszhangja?

DieNanny CH 2017.05.27. 20:06:51

@tanato:

"Senki nem tudja kicsoda Hinta valójában.Csak találgatások vannak."

Pernilla már találkozott vele.

Herr Géza 2017.05.27. 20:32:04

@vándor madár: Khm. Azért hülyének ne nézzél, hogy az 5 pfennig említését kerestem volna az államközi szerződésekben!
Viszont: El tudod képzeini, hogy abban az időben, amikor még minimálbér sem létezett, egy államközi szerződés tárgyalásánál, ami többezer ember hatarozott idejű németországi munkavállalását tette lehetővé egyaltalan szó esett órabérekről? És erről a kormányok tárgyaltak? Azok az emberek ugyan többnyire képzetlen segédmunkások voltak, pláne az első időkben, de a legkülönbözőbb helyeken foglalkoztatták őket. El tudod képzelni, hogy a bányákban, három műszakban ugyanannyit kaptak volna, mint a Mercedes gyárban a szalag mellett, vagy a Schmidt und Co.-nál egy műszakos kalapácsfejreszelgetésért? Ugyanmár. Fogalmad sincs a klasszikus Gastarbeiter konstrukcióról. A későbbi időkben pedig jöttek egyre nagyobb számban (pont olaszok, spanyolok, majd később jugók is..) eleve szakmával a zsebükben. 1973.-ig tartott ez az időszak egyébként. Az akkori Anwerbestop (toborzási stop) is csak a további új Gastarbeiterek "importjának" végét jelentette, aki addigra határozatlan idejű, vagy hosszú távú munkaszerződéssel rendelkezett, az minden további nélkül maradhatott, sőt kihozhatta a családját is. Ezzel együtt sokan akkor hazamentek, de a családegyesítések miatt nem változott jelentősen az akkor itt tartózkodó külföldiek 4 milliós száma.
És még egy tény az 5 pfenniges sztori cáfolataként. A Németországban élő külföldiek között a törökök aránya csak 1968.-ban haladta meg a spanyolokét. Szóval jöttek ők is rendesen.

Dikusz 2017.05.27. 20:32:28

@kisrumpf: Bizony Szeged:)))
Biztos sokat számít a személyes kapcsolat is, nagyon kedves barátaim élnek ott.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.05.27. 20:43:54

@Dikusz: férjem oda járt egyetemre, az ő emlékei miatt nem kedvenc, sajnos. Biztos olvastad Temesi Ferenc Por c. regényét... nagyon tetszett.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.05.27. 20:49:53

@Arthamyr: (az egyetlen sonka, amely a koleszterint is csökkenti amúgy. Ha vannak spanyol munkatársak, egészen jó áron beszerezhető, hm, hm ;-))

Pernilla 2017.05.27. 20:57:10

@DieNanny CH: na, mondjuk ettől még lehet fizetett troll.
Sőt, én is. :))

Arthamyr 2017.05.27. 21:26:32

@kisrumpf: Nem vitatkozom. :) Én is először spanyol kollégának köszönhetően fogyasztottam.
Mindenesetre csak annyit akartam mondani, hogy egyrészt a 20 euros sonka jóindulattal is csak középkategóriás (annyiért kb. fair áron kapsz korrekt kolbászt Magyarországon, amivel sokkal jobban jársz - leszámítva persze a házi kolbászt, ha valaki hozzáfér). Másrészt aki a táplálkozást nem élvezeti forrásnak tekinti és ár/tápértékre optimalizál, annak teljesen felesleges sonkát (vagy bármiféle "sznob kaját") venni. Aki sonkát vesz, az azért veszi, mert szereti az ízét. Legalábbis egészségbuzi oldalakon nem szokták még csak említeni sem, de a táplálkozási tanácsadó/személyi edző sem erre fókuszál. :)

A (magas) koleszterinszint meg érdekes dolog, vannak újabb kutatások, ami szerint nem feltétlen az ördög cimborája, de ezen is felesleges vitatkozni, ha valaki felvállalja a kockázatot, hagy haljon meg békében. A legtöbb ember jelentős mennyiségben fogyaszt alkoholt, és túl sok stressz éri, ha csak ezt a kettőt kezelné (az előbbi triviális, bár kezelésével lehet az utóbbi nő :)), nagy lépést tenne az egészséges élet felé.

Etniez 2017.05.27. 21:29:31

@szÖveges professzor: A gyarmati exrabszolgák sem mennek haza, elbújnak.

majkanni 2017.05.27. 22:20:01

Ennyi idő alatt az értelmesebb "bevándorlók" britek lettek. Felnőtt gyerekeimnek megvan a brit útlevele, tehát a statisztikában ők is és a többi sokezer is a hazamentek között vannak?

tanato 2017.05.27. 22:38:16

@vándor madár: Inkább 30 fölött döntő többségében.több szakvizsga esetén/ez gyakori,pl. először sebészet,azután ráépítve traumatológia,vagy bel. azután ráépítve kardiológia,vagy esetemben ráépítve a háziorvostan inkább 35-40 év amire minden megvan.

tanato 2017.05.27. 22:41:01

@DieNanny CH: @Pernilla: Pontosan így van, a mai médiaháborús dezinformációs háborús világban a konzekvensen a nyugati demokráciákat szidó és az itthoni esetleg a putyini rendszert éljenző kommentelőnél mindig felmerül.

Vadalmaaaaa 2017.05.28. 09:03:29

@vándor madár: nem baj az,hogy kulfoldieket is kepeznek,az a baj,hogy elvandorolnak

Nyilvan lattad ezen a portalon a cikket,hogy egy kezdomurologusra hagytak egy egesz,surgossegi osztalyt ,felettes nelkul

Vadalmaaaaa 2017.05.28. 09:03:36

@Arthamyr: hulyeseg! Ha egeszseges akarsz maradni,sem sonkat,semmcsirkecombot nem eszel

Arthamyr 2017.05.28. 09:21:22

@kisrumpf: Sajnos már egy ideje nincs.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.05.28. 09:28:50

@Arthamyr: sonka? Csak járnak haza nyaralni ők is, jön a nyár!

S van néhány hely Dublinban is, csak hát ott drága módfelett. Akkor már inkább a spanyol kolléga.

Arthamyr 2017.05.28. 09:32:01

@kisrumpf: A spanyol kolléga még az előző cégtől volt, és már jó ideje hazaköltözött, így emailben szoktunk rendelni a linkelt bolttól. Csak hát spanyol nyelven kell, ami nem a legnagyobb erősségem, meg valamiért kimaradt. :) De már gyűjtöm az erőt.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.05.28. 09:39:06

@Arthamyr: ah, ok. Majd eljutsz odáig, egészségedre!

Arthamyr 2017.05.28. 09:41:02

@vöribaba: Engem nem fogsz megtéríteni, főleg nem ezzel az ideböffentéssel, de ha értelmesen téríteni akarsz erre nyitott embereket, megpróbálhatod leírni az eredeti hozzászólás mellé, hogy mennyibe kerül az egészséges, minden fontos tápanyagot tartalmazó vegán étrend, illetve mit tartalmaz. Mondjuk ez még az eddiginél "offabb" lenne, van erre külön "templom" a neten, ott a vegán troll cimboráiddal megküzdhettek a húsevő trollokkal.
Engem biztos nem fogsz meggyőzni, mert az ételt elsősorban az ízéért eszem, és az a legutolsó dolog, amin spórolni fogok. Sok sikert!

Arthamyr 2017.05.28. 09:42:01

@kisrumpf: Köszi, majd gondolok rád. :)

DieNanny CH 2017.05.28. 10:42:13

@Pernilla:

Na, mit nem mondasz!

:-)))

vándor madár 2017.05.28. 12:57:23

@vöribaba: "nem baj az,hogy kulfoldieket is kepeznek,az a baj,hogy elvandorolnak
Nyilvan lattad ezen a portalon a cikket,hogy egy kezdomurologusra hagytak egy egesz,surgossegi osztalyt ,felettes nelkul"

Nem az a baj, hogy külföldieket is képeznek, hanem a számuk. Normál esetben a küldföldi diákok aránya az egyetemeken kb. 8-10%. Ha őhelyettük magyarokat képeznének akkora energiával és ekkora számban, akkor azokból biztosan többen maradnának otthon. Magyarán van rá kapacitás, de elveszik a saját állampolgároktól a lehetőséget, miközben talán 3-4szeres a túljelentkezés, de ennek most nem néztem utána.

Igen, olvastam a hírt, de nem itt először. Erről megvan a véleményem és az nem azt jelenti, hogy egyáltalán nincs orvos. Már régen úgy gondolom, hogy Mo-n az egészségügyben sok mindent kiéleznek, hogy jobb helyzetbe kerüljenek, ha nyilvánosan nagy port kavar az ügy. Egyébként a soproni kórházról már korábban is jelentek meg negatív híradások.
Én ezek után a vezetőt úgy kirúgnám, hogy nagyon messzire repülne, mert nyilvánvalóan szemtelenül kihasználta, hogy egy rezidens lány nem mert ellentmondani, mert akkor kirúgják és rossz véleményt adnak róla, hogy máshova se vegyék fel. De én az ő helyében akkor is megtagadtam volna a munka felvételét, akármi is lesz, mert így még börtönbe is juttathatta volna magát. Azt egyébként nem írta vagy nem idézték, hogy konkréten milyen esetre kér segítséget és azt sem, hogy volt-e telefonos segítsége, csak azt hogy zéró orvos van ott.
Egyébként az egészségügyben sok mindent át kellene már adni az orvosi feladatkörökből a felsőfokú végzettséggel rendelkező eü. dolgozók kezébe, mint ez az angolszász mintájú országokban is működik és majd nem lenne ekkora leterheltség és ilyen problémák. Erről már volt valami a hírekben, de mire az Mo-n megvalósításra kerül, ami biztos nem úgy lesz, hogy jó is legyen, addigra évek fognak eltelni, mikor a helyzet már évtizedek óta tarthatatlan. Megjegyzem nemrégiben tudtam meg, hogy a rákszűrést, ami nem is az, csak kenetlevétel már áttették a védőnök kezébe.
Egyébként csak el kell olvasni a másik határátkelőn a cikket a magyar gyermekorvosnőről, aki Nagy-Britanniában égett a magyar kezelési módszerek miatt és ennek Mo-n is hangot adott. Az összes szakmai szervezet rázudult a helyett, hogy azzal foglalkoznának, hogy ésszerűen mit és hogyan változtatnának. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy Nagy-Britanniában minden hiba nélküli, mert a híradások alapján talán több minden még úgy sem funkcionál, mint Mo-n.
Egyébként én évekkel ezelőtt olvastam valami blogon, hogy a magyar orvosoknak, akik ki akartak menni hétvégére Nagy-Britanniába ügyelni, kötelező volt előtte elmenni Lengyelországba valami írtó kemény sürgősségi tréningre, amit saját zsebből kellett fizetni és kétszáz ezer Ft felett volt az ára. Azért Lengyelországba, mert az az orvos, aki tartotta, lengyel volt és a UK--ban dolgozott meg nyilván több lengyel résztvevő volt, de a kurzust angolul tartották. Persze az "írtó kemény" lehet, hogy csak a magyar oldalról nézve volt az, azt én nem tudom megítélni semmilyen szempontból. Talán ha Mo-n is így tréningeznék az orvosokat időről időre felfrissítve - bár lehet, hogy ez valahogy működik, csak nekem nincs fogalmam róla - a sok felesleges adminisztráció helyett, akkor képes lenne egy akármilyen (szak)orvos, aki egy kórházban dolgozik, ellátni a betegeket.

Ha hatar.comment hazamegy Mo-ra és lesz elég pénze, akkor meg tudja fizetni az ellátást. Lehet kötni magán egészségbiztosítást is. Pénzért kapsz jó ellátást és külön kórtermet is. Az ország tele van már magánklinikákkal és rendelőkkel, szinte minden szakorvosnak van magánrendelője az utolsó porfészekben is. Sőt olyan is van, hogy a szakorvosok nem az állami egészségügyben vannak főállásban, hanem csak heti 1-2 napot operálnak és rendelnek bizonyos kórházakban és szakrendelőkben. Többen vannak köztük, akik Nyugatról visszaköltöztek Mo-ra. Pénzért van azonnali diagnosztika is. Én is csináltattam már anyámnal labort, mert 2 hónapra adtak neki időpontot, mikor lázas beteg volt és ismerősök is mondták, hogy nemrég voltak MRI-n egy magánklinikán százezerért, mert a szakorvos nem írta fel. De mástól is hallottam, hogy magánklinikára ment béltükrözésre, mert az államiban harcot kell vívni azért, hogy elaltassák és ez esetben is valami priccsre dobják isten nevében. Most rosszmájúan azt feltételezem, hogy azért bánnak így az emberekkel, hogy a magánrendelésre menjenek ugyan azért, ami ingyen is járna nekik.

Vadalmaaaaa 2017.05.28. 14:34:10

@vándor madár: nyilvan a feltetelezesed helyes,megjegyzem szemelyes tapasztalat,tobb,mint egy evtizeddel,ezelottrol,amikor meg az orszagban eltem,hogy bizony maszek alapon sem varhatsz
Feltetlenul jobb ellatast,mximum gyorsabbat,baksis/ paraszolvens juttatas es kapcsolatrendszer nelkul pedig mar husz eve sem lehetett komoly szaktekintelyhez bejutni Magyarorszagon,megjegyzem ez a sajat csaladom tapasztalatai alapjan lattam,ellenkezojerol engem lehetetlen meggyozni.

UK egeszsegugyerol mik a tapasztalataid?

A magyar orvosno eseterol olvastam,nem lepett meg az 500 mg Ca - sandoz hasznalatat allergiara valoban tanitottak a magyar gyogyszeresz -es orvos karokon,lelkes egyetemistakent baratnoim kiprobaltak az allergiamra,termeszetesen teljesen hatastalan volt,de a magyar orvos tudod,milyen a tekintelyelvu neveles miatt,ha azt tanitottak neki,hogy mukodik,nem akart tudomast sem venni rola,hogy nem mukodik a gyakorlatban, igy jellemzoen a cikk foszereploje is csak akkor kapott eszbe,amikor sajat boren tapasztalta,hogy hatastalan.

Az meg egyenesen felhaborito volt az eset kapcsan,hogy a magyar orvosi kamara kepes volt hazugsagba keveredni es letagadni nyilvanos kozlemenyben az erintett doktorno szakvizsgajat.

Valoszinuleg nemmcsupan a magyar orvosok tudasanak szinvonala nem felel meg,hanem az is frusztralhatja a szigeten vegzett orvosgardat,hogy mig ok evekig fizetikma tandijhitelt,addig egy keleti habzsolva elvezi az eletet a havimegy illios fizetesebol.

Sovany vigasz,hogy az afrikai ,kozel-keleti orvosi diplomkkal tevekenykedo orvosok szivnonala meg roszabb:) tudnek meselni!

Vadalmaaaaa 2017.05.28. 14:34:18

@vándor madár: en az egeszsegugy miatt nem mernek nyugdijaskent visszakoltozni,max autszriaig.hiszen egy surgossegi ellatast igenylo esettel meg te is az allami rendszerbenkenyszerulnel vissza.

vándor madár 2017.05.28. 15:17:11

@Herr Géza: "Azért hülyének ne nézzél, hogy az 5 pfennig említését kerestem volna az államközi szerződésekben!
Viszont: El tudod képzeini, hogy abban az időben, amikor még minimálbér sem létezett, egy államközi szerződés tárgyalásánál, ami többezer ember hatarozott idejű németországi munkavállalását tette lehetővé egyaltalan szó esett órabérekről? És erről a kormányok tárgyaltak?"

Nem nézlek hülyének. Én azt mondtam, amit abban a német dokumentumfilmben mondtak. Ha nem az igazat mondták, akkor ők hazudtak, nem én. Te sem tudod, meg én sem tudom, mi volt pontosan. Majd évtizedek múltán azt is nyilvánosságra hozzák, mint ezt itt, hogy a Kohl haza akarta paterolni a törökök felét: www.spiegel.de/politik/deutschland/kohl-wollte-jeden-zweiten-tuerken-in-deutschland-loswerden-a-914318.html

A tárgyalások évekig elhúzódtak, többször is megszakadtak és igen, nagyban a pénzről szólt, legalább is a program támogatói részéről Németországban, míg a másik pártok, de még a CDU-ból is többen, az egyházak és a társadalom is ellene voltak. Általában mindig minden a pénzről szól vagy valami önös érdekről, a választópolgár meg azt hiszi, nagy beleszólása van a dolgok menetébe. Ez a tipikus példája annak, hogy rövidlátással és pillanatnyi érdekekért mekkora irreverzibilis károkat lehet okozni örökre.

Helmut Schmidt többször nyilatkozta, hogy az akkori gazdasági miniszter Ludwig Erhard, aki később kancellár lett, azért akarta a törököket bevinni, hogy alacsonyan tartsa a béreket Németországban, amik a munakerőhiány következtében megemelkedtek. Ez nyilván elsősorban a munakáltatók érdeke volt, teljesen mindegy, hogy a Ruhr vidéki bányák, a Krupp, a Siemens vagy a Daimler alkalmazta őket. A munkáltatók érdeke mindig az, hogy a lehető legacsonyabban tartsák a béreket. Ha ennek a megvalósítása az egyéb már ott dolgozó és még potenciálisan toborozható Dél-európai munakerővel megoldható lett volna, mi szükség lett volna a törökökre? Azt már akkor többen szóvá tették, hogy a nagyszámú jelenlétük a társadalomra káros hatással lesz, ezt mégis lesöpörte a kormány az asztalról és olyan irreleváns dolgokkal állt elő, hogy csak "kiválasztottak" mehettek, akiket egy orvos megvizsgált és írni -olvasni tudtak.

"Es war ja Ludwig Erhard, der das Ganze in Gang brachte, zunächst als Wirtschaftsminister, später als Bundeskanzler. Deutschland hatte einen Bedarf an Arbeitskräften, was die Löhne ansteigen ließ. Das wollte er verhindern."
www.zeit.de/2011/43/50-Jahre-Migration-Schmidt

Vadalmaaaaa 2017.05.28. 17:23:02

@vándor madár: abban teljesen igazad van,hogy a magyar hallgatoktol,evtizedeken at elvettek a lehetoseget es a helyeket az,orvoskepzesben

Hetvenes evekben eppen szireknek adtak helyeket

Vadalmaaaaa 2017.05.28. 17:23:12

@'it's cool to know nothing': ez egy olyan beteg dolog,amit ide leirtal,szo sincs ilyesmirol

A rasszizmus vadjatol felve a pakikkal,indiaiakkal megengedobbek,ennyi az egesz.

Szo nincs kasztrendszerrol,az angol szinte mindenkit lenez,de mas szinu egyedekkel szemben nem meri mutatni,mert belevertek a rasszizmus szot es pintosan tudja,hogy ellehetetlenitik,ha ennek vadja eri.

vándor madár 2017.05.28. 17:36:36

@vöribaba: Hát ha abból indulok ki, hogy maszek alapon is ugyan az az orvos kezel ugyan azzal a tudással és hozzáállással, mint az államiban, akkor lehet, hogy van az embereknek félnivalójuk. De feltételezem, hogy maszekban több idő jut, nagyobb a motiváció és a diagnosztika is szélesebb körű + gyorsabb, mivel a páciens fizeti, úgyhogy tán jobb ellátásra van esély. Nekem személy szerint a több szem többet lát elve szimpatikusabb, úgyhogy szerintem máshoz kell menni. Egyébként ha elterjed egy orvosról, hogy maszekban nem jó, akkor nem mennek hozzá az emberek, úgyhogy van veszteni való.
Komoly szaktekintélyhez bejutni még jó eü. ellátással rendelkező országban is belekerülhet fél évbe és már az is előfordult, hogy direkt egy professzorhoz irányítottak, kaptam is időpontot, de nem is láttam, csak az asszisztensét, de ezt nem mondták meg az időpontkérésnél.

"UK egeszsegugyerol mik a tapasztalataid?" Személyesen semmi, de a net tele van (rém)történetekkel. Itt is volt már több poszt róla.

A Calcium használatáról allergia esetén itt van egy link, meglátszik, hol használják: www.researchgate.net/post/How_popular_is_the_belief_in_your_country_that_calcium_preparations_can_cure_allergies
Véleményem szerint azt a gyanútlan doktornőt ott a viziten a UK-ban direkt kipellengérezték, mert már tudtak a Közép-Kelet-európai gyakorlatról. Egyébként Németországban is használják, de legalább is használták, ugyanis én is kaptam, mert egyszer majdnem meghóttam allergiában. Na nem Aspartam-mal ízesített Sandoz pezsgőtablettát, hanem vénás injekciót. De az nem az egyedüli szer, csak kísérő a többihez. Szerintem is a szakmai szervezetek reakciója felháborító. Inkább a nemzetközi szakirodalmat kellene ekkora energiabevetéssel tanulmányozni.

Én azt azért nem jelenteném ki általánosan, hogy "a magyar orvosok tudásának a szinvonala nem felel meg", hanem szerintem inkább punktuális hiányosságok vagy más ismeretek vannak, miközben biztosan van olyan terület, amiben meg jobbak. És ha pl. a magyar eü. felszereltséget vesszük, amihez szokva vannak, akkor ott kint biztosan vannak olyan eszközök, amiket nem is láttak még és amiknek a használatát meg kell tanulniuk, ezért szerintem ilyen helyen elkelne 1-2 hét gyakorlat a tényleges munkába állás előtt. Ezeken túlmenően a kezdeti időben a gyógyszerek rendelése ill. használata sem lehet valami gyerekjáték, hisz nem ismerik az ottani kereskedelmi nevüket, de a felelősség rajtuk van.
A frusztráció és irigység az angolszász országokban borítékolt az ottani magas tandíjak versus külföldi állami ajándék miatt, ezért nem is ismerik el a végzettséget, csak most az EU-ban, mert van rá 2005 óta jogszabály.

Ami a sürgősségi és egyáltalán az orvosi ellátást illeti Mo-n, nagyban befolyásolja az életesélyedet, hogy ott hol laksz meg kit ismersz. Minél távolabb a jobban felszerelt kórházaktól, klinikáktól vagy nagy jelentőségű intézményektől, annál jobban romlanak az esélyeid a túlélésre, ha komoly baj van.
A sürgősségi osztályok szerintem azért nagyon leterheltek, mert boldog boldogtalant oda visznak, holott semmi szükség nem lenne rá. Anyámnak pl. mentőt hívott a háziorvos, mikor két héten belül másodszor is belázasodott és bevitette a sürgősségi osztályra, mert különben 2 hónapba kerül egy labor. Szerinted ez normális? De ott legalább megvizsgálták, volt labor, röntgen, ultrahang meg rendes fizikális vizsgálat is, amire normál esetben 2 hónap kellett volna úgy, hogy neki minimum 3x oda kellett volna utaznia a kórházi szakrendelőbe, mert olyanról, hogy koordináció még nem is hallottak. Megvizsgálva sem lett volna, mert a háziorvos nem vizsgálta meg, hiába ment oda 2x is. Reggel bevitte a mentő, nem a betegszállító és este 6 -kor engedték ki, miközben fél napot kellett neki kint a folyóson a padon üldögélnie étlen szomjan. Egyébként azt figyeltem meg, hogy a szakrendelők és diagnosztikák legkésőbb 14 órakor bezárnak a sebészet kivételével és ahol az orvos osztályon is dolgozik, ott jó ha 10 óra körül megjelenik vagy még később, miközben ki van írva, hogy 8-tól van rendelés. Nekem ne próbálja megmagyarázni senki, hogy ennek ez a menete.

macamuca [IHUN] 2017.05.28. 17:48:02

@vándor madár:
"Magyarországon nem 2 év a szakorvosképzés."
De.
Pontosabban minimum 2 év: lásd az általad linkelt törvény 1. mellékletét: az ún. törzsképzési idő mindenütt 24 hónap..., tehát.....
A többi tévedésed is hasonlóan egyszerűen cáfolható, de felesleges, azt hiszem..., te ugyanis olvasol, de nem értelmezel. Még azt sem, amit te magad keresel elő a netről, mint saját állításod igazolását, aztán kiderül, hogy éppenhogy önnagadat cáfolod...
Szóval higgy, ami jólesik, hinni tényleg könnyebb, mint ....

vándor madár 2017.05.28. 19:20:38

@vöribaba: Én csak a mostani helyzetről beszéltem, mikor szinte ugyan annyi devizával fizető orvostanhallgatót képeznek idegen nyelven Mo-n, mint ahány magyar orvostanhallgató van.
Ezen kívül képeznek még ugyan így fogorvosokat, gyógyszerészeket, ápolókat, gyógytornászokat, szülésznőket, diétetikusokat, de még állatorvosokat is. Meg még mást is, de most csak az egészségügyről van szó és ez azért releváns, mert ezekből a szakemberekből az országban is kevés van. Na jó, diétetikus van biztosan elég meg gondolom állatorvos is, miközben már alig van állat. Azon kívül ezeken a területeken korlátozott a gyakorlati helyek száma is, úgyhogy nem képezhető annyi ember.
www.bachelorsportal.eu/study-options/268632177/nursing-hungary.html
www.studyhungary.hu/pages.php?pageID=8
Szerintem régen csak néhány százalék külföldi hallgató volt főleg a szocialista országokból meg olyan harmadik világbeli országokból, akik "barátiak" voltak. Ők államközi egyezmények alapján tanultak Mo-n és ahol lehetett, a viszonosság elve is érvényesült, pl. NDK, Szovjetunió, de nyilván nem küldhettek Kongóba vagy Dél-Jemenbe magyar hallgatókat.
Nekem az a véleményem, hogy ezt ami ma van az egészségügyi karokon, csinálják akkor, ha a magyar egészségügyben megközelítőleg elég dolgozó van és van plusz szabad kapacitás, nem pedig annak a rovására pénzszerzés céljából. De hogy lehet feltételezni, hogy ők ilyen nemes cselekedetet pénzért csinálnak? Nem, hanem ezek a hallgatók majd röpítik a szelek szárnyán Magyarország jó hirnevét a világban. És amikor megy Mo-ra 2 iráni fogorvostan hallgató fogorvos apukája a tandíjjal, akkor Ferihegyen úgy kezelik mint egy bűnözőt, gatyára vetkőztetik, kihallgatják, bezárják és még meg is büntetik, mert csempészi a devizát Magyarországra. Kíváncsi lettem volna, mi lett a vége. www.pressreader.com/hungary/uj-dunantuli-naplo/20160909/281535110439471
www.bama.hu/iframe/baranya/kozelet/repulon-hozta-a-tandijat-pecsre-csempesznek-neztek-682858/
Arról egyébként állandóan cikkeznek, hogy nincs elég informatikus és nem is jelentkeznek annak elegen, de arról még soha nem olvastam semmit még az ellenzéktől sem, hogy azért nem veszik fel az orvosira a jelentkezők nagy részét, mert külföldiekkel töltik be a helyeket. És pont azért srófolják mindig magasabbra a követelményeket, hogy a lehető legkevesebben tudjanak nekik megfelelni. Motto: mi felvettünk volna, de te nem vagy elég jó, mert nem értél el a maximális 400 pontból legalább 450-et. Nem tudom, hány pont kell, de nem az a mondanivaló.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.05.28. 19:34:09

@Arthamyr: :-) viszont! (Férj csoportjában akad pár spanyol/katalán, hála az égnek. S egyik sem vegán.)

Vadalmaaaaa 2017.05.28. 19:46:02

@vándor madár:
Remelem edesanyad mar jobban van. Teljesen igazad van,amit leirtal az nem a normalis allapotokrol tanuskodik!

Vervetel: a belga eü- ben akkor mesz vervetelre,amikor idod van,igen szombaton is betoppanhatsz nagybevasarlas utan,mosolyogva fognakmvarni es tovabbi szep napot fognak kivanni,mert igy is lehet.nincs idopont a vervetelnel ,nincs semmi cirkusz.
Miert is kene? Minden nover tud vert venni,ha neked karacsony szentestejen ejfel elott kell egy vervetel,meg fogjak oldani ,mindjuk ugy azonnal es a laboreredmeny is 1 oran belul a kezedben lesz. Mert igy is lehet es szerintem igy is kell.

Irod,hogy te azt nem jelentened ki,hogy a magyar diplomaval rendelkezo egeszsegugyi szemelyzet tudasa,szakmai igenyessege nem uti meg azt a szinvonalat,amit europai ak nevezunk.

Nos az engem operalo belga orvoscsapat ezt siman megtette,mert a kovetkezot mondtak nekem magyar kollegaik munkajan szörnyülködve,szo szerint idezem magyarul:

" magàt középkori szìnvonalon es eszközökkel mûtötték,amit nem értek,mert,akkor,amikor magàt Magyarorszàgon megoperàltàk,màr rendelkezésre àllt az ún. Kulcslyuktechnika vilàgszerte.Én igazàn nem értem és nagyon sajnàlom magàt,mi korrigaljuk a magyarok munkàjàt,ami nyilvàn nehezebb mutet lesz,mintha én mutenem magat most eloszor. egyàltalàn ki volt a maga orvosa Magyarorszàgon?????!!! " ( emlekeztem a nevre, anno el akart menni Kanadaba dolgozni ez a diszpinty,de valahogy azota is Magyarorszagon mutoget)

Nem magasztalnam fel a magyar orvosokat es meg csak azonos szintre sem helyeznemma szaktudasukat a szerencsesebb tortenelmi fejlodesu orvostarsaik tudasaval es EMBERSEGEVEL.

Vadalmaaaaa 2017.05.28. 20:42:45

@vöribaba: correction: szerencsesebb tortenelmi fejlodesu orszagokban elo orvostarsaik

M. Péter 2017.05.28. 21:44:36

@vándor madár: A külföldiek (EGT-n és Svájcon kívüliek) kb. 10000 eurót fizetnek egy félévért az orvosi karon, a magyarok pedig kb, 1 millió Ft-ot. A külföldieken még haszna is van az egyetemnek, nélkülük az államnak vagy a magyar hallgatóknak sokkal többet kellene fizetni, egyébként összeomlana a képzés.

Az iráni nem tudom, milyen útvonalon jött, kozvetlen járat nincs Teheránból Budapestre. Az EU-ban a reptereken mindenütt vannak plakátok, hogy 10000 euró feletti készpénzt az EU-ba való belépéskor vagy az EU-ból való kilépéskor be kell jelenteni.

vándor madár 2017.05.28. 22:57:22

@vöribaba: Anyukámmal ez már nem most történt.
Magyarországon meg kellene tanulni minden szektorban, ahol szolgáltatást nyújtanak, hogy elsősorban nekik kellene alkalmazkodni a néphez, hisz ők élnek belőlük és nem fordítva. Mo-n ma egy 5 perces vizsgálat miatt szabadságot kell kivenned és legalább 2 órahosszát várnod, hiába mentél időpontra, mert előszőr is késik az orvos, aztán behívják a sógor-koma-jóbarátot, közben bemennek a dolgozók, akik ha otthonról jönnek is, fehér köpenyt húznak, aztán nem érkezési sorrendben hívják be a pácienseket, mert ugyan ők látják az érkezési sorrendet a computerben, de valahogy mégsem ahhoz tartják magukat. Kész agyvérzés. Én a dolog rákfenéjét leginkább abban látom, hogy nincs szabad orvosválasztás. A háziorvost megválaszthatod, de egyébként kénytelen vagy mindig ugyan abba a szakrendelőbe menni, amihez a lakhelyed tartozik. Most már időpont nélkül szóba sem állnak az emberekkel. Érdekes, hogy korábban el tudták látni az érkező betegeket, manapság csak azt az x számút, akinek időpontot adnak. Nem tudom, hogy ez a finanszírozással függ-e össze vagy más oka van? És ha nem jó valakinek az időpont mondjuk 4 hét múlva azon a napon és abban az időben, amikor ők akarják adni, akkor nincs ám időpont aznap később vagy másnap! Nem akkor majd várjál megint még 3 hetet. Ez szerintem biztosan direkt szivatás. Ja és ez a beutalósdi! Erre biztosan azt mondják az itt író-olvasó szakorvosok, hogy mi lenne velük, ha mindenki szabadon odamehetne? Ez adott esetben az ember életébe kerülhet.

Én azt írtam, hogy nem jelenteném ki á l t a l á n o s a n, hogy a "a magyar orvosok tudásának a színvonala nem felel meg". Az általánoson van a hangsúly. Biztosan van mindenre példa. Én főleg azokra gondoltam, akik kint dolgoznak, mert ugye arról volt szó. Ott valószínű nem fognak 30 évig ülni egy poszton elavult ismeretekkel és technikai tudással, hanem elég hamar más hely után lehet ez esetben nézni, nem úgy mint Mo-n egy járási kórházban. Persze a "kint" sem egyforma. Hallottam már panaszt szinte minden honnan.

Az semmit nem jelent, hogy akkor Mo-n is rendelkezésre állt a kulcslyuktechnika. Ja, a Kútvölgyiben meg a Gorkij fasori BM kórházban meg még 1-2 presztizsklinkán és nem területi lefedettségben. Ahhoz pénz is kellett az eszközöket megvenni és az orvosokat kiképezni. Nem tudom, ez hány évbe telhetett, de az állapotokat ismervén akár egy évtizedbe is, mire a területi lefedettséget elérték. A te orvosod ott és akkor nem tudott olyan technikával műteni vagy csak egy eszköz volt, azzal meg a főorvos műtött éppen. Ilyen egyszerű. Kanadában nincs elismerve automatikusan a magyar orvosi diploma, de még a villanyszerelői szakképzettség sem, úgyhogy ahhoz hogy ott dolgozhasson, néhány kört le kellett volna futnia, valószínű ezért nem ment oda az orvosod.

Egyébként a te műtéted úgy eltolták, hogy az egészségedre is kihat vagy csak esztétikai probléma? - általában nagy vágás, ronda heg. Én már volt, hogy egy "kulcslyuktechnikás" műtét után direkt másik sebészhez mentem és megmondtam neki, hogy csak akkor kötünk üzletet, ha nyitott műtétet csinál. Van rajtam egy jó nagy ronda heg, de az legalább nem fáj, míg az arthroskoposan műtött testrésszel azóta is problémáim vannak.
Hibákat és műhibákat más országban is csinálnak, nem csak Mo-n. Én itt most írhatnék egy hosszú listát, de nem teszem, mert akkor minden eszembe jut és felidegesítem magam.

vándor madár 2017.05.28. 23:27:59

@M. Péter: A magyar orvostanhallgatók nem fizetnek semmit az orvosi képzésért. Van fizetős képzés is, meg lehet nézni a felvi. hu-n, hogy oda hányan járnak, elég kevesen. Az azért fizetős, mert kevesebb pont kell hozzá, ha jól emlékszek.
Addig sem omlott össze sem az orvosi képzés, sem másik, amíg nem volt bevétel fizetősöktől.
Véleményem szerint az illetékeseknek fontos dolgokra kellene koncentrálniuk, főleg ha alakul a vészhelyzet és mondjuk a felsőoktatásból pár tízezer helyet törölni, aminek a végzettségével takarítónőnek meg raktári munkásnak lehet menni Nagy-Britanniába.
Én tudom, hogy az illetékesek "verhetetlen" érvekkel ki tudják magyarázni a helyzetet.
Állítólg most már elkezdik, hogy a gimnáziumokba sem vesznek fel annyi gyereket, hanem átirányítják őket szakmát tanulni.

Az iráni fogorvos Ferihegyre érkezett. De miért kellett volna neki az EU-ból érkezni? Jöhetett pl. Oroszországon vagy Törökországon át is. Ki van írva Budapesten Farsi nyelven is? Egyébként a gyermekei már régebb óta Pécsen tanulnak, mint a cikkben is áll, tehát minden bizonnyal nem először volt Mo-n, ezért feltételezem, hogy úgy járt el, mint mindig.

Herr Géza 2017.05.28. 23:35:58

@vándor madár: Pajtás, elég komolyan kielemeztük a helyzetet azt hiszem, bár amiket itt leírtál, még mindig nem igazolják az 5 pfenniges mesét, azt meg pláne nem, hogy a törökök úgymond a spanyolok helyett jöttek. Az én ellenérveimre nem is reagáltál.
Meg pláne mi köze az egészhez annak, hogy Kohl 82-83.-ban haza akarta küldeni a törökök felét?
Na mindegy, maradjunk abban, hogy valamikor, valamelyik tv, valamelyik műsorában láttam, az komoly érv. Minden más forrással és a logikával szemben is.

M. Péter 2017.05.29. 01:52:49

@vándor madár:Mindegy, hogy ki fizeti, az állam vagy a diák, ha az egyetem úgy dönt, hogy inkább 100 magyart vesz fel 100 külföldi helyett, akkor félévenként 200 millió Ft-ot veszt, és a magyar egyetemek amúgy sem állnak jól pénzügyileg.

Mo.-n is ki van írva angolul, a gyerekei biztos jobban tudnak angolul, figyelmeztethették volna az apjukat. Teheránban sincs kiírva magyarul, hogy nem szabad pálinkát bevinni.

tanato 2017.05.29. 08:19:11

@M. Péter: Pl.az angol, orvosi egyetemek is a külföldi tehetős diákok befizetéseiből pénzelnek/Nemrégen volt itthon egy kinti városombéli jó, ismerős magyar egyetemi tanár aki ott az oxfordi orvosin tanít és ő a külföldi diákok referense.Döntően Öböl menti arab és ttávol keleti gazdag családok gyermekeit /is/tanítja a helybéliek mellett.

Vadalmaaaaa 2017.05.29. 14:02:06

@vándor madár: persze,ugy eltoltak,hogy kihat

Pont a BM korhazban voltam eloszor,ahol kenegesse,borogassa volt a valasz( szakertelem hianya) akkor meg 24 oran belul vissza lehetett volna varrnimaz elazakadt szalagokat,ezert nem kaptam kezelest,mert innen meg lett volna visszaut a teljes ,azonnali es maradektalan gyogyulas fele.majd az azt koveto 2 evben sem kaptam semmilyen kezelest.Ketto evig egy labon ugraltva kozlekedtem,majd megmutottek,aminek katasztrofalis kovetkezmenyei lettek, a szakertelem ismetelt hianya miatt.

Sot iden hozzajuthattam ahhoz a kezeleshez,amirol nem is almodtam eddig,kinovesztik,ami elveszett Magyarorszagonegy uj kezeles eredmenyekeppenraadasul teljesen ingyen,nagyon halas vagyok ennek az orszagnak. Visszajuthatok abba az allapotba,mintha az a sok szornyuseg meg sem tortent volna velem. Magyarorszagon.
Az orszagban egy szelektiv nepirtas folyik es a magyar eü- i dolgozo cinkos ebben.

Vadalmaaaaa 2017.05.29. 14:02:06

@tanato: a dontoen az tulzas,de jelen vannak,pontosan ugy,ahogy a magyar egyetemeken is

Badeni lakos 2017.05.29. 22:31:08

@fhdgy:

Szervusz! :)

Elnézést kérek az eltűnésemért, hogy nem írtam tavaly év végén, Bocsánat! Nagyon magam alatt voltam, költözés, Eszter elkölt., nem sikerült végezni az Infó Karon, elveszett minden önbizalmam, bátorságom, önértékelésem.

Remélem meg tudsz bocsátani illetlenségemért.

A minap írtam volna egy e-mailt Neked, de jött az automata válasz, hogy "az e-mail cím már nem létezik." (a t-email-es)
Pedig nagyon érdekelne mi a véleményed, tanácsot kérnék Distributed Computing & prog. témában (pl. RPC-like connectors)

Bejárok Vorlesungra a TU-ra Bécsbe, új mester szak indul, elkezdett érdekelni. Azóta bekölt. Bécsbe, ráadásul koliba, amitől minden rendbe jött :) Megismerkedtem Lúciá val egy szép kék szemű horvát leányzóval... na de itt nem részletezném. :)

Ha gondolod, írj PM-et itt, kíváncsi lennék hogy látod Distr. Computing, pl. mire lehet a jövőben jól alkalmazni. ha emlékszel a Gmail címemre, akkor oda is írhatsz! :) ÜDv! A Legjobbakat! :)
és köszi. :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása