oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. szeptember 17. 06:42,  Elkezdtem építeni az új életem 244 komment

2013. szeptember 17. 06:42 Határátkelő

Elkezdtem építeni az új életem

Azért lássuk be, az ember nem mindennap kap emailt Costa Ricából, márpedig most ez történt – hiába, a kalandozó magyarok, ugye... Mai kalandozó magyarunkat egyébként Messzipistának hívják, és hogy miként került ki Costa Ricába és miért pont oda, az rögtön kiderül.

20130322_144034.jpg

„Februárban jöttem ki Costa Ricába, eredetileg nyelvet tanulni, majd úgy döntöttem, megnézek pár országot a „környéken", és miután eltöltöttem 2 hónapot Costa Ricán, egy-egy hónapot Panamán és Kolumbiában, két hetet Rióban, majd még utazgattam pár hetet ezen országok közt, ideiglenes célpontként Costa Rica mellett döntöttem.

Nem vagyok biztos abban, hogy itt szeretném leélni az egész életem, de pár évre szeretnék itt megállapodni.

Igazából Kolumbia tetszett a legjobban, de szerintem pár évre még szükségük van a helyzet normalizálásához, Panama unalmas (néhány jellemzőjétől eltekintve...) és rettenetesen meleg volt számomra...

Miért jöttem el?

Eredetileg közgazdász vagyok, főleg kommunikáció, PR és marketing területen dolgoztam Magyarországon, több cégnél vezető pozícióban, majd tavaly ősszel döntöttem úgy, hogy kipróbálom magam Európán kívül.

Amikor az összes fejvadász azt mondja, inkább lenne alacsonyabb végzettségem, ne lenne két felsőfokú nyelvvizsgám, és kevesebb tapasztalatom (még mindig csak 40 éves vagyok!!!!), akkor szerintem nincs miről beszélni...

Politikáról és közéletről egyenlőre ennyit. Sokan szidják vagy leszólják a különböző blogokon és fórumokon a hazájukat, szeretteiket, múltjukat elhagyó embereket.

Egészen 40 éves koromig soha a büdös életben nem gondoltam volna, hogy külföldön fogok élni, mindig is boldog voltam otthon, mindig megtaláltam a helyem, láttam a saját és családom jövőjét.

Eljött a pillanat.

Emlékszem, hány embert győzködtem egyetemista koromtól egészen 40 éves koromig arról, hogy Magyarországnál jobb hely nincs. És most is ezt gondolom! Vissza is akarok térni! De nem most, hanem majd, ha megbecsülik, amit tudok, amit elértem, és lesz munkaerőpiac... – ezáltal jövő. Erről ennyit.

Minden nap megszakad a szívem

Elvált vagyok, 10 éves fiamat hagytam otthon, minden nap megszakad a szívem miatta. De amit most teszek, nagyrészt érte, az Ő jövőjéért is teszem. És ez nem csak frázis.

Azt szeretném, ha 14 évesen (vagy ha az anyukája ezt korainak gondolja kicsit később) elinduljon a világban tanulni, tapasztalni.

Mi, magyarok sajnos burokban élünk. Azt gondoljuk, mi vagyunk a világ közepe, miközben a világ 70 százaléka azt sem tudja, hol van Magyarország!!! De erre később visszatérek.

Miért éppen ez a földrész?

256x256_fit_one_bestfit (245).jpgNémet és angol felsőfokú nyelvtudással miért Dél- vagy Közép-Amerika? Egyebek mellett azért, mert itt boldogok az emberek (aki nem hiszi, nézzen utána, a szegény helyi országok lakosai és százszor boldogabbak nálunk – Costa Rica most pont a 12., míg mi nem vagyunk az első százban a legújabb felmérések szerint...).

Aztán azért, mert kevés a magyar és az európai. Nem akartam olyan helyre menni, ahol ugyanazokkal a problémákkal, emberi nyavalygásokkal találkozom, mint otthon. Félreértés ne essék, itt ugyanúgy megvannak az emberi, anyagi problémák – de a HOZZÁÁLLÁS és az emberek viszonyulása a problémákhoz teljesen más.

Később erről is írok részletesen – legyen egyelőre elég annyi, hogy senki nem ideges, nem frusztrál másokat – vagy ha igen, akkor tuti gringo vagy európai...

Meg akartam tanulni spanyolul

Bár mint már említettem, otthon túlképzett vagyok, meg akartam tanulni spanyolul. Régóta készültem rá, de hazai próbálkozásaim alatt rájöttem, ezt csak itt tanulhatom meg.

Tíz évvel ezelőtt nekirugaszkodtam, de egy 20 éves nagyon okos tanárbácsi a csoport előtt megkérdezte: „ez nagyon magas Messzipista???", hát először azt hittem, rosszul értem, majd miután leesett, hogy a csoport többségében fiatal hölgy tagjai előtt produkálja magát, közöltem vele, hogy bár a munkám és utazásaim miatt csak minden második órára tudok jönni, attól még nem vagyok olyan hülye mint Ő – majd becsuktam magam mögött az ajtót.

256x256_fit_one_bestfit (763).jpgMiért nem Spanyolország? Egyszerű. Sokkal drágább (repülőjeggyel együtt is), valamint itt sokkal szebb, tisztább spanyolt beszélnek (tisztelet a kivételnek...), nem beszélve az emberi különbségekről, a spanyolok keményebb mentalitásáról, és arról, hogy ez az ország (hasonlóan sok más környező országhoz, mint pl. Kolumbia vagy Brazília, de még sorolhatnám), sokkal sokszínűbb és szebb – de főleg nyugodtabb.

Meg akartam ismerni egy világot, melyről sokat hallottam, majd olvastam is és korábban láttam is, de igazából egy 4 hetes utazáson kívül kevés tapasztalatom volt róla.

Huszonhat éves koromban voltam 4 hetet Dél-Amerikában, jártam Buenos Airesben, Santiago de Chilében, Limában, a Machu Picchu-n (kiejtve Macsu Pikcsu – bár ezt sokan nem tudják még itt sem), és azóta egyfolytában visszavágytam! Pedig az akkori gazdasági, politikai és általános helyzet ezerszer rosszabb volt a mostaninál! 

Tudják a helyüket

Bár otthon erről sokat nem hallani (tán szégyelljük...), de sok helyi ország gazdasági fejlődése vastagon meghaladja Európáét – nem is beszélve Magyarországról. Igen, már hallom a megjegyzéseket: „volt honnan fejlődni...". Igen volt. És ők ezt nem is tagadják, egyetlen ország sem.256x256_fit_one_bestfit (16).jpg

Mind tudja a helyét, ismeri gazdasági erejét vagy gyengeségét, és ehhez mérten próbálja megtalálni a kitörési pontokat. Nem viselkedik máshogy, mint ami. A 200 milliós Brazília sem vizel szemben a széllel, csak azért, mert sokan élnek ott vagy, mert területe meghaladja Európa méretét.

Van egy barátom, akit megkérdeztem idejekorán, hogy melyik országba érdemes jönni nyelvet tanulni és nyugodtan élni. Ennek az embernek sokat köszönhetek, és ha végül rosszul is sülne el a kirándulás, mindig hálás leszek neki a segítségéért és a tanácsokért, amit tőle kaptam!

Soha nem tanultam ennyi mindent, mint itt emberekről, kultúráról, hétköznapi életről, másságról és ÖNMAGAMRÓL! Igen, és számomra tán ez a legfontosabb!

Tiltások helyett jogok

Itt minden hivatalban nagy plakáton hirdetik az emberi jogokat. Nem a kötelességeket írják ki (néha bizony ez fontosabb lenne, mert mindig abból indulnak ki, mindenki tudja, mi a teendő a határállomáson, a hivatalokban – és ez sokszor kellemetlen és rossz szituációkat szül), hanem, hogy kinek mihez van joga, hová fordulhat, ha panasza van, és milyen lehetőségei vannak problémái orvoslására.

Nézzük csak meg az európai hivatalok plakátjait: tiltások, mitnemlehet, mitnecsinálj, mitnekapcsoljbe, mitkapcsoljki. Ezzel együtt persze nem egyszerű itt a bürokrácia, de erről is később.

Még legalább további 10 további indokot tudnék felsorolni, de elaludnátok tőle, így ha valaki kíváncsi rá, kérdezzen, és szívesen megküldöm a következőket is.

Ja, majd elfelejtettem: kedvesek az emberek!!!! Mosolyognak, mindenben segítenek, megértőek és szeretik az embereket, szeretik az életüket, még ha szegények is. És ez a szeretet és segítőkészség őszinte. Ez talán a legfontosabb.

Mindenbe belekóstoltam

Leírhatatlan, mennyi tapasztalatot szereztem az elmúlt fél év alatt a környező országokban és nyugodtan elmondhatom, mindenbe belekóstoltam. Tömény fél év áll mögöttem, rengeteg élménnyel.

256x256_fit_one_bestfit (297).jpgMivel az első pillanattól kezdve a lehetőséget keresve álltam az utazáshoz, így alapos tapasztalatokat szereztem a helyi közéletről, emberi kapcsolatokról, bürokráciáról, bűnözésről, szexturizmusról, gasztronómiáról, filmművészetről, barátságról és hazugságról, és még sokáig sorolhatnám.

Elvált vagyok, rengeteg általam szeretett embert hagytam a hátam mögött, akik hiányoznak, és akiket meg akarok rendszeresen látogatni, de visszatérni nem kívánok. Egyelőre.

Ugye Te is azt gondolod, persze, megtehette, hiszen önálló, van pénze, nem kötődik senkihez! Hát nem így van!

Kiket hagytam hátra?

A 10 éves fiam; a bátyám, akit imádok, aki a legjobb barátom, mindenben támogat és segít. Mindenem eladtam, amim otthon volt, az utolsó szemeteskukáig. Feladtam a 20 évig (nem sikertelenül) épített karrierem, rengeteg barátom, és még sorolhatnám – sajnos szüleim már nem élnek.

Most itt vagyok Costa Ricán, elkezdtem építeni az új életem, vagy bejön, vagy nem. Meglátom. Mindenesetre, amíg itt vagyok, és írok, unatkozni nem fogtok.

Miről szóljon a történet legközelebb?

Kérlek, írd meg, mire vagy kíváncsi, mi érdekes számodra? Szeretném, ha nem öncélú irományt olvasnál, hanem találkoznál olyan helyi témákkal, amik igazán érdekelnek és hasznosak számodra!

Várom a kérdéseket és visszajelzéseket!

Csak őszintén!

Ájlbibekk szún!"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Costa Rica

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr145519329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bonjour 2013.09.17. 07:05:56

A szerzo magarol sokat beszel, de Costa Ricarol vagy a kornyezo orszagokrol keveset tudtunk meg.
Azert nem rossz am, de kellenenek eletkepek onnan, munkavallalasi vagy vallalkozasi lehetosegek... Jojo, nem akarja elmondani, hogy a nyugati embert adja es a kavemaffiaba akar beepulni :)))).
Na de komolyra forditva a szot: a poszt tolo lelkivilagat megismertuk, ez fontos is, de nem tudtunk meg semmit az orszagrol. Jon es mesel? Jo lenne...

Nekem van/volt kolumbiai es chilei ismerosom, jofejek. Kolumbia mondjuk drogmaffiatol szenved, mindent athat a maffia. De nem olyan elmaradott, mint azt gondolnank innen.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.09.17. 07:20:35

Hm...
Nekem rögtön az a kérdés jutott eszembe, hogy miért pont oda?
Aztán több választ is leír, de nem győzött meg.
Szóval, ha már feltétlen Európán kívül, akkor miért nem Afrika?
Szerintem, abban is nagy lehetőség van.
:)
No, igen. Én is olvasnék még az országról...

Chamroe 2013.09.17. 07:41:46

Szerintem klassz poszt, és nekem úgy tűnik ez csak az első a sorban, így belefér, hogy most csak főként magáról és a körülményeiről ír.
Az írás végén is ott van, hogy várja a témákat, kérdéseket.

Én elsősorban az oktatásra lennék kíváncsi, ha vannak kisgyerekes ismerősök, illetve a vállalkozás indítás érdekelne, gazdasági és kereskedelmi helyzet nagy vonalakban.

tableno 2013.09.17. 07:45:51

Hát ja, a poszt akár Angliáról is szólhatott volna, gyakorlatilag semmit nem tudtunk meg Közép-Amerikáról, csak azt hogy boldogok, pedig szegények (közhelyszótár első bekezdés), meg hogy Panama unalmas, néhány nem részletezett jellemzőjétől eltekintve... (WTF?). Pedig úgy örültem, hogy az egyik kedvenc régiómról lesz szó, de ez így kedvcsinálónak is sovány! :(

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.17. 07:57:33

mindent tudok arról, hogy miért.

de hogy mit és hogyan, arról az égvilágon semmit sem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.17. 08:13:47

Na jó, ez volt a bevezetés lássuk a többit.

messzipista 2013.09.17. 08:17:06

sziasztok, itt most pont 8 órával van kevesebb, mint Magyarországon, így lassan nyugovóra térek - csupán jelezni akartam, hogy a posztot én írtam, és pár nap múlva jön a folytatás - addig is szívesen várok mindenfajta visszajelzést...

messzipista 2013.09.17. 08:17:06

@Bonjour: ez a poszt egy kezdete valaminek, ami informatív és érdekes lesz - valahogy el kellett kezdeni...
még a héten jön folytatás - egy-egy nagyobb témakörről próbálok majd írni, lehetőleg összehasonlítva az általam megismert országokat, vagyis a megismert országrészeket, mivel pl.Kolumbiában főleg Caliban voltam
Köszönöm a hozzászólást, várok minden kérdést, javaslatot

messzipista 2013.09.17. 08:17:06

Köszönöm az újabb kérdést, összegyűjtöm őket és mindet meg fogom válaszolni.
Röviden azért, mert egyrészt itt vannak ismerősök, akik ajánlották a helyet, másrészt mert Panama és Costa Rica a 2 legbiztonságosabbnak mondható ország a környéken, harmadrészt mert Costa Ricán itt San Jose környékén (bár a város nem egy építészeti csoda...), a klíma tökéletes számomra, egész évben nappal 25-30 C közt van, este pedig lehűl 18-23 fok közé. Én nem bírom a nagyon meleget... Persze a tengerparton lényegesen melegebb van, és bár kicsi az ország, a klímája hihetetlen változatos, innen tőlem 10 km-re például már átlag 5-8 fokkal alacsonyabb az átlaghőmérséklet, a tengerpart felé haladva pedig egyre melegebb. Nagy a különbség a karibi és a Csendes óceáni oldal közt is, és Északról Dél felé haladva is folyamatos változás jellemzi a klímát és az élővilágot is - ami itt hihetetlenül csodás és gazdag

messzipista 2013.09.17. 08:17:06

Türelem, mindent el fogok mesélni szépen lassan. Először csupán a miértre akartam rávilágítani. Jönnek az infok is....

M. Úr 2013.09.17. 08:18:55

"Kérlek, írd meg, mire vagy kíváncsi, mi érdekes számodra?"
Mondjuk Costa Rica. Ha már...

"Szeretném, ha nem öncélú irományt olvasnál"
Éppen ez történt.

Mit tudtunk ma meg Costa Ricáról? Hogy nyugodtabb az élet, és a hivatalokban a jogokat plakátolják ki, nem a tiltásokat.
De legalább volt konkrét összeg az írásban (kuka, használtan: 2000 Ft).

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.17. 08:37:18

"itt sokkal szebb, tisztább spanyolt beszélnek"

Jajj, ne viccelj!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.17. 08:39:28

Egyébként európai szemmel Costa Rica a lgkedveltebb ország a térségben, ez tény.

2013.09.17. 08:44:50

Milhen ott europai nyugdijasnak lenni? Es ha ismered a panamai viszonyokat europai nyugdijasoknak?

Tudom, hogy minden evben a vilag egyik legboldogabb orszaga

VHB 2013.09.17. 08:44:58

HA légyszíves messzipista válaszai után töröld azokat a kommenteket, amelyekben a konkrétumok hiánya miatt megy a nyafi.
És ha eredetileg többrészesre tervezel egy posztot, említsd meg ezt az apróságot a bevezetőben és akár a tagolást is részletezhetnéd ugyanott.

Pl. Costa Rica első rész, majd tovább három rész a szerzőtől, a felmerült kérdésekre pedig az újabb posztokban vagy a kommenteknél kaphattok választ. Vagy ilyesmi.

tableno 2013.09.17. 08:53:42

@charlieharper: a www.internationalliving.com website-on mindent megtalálsz a témáról.

2013.09.17. 09:12:55

@tableno: koszonom, mar csinalom is a tesztet, a "For your perfect place to live"-hez

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.17. 09:13:17

Kerdesek:
- nyugdijaskent be lehet-e vandorolni?
- milyen az egeszsegugy?
- kozbiztonsag?
- kozmuvesites? Infrastruktura?
- ingatlanarak?
- marijuana legalitasa? ;)

@tilmir:
Erre egyszeru a valasz: a poszter kornyeken nincsenek idiota hadurak es barbar torzsi szokasok ;)

Bonjour 2013.09.17. 09:20:54

@messzipista: szuper! Varjuk...
Kerdeseket meg kaptal mar most is, csak gyozd megvalaszolni.
A megelhetes amugy mindenkit erdekel szerintem, akkor is, ha nem menne oda egyebkent.

Alice in Wonderland 888 2013.09.17. 09:29:50

Jó kis írás, nekem tetszett.

Hű,viszont én is meglepődtem ezen: "tisztább spanyolt beszélnek".

Amikor tavaly beiratkoztam egy helyi francia nyelvtanfolyamra, akkor jött Kolumbiából egy srác a csoportunkba. Hetekig nem értettük, hogy mit mond, az még hagyján, hogy franciául, de angolul sem...pedig mindenki jól beszélt angolul és a franciában sem a köszönésnél és a bemutatkozásnál tartottunk...szegény, baromi egyedül érezte magát, hiába próbáltunk beszélgetni vele, a tanáron kívül mindenkinek baromira kellett koncentrálnia...hmm...szóval, nem igazán gondolom, hogy a spanyolt tisztábban beszélnék, de persze én nem jártam még ott, így nem tudhatom.

M. Úr 2013.09.17. 09:37:21

@VHB: Miért akarsz te itt posztokat törölgetni? Engem nem kérdeztél meg, hogy akarom-e, hogy az enyémet töröljék.
Egyébként akarom, csak nem a posztomat...

BTBTBT 2013.09.17. 09:48:04

Mivel az ilyesmi lepereg rólam, mindig is megmosolyogat, amikor tanult és "intelligens" emberek egy "anyáddal szórakozzál"-lal vagy hasonlóan magasröptű megnyilvánulásokkal akarnak lezárni egy vitát.
Tableno - már te is közéjük tartozol. Nem szükséges további magyarázat. Indítsd be azt a szűrőt. :)

A posztról -
Csak őszintén? Öncélú iromány, olyasvalakitől, aki éppen felfedeti magának a világ egyik szegletét.
Miből finanszírozta a nyelvtanulását meg az utazgatást?

"dolgoztam Magyarországon, több cégnél vezető pozícióban"
"miért Dél- vagy Közép-Amerika?... a szegény helyi országok lakosai és százszor boldogabbak nálunk"
Aha. Vágom.

Chamroe 2013.09.17. 09:50:11

@VHB: Abban egyetértek veled, hogy HA jobban is felvezethette volna a posztot, de azért drasztikus lenne kommenteket törölgetni.
Amúgy ha megnézed, az első 10-20 kommentben mindig a szokásos fanyalgók jönnek, akiknek az is baj ha van sapka a posztolón, meg az is ha nincs.
Én általában nem olvasom a kommentjeiket, de ma kifejezetten bosszantott, hogy a posztoló utolsó pár mondatát teljesen figyelmen kívül hagyták:

"Miről szóljon a történet legközelebb?

Kérlek, írd meg, mire vagy kíváncsi, mi érdekes számodra? Szeretném, ha nem öncélú irományt olvasnál, hanem találkoznál olyan helyi témákkal, amik igazán érdekelnek és hasznosak számodra!

Várom a kérdéseket és visszajelzéseket!"

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.17. 09:52:21

Hogy mi erdekelne minket? A kerdesben benne volt a valasz. :)

"Soha nem tanultam ennyi mindent, mint itt emberekről, kultúráról, hétköznapi életről, másságról és ÖNMAGAMRÓL!"

Hat ezek. Jah, nem bocs, az utolsot kipipaltuk. Most johet a tobbi:

"tapasztalatokat szereztem a helyi közéletről, emberi kapcsolatokról, bürokráciáról, bűnözésről, szexturizmusról, gasztronómiáról, filmművészetről, barátságról és hazugságról, és még sokáig sorolhatnám."

Engem speciel foleg a bunozes es a szexturizmus erdekel mert ma bulvar napot tartok a szetvalaszto dietamban. :)

négyzet 2013.09.17. 10:06:41

Lehet, hogy az is számít, hogy Costa Rica nagyon fejlett ökológiai szemlélet terén, az egyik "legzöldebb" ország. Ehhez hosszú távú gondolkodás kell. www.happyplanetindex.org/countries/costa-rica/
"The country has embraced sustainability in its national policies: it produces 99 per cent of its energy from renewable sources, has reversed deforestation in the country, and, in 2008, committed itself to becoming carbon neutral by 2021."

Béke, gyönyörű környezet, a fejlődő országok között viszonylagos jólét, erős társadalmi kohézió (van egy costa ricai ismerősöm, aki rendszeres rám ír, hogy "hogy vagy", persze csak kapcs tart címen, de idiotizmusig fokozott szmájlikkal).

Valszeg jó kombináció ez így. Vagy hát kíváncsi vagyok, mit gondol a szerző, miért érzik jól (jobban) magukat az emberek, mint a világ legtöbb országában.

Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.17. 10:07:07

@messzipista: nekem tetszett a felvezetes :)

Kolumbiarol irnal meg majd valamikor? Olyan keves infot hallani rola, es mind csak a 'Cartagenaban meleg van - Medellinben felvonoval tomegkozlekednek' vonalon merul ki. Meg a szokasos maffia-kokain-guerilla-shakira vonal van meg.

Az emberekrol irnal meg? Miben latod oket masnak mint az europaiakat? Kulfoldikent a tarsadalom melyik reszevel tusz leginkabb kommunikalni / kapcsolatba kerulni? (amennyire en tudom ott kb kasztrendszer van, fehernek jo lenni es lehetoleg a magasabb estratok-bol szarmazni, kulonben nem olyan szep az elet). Mire kell vigyazni?

Es mi tetszett neked annyira Kolumbiaban? En most neztem korul ott a Google Street View-ban es oszinten szolva nem nagyon nyugozott le. Elegge lerobbantnak tunik, epiteszetileg meg egy nagy nulla.

tableno 2013.09.17. 10:08:06

Nahát, új képek! Annyit azért megjegyeznék, hogy a felhőkarcolós még véletlenül sem Costa Rica, hanem Panama City.

Zizifull 2013.09.17. 10:12:16

Hat...
En elhiszem, hogy bevezetonek szantad, de igy elso olvasatra lehangolo. A post inkabb tunik onigazolas keresesnek mint a motivacio felvazolasanak. Kicsit olyan mintha azt olvasnak: Ugye, ugye igazam volt, jol tettem hogy eljottem?
Es sajnos az emberek tobbsege olyan, ha nem tetszik neki a fulszoveg, nem akarja elolvasni a konyvet. Nem eleg erdekes dolgokrol irni, erdekesen is kell tudni irni. (en peldaul nem tudok :) )

mirx 2013.09.17. 10:12:16

Milyen az, amikor valaki nem "valamihez" túlképzett, hanem úgy abszolútértékben? És ennek amúgy mi köze van ahhoz, hogy valaki tud-e spanyolul? Megannyi kínzó kérdés merül fel.

Len.Mag 2013.09.17. 10:13:42

Jó kis történet, irigylem a posztolót, de a 10 éves gyerek szíven ütött. Bár manapság könnyebb a távolból tartani a kapcsolatot, de az a közös élményeket nagyon nem pótolja. Képzelem, az anya mennyire boldog lehet abban a tudatban, hogy a kamasz fiát külföldre fogja hívni az apja. Gondolom nem nagyon egyezett bele, különben a poszter már elvitte volna, legalábbis erre enged következtetni, hogy a 14 vagy idősebb kort várja.

Egyébként ha beszélek, teszem azt, 6 nyelven, akkor miért kéne mindet beleírnom az önéletrajzomba? Magánügy, hacsak nem releváns az állás szempontjából. :)

2013.09.17. 10:14:35

@tableno: es a feher gatyas foto is ott keszult?

négyzet 2013.09.17. 10:16:33

@Barátusz: mondjuk Costa Rica pont nem olyan szörnyen szegény ország, ha a megtermelt gédépét nézzük ott van, mint Románia, ami dél-amerikai viszonylatban egész jó. A posztoló kiválasztotta az európai szemmel egyik legkedvezőbb országot. Nyilván nincs ilyen összefüggés, hogy szegényebb=boldogabb... de jól elsüthető közhely, hogy Eu-ban a sok szomorú ember igenis érezze rossznak magát :)

Határátkelő 2013.09.17. 10:17:42

Általában azért nem ígérek előre sorozatot mert a, nem tudom, tényleg megszületik-e az első lelkesedés után a következő poszt is (remélem igen), b, a posztban többször is leírja a szerző, hogy jön még újabb rész is, én pedig vagyok olyan naiv ennyi idő után is, hogy azt gondolom, mielőtt hozzászól valaki, el is olvassa azt, amiről beszél.

Kommenteket nem törlök, csak akkor, ha az sérti valakinek a személyiségi, emberi jogait, vagy a jóízlést. Aki olyasmi miatt nyafog, amire már választ kapott, vagy ami szerepel a posztban, azzal nem tudok mit kezdeni.

Egyébként pedig a poszt indulása óta megy a vita azon, hogy most konkrétumokat akar-e olvasni valaki, vagy inkább érzésekről, benyomásokról. Ez a vita soha nem fog elcsitulni, kinek ez tetszik, kinek az - ez most egy ilyen írás volt, lesz majd olyan is (remélem, Messzipistától is), amiben konkrétabb dolgok lesznek. Például, mert ezt kéritek. :)

négyzet 2013.09.17. 10:19:42

Ezt a fehér gatyás popsit muszáj volt?

BTBTBT 2013.09.17. 10:22:42

@négyzethálós:
Biztosan úgy van, ahogy mondod, de arra céloztam, hogy ő otthon vezető pozícióban (is) volt. Nyilván meg is fizették, mert erről nem regélt, aztán olyan országba megy, ahol a szegények a legboldogabbak.
Nekem ez olyan furcsa ellentét.

Az mondjuk érdekelne, hogy milyen külföldiek számára is betölthető álláslehetőségek vannak arrafelé.

@Határátkelő:
Szóval az anyázás nem tartozik ezekbe a kategóriákba?

négyzet 2013.09.17. 10:23:39

@Határátkelő: szerintem itt nem arról a vitáról van szó, hogy belekerült-e a tej és kenyér ára, különben értéktelen a poszt.

tableno 2013.09.17. 10:25:21

@charlieharper: Az bárhol készülhetett a kontinensen... ;-)

London2009 2013.09.17. 10:29:58

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Köszi Maxval! Ezen nekem is megakadt a szemem. A costa ricai akcentust nem ismerem, de latin amerikai, tehát azért van elképzelésem. Mexikóban tanultam meg spanyolul, de ilyet kijelenteni, hogy tisztábban beszélnének? Nem jó szóválasztás. Szebben beszélnek az én fülemnek is, de nem tisztábban, csak teljesen máshogy.

négyzet 2013.09.17. 10:31:50

@Barátusz: arra gondolsz, hogy odamegy a jó pénzű európai, és realizál egy magasabb életszínvonalat, aztán osztja az észt, hogy milyen szuper ez az ország? Van ebben valami. Hasonlót szoktam érezni, amikor Mo-ra jönnek az angolok, skandinávok, és áradoznak Budapestről. Úgy hogy a Várban bérelnek lakást a röpke pár hétre és háromszor magasabb legalább az életszínvonaluk itt, ahol minden "dirt cheap".

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.17. 10:34:20

Mi a baj azzal a fehér nadrággal?
Má' megint prüdülünk vagy mi van?
Gondolom nem a nadrág szabásmintája miatt tette fel hanem illusztrálandó milyen jó seggek vannak arrafelé.
Nagyon helyes.

2013.09.17. 10:38:29

@diggerdriver: ne ertetlenkedj, nem mindenki jar a Sohoba
A nadragon meg nincs zseb. Hova teszi a penztarcat?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.17. 10:40:56

@charlieharper:
Egy jó buxának minek pénztárca? :)))))))))

BTBTBT 2013.09.17. 10:45:21

@négyzethálós:
Részben igen, de a példádban említett pökhendiség nélkül.
Érthető, hogyha felmondta a munkáját, akkor nyilván olcsóbban szeretné megúszni a költségeket, és már ott van fél éve, kalandozik, tanul, tehát hacsak nem részvényes/tőzsdézik, csak fogy a pénze.

Nem tudom a várbeli lakásbérlés árait, de egy átlag angol úgysem oda menne lakni. Nem hiszem, hogy az neki "dirt cheap" lenne.

@charlieharper:
A jó seggű bankkártyát használ. :)

BTBTBT 2013.09.17. 10:50:20

De aztán jól meg is rakják... :)

London2009 2013.09.17. 11:03:28

Engem jobban érdekelnek a kiköltözés okai és érzelmi oldala. Fölöslegesnek tartom, hogy lerírja mi mennyibe kerül. Megtalálom az interneten ha nagyon érdekel. Azt leírhatta volna, hogy mivel foglalkozik jelenleg, de remélem a folytatásban megtudjuk.
Teljlesen megértem azt, hogy úgy érezte Magyarországon nem tud továbblépni a karrierjében. Ezt 24 évesen én is realizáltam…

bpetya75 2013.09.17. 11:25:11

@Barátusz: @diggerdriver:

Jól kielemeztétek a lényegi elemet ;-)

BTBTBT 2013.09.17. 11:29:14

@bpetya75:
Mivelhogy a képen csak a lényegi elem volt rajta. :)))

bpetya75 2013.09.17. 11:31:45

@Barátusz:

Micsoda hímsoviniszta megjegyzés ez, kérem?! Csupán az EGYIK lényegi elem. :-D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.17. 11:33:56

@bpetya75:
Az élet nagy dolgait seggek döntik el.
Ilyen vagy olyan seggek.

M. Péter 2013.09.17. 11:35:04

@Karinette: Ebből csak annyi következik, hogy nem nagyon tudott se franciául, se angolul. Ha találkozol egy magyarral, aki rosszul beszél angolul és franciául, akkor is azt gondolod, hogy magyarul erős tájszólásban beszél?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.17. 11:36:37

@bpetya75:
Ok akkor a femalesoviniszta lényegi elemet meghagyjuk Neked.
Mi megelégszünk a hímsoviniszta lényegi elemmel.:))))))))

BTBTBT 2013.09.17. 11:42:45

@bpetya75:
Hímsoviniszta? Olyan nők esetén, akik direkt kirakják, mert tudják, hogy úgyis fizetnek nekik? :)

Ahogy a Sziámi énekelte egyszer:
A lényeg a ruha,
A lényeg a ruha,
A lényeg a ruha alatt van. :)))

mojoking77 2013.09.17. 11:45:27

@négyzethálós: En nem a Varban berelek lakast, megis aradozok mindenkinek Budapestrol... Biztos velem van a baj, hogy nem akarom felvenni a jo magyar buslakodjunkmertmindenszemetotthon mentalitast.... :)
Remelem vagyunk azert igy meg egy paran..

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.17. 11:53:37

Jó post, de még annál is jobb az a segg, uramatyám, már tudom hova kell költözni, ha esetleg én is elválnék :D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.17. 12:01:34

Hmm és Bede Márton Panamericanája óta imádom Délamerikát, streetviewn szeretek nézelődni arrafele, de egyszer élőben is kéne. A streetview perverziómat azért említem, mert feltűnt, hogy ott a legszegényebb negyedek is tele vannak boltokkal és szolgáltató kisvállalkozókkal. Itthon meg mindenki csak ül a seggén és tartja a markát az állam felé. Biztos véletlen.

bpetya75 2013.09.17. 12:01:59

@diggerdriver:

Na jó. Legyen nektek :-D

@Barátusz:

Valóban ért a csomagoláshoz a hölgy, meg Sziámi is a lényeglátáshoz ;-)

@mojoking77:

Vagyunk. Ismerek pár hasonló embert.

dradix [freibürger] 2013.09.17. 13:01:35

Jó kis story lehet majd ebből. inkább a folytatást várom.
Közép-/Dél-Amerikához érdemben hozzászólni nem tudok, ezért egy kis OFF, ami talán mégis ON itt a Határátkelőn:

index.hu/x.php?id=inxpfb&url=http%3A%2F%2Fwww.portfolio.hu%2Fgazdasag%2Forban_350_ezren_mentek_el_az_orszagbol.3.189262.html

Aki még nem olvasta volna az új okosságot...

Maradok tisztelettel!

Alice in Wonderland 888 2013.09.17. 13:06:42

@M. Péter: egy erős középhaladó csoportban nem jelenteném ki, hogy nem beszél valaki a nyelvet...

Ha pedig magyarral találkozom, bármilyen fura neked, de magyarul fogok vele beszélni..:)

Papichulo 2013.09.17. 13:07:55

@Kovermadar:
"- nyugdijaskent be lehet-e vandorolni?"

Nem konnyu. Egyszerubb hazasodni.

"- milyen az egeszsegugy?"

Igyenes szar. Ami jo, draga.

"- kozbiztonsag?"

Ramaty. Persze tudni kell hova szabad menni.

"- kozmuvesites? Infrastruktura?"

Bar net es mobil van, de az utak szornyuek. Viz ihato.

"- ingatlanarak?"

Horrorisztikusak.

"- marijuana legalitasa? ;)"

Nem legalis, de konnyu beszerezni. Port szinten.

ZsFoto 2013.09.17. 13:07:56

Amivel nem értek egyet, hogy a 10 éves fiad itt maradt. Ha tudod vidd magaddal.

.Frajti 2013.09.17. 13:07:56

Európa azért még nagyobb picit Brazíliánál. Vagy én maradtam le valamiről a hírekből mostanában?

Szilvana1[Bucks, UK] 2013.09.17. 13:07:57

Jó lesz ez, ha kész lesz!

Volt egy fantasztikus közgé tanárom főiskolán, azóta csípem a közgazdászokat!

*matahari* 2013.09.17. 13:08:03

Semmit nem ir a munkavallalasi lehetöségekröl. Valoban ilyen egyszerü lenne EU-s utlevéllel tartozkodasi, és munkavallalasi vizumot kapni? Fejlödö orszagok nem erröl hiresek.

tanato 2013.09.17. 13:10:57

@dradix: Én is most akartam belinkelni ugyanezen cikket,megelőztél egy perccel.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.17. 13:11:04

@London2009:

Costa Rica alapvetően nem áll rosszul életszínvonalban. Nagyjából a világátlagon van, azaz kicsit rosszabban áll, mint Magyarország. (Ugye azt már mondtam, hogy a magyar életszínvonal a világátlag felett van valamivel?) Szóval Közép-Amerikán belül Costa Rica jól áll. Nicaragua, Salvador, Honduras, Guatamala mind szegényebb nála.

Ezen kívül Costa Rica nagy előnye a stabil politikai helyzet. Ott nem szokott se katonai puccs, se forradalom, se diktatúra lenni.

Európai szempontból még az is előny, hogy 10 % alatt van a négerek és az indiánok aránya, azaz alapvetően az egyik nagyon fehér állam a környéken.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.17. 13:16:16

@Karinette:

Megszokás kérdése ez alapvetően. Egy magyarországi haladó angol nyelvtanfolyamon is bizonyára furcsa lenne, ha hirtelen bejönne egy új-zélandi ember.

Én Kubában láttam spanyol embert, aki megérkezése után 1 hétig képtelen volt megérteni mit beszélnek a kubaiak. Aztán megszokta, annyi, ez ugyanaz a nyelv.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.17. 13:20:43

@négyzethálós:

Egy átlag kubai boldogabb egy átlag norvégnél. Ami nem azt jelenti, hogy a szegénység és az elnyomás jó, hanem azt, hogy a kubai ember képes a rosszat ignorálni. Ami nem azt jelenti, hogy a rosszat nem érzi, nem látja, hanem azt, hogy képes legyinteni rá. Alapvetően az egész karibi térség ilyen boldog vidék, ez az éghajlat következménye.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.17. 13:21:23

@charlieharper: digger sem jarhat, ahogy multkor valaki kifejtette! :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.17. 13:22:55

@Don Kartasch:

Szerintem ott inkább a szexturizmus női verziója jelentkezik.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.17. 13:25:33

@Karinette:

"nem igazán gondolom, hogy a spanyolt tisztábban beszélnék"

Eleve mit jelent az, hogy egy nyelvet tisztábban beszélnek? Nekem ennek így eleve dilettánsszaga van...

Papichulo 2013.09.17. 13:27:52

@*matahari*: "Valoban ilyen egyszerü lenne EU-s utlevéllel tartozkodasi, és munkavallalasi vizumot kapni?"

Bonyolult legalis statuszt szerezni (visa run). A helyi berekert meg amugy sem szivesen dolgoznal.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.17. 13:28:23

@Kovermadar: A tegnapi kozgaz vs szociologia temahoz egy gyors visszakanyar: "Knowledge of Politics ensures you have an understanding of the political and institutional contexts in which business operates and studying other social sciences such as Sociology gives you a greater appreciation of the organisational and behavioural dimension of business." The University of Manchester - Business Studies and Economics (3 Years) [BAEcon]
Link: www.manchester.ac.uk/undergraduate/courses/search2014/bysubject/05127/business-studies-and-economics-3-years-baecon/

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.17. 13:29:24

@.Frajti: "Európa azért még nagyobb picit Brazíliánál. Vagy én maradtam le valamiről a hírekből mostanában?"

Nem maradtal le semmirol, termeszetesen Europa joval nagyobb mint Brazilia. Ez szerintem csak ilyen romantikus tulzas volt a reszerol. :)

Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.17. 13:30:20

@Karinette: a 'tiszta' spanyolrol en annyit tudok, hogy allitolag a mexikoi/kolumbiai akcentus a legsemlegesebb, ezert pl sokszor mexikoi vagy kolumbiai embereket alkalmaznak pl nyelvtanfolyamok hanganyaganak a felvetelenel, illetve olyat is hallottam mar, hogy a spanyol teve/radiobemondokat el szoktak kuldeni ezekbe az orszagokba hogy magukra szedjenek egy kis semleges akcentust.

De amugy az teljesen szubjektiv szerintem hogy kinek mi a tiszta meg a szep, en pl az andaluz baratnomet teljesen jol ertem, a barcelonait egyaltalan nem, a mexikoi spanyol meg mintha teljesen mas nyelv lenne.

négyzet 2013.09.17. 13:33:11

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: biztos nem az éghajlat következménye, mert akkor az afrikaiak is roppant boldogok lennének, csak hogy egyet mondjunk.

Nézd meg, az első tízben kik a legelégedettebbek az életükkel. en.wikipedia.org/wiki/Satisfaction_with_Life_Index
Az első 15-ben Costa Rica mellett 4 skandi ország.
De ez persze neked elképzelhetetlen, mert azt hiszed, a szélességi körök determinálják a boldogságot.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.17. 13:41:34

@négyzethálós: "De ez persze neked elképzelhetetlen, mert azt hiszed, a szélességi körök determinálják a boldogságot." ellenbe annyi piatol amit ott fogyasztanak barki boldog lenne! :D

négyzet 2013.09.17. 13:43:09

@Zka: a kkv nagyon erős Dél-Amerikában, Mo-n mg mindent agyonszabályoznak, és pont egy nagyon kicsi vállalkozást, mondjuk egy lángososbódét nehéz nyitni, millió engedély, tervrajz, kijönnek, megmondják, megint, felmérik, újra vársz, befizeted, megveszed, mégsem jó stb. gondolom ez arrafelé nem egészen így van.

mojoking77 2013.09.17. 13:45:50

@négyzethálós: Ugy fog tunni, hogy kotekedek veled, de alapvetoen az afrikaiak (mar ahol epp nincs nepirtas, malaria vagy szimplan tul meleg) rem boldogok, es elegedettek az eletukkel.
C'est la vie...

2013.09.17. 13:47:27

@tableno: ez a Panama City csalodas. Oda is betort a jellegtelen epuletek halmaza. Az ilyen helyeken mindig ugy tajekozodom, hogy megjegyzem az epulet logojat (HSBC balra, DB jobbra), amugy nekem total jellegtelenek ezek az epuletek, Dubai v.02

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.17. 13:52:36

@négyzethálós: ebben biztos voltam, ellenben ez az emberek felelőssége is. Ha akarnának vállalkozni, olyan kormányokat választanának, ami foglalkozik ezzel. A probléma soha zászlón se volt a rendszerváltás óta. 1-2 mondatban szoktak ígérni hasonlót a választási hajrában és azzal le is zárul. Annyi jött össze, hogy egyéni vállalkozóként szolgáltatni viszonylag egyszerű és megfizethető (KATA, EVA és társai) de bármi máshoz az általad leírt borzalmakkal kell megbírkózni + kifizethetetlen adókkal.

Len.Mag 2013.09.17. 13:54:45

@ZsFoto: Van anyja is szerintem...

négyzet 2013.09.17. 13:56:25

@mojoking77: nem leszólni akartam Bpestet, van pro és con, mint bármely más ország, város esetén. Csak azt nem bírom, hogy néhány hét Gozsduban bulizás után azt hiszik, hogy az egész ország ilyen, és itt nyilván minden jól megy, és elkezdik tolni, hogy az angol minimálbér az mennyire szar, és nem találnak munkát és nem tudnak megélni... ja mert persze a magyar minimálbérből is biztos minden nap buliznának. Szóval ez.

négyzet 2013.09.17. 14:00:36

@Zka: az biztos, hogy a KATA az első olyan sok-sok év óta, ami újra értelmet adhat a legkisebb - főleg a szolgáltató vállalkozásoknak. De persze a vállalkozókedv a béka segge alatt, ebben amúgy a környékbeli országokban is jobbak nálunk.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.17. 14:05:59

@négyzethálós: az a durva, hogy ezt nem az EU kényszeríti ránk, ez már a rendszerváltás óta így megy. Engedélyek-bevallás-beszámolás-vegzálás hegyek bárkinek aki gazdasági tevékenységhez mer kezdeni. Nem csoda, hogy a belső gazdaság egy nagy nulla és egyre kisebb nulla lesz. Átlagember reakciója: mocsok vállalkozók, megérdemlik!

négyzet 2013.09.17. 14:07:58

@mojoking77: kérdés, hogy leszámíthatjuk-e, hogy amikor "épp nincs népirtás", "malária" vagy egyéb járvány, háború, szimplán túl meleg, szárazság, éhínség stb. Ez mind hozzátartozik ahhoz, ha egy országról beszélünk.

mojoking77 2013.09.17. 14:12:28

@négyzethálós: Persze, vilagos, de London sem csak a Soho, epp ugy, ahogy Pest sem egyenlo a Var-dunai hidak-romkocsmak-Parlament-Andrassy ut altal hataroltkepbol. Szerintem ezt tudjak a nepek, akik idejonnek, vagy legalabb is kb probaljak realizalni. Amugy egy valami igaz nagyon is, megpedig az, hgy ar/ertek aranyban veri kb komplett Europat.... Mar, ha az ember turistaskodni van itt ,es nem kell a hivatalokat jarnia, vagy nem a brutto 170 000- bol eltartania egy csaladot...

mojoking77 2013.09.17. 14:14:38

@négyzethálós: Orszag fuggo. Olvass el, akar csak itt is, egy ket postot, amik pl. Botswanabol, Namibiabol, vagy egyeb Egyenlitotol delre eso orszagrol szolnak..

Bonjour 2013.09.17. 14:16:00

@Karinette: van egy doktorandusz Kolumbiabol, allitolag nagyon jo a franciaja. Ez vissza is koszon az irasaiban, es tobbnyire jol is ertik. Csak en nem. Alig ertem, amit mond. Kicsit ciki volt neha.

négyzet 2013.09.17. 14:18:20

@Zka: alapvetően "fönt" is az a kép a vállalkozóról, hogy adócsaló. Ezért is kész csoda, hogy a kata egyáltalán átment. Miután tökön rúgtuk magunkat a minimálbér 150%-a vállalkozói minimum járulékalappal nem oly rég.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.17. 14:22:01

@négyzethálós: persze hogy az a kép, mert a kis és középvállalkozások azok is, szinte kivétel nélkül. Máshogy egyszerűen lehetetlen. Jakab Andor frankón leírta ezt anno a híres bejegyzésében, nem járnám körbe megint.
Az a járulékalapos szarság is egy vicc volt, szerintem senki nem tartotta be.

dradix [freibürger] 2013.09.17. 14:23:13

Most itt hirtelen ránéztem Max egy hosszasabb okfejtésére a világátlagról és az összefolyó betűk halmazából egy furcsa kis "szóvicc" (?) rajzolódott ki előttem:

Közgép-Amerika

Ez lehet a mi kis hazánk... ha így tekintem, sok a rokon szál Costa Rica és Magyarország közt, máris van miről beszélnünk... :)

négyzet 2013.09.17. 14:25:26

@mojoking77: ja itt arról van szó, hogy ideköltöznének, mert olyan fasza (amúgy nem tesznek így persze, csak a szöveg megy, mert ők is tudják, hogy addig jó minden, amíg nyugati fizujuk van).

de most már befejeztem, igazából nem lehet elmesélni ezeket a szánalmas összehasonlításokat. nyilván turistáskodni jó itt, aki bulizni szeret, de nem erről akartam beszélni.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.09.17. 14:29:14

hát nem tudom, a poszt nagy része arról szólt, hogy a posztoló milyen okos és ügyes, mi mindent tud, amit mások biza nem, hogyan teszi helyére az embereket és nyeri meg a pitiáner szóváltásokat, erre ráadásul büszke is - a segghez görgetve aztán nem is olvastam tovább, közönséges összbenyomást tett.

Egyébként az ügyfél/polgár jogai, jogorvoslati lehetőségei itt is ki vannak függesztve a hivatalokban.

Alice in Wonderland 888 2013.09.17. 14:30:57

@Bonjour: en is csak a franciabol indultam ki...:)
Szoval, helyesbitek: nekem nehez volt megerteni a franciajat es az angoljat is.

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Csak azert emeltem ki a tiszta szot, mert folyton ezzel jott az egyik tanarom anno, de elfogadom, ha dilettans..

@Kriszta D: En sem beszelek akcentus nelkul, s azt sem az en feladatom eldonteni, hogy valaki "tisztan beszel"-e...:) kicsit felreertheto voltam.

Bonjour 2013.09.17. 14:36:58

@Zka: ha nem oltek volna ki a vallalkozasi kulturat abban a negyven evben, tan igazad is volna. Igy ez egy erosen jogpolitikai kerdes, es ha nem is felulrol kellene oktrojalni, azert mindenkeppen tobbet kellene ezeken elgondolkodni.
De a cel tobbnyire az az elmult husz evben: hogyan lesz tobb adobevetel?
Ez egy fontos kerdes. A baj, hogy nem teszik meg moge azt az ezer kerdest, ami alapjan celokat lehetne megfogalmazni...
Na de abbahagyom, meg a vegen ideteved Saman. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.17. 14:37:41

@dradix:

Magyarország életszínvonal szintje Európában belül átlag alattinak számít. Míg ugyanez Amerikában átlag felettinek. Ez itt a lényeg.

Az új listámban 6 csoportot csináltam:
1. jelentősen a világátlag felett,
2. valamivel a világátlag felett,
3. világátlag szint,
4. valamivel a világátlag alatt,
5. jelentősen a világátlag alatt,
6. legszegényebb szint.

Országok száma a 2 kontinensen a 6 csoportban:
1. csoport - Amerika: 3 ország, Európa: 21 ország,
2. csoport - Amerika: 5 ország, Európa: 12 ország,
3. csoport - Amerika: 19 ország, Európa: 14 ország,
4. csoport - Amerika: 7 ország, Európa: 6 ország,
5. csoport - Amerika: 0 ország, Európa: 2 ország,
6. csoport - Amerika: 1 ország, Európa: 1 ország,

Azt hiszem ez érzékelteti a különbséget.

Példa a 6 csoportra:
1. USA, UK.
2. Argentína, Magyarország.
3. Costa Rica, Bulgária.
4. Nicaragua, Örményország.
5. Moldova.
6. Haiti, Dél-Oszétia.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.17. 14:38:02

Velem van már megint a baj, vagy tényleg kicsit gyomorforgatóak ezek a feszes fenekek feletti összekacsintós szexturistás stb megnyilvánulások, kicsit mint a szalonzsidózás? Muszáj?

Bonjour 2013.09.17. 14:39:05

@Zka: na igen, errol (is) beszelek...

mojoking77 2013.09.17. 14:41:40

@Chang Yai: Az attol fugg...
Ha no vagy, vagy meleg, akkor nem.
Ha hetero ferfi, akkor "miert ne?"

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.17. 14:43:44

huhh, most elolvastam haaaat mit ne mondjak engem nem gyozott meg. Nyilvan mas az elet hat honapos nyaralason, mint amikor naponta be kel lmennie dolgozni az embernek. De ha ennyire okos es jo, akkor miert nem keresett munkat meg Mo-rol es utazott el dolgozni?! Masreszt vezeto poziciokat nem keresni szokott az ember, hanem a ceg keresi meg, hogy menjen oda dolgozni. Boztos boldog a baratno is, hogy lelepet a csavo nem rovid idore es O csak intezze a felszamolast.
/Btw egy hasznalt kukat hogy ad el az ember? Felteszi aprodra?/
Masreszt meg nyelvet tanulni, ha van penze (es ugy tunt, hogy van) miert nem magantanarnal tanulja? Akkor megy orara amikor tud, nem fog lemaradni az anyagban sem.
No mindegy, nem negativkodom..
Azt meg mar csak finoman jegyzem meg, hogy pl Angliaban is csak akkor talalkozik az ember magyarral, amikor akar. Nem kell megallni es szobaelegyedni senkivel, csak azert, mert ugyan azt a nyelvet beszelitek. A boltban multkor mellettem is pakolt ketto magyar a fizetes utan a taskajaba. Hallottam oket beszelgetni, de nem hinnem, hogy levagtak a magyar allampolgarsagom.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.17. 14:44:23

@négyzethálós: ezt nagyon bírom én is egész DK-Ázsiában, hogy mindenhol kis boltok, mindenki próbál megélni, ahogy tud, és hagyják. (vajon mikor lesz Yangonban is Street View? Chiang Maiban amikor jött a kocsi, akkor vitt el mindent az árvíz egyes kerületekben, a képeken zsákrakodás folyt, aztán később visszajöttek és asszem újracsinálták, vagy folytatták.)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.17. 14:45:33

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ez a del-oszetia ugy hallatszik, mintha valami austin powers filmbol lenne... :)

Bonjour 2013.09.17. 14:55:32

@Karinette: maxval csak kotozkodik eppen, bar jofej. Megis, doktorit kellett volna irni a "hermeneutikai elemzes a tiszta szo szemantikai megkozeliteserol a HA-n a spanyol nyelv kontextusaban, kulonos tekintettel Costa Ricara"? :)... Ugyan mar, ez egy blog.

Maxval. A tiszta az itt olyasmi volt, mint a Hochdeutsch, ugyanolyan ertelemben hasznalja az atlagember (ertsd: nem nyelvesz): Irodalmi, nyelvtankonyvi.

Eyebkent azt hittem arra mondja Maxval, hogy ugyan dehogy beszelnek ott tisztan. Ezt keszseggel el is hinnem neki, egy "csoppet" nagyobb tapasztalata es tudasa van neki ebben, mint nekem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.17. 14:59:58

@diggerdriver: nem a szexszel van a bajom, de a szexturizmussal és prostitúcióval viccelődés szerintem nem szalonképes, csak ha félreérthető voltam.

Kardos Zsolt 2013.09.17. 15:00:49

Kedves cikkiro.

Szeretnem önnel felvenni a kapcsolatot skypon.
Az en skype nevem . asztalaviszta.
Nagyon sok kerdesem lenne de a beszed szemelyesebb mint az iräs.
Kerem ha lehetösege van skypolni vegye fel velem a kapcsolatot.
Vagy amennyiben van vezetekes szäma azt is feltudom hivni.

Värom välaszät : Kardos Zsolt

messzipista 2013.09.17. 15:01:19

sziasztok, sajnos nincs időm minden jogos vagy félreértésből származó felvetésre reagálni, de a lényeg:
- nem öncélúra akartam, hanem felvezetőnek, háttérinformációnak. Ha kissé személyes lett, sorry, javítani fogok rajt - de a személyes véleményem akkor is sokszor benn mered, mivel provokálni is akarok vele - pl. ilyen volt az "itt szebben beszélik a spanyolt" - kíváncsi voltam a véleményekre, reakciókra, hisz ez teljesen szubjektív. Tény, hogy számomra érthtetőbb, mert szebben gesztikulál a többség és lassabban beszélnek, mint a spanyolok. De ez is ország, országrész és képzettség függvénye is.

A miből finanszírozom jellegű kérdéseket nem fogom nyíltan kibeszélni, természetesen a saját pénzemből, ha valakit személyesen érdekel, megírom neki direktben. Nem ez a célja a blognak.

Azt még nem írtam le, hogy mielőtt kijöttem, fél éven át készítettem elő az utat, 4 hónapot nyelviskolákban töltöttem otthon, majd itt (2 hónap CR, 1 hónap Panama és 1 hónap Cali) kint. Ég és Föld a különbség, de erről még írok.

Tehát tudatosan készültem egy új életre, és először ehhez a nyelvtudást kellett megszereznem, legalább a jelenlegi szinten, ami most kb középfok. Bár én ebben maximalista vagyok, sosem lesz valószínűleg tökéletes.

A fiam azóta egyébként már kint volt velem 1.5 hónapot és ha nagyobb lesz, remélhetőleg lesz ez sűrűbb és több is.

Személyes dolgokról többet nem írnék, írtam eleget, ezek szerint sokat is, még a héten jön a folytatás, addig is várom a kérdéseket és sorra veszem majd az összeset. Egyszerre biztosan nem tudok mindenre válaszolni, de folyamatában biztosan.

Üdv a negatívoknak és a segítő szándékkal posztolóknak is...

messzipista 2013.09.17. 15:04:16

Nem a szexturizmus lesz a központi anyag - és nem is úgy fogok írni róla, ahogy egyesek szeretnék. Tény, itt a prostitúció legális (a futtatást nagyon szigorúan büntetik) - de erről is majd később.
Mellesleg a popsis kép Kolumbiában készült, és bár ez kissé provokatív, bizony, nagyon jellemző a foldrészre, és főleg Kolumbiára... Hétköznapi fiatal hölgy van rajt, nem prostituált.

messzipista 2013.09.17. 15:07:22

@Kardos Zsolt: kedves Zsolt, igen, van skype-om.
Jelentkezni fogok,

tanato 2013.09.17. 15:08:27

@dradix: Persze nekünk mivel itthon vagyunk ez a cikk tényleg érdekesebb mint a kint lévőknek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.17. 15:09:44

@Chang Yai:
Ugyan miért? Létező jelenség mindegyik.
Igény van rájuk és hatalmas nemzetgazdasági bevételt generál.
Persze kényelmes álláspont hogy amiről nem beszélünk az nincs.
Mitöl nem szalonképes?
Tán szalonban vagyunk?
Látom már hogy teljesen beprüdülünk ma.

eagles 2013.09.17. 15:14:43

@négyzethálós:

1987-től vagyok, il. voltam vállalkozó. 2012-ben befejeztem.
Ahogy látszik, még Kádár idejében kezdtem. Az "Öreg" nem arról volt híres, hogy élt-halt a "maszekokért". De békén hagyta őket.
No meg lényeges dolgokat megértett. Először a kezdő vállalkozónak nem kellett adót fizetni. Aztán ez megszűnt, de három évig havi 900 Ft járulékot kellett fizetni, mert megértették, hogy a kezdés nehéz dolog.

Aztán jött a gengszterváltás. Halleluja! Lesz itt Kánaán a vállalkozóknak! Az új rendszer nagyon fog bennünket szeretni.
Szeretett. 20 évig herevédőt kellett hordanom, mert a marha nagy szeretetben állandóan szét akarták rúgni a tököm.
Na ebből lett elegem.

Valamit meg kell érteni mindenkinek ebben az országban. Van egy választó vonal. Akik a vonal alatt vannak, azoknak kutya kurva kötelességük minden jogszabályt ismerni, és betartani. Ha nem jön a szankció. Zéró tolerancia.
Akik a vonal fölött vannak, azok Isten, Ember, és a Törvények fölött állnak. Ez a vállalkozókra is érvényes.

2013.09.17. 15:15:19

@messzipista: ugy jarkaltal az utcan Kolumbiaban, hogy ha lattal egy jo ghetto booty-t, akkor kamera elo? Ilyenert Bostonba minimum rendorrel fenyegettek volna anno.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.17. 15:18:10

@Mr. Long: @mojoking77:

Dél-Oszétia teljes egészében Ázsiában van, ugyanis a Kaukázus vízválasztójánál délebbre van.

(Persze tudom, hogy több Európa-definíció van, de az amit én használok az ez.)

Viszont az összes kaukázusi államot - mind a 6-ot - Európához szokás sorolni kulturális okokból, annak ellenére, hogy földrajzilag közülük 4 teljes egészében ázsiai. (Csak Azerbajdzsánnak és Grúziának van egy pici európai része.)

Shanarey 2013.09.17. 15:18:35

Püff neki, a poszt, olyan amilyen, az én véleményem erről, pedig lesújtó.

Megvárom a folytatást, és majd utána kifejtem bővebben. (hátha addigra jobb lesz)

messzipista 2013.09.17. 15:18:57

@charlieharper: ismerős volt, és arrafelé ezen csak mosolyognak - éreztem, hogy használható lesz még (a kép) valamire...

bpetya75 2013.09.17. 15:18:57

@messzipista:

"Tény, hogy számomra érthtetőbb, mert szebben gesztikulál a többség és lassabban beszélnek, mint a spanyolok."

Felteszem az artikulációra gondoltál ;-)

Egyébként meg ne vedd fel, aki akarta, levehette, hogy ez volt a felvezető. Told csak a többit. Majd azok után is megkapod a magadét por és kontra is.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.17. 15:20:46

@diggerdriver: az olyan megnyilvánulások, hogy na akkor milyen nyelvet kell tanulnom, vagy hányezerért adjam el a szemetesemet, hogy ilyen segget vásárolhassak - bocs, nekem ez olyan szalonvicceskedős, de jól összekacsintunk a prostitúció létjogosultsága felett, mert persze ez a világ természetes menete.
azért mert létezik, nem biztos, hogy pont így jó, hogy pont így létezik.
ha prűd vagyok ezért, vállalom.

mojoking77 2013.09.17. 15:20:57

@diggerdriver: Igen, azt hiszem ratapintottal a lenyegre..
Amit nem latunk, az nincs is... :)
Persze egyszerubb ezt a temat figyelmen kivul hagyni, mint foglalkozni vele (ne adja az eg, megoldast keresni ra, mint pl ahogy a kapatossagarol ismert Svajcban meg tudtak oldani). Az a mokas amugy, mikor felnott ferfiak is igy allnak hozza.. Nem tudom, hogy szanalmas inkabb, vagy gyomorforgato e?
Bar tulsagosan rugozni is felesleges rajta (most atvitt ertelemben mondtam)

mojoking77 2013.09.17. 15:24:29

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: OK, igy mar vilagos. Nalam valamivel egyszerubben (es persze pongyolabban) van meghuzva Europa hatara, egyszeruen azt nezem, a Boszporusztol keletre, vagy nyugatra... :)

messzipista 2013.09.17. 15:25:36

@bpetya75: :) igen, természetesen és köszi...

négyzet 2013.09.17. 15:27:23

@Zka: ismerem Jakab Andor posztjait, furcsa és kár, hogy abbahagyta, illetve "visszaszívta" őket, mert "félreismerte az országot".

Len.Mag 2013.09.17. 15:31:33

@Mr. Long: Az hagyján, de 2000 HUF-ért ment el a kuka!
Biztos Szarowszki kristályokkal volt kirakva! :DD

Jaaj, bocs!

bpetya75 2013.09.17. 15:40:05

@Len.Mag:

Fogalomtalan vagy! :-D

Egy jó kis 150 literes kerekes kuka simán ér annyit.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.17. 15:40:09

@Len.Mag: mondjuk meglepoen draga, vagy csak tularazott boltot talaltam:
muanyag-kuka.xn--autfnyez-e1a2hu5c.hu/
Na jo, vannak olcsobbak is: muanyag-kuka.gesserit.hu/
De szerintem a legolcsobb es tuti 10e alatt egy falusi gazdaboltban is kaphato

mojoking77 2013.09.17. 15:41:11

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Oroszorszag nagyja Azsiaban van.. Mint ahogy Moldova egy resze, Ukrajnae, es a tobbi.. Foldrajzilag mindenkep.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.17. 15:48:14

@Chang Yai:

Nekem Kubában azt mondta egy igazi mácsó: az igazi férfi sosem fizet szexért nőnek, hanem a nő fizet neki. Ez az emberke tornatanár volt. Egy időben 16-17 évesen jártam edzésre. Az emberke egyébként is nagyon érdekes egyéniség volt. A konditerembe bejövő új embereket mindig felsorakoztatta és előadta neki a következőt:
- Itt komoly testedzés folyik, csak igazi férfiaknak! Aki ide bejön - itt mutatott egy figurát: leeresztette vállait és csámpásan állt meg hülyén mosolyogva - az egy buzi, de amikor kimegy - itt kihúzta a vállát, kiegyenesítette a lábait és komoran kezdett nézni - férfiként távozik! Bejön mint buzi, kimegy mint férfi!

Máig emlékszem "¡aquí se entra como maricón, pero se sale como hombre!".

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.17. 15:52:09

@mojoking77:

Ukrajna és Moldova 100 %-ban Európa. Oroszország esetében meg területe 77 %-a Ázsia.

A többi Európa-Ázsia határeset:
Törökország esetében: 97 % Ázsia
Kazahsztán esetében: 93 % Ázsia
Grúzia esetében: 95 % Ázsia
Azerbajdzsán esetében: 91 % Ázsia
Görögország esetében: 5 % Ázsia

Len.Mag 2013.09.17. 15:52:15

@bpetya75: @Mr. Long: Jó'van na, én valami mezei szemeteskosarat vizionáltam! :) Használtan!

kutya vacsorája 2013.09.17. 15:52:15

mondjuk costa ricáról nem tudtam meg sokat, pedig érdekelt volna. a poszter mivel foglalkozik, hol talált állást, hol lakik, milyen papírokat, engedélyeket stb.kellett beszereznie, hogyan, mennyit keres és az mire elég stbstb.
tán majd legközelebb. érdekel, nagyon is. akkor is, ha a szerző kicsit nagyobb arcúnak tűnik annál, mint ami rokonszenves nekem, és akkor is, ha a segges kép kifejezetten visszataszít.

bpetya75 2013.09.17. 15:56:14

@Len.Mag:

A szemetes szemetes, a kuka pedig kuka. Továbbá a krumplileves legyen krumplileves! :-D

Len.Mag 2013.09.17. 16:04:06

@bpetya75: Nálunk a szemetes is kuka, csak hogy folytassuk ezt a jelentős szemantikai vitát :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.17. 16:08:02

@Chang Yai:
Mi férfiak már csak ilyen mocskos disznók vagyunk.
Szégyellem is magam.
Majd meggyónom.

messzipista 2013.09.17. 16:09:36

@kutya vacsorája: szia, köszönöm a hozzászólást.
Erről is fogok írni, köszönöm a felvetést.
A nagyarcúságot nem tudom, miből vontad le, életemben soha senki nem tartott annak, de majd vigyázok...
Jelenleg egy vállalkozást készítek elő, erről akkor fogok írni, ha elindul (tán egy hónap múlva) - addig inkább az általad is említett kérdések kerülnek előtérbe, mint engedélyezés, letelepedés, munkavállalás, lehetőségek, stb.
remélem, még a héten olvashattok róla.

ammi 2013.09.17. 16:09:51

Bűn és bűnhődés magyar módra 1. A jutubon. Van aki megértette , és van aki nem. Különbözőek vagyunk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.17. 16:10:58

@kutya vacsorája:
A segges kép kifejezetten teszik.
Bennem van a hiba?

2013.09.17. 16:15:27

@diggerdriver: mar latom elore a ma esti Naszovalt
A seggekrol fog szolni

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.17. 16:15:44

@diggerdriver:

Én is így vagyok ezzel, bevallom. A nőkön először a bokájukat nézem, aztán a feneküket, majd az arcukat, s aztán a mellet.

Bonjour 2013.09.17. 16:19:20

@messzipista: szerintem csak azert van zendules, mert igy meg nincs mirol beszelni, nincs mirol kerdezni. Ezert ragadnak le a feher hatson, meg hol keszult a varoskep.
Elso kommentemet is igyekeztem baratsagosra venni azert, ugyhogy ha megengeded, kerem, hogy ha magadrol nem akarsz konkretumokat (tobbet) elarulni a tekintetben, hogy megis miert vagy ott (ez ertheto), akkor vess fel jellemzo helyzeteket, mondj el olyan sztorikat, amelyek jellemzoek. Mondd el anonim azoket, akiket ismersz. Ne gondold, hogy erdektelen, hogy mennyit kell varni a postan, beazik-e a maganrendelo plafonja, vagy a zebranal minden autos megall.
Ha mar vagy ilyen kedves, hogy irsz ide, esetleg meselhetnel egyik posztban a bennszulottekrol, mindennapjaikrol, barmilyen szubjektiv is legyen. Masik posztban pedig arrol, hogy akiket megismertel egyeb nep, nevezzuk oket bevandorloknak, akkor azok mit csinalnak ott.
Ott vagy, nyilvan ismered fobb vonalakban hogyan es mennyit lehet az orszagban tartozkodni.
Ezek mind "konnyu" temak neked, nekunk ujdonsag.

messzipista 2013.09.17. 16:30:18

@Bonjour: értem és köszönöm a jószándékú hozzászólást, már gyűjtöm a témákat, és többet is megemlítettél, amirő írni akarok.
A zebrák pl. érdekes dolog, mert itt Costa Rican gyakorlatilag alig látsz, vidéken nem is létezik...Megállni nem állnak meg, még gyerekes anyáknak sem... itt az autós az úr... de majd elemzem ezt is bővebben
most mennem kell, mert hív a helyi bürokráciával való napi küzdelem...

Bonjour 2013.09.17. 16:30:41

@dradix: tobb az. Csaladtagokkal egyutt szerintem inkabb egymillion mentek el.

Bonjour 2013.09.17. 16:32:22

@messzipista: Ez a burokracia, ez engem erdekelne pl.
A tobbi pelda volt csupan. Jo ugyintezest!

tanato 2013.09.17. 16:43:54

@messzipista: Engem /Mint szakmabélit/érdekelne az Eü.-ellátás,magánbiztosítós vagy állami,az orvosképzés/fizetős vagy állami/,az ott lévő trópusi betegségek kórházak felszereltsége stb.Ezenkívül az hogy a hivatalos spanyol mellett beszélnek e a helyiek még őshonos indián nyelveket.Milyen a lakosság etnikai összetétele/bár erről írt már Birca egy tőmondatot/,a katolikus mellett van e még jelentősebb másik egyház jelen a mindennapi életben stb.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.17. 16:44:53

@diggerdriver: buntetesbol nezzed meg tizenotszor a kepet! :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.17. 16:47:44

@messzipista: Anglia detto, legalabbis eszakon. A lampas keresztezodesben sincs gyalogos lampa, menj at, amikor tudsz. De minden 2x2 savos vagy szelesebb uton van kozepen jardasziget a megallashoz. Igy legalabb csak egy oldalrol uthetnek el egyszerre.

kutya vacsorája 2013.09.17. 16:54:40

@messzipista: :) köszönöm a választ, tényleg érdekel, amiket kérdeztem, kedvelem a világnak ezt a részét. nem ismerlek, ezért nem merném állítani, hogy arcos lennél, legfeljebb azt, hogy az írásodból ilyen következtetés is levonható. de ha nem, hát nem, annál jobb. folytassad, kérlek!

mojoking77 2013.09.17. 16:57:54

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Mar bocs, de ez a te meglatasod. Kb, mint amikor kozel 10 millio magyar felhaborodik, hogy "Mi aztan nem vagyunk Kelet Europa, az is biztos".. Dehogynem. Azon kivul, attol meg, hogy egy orszag egy resze teruletileg nem feltetlenul van Europaban, az meg lehet 100%-osan EUROPAI orszag.... :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.17. 17:13:33

@mojoking77:

Mutass olyan forrást, mely szerinte Moldova és Ukrajna részben Ázsia. Én ilyet nem ismerek.

Mi az európai ország? Nos, ez is definíció kérdése.

Ha területének több mint fele Európában van, akkor európai?
Ha egész területe Európában van, csak akkor európai?
Ha területének kevesebb mint fele van Európában, de lakosságának több mint fele Európában van, akkor európai?

Vagy lehet egy ország úgy is európai, ha egyáltalán nincs területe Európában?

bpetya75 2013.09.17. 17:24:19

@Len.Mag:

Ezek után aggódva érdeklődöm: mi a helyzet nálatok a krumplilevessel? ;-)

bpetya75 2013.09.17. 17:27:19

@diggerdriver:

Én is arrafelé gondolom. A nyakszirt, tarkó, fülek tájéka. Naggyon szexi :-D

Len.Mag 2013.09.17. 17:51:53

@bpetya75: Huhh... megfogtál! :D A gulyást szeretjük, abból most nagy baj nem lehet ;)

cristallo 2013.09.17. 17:57:20

Nem tudom, mi a bajotok a popsis képpel, jlonak is hasonló gömbölyded van, döglenek is érte a pasik, a biztosító meg a körmét rágja, akkora biztosítást kötött rá a gazdája:))

MSE5 2013.09.17. 18:23:51

Remek írás! Kedvelem az ilyen kalandvágyó, ugyanakkor értelmes palikat!!!Kívánom, hogy szerencsésen boldoguljon!!!Szívesen megismerném még jobban a gondolkodását!!
Én ugyanezt léptem meg nem olyan régen, csak Európában maradva, csak nőként!:)
Priviben hogyan lehet neki vajon írni?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.17. 18:39:35

@Mr. Long:
Erdekes.
Akkor nalunk szurhattak el valamit, mert azt nem erzem hasznos, kiegeszito tudasnak, hogy: "Ez itt az Andorka Rudolf konyv. 600 oldal, felev vegere tessek megtanulni. A vizsgan a 10 fejezetbol 3-t kerdezek..."
- egyebken a csodamra jartak a bukas miatt, mert a szakon eddig senkit sem rantottak meg elottem :)

zomg · http://lixnix.tumblr.com 2013.09.17. 18:56:47

jopofa iras, Costa Rica valoban az egyik legjobb orszag tobb szempontbol is. Nem tudom hogy informatikuskent mennyire lehet elhelyezkedni de kesobb lehet erdemes lesz odakoltozni. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.17. 19:08:17

@Papichulo:
Köszönöm!
Akkor az nem az én helyem lesz :(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.17. 19:13:03

@charlieharper:
Neked mit dobott a gép?
Nekem a várható nyugdíjamra először Brazíliát, utána Panamát (egyik esetben tengerpart, másikban sziget volt a feltétel).

Nem hiszem, hogy ezeknél nincsen jobb hely nyugdíjasnak lenni, ráadásul csomó fontos szempontra nem is kérdezett rá.

M. Péter 2013.09.17. 19:13:47

@Kriszta D: Ezt nehezen hiszem el, mert a latin-amerikai spanyolban nincs különbség az s és a z kiejtése között, míg Spanyolország nagy részén és a hivatalos akadémiai kiejtésben igen, így Európában nem lehetne használni ezeket a hanganyagokat.

tanato 2013.09.17. 19:20:27

@MSE5: Privátban?Legjobb ha előbb írsz a Határátkelőnek,ő meg tudja adni a címet.Vagy a Blog.hu-n keresztül.

Bonjour 2013.09.17. 19:24:13

Ezt a messzipista-t mindig pesszimistanak olvasom, illetve javitja az agyam...

Bonjour 2013.09.17. 19:25:27

Niki es Zopilote hol vannak? Nem latom oket regota errefele.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.17. 19:33:41

@Bonjour:
Zopilote éppen Magyarországra tart és Niki is utazik valahol (azt hiszem angliában van).

De rég járt erre:
- Philosoraptor;
- montroyal;
- Jani haverja;
- hagyma ;)
- spangola;
- geeeteee és a könyöke;
- ...

2013.09.17. 19:44:34

@Bonjour: Niki probalgatja az uj autoit az autobahnon, amiket Lindonban vett
Zopolite szerintem mar landolt lisztferihegyen

33621 2013.09.17. 19:54:36

@MSE5: Kattints rá a nick nevére, és ott az üzenetküldést válaszd!

ffüttyfürütty 2013.09.17. 20:09:12

Hát ha őszinte lennék akkor azt írnám Messzipistának, hogy szerintem ez életközépi válság. No problemo, szerezzen tapasztalatokat (ahogy a női fenék mellett is kifejtette), az ő élete, előre.

M. Péter 2013.09.17. 20:35:33

@Kovermadar: hagyma kijelentette, hogy neki nem tetszik a előmoderáció, és büszkesége miatt nem hajlandó kérni, hogy prémium legyen. Jani haverja már korábban eltűnt.

ThePier 2013.09.17. 20:58:07

Én várom a következő részt :) Láttam már műsort kanadai házaspárról akik kiköltöztek gyerekekkel együtt Costa Ricába, baromira megtetszett ez az ország, ezért is örültem hogy már itt is van országfelelős!

Az én meglátásom ezekkel az országokkal (pl. Albánia is ilyen) szivesen laknék még olyan helyen ahol van lehetőség minőségi életet élni, nem pedig a "sárga csekkek" halmával bírkozni :(
De ugyanakkor csak kétféleképpen lehetséges, nyugdíjasként (jó vastag havi appanázzsal) letelepedni vagy vállalkozást indítani, de mit lehet vállalkozni amit meg is tud fizetni az átlag??? Na erre kíváncsi leszek, mibe vágta a fejszéjét Messzipista!
Ja a sok uninteligens, kanapéból beszólogatós -meg van a véleményem rólatok- (minden ország írásánál osztják az észt amikor életükben nem voltak még a határon túl se) hagy döntse már el a "poszt toló" hogy milyen stílusban írja le a tapasztalatát, jó?!!! Eszem megáll!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.17. 21:05:00

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/130917/2011-08-24_214328_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Sokmindent nem lehet mondani egy bevezetőről.
Illett volna legalább annyit írni hogy ez gy bevezetője egy posztsorozatnak.
A végén oda van írva hogy majd írok. Mikor? Mit? Mivel? Kinek? Hol? Miért? Hogyan?
Ha posztok is olyanok lesznek mint a bevezető akkor nincs baj.
Várjuk.

Én mindannyiszor megdöbbenek azon hogy a mai világban még akadnak olyan fosszíliák akik képesek szóvá tenni egy szép női segget. Lehet hogy mégsincs vége a középkornak?

nyuszigonosz 2013.09.17. 21:14:44

Szóval én is inkább a szerzö további posztjára lennék kiváncsi, mert a mai, ... hát az nem az, ami az embert felrántaná a "kanapéról". :-))

rezsoatya (törölt) 2013.09.17. 21:15:32

@diggerdriver: tudod, izlesek es pofonok...
Ha legalabb szep lenne... inkabb a kozepkori inkvizicio!

2013.09.17. 21:17:29

@diggerdriver: tulreagalod. Attol fugg hol elsz es mi a hattered. Szaudiban ki sem tehetne ezt a fotot, a vallasi rendorseg elcipelne. Valoszinuleg messzepitat onnantol nem is latnad tobbet.

DK Azsia egy jo resz konzervativ (igen, tudom kettoseg a szex turizmussal). Ha x eve nem vagy kitveve semmilyen ingernek, mert konzervativabb tarsadalomban vagy, akkor ez igencsak feltunik.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.17. 21:22:38

@diggerdriver: gratulálok, hogy miután háromszor is elmagyaráztam, mi a bajom pontosan, még mindig úgy akarod beállítani, hogy a prostitúcióval való összekacsintós poénkodás szóvátétele ugyanaz, mintha szeretném vissza a középkort.
tőlem dugjon mindenki azzal, akivel akar, de a prostitúció mögött azért kicsikét több van, elég aljas dolgok, mint egy szimplán álló farok és természetes vágyak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.17. 21:30:07

@rezsoatya: Mi van Fater? Nem szép az a segg?
Ugye nem ezt akarod mondani?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.17. 21:32:25

@M. Péter:
Igen, emlékszem rá, ezért volt mögötte a ";)"
Mert utána csak bekukkantott egyszer, így a remény hal meg utoljára alapon bízom benne, hogy "még jőni fog, ha jőni kell".

@ThePier:
Csak az eszed vagy a f@szod is? ;)

@diggerdriver:
A kérdéseidre a választ tőlünk várja... ezért tettünk fel neki extra kérdéseket, hogy majd arról írjon.
Te nem olvastad a posztot és a hozzászólásokat? ;)

Középkorról pont a minap gondolkoztam el egy másik poszt kapcsán és arra jutottam, hogy:
- ha mindenféle jöttment, Chaplin-bajuszos emberek (OK, csak egy) képesek a saját komplexusaik miatt embereket kivégezni;
- ha turbános emberek képesek hörögve (önmagukat is feláldozva) legyilkolni másokat a képzelt barátjuk miatt;
- ha kvázi normális, hogy nőket, akaratuk ellenére kényszerítenek szexuális aktusra (aka megerőszakolják őket);
- ha a kivagyiság legfontosabb ismérve az erőszak és a másik eltiprása a tudás / bölcsesség helyett;
- ha a tömegeket az orruknál fogva lehet vezetni, mert túl ostobák a gondolkodáshoz és nem látnak távolabb a jövőben mint 25 perc (egy Barátok Köztnyi idő :) );
- ha addig írtjuk és mérgezzük a természetet megunk körül, míg már nem maradt más csak sziklák;
- ha képesek vagyunk állatok ezrein-tízezrein-... kísérletezni azért, hogy "bálnaspermát" kenhessünk a pofánkra, és ezzel 3 másodperccel tovább húzzuk fiatalságunkat;
- ha a kihalás szélére tudunk sodorni fajokat csak azért, mert azt hisszük, hogy az agyaruktól fog felállni a pöcsünk;
- ...

Akkor barátom (már ha megengeded) igen, ez itt még bizony a sötét középkor és nem látom, hogy belátható időn belül vége lenne.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.17. 21:38:40

@charlieharper: Na de mi itt élünk. A lőtéri kutyát sem érdeklik a szaudiak. Azok nem írnak ide kommentet. Ide felnőtt EURÓPÁBAN szocializálódott emberek írnak.
Akiknek furcsa egy nadrágban lévő segg, akiknek furcsa hogy egy nős ember a Sohoba jár, akiknek furcsa hogy egy felnőtt nő betesz egy linket a japán péniszünnepről. Akik felháborodnak egy egy négyzetcentiméteres meztelen női mellen.
Baszod. Megérett ez a világ a pusztulásra:))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.17. 21:41:19

@Chang Yai:
Ezzel kapcsolatban ott látom a problémát, ahol a könnyűdrogokkal is: az illegalitása szüli a legtöbb problémát.

Mert ha hatóságilag ellenőrzött keretek között menne a dolog, akkor az összes gond az lenne, hogy vajon mire költse az állam az ezekből befolyó adóbevételeket. Nem lenne kényszerítés (vagy nem ilyen mértékben), kihasználás, stb... nem lennének dealerek, nem lenne ebből meggazdagodó és adót nem fizető réteg.

Ezek olyan dolgok, amik mindig is léteztek és mindig is létezni fognak. Tiltásuk, üldözésük haszontalan, megadóztatásuk elmulasztása pedig végtelen ostobaság.

De ez csak az én véleményem...

2013.09.17. 21:45:16

@diggerdriver: szemelyszerint, tinedzserkorom felet Afrikaban szocializalodtam, Maxval meg Latin-Amerikaban :)
Csang Yai baja a prostitucio, bar nem tudom, hogy ki irt, bocsanat, kacsingatott itt a prostituciorol (biztos csak en nem lattam, de komolyan nem tudom, hogy ki hol irt itt barmifele ilyen dolgot ma).
Engem akkor mar jobban kiakaszt Maxval homoromantika velemenye (ma eppen nem volt).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.17. 21:46:07

@Kovermadar:
Arról beszéltem hogy egyértelműbben kell írni. Egyetlen utalás sincs a posztban arra hogy lesznek további posztok vagy hogy ez csak előzmény.

A középkorral kapcsolatban mélységesen egyetértek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.17. 21:50:49

@charlieharper: Jó hát Max a homofóbiájával kiíratkozott a fosszíliák előkelő társaságából és visszament az ősrobbanásig:))))))))))))))
A jó segg az meg jó segg.

Estevez atya 2013.09.17. 21:53:42

Van egy elméletem, miszerint a kint élők azért (az anyagiak mellet) érzik jól magukat, mert kevesebé beszélik az adott nyelvet, így kevesebb szomorúság, depi, negatív info jön át.

2013.09.17. 21:55:22

@Estevez atya: jelentkezem az elmeletre. Lengyelul nem ertek.

Bonjour 2013.09.17. 21:58:09

@Kovermadar: @charlieharper: jol van, megnyugodtam :))), koszonom. Igen, olvastam az automizeriat, meg Zopilote utazasat (vajon Niki hatasara ter haza kicsit? Na majd elmondja), csak azt nem, hogy ez most van.

nyuszigonosz 2013.09.17. 21:58:37

@Estevez atya: Ellentmondok az elméletednek.

M. Péter 2013.09.17. 21:58:56

Costa Ricáról jó dolgokat mondtak azok az ismerőseim, akik ott jártak, szép az őserdő, jók a strandok.

Azon a környéken tényleg Costa Ricában legjobb a közbiztonság, de a gyilkossági ráta a magyarországinak kb. 8-szorosa és felfelé tendál.

Costa Ricában van egy csomó internetes kaszinó székhelye. Amelyik kaszinó azt hirdeti magáról, hogy Costa Ricában kaszinóengedélye van, az hazudik, mert ilyet nem adnak ki, csak iparűzési engedélyt, de a kormány szemet huny, ha a helyiek nem játszhatnak. Ettől meg a kábítószerektől romlik a helyzet.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.17. 21:59:09

@Kovermadar: azert nemlennekmeglepve, ha itt nem lenne egy andorka... an is talalkoztam a konnyvel, cipelhettem asszony helyett... :D

nyuszigonosz 2013.09.17. 22:00:47

@charlieharper: Kisegítleg, ha lengyel tudás kellene. :-)) Igaz az én lengyel tudásom sem tökéletes, de nem is ott élek. :-))

Bonjour 2013.09.17. 22:01:22

@charlieharper: akkor azert onnan a feleseg...

eagles 2013.09.17. 22:03:04

@diggerdriver:

Majd ha megöregszel megérted.
Ezelőtt húsz évvel volt négy hajlékony végtagom, meg egy merev.
Most van négy merev végtagom, meg egy hajlékony.

Ezért jár az asszony artista képzőbe. Tanul kézen állni, hogy bele tudjam lógatni.

Bonjour 2013.09.17. 22:04:53

@Kovermadar: tudtam en, hogy jo ember vagy... Vannak, akiknek ez fel sem tunik, hogy bizonyos "normalisnak" velt dolgok tkp. Nem azok.

nyuszigonosz 2013.09.17. 22:07:10

@Kovermadar: Ez jó, és jó, hogy leírtad.

messzipista 2013.09.17. 22:07:34

@diggerdriver: szia. Szerintem olvasd el ujra. Tobbszor is kifejtem, hogy egyes temakrol irok meg. A lezarasa pedig egyertelmu. Vartam a reakciokat, koszonom oket es jon a folytatas, termeszetesen. Bocs az ekezetek hianyaert...

messzipista 2013.09.17. 22:09:14

Bocsanat az elozo hozzaszolas kovermadarnak szolt! Felrement... elnezest!!

2013.09.17. 22:15:24

@M. Péter: szerintem Caymanson jobb a kozbitonsag, mi t Costa Rican. Nem neztem utana, csak sejtes

2013.09.17. 22:16:45

@Bonjour: nem, feleseggel Bostonban talakoztam. Mi Algeriaban laktunk, o meg a kontinens masik csucskeben.

Bonjour 2013.09.17. 22:18:09

@Kovermadar: ezaltal szabalyozni lehetne es ellenorizni... Es ez epp a kiszolgaltatott lanyoknak lenne jo. Nyugdijuk is lehetne. De ez nem pc manapsag.
Chang Yai, en ertelek. A lanyok kizsakmanyolasat csak az erti meg, aki latott mar ilyet legalabb dokufilmen. De szerintem most nem ezen poenkodtak, persze lehet, hogy tevedek, akkor javits. Digger meg csak jokedelyuen kotozkodik kicsit :), ahelyett, hogy a Sohoban vezetne le a feszultseget :)))))), de o csak muzeumokba jar, ugye?

BTBTBT 2013.09.17. 22:22:15

@bpetya75:
Egy nőnek a válla a legszexisebb. Feltéve, hogy látható. :)))

@Kovermadar:
"geeeteee és a könyöke" Köldöke, nem könyöke. Bellybutton. :)))

Montroyalt már én is hiányoltam.

@M. Péter:
Jani haverja véletlenül nem Lyukasbogrács?

@Estevez atya:
Gyárts inkább egy új elméletet. Ez nem működik.

Bonjour 2013.09.17. 22:24:08

@charlieharper: ertem. Akkor tevedtem... Tobb ismerosom is lakott gyerekkent Algeriaban, mind egesz jol beszel franciaul. Te is?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.17. 22:24:11

@Estevez atya:
Lehet benne valami, de akkor nem is tanulom tovább a nyelvet :)

@charlieharper:
Dehülyevagy ;)

@Mr. Long:
Nekem anno fegyverviselésit kellett kiváltani rá :)

@messzipista:
Szerintem nem ment félre... :D Ez nekem eddig is világos volt :)

2013.09.17. 22:27:36

@Bonjour: igen, meg megy, de az algir verziot. Tudod "malgre que", stb. Franciaul nem megy a munka, de a tarsalgasban mai napig ok vagyok.

@Kovermadar: Hogy allsz a Szomali es az Oromo tanulassal? Vagy mar B2 szinten?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.17. 22:31:31

@charlieharper:
A szomáliai egész jól megy. Ha víz alá dugom a fejem és bugyogtatok, akkor akcentus nélkül beszélem :)

Oromót itt nem beszélnek sokan, a tigrinska elterjedtebb (ezt pl. nem tudom magyarul :) ).
De az esélyegyenlőség kedvéért akkor még rá kell gyúrni nekem is a lengyelre, arabra és perzsára is. Svédül nem tudom minek tanulok :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.17. 22:37:43

@Quercus58:
Nekem mondod?
Fiatal koromban azt hittem csont van benne. Igazi trauma volt mikor egyszercsak fél hatot mutatott:)))
Ebben a korban meg már csak a derekam merevedik:))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.17. 22:44:21

@Bonjour:
Én a Sohoba? Soha. Ott kurvák vannak.
Én tisztességes családapa vagyok kérem szépen.
Még a feltételezés is sértő:))))))))))))))))))
Én kötözködök?
A legkonfliktuskerülőbb ember vagyok itt. Én csak jámboran csodálkozok bele a világba.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.17. 22:44:54

@diggerdriver:
Nem baj az, jó lesz még kolbásztöltéskor bélnek :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.17. 22:48:50

@Kovermadar:
Végre valami használható ötlet. Már el akartam kötni hogy leszáradjon:))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.17. 22:52:01

@diggerdriver:
Ne tedd! Azért csak voltak szép emlékeitek... ha sírás is lett a vége a részéről...
Én sajnálnám ha odalenne, még akkor is, ha már nem kellene.
Megaztán ott a kék csodapirula is, csak jó valamire?!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.17. 23:09:12

@Kovermadar:
Igaz. Csak azt remélem hogy nem előbb döglik meg mint én:)))))))))))))))
Tudod hogy már feltalálták a Szuper Viagrát?
Amelyik otthon is hat...
Idegenbe könnyű...:))))))))

Shanarey 2013.09.17. 23:17:47

@ThePier:

Utolsó mondatodra.

Lennél szíves felsorolni, a mai poszthoz, ki szólt hozzá Magyarországról, mint magyarországi lakos?

BTBTBT 2013.09.17. 23:20:08

@Shanarey:
2 és fél év alatt ez volt az 1. hozzászólása. Érdemes foglalkozni vele?

Shanarey 2013.09.17. 23:26:34

@Barátusz:
Igazából nem, de szeretem ha valaki az állítását alá támasztja valami konkrétummal, nem pedig hittel.

A hit nem errefelé téma.

Shanarey 2013.09.17. 23:36:12

@Barátusz:

Az ilyen hozzászólások miatt lenne érdekes, ha a hozzászóló IP címének megfelelő ország és város neve is megjelenne a kommentelő neve mellett

BTBTBT 2013.09.17. 23:40:04

@Shanarey:
Szerintem nem muszáj, hogy ott legyen ilyesmi, mert ez trollkodás volt.
Látszik, hogy provokálni próbált, és az ilyen pedig nálam az "érdektelen" kategóriában végzi-

M. Péter 2013.09.18. 01:38:21

@charlieharper: Attól függ, hogy hogy definiáljuk a környéket. Ha a Kajmán-szigeteket belevesszük, akkor már Kubát is vegyük be, ott még jobb a közbiztonság.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.09.18. 02:24:43

Eppen most listaztak a 10 helyet ahol $2000/ho eleg jo eletszinvonalat biztosit.

money.msn.com/retirement/10-places-to-live-on-dollar2000-a-month

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.09.18. 10:16:00

@messzipista:

Szia Messzipista!

Most csak egy gyors bejelentkezés, nem sok időm van mostanában kommenteket olvasni, ha volt már hasonló kérdés, elnézést, egyben csatlakozom az előttem szólóhoz, ha nem, akkor:

"Gratulálok" a tanárbácsinak, ritka értelmes embert fogtál ki.

Örülök ennek a posztnak,érdekelnek az újabbak is, különösen a gyerekkel kint lét, munkalehetőségek témában.
Pl. agráriumban, de más is.

Ha írnál blogot - olvasnálak.

Köszi. :)

erol 2013.09.18. 11:00:45

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "- Itt komoly testedzés folyik, csak igazi férfiaknak! Aki ide bejön - itt mutatott egy figurát: leeresztette vállait és csámpásan állt meg hülyén mosolyogva - az egy buzi, de amikor kimegy - itt kihúzta a vállát, kiegyenesítette a lábait és komoran kezdett nézni - férfiként távozik! Bejön mint buzi, kimegy mint férfi!"

Hát ez a csávó tényleg nagy egyéniség lehetett...

kutyabacsi (törölt) 2013.09.18. 11:00:45

pontosan ezeket a színvonalú embereket vártam, mint valamennyi magyar cikk alatti kommentekben. hulladékország hulladékmegmondói.

2013.09.18. 11:00:46

Kíváncsian olvastam, de nem derült ki sokminden.
Majd talán a folytatásban.

koxi 2013.09.18. 11:00:46

Szia Posztoló!
Jókis írás, köszi. Főleg, h Costa Rica engem is nagyon érdekel. Kicsit úgy érzem magam mint te,-bizonyos dolgokban- pl én is évek óta tervezem, h elkezdek tanulni spanyolul. Bele is fogtam már, és nagyon jól ment, de abbamaradt. Annak meg komondottan örülök, h 40esen kezdted ezt el, mert én 35ösen már mindig azt képzelem túl késő. Habár én már külföldön élek, nem rossz életünk van Németországban, valahogy nem találtam meg a számításom, elvágyok. Még nem haza, máshová. Pl Costa Rica ;-) Mi Tenerifére szeretnénk menni, vagy valamilyen szigetre a Kanárik közül, esetleg Madeira. Ami mindig visszatart, h elértem/tünk itt valamit, nem tudok se spanyolul se portugálul, mi lesz ha eljövünk innen és ott meg éhenpusztulunk? Pedig mindig azt mondom, ha valaki ajánlana egy rendes melót mondjuk Tenerifén, már indulnék is. Dehát ez álom, ilyen nincs, mindenkinek meg kell küzdenie azért amit el akar érni, tudom.
Szóval ami engem a következő posztban érdekelne, hogy ezt a dilemmát hogyan lehet feloldani? Hogyan lehet elindulni, h ne veszélyeztessem a családom megélhetését? És az ottani munkahelykeresésed érdekelne.

David Bowman 2013.09.18. 13:42:51

Dolgozni nem próbáltál, vaze? Gépész, vegyész, fodrász... ilyesmi.

kewcheg 2013.09.18. 13:42:52

Nincs aza pénz,amiért 100 kilométertől messzebb mennék a gyerekeimtől,és azt is csak nappalra....

messzipista 2013.09.18. 15:53:39

@koxi: szia, köszönöm a hozzászólást.
Nem volt egyszerű a döntés, és fél éven keresztül tapogatóztam, hová menjek, miért oda, stb.
Volt negatív hozzászólás volt azzal kapcsolatban, hogy a jó szakember nem keres állást, hanem őt keresik.
Hát nem tudom, az illető mely iparágban dolgozik, de amelyekben én tapasztalattal bírok, azok vagy szinte megszűntek létezni, vagy harmadára estek vissza Magyarországon. Ráadásul nem is akartam már ezen területeken elhelyezkedni, másra vágytam - de ennyi idő után az embert be is skatulyázzák, nehéz kilépni.
Otthon eszem ágában nem volt vállakozást kezdeni jelen körülmények közt.
Itt costa Rican és a környékbeli országokban állást nehéz találni, mert a helyi szabályok szerint pl. 10% lehet max. a külföldi foglalkoztatottak aránya, és azt is erősen meg kell indokolni, miért akar valaki külföldit foglalkoztatni. - Speciális szakmával vagy tudással kell, hogy bírjon, amiből itt pl. kevesebb van, mint mondjuk csillagász...
Itt a bürokrácia nem egyszerű, de az ügyvéd és a könyvelő megoldja, nekem inkább az időmet (és a pénzem...) emészti.
Tehát állás nagyjából kilőve, vállalkozni lehet, de a letelepedési engedély megszerzése nagyon bonyolult és drága, jelenleg is 90 napos turista vízummal vagyok itt egyenlőre.
Ezt részletesebben megírom majd a következő posztban.
Nyelvtudás nélkül nem érdemes itt maradni, mert már kis nyelvtudással is sokkal pozitívabban állnak az emberhez a helyiek, végtelenül segítőkészek, ha érzik, hogy erőfeszítéseket teszel, hogy megértsd őket és kommunikálj velük a nyelvükön.
A héten jelentkezem a következő poszttal, és ezekről írok majd bővebben.
Személyes dolgokat, ha gondolod, inkább talán mailben, mert úgy vettem észre, azt a részt túlírtam kicsit és talán most a hétköznapokról, helyi érdekességekről írnék többet.

messzipista 2013.09.18. 15:58:10

@nezzazegfele: szia, köszönöm a hozzászólást.
A következő posztban a munkavállalásról, vállalkozásról, letelepedésről írok majd - ami itt nem egyszerű, de megoldható.
Rengeteg Nicaraguai bevándorló van jelen illegálisan (van, aki 1.5 millióra becsüli a számukat a 4 milliós helyi lakossággal szemben... és miattuk gyengült a közbiztonság is, de az országnak részben szüksége is van rájuk, főleg az olcsó mezőgazdasági munkaerő megoldásában... - ellenben miattuk elég szigorú letelepedési és vízum szabályok vannak érvényben. Részletesebben később a posztban.

zopilote 2013.09.19. 07:15:44

Mint nagy Del - Amerika rajongonak a posztbol csak annyi jott le, hogy szerzonek kicsit nagy az arca. Costa Rica nem Magyarorszag.

zopilote 2013.09.19. 07:27:18

Erdekes blogot ajanlok most, Del - Amerika vonatkozasut: befektetes, elet, stb.
reachfinancialindependence.com/

messzipista 2013.09.19. 16:41:23

@zopilote: szia, ha ezt konkretumokkal alatamasztod, azt megkoszonom. Soha nem tudnek ilyet irni olyan szemelyrol, akivel eletemben nem talalkoztam. De szerencsere nem vagyunk egyformak.

messzipista 2013.09.19. 17:00:28

@messzipista: elküldtem a következő anyagot a szerkesztőknek, remélhetőleg hamarosan találkozhattok vele. Személyes információktól mentes, és nagyjából fedi az általatok felvetett kérdéseket, bár természetesen sajnos nem tudtam mindent témára kitérni. A következőkben megpróbálom majd folyamatosan mindenki kíváncsiságát kielégíteni.

Jennifer Arnold 2013.12.17. 00:25:20

Messzipista !
Szeretnem a szerző elérhetőségét meg tudni valaki tudna segíteni ?
Email cim ? Tel Sz?
Előre is köszönőm

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása