oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. január 07. 11:24,  Haza csak egy van? 321 komment

2013. január 07. 11:24 Határátkelő

Haza csak egy van?

Málta, Ausztria, Svájc, Ausztrália, Magyarország mai posztunk színterei, ám a történet máshol ér véget (legalábbis ideiglenesen). Alíz (ezt a nevet kérte, hogy ide írjam) tapasztalata: mindenhol vannak pozitívumok és nehézségek, hol a fizetés, hol a környezet, hol az emberek – egy biztos: visszailleszkedni nehéz.

jelenlegi sziget.jpg

„Meg sem vártam a diplomaosztóm, már Málta napfényes utcáin ismerkedtem az arab- olasz, de angolok által meghódított szigettel. Azóta sem bánom, hogy nincs rólam olyan fénykép, ahol büszkén szorongatom a diplomámat. Az igazi kincs az nem egy keményfedelű lapból, hanem élettapasztalatból és lelki gazdagságból áll. Amúgy sem volt sok barátom a főiskolán. Azokkal az emberekkel barátkoztam, akik irányomban képesek voltak megnyílni és őszintének maradni. Én elfogadtam őket a hibáikkal, cserébe ugyanezt kaptam.

Tudtam, hogy Magyarország nem az a hely, ahol fiatalon élni szeretnék, és hogy léteznek olyan országok, ahol nem a szabályok betartása, a lehúzás és a látszat dolgok a legfontosabbak. Ezért hát már a vizsgák alatt leveleztem egy, a Kanári szigeteken levő hotellal, valamint egy máltai szállodával. Úgy voltam vele, hogy amelyik előbb visszaigazolja a munkám, azt választom.

Mindegy, csak el a régen imádott, megszokott, már unalmassá vált városkámból és annak befásult, szűk látáskörű embereitől, valamint az idősebb generációtól, akikben mindig a régi rendszer értelmetlen szabályait véltem felfedezni. (tisztelet a kivételnek!)

3 hónap Málta

Máltán rögtön tudtam, hogy nagy csodák nem fognak velem történni. Recepciós / felszolgáló lettem, rögtön első nap beledobtak a mélyvízbe; sok munkaórával, kevés fizetéssel. Az angol nyelvtudásom még nem volt a legjobb, az évek óta ott dolgozó magyarok és lengyelek pedig beszámoltak róla, hogy ott bizony ne várjak ennél jobbat. Ki lehet jönni a fizetésből, de nem szabad költekezni. Pálmafák, napsütés ide vagy oda - nekem ennél több kellett... gyűjteni akartam, a magam ura lenni és nem szüleimre támaszkodni.

5 hónap Ausztria

Decemberben már Németországban voltam, állást kerestem. Hiába a perfekt német nyelvtudásom és szorgalmam, magyar névvel és nemzetiséggel kevesen álltak szóba velem. Felszolgálónak mentem egy napra, csődöt is mondtam, ugyanis még a levesestányért sem bírtam remegés nélkül kivinni... Fizetést nem kaptam, de végigdolgoztatták velem az estét.

Egy orosz, rossz állapotú, bár szívós nőtől kaptam a tanácsot: " Ha értesz máshoz is, menekülj a vendéglátás ördögi köréből!" Megfogadtam a tanácsát.

Újabb két hét keresgélés után az interneten rábukkantam egy osztrák szállodára, aki éppen recepcióst keresett a közeledő síszezonra. Megvolt a telefonos interjú, felvettek.

Anno 1500 eurót keresni havonta elég nagy összeget jelentett. Persze cserébe heti 6 nap munka, osztrák alázás / szívatás, romlott kaja a személyzetnek, a magyar munkatársak utálatossága, irigysége, az osztrák tulajdonos és pincérek megalázó bánásmódja. a sok felesleges stressz, valamint üres óráimban a vendéglátással való ismerkedés megutáltatta velem az egészet. De nem adtam fel, tudtam, hogy kibírom a síszezon végéig és utána jön valami sokkal, de sokkal jobb...

Otthon aztán minden nap bújtam az álláshirdetéseket az interneten, a tavasz után jött a nyár, fogyott a pénz és sehol semmi. Teljesen kétségbe voltam esve, amikor megláttam egy egy hirdetést, ami aztán az egész életemet megváltozatta.

13 hónap Svájc

Nagyon nagy szerencsém volt. Természetesen nem engem vettek fel elsőnek a pozícióra. De pár hónap után jelentkezett a magyar tulajdonos, hogy akit választott nem vált be, így hát mivel nem sok magyar van, aki bírná a svájci dialektust, és nem sok svájci, aki ennyiért dolgozna, próbaidőre felvesz... a próbahónapból pedig egy 1 éves szerződés lett.

Igazi fellélegzés volt otthagyni a régi életemet. Szakítottam a több éve tartó, haldokló kapcsolatommal, összeszedtem a ruháimat és a bátorságomat és irány Svájc, egyedül, autóval. Útitársam is csak a GPS és egy pár CD volt, hogy ébren tartson. Nem is gondoltam volna, hogy heti hét nap munka, unalmas élet, elmebeteg főnökség, néhány ismeretség és rengeteg pénz vár rám... Nem erre számítottam.

Luzern, Svájc.jpg

Bár ottani minimálbért kaptam, a szállás és az étkezés teljesen ingyen volt, ezért mindent félreraktam, amikor lehetett dolgoztam (érdekes, nem is volt megterhelő) és igen... egy év alatt fél emberöltőnyi magyar fizetés jött össze... Már nem volt akadálya, hogy megvalósítsam az álmom - vagyis irány Ausztrália.

Rengeteget olvastam róla könyvekben, a fantáziámban úgy élt, mint egy mesés, kincses óriássziget. Jobban ismertem a térképét, városait, mint sok helyi. A vízum pár hónap után megjött, én pedig egy téli napon egy nagy bőrönd kíséretében vártam a reptéren azt a percet, amikor az óriási csodagép elrepít engem az álmaim földjére.

9 hónap Ausztrália

Maga volt a paradicsom. Iskolába, strandra, szórakozni, kirándulni, randizgatni jártam, rengeteg embert megismertem. Összességében az tényleg igaz, hogy bár az ausztrálok barátságosabbak, egy ponton túl nagyon nehéz közelebb kerülni, mélyebb témákról beszélgetni velük.

Rengeteg helyet bejártam, a keleti oldalon szinte az összes kis szigetre eljutottam egészen az északi csücsökig, és szinte mindent kipróbáltam. Búvárkodástól kezdve a sivatagi lovaglásig és olyan dolgokat is, amiket le sem mernék írni.

A legtöbb ember, aki ide jött, ide menekült a gyors, rideg, stresszes, túlnépesedett világ elől hogy itt teljes nyugalomban éljenek komfortos életet, ki így - ki úgy.

A városban az emberek mezítláb közlekednek, így dolgoztak az irodákban, szinte állandóan süt a nap, mindenki lazán és könnyen él, nincs tömegnyomor a strandokon.

Nem látni egyetlen koldust/szegényt sem, tehát látszólag nincs miért aggódni. Az aljabevándorló (mint Németországban a török, Svájcban az albán) itt a brazil, ők végeznek minden piszkos munkát. Rajtuk kívül tele van az ország ázsiaival meg persze európaival és van brazil és kanadai, amerikai is.

A magyarok itt is az egyik legerőszakosabb, legfurcsább mentalitással rendelkező nép volt. Igaz néhányan itt sokra vitték az állandó telhetetlenségük, nyugtalanságuk és szorgalmuk miatt, de én messze elkerültem a magyar klubokat és pávaként magamutogató embereit.

Ahogy utóbb hallottam, nagyon jól tettem, mert ott is ugyanaz megy köztük mint otthon; piszkálódás, versenyzés, irigység.... Hogy miért akarnak többet mutatni, mint ami van és amik önmaguk és miért akarnak mindenáron jobbak lenni a másiknál, arra a mai napig nem sikerült rájönnöm...de hát lehet az én természetem a hibás.

Repült az idő és minden olyan csodálatos volt. De tudtam, hogy nem tarthat örökké. A honvágy vetett véget álomszerű utamnak. Elérkezett az az idő, amikor éreztem, ha most nem megyek haza, akkor örökre kint ragadok. Így utólag nem tudom mi lett volna jobb döntés.

Ausztrália.jpg

Anyukám naponta sírt a telefonban, úgy hiányoztam neki, és ezt hallani szörnyű volt. Maga a tudat, hogy egyre nehezebben boldogulnak, és én, az egyetlen lányuk pedig otthagyja őket a Balkánon elveszni, elviselhetetlen volt. Rémképek keringtek előttem, nem tudtam nyugodt lelkiismerettel aludni.

Arra gondoltam, hogy szüleim ott fognak kettesben megöregedni és én magányosan ott hagyom őket és közben itt vígan élem a világomat. Ezekkel a gondolatokkal feküdtem, keltem és az lett a vége, hogy megvettem a hazajegyet. Az utat a reptér felé végigbőgtem és a család, aki kivitt, valamint a biztonsági őr, a jegyellenőr és én is azzal nyugtattam magam, hogy ide bármikor visszajöhetek...

Otthon nagy volt a boldogság, bár mikor megérkeztem láttam hová jöttem vissza... rossz volt a levegő, minden régi és koszos, az emberek mintha temetésre mennének. De mindez nem tudta elrontani a jókedvemet, hogy újra láthatom szüleimet és barátaimat.

Nem szabad ezt félreérteni, szeretem az országom. Gyönyörűek és változatosak a tájai, finomak az ételei és a 4 évszak is a szívemhez nőtt. Nincsenek is tisztában azzal az itt élő emberek, hogy igazából mennyi mindenük van, amit sok jóléti államban megbecsülnének, ha lenne, itthon természetesnek veszik...

Hamar rá kellett döbbennem, hogy nem vagyok hozzászokva a magyar keresetekhez és megszoktam, hogy annyiért dolgozom csak, ami gyorsan nagy eredményeket vezet. Ezért hát...

...megint Svájc következett

Tényleg csak a kereset hozott vissza a tehénszag, az üzletelés, a fenséges csokoládé, a bevándorlók által elözönlött, de még mindig a beltenyészetes svájciak által irányított mini-makett szerű tökéletlen, hideg-rideg és számomra élhetetlen országba.

Ezúttal egy építőmérnöki irodában dolgoztam, mint ügyintéző, az állást egy ismerősöm szerezte nekem. Nem volt nehéz, de könnyű sem. Nehezen fogadtak, (igazából nem is fogadtak) be maguk közé és a bejelentésem is lassan ment. A nyelv csúnya, az emberek lelki szegények, a pénztárcájuk vastag.

Tapasztalatom szerint a bevándorlók itt is csak bevándorlók maradnak, a gazdagok itt is azok és a szegények szintúgy. Luzern szép város, de néhány séta után meg lehet unni, mert mint egy jeges díszdoboz, amit ha egyszer megfogsz, olyan hideg, hogy azonnal visszarakod a helyére.

Egy decemberi napon annyira magányosnak éreztem magam, hazavágyódtam a meleg kandallónk elé, szüleimhez és kisállataimhoz, mardosott a bűntudat, a karácsony is közeledett... Így kivettem az összes pénzemet a számlámról, felmondtam, otthagytam mindent és hazaindultam. De mindennek ára van!

1 év Magyarország

Hát erre mit mondjak? Próbáltam beilleszkedni a „magyar társadalomba". Lakást vettem, divatosan öltözködtem, utánoztam a tökéletes nőt (mert hát a magyaroknak ez a fontos), bunkónak és sérthetetlennek akartam látszani, küzdeni a mindennapokban a betevőért, mindenhová ok nélkül sietni, idegeskedni, postán sorban állni, hallgatni mások panaszkodását, találtam egy állást, ahol próbáltam nem eltaposni a többieket, holott másoktól ezt láttam.

Ennek ellenére a munkahelyemen csak belém rúgtak, a boltokban csak átvertek, és a pénzemet akarták kicsalni MINDENHOL. Ekkor vettem egy nagy levegőt és elgondolkodtam, hogy kell ez nekem? Hát nem! Mindenem megvolt, szüleim és barátaimat nagyon szerettem, de nem bírtam elviselni ezt az igazságtalan látszatvilágot.

Végül egy földközi-tengeri, mediterrán szigeten

Ez a sziget egy menedék a Földön. Csendes, békés, mégis minden megvan, ami kell. Egyszerre régies és modern - visszamaradott és színvonalas. Van szántóföld és pláza, szegény és gazdag. Csak valahogy mintha megállt volna az idő.

Minél több időt tölt itt valaki, annál kevésbé kívánkozik vissza a civilizációba. Azt hiszem, ez történhetett Leonardi DiCaprióval is a Part c. filmben. Nem kell többet a hideg tél, az idegeskedés, a civilizáció, a forgalmas utak, az autó sem hiányzik. Nincsenek csekkek, rosszindulatú emberek, bántó, sértő megjegyzések mindenhol.

Van viszont szeretet, megértés, emberségesség és hit. Tökéletes angol és német nyelvtudással két hét alatt találtam munkát. Nem keresek messze annyit, mint Svájcban, de elég arra, hogy jól megéljek.

Olcsón haza tudok repülni meglátogatni a szüleimet és ide még vízum sem kell. Itt nem kell fizetni, hogy elvigyék a szemetet, mindenki korrekt, fillérekbe kerül a tömegközlekedés és az amerikai műmosollyal ellenkezőleg itt az is igazi!

Szabadidőmben festegetek, olvasgatok, strandra és futni járok, egyszóval magam lehetek. Úgy néz ki így közel a harminchoz végre hazaértem.

Hogy mi a helyes, mindenki maga dönti el. És azt is maga választhatja meg milyen környezetben éljen. Kitartás és munka nélkül ne akarjon senki sem meggazdagodni. De a sok pénz még nem jelenti azt, hogy az vagy. Az igazi kincs, érték, ha megadhatod a szeretteidnek, amit szeretnél és hosszú, egészséges, teljes életet élhettek."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztrália Magyarország Ausztria Svájc Málta

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr795001313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bpetya75 2013.01.07. 11:49:45

Lesz ám itt osztás!

Kezdem is. "Ennek ellenére a munkahelyemen csak belém rúgtak, a boltokban csak átvertek, és a pénzemet akarták kicsalni MINDENHOL."

Van egy olyan sanda gyanúm, hogy ezt vártad, ezért ezt kaptad. "Ezek a mockos kisz magyarkák le akarják nyúlni a pénzemet!"

Minden boltban átvertek?! Pffff

nigara 2013.01.07. 11:59:32

Elég sok ellentmondás és nyelvtani érdekességek a fogalmazásban - néhol nem is egyértelmű a mondanivaló... azért az összkép megvan.

Megint egy hobo - kicsit komolyabb, mint a tegnapi :)
Biztos van benne sok igazság, általánosítás . hiszen egy országot nem egy munkahely jellemez ugye... pedig itt minden országra ez volt kivetítve.

Egyébként nem is tudom, mit mondjak...

Dr. Rusz Edit 2013.01.07. 12:00:25

Igen kedves "bpetya", önnek csak erre van esze. Nem gondolja, hogy pont az ilyen emberek miatt jogos ez a poszt több helyen is ? Biztosan vannak kivételek, de én is valóban így érzem magam minden egyes vásárlásnál. Jól látja a körülménykeket a hölgy és valóban sokmindent megtapasztalt ilyen fiatalon.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.01.07. 12:04:24

hát ez a leszólós stílus, ahogy minden országban és minden munkahelyen megtalálja a negatívumot, egyáltalán nem szimpatikus. Egy év múlva Málta is maga a pokol lesz, mert a szenny nem Svájcban vagy Magyarországon van, hanem a posztoló lelkecskéjében.

A szülei pedig szégyelljék magukat, hogy hazarinyálták a lányukat.

nigara 2013.01.07. 12:08:33

@hagyma: én is arra tippeltem

Hari Seldon 2 2013.01.07. 12:12:53

Most tulajdonképpen hol kötött ki?
Vagy csak én nem érettem az írását?
Megint Málta?

Hari Seldon 2 2013.01.07. 12:17:41

@Réka ‎:
"A szülei pedig szégyelljék magukat, hogy hazarinyálták a lányukat. "
Ebben nagy igazság van. Sok szülőnek nehéz azt elfogadni, hogy a gyerekek egy idő után maguk akarják alakítani az életüket.

bpetya75 2013.01.07. 12:21:32

@Réka ‎:

Szóról szóra egyetértek. Anyukával kapcsolatban is.

@Dr. Rusz Edit:

Kedves "Edit"! Egy 6 soros hozzászólásból elég merész dolog levezetni, hogy kinek mire van esze. Szerintem.

Hogy sok tapasztalatot szerzett, azt aláírom, hogy mennyire látja jól a körülményeket, az viszont kérdéses számomra. Nekem ez egy kicsit sem árnyalt, egyoldalú nézőpontnak tűnik.

Link Elek 2013.01.07. 12:22:25

@hagyma:
Vagy korfu, mindenkeppen olyan ahova van bp-rol fapados

@poszt
Nem talaltad meg amit kerestel, csak beleoregedtel a folytonos koltozesbe
Szerintem TE ne fizikai helyekben gondolkoz, hanem azon, hogy milyen emberi tulajdonsagok azok amiket _szeretsz_ latni magad korul, ezt keresd
A rosszat meg tanuld meg elviselni kikerulni nem fogod tudni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.07. 12:23:01

amugy en regen tanultam foldrajzot, de magyarorszag kozepeuropabol atkerult a balkanra?

Mrs. Clayton 2013.01.07. 12:25:40

ó már meg is venném a repjegyet csak oda, ha tudnám hol van az a mesebeli hely, ahol a szemétszállítás ingyen van és minden mosoly hamisítatlanul őszinte
nem lehet, h a Part című film hippijei közt szív a szerző v csak a filmbe élte bele magát túlságosan?

bpetya75 2013.01.07. 12:26:26

@hagyma:

Hááát ha Ciprus, akkor szép nagy az a rózsaszín szemüveg...

psz.TM 2013.01.07. 12:27:15

@hagyma: van olyan térkép amin igen. Mi több, olyan is van, amin soha nem is volt közép Európában. Csak, hogy ne érjen meglepetés ha találkoznál olyan nációval, amelyik keveri Budapestet és Bukarestet.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.01.07. 12:31:16

@hagyma: majd mindjárt jön birka és megmagyarázza, hogy voltaképpen Afrikában található

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.07. 12:31:20

@psz.TM: szerintem Romania sincs a balkanon, bar allitolag egy resze belelog
magyarorszag semmilyen terkepen nem Balkan orszag
jeleznem a sok balkanozonak, hogy abalkanok lsd, bulgari igen buszkek arra, hogy balkanok
ez cask magyarorszagon lekicsinylo allaspont, hogy balkani viszonyok stb.
ahogy a poszter is megtette, tok foloslegesen, mert az annya nem szofiabol vagy tiranabol sirt
csaxoltam

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.07. 12:34:06

@Réka ‎: en is varom@bpetya75: hat rengeteg sziget nincs arrafele, bar most megneztem, tulajdonkeppen a wiki 19-et ir

bpetya75 2013.01.07. 12:35:36

@hagyma:

A sokat tapasztalt posztoló biztosan mentalitásilag értette. Hogyaszongya, ez itten nem Európa, hanem Balkán! Uff

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.07. 12:40:01

@bpetya75: ezt en vettem,
erre irtam is, nekem volt bolgar kolleganom, Ok buszkek ra, hogy a Balkan felszigeten elnek-laknak
a Balkan cask otthon szitokszo

Muscari 2013.01.07. 12:51:47

Hat, jobb, mint a tegnapi, nem olyan remenytelen eset. Ne felejtsuk el, meg valahol a huszas evei kozepen jar a holgy, ugyhogy magara talalhat. Mert termeszetesen onmagat keresi, azert nem volt jo sehol, mert nincs meg a lelki bekeje, kialakult eletceja, valoszinuleg nagyon hianyzik neki egy kapcsolat is . Vannak, akik tudnak tartos parkapcsolat nelkul elni, mint a tegnapi hobo, de azert nem ez a jellemzo. Szerintem, ha megtalaja almai lovagjat Cipruson, Kretan vagy akarhol eljen is, megnyugszik es megtalalja onmagat is.

A szulokkel kapcsolatban nincs altalanos receptet de szerintem, ha a szulok boldogan elnek, akkor nem jelent akkora traumat, hogy csak evente egyszer-ketszer lathatjak a gyerekuket. Mondjuk nalunk ez nem volt nagy problema, marmint az elvalas, en 15 eves korom ota gyakorlatilag nem lakom otthon (kollegium, aztan ferjhez mentem).
Meg igy is tobbet latom anyukamat, mint o az ovet, pedig ok csak az orszagon beleul laknak haromszaz kilometerre egymastol.
De tudok olyan csaladot, akik azert nem mennek el, mert a ferj szulei zsaroljak oket. A srac orokbefogadott gyerek, es hiaba van egy edesgyerekuk is a szuloknek, o torodik veluk tobbet, mindig ot hivjak, ha valamire szuksseg van.
Ugy erzi szegeny, hogy olyan sokkal tartozik nekik, mertt nelkuluk allami gondozottkent nott volna fel. Ugyanakkor mar a szamlakkal is sakkozniuk kell, (mindketten kozalkalmazottak), es konkretan hivtak oket kulfoldre, konkret allasra, megsem mennek. Remelem, nem megy ra a hazassaguk, nagyon jo emberrek.

nyuszigonosz 2013.01.07. 12:57:21

Hát elolvastam. Mondjuk érdekes is.
Tudomisén miért is van az az érzésem, hogy a hölgy most egy vallási közösségben: szektában él.
Talán mert írta, hogy ott, ahol most él, ott a hit.

Mert olyan nincs azthiszem sehol, hogy mindenkinek csakis igaz mosolya legyen, meg olyan sincs, ahol a szemétszállításért nem kell fizetni...meg azért az sem igaz, hogy Mo-n minden üzletben becsapnak.

De ez az ö élete, látott egy nagy darab világot is, és ha neki így jó, akkor így jó.

Hari Seldon 2 2013.01.07. 13:00:55

Szerintem rendezzünk egy tipp-mixet, hogy most hol lehet a hölgy.

Tippem: Mallorca (csak hogy szórás teljes legyen)

Mrs. Clayton 2013.01.07. 13:07:32

@Hari Seldon 2: és a nyertes kap egy slukkot a jointból, amit a szerző is szív, így viszont a helyszín Ibisa

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.07. 13:10:04

@Hari Seldon 2: Petrezselyem-sziget
@nyuszigonosz: az tkulon nem ertem mitol enne az amerikaiak mosolya mu?
dehat ez olyan, mint a balkanozas

nyuszigonosz 2013.01.07. 13:10:59

@Hari Seldon 2: Mallorca nem, ott túl sok a turista meg a kosz és ott úgy tudom a kosz-elszállításért fizetni is kell. :)

Menorca, viszont onnan azthiszem nincs direkt fapados járat..

vagy Madeira?

nyuszigonosz 2013.01.07. 13:12:45

@hagyma: Az amerikai mümosolyt azthiszem hallotta valahol, és hogy miért rakta Mo-t a balkánra? Hát akkor éppen Ausztráliában élt és gondolom érdekes volt az ottani ismeröseinek a balkán nyomorról mesélni.... Azok meg úgysem tudták, honnan is jött.

bpetya75 2013.01.07. 13:18:45

@Hari Seldon 2:

A még nagyobb szóródás kedvéért: Vulcano ;-)

Sanyi9 2013.01.07. 13:19:56

Nekem vegulis tetszett a poszt. Persze vannak olyan kategorikus kijelentesek szubjektiv temakkal kapcsolatban, amelyekkel nem ertek egyet (csunya nyelv a svajci nemet!?!?! :D), de na, nem vagyunk egyformak. Talan (tudom, igy utolag konnyu...) jobb lett volna rogton az iskola utan elindulni, akkor kielhette volna magat, azokhoz a munkakhoz amiket vegzett gondolom nem volt szuksege foiskolara es aztan, egy par ev mulve, eldonthette volna, ha tenyleg tovabb akar tanulni (es milyen szakon).

Sok szerencset a tovabbiakban Aliz!

venember 2013.01.07. 13:21:10

Ide tényleg csak megkeseredett "emberek" írnak. Versengve ki tud nagyobbat rúgni Hazánkba! Pf!!!!!!!!!!

Mindenhol átvertek itthon, lenyúltak fantasztikus. Mintha nem is ugyanabban az országban élnénk. Ez a poszt is felveti a gyanút, hogy esetleg megrendelésre íródott (lásd Norvég platform).

Egy mondatba összefoglalom a posztot, itt minden szar, külföldön minden jó (igaz van néha szar főnök, de mit ad Isten az is Magyar), takarodjon innen Mindenki!!!

Tisztelt "író", "szerkesztő" kinek a megbízásából dolgoztok????

*matahari* 2013.01.07. 13:21:22

mar varom a következö posztot, hogy a szerzö itt is megunta, illetve, hogy a csalad miatt megint nem birta ki

go diamond 2013.01.07. 13:23:53

@Réka ‎: nem Málta az , hanem Ciprus..
Különben en is csak a negativumot olvastam a posztbol...ez meg nem tetszik...
pl anyám hazasirt ausztraliabol...komolyan

pappito · http://pappito.com 2013.01.07. 13:25:53

az "amerikai műmosoly" az tipikus magyar duma. Mivel a boltban rádmosolyog a vadidegen, pedig nem is kezdted még elmesélni a műtéteidet meg azt, hogy a szembelakó lopja a lépcsőházból a villanykörtét, az a mosoly nem lehet őszinte, csak mű.

Meg amúgy is, ha valaki nem bunkó, akkor gyanús. Még mosolyog is? Mi a rossebet akar?????

(plusz kérdéssel köszönnek, pedig nem is érdekli őket hogy vagy! rohadt egy fajzat ez az ámerikai :)

Rebelde 2013.01.07. 13:27:49

szerencse, hogy a posztoló olyan tökéletes

bobsys 2013.01.07. 13:28:09

Ausztralia: nemtudom hol volt a posztolo de a tel Sydneyben, Adelaideben vagy esetleg Hobarton annyira nem vicces (reggel 2-3 celsius fok). Az ausztral idojarasrol mindenki ugy ir mintha mindenhol ugyanaz lenne pedig nem. Ha en leirom, hogy floridaban telen is van 27 fok attol meg New Yorkban esik a ho.
Ha legkozelebb arra jar menjenm mar be a citybe ott nem fog latni mezitlabas embert. Igaz hetvegen en is ugy kozlekedtem ha tehettem nagyon jo erzes hianyzik is sajnalom, hogy itt nem lehet.
Es vannak szegenyek meg koldusok is csak kevesebb (Sydney)

pappito · http://pappito.com 2013.01.07. 13:31:15

@venember: "Mindenhol átvertek itthon, lenyúltak fantasztikus. Mintha nem is ugyanabban az országban élnénk."

izé, tényleg nem ugyanabban az országban éltek, erről szólt a poszt :)

nigara 2013.01.07. 13:32:58

@nyuszigonosz: Madeirára drága az utazás.

Valszeg mégis egy görög sziget lesz.

pappito · http://pappito.com 2013.01.07. 13:34:48

@bobsys: "Az ausztral idojarasrol mindenki ugy ir mintha mindenhol ugyanaz lenne pedig nem. "

nyilván nem, Sydney és Hobart saccra olyan messze van egymástól mint Róma-Bp nyilván nem egyforma az időjárás. De Au a fejekben az állandó kánikula országa és ezen semmi nem fog változtatni.

Sanyi9 2013.01.07. 13:38:41

@nyuszigonosz: Madeira nem a Foldkozi-tengeren van.

Sanyi9 2013.01.07. 13:41:07

@Réka ‎: az embernek hianyozhat a gyereke. Nagyon.

bpetya75 2013.01.07. 13:42:27

@pappito:

Dehogynem! Én például már kezdem felfogni, hogy az az ország egy egész kontinens. ;-)

Öblös · http://modoros.blog.hu/2009/05/12/az_oblos 2013.01.07. 13:43:28

Ez akárhova megy, egy savanyú picsa marad.

pappito · http://pappito.com 2013.01.07. 13:44:10

@Sanyi9: h az ember szerti a gyerekét (és általában szereti) akkor a legjobbat akarja neki és a szülői önzés általában pont nem szokott a legjobb lenni.

(vö: "legalább te legyél focista, ha én nem lehettem", "legalább továbbviszed a céget" "majd ideköltöztök és mind együtt lakunk és mi majd segítünk az onokákkal")

hothead 2013.01.07. 13:44:10

@pappito: "...és ezen semmi nem fog változtatni." az itt töltött első tél erösen megváltoztathatja ezt a tévhitet.

bpetya75 2013.01.07. 13:44:27

@pappito:

Az a rész Magyarországról szól. Hmm?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.01.07. 13:44:57

@Sanyi9: talán senki nem hiányolja úgy a gyerekeit, mint engem s a nővéremet a szüleim, mégse ríttak haza soha egyikünket sem. A gyereket önző okból hazalelkizsarolni nem egyéb, mint majomszeretet.

bobsys 2013.01.07. 13:45:23

@pappito: "De Au a fejekben az állandó kánikula országa és ezen semmi nem fog változtatni."

En meg ugy nem faztam telen mint Ausztraliaban hiaba nem voltak minuszok

nyuszigonosz 2013.01.07. 13:46:57

@Sanyi9: Igazad van! Atlantik. Csak mert a képeken, tv-ben olyan szép, nyugodt. Teli virággal. Gondoltam ott ül Aliz és fest.

Dr. Rusz Edit 2013.01.07. 13:47:28

New South Wales és Victoria államok valóban hideg, még Perth is néha angliai időveszl szolgál, de Queensland nagyon meleg egész évben, Brisbaneben élnek az ismerőseink.

pappito · http://pappito.com 2013.01.07. 13:49:09

@hothead: nálad, meg nálam igen, de aki sose járt itt csak olvas az országról az képtelen felfogni, hogy hideg van télen. Hát látja a képeken, hogy örök nyár, mindenki szörfdeszkával sétál. mindig. :)

rólunk is népszerű tévhit, hogy ez egy csidálatos, meditterrán sziget, azúrkék éggel/tengerrel, és mivel télen is zöld minden hiába mondod, hogy a 4 fok és 92%-os relatív páratartalom milyen érzés :)

bpetya75 2013.01.07. 13:53:48

@Sanyi9:

Ebben teljesen igazad van. Node lelkiterrort alkalmazni? Biztos, hogy piszok nehéz tudomásul venni, hogy a gyerekek felnőnek, de mégis ez a természet rendje, amit tudomásul kellene venni.

hothead 2013.01.07. 13:54:32

érdekes a pár hónap alatt megérkező vízum, a megvalósult álom, a honvágy, és a naponta a telefonba síró anyuka elegye. ellentmondásos és zavaros. a szülő szempntjából pedig: ha szeretem a gyerekemet, nem tiprom össze az álmait...

Shebelle 2013.01.07. 13:56:37

Remélem a posztoló megtalálja egyszer a szépet és jót is az emberekben, mert ez nem ország- ill.kontinens függő.
Feltűnt h. szinte mindenhol ütődött főnökök voltak, feltehetőleg ezekbe az országokba nem a szíve húzta. S ez az szó,h. "aljabevándorló" amit a törökökre és az albánokra ragasztott nagy általánosságában csak engem zavar?! Hát nem tudom, nem szabadna így gondolkodnia egy diplomás, világot megjárt embernek(ha ezt a szót használhatom egyáltalán.), mert tudnia kéne h. minden csak személyiség kérdése. Vagy lehet megijedt a tükörtől!?
Bocsánat nem bántásból, de valahogy nem lehet minden csak rossz, vagy csak jó. H.itthon csak meglopni akar mindenki, ez is elég súlyos általánosítás...
Szülők tényleg nagyon önzőnek tűnnek, ebből a nézőpontból, vagy csak kellett egy indok?!
Ismételten remélem, hogy megtalálja azt,amit végül is keresett, önmagát,bárhol a világban.

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.07. 13:57:35

Aliz in wonderland...wehehe
semmi gond!Mindig a sarga uton!
(And you can keep your yellow brick road ...)

szszandra · http://ausztraliabamentem.wordpress.com 2013.01.07. 13:58:44

a Sydneyben élő brazil mérnök barátaimat azért hadd védjem meg, nem a brazilok végeznek minden piszkos munkát. lehet, hogy 5 éve így volt, ezt nem tudhatom, de azért most nem ez a helyzet. NSW-ben legalábbis.
de abban egyetértek, hogy az átélt élmények tesznek gazdaggá egy életet, és ha az ember megtanulja értékelni a szeretteit :)

@venember: sajnos a sikeres posztok nem kapnak valami nagy visszhangot, pedig volt olyan is.

hothead 2013.01.07. 13:59:19

@Dr. Rusz Edit: bizton állítom, hogy a tél hideg brisbane-ben. bár a hideg relatív és mínuszok ugyan nincsenek én mégis hidegnek éreztem a reggeli 8-9c-os benti hőmérsékletet.

tableno 2013.01.07. 14:00:15

Ne haragudjatok, hogy én kezdem, de ha ez a poszt nem totál kamu, akkor én vagyok Norbi, és éppen egy trópusi olajfúrótoronyról kommentelek az Appalache-hegységből!

pappito · http://pappito.com 2013.01.07. 14:01:58

@tableno: és sok a hó az Appalachenál mostanában? :)

hothead 2013.01.07. 14:02:28

@tableno: már épp ideje volt, hogy felvállald! :p

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.01.07. 14:02:51

Megjött hobóné is?
:D

Sz@r az egész világ, mígnem megtalálta a tökéletest.
De azért vigyázott, nem árulta el hol van, nehogy holnap mindenki odaköltözzön.

tableno 2013.01.07. 14:04:46

@pappito: Ugyan már! Itt állandóan süt a nap, le is van mindenki égve rendesen. Mit gondoltatok, miért hívják az ittenieket "redneck"-nek?

2013.01.07. 14:13:50

Szerintem Szardinian van.

tableno 2013.01.07. 14:15:23

@charlieharper: Szerintem meg a Hajógyári-szigeten... :)

tsabus UAE 2013.01.07. 14:15:33

"Általánosít", "nem úgy van", "köpköd"... Atyaisten ! Emberek !
Ez egy blog és nem az MTA honlapja. Ez pedig nem egy tudományos értekezés, hanem egy szubjektív írás, amit lehetetlen cáfolni, hiszen ő így látja. Ha valamit másként tapasztaltatok, írjátok le és kész ! Ez a blog pont attól érdekes, hogy gyakran ugyanazt a dolgot, milyen sokféleképp látják különböző emberek. Ez az ő verziója. Nektek más jött le azokon a helyeken, és azt is érdekes olvasni, de hogy a véleményéért/tapasztalataiért megtapossuk...
Pont azt csináljátok, amiről többen közületek leírtátok, hogy egyik oka volt, amiért elhagytátok az országot.
De most komolyan, kicsit több toleranciát !

Egon Krenz 2013.01.07. 14:16:29

@Réka ‎: "A szülei pedig szégyelljék magukat, hogy hazarinyálták a lányukat. "

Te mekkora fasz vagy. :-)

Mrs. Clayton 2013.01.07. 14:18:39

@tableno: akkor inkább Traffic Islandon

2013.01.07. 14:19:00

@nigara: gorog sziget? Az allamcsod kozeli gorogokbel ingyenes a szemetellszallitas?

kutfej2 2013.01.07. 14:21:03

@tableno: Inkább a Luppa lesz az...:)

kriosz 2013.01.07. 14:21:35

Már rosszul vagyok ettől a Magyarországon minden szar, mindenki bunkó, mindenki kihasznál de ha kiteszed a lábad persze szigorúan csak nyugat felé na ott minden tuti mindenki heppi, mindenkinek van munkája, nem vágnak át. Aha, mint a mesében, miért kell még mindig ezzel etetni a jónépet?
Mondjuk ha rákezdek arra hogy mindenhol emberek élnek /hoppá!!:)/ akkor gyorsan le vagyok hurrogva na ne mááááár , meg nem tudod, meg akkor is, szóval sokszor nem is csodálom ha sokan s zíneznek.

nigara 2013.01.07. 14:21:58

@charlieharper: nem tudom, ezen a téren nincs tapasztalatom...
De az államcsőd meg a szemétszállítás azért nem függ annyira össze :)
Lásd Magyaro. :) itt is sok mindenre mondhatnád, hogy erre van pénz??? :)

kriosz 2013.01.07. 14:23:34

@tilmir: És utána ugye már onnan is menni kell mert hát nem lehet elviselni a magyarokat ;)

tableno 2013.01.07. 14:24:21

Egy passzust emelnék ki (9 hónap Ausztrália): "Maga volt a paradicsom. Iskolába, strandra, szórakozni, kirándulni, randizgatni jártam, rengeteg embert megismertem... Rengeteg helyet bejártam, a keleti oldalon szinte az összes kis szigetre eljutottam egészen az északi csücsökig, és szinte mindent kipróbáltam. Búvárkodástól kezdve a sivatagi lovaglásig és olyan dolgokat is, amiket le sem mernék írni."

Ezek szerint dolgozni viszont nem dolgozott. Így mondjuk érthető a pár hónap alatt megjött vízum (diákvízum), viszont valószínűleg nem azért ment haza, mert megszakadt a szíve anyukáért, hanem mert elfogyott a zsozsó.

Haragos Paradicsom 2013.01.07. 14:24:34

@Dr. Rusz Edit:
Azert Brisbane-ben is elofordul a 4-5 fok telen ami igencsak hideg tud lenni ha megszokod az allando meleget :)
A Qld-ben mindig meleg van kb akkora altalanositas mint az Ausztraliaban mindig meleg van. Qld tobb mint 2000km egyik vegetol a masikig. A belsobb reszek minuszokat is kapnak telen

eszenix 2013.01.07. 14:25:12

Németországban most mondták az utóbbi 20 évben nem volt ennyire kevés munkanélküli

hothead 2013.01.07. 14:28:03

@tableno: ugye, hogy nem csak nekem szúrt szemet?

tableno 2013.01.07. 14:30:05

@hothead: Hát igen, az új bevándorló élete még Ausztráliában sem haverok-fanta-buli...

Haragos Paradicsom 2013.01.07. 14:31:34

@pappito:
ugy-ugy. nincs is szorfdeszkam. Sot a parton se voltam par hete. Hogy lehet ez amikor az egesz orszag 2 sarokra van az oceantol? :)

nigara 2013.01.07. 14:34:12

@tableno: na, azért Ausztráliára nem panaszkodott... mondjuk valszeg azért, mert a haverok-buli-fanta kitöltötte az idejét és elvárásait :)

tableno 2013.01.07. 14:37:52

Egyébként a poszt lényege, vetítés nélkül: Alíz vendéglátózott minimálbérért 3 hónapot Máltán, majd 5 hónapot Ausztriában. Egyik helyen sem tudott megmaradni, úgyhogy hazament. Otthon nem talált állást, végül sikerült Svájcban elhelyezkednie recepciósként, szintén minimálbérért, de koszt-kvártéllyal. Ott egy év alatt összekapart egy jelentősebb összeget, amiből ki tudott menni tanulni Ausztráliába (gondolom valamilyen vendéglátós szakmát). 9 hónapig tartott, amíg az egészet elverte (azért ilyen sokáig, mert azért részmunkaidőben pincérkedett, mosogatott, stb), utána haza kellett mennie. Ezek után megint kapott egy állást Svájcban, de az sem tetszett neki. Végül visszament Máltára vendéglátózni, és a kör bezárult.

2013.01.07. 14:38:21

@bpetya75: Ez már csak azért is hatalmas nagy baromság (de józan paraszti ésszel is rá lehet jönni), mert nem lehet sok többleted (de hiányod se..) a kasszában. Esetleg még azt tudom elképzelni, hogy valami kis maszekban verték át. De egy tescoban vagy bármelyik nagyobb üzletben (dm, h&m stb.) ez kiderül leszámolás után egyből, és ha többször előfordul, akkor megy a jegyzőkönyv meg a kirúgás. Szóval úgy ahogy van, ez egy hazugság, hogy őt mindenhol átverték.

nyuszigonosz 2013.01.07. 14:40:28

@eszenix: 2013 a választások éve Németországban.
Ilyenkor szoktak ilyeneket is meg még szebbeket is mondani. Attól ez még így nem igaz. :)

KanáriHajni 2013.01.07. 14:45:03

Szerintem Korzikán van!

bpetya75 2013.01.07. 14:48:47

@tilmir:

"De azért vigyázott, nem árulta el hol van, nehogy holnap mindenki odaköltözzön."

Ez se rossz feltevés, de lehet, hogy tablenorbinál van az igazság ;-)

nigara 2013.01.07. 14:50:00

@Philosoraptor: na meg tescoban és ilyen boltokban nem is jellemző, hogy a pénztáros ilyenen agyaljon. Max kisboltban, piacon, kocsmában :)

Dr. Rusz Edit 2013.01.07. 14:51:26

@hothead:

Kétlem, hogy pl. Cairnsben mínuszok lennének :D Ezt te sem gondolhatod komolyan....

nigara 2013.01.07. 14:51:49

@KanáriHajni: erre én is gondoltam, bár az olcsó közlekedést nem hiszem...

bpetya75 2013.01.07. 14:54:19

@tsabus:

Állítólag felnőtt ember, közel a 30-hoz, és olyan ordító baromságokat ír le, amitől feláll a szőr a hátamon. Ezen mit kellene tolerálni?

bpetya75 2013.01.07. 14:55:54

@tilmir:

Miért? Csak nem eleged van a "tehénszag"-ból, meg a "beltenyészetes svájciak"-ból? ;-)

Mrs. Clayton 2013.01.07. 14:56:15

@Philosoraptor: gondolom itt ilyenekre gondol, hogy mennyi volt kiírva és mennyit számoltak a kasszánál
mondjuk ez itt Angliában is eléggé divatos húzás, és itt sem rebben senki szeme, ha a pénztárnál drágább a termék, mint az a polcon jelezve van, bár kétségtelen, h árut visszavinni lényegesen egyszerűbb, mint Mo-n

2013.01.07. 14:57:47

30 perc googleozas utan szerintem valamelyik gorog sziget lesz ez. Balearicsen kell fizetni (bar nem minden municipalityben), Korzikat/Szardiniat/Sziciliat kilottem. Maltara szerintem nem ment vissza. Maradtak a horvat es gorog szigetek. Rodoszra irtak azt, hogy nincs kulon szemetdij mennyisegre, mert benne van az altalanos onkormanyzati adoban, amibol a kozvilagitadt stb fizetik. Szerintem gorog sziget lesz ez!

bpetya75 2013.01.07. 15:01:16

@Philosoraptor:

Az a "valami kis maszek" már nem nagyon engedhet meg magának ilyesmit a sok nagy szorításában. Max, ha "valami kis pénzmosó" ;-)

bpetya75 2013.01.07. 15:02:39

@charlieharper:

Szerintem Te profitáltál a legtöbbet eddig ebből a posztból ezzel a fél óra guglizással :-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.01.07. 15:05:01

@bpetya75: Tudod erősen megfontolandó. Itt marha drágáért viszik a szemetet, drága a tömegközlekedés, meg a swiss-air is.
:D

2013.01.07. 15:07:06

@bpetya75: igazabol a poszt ota azon gondolkozom, hogy a poszterina tudja e, hogy valaki fizet a szemetszalliasert vagy altalanos ado vagy kulon dij formajaban.

Ennek a holgynek oriasi kavar van az agyaban a poszt alapjan. Remelem egyszer megvilagosodik es kibekul a kornyezetevel.
Vagy csak menjen es dolgozzon Oroszo-ban. Egybol masnak latja majd a fujjj fujjj magyar helyzetet.

KanáriHajni 2013.01.07. 15:08:44

@bpetya75: Nem is a tolerálás itt a jó szó, de valami olyasmi, hogy nem kell egyből mindenkit leugatni, csak mert másként éli a világát, mint te... Valamiért az egész blog kommentáradata mostanában olyan, hogy elmegy a kedve az embernek az egésztől. Ti élőben is így beszélgettek egymással? Hogy mond valamit, és ráförmedsz, hogy ne kamuzzon már ekkora baromságokat..?

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2013.01.07. 15:09:46

"Az aljabevándorló (mint Németországban a török, Svájcban az albán) itt a brazil, ők végeznek minden piszkos munkát."
Ja, hogy te nem is bevándorló, hanem egy tündérkirálylány voltál, aki országról országra röpködött, álmai királyságát keresve...
Azért igazi magyar maradtál, bármerre mentél. Ez a kivagyiság, más népek leszólása jellemző ránk.

KanáriHajni 2013.01.07. 15:10:28

Bocs, bppetya, ez nem konkrétan csak neked szólt...

2013.01.07. 15:10:28

@nymphosia: nemaz ingyenes szemetszallitas a nagy dolog. Hanem, hogy ez az egyetlen ismerv amivel ki tudjuk szurni, hogy hol van a mostani paradicsom.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.01.07. 15:10:50

@nymphosia: Pont azért kapta fel mindenki a fejét, mert ez egy olyan érv, ami egy ország megítélésében a 123 ezredik tényező.
Mindenesetre inkább vicces, mint komoly.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.07. 15:10:58

@chilem: nem tudtam, akkor megis mozog a Fold!

hothead 2013.01.07. 15:11:37

@Dr. Rusz Edit: kérlek, olvasd el még egyszer amit írtam (amelyikre válaszoltál), nem hosszú, mindössze két sor. se cairns-t nem említettem (ami nem mellesleg kb. 1700km brisbane-től), se azt, hogy itt fagy télen.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.07. 15:13:11

@tableno: ott en elek he'llo:)
/ mondjuk erdekelne, hogy lehet legalisan 9 honapot ausztraliaban elni,/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.07. 15:13:45

@pappito: van mar de cask a hegyekben, iden meg a varosokban nem sok esett

micsoda? 2013.01.07. 15:15:04

Nekem tetszett a poszt, a sok ellenkező véleménnyel szemben. Azt is mondhatnám, hogy ilyen véleményekre alapozta írója a magyar mentalitást. Igen, átvernek a boltban, nincs mosoly, panasz bőven, még az is akinek nem lenne miért,és irigység. Borúlátó nép vagyunk, és ezt mások állapították meg rólunk. Ha őszinte akarok lenni, nem is nagyon akarunk változtatni. Mondhat mindenki amit akar, senkire sem hallgatunk. Inkább szervezünk „Békemenetet „ a világ ellen.

bpetya75 2013.01.07. 15:15:35

@KanáriHajni:

Attól függ, mennyire vagyok frusztrált. Ha elegendő számú hamvaskát sikerült átvernem, megaláznom és földbe döngölnöm, akkor nem kapom fel egyből a vizet, csak másodikra.

hothead 2013.01.07. 15:15:54

@KanáriHajni: azt hiszem pedróatya pont az utolsók között van, akik - hogy a szavaiddal éljek - "leugatják" a másikat...

nigara 2013.01.07. 15:17:52

@micsoda?: "Inkább szervezünk „Békemenetet „ a világ ellen."

Na, ezt azért ne hozd ide. Nem hinném, hogy a magyarokat ezzel kéne definiálni.

bpetya75 2013.01.07. 15:28:38

@KanáriHajni:

Nem is vettem magamra, mert nem kamuztam le ;-)

tableno 2013.01.07. 15:34:10

"Tudtam, hogy Magyarország nem az a hely, ahol fiatalon élni szeretnék, és hogy léteznek olyan országok, ahol nem a szabályok betartása, a lehúzás és a látszat dolgok a legfontosabbak." - Pedig tudtommal Magyarország pont hogy az a hely, ahol nem a szabályok betartása a legfontosabb... :)

bpetya75 2013.01.07. 15:37:12

@tableno:

Na idefigyuzzá tablenorbi! Te már ma itten lebuktattad magadat, úgyhogy ne ásd még mélyebbre a sírt, hol egy korrekt kommentelő süllyed el!

tableno 2013.01.07. 15:40:00

@bpetya75: Nekem már minden mindegy... Nekem az a fő bajom a poszttal, hogy "miért akarnak többet mutatni, mint ami van és amik önmaguk és miért akarnak mindenáron jobbak lenni a másiknál, arra a mai napig nem sikerült rájönnöm...de hát lehet az én természetem a hibás."

bpetya75 2013.01.07. 15:40:12

@hothead:

Kedves tőled, hogy védelmedbe veszel, de részben igazat kell adjak Hajninak. Kicsit óvatosabban szoktam kritizálni. Mentségemül fel tudom hozni, hogy tegnap megnéztem a Hobbit: Váratlan utazás című eposzt és még mindig Gollam hatása alatt vagyok ;-)

2013.01.07. 15:41:19

@nigara: A boltok többsége tele van kamerázva, emiatt sem lehet semmit sem ügyeskedni a készpénzzel a kasszában sem. Ha utalvánnyal vagy bankkártyával verné át (aminek nem látom értelmét, nincsen belőle haszna), az is kiderül az elszámolásnál. Másrészt, aki nem birka, az megnézi, hogy mennyit kap vissza meg elkéri a blokkot is. Max. olyan helyen tudom elképzelni az átverést, ahol nincsen kamera, nincsen blokk, nincsen ellenőrzés. Mint amiket írtál.

hothead 2013.01.07. 15:42:02

@hagyma: a tanulóvízum a tanfolyam hossza plusz pár hét időtartamra szól (többek között az érvényes beiratkozás és rendszeres iskolába járás feltétel), és lehet hosszabbítani.

bpetya75 2013.01.07. 15:44:46

@tableno:

Szerintem bőven elég lenne azon küszködni, hogy saját magánál jobb legyen az ember. Erre egyébként ideális tanítók a gyerekek vagy más felelősségünkre bízott kiszolgáltatottak.

2013.01.07. 15:45:29

@Jess G: Oh, az is könnyen orvosolható, legalábbis itthon biztosan. Mivel a vevőnek van igaza, megnézik, hogy tényleg annyi-e. Ha meg nem, akkor nem történik semmi, nem fenyítik meg a vevőt, max. a mögötte állók.. :D

tableno 2013.01.07. 15:47:14

@bpetya75: Hajaj! Ezt én is most tanulgatom...

mirx 2013.01.07. 15:47:35

Aki ilyet leír magáról, hogy neki "tökéletes" angol meg németnyelvtudása van, annak nálam nulla hitele van. Akinek voltak nagyarcú, de kevéssé intelligens tanítványai, az tudja, milyen az ilyen típus. Az isten mentsen meg a tökéletes nyelvtudásától meg a tökéletes kis személyétől.

nigara 2013.01.07. 15:49:00

@tableno: ezt én sem tudtam értelmezni :)

Hari Seldon 2 2013.01.07. 15:49:37

Na akkor a tippek eddig:

Ciprus
Mallorca
Ibiza
Petrezselyem-sziget
Menorca
Madeira
Vulcano
Ciprus
Szardinian
Hajógyári-sziget
Traffic Island
Lupa sziget
Korzika

Még a Langerhans-szigetek nem volt még...

2013.01.07. 15:49:59

@bpetya75: Oh, ott az átverés nem játszik, azzal csak a saját sírjukat ásnák meg (nincsen vevő). Feketén alkalmazottak akik a többszörösét dolgozzák a törvényileg megszabott munkaórák helyett, illegális kettő könyvelés, ha anyagi kár v. lopás történik, kifizettetik azzal, aki éppen dolgozott. Voltam maszeknál dolgozni pár hónapot, csodálatos volt. Heti 72 óra meló, három műszakban, nettó hatvanért, ebédszünet nincsen, meg azok a dolgok, amit fentebb írtam.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.07. 15:50:30

@micsoda?: tetszik a poszt amit az iro latot erzett visszaterve Mo-ra en is ezt ereztem ezert nem koltoztem vissza bar celom volt amikor kertes hazat orokoltem pesten es canadaba felszamolva mindent anyagi gond nelkul elhetnem eletem hatra levo reszet, de a mindennapi magyar elet emberek egymashoz valo viszonya etveresek lehuzasok bunozes ijeszto.. mar turistanak sem megyek szivesen...

Mrs. Clayton 2013.01.07. 15:51:43

@Philosoraptor: persze, de hányan vesznek egy ilyen akár adminisztrációs tévedést személyes lehúzásnak, talán a szerzőt is csak így próbálták úton-útfélen becsapni

hothead 2013.01.07. 15:53:20

@Hari Seldon 2: "Még a Langerhans-szigetek nem volt még..." vajon most hányan keresik lelkesen a googlemaps-en? :d

tableno 2013.01.07. 15:55:00

@hothead: Szerintem az Iphone 5 térképén meg is találnák!

2013.01.07. 16:09:01

@Jess G: Igen, ebben lehet valami.

De azért azt elmondanám szerencsétlen kereskedelmi dolgozók védelmében, hogy nem csak annyi a dolguk, hogy egész nap árcímkéket nézegetnek, így előfordul, hogy bizony más az ára, mint ami kint van. Eléggé szét vannak hajtva szerencsétlenek (habár ez is helyenként változó, egyik sparban ahol melóztam, mindenkinek rengeteg volt a dolga, ami meg itt mellettünk van, ott kb. mindenkinek megalszik a tej a szájában), és a létszám sose annyi, amennyi kellene. Nem vesznek fel embert, mert így is elmegy a bolt, akkor meg minek... Ha jársz itthoni tescoban v. jártál, akkor meg aztán ezt tényleg tapasztalod. Nem igen találsz árufeltöltőt.

zbzbzb 2013.01.07. 16:12:22

@Hari Seldon 2: nem mindegy, hogy hol van? a lényeg, hogy elfér a szigeten a nagy arca :)
de tényleg, szerintem ez a csaj nem igazán tudja még, hogy mit akar, ahogy előttem is írták. pont ezért van ilyen stílusa, kicsit támadó, mert magától fél.
majd megjön az esze.
a blognak meg az a jó, ha minél több a fikakomment meg a kattintás :D

miegysmàs 2013.01.07. 16:15:57

Igen,hat ez a legfontosabb!
Hol is lehet ez a hülye picsa aki most jolerzi magat a böreben?
Ha meg jövöre mar Alaszkabol ir,akkor egy hülye hobo mert sehol sem bir megülni a seggen?
Amennyiben hitelesnek fogadom el amit leirt,es miert ne tennem ,akkor a mai poszt iroja beszel jol ket vilagnyelvet(a hülye!)dolgozott mar több orszagban,aminek okan ha nem tetszett neki vmi.(micsoda luxus!) a sporolt penzeböl,amiert megdolgozott,elment mashova,es lehet ,hogy az elete leendö 60 eveben,meg masik husz orszagban fog elni,amikröl meg velemenye is lesz(felhaborito!)hiszen ott dolgozik es el.

Szabad,es önallo,van velemenye,es mer lepni,ha ugy erzi arra van szüksege.
Egyszer olvastam,hogy a sikeres embert csak az különbözteti meg a sikertelentöl,hogy ezredszer is neki mer futni az ismeretlennek,iszonyu nagyokat bukik közben,es ujra felall,es folytatja...........
A sikertelen meg egyszer-ketszer nekifit,majd jot sirankozik rajta,hogy soha semmi nem jött össze.

NIKI LAURA 2013.01.07. 16:18:13

Gyereke,nem olvashattam jól,MI A LEGUTOLSÓ HELY NEVE???
..aza sziget,ahol nincs műmosoly,mint hagymáéknál!:)

Hari Seldon 2 2013.01.07. 16:19:29

@miegysmàs:
Jól van, na.
Csak fel akartam dobni a fórumot a tippelési játékkal...

Hari Seldon 2 2013.01.07. 16:20:58

@NIKI LAURA:

10 valahány kommenttel korábban már összefoglaltam a lehetséges helyszíneket.
Tippelj te is!

Hari Seldon 2 2013.01.07. 16:21:44

Indulok haza.
Majd holnap visszanézek, hogy hátha valaki nyert...

Határátkelő 2013.01.07. 16:24:48

Érdekes látni, ki mit lát egy ilyen posztba. Speciel nekem jórészt arról szólt (és szerintem ez egy elég lényeges megállapítás, amiről talán érdemes lenne beszélgetni), hogy egyfelől amit Magyarországról sokan látnak, nevezetesen, hogy ami nyugatra van, az csak szuper lehet, egyszerűen nem igaz (pedig nagyon sokan indulnak így neki, ami sima életveszély), másfelől arról, hogy ha egyszer X évet eltöltöttél külföldön, milyen nehéz visszailleszkedni, még ha szeretnél is (és ebből a szempontból szinte mindegy, hogy a szülők "sírtak vissza", vagy más okokból tértél haza).

Valamiért a legtöbben mintha azt keresnék egy-egy posztban, amibe bele lehet kötni, és nem azt, amiről érdemben beszélgetni lehet. Pedig itt éppenséggel lenne miről.

Ami a szubjektív részeket illeti, azért emlékszem én olyanra még a kezdeti időkből, amikor egy német poszt kapcsán majdnem ölre ment a T. Nagyérdemű, hogy annyiért és úgy és ott nem is lehet lakást bérelni. (És az még a sokak által visszasírt origós időkben volt.)

Szóval mindenbe, az élő fába is bele lehet kötni, pedig én azt gondolom, hogy ezek a posztok éppen arról szólnak, ki hogyan éli meg a maga valóságát. Ami persze kívülről nézve lehet akár nevetséges is, de ha egy percre mindenki végiggondolja az életét, akkor simán talál benne olyasmit, amire itt a kommentelők többsége simán "kamut" kiáltana.

Hogy mást ne mondjak, hányszor olvastam már itt kommentben, hogy ez egy ilyen-olyan célokból létrehozott propagandablog (jóformán minden poszthoz leírja valaki), holott akik kezdettől itt vagytok, pontosan tudjátok, hogy ez nem igaz - rólam nem is beszélve. :)))

tableno 2013.01.07. 16:24:59

@miegysmàs: Most őszintén, a tippmix játékon kívül mi a fenét lehetne kezdeni ezzel a poszttal? Az égvilágon semmi konkrétat nem mond...

2013.01.07. 16:28:28

@tableno: ott legalabb penzt lehet nyerni! De ma megtanultam fraciaul, olaszul es spanyolul, hogy kell mondani a szemet szallitast a nagy googleozas alatt.

tableno 2013.01.07. 16:29:24

@Határátkelő: Tulajdonképpen nem is lenne baj azzal, hogy van egy fiatal csaj, aki huszonévesen körbevendéglátózza a fél világot. Csak nem kéne ezt úgy előadni, mintha ő lenne az új Steve Jobs.

nigara 2013.01.07. 16:32:46

@tableno: hát ez az. Azon kívül, hogy mi nem volt jó, semmi infót nem tartalmaz.
Amúgy szíve joga, hogy ne teccen neki ez-az, ezt nem vitatom. Azt furcsálltam inkább, hogy egy munkahelyen volt x hónapig, abból levont minden következtetést az országról.

Zka77 2013.01.07. 16:35:04

Elég kamuszagú post, bár a magyar rész leírása elég élethű :) Én mondjuk zombikat látok magam körül, ápolatlan, szakadt, depressziós porhüvelyeket. Ezt teszi a mindennapi küzdelem a túlélésért. Csak az vígasztal, hogy maguknak köszönhetik, amiért nem voltak képesek mégcsak kitermelni sem egy kapitalista pártot, nemhogy megválasztani. Anélkül meg jólét itt soha nem lesz.

NIKI LAURA 2013.01.07. 16:39:14

@Határátkelő: kiskegyed hölgy,vagy pasi?...van civil munkája,vagy csak a blogból él..vagy Torontoi roma szavával élve "valentin "munka?:)

micsoda? 2013.01.07. 16:51:19

@nigara: Miért, tudsz más nemzet hasonló békemenetéről. Főleg úgy, hogy az első sorokban az elit vonult. Követtük/követték mint a barmok. Szerintem ez is rajza a mentalitásunknak.

tableno 2013.01.07. 16:56:07

@micsoda?: "Követtük/követték mint a barmok.". Akkor te ezek szerint vonultál, de már megbántad?

miegysmàs 2013.01.07. 16:56:46

@tableno:
milyen konkretumra gondolsz?
esetleg egy CV?
ez egy törtenet,en meg el is hiszem,mert minek csinalna vki. feleslegesen hülyet magabol,illetve minek töltene al poszt megirasaval az idejet.

Csak en hallom ki belöle,hogy mer dönteseket hozni,es vallalja azok következmenyeit?
Van velemenye, ugyan nem mindig pozitiv,de ez a tapasztalatain alapul,nem masok elbeszelesein.

Ugy tünik most jol van,nem lehet ennek örülni?

Tegye mar fel a kezet,aki a szar kapcsolatabol,ugy lepett ki,hogy elhuzott egy masik orszagba dolgozni,aztan meg megvalositotta a regi almat,es elment abba az orszagba amiröl mindig is almodott,egyedül,önnaloan.
Aztan meg a fent leirtak okan hazament,megprobalta otthon,nem tetszett neki.......es?
Hanyan jöttünk azert el otthonrol,mert mas es mas okok miatt nem szeretjük ami otthon van?
Kinek nem hianyzik a csaladja a nagy jo let közepedte,es a baratai?
Kit nem foglalkoztat,hogy hogyan viszonyuljon a szüleihez a tavolbol?
Akkor most kin es mit kerünk eppen szamon?

Mar ezer eve töröm a fejem,hogy megirom a törtenetem.
Azert tennem mert talan masnak hasznara lehetnek vele,es nem azert mert extra erdekes,vagy különleges.
Es meg a stilusa is olyan lenne amilyen en vagyok,es ki tudja mennyi konkretumot irnek bele.
Vagy kezdjem a szemelyi,es adoszamommal?
Menjek el irodalomtanarhoz,hogy a fogalmazas is 99 szazalekban rendben legyen?
Nezessem at a biztonsag kedveert hazugsagvizsgaloval amit irok?
Tenyleg nem lehet megtanulni meglatni a jo oldalat a dolgoknak?
Vagy en vagyok ennyire hülye?

SzerződésSertés 2013.01.07. 17:12:13

"Az igazi kincs az nem egy keményfedelű lapból, hanem élettapasztalatból és lelki gazdagságból áll."

Ezt rendszerint azok szokták ismételgetni, akik még csak nem is érettségiztek. Mert a diploma és a leki gazdagság kizárja egymást..

miegysmàs 2013.01.07. 17:16:36

@SzerződésSertés:

„Meg sem vártam a diplomaosztóm,.........."

ezzel a mondattal kezdödik a poszt,vagy oheberül irtak,es en felreertem?

tableno 2013.01.07. 17:17:41

@miegysmàs: Hát, azért pár konkrétum nem ártana, pl:

1, "Meg sem vártam a diplomaosztóm" - milyen diploma? Miért pont az? Van köze ahhoz, amit csinál?

2, Málta: "Pálmafák, napsütés ide vagy oda - nekem ennél több kellett... ", ugyanakkor van egy titokzatos sziget, ahol "Minél több időt tölt itt valaki, annál kevésbé kívánkozik vissza a civilizációba. Azt hiszem, ez történhetett Leonardi DiCaprióval is a Part c. filmben. Nem kell többet a hideg tél, az idegeskedés, a civilizáció, a forgalmas utak, az autó sem hiányzik."

3, Németország: "Hiába a perfekt német nyelvtudásom és szorgalmam, magyar névvel és nemzetiséggel kevesen álltak szóba velem. Felszolgálónak mentem egy napra, csődöt is mondtam, ugyanis még a levesestányért sem bírtam remegés nélkül kivinni... " - Hát, gondolom nem értékelték eléggé, hogy perfekt németül lötykölte ki a levest...

4, Ausztria: "Egy orosz, rossz állapotú, bár szívós nőtől kaptam a tanácsot: " Ha értesz máshoz is, menekülj a vendéglátás ördögi köréből!" Megfogadtam a tanácsát." - még mindig nem derült ki, hogy mihez ért...

5, Svájc: "Nagyon nagy szerencsém volt. Természetesen nem engem vettek fel elsőnek a pozícióra." - MILYEN pozícióra???

6, Ausztrália: "A vízum pár hónap után megjött" - MILYEN vízum???; "Iskolába, strandra, szórakozni, kirándulni, randizgatni jártam, rengeteg embert megismertem." - és közben mást is csinált, vagy csak nyaralt?; "A magyarok itt is az egyik legerőszakosabb, legfurcsább mentalitással rendelkező nép volt. Igaz néhányan itt sokra vitték az állandó telhetetlenségük, nyugtalanságuk és szorgalmuk miatt, de én messze elkerültem a magyar klubokat és pávaként magamutogató embereit." - ha kerülte a kinti magyarokat, honnan tudja, milyenek? ; "Repült az idő és minden olyan csodálatos volt. De tudtam, hogy nem tarthat örökké. A honvágy vetett véget álomszerű utamnak. Elérkezett az az idő, amikor éreztem, ha most nem megyek haza, akkor örökre kint ragadok. Így utólag nem tudom mi lett volna jobb döntés" - Minden mondatban minimum két önellentmondás...

7, Magyarország: "Nem szabad ezt félreérteni, szeretem az országom. Gyönyörűek és változatosak a tájai, finomak az ételei és a 4 évszak is a szívemhez nőtt. Nincsenek is tisztában azzal az itt élő emberek, hogy igazából mennyi mindenük van, amit sok jóléti államban megbecsülnének, ha lenne, itthon természetesnek veszik..." - mi ez a rengeteg csodálatos dolog, ami otthon megvan, és a jóléti államokban nincs?

Ennyi elég így első nekifutásra?

Kiskubai 2013.01.07. 17:22:51

Azt nem ertem hogy miert kell mindenben kamut latni? Azert mert neki szerencseje volt, hat istenem, neki eppen bejott. Attol meg nem feltetlen hazudik. Mondjuk az ertheto hogy az eppen-uj-hely a kultursokk miatt szivarvannyal van korbekeritve, de amugy is ha altalanosan pozitiv tapasztalatai vannak egy orszagrol akkor ez van, ezt latta O. De pont emiatt nem fogok soha posztot irni erre a blogra. Itt vagyok 20evesen, es miota leerettsegiztem, megjartam Angliat es a Kanari szigeteket tobbnyire persze vendeglatozassal, most pedig angoltanar vagyok Kinaban. De ahogy leirnam a tortenetem, egybol johetne a kotekedes hogy peldaul milyen vizumom van satobbi. Nem mindegy? Megoldottam es kesz. Mellesleg ha most irnek posztot Kinarol, akkor minden szep es f@sza, ha meg fel ev mulva akkor lehet a pokolba kivannam az egeszet.

Akik meg azt irjak hogy ures poszt, azok nem ertem hogy mit varnak. Egy posztot egy csodatevo email cimmel, hogy ide kell oneletrajzot kuldeni, es egybol csilliodollaros fizetest kapsz havonta, medences hazzal? Ugyanmar. Elmeselte a tortenetet es kesz.

Kiskubai 2013.01.07. 17:26:38

Az jutott meg eszembe errol hogy facebookon van egy "zart" csoport IBIZA 2013 cimmel, ahova azok irkalnak akik ibizan terveznek dolgozni kovetkezo szezonban, na ott irta az egyik srac hogy mondjanak mar neki kontaktokat, ahol lehet munkat szerezni, kb 3 valasz volt mind a harom ilyen szintu:
getmeajobwhereicangetlaidandparty@ibiza.com
instantjobhotgirlspartyibiza@gmail.com

ha erted hogy mondom...

miegysmàs 2013.01.07. 17:27:33

@tableno:
Ok,nem ugyanarra vagyunk kivancsiak,en ezek nelkül az informaciok nelkül is szivesen olvastam ezt a posztot.
A többi informacio is valoban elfert volna.
Meg elöfordulhat,hogy a posztolo majd ad valaszt ezekre a kerdesekre.

tableno 2013.01.07. 17:29:05

@Kiskubai: Na jó, akkor én is megírom a történetemet: CENZÚRÁZVA éves vagyok, CENZÚRÁZVA szakmából szereztem diplomát. Magyarországon csak mindenben hátráltattak, és nem hagyták, hogy kibontakoztassam fantasztikus tehetségemet CENZÚRÁZVA témában, úgyhogy leléptem, és most CENZÚRÁZVA országban élek. Kurva jól meg nekem, egy fantasztikus cégnél dolgozom, CENZÚRÁZVA pozícióban, és sokkal jobban megbecsülnek, mint otthon. Nem is vágyom vissza oda, bár időnként megöl a honvágy. Bezzeg itt CENZÚRÁZVA fizetésből piszok jól megélek, és nem irígykednek rám az olyan emberek, mint ti!

Határátkelő 2013.01.07. 17:29:48

@NIKI LAURA: A blogból él???? Ez ugye vicc? Természetesen munka mellett csinálom.

miegysmàs 2013.01.07. 17:30:21

@Kiskubai:
egyetertek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

váj mí 2013.01.07. 17:34:41

@kriosz: Magyarországon nem minden szar. De nagyon sok minden, sokkal több minden, mint egy nyugat-európai országban, vagy egy észal-amerikaiban, vagy egy ausztráliai városban.
Persze, a teljes afrikai kontinenshez képest, átlagban Magyarország maga a tejjel-mézzel folyó....
Különben a poszt meg fasza.

miegysmàs 2013.01.07. 17:34:48

@Határátkelő:

miert nem valaszoltad azt,hogy miota a blog megjelenik,berelt emberek irjak neked minimalis dijazas elleneben a tartozasaik fejeben a törteneteket,te meg felhuztal meg ket emeletet,a rozsadombi villadra,es most pereled el mar a szomszed telket is!
Ennek örülnenek!
Meg dolgozol is?
Meg bologot is szerkesztesz?
Talan gyereket is nevelsz?
Talan ettöl jol erzed magad.
Ugyan mar ki fogja ezt elhinni?

Határátkelő 2013.01.07. 17:35:54

@tableno: Pontosan erről beszélek, hogy mindenki mást tart fontosnak megosztani magáról, mi több, mást tart fontosnak a történetéből. Van, aki azt, hogy 2003. május 22-én délután fél 4-kor átvette a nemtudoménmilyen szak nemtudoménmilyen diplomáját, majd kiköltözött Hamburg X kerületébe, ahol havi 469 euróért bérelt egy másfél szobás, délre néző lakást. Ilyenkor általában az a kommentelők egy részének a kifogása, hogy kit érdekel ennyi adat, ha akarja kiguglizza.

Ha meg valaki az érzésekről, motivációkról ír, akkor meg az a baj, sőt, akkor kamu a poszt. Túl vagyunk több mint félezer poszton (szerintem ezek jelentős részét te is olvastad :D), és én kb. eddig 50-szer írtam le, hogy vannak (és lesznek is) ilyen posztok és olyan posztok is.

Van ideális poszt? Nincs, mert valakinek mindig baja lesz vele.

Jól van ez így? Igen.

Egyébként meg volt már olyan, hogy akkor is kamut kiáltottak, amikor egészen konkrétan tudni lehetett, hogy a sztori valós.

tableno 2013.01.07. 17:40:58

@Határátkelő: Ezzel nincs is semmi bajom. Nem tartozom a mindenáron konkrétumokat, meg bizonyítékot követelők táborába. Viszont van olyan határ a hiányos információkban meg az önellentmondásokban, amin túl már komolytalanná válik a poszt. Ez szerintem ilyen. Ettől függetlenül jót szórakoztam rajta, csak nem lettem meggyőzve...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.01.07. 17:41:46

@Határátkelő: Azért jóval érdekesebbek azok az írások, amikor jelen van az író is, és válaszol a kérdésekre, vagy segít a kérdések tisztázásában.

váj mí 2013.01.07. 17:42:31

@tableno: Hm, ha ezt meg lehetne tenni akár Magyarországon belül nyír-faszom-kun-izé-pest-sógor-sopron bevonásával, nem lenne értelme a blognak.
Tulajdonképpen azt akartam kérdezni. Miért baj ez? Miért baj, hogy nem maradt a "rántott hús" szabta kereteken belül?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.07. 17:44:25

@hothead: hat en is igy gondoltam, cask nem biztos, hogy sikerul, szivesen olvastam volna mit tanult
szoval ez a mama zokogott utanam masik valtozata
bar en igy 50 evesen is hianyzom a mamanak es O is nekem, de cask azert kar volt visszamenni a balkanra, majd utana el a husvet szigetekre:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.07. 17:45:58

Haza csak egy van: mindig ott van, ahol az ember éppen él.

tableno 2013.01.07. 17:46:36

@váj mí: Nem baj. Csak akkor azt mondja, hogy kalandvágyból körbefelszolgálta a világot, és nem azt, hogy mindenhol szar, de a legszarabb otthon. És én tényleg kíváncsi lennék, hogy most épp mit csinál azon a fantasztikus szigeten (és nem utolsó sorban hol van), hogy megtalálta a Nirvánát?

miegysmàs 2013.01.07. 17:47:42

Döntöttem!

Megirom a törtenetem a sajat szam ize szerint,csatolok egy friss öneletrajzot hozza,az utolso otthoni kereseti igazolasomat,es majd az itteni 2012-es adobevallasomat,es ha barkinek barmilyen plussz adatra lesz szüksege,azt igyekszem majd potolni naggyon gyorsan!

De meg ne lassak egy arva felmondatot sem arrol,hogy ebböl barmi is kamu!

tableno 2013.01.07. 17:48:38

@miegysmàs: Hajrá! De fénykép is legyen ám a kocsidról! :)

go diamond 2013.01.07. 17:49:00

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: na nem gondoltam volna, hogy te ilyen bolcs tudsz lenni:))) baromi igazad van!!!!!!! Mlm kalapom :)

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.07. 17:49:49

@miegysmàs: teljesen mindegy, akkor majd valami masba fognak belekotni!Mindenki g.ciokos, azt majd jol megszakerti a dolgokat.

miegysmàs 2013.01.07. 17:50:28

ui:
Es amikor megtudom,melyik nap jelenik meg a poszt,aznapra szabadsagot veszek ki,es telefonügyeletet is tartok,a hitelesseg kedveert!

váj mí 2013.01.07. 17:51:31

@Határátkelő: Te/ti figyelj/figyeljetek már!
Érdemben szájat tépni nagyjából arról lehet, ami megosztó, vagy legalábbis felkelt annyi érdeklődést, hogy érvelni lehessen a téma kapcsán. A Hello Kittyről nincs sok dumálni való a jaj-de-édi és a takaroggy-a-faszomba-ezzel tematikán túl. Már, ha érthető. hogy mondom.
Nem tudom, az origon hogy volt, de az indexen kibaszottul sok a troll, pláne, ha címlap, de a blogketrec is elég. Úgyhogy ez ilyen. Gondolom, azért jöttetek át, mert nem volt elég széles a nyilvánosság, hát most az, az összes velejárójával ....

Határátkelő 2013.01.07. 17:52:12

@tilmir: Ez így van. Én minden szerzőnek jelzem, mikor jelenik meg a poszt, általában előző nap, mert akkor dől el, de senkit nem lehet fegyverrel kényszeríteni, hogy ott legyen a gép előtt. :)

4karika 2013.01.07. 17:55:00

Végigolvastam a posztot, nekem tetszett. Kicsit "össze-vissza" a delikvens, de ez nem baj. Tesz-vesz, dönt, maga felel érte.
S nyilván (s nem csak neki) nem meseszerű minden nyugaton. Ezzel nincs is baj, mert az azért elég nehezen hihető ugyebár, hogy az osztrák-magyar "határtól" nyugatra már mindig, minden klappol. Minden sikertörténetnek van egy árnyoldala is, legfeljebb akadnak, akik arról már nem beszélnek.
De persze az is lehet, hogy minden sikerül elsőre, na, az a lottóötös.

Az pedig, hogy ki és miként vélekedik egy másik közegben élve a magyarországi állapotokról, viszonyokról, szintén a teljesen szubjektív tartományba tartozik.
De gondoljátok végig, nyilván nem csak az el(meg)keseredettség szól ezekből az emberekből. Persze, aki még nem élt máshol, csak a kemény, magyar valóságban, az felhorkan büszkén, hogy na, ne már! Pedig de. A különbség szembeszökő tud lenni.

Én is távoztam. Nem csúcs- nem sikersztori. De nekem tökéletes. Szeretem a helyet, az embereket, a vidéket. Egyedülálló. Elfogult vagyok, kétségtelen. Érzelmi okból jöttem. S nagyon jó itt.
Mindig vágytam ide, de kellett a szerelem, hogy átlépjem a határt, s a magam határát.
S nem nyugat.
Székelyföld.

Kiskubai 2013.01.07. 17:56:13

@miegysmàs: Ok, jon tolem is a friss oneletrajz, geotaggel ellatott fenykepek az orszagokbol, es termeszetesen az utlevelem es a szemelyi igazolvanyom bescannelt valtozata, a vizumommal egyutt! :D

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.07. 17:57:25

@Hari Seldon 2:

Ó, a Langerhans-szigetek! Az nagyon jó hely. Fontos tudni róla, hogy közigazgatásilag egyszerre 3 kontinensen van, Európában, Ázsiában és Afrikában, pedig valójában csak egy félsziget Óceániában.

Nagyon jó, hogy csak magyarul kell tudni, s várják a semmihez sem értő magyar fiatalokat milliomos fizetésekkel, s persze csak heti 10 óra a munkaidő, de az alatt sem kell csinálni semmit, csak blogokban kommentelni.

Ezen kívül mindenki állandóan vigyorog és kedves, s az éghajlat is pont jó: de facto az örök tavasz délután földje.

A szigeten nem élnek rossz emberek, sőt szúgyogok vagy más kellemetlen rovarok sem. Egyetlen ragadozó állat a szigeten a pézsmavakond, de már ő sem ragadozik, mert a békés könyezet hatására vegetáriánus lett.

A sziget lakossága 38 ezer fő, ebből 30 ezer újdonsült magyar milliomos, aki ott helyben gazdagodott meg.

A sziget őslakossága, a hanslangerek egyik népszokása a magyarokat mindenben kiszolgálni.

váj mí 2013.01.07. 17:58:32

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Tévedsz, a haza ott van, ahol a széles sávú neted meg laptopod ... ;)

@tableno:
Szerintem nagyjából ezt mondta, még ha nem is írta le így explicite. Aki nem kalandvágyból mászkál a világban, hanem pusztán az anyagiak miatt, az ki is emeli valamilyen formában ezt.
Különben sokáig én sem írtam le, hogy tulajdonképpen hol is élek állandó jelleggel. Maximum annyit, hogy Dél-Németország ....

miegysmàs 2013.01.07. 17:59:28

@tableno:
vilagoskek volskwagen Lupo
2001 es evjarat
1.4 pd.tdi motor.
kezivaltos
ma neztem a km. ora allast
nem teljesen pontos de 184.700km.van benne.
a rendszama jtk-416

Határátkelő 2013.01.07. 17:59:35

@váj mí: Szerintem itt félreértés van. Nekem nincs bajom az Indexszel, bár az kétségtelen, hogy az Origón más volt a közönség. Ott kulturáltabb volt a hangnem, de van (hadd legyek szerénytelen) Határátkelő-klón blog ott, és ha van hozzászólás (nem sok van), ott is akad anyázás. Csak 20-30-50 komment között nyilván kevesebbnek tűnik 3-5 beszólogatás, mint ha ezt felszorzod tízzel.

Másrészt szerintem sokkal feszültebb az ország, mint mondjuk egy éve, ezért könnyebben elcsattan egy-egy anyázás.

Harmadrészt az indulás óta eltelt szűk másfél évben a blog valamekkora ismertségre szert tett, tehát (hogy is mondjam...) ha valaki önként, vagy nem egészen önként anyázni akar, és leírni, hogy mindenki köcsög, aki elmegy Magyarországról, az ide jön.

Ezért van az, hogy januártól az eddigiekkel ellentétben próbálok szigorúan moderálni, mert meguntam a trollokat.

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.07. 18:00:25

@Határátkelő: es hogyan lehet megjelentetni egy tortenetet?

Határátkelő 2013.01.07. 18:02:43

@hogyne,persze,igazad van!: Fent van az oldalon az email-cím, hataratkeloKUKAChotmail.com. Elküldöd ide, és aztán egy kis idő elteltével megjelenik. Ha képeket is küldesz, akkor az még jobb (és aki most elkezd norbizni, azt azonnal kitiltom. :D).

montroyal ( CAN qc) 2013.01.07. 18:04:15

@miegysmàs: ird meg es ne vedd tul komolyan a negativ hozzaszolasokat .. igy teljes ez a blog ezert szeretjuk olvasni .

bpetya75 2013.01.07. 18:12:54

@miegysmàs:

Nagyon jól összeszedted a posztból kiolvasható pozitívumokat. Kicsit sajnálom is, hogy én nem ezzel kezdtem, bár a kritikai észrevételeimet ( többekével, pl @Réka ‎: kiegészítve) fenntartom.

Szóval jogos, hogy egy sor pozitívumot ki lehet emelni a posztból, csak sajnos a hölgy stílusa túl megasznodós volt nekem.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.07. 18:13:43

@tableno: sőt az autód márkája is cenzúrázva van..

micsoda? 2013.01.07. 18:14:13

@tableno: Mivel magyar vagyok "követtük", de én nem voltam a menetben.

váj mí 2013.01.07. 18:25:46

@Határátkelő: Nem is azt mondtam, hogy bajod lenne, csak azt, hogy ez egy másik közeg. Itt a hangnem legfeljebb a-fizetett blogokon kulturált/magasztos, mert azok szponzorált reklámblogok, amiket rút anyagiakért csinálnak, többek között, és moderálnak olyan stílben, mint centivel a lányok szoknyahosszát, anno.
Másrészt meg évek óta probléma a blog témája, csak most kerültetek az indexre.
Harmadrészt meg tényleg örülök a népszerűségeteknek, de azért a blog nem volt éppen hiánypótló az indexen olyan szempontból, hogy ha valaki anyázni járt fel az ország-elhagyók miatt, azt eddig is tudta abszolválni az index-blogok felhozatalában. Leginkább új volt a blog, meg sokszor címlapos. Az meg troll-mágnes.
Mindezek ellenére, szerintem ne nagyon moderálj, nem main-stream blog, ahova a sznob közönség elélvezni jár, a trollok meg kifejezetten aranyosak, alkalomadtán .... Persze,ingerküszöb kérdése, és nem az én blogom. Csak vélemény.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.07. 18:26:43

@Hari Seldon 2: mondjuk azt olvastam a Petrezselyem szigeteken cask kecskek elnek, dehat sose tudni

bpetya75 2013.01.07. 18:27:54

@váj mí:

Nem feltétlenül. Ha van 2+ offolásra is hajlamos kommentelő, akkor elég egy érintőlegesen kapcsolódó téma, ha arról markáns és eltérő véleménye van a 2+ embernek, és ráérnek azt megvitatni.

váj mí 2013.01.07. 18:32:29

@bpetya75: Naná, ez minden index-blogon megy általában, néha még a nagyon specifikusok esetében is. De a trollkodás, az más ...

miegysmàs 2013.01.07. 18:39:01

Talan vkit erdekel,ez nem egeszen a mai poszthoz kapcsolodik,de a hataratkeleshez igen.
ha valakinek van lehetösege,es kedve nezze a VOX-on a GOODBYE DEUTSCHLAND cimü müsort,kedden szokott lenni kesö este,vasarnap ismetlik.
Ha eppen nincs adasban a vox.de-en is elerhetö
Olyan nemet csaladokat,parokat.....kisernek figyelemmel,akik elmennek az orszagbol,aztan ha sikerül a tervük maradnak,ha nem hazamennek,es megprobaljak megegyszer................
A vilag rengeteg tajarol lattam mar itt beszamolot,konkret informaciokkal.

Egyszer valamelyik Brit csatornan is sikerült a testvermüsort elcsipnem.
Sajnos ennek a nevere nem emlekszem,es ha minden igaz a BBC valamelyik csatornajan volt,de ez sem 100%os informacio,viszont az interneten utana lehet keresni.

Feltetelezem,hogy a licencet mas orszagok csatornai is megvettek,erdemes talan nezelödni.

A nemet adas,konkretan nekem nagyon sok informacioval szolgal,ha tehetem mindig megnezem.

bpetya75 2013.01.07. 18:40:29

@váj mí:

Persze hogy más, de érdemi szájtépésről meg érvelésről írtál, ezért hoztam fel ezt. Meg mert magam is offolásra hajlamos kommentelő vagyok. ;-)

bpetya75 2013.01.07. 18:53:29

@micsoda?:

Miről beszélsz? "Hivatalos becslés" szerint kb 150ezren voltak, vagyis könnyen lehet, hogy 100ezren se. A saját jókáderságukon kívül ugyan mit demonstráltak ezek?

blogger.katt 2013.01.07. 18:55:02

Már rég olvasom a blogot, de ez a bejegyzés érte el nálam, hogy írja is hozzászólást. Sajnos nem azért, mert olyan jó véleménnyel vagyok az író irányába.

Nekem egészen a végéig tetszett. Elmondta a tapasztalatait. Ki így éli meg, ki úgy. Ezzel nincs semmi gond.

Egészen az utolsó állomásig mindegyikkel volt valami probléma. Még Ausztráliával is, mivel túlságosan messze volt szeretteitől hiába érezte jól magát. Erre jön egy hely ami Neki bejött, jól érzi magát, könnyen haza jut stb. de önző módon nem osztja meg az olvasóval=honfitársaival.

Igenis bosszantó. Nem érdekel, hogy mennyit kell googlizni és rögtön meg van helyszín. Engem az idegesített fel, hogy a rengeteg külföldi tapasztalata ellenére így, ilyen hozzáállással fejezi be a posztot. Nem osztaná meg ő hol érzi igazán jól magát, csak ahol negatívumok érték. Igazi magyar a szó rossz értelmében, hiába is él az világ bármely szegletén.

Mégis mire jó ez? Azt hiszi majd ha elmondja, akkor az összes magyar fogja magát és ellepi az ő kis békés szigetét, mert az ő posztja akkora hatással lesz az egész országra? Remélem, nem így van. Ha igen, akkor ostoba is!

Mellesleg googli nélkül is úgy gondolom talán a poszt elején említett Kanári-szigetek lehet, bár nem vagyok biztos. Az örök tavasz szigete és az eddigi ismereteim szerint úgy gondolom ott autónak nincs sok értelme.

DieNanny CH 2013.01.07. 18:58:41

@Hari Seldon 2:
:-DDD Én ezeknek a feléről nem is hallottam...

DieNanny CH 2013.01.07. 19:02:58

@charlieharper:
"De ma megtanultam fraciaul, olaszul es spanyolul, hogy kell mondani a szemet szallitast a nagy googleozas alatt."
:-DDD

DieNanny CH 2013.01.07. 19:06:14

@SzerződésSertés:
"Mert a diploma és a leki gazdagság kizárja egymást.. "
Ezzel engem megsértesz! Nekem mindkettő van!

blogger.katt 2013.01.07. 19:13:35

Hozzátenném én is dolgoztam külföldön, hazajöttem és beilleszkedtem. Beilleszkedtem? Ez is hülyeség. Az eddigi tapasztalataimat kamatoztatom itthon és próbálom előnyömre fordítani. A hozzáállásom változott. Jobban becsülöm azt amim van és alább kellett adnom, de sok élménnyel vagyok gazdagabb és nem bánok semmit, se azt hogy itthon vagyok, se azt hogy kint voltam. Láss világot, aztán dönts hol akarsz élni! Én ezt vallom.

A magyarokra sokan panaszkodnak, de számomra ez is hamis. Igen, vannak magyarok akikkel nem szimpatizáltam, nem értettem egyet, de ugyanígy vannak akikkel azóta is nagyon jó barátságot ápolok. Nem csak egy nyári barátok.

Más európai országból jött emberekre ez ugyanúgy igaz. Nem a magyarok a legszemetebbek a világon mindenhol. Továbbá a főnökeim és más barátaim főnökei is szerették a magyarokat, mert általában jó tapasztalatuk volt velük és szívesen alkalmazták őket.

Nem is értem minek marjuk magunkat. Mint egy daganat terjed ez a szöveg Bennünk, a társadalmunkon belül, h. mekkora szemetek vagyunk mi egymással mindenhol. Ezért sem szeretem ez a posztot és az összes többit sem, aki a saját honfitársaira panaszkodik. Elég volt! Ugyanúgy moderálásra szorul az ilyen szöveg, mint a káromkodás.

micsoda? 2013.01.07. 19:14:42

@bpetya75: Ami Magyarországon történik, részese vagy akár ott voltál, akár nem, akár akartad akár nem. Sajnos vezéreink sem gondoltak erre, az azeri ügy kapcsán. Igazán jó volt abban időben külföldön nyaralni:(((

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.07. 19:18:16

@blogger.katt: Az, hogy ki melyik orszagbol jott, teljesen masodlagos, senkit sem erdekel, tapasztalataim szerint.
Ha jo a megjelenesed, apolt es tiszta vagy, nem ugy nezel ki mint egy csoves, es ertesz ahhoz amit csinalsz, akkor senkit sem zavar hogy magyar vagy.

bpte 2013.01.07. 19:28:32

Nekem tetszett ez a poszt, tök jó lehet neki,hogy ennyi helyen élhetett és ennyi országot " kipróbálhatott". Én csak egyet szeretnék és azt sem egyszerű összehozni.

váj mí 2013.01.07. 19:30:00

@bpetya75: Jójó, azt a bloggazadának írtam, a másikat meg neked ... ;-)

blogger.katt 2013.01.07. 19:31:40

@hogyne,persze,igazad van!:
"A magyarok itt is az egyik legerőszakosabb, legfurcsább mentalitással rendelkező nép volt...én messze elkerültem a magyar klubokat és pávaként magamutogató embereit....nagyon jól tettem, mert ott is ugyanaz megy köztük mint otthon; piszkálódás, versenyzés, irigység...."

Amit írtam, főleg erre értettem. Hogy főnökeim hogy álltak hozzám és másokhoz csak mellékesen tettem hozzá.

Egyébként teljesen igazad van.

bpetya75 2013.01.07. 19:35:20

@micsoda?:

Ezt kikérem magamnak! Nem vagyok részese se melegfelvonulásnak, se náci tüntetésnek. Se a kormány "anépvelünkvan", se az ellenzék "anépellenetekvan" erőlködésének.

"nem vagyok náci
nem vagyok elvtárs
nem vagyok girnyó
nem vagyok deltás
nem vagyok gyáva
nem vagyok bátor"

váj mí 2013.01.07. 19:35:58

@blogger.katt: Talán az a baj, hogy a magyarok szeretik kihasználni egymást, ellentételezés nélkül. Én ma már nem nyújtok segítséget magyarnak, mármint semmilyen fizikailag is felfoghatót. Max. információt. nekem még annyi sem volt, úgyhogy, ha ez nem elég, meg szemét vagyok emiatt, leszarom ....

zopilote 2013.01.07. 19:45:27

@blogger.katt:

"nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent,
amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az
egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges,
akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk."

Tamási Áron: Ábel Amerikában

Csak ennyi. (Varom az "anyazasokat") :))))))))))))))

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.07. 19:47:31

@blogger.katt: Huha, akkor en is elolvasom a posztot!:)

bpetya75 2013.01.07. 19:48:39

@blogger.katt:

Írta már pár hozzászóló, aki olvassa más nációk hasonló blogjait, hogy ez az attitűd másoknál is meg van. Valószínűleg arról van szó, hogy a saját nemzetiségünk tagjait másként szemléljük. Vagy eleve bizalmatlanok vagyunk velük kapcsolatban, mert "Már annyi rosszat hallottam!", vagy alaptalanul jót feltételezünk róluk pusztán a közös anyanyelv miatt. Hogy ez a lengyeleknél, íreknél, olaszoknál vagy bolgároknál hogy megy, arról inkább elképzeléseink vannak, tényleges tapasztalatunk a saját nációnkról van. Sokan ezt dimenzionálják túl, irreálisan rossznak tartva a saját honfitársaikat másokhoz képest.

abaya-oman 2013.01.07. 19:48:59

@blogger.katt: Teljesen igazad van. En is utalom, hogy az egesz emberisegre jellemzo hibakat sokan ugy tuntetik fel, mintha ez tipikus magyar dolog lenne. Aki ennyire negativan latja a magyarokat, annak meglehet a sajat latasmodjaval/elvarasaival van baj.

2013.01.07. 19:49:01

Kedves Aliz! Sajnos nem volt idom egesz nap a google elott ulni es megfejteni, hogy melyik medierran szigeten van ingyenes szemetszallitas. Elbuktam ezt a tesztet, bevallom. Elarulnad a megfejtest?

blogger.katt 2013.01.07. 19:53:53

@váj mí: Én is bizalmatlan vagyok, de nem csak a magyarokkal, hanem bármelyik nemzettel. Tök természetes, h. holmi jött-ment ismeretlennel szemben vannak fenntartásaid.
Bármelyik nemzet tagjai között találhatsz olyan embert aki kihasznál, ez nem magyar sajátosság és nem mindenkire igaz.

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.07. 19:56:32

@blogger.katt: Igen.Ez igaz.Mint ahogy az is , amint eltoltotok egymas mellett dolgozva par honapot, evet, ugy jottok ra mindketten, hogy pontosan ugyanolyanok vagytok.

4karika 2013.01.07. 19:57:15

@váj mí:
"Talán az a baj, hogy a magyarok szeretik kihasználni egymást, ellentételezés nélkül. Én ma már nem nyújtok segítséget magyarnak, mármint semmilyen fizikailag is felfoghatót. Max. információt. nekem még annyi sem volt, úgyhogy, ha ez nem elég, meg szemét vagyok emiatt, leszarom ...."

Úgy vélem, valami ilyesmire gondolhathak azok, akik ostorozzák a magyarokat. De mint minden ilyesfajta állítás, ez is egyfajta általánosítás, de mint minden általánosításban, ebben is van valami igazságtartalom.
Ha csak a volt magyarországi környetemre gondolok, akkor ott is fellelhetőek igen "érdekes" magatartások. Nem csak akkor áskálódtak, amikor kikapartad a gesztenyét, hanem már akkor is, ha észlelték, hogy erre esélyed van...
De. Ez csak egy példa. Keserű példa és szubjektív.
Ilyenek mindenhol akadnak. De jók is. De manapság mintha fogékonyabbak lennénk a kevéssé jót észrevenni először.
Egy a lényeg, nem a hitványra kell összpontosítani, hanem az érdemesre.

abaya-oman 2013.01.07. 19:59:51

@váj mí: Vicces. Egyszer olvastam egy jo regen Amerikaba koltozott Kiwi (uj-zelandi) vicces beszamolojat arrol, hogy akar az osszes ismerose es azok ismerosei nala ingyen megszallni. Es hogy tunnek el a WC iranyaba az etteremben, mikor fizetesre kerul a sor. Hogy ugy gondoljak egy doboz Marmite (Uj-Zelandon imadott idegenek szamara sokszor undorito piritosra valo par dollaros kence) kiralyi ajandek, hiszen otthonrol hoztak. A vacsora utani rendrakashoz valo hozzajarulas csupan egy megjegyzes, "tok jo hogy van mosogatogepetek", es a teve hajnalig valo bogetese, hiszen ok nyaralnak. Talan mi mas szavakat hasznalnank, de ez csak vermerseklet kerdese. Kulfoldon mindekire a sajat honfitarsai a legirigyebbek. Hiszen a sajat honfitars a viszonyitasi alap, o a realisnak hitt merce.

blogger.katt 2013.01.07. 20:01:05

@bpetya75: lehet azért látom másképp mert én két-három másik nemzettel tagjaival éltem, dolgoztam együtt és láttam ők hogyan marakodnak/barátkoznak egymással

váj mí 2013.01.07. 20:03:56

@blogger.katt: Hm, én születésice két kelet-európai nemzet tagjaként is azonosíthatom magam, ha éppen arról lenne szó. Segíteni általában nem minden jött-mentnek szoktam, hanem annak, akit valamilyen szinten ismerek, pláne fizikailag is mérhetően. Eddig kizárólag magyarokkal szoptam be. Persze, ez statisztikailag nem releváns, ha nemzeti felmérést akarnék végezni. De azt nem akarok, csak a tapasztalati úton megszerzett egyéni statisztikámról beszélek.

váj mí 2013.01.07. 20:07:40

@4karika: Majd, ha találok érdemest, ráösszpontosítok, ígérem.

blogger.katt 2013.01.07. 20:12:43

@váj mí: Sajnálom, hogy így jártál. Lehet nekem volt iszonyatos mákom. :) Statisztikám nekem sincs. Az általánosítást viszont továbbra is elítélem.

4karika 2013.01.07. 20:13:52

@váj mí:
Remélem, nem értettél félre...:)
Csak arra gondoltam, hogy sokan, sokszor a negatívumot vesszük észre. nyilván nem véletlenül. S nyilvánvaló, hogy elsősorban hazánkfiai a "mérés alanyai".

váj mí 2013.01.07. 20:13:56

@abaya-oman: Ahham, ezt kiváltani gondolják a 14 órán át utaztatott Túró Rudolffal (mert repjegyre skótok fizetni), meg a Pick-utánzat téliszalámikon (a Pick szalámi itt olcsóbb 100 grammra számítva, és jobb is, mert exportra gyártják). A paprikapor, az paprikapor mindenhol. Egyedül a tehéntúró hiányzik, mert olyasmi itt nincs.
Különben, pont nem a honfitársaim irigyek rám, hanem a magyarok. Ha a honfitársaim sárgulnának, az jobb lenne a pici lelkemnek ....

micsoda? 2013.01.07. 20:17:01

@bpetya75: Ezek szerint, nem érint a londoni olimpián elért magyar érem gyűjtemény sem. Akkor bocsi:)

váj mí 2013.01.07. 20:20:50

@blogger.katt: Valamikor én is úgy gondoltam, mármint az általánosítást. Aztán rájöttem, hogy nem feltétlenül egészséges pusztán az univerzalizmus alapján élni. Súlyozni kell, persze. Biztos, csak én basztam rá karmailag, hogy az összes, de kivétel nélkül az összes magyarországi magyarral beszoptam. Kisebb vagy nagyobb mértékben, de tényleg. És ez nem visszaköpködés, vagy ilyesmi, én vagyok a marha, valszeg ....

abaya-oman 2013.01.07. 20:21:06

@váj mí: Mikor engem latogattak valodi Pick szalamit kaptam :-) Volt egy-ket kicsit negativ tapasztalatom, de azert eddig meg mindig oromem volt a latogatasokban. Persze megtanultam, hogy oszinte legyek, ha valami nem tetszik mostmar megmondom.

Szerintem a paprikapor nem ugyanaz. En azt mindig otthonrol hozom:-)

váj mí 2013.01.07. 20:27:54

@4karika: Á, nem ... tényleg. És persze, hajlamosabbak vagyunk a sajátunknak érzett kutyakölyköt vízbe fojtani, ha az túl alkalmazkodásképtelen.

ferenczykrisz 2013.01.07. 20:30:30

Olvasva a kommenteket, egy valami megerősödött bennem. A magyar egy nagyon irígy, gáncsoskodó, rosszindulatú nép. Tisztelet a kivételnek, csak sajnos ebből van kevés.Köpöködni a másikat az nagyon megy, de végigcsinálni azt amit a másik az már nem.Pénz a semmiért az kell azonnal, hadd gödüljön a Q7-es a segge alatt. Baaa..... Én és családom egyelőre, csak kishazánkban költözött 220 km-rel arrébb lakóhelyétől 5 évvel ezelőtt (Hajdúböszörményből vagy ahogyan csak én hívom Tírpákfalva) Szentendrére. Ég és föld. Itt haladtunk, ha csináltuk a dolgunk, ott meg csak állnak a posványban és persze 1 év után már lepestiztek a saját rokonaim. Azt gondolom, aki menni akar innen tegye, boldoguljon máshol, akinek meg csak ahhoz van bátorsága, hogy egy ilyen oldalon kritizál, jobb lenne, ha hallgatna. Ilyen oldalakon az ember ezeknél tartalmasabb olvasnivalóra vágyik. Amúgy meg nem mindegy melyik szigeten van most a szerző, ha boldog?? Nem mindegy, mert Ő már boldog, nem igaz, fröcsögő beírogatók???

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.07. 20:30:59

@abaya-oman: az igazi pick szalami megszunk a kadar rendszerrel es az otthoni paprika az egyik legszarabb a vilagon, meg teglapor nelkul is

váj mí 2013.01.07. 20:34:43

@abaya-oman: Hm, mikor legutóbb Pesten voltam vettem Pick-téliszalámit, aranyárban, még átszámítva is abban. Az itt kapható jobban ízlik. Nem sznobizmusból, de tényleg jobban ízlik, szárazabb, és lehet pont ezért kiérezhetőbb a fűszerezése is. Nem tudom ...
A paprikapor meg nekem már Magyarországon sem volt az "igazi" az otthon otthoni után, így lehet, hogy csak már hozzászoktam.
Ha meg őszinte vagy, akkor leginkább a szűk családod marad meg melletted (vagy az sem), már ha tényleg őszinte vagy ...

4karika 2013.01.07. 20:41:36

@váj mí:
Az ember a "sajátjai" felett hamarabb ítélkezik, szerintem ez természetes dolog.

Te is szűrsz, én is, mindenki. Tapasztalati úton. Aki mást mond, asszem kerüli az igazságot.
Nem gondolom, hogy Te "karmikusan ráb@sztál volna", szerintem sokunknak van hasonló tapasztalata.
Aki meg soha nem botlott még negatívumokba, annak igazán lefőtt a kávé...:)

Sanyi9 2013.01.07. 20:45:04

@pappito: persze, ertem en amit mondasz, de a szovegbol nem az jon at, hogy az anyja mast tervezett volna szamara, hanem, hogy nagyon hianyzott neki a lanya. Valoszinuleg az a tudat, hogy ha Ausztraliaban csaladot alapit a lany es azutan legjobb esetben ketevente lathatjak, nem igazan konnyitette meg a lelkuket.

spangola 2013.01.07. 20:51:30

Nekem nagyon tetszett poszt, irigylem, hogy ennyi országban kipróbálta már magát. Pont attól jó az egész, hogy leírja a nehézségeket is őszintén, hogy volt, ahol csak a pénz miatt ragadt le. Érdekes, hogy mennyiszer próbált itthon újra megkapaszkodni, de mégsem bírta.

Remélem, hogy megtalálta az igazi helyet, bár szerintem ő az a típus, aki fog még párszor országot váltani.

Talpraesett csaj, sok sikert neki!

Sanyi9 2013.01.07. 20:53:25

@Réka ‎: hat gondolom azert a te szuleid is mondtak, hogy hianyzol nekik. Egy ilyen szituacionak mindig ket oldala van, az, hogy te nem mentel haza az a te dontesed. Ez az emberek erzekenysegen is mulik. Nekem is szokta mondani anyam, hogy hianyzom neki es hogy rossz, hogy olyan messze vagyok, de termeszetesen az en dontesem, hogy nem mentem haza. Mondjuk az en szuleim jol tartjak magukat, meg a nagyszuleim is elnek.

Sanyi9 2013.01.07. 20:59:27

@blogger.katt: a Kanari-szigetek sincsenek a Foldkozi-tengeren.

2013.01.07. 20:59:39

@Sanyi9: a kulfoldre koltozesnel az a legnehezebb, hogy a szuleink otthon maradnak es nem tudjunk mi tortenik veluk.

blogger.katt 2013.01.07. 21:20:49

@Sanyi9: Valóban... bocsi! Akkor nekiesek a google-nak. :)
Ez mindkét oldalról nehéz. Közben lassan olcsóbban repülök, mint amennyiért haza utazom.

2013.01.07. 21:20:52

@hagyma: Nem jo helyen veszed a paprikat. Kicsi falukban kell venni sajat termelotoln Nem a Tescoban, neked legyen Wal-Mart.

váj mí 2013.01.07. 21:21:49

@charlieharper: Khm, nem értem az összefüggést. Ha otthon maradsz, de nem egy lakásban élsz a szüleiddel, akkor sem látod őket minden nap, szóval .... érted, ugye ....?

2013.01.07. 21:27:06

@váj mí: Ertem, de, ha beteg, nem tudok hirtelen repulore ulni es otthon lenni. Ha korhazba kerul, nem tudok munka utan odarohanni, es ranezni az orvosra, hogy minden ok. Nalunk ez volt a fo ok arra, hogy E-Amerikabol az oreg kontinensre koltoztunk, mert az en szuleimnel ez sajnos problema es egyre tobbszor. De innen meg mindig 2 ora es visszarepulok napi min 5 jarattal. Probald ugyanezt megcsinalni Bostonbol vagy San Franbol. London nalunk megoldas, mert az asszony kb 15 szot tud magyarul

váj mí 2013.01.07. 21:48:02

@charlieharper: Hm, naponta repülsz Londonból Budapestre és vissza?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.07. 21:54:15

@charlieharper: hat a wal martban eppen van mindenfele minoseg, ugyhogy vehetem ott is a mexikoit pl. nade ez a kicsi falvak, meg ostermelotol
ezt haggyuk mar..
egyreszt mar alig vannak, masreszt ki megy le pestrol paprika venni kicsi falvakba
elhiszem hogy van jo /inkabb volt jo/ paprika ottho, de manapsag az osszkep eleg silany
anyukam szokott kuldeni
hat nem igazan sokat hasznalom, pedig nem tescos
ez ma mar szinte legenda cask, a hires magyar kalocsai, szegedi
elkurvult mint a gyulai kolbasz stb

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.07. 21:57:29

@váj mí: ez bizony egy kor utan problema...
en most teszem le kb par het az allampolgarsagot es anyut ki akarom hozni, mar a hazat is nezzuk
nem tudom birja-e majd? de mi nem tudunk hazakoltozni, meg nem is akarunk
tudom hianyozni fog neki a megszokott tv, angol nelkul tomegkozlekedes nelkul nem tud menni sehova, de nincs mas ut
vagyis van, ha mar magatehetetlen less, akkor valami normalis bentlakasos otthon, de azt nemm hiszem, hogy akarjuk

2013.01.07. 21:59:12

@váj mí: :) nem. De volt mar olyan, hogy jott napkozben a telefon es az elso geppel irany Bp. Es meg beertem az esti latogatasi idore.
Ugye erted, hogy azt akarom mondani, nyilvan rosszul, hogy amikor tavolra koltozol a szuleid nem tudnak annyira szamitani rad? Persze, ha Debrecenbol Gyorbe koltozol, akkoris van tavolsag, de egy Bp-Sydney tengelyt a praktikussag miatt nem lehet egy lapon emliteni vele.

Mrsmihaly 2013.01.07. 22:10:15

Mi volt a poszt hibaja? Leirta a sajat atelt elmenyeit, negativakat es a pozitivakat is.Olvasmanyos volt.Ha valamelyik orszagba elakarok utazni, nem ITT olvasok utana. Fiatalon öneröböl valositotta meg az utazasait. Volt batorsaga felallni , es ujrakezdeni minden rossz döntese utan. Minden cel eleresehez kell 1 Nagy adag celratöres , munka es kiltartas . Mindegy hogy a vilag melyik reszen elsz. Nincs meg benned, ne is induljal el sehova. Nem eleg a szerencsedre varni, azert solkat kell tenned.
Nem vartam hogy leirja, hol is van most.Minek ! Mindig van valaki aki tud jobb es szebb helyet a földön, mint ahol a poszt iro eppen tartozkodik. Aki meg bemeri irni,hogy megtalalta a szamitasat, es elerte amire vagyott, az mindig HAZUDIK.
Nem minden fekete vagy feher, lehet szurke is.

pappito · http://pappito.com 2013.01.07. 22:24:03

@hagyma: "egyreszt mar alig vannak, masreszt ki megy le pestrol paprika venni kicsi falvakba
elhiszem hogy van jo /inkabb volt jo/ paprika ottho, de manapsag az osszkep eleg silany"

hát én mondjuk kistermelőtől szerzem, a barátom küld évente egy kupaccal, ő vesz nekem is amikor a sajátját veszi falun. Ez az egyetlen amit itt nem lehet megkapni, még hasonló sincs csak indiai szarok. Ha mondjuk nem lenne, akkor se történne semmi, de mindenki szereti a paprikás kajákat a családban.

A szegedi meg nemtommilyen csomagolt gyári holmik azok tényleg szarok és sokszor vannak mindenféle marokkói meg ilyenolyan vackokkal keverve. Hungaricum, hehe.

2013.01.07. 22:30:35

@pappito: detto ugyanezt csinalom

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.07. 22:30:59

@pappito: hat, ha en fozok abban tuti van paprika, de ezek a kozep es delamerikai paprika enyhen szolva is tokeletesek:)
mer' innen szarmaznak
persze szart itt is lehet venni

pappito · http://pappito.com 2013.01.07. 22:32:10

@charlieharper: a posztban nem az volt, hogy haza kell menni ápolni az idős szüléket (pláne, hogy utána megint lelépett Mo-ról a posztoló) hanem az, hogy :

"Anyukám naponta sírt a telefonban, úgy hiányoztam neki, és ezt hallani szörnyű volt. Maga a tudat, hogy egyre nehezebben boldogulnak, és én, az egyetlen lányuk pedig otthagyja őket a Balkánon elveszni, elviselhetetlen volt."

Ez meg tankönyvi példája a szülő önzés alapú masszív érzelmi zsarolásnak. Balkánon elveszni, baszki, szegény anyuka a gyereke születése előtt is el volt veszve a balkánon? Sirdogálunk a telefonba, hogy a kicsi gyerekünk hazajöjjön hozzánk, mert akkor nekünk jó. A gyereknek meg annyira volt jó, hogy azonnal lépett svájcba, aztán meg mediterrán varázsszigetre.

Szerintem értelmes családokban mindig mindenki a saját és az őt követő generáció életéért tesz meg mindent, akkor haladunk előre. (nem, nem kell leszarni a nagyit meg betenni otthonba, mielőtt jönnek a fasz kommentek)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.07. 22:32:11

szoval jo tudni minden paprika amerikabol szarmazik:)

pappito · http://pappito.com 2013.01.07. 22:35:56

@hagyma: a dél (és közép) amerikai paprikafajzatok is baromi jók, de értelemszerűen másmilyenek, mint ami Mo-n terem.

Nálunk csak én eszem csípőset, úgyhogy főzni csak édessel főzhetek itthon, abból meg tényleg a Mo-n termett a legjobb.

Az, hogy amerikából származik, az pont annyira releváns, mint a kukorica esetében :) (bár a paprikát mi a törökök által ismertük meg, nem?)

2013.01.07. 22:40:52

@pappito: valoban. Ezzel arra reagaltam, hogy ez is tud lenni egy szempont a kulfoldre koltozesnel. Offoltam, na.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.01.07. 22:48:01

@váj mí: túró rudi, meg téliszalámi? Micsoda luxus ez? Engem régebb megkért (egy vadidegen) magyar, hogy X napon érkezik Svédországba, megtenném, hogy aznapra beszerzek neki valamit és érkezéskor átadom neki? Persze, semmi gond, válaszoltam. Nagyon hálálkodott, kérdezte, mit kérek cserébe. Egy Füles újságot kértem, mert nagyon hiányzik a keresztrejtvény. Nem hozott azt sem, üres kézzel érkezett. Azóta semmit nem teszek idegeneknek, ami akár öt perc munkát igényel...

váj mí 2013.01.07. 22:48:06

@hagyma: Persze, probléma lehet egy idő után, ha a szülő már nem tudja ellátni magát.

@charlieharper: Sajnálom, hogy ennyire rossz állapotban vannak a szüleid.

pappito · http://pappito.com 2013.01.07. 22:49:04

@charlieharper: a külföldre költözés off a HÁ blogon? annál ONabb nincs is :)

váj mí 2013.01.07. 22:54:07

@Réka ‎: Tőccsed le, nyomtassad kifelé! ;-)
Utoljára valamikor tavaly augusztusban tettem szívességet magyarnak, arra is rábasztam. Nanáhogyigen ... Nagyon sok Víznek köll eső formájában visszahullnia a Dunába, hogy én meg egyszer bárkinek is bármit.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.01.07. 22:56:58

@váj mí: de annak nincs nyomdaillata :(

Egyébként magyarokkal eddig sokkal több a pozitív, mint a negatív tapasztalatom, igaz, ez jobbára a már itt élőkre vonatkozik. Azóta pedig igyekszem úgy alakítani a dolgokat, hogy ne fázzak rá, ami nem csak magyarokkal szemben éri meg, hajjaj.

Sanyi9 2013.01.07. 22:58:49

@Réka ‎: ettol, hogy igy megutaltad az embereket, jobb lett az eleted? Nem lehetseges, hogy az az egy szemely bunko volt, de sok normalis ember is (akar te is) segitsegre szorulhat alkalomadtan?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.07. 23:03:48

@pappito: mindegy honnan
amerika felfedezes elott sehol mashol nem volt paprika
@váj mí: hat igen, errol beszelek
es ekkor ket lehetoseg van, vagyis meg elotte, hogy ez bekovetkezzen, jon ki hozzam, vagy egy jol mukodo fizetos otthon magyarorszagon
ez az O dontese less
remelem jon:)
nezd, 74 eves, job lenne neki itt eluldogelni tv-zgetni meg fozogetnii
meglatjuk, szerintem jon
@Réka ‎: megfejtette ut kozben
amugy Fulest kerni eleg nagy perverzitas, kulfoldi magyarok szalonnat kernek , szalamit, paprika es turo rudit, esetleg toportyut
nahat

pappito · http://pappito.com 2013.01.07. 23:11:55

@hagyma: "amerika felfedezes elott sehol mashol nem volt paprika"

meg kukorica se de ahogy a kukorica esetében se érdekel senkit ez, a paprikára is igaz. meg a másik csodálatos ámerikai találmányra is, a krumplibogárra. Jelzem akkor még usa se volt, szóval nincs mire büszkének/patriótának lenned paprikaügyben :)

River_Of_No_Return 2013.01.07. 23:12:15

Alíz, gratulálok, hogy megtaláltad azt a helyet, ahol jól érzed magad!
Nem kötekedésnek vagy gúnyolódásnak szánom, és nehéz úgy megfogalmazni a bennem felmerült kérdéseket, hogy ne tűnjenek nagyon abszurdnak, de én nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit jelent pl. az, hogy nincsen civilizáció (valami kis kunyhóban laksz a semmi közepén áram nélkül?), vagy hogy kik azok, akik ingyen elviszik a szemetedet (szigeti önkéntes csoportok gyűjtik az emberek szemetét?). És hogyan lehet megkülönböztetni az amerikai műmosolyt az igazi mediterrán szigeti mosolytól?
Remélem, egyszer megmondod majd azt is, hogy melyik ez a sziget! Van itt egy pár Misi Mókus, aki szeretné tudni, hogy hol van „az örökké termő fa szigete”.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.01.07. 23:16:53

@Sanyi9: nem utáltam én meg senkit, honnan veszel ilyen abszurd dolgot? De amúgy igen, az életem határozottan jobb lett, amióta nem töröm magam hiábavalóan egy köszi nélkül :) azt az időt arra érdemesebb emberekkel töltöm és ez jó.

(másik példa, facebookon kért tanácsot valaki fotó ügyben. Egy sűrűn teleírt A4-nyi szöveget gépeltem be neki, kerestem linkeket, magyarországi árakat... egy árva köszönöm nem érkezett válasz gyanánt. No de egyszer majd megtanulom.)

váj mí 2013.01.07. 23:16:53

@Réka ‎: hm, nyomtató-illata még lehet ;)
A már kint élők más tészta. A kitörekvőkkel van a baj. Tisztában vagyok vele, hogy sokkal könnyebb, ha van, aki segítsen, éppen azért, mivel nekem nem volt. Node azért van egy limit, amikor az ember azt mondja, afaszkivan ...

@hagyma: Hm, az attól függ, köti-e még valami haza? Mármint emberek meg ilyesmik ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.07. 23:18:07

@pappito: talan felreertettel
nem vagyok buszke a paprikara
arra akartam kilukadni, hogy nem feltetlen akarok magyarorszagrol ide paprika kuldetni:)
mert van job
kukoricat sem akarok kuldetni, mert az is van boven
sot krumplit sem
mer az is eleg sokfele van es stb
aki amerikaba Magyar oroltpaprikat kuldet / vagy oblitot/ az hulye

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.07. 23:19:38

@váj mí: cask az ilyesmi meg a sok sok ev
fia, lanya, unokaja itt /egy unokaja otthon, meg testver es hat ismerosok es szomszedok/
jonni fog, remelem
volt mar itt 3 evvel ezelott
hat nem tudom
iden eldol

pappito · http://pappito.com 2013.01.07. 23:23:47

@hagyma: jó, az öblítő az tényleg érthetetlen. de paprikából _másféle_ van ott és aki ezt szereti és igényli az küldessen magának, ha ez a vágya.

váj mí 2013.01.07. 23:26:38

@hagyma: Hm, ha bírja még magát, nem biztos, hogy menni fog @pappito: ... az az öblítős végül, hogy végződött? Mondjuk, érthetetlen, mert pont ugyanaz a macis öblítő kapható mindenhol a világon, legfeljebb más néven.

Sanyi9 2013.01.07. 23:31:54

@Réka ‎: nem tudom, ez volt az erzesem, miutan elolvastam, amit irtal.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.07. 23:33:53

@pappito: na, nehezen fejezem ki magam
ez a paprika dolog cask nosztalgia, nem rosszabbat nem jobbat, /mondjuk inkabb jobbat/ nem mast, itt is kap
de az MAGYAR!
ennyi, ha erted, hogy mondom

@váj mí: ez nem azon mulik, hogyne birna magat, fogja is, de nem mentoreopulovel akarom kihozni, elobb utobb eljon az ido amikor job ha van segitsege
az oblitosnek nincs vege
sok jot nem josolok a csavonak, oruljon ha deportalassal megussza

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.07. 23:35:56

@pappito: Mi is hazit hozunk ki. Az meg a konykaruhat is ugy megfogja, alig lehet kimosni belole.
Meg amugyse kene elfelejteni , Magyarorszag lakossaganak 80%-a meg mindig nema fovarosban el.

Nem ertem a posztolot amugy, meg a csaladjat sem. Marmint ertem egy reszrol, mas reszrol viszont nem. Nem tudom, betegek-e a szulok, netan mozgaskorlatozottak-e , de szerencsere nalunk pl. felfogtak, ugyse tudnak hazarangatni. Elobb hozom ki inkabb oket. Vagyis csak apum, mert anyum meg 20 km-rel arrebb se lenne hajlando koltozni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.07. 23:40:13

Egyebkent viszont kicsit irigylem a lanyzot, hogy ennyi helyen kiprobalta magat:)

Mondjuk kivancsi lennek, milyen diploma azt, amire ennyire nagyivbol tett.

váj mí 2013.01.07. 23:41:56

@hagyma: Hát ha mobilis anyud, akkor sok gond nem lesz, viszont, ha ragaszkodó típus, akkor kezdhetsz gyűjteni a mentőhelikopterre.
De végül találtak drogot vagy nem, vagy mi van? És egyáltalán, mi a búbánatos lófasznak kellett neki pont az az öblítő?

pappito · http://pappito.com 2013.01.07. 23:44:18

@váj mí: az öblítő sztorival nem vagyok tisztábn, értetlenül állok a jelenség előtt, bár tbh ismertem én itt olyat aki a porszívóját maga után küldette Mo-ról (18000km!)

monddazigazatmar 2013.01.07. 23:45:50

Az ilyennek mi a francnak diploma? Anélkül nem tudott volna felszolgálni?
mindegy hova, csak el innen mer a magyar az undorito fajta - a német átbaszott, az osztrák megetetett a romlott kajával, az ausztrál randizott veled egyedul- eszerint szebb vagy mint egy kenguru.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.07. 23:46:02

@tildy:): orolt paprikarol beszlgettunk, de nekem a tv paprika sem rosszabb mint az otthoni volt
sot, ma mar inkabb jobbnak tartom
nem inkabb, sokkal
de van majdnem olyan mint a Magyar tv is, de az itt tenyleg nem jo
de igen, nem cask az oroltben szeretm jobban az ittenit, 8-10 fele nem orolt van, hat jobbak na
@váj mí: ez nem monilitas, ez csaladegyesites, ugy gondola job less neki a fiaval, mint egyedul megha az ameroka is
helicopter nem biztos, hogy eleg Asheville-eger viszonylatban\

en nem tudom mit talaltak, mit nem
nem vagyok en az FBI, ok nelkul nem lenne bent ennyi ideig, majd kiderul
en deportalasra szavazok

pappito · http://pappito.com 2013.01.07. 23:48:42

@hagyma: "ez a paprika dolog csak nosztalgia, "

persze, hogy az, tök igazad van. ezért írtam, hogy ha holnaptól nem lehetne, akkor se történne semmi, de én spec szeretem, gyakran főzök vele, és mivel itt nem terem, ha rendeset akarok enni akkor úgyis a világ túlfeléről kell importálni, akkor már egyszerűbb olyat amit mindenki szeret a családban és tudom honnan van.

váj mí 2013.01.08. 00:28:35

@pappito: Furcsa, mennyire tudnak ragaszkodni egyes emberek szimpla, bármikor helyettesíthető használati tárgyakhoz ...

@hagyma: Hm, egyrészről, másrészről viszont .. tudod, az öreg fa meg az új föld esete ..
Mna, azért az FBI is követ el marhaságokat elég rendszeresen ...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.08. 01:57:05

@pappito: nekem is kinn van az otthoni ultracsendes porszivom. Hulye lettem volna otthonhagyni. Ahogy a mikromat is. Hiaba na,ragaszkodok bizonyos bevallt dolgokhoz.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.08. 02:02:11

@váj mí: nem feltetlen. Amikor az ember megszok , megszeret valamit, attol nehezebben valik meg. Itt van ez a porszivo is, igen lehet kismillio hovert, meg dysont kapni. Ez konkretan viszont nincs.

Mikronal is keresgeltem , ott sem volt ami szimpatikus lett volna, ezt meg imadom. Jott.

Most mar vegkepp hulyen fogtok ram nezni, de meg a billerbeck matracom is kihozattam . Itt egy jo minosegu matrac 600 fonttol kezd, ez meg szallitassal is joval-joval olcsobban kijott.

hothead 2013.01.08. 03:26:41

@Határátkelő: igazából nem azzal van a baj, amit leírt (kinek mi a fontos, ugye. ki mit akar megosztani önmagáról a neten stb.), hanem a stílus, meg az ilyen-olyan népek kritizálása, a rengeteg ellentmondás saját magának, és hogy nem vesz részt a kommentelésben. sokkal kevesebb negatív hangvételű hozzászólás lenne, ha értelmes kérdésekre értelmes válaszok jönnének első kézből. tudom, nem lehet kötelezni senkit erre, de ez így sokszor találgatásokba fullad egy-egy félreérthető fél mondat kapcsán...

hothead 2013.01.08. 03:40:04

@charlieharper: erre az esetre lehet megigényelni az idős szülői ausztrál vízumot. így nem kell "hazasírni" a gyereket és a szülők sem "sínylődnek a balkánon" (pláne, hogy au volt a hölgy álma). mondjuk hosszú a várólista, ezért kell egy kicsit előre gondolkoni, és pl. nem au-ban ráeszmélni arra, hogy messze van mo-tól.

breezer 2013.01.08. 05:27:26

@váj mí: a sztori eddig úgy áll, hogy bizony oldott kokó volt a kokkolinoba... a csávó meg magyarázkodik, hogy nem tud semmiről... kipróbáltak a drogcsempészek egy új megoldást, ami nem jött be ennyi történt :) amúgy nem értem az usaba minek kokót küldeni tőlünk, mikor a világ kokainának kb 100%-a délamerikából származik...

Sanyi9 2013.01.08. 07:38:22

@hothead: sok magyar viszi ki maga utan Ausztraliaba a szuleit?

bpetya75 2013.01.08. 08:25:09

@micsoda?:

No, akkor tovább pontosítok. Nem vállalok közösséget senkivel csak azért, mert egy közigazgatási egységben létezünk. Ha van valami kapcsolódási pontunk, az más. Közösséget tudok vállalni például azokkal az erdészekkel, akik nem csak a kitermelhető faanyagot látják az erdőben, vagy azokkal a természetvédőkkel, akik nem zöld ruhás fagyilkosoknak látják és láttatják a teljes erdésztársadalmat. Meg még egy csomó dolog. Így természetesen piszkosul örültem a magyar sportolók londoni szereplésének. A Magyarország-Izland férfi kézimeccs életem egyik legnagyobb élménye.

És nem, továbbra sem fogadom el, hogy rólam, a családomról, a barátaimról, ismerőseimről és üzletfeleimről bármit is elárult volna pártízezer bértüntető felvonulása.

bpetya75 2013.01.08. 08:29:00

@4karika:

"Ez csak egy példa. Keserű példa és szubjektív.
Ilyenek mindenhol akadnak. De jók is. De manapság mintha fogékonyabbak lennénk a kevéssé jót észrevenni először.
Egy a lényeg, nem a hitványra kell összpontosítani, hanem az érdemesre. "

Pontosan így van. Aki csak a rosszat látja meg, annak sehol sem lesz jó, mert előbb-utóbb mindenhol meg lehet találni a hibát. A különbség az, hogy néhány helyen a rosszat kell keresni, sok helyen (sajnos nálunk is) meg a jót.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.08. 10:31:36

@breezer: ha tenyleg igy volt, akkor beismerte volna az FBI , hogy tevedett ? Marpedig itt ejtettek ezzel kapcsolatban a vadat.

nigara 2013.01.08. 11:02:13

@micsoda?: nem nagyon értem, hogy azt mondod, hogy figyelemmel kísérted a békemenetet, mert magyar.

Ez így ostoba kijelentés, mert a békemenet egy fidesz rendezvény volt. Ha figyelted volna, akkor tudnád, hogy a felvonulók jó nagy része romániai volt, 40 busszal érkeztek.
Semmi köze nem volt a magyar többséghez.
Az, hogy magyarként definiálják (mint te is), óriási csúsztatás.

kriosz 2013.01.08. 12:07:42

Szóval nem derült ki hogy hol van ez a csodás sziget :(

breezer 2013.01.08. 13:49:10

amúgy elég megnyugtató, hogy az ember mégsem akkora marhaállat, hogy megutaztasson pár ezer kilométeren keresztül egy a világ bármely pontján kapható öblítőt :D így, hogy dorg is volt benne, már teljes mértékben érthető :D

micsoda? 2013.01.08. 14:08:54

@nigara: Ahogy gondolod. Nekem a véleményem változatlan. Itt élőként vállalnom kell a szépet is, meg a kevésbé szépet is, már ami a külföldi megítélést illeti.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.01.08. 14:43:36

hát én találkoztam magyar gyakornoklánnyal Thaiföldön, aki hozott mosószert, mosogatót, meg gondolom minden mást is, mert hátha itt nem lehet kapni ilyesmit.....

bpetya75 2013.01.08. 15:26:58

@Chang Yai:

Azt hiszem erre mondják, hogy nagy az Isten állatkertje. Manapság azért már nem akkor nagy kihívás tájékozódni, hogy mi van ott, ahová megyek...

bpetya75 2013.01.08. 15:40:23

@micsoda?:

Továbbra sem értem a logikádat. Az a véleményed, minden egyes állampolgár felelősséget kell vállaljon mindenért, ami abban az országban történik, ahol él?

Értem én, hogy a felelősség hárítása az egyik legnagyobb hiba, amit ember elkövethet, de ez a ló másik oldala.

Világpolgár2012 2013.01.08. 15:45:53

@hagyma:
Mi már megtettük ezt a lépést, édesanyám majdnem 4 éve hozzánk költözött. Nekünk is ez a két lehetőség volt, vagy kijön hozzánk, vagy egy nyugdíjas faluba költözik otthon, ahol van 24 órás orvosi felügyelet is. Mi azt akartuk, hogy jöjjön, de rá hagytuk a döntést. Monjuk a mi esetünkben egy betegség megkönnyítette a döntést, mert az otthoni orvosokok rég feladták anyukám gyógyítását/kezelését/karbantartását. Sőt ez nálunk is egybeesett a vidékre költözéssel, új házzal, stb. Így utólag a legjobb döntés volt, nem kell állandóan aggódnom miatta és sokkal jobb az orvosi ellátása (szinte tünetmentes az elmúlt 2 évben). Egyébként tényleg csak tévézik, főz néha és kirándulunk sokat. Sajnos saját társasága/baráti köre nincs itt (a nyelv miatt is), de ezt szerintem kárpótolja, hogy a közvetlen családtagjaival van.

micsoda? 2013.01.08. 15:56:14

@bpetya75: "Továbbra sem értem a logikádat. Az a véleményed, minden egyes állampolgár felelősséget kell vállaljon mindenért, ami abban az országban történik, ahol él? "

Nagyjából igen, legalábbis az én véleményem szerint felelősséggel tartozik. Mondok erre egy példát.
Az azeri ügynél arra gondoltam, hogy milyen az a kormány aki hősként kezel egy brutális gyilkost, aztán a gondolatomat tovább folytatva, milyen az a nép akinek ilyen kormánya van.

miegysmàs 2013.01.08. 16:28:05

Csak ugy megjegyeznem,ha valakit erdekel,hogy a tegnapelötti posztra," A jo melosra mindig van igeny " reagalt a posztiro,öve az utolso bejegyzes,miutan mindenki jol kivesezte,es belekötött......miutan bejelentkezett,adott meg informaciot............mindenki jo magasrol le is szarta.
Csak gratulalni tudok hozza!

miegysmàs 2013.01.08. 16:37:45

@monddazigazatmar:

most meg az a baj eppen,hogy diplomaja is van.
te jo eg!
Te/ön sem tud olvasni,tenyleg oheberül irt?
Vagy ujmagyarul,ö Kriszta a mezga Gezabol?
Hat odairta,hogy nem beszelt jol angolul,itt a valasz!!!!!!!!!!!!!! istenem milyen nehez volt,pedig meg egy rohadt diplomam sincs,es csak itthon mosogatok.

abaya-oman 2013.01.08. 17:07:08

Erdekes ez a paprika dolog. Egyetlen ismerosom nem szerette a paprikat, amig meg nem kostoltak a magyar orolt paprikat. Az omani szomszedasszonyom kifejezetten megkert, hogy hozzak neki. Izlesek es pofonok...

váj mí 2013.01.08. 17:28:57

@tildy:): Ok, persze, de ezek ilyen napi használati tárgyak meg fogyóeszközök. Mondjuk esetedben a matrac, az tök anyagi megfontolás, de amit pappito említett, egy 50 eurós vagy 40 fontos porszívó 18 ezer kilométerre ... hát, hm ....

@breezer: Ezt azért nem tudom komolyan venni. Coccolino nevű öblítőszerben feloldott kokaint küldeni az USA-ba... na ne viccelj már. Ennyire hülye senki sem lehet. Arról nem is beszélve, hogy vajon a kokó meg az öblítő mennyire szeretik egymást a későbbi kinyerést illetően ...

DieNanny CH 2013.01.08. 18:44:23

@hagyma:
Akkor legyen itt egy kis kedv-visszahozó:
www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=WD86sBBOh4Q#

(Anyukám az utcánkban lakó termelőtől vesz paprikát, ő maga szárítja, metéli, válogatja és őrli. Megmásíthatatlan!)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.08. 19:35:37

@váj mí: Porszivo is jott, hozzam is, mint irtam, az is annyiba kerult, mitn amit irsz. Igaz feladott poggyaszkent hoztam, na jo ez nem volt 18 ezer km.:D

taurus0 2013.01.08. 23:17:18

@hogyne,persze,igazad van!: A "yellow brick road" az nem Aliz csodaorszagban, hanem Oz a nagy varazslo.

taurus0 2013.01.08. 23:23:31

@váj mí: Nekem mindig az volt a gondom a koltozeseim soran, hogy ujra meg kell talalni azt a porszivot/mikrot/matracot, ami jo/kenyelmes stb. Tehat nem az ara, hanem, hogy rengeteg idot kell arra pazarolnom, hogy keresgeljek, gyakran ismeretlen markak kozt, sot, pl. matrac eseteben kiprobaljam. Valahogy hiaba probalgatom a boltban, lehet, hogy csak jopar ejszaka utan erzem, hogy kenyelmes-e vagy sem. Hasznaltan pedig mar nem igazan lehet visszavinni... A Romaniabol Magyarorszagra athurcolt osregi kisparnat azota is sajnalom: Amerikaba koltozeskor kidobtam, es azota sem talaltam egy hasonloan kenyelmest, pedig azota mar tobb orszagban is keresgeltem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.01.09. 05:02:03

azért Angliába elég könnyű nem, az ember előbb-utóbb megjárja autóval, vagy valaki segít, oda meg belefér.
matrac miatt szenvedek, hiába 350 km ide az előző matracom, csak repülővel lehet beutazni Yangonba, abba meg nem fért bele. más nem jó a hátamnak, csak a nagyon kemény, 5 centinél is vékonyabb, tömör nyersgumi. még nem találtam. a földön jobb, mint bármi más perpill, de az meg hideg.

ja, egyébként a minap nem értettem, miért kell a bevásárláshoz tudni nyelvet. kosár megfog, bepakol, kipakol, fizet, kész. ezt megoldottam már perfekt "kínaiul" is :-) amikor patkánymérget kerestem, lerajzoltam, amikor meg valami mást, amit nem tudtam lerajzolni, valaki leírta nekem előző nap egy fecnire aztán kész. vagy máshol még kérni kell a kenyeret a boltban? és annyira el van dugva, hogy nem lehet rámutatni?

tucano 2013.01.09. 09:32:50

a sziget Gozo, mit nyertem?

tucano 2013.01.09. 09:35:27

@Chang Yai: ezt teljesen megertem, foldon kell aludni, fene a matracba

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.09. 14:08:54

@breezer: Gondolkozz picit , ha talaltak kokaint, akkor miert ejtettek evvel kapcsolatban a vadat? "Az állam nem folytatja az ügyet, nem emel vádat, az okot az irat nem tartalmazza, bár az nehezen érthető, hogy ha találtak kokaint a csomagban, miért nincs vádemelés. " Aztan ha megnezed a tobbi cikket, ott meg azt irjak, alpozitiv lehetett a teszt.

index.hu/kulfold/2013/01/03/alpozitiv_lehetett_az_coccolinoban_talalt_kokain/

Szoval, ha szerinted volt benne koko, akkor a nagyon okos amerikai hatosagok megszuntettek volna az eljarast? "A drogcsempészet miatt folyó eljárást mindenesetre megszüntették a férfi ellen"

Erdemes ezt is megnezni:

"Megharagudtak rá

Ronai húsz éve praktizáló ügyvédként számos olyan magyarról tud, akik illegálisan tartózkodnak az Egyesült Államokban. A B. Viktor ellen indult újabb eljárást ezért úgy magyarázza, hogy a „büszke” amerikai igazságszolgáltatás „megharagudott rá”, amiért nem sikerült elítélni drogcsempészetért, a hasonló ügyekben ugyanis „98 százalékban elmarasztaló ítélet születik”. Az ügyvéd szerint az amerikai bíróságokra egyébként sem jellemző, hogy elismerjék a hibáikat, mert „azt hiszik, hogy ők a Jézus”, de ezzel ebben az esetben valószínűleg azért sem járnának jól, mert így könnyebb lenne érvényesíteni a kártérítési igényt."

En hozzatennem, nem csak a birosagokra jellemzo ez....

Alikam 2013.01.10. 17:39:31

Boltokban csak átvertek...:D

Ilyen viccposztokat minek raktok ki? Hergelésből?

Alikam 2013.01.10. 17:45:05

@tsabus: csak a blog szerkesztőjének illene mérlegelnie, hogy mi az az írás ami úgy próbál objektív maradni, illetve nem esik túlzásokba, mert ilyen alapon én is csinálok egyet, amiben szarrá fikázok 3 országot, kurvanyázok párat aztán akkor számítok rá, hogy meg fog itt jelenni, hiszen nincs tartalom alapján mérlegelés....

Az megint más tésze ha az illető, aki szerkeszti a blogot a saját dolgait írja le, akkor az valóban erősen szubjektív de azt ilyenkor az ember bele is számolja, de egy olyan blognál, ahová idegen emberektől a témába vágó írások érkeznek ott nem hiszem, hogy bölcs dolog minden szart megjelentetni mint pl. ezt is...

A Magyarország-fikázósokat meg már csak nemzeti becsületből is kibasznám, mert azért egyelőre gondolom még a szerver, amin ez a blog van Magyarországon üzemel, ezt főként magyarok olvassák és egy magyar blogmotort használ szóval a minimum tisztelet ennek az országnak még kijár, és az eleve olyan túlzó állításokkal teletűzdelt fikázós írásoknak, mint ez is, hogy minden boltban átverik egyszerűen itt szalonképteleneknek kéne lenniük.

Alikam 2013.01.10. 17:52:13

@Határátkelő: szerinted Magyarországon a boltokban csak átvernek?
Akkor meg minek hozol le egy ilyen nyilvánvaló vetítős írást?

Komolytalanná teszi az egész blogot meg a szerzőjét is...

Chance 2013.01.11. 11:24:56

Jó pár hónapja olvasgatom az origon is megjelenő postokat amik erről a blogról származnak. Onnantól, hogy eldöntöttem, elmegyek Mo.-ról. Nem vagyok már fiatal, 37 múltam. De mostanra érett meg bennem, hogy elég!!! Mindig törekedtem, tanultam, beilleszkedtem ahová kellett. Jó csapatjátékos, segítőkész munkavállalóként mégsem én jutottam előbbre, hanem azok akik a cégeknél együtt "bandáztak". Szórakozni, erre-arra együtt jártak. Tudásuk a nullával egyenlő, az előrejutáshoz szükséges teszteket kilopták és kidolgozták nekik, hogy bejussanak oda, ahová igazából teljesítményük alapján sosem juthattak volna be. Volt egy vállalkozásom 8 évig, szépen kerestem, eltartottam egy férjet és született gyerekünk is. Félreértés ne essék, én nem tartozom azok közé a magyarok közé akik irigyek, savanyú pofájúak. Segítettem azt akiben láttam, hogy törekszik. A legnagyobb gondok közepette is mosolyogtam és azt mondtam: van akinek nálam rosszabb, ne elégedetlenkedj, tedd a dolgod és jobb lesz meglátod. Nem lett. Elváltam. Az exem a hátam mögött csinálta az adósságait, aztán lelépett Mo-ról és mindent a nyakamon hagyott. Mert ugye szép hazánkban ez lehetséges. Felszámoltam a vállalkozást, elköltöztem, új munkába kezdtem, új párom lett. Nem változott semmi. A fent leírt munkahelyről el kellett jönnöm, az addig páromról hitt férfiról kiderült, hogy a régi szellem szerint tárgyként és cselédként tekint a nőre.Rossz jött a rosszra. Nyomor, megaláztatás. És én még ebben is próbáltam mosolyogni, senki nem tudta és a mai napig sem tudja mi mindent éltem át ezidáig. Külföldön (évek óta) élő ismerősöm az egyedüli. Évek óta szajkózza, hogy ne csináljam ezt magammal és a gyerekkel tovább, menjek, segít. Nem mertem. mert mi van ha ott is ugyanaz van mint itt, mi van ha nem tudunk beilleszkedni, mi van ha valami rosszul sül el és nincs akire támaszkodj, mi van ha, és így tovább. Csak a kifogás jött. Aztán néhány hónapja a mi van ha mondatra a válasz valahol legbelülről ez volt: Itt van bármi ami előrébb visz? Kapsz segítséget? Sőt! Kapsz lehetőséget?
Csend következett és saját magamnak vallottam be: Nincs ami itt tartana.
Elkezdtem szervezni és most ott tartok, hogy márciusban indulok.
Több ma már külföldön élő, rég elfeledett ismerősömmel felvettem a kapcsolatot. Régebb óta kinn élőkkel és van olyan is aki alig 1 éve ment el. Mindenkit kifaggattam. Elmondták mi nehéz és mi könnyű. És egy mondat volt mindegyiknek amit a végén írt vagy mondott : Ha még élni akarsz ne maradj ott!
Nem mondhatja senki, hogy nem tettem azért, hogy jobb legyen (nem próbálkoztam, azt a kutya szokta ahogy a magyar mondás járja).
De már elég!!!! És az utolsó csepp a pohárban akkor jött amikor elvesztettem a munámat mert a munkaerő kölcsönzőt kérdőre vontam miért nem jelentett be? Hol az a pénz amit ennek címén levont. Aztán pár napra rá kaptam egy állásajánlatot 87ezer forint brutto fizetéssel 6+2 beosztással. ÉN! Üvölteni tudtam volna! Ennyi vagyok??
Vigyáztam magamra, hogy ne épüljek le mint sok magyar nő, lehazugoznak ha megmondom a korom, tanultam, képeztem magam. És ennyit érek???? Hát akkor elmegyek! maradjon aki akar. Hazaárulózzanak le! Kit érdekel??? Amíg nem kapok megbecsülést vagy legalább (ha már anyagias a világ) pénzbeni ellentételezést, ki a francot érdekel, hogy ebben az országban ki anyáz engem mert elmegyek. Építgessék a sz..ból a váraikat és öregségükre egyenek csirkeszárnyat egy hétig. Én megyek!
Elképzeltem miféle nehézségekkel fogok szembesülni, hogy bevándorló leszek egy országban, nem a földijük. Hogy még jobban kell igyekeznem, hogy elfogadjanak. Megteszem. Várom:) Újra tudok önfeledtem mosolyogni mióta eldöntöttem ezt a lépést:)
Ha valamelyik postolo majd azt írja, hogy naív buta liba vagyok, hogy hagytam magam....nem hagytam:) Küzdöttem, szembeszálltam de eltaposásban a magyarok nagyok:)
Nyilván nem mehet el mindenki...kiürülne az ország:) De azt látom, hogy előbbre vinni nem lehet itt semmit. Vagy csak nőként nem....sajnálom.

ozinanny.blogspot.com.au 2013.11.30. 08:27:14

Érdekes blog. Egyetértek az országokról alkotott véleményeddel.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása