oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2015. január 08. 06:51,  Hol van Európa? 1068 komment

2015. január 08. 06:51 Határátkelő

Hol van Európa?

Mindig érdekes, amikor valaki hosszabb távollét után látogat vissza Magyarországra. Ez történt Diggerrel, aki két év Anglia után töltötte az év végi ünnepek idejét Magyarországon. Tapasztalatairól (melyek között akadt ilyen is, olyan is) az alábbiakban számol be.

5_8_.jpg

„Ez az írás tíz napról szól. Tíz rövid napról, amit két év távollét után otthon töltöttem. Nem objektív és nem szubjektív, még kevésbé általánosító írás ez. Nem tudok mihez általánosítani. Leírom, én hogy tapasztaltam, és ebből milyen következtetéseket vontam le. Előrebocsátom, hogy az írás nagy része tömény reklám lesz. Azokban a helyzetekben, amikben Európa megmutatta arcát, én bizony leírom, hogy kiknek köszönhető ez. Mert megérdemlik.

Sajnos a politikát nem kerülhetem el. A politika Magyarország legjelentősebb környezetszennyezése. A levegővel terjed. Beívódik minden sejtbe, megmérgez mindent és alattomos kórként lassan öli meg az emberek lelkét.

De ne szaladjunk ennyire előre.

A tíznapos szabadság legkevésbé sem európai módon kezdődött. Stanstead repülőterén az utasirányítás nem állt a helyzet magaslatán. A sorokat többször átrendezték, ide állítottak, oda állítottak, ha odaálltunk az sem volt jó, hogyan állunk szóval káosz a köbön.

Az utazás eseménytelen volt, én imádok repülni, különösen a felszállás nagy élmény. Apósom várt Ferihegyen (igen, Ferihegyen) és ahogy ültem az autóban, valami csodálatos jó érzés szállt meg. Furcsa volt a jobboldali közlekedés, de minden ismerős volt.

A Ferihegyi reptér kettes termináljának bővítésén dolgoztam valamikor, és szinte minden utcáját ismerem Budapestnek. Nagyon jó érzés volt otthon lenni. Londonhoz képest feltűnő volt a tisztaság, ráadásul az utak is jobbnak tűntek, mint amire emlékeztem.

Ez nem Európa, ez Kamcsatka

December 23.-án érkeztem és másnap mindjárt intézni kellett az első hivatalos ügyet. Volt nekem otthon egy leharcolt Nissan Primerám, amit le kellett adni az autóbontóban. Két éve mozdulatlanul állt apósom garázsában egy lakótelepi sorház aljában. Apósom nem ott lakik, de van ott egy garázsa.

Szóval 24.-én megyünk oda, hogy visszük az autót. Ha beindul, akkor a lábán, ha nem, akkor húzzuk. Az autó egy 20 éves, első generációs dízel Primera, 470 ezer kilométerrel az órájában két év állás után. Tettünk bele egy kiszolgált akkumulátort és próba szerencse, indítottam. Fél, mondom FÉL fordulatra elindult és vígan járt a motorja. Döbbenet.

Mégsem tudtuk elvinni a bontóba. Ugyanis a lakótelepről valami tahófalvi odaparkolt a garázs ajtaja elé. Az épület alatt van vagy öt garázs. Apósom ajtaján van egyedül tábla, hogy ne állj oda, mert az autókijárat. Én szereltem fel tíz éve. Na most csak ez előtt a garázs előtt állt autó.

Az, hogy erőteljesen anyáztam, az nem fedi teljes egészében felháborodásom csomolungmai magasságait. Becsöngettem mindenhova, természetesen eredmény nélkül.

Kénytelenek voltunk dolgunk végezetlenül hazamenni. A feleségem mondja, miért nem hagytam a szélvédőn egy cetlit, hogy álljon el onnan. Jobb, hogy nem hagytam cetlit. Ha írok néhány sort, abban a becsületsértés súlyosan minősített esetei egymást múlták volna felül és odaszegeztem volna a szélvédőre. Szóval első kör totál csőd. Ez nem Európa, ez Kamcsatka.

Az este Szenteste. Az ünnepkörről nem írok, már megírtam. Evés, ajándékozás, evés, ajándékozás, evés, családlátogatás, evés, még családlátogatás, ja és ha nem mondtam volna, akkor evés, evés, evés...

Barátok látogatása, volt munkatársak látogatása, szomszédokkal néhány szó váltása, szóval ahogy ez lenni szokott.

A lakásom rendben tartva, mindig szebb mikor hazajövök. Lányom kitett magáért, finomabbnál finomabb ételekkel várt. Szerencsés ember vagyok, hogy ilyen lányom van.

Közvilágítás semmi, kutya ellenben…

A közeli rokonokhoz esténként gyalog mentünk. Ezek az esti séták voltak a legkevésbé európaiak. Először is, a vidéki Magyarország sötét. Nagyon sötét. A közvilágítás nem áll a helyzet magaslatán. Minden második oszlopon egy gyenge gyertyafény.

Ami még ennél is felháborítóbb, a kutyák viselkedése. Az ember megy az utcán és minden házban a kutyák őrjöngve rohannak a kerítésnek. Utcaszerte, faluszerte ugató kutyák. Éjjel-nappal minden évszakban kutyáktól zeng a város. Nem mellesleg akárkit kérdeztem, erre panaszkodott. Balkáni hangulat.

Szombat. Második kör. Gyökér Úr elállt a garázs elől. Autót elvittük a Szigetszentmiklósi bontóba (reklám1). Volt ott egy fiatal srác, mondta, hogy papírmunkát nem tudnak intézni csak január 5.-étől, de vigyük el az autót, legyen ott, aztán majd apósom meghatalmazással mindent elintéz.

A törzskönyvet nem tudtuk leadni, mert még a postán körözött valahol, de mindenhez a legkészségesebben, a legsegítőkészebben álltak hozzá. Udvarias, készséges, gördülékeny ügyintézés. Kezdtem magam Európában érezni.

Ezután családom autóba pakolása, és irány fatornyos kisfalum. Karácsony után vagyunk, első út a pénzváltó a Tescóban, aztán a hentes némi sós fehérszalonna megvásárlásának eszközlése céljából.

Londoni árak

Három év alatt „csak” 33%-ot romlott a forint, de vessetek meg érte, ezt valahogy nem bántam. A Tescóban, a hentesnél, majd a LIDL-ben mellbevágó árak. Van, ami olcsóbb, van, ami drágább, van, ami ugyanannyi, mint Londonban, de az átlag mindenképp londoni árszínvonal. Na de a fizetések azok negyede, ötöde a londoninak.

Két pár lókolbász 3200ft. Londonban ennyiért a Királyi Lovastestőrség legszebb paripáját a jelenlétemben töltik be kolbásznak. Mi só helyett Mikádó ételízesítőt (nemérdekelnekakommentek) használunk. Ez három évvel ezelőtt valami 400-500 forint volt. Most 1100.

Persze. Lehet fanyalogni, hogy mit dumálok én kemény angol fonttal megtámogatva. Na de hát az embernek csak itt él a családja. Ott akkor nem tudtam örülni az európai színvonalnak. Árszínvonalnak.

Epizód. LIDL (reklám2).

Nem találtam az ételízesítőt. Egy fiatal eladó valami állványon állva pakolt ki árut a polcokra. Gondoltam, megkérem, segítsen. Fel voltam rá készülve hogy valahogy leráz. Ehelyett lemászott az állványról, nagyon udvariasan odavezetett a keresett árucikkhez és megmutatta hol van. Végül is... Ha már az árak európaiak, a kiszolgálás is legyen olyan.

Dallas

Lányom meghívott minket a Dallas (reklám3) étterembe Óbudára. Az, hogy a környezet, a miliő dallasi, az rendben van. Viszont a vendéglátás színvonala, az ételek mennyisége és minősége, mindez egyveleget alkotva a hely hangulatával, a kiszolgálás figyelmességével, valami olyan egyedi élménnyel ajándékozott meg hogy lányom meghívása megint egy látogatás volt Európába.

A Határátkelő-találkozó…

Ilyen előzmények után eljött a hétfő. A Nagy Nap. Határátkelő-találkozó.

Nagyon nagy köszönet a szervezőnek. A helyszín, az időpont és minden kísérő feltétel tökéletesen lett kiválasztva. Ennél csak én tudok jobban találkozót szervezni, de abba most ne mélyedjünk bele. :)))))))

Mit mondhatnék a találkozóról?

„A kongresszus építő jellegű iránymutatásai az elkövetkező ötéves terv megvalósításának zálogaként kihatnak a szocializmus eszméjének magasabb rendű, ideológiai tanításait a kommunizmus mihamarabbi eljövetelének és szolgálatba állításának első számú letéteményeseként üzenje a hanyatló kapitalizmusnak, a kólamámorban fetrengő londoni mosogatóknak, hogy NO PASARAN." :)))))))))

Öt órától éjfélig tartottuk a frontot. Becsülettel, és maradéktalanul kibeszéltünk mindenkit, aki nem volt jelen. Volt, aki később jött, volt, aki előbb ment, volt, aki csak beugrott néhány percre, hogy arcokat társítson nicknevekhez (csakviccvoltbabette), volt, aki öttől éjfélig evett (neménvoltam) egyébként meg móka-kacagás-vigadalom minden fronton.

Epizód2.

Mimi magával hozta barátnőjét, az újdonsült Határátkelő-tagot. Lovaly egy kedves, jóhumorú hölgy, aki mellesleg kamionos és Angliába készül. Olyan 10 óra körül elbúcsúztak, hogy mennek haza, mert messze laknak. Mimi jön vissza néhány perc múlva, hogy segítsünk, mert lemerült az akkumulátor.

Semmi gond, betoljuk. Az én filigrán alkatom, valamint Herr Géza szilfid kiterjedése azt feltételezte, hogy kell még két kevésbé csöcsvesztett ember, úgymint a bepunnyadt Rezsőfater, és a rasztahajú Shanarey.

Kimegyünk a Körútra, két autó közül kitologatjuk a Puntót, már csak be kéne tolni, mikor Rezsőfater megszólal, hogy talán férfinak kéne beülni az autóba, mert az mégis jobban tudja, mit kell csinálni.

A kormánynál ülő Lovaly valami porig sújtó, megsemmisítő pillantással ránéz Faterre és megszólal: „Figyelj, KAMIONsofőr vagyok, tudom, mit kell csinálni". Kész. Faterra ráolvadt a reverenda... :)))))))))))))))))))))))

Szóval minden jól sikerült, minden nagyon jó volt, mindennel meg voltunk elégedve.

…és még egy kis gasztronómia

Másnap a feleségem családjával voltunk össznépi habzsi-dőzsin a Szerémi úti Trófea étteremben (reklám4). Ott fejenként be kell fizetni egy összeget és korlátlan étel-italfogyasztás. Elképzelhetetlen mennyiségű étel minden igényt kielégítve. Cipóban sült csülök, szarvaspörkölt és egyéb ínyencségek.

Nem vagyok egy egyszálbélű ember, ha enni kell, akkor mindent mindennel, természetesen mértékkel. Mérték a köbméter. Szóval miután háromszor végigettem a palettát oda-vissza, akkor lehorgonyoztam a Töltött Káposzta Ökörpörkölt duónál és a végén mindezt szétcsapattam egy szekérderéknyi Somlói Galuskával, majd lefojtottam két liter bodzaszörppel, üveges szódából. Olyan bodzaszörp volt, hogy sör helyett is azt ittam. Azért ez már elmond róla valamit.

Kiszolgálás, udvariasság, figyelmesség, ételek, italok minősége, ár-érték arány csillagos ötös. Ha én osztanám a Michelin-csillagot, ez az étterem tuti befutó lenne rá. A Trófea étterem Európa, kérem szépen.

17_2_.jpg

18_2_.jpg

Ügyintézések

Mikor vége volt az ebédnek, hazafelé útba ejtettük a Budafoki úti Újbuda Center bevásárlóközpontot, mert el kellett intéznem a dolgaimat a bankommal. Mikor kiköltöztem, egyetlen számlát hagytam meg az Unicredit (reklám5) banknál amin minden otthoni pénzátutalást intéztem.

Bementem, kérdezte egy fiatal ügyintéző, hogy mi járatban vagyok, mondom két éve nem voltam itthon, a számlámat szeretném rendbe tenni. Leültetett egy asztalhoz és kérte a személyimet. Mondom csak egy angol jogosítvány van nálam. Nem probléma, kérdez néhány személyeset és azonosíthatom magam.

Hihetetlen barátságos, segítőkész, és nem utolsósorban rugalmas ügyintéző volt. Mindent el tudunk intézni, amit nem, azt emailban, amihez személyesen kellek, azokat a papírokat előre megírja, odaadja az email-címét, telefonszámát és mindent el tudunk intézni. Európa megint kezet fogott velem.

Ez 30.-án történt és még mindig volt elintézendő ügyem. Van nekem lakásfelújítási megtakarításom a Fundamentánál (reklám6). A nyáron lejárt a négyéves futamidő, és el kellett dönteni a továbbiakat.

Harmincadikán este felhívtam az ügyintéző srácot, hogy mikor tudunk találkozni. A legkészségesebben mondta, hogy holnap felkeres a lakásomon, délelőtt 10 óra megfelel? Tökéletes.

Másnap jön, mondja hogy mivel online kapcsolat 31.-én nincs a cégével, de ő kiírt minden fontos számot, adatot, ami a továbblépéshez kell, és már mondta is hogy mennyit fizettem be, ehhez mennyi állami támogatás jár, és mikor kaphatom meg a pénzt, valamint mire fordíthatom.

Kiderült, hogy a legmagasabb betéti kamatnál is sokkal jobban jövedelmezett és a felhasználáshoz nem kellek személyesen. Megbízok valakit a felújítás lebonyolításával, és ők mindenben partnerek lesznek. A lányom a barátjával már megegyezett abban, hogy a fürdőszobát és a fűtést fel kell újítani. Ez a pénz fedez mindent, a lányom barátja lebonyolít mindent, és elszámol a számlákkal a Fundamentának.

Mondom az ügyintézőnek, hogy jó-jó, de én folytatni szeretném a megtakarítást, ha kivették a pénzt, mert négyévente azért legalább ennyit mindig rá lehet költeni egy házra, és ahhoz kéne új szerződés, de én személyesen nem leszek itthon. Nem probléma online és levélben mindent el tudunk intézni. Mit lehet erre mondani? Európa szeret engem.

Innen már csak a szilveszteri hangulat és a másnapi pihenés volt aztán 2.-án hajnalban haza. A feleségemnek volt annyi esze, hogy három nap igazi pihenőt kiutalt munkakezdés előtt itthon is.

Mi a konklúzió?

A konklúzió egy ordas nagy közhely. Magyarország élhető ország, ha van pénzed.

Igaz ez? Nem, nem igaz. A pénz mellé még kell néhány feltétel. Kizárni a külvilágot az életedből vagy legalább remetének elvonulni a Bakony sűrűjébe.

Mit tapasztaltam? (Kéretik figyelembe venni, hogy kétévi távollét utáni egyszeri tapasztalat tehát nem kőbe vésett törvény.)

Hivatalok

A hivatalok ügyintézési gyakorlata magasan az európai nívó felett van. Az ügyintézés udvariassága, a segítőkészség európai, de a rugalmasság, a „semmi sem probléma, mindent elintézünk, ahogy az ügyfél kívánja” az mindenképpen fölötte áll a legsegítőkészebb nyugati hozzáállásnak is.

Jó, én kormányhivatallal nem kerültem kapcsolatba, de akikkel igen, azok számára nem volt akadály. Mindenre találtak megoldást. Három különböző ügyben három különböző elintézési mód, de mindegyikről csak felsőfokokban tudok beszélni.

Vendéglátás

Három különböző vendéglőben voltam, mindegyik európai szinten teljesített, fele vagy harmada árszinten. Egyszerűen kifogástalan kiszolgálást kaptunk, ha akarnék, sem tudnék belekötni semmibe. Tökéletes. Európai.

Boltok

Európai árak, afrikai fizetések. A két év alatt elképesztő áremelkedés történt. Áruválaszték van, üzletek tiszták, eladók udvariasak, árak az egekben. Nem tudok mit mondani. Szomorú.

Közélet

Sajnos ez a legnagyobb negatívum. Ami elsőre feltűnt, a mérhetetlen mennyiségű kormányreklám mindenhol, TV-ben, óriásplakátokon, újságokban, rádiókban. Egyre csak ömlik-ömlik a kormánypropaganda. A sikerpropaganda.

Kérem szépen, felnőtt ember vagyok, engedtessék meg nekem, hogy én döntsem el, hogy hogyan élek. Jól vagy rosszul. A TV-ben olyan hiteltelen, arcukat vesztet embereket látok műsorvezető vagy meghívott vendég szerepben, akiknek már rég el kellett volna tűnni a süllyesztőben. Olyan műsorok mennek, amik még mindig a Kádár rendszert elemzik.

A magyarság, a magyar öntudat erőszakos beletuszkolása folyik az emberek lelkébe. Ha éppen nem film megy, akkor nem lehet úgy odanézni a képernyőre, hogy ne legyen ott a piros-fehér-zöld szín. Nem lehet nem észrevenni az agymosást. Két év távollét után ez azonnal mellbe vágja az embert. Az a baj hogy ilyen háttérrel a valódi eredmények is hitelüket vesztik.

A családok túlélnek. Fásultak. Nem lehet őket meglepni semmi agyament áremeléssel. Harmincegyedikén ülök a TV előtt, és döbbenten hallgatom az utak fizetőssé tételét. Teljesen előkészületlenül, senki sem tudja, hol hogyan mennyit kell fizetni, egyáltalán mire kell fizetni. Nézek ki a fejemből, és azt mondom, ez Észak-Korea. Nem kellett az internetadó? Nem probléma. Odabasszuk az útadót. Óvatosan kérdem: fingani még ingyen lehet?

Nem tudom, hova tart Magyarország. Nem tudom, mi lesz a vége. Meggyőződésem, hogy az ottani jó élethez már kevés a pénz önmagában. Vagy kormánypártinak kell lenni, vagy vaknak és süketnek.

Jó volt ez a tíz nap. Tanulságos volt. Még mindig jó döntés volt eljönni onnan.”

19_1_.jpg

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr47051945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.01.08. 07:07:25

Húúú, ez nagyon jó volt.
:)
Én sűrűn járok haza, ennyire nem mondhatom magam szerencsésnek az ügyintézést tekintve.
Úgy vettem észre, hogy az utolsó bekezdésben megfogalmazódott negatív hangulat erősen kihat az emberekre.
A HÁ találkozó miatt megesz a sárga irigység...
:)

NIKI LAURA 2015.01.08. 07:23:29

Nooooramaalis,autot bontoba?:))))
Egy 100-150 e siman kapsz erte,plusz kapsz adasvetelit,ki tudod jelenteni rogton.Jofogas,olx,racingbazar!

A garazs elott allo autot rogon elszallitatni,van erre ceg!
Addig 4 gumit leereszt,
Amugy Digger for presedent!:)
Olvasom tovabb.

rezsöatya 2015.01.08. 07:27:49

Vegre Digger poszt, mar elvonasi tuneteim voltak...! :-))))

Azt a rantott halat ketszer ettetek meg? (Ket kep van rola). Vagy sikerult egy masik adagot pont ugy panirozni, kisutni, talba rakni...? :-)

Ami itthon feltunt nekem is, hogy az ugyintezok, eladok mosolya, kedvessege IGAZI, nem csak angol műmosoly! Es akkor Magyarorszag egyaltalan nem Kamcsatka, Balkan, Eszak-Korea!!! Meg a kutyak is kedvesen ugatnak...!
Tobbfele jartam videken, vilagitas mindenhol van, Angliaban (videken) viszont hordok magamnal kis zseblampat... ez az en tapasztalatom.

A lemerult akkumulatorrol tartom velemenyem...! :-P (21. szazadban elunk!).

A cikk vegen a paradicsomos husgolyo melto dicserete az angol konyhamuveszetnek a korabbi, magyar etelek kontrasztjakent...

En nem szivesen megyek majd vissza. Persze ket szuper-unokat itthagyni erosen befolyasolo tenyezo...

rezsöatya 2015.01.08. 07:31:56

@NIKI LAURA: ket eve nem hasznalt garazsajto + keves parkolohely = egyenes kovetkezmeny, hogy odaallnak. Az mar csak Murphy torvenye, hogy pont akkor akarnak kiallni...

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.01.08. 07:39:48

Ez jó volt. :) Kíváncsivá tett, hogy vajon így tíz év távollét után milyennek látnám, mennyi minden változott. A kutyák akkor ezek szerint nem. Kár.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.08. 07:43:57

@rezsöatya:
A húsgolyó csak és kizárólag miattad lett feltéve.
:)))))))))))

NIKI LAURA 2015.01.08. 07:44:38

Tleg draga lett Mo,sok aru-szolgaltatas veri Uk-t.

En heti 30£ szanok/ es fizetek kajara,ennyi siman elment otthon is.
( plusz havi 1-2 fish and chips)

Annyi kiegeszitest:Unicredit( ott van a szamlam), Fundamenta-val vigyazni,ha ki akarsz venni penzt sokkal nehezebb,mint ha beraksz...mindent megigernek,de sok problema kesobb..
Itt hozzaszoktam,semmiert se szamitanak koltseget,atm,vasarlas,stb...otthon meg az egyszeri koltseg nelkuli kp. felvetelt is megszuntettek!

A Kormanyhivatalok nehezkesek,egy auto atiras,Id,pass,stb igenylese burokratikus....nem beszelek egy ingatlan,haz eladas v vetel...v tetmofold,tanyaval kapcsolatos ugyintezes KATASZTROFA!

Valoban,ez a Fityesz Kormany naprol- napra okoz " meglepetest" kiszamithatatlanok,visszamenoleg is belenyulnak atorvenyekbe,teljes a bizonytalansag!
Net,Utdij,Kamionok,szallitok Nav sarcolasa,uj kresz vizsga....eza magyar nep birka sajnos,mindent elvisel...

Sanz 2015.01.08. 07:44:56

Ez egy nagyon jó összefoglaló írás, csak az a furcsa, hogy a végére a konklúzió elég negatív annak ellenére, hogy milyen pozitív tapaszlatokról ír Digger.
Mondjuk valószínűleg többen is így lehetnek ezzel, hogy: "persze, működik ez az ország", meg "ha van pénzed, akkor jó hely", de a politikát tényleg annyira nem lehet kizárni, hogy az már szinte fizikai fájdalmat okoz annak, aki szeretné, hogy jobban menjenek a dolgok.
Mindenesetre én komolyan gondolkodni kezdtem azon, hogy vajon egy bruttó 500 ezres fizetést adó állásért költözzek-e vissza 2015-ben... hm... nehéz ez a határátkelő lét.

rezsöatya 2015.01.08. 07:56:50

@ChristineK: csak kerdezem: miert kellene a kutyaknak valtozniuk? Ugatnak. Kommunikalnak. Sokkal elviselhetobb, mint nemely ember "ugatasa"...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.08. 08:36:44

@rezsöatya:
Némi különbség van.
Az én ugatásomtól bármelyik kutya jól alszik.
Fordítva már nem így van.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.08. 08:37:29

A rohadék magyar bunkó kutyák ugatnak! Bezzeg a magasan művelt brit kutyák, azok pacsirtaszót hallatnak, azt is csak a vonatkozó önkormányzati engedély megkapása után.

De hiába, ez a különbség a civiizált világ és az elmaradott mucsaiság között...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.08. 08:37:29

Mo-on az átlagfizetés 15 ezer Ft? Ez nekem új infó, honnan vetted ezt?

Golf2 2015.01.08. 08:37:34

Nagyon jó írás és sajnos a vége is igaz.A pénz már nem elég a nyugodt élethez itthon.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.08. 08:40:01

@maxval bircaman szerkesztő:
Itt minden szökőévben egyszer hallasz kutyaugatást.
Vagy akkor sem.

**mimi** 2015.01.08. 08:53:45

Ez nagyon jó volt! :)))

Az a húsgombóc a végén már nagyon izgatja a fantáziámat...ha kijutok első!!! dolgom lesz beszerezni :))))))))

Nem győzőm elégszer köszöngetni a tolást :)

@rezsöatya:
az aksi vadi új volt, 1 hete cserélték! :P

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.08. 08:55:27

"Meggyőződésem, hogy az ottani jó élethez már kevés a pénz önmagában."

Én tegnap megmondtam ezt neked.

A Trófeát én is imádom, szoktam enni évente a zuglói kirendeltségüknél. Külön jó pont volt, hogy tartottak rendes erős chilit (ránézésre piri piri volt) frissen darabolva. Húslevesbe kötelező. Mindig betegre eszem magam ott :) A húsleves után el szoktam szakadni a magyar konyhától amennyire lehet és pakolom a tengeri hal filéket, az jó cucc.

Nekem a kormányhivatallal nem voltak még gondjaim, ha lehetséges előre bejelentkezek neten, ott leírják azt is mit kell vinni. Így sorbanállás nincs. Van hogy 40-45 perc alatt oda-vissza úttal együtt megvan az egész. Csináltam már lakás-, autóátiratást, gyereknek személyit, változatos vállalkozási ügyeket. Egyszer fordult elő, hogy vártam a kapott időponthoz képest kb negyed órát. Ma új személyi átvételére megyek be, drukkoljatok :D

Úgy alapvetően a bankokkal sincs gondom itthon, az OTPről csak jót tudok mondani (tényleg, komolyan) azon kívül, hogy drága a csomagjuk. ERSTE azóta szopat, hogy náluk vagyok, folyton feleslegesen berángatnak a saját balfaszságuk miatt. Ilyen bonyolult dolgokat, mint hogy ne kapjak már postai levelet minden kurva tranzakcióról egyesével, viszont ezek jöjjenek emailben 3 vagy 4 ülésben tudtam megoldani. Legutóbbi sztori most volt 3 hetes szabim alatt. Hogyaszongya dec 30 délután 4-kor jön SMS, hogy na mostmár aztán tényleg tegyem meg a tényleges tulajdonosi nyilatkozatot különben zárolják a számlámat. What the fuck, én azt már megtettem júliusban baszki. Gyors hívás, hogy mégis mi van, azt mondja ügyintéző, hogy hát igen, van ilyen nyilatkozatom, de nem lett érvényes (????), nem tudja miért, de menjek be újra. Úgyhogy szilveszter délelőtt ott ültem baszki és megírtam egy papírt ugyanúgy mint nyáron. Elmennek a picsába :D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.01.08. 09:03:42

Bankokkal kapcsolatban: nem tudom észrevette-e valaki.
Az utóbbi néhány hónapban az automatánál történő kp. felvételnél felszámolnak konverziós jutalékot. :(
Nem is keveset.
:(

2015.01.08. 09:08:31

Magyarorszag teljesen elheto hely, ha van penzed. Egyetlen aggaszto dolog a hosszu tavu kilatasok, habar en egyre pozitivabban latom a jovot, recseg-ropog rendesen az orbanisztani rendszer. Egyebkent meg tul nagy kulonbseg nincs szerintem, ugyanazt megkapod a boltokban, ugyanugy elutazhatsz a Karibi-szigetekre nyaralni, ugyanugy jarhatsz X6-os bombivel, stb. Ha van penzed. Es amig Magyarorszag az EU tagja marad, addig ez nem is lesz maskepp. Szerintem.

Az arakrol meg csak osztrak viszonyatlanban tudok nyilatkozni, az biztos, hogy Ausztria osszessegeben 20-25%-al dragabb, mint Magyarorszag. Angliaban eddig en azt tapasztaltam, hogy minden ugyanannyi, mint Ausztriaban, csak ott GBP-ben, nem EUR-ban. El is szalltunk kicsit a penzzel emiatt jopar eve egyszer, na azota folyamatosan szamolok, ha valami GBP-ben van, es ahogy atszamolom EUR-ra, mindjart nem tunik olcsonak Anglia.

Mr Long 2015.01.08. 09:09:13

@maxval bircaman szerkesztő: Nem, azok nekimennek a postasoknak :)

Mr Long 2015.01.08. 09:12:23

@Ödenburger [Hu/At]: " Egyebkent meg tul nagy kulonbseg nincs szerintem, ugyanazt megkapod a boltokban, ugyanugy elutazhatsz a Karibi-szigetekre nyaralni, ugyanugy jarhatsz X6-os bombivel, stb"
Ezekhez itt is penz kell, nem is keves. Jo, nyilvan masabb £1000 a nyaralasra, mint 400e HUF, de mindkettohoz dolgozni kell rendesen.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 09:12:26

@rezsöatya: én fejlámpát hordok magammal itt vidéken:)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.08. 09:13:59

@diggerdriver:

Azt írod: afrikai fizetések vannak.

Az kb. 15 ezer havonta.

soad1221 2015.01.08. 09:13:59

@Zka: remélem aki átadja a megfelelő agyféltekével fogja végig gondolni :)

az OTP vs. ERSTE értékelésedet 100%-ban tudom igazolni.. majdnem mondatról mondatra stimmel a sztori, csak az időpontban van eltérés..

Cyrus Sabien 2015.01.08. 09:14:10

Csak felve kerdezem meg, hogy mit kell csinalni amikor betoljak az autot? Igen, ferfi vagyok es mar engem is toltak be kb tiz eve de nem emlekszem, hogy csinaltam volna valami kulonlegeset...

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 09:15:54

@**mimi**: nézesd meg a sarukat, hátha azt kell cserélni, 1500 forint. engem az szívatott random hetekig, mire rájöttünk...

Taxomükke (UK) 2015.01.08. 09:21:56

@maxval bircaman szerkesztő: Maaa megin olyanhoz szolsz, amiben nincs tapasztalatod.
Itt Angliaban alig-alig hallani kutyaugatast. Otthon nem tudsz ugy vegigmenni egy utcan (csaladi hazas ovezetben), hogy ne ugorjon neki tizmeterenkent egy kutya a keritesnek habzo szajjal. Foleg, ha te is kutyaval vagy.

rumitom 2015.01.08. 09:23:13

hat, en most tobb mint 3 hetet voltam otthon, illetve szilveszterkor sielni ausztriaban egy hetet.
eleg vegyesek a tapasztalatok es nekem nem volt akkora szerencsem mint diggernek az ugyintezessel illetve a kiszolgalassal.
ha dramai akarok lenni, mert igazabol eleg dramaian elem meg, a kozszfera mellett a privat szektor ugyfelkozpontusaga sem ugyfelkozpontu. kicsit sem az.

inflacio 33%? de hisz bemondtak a radioban hogy iden nem volt penzromlas (ellenben 2007-ben uhh)
a bazilika elott a pohar forralt bor 900forintert azert mellbe vagott. sajnos nem tudom mar mennyi volt 2007ben :)

magyarorszagon szerintem semmi nem valtozott. ugyanugy az ugyeskedes megy, ha csinalni kene valamit csak nagy durcasan, omlik a hazugsag es propaganda maszlag, megy a korrupcio.
amik miatt elhagytam az orszagot 2006 ban pont ugyanugy megvannak.
en nem vettem eszre, hogy az utak jobbak lettek volna. legalabbis budan es a belvarosban biztosan nem.

minden mas miatt meg magyarorszag teljesen korrekt, vannak jofej emberek, jo ettermek, rendes infrastruktura, budapest meg mindig szep varos. meretehez kepest egesz tiszta, csak eleg smogos de ez az eghajlatabol ered. sokat sut a nap es az internet is gyors. gyors volt 10 eve, es meg most is gyorsabb mint barhol eddig.

szerintem nem penz kerdese magyarorszagon jol elni. ha valaki boldog tud lenni egy buborek eletben annak teljesen megfelelo.
az otthoniak csak jot rohognek a megye matricakon es isznak ra megegyet :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 09:25:59

@rumitom: most éppen azt terjesztik, hogy defláció van...

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.01.08. 09:26:08

Nahát, most én is belegondoltam, hogy 3 év "Balkán szíve" után milyen lenne az összehasonlítás?

Egyébként gratula! Tárgyilagos, olvasmányos. Jó volt!

**mimi** 2015.01.08. 09:29:36

@Babette .:
villany nem égett, önindító volt a ludas...:)

a kutyád meg egy tünemény, olyan okosan, szépen viselkedett...na és a nézése...attól olvadoztam :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.08. 09:38:44

@Babette .: lehet, hogy van is. 2012 óta alig változnak az árak, pár dolgot tudok ami olcsóbb is lett. Persze 2010-2012 között iszonyú elszállás volt a forintgyengülés és extra adók tömege miatt, miközben az alsó decilisek jövedelmét sikeresen megvágták az adójóváírás eltörlésével. Tehetséges fiúk ezek :D

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.01.08. 09:44:14

Ja, és egyébként én szeretném, ha az életben a legnagyobb problémám az lenne, hogy ugatnak a kutyák. :)))
Meg még mindig jobb, ha csak a kutyák ugatnak....

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.01.08. 09:50:34

@rezsöatya: Más országokban is élnek kutyák szép számmal, mégse az ő ugatásuktól hangos a város este és a kabátodat se tépik le rólad. Otthon sajna ez van. Gyerekemnek több mint egy évtizedébe telt mire túljutott az otthon szerzett traumáin és nem kap frászt ha egy négylábú közelít felé. Külföldön sose voltak olyan tapasztalataink mint otthon. Pedig itt is van kutya bőven, meg a tengerentúlon is volt. De míg otthon tízből kilenc kutya idegbeteg, addig itt ötvenből egy. Igaz errefelé nem is divat a láncon tartás, legtöbbször még az udvaron tartás se. Itt a kutya családtag, nem haszonállat illetve házőrző. Gondolom ebből erednek a viselkedésbeli különbségek.

Golf2 2015.01.08. 10:09:05

@Babette .: Vagy kormánypártinak kell lenni, vagy vaknak és süketnek."
ez a kettő ugyanaz...
Nem ugyanaz,a kormánypártiak sajnos nem süketek és vakok hanem rafinált gátlástalan élősködők.

Cyrus Sabien 2015.01.08. 10:09:05

@rumitom: Az internet gyorsasagahoz csak annyit, hogy rendes csomagot kellene venni es akkor lesz gyors internet ;)
A leggyorsabb internetem Romaniaban volt eddig. Ahogy huzodtam nyugatabbra mindig csak lassabb es lassabb lett. Habar egyre kevesebbet hasznalom szoval kezd kevesbe erdekelni. Magyarorszag kb a 26. helyen van az internet savszel listaban. Bar tapasztalataim szerint a varosok erosen felhuzzak az atlagat.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.08. 10:10:48

alighanem rémálmom volt tegnap éjjel, posztot írtam a Határátkelőre arról, hogy miért szeretek itt lenni és miért örülök, hogy végre hazajöttem :-)
sajnos ha a fejem tetejére állok is, akkor is csak 2 hónap max itt, és mivel barátoknál kempingezek a nappaliban, alighanem kevesebb. de hajnali hétkor nálam is bepróbálkozott a macska, hogy éhes, mert mindenki más tojt rá nagyívben :-)
viszont szerintem mostmár elég jó eséllyel jobban leszek.

Bonjour 2015.01.08. 10:11:49

@Ödenburger [Hu/At]: +1 az avatarod, én béna vagyok ezekben sajnos, de az fb-n is meglódult tegnap estére, nagyon sokan tették ki... Január 14-én lesz tüntetés, lehet, hogy elmegyek.

További jó kommentelést!

2015.01.08. 10:15:56

@Ödenburger [Hu/At]: És mi lesz, ha szétesik az orbánisztáni rendszer? Jönni fog valami jobb helyette? Ugyan már... :))) Nekem az valószínűbbnek tűnik, hogy a pártból kerül ki valaki, aki népünk új vezére lehet.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.08. 10:17:07

juteszembe, fentebb volt szó valami konverziós díjról, szóval hogyan működnek a magyar ATM-ekben a külföldi kártyák? milyen kártyahasználati díj, milyen átváltási árfolyamok?
habár most nagyon úgy néz ki, hogy a pénz az kp-ben zsebben haza, az lesz a legegyszerűbb, de csak az érdekesség kedvéért. meg szeretném hagyni az itteni számláimat, mert ha úgy alakul, később mostmár nehéz lenne újranyitni őket, szigorítások voltak, de ami megvan, azt nem piszkálják.
ja mert ki tudja, de jó lenne, ha ez a hazaköltözés csak átmeneti állapot lenne most nekünk....
mindentől félek, annyival jobban kiismerem itt magam....
:-(

2015.01.08. 10:18:33

@rumitom: "szerintem nem penz kerdese magyarorszagon jol elni. ha valaki boldog tud lenni egy buborek eletben annak teljesen megfelelo."

Pont ezért nem változik semmi.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.01.08. 10:19:21

jó írás szokás szerint :)
az idegbeteg magyar falusi kutyákat én is utálom. Akkor is őrjöngve ugat, ha évek óta naponta 2x megyek el a kapu előtt.

Az, hogy Magyarországon pazar kiszolgálással, ügyintézőkkel találkozol, vagy a legsötétebb balkáni bánásmóddal-bürokráciával, kizárólag szerencse kérdése. Lutri. És számomra ezért nem élhető ország hosszú távon.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.08. 10:21:23

@Philosoraptor: az még mindig jobb verzió, mint a Jobbik. Ugyanis jelen állás szerint ők következnek, ha nem a Fidesz újra. A Jobbik pedig ugyanezt csinálná, még több antikapitalizmussal, PLUSZ rasszizmus-antiszemitizmus mainstreambe emelve. Valszeg akkor lépnék le a picsába innen.

labirintus1 2015.01.08. 10:25:11

@ChristineK: Épp valami hasonlót akartam írni. Nyugaton elég költséges kutyát tartani, ezért nincs is annyi belőle. Akinek meg van, az nem házörzőnek tartja, hanem kvázi családtagnak. Én Belgiumban még soha nem láttam láncon tartott kutyát, sőt olyat sem, amelyik kizárólag kerti kutya lett volna. Ha meg nincs kint a kertben a kutya, akkor nem utaja meg az utcán elhaladókat.

Szóval nem a kutyák mások, hanem a körülmények.

Mr Long 2015.01.08. 10:26:54

@Dragonlady (now in Thailand): Ha visa kartyad van elvileg a visaeurope oldalan lehet megnezni a valtasi arfolyamot es korrigalni a konverzios dijjal. Az a Barclaysnal pl nekem 2.99%, neked szerintem a bankod mondja meg. Hogy mennyi pluszt kell rafizetni a felvetelre, ahhoz nezzed meg a bankod honlapjat szerintem (bar lehet ezt magyar bankok szedik le?).

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.08. 10:28:09

@Babette .: ööö, nem :-) ld nevem után zárójelben :-) de nekem itt van itthon, itt laktam 7 évig.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 10:28:34

@Dragonlady (now in Thailand):
"hogyan működnek a magyar ATM-ekben a külföldi kártyák? milyen kártyahasználati díj, milyen átváltási árfolyamok?"

működnek.
hogy mennyiért és milyen árfolyamon, azt a saját bankod határozza meg.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 10:30:45

@Réka ‎:
nemrég olvastam egy gondolatot arról, miért ugatják meg minden áldott alkalommal a kutyák a postást (meg az a ház előtt elmenőt):
mert az ugatással akarják távoltartani őket. és mivel a postás jön minden nap, majd a kutya ugat, és a postás elmegy, a kutyát ez megerősíti abban, hogy ha jön a postás és ő ugat, akkor a postás elmegy.
nekem logikusnak tűnik...

2015.01.08. 10:31:53

@Zka: Nem, mindegyik verzió szar. Ez igazán elképesztő, hogy még mindig nem tudtunk kinőni a "kisebbik rossz" választásából. Szvsz teljesen mindegy, hogy ki fog jönni. Jelenleg sincsen, és ezután sem lesz olyan politikai vonal, aki mögé az értelmes oda tudna állni.

Nem tudom, hogy mikor fog elszakadni a cérna az embereknél, de az biztos, hogy amíg nem fog vér folyni, addig nem lesz semmiféle változás. Majd jönnek a politikusok gyerekei meg ismerősei a döntéshozó pozíciókba, és megy minden tovább. Csak mi majd banánköztársaság leszünk...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.08. 10:35:09

@Mr Long (UK): köszönöm.
visa és mastercard is van, itt fontos volt, hogy legyen mind2, de pl fogalmam sincs, otthon mi a menő.
azt tudom, hogy az én bankom mit szed le (4-5 dollár per tranzakció), a magyarok ezenkívül ráhúznak-e valami ATM használati díjat a külföldi kártyákra, "mert csak" alapon?
juteszembe..... nekem itt volt először bankkártyám :-) otthon csak számla, mert muszáj volt közalkalmazottként, és akkor nekem még egyszerűbb volt havonta lesöpörni róla a készpénzt.

jewel79bp 2015.01.08. 10:37:48

@diggerdriver: Magyarországon a kertben tartják a kutyákat, és a kedves gazdik többsége szökőévente egyszer néz rá a kutyára. Az emiatt elvadult. Különben is, sokaknak az a jó házőrző, amelyik ugat és őrjöngve ront a kerítésnek - talán megijed tőle a betörő. Nyugaton ez a fajta "házőrző" kutya nagyjából ismeretlen fogalom, mert az emberek a barátságos, nyugodt kutyákat preferálják. Ez a különbség.

Mr Long 2015.01.08. 10:41:36

@jewel79bp: Plusz sokan nem is viszik el setalni az udvari kutyat, mondvan minek. Azok meg nem hiszik el, hogy van elet a kerites utan. A lakotelepi kutyak sokkal nyugodtabbak, nem ugatnak (nalunk nem ugattak a hazban), mivel rendszeresen latjak van elet a lakason kivul.
van ismerosom, aki naponta viszi setalni az udvari kutyajat. Na az nem is ugat az udvarban sem, nem akar mindenkit szettepni. A ferje regivagasu, meg is jegyezte ez nem hazorzo. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.08. 10:43:14

@Babette .: átírtam, Indonéziáról Thaiföldre, pont hogy ne zavarjak össze senkit, tudom, nehéz követni a cikázásaimat :-)
ha baht-forint egyenesben átváltási árfolyam nincs, dolláron keresztül mennek kétszeri átváltással, pl? és akkor a dollár-forint pl a magyar fél árfolyamától függ? (otthon brutál nagy árfolyamréssel dolgoznak, mármint különbség az eladási és a vételi árfolyam között, az itteni különbséghez képest, pl nekem már ez is nagyon bassza a csőröm, mint még féltucat más dolog a magyar bankokkal és az ilyenolyan díjaikkal és költségeikkel kapcsolatban - angolosok tudják, miről beszélek, ott mégkevesebb díj van.)
megoldom egyébként, meg kiderül, csak gondoltam, ez érdekes lehet. mert egyébként lesz kitől itt megkérdeznem, aki elég gyakorlott ezekben a határokon átívelő pénzügyi menőverekben. még az is lehet, hogy elintézzük egymásnak a pénzforgalmat, a bankok meg forduljanak fel mind.

adg 2015.01.08. 10:46:23

Kicsit meglepo volt a vege. Olyan jo volt minden, kivalo europai ugyintezes, europai ettermek, europai bankok, europai utak, minden tok jo, europai HA talalkozo, europa makkoncsokolt, osszesen csak egy europai taho volt a garazs elott, mint problema. Meg a kutyak.
Mar azt vartam a vegere, fogod a markolot es hazadocogsz vele markolni. De valahogy megis mas konuziora jutottal. :)))

Kovetkezo hazaut? Megint ket ev?

@rezsöatya: atyam, nem is tudtam, hogy ilyen himsovinisztanak tetszik lenni az atyanak. :)))

Mr Long 2015.01.08. 10:48:40

@Dragonlady (now in Thailand): A visa cemea oldalan 0% konverzioval egy forint 0.122020 THB Ez nem tudom mennyi ott. :)

swGuru 2015.01.08. 10:49:26

Utoljara tavaly nyaron voltam Budapesten, szinte mindenhol a kommunista hagyomanyokkal talalkoztam, Europa nyomokban sem sehol.

Viszont mellbeutott, hogy van egy Hataratkelo klikk, akik osszeulnek talalkozni, anelkul, hogy az ujonnan erkezettek tudomast szerezhetnenek rola. Ez olyan Fidesz erzeseket keltett bennem. Eddig sem ertettem, hogy ha van egy orszagnak felelose, akkor miert kizarolag o a megbizott, miert csak az o szemszogebol lehet allandoan megmutatni az adott orszagot. Elhiszem, hogy Digger kitunoen latja a dolgokat egy tanult, kituno londoni szakmunkas szemevel, de ez meg nyomokban sem az, mint pl. egy videki ertelmisegi elete.

Mielott nekem jottok, ez nem sertodottseg, csak szamomra furcsa.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 10:53:00

@Dragonlady (now in Thailand):
:)

mondom, ez független (számodra) az atm bankjától. számodra a saját bankod határozza meg, mennyibe fog kerülni egy készpénzfelvétel. majd ő elrendezi a magyar bankkal.

változó amúgy az árfolyam meghatározása, például a citibank minden külföldi tranzankciót a dolláron keresztül számolt, vagyis kétszeri konverziós díj is kijöhetett adott esetben. mondjuk így is olcsóbb volt a horvátországi kártyás fizetés, mint az itthon váltott kuna...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.01.08. 10:53:26

@Dragonlady (now in Thailand): Régen átváltották középárfolyamon, és a saját bankod számolt fel utána kp. felvételi díjat (külföldön általában többet). Most bedugod a kártyát, és kiírja, hogy x az átváltás, és utána mennyi díjat számol fel a magyar bank, plusz még fizetsz a saját banknak is. Jó nagy lehúzás. Számításom szerint jobban megéri a pénzváltó.

Mr Long 2015.01.08. 10:57:44

@svájci sapka (ch): Ellenben europabol, kanadabol es usabol erdemes hasznalni a transferwiset hazakuldeni penzt szamlara. jobb, mint a penzvalto es utana be a bankba kombo.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 10:59:28

@swGuru:
1. szó volt róla a blogon, meg is neveztük, ki a szervező, akinél jelentkezni lehet

2. úgyse voltál itthon:P)

Hari Seldon 2 2015.01.08. 11:00:02

"Ami még ennél is felháborítóbb, a kutyák viselkedése. Az ember megy az utcán és minden házban a kutyák őrjöngve rohannak a kerítésnek. Utcaszerte, faluszerte ugató kutyák. Éjjel-nappal minden évszakban kutyáktól zeng a város."

Na, én is csatlakozom a kutyákat lehúzó vonalhoz.
Gyerekkorom óta ez volt. Iskolába iskolából. Mindig igyekeztünk a poros autóúton (akkor még nemvolt bitumenezve) menni, mert ha a betonos járdán mentünk, azonnal nekiugrik a kerítésnek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.08. 11:01:12

@Mr Long (UK): megnéztem én is :-) az árfolyam annyi amennyi, azzal nem tudok mit csinálni (ezért nem is tudom ezt a konverziós bizbaszt, pedig egy csomót használtam már külföldön a kártyáimat, más opció nincs, akármennyibe is kerül). max örülök perpill az árfolyamnak, annyit tudok csinálni, mert nekem mindenem bahtban és dollárban van most.
a kis aljasul ide-oda eltett díjak, na azt nem szeretem.

2015.01.08. 11:03:10

Én nem megyek innen sehova.
Ha már nem tudok venni egy darab kenyeret sem a fizetésemből és nagyon éhes leszek, nemes egyszerűséggel ellopom a gazdagok kolbászát .

Golf2 2015.01.08. 11:03:10

@Réka ‎: legsötétebb balkáni bánásmóddal-bürokráciával
Melyik a jobb hosszútávon,a saját fajtáddal (magyar) perlekedni a hivatalokban,vagy nagytöbbségben vadidegen afrikaikkal(pl.Svédben)?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.08. 11:05:32

@svájci sapka (ch): @swGuru: HÁ napokig itt hirdette minden cikk alján a találkozó szervezését és elérhetőségeit! messze nem klikkről volt szó.

@Babette .: pont ezt mondom, hogy nem független. ha Magyarországon is van esetleg olyan ATM díj, mint itt Thaiföldön az összes külföldi kártyára 6 dolláros (200 baht) flat rate, azzal nem tud mit csinálni a kibocsátó bank, akár Honoluluban, akár Katmanduban. csak az volt a kérdés, hogy otthon van-e ilyen díj kivetve a külföldi kártyák használatára. bocsánat, ha nem tudok érthetően fogalmazni :-(

bpetya75 2015.01.08. 11:07:06

Gratula Digger! Jó írás, a végén a szükséges önigazolással :-P

@Réka ‎:

Vitatom. Nem én vagyok a család mákere, és nekem jók az ügyintézési tapasztalataim.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.08. 11:07:46

@svájci sapka (ch): na ezt pl nem tudtam, hogy előre kommunikál, hogy mennyibe fog kerülni, mert ilyet még nem láttam. ez tetszik.
de ez az egész téma megint úgy hangzik, hogy megint x ezer dollárral a zsebemben fogok határátkelni, az a legegyszerűbb....

köszönöm a válaszokat, nem akarom teljesen elvinni a témát!!

qkuc 2015.01.08. 11:12:16

@maxval bircaman szerkesztő: Nahát, majd mondom is a Jack Russell terrieremnek, hogy elő az ősi angol vérrel és egy pacsirtaszólót toljon le az ugatás helyett, :D.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.08. 11:15:21

@Hari Seldon 2: a bezárt, idegesen ugató kutyáknál egy rosszabb van. A nem, vagy hanyagul bezárt idegbeteg kutya. Még városban lakva is több rossz élményem van ilyenekkel. Kutyatartási kultúra a béka segge alatt van egyeseknél.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 11:15:21

@Dragonlady (now in Thailand): de, teljesen érthető.
pont azt mondom, hogy ezeket a saját bankodnak szerepeltetnie kell a saját hirdetményében a költségek között. olyan nincs, hogy ő odaírja, hogy 5 baht a készpénzfelvétel, de amúgy meg a hungarian bank felszámol külön ötezret. te a saját bankoddal állsz szerződésben, neki kell a többi bankkal rendezni ezeket, meg veled is. viszont erről tájékoztatnia kell, anélkül, hogy neked bárhol nyomoznod kéne. (nem hiszem, hogy thaiföldön másként működne:))

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 11:16:09

@qkuc: hát nemtom, a tiéd milyen, én az enyémnek csak annyit mondok, hogy cssszt, és elhallgat.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.08. 11:16:58

@bpetya75: ügyintézés kérdésben akkor, mik a legjobb stratégiák? birkatürelműen mosolyogni huszadik barom megjegyzésre vagy értetlenségre is? csak ez a tippem.

(itt két dolog szokott jól működni, amihez nem szoktak hozzá és ezért nem tudják kezelni, és hirtelen kezük-lábuk törik akkor, hogy megoldódjon a probléma: ha elsírja magát az ember, vagy ha kiabál, de nem agresszívan. egyébként mindenki nagyon rendes szokott lenni, csak olykor fogalmuk sincs a dolgokról, és akkor akadnak meg a dolgok nagyon.)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.08. 11:17:12

@Cyrus Sabien:

Ez a műszaki ugrás elve.

Minél később vezetnek be valahol egy technológiát, annál jobb a minősége.

Kelet-Európában szinte mindenhol gyorsabb az internet, mint Nyugat-Európában. S az ok ez: az elterjedés később kezdődött, robbanásszerűen. Így eleve már modernebb technológia lett alkalmazva.

Amikor 1986-1997 között Bulgáriában éltem, még az időszak végén is alig volt net. 1992-ben összesen két cég foglalkozott ezzel az egész országban. Az előfizetők - párszáz ember - személyesen ismerték egymást - vicces, de igaz. Voltak emberek, akik nem tudták az igazi nevemet, de azt, hogy ki a MAXVAL mindenki tudta. A lakosság 99 %-ának nem volt számítógépe se. Egyes cégeknél egyjegyű azonosítókat lehetett szerezni, olyan kevés ember volt. Pl. egy időben az IBM-nek volt egy netszolgáltatása BG-ban (kb. 1 évig, aztán abbahagyták), s nekem ott az i@ibm.net volt a regem és a címem.

Aztán amikor 2007-ben ismét visszamentem BG-ba, szembesültem azzal, hogy mindenki netezik, s a net GYORSABB, mint Mo-on. Ráadásul az internetes szolgáltatások elterjedtebbek. Pl. közüzemi számlákat fizetni BG-ban hamarabb lehetett neten, mint Mo-on. De a Bp-en pár éve bevezetett közlekedési tájékoztató rendszer is 4 évvel korábban indult el. Egy svájci ismerős ezen röhögött: a buszok koszosak, a megállók mintha háború lett volna, de a neten ellenőrizni lehet, hogy mikor jön a következő járat.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.01.08. 11:17:35

@Golf2: hát ha magyarokkal akarnék perlekedni, maradtam volna ott.
Az afrikaiak jellemzően nem dolgoznak hivatalokban. Az ott ülő svédek és svéd mentalitású egyéb népek fantasztikusan kiszámíthatóak.
@bpetya75: nem vitatom az élményeidet, nekem és még sokan másnak viszont egészen más tapasztalataink vannak = lutri.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.08. 11:18:00

@Bonjour:

А tüntetésen ott lesz a 2 ezer fős ballib keménymag. Plusz küld ezer-ezer főt Soros György, a Norvégiai Köztársaság Ballibakeltető Alapja, s André Veesenmayer Badfriend.

Veled egy már 5001-en lesztek.

qkuc 2015.01.08. 11:18:55

@Babette .: Az enyém rám néz és még jobban ugat, :D. Első kutyás vagyok, és béna, azt elismerem, de legalább ezt leszámítva minden más parancsra hallgat.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.08. 11:19:31

@Babette .: erről jut eszembe. Külföldről rendszeresen utalnak nekem magyar HUF bankszámlára. Még választhatok is hogy wire transfer vagy direct deposit legyen. Kérdés, hogy ez utóbbit hogy mondják magyarul? Már csak megkeresném a hirdetményben, hogy melyik a jobb nekem... Az ERSTÉs ügyintéző csajnak se volt fogalma ezekről a kérdésekről, de hátha itt valaki vágja.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.08. 11:21:17

@Babette .: az én bankom azt mondja, hogy az ő díja külföldi használatért 150 baht. ennyi.
akkor viszont előre szólok, hogy ha ide jönnél turistának, akkor ezt a 200 bahtot rólad fogja lehúzni a magyar bank pluszban (mintha 10000 baht helyett 10200-at vettél volna fel, úgy), csak annyi, hogy mielőtt megnyomod a gombot, hogy ok, szól, hogy ez lesz. Nepálban ugyanez, az összegre nem emlékszem. NEM fogod visszakapni a magyar banktól, ez a magyar díjakon felül van. van néhány amerikai bank, ami ezeket jóval utólag visszatéríti, de nem automatikusan mindenki, sőt, utána kell járni az összes ATM-cédulával.
ezt a helyzetet vittem át arra, ha thai kártyát használnék Magyarországon, és ezért volt a számodra értelmezhetetlennek tűnő kérdés.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 11:21:20

@qkuc: hallgat vagy szót is fogad?:D

(bocs, nem hagyhattam ki)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.08. 11:23:33

@Zka: ja meg hogy a HUF számla tud-e fogadni EUR direct depositot :) Wire transfernél nincs ezzel gond.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.08. 11:26:10

@Zka: ha szolgáltatónak fizet az ember direct deposittal, azt magyarul a csodálatosan értelmezhetetlen és béna "csoportos beszedés" néven hívják. ilyen esetben nem tudom, hogyan, remélem, van értelmes neve is.

qkuc 2015.01.08. 11:27:30

@Mr Long (UK): Szerintem nem, szerintem is a bankja oldalán van erről bővebb infó. De ha nem felejtem el, megkérdem a volt kártyarendszeres pajtijaimat hogy is működik ez.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.08. 11:27:54

@svájci sapka (ch):

Ez kártyafüggő és bankfüggő.

Legrosszabb (legdrágább) megoldás:
- olyan bank adta ki a kártyát, melynek a célországban nincs partnere,
- más az elszámolási pénznem és a bankszámla pénzneme.

Pl. a VISA mindig dollárban számol, míg az Mastercard meg euróban is.

A legolcsóbb:
- a kártyát olyan bank adta ki, melynek van bankautomatája a célországban is.

Asszonypajti 2015.01.08. 11:27:59

Sziasztok! Még "kommentszűz" vagyok. Nagyon tetszett az írás, máskor is olvasom az oldalt, és eddig nagyon hasznos volt számomra! Ami most kicsit megragadt bennem, hogy milyen érdekes a kutyaugatás! 2 éve nem hallottam, kivéve amikor hazalátogatunk..a barátnőm is ezt említette, amikor először volt itt látogatóban (ausztria), hogy milyen jó így sétálni, hogy a kutyák nem tépik a kerítést...!

qkuc 2015.01.08. 11:28:38

@Babette .: Szót fogad, :). Sőt, amin lementem hídba, hogy ha játék van, akkor letoj mindenki mást, kutyát, macskát, embert. Akkor én a frizbi és ő létezik az egész univerzumban, :D.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 11:29:28

@Zka: uhh, majdnem megfogtál. :)
a wire transfer szerintem az átutalás, a direct deposit meg a közvetlen (kp) befizetés?
ha igen, akkor az a különbség, hogy a befizetésnél a számlatulajdonos állja a befizetés költségeit,
az átutalásnál meg az indító számla tulajdonosa (főszabály szerint és legutolsó tudomásom szerint, mert pl ha van van a két bank között levelező bank, akkor előfordulhat, hogy a fogadónak is felszámolnak - itt elég bonyolult is tud lenni a dolog, bankja válogatja). viszont a befizetés szinte azonnal jóváíródik, az átutalás meg lehet hosszabb is, főleg ha nem sepa.
(azt mondjuk nem tudom, hogyan lehet közvetlenül befizetni egy magyar bankhoz külföldön, talán csekket akar küldeni...?)
elég sok minden változott és korszerűsödött azóta, mióta benne voltam ilyen folyamatokban, úgyhogy simán lehet, hogy nem tudok korrekt választ adni neked...

de a kérdésed mindenképpen jó, a net is tele van ezzel:
www.google.hu/search?q=wire+transfer+vagy+direct+deposit&oq=wire+transfer+vagy+direct+deposit&aqs=chrome..69i57&sourceid=chrome&es_sm=93&ie=UTF-8

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 11:34:23

direct debit:
"a direct debit konstrukciója NEM azonos a Magyarországon ismert csoportos beszedési megbízáséval. Ami a lényege: a beszedő, tehát a kedvezményezett bankja indítja a tranzakciót, amely természetesen csak akkor hajtható végre, ha a kötelezett ahhoz előzetesen hozzájárult. A hozzájárulás tartalmazza az összeghatárt, a gyakoriságot, természetesen a beszedésre jogosult nevét és bankszámlaszámát stb. A nemzetközi pénzforgalomban nincsen azonnali beszedési megbízás, azaz prompt inkasszó, ezt az eszközt kizárólag csak Magyarországon alkalmazzák, magyar jogszabályok teszik lehetővé a belföldi fizetési forgalomban."
- See more at: www.bankkartya.hu/hirkategoria/sajtoszemle/cikk/4001-nemzetkzi-pnzmozgsok#sthash.I1ZzF4uX.dpuf

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.01.08. 11:34:55

@Dragonlady (now in Thailand): Hallo, én nem reklamáltam.
:)
Tudtam róla, csak épp nem voltam otthon.
Ezért az irigység... de majd idén...
:)
@maxval bircaman szerkesztő: Tudom, de nem mindig van időm/kedvem megkeresni a megfelelő bankot. Ráadásul én vidéken leledzem, "ótómata" sincs minden sarkon.
:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.08. 11:35:33

@Babette .: basszus de :-( bocs. visszamegyek aludni, ennyi pont túl sok is volt mára belőlem :-(

Határátkelő 2015.01.08. 11:35:56

@swGuru: Egyrészt legalább egy hétig volt minden egyes poszt alatt meghirdetve, kiemelt, dőlt betűkkel, hogy lesz, lehet találkozni.

Azt pedig nem is értem, miért gondolod, hogy csak egy országfelelős szemén keresztül lehet látni egy adott országot. Egyfelől BÁRKI írhat posztot, mi több, nagyon várom is, másfelől az országfelelős semmi mást nem csinál, mint segít azoknak, akik a bloghoz fordulnak segítségért (csak ez nem nyilvánosan, hanem leveleken keresztül megy), és vállalja, hogy viszonylag rendszeresen (mondjuk évente 3-4 alkalommal) ír posztot, de ez is esetleges.

Remélem, sikerült eloszlatnom a rossz érzéseid!

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.08. 11:38:06

@svájci sapka (ch): fogalmam sincs, hogy került oda a neved, csak most látom. mondom, alvás :-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 11:38:10

@qkuc: igazából nem is értem, hogy a jrt hogyhogy nem frizbivel a szájában születik....

@Asszonypajti: isten hozott köztünk:)

Hari Seldon 2 2015.01.08. 11:38:31

@Zka:
A rosszul bezárt kutya?

Igen, azokhoz is volt balszerencsém... Egyik csak megkergetett, a másik elvileg olyan kutya volt, aki ismert, és megfogta szájával a térdemet. Egy rántás és örökre béna lettem volna. Szóval vannak falusi kutya élményeim. Ezért nézzétek el, ha nem nagyon kedvelem a kutyákat. :-)

Bonjour 2015.01.08. 11:40:03

@Réka ‎: jó az írásod a blogodon, olvastam. Egyre többen vannak ezzel így. Olvastam egy másik blogot is, angolul volt, hasonlót ír, mint te, és jót derültem, hogy a kirakott képen két moderaternas csaj kampányolt a muszlim szavazatokért. Emiatt mindig megvilágosodom, hogy ami nálatok a konzervatív az Mo. nagyjából a kétfarkú kemény konzervativizmusával egyenlő.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.01.08. 11:57:14

A kutya témához kapcsolódva: itt is sok kutya van, főleg az utcákon. Ezek első látásra kóbor kutyának tűnnek, pedig csak „kóborló” kutyák. Általában mindnek van gazdája, csak itt a kutyák is olyanok, mint az emberek, szeretik a szabadságot, ezért önsétáltató rendszerben működnek. Senkit nem bántanak, jól elvannak egyedül, vagy falkákban. Egyetlen „defektjük” van: a nagy részük valamelyik lábára sánta. Ja, kérem, a szabadságnak ára van. Ha meg véletlenül mégis rosszul viselkednek, egyszerűen lelövik őket. Viszont végtelenül nyugodtak (talán túlságosan is, ezért a sok sánta, mert sokszor arra sem veszik a fáradságot, hogy az út közepéről odébb menjenek).
Még egy érdekesség: az albánoknál sokáig nem volt divat a szoba kutya tartás. 2008-ban viszont látványosan megszaporodtak a fehér törpe uszkárok az országban. Valahonnan bejött divatba, és abban az évben mindenki ilyet akart. De most már városokban is egyre több kutyát sétáltató embert látni.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.01.08. 11:59:31

@ChristineK: èn mindig azt hittem, hogy az udvaron tartott kutyák nincsenek láncon. Illetve, akiket ismertem nem tartották láncon öket soha. A családtagként kezelt kuty az milyen? Külön széket kap az ebédlöasztalhoz?

Mi lehet a kérdés megoldása? A külföldön a kutyák be vannak drogozva? A magyar kutyák is megisszák a jelenlegi kormány levét? :)

rezsöatya 2015.01.08. 12:01:08

@Mr Long (UK): megjegyzem, a postasokat azert utaljak a kutyak, mert mindig jon es a gazda soha nem engedi be a hazaba. Ez, ha kutyaul gondolkodsz, egyertelmu, hogy nem kivanatos szemelyt jelent. A baratokat, rokonokat nem ugatja (annyira! :-) )

DieNanny CH 2015.01.08. 12:02:04

Jujj, de akarom azt a Somlói galuskát!!!

Köszi, Digger, élvezetes írás volt!

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.01.08. 12:03:47

@Zka: A Jobbiknak van szakmeber gárdája egy ország irányitásához? Közgazdászok, szociológusok, bankárok évtizedes tapasztalattal és kapcsolati tökével? Mert árpádsáv lengetés kevés egy ország irányításához.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.01.08. 12:05:14

@Philosoraptor: nem fog elszakadni a cérna. Erre a libsik várnak évek óta. :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 12:08:09

@Dragonlady (now in Thailand):
más a rendszer...

idézem például a BudapestBank ÁSZF-ét:
"5.1. A Számlatulajdonos/Fizető Fél által fizetendő díjakat, költségeket, jutalékokat, Bank által alkalmazott
árfolyamokat (árfolyamtípusokat) mindenkor a hatályos Hirdetmény tartalmazza. "

tehát ami abban nincs benne, azt nem fizettethetik ki velem.

az árfolyamokat is meghatározza, pl bankkártya a napi 12.50-es Bloomberg közép, pluszmínusz stb
www.budapestbank.hu/common/letoltes/hirdetmeny/documents/H-361-2014-201501080100.pdf

külföldi atm felvétel díja pl:
Budapest Bank ATM-ből 290 Ft + (0,6% max. 9 000 Ft)
Egyéb magyarországi ATM-ből és egyéb magyarországi
bank pénztárában, valamint magyarországi
postahivatalban 1% min. 590 Ft + (0,6% max. 9 000 Ft) 1
Külföldi ATM-ből és külföldi bank pénztárában 1 790 Ft + (0,6% max. 9 000 Ft)

ennél többet nem számolhat fel, ebbe bele kell férnie annak a 200 bahtnak is.

rezsöatya 2015.01.08. 12:08:50

@Babette .: nem a sajat bankom, hanem az epp aktualis itteni. Egyszer kenyszerultem kartyat hasznalni, a K&H bank 364-ben szamolta a 403-at ero £-ot... inkabb no comment!

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.01.08. 12:08:55

@flash.gordon: Ismerek családot ahol nem csak széket, de tányért is kap az asztalon. :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 12:09:51

@VPBA: a fehér törpe uszkár itthon a 80-as években volt divat

DieNanny CH 2015.01.08. 12:10:17

@maxval bircaman szerkesztő:

Figyelj, a kutyaugatás engem is nagyon zavar. Itt pl nem lehet hallani kutyát ugatni. Még ha a hegyekbe megyek kirándulni, a tanyákhoz, akkor sem. Pedig ott még meg sincsenek kötve. Ugyanez Ausztriára.
Szóval, szeretnék erről egy kutyákkal suttogóval beszélni: miért van ez?

bxf 2015.01.08. 12:10:43

Lassan igy hajnali 5 tajekan meg mindig Duracell nyuszi modba vagyok kapcsolva, igy potcselekveskent nem csak elolvastam a mai HA-t, hanem ugy dontottem, hogy hozza is szolok.

Amikor en eloszor mentem haza, az is ketto evvel kesobb volt (es tobb, mint 10 eve). Akkor ami feltunt, es azota is:

1. Mindenki panaszkodik uton-utfelen es egyre rosszabb lesz. Engem special depresszioba tud kergetni az otthonletem alatti allando nyavalygas, igy a barati listamat elegge gyorsan redukaltam. Aki egy rosszat nyikkant, kovetkezo evben mar le is kerult (visszakerulni pedig lehetetlen).

2. Soha nem megyek sehova ures kezzel (es nem allitok be varatlanul, hanem elozetes megbeszeles alapjan). De sokszor azzal jovok el. Nem, nem varok el senkitol semmilyen ajandekot, de gyulolom, amikor kocsival erkezem es 1. mindenki itatni akar, 2. foleg amikor tudjak, hogy egyaltalan nem pialok (jokat falatozni viszont en is szeretek :-)). Az emberekbol kezd kihalni a vendeglatas gesztusa (es/vagy szimplan elszegenyednek - ismetelten, nem varom el, hogy etessenek-itassanak, de amikor 3-4 orat vezetek valakihez, talan nem korgo gyomorral szeretnek ujabb 3-4 ora mulva visszavezetni).

3. Mindenki csesztet: nna mi van, nem volt jo Amerika? Erre mondom, hogy deee, mar allampolgar vagyok (sarguljatok az irigysegtol), csak Karacsonyra jottem. Haziorvosunk evek ota probal meggyozni, hogy bizony Mo-n meg nagyon jo am orvosnak lenni, ha a sok orvos idejon Romaniabol es Ukrajnabol. Menet kozben persze az orvos es jogasz gyerekei Svajcba slisszoltak. Hat, igen. Ennyire jo valoban otthon orvosnak lenni (kepmutato balfarok).

4. Az okmanyiroda kesz orulet. Szaz evvel az USA utan (ahol Interneten intezem a cimcseret, a hosszabbitast, stb.). Ahol lehetett eleinte keresztbe tettek. Most, hogy 2004. ota tobb magyar is tavozott, kikerultem a latoterukbol, de elotte mindig kiseloadast kaptam.

5. Bankok. Hanyingerem van barmelyikbe is bemenni (ez a Fundamenta dolog viszont erdekelne!). Az USA-ban akkor voltam bankban, amikor a szamlam megnyitottam. Mindent telefonon, vagyis foleg Interneten intezek. A kozuzemi szamlakat is. Innen probaltam otthon bankszamlat nyitni, ill. mar meglevohoz interneten hozzaferni, de lehetetlen es korulmenyes. Aztan, ami megdobbentett otthon, hogy meg mindig adnak olyan kartyat, amit csak ATM-nel lehet hasznalni (de pl. Tescoban fizetni vele nem). Mi a fene ertelme van?

6. Posta. A sarga csekkezes kiakaszt. Nem, nem mindent lehet meg Mo-n banki atutalassal elintezni. Alljal be a sorba, es vard ki a sorod. Ismetelten, az USA-ban belyeget utoljara kb. 12 eve vettem (kozuzemi dijak postazasahoz). Aztan, mi az, hogy napolyit meg minden szir-szar kiscsokit arulnak a postan? (OK, allitolag azota mar beszuntettek)

7. Bevasarlas, egesz pontosan Tesco. Kozelharcot kellett vivnom egy ugyfelszolgalatossal (miutan persze egy orat alltam a sorban), hogy 3 termeken visszaadja a kulonbozetet (amibol "csupan" ketto grillcsirket vettunk). Az OBI-ban olcsobb volt? Miert nem ment oda! Pimasz liba. A boltokban a ruhak minosege csapnivalo (Made in China - itt is, de itt mar gyakorlott vagyok az Europabol es Kina kivetelevel mas orszagokbol erkezo arucikkek kiloveseben).

8. Ettermek. Ahol en eddig jartam (videk es Bp.) mind jo volt. A kiszolgalasra sem panaszkodhattam. De nehogy mar Houstonban felennyiert menjek kinai bufebe, mint Bp-en? Indiai ettermekrol nem is beszelve.

9. Utak - keskeny Mo-n (USA-ban szelesebbek). Utminoseg otthon is, itt is kaka. Autopalyadij van, nekem gondom nincs vele, mert megfizetheto. Otthon sem problemaznanak, ha az emberek meg tudnak fizetni (csak az atkos alatt hozzaszoktunk, hogy minden ingyen volt).

10. Orvosi ellatas (yeap). Csaladtagjaim es barataim allandoan kerdezik, hogy kihez mennenek. Mer' ugye szulovarosom korhazanak meg 100 km-rel odebb sincs jo hire. Kardiologiai szakrendelesre tetszene jonni? Hat honap mulva tudunk idopontot adni! [ekkor a nagynenem a szemet kezdte forgatni, mire kedves volt gimnaziumi evfolyamtarsam folytatta:] De a maganrendelesemen szivesen latom mar a jovo heten! T. Kollegak, azert becsulet is van a vilagon. Hja, igen. Anno sok orvosbeteggel vagy olyan beteggel volt dolgom, akinek orvos (vagy eppen nover, mentos) volt a hozzatartozoja. SOHA nem fogadtam el penzt toluk. Nem latom, hogy ez az iratlan szabaly minden kolleganal fennall (ennek eppen sajnos a heten volt egy ujabb aktualitasa).

11. Fodrasz, kozmetikus, manikuros-pedikuros: meg vagyok elegedve, es olcsobb is, mint amit itt fizetek.

12. Banki riasztas: hazautazasom elott lejelentem a bankomnak, hogy milyen orszag(ok)ban fogok tartozkodni az elkovetkezo napokban es hol fogok kolteni (meg osszeget is adok hozzavetoleg). Egy-ket perc mulva mar erkezett is az e-mail, amint a kartyamrol koltottem.

folyt. kov.

Helyhiany miatt meg csak annyit, hogy:

"Becsülettel, és maradéktalanul kibeszéltünk mindenkit, aki nem volt jelen."

Erre csak azt mondom, hogy: magyarok.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 12:16:27

fundamentához
csak figyelmeztetésként: legutóbbi ismereteim szerint a 10 éven belül felvett összeg után adót kell fizetni

**mimi** 2015.01.08. 12:21:24

@Dragonlady (now in Thailand):
Neked nem kell félni semmitől, hiszen olyan jól boldogulsz mindenhol :)

DieNanny CH 2015.01.08. 12:22:42

@Mr Long (UK):

Ez érdekes dolog. Mármint, hogy az ismeretlenség miatt ugatnak. Megjegyzem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.08. 12:24:32

@Babette .: bocs, de nem érted... és már kellemetlen nekem, mert nem akarok úgy tűnni, hogy vitatkozom veled. ha kiveszel 10 ezret, akkor azt fogja az ATM elküldeni a bankodnak, hogy kivettél 10200-at. közben ami kijön az automatából, az csak a 10 ezer. sokszáz fórumon sokszáz expat próbálta az elmúlt években megszakérteni a problémát, hidd el nekem, csak néhány nyugati bank az, amitől vissza lehet szerezni ezeket a díjakat, jóval utólag, macerával.
örülök, ha Mo-n nincs ilyen, habár ez tipikusan az az aljas dolog, amit én kinéztem volna a magyar bankokból, a minden megdíjaztatása után.
(felébresztettek a gyerekek meg a macska....)

Mrs. Clayton 2015.01.08. 12:25:40

@bxf: azert elegge erdekes szerzet vagy am, sarguljanak az ismeroseid az irigysegtol, mert mas allam polgara is lettel ido kozben, aztan a nyomorukat hallgassa mas, de adjanak enni, ha odamesz elmeselni, h mashol milyen jol megy neked
egeszen biztos vagy benne, hogy akiket felkeresel, azok tenyleg a barataid, te a baratjuk vagy es nem csak egy kulfoldi, aki neha hazajar dicsekedni?

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.01.08. 12:27:40

@Babette .: Hát, akkor ebben is időarányosan hozták a lemaradásukat. :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 12:27:42

ismételten szeretném kérni, az én nevemet ne írjátok ki nyilvánosba, semmilyen szövegösszefüggésben...

lehet, hogy másokat nem zavar (bár akkor miért van más nickneve, nem értem), de engem nagyon

**mimi** 2015.01.08. 12:29:19

@Dragonlady (now in Thailand):
szerintem is jobban jársz, ha készpénzt hozol...de ne a zsbedbe tedd :)))))

Melltartó?:)))

DieNanny CH 2015.01.08. 12:29:57

@Dragonlady (now in Thailand):

Egy ismerősöm úgy csinálta, hogy nyitott Mo-on egy OTP devizaszámlát. Mármint, amiről külföldi pénzt lehet felvenni. Külföldről átutalta a pénzt rá - a költséget ugye a külföldi bankod állapítja meg, pár dollár.
Mo-on szólt az OTP-ben előre, hogy jön 1000-2000 akármennyi valuta, készüljenek fel.
Aztán megjött az értesítés, be az OTP-be, majd a pénzzel a teszkó váltójába. Az OTP szintén pár dollárnyit számol fel.
Szerintem így egész jó, mert nem tudom, készpénz mennyi szállítható be Mo-ra.

**mimi** 2015.01.08. 12:31:02

@Dragonlady (now in Thailand):
én azt vettem észre, hogy a mosoly és kedvesség mindig bejön...lehet, hogy csak azért mert baromira meglepődnek :))))

DieNanny CH 2015.01.08. 12:31:32

@Golf2:

Szerinted milyen hamar lesz svédiában afrikai származású banki alkalmazott?

Mrs. Clayton 2015.01.08. 12:32:00

@flash.gordon: nincsenek bedrogozva, a mienk ugyanugy leszedne a nadragot a postasrol, ha egyszer el tudna kapni, mint barmelyik tisztesseges magyar kutya, annyi a kulonbseg, h a kutya bent a hazban ugat, nem pedig az udvaron, ott viszont a gazdat is zavarja, ezert raszol, a magyar gazdat az udvaron ugato kutyaja kicsit sem zavarja, igy a kutya kint nyugodtan elugatgat

hogy itt a kutyak normalisabbak lennenek azt ketlem, mivel rengeteg a hir a szettepett ujszulottrol, megtamadott emberrol, kutyarol
en meg olyan Mo-n nem hallottam, h egy ujszulottet szettepett volna a hazikedvenc, mondjuk ez is csak azert van, mert a kutya kint a gyerek meg ment van, UK-ban meg mindketto bent
az mas kerdes, h normalis szulo a kutyat a gyerektol kulon tartja, de ebbe nem mennek bele, mert messzire vezet

bpetya75 2015.01.08. 12:33:20

@Dragonlady (now in Thailand): @Réka ‎:

Nyilván más lehet, amikor valaki hazalátogatva pár napba zsúfolva próbál elintézni egy rakás ügyet. Ezzel együtt divatos dolog az itthoniak között is azon sírni, hogy milyen a hivatali ügyintézés. A ti álláspontotokat a ti szempontotokból el tudom fogadni, de az itthoniakét nem. Azt tapasztalom, hogy ha az ember akkor intézi az ügyét, amikor kell, (tehát nem a határidő lejárta napján, vagy utána) nagyjából tisztában van azzal, hogy hol van és mit akar elintézni, ráadásul még kulturáltan is viselkedik, akkor nincs különösebb baj. Jó, a rendszer összeomolhat, várhatnak sokan ugyanarra az ügyintézőre (ilyenkor ugye le is lehet lépni, ha még messzebb a határidő, és vissza lehet jönni másik időpontban), lehet az illetőnek rossz napja, stb. De összességében komoly eséllyel teljesen korrekt ügyintézésben lehet része az embernek.

**mimi** 2015.01.08. 12:35:34

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
ez jó ötlet, de a kp. felvételekor az OTP is elég szép összeget legombol...

Aye aye 2015.01.08. 12:38:22

Kis körkérdés:
akik kiköltöztek és van még Mo-on bankszámlájjuk, ők hol bankolnak? (unicredithez behúztam egyet a poszt alapján. Otp-től próbálok szabadulni)

Fundamentával nekünk is nagyon jó tapasztalataink vannak.

Ügyintézés "minden pozitív" voltával szemben fenntartásaim vannak, de hát én itt élek és ennek megfelelően ellőképp pesszimista is vagyok..

Jó volt a poszt!

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.08. 12:39:48

@Babette .: hmm szóval esetleg giro néven ismerik itthon? Érdekes.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 12:40:42

@Aye aye: budapestbank mínusz, nemsokára állami lesz

DieNanny CH 2015.01.08. 12:40:50

@Hari Seldon 2:

Az poénos volt, hogy múltkor, mikor otthon voltam, egy kutya őrülten ugatott. Aztán döbbenten láttam, hogy nyitva van a nagykapu. Hát, ez a kutya szépen kikerülte a nyitva lévő kaput, és rohant tovább minket kísérve a kerítés BELSŐ oldalán...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.08. 12:40:54

@**mimi**: facebookon válaszolok.
egyébként tavaly karácsonykor voltam otthon 11 vgy hány napig, 7 év után először, nem volt olyan rossz, mint gondoltam, de nem is kellett semmit intéznem, nem voltam orvosnál, stb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.08. 12:41:22

@rezsöatya:
Én K&H automatából vettem fel a pénzem két hete.
400Ftot adott a fontomért.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 12:41:50

@Zka: lehet, hogy úgy ismerik, de a giro egy technikai elszámolási szolgáltatás:)))) lsd GIRO Zrt.

2015.01.08. 12:42:08

@Jess G: a UKben azok a kutyak harci kutyak. Azokat egy bizonyos reteg tartja, foleg benefiten elok. Es UKben jellemzo a nagyobb meretu kert a harci kutyakat tartok kozott.
En meg soha nem hallottam arrol, hogy egy vizsla szettepne gyereket.

Azt gondolnam a postasokrol, hogy azert ugatjak, mert mindenhonnan hozzak a szagokat. Minden orszagban ugatjak a postast

2015.01.08. 12:43:56

@flash.gordon: Volt valaha is bármelyiknek is "szakember" gárdája? Érdekli bármelyik politikust is a "szakember" véleménye? Te hol éltél eddig?

2015.01.08. 12:45:24

@flash.gordon: Szuper. Akkor legalább biztosan nem fog változni semmi, és lehet tovább panaszkodni, hogy milyen szar hely Magyarország.

A liberálisok. Minden mögött ők állnak, ez nyilvánvaló.

bpetya75 2015.01.08. 12:46:23

@Babette .:

Maximum a hozam után, ami fundamentánál nem igazán van. De azért egy linket dobhatnál, most tervezzük, hogy lépünk ebbe az irányba párat.

2015.01.08. 12:47:33

A kutyakrol, a videki allapotokat nem ismerem, de az idegesito, hogy a sok belvarosi sok kutya, aki a jardara szarik es a gazda csak nezi, de nem takaritja el

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.01.08. 12:48:41

@Aye aye: K&H. Költségek tekintetében nem olyan rossz. A netbank viszont elég fapados.

2015.01.08. 12:48:44

@Philosoraptor:

Nem a Fidesszel vagy az MSZP-vel, vagy barmelyik masik parttal van a baj, hanem azzal, ha egy tarsasag megteheti azt, hogy kovetkezmenyek nelkul lop, csal es hazudik, es mindezt a zemberek neveben. Az orbini rendszerrel van baj, nem a Fidesszel. A Fidesznek is vannak altalam igen tisztelt politikusai (akiket eppen kinyirni probalnak az altalam kevesbe tiszteltek, de ez egy mas kerdes), es mindez ugyanugy igaz a tobbi partra is. Nem az a kerdes, ki nyeri a kovetkezo valasztasokat, hanem hogy a jelenlegi provincialista fel-diktaturabol sikerul-e visszatalalni a demokraciaba, vagy nem? Ha igen, akkor mindegy ki nyeri valasztasokat. Lehet jo vagy rossz gazdasagpolitikat csinalni, lehet vitatkozni kultur es oktataspolitikan, az idealis egeszsegugyon, mindenen. Egy dolgon nem lehet(ne): hogy mindezt csak a demokracia keretein belul lehet megtenni, es ha valaki kilep ezek kozul a keretek kozul, azt nem szabad toleralni. Szerintem.

bxf 2015.01.08. 12:48:45

13. Kocsiberles: videki kisvarosban el a csaladom, ahol ket helyen is volt lehetosegem kocsit berelni, raadasul kedvezobb aron, mintha a repteren bereltem volna. Az evek folyaman ez a lehetoseg eltunt.

14. Borondozes a buszon: mivel eddig szinte minden egyes utamnal tobb oras kesessel erkeztem, megkertem a csaladot, hogy ne varjon senki sem. A minibusz lerak a buszmegalloban, onnan pedig hazaevickelek majd busszal. Ha keson erkezem, a pesti lakasomban fogok aludni, aztan masnapra marad a buszozas. Szoval, megerkezik 2 bazi nagy boronddel, egy kicsivel, meg nagy valltaska. Utoljara agy hirtelenjeben az egyik buszsofor azt mondta, hogy marpedig ezert is fizetni kell (eddig is mentek a csomagtartoba, most is). Mondom ok, semmi baj, de miota. Valasz: mindig is igy volt. Jegyet persze ez sem adott.......

15. Kisvarosi piac: imadom. Reggel langossal inditok (fokhagymas, tejfolos, reszelt sajtos, szodavizzel leoblitve a sarki klimoban), 2 napig nem is eszem utana :-) Ezt kovetoen az osszes letezo tokmagot felvasarolom a piacom. Hogy a savanyu dinnyerol ne is beszeljek...

16. Kaja. Tokeletesen meg vagyok elegedve tovabbra is a magyar izekkel. Persze, en is ugy vettem eszre, hogy sok minden lassan dragabb otthon, mint az USA-ban (mindehhez magyar fizetessel). Kenyer es peksutemeny, husaru, hidegtalas kajak, sutemenyek - az otthoniak verhetetlenek. Szulom panaszkodott, hogy becsaptam az avokadoval es a granatalmaval, amikor azt allitottam, hogy milyen jo, mert nem az. Gondoltam, hogy nna itt a Tesco, maris veszek avokadot+granatalmat: eeesss... milyen igaza volt! Iztelen, kicsi, ronda, fagyott, stb. Minden volt csak nem avokado.

17. Konyhai/haztartasi eszkozok. Nagy kedveloje vagyok a juicer/blender egyutteseknek. Meg a cserepedenyeknek. Meg a jopofa kisebb konyhai kisegito dolgoknak. De nehogy mar otthon minden min. 2-3 x legyen! Nekem pl. Breville es Omega juicereim (gyumolcscentrifuga?) vannak (koszonhetoen az Amazonnak!), de amikor kivancsisagkeppen megneztem az otthoni arakat, nem akartam hinni a szememnek.

18. Ruha. Mo-n regota nem merek venni: minoseg es/vagy ar hagy kivetnivalot boven. Otthon utoljara talan a Kobanyai piacon vettem nagykabatot (>10 eve), es az biztosan Mo-n keszult. Ha nem, akkor Kinaban (olyan is). Ha meg nem Kinaban (es nem Mo-n), akkor rohadt draga. Kevesnek talalom a valasztekot borcipobol es borcsizmabol. Kedvenc videki cipoboltjaim, ahol meg olasz, spanyol, gorog, brazil es portugal cipok is voltak, egymas utan zartak be az evek alatt (itt aldom az ebay-et, mert az evtizedek alatt felruhazott - nna meg a Ross, Talbot, Marshalls, TJMAX, BCF).

19. Bolti kiszolgalas. Egy idoben eloszeretettel vasaroltam Estee Lauder (EL), Lancome es Clinique termekeket. Nosza, ha mar otthon voltam es Budapestrol szolo konyvekre vadasztam, irany a Vaci utca, es egyuttal benezek az EL-be. Egyetemistakent, amikor intenzives noverkent nyomattam az ipart masodallasban a tanulmanyaim finanszirozasara, egy svajci betegunk EL parfumot adott ajandekba, azota a szerelem (az EL irant :-)). Az ido jo volt, es mivel hazamenetelkor inkabb praktikusan oltozom, mintsem az operaba, be is allitottam farmerban, sportcipoben, pulloverben az EL-ba. Ki is neztek egybol :-( Nem is vettem semmit :-) Azota sem... legalabbis nem Budapesten... Ugyhogy vagy online rendelek az EL-tol, vagy elmegyek a Galleriaba (Houston egyik elokelobb bevasarlo kozpontja), mert itt legalabb nem neznek ki (le).

20. Ujabb szolgaltatas: kedvenc Nike cipom talpa levalt. Volt mar jonehany eves, de meg mindig jol tartja magat es nem volt kedvem megvalni tole (az egyiket 9 ev utan dobtam ki). Elvittem hat a suszterhez. Mosogepben mosta? Igen. Nna, gratulalok - es nezett ram bunko modon. Bakker, a szolgaltatas melle kioktatast nem kertem!

21. Telenor: van otthon is laptopom, gondoltam, hogy veszek hozza egy kutyut, amivel tudok internetezni. Szemely igazolvany van? ?!?!?!? Mer' anelkul nem tudjuk eladni! WTF?! Jo, akkor visszazaporoztam a szemelyimmel (kb. 10 percre lakom gyalog ettol a bevasarlokozponttol, igy nem volt nalam eloszor). Kerdem, hogy garancia van ra, mert mi van, ha nem mukodik? Hja, az nincs, hat akkor nem mukodik. Fasza. Ehhez kepest itt a Wal-Mart 90 napon belul visszaveszi, a BestBuy pedig 30-on belul. Otthon: nulla. Mivel nagyon kellett dolgoznom otthonrol, mondom ok, $35-om elveszik legfeljebb, de nezzuk mar meg, hogy milyen a terero. Beutik a cimem (frekventalt helyen, kozel a buszmegallohoz, vasuthoz es a helyi belvaroshoz), terero alig. Mondom, hogy jo, akkor koszi. Felejtsetek el...

22. Ismet egeszsegugy (ahogyan eszembe jutnak a dolgok): nem olyan regen sajnos egy kozeli hozzatartozomhoz hivtam ugyeletet. Igen. Innen. Az USA-bol. Korbetelefonalok helyi szinten, mindenki atpaterol masik mellekre (es lam, megiscsak oda kerult a beteg hozzatartozom vegul, ahova eloszor telefonaltam).

folyt. kov.

bpetya75 2015.01.08. 12:49:23

@flash.gordon:

Nem ez a kérdés, hanem hogy felhatalmazást kapnak-e majd rá. Márpedig egyelőre erősen úgy tűnik, hogy kormányközeli helyzetbe kerülhetnek. A fidesz és a széteső "baloldal" áldásos munkájának köszönhetően.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.08. 12:49:39

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: 10 ezer dollár szokott lenni a készpénzhatár, nem tudom, ott is annyi-e. eddig még csak egyszer szegtem meg ezt :-)
próbáltam tavaly innen dollárban utalni magyarországi dollárszámlára, még nem sikerült kisakkozni az ügyet sajnos, de lehet, hogy csak azért, mert tényleg nem volt időm köröket futni ebben. lehet, megint megpróbálom majd, valamelyik bankban csak rájönnek, hogyan kell. mivel az itteni számla nem dollárban van (olyat nem engednek nekem), ezért nem tudták megoldani a kérdést kapásból. de jó, hogy ezt is felhoztad mint lehetőséget, majd megkérdezem a téma itteni magyar expat szakértőjét :-)

@**mimi**: csak mondjuk nehéz, ha már a huszadik kört futod valami ügyében, és esetleg még agresszív vagy ellenséges is az ügyintéző. mert ha kedves, csak fogalma sincs, mi a helyzet, az nekem másképp jön le. azért majd megpróbálok pozitív lenni :-)

megérkezett a elmentő sereg és szerintem elmegyünk vásárolni, mert soha nincs itthon semmi kenyér, vaj, sajt, felvágott, kolbász, krumpli és egyéb alapvető fontosságú kaják :-)

2015.01.08. 12:50:24

@Jess G: "en meg olyan Mo-n nem hallottam, h egy ujszulottet szettepett volna a hazikedvenc"

Pedig volt már rá példa. Nah nem csecsemőt, hanem pár éves gyereket... De ez a lényegen nem változtat.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.01.08. 12:50:33

@Philosoraptor: Szociknak is meg a fidesznek is van. A szocik még annyi elönyben vannak, hogy az értelmiség nagyobb része baloldali így kormányra kerülés esetén segítenék a nekik szimpatizálókat. Hogy mennyire hallgatnak a politikusok a szakemberekre az más tészta.

DieNanny CH 2015.01.08. 12:52:47

@**mimi**:

Ismerősömnél 1100 frank küldésekor 3 franknyit szedett le. - kb 800 Ft. (2 frankot meg a svájci bank, az utalás miatt.)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.01.08. 12:52:53

@Philosoraptor: De ki panaszkodott erre? Èn biztos nem. De most jól értem, amit írtál a jelenlegi helyzetre a véres forradalom lenne a megoldás?

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 12:53:25

@bpetya75: hát elvileg 10% fölött van náluk

de jó, hogy kérdezted, rágugliztam (amit nem akartam, mert nem érek rá:DDDD), és kiderült, hogy
1. már nem 10 év, hanem 5
2. tartós betéti számlánál nincs
3. fundamentánál nincs
www.fundamenta.hu/kenyelem-es-megujulas
www.fhb.hu/Miben-segithetunk/Megtakaritasok/tartos-befektetesi-szamla
www.cib.hu/nonprofit_intezmenyek/aktualis/kamatado?session_id=pQ2TXHKAQZP969Fgejh1qh3a

a részletes működésre és miértekre tényleg nincs időm.

2015.01.08. 12:53:46

@Ödenburger [Hu/At]: Ezzel mindannyian tisztában vagyunk. Még mindig az a kérdés, hogy miért csak ilyen pártok vannak? Ennyire futja tőlünk v. pedig erre van igény az emberek részéről?

2015.01.08. 12:56:09

@Dragonlady (now in Thailand): miert nem hasznalod a magyar szamladat? A thai szamladrol atkuldod transfer wise-zal es utana hasznalod a magyar szamladat. Akkor nem szivsz

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.01.08. 12:56:14

@bpetya75: è nazt tudom elképzelni, hogy 18-ban a fidesz többséggel nyer a Jobbik meg jobban szerepel majd mint most. Esetleg kapnak egy-két fontosabb posztot, amit ilyen Novák meg Zagyva György Gyula félékkel kell betölteniük.

bxf 2015.01.08. 12:56:33

Az ugyelet telefonszamat a korhaz nem adja meg. A telefonkonyvben meg benne van (nem, nem viccelek! teljesen komolyan mondtam, hogy a korhaz NEM adta meg az ugyelet telefonszamat). Doktor felvenni, magyart torni (itt nem panaszkodni, angolt torni itten is, de meg mindig jobban beszelni angol, mint doktor magyar), es ujabb kioktatas... en is csak egy bevandorlo vagyok egy idegen orszagban, de ha en tiszteletben tartom az itteni 'bennszulotteket' (vagyis a szuletett amerikait), talan otthon is elvarnam. Aztan doktor kimenni es beutalni...

23. Ismet egeszsegugy: felvilagositas? Jol van, eszik-iszik, alszik. Viszhall. Aztan, jo lenne, ha nem mindenkinek adnak felvilagositast, aki betelefonal. Mo. meg idaig nem jutott el.

Szoval, a kerdesre, hogy hol van Europa, en azt tudom valaszolni, hogy foldrajzilag igen ott, de egyebkent nyugatabbra tessek keresni.

Ha osszefoglalnam, a kaja tovabbra is verhetetlen (egyetertek azzal, hogy magyar fizetesbol draga) es a fogorvosok fantasztikusak (fizetoskent is kevesebbet fizetek, mint ott, es minosegi munkat vegeznek). A merleg masik oldala viszont sulyosabb: az emberek nem csak fasultabbak, de rosszabb indulatuak, mindig a mas problemajaval foglalkoznak, ahelyett, hogy a magukera fokuszalnanak, allandoan a siras, a keserges es a hozonges.

2015.01.08. 12:57:18

@flash.gordon: Ahhoz képest, hogy van nekik, sok értelmes döntést még egyik sem hozott, amióta nyomon követem az eseményeket. A szakember a véleményét meg feldughatja magának... Igazából a társadalom is.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 12:59:26

@charlieharper: na végre megjött a hozzáértő:)
kijavítanád, ha nem jót írtam fennt ZKA-nak?:)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.01.08. 13:01:14

@Bonjour: oh köszönöm! Mindig meglepődök, amikor kiderül, hogy valaki olvas.
@bpetya75: nézd, nem az a baj, ha sokan vannak (egyáltalán nem zavar a sorbaállás, legalább nyugodtan bámulhatom a mobilomat :)) sőt legtöbbször a rossznapos hivatalnok se hoz ki a sodromból. Ami a baj, az a rengeteg idióta szabály és törvény, amit tényleg csak a polgár szivatására találtak ki/tartottak meg, és tisztán látszik, hogy sokszor a hivatalnok se tudja, hogy és miért kezelje ezeket és az ő frusztrációja is ebből ered. Amikor nem egyértelmű, hogy melyik ablaknál mit kell intézni, esetleg melyik hivatalban mit és milyen papír kell hozzá, ami nemcsak hogy a neten nincs meg szép nagy betűkkel kiírva, hanem a hivatalnok se tudja, másnap a másiknak egészen más kell ugyanahhoz stb... na ez a kiszámíthatatlanság, amit utálok.
A svédek talán már a másik véglet, mert itt tényleg minden bolondbiztos, és sokszor a szabályokat is megszegik a kedvemért, ha azt mondom, hogy ez érthetetlen és a jogaimat sérti, hogy ennyire bonyolult, és én nem vagyok hajlandó ebbe belefolyni és nemérdekelhogyhogydeolgyákmeg (nemszoktam amúgy).

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.08. 13:02:11

@charlieharper: erről még nem hallottam eddig, de utánanézek, köszönöm.

2015.01.08. 13:02:47

@flash.gordon: Arra értettem, hogy mindenki állandóan panaszkodik (még az is, akinek nincsen rá oka), de nem csinálnak az emberek semmit, csak várják a csodát. Ahelyett, hogy kiállnának önmagukért és a másikért, inkább fúrják egymást. Ez is a hányadék mentalitás része.

Nem kell ide forradalom, csak el kellene számoltatni az összes buzi politikust meg a holdudvarukat (színtől függetlenül), a rendszerváltástól egészen napjainkig. De ez láthatólag nem fog menni a demokrácia útján, minden fontos döntéshozó pozícióban úgyis pártkatona ül. Tehát marad a nép dühe, mint eszköz. Ha ez nem történik meg, akkor majd megy minden tovább, mint eddig. Nem látom esélyét annak, hogy lesz valami normális párt a közeljövőben.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.01.08. 13:08:03

@Philosoraptor: Igen az elszámoltatás nem fog bekövetkezni sajnos ez igaz. Az is, hogy ezzel forradalom útján lehetne változtatni. De a forradalomban emberek halnak meg sokan és eröszakos halállal. Ezért (talán nem is csoda), hogy sokan inkább külföldre mentek.

Meg ez a kiállás, hogy müködne? Kiáll valaki a Kossuth térre és elüvölti magát, hogy számoljanak el? Aligha. Sajnos egy bizonyos szint felett nem jut el ez a kivánság.

rezsöatya 2015.01.08. 13:08:42

@adg [Au, Darwin]:az ominozus idezet nem igy hangzott el, de ez legyen Digger koltoi szabadsaga...! :-P

adg 2015.01.08. 13:10:52

@Babette .: @Dragonlady (now in Thailand): ilyen itt is elofordul. Van egy ceg vagy bank, mittudomenmi, es teleszemetelte a varost automatakkal. Ha ott veszel ki penzt, akkor jovahagyas elott szol, hogy ez most 2 dollar lesz. Ez az o szolgaltatasuk dija, cserebe a millio automataert.
Csak ennel az egynel lattam ilyen, a tobbi automata normalis.

Amugy 95%-ban benszulottek vesznek fel penzt erdekes modon. Nem tudom miert, ok is fizethetnenek kartyaval. Ok meg nagy ivben tesznek az extra dijra. Ha 500 dollart szamolnanak fel, akkor sem zavarná oket.

Ami viszont engem zavart ebben a temaban otthon, az a posta. Ha kartyaval fizetek be egy csekket, akkor keszpenzfelvetelnek szamolja es egy rakas dijat tesz hozza. Hatha mar nem igy van, vegul is van fejlodes, ha mar nem arulnak nyalokat meg fogkefet a postan, mint ket eve, az csak jot jelenthet.
Kedvencem volt meg a postan kotheto kotelezo felelossegbiztositas. Minden biztosito 8-20 ezer kozott ajanlott valamit, posta meg 130 ezer. ??

2015.01.08. 13:16:09

@Babette .: es miota nincs king a 2 kutya az avatarodnak, nem konnyu kiszurni a bejegyzeseidet

**mimi** 2015.01.08. 13:16:25

@adg [Au, Darwin]:

"Ami viszont engem zavart ebben a temaban otthon, az a posta. Ha kartyaval fizetek be egy csekket, akkor keszpenzfelvetelnek szamolja es egy rakas dijat tesz hozza. "

mert nem csak készpénz felvételnek számolja, hanem un. idegen automatából, ami még rátesz a kp. felvét díjára.

Ha sárga csekket akarok befizetni, kiveszek pénzt a saját bankom automatájából, aztán elballagok a postára befizetni, jelentős összeget spórolok így meg.
Egyébként meg rászoktam a netbankos fizetésre....de majd kitalálnak valamit és azt is megadóztatják.

Asszonypajti 2015.01.08. 13:17:07

@Babette: köszönöm!

Itt azért nem ugatnak, mert nincsenek. Az udvaron nincs kutya sehol sem. Ha van eb, akkor azt társállatnak tartják, és nem házörzőnek, szerintem ez a különbség.
A falumban (otthon) mindenhol van örjöngő házörző, egyébként jó is volt, mert tudtam mikor jön a postás. (vagy a rendőr , a villanyszerelő :-) ) Éjszaka viszont nagyon gáz, amikor hangpostáznak egymással, vagy ha hallották a vadászokat az erdőben lődözni..

Golf2 2015.01.08. 13:17:07

@flash.gordon: A fideszesek mondják mindenkire hogy libsi (mindenkire aki útjukban áll).Nálunk a cégnél is a fő közpénztolvaj az aki levérkomcsizik mindenkit aki ellentmond neki.

Golf2 2015.01.08. 13:17:07

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: max 10 év.Az egyik miniszterük is afrikai nem? 1 nő.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.08. 13:17:07

@flash.gordon:

A Jobbiknak semmire sincsenek emberei, az újságírást leszámítva. Ahhoz értenek. Máshoz nem.

A Jobbik gyakorlatilag a kései SZDSZ tükörképe. Csak náluk holokausztozás, cigánymentegetés, vallásellenesség, s vak nyugatimádat helyett zsidózás, cigányozás, újpogánykodás, magyarkodás és trianonozás van.

Ez a fajta szélsőjobb a XXI. században próbál 100 évvel ezelőtti válaszokat adni. Ezek persze teljesen alkalmatlanok bármire is.

Az európai szélsőjobb régóta átalakult új jobboldali mozgalmakká, melyek a mai problémákra mai válaszokat keresnek, s nem ökörségekkel foglalkoznak.

Amikor az EP-ben a jobbikos képviselők be akartak lépni a két új újjobbos csoport valamelyikebé, mind Farage, mind Le Pen elküldte őket a fenébe.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.08. 13:17:07

@Babette .:

Én ezt nem tartom be. Így elárulom, az igazi neved Erdei Pentele, s Ököritófülpösön laksz.

Lovali 2015.01.08. 13:17:12

Sziasztok! :)))
Sikerült netet találnom útközben, éppen Angliába visz az utam..
Digger, konkrétan szétröhögtem az agyam a rólunk szóló résznél és szeretném én is megköszönni a kis Puntóm rendkívül hatékony 4 erős férfi általi betolását :)))) A posztot később az utolsó betűig végigolvasom, de most csak rövid pihenőre tudtam megállni.. :((

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 13:17:26

@charlieharper:
számláról indítva-számlára érkezik=átutalás
pénztárnál befizetve=készpénzbefizetés pénztárnál

wire: ahogy elolvastam a definíciókat, igen az az átutalás.

adg 2015.01.08. 13:20:09

@rezsöatya: ejnye, digger, digger. (Fejcsoval). Azt azert nem mondom, hogy meg vagyok lepve. :)

bxf 2015.01.08. 13:22:37

@Jess G: Jajjj, dragam, nem halok en ehen, ha nem adnak enni! Csak tudod, en ugy nottem fel, hogy ha hozzank erkezett valaki (akar messzi foldrol vagy a szomszed utcabol), nalunk teritett asztalhoz lett ultetveegybol, ellenkezett vagy sem. A penzt amit kocsiberlesre, benzinre es foleg ajandekra koltottem egyes alkalmakkal terulj, terulj asztalkamos kajara koltottem volna az otthontartozkodasom alatt. Napi haromszor. Legalabb.

Aztan, a kijart utat senki nem irigyli, csak az eredmenyt. Ha jol emlekszem, eppen a napokban posztolt valaki Richmond, VA kornyekerol. Beleolvastam a blogjukba, hat bizony szivtak rendesen az elejen, kulonosen az a resz volt szivszorito, amikor a beteg kisfiukkal mentek az orvoshoz... Ha ott kezdened a blog olvasasat, ahol a hazuk fenykepe van felrakva, biztosan huzogatnad a szadat es irigykednel... de ha elolvasnad, hogy min mentek keresztul az odaig vezeto uton, szerintem ketto pelenka nem lenne eleg rajtad...

Egyebkent ugyanez volt a tanulmanyaim soran. Senki nem irigyelte az attanult ejszakakat, hetvegeket. Az atdolgozott unnepnapokat sem, amit nem a csaladommal tolthettem. Magyarorszagon sem. Az USA-ban sem.

Tudod, valahol van egy egeszseges egyensuly: ha 100%-a a mondanivalodnak kizarolag panaszkodas es az minden egyes alkalommal, akkor egy ido utan be lehet sokallni. Es mindig ugyanazt!!! Mi az az ugyanaz?! Politika es az arak. Nna meg a betegsegek... Ugyanaz a sztori allandoan. Hogy mennyibe kerulnek a gyogyszerek, mennyibe kerul a kenyer, mennyibe kerul az oktatas...
They will drop you like a hot potato - ahogyan az amerikai mondja. Vagyis ennek megfeleloen, ha nekem valaki egyfolytaban csak panaszkodik (es nem fizet erte:-))), annak a telefonszamat es cimet egesz gyorsan elfelejtem. Erdekel, hogy mi tortenik veluk, de nem olyan aron, hogy mast se halljak, csak panaszkodast.

A fenti pontokhoz meg annyi, hogy a TV-ben vagy idiota vegyelfelhiteltaKaracsonyelott reklam megy, vagy meg idiotabb ValoVilag, esetleg a Reszkessetek betoroket jatsszak immaron szazadjara, vagy eppen nehany politikus vitatkozik - mer' egyetertes az soha nem lesz.

Kulonben ha ismernel, akkor tudnad, hogy tizedannyit nem dicsekszem, mint az atlagmagyar. Egyszer az egyik Szulom azt mondta hogy az ember sikereinek csak a szulei orulnek igazan, a problemai az emberek 99%-at nem hatja meg, max. sajnalkoznak majd, es talan lesz 1%, aki akar majd segiteni, de nem biztos, hogy fog vagy eppen tud. Ennek fenyeben en a FB-omon sem posztolok pl. az utazasaimrol. Hihetetlen modon, de az ilyen barati latogatasok alkalmaval, ha az ido 20%-a alatt esik rolam szo, akkor sokat mondok (akkor is inkabb kioktatast meg lecseszest kapok, pl. a hajszinem miatt, ami peldaul az USA-ban elkepzelhetetlen lenne).

A kommentedbol pedig egyertelmuen kiderul, hogy te egy vagy a sok 'savanyu a szolo' kozul.

adg 2015.01.08. 13:25:44

@Dragonlady (now in Thailand): szerintem az unioba 10000 euro. De fejenkent, szoval te vihetsz 20-at is. ;)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 13:29:00

@Lovali: képzeld, ha kamionnal jöttél volna...

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 13:30:50

@bxf:
"a kijart utat senki nem irigyli, csak az eredmenyt."

az egy axióma. szerintem nem csak itthon, az egész világban.
fokozni lehet még a "milyen szerencsés vagy " kitétellel.

bpetya75 2015.01.08. 13:31:02

@Babette .:

Köszi a linket! Egyébként az a 10% hozam az állami támogatás miatt annyi. Kezdetben azt hittem, hogy minél hosszabb futamidejűt érdemes kötni, de most már úgy látom, hogy a 4 éves éri meg a legjobban, ha a házra, vagy hiteltörlesztésre akarom fordítani. Hosszabb távon, ahogy egyre kevesebbet jelent az évente hozzárakott állami max 72e, rohamosan csökken a hozam.

@flash.gordon:

Gondolom a fidesz is valami hasonlóban reménykedik, de odáig el is kell jutniuk. Olyan törvénykezési bénázássorozatot, amit év végén ezek bemutattak, még senki nem csinált. Ha nagyon mélyre ássák magukat, akkor az egész gdp-t szétosztogathatják '17-'18-ban, akkor sem lesz meg a többségük.

@Réka ‎:

Na ez, mondjuk teljesen igaz. Az ügyintézés egyik "leghatékonyabbnak" elismert módja, amikor sikerül egy másik ügyintéző vagy hivatal illetékességét megállapítani. És most jön egyébként a kormányhivatalokban egy újabb fantasztikus újítás, a központi iktatás. A kaposvári nénike szeretne kivágatni 5 köbméter fát az elakácosodott kis zártkerti legelőjéről, ír egy bejelentőt, amit postázhat Pestre, ott iktatják, és elektronikus úton értesítik az illetékes kaposvári szervet, hogy tényállás forog fenn. Ha esetleg hiánypótlásra lenne szükség, mert szegény néni 23 éve halott anyukája még haszonélvezőként szerepel a tulajdoni lapon, és kell egy halotti anyakönyvi kivonat, akkor email Pestre, ők meg lelevelezik szegénnyel. Ahelyett, hogy ő, vagy a fia, unokája, akárkije bejönne szépen a helyi hivatalba és lepapírozná...

2015.01.08. 13:33:36

@Babette .: a kulfoldi utalast hivjak wire-nek. A briteknel a belfoldi egyszeri penzkuldes csak siman "send money".
Ha havonta fizetsz az EON-nak es ok leszedik a penzt, az a direct debit (ez a csoprtos beszedes?)

Hasznalhatod azt, hogy deposit, ha bemesz a bankba es penzt teszel a szamladra, de sokan csak poriasan "put"-tal mondjak.
A sima szamlat meg current account a UKben, Eszak-Ametikaban meg Checking Account :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 13:36:53

@charlieharper: na ki vagyok művelve.
accountot tudtam

M. Péter 2015.01.08. 13:37:06

@Mr Long (UK): Egyesült Királyságban élőknek ajánlom a Post Office Mastercard-ot, 0% díjat számol fel külföldi vásárlások után, az árfolyamba beépített rejtett jutalék sincs.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.08. 13:38:43

@bxf: a 6os (posta, sárgacsekkezés) engem meglep. A sárga csekken van egy bankszámlaszám és egy azonosító. Ezek használatával bármilyen, online utalásra képes bankszámláról minden ilyet be lehet fizetni. Az egész családom 10+ éve így fizet MINDENT, soha nem mentünk egy fillér pénzzel se Postára sorbaállni. Szóval nem értelek.

A csoki meg egyéb fosok árusítása megszűnt volna? Pár hete még megvolt ez a marhaság. Tipikus magyar mutyi ez is, minden szart rányomnak a zsebpénzért alkalmazott dolgozóra, hogy passzolja el, ha nem sikerül eleget eladnia, levonnak a fizujából, stb. A haszon meg valamelyik helyi kiskirályé. Na a Postával EZ a baj, nem a sárga csekk.

2015.01.08. 13:41:24

@flash.gordon: A bűnös lelkek börtönt v. halált érdemelnek. Ebben az esetben én nem sajnálnám egyik politikust se... A politikusok halála/bebörtönzése önmagában kevés lenne, viszont a társadalmat nem tudod megváltoztatni. Szóval úgy gondolom, hogy az embereknek is változnia kellene ahhoz, hogy elinduljunk valamerre. Sajnos nem tudom a megoldást, és nincs is hatalmamban bármin is változtatni. Ettől függetlenül nem szeretném itt leélni a maradék életemet, ezért próbálom meg máshol, hátha ott jobb lesz, mint itt. Az egyén számára csak két út van: vagy beletörődik, vagy elköltözik külföldre. Erről meg lehet vitatkozni, hogy jó v. rossz.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 13:41:31

@charlieharper:

direct debit a bankkartya-hu szerint nem a csoportos beszedés:
hataratkelo.blog.hu/2015/01/08/hol_van_europa_761/full_commentlist/1#c25656239
de arra nem jöttem rá, hogy mi a különbség. lehet, nem kötegelve(csoportosan)* megy külföldön a megbízás?

*értsd csoportosan: a kedvezményezett (pl eon) egyben küldi meg a megbízásokat a banknak, és egyben is kapja meg a pénzt (miután a bank egyesével ráterhelte a számlákra), majd ügyfelenként könyveli,
és nem ügyfelenként küldi át egyesével a banknak.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 13:42:54

@Zka: a sárga csekk jó volt, amíg a megfizetés dátuma egyenlő volt a feladás dátumával (ellentétben az utalással, ahol a megérkezést követő könyvelés volt ez)
mára ez nem így van, a sárga csekknál is a könyvelés dátuma számít, tehát semmi előnye nincs.

fhdgy 2015.01.08. 13:46:12

@bpetya75: Hát, egészen más tapasztalatom van a hivatali ügyintézéssel, és egészen friss. December 22.-én telefonon felhívtam egy járási földhivatalt, hogy ünnepek között van-e ügyfélfogadás! Igen, van! volt a válasz. A megadott napon persze zárva volt, "Technikai okok miatt zárva"! Aznap írták ki, én úgy utaztam oda, a többit elképzélheted...

enrobag 2015.01.08. 13:46:13

@Dragonlady (now in Thailand):
tudom, hogy semmi közöm hozzá, de nyugodtabb a lelkiismeretem, ha még időben felteszek neked egy kérdést: Biztos vagy abban, hogy Magyarországon akarod megszülni a kisgyereked? Ki fogsz borulni ezerszer, utáni fogsz mindent, és mindenkit. Jó lesz ez a gyerek lelkének? A tiednek biztos nem.
Olvasd el alaposan bxf 23 pontját, kiegészítheted csak a mai bejegyzésekből még jónéhánnyal, ráadásul sose szerettél itt élni, és különben is édesanyád a FIDESZRE SZAVAZOTT 2010-ben (ezt te írtad tavaly, megjegyeztem, mert elég vicces, hogy ez a problémád vele). Szerintem gondold át az egészet.

DieNanny CH 2015.01.08. 13:58:15

@Golf2:

Ezt Réka jobban tudja.
Szerintem - ahogy ő is írta -, az ügyintézés menete számít - mármint, hogy szabályozott; az lényegtelen, milyen színe van a bőrének.

adg 2015.01.08. 13:59:28

@**mimi**: barmi fizetnivalom van a postan, akkor kartyaval fizetek. Mindegy mit, mindig ingyen. Mint a boltban.
Nem latom a kulonbseget, hogy kenyeret veszek, vagy belyeget. Az egyikert kernek dijat, a masikert meg nem. Gondolom az van a hatterben, hogy a kenyer araba bele van kalkulalva a tranzakcio dija, a postai dolgokba meg nincs. De ez nem az en bajom kene legyen, oldjak meg. Ha mashol meg lehet, pl itt a vilag vegen, akkor ott is meg lehetne.

DieNanny CH 2015.01.08. 13:59:34

@maxval bircaman szerkesztő:

Ejnye. Ha már árulás, akkor pontosan. ErdeY! Ipszilonnal.

morsels (törölt) 2015.01.08. 14:01:11

@Babette .:
"és egyébként egy ablak árába került a túra benzinnel autpályamatricával, kólával együtt...."

:-))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.08. 14:03:00

@Babette .: nem értem ez miért érdekes illetve hogy jön ide. A szolgáltatók "sárga csekkeket" küldenek, amit mi netbankon utalunk - nem kell postára járni az utaláshoz, ez volt a hozzászólásom lényege. A határidők meg a legkevésbé sem érdekelnek.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.08. 14:07:17

Ja egyébként lezajlott az új személyim átvétele. Gyorsnak gyors volt, de az ügyintéző csaj feje büntetett. Azt a felháborodást, amiért megzavartam... Meg a munkaundort, egész évre elment a kedvem a munkától miatta :) De a csöcsei nagyok voltak, próbáltam arra koncentrálni és így minden jól ment. Az okmányiroda ismét jól szerepelt! :DD

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 14:08:19

@Zka: úgy jön ide, hogy érdemes a postára járni, ha előbb könyvelődik, főleg ha a késésért ezreket fizetsz büntetésképpen.

érdemes VOLT.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 14:09:29

@adg [Au, Darwin]: amikor csekket adsz fel a postán, nem veszel a postától semmit.
se terméket, se szolgáltatást.

bpetya75 2015.01.08. 14:11:25

@fhdgy:

Ez simán lehetett az "összeomlott a rendszer" kategória.

Bosszantónak biztosan bosszantó volt.

Pernilla 2015.01.08. 14:13:34

Nos, en majdnem 3 hetet töltöttem otthon, es bevallom, nagyon pozitiv elmenyeim voltak Budapesten. Bar en eleg gyakran tudok hazajarni, megis, hosszu idö utan töltöttem egyhuzamban ilyen hosszu idöt otthon.
Kedves, segitökesz eladokkal talalkoztam, az ismeröseim sem panaszaradattal fogadtak. Ebben mondjuk az is közrejatszhat, hogy rajuk is "raszakadt" a hosszu karacsonyi szabadsag, es mindenki lenyugodott egy kicsit. Bar nekem az ismeröseim többsege szeret otthon elni (nem csak azok, akik kormanyközeli cegeknel dolgoznak :)). De amit ki akartam emelni, hogy nem az a depressziv hangulat fogadott otthon, ami pl. a mediabol ömlik, es az sem, hogy milyen elhetetlen hely Magyarorszag.
A szorakozohelyek, ettermek a belvarosban mind tele voltak, latszolag nem külföldiekkel... Minösegi etelek es kiszolgalas, olcso arak, ismerös arcok (mi kell meg egy hazalatogato kitantorgonak?)
A budapesti tömegközlekedes kimondottan europai szinvonaluva kezd valni, ezzel nagyon meg voltam elegedve.
Ami most hirtelen negativumkent eszembe jut, az az elelmiszerboltok (föleg a Tesco) tragikus kinalata.
Tisztaban vagyok vele, hogy nem szabad messzemenö következteseket levonni abbol az egesz orszagra nezve abbol, amit Budapesten, raadasul karacsonykor lattam. Csak azt szerettem volna megosztani, hogy en is jo benyomasokkal tavoztam Budapeströl, egyszoval nagyon jol ereztem magam. Es ez a korabbi latogatasoknal sokszor nem igy volt...
Lehet hogy ez csak affele "karacsonyi csoda" volt. Vagy csak a turistak szemüvegen keresztül latott bajos arca az egykori otthonomnak :)

M. Péter 2015.01.08. 14:13:36

@Jess G: Konkrétan újszülöttről most nem találtam hírt, de kisgyereket ölt meg már kutya Mo.-n is.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.08. 14:16:41

@Babette .: értem, bár én azt tapasztaltam, a legtöbb szolgáltató le se szarja a pár hetes késéseket, vagy felszámít pártíz, max párszáz forintot. Komolyabban talán csak a T szokott pattogni és küld egy felszólítót, ami már az 1000 forintot is megközelíti. Ja meg a közös képviselő ajánlott levelei voltak zavaróak, azt beraktam rendszeres automatikus utalásba, azóta csend van.

Mr Long 2015.01.08. 14:21:28

@Babette .: Nem akarok beleszolni, de a direct debit eseten en hatalmazom meg a bankot, hogy kuldjon bizonyos napon penzt. Az siman utalas a reszemrol, nem pedig az eon ker a szamlam terhere x forintot. Bar sosem volt beszedesem Mon.

bxf 2015.01.08. 14:21:48

@Babette .: A linket koszi, mar en is nezegettem, de pl. az erdekelne, hogy kell-e bejelentett magyar munkahely (szerintem nem, de en biztosra akarok menni). Besetalni sem szeretnek vmelyik keselyuhoz. Egyszer elkovettuk azt a hibat, hogy a nevemre irattuk a telefont, azota minden heten legalabb egy hivas vmi "befektetotol" jon :-( Az ajandek Mercedeszek is egymas utan sorakoznak az udvarunkon :-)

Igen, valoban szerencses vagyok. Mar a gimnaziumi erettsegit is ultin nyertem, a doktorit pedig apai jogon orokoltem. Vagy anyain. Mar nem is emlekszem, olyan reg volt :-) Az amerikai egyetemi felvetelire (TOEFL, GRE) is hamis szemelyivel jelentek meg helyettem. Hja bocs. Most jut eszembe, hogy ott fenykepet keszitettek :-( Ugyhogy ott kellett lennem, eloszor testben,majd lelekben is :-( Mindenesetre magyarul is beadhattam a szakdolgozatom, es a PhD-mben is csak veletlenul jottek ra, hogy a magyar szavak koze vagy egy tucat "the"-t be lehetett volna illeszteni :-) Es akkor most fel lehet ebredni :-)))

@Zka: Az utolso infom az volt, hogy a helyi postat kitakaritottak, igy remelhetoleg legkozelebb nem kell a vodros napolyikon kereszul esnem, hogy a csaladi postafiokig eljussak.

Igen, elmeletileg nagyobb cegeknel (pl. a budapesti lakasom tavhoje, stb.) szerepel a csekken, de a helyi (videki) szemetszallito cege nem! Igy marad a sargacsekkezes :-( Meg valami van helyileg, amivel ugyanigy jarunk, de arra konkretan nem emlekszem (haromszor rakerdeztem, hogy van-e bankszamlaszam a csekken, de nincs!).

Adjuk meg az elozo pontokhoz:

Mo-n online uzletet PayPal-on keresztul bonyolitani lehetetlenseg. Mer' az eladok legtobbjenek nincs PP-ja. Pelda: szulinapi ajandekot kuldtem volna a szulomnek, es egyik kereskedo sem fogadott el PayPalt. Nekem magyar bankszamlam nincs (minek?!), de ugy latszik, hogy nyitnom kell egyet kifejezetten erre a celra (amit helybol ruhellek, mert egyetlen magyar bankot sem kedvelek azutan, amit olvastam tobb forumon roluk). Aztan, gyogyaszati termekeket rendeltem egy magyar online webaruhaztol, es kiderult, hogy PayPalt nem fogadott el (rutintalan es naiv voltam, amikor felteteleztem, hogy az egyik legnagyobb hazai cegnek van PP-ja). Semmi problema, maris utalom a penzt. A Bank of Americatol az Erstehez. Harom nap mulva e-mailben kerdem, hogy megkapta-e az elado (nekem az a visszajelzes jott vissza, hogy elment a penz, mellesleg $35 tranzakcios dij egy $120-as tetelen, szoval az volt az elso, es az utolso egyben). Visszairtak, hogy nem. Aztan megjelenik a penz a szamlamon ismet. Meg egy e-mail, hogy hivjam a bankom. Fraud hotline. Mi van?! Londonban vettek fel a telefont, mert ott vizsgaljak a penzugyi csalasokat. Azt mondjak, hogy allitolag a magyar bankszamlaszam nem letezik. Nezem a neten, jol adtam meg. OK, utalom megegyszer ugyanarra a szamra (szerencsere nem szamlaztak ki a $35-ot ismet). Ujabb harom nap, penz meg sehol. Penz ismet a szamlamon. Ismet fraud hotline e-mail. Ezuttal azt mondtak, hogy a magyar bank (magyar? Erste...) visszakuldte. KETTO HETBE kerult ez a tranzakcio, az eladoval nehanyszor beszeltem, a bankommal is nehany alkalommal, es akkor azt mondtam, hogy soha tobbet magyar elado (kiveve, ha van PayPal-ja). Minden egyes reszrol a magyar oldalon volt a problema.

Hozzateszem, hogy a Szulomnek van bankszamlaja, de ha ajandekot kuldok, hadd ne abbol a penzbol vegyek ajandekot neki :-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 14:23:04

@Zka:
a T tragédia, a felszólítóért majdnem egy ezrest számláz
-------------
vannak, akiknek ez nem megy, hanem külön trükköznek, mikor fizessenek ki valamit.
vagy azért, mart alig telik rá,
vagy azért mert vállalkozók, és random jönnek a pénzek.

---------------------------
---------------------------
---------------------------

ismét lövöldöztek Párizsban....

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.08. 14:24:28

@Pernilla: ha a Tesco kínálata szar, mit gondolnál a kisebb boltokról?

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 14:26:54

@Mr Long (UK): EON: csoportosnál Mao-n a kedvezményezettet hatalmazod meg a banknál, hogy elindítsa az utalást.
ez gyakorlatilag a beszedés egy fajtája.

van másik fajtája is, ahhoz nem kell meghatalmazás, mert a törvény hatalmazza meg a kedvezményezettet pl a NAV ot (ez a beszedés lánykori nevén az inkasszó -annak ellenére, hogy a beszedés az inkasszó, szinte csak az apehost hívták így..)

és van még egy pár fajta beszedés
ecopedia.hu/beszedesi-megbizas

**mimi** 2015.01.08. 14:30:48

@adg [Au, Darwin]:
Ha kártyával fizetek a boltban az nekem is ingyen van (egyenlőre )
Ha a saját bankom automatájából veszek ki pénzt, az 2 alkalommal, de max. 150.000 Ft-ig ingyenes,azon felül kell fizetni a tranzakciós díjat, viszont ha másik bank automatájából veszek ki pénzt, annak mindenképpen díja van, és a postán történő sárga csekk kártyával történő fizetése is ennek minősül - mint idegen automatából történő pénz felvétel (ez nem régóta van így 1-2 éve )
Jól ki van ez találva :)
Lassan már nincs is nálam kp, ahol lehet kártyával fizetek, amíg nem vágnak rá arra is valami díjat :(

**mimi** 2015.01.08. 14:33:42

elszállt a hozzászólásom :(

M. Péter 2015.01.08. 14:36:07

@Mr Long (UK): A direct debit-tel a fizetés címzettjét hatalmazod fel arra, hogy lekérje a számládról a fizetendő összeget. Változó összegű közüzemi számlánál bagy hitelkártyánál a bank nem is tudhatja magától, hogy mennyit kell fizetni.

Van standing order is, ez azt jelenti, hogy utasítod a bankot, hogy hetente, havonta, évente egy fix összeget utaljon valahova.

fhdgy 2015.01.08. 14:37:25

@bpetya75: Lehet, hogy nem "omlott" össze semmi, csak rájöttek, hogy munkaundoruk van és nyitás előtt pár perccel kiírták, hogy "Technikai okok miatt..."

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.08. 14:37:25

@charlieharper:

Amikor a PP-nél dolgoztam, óriási gondok voltak ezzel. Ugyanis angolul volt a sok kifizetési opció között "bank transfer" és "wire" is. Na most, ez magyarra egy "okos ember" Londonból úgy fordította, hogy "banki átutalás" és "banki átutalás".

Nekem sajnos nem volt hozzáférésem a honlaphoz, azt egy külön csapat csinálta Londonban (az "okos ember" is ott dolgozott). Én hiába mondtam, hogy ez ökörség, nekik mindegy volt, hiszen nekik nem volt kapcsolatuk ügyfelekkel, így bármit írtak, velük senki sem veszekedett.

Pedig nagyon nem volt mindegy, az egyiknek a díja 3 euró volt, a másiké 10 euró.

Pedig egyszerű volt: az egyikben forintot utaltunk a magyarországi számlánkról, a másikban meg eurót vagy dollárt a gibraltári számláról.

De mesélhetnék még sokat a vicces dolgokról pénzügyekben.

A legnagyobb pofáraesés a csekk Mo-on. A csekkes korszak akkor volt nyugaton, amikor Mo-on még kommunizmus volt, így ez a szokás sosem alakult ki. A 90-es évek elején az OTP próbálta bevezetni a csekket, de hamar abbahagyták ők is, mert közben már mindenki inkább kártyázott.

Így a magyar bankok jellemzően nem ismerik a csekkeket.

Szóval jön a magyar játékos, s elhatározza, hogy menő lesz, mint a hollywoodi fimben, és csekken kéri a pénzét. A költség 4 euró. Tegyük fel valaki ki akar venni 100 eurót. Kap egy csekket 96 euróról. Meg is kapja 2-3 hét alatt postán. Aztán bemegy a falusi bankfiókba, onnan azonnal el is küldik a bank megyei, sőt budapesti központjába a furcsa papírdarabbal. A központban persze mindig csak beszedésre veszik át, azaz plusz 2-3 hét. S a legtöbb magyar bank felszámol a csekkbeváltásért mindenféle horribilis díjat, emlékszem, volt olyan, hogy 1 %, de legalább 40 euró!

Szóval a szóban forgó játékos a végen másfél hónap után kap 15 ezer Ft-ot 100 euróért. S nem boldog.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.08. 14:37:25

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Régi munkahelyen ügyfélszolgálaton használt egy kolléga egy Hungarian Name Generator nevű valamit, mert bérkommentelő volt a munkaköre, s mindig kellettek új nevek, hogy sok embertől származónak látszódjanak a hozzászólásai. Na, ott jöttek ki ilyen nevek.

Azt hiszem ezt www.fakenamegenerator.com/gen-female-hu-hu.php használta.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.08. 14:39:34

@bxf: szemétszállítókkal nem állok kapcsolatban csak közvetve, a közösképviselő által. A többinek lehet utalni szépen.

PayPallal valóban kevés helyen lehet fizetni de azért létezik. (Ha ez megnyugtat, én modern vagyok, az általam árult szoftverért lehet PPn fizetni, igaz nem magyar piac a cél :D) A PPnél trehányabb céggel egyébként ritkán álltam kapcsolatban. Vevőként nem feltűnő mert nem nagyon vannak dolgok, de eladóként minden részletében borzasztó igénytelen. A sandboxukban több dolog hibás, mint amennyi működik.
Karácsonyi ajándékvásárláshoz 4-5 online rendelést végeztem, ebből 2 helyen volt PP fizetés. Az egyiknél (eDigital!!) sajnos nem működött, ráadásul amíg próbálták valahogy feldolgozni a helyzetet, a rendelt termék elérhetetlenné vált. Örültem nagyon. Szerintem itt inkább az a gond, hogy még nincs elég sok embernek PP számlája, így nincs rá nagy igény. Semmilyen technikai vagy jogi akadálya nincs, a jutalék szerintem nem magas - bár ez ugye relatív.
Azért ez a probléma kifejezetten azért van, mert nincs magyar bankszámlád. Ha van, teljesen sima ügy az online rendelés, nyilván bele lehet futni problémákba, mint fentebb is látható, de egyébként nincsenek rossz tapasztalataim.

Muscari 2015.01.08. 14:44:20

Digger, nem is te lennel, ha a poszt fele nem a kajalasrol szolt volna :-)))) Orulok, hogy pozitiv tapasztalataid voltak az ugyintezessel kapcsolatban, a nyaron mi is hasonlot tapasztlatunk bankban, ocsmanyirodaban

@charlieharper: mert a legtobb gazda sz@rik ra. Elvileg buntetnek erte, a gyakorlatban nem nagyon lattam ilyesmit.

@Aye aye: mi a Raiffeisennel vagyunk, de ok folyton lebegtetik a kivonulast, ugyhogy nem tudom.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.08. 14:44:34

@maxval bircaman szerkesztő: ilyen jó neveket ad ki nekem, hogy Zigana meg Ktisztina :DDD Nagyon proper cucc :DDD

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.01.08. 14:45:07

@Aye aye: AXA Bankot nyugodtan kizárhatod. Amíg otthon éltem, régen jó volt mert teljesen ingyenes volt a számlavezetés (nem diákszámla, normál bankszámla esetén is), 0Ft-os kártyadíj, lekötés nélküli normális kamat (6-7% körül), stb.

Aztán a különadókkal jöttek a költségek és most már kb. havi 1200Ft a számlavezetés + kártyadíj, a kamatozása a jegybanki alapkamathoz van kötve, szóval az most konvergál a nullához (kész szerencse, hogy nem tud minuszba menni a deflációt követve :)) plusz az online felületükről nem lehet külföldre utalni, ami szerintem vicc kategória 2014-ben.

Nekem már nincs magyar számlám, így ajánlani nem tudok semmit, de az AXA-t kihúzhatod a listáról.

Amúgy PSZÁF honlapján 4-5 éve még voltak ilyen független összehasonlító adatbázisok a magyar piacon elérhető összes pénzügyi termékkel kapcsolatban (külön bankszámlák, jelzálog hitelek, befektetési lehetőségek, stb.). Nagyon-nagyon hasznos és objektív volt. Én anno az alapján választottam az AXA-t mert akkoriban még az volt a legjobb. Nem tudom ez megvan-e még vagy hogy frissítik-e rendszeresen, ha jól tudom azóta picit átalakult a PSZÁF is.

A Gránittal meg a MagNet-el kapcsolatban is olvastam már jó dolgokat, de az sem ma volt, meg nem tudom mennyire megbízhatóak a kis bankok ilyen khm... hektikusan változó pénzügyi piacon... hogy diplomatikus legyek. :)

-------------------------------------------------------------------------------------

Csak említés szintján, angol HSBC-ből Mo.-ra utalva £1000 után kb. £10 a költség. 1% az nem sok szerintem.

adg 2015.01.08. 14:49:31

Ha már ügyintézések, költözés előtt kellett egy anyakönyvi kivonat. Így zajlott a gördülékeny ügymenet:

Telefonon megkérdeztem, mikor vannak, mit kell vinni. Válasz, 8-4ig, személyit kell vinni.
1. próba:
- Jó napot, szül kiv kéne.
- ááá, ma csak délig volt a kolléganő.
- Nem 4-ig?
- Ma nem.
2. próba:
- Jó napot, szül kiv kéne.
- Oké, illetékbélyeg?
3. próba:
- Jó napot, szül kiv kéne.
- Illetékbélyeg?
- hehe, itt van.
- Ja, hogy maga nem itt született? Ott kell kérni ahol született, vagy ilyenolyan kérvény, posta, két hét.
4. próba, 200 km-rel arrébb:
- Jó napot, szül kiv kéne. Itt a bélyeg, és itt is születtem
- Ó, már fél négy van, jöjjön már vissza holnap.
- Nem jövök, most kell! Ezért a sz.rért autóztam fél napot, és itt ülök kint egy hokedlin 3 órája az 50 fokos folyosón.
- (duzzogva) akkor minnyá megcsinálom.

És sikerült neki, 5 perc múlva kész volt!

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 14:49:39

@bxf: de ha jó volt a számlaszám, akkor mi volt a probléma? és miért dobták fraudra?

2015.01.08. 14:50:20

@Mr Long (UK): nem Long. A direct debittel az EON havonta annyi penzt szed le a szamlamrol, amennyit fogyasztottam. Ha valtozik a fogyasztasom, o leszedhet tobb penzt kulon meghatalmazas nelkul. Kozvetlenul terhelheti a szamlamat, ezert a neve is direct debit

@maxval bircaman szerkesztő: ez jo. Bar most mar probaljak ezeket "idiot-proof" modon csinalni. Oda van melle irva, hogy $€. Bar ahogy az egyik baratom mondja, hiaba idiot proof, they just find a better idiot.

USben az egyszeru emberek bankja evtizeddel van elmaradva Europatol. Meg mindig csekkeznek es meg csak most terjed a chip and pin.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 14:50:27

@**mimi**:
"Ha kártyával fizetek a boltban az nekem is ingyen van (egyenlőre )"

a tranzakciós adó kutyafüle?

adg 2015.01.08. 14:59:22

@Babette .: Na igen, ezt irtam en is. De belyeg? Levelfeladas? Lotto? Turorudi, plussmaci vasarlas? Ezekert is ugyanugy felszamolja. Itt meg mind ingyen megy.

Es a duplacsavar: itt tudok kivenni penzt a postan ingyen, de meg a boltban is kasszanal. Akkor is, ha nem veszek semmit. Bemegyek a boltba es a penztarosnal felveszek penzt a szamlamrol. Ingyen. Se szolgaltatas, se aru.

bxf 2015.01.08. 15:03:42

@Zka: Sajnos en pont Karacsony elott szivtam meg veluk es azota is (pedig mar jol kineztem egy kis piros Valentino ruhat Valentin-napra :-)). Konzultaltam vkivel, aki minden egyes konzultacioert utalt a szamlamra, igy kozel otezer jott ossze. Dollarban. Ketto nap mulva "reversal". OK, kerdem az illetot, hogy o kerte? Nem. Az egeszben az a rohej, hogy nem az osszes penzt kuldtek vissza. Masodik menetben, "investigation"-t nyitottak a vevo keresere, mert "unauthorized access" tortent. Ot pec mulca bezartak. A "vevo" nem is tudott rola. A rohej az volt, hogy sokkal korabbi, 60 napnal regebbi tranzakciokat is vizsgaltak. Most ezen az allitolag kivizsgalt, de mar azota bezart, egyebkent elozetesen visszautalt osszegeken "chargeback" van, ami tobb, mint az eredeti osszeg. A penz mar regen visszaerkezett a "vevo"-hoz, tehat semmifele osszeget nem kovetelhetne rajtam sem o, sem a hitelkartyaceg, de a PP sem. Beszeltem a "vevo"-vel, nem is kovetel. Most jatszom a harmadik merkozest ezzel a chargeback dologgal es ezutan bezarom a PP account-om es nyitok mashol. Meg nem volt idom a Skrill-nek es a Payza-nak utanaolvasni, de csak ido kerdese. A szomoru az egeszben az, hogy egy jo vevorol van szo, regi, es most az utobbi 3 hetben mindketten a PP miatt ugralunk, igy a kapcsolatunk is megromlott, ugyhogy leshetem, hogy a visszautalt osszeget mikor kapom meg (csekkel mar furodtem be, nalam az kilove; es en sem szeretek csekkel fizetni sehol sem). Mindenesetre remenykedem, hogy a kozeljovoben jon meg az utcamba (eleg regota ismerjuk egymast ahhoz). Kozel 10 ev PP-os mult utan egyet kell, hogy ertsek Veled, azok alapjan ami az utobbi 3 hetben tortent.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.08. 15:07:36

@enrobag: átgondoltam. nincs más választásom ugyanis, ahogy ezt nemrég leírtam részletekben (ha már úgyis jegyzetelsz engem). de ettől még nem kell ottragadnom évekig, ha viszonylag nyugis lesz a gyerek. :-)
nem is az a baj valakivel, h kire szavaz, hanem ha más téma nincsen és minden nap órákig kell hallgatni. nem is tőle, hanem inkább 2 másik családtagtól.

Mr Long 2015.01.08. 15:07:49

@charlieharper: @M. Péter: OK, en nem sok mindent fizetek direct debittel, a netet, lakbert, tv license-t, ezek mindig fix osszegek es mind direct debitkent volt nevezve a papiron. :(

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.08. 15:09:47

@bxf: PP durván piacvezető és emiatt ennek megfelelő mértékben elkényelmesedett. Ilyenkor szokott egyszer csak jönni valami ügyes cég, ami jobban csinálja...

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 15:11:21

@adg [Au, Darwin]: az otp pár éve próbálta bevezetni a cashbacket, de semmi (konkrétan semmi) sikerrel.
nem véletlenül amúgy, hiszen a kereskedőnek annak összege után is meg kell fizetnie a jutalékot.
a jutalék amúgy sem kevés, 2-6% a banktól függően. miért fizetne a kereskedő egy olyan összeg után jutalékot, ami nem nála jelenik meg, tehát nyeresége sincs belőle.

pasztasuta 2015.01.08. 15:11:55

@kardio1: :D vissza is tert a Nagyhercegsegbe, elso nap a munkaban 3 het holiday utan, haaaat, meg szerencse, hogy csutortok van...es 15 fok (plusszban ehehehe)...es napsutes...es jo kaja.

bpetya75 2015.01.08. 15:12:32

@fhdgy:

Ugyanannyi erővel feltételezheted mindkettőt. Én úgy vagyok vele, hogy könnyebben viselem, ha azt gondolom, nyomós okkal vertek át, és nem szimpla lustaság vagy ostobaság miatt.

Mrs. Clayton 2015.01.08. 15:16:57

@bxf: nezd nekem m1 hogy te ki vagy, hol elsz, mit ertel el, vagy epp mit sem, pusztan csak arra szerettem volna ravilagitani, h nem biztos h kizarolag az ismeroseid/barataid/rokonaid a hibasak amiatt mert te nem erzed jol veluk magadat
es ez szerintem fuggetlen attol, h te hany ejszakat tanultal vagy dolgoztal at es epp milyen allampolgar vagy

egyebkent mondja mar meg valaki, h Angliaban miert olyan sapadt a foldimogyoro es miert nincs piritott mogyoro ize
ez feltunt mar valakinek?

Hari Seldon 2 2015.01.08. 15:17:26

@charlieharper:
Igen, közben rájöttem.
De ettől függetlenül érdekes, hogy a HA női kézírással adta fel a csomagot.
Amit köszönünk,és nem mintha baj, lenne,hogy a HA nő, sőt. Nekem is három lányom van... :-)

bxf 2015.01.08. 15:17:53

@Babette .: Nem tudom, hogy miert dobta vissza. A vegen mar az volt, hogy nem csak e-maileztem, hanem felhivtam a webaruhazas pasit, akit megkertem, hogy telefonaljon be a bankjaba es kerdezzen ra a penzre. Valami olyasmit mondott, hogy megerkezett, de nem utaltak meg a szamlajara? Oszinten szolva en nem ertem ezeket a magyar bankos dolgokat, mert anno amikor nekem el kezdtek utalni a fizetest bankkartyara, par honapra ra koltoztem az USA-ba, es akkor be is zartam a szamlam. Ami viszont megmaradt bennem, hogy ott alltam a Kaisernel egyszer megpakolt kosarral, amikor a kartyaolvaso besz@rt es csak keszpenzt fogadtak el (az ATM sem mukodott a Kaiser oldalaban), es szegyenszemre haza kellett baktatni keszpenzert, majd vissza, hogy kifizethessem. Akkor megtanultam, hogy mindig legyen kp. nalam legalabb annyi, mint amennyit kolteni szeretnek (es lon, megegyszer megtortent a Kaiserben, de akkor volt nalam kp.; az USA-ban soha nem futottam ilyen problemaba).

SzZoole 2015.01.08. 15:19:24

A poszthoz nem tudok mit hozzafuzni,mar hallotam 2x-er egyszer telefonon egyszer meg szemelyesen,bovitett valtozatban:)))

@pasztasuta: Itt csak 11 fok van,szinten pluszban,es ragyogo napsutes:)))
(Delelott meg szakadt az eso)

bxf 2015.01.08. 15:20:33

@Zka: Ha jol ertelmeztem, most elvalt az ebay-tol, ugyhogy hamarosan lesz competitora.

Mrs. Clayton 2015.01.08. 15:22:24

@M. Péter: kb fel egy eve volt azt hiszem ket hir is az ujsagban mindegyik par napos ujszulott volt, az egyiket egy Jack Russel szeru terrier olt meg a masikat valami nagyobb testu kutya

soad1221 2015.01.08. 15:22:39

@Babette .: de szolgáltatást igen. a befizetett pénzt utalja át..

amúgy én sem értem, hogy miért fizet bárki sárga csekket, át kell utalni bankszámláról, minden szerepel a csekken

bpetya75 2015.01.08. 15:24:47

@adg [Au, Darwin]:

Póthagyatékoltatás miatt halotti anyakönyvi kivonatokat gyűjtünk már egy ideje. Egyik rokon miatt köröznöm kellett, mert ugyan Szenyérben halt meg, de a körjegyzőség már Böhönyén van, ahol viszont csak 1976 júliusig, illetve 1981 januártól vannak meg az anyakönyvek, a köztes 5 év Tapsonyban. Rokon '76 júliusában halt meg. Na, irány Tapsony. Anyakönyvvezető épp készülne donányolni, de elrebegem a kérésem, mire különösebb nyafogás nélkül sarkon fordul és bevezet az anyakönyvek közé. Küzdött egy darabig, végül megtalált egy halom bazinagy könyvet. Közben kiderül, hogy második napja anyakönyvvezető, most tanul be. Na, gondoltam úgyis érdekel egy ilyen, hadd segítsek, nézegetem én az egyiket, ő a másikat. Oké! Remekül haladunk, fogynak a könyvek, bejegyzés nem kerül elő. Már végignéztük majd mindegyiket, mire kiszúrja, hogy a születési anyakönyveket bújtuk eddig. Na, ezek után már alig 2-3 perc és meg lett a bejegyzés. 5 perc nyomtató beizzítás és 2 perc papírkeresgélés után már a kezemben is volt a kivonat. Sokáig tartott, de legalább szórakoztató társaság volt a hölgyemény.

Lehet, hogy mégis Rékának van igaza, és máker vagyok ;-)

adg 2015.01.08. 15:25:02

@Babette .: Nem is varnam el, hogy fizessen jutalekot a cashback miatt is. Fogalmam sincs, hogy itt hogy csinaljak, csak sejtem, hogy kisebb a jutalek, es nem okoz akkora kiesest a boltnak. Nyilvan elenyeszo azok szama, akik csak penzfelvetelre ternek be, egy vasarlas eseten meg mar jobban belefer nekik.
Mindenesetre en szeretem, mert kb sosem hordok penzt magammal, igy meg hetente egyszer vasarlasnal kiceszem a buszra a huszasomat, es el van intezve a penzkerdes.
A buszt leszamitva mindenhol tudok kartyazni.

DieNanny CH 2015.01.08. 15:25:49

@Babette .:

Hű, csak kapkodom a fejem az ilyen-olyan elnevezésektől...
Anyukám is sárgacsekkezik, igaz, nem tudom, Takarékszövetkezetnek van-e netbankárja. Lehet, utána kéne nézni. Mert főleg télen csúszós útnál, vagy nyári kánikulában a franc sem akar fél órát kutyagolni a postára...

Mr Long 2015.01.08. 15:26:34

@bxf: Lehet az amcsiknak van tartalek kartyaolvasojuk a fiokban. Jah, lehet valaki csak elvagta a kozeli epitkezesen a kabelt. Ne ess paniba, nem az orszag hibas mindenert.

Szilveszter utan visszajovet vicces volt latni ahogy ferihegyen a biztonsagi ellenorzesnel osszedugtak a fejuket a biztonsagiak, hogy a elore kikapszulazott mosogel (remelem ertheto mirol irok) vajon felviheto, vagy sem. Mondjuk azt sem ertem aki olyat visz magaval egy nagy dobozzal, de hat ez van. Mondjuk en meg borcipot hozok Morol, mert az itteniek szarok, vagy iszonyat tularazottak...

Mrs. Clayton 2015.01.08. 15:27:36

@Philosoraptor: persze, h nem egy gyereket ert mar kutyatamadas Mo-n is, de itt mar nem egy olyat olvastam, h hazavittek a par napos ujszulottet es a kutya egyszeruen szetharapta a koponyajat, de volt akit a roka evett meg
egyszeruen Mo-n nem divat a kutyat gyerekkent kezelni, igy szinte biztos, h egy szulo sem engedi oda a kutyajat az ujszulott gyerekehez, igy en meg nem hallottam ilyen balesetrol Mo-n csak itt

fhdgy 2015.01.08. 15:28:22

@bpetya75: Tapsony, Böhönye, Szenyér ... nekem is arra van a fatornyos hazám!

Mr Long 2015.01.08. 15:32:30

@bpetya75: En a heten beszeltem a navval. Nana, hogy eltevedtem a menuben es a bacsi kozolte velem a problema eldaralasa utan, hogy nem hozzza tartozik az ilyen dolog, hanem masik reszlegre. De ne parazzak elmegy es megkerdezi. KKet percig vartam ra, mire visszajott es elmondta mit tudot meg, illetve kozolte merre menjek legkozelebb a menuben, ha az illetekessel akarok beszelni. Meg regebben meg egy visszahivott negyed ora mulva, mivel o nem tudott valaszolni a kerdesemre es korbejarta a tobbieket megkerdezni. Utlevel ugyintezesnel semmi gond, adatokat felvettek, kaptam egy csekket, majd miutan az epuletben befizettem soron kivul mehettem vissza az ugyintezohoz a tovabbi papirokert. Egyszer voltam merges, mert haza kellett mennem lakcimkartya keresekor a tulajdoni lapert, de mentsegemre legyen mondva, elotte meg sosem kertek, ezert nem vittem magammal. Lehet en is makos vagyok, vagy csak nem ugy mutatkozok be, hogy felboritom az asztalt.

bpetya75 2015.01.08. 15:34:12

@fhdgy:

Ezek szerint földik lennénk ;-)

Én egyébként kaposvári vagyok, feleségem apai ága él arrafelé.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.08. 15:37:30

@Mr Long (UK): a nav honlapján úgy szoktam keresni, hogy googleba beírom amit akarok és utána hogy site:nav.gov.hu

Nem ez az egyetlen site amit így jobb használni, de elég szégyen, hogy alap dolgokat nem találni rajta meg szenvedés nélkül. Meg persze minden PDFben van felrakva, mert az olyan kényelmesen használható formátum...

Mrs. Clayton 2015.01.08. 15:38:24

@charlieharper: nem csak a benefitesek tartanak defektes kutyat, egyszeruen, aki hulye, gyenge, kovetkezetlen annak a kutyaja idiota lesz
miota sokat vagyok S-nel erdekes modon a kutyak elkezdtek inkabb nekem szot fogadni
azt hiszem nyilvanvalo h nem vagyok egy gyenge jellem, mindezt ugy h a Corey 2 het utan nem akart megharapni, elotte konkretan tamadott ram
ja es Diggernek innen uzenem, h mar biztos h tenyleg sznob is vagyok, mert a minap S. is ezt mondta

Mr Long 2015.01.08. 15:38:24

@Zka: En a telefonos menujukben vesztem el :)

bpetya75 2015.01.08. 15:38:56

@Mr Long (UK):

Na igen. A jó hozzáállás sokat tud segíteni. Nekem mondjuk az is segített, hogy ismerek pár embert, aki ügyfelezik, és hallok az ő oldalukról is történeteket. Árnyalja a "mocsok, ingyenélő seggmeresztők" sztereotípiát egy kicsit.

adg 2015.01.08. 15:40:02

@bpetya75: Nem feltetlen vagy az, nekem is alapvetoen inkabb pozitiv tapasztalataim voltak. Mondjuk az utolso az pont egy fasz volt, hogy jo legyen a szank ize indulas elott.
Szerintem normalis hozzaallasra a legtobb ugyintezo is normalisan reagal, bar ez a rendszerben rejlo csapdakon nem segit. Azt is elfogadom, ha delutan haromra kicsit nyugos.
De sokszor lattam mar, hogy siman ugatva megy az ugyfel es legszivesebben szettepne az ugyintezot, persze, hogy az sem lesz a legkedvesebb vele.
Mindegy, a lenyeg, hogy osszessegeben pozitiv a kep nekem. Nekem orvosokkal meg a korhazakkal sem volt olyan sok gondom.

De az is lehet, hogy nekem minden mindegy. :)

bxf 2015.01.08. 15:41:28

@soad1221: Menj be egyszer egy videki postara, es nezd meg hanyan allnak a sorban sarga csekkekkel.

Muscari 2015.01.08. 15:42:28

@enrobag: jól írtad, semmi közöd hozzá.

Mr Long 2015.01.08. 15:48:04

@bpetya75: Van nekem is koztisztviselo baratom. OK, tobb szabadsaga van, mint egy foldi halandonak :) , bar nem sokkal, de o este 7kor is sokszor bent melozik es nem segget mereszt.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 15:56:44

@soad1221: nem, azt a sárga csekk kiadója fizeti. legutolsó infóm szerint valami 70-80 forint csekkenként....

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 15:59:24

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: biztos van nekik.

a BB pl nagyon cuki, csinált az egyszerűség kedvéért sárgacsekk formájú utalási oldalt:)

Mrs. Clayton 2015.01.08. 16:04:11

@morsels: te csak ne nevess, te egyebkent is tudtad :-D

Mr Long 2015.01.08. 16:12:00

Indexes nyelvlecke, hogy mondjuk franciaul...
Párizs - párizs

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.08. 16:13:01

Még a kommentek előtt.
Egyetértek az írással.Csak egy kérdésem van: hol a rákba' van Óbudán Körút? :D (Vigyázzon mindenki, 35 évet Óbudán laktam, nehéz megvezetni... :-)))) )

Shanarey 2015.01.08. 16:14:05

Szóval én raszta hajjal rendelkezem??
Nos akkor így már értem miért kapok levélszemetet, ezzel a címmel: "Hajgöndörítés otthon"

Keddről szerdára virradóan haza értem, s most kipihenem a Magyarországi tartózkodásomat.

Közvilágítás:
Az átlag Angliai közvilágításról nincs rettentő sok tapasztalatom, de azért itt sem minden tökéletes ez ügyben, ha az ember ki ér a városból. Persze a jelzőtáblák kivannak világítva, hátha valaki lámpa nélkül autózik.

Kutyák:
Az átlag kertben tartott kutya, Magyarországon, a házat védi és a házban élőket. A házban, vagy lakásban tartott kutya pedig csak a házon illetve lakáson belül jelez, azon kívül pedig nem mert az utca nem az ő területe, na meg hozzá van szokva hogy sok idegennel találkozik. Itt Angliában, avagy Skóciában, lakáson kívül tartott kutyával még nem találkoztam. A házban illetve lakásban tartott kutyának ha van egy kis esze, akkor csak akkor jelez amikor valaki becsönget, avagy kopog, illetve ha az ajtónál mozgást hall, és nem tudja azonosítani, akkor a kutya jelezni fog. A kutyák ismerik azokat a zajokat zörejeket, amelyek a gazdára, és az ott lakó család többi tagjára jellemző, ezért van az hogy ők előbb tudják ki áll az ajtó előtt, mint a család. A kutyák problémája a postásokkal, főleg abból adódik hogy a postás nem barátkozik a kutyákkal, mert nincs rá ideje, plusz piszkálja a postaládát, amely a kerítésen, avagy az ajtón található, és a kutya nem tudja hogy mi is a valódi cél így neki ez behatolási kísérlet, amely az ő ugatása miatt félbe szakad.
Az Angliai kutyákról, még annyit hogy az átlag sokkal okosabb mint Magyarországon. Legalábbis a fajtiszták.

Bankok:
A magyarországi bankszámlám amely csak azért létezik hogy a gyerektartást arról utaljam, 2013 végén megdöglött, de nem szűnt meg. A számlán maradt kb 6500 forint az idei (2014) év végére -8400 forint lett. Ennyit arról, hogy a postán, a reptéren, és a reklámokban is folyószámla nyitásra akartak rávenni az idő alatt, amíg otthon voltam. Pénzt nem vettem fel egyszer sem, de fizettem kártyával többször is, ezeken a fizetéseken, semmi rettentő díj nem jelentkezett a kártya használat miatt. Most néztem meg az online bank adataimat, ez a dolog rendben van Magyarországon is.

Shanarey 2015.01.08. 16:22:18

@Shanarey(England) ISTP:

A nem rettentő díj úgy működik nálam hogy valami 1 Font körüli díjat számoltak fel minden kártyás fizetésért, így kb 5 font az amit fizettem pluszban az pedig nekem nem gond.

Muscari 2015.01.08. 16:23:17

@adg [Au, Darwin]: bibi, nalunk a buszon is fizethetsz kartyaval, Londonban biztosan.

Mr Long 2015.01.08. 16:24:59

@Muscari: Hat max londonban :) Sokszor ezert nem tudok buszoni, vagy csokit venni a ceges automatabol, mert nincs nalam kp.

fhdgy 2015.01.08. 16:25:14

@bpetya75: Igen, szép Somogyország! Ha jártál Böhönyén ( ,ahogy utaltál rá ), láthattad a falum, nem is annyira fatornyos templomát, hisz vagy fél Somogyország felett "áll". Tiszta időben akár 30-40 km.-ről is látható, ahogy méltósággal ott áll egy domb tetején, irányt mutatva mindenkinek,akiket arra vet a jósorsuk!

soad1221 2015.01.08. 16:25:14

@bxf: nem kell vidékre menni.. Bp-en is rengetegen állnak sorban.
Egy vidéki kisvárosban faluban még akár értem is, az internet használat nem alap. De, hogy Bp-en a mammutban 30-40-es korosztály, aki 100%, hogy rengeteg dolgot intéz(hetne) neten, miért így, azt nem értem...

soad1221 2015.01.08. 16:25:14

@Babette .: ez igaz... de kp-ban lehet, csak befizetni, mert ugyebár az kp átutalási megbízás, és azt akkor előbb techinkailag fel kell venni idegen atm-ből, aki a postás kisasszony formát vette fel..

félre ne érts, nem kötözködni akartam, de szolgáltatást igény beveszel.. viszont azt tényleg nem közvetlenül Neked kell fizetni.. Te a másik szolgáltatást kell, hogy megfizesd - ami a kisasszony atm-é válása.. :)

blackhairlady 2015.01.08. 16:26:05

@Mr Long (UK): Detto. Minden evben van valami inteznivalonk az okmanyirodaban, onkormanyzatnal, T-mobilnal es OTP-nel, de eddig mindig sikerult kulturaltan, szinte azonnal elintezni. Lehet, hogy azert, mer extrem modon kedves vagyok?:))))
A sorbanallasrol nem beszelek, az volt, hogy 2 oraba is beletelt,. de miota Kindleom van, nem erdekel, mindig akad egy jo konyv a tarsolyomban:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.08. 16:26:51

@maxval bircaman szerkesztő: Nem, Birkamann, felénk pl. általában nincs kerítés, megkötni tilos; ezért mindenhol bent van a kutya a házban.Ne nyissunk vitát most arról, hogy ez jó vagy sem (mármint a kutya a házban) de az szentigaz, hogy nincs ez a rohadék őrjöngés.
Magyarországon este végigmenni az utcán kertes részeken egy istenverés, a sok barom állat idegbeteg kutya miatt.Az egyik lármázza fel a másikat, a másik a harmadikat, stb.Nyáron, a 40 fok miatti nyitott ablakoknál hatványozottan "jó" az élmény...
:-((((

Muscari 2015.01.08. 16:27:17

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: te meg tudod az anyukadnak tanitani az ilyesmit? Az en szuleim mar attol is idegenkednek, hogy kartyaval fizessenek, mindig csak felveszik a penzt az automatabol. Aztan irany a posta a sarga csekkel.

Anyosom meg erre sem volt hajlando, neki tovabbra is a postas hozza a nyugdijat. Most meg kiderult, hogy o csinalta jol, neki csak a csekkfeladas utan van koltsge, mig szegeny szuleimrol tobbezer forintot legombolnak havonta :-(

Hari Seldon 2 2015.01.08. 16:30:46

@geegee:
Szerintem a Vörösvári útra gondolt a szerző...

blackhairlady 2015.01.08. 16:32:10

@fhdgy: Bohonye tenyleg szep kis falu:)

Muscari 2015.01.08. 16:32:55

@Mr Long (UK): ez komoly? Valaki mososzert akart hozni Magyarorszagrol??? Nagy az Isten allatkertje.

En szemely szerint olyan dolgokat szoktam csak hozni, amit itt nehezen kapok meg, pl csipkebogyolekvart, hazi palinkat, anyukam kertjebol friss rozmaringot es hasonlokat.
Egy baratnom viszont ecetet(!) is szokott hozni, mert az ittenit nem szereti. Hat mit mondjak, akkor cipelje :-)

2015.01.08. 16:33:29

@Pernilla: Olyan a kínálata, amilyen a kereslet. Nem atomfizika ez. :)

swGuru 2015.01.08. 16:33:42

@Határátkelő: OK, koszonom, ezek szerint csak en nem figyeltem elegge.

Muscari 2015.01.08. 16:35:06

@fhdgy: csak nem oda valosi vagy?
@blackhair-lady: ismerek valakit onnan, tole ugy tudom, hogy munka nem nagyon van arrafele :-(

Muscari 2015.01.08. 16:37:22

@bpetya75: laknak rokonaid Bohonyen is? Olyan kicsi a vilag :-)

2015.01.08. 16:38:20

@Jess G: Sajnos vannak olyan őrültek, akik azt hiszik, hogy a harci kutya meg a kisgyerek jó kombó. Nem, nem az.

DieNanny CH 2015.01.08. 16:42:37

@Muscari:

"te meg tudod az anyukadnak tanitani az ilyesmit?"

Igen, szerencsére szüleim haladni tudnak a korral, bár apukám rettentő hamar elveszti a türelmét. Pár hónapja "beirattam" facebook-ra is, teljesen ki van akadva, hogy idegenek,meg fiatalok - mind a baráti körből kikerülő ismerősök gyerekei! - bejelölgetik...
:-)))
Alig tudtam meggyőzni, hogy ehhez mindenkinek joga van, és ne legyen lelkiismeretfurdalása, ha kerek perec visszautasítja őket...
Szóval, meg tudják tanulni, simán fizetnek bankkártyával is.

Muscari 2015.01.08. 16:44:19

@Shanarey(England) ISTP: en is hozzaszolnek a kutya temahoz. Azon morfondiroztunnk, hogy mi az olcsobb, otthonrol hozni egy kutyat, utlevel, szallitas, miegyebek, vagy itt venni egyet.

Megneztem par internetes oldalt es azt hittem, hogy eldobom az agyamat. Keverek kutya 150 font! A fajkutyak olyan 350-tol kezdodnek, ebben altalaban a feregtelenites es az elso oltas benne van.
Mi lehet ennek az oka? Ennyire keves kutya van az orszagban?
Vagy az, hogy ezek nema kutyak? ;-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.08. 16:46:39

csak hogy postaügyben bezzegeljek egy sort: sorszám van és jó sok ülőhely.
persze gondolom, a vidéki kiskoszosban nemigen biztos (de ott sor se lesz), de a sarki kisvacakban igen itt a városban.
személyes kedvencem a 7-Elevenben a Counter Service, amivel bármi számlát be lehet fizetni éjjel-nappal (ok, nem ingyen). Counter Service olyat is tud, hogy ha a neten foglalsz repjegyet, akkor kapsz egy kódot és ezzel elmész a 7-Elevenbe kifizetni. mostanság vettem észre, hogy ATM-nél is be lehet fizetni számlákat a megadott kódok segítségével (ilyen van otthon?)

Mimi, olyan szempontból vacak ez az egész, hogy ha "új" országba költözöl, akkor valahogy természetes, hogy csetlesz-botlasz, amíg rá nem jössz, hogy mennek a dolgok, de amikor "régi" országba, akkor szerintem ez lelkileg másképpen jön le. majd ha hülyének néznek valamiért, hogy ezt hogy néztem be és miért nem tudom (pl most mondta valaki, hogy teszkóban stb kártyás vásárlásnál ott kérik a pin-kódot, ez nekem új volt....), alighanem turistának fogom tettetni magam és csak angolul beszélek :-(

DieNanny CH 2015.01.08. 16:46:59

@Muscari:

Röstelkedve vallom be, ecetet én is szoktam, 20%-osat, mert az itteniek mind ízesítettek. Igazából csak vízkőtlenítésre és takarításhoz használom... :-)

DieNanny CH 2015.01.08. 16:50:25

@Dragonlady (now in Thailand):

Nekem az volt a fura Mo-on, hogy vásárlásnál elvették a kártyát. Úgy értem, a pénztáros tette bele egy gépbe, majd egy másik gépbe kellett a pin-kódot ütnöm. Volt pár bamba pillanatom, mikor vártam a gépet, a pénztáros meg várta a kártyámat...

Hozzáértők: ez miért van?

Mr Long 2015.01.08. 16:53:43

@Muscari: Lehet hozott is, elege tanacstalannak tuntek a biztonsagiak, en meg bem vartam meg a veget. De a durva az, hogy valami sima marka volt, ariel, vagy hasonlo kb £6 es nem valami speci omagyar receptes hungarikum.

nyuszigonosz 2015.01.08. 16:53:54

@Muscari: Ezek egész normális kutyaárak, söt még nem is magasak.

"Néma" kutyát ne keress, azokat csak randa tenyésztöktöl lehet beszerezni, mert elvágták a hangszálaikat! :-(
Hogy vágná le valaki a kezüket az ilyenért!

Pernilla 2015.01.08. 16:53:59

@Zka: egy kisbolttol nem is varom el azt a kinalatot, mint a legnagyobb aruhazlanctol :)

fhdgy 2015.01.08. 16:55:32

@soad1221: Nem tekintem magam kicsinyesnek, de inkább én is csekket használok, ha tehetem! Bosszúból. Pl. egy szolgáltatónak sokkal egyszerűbb, ha elektronikusan érkezik be a pénz, mert könnyebb vezetni az ügyfél folyószámláját. Ha csekken fizetek, az a szolgáltatónak még plusz pénzbe is kerül. Ha ezek után, olyan pofátlan helyzet van, hogyha interneten utalok, akkor én dolgozom helyettük, de engem akarnak büntetni az átutalási díjjal, akkor inkább bosszúból sorban állok, szivatom magam, de nem hagyom magam átverni. Makacs Keraban!

fhdgy 2015.01.08. 16:55:36

@Muscari: Az a bizonyos templom, ami több tíz km.-ről látható, nem Böhönyén van, csak onnét is látható, mert csak 6 km. a távolság. A segesdi templom "uralkodik" fél Somogyország felett. Én tehát segesdi vagyok!

fhdgy 2015.01.08. 16:55:46

A kutyák ugatásáról: a kutyák, akár hangos, ugatása is, hozzátartozik a falu csendjéhez. Régóta városban élek, de már nem sokáig, de falun a kutyák ugatása csak az első egy-két napban zavar. Aki nem akar falusi kutyaugatást, maradjon városban. Hallgassa inkább csendben a város zaját!

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.08. 17:02:24

@Muscari: volt itt 2006-ban egy magyar gyakornoklány, aki mosószert és mosogatószert is hozott, meg persze sampont stb, mert hátha itt nem lehet ilyesmit kapni.
nem bakker hamuból készült szappannal intézünk mindent a Ping folyóban :-)
én a gyerek apjának próbáltam ilyen továbbképzéseket tartani, hogy kártyával fizetés, internetbank, neten repjegyfoglalás, de iszonyú erősen ellenáll :-( (bankszámlája és kártyája is csak tavaly óta van, hónapokig csak keringett az ATM körül, mire rászánta magát). szerencsére legalább a skype meg a facebook megy neki :-)
anyukám sokmindent megtanult már, de őt mindig összezavarja, ha megváltoztatják egy oldal formátumát vagy a procedúrát, a skype minden egyes frissítése pl összezavarja. az okostelefonját, amit ajándékba kapott a volt főnökétől, meg állandóan le akarja zúzni mint használhatatlan kacatot, pedig már szemet vetettem rá, mert jobb, mint az enyém :-)

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Svájcban te húzod le magadnak?
ok, mondjuk az ilyesmit sorbanállásnál meg lehet figyelni, hogy mi a módi (itt csak alá kell írni, pin-kód nincs, pénztáros húzza le), de sokmindenbe bele lehet futni, ha az ember elbambul. hogy engem pl hogy leugatott Ferihegyen valamiért egy biztonsági, amit sehol máshol nem kellett még eddig (pulóver és cipő/strandpapucs!! levétele itt nem szokás). rendesen megmondani valamit a hülye bamba utasnak vajon miért nem lehet?

Mr Long 2015.01.08. 17:02:36

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: En meg zoknit :) Itt nem talalok 100% pamutot es en azt szeretem borcipoben, igy a kinai boltot mindig utba ejtem es veszek 5-10 parral. Hulye zokni fogyoeszkoz, mindig elveszti a parjat :)

Muscari 2015.01.08. 17:02:38

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: en is takaritashoz hasznalom, de itt lehet kapni viszonylag jo ecetet malt vinegar neven. Fogalmam sincs, hogy mibol keszul, a "malt" kifejezest eddig meg csak whisky-vel kapcsolatban hallottam. Meg nem kostoltam, a szaga alapjan nincs benne semmi extra cucc.

@Dragonlady (now in Thailand): "alighanem turistának fogom tettetni magam és csak angolul beszélek"
probald majd ki, kivancsi vagyok az eredmenyre. Szerintem siman meg fogod kapni, hogy hulye kulfoldi, minek jon ide :-) Meg keszulj fel az anyazasra a mogotted allok reszerol, ha kartyaval fizetsz, nalunk a tobbseg azt nem szereti.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.08. 17:08:39

@fhdgy: volt a szomszéd szomszédjának egy igen hangos kutyája, ami egész éjjel nyomta a műsort. engem is bosszantott, amíg ott laktam. aztán most nemrég hallottam, hogy besokalltak és megették soronkívül. ja ez nem Thaiföld, hanem Indonéziának az a része, ahol amúgy is azért tartják a kutyákat, kb mint a csirkét, hogy megegyék.

Mr Long 2015.01.08. 17:11:33

@Dragonlady (now in Thailand): Azt itt is le kell venni. Neha meg a cipot is, de ezt biztonsagija valogatja. Miltkor asszony rakerdezett direkt a futoszalagos nonel, hogy levegye-e a cipojet, ahh, nem kell. A magneskapus meg majdnem letartoztatta terrorizmusert, mert nem vette le a balerinacipot... Rohadtul nem tudjak neha mi van :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.08. 17:12:56

@bxf: A postán a kiscsoki még hagyján, de amikor biztosítást, meg hasonlovakat tukmálnak...Nem akartam mondani, hogy bazzegh, először a leveleket vigyétek el megbízhatóan, majd ha ez már megy, akkor lehet bővíteni...

Muscari 2015.01.08. 17:13:12

@nyuszigonosz(D) ESTP: atyaeg, en csak vicceltem, mert azon ment ma a duma, hogy az itteni kutyak nem ugatnak. Nem is goldoltam volna, hogy ilyet valaki elkovet, ez siman allatkinzas.

Nagyon fura ez nekem Magyarorszag utan, ahol videken meg mindig megolik a nemkivant kiskutyakat, a keverek kolyoket meg csak ugy osztogatjak annak, aki elviszi. Itt meg elkernek 15 fontot erte! Egy oreg kutyust talaltam 50 fontert, egy 13 eves Yorkshire terriert, akit csaladi okok miatt adtak volna el.

Alapvetoen Magyarorszagon sokkal tobb kutya van, mint itt, ennek megfeleloen sok a kobor kutya is, na itt olyat nem latni.

Meg tudja valaki mondani, hogy mennyibe kerul egy kutyust kihozatni Angliaba? Utlevel, oltasok, fuvar meg meg nem tudom, hogy mi kell.

Mr Long 2015.01.08. 17:13:26

@Muscari: En azon zavarodtam ossze, hogy egyik nap bementem egy pesti plazaba es ketten is angolul sorryztak, mikor hirtelen atvagtak elottem. Tenyleg hirtelen elvesztettem a foldrajzi erzekemet. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.08. 17:18:39

@Muscari: lehet, hogy füldugó is kell ehhez a koncepcióhoz. ha valaki elkezd bunkózni, akkor teátrálisan betenni a füldugókat. hm? (finomítani kell még ezeket a dolgokat, na :-D )

@Mr Long (UK): tudom, hogy nem ferihegyi szokás, csak megszoktam, hogy Bangkok / Kuala Lumpur / Jakarta / indiai repterek/ stb cipőben, soha nem kellett még máshol levennem korábban.
az ilyen véglény mondjuk még a hatvanöt éves nénit is leugatná, aki mondjuk még soha nem repült, és az unokái igyekeztek ugyan mindent előre megmagyarázni neki, de ez mégis váratlanul éri.

nyuszigonosz 2015.01.08. 17:19:38

@Muscari: Próbáltál kutyamenhelyen kutyust nézni?
Azért nincsenek kóbor kutyák, mert hát beadják menhelyre a kutyusokat, vagy odakerülnek azok a kutyusopk is, amelyikekek illegálisan hurcolnak be országokba és a rendörség, vám egy egy ellenörzéskor megtalálva öket - összezsúfolva, éhesen szomjasan - menhelyre viszi. Meg azokat is oda viszik be, amelyikeket a lehetetlen gazdik valahová fához kötnek és otthagynak, mert már nem kell nekik.
Meg a legtöbb karácsonyi ajándék kutyus és pár héten belül menhelyre kerül. :-(
Ez, amit írtam, nem tudom mennyire van így Angliába, itt van így, gondolom ott hasonlóan.

DieNanny CH 2015.01.08. 17:20:04

@Dragonlady (now in Thailand):

Igen, Svájcban még csak olyannal találkoztam, hogy beledugom a kártyát. Nem húzós a gép. Nem is hordok magamnál kp-t, mindenhol van ilyen kisgép.

DieNanny CH 2015.01.08. 17:22:28

@geegee:

Sajnos olyat is hallottam, hogy főnöke lehordta azt a postást, akinek nem sikerült valamit eladnia. Tehát nekik ezt sajnos muszáj csinálni, nem jókedvükből teszik.

Muscari 2015.01.08. 17:23:33

@fhdgy: tudod, mit szeretek leginkabb hallani renggelente? Kakaskukorekolast.
Legutobb Rab szigeten volt benne reszem, mikor ott nyaraltunk, raadasul csatlakoztak hozza a baranyok is, ok begettek, nem kukorekoltak. Erre ebredni a nyaralas egyik legszebb pillanatai koze tartozik. Ha megoregszem akkor szeretnek majd kakast is tartani :-)

Megneztem Segesdet, latom, hogy a szomszed falu. Ahogy nezegetem a streetview-n, ugy latom a falu egy kisse eloregedett mara. Jol gondolom?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.08. 17:25:45

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Indiában olyanok az ATM-ek, hogy kiköpik a kártyát, mielőtt még valamit csinálnál. néztem először, meg másodszor, hogy ennek meg mi baja van, miért nem kell neki a kártyám, még csak a pin-kódot se ütöttem be, mi lehet rossz. amíg nem veszed el a kártyád, addig nem is enged semmit se csinálni, utána ütögetheted be, hogy mit akarsz.
angol ismerős állandóan a thai ATM-ben felejtette a kártyáját az elején, mert megszokta, hogy náluk először a kártya jön ki, utána a pénz. itt meg először a pénz, utána a cédula, aztán megkérdezi, akarsz-e még valami mást, és a végén a kártya. ő meg megszokta, hogy felmarkolja a lóvét, megfordul és megy. mondjuk legalább ingyen letiltják a kártyát....
ok, kis dolgok, ezen senki nem fog felakadni hosszútávon, csak figyelni kell és megszokni, azért ennél vadabb dolgok is voltak már életemben ebben a pár országban, ahol dolgoztam :-)

Muscari 2015.01.08. 17:27:18

@Dragonlady (now in Thailand): Anyukam is remulten mondta tegnap, hogy megvaltozott a Skype. Mondtam az ocsemnek, hogy toltse le a Vibert a szamitogepre, erre anyukam ijedten tiltakozott, hogy nem kell nekik az. Szinte felnek az uj dolgoktol :-(

Tanitsad csak a leendo apukat, akkor ezek szerint a gyerkocot is csak a Skype-n fogja latni egy darabig. Nem lehet konnyu neki sem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.08. 17:29:12

@Muscari: egyszer átállítottam a mobilomon az ébresztőórám csengőhangját kakaskukorékolásra. a pasim mindent átaludt, mert azt hitte, ez is csak egy kakas, én meg minden kurva kakasra felébredtem egész éjjel, mert azt hittem, ez már az ébresztőóra :-)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.01.08. 17:29:37

@Mr Long (UK): "vagy csak nem ugy mutatkozok be, hogy felboritom az asztalt"
én se úgy szoktam, attól még megszivatnak.
Mondjuk elfogadtam, hogy valszeg nem vagyok szimpatikus, no de errefelé a nemszimpatikus ember is pont ugyanolyan ellátásban részesül a hivatalban. lehet hogy nem hívnak meg kávéra, de nem is nehezítik meg a dolgomat. Ami nekem pont elég.

Muscari 2015.01.08. 17:30:25

@nyuszigonosz(D) ESTP: meg csak nagyon elmeleti sikon gondolkodunk a dologrol, de ha egyszer raszanjuk magunkat valoszinuleg menhelyes kutyi lesz. Sok kolykot is talalni, nem ugy van itt sem, mint otthon, vannak ezzel foglalkozo weboldalak is, pont most nezek egyet.

micsoda? 2015.01.08. 17:31:58

Azért mi itthon teszünk róla, hogy a hazalátogatók ne bánják meg, hogy elmentek:)

Egy sor dolog amit a hazalátogató megírt, szerintem is stimmel. Amit kihagyott, hogy a legtöbb árú, sok pénzért rossz minőségű.
Aztán a vendéglők kezdenek magukhoz térni. Pár éve bevallottan is, szagos ételt adtak az egyik vidéki hotel éttermében.
Azért a külföldről jött vendég, még ha magyar is, mindig nagyobb figyelmet kap, azért ezt lássa be a posztíró is.

Mr Long 2015.01.08. 17:33:54

@nyuszigonosz(D) ESTP: Ide a magyarok exportalnak foleg illegalisan kutyakat. Multkor meg a tvben is volt rola musor. Messze az elsok vagyunk ebben :)

Muscari 2015.01.08. 17:35:46

@Dragonlady (now in Thailand): regen nekem is volt kakas az ebreszohangom, imadtam!

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: ez igy van, muszaj tukmalniuk, mert kulonben kirugjak oket.

nyuszigonosz 2015.01.08. 17:42:22

@Mr Long (UK): Ott lihegnek a csehek is az illegális kutya-behozatalban a magyarok mögött. Vagy már majdnem mellettük. :-(

blackhairlady 2015.01.08. 17:42:51

@Muscari: Egesz Somogy haldoklik a munka teren. A fizetesek pedig szerintem az utolso harmadaban vannak az orszagos atlagnak.

M. Péter 2015.01.08. 17:46:22

@geegee: Kvótájuk van szegényeknek, hogy mennyi biztosítást meg egyebet kell eladni, akinek nem megy, azt kirúgják.

blackhairlady 2015.01.08. 17:48:10

@Mr Long (UK): Nem lehet, hogy sokkal olcsobb otthon? Vagy most koltozik ki es nem akar mindjart mosoporra kolteni? Csak talalgatok:)
En a kikoltozeskor hoztam magammal fejfajasra gyogyszert, a jol bevaltat. Nem tudtam meg, hogy az itt kaphatoak kozul melyik valik be a migrenemre, ezert inkabb bebiztositottam magam. Aztan idokozben talaltam egy hatekonyabbat, most mar nem hozok otthonrol:)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 17:53:45

@Muscari: decemberben találtam egy labrador kölyköt, itt ragadt a nyakamon, viheted ingyen...

blackhairlady 2015.01.08. 17:55:11

@Dragonlady (now in Thailand): Szerintem mar mindenhol le kell venni a cipot. Legalabbis az elmult majdnem 5 evben sok repteren megfordultam, egytol egyig nagy betukkel kiirva hirdeti, hogy kabatot, kardigant, cipot, ovet le kell venni, a laptopot kivenni a taskabol, stb..

blackhairlady 2015.01.08. 17:57:44

@fhdgy: Van segesdi ismerosom, de most az istenert sem jut eszembe, hogy ki:D (hulye alzheimer:(

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.01.08. 17:58:29

@Muscari: Na, itt hallhatnál elég kakaskukorékolást, tehénbőgést, szamarat, kecskét, birkát, amit csak akarsz, van itt minden, a fővárostól pár km-re. A szomszéd tyúkjai a kakasukkal együtt minden reggel átjönnek hozzánk, és ébresztenek. Sőt, ezek az albán kakasok sokszor még éjszaka is nyomják. :)

Kutyákkal kapcsolatban: ügyvéd ismerősünk mondta, hogy Mo-on van kutyalyuk-adó. Aki az udvaron tartja a kutyáját szabadon (nem láncon), és lyuk van a kerítésén, ahol a kutya kiszökhet, adó kell fizetnie. Otthoni kutyások: ez most komoly, vagy csak viccelt? Simán el tudom képzelni, hogy létezik.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.08. 18:03:29

@blackhair-lady: azért a gyógyszer más, mint egy kiló mosópor :-) migrénnel én se kísérleteznék....
angol kollégának minden évben jönnek a szülei látogatóba és mindig kap egy fél bőrönd tampont, mert Angliában tizedannyiba kerül. na ezt is megértem.

az elmúlt 5-6 évben kb százszor repültem (valahol van egy tételes listám erről), az ázsiai nemzetközi reptereken a vizet és folyadékot elveszik, de cipőt soha nem kell levenni (Jakarta, Denpasar, Makassar, Kuala Lumpur, Singapore, Bangkok, Chiang Mai, Phuket, Yangon, Luang Prabang, Siem Reap, Kochi, Hyderabad, Kathmandu - most hirtelen ennyi nemzetközi jut eszembe, szerintem Dohában se kellett tavaly). ahogy elnézem, az övet és az órát se mindig szedetik le, csak ha csipog az ember. tegnap volt tesztelve a rendszer :-) most épp arra szálltak rá, hogy power bank-et nem szabad becsekkolni, mert tűzveszélyes.

Igaz Barát 2015.01.08. 18:09:18

@VPBA:
Hát, én még Magyarországon vagyok, de nem fizetek ilyen adót :)
Egyébként az igazán jó kankutya a kerítésen is átmászik, ha tudja, hogy érdemes. Vagy felmászik a farakásra, átugrik a szomszéd kerti tárolójának a tetejére, és úgy szökik meg. Ezeket saját szememmel láttam, azt hittem, helyben megvedlek :)

M. Péter 2015.01.08. 18:09:26

@blackhair-lady: Az USA-ban le kell venni, másutt általában nem, legfeljebb csak a csizmát vagy bakancsot.

Bonjour 2015.01.08. 18:10:48

@kardio1: igen, el fogom olvasni én is. Ugyanakkor némileg óvatosan közelítek hozzá, nem tudom megmagyarázni miért, megérzésből. A francia irodalmi kritikusok utálják, ugyanakkor - ez az én mániám - a felszín alatt ott van valami, amit ez a pasas megszólított.
Amúgy ha nincs ez az izé (mert ugye a Charli Hebdo fel is karolta a könyvet), akkor lehet, hogy nem olvasnám el. Akkor (2000 évek eleje) eljárás volt ellene, rasszista gyűlöletkeltés miatt, nem tudom mi lett a vége, talán felmentették, nem tudok sokat erről a fickóról. Azóta sokat változott a világ, kétlem, hogy eljárás indulna ellene. Azok a pc idők elmúltak, a terrorcselekmény előtt is már.

fhdgy 2015.01.08. 18:11:26

@Muscari: sajnos, elöregedett és be is barnult-:)

fhdgy 2015.01.08. 18:11:26

@Muscari: Ha a kakaskukorékolást szereted hajnalban, akkor ajánlani tudnám Krk szigetet is, de ott este a szamárbőgést. Alkonyat felé elkezdi egy és válaszol az összes. Aztán cserélnek. Az egész völgy zeng tőlük!

Shanarey 2015.01.08. 18:12:56

@Mr Long (UK):

Bank of Scotland

@Muscari:

Nem ismerem a helyi "kutya piacot" ám azt tudom hogy Magyarországon sok az olyan tenyésztő akinek a mennyiség a fontos, nem a minőség

blackhairlady 2015.01.08. 18:15:38

@M. Péter: Frankfurtban, Amszterdamban, Parizsban is le kellett vennunk.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.01.08. 18:17:13

@gyengetölcs: Igen, ilyesmi volt a PSZÁF honlapján is régen. Bár az nem volt ilyen felhasználóbarát. Ezt nem ismertem, de szuper! Köszi szépen! :) Elteszem könyvjelzők közé.

Bonjour 2015.01.08. 18:17:14

@kardio1: @Babette .: @**mimi**: @Hari Seldon 2: Köszönöm a felvilágosítást. Kár... :)
Hari, a legtöbben ezt gondolják :).

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 18:19:13

tudja valaki, diggie miért nincs?

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 18:19:40

@Shanarey(England) ISTP: na meg veled nem tudtam egy szónál többet váltani....

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.01.08. 18:21:12

@Igaz Barát: @Babette .:
Igen, én is fenntartással fogadtam, de annyira meggyőzően mondta. :) Más kérdés, hogy a hülye adókat mennyire lehet érvényesíteni az állampolgárokkal szemben, akik már kezdenek egyre közönyösebbé válni, mert otthon már tényleg szinte mindenre van valamilyen adó, végül még a levegővételre is kiszabnak.
Egyébként meg ha egy kutya ki akar szökni, tényleg ki is fog. Más dolga sincs egész nap, mint ezen agyalni. :)

Muscari 2015.01.08. 18:27:27

@Babette .: koszi :-)

@fhdgy: ott voltunk tavaly, de kozvetlen a parton uduloovezetben, ott nem voltak allatok. Szamar is johet, nem banom!

@VPBA: tok jo nektek. A kutyalyuk adorol nem hallottam, de legyszi ne adjal nekik otleteket, biztosan a nagy testver is olvassa a blogot.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.01.08. 18:32:59

@Muscari: Most mondja Jani h., hogy tényleg komolyan létezik, de csak Balatonkenesén, egyelőre. Az ügyvéd az önkormányzat ügyvédje, tehát csak tudja. :) Tényleg Abszurdisztán.

Muscari 2015.01.08. 18:35:35

@Babette .: androidra van egy Relax and sleep nevu alkalmazas, az nagyon jo. Mindenfele allat hangja, plusz eso, tabortuz, patakcsobogas, ocean zugasa meg amit akarsz.Bar tudom neked nem Androidod van.

rezsöatya 2015.01.08. 18:41:35

@Igaz Barát: megnyugtatlak, a nostenykutya is megy mindenen keresztul... amikor a kisebbik kutyam tuzelt es mehetnekje volt, helybol(!) 180 cm magas teglakeritest atugrott! En is ledobbentem!

Quercus a favágó 2015.01.08. 18:43:37

Digger, a paradicsomos húsgolyókkal kapcsolatban lenne kérdésem. A fénykép melyik időállapotot mutatja. Mielőtt megetted, vagy miután megetted?

Igaz Barát 2015.01.08. 18:44:28

@rezsöatya: Én ott adtam fel a kutyaotthontartási projektemet, mikor a szomszéd nősténykutya segített széttépni a villanypásztort a mi kutyánknak. Erre már nem volt megoldásom.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.08. 18:51:41

@Hari Seldon 2: hmm, lehet...bár az inkább sugárút, ha már...

Shanarey 2015.01.08. 18:54:23

@Babette .:

Ez az én hibám, mert ahová leültem, én ott is maradtam amíg haza nem mentem.

@rezsöatya:

Az én valaha volt Negró nevű kiskutyám is efféle okból született.
Kiskutya=50+kiló. :-))
Az anyukája kiugrott pasizni, a végeredmény igen tarka lett.
Az anyuka egy nem túl jól sikerült németjuhász volt, a kutyám pedig Igen fekete erősen labrador kinézetű, és gyárilag beépített vízimentő hajlamú blöki lett. A testvérei pedig más verziók, lettek de ők is szép nagyra megnőttek, nem úgy mint az anyukájuk.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.08. 18:56:08

@Muscari: Nem lehet, hogy olyasmi van a dolgo mögött mint itt nálunk, hogy azért kérnek pénzt az állatért, hogy ne óriáskígyó-, meg krokodileledel legyen belőlük...Itt a hirdetési oldal is leírja, hogy minimum ennyi meg annyit kell kérni hirdetett háziállatért.Ugyanis, aki krokodilba szánja vacsorának, az nem fog fizetni érte, legalább is én így veszem ki...
Bár a hivatalos krákágyilkaja sincs ingyen nyilván, szóval lehet, hogy félreértem a dolgokat...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.08. 18:59:44

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Jó, igaz, én is olvastam ilyet, de én nem tudom a főnököt lehordani, ha nem ő ül az ablaknál.Amúgy meg nem gorombáskodtam vele, csak gondoltam rá erősen...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.08. 19:03:16

@Muscari: Szerintem a szomszédaid nem fogják szeretni, meg téged se... :-)))))))))))))))))

Nincsen baj a kakaskukorékolással, ha olyan délelőtt fél 11-kor csinálja...csak éppen nem akkor szokta.A rohadék... :-)))))

el kell állítani benne a belső órát, vagy kivenni a gombelemet...
:D

DieNanny CH 2015.01.08. 19:10:31

@Babette .:

De jó, én most egyszerre hallgatom a tenger hullámait, meg N. Amerikan flute-t. Nagyon jó!

Hari Seldon 2 2015.01.08. 19:11:24

@Bonjour:
Na, akkor megint feltaláltuk a spanyol viaszt.

Mindegy, hajrá lányok! :-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 19:15:12

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: telefoncsengésnek letöltheted, ha olyan a telefonod...
lökött lumia nem fogad el külső zenéket, sajnos

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.01.08. 19:17:01

@rezsöatya: Naggyon cuki. :))) Erről beszéltem. Gondolom, a gazdi már bekamerázta, mert nem tudta elképzelni, hogy lóg meg a drága? Elképesztően leleményesek.

rezsöatya 2015.01.08. 19:19:49

@Shanarey(England) ISTP: olyan sétatéri keverék, falusi centrumkutya, hosszúszőrű hogyishíjják, vagy dagadt tacskószerű?
(by Winkler Róbert: Kutyaszorítóban c. konyve)

Muscari 2015.01.08. 19:22:58

@geegee: olyan helyen szeretnék majd élni, ahol ez nem gond. Engem nem zavar a szomszéd birka négetése, a szamár iázása, őket meg nem zavarja az én kakasom :-)

Igaz Barát 2015.01.08. 19:24:12

@Shanarey(England) ISTP: Az én kutyám apja is Negró. :) Mikor vittük az állatorvoshoz az első oltásokra, ránézésre mondta, hogy ez biztos az ő kölyke. Híres volt a csavargásairól a környéken, de mára már kiöregedett, nem igazán megy sehová sem. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.08. 19:28:09

Na...
Mindenkinek köszönöm a kommenteket még Hintának is amit a blogomon eszközölt.
Próbálok néhányra válaszolni...

Muscari 2015.01.08. 19:30:53

@VPBA: nekem is volt egy ilyen kutyám. Persze így nézbe vicces, de mikor századszor szeded össze valahonnan, hát, az inkább bosszantó :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.08. 19:31:03

@rezsöatya:
Untigfurdki fajta:)))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.08. 19:34:33

@**mimi**:

Lovaly most jön englisbe szólj neki vigyen egyet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.08. 19:39:16

@Babette .:

BABETTEEEEE hát ez jóóóóó vóót.
Egyedül írtad?
Nyomokban még humort is tartalmazott. Képzed magad vagy mi?
A nyalókát elfelejtettem megdicsérni, gratulálok hozzá.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.08. 19:40:30

@Cyrus Sabien:
Rükvercbe kell kapcsolni:)))))))))))))))))))))))))))

Taxomükke (UK) 2015.01.08. 19:40:39

"...van egy Hataratkelo klikk, akik osszeulnek talalkozni, anelkul, hogy az ujonnan erkezettek tudomast szerezhetnenek rola."

Kábé húsz alkalommal került szóba a Karácsony előtti hetekben, úgyhogy kár ezért a sértődött hangnemért...

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 19:43:19

@Taxomükke: ma meg te vagy az ötödik, aki helyreteszi. remélem, megedződik:DDDD

puhacica 2015.01.08. 19:44:37

@Muscari: most kertem arajanlatotkisallat fuvarozasra specializalodott cegektol. az egyik 70 fontot irt Bp-London viszonylatra (igaz a macskara, es o csak 5 kg), de van olyan, amelyik 200-250-et ad meg a honlapjan a kutyusokra. szukseg van meg chipre, az kb. 5000 forint, az oltasokat es az utlevelet kedden tudom majd meg, akkor megyunk az allatorvoshoz. plusz szukseg van szallitoboxra, amit vagy megveszel vagy berelsz a fuvarozo cegtol. ezek 7000 forint es a csillagos eg kozott vannak arban. a 7000-esben egy yorkie meretu joszag fer el kenyelmesen. kozepes testu kutyliknak mar 20 000 korul mennek a boxok.

@Mr Long (UK): hogy a bubanatban lehet UK-be illegalisan bevinni kutyat? mi most tapasztaljuk, mekkora szigor van az allatok beutaztatasa teren.

SzZoole 2015.01.08. 19:44:54

@Babette .: en tudom,de nem mondom meg:)))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.08. 19:45:59

Ez tetszett Digger, egész jól összekaptad magad ! :-D
Köszi.

Badeni_lakos 2015.01.08. 19:48:21

"Óvatosan kérdem: fingani még ingyen lehet?" :D Ez hatalmas lett a végén!! :D

Amúgy meg no.para! Hozzászoktunk már ehhez, h bejelentenek vmi örökséget, aztán meg visszavonják. (én már nem is foglalkozok vele) mióta hazakölt. Debrecenbe, minden full király.
Ha van nyelvtudásod (német & angol) es szakmai tap. akkor itt is van jól.fiz munka! Én találtam is. Meg az infót is befejezem már, csk sokat kell tanulni meg gyakorolni.
Szóval szerintem nincs itt semmi para, jó itthon élni. Kint is jó volt, de hiányoztak a család meg barátok, szóval sztem itthon a legjobb ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.08. 19:49:49

@Asszonypajti:
Számomra mindig a legnagyobb megtiszteltetés ha olyan szól hozzá az írásomhoz aki még soha nem kommentelt.
Ha pedig rendszeres hozzászóló maradsz az külön öröm.

puhacica 2015.01.08. 19:51:55

@Babette .: nem, mert repulovel nem lehet beutaztatni UK-be cica urat. a szallitocegek pedig csak ugy vallaljak, ha boxban van. egy ceg engedelyezi, hogy az utasterben utazzon, de roluk meg olyanokat olvastam forumokon, hogy ajjaj. szoporoller ez a koltozes macskaval.

Taxomükke (UK) 2015.01.08. 19:52:43

@puhacica: @Muscari: a Csomagosember 250 euróért hozta ki Pulcsit Angliába. Az útlevél, az oltások, a féregtelenítés meg a kompra a nyugtatótabletta (just in case) saccperkábé 20-30 eFt volt, már nem emlékszem pontosan. A gyógyszer, mint tudjuk, amúgy is súly alapján megy.
Ha kompoztatja valaki a kutyát-macskát, és az orvos nyugtatót vagy altatót ajánl, felezzétek meg a javasolt adagot. Nálunk a komondort egy fél napra kiütötte a két tabletta, a hülye állatorvos hármat javasolt. A macskának be sem adtam a sugallt mennyiséget hála Istennek, szerintem bele is pusztult volna.
Gondolkoztam is, hogy ha hazamegyek, beugrok a rendelőbe, és leüvöltöm a dokicsaj fejét, de aztán hagytam a picsába.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.08. 19:53:00

@Babette .:
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Badeni_lakos 2015.01.08. 19:55:43

u.i.: TV-t meg rádiót nem nézek, mert csk időpocsékolás. De más se néz már. Sőt hallottam olyat h. leszokott a cigiről mert annyira utálja ezeket a Lázár féléket.
De ezekkel nem kell foglalkozni, mert általában parttalan vitába folynak. Másik meg h lényegtelen. Ami fontos: a családom és barátaim, barátnőm. Nameg a jó borok ;) Szép időjárás úgy általában, termálfürdők, megfizethető árú szolgálatások, hazai ételek stb.
Én ink. erre szavazok.

sutyerák 2015.01.08. 19:58:08

Jó írás,gratula hozzá! :)

puhacica 2015.01.08. 19:58:45

@Taxomükke: a Csomagos azt irta, hogy nem johet velunk az utasterben a macska, mert szallni fog a szore a kocsiban. :D meg neki csak 3 hely van a furgonban es ebbol egy a sofor. mi meg nem adjuk ki a kezunkbol Bonapartet, szoval meg ketessuk a megoldast.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2015.01.08. 20:04:29

Jó írás volt @diggerdriver:! Valahogy én is így éltem meg tavaly, amikor utoljára ( és hosszabb távra először) hazamentem. Jó is volt, rossz is volt, de Magyarország, én így szeretlek!!!

puhacica 2015.01.08. 20:04:58

@Taxomükke: ja es az altato. amikor Mapi ur golyoit kivettek, el kellett altatni. aznap nem ehetett a mutet elott. este hazavittuk, olyan volt mint egy doglott macska. doki mondta, hogy reggelig igy marad. keszitettem ki neki kajat, hogy ha folebred, legyen neki. es basszus, meghallotta a zacskocsorgest es kifutott a tanyerjaig. ott megint osszecsuklott, de fel ora mulva mar maganal volt. szoval ennyit arrol, hogy a doki mennyire tudja beloni a hatast. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.08. 20:08:07

@Lovali:
Vigyél Miminek paradicsomos meatball-t.

2015.01.08. 20:11:26

@puhacica: a Heathrown van az approved animal reception center: www.gov.uk/pet-travel-information-for-pet-owners#dogs-cats-and-ferrets

Lufthansa visz kutyat, macskat, amikor utazol. Kulon kell ndkik jegyet venni, de olcso(bb)

Taxomükke (UK) 2015.01.08. 20:14:08

@puhacica: Figyelj, és a kutyát meg a macskát egyszerre hoztam ki a Csomagossal (szóval én is velük voltam).
Az nem jó megoldás, hogy valaki jön vele, a másik meg repül?
A gazdinak elvileg nem kell fizetni, tőlem legalábbis biztosan nem kért pénzt.

SzZoole 2015.01.08. 20:15:14

@Babette .: nem,en épp a T3-on várok egy utast

Muscari 2015.01.08. 20:21:00

@diggerdriver: hihi, csak annál, aki nem takarítja rendszeresen.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 20:21:39

@puhacica: ööö...elvesztem az infókban: nem veletek megy?

2015.01.08. 20:21:55

@Badeni_lakos: Pont ezt írták ma. Ha bezárkózol a saját kis világodba, még jó is lehet Mo,-n élni. Az már egy másik téma, hogy nem mindenki képes erre v. nem akar képes lenni erre.

puhacica 2015.01.08. 20:23:34

@charlieharper: koszi, at fogom olvasni, hatha megvilagosodok. mert en telefonon beszeltem a Lufthansaval, ok az egyetlen legitarsasag, akik a fedelzeten szallitanak, de Angliaba ok sem. csomagkent meg nem akarjuk feladni.

apro_marosan_petergabor 2015.01.08. 20:24:41

Azt írja a szerző, nem szubjektív.
De.
Kétszeresére mentek az árak?
Nem. Biztosan van ilyen üzlet is, és van olyan, ahol normálisan lehet vásárolni. Peszgőt kapsza benzinkútnál 2000-ért, átlagboltban 900-ért. Ez igaz a kolbászra is. De egy bolton belül is a márvány sajt mondjuk 1700-ért, francia 6800-ért.
A fizetések messze nem nyugatiak, igaz. A lakás árak, s a lakbérlet sem az...
2 év alatt nem rosszabb, jobb lett az ország. Tudom. Honnan? Én itt élek két éve (és időnként külföldre megyek 10 vagy kevesebb, vagy több napra), azután haza jövök, össze tudom hasonlítani.
Azt is tudom, szerzőnk hova tartozik. Csak ne írná, hogy nem szubjektív.

puhacica 2015.01.08. 20:29:46

@Taxomükke: elfernenk, mert csak ketten vagyunk, de nem akarjuk a csomagterben utaztatni. az arat meg meg se beszeltuk. most az tunik kezenfekvo megoldasnak, hogy berelunk egy kocsit, egy baratunk meg kivisz bennunket csomagostol, macskastol. dragabb lesz, de ez van.

@Babette .: de, pont ezen megy a kuzdelem, hogy ugy jojjon velunk, ahogy mi szeretnenk es ne ugy, ahogy a szallitok.

(tudom, tulbonyolitjuk, raadasul ez csak egy macska. :) )

2015.01.08. 20:30:35

@puhacica: nyugodtan feladhatod egy 2 oras utra. En vittem mar hosszabb utra is valakinek, igaz kutyat.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 20:31:03

@puhacica: akkor végképp nem értem. berakod a dobozba, a dobozt meg az autóba.
kész.
nem?

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 20:31:42

@apro_marosan_petergabor: márványsajt 1700-ért? hol, máris rohanok.....?

Jaffar 2015.01.08. 20:36:21

@Poszt.

Jó poszt, de talán elhamarkodott a konklúzió :)
Én Sopronban adtam le a rendszámomat és vonattam ki az autómat a forgalomból ezelött 5 éve. Eleve már ott megállt a tudomány az ott dolgozóknál, hogy én nem bontóba vittem az autóm, hanem külföldre. Az egész dolog "csak" 4 órán át tartott...
Mindez decemberben történt és persze januárban jött a súlyadó, ahogy kell. Aztán jön azóta is :) Bekaphatják.

puhacica 2015.01.08. 20:36:36

@charlieharper: nem merem. :D (a tenyeszto nemreg Del-Koreaba kuldte az egyik cicat, 3 napig utazott szegeny. semmi baja nem lett.)

@Babette .: igen, de en az ulesre akarom rakni, magam melle es nem a csomagterbe a borondok es dobozok koze. es ezt nem akarjak engedni. (meg van, ahol nem is lehet, mert nincs annyi ules a kocsiban.)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 20:37:47

@puhacica: hu, tökre meg vagyok zavarodva....ki azok az ők, akik parancsolnak az autódban?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.08. 20:46:34

@puhacica: Én teljesen megértelek, nem engedném ki a látókörömből a cicámat, mert nálam jobban senki nem tudja mikor mire van szüksége, ráadásul ő is csak benned bízik maradéktalanul, egy csomó idegen ember közelében , és a megváltozott körülmények között meglehet, hogy akár még sokkot is kaphat a félelemtől és a bizonytalanságtól, viszont ha te mellette vagy és lát téged, az sokat segíthet neki.

puhacica 2015.01.08. 20:47:04

@Babette .: :D ez jutott eszembe a parbeszedunkrol:
a vak meg a suket elmennek egy lakodalomba zenelni. kerdi a vak: tancolnak mar? mire a suket: miert, mar zenelunk?
szoval az van, hogy olyan szallito ceget keresunk, aki a macskat is, minket is es a csomagjainkat is elszallitja, de ugy, ahogy azt mi szeretnenk.

Chamroe 2015.01.08. 20:48:21

@diggerdriver:
"Óvatosan kérdem: fingani még ingyen lehet?"

Jelentem, még ingyen, de felárért már ilyet is lehet:

kepfeltoltes.hu/150108/sziv_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

:D

puhacica 2015.01.08. 20:48:48

@sodalisO [eng]: o meg mellettunk is vegigordibalna az utat, nemhogy nelkulunk.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 20:48:48

@puhacica: :DDD

és hallod, MOST eszembe jutott, hogy eladtátok az autót....

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.08. 20:50:13

@Chamroe: ehhez a képhez pedig:
"A Nők nem finganak!...
Mindössze apró csillámokat
puffogtatnak, ami úgy hangzik, mint egy
egyszarvú gyönyörű kacaja és az illata
pedig olyan, mint a szivárvány!"

DieNanny CH 2015.01.08. 20:54:31

@puhacica: +1

Mindenkinek, aki nem tudta, milyen az, ha egy kutya (macska) családtag: Olvassa el puhacica kommentjét! Mert ilyen! Olyan helyet foglal el náluk, hogy számít a kényelme, és az érzései! Mint egy emberi családtagnak!

puhacica 2015.01.08. 21:01:16

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: ugyan, en mar ebbol nem csinalok problemat. ha valaki nem igy gondolkodik, az se baj. masok a prioritasok, a szempontok. nem kell meggyozni senkit. :) volt olyan, aki ra akart beszelni minket, hogy adjuk el. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.08. 21:05:06

Mondtam már hogy az angolok nem szeretik a lóhúst?
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Finnyás egy népség.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.08. 21:05:17

@puhacica: ja ezt ismerem, nekem is sokan mondták már, hogy ":naaaa, ez "csak" egy macska....én meg csak néztem......MIVANNNNTE IDIÓTA ??

Muscari 2015.01.08. 21:06:00

@puhacica: cica, a szállással mi a helyzet? Találtál már valamit?

nyuszigonosz 2015.01.08. 21:06:05

@puhacica: Így van: akinek fontos a kutyus ( nekem) vagy a cicmók (neked) meg sok mindenki másnak, az úgy is tudja, miröl beszélsz.
Akinek meg nem, annak meg más a fontos. Ennyi.

puhacica 2015.01.08. 21:13:29

@sodalisO [eng]: :D latom az arckifejezesed magam elott! :D

@Muscari: meg nem. van most 5-6 telefonszamom. mindenkepp ismeroson keresztul, szemelyes ajanlasra szeretnenk berelni. ha jovo het derekaig nem lesz eredmeny, akkor feladjuk ezt a tervet es nekiesunk a hirdeteseknek.

@nyuszigonosz(D) ESTP: igen. :)

Hari Seldon 2 2015.01.08. 21:13:58

@diggerdriver:
Csak válaszoltam, hogy az óbudai körúton szerintem a Vörösvári utat értetted.

Shanarey 2015.01.08. 21:20:13

@rezsöatya:

A valaha volt kutyám, 55 kiló volt és magasabb és testesebb volt mint egy német juhász. Képzelj el egy fekete labradort 2 számmal nagyobb kiadásban.

2015.01.08. 21:20:28

@diggerdriver: En ugy tudom, hogy kifejezetten szeretik, csak azt kell rairni, hogy marhahus. :D

A poszthoz nem tudok hozzaszolni, az teny, hogy Magyarorszagon sokkal jobb nyaralni/telelni/generalturistaskodni, mint lakni. :)

Shanarey 2015.01.08. 21:23:52

@Igaz Barát:

Netán XXII. kerületi lakos vagy?

Az enyém az nem volt tekergős, persze amikor a nőnemű kutyák beindultak, akkor ő is bezsongott, de tudott közlekedni, na meg végtelenül szelíd volt, azokkal szemben akik normálisan közeledtek hozzá.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.08. 21:25:33

@Hari Seldon 2:
Bazmeg már átolvastam tízszer de nem látom hogy hol írtam óbudai körútról.

Shanarey 2015.01.08. 21:27:32

@puhacica:

Az illegális, az nem azt jelenti a kabát alatt beviszik, csak annyi a lényege hogy a kutya fiatalabb mint a jogszabályban meghatározott kor, és így kerülnek be az országba.

Taxomükke (UK) 2015.01.08. 21:29:51

@apro_marosan_petergabor: " 2 év alatt nem rosszabb, jobb lett az ország. Tudom. Honnan? Én itt élek két éve..."
Te vagy az első ember, akitől ezt hallom, külföldön és otthon élőket beleértve.
No offense, de a nickneved alapján mondjuk érthető is a lelkesedésed.

Igaz Barát 2015.01.08. 21:32:40

@Shanarey(England) ISTP: Nem, én zalai vagyok. Viszont a kutyám anyai ágon labrador. :-)

puhacica 2015.01.08. 21:36:54

@Shanarey(England) ISTP: ertem. micsoda rafinalt nepek vannak!

@Muscari: koszi! :)

Én a blogger 2015.01.08. 21:46:04

A Trofeat nekem is ki kell probalnom!
Köszi a hangulatos leírást, mint rutinos hatááárátkelő nagyon sok érzéts és élethelyzetet felidézett!

Szerencsére én már többségében itthonról dolgozom angliába (havi egy hét kint), ez egy élhető kompromisszum ;)

kovácsúrmilesz? 2015.01.08. 21:46:04

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
az en kedvencem a contaktlessz, gyorsabb, mint barmi mas, mar szinte minden botba ijen van.

kovácsúrmilesz? 2015.01.08. 21:46:04

@puhacica: nem azt mondjak, hogy a macska a helyhez ragaszkodik, nem a gazdajahoz? nem lenne jobb a helyen hagyni?

2015.01.08. 21:51:47

@apro_marosan_petergabor: Akkor mi nem ugyanabban az országban élünk, mert minden évben egyre kevesebbet ér a pénzem a boltban. A fizetésem nem változik, tehát akkor csak drágulnia kell az árunak, hogy kijöjjön a matek.

A lakás meg tényleg nem annyi mint nyugaton, kár, hogy magyar átlagfizuból senki sem fog lakást venni itt sem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.08. 21:52:04

@Én a blogger:

Ugyanaz a színvonal ami a Trófeában van az fejenként kb 30font lett volna Londonban.
A Trófeában 11font.
Tízen voltunk és még ajándék torta is volt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.08. 21:53:22

@Babette .:
Az is a Trófeában volt.
Annyit ehetsz belőle amennyi beléd fér.

Shanarey 2015.01.08. 21:54:48

@Igaz Barát:

Az enyém apai ágon, de volt benne új Fundlandi is mert, amikor meglátta hogy úszik a feleségem, (ma már ex) utána ment és ki akarta húzni a vízből. Úgyhogy nekem is menni kellett hogy a kutyát leszedjem róla. Az exem akkoriban még nem volt elég jó úszó.

2015.01.08. 21:55:40

@Taxomükke: Miért mondasz ilyet? Minden olyan ember elégedett lehet, aki bruttó 220 felett keres. Több pénz marad a zsebében. Az már megint más kérdés, hogy a többieknek meg kevesebb... :(

Taxomükke (UK) 2015.01.08. 22:43:29

@Philosoraptor: Én csak annyit írtam, hogy ÉN nem találkoztam ilyen véleménnyel.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.08. 22:56:05

Huh, ugy latom, ma lesz olvasnivalom:) csak most jutottam hozza, hogy leuljek kicsit. Nemsokara jovok par kommenttel :))

siriq111 2015.01.08. 23:00:14

Momentan 2000 ota nem elek itthon es most egy hoszabb ideje viszont igen. Reakciom, mindjart megorulok az itthoni lettol. Az emberek itt nem ertik meg miert en meg nem ertem meg oket. Magyarul beszelnek de egyszeruen a beszed: amott, oda mellette fent lent ilyen olyan amolyan stb. Beszljen magyarul, konyha szekreny jobb felso polcan van. Ennyi. Nem azt mondom, hogy fent van. meg az egesz gondolkozas mod egy kaosz.itt. Nem tudom meddig huzom de remelem minnel kevesebb ideig itthon.

siriq111 2015.01.08. 23:00:14

kedvencemet el is feljetettme irni: evvel avval stb.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.08. 23:37:13

Na szoval, vegigolvastam a posztot, jo volt, gratula! :)
Par gondolat (bocs, ha ismetlek sokakat :)

1. kutyak: ez egy erdekes dolog. Amig otthon laktam, fel sem tunt, helyesebben termeszetesnek tartottam, hogy a kutyak ugatnak...ugatnak reggel, este, sot uram bocsa' ejszaka is (ez utobbi azert nem mindig kellemes).
Erre a tenyre egy Kanadabol hazalatogato ismeros hivta fel a figyelmemet kb. 10 eve. Az illeto eppen vendegeskedett nalunk (Bp kornyeki kisvaros), es ugy este 11 fele azt mondta, o mar szeretne aludni, de az allando kutyaugatas miatt nem tud. Szerinte ez mar kimeriti a csendhaboritas tenyet :) En meg teljesen artatlanul rakerdeztem, hogy "de hat a kutyaknak az a dolguk, hogy ugassanak, nem?" :) na most ez attol fugg, mennyi ideig tart ez az ugatas :)
A baratom megjegyezte, hogy naluk ilyenkor mar "intezkedik" valaki (ertsd: szolnak a helyi szerveknek, hogy tegyenek valamit ezugyben). En csak jot mosolyogtam ezen, mondvan, ugyan, mit tudna o tenni itt Mo-n ezugyben? Kepes volt 11-kor elmenni a rendori ugyeletre, ahol persze hasonlo valaszt kapott a rendoroktol: a kutyak ugatnak, a kakasok kukorekolnak, ez a dolguk:)) Gondolom, a rendorok jot vigyorogtak magukban ezen a borzaszto nagy probleman, de azert udvariasan elbeszelgettek az ismerosommel:))
A fenti eset ismet eszembe jutott kb. 2 hete, amikor immar itt nalunk Kaliforniaban anyosomeknal toltottuk a karacsonyi unnepeket, otthon hagyva a ket kutyankat. Enni-innivalo biztositva, ismeros 1-2 naponta rajuk nez...gondoltuk, minden rendben lesz...haha, a kis naivak:) arra nem szamitottunk, hogy tinedzser koru, es nagy energiaju labrador keverek kutyaink nagyon unatkoznak nelkulunk, igy idonkent (foleg hajnalban, termeszetesen), nekiallnak ugatni. De nem am 1-2 vakkantas, amikor mondjuk egy mosomedve v. oposszum lopakodik a kozelben, hanem ahhoz eleg kitartoan, hogy a szomszedoknak elfogyjon a turelme.
Szoval amikor elfogyott, felhivtak minket, 600 km-rel odebb, hogy intezkedjunk valamit, mert mar nem birjak cernaval, es szolni fognak a "hatosagnak". Mit lehet ilyenkor tenni a tavolbol? A meg felig kesz basement-unkbe nem lehet bezarni a kutyakat, igy maradt a garazs:) Ejszakara az dog sitter ismeros betette oket, igy minden jo, ha a vege jo, megoldodott a problema:)
Tanulsag? Ha lehet ilyet mondani, a "fejlettebb civilizaciokban" (ebbe most ne kossetek bele, csak jobb megfogalmazast nem talaltam) az emberek komfortja, es civilizalt egyutt e'le'se fontos, es erre a "hatosag" is odafigyel. Remelhetoleg Mo is eljut hamarosan arra a szintre, hogy ezt felismerje, hogy az emberekben igeny legyen arra, hogy 1. odafigyeljenek egymasra 2. ne torodjenek bele mindenbe, hanem amin lehet, valtoztassanak.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.08. 23:39:59

Ja, me'g az elozo gondolathoz annyit, hogy a kutyakat igenis meg lehet nevelni, hogy ne ugassanak allandoan:) Egy ilyen egyszeru nyakorvvel mar eredmenyt lehet elerni (epp mi is most rendeltunk :)
www.petco.com/product/109271/Pet-Tags-Adjustable-No-Bark-Dog-Collar.aspx

Muscari 2015.01.08. 23:55:44

@Zsuzsi65: hát odáig még elég hosszú az út. Ott kéne kezdeni, hogy nem tartjuk láncon a kutyákat, megakadályozzuk a nem kívánt szaporulatot, csak annyi kutyát tartunk, amennyivel felelősséggel tudunk törődni. Ez falun ma még messze nem egyértelmű, hol vagyunk még attól, hogy a túl sok kutyaugatás legyen a legnagyobb probléma.

Mrs. Clayton 2015.01.09. 00:03:36

@Zsuzsi65: ehhez csak annyit, hogy a szomszedom nyamvadt macskai az en hazam tovebe piszkitanak es semmit, de az eg adta vilagon semmit nem tudok csinalni
a macska az egy vad allat, oda szarik ahova akar
es az igen kulturalt nyugaton nincs a problemara megoldas

aztan S. szomszedja teleaggatta a hazat rohadt szelcsengokkel, na kepzelheted, ha szel van hogy alszom, sehogy, egyfolytaban csilingelnek azok a szarok
S se tudott aludni korabban, igy megkerte a szomszedot, h szedje le, erre atrakta a masik falra, ott meg N. szobaja van, akkor meg ot zavarta, persze a szomszed onnet mar nem szedte le, erre S. ellen szelcsengoket szerelt fel, igy gyakorlatilag szelben senki sem alszik
tok jo...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.09. 00:06:37

@maxval bircaman szerkesztő: "A rohadék magyar bunkó kutyák ugatnak! Bezzeg a magasan művelt brit kutyák, azok pacsirtaszót hallatnak, azt is csak a vonatkozó önkormányzati engedély megkapása után."

Ok, latom, hogy ezt a temat kozben alaposan kivesezte mindenki:)) de teny, hogy Mo-n (foleg videken) a kutya me'g nem olyan statuszban van, mint varosban. Az elobbiben me'g haszonallat (hazat oriz, stb.), mig varosban mar szinte "csaladtag". Igy ertheto, hogy az utobbi esetben sokkal jobban odafigyelnek, hogy mint "csaladtag", ne zavarja a kornyezetet.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.09. 00:10:04

@Jess G: haha, a szelcsengo naluk is van par helyen:) ami meg a macskat illeti, szerintem itt is, mint sok mas esetben, az udvarias kommunikacio sokat szamit (?). Akar meg lehet kerni a szomszedot, hogy a macskaja utan takaritson fel...vagy en vagyok naiv? Nalunk nemelyik szomszed kitett az elokertjebe vagy egy nejlonzacskot v. egy papirt, amire rairta, hogy akinek a kutyaja odacsinal, legyen szives, es szedje fel. A kutyasetaltatok tobbsege mindig visz magaval zacskot, es felszedi a kutyaja utan, amit kell...

Muscari 2015.01.09. 00:13:46

@Zsuzsi65: ez nagyon jó, én úgy látszik le vagyok maradva. Öt évvel ezelőtt akartam olyan kütyüt venni, amit a konnektorba kell dugni ra valami hormont bocsát ki,ami megnyugtatja a kutyát, de sehol sem találtam Magyarországon.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.09. 00:20:25

@Muscari: Igen, mi is most fogjuk kiprobalni ezt a nyakorvet, remelem, hatasos lesz :)

Mrs. Clayton 2015.01.09. 00:27:17

@Zsuzsi65: tok joban vagyok a szomszeddal, meg karacsonyi lapot is adtunk egymasnak, de szerintuk nem az o macskajuk csinalja
en meg ugy vagyok vele, h terveink szerint nem sokaig lakunk mar itt, szoval erre a kicsi idore mar "leszarom"
a tabla kihelyezese total ido es energia pocsekolas ugyanis egy semidetached housban lakom ami L alaku is en az L rovid szaran vagyok mellettem meg a belso udvar a garazsokkal, ide senki nem jon kakat szedni, sokszor meg a szemetet is csak napok mulva veszik eszre, ha ide fujta a szel

Shanarey 2015.01.09. 00:40:13

@Muscari:

Na igen, meg azok a bizonyos 8-10 négyzetméternyi területeket is fel kellene számolni,amelyek a kert egyik sarkában vannak és oda teszik a kutyákat, mert ezek az emberek nagy "állatbarátok" és megszóltak engem és a szüleimet mert nálunk az 55 kilós "csöppség" a 61 négyzetméteren oda ment ahová akart, és a legpocsékabb időjárás esetén is legalább három alkalommal naponta lement sétálni, ha az idő jobb volt akkor akár 5 ször is, mert a kutya családtag volt, nem pedig egy megtűrt lény aki a házat őrzi. S hogy a kutyám mennyire volt normális kutya? a kutyám már 11 éve halott, és még mindig sokan emlékeznek rá, mert alig hallották a hangját, és sose félt tőle senki. S hogy mi mindenre volt képes, az egy külön poszt lehetne bár nem biztos hogy sokan elhinnék amit le tudnék írni róla......

@Zsuzsi65:

Nyakörv nélkül is lehet, de macerásabb az igaz

montroyal ( CAN qc) 2015.01.09. 01:55:57

a kutyak ugatasahoz hozzaszolnek ... nalunk a varosokban nincs kutyaugatas ,mert nem tarthatod kint a kutyat ,
kertes hazakban sem ! es max 2 kutya egy hazban ... nincs kerites mellett ugatas mert kutya sincs ott ,de kerites sem ... es orzo-vedo kutya sincs mert nem kell mit megoriznie- vedenie ..

ezt utaltam amikor apamek utcajaban ,a korankelo munkaba indulokat vegig ugattak a kutyak utcahosszan ...

montroyal ( CAN qc) 2015.01.09. 02:01:31

@Ödenburger [Hu/At]: ugyanugy elutazhatsz a Karibi-szigetekre nyaralni,

na most jottunk vissza es eleg volt hozza egy havi atlagkereset ... a magyar havi atlagbol is elutazhat akarki?

SzZoole 2015.01.09. 02:10:33

@montroyal ( CAN qc): milyen korankelesrol beszélsz????
Te akkor mentél haza,amikor a rendes adófizető jo munkás emberek dolgozni mentek:)))

blackhairlady 2015.01.09. 02:10:45

@geegee: Obudan a csaladi vacsora volt, a Korutnal meg a HA talalkozo. Kicsit osszemostad a kettot:))

montroyal ( CAN qc) 2015.01.09. 02:55:16

@Zoole[uk]: en a haza latogatasrol beszelek nem amikor meg otthon dolgoztam akkor tenyleg engem ugattak a kutyak hazaérve ..

amugy a rendes adofizetoktol otthon is( 2 evig maszekfuvaroztam sehova egy petakot nem fizettem ) meg itt is szigoruan elhatarolom magam ...

FutureFry 2015.01.09. 04:16:21

@M. Péter: Amerikában élőknek én meg ajánlom a Capital One kártyát. Szintén nincs átváltási költség (bujtatott se), sőt (kártyatípustól függően) még 1-2% "cash-back" is van (külföldi vásárlásoknál is).

SzZoole 2015.01.09. 04:52:39

@montroyal ( CAN qc): erted te,hogy miről beszélek,ne ragozd tovább:)))

FutureFry 2015.01.09. 05:03:56

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: “… online felületükről nem lehet külföldre utalni, ami szerintem vicc kategória 2014-ben.”

Akarod mondani 2015-ben :) Egyébként meg: Egyik legnagyobb amerikai bank: szintén nem lehet online felületről külföldre küldeni (bár talán most már igen, esetleg valami regisztráció-szerűség után?). Szóval ahhoz be kell menni a bankfiókba bankári segítséggel kitölteni/kitöltetni egy nagy formanyomtatványt (közben válaszolni az “artatlan” csevej közben feltett - de azért eléggé átlátszó biztonsági kérdésekre (még is mire lesz, miért, mi a viszony köztem és a fogadó fél között)), majd fizetni busásan ($35-$45, küldött összegtől függetlenül - érdekesség képpen az összeg attól függ melyik államban nyitottam a számlát ennél a banknál).

FutureFry 2015.01.09. 05:05:11

@charlieharper: “USben az egyszeru emberek bankja evtizeddel van elmaradva Europatol. Meg mindig csekkeznek es meg csak most terjed a chip and pin.”

Igen a csekk még mindig elég elterjedt, még én is néha használom (főleg megszokás). Nagy bank pénzküldési módja (másik személynek USA-n belül, de nem ugyan azon a banknál): Online kitöltöd az adatokat (név, cím, stb.) és küldenek nekik egy papír csekket a postán. De legalább ingyen van. Modernizáció: Ha neked küldenek csekket (még mindig gyakori, cégektől is!) arról készíthetsz az App-jukkal egy fényképet és jóváírják a számládra (szinte azonnal). Egy a régi és új technológia igen érdekes ötvözete ez…

FutureFry 2015.01.09. 05:16:59

@charlieharper: "csak most terjed a chip and pin."
Pin nélkül. Mert az az amerikai vásárlónak túl szokatlan (bonyolult?): www.npr.org/blogs/alltechconsidered/2015/01/05/375164839/u-s-credit-cards-tackle-fraud-with-embedded-chips-but-no-pins

FutureFry 2015.01.09. 05:44:53

@M. Péter: (cipő): "Az USA-ban le kell venni, másutt általában nem"
A kicsiknek (12-) és időseknek (75+) már úgy két éve nem.

2015.01.09. 06:14:59

@montroyal ( CAN qc): A Balatonhoz talán eltud utazni, de az se biztos.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.09. 06:34:42

@Zsuzsi65: de jol jott volna ez pesten, ahol a szomszed gyereke egesz ejjel sirt.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.09. 07:56:30

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: én anyámtól tanultam a netbankolást :))) van ilyen is :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.09. 07:59:14

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: asszony is folyton ellocsol akár 5l ecetet is takarításhoz, aztán 2 nap múlva elakad salátakészítés közben, mert 1 csepp ecet sincs otthon. Mindig megkérdezem, hogy nem lehetett volna, hogy csak 4,9l ecettel takarítson? De nem :D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.09. 08:17:35

@apro_marosan_petergabor: és miben lett jobb az ország? Melyik extraadó, államosítás vagy mutyi tette jobbá? Mert ezeken kívül az utóbbi 4 évben alig történt valami.

rezsöatya 2015.01.09. 08:18:37

@Zka: nezd a jo oldalat:
meg mindig jobb, mintha 5 l ecettel keszitene salatat es nem takaritana...!
:D

pasztasuta 2015.01.09. 08:18:58

@Zoole[uk]: jól van te nyertél de csak a híres angliai paradicsomos húsgombóc miatt. :)))))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.09. 08:20:46

@diggerdriver: ajándék torta csak szülinaposnak van, nem? Legutóbb bemondtuk, hogy az unokahugomnak épp szülinapja van, azt ünnepeljük és nekünk is toltak egy ingyen tortát :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.09. 08:23:49

@siriq111: "Beszljen magyarul, konyha szekreny jobb felso polcan van."

Na ez is az én feleségemről szól :D
- Kedvesem, hol van X dolog?
- A szekrényben!
- Jó, de melyikben? Van vagy 10 szekrényünk.
- Az előszobaiban.
- És melyik részén?
- A szélén.
- OK de melyik szélén?

Éééés így tovább. Bevásárlólista ilyen: sajt, hús :))) De hogy milyen meg mennyi az nem érdekes, aztán csodálkozik ha felhívom minden 2. tételnél és/vagy veszekszek vele :D

puhacica 2015.01.09. 08:26:43

@kovácsúrmilesz?: ez nem igaz. mi koltoztunk mar vele itthon is es semmi baj nem volt. meg egyebkent is hozzank ragaszkodik. alapbol is kovet bennunket mindenhova, mint az arnyek, de ha pl. nyaralas utan hazaerunk, le se tudjuk vakarni magunkrol. jon, beszel hozzank, elkiser klotyora, furdeni, kozenk bujik az agyban...igaz, ezek atlagos hetkoznapokon is megtortennek, de nem ilyen intenziven.

Ladislav 2015.01.09. 08:48:59

Tetsztett a szubjektív szemszögból, két év után született írás.
Csak egy kis szintén szubjektív kiegészítés, ami lehet, hogy csak a saját véleményemet tükrözi:
Politikai agymosás sok helyen megy, nem csak Magyarországon.
Nemzeti színű zászlók több országban is sokkal hangsúlyosabban szerepeltek, mint itthon, ezért ezzel nincs problémám.
Tévét nem nézek, rádiót ritkán hallgatok, ezért a sikerpropagandához csak akkor jutok, ha direkt rákeresek a neten, amit azért nem gyakran teszek meg :)
Mint Magyarországon élő, személy szerint úgy hiszem, hogy az itt élők egy része teszi élhetetlenné az országot, ami magasabb fizetések, keresetek után sem tudom, hogy milyen irányban változna.

DieNanny CH 2015.01.09. 09:02:15

@Muscari:

"csak annyi kutyát tartunk, amennyivel felelősséggel tudunk törődni."

Hát, igen...
Lehet, következő véleményemmel belenyúlok sok ember lelkivilágába, de: én elítélem, ha egy hajléktalan, kolduló, aluljáróban lakónak kutyája van. Ez vajon felelősségteljes állattartás? Persze, már hallottam védőbeszédeket: az állat vigyáz rá, hidegben melegíti, egy érző lény, akivel beszélgethet... De ez engem nem hat meg.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.09. 09:12:22

@Muscari:
"csak annyi kutyát tartunk, amennyivel felelősséggel tudunk törődni"

na most decemberben megálltam egy kölyökkutyának, biztos voltam benne, hogy elkóborolt....chipje nincs, gazdája azóta se jelentkezik.
a nyakamon ragadt. nem akartam harmadik kutyát.
most én felelős vagyok vagy felelőtlen?

Ladislav 2015.01.09. 09:23:26

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Inkább a kutyára költsön, mint italra.
Úgy gondolom egy hajléktalan ember, egy kóborkutyára, mint sorstársára tekinthet és nem szaporítja felelőtlenül, mint egyes, magukat "tenyésztőnek" tartó "szakember".
De alapvetően egyetértek azzal, hogy "csak annyi kutyát....".

sterimar 2015.01.09. 09:40:11

A kutyák mennyisége engem is kiborít, ez valami teljesen beteg magyar sajátosság. De nem csak vidéken, a belváros (ez még betegebb) és még a budai zöldövezet is tele van velük , úgy kell kerülgetni a kutyaszart a flaszteron.

Ez az Európázás viszont nagyon bugyuta dolog, Magyarország Európa része, mindig is az volt, a maga összes gondjával és bajával együtt. Kelet(-Közép?)-Európa, de Európa.

Netuddki. 2015.01.09. 09:40:11

@diggerdriver: Magyarországon sajnos az lehet "politikus" aki semmihez nem ért, de cserébe a pofája nagy. Afidesszel max. annyi változott, hogy "ezeknek" az erkölcsi színvonaluk is erősen a negatív irányba tendál.

A drágulást meg az is nagyon megérzi aki itt él. A pár évihez képest dupla annyit hagyunk ugyanazokért a cuccokért a kasszáknál mint pár éve. A fizetés közben sajnos nem lett dupla annyi.
Az ezzel ellentmondó közpénzből fizetett fidesz propaganda meg egyenlő a sikkasztással, és egyszer még le lesz rajtuk verve. Gondolom az óriásplakátoknál feltűnt, hogy a narancssárga szín dominál...

CJKrisz 2015.01.09. 09:40:11

De jó kis poszt volt ez Jánosom! Így a reggeli kávé mellé kimondottan jól esett tőled olvasni. A maradékot meg megírtam mailben. :D

Noked-Lee 2015.01.09. 09:40:11

ugatnak a kutyák? élhetetlen ez az ország...

Mr. Közbiztonság Szilárd 2015.01.09. 09:40:12

"szinte minden utcáját ismerem Budapestnek"

Aha.
A nagybátyám dolgozott vagy 15 évig taxisként, és azt mondja, ő sem ismeri még a felét sem az utcáknak.
De ha gondolod, elviszlek pár helyre, otthagylak, aztán találj haza. Nem használhatsz GPS-t, és nem kérdezhetsz meg helyieket.

(Pedig én sem ismerem Budapest minden utcáját, még szinte sem, pedig szinte minden kerületben laktam vagy én, vagy az aktuális csajaim, és soha nem voltam egy otthonülő típus.)

Ezek után kb. annyira olvasható hitelesként a sztori, mint a Háry János-önéletrajz Münchhausen báró történeteivel bővített kiadása.

tavolirokon2 2015.01.09. 09:40:12

Jolsikerult iras, es a konkluzioval is egyetertek: Magyarorszag tokjo hely, ha van penzed. Tuti oda jarnank nyaralni, ha kicst tobb penzunk lenne.

Egy konstruktiv hozzatennivalom van, a szubjektiv szo pont azt jelenti, hogy "Leírom, én hogy tapasztaltam"
:-)

bontottcsirke 2015.01.09. 09:40:12

Végre valaki beismerte a tényt, hogy ez egy balkáni hely. A kutyatartást én jelentősen visszavágnám, mert nem azért költöznek ki az emberek, hogy visító agresszív dögöket hallgassanak esténként.

Phteven 2015.01.09. 09:40:12

Kamcsatkát kérem nem belekeverni! Egyáltalán nem olyan szar hely, mint Magyarország!

soad1221 2015.01.09. 09:40:38

@fhdgy: na, pl ezt a hozzá állást sem tudom megérteni... nem ítéllek el, a Te dolgod, de én többre értékelem azt az időt, amit a sorban állassal töltenék.Az az összesen 2-300 ft, amit erre költségem van ebből, pedig kb pont a benzin vagy parkolás összege (ha nem kevesebb is), ami azért jelentkezne, mert még be kell ugranom a postára befizetni a csekket. és ezt havonta többször, mert kizárt, hogy mindent egy időben tudjak...

Ezt az időt inkább a 3 gyerekemmel töltöm, kicsit értékesebbnek tűnik az..