oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. november 07. 06:42,  A fránya számok és a határátkelés 486 komment

2014. november 07. 06:42 Határátkelő

A fránya számok és a határátkelés

Miközben Nagy-Britanniában állandósulni látszó vita a határátkelés korlátozása, sőt, sokan egyenesen az Európai Unió elhagyásáról is, mint lehetséges forgatókönyvről beszélnek, egy friss tanulmány szerint a brit gazdaságot nem hogy visszahúzzák az unión belülről érkezők, hanem nem kis összeggel járulnak hozzá annak sikeréhez. Azok a fránya számok már megint.

Nagy-Britannia, lengyel üzlet.jpg

Nehéz olyan napot találni, amikor bizonyos, a témát előszeretettel futtató lapok (mint amilyen például a Daily Mail) ne írnának valamilyen, bevándorlókkal kapcsolatos botrányról. A cikkek végkicsengése általában finoman szólva sem támogató.

A téma a legmagasabb szinteken is hasít, David Cameron miniszterelnök az elmúlt hetekben például több nyilatkozatában is kijelentette, hogy kormánya álláspontja szerint nem lehet feltételek nélküli jognak tekinteni az Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgást.

A meglehetősen jó nevű University College London (UCL) két kutatója most alapos (51 oldalas) tanulmányban mutatta ki, hogy a hangulatkeltésnek sok pénzügyi alapja nincsen, ugyanis a brit gazdaság nagyon jól járt és jár az európai uniós társállamokból, köztük a közép- és kelet-európai EU-tagországokból érkezett munkavállalókkal.

Ezek a határátkelők 2001 és 2011 között több mint 20 milliárd fonttal (ami csaknem 8 ezer milliárd forint) többet fizettek be a brit költségvetésbe, mint amennyit a szociális ellátó szolgálatoktól igénybe vettek.

Szaktudás, adó

Christian Dustmann és Tommaso Frattini hangsúlyozta, hogy emellett a határátkelők ráadásul olyan mennyiségű és minőségű produktív szaktudást hoztak magukkal, amelynek oktatási költsége összesen 6,8 milliárd fontjába került volna Nagy-Britanniának.

Az elemzés (melyet itt olvashattok el teljes egészében, már akinek van kedve és ideje rá...) a Királyi Közgazdasági Társaság (Royal Economic Society) The Economic Journal című folyóiratában jelent meg, és kiderül belőle, hogy a vizsgált évtizedben a 15 régebbi EU-tagállamból érkezők 64 százalékkal, a 2004 óta felvett közép- és kelet-európai uniós országokból Nagy-Britanniába települt munkavállalók 12 százalékkal több adót fizettek be a brit költségvetésbe, mint amennyit onnan szociális ellátás formájában igénybe vettek.

Ha ez nem lenne elég, az általánosan elterjedt (tév)hittel szemben a legtöbb Nagy-Britanniába érkező uniós munkavállaló 43 százalékkal kisebb valószínűséggel folyamodik állami szociális ellátásért vagy adókedvezményért, mint a britek, és 7 százalékkal kisebb eséllyel él rászorulóknak fenntartott szociális bérlakásokban.

Az uniós határátkelők ráadásul jobban képzettek, mint a britek: a 2011-ben a közép- és kelet-európai tagállamokból érkezők 25 százalékának, a többi uniós társállamból betelepülők 62 százalékának volt egyetemi végzettsége, ugyanez az arány a briteknél 24 százalék.

A 2004-ben csatlakozott tagállamokból (így Magyarországról) érkezett munkavállalók ráadásul igen nagy arányban találnak munkát maguknak, ötből négyen dolgoznak (egészen pontosan 81 százalékuk), míg a britek esetében ez csak 70 százalék.

Mi lesz a többi országgal?

Persze akadnak, akik vitatják a tanulmány megállapításait. A jobboldali Civitas nevű kutatóintézet munkatársa, David Green például elég „haloványnak” nevezte a dolgozatot, elsősorban azt kritizálva, hogy az túlságosan az adókra és a segélyekre koncentrál, miközben elsiklik több fontos kiadás mellett.

„A migránsok általában fiatalok, jobban képzettek és energetikusak. Jó munkavállalók itt, ugyanakkor hazájuk számára veszteséget jelentenek. Ha az érintett uniós tagállamok gazdasága nem nő, mert a legjobbak és a legokosabbak Nagy-Britanniába költöznek, akkor mindannyian rosszul járunk” - hangsúlyozta a szakember. David Green szerint a jelentés amellett is elsiklik, hogy mekkora veszteséget jelent az, ha jól képzett, diplomás emberek pincérként vagy baristaként dolgoznak.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: gazdaság Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr246872423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.07. 07:38:23

meglepődtem, hogy ilyen magas a diplomások aránya.
és egyszer azt is kiszámolhatná valaki, hogy mekkora veszteség ez Magyarországnak /többi országnak, még ha nehéz is. ja mert azt már kiszámolták, hogy mennyi pénzt toltunk haza, de mást én még nem láttam a veszteség oldalán az egyenlegnek....

Link elek 2014.11.07. 07:38:56

A bevandorlassal kapcsolatos igazi nyereseg egy orszag szamara a kovetkezo generacio. Azok akik mar ott szuletnek, vagy gyerekkent erkeznek az orszagba.
Ugyanis ok mar helyi kepzest kapnak, de _sokkal_ motivaltabbak, mint az atlagos helyiek.
Egesz gyerekkorukban azt halottak, hogy gyorsan munkat kell talalni, es jol dolgozni.
Egy atlag nem bevandorlo egesz mast hall otthon.

Link elek 2014.11.07. 07:40:09

@Dragonlady (now in Indonesia):

Azzal kell osszehasonlitani, hogy otthon mit csinalt volna. Ha ott munkanelkuli lett volna, akkor mindenki nyer a kivandorlason

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.07. 07:42:12

Régóta tudjuk hogy a segély az nem bevándorlási hanem brit probléma.
Ha innen csak a románok hazamennének már bedölne a brit gazdaság.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.07. 07:44:17

@Link elek: átmenetileg mindenképpen. de ha egy ország elveszti a diplomás fiatalok plusz az ő már meglevő és leendő gyerekeik jelentős százalékát, hosszútávon ez sem "de jó, hogy megszabadultunk a munkanélküliségtől" szintű kérdés.....

HardPötty 2014.11.07. 07:50:25

Kormányzati szinten tisztába vannak a tanulmány eredményeivel. De amíg a britek harapnak arra hogy "korlátozni" meg "elszakadni" addig nem igen fognak nekik mást mondani. Ha szavazókat akarnak megnyerni azt fogják mondani amit hallani akarnak. Aztán ha megvan a választás elő lehet állni azzal hogy hát ez nem is biztos hogy jó ötlet mert van ez a tanulmány ami azt mondja hogy...
Vagy rosszul gondolom?

2014.11.07. 07:53:22

Varjunk csak, azert egy par fontos dolog kimaradt a fenti 'elemzesbol'. Peldaul:
- A kelet-europai bevandorlok kb. 5 milliard font tobbletet produkaltak a vizsgalt idoszak alatt, mig a tobbi EU-bevandorlo kb. 15 milliardot (pedig feltetelezem hogy elobbiek vannak tobben szamszeruen az orszagban);
- Csak a 'baloldali' Guardianban volt a 20 milliard tobblet a vezeto hir, a tobbi nagy napilap arra koncentralt, ami szinten a tanulmanybol derult ki, hogy az osszes bevandorlo (tehat a nem-EU bevandorlokat is beleertve) 120 - szazhusz - milliard font VESZTESEGET jelentett az orszagnak az elmult 17 evben (www.telegraph.co.uk/news/uknews/immigration/11209234/Immigration-from-outside-Europe-cost-120-billion.html);
- Sokan vitatjak az eredmenyeket, mivel nem lehet ezt teljesen objektiven merni, foleg a sok kulonbozo benefit miatt amit kapni lehet es amiatt mert a bevandorlok nagy resze most meg fiatal, de kesobb varhatoan sokkal tobbe fognak kerulni az allamnak nyugdijak es egeszsegugyi ellatas formajaban;
- Meg a Guardianben is tobb cikk megjelent arrol, illetve ez az altalanos velemeny az ismeroseim koreben, hogy az emberek tobbseget nem igazan erdekli mennyi penzt 'hoz' az orszagnak a bevandorlas, mivel ennek olyan negativ tarsadalmi kovetkezmenyeit tapasztaljak a mindennapokban hogy par milliard font nem kompenzalja oket ezert. Ahogy egy kommentben olvastam a Guardianben (es ez a 'legliberalisabb' napilap), 'ha annyira megeri anyagilag es csak ez szamit, akkor miert nem importalunk 50 millio kinai dolgozot es kuldjuk el az osszes britet egy masik szigetre - a kinaiak biztosan meg nagyobb tobbletet termelnenek mint 20 milliard font?'. Tenyleg, ez egy mindennapi embernek nem errol szol hogy hany font tobblet, raadasul tiz ev alatt 20 milliard font UK szinten egyaltalan nem sok.

Lasd pl. 'Statistics alone won’t win the immigration debate' www.theguardian.com/commentisfree/2014/nov/05/statistics-immigration-debate-european-migrants-uk-20bn

2014.11.07. 07:57:46

@HardPötty: Igen, rosszul gondolod, mert tanulmany ide vagy oda, a legtobb embert a valasztasok utan is zavarni fogja hogy a gyerekei iskolajaban az ido nagy reszeben gyakorlatilag 'angol mint idegen nyelv' oktatas folyik mivel annyi gyerek nem beszel angolul, hogy nehez bejutni az orvoshoz, munkat talalni stb. mivel mindenhol annyi uj bevandorlo van, es az alberlet-arak is felfele mennek.

HardPötty 2014.11.07. 07:58:22

@Mirjam2: nyilván nem nehéz találni olyan britet akinek ne lett volna gondja egy bevándorlóval. Hacsak annyi is hogy nem értette mit beszél.

2014.11.07. 08:00:16

@Link elek: Ezt ala tudod tamasztani valamivel? Szerintem legalabb ennyire valoszinu hogy a masodik generacio ugyanolyan mertekben benefiteken fog elni mint az atlagos britek, semmilyen statisztikat nem lattam ami alatamasztana hogy nagyobb mertekben dolgoznak mint akik tobb generacio ota elnek ott. Az elso generacio pedig eloregszik es tobb penzbe kerul az allamnak.

HardPötty 2014.11.07. 08:03:23

Bár most a lakóhelyem ellen beszélek de azért Nagy-Britannia nem kevés pénzt szippant ki a keleti országokból. Mindenhol ott vannak a multijai. Bár ad munkát helyben de közvetve elnyomja a helyi gazdaságokat. Az emberek a pénzt náluk költik stb stb. Szépen kiszippantja a lét. :) És azt is elérte ezzel hogy az olcsó munkaerő házhoz menjen... most meg nem tetszik mert olyan vonatra ültek ami nem arra tart amerre mennének.

2014.11.07. 08:04:32

@HardPötty: Itt nem arrol van szo hogy 'egy' bevandorloval volt gondjuk akit nem ertettek, hanem hogy az elmult tiz evben rengetegen lettek, ezt en mint bevandorlo magam is tapasztaltam, es a legtobb erintett nem eli meg pozitivan ezt a folyamatot. Nyilvan magam ellen beszelek mint bevandorlo, de csak a tenyeket kozlom. Pl. mikor eloszor UK-be koltoztem, nem beszeltem angolul, de ez a csaladnak akiknel dolgoztam nem volt gond, mivel igy is kivaloan el tudtam vegezni a munkat es eleg volt nekem heti 40 fontot fizetni. Viszont az mar gond volt nekik mikor a helyi allami iskola helyett maganiskolaba kellett vinni a gyereket mivel elso evben kiderult hogy az osztaly tobb mint felenek nem angol az anyanyelve es emiatt a tanarok nem tudnak rendesen tanitani. Es ez egy elit kornyeken volt London kulvarosaban.

HardPötty 2014.11.07. 08:05:15

@Mirjam2: mindenki tudja hogy a benefit rendszerén kéne dolgozni egy kicsit, csak nem tudják hogy oldják meg hogy az állampolgárokat ne érje hátrányosan és a bevándorlóknak ne érje meg. :)

2014.11.07. 08:06:46

@HardPötty: Es miert nem inditanak a magyarok sikeres cegeket, amik aztan kiszippanthatnak a penzt mas orszagokbol? A lehetoseg mindenkinek nyitva all.

TilosazA (UK) 2014.11.07. 08:07:35

@Mirjam2: Szerintem csak addig mondják hogy nem ez a fontos, amíg nem érzik a zsebükön. Ha hirtelen egyik reggelre eltűnne csak a bevándorlók fele, igen nagyot néznének, hogy duplájára emelkedett az amúgy is drága vízvezeték szerelés, vagy kőműves munka, festés, mert nincs rá ember aki megcsinálja. Így is komoly gond normális szakembert találni.
Szerintem azért társadalmi probléma, mert nem próbálják társadalmilag integrálni a bevándorlókat, illetve ahogy próbálják, az nem sikeres.
Most láttam hétfőn egy tök jó műsort, Make Leichester British, nagyon jó kis film volt, doku reality (ha van ilyen). Négy bevándorlót összeköltöztettek 4 brittel pár napra, és megnézték, mi történik. A legjobb, hogy a 4 britből kettő igazából indiai volt, akik gyerekkorukban költöztek Angliába. Na, ők voltak a leghangosabbak, hogy most már elég a bevándorlásból. Érdemes megnézni, nagyon nagy igazságokat mondanak ki benne, mindkét oldalról.
www.youtube.com/watch?v=udNAg2YP8K0

HardPötty 2014.11.07. 08:08:46

@Mirjam2: teljesen értelek. Példának hoztam fel a nyelvi korlátot. Gondolj bele milyen xar egy pakit vagy indiait felhívni ügyintézéskor. Pláne rossz ha még a 8. takarító akit küldenek is csak gagyog stb stb. Toleránsak ők de azért van határ az angoloknál is.

HardPötty 2014.11.07. 08:10:55

Vajon hogyan oszlik meg a vélemény a lakosság körében. Tuti mást mond egy londoni és mást egy északi angol. :)

HardPötty 2014.11.07. 08:14:26

Amúgy azért vagyok ilyen aktív mert érdekel a téma nagyon. Nem szívesen lennék se vízumos munkaerő és pláne nem szeretnék elmenni innen. Sosem gondoltam arra hogy szociális hálón csüngjek és dolgozok amíg össze nem esem. Szeretem és nem akarom feladni ezt. De aggasztóak ezek a hírek.

NIKI LAURA 2014.11.07. 08:15:51

Gyerekek,mindenki,mindenhol talal munkat HA AKAR!
Annyi a kulonbseg,hogy itt jobban megfizetik.
Ja,hogy a diplomas,szamitogepes ,gyogyeger'nem akar alabb adni...ja,akkor persze nem talal.

Ketsegtelen,a megelhetes is sokkal magasabb itt,,DE MEG MINDIG TOBB MARAD a zsebben.

Hat persze,ezt a tobbletet pillanatok alatt elvesztem,ha pl a Harvesterbe eszek hetente Steaket,v az Asda helyett a Marc & Spencer- be veszem a zoknit.
De a magyar veleszuletett kepessege,megtalalni az olcsobb megoldasokat.Ezert tudunk a vilagon megelni mindenhol.

Itt egybkent nem javitanak,cserelnek.Elegegem ett abbol,hogy felajanlom a fonoknek,ne kelljen egy 500£ generatort cserelni egy 10£ csapagy miatt,vagy egy komplett horror feszitot egy rugo miatt....csere,uj kell.....
Ez egy hulye,fogyaszto tarsadalom.

Mikor reggel megteszem a kb 6 km utat Farnborough es Fleet kozott,kb 4 helyen latom hogy Hire,keresnek melosokat...,ez az orszag Europa dubaja,meg mindig kell mindenki,aki dolgozik!

NIKI LAURA 2014.11.07. 08:26:25

Sokszor eszembe jut az egyik,a szegenyebb nagyapam.
Kocsis volt a tanacsnal.
Kezzel gyujtottek a tuzrevalot mar nyaron,hisz faval futottek.
Disznot,baromfit neveltek,paprika,kaposzta,paradicsom a kertbe,palinkat- lekvart foztek.
Sose nyaraltak,mindig dolgoztak.
5h kelt,23h fekudt.
Sose panaszkodott.
Azt hiszem,boldogok voltak.

Ehez kepest hogy elunk..

2014.11.07. 08:33:25

@HardPötty: En nem aggodnek egyaltalan a helyedben, az egy dolog hogy az emberek elegedetlenek a bevandorlas miatt - nem csak a szuletett britek, hanem gyakran mi magunk, bevandorlok is... De nem lesz semmi erdemi valtozas a kovetkezo par evben, en teljesen kizart dolognak tartom hogy 'kilepjen' UK az EU-bol vagy hogy tenylegesen korlatozzak a szabad munkaero-aramlast. Raadasul majdnem biztos hogy a kovetkezo kormany Labour lesz, azok meg teljesen mas vonalat kepviselnek mint a Konzervativok.

2014.11.07. 08:36:14

@HardPötty: Az eszakiakat legalabb annyira zavarja a bevandorlas szerintem, foleg mivel ott nagy a munkanelkuliseg, es Londonnal ellentetben igazi emigrans 'gettok' vannak pl. Birminghamben es kornyeken. A ferjem eredetileg eszaki es o is teljesen bevandorlas-ellenes peldaul (de azt azert nem szeretne ha engem deportalnanak, legalabbis meg eddig nem mondta :)).

2014.11.07. 08:42:39

@TilosazA (UK): Koszi a linket, nezem! Igen, sok mindenben igazad van. Szerintem a 'normalis' emberek nem is szeretnek hogy eltunjon a bevandorlok fele, hanem azt hogy kevesebb ember jojjon be, foleg hogy kevesebb kepzetlen ember akik nem beszelnek angolul es nem is akarnak megtanulni stb. Ezt nem latjak az emberek kivulallokent, marmint ha nem elnek UK-ben, hogy ket csoport van: egy kisebbseg akik tenyleg utaljak a kulfoldieket es pl. BNP-tagok, de ezek nagyon kevesen vannak; a nagy tobbseg nem 'kirekeszto' es alapvetoen semmi bajuk a kulfoldiekkel, csak azt szeretnek ha nem jonnenek be tomegesen es nem alakitanak at teljesen a tarsadalmat.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.07. 08:45:44

@TilosazA (UK): "nem próbálják társadalmilag integrálni a bevándorlókat" - azért azt tisztázzuk nagyon gyorsan, hogy az integrálódás a bevándorlók feladata és felelőssége, nem a befogadó országé. Ha ezt többen belátnák és eszerint cselekednének az új országban, a feszültségek nagy része magától megoldódna.
@Mirjam2: "olyan negativ tarsadalmi kovetkezmenyeit tapasztaljak a mindennapokban hogy par milliard font nem kompenzalja oket ezert." - pontosan. Mondjuk nem igazán látom, hogy az EU-s, dolgozó és többnyire nyelveket beszélő bevándorlókkal mi a gond, viszont abban is igazuk van a briteknek, hogy nem fenntartható helyzet az, hogy az összes EU-s munkavállaló 50%-a (most mondtam egy számot) hozzájuk igyekszik.
apropó az ilyen kimutatások, egy svéd önkormányzat nemrég publikált egy saját megrendelésre készült kimutatást, melyben kiderült, hogy az önkormányzatba történő bevándorlás* ez elmúlt egy évben 500 millió korona többletet eredményezett. Ezzel a hurráoptimista számmal csak az a pici bibi, hogy az összeg a bevándorlók részére utalt állami és önkormányzati segélyt is bevételként könyveli el, az infrastrukturális többletkiadásoktól pedig szerényen eltekint :D
*szinte kizárólag harmadik világbeli menekültekről van szó

2014.11.07. 08:45:48

@TilosazA (UK): Nagyon jo ez a film, most nezzuk a ferjemmel!

M. Péter 2014.11.07. 08:48:10

Miért nem fog ettől Nigel Farage lelkes bevándorláspárti lenni?
A 20 milliárd font 11 vagy 12 évre elosztva már csak évi 1,7 vagy 1,8 milliárd font, vagyis a brit GDP 0,1%-a. A tanulmányból nem derül ki, hogy a diákhiteleket hogy számolják el, de az biztos, hogy azok a diákok, akik az egyetem után Dél- vagy Kelet-Európába mennek dolgozni, nagyon valószínűleg nem fognak eleget keresni ahhoz, hogy a hitelt valaha is visszafizessék, még ha teljesen becsületesek is, és nem próbálnak eltűnni fizetés nélkül. A jövőben fizetendő nyugdíjakat nem veszik figyelembe, pedig aki évi kb. 20000 font alatt keres, nem fizet elég National Insurance-t ahhoz, hogy a nyugdíját fedezze. A tanulmány is elismeri, hogy az alacsony fizetésűek rosszul járnak a bevándorlással. Azt viszont még becsülni sem próbálja, hogy a helyiek mennyivel kevesebb adót fizetnek, mert a bevándorlás lenyomja a fizetéseket, és mennyivel több segélyt kapnak, mert nem kapnak munkát vagy csak alacsonyabb fizetéssel. Vannak persze akik jól járnak, pl. akik munkáltatók valamilyen alacsony fizetésű szektorban, vagy tömegszállásokat adnak bérbe.

Ezen kívül vannak pénzben nem mérhető dolgok, pl. az, hogy egyesek magukkal hozzák a balkáni korrupciót, vagy hogy hogy érinti az oktatatás minőségét az, hogy az osztályban több gyerek nem tud angolul a megfelelő szinten.

2014.11.07. 08:56:26

@Réka ‎: Jo lenne ha tobbnyire dolgozo es nyelveket beszelo emberekrol lenne szo, de sajnos egy csomoan az uj EU-s bevandorlok kozul nem beszelnek angolul, nem is akarnak megtanulni. Pl. rengeteg lengyel van akik lengyel gettokban laknak mar evek ota es semmit nem beszelnek angolul, raadasul azert lobbiztak hogy a gyerekeik lengyel iskolaba jarhassanak Londonban ahol az angolt csak idegen nyelvkent oktatnak - szerencsere leszavaztak oket, de igy is egy csomo iskola van ahol a tanulok tobbsege lengyelul beszel. Kepzeld el hogy erezned magad angol szulokent ha a gyerekeid osztalytarsai a szunetekben mindig lengyelul beszelnenek egymassal es a gyereked emiatt nem tudna veluk baratkozni.

Ezen kivul peldaul nemreg megjelentek a roman ciganyok (elnezest ha ez nem politikailag korrekt megnevezes...) akik a belvarosi parkokban laknak es agressziv koldulassal zaklatjak a jarokeloket peldaul. Ha megkerik oket hogy legyenek kedvesek elhagyni a parkot, az a valaszuk hogy akkor adjanak nekik lakast, es egy csomoan kaptak is mar, meg termeszetesen benefiteket a nepes csaladjuknak, stb. Termeszetesen ez a kisebbseg es a tobbseg tanul meg dolgozik, de sajnos a kisebbseg hivja fel magara az atlagember figyelmet, pl. milyen jo cimlapsztori az hogy 'roman bevandorlok tuzet raknak es megsutik a hattyukat a Hyde Parkban' :)

Taxomükke (UK) 2014.11.07. 08:58:47

Nagyon OFF:
www.origo.hu/nagyvilag/20141106-meghalt-a-putyint-biralo-moszkvai-szinesz.html
Azok figyelmébe, akik szerint Oroszország a követendő példa, illetve akik Putyin nagy államférfinek gondolják...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.07. 09:00:34

@Mirjam2: az oláh cigány koldusokat nem kell bemutatni. Stockholmban sajnos nem tudsz úgy kmienni az utcára - kerülettől függetlenül -, hogy nem lenne minimum 2db a látókörödben. Teljesen elképesztő.
A nemintegrálódó lengyelek viszont újdonság, ez ellen joggal berzenkedhetnek az angolok...

TilosazA (UK) 2014.11.07. 09:03:07

@Réka ‎: Teljesen igaz, de amíg nem hoznak olyan törvényt, hogy márpedig integrálódni KELL, addig csak abban lehet bízni, hogy a bevándorlók önszántukból döntenek úgy. És ők akkor fognak úgy dönteni, ha érdekükben áll, vagy valami pozitívat kapnak tőle. Egyelőre egy lengyel szakmunkás tökéletesen elvan a 100 szavas szókincsével, vagy a pakisztáni pl. És ha csak ellenségeskedést kap az angoloktól, vagy legalábbis nem fordulnak feléjük (és felénk) teljesen pozitívan, addig ő nem is fog nyitni.
Én így érzem, hogy nehéz egy idegen társadalomba beilleszkedni, még úgy is, ha nagyon igyekszik az ember.
Amúgy teljesen megértem az angolok véleményét erről, csak azt gondolom, hogy ha ennyi energiát és pénzt fordítanának valamilyen társadalmi kutatásra, (vagy brainstormingra) amennyit a "puffogásba" , már sokkal jobb lenne a helyzet.

2014.11.07. 09:04:06

@Dragonlady (now in Indonesia): Pontosan, nagyon nagy veszteseg az orszagoknak ahonnan a bevandorlok szarmaznak. Ezt egyebkent a brit politikusok is mindig hangoztatjak, csak mikor ezek a cikkek megjelennek pl. a magyar sajtoban, akkor ezt a reszt elfelejtik leforditani...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.07. 09:10:49

@TilosazA (UK): ez teljesen rendben is van akkor, ha a lengyel vagy a paki csak pár évre megy egy ksi kápét felhalmozni... de aki hosszú távra tervez, az hatalmas hátrányba helyezi a gyerekeit azzal, hogy nem adja meg nekik a kulcsot a teljes társadalomhoz. De abban sajnos teljesen igazad van, hogy a hülyeséget nem lehet törvényekkel kiirtani. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.07. 09:12:37

@Mirjam2: mert a magyar es mas orszagok kozotti szippantaskor sokkal kiseb a marzs. amit nyerni lehet.

HardPötty 2014.11.07. 09:15:25

Mennem kell beilleszkedni :) Kezdődik a coffee morning.
De visszanézek mert kíváncsi leszek mit jósolnak nekünk majd "megmondó" emberek. :))) Most kivételesen várom hogy megjelenjenek... ha már így hanyatlásnak indult a nyugat hogy a bevándorlók sem kellenek :))))

2014.11.07. 09:18:24

@Réka ‎: A lengyelek messze a legnagyobb EU bevandorlo csoport, olyannyira hogy a legtobb brit 'lengyelnek' hiv minden kelet-europai bevandorlot. Kb. egy millioan koltoztek 2004 utan a 60 millios orszagba, es mindezt kb. egy ev leforgasa alatt. En ateltem ezt: egy olyan kornyeken laktam Londonban ami addig teljesen indiai volt, es egyik naprol a masikra egyszer csak megjelentek a lengyelek. Olyan volt mint egy invazio. Pont a mi kornyekunkre tomegesen koltoztek mert olcso volt a lakhatas.

Addig semmi bajuk nem volt a briteknek a kelet-europaiakkal, ha talalkoztak velem, mindig kedvesen erdeklodtek honnan jottem, mikor mondtam Mo.rol, altalaban az volt a reakcio hogy milyen erdekes, hol van ez, stb. 2004 utan en mar csak egyike voltam a rengeteg idegesito 'lengyelnek'... Es kozben az volt a vicces hogy engem is halalra idegesitettek a lengyelek. Naponta jottek oda hozzam az utcan, kerdeztek beszelek-e lengyelul (mert ok nem beszeltek angolul es segitseget akartak kerni). Tele voltak veluk az uzletek ahol mutogatassal probaltak kommunikalni, no English. A busz tele volt hangoskodo, gyakran reszeg lengyel ferfiakkal, akik raadasul neha rasszista megjegyzeseket tettek a fekete / indiai utazokozonsegre (angolul nem tudtak, de azert a 'monkey' osszejott). Az alberletek rohamosan dragultak. Aztan megjelentek mindenhol a lengyel boltok ahol minden csak lengyelul volt kiirva, plusz lengyel ujsagok, lengyel hirdetesek, feliratok, stb. Ne ertsd felre, nem kritizalni akarom a lengyeleket. Dolgoztam veluk egyutt (mint szinte mindenki Londonban), szoros baratsagot is kotottem egy lengyel lannyal, a legtobben nagyon kemenyen dolgozo, normalis, becsuletes emberek. De tenyleg sokkolo volt ahogy megjelentek egyszerre egy millioan.

Taxomükke (UK) 2014.11.07. 09:22:09

@HardPötty: Hát énnekem kb. két hete nem romlanak tovább a befőttjeim...
:)))))))))))))))))))

2014.11.07. 09:24:04

@Réka ‎: Ja es arrol nem beszelve hogy mennyire idegesito Luton repuloteren amikor ket nyelven mondanak be mindent, lengyelul es angolul, kiveve amikor neha csak lengyelul, en meg nezek hogy egy londoni repuloteren vagyok de nem tudom eppen mit mondtak a hangosbemondoban, lehet meg kene tanulnom lengyelul... Es ez meg rosszabb a munkahelyeken, vannak olyan gyarak peldaul Angliaban ahova allitolag nem vesznek fel ha nem tudsz lengyelul mert nem tudnal a munkatarsaiddal kommunikalni.

TilosazA (UK) 2014.11.07. 09:24:38

@Réka ‎: Amúgy én ilyenekre gondolok, amit Charile is mondott, hogy a child benefintet pl. iskolalátogatási igazoláshoz kötni, vagy ha ekkora gond Londonban, hogy a fele osztály lengyel, akkor mindenkit egy évig felzárkóztató osztályra köteleznék. Addig, amig csak egy-két külföldi volt egy osztályban, tök jól megoldották segéd tanárokkal. Most már nem lehet - a helyzetet valahogy kezelni kell.

TilosazA (UK) 2014.11.07. 09:27:12

@Mirjam2: A kopasz bácsi benne a legnagyobb arc. " in' e'?" :)

Hari Seldon 2 2014.11.07. 09:46:56

@Mirjam2:
OK. De az orvosok fele bevándorló.Szóval akkor azokat is küldjük vissza. (Itt nálunk is az orvosok nagy hányada külföldi)

Hari Seldon 2 2014.11.07. 09:47:40

@Hari Seldon 2:
Erre a megjegyzésedre ment:
"hogy nehez bejutni az orvoshoz,"

qkuc 2014.11.07. 09:51:56

@NIKI LAURA: Megtennéd, hogy nem gyógyegerezel le? :) Én se hívtalak eperszedő kétkezi négernek, :D.

qkuc 2014.11.07. 09:54:50

@Taxomükke: És nem ő az egyetlen, aki "gyanús körülmények" között halt meg és nyíltan ellenzéki volt. Emlékeim szerint a demokráciában nem szokás koncepciós perekkel az ellenfeleket lecsukatni és eltenni őket láb alól.

Minden esetre veszélyes szakma nem egyetérteni és bólogatni ott.

2014.11.07. 09:57:18

@Dragonlady (now in Indonesia): Ezt természetesen nemcsak pénzben lehet mérni, és sokkal súlyosabb következményekkel fog járni. Máshol is, de itt is, hiszen nálunk is elöregedik a társadalom, és majd még több inaktívat kell eltartania egy aktívnak... Nem itt fogják nevelni a gyereküket, nem itt adóznak, nem itt vesznek igénybe szolgáltatásokat. A világlátás egy nagyon jó dolog az országnak, ha a delikvens visszaakar jönni, és hozza magával, amit kint felszedett. De nem igazán van miért visszajönni.

Hari Seldon 2 2014.11.07. 09:58:52

@TilosazA (UK):
Én még továbbra is azt hiszem, itt a rejtett muzulmán ellenesség van, azok ellen nem lehet beszélni,mert akkor egyből "rasszista" lesz, de a Kelet Európaiak, tök ugyan olyanok kívülről, nagyjából ugyanabból a civilizációból jöttek. Most irányítottan azokon vezetik le a gőzt. Lehet, hogy van valami média utasítás, hogy erre az irányra hergeljünk, akkor elterelődik a figyelem a "Pakisztániakról".
Persze, nem tudom, csak tippeltem.

Warlimont 2014.11.07. 10:04:58

@Mirjam2: "A lengyelek messze a legnagyobb EU bevandorlo csoport, olyannyira hogy a legtobb brit 'lengyelnek' hiv minden kelet-europai bevandorlot."

Vegulis eleg nagy orszagbol könnyu egymillio batrabbat meriteni, aki nekivag. Ha pedig a kintiek szama eler egy kritikus tömeget, annal könnyebb kimenni, szinte biztos akad ismerös, ill kialakul egy sajat nyelvu infrastruktura, igy nem is kell a helyi nyelvet feltetlenul megtanulni.
Nalunk Svedorszagban is vannak böven lengyelek, itt a korhazban az orvoskollegak között negyen. Ennyi persze nem statisztika, de ezek fura figurak mind, borzaszto zsugori, sporolos emberek, magas orvosfizetesuk ellenere kis lakasokban elnek (mert olcsobb), az egyik lenyegeben alig eszik, ebed pl full kimarad, mert szerinte az igy egeszseges, de ha van munkahelyi potyakaja (pl valaki szuletesnapja) elsökent veti ra magat a sutemenyre, tortara... :) Egy masikuk nem hajlando helyi boltokban költeni, mert draga, otthonrol jarnak ki nekik lengyel kamionok amin cuccot lehet rendelni, azon hozat ki magaval mindent, de mivel nagyban eri meg, most pl hozatott 200 tekercs WC-papirt, amivel szerintem tele is lehet a 40nm lakasa. :) A harmadik szinten a kamionnal trukközik, es nyari hosszabb szabadsagra hazamenet nem a Wizzair-en adja fel a nagy böröndöt csomagkent, hanem hazakuldi a kamionnal, ami nyilvan körulmenyesebb, de sporol rajta par koronat. Lehet, nem mind ilyen, de akiket en itt lengyelkent latok, azok tragikomikusak.
Nalunk amugy az utobbi idöben a romanok es a görögök jönnek ki nagyon, es erdekes modon a spanyolok is mintha sokasodnanak errefele.

Golf2 2014.11.07. 10:04:59

@diggerdriver: ezt a baromságot majd pont a románoktól függ Anglia!

Din Serpahis 2014.11.07. 10:04:59

@Mirjam2: A problema szimplan az, hogy vannak olyan gazdasagi szektorok, amik kulfoldi munkavallalok nelkul szabalyosan osszeomlananak. Ha nincs bevandorlas, akkor kesz, finito.
Itt Svajcban pl jellemzoen ilyen az IT, meg nem mondom pontosan, hogy az IT hany szazaleka kulfoldi, de hogy 50 felett van, az tuti.

Lehet korlatozni a dolgokat, de egy ido utan az embereket az fogja zavarni, hogy nem lesz aki felsoporje az utcat, vagy nem lesz orvos a korhazban.... es az mar baj.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.07. 10:04:59

@Mirjam2:

Miért nem indulnak a sánták futóversenyen az olimpiai bajnokokkal együtt? Hiszen a pálya mindenkinek egyforma, nem?

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.07. 10:04:59

@Taxomükke:

Ez része a nyugati oroszellenes médiahisztériának, semmi egyéb.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.07. 10:07:47

Hisztiznek a brit xenofóbok, ez a lényeg. Az adatok nem érdeklik őket.

Warlimont 2014.11.07. 10:09:15

Az, hogy a kulföldi munkavallalok jobban teljesitenek, mint a helyiek, abszolut nem meglepö. A helyiek oda szuletnek valogatas nelkul, de aki bevandorol, az az adott nep kepzettebb, ugyesebb, talpraesettebb, de minimum batrabb resze, maskulönben nem indulna el sehova, otthon kocsmazgatna, mint a sajat nepenek a gyengebb fele, itt tehat van egy erös szurö, ami a bevandorlok statisztikajat javitja. Az se meglepö, hogy nagyobb aranyban dolgoznak, mert aki elveszti tartosan a munkat, az akar haza is költözhet es kikerul a statisztikabol, a helyieknek meg nincs hova hazamenni, rontjak a szamokat.
De egyebkent jobb lenne ha az angolok (is) inkabb a muzulman bevandorlok tömegeivel neznenek szembe, kivancsi lennek, hogy a sziriaik, afganok, szomaliaiak tömegeinel mekkora az egyetemet vegzettek aranya. Az angolok nyilvan erzik, hogy baj van, es csuszik ki aloluk a sajat orszaguk, csak az EU munkavallalok baszogatasaval rossz iranyban probalkoznak, mert a baj nem ott van.
Csak sajnos pechunkre a neger, az arab elöhuzhatja barhol, barmikor a rasszista kartyat, a feher, kereszteny magyar, lengyel, stb meg nem, ök a legtamadhatobbak, ez meg ennek az egesz felmeresesdinek a szomoru elvi hattere.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.07. 10:09:25

@Mirjam2:

A londoni hattyúsütés része egy bolgár filmnek! Lásd www.imdb.com/title/tt1127702/ - egyébként kifejezetten jó film és hűen mutatja be a bolgár viszonyokat.

A film röviden. BG csatlakozik az EU-hoz, ennek örömére fogadást szerveznek a londoni bolgár követségen. Ezen megjelenik a bolgár KE felesége is, aki a bolgár nagykövet szeretője.

A bolgár nagykövet grandiózus fogadást tervez. Ezen többek között bemutatják a bolgár történelmet balett formájában. A balettet egy elmebeteggyanús piromán bolgár művész rendezi. (Később fel is gyullad a követség épülete a balettben használt tűzelemek miatt.)

Ez a balett rész a film leghumorosabb eleme, gyakorlatilag a bolgár történelem paródiája.

A nagykövet minden áron el akarja érni, hogy II. Erzsébet is jelen legyen a fogadáson. Mivel ezt képtelenség megvalósítani (a királynő sosem jár követségi fogadásokra), így kapcsolatba lép egy statisztákat közvetítő angol céggel, ahonnan küldenek is egy királynő-hasonmást.

A követségi kisegítő személyzet kapcsolatban áll brit bűnözökkel, így egészíti ki a fizetését. Többek között eladják a követség konyhájának az élelmiszereit, s olcsóbb, rosszabb minőségű hússal cserélik ki, amit valamilyen illegális mészárszékről szereznek. A fogadás alkalmából a fő kaja libasült, a konyha vezetője az összeset eladja, s helyette hattyúkat szednek össze a londoni parkokból.

Igenám, de nem tudják, hogy ezek a hattyúk különleges védelem alatt állnak és GPS-egység van beléjük operálva.

Miután eltűnnek a hattyúk, a brit természetvédelmi szervek, elkezdneek a GPS-jelek után kutatni. A döbbenetes eredmény: a jelek a londoni bolgár követségre vezetnek.

Az egyik GPS-egységet a bolgár KE felesége lenyeli. A többi megsemmisül a hattyúk megsütése közben. A brit rendőrség üldözni kezdi az egyetlen élő jelet. Már majdnem elkapják a KE feleségét, amikor jön a telefon a brit miniszterelnök irodájából: akciót leállítani, a megfigyelt személy VIP-státuszú és diplomáciai védelem alatt áll.

Hari Seldon 2 2014.11.07. 10:10:00

@Réka ‎:
Párizsban nem nagyon vannak az utcán koldusok. (bocs, hogy megint hazabeszélek)
Rendben, van egy rakás fekete a Trocadero környékén, ahol árulják az Eiffel tornyokat, de a frekventáltabb helyeken nem nagyon látok ilyesmit.

Hari Seldon 2 2014.11.07. 10:18:03

@Warlimont:

"Az, hogy a kulföldi munkavallalok jobban teljesitenek, mint a helyiek, abszolut nem meglepö. A helyiek oda szuletnek valogatas nelkul, de aki bevandorol, az az adott nep kepzettebb, ugyesebb, talpraesettebb, de minimum batrabb resze, maskulönben nem indulna el sehova, otthon kocsmazgatna, mint a sajat nepenek a gyengebb fele, itt tehat van egy erös szurö."

Pontosan.

Ezzel a nyugati országok megkapják a "javát",marad a maradék...

TilosazA (UK) 2014.11.07. 10:20:39

@adg [Au, Darwin]: Igen, bocs, nem válaszoltam, köszi szépen. :)

qkuc 2014.11.07. 10:21:36

@Din Serpahis: Én azt a pillanatot várom, amikor itthon jelennek meg az IT bevándorlók, persze nem nyugatról ..., :).

TilosazA (UK) 2014.11.07. 10:24:22

@Mirjam2: Ja, és felismerted a narrátor akcentusát? :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.07. 10:29:24

@Warlimont: értelek, de miért baj, ha spórolnak?

SzZoole 2014.11.07. 10:32:31

@Warlimont: "De egyebkent jobb lenne ha az angolok (is) inkabb a muzulman bevandorlok tömegeivel neznenek szembe, kivancsi lennek, hogy a sziriaik, afganok, szomaliaiak tömegeinel mekkora az egyetemet vegzettek aranya. Az angolok nyilvan erzik, hogy baj van, es csuszik ki aloluk a sajat orszaguk, csak az EU munkavallalok baszogatasaval rossz iranyban probalkoznak, mert a baj nem ott van.
Csak sajnos pechunkre a neger, az arab elöhuzhatja barhol, barmikor a rasszista kartyat, a feher, kereszteny magyar, lengyel, stb meg nem, ök a legtamadhatobbak, ez meg ennek az egesz felmeresesdinek a szomoru elvi hattere."

Ezt akartam en is irni,a problema nem igazan az EU teruleterol bevandorolt emberekel van,hanem a menekultekel,akiknek jogaik vannak:(((
A fiam reggel mutatott egy a FB.-on keringo videot,hogy a "jomunkasember"muszlimok a Big Ben-el most epp poppiit egetnek,ami az angolok egyik jelentos unnepet a megemlekezes napjat jelkepezi.

youtu.be/rIPG1EQHrxc

TilosazA (UK) 2014.11.07. 10:36:16

@Hari Seldon 2: Oooké, de akkor nem a menekültügyi politikán kéne változtatni? Vagy nem, de akkor őket nem kéne annyira támogatni pl. A fennt említett műsorban pl. mondja a narrátor, hogy Leichesterben 35 mecset van. Minek?! ... Pl. ha nem hagyják jóvá a mecsetépítést, két választásuk van, vagy hazamennek (vagy máshová), vagy nem gyakorolják a vallásukat - tehát egy-két generáció alatt egyből jobban hasonlítanának az itteniekre. Mert szerintem az angoloknak ez a bajuk, hogy nagyon különböznek, és ez látszik is a ruhájukon pl.

TilosazA (UK) 2014.11.07. 10:37:43

@Zoole[uk]: Pipacsot. De le kéne csukni az ilyen embereket, komolyan. Csak bevinni, és kötelezni őket valami olyan oktatásra, ahol megtanulnák, hogy a pipacs minek a jelképe...

2014.11.07. 10:38:04

@qkuc: Azt várhatod még egy darabig.

Hari Seldon 2 2014.11.07. 10:40:54

@TilosazA (UK):
Ezt én sem értem. Amit írtál az lenne (lesz) a járható út. Tudom (tegnap is kibeszéltük) , minden országnak más a helyzete, de az angol "megoldás" talán a legrosszabb.

SzZoole 2014.11.07. 10:41:04

@TilosazA (UK): Lecsukni oket,hova gondolsz???
Ezeknek az embereknek(emberek???)JOGAIK vannak,hasznos tagjai a tarsadalomnak.

qkuc 2014.11.07. 10:42:53

@Philosoraptor: Hozzánk lasszóval fognak embert. Majdnem lett egy brazil kollégánk. Bár nem tudom, hogy eredeti brazil-e vagy csak ott dolgozó magyar volt ..., :). Végül egy másik hazai cég ajánlatát fogadta el, :).

TilosazA (UK) 2014.11.07. 10:47:24

@Zoole[uk]: Ahogy neked nincs jogod koránt égetni, vagy horogkeresztes zászlóval kimenni az utcára, nekik sincs joga pipacsot égetni. Biztos vagyok benne, hogy Angliában is van erre törvény, valami a jelképekkel kapcsolatosan. Addig van jogod amíg más ember érzésébe, vallásába mittudomén mijébe nem taposol bele. Ez töketlenkedés, ennyi az egész.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.11.07. 10:48:24

@maxval birca hozzászóló: annyira tudtam, hogy jönni fogsz és ezt fogod idehazudni. Nagyon gáz, ahogy fordítva ülsz a lovon.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.11.07. 10:52:33

@maxval birca hozzászóló: pedig igaza van. A magyarok jelenleg sokkal olcsóbban dolgoznak, mint a Britek, a piac az EU miatt nyitott, csak ki kéne használni. A kormánynak is erre kéne törekednie. De sajnos el vannak foglalva mindig valami kicsinyes hülyeséggel, hogy mit honnan lehet ellopni és hogy lehet még több adót kicsavarni a hazai kisvállalkozásokból. Persze, nyilván a nyugat hibája, CIA aknamunka és USA propaganda.

SzZoole 2014.11.07. 10:55:07

@TilosazA (UK): Ezt tudom en es tudod Te,Meg minden normalisan gondolkodo inteligenciaval biro ember.De ezek nem emberek:(((

labirintus1 2014.11.07. 10:57:41

Szerintem, az a fő gond, hogy összemossák az EU-n belülről és kívülről érkezőket.

Aki belülről jön, annál már 2 generáció múlva sem fog senkit érdekelni, hogy nagypapa lengyel volt. Ugyanúgy fog kinézni, viselkedni mint a többi brit, esetleg furcsa vezeték neve lesz. Ugyanez történt az írekkel, aki átvándoroltak a nagy ipari központokba, 1-2 generáció alatt teljesen beolvadtak. Ez viszont nem mondható el pl. a pakisztániakról.

Szintén gond, hogy azért a briteknek gőze sincs, hogy hová megy el a pénz, mert szinte semmit nem ellenőriznek. Itt egy mai cikk a Daily Mailből. Jeremy Huntot is felvilágosíthatná valaki, hogy nem azért fogják utálni a félkínai gyerekeit, amikor orvoshoz mennek, mert sok a bevándorló, hanem mert boldog boldogtalan kap ellátás anélkül, hogy jogosult lenne rá és emiatt a normálisan fizetőknek nem jut normális ellátás.

www.dailymail.co.uk/news/article-2824620/Jeremy-Hunt-says-half-Chinese-children-suffer-don-t-curb-immigration.html

Nem a bevándorlást kell betiltani, hanem valamiféle TB kártyát bevezetni, aztán aki nem fizet, azt nem látni el. Ennyi. Valószínűleg a többi probléma is ilyen egyszerűen kezelhető lenne, ha kezelni akarnák. De sokkal könnyebb síkítozni és szavazatokat gyűjteni.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.07. 10:57:41

@Warlimont:

Amikor Mo-ra még volt jelentős bevándorlás, a reakció hasonló volt.

Elég csak a XIX. századi tömeges zsidó bevándorlásra gondolni, tulajdonképpen ekkor jelent meg a magyar antiszemitizmus. S arra, amit már írtam: az erdélyi román bevándorlásra.

De a XX. elején "bolgárkérdés" is volt Mo-n, a magyar zöldség-gyümölcs termelők a hatóságok közbelépését követelték az olcsóbban áruló bolgár bevándorlókkal szemben.

A bolgárellenességet Horthyék szüntették meg a huszas években. Politikai okokból. Akkoriban Mo. tele volt ellenséggel, s BG pont baráti ország volt, így Horthy külpolitikai okokból nem védte meg a magyar zöldség-gyümölcs termelőket, sőt demonstratívan támogatta a magyarországi bolgár közösséget, pl. a budapesti bolgár ortodox templom számára Horthy utasítására Budapest ingyenes parcellát adományozott, s aztán a templom felszentelésén Horthy személyesen jelent meg.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.07. 10:57:41

@Zoole[uk]:

Szép. Ez olyan mint az arab bevándorlók Dániában, akik megszavazták, hogy ne legyen karácsonyfa a polgármesteri hivatal előtt.

TilosazA (UK) 2014.11.07. 10:57:51

@Zoole[uk]: Oké, de most leszámítva, hogy náluk sötét van mint a vakond zsebében, a rendőrnek kéne tudnia, érted. Ők meg megtanulják, ha megtanítjuk nekik.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.07. 11:00:13

Hogyaszondja: "A migránsok általában fiatalok, jobban képzettek és energetikusak." Ez biztos?Nem energikus akart lenni ez a szó? :-)))))

Amúgy meg nem akarják ezt az egy idő óta idióta Cameront elzavarni a vérbe? Vagy inkább jöjjön a báttyja, James... Szerintem vele is beljebb lennének brittttek...
:-)))

TilosazA (UK) 2014.11.07. 11:03:36

@geegee: Most mér. Olyan szép ember, és amikor beszél.... olyan okosakat mond. ;)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.07. 11:08:43

@HardPötty: Na ezt nem értem, hogy ennek a megvalósítása miért olyan nehéz.Itt Svédországban is nagyjából ez van, hogy nem kapsz personnummert, amíg nincs melód, és nem kapsz melót, amíg nincs personnummered.Már értem ezt a módszert a bevándorlókra.(A menekültek nyilván más tészta).Még még jó pár másik országban is, az itt kommentelők, posztírók elmondásai alapján.Ennyivel meg lehet oldani az egészet, és erre a megoldásra az EU sem tud prüszkölni... A született angol meg születése/állampolgársága jogán kap személyi számot...Ennyi.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.07. 11:09:41

@TilosazA (UK): Hát jó, nekem jó így is, meg úgy is... :-)

La Pantera 2014.11.07. 11:10:36

A menekültkérdés szerintem is kényesebb, mint az EU-n belüli áramlás. Itt Németországban is rettentően kiemelt téma lett most a menekültkérdés, Münchenben már alig tudják elhelyezni őket, 2000-en laknak egy ezer főre kialakított helyen, már a rég bezárt iskolákat, csarnokokat is meg kell nyitni, hogy el lehessen látni őket. Mindez ez szép és jó, mármint, hogy befogadják meg ellátják őket, de arra vonatkozólag, hogy ezek az emberek mit fognak tudni DOLGOZNI, mi lesz a jövőjük, senkinek nincs válasza. Ugye többnyire írástudatlan, egy-két osztályt végzett szírekről, afrikaiakról, stb. van szó, természetesen nulla nyelvtudással. Szóval szinte kizárt, hogy valaha is el tudjon helyezkedni valahol, szóval marad az állami segélyen való élősködés és jogkövetelés.

Muscari 2014.11.07. 11:11:03

Hú, mennyi komment van már. Szóval ez a tanulmány tök jó, kár, hogy a politikusok pont lesz@rják, de legalább mi jobban érezhetjük egy kicsit magunkat.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.07. 11:13:46

@TilosazA (UK):

Ha a bevándorlók elérik a kritikus tömeget, sosem fognak már hasonlítani az őslakosokra, 4-5 nemzedék múlva sem, sőt lassan jön az ellenasszimiláció, azaz az őslakosokat szoktatják magukhoz. Különösen igaz ez a gyökértelenné vált, értékeiket elvesztett, nyugati társadalmakban.

A bajok oka az őslakosok hagyománytalansága, nihilizmusa valójában. Ha az őslakosok őrzik saját hagyományaikat és nem hisznek a "másságban", nem vallják, hogy "mindenki más" és "a másság szép", meg hasonló liberális elmebetegségeket, akkor senki sem tudja azt a társadalmat kívülről legyőzni. De ha az ellenség a falakon belül van, az őslakosok egy része az ellenséget pártolja, akkor azt a várat be se kell venni kívülről.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.07. 11:13:46

@Zka:

Pedig ez a helyzet.

A nyugati mainstream médiák manipulácoiója ma már nevetséges szinteket ért el. A kellemetlen híreket nem említik, a kedvező híreket meg felnagyítják.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.07. 11:13:46

@Zka:

Az olcsóbban való dolgozás tulajdonképpen a magyarok legnagyobb panasza. Erre építeni nem tud egyetlen kormány sem.

Miért szavaztak az emberek az EU-ra? A döntő ok nem az volt, hogy akkor majd könnyebb lesz kivándorolni és külföldön munkát kapni. A döntő ok az volt: jelentősen növekedni fog az életszínvonal BELFÖLDÖN.

S aki ebben gonosz Fideszt lát, annak válaszolnia kellene a kérdésre: miért volt ugyanígy a ballib kormányok alatt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.07. 11:18:06

@NIKI LAURA: "Itt egybkent nem javitanak,cserelnek.Elegegem ett abbol,hogy felajanlom a fonoknek,ne kelljen egy 500£ generatort cserelni egy 10£ csapagy miatt,vagy egy komplett horror feszitot egy rugo miatt....csere,uj kell.....
Ez egy hulye,fogyaszto tarsadalom."

Hát jah, ez egy elb@szott felfogás, az biztos.
Csak egy tipp: nem akarsz saját műhelyt nyitni, ahol az öccáz fontntos csere helyett kicseréled a csapágyat, és aszondod neki, hogy négyszáz font?És mindenki örülne...nem? :-)))

Ha ekkora igény lenne rá, én megcsinálnám...És gyanítom, nem az autótulajok akarják ezt a "fogyasztói társadalmat" hanem inkább a szervizek a zsíros bevételt.

És oké, értem én, hogy általában a munkabér drága ahhoz , hogy pöcsölgessenek a soxor télleg szívatós eseteknél; de simán lehet, hogy egy ember szépen kitermelné a saját bérét, meg még hasznot is hozhat a cégnek...

Muscari 2014.11.07. 11:19:56

@Világpolgár2012: szóval jó tanács a most indulóknak : költözzetek Northamptonba.

Ha jön Jess, megkérdezem, hogy szerinte is lasszoval kell-e fogni az embereket arrafelé.

Úgy látszik, mindenki Londonba jön, mert itt a betanított munkákra nagyon nagy túljelentkezés van.

Egy barátnőm most helyezkedett el a Sainsbury's - nél pénztárosként. Persze ismerős útján, azt mondja, másképp be se lehet kerülni. Elvileg online kéne jelentkezni, de szinte mindig megkerülik ezt az eljárást és ismerősökkel töltik fel a helyeket.

2014.11.07. 11:21:33

@qkuc: Ne aggódj, majd máshol is ez lesz idővel. Amíg nem akarják Mo.-n megfizetni jobban az embereket és ennyire nincsen itthon jövőkép, addig el is fognak menni a nyelvet beszélő, hasznosítható tudással rendelkező emberek. És egy nagy tévhit, hogy csak a szellemi dolgozók mennek el. Aki jó szakmunkás és nyelvet beszél, valószínűleg már külföldön dolgozik. Régen sem volt egyszerű találni minőségi munkát végző szakmunkást, és ez csak egyre nehezebb lesz.

Szerintem nem fognak idejönni tömegesen a harmadik világból, mi azért annyira nem vagyunk gazdag ország a többi eu-s országhoz képest.

SzZoole 2014.11.07. 11:22:07

@maxval birca hozzászóló: Ha itt elnel,latnal/hallanal attol kutyabb dolgokat is,tobbek kozt ezert koltoztunk el Londonbol.A nejemnek a munka helyen es a gyerekeknek az iskolaban,nagyon sok problemat okoztak,erdekes,hogy nekem nem volt veluk szemelyes gondjaim,pedig dolgoztam egyut egy jo paral.A nejem munkahelyen is dolgozik egy jopar,mig a nejemnek,szinte minden napos gondjai vannak veluk,addig ugyan ezek a muslim sracok velem teljesen maskepp viselkednek,tisztelet tudoak,koszonek,Meg a forgalmas utcan is at kiabalnak es integetnek,ha meglatnak.

TilosazA (UK) 2014.11.07. 11:26:21

@maxval birca hozzászóló: Naná, persze. Úgy tudom a te családod is egész jól alkalmazkodott a magyar viszonyokhoz, pedig eredetileg bolgár volt.Vagy mindenki bolgárul kezdett beszélni a szomszédotokban? Az én egyik dédmamám tót volt, ha a pletykák igazak, az egyik dédpapám pedig roma. Ma meg nem mondod rólam hogy nem vagyok magyar. Pedig dehogynem vagyok az. Szóval ez megint hülyeség amit mondasz.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.07. 11:26:37

@Taxomükke: Meg azokéba is, akik szerint Oroszország az demokrácia...Háppersze... :-))

2014.11.07. 11:27:22

@Zka: Mi a baj? Ezt valósítják meg most is. Mo. az összeszerelő üzemek országa lesz. :)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.07. 11:28:14

@Réka ‎: Hát ja, már attól tartok jönnek majd a piros lámpáknál az "ablakmosók" meg a parkolóknál a "kocsiőrzők"...
:-(((

Hari Seldon 2 2014.11.07. 11:30:31

@maxval birca hozzászóló:
A bajorok éppen pont a legkonzervatívabb német népcsoport.
Ez most kicsit (megint) mellé ment.

wuaaa 2014.11.07. 11:30:46

Jó reggelt! Hát mit is mondjak, azt hittem a kommentek tegnap érték el a mélypontot, erre ma mit látok? Ma a lengyeleket szóljuk le. Nem rossz, nem rossz.... Egy valamilyen szinten "megválogatott" társaságtól azért többet remélnék.
Aztán ha a pénteki munkamorál engedi, tessék elgondolkodni azon, mi lenne, ha a lengyelek lennének 10 és a magyarok 40 millióan. Akkor ugyanaz menne mint most, csak épp a "hungarian" lenne minden mondatban a "polish" helyett. Hungarian workers, hungarian immigrants, hungarian criminals, stb. Vagy nem? Nem ez lenne? Mert a magyarok erre nem adnának okot? Mert a magyarok mások? Jobbak? Mindenki mástól különbek? Óó, hát hogyne....

(..az ugye megvan, hogy a lengyelektől nem azt kérdezik először, hogy milyen otthon az újonnan bevezetett diktatúra?)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.07. 11:30:56

@Zoole[uk]: ne hidd el neki. Lasd a neki szant valaszomat.

SzZoole 2014.11.07. 11:31:18

@TilosazA (UK): Ertem en,hogy gozgep,de mi hajtja?:))))
Persze ertem en,hogy mit akarsz mondani,de,ha a rendorok/katonak meg probalnak nekik elmagyarazni,hogy merrol fuj a szel es netalantan meg rautalo magatartasal is nyomatekositanak,tudod mi lenne?
Egy ujjabb 2004-es megmozdulas a reszukrol,amikor az Edgware Road-i metro stationt felrobbantottak.

Hari Seldon 2 2014.11.07. 11:35:42

@Réka ‎:
Itt Franciaországban gyakorlatilag nem kérdés,hogy a muzulmány gyerekeket viszik Mikulás ünnepségre. Ugyanúgy örülnek az ajándékoknak.
Másik: Johanna bölcsődéjében simán van"pork". Nem is kérdezték (nagyon helyesen), hogy mit szólunk hozzá.
Az viszont fontos, hogy a helyi gettókat fel kell számolni,mert nehezíti a beolvadást.

Hari Seldon 2 2014.11.07. 11:36:58

@wuaaa [nor]:
Miért, nálatok kérdezik a magyaroktól?

Taxomükke (UK) 2014.11.07. 11:39:25

@maxval birca hozzászóló: Szomorú, ha te ezt komolyan így gondolod.

TilosazA (UK) 2014.11.07. 11:40:26

@wuaaa [nor]: Valamit nem jól olvastam úgy látszik, ki szidta a lengyeleket?

2014.11.07. 11:41:01

@Réka ‎: A nyugodt elet titka: szurj ket kommentelot! Napi ket masodperc, megoldodott a problema. Orulj neki hogy ez csak az internet, a valo eletben nem lehetne ilyen egyszeruen elintezni...

2014.11.07. 11:41:55

@wuaaa [nor]: Én inkább azt olvastam eddig, hogy azokkal van baj, akik nem akarnak integrálódni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.07. 11:41:58

@maxval birca hozzászóló: Haha, ez q nagy lehet, mindjárt el is kezdem letö...izé, kölcsönkérni... :-)))

rax 2014.11.07. 11:42:55

Ez az egesz bevandorlo kerdes elsosorban hangulatkeltesre jo. Egy kicsit tajekozott helyben szuletett azert tudja es felfogja hogy a bevandorlok nagy resze gazdasagilag hasznos, es jobban zavarja oket a segelyeken elo, dolgozni nem hajlando szuletett brit (benefit scum :)
Amugy sem a makrogazdasagi mutatok miatt fogja szeretni vagy utalni a bevandorlokat, hanem azok miatt akik a mikrokornyezetet zavarja elsosorban antiszocialis viselkedesevel (hangoskodik, tarhal, lop, budos, vagy az uzleti erdekeit serti, pl Kelet-Europabol ideszakatt jottmentnek nem adom ki a hazamat/szobamat mert megbizhatatlan, problamas, koszos stb) Ezek engem is ugyanugy zavarnanak (zavarnak), akar bevandorlorol van szo, akar helyirol.

2014.11.07. 11:44:21

@TilosazA (UK): Pontosan, senki nem szidta a lengyeleket. De ugy latszik mar az sem politikailag korrekt ha elmondok nehany tenyt, pl. hogy egy millioan vandoroltak be a hatvan millios orszagba, illetve bizonyos varosokban, iskolakban, munkahelyeken tobbsegben vannak. Ez durva rasszizmus a reszemrol, ilyeneket mondani...

A filmben a narrator nemzetiseget nem tudjuk, de biztosan nem angol, arra tippelunk hogy kelet-europai? Ezen felbatorodva mondtam a ferjemnek hogy lehet hogy engem is alkalmazna a BBC, nem mondott semmit, de ahogy ram nezett, abbol valahogy arra kovetkeztetek hogy nem hiszi :)

2014.11.07. 11:48:51

@Mirjam2: Lasd pl. www.theguardian.com/uk/2012/dec/11/census-boston-eastern-european-immigration; es megint, ez a Guardian, tehat egy ultra-baloldali, liberalis, hippi napilap, nem igazan elfogult idegengyulolok.

TilosazA (UK) 2014.11.07. 11:49:08

@Mirjam2: A film végén az első név amit kiírnak, a narrátoré. Gergo Danka. Nyakamat rá hogy magyar. :)

Határátkelő 2014.11.07. 11:54:13

@Réka ‎: Nem kell egyetérteni (én sem értek vele egyet), de szépen kérlek, ne süllyedjünk le a személyeskedésnek erre a szintjére.

Köszönöm.

Határátkelő 2014.11.07. 11:56:11

@wuaaa [nor]: Érdekes, hogy 3 éve minden nap újabb mélypontot érünk el, nem? Mindegy, csak nem értem, hogy te mit olvastál, mert én nem olvastam semmi rémületesen durvát.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.07. 11:56:41

@TilosazA (UK):

Ez nem érv.

A mieink sosem jöttek nagy tömegben.

Az első hullám a XV. században volt, amikor a török megszállás elől menekültek pár tízezren. Ezekből semmi nem maradt, teljes asszimiláció történt.

Aztán volt egy sikertelen törökellenes felkelés a XVII. században. Megint jött pár tízezer ember (a többségük a mai Romániában, Temesvár környékére). Megvannak ma is, Romániában 7 ezer ember vallotta magát bánáti bolgárnak a legutóbbi népszámláláson.

S aztán a XIX. 80-as éveitől a XX. sz. 30-as éveiig jöttek a "kertészek", az én őseim is onnan vannak. Ekkor jött a legtöbb ember, kb. 30 ezer. Elsősorban Budapestre (Csepel-sziget), Miskolcra és Pécsre. Ezek egy jelentős része ma már magyar vagy szerb, azaz nincs semmilyen bolgár identitása. Egy kisebb rész ma is bolgárnak valja magát, de jellemzően magyarnak is. Pl. Kubatov Gábor (fideszes vezető) szerbnek vagy bunyevácnak mondja magát, de ha jól tudom, eredetileg bolgár származásúak az ősei. Doncsev András (szintén fideszes főember) viszont bolgárnak mondja magát.

Azaz a számokból látható: sosem volt kritikus tömeg.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.07. 11:56:41

@Réka ‎:

Az eset körülményei lényegtelenek. Igen, nem polgármesteri hivatal, már emlékszem, de ez mindegy az eset tanulságát illetően.

Golf2 2014.11.07. 11:56:41

@maxval birca hozzászóló: nem volt ugyanígy.Ennyire gátlástalan és kapzsi kormány sosem volt.Pont.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.07. 11:57:08

@Határátkelő: írtam mailt, hogy szedd ki :)
@maxval birca hozzászóló: -tól meg elnézést kérek. Biztosan szokott igazat is írni, csak fura, hogy amit elolvasok és véletlenül értek hozzá, abban mindig van valami csúsztatás.

2014.11.07. 11:59:56

@Hari Seldon 2: Senki nem mondta hogy kuldjuk el a bevandorlok felet. Ilyet UK-ben sem mond senki, kiveve talan a BNP, ez par ezer ember akiken rohog az orszag tobbi resze. Egyebkent ami az orvosokat illeti: nem olyan jo a helyi lakossagnak hogy olcsobb kulfoldrol kesz orvosokat importalni mint helyben kepezni. Pl. elofordul hogy fiatal britek orvosok akarnak lenni, de a magas pontszamuk ellenere sem veszik fel oket, es neha mas orszagban kenyszerulnek tanulni emiatt ha megis ragaszkodnak az orvosi palyahoz. Ha kevesebb orvos jonne kivulrol, tobbet lehetne kepezni helyben, akik raadasul anyanyelvi szinten beszelnek a nyelvet. Ettol fuggetlenul, az atlagembernek termeszetesen nem a bevandorlo orvosokkal es noverekkel van problemaja, hanem azzal hogy megallas nelkul erkeznek kepzetlen, a nyelvet nem vagy alig beszelo tomegek akiknek mind szukseguk van lakasra, orvosra, iskolara, penzre.

Sütemény1975 2014.11.07. 12:00:06

@Réka ‎: +Tobbiek: ne higgyetek egy szavat sem, mert minden kommentje vagy hazug vagy teves."

te meg szeretsz túlozni....

rax 2014.11.07. 12:01:59

@maxval birca hozzászóló:
media = alapbol tobbes szam, egyes szama: medium. Tehat vagy media vagy mediumok, a mediak helytelen (nem kotekedek, csak gondoltam akasztom kicsit a hohert)

p/s tudom nalam meg sok az ekezet hiba! ;)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.07. 12:02:46

@Réka ‎: "amit elolvasok és véletlenül értek hozzá, abban mindig van valami csúsztatás."
+1

rax 2014.11.07. 12:02:48

@Zoole[uk]:
Lehet hogy ez a tisztelet a tetovalt nagydarab feher ferfinek szolt? :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.07. 12:03:32

@rax: jaj ne, erre megint jönni fog egy litánia, hogy miért gondolod rosszul....

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.07. 12:06:08

@maxval birca hozzászóló: hát pedig a lényegen nagyonis sokat változtat. Kevesen utálják annyira az iszlámot, mint én, de azért hatalmas különbség van aközött, hogy egy kvázi zárt közösségbe, ahova csak lakásvásárlással nyersz tagságot, mit szavaz meg a demokratikusan megválasztott vezetőség, és hogy a nyilvános, állami szektorba milyen beleszólása van egy csoportnak.
Én azt mondom, a karácsonyfa megszüntetése előbbi esetben nem kifogásolható, akármennyire feláll a hátamon a szőr a hír hallatán. Az meg más tészta, hogy Dániában hogyan létezhet egyáltalán radikális muszlim többségű lakóközösség.

egyébként amikor a dán TV kiszállt a lakónegyedbe lefilmezni a karácsonyfa hűlt helyét és riportot készíteni a botrányról, a muszlimok megtámadták, kővel dobálták az autójukat és neonácinak nevezték őket. :D

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.07. 12:07:06

@Sütemény1975: ez a legbotrányosabb állítás, amit valaha hallottam :D
@Határátkelő: köszönöm!

puhacica 2014.11.07. 12:14:09

@Zoole[uk]: hát, a keresztapának én is előre köszönnék, még a másik oldalról is. :)

@rax: tévedsz, azt hiszem, tavaly változtattak rajta. mivel mindenki helytelenül használta, inkább helyessé tették. :(

SzZoole 2014.11.07. 12:17:18

@rax: Nem,hiszem,nem szoktam felpuceron az utcan/uzletekben maszkalni,nagy darab sem vagyok igazan 180cm es 85 kg.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2014.11.07. 12:18:25

@maxval birca hozzászóló: Es ennek okan ...
Magyarország, aki a nyugathoz tartozik (?)... Es szo sincs ,, diktatúráról,,...
A kellemetlen híreket nem említik, a kedvező híreket meg felnagyítják.

kardio1 2014.11.07. 12:19:25

@Mirjam2: En azt sajnàlom, hogy az europai, alapvetôen nem kuùraidegen, és az Europàn kivüli bevàndorlok kérdése sok helybeliben teljesen összemosodik.

SzZoole 2014.11.07. 12:22:31

@puhacica: Ha nem is keresztapanak,de tudod,hogy hivnak,boss vagy chief:)

wuaaa 2014.11.07. 12:22:31

@Határátkelő: A "mélypont" szóra vagy hiperérzékeny? Bocs, ezek után mellőzöm majd....

kardio1 2014.11.07. 12:22:40

@Mirjam2: Azért ez nem ilyen egyszerû. A paralimpikonok sem indulnak àltalàban az olimpiàn. (Vagy ha mégis, ld. Pistorius, akkor börtönbe zàrjàk ôket :D)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.07. 12:29:50

Egyébként meg NAV-kitiltás meg netadó ide, vasárnapi zárvatartás oda, ez a leggázabb dolog, amit mostanában Magyarországról olvastam:minelli.blog.hu/2014/11/06/egy_kamaszlany_ketesgbeesett_naplobejegyzese

És a kommentelők szerint ez a könyv okés, mert ma a szőrtelenítés az ideál.. Istenem... :(

Határátkelő 2014.11.07. 12:34:08

@wuaaa [nor]: Nem, hanem arra, ha ezt minden nap el kell olvasnom. :)

rax 2014.11.07. 12:35:12

@Babette.:
Ezt nem lehet rosszul gondolni, ez teny. :)

Legfeljebb azt lehet felhozni hogy gyakorlati kommunikacio szintjen elerte a megfelelo eredmenyt, mert mindenki tudja hogy Max mit akart kozolni ezzel a szoval ('kulonbozo mediumok')

De gondolom egy nyelvesz, mint o ertekeli az ilyen nuanszokat.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.07. 12:35:12

@Golf2:

Akkor a kevésbé rossz kormány alatt miért nem csökkent a magyar átlag és az EU átlag közti különbség?

A tények azt mutatják: az ország 2000 óta megy lefelé. Ebből 8 év nem fideszes kormány alatt telt le.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.07. 12:35:12

@rax:

Azt hiszem, külön cikket kell írnom erről a témáról már, annyiszor merül fel a kérdés.

Röviden: tévedsz. Amit mondasz, az egy nyelvi mítosz, tévhit.

Hosszabban:

"media = alapbol tobbes szam, egyes szama: medium"

Ha ez igaz lenne, akkor azt kellene mondani "a média azt írják", te így mondod?

A magyarban a többes szám mindig az egyes szám alakja -k végződéssel. A médium szó többes száma ezért nem lehet a média szó.

egyes szám: médium, többes száma: médiumok
egyes szám: média, többes száma: médiák

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.07. 12:35:12

@vityo641(AT):

Mo-n van egy rakás média, többféle irányzattal. A mainstream médiák nem egyoldalúak, van ilyen is, olyan is.

Az nem gond, ha az x irányzatú média nem számol be az x számára kellemetlen dolgokról. A baj az, ha csak x irányzátú média van. Mo-n nem ez a helyzet.

Mondjuk a kevés magyar politikia napilapot nézve:
- a Magyar Nemzetben és a Magyar Hírlapban nem lehet találni komoly kritikát a Fidesz ellen,
- a Népszavában nem lehet találni komoly kritikát a ballibek ellen,
- a Népszabadság az egyetlen, melyre nem jellemző a pártosság ilyen szinten, az irányzata ballib, de nem idióta módon.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.07. 12:35:12

@puhacica:

Nem, ez nem igaz. Ki változtatott rajta? Összeült a parlament? :-)

Ez egyszerűen egy népszerű nyelvi babona, semmi más. Ha jól emlékszem, 1992-ben kezdte el egy újságíró. MInden nyelvész megcáfolta, de a cáfolat már nem terjedt el.

S ez nem olyan kérdés, hogy az egyik nyelvész ezt mondja, a másik meg azt. A két fő, egyébként ellenséges magyar nyelvészeti irányzat UGYANAZT mondja ebben a kérdésben. (A két irányzat mintapéldája az Édes Anyanyelvünk folyóirat - az interneten is megvan - és a NYEST honlap. Mindkettő írt is már cikket "média/médiák" kérdésben, s mindkettő UGYANAZT írta.)

McZozo 2014.11.07. 12:35:12

@stef55:
Azert osszemosni a kamionra varakozo illegalis bevandorlokat a eu bol erkezo legalisokkal eleg eros ferdites.
Plusz azert nagy a szajuk nagy a szajuk de elfelejtik hogy a UK legnagyobb piaca az EU, tehat lehet itt hazafiaskodni, de ha kilepnek az o temekeiket is kevesbe veszik majd mert draga lesz. Szoval en nem nagyon hiszem hogy komolyan gondolnak felsobb sziunten ezt a kileposdit csak most a vaLASZTAS ELOTT PATTOG CAMERON KICSIT MERT SZAVAZOKAT AKAR ELCSALNI A UKIPtol. De majd a valasztasok utan kiderul merre megy tovabb anglia, Mert en nem is attol tartok hogy Cameron megy tovabb hanem hogy a UKIP kerul kormanyzati pozicioba es az sokkal rosszabb lesz

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.07. 12:35:12

@Réka ‎:

Az eset lényege: egy bevándorló meg akarja változtatni új hazája szokásait.

kardio1 2014.11.07. 12:37:02

@Hari Seldon 2: Az érdekes. En Pàrizsban rendszeresen làtok romàn koldusokat. Pedig nem a pàrizsi Afrikàban mozgok...

2014.11.07. 12:39:01

@M. Péter: a UCL, jo szokas szerint azt hozza ki a tanulmanybol, ami megfelel a "liberalis" (a la Quercus) elvarasoknak. Sikerult osszeadni a 2+2-ot es megkapni az 5-ot. Mintha Maxval csinalna egy elemzest. Arrol melyen hallgat, hogy a bevandorlo nem csak az adokbol es benefitekbol all, hanem a rakotlott £-bol is, iskola es egyeb allamilag adott infrastruktura.
Mar varom, hogy az afrikai es egyeb menekultekrol mikor ad ki valami hasonlot.

Ha Magyarorszagon a liberalis sajto ad ki valamit, akkor sok a karogo itt, hogy nem igaz. Ugyanezt UK sjtobol meg tenykent kezeli itt a nagykozonseg

A mi falunkban nem nagyon ismerik a kelet-europaiakat,mviszont az ireket igen. Utaljak is oket.

Kerdes a nagykozonseghez. Mely olyan orszagot tud valaki felsorolni, ahol sikeresen "integraltak" 2-3 millio bevandorlot 10 ev alatt egy 60millios orszagba (arany szerint nezzuk)?

@Réka ‎: nem csusztat. Rosszul analizal.
Ne tudd meg milyen jo ezt a muszlim kerdest tavolrol szemlelni....

SzZoole 2014.11.07. 12:43:35

@Réka ‎: Nem lehet erre mit mondani vagyis tudnek,de inkabb nem irom le.
En ugy vagyok vele,hogy a termeszetes szepseg az igazi szepseg.

2014.11.07. 12:46:20

@TilosazA (UK): Huha, ezt nem gondoltam volna. De tenyleg jo film. Nekem is a skot pasi a kedvenc szereplom, az indiai mellett.

kardio1 2014.11.07. 12:47:21

@Hari Seldon 2: Itt meg a (névleg) katolikus iskola évvégi ünnepségén hangosan hirdetik, hogy az ebédre kinàlt hùs halal! ;;;

SzZoole 2014.11.07. 12:49:41

@charlieharper: Tavolrol szemlelni?De hiszen ott is okoznak problemat,bar az is igaz,hogy sokkal hatekonyabban kezelik is.

2014.11.07. 12:50:48

@kardio1: volt nalatok egy balhe, talan tavaly vagy ket eve, amikor az a pletyka jart, hogy az osszes Parizs kornyeki vagohid halal.
Valamely minisztert elo is szedtek. Mi lett a vege?

2014.11.07. 12:55:48

@maxval birca hozzászóló: A kisebbik rossz, hiszen ismered te is ezt a kifejezést. Nem hiszem, hogy a baloldal bármiben is jobb lenne, de legalább próbálták nem a nyilvánosság előtt csinálni az ügyleteiket. A fidesz viszont nem igazán törődik ezzel, sőt, még büszkén fel is vállalják. Lehet, hogy ez bassza sok ember csőrét.

Abban amúgy teljesen igazad van, hogy egyik sem jobb a másiknál... Látszik is ez az országon.

2014.11.07. 12:56:22

@maxval birca hozzászóló: Nem, egyaltalan nem ez az eset lenyege, ha ez ugy tortent ahogy Reka irja, tehat egy privat kertben. En sem vagyok kereszteny peldaul es nem szeretnem ha karacsonyfa lenne a kertemben mert feleslegesnek tartom. Ezzel senkit nem akarok megvaltoztatni, de ha mar megkerdeznenek, azt mondanam hogy ne legyen a privat teremben karacsonyfa mert minek.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.07. 12:57:33

@charlieharper:

"Mely olyan orszagot tud valaki felsorolni, ahol sikeresen "integraltak" 2-3 millio bevandorlot 10 ev alatt egy 60millios orszagba (arany szerint nezzuk)?"

Ez képtelenség, így ilyen nincs is.

2014.11.07. 13:01:54

@maxval birca hozzászóló: Ez jo film lehetett :). Dolgoztam Londonban nagykovetsegen, kicsit arra emlekeztetett a sztori, voltak nalunk is kaotikus allapotok (azert nem ennyire :)).

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.07. 13:02:37

@Zoole[uk]: teljesen mindegy... én pl. imádok sminkelni, kenni-fenni, cicomázni... de egy tankönyv ne tartalmazzon szőrteleneítési meg sminkelési tanácsokat!!! Ne foglaljon állást amellett, hogy az alkar pihéi vagy b@ssza meg, akár a bozontos hónaljkutya zavaró meg szégyellnivaló... hadd döntse el mindenki magának, hogy hogy szeretne kinézni. Egy kommentelő jól összefoglalta:
"Itt nem az a baj, hogy írnak a szőrtelenítésről, hanem hogy egyértelműen szépséghibának tüntetik fel. Nem azt írják, hogy "ha számodra zavaró a szőrzeted, úgy érzed szebb lennél nélküle, akkor szőrteleníthetsz". Nem. Azt írják, hogy aki erősebben szőrös, az ronda, és kész."

Muscari 2014.11.07. 13:08:34

@Hari Seldon 2: nekem is pontosan ez a véleményem. Mi fehérek vagyunk és keresztények, szóval minket szidni és kikiáltani bűnbaknak az nem rasszizmus.

Valaki egyszer belinkelte ide Körtéfa blogját, aki zenetanár Londonban. Hát ő igen sok olyan iskolában járt, ahol nemhogy angol gyerek nem volt, de még egy szem fehér se. Nem is tudott normálisan órát tartani, mert képtelen volt fegyelmezni a társaságot.

Nagyon tanulságos olvasmány, sajnos telóról vagyok, innen nem tudok linkeni.

Ezzel nem akarom elbagatellizálni a K europaiak, főleg a lengyelek által okozott problémát, mert természetesen az is létezik.

2014.11.07. 13:09:05

@Réka ‎: Na erre inkabb nem mondok semmit, mivel nem akarom ujra elkezdeni a tegnapi vitat (nok helyzete Mo.on). Es meg probaltak engem meggyozni tegnap hogy mennyivel kevesbe szexista a kultura Mo.on mint amikor en ott eltem... Hat azert az en idomben ilyen 'tankonyvek' nem voltak, az biztos.

2014.11.07. 13:12:42

@maxval birca hozzászóló: es latod, kb ilyen merteku plussz ember aradatot kapott a UK. Pontos szamokat M.Peti tudja. A legalis es illegalis kevereke bizony egy szep nagy szam. Az iskolakban, korhazakban viszont mindenkit ellat a UK. Persze, hogy a helyiek nem tapsikolnak oromukben. Ahogy egyetlen masik orszag sem.
Aztan megis xenophobeozol.
Egyik nap a Guardianon lehitlereztek, mert leirtam, hogy szelektalni kell a bevandorlokat. Azon a siteon minden ilyen temanal hitlereznek, aki nem az ultraliberalis Blair vonalat kepviseli. Szerencsere kihaloban levo faj

SzZoole 2014.11.07. 13:13:21

@Réka ‎: Pont erre gondoltam en is,egy no tudja eldonteni,hogy mi a jo neki.A tankonyvrol meg,nos,ha ez takarja a lexikalis tudast,hat......

Muscari 2014.11.07. 13:13:28

@Golf2: nem egész Anglia, csak az építőipar. Rengeteg román dolgozik az építkezéseken

swGuru 2014.11.07. 13:15:59

@NIKI LAURA: "Ja,hogy a diplomas,szamitogepes ,gyogyeger'nem akar alabb adni...ja,akkor persze nem talal."

Most csendben visszafogtam magam, hogy ne anyazzak egy nagyot neked. A szamitogepes szakember kijon, es ha egy kicsit is tud angolul, par het alatt kvalifikalt munkat talal olyan penzert, amirol te meg almodni sem mersz. Es ha var 1-2 evet, es bator, akkor naponta brutto 500 fontert is talal contract munkat. Kerlek, kicsit fogd magad vissza!

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.07. 13:18:15

@Réka ‎: most olvasom, hálistennek akadnak bőséggel normális kommentek is.

2014.11.07. 13:20:46

Hol van mar a Hinta? Hosszu ejszaka volt es nem kelt meg fel???

2014.11.07. 13:22:12

@Zoole[uk]: Nekunk annak idejen azt mondta az osztalyfonokunk Mo.on azon az oran aminek a temaja a palyavalasztas volt, hogy a lanyoknak nem kell tovabbtanulni, az a lenyeg hogy szepek es apoltak legyenek es igy remelhetoleg hamarosan ferjhez mennek erettsegi utan. Ez a 'hasznos tanacs' jutott eszembe errol a tankonyvrol. Utana meg van aki panaszkodik hogy a nok a ferfiakon 'eloskodnek'. You cannot win...

SzZoole 2014.11.07. 13:26:27

@Muscari: + a warehouse-ban,hotelekben takaritokent es sok sofor is van stb.

Hari Seldon 2 2014.11.07. 13:27:23

@kardio1:
Hát lehet látni itt ott.
De mondjuk azért nem egy budapesti mennyiségben, hogy az Andrássy úton meg a Bajcsi-Zsilinszki sarán egymást tapossák a sávok között.
Mi évenként párszor megyünk Párizsba, és Cité, Rivoli, Concorde, Etoile, Eiffel, vonalon azért nem olyan nagy a számuk, mint amennyire a gazdagságból és a lakosság számból következne.

rax 2014.11.07. 13:28:46

@puhacica:
No ezt nem tudtam. koszi. Hol lehet ennek utananezni?

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.07. 13:28:47

@Réka ‎:

Nőn szőrnek csak két helyen szabad lennie: a fejtetőn és a nemi szerv tájékán. Máshol a szőr irtandó.

Hozzáteszem: ez vitathatatlan szabály, így nem is nyitnék róla vitát. :-)

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.07. 13:28:47

@Mirjam2:

Azzal semmi gond, ha valaki magánügyben úgy dönt, hogy nem alkalmaz egy adott szokást.

Én keresztény vagyok, de évekig nem állítottam karácsonyfát, mert így tiltakoztam az ateista karácsonyi ünnephisztéria ellen. Csak 3 éve tértünk vissza erre.

puhacica 2014.11.07. 13:29:20

@maxval birca hozzászóló: pont te ne tudnád, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Magyar Nyelvi Bizottsága változtathat a magyar helyesírási szabályokon? ne viccelj!

@Zoole[uk]: tudtam én! :)

SzZoole 2014.11.07. 13:32:10

@Mirjam2: Hat nem tudom mikor es hol jartal alt.iskolaba,de ez egy eleg idiota tanar lehetett,hogy igy keszitette fel a lanyokat az eletre.

2014.11.07. 13:35:44

@maxval birca hozzászóló: Nekem semmi bajom a karacsonyfaval mint jelkeppel viszont macerasnak tartom, foleg a hullo tuk miatt. Szivesen elnezegetem masok karacsonyfajat, csak ne kelljen utana nekem takaritani... Viszont a mu-karacsonyfak kifejezetten bejonnek.

2014.11.07. 13:36:57

@Mirjam2:

"nem akarom ujra elkezdeni a tegnapi vitat"

Ok, de engem tök érdekelne, hogy mit mondanál a tegnap tsabus által linkelt videóra: :)
www.youtube.com/watch?v=75aX9mlipiY

Mr Long 2014.11.07. 13:37:57

@charlieharper: "Egyik nap a Guardianon"
Hazhoz mentel a pofonert? :)

Mr Long 2014.11.07. 13:39:31

@maxval birca hozzászóló: "Nőn szőrnek csak két helyen szabad lennie: a fejtetőn és a nemi szerv tájékán. Máshol a szőr irtandó."
Iszonyat szep a no szemoldok es szempilla nelkul...

2014.11.07. 13:41:27

@Zoole[uk]: Szerencsere nem hallgattam ra :). Akik igen, azok megszivtak.

rax 2014.11.07. 13:43:02

@maxval birca hozzászóló:

Abban biztos nem tevedek, hogy:
"media = alapbol tobbes szam, egyes szama: medium"
Kapj elo egy latin szotarat es nezz utana!

Az mas kerdes hogy a kulonbozo nyelvek mint pl. a magyar hogyan "eroszakoljak" meg a joveveny szavakat.

'Ha ez igaz lenne, akkor azt kellene mondani "a média azt írják", te így mondod?'

Nem en ugy mondom hogy a "media azt mondja", es a mediaba igy beleertem a kulonbozo mediumokat.

Megmagyaraznad nekem a 'mediak' szo jelenteset, ertelmet?

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.07. 13:43:02

@puhacica:

Mi köze a kérdésnek a helyesíráshoz? Semmi.

A helyesírási szabályzat a szavak írásával foglalkozik, azaz hogyan kell leírni a dolgokat. De nem foglalkozik magukkal a szavakkal, azok használatával, de még a nyelvtannal sem.

A szavak használatát és a nyelvtant nem szabályozza senki, ezt a nyelvhasználók közössége alakítja, folyton változtatja. A nyelvtanok és a szótárak csak rögzítik a nyelvi közösség "döntéseit".

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.07. 13:43:02

@Mirjam2:

Nekünk műanyag van. 15 éve vettük a budaörsi Teszkóban, ha jól emlékszem.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.07. 13:43:02

@Mr Long (UK):

Na most megfogtál! Igen, a szemöldök és a szempilla is kötelező.

SzZoole 2014.11.07. 13:46:02

@Mirjam2: Az en velemenyem,hogy az a leanyzo aki megfogad egy ilyen rendkivul hasznos tanacsot,az meg is erdemli a sorsat.

Sanz 2014.11.07. 13:48:47

Na, megint a bevándorlás, mintha csak a BBC-t, vagy a Guardiant, vagy az Independent nyitnám ki.
Tehát akkor pár dolog.

1. Valaki írta korábban, hogy Cameron azért nyomja az anti-immigration sódert, mert fél a UKIP-től. Ez így van, nézzük csak meg a Fideszt Magyarországon, ők is azért csinálják a "jobbnál jobb" szegényellenes programokat, hogy gyorsan kifogják a szelet a Jobbik vitorlájából. A probléma csak az, hogy mind Cameron, mind Orbán esetében ez a kommunikáció árt az országnak.

2. A "race card" nem játszik az EU-s bevándorlóknál, ezért könnyű célpontok vagyunk. De ahogy szintén írta valaki fentebb, a non-EU-s migrációval sokkal több a gond (hiszen sokkal nagyobb a kulturális szakadék).

3. Amíg nincs az EU-s tagságról népszavazás, vagy amíg nem a Labour van hatalmon, addig ez a huzavona folytatódni fog... sajnos.

4. Cameron belső ellenzéke - akik EU-ellenesek, és kb. a frakciója harmadát teszik ki - kiszoríthatják őt és az EU-pártiakat a vezetésből. Ebben az esetben tuti, hogy kilépnek az angolok az EU-ból, aztán majd pislognak, hogy "jaa, ez mégse éri meg... engedjetek vissza".

5. Beszéltem a helyi önkormányzati képviselőnkkel pár hete a témáról, és ő sem érti, miért van akkora felháborodás az EU-s bevándorlók miatt, mert ő csak azt látja, hogy kicsit megnövekedett a street drinking (a lengyelek szeretnek az utcán is iszogatni), de ezen kívül semmi negatívumot nem tapasztalt.

2014.11.07. 13:52:07

@Th's child: Ket masodperc utan kikapcsoltam, semmi szuksegem ra hogy egy bunko pasit hallgassak aki 'good looking lady getting "harrassed"' mondattal indit. Inkabb a ferjem meg a sajat velemenyem erdekel a NY-i videorol, ezt pedig mar tegnap elmondtam. Nem vagyok mazochista, nem hallgatok bunko embereket ha nem muszaj. Szerencsere nincsenek szemelyes ismeroseim akik ilyen stilusban beszelnek.

2014.11.07. 13:57:01

@zöldeketbeszélek: Ja, bocs, elfelejtettem hogy a szegeny magyarokat mar sok szaz eve elnyomja mindenki igy nem tudnak sikeres uzleteket inditani. Bezzeg az angoloknal meg masoknal a fan no a penz, nem is kell erte semmit tenni, a Tesco alapitoja (aki ugy tudom piaci aruskent kezdett Angliaban) meg a tobbiek is mind csak egyik naprol a masikra arra ebredtek hogy egy multi tulajdonosai. Mindig, mindenki hibas, csak a magyarok nem.

2014.11.07. 13:58:42

@Mirjam2:

Hmpf. A csávó megagáz az elején, az kétségtelen, de csak felvezeti a videót. A véleményed a ny-i videóról teljesen vállalható, de egyáltalán nem véletlen, hogy belinkeltem neked én is ezt.

SzZoole 2014.11.07. 14:04:50

@Mirjam2: Vonatkoz el a felvezeto szovegtol,a video maga,tobb mint erdekes.

2014.11.07. 14:07:17

@Th's child: Koszi de mint 30 even feluli no, megvan a velemenyem es a sok-sok eves, tobb kontinensrol gyujtott tapasztalatom a nok utcai zaklatasarol, igy nem igazan hiszem hogy egy pasi fogja nekem megmondani a tutit Youtube-on. A csaj aki a videot csinalta nem velemenyeket kert, csak fel akarta hivni a figyelmet arra a tenyre hogy zaklatjak a noket nyilvanos helyeken. En a pasik helyeben annyit reagalnek erre hogy (tovabbra sem) zaklatnam a noket az utcan, nem tudom minek kell ezt meg tovabb elemezgetni. Rohejes ahogy a pasik vedeni probaljak magukat hogy 'de hat, de hat, de hat'.... Nincs semmi 'de hat', ne szolj be embereknek az utcan es kesz. Ha eddig sem szoltal be, szuper. De sajnos sokan beszolnak.

Din Serpahis 2014.11.07. 14:08:53

@charlieharper: Svajc. Az orszagnak valami 25 szazaleka bevandorlo, legalabb a feluk magasan kepzett diplomas. Az asszimilacios nyomas erezhetoen eros, akinek ezzel baja van, repul. Nekem tetszik :)

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.07. 14:08:53

@rax:

Latinról vagy magyarról beszélünk? Latinul medium - media. De magyarul nem.

Szerinted lehet operákról beszélni? Pl. helyes a "Mozart operái" mondat Mozart összes operájára utalva? Vagy azt kell mondani "Mozart operája", ez alatt az összes operát értve? Esetleg "Mozart opusai" a helyes?

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.07. 14:08:53

@rax:

"Megmagyaraznad nekem a 'mediak' szo jelenteset, ertelmet?"

A média és a médium szó a magyarban eleve több dolgot jelent.

A médium lehet közeg, lehet sajtótermék, lehet jövendőmondó.

Ha találkozik két jövendőmondó, az akkor média, ugye? Hiszen állítólag a "médium" többesszáma a "média", nem?

A média szó is jelenthet sajtót általános értelemben, s egy adott sajtóterméket is. De bármelyik jelentést is használod, akkor is van többes száma!

Íme egy példa, most találom ki, hogy hogyan lehet többes számban, ha általános értelemben használod, gyüjtőfogalomként a média szót. "A magyar média jelegzetessége, hogy sárga, az osztrák médiáé meg az, hogy lila. Viszont e médiák közös jelegzetessége, hogy domborúak."

Határátkelő 2014.11.07. 14:09:30

@rax: @maxval birca hozzászóló: Szerintem ti eltévesztettétek a blogot... bár kétségkívül szórakoztató a csörtétek olvasni. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.07. 14:11:03

@Mirjam2: itthon vállalkozni szopás.
persze vannak kivételek,
de többségében ha nincs egy vadiúj ötleted és csomó pénzed befektetni, akkor szopás.

ha nem az adó öl meg, akkor plázabérlet, azon kívül meg a nincs-forgalom.
az olyan, mint itt az egyik posztoló, hogy kiáll az útra grillcsirkét árulni, nagyjából két hónap alatt dőlne be.

a kétkezi munkások meg úgy maradnak talpon (villanyszerelő, kőműves stb), hogy számla nélkül dolgoznak.

egyszerűen nem vállalkozásbarát a környezet.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.07. 14:12:09

@Mirjam2: Mirjam, azért ezt a szarkazmus félretehetnéd egy kis visszatekintés érdekében. Ne magyarázzam már meg, hogy miért más a pálya nekünk és nektek.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.07. 14:12:43

@rax: basszus, kértelek:) ne csináld, most estig ezt fogjuk olv...átgörgetni.

puhacica 2014.11.07. 14:13:45

@maxval birca hozzászóló: tehát nem a parlament ül össze. köszönöm. mivel eleve kötözködni kezdtél, visszatérek a hallgatáshoz veled kapcsolatban. aki mindent elhisz, amit írsz, az meg megérdemli. nagy tudós vagy. taps.

Hari Seldon 2 2014.11.07. 14:13:46

@kardio1:
Csak tippelni tudok: miután az egy egyházi iskola, ezért a vallási dolgokat számon tartják. Csak kérdezem.
Nem tudom, hogy nálatok hogy megy ez, én biztos verném az asztalt, hogy hogyan képzelik? Nem vagyunk Afrikában. Az állami bölcsődében mondom -nagyon helyesen- meg sem kérdezték a disznóhúst.

Hari Seldon 2 2014.11.07. 14:17:02

@zöldeketbeszélek:
Ha láttad, én csak összefoglaltam azt amire válaszoltam is.
Egyébként nyilvánvaló, hogy a vállalkozó kedvűek indulnak el, a kockázat kerülők maradnak. (természetesen az anyagi lehetőségeket figyelme véve)
Ezért azok az államok egyre inkább bezárkózók lesznek, a befogadók meg kapnak egy csomó vállakózó kedvű embert.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.07. 14:18:07

@Határátkelő:

A szakblogokon ezek a viták lementek évekkel ezelőtt,..

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.07. 14:19:50

@Hari Seldon 2: Tudod hányszor olvasom, hogy aki itt marad, az a 'maradék', meg a 'resztli' ? Egymillió oka lehet az embernek, hogy nem megy el, hanem marad, még a saját jól felfogott érdekei ellenében is. Sértő az általánosítás. De nem akarok vitatkozni erről, csak megjegyeztem.

2014.11.07. 14:20:02

@Mirjam2:

"tobb kontinensrol gyujtott tapasztalatom a nok utcai zaklatasarol, igy nem igazan hiszem hogy egy pasi fogja nekem megmondani a tutit Youtube-on"

???

Ez mind szép, de elbeszélsz mellettem, egyáltalán nem rám reagálsz. A videót meg még mindig nem nézted meg -- senki nem mond meg benne semmilyen tutit.

"Rohejes ahogy a pasik vedeni probaljak magukat hogy 'de hat, de hat, de hat'"

Ezt most nekem mondod? Vagy a pasiknak úgy általában?

Hogy egyértemű legyek: szerintem mindenben igazad van, amit az utcai zaklatásról meg a nők problémáiról írsz -- viszont ezzek az issue-k (az utcai zaklatás, a családon belüli erőszak, a biosz tankönyv által támasztott elvárások, meg amit akarsz) a férfiakat ugyanannyira (esetleg más megjelenési formában) érintik. Az, hogy te ezt fölényeskedve lesöpröd, és nemi problémának állítod be, és azzal reagálsz, hogy mi, a pasik, úgy ámblok (hehe) kapjunk a fejünkhöz -- na ez nagyon szexista.

2014.11.07. 14:21:37

@Határátkelő:

Szorri a belekottyért, engem rémesen szórakoztat, hogy időről időre belefut valaki itt ebbe a problémába, és birca mindig türelmesen elmagyarázza.

Ha ez így megy tovább, rá fogok kérdezni az ikes igék ragozására. :)

2014.11.07. 14:21:58

@maxval birca hozzászóló: Ez az, muanyag karacsonyfa! Mindig is ilyet szerettem volna, sajnos eddig meg nem sikerult a ferjemet meggyozni. Kimondottan tetszenek a lila es fekete szinu mufenyok. (Belatom hogy nem mindenkinek jonne be, de izlesek es pofonok...)

Mrs. Clayton 2014.11.07. 14:24:31

@Th's child: es mi az eredeti celja a keszitojenek? be szeretne bizonyitani, h a pasiknak is ugyanolyan rossz, ha zaklatjak oket? es? ezt ki nem tudja? vagy azt szeretne bebizonyitani, h a pasikat is epp annyit zaklatjak mint a noket? vagy mire kell ez az ellen video? egyaltalan miert zavarja az a pasikat, ha a nok szova teszik, h zaklatjak oket? vagy inkabb csak azok keszitenek ellen propagandat, akik maguk is zaklatok, vagy legalabbis nem veszik eszre, h bunkok?
az en mostani kornyezetemben minden ferfi kivetel nelkul felhaboritonak, bunkonak, es mar mondtam barbarnak tartja azon ferfi tarsait, akik nem tudnak viselkedni, de meg egy sem mondta, h na de hat amikor ot a nok fogdossak az is milyen gaz
en ketseg kivul elismerem, h lehetnek olyan ferfiak, akiket akar testi, szexualis akarmilyen zaklatas er nok reszerol es ok ugyanugy megerdemlik, h a zaklatojukat eliteljek, de ehhez semmi szukseg ilyen buta videora

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.07. 14:28:58

@Mirjam2: Én eddig azt hittem, hogy kb. egykorúak lehetünk, erre kiderül, hogy te vagy miss Hegylakó :)?

2014.11.07. 14:34:46

@zöldeketbeszélek: Ezt nem egeszen ertem mert nem tudom mi az a Hegylako, bocs... De szerintem is kb. egykoruak vagyunk :)

2014.11.07. 14:36:43

@Jess G:

Én asszem, hogy tkp. igazad van.

Olvasgattam egyébként amerikai reakciókat az eredeti videóra: ők a rasszproblémát emelték ki, nevezetesen hogy a nincsenek benne fehér férfiak, ami erősíti a fekete primitív állat sztereotípiáját.

Szóval végülis azért van szükség a válaszvideókra, és gondolom a motováció is onnan jött az elkészítésükre, hogy elképzelhető, hogy az eredeti rohadtul torzít.

Például lehet, hogy a beszólogatás nem rasszfüggő, és hohó, lehet, hogy nem nemfüggő.

Mentegeti ez a beszólogatókat akár az egyik, akár a másik esetben? Nem.
Mentegetem én őket? Nem.

Remélem, érhető volt, mire gondolok. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.07. 14:41:15

@Mirjam2: Az a halhatatlan skót fickó :). Na csak furcsa volt az osztályfőnököd hozzáállása, kb. mint egy 19. századi lánynevelő intézetben.

Mrs. Clayton 2014.11.07. 14:42:52

@Th's child: ertheto volt persze :-)

en nem lattam az eredetit egyebkent, es ha oszinte vagyok akkor egy ilyen videoban barmit es annak az ellenkezojet is be lehet bizonyitani

szerintem egy biztos, aranyaban noket er tobb szexualis vagy masmilyen eroszak, de az eroszak barmilyen formaja barkivel szemben megengedhetetlen

es a problemat biztosan nem ugy kell kezelni, h barmelyik oldal ellenvideot gyart, vagy egyszeruen csak legyint, h ilyen csak a gettoban van es en kulonben sem vagyok ilyen, mert szerintem aki ebbe a ket sorba all, az maga is hasonlo attituddel rendelkezik mint a beszologatok, fogdosok stb

2014.11.07. 14:43:11

@Jess G: Ja, errol szolt a video, hogy a ferfiakat is zaklatjak az utcan? Sokat vesztettem hogy nem neztem vegig... Annyit mondok, hogy en ezt a fickot nem zaklatnam az utcan, nem az esetem. Igaz masokat is ritkan szoktam.

Imadom ezt a fajta ervelest, pl. amint szoba kerul a csaladon beluli eroszak, azonnal felhozza valaki a temat hogy de hat nok is vernek ferfiakat, stb. Persze, tele vannak a korhazak vilagszerte pasikkal akiket a noi hozzatartozoik vernek otthon. A szivem megszakad. Es azok a sztorik a pasikrol akikhez ejjel betort egy no es megeroszakolta oket (igen, lehet olvasni ilyen sztorikat!), hat tenyleg, ez is egy komoly tarsadalmi problema. Mondjuk az utobbit nem akarom elbagatellizalni - teny hogy nem csak noket eroszakolnak meg hanem ferfiakat is, szinten sajnalatos teny hogy az elkoveto szinte mindig ferfi.

2014.11.07. 14:48:28

@Mirjam2:

"Mondjuk az utobbit nem akarom elbagatellizalni "

Az előzőt el akarod?

...

Amit írsz, az szerintem ellenséges, és rossz érvek vannak benne. Van értelme válaszolnom rá, vagy annyira nem érdekel téged a dolog, és ha lógva hagyjuk egymást, legalább mindkettőnknek szebb napja lesz?

2014.11.07. 14:52:54

@zöldeketbeszélek: Mik ezek az okok? A saját boldogulásodon kívül még fontos (jobb esetben) a családod, a barátaid. Őket pénzzel sem tudod pótolni. De minden másban élhetőbbnek tűnik egy nyugat-európai ország, még a rengeteg sok ottani problémával együttvéve is...

SzZoole 2014.11.07. 14:54:09

@Mirjam2: Nem akartam,beleszolni,de,tenyleg valos jelenseg,hogy egy no fizikailag bantalmaz egy ferfit,aki seruleseket is szenved?Azt hittem,hogy ilyen,csak a maunikasoban van.
Meg a masik,hogy egy no megeroszakol egy ferfit?Hogy?Igaz en nem neztem/nezek,olvastam/olvasok ilyen magas szintu,nep butito ujsagokat,musorokat.Ezek szerint a hiba bennem van,hogy ebben a temaban ilyen alulmuvelt vagyok.
En meg nem talalkoztam olyan ferfival a le elt 40 evem alatt,akivel ilyesmi tortent.

Mrs. Clayton 2014.11.07. 14:54:43

@Mirjam2: persze, sot vannak, voltak noi sorozatgyilkosok, magyar is, akik kifejezetten ferfiakra utaztak

en vegig neztem a pasis videot, kicsit az volt az erzesem, h azt akarja elmagyarazni nekunk csokkent ertelmueknek, h mindegy h ferfi vagy vagy no, ha kihivoan oltozkodsz, akkor ne sirjon a szad ha egy nagy kemeny farok beled talal, de lehet h az egy getto punci lesz, ami legalabb olyan rossz, amikor egy macho brazil topmodellt is lek..hat

na most ha tenyleg ez a mondanivalo, akkor te tudod a legjobban, h tok mindegy h pucer vagy-e vagy csadorba oltozott, mert igy is ugyis egyesek megeroszakolnak, masok meg hozzad se ernek
szoval az aldozat hibaztatasa a leheto legrosszabb

2014.11.07. 14:57:00

@Th's child: A nőcis jobb volt, amit Digger linkelt.

négyzet 2014.11.07. 14:58:44

@geegee: Svédország inkább belefullad a menekültáradatba :D Azért nehéz eldönteni, hogy jól csinálják-e ;)

2014.11.07. 15:05:47

@Th's child: Ja, ez olyan ellenseges tolem, hogy nem sajnalom a pasikat akiket az utcan zaklatnak a nok? Egyebkent ha valaha az eletben tanuja lennek annak hogy az utcan zaklat egy no egy ferfit, azonnal kozbeavatkoznek. Tobbszor is beavatkoztam mar mikor utcan embereket zaklattak a jelenletemben (az elkoveto eddig meg mindig ferfi volt). Viszont tobbszor is elofordult mar velem Mo.on pl. hogy egy ferfi durvan beszolt nekem a zsufolt utcan, en visszaszoltam neki, erre o teljesen kikelt magabol es fizikailag fenyegetett, az osszes tobbi ferfi pedig tovabbsetalt mintha nem latnanak, hallananak semmit. Kivancsi vagyok veled mennyiszer fordul elo hasonlo helyzet, illetve el tudod-e egyaltalan kepzelni milyen erzes.

Olyan ferfiakat is ismerek szemelyesen akiket fizikailag fenyegetett vagy bantalmazott a baratnoje / felesege, es termeszetesen sajnalom oket, de azt is latom hogy mennyivel konnyebben meg tudtak vedeni magukat es mennyivel konnyebben ki tudtak szallni a kapcsolatbol mint a legtobb no hasonlo helyzetben.

A kommentemnek nem az volt a lenyege hogy nem baj ha ferfiakat bant valaki, hanem hogy ha egy not bantanak, akkor arra kene koncentralni es nem rogton felhozni ervkent hogy 'ferfiak is lehetnek aldozatok'. Es akkor most mi van? A nok nem kevesbe aldozatok attol hogy ferfiak is lehetnek azok.

2014.11.07. 15:12:13

@Zoole[uk]: Ha hiszed, ha nem, konyvekben vannak ilyen esettanulmanyok hogy ferfiakat nok bantalmaznak (tobbek kozott szexualisan). Normalis esetben en sem olvasnek ilyet, de valamilyen perverz oknal fogva 'gender studies' nevu dolgot tanultam az egyetemen es ott kerultek a kezembe ilyen konyvek. Fizikai bantalmazas sajnos mindenkeppen elofordul, en ismerek szemelyesen tobb olyan ferfit akivel ez megtortent, de szerencsere nem szenvedtek komoly serulest es kiszalltak a kapcsolatbol.

2014.11.07. 15:12:25

@Philosoraptor:
Linket! :)

@Zoole[uk]:

"tenyleg valos jelenseg,hogy egy no fizikailag bantalmaz egy ferfit,aki seruleseket is szenved?"

Ne viccelj!
Érdemes utánaolvasnod az ilyen statisztikáknak, a UK-ben elég sok is készült belőlük.

A családon belüli erőszak áldozatainak majdnem fele férfi.
A családon belüli gyilkosságok áldozatainak és jelentős része férfi.

Amikor a gyereket bántalmazzák, az elkövető többnyire (nem órási többségben, de többnyira) a nő/anya.

www.theguardian.com/society/2010/sep/05/men-victims-domestic-violence

Amiért nem találkozol ilyennel, meg nem hallasz róla, az pont azért van, mert a társadalom, a rendőrség, családvédő szolgáltat legyint rá.

És ez még csak a fizikai erőszak.

Pont a lányos sminkelős bioszkönyv példája mutatja (amit alighanem szintén nem értettél teljesen -- boldog ember lehetsz, ha ennyire problémamentes családod van, ezt komolyan mondom), hogy nem kell valakit fizikailag bántalmazni, hogy bántalmazva legyen.

Egy gyerek/házastáras életét pokollá lehet tenni ütések nélkül is. És a nők is eszement agresszívak és bántalmazók. Teljesen mindannapos dolog.

@Jess G:

"ha kihivoan oltozkodsz, akkor ne sirjon a szad ha egy nagy kemeny farok beled talal,"

Én a világon semmi ilyet nem éreztem a videóban. Bújtatva, impliciten sem.

Egészen meghökkentő, milyen prekoncepciókkal ülünk neki (nem csak te, nyilván én is meg mindenki) az ilyen vitahelyzeteknek.

2014.11.07. 15:14:29

@Mirjam2:

Köszi a választ, most be kell fejeznem egy melót, de majd reagálok.

2014.11.07. 15:17:37

@Jess G: Hat ja, itt a ferjem rovidgatyaban meg poloban jarkal, en egy nagy fekete zsakban, talald ki melyikunket szoktak gyakrabban molesztalni (valaszokat 'perverz' jeligere kerjuk kuldeni a szerkesztosegbe).

Sütemény1975 2014.11.07. 15:19:45

@charlieharper: "Ha Magyarorszagon a liberalis sajto ad ki valamit, akkor sok a karogo itt, hogy nem igaz. "

Itt? Mármint ezen a blogon?

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.07. 15:20:07

@Hari Seldon 2:

Éppen tegnap olvastam egy izraeli honlapon, hogy az UK-ban van egy új terv az állami pénzt használó oktatási intézményekre. A terv szerint kötelező lesz minden iskolának azt tanítania, hogy minden vallás jó, nem lesz szabad egyetlen vallást se kiemelni. S ez vonatkozik persze a kifejezetten egyházi iskolákra is, ha azok bármilyen összegű állami pénzt kapnak.

A kommentek arról szóltak, vajon most akkor mi a teendő: az UK-ban lévő zsidó iskoláknak le kell-e mondaniuk minden állami pénzről vagy inkább harcolni kell az abszurd terv ellen. Hiszen nyilvánvalóan nem taníthatja egy zsidó iskola azt, hogy a zsidó vallás nem jobb a többinél.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.07. 15:20:07

@Th's child:

Az ikesezést még a médiákozásnal is jobban szeretem. Másik kedvencem az "a macska fel van mászva a fára" című álprobléma.

Warlimont 2014.11.07. 15:20:07

@Babette.: értelek, de miért baj, ha spórolnak?

Azert, mert amikor nagyon sok penzt keresel helyi mercevel is, es olyan helyen dolgozol szakorvoskent, föorvoskent, ahol az apolonök is iPhone-nal szaladgalnak, es telen kulföldre jarnak napfenyt latni, akkor nagyon disszonans, hogy a lengyel orvos a zsebebe tömködi az ingyenkajat, hogy megsporoljon a bufeben par koronat az ebedböl, vagy hogy a masiknak van mosogepe a lakasban, de ö buszken meseli, hogy lejar az alagsori közös nagy mosokonyhaba, mert igy nem az ö arama megy a mosasra.

Szoval nem maga a sporolas a baj, az jo dolog, de ezek itt a zsugori "fillerbaszo" kategoriat kepviselik, tudtukon kivul sok vicces pillanatot szerezve ezzel nekunk többieknek. :)

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.07. 15:20:07

@puhacica:

Ha nem a parlament, akkor ki? Van szerinted egy szerv, mely eldönti melyik szó helyes és melyik nem?

rax 2014.11.07. 15:20:07

@maxval birca hozzászóló:
Okay utanaolvasok majd szakblogokban. Csak erdekelt a velemenyed mint nyelvesz(fele). Tenyleg az vagy hivatalosan vagy ez affele passio?

Mondjuk meggyozni nem tudtal, ezentul is tobbesszamu gyujtofogalomkent hasznalom majd, ezek szerint helytelenul! :)

Warlimont 2014.11.07. 15:20:07

@kardio1: @Hari Seldon: Az érdekes. En Pàrizsban rendszeresen làtok romàn koldusokat. Pedig nem a pàrizsi Afrikàban mozgok...

Roman (cigany) koldusok a svedeket is elleptek, de nem bonyolult törtenet ez, siman nem kene nekik penzt adni, es akkor nem erne meg annak a maffianak, aki kihozza öket.
Itt a varosunkban is hirtelen tuntek fel, es minden strategiai pontot szinte egyszerre foglaltak el, jobb utcasarkok, bevasarloközpontok elötti placcok, stb. Egyszercsak mindenutt ott voltak, többnyire a nök ulnek kint. A varos szelen putriszintu satrakban laktak, mindnek kb azonos szövegu tarhalos tabla a kezeben, nyilvan szervezett a dolog. A hulye svedek meg böven adnak nekik penzt, söt eleinte a taboruk köruli lakok spontan elelmet is kivittek nekik, meg takarokat! :)
Azutan persze idövel ök is megismertek ezt a nepseget, es akkor rendöri akcioval felszamoltak a tabort, de itt is a hulyeseg ment, penzt adtak nekik a hazaköltözesre, meg legkondis buszokkal alltak oda, hogy Romaniaba hazaszallitsak öket. Azok persze ingyen hazautaztak, otthon elmeseltek a haveroknak, milyen jo itt kint, es szinte azonnal vissza is jöttek postafordultaval. :)

Warlimont 2014.11.07. 15:20:07

@La Pantera: "Mindez ez szép és jó, mármint, hogy befogadják meg ellátják őket, de arra vonatkozólag, hogy ezek az emberek mit fognak tudni DOLGOZNI, mi lesz a jövőjük, senkinek nincs válasza. Ugye többnyire írástudatlan, egy-két osztályt végzett szírekről, afrikaiakról, stb. van szó, természetesen nulla nyelvtudással."

A svedeknel van par jellegzetes trukkjuk. Az egyik föleg korabban ment azzal, hogy az allam nagyon tamogatta a nyelvtanulasukat, igy a menekultek abban lettek erdekeltek, hogy a tanfolyam örökke tartson, sose tanuljanak meg beszelni, mert ha levizsgaznak, akkor mehetnek a munkaeröpiacra.
A masik gyakran latott fogas, hogy ilyen-olyan psziches tunetet szimulalnak, amivel sokaig el lehet lenni tappenzen es segelyen. A korhaz hiv nekik tolmacsot akarhanyszor, igy akar nyelvet se kell tudni, csak azt hajtogatni, hogy otthon öt a haboruban 1.bantalmaztak, 2.megeröszakoltak, 3. csaladjara pont mellette esett egy bomba (1-3, kivant resz alahuzando), most pedig: 1. rosszul van, 2.remalmok gyötrik, 3.szorong, azaz ertsuk meg, nem bir semmit csinalni. A többit a sved allam megoldja. :) Mind valami haboru közepeböl jött, egyenesen az elsö vonalbol, ha öket hallgatjuk. :)

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.07. 15:20:16

@Mirjam2:

Tagja vagyok a FB-on egy antifeminista csoportnak. Ott szoktak időnként idézeteket közzétenni neves feminista aktivistáktól.

A múlt heti két kedvencem:
"Azok a nők, akik önként szexelnek férfiakkal, saját nemüket árulják el és nem jobbak a hímsovinisztáknál"
"Amikor egy férfi ránéz egy nőre és a nő tetszik neki, az már szexuális zaklatás"

Mr Long 2014.11.07. 15:22:17

@maxval birca hozzászóló: Kabaretarsasag? Mert eleg gyengek a poenjaik...

2014.11.07. 15:23:04

@maxval birca hozzászóló:

Jaja, és már mindegyiket olvastam tőled, nagyon szórakoztatók. :)

tsabus UAE 2014.11.07. 15:26:25

@Th's child: Látod, ezért nem írtam semmi egyéb kommentet a link mellé. Láttam, felesleges, mert egyáltalán nem hittem abban, hogy megnézi a videót. Akkor az életben egyszer el kellene gondolkodnia a múltbéli sérelmein és talán még fel is tudná dolgozni őket.
Egyébként, hogy nézne ki, hogy egyik nap a férjével jól kiszörnyűlködik magukat a bunkó férfiakon, másik nap meg a bunkó nőkön ? Ez elfogadhatatlan lenne... :-)

SzZoole 2014.11.07. 15:28:22

@Mirjam2: Elhiszem.
Sok helyen megfordultam mar,sok emberel talalkoztam,de Meg egyel sem akit no,bantott volna fizikailag/szexualisan.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.07. 15:30:17

@Th's child:
"nem kell valakit fizikailag bántalmazni, hogy bántalmazva legyen.

Egy gyerek/házastáras életét pokollá lehet tenni ütések nélkül is. "

ez a masik, amit nagyon sokan elfrlejtenek...

2014.11.07. 15:32:12

@maxval birca hozzászóló: Persze, mindenki tud hulyesegeket idezni ha raer keresgelni az interneten, ettol meg nem zavar kevesbe amikor ferfiak molesztalnak.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.07. 15:32:20

@Warlimont: de hat nem tudhatod, hogy miert sporol. lehet, hogy nagyon kell sporolnia, mert kozben tamogatja a csaladot. vagy valami tartozast fizet vissza. vagy barmi.

Mrs. Clayton 2014.11.07. 15:35:10

@Th's child: ne viccelj, h nem latod, egy izmos pasi felvesz egy feszulo polot, amibol mind a has mind a karizmai dagadnak kifele es mint egy kakas setal vegig az utcan, noben ugyanez, amikor a nagymellu "hooters" polos, shortos, miniszoknyas lanyok vonulnak az utcan magassarku cipoben

bennem egyertelmuen ilyen benyomast keltett

kardio1 2014.11.07. 15:38:29

@charlieharper: Tudtommal csendben elhalt az ügy. Nem vizsgàltàk ki érdemben. Igy nem is igazàn lehet tudni, mekkora hànyadban eszünk halal hùst.
Szerintem mondjuk üzleti érdekbôl valoszinûleg magas a részarànyuk. Ez csak azért érdekes, mert közben hivatalosan hirdetik az àllam és az egyhàz szétvàlasztàsàt. De ez ùgy làtszik, csak a keresztényekre vonatkozik, a cousin germainekre (egy kollégàm kifejezése :) ) nem.

SzZoole 2014.11.07. 15:41:51

@Th's child: Na,pl.a csaladon beluli eroszakrol tudok.
Mar tobbszor irtam,hogy a lanyom pshiologiat tanul es az iskolaban volt egy mentoraltja,egy kislany,akit a nagybatyja folyamatosan bantalmazott,aki emiatt most a gugolosban van.A lanyom azt mondja,hogy itt nagyon nagy figyelmet forditanak a gyerekvedelemnek.

Az eroszak mentes bantalmazason az un. bullyzasra gondolsz?
Az meg az otthoni iskolaban is elofordult a gyermekeimel,meg itt is
Csunyan hangzik,de az otthonit megoldottam egy iskolan kivuli elbeszelgetesel azzal a gyerekel aki piszkalta az en gyerekem,de itt ez nem mukodik es a tanarok sem tudtak nagyon mit kezdeni vele.Ezert varost es iskolat valtottunk.Az ujj iskolaban nincs ez a jelenseg.

kardio1 2014.11.07. 15:42:17

@Mirjam2: A tegnapi témàrol csak az jutott eszembe, hogy mit szolnàl, ha hallanàd némelyik kollégàmat. Nem fogdosnak nôket, nem is kiabàlnak, füttyögnek utànuk, de a szöveg az nagyon olyan idônként, mint amit Magyarorszàgon megtapasztaltàl.

SzZoole 2014.11.07. 15:45:12

@maxval birca hozzászóló: Max,a UK-ban a zsido gyerekek zsido iskolaba jarnak,nem nagyon keverednek masokal.Mint ahogy a mas vallasuak sem jarnak zsido iskolaba.

puhacica 2014.11.07. 15:50:40

@maxval birca hozzászóló: eddig azt hittem, te vagy az, aki eldönti.

2014.11.07. 15:52:28

@tsabus [UK]: Koszi a kis szexista megjegyzesedet arrol hogy nekem mint hisztis nonek 'fel kene dolgoznom' a seruleseimet (amiket nyilvan a magam hibajabol szereztem es / vagy azert mert tul erzekeny vagyok, hiszen no vagyok). Meselj mar nekunk a bunko nokrol akik teged vagy a ferfi ismeroseidet rendszeresen molesztalnak. Ja vagy most azzal fogsz jonni hogy peldaul ha baratsagtalanok, az is mar olyan bunko dolog, majdnem mint a molesztalas? Hat nem, nem az. A molesztalas egyreszt ijeszto, mert egy nalad fizikailag erosebb ember reszerol tortenik. Masreszt megalazo, mert az emberi meltosagodban sert meg, akaratod ellenere tudtodra adja neked valaki hogy szexualis gondolatai vannak veled kapcsolatban. Mondd mar el hogy hany no molesztalt teged eleted soran. En elmondhatom hogy engem sok szaz pasi. Ezt megprobalhatnam 'feldolgozni', csak kicsit felesleges lenne mivel ugyis meg fog tortenni meg sok szazszor, szoval nem ugy mukodik hogy 'feldolgozom es tovabblepek'.

rax 2014.11.07. 15:53:13

@maxval birca hozzászóló:

Koszi a magyarazatot. A jovendomondok talalkozasa aranyos-humoros jatek a szavakkal de annyira nem meggyozo :)

A masodik peldad mar jobban ravilagit a dolog lenyegere bar nekem meg mindig kicsit eroltettet. En valahogy csak elkerulnem az 'e mediak' hasznalatat, es azt mondanam hogy a 'ket media' vagy valami hasonlo.

Tenyleg nem kotekedni akartam csak erdekelt a velemenyed.

En meg mindig idegen (latin) kifejezeskent hasznalom (es az idegen szavak szotaraban neznek utana hogy mit jelent, hogyan hasznaljak - en ilyen posh vagyok, na!), nem pedig teljesen a magyar nyelvbe beolvadt szokent - amire persze helyesen lehetne alkalmazni a tobbesszam jel hasznalatat.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.07. 15:53:13

@rax:

Sosem állítottam, hogy hibás lenne a "média" szó gyüjtőfogalomként való használata. Lehet használni úgy is, s teljesen helyes.

Minden magyar meg fogja tudni állapítani, hogy ki hogy használja a média szót, s semmi gond, amíg ez így van.

Eleve ez a "helyes" szó az ami nem helyes. Ugyanis, ha valamit a nyelvi közösség helyesnek tart, akkor az helyes. Más mérce nincs. Erre azt szokták kérdezni az akadéskodók, hogy "akkor mondhatom ezentúl az almát burdungikisznek?", a válasz: mondhatod, csak senki sem fog megérteni.

Ez a szavakra is vonatkozik, a nyelvtanra is, a kiejtésre is. Minden élő nyelv változik. Ezért élő nyelvek.

Ha valaki ma egyes esetekben "helyesen" ragozna egy ikes igét, azaz úgy, ahogy azt 150 éve ragozták, manapság a magyar emberek meg se értenék. Vagy aki ma az ly-t ly-nak ejti és j-nek, arra mindenki azt mondaná, hogy tájszólásban beszél, esetleg még azt is, hogy bunkó, mert nem az irodalmi magyart beszéli, pedig 300 éve még mindenki ly-nak mondta.

Eredeti szakmám egyébként tényleg ez: nyelvészet és fordítás-tolmácsolás. De sosem dolgoztam a szakmában (ill. tolmács az voltam. fordító is).

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.07. 15:53:13

@Mr Long (UK):

Nem, ezek mind idézetek. Nme a tagok találják ki őket.

2014.11.07. 15:54:07

@kardio1: Ezt a noknek / noi kollegaknak mondjak, vagy a ferfiak egymas kozott?

Mrs. Clayton 2014.11.07. 15:55:28

@Zoole[uk]: ja, akkora figyelmet forditanak ra, h tavaly egy lengyel par halalra eheztette Coventryben a gyerekuket, aki iskolaba, orvoshoz meg ki tudja hova nem jart es senki nem csinalt semmit es elfogadtak az anya magyarazatat arra h a gyerek miert lopja el a masik gyerekek uzsonnajat vagy miert lop a kukabol etelt, ami az volt, h eating disorderje van es nem tud uralkodni magan, ha emlekeim nem csalnak akkor felelos sem lett

2014.11.07. 15:55:52

@Zoole[uk]: Mar megint valami olyanrol ir amirol fogalma sincs. Olvasott egy ujsagcikket, de nem ismeri a hatteret. En mar nem fogok vele vitatkozni, belefaradtam.

2014.11.07. 15:58:26

@maxval birca hozzászóló: Persze, en is tudnek csatlakozni a Facebookon egy anti-kereszteny csoporthoz es idezni mindenfele okorsegeket amiket allitolag keresztenyek mondtak. Ugyanezt meg lehetne csinalni minden letezo vilagnezettel, csak ertelme nincsen sok.

2014.11.07. 16:05:35

@Zoole[uk]: Oszinten szolva a szexualis bantalmazas resz nekem is hihetetlen. Fizikai bantalmazas, amirol szemelyesen hallottam: szeket dobott ra, arcon karmolta, olloval probalta tamadni. Messze az utobbi volt a legdurvabb amirol szemelyesen hallottam, ezt egy skot ismerosom del-amerikai volt baratnoje csinalta mikor a pasi szakitani akart vele. Az ismerosom bemenekult a szomszedhoz, a lany elment, es soha tobbet nem talalkoztak, igy szerencsere nem tortent serules.

Mrs. Clayton 2014.11.07. 16:06:42

@Mirjam2: eletemben az volt a legszebb, amikor egy korabbi vallalkozasunkban egyedul dolgoztam es ezt kihasznalva egyik ugyfelem megprobalt kozelebbi kapcsolatot kialakitani velem

eleinte csak beszelgetni jart be, kesobb egyre nyomulosabb lett legvegul pedig kozolte, h be akar rantani az eladando aruk koze es jol megd...na

amikor szoltam a ferjemnek, h rendezze mar le, meg neki allt feljebb, h mit vagyok annyira oda

koszi, hetekig nem mertem bejarni

biztos sok pasival is megesik ilyen elete soran

aztan amikor egy cigany no attolta a tolato kocsim mogott a biciklijet, en meg hozzaertem a bicajhoz a lokharitoval, ezert a parja nagyon kedvesen megrugdosta a kocsimat meg majdnem engem, holott szepen kerdeztem h mit segithetek, lett -e barmi baja, akkor rogton ugrott es kereste az elkovetoketoket, meg rendort hivott, pedig csak a kocsin lett egy kis horpadas

ki erti ezt...

négyzet 2014.11.07. 16:08:24

@Th's child: Megnéztem a videót, és érdekesnek tartom. De nem tartom életszerűnek. Mint ahogy ennek az előzményét sem tartottam annak, meg jónak sem. Mert nem az igazi problémával foglalkozott. Attól most tekintsünk el, hogy a két videó alanyai mennyire voltak átlagos külsejű emberek...
Szerintem a mindennapi idiótákon túlteszi magát az ember, jönnek és elmennek, ennyi. Lehet, hogy nem örülsz neki, és vannak helyek, ahol több, van ahol kevesebb ilyen van. A fő probléma az olyanokkal van, ahol mindennap meg kell fordulnod, pl. iskolában, munkahelyen, útvonalon hazafelé - ahol már az utcasarkon vár egy retardált idióta minden nap és hazáig követ. Az iskolában, munkahelyen ahol zaklatásnak, bullyingnek vagy kitéve. Van egy férfiismerősöm, aki azért lépett le egy munkahelyéről, mert folyton azzal zaklatták, hogy miért nem iszik alkoholt. Aztán nem volt elég, ő lett a "buzi", így titulálták emiatt. Semmivel nem jobb, mint a nőket érintő szexista zaklatások, ugyanolyan megalázó, és még csak pofán sem vághatott senkit, mert a többség körében elterjedt lett az új "beceneve", akinek meg nem tetszett, az nyilván csak hallgatott, mert nem őt érintette az ügy.
Ez a két videó csak arra jó, hogy elbagatellizáljuk a lényeget, szerintem. Hogy mondjuk ne menjünk bele birkacsorda bullyingbe, és ne hagyjuk szó nélkül, ha valakit zaklatnak, jóváhagyó csönd helyett ki is lehet állni a zaklatást elszenvedő mellett. Ezzel szemben a videók azt sugallják, hogy hát ez így van... így van jól, na meg persze elintézik az egész "harrasment" ügyet ennyivel.

2014.11.07. 16:10:42

@maxval birca hozzászóló: ilyet nem tanit egy normalis rabbi sem, egy normalis yeshiva sem. Zsidok nem tanitanak mas vallasrol es nem kommentalnak. Hulyek mindenhol vannak, nem a tobbseg

Mrs. Clayton 2014.11.07. 16:13:48

@Mirjam2: amennyire en tudom, a ferjgyilkossagok is ugy szoktak keletkezni, h a ferj mar tizen-huszoneve rettegesben tartja a csaladot, amikor reszegen leveri minden csaladtagon leginkabb az asszonyon a vilag minden bajat, majd 20 ev utan az asszony besokall es kicsit, hasbaszurkalja az embert, majd a birosag eliteli elore kitervelten elkovetett emberolesert kb 6-8 evre szerrencsetlen not

2014.11.07. 16:16:20

@Jess G: Nagyon ismeros helyzet. Tipikus hozzaallas, a nem szexualis fizikai eroszak az 'buncselekmeny', ha szexualis vonatkozas van, akkor az biztos valami felreertes / te provokaltad / nem nagy ugy / nem erted a viccet / felejtsuk mar el az egeszet stb. Pedig a szexualis bantalmazas vagy fenyegetes sokkal nagyobb problemat jelenthet az aldozat szamara mint a pusztan fizikai fenyegetes.

Mrs. Clayton 2014.11.07. 16:21:49

@Mirjam2: nem, o annyira arany ember volt, meg az ma is gondolom, h a kocsiban esett kar az inkabb izgatta, mint ha engem ert volna valami
ennek nagyon jo peldaja volt, amikor moziban az elottem ulo elkezdett utlegelni, mert azt hitte, h rugdosom a szeket, mint kesobb rajottem valoszinuleg a ferjem rugdoshatta, mert en meg se mozdultam, de gondolom, ot meg sem akarta megverni, igy inkabb engem utott, a ferjem meg ult es nezte mellettem, ahogy a fickot probaltam leszerelni

2014.11.07. 16:25:54

@Jess G: Igen. Mar csak a fizikai korlatok miatt is nagyon ritka hogy nok ferfiakat gyilkoljanak meg hirtelen felindulasbol - nem igazan lenne eletszeru.

2014.11.07. 16:30:48

@Jess G: Ez nagyon durva... Az mar elofordult velem hasonlo esetben hogy kivulallok nem avatkoztak be, es azt gondoltam hogy ez felhaborito, de hogy a sajat ferjed...

négyzet 2014.11.07. 16:32:46

@Jess G: azért a gyilkosság még gyilkosság. Az önvédelem nyilván más, de akárhogy is van terror, nem az emberölés az elfogadható válasz.

2014.11.07. 16:32:58

@négyzet: +1, teljesen igazad van.

2014.11.07. 16:43:31

@négyzet: Persze, de egyreszt az osszes gyilkossag elenyeszo reszet kovetik el nok - a legtobb gyilkossagot jellemzoen ferfiak kovetik el a noi partneruk ellen, ez vilagszerte igy van (utana lehet nezni a statisztikaknak). Masreszt sokszor a nok eseteben onvedelemrol van szo, pl. veri a ferfi a konyhaban es felkap a no egy kest.

Viszont hihetetlen mertekben demonizalja a tarsadalom a noi gyilkosokat, mig egy ferfivel altalaban elnezobbek hiszen szegenyke nem tudott uralkodni magan, feltekeny volt, stb. Nem tudom hallottal-e az irani lanyrol akit nemregen akasztottak fel, 19 evesen megolt / leszurt egy ferfit aki az allitasa szerint meg akarta eroszakolni. A birosag vegig ragaszkodott hozza hogy elore kitervelten gyilkolta meg a pasit a 19 eves csaj (minden ok nelkul). Ez szerintem tipikus eset. Pl. Amerikabol is lattam egy dokumentumfilmet, volt egy 15 eves lany aki prostitualtkent 'dolgozott', az egyik kliens lakasan volt (40-es, katonaviselt ferfi akinek a lakasa tele volt fegyverekkel) es almaban agyonlotte. A birosag eletfogytiglanra itelte gyilkossag miatt, mig o vegig azt allitotta hogy onvedelembol lotte le, mert mielott elaludt, a pasi megfelemlitette es attol felt hogy meg fogja olni mikor felebred.

kardio1 2014.11.07. 16:43:55

@Hari Seldon 2: Magyarorszàg közelebb van Romàniàhoz, nem ? :)

Mr Long 2014.11.07. 16:48:51

Hat akkor azt nem is kommentalom, hogy ma kollegam igy kovette az egyik not a folyoson "Such a bottom, such a bottom, such a bottom"

Mrs. Clayton 2014.11.07. 16:49:17

@négyzet: nem is az a kerdes, szamomra meg csak az sem, h a nok erdemelnek-e buntetest a gyilkossag miatt, hanem az, h miert kell tarsadalmilag hagyni hogy idaig fajuljon egy csaladi eroszakoskodas

ami a szornyu, h egyik ismerosom felesege iszik, egyik ejjel beszeltunk es mondja h nem tud aludni, mert a felesege orditozik a hazban, meg tor-zuz
mondom hivd ki a rendoroket, mire mondta h valoszinuleg ki sem jonnenek, de ha megis akkor sem csinalnanak az asszonnyal semmit
es ez Anglia

kardio1 2014.11.07. 16:49:48

@Mirjam2: En meg a mû-dolgokat nem szeretem: mû-karàcsonyfa, édesitôszer, potkàvé (ki emlékszik még rà?) és tàrsai. A normann fenyô nem hullik annyira.
@maxval birca hozzászóló: a karàcsonyfa nem is része a keresztény karàcsony lényegének. De azért szép.

tsabus UAE 2014.11.07. 16:51:05

@Mirjam2: Az, hogy te ilyen vehemensen és rengeteg hozzászólásban ezen rugózol, azt a látszatot kelti, hogy egy trauma ért, amit még nem dolgoztál fel. Minden ezügyben írt hozzászólásod ebbe az irányba mutat.
Azt még nem tudom, hogy a másik oldalra való odafigyelés hiánya az még a trauma hatása nálad, vagy csak egyszerű logikátlanság, esetleg korlátoltság.
A videót azért osztottam meg, mert egy pasi is ugyanúgy mondhatná, hogy zaklatják a bunkó nők. A különbség, hogy a pasinak eszébe se jutna, hogy elköltözzön onnan és kollektíve gyökérnek nevezze az összes amerikai nőt. Itt most ne gyere erőfölénnyel, mert ennek csak olyan esetekben van jelentősége, ahol a zaklatás már tényleg masszívan benne van a büntetőjog által lefedett területben. Ha te anno nem tettél feljelentést ilyesmiért, akkor része vagy a problémának te is. Ugyanis, Nyugaton, a nők kiharcolták maguknak, hogy kevesebbet zaklassák őket. Feljelentésekkel, tüntetéssel, stb. Nem volt össznemzeti férfigyűlés, ahol a pasik úgy döntöttek, ezután nem szólunk be a csajoknak. Az, hogy a kezed hozzáér egy pasiéhoz, meg utánad fütyülnek - ezt, ha keresztre feszítenek, sem ismerem el akkora rettenetes bűnnek. Nem élek és sosem éltem ilyen módszerekkel. A jövőben sem fogok soha, mert bunkóságnak tartom. De hogy ezért lehúzzon valaki egy komplett társadalmi réteget, ez pont olyan szexista, mint amilyen szűk látókörű és beteg.

2014.11.07. 16:51:15

@Mr Long (UK): De ezt tudatosan a no fule hallatara csinalta?

tsabus UAE 2014.11.07. 16:52:43

@Mirjam2: Ja... Hogy történhetne ez még meg veled sok százszor, ha már távol vagy a bunkó magyar pasiktól ?

Mr Long 2014.11.07. 16:54:34

@Mirjam2: Persze. A csaj csak annyit mondot a no, hogy amig nem fordul meg, addig o nem tudja eldonteni :)

SzZoole 2014.11.07. 16:56:02

@Jess G: Az iskolaban ezt tanulja,ezt fogja jovore az egyetemen is,en sem tudok mast mondani.
Sot mondok egy masikat,van egy ismeros par,akiknek van egy 1.5 eves gyerekuk.A par kozott meg romlot a kapcsolat es kulon koltoztek.A gyerek latogatasan/felugyeleten folyamatosan vitatkoznak,mediator,ugyved es a rendorseg jelenleteben is.4x voltak kint a rendorok.A csaladvedelemtol felhivtak mindkettojuket,hogy ha ez igy folytatodik a gyereket gondozasba fogjak adni,egy arra erdemesebb csaladnak.

négyzet 2014.11.07. 16:58:40

@Mirjam2: Nem is mondtam semmit arra, hogy mekkora arányban követnek el gyilkosságot nők vagy férfiak. Azt nem hiszem, hogy a nyugati társadalmakban jobban elnéznék a férfiaknak a gyilkosságot, Irán meg nagyon más, arrafelé még él a megkövezés is akár állítólagos házasságtörésért is.

Mrs. Clayton 2014.11.07. 17:00:20

@Zoole[uk]: mondjuk nem ismerem a vonatkozo angol gyermekvedelmi torvenyt, de ketlem, h vitatkozo parok gyereket atmeneti nevelesbe vennek, mert h ez nem szolgalja a gyerek erdeket az is biztos

kardio1 2014.11.07. 17:01:57

@Hari Seldon 2: Azért irtam, hogy csak nevében katolikus az iskola. Talàn most majd elindul valami. A hittanoktatàs komolyodik és van érdeklôdés a gyerekek részérôl. Még mielôtt valaki megkérdezné, a hittan nem része az iskolai tanrendnek, nem is iskolai tanàrok tanitjàk, hanem külsôsök. Es nem azért van halal étel, mert katolikus az iskola, hanem mert nem igazàn az.Sajnos.

Mr Long 2014.11.07. 17:02:40

@Jess G: Az angol hozzaallast ismerve a lenyeg, hogy a suli ne legyen kompromitalva benne. Azon kivul leszarjak...

négyzet 2014.11.07. 17:03:06

@Jess G: Nagyon nehéz kívülállóként a családon belüli erőszakkal mit kezdeni, konkrétan szomszédként is. Mikor jön el az a pont, hogy az ordítozásra kihívjam a rendőröket? Beleszólhatok az életükbe? Lehet, hogy nem is bántják egymást fizikailag, csak én aggódom túl? Elég aktuális nálunk most, mert van egy ilyen szomszédunk, korábban is volt, és ott baj lett :( és felzaklat, hogy nem tudom, hogy mikor kezdenek el ütni, és az sem lenne jó, ha a beavatkozás váltana ki még több agressziót. Szóval nem egyszerű...

SzZoole 2014.11.07. 17:05:26

@Mirjam2: En amirol eddig tudok azok ilyen csaladi viszalyok voltak,mindket fel reszerol adok-kapok.

Mrs. Clayton 2014.11.07. 17:07:31

@négyzet: hat nem gondolom, h nekem mint szoszednak turnom kellene, h a szomszedomek orditoznak, en biztosan szolnek a rendorsegen, szoval szerintem nagyonis egyszeru
foleg ha mar van egy negativ tapasztalatod

2014.11.07. 17:09:34

@tsabus [UK]: Milyen masik oldal? Pont azt mondom hogy nincsen masik oldal, mivel tudtommal nok nem zaklatnak szexualisan ferfiakat nyilvanos helyeken. De te inkabb azt akarod szerintem mondani, hogy mindegy mennyire zavarja allitolag a noket a szexualis zaklatas, te akkor is eldontotted hogy ez szerinted nem problema, teged nem zavar, a nok pedig ne rinyaljanak mar. Magyar pasik: bocs hogy ezt ennyire a szivedre vetted, de soha nem mondtam hogy minden magyar pasi bunko. Vilagszerte molesztalnak ferfiak noket (igy engem is), nemcsak Mo.on.

Nem azert 'rugozok' ezen mert kulonleges serelmeim vannak amiket fel kell dolgozni, hanem tegnap este ota egy iszonyu unalmas munkat kene befejeznem ezert a laptopomhoz vagyok lancolva, viszont minden 5 percben muszaj valami masra gondolnom es ez a tema eppen kapora jott - ahogy elmondtam, gender studies-t tanultam az egyetemen, igy mindig szivesen beszelgetek hasonlo temakrol. Vannak akik az autokrol szeretnek beszelgetni, vagy a focirol. Engem erdekel a politika, hatranyos megkulonboztetes (szexizmus, rasszizmus stb.), vallas, tortenelem tema.

kardio1 2014.11.07. 17:11:02

@maxval birca hozzászóló: Ezek a vadhajtàsai annak a multikultinak, amely vagy egy nagyon erôs ellenhatàst fog kivàltani, vagy pedig végleg eltûnik a zsido-keresztény hagyomànyù Europa és jön helyette a kalifàtus..

2014.11.07. 17:16:31

@Mr Long (UK): Oszinten szolva nem igazan tudtam kovetni a tortenetet, az ilyen helyzeteket nehez ugy megerteni hogy nem volt jelen valaki, mivel minden szamit, a szereplok kozotti viszony, testbeszed stb. Mindenesetre tudom hogy UK-ben ha egy no sertonek erez valamit amit munkahelyen mondanak neki azt azonnal jelezni tudja es komolyan fogjak venni. Ebben az esetben azt feltetelezem hogy minden erintett fel tudta hogy ez meg 'belefer' es senki nem erezte kenyelmetlenul magat.

kardio1 2014.11.07. 17:22:30

@Mirjam2: Is-is. Szinte mindig nôi környezetben vagyunk. Sértôdés nem szokott lenni belôle. Van a beszéd és van a nemverbàlis kommunikàcio. Hiàba mondanak a nôvérekkel kapcsolatosan pl. vsz. àltalad degradàlonak érzett mondatokat idônként, azért ôk érzik, hogy valojàban értékelik ôket (és ennek hangot is adnak a férfiak). Mindenesetre az a nagyon PC beszédmodor nem divat.

négyzet 2014.11.07. 17:26:21

@tsabus [UK]: "Ugyanis, Nyugaton, a nők kiharcolták maguknak, hogy kevesebbet zaklassák őket. Feljelentésekkel, tüntetéssel, stb. Nem volt össznemzeti férfigyűlés, ahol a pasik úgy döntöttek, ezután nem szólunk be a csajoknak. "

Te biztos vagy ebben? Én most nem találtam igazán forrást rá, vajon miből fakadt az igény, ennek volt-e köze a nemek közti egyenlőséghez általában. Mondhatjuk, hogy van ebben valami kulturális igény? Mert akkor erről sokat elmond, hogy milyen társadalmi értékek jellemzőek Magyarországon és más országokban (figyelem, ez sem jelenti azt, hogy mindenki így gondolkodik!). Tetszik, vagy nem, de a kutatások szerint Magyarország az értéktérképen leginkább a balkánhoz áll közel, és így a társadalmi, kulturális igények/elvárások is mások, meg a lehetőségek mondjuk a kiállásra magadért, mint mondjuk nyugaton.
(bal oldali ábra, elég kicsi sajnos)
www.politicalcapital.hu/blog/wp-content/uploads/2010/11/chart1-585x293.png

négyzet 2014.11.07. 17:28:18

@Jess G: Na igen, de hát volt olyanunk is, ahol a végén minket fenyegettek meg :) Na mindegy, megfogadtam, hogy legközelebb rendőr lesz, mert én nem rágom a körmöm egész este mások életéért itt a szomszédban :-/

tsabus UAE 2014.11.07. 17:35:26

@négyzet: Nézd, Magyarországon még egy épkézláb távoltartási törvény sincs. Ami van, az semmire se jó, semmit se garantál. Nem tudom elképzelni, hogy egy olyan országban, ahol ez jól működik, ott ezt a nők hathatós közreműködése nélkül, csak a férfiak hozták volna össze. Azt se felejtsük el, hogy a feminista mozgalmak nélkül, ma se lenne választójoguk a nőknek. Szóval igen, úgy gondolom, nem Valentin napra kapták ezt a nyugati nők és nem azért mert hisztérikusan átkozták a férfiakat, hanem mert kiálltak a jogaikért.
Ezzel együtt sem szeretnék egy olyan helyen élni, ahol ha hozzáér a kezem egy nőéhez, akkor el kell kezdenem azon gondolkodni, miként védem meg magam a bíróságon...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.07. 17:37:07

@kardio1: Mondjad nekik, hogy akkor meneküljenek, az az étel mérgező...
:-)))

négyzet 2014.11.07. 17:39:22

@tsabus [UK]: mondjuk nem tudom, sejted-e miként vélekedtek a feministákról akkoriban, amikor a választójogért küzdöttek?

Nem bírom amúgy az ilyen vérmes túlzásokat, hogy "hozzáér a kezem egy nőéhez, és majd a bíróságra kell mennem". Bagatellizálod a problémát, és ez igazából nem túl jó. A videó is ezt csinálja, mind a kettő. Esetleg olvasd el, amit Th's childnak írtam fentebb erről. Pápá.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.07. 17:39:27

@charlieharper: A marhákra, sertésekre, csirkékre nézve minden vágóhíd halál...

:-))
Na jó, nehéz abbahagyni, de megpróbálom... :D

kardio1 2014.11.07. 17:41:38

@Mirjam2: Szerintem ezek a hàtrànyos megkülönböztetések (nemi, "faji" és egyéb) elleni küzdelmek màr rég a sajàt karikatùràjukba fordultak a nyugati orszàgokban. A tùlzàsok miatt màr nem làtni, hogy bizonyos területeken valoban lenne még tennivalo.
Az meg aranyos, hogy megmondod tsabusnak, mit is akart mondani, meg mire gondolt, és azzal szàllsz vitàba, nem elfogadva, hogy ô azt mondta, amit mondani akart és nem màst. :)

Ladislav 2014.11.07. 17:44:08

Igen, mint valaki írta a hozzászólások között, de most nem keresem meg megint, Cameron csak politikai okokból mondhat ilyet, mert nincs olyan ismerősöm, aki kint van és nem dolgozik. Vagyis 100%- os foglalkoztatást jelent, mert a hölgyek is csak a gyerek születése környékén nem dolgoznak. Persze bizonyos etnikumok, népcsoportok már "kissé" árnyalhatják a képet, ezért ,gondolom, nem minden országnál lehet pozitív a befizetés...Ezt meg Cameron nem meri mondani, inkább riogat, legfőképpen a valóban dolgozó, jövőéért aggódó közép-európaiakat.

tsabus UAE 2014.11.07. 17:44:46

@Mirjam2: "Milyen masik oldal? Pont azt mondom hogy nincsen masik oldal, mivel tudtommal nok nem zaklatnak szexualisan ferfiakat nyilvanos helyeken."
Ennek az ellenkezőjét bizonyítja a videó, amit nem néztél meg. Ez az új, tudományos hozzáállás ?
De most komolyan... Nem kérdőjeleztem meg a jelenség létezését. Azt kérdőjeleztem meg, hogy milyen következtetésre jutottál ezután.
Azt meg kifejezetten röhejesnek tartom, hogy a te definíciód szerint, szexuális zaklatás az, amit a férfi a nő ellen elkövet. Nem egy ember, egy másik ellen, hanem a férfi a nő ellen és punktum...
De itt most abbahagyom, mert miattad is megrohadnak a befőttjeim, de még a rokonoké is...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.07. 17:55:08

@maxval birca hozzászóló: Szemöldök, szempilla...? Azért nem baj, ha vannak ezek...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.07. 17:57:15

@Mr Long (UK): Látom, csak tovább kellett volna olvasnom...Grrr
:-)

2014.11.07. 17:58:13

@Th's child: Na jó. :)

www.youtube.com/watch?v=b1XGPvbWn0A

A fiús videóban azért az elég durva, hogy már az is szexuális zaklatásnak számít, ha elkérik a mobil számodat.(?) Amerikában azért átestek már a ló túloldalára. A lányt csak szülői engedéllyel és rendőri felügyelettel lehet megcsókolni v. esetleg anélkül is szabad?

A nőcis videóban a sok tirpák meg alapból átlépi azt a bizonyos határt...

tsabus UAE 2014.11.07. 18:00:52

@négyzet: Ez pont nem bagatellizálása a problémának, hanem egy lehetséges végkimenetele.
Sőt, egy amerikai kollégánál a valós kimenetele volt, egy boríték átadásának ! Egy szaros borítékot vett át egy kolléganőtől (nagy A4-es boríték és alul akarta megfogni), mikor véletlen megfogta a csaj kezét. Erre a nő elkezdett vele veszekedni. Szerencsétlen vagy hússzor bocsánatot kért, aztán napokig pánikban volt, nehogy kirúgják ez miatt. Szerintem ez totál beteg dolog...
Tehát, szeretnék látni egy törvénytervezetet a nőktől, hogy pontosan mi is számít zaklatásnak, a törvény által eddig üldözött cselekményeken felül, legyen egy társadalmi vita és hozzák meg a törvényt, amit aztán iskolában is tanítani fognak. Legyen végre egy közmegegyezés ebben a témában, hogy ne grasszáljanak bűnözők köztünk és ne is hurcoljanak meg embereket, mások paranoiája miatt. Aztán mindenki ehhez tartja magát...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.07. 18:06:17

@Babette.:

-Gazsi bácsi, a 40 év a vazsgyárban, az a sz*pásh.
-Otthon vállalkozni orális szex...

:-)))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.07. 18:10:11

@Th's child: Nem jól írtad, unblock az...
:-)))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.07. 18:19:48

@négyzet: Nem, nem nehéz eldönteni.A svédek nagyon szarul csinálják...
:-) :-| :-(((

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.07. 18:20:20

@négyzet: Már legalább is a menekültpolitikát...

Quercus a favágó 2014.11.07. 18:20:32

@charlieharper:

Liberális még nem voltam ezen a blogon, de ha te mondod.....

négyzet 2014.11.07. 18:27:48

@tsabus [UK]: Szerintem hagyjuk, anekdotákkal tele a padlás... nem a törvényhozás fogja megoldani, hanem a változás a fejekben.

2014.11.07. 18:42:16

@QUERCUS: a UCL tanulmany a liberalis, amit a HA leforditott es kitett ide. Toled kolcsonoztem a szot

i got my (törölt) 2014.11.07. 18:54:28

@diggerdriver:
Érkezik a szuperautó

A harmadik negyedévben fény derült a Tesla legújabb dobására, a világ első, két elektromotor által meghajtott járművére (a Model S továbbfejlesztett változatára), a Model D-re. Az autó amellett, hogy elképesztő menettulajdonságokkal rendelkezik (3,2 másodperc alatt képes elérni a 100km/h-s tempót annak ellenére, hogy egy hétüléses szedánról beszélünk) összkerékhajtással lesz szerelve és az új szoftvernek hála egy "robotpilóta" is segíti majd a közlekedést.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.07. 18:59:26

@tsabus [UK]: Egy kezerintes nem az. A 7es busz szatirjanak farokdorzsolese az utasokhoz viszont mar igen.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.07. 19:01:12

@charlieharper:

írtam reggel csak nem engedték ki :) már megszoktam.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.07. 19:01:12

@i got my:

erre csak charlienak van itt pénze esetleg :)

2014.11.07. 19:06:32

@tildy[UK]: Koszi, ez egy pontos definicio :)

2014.11.07. 19:10:56

@Mirjam2:

"Ja, ez olyan ellenseges tolem, hogy nem sajnalom a pasikat akiket az utcan zaklatnak a nok?"

Kicsit messziről indítok, de csak hogy egy platformra kerüljünk.

Közismert fogalom mo-on a "cigánybűnözés", amit a finomabb emberek igyekeznek esetleg "szegénybűnözés"-re átcímkézni. Olvastam már itt megnyilvánulásaidat a rasszizmusról, így feltételezem, hogy egyetértesz vele, hogy ez a különbségtétel fontos, és érted azt is, hogy miért az. Ha tévedek, akkor pls szólj, mert ez volna a közös platform, amiről indulunk.

Először is, amikor te vagy Jess G arról beszéltek, hogy milyen üdítő volt átkerülni a uk-be, ahol nem (annyira) primitívek a férfiak, az borzasztó tapintatlan. Mi, akik ezt a blogot olvassuk, majdnem mind mo-on szocializálódtunk, mindannyiunkról beszélsz. Persze, hozzá lehet tenni, hogy tisztelet a kivételnek, de ez a klasszik cigánybűnözős beszéd (vö: "a cigányok állatok, már tiszelet a kivételnek" -- elveszi ez a mondat élét?).

Ha konfrontálódni akarnék, megjegyezném, hogy férfiak százezrei menekülnek a nyugati országokból pl. ázsiába, mert nem akarnak ilyen mentalitású nőket maguk körül. Semennyire nem vonom kétségbe a fellélegzésed élményét, hogy milyen jó volt innen kiszabadulnod, de az élmény fordítva is létezik. A kérdés az, hogy mennyivel vagyunk előbbre, ha ezt a kölcsönös ódzkodást és tapintatlanságot ismételjük egymásnak, sőt, adott esetben ezzel kezdünk kommenteket?

Amikor max ismételgeti a homoklobbis agymenését, legalább van mentsége: többször leírta már, hogy ő isten katonája a pokol hordái ellen, és hát felőlem lelke rajta, abban a privát kis valóságban, ahol ő él, ez egy tök koherens világkép. Nem lesz tőle kellemesebb hallgatni, de ez egy mentség. Neked mi a mentséged?

--

Egyébként a tegnapi eszmecseréteket elolvastam végül, és ezen a ponton kapcsolódnék be. Nem ott, hogy a nők helyzete jó úgy, ahogy van, vagy hogy mo-on nem szexista a társadalom, hanem ezt a tapintatlan, egy kalap alá vevő, "lecigányozó" hozzáállást kifogásolom.

Korábban te meg én beszélgettünk már, hogy vajon azonos-e a nők és a férfiak nemi indíttatása, vagy annak erőssége, szóba került a nemi erőszak is, és ott hagytuk abba, hogy a nemi erőszak nem is a nemi vágyról szól, hanem a hatalomról.

Amikor a nők elleni erőszakról van szó, megfeledkezni látszunk erről a tényről. Ahogy kerülnek magasabb társadalmi pozíciókba a nők, úgy jelenik meg az eddig szokatlan irányú (akár szexuális) bántalmazás is. A tábornok asszony a kiskadéttal, a tanárnő a diákkal, a női sorkatona a foglyaival, a főnök a beosztottal, az idősgondozó a rábízott öregekkel stb. Nem a férfiak bántják a nőket, hanem az erősek a gyengéket. Nagyon finom kis distinkció, pont mint a szegénybűnözés vs cigánybűnözés.

A statisztikák is: a bántalmazottak legnagyobb része férfi, és a legnagyobb esélyed arra, hogy meggyilkoljanak vagy kiraboljanak akkor van, ha fiatal férfi vagy. Igen, az elkövetők döntő többsége szintén férfi, de újra: nem a férfiak nőkre irányuló erőszakáról van szó, hanem erősekről meg gyengékről meg hatalomról.

Rettentő sérelmesnek találom, ahogy elbagatellizálod a férfiakkal szemben elkövetett dolgokat (pl. meg sem nézed a videót. ez komoly?). Ez dettó ugyanaz a viselkedés, mint ahogy a nőkkel szembeni erőszakot szokták elviccelni (pl. mo-on, és igen, itt a blogon is). Ugyanaz, csak tükörképben. Ha az egyik kifogásolható, akkor a másik...?

Ezt írod:
"A kommentemnek nem az volt a lenyege hogy nem baj ha ferfiakat bant valaki, hanem hogy ha egy not bantanak, akkor arra kene koncentralni es nem rogton felhozni ervkent hogy 'ferfiak is lehetnek aldozatok'. Es akkor most mi van? A nok nem kevesbe aldozatok attol hogy ferfiak is lehetnek azok."

Szuper. Az első tagmondattal teljesen egyetértek.
A többivel meg egyáltalán nem. Ha valaki felhozza, hogy a szőke nőket sérelem éri, akkor igenis az az egyetlen eljárás, ha hozzátesszük, hogy a nem szőke nőket is. És igen, a férfiakat is. A férfiak sem lesznek kevésbé áldozatok, csak mert a fordított rasszizmus okán erről nem szeretünk beszélni.

---

No jó, remélem, nem voltam bántó, és így, hogy elsírtam itt a bánatomat, legalább ledöntöttünk még egy nemi sztereotípiát, hogy ti. a férfiak nem szoktak biccsingelni. :)

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.07. 19:12:01

@kardio1:

Pontosan. Az oroszoknál pl. Szilveszterre állítják a fát, nem Karácsonyra.

2014.11.07. 19:17:31

@tsabus [UK]: Meg sem probaltam definialni a szexualis zaklatast, tehat semmikeppen nem definialhattam ugy hogy amit egy ferfi egy no ellen elkovet. Az elozoekben utaltam olyan esetekre amikor ferfiakat zaklatnak - az ilyen esetek nagy reszeben az elkovetok szinten ferfiak. Sot ferfiak megeroszakolasarol is beszeltem (az elkovetok szinten jellemzoen ferfiak; ez pl. UK-ban a statisztikak szerint az osszes nemi eroszak kb. tiz szazaleka).

2014.11.07. 19:21:20

@négyzet:

Nem hiszem, hogy a videók azt sugallnák, hogy ez így van jól, de ez végül is a mondandódhoz képest részletkérdés, és a többihez +1.

Captain Hanky 2014.11.07. 19:25:47

Új köntösben szolgálatra jelentkezem :o)

KK

M. Péter 2014.11.07. 19:35:20

@HardPötty: Ehhez nem kell bevándorló. A newcastle-i geordie nyelvjárásról szokták mondani, hogy a nem helyieknek nehéz megérteni, a skót nyelvjárásokról ne is beszéljünk.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.07. 19:39:11

@Th's child:

A férfiak elleni erőszak kutatóit pl. rendszeresen fenyegetik, nyugaton főleg, de még Mo-n is.

Vicces volt az egyik magyar főfeminista szövege pár éve, amikor kijelentette,hogy a családon belüli erőszak csakis a nő elleni erőszakot jelenti.

A kutatások szerint a helyzet más. A leggyakoribb áldozata a családon belüli erőszaknak a GYEREK, s a leggyakoribb erőszaktevő az ANYA.

Ezt követi a férj elleni erőszak a feleség részéről.

S utolsó helyen van a nő elleni erőszak.

Miért van mégis kevés bírósági eset? Mert a férfi áldozat szégyelli magát, hogy egy nő,képes volt megverni őt, így elhallgatja az egészet.

Határátkelő 2014.11.07. 19:39:51

@maxval birca hozzászóló: Nézd, azért ezek így eléggé a levegőben lógnak ám. Link?

Hari Seldon 2 2014.11.07. 19:42:01

Most kicsit gondolkoztam azon, hogy Angliában nem taníthatják, hogy az egyik vallás "jobb mint a másik". Mindet egyformán kell kezelni.

Lehet, hogy ez jó irány? Mondom nem tudom, csak kérdezek.
Ugyanis a keresztény európai polgár már mostanra amúgy is relativizálta a vallását. Nem foglalkozik vele.

Ha egy muzulmán gyereknek is elkezdik ezt oltani ezt a szemléletet az állami intézményekben akkor, ő is ebbe nő bele. - Lehet, hogy ő még nem lesz ilyen "nihilista" (by Max) de a gyereke számára már ez könnyen természetes lesz.

Mondom, nem tudom, hogy mi lesz a hatása a bevándorlókra, ezt csak 20-30 év múlva tudjuk meg. De, simán el tudom képzelni, hogy bejön.

Na, jó már mennem kell.

2014.11.07. 19:42:10

@Th's child: Huha, ez egy hosszu komment... Koszi a velemenyedet, es megtisztelo hogy ilyen hosszan kifejtetted. Oszinte leszek a valaszomban, remelem nem erted felre. En nem erzem sertonek amit irtam a magyar szexista kulturarol. Az igazsagot irtam le, nem tudom miert ne irhatnam ezt le egy nevtelen internet forumon, csak azert mert valakinek az erzeseit serti. Ha az igazsag faj akkor bocs, de talan megprobalhatnatok valodi ferfikent elviselni ezt - elnezest, nem akarok cinikusnak hangzani... De ha pl. nekem azt mondja egy cigany hogy megkonnyebbult mikor elkoltozott Mo.rol egy olyan helyre ahol nem eri hatranyos megkulonboztetes a szarmazasa miatt, akkor en azt nem veszem szemelyes sertesnek, nem fogom ugy erezni hogy engem tart rasszistanak vagy minden magyart. El fogom fogadni hogy o ezt igy elte meg.

Ami azt illeti hogy szerinted a nyugati ferfiak azert menekulnek Azsiaba mert a nyugati nok nem turik a szexista viselkedest: ha igy van az az o dolguk, oszinten szolva engem az sem zavarna ha az osszes ferfi kivandorolna Azsiaba, ha az lenne az alternativa hogy ott maradnak ahol en vagyok es szexistan viselkednek. Nekem iszonyuan megkeseritette az eletemet Mo.on a szexizmus, a nok folytonos lenezese. Ez nagyban meghatarozta ez eletminosegemet ott. Miert kene ezt titokban tartanom, mert neked vagy masnak serti az erzeseit? Ez az igazsag. Soha nem szeretnek meg egyszer Mo.on elni, es az egyik fo ok amiert nem, az ez.

Szerintem nem en vagyok a borzaszto tapintatlan, hanem az a rengeteg ferfi volt borzaszto tapintatlan akik a seggemet fogdostak, megjegyzeseket tettek a melleimre, szexista vicceket meseltek mindenhol, beszoltak, leneztek, stb. Ez mind rohadtul tapintatlan dolog szerintem, nem az ha en leirom az interneten hogy eletem legboldogabb napja volt mikor rajottem hogy megszabadultam ettol a kozegtol. Mi a mentsegem? Semmi szuksegem mentsegre, mi a mentseguk a ferfiaknak akik zaklattak Mo.on? Es akik azt gondoltak hogy a zaklatas nem nagy dolog es nem kell belole ugyet csinalni? Mert sokan akik hozzaszoltak itt (pasik) szinten ezt mondtak, hogy 'mi a problema, zaklatas nem fordul elo, ha megis azt te provokaltad, ha megsem akkor meg nem nagy dolog, tanuld meg kezelni' stb. stb. Megint csak annyit tudok mondani, szerencsesnek tartom magam hogy orokre kikerultem ebbol a kozegbol, es a kovetkezo generaciok erdekeben remelem hogy meg fog valtozni Mo.on a helyzet.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.07. 19:51:37

@négyzet: egyáltalán nem vérmes túlzás, voltak esetek, amikor óvodásokat vádoltak zaklatással.

2014.11.07. 19:53:29

@maxval birca hozzászóló: @Határátkelő:

"Vicces volt az egyik magyar főfeminista szövege pár éve, amikor kijelentette,hogy a családon belüli erőszak csakis a nő elleni erőszakot jelenti."

Igen, ez a NaNe egyesület teljesen hivatalos álláspontja. Az oldalukon találtam a múltkor: "[..] képzéseinken és kiadványainkban a családon belüli erőszakot nők elleni férfierőszakként definiáljuk".

HÁ, a birca által említett adatokat ismerem, és lehet rá linkeket is adni, de ódzkodnék tőle, hogy ebbe az irányba térítsük el a blogot.

Ha birca sem bánja, én nem erőltetem a témát.:)

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.07. 19:54:54

@Határátkelő:

Tamási Erzsébet kutatta a leginkább a témát Mo-n, az ő írásaira kell rákeresni.

pasztasuta 2014.11.07. 19:54:54

@Th's child: +1
ps: Nem akarsz elvenni feleségül? :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.07. 19:55:24

@Th's child:
"erősek a gyengéket"
elvitted a témát a hatalomfitogtatás felé.
nem erről beszéltünk, hanem a szexizmusról és szexuális zaklatásról.
amiket említesz, az nem az.
közkedvelt példa, hogy a börtönökben a csicskáztatás és homoszexuális kapcsolat, illetve a nemi erőszakok nem szexuális indíttatásúak, hanem a hatalomról szólnak.

2014.11.07. 19:56:54

@Mirjam2:

Nézd, a megfogalmazásod módjával kapcsolatban csak ismételni tudnám magamat, de nem teszem, mert a nagyobb lényeg mégiscsak az, hogy teljesen egyetértek: a nők lenézése és a hozzájuk való helytelen viszonyulás szerintem is probléma mo-on, és tökéletesen át tudom élni, hogy ez téged bántott. Ha sikerült kilépned ebből a közegből, és most jobban érzed magad, akkor én veled örülök (cinizmus nélkül mondom).

2014.11.07. 19:58:06

@pasztasuta:

No, ezekkel a viccekkel vigyázzunk, mert nyomban zaklatást kiáltok! :)

M. Péter 2014.11.07. 20:00:58

@Mirjam2: Itt a BBC-től egy cikk, amely szerint azoknak, akiket a házastársa vagy élettársa öl meg, kb. 80%-a nő és 20%-a férfi. Igen, tényleg sokkal több a női áldozat, de a férfiak aránya egyáltalán nem elhanyagolható.

2014.11.07. 20:01:05

@Babette.:

"elvitted a témát a hatalomfitogtatás felé.
nem erről beszéltünk, hanem a szexizmusról és szexuális zaklatásról."

Ööö, én azt hittem, hogy erről mind együtt beszéltünk.

Quercus a favágó 2014.11.07. 20:01:07

"Amikor a nő az agresszor

Tamási munkái és más felmérések szerint többnyire nő az elkövető

a gyerekgyilkosságoknál,
gyermekek elhanyagolásakor,
a gyerekek fizikai bántalmazásnál egészen fiatal gyerekek esetében,
és minden családtag esetében a nők nagyobb arányban (ami abszolút számokban lényegesen kevesebbet jelent) alkalmaznak erőszakot idős és beteg családtagjaikkal szemben.

Tamási kutatása szerint a későbbi fizikai erőszakot sokszor a férfiak érzelmi bántalmazása előzi meg. Ilyen például a

nyilvános megalázás,
öngyilkossággal, gyerekek bántalmazásával való fenyegetőzés,
a szexuális együttlét megtagadása büntetési céllal,
a férfi pénzügyeinek ellenőrzése.

a nők most verik le a férfiakon az évszázadok elnyomását. Meg akarják fordítani a helyzetet, ami eddig volt, vagy legalább is amilyen látszat eddig volt. Lehet női kvótákat követelni, csak azt ne felejtsük el, hogy ahogy a társadalom tetején, úgy a legalján is férfiak állnak. Szóval akkor ne csak a cégvezetőknél határozzuk meg, hogy hány nőnek kell lenni, hanem a bányászoknál, meg a hullamosóknál is.”

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.07. 20:05:44

@Warlimont: jajaaa... +100

Melyik lánból vagy, ha lehet tudni? :D

2014.11.07. 20:07:50

@Th's child: Most nem fogok utananezni de en is emlekszem ilyenre hogy kimondottan nok elleni eroszakkent definialtak a csaladon beluli eroszakot, ami termeszetesen teljesen teves es diszkriminativ. Ahogy fentebb is mondtam, szemelyesen ismerek ferfiakat akik csaladon beluli (fizikai) eroszak aldozatai voltak.

Szerintem te meg en egyetertunk: a vilag jobb hely lenne ha senki nem elne vissza a hatalmaval, az emberek nem akarnak egymast bantani, megalazni. Egy ilyen helyzetben az emberek mernenek 'ferfiasan' vagy 'noiesen' viselkedni mert nem felnenek (tudatosan vagy tudattalanul) a kovetkezmenyektol. Ilyen idealis vilag hianyaban annyit tehetunk hogy olyan helyeket keresunk ahol leginkabb onmagunk tudunk lenni... Ez van akinek Azsia, van akinek Nyugat-Europa, es biztosan van olyan is akinek Magyarorszag. Nekem pont nem, de ez nem feltetlenul az orszag hibaja, csak 'o' meg en nem illettunk ossze.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.07. 20:09:35

@Babette.: Nem, Babette, ez nem spórolás, ez télleg fillérb@szás...Ha mondjuk nem vesz cigit, már azzal is többet spórol.

2014.11.07. 20:19:18

@QUERCUS: Mas szavakkal: ha a no nem fekszik le a ferfival akkor oke megverni... Tudom, azt fogod mondani hogy kisarkitom, de teljesen rohejes erveles, hogy altalaban a fizikai eroszakot ez es ez elozi meg. Persze, altalaban a fizikai eroszakot az eletben az elozi meg hogy az agresszor nem kapott meg valamit amit akart, de ez nem mentseg az agressziora - en sem verem meg a ferjemet ha nem fekszik le velem vagy ongyilkossaggal fenyegetozik.

Ami a tarsadalom legaljat illeti: vannak ott boven nok, pl. miert gondolod hogy nem dolgoznak hullamosokent - ugy tudom hogy hagyomanyosan a noi csaladtagok mosdattak es oltoztettek a halottat. Nehez fizikai munkat is vegeznek - lehet hogy ez Europaban ma nem jellemzo, de pl. Indiaban nem szokatlan latvany epitkezesen a terhes no (es fele annyit fizetnek neki mint a ferfiaknak). A prostitualtak donto tobbsege is no, ez ugy tudom kb. a tarsadalom legaljanak szamit...

pasztasuta 2014.11.07. 20:23:19

@Th's child: Baszus és frankón oda akartam még írni, hogy remélem azért most nem fogsz feljelenteni..lol :)))

Határátkelő 2014.11.07. 20:23:34

@Mirjam2: Tiszteletben tartva a saját személyes történeted, és a téged ért sérelmeket, a magam részéről csak annyit tennék hozzá, hogy rendkívül veszélyes általánosítani. Mindenkit érnek sérelmek az életben (ilyen vagy olyan), de az szerintem veszélyes terep, ha ettől rögtön egy teljes csoportra (teljesen mindegy, hogy azok a magyar férfiak, általában a nők, angolok, németek, amerikaiak, románok, feketék, szőkék, barnák, és lehetne sorolni a végtelenségig) kiterjeszted ezt a képet.

Quercus a favágó 2014.11.07. 20:27:01

@Mirjam2:

Az elején, és a végén is van idézőjel. Ezt nem én mondom, hanem Tamási Erzsébet az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.07. 20:57:20

Maradjunk egy kicsit az eredeti témánál.
A dolog ott indult hogy Anglia minden EU-s ország előtt azonnal megnyitotta munkaerőpiacát.
A mostani politikai habverést hagyjuk, tény hogy nagyon jól jártak.
Az első szakemberhullámot sikeresen lefölözték és azóta is fölözik.
Miért tudtak a lengyelek itt nyelvtudás nélkül sikeresek lenni?
Két oka van.
Egyrészt mert jó szakemberek. Tapasztalatból mondom, dolgoztam sok lengyellel. Másrészt összetartóak. Ez a kettő a sikerük titka.
Az építőiparban inkább a házfelújításokban a belső munkákban vannak otthon.
A nagyépítőiparban ahol én dolgozok a románok dominálnak.
Miért mondom azt hogyha hazamennének bedőlne a gazdaság?
Az építőipar húzóágazat. Nem önmagában kell szemlélni.
Nézzük meg közelebbről.
Ahol most dolgozok az egy úgynevezett zöldmezős beruházás vagyis ahol a lakópark épül ott előtte nem volt semmi.
Oda kellett vinni a vizet a gázt az elektromosságot és az utakat.
Később majd a telefont a tömegközlekedést.
A környező iskolákat bővíteni kell.
A lakásokat elenyésző kisebbség veszi meg készpénzre.
A hitel fellendíti a bankszektort. Az építkezés önmagán az építőanyagon kívűl számtalan mellékágazatot életben tart.
A munkagépipart a kőolajipart a szállítóipart. Az építőmunkások fogyasztanak adót fizetnek laknak és közlekednek.
a betonhoz a sódert valakiknek ki kell emelni a tengerből.
A síküveggyárak fullon pörögnek a téglaipar a cement a gipszkarton a faipar nem küzd megrendelési gondokkal.
A család ha beköltözött az új házba első dolga a tv-t lecserélni valami kúrva nagyra. a régi bútorokat sem viszik magukkal. A hűtőszekrény is ócska már meg a mikró is az új lakásba csak valami dizájnosabb illik. A lakástextilipar sem elhanyagolható.
A kertészet a parkosítás szintén velejáró szükséglet.
A szemetet is el kell vinni a postát is ki kell hordani.
Összeszámolni sem lehet hány ember van közvetlenül és áttételesen kapcsolatban az építőiparral.
Ha a románok hazamennének bedőlne az egész.
Most is emberhiány van ha felét kivonnánk akkor nincs tovább.

négyzet 2014.11.07. 21:16:16

@Babette.: jaja, khm, szerintem maradjunk Magyarországnál, és hagyjuk a bulvár híreket :-S

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.07. 21:18:19

@diggerdriver: Ez tök jó.De nem lehet, hogy ez egy hasonló lufi része, mint ami Írországban volt? Kik veszik meg ezeket a sok új lakásokat?Gondolom, nem az építőmunkások...Ekkora nagy felvevőpiac a középosztály?

morsels (törölt) 2014.11.07. 21:19:00

@Mirjam2:
Hat... azt hiszem bealdozom az asszony egyik befottjet (nincs befottunk), mert ahogy elnezem neked ez olyasmi tema, mint hintanak a sajatja.

Te csak egyfelekeppen latod a dolgokat, amivel vegulis nincs nagy problema, de olyan agressziv vagy, hogy ha ezt egy ferfinick csinalna, mar reg szurned.

Naszoval.
Elsosorban szeretnem leszogezni azt, hogy nem ertek egyet semmilyen eroszakkal, legyen az szexualis, vagy masfajta indittatasu.

Az is igaz, hogy amiben en szocializalodtam annak idejen, az egeszen mas volt, mint amit itt tapasztaltam. Marpedig a 80-as evekben sem volt divat a munkahelyen a nok feneket fogdosni, de teny, voltak olyan helyzetek, szituaciok, amik itt elkepzelhetetlenek lennenek, vagy legalabbis komoly vizsgalat kezdodne.
Persze itt jon a masik dolog. Ami fontos. Hogy mi a kornyezet.

Mert egeszen mas egy nyari tabor, mint egy munkahely, vagy egy iskola. Aztan az is bejon, hogy ki mit tud meg toleralni.

Peldaul. Peldaul ha egy gyarban dolgozik egy no, vagy egy autoszerelo garazsban, ahol a dolgozok tulnyomo tobbsege ferfi, ott nyilvanvaloan tobb inzultusnak van kiteve es azok megoldasa nem egyszeru. Legyen ez Magyarorszagon, vagy barhol mashol a vilagon. Olyankor vagy be tud illeszkedni, vagy nem.
Ismetlem magam, nem tartom elfogadhatonak az inzultust, nadehat az is valahol meglepo szamomra, hogy egy no egyaltalan meglepodik azon, hogy ilyen helyen ilyesmi tortenhet. Hat ja, minden csoportnak van egy bizonyos normaja, erkolcsi, tarsadalmi erzekenysege (megint, teljesen fuggetlenul attol, hogy melyik orszagban van), ami nem mindig eri el azt a szintet, amit az ujonnan bekerulo minimumnak tart.

A masik nagyon fontos dolog meg az, hogy peldaul az a no, aki az egyik ferfira ujjal mutogat, hogy szexista, az a masik ferfit ugyanazert egy bugyinedvesitonek tartja.
Ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a sexual harassment az, amire a no azt mondja.

En nem azt vonom ketsegbe, hogy neked rossz tapasztalataid voltak. Azt sem mondom, hogy torvenyben kene szabalyozni, hogy mit lehet es mit nem, mert ez alapvetoen hulyeseg. Az emberi kapcsolatokat probalnak szabalyozni, ami egy robot eseteben talan mukodne, nadehat az emberek eseteben pont azokat a kezsegeket olnek ki, amitol azok vagyunk, amik.

Gondolj bele.
Fiatalok, tele hormonokkal, vizpart, alkohol es mar el is szabadulnak az indulatok. Van egyfajta ritualeja az ilyesminek es hat (a vizpartot meg opcionalis palmafakat leszamitva) leginkabb igy ismerkedtek fiatalok.

Vilagos, a 6-os villamoson farkat dorgolo perv, vagy a segget fogdoso, vagy a kabszert italba tevo nem ebbe a kategoriaba tartozik.
Nadehat az nem is kerdeses, azt sem mondom, hogy el kell fogadni, ha Tildy Vikingje ott van, akkor vagja pofan es huzza ki az orrat a fejebol, es en is azt mondom, hogy jol tette, pedig hat elvileg jogallamban elunk, vagy mi.

Persze ha gondolod, akkor meg puffoghatsz azon, hogy az angolok milyen uriemberek, sot meg indiaban is csak felneztek rad, egyedul Magyarorszagon uldoztek, mint not, ami gyakorlatilag Szaudi szint.

2014.11.07. 21:23:52

@diggerdriver: Mikor fog kipukkadni ez a lufi? Írtad, hogy hitelre veszik, nah de akkor sem a csóró angol/bevándorló fogja megvenni.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.07. 21:34:14

@diggerdriver:

Értjük, ha én meg nem készítik burgereket, az emberek éhenhalnak. Most akkor mi a a húzóágazat? Elég fals ez a logika. A húzó az ,hogy az emberek vásárolnak orrvérzésig.Amíg ez van, addig a tánc is megy.

morsels (törölt) 2014.11.07. 21:40:15

@házelőtthinta:
Szerintem nem halnanak ehen az emberek, ha te (ti) nem csinalnatok burgereket.

Sütemény1975 2014.11.07. 21:41:02

@Mirjam2: a tesco alapítójának az országát nem szállta meg egy idegen hatalom 45 évre. ami ugye mindent államosított. a rendszerváltás óta pedig akad számos sikeres magyar cég.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.07. 21:45:59

@geegee: @Philosoraptor:
Ez a kipukkadni akaró lufi kezd a kulimunkás szinonímája lenni.
A lőtéri kutyát nem érdekli a lufi. Két okból.
Egyrészt amíg fut a szekér addig kell kivenni belőle lehtőleg minél többet.
Márpedig most fut.
A másik ok az meg hogy ha tudom hogy lufi és valamikor kipukkan mi a bánatos brét tudok ellene tenni?
Na ugye...
Most mennek fel az órabérek most lehet túlórázni.
Két évvel ezelőtt a seggemet vertem a földhöz örömömben hogy 10,50ért találtam munkát.
Most másfél év után hagytam ott egy céget mert a 12-őt nem volt hajlandó felemelni.
A tavalyi évben Európában egyedül Angliában emelkedtek az újautó eladások.
Márpedig az a második a sorban a lakás mögött.
Lehet hogy nem egy bevándorló digger veszi meg a lakásokat de akik megveszik azok is laktak valahol és a lánc legalján a prolinak is jut valami morzsa.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.07. 21:48:30

@morsels: ooo, a vikingem egy aldott jo lelek, volt mar , amikor a jelenleteben megfenyegettek, hogy leutnek, meg megtalalnak, odajott esz szoval probalta csititani oket.

montroyal ( CAN qc) 2014.11.07. 21:48:32

@Mirjam2: @morsels: @QUERCUS: @Babette.: meg mindig a tegnapinal tartunk ? kar hogy nem volt idom belefolyni ma is ..mennem kell USAba mert az agressziv nejem le akarja cserelni a tuzhelyunket is es ott a felebe kerul ...szerintem a masik tuzhelynek sem volt semmi baja(2000ben csucs volt es az ara is ) de ez a ferfi elnyomas ,azt kell csinalni amit a nok akarnak .. persze ugy is mondhatjuk ,hogy azert veszek uj tuzhelyt ,hogy oda lancoljam a nejem es fozni kenyszeritsem , raadasul azt amit én szeretek ...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.07. 21:51:02

@geegee: sok a tamogatas, illetve itt vannak szocialis lakasok is, akar onkormanyzaton keresztul, akar ugy, ahol mi is lakunk, housing associationben. Mi is lehet beszalunk egy shared ownershipbe hamarosan, meglatjuk hogyan alakul, minket valasztanak-e.

Egyebkent holnap lesz 5 eve, hogy betettuk ide a labunkat, hetfon adom be a permanent residencyt.

morsels (törölt) 2014.11.07. 21:52:04

@házelőtthinta:
Mivel ugyis olvasol mindenfele gazdasaggal foglalkozo ujsagot, nezz utana, hogy mi a commodity.
Aztan nezd meg azt is, hogy egy orszagban az epitkezesek (residential & commercial) mennyire befolyasoljak az economy novekedest.

Ezek utan mutasd meg, hogy a buriforgatas mennyire nelkulozhetetlen.
Hogy nelkuled osszedolne az egesz, mint a kartyavar.

2014.11.07. 21:52:04

@diggerdriver: Attól nem félek, hogy neked nem lesz munkád. De semmi sem tart örökké. :)

kardio1 2014.11.07. 21:55:14

@Mirjam2: Te ugye 18 éves korodban jöttél el Magyarorszàgrol? Akkor nem semmi, hogy pàr év alatt (feltételezem, hogy nem gyerekkorodban voltàl szexuàlis zaklatàsnak kitéve Mo.-on) ilyen mértékben ért a molesztàlàs. Merre nôttél fel Mo.-on?

kardio1 2014.11.07. 21:59:35

@tildy[UK]: A permanent residency hogy viszonyul az àllampolgàrsàghoz? Azt mennyi idô utàn lehet kérni? Franciaorszàgban 5 év itt-tartozkodàs utàn. Kettôs àllampolgàrsàgot engedik az angliusok?

qkuc 2014.11.07. 22:00:34

@morsels: @házelőtthinta: Mert az emberek véletlenül sem tudnak főzni, mi ...? :D

SzZoole 2014.11.07. 22:02:27

@tildy[UK]: Happy 5.anniversary to you:)))
Nekem 16.-an lesz meg az 5 ev.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.07. 22:03:16

@Philosoraptor:
Ez az amivel nem tudok mit kezdeni.
Nem tart örökké...
És?
Mi a faszt csináljak?
Az életünk sem tart örökké.
Akkor ne éljünk?
Az élet is egy hullámvasút a gazdaság is.
Ez van.

qkuc 2014.11.07. 22:07:41

@qkuc: Ez csak hintának szólt morsels, :).

morsels (törölt) 2014.11.07. 22:09:25

@qkuc:
En szemely szerint egyszer voltam McDonaldsban... a fiamat vittem el, aki akkor azt hiszem 10 eves volt es egy osztalytarsaval akart menni. Amilyan randi volt, csak hat ugye fiatalok voltak, igy kellett felnott.
A vicces az volt, hogy megkertek, hogy uljek egy masik asztalhoz (a lany szolt a fiamnak, hogy utban vagyok) es akkor ittam ott egy kavet.

morsels (törölt) 2014.11.07. 22:10:45

@morsels:
Mondjuk hulyen ereztem magam, merthat egy kivulallonak ugy tunhetett, hogy itt van ez a felnott ferfi, aki ket gyereket nezeget.

Hari Seldon 2 2014.11.07. 22:11:07

@geegee:
Mindig mindenki szeret(ne) új(abb) nagy(obb) lakásba költözni. Ahogy megvan rá a pénz (így vagy úgy) költözik is.

Hari Seldon 2 2014.11.07. 22:14:30

@diggerdriver:
A lufi időnként kipukkad. Időnként újat fújnak, és akkor azzal játszunk.
Na most, ha MÁR felfújás közben azon rugózunk, hogy egyszer ki fog pukkanni, akkor mikor fogunk a "lufival játszani"?

Hari Seldon 2 2014.11.07. 22:16:46

@montroyal ( CAN qc):
Látod te meg csak a "tűzhely - lufit" fújod fel, és nem is tudsz róla.
Mi lesz ha kipukkad a "tűzhely lufi"? Nehogy valami bajotok essen!

Hari Seldon 2 2014.11.07. 22:19:25

@diggerdriver:
+1
Nekem is időnként elszáll, amikor a gazdasági fellendülés idején már a végén aggódnak. Aztán amikor kipukkad a lufi, annyira jó "élvezkedni", hogy lám kipukkadt a lufi! - Ja, minden 10 évben.

Hari Seldon 2 2014.11.07. 22:21:33

@diggerdriver:
Te digger, mi ez a kép? Nézem közelről, nézem távolról, de nem hámozok ki semmit belőle.

SzZoole 2014.11.07. 22:26:16

@Hari Seldon 2: Egy szep,formas idomokal megaldott holgyemeny korlatnak tamaszkodva a hatso fertalyaval:)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.07. 22:35:21

@diggerdriver:

a 12 font/óra miért olyan jó? Most számoltam ki, 1500 font jön ki nettóra belőle. Nyilván ennyiből már tényleg meg is lehet normálisan élni Londonban is, de én jónak nem nevezném, mikor egy normális kégli 1000 font. A jó bér ott kezdődik amikor a lakhatás a jövedelem harmadát viszi el max. Tehát nettó 3000 font és felette. Grazban ez pl 1500 euró és felette.Aki Londonban él és nettó 3 ezer alatt keres az szerintem nem nevezhető jól keresőnek. Ahogy a grazi 1500 euró alatti sem. És minő meglepetés az átlagos emberek nem keresnek ennél többet. Se Londonban, se Grazban.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.07. 22:35:21

@morsels:

Tudom hogy én abszolút nélkülözhető vagyok, mindig leírjátok nekem! Amúgy meg csak vicceltem. Nyilván lenne élet meki nélkül is. Ahogy új lakások nélkül is, bárhogy is magyarázza digger hogy az építkezés mindennek az alfája és az omegája.

Captain Hanky 2014.11.07. 22:35:21

Bár rengeteg a visszaélés a bőkezű szociális juttatásokkal, megnézném hol tartana a soha le nem nyugvó nap birodalma a közép-kelet eu-s munkamorál, teherbírás és hozzáállas nélkül...

2014.11.07. 22:38:57

@morsels: Dolgoztam gyarban Nyugat-Europaban, nem tapasztaltam szexizmust, sot nagyon korrekt volt velem az osszes ott dolgozo ferfi. Nem irtam ilyen hulyesegeket hogy Indiaban ram felneztek, fogalmam sincs honnan vetted ezt meg egy csomo mas dolgot amit nekem tulajdonitasz.

qkuc 2014.11.07. 22:40:02

@házelőtthinta: Vígasztaljon a tény, két dolog állandó, a halál és az adó by Ha eljön Joe Black. Az ehhez kapcsolódó szakmák fennmaradnak, :D.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.07. 22:41:16

@kardio1: Innentol meg egy van hatra az allampolgarsagi kerelemig. Es igen, lehetek kettos allampolgar.

@Zoole[uk]: Neked is akkor hamarosan:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.07. 22:43:43

@házelőtthinta: Nem rossz az azert. Meg nettot vagy bruttot szamolsz?

SzZoole 2014.11.07. 22:46:14

@tildy[UK]: Ird meg majd legyszives,hogy,hogy ment a kerelem elbiralasa,koszi:)))
(Akar emailban is,hogy akit nem erdekel,azt ne zavarjuk)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.07. 22:47:49

@Zoole[uk]: Ki akarom rakni az oldalamra is, bar lehet ide is elkuldom.

SzZoole 2014.11.07. 22:49:17

@tildy[UK]: Marmint a sajat blogod oldalara?

2014.11.07. 22:50:15

@Határátkelő: Eredetileg kizarolag azert szoltam ma hozza mivel lattam hogy az altalam korabban belinkelt tanulmannyal foglalkozik a posztod es ugy gondoltam elegge egyoldalu igy ki akartam egesziteni egy kommentben. Aztan megint belerangattak a tegnapi vitaba, most pedig mindenki engem vadol azzal hogy rogeszmesen ragaszkodom a temahoz. Ez nem igy van, es termeszetesen az sem igaz hogy altalanositok es 'minden magyar ferfirol' mondok negativ dolgokat. Egesz vegig egy egyszeru dolgot allitottam - amit eredetileg Jess hozott fel, es en csak egyetertettem - hogy a magyar tarsadalomban jobban elfogadott a szexista viselkedes mint pl. az angolban. Ez pedig nyilvanvalo teny, amit mindenki eszrevett aki elt mar mind a ket helyen.

kardio1 2014.11.07. 22:52:10

@tildy[UK]: Es az àllampolgàrsàgi kérelem benyùjtàsàtol kezdve mennyi idô az elbiràlàs? Ez a kérdésem a permanent residencyre is vonatkozik. Itt, mint irtam, 5 év utàn lehet kérni az àllampolgàrsàgot. EU-soknàl biztosan nincs permanent residency-analog. A benyùjtàstol szàmitott egy-màsfél éven belül döntenek. En dec. 8-àn megyek a prefektùràra (=megyehàza) beadni a kérelmet...

Hari Seldon 2 2014.11.07. 22:52:28

Na, még most este egy kis OFF:
index.hu/gazdasag/2014/11/07/komolyodik_a_rubelpanik/
Ezzel kívánok jó éjszakát. (külön Max-nak)
ON

SzZoole 2014.11.07. 22:54:37

@kardio1: Doki,Te is most leszel 5 eves?

kardio1 2014.11.07. 22:55:27

@Hari Seldon 2: Te is olvastad?
Egyébként azt hittem, boldog november 7-ét kivànsz a blog olvasoinak ezzel a hirrel! :))

kardio1 2014.11.07. 22:56:10

@Zoole[uk]: én màr januàrban betöltöttem :)

qkuc 2014.11.07. 23:00:41

@kardio1: Ilyenkor kell berikkantani, hogy Aurora, merre vagy? :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.07. 23:09:20

@diggerdriver: Hjóó, én értem a te részedről, én se csinálnám másképp, csak úgy kitört belőlem a morfondír.Majd meglátjuk 5-10 év múlva, mi lesz belőle.Addig meg jó órabéreket az iparágban dolgozóknak. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.07. 23:12:35

@tildy[UK]: Na de új lakásokat is adnak ki szociálisba?

Grat, mi túl vagyunk a 7. éven, és kb 3 napja adtuk be az állampolgárságit... :D Augusztusra lesz meg, már ha.Ha megkapjuk, mi is rendezünk akkora haccacárét, mint Hagyma...
:-)))

(Lófaxt, dehogy rendezünk, max megemlítem majd...)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.07. 23:15:03

@morsels: Pfff, mindezt 10 évesen?Atyavilág...tombolnak a hormonok...
:-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.07. 23:16:13

@Hari Seldon 2: Jó, oké, csak ehhez nyugaton kuuurva sok gempa kell.Még a hitel mellett is.Tapasztalatból is mondom.

morsels (törölt) 2014.11.07. 23:23:42

@Mirjam2:
Hat akkor tenyleg csak a magyar ferfiak ilyen sexistak.

kardio1 2014.11.07. 23:25:25

@qkuc: Auroràra még pàr oràt vàrni kell :)

morsels (törölt) 2014.11.07. 23:25:44

@házelőtthinta:
Hat elnezest, de nem vagy a vilagot mozgato gazdasag fontos resze.
Sorry.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.07. 23:34:48

Na, tessék, a sok otthonról tortát sütögető poszttolónak és mindenkinek, aki szereti:
Sim(p)son kölök anatómiája tortából, álá Bodies-kiállítás...

Szerintem kurvanagy... :D

www.boredpanda.com/ralph-wiggum-cutout-cake-kylie-mangles-freshly-squeezd/

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.07. 23:58:04

@morsels:

Akinek nincs semmije az annyit is ér,ugye? Aki nem keres sokat az nem is fontos. röhej.

morsels (törölt) 2014.11.08. 00:09:11

@házelőtthinta:
Azt hiszem azt irtam, hogy az emberek nem halnanak ehen, ha te nem forgatnad a hamburgert.

2014.11.08. 00:20:24

@geegee: Nagyon jópofa. Morbid, de jó. :)

2014.11.08. 00:21:18

@házelőtthinta: Van munkád, van hol laknod, van mit enned, mi az, hogy nincsen semmid? Az nem itt kezdődik. Elégedetlen természetesen lehetsz, csak a helyzeted ellen lépni is kellene.

2014.11.08. 00:28:28

@Hari Seldon 2:

index.hu/gazdasag/2014/11/05/soha_nem_latott_szereplo_tunt_fel_a_leggazdagabb_magyarok_listajan/

Ez sem rossz. Azt tudni kell az első helyezettről, hogy kivitte Luxemburgba a vállalkozását, állítólag a NAV túl sokat járt a nyakára, meg nem akart nekik kenőpénzt fizetni. :DDD

morsels (törölt) 2014.11.08. 00:46:07

@morsels: @házelőtthinta:
Ha ettol jobban erzed magad, akkor szerintem akkor sem halnanak ehen az emberek, ha Jamie Oliver nem forgatna hamburgert.
Soha tobbet.

Namost hogy mi a kulonbseg kozted es Jamie Oliver kozott, az egy egeszen mas kerdes.

Muscari 2014.11.08. 00:53:36

@Mirjam2: Ha meg esetleg olvasod, en is tudok olyan valakirol, akit a felesege bantalmazott, ugy, hogy o soha egy ujjal nem ert hozza. Repult fele vaza, hamutarto, majd vegigkarmolta az arcat. Mindezt termeszetesen feltekenysegbol, amire nem volt oka, mert a ferje nem csalta meg.
Egyszer fordult elo, hogy megprobalta lefogni, mikor a no nekitamadt, de az annyira be volt gozolve, hogy majdnem eltorte a sajat karjat, igy a srac inabb elengedte es megprobalt elmenekulni.

Es nem, nem hagyta ott ezek utan a not, megpedig a gyerek miatt, mert nem akarta, hogy az apa nelkul nojon fel, ahogyan annak idejen o. Vegul akkor hagyta ott, mikor megismerkedett egy normalis novel, de 17 evet igy is leeltek egyutt.

Ennek ellenere tudom, hogy ez joval ritkabban fordul elo, nokrol, akiket vert a pasijuk, sokkal tobbrol tudok.

Eszembe jutott meg egy csaj, akit akkor ismertem, amikor meg videken laktam. Felfuggeszett bortont kapott, mert leszurta a ferjet. Azert csak felfuggesztettet, mert a ferfi addigra mar rendszeresen verte, akkor is eppen ratamadt, de a lany felkapta a kozelben levo konyhakest... Valahogy megsem ismertek el teljesen onvedelemnek, ugyanakkor szerintem eleg szokatlan, ha emberolesert csak felfuggesztettet adnak, tobb reszletet sajnos nem tudok.

De iszonyuan megviselte, egyszer ongyilkos akart lenni, bevett egy csomo gyogyszer, emlekszem, az exem talalta meg es hivta ki a mentoket. Utana tudtuk meg csak a tortenetet.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.08. 00:54:13

@Philosoraptor:

A jelenlegi világ (nyugati világ) értékrendje szerint én totálisan nincstelen vagyok, mivel nincs szép házam, szép autóm, szép barátnőm, aki a pénzem költi.

Muscari 2014.11.08. 00:58:37

@Jess G: epp az elobb irtam Mirjamnak, megtalalod feljebb, hogy van, aki megussza felfuggesztettel. Ugy latszik, o meg viszonylag szerencses volt.

2014.11.08. 01:09:20

@házelőtthinta: Miért, az ideírók többségének van szép autója meg szép háza? A szép barátnő meg nem biztos, hogy ezeken múlik ám. :)

Muscari 2014.11.08. 01:16:11

@geegee: Londonban iszonyu lakashiany van. Nem olvastad a hazvasarlos posztokat? Az emberek szinte egymasra licitalnak egy-egy jobb lakasert, nyomjak felfele az arat.

Muscari 2014.11.08. 01:19:15

@tildy[UK]: gratulalok! Nekunk meg kicsit tobb, mint egy ev. Majd erdeklodok a procedurarol, ha aktualis lesz :-)

Muscari 2014.11.08. 01:21:50

@tildy[UK]: az jo lenne, irhatnal rola egy posztot is

Herr Géza 2014.11.08. 02:06:42

@Muscari: Haligali! Bocs, csak most vettem a keddi prividet, röviden válaszoltam is, a többit a hétvégén...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.08. 02:12:48

@Zoole[uk]: igen, úgyis rég írtam mar oda.

@geegee: igen, adnak. Nem vadonatújan vettük ki a mienk, de akkor volt kb 5 éves az épület, de tudok olyanokról Holsinger associationben, amit meg most építenek, és mar keresik a bérlőket.

@kardio1: meglátjuk. 41 oldalt kell kitölteni, van egy olyan pont, hogy fullname, de úgy, ahogy az igazolványban van, ezen meg vagyok lőve , mert ugye ott lastname firstname a sorrend, lévén magyar irat.... Aztán bankszámlakivonat, fénykép, útlevél is kell, ha párommal jelentkezünk akkor igazolás, hogy két éve együtt vagyunk, elvileg a home officetol is kene erről igazolás... Na az érdekes lesz.....

Kicsit pár azok, elfogadnak-e mindent, lévén az első három hónapban munkát kerestünk.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.08. 04:04:43

zaklatás stb témában.
nekem egyébként pont nem voltak olyan tapasztalataim egyáltalán, mint Mirjamnak. még Indiában sem. ő mindig azt mondja nekem, ez nem attól függ, hogy néz ki az ember, vagy mi van rajta, ez egyszerűen erőharc.
szerintem meg naná hogy egy csinos, törékeny nőnek sokkal inkább beszólnak meg nyúlkálnak, mint egy jól megtermett darabnak (ez vagyok én, 178 centi ugye, körtérfogat kicsit kevesebb). nemcsak esztétikai kérdés, hogy kinek mire áll fel, hanem melyikünk fog nagyobb eséllyel visszaütni mondjuk?
viszont.
engem mindenféle más téren irritáltak halálba a beszólások. mert a magyarok nagy része nagyon szeret beszólni, minden olyanba beleverni az orrát, amihez semmi köze.
a mögötted álló a pénztárnál, hogy miért veszel tíz kiló mirelit meggyet, az utasok a metrón, hogy nézd már ezt a hülyét, esőkabát meg esőnadrág van rajta, munkahelyen, hogy ez a hülye rendesen dolgozik, aztán bárhol ismerősök, ismeretlenek arra, hogy mi van rajtad, mit eszel, mit hallgatsz, mit csinálsz, mit nem csinálsz. ja és persze a tanításért külön körberöhögnek és lenéznek (két évet dolgoztam két gimiben, egyet nyelviskolákban). engem ez bántott majdnem olyan szinten, mint Mirjamot a szexuális zaklatás.
és simán megértem, ha valakinek meg teljesen más tapasztalata volt/van akármivel, mindenki mást vonz be, bennem van valami olyasmi, amitől Mo-n tipikus áldozat lettem, olyasvalaki, akibe bele lehet rugdosni. Magyarországon szerintem egyszerűen elég magas a frusztrációs szintjük az embereknek, mindenkit baszogat valaki, főnöke, szomszédja, anyósa, és egyszerűen ő is keresi, hogy ki a gyengébb, pszichésen akár, akin le lehet vezetni. (ez gyerekeknél olyan szépen látszik, hogy még a bántalmazottak is keresik olykor, akik még náluk is gyengébbek, hogy lenyomhassák őket kicsit, és ettől nekik jobb legyen.)
azóta szinte alig voltak ilyen tapasztalataim, nyugati kollégák valszeg úgy vannak szociálizálva, hogy nem szólnak be egymásnak, sokkal jobban hozzá vannak szokva ahhoz, hogy az emberek különböznek egymástól, ja persze ettől még lehet iszonyú nagy vitákat levágni, meg nem kussolás és bájmosolygás van, de céltalan szurkapiszka alig. a keletiek meg úgy vannak szocializálva, hogy nem konfrontálódnak másokkal, ha el is ítélnek magukban, nem fognak beszólongatni apróságok miatt, vagy nem rosszindulatúan, inkább érdeklődve (pl öltözködés, szokások, mit eszel, stb). jobban nyugi van, frusztrációs szint nagyságrendekkel kisebb, vagy akinek van is, nem a külföldieken fogja levezetni. valamiért az én személyiségem sokkal sikeresebben működik Thaiföldön, Burmában vagy Indonéziában, félig nyugatiak, félig keletiek között dolgozva, mint Magyarországon, nnem vagyok automatikusan gyenge és áldozat pl a tisztességesen dolgozás miatt, az érzelmi ingadozások miatt, a kinézetem, a ruháim miatt.
részemről ennyi, saját tapasztalat, nem kell vele egyetérteni vagy vitatkozni, másnak nyilván más az élete, másokat élt meg, nekem meg ez, és nekem ez jött le belőle.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.08. 04:07:40

(egyébként megvagyok és jól vagyok és biztonságban vagyok végre (rendesen felszerelt kórház stb), valószínűleg most itt fogok lógni Balin egy darabig, amíg jobban nem leszek. fingers crossed.)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.08. 06:39:16

OFF
a világkörüli bringás nászutasok interjúja az origo-n (ok, címlap teteje, de akkor is, egyik kedvenc blogom egyébként)
www.origo.hu/utazas/hirek/20141103-interju-harkanyi-arpaddal-es-zarug-zitaval-mexikobol.html

CSaw 2014.11.08. 07:59:37

@házelőtthinta: "A jelenlegi világ (nyugati világ) értékrendje szerint én totálisan nincstelen vagyok, mivel nincs szép házam, szép autóm, szép barátnőm, aki a pénzem költi."

Nem vagy nincstelen, van sok barátod!!! És még követőd is!!
Sokan nem vallják be, de csak miattad járnak erre a blogra!
A Berkit, a győzikét meg a mónikát is sokan nézik oszt mégse merik bevallani... Fel a fejjel.

2014.11.08. 08:18:43

@Dragonlady (now in Indonesia): +1
Így van. Ki mit élt meg, ki hogy néz ki vagy éppen rosszkor volt rossz helyen. A szóbeli csecstetések meg beleszólás a más dolgába otthon nagyon mennek. Hogy hozzám értek volna, azt soha. Nem élte volna túl DD. A szóbeli zaklatások engem nem is érdekelnek. Meg vissza is szoktam szólni, bár ez nem jó szokás.

2014.11.08. 08:23:14

@Dragonlady (now in Indonesia): Ja, azt meg el is felejtettem hogy gyógyulj meg!

Muscari 2014.11.08. 11:31:59

@Herr Géza: szijja, válaszoltam. A kérésem már nem aktuális, a dolog végül megoldódott szerencsésen. Azért köszi szépen, a gesztus is értékelendő :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.08. 11:57:34

@Muscari: De szoktam általában olvasni.Na de ennyire???
Itt a svédeknél is van ilyen hatás, de azért jóval szolídabb.Igaz, az egész ország lakossága nincs akkora, mint csak Londonnak...

2014.11.08. 11:58:00

@Dragonlady (now in Indonesia): @Turchi: A szobeli zaklatas es a fogdosas csak a jeghegy csucsa, ezek a tarsadalomban jelen levo szexizmus szimptomai. Azert mert ez benneteket szemelyesen nem erint vagy 'nem zavar', az nem jelenti azt hogy a szexizmus nincsen jelen es nincs hatassal a nok eletminosegere az elet kulonbozo teruletein (torvenyhozas, igazsagszolgaltatas stb).

Ez olyan mint pl. az antiszemitizmus ami szinten sokkal erosebb a magyar tarsadalomban mint pl. az angolban. Vannak olyan zsidok akiket rendszeresen ernek inzultusok nyilvanos helyeken, mert pl. megfelel a kulsejuk a zsido sztereotipianak, vagy mert kiszolgaltatottnak latszanak, vagy mert rosszkor vannak rossz helyen stb. Mas zsidokat lehet hogy egesz eletukben egyszer sem er nyilvanos helyen verbalis vagy fizikalis inzultus. Ettol meg nem valtozik meg a teny hogy az antiszemitizmus jelen van tarsadalmi szinten es minden Mo.on elo zsidora negativ hatassal van. Ha errol beszelunk, az nem azt jelenti hogy minden magyar embert rasszistanak belyegzunk.

2014.11.08. 12:07:44

@Mirjam2: Ezért írtam csak a saját nevemben és nem vontam kétségbe a te állításaidat sem. Egyszer leköpött a szomszéd. Ilyen fasza helyen laktam, mindegy. Kihívtam a rendőrséget majd beballagtam babakocsival és feljelentést tettem. Másnap ezért megfenyegetett szóban. Megint kihívtam a rendőrséget, újra feljelentettem. Bíróság, stb., minden volt. Utána csönd volt. Aztán elköltöztek. Vajon mindenki megtesz minden tőle telhetőt ha atrocitás éri?

2014.11.08. 12:08:15

@geegee: Igen, ennyire. Nagyon nagy a lakashiany Londonban es kornyeken, nem kis reszben erre vezethetoek vissza a tarsadalmi feszultsegek, hiszen az 'oslakok' a bevandorlokat hibaztatjak amiert felnyomjak az arakat es reszben elfoglaljak az onkormanyzati lakasokat. En 2004-ben havi 250 fontert bereltem egy nagy szobat egy biztonsagos kornyeken Londonnak, es meg csak kauciot sem kellett fizetnem. Ma ugyanez a szoba tobb mint ketszer annyiba kerulne, mikozben a berek nemhogy nem emelkedtek duplara, hanem bizonyos teruleteken lefele mentek. A kozlekedes is sokkal dragabb mint tiz evvel ezelott, az elelmiszer-arak is felmentek, de a lakhatas tenyleg brutalisan megdragult. Sok fiatal brit szamara elerhetetlen alom a sajat lakas szuloi segitseg nelkul, vannak akik emiatt vandorolnak ki (tulajdonkeppen mi is a ferjemmel).

2014.11.08. 12:09:52

@Turchi: Jo kerdes - szerintem nem. Es tovabb gondolva - igen, ha mindenki azt csinalna amit te, idovel javulna a helyzet.

kardio1 2014.11.08. 13:29:37

@Mirjam2: Te angolnak vagy magyarnak érzed magadat (inkàbb)?
Azért a zsidokhoz valo viszonyulàs kérdése elég bonyolult és nem véletlen, hogy Magyarorszàgon ez màsképp csapodik le, mint Angliàban. A tàrsadalomban valoban meglévô elôitéletek ellenére is az Europàban élô két legnagyobb zsido közösség egyike Magyarorszàgon él. A màsik meg Franciaorszàgban, ahol szintén van "némi" antiszmitizmus. Itt nem askenàzik (kelet-europaiak) vannak, hanem szefàrdok (észak-afrikai és közel-keletiek), de bizonyos területeken itt is felülreprezentàltak. Pl. a média az egyik ilyen (irott és vizuàlis egyarànt), de pl. a pàrizsi orvosprofesszorok nagy hànyadàt is ôk adjàk. Ott egyébként egyfajta fix arànyok vannak néhàny helyen: egyenlô szàmù zsido és keresztény orvos az osztàlyon, ha egyikbôl felvétel miatt több lesz, a màsikbol is kell felvenni. Alig hittem el, hogy ez igy létezik.

kardio1 2014.11.08. 13:30:54

@tildy[UK]: Nem semii! 41 oldal! Errefelé ez sokkal egyszerûbb. Természetesen van egy csomo begyûjtendô papir, de nem vészes.

Muscari 2014.11.08. 13:40:09

@Dragonlady (now in Indonesia): gyógyulj meg gyorsan, még rengeteg élmény vár rád ott Indonéziában!

2014.11.08. 13:44:58

@kardio1: ez komoly? Marmint a fix arany orvos profban? Van rola link? De hogy ellenorzik a vallasi hovatartozast?
A franciaknal szerintem a maghrebi gond nagyobb. A zsido lakossag gondolom csokken, latva mennyi francia "menekult" az utobbi par evben Izraelbe.

Mi zsido korhazba jarunk NY-ban, de sok a nem zsido orvos a korhazban. Nem hiszem, hogy nalunk lenne quota, azonnal perelnek a korhazat.

Amikor mi adtuk le a brit allampolgarsagi kervenyt, olyan 10-15 oldal papir volt. 6 het volt a leadadtol az eskuig. Utana meg 3-4 het az utlevel kezhezveteleig.
Egyik ismerosom csinalja az allampolgarsagot nalatok, kb 6-9 honapja folyik az ugy es minden nyavalyat bekernek toluk. Meg van nalatok szobeli nyelvi vizsga, ami sajnos UKban nincs/nem volt.

2014.11.08. 13:49:56

@Dragonlady (now in Indonesia): naszoval... Ez a masik dolgaba beleszolok, ez teljes del-europa, del-amerika es meg sok orszagban igy van. Allsz a sorban es beszelnek hozzad. Az okmanyirodanal sorban allva beszelgetsz a gyerekeddel, latod, hogy a masik nyugodtan hallgatozik es elobb- utobb beleszol a tarsalgasba. A legmegdobbentobb, amikor ugyanezt a sajat szuleimenel lattam. Mar elszoktam tole. De momdjuk Gorogrszagban ez megjobban igy van, vagy Spanyolorszagban, ahol mindenki folyamatosan a masik eleteben benne van. Ertelemszeruen ez eszaki orszagokban nincs igy, ezeket hivja Maxval robotoknak.
Kinek mi a jo, vermerseklet kerdese

kardio1 2014.11.08. 14:06:02

@charlieharper: Ezt a kvota dolgot személyesen hallottam egy pàrizsi tapasztalatokkal rendelkezô orvostol, és màsok is megerôsitették. Link ilyenformàn sajnos nincs :(
Az itteni antiszemitizmust (milyen szo màr, hisz az arabok is sémiek) valoban inkàbb a muzulmànok gerjesztik. A keresztény (szàrmazàsù) franciàk zsidoellenessége csökken, ahogy az iszlàm veszély erôsödik.
Az àllampolgàrsàghoz nyelvvizsgapapirt kérnek, B1 szint a minimumkövetelmény. Van egy személyes elbeszélgetés is a prefektùràn. Remélem, az én papirjaim meg fognak felelni, mindent beszereztem, ami a hivatalos honlapon le van irva. De a döntésig igy is kb. egy év telik el.

montroyal ( CAN qc) 2014.11.08. 14:07:17

@Hari Seldon 2: latod meg tuzhely kerdesbe is kibekithetetle elletetek vannak nok es ferfiak kozott...

2014.11.08. 14:15:36

@kardio1: ez az orvos dolog nagyon furcsa ott nalatok, ha tenyleg igy van. Kulon kaszt. Mit csinalnak az arab orvosokkal, mert emlekeim szerint, boven vannak beloluk ott?
Az az igazsag, hogy a felesegem, de meg az anyam is, nem szivesen menne nem zsido orvoshoz.
A felesegem csaladjat igy neveltek. Az anyukam meg vegigneztem, hogy hogyan bantak a nagymamammal otthon az orvosok, mikozben burkolt es nemburkolt antiszemita kijelenteseket tettek. Azota csak zsido orvoshoz hajlando menni.

Nem tudom mi az a B1, Maxval mar magyarazta, de mindig elfelejtem. Feltetelezem egy "nem lehet eladni" szint. Nagyon helyes, hogy kernek nyelvi vizsgat.
Az egesz csaladnak csinaljatok vagy csak neked? Ugy tudom, ott valami bagatel osszeg, €50? Nalunk egy felnottnek utlevellel, jelentkezesi dijjal es vizsgaval egyutt volt olyan £900 (5eve), most szerintem tobb lehet.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.08. 14:20:25

@Mirjam2: jézusmáriaszentjózsef.
attól hogy elmondtam, nekem mivel volt bajom és mivel nem, hol mondtam azt, hogy nem létezik szexuális zaklatás és diszkrimináció, vagy hogy nem fontos probléma, vagy nem releváns? vagy hol mondtam, hogy engem nem zavar, hogy ilyen létezik?
én csak megosztottam a személyes történetemet ezzel kapcsolatban, mint többek, a kép árnyalás céljából.
szerintem a kettő összefügg, a kényszeres egymás életébe belebeszélés meg a diszkrimináció. ettől lesz pont annyira erős és kegyetlen jelenség, amit te leírtál a fogdosásról és beszólongtásról.

2014.11.08. 14:28:18

@Dragonlady (now in Indonesia):

"valószínűleg most itt fogok lógni Balin egy darabig"

Lógni az infúzión, úgy értetted, 555.
Csak vicceltem, jobbulást, az előtte levő hosszú kommentedhez meg +1.

kardio1 2014.11.08. 14:31:47

@charlieharper: Az orvosi "kvotàk" csak a nagy pàrizsi korhàzakat érintik szerintem. Nyilvàn sok arab orvos van, de professzori szinten nemigen vannak. Vidéken màs a helyzet.

A nyelvvizsgaszintek a következôk: A alapszint, B középszint, C felsôszint. B2 az otthoni középfokù nyelvvizsgànak felel meg.
Az àllampolgàrsàgi kérelem benyùjtàsànàl 55 eurot kell mellékelni. Ennek a folyamatnak a végén egy dekrétumot kapsz, hogy àllampolgàr lettél. Ezutàn kell személyit meg ùtlevelet csinàltatni. A személyi ingyenes, az ùtlevél 86€.

montroyal ( CAN qc) 2014.11.08. 14:38:18

@Dragonlady (now in Indonesia): @Mirjam2: @Babette.:

ebben a temaban erdemes ezt megnezni ,hogy nem csak Mo-on vannak beszolasok ,zaklatasok ... jok a video tesztek ...

es meg egy 2 kerdes ami nem fugg ossze es minden rassizmus nelkul DD

1. Mo-on hanybol hany ferfi szol be bunkoskodik
2,Mo-on hany szuletendo gyerekbol hany roma(Maga Zoltan es tarsait leszamitva ..)

hvg.hu/plazs/20141029_10_ora_alatt_100_beszolas_megdobbento_vid

2014.11.08. 14:41:40

@charlieharper: Szerintem is nagyon kene szobeli vizsga UK-ben mielott adnak allampolgarsagot; ez persze draga lenne, ezen sporol a kormany (mikozben a jelentkezok egy csomo penzt fizetnek mar igy is). A B1 az gyakorlatban egy elegge alap szint, kb. azt jelenti hogy konyhanyelven el tud beszelgetni az illeto, tud hasznalni nehany igeidot, stb. Ahogyan @kardio1: is irja, a magyar kozepfoku nyelvvizsga ennel magasabb szintnek felel meg.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.08. 14:48:48

@charlieharper: alapjában véve nem a beleszólással van a bajom, azt is lehet mindenféleképpen. habár teljesen igaz, én kiborultam attól még a múlt héten, hogy semmi privacy, a szomszéd besétál akármikor a lakásba és dörömböl nekem a vécé ajtaján, hogy hol van XY. nem emergency, alapállapotban ilyen a nyanya. én meg éppen szartam és elküdtem a kurva anyjába. hogy én ezért mit hallgattam utána két napig, hogy nem lehet így viselkedni. barátok, ismerősök, haverok, mindenki egyfolytában besétál mások házába és életterébe. mondom, legalább csukjuk be az ajtót, hogy halljuk, ha jön valaki, mert állandóan a frász jön rám. nagy riadt szemek, azt nem lehet, akkor mindenki azt fogja gondolni, hogy szexelünk állandóan. na köszi. szóval mindenki mindenbe belefolyik, ez thaiföldön is így volt, de a nagy különbség, hogy nem rosszindulattal, nem piszkálásnak, hanem inkább valami bamba gyermeki érdeklődéssel, ahogyan az 5-6 évesek kínosakat kérdeznek meg belemásznak mindenbe. ez halál idegesítő tud lenni, főleg bizonyos helyzetekben, de általában kibírható, ja és persze az előnyei is megvannak, az ember nem marad magányos a problémáival, tényleg van odafigyelés egymásra stb stb. a rosszindulat hiánya ami nekem a nagy különbség.

2014.11.08. 14:51:42

@Dragonlady (now in Indonesia): Oke, oke, oke. En jobb ha vegleg kiszallok a temabol ezen a forumon, ugy latom egy csomo negativ erzelmet keltettem pl. benned meg masokban ami termeszetesen nem volt celom. Piiisz, es jobbulast!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.08. 14:57:32

@Philosoraptor: A kérdésben a válasz. Pontosan a családra gondoltam. De nem arra, hogy jaj, nem szaladhatok át hetente a mamához, vagy nem mehetek kéthetente kirándulni a tesómékkal. Hanem hogy azért nem tudsz menni, mert többet ártanál vele a családodnak, mint amennyit használnál. Akkor is, ha személy szerint neked anyagilag ezerszer jobb lenne menni mint maradni.

M. Péter 2014.11.08. 15:02:53

@charlieharper: @Mirjam2: Szóbeli részt is magába foglaló B1 szintű nyelvvizsga kell a brit állampolgársághoz.

2014.11.08. 15:08:42

@Dragonlady (now in Indonesia): Egyebkent ertem amit mondasz, a privat szfera hianya meg a rosszindulatu beszolasok / mas eletebe valo keretlen beleszolas ket kulonbozo dolog. Az elobbi ellen allando szelmalom-harcot vivtunk az iskolaban Indiaban, minden nap tobbszor eljatszottuk hogy bejon a gyerek az irodaba kopogas nelkul, kikuldjuk, gyerek kimegy, kopog, megkerdezi - kozben mar persze nyitja az ajtot, de megall a kuszobon, behajol - hogy bejohet-e... Engem halalra tud idegesiteni, mentsegukre legyen mondva hogy a diakjaink mind olyan 'hazban' laktak ahol nem voltak ajtok.

2014.11.08. 15:11:52

@M. Péter: Mikor en csinaltam meg nem kellett, pedig nem volt olyan regen, lehet hogy azota megvaltoztattak. Nekem csak multiple choice irasbeli teszt volt, amit kis szerencsevel barki meg tudott volna csinalni (es voltak akik ez alol is felmentest kaptak).

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.08. 15:18:41

@Mirjam2: azért kaptam fel a vizet, mert tudom, hogy beszélgettünk ilyesmikről privátban, kokrétan emlékszem, hogy elküldtem neked a "csakazolvassa" blog linkjét, stb, és most mégis úgy reagáltál, mintha én bagatellizálni akarnám a témát, és közben szerintem tudod, hogy nem :-(

@M. Péter: ezt még mindig ki lehet váltani az állampolgársági vizsgával, nem? amikor azokat a kulturális dolgokat kérdezik csak? vagy én keverek valamit?

egyébként irigykedek ezerrel mindenkire nyugaton. olyan szempontból, amit többször említettem, hogy Thaiföld stb nem ad semmiféle residencyt vagy állampolgárságot, illetve igen, residencynél asszem a 2007-ben beadott kérlmek feldolgozásánál tartanak, és egyébként is majdnem lehetetlen. ha holnap visszamennék Thaiföldre, és nagyon mennék, akkor egy hónapig maradhatnék, úgy mint bárki Józsi. senkit nem érdekel, hány évig dolgoztam ott :-( kamu férjet majdnem lehetetlen, olyan szinten ellenőrzik az embert. ha épp az ember nem tud dolgozni, akkor odavág, hogy ez a helyzet. persze mindig is tudtam, na, de ettől még nem esik jól. perpill az a szerencsém, hogy az indonéz turistavízumot még lehet hosszabbítgatni, elég sokáig.

M. Péter 2014.11.08. 15:31:18

@Dragonlady (now in Indonesia): Life in the UK vizsga is kell és nyelvvizsga is.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.08. 15:33:33

@M. Péter: köszi, akkor értem. na nem mintha érintene. tényleg, amerikai/kanadai /stb bevándorlókra és kérelmezőkre is vonatkozik a nyelvvizsga-követelmény?

montroyal ( CAN qc) 2014.11.08. 15:49:16

@Dragonlady (now in Indonesia): nem tudok rola vizsgazni kell de nem nyelv vizsga csak tajekozotnak kell lenni erteni kell a fraciaul v angolul feltett teszt kerdeseket... en meg szoban vizsgaztam de az sem volt nehez ..viszont valakinek megneztem 55 +evesen mar nem kell vizsgazni ...

M. Péter 2014.11.08. 16:06:28

@Dragonlady (now in Indonesia): Van egy lista az angolnyelvűnek elismert országokról, ezek állampolgárainak nem kell nyelvvizsgázni, vagy az is jó, ha az ember angolul végezte az egyetemi tanulmányait.

2014.11.08. 16:11:59

@Dragonlady (now in Indonesia): Ne haragudj, szerintem ez egy felreertes. Abszolut nem gondoltam hogy bagatellizalod, annyira mar 'ismerlek' :). Lehet hogy te sem vagy tul jo hangulatban - ami ertheto mert korhazban vagy - en meg biztosan nem; kepzeld, abbol all az egesz hetvegem hogy itthon ulok es CELTA-stilusu oraterveket gyartok magamnak jovo hetre... Most lesz a 'lesson observation' ami eldonti hogy atmentem-e a probaidon, es ugy mukodik hogy a heten barmikor bejohetnek barmelyik orara megfigyelni, nem mondjak meg melyikre - neked pedig tokeletes, mintaszeru oratervet kell felmutatnod. Es napi het tanorank van (6 hours, 7 'lessons'), minden nap, es ezekre mind legyen lesson plan-em es meg kovessem is. Koszi... Nagyon morci hangulatban vagyok, az a szerencse hogy szegeny, kizsakmanyolt ferjem foz, mosogat, mos es bevasarol, kulonben nem eltem volna tul a hetveget.

morsels (törölt) 2014.11.08. 16:16:54

@Mirjam2:
Naigen, Kanadaban (es gyanitom svedorszagban, meg hasonlo helyeken) az ev feleben mar ahhoz el kell lapatolni a havat, hogy a levelesladat megnezd, szoval csak ugy atugrani a szomszedhoz nem igazan mukodik.
Akkor is vinned kell almaspitet :-)

2014.11.08. 16:22:30

@Dragonlady (now in Indonesia): @M. Péter: Mikor en jelentkeztem, nem kertek nyelvvizsgat / szobeli vizsgat, eleg volt a 'Life in the UK' teszt, azt viszont mindenkinek meg kellett csinalni, angol anyanyelvueknek is. Orulok neki hogy azota ezek szerint bevezettek a szobelit, mert tenyleg ciki hogy azelott siman lehetett ugy allampolgar valaki hogy alig beszelt angolul.

2014.11.08. 16:34:41

@kardio1: Most lattam a kerdesedet - nem tudom miert kerdezed, de nem 'erzem' magamat angolnak vagy magyarnak. Ezek objektiv kategoriak, pl. en fehernek szulettem, nonek es magyarnak. Maximum akkor merulne fel a kerdes ha felig angol lennek, felig magyar (tehat pl. ket kulonbozo nemzetisegu szulo, vagy esetleg amiatt hogy Angliaban nottem volna fel de magyar szulokkel). Ha arra iranyul a kerdesed hogy hol erzem magam otthon, akkor a valasz az hogy Angliaban.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.08. 16:35:12

@Mirjam2: kitartást, biztosan nagyon jók azok az óravázlatok, és különben se fognak kipiszkálni, mert nem hagyod magad. na. :-)

2014.11.08. 16:40:32

@morsels: Ez egy jo tipp!! Ha megint Indiaban leszek, elmondom a szomszedoknak hogy nalam az a torzsi szokas hogy csak ugy lehet hozzam bejonni ha almas pitet hoznak (vagy minimum szamoszat). Akar az ajtomra is kitehetnek egy jelet, 'belepes csak almas pitevel'. Kivancsi vagyok, mennyire csokken a hivatlan latogatok szama...

2014.11.08. 16:43:10

@Dragonlady (now in Indonesia): Koszi. Mar lassan ott tartok hogy annak orulnek ha kirugnanak, annyira utalom ezt a munkahelyet, kinszenvedes az egesz. Viszont a ferjem munkahelye meg eleg jo, szoval maradunk - meg kell probalnom tulelni valahogy. Remelem te is jobban leszel hamarosan.

2014.11.08. 18:28:38

@zöldeketbeszélek: Érzelmi alapon ártanál nekik? Nemcsak a pénzről van szó, hanem a jövődről is. Ami azt illeti, jelenleg nekem úgy tűnik, hogy Mo.-n nem igazán van jövője az átlagnak.

kardio1 2014.11.08. 18:51:12

@Mirjam2: Ezt csak azért kérdeztem, mert a hozzàszolàsaidbol ùgy vettem ki, hogy inkàbb angolnak érzed magad (azaz az angolokkal azonosulsz) és mert elég koràn elkerültél Magyarorszàgrol. Kivàncsi voltam, hogy jol gondoltam-e, nincs màs különösebb oka a kérdésemnek. Es köszönöm, hogy vàlaszoltàl.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.08. 20:39:21

@Philosoraptor: Tudod nem konkretan magambol indulok ki, van a kornyezetemben mas erintett is. Az a helyzet, hogy ha gyerek is van a kepben, nem legyinthetunk csak ugy a dolog erzelmi reszere. Ennel nem szeretnek konkretabb lenni, de remelem ertheto.

2014.11.08. 21:36:37

@zöldeketbeszélek: Én mindent értek és megértek. Csak nehogy az legyen majd x év múlva (amikor valószínűleg sokkal rosszabb lesz a helyzet, a jelenlegi tendenciát figyelembe véve), hogy előjöjjön az, hogy "miért nem próbáltam meg".

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.11.08. 22:24:28

@M. Péter: szia, ehhez kapcsolódva, ha valaki angolul végezte az egyetemet de nem Angliában ( hanem Magyarországon), az is ér???

kardio1 2014.11.08. 22:31:27

@petrasp: Franciaorszàgban azt hiszem, a francia felsôoktatàsi vagy középfokù intézményben végzett 5 év a kritérium. A külföldiek közül a francia tanrend szerint tanito intézmények elfogadottak.

M. Péter 2014.11.08. 22:48:49

@tildy[UK]: Nem szükséges az állandó lakos státuszt igazoló papírt kérni, hacsak nem attól tartasz, hogy jövőre Farage lesz a miniszterelnök, és visszatoloncolnak Magyarországra, vagy valamilyen különleges okból kell az igazolás. Ha brit állampolgárságot akarsz kérni, ahhoz is elég benyújtani a munkaszerződést meg az egyéb papírokat, amelyek igazolják, hogy valamilyen uniós jog alapján éltél 5 évig az Egyesült Királyságban.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.11.08. 22:49:15

@kardio1: hm, ez érdekes. Bár ha olyan szerencsénk lenne, hogy Franciaországban élnénk, szerintem ott a férjemnek nem lenne problémája, mert anyanyelvi francia ( Afrikából). De most itt élünk Angliában, és hát ő Magyarországon angolul végezte az egyetemet, azért kérdeztem hogy az vajon számít - e

M. Péter 2014.11.08. 23:17:12

@petrasp: Elvben igen, gyakorlatban viszont nem tudom mennyi macerával és költséggel jár.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.09. 10:29:24

@charlieharper: UK-ben kell most mar nyelvvizsga, azon van szobeli is.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.09. 10:32:47

@M. Péter: Tudom, hogy nem szukseges, viszont nekem mar az elozo kek papir( residence document) is megvolt, ( igaz azt meg ingyen csinaltak) , hogy itt vagyok resident. Fo a biztonsag. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.09. 10:48:54

@Mirjam2: Ket eve valtoztattak kb meg. Igy hiaba van magyarorszagi kozepfokuja paromnak, o is teheti le ujbol itt. Nem mintha gond lenne neki egy CPE-t megcsinalni mondjuk ( makos, igaz o a testveren meg rajtam kivul csak angol nyelvu kornyezetben van.) Nekem fontosak a szocialis interakciok, igy eleg sokat vagyok magyar nyelvu oldalakon is.

Pont tegnap beszelgettunk errol, szerinte nincs olyan, hogy valaki ne tudna megtanulni rendesen egy nyelvet, en viszont meg mindig erzem, hogy nem keszsegszintu, nem tudom tokeletesen kifejezni magam. Mintha olyan lenne, hogy van "A", akinek alig kell tanulni matekbol, hogy 5-os szintet erjen el ( ez parom angolbol, elsore megjegyzi egy szo jelenteset) es van B, aki 5-szor annyit tanul ugyanazert a jegyert.

( Na ez utobbi lennek en, angolbol, mig a matek anno nekem is tanulas nelkul ment, mert logikus volt)

Tegnap voltunk az interstellart nezni a moziban, es szegyenszemre szembesultem azzal, hogy a foszereplo beszedenek max 50-60 szazalekat ertem(www.youtube.com/watch?v=zSWdZVtXT7E), mikozben mostanaban mar a filmek 90%-t siman szoktam. Michael Caine beszedevel semmi problemam nem volt pl.

---------------
Amugy ugyanilyet kaptam anno : i35.tinypic.com/2ike3jl.jpg

tanato 2014.11.09. 22:09:17

@kardio1: @Mirjam2: Ezt a kérdést már én is fel akartam tenni egy ideje MIrjamnak,magyarnak érzi e magát vagy angolnak inkább.Aki nagyon fiatal korban elkerül/ráadásul nem is túl szép emlékekkel,mondhatni rossz szájízzel/és élete nagyobb részét már más környezetben töltötte azoknál mind felmerül a kérdés.Most újból előjött nekem ez a Raptorral történt vitáját olvasván a magyar férfiakról.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása