oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. május 12. 06:46,  London más szemszögből 689 komment

2014. május 12. 06:46 Határátkelő

London más szemszögből

Abban semmi újdonság nincs, hogy a brit főváros rengeteg magyar otthonává vált az elmúlt években. Persze London drága is, az időjárás sem olyan, mint Magyarországon, az ételek is mások, és persze sok embernek az elején meg kell küzdeni az előrejutásért. A mai poszt egy vélemény (Sándoré), ami elé csak annyi személyes megjegyzést bocsátanék, hogy bár akad igazság abban, amit leír, én kénytelen vagyok elfogultságot bejelenteni, mert nagyon szeretem Londont.

London, utca szemét.jpg

„Egy kicsit elnagyolt, lényegre törő az írás, de ezt szándékosan tettem. Nem kell a rizsa… (a leírt költségek – ezt a kommentelőknek írom -, tudom, hogy nem pontosak, sok mindentől függenek, de próbáltam egy átlagot vonni.)

Egy jó ismerősöm (aki a párjával boldogan, jól és rendezett körülmények között él itthon) megkeresett pár hete:

- Légy szíves világosíts már fel a londoni helyzetről! Úgy döntöttünk, hogy megpróbálunk Angliában boldogulni, de az interneten egymásnak teljesen ellentmondó véleményeket olvasunk a párommal. Valaki odáig és vissza van Angliáért, valaki pedig szidja, mint a bokrot. Talán te világosabban és objektívebben látod az ottani életet, mivel éltetek a pároddal odakint.

- Drága barátom, de mi a fészkes fenének akartok odaköltözni?

- Tudod, itthon semmire sem jutunk az életben, csak egy helyben toporgunk… a gyerekvállalásra sem tudunk gondolni… és még sorolhatnám. Mesélj, ne kelljen már mindent kihúzni belőled, persze elsősorban a fizetésekről és a megélhetési költségekről és egyéb fontos körülményekről!

- Gondolom ugyanolyan, vagy jobb színvonalon szeretnének élni, mint Magyarországon?

- Természetesen, hiszen azért mennénk! (Hülye egy kérdés, az arcára volt írva.)

- Rendben - sóhajtottam, tudván, hogy nehéz lesz vele elhitetnem a tényeket -, akkor sorolom: egy szép, száraz, világos bútorozott 60-70 m2-es lakás - olyan, amilyenben most éltek - Londonban rezsivel együtt: 1200 font (jó helyen, nem a gettóban). A közlekedés két embernek kb. 240 font, ez persze lehet kicsivel kevesebb és több is. Autóbiztosítás és tankolás kb. 250 font. Cigaretta (mivel mindketten dohányoznak): minimum 300 font. Szórakozás (mivel ti mindketten nagyon szerettek bulizni): 200 font. Kaja + háztartás: 300-400 font. Szóval – kettőtöknek – minimálisan 2500 fontot meg kell keresni odakint, ez persze csak egy becslés… Viszont nektek komoly nyelvtudás nélkül (alapfokú angollal), nehéz lesz megkeresni még a 2000 fontot is az első 1-2 évben! A takarítás, mosogatás és a többi, sajnos csak 900-950 fontot hoz fejenként a konyhára havonta.

Döbbenet az arcán!!!

- De hát hogyhogy???? Itthon 300-350 rugót keresünk az asszonnyal, szép, bútorozott lakást bérlünk, bulizunk, haverokkal sörözni járunk, cigizünk, fent tartjuk az autót és még nyaralásra is jut!!!! Te haver ne akarj átvágni, tele a Facebook, hogy Londonban milyen sokat lehet félrerakni!!! Hogy milyen klassz az élet, semmire sincs gond, állandóan buliznak és jól élnek, pedig olyanok írják, akik cseppnyi nyelvtudás nélkül mentek ki és takarítanak, vagy mit tudom én!

- Háááát… akkor elmondom, hogyan működik a dolog odakint az első időszakban. Szobát béreltek, ami 400 font (10-en laktok egy házban, ami dohos és hideg általában, természetesen bérelhettek olyan házban is, ahol csak magyarok laknak), persze közös a fürdőszoba, wc, konyha. Csak keveset cigiztek (ha sikerül itthonról vagy lengyelből csempészett cigit venned, akkor többet is lehet), nem bulizol (maximum elmész a magyarokhoz és ültök kint a kertben pár sör mellett, és persze elmehettek az ingyenes múzeumokba és a sétálni a Temze partján, várost nézni stb, van mit nézni Londonban), az autót pedig egyelőre felejtsd el. A közlekedés és kaja költségeket azok maradnak, és így ketten 1200-1500 fontból ki tudtuk jönni és marad bőségesen pénz hazalátogatni és nyaralni is! Hozzáteszem, a szoba nem túl nagy, egy franciaágy féleség, egy szekrény és asztal 2 darab székkel – tettem hozzá. – Ezek után ti is rakhattok ki a luxusnyaralásról képeket a Facebookra!

- Most marhulsz mi??? Hogy én egy szobában éldegéljek, más emberekkel közösködjek a fürdőn, wc-n és a konyhán is??? Szinte semmi mozi, cigi, buli, sörözés és még autóm se legyen? Most szívatsz tudom… akkor az a sok okos tojás a neten miért olyan elégedett az életével?? Akkor mire verik magukat, hogyha ilyen körülmények között élnek!! Én ezt nem értem!!!

- Erről őket kellene megkérdezned, de én nem szívatlak isten bizony! Hogyha szorgalmasak vagytok és kibírjátok az első éveket (az időjárást, az órákig tartó buszozást a munkahelyre, a közösködést a lakásban stb.), akkor jobbá fordulhat a sorsotok! Béreltek egy nagy házat és a szobákat kiadjátok az újonnan Londonba költöző magyaroknak… akkor ti ingyen és bérmentve éltek a házban, mert a lakók kifizetik a ház bérleti díját és a rezsi jelentős részét is! Autót is vehettek már (mivel nagyon olcsó) és nyaralhattok évente akár kétszer is!

- Basszus, de akkor is másokkal kell közösködni szinte mindenen… marad a közös fürdő, WC, konyha? És a nemi élet? Hogy a francba lehet egy lakásba egy csomó idegennel? Beosztani a fürdő, WC, konyha használatot? Ez így nem túl igénytelen? Ez nem túl megalázó?

- Valamit valamiért, a „jobb élet” reményében – mosolyogtam. – Csináljátok halkan! A szexet, mert nagyon vékonyak a falak, a mi londoni szobánkban még azt is hallottuk, ahogy a felettünk lakó megfordult az ágyában! Nem egy leányálom, de biztos ki lehet bírni, hiszen a legtöbb magyar így él Londonban.

- Hát köszi, basszus, elmesélem az asszonynak, amit elmondtál, de én úgy hiszem, nem megyünk Londonba!

Ennyiben maradtunk és miután megittunk egy-két sört a sarki vendéglőben elköszöntünk egymástól és ki-ki ment az otthonába.

Pedig még annyi mindent el akartam neki mondani: a honvágyról, az ehetetlen ételekről, a nagyképű angolokról, a rengetek afrikai, ázsiai bevándorlóról, a negyedekről, ahová a már taxisok sem mennek be, a borzalmas zsúfoltságról az utakon, a megszokhatatlan időjárásról, a koszról és szemétről bizonyos negyedekben… és még sorolhatnám. De idézve „nagyszerű” politikusunkat: „..el lehet menni…”

Még csak annyit tennék hozzá: természetesen azoknak, akik megfelelő szak- és nyelvtudással rendelkeznek, teljesen más az élete Londonban. Nekik akár Anglia lehet a tejjel-mézzel folyó Kánaán, bár ki tudja…”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: London Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr126153762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsöatya 2014.05.12. 07:06:34

De jo! Ismet Anglia! :-))))

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.05.12. 07:09:34

Khm-khm...
Ajajjjj!!!
Ezek az emberek egyébként a Holdról jöttek?
Viccesek a kérdéseik.

pappito · http://pappito.com 2014.05.12. 07:20:57

aki Mo-n megkeres 300-350 forintot havonta az csak ért valamihez nem? akkor miért mosogatni menne bárhova is?

persze nyelv nélkül a fene megette az egészet leginkább, csak elméleti a kérdés

pappito · http://pappito.com 2014.05.12. 07:28:48

@svájci sapka (ch): úgy érted viccesek a kitalált kérdések amire a poszter elpanaszkodhatja ami a bögyét nyomta amíg ott élt? hát igen, viccesek. De majd jönnek az ott lakók és megmondják :)

rezsöatya 2014.05.12. 07:29:36

Jelentem, a szigetorszagban ma is felkelt a Nap... De micsoda nap lesz ez a mai!!!

kepfeltoltes.hu/140512/2014-05-12_06.14.17_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

pappito · http://pappito.com 2014.05.12. 07:30:25

@klappol: hm... el is fejeltkeztem erről a járdánparkolósdiról :(

pappito · http://pappito.com 2014.05.12. 07:31:43

@rezsöatya: jóreggelt!

itt besötétedett, megyek is haza szépen

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.05.12. 07:33:34

@pappito: Igen. Nem tudom eldönteni, hogy ennyire fiatalok, vagy ennyire naivak.
A "haverok-buli-fanta" életérzés szerint talán az első.
Otthon mindenre telik, de mégsem?

klappol 2014.05.12. 07:36:42

@maxval a gondolkodó birca: Elolvastam és a véleményem a Maxiéval 1. :)))))

szuperkrumpli 2014.05.12. 07:40:11

Tudná, hogy mennyi a sör a pub-ba! :D
Már 6 kilo rezsiharcos dobbantott stadionisztánból gecc!
Különben is megint egy angliai poszt! :P

TilosazA (UK) 2014.05.12. 07:40:40

Az volt már, hogy kamu? :)
Melyik az a munka Mo-n amihez nem kell szakképzés, de 350/2=175ezret fizet netto?

klappol 2014.05.12. 07:41:19

@33621: Azt látom, hogy többen beszélnek angolul???? :)))))))))))))))

valami nem klappol idehaza a politikával. :(((((

klappol 2014.05.12. 07:42:37

@TilosazA (En/Mum): Zsebtolvaj, betörők, zsarolók :):):):):)

tableno 2014.05.12. 07:45:04

Igen, eléggé realista, és még jól is fogalmaz. Persze az utolsó bekezdés is nagyon fontos. Jó szakmával és nyelvtudással az a havi 2500 font ami a "jó élethez" kell, egyáltalán nem elérhetetlen. Sőt, a duplája sem. És úgy már nagyon is jó hely London.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.05.12. 07:47:49

Ha belegondolok hány ehhez hasonló beszélgetést folytattam már le. Az emberek még mindig nem hiszik el hogy itt sincs kolbászból az a bizonyos kerítés és hogy aki egy elég jó egzisztenciát (saját lakás, jó fizetés) akar felcserélni az ittenire, annak bizony az elején nem tud olyan sok mindent nyújtani Anglia, különösen London. Főleg nyelvtudás nélkül. De persze ha eléjük tárod a tényeket tételről-tételre végigmész azon mi mennyibe kerül és ők mennyit tudnak keresni akkor összedőlnek a szép álmok és ezért bizony te felelsz, hisz te voltál az a gonosz, irigy ember aki nem hagyja a másikat álmodozni. Biztos mindent csak magadnak akarsz. ;-)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.12. 07:49:56

@TilosazA (En/Mum):

Számtalan ilyen van. Pl. a kólcenterek. Bekerülsz, eleve magas a kezdőfizetés, s pár év alatt lehetsz főnök, akik többet is megkeres ennél. S egy kólcenterbe jellemzően az egyetlen követelmény valamillyen nyelv ismerete.

TilosazA (UK) 2014.05.12. 07:50:33

@tableno: Mi ennél kevesebből élünk hárman (igaz nem London, de Anglia), kertes házban úgy, hogy a lányom fél időben bölcsis (tehát havi kb 420 font csak a bölcsi). Bár ahogy néztem, ez kb. a cigi és a közlekedés különbsége, itt csak 50 font a havi bérlet. (Még valamennyi elmegy a kocsi fenntartásra is, lehet hogy ott vagyunk a közlekedés költségeivel mint a posztoló.)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.12. 07:51:48

@ChristineK:

Ez olyan, mint amikor egy piramisjátékozni akaró embernek elmondod mi a piramisjáték lényege, Álomrablónak hívják aki elmondja az igazat.

TilosazA (UK) 2014.05.12. 07:52:57

@maxval a gondolkodó birca: Persze. Nálunk a CC-sek a többi bankhoz képest egész jól kerestek, mégsem vittek haza ennyit. Ráadásul a legtöbbjüknek diplomája volt - mert egy állásra vagy 150 jelentkező volt, vagy még több, és a legjobban képzettet választották ki. (Vagy azt aki meg tudott szólalni, de ezek ált. a magasabban képzettek voltak.) Szóval?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.12. 07:52:58

"- De hát hogyhogy???? Itthon 300-350 rugót keresünk az asszonnyal, szép, bútorozott lakást bérlünk, bulizunk, haverokkal sörözni járunk, cigizünk, fent tartjuk az autót és még nyaralásra is jut!!!! "

........................
Londonban nem éltem még, de ez a példa a magyar helyzetre eléggé sántít...nem mondom, hogy lehetetlen, de nem tűnik annak.

Először is, ha ketten keresnek nettó 350-350 ezret fejenként, az nem olyan hú, de nagy jövedelem. Ha ebből egy szép, világos, bútorozott lakást bérelnek, akkor a bérleti díj és a rezsi már vitte is a felét. Mi is tartunk fenn autót, ez sem két fillér. Hacsak nem minden héten másik havernál 'potyáznak' egy házibuliban, a szórakozás sem jön ki havi egy-két ezresből. Az élelmiszerre mi ketten a párommal (a gyerek még nem számottevő fogyasztó) legalább havi 60-70 ezret költünk...és nem veszünk luxuscikkeket a kávén kívül, valamint egyikünk sem dohányzik. A cigi egy plusz rezsi két embernek, ha nem napi 1-2 szálat szívnak, hanem mondjuk fejenként fél dobozzal. Nyaralás? Hogyan spórolják össze a fentiek ismeretében? Egy szimpla falusi apartman mondjuk a Balcsinál is fejenként 2500-4000 forintba kerül/éj...vagy anyu-apu hétvégi telkén töltenek két hetet augusztusban :).

Ha viszont fejenként keresnek havi 300-350 ezret, akkor meg nem értem a nem jutunk egyről a kettőre panaszt...

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.12. 07:57:26

egy cinikus képzeletbeli riport.
nem tetszik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.12. 08:02:05

@maxval a gondolkodó birca:
Csak az mondhatja realistának aki még soha nem élt Londonban.

tanato 2014.05.12. 08:02:26

@Babette_: Veled értek egyet,képzeletbeli és cinikus,mert nagyon hülyének festi le a kérdezőt.Akkor viszont ha ennyire hülye .nem keresne itthon sem annyit amennyit mond.

tanato 2014.05.12. 08:05:30

@zöldeketbeszélek: Sajnos a mai Mo.-on a nettó 300-350 egy gyermekes családnak ha lakást fenntart meg egy autót, és még néha nyaralni is szeretne menni nem elégséges,vagy csak nagyon szűken.
Ellenben a 170 ezer nettó egy fiatalnak aki még a szüleivel lakik ,viszont nagyon jó pénznek számít.

tanato 2014.05.12. 08:06:32

@zöldeketbeszélek: A lényeg az hogy nem tartom én sem valósnak ezt a beszélgetést.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.12. 08:07:46

@tanato: Na ezért írtam, hogy sántít a sztori. Különben szerintem nem kell ezt a posztot olyan komolyan venni én is Babette véleményén vagyok, képzeletbeli riport.

swGuru 2014.05.12. 08:12:08

A szamitas teljesen rendben van, kb 2500 font kell havonta egy emberi elethez. Abba meg nem fer bele a haverok, buli, meg valami uditoital feleseg :-) Viszont ha az ember eros kozepfokot beszel (nem, nem kell fluentnek lenni) es van egy jo szakmaja legalabb nehany ev gyakorlattal, akkor ennyit meg lehet keresni eleg hamar. Persze kell az elso idoszak belerazodni, mielott az ember elindulhat ujabb, jobban fizeto allas utan.

Hogy miert Anglia megint? Gondolom azert, mert a 600 ezer emigrans kb. fele itt el es dolgozik...

Pernilla 2014.05.12. 08:13:54

Ez csak egy sértett ember írása, akinek valamiért nem jött be Anglia. Ami nem baj, csak nem tudom, miért kell folyton azokra köpködni, meg lehazugozni, akiknek meg tetszik és bejött az élet ott.
Hinta mindenesetre imádni fogja :)

fasor6 2014.05.12. 08:15:08

Ok, sok igazsag van a leirtakban, onkenyesen kimazsolazva.
De miert is kell Londonban lakni es dolgozni? Mi van az osszes tobbi varossal/faluval?
Ahol olcsobb a szallas, kisebb a varos/falu terulete, ahol 15 percre laksz a munkahelytol, ahol jo a biciklis kultura? Ahol esetleg nincs is szukseged kocsira ? Mindjart le lehet faragni par szaz fontot a fentiekben leirt koltsegekbol.
Persze a nyelvtudas hianyan ez nem valtoztat, mert az valoban minimalisra szukiti a lehetosegeket.
Sajnos az elso idoben, a munkaszerzodesek elotti tarsberletet nekem sem sikerult kikerulnom, pedig sokmindent kiprobaltam. Talan ha 6 honapot elore ki tudsz fizetni, akkor talalsz olyan ingatlanost, aki szerzodest kot.
A szubjektiv informaciokkal pedig nagyon nem ertek egyet-sokkal tobb jo dolog van itt, mint rossz, es rajtad mulik, hogy mennyire jol erzed magad. Nem is beszelve a kimagasloan megnyugtato egyenlo banasmodrol, amit Magyarorszag utan nagyon jo megelni.

Din Serpahis 2014.05.12. 08:15:08

Ebben a cikkben az a jo, hogy nemcsak londora igaz, hanem kb egesz nyugat Europara rahuzhato. Nyelvtudas meg szakma nelkul mindenhol szivas, es semmivel sem lehet kulonb eletnivot elerni mint otthon.

Ahol a kulonbseg igazan kijon, az a kvalifikalt allasok halmaza, ezekkel alapvetoen horribilis penzeket lehet keresni nemcsak Londonban, hanem mashol is.

bpetya75 2014.05.12. 08:19:04

@tanato:

Nekünk az a nettó kb 350e ötünknek is elég. Pedig még vannak bőven tömködni való lukak.

@zöldeketbeszélek:

Nekem is képzeletbelinek tűnik. Ettől függetlenül kétlem, hogy a kérdésekkel együtt az egész légből kapott lenne.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.12. 08:19:18

@TilosazA (En/Mum):

Bármilyen diploma, ez a jellemző feltétel egy kólcenteres álláshoz.

tanato 2014.05.12. 08:26:42

@bpetya75: Mennyire elég,bőven elég vagy szűken,?És elég lesz e akkor is ha a gyerkőcök felsőoktatásba mennek majd,?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.12. 08:28:27

@Babette_: @tanato:
Nalatok a pont!

Mar az elso pillanattol ott lebegett, hogy nem sok koze van a valosaghoz.
Maga a stilus is olyan, hogy igy normalis ember nem beszel. Engem kifejezetten irritalt a fogalmazasmod es ez a leereszkedo stilus.

Annyi a valosagtartalma, mint az en Magyarorszagot lehuzo megnyilvanulasaimnak. Lehet igy is nezni, de nem biztos, hogy mas is igy latja :)

Holnap esetleg egy papua uj-guineai poszt? :)

bpetya75 2014.05.12. 08:34:00

@tanato:

Ha oda jutunk, és minden úgy marad, ahogy most van, akkor 150e-vel beljebb leszünk két hitel kifutása miatt. De az eddigiek alapján úgy érzem, tudjuk még növelni addig a bevételi oldalt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.12. 08:34:25

@Din Serpahis:
Azert van elet a mernok-informatikus vs gyari szalagmunkas munkakon tul is..

Szerintem pont a sosem emlitett valodi kozeposztaly szamara nagy lehetoseg a kulfoldi elet.
Egy tapasztalt infos/mernok Magyarorszagon sem ehberert dolgozik. Egy szalagmunkas pedig nyugaton sem fog sokkal jobban elni.

Ha viszont aposomat nezem, aki ugye szinten CNCs es Magyarorszagon tulorakkal 200 nettot kapott, itt pedig ugyanennyi munkaval 800+ netto is leesik mar jelentos novekmeny.

Igen, van az "elit", van a "berrabszolga" es az orokke kifelejtett "atlagember".

bpetya75 2014.05.12. 08:35:15

@tanato:

Ja, azt kihagytam, hogy szűken elég. Szerencsére esnek be plusz bevételek, így már azért egész jó a helyzet.

tanato 2014.05.12. 08:37:45

@bpetya75: Így van a hitelek fizetése nagyon nagy falat,ha letelik akkor jön majd a gyermekekre fordítandó összeg növelése a továbbtanulás miatt.Nincs mese meg kell próbálni növelni a bevételt a szabadidőnk terhére.Mi is ezen vagyunk.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.12. 08:38:26

@bpetya75: Alighanem varázsoltok, ha ennyiből öten kijöttök úgy, hogy a gyerkőcök mindenféle különórára is járnak :).
Persze gondolom nem távfűtéses, mérőóra nélküli panelban laktok, mint mi, itt aztán a rezsin spórolni nem egyszerű és a kajánk is a boltban terem, nem a kertben ;). A közlekedés is elég húzós kettőnknek és ezt sem lehet megúszni. Szórakozni kb. 5 éve nem voltunk sehol, ruhát magamnak akkor veszek, ha már ronggyá hordtam a régit, az is igaz viszont, hogy a gyereken nem spórolunk.

**mimi** 2014.05.12. 08:40:33

nem tudom...csak kapkodom a fejem...igaz nem éltem Londonban --még :) -, de azért eléggé túlzottnak, cinikusnak érzem azok alapján, amit itt hónapok alatt olvastam.
Vidéki Angliára szavazok :))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.12. 08:41:16

@tanato: Erről eszembe jut édesanyám egy kedves volt kollégája. Az is kihajtotta magát rendesen, alig várta már a nyugdíjas éveket, hogy végre pihenjen. Kiskert, horgászat, unokák. Kapott fél évet a sorstól...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.12. 08:43:29

Vagy... vagy.... bar nekem, UK-szakertonek ez valahogy soha nem jutott eszembe, de figyelj haver, szerintem koltozz inkabb videkre.
550 fontert kivesztek egy sajat 40-50nm-es uj epitesu lakast butorozva, ahol nincs hideg, meg nyirkossag, meg nem hallatszik at a szomszed es van egy sajat berelt lakasotok. Kozlekedesre meg elmegy havi 50 font fejenkent (vagy kisvarosban annyi se mert besetalsz meloba). Tadamm, maris bentebb vagytok minimum 1000 fonttal! :)

Mi ketten elunk videken, kulon lakast berlunk, nem osztozkodunk, boltban azt veszunk amit szeretnenk, ruhaknal nem az arat nezzuk elsosorban, eljarunk neha eszegetni-iszogatni ide-oda, meg neha utazgatunk ide-oda (kulfold es belfold is) es mindez megall kb. havi 1200 fontbol. Igen, ennyivel olcsobb a videk. :)

En mindig mosolygok, amikor egy-egy angolos posztban kihangsulyozza valaki, hogy Anglia nem csak Londonbol all. Majd mindenki fel van haborodva, hogy "a nagy okos, ezt most minek kellett idetolni, mindenki tudja". Tudja a francokat. Itt az elo pelda ra, hogy rengeteg magyar fejeben Anglia = Londonorszag. De ez mar nem az en bajom, szal... :)

Ahatis [DE] 2014.05.12. 08:44:51

A magyar jövedelem részhez:
tehermentes saját ház és autó mellett, két gyerekkel (nekünk) arra elég 300 eFt, hogy éppen kijöjjünk belőle a hónap végén - feltéve, hogy nem esik be semmilyen váratlan kiadás. Nem dohányzunk, nem fogyasztunk alkoholt és nagyon ritkán járunk el bárhová.
Mindezt úgy, hogy mindkettőnk főiskolát végzett, nyelveket beszél.Ez a nagy magyar valóság.

Papagály (törölt) 2014.05.12. 08:44:51

@Din Serpahis:
"Ebben a cikkben az a jo, hogy nemcsak londora igaz, hanem kb egesz nyugat Europara rahuzhato. Nyelvtudas meg szakma nelkul mindenhol szivas, es semmivel sem lehet kulonb eletnivot elerni mint otthon."

ez tévedés. londonban közismerten két-háromszoros pénzt kell fizetni a lakhatásért - anglia más részeihez és európa szinte egészéhez képest. és mivel a lakhatás a legnagyobb kiadási tétel, ebből máris látszik, hogy ez londonspecifikus probléma.

az is tévedés, hogy nem lehet különb életnívót elérni szakma és nyelvtudás nélkül, mint magyaro.-n, ahol maximum a sokszázezer közmunkás egyike lehetsz ezzel a háttérrel, bruttó 50 eFt-ért. ebből aligha futja 1000 eurós életszínvonalra (minimálbér európában).

tanato 2014.05.12. 08:47:50

@zöldeketbeszélek: Ez sajnos benne van a pakliban,mire a második gyermekünk is végezni fog terv szerint,tényleg nagyon közel lesz már a nyugdíjkorhatár.

tanato 2014.05.12. 08:51:01

@Ahatis: Mindig jön valami váratlan kiadás,bedöglik valamilyen háztartási gép vagy az autó,esetleg egy hosszabb táppénz,csőtörés,beszakad a tető stb.

bpetya75 2014.05.12. 08:53:22

@zöldeketbeszélek:

Valószínűleg sokat köszönhetünk az előző szűk esztendőknek, amikor karcos mínusz 30-40-eink voltak alapból egy hónapra, azt kellett ezzel-azzal felhozni nullára. Ott megtanultunk keveset költeni. Egyébként igazad van, a ház rezsije elég alacsony. A víz havi 3e, a villany 7e, a gáz meg attól függ, hogy tudok-e fát szerezi, de éves szinten még nem volt több 150e-nél. Egy panel ennél sokkal-sokkal durvább lehet.

@tanato:

Esetünkben ez normális szerintem. Nektek már alapvetően inkább élveznetek kéne eddigi munkátok gyümölcseit. Ezek szerint sajnos nem ez a realitás...

Mr Long 2014.05.12. 08:54:21

@TilosazA (En/Mum): Btw, multkor mondtad, hogy probalkozzunk osszehozni egy busztarsasaggal asszony munkabajarasat. Sikerult, csak a stagecoach-csal megoldani. Igy meg fasza kis muanyagkartyat is kapott, amit itthonrol a neten keresztul feltoltunk neki.

Mi a francert mennek az emberek angliaba? Szar az ido, majdnem egesz hetvegen bezart a lakasba minket...

@rezsöatya: Na ezt az oldalat kellene megmutatni a kikoltozni vagyoknak. A taj magavalragado!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.05.12. 09:00:26

@bpetya75: Eddig azt hittem tudok spórolni. Mester, taníts! :)
Komolyra fordítva, hogy jöttök ki havi 7 ezer villanyból? Az nagyon kevés.

tanato 2014.05.12. 09:01:07

@bpetya75: A gyermekekkel felelősséggel tartozunk amíg nem lesz önálló és ez a mai világban már nem 18 év hanem továbbtanulás esetén bizony a 25-höz közelít.Na majd utána mondhatjuk hogy ami jön az már csak teljesen a mienk.

Mr Long 2014.05.12. 09:01:19

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: "Mi ketten elunk videken, kulon lakast berlunk, nem osztozkodunk" Asszonyod hogy all ahhoz, hogy kulon eltek? Vagy nem tole elesz kulon? :DDDDDDDD

01234567 2014.05.12. 09:02:43

Sz@r írás, mivel mesterkélt.
1.Kétféle ember megy el, és kétféle embernek érdemes elmennie.
a., Akinek kint is kurrens szakmája van, a nyelvet olyan szinten beszéli hogy a szakmájában megél, vagy kevés hozzátanulással menni fog, és lehetőleg fix, tuti állásra megy, amelynek fizetése minimum az itthoni duplája.
b., akiknek már itthon mindegy minden. Hitel fojtogatja, tartósan munkanélküli, dolgozik de éhbérért és a szakmájában, munkájában a legkisebb remény sincs hogy ez változzon, bizonytalan a jövője szakmailag, egzisztenciálisan( itthon elég csak egyszer padlóra kerülni, kint azért több esélyed van), akik érzik itthon nem bírják tovább egzisztenciálisan, pszichésen, egészségileg..stb..
Viszont menni kéne minden fiatalnak, minimum 3 évre 18-30 éves kora között, hogy lássanak, és megértsék micsoda nevetséges sz@r folyik itt politika és gazdaságpolitika címen, mennyire buta sötét emberek primitív hazugságai uralják 25 éve ezt az országot, milyenek vagyunk és milyen ez az ország valójában. Mert itt bent a ketrecben ez nem látszik.

bpetya75 2014.05.12. 09:07:03

@svájci sapka (ch):

Azon én is csodálkozom. Bár nem igazán vagyunk felgépesítve. Van egy tv, egy pc, egy mikró, egy hűtő, egy mosógép (mindegyik 8-10 éves, kivéve a monitort, az új lcd cucc. Nincs villanybojler (gázbojler van), nincs mosogatógép, nincs klíma. Röviden ;-)

Torrera (törölt) 2014.05.12. 09:07:31

Jo reggelt sziasztok :)

Csak egy megjegyzes azoknak, akik dohanyoznak, nem tudom, hogy milyen utvonalon jottok-mentek Angliaba, (illetve aki kozel el, a "nemeteseknek" is ajanlom) hogy nezzetek el Luxemburgba.

Az uzemanyag is sokkal olcsobb, mint Franciaorszagban, es Nemetorszagban, a dohanyarunak pedig meglepo arai vannak.

Bevallom, hogy nekunk is onnan hozza a ferjem, igy kettonk cigaretta koltsege 70 eurobol kijon havi szinten.

2014.05.12. 09:09:12

Elolvastam az Origo cikket (www.origo.hu/gazdasag/20140511-mar-600-ezer-magyar-dolgozik-kulfoldon.html), nem ertem hogy jott ki nekik a 300 ezer magyar UK-ben. Azt irjak: 'Az uniós csatlakozás óta mintegy 130 ezer magyar kért hivatalos munkavégzéshez adószámot'. Nyilvan vannak akik feketen dolgoznak, de azert nehezen hiszem el hogy a munkavallalok tobb mint fele igy dolgozik, es adoszam nelkul nem lehet hivatalosan munkat vallalni. Raadasul sokan azok kozul akik kertek adoszamot mar nem dolgoznak Angliaban. Szerintem a kovetseg azert mondta hogy 300 ezer mert igy tobb tamogatast kapnak a sajat mukodesukhoz (ez mondjuk nem is baj, en voltam parszor a londoni magyar kovetsegen es mindig nagyon meg voltam elegedve az ugyfelszolgalattal - 'money well spent').

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.05.12. 09:10:41

@bpetya75: Le a kalappal. Anyám a spórolás mestere, de szerintem még nekik sem ilyen kevés.
Magunkról nem is beszélve, mi zabáljuk az áramot. :(

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.12. 09:10:49

@svájci sapka (ch): Nekünk még ennél is kevesebb, pedig jár a mosógép szinte minden nap. A vasalás meg szokta dobni, kb. egy ezressel.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.12. 09:10:56

@Ahatis:

Az a gond, hogy a magyar milliomosi életet akar. Azaz ez önmagában nem gond. A gond az, hogy komolyan elhiszi, hogy ez a normális és ez valahogy mindenkinek jár.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.05.12. 09:12:17

@zöldeketbeszélek: Gratula. Le sem merem írni, mennyi volt ezelőtt 6 évvel a számlánk.
:D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.12. 09:12:39

@01234567:
Szerinted hanyan mennenek vissza, miutan meglattak kulfoldon azt, hogy nem az o phocsukkel verik folyton a csalant?

Szerintem nem sokan vagynanak 3 ev kulfold utan a veszett fejsze nyelere...

Mr Long 2014.05.12. 09:15:12

@svájci sapka (ch): Mi amikor panelban lektunk ketten asszonnyal fizettunk 6500 forintot havonta villanyra. TV (regi, nem lcd), pc, laptop, huto, mikro, mosogep es villanytuzhely. Az utobbi alul-felul villanyos volt es naponta foztunk/sutottunk.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.12. 09:15:16

@Papagály:

Egy átlag, különösebb szakképzettséggel nem rendelkező család mindenképpen jobban fog élni nyugaton, mint bárhol Kelet-Európában. Csak nem olyan mértékben jobban, ahogy ezt az átlag naív kelet-európai hiszi.

Mivel pl. a lakásköltség magasabb, ez elvesz a magasabb fizetésből is. Azaz egy 30-50 %-os életszínvonalnövekedés a reális várakozás, nem a sokak által hitt többszörös szintugrás.

Többszörös szintugrás csak egyes szakmák esetében lehetséges. Jellemzően ezek olyan szakmák, melyekkel Mo-n nagyon rosszul lehet keresni, míg egyes nyugati országokban átlagon felül.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.12. 09:15:20

@svájci sapka (ch): Szerencsére nem Káposztásmegyeren élünk, ott minden villannyal megy, nincs gáz egyáltalán. Az milyen durva rezsi lehet, főleg télen, amikor többször eszik meleg ételt az ember, tehát főz, villannyal és erre még jön a távfűtés...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.12. 09:16:30

@01234567:

Igen, ez így van. Nagyon jó lenne, ha MINDEN fiatal elmenne egy kis időre. Ez hatalmas tapasztalatot jelentene.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.12. 09:17:27

@Mirjam2:

A 300 ezerben benne lehetnek a nemdolgozó családtagok is.

pappito · http://pappito.com 2014.05.12. 09:17:50

@Kövérmadár [swe]: a tapasztalt infós/mérnök lenne a középosztály. Mo-n nincs középosztály, úgyhogy ezek az arcok azért mennek el, hogy a helyükre, a középosztályba kerüljenek.

A szakmunkás meg azért, hogy megkapja az értékét a szakmunkájának. Mondjuk egy cnc-s vagy egy jó hegesztő.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.05.12. 09:18:36

@zöldeketbeszélek: A gáz se "ócsó". :(
Nekünk a gáz-víz-villany kombó volt ezelőtt 7-8 évvel havi 80 ezer (alsó hangon).

bpetya75 2014.05.12. 09:18:43

@zöldeketbeszélek:

Na, nálunk a vasaló szinte csak ünnepi alkalom, vagy fellépés előtt van bedugva. Nagyjából az az egyetlen házimunka, amit nem vagyok hajlandó megcsinálni, és szerencsére feleségem sem ragaszkodik hozzá. Mondjuk most pénteken gyakorolhatott kicsit szegényem. Négy alsószoknya, egy szoknya, blúz, kötény, két szalag. Nagylány néptáncversenyre ment. Cserébe nyert egy bronzot. Egész hétvégén nyakában volt az érem. Ilyenkor biztosan tudni lehet, hogy megéri ;-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.12. 09:19:19

@maxval a gondolkodó birca:
Szerintem csak letbiztonsagot... nyilvan szeretunk jol keresni, de a milliomostol nagyon messze vagyunk.

Te is abba a hibaba esel, hogy nincs kozeput... pedig van. Nem csak gazdagok es szegenyek leteznek, hanem a kozeposztaly is. Akik nem szukolkodnek, jut barmire, de NEM mindenre.

bpetya75 2014.05.12. 09:21:28

@svájci sapka (ch):

Ház? Lakás? Volt otthon egy nagymama, aki miatt folyamatosan fűteni kellett? Ez elég brutál számnak tűnik.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.12. 09:23:34

@Mr Long: Hallod, igy legyen otosom a lotton. Leirtam ezt a mondatot es rogton arra gondoltam hogy erre tuti ra fogsz ugrani es direkt felreerted. :)

Igen, termeszetesen kulon elunk. Nyilvan, mivel meg nem volt meg a naszejszaka, ezert nem is nyulunk egymashoz. Bar egyszer mar lattam a bokajat veletlenul (!!!), de ha szeretnek kopogtatni a vallan hatulrol, azt is egy darab fadarabbal csinalom. :D

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.12. 09:23:35

@Kövérmadár [swe]:

A nyugati középosztály milliomosi szintet jelent világviszonylatban nézve. Ez a kellemetlen igazság.

S ez a szint NEM ELÉRHETŐ világszinten. Egyszerűen nincs meg rá a kellő fedezet.

Csak egy szám: ha a világ összes vagyonát elosztanánk egyenlően minden ember között, mennyi lenni egy ember anyagi helyzete? Megmondom: kb. a mai Románia szintje lenne, azaz kicsit ALACSONYABBAN, mint a mai magyar szint. .

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2014.05.12. 09:23:55

Egyrészt elképzeltem ezt a jelenetet a valóságban, vicces lett volna végighallgatni.
Bár gondolom kicsit felturbózta Sándor, mert így én is mesterkéltnek látom.
Arra gondoltam, ha már úgysem beszélnek nyelveket, akkor miért éppen Londonba akarnak menni?
De abban egyetértek, hogy összességében kell vizsgálni a bevétel-kiadás oldalt, elérhető lakhatási-, életkörülményeket.

bpetya75 2014.05.12. 09:26:29

@Kövérmadár [swe]:

Szerintem ilyen idehaza is van, bár az igaz, hogy közel sem olyan széles réteg ez, mint amilyen pl felétek lehet. Csak ezek az emberek többnyire nem hiszik el magukról, pontosabban a magasabb igényszintjük miatt a szűkölködők közé sorolják magukat. Holott ez "Akik nem szukolkodnek, jut barmire, de NEM mindenre. " igaz rájuk is. Lassan talán használhatom majd a T1-et is.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.12. 09:26:54

@bpetya75: A vasalás az egyetlen házimunka, amit szeretek. Lehet közben filmet nézni, zenét hallgatni, gondolkodni. És a szép, illatos, vasalt ruhák egyre növekvő halma elégedettséggel tölt el :))).

tanato 2014.05.12. 09:26:58

@Kövérmadár [swe]: Jól,mondod,de a magyarok,köztük Birca is szélsőségekben tudnak gondolkodni csak.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.12. 09:29:48

@zöldeketbeszélek: á, az mindegy, a panel fix költségeit kiegyenlíti a ház külső részére és a kertre költött plusz pénz:(

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.05.12. 09:29:49

@bpetya75: @zöldeketbeszélek: Ház volt, nagymama nélkül. :)
Átalányt fizettem, télen-nyáron ennyi volt. Aztán rendszerint erre még ráfizettem a végszámlánál.

Mr Long 2014.05.12. 09:30:21

Ha valaki probalkozna Angliaban van az a penz, amiert kiadom az ures szobat a lakasban! Ja igen, nem London, szoval nagyobb a keco, mint amire valoban szukseg lenne.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.12. 09:31:13

@Ahatis: mert ha nem beszélnétek nyelveket, akkor többre lenne elég?

tanato 2014.05.12. 09:32:50

@maxval a gondolkodó birca: Még PG/politikai gazdaságtan/ ből tanultuk úgy 35 éve hogy van alsó közép,közép, és felső középosztály.Az alsó pl. iparosok jobban él mint a szakképzetlen kétkeziek a felső meg főleg vezető állású/de nem tőkésosztályhoz tartozó/értelmiségiek életszínvonala a tőkésekéhez közelít.Ezt ugyan még a kommunista rendszerben tanultuk,de szerintem igaz.Amit Te középnek mondsz az az valójában a felső közép.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.12. 09:33:01

@bpetya75: ezt a villanyszámlát irigylem,,,,

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2014.05.12. 09:34:46

@svájci sapka (ch): Hát nekünk otthon az évi sem volt ennyi, de volt egy jó kis cserépkályhánk. Bár igaz, ehhez meg fa kellett :-)

Pernilla 2014.05.12. 09:35:19

@maxval a gondolkodó birca: de tudod Max, ez ugy van, hogy a nyugati eletszinvonal NEKEM jar, hogy a többiek hogy elnek, az edesmindegy :)))))

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.12. 09:37:24

@Pernilla:

Ezzel semmi gond.

Mindig mondtam: semmi gond azzal, ha XY megpróbál magának a lehető legjobb szintet biztosítani.

A kifogásom csak a realitásérzék hiánya ezzel kapcsolatban.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.12. 09:37:29

Ketten együtt keresnek 300-350et és nem mernek gyerekvállalásra gondolni? LOL?
A többi rendben van, igen, London drága és a képzetlenek ott is szarul keresnek, nahát. Lehet ám menni vidékre is és akkor nem kell 50 emberrel együtt lakni, vagy nem olyan sokáig.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.05.12. 09:39:59

@Gilda66: Ha az ingyen van, akkor ok. A múlt héten hoztak a szüleimnek egy kis kupacot 90 ezerért... :( Az sem olcsó mulatság, ha meg kell venni.
Egyébként azért furcsák nekem ezek a számok, mert a szomszédaink közül nekünk volt a legkevesebb a rezsink. :)

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2014.05.12. 09:43:57

@svájci sapka (ch): Nem volt ingyen, de előre megvettük, amikor olcsó fát árultak, így meg sem közelítette az általad említett összeget.

mokkaczuka 2014.05.12. 09:45:09

Nem nagyon értem én ezt az egész posztot. Mindig mondtam: ha valaki jól érzi magát Magyarországon, nem zavarja, ami itt kialakult, és főleg ha úgy érzi, jól keres, az maradjon a fenekén. Ha viszont a családi bevétel havi hét kiló,és ezzel nincsenek megelégedve, tegyenek félre havonta 1000 fontot, vagyis havi 370 ezer forintot, az egyikük fizuját, persze se autó, se buli, főleg nem bagózás és egyéb fölösleges baromságok egy évig; ha megvan 12 ezer font, az már egy indulóösszeg, át lehet vele hidalni azt a cumit, ami a nagyobb kezdőtőke nélkül érkezőknek jár. Ha viszont együtt keresnek havi 350 ezret, hát az elég karcsú, azon a szinten meg tudnak élni Londonban is.

gergius 2014.05.12. 09:45:09

Jó poszt, teljesen igaz amit mond. Szerintem is jobban meg lehet élni vidéken vagy akár Walesben vagy Skóciában mint a Londonhoz és a hozzá hasonló slágervárosokban.

Kisebb városokban van zöldövezet és mivel fantasztikus az elővárosi vonatközlekedés (persze amikor jönnek) nem feltétlenül kell a belvárosban lakni, és sokkal olcsóbban lehet lakást bérelni jó levegőjű helyen.

kokoro 2014.05.12. 09:45:09

Az origós cikken én is megakadtam mikor azt írja, hogy:

"Az uniós csatlakozás óta mintegy 130 ezer magyar kért hivatalos munkavégzéshez adószámot"

A csatlakozás óta biztos sokan hazamentek már, pláne azok akik nyelvtudás nélkül lehúznak egy-két évet a csipsz/leves gyárban aztán megtörve hazamennek hogy anglia úgy szar ahogy van.
A másik amit nem hiszek el, hogy aki pár évet itt dolgozik az ni szám nélkül kóvályog, ugye a tax credit ...stb

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.12. 09:45:56

@bpetya75:
Ugy legyen!

@maxval a gondolkodó birca:
Ez a hasonlat azt mutatja csak, hogy jelenleg merhetetlenul nagy az az embertomeg, amire ra lehet huzni a "van, de minek" jelzot.

Az ipari forradalom az elet minden szintjen pozitiv valtozast hozott (az en felfogasom szerint), egyetlen dolgon nem tudott valtoztatni: az emberek szaporodasi vagyan.

Hihetetlen embertomegek vannak, akik nem vesznek reszt az ertekek eloallitasaban. Nezz megy egy del-amerikai nyomortelepet. Vagy Afrika kb. 90%-at.

Egeszen mas kepet adna, ha az osszes vagyont a termelo emberek kozott osztanad el.

@Pernilla:
Nekem nem jar... nem tudom, hogy a tobbiek hogyan csinaljak, de en heti 5 nap, napi 8 orat dolgozom erte.

Az viszont igaz, hogy kozben pont annyira nem erdekel az afrikai ehezok sorsa, amennyire a nemet felsovezetot sem erdekli, hogy hogyan es mibol el meg a magyar esztergalyos vagy bolti elado.

bpetya75 2014.05.12. 09:50:13

@svájci sapka (ch):

Mostanában sokat fogom a fejem az akác-hajcihő kapcsán. Főleg, amikor elkezdik egekbe magasztalni, hogy milyen remek tűzifa, meg hogy nedvesen is milyen jól ég, meg a szegény ember tüzelője. És ez az elborult akácimádat, főleg az alföldiek részéről, elég érdekes piaci helyzetet hozott létre. A déli országrészben Somogy a határ. Nálunk még 18-19e-ért adja az erdészet az akác köbméterét. Zalában 14-15e-ért. az Alföldön meg 20-22 körül. Szerintem a zalai ár a reális, főleg a többi fafajhoz viszonyított árat nézve.

bpetya75 2014.05.12. 09:54:11

@Babette_:

Szerintem a bojleren múlik. Lassan cserére érik a monstrum gázbojler. Utána meglátjuk mi lesz.

@Kövérmadár [swe]:

A T1 legyen úgy, vagy másra gondoltál ;-)

klappol 2014.05.12. 09:55:12

@maxval a gondolkodó birca:

"A kifogásom csak a realitásérzék hiánya ezzel kapcsolatban."

Ha nincs, akkor az már a depresszió felé haladó út, az + nem jó.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.12. 09:55:13

@Kövérmadár [swe]:

Valójában éppen a kapitalizmus csökkenti a szaporodási vágyat. Ha megnézed, szinte minden országban jelentősen csökkent a szaporodás, amint kialakult egy sikeres kapitalista gazdaság. Kivételt csak egyes olyan közösségek jelentenek, ahol a vallási szokások felülírják a gazdasági-társadalmi körülményeket (pl. a mormonoknak az USA-ban annyi gyerekük van, mintha Afrikában lennének). Az USA átlaga 2,05, a mormonoknál meg 5 körül, ilyen arány manapság csak Afrikában jellemző.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.12. 09:55:20

@bpetya75: panelben havi 20-27K volt még pár éve a fűtés+melegvíz, PLUSZ éves elszámolószámla - ez pedig éveken át 60-80K volt szeptemberben. Még én is kurvaanyáztam, aki meg tipikus magyar bért keres, nem tudom mit kezd egy ilyen csekkel.
Most hogy voltak enyhe telek, egy percig nem volt feltekerve a fűtés így lehoztuk 0-ra az elszámolót bőven, így már frankó a dolog. De ha fűteni kell tartósan akkor nagyon drága.

klappol 2014.05.12. 10:02:39

@tanato: Megcáfolom,

Max nagyon is jól gondolja és tudja a dolgokat. Ez nem szélsőséges gondolkodási mód.

Ezzel nem Maxit védeném, de a rövid ittlétem alatt, azt vettem észre, hogy erős logikával rendelkezik. Nem írom le a többi résztvevőt, ne értsd félre.

Hari Seldon 2 2014.05.12. 10:04:03

Látom kiadták a kampányt a maffiaközpontban.
Az "el lehet menni" szöveg még mindig a gyengébbek (és hiszékenyek) kedvéért: a Demjánéknak mondta, amikor arról volt szó, hogy a cégek kiviszik a termelést Szlovákiába. "el lehet ,menni, és mi maradunk a nyugdíjasokkal" (nagyjából erről volt szó)

Hari Seldon 2 2014.05.12. 10:05:36

A másik szöveg, hogy nyelvtudás nélkül mi a fenéért akarna bárki is moziba menni Londonba?

tanato 2014.05.12. 10:05:46

@maxval a gondolkodó birca: Mondom,kevered a középosztály és a felső-középosztály fogalmát.A felső közép az a miliomos innen nézve/is/,nem az alsó középbe tartozó jól kereső iparos.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2014.05.12. 10:05:50

Szerintem összességében kiadja a határátkelő a teljes képet. Ez az érvrendszer azt mutatja, hogy az analfabéta melós perspektívájában nem az otthon megszokott középosztályiság várja az ide érkezőket.

Nálunk, a mi társadalmunk mit csinál az analfabéta melósok kasztjával?

Ma már a tanári vagy orvosi vagy ügyvédi diploma sem kínál biztonságos életpályát.

Teljessé vált "a nemzet = keretalkotó sikeresség" terén felépített kudarctömeg. Az életvilágban, a családi életstratégiához kötődő álmaink szintjén arcon vág bennünket a RENDSZER. Megélte ezt az előző 5 emberöltő is!

Nincsen olyan szakma, amely ne élné meg ennek a terror hatását és emiatt kérdeznek olyat az emberek, hogy akkor innen hová lehetne elmenekülni.

Ebben a családterápiás tanácsadás helyzetben a segítő nem nagyon foglalkozott azzal, hogy mi a baja az ügyfelének.

Azt mutatta meg, hogy milyen a bevándorlók élete!

Az amerikai bevándorló szobra egy család kép. Apa elől, vállal a jövő felé, a két kezével húzza az őt szinte visszatartó, ellen álló feleség és a gyerekek. De ő megy előre!

Ez a világ erre a "hozzáállásra" épül!

bpetya75 2014.05.12. 10:11:49

@Hari Seldon 2:

Mér? London olyan szar hely, hogy még magyar feliratozása sincs a filmeknek? Akkor már végképp nem értem, mit keresnek ott annyian magyarok.

@Zka:

Hála Istennek a panelből már több, mint 15 éve ki tudtunk költözni. Az egy igazán kemény csapda.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.12. 10:14:00

Tudom, housing association, de 40 nmes lakást nem csak abban lehet kivenni 800 plusz rezsiert, és nem gettóban.

Nálunk most emeltek, 850 per hó, Londonban meg felesleges az autó.

Mrs. Clayton 2014.05.12. 10:14:19

en csak azt tudom mondani, hogy warehouse vagy egyeb ipari takaritonak kell menni, mert ott fizetnek 7-8 fontot orankent, ha szerencseje van meg benzinpenzt is fog kapni, kell 3-4 part time melo es maris eloallt egy egesz jo fizetes
ezzel csak annyi a baj, ha az ember reggel 4-5-6-tol este 8-ig takarit, akkor eselye nem lesz semmilyen normalis munkara jelentkezni es a dereka, keze, laba fog leszakadni kb 2 heten belul

Evain 2014.05.12. 10:14:28

@maxval a gondolkodó birca: brutálisan naturalista keresztkérdés. Túlnépesedett sártekén miért is jó, ha 5 körül van a szaporodási ráta?

bpetya75 2014.05.12. 10:14:57

@Saman:

"Az amerikai bevándorló szobra egy család kép. Apa elől, vállal a jövő felé, a két kezével húzza az őt szinte visszatartó, ellen álló feleség és a gyerekek. De ő megy előre!"

Tudnál linkelni egy képet, mert én nem találtam ezt a szobrot. Érdekelne, mert eléggé disszonánsnak tűnik a leírásod alapján.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.12. 10:16:11

@svájci sapka (ch): nem tudom, nekünk is ~8K a villany havonta. Viszont nekünk sincs mosogatógép meg klíma. Ami háztartási gép van az mind A+ vagy A++. Ellenben van elektromos sütő (nem sütünk gyakran) és a lányok sose kapcsolják le maguk után a villanyt sehol. Igaz, az égők is már mindenhol energiatakarékosak :)

rezsöatya 2014.05.12. 10:17:13

Ilyen "mubeszelgetest" reg olvastam... talan anno a szocializmus alatt, az otodikes orosz konyvben voltak ilyenek...!

@Mr Long: igen, keszulok is irni.

@maxval a gondolkodó birca: mert te aztan Londonban elsz...

@zöldeketbeszélek: te legalabb leirod, hogy nem elsz Londonban

@bpetya75: gratulalok a lanyodnak es persze nektek is... aterzem az oromot

@Hari Seldon 2: +1; a kovetkezo hozzaszolasodert ugyancsak!

tanato 2014.05.12. 10:17:49

@klappol: Max persze jól lát sok mindent,de ebben speciel Kövérmadárnak adok igazat,.Vannak a szakképzetlen fizikai munkások /régebbi szóhasználattal proletárok/vannak a gyár,bánya stb.tulajdonosok /régebbi nevén burzsoázia/ ez a két széle a dolognak.És vannak a középsők,alsó, közép és felső bontásban.Az alsó közép pl. az iparosok,kiskereskedők,akik már jobban élnek mint a proletárok,utána jönnek pl. a rendőrök,katonatisztek,tanárok,orvosok,közhivatalnokok. Utána felső közép,magasan képzett vezető beosztású értelmiségiek,közhivatalnoki vezetők,rendőrparancsnokok,katonai felső vezetők,akik életszínvonala a tőkésekéhez közelít.
Ezt ugyan még az elmúlt rendszerben tanították,de szerintem igaz,nem csak milliomosokból áll a középosztály.

rezsöatya 2014.05.12. 10:18:00

Ilyen "mubeszelgetest" reg olvastam... talan anno a szocializmus alatt, az otodikes orosz konyvben voltak ilyenek...!

@Mr Long: igen, keszulok is irni.

@maxval a gondolkodó birca: mert te aztan Londonban elsz...

@zöldeketbeszélek: te legalabb leirod, hogy nem elsz Londonban

@bpetya75: gratulalok a lanyodnak es persze nektek is... aterzem az oromot

@Hari Seldon 2: +1; a kovetkezo hozzaszolasodert ugyancsak!

jewel79bp 2014.05.12. 10:18:42

Én egy ismerősünknél voltam látogatóban Londonban egyszer. Drága lakás, 3 szintes, jó környéken. A lépcső meg a padló recsegett-ropogott, majd megfagytunk márciusban és ugye az a hülye csap... Nem tudom, szerintem ez eleve rontja az életminőséget. Nagyon megdöbbentem, hogy ez ott normálisnak számít.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.12. 10:19:08

@Kövérmadár [swe]: de. Budapesten kívül meg mindig simán lehordjak azt a villmernokot, aki 200 bruttó ra azt mondja, kevés..... Persze, költözni kell, na de hogy Magyarország 3.-4. legnagyobb városában ilyen helyzet legyen.....

Hari Seldon 2 2014.05.12. 10:20:28

@diggerdriver:
Visszaállhatnál a régebbi típusú avatarokra. Ez a mostani olyan keveset mutat... :-)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.12. 10:21:20

@Evain:

Nincs túlnépesedés. A születési arányok egyre csökkennek.

Jelenleg csupán a belső arányok változnak. Azaz a fehérek aránya csökken.

Jelenleg Európa és Amerika legnagyobb részben a csökkenő zónában van, azaz 2 alatti a születési arány, pl. Mo-n alig 1,28.

Pár európai és amerikai állam az enyhe növekedési zónában van, azaz 2-3 között.

Csak pár országban van még erős növekedés, azaz 3 felett. 90 %-uk Afrikában van.

S ott is csökken évről évre. A Föld lakossága 2050 körül fogja elérni a csúcsot, onnan csökkenés lesz.

rezsöatya 2014.05.12. 10:23:27

@rezsöatya: tobbszor nem kuldom el, vagy megis? :-))))

puszi a blogmotornak!!!

Józsi01 2014.05.12. 10:26:26

Igen, akárhogy is próbálják a "megmondó" emberek mosdatni Angliát (külföldi munkavállalást)nagyon jól össze lett foglalva. Méghozzá nem is akárhogy!!!! nagyon élvezetes írás volt.

A lényeget pedig erősíteni, folyamatosan sulykolni kell:

"Még csak annyit tennék hozzá: természetesen azoknak, akik megfelelő szak- és nyelvtudással rendelkeznek, teljesen más az élete Londonban. Nekik akár Anglia lehet a tejjel-mézzel folyó Kánaán, bár ki tudja…”"

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.05.12. 10:27:10

@bpetya75: Itt 2200 mázsája, leszállítva, felvágva (csert-tölgy-bükk), az akác 2500 -tól.

@Zka: Sajnos (?) nálunk minden árammal ment. És a tv, pc kacatokból legalább 4 volt a házban.

Pernilla 2014.05.12. 10:27:20

@Kövérmadár [swe]: csak azt a peldat akartam felhozni, hogy ha Jozsi azt latja, hogy a szomszed Pista is kiment Londonorszagba, es havi 2000 fontot keres, akkor ö is uccu neki beleugrik, mert ha a Pistanak összejött, akkor ez neki is menni fog, mert mivel jobb a Pista nalam. Emellett meg lehet hogy be is latja Jozsi, hogy nem elhet az atlagember nyugati eletszinvonalon, de ha a Pista 2000-et keres, akkor ez neki is kvazi "jar". Az teljesen mellekes, hogy Pistanak 3 diplomaja van, ö meg meg a nyelvet se beszeli.
Sarkitott a pelda, de Mo.-on nem egyszer talalkoztam az effele gondolkodasmoddal.

rezsöatya 2014.05.12. 10:27:30

@jewel79bp: nem szamit normalisnak. Igenytelensegnek szamit. Ez is benne van a kalapban, hiszen sokan elnek Nagy Britanniaban.

Nekem pl. nem draga, vilagos lakas, nem recseg a padlo, keverocsaptelep es a futes igeny szerint megy.

Ja, nem London... videk...!

pappito · http://pappito.com 2014.05.12. 10:29:20

@bpetya75: abból a betűhalmazból ez volt disszonáns??? :)

01234567 2014.05.12. 10:32:23

@pappito: Tökéletes meglátás.

pappito · http://pappito.com 2014.05.12. 10:32:41

@Józsi01: józsikám, azok a megmondóemberek ott élnek, nem kitalált beszélgetésekről irkálva, hanem minden nap, sokan évek óta. Nem "mosdatják" a dolgot, hanem leírják.

egyébként miért is kéne bármit sulykolni?

Evain 2014.05.12. 10:32:47

@maxval a gondolkodó birca: jó, indítok egy kezdeményezést a hollandoknál, hogy cseréljék el hollandiát szibériára, ott jobban elférünk. :)

A túlnépesedéssel meg vitatkoznék. Arányaiban lenne még hely, ha a statisztikát nézem. Feltételezve, hogy egyenlő arányban oszlik el a népesség a szárazföld méretét tekintve.
Ja, hogy ez nem így van?
Szal úgy vagyok vele, mint a medika, akitől megkérdezik, hogy van-e a farokban csont, vagy csak úgy éééérzi.
Hát Európa legsűrűbben lakott országában élve (a miniállamokat nem vagyok hajlandó idevenni) ezt marhára így érzem...
De legyen ez az én bajom. :)

Hari Seldon 2 2014.05.12. 10:33:36

@bpetya75:
Ebből is látszik, hogy mennyire hanyatlik a nyugat. Magyar felirat sincs a moziban.
Igaz, ha lenne, sem sok haszna lenne, mert azt olvasni kell... :-)

pappito · http://pappito.com 2014.05.12. 10:33:47

@Pernilla: az általad vázolt esetben józsi egy idióta

Hari Seldon 2 2014.05.12. 10:35:35

@bpetya75:
Gratulálok a lányodnak. Nehéz verseny volt? (úgy értem, sok részvevő volt?)

01234567 2014.05.12. 10:36:45

@Kövérmadár [swe]: Ha mindegyiknek kötelező lenne, abból a felét, 2/3-t hazahozná a honvágy, a családi, vagy egyéb kötelékek. Ezekkel már nem lehetne ezt csinálni, ami a mostani fiatalokkal megy. Gondolj bele mennyit érthet a mai magyar fiatal a világból itthon, ha a felsőoktatásban tanulók között a Jobbik a legnépszerűbb párt. És ez csak a politikai része, morálról, általános műveltségről, világlátásról, empátiáról stb..ne is essék szó.

firg_firg 2014.05.12. 10:37:52

@Kövérmadár [swe]: @maxval a gondolkodó birca:

Keveritek a dolgokat. Az ipari forradalom alatt kapitalizmus volt, es nott a nepesseg is, sokgyerekese munkas es paraszt csaladok, stb. Szaporodasi vagy nemegyenlo a szexelesi vaggyal. A szexelesi vaagy ugyanolyan, semi koze a kapitalizmushoz szvsz. Ami valtozott hogy kevesebb gyerek van a fejlett orszagokban. Ebben szerepe van a fogyasztasi vagy novekedesnek, a fogamzasgatlas javulasanak, gyerekhalalozas csokkenesenek, kommericalizmusnak, stb.
A mormonoknal azert sok a gyerek mert nekik az fontos es mert nem lenyegesek szamukra a vilagi javak, hogy mondjuk a gyerenknek nem tud playstationt venni.
Afrikaban azert sok a gyerek, mert nincs koton meg tabletta, meg mert amugy is nagy a gyerekhalandosag.
A nepessegnovekedes vagy csokkenes megint mas tema.

Hari Seldon 2 2014.05.12. 10:40:22

@Pernilla:
Ráadásul, ha Pistának diplomája van, akkor nem 2000 fontot keres. (bár nem ismerem az angliai béreket, de hozzávetőlegesen gondolom ennél bőven több)

Csinompalkó 2014.05.12. 10:43:33

Szerintem egy nagyon jól összerakott poszt. A valóságtartalma elég ahhoz, hogy a frissen költözők komolyan vegyék. Az első időszak pontosan úgy telik MINDENKINEK, ahogy ez a posztban le van írva, hacsak nem kitömött bukszával és csúcsszuper állásajánlattal érkezik. Egyébként nem is az átlagon felüli kitelepülő polgár a célközönsége ennek az írásnak.
Arról meg ne beszéljünk, hogy kinek milyen a tűrőképessége.
Tehát érdemes komolyan venni mielőtt jön majd a csalódás

bpetya75 2014.05.12. 10:44:45

@rezsöatya:

Köszi! Olyan jó volt látni, ahogy tiszta szívvel örült neki. "Életem első érme!" Annak meg külön örülök, hogy nem arcoskodik vele, csak simán büszke rá.

@pappito:

Szerintem egész jól tudtam követni, amit írt. Ez volt az, ami felkeltette az érdeklődésemet ;-)

@svájci sapka (ch):

Az itt az hol van? A mázsára vásárolt fánál nem mindegy, hogy frissen vágott, vagy már kiszáradt fát vesz az ember. A kereskedők nyilván minél frissebben szeretik eladni, hiszen köbméterenként akár 2-3 mázsa vizet is megvetethetnek a pógárral.

klappol 2014.05.12. 10:45:05

@tanato: Oksa Itt az angliai helyzetkép:

Felső tízezer, ezeket nem lehet behozni, a tőke írtó nagy.

Tehetős munkások, közepes gazdasági tőke.

A középosztály, magas jövedelem, társadalmilag passzív.

progresszív szellemi emberek, kevés megtakarítással rendelkeznek, kulturálisan és társadalmilag kiemelkedően aktívak.

Munkásosztály, alig rendelkezik tőkével, de nem a legszegényebb. Főként az idősek.

És a lemorzsolódottak, semmijük sincs.

Én így látom.

firg_firg 2014.05.12. 10:47:12

@pappito: @maxval a gondolkodó birca: @tanato: Igen. A kozeposztalyra nincs altalanosan elfogadott definicio. Az indexen volt nemreg egy cikk, hogy a magyaroknak a kozeposztaly azt jelenti amit a reklamokban meg az amerikai filmekben latnak: csaladi haz, zold gyep, kutya, kocsi, kulfoldi nyaralas. Ezt ertik a kozeposztaly alatt az emberek. Ezt az szintet amugy ott se egyszeru elerni, de konnyebb mint Magyaro-n. Ugye a marketingesek nyugaton is olyan kepet mutatnak az embereknek, amire csorog a tobbseg nyala.
Ennek a kepnek a magyar bo felso-felso kozeposztaly felel meg, kocsi, haz es nyaras minosegetol fuggoen inkabb a felso 2%-5%.
A statisztikai (jovedelem) ertelemben vett magyar kozeposztaly eppen hogy vegetal. A tarsadalmi funkcio ertelmeben vet kozepeosztaly magyaroroszagon nem letezik.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.05.12. 10:47:48

@bpetya75: Bocs. Fejér megye. :) Ez egész jó anyag. Nem mondom, hogy csontszáraz, de már régebben fütyült rajta a rigó. :D

Hari Seldon 2 2014.05.12. 10:48:44

@firg_firg:
És hozzá lehet tenni, a gyerekszám arányaiban ott csökken a legnagyobb mértékben. Igaz, a 4,5-ről 3,3-ra csökkenés után is borzasztó magas.

De a tendencia ott is egyértelmű: az emberek jobbra és többre vágynak, és ahogy bekerülnek a városi életbe, és elérik a "civilizáció peremét" (ez most nagyon Asimov-os lett) akkor meglátja, hogy neki egy kicsit a gyerekének megint egy kicsit jobb lehet.
Egy afrikai szavannalakónak az is civilizáció, hogy bemegy varrni Nairobiba a jótékonyoktól kapott varrógépen...

Ez a remény gerjeszti a gyerekszám csökkenést a harmadik világban.

bpetya75 2014.05.12. 10:49:48

@Hari Seldon 2:

Köszi! Azért is vagyunk rá különösen büszkék, mert nem találtak neki a saját korosztályában elég jó párt, így egy korosztállyal feljebb indult, nem egészen 11 évesként a 12-14 évesek között. 8 párból lettek harmadikak, pedig ez egy országos verseny volt.

Állítólag párhuzamosan volt egy másik országos verseny is Debrecenben, azért nem voltak többen.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.12. 10:50:38

@firg_firg:

Így igaz.

A hollywoodi filmbéli kép valójában milliomost jelent világszinten nézve. Ezzel semmi gond, kellenek gazdag emberek. A gond ott van, hogy soha az emberiség történelmében az átlagember nem volt olyan ostoba mint manapság, amikor komolyan elhiszi,hogy ez az életstílus minimális erőfeszítéssel elérhető a világ zöme részére.

pappito · http://pappito.com 2014.05.12. 10:53:28

@firg_firg: hát ezt mondom. aztán a tanult, aki elmegy külföldre szépen belemászik az ott létező középosztályba és él vidáman.

tanato 2014.05.12. 10:57:54

@klappol: @firg_firg: Igen ,mint minden ,a középosztály fogalma is és tartalma is változik.Alapvetően a két partvonal azért maradt,a teljesen szakképzetlen vagyontalan kétkezi munkások és a másik a nagyobb ipari,mezőgazdasági üzemek,földek,bankok/most már a médiaeszközök/ tulajdonosi köre.Ami a kettő között van az meg a középosztály országonként, földrészenként más más bontásban és életszínvonalon.Igazatok van MO.és a többi postkommunista államban igyekeztek és nagyrészt sikerült is megszüntetni ezt a középosztályt, emiatt mi kivételek vagyunk.

négyzet 2014.05.12. 10:58:14

@Mirjam2: érdemes megnézni a forrást: "kftkreator.hu becslése szerint", én nem nevezném komolynak, de jó ingyen marketingnek igen, hiszen széjjelosztják, mert ez most forró a közbeszédben. ha ránézel a honlapjukra, egyből világossá válik, hogy így van.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.12. 10:58:57

@bpetya75:
T1 ;)

Ezerszer inkabb egy T1, mint egy T-1000 ;)

@maxval a gondolkodó birca:
Meg egy erv a kapitalizmus mellett :)
5 gyerek = 3 uj munkanelkuli.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.12. 10:59:50

@klappol:

Kelet-Európában ugyanez:

- Felső osztály: magas, nyugati szinten él.

- Középosztály felső része: a nyugati átlagszinten él.

- Középosztály alsó része: nincsenek hétköznapi gondjai, nincsenek tartozásai, de nem képes félretenni.

- Alsóosztály: éppenhogy fizeti költségeit, nincs pénze a hónap végén. Ha van valamilyen banki tartozása, akkor azt képtelen rendesen törleszteni.

- Osztályon kívüliek: nyomor, még az élelemmel is gond van.

Mo-n mondjuk a megoszlás 1 % / 15 % / 25 % / 50 % / 10 % lehet.

A gazdag nyugati államokban: 5 % / 25 % / 50 % / 20 % / 0 %

Itt nálunk meg kb. 1 % / 5 % / 15 % / 60 % / 20 %

Afrika rosszabb vidékeiben meg: 1 % / 1 % / 5 % / 15 % / 80 %

klappol 2014.05.12. 11:01:39

@tanato: Ezért lassan MO-on csak 2 osztály van, .......lesz.

MO helyzete 1 jól megrakott fostalicska. És mi még is toljuk. :(:(

bpetya75 2014.05.12. 11:01:48

@Kövérmadár [swe]:

Nem tudhatod, hogy milyen függvény mentén lesz T1-ből T1000 ;-)

négyzet 2014.05.12. 11:02:05

@maxval a gondolkodó birca: nem "300 ezer munkavállalót feltételez"

négyzet 2014.05.12. 11:02:36

@Mirjam2: nem ment linkelve az előbbi válasz, szóval:

érdemes megnézni a forrást: "kftkreator.hu becslése szerint", én nem nevezném komolynak, de jó ingyen marketingnek igen, hiszen széjjelosztják, mert ez most forró a közbeszédben. ha ránézel a honlapjukra, egyből világossá válik, hogy így van.

klappol 2014.05.12. 11:03:20

@maxval a gondolkodó birca: Látom képben vagy:)))))))))

Korrekt.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.12. 11:04:07

@firg_firg: a fejlett kapitalizmus alapvetően azért jár együtt a gyerekszám csökkenésével, mert ebben a rendszerben a gyerek drága teher, nagyon sokáig kell pátyolgatni. Ellenben a régi önellátó világban a gyerek kiskorától beállt a ház körüli munkákba, segített és öregkorodban biztosíték volt arra, hogy legyen aki ellát.
A nagyon szegény vidékeken, mint Afrika meg állítólag azért is szaporodnak ész nélkül mert óriási a halandóság, sokat kell szülni hogy néhány megérje a felnőttkort. Fejlett helyeken ilyen halandóság nincs.

bpetya75 2014.05.12. 11:05:16

@maxval a gondolkodó birca:

"Mo-n mondjuk a megoszlás 1 % / 15 % / 25 % / 50 % / 10 % lehet.
"

Ezt én nagyjából el tudom fogadni. Mégis sokat hallani a három millió koldus országáról. Ennek a sok koldusnak a saját fejében kéne rendet tennie, és a 85%-ukról kiderülne, hogy francokat koldus. De szenvedni sokkal könnyebb, mint belenézni abba a rohadt tükörbe. Nekem könnyebben megy, mint az átlagnak, de el tudom képzelni, hogy nehéz lehet, ha ennyien képtelenek rá...

firg_firg 2014.05.12. 11:08:44

@Zka: Egyetertek. Mo-n ciganyeknal jelenleg ugyanez a helyzet szerintem, de annak is inkabb a szegenyseg az oka (nem akarok rasszista iranyba elmenni).

négyzet 2014.05.12. 11:10:00

Ez az írás a teljesen fogalmatlanoknak szól, akik csak vágyakoznak, de lusták bárminek utánanézni. És hát vannak egy páran. Hozzánk is jöttek ilyen kérdezők... persze nem pont így hangzanak el ezek a kérdések, de majdnem.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.12. 11:13:32

Amugy meg nem azert, de komolyan, vannak olyan emberek akik egy eletre szolo dontest (emgiraljak-e vagy sem) annyira alapoznak hogy osszefutnak a sarki boltban a haverral, aki mar elt kinn par honapot es megkerdezzuk tole flegman, hogy "Na, oszt milyen volt az elet Londonorszagban?".

Majd ha azt mondja hogy kiraly, akkor rogton csomagolok en is, ha meg azt mondja hogy szar, akkor mar el is van felejtve az egesz orokre.

Tenyleg szeretnem azt hinni, hogy nincsenek ennyire egyszeru gondolkodasu emberek.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.12. 11:13:47

@bpetya75:

Az éppen aktuális ellenzék mindig rájátszik erre.

2010 előtt a fideszesek szerint volt Mo. a világ legszegényebb országa, mert a rohadt komcsik és libsik elloptak mindent!

2010 óta meg a ballibek szerint Mo. a világ legszegényebb országa, mert a rohadt cigány diktátor Orbán és bandája ellop mindent!

Valójában mind 2 álláspont butaság.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.12. 11:15:00

@Zka:
Ezt mondd meg a szomiknak, akik nyilvan azt hiszik, hogy itt is magas a halandosag ;)

Na, ezert vannak sokan allati szinten, ennyire futja iq-bol... :)

klappol 2014.05.12. 11:16:07

@Kövérmadár [swe]: Hehe :D:D :)))))))))))))))))))))))

Muscari 2014.05.12. 11:16:44

En sok embert ismerek, akik igy elnek, legalabb is a kezdeti idokben. Aztan sajnos sokan nem tudnak tovabb lepni.
Londonban ez van, nagyon draga, minimalberes fizetesbol csak szobat lehet berelni. Raadasul nagyon sok helyen a vendeglatasban, kereskedelemben nem tudnak negyven orat dolgozni, hiaba akarnak, csak harmincat, mert nem kapnak tobbet.

Aki megreked ezen a szinten es nem tud tovabb lepni valamerre, annak szivas, ezt botorsag lenne tagadni.
Azonban akinek otthon egyaltalan nem volt munkaja, annak meg ez is jobb, mert ha szerenyen is, de meg tud elni.

Aztan el lehet menni videkre, arrol majd az ott elok nyilatkoznak, hogy milyen.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.12. 11:17:20

@Zka:

Nem teljesen így van.

Mindig van egy köztes állapot, amikor már kicsi a halandóság, de még nagy a szülési arány. Minél hosszabb ez az időszak, annál jobban nő meg a népesség.

Mo-n egyszerűen a középkortól volt egy hagyomány a parasztság egy részénél mely a szülési arányt levitte már a halandóság csökkenése előtt. Közismert tényező ez: a jobbágycsaládok igyekeztek csak egy fiút szülni, hogy aztán ő örökölje az egész telket és ne kelljen azt megosztani több fiú között.

2014.05.12. 11:18:41

@swGuru:
" Viszont ha az ember eros kozepfokot beszel (nem, nem kell fluentnek lenni) es van egy jo szakmaja legalabb nehany ev gyakorlattal, akkor ennyit meg lehet keresni eleg hamar. Persze kell az elso idoszak belerazodni, mielott az ember elindulhat ujabb, jobban fizeto allas utan. "
Legjobb haveromat 3 eve deportaltak Kanadabol 25 ev utan. Nagyon megrazta, 1 evig ivott otthon, utana a kertben segitett az anyjanak, kis penzt megsporolt, tavaly osszel kiment Londonba, 4000 fonttal. Szamitogephez, internethez nem ert, nem volt ideje megtanulni, mindig dolgozott, workaholic. 3 het utan kapott munkat ugynoksegen at, segedmunkas lett egy epitkezesen. 2 heten belul atvette az epitoipari ceg alkalmazottnak. Az angolja es a munkaja miatt. Ha mast nem is, de dolgozni azt tud, hiaba, hogy 57 eves. Ket honapja a kanadai szakmajaban dolgozik, glettel, heti 1500 font korul keres. Amikor felhivom, mindig agital, hogy menjek at. Azt mondja, ilyen lehetosegem meg egy nem lesz az eletben es hogy az angol epitoipar minosegben 50 evvel el van maradva a kanadaihoz kepest es most "boomingol":) London tele van cranekkel. Gondolkozom, hogy atmegyek, egy fel evet meg ki tudnek huzni, bar heti 40 oranal es evi 6 honapnal tobbet 5 million fontert sem vagyok hajlando melozni:) (a haverom heti 70 orakat nyom le, itt sokszor 100 orat meloztunk egy heten, de en 3-4 honap utan kiegtem, o birta evekig)

klappol 2014.05.12. 11:20:53

@maxval a gondolkodó birca: Na viszont hol a javulás? Miért nem tesznek a jobblétért, ha tudják mi a gáz? Furcsa.

MO nem rendelkezik akkora tőkével, így nehéz valamit is javítani a gazdasági helyzeten.

A multik pedig továbbra is viszik a Magyar nép munkája álltal szerzett hasznot. Miért engedik ezt meg a politikusok?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.12. 11:24:48

@Kövérmadár [swe]: ez a következő generációnál el fog múlni, ha be tudnak illeszkedni valamennyire. Ha nem, akkor nem tudom :)
@klappol: jaj ez a "multik viszik a hasznot" sírás annyira fárasztó és hamis bűnbakképzés, sorry.

firg_firg 2014.05.12. 11:28:55

Ja, amugy jo a poszt.

1) A kozvelemeny szerint aki nyugatra megy az jobban fog elni. Ez meg a tobbsegre igaz, mert "nem zorog a haraszt" csak ugy magatol. Aki kimegy az valoszinuleg magahoz kepest elore tud lepni egy-ket fokot a tarsadalmi letran.

2) A poszt nekem inkabb arrol szol, hogy sokaknak vannak irrealis elvarasai a kulfoldre koltozessel kapcsolatban, tulertekelik a jot, es megfeleledkeznek a dolog rossz oldalarol. Az egyenleg azert pozitiv, de aki csak a jot latva megy ki, azt pofancsapaskent erik a rossz dolgok.

Ilyen rossz dolgok:
- kulfoldon is kell dolgozni,
- kulfoldon nincs "Magyar" kaja
- kulfoldon idegen nyelven beszelnek, en nem tudjak ki az a Vuk
- kulfoldon sok a kulfoldi
- kulfoldon nem varnak tart karokkal
- kulfoldon az ember magara van utalva, maganak kell minden t elernie
- kulfoldon ugranak a regi kapcsolatok

Kulfoldon ("nyugaton") az ember magara utaltabb es szabadabb, amit sokaknak teher. A kulfoldre koltozes valtozassal jar, ami sokaknak szinten teher. Azert 1) szerint sokan megiscsak motivaltak arra, hogy menjenek, de a poszt a 2) csoportrol szolt.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.12. 11:29:43

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: ez a kolumbuszos fickó is csak úgy elindult az ismeretlenbe, oszt majdnem leesett a föld széliről.
hihetetlen, micsoda emberek vannak.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.12. 11:30:08

@klappol:

A multik és a nemzetközi nagytőke kizárása óriási butaság lenne. Nem kizárni kell, hanem biztosítani, hogy ez az országnak is hozzon a lehető legtöbb hasznot.

A nagytőke ugyanis alkalmazkodik mindig a helyi viszonyokhoz.

klappol 2014.05.12. 11:30:21

@Zka: Szerinted okoska :)))))))) Olvassál többet!!!!! Jól élsz mi????

Az európai fizetés MO-on nincs, nem is lesz, egy darabig. Addig pedig a gazdaság se fog nőni, gyerekek se lesznek (nincs miből eltartani), romlik az egészség, irány a depresszió, vagy a külföld.

klappol 2014.05.12. 11:32:25

@maxval a gondolkodó birca: Igen, de a fizetéseket meg kellene azért emelni, hogy jusson és maradjon is.

2014.05.12. 11:33:26

@maxval a gondolkodó birca:
" mert a rohadt cigány diktátor Orbán "
Tegnap olvastam a Mandineren egy cikkben, hogy egy Nemetorszagban elo torok "gulyashitlernek" titualta egy, az otthon eloket rendkivul felhaborito irasaban:)))

klappol 2014.05.12. 11:35:22

Az, hogy 1999-ben annyit keresett az ember mint ma, az miért van?

Nem mindenhol, de úgy a többsége?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.12. 11:36:51

@Babette_: De erted, pont ez a helyes irany (szerintem). Hogy nem kerdezgette a tobbieket, "Figyelj mar, szerinted elinduljak felfedezni Indiat?". Biztos sokan batoritottak volna...

En Norvegiaba es UK-be is ugy koltoztem, hogy direkt nem olvastam utan a neten, hogy mas magyarok mint mondanak rola. Tudtam hogy van 100 meg 100 ilyen forum, de direkt elkerultem oket nagy ivben mert tudtam elore, hogy a tobbsege ugyis csak siras meg nyavajgas lesz meg "jajj, el se indulj, itt olyan szar."

Pfff, ha van egy tervem, akkor utananezek hiteles fuggetlen forrasoknak, megelhetesi koltsegeknek, stb., de azt pont leszarom hogy mas mit mond rola mert, ami neki tetszik az lehet nekem nem fog es vica versa.

Halat adok erte az eletnek, hogy mindig olyan termeszetem volt, hogy ki tudtam zarni masok velemenyet a donteseimben. :D Annyi fejfajastol kimelem meg magam vele, hogy az kimondhatatlan. :)

2014.05.12. 11:40:57

@Kövérmadár [swe]:
Hihetetlen embertomegek vannak, akik nem vesznek reszt az ertekek eloallitasaban. "
De fogyasztanak!!! Ami a mai vilagban fontosabb az ertekeloallitasnal:) (esznek, isznak, mobiloznak szamarhaton)

klappol 2014.05.12. 11:45:29

@Cascabel: Der Gulasch-Diktator Viktor Orbán - KURIER.at

ezt olvastad?

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.05.12. 11:47:04

Anglia =/= London

Tudom, ez nem a posztoló hibája, mert a legtöbb külföldre vágyó magyar szemében Anglia tényleg Londonra korlátozódik, de engem baromira idegesít.

négyzet 2014.05.12. 11:50:05

@klappol: "Az, hogy 1999-ben annyit keresett az ember mint ma, az miért van?

Nem mindenhol, de úgy a többsége?"

Mire gondolsz, reálbérre? Mert a bruttóra nyilván nem igaz.
Megnézném, hogy hol tudnának bruttó 16 ezer forintért napi 4 órában iskolatitkárt alkalmazni. Mert ugyebár '99-ben 22 500 Ft volt a minimálbér, ahhoz képest még jól is fizettek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.12. 11:51:09

@Cascabel:
Ez igy igaz is es hamis is :)
Sokan azert tudnak egyaltalan fogyasztani, mert az ertekeloallito adojabol segelyt kapnak. Vagy jotekonysag keretein belul varrogepet ;)

Van ra egy fogadasom, hogy ha en ki kapnek az afrikanak utalt segelybol, ugyanolyan lelkesen el tudnam fogyasztani azt a penzt is :)

Marha draga tud lenni egy rendes auto, haz a to partjan es evi 2-3 vilagkoruli ut ;)
De en cserebe dolgoznek is 8) (tudom, en hulye ;) ).

@Zka:
Meglatjuk :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.12. 11:53:44

@négyzethálós: milyen minimálbér? volt minimálbér?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.12. 11:54:07

@klappol:
Ez esetemben is igaz, csak a penznem valtozott ;)

klappol 2014.05.12. 11:56:06

@négyzethálós: És az akkori árak??

@Kövérmadár [swe]: Igen, és az árak.

pappito · http://pappito.com 2014.05.12. 12:01:07

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: "Tenyleg szeretnem azt hinni, hogy nincsenek ennyire egyszeru gondolkodasu emberek."

erősítsed meg te a szíved, ennél sokkal rosszabbak is vannak

Hari Seldon 2 2014.05.12. 12:02:01

@Cascabel:
És ha van bármilyen fogyasztás, akkor lesz aki azt szállítsa.

Szélsőséges dolog: Sierra Leone: egymást lövik halomra a semmiért.
Látszólag semmi értelmes fogyasztás nincs. Aztán kiderül hogy van: Ott a Kalasnyikov és lőszergyártók piaca van. Meg a manóknak. Tudom szélsőséges dolog, de a világ bármely táján van valami, amire az adott helyen szükség van. Mindegy mi. És azt a kereskedelem szállítani fogja.

Egyik helyre Mercedes-t, másik helyre Rizsfőző edényt, harmadikra lőszert, stb... Mondom, kicsit cinikus, de a kereskedelem a helyi viszonyokat figyelembe veszi. És szállít. Amit szállít, meg lehet, hogy éppen te vagy én (részben vagy egészben) termeljük meg.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.12. 12:03:33

@Cascabel:
Még het 70 órával is sokallom az 1500 fontot.
Nagyon sokallom.
Boom meg crane az van.

Chamroe 2014.05.12. 12:04:25

@zöldeketbeszélek: Nálunk a családi költségvetés jelenleg így fest:
Bevétel: 445e (kettőnk fizetése +gyed augusztusig)
Állandó kiadások: 152e (lakbér, rezsi, autó, tv, net, ovi stb..)
Kaja: 80e
Marad 213e a változó kiadásokra (gyógyszer, ruha, benzin, stb..), úgy, hogy anyu velünk él, tehát 5 főre.
Ez most februártól augusztusig van így, amíg kapom a gyed extrát, úgyhogy szeptembertől:
Bevétel: 355e
Kiadás: 152e
Kaja: 80e
Marad 123e.
Remélem, hogy a júniusi államvizsgám sikeres lesz, és találok új melóhelyet, ami jobban fizet.

klappol 2014.05.12. 12:06:40

@pappito: "erősítsed meg te a szíved, ennél sokkal rosszabbak is vannak"

Ezzel mit kezdjek? Ez adjon erőt, vagy mit?

Mr Long 2014.05.12. 12:06:43

@diggerdriver: Hat ez egy senior mernoki oraber. Nem az IT szektorban!
Ezt kicsit sokallom.

2014.05.12. 12:09:39

@diggerdriver:
Teljesitmenybert kap. 25 ev gyakorlattal keves is szerintem. A glettelok altalaban 18 fontot kapnak Londonban. Egy kanadai reggelire megeszi oket:)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.12. 12:10:24

@klappol: én jól élek. Olvasni meg nem többet kell, hanem jót :)

klappol 2014.05.12. 12:13:48

@Zka: Ezt csak úgy nevezem, bújócska. :):)

@pappito: Most örüljek, vagy sajnáljam őket?

2014.05.12. 12:14:55

@Cascabel:
A haverom egy allat, ha munkarol van szo:) Itt is megcsinalt 10 ezret havonta siman. En a felet, de nem vagyok allat:)

pappito · http://pappito.com 2014.05.12. 12:15:53

@klappol: nem érdekel.
beidéztem a mondatot amire válaszoltam. szimpla tényközlés volt, hogy a posztban szereplő kitalált emberek meg azok akik baráti tanácsok alapján indulnak el a nagyvilágba nem a legalja. Van ennél hülyébb is.

EOS

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.12. 12:16:41

@Cascabel: ez de rohadt igénytelen írás. Mondom én, aki legkevésbé se vagyok Orbanista.

klappol 2014.05.12. 12:18:38

@pappito: Akkor miért írtad, mint vélemény?? engem se érdekel.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.12. 12:19:54

@Cascabel:

Röhejes.

Ez a régi szovjet időkre emlékeztet, amikor megírta a Pravda, hogy összegyűlt a novoszibirszki Lenin Gyár kollektívája és egyhangúan elítélte Alekszandr Szolzsenyicin gyalázatos rágalmazó tevékenységét.

Abból az időből született egy orosz mondás. Valami marha tényleg ezt mondta a tévében, s annyira abszurd volt, hogy máig ismert szállóige lett belőle az orosz nyelvben: "Не читал, но осуждаю!" magyarul: "Nem olvastam, de elítélem!".

Sanyi9 2014.05.12. 12:20:10

@maxval a gondolkodó birca: ezt sokszor elmondod, de meg mindig nem ertem, miert jo ez, ha a fiatalok nagy resze nem koltozik vissza SOHA. Akkor ez miert jo az orszagnak? Vagy te arra gondolosz, hogy ez majd raebreszti az embereket, hogy probaljak megoldani a problemakat? (korupcio, etc)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.12. 12:20:10

@Cascabel: Tehát ott sokkal jobb az életszínvonal mint Nyugat-Európában? Én eddig azt hittem hogy Nyugat-Európában van a világon a legmagasabb életszínvonal... szegény digger most kaparni fogja a falat hogy Kanadában háromszor annyit is kereshetne...

villomarton 2014.05.12. 12:20:11

Végre egy igazán korrekt poszt. Az utolsó bekezdést is érdemes komolyan venni, bár a kánaánnal tudnék vitatkozni:) de a költözés és az élettér váltás így lényegesen fájdalommentesebb :D

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.12. 12:20:42

Jó kis poszt. Ilyen reális írásokat viszonylag ritkán olvashatunk is. Mi a lecsapódó tanulság belőle? Hogy az emberek igénytelenek és ahol nagyon sok a bevándorló az egyre csak élhetetlenebb lesz.Nézzétek meg milyen albérletárak vannak pl Drezdában. Ez a kivehetünk egy minimálbérért lakást Londonban már már balkán életszínvonal. Budapesten is hasonlóak az arányok. havi 70-80rugóból ki tudsz venni egy szolid garzonlakást, a kulimelós keresete is hasonló. A kisebb nyugati városokban jobb még a helyzet, de rohamosan romlik mindenhol ahová ömlenek a bevándorlók akiknek buli együtt lakni 2-3-4-x emberrel. Ez a rideg valóság.

Nővéremmel élek jelenleg egy kelet-ausztriai (kis)városban. Oké, nem olyan kicsi, 300 ezres majdnem. Ez pont arra jó, hogy van meló, de nem világváros.A gemeindewohnung (ami ugyebár kedvezményesebb valamivel meg ugye elég megnyugtató hogy nincs tulaj) bérleti díja most emelkedett 10 % ot! Értitek, egy év alatt!Brutális! Alles zusammen megáll 380 eurónál, de ez egy garzonlakás, egyetlen előnye hogy minden helyiség külön van(és azért valamivel nagyobb is mint a minigarzonok) és viszonylag fényes, na meg a központban van eléggé. De én pl a konyhában élek! Értitek, Nyugat-Európában élek és egy konyhában lakom. Remélem érzitek a keserű felhangot benne! Én viszont jól érzem magam itt, talán jobban is mint amikor anyáméknál laktam, mert több intim terem van. (Ez mondjuk viccesen hangzik úgy hogy nem egyedül élek, főleg úgy hogy egy konyhában :D). Számolgatva egy kicsit, szerintem pl ebben a kecóban egyedül is kijönnék abból a havi 1070 ből, amit mondjuk a mekiért szórnak. Ez viszont egy jobb eset, mert sok embernek csak 25-30 órás melója van! 700-800 euróból meg egyedül...az már egy egészen másik történet lenne. Nem is nagyon ismerek olyat aki kulimelózik és egyedül él. Egymás hegyén hátán él a többség itt is hogy legyen egy kis megtakarításuk az "álomszerű" béreikből amit előszeretettel váltogatnak át forintra és kürtölik hazafelé a forintosított keresetet. Hogy ennek mennyi kint a vásárlóereje azt meg serényen igyekeznek elhallgatni. Én szívesen kézen fogok bárkit és bevezetem az első fodrászatba, kocsmába meg ahová szeretné. És bebizonyítom neki hogy 10 ezer HUF jóval kevesebbet ér mondjuk itt, mint Budapesten. Ezért se értem minek forintosítani a kereseteket egy teljesen másik országban. Semmi értelme. Kövérmadár írogatja hogy 800 ezret keres az apósa de minek? EZ olyan mitn ahogy leírni azt hogy itt mekivel 370 ezret kereshetsz (ami igaz, ha leosztod a 13-14 havit is, amit megkapsz), de ebből ha kiveszel egyedül egy lakást, fenntartasz egy kocsit (az alsóhangon legalább 150 euró ha közlekedsz vele naponta pl melózni) és nagyjából csak dolgozol meg eszel(főzöl magadra mint állat), akkor hó végén ott fogsz állni 100-200 euróval maximum. Most nézzük meg Budapesten hogy élhetsz havi 370 rongyból. Hát egy kicsit máshogy szerintem. 70-80 ezerből kiveszel egy szolidabb garzont és marad "nyomorogni" 300 rongyod. Úgy hogy a megélhetési költségek jóval alacsonyabbak mint Nyugaton. Főleg a szolgáltatások, de a kaják is olcsóbbak valamivel. Ezt is mindig letagadják, tök röhejes. Szóval nulla értelme van összehasonlítani fizetéseket országonként. Az a lényeg hogy helyben mennyit tudsz fogyasztani a béredből, a többi csak impotens duma.

2014.05.12. 12:21:08

@Zka:
Nem is azert emlitettem. Csak a " gulyashitler " miatt. Az roppant tetszett. Mint pl. "felcsuti taltos":)

négyzet 2014.05.12. 12:26:08

@Babette_: 99-ben persze hogy volt minimálbér

Mr Long 2014.05.12. 12:29:11

@házelőtthinta: De az emberek nem latjak be, hogy Londonon kivul eleg nagy az orszag. Hidd el, van egy nagy UK terkep a falamon az aggyal szemben. Es bizony minimalberes melo mashol is van. Kis varosokban is latni hirdeteseket, hogy embert keresnek kis szallodakba. Nem hiszem, hogy ez akkora zsakutca lenne szakmailag es marha szep kornyezetben vagy, igaz nincs mozi, meg 500+ pub. Es a lakasarak is olcsobbak. Egy dolog miatt nem koltozunk ki, mivel mi melo ugyileg be vagyunk szoritva a nagyvarosokba, en pl szakmailag 4 varos kozul valaszthatok az egesz kiralysagban. Igy meg annyiba kerulne a vonatosbejarassal a lakber, amibol a belvarosban berelhetek egy fullos kecot. Mi kvazi beszorulunk a nagyvarosokba (tudom, hogy nem), de mas kiszabadulhat innen. Es kis varosokban is van flat share elindulni ss nem 6+szemellyel egy hazban, hanem mondjuk ketten, esetleg harman vagytok.

négyzet 2014.05.12. 12:31:18

@klappol: egy kis vidéki lakás bérlése akkoriban 25 ezer forint volt, havonta. én otthon laktam. az a pénz semmire nem volt elég, érted, semmire. ma ugyanabban a városban nagyjából ugyanezen a szinten mozognak a bérleti díjak (találtam is a neten egy hirdetést - 30 ezer a bérleti), a saját lakásunk is kevesebbet ér például. mert ez nem Budapest, hanem a rongyos vidék. nem is lakom otthon már, nekem a Pestre költözés volt a határátkelés tizenévvel ezelőtt.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.05.12. 12:36:56

@házelőtthinta: nekem ez volt az első, amit magamban eldöntöttem, mikor kijöttem, hogy nem úgy nézem az árakat, hogy mennyibe kerül forintban, hanem megnéztem a fizetésem, és eldöntöttem, hogy bizonyos termékeknél mi lesz a lélektani határ, hogy megveszem-e vagy nem. Mivel minden jóval drágább, mint otthon. Pont a fodrász, ami kvázi egységár pasiknak, mosás+vágás 30 CHF. Bár most, hogy kiköltöztem Zürichből egy kisebb városba, még nem néztem.
Szóval igazad van abban, hogy tök fölösleges átváltani. Mert lehet jól hangzik, hogy keres valaki 1.5 millát, de a lakás, amit bérel 600.000 HUF kapásból.

Chamroe 2014.05.12. 12:37:00

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Nálunk a férjem egyetlen kikötése, hogy Londonon kívül bárhova (nyilván olyan helyek jöhetnek szóba, ahol elektronikai gyártás folyik, mivel azon a területen van 10+ év tapasztalata).
Egyrészt nem szeretni a nyüzsgő nagyvárosokat, másrészt úgy gondoljuk, hogy a gyerekeknek is így lenne jobb.
Most már csak fel kell mérnünk, hogy milyen lehetőségei vannak elhelyezkedni technikusként. Szerencsére elég sok géptípussal volt már dolga :)

Birmingham környékéről van itt esetleg valaki?

SzZoole 2014.05.12. 12:38:01

@házelőtthinta: hinta,most oszinten,kivel elsz?
Volt mar olyan verziod,hogy edesanyad es Te.
Edesanyad,edesapad es Te.
A batyad es Te.
Most meg a noveredel,akkor most mi az igaz???

klappol 2014.05.12. 12:38:06

@négyzethálós: Akkor csak igaz a mondás, hogy "ahonnan jössz oda már útlevél kell :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Ez csak vicc,

különben értelek.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.05.12. 12:38:09

@Mr Long: Erről ugatok én is. :)

És a különbség lakásárakban elképesztő. Én három szobás lakást bérlek £500 alatt, és valahányszor Londonban járok és meglátom egy ingatlanos kirakatában az árakat, lehidalok, hogy mekkora rablás van ott.

Ráadásul még Anglia is csak egy része az Egyesült Királyságnak.

2014.05.12. 12:40:04

@házelőtthinta:
Itt nincs olyan, hogy munkakozvetito. Epitoiparban segedmunkas 20 $/oraval kezd. Szakmunkas 25-50$/ora kozott kap. AFA 5%, elelmiszeren nincs. Albertaban health care ingyenes, igaz, csak az alapellatas. Lakas olcsobb, kb fele a Londoninak, de az nekunk nagyon draga most. Kaja kicsivel dragabb. Benzin $1.30/l. Biztositas $100/ho. Regisztracios dij $100/ev. Autopalya ingyenes. Az szja kicsit magasabb. De 1400 $-ba es 8-12 oraba kerul hazarepulni:(

SzZoole 2014.05.12. 12:40:29

@Chamroe: jo meglatas,csak ajanlani tudom:)
Epensegel a Don a kornyeken lakik.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.12. 12:40:38

@Püspök utcai gombaszedő: A vicces, hogy £400 000-ert Londonban jo ha ketszobas lakast kapsz. Skociaban ennyiert mar kastely is van.

Mr Long 2014.05.12. 12:41:52

@Püspök utcai gombaszedő: Akkor te is helikopter vagy, mint en! :DDDDDD

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.12. 12:44:06

@Chamroe: ez lehet erdekelne minket is. Marmint nem engem, de 7 ev villanyszereloi es elektronika tapasztalat, majd villemrnoki, ill. PLC. Sajnos lakhatas miatt egyelore London megoldott, de ha van mashol, az sem gond.

2014.05.12. 12:44:15

@Cascabel:
Kifelejtettem a legfontosabbat: a tel 8 honapig tart, ket napja is esett a ho:(

klappol 2014.05.12. 12:44:20

@tildy[UK]: Mivan??? :))))))))))) Kávé megvolt? :)))))))))))))))

valamit elnéztél?

Muscari 2014.05.12. 12:46:37

@zöldeketbeszélek: jelentem Kaposztasmegyeren a villanyszamlank 6 ezer korul megallt. Keralmialapos tuzhely, szamitogep, tv, harom ember. Viszont a tavho neha majdnem elerte a negyvenet, nyaron is tizenotezer volt. A vizre nem emlekszem, es mindez tobb, mint harom eve volt, a rezsicsokkentes elott.
Szoval a villanyszamla nem olyan veszes, a tavho az, ami szornyu, ha nincs egyeni merod.
A masik meg az, hogy az otthoni 26 fokrol atszokni az itteni 21 (nappali) 18 (halo), hat, hogy is mondjam, razos. Meg mindig fazom.

Sajnos megyek dolgozni, majd este olvasok.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.12. 12:48:26

@házelőtthinta:
Van, akinek mar az is eleg, hogy nem kell Europa anuszrozsajaban elni es ehberert (alamizsnaert) dolgozni ;)

Sanyi9 2014.05.12. 12:48:27

@maxval a gondolkodó birca: hat evvel vitatkoznek. Peldaul Romaniaban ez biztos nem igaz, a kikoltozottek kis hanyada tert vissza (egy reszuk koltozott Europan belul, peldaul Spanyolorszagbol Nemetorszagba, de hogy Romaniaba nem mentek vissza, az biztos). Gondolom ez igaz a torokokokre/ex-jugoszlavokra/bolgarokra is. Miert pont a magyarok lennenek a kivetel?

Es ha meg igaz is lenne, hogy a tobbseg visszamegy, az orszagok nagyon sok embert vesztenek, ami nagy problema. A bolgariai helyzetet te sokkal jobban ismered, mint en (en.wikipedia.org/wiki/File:Bulgaria-demography.png). Ott is visszament a tobbseg? Mert azert 2.5 evtized alatt csokkent a lakossag 9-rol 7.5 milliora (biztos van benne termeszetes csokkenes is, de az nem lehet ekkora merteku).

Muscari 2014.05.12. 12:49:29

@zöldeketbeszélek: aklor szivesen latlak nalunk, mar van egy nagy halom vasalnivalo ;-)

pappito · http://pappito.com 2014.05.12. 12:49:34

@Zka: ez király, csak ki kell nyújtani a kezed reggel a kávéért, fel se kell kelni :)

SzZoole 2014.05.12. 12:49:35

@Püspök utcai gombaszedő: nagyon szep helyen laksz en jartam a kornyeken tobbszor is,minden evben van egy szakmai verseny es kialitas Harrogate-ben es akkor be szoktuk jarni a kornyeket.

klappol 2014.05.12. 12:50:44

@tildy[UK]: Akkor visszaszívtam azonnal, mert azt nem tetted hozzá, így kicsit félreérthető volt, akkor oksa. :))))))))))))))))))

Hari Seldon 2 2014.05.12. 12:50:56

@Zka:
Miután az írta, nyilván te is igénytelennek látod... Ennyi.

klappol 2014.05.12. 12:56:14

@maxval a gondolkodó birca: nem kötekedem veled, de a fordítás az jó? Nekem máshogy van meg.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.05.12. 12:58:35

@Zoole[uk]: Mondjuk pont Harrogate Észak-Anglia legdrágább és legpuccosabb környéke, de tényleg nagyon szép az egész táj, szeretem a völgyeket errefele.

Azt a részét nem annyira, amikor a felhők átbuknak a dombtető felett és kitöltik az egész völgyet. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.12. 13:04:51

@Chamroe: "Nálunk a férjem egyetlen kikötése, hogy Londonon kívül bárhova (nyilván olyan helyek jöhetnek szóba, ahol elektronikai gyártás folyik, mivel azon a területen van 10+ év tapasztalata).
Egyrészt nem szeretni a nyüzsgő nagyvárosokat, másrészt úgy gondoljuk, hogy a gyerekeknek is így lenne jobb.
Most már csak fel kell mérnünk, hogy milyen lehetőségei vannak elhelyezkedni technikusként. Szerencsére elég sok géptípussal volt már dolga :)"

Jo helyzetben vagytok mert a legtobb gyarto ceg kifejezetten kisvarosokba szokott kitelepulni az alacsony koltsegek vegett. :)
En amugy maximalisan megertelek titeket. Nalunk is ez a helyzet. Neha-neha megfordulunk Londonban. Meg hetvegen par ora erejeig elvezetes is, de nekem a vegere mindig tomegundorom lesz. Nincs az az isten, hogy odakoltozzem. :P

"Birmingham környékéről van itt esetleg valaki?"

Olyan 30 km-re lakunk Birminghamtol, miben segithetek? :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.12. 13:08:07

@házelőtthinta: Es kajak betettetek egy agyat neked a konyhaba? Nah, ez a kemeny nem a kad szele! :D Nincsenek fura almaid a sok csempe es jaroko lattan? Kb. ugy tudom elkepzelni mintha egy mutoben aludnek...

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.12. 13:09:33

@négyzethálós: jóvan, akkor még vállalkozó voltam.

Chamroe 2014.05.12. 13:10:08

@tildy[UK]: Birmingham mellett van Kidderminster, úgy néztem elég szépen fejlett ipari parkja van, onnan kellene kimazsoláznom az elektronikával foglalkozó cégeket.
Egyébként a férjem volt:
-Karbantartó: (Rehm kemence karbantartása; ICT (DigitalTest MTS300, Schlumberger, Terradyne) és funkció teszterek, flash programozó állomások mechanikus és elektronikus javítása; Siemens SMD gyártósor karbantartása, axiális és radiális beültető gépek (Universal) karbantartása, ASYS paneladagolók és lézergravírozó karbantartása, javítása.)

-Gépfelelős: (Soltec hullámforrasztó gépek karbantartása; Philips led izzó gyártástechnológia elsajátítása, pneumatikus présgépek javítása, beállítása; Cencorp (PMJ) daraboló robot kezelése; Infra kemence hőprofil mérése, beállítása (MOLE mérőrendszer használatával), tamponnyomtatás)

-Technikus: (PLC és PC vezérelt valamint pneumatikus gépek (beültetőgépek (PMJ, JOT), teszterek, adagolók, szállítószalagok (JOT, Montech), Imaje ipari nyomtatók) üzembe helyezése, javítása, hibakeresés; alkalmazott SMD gyártástechnológia ismerete)

Jelenleg KUKA és Fanuc robotokkal dolgozik.

Hát basszus ennyiből már csak talál valamit, amivel ott kint is tud érvényesülni :DDD

SzZoole 2014.05.12. 13:11:55

@Püspök utcai gombaszedő: nekem nem tunt draganak,van ott egy etterem az a neve,hogy Woodlands mindig ott ebedelunk,rendkivul hangulatos es baratsagos.A Pavilions of Harrogate-be szoktuk jarni a versenyekre.

Evain 2014.05.12. 13:26:38

@Muscari: Földiiiim, keblemre! Dettó kápmegyeri voltam. :D Egyetértek, a távfűtés volt a legdurvább azokban a panelokban.
Detto nehéz volt megszokni, hogy panelban télen is nyitva volt az ablakom, annyira meleg volt, itt meg 16 fok van télen a hálónkban. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.12. 13:29:31

@Cascabel:
Cas ez öngól volt.
A Londoni glettelö ugyanolyan Kelet Európai emigráns mint te. Ha öt minösíted magadat is minösíted.
Nem melleskeg bár az angol nem szeret az építöiparban dolgozni de amelyik ottmarad az Sztahanovot kenterbe veri.
Szóval csak óvatosan.

Ahatis [DE] 2014.05.12. 13:36:54

@maxval a gondolkodó birca:

Amit én szeretnék, az egy tisztességes színvonalú középosztálybeli életvitel, semmi több. Nem akarok milliókat, habzsi-dőzsit, meg pezsgős-kaviáros partikat.

Azt akarom, hogy a tisztességesen elvégzett munkánkért annyi pénzt keressünk, amiből nem kell kuporgatni a számlákra, tudjuk járatni a fiainkat edzésre, szakkörre, hogy a kondibérletem árát ne a konyhapénzből kelljen kispórolni, néha eljárhassunk színházba/moziba, évente legalább egyszer egy hetet nyaralni.

Ahatis [DE] 2014.05.12. 13:36:54

@Babette_: Még ennyire sem. Csak azért írtam hogy beszélünk nyelveket, mert gyakran hivatkoznak rá cikkekben, hogy a magyar diplomások x része csak magyarul ért. Hát azt kell mondjam, itthon azért nem olyan rohadt nagy plusz a nyelvtudás, hiába végzem a napi munkám 85%-át angolul...

2014.05.12. 13:44:21

@diggerdriver:
Ahol a haverom melozik, irish glettelok vannak. Sokat dolgoznak, de embertelen pocsek a munkajuk. Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek jo szakemberek. Azt hiszem, sok lengyel is dolgozik UK-ban a szakmaban. Lattam kelet-europai glettelest, igaz, Magyarorszagon, plazakban, inkabb nem minositem. Itt 300 wattos lampakkal ellenorzik a falat, hajszalnyi karcolas nem lehet benne. Az a standard. Munkasban nincs olyan, hogy kelet-europai, indiai, angol, munkaban minoseg van:)

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.05.12. 13:49:13

@Zoole[uk]: Csak nem gyöngy, meg egyéb kézimunkás cuccban utaztok? :)

Lakásárakra gondoltam a drágasággal, Londonhoz képest persze azok is egész normálisak, de helyi mércével mérve azért magasak.

Látogassatok el majd egyszer Yorkba is, Harrogate-ből csak egy ugrás (fél óra vonattal), és nagyon szép, az óváros egészen egyedülálló.

2014.05.12. 13:55:11

@maxval a gondolkodó birca: 'A 300 ezerben benne lehetnek a nemdolgozó családtagok is.'

Lehet hogy igen, de ebben az esetben tenyleg csak becslesrol lehet szo, mivel hivatalosan nem tartjak nyilvan a nem dolgozo csaladtagokat. Mellesleg csodalkoznek ha tobb mint az erintettek fele eltartott lenne, mivel ugy tudom sokan minimalberes vagy alacsonyan fizetett munkakorokben dolgoznak, abbol pedig egyedul is alig lehet megelni, nemhogy masokat eltartani.

adg 2014.05.12. 13:56:56

Ha már itt tartunk, nem tudom kinek elmondani, mert a helyiek nem értik, így elmesélem itt, hogy milyen kis "bizalmi érdekesség" történt ma velem.

- A kisebbik esemény, hogy a lányomnak csináltattunk egy szemüveget. Kb 2/3-át kifizette a biztosító, a maradékot nekem kellett. Csakhogy nem tudták elfogadni az AmEx kártyámat, a normálisat meg feleség használja. Odaadták a szemüveget, hogy majd kifizetem, addig szokja a lányom szeme. 150 dollár. Mondjuk hazajöttem a kártyáért, és egyből visszamentem rendezni.

- Délelőtt meg vettem egy kocsit, és ahogy kinéztem a kereskedőnél a nekem tetszőt, kérdeztem, hogy elmehetünk-e egy körre. Erre kezembe nyomta a kulcsot, hogy vigyem. Nem jön? Nem, minek. Menet közben végülis nem tetszett, így elvittem egy másikat is próbálni, azt haza is hoztam.
Olyan jó kis nem sajnálós kocsi, gyereket hordani meg bevásárolni, nem fog (nagyon) izgatni, ha nekimegy az oszlop a parkolóban. Legnépszerűbb ozi autó, bárki megjavítja, ha kell. :)
Mókás, hogy fél órát tököltem vele, végignéztem a váltót, motort, futóművet, minden lényeges dolgot, aztán hazafelé jöttem rá, hogy nem működik a rádió (Ugyanis kapásból kikapcsoltam, hogy halljam a kocsi hangjait, így nem tűnt fel.), és itthon néztem először felfelé, ahol észrevettem, hogy nincs tetőkárpit. Típushiba, hogy leválik, hát gazdi megoldotta. :)

A poszt meg műanyag, gyerehaza, izé, maradjitthon szagú. Pedig valószínűleg igaz történeten alapszik, csak túl lett játszva.

2014.05.12. 13:57:11

@négyzethálós: Fejen talaltad a szoget! :)

2014.05.12. 14:02:39

@maxval a gondolkodó birca: Azt nem erted, Max, hogy a penz nem limitalt eroforras amibol fix mennyiseg van es egyszer csak el fog fogyni. A penz egy szimbolikus dolog, amibol mindig lehet tobb. Megfelelo tarsadalmi korulmenyek kozott semmi akadalya annak hogy mindenki viszonylag magas szinvonalon eljen. Ettol hogy ezt ismetelgeted hogy a nyugati kozeposztalynak 'tul sok' penze van, meg nem lesz igaz az allitasod. A valosag az hogy nincs ilyen hogy 'tul sok' penz, ez csak a te fejedben letezik, valoszinuleg azert mert marxista kozegben szocializalodtal es nem tudsz tullepni ezeken az onkorlatozo hiedelmeken.

SzZoole 2014.05.12. 14:04:11

@Püspök utcai gombaszedő: a nejem cukrasz,Cake show-ra szoktunk meghivast kapni.
York,is,tervben van meg az egesz Yorkshire:)
Igazsag szerint a haz arakat nem neztuk arrafele a tavlati tervunk Devon azonbelul is Paignton vagy Torquay,Rozamamiek is ott laknak,ha minden igaz jun.6.- an talalkozunk is veluk:)

bpetya75 2014.05.12. 14:04:24

@Ahatis:

Nincs hitel, nincs albérleti díj, és 300-ból éppen kijöttök?

Nekünk sokat segített kb 3 évvel ezelőtt, hogy csináltunk egy családi költségvetést. Előtte azt hittük, hogy ennél jobban nem lehet spórolni, mint ahogy mi csináljuk. Mégis úgy 10%-ot lehetett javítani a helyzeten. Csak egy papírra leírva látni kellett, hogy mire megy el a pénz.

bpetya75 2014.05.12. 14:07:00

@Mirjam2:

"Megfelelo tarsadalmi korulmenyek kozott semmi akadalya annak hogy mindenki viszonylag magas szinvonalon eljen."

Oszt ugyan hogyan? Se elég tér, se elég nyersanyag, se elég energia, se elég képzett munkaerő nincs hozzá.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.12. 14:07:30

@adg [Au, Darwin]: ahh, ugyan. csak tudják, hogy a szigetről úgyse tudod kilopni a kocsit:D

Shanarey 2014.05.12. 14:08:08

@maxval a gondolkodó birca:

Ezt a mondatot anno egy egyházi főcsőgörény is előadta, a Harry Potter könyvek kapcsán.

:-))))))

firg_firg 2014.05.12. 14:15:25

@Mirjam2: A penz ebben az esetben vagyont meg joletet jelent. A modern penzre lehet ugy gondolni mint egy olyan szimbolikus dologra amibol barki barmikor nyomtathat meg tobbet es akkor less majd jolet. Hat sajna nem. Valojaban a penz szimbolum, ami azokat mogottes dolgokat jelenti amibol jolet lesz. Es amiknek a jelenlegi elosztasa korantsem egyenlo a fejlett meg a szegeny orszagok kozott.

Mr Long 2014.05.12. 14:15:29

@Mirjam2: Pedig lassan Mo-n is limitalt lesz. Nem lesz aki kolcsonad nekik es a meglevot meg kilopjak onnan a politikusok. :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.12. 14:20:28

@firg_firg: így van, én is így értelmeztem Birca írását, mert hát ez a helyzet :) Egyenlő elosztás meg nincs, soha nem is lesz mert nem lehetséges és nem is hasznos.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.12. 14:24:23

@Cascabel:
Ez igaz mint ahogy az is igaz hogy a munka nem országok közötti munkaverseny.
Nincs olyan hogy a kanadai megeszi a londonit és a magyar megeszi a kanadait.
Munkások vannak akik jól vagy rosszul dolgoznak. MINDENHOL.

Chamroe 2014.05.12. 14:27:02

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Szuper! :)
Tudnál esetleg írni pár olyan kisvárost Birmingham környékén, ahol ipari parkok vannak? (Kidderminster az egyik, amiről tudom, hogy ilyen. Google street view-el már kicsit körbe is "jártam" :)) )
Házat/lakást bérelni mennyire egyszerű (gondolok itt arra, hogy 1 kecóra van-e 100 jelentkező, vagy lehet válogatni is)?
Tildy-nek írtam (13:10:08-nál), hogy milyen területeken jártas a férjem. Szerinted azok közül melyikkel lenne több esélye elhelyezkedni?
Kisvárosban muszáj autót fenntartani? Tömegközlekedés mennyire jó? (Győrben 1,5 évig csak tömegközlekedtünk, és teljesen jó volt)
Hát lenne még vagy 1000 kérdés, de időm is van bőven felkészülni :))
A kölykök még kicsik (4,5 ; 1,5 évesek), úgyhogy az ő szempontjukból ez egy "drag and drop" művelet lesz :))

Mr Long 2014.05.12. 14:27:46

@diggerdriver: JAAAAJJJJ!!!! Rosz a hozzaallasod!
Minden Londoni Magyar kozt ismert TENY, hogy a MAGYAR munkas a legjobb! Ez nem teljesitmeny fuggo, hanem a VEREDBEN VAN! Ugy mukodik a rangsor, hogy
1. MAGYAR
2.
3.
4.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
100000. Majdnem mindenki
100001. Pakik, indiaika, afrokaiak, stb
100002. Angolok

Mr Long 2014.05.12. 14:31:46

@Chamroe: A gyerekek miatt erdemes a kocsi, konnyebb oket mozgatni benne. Ha videki kisvarosba koltozol, szerintem szukseges a kocsi, mert nem frekventalt helyen eleg szukos a buszkozlekedes. Bar ha birod a ket gyereket egyensulyozni a bringan hajra. En minden reggel latok egy apukat, aki ket gyereket szallit a bringan.

Herr Géza 2014.05.12. 14:35:00

@svájci sapka (ch): Mivelhogy ti fénnyel táplálkoztok, ahhoz meg ugye köztudottan áram kell.... :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.12. 14:36:53

@Mr Long:
:))))))))))))
Ez jóóó...
Nézd én is azt hittem 30év után hogy mindent tudok a szakmáról.
Aztán idejöttem.
Vissza kellett fognom az arcból.
MAGYAR létemre.

Chamroe 2014.05.12. 14:43:52

@Mr Long: Uhhh... Hát én meg a bringa az két külön dolog. Nem mintha nem szeretnék bringázni, de azok az ádáz szerkentyűk folyton ledobnak :))
Tuti nem merném rárakni még a 2 kölyköt is, tisztára ütött-kopottak lennének pár nap alatt :D

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.12. 14:44:23

@Mirjam2:

A pénz az erőforrás jelképe. Erőforrásból meg nincs végtelen.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.12. 14:45:26

@Shanarey(SCO):

Nem ugyanaz. Mert lehet ismerni pl. a filmből is a Harry Pottert.

Evain 2014.05.12. 14:45:34

@diggerdriver: miért, van, aki nem tudja? :)

adg 2014.05.12. 14:45:45

@házelőtthinta: Egyetértek azzal, hogy nem kellene fizetéseket összehasonlítani csak úgy, mert az csak egy szám. 30. Mi 30? Mi mennyi? Ha mellette vannak a kiadások, még akkor sem mindig egyszerű összeigazítani, mert más árak is vannak, nem arányosak. pl a túrórudi kétszer annyiba kerül, a gyulai kolbász meg háromszor, a kőbányai meg fele. Nehéz elmondani az otthoniaknak, hogy nem tudják ilyen egyszerűen megfogni, hogy háromszoros fizu az háromszoros jólét.

Dániában röhögtünk az árakon. Olyan volt, mint ha csak úgy sorsolták volna. Míg a német/osztrák árak hasonlónak tűntek a magyarhoz egy akármilyen szorzóval (erőssen kb), a dán árak tök összevissza voltak. valami feleannyi volt, a másik meg nyolcszor több. Teljesen kalkulálhatatlan volt. Mondjuk, csak 3 napot voltam, nem igazan ismertem ki minden részletet.

A mostani fizetésemről meg elmondhatom, hogy kb annyit kapok egy hónapra, mint otthon 8-9 hónapra. Ezen kívűl itt nem kapunk semmit, de ha az otthonihoz hozzávesszük a gyerekek miatti élősködésünket, akkor is kb féléves otthoni bevételünket keresem meg havonta most. Jól hangzik? Kurva jól.
Kb azon a szinten élünk, ahogy otthon a jobb időkben. Ja, akkor annyira talán mégsem annyira jó...

(De majd nemsoká mégis az lesz, fél év múlva itt is tudunk majd élősködni a gyerekekkel, kifosztjuk az államkasszát. Na az már sokat fog lendíteni végre. Meg ha majd anyu is elmegy dolgozni, huhúú. Na akkor fog megtérülni a dolog. Addig meg fejen állva is...)

Evain 2014.05.12. 14:49:42

@Chamroe: erre való az utánfutó. :) Én is azzal hurcoltam őket sokáig. :)

Shanarey 2014.05.12. 14:50:29

@maxval a gondolkodó birca:

Amikor ez elhangzott, akkor még az első rész sem volt filmen, és az illető elismerte sosem találkozott az említett Harry Potter könyvekkel.

adg 2014.05.12. 14:51:48

@Babette_: Ezzel nyugtattam meg anyámat is, amikor a hugom jött hozzánk.
Ez csak egy sziget, nem tud elveszni, ha akar sem. Elúszni meg nem lehet, mert megeszi a krokodil. Szóval ne aggódjon, nem lesz semmi baja valószínűleg.

Chamroe 2014.05.12. 14:53:31

@Evain: Köszi, ez klassz ötlet. Van ott valami súlykorlát? Ketten összesen 30 kilót nyomnak :)

Mr Long 2014.05.12. 14:56:43

@Chamroe: Nem para, itt a hasznaltcuccok piaca nagyon porog. Ha szerencsed van becserelheted oket majd ket jobb allapotura! :)

Herr Géza 2014.05.12. 14:58:58

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: :DDD De röhögni fogsz, még most is van ilyen: korábbi munkahelyemen volt egy lengyel srác, frissen végzett egyetemistaként akkor jött ki dolgozni. Teljesen laza, "világi" csávó, jól tudott angolul, közepesen németül, jókat dumáltunk. Majd mesélte, hogy nem bírja már a különélést, jön ki a barátnöje is. Eddig tök rendben van. A srácnak a kezdeti idökre a cég biztosított lakhatást, a cég apartmanjai (szoba+fürdöszoba, a konyha közös) közül kapott egyet. Amikor jött ki a csaj, kibérelt még egy apartmant a sajátja mellett. Gondoltam nem bírják a szük helyet, így az egyik lesz a "nappali", a másik meg a "háló". Megjött a csaj (szintén teljesen "világi", gyógyszerész, jó angol, közepes némettudás) aztán azt vettem észre, hogy késö estig ugyan hol az egyik, hol a másik kégliben molyolnak, de utána puszi-pá, és mindketten külön mennek aludni. WTF?? Rákérdeztem, vazze, mindkettö hithü katolikus és hát együttalvás esküvö nélkül kizárva....... (ja, több éve vannak együtt...!!).
Hát én ilyet csak a (bigottabbik) nagymamám meséiböl ismertem..... Azóta megvolt az esküvö, úgyhogy most már jelentösen kivirult mindkettö. :DDDDDDD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.12. 15:01:36

@diggerdriver:
Ez tudott :)

Van, aki nem ismeri a csogorenyt? Olyan tabu lehet, mint a fereglyuk... lehet abban lakik a csogoreny.

Shanarey 2014.05.12. 15:04:29

@Kövérmadár [swe]:

Mondanám hogy kit kérdezz meg, de szerintem már kiguglizta.
:-)))

Evain 2014.05.12. 15:04:36

@Chamroe: típusfüggő. Ez pl 45 kg-ig jó, de ennél tuti van nagyobb kapacitású is:
www.fietsenwinkel.nl/accessoires/chariot-cts-cougar

Shanarey 2014.05.12. 15:06:40

@Herr Géza:

Erre mondtam én mindig, a diploma és a hülyeség párban is gyakori, nem csak külön külön.
:-))

Mr Long 2014.05.12. 15:11:13

@Herr Géza: "aztán azt vettem észre, hogy késö estig ugyan hol az egyik, hol a másik kégliben molyolnak, de utána puszi-pá, és mindketten külön mennek aludni."
Me mit molyoltal veluk?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.12. 15:13:02

@diggerdriver:
A blogodban rendszeresen beszélsz a versenyről. Pont az országok között ne lenne "munkaverseny"? USAban is erősebb a középosztály mint Ny-Európában. Szóval igen, valószínűleg jobban élnél markolósként pl Kanadában.Ez van. Az életszínvonal szerintem azért Ny-Európában a legjobb, mert jobb a szociális háló mint a kapitalistább nyugati országokban.(pl USA, ugye).A prolik meg jobban élnek itt. Legalábbis Nyugaton. USAban hatalmas a szegénység, 40 millió amerikai nyomorog. Úgyhogy én pénzért se mennék a mindenki által vágyott USAba.

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Már volt itt egy kihúzható ágyszerűség.:D Igazából nem is gondoltam még rá hogy lehet egy konyhában is lakni. Sokszor praktikus hogy egyből itt a csap meg a hűtő.Na meg persze én szeretek tüsténkedni a konyhában. Nincsenek nagy igényeim, a kajákra sokkal érzékenyebb vagyok mint arra hogy hol kell álomra hajtani a fejem. Kényelmes az ágy, el tudok aludni, mi kell még? Valószínűleg az otthoni magyarok nagy része is körbenevetné az életszínvonalam. De engem ez egyáltalán nem zavar.

@Zoole[uk]:
Szüleimmel laktam eddig, most elköltöztem nővéremhez.Ennyi a történet.

@Mirjam2:
Szerinted nincs semmi akadálya, tegyük hozzá. Ha hirtelen mindenki nyugat-európai módon élne, nem lenne semmire pénzed.Gondolj bele milyen drága lenne egy pc ha londonban szerelgetnék össze:) Ja, hogy az nem számít hogy a távol keleti pc szerelő munkás hogy él. Értem. A nyugati világ arról szól hogy a maradék világrésztől ilyen-olyan módon elvonjuk az erőforrásokat, van hogy szó szerint van hogy közvetetten módon (pl munkaerőt). De ez akkora ordas tény, hogy nagyon csodálkozom hogy még van olyan ember aki ezzel nincs teljesen tisztába és úgy gondolja azért él jobban mert ő igazán jól dolgozik.

Hari Seldon 2 2014.05.12. 15:26:33

@házelőtthinta:
"A nyugati világ arról szól hogy a maradék világrésztől ilyen-olyan módon elvonjuk az erőforrásokat" - Miután BERUHÁZTAK OTT.

SzZoole 2014.05.12. 15:26:48

@házelőtthinta: de,ha jol emlekszem batyad is van.

Herr Géza 2014.05.12. 15:28:17

@Mr Long: Átmenetileg hétközben én is ott laktam a céges "hotelben". Amíg meg nem oldottuk az átköltözést 170 km-röl jártam naponta dolgozóba. Négy hónapig bírtam, utána a család nélkülözött (?) hétközben majd egy fél évig. Szóval ezért zajlott az életük premier plánban az orrom elött. Ha nem csak molyoltak volna, azt hallottam volna.... :))))))))))

mayree 2014.05.12. 15:31:44

@házelőtthinta:
Szerintem is így kell nézni.

(Nem érzem a keserű felhangot.... Te ezt élvezed :))

mayree 2014.05.12. 15:33:42

@Herr Géza:
Aztaleborultszivarvégit!!!!
Magázták is egymást? :)

Herr Géza 2014.05.12. 15:52:09

@mayree: Azt azért nem... De így is épp elég megdöbbentö volt számomra... Na meg én, a meggyözödéses ateista, nemigen tudok egyébként sem mit kezdeni ezzel a bigott vallási megközelítéssel....

Herr Géza 2014.05.12. 15:54:19

@Herr Géza: Na, megvolt a coming out, Maxnak feladtam a labdát.... :DDD

mayree 2014.05.12. 15:55:13

@Herr Géza:
Én is mindig meglepődtem azon, amikor első randin ágyba akartak vinni! Hát micsoda dolog az! :)

Herr Géza 2014.05.12. 15:57:41

@mayree: Ja, úgy pont elképzellek, amint az elsö randin közlöd a tüzes kislánnyal, hogy te aztán nem vagy "olyan" ... :)))))))))))))))))

mayree 2014.05.12. 16:03:33

Röhögni fogsz, de volt olyan :D
mayree-uh-uh.blogspot.com/2007/06/tanmese.html

Igazodj el rajtuk az egyszerű kétbites férfiaggyal :)

Chamroe 2014.05.12. 16:14:01

@Mr Long: vicceskedünk pöttöm? :P :)))

Mr Long 2014.05.12. 16:19:57

@mayree: Egyik kedvenc sztorim egy modell baratomhoz kapcsolodik.
Egyik reggel jott meloba (nyari melo, meg tanulas mellett csinaltuk,kb 18-20 evesek voltunk) es mondja, hogy felszedett ejjel a buliban egy fiatal kulfoldi csajt. Angolul tudtak mindketten annyira, hogy legalabb beszelgetni tudjanak valamennyire. Mondja, hogy kimentek a parkba beszelgettek, erre a csaj megszolal "I'm wet." A hulyelye meg mondja a csajnak, hogy dehat nem is esik! Utana fel volt haborodva, hogy meg evek mulva is ezen rohogtunk, ha valammi hoditasat meselte :DDDD

@Chamroe: :)))))))

klappol 2014.05.12. 16:20:58

@Mirjam2: Én ismerek 1 embert, szerintem túl sok pénze van és ezálltal hatalma is, találd ki, hogy kire gondolok.

klappol 2014.05.12. 16:22:50

@Mirjam2: Szabad a Googel :))))))))))

Herr Géza 2014.05.12. 16:25:38

@mayree: :DDD Bonyolult a nöi lélek... (?)

klappol 2014.05.12. 16:32:07

@mayree: Jól írsz :))))

2 bites agy kevés a megfejtéshez :)))))))))))))))))))))

mayree 2014.05.12. 16:37:48

@Mr Long:
Nem tartott még ott a nyelvleckével, tuti! :)))))))))))
Mint ahogy azt sem lehet lefordítani amikor a kiscsaj kér egy Barbit, mellé pedig egy G.I. Joe-t.
A boltos próbálja meggyőzni:
- Barbie comes with Ken!
Mire a kislány:
- No! She comes with G.I. Joe! She just fakes it with Ken. :)

mayree 2014.05.12. 16:38:29

@klappol:
Ez az élet, nem kitaláció :)

blackhairlady 2014.05.12. 16:46:39

@svájci sapka (ch): Nekem is ilyen szamlaim voltak otthon, de nagy hazunk van, 2 szintes, sok helyseg, nem lehetett nagyon sporolni a futessel. A villannyal sem, mert sok elektromos gep van a hazban.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.12. 16:49:28

@Chamroe: Bevallom oszinten annyira azert nem elek itt regota hogy nagyon kepben lennek a kornyekkel.

Amit tudok, hogy mivel az egesz regio egy hatalmas nagy ipari park volt a XX. szazadban ezert a mai napig szinte minden varosnak van ipari parkja West-Midlands-ben. A kicsiknek is.

Megmondom oszinten en ezt a Kidderminster nevu helyet nem ismerem. De nem is voltunk meg Birminghamtol keletre soha. Szoval lehet ezert is.

Azt tudom hogy Derby az egyik legdurvabb varos a kornyeken ilyen szempontbol. Ott talalhato ugyanis a Rolls Royce kozpontja, ahol valami 12 000 embert alkalmaznak. De a Rolls abbol a szempontbol is erdekes lehet hogy vannak telepeik mas kisvarosokban is a kornyeken, pl. Ansty.
Ugyanakkor Coventry es Leicester is ket ipari multu varos. Ebbol adodoan indokolatlanul nagy ipari parkok veszik oket korul rengeteg ceggel. Itt porog meg az autoipar a mai napig is (Jaguar-Land Rover kinalat egy jo reszet itt fejlesztik es gyartjak). Cserebe szerintem Coventry az egyik legrondabb varos, amit en valaha lattam. Remelem senkit nem bantok meg vele, de szerintem szornyu...

De az az igazsag hogy en a helyetekben nezelodnek mindenhol. Nem korlatoznam magam 1-1 varosra. Mi pl. Rugby-ban lakunk, itt az Alstom kb. 900 alkalmazottal meg a GE vagy 500-al. De vannak meg egyeb kisebb gyarto multik is ebben a varosban is (1-200 fovel). Pedig ez csak egy 60 000 fos kis telepules. :)

Szoval sosem lehet tudni milyen eldugott helyen talaltok egy hatalmas ipartelepet. :)

Amugy idojaras szempontjabol eleg jo a Birminghamtol keletre eso resz. Telen vegig 5 fok volt, nyaron 20-25. Es UK-hez kepest nagyon keveset esik itt, a szarazfold kozepen. Kb. annyi a csapadek, mint Mo.-n. Viszont a taj eleg uncsi. Ha szerettek kijarni a hegyekbe, erdokbe, akkor en eszakon keresgelnek (Newcastle, Durham, stb.).

Ha errefele jar Jess, akkor meg ot is kerdezd meg esetleg, o is itt lakik ezen a kornyeken. ;)

Sexual Harassment Panda 2014.05.12. 16:55:02

Viszont ő nem àll szòba barkivel, előtte be kell mutatnod egy bankszàmlakivonatot, mert "prolikkal" nem beszèl!

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.12. 16:56:10

@Herr Géza: Nem rohogok. En is ismerek egy ilyen fiatal part. Nagyon konzervativ katolikus neveltetesben volt reszuk. Egyutt voltak vagy 4-5 evig mindenfele szexualitas nelkul. Nemreg osszehazasodtak es osszekoltoztek. De amugy en birom oket. Alapvetoen a vallast kikerulven a vilag dolgainak 99%-rol tok jol es nyitottan el lehet veluk dumalni. A vallasossagot meg mar kicsi koromtol helyen tudom kezelni. Katolikus iskolaban nottem fel amolyan kis fekete baranykent szoval ezek a helyzetek nem okoznak feszultseget. Bar teny, hogy en sosem tudnek ilyen onmegtartoztato eletet elni. :)

@házelőtthinta: Hat figy, nincs is ezzel semmi baj. Ha neked bejon a dolog akkor le kell szarni ki mit mond. Meg persze konyhaja valogatja ezt is. Lattam mar olyan hatalmas, vilagos, hajopadlos konyhat, hogy abban en is szivesen elszundikalnek. Csak eloszor anyamek konyhaja ugrott be. Az meg olyan sotet es hulye elosztasu (nagyon keskeny, de hosszu), hogy egy felfujhato matrac nem fer el benne. :)

2014.05.12. 17:05:41

@diggerdriver:
Igazad volt, nem lehetne ekkora nagy arcom, nem is tudom, hogy jott ki belolem, nem szokasom. Tuloztam, elnezest. A haverom meg a kanadait, angolt, franciat, magyart is "megeszi reggelire " ha munkarol van szo. Mint irtam is, egy allat. Kiszamit minden tized masodpercet, analizalja a mozdulatait, elorelat 6 munkafazissal, ugy szervezi a munkajat. Az a fajta, akinek elsonek es kulonbnek kell lenni. Ezert teljesit 2-3X tobbet, mint egy atlag melos. De ha valami nem sikerul ugy, ahogy eltervezte, osszeroppan:( Sokszor sajnaltam. Ettol fuggetlenu, vannak szakmak, amikben egyes nepek kitunnek: lengyel eperszedok, cigany teknovajok, indian magaszerkezet epitok, kanadai magyar gipszkartonosok, stb:) Egyszeru az ok: kornyezetukben normalis ember nem vallalja azt a melot.

Chamroe 2014.05.12. 17:06:14

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
"Amugy idojaras szempontjabol eleg jo a Birminghamtol keletre eso resz. Telen vegig 5 fok volt, nyaron 20-25. Es UK-hez kepest nagyon keveset esik itt, a szarazfold kozepen. Kb. annyi a csapadek, mint Mo.-n."

Világ életemben erre vágytam :)) 30 fok felett én már csak szenvedek. Ráadásul ahogy a férjem mondja:
"Neked a hőmérséklet emelkedésével párhuzamosan sárkányosodik el a modorod." :D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.12. 17:10:28

@Chamroe: Kozlekedest illetoen hosszu tavon a gyerekek miatt szerintem kelleni fog a kocsi. Ezekben a kisvarosokban eleg rapszodikus a tomegkozlekedes es nem is visz el mindenhova. De azt hiszem sokat el is mond rola ha elarulom, hogy csak es kizarolag iskolaskoruak es nyugdijasok hasznaljak a buszokat.
A varosok kozti vonatok viszonylag megbizhatoak (persze errefele is akadnak muszaki galibak es kesesek) es eleg gyorsak, csendesek. Szoval ha van valami fobb vasutvonal melohely es lakas kozott, akkor azt erdemes errefele kihasznalni.
A bringa valoban nagyon jo megoldas kisvarosokban, falvakban. Mi is bringaval jarunk mindenhova. De teny, hogy 2 gyerekkel azert mar nem egy leanyalom. :P
Cserebe ha arra kerul a sor, nagyon olcson lehet venni hasznalt autot.

Shanarey 2014.05.12. 17:17:49

@Chamroe:

"Neked a hőmérséklet emelkedésével párhuzamosan sárkányosodik el a modorod."

Nos, ezt a mondatot majdnem pontosan így előadtam párszor a valaha volt feleségemnek, de nála nem a meleg hanem a hideg volt az ok. Ha nem sütött a nap hétágra, és nem volt 30 fok pluszban akkor minden baja volt.

Chamroe 2014.05.12. 17:20:11

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Köszi minden infót!
Na, most megyek aludni, mert nem leszek elég kipihent, hogy lenyomjam az éjszakai műszakot.
Szegény Audi még összeomlik, ha nem figyelek eléggé :D

(Elnéztem vasárnap azt a sok szerencsétlent, ahogy ott álltak a válogató asztal mellett, hogy 10 órában pakolásszák azt a sok xart. Nagyon sajnáltam őket, mert annyit kapnak csak, ami az éhenhaláshoz sok, a normális élethez meg kevés.
El is döntöttem, hogy ezután kussolok, és nem panaszkodok, mert hozzájuk képest egy szavam sem lehet.)

Chamroe 2014.05.12. 17:23:07

@Shanarey(SCO): A hideg az smafu, csak tudni kell jól öltözködni.
Na de a melegben egy idő után már nincs mit ledobni.
Ráadásul az én vérnyomásom olyankor 90/70, épp hogy élek! :)

Mr Long 2014.05.12. 17:27:30

@Chamroe: "Na de a melegben egy idő után már nincs mit ledobni." En is ezt szoktam mondani es ertetlenkednek az emberek, hogy "miert jo sok ruhaban bohockodni."

klappol 2014.05.12. 17:34:05

@mayree: Neked elhiszem. Ez az érzelmek magaspontja, a döntés qrv@ nem 1-szerű.

Shanarey 2014.05.12. 17:39:45

@Chamroe:

Gyanús vagy te nekem (nem vagytok ti rokonok ?), mert az én exem is hasonló paraméterekkel üzemel, s párszor már rákérdeztek nála is, mennyi is lehet ez ha alszik.

De nála ez úgy megy ha meleg van minden jó, ha a nap is süt akkor még jobb.

mayree 2014.05.12. 17:39:49

@klappol:
Láttad a The Shift című filmet? Mindenkinek ajánlom :)
(Magyarul is megvan, azt hiszem Értelemtől az ambícióig a címe, Dr. Wayne Dyer jegyzi és youtube-ról is letölthető...)

mayree 2014.05.12. 17:41:27

@Chamroe:
Az arabjaink öltöznek olyankor: 50+ fok a sivatagban és bebugyolálva mindenütt. Csak a fehérember olyan marha hogy vetkőzik melegben :)

Shanarey 2014.05.12. 17:44:03

@mayree:

Persze mert akkor a levetett ruhához kellene egy nagy táska vagy hátizsák.
Nos szerintem a burnuszos Arab, hátizsákkal minimum terrorista.
:-))))

mayree 2014.05.12. 17:52:13

@Shanarey(SCO):
Dehogy, mindig van kéznél egy teve amire lehet pakolni :)
mayree-uh-uh.blogspot.com/2007/11/kocsiablakbl.html

mayree 2014.05.12. 17:53:11

(az a jóember vagy 100 tevét terelgetett az itató felé, nem messze tőlünk a völgyben volt egy ősrégi kút)

klappol 2014.05.12. 17:59:04

@mayree: Ez egy 2 órás film, de megnézem. Kösz

mayree 2014.05.12. 18:04:43

@klappol:
megéri... nem sima film :)

2014.05.12. 18:34:10

@bpetya75: 'Oszt ugyan hogyan? Se elég tér, se elég nyersanyag, se elég energia, se elég képzett munkaerő nincs hozzá.'

Ezert irtam hogy 'megfelelo tarsadalmi korulmenyek'. Ezek jelenleg nem adottak, igy a vilag nepessegenek nagy resze nyomorog. Egy idealis tarsadalomban viszont nem lenne problema, mivel szinte mindenki magasan kepzett lenne, aminek az egyik kovetkezmenye az lenne hogy sokkal kevesebb gyerekuk lenne az embereknek atlagban, igy mindjart tobb ter es nyersanyag jut egy emberre. Az emberek tudatosabbak lennenek illetve tobb penzt es idot forditananak alternativ energiaforrasok kiaknazasara. Es nyilvan kepzett munkaerobol sem lenne hiany. Ez nyilvan egy idealis tarsadalom, ami valoszinuleg nem fog megvalosulni, de minden lehetoseg adott hozza. Nem az akadalyozza a megvalosulast hogy 'nincs eleg penz' vagy eroforras.

Szerintem ugyanannyira valoszinutlen hogy ez megvalosul, mint hogy a Max altal elkepzelt 'mindenki ugy el mint Bulgariaban' variacio megvalosul. Egyik sem felel meg az emberi termeszetnek. A legvaloszinubb az, hogy egyre jobban szetszakad a vilag gazdagokra es szegenyekre, termeszetesen a gazdagok maradnak kisebbsegben.

Shanarey 2014.05.12. 18:35:24

@mayree:

Ez rendben van de én egy átlag európai turista ellenpontjaként gondoltam.

2014.05.12. 18:38:57

@mayree: Nekem az a szemelyes tapasztalatom hogy 40 fok felett tenyleg jobb minden testreszt egy reteg (lehetoleg vekony) ruhaval takarni, igy nem eg le az ember illetve nem erzi kozvetlenul a boren a tuzo napot. (Mondjuk itt Szaudiban arra probalnak kenyszeriteni hogy egy muszalas, fekete bigyot hordjak meg a 'normalis' ruhaim felett 50 fokban, na ez szerintem is tulzas egy kicsit :))).

M. Péter 2014.05.12. 18:40:02

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Coventryről azt szokták mondani, hogy a háború utáni újjáépítés több kárt tett a városban, mint a háború alatt a Luftwaffe.

mayree 2014.05.12. 18:41:18

@Shanarey(SCO):
Hát... az egy fura faj... szerencsére nem kerültem még közelebbi kapcsolatba velük :)

mayree 2014.05.12. 18:45:01

@Mirjam2:
Jaj a szaudi az egy külön népség, nm tréfálnak :) De hát műszálast azt semmiképp... meg még kesztyűt is, ugye? :)

Jól kitalálták a dolgokat itt azok, akik több száz vagy ezer éve élnek a homokon. Például a sátrak tájolása, aztán felhajtják elöl és hátul, majd élvezik a huzat adta szellőt, miközben árnyékot ad a fekete szövet (és elhajtja a skorpiókat :))

2014.05.12. 18:47:57

@maxval a gondolkodó birca: De mondjuk ertelmes dolgokra is lehet hasznalni az eroforrasokat. Pl. oktatas, alternativ energiaforrasok kifejlesztese, stb. Jelenleg az energiaforrasok es / vagy a penz jelentos resze - nem, nem szocialis juttatasokra, hanem - haborura, egy nagyon szuk elit nagyon-nagyon magas szinvonalu eletmodjanak finanszirozasara (es most nem a nyugat-europai kozeposztalyra gondolok) stb. megy el.

2014.05.12. 18:51:27

@mayree: Itt csak es kizarolag muszalas abayat (fekete lepel noknek) lehet kapni. A vallasi rendorseg szabalyozza hogy mit arulhatnak a boltokban. Meg egyetlen egy pamut abayat sem lattam. De en kifogtam rajtuk, erkolcstelen orszagokbol importalt pamut abayat hordok! :)

2014.05.12. 18:53:54

@klappol: Kire gondolsz? O. betus? Varjal hadd talaljam ki... Oprah Winfrey??

mayree 2014.05.12. 18:58:00

@Mirjam2:
Erre gondoltam én is... csak nehogy áttetsző legyen, mert kiporolják a popód :)

(Jó régen olvastam valami turistánál alkohol tartalmú bonbont találtak, 25 botütést kapott :))

2014.05.12. 19:05:19

@firg_firg: 'Es amiknek a jelenlegi elosztasa korantsem egyenlo a fejlett meg a szegeny orszagok kozott.'

Nem vagyok teljesen hulye, nem ugy gondoltam hogy nyomtassunk penzt es akkor majd jo lesz. Ezert mondtam hogy 'tarsadalmi korulmenyektol fuggoen'. A jelenlegi tarsadalomban a legtobb ember szegeny, de ez nem azert van mert nincs eleg penz es / vagy nincs eleg eroforras, hanem azert mert ezeket nem arra a celra hasznaljak hogy altalanos joletet teremtsenek. Maxnak az az elkepzelese hogy nincs eleg penz a vilagon es a 'nyugati kozeposztaly' tul sokat hasznal, aminek szerinte az lesz a kovetkezmenye hogy el fognak szegenyedni es majd mindenki ugy fog elni mint ma Bulgariaban. Azt probalom mondani hogy szerintem nem igy van. En inkabb azt tartom valoszinunek hogy a tobbseg tovabbra is szegeny marad es mindig is lesz egy relative gazdag kisebbseg. De ez nem azert van mert 'nincs eleg penz'.

2014.05.12. 19:11:34

@mayree: Nem tudom hogy lehet valaki ennyire tajekozatlan hogy alkoholos bonbonokkal maszkal errefele, de nem ajanlom, mar csak azert sem mert megolvad es mindent osszekoszol a taskajaban :)

mayree 2014.05.12. 19:21:02

@Mirjam2:
A reptéren kapták el, amikor befelé ment :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.05.12. 19:25:47

@blackhair-lady: Valóban, az sem mindegy mekkora a ház, mennyi fogyasztó van benne. Ha csak azt nézem, hogy 5 tv-nk volt, akkor nem is olyan tragikus. :D
A gáz is sok volt, mert fázni meg nem szeretek.
:)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.12. 19:29:38

@M. Péter: Igen, ezt en is hallottam mar kollegaktol. Hat, ahogy most kinez... en el is hiszem. :)

2014.05.12. 19:30:32

@mayree: Hat ehhez tenyleg nagyon naivnak kell lenni, hogy megjelenjen valaki a szaudi repteren alkoholos bonbonokkal :). Nem veletlenul nincs itt turizmus, turistavizum nem is letezik. Feltetelezem hogy gyanutlan nyugati munkavallalo vagy uzletember volt az illeto. Mondjuk ez is annyira jellemzo a szaudiakra, hogy megjelenik egy nyilvanvaloan teljesen johiszemu, gyanutlan ember az orszagukban, elkovet egy ilyen rohejes hibat, ok meg rogton nekiesnek es letartoztatas, botozas meg minden. Sajnos nem vagyok meglepodve, mert tenyleg ilyen a hozzaallasuk - kulfoldiekkel nemhogy elnezobbek, hanem meg szigorubbak, mint a helyiekkel. 100% az a hozzaallasuk hogy ez itt a mi orszagunk es a mi torvenyeink, ha nem tetszik akkor nem kellett volna idejonnod. Kozben ha veluk bannak igy kulfoldon, verig vannak sertodve. Nem ertettem igazan a 'double standards' fogalmat, amig ide nem jottem...

mayree 2014.05.12. 19:38:14

@Mirjam2:
Igen, azt hiszem munkavállaló volt (ráadásul pakisztáni, hogy az hogyan...) elég régen történt, akkor épp Egyiptomban dolgoztam és egy ottani lapban jelent meg.

Putyin is ezt fogalmazta meg :)

Ismerősök dolgoztak ott, megvették a karton sört, lukat ütöttek a kupakon, mindegyikbe beleállítottak egy szál makarónit (vagy spagettit? :)) és 24 óra múlva alkoholtartalmú lett a sör. Legalábbis ezt mesélték :)

Xymon 2014.05.12. 19:40:25

Hát nemtudom :D Én othon minősitett hegesző voltam, csoportvezető. És asszony meg iródán volt, de a házat alig lehetett fentartatni. (igaz nem is kicsi volt:) ). Besokaltam hogy nem birtúnk gyerköcöt vállalni mer nem volt meg az a kis biztonság.. Kijöttünk imárom 3 éve. most saját házat akkarunk venni , kocsinkvan, megszületett a babánk, és a saját cégemet akkarom beinditani most, mi 600 at fizettünk a házér és bennevolt minden , 2 szoba nappali. igaz nem londonba. kerestünk 2 en 3 körül ugy hogy mikor kijöttünk nem beszéltünk semmit angolul.. Mindenhol van 100 rossz történet és 10 jó. Amig az ember nem probálja meg addig nem tud saját véleményt mondani. Neki ugy sikerült ahogy, a másiknak emigy, a 3. nak megint amugy. minden ember külömbözö és nem mindenki "adja fel" mennyi ojan ember volt hogy Kijöttek mer hogy ez Angila LONDON, és akkor kis munka nagy pénz:D oszt 2 hét mulva hazamentek mer nem tudtak munkát kapni, vagy nem volt jó nekik az "alja munka" raktár stb.

Xymon 2014.05.12. 19:40:25

És ha nekked ez a véleményed Londonról akkor miér élsz még itt? Csupán ennyi a kérdésem. Ha ennyire nem tetszik akkor minek vagy itt?:D

Egylabu Esernyomadar 2014.05.12. 19:51:00

@Xymon: :-DDD
Hát ez kinek a fake-je?
Ilyen fogalmazás és ilyen helyesírás nincs. :)))))))))

Sütemény1975 2014.05.12. 19:55:35

@Herr Géza: az meg nagyon messze van a bigottsagtol...

Egylabu Esernyomadar 2014.05.12. 19:56:46

@Egylabu Esernyomadar: Rájöttem: alighanem Fülig Jimmy személyesen tisztelt meg minket. :-DDDDDDDD

DieNanny CH 2014.05.12. 19:58:05

@svájci sapka (ch):

Bár nekem fogalmam sincs, mennyi villanyt fogyasztok (benne van a bérleti díjban), de pl unokatesóm barátnője mesélte, ő, hacsak nem muszáj, nem porszívózik. Inkább naponta kétszer alaposan felsöpör. Én meg nagyon alaposan teregetek, így vasalnom nem kell (nincs is vasalóm). Nekem ilyen tippjeim vannak...

2014.05.12. 20:01:45

@Xymon:
Ird meg a tortenetedet a HA-re " Rag to Riches vagy "A Hellotol Shakespeareig 3 ev alatt" cimmel:)
1000 hozzaszolas garantalt lesz, Az inkvizicio kutyafule ahhoz kepest, ahogy megkinozunk:) Talan ujabb 50 ezer kivandororolni szandekozo peldadon inspiralva napokon belul elindul uton, vizen, levegoben Angliaba.

DieNanny CH 2014.05.12. 20:06:21

@bpetya75:

Hű, én is emlékszem anno alsószoknya-vasalásokra... 4 méter keményített, ráncolt vászon. Brrr!

Papagály (törölt) 2014.05.12. 20:08:21

a mai evangéliumhoz egy megjegyzés:
a magyaro.-i felső 5% életszínvonalát hasonlítja össze a londoni alsó 5%-éval, és meglepődik, hogy az összehasonlításból nem a londoni alsó 5% jön ki győztesen? :)

hát, ennyi különbség tényleg nincs a két ország között, de ezzel együtt is ég és föld.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.12. 20:16:15

Na szóval...

kepkezelo.com/images/6dxizdz0ygf6rlb3ss1.jpg

Először pusztán a tartalom nélküli írásról...
Egy rendkívül erőltetett életszerűtlen álpárbeszéd ami a fércmű jelzőt sem érdemli meg.
Ha ilyen írást kiadnék a kezemből akkor felköpnék a levegőbe és aláállnák.
Ezt nevezitek realista írásnak?
A sárga Gumicsizma realitásban bármikor kenterbe veri.
Ordít róla hogy egy kitalált történet sőt az is hogy a szerzője soha nem élt Londonban.
Mindenhonnan összeollózott negatív információk egy csokorba gyűjtése erős csúsztatásokkal.
Nem mondom hogy kormánypárti propaganda mert ezt a mostani legalja kormányt sem tartom annyira aljának hogy ilyet nyilvánosságra hozzon.

Most akkor tényszerűen.
Igen, 350ezer forintból lehet bérelni egy szép kis házat és mindazt meg lehet valósítani mint amit a kérdező mondott.
De akkor mi bánatos faszér akar külföldre menni?
Menjünk tovább.

" bútorozott 60-70 m2-es lakás - olyan, amilyenben most éltek - Londonban rezsivel együtt: 1200 font (jó helyen, nem a gettóban). A közlekedés két embernek kb. 240 font, ez persze lehet kicsivel kevesebb és több is. Autóbiztosítás és tankolás kb. 250 font."

Aki élt Londonban tudja hogy ez nem igaz. Az egyik tétel kizárja a másikat.
Két embernek egy 1,4-16-os alsó középkategóriás autó elég.
Annak a biztosítása nem több 60fontnál.
Ha autóval járnak dolgozni 2-3tank benzin elég az max 150font de akkor már kiesett a tömegközlekedés 240fontja. Vagy-vagy.
Az én autóm böszme nagy dízel 100font rá a biztosítás és két tank gázolajat veszek egy hónapba max 120fontért mert azzal járok dolgozni de bérletet természetesen nem.Ha megáll a 250font autóköltség az azt jelenti hogy nem Londonban laknak hanem valami kisvárosban ahonnan bejárnak havi 4tank benzinből.
Akkor viszont az 1200font lakásbérlet nem igaz és a busz-metró 240font sem.
Egy vidéki kisvárosból viszont két minimálbérért nem éri meg bejárni Londonba mert azt a pénzt helyben is megkeresik.
Ha viszont mégis bejárnak ennyi utazási költséggel akkor nem minimálbért kapnak.
Itt már bukik az egész levezetés.
Cigarettára még jómódúak sem szívesen költenek ennyit hanem feketén veszik vagy ami a legelterjedtebb csavarják.
Még a jólkeresők is. Meg a puccos dámák is.
Száz szál cigaretta tokkal vonóval 8-10font/hét az egy hónapban 300 helyett 45font.
A kaja, háztartás két embernek 3-400fontból reális.

Az utána következő összes szöveg tömör negatív propaganda.

"az ehetetlen ételekről, a nagyképű angolokról, a rengetek afrikai, ázsiai bevándorlóról, a negyedekről, ahová a már taxisok sem mennek be, a borzalmas zsúfoltságról az utakon, a megszokhatatlan időjárásról, a koszról és szemétről bizonyos negyedekben…"

Ez a bekezdés annyira rosszindulatú és teljes tájékozatlanságról tanúskodik hogy minősíteni sem lehet.
Mostantól kezdve ennek a bekezdésnek a fényében ha bárki egyetlen bíráló szót mond Madár Magyarországot illető kijelentésére én küldöm el személyesen a picsába.
Joga van hozzá.
Ha valakinek joga van a fenti fröcsögést leírni akkor azzal legitimálta Madár minden eddigi és ezutáni véleményét.
Miért?
Azért mert mi mindannyian határátkelők TUDJUK hogy honnan jöttünk és hová érkeztünk.
Ezt senki nem vonhatja kétségbe.
A poszt írója viszont nem tudta írásával bebizonyítani azt se hogy egyáltalán tudja hol van London.
Mert mostmár aztán legyen elég abból hogy nekünk ha beköszönünk ide az is hazaköpködés de Magyarországról mindannyian hazaáruló londoni mosogatók vagyunk.
Az összes magyarországi írásnak az a lényege hogy milyen szar nekünk egyébként meg lúzerek vagyunk akik otthagyták a kánaánt.
Ha ezt naponta a pofánkba tolja minden média minden blog minden fórum akkor senki ne próbáljon megsértődni ha azt mondom hogy egy velejéig romlott társadalomból MENEKÜLTÜNK el.
Csak ennyit akartam mondani.

Lunacica 2014.05.12. 20:24:45

@Zoole[uk]:
10171758_661391047266150_2689072956698564987_n.pdf

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.12. 20:37:21

@Egylabu Esernyomadar: ":-DDD
Hát ez kinek a fake-je?
Ilyen fogalmazás és ilyen helyesírás nincs. :)))))))))"

Ha eddie-nek van egy kis humorerzeke, akkor ez az o 2. nickje lesz. :)

2014.05.12. 20:40:03

@diggerdriver:
" Cigarettára még jómódúak sem szívesen költenek ennyit hanem feketén veszik vagy ami a legelterjedtebb csavarják.
Még a jólkeresők is. Meg a puccos dámák is."
Most, hogy nem dolgozom, napi 2 dobozzal szivok (25szal/doboz). Raadasul nem kartonnal veszem, hanem kettesevel a 2 percre levo ejjel-nappaliban. Igy 11$/doboz. Csavarni itt dragabb, mint a "tailor made". Feketen nem tudok venni, nincs. En mar csak a cigarettanak es a kavenak tudok orulni az eletben:) Kajaval, lakassal szemben mar igenytelen vagyok:) (magyaran mondva lumpenproli)

2014.05.12. 20:46:58

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Eddie ha akarna sem tudna igy irni. Annal igenyesebb szerintem. Alneven sem irna, annal becsuletesebb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.12. 20:55:16

@Cascabel:
Na látnád itt Londonban.
A melóstól a site managerig mindenki csavarja.

Lunacica 2014.05.12. 20:55:29

en sem igazan tudom eldonteni ki a "szerzoje " ennek az egesznek
en nem talaltam ehetetlen eteleket, nagykepu angolokat,igenis segitoek akikkel mi talalkoztunk, es jo baratsag alakult ki kozottunk
azsiait, lengyelt,romant es muszlimot annal inkabb, de veluk csak meg kell tanulni banni.
az emlitett negyedekrol szerintem a szerzo is csak a mesekben halott-igen vannak reszek ahova en sem engednem a macskamat sem ejszaka, de oda nem koltozunk es ott nem keresunk munkat.
az idojarast meg tudtuk szokni, nincs problemank a kulon meleg/hideg vizes csappal ami annyi embernek jelent gondot

""Hogyha szorgalmasak vagytok és kibírjátok az első éveket (az időjárást, az órákig tartó buszozást a munkahelyre, a közösködést a lakásban stb.), akkor jobbá fordulhat a sorsotok! Béreltek egy nagy házat és a szobákat kiadjátok az újonnan Londonba költöző magyaroknak… akkor ti ingyen és bérmentve éltek a házban, mert a lakók kifizetik a ház bérleti díját és a rezsi jelentős részét is! Autót is vehettek már (mivel nagyon olcsó) és nyaralhattok évente akár kétszer is!" -- miert kell berendezkedni arra,hogy evekig szobaban tengodik es ha kivesz egy hazat folytatja,csak foberlokent?
fel ev utan ossze lehet hozni annyit amivel ki tudnak venni egy lakast, es lehet gyujteni a nyaralasra. mi is kozoskodessel kezdtuk, igenis s..r volt. nekunk 3 honap utan sikerult lepni--pedig a mi helyzetunk nem volt egyszeru......

"Még csak annyit tennék hozzá: természetesen azoknak, akik megfelelő szak- és nyelvtudással rendelkeznek, teljesen más az élete Londonban. Nekik akár Anglia lehet a tejjel-mézzel folyó Kánaán, bár ki tudja…” --de mit jelent ez a kitudja?

igen a nyelvtudas a legfontosabb, a szakmai tudas mellett
en megkockaztatom,hogy aki a szerzemeny iroja, itt lakik,csak nagyon tudos akart lenni az ugyben. jora akarta sikeriteni a kis iromanyat,csak elegge megment balra.
szerintem a "szerzonek" nem kellett volna ilyen magas lorol leoltani a "baratjat."
kivancsi lennek a szerzo hol el, mert ha sajat lakasban akkor tudhat valamit a piszkos anyagiakol/ esetleg a kozlekedesrol,
de ha meg mindig a szobaban kucorog sajat maga is akkor ne ossza az eszet.

2014.05.12. 21:03:19

@Egylabu Esernyomadar: De nagyon jol csinalja! :))

@Cascabel: En is indulok Angilaba! Vagy varjam meg a posztot? :))

@diggerdriver: "De akkor mi bánatos faszér akar külföldre menni?"

Igen, ez a tudomanyos megfogalmazas, ebben minden benne van... :)

"Ez a bekezdés annyira rosszindulatú és teljes tájékozatlanságról tanúskodik hogy minősíteni sem lehet."

Amen. Tulzasbol is megart a sok.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.12. 21:07:17

@Mirjam2: szóval arra megy el a világgazdaság erőforrásainak nagyrésze, hogy párezer szupergazdagnak legyen sok yachtja? Nem igazán tudlak követni, elég zavaros :)

2014.05.12. 21:08:39

@diggerdriver: Minden jelenlegi, volt es leendo londoni magyar neveben koszonom hogy leirtad ezeket... Teljesen egyetertek. Mar akkor nem hittem el hogy valodi a tortenet, mikor azzal nyitott hogy a 'baratai' jol elnek Magyarorszagon, de csak ugy eldontottek hogy mindent otthagynanak es elkoltoznenek Londonba. Ilyet normalis, felnott, dolgozo ember nem csinal, mindenkinek van valami konkret oka ami miatt elhatarozza hogy masik orszagba koltozik. Aztan vagy megtalalja az illeto a szamitasait, vagy nem, ezen a blogon mindenki leirhatja a valos tapasztalatait, neki miert vagy miert nem valt be a hataratkeles stb. Viszont a mai poszt szerintem nem valos tapasztalatokon alapszik, hogy a havi 300 fontos cigaretta-koltseget es egyeb eletszerutlen elemeket ne is emlitsuk.

2014.05.12. 21:08:56

Gunyolodo poszt, mar ezert sem lehet komolyan venni. Biztos vannak benne a valosagot fedo dolgok, bar ez is olyan hogy "duh", ezt nem lehetett eddig is tudni?

A legdragabb varosokrol ezt talaltam:

www.finfacts.ie/costofliving.htm

London nincs az elso 10-ben es meglepetesemre Vancouver, San Francisco es New York sem.

Ez egy masik lista, de a fent emlitett varosok itt sem szerepelnek:

en.wikipedia.org/wiki/List_of_most_expensive_cities_for_expatriate_employees

Mr Long 2014.05.12. 21:11:32

@diggerdriver: Most kezdem magam szarulereznu, mert a munkatarsaim "tailor made"-t szivnak. :)

PannonBoy 2014.05.12. 21:14:02

Olvasmányos poszt, tényleg jól össze lett hozva.
Érdemesnek tartom kiposztolni a Facebook-ra, főleg a sok nyelvet nem beszélő, de nyugati fizetésért ácsingózó emberek számára.
Bár, szerintem nem vennék a lapot és csakazértis kimennek, függetlenül mennyire aljamunkát kell végezni.

A gond ezzel csak az, hogy azokkal az ígéretes emberekkel tolnak ki, akik jól beszélik a nyelvet és piacképes szakmájuk van.
Úgy vettem észre, hogy nem igazán tesznek különbséget az angol miniszterek bevándorló és bevándorló között, egyformán korlátoznák.
Pedig egy nyelveket beszélő diplomás szakember aki még tanulni is akar Angliában, nyilvánvalóan többet ér, mint egy épp érettségizett, nyelveket nem beszélő egyén.

Bízom az angolok ép gondolkodásában, és ha valaha kvótát állítanak fel, a diplomás értelmiségieket szívesen látják mindig.

2014.05.12. 21:17:58

@Zka: Koszonom az erdeklodest de nincs igazan szuksegem ra hogy kovess engem, magadtol is ra tudsz jonni ugyanarra amire en ha erdekel :). Nem a szupergazdagokrol beszelek, hanem arrol hogy a legtobb orszagban a penz es az eroforrasok nagy reszet nem olyan dolgokra forditjak ami az atlagos eletszinvonalat novelnek, hanem pl. van egy szuk elit - ez lehet politikai elit vagy pl. a kiralyi csalad stb. - es ok a sajat onos celjaikra forditjak, vagy pl. haborukra, olyan technologiakra amik csak egy szuk retegnek kedveznek, pl. multinacionalis cegek profitjait novelik stb. Ha lenne par oram, reszletesebben is ki tudnam fejteni, de erre se nekem, se neked nincs szuksegunk... Az a lenyeg, hogy van ahhoz eleg eroforras a bolygon hogy mindenki - beleertve nemcsak az emberiseget, hanem mas elolenyeket - joletben es harmoniaban eljen. A jolet es harmonia hianyanak nem az eroforrasok / penz hianya az oka, hanem az emberi termeszet.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.12. 21:18:10

@PannonBoy: mint olyan ember, akinek piacképes szakmája van és beszél angolul, elárulom: kurvára leszarom ki milyen hülyeséget ír Londoról, ha ki akarok menni bárhova, megnézem a tényeket a neten, pl a numbeon, meg az ország bevándorlási hivataljának a weboldalain és ez alapján döntök. Az ilyen piacképes emberek pont azért piacképesek, mert önállóan tudnak dönteni :)
Szóval ne aggódj, senkivel nem cseszett ki ennek a vacak postnak a szerzője :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.12. 21:19:30

@Mirjam2: tehát akkor ez olyan, mint a kommunizmus. Elvileg lehetséges, papíron szép és jó, valójában hülyeség és nyomorba meg diktatúrába dönt :)

SzZoole 2014.05.12. 21:25:55

@Mirjam2: a £300-os havi cigi koltseg nem eletszerutlen,sajnos:(
A sotetkek Dunhill egy doboz £9.60-ba kerul,ha ezt beszorzod 30-al es csak egy dobozal szivsz el egy nap akkor ki jon az a £300.
De az eros dohanyosoknak nem eleg egy doboz egy napra,igy tobbre is kijohet az a koltseg.
Persze Diggenek igaza van,mert nagyon sokan tekerik.
Ja meg annyi,hogy a legolcsobb cigi is mar £6 korul van.

2014.05.12. 21:26:04

@diggerdriver: gondolom itt valami fiatalokrol van szo, gyerekvallalas, bulizas, stb.
Az o evjaratuknak megfeleloen, a biztositas draga, a £60 tobbszorose. Nagysagrendileg akar lehet annyi az auto, mint amit irt, kortol fuggoen.

A cigi, ha valaki boltit vesz es ketten elszivnak picit tobb, mint egy dobozt, akkor ki is jon a havi £300. Raneztem a Tesco oldalara, egy doboz £8.50 korul van. Nem tudom mennyi "puccos damat" ismersz, en senkit sem ismerek, aki csempeszett cigit venne, de mar hallottam rola, hogy letezo jelenseg. Igaz, puccos damat sem ismerek.

2014.05.12. 21:26:32

@diggerdriver: gondolom itt valami fiatalokrol van szo, gyerekvallalas, bulizas, stb.
Az o evjaratuknak megfeleloen, a biztositas draga, a £60 tobbszorose. Nagysagrendileg akar lehet annyi az auto, mint amit irt, kortol fuggoen.

A cigi, ha valaki boltit vesz es ketten elszivnak picit tobb, mint egy dobozt, akkor ki is jon a havi £300. Raneztem a Tesco oldalara, egy doboz £8.50 korul van. Nem tudom mennyi "puccos damat" ismersz, en senkit sem ismerek, aki csempeszett cigit venne, de mar hallottam rola, hogy letezo jelenseg. Igaz, puccos damat sem ismerek.

2014.05.12. 21:27:11

@Zka: Csupan az szukseges ehhez hogy a te faradozasod gyumolcset atadd masoknak, akik nem faradoznak. Vagyis egy masik univerzumbol kellene elolenyeket keresni akik nem az atlag emberi termeszettel vannak megaldva. Persze ha beindulna ez a folyamat a kepzeletbeli foldonkivuliekkel a tokeletes tarsadalom iranyaba, akkor ez rogton elfojtana az innovaciot, kreativitast, a gazdasag hanyatlana es tobbe nem lenne mit szetosztani. Alomvilag! :)) Jut eszembe, en mar ezt felig meddig vegigeltem, es ezert is leptem le szulohazambol.

2014.05.12. 21:27:43

@cougarcat: o igy elte meg, nem volt pozitiv elmenye a varossal kapcsolatban.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.12. 21:30:20

@Zoole[uk]: nem kell dohányozni, úgyis könnyen le lehet szokni ha egyszer megvan az elhatározás. Amíg nincs addig meg lehetetlen. :)

2014.05.12. 21:31:39

@charlieharper: Igen, de a hangneme miatt nem tudom komolyan venni. Panaszkodjon normalis hangnemben, es kerulje a blod tulzasokat, akkor atjon a mondanivalo. Egyebkent a szamokhoz nem tudok hozzaszolni - en is draga varosnak kepzelem Londont es en megprobalnek inkabb videken elni.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.12. 21:32:42

@cougarcat: "Csupan az szukseges ehhez hogy a te faradozasod gyumolcset atadd masoknak, akik nem faradoznak."

És utána átvegyem a díjnyertes balek címet, ugye? :) Merthogy egy ilyen rendszerben az a hülye aki nem a markát tartja és pont ezért nem működik.
Munkaképes embernek csak úgy a semmiért pénzt adni bűn.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.12. 21:34:31

@charlieharper:
Ugye nem gondolod komolyan hogy ez valós történet?

2014.05.12. 21:36:38

@Zka: Hat ez az. En inkabb nem fogadom el ezt a dijat. :)

2014.05.12. 21:37:24

@cougarcat: ezt ugy kepzelem, hogy fiataloknak keszult. Nem az en korosztalyomat szolitja meg. Lehet, hogy mostanaban igy beszelnek otthon.Mar semmin sem lepodok meg.

Attol fugg mihez szokott az ismeros, akivel beszelget. Ha jo kornyekrol es az illeto csak Canary Wharf-on tudja elkepzelni Londonban (vagy esetleg Mayfairen) a jo kornyeket, akkor meg a havi £1200 nem is sok lakberre. Sot, egyes helyeken ez inkabb heti £1200 :)) Egyik kollegam adja ki a Canary Wharfon (CW) az egyszobas studio ciposdoboz lakasat £1500-ert/havonta. CW az egyik nagy business district gyakorlatilag.

Az arak az autorol es a cigirol is akar rendben is lehetnek. Lasd fent

Mr Long 2014.05.12. 21:38:16

@diggerdriver: Casabel nevezte foljebb igy a gyari cigit.

2014.05.12. 21:38:59

@diggerdriver: Tulajdonkeppen nem lenne ordogtol valo, hogy kamu. A baj az hogy rosszul irt kamu, a kerdezok karaktere, pl. nagyon nem lett valosaghuen kidolgozva. :)

mrsmihaly 2014.05.12. 21:39:14

@Pernilla: ugyan mar, miert lenne 1 sertett ember irasa? Azert mert leirja a kezdeti nehezsegelket az uj elet kezdeten 1 idegen orszagban. Sokan csinaljak ezt vegig. Van akinek bejön, alltalaban a kemeny munka kamatozodik. Van aki nem birja a gyürödest, es megfutamodik. Miert baj, ha valaki öszinten leirja a valosagot. Miert kell meghazudtolni ha bejön neki, vagy ha nem ? Na ez a valodi magyar temperamentum !

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.12. 21:39:26

Egy kis segítséget kérnék.
Ebben a hónapban jön Magyarországról egy nekem nagyon kedves és rendkívül sokat jelentő házaspár.
Nagyon sokat köszönhetek nekik.
Idősek már a bácsi 79éves kilométereket már nem tud gyalogolni.
Valami jellegzetes angol vidéki látványosságot tudtok ajánlani?
Várat, kastélyt bármit ahol viszonylag közel tudok parkolni.
Köszönöm.

SzZoole 2014.05.12. 21:40:04

@Zka: sajnos cigizek,de en otthonrol hozom/hozatom igy £30-ban kijon egy kartonnal nem vagyok eros dohanyos igy 2karton eleg egy honapra es ez £60 a havi cigi koltsegem.

2014.05.12. 21:41:20

@charlieharper: Latod ez konnyen lehet - generacios problema. En persze erzekeny is vagyok az ilyesmire, tiszteletlensegnek tartom. A probaja ennek az lenne, hogy mondjuk en gunyolodnek a posztolon - vajon hogy viselne el? Ha nem problema, akkor igazad van, ez a normalis tonus. Ha megsertodik, akkor nekem van igazam. :)

SzZoole 2014.05.12. 21:42:39

@diggerdriver: Stonehenge?
Az ut egyik oldalan leparkolsz 1-2szaz meter seta es ott is vagy.

2014.05.12. 21:42:47

@diggerdriver: akar meg igaz is lehet, ha az arakat nezem.
Amiket te leirtal arra autora, siman lehazugazhatna egy huszonpareves, mert neki nem lesz ilyen aru biztositasa. Valoszinuleg valami muscle car-ban gondolkozik, mondjuk egy Subi-ban (ha az van az ismerosnek otthon).

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.12. 21:42:49

@diggerdriver: Bar magat a posztot en is blodsegnek tartom, de sajna a kocsi biztositas konnyen belenyalhat a kocsi araba is akar ha egy olcso szar hasznalt verdarol van szo.

Nekem nincs driving historym meg bonus-malus-om, 25 vagyok, ha egy comprehensive biztositast akarok, akkor a biztositok szoba sem allnak velem 700font/ev alatt. Persze ez 1-2 ev multan drasztikusan leesik, de azert az elejen csak ki kell perkalni. :P

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.12. 21:45:07

@charlieharper: @cougarcat:
Erről beszélek.
Tegyük fel hogy a tartalom valós, de a stílus agyonvágja az egészet.
Tök érdekes hogy Charli nem érzékeli.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.12. 21:47:40

@Zoole[uk]:
Egynek jó de nem nagy látványosság.
Még akár lehet is. Köszi.

Sexual Harassment Panda 2014.05.12. 21:51:40

@cougarcat: nyilvàn aki nem àradozik Londonròl az csak kamu lehet.leūlhetsz, 1-es.

2014.05.12. 21:54:51

@Sexual Harassment Panda: sigh... elolvastad, amit Cougar irt vagy "write-only mode"?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.12. 21:54:56

@charlieharper: @Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
OK. Legyen úgy. Nem akarok a biztosításon rugózni.
Legyen minden valós rendben van.
Nem émelyítő ha olvassátok?
Elvonatkoztatva a tartalomtól mennyire életszerű a sztori leírása?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.12. 21:56:45

@Sexual Harassment Panda:
Legyen már egy kis realitásérzéked.
Te valósnak tartod?

klappol 2014.05.12. 21:56:47

@Mirjam2: Nagyon messze jársz :):):)

2014.05.12. 21:58:46

@diggerdriver: nekem egyik ismerosom sem beszel igy, de allitolag egy sub-kultoraban nottem fel, ugyhogy ezen nem akadok ki. Furcsanak furcsa, de nem emelyito.

Nem akarok visszatekerni 400+ commentet. Rohadt ma mar a Nyugat?

Sexual Harassment Panda 2014.05.12. 22:00:30

@charlieharper: mit kell elolvasni?
A Londonban èlők most infarktust kaptak mert Londont kritizàlta valaki, ès az lehetetlen hogy igaz, mer' èn is itt èlek, ès ha nekem minden jò akkor evid3ns hogy màsnak is.Baromsàg.London nem mindenkinek jò hely.Èn is voltam, ès akkira xar volt hogy hantatt-homlok menekūltem.
Fos idő, rengeyeg ember, tele igènytelen csövessel, ès rohadt dràga.

Sexual Harassment Panda 2014.05.12. 22:01:26

@diggerdriver: mièrt ne lehet valòs?
Sok igazsàgot talàltam benne.

Pernilla 2014.05.12. 22:01:42

@mrsmihaly: ez a saját valósága, amit itt többen megkérdőjeleztek - én mondjuk pont nem, úgyhogy a meghazudtolás dolgot nem tudom, miért nekem címezted. Nekem csak az bökte a csőröm, hogy ezt az egészet úgy állítja be, mintha csak ez lehetne a lefutása egy Angliába költözésnek, és különben is, ki akarna ilyen szar országba költözni... Én elhiszem, hogy neki ilyen volt Londonban, de ezt ne húzzuk már rá mindenki élethelyzetére. Nincs azzal baj, ha valaki tanácsokat oszt a külföldre készülőknek, de ez a stílus kiborította a bilit nálam. Pedig nem is az UK-ban élek.

Hari Seldon 2 2014.05.12. 22:02:07

@Zka:
Meg Állítólag "gyereket szeretnének, de Magyarországon nem tudják..."
Gyereket akar, és dohányzik. Persze, tök ésszerű. A nők ilyenkor megundorodnak a füsttől. (valószínűleg genetikailag már így van, vagy egy ősi ösztön, hogy ahol rossz a levegő, az veszélyes a gyerekének)

Mondtam én is meg más is, hogy a "gyerehaza.org valamelyik fullajtárja írta.

2014.05.12. 22:04:01

@mayree: Ja, ha pakisztani volt, akkor sajnos nagyon is varhato kimenetele az ugynek a botozas. Szegeny pasas. A sorrel tenyleg ezt csinaljak, megveszik az alkoholmentes sort, valamit benne hagynak rohadni (mar elnezest... nem tudom pontosan hogy mukodik, de kb. ez a lenyege) es egy ido utan 'igazi' sorkent lehet fogyasztani. Egyebkent ezt nem ertem, hogy miert van tele itt minden alkoholmentes sorrel, ha elvileg az alkohol annyira bunos dolog. Ugy ertem, olyan orszagokban ahol tiltva van pl. a heroin, nem arulnak mu-heroint minden sarki boltban. Itt meg a legkisebb boltban is lehet kulonbozo izesitesu alkoholmentes sort, bort stb. kapni.

2014.05.12. 22:07:46

@Hari Seldon 2: Ezt az ervet te sem gondoltad komolyan

@Mirjam2: OFF a lakas eladashoz, kizarolagos szerzodesed volt az ugynokseggel vagy tobb ugynokseggel szerzodtel egyszerre? ON

Ugyanitt, 4szobas haz kiado szeptembertol Cambridgeshire-ben. Vonattol 10-15 perc (autoval), Kings Xrossra megy a vonat.

Hari Seldon 2 2014.05.12. 22:11:00

@Sexual Harassment Panda:
Hát én például szeretem az esős időt (feltéve ha nem ázok csontig, csak szemerkél) Kinek mi a jó. De hogy kijelenteni, hogy nemjó az idő. Tudom aki Magyarországon nőtt fel, annak ez sok eső.
Az igaz, hogy drága, de van más hely is Angliában. Aki szakképzetlen nehogy már meglepődjön rajta, hogy Londonban "szív".

2014.05.12. 22:14:01

@Zoole[uk]: Igen, tudom hogy ennyibe kerul a cigi (bar en nem dohanyzom), de tenyleg az osszes ismerosom aki rendszeresen dohanyzik csavarja, vagy olcsobban szerzi valahonnan. Bar en altalaban prolikat ismerek, elhiszem hogy van aki tobb szaz fontot elkolt havonta cigire. En az ilyenek helyeben inkabb leszoknek, pont azert olyan magas a cigaretta ara, hogy a leszokasra osztonozze az embereket, es csokkent is a dohanyosok szama a UK-ben az elmult evekben (nyilvan ez az ar mellett nagyreszt azert tortent, mert betiltottak a dohanyzast zart terekben).

Hari Seldon 2 2014.05.12. 22:14:04

Na, jó reggel elolvasom, mert ma én is ügyelek.

2014.05.12. 22:14:13

@Hari Seldon 2: a gyereket akar es dohanyzik. Voltal te mar UK allami (NHS) korhazban? A "Women's unit" elott ott dohanyzik a sok terhes no.

Pont egyebkent erre gondoltam, hogy ha szakkepzetlenul Magyarorszagon meg lehet keresni havi 300ezret (meg ha 2 embernek is), akkor a sok UK chav-et kellene exportalni oda. Bar nem tudom, hogy tenyleg szakkepzetlenek -e a fohosunk.

Papagály (törölt) 2014.05.12. 22:14:19

'@Cascabel:
@diggerdriver:
" Cigarettára még jómódúak sem szívesen költenek ennyit hanem... a puccos dámák is."
Most, hogy nem dolgozom, napi 2 dobozzal szivok (25szal/doboz). Raadasul nem kartonnal veszem, hanem kettesevel a 2 percre levo ejjel-nappaliban. Igy 11$/doboz. ... igenytelen vagyok:) (magyaran mondva lumpenproli) '

ebből több dolog is következik:
- vagy nem vagy londoni
- vagy ha mégis, hát nem vagy se jómódú, se puccos dáma
(- mellékkövetkezmény: a lumpen proli a puccos dáma után következő szint, vigyázz, milyen irányban fejlődsz! ;)) )
[- vagy digger tévedett, de hát ezt gondolom, axiomatikusan kizárhatjuk]

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.12. 22:14:19

@Zoole[uk]: 300 font cigire / hó. Az szép. Gyakorlatilag a havi kajapénzét elfüstöli az ember bónuszba. Egy év alatt egy pár éves kisebb autó árát. Tovább meg inkább ne számoljuk.

Papagály (törölt) 2014.05.12. 22:14:19

@diggerdriver:
ergo: a kanadai lumpenproli többet megenged(het) magának, mint a londoni site manager.

Papagály (törölt) 2014.05.12. 22:14:19

@Mirjam2: nem akarom védeni a szerzőt, de ez a 300 font és a többi elem is szerintem úgy értendő, hogy ennyibe kerülne, ha az otthon megszokott életszínvonalat változatlan szinten akarná fenntartani.
az egész leírás arról szól, hogy az otthon megszokott dolgokat milyen költségvetésből lehet kigazdálkodni. pl. lehet, hogy otthon is van bérlete a feleségnek, meg kocsija a papának.

Mrs. Clayton 2014.05.12. 22:15:27

@diggerdriver: vidd el oket stratford upon avonba ott lakott shakespeare es a felesege es az anyukaja, a hazuk latogathato aztan menjetek el a kozeli warwick castleba ha meg lesz ido v megszalltok ott utana furdozni is lehet lemington spaban minden esetre stratford gyonyoru es mindig van program emiatt a parkolas lehet problemas de amiket irtam van sajat parkolojuk

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.12. 22:15:51

@charlieharper:
Utoljára én rothasztottam el tegnapelőtt.

TilosazA (UK) 2014.05.12. 22:16:13

@diggerdriver: www.nationaltrust.org.uk/ itt keresgélj, van itt kastély, park, amit akarsz. Tudsz irányítószám alapján keresgélni.

2014.05.12. 22:16:23

@charlieharper: Kizarolagos szerzodesem volt. A hazatokkal kapcsolatban: szivesen kiberelnenk, csak eloszor meg par evet le kell huznunk itt a sivatagban :).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.12. 22:17:36

@Jess G:
Köszi.
Warwickra gondoltam én is de valami brutál messze mutat parkolót.
Volt már ott valaki autóval?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.05.12. 22:17:50

@DieNanny [SZ,CH]: Hm.. én tehetségtelennek tartom magam. Soha nem tudtam úgy teregetni, hogy ne kelljen vasalni a ruhát. :( Itt kizárólag szárítózom, de így is vasalok.
:(
Egy hegynyi ruha vár rám holnap.
:(
Nem tartozik a kedvenc elfoglaltságaim közé.
:(

Sexual Harassment Panda 2014.05.12. 22:19:50

@Hari Seldon 2: nekem volt egy àllàsom Londonban, a Hyde parknàl, egy luxusszàllodàban.
Szereztek szàllàst is.Egy hàzsoron volt, minden hàz ugyanùgy nèzett ki, elöl semmi kert, a hàz keskeny ès hosszù.
Az idő mindig nedves dohos volt.
Volt vagy 5szoba, 2 fūrdőszoba/2 konyha.
A többiek mind ugynannàl a banknàl dolgoztak, nem volt velūk gond.Megkèrdeztem tőlūk hogy mièrt laknak houseshare-ben ahelyett hogy sajàtot bèrelnek.teljesen hūlyènek nèztek.2hònap utàn lelèptem.

mrsmihaly 2014.05.12. 22:20:03

@Sanyi9: muszaj lesz, mert a jövöevtöl nem lesz nyugdijfizetes. Akik megkeresnek, azok a fiatalok elhagyjak az orszagot.

Mrs. Clayton 2014.05.12. 22:20:56

@Mirjam2: cukor meg buzakenyer, rozskenyer es kesz is az alkoholos ital. Mondjuk meg le is kell szurni. De aki ragni szereti....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.12. 22:22:36

@Sexual Harassment Panda:
Jó. OK. Meg fogom írni ennek a posztnak a negatívját Budapest célállomással.

2014.05.12. 22:23:01

@Papagály: Igen, ebben igazad lehet, de ez a koncepcio eleve hulyeseg, mivel minden orszagban mas az eletstilus. Ettol kezdve ertelmetlen ez a 'megalazo tiz emberrel egy hazban lakni' stb. szoveg, Angliaban normalisnak szamit hogy bizonyos elethelyzetekben shared house-ban laknak emberek, viszont van egy csomo olyan pozitivum ami meg mas orszagokban nincs, stb. Nem jobb vagy rosszabb mint Mo., csak mas. Mindenkinek egyeni szempontok alapjan kell eldonteni hogy neki megeri-e mas orszagba koltozni, de nyilvan nem lesz ugyanolyan az eletstilusa az egyik orszagban mint a masikban. Ilyen alapon kiszamolhatnam hogy nekem nincs ertelme barmilyen mas orszagba koltozni mint Szaudi Arabia, mert egy nagy hazert medencevel, mint amilyenben itt lakunk, egy vagyont kene mashol fizetni. Ettol fuggetlenul nem tervezem itt tolteni a nyugdijas eveimet, mert vannak mas szempontok is mint a medence.

Mrs. Clayton 2014.05.12. 22:24:01

@diggerdriver: nem a varnak sajat parkoloja van de 5 font per nap mellette az utcan is lehet parkolni de ilyenkor tobb ember van ott mint karacsonykor londonban igy ha kint akarsz megallni gyalogolni kell. Amellett ha a fullos jegyet veszitek akkor sztem jobb bent parkolni mert ott lesztek 3-4 orat is

2014.05.12. 22:24:14

@diggerdriver: ki ne hagyd a kutyagumit es a mindent athato hugyszagot a 7.-kerben

2014.05.12. 22:26:07

@Jess G: Igen, vannak itt mindenfele receptek, mi nem iszunk alkoholt igy nem erdeklodtem a reszletek irant, de ugy tunik nem nehez eloallitani. Bar az egyik szomszedunk nemreg panaszkodott hogy rendelt az Amazonon egy konyvet 'hazi keszitesu bor' cimmel es a cenzorok elkoboztak :).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.12. 22:26:07

@Hari Seldon 2:
Londonban ugyanannyi az átlagos csapadékmennyiség mint Budapesten.

Sexual Harassment Panda 2014.05.12. 22:26:59

@diggerdriver: Azèrt Budapestet Londonnal összehasonlìtani..hàt, nem egy sūlycsoport ugye?
Ez olyan, mint mikor a cigànygyerek dicsexik hogy az ő fasza a legnagyobb az osztàlyban, de azt elfelejti megemlìteni hogy ő 20éves, a többiek meg 8.
Mellesleg biztos vok benne hogy Budapest kultùràlis, művèszet, èpìtèszet törtènelmi szempontból nem marad el Londontòl semmiben.Akibek van pènze az Budapesten ugyanazt megkapha mint Londonban.

TilosazA (UK) 2014.05.12. 22:27:11

Hehe, sosem gondoltam volna, hogy mennyire gáz is a Jóbarátokban, hogy shared flat-ben laknak. Vagy a Big Bang Theoryban. Vagy a How I Met Your Motherban... Tök gáz, milyen emberek már ezek?! :D

Mrs. Clayton 2014.05.12. 22:28:25

@diggerdriver: aztan stratfordban lehet hajokazni ott a shakespeare szinhaz elotte egy park ott alt kirakodo vasar ilyen tematikus multkor kulonbozo naciok kajai voltak rengeteg etterem erdemes raszanni tobb napot is akar. Ami b&b t en tudok ok fullra vannak foglalva. Komolyan tele van a varos ilyenkor de a hangulata is klassz.

Sexual Harassment Panda 2014.05.12. 22:29:32

@diggerdriver: az lehet, csak Budapesten ez a mennyisèg 6hònap alatt esik le, ès jùniustòl szeptemberig szàraz meleg az idő, mìg ez Londonban nem ìgy van.Sosincs szàraz meleg.

Mrs. Clayton 2014.05.12. 22:30:28

@Mirjam2: nem tul bonyolult csak szolo kell hozza. Gobdolom ott megint lebykna ha hazavinne egy mazsa szolot

2014.05.12. 22:30:37

@Zka: Nem, ez valos teny hogy van elegendo eroforras arra hogy pl. senki ne ehezzen a Foldon, stb. Nezz utana ha erdekel. Szomoru teny hogy az eroforrasokat nem megfeleloen hasznaljak, de a lehetoseg adott. Nem a penz vagy az eroforrasok 'abszolut hianya' a problema.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.12. 22:31:48

Par hete volt itt egy Mo.-t durvan istenito poszt sok tulzassal, majd egy azt nagyon csunyan sarba dongolo poszt kovette rogton masnap, ugyancsak eleg sok felinformacioval es csusztatassal. Emlekeztek meg?

Ennek analogiajara, a mai utan en holnapra varok egy olyan posztot, ahol majd megtudjuk, hogy Londonban Gucciba oltoztetik a madarijesztot is, az utcaseprok elefantcsontnyelu seprokkel kavarjak a 20 fontost a Trafalgar square-nel es az utca embere 800g-os Pick teliszalamival uti a rendort tunteteskeppen a folyamatos, szunni nem akaro beremelesek ellen. Cameron pedig a pancelozott limojaval szemelyesen kiseri Lutonbol a magyar bevandorlokat a Buckingham palotaba, hogy ott kolthessek el elso 5 orai teajukat Erzsikevel.

Jol sejtem? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.12. 22:33:09

@Jess G:
Márminthogy a várnak van saját parkolója bent napi 5fontért?
Az tök jó.

TilosazA (UK) 2014.05.12. 22:34:37

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Hah. 5 óra tea? Ezek a barbárok itt nem átallanak tejet tenni a teába. Tejet. Hallatlan.... ;))

Mrs. Clayton 2014.05.12. 22:35:49

@diggerdriver: igen. Amikor kijossz egy automatabol kell venni castle zsetont es a kihajtaskor azt kell bedobni a soromponal. Lehet h nyaron nem 5 a tarifa de marciusban annyi volt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.12. 22:36:41

@Sexual Harassment Panda:
Na akkor barátom arra válaszoljál nekem hogyha kulturális művészeti és építészettörténeti szempontból egyenrangúak hogy ebből mennyi van megemlítve a posztban?
És ha igen miért nem?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.12. 22:37:55

Kérdezem a HA-t hogyha megírnám ennek a posztnak a riposztját leközölné e?

Papagály (törölt) 2014.05.12. 22:39:25

@Mirjam2:
'Minden jelenlegi, volt es leendo londoni magyar neveben koszonom hogy leirtad ezeket...'

ezt nehezen tudom értelmezni. olyan mintha úgy éreznétek, hogy személyetekben támadott volna meg benneteket (és minden londoni pógárt) a cikkíró. ez azért kissé túlzás. lehet, hogy légbőlkapott, lehet, hogy egyoldalú - na de támadásként értekelni?

Papagály (törölt) 2014.05.12. 22:39:25

@Mirjam2:
persze, teljesen jogos amit írsz. de azt elfelejted, hogy te egy tapasztalt határátkelő vagy.
ez az írás meg az otthonról kifelé kacsintgatóknak szól. akinek a legkomolyabb külföldi tartózkodása egy egyhetes adriai nyaralás volt, arra is utazási irodán keresztül fizettek be. és aki számára az a kézenfekvő, hogy a kiköltözést követően minden-majdnem-ugyanúgy-megy-tovább, csak párszáz kilométerrel nyugatabbra, és az emberek hirtelen nem tudnak magyarul.
azt meg végképp képtelenek elképzelni, hogy esetleg még a cigivásárlási szokásaikon is változtatni kell.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.12. 22:41:12

@Sexual Harassment Panda:
Ja Júniustól szeptemberig száraz meleg 40cersius.
Tudod mi az mikor a kukorica levelei furulyálnak?
Ne mutasd be a klímát építőiparban dolgozok.
-20tól +40ig.

Sexual Harassment Panda 2014.05.12. 22:42:50

@Mirjam2: a "civilizalt" vilag bőven megtermel annyi èlelmiszert ami bőven elèg lenne akàr 8milliàrd embernek.
A gond az, hogy èvente àtlagosan fejenkènt 50kg ètelt dobunk ki, összesen többmilliò tonnàt.De ez csak a jèghegy csùcsa.Màr eleve a termelő csak a tökèletes formàjù, megfelelő krumplit/uborkàt/stb szed le, mert a tescò csak azt veszi àt.A többi a földön rohad meg.Az èlelmiszergyàrak vagyonokat költenek arra hogy a lejàrt, de mèg ehető èlelmiszert megsemmisìtse.
Vagy pl olyan èlelmiszereket amelyek valami okbòl hibàsak, pl 10tonba csokiban a festèkanyag több lett, ès a szìne nem olyan aminek lennie kell.Ezt nem lehet forgalomba hozni, mert presztizsvesztesèg..
Aztàn a vègső a fogyasztò.
Bőven több élelmiszert veszūnk mint amennyi kell.Eleve mindenki tùlsùlyos, nem lennd gond ha mondjuk 10kilòval hanem csak 5-tel lenne több mint kellene.Ès ezen felūl mèg, hogy a lakossàg 80%-a dagadt disznò, pluszba a megvàsàrolt ètel felèt kidobjàk.

Sexual Harassment Panda 2014.05.12. 22:45:28

@diggerdriver: az a baj hogy elfogult vagy.
Ìgy èrtelmetlen vitatkozni.
Budapest semmivel sem alàvalòbb mint London.Budapest 1100 èbes, gazdag kultùràval, törtènelemmel, èpìtèszettel, művèszettel.

klappol 2014.05.12. 22:47:06

Lehet én azért tartottam reálisnak az írást, mert nem vagyok tisztában a londoni képpel, mi mennyi + hogy. Lehet most, hogy elolvastam másodszor is, és a többiek hozzászólását.......hát inkább visszavonnám a reggel tett hozzászólásom. Az egész sztori inkább már nem is nagyon tetszik.

Mondjuk akik ki akartak volna menni, ma se tudjuk mi lett velük, de ahogy mondta, inkább nem mennek Londonba.

Átverve érzem magam.

Nem húzok senkihez, de Drigger biztos tud valamit az ottani életről.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.12. 22:49:13

@Sexual Harassment Panda:
Mégegyszer kérdem amit kiemeltél Budapestről annak londoni megfelelőjéből mennyi jelenik meg a posztban?
A poszt írója ugye nem elfogult?

Sexual Harassment Panda 2014.05.12. 22:49:15

@klappol: ja, ha Digger (egyebkent minden tiszteletem mellett) cafol akkor az ùgyvis van.aha.

Sexual Harassment Panda 2014.05.12. 22:50:35

@diggerdriver: de.Ő is.
Valòjàban nincs igazsàg.
Vanakibek tetszik vanakinek nem.Mindenkiè egy mas törtènet, nem lehet àltalànosìtani.

klappol 2014.05.12. 22:52:31

@Sexual Harassment Panda: Szerintem Nem túlzott és szavahihetőbb. Igen szerintem.

Nem is vitatkoznék most tovább.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.12. 22:53:05

@klappol:
Figyu értsétek már meg hogy nem a tartalom a fő baj és kúrvára csodálkoztam hogy Max meg te realistának tartod.
Minden tartalomtól elvonatkoztatva a nyelvezetét az életszerűségét nézd.
Nem hiszem el hogy nem látjátok a fától az erdőt.
Annyira mű és megjátszott hogy elmondani nem lehet.
A tartalom az másik oldal...

klappol 2014.05.12. 22:54:57

@diggerdriver: Megértettem mondom másodjára, mikor megen elolvastam.

A tartalom más azt is tudom.

nosuti 2014.05.12. 22:55:58

@diggerdriver: remélem nem közli

nem tartom fairnek, hogy azért mert valaki lehúzza Londont, te megteszed cserébe ezt Budapesttel.
Ez volt az ő véleménye, a tiéd más Londonról.
le is írtad, hogy mit nem tartasz te igaznak az írásból. Legyen ez elég.
Budapestnek ehhez semmi köze.

Egylabu Esernyomadar 2014.05.12. 22:59:27

@Sexual Harassment Panda: OMG! Ezt honnan?
Budapest 140 éves vagy - a történelmét tekintve - kb. 2000.
Na de Londonba se tegnap költöztek először emberek (hanem kb. 2100 éve).

Sexual Harassment Panda 2014.05.12. 23:00:46

@Egylabu Esernyomadar: most akkor 140 vagy 2000? Döntsd màr L..

nosuti 2014.05.12. 23:02:05

@Papagály: én is inkább ezt olvasom ki a maiból.
nem kell ezt mellre szívni a londoniaknak.
ez inkább a nagyon idiótáknak készült, akik egy ilyesmi beszélgetésnél rávágják, hogy ja akkor én is megyek ha ott annyi pénzt lehet keresni.
ismerek ilyeneket, akik aztán mindent eladva kimentek Kanadába dolgozni (feketén), majd 6 hónap után visszajöttek, mert semmi nem volt igaz abból, amit ígérgettek nekik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.12. 23:05:33

@nosuti:
Magyarul ide köpködhet bárki mondván hogy az a véleménye de Budapest az szent és sérthetetlen.
Gratulálok a pártatlanságodhoz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.12. 23:07:14

@Sexual Harassment Panda:
Buda-Pest-Óbuda egyesülésétől számítjuk Budapest létrejöttét.

2014.05.12. 23:09:59

@Sexual Harassment Panda: Neked is a posztolohoz hasonlo bicskanyitogato stilusod van, nem csoda hogy veded. Kulonben nem ertetted mit irtam, nem azt vitattam, hogy Londonrol ir hazugsagokat, hanem hogy letezett az az interju amit elenk tolt. Szovegertesbol 1-es...

nosuti 2014.05.12. 23:10:02

@diggerdriver: kicsit túlpörgöd ezt.
felőlem fikázhatod Budapestet, nem veszem magamra.
csak nem értem mire jó

de ha nagyon ki akarod írni magadból, akkor tedd itt egy hozzászólásban. mindannyian tisztában vagyunk, hogy a te írásaid jó stílusúak, humorosak, nem kell ehhez egy új post

Sexual Harassment Panda 2014.05.12. 23:13:37

@cougarcat: mivel kritizàlta londont, ezèrt kizàrt hogy igaz.
Szövegèrtèsből 1-es .

Sexual Harassment Panda 2014.05.12. 23:17:21

@nosuti: van egy jelensèg, a kuvàndorolt mmagyaronàl èszrevehető egy metamorfòzis, rögtön elkezdenek megvàltozni, virtuàlisan ledugjàk az ujjukat a torkukon ès hazafele hànynak.
Ami itthon van az minden szar, aki itthon van az mind lùzer, bezzeg kint minden jobb, ès ők akik kint vanbak termèszetesen felsőbbrendűbbek.
Aki ezt kètsègbe vonja, mint pl a posztolò, az meg egyszerűen hazudik.

Sexual Harassment Panda 2014.05.12. 23:18:39

@diggerdriver: a ròmai birodal9mban is èlteknitt emberek, ugyanùgy egyvprovincia fővàrosa volt mint London.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.12. 23:18:46

@cougarcat:
Szövegértésből nagyon sokan megbuktak ma.
Jellemző hogy még Zolika felesége Judit is egy hosszú írásban szólt hozzá pedig nála ez tényleg kivételes eset.
Amúgymeg nem tudom hogy mi volt tőlünk Londoniaktól az elvárás?
Bólogatnunk és helyeselnünk kellett volna?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.12. 23:21:59

@Sexual Harassment Panda:
Csakhogy ez Budapestre nem igaz.
Budára, Pestre és Óbudára igaz.

Sexual Harassment Panda 2014.05.12. 23:23:11

@diggerdriver: bocs, de attòl hogy 2 ève vagy londonban, nem vagy londoni

nosuti 2014.05.12. 23:24:11

@diggerdriver: amit te tehetsz ilyenkor az az hogy megcáfolod a leírtakat (meg is tetted), vagy írsz egy pozitív írást Londonról (ezt is megtetted már korábban)
de a többi csak hiszti

amúgy most nézem, nem értem miért kellene nekem pártatlannak lennem. Sokáig éltem Pesten, Londonban 4 napot voltam (bár én egy rossz szót nem szóltam róla, és nem a posztolót védem, félreértés ne essék, csak nem értem a budapesti párhuzamvonási szándékot)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.12. 23:24:55

@Sexual Harassment Panda: az otthonmaradottaknal van egy bizonyos mentalitas. Nem csak nalad veszem eszre, sok embernel .Ha veletlen mar a kivandorolt valami negativumot meg mer emliteni, akkor mar rogton hazafele hany. Me ga ha mar annyira jolmegy ott odakinn neki, akkor miert bkvzik, miert nem taxizik, emg hasonlok.

Senkinek semmi koze hozza miert nem, ad 1. ad 2. lehet masra kell a penz, beteg rokon, csaladtag, vagy netan lakasvasarlas. ad 3. az, hogy valaki jol keres, meg nem jelenti, hogy esz nelkul szornia kene a penzt. Foleg ha szegeny csaladbol jott, fogni fogja a penzt.

A posztolo nem feltetlenul hazudik, de ugyanugy mint mi, csak a sajat allaspontjat osztja. Ennyi.
Nekem mas a tapasztalatom.

pappito · http://pappito.com 2014.05.12. 23:26:42

@klappol: "A multik pedig továbbra is viszik a Magyar nép munkája álltal szerzett hasznot."

nem. a multik a befektetett tőkéjük által termelt hasznot viszik ahova akarják, miközben munkát adnak rengeteg magyarkának.

(és a magyart nem kell nagybetűvel írni, itt mellkénév)

Sexual Harassment Panda 2014.05.12. 23:27:12

@tildy[UK]: ööö, ez kapufa lett, èn nem vagyok "otthonmaradott".

Papagály (törölt) 2014.05.12. 23:28:22

@bpetya75: nem érné meg néhány vagonnal zalából rendelni, mondjuk kecskemétre? :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.12. 23:28:31

@Sexual Harassment Panda: mert nincs is ra szukseg.

Ha nyaralni akarok, elmegyek egy hetre 40 fokba a Foldkozi tengerhez vagy Portugaliaba. De ne legyen mar 4-5 honapig 25 fok felett napkozben az ido.

Sexual Harassment Panda 2014.05.12. 23:29:09

@diggerdriver: az èn èrtelmezèsemben az a londoni aki ott is szūletett, ès az èlete nagyobb rèszèt ott is töltötte.

Sexual Harassment Panda 2014.05.12. 23:29:55

@tildy[UK]: nincs rà szüksèg, èrtem.Ez aranyos volt!:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.12. 23:30:38

@tildy[UK]:
Igen ezt írtam pontosan. Ha beköszönünk ide már hazaköpködünk de azért egy ilyen posztot szó nélkül le kell nyelnünk.
Lófasztmama.

Sexual Harassment Panda 2014.05.12. 23:30:48

@tildy[UK]: igen, mert mindkèt àllaspont baromsàg.

Sexual Harassment Panda 2014.05.12. 23:31:48

@diggerdriver: nem kell lenyelmi b+, de mièrt ne lehetne igaz??
Ne idegesìts màr te buta földtùrò!:)

2014.05.12. 23:32:28

@diggerdriver: Nekem az a gyanum hogy a posztolo pontosan tudta, milyen erzeseket fog kivaltani, es ez is volt a celja.

@Egylabu Esernyomadar: 3-4 eves szint... :)

Sexual Harassment Panda 2014.05.12. 23:33:49

@diggerdriver: honnan tudjam?
Hol szūlettèl? Hol èltèl eddìg? Kūldj egy önèletrajzot.
Mondjuk ha pl Nagykanizsàn szūlettèl, ès ott èltèl 20 èvig, akkor onnan szarmazol.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.12. 23:34:58

@Sexual Harassment Panda:
Mert nem úgy van megírva hogy épeszű ember elhiggye.
Nem a tartalomról beszéltem.

M. Péter 2014.05.12. 23:37:26

@Mirjam2: Utazási irodával társasutazáson lehet Szaudi-Arábiába utazni. Tavaly decemberben bejelentették, hogy lehet egyéni turistaként is, de márciusban megszüntették.

Sexual Harassment Panda 2014.05.12. 23:40:51

@diggerdriver: ès azt honnan lehet tudni hogy melyik poszt igaz ès melyik nem?
Ennyi erővel bàrmelyik màsik is lehet kamu.
A londoniak rögtön a szìvükhöz kaptak hogy ez kamu .
Mièrt?
Lehet h valakinek nem jön be.Nem kötelező ott èlni.
A szomszèdom Londonban èl 2 ève, bankban, 35k/èv, ès egy fillèrje sincs soha, apuka kūld neki pènzt.
A màsik utcàban meg a kis drogos csaj szobalàny egy szàllodàban ès el van szàllva magàtòl az èves 18k fizetèsètől, ès a barom whiskast kūldött haza baz+ londonbòl a laci nevezetű macskànak mett "otthon ilyen biztos nincs"..

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.12. 23:44:47

@Sexual Harassment Panda:

"az ehetetlen ételekről, a nagyképű angolokról, a rengetek afrikai, ázsiai bevándorlóról, a negyedekről, ahová a már taxisok sem mennek be, a borzalmas zsúfoltságról az utakon, a megszokhatatlan időjárásról, a koszról és szemétről bizonyos negyedekben"

Ebből egyértelműen kiderül hogy még London közelében sem volt.
Ez minden LONDONINAK nyilvánvaló

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.12. 23:50:21

@diggerdriver: mint irtam valamelyik nap, nem szeretek tanacsot adni, csak abbol tudok kiindulni, amit mi meg par kivandorolt ismerosunk atelt.

Azt mondjak, minden kulfoldre koltozes legalabb 2 evet viszaveti az embert, lehet benne valami, ujra kell tanulni. Meglehet.

Igaz en Magyarorszagon is tarsberletben laktam, egyszeruen nagy volt a ketszobas lakas 1 emberre, elotte meg az exszel eltem( akkor meg nem volt ex) , azelott meg kollegista voltam jopar evet , megszoktam.

Tudtuk, mi a tarsberlet.
Na de inkabb nezzuk a kerdeseket :

"Gondolom ugyanolyan, vagy jobb színvonalon szeretnének élni, mint Magyarországon?"
Otthon bar fele fizetesem el tudtam rakni, nem eltem nagy labon. Megtehettem volna, de nem, gyujtottem a kijovetelre.
Nade akkor soroloma tenyeket: egy szép, száraz, világos bútorozott 45 m2-es lakás - olyan, amilyenben otthon eltem - Londonban rezsivel együtt: 1000 font (jó helyen, nem a gettóban), rezsi nelkul 850.
A közlekedés két embernek kb. 240 font, ez persze lehet kicsivel kevesebb és több is, az elso evben nekem 65 font volt, busszal jartam, tobb lett volna metroval. Aztan kb 20 font volt, mert gyalog es bicajjal jartam dolgozni, parom otthon dolgozott.
a 3-4 ev utan lett 280, mindkettonknek kell most mar.

Alapfokkal jottem ki, parom kozepfoku vizsgaval, felsofoku tudassal .

Kajat neztem akkor is - lloyds szamolta- mikor ketten ill. harman laktunk, havonta 130-150 volt ket emberre, 200-230 3 emberre.

A lakasban pedig nem halljuk, ha a felettunk levo az oldalara fordul, vagy netan az asszony/ferjpartit kergeti a lakasban.

Sexual Harassment Panda 2014.05.12. 23:51:11

@diggerdriver: baszki hol ìr ilyeneket a posztolò??!!!

Papagály (törölt) 2014.05.12. 23:53:15

kiderül a szövegből, hogy a cikkíró egy "sikertelen" határátkelő (ld: "éltetek a pároddal odakint"). mégis mit vártok? miután hazaköltözött (mert nyilvánvalóan nem jött be a számítása), majd azt fogja mondani, hogy london a lehetőségek hazája, állandóan gyönyörű az idő, csodásak a parkok, kedvesek az emberek, de én egy lusta, élhetetlen, alkalmazkodásra képtelen, satöbbi vagyok, s nem sikerült élnem a lehetőségekkel?

nyilvánvaló: aki hazament, annak nem tetszett a külföld. miért kell tőle elvitatni a jogot, hogy ne tetsszen neki london? és hogy csak a rosszat lássa meg benne?

nyilván van butapesten is olyan kerület, ahová a rendőr se szívesen hajt be, nemhogy a taxis. meg a hajléktalanok is szúrhatják sokaknak a szemét. ki ezt látja meg, ki meg a hősök terét. ki a kutyagumit, ki meg a városépítészet nagyszerű remekeit.

(most hallgattam egy rádióműsort, ami a kapitány ágnes tiszteletére szervezett konferenciáról szólt, s benne áradoztak, hogy mennyivel élhetőbb ma a főváros, mint száz-százötven éve. s hogy milyen radikális lépés volt a vágóhíd (cet), az a38 hajó és egy csomó régi lepusztult ipari környék rehabilitálása az elmúlt években-évtizedekben. vagy a romkocsmák, amik a gangos, szörnyű belvárosi lakások helyét töltötték meg újra élettel.)

mindennek sokféle olvasata van. miért kellene elhallgatni, hogy van londonnak csúnya, rossz arca is?

Papagály (törölt) 2014.05.12. 23:53:15

@tildy[UK]:
'mert nincs is ra szukseg.'

:))

kész szerencse! mi lenne, ha véletlen szükség lenne rá? akkor se nagyon lehetne ellene / érte sokat tenni... :)

Sexual Harassment Panda 2014.05.12. 23:58:19

@Papagály: ez nagyon aranyos volt!
Pont mikor Skòciàban dolgoztam, ès a kollègàm; helyi skòt csàvò èpp indult szabadsàgra, kèrdeztem hova mentek, mondja, Horvàtorszàg .
Erre èn elkèpedtem, ès felhaborodtam, majd megszòlaltam:"nem, erről szò sem lehet Mr Ross Mcullogh, Rob Roy forog a sìrjaban hogy ekkora hazaàrulò felföldi vagy, azonnal bocsànatot kèrsz, összetèped a jegyedet, felveszed a kiltedet, nagadhoz veszel egy kèst, ès felmèsza Ben Nevisre.Seemi nàsra nincs szūksège egy felföldi hazafinak.
Persze mindenki dőlt a röhögèstől..

Sexual Harassment Panda 2014.05.12. 23:59:21

@diggerdriver: hūlye kèrdès.
Tudod az alapszabàlyt:
SOSESM OLVASON EL A POSZTOT.
Aki 1et olvasott mindet olvasta.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.13. 00:02:37

@Sexual Harassment Panda:
Akkor mi a bánatos faszomnak kérdezed meg hogy hol írta?
Dehogynem olvastad.

Sexual Harassment Panda 2014.05.13. 00:04:00

@diggerdriver: na jò, amikor leìrtad hogy leìrta, mexegtem a fogadalmam de hiba volt! De amiket leìrtàl azt nem talàltam benne.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.13. 00:04:03

@Papagály: Nem lehet mindenkinek megfelelni. en pl. ki nem allhatom a magyar idojarast. Na jo, ha esik a ho azt szeretem.

De nehezen kepzelheto el egy olyan varos Europa penzugyi kozpontjanak, ahol majustol szeptember vegeig 25 fok feletti az ido, hogy beleizzadj az oltonyodbe.

Az mas tema, hogy ez nalam mar 18 foknal elojon. Marmint mar most is egy szal poloban, vagy bluzban jarok,nekem 20 fok felett mar szandalos, rovidszoknyas az ido.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.13. 00:05:05

@Sexual Harassment Panda: akkor szelektiven olvasol, ott vana vegen :
"Pedig még annyi mindent el akartam neki mondani: a honvágyról, az ehetetlen ételekről, a nagyképű angolokról, a rengetek afrikai, ázsiai bevándorlóról, a negyedekről, ahová a már taxisok sem mennek be, a borzalmas zsúfoltságról az utakon, a megszokhatatlan időjárásról, a koszról és szemétről bizonyos negyedekben… és még sorolhatnám. De idézve „nagyszerű” politikusunkat: „..el lehet menni…”

"

Sexual Harassment Panda 2014.05.13. 00:05:59

"Europa penzugyi kozpontja"..
Kucsit sem sznib duma.
Egy svàjci milyen jòt röhöghet rajta..

Sexual Harassment Panda 2014.05.13. 00:08:29

@tildy[UK]: ezt tènyleg nem olvastam.
A posztojat tènyleg nem szoktam elolvasni
Az időjàràs, zsúfoltsàg igaz, ètelek nemigaz, bűnözès igaz, szemét, ès bevàndorlàs igaz, mint minden màs euròpai nagyvàrosban.

Sexual Harassment Panda 2014.05.13. 00:09:49

"Nagykèpű angolok "szerintem nem igaz

rezsöatya 2014.05.13. 00:10:37

@Sexual Harassment Panda: "... a barom whiskast kūldött haza baz+ londonbòl a laci nevezetű macskànak mett "otthon ilyen biztos nincs"

1. Ahogy latom, siman lebutazol, barmozol olyanokat, akiket nem, vagy alig ismersz.

2. Elso kezbol (igen, egy macskastol) tudom, hogy valoban van olyan macskakaja, ami otthon nincs. Lazacos, rakos (amiben valoban prawn van es nem csak "izu"!). Es a cicaja ugy eszi, mintha egesz eleteben eheztettek volna.

Szoval, mielott lebarmozol, buta foldturozol valakiket, gondold at, mit beszelsz!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.13. 00:11:30

@Papagály: Nem kell elhallgatni, Londonnak eleg sok arca van. Csunya is . Ma Whitechapelben jartam, passzos-polo ing komboban- hat nem tettem zsebre azokat a nezeseket, probaltam szaporitania lepteim, nehogy bajom essen. Beszolni nem szoltak be, de khm, na vilagitott a borom a kornyeken. Nem, nem feketekrol van szo, hanem kozelkeletiekrol.
Feltem, igen. Vannak ilyen helyek .
Szerencsere nem volt semmi .

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.13. 00:11:58

@Sexual Harassment Panda:
Figyu az én pénzügyi központom én vagyok és nem a pénztárcám vagy a bankom.
A Világ pénzügyi központja a londoni City.

www.vg.hu/penzugy/london-a-vilag-elso-szamu-penzugyi-kozpontja-budapest-a-sereghajtok-kozott-412719

Sexual Harassment Panda 2014.05.13. 00:14:03

@rezsöatya: a hölgyet gyerekkora òta ismerem.
A "földtùrò" meg csak vicc, termèszetesen, szàmtalanszor leìrtam, hogy minden tiszteletem a "buta földtùròè".(miòta közölte hogy a tortasūtès nem szakma):)
Azt ugye atyàm Ön sem hiszi el hogy prawn can a whiskasban?

Sexual Harassment Panda 2014.05.13. 00:16:06

@diggerdriver: ezen ne vitatkozzunk, London, ill. NAgy-Britannia egy erős orszàg gazdasàgilag, de azèrt messsze nem a vilàg központja.Sem pènzūgyileg, sem èletszìnvonalban.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.13. 00:19:34

@Sexual Harassment Panda: Nem sznob duma, szerintem nem tudsz kulonbseget tenni a bankbetetek meg a penzugyi szektor kozt.

www.dailymail.co.uk/news/article-2582110/New-York-dethrones-London-worlds-financial-center-time-seven-years.html

Ajanlom olvasasra, igaz, a vilagban a vezeto szerepet mar New York elhappolta, de Londone volt korabban. Europaban meg ma is az.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.13. 00:19:48

@Sexual Harassment Panda:
Igazad van eszembe jutott.
Burkina Faso a Világ Pénzügyi Központja.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.13. 00:23:04

@tildy[UK]:
Igaz.
Tavaly szeptemberben még London volt idén márciusban már New York.

Sexual Harassment Panda 2014.05.13. 00:23:11

@tildy[UK]: amit digger linkelt, az kb arròl szòlt hogy egy" Londoni pènzūgyi csoport" szerint ők a vilàgelsők.
Èrtem.
Èletszìnvonal, gdp/fő, összgdp szempontbòl sem olyan ròzsàs a helyzet.Biztos jò hely, hozzànk viszonyìtva +plàne, de azèrt vanbak olyan orszàgok akikhez kèpest kisfiùk.

adg 2014.05.13. 00:27:16

@diggerdriver: Jol sejtem, hogy nem voltal maradektalanul elegedett a mai irasssal? :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.13. 00:29:07

@Sexual Harassment Panda: nem, nem csak errol szol.
A vilag penzugyi kozpontjat nem eletszinvonal, meg gdp/foben merik, ugye te is tudod?
Kiemelnem:

"The Global Financial Centres Index surveys global business leaders in order to rank the world's commerce centers"

Sexual Harassment Panda 2014.05.13. 00:29:28

@diggerdriver: bocs nem tudtam hogy svàjc le van csùszva pènzūgyileg..
Bezzeg a britek!
A gdp/fő csak a duplàja svajcban, e te tudod

Sexual Harassment Panda 2014.05.13. 00:31:37

@tildy[UK]: tudom hogy nem, de èn arra IS rà akartam vilagìtani hogy nrm minden szempontbòl nem Anglia a vilàg központja.Hozzànk kèpest fènyèvekre van, màs orszàgokhoz kèpest csòrò.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.13. 00:38:12

@Sexual Harassment Panda: sajnos csak arra sikerult, hogy szerinted Svajc a vilag penzugyi kozpontja, meg hogy nem lehet penzugyi kozpont, ha gdp-ben masok megelozik.
De, lehet.

Probalsz terelni, de ettol fuggetlenul a teny meg nem valtozik meg.

Nem, Anglia sem, es London sem a vilag kozpontja.

De Europa penzugyi kozpontja, es sokaig a vilag penzugyi kozpontja is volt. Ez nem elvitathato.

Sexual Harassment Panda 2014.05.13. 00:47:15

@tildy[UK]: jò làtni, hogy a sok baromsàgra amit összehordtam, ìgy ugrottàl, te idiòta.
Az az igazsàg hogy sznobok vagytok, felsőbbrendűnek gondoljàtok magatokat mert Londonban èltek, ami a "vilàg központja" (bàrmit is jelent), ès mennyivel kūlömb az aki londoni, mint aki budapesti.

pappito · http://pappito.com 2014.05.13. 00:59:51

@Mirjam2: "Mar akkor nem hittem el hogy valodi a tortenet, mikor azzal nyitott hogy a 'baratai' jol elnek Magyarorszagon, de csak ugy eldontottek hogy mindent otthagynanak es elkoltoznenek Londonba. Ilyet normalis, felnott, dolgozo ember nem csinal, mindenkinek van valami konkret oka ami miatt elhatarozza hogy masik orszagba koltozik. "

hát... mi is jól éltünk Mo-n, normális körülmények, tehermentes pecó, civilizált munkahely, mégis elköltöztünk ide. Mondjuk nem is irkáltam olyan posztokat, mint a fenti :)

2014.05.13. 01:00:04

@tildy[UK]:
" ki nem allhatom a magyar idojarast. Na jo, ha esik a ho azt szeretem. "
Utalom a havat, az esot, a hideget, a telet, utalok kocsit vezetni de kerekparozni is. Elarulok egy titkot is: +25C alatt long johnsban jarok:) Imadom a napfenyt, a +35C fokos eves atlaghomersekletet:) Megis itt elek:) Hogy miert? Mert lusta vagyok valtoztatni, mert megszoktam, mert itt tudok penzt csinalni, stb. De leginkabb azert, mert hulye vagyok:) Hulye masochista proli:)
Most pedig mentem cigit venni. (a dohanyzast sem szeretem mar, de megszoktam es csak azert nem szokok le rola, mert orok rebelliskent ez jelenti nalam a szabadsagot. Ez am az oxymoron, amikor az addiction adja a szabadsagerzetet) :)))
Gyerekkorom ota kiser a "szuk cipo szindroma" :
Hapsikamon latszik a fajdalom, alig tud menni, vegso elkeseredeseben leul a jarda szelere. Nehany jarokelo megsajnalja, reszvevoen kerdezik, mi a baja? Szuk a cipom, valaszolja. Akkor miert nem veti le? Azt nem lehet!!!! A felesegem elhagyott, fiam alkoholista, en munkanelkuli, csupa tragedia az eletem. Ezert 2 szammal kisssebb cipot veszek, mert mar csak az az orom az eletemben, amikor este hazaerek, es levethetem. (Lehet nevetni. Vagy sajnalkozni.)

pappito · http://pappito.com 2014.05.13. 01:12:53

@mrsmihaly: " Azert mert leirja a kezdeti nehezsegelket az uj elet kezdeten 1 idegen orszagban. Sokan csinaljak ezt vegig. Van akinek bejön, alltalaban a kemeny munka kamatozodik. Van aki nem birja a gyürödest, es megfutamodik. Miert baj, ha valaki öszinten leirja a valosagot."

az nem lenne baj, ha leírná a valóságot. de tudod roppant hülyén néz ki egy ilyen blogon, ahol százas tételben olvastunk már valós személyektől történeteket a britországi/londoni életkezdésről, majd a sokszáz poszt után jön valaki és közlni, hgoy londiban minden szar és hülye aki odamegy... hát minimum vicces :)

pappito · http://pappito.com 2014.05.13. 01:16:37

@Sexual Harassment Panda: "ès az lehetetlen hogy igaz, mer' èn is itt èlek, ès ha nekem minden jò akkor evid3ns hogy màsnak is.Baromsàg."

ja, az. ha a posztoló nem volt képes helyt állni és ezért visszamenőleg felsorol minden rosszat amit csak találni volt képes, hogy igazolja azt, hogy nem ő volt alkalmatlan, hanem a hely szar - na az evidens, hogy akkor másnak is szar lesz a hely :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.13. 01:19:08

@Sexual Harassment Panda: kulonb. n-el. Amugy nem kulonb London. Mas.
Az idiotara meg remelem reagal a bloggazda. Ezzel a minositessel magadat jaratod le.

blackhairlady 2014.05.13. 01:44:20

@svájci sapka (ch): Ha szaritogepezel, akkor ne hagyd a gepben a ruhat, hanem azonnal amikor lejart, tedd vallfara a polokat, bluzokat, ingeket, mindent amit lehet. En szinte csak a ferjem oltonyos nadragjat es inget vasalom, mert csak olyankor mosok amikor otthon vagyok es nem hagyom egy pillanatig sem a szaritoban oket.

blackhairlady 2014.05.13. 01:48:20

@diggerdriver: De akkor miert panaszkodik megis az emberek tobbsege a folytonos esore? En nem eltem ott, nem tudom, csak erdeklodok, tenyleg kivancsi lennek.

blackhairlady 2014.05.13. 01:59:19

@diggerdriver: Szerintem te hisztizel ma:))))))))))))))

pappito · http://pappito.com 2014.05.13. 01:59:26

@Sexual Harassment Panda: nem sznob duma, Európa pénzügyi központja London. Svájcban más van.

blackhairlady 2014.05.13. 02:03:58

@diggerdriver: Tudod mi jutott eszembe mikozben olvaslak? Pont ugy veded Londont mint Hagyma vedte az USA-t, es te szinte minden nap beszoltal neki ez miatt.
Latod mire kepes az ido, hogy eltoltsunk ott nehany evet? Ilyen erzelmeket valtanak ki az emberbol. (Belolem is ha Ameikat fikazzak)

blackhairlady 2014.05.13. 02:09:57

@diggerdriver: Pedig ha visszaolvasod a posztokat Londonrol, ezek mind megjelentek mar szinte az osszesben.
Nemreg pl. Zoli irta, hogy az afrikai bevandorlok miatt kell iskolat cserelniuk. Te is irtal mar a londoni kozlekedesrol, Charlival meg veled is mar kibeszeltuk a londoni szemet kerdest. A gasztronomiarol nem akarok vitat nyitni, az szubjektiv dolog. nekem pont egy osszegzesnek tunt arrol amit eddig is olvastam. Ezert nem is ketelkedtem, hogy tapasztalat alapjan szuletett a poszt.

blackhairlady 2014.05.13. 02:13:45

@Sexual Harassment Panda: Miert butazol, barmozol le mindenkit? Szinte minden posztnal ahol megjelensz, olyan arogansan beszelsz. A munkahelyeiden is igy beszelsz a kollegaiddal?

pappito · http://pappito.com 2014.05.13. 02:14:18

@blackhair-lady: szerintem pont ez volt a baja, hogy ő pontosan tudja milyen negatívumok vannak, ott él, erre jön valaki aki nem is ott él és közli, hogy csak negatívumok vannak. ez fals.

blackhairlady 2014.05.13. 02:19:42

@pappito: De tudjuk, hogy nem ott el, vagy csak feltetelezzuk? Nem fogom elolvasni megegyszer a posztot, de nekem nem tunt fel ilyesmi.
Na de akkor megegyszer. Most vannak ilyen negativumok vagy nincsenek? Ha vannak akkor lehet rola beszelni vagy nem?

pappito · http://pappito.com 2014.05.13. 02:39:41

@blackhair-lady: aszondja az első bekezdés "Talán te világosabban és objektívebben látod az ottani életet, mivel éltetek a pároddal odakint."

éltetek. vagyis már nem, a "beszélgetés" pedig Mo-n zajlik.

Egyébként persze, hgoy lehet beszélni minden negatívumról, ahogy itt a HÁ-n már százas tételben szereplő UK posztokban beszéltek is az ott élők/onnan posztolók. De ez a poszt Londont leírt a szarkaja-sokbevándorló-szaridőjárás aranyháromszöggel, ami még nekem nem londoninak is borzasztó hamisan cseng.

Mivel már volt szerencsém olyanhoz aki az én környezetemből ment vissza kiindulási országába, és végignéztem a mindenfasza-állapottól a mindenszar állapotig tartó utat (nem sikerült munkát szereznie) nagyon szépen látszik, hogy mai szerzőnk is hasonlóképpen működik - a személyes kudarcának keres okot/önigazolást azzal, hogy hamis (ez esetben full negativ) képet fest arról ahol sikertelen volt. Igy egyszerűbb átvészelni/feldolgozni a kudarcot, hiszen nem baj, hogy nem jött össze mert szarakaja, sok a feka, stb.

arról meg ne beszélgessünk, hogy ő miért is indult el pont oda :)

montroyal ( CAN qc) 2014.05.13. 03:34:27

itt vagyok olvasok szerencsere csak ilyenkor mert dolgozok megallas nelkul .. megint hozza tenném nagyon sokan dolgoznak canadaban is 10-15$ ert ... munkas 25-50$ ? akkor mennyit szamol a fonok ..?
a lenyeg : Montreal canadien s- Boston bruins 3-0 ... eddig jo meg egy harmad ...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.13. 03:50:59

Bocsánat, lehet, hogy már kérdezte valaki, de az miért van, hogy ha Anglia, akkor London?Oké, persze vannak olyan szakmák, amik nagyvároshoz kötöttek (pl tőzsdecápának nehézkes lehet lenni egy tengerparti halászfaluban) de baxxa meg, lehet máshol is élni, nem?Nem kijelentem, csak kérdezem, én még Angliában élőnek a szomszédját se láttam, nem hogy télleg odakint élő embert... :D

montroyal ( CAN qc) 2014.05.13. 04:02:20

@geegee: nekem aki Pesten Bécsbe es Montrealba eltem elkepzelhetetlen egy kis varosba faluban elni .. foleg vallalkozni az ott szuletettekkel (ahol mindenki ugyis rokon ) konkuralni ...

Chamroe 2014.05.13. 04:25:08

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
4-re végeztünk minden munkával, így "sétáltam" kicsit Rugby-ben a street viewer-rel. Amit láttam belőle, az nagyon tetszett :)
Körbe nézegetem majd a többi helyet is, amit ajánlottál, de nekem már most bejön ez a vidéki Anglia :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.13. 06:13:56

@montroyal ( CAN qc):
En is eltem Pesten (2m), utana Verrsegyhazon (10e), majd Bettnaban (400) es most Flenben (6e).

Szerintem mindnek van elonye es hatranya is. De bevallom, nagyon varom a nyari new yorki latogatast, lehet, hogy meg ott is elnek egy kicsit :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.13. 07:01:50

@Sexual Harassment Panda:
Most átléptél egy határt ameddig a jòindulatom tartott.
Mostantó ütlek váglak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.13. 07:07:48

@blackhair-lady:
Mert más elosztásban esik le.
Például a legszárazabb hónao február.
Ha vakaki panaszkodhatna az én lennék de a kiegyensúlyozott idöjàràs kompenzál.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.13. 07:09:54

@blackhair-lady:
Egyetlen szóval sem védtem.
A posztot támadom mert fikció.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.13. 07:12:36

@blackhair-lady:
Minden állításának megvan az ellenpontja ami hiteltelenné teszi.
Az angolok barátságtalanok?
Az ételek ehetetlenek?
Ez a kettö már kizárja hogy egyáltalán járt ott.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.13. 07:16:57

@blackhair-lady:
Ha valaki akkor én soha nem tagadtam a negatìvumokat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.13. 07:19:24

@geegee:
Baszod hát beszéld rá a vidékieket hogy írjanak posztot.
Tehetünk mi arról hogy csak Londoniak írnak?

jog-ász 2014.05.13. 07:49:44

szerintem is álbeszélgetés, persze gondolom megvan a célja, ez önmagában nem baj.
nekem lebeszélősnek tűnik, egyre több ilyen cikk van neten, lehet hogy nő a magyaroknak a magyar konkurencia kint?:))

hope1969 2014.05.13. 07:49:45

Baratom! Nem tudom te honnan vetted ezt a rengeteg baromsagot amit itt ! Ossze vissza irsz minden fogalmad sincs milyen itt kint az elet!Javaslom legkozelebb olyan dologrol irjal amihez ertesz is!!!

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.13. 07:49:45

@diggerdriver:
Ezen kuncogtam egyet. Lehet hogy hivatalosan a londoni city a központ azonban a pénzügyi szuperelit krémjének nagyon nem London a központja hanem sokkal inkább az USA. A gengszter feddel együtt, ami zsinóron rángatja a világgazdaságot gyakorlatilag.A BIS se Londonban van hanem Svájcban.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.13. 07:49:45

@Sexual Harassment Panda:
GDP/fő egy ordas hülyeség, nem életszínvonalat mér, az csak egy nyers szám, ami mutatja az ország gazdasági kibocsátását. A vásárlőerőparitás méri úgy az életszínvonalat hogy mennyit bírsz fogyasztani. De az életszínvonal se csak ennyiből áll hogy te mennyit tudsz fogyasztani.Bár az átlagembernek kb ennyiből áll, mert ezért imádják Nyugatot. Tudnak venni 5 éves bmwt meg panelt Budapesten. Ezernyi összetevő van ami közrejátszhat. Életszínvonalban azért szerintem az UK bőven a legjobbak között van. Mégis hol lenne sokkal jobb? Ha csak szigorúan az előbbieket nézed. Norvégiában mert ott több a gdp / fő? Komolyan mondod? Mert egy mutató nagyobb?

AnarchoAteista 2014.05.13. 07:49:45

Londontol nem kell azert hanyattesni, bar egy biztos, nagyon megtanit a garasoskodasra. 2009 ota jarok errefele, azota elegge felmentek az arak, a TFLtol kezdve a steakig minden. Ha nagyon ugyes az ember, az aljamunkabol is sporolhat, csak olyan igenytelennek kell lenni, mint a babfozelek, azaz a kovetkezoket kell csak tenni:

-Icelandba vasarolt mirelitpizzat enni,
-Roomshare-be nyomni ketten-harman,
-Gyalogolni a meloba,
-Dohanyt-cigit hanyagolni,
-Belvarosnak a kornyekere sem nezni,
-Szobaban kushadni, a konyhai hepajbol kimaradni,
-Reggeltol-estig, hetfotol szombat-vasarnapig dolgozni,
-Vasarnapra skank-et kunyizni valakitol, hogy az agyad ledobja a lancot,
-Lazitaskent kiverni, mert az ingyen van.

Ezzel az osztonleny eletmoddal, 16 munkanap alatt 600 fontot lehet spajzolni.

Remelem a kommentelok ertekelik a szarkazmusomat.
U.i.: Ennek ellenere (most mar) szeretek itt lenni, acelozza a jellemet, es neha egy-egy szelet belszin is leesik! Most a foldon alvast gyakorlom, nagyon jo, mindenkinek ajanlom a szakaszos aszketa uzemmodot. Tenyleg segit pozitivan gondolkodni, uudv!

U.u.i: bocsi az ekezetek hianyaert, de a gepet is kunyiztam a lakotarsamtol! :D

Alaister Grand 2014.05.13. 07:49:45

Miért hiszi mindenki, hogy Londonban kell élni? Tucatnyi remek nagyváros és száznyi édes kisváros létezik még, ahol a költségek a londoninak tán a felét teszik ki. Akkor se élnék Londonban, ha muszáj lenne. Idegenekkel együtt lakni és órákat buszozni? Túrót. :)

Papagály (törölt) 2014.05.13. 07:49:45

@bpetya75:
egyetlen adat megfontolásra: magyarországon az 5. decilisbe esők éves nettó átlagjövedelme 822 ezer forint (2012-es ksh adat), ami durván havi 70 ezer Ft/főt jelent.
tehát ők az "alsó középosztály", akiknél 4 millió magyar garantáltan szegényebb, 5 millió pedig gazdagabb.

Bal 2014.05.13. 07:49:45

@Papagály: A cikk azért fonákján azokról a szép számmal fellelhető magyar bevándorlókról is szól, akik úgy heppik itt, hogy ugyanezt az életszínvonalat rohadtul megalázónak éreznék otthon.

Ez az egyről a kettőre dolog (=gyerekvállalás) is érdekes. London lehet szép és jó egy fiatal minimálbéres párnak, főleg ha otthon nem találtak munkát, hiszen a magas költségeken túl megmaradó soknak tűnik. De amikor mondjuk akarnának két gyereket, és az egyikük kiesik pár évre a munkából, hirtelen nagyon szűkös lesz az a szobányi lyuk a fél fizetéssel kombinálva. Pontosabban nettó éhen halnak. Bár a segélyezésben lehetnek lehetőségek, nem tudom, bár azt meg mintha épp akarnák visszavágni a bevándorlóknak.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.13. 07:49:46

De könyörgöm a poszt valóban reális...Londonban tényleg nincs megélhetés egyedül élve,egyszerű melósként.Ez pedig a legtöbb nyugati városban nem így van.És hiába magyarázzátok hogy normális x emberrel együtt lakni mert ez London ,attól még az igénytelenség igénytelenség marad.Biztos nagyon jó hosszú perceket várni reggelente a fürdőre, meg papírozni hogy ki mikor takarít... Meg lehetne sorolni a sok esetleges kellemetlenséget. Meg hiába magyarázzátok hogy a kulimelós nem számít, de igenis számít. Pont hogy ők számítanak, az hogy hogyan élnek. Számomra nagyon visszataszító ez a dolog, nekem nem szimpatikus London. Persze biztos csak azért mert én csak egy életképtelen mekis vagyok. Egy ausztriai kisváros mégis hagy élni.

christophe 2014.05.13. 07:49:46

Tisztàra olyan mintha a pàrtkozpont agitprop osztàlyàn irta volna egy lelkes tisztsègviselo :-) Màs mi a f@szèrt kell Londonba menni sokkal èlhetobb,olcsobb kisvàrosok vannak Angliàban...

Papagály (törölt) 2014.05.13. 07:49:54

@Cascabel: szerintem te többet érdemelsz, mint amilyen sorsot szánsz magadnak. tegyél egy szívességet, költözz mexikóba (már bővebb a szókincsed is, mint amikor legutóbb arrafelé dolgoztál). az ottani megélhetés biztosan olcsóbb, mint kanada. szerintem a havi cigipénzedből megélnél ott. na, milyen ajánlat? ;)

(azt nem is mondtam, hogy akadna ott nekedvaló feneség is. ;) )

tanato 2014.05.13. 07:56:00

@jog-ász: Erre nem is gondoltam,de lehet benne valami valamiféle konkurrenciaharc.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.13. 08:03:23

@Chamroe: Azt kell, hogy mondjam, magyar viszonylatokhoz képest nagyon jó helyzetben vagytok. Szeptembertől persze már nem lesz olyan szép a leányzó fekvése. Ami nektek 'marad', az tömegeknek az egész havi nettója...apám kb ennyivel gazdálkodik bruttóban (!), sőt kevesebbel és két főre oszlik a jövedelme. Ezek szerint anyukádnak nincs semmilyen jövedelme? (nyugdíj, támogatás stb.) Az nehéz lehet neki.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.13. 08:06:45

@blackhair-lady: Az egész poszt onnan indult, hogy a magyar élethelyzet felvázolása is hamis volt. Ez négyünknek tűnt fel, nyilván ti nem ezzel foglalkoztok. De ha ez a startkő, mégis mennyire lehet reális, amit ezzel hasonlítunk össze?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.13. 08:13:31

@tildy[UK]: bloggazdának van jobb dolga is (Többször mondta, hogy nem tud végigolvasni mindent), írj neki levelet.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.13. 08:14:22

@házelőtthinta: hogy te mennyi mindent tudsz a világról meg a gazdaságról ott a meki pultja mögött :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.13. 08:16:57

@Papagály: és ez teljesen irreleváns adat mert kb 1 millió ember valós bére köszönőviszonyba nincs a bejelentettel :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.13. 08:18:22

@házelőtthinta: saját bevallásod szerint konyhában laksz. Nem is tudom, hogy értelmezzem akkor ezt :D

christophe 2014.05.13. 08:23:16

@diggerdriver: ''Ha ezt naponta a pofánkba tolja minden média minden blog minden fórum akkor senki ne próbáljon megsértődni ha azt mondom hogy egy velejéig romlott társadalomból MENEKÜLTÜNK el.''
Maximàlisan egyetèrtek...

2014.05.13. 08:29:28

@pappito: Egyeterek.... De meg az se a vilag vege ha leirja a bujat banatat, kritikajat - de hogy meg o adjon masoknak tanacsokat, sot "eltantoritsa" a fiktiv naiv honpolgart - ez mar kabare kategoria.... Ez olyan mintha a depresszioban szenvedo beteg papolna masoknak, hogy hogyan talaljak meg a boldogsagot... :)

bpetya75 2014.05.13. 08:32:17

@Papagály:

Nem tudom a vasúti szállítással mi a helyzet, de úgy látom, hogy tűzifát belföldön jellemzően kamionokkal szállítanak. Közúton Zalából már nem éri meg elvinni, ezért is ilyen jelentős a különbség az árban. Az Alföld (és a pécsi erőmű) árfelhajtó hatása ott már nem érvényesül.

2014.05.13. 08:36:52

@Papagály:
Mar regota az a tervem, hogy lekoltozom, csak mindig kozbejon valami:) Oda minek feleseg? Havi 100 $-ert akad, aki foz, takarit, mos:) Sok ismerosom, haverom lekoltozott, 3-4 honapra visszajonnek dolgozni, abbol a penzbol jol elvannak. Ott lehet venni csempesz cigarettat, 50 cent/doboz.

bpetya75 2014.05.13. 08:38:55

@Saman:

Köszi! De ez a szoboregyüttes nem olyan, amilyet leírtál. Ők imádkoznak, nem pedig széthúznak. Olyanról írtál, ahol az asszony és a gyerekek visszahúznák a férfit, aki nem hagyja magát. Ezen akadt meg a szemem, mert eléggé furcsa mementónak találnék egy ilyet.

2014.05.13. 08:44:19

@montroyal ( CAN qc):
" munkas 25-50$ ? akkor mennyit szamol a fonok ..? "
Ne tudd meg:) Egy meloson csinal annyi profitot minimum, amennyi annak az orabere. Meg hogy ha nem is csinal nehany nagyobb ceg profitot, penzmosasbol bejon a haszon:)

bpetya75 2014.05.13. 08:46:24

@Papagály:

Fura dolog a statisztika. Főleg egy olyan országban, ahol a feketegazdaság nagyon pörög. Én nem a KSH statisztika alapján fogadom el Max százalékait, hanem az alapján, amit a környezetemben látok.

A környezetemről meg annyit, hogy alulról közelíti az átlagot. Nem gettó, de azért Kaposvár egyértelműen a leglepukkantabb megyeszékhelyek közé tartozik zéró gazdaságfejlesztéssel, ezáltal a környéke is eléggé csóró.

Hari Seldon 2 2014.05.13. 08:51:13

@pappito:
Pénzmosás gondoltál például?
Legalábbis bőven van titkosított számla ott is.
Most kezdik felszámolni... :-(

2014.05.13. 09:12:20

@pappito: Persze, nem ugy ertettem hogy mindenki bajban volt mielott elhagyta Mo.ot, sokan vannak akiknek piackepes nyelvtudasuk, szakmajuk volt es ugy dontottek hogy mas orszagban szeretnek kiprobalni magukat. Ugy tudom ti ebbe a kategoriaba tartoztok. De talalkoztal mar valakivel aki alapfokon beszelt angolul (mint a posztban szereplo 'barat'), nem volt piackepes szakmaja, viszont Mo.on kenyelmesen elt es megis ugy dontott hogy mindent felad es inkabb nullarol kezdi Londonban? Lehet hogy van ilyen, en nehezen tudom elkepzelni, foleg ha nem fiatal, egyedulallo emberrol van szo hanem egy dolgozo parrol.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2014.05.13. 10:10:41

Ez tuti valami fideszes cikk!
Csak hogy ne legyen kedve az embernek innen elmenni!:))

ex-dr. vuk 2014.05.13. 10:10:41

En is Londonban dolgozom, de (mar) nem ott lakom, hanem bejarok. Ha a bevandorlok meg negyedek nem tetszenek, akkor videk az jo dolog. Sokkal kevesbe getto, mint London. Ha nem jarsz be Londonba melozni (ami kb 1 ora haztol hazig nekem es havi 300 font korul van a vonatberlet), akkor a kereset is kevesebb, de a lakasberles is... Osszessegeben valamivel kevesebb jon be, de ha nem birod a zsufoltsagot es a zajt meg a bevandorlokat (te is az vagy!), akkor irany videk.
Persze nyelvtudas az kell... szaktudas sem art. Ha ezek vannak, akkor olyan nagylabon elhetsz hogy ihaj. A havi 2000-2500 font 2 emberre az kb stimmel, de ebben mar tenyleg minden benne van, hazautazas es a nyaralas is. (Mondjuk a cigirol le lehet szokni). Mi most ketten 7000 korul keresunk...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.13. 10:15:14

@blackhair-lady: akkor miért hivjam a franciákat csigazabaloknak, a magyarokat meg gulyasnepnek? Rajtamaradt Londonon. Amúgy mm-ben annyi eső esik itt, mint Budapesten. Az eloszlása más.

pappito · http://pappito.com 2014.05.13. 10:37:08

@tanato: szerencsére nálunk nincs konkurrenciaharc, mi majdnem mindenkinek segítünk aki képes értlemes kérdéseket feltenni. (van saját fórumunk)
Olyan is volt aki kérdezett csomót aztán a válaszokból az jött le neki, hogy nem ez a helyes kis ország az ideális célállomás nekik.

persze ide nagyon kevés magyarka jön, szóval sokkal egyszerűbb dolgunk van :)

wirth6 2014.05.13. 10:54:17

@mokkaczuka: Ha a családi bevétel havi kétszázezer, miből tegyenek félre havonta majdnem dupla annyit?

Taxomükke (UK) 2014.05.13. 10:57:50

@diggerdriver: Hampton Court, Windsor, Kew Gardens

Hari Seldon 2 2014.05.13. 11:01:48

@blackhair-lady:
@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
Tök egyértelmű. Már többen megírtuk. Bedobta a szokásos fideszmaffiás szöveget is, hogy "el lehet menni..."

Hari Seldon 2 2014.05.13. 11:03:48

@Hari Seldon 2:
Mármint a félremagyarázós verziót. (nem azt amit a Demjánéknak mondott)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.13. 11:04:02

@Muscari: Nahát, megleptél! Én életem java részét Újpesten éltem le, mindenki azt mondta, hogy Káposztáson minden oké (kivéve a legöregebb Káp1-et), csak a villanyszámla ne lenne...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.13. 11:07:43

@Babette_: Igen, pláne ha egy nyolcvanas évekbeli kádárkockát vesz az ember, amit kálákában buheráltak össze a barátok-haverok...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.13. 11:10:58

@bpetya75: Hű elismerésem :)! A szervezőknek meg valami jó kis továbbképzést ajánlanék ;)!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.05.13. 11:19:12

@pappito: Valószínűleg ketten együtt keresnek 300-350 ezret, mert a londoni keresetnél is arról van szó, hogy ketten együtt mennyit kereshetnek.

bpetya75 2014.05.13. 11:30:45

@zöldeketbeszélek:

Köszi! :-)

Amennyit eddig látok a művésztársadalomból, simán lehetett egy jó kis szándékos rászervezés. Nem tudom, mennyire fog belemerülni a lányzó, de kicsit féltem ettől a miliőtől.

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2014.05.13. 11:36:08

Szerintem is kamu, hőmérő poszt, jó látni, hogy ugrik rá a "kemény mag" :).

Nyugi, majd holnap jön egy megnyugtató sikertörténet, elüldözött gazdasági-politikai menekülttel akinek bejött az élet külföldön.

blasiusii 2014.05.13. 11:49:06

de sötét volt ez a poszt, kár volt elolvasni...

csak két megjegyzés: a posztoló haverja mi a fenét dolgozik, hogy még angolul sem tud, és ennyit keres?? a másik, hogy Feri az "el lehet menni"-t pár vállalkozónak mondta, nem mindenkinek (az Oranges Volkspartei ezt is u.úgy mindig elferdíti, mint az Öszödi b.-t)

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2014.05.13. 11:49:46

@maxval a gondolkodó birca: "átlagember nem volt olyan ostoba mint manapság, amikor komolyan elhiszi,hogy ez az életstílus minimális erőfeszítéssel elérhető a világ zöme részére."

Szerintem tévedsz, az átlagpógár' már az inkáknál, egyiptomiaknál, rómaiknál, görögöknél is pontosan azt hitte amit most.Aztán elmentek egy-két lefejezésre, megnézték a piramist, a gladiátorokat, ámuldoztak milyen szép fiatal csajokat kúrogatnak a vén filozófusok, aztán köptek egyet és azt mondták "majd holnap én is!" .Persze ezért nem sok mindent tettek így hát maradt az asszony meg a kecske.

2014.05.13. 11:50:09

@tildy[UK]: de ezt te mar nem eloszor irod le,multkor is azzal jottel,hogy miniben mentel whitech.-ben de akkor amellett kardoskodtal,hogy teged senki nem nezett rosszalloan a muzulman testverek kozul:)))))))

bpetya75 2014.05.13. 12:04:30

@Mojzes Pál:

Szerintem Max nem teljes jogú polgárokra gondolt. A népesség jó részét adó néptömegeknek nagyon sokáig eszükbe sem jutott, hogy élhetnének lényegesen magasabb életszínvonalon, mint ahogyan éltek. Az meg aztán pláne nem, hogy nekik a magasabb, horribile dictu sokkal magasabb életszínvonal megjárna.

Ez az elsővilágbéli mai ember legnagyobb tragédiája. Irreális elvárásai vannak arról, hogy mi az az élhető életkörülmény, ami elérhető a számára.

2014.05.13. 12:05:13

@blasiusii: arra az "el lehet menni " - re meg en is emlekszem es kar itt belemagyaraznod marhasagokat,azt mondta,hogy ,akinek nem tetszik magyarorszagon valami,az elmehet:))))
Eros tulzas,hogy csak a vallalkozoknak ne tetszene valami:)
Amugy a o. Volkspartei- t is a kisz nevelete ki,mint ferit, szoval egy 19 , a masik egy híjan 20:)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.13. 12:05:17

@Zka:
Pontosan, egy konyhában. Azért a testvéreddel picit másabb lakni mint idegen marhákkal. Tény hogy nem a komfort netovábbja egy konyhaszobában lakni, de szerintem még így is jobban élek mint a londoni magyarok nagy része. Ez pedig valahol szomorú. Engem az idegesít hogy normálisnak érzi mindenki hogy Londonban össze kell cuccolni x emberrel ahhoz hogy egyáltalán meg tudj élni. Normálisabb nyugati városokban van megélhetés még a leghalványabb melóból is, egyedül is. Elhiszem hogy a lehetőségek városa meg minden, ahol csak az nem csinál pénzt aki nem akar, de nekem akkor is nemtetsző ez a lakhatás bérezés arány.Persze lehet erre legyintgetni,hogy de kit érdekel a kulimelós, igen lehet. Engem érdekel, mivel magam is munkásosztálybeli lumpen vagyok.

wirth6 2014.05.13. 12:19:11

@christophe: "próbáljon megsértődni"? A többi meg már szóra sem érdemes. Igen, ti egy romlott, bűzös ócska társadalomból menekültetek... sőt, disszidáltatok. Tulajdonképpen regényeket kéne írnotok a szabadulásotokról, ahogy azok, akiknek Észak-Koreából sikerült valamiképp kijutni a szabad világba.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.13. 12:37:03

@bpetya75: Ebben az országban semmit sem szabad nagyon komolyan venni és akkor nem tudnak hátbaszúrni.

bpetya75 2014.05.13. 12:49:05

@zöldeketbeszélek:

Én tudom, de nehéz lesz végignézni, mire Ő megtanulja. Sajnos az anyja mentalitását örökölte. Érzékeli, ha valaki nem ad bele 100%-ot, és piszkosul rosszul esik neki, ha a másiknak 60% is elég az elismeréshez, míg Ő a 100%-ra egy "Jó volt!"-ot sem kap. Bár ezt nem a néptáncnál tapasztalta meg szegényem, hanem fuvolaversenyen. Ezt ugyebár nem lehet másodpercre, kilóra vagy centire mérni, a szubjektivitásba meg sok minden belefér.

Mindegy. Ő akarja. Vagy megszokja, vagy megszökje ;-)

tanato 2014.05.13. 12:52:48

@bpetya75: Nem kellett volna kiutálni az UDA katonákat Taszárról.Ameddig ott állomásoztak,Kaposváron is jobban lehetett élni,kicsit felpörgették a gazdaságot.

tanato 2014.05.13. 12:55:51

@tanato: Bocs USA katonák,sok magyar dolgozott ott a bázison meg fogyasztottak is a katonák rendesen a városban.Így van most Kecskeméten is a Merci gyárban sokan dolgoznak,meg az ott élő németek rendesen megdobják a kecskeméti szolgáltató vállalatok bevételét is./Fodrász,étterem,uszoda,sportklub ,lakáskiadás stb./

tanato 2014.05.13. 12:57:05

@pappito: Hát igen Új-Zéland azért mégiscsak a világ túl felén van,ott azért illik összetartani./illene persze Angliában is./

2014.05.13. 13:03:05

Lehet hogy velem van a baj, de egyszeruen nem ertem ezt a rugozast a kozos lakason. Amig nem talalkoztam a ferjemmel, kimondottan szerettem mas fiatalokkal egyutt lakni, mi a csudat csinaltam volna egyedul egy garzonlakasban? Munka utan neztem volna egyedul TV-t? Ketten meg tudtunk onallo lakast berelni a ferjemmel meg viszonylag alacsony fizetesbol is, szoval megint hol a problema? Magyarorszagon az egyedulallo fiatalok mind egyedul laknak? Ketlem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.13. 13:24:17

@bpetya75: Ha ez megnyugtat, a tudományos élet - már amennyit eddig láttam belőle - sem a rózsás széplelkeknek kedvez...

tanato 2014.05.13. 13:24:59

@Mirjam2: Teljesen igazad van alányom sem itthon sem külföldön nem szeretett volna egyedül lakni,ez szóba sem jött nála mindig olyan helyeket keresett ahol több hasonló korú fiatal lakott.Egyrészt a rezsiköltség másrészt a társaság miatt.

bpetya75 2014.05.13. 13:31:17

@tanato:

Szerinted ki lettek utálva? Szerintem mindenképpen dobbantottak volna. A nagyobb baj az, hogy egy olyan súlytalan (mármint a pártján belül is súlytalan) ember a város polgármestere már vagy 20 éve, mint Szita Károly. Volt nagy ígérgetés a reptérrel kapcsolatban, de semmi nem lett belőle. Na az jelentene valamit...

@zöldeketbeszélek:

Hallottam róla ezt-azt, nincsenek illúzióim. Művészlélek a szentem, ez az Ő vonala, nem az elefántcsont torony.

A középső meg úgy nézem olyasmi világjáró lesz, mint a nagybátyja. A kicsin egyelőre még csak az látszik, hogy egy tündi-bündi hisztihercegnő, de majd leneveljük róla ;-)

McZozo 2014.05.13. 13:33:14

@Sexual Harassment Panda:
szerintem ezzel te nem vagy teljesen tisztaba. En a penzugyi szektorban dolgozom/tam es hidd el nekem london europa penzugyi kozpontja.nezd meg melyik bankok kozpontja van itt mennyi penzel

McZozo 2014.05.13. 13:33:28

@Sexual Harassment Panda:
Hogy mi a penzugyi kozpont annak speciel semmi koze a gdp hez meg eletszinvonalhoz.

Svajc abszolut rossz osszehasonlitas, mert ott a bankok betetgyujtesbol gazdagodtak a kedvezo es sokaig titkos betetek miatt. Mig londonban a befektetesi bankok dominalnak, es ezert ez a penzugyi kozpont es nem svajc tok mas az amit a ket orszag csinal.

Az eletszinvonal nem csak ettol fugg, mert penzugyi kozpont ugy is lehet egy orszagba hogy a szolgaltatasi hozzaadott erteken kivul mondjuk az az adott orszagot alig erinti. Hogy ersd mondjuk van egy amerikai bank londonba aki kozel keleti penzeket mondjuk kinai uzletekbe fekteti. igy jelen esetbe a nyereseg a kozel keletieke a comission az amerikaiake a befektetett toke meg a kinaiake. igy londonba csak az alkalmazottakat es egyeb koltsegeket valamint minimalis adokat fizeti az amerikai ceg. Ettol meg nem lesz hatamas gdp mig irdatlan penzek mozognak innen

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.13. 13:36:46

@bpetya75: Nem feltétlenül elefántcsont torony a tudomány. A világjárás nagyon jó dolog, ha olyan hivatást választ, ami ezt mintegy megköveteli.

Művésznek lenni kőkemény kihívás...neki, és/vagy a családjának.

tanato 2014.05.13. 13:43:52

@bpetya75: Én akkoriban úgy éreztem amikor elmentek,hogy örült az országos vezetés a távozásuknak.

bpetya75 2014.05.13. 13:50:36

@zöldeketbeszélek:

Amennyire az itthoni helyzetet látom, itt az. Kívülről és távolról nézve nekem úgy tűnik, hogy nem elvárás, tán még csak nem is támogatott, hogy a magas tudományt a gyakorlattal ötvözzék.

A legújabb kedvencem ez: www.fataj.hu/2014/05/073/201405073_Akaclevel.php

A nyelvészetből doktorált prof "teljes mértékben szakmai oldalról" megközelíti az akác kérdést. Az ilyenek miatt gondolom én ezt az egészet elefántcsont toronynak.

A középsőben egyelőre csak a nekiindulás szándéka születik meg olykor-olykor. Őrzünk egy levelet, amit 7,5 évesen írt, és elköszön benne tőlünk, mert a testvérei mindig csak egymással játszanak, így Ő inkább világgá megy ;-)

Ez a megfelelő hivatás meg nem egyértelmű dolog. Öcsém úgy lett világjáró, hogy erdőmérnökként, az adómentes jövedelemszerzés kedvéért No-ban is szerzett egy diplomát, ahol már a erdészeten belül a távérzékelésre specializálta magát, mert ez érdekelte. Amikor elkezdte, nem gondolta, hogy ennek köszönhetően lesz majd olyan melója Finnországban, amivel hol Afrikába, hol Ázsiába megy tanácsadni.

Szóval elsőre nem annyira megfelelőnek tűnő hivatással is lehet mit kezdeni. Persze a lenini úton kell járni hozzá; tanulni, tanulni, tanulni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.13. 14:05:47

@bpetya75: Akkor máshogy értelmezzük a tudomány elefántcsonttornyának fogalmát. Az általad linkelt cikk éppen arra bizonyság, hogy a 'szobatudós' kilép ebből az elzárt, elméleti világból és egy élet felvetette problémára gyakorlatiasan reagál, most mindegy igaza van-e, vagy sem (egyébként szerintem nem minden botorság abban a cikkben). Szerintem az elefántcsonttorony azoknak való, akik egy-egy elméleti - vagy gyakorlati probléma megoldásán az élettől elzárva dolgoznak és a végeredmény hatásai és a hatás továbbgyűrűzése a társadalomban, környezetben stb. nem érinti őket.

bpetya75 2014.05.13. 14:24:06

@zöldeketbeszélek:

Igazad van, a tied valóban jobb értelmezése a toronynak. Ennek fényében rossz a példa, amit hoztam. Mintaként linkeltem be a cikket arra a helyzetre, amikor Dr Akárki magas lóról osztja az észt, attól függetlenül, hogy nem igazán ért az adott témához. De ez valóban nem az elefántcsont torony.

Egyébként valóban nem minden hülyeség abban amit ír, így viszont szerintem még károsabb is, mintha az lenne. Mivel az igazságok közé olyan blődségeket csempész be, amiket egy laikus a tálalás miatt könnyen benyalhat.

blackhairlady 2014.05.13. 14:35:22

@Hari Seldon 2: Azert mert tobben leirtatok valamit attol en meg ketelkedhetem, nem?:)))))))))
En arra reagaltam amit Digger irt, hogy nem jart meg Londonban az illeto aki ezt irta, mert mind hazugsag, pedig az emberek es a kaja kivetelevel mar mind szerepelt korabbi posztokban, kommentekben.
Vegul is nekem mindegy, en biztos nem akarok Angliaba koltozni, sem a videkibe sem a londoniba:))

blackhairlady 2014.05.13. 14:36:38

@tildy[UK]: En akkor is jobban ertekelem ha neha esik(megha nagyon is) mintha allandoan kicsit szemerkel.

blackhairlady 2014.05.13. 14:38:37

@diggerdriver: De akkor miert irod, hogy nem igazak az allitasok? Ok, lehet, hogy a poszt csak valami ellenpropaganda, de amit mond az nem igaz? Ket dolgot cafoltal meg, az embereket es a kajat. Ezek szubjektivek. De a tobbi? Az sem igaz?

blackhairlady 2014.05.13. 14:45:00

@pappito: Tehat elt ott, igy biztos tapasztalt is ilyen dolgokat. Most azert ismet elolvastam, es vilagos, hogy nem onszantabol adot tanacsot, hanem egy okos barat akart gyorsan meggazdagodni, igy szepen lemondta neki, hogy mennyi az annyi.
Na mindegy, nem rugozom rajta tovabb, csak erdeksnek talaltam, hogy ha elszorva olvassuk ezeket a negativuokat, akkor jonnek a kommentelok es helyeselnek, sot rakontraznak, ha meg igy osszeszedve, akkor mindenki ideges lesz tole.

blackhairlady 2014.05.13. 14:46:07

@Hari Seldon 2: Az a felremagyarazos verzio meg pont olyan szlogenne valt mar mint a nincs kolbaszbol a kerites, szinte mar osztonosen mondja mindenki.

blackhairlady 2014.05.13. 14:50:10

@tanato: Csak a draga polgermesternek nem tetszett, hogy nagy a berdiferencia az ott dolgozo es a mashol dolgozo (illetve nem dolgozo) emberek kozott, igy ott tett be nekik ahol csak tudott.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.13. 14:51:32

@bpetya75: Még én is benyalnám, hiszen ez már erdészet inkább, nem kertészet...

blackhairlady 2014.05.13. 14:52:10

@bpetya75: Igen, ki lettek utalva. ellehetetlenitettek oket.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.13. 14:52:39

@adg [Au, Darwin]: Hali.Nem nyomsz egy képet, mégis hogy néz ki a gép?Engem érdekelne.Akár privátban is jöhet.Kösz. :-)

Kiég3tt 2014.05.13. 14:58:23

Londonban kezdett, videkre koltozottkent ha eltekintek a cikk hangveteletol, amiket szamszerusit, azok hellyel-kozzel igazak - ez az erem egyik oldala.
A szallasok ar/ertek aranya, dohany, alkohol, kozlekedes koltsege is realisan van megadva.
Legtobben mi is itt kezdtuk. Hogy Magyarorszagrol Anglia miert "Londonisztan"?! (vmelyik kommentelo ertetlenkedett) Egyszeru a magyarazat: Londonban vannak cegek, akiknek eleg a kaucio, es a lakber elore, h tetot adjanak a fejed fole ugy, h meg se munkad, se bankszamlad, se referenciad.
En is naluk kezdtem, gyuloltem is nagyon azokat a korulmenyeket, amiket fent olvashattunk, de meg mindig nem latom, h ezt a lepcsot hogyan lehet atugrani, hangsulyozom: munkaszerzodes, es angliai bankszamla es referencia nelkul.

Hogy hol csuszik felre a fenti iras: Az a rezsi, utazas, kaja kiadasok mellett mire kolt az ember. Azt a penzt buli/cigi/fu/pia helyett fel lehet arra is hasznalni h az ember kitorjon abbol az allapotbol, ahova erkezni kenyszerult.
Pl: Allasinterjukra utazni messzebbi varosokba, ahol az elet olcsobb, angol nyelvsuliba jarni stb. Igen, vannak lemondasok, de ha az ember egy idore a kenyelemrol lemondott, akkor sztem a dohanyzasrol sem nehez. Utolag visszagondolva a privat szferarol valo lemondas sulyosabb volt, mint a nikotin elhagyasa.

Nyilvan ezt az idoszakot ugy lehet elviselni, ha az ember ugy tekint ra, mint egy ideiglenes helyzetre. Ha benne vagy, ugyis keresed a modjat, hogyan torj ki belole: mar beszeled a nyelvet es talaltal a vegzettsegednek is megfelelo munkat.

Amirol meg nem olvastam es szerintem nagyon fontos: Mielott az ember elhagyja Magyarorszagot nem art, ha osszeszedi az okokat, h miert megy el es mit var attol, ahova megy es ezutan jon a tajekozodas, h az elvarasaimat meg tudom-e valositani majd az ertekeles, h megeri-e a befektetett aldozat. Nyilvan ezt sokan ezt megtettuk, de sokan vannak Magyarorszagon, akik azert jonnek ki, mert "kolbaszbol van a kerites" - na, AZOKNAK az embereknek a fenti cikk egy nagyon tanulsagos iras.

McZozo 2014.05.13. 14:58:57

@pappito:
En lassan 4 eve kint elek elso pillanattol szerencsemre az atlag felett keresek igy nem az en helyzetemet ecseteli a poszt, de ettol meg nem hiszem hogy amit elovastam csak arrol szolna hogy milyen szar minden. En inkabb ugy olvastam hogy tenyszeruen leirta mire kell szamitani. Es sok esetben szerintem meg ala is lotte a koltsegeket. Peldaul szerencsere en mar regota nem londonba elek de sokaig kerestem lakast ott is es peldaul szerintem 1200 ert kultur kornyeken plane rezsivelki van csukva hogy londonba lakast berelj. detto ugyanez a velemenyem a szobara is a 400 helyett en ott 550 et mondanek kezdoszintnek.
Es egyetertek hogy sokan nincsenek tisztaba az itteni arakkal berekkel, mert egy 75 000 forintos minimalberesnek jol hangzik hogy itt 300 000 ft korul van a minimalber csak azt mar nem teszik hozza hogy ebbol minimum 180 000 a lakas. olyen nyalanksagokrol ne is beszeljunk hogy mondjuk nekem otthon volt egy kozepkategorias autom aminek eves biztositaasa volt 40000 forint itt 3 ev utan vettem egy kis hasznalt autot eloszor mert az auto ara ugyan ki tudtam volna fizetni de a fenntartasi koltsegek joval magasabbak. peldaul a mostani kisautomra ha elfogadtak volna amagyar b10 igazoolasomat akkor a korabbi lakhelyemen havi 19 font votl a biztositas. de nem fogadtak el sajna mert 2 ev 2 honapos volt es igy egybol havi 42 fontot kertek, majd munkat valtottam es nem londonba csak nagyobb varosba koltoztem igy a biztosito arat valtott es igy mar a havi biztositasom 150 font es ez londonba meg felfele megy, szoval sajnos nem mellebeszeles amit a pooszter ir. Igenis annak a fenyeben kell kalkulalni hogy it nagyon mas par koltseg mint otthon. Persze van jo oldal is pl a kaja a muszaki cikk mind sokkal sokkal olcsobb mint oodahaza. de oszesegeben erdemes tervezni mert kulonben nagy pofara eses lehet es akkor jonnek azok a posztok kesobb hogy hat anglia milyen szar. Pedig csak az illetonem azt kapta amit vart

tanato 2014.05.13. 14:59:21

@blackhair-lady: Igen kiutáltuk őket,sajnos.Pedig nagyon jót tettek a környék gazdaságának,azóta is visszasírják akik ott dolgoznak azokat a béreket. Plussz ugye az említett járulékos fogyasztás,ami itt Kecskemét környékén jelenleg érezhető német relációban.Bónuszként meg létrejött ugye néhány vegyes USA magyar házasság is,ezáltal is kinyílt jobban az ország.

bluesbrother 2014.05.13. 15:01:25

Egy átlag dolgozó idejön és persze hogy élvezi ha marad a hónap végén kajára sörre miután otthon 15-én már nem volt egy vasa sem. Egy farmer ára nem tétel. Hogy utánad dobnak egy jo mobilt és beszélgetsz korlátlanul az OK. Az első hónapokban sikerül egy pár dolog ami otthon honapok, talán évek munkája: egy laptop, egy TV, egynél több pár cipő, ruhak, hátizsák, hobbi, fenykepezogep. És akkor még minden szépnek tűnik. Ekkor még szereti Londont. Aztán eltelik egy év és rájön mire jut. Kéne még csak 300 font havonta és más lenne-gondolja. Aztán jönnek a kötcsög szabályok: TV license, min éves fizetés a bérleti díj 30 szorosa, aztán credit check, még a segged is nagyítóval vizsgálják hogy végre külön lakhass. De amilyen lelkesen hivogattak az ellenőrzéskor annyira tesznek majd rád mikor te hívod őket, mert penészes a fal. És eltelt 2 év, elcsigázottan jár dolgozni a kolléga az évi 20 nap szabival, marad havi 200 fontja de 2-3 havonta mindig van valami amire elmegy, neha repjegy is kell. Gyűjt 2-3 ezer fontot egy evben jo esetben. Aztan rajon az alberlet kidobott penz és marha sok is. Kene sajat, de az horror áron van, a 30,000 fontos beugrora kb 10 év alatt jonne össze hogy utána 25 évig törlesszen. Igaz nincs elegendo eves bevetele sem, hogy megengedjek neki, hogy eladosítsa magát. Megprobálkozik állást váltani, mert ugye mindenhez értünk mi magyarok. de ez itt igy nem megy. Nem jön össze semmi, marad a kulimunka és rájön, hogy nem olyan jó ez az ország mert nem tud lavirozni, nem tud ügyeskedni. És itt kezdődik a másik megsavanyodott tipus panasza: draga az alberlet, tele van bevandorloval a város, sokat ülsz a buszon és máris ez egy kötsög ország. Ezen a ponton ha van épp párezer fontja ugy van vele: van 2 millám hazamegyek, Hazamegy és fél év alatt elkopik mert otthon csak egymastol lopják a pénzt 25 éve, uj uzlet nincs igy par honap és aztán jon vissza és kezdődik minden előről.
Ugyanez az iskolával, az ovodával. Drága, megfizethetetlen, szabalyok vannak amik nem tetszenek. Egyből fontos lesz József Attila, otthonról még a nyugati iskolat akarta a gyerekének, aztán mikor elbukik mert nem tudja fenntartani, fizetni, rögtön azzal magyarazza az övé mellett ne üljön pakisztáni diák.
És ez az amit a magyarok nehezen viselnek el. Rossz szocialista beidegződés!
Azt hogy a tudásod, tehetséged, végzettséged alapján osztják a lapokat. Egy itteni köműves a munkás "teraszházban" lakik, van egy VW passatja es elmegy évente 2x nyaralni, megissza a sörét a hétvégén de soha nem lesz belole Mészáros Lőrinc. Mert nem vágyik rá. Ő kőműves. Bentley-t akarsz, 5 hálós házat? Semmi gond! Ügyvéd, orvos, mérnök, könyvelő, diplomás hozzáértő, stb az igen, a többi a sorvégére! Tessenek már megérteni ez nem a szocializmus ahol mindenki egyenlő! De a lehetősége mindenkinek megvan! VÁLLALKOZZON! Tök egyszerű! Nyisson bármit és keressen többezret. Utána megint imádni fogja.
Az aki idejön és 50 forintost dobál a parkoló automatába mert az elfogadja annak itt hosszútávon nincs jövője.
Érthető a sokk mikor valaki rájön nem tanultam, nem erdekelt semmi, itt nem vihetem semmire. Luzer vagyok ennyi. Lehet a babiszitter 1000 fontja otthon jol hangzik 360ezernek semmi munkaval de itt ennyi es nem tobb a karrier, ez ennyi lesz 15 ev mulva is. ebbol pedig nem lesz nagy ház és még csak szép élet sem.
Ezt a kaoszt kene előszőr a fejekben rendbe tenni. Emlékszem 10 éve mikor egy bútorboltban kezdtem dolgozni Londonban. Hogy élvezték az otthoniak kérdezni hogy: na még nem lettél főnök? Itt is lehet - mondtak otthon 2007-ben - svájci frankhitel apam! Aztan egyre jobban elcsendesedtek, nem kerdeztek, évek múlva csak ültünk a kanapén kussban: ők nem panaszkodtak mert égő lett volna, arra meg nem voltak kivancsiak hogy havi 20 fontbol hogyan beszelsz korlatlanul egy uj iPhonnal. Így maradt a csönd. És ha valaki nem beszél nyelvet, ha nincs végzettsége, ha nem akarja felvállalni a kezdeti nehézségeket mert egyszerűbb átballagni az anyjához vasarnap húslevest enni az fikázza Londont kifigást keresve hogy miert nem megy, mert budos es koszos.Isteniti a csalad szentseget! Hogy milyen fontosak a nagyszülők! Aki megteheti az meg csendben elhúz és dolgozik és aztán gyarapodik. Persze, nagyon rossz itt, mert ebben az orszagban le kell dolgozni a munkaidot! Nem lehet kiugrani elintezni ezt-azt munkaidoben mert a ipari parkbol ki sem jutsz 30 perc alatt. Itt nincs ebédjegy meg ételhordó, itt nincs Terike a hivatalban akivel össze lehet kacsintani hogy elintézze amit kell. Itt sorbanállás van! Várakozás! Nincsenek kiskapuk. Itt teljesiteni kell, dolgozni, hajtani és meglesz az eredménye! Ja hogy ehhez nem 2 nap hanem egy élet kell? Hat bocsánat, errefelé a hanyatló nyugaton ez van, itt nem tudunk olyan életet biztositani, mint a jobban teljesitő Magyarorszagon!

Kiég3tt 2014.05.13. 15:03:13

remelem nem tuntem nagyon okoskodonak, csak szerettem volna a gondolatokat rendszerezni :/

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.13. 17:05:02

@Muscari: Hát ha a család nem torpedózta volna meg a terveimet, be is ugranék hozzád vasalni meg dumcsizni egyet :))!

2014.05.13. 17:09:34

@blackhair-lady: Szerintem azert mert amikor normalis a stilusa, akkor elfogadjak az emberek meg a kritikat is, amikor bunko, akkor meg elutasitjak. Ebben a posztban volt egy rosszindulatu megjegyzes ami kivaltotta az indulatokat. Ha magyarokra irnank at akkor egyertelmu lenne hogy miert reagalnak ra emberek. Az se vilagos hogy miert kellett ezt a tanmeset krealni az ironak csak azert, hogy elojojjon a mondanivalojaval - mar eleve hiteltelen lesz igy.

2014.05.13. 17:24:58

@Kiég3tt: Nem, en erdeklodessel olvastam. Sajnos ha masnapra kerul ki a hozzaszolasod akkor mar nagyon kevesen olvassak el vagy reagalnak ra.

adg 2014.05.13. 17:44:05

@geegee: Semmi extra, egy öreg Ford Falcon. Olyan mint a képeken, de nem az, nincs képem róla. Lett volna egy újabb is, de pont elvitték előlünk, pedig az szebb volt. Mindegy...
Motorja sor 6-os, 4000ccm, 235 ló, ahogy errefelé full size kocsiknál szokott enni (általában v6 a szokásos, 3,5-4 l körül)
5,10 méter hosszú, meg még jön a csomagtartóba egy felhajtható ülés szükség esetére. Szóval ideális bevásárlós meg szaladgálós autó. Backpackerek imádják, mert minden elfér benne, meg simán belemegy egy kétszemélyes ikeás matrac, meg minden. Meg bírja a sivatagot is. Arra még kíváncsi leszek, mennyi idő alatt szokja meg a feleségem. Otthon Yarisa volt. Az beférne ennek a csomagtartójába. És még be is tudnánk ülni. :D

carpartswreckersshack.com/blog/wp-content/uploads/2010/08/Ford-Falcon-AU-Wagon-Manual-2002-Wrecking-Now-006.jpg

carpartswreckersshack.com/blog/wp-content/uploads/2011/05/Ford-Falcon-AU-III-Auto-Wagon-2002-006.jpg

www.travellers-autobarn.com.au/assets/galleries/stationwagon/stationwagon-rentals04.jpg

www.beddysblog.com/images/FalconXT9jpg-thumb-500x375.jpg

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.13. 19:05:30

@Mmj Drtmmj: Nincs minim. Se auto, se miniszoknya.
Szoval nem ertem mirol beszelsz.

Kacorlakk 2014.05.13. 19:22:02

@bluesbrother: Köszönöm.
Nem voltál okoskodó, csak okos.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.13. 19:46:17

@blackhair-lady:
Jó, akkor kezdjük.

" az ehetetlen ételekről, a nagyképű angolokról, a rengetek afrikai, ázsiai bevándorlóról, a negyedekről, ahová a már taxisok sem mennek be, a borzalmas zsúfoltságról az utakon, a megszokhatatlan időjárásról, a koszról és szemétről bizonyos negyedekben…"

Az ehetetlen étel és a nagyképű angolok nettó hazugság.
A bevándorlókat említeni egy bevándorlónak a pofátlanság teteje.
Mégis mit gondolt? Ő lesz az egyetlen bevándorló a nagyképű angolok között?
Felkapaszkodok a hegycsúcsra és lerugdosok mindenkit aki még fel akar jutni?
Igen vannak olyan negyedek ahova nem szivesen megy az ember.
Mint New Yorkban mint Párizsban mint Budapesten. Ez nem London specifikus jelenség.
Hasonló történelmi hátterű és nagyságú város talán három van Európában. London, Párizs és Róma.
Ezek közül London közlekedése a legproblémamentesebb.
Semmivel sem rosszabb mint Budapesté bár azért is gusztustalan ezt említeni mert Budapest zsúfoltsága sokat javult az elmúlt években.
Na nem azért mert javították az infrastruktúrát esetleg befejezték a körgyűrűt(M0 a neve is vicc) hanem azért mert az emberek nem tudnak benzint venni. Mert egy liter benzin majdnem egy órai minimálbérrel egyenlő.
Jaaa így könnyű megszüntetni a dugókat kérem szépen.
Megszokhatatlan időjárás?
Téli nyári hőingadozás maximum 35fok.
Magyarországon 60fok.
Szinte milliméterre ugyanannyi a csapadék Londonban mint Budapesten.
A legkellemesebb csalódásom itt az időjárás volt.
Igen valóban koszosabb és szemetesebb a város mint Budapest. Ezt soha nem tagadtam.
Meg azt sem hogy a BKV klasszisokkal jobb szolgáltatást nyújt mint a London Travel.

Kielégítő válasz volt?

2014.05.13. 19:56:33

@diggerdriver: az ehetetlen kaja es a nagykepu angolok szubjektiv
Szamonra a Boots es az M&S ehetetlen kajat ad el. Ha azon elt, megertem.
A szamokat tegnap megvitattuk, hogy nem legbol kapottak

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.13. 19:59:32

@McZozo: Ha nincs sajat lakasod , akkor ajanloma housing associationt. 700-800 plusz rezsiert relative uj epitesuek vannak, nem is rossz kornyeken.
Nekunk Magyarrszagon nem volt ilyen jo lakasunk , mint itt van, 850ert/ho.

2014.05.13. 21:38:42

@házelőtthinta: ne beszelj mar butasagot. Nezd meg az FX market volume-ot. London a kozpont abban. Nezd meg hany jelentos bank van a cityben.
Nyilvan nem minden asset classban London a kozpont, de leirni nem lehet. Nemetorszag es Franciaorszag osszesen nem csinal annyit volumeban, mint London.
Fizetesekben az FSben London es NY kb hasonlo. London meg mindig egy jelentos penzugyi hub, Europaban meg kiugro.

Herr Géza 2014.05.13. 21:54:35

@bluesbrother: Ez így nagyon rendben van. És hozzátenném, hogy a specifikus témákat kivéve bármelyik országban igaz....

bpetya75 2014.05.13. 22:46:19

@zöldeketbeszélek:

Látod ezért veszélyes a dolog.ott van a neve előtt, hogy dr, utána meg hogy ökológus. Így azt a hamis látszatot kelti az óvatlan olvasóban, hogy ő ért ehhez. Pedig nyelvészetből doktorált, a kultúrökológus meg leginkább egy magának kitalált titulus lehet, és nincs sok köze az ökológiához.

@blackhair-lady:

Kik lehetetlenítették el őket és hogyan? Nem kötözködöm, csak nem emlékszem hogy is volt a dolog.

Rebarbaraa 2014.05.14. 12:52:27

@bluesbrother: Szinte majdnem minden betuddel egyet ertek.
KIjossz, dolgozol, ha torekvo vagy es tanulsz is, elore juthatsz, ezerszer konnyebben mint otthon. Ha van nyelvtudasod, legalabb tarsalgasi szinten, akkor nem kell takaritanod, kuliznod, es nem minimalt kapsz. Es ha van jovedelmed akkor mar bejebb vagy. Van szobara, es nem kell kiberelni a peneszes szart mint sokan teszik, meg nem kell a 6-os zonaba menni lakni mert az 50£ al ocsobb es buszberletet venni mert az kb 8£ al olcsobb a metroberletnel de ezzel ellentetben a busszal napi 2x3-3,5 orat utazol es nem tudsz pihenni mert elbaltazod az idodet. Hany de hany ilyen magyar van, de soknak adtam tanacsot, hogy az a havi 50-100£ tobblet meghalalja magat egy jobb kornyeken ahonnan fel ora alatt benn vagy a meloban. De soknak magyaraztam el, hogy rossz adosavban van, mert a nemzeti minimalberrel a tb-jevel egyutt max ha 20-30£ ot kellene csak fizessen havonta, es, hogy mik azok az adosavok. Itt nalatok a blogon tudtam meg egy csomo mindent mielott kijottem, mara mar biztos alabakon allo, tisztesseges kisvallakozo vagyok. Azt csinalom amit nagyon szeretek de otthon pl kitanulni 500 ezer lett volna, es 6-9 honap, itt meg mivel volt gyakorlatom, egy 5 napos trening utan megkaptam a bizonyitvanyt. Nem vagnak agyon az adoval, elso evben nem is kell adoznom egy bozonyos osszeghatarig ami nagyon magas, a tb-m nevetseges osszeg, egy atlustalkodott ora alatt megvan. Oke, lakas draga, de ha a jovedemed alacsony es gyereked is van, adnak tamogatast. Othon utcara kerulsz. Vannak itt nagyon sokan magyarok, akik evek ota itt vannak, kozepvezetokent dolgoztam veluk. A munkajukhoz szukseges szokinccsel nem rendelkeznek!!! Amikor felvilagositottam, hogy szinte ingyen vagy nagyon olcson jarhatnak nyelviskolaba mert lehet, akkor csak neztek ram mint a borju az uj kapura es tudjatok mi volt a valasz?? Nincs ra idejuk, napi munka utan 2-3,5 orat utazva nincs ereje tanulni. Fentebb leirtam milyen zonakba kepesek koltozni. Na hat igy nem jutnak elore evek mulva sem es a havi 1000£ fizetes marad csak, plusz napokkal 1100-1200. Mert nem torekszik. Valovan nincs kolbaszbol a kerites, de ha van egy kis torekves az emberben akkor elobb utobb ugy fogja erezni, hogy az otthonihoz kepest igenis abbol van. Es nem kell se lopni, csalni, hazudni. Csak dolgozni, tanulni es torekedni a jobbra.

Ronnie_27 2014.05.14. 14:04:36

Ahogy Anglia nem csak Londonból áll, úgy Magyarország sem csak Budapestből.
Vidéki városokban 20-30 ezer + rezsiért lehet kivenni olyan 50 m2-es lakást, ami világos, száraz és 5-10 perc sétára van a belvárostól, tehát olyat, ami Pesten 100 ezer + rezsi.
Hiába keres valaki Pesten kétszer annnyit, mint vidéken, könnyen lehet, hogy rosszabbul él.

TilosazA (UK) 2014.05.14. 16:57:38

@Mr Long: Én meg csak First-el járok, bár nekem papírból van a bérletem. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.14. 17:19:22

@Ronnie_27: Rákukkantottam az ingatlan.com-ra és igazad van. Tényleg feleannyiért is találtam jó albit, mint Pesten...na de munkalehetőség is fele annyi van csak...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.14. 17:22:32

@bpetya75: Nem feltétlenül saját találmánya a kultúrökológia, de a meghonosítása már igen:

moefeki.eu/wp-content/uploads/2013/06/kulturokologia.pdf

bpetya75 2014.05.14. 19:17:41

@zöldeketbeszélek:

Köszi a linket, bár ez nekem önigazolásnak tűnik. Bizonygatja, hogy milyen fontos, egyedülálló és átfogó az ő tudományterülete, közben degradálja az ökológiát, amire nem tudom, mi szükség van, hacsak nem a sértettség.

DieNanny CH 2014.05.14. 20:44:21

@pappito:

"nem sznob duma, Európa pénzügyi központja London. Svájcban más van."

A pénzügyi központ Londonban van, a pénz pedig Svájcban... :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.15. 08:06:32

@bpetya75: Az a legnagyobb baj, hogy sokan képtelenek valamit anélkül 'felemelni', hogy másvalamit 'leejtenének'.

(Ez a blog is sok példát szolgáltat erre...)

bpetya75 2014.05.15. 13:43:40

@zöldeketbeszélek:

Igazad van. Biztosítási ügynök koromban tanultam néhány érdekes és hasznos kommunikációs fogást. Az egyik a pozicionálás volt, itt magadat kellett eladnod, a másik a beszélgetőtárs felemelése, amikor is őt kellett nem tenyérbemászóan, hanem hitelesen megdicsérni. Aki ezt jól tudja csinálni, bármit el tud adni. Pont a leejtés nélküli felemelés miatt.

bpetya75 2014.05.15. 14:28:30

@zöldeketbeszélek:

Volt, hogy sikerült, de nem voltam elég jó benne. Nem tudtam elhinni magamat abban a szerepben, ezért nem is tudtam igazán jól csinálni. Az erdő jobban fekszik nekem ;-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.15. 14:53:23

@bpetya75: Na én meg sem próbálom az ügynökösködést, tutira buknék vele...

bpetya75 2014.05.15. 14:59:49

@zöldeketbeszélek:

Magyarország nehezített terep ebben is. Eleve az ügynök szónak olyan negatív kicsengése van, hogy aki ezzel foglalkozik, az nem is nevezi így magát. Üzletkötő, tanácsadó, értékesítő.

Ráadásul sok cég miatt részben jogos is az előítélet. Nálunk is járt olyan pénzügyi tanácsadó, aki nem tudta helyesen kiszámolni a befektetés hozamát, ami azért egy matematikussal és egy mérnökkel szemben ülve eléggé ciki ;-)

De azért vannak meghallgatásra érdemes dolgok, azóta sem utasítom el élből, ha valaki felhív, hogy elmondhatna-e ezt vagy azt.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.15. 15:07:07

@bpetya75: Nekem pár éve felajánlottak egy üzletkötői-pénzügyi tanácsadói állást, mondván hogy nagyon illenék a csapatba (diplomás, nyugodt, meggyőző modor, bizalomgerjesztő tekintet stb), mondtam a fickónak, jobb, ha nem tudja, hogy ez mennyire csak az érem egyik oldala :). De ez az emberke egyébként tényleg profi tanácsadó, nem most kezdte a szakmát.

junoszty70 2014.05.16. 16:54:26

Üdv mindenkinek! Kicsit munkaügyileg el voltam foglalva, de most megpróbálok válaszolni a kommentekre, mivel én írtam ez a posztot.
Ez a kis poszt természetesen csak egy kivonata, egy összefoglalása volt a beszélgetésnek. Nem pontosan így, nem pontosan ezekkel a szavakkal zajlott le.
Bizony, hogy meg lehet élni és jól lehet élni egy gyermektelen párnak 300-350 ezer forintból egy nyugat-dunántúli megyeszékhelyen, de az is biztos, de ha ez a pár jól érzi magát (bulizik, autót tart, nyaral), akkor bizony nem tud félre rakni egy fillért sem. Erről ennyit.
Londonról: én pontosan tudom, hogy mennyire érzékenyek az ott élő magyarok, hisz a kint létem alatt próbáltam minél több magyarral megismerkedni és beszélgetni. Valami perverz módon Angliát nem szabad szidni, csak Magyarországot. Magyarországot ezerrel lehet gyalázni a politika, a közélet, az emberek, a közlekedés stb. miatt. Anglia szent és sérthetetlen. Valaki itt a kommentelők közt azt állította, hogy nem is szar az idő Lontonban! Sőt istenkirály az idő! BOTORSÁG, csak ennyi a válaszom.
Egy kerti buli alkalmával feltettem a kérdést, ha lenne rá lehetőségük (munka, egzisztencia), akkor hazajönnének-e? Mint a szél.... a legtöbben nyilatkoztak. Ha internetes fórumokon jelennek meg ezek az emberek, akkor simán letagadják, hogy ők ilyet mondtak volna. „Nincs faszább hely Londonnál!!!” Az az érzésem, hogy a legtöbben még saját maguk elől is eltitkolják a valóságot, mert ha beismernék, akkor összerogynának. Hisz mennyi mindent és mindenkit itthonhagytak... had nem soroljam fel! Ők bizony csak a tömény kupac sza...-t kapták meg Londontól! (Már bocs a kifejezésért!)
Pár üveg sör után volt aki beismerte, hogy ő minden este azon gondolkozik, hogy hogyan legyen öngyilkos, van aki kábszerezik, van akinek nagyon komoly lelkiproblémája van... és még sorolhatnám.
Én csak 4 hónapot töltöttem kint Londonban a párommal együtt. Számunkra csak egy próba, egy ismerkedés volt Angliával, ráadásul az olimpia alatt is kint voltunk (így terveztük) :-)
Nagyon hamar rájöttünk, hogy ez a hely nem nekünk való, talán azért is mert nem vagyunk fiatalok (én 44 a párom 35), de egyszerűen azt az igénytelenséget elviselni, hogy egy halom emberrel osszam meg életem, az nekünk nem ment. Mi szeretünk lazán élni, meztelenül flangálni a lakásban, ott és akkor szexelni, amikor csak akarunk, akkor főzni a konyhában, amikor akarunk, akkor menni fürödni, amikor akarunk és még sokáig sorolhatnám. Számunkra az a kinti „nyomor” embertelen és megnyomorító!
(Most természetesen a nagy átlagról beszélek... nem a 2000-3000 fontot kereső magyarokról.)
Sok ismerősünk lett odakintről, ők bizony ezerrel rakják ki a facebook-ra a nyaralási és mindenféle csodás kirándulásról a képeket. Ezek az emberek mind összezárva élnek más emberekkel, olyan házakban (4 házban voltam látogatóban), amelyek bizony büdösek és dohosak! Életemben (még a katonaság alatt sem) laktam olyan ótvaros, huzatos házban, havi 550 fontért! Sok is volt az a négy hónap bevallom.
Csak még annyit: grafikus, kiadványszerkesztő vagyok és mivel ezt a szakmát (ahol van internet) lehet űzni, ezért mi nem dolgoztunk londoni munkaadónál.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.21. 23:03:35

@junoszty70:
Négy hónap alatt megállapítottad hogy szar az idő Londonban.
Aki pedig itt van 3éve annak azt mondod az ellenvetésére hogy botorság.
Aha...

junoszty70 2014.05.22. 08:34:58

@diggerdriver:
Az első három hónapban végig esett az eső, az olimpiára javult meg. Akkor bizony volt pár szép nap.
De tudod, az embernek vannak olvasmányai, filmélményei, ami alapján is tud egy elég határozott véleményt mondani egy adott országról.
Nem kell ahhoz Észak-Kanadába utaznom, hogy tudjam micsoda hidegek vannak arrafelé.
Londonról még csak annyit:
„- Hol van? - Londonban. - Londonban? - Londonban. -Londonban? -Igen, Londonban. Nem ismerős? Sült hal, Tom Jones, délutáni tea, rossz kaja, még rosszabb idő, kibaszott Mary Poppins. London!"

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.22. 21:01:10

@junoszty70:
Igen emlékszek arra az évre. Közel sem esett három hónapig csak április közepétől május közepéig.
Igaz akkor minden nap. Az itt is rendkívüli időjárás.
Mindegy nem ez az egy csúsztatás van a posztodban.
Én viszont írtam egy válaszposztot Budapestről.
Olvasd el aztán megvitathatjuk.

borzimorzi 2014.05.23. 14:16:21

@01234567: Szívből gratulálok, feltaláltad a vándorlegények rendszerét. Vadiúj dolog, alig pár száz évig működött már a középkorban. :-)
Üdv:
b

borzimorzi 2014.05.23. 14:17:12

@diggerdriver: Ha bírják az öregek az egésznapos kirándulást, szerintem vidd ki őket a Windsori kastélyba vagy a Warwick kastélyba.

www.londonkalauz.hu/windsor-castle
Itt a Szent György kápolnát különösen érdemes megnézni, a Westminster Apátság kistestvére, és nagyon szép. Van parkoló is. www.tripadvisor.co.uk/Travel-g186419-c132451/Windsor:United-Kingdom:Parking.Near.The.Castle.html Én vonattal mennék a Waterloo állomásról, közvetlen járattal. www.tripadvisor.com/Travel-g186419-c157699/Windsor:United-Kingdom:Traveling.To.Windsor.By.Rail.From.London.html

Másik nagyon jó hely a Warwick Castle. Baromi nagy parkolója van, több is (www.warwick-castle.com/plan-your-visit/directions-and-parking.aspx). Mondjuk, én biztos vonattal mennék ide is. Meg szendvicsekkel és vízzel egész napra.

Most 1100 éves, egész évben szülinapos! Mindenféle marhaság van az udvaron és körben a réten is, pl. lovagi torna július 19-től aug. 30-ig mindennap. Megmutatják a középkori ostromgépeket is, meg a solymászatot, nem ritkán idomított sasokkal. Van íjászati bemutató is, szerencsés esetben kipróbálhatjátok magatokat. De a lefejezéses kivégzés bemutatása se rossz. :-)) www.warwick-castle.com/

Itt vannak a progik: www.warwick-castle.com/whats-on/daily-shows.aspx

És a fenti részekről, a mellvédekről pazar a kilátás.

A kastélyban mindenhol kialakítottak kis élőképeket, bizonyos történelmi korszakoknak megfelelően. Mindig jó poén, amikor a látogatók mennek szobáról szobára, megcsodálják az adott kor tárgyait, meg a korabeli ruhákba felöltöztetett viaszbábokat, aztán a 3.-4. szobában kiderül valamelyik "viaszbábról", hogy nagyon is él. :-)

És persze még egy csomó időszakos jó dolog, ha van időd, nézz utána helyi vásároknak, falunapoknak is.

Üdv:
b

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása