oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. július 01. 06:46,  Hogyan jussunk ki Svájcba? 499 komment

2013. július 01. 06:46 Határátkelő

Hogyan jussunk ki Svájcba?

A mai poszt kifejezetten hasznos lesz azoknak, akik ápolóként szeretnének munkát vállalni Svájcban, de szerintem másoknak sem lesz érdektelen. Kétségtelen ugyan, hogy egy nagyon keresett szakmáról van szó, de az elintézendők listája és a tény, hogy azért nem kevés pénzt rá kell áldozni az engedélyek beszerzésére és a letelepedésre, másoknak is elgondolkodtató lehet.

ápoló.jpg

„Svájcról szeretnék nektek írni, azon belül is egy szűk réteg, a diplomás ápolók elhelyezkedési lehetőségeiről. Célom, hogy más ne járja végig azt az utat, amit én végigjártam, mert ha nem élne rokonom ebben az országban, akkor bizony igen hamar mehettem volna haza, ugyanis anyagilag hatalmas befektetést jelent az itteni elhelyezkedés, még lakbér és ellátás fizetése nélkül is.

Az elején szeretném leszögezni, hogy diplomás ápolóként nagyon könnyű Svájcban munkát szerezni, így tehát érdemes megpróbálni. Én a soha nem használt német nyelvtudásommal (B2 szintű nyelvvizsgával) három munkahely közül választhattam és volt köztük magánklinika is.

Mindezt összesen 6 elküldött önéletrajzzal, a küldéstől számított három héten belül (beleértve, hogy eközben mindenhol túlestem az interjún és a próbanapon).

Nos, akkor kezdjük az elején! A diploma (bár az újabbak mellé már Europass is jár) itt nem érvényes, el kell ismertetni a svájci Vöröskereszttel (SRK). Ezt jobb otthonról elintézni, mert az ingyenes elővizsgálat (amivel már lehet munkát keresni és találni) 2 hónapig tart, utána 500 CHF befizetését követően újabb három hónapot kell várni az elismertetésére.

Mindezek előtt még az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivataltól is be kell szerezni egy (ha jól emlékszem) 22 000 forintba kerülő papírt, aminek 1-2 hónap az átfutási ideje. Az SRK igénylőlapján minden szükséges papír fel van sorolva, melyeket le is kell majd fordíttatni (németre, franciára, olaszra, vagy angolra).

Ezután lehet elkezdeni a pályázatok küldözgetését. Ehhez össze kell állítani egy dossziét, aminek az első lapja egy motivációs levél, utána jön az önéletrajz, majd bizonyítványok, és végül az ajánlólevelek.

Én svájci címmel küldtem el őket, de szerintem ebben a szakmában magyar címmel is lehet esély, ha valaki a motivációs levélbe beleírja, hogy szívesen kiutazik egy interjúra és próbanapra.

Ha megvan a megálmodott munkahely, jön a tartózkodási engedély intézése. Ehhez a munkahelyen kívül egy svájci lakcímre is szükség van. Én lakást is nagyon hamar találtam, mert először WG-ben (közös albérletben) szerettem volna élni. Saját lakást szerezni sokkal nehezebb lehet.

A lakcímet a helyi önkormányzatnál (Gemeinde) be kell jelenteni, ha a munkahely nem intézi el a tartózkodási engedély igénylését, akkor itt a bejelentkezéssel együtt el is indíthatjuk minden további nélkül. Természetesen ez, illetve maga a lakcímbejelentés is pénzbe kerül.

Svájcban az embernek kötelező egészségbiztosítást kötni. Ha van munkahely, akkor balesetre kötnek ők, így anélkül lehet ezt igényelni. Ezen a linken lehet megnézni, hogy ez mennyibe kerülne a különböző biztosítóknál, illetve itt lehetőség van ajánlatkérésre is.

Nyitni kell egy bankszámlát is, de ez már nagyon egyszerűen megy (feltéve, hogy nem hoz össze a sors egy olyan bankkal, ahol csak órás tanácsadás után kötnek veled szerződést – bár tény, hogy ez nagyon ügyfélbarát gondolat).

Tudom, kevés ember számára lesz hasznos ez az írás, és csak remélni tudom, hogy a többieket sem untattam – ha mégis, elnézést! :)

Végezetül még annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy minden anyagi befektetés hamar megtérül, tehát ha valaki beszéli valamelyik hivatalos nyelvet (bár lehetőleg ne a rétorománt), és érez magában indíttatást, ne habozzon!"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: egészségügy ápoló Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr15385356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.07.01. 06:51:51

Az egészségügy területén valóban nagyon könnyű elhelyezkedni.
Van több kedves barátom, akik ezen a területen dolgoznak, remélem olvassák a cikket és hozzászólnak majd.
:)

bobsys 2013.07.01. 06:55:30

A probanap az egeszsegugyben milyen? Probamutet?

pappito · http://pappito.com 2013.07.01. 07:08:05

amúgy én szívesen dolgoznék svájcban, tetszett a hely amikor ott voltam, bár, ha hollandia maxval szerint embertelen robotország, akkor nem tudom svájcra mit mondana. :)

bobsys 2013.07.01. 07:13:41

@pappito: A hollandok pedig eleg lazak, legalabbis akikkel dolgoztam IT-ban elegge nyugisan termeltek a GDPt

andaluzkutya 2013.07.01. 07:18:05

@bobsys: maxval szerint nyugis robotok. Annál már csak a skandinávok rosszabbak:)

Diplomás ápoló amúgy nem fog ágytálazni. Viszont bemehet, megnézik milyen szakmai felkészültésge és rutinja van, mennyire lehet vele együtt dolgozni, stb. Gondolom én.

pappito · http://pappito.com 2013.07.01. 07:20:03

@bobsys: ja, nekem nincs a hollandokkal semmi bajom, én kiválóan éreztem magam ott is, de az igaz, hogy nem éltem ott.

@andaluzkutya: most lebuktam, nem tudom pontosan mit csinál az ápoló és milyen kasztok vannak ápolón belül

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.07.01. 07:25:00

@bobsys: @pappito:
Ezt benéztétek...
Egyrészről egy műtétnél team dolgozik, ahol rendszerint az új orvos csak segédkezik. Nyilván nem az első nap fog valaki szívátültetést végezni.
:)
Legjobb tudomásom szerint egy felsőfokú végzettséggel rendelkező (diplomás) nővér nem ágytálazik.
Arra van más munkaerő.
:)

LyukasBogrács 2013.07.01. 07:26:42

@pappito:
"és milyen kasztok vannak ápolón belül"
Olyan lehet, mint hajon a crew vs staff.

NIKI LAURA 2013.07.01. 07:40:04

Ha munka,akkor előbb utóbb végső letelepedés,állampolgárság megszerzése,pereputty kivitele.

Amíg egy -általam nem véletlen favorizált-É amerikai ország(Kan-nal kezdődik..),vagy éppen AUT-ba tökéletesen be lehet integrálódni,és teljes értékű polgárrá válhatsz,Canada day-kor őszintén tudod a kis zászlót lobogtatni,stb,stb..

.....addig Svájcban életed végéig csak egy Auslander vagy korlátozott jogokkal(az útlevél megszerzésétől függetlenül),és sohasem fogsz tudni beintegrálódni,és a 3.generációdat is meg fogják különböztetni!
A szemedbe mosolyogni fognak,a munkádat még el is ismerik,de ki fognak közösíteni mindenhol.

b@rlang 2013.07.01. 07:54:55

@NIKI LAURA: AUT kis túlzással kb ugyanaz, mint Svájc, gondolom AUS-t akartál mondani, na ott tényleg könnyű beilleszkedni.

Amúgy én asszem értem, hogy mit akarsz mondani, de szerintem azért nem ilyen rossz a helyzet már most sem. Lehet, hogy a legjobb barátaid többsége nem őslakos lesz, de Svájcban nagyon sok helyen már 20% feletti a bevándorlók aránya, a gyerekek között pedig könnyen többségben is vannak (találd ki, hogy miért).

Szóval könnyelműség itt 2-3 generációs jóslatokat lobogtatni..

NIKI LAURA 2013.07.01. 08:01:01

@b@rlang: valóban,Ausztralia,de említhettem volna az Egyesult Allamokat is.
A Svajci meg a 3.generaciot is megkulonbozteti csupan csak a neve alapjan,fuggetlenul a tökeletes nyelv ismerettől.
Egy "Kovacs,Szabo,Lakatos"nev nem nyerő,de mondhattam volna Ching- Chenget is.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.07.01. 08:05:19

@b@rlang: @NIKI LAURA: A bevándorlók aránya 30 % körül mozog, ami azt jelenti, hogy szinte már nincs olyan család, ahol ne lenne egy Auslander tag.
Egy normális ember ugye nem ellensége a családjának.
:)
Megismeri azt, elfogadja, majd ennek kapcsán szélesedik a látóköre, változik az idegenek megítélése is.
Ahova mi jártunk iskolába, az echte svájci gyerekek voltak kisebbségeben, kb. pont 30 % körüli volt az arány. Az összes többi családjában volt "úslander".

Sanyi9 2013.07.01. 08:09:00

Ez szerintem kamu. Egyaltalan, ki irta a posztot? Norbi?

DieNanny CH 2013.07.01. 08:15:26

"Célom, hogy más ne járja végig azt az utat, amit én végigjártam, mert ha nem élne rokonom ebben az országban, akkor bizony igen hamar mehettem volna haza, ugyanis anyagilag hatalmas befektetést jelent az itteni elhelyezkedés, még lakbér és ellátás fizetése nélkül is."

Ha úgy gondolod, hogy másnak nem kellene ezt az utat bejárnia, akkor valószínűleg van könnyebb, egyszerűbb is. Leírod, légyszi?

Amúgy jó poszt volt, csak rövid. Igen, ápolót tényleg állandóan keresnek.

2013.07.01. 08:19:16

Válaszolva a kérdésre az első kép alapján: betegen? :)

M. Úr 2013.07.01. 08:45:07

Ausztriában is hasonló utat kell bejárnia mindenkinek, aki az egészségügyben szeretne diplomásként elhelyezkedni. Sok hónapos nosztrifikáció (ez nem egy műtéti eljárás neve, hanem a honosításé), némettudás ellenőrzése stb.
Aki régebben végzett, és még nem 100%-ban EU-kompatibilis a diplomája, annak külön vizsgákat is kell tennie (tanfolyammal együtt, aminek költségét természetesen nem térítik). Akkor is, ha 30 éve dolgozik a szakmában.

Tehát a honosítási folyamat lassú, viszont utána munkát találni csak napok kérdése.

zopilote 2013.07.01. 08:46:26

@NIKI LAURA:
" Canada day-kor őszintén tudod a kis zászlót lobogtatni,stb,stb.. "
Ma lesz a Canada Day, szamomra annyit jelent, hogy nem kell menni dolgozni:)

Amarante 2013.07.01. 08:51:53

@Babette_:

Szerintem is rovid lett:):)

Majd csak jon tell Vilmos es elkanyarodunk....ismerve magunkat:):)

andaluzkutya 2013.07.01. 08:54:08

@pappito: Ezek nem feltétlenül kasztok, hanem arról van szó, hogy kinek mihez van megfelelő képesítése. És ha pl. valaki diplomás ápoló, akkor nem azért nem viszi ki az ágytálat (bár Mo.-n a többség ezt ennek ellenére megteszi, ha nincs senki más, aki megtegye), mert büdös a munka (szó szerint:) ), hanem mert az egyszerű pénzkidobás, hogy egy magas végzettségű ember végezzen nem feltétlenül magas végzettséget igénylő munkát.
Itt, a mi kórházunkban pl. úgy van, hogy pl. intravénás injekció beadására csak egészen keveseknek van képesítése, akinek meg van, az szaladgál körbe a kórházban az osztályo között és adja be az injekciót annak akinek kell. Ugyanez van a vérvételnél. Vagy hogy pl. ki mehet gyógyszerek közelébe, stb.
Mo.-n ezt lényegesen lazábban kezelik (vagy legalábbis kezelték, amikor még ott dolgoztam), bár ott is voltak előírások, de lényegében betarthatatlanok.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.01. 09:00:19

@NIKI LAURA:

Ez nyilvánvaló. Hiszen míg Kanadában a "nemzet" nem rendelkezik etnikai tartalommal, addig Európában igen.

Amarante 2013.07.01. 09:13:17

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Gondolom ezert az egeszsegugyisek mekkaja:):):)

Sanyi9 2013.07.01. 09:14:03

@tilmir: a kamuzast viccnek szantam, de a szerzo neve tenyleg nem szerepel sehol.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.01. 09:14:51

@NIKI LAURA:
Akkor a gyerek érdekében nevet kell változtatni és kész.

Kanada gyönyörű, egy időben nagyon szerettem volna oda menni... nem tudom most lehetséges lenne-e. És ha igen, milyen ott a szoc. rendszer és hasonlók.

Egyébként francia nyelvtudás nélkül mennyire lehet ott valaki életképes (nem is szeretném megtanulni :) )?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.07.01. 09:28:41

@Sanyi9: Akkor nekem még túl korán volt... :)
Egyébként igazad van, én is kerestem.

Amit írt, az tényleg így van, szóval biztos nem Norbi volt az elkövető.
:)

BTBTBT 2013.07.01. 09:40:05

A poszter/poszterina neve/nick-je benne szokott lenni a HÁ felvezető mondatában.
Ki írta ezt a cikket?
Vagy titok? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.01. 09:43:46

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ezt mire alapozod?
Személyes ellentét vagy ténykérdés?
(bár úgyis tényként fogod kezelni a dolgot, de érdekelne a dolog ennél sokkal bővebben)

Szerinted melyik európai ország nincs a döglődők között?

Len.Mag 2013.07.01. 09:44:53

Kicsit rövidke volt. Szívesen olvastam volna pl. a munkakörülményekről, milyenek a kollégák, milyen a légkör?

(Van egy emlékem egy posztról, vicces módon az országra nem is emlékszem, csak az maradt meg, hogy egy otthonban dolgozott a posztoló, és nagyon tetszett a leírása alapján, ahogy ott a gondozottakhoz és egymáshoz viszonyultak, jó érzés volt olvasni.)

*matahari* 2013.07.01. 09:48:34

@NIKI LAURA: hm..azért nem egy magyar nevü politkus, ujsagiro, orvost latni nyilatkozni nap mint nap a TV-ben, ugyhogy szerintem ez igy nem igaz. aki be akar illeszkedni, megtanulj a svajci németet, s hasznalja is, azt befogadjak. s egyébként tilmirnek igaza van, sok helyen a svajciak a kisebbség mar, s akinek utlevele van, esetleg az is masodik generacios bevandorlo. nagy a különbség az integralodott s a nem integralodott külföldiek közöt.
s csak Ausztraliarol annyit, hogy ismerösöm onnan jött haza, nem birta. persze voltak ismeröseik, kb egy ausztral sem, mert kb Sydneyben ök is kisebbség voltak, aki meg helyi, az nem szorul uj baratara. pedig ök is ausztralok lettek, ez valoban könnyü, de az angolszasz felületesség az egy nagyon mas vilag...

2013.07.01. 09:52:05

@Kovermadar: Ha Québec tartomány a célod, akkor kell.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.01. 09:52:22

@Kovermadar:

Személyes ellentét? Miért? Én szeretem a skandináv, holland, svájci embereket. A rendszerről beszélek, nem az emberekről.

Len.Mag 2013.07.01. 09:54:51

@NIKI LAURA: Hát igen. Tipikusan azokban az országokban jellemző ez a könnyű beilleszkedés, ahol a lakosság többsége MIND bevándorlók leszármazottai (mindegy hogy hány generáció óta élnek ott). Vajon miért?? :->

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.01. 10:13:10

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Fejtsd ki akkor, hogy mi a baj a rendszerrel.
Hátha lehet tenni ellene, majd indítunk saját pártot... :)

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.07.01. 10:21:46

Hát tényleg rövidre sikerült, viszont sok fontos információt tartalmazott azoknak, akik ezen a területen szeretnének dolgozni.
A munkakörülményekről még szívesen olvastam volna!

én már a fény gyermeke vagyok 2013.07.01. 10:34:06

Egy huszonéves diplomás nővér sejtem mit ír a motivációs levélbe, hogy kapkodjanak utána. Még a próbanapot is el tudom képzelni, gondolom aznap elmaradnak a műtétek főorvos bácsi remegése miatt. De mit ír egy érettebb nővér? Vonzák a lavinába fagyott síelők? Szeret kötözés közben nácik leszármazottaival csevegni?

pappito · http://pappito.com 2013.07.01. 10:42:17

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: francokat haldokló. öregedő az igaz. de azért sok ország szeretne úgy haldokolni, mint hollandia

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.01. 10:42:54

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
És mi életképes helyette? Mi lesz a nyerő?

A kapitalizmusban (legalábbis az állandó egymás eltaposásában) nem hiszek, szerintem az is halálra van ítélve.
Az alapvető probléma talán a demokrácia degenerálódásával van. De lehet rosszul gondolom, hogy a demokrácia nem egyenlő azzal, hogy retorzió nélkül azt csinálok, amit akarok. Pedig sokan így gondolják sajnos :(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.01. 10:45:26

@én már a fény gyermeke vagyok:
Ha valóban nácik leszármazottai, akkor sincs semmi jelentősége. "A nagyapám / apám nem én vagyok!"

@pappito:
Ráadásul ízléstelen az avatárja is... azt hittem nem szabad falloszt kitenni :)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.07.01. 10:46:51

@pappito: Nem kötekedni, válaszolni. Te mit írsz egy motivációs levélbe, hogy diplomás nővér lehess svájcban?

pappito · http://pappito.com 2013.07.01. 10:47:10

@Kovermadar: jesszus már a sviccerek is a nácik leszármazottai??? :)))

az avatároson felröhögtem :))))

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.01. 10:51:14

hiába nem vagyok diplomás ápoló azért a posztot nem nevezném haszontalannak.
De azért az író írhatna kicsit a dolgos hétköznapokról is ha van ideje.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.01. 10:52:36

@pappito:

Persze, ez tény, de ez alényegn nem változtat. Ez a modell csődre van ítélve: a pénz elfogyott.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.01. 10:52:38

@pappito:
Ezek szerint...
De azt képzeld el, hogy a svéd kiréy felesége egy brazíliában felnőtt, német üzletember gyereke... volt is botrány belőle, hogy "fúúúúúj, náci leszármzott!!!".
De elegánsan elintézték annyival a dolgot, hogy az apuka nem lesz tagja a királyi családnak attól, hogy a lánya igen.

Én felsírtam, mikor megláttam :D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.01. 10:53:14

@Kovermadar:

Nehéz kérdést tettél fel. Ha tudnám, mi a pontos ,kiút, megmondanám.

pappito · http://pappito.com 2013.07.01. 10:53:32

@én már a fény gyermeke vagyok: hát nem diplomásnővér szakon végeztem szóval maximum azt, hogy jól bánok a bőrös laringoszkóppal, ha elém keröl egy huszonéves nőbeteg... az se baj ha egészéges :)

Balu kapitany 2013.07.01. 10:56:31

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ennyi? bakker, szólok gyorsan öcséméknek, mielőtt óriási baklövést követnének el...
akkor hova érdemes menni? előreláthatólag melyik rendszer marad fenn az elkövetkező 30 évben, hogy megérje kimenni?

pappito · http://pappito.com 2013.07.01. 10:59:07

@Kovermadar: nyugtalanul alszom az aggodalom miatt, hgoy micsoda nehézségeken kell keresztülmennie a királyi családnak. nejemnek el se mondtam, szerintem egész éjjel pityeregne!

én már a fény gyermeke vagyok 2013.07.01. 11:01:01

@pappito: Az nem jó. Már a próbanapon kiszűrik a füllentőket.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.01. 11:04:13

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Meg-fogtam bír-kát... meg-fogtam bír-kát... :D

De a viccet félretéve: fogy a pénz, a horror szociális kiadások miatt, ez valóban igaz. Svédországra különösen. Amiben reménykedni tudok, hogy ha majd faragni kell, akkor nem az oktatás / egészségügy fog elsőként áldozatul esni, hanem a menekültek segélyezése (összehasonlíthatatlan a két kiadás mértéke).

Azt gondolom, laikusként és talán a saját önző szempontjaim miatt, hogy nem biztos, hogy a nyugati világ feladata megoldani azt a problémát, amit a nagyon leszakadó nemzetek maguknak csináltak, illetve a földrajzi (egyébként közel megoldhatatlan) problémákat.

andaluzkutya 2013.07.01. 11:04:45

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "a pénz elfogyott."
ennek némileg ellentmond, hogy a skandináv országok hagyományosan igyekeznek többletes költségvetést produkálni, mégha a válság óta Dánia és Svédország némi minuszba ment, de pl. Norvégia stabilan hozza a 10% fölötti többletet. Tehát elvileg még van pénz a rendszerben, de valóban gondolkodnak a megoldáson, hogy az elöregedés mellett is hosszú távon fenntartható legyen a dolog. Ez már messze több, mint amit sok ország csinál:)
Nemrég olvastam egy dán kutató (közgazdász?) javaslatát, aki azt mondta, hogy emeljék meg a nyugdíjkorhatárt 80 évre, cserébe a heti munkaórát vigyék le huszonvalahány órára. Állítólag így nem gond az elöregedés.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.01. 11:05:10

@pappito:
Ugye? Én is álmatlanul forgolódom, akárhányszor eszembe jut :)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.07.01. 11:08:49

@Balu kapitany: Ha csak úgy nem. Ezek a nővérek minden helyzetben feltálalják magukat.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.01. 11:09:31

@andaluzkutya:
Ígéretesen hangzik, csak a fizetésünk is maradjon ugyan annyi :D

Nem tudom, hogy mekkora probléma az elöregedés itt, de tény, hogy jelentős százalék nyugdíjas. Nem ritka, hogy 30 évet is elélnek nyugdíjasként, ami nem kevés pénz lehet.

A norvég helyzet annyiban speciális, hogy nem piszkálják az olajtartalékot (nagyon helyesen) és amúgy is fele annyian vannak, mint a svédek. Nagyon jól csinálják! Kár volt szabadon engedni őket az 1900-as évek elején :( ;)

andaluzkutya 2013.07.01. 11:14:34

@Kovermadar: az 1900-as évek elején Svédország örült, hogy végre megszabadult ettől a csóró, elmaradott régiótól:)

siskalaszlo · http://vulgarian.blog.hu 2013.07.01. 11:19:10

Ha minden magyar beszélne németül vagy angolul esetleg franciául vagy olaszul, üres lenne az ország :D
Hihetetlen, hogy míg itthon iszonyat, hogy mekkora a munkanélküliség, A németek meg az angolok felszippantanak minden munkaerőt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.01. 11:20:50

@siskalaszlo:
Van ahol tudják, hogyan kell irányítani egy országot és van ahol nem :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.01. 11:24:41

@pappito:
Veletek? Semmi... NZ-on nem hiszem, hogy valós probléma a magyar munkanélküliség :)

---

Átfutott az agyamon, hogy keressek-e angol feliratot a Gold Rush-hoz... aztán rájöttem, hogy nem biztos, hogy menni fog :D

SzumóNé 2013.07.01. 11:37:19

Nem tetszett a poszt kulonosebben. Kb. annyit tudtam meg, hogy Svajcban diplomas novernek lenni egyreszt jo, masreszt penzbe kerul. (Ki hitte volna?)
Erdekelt volna, h a penzen kivul miert pont Svajc lett a cel? A nemeteknel is jo esellyel lehet betegapolonak elmenni, bar az nem ugyanaz a minoseg (pl. oregotthonban), mint egy jol meno svajci klinikan. Kicsit olyan ize volt az egesznek, mintha a svajci allam igy toborozna diplomas eu. munkaerot. ;-)
Egyebirant pedig, akinek van nyelvtudasa, ugy az eü. vegzettseggel valoban jobban fizeto melot talal a "mocskos nyugaton", mint otthon. Tessek nekifekudni tanulni, mert megeri a befektetett energia! Amen.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.07.01. 11:40:23

Én annyira szivesen járnék ide. De mi a francnak? Újabb semmiposzt. Tisztelet és becsület az ismertető megfirkálásáért, mégtöbb a blogüzemeltetésért. De ez így.. Hát hm.

pappito · http://pappito.com 2013.07.01. 11:42:33

@SzumóNé: "Kicsit olyan ize volt az egesznek, mintha a svajci allam igy toborozna diplomas eu. munkaerot. ;-)"

és az baj lenne?

tucano 2013.07.01. 11:42:45

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: dehogy
Talán kke-ben. Az etnikai léptéken már sok helyen túlléptek, emberi keretek között.

tucano 2013.07.01. 11:44:36

@SzumóNé: @pappito:
"Kicsit olyan ize volt az egesznek, mintha a svajci allam igy toborozna diplomas eu. munkaerot."
Nem látok konteot a poszt mögött, de az tuti, hogy toboroznak nagyon keményen!

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.07.01. 12:02:44

@SzumóNé: Hát lehet, hogy nem mindenki van azzal tisztában otthon, hogy mennyi pénz kell egy ilyen váltáshoz és mit kell hozzá elintézni, illetve mit lehet már otthonról is. Nekik nagyon hasznos ez az írás!
Megírta a cikk szerzője, hogy rokana él ebben az országban. Ez nem elég indok, hogy ide jöjjön?
De mondjuk a fizetés sem mellékes :-)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.07.01. 12:11:27

@Gilda66: A magyar betegek sóhajtoznak, nyavalyognak, hülye hangokat adnak ki magukból. Evvel szemben a svájci jólnevelt, nem halálhörög, mert tudja, avval csak megzavarja kezelőorvosát, gyógyszerészét. A hangsúly a nyugodt, stresszmentes környezeten van, a pénz huszadrendű.

DieNanny CH 2013.07.01. 12:17:55

@én már a fény gyermeke vagyok:
"a svájci <beteg> jólnevelt, nem halálhörög"

Pláne az ilyen beteg:
kepfeltoltes.hu/view/130629/SAM_1802_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

(Tegnapelőtt fényképeztem egy svájci kórházban.)

Amúgy a diplomás ápoló 100%-os beosztásban kb 5000 sFr-ot visz haza. Ez a pénz bizony nem huszadrendű!
(És stressz is van. Jó sok.)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.07.01. 12:19:57

@SzumóNé: Svájcban magasabb a bér, mint Németországban. Valószínű ezért jött ide.

tucano 2013.07.01. 12:24:46

@pappito: svájciak eü munkaerőt!

Amarante 2013.07.01. 12:25:47

@Kellemes Zérókomponista:

Ez csak azert van, mert:

Teveled nemer fel tevefaj tetova veleje

Orultunk, hogy megis beneztel hozzank:):):)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.07.01. 12:32:02

@DieNanny: 5500 frankot kap a magyar, ha kimegy svájcba? Akkor megvan a válasz, ezt írja a motivációs levelébe: drága professzor úr, eddig 173ezer jó bruttó magyar forintot kerestem, ezetúl szeretném ennek nyolcszorosát kézhez kapni. 3 nap múlva jön a válasz, no problemo, szeretettel várunk. Nekem jó a fantáziám, simán el tudom képzelni, hogy így megy ez.

Amarante 2013.07.01. 12:36:46

@DieNanny:

ezentul o lesz a peldakepem:):):)

Ennyi penzert az a stressz igazan elviselheto.Itthon a munkahelyi stresszre pluszba jon ra az, hogyan eljenek meg a fizetesbol.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.07.01. 12:44:42

@én már a fény gyermeke vagyok: Hihetetlen vagy!
Gondolom senki sem indulna útnak, ha otthon meg tudna élni a fizetéséből...:-( Pontosabban csak a kalandokat keresők...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.07.01. 12:50:06

@Amarante: Szerintem a stressz jóval kevesebb, mint otthon. Ismerősöm ápoló, és nemrégiben mesélte, hogy olyan profi felszerelések vannak, hogy picit eltúlozva, de a beteg a legutolsó, amit/akit megnéz.

Balu kapitany 2013.07.01. 12:52:49

@Gilda66: javasold hogy valaki adjon fény gyermekének rendes melót, hogy ne legyen ideje itt kiakasztani másokat...felháborító!!!!
@én már a fény gyermeke vagyok: nem próbálod ki? na, de tudnak a kinti professzorok magyarul?

siskalaszlo · http://vulgarian.blog.hu 2013.07.01. 13:00:04

@tilmir: igaz én csak németbe dolgoztam, de ott is jóval kisebb a stressz, mint itthon

én már a fény gyermeke vagyok 2013.07.01. 13:06:45

@Balu kapitany: Az alapvető szakkifejezéseket feltétlen, ami a mindennapi munkához kell. Tű, cérna, gipsz, tíz perc szünet, mutasd mi van a köpenyecskéd alatt stb.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.01. 13:08:58

@Balu kapitany:

Több verzió van a jövőre:

- fasiszta diktatúra,

- valamilyen neormarxista rendszer latin-amerikai módra, lásd Chávez, ill. ennek Orbán-Lukasenka féle európai verziója,

- kínai típusú kapitalizmus.

Persze a legjobb lenne, ha egy negyedik út jönne: azaz visszatérés a klasszikus piacgazdasághoz, de ennek kevés az esélye.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.01. 13:13:46

@Kovermadar:

A gond más. A globalizáció miatt nem működik tovább a szociális kapitalizmus. Csak ott mehet még, ahol sok a természeti kincs, pl. Norvégia vagy a gazdag arab államok.

Erre azonban a spontán reakció, az antiglobalizmus hibás válasz, de félő, hogy ez lesz a válasz.

Ugyanis valójában a globalizáció elmélyülése az igazi válasz, csak ez nem érdeke jelenleg a világ leggazdagabb országai lakosságának.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.01. 13:14:50

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Egyik jobban hangzik, mint a másik :)
Az elsőt kilőném szinte azonnal... a többiről nem sok elképzelésem van, azonkívül, hogy a Viktor féle 1.000.000 munkahely és kényelmes megélhetés eléggé sehol sincsen.
Ez kissé bukottnak tűnik...

Kína? Arról semmit sem tudok :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.01. 13:15:16

@andaluzkutya:

Az életszínvonal ezekben az osrzágokban mindenkléppen túl magasra ment, ez már nem fenttartható, dehát nincs politikus, aki ezt ki merné mondani.

DieNanny CH 2013.07.01. 13:20:59

@tilmir:

Igen, húgom is mesélt sztorikat. Nagyvizit intenzíven, minden szem a monitorokon, azt beszélik, meg állítgatják. Végül 1 kérdés a beteghez: Jól van? Nénike halkan: Jól.
Húgomnak fura volt (Mo-on is dolgozott kórházban), ő nem hagyta annyiban, végigkérdezte:, nem fázik, nincs-e melege stb, míg végül kiderült, hogy a párna fel volt gyűrődve a nyakánál és nyomta... Ez a néni azóta is megismeri az utcán...

Szóval a nagy gépesítés is bizonyos szinten jó. Mert valóban, a folyosón, az étkezőben (még az intenzív osztályon!!!) ott vannak a monitorok a betegek nevével és pillanatnyi állapotával.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.07.01. 13:22:23

@Balu kapitany: Aranyos vagy! De hol javasoljam? Nálam sajnos nem jelenik meg a szűrés gomb, így mindent végig kell olvasnom, még őt is :-)

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.07.01. 13:24:43

Na végre diplomásokról van szó, nem pedig folyami rabszolgákról és néger cigányokról.
Pár éve én is elgondolkodtam azon, hogy lehet, hogy szakmát kéne váltani, mert az orvosok sokkal jobb órabérrel dolgoznak, mint mi. A betegségek és a gyógyítás annyira nem is érdekelnek, inkább az elérhető fizetések mozgattak meg, főleg akkor, ha valaki ki tud jutni az USA-ba, bár a svájci fizetések sem lehetnek rosszak.

morsels (törölt) 2013.07.01. 13:27:01

@Kovermadar:
Ha nem Quebecbe mesz, akkor nem kell a francia.

Az orvosi ellatas ingyenes, a fogorvosi ellatas viszont nem.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.07.01. 13:28:35

@NIKI LAURA: Hát engem nem közösítenek ki, bár Genfben egyébként is magasabb a bevándorlók aránya. Sőt voltak olyan dolgok, amiket én bevándorlóként jobban el tudtam intézni, mint a svájci férjem. Például ő próbálta beíratni a gyerekeket nyári táborba, de közölték vele, hogy nincs hely. Aztán elmentem én is, lett helye a gyereknek, mivel én náluk végzek önkéntes munkát (a férjemet nem ismerték, a neve sem volt ismerős, mert én megtartottam a sajátomat a házasságkötésnél). Szóval nem érdekelte őket, hogy svájci vagy bevándorló...én segítek nekik, ők is szívesen segítenek nekem.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.07.01. 13:29:44

@DieNanny: Ismerős is ott dolgozik. :)
Egyébként voltam -látogatóként- kórteremben.
Nagyon kedvesek voltak a nővérek a betegekkel, és a látogatókkal egyaránt.
Nyilván nem jut egy csomó beteg egy emberre, ezért a türelem is nagyobb, a stressz is kevesebb.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.01. 13:30:23

@Kovermadar:

A kínai modell: klasszikus kapitalizmus + erős állam + diktatúra.

andaluzkutya 2013.07.01. 13:35:20

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: pont mostanában cikkeznek elég sokat arról, hogy Kínában is komoly gondok vannak. Persze nem tudom, hogy ez mennyire reális, lövésem sincs a gazdaságról meg a pénzügyekről, de a cikkek szerint az a modell se fenntartható...

andaluzkutya 2013.07.01. 13:38:36

A stresszről:
Az osztályon, ahol dolgozok, van 12 ágy, nappal van min. 6, de van, hogy 8 nővér, délután 3, éjjel kettő. Nem akut osztály, tehát délután/este nincs felvétel. 12 ágyra jut 2 orvos. És nálunk még gépek se csipognak. Amikor elmondom, hogy Mo.-n 85 ágyra volt nappal jó esetben 8 ápoló, éjjel meg 3, akkor hülledeznek.
Így persze, hogy kevesebb a stressz:)

Balu kapitany 2013.07.01. 13:40:05

@Tökfőzelék1: ha te orvos lennél biztos, hogy nagyon jó órabérrel csinálnád!:) főleg azzal az ars poeticával, hogy a gyógyítás akkor érdekel igazán, ha engem gyógyítanak!:)

Balu kapitany 2013.07.01. 13:43:12

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: akkor tehát nem érdemes elmenni Mo-ról, mert ez a jövő, te mikor jössz? vagy inkább kockáztatsz kint?:))

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.07.01. 13:45:06

@tilmir: Az én fiam a gyerekosztályon feküdt 10 napig. Az alapvető, hogy a szülők egész nap, egész éjjel ott lehetnek, kapnak pótágyat is. Így a nővéreknek is sokkal kevesebb dolgok van. Miért is nem engedik ezt meg otthon?
Nagyon kellemes hangulat volt, naponta jöttek önkéntesek játszani a gyerekekkel. Volt egy konyha, ahonnan bármit ehetett a gyerek napközben, gyümölcsöt, joghurtot, fagyit, kenyeret, sajtot, lekvárt, stb.
Ez egy állami kórház...

andaluzkutya 2013.07.01. 13:45:06

@Tökfőzelék1: Én nem sok orvossal találkoztam, aki kifejezetten a meggazdagodás reményében választotta volna ezt a pályát... Nővérrel meg végképp nem:) Ha a pénz az elsőrangú, vannak egyszerűbb és kevésbé kockázatos módszerek is a megszerzésére.

2013.07.01. 13:55:23

@andaluzkutya: plasztkai sebeszek, Californiaban?

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.07.01. 13:57:04

@Balu kapitany: igen, a fő a maximális profitmarzs elérése lenne

@andaluzkutya: azért biztosan vannak ilyenek is
az IB területén is ahogy megfigyeltem a legtöbb ember utálja a munkáját, az orvosok között is előfordulhat ilyen

Fülpiszkáló 2013.07.01. 14:04:15

Sziasztok
Hónapok óta olvasgatom a Határátkelőt, de most regisztrálnom kellett, mert ez a téma engem is nagyon érdekel.
Kérdésem lenne: német nyelvterületen milyen nővérképesítéseket fogadnak el? És milyen pozíciókra?
Nekem általános ápolói közép és új típusú OKJ-s (felsőfokú? de diplomát nem adó) végzettségem van. Itthon ezzel nem lehetek főnővér, de gyakorlatilag minden más nővér"típus" igen.
Ott ez hogy van?
(Egyébként még a mai napig nem világos, hogy mit is takar az OKJ. Hogy lehet valami felsőfokú de diplomát nem adó? Akkor nyilván nem felsőfokú. De a hivatalos definíciója így van.)

DieNanny CH 2013.07.01. 14:06:24

@Gilda66:

Amikor Mo-on voltam kórházban, bent feküdt egy 15 éves lány. Szülei felváltva látogatták, de egyikük mindig ott volt 07-től este 9-ig. Éjszaka nem. Ez a Szent István (vagy hogy hívják) kórház volt. Szerintem már Mo-on is bent lehet maradni éjszakára. Mintha hallottam volna.

DieNanny CH 2013.07.01. 14:10:24

@Fülpiszkáló:

A német nyelvterület nagyon tág fogalom. Határozd meg az országot, aztán küldd el a kórházakba a papírjaid hivatalos fordítását. Nemcsak országonként, de tartományonként, kantononként is változhat a megítélés.

Amúgy már egy segédnővér is jól kereshet. Aztán úgyis beiskoláznak és egyre feljebb kerülhetsz a rang- és fizetési létrán.

andaluzkutya 2013.07.01. 14:10:36

@charlieharper: viszonylag kevés orvost ismerek Californiában:)

@Tökfőzelék1: ahhoz, hogy valaki orvos legyen, túl sokat kell tanulni ahhoz képest, hogy mekkora nyereséget lehet vele elérni. Ezért nem hiszem, hogy bárki csak és kizárólag a pénz miatt választaná ezt. Nem beszélve arról, hogy minél jobban megfizetnek egy orvost az adott országban, annál kevésbé lesznek szívbajosak elmeszelni, ha hibázik, márpedig elég nagy a hibázási lehetőség ebben a szakmában.

Ettől még persze lehetnek ilyenek, mindenről én se tudok:)
Olyanról egyébként hallottam, aki elsőéves egyetemistaként azt mondta, hogy ő a hatalom miatt akar orvos lenni. Mondjuk akkor már inkább a pénz:)

pappito · http://pappito.com 2013.07.01. 14:10:41

@DieNanny: ilyet én is hallottam, de Mo-n mindegy mik a asazbályok, tolsz egy kis pénzt és be is költözhetsz. Máshol meg természetes sokminden.

Fülpiszkáló 2013.07.01. 14:11:16

@DieNanny: Sajnos tapasztalatból tudom, hogy kórháza válogatja. Sikeresen kipróbálhattam néhányat. Amíg a gyerek szopik vagy csecsemő, addig mindenféleképpen bennmaradhat az anya. De az ágy nem mindenhol biztosított. Ha már nagyobbacska (ált. 3 éves kortól) már változó. Van hogy nappal igen, de éjszakára nem. Olyannal is találkoztam (ez a leggyakoribb) hogy ott lehet az anya, de apa csak igazgatói engedéllyel. De ágyat nem biztosítanak. Csak egy széket. Az nagyon kemény volt. Egy hét széken ülve.

pappito · http://pappito.com 2013.07.01. 14:11:19

ejnye, tökkencs túlspilázta kicsit a választott karaktert... classic rookie mistake!

bpetya75 2013.07.01. 14:12:18

@DieNanny:

Bent lehet. 5 éve a kaposváriban bent voltunk a naggyal. Nem mondom, hogy idilli környezetben, de a gyerkőcnek az számított, hogy midig vele volt valamelyikünk.

Fülpiszkáló 2013.07.01. 14:17:47

@DieNanny: Értem. Tehát változó. Azért írtam német nyelvterületet, mert a férjem lehetőségeitől is függ. Mindhárom országban "pecázik" és szerencsére mindenhonnan van érdeklődés. De hogy mi lesz a vége, még nem tudjuk. :o)

NIKI LAURA 2013.07.01. 14:18:08

@Kovermadar: Ingyenes az ellátás,a gyógyszerek+fogorvos az pénz,de a munkáltatók nagy része fedezi a benefitet!

Az Amerikaiak csőstül jönnek át,a sokkal jobb ellátó system miatt!

Francia..az nem is teljesen az,csak valami hasonló..mint a Dél afrikai afrikans,és a Holland nyelv között...ne aggodj,csak Quebec tartományban, használják,fene nagy önérzetes patrióta nép!
Az a Kanadai teljesen más Kanadai,állam az államban!
Én úgy kezdem mindig ott,hogy "eszközémoá",hogy nem beszélem,és akkor kénytelen angolra váltani.

Szóval csak abban az egy provincban beszélik,igaz,az egy teljesen europai rész,mintha Párizsban sétálnál..

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.01. 14:19:24

@Balu kapitany:

Én az EU legszegényebb országában vagyok, szóval nemigen érint az egész személyesen. Eleve leginkább nagy összefüggésekben gondolkodom.

Fülpiszkáló 2013.07.01. 14:20:40

@bpetya75: Te is bent lehettél a gyerekkel éjszaka? Férfiként? Nekünk mindenhol kikötötték, hogy csak az anya vagy nagymama. (Bp.-i kórházak)

NIKI LAURA 2013.07.01. 14:22:15

@*matahari*: ez részben igaz,épp most olvasom annak a magyar kislány esetét,aki egy év után haza akar menekülni Ausztráliából...

ausztraliabamentem.wordpress.com/

andaluzkutya 2013.07.01. 14:25:00

@Fülpiszkáló: Miért ne lehetne bent az apuka, ha már bent lehet a szülő??? Miféle diszkrimináció ez?:)

bpetya75 2013.07.01. 14:25:38

@Fülpiszkáló:

Inkább én voltam bent vele. Lehet, hogy jól jött hozzá, hogy a középsőnek (aki akkor még a kicsi volt) nagyobb szüksége volt otthon az anyjára, mint rám.

Mrs. Clayton 2013.07.01. 14:31:27

@pappito: ő is kifulladt, Niki is eléggé kulturáltan nyilatkozik újabban

Fülpiszkáló 2013.07.01. 14:31:34

@andaluzkutya: @bpetya75: A nagyom (8 éves) márciusban feküdt egy hetet a kórházban, a kicsi akkor volt 6 hónapos. Nem engedték meg, hogy a férjem maradhasson bent vele. Hiába kértük. Mondjuk 6 gyerek és 6 szülő volt egy szobában.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.01. 14:32:31

@pappito: mikor en voltam korhazban Mary bent maradhatott ejjel nappal es bent is maradt egy olyan easy chairben aludt es ult egesz nap
4 nap 4 ejjel
akkor felebredtem
ha meg 2 orat alszom gegemetszes lett volna
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: akkor lassan, ha ennyit gondolkodsz, meg is erthetned a nagy osszefuggeseket:)

mirx 2013.07.01. 14:33:23

@pappito: szerintem tökkencs a fény másik gyermeke :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.01. 14:33:23

@hagyma: pedig en mar nem annyira vagyok gyerek

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.07.01. 14:41:42

@DieNanny: Szerintem is kórháza válogatja, sőt még attól is függhet, hogy éppen ki az ügyeletes orvos :-( Én éppen a kaposvári kórházról hallottam több ismerősömtől, hogy nem engedték bent aludni őket. Akinek szerencséje volt és maradhatott, az széken ülve töltötte az éjszakát.

andaluzkutya 2013.07.01. 14:42:47

@Fülpiszkáló: Hát én ezt nagyon nem értem... Úgy ítélték meg, hogy egy apuka potenciális veszély a többi gyerekre, vagy a többi szülőre??? Miért lenne több joga egy nagymamának bent lenni, mint egy apukának? Ez katasztrófa...

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.07.01. 14:44:08

@Fülpiszkáló: Hát itt én a picivel voltam bent egész nap a kórházban, a nagyobbik volt beteg. Ezt is elfogadták, éjszaka a férjem aludt bent....ágyon!

bpetya75 2013.07.01. 14:46:35

@Fülpiszkáló: @Gilda66:

Gondolom attól is függhet, hogy mekkora a lefoglaltság. Nálunk úgy volt, hogy egy 4ágyasban volt két gyerek meg két apuka. Hivatalosan széken kellett volna aludnunk, de megegyeztünk, ha este 10-ig nem jön senki, akkor bizony ágyba fekszünk. Reggel kicsit sopánkodtak a nővérek, de ennyi volt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.01. 14:46:45

@NIKI LAURA:
Köszi!
Ha úgy alakulna, hogy arra sodor az élet, akkor szerintem a legkevésbé sem az európai rész érdekelne...

Ott is olyan könnyen repül az ember a munkahelyéről, mint az Egyesül Államokban vagy azért valamivel szociálisabbak?

@hagyma:
Mit követtél el, hogy 4 nap 4 éjjel ott voltál?

bpetya75 2013.07.01. 14:47:46

@bpetya75:

A félreértések elkerülése végett: külön ágyba.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.01. 14:49:24

@Kovermadar: hat ez hosszu tortenet es nem ide tartozik

DieNanny CH 2013.07.01. 14:49:25

@Fülpiszkáló:

Azért ez már milyen szemét diszkrimináció, nem? Szülő-szülő és kész. Nem?

andaluzkutya 2013.07.01. 14:52:01

@bpetya75: "A félreértések elkerülése végett: külön ágyba."

Ez már csak ilyen utólagos magyarázkodásnak tűnik... ;)
Nem zörög a haraszt, ugye:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.01. 14:52:21

@DieNanny: najo, de azert nem mindegy milyen koruak voltak
akkor diszkriminacio nelkul bemehet apuka es ott toltheti napjait oda is, ahol anyukak szoptatnak, vagy eppen a nover feji anyukat?

bpetya75 2013.07.01. 14:57:30

@andaluzkutya:

Inkább egy másik mondást citálnék: Bolond lukból bolond szél fúj. ;-)

Fülpiszkáló 2013.07.01. 14:59:51

@andaluzkutya: Jó kérdés.... Talán félnek hogy apuka éjszaka végigerőszakolja az anyukákat..
"Hivatalos" magyarázatok:
" Mert anyukák szoktak bent maradni és zavarná őket, ha egy férfi is lenne a szobában." (Széken ücsörögve nem tök mindegy?)
"Mert ez a szabály"
"Csak nem akarna apuka nők között bent maradni éjszaka? Hogy gondolják ezt?"
"Hogy lehetne bent apuka egy lány kórteremben?" (gyerekkórház)
"Csak"
Szerintem:
Hogy meg ne lássa véletlenül egy kislány bugyiját.

Amarante 2013.07.01. 15:00:24

Na tessek!kicsit nem vok itt oszt Toki atkepzesen gondolkodik:):):)
A temetkezesi vallalkozok helyi egyesulete sztem disztagga nyilvanitana:):)Persze megfelelo diplomaval:):):)

Fülpiszkáló 2013.07.01. 15:01:29

@Gilda66: Áááááágy.......... ez már a luxus netovábbja.

Balu kapitany 2013.07.01. 15:02:18

@mirx: kérlek ne vegyük egy kalap alá őket, mert míg fény vicces, és engem legalábbis megnevettet, addig töki csak szimplán arrongáns (mondjuk szerintem is ő egy szándékosan provokatív, eltúlzott karakter, de legalább vicces lenne...)
ha töki arrogáns és vicces lenne akkor lenne fénnyel tesó

Balu kapitany 2013.07.01. 15:03:51

@hagyma: itthon is lehet beköltözni, kollégám anyja leukémiás és a férje beköltözött hozzá a kórházba (Szt László), már kb 2 hete ott lakik ő is...

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.07.01. 15:07:26

@Fülpiszkáló: Itt vannak összecsukható pótágyak, amiket este kinyitnak, reggel becsuknak :-) Elférnek a szobában, persze nem lehet tőlük járkálni sokat, ezért is csukják össze reggel. De kapnak a szülők friss ágyneműt is hozzá.

Fülpiszkáló 2013.07.01. 15:10:16

@DieNanny: @hagyma: Szoptatós kórterem: Ha ma már divat étteremben, parkban és egyéb nyilvános helyen szoptatni, akkor a kórteremben kell szégyenlősnek lenni? (Nem szoptatós kórterem volt egyébként.)
Diszkrimináció a javából. Főleg hogy általában nyomós oka van ha egy férfi marad bent. Legtöbb helyen ez a nő "dolga". Nálam legalábbis biztos. Itthon úgy látszik úgy tekintenek a férfiakra, mit egy csorgó nyálú, lihegő, szexista fenevadra, akitől egyetlen nőnemű sincs biztonságban.

Rotoxis 2013.07.01. 15:11:31

@Fülpiszkáló: @M. Úr: Rosszul tudod, Ausztriában a honosítás fél nap alatt lezajlik. Az iratokat minden hétfőn fél 12-ig le lehet adni a bécsi minisztériumban, hiánytalanság esetén délutánra megvan. Németország kicsit bonyolultabb.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.01. 15:12:08

@Amarante:
Dísztaggá avatjuk mi Tökit... szép, díszes, hímtaggá! ;)

Fülpiszkáló 2013.07.01. 15:13:17

@Gilda66: Itt még a falra is ki volt írva, hogy nem lehet összecsavarható matracot sem behozni, mert éjszaka akadályozhatja a betegellátást. Úgy látszik a "hanyatló nyugaton" nem akadályozza.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.07.01. 15:13:39

@bpetya75: Hát az a baj, hogy nem természetes és elfogadott, hanem függ sok dologtól....Könyörögni kell, hogy ott maradhass a gyerekeddel sok esetben, de még így sem mindig engedik meg!

Amarante 2013.07.01. 15:14:01

@Kovermadar:

Akik baratuszok ertik egymast es egyetertenek mindenben:):):)

zopilote 2013.07.01. 15:14:18

@Kovermadar:
Most meg konnyebb a bevandorlas, vagy a " Temporary Foreign Worker Program "
kereteben vagy a klasszikus bevandorlasi pontrendszer alapjan. Egy CNC operator
32 es 40 dollar/ora kozott kap. Csak keress ra pl. a kijiji - n a job kategoriaban, na -
gyon keresett szakma. Epitoipar szinten, oda nyelvtudas sem kell, de meg csak papirok
sem, egyet kerdeznek: milyen nevre irjak ki a fizetesi csekket:) Ez termeszetesen seged -
vagy betanitott munkasokra vonatkozik, igaz, ok csak 20 $ - t kapnak orankent. Foga -
szat draga, de Mexikoban tized aron megcsinaljak, ami par oras repuloutra van. Fuvet
barmikor szerezhetsz, es nagyon jo minosegut, hazhoz szallitva:) Ha nem szivsz, akkor
nehezen tudsz beilleszkedni, az a belepo a kanadaiva valasnal:) Ja, van meg mas feltetel
is: kezet kell fogni egy grizzlyvel es meg kell dugni egy indian csajt. Ezt sokan osszeke -
verik, ha sokat szivtak elotte:)

Rotoxis 2013.07.01. 15:15:00

@SzumóNé: Németországi öregotthonba azok mennek beteggondozónak, akik nem tudják teljesíteni a honosításhoz szükséges feltételeket. Gyakorlatilag segédápolók.

Fülpiszkáló 2013.07.01. 15:15:30

@Rotoxis: És csak a diplomát fogadják el?
Milyen bonyolult Németországban?

Rotoxis 2013.07.01. 15:17:36

@Fülpiszkáló: Dobj egy mailt és segítek

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.01. 15:18:22

@zopilote:
Elszívni egy grizzly-t, kezet fogni egy indián csajjal és... mi is a harmadik? :) Ja igen, megdugni egy jointot :)

Majda 2013.07.01. 15:21:10

Nálunk, amikor bent kellett lenni a gyereknek, nem volt kérdés, hogy anyuka, apuka tetszés szerint bent lehet. Probléma csak azzal volt, hogy fél napig adtak csak ágyat, utána a földön (polifoamon, stb) lehetett "aludni". Csak ezeket kb reggel fél hatkor föl kellett szedni, utána maradt a szék. Marha kényelmetlen így tölteni egy-két hetet... Ja és a gyerek cuccának van hely, de a felnőttének már nem igazán, viszont a földön higiéniai okokból ne legyen semmi (értsd táska, polifoam). Szép művészet volt. És elvileg a kórteremhez csatlakozó fürdőszobát sem használhattuk volna pl zuhanyozásra, de egy négy évest nem hagy ott az ember arra a két+fél órára, amivel haza lehetne ugrani, úgyhogy ezt többnyire elnézték.
A lényeg amúgy, hogy nincs erre szabályozás központilag, minden az adott kórház adott osztályának adott nagykutyáján múlik (aki vagy a főorvos, vagy a főnővér, ezt nem tudom), így aztán a kedvüktől függ. Aminek első látásra a szülő issza meg a levét, de valójában a gyerek...

Amarante 2013.07.01. 15:22:50

@Kovermadar:

Haaat....irjunk ki palyazatot:):)

DieNanny CH 2013.07.01. 15:24:14

@Fülpiszkáló:

Ilyen meggondolásból akkor én nem utaznék éjszaka Zürichből Pestre egy fülkében férfival... Mert hogy éjszaka van és bármi megtörténhet...

Pont az a legfontosabb egy apukának, akinek a gyereke bent van, hogy van ott egy nő is a kórteremben. Röhej!

Gyerekkoromban, mikor túráztunk, és turistaszállón aludtunk, volt 10 db emeletes ágy, ahol kb 5 család volt elszállásolva. Na, ott semmi gond nem volt.

Amarante 2013.07.01. 15:29:11

@DieNanny:

Nem jol latod! A te nezeteidet megfertozte a doglodo nyugat!!!

apuka nem szulo,aki a gyerekevel bent van az meg ne aludjon, mert nem azert van ott es kulombenis:a korterem nem satorozas,hgy szanaszet polifoam meg ilyenek heverjenek!!!NA!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.01. 15:29:43

@Kovermadar: tokfozelek belszinroloval
@DieNanny: azert ne kapkodd el, lehet tul konzervativ vagyok, dehat annyifele ember van
felhotlen lenne a boldogsagod ha 5 kislany es 5 anyuka mellett bent ulne egy pasi a korteremben?
es most nem is fokoznam, hogy milyen pasi, mar ugy erted
nekem nem
na szoval ha megoldhato anyuka legyen ott, apuka csak latogasson

Fülpiszkáló 2013.07.01. 15:29:54

@DieNanny: Röhej bizony. És szerintem sértő a férfiakra nézve is.

Amarante 2013.07.01. 15:33:14

@hagyma:

5 kislany es 5 anyuka eseteben tenyleg fura lenne:):):)
mondjuk ha lennek en,4 anyuka es 6 gyerek,engem kvra nem az foglalkoztatna a legjobban,hogy a hatodik szulo ferfi-e vagy no.Nem mindegy kikkel gubbasztok a szeken??

zopilote 2013.07.01. 15:37:40

@tucano:
Kanadaban toboroznak az itt vegzett apolok kozott, az USA - bol. 2 vagy 4 X tobb fi -
zetest ajanlanak, mint a kanadai korhazak. Tavaly egy munkatarsam lanyat is igy csabi -
tottak el. Erdekes, a munkatarsam uj - zelandi volt, raadasul felig maori, par eve vissza -
koltozott, 1 ev utan visszajott. De nyugdij utan vegleg hazakoltozik a kanadai felesege -
vel, azt mondta. Majd 40 ev utan is honvagya van.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.01. 15:37:45

@Amarante: nezd , ha oszinte akarok lenni,
nem
uszodaban is volt kulon ferfi es noi oltozo, ha erted hogy mondom

nem tudom, ha a felesegem bent lenne a korhazban a 4-8 eves lanyommal ejjel nappal en nem orulnek ha ott lenne egy pasi is
de mondtam en konzervativ vagyok
/nem, nem attol felnek, hogy megeroszakolja, a helyzet nem kivanatos nalam/

Amarante 2013.07.01. 15:40:55

@hagyma:

nekem volt szerencsem ilyen helyzethez es az akkori korulmenyek kozott ez volt az, ami a legkevesbbe zavart.
nyilvanvalo, hogy nem vagyunk egyformak es nincs is ezzel semmi gond

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.01. 15:44:12

@Amarante: hat nem
engem eleve ferfokent zavarna, hogy nok es kislanyok kozott ulok ejjel nappal egy szobaban
ez van
persze a gyerek az elso, en inkabb ellattam volna a 6 honapost otthon es kuldtem volna anyukat a korhazba
/igen tudom a tapszer az nem egeszseges/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.01. 15:45:41

@Barátusz: en utaltam gyerekkoromban
/ a napkozis variaciot/
azota imadom /imadnam, itt nem ismerik/
isteni csiktokbol fasirttal
oh majgad:)

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.07.01. 15:45:53

@Amarante: Hát nekem tökéletesen mindegy egy ilyen helyzetben, hogy a mellettem lévő pótágyon férfi alszik vagy nő, sőt az sem zavart, hogy a férjem egy nővel aludt egy szobában :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.01. 15:52:23

@Gilda66: de a ferjedet zavarta volna, ha te alszol egy szobaban egy pasival:)
nem csak rolad van szo
az ott levo gyerekekrol, akik lehetnek lanyok is

ah ugysem ertitek, de nem baj
maskeppen gondolkodom a dologrol
ennyi
svajcban hogy van
koedukalt kortermek vannak?
apu-anyu-kislany-kisfiu?

Rotoxis 2013.07.01. 15:57:42

Mivel teljesen elharapóztak a "szoptassunk-ne szoptassunk" típusú kommentek, valami információ is Ausztria és Németország viszonylatában.

1. Ha nincs stabil, megbízható legalább középfokú nyelvtudás (megtámogatva egy B2-es nyelvvizsgával), még a gondolat is hiábavaló. Enélkül segédápolói állást lehet vállalni és bizony az ágytállal kell szaladgálni. Na de nézzük, mi van, ha bírjuk a nyelvet.

2. Szükséges 1989. június 1. után szerzett OKJ ápoló végzettség, amelynél a bizonyítványban a szakképesítés megjelölése 54-gyel kezdődik. Néhány helyen Németországban csak a 2004. május 1. utáni bizonyítványokat fogadják el. Mindkét országban elfogadják (bár nem jelent előnyt) a diplomás ápolói okleveleket is. Minden esetben kérik az EEKH igazolását a bizonyítván konformitásáról (jelenleg 24 ezer Ft).

Ausztria: A kérelem minden hétfőn 8:30 és 11:30 között itt nyújtható be:
Bundesministerium für Gesundheit
Abteilung II/A/2
Bundesamtsgebäude
2. Stock, Anmeldung im Zimmer 2K10
Radetzkystraße 2
1030 Wien

A szükséges iratok: kérelem, orvosi alkalmassági, erkölcsi bizonyítvány, személyi igazolvány/útlevél, nyelvvizsga bizonyítvány, kb. 250 EUR készpénz. A fordításokat csak az OFFI-tól fogadnak el.
Ha a beadott anyagok hiánytalanok, a honosított papír délután átvehető.

Németország kicsit bonyolultabb, mert tartományonként különböznek a feltételek, érdemesebb a honlapokat tanulmányozni. Javasolt a közvetítő irodák igénybe vétele, mert egy csomó dolgot Magyarországról nem lehet intézni.

bpetya75 2013.07.01. 15:59:31

@andaluzkutya:

Egyébként pedig, csak hogy tovább kuszáljam a képet, ez az egyik új kedvenc zeném: www.youtube.com/watch?v=WrbZHDuVP5U

Igényes 2013.07.01. 16:03:53

Nohát, új emberek. Vagy Ti vagytok a nappali műszak?

DieNanny CH 2013.07.01. 16:04:46

@hagyma:

Nem kell tápszer. A Tages-családomnál anyuka a tejét lefagyasztotta, én meg felmelegítve adtam a csecsemőnek.

Nem is kell, hogy csecsemővel legyen otthon anyuka. Hanem mondjuk beteg. Vagy elváltak. Vagy meghalt.

Egyik osztrák családomnál a lány osztálytársnőjének anyukája hét közben gyakran volt kiküldetésen. Olyankor apuka volt éjszaka otthon a gyerekekkel. Na, munkaadónőm mondta a lányának, ha nincs otthon anyuka, ő nem éjszakázhat a barátnőjénél.
Ez nekem fura volt. Persze, nincsen lányom, azért.
De mi van, ha apuka egyedül neveli a gyerekeit, akkor ha a lánya barátnőinek az anyukája ilyen gondolkodású, sosincs nálunk pizsamaparty...

Kicsit elkanyarodtam a témától...

Mrs. Clayton 2013.07.01. 16:04:49

@zopilote: azzal csak annyi a baj, h egyes országokban jobban üldözik, mint a gyerekgyilkosságot, pl nálunk külön szórólapokat küldözgettek, h ha érezzük a szagát, v meglátjuk a szomszéd kertjében hívjunk rendőrt de azonnal

DieNanny CH 2013.07.01. 16:08:12

@Jess G:

Milyen a szaga, és hogy néz ki?

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.07.01. 16:13:46

@hagyma: Hát őt sem zavarta volna :-)
Általában itt igyekeznek lányokat lányokkal összerakni, ami nem is túl nehéz, mert 2 ágyas kórtermek vannak, esetleg 3 ágyasak. De ha nem megy, akkor vannak vegyesen is.
Nem baj, hogy másképp gondolkodsz, de jó, hogy nem vagy a férjem :-) Bizalom! Ha ez meg van, akkor bárkivel alhatsz egy szobában!

Igényes 2013.07.01. 16:14:08

@DieNanny: Nincs időm végignyalni a kommenteket, most hogy jutottunk el a szopáshoz?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.01. 16:15:30

@DieNanny: na, meg is oldottuk a problemat
a mama mehet akorhazba...

egeszen egyedi mindentol eltero kulonleges illata van
osszeteveszthetetlen

MágnásMiska 2013.07.01. 16:16:28

Őszintén nem értem, hogy miért kell "diploma" és honosítás egy ápolói munkához, ami a nővér szint alatti munka.
Kb. olyan egészségügyi segédmunkás.

Ezzel nem ledagradálom az ápolók munkáját, de külföldön ők végzik a keméyn részét a munkának. Pelenkázás, etetés, fürdetés... stb.

Ők az elsőszámú elszenvedői is a megaláztatásoknak a flusztrált, vagy mentális zavarral bíró betegektől. A demencia korhatára egyre lejebb kerül és egyre több az Alzheimerben, Parkinsonban, Vaszkuláris demenciában (agyvérzés utáni zombi állapot 24h aktivitással).

Ezekkel az emberekkel bánni nem könnyű. A legtöbb országban vesszővel nem tudnak személyzetet fogni, mert nagy az állások otthagyóinak száma.

Sok országban egyre több a filippínó, indiai, afrikai ápoló éppen azért mert ezen pozíciókba a legkönnyebb az elhelyezkedés.

Nem tudom mi a nagyobb sokk egy beteg, zavart elmeállapotú embernek, mikor egy afrikai arc, tört hottentotta akcentussal próbál kommunikálni, vagy mikor egy európai szakképzett, tapasztalt ápoló kommunikál magyaros akcentussal a betegekkel...

zopilote 2013.07.01. 16:17:11

@hagyma:
" de mondtam en konzervativ vagyok "
Konzervativ, de fuvet sziv:)
Kereszteny is vagy, kozben ateista:)
Homophobe is vagy, kozben....is??? :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.01. 16:17:36

@Gilda66: az a baj, hogy Te feltekenysegre gondolsz, meg bizalmatlansagra
en meg nem
mint mondtam nem akarom a 4-10 eves beteg lanyomat idegen ferfiak kozeleben tudni

az nekem is jo, hogy nem vagyok a ferjed , hidd el:)
@Igényes: nem szopas szoptatas, de az is csak erintolegesen volt erintve

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.01. 16:20:56

@zopilote: mi koze a funek a konzervatizmushoz?
en engedelyeznem, de pl az abortuszt nem
nem vagyok ateista
sem hivo
sem az evoluciot, sem az Istent nem tudom magameva tenni, de ha racionalisan nezem Isten semmivel sem hihetetlenebb mint az evolucio es Darwin
homofob az birca, nem en
azt csinal mindenki otthon amit akar, de nem vagyok tamogatoja a hazassaguknak es a gyermek orokbefogadasnak
ez nem homofobia, bar teny, nem torekszem veluk barati kotelekekre

Mrs. Clayton 2013.07.01. 16:24:07

@DieNanny: szagra vonatkozóan nem tudok neked mit mondani, de ha egyszer érezted fel fogod ismerni messziről eléggé jellegzetes, és így néz ki
www.liveleak.com/view?i=0bf_1372129846

zopilote 2013.07.01. 16:29:57

@hagyma:
Ugy szoktad magad reklamozni, hogy " feher, kereszteny es konzervativ " :)
Haverom kanadai felesege nagy abortusz ellenes volt, tuntesekre is jart. Elso gyerek utan 1 evvel terhes lett. Haverom mondta neki, ha megtartja, elvalik tole:) Abortusz lett a vege es azota kuss van neki ez ugyben:)

Rotoxis 2013.07.01. 16:31:45

@MágnásMiska:

Tisztelt Mágnás Út, Kedves Mihály!

Ugyan már szíveskedjék felvilágosítani, hogy az Ön által írt orbitális f@szaságot honnan tetszett venni?

Ha már hozzá tetszik szólni, legalább az alapvető fogalmakkal illik tisztában lenni.
Olyan van, hogy nővér. Ő az ápoló nevezetű foglalkozást folytató HÖLGY. Hogyan hívná Ön azokat a férfiakat, akik ilyen végzettséggel bírnak, FIVÉRKE?

Akikre Ön gondol, azok az ápolási asszisztensek, illetve a segédápolók.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.01. 16:32:59

@zopilote: en egyaltalan nem reklamozom magam
feher vagyok ez teny
kereszteny is de nem vallasos
es konzervativ ez sem kerdes
a no helyeben a haverod repult volna, mint a szel

zopilote 2013.07.01. 16:38:20

@hagyma:
A no nem volt hulye:) Eszebe jutott, hogy nevelt volna fel 2 gyereket minimal fizetessel, a haverom mellett meg dolgoznia sem kellett es shopingolhatott kedvere:)

DieNanny CH 2013.07.01. 16:39:00

@Igényes:

Onnan, hogy hagyma mondta, hogy anyuka nyugodtan bemehet a kórházba éjjelre, mert ő, majd tudja etetni az otthon maradt csecsemőt.

Igényes 2013.07.01. 16:39:48

@DieNanny: Ahha. Sejtettem, hogy nem kellett volna megkérdezni. De azért kösz. :)

DieNanny CH 2013.07.01. 16:43:11

@MágnásMiska:
"Ők az elsőszámú elszenvedői is a megaláztatásoknak a flusztrált, vagy mentális zavarral bíró betegektől. "

Főleg, amiről nem is tudtam, intenzíven az altatott beteg olyan zavart néha ébredéskor, hogy a biztonságiaknak kell lefogni, hogy ne tépjen ki magából mindent.

Amúgy pont azért kell a jó képzettség, hogy tudd kezelni a helyzetet.
(Ja, amúgy húgomnak sincs diplomája, csak egészségügyi érettségije. Diplomával még többet keresne. Talán leteszi úgy 10 év múlva, mikor nagyok lesznek a gyerekek.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.01. 16:46:12

@zopilote: ezert megolt egy eletet
apuka gyerektartasa eleg lett volna shopingolasra is
ha en no lennek es a ferjem mondana, ha nem veteted el a gyerekunket, ugy rugnam ki, hogy repulne es ehenhalna, ha nem talalkozna az egben egy kenyereskocsival
de mivel ferfi vagyok, azt kell mondanom, ha a felesegem mondja, hogy elvetetem a gyereket, ha nem tehetem, akkor elvalok, akkor O is repulne

vannak helyzetek, nem vagyok ortodox az ugyben, mindenesetre az allitolagos haverod allitolagos baratnoje igenis hulye volt
azert ketelkedem a tortenetben , mert ki az a barom - ha meg is tortenne ilyesmi - azt el is meselne

DieNanny CH 2013.07.01. 16:46:41

@zopilote:

Hát, én inkább elváltam volna tőle...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.01. 16:52:39

@DieNanny: hat siman
raadasul ilyen canada-amerikai vonalon, ha egy no ugy valik hogy a ferj szerinti valook az hogy a no nem akarja az abortuszt, kb 2 evtizedig a gatyajat kifizeti a nonek, ytehat nincs mitol tartani, de mint mondtam a tortenet erosen kamugyanus
vagy nagyon bunko a "barat"
nem tudom elkepzelni hogy a haveromnak elmeseljem, hogy megfenyegettem a felesegemet, ha nem megy abortuszra, elvalok
ez mar minositett bunkosag lenne
/en azt sem meseltem volna el ha kozos dontes valami miatt/

kéményseprő 2013.07.01. 16:55:22

A posztot en irtam, a nevem Edina. Megprobalok sorban valaszolni a felmerult kerdesekre.
1: En felmondtam, mielott kijottem, igy nem volt folyamatos az anyagi utanpotlas. Mivel tenyleg rengeteg penzbe kerul a kezdet, ugy gondoltam, hogy jelzem masoknak, hogy ne hagyjanak ott csapot-papot a joszerencseben bizva, hanem amit lehet, intezzek el otthonrol.
2: Azert pont Svajc, mert itt lakik a testverem is, mert nemetul beszelek es mert sokkal tobbet lehet itt keresni, mint barmely masik nemetajku orszagban.
3: OKJ-s elhelyezkedessel meg nem is lenne problema itt, de nem tudom, hogy a SRK elismeri-e (egy e-mail-t megeri irni nekik). Ha jol sejtem, Fachangestellte Gesundheit-kent ismerhetik el nagyjabol es azzal sem lehet rosszul keresni.
4: Tervezek irni a munkakorulmenyekrol, emberekrol, stb. is, de meg tul friss vagyok itt ahhoz, hogy viszonylag semlegesen tudjak nyilatkozni. Annyit meg a munkahelyemrol elmeselnek, hogy mivel nem nemet az anyanyelvem, heti egy ora ingyenes nemetorat kapok munkaidoben.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.01. 16:56:58

@kéményseprő: na most kemenysepro vagy, vagy apolono?:)
varjuk a folytatast

kéményseprő 2013.07.01. 16:59:01

@hagyma: jogos a kerdes, a nevem gyerekkori eltevelyedes eredmenye. :)

zopilote 2013.07.01. 17:00:30

@hagyma:
Azert jo haverok meg kulonb dolgokat is elmeselnek egymasnak.
Kesobb azert lett egy masik gyerek is, ma mar mindketto 20 even felul van. A szulok szetmentek, a gyerekek egy ideig az apjukkal eltek, mert tobb penze volt, mint az anyjuknak, igy gyerektartast sem kellett fizetnie:) Ettol fuggetlenul mindket gyerek nagy narkos lett:( Az idosebb gyerek a keresztfiam:(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.01. 17:04:15

@zopilote:
És a szétmenés összefügg a második gyerek születésével?

Úgy vettem észre, hogy sok esetben a gyerek megjelenése a házasság (kapcsolat) végét vagy rohamos hanyatlását jelenti.
Vajon miért?

zopilote 2013.07.01. 17:15:07

@Kovermadar:
Nem hiszem, hogy osszefugg. A jolet volt az oka a szetmenesnek es a ket kulonbozo kultura, a kanadai es a magyar. A bevandorlo srac dolgozott, mint az allat, a kanadai feleseg meg egette a penzt:) A gyerekek meg ittak a levet:(

Rotoxis 2013.07.01. 17:16:49

@kéményseprő:
Nos akkor OKJ végzettséggel inkább Németország, vagy Ausztria éri meg. Na nem feltétlenül anyagilag.

Ezeken a helyeken ápolóként nagyjából olyan életszínvonalat lehet elérni, mint Svájcban a segédápoló tud biztosítani magának. Az viszont nagyon nem mindegy, hogy valaki szakmailag színvonalas munkát végez, vagy segédápol.

Fülpiszkáló 2013.07.01. 17:17:56

@Kovermadar: Szerintem minden kapcsolatot próbára tesz egy gyerek születése. Ha nem túl stabil a kapcsolat, akkor szétmehet.

Amarante 2013.07.01. 17:18:05

@Kovermadar:

Talan, mert manapsag egy elvalt no x gyerekkel is elboldogul,felneveli oket egyedul is.Regen anyagilag fuggott a ferfitol es csak a gazdagok kivaltsaga volt a valas.
Nagy valoszinuseggel nem a gyerek miatt mennek szet,elobb-utobb ugyanez tortent volna gyerek nelkul is.

Amarante 2013.07.01. 17:19:36

@zopilote:

erre mondjak azt,hogy a kutya is jodolgaban vesz meg.

DieNanny CH 2013.07.01. 17:25:51

@hagyma:

"a nevem gyerekkori eltevelyedes eredmenye" = Kéményseprő akart lenni, aztán beleesett a kéménybe, kórházba került, és megtetszett neki a kórházi munka. Logikus!

zopilote 2013.07.01. 17:26:10

@Amarante:
Nekem mondod?:))))))
En is mindig "jodogomban " veszek meg. Egesz eletem abbol allt:) De nem banok semmit. Most is gondolkozom egy megveszesen: van jo es kenyelmes, biztonsagos munkam, aranylag jol is fizet, de mar unom:) Var az utca, a hajlektalansag. De azt is megunom egy ido utan es ujra mokuskerek:)

DieNanny CH 2013.07.01. 17:28:23

@zopilote:

Hát, hajléktalakodni még van 3 hónapod, aztán jön a rossz idő. Gyorsan dönts!

zopilote 2013.07.01. 17:33:31

@Kovermadar:
Ja, a srac szurta el, nem kellett volna elvennie a csajt. De nagyon szeretett volna kanadai lenni es azt gondolta, hogy ez a modja. Pont emiatt nem beszeltunk sokszor evekig, a beilleszkedesi akarasa miatt. En soha nem akartam kanadai lenni, jott magatol akaratomon kivul:( Amikor otthon regi haverjaim, ismeroseim, baratnoim mondjak, hogy tiszta kanadai vagyok, eg a pofamon a bor:( Ennel nagyobb sertest nem tudok elkepzelni:(

Amarante 2013.07.01. 17:38:04

@zopilote:

Igazabol az ember egy maganak tetszo eletet kell eljen.en azt mondom:hajra,tedd,amit szeretsz.!!

Azert vigyel vmi kutyut,hogy beszamolhass a kalandjaidrol nekunk:):):)

zopilote 2013.07.01. 17:39:14

@DieNanny:
Tanultam am, igaz keson:) Most " uri hajlektalan " leszek, hetek ota lakokocsikat nezegetek. Es van azert itt olyan hely, ahol telen sincs hideg lakokocsiban lakni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.01. 17:43:00

@zopilote:
Miért érzed sértésnek?
Az is egy nép... másmilyen, mint a magyar.

@Amarante:
És mégis a férfiről van lenyúzva a bőr is, ha van gyerek és válnak. Még akkor is, ha a férfi nem akarta a gyereket. Ezt tartom kissé igazságtalannak, biztos mert én sem akarok... :)

Amarante 2013.07.01. 17:51:03

@Kovermadar:

Azt nem mondom,hogy nincs igazad, de nem minden no ilyen.

Az a ferfi aki tenyleg nem akar gyereket huzzon a labara zoknit es ne higgyen mindent el,amit mondanak neki:):):)

zopilote 2013.07.01. 17:57:07

@Kovermadar:
Azert sertes, mert soha sem akartam az lenni:)
(es megis azza valtam) Ideiglenesen jottem ide.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.01. 18:01:57

@Amarante:
Mit mondok? :)
Nem mondtam semmit sem a nőkre :)

Az a nő dolga, ha gyereket szeretne. Szokott ilyen történni. Meg olyan is, hogy a férfi szeretne. Amikor meg mindketten szeretnének, az abszolut ideális.

Csak szemét dolog a másik életét, lehetőségeit, adott esetben a jövőjét szétcseszni azért, mert az egyik fél mást akar.

Azt gondolom, hogy ezt meg kell beszélni mindig, minden körülmények között! Ha nincs közös nevező akkor vagy addig beszélni, míg nem lesz, vagy külön utat választani.
(csalásra nyilván a nőnek van több lehetősége -> mégis szedi a bogyót / titokban abbahagyta).
Ez gusztustalan és inkorrekt a másikkal szemben!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.01. 18:03:42

@zopilote:
Ideiglenesen? Hány éve?
És miért nem mentél akkor haza?

Szeretted volna Te azt, csak most nem vállalod :)

Kicsit arra emlékezet, amikor az itteni magyarok szidják és utálkoznak a svéd rendszertől és a svédektől. Ha haza mégsem mennek -> jobb nekik itt. Ez kissé álszent dolog, nem? ;)

2013.07.01. 18:11:43

@zopilote: "Ma lesz a Canada Day, szamomra annyit jelent, hogy nem kell menni dolgozni:)"

Nyugi, a kanadaiaknak is ugyanazt jelenti. Meg egyvalami mást: egy jó kis kerti BBQ bulit. :)

Északifény74 2013.07.01. 18:13:10

@andaluzkutya:
Szerintem ezt rosszul tudod. Diplomás ápoló, (ezt is csak Mo.n hiívják így) ugyanúgy mindent kell csináljon, mint Norvégiában. Itt sem nézik, hogy Mo.n diplomát kaptál, vagy oklevelet. Akinek ápolói engedélye van, az mind egyformát dolgozik.
Szülésznők más kaszt, meg akik doktoriznak, de azok is sokszor csak fizetésemellést kapnak, ugyanazt a melót végzik, hacsak nem esik le egy zsírosabb állás.
Nekem nincs diplomám, de van érettségi utáni 3 évem Mo.ról, amit itt főiskolának ismertek el, mintha itt végeztem volna.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.01. 18:13:40

Kitöltöttem egy kanadai állampolgársági tesztet... 60% lett :) Nem lehet túl nehéz annak, aki ott él és még fel is készül rá :D

Amarante 2013.07.01. 18:16:44

@Kovermadar:

Azt hiszem,hogy mar egyszer valahol mondtam, hogy manapsag a tisztesseg, becsulet, tisztelet, bizalom avitt fogalmakka valtak:(:(:(

Agressziv es kegyetlen vilagban elunk es hajkurasszuk a penzt, mert azt hisszuk ha sok van belole attol boldogabbak vagy sikeresek leszunk.

Azt hiszem,hogy en kisse oreg vagyok ehhez, valahogy nem tesz boldogga ez a nagy modern vilag:(:(Orulok,hogy megtalaltam a helyem es tobb lehetosegem van a magam apro oromeire.

Taxomükke (UK) 2013.07.01. 18:25:38

Most latom, mar megint Svajc??? Mikor lesz vegre valami mas jellegu poszt, mondjuk Angliarol szolo?

2013.07.01. 18:26:44

@Kovermadar: "Kanada gyönyörű, egy időben nagyon szerettem volna oda menni... nem tudom most lehetséges lenne-e. És ha igen, milyen ott a szoc. rendszer és hasonlók."

A legális bevándorlóknak, hacsak nem jelentős összegekkel jönnek, éveket kell várni. Igaz nemrég bejelentették hogy felvettek plusz munkaerőt a jelentkezések elbirálására. Munkavállalási engedélyt lehet kapni, ha olyan vállalathoz mész, akinek van engedélye külföldit felvenni (LMO). Alberta, Saskatchewan azok a tartományok ahol most dübörög a gazdaság. Magasak a fizetések, igaz az ingatlanpiac is hozzá igazodott.

A szociális rendszer valamikor nagyon nagylelkü volt de a pénzügyi válság óta folyamatosan farigcsálják lefelé. A legelesettebbeken igy is segit de aki munkaképes azt a rendszer visszakényszeriti a munkapiacra. Quebec-ben a legkiterjedtebb a szociális rendszer de ők több adót is fizetnek.

"Egyébként francia nyelvtudás nélkül mennyire lehet ott valaki életképes (nem is szeretném megtanulni :) )? "

Ottawa-tól Nyugatra még ha akarnál se tudnál kommunikálni franciául. Quebec-ben viszont kell mert ott néha még a kétnyelvü franciák se hajlandóak angolul beszélni. Nyugaton csak a szövetségi kormány dolgozóknak előny a plusz francia, de angol igy is kell és a francia nem kötelező.

British Columbia minden esetre megér egy jó hosszú utat a Sziklás hegységtől a Csendes óceánig.

Északifény74 2013.07.01. 18:27:14

@andaluzkutya:
Ez már utópia, jönnél Osloba egy-két vaktot lenyomni:)

Amarante 2013.07.01. 18:28:09

@Kovermadar:

azok bizony:):)

Pl. ma gondoltam,hogy megiszom egy kavet az kertben.
elovettem a szep cseszemet-adjuk meg a modjat:)-ballagok kifele es a kerti asztalon egy akkora siralyfos ektelenkedett,mint egy cseledkonyv:):):) Na ennyit az apro oromokrol:):):)

zopilote 2013.07.01. 18:28:55

@Kovermadar:
Kepzeld hogy milyen konnyu lehetett 25 eve:)
Es mennyivel olcsobb es gyorsabb! Ma beadja az ember a kerelmet, sokszor tobb, mint egy evet is kell ra varni. Akkor 2 honapon belul behivtak. Ezert nincs olyan erteke nalam az allampolgarsagnak, mert konnyu volt megszerezni.

Északifény74 2013.07.01. 18:30:50

@Fülpiszkáló: Norvégiában ezt az OKJ-t elismerik felsőfokúnak.

zopilote 2013.07.01. 18:33:48

@cougarcat:
" British Columbia minden esetre megér egy jó hosszú utat a Sziklás hegységtől a Csendes óceánig. "
Az biztos!! Nem vagyok egy nagy termeszet kedvelo, de mindig lenyugoz az az ut, pedig az evek soran nagyon sokszor megtettem oda - vissza. Na, olyankor szeretem igazabol Kanadat! :) Es elmondhatom, hogy nagyon szerencses csillagzat alatt szulettem, hogy ezt megelhettem, meglathattam.

zopilote 2013.07.01. 18:37:43

@cougarcat:
" A legelesettebbeken igy is segit de aki munkaképes azt a rendszer visszakényszeriti a munkapiacra. "
Ez is igaz!;) Azert dolgozom nagyobb rendszeresseggel 1997 ota:) Es rajottem egy erdekes dologra: munkabol is meg lehet elni:)

2013.07.01. 18:38:31

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Az életszínvonal ezekben az osrzágokban mindenkléppen túl magasra ment, ez már nem fenttartható, dehát nincs politikus, aki ezt ki merné mondani. "

Ezt én is igy látom és valóban a populizmus dúl a Nyugati politikában. Ettől függetlenül értelmetlen haldoklást vagy éppen összeomlást vizionálni. Legfeljebb süllyed az életszinvonal, kevesebb lesz a szociális kiadás, stb. Ahol a puritán munka etikára épül a társadalom, ott nem lesz különösebb gond.

Északifény74 2013.07.01. 18:42:36

@MágnásMiska:

Az ápoló és a nővér kb. ugyanaz, bárminek nevezed. A diplomás ápoló szintén. Ugyanazt a munkát végzi, mindenhol.

Az csak utópia, hogy a diplomás nővér nem hord ágytálat, nem mosdat, etet vagy tisztáz.

Ami ezalatti munka (lenne) az a segédápolóé, de a gyógyszerelésen kívül , gyakorlatilag, nem sokban különbözik a munka nagy része, kivéve, hogy az ápolónak (nővérnek) sokkal nagyobb a felelőssége.

Az ápoló/nővér sokkal többet tanul, továbbképezi magát, mert kell, elvárt, míg a segédápolónak ez kevésbé szükséges, de a fizetésben nincs olyan nagy különbség, mint a befektetett energiában, időben és anyagiakban volt. (Norvégiáról beszélek)

2013.07.01. 18:43:42

@zopilote: Kepzeld hogy milyen konnyu lehetett 25 eve:)

23 éve turistaként kijöttem, itt kaptam education visa-t, aztán adtak munkavállalási engedélyt, pedig már akkor is az volt a szabály hogy ezeket csak országon kivül lehetett kérvényezni. Igy nem kellett illegálissá válnom, pontosabban csak egy hétvégén voltam babysitter feketén! :)

Amarante 2013.07.01. 18:45:42

@zopilote:
Es rajottem egy erdekes dologra: munkabol is meg lehet elni:)
Gondolom az a sok Mo-i kisebbsegi is ezt szerette volna megtanulni csak a csunya kanadai kormany nem hagyta:):):)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.01. 18:46:33

@zopilote:
Értem, azt hiszem.
Na, nálunk még vizsga sincs :) 5 év eltelik, nyomtatvány be, 1.500 kr be, ... 9 hónap ... certificate jön postával. Ennyi :)

Nekem mindenesetre nagyon sokat fog jelenteni, mert mindig akartam másik állampolgárságot :) Ha meglesz, lehet megpróbálkozunk Kanadával is... vagy nem :)

2013.07.01. 18:47:39

@zopilote: "Nem vagyok egy nagy termeszet kedvelo, de mindig lenyugoz az az ut, pedig az evek soran nagyon sokszor megtettem oda - vissza. Na, olyankor szeretem igazabol Kanadat! :) Es elmondhatom, hogy nagyon szerencses csillagzat alatt szulettem, hogy ezt megelhettem, meglathattam."

Ezzel én is igy vagyok, igaz én mindig is szerettem a természetet. Keresztbe kasul bejártam BC-t, nagyon sok parkban, a vadonban kirándultam, hegyet másztam. Ezért érzem itthon magam, nem azért mert kanadaivá akartam volna válni. De valahogy mégis az lett belőlem mert már nem tudnék ennek hátat forditani.

Ideális esetben lenne Bp-en egy lakásom és minden évben ősszel egy-két hónapot ott eltöltenék, találkoznék gyerekkori barátokkal, elmennék az Operába. Valamilyen szinten ezt most is csináljuk de nincs annyi szabadságom hogy ebből rendszer legyen.

2013.07.01. 18:54:02

@tucano: "Nem látok konteot a poszt mögött, de az tuti, hogy toboroznak nagyon keményen!"

Persze hogy toboroznak, most minden fejlett Nyugati állam szeretné a számára éppen szükséges munkaerőt a másiktól elszipkázni. Kell a munkaerő, kell az adófizető aki majd a nyugdijunkat finanszirozza. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.01. 18:56:04

@cougarcat:
De akkor Magyarországon miért nem kell?
Vagy ha mégis, miért nem fizetik meg?

2013.07.01. 19:03:35

@Amarante: "Na tessek!kicsit nem vok itt oszt Toki atkepzesen gondolkodik:):):)"

Tökfőzelék nagyon helyesen vetette fel az átképzést gondolatát. Állitom hogy minden diplomás bevándorló találhatna magának diplomás állást ha hajlandó átképzeni magát. Bármilyen diplomáért kapsz az egyetemen két év tanulmányi idővel egyenértékü kreditet, vagyis az alapképzést ki lehet kerülni és utána 2-3 év alatt megvan a helyi diploma (bachelor fokozat). Ez egy olyan befektetés ami később többszörösen megtérül. Amúgy meg csak lehet siránkozni hogy a hazai diplomát nem fogadják el.

2013.07.01. 19:07:39

@Kovermadar: "De akkor Magyarországon miért nem kell?
Vagy ha mégis, miért nem fizetik meg?"

Mo-n is kell, de egyrészt nem tud versenyezni a nyugati fizetésekkel, másrészt nem hajlandó a szocialista pénzszórást abbahagyni.

Különben Mo. nehéz helyzetben van ilyen szempontból hiszen könnyü Nyugat Európának elszipkázni a munkaerőt, pláne amióta szabad mozgás van az EU miatt. Észak-Amerika (vagy AUS, NZ) már más téma mert nagyon messze van, tehát sokan már eleve kizártnak tartják hogy oda költözzenek.

zopilote 2013.07.01. 19:13:25

@cougarcat:
Azert nem volt mindenki olyan szerencses, mint mi. Az emlitett haverom pontosan 29 eve jott ki latogatoba az 56 - os nagybatyjahoz Calgaryba, a Stampedre. A rokon befogta munkara, levonta az utikoltseget, a szallast, a kajat. Es 2 evig nem intezte a papirjait, csak halogatta. Ilyen is van.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.01. 19:16:03

@cougarcat:
Szerintem tudna, ha akarna... de fontosabb, hogy a nagyfejűeknél maradjon minden profit.

Akarás kérdése lenne szerintem. Csak ameddig marad ott rabszolga, aki hajlandó aprópénzért dolgozni...

2013.07.01. 19:16:11

@zopilote: Kanadaban toboroznak az itt vegzett apolok kozott, az USA - bol. 2 vagy 4 X tobb fi -
zetest ajanlanak, mint a kanadai korhazak.

Ez igy van, tőlünk az USA szipkázza el a képzett munkaerőt mert nagyobbak a fizetések. Az orvosokkal ugyanez, aki magán praxisban dolgozik abból szó szerint multimilliomos lehet. Egy itteni GP, fogorvos is (ha "incorporated") is megkeres évi 300 k-t, egy specialista, pl. ophtalmologist ennek a dupláját is. A kórházi orvosok, pl. radiológus fizetése ennél persze jóval kevesebb.

Folyamatosan hiány van orvosokból, diplomás és anélküli ápolókból. Az angolszász kanadai születésü orvosok eltüntek, helyette jöttek a dél-afrikai fehér orvosok. Az én GP-m is ilyen de nagyon szeretem mert alapos és egy végtelenül kellemes ember.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.01. 19:23:39

@cougarcat:
Ha igaz a 32-40 dolláros órabér, akkor majdnem a duplája lenne a fizetésem ott, mint itt...
:)

zopilote 2013.07.01. 19:24:13

@cougarcat:
En is bejartam BC - t (geofizikai kutatasban dolgoztam ) es Albertat, Saskatchewant, Yukont, NWT - t is. Rosszul irtam, hogy nem szeretem a termeszetet, hiszen az eredeti szakmam erdesz technikus, aminek a termeszet az alapja. Szoval nem csak ismererem a termeszetet, hanem ertem is:) Ezert nem hat ram akkora erovel:) De a Rockies az mas! Az egy csoda!:) Meg egesz BC! Es a Sierra Madre is Mexikoban, a Copper Canyonnal. Ah, hagyom is, mert " honvagyam " lesz:(

2013.07.01. 19:26:32

@Kovermadar: "Csak ameddig marad ott rabszolga, aki hajlandó aprópénzért dolgozni..."

Sajnos a munkaerő piac az olyasmi, hogy ahogy mondod, amig valaki hajlandó (vagy éppen kénytelen) annyi pénzért elmenni dolgozni, addig a munkáltató hülye lesz a bért megemelni.

Valamikor Ontario-ban egy autógyári munkás 90 órás munkabérrel dolgozott (igaz ezek nagyon nehezen megszerezhető állások voltak). Amióta az észak-amerikai autóipar megroggyant, talán felére süllyedtek a fizetések, méghozzá úgy, hogy a szakszervezet is támogatta. Ha nem egyeznek bele, akkor tönkrement volna az egész vállalat, nem lett volna se munka, se fizetés. Még azt is el tudom képzelni, ha nagyon szorul a hurok, a szakszervezetek is eltünnek és megint jönnek a 30 dolláros órabérek....

Itt a másik véglet van, a nagy fizetések versenyképtelenné tették a vállalatokat, ezért nagyon sok munkahely az outsourcing áldozata lett, Kinába, Indiába, Dél-Amerikába került....

2013.07.01. 19:32:41

@Kovermadar: "Ha igaz a 32-40 dolláros órabér, akkor majdnem a duplája lenne a fizetésem ott, mint itt..."

Igaz, és manapság Albertában nem nehéz ennyi pénzért állást találni. Viszont el kell viselni a hideg telet (bár szerintem egy fiatal párnak, családnak igy is nagyon megéri) és mondjuk az ingatlan piac is a magas fizetésekhez igazodott.

2013.07.01. 19:37:20

@zopilote: Nagyon érdekes szakmád van és akkor már értem hogy számodra tényleg mindenhol van lehetőség. El is hiszem hogy ha hozzászoktál hogy jössz-mész, nem ragadsz le egy helyen, akkor igencsak mehetnéked van. Ha valaki megkóstolja az efajta szabadságot az már nem képes a kispolgári rutinszerü életre visszaállni.

Van egy nagyon jó barátunk aki a papiriparban mérnök, ő is a világon mindenfelé dolgozik, főleg Közép és Dél-Amerikában, Vancouverbe csak két project között jön vissza. Nem tudom hogy fogja elviselni ha majd nyugdijba megy és esetleg valahol le kell telepedni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.01. 19:39:06

@cougarcat:
Svédországban sincs sokkal melegebb, szerintem.
Jó fizetéssel meg elmegyek télen 5 hétre valami meleg helyre és kész :)

zopilote 2013.07.01. 19:42:48

@cougarcat:
Az idei tel nem is volt olyan hideg ( - 20C altalban) hanem az, hogy hosszu volt:( Sajnos, a lakasarak eleg magasak, es a berles sem olcso, de Vancouverben sem kulonb, sot. Azert is akarok venni most egy lakocsit, abban akarok lakni. Maskulonben most meg meleg van, holnap pl. +33C lesz. En szeretem a meleget, de ez sok nekem is. Mexikoban a +40C meg sem kottyan, raadasul egesz nap a szabadban, arnyek nelkul, de itt elviselhetetlen. Most hivott egy jo haverom, o is errol panaszkodott.

2013.07.01. 19:43:02

@zopilote: Én is rokonokhoz jöttem ki de egy pár hónap után önállósitottam magam, nem tudtam elviselni hogy "vendég" legyek, meg amúgy is természetnél fogva önálló vagyok. Rosszallták hogy olyan hamar elköltöztem, nehezen értették meg, hogy miért hasznos az, ha valaki saját magára támaszkodva csinálja azt amit kell. Azért sokat köszönhetek nekik mert a meghivólevél nélkül vizumot se kaptam volna.

2013.07.01. 19:52:26

@zopilote: -20 C az tényleg semmi! :) Három évet húztam le Dawson Creek-ben, - 25 C felett a parkámat össze se cipzáraztam. A hideg kb. - 30 C-nál kezdődik, főleg ha hóvihar is van. Átéltem - 40 C-ot, na ez már számomra kemény volt. Természetesen plug-in, szóval az autó elindult, viszont a gumik négyszögletesre fagytak meg, elég hepe-hupás volt igy az út. A levegőben látni lehetett a jégkristályokat, pillanatok alatt lefagyasztotta az ember bőrét.

Ja, a lakókocsival bárhová mehetsz, mint a "hómadarak". :)

zopilote 2013.07.01. 19:55:36

@cougarcat:
Most a constructionban dolgozom, drywall taper vagyok, ez sem rossz. Sajnos a vancouveri geofizikai ceg tulajdonosa nyugdijba ment az iden, akinek 1992 ota dolgoztam ( off and on) igy kifujt a kutatas. Eleg is volt, 1976 ota csinaltam. Az biztos, csodalatos helyekre jutottam el vele, pedig papirom sincs rola:) Egy motivalt mindig: a fizetett csavargas:)

andaluzkutya 2013.07.01. 19:56:04

@Északifény74: amennyire én láttam/látom (de nem ápoló vagyok), Mo.-n mindent meg kellett csinálnia a diplomás ápolónak, mivel amúgy is kevesen voltak, így nem volt választás. De papíron nem az volt a munkája. Nálunk itt mindenki hasonló munkát végez, de nem olyan széles a repertoár, pl. nincs vénázás, infúzió, ágytál, stb., viszonylag jó általános állapotú betegeink vannak, akik ellátják magukat. Viszont ahhoz, hogy gyógyszert osszon valaki, ápolónak (sykepleier) kell lennie. Vért a központi laboros embere vesz, ha vénázni kell, vagy infúziót adni, áthelyezzük a beteget:)
De pl. pont most a hétvégi ügyeleten derült ki számomra, hogy akut pszichiátrián nincs olyan ápoló, aki vénás injekciót beadna, ha szükség lenne rá, akkor bérelnünk kell egy ápolót egy másik osztályról...
A miénkhez hasonló profilú osztálynál vannak sokkal jobb ellátottságúak is. Pl. hallottam olyanról, ahol 14 ágyra van 10 ápoló nappal és négy orvos. Mondjuk szerintem ott egész nap csak kerülgetik egymást, de ilyen is van:) A miénk szerintem pont kellemes, de eleinte nem volt mellettem rezidens és hozzámcsaptak még egy osztályt 11 ággyal, és vagy 150 járóbeteggel... Azóta sikerült szerezni oda egy másik orvost, meg nekem egy rezidenst, úgyhogy hamarosan fölöslegessé válok:)

2013.07.01. 20:02:58

@zopilote: "En soha nem akartam kanadai lenni, jott magatol akaratomon kivul:( "

Kanadában az a jó hogy nem várják el hogy kanadai legyél, talán ezért is könnyebb beilleszkedni. Nyugodtan megmaradhatsz magyarnak, ha akarsz, vagy éppen elkülönülhetsz, ha akarsz, de barátkozásra, keveredésre is nagyon sok a lehetőség. Az én barátaim tudják, hogy elsősorban európai vagyok és igy fogadnak el. Sőt, a melóhelyen én lettem a "European fashion beacon". :)) Vagy olyanokat mondogatnak hogy neki "európai a modora" vagy "európai a munka etikája" (a németekre gondolnak ilyenkor mert sváb származású vagyok). Ezt mind jó értelemben mondják, tehát a nem kanadaiságomat is tudják értékelni.

Engem inkább Mo-n tartanak idegennek de végül is teljesen mindegy hiszen nem ott élek. Lehet hogy már valóban "idegennek" tünök, ki tudja....

zopilote 2013.07.01. 20:04:48

@cougarcat:
Akkor Te is ismered BC - t azert jobban, mint az atlag. Jartam Dawson Creeken, Fort Nelsonban, Fort St Jamesen, Fort St. Johnban is. Sokaig dolgoztam Mackenzie mellett a Mount Milligan banya kutatasanal. Ott is tud hideg lenni. Telen a kocsikat le sem allitottuk estere, egesz ejjel ment a motor.

andaluzkutya 2013.07.01. 20:08:04

@Északifény74: de hozzáteszem, hogy nálunk nagyon szeretnek dolgozni az ápolók és nem csak az orvos varázslatos személyisége miatt:)

2013.07.01. 20:08:25

@zopilote: Hát igen, ami nem jó az elkényeztetett US vagy kanadai munkásnak, az nagyon is jó lehet a mexikóinak. A globalizmusnak ez a jó oldala, hogy fejlődő országokban is emelkedik az életszinvonal.

zopilote 2013.07.01. 20:10:43

@cougarcat:
Erdekes, Magyarorszagon rajtam is eszreveszik, hogy nem ott elek, pedig nagyon vigyazok, hogy ne hasznaljak idegen kifejezeseket. De ha meg sem szolalok, akkor is erzik, hogy idegen vagyok. Sokszor mondtak, hogy a nyugodtsagom miatt. Pedig nem is vagyok olyan nyugodt:) (kanadai viszonylatban)

2013.07.01. 20:15:55

@zopilote: BC-t ismerem jól, de Albertát már csak itt-ott. Legkeletebbre Saskatoon-ban jártam, ahol dolgoztam a BC-ben állomásozó főnökömnek egy hónapot. Egyszer a Maritimes-ot is szeretném bejárni, annyira más ott a kultúra mint a nyugati parton.

zopilote 2013.07.01. 20:18:46

@cougarcat:
Csak ennyi jo van a globalizmusban. Az mar nem, hogy 25 eve nem sokkal volt kevesebb az oraberem az epitkezesen, mint ma. Akkor minden sokkal olcsobb volt. Igen, lathatoan javul a mexikoiak eletszinvonala, 4 evig nem dolgoztam lenn, tavaly lekuldtek az utolso munkankra, le voltam dobbenve a valtozason. De a szegenyek helyzete nem nagyon javult, sot.

2013.07.01. 20:19:46

@zopilote: "De ha meg sem szolalok, akkor is erzik, hogy idegen vagyok. Sokszor mondtak, hogy a nyugodtsagom miatt. Pedig nem is vagyok olyan nyugodt:)"

Jó hogy mondod, itteni mérce szerint én is pukkancsnak számitok, talán nem szivtam elég füvet, vagy mi ? :))

Hihetetlen hogy milyen nagy az önuralmuk - és valóban egy bizonyos mértékig ezt én is elsajátitottam, de olyan "cool" mint az itt születettek sohasem leszek.

Shanarey 2013.07.01. 20:25:58

Halihó, Hévízről.
Ez is érdekes téma lenne, de ez nem az én asztalom.
Én ahhoz értek főleg, amiben áram van.

@Kovermadar:

A hazai viszonylatból merítve, a válasz az hogy a 2nd gyermek világra jövetele előtt, vagy utána nem sokkal barom apukák rájönnek hogy ez a nő, már nem az a nő akivel ők anno össze jöttek. Ebben csak az a szép, hogy a gyerekeket sem a postás csinálta de ez el van felejtve.

Ismerek olyan balféket, aki a 2nd gyerek születése után pár héttel lelépett, és lett egy fiatalabb csaj az életében. Na a sors is megadta neki ami jár, mert attól a csajról is van már 2 kölyök, de még innen nem lépett le.

2013.07.01. 20:26:32

@zopilote: "Csak ennyi jo van a globalizmusban. Az mar nem, hogy 25 eve nem sokkal volt kevesebb az oraberem az epitkezesen, mint ma. Akkor minden sokkal olcsobb volt. Igen, lathatoan javul a mexikoiak eletszinvonala, 4 evig nem dolgoztam lenn, tavaly lekuldtek az utolso munkankra, le voltam dobbenve a valtozason. De a szegenyek helyzete nem nagyon javult, sot. "

Sajnos ez igy van, de szerintem mi még egy szerencsés generáció vagyunk. Jókor jöttünk ki, jó időszakban dolgoztunk, mi még valszeg viszonylag jól tudunk nyugdijba menni is.

Idővel szerintem a globalizmus is elér egy tetőpontot, aztán esetleg beindul az "insourcing", visszajönnek a munkahelyek, csak egyelőre még nem itt tartunk. Még nagyon sok olyan ország van ahol hajlandóak az emberek fillérekért dolgozni és a szakértelmük is egyre emelkedik.

zopilote 2013.07.01. 20:29:12

@cougarcat:
Albertat, Saskatchewant ne band, nem sok erdekesseg van a prerin. 97 - ben dolgoztam telen Saskatoontol eszakra, Prince Albert kornyeken. Ott eltem at - 48C -t, szel nelkul. Az embertelen volt, van is fenn fenykepem rola az Indafoton. Par honapja az volt a tervem, hogy elkoltozok Newfoundlandra, de lemondtam rola. Most a Mojave sivatag van tervben, arra tobb az eselyem:) Az az igazsag, meg most sem tudom, mit akarok, az ido pedig mulik:)

BTBTBT 2013.07.01. 20:33:25

@hagyma:
@Shanarey:
A mai napig nem kell a tokfozi. Csak akkor ha a hatam kozepet latom.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.01. 20:36:04

@Shanarey:
Ilyen apukát én is ismerek a közvetlen családomban...

Illene előre tudni, hogy mit akarunk és hogyan akarjuk. Én legalább ezt tudom :)

zopilote 2013.07.01. 20:43:12

@cougarcat:
A fu szivasa lehet a nyugodtsaguk egyik oka, bar sokan nem szivjak. En is csak egy honapig szivtam, 25 eve, de akkor " kotelezo " volt, azt gondoltak a munkatarsaim, hogy spicli vagyok, ezert kellett. Akkoriban meg kemenyen ittam is, a ketto egyutt nem ment. Szerencsere mindkettot abbahagytam meg abban az evben. Azert neha egy - ket jointot szivesen elszivnek, uj dimenziokat lattat meg az emberrel:) De nem er annyit az egesz.

Shanarey 2013.07.01. 20:49:00

@Kovermadar:
Na igen, én így működök. De amikor az "okos hivatali emberek" megkérdezik: - És tervezett volt a gyerek? Na akkor azért rám jött a had üssem meg de nagyon típusú érzés.

2013.07.01. 20:53:54

@zopilote: Ezzel ellentétben én holnap visszatérek a "rat race"-be. :(

Még egy 7, max. 10 év itt aztán majd meglátom hogy s mint. Már felmerült Hawaii - pontosabban Kauai szigetén tudnék élni, Victoria mindenképpen, vagy Qualicum Beach és még az is lehet hogy itt maradunk ebben a házban Nanaimo-ban. Vagy eladjuk és veszünk egy lakást a városban meg egy cottage-t a Hornby szigeten. Amint látod én se tudom mi a csudát akarok még. :)

"En is csak egy honapig szivtam, 25 eve, de akkor " kotelezo " volt, azt gondoltak a munkatarsaim, hogy spicli vagyok, ezert kellett."

Haha, ez nagyon jó! :) Errefelé lazán kezelik a füvezést, de ha pl. egy RCMP vesz részt a bulin akkor senki nem sziv. Hacsak nem az RCMP is sziv. :) (just kidding)

Soha nem használtam a marijuánát, eü. szempontból ellenzem mert ugyanúgy árt a tüdőnek mint a cigarettázás.

További jó Canada Day-t akarom mondani munkaszüneti napot! Vár engem a kertemben egy nyugágy!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.01. 20:58:35

Na szóval...

A poszthoz. Amire íródott arra tökéletesen megfelel. Kényes téma. Talán nem véletlenül nem írta ki a HA a posztoló nevét rábízta hogy felfedi magát vagy nem. Én nem tettem volna. Annyira szarban van az egészségügy hogy az ilyen írásokkal vigyázni kell. Nem csodálkoznék ha utánanyúlnának az írójának vagy megnéznék mije van otthon és hogy lehet neki ártani. Ez a kormány rosszindulatú és hihetetlenül bosszúálló.

Más téma.
Mi külföldre szakadtak gyakran találkozunk olyanokkal akik irigységből, rosszindulatból, rosszul értelmezett hazafiságból támadnak minket. Sok ilyen vita volt, van és lesz is internetes fórumokon. Én is rajt vagyok egy specifikus oldalon ahol elég sok turbómagyar is van. A vita hevében mikor már minden érv elfogy bele szokták vágni az arcunkba hogy de hát ott ti mindig is idegenek lesztek még az unokáitok is és úgy is bánnak veletek.
Mint ahogy Laura tette itt ma.
Ez egyébként egy rendkívül tisztességtelen övön aluli ütés mert igazán nincs rá jó válasz. Nem lehet bizonyítani az ellenkezőjét.
Mit mondasz? De nem. De igen. De nem. De igen.
Ennyi.
A fizetésedet ne vonják kétségbe mert azt bizonyítani lehet.
Na ilyenkor szoktam mondani hogy a lózungokon a közhelyeken és a szentimentális szónoklatokon kívül van valami ok aminek maradásra kéne bírni a mindennel besokallt embereket? Mondjál valami biztatót, reménykeltőt jövőbemutatót. Valamit ami okot ad a hitre.
Milyen kormányzati intézkedés ad okot bizakodásra?
Milyen racionális érveket lehet mondani a maradás mellett?
Na ilyenkor szokott jönni a hazaárulózás a libsibolsizás az idegenszívűzés.
Mert ez is tisztességtelen kérdés.
Nincs rá válasz. Legfeljebb az alpári stílus.
Talán egy hónappal ezelőtt megkérdeztem ezt Laurától is. Becsületére legyen mondva nem ment le kutyába inkább nem válaszolt.
De mivel most megint megtalált minket ezzel az idegenek vagytok dumával megint felestem a kérdést?

@NIKI LAURA: Szóval?
Miért is kéne Magyarországon élnünk?

Végezetül:
(trágyagiliszta kidugja a fejét a kupacból és elcsodálkozva kérdi az anyját-mi ez a gyönyörű kékség?
-az égbolt
-mi ez a sok gyönyörű és illatos zöld?
.a természet
-akkor mi miért élünk a szarba?
-mert ez a hazánk )

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.01. 21:02:53

@Barátusz:
Na azt még én sem eszem meg az pedig már jelent valamit:))))))))))

2013.07.01. 21:04:49

@diggerdriver: Niki szembeallitotta az europai kivandorlast a kanadai/ausztrallal. Most meg Lajosmizse se kerult szoba, hogy ott mennyire jobb.
Van igazsag abban, amit Niki mond. Nagyon konnyu Kanadaban kanadai vallni, szerintem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.01. 21:08:20

@diggerdriver:
Végre, a másik barátuszom is megjött!!! Nagy népi hurrá!

Tudod, a hazafiasságot, hazaszeretetet, nemzeti érzelmeket nem lehet megenni. Nem kapsz értük ennyivalót, sem autót, házat vagy tengerentúli utat.
Ennyit is ér...
Akinek pedig a fentiek helyett valami más kell, hát lelkük rajta, csinálják!

A hazaárulózáshoz hasonló kedves szavakat én is tudok ám mondani. Csak amíg nekem nem fáj, ha ezt kapom, mert konkrétan lesz@rom, addig amit én mondok, fájni fog...

Shanarey 2013.07.01. 21:09:29

@Kovermadar:

Már nem emlékszem pontosan, valami orvosi vizsgálat volt amire elkísértem a páromat, mert nagyon izgult. Értem én hogy a doki sokszor mást tapasztalt, de akkor is, nem 18-22 évesek voltunk már akkor.

DieNanny CH 2013.07.01. 21:09:56

@diggerdriver:

Unokatestvérem velem egyidős, Pesten nőtt fel panelben. 20 éve ment férjhez egy kis faluba, 4 gyereket nevelnek tisztességgel, az utca mégis úgy hívja: A pesti lány!
Pedig neki van a legszebben megművelt kertje, mert a férjének 3 állása van, hogy megéljenek.
Ha valakit Mo-on belül 20 év elteltével sem fogadnak be - akkor nem mindegy hol él az ember? Az, hogy befogadják, egyedül a közösség maradi vagy haladó gondolkodásától függ. Semmi mástól.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.01. 21:10:45

@charlieharper:
Ne fényezzétek, mert az lesz a vége, hogy hagyok itt mindent és odaköltözünk :)
Kár lenne veszni hagyni a biztos munkahelyemet :)

2013.07.01. 21:12:30

@Kovermadar: nem kerdes, hogy mit valasztanek Svedorszag vs Kanada versenyben. Meg csak nem is szoros a verseny.

Shanarey 2013.07.01. 21:32:10

@diggerdriver:

Én még nem mentem sehová, de sose jutott eszembe, még a régmúltban sem hogy ez legyen az érv, azok ellen akik ki mentek dolgozni, élni.

Ismerek én olyan űber jobbos fickót aki szintén kiment, aztán őneki furcsamód azon a bizonyos fórumon alig alig akadt aki beszólt volna.

Aki, mások távozását az országból, így fordítja le, az tudatlan.
A hazaszeretet jól hangzik, de ha egy ország lepusztul, mert a sok hazaszerető, menet közben éhen hal, vagy szemléletet vált, és ő is lelép, akkor nem a kormány a hibás?

Az a duma hogy mi a lakosság választunk jól hangzik, de sajna nincs olyan aki igazán jó lenne arra hogy érdemes legyen rá szavazni, és olyan már 20 éve nincs és kb 20 évig nem is lesz.
A pártok viselhetnek bármilyen nevet, nem az ország érdekeit nézik, persze beszélni mind tud, ígérni szintén.

Láttam már olyan űber jobber autót, ami régi nagy Magyarország matrica volt, de fejjel lefelé.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.01. 21:34:22

@Kovermadar:
Na okítsál baszod.
Mit mondanál? Hadd vágjam a képükbe

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.01. 21:40:11

@diggerdriver:
Ahhoz fel kellene, hogy idegesíts :)
Most túl kiegyensúlyozott vagyok, nem vagyok elég agresszív :) Alapozok az esti Nagívárosi Fények-re :)

@charlieharper:
Mesélj! Mi az eredő különbség...
Az biztos, hogy itt megvárom az állampolgárságot, az még max. 3 év.

@Shanarey:
Fejjel lefele matrica: az jelent valamit? :)

Igényes 2013.07.01. 21:41:31

@Shanarey: Lehet viccnek szánta. :)

@Kovermadar: Bezzeg engem nem hiányolsz?!.. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.01. 21:43:09

@Shanarey:
Pedig nekem már számtalanszor az arcomba vágták hogy kint mindig idegen leszel.
Azt szoktam mondani hogy itt Londonban a másik hatmillió idegen között elférek.

Meggyőződésem hogy Magyarország napjai meg vannak számlálva.
Hosszú kitartó szívós munkával a politikának sikerül a nullára leredukálnia Magyarország területét.

Eddig amit láttam az viszi a pálmát hogy nagymagyarország matrica zöld-fehér sávosan és fradi címerrel a közepén.
Na az az ütős:)))))))

nyuszigonosz 2013.07.01. 21:49:57

Na, végre ideértem.
Mi érdekes volt eddig?

Amarante 2013.07.01. 21:51:49

@Igényes:

@nyuszigonosz:

Vegre teljes az esti muszak:):):)

Igényes 2013.07.01. 21:52:42

@Amarante: Köszönöm, ez jólesett. :)

nyuszigonosz 2013.07.01. 21:53:58

@Amarante: Örülök, hogy írod ezt! :)

Amarante 2013.07.01. 21:54:33

@diggerdriver:

ahol nem erzi jol magat az ember,ott ugyis idegen lesz mindeg.ezen semmilyen dolog nem valtoztat

Shanarey 2013.07.01. 21:57:25

@Kovermadar:
Kb annyit mint egy bizonyos Rejtő Jenő regényben szereplő beduin törzsi vezető akinek volt egy festmény a tengerről, hajóval de fejjel lefelé volt fellógatva, mert a főnök sose látott még tenger vagy hajót.

nyuszigonosz 2013.07.01. 21:57:59

Hogy a poszthoz is szóljak: remélem, aki oda tervez menni, annak segít ez.
Nekem Svájc nem cél, sem orvos, sem ápolonö vagy hasonló nem vagyok. .)

Igényes 2013.07.01. 22:00:13

@nyuszigonosz: Nem tudom, én most ébredtem.

Shanarey 2013.07.01. 22:01:35

@Igényes:

Nem, nem viccnek szánta, mert a vizsgálat az egy komoly ok miatt volt.

Igényes 2013.07.01. 22:03:07

@Shanarey: A matricára gondoltam. :)

NIKI LAURA 2013.07.01. 22:03:46

@diggerdriver: miről beszélsz,mondd?
Kizárólag Svájc-ról volt szó ,ebben a szövegkörnyezetben.

Shanarey 2013.07.01. 22:07:06

@diggerdriver:

Na igen. a csorda ösztön és annak hiánya.
A ciki az hogy azért nem vitáznak, csak anyáznak, mert érveik nincsenek, a fejtágítón azokat elfelejtették nekik elmondani.

A fő uszítók meg hülyék a számítógépekhez hogy saját maguk odaüljenek, és ne a helyettes senki vitázzon valamely hangzatos nick mögül.

Amúgy meg mutassák meg azokat a boltokat szolgáltatókat, hivatalokat ahol a hazaszeretetet is elfogadják a pénz helyett, és kamatmentesen. Adót így fizetni érdekes lenne.
:-))))

Shanarey 2013.07.01. 22:10:38

@Igényes:
Ja oké, de az autón más is volt mi arra utalt hogy ez komoly, de földrajzból bukásra állt egész életében.

Mondjuk ez a Jobbik egyik szóvivőjére vagy kire (egy csaj) is illik.

2013.07.01. 22:12:00

@NIKI LAURA: cool your jets. Teljesen ertheto volt

2013.07.01. 22:13:06

@nyuszigonosz: a kepen felul, ha jol latom, angol noverke uniformis van. Vagy Svajcban is ez a divat?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.01. 22:16:48

Na küldök Nektek egy szívet
kepfeltoltes.hu/130701/2011-03-11_195746_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Csak hogy tudjátok. Ágyban enni és konyhaasztalon dugni a legjobb dolog a világon:)))))))))))))))
kepfeltoltes.hu/130701/2011-07-28_103008_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

nyuszigonosz 2013.07.01. 22:19:08

@charlieharper: Nemtudom. :)
Nem tünt fel, Svájcban réges régen átutazóban voltam csak, így nem tudom milyen növérke uniformisok vannak ott, Angliában meg még életemben nem... szóval még van mit behoznom tudásból. :)

Amarante 2013.07.01. 22:20:58

@diggerdriver:

Koszonjuk:):) Te egy kedves baratusz vagy:):)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.01. 22:22:56

@Igényes:
Dehogyisnem!
Kövérmadár barátuszai egyesüljetek! :)

nyuszigonosz 2013.07.01. 22:23:05

@Igényes: Na akkor neked is még át kell nézned a kommenteket, mint nekem most.

De látom: egy orvos többet keres mint a Tökfözelék?
Nahát!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.01. 22:24:46

@NIKI LAURA: Teljesen mindegy melyik országot hozod fel vagy hozzák fel mások. Svájcot említetted mert arról szól a cikk.
Amíg ki nem mentél Kanadába az is idegen volt neked most ott voltál az a királyság a többiben idegen aki odamegy.
Nemrég még azt fújtad hogy ennyit amennyit itt annyit otthon is KÖNNYEDÉN megkeresünk.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.01. 22:27:20

@zopilote: adott munkat, szalllast es etelt, es penzt kert erte valamint kifizettette a gondolom altala kuldott utikoltseget
a szemetlada
es meg a bevandorlasi papirjait sem intezte, abban a korban amikor menekultnek szamitott es napok alatt el lehett intezni

hat erdekes haverjaid vannak

Igényes 2013.07.01. 22:33:24

@nyuszigonosz: Nem mondod... ennyire csórók a topizé... mi is ő?

@Kovermadar: Legyen. :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.01. 22:35:17

@cougarcat: ha belesutod browniesbe, mi baja lesz a tudodnek?
persze ha pipaban szivod el is sokkal kevesebbet art a tudonek mint egy cigaretta, foleg, hogy nem 20-30 szalnyit szivsz jointbol

NIKI LAURA 2013.07.01. 22:37:56

@diggerdriver: Vazeg,most az állampolgásági papirok miatt mentem,amit mellesleg sok éve be tudtam volna adni(3 év PR után,nekem több mint 5 telt el..)szóval nem most fedeztem fel e tájat...
Majd ha legalább 5 évet markolózól U.K-be,akkor mesélj,ne 5 hónap után!
Ha érteni fogod a nyelvet,nem csak text-be tudsz kommunikálni,akkor jöhetnek a tapasztalatok.
Még mindig azt állítom,hogy itthon is jól megélnél,persze nem a Vizműnél 150e fixért..Kanadában meg 70 dollár /h,és nem "part time"-ban,hanem full,vagy flat rate-ben.
Nem baj,ha neked ez az álmaid netovábbja,hát csináld.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.01. 22:39:11

@hagyma:
Az jointba jó, úgy adja az életérzést is :)

"Körbe jááár... sehol sem áll meg a jooo-int"

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.01. 22:41:03

@DieNanny: ez erdekes, de pl engem meg sem szemtol szembe sem a hatam mogott sosem szolitottak "a magyarnak"
mas az emberek hozzaallasa
mikor uj dolgozo jon, mindig korbehordjak a hotelban bemutatkozni es ilyenkor mindig elmondom, hogy honnan van az akcentusom, hogy kerultem ide, persze roviden, mindig oszinte es szeles a mosoly, van aki hozzateszi, ez amerika e s nagyon jol beszelek es az elet megy tovabbes mindenki tokeletesen ejti a nevemet:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.01. 22:45:25

@Kovermadar: hat mi Maryvel eleg kis kor vagyunk
\jo az sutiben is:)
en is jobban szeretem kicsivel pipaban es en keverem dohannyal, az itteniek nem, inkabb csak siman es sodorva
de Mary soha eleteben nem cigizett igy neki bonyolultabb:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.01. 22:46:55

@charlieharper: ha ha valami miatt le kene lepnem USA-bol elso helyem canada lepne a kepbe, masodik ausztralia es utana a skandinav orszagok

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.01. 22:47:02

@NIKI LAURA:
Ok. Most hogy igy mindent elmondtál válaszolnál végre a kérdésemre?

Mondjál valami biztatót, reménykeltőt jövőbemutatót. Valamit ami okot ad a hitre.
Milyen kormányzati intézkedés ad okot bizakodásra?
Milyen racionális érveket lehet mondani a maradás vagy a hazaköltözés mellett?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.01. 22:49:58

@hagyma:
Mi is keverten toljuk.
Tisztán még csak vizipipában próbáltam, de az inkább kapart, mint nem. Jointnál eddig nem találtam jobb megoldást.
Spacecake-t próbáltam Amsterdamban, de semmi hatás (illetve nem volt észrevehető, mert utána még lement 1 cigi is :) )

Na, ha legközelebb arra járunk, beugrunk egy cigire, mit szólsz? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.01. 22:53:24

@diggerdriver:
Mondok én neked okot, informatikus ok lesz ugyan, de ok: előbb utóbb az elvonások %-os mértéke elér egy olyan szintet, ahol túlcsordul és a 127%-os "adó" után -128%-os jön. Na akkor lesz ott jó világ és már nem kell sok :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.01. 22:55:21

@hagyma:
Ez tök jó, ilyet én is én is én is!!! :)

nyuszigonosz 2013.07.01. 22:58:00

@Igényes: Nem is tudom mi.. ö tényleg olyan top izé-nek írta magát egyfolytában.
Olyan nagy valakinek, az ö köreiben... mondjuk, a pocsolyának is vannak körei, ha beledobsz valamit. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.01. 23:01:08

@Kovermadar: megiscsak at kell gondolnod ezt az eszak-amerikaba koltozest:)

Amarante 2013.07.01. 23:04:44

@Kovermadar:

Mit gondolsz miert koll az az allampolgarsag annyira:):):)

Csak azt nem tudom, hogy mi lesz a roman rabszolgakkal es a hattraktoros ganyesszekerrel:):):)

enrobag 2013.07.01. 23:08:32

@diggerdriver:
én azt gondolom, hogy nem kéne feltenned ezt a kérdést. Felelősségteljes felnőttként döntöttél úgy, hogy elköltözöl Magyarországról. Nem olyan embernek képzellek, akit csak úgy, simán meg tudna BÁRKI győzni valamiről, főleg egy ilyen -az egzisztenciádat és a kisfiad jövőjét is meghatározó- kérdésről.
De nem is kell. Ha úgy döntöttél, ha így jó neked, ha azt gondolod, hogy a gyereked is így lesz boldog, akkor felesleges a kérdés feltevése. Maradj, ne gyere haza. Jó ez így.
De, ha megtennéd, hogy kicsit bővebben kifejted a váteszi jóslatodat, hálás lennék. Én például maradok itthon, és nem bánnám, ha tudhatnám, hogy mire is kell felkészülnöm. Ezt írtad:
"Meggyőződésem hogy Magyarország napjai meg vannak számlálva.
Hosszú kitartó szívós munkával a politikának sikerül a nullára leredukálnia Magyarország területét."

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.01. 23:13:20

@hagyma:
Az elobb a pipara gondoltam :)

De teny, hogy mindig vagytam oda, akar Kanada, akar USA. Egyelore az itteni letbiztossagom lebeszel a valtasrol; kesobb lehet banni fogom. Ha mast nem, majd az evi 35 munkanapnyi szabadsagomat ott toltom :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.01. 23:14:04

@Amarante:
Ezt megint nem ertem :)
Milyen roman rabszolgak?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.01. 23:14:28

@Kovermadar:
Bocs de nem értem

Az a helyzet hogy tele a tököm a sok okostojás fikázóval akik mindig találnak okot hogy ekézzék a a kintieket. Mert mosogat mert rabszolga mert idegen mert ott van stb...

Na hát akkor hozzanak már fel érveket Magyarország mellett.
Itt Londonban de bárhol a világban a legutolsó WC puceválónak is jobb kilátásai vannak a jövőre mint otthon.

Amarante 2013.07.01. 23:21:13

@Kovermadar:

Utalas egy regebbi kommentjere:):)
Neki 400ft/ora kapalnak a romanok a birtokan:):)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.01. 23:22:52

@Kovermadar: en is
egy jo kukoricapipa eppen eleg ok az attelepulesre:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.07.01. 23:25:30

@NIKI LAURA: része fedezi a benefitet!

"Az Amerikaiak csőstül jönnek át,a sokkal jobb ellátó system miatt!"

ugy latszik, ez visszafele is mukodik, mert pont tegnap hallottam a radioban, hogy Michigan allamban eloknek a hatar kanadai oldalan levo ismerosei, rokonai jottek at USA-ba kezeltetni magukat:) lehet, hogy kevesebbet kellett itt varni az ellatasra (ez csak tipp:-) news.heartland.org/newspaper-article/top-canadian-politician-chooses-us-health-care

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.01. 23:27:30

@enrobag:
Például.
A trianoni országfelosztásnál a románok a Tiszánál akarták meghúzni a határt.
Jelenleg sem tettek le róla csak más eszközökkel próbálkoznak.
A határ innenső oldalán egyre több faluba költöznek románok. Most ez felgyorsult egy kettős hatásnak köszönhetően. Egyrészt ott megindult egy gazdasági növekedés másrészt Magyarországon mélypontra zuhantak az ingatlan árak különös tekintettel a Tiszántúlra. Fillérekért vesznek ingatlanokat a határ melletti falvakban.
Még a mi életünkben eljön az az idő mikor önkormányzati képviseletet majd autonómiát követelnek maguknak.
Persze el lehet bagatellizálni de emlékezzünk hogy milyen gyorsan elrománosították Erdélyt.
Ez a kisebb veszély.
A nagyobb az évszázadok óta beilleszkedni képtelen kisebbség többséggé válásának veszélye. Le fogják szaporodni a magyarokat.
Az én kis fatornyos falumban 30-40 éve minden osztályban volt belőlük 4-5. Most van olyan osztály ahol 30-ból 28 familiárisan hiperpigmentált.
Ahogy a koszovói albánok leszaporodták a szerbeket és végül összegründoltak egy országot maguknak könnyen erre a sorsra juthat Magyarország is.

zopilote 2013.07.01. 23:33:46

@hagyma:
Igen is, szemetlada volt a haverom nagybatyja. Kihozatta latogatoba a sracot, 3 honapra. A repulojegy arat ledolgoztatni szerintem szemetseg. Minden hetvegen mentek ki vacsorazni, vasarnap templom utan brunch, mindig a haverom fizetett, meg kell halalni a nagybacsi kedvesseget indokkal. Lejart a 3 honap, a sracot rabeszeltek, ne menjen vissza, pedig felesege volt otthon, jo melohelye az egri Butorgyarban. A menekult kerdessel nem vagy tisztaban, az orszagon belul nehez menedekjogot kapni. Ugy megkapta volna, ha elhagyja az orszagot, es egy harmadik orszagbol keri. Akkor is konnyebben kapta volna meg, ha a nagybatyja vallalja a sponsorsagot. Nem vallalta, mert felelosseggel jar (10 evet kellett volna alairni) es volt 3 kiskoru gyereke is a nagybatyjanak. Szoval erdekes dolog ez. Haverom pedig ugy lett, hogy egyutt pialtunk es adott munkat a nagybatyja nekem is, de csak azert, hogy a nevemre ki tudja irni a haverom fizeteset. Akkoriban nehez volt munkat kapni egy uj kanadasnak, 15 - 20 % volt a munkanelkuliseg. Nem is folytatom a szemetseget a nagybacsinak, mert csak felidegesitem magamat:( Meg csak annyit, hogy en is kihozattam az unokahugaimat egy honapra. levittem oket Mexikoba, sot napi 100 $ - t adtam nekik fejenkent koltopenzt. Megtehettem. Es jo erzes volt adni, onzetlenul. A pofamrol lesult volna a bor, ha kertem volna toluk a repjegy arat. Az egyik felajanlotta, hogy kifizeti, de nem fogadtam el. (o 2 eve Londonban el es dolgozik) Maskulonben a haverom is szemet volt sokszor velem, evekig nem beszeltunk, de tudni kell megbocsajtani is. Uff:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.01. 23:38:04

@diggerdriver:
Teljesen megertelek. En valoszinu ezert is jarok ide: sokkal erosebb az a kapocs, hogy itt javareszt kitelepultunk; mint az, hogy magyarok vagyunk. A tobbseg raadasul hasonlo dolgokon megy keresztul (van akinek simabb, van akinek razosabb).

A penz csak egy resze, mert ha megkapnam ott is, amit itt, sem mennek vissza.

A valasz a kerdesedre: "Mo egy sajnos alapjaiban elcseszett orszag (szoc. oroksegek, alkalmatlan vezetok). Teljesen mindegy ki mennyit ugral, a hal feje igy is, ugy is buzlik es ez ellen senki sem tud mit tenni. Mi leleptunk, hogy az utodoknak biztosan jobb legyen. Aki marad, remenykedjen... es probaljon meg a remenyen (hiten) kenyeret venni."

enrobag 2013.07.01. 23:40:09

@diggerdriver: Értem. Ad abszurdum még az is lehet, hogy így lesz, én személy szerint nem gondolom. De ha mégis ebbe az irányba haladnak a dolgok, akkor meggyőződésem, hogy a mostani kormány nagyobb valószínűséggel tesz ellenlépéseket az ilyesfajta veszélyek kivédésére mint pl. a bal-liberális vonulat. Majd meglátom, ha még élek. Mindenesetre ha sokan elmennek az országból, biztosan felmegy az ázsiója az itthon maradó fiatal, okos értelmiségieknek, hiszen helyzetbe fognak kerülni és a megnövekedett felelősség csodákat tud kihozni az emberekből.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.01. 23:42:48

@zopilote: OK en nem voltam benne, meg nem ismerem a Canadai helyzetet
ide aki 90 elott kijutott az sinen volt zoldkartyaugyileg
azt jelzem engem senki nem beszelt volna ra, hogy maradjak, ha a kedvesem otthon
a repulojegy arat miert fizetne a nagybacsi?
ah azt hiszem a nagybratyo egeszen maskeppen meselne el a storyt
ne meruljunk el a reszletekben
/ mondjuk ember nincs akinek napi 100 dollart adnek koltopenznek-zsebpenznek/

Igényes 2013.07.01. 23:44:12

@hagyma: "munkát szállást és ételt" Ennyit annak idején a rabszolgák is megkaptak, aztán a hálátlan rohadékok csak szökdöstek, szökdöstek... hallatlan.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.01. 23:49:47

@Igényes: gondolom a srac nem rabszolga volt, ha zopilote is a munkatarsa volt

tudod hany magyar indulna holnap londonba ha valaki adna munkat szallast es etelt es ugye fizetese is kellett hogy legyen, mert nem tudta volna fizetni a brunchot a bacsikanak, meg zopilote nevere ment ugye, tehat volt
zavaros tortenet
nem is erdekel
eseleg annyi, hogy most mi van a csavoval?

Amarante 2013.07.01. 23:52:06

@Kovermadar: en azt gondolom, hogy manapsag akkora a joves-menes, hogy a nemzetallam,mint olyan kezdi elvesziteni jelentoseget,ertelmet.A volt keleti blokkban annyira ez nem igaz a gazdasag melyrepulese miatt.Oda max.a megkeletibb,megcsorobb megy, ott azert van meg a szonak jelentese es ehhez gorcsosen ragaszkodnak,mert egyebuk nincs.

Felo,hogy az ilyen orszagokbol eloszor eppen az a reteg tavozik,akire oly nagy szukseg lenne.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.01. 23:52:48

@Amarante:
No, ezen remekul kiutkozik a magyar mentalitas zsakutcaja. Adott egy munkaado, aki szemrebbenes nelkul kizsakmanyolja a dolgozot. Megteheti es a roman lehet meg orul is neki. Ha nem orulne, akkor sem mehetne mashova, mert ott is annyit kapna.

A lakossag jelentos resze ugyanakkor a dokgozo (alkalmazott) reteg. Ha mindenki tulaj lenne, senki sem dolgozna.

Jo pelda aposom. Mo-n az Alstomnal dolgozott. Gyakran 12 oras muszakban; amikor nem, akkor folyamatos 3 muszakban. Ezert kapott jo esetben 200-220e nettot. Eromuturbinakat csinaltak, nem ugyan az a kategoria, mint mondjuk egy alatet.
Miota szabin vagyok es igy tobbet tud dolgozni (10 orakat kb) nem ritka, hogy 1m kornyeken keres.
A munka kvazi ugyan az. Csak a kulonbseget van ahol lenyelik es van ahol kap a dolgozo is. Es meg a fonoknek is jut jo autora...

Szemlelet...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.01. 23:53:05

@Igényes: persze ha ugy gondolod, hogy canadaban 80' korul rabszolgasdit jatszottak.....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.01. 23:53:35

@enrobag:
A probléma az hogy pont nem azoknak kéne elmenni akik elmennek. Sokszázezer értelmiségi és kétkezi szakmunkás. Akik maradnak azoknak egyre több nemdolgozót kell eltartani miközben már így is túl sok a teher.
A kormány semmit nem tesz hiszen még senki nem válaszolt a kérdésemre.
A saját és hűbéresei zsebét tömi.
Az ország érdeke a legutolsó szempont most Magyarországon.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.01. 23:55:34

@zopilote: ha a haverod szemet volt veled, lehet nagybratyoval is az volt:)

Igényes 2013.07.01. 23:57:50

@hagyma: Úgy gondolom, a te fejedben játszanak rabszolgásdit. Gondoltam szólok, hogy el vagy tévedve.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 00:01:10

@Igényes: eleg sokszor nem ertem mit akarsz mondani, de most abszolute nem/tudom hulye vagyok/
mindenestre zopilotenak eleg erdekes haverjai vannak:)
mindig tortenik veluk valami
/az en fejemben senki nem jatszik semmit, foleg nem rabszolgasdit, neked nem artana egy CT/

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 00:02:49

@Amarante:
Ilyen orszagbol mindenki tavozni fog, aki beszel idegen nyelvet. Csak en ismerek itt 5 mezei CNCst, legalabb 4 orvost, es akikrol csak hallomasbol tudok, a 75%uk nem diplomas vagy bem azzal keresi a kenyeret.

Gondolj arra, hogy barmivel jobban lehet keresni kint, mint ott.

Aki marad, mert bejott neki az elet, az is meglepodne, hogy "je, itthon 650e nettot kapok, de a nemetek odaadnak a 850e-t is"'
Magyarorszag nem versenykepes szerintem. Illetve az, olcso munkaero multiknak. Igy a profit kimegy, a munkas szarul el.

Van a felsobb 10.000, meg a szarul elo 9.990.000 :) A kozeposztaly... nos, egyszer lattam valakit, aki hallott olyanrol, aki... ;)

Amarante 2013.07.02. 00:04:31

@Kovermadar:

Igen:a fejekben kene eloszor rendet tenni,de az nem lesz egyszeru.

Igényes 2013.07.02. 00:06:04

@hagyma: Azt akarom mondani, hogy ha úgy gondolod, hogy az étel és a munkaadás mellett nyugodtan le lehet húzni és ki lehet használni valakit, akkor nagyon el vagy tévedve. És ha ez nem a te személyes lelkivilágod, hanem az amerikai átlagmentalitás... nos akkor pontosan ott vagy, ahová való vagy. :) De itt még egy kicsit többet szokás elvárni egymástól is, meg az élettől is.
EZT akarom mondani.

enrobag 2013.07.02. 00:06:10

@diggerdriver: a romákra gondolsz, ugye, meg az alulképzett munkanélküliekre? Nekik kéne elmenniük, ha jól értem. És helyettük te és más hasonló jó magyar ember és munkaerő megy el.
Hát ez van.
Egy biztos, akik maradnak, majd kénytelenek lesznek megbirkózni a bajokkal.Romákkal, nyuggerekkel stb stb.. a szegénységgel és azzal a nem túl jó érzéssel, hogy másoknak esetleg megy a szekér, de nekünk egyre nehezebb. De csinálni kell. Vagy van jobb ötleted?

zopilote 2013.07.02. 00:06:43

@hagyma:
Az biztos, hogy nem volt szemet a haverom a nagybatyjaval, nem volt olyan helyzetben, fuggott tole minden szempontbol, nem tehette meg. Ellenben amikor olyan helyzetbe kerult, hogy megtehette, meg is tette:) Nem csak velem szemben, hanem sok mindenkivel. De meg akkor sem volt olyan szemet, mint a nagybatyja. Csaladi hagyomany ez naluk, genetikai orokseg:) (xarevo svabok) :) Csak a munka, meg a munka meg a munka!

Amarante 2013.07.02. 00:08:28

@Kovermadar:

kozeposztaly??:):):)Mo-on kihalt,mint a mammut:):)Csak a ket veglet letezik.Bocs harom:kisebbsegi.Na az egy kulon kategoria,az elsorendu allampolgar:):)

zopilote 2013.07.02. 00:11:06

@Igényes:
Errol van szo, lehuzni, levenni a kevesbe szerencses embert. Ez az uj Vilagrend. Es erre buszkenek lenni! Ez az undorito a mai vilagban:( De azert nem mindenki ilyen, meg itt sem.

Igényes 2013.07.02. 00:11:18

@Amarante: Már jó régen. A második világháború előtt volt utoljára.

enrobag 2013.07.02. 00:11:22

@Amarante: azért mert esetleg az ismerőseid között nincsenek középosztálybeli emberek, hidd el van ilyen. Nem haltak ki:-)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 00:12:27

@Amarante: 89 ota kvazi semmit sem valtozott a politikai elit. Ugyan azok az arcok.
Jot szoktam rohogni a mai Fideszen... a fiatal demokratak szepen megoszuktek es pocakot eresztettek. Ebbol tudni, hogy eltelt 24 ev :D

De ez igaz majd mindenhol.
Es ameddig a vezetok nem valtoznak... honnan is johetne szemleletvaltozas? Uj modszer?

Remek pelda a magyar foci is: mitol maszhatnanak ki a godorbol? A mai tehetsegtelen edzoket a mult tehetsegtelen edzoi neveltek ki. A maiak pedig a jovo tehetsegtelejeit fogjak. A hatalomhoz viszont mind ragaszkodik, a mai hu a regihez, a holnap hu lesz a maihoz. A spiral gyuruzik tovabb szepen, ahogy kell.

Amarante 2013.07.02. 00:13:34

@enrobag:

Nem egyenrol beszeltem, hanem tarsadalmi osztalyrol:):)Lehet megy nyomokban elofordul,de jelenlete nem szamottevo(Jajjjj de samanisztikusra sikerult!)

Igényes 2013.07.02. 00:13:39

@zopilote: Hát ez valami olyannal van megmagyarázva, hogy motiválni kell őket a fejlődésre, és ennek az érdekében minden megengedett. Ez nagyon szép, de attól még semmivel sem kevésbé undorító vagy aljas.
Ha meg valakinek a rokona teszi ezt, az különösen gáz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 00:13:51

@Igényes: namost itt zopilote arrol panaszkodott hogy volt egy haverja, akit kihivott nagybatyja 3 honapra
es kepes volt ledolgoztatni vele a repulojegyet
/100 szazalek, hogy ebben megegyeztek elore/
adott neki munkat es szallast
allitolag etelt es fizetest is, itt van ellentmondas, mert allitolag vasarnaponkent neki kellett fizetni a templomi brunchot

en semmi lehuzast nem latok
sot a csavo kiment a tutiba, szallas, kaja, munka, fizetes
/igen en ott elek ahova valo vagyok:) es ez igy jo nekem ez igy jonekem:) ez a dal:)/
higgadj le
ha valakit zsigerbol utalsz, akkor nehezkes a parbeszed

@zopilote: es most mi van vele?
mire jutott volna a szallas kaja nagybacsi munka nelkul ha siman kirepul canadaba, bar ugye repjegyre sem volt penze?

Amarante 2013.07.02. 00:15:30

@zopilote:

Anyai agon en is svab vok,de nalam vmi baj lehet,mert egyaltalan nem vettem eszre ezt a tunetet magamon:):):)Sot az ellenkezoje igaz ram:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 00:15:38

@zopilote: tehat amig a segitseg kellett sunyitott, mikor nem akkor el kezdte szopatni veled egyutt

jellem

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 00:15:49

@enrobag:
Nekem van. 10 millio ember fel tud szivodni eszrevetlenul a vilagban. Hagyni kell a 3 kereku, defektes, rozoga szekeret a fenebe. Majd a kovetkezok epitenek jobbat.

Neked is egy eleted van! Ne pazarold el a semmiert vagy joindulattal egy talanert! Annal tobbet ersz sajat magadnak es a csakadodnak is!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 00:17:53

@Amarante:
Magyarorszag: nyomokban kozeposztalyt tartalmazhat! :)

Amarante 2013.07.02. 00:18:26

@Kovermadar:

Nem vagyok hive az osszeeskuves-elmeleteknek,de vesszek meg,ha ezek a fomuftik nem penzfeldobassal dontik el,hogy mikor ki uralkodjon:):)
Meg ez sem lenne akkora baj,ha az atlagember ezt nem erezne ennyire meg.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 00:18:36

oh basszatok meg ha en igy kezdhettem volna.....
a nagybatyam 56-os es egy meghivolevelet nem mert kuldeni, a biztos vizum vegett!!!
en panzioban klezdtem nem rokonnal
az apai agi nagymamam testvere20 km-re lakott tolem Tampan es egyszer sem mondta, hogy ugorj fel, meg miben tudnek segiteni
jo, O mar oreg volt
es ez a rabszolgasors?
berosalok

zopilote 2013.07.02. 00:21:42

@Amarante:
Maskulonben en is svab vagyok, szinten anyai agon:) Vannak jo svabok es rossz svabok:) Ez igaz minden nemzetre:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 00:23:01

@hagyma:
Szerintem Igenyessel felreertettetek valamit es most mar az elbeszeles megy egymas mellett.

Mindkettotoknek igaza van, mar csak azt kellene elerni, hogy ugyan arrol is beszeljetek :)

Peace & Love

zopilote 2013.07.02. 00:24:10

@hagyma:
Nem szopatta, csak visszaadta neki, amit o kapott tole:) Engem azert szivatott neha, mert volt benne hatalom vagy, nem is kicsi:)

Igényes 2013.07.02. 00:24:22

@hagyma: Emellé meg kifizettette vele a jövő hetet is, és elvárta a "hálát". Gyönyörű. Én is úgy gondolom, hogy ott vagy, ahol lenned kell. Csak azt mondom, hogy az másnak kevés lenne, de persze ha neked jó, lelked rajta. Csak ne próbáld ki mindenre és mindenkire kiterjeszteni azt a híg fost, ami ott jellemző. :).
Hogy jön az ide, hogy kit utálok?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 00:24:44

@Amarante:
Errol lenne egy tortenetem, de utalok szifonrol irni, ugyhogy maskor :)

Igényes 2013.07.02. 00:25:38

@Kovermadar: Én ebben sajnos nem vagyok biztos. Piece. :)

enrobag 2013.07.02. 00:26:09

@Kovermadar: nem így van ez kedves, nagyon nem. Én nem megyek sehova , és a gyerekeim, akik mindketten évekig éltek külföldön, kutatóként, mérnökként, ők is rendre hazajöttek 3-4 év múltán. Lehet, hogy elmennek még ide-oda, és az unokáim, akik 5-8 évesek már beszélnek egy-egy nyelvet a magyaron kívül, megismernek még más országokat, de hazajönnek. És ha valaki 3-4 évig jól keres nyugaton és mellé szakmailag is fejlődik, az kibír ám itthon is 3-4 évet. Szóval, van élet itthon is!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 00:26:17

@zopilote: "csak visszaadta neki, amit o kapott tole"
adott neki szallast , melot es kocsit????

zopilote 2013.07.02. 00:26:26

@Igényes:
Ez inkabb a Social Darwinism! Hulljon a fergese:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 00:29:53

@enrobag:
Rendben, ahogy erzed / erzitek.

En ugy hiszem, kellemes fizetesem van itt; de elkepzelhetetlen, hogy valaha is visszamenjek. Mondjuk nem is keresnek annyit, mint egy kulfoldon tapasztalt kutato/mernok. (Mernok meg lehetek - tervben van).

Igényes 2013.07.02. 00:30:29

@zopilote: Úgy is lehet mondani. De a lényeg a lényeg, aki képes rá, továbblép. A többinek meg nem jár több, mint amennyit kap. Geci dolog, de ez ilyen sajnos.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 00:32:40

@Igényes: Te honnan tudod mit fizettetet ki vele?
zopilotenak szerintem elenk a fantaziaja
ez mar nem az elso haverja:)

nagyon szep es emberi, hogy az orszagomat ahol elek hig fosnak nevezed

igen, megtehettem hogy odakoltozzek es ott eljek ahol mindig is szerettem volna
nem mindenki teheti meg!

zopilote 2013.07.02. 00:34:26

@hagyma:
Tudod mit? Adott neki szallast, melot, a nagybatyjanak. Erre a nagybatyja a hata mogott egyezkedett a general contractorral, hogy a kovetkezo munkat adja neki, ne a haveromnak, o olcsobban megcsinalja:( Ez a szemetseg! Inkabb hagyjuk ezt a temat, csak felidegesitem magamat, ha elojonnek az emlekek a multbol:(

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 00:36:02

jelzem nagybacsi nelkulnem igazan kedvelem en az ilyen torteneteket,, hogy kifizetik a repulojegyemet, munkat adnak azutan mikor labra allok visszkopkodok
nem stilusom

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 00:36:04

@enrobag:
Elfelejtettem a kerdest: miert kellene kibirnom 3-4 evet Mon, ha nyugaton is elhetek?
Sem barataim, sem rokonain nem nagyon vannak mar ott (elobbi sosem volt, utobbiak sajnos fogynak).

Tegyuk fel 10 ev alatt osszejon egy hazra valo. Visszamegyek, lesz egy hazam. Hova tovabb? Mibol jarom a vilagot? Mibol lesz rendes autom?
(CNCs vagyok, alkalmazott es nem vallalkozo - nem is akarok az lenni, nem az en vilagom).
Jo esetben fenn tudom tartani a hazat es ennyi.

Nem alternativa...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 00:36:51

@zopilote: ez a story egyre zavarosabb
belebonyolodtal

Amarante 2013.07.02. 00:37:44

@enrobag:

Az biztos,hogy nem mindenkinek valo a kitelepules.Van , aki egyszeruen nem bir megmaradni mas helyen.nincs ezzel semmi baj.
Csak azt nem ertem,hogy ha valaki nyakig ul a szarban, akkor ahelyett, hogy halat adna Istennek,hogy nem hullamzik, maga merul ala jo melyre:):)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 00:38:55

@Kovermadar: most gyozkodom a fiamat, mennyen el CNC-s suliba
nem megfizethetetlen a suli es jol fizetik itt is oket

csak valahogy a gyar-tol vakarodzik

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 00:40:00

@Amarante: Istennek nem kell hal, Isten maga teremtete a pontyot

Igényes 2013.07.02. 00:40:21

@hagyma: A leírásból. Zopilote kicsit többet tud az ügynél nálam, tekintve hogy én semennyit, tehát elhiszem neki. Normális embereknek több darab haverjuk szokott lenni. Ellentétben például velem, nekem barátuszaim vannak.

Hogy fosnak nevezem az usát, azt leginkább tényszerűnek mondanám. A Te interpretációdban ez jön át. Megtehetted, megtehetted. Fogd már fel, hogy ez sem nem erény, sem nem kiváltság, ezt csináltad, sokáig egy voltál a sokmillió gazdasági menekültből, aki csupasz seggel kiszállingózott, és véletlenül senki nem ért rá, hogy hazatoloncolja.
Ez nagyon szép, az is, hogy kicsit feljebb vakaróztál a legaljától... de ez itt semmit nem jelent különösebben. És sokat ott sem. :)

És de, mindenki megteheti. Aki eléggé akarja, meg is teszi.

zopilote 2013.07.02. 00:41:14

@hagyma:
De, ez az elso haverom, akit 2 eve deportaltak. Hangsulyozom, haverom, nem baratom. Nagy kulonbseg.
Miert bonyolodtam bele. Kevesebbet kell inni, es akkor megerted:)

Amarante 2013.07.02. 00:41:37

@hagyma:

a ketto a boture kepzelj ketto vesszocsket(mindegyikre egyet)aztan mindjart mas lesz az ertelme:):):)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 00:42:25

@hagyma:
Kis csacsi... (sorry)

Hat nem tudtad, hogy Amerika egy hig fosch? Magyarorszag ellenben a kiraly! Ezt tamasztja ala a GDP, HDI, atlagkereset, eletkilatasok, varhato eletkor es meg vagy 50 mutato.

El kell fogadni, az USA fos, Svedorszag rideg-robotvilag, Ausztraliaban budoset szarik a kenguru... de van egy orszag a Karpat-medenceben, ahol mindenki boldog, egyenlo, nincs lehuzas, mindenki oszinte es tiszteli a masikat es kulonben is...

Vagy megin rossz sarkon fordultam jobbra? ;)

Igényes 2013.07.02. 00:43:59

@Kovermadar: Egen. Ezzel én is így vagyok, bár én innen vagyok így vele. Jó, elvegetálunk, de tulajdonképpen mi a fenének? Jövőkép szinte semmi.

Viszont mégis látok itt értékeket, amiket máshol nem nagyon látok. És elrettentő példának itt van hagyma is, akinél talán még Töki is kellemesebb lenne etalonnak. :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 00:44:48

@hagyma:
Ezt gyara valogatja. Ha kifog egy rendes fonokot, akkor nem lesz vakarozas...

Milyen vegzettsege van? Mennyi idos?

Amarante 2013.07.02. 00:45:10

@Igényes:

Ugy latom ,hogy a hagymakor meg a baratuszok kore nem fog fuzionalni:):):)

enrobag 2013.07.02. 00:47:09

@Kovermadar: nem volt semmilyen kérdés:-))) A gyerekeimről írtam, hogy pár év külföldi munka után az ottani jó keresetük "kiegészíti" az itthoni alacsonyabb keresetet. De semmiféle tanácsot vagy tippet nem akartam adni. A te életed, éld úgy ahogy akarod és ahogy jó neked. Nekik van már egyébként lakásuk, nem kell arra spórolniuk.)
@Amarante:
persze, van aki nem bír és van aki nem akar kitelepülni. Na persze aki "nyakig ul a szarban", az uccu eredjen futásnak amíg tud. Hálistennek én megúsztam eddig, nem ültem semeddig (még bokáig sem) a szarban:-)))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 00:47:15

@Igényes: dol a szadbol a szar...
fujod a magadet
@zopilote: Te honnan tudod mennyit iszok es mikor?
Te vagy a hobo eletmuvesz nem en
na ha deportaltak is, akkor a bacsika 2 ev utan sem intezte a papirjait
mondom hogy tulbonyolitassz:)
80-ban kiment es 2011-ben deportaltak
ertelmes csavo lehet

@Amarante: poennak szantam:)

@Kovermadar: es emellet a fel orszag rohan londonba
ez van

Igényes 2013.07.02. 00:47:46

@Amarante: Nekem semmi bajom hagymával. Tényleg. A kisebbrendűségi komplexusa amit a fellegekben járással próbál kompenzálni, néha zavaró. Olyankor piszkálom egy kicsit, hogy ácsimár.
De tulajdonképpen megértem hogy miért csinálja. :) Nincs ezzel gond.
A lényeg, hogy boldog ott, ahol van.

zopilote 2013.07.02. 00:47:53

@hagyma:
Gyarban en sem dolgoznek, meg 100 $ - os oraberert sem. Van akinek nem all az egyenisegehez.:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 00:49:53

@Amarante: a HBK az fuggetlen es freedom meg minden amit akarsz, de barki tagja lehet , aki fizet egy korso sort es csak heti 6 nap pocskondiazza az egyesult allamokat, a hetediken pihen

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 00:51:27

@Igényes:
Ertek mindenhol van es jobbara mindenhol mas. Az egyeni preferenciarol nem is beszelve.

Valtozatlanul tartom, hogy egy eletunk van, ne csesszuk el.

Van egy ismerosom, nalam bo 10 evvel idosebb. Mindig oriasi langgal egett, ha a hazafiassagrol volt szo. Aztan teltek az evek. Rajott, hogy mindegy merre fordul (jobb vagy bal), a viz, amit a nyakaba kap igy is ugy is jeghideg. Mara a lang kialudt, inkabb nosztalgikus jellegu.
Sajnalom, mert kulfoldon ennel sokkal tobbre jutott volna.

Nem szeretnek igy jarni en is :(

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 00:51:55

@zopilote: hat pedig arra gondoltam eleg nyugodt eletforma lenne egesz jo penzzel, de ha nem akar nem megy
most a fedexnek dolgozik, vezet 100-200 merfoldet naponta a hegyekben
ez is egy vonulat, hogy itt lep elore es vesz truckokat es majd neki vezetnek
ebben van penz
O dolga
meglassuk

Amarante 2013.07.02. 00:52:20

@enrobag:

kicsit homalyosan fogalmaztam:az orszagra gondoltam meg leginkabb a politikusaira a hullamzo trutyiba:):):)

Jobban at kene gondolniuk,hogy mikor kinek,mit mondanak.Mondjuk az sem lenne rossz ha mindekozben az orszag erdeket tartanak szem elott.

enrobag 2013.07.02. 00:55:58

@Amarante: hááát, erre rá nem jöttem volna, hogy a politikusokra gondoltál:-)))
De ne is izgasd magad miattuk (mármint a magyar politikusok miatt) túl vagy te már rajtuk:-))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 00:56:15

@Kovermadar: mindenki maskepp csinalja
en pl nem kulfoldre akartam menni, hanem amerikaba jonni
senki ne kerdezzze miert
tudja a tokom
es bejott
kemenyen dolgoztam , de ami a legfontosabb itt ismertem meg a kedvesemet
ha tildy elvei szerint jarok el, ma szegenyebb lennek egy Maryvel, Mary szegenyebb egy fantasztikus pasival, az USA szegenyebb egy rendes adofizeto allampolgaraval
tehat mindenki jol jart:)

Amarante 2013.07.02. 00:56:26

@hagyma:

Akkor jobb a baratuszoke,mert egyutt isszuk a sort es azt pocskondiazunk akit es amit akarunk:):):)

zopilote 2013.07.02. 00:57:41

@hagyma:
84 - ben jott ki (irtam fentebb, hogy 29 eve) 2 ev utan megkapta a papirokat, itt nem green card van, hanem " landed immigrant status" es SIN a SSN kanadai megfeleloje. 88 - ban megnosult, ra 4 evre komoly cege lett (15 - 20 alkalmazott ) de 97 - ben egy rosszul sikerult uzleten 300 ezer dollart bukott, erre elkezdett inni. Itt kezdodott a lejto. Parszor meg megemberelte magat par evre, de visszaesett es olyankor hibat hibara halmozott. Azert deportaltak, mert nem ment el egy targyalasra sem. Tisztabb valamivel?

enrobag 2013.07.02. 00:58:34

@Kovermadar: közben meg is válaszoltam: eszem ágában sem lenne tanácsot adni, hogy mennyit és hol bírjál ki. Dehogy, soha senkit nem próbálnék meggyőzni arról, hogy másképpen élje az életét, mint ahogy ő maga akarja. A gyerekeimről volt szó, ahogy már írtam is.

Igényes 2013.07.02. 00:59:06

@zopilote: Pedig látod, ahelyett hogy örülnél, hogy enni kapsz, meg van egy gyártető a fejed felett... verni is csak néha vernek. Olyan élhetetlen meg hálátlan vagy.

@Kovermadar: Nálam nincs szó hazafiasságról, sosem értettem, hogy mi az. Most sem érdekel. Egyszerűen... ami itt van, az sok. Nagyon sok. Most ugyan félig süllyedt a pottyantós budiba, és a többség még a tetejére is szart, de még mindig ragyog. És ez itt tart.
Meg hogy különösebben tőkém sincs nekiindulni, de azt még talán megoldanám valahogy. Többre jutnék külföldön? Mennyivel? Jó, eljárnék egy évben háromszor nyaralni, lenne mondjuk egy házam, vagy több házam, esetleg pár kölyköm... ezeket itt is elérhetem, ha nagyon akarom. De nem akarom nagyon, elég ami van.
Ami miatt mehetnékem támad néha, az a magyarság nagyobb részének ólajtó mentalitása, meg hogy mindent átsző a politika, az aljasság meg a mocskolódás. Valamint idegesítően sok az egy négyzetméterre jutó barmok száma. De ennek az a kezelési módja, hogy kurvakemény szelekció van, és akinél bármilyen problémás jelenséget tapasztalok, azt kiszórom. És úgy, hogy ne legyen kedve visszajönni.

Amarante 2013.07.02. 00:59:07

@enrobag:

Neha lougrasban kommunikalok:):):)

Nem izgulok en senkiert,foleg ertuk nem.Sot igazabol halasnak kene lennem, mert ha masmilyenek,akkor ma nem lennek itt:):)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 01:00:40

@zopilote: nem igazan erdekelnek a reszletek, annyi fura, hogy ennyi ev nem volt eleg az allampolgarsaghoz
de akkor meg is erdemli
/itt meg zold kartya eseten is oda kell tenni magadat, hogy deportaljanak, jelzem, inkabb lecsuknak/

szoval tovabbra is a nagybacsi partjan allok, hacsak Ot is nem deportaltak:)/

zopilote 2013.07.02. 01:01:18

@hagyma:
Csak hogy en is kotozkodjek mar egy kicsit: ha annyira " amerikaba " vagytal vilag eletedben, illo let volna kicsit megtanulni angolul elotte, nem nemetul:) Az, hogy az atkosban nem engedtek, BS, van maganuton valo tanulas is, onszorgalombol. Valami nem tiszta itt kerem:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 01:02:13

@hagyma:
Benned akkor az Amerika kep volt az eros.

Bennem eloszor Amerika, aztan AUS es NZ, aztan CAN. Mas kerdes, hogy vegul SV lett. Nekem ezek alapjan talan a "mindegy, csak el innen" volt az eros.

/igen, irigylem, hogy neked sikerult es maximalisan elismerem/
(azt nem tudom, hogy most is mennek-e... nem ismerem elegge es lehet felnek mar elengedni az itteni eletemet. de hogy holnap mit fogok gondolni, azt senki sem tudhatja :) )

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 01:04:47

@Igényes: te csak gondolod hogy evente haromszor jarnal nyaralni, meg lenne hazad izibe
muhhaha
ha ezt itt megtehetned,, sosem kellene otthonrol elhuznod, mert akkor otthon is
itt az atlagember kemenyen dolgozik az atlageletszinvonal fenntartasaert
ami
berelt lakas, kocsi, kaja, stb.

Igényes 2013.07.02. 01:05:01

@Kovermadar: Feljebb vagy nála. Jóval.

zopilote 2013.07.02. 01:06:54

@hagyma:
A ven fax meg mindig el, raadasul itt Calgaryban:( Nagyon odavolt a british felesegevel, kozben kiderult a holgyrol, hogy egy irish luvnya, akit felkurt egy paki, azert jot at Kanadaba:) Ettol fuggetlenul egy rendes no, vele nem volt semi problemank:) A paki lanyat szerettek volna, ha elveszem, szerencsere nem jot ossze. Azota a csaj is joval 40 felett jar, van neki 4 gyereke 6 apatol:) Mondtam mar, hogy szerencses csillagzat alatt szulettem, nem? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 01:07:06

@Igényes:
Most mar kivancsi vagyok az ertekekre. De komolyan, hatha tanulok valamit.

Amarante 2013.07.02. 01:07:56

@hagyma:

Akkor azt mondod,hogy Amerikaban is pont olyan szar, mint Mo-on??
Vagy csak nagyon regen jartal otthon:):)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 01:08:39

@Kovermadar: nagyon egyszeru tortenet a blogban is le van irva
untam a banant
szakitottam a nommel
oszt kijottem
de teny mar 18 evesen erosen gondolkodtam, hogy disszidalok, de nem mertem
ez egyreszst nagy hiba volt, masreszt most akkor nem lenne Marym

ma mar minden mas, majd egesz europaban mindenki odamegy ahova akar es tud, az en idomben nem igy mukodott
jelzem magamat iusmerve, ha most lennek 18 es ugyanigy nyitva lennenek a hartarok europbana akkoris idejonnek illegalisnak:)

Igényes 2013.07.02. 01:08:43

@Kovermadar: Úgy általában, vagy kimondottan magyar vonatkozásban?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 01:09:34

@zopilote:
Szoroztam, osztottam, de a 4 gyerek 6 apatol valahogy nem jon ki :)

Amarante 2013.07.02. 01:10:13

@Kovermadar:

En ertem:):) Ez egy kulonleges angolszasz talalmany:):

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 01:10:57

@Igényes:
Kimondottan magyar vonatkozasban. De ugy altalaban is akar. :)

Igényes 2013.07.02. 01:11:08

@hagyma: Nem rólatok van szó, hagyma. Engem tényleg nem érdekes az usa, mint lakóhely. Esetleg nyaralás szinten egyszer, meg pár ismerőssel találkozni, akiket nehéz onnan kirobbantani.
A magyarországhoz képest másholról beszélgetünk.

Amarante 2013.07.02. 01:11:14

@Igényes:
Magyar vonatkozasban:):)Engem is erdekelne:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 01:11:37

@zopilote: ez a negy gyerek hat apatol ez nekem kicsit bonyolult
Nelson Mandula is 27 evet volt bortonbe megis van vagy 27 gyereke....
fene sem erti
@Amarante: ezt egy szoval sem, es regen jartam otthon, de itt kicsit mas a szabadsagolas
evi haromszor hogy menne mar el egy atlagcsalad nyaralni?
a meloddal mi lesz?
a nyaralas draga
jo az evi - ketevi egynek is

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 01:13:34

@Igényes: ne haragudj, de a magayrok el vannak neha varazsolva, ugy gondoljak a nyaralas az JAR nekik
hat lofasztmama

Amarante 2013.07.02. 01:14:39

@hagyma:

Csak csendben jegyzem meg,hogy egy Mo-i atlagos csalad nagy valoszinuseggel,hogy 0alkalommal szokott eljarni nyaralni.Esetleg nagyszulokhoz,rokonokhoz,baratok egymashoz,de ugy igazi nyaralast kevesen engednek meg maguknak.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 01:15:04

eszmeletlen jo oldalast sutottem, mikozben itt targyalunk:)
igazi magyar bbq szosz nelkuli
julius 4 korul vagyunk
nincs melo

zopilote 2013.07.02. 01:15:20

@hagyma:
Ezzel kapcsolatban csak annyit meg: Kanadaban az ittas vezetes kizaro ok a bevandorlasnal. Lehetsz tolvaj, piti betoro, bevandorolhatsz, de az ittas vezetes halalos bun. Ez ilyen orszag.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 01:16:05

@hagyma:
Ott hogy van?
Egyaltalan hany nap van?

Nalunk 23 alap. Aztan akkor veszem ki, amikor akarom (felteve hogy nincs nyari szunet a gyarban - az szivas).
Mi van a munkaval addig? Termelem a profitot az ev 235 tovabbi munkanapjan. Ennyi jar. Majd a valtom tulorazik, ha akar (aposssl vagyunk egy gepen, szeretunk tulorazni a dupla oraberert :) )

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 01:17:06

@Amarante: nem tudom
de azert olvasom eleg sokan huznak tuneziaba, meg a horvatokhoz stb.
nincs ezzel baj
en teljesen nyaralasellenes vagyok mar regen
ha van idonk elmegyunk 3-4-5 napra valahol orszagon belul
ez a 12 nap florida meg ilyenek hidegen hagynak
na ez jo kis kepzavar lett, hogy florida hidegen hagy:)

Amarante 2013.07.02. 01:20:50

@hagyma:

Persze ez nem mindenkire vonatkozik:)A tobbseg azert nem nyaral,orul hogy van a seneken egy lik oszt meg szelel:)
A nyaralasi penzt meg jol elviszi a szeptemberi iskolakezdes:(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 01:21:08

@hagyma:
Azert az USA foldrajza es Magyarorszag foldrajza nem pont ugyan az. Mo egy godor Europa kozepen. Se egy rendes hegy; se rendes tavak (ok van kb. 3); se sivatag, sem semmi. Van egy alfold meg par pattanasnyi bucka elszorva itt ott.

Az USAbol lehet en sem kivankoznek ki :)

zopilote 2013.07.02. 01:21:59

A 4 gyerek 6 apatol celzas akart lenni arra, hogy a holgyike szeret dugni:) Es ellenzi az abortuszt:) De azert egy hazat leakasztott mar egy volt ferjtol, pedig eleteben nem dolgozott meg:) A legnagyobb fia pedig olyan, mint Lenin: csak a borton meg a borton meg a borton:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 01:22:05

@zopilote: hat ha betoro lettem volna tuti nem kapom meg , de egy, nem balesetet okozo ittas vezetes nem donthette romba Maryvel fellobbano szerelmunk gyumolcset
@Kovermadar: hat itt bonyolult
mas a kozszfera
mas a magan
ugye en az utobbiban melozok, tehat a tulaj vallakozo
honaprol honapra nol a szabadsagod orajai/sic/ attol fugg mennyi melozol
de nincs fix
pl amikor idejottunk Kentuckybol 3 eve 0 naprol indultunk, mert a szabadsagot a ceg adja
hat ugy belegondolva egy atlagember nem igazan jut egy evben 14 nap fole es azt ki is kell venni kovetkezo ebv majusig, tehat nem halmozhatod es kezded nullarol
/de mondom a kozszfera meg a nagyivu menedzsereknel maskeppen van, de micsak a koznep vagyunk/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 01:23:27

@Kovermadar: hat nem is nagyon, amugyis utalok repulni, de USA-n belul sem rajongok a tengerpartert
ez van
ilyen vagyok

Amarante 2013.07.02. 01:24:37

@Kovermadar:

Nem ertem hogyan lett tiszta amerikai,amikor mindeg magyar kajakat foz es eszik:):)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 01:25:52

@hagyma:
Ertem.
Ugy valoban neccesebb a dolog. A 14 nap az majd 3 het, esetleg egy unneppel meglehet.

Ebbol barhonnan nezem 2 kellemes utazos dolog johet ki, de benne a riziko, ha valami varatlan tortenik, akkor mi lesz.
Ertheto akkor.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 01:27:09

@Amarante: en nem lettem tiszta amerikai csak siman amerikai
az oldalas meg itt az egyik kedvenc eledel, rogton a csirke, a steak es ahamburger utan, sot inkabb mellett
csak ok jobban szeretik szosszal
de szeretik annelkul is
es nem is volt itthon szosz...
/a mindig meg eros tulzas, a heten offos vagyok, holnap marhaporkolt lesz, azutan 2 honapig nem foz senki semmit:)/

zopilote 2013.07.02. 01:28:05

En nagy hive vagyok a nyaralasoknak, de meg nagyobb az edes semmitevesnek:) Ezert nem is dolgozom 6 honapnal tobbet egy evben. Az idei kivetel lesz - ha nem jon kozbe semmi - mert tetszik a ceg, ahol dolgozom jelenleg.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 01:28:08

@Kovermadar: emmellett persze kerhetsz szabadnapokat, csak nem fizetik
elmehetek en holnap is 3 honapra, de kb 2-3 hetet fizetnek
ez van

Igényes 2013.07.02. 01:28:50

@Kovermadar: @Amarante: Nos, ezek főként olyasmik, amik főleg nekem számítanak. Egyrészt alapvető emberi értékek, mint az összetartás (állítólag nincs, pedig csak egy komolyabb krízishelyzet kell hozzá, ami mindenkit érint, és egyből ott lesz), a komplex gondolkodás, a tradíciók tisztelete (ilyen is van, még ha folyamatosan gyengül is), az általános tájékozottság a világról, a tudás értéke, a papír értéke (igen, ez nekem is pozitívumot jelent, nem csak tökinek), hogy rengeteg minden van, és általánosan hozzáférhető ami ezt segíti elő... a csodaszép dolgok mindenhol, a természet szépsége, ami anélkül is megvan, hogy vitrinbe pakolták volna. A zene, a műveltségünk, a művészetünk, minden ami átszövi a mindennapokat... ez ugyan kívülről is elérhető, de benne lenni teljesen más.
Szokás azt mondani, hogy csak a rosszat vettük át a nyugattól a rendszerváltás óta; ez nem igaz, bár az igen, hogy ezzel sokan nem tudnak élni. Rengeteg jó dolog jött be, és ezek mellett van még valami fura dolog, amit nem tudok definiálni, pedig nagyon próbálom. Valami néplélek szerűség, ami csodálatos, ha az egyes emberektől elvonatkoztatva nézed.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 01:29:13

@Amarante:
Mert ami jo az jo :)

Mi nem eszunk semmit, ami vizben el. Ezzel a sved ennivalok 80%-a kiesett :)
A vadhus is necces (eddig 1* ettem). Ezzel meg 15% kiesett
Marad a sved husgolyo :)

Viszont eszunk mindenfelet, amerikait, olaszt imadjuk, gorogot is es sok magyart is.

Igényes 2013.07.02. 01:29:29

@hagyma: Jah igen, ez is. Hogy jár a nyaralás. :D

Igényes 2013.07.02. 01:31:47

@Igényes: Meg az is, hogy bármit megtehetsz, és bárki lehetsz. Csak rajtad múlik.
De szerintem ejtem a témát, mert még rájövök hogy szeretem az országot, pedig az milyen ciki lenne már.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 01:36:57

@Igényes:
Ezek valoban jo dolgok.
Es szomoru latni a dolgok szeteseset.

A muveltsegre mindig azt mondom, hogy egy baj van vele az esetunkben. Nem nagyon van masunk.
Kepzeld el ugyan ezt a muveltseget (altalanosan) egy pl. Svedorszagban... de ahogy itt az nincs, ugy Mon sved ipar nincs.

Mindenesetre szoktam elvezni, hogy az en korlatozott tudasomat (muveltsegemet) nem nagyon fogjak meg, illetve megdobbennek, hogy ezt megis honnan :)
(Vakok kozott felszemu, ugye? :) )

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 01:38:05

@zopilote: azert , most nincs kedvem utananezni, de ha valaki elvesz mondjuk egy canadai not es utana kozlekedesi szabalysertesen kapjak, meg a vegleges zoldkartya elott/ tudom ott maskeppen hivjak/ kotve ketlem /legyen az ittas vezetes/ hogy elszakitjak a canadai felesegetol...

Amarante 2013.07.02. 01:39:01

@Igényes:

Meg fogsz lepodni,de ez mindenhol megvan:):)
Te szereted az orszagot es tetszik vagy sem hazafi vagy:) Csak nem az a melldongetos fajta.

Bennem nem volt ilyen erzes mig ki nem jottem.En itt talaltam ra a haza igazi fogalmara es nem a penz miatt erzek igy.Vicces de Mo-on jobban kerestem,mint itt viszont itt minden mast megtalaltam, amit otthon nem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 01:39:13

Azt hiszel elteszem mara magam :)

A tengerentuliaknak jo etvagyat, a kornyekbelieknek jo ejt ;)

enrobag 2013.07.02. 01:40:15

@Igényes: szépen összeszedegetted! Talán egy apróság még: könnykicsordulósan csak itthon lehet nevetni akár egy idegennel is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 01:41:50

@Igényes: en jokat moszolygok, mikor az indexen megjelenik, hogy x ember az iden nem tud menni nyaralni
tudod mennyi nem tud itt????
nem egyet ismerek, aki meg az allamon kivul sem volt
az elet nem habostorta
mi azert megyegetunk, de latod magyarorszag meg nekunk is eros tervezes kerdese
kozos idopont a szabadsagra
az ara sem mellekes, a kiesett napok, az ajandekok az otthoni koltsegek...
mondjuk egy iegn jo kocsi ara ramegy a 2 hetre majd es ilyenkor az ember meggondolja
persze aki milliomos, az milliomos
stb

Amarante 2013.07.02. 01:42:02

@Kovermadar:

kovetem a jo peldat:):):)

Holnap velletek ugyanitt:):):)
Jo ejt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 01:43:46

@enrobag: oh nem
fetrengtem en mar itt a rohogestol:)
pedig nem vagyok nagy nevetos tipus

zopilote 2013.07.02. 01:44:21

@Igényes:
Kb fel oraja hivott egy masik haverom - tanar volt otthon, itt epitoiparban dolgozik - es panaszkodott, hogy valami hianyzik neki, de nem tudja, hogy mi. Jol keres, szep lakasban lakik, szeret enni, szerencsere elvalt, de van ket szep lanya, az egyik orvosnak tanul, mar van microbiologiabol master fokozata. Szoval boldog, de hianyzik neki valami. Es ez a valami Magyarorszag, a magyar emberi kapcsolatok minden elonyevel es hatranyaval. Teljesen megertem, en is igy vagyok. At is megyek most hozza kicsit beszelgetni. Ritkan jarok emberek koze, kb 2 havonta. Csak 2 magyarral tartom a kapcsolatot, egyik a Tanar a masik egy munkatarsam, aki odahivott a jelenlegi ceghez, de vele nem jarok ossze.

Igényes 2013.07.02. 01:44:33

@Kovermadar: Tudod rengeteget gondolkodtam, hogy miért kúrtak ki velem azzal, hogy pont ide születtem. Most jöttem rá. Szóval köszi, hogy megkérdezted. ;)

A nem nagyon van másunkhoz; én úgy gondolom, a legtöbb ember megtalálja, hogy hogyan boldoguljon.. bár tény, hogy ehhez nem nyolc óra munka kell, meg az is, hogy ez máshol talán könnyebb. Tulajdonképpen az is egy boldogulási út, hogy elmégy. Majd visszajössz. Lehet hogy Te még nem érzed, de vissza fogsz. :)
Inkább azokkal van a baj, akik addig várják a sültgalambot, amíg el nem fogy az összes csirke. Meg persze azokkal, akik annyira kis egyszerűek, mint a faék. De velük sehol nem lehet sokat kezdeni.

Igényes 2013.07.02. 01:47:34

@Amarante: Nem tartom magam hazafinak. Nem tudom mi az, ahogy elnézem, a többséggel aki ezt állítja magáról, inkább nem közösködnék.
Ezek teljesen racionális, és kényelmi szempontok, talán az utolsót leszámítva.

@enrobag: Igen. :)

zopilote 2013.07.02. 01:49:35

@hagyma:
Nem eltek egyutt az utobbi par evben. Nem csak a a sok ittas vezetessel volt a baj (volt olyan is, hogy elhajtott a baleset szinhelyerol), hanem azzal, hogy nem ment el egy targyalasra sem. Arra is harapnak, es nem csak iitt, hanem az USA - ban is gondolom. Ez az igazsagszolgaltatas lexarasa szerintuk.

Igényes 2013.07.02. 01:49:56

0@zopilote: A pénz általában csak addig nagyon fontos, amíg nincs belőle elég. Persze kell, és mindig jó ha több van, ha meg több van, akkor még több, és isten ments, hogy egyszer ne legyen.
De amint az alapszükségleteid (lakás, kaja, ruha, közlekedés, szórakozás) számodra megfelelő minőségben megvannak, az egész természetessé válik. Akkor jönnek elő ezek a szempontok.

zopilote 2013.07.02. 01:52:17

@Igényes:
Sokan igy voltak ezzel az elejen - meg en is - hogy soha tobbe Magyarorszag, meg hasonloak, de az ido mulasaval, kb 25 ev utan mas megvilagitasba kerulnek a dolgok, atertekelodik ez is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 01:58:03

@zopilote: hat ha itt nem megyek el targyalasra kijon a rendor es bevisz a bortonbe, vagy a lakaosmra vagy a munkahelyemre es ha nem talal korozest ad ki
na az ittasan okozott baleset, meg cserbenhagyas az mar buncselekmeny
itt nem tudom mi lenne hazassag eseten meg zold kartya elott...
ha a zoldkartya megvan nem veszik el, hanem lecsuknak es nem utasitanak ki
itt ez van
hat ha az allampolgarsag is megvan, akkor nagyon-nagyon extrem esetben foszthatnak meg tole, ugy ahogy barmelyik amerikait

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 01:59:13

@zopilote: mondjuk tenyleg nem erdekel, de felfoghatatlan, hogy miert nem lett allampolgar

Igényes 2013.07.02. 02:02:19

@zopilote: Majd visszajöttök, ha úgy érzitek. Sok minden változott és folyamatosan változik, és néha rohadtul instabil az egész... de amíg meg lehet találni azokat az utakat, amik élhetővé teszik, addig érdemes maradni. És talán sikerül tenni valamit azért, hogy kicsivel élhetőbb legyen.

zopilote 2013.07.02. 02:03:23

@hagyma:
Igen, egy magyarorszagi latogatas nem olcso dolog, meg nekem is bele szokott kerulni 7 - 10 ezer dollaromba egy egy honapos latogatas, ha a kiesett fizetest is beszamitom. Es voltam mar otthon legalabb 20X. De nem lehet mindent penzzel merni.
@Igényes:
Nekem volt mar sokszor, hogy nem volt penzem, vagy csak nagyon keves. Iden marciusban is lenullaztam magamat, kenytelen voltam elmenni dolgozni. Radasul aprilis elejen meghalt az Edesanyam, a temetesere sem tudtam hazamenni:( Ez nagyon megutott, de tultettem magamat rajta. Ilyen is van.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 02:05:34

@zopilote: nem lehet mindent penzzel merni, csak az van, hogy kurvara semmi kedvem hazamenni:)
Mary akar
most vegigeszem a rokonsagot, pialunk egyet a regi haverokkal, ha talalkozunk
oszt jovunk vissza
es mint mondtam repulni is utalok
Mary miatt megyunk kizarolag

zopilote 2013.07.02. 02:20:13

Na, mentem, szevasztok, tovabbi jo " beszelgetest ".

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 03:24:41

@zopilote: ezt nem ugy kell elkepzelni, hogy felebredtem ereggel es azt gondoltam, megyek amerikaba
es napi szinten
ez egy folyamat volt
sosem gondoltam igazan, hogy tenyleg itt vegzem
es altalanos otodiktol nemet-orosz tagozatos voltam
hogy vettem volna mar fel a szocializmusban egy angol nyelvet
hat nalad celtudatosabb vagyok, de nem ennyire
de most mar turhetoen beszelek angolul
viszont oroszoul es nemetul minden elfelejtettem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 05:00:35

amugy a foton a novernek es betegnek ki van szedve a szemoldoke es tuti angol a nover mert semmi melle'ba name tagje a legnagyobb kidudorodas
na joejet

2013.07.02. 05:12:23

@hagyma: "ha belesutod browniesbe, mi baja lesz a tudodnek?"

Akkor semmi, hacsak nem a hash brownie-t tömted a pipádba. :)

2013.07.02. 05:35:57

@Igényes: "Hogy fosnak nevezem az usát, azt leginkább tényszerűnek mondanám."

Most már nagyon kezdesz fidesz agit propnak tünni....

Minden nap világgá kürtölöd az Ámerika ellenességed, provokálsz, kötekedsz....

Hmmmm.....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 05:42:11

@cougarcat: hat a hash browns, meg a brownies eleg eletero etkezesi cellal elkeszitett etel
hash browniet nem is gazan ismerek
vagy ez most vicc volt?:)
akkor most nevetek
de csak halkan, mert Mary alszik

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 05:44:33

@cougarcat: ez nem feltetlen fideszes jelenseg
olyan 14 eve elojott a a magyrokbol, hogy utaljuk amerikat
ehhez tartjak is magukat

2013.07.02. 05:51:38

@hagyma: Vicc volt, persze :)

"ez nem feltetlen fideszes jelenseg
olyan 14 eve elojott a a magyrokbol, hogy utaljuk amerikat
ehhez tartjak is magukat"

Áááá, értem. De olyan kicsinyes dolog. Főleg akkor hülyeség ha nincs az égvilágon semmi tapasztalatuk róla.

2013.07.02. 05:53:59

@hagyma: Hey, elolvastam a blogodat, nagyon tetszett!!

2013.07.02. 06:00:49

@hagyma: "hash browniet nem is gazan ismerek"

Várjál csak, ezen túlfutottam. A hash brownie az amiről azt irtad hogy belesütik a füvet a sütibe....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.02. 07:50:39

@enrobag:
Nem, félreértettél.
Nem nekik kéne ekmenni hanem nekünk nem.
Nagy különbség.
Csak ahhoz olyan gazdasági feltételeket kéne teremteni.
Persze a kialakult helyzetért mindenki felelös csak a magyar emberek nem.

Igényes 2013.07.02. 10:52:04

@cougarcat: Tényleg? Hű, na látod, ezt most bóknak vettem. :D

Nem is minden nap. ;) Én a hagyma féle amerikát utálom, ha nem jött volna át egyébként. A valódi gondolom nem ilyen.

A fidesz meg... ők mióta amerika ellenesek?

enrobag 2013.07.02. 11:02:55

@diggerdriver:
Valszeg tényleg félreérthettelek.
Előfordul az ilyesmi. Ezt a hozzászólásodat se értem sajnos. Vagy ezt is félre :-(((

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 11:03:51

@cougarcat:
Dehülyevagy! :)
Elszívni egy brownie-t??? :D

@Igényes:
Ne fogadj arra, hogy visszamegyek valaha is.
Nincsen okom rá, mint mondtam a családom itt van vagy sajnos már nem él. Barátaim sosem voltak ott.
Nincs miért odamennem...

De ezt majd a halálos ágyamról megüzenem :) Mennyi idős vagy? Én 29, nem tudom ki húzza tovább :)

Igényes 2013.07.02. 11:14:26

@Kovermadar: Kicsit több. 35.
Nem fogadok, de akár meg is tehetném. Nem is jósolgatok, majd meglátod. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 11:47:18

@Igényes:
Valami oka kellene, hogy legyen.
Szerinted mi lenne az az ok, amiért visszamennék?

Igényes 2013.07.02. 14:14:05

@Kovermadar: Aha, a titkos csodafegyverünk. De hogy mi az, az titok. (különben nem lenne titkos. Érted, ugye?)

2013.07.02. 17:28:57

@Igényes: "Tényleg? Hű, na látod, ezt most bóknak vettem." :D

:)

"Nem is minden nap. ;)"

Jó, OK.

" Én a hagyma féle amerikát utálom, ha nem jött volna át egyébként. A valódi gondolom nem ilyen."

Rendben van, ez már legalább valami perspektiva. Részemről értem hogy miért szeret ott élni, úgy ahogy. De nem vagyunk egyformák.

"A fidesz meg... ők mióta amerika ellenesek?

Én úgy tapasztaltam hogy azok, de hagyma szerint régebbre nyúlik a dolog.

De hogy engem is megértsd: ha egy kanadai kategórikusan a szemembe bökné hogy Mo. egy fos anélkül hogy azt legalább egy bizonyos személyes tapasztalatra épitette volna, akkor ugyanúgy zavarna és nem hagynám szó nélkül.

2013.07.02. 17:30:55

@Kovermadar: "Dehülyevagy! :)
Elszívni egy brownie-t??? :D"

:))

Igényes 2013.07.02. 20:59:26

@cougarcat: Én megint vagy 3 órát aludtam, szal kiszaszott megértő vagyok ma. Túl fáradt vagyok ahhoz, hogy bármi más legyek.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.02. 21:33:24

@hagyma: ellenben gerinces es korrekt maradsz. Kinek mi a fontos.

never77 2019.07.05. 09:39:51

Szia!
Nagyon hasznos,jó cikk,köszönjük szépen!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása