oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. december 31. 06:52,  Látszik, hogy merre van az előre 242 komment

2012. december 31. 06:52 Határátkelő

Látszik, hogy merre van az előre

Mai szerzőnk informatikusként Magyarországon sem keresett rosszul, mégis úgy érezte, ha előre szeretne lépni, akkor érdemes kipróbálnia magát külföldön is. London lett belőle, és az első hónapok kisebb nehézségei után be is jött neki.

London utca tömeg.jpg

„Én idén júniusban döntöttem úgy, hogy szerencsét próbálok. Egyrészt még 30 éves korom előtt szerettem volna magam külföldön is kipróbálni, másrészt a válság miatt nem igazán láttam, hogy itthon merre is van az előre.

Nem kerestem rosszul (informatikus vagyok), a hitelem fizetésével sem volt bajom, de jó ideje nem nőtt a fizetésem, szakmai előrelépésre sem nagyon volt módom (ha már váltani kell, hát váltsunk külföldre) és a mikrocégem szekere sem ment épp semerre (meg tele lett a hócipőm a mutyizással, a haverom haverjának a haverja kapja a munkát hozzáállással és azzal, hogy az állam és a legtöbb szolgáltató cég semmibe veszi / kihasználja / megalázza a fogyasztókat).

Pár éve próbálkoztam már külföldi álláskereséssel, de akkor még csak egy üres emailt sem kaptam, így félig viccből tettem fel az önéletrajzom megint. Állásom volt, volt hol laknom és mit ennem, így nagyon nem izgultam. A célpont Anglia / Skócia / Írország lett (Ausztrália messze van, Amerikába pedig nem nagyon akartam menni). Passzívan kerestem és a kint elő ismerőseim révén azt is hamar sikerült kiszámolnom, hogy havi nettó 3000 font alatt nem éri meg elindulnom.

Nagy meglepetésemre rengeteg megkeresést kaptam és egy hónap alatt 4 cég is megkért, hogy menjek ki, beszéljünk személyesen is. A fejvadász cégek nagyon segítőkészek voltak, így sikerült egy 4 napos kint tartózkodás alatt mind a négyet lezavarni (pénteken és hétfőn 2 - 2, közben egy hétvége "pihenő"). A pénteki második interjú után 1 órával kaptam a telefont a fejvadásztól, hogy a cég ajánlatot tett, így - mivel nagyon szimpatikus volt a cég - teher nélkül vághattam neki a hétfői kettőnek (a végén három ajánlattal jöttem haza).

Ügyintézés

Barátnőmmel mindent átbeszéltünk, úgy döntöttünk, hogy belevágunk (annak ellenére, hogy neki az angoltudás hiánya miatt valószínűleg egy nem túl kvalifikált munkával kell kezdenie). Mivel megvolt a szerződésem, tudtam a HSBC-nél még itthonról Passport számlát igényelni.

Szállást a Londoni Magyaroknál intéztem, felmondtam, elvarrtam néhány szálat, de nem égettem fel a hidakat, összeszedtem a megtakarításaim mozgósítható részét, megvettem a repülőjegyeket és vártuk az indulást.

Megérkezés, kezdetek

A Londoni Magyarok vártak, ahogy megbeszéltük, annyit kértek, amennyit megbeszéltünk és bár az első 3 napra elég "sittes" ideiglenes szálláson voltunk kénytelenek lakni, az "állandó" szállással semmi gondunk nem volt, egy teljesen normális méretű dupla szobát kaptunk egy 6 fős házban, Wood Greenben, 5 percnyire a metrótól.

Vettünk 40 fontért két teljesen alap telefont, kaptunk Lyca Mobile SIM-et bele, elérhetőség pipa. Kértünk időpontot számlanyitásra és NI számra, ha jól emlékszem mindkettő megvolt 2 hét alatt és az NI szám is nagyon gyorsan megjött, csak az első fizetésem kaptam Emergency Tax kóddal (merthogy mindenfelé rémhír ellenére lehet NI szám nélkül dolgozni, ekkor egy picit magasabb adókategóriába raknak, ez az Emergency Tax és mint a neve is mutatja, pont az ilyen esetekre való).

Barátnőm mindent megpróbált, de 3 hónapig nem kapott munkát (külön posztot megérne, hogy mikkel próbálkozott és hány helyen jelentkezett), így jól jött a kivitt pénz (amit pont erre szántunk).

Ja igen, bankszámla. Ha már van munkaszerződésünk mielőtt számlát nyitunk, érdemes kérni az ügyintézőt, hogy beszéljen a menedzserével, kérdezze meg, hogy szerződésünkkel milyen számlák közül válogathatunk. A HSBC Passport havi 8 fontba kerül, én nem nagyon akartam kifizetni, rákérdeztem és kiderült, hogy ekkora keresettel igaziból nem számít, hogy még csak 2 napja vagyok az országban, választhatok bármilyen számlacsomagot.

Költségek, buktatók

Nagyjából 400 ezer forintnyi megtakarítás, plusz a fentebb említett, minimumot meghaladó fizetésem kellett ahhoz, hogy az első 3 hónapot kihúzzuk. Ekkor kapott barátnőm munkát, így végre el tudtunk költözni. Wood Green nem a legrosszabb környék, de annyira azért nem is barátságos.

A költözés kb. 2400 fontba került (költöztető, ügynökség díja, egy havi lakbér előre plusz egy havi kaució). Ebből Dél-Londonban tudtunk kivenni egy egyszobás lakást, viszonylag normális környéken. A havi fix költségünk kb. 1300 font (lakbér, rezsi, council tax, tv licence, bérlő biztosítás). Erre jön az étel, utazás, ruházkodás, szórakozás és bármi egyéb.

Kimondott buktató nincs, az ügynökségek sajnos nagyon lusták, így kitartóan kell őket noszogatni, 2 - 3 hónapba is beletelhet, mire a szolgáltatók átírják az órákat, így az első számlák bizony nagyok és a mobilszolgáltatók sajnos nevetségesek.

Alapból maximum 1 hónapos, megújuló szerződést kínálnak, telefont még kaucióval se nagyon adnak mellé, a lefedettség nagyon változó és állandóan credit score-t akarnak ellenőrizni (ez értelemszerűen nem lesz túl magas egy frissen bevándorolt embernél).

Megérte?

Meg.

Működik az állam, hihetetlen, hogy miket tesznek a hivatalok és a szolgáltatók maguktól vagy kárpótlásként.

Rengeteget fejlődött az angolom, nagyon sokat tanultam a szakmában, az életszínvonal megtartása mellett tudtam váltani és látszik, hogy merre van az előre."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: London Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr734987302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sz4kerto 2012.12.31. 21:34:28

@gattac: de, vannak 50 felettiek.

xylon 2012.12.31. 21:49:54

@breezer: az MS budapesti fizujaira en is kivancsi lennek

Sanyi9 2012.12.31. 21:55:58

@gattac: hat szerintem semmi nem tortenik a programozokkal 40 felett. Ha arra erted, hogy talalnak-e munkat, szerintem nem problema semmilyen korban ebben a szakmaban munkat talalni, ha az ember tenyleg ert hozza.

Romaniaban a programozok atlageletkora sokkal alacsonyabb, mint Nemetorszagban, mert ugye '90 elott nem igazan volt kozunk a vilaghoz (lasd COCOM lista). Ott egy '64-es szuletesu kollegam volt, aki egyszeru mezei programozokent dolgozott, mondjuk inkabb nyugdijas stilusban (azelott eleg intenziv elete volt, sok helyen dolgozott, azutan volt vallalkozo is es mar megnyuvaskent ment el egy multihoz dolgozni).

Itt Nemetorszagban tobb programozot ismerek, akik mar kozelebb vannak a nyugdijhoz, mint az erettsegihez. Az irodaban ketten vagyunk es a kollegam 44 eves. Nagyon tapasztalt, de o szerintem 20 eve is nagyon jo volt a szakmaban, ennek semmi koze az idohoz. Belole soha nem lesz manager, mert nem is akar az lenni, de mint senior fejleszto nagyon jol keres (gondolom... :D). Mondjuk meg is erdemli, nagyon vagja a dolgokat. A managerunk 10 evvel fiatalabb nala. Oszinten szolva nem tudom, hogy peldaul ezt a szakmat lehet-e meg 65 evesen is folytatni (Nemetorszagban a nyugdijkorhatar most 65 ev, de fel akarjak vinni 67-re). Peldaul nagymamam 65 evesen mar igencsak tevesztgette a lanyainak/lany unokainak a neveit (mondjuk azutan mindig kijavitotta magat). Mondjuk 76 evesen koszoni szepen, jol van. :D Szoval 60 eves korig szerintem nyugodtan lehet folytatni, mint a tobbi szellemi szakmat, de azutan mar lehet, hogy minden nagyon nehezere fog esni az embernek, nem tudom (es 28 evesen nem is tudom egyenlore megitelni).

Zka77 2013.01.01. 00:04:18

@doggfather: mert nem engednek be, setét keresztényfundamentalista bunkók és fiskális katasztrófa felé tartanak.

Zka77 2013.01.01. 00:07:44

@Sanyi9: felteszem a kezem erre, kb 10 éves korom óta programozok, informatikai végzettségem nincs. 20 éves korom óta vagyok főállású programozó/fejlesztő, az már 15 éve. Ebből 12 éven át olyan helyeken, ahol "elvárt a felsőfkokú végzettség". Elvárt a faszt. Senki nem tudott még programozni egy papírtól.

River_Of_No_Return 2013.01.01. 00:42:55

@Sanyi9:
“Amugy van egy par ceg, akikrol lehet tudni, hogy a piac atlaga felett fizetnek, de oda altalaban nehez is bekerulni (Google, Facebook, Apple, Microsoft, Apple, Twitter, Linkedin, Amazon, tralala).”
Ezek a multik egymáshoz igazítják a fizetéseket, de nem ezeknél a nagy cégeknél lehet elérni informatikusként a legmagasabb fizukat. A kisebb, valamilyen szűk piaci résre dolgozó cégeknél jóval többet is lehet keresni, viszont a kis cégek nem olyan stabilak, kisebb a változatosság és kevesebb az előrelépési lehetőség. Gyakran pár év alatt kifutnak, mert túlnövik magukat, felvásárolja őket egy nagyobb multi, vagy egyszerűen elhalad mellettük a technológia, és nincs elég tőkéjük a gyors fejlesztésre.
A nagy multik hátránya, hogy bár van lehetőség előrelépni, könnyen „kimaxolhatod” magad. Ez azt jelenti, hogy a karriered építése során túlságosan magasra jutsz egy nagyon speciális területen, ahonnan már nincs hová továbblépni. Egy másik területre pedig csak úgy mehetsz át, ha lentebb lépsz a ranglétrán, ami nyilván fizetéscsökkenéssel jár, ha egyáltalán hajlandóak oda átvenni téged. Plusz az emberek teljesítményét az azonos csapaton belül lévőkhöz mérik az éves felmérésnél, és ha az alsó x %-ban vagy, akkor megvan az esélye, hogy kirúgnak. Ehhez képest egy kis cégnél elég sokáig eldolgozgathatsz ugyanazon a szinten.

Kivancsi 2013.01.01. 01:03:30

IT allatkertje eleg nagy...

Magyarorszagon se lehetetlen programozokent napi 50E ft+afa-t keresni akar 30 evesen.... aztan evaznak a melosok...

aki ebbol indul ki az nem akar 3000netto alatt egy 6fos haz szobajaban parosodni... max csak kalandvagybol :):)

vagy tenyleg toke tele van a hazudozo, korrupt, mafia, tolvaj geci bandaval akik az elmult 22evben politikusnak neveztek magukat...

termeszetesen valakinek a netto 1200-1400ert is erdemes elindulni sot valakinek a 900 is jobb egy angol MC ban mint Mo-on egy MC ben vagy egy videki varosban feketen foglalkoztatva neha meg rendesen ki sem fizetve........

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.01. 02:01:14

@Kivancsi: nem lehetetlen, csak van par hatraltato tenyezo. pl. nokent nehezebb. vagy pl. ha nem tudsz bekerulni a mokuskerekbe idoben, nehezebb....

De b.ssza meg az elet, a national gallery shopjara akkor is buszke leszek, ha van, aki nem tart programozonak, vagy netan luzer fejlesztonek tart. Mert ezt otthon nem sikerult volna.

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2013.01.01. 02:01:56

Tildy írt példát arra, hogy miket csinál, de mondjuk egy c#, vagy java programozó min dolgozik? Régebben tanulgattam ezt-azt, nemrég rámjött a tanulhatnék, csak azt nemtom mit. Web nem tetszik, inkább mittudomén.

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2013.01.01. 02:06:20

Látom a szkriptelők is dolgoznak bulizás helyett Szilveszterkor. :-)

Sanyi9 2013.01.01. 04:17:37

@Zka77: OK, te egy konkret pelda vagy arra a tipusra, amelyet leirtam, hogy egyetem nelkul is lehet nagyon jo programozo az ember. Evvel az esettel az a problema, hogy ha valaki kesobb megis mint manager akarna dolgozni, akkor nagyon kicsi ra az esely, hogy diploma nelkul eloleptessek. Ez nagyon kockazatos a felettesnek, mert ha megse valik be az ember, akkor a felettesen fog csattanni, hogy "miert leptettel elo egy olyat, akinek meg diplomaja sincs". Ez egy aspektus, talan van meg tobb is.

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.01.01. 04:24:43

londonnal meg dublinnal az a baj, hogy azt hiszed, már a nyugaton vagy, erre egy nyugati keleteurópába csöppensz. Dublinban a lakosság 25%-a lengyel, Londonban is vagy 10% minimum lengyel - meg mindenféle más sittes keleteurópai. Emiatt aztán keleteurópaiként rögtön csöves semmirekellő tolvaj dealer bunkónak nézik az embert - jogosan. Nehéz innen felállni, de nem lehetetlen. Egy dologra ügyelj: kerüld a magyarokat mint a rühös kutyát.

Amerika, Ausztrália azért jobb választás, mert kevesebb a magyar. Sajnos cserébe ami van (56-os náci magyarok, vargabélák, alap rasszista ausztrálok), az még keményebb, mint a tányérmosó, pizzafutár prolik tömegei londonban.

Egyébként igen, még így, nyugat-kelet-európai fővárosként is london egymilliószor jobb, mint Budapest. Barátnővel, főleg alacsonykeresetű barátnővel kicsit nehéz lesz az integráció, hiszen folyton tőled fog függeni, és nem tudsz majd eszetlen kalandokba keveredni a helyiekkel, de legalább ugyanakkor védve is vagy a legkeményebb szétcsúszos, szétesős kalandoktól.

Sanyi9 2013.01.01. 04:27:38

@kalandortexasi: lehet, hogy igazad van, de en nem ezt tapasztaltam. Egy ismerosom egy kisebb (vagy inkabb kozepes) cegnel dolgozott, amely egy szuk piaci resre dolgozott, ahogy te is irtad. Nem keresett rosszul. Az emlitett 8 nagy ceg kozul az egyik megvette a kis ceget. Az alapfizetese 50%-al nott es bonuszokkal egyutt gyakorlatilag megduplazodott a keresete. En nehezen tudom elkepzelni, hogy egy kis/kozepes ceg jobban fizetne, mint egy ilyen oriasceg, amelynek gyakorlatilag vegtelen mennyisegu penz a rendelkezesere all, reklamokbol. De na, lehet, hogy tevedek.

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.01.01. 04:27:43

@Sanyi9: az iskolai rendszer haldoklik, és el is kell pusztulnia. az oktatási rendszer nem azt mutatja meg, milyen specialista vagy - főleg nem egy mérnöknél, egy programozó-fejlesztőnél - hanem azt hogy mennyire vagy szabálykövető, mennyire vagy képes fegyelmezetten, az előtted lévők seggébe nyakig betolni a fejed, és se látni, se hallani, csak csinálni, amit mondanak.

A manager kasztba való felkapaszkodás a szűkűlő piramis csúcsára egy külön történet, valóban kevés programozónak sikerül (azok közül is akik képesek lennének a feladatra, ami kevesebb mint a fele eleve), egyszerűen azért, mert kevés ott a hely, és a rendszer eleve asszimetrikusra lett tervezve.

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.01.01. 04:33:03

@kalandortexasi: honnan az adatok?
én rengeteg kis és nagy céget ismerek az usában, és azt kell mondjam, hogy a startupok többsége egy vicc. a google, facebook nem csak abban nagy, hogy ad egy stabil, nagy fizetést (bár igaz, hogy belépőszinten ez kevesebb lehet mint egy startup), hanem az ingyen kaja, 100% egészségügyi biztosítás (nem 80% meg 50%!), az ingyen, céges wifi busz amivel bevisznek minden nap a ház sarkáról dolgozni, meg a többi benefit. Így, ezek mellett, már egy startup sem képes labdába rúgni.

De annyiból mégis hasonló a kettő, hogy mindkettő a wage slave "salaryman"-eknek lett tervezve, mint a férjed, akiknek egyetlen bevételi forrásuk az hogy a fehérgalléros cirkuszban egész nap sietve segget csókolgatnak a piramis struktúrában felettük állóknak. Magánéletük nulla, nyaralásaik zaklatott, sietős tevékenységek, mely végén sokszor kimerültebbek mint az irodai hajtásban. A wage slave-k börtönének fala láthatatlan, a ketrec rácsai mentálisak. Keres, keres, majd költ, fogyaszt, hogy élvezze a "munkája gyümölcsét". A wage slave-ek többsége soha nem képes kitörni, nem is akar, nem is tud, a rabszolgaságából, mert nem is látja be, nem is látja át, hogy egy utolsó, jól behatározott rabszolga. A rabszolgapiacon szabad választása van mestert (céget) választani, de nincs semmiféle szabadsága a rabszolgapiacot egy az egyben elhagyni.

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.01.01. 04:36:31

@kalandortexasi: Férjed keres $200.000 + juttatásokat fejlesztő programozóként? (Ehhez nyilván hozzájön még a rengeteg támogatás, meg az ingyen nyugdíjtámogatás, stb).

Forrás: www.glassdoor.com/Salary/Google-San-Francisco-Salaries-EI_IE9079.0,6_IL.7,20_IM759.htm?sort.sortType=BP&sort.ascending=false

Persze, most lehet sírni, hogy texasban nem annyi, meg nem úgy, de nem ez volt a kérdés, hogy relativizáljunk, hanem hogy igen vagy nem?

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.01.01. 04:39:40

@kalandortexasi: mert én itt azt látom, hogy google-nél az átlag - hangsúlyozom ÁTLAG az $142.000 dollar evente:

www.glassdoor.com/Salary/Google-Software-Engineer-San-Francisco-Salaries-EJI_IE9079.0,6_KO7,24_IL.25,38_IM759.htm

Ezt ki lehet maximalni - sima programozokent - $200.000 / ev fole.

Nyilvan egy egyetemista az also hataron fog kezdeni ($80-$100.000 / ev) de 2-4 ev alatt mar az ATLAGban fog keresni (ekkor 25 eves), ami $140.000 + juttatasok. 30 eves korara mar $200.000-al fog porogni.

Szoval hogy is van ez texasban a kis cegnel ahol sokat lehet keresni? Meg van a hat szamjegy?

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.01.01. 04:41:40

@kalandortexasi: és alul ott vannak a juttatások és, ami még évi $25-$40.000-et jelent az alap fizetesen felul, meg a google adja a legtobb fizetett (!) szabadsagot amerikaban, a kis kezdo cegeknel meg 18 orakat dolgozhatsz (hetvegen is otthon), de ezt a ferjed biztosan jobban tudja mar.

BoGyesz 2013.01.01. 04:51:32

Amíg Kelet-Európa megszállja a UK-t, addig az angolok és az írek tömegével jönnek ide, Ausztráliába. :-) Nem akarom megbántani a UK-ben élőket, de szerintem nagyon túlzsúfolt lett a sziget az elmúlt években, főleg London és környéke, valamint az időjárás is elég pocsék. Valószínűleg ezek miatt is jön annyi angol Ausztráliába és az angol munkaerő piac is kezd telítődni képzett bevándorlókkal.

Sydney szerintem az egyik legjobb hely a világon és rengeteg szakképzett bevándorló jön minden évben, annak ellenére, hogy milyen messze van Európától. A cég, ahol dolgozom, elég gyakran ad 457-es, ún. szponzor vízumot európai szakembereknek, mert jelenleg munkaerő hiány van a szakmámban, úgyhogy a csoportomban van lengyel, román, cseh, magyar (én) és még pár ázsiai, valamint 1db ausztrál. :-)

Informatikus a végzettségem és online marketing a munkám (SEO&SEM). Az átlagfizetés ebben a szakmában pár év gyakorlattal nettó 5000 AUD havonta, több év tapasztalattal még 6000 körül. Az AUD jelenleg 230 Forint körül van.

Ha valaki csak egy pár éve jön, az elég jól félre tud tenni ebből az összegből, annak ellenére, hogy Sydney más városokhoz képest elég drága.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.01. 06:04:40

@sz4kerto: Ha a londoni magyarokhoz ment eloszor, marpedig ezt irta , Wood greenbe, ott kb 2 het kaucio van, es a szoba berleti dija kb 500-600 font.

River_Of_No_Return 2013.01.01. 06:25:30

@Sanyi9:
“En nehezen tudom elkepzelni, hogy egy kis/kozepes ceg jobban fizetne, mint egy ilyen oriasceg, amelynek gyakorlatilag vegtelen mennyisegu penz a rendelkezesere all, reklamokbol. De na, lehet, hogy tevedek.”
Tényleg nagyon sok pénz áll a rendelkezésükre, de van egy óriási alkalmazotti létszám, rengeteg managerrel és nagy támogató részleggel, ami sok pénzt visz el.
Vannak olyan kis cégek, akik kihasználják azt, hogy ezek a nagy cégek kiképezik az embereiket, akik pár év alatt nagyon sok ismeretet és tapasztalatot tudnak szerezni egy óriás cégnél dolgozva. Utána a kis cégek által megbízott fejvadászok kiszívják a jobb embereket jóval magasabb fizetésért. Van pár ember, aki azt játssza, hogy pár évig elmegy egy nagy céghez dolgozni, hogy megszerezze a drága tudást, utána pár évig egy kis cégnél dolgozik magasabb fizetésért projektmunkákon, aztán amikor elavulnak az ismeretei, akkor egy időre visszamegy a nagy céghez tanulni. Ráadásul ilyenkor külső pályázóként sok esetben magasabb szintre tud visszalépni, mintha a cégben maradva próbált volna előrejutni, ahol korlátozva van, hogy milyen időközönként lehet egy embert előléptetni.

lüke 2013.01.01. 09:07:00

90-ben
okt. végén kerestem munkát Ausztriában , 90 dec 3-án(azért nem 1-n ,mert szombat volt) már dolgoztam, igaz nem informatikusként, hanem másik ,mindenütt egyforma szakmában, orvosként

walleevagy 2013.01.01. 09:42:57

@ANTI-SQUIRREL: Ezért is kap a szerző csak annyit, amennyit. Első angol munkahely, nem lehetett feljebb menni.

walleevagy 2013.01.01. 09:50:00

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: Első hónap pont kijön kb. 400 ezerből. 140 font / szoba / hét az mondjuk 560. Erre jön 3-as zónás metróbérlet két embernek 260, enni kell valamit és néha ruha is kell. Ha 1200-at számolunk havonta, amire még rájön mondjuk 900 font az otthoni költségekre (hitele van, ebből kb egy 13 milliós CHF hitel törlesztője meg pár számla jön ki). Elment 2100 font, a maradékot eltették költözésre és nagyjából meg is vagyunk.

walleevagy 2013.01.01. 09:52:24

@Mirjam2: Lásd az előző hozzászólásom.

walleevagy 2013.01.01. 09:55:56

@Sanyi9: "Azt hiszem Indiaban vannak 3 honapos "kurzusok", amelyek programozokat kepeznek, de hiszem, hogy egy ilyennek jo eredmenye lenne... :D ". Volt szerencsém ilyenhez tréning címén. Ottani "villamosmérnököket" képeznek át, gyakorlatilag semmit nem ér.

a szomszéd Sanyi bácsi 2013.01.01. 10:37:56

Olyanoktól szeretném megkérdezni, akik Angliában vagy Ausztriában dolgoznak/dolgoztak, hogy vendéglátóipari egységekben tapasztalat nélkül milyen eséllyel lehet munkát találni? Nyelvismerettel illetve anélkül?

Sanyi9 2013.01.01. 11:15:38

@walleevagy: most vettem eszre, hogy abbol, amit irtam, hianyzik egy "nem". :D termeszetesen "de nem hiszem" akart az lenni. Mondjuk a mondat szerkezetebol, azt hiszem, ez kikovetkeztetheto.

walleevagy 2013.01.01. 11:30:45

@Sanyi9: Észre sem vettem, hogy hiányzik, azért is írtam a választ :)

Sanyi9 2013.01.01. 12:11:52

@Magyar Vitéz: az a 200k Stuff Eng.-re vonatkozik, ami a Senior Eng. feletti pozicio, ugyhogy azt elerni nagyon nehez.

KenSentMe 2013.01.01. 12:32:54

@Magyar Vitéz:

1. Programozoknal abbol kiindulni, hogy mennyit keres egy programozo a Googlenel, olyan, mint focistaknal abbol kiindulni, hogy mennyit keres egy focista a Barcaban, vagy zeneszeknel abbol kiindulni, hogy mennyit keres Lady Gaga. Van egy elit, akiknek osszejon a nagy alom, rajuk teljesen mas szabalyok vonatkoznak.

2. Nyilvan nem azert alkalmaznak ennyiert embereket, hogy seggeket csokolgassanak meg aktakat toltogessenek, a Google/Facebook/Microsoft azert kenyezteti el a mernokeit, mert 1. ezek oriasi programok, millio es milliard kodsor, halando ember at se fogja latni, bele se tud nyulni 2. letszukseglet a kivalo minoseg, mert ha egy programot mondjuk folyamatosan atirnak, a legkisebb hulyeseg is nagy gebaszt tud okozni 3. a bugokat javitani kell, az uj otleteket le kell kodolni, a letezo kodot meg karban kell tartani. Valoszinuleg van eleg munkajuk ahhoz, hogy az osszes mernokuknek legyen ejjel-nappal min gondolkodnia. A programozok ezeken a helyeken valoszinuleg (de ebben nem vagyok biztos, pl. ki tudja, mi van az Applenel) olyan szempontbol is el vannak kenyeztetve, hogy a fonokuk is programozo, es valoszinuleg a fonokuk fonoke is programozo, tehat nincs az, hogy szegeny mernokoknek azon kell idegeskedniuk, hogy "ez az idiota szolizott tyuk, aki atkepezte magat nehany ev alatt manikurosbol projekt menedzserre, dirigal nekem, mikor fingja sincs semmirol", es tenyleg masrol sem kommunikalnak, mint szakmai kerdesekrol.

Ahogy egy autoversenyzonek is elsosorban marha jol kell vezetnie (es ehhez minden tamogatast megkap), ugy egy programozonak is marha jol kell programoznia. Aki seggnyalasra epiti a karrierjet, az nem programozo lesz.

3. Akinek ez az elete, az nem rabszolgasagkent fogja megelni, egyszeruen azt csinalja, amit egyebkent is csinalna, csak sokkal nagyobb leptekben, sokkal erdekesebb es magasabb szinten. Neha csodalkozom, amikor fejlesztok kifakadnak, hogy nekik szivtelen seggnyalas a multivilag es elmennek inkabb iPhone alkalmazasokat programozni, majd hirdetik, hogy juj, ez de "kreativ" dolog. Ez, ha gyakorlasnak jo is, szakmai szempontbol alig semmi. Megirni egy mini alkalmazast ugy, hogy mukodjon, gyakorlatilag barki meg tud, kopi pesztelsz a stack overflowrol. Megirni egy oriasi programnak egy kritikus reszet ugy, hogy az mukodjon, villamgyorsan mukodjon es tiz ev mulva, az ezredik atiras utan is olvashato maradjon, na az az, amire kevesen kepesek.

4. Jobb helyeken azert nem alkalmaznak atlagos embereket, mert atlagos programozo rengeteg kart tud csinalni. Egy atlagos programozo nem motivalt elegge, ezzel masokat is demotivaltta tesz, atlagos mennyisegu hulyeseget csinal, a keletkezo szemetet masnak kell eltakaritania, a hibaibol nem tanul, agresszioval kompenzal, a jogos kritikat a szemelye elleni tamadaskent eli meg es szemelyes bosszut forral, nem elegge elkotelezett a munkaja minosege irant, stb.

5. Azert nehez bekerulni a mokuskerekbe egy bizonyos eletkor felett (ahogy Tildy irta), mert akik mar benne vannak es csinaljak, es ez az eletuk, azok tenyleg marha jok lesznek. Egy 40 eves programozo, aki mar 10 evesen is programozott, aztan iskolaban vegig ezt tanulta, ilyen egyetemre jart es van melle meg tizenix ev gyakorlata egy A kategorias helyen, az sejtheted, hogy kb. mire kepes. Ha 30 evesen jossz ra, hogy focista vagy rockzenesz szeretnel lenni, valoszinuleg komoly hatranyban vagy azokhoz kepest, akik mar gyerekkent is erre gyurtak, es "zseninek" kell lenned, ha megis jatekba akarsz kerulni.

2013.01.01. 15:27:32

@walleevagy: En azt tudom megint mondani, amit fentebb is emlitettem, hogy ketten nem keresunk £3000 nettot havonta es ebbol jol megelunk, semmin nem sporolunk. Tehat tovabbra sem ertem mire koltottetek el annyi penzt az elso 3 honapban. Gondolom nincs is hozza semmi kozom, de nekem ez egy nagyon fura resze a posztnak.

2013.01.01. 15:31:47

@a szomszéd Sanyi bácsi: Soha nem probaltam nyelvismeret nelkul munkat keresni tehat nem tapasztalatbol beszelek, de nem tudom elkepzelni hogy Angliaban angol nyelvtudas nelkul barmilyen munkat lehessen talalni. Nyugodtan cafoljatok meg, ha valakinek sikerult.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.01. 17:41:15

@walleevagy: lattam ma egyet, smast. Sokkal tobb szakmai tapasztalattal is embereket.
Elso itteni hely megsem indult ilyen magasrol. Elnezest , de nekem kicsit fura a tortenet, bar epp meg igaz is lehet. Csak nagyon nem ez az altalanos, marpedig erzesem szerint ugy van beallitva.

xylon 2013.01.01. 18:20:40

@Mirjam2: en ismertem egy faszit aki nulla nyelvtudassal melot kapott egy pubban es onnan feldolgozta magat (es megtanult angolul) de ez 2005ben volt es mar akkor is csodanak szamitott.
Egy jo alapfok nelkul szvsz teljesen remenytelen.

post: ez az 50k egy tapasztalt programozonak mondjuk ugy hogy atlagos, de ha 1-2 evet lehuz akkor eleg gyorsan noni fog, hiszen akkor mar brit referenciaja is lesz. En nem tapasztaltam hatranyos megkulonboztetest a kulfoldiekkel szemben, viszont a brit tapasztalat az KOTELEZO. A legjobb fizuk a penzugyben vannak, nade ott egy meglehetosen behatarolt temara van csak lehetoseg, akit az nem erdekel annak hiaba a magas fizu.

En ugy hallottam a google kifejezetten gyengen fizet, raadasul tobb embert is zavart ahogy a projekteket menedzselik. Viszont ketsegtelen hogy a CVn baromi jol nez ki es a temak amikkel foglalkozni lehet az brutal jok.

walleevagy 2013.01.01. 18:54:53

@Mirjam2: A számoknál világosabban sztem nem lehet kifejezni, de mindegy is.

walleevagy 2013.01.01. 18:58:39

@tildy:): Sztem nincs általánosítva semmi, ez egy történet a sok közül. Számomra inkább az a nagyon hihetetlen, hogy ezek a számok sok embernél már nehezen elérhetőnek / álom kategóriának számítanak. Lehet azon múlik minden, hogy ki hogyan adja el magát, nem tudom. Mivel fejlesztőről van szó, nagyon sokat nem lehet hazudni egy önéletrajzban, mert nagyon hamar kiderül.

Biztos lesz folytatás a posztnak, abban nyilván lesznek erre vonatkozó részek is.

A Tyne folyó déli partja 2013.01.01. 19:16:49

mielőtt elolvasom a hozzászólásokat: havi nettó 3000 font brutálisan sok. szerintem ITvel, és Londonban is, de itt tuti, a nagyfőnököm se kap annyit, IT-sek is csak a nagyon magas pozícióban levők, esetleg.

Emergency Tax coderól meg baromságokat beszél, az egyrészt nem "picit magasabb adókategória", mivel olyan nincs, van 20%, meg 40%, meg ha nagyon sokat keresel, 50%, sávosan. az éves adómentes kereseted függ az adószámban lévő számtól. az emergency az épphogy a per pillanat általános kód, amíg nem tudja az adóhivatal a körülményeket. pláne nem az olyan helyzetekre van, amikor kijön az ember újoncként.
"The emergency tax code is set each year and is a number followed by the letter L. The number is the basic Personal Allowance (£8,105 for the tax 2012-13) divided by 10. The emergency code for 2012-13 is therefore 810L."

pl. én is ezen vagyok, meg a legtöbb ember, holott már évek óta itt vagy, és van NI számom. az NInak semmi köze nincs az adókódodhoz. igen, lehet dolgozik elvileg NI nélkül, van ideiglenes is, de gyakorlatilag nem sok munkaadó tudja, meg akarja elfogadni. az első, amit megkérdeznek, az az NI.

az ügynökségek noszogatásával, meg a mobilszolgáltatók szarságával egyetértek. most vettem okostelefont, előfizetéssel, bent a lakásban nincs térerő. azért vettem, hogy később lehessen router, de nem működik bent, holott elvileg két pózna közt vagyok, kint ok is. most küldenek ilyen belső felerősítő jelet, de ahhoz meg kell a régi netkapcsolat, holott azért vettem ilyet, hogy azt le tudjam majd mondani. és őszerintük péntektől péntekig nem egy hét telik el, az nem számít, hogy eleve majdnem záráskor vettem a telefont, 24 óra volt az aktiválási idő, és közben volt egy karácsonyi nap, mikor semmi se volt nyitva. 3storenál senki ne vegyen telefont, szarok.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.01. 19:26:58

@walleevagy: nem alom kategoria, mert elerheto. Csak mondjuk nem epp 30 eves kor alatt, es nem 3-5 ev munkatapasztalattal, es nem kozvetve Magyarorszagrol.

Az is erdekes, a posztiro miert nem jelenik meg. Miert csak az "ismerose" irogat.

walleevagy 2013.01.01. 19:32:12

@tildy:): Új év van és még csak viccesen sem lehet írogatni? :(

A Tyne folyó déli partja 2013.01.01. 19:34:27

@NIKI LAURA: sőt. infós életem Londonban, milyen szuper nekem, tök jól bejött, menő gyerek vagyok.@nigara: nagyon sok bruttó:) ha igaz lenne, hogy ez alatt nem éri meg kijönni anyagilag, akkor kb. kizárólag infósok jöhetnének, és csak Londonba. a minimálbér 37 órában (nálunk annyi a teljes,de ez is változik), kijön kb. 900 nettóra. és ha nem vagy valami nagyon magas pozícióban, meg Londonban, akkor máshol bizony igen ritka az ekkora fizetés.@interpreter: igen:) @charlieharper: khm, mikor én először lakáshitelt vettem fel itt, a fizetésem volt kb. 13000 font évente. mégis kaptam...@Magyar Vitéz: tudod, Anglia nem csak Londonból áll. pl. ebben a megyében marha kevés a külföldi. @Mirjam2: csatlakozom, kell a nyelvtudás. egyébként is, ne legyen már olyan igénytelen az ember, hogy anélkül akar dolgozni, nem csak a munkahelyen kell megérteni a dolgokat, hanem az utcán, buszon, akárhol. mindenhova tolmácsot akar vinni?

walleevagy 2013.01.01. 19:38:16

@A Tyne folyó déli partja: Miért brutálisan sok? De tényleg, miért?

Az emergency tax kódról nem ugyan ez van a posztban? :) (Annyival egészíteném ki, hogy emergencyvel akkor is 40, ha egyébként csak 20 lenne. Azért lesz mégis csak picivel magasabb, mert ez eloszlik később.)

Sanyi9 2013.01.01. 19:38:47

@xylon: szerintem rosszul hallottad, mert a Google nagyon jol fizet.

A Tyne folyó déli partja 2013.01.01. 19:43:06

@Mirjam2: hát nekem egy olyan ismerősöm sincs. mindenki vagy saját lakás, a fiatalabbak meg szülőkkel, aki nem a párjával lakik. de ők meg nem osztoznak többedmagukkal, csak a pár. akinek futja rá, az itt is mind saját lakást vesz, és a legnagyobb költség bizony a mortgage.

és én se szívesen laknék együtt idegenekkel, volt benne részem elég, és nem is voltak akkora problémák, de azért hadd legyen már meg az embernek 30-on felül a saját élettere, ahol nem kell osztozni a fürdőn, meg a konyhán, stb. ez az egészséges. főleg, ha már családja is van, pláne.

Sanyi9 2013.01.01. 19:45:56

@walleevagy: mi vitt ra arra, hogy ezt a tortenetet megird? Latom a userod 2 napja lett csinalva. Van meg egy masik usered is, vagy azelott csak olvasgattad a blogot es nem szoltal hozza soha? A blog szerkesztoje megprobalta valahogy ellenorizni a valos identitasodat?

En egy jo fel eve olvasom ezt a blogot, de nem irtam posztot es valoszinuleg nem is fogok, mert nem hinnem, hogy az en tortenetem erdekes lenne masoknak (foleg, ha kihagyom belole a dolgokat, amelyekrol nem beszelhetek).

A Tyne folyó déli partja 2013.01.01. 19:49:46

@walleevagy: egyfelől azért, mert ezt nemhogy az átlag nem keresi meg, de nagyon is kevesen. főleg nem Londonon kívül, és infón kívüli területen. pl. nálunk a menedzserem nem keres ennyit, infósok közül se nagyon, csak akik nagyon magas pozícióban vannak.

nem, az emergency taxről nem ezt írtad. az, hogy a 810L tax code-ot használják, az nem azért van, mert még nincs NI-od, se nem magasabb adókategória, mivel ez per pill az általános. ez csak annyit jelent, hogy az adóhivatal nem tudja még, hogy az évben mennyit kerestél, és adóztál ezelőtt, így berak a legáltalánosabbra. kb. 8100 font adómentes kereseted van az évben, azt jelenti. ezen felül ugyanúgy 20%-ot adózol, a 40% határ eléréséig, mint bárki más, nem magasabb adókategória.
nem fogsz ezzel a tax code-dal automatikusan 40%-ot fizetni, 8100 felett 20%, utána 40%. olyan nincs, hogy akkor is 40, ha 20 lenne, ennek nincs értelme. 40%-ot akkor fizetnél az egész fizetésedre, ha DO lenne a tax code-od, ami azt jelenti, hogy van több munkahelyed, és az egyik helyen már leadóztad az összeset, és ezen meg a magasabb kategóriában vagy.

xylon 2013.01.01. 19:49:56

@walleevagy: ha emergency taxcodeod van vagy nem dolgozol egesz evben akkor ev vegen a P60-t el kell kuldeni az HMRCnek es visszakuldik az ev vegen aktualis taxcode alapjan szamitott ado kulonbozetet. (tapasztalat).

A Tyne folyó déli partja 2013.01.01. 19:53:56

@tildy:): ha olvasnál híreket, és néha kidugnád az orrod Londonból, akkor tudnád, hogy egész Észak-Angliában áradások voltak, kb. egész nyáron esett az eső. meg még ősszel is. ennyire azért nem szokott...
@Muscari: "Mondjuk azon kivul, hogy milyen kafa is IT-snek lenni, nem sok uj infot tudtunk meg ;-)"

nekem is ez jutott az eszembe:)

A Tyne folyó déli partja 2013.01.01. 19:56:39

@xylon: ha cumulativeon vagy (tökmindegy, hogy emergency-e, ami perpill a 810L, nem csak újoncoknak, vagy sem), akkor minden alkalomkor, amikor valamiért kevesebb a fizetésed (vagy épp nem dolgozol adott hónapban) visszakapod, mert a cumulative azt jelenti, hogy minden adott fizetési periódusban megnézik, hogy ahhoz a tax codehoz mennyi adót kellett már addig befizetni, te ebből mennyit fizettél be, és ahhoz igazítják. ha mindig ugyanannyi a fizetésed, akkor persze nem igazán fog változni az adód.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.01. 20:11:59

@A Tyne folyó déli partja: kidugom az orrom Londonbol es olvastam hireket, lattam , milyen aradasok voltak, hogy menekitettek embereket, stb.

Az iras viszont Londonbol van.
Egyebkent a szemelyeskedesbol visszavehetsz, szerintem sosem sertegettelek, bantottalak.

@walleevagy: amiota a norveg tortenet itt megesett, illetve aztan volt egy kitalalt tortenet Brusszelrol is, kicsit nehezen viseljuk a " poenkodasokat".

Sanyi9 2013.01.01. 20:16:41

@A Tyne folyó déli partja: mire lennel meg kivancsi? Ezert van a forum, ha gondolod, tegyel fel kerdeseket.

walleevagy 2013.01.01. 20:17:56

@Sanyi9: Ahogy mondani szokták, nevem, címem a szerkesztőségben.

walleevagy 2013.01.01. 20:19:13

@tildy:): Épp készül a folytatás, remélhetőleg az tisztáz sok mindent.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.01. 20:33:05

@walleevagy: Egyenesebb lenne azt irni, hogy te irtad az egeszet, nem itt kodositeni, hogy egy ismerose vagy a szerzonek, stb. Nem?

walleevagy 2013.01.01. 20:35:21

@tildy:): Most komolyan volt, aki azt gondolta, hogy nem én írtam? Még kacsintós szmájli is volt a komment végén...

A Tyne folyó déli partja 2013.01.01. 20:43:01

@Sanyi9: én semmire, kint vagyok már régóta. de tényleg kb. ezt lehet megtudni a posztból, a világ meg nem csak informatikusokból áll, és nem hiszem, hogy az itteniek többsége az.

pláne, ha azt látják azok, akik tervezik a kijövetelt, hogy 3000 font alatt nem éri meg kijönni, akkor nagyon tévképzete lesz annak, aki nem infós, és munkát fog keresni. és nagyot fog csalódni. szerintem Londonban is, de az ország többi részén egészen biztos.

fentebb írta valaki, hogy érdekesebb lenne a barátnő munkakeresési tapasztalatait, meg fizetését leírni, mert az azért a legtöbb embernek jóval relevánsabb lenne. kétlem, hogy ő is 3000 fontot keres, pl.

walleevagy 2013.01.01. 20:53:55

@A Tyne folyó déli partja: "Passzívan kerestem és a kint elő ismerőseim révén azt is hamar sikerült kiszámolnom, hogy havi nettó 3000 font alatt nem éri meg elindulnom.". Valaki mutassa meg, hogy hol van ebben az, hogy általánosan vagy senkinek. Az "elindulnom" nem arra vonatkozik, aki leírja?

Sanyi9 2013.01.01. 21:04:32

@walleevagy: ja ja, csak hogy az internet egy ilyen vicces dolog, mert az is lehet, hogy a "szerkesztoseg" is kamu... :D

walleevagy 2013.01.01. 21:11:11

@Sanyi9: Az agyunk pedig egy befőttesüvegben van :) Elküldtem a folytatást, meglátjuk mikor kerül ki.

Sanyi9 2013.01.01. 21:12:54

@A Tyne folyó déli partja: hat ebben is van valami, de ha csak olyan posztok lennenek, amelyek az emberek tobbsegere igazak... Hat, nem tudom. Mi igaz az emberek tobbsegere? Azok a "vitaindito" nyavalygasok?

Mondjuk meg mindig nem tiszta, hogy mit vartal volna ehelyett? Marmint az uriember egy szimpla programozo es a tortenete se kulonleges(szerintem aki meg nem elt Del-Kelet Azsiaban az egy unalmas csoka...) Amugy a legizgalmasabb dolog amit ezen a blogon olvastam, az bizony a Norbi gyerek 2 irasa. Es azutan latod, mi lett belole...:D

2013.01.02. 00:43:41

@A Tyne folyó déli partja: Neked azert nincsenek olyan angol ismeroseid akik 30 felett tarsberletben laknak, mert nem Londonban laksz. En inkabb elnek Londonban tarsberletben ha kell, mint egy eldugott helyen Eszak-Angliaban egy onallo lakasban. Nyilvan mindenkinek masok a szempontjai; nekem olyan a munkam pl. amit Londonon kivul nem nagyon lenne erdemes csinalni, es ettol fuggetlenul is imadok Londonban elni, a tarsberlet meg tenyleg nem zavar kulonosebben. Nem ertem miert csinalnak belole egyesek ekkora dramat. A vilagon egy csomo ember van aki nem engedheti meg maganak hogy onallo lakasa legyen, ettol meg nem erzi magat szerencsetlennek mindenki.

2013.01.02. 00:54:03

@walleevagy: 'Miért brutálisan sok? De tényleg, miért?'

Nem tudom hogy 'brutalisan sok'-e, de sok. Miert? Mert a briteknek csak 5%-a keres evi brutto £50.000-nel tobbet, legalabbis e szerint a cikk szerint: news.efinancialcareers.com/20142/lunchtime-links-only-33m-people-in-the-uk-earn-more-than-1k-a-week/

Ami nekem kb. realisnak tunik. Tehat tenyleg sok. Nyilvan en is meg masok is ismernek embereket akik ennyit keresnek, sot itt Londonban sokkal tobbet is, de a posztodbol kicsit ugy tunt mintha ez lenne az atlag ber Angliaban, marpedig a valosagban ez messze atlagon feluli.

Ugyanez a helyzet azzal is, amit arrol irtal, mennyi penzt koltottetek el az elso honapokban. Ugy hangzott mintha atlagembereknek tobb ezer fontra lenne szukseguk ahhoz hogy tuleljenek egy honapot Londonban. Kozben azt elfelejtetted megemliteni, hogy havi £900-at koltesz magyarorszagi lakashitelre. Egy atlag embernek nincsenek ilyen koltsegei; havi £900 kb. a netto havi minimalber Angliaban, es ebbol meg tudnak elni emberek, persze nincs egy masik orszagban magas osszegu lakashiteluk.

ne most 2013.01.02. 03:18:23

Londonban senki nem kap 3000-et angol referencia nélkül.

Thargoid 2013.01.02. 11:33:09

Lehet keresni netto 3 ezret, de ha már család van, akkor kevés. Bölcsöde horribilis pénzbe kerül, gyakorlatilag majdnem annyi, mintha egy második lakást bérelne valaki. Önkormányzati nincs, vagy több éves várólista van, vagy az Ofsted minősítése kritikán aluli.
3 éves kortól az állam fizet heti 15 óra napközit, de addig semmit, ha csak valaki nincs rászorulva.
Amikor már nettó 3 ezret keresel, akkor pont kiszorulsz az összes létező támogatásból, kivéve a childcare-t, de az is lecsöken nullára ha eléred az évi bruttó 60 ezer bevételt.
Azt nem veszik figyelembe, hogy te vagy az egyetlen kereső a családban.
Azt kell, hogy mondjam, hogy 3 év alatti gyerekkel mindenki jobban jár, ha *kevesebbet* keres, mint 3 ezer és jogosult a támogatásokra... nagyon rosszul van ez így. Childcare voucher elvileg a magasabb keresetűeket támogatta volna adómentes jövedelemmel, de a 2011-es változtatások miatt, ez ebben a kereseti kategóriában kb have 50 font... a bölcsöde meg 900-1200 per hó, teljes időben.
Szerintem 3 éves kor alatt gyerekkel valaki vagy keressen 2 ezer körül és vegyen igénybe minden létező támogatást (jobban jár!), vagy keressen állást, ahol már inkább nettó 4 ezret kap minimum.
Innentől már látható, miért mondják azt, hogy támogatásokon érdemes élni.
Találni olyan állást ami have nettó ezer fonttal többet fizet meg már nem olyan egyszerű, évi 50k bruttó környékéről nagyon nehéz a továbblépés - remélem itt lesz haszna az oxfordi diplomának (meglett decemberben).
Ez London, kicsit távolabb sokkal többet ér 50k - és itt se kevés, de magán bölcsöde, magán iskola stb nagyon drága.

Thargoid 2013.01.02. 11:36:23

@Mirjam2: ha még emlékszel, az angol oktatásnál írtam Oxfordról - decemberben, karácsony előtt meg lett az MSc-m, már csak az avatásra kell elmenni :)
Amúgy kisgyerek nagyon fel tudja borítani a család megszokott költségvetését (különösen Londonban, ha valaki nem bandatagnak szánja a gyerekét...), lásd fentebb.

ZmanUK 2013.01.02. 14:51:00

Jokat mosolygok amikor sokan IT "atlagberkent" beszelnek 50K fizetesekrol ... ezek az emberek vagy mind ennyit keresnek, vagy sosem kerestek meg ennyit. Az utobbira tippelek ....

:)

Sanyi9 2013.01.02. 15:02:29

@Thargoid: ezek utan en elkezdtem direkt sajnalni a poszt szerzojet. Gyere, sajnaljuk egyutt!

Thargoid 2013.01.02. 15:21:58

@Sanyi9: Nem hiszem, hogy a többséget sajnálni kellenne, akit ide történetet vagy kommented küld :)
...de csak a számokat nézni elég megtévesztő lehet.

Thargoid 2013.01.02. 15:25:57

@Zlot: Nálunk 35-40 az átlag. Ez idővel nő... legalább az infláció mértékével, de leginkább akkor ha új beosztást kap valaki. Egy bizonyos határnál viszont nem nagyon van feljebb munkaköri beosztásban, csak kihalásos alapon; akinek nincs ideje erre várni (esetleg egy évtizedet vagy kettőt...), az idővel lelép.

2013.01.02. 20:01:53

@Thargoid: Gratulalok az MSc-hez, es persze irigyellek! Majd a kovetkezo eletemben nekem is lesz :). Nem tudom mihez kapcsolodoan emlitetted a gyerek-temat, de teny, hogy a gyerekvallalas nagyon draga (nekunk meg konkretan azert nincs mert egyelore nem tudjuk megengedni magunknak... Gondolom nem csak mi vagyunk ezzel igy. Bezzeg ha annak idejen programozonak tanultam volna :))

A Tyne folyó déli partja 2013.01.02. 20:18:23

@Sanyi9: ööö, nem tudom, melyik a Norbis, mert nem járok ide sűrűn, csak néha idetévedek a címlapról...

nem vártam semmit, (ezt is a címlapon láttam meg), de tényleg kb. az derül ki belőle, hogy az infósoknak van esélyük keresni egy zsák pénzt. nekem ez a 3000 font nettó alatt nem éri meg kijönni ütötte meg nagyon fülem, mert ez bizony jóval magasabb az átlagkeresetnél, szóval eléggé tévképzeteket szerezhetnek azok, akik készülnek ki a fizetésekről. képzeld el, hogy kijön valaki mosogatni, és kap 900 fontot havonta...de nem kell, hogy ilyen mosogatásszintű munkákat csináljon, más szakmában, ami nem infós, meg orvos, se nagyon fog 3000-t keresni. pl tanárként se, főleg nem Londonon kívül. max, ha iskolaigazgató, vagy valamilyen fő-fejes valahol.

A Tyne folyó déli partja 2013.01.02. 20:22:07

@Mirjam2: mitől lesz Észak-Anglia rögtön eldugott hely? speciel bent lakom a két egybetartozó nagyváros kisebbikének a közepén.

egy csöppet sem eldugott, de szívesebben lennék eldugottabb helyen, ahol kevesebb ember, meg zaj van.

Sanyi9 2013.01.02. 20:31:07

@A Tyne folyó déli partja: ne haragudj, hogy igy a beleirom a kepedbe, de te eddig hiaba eltel, ha nem hallottal meg Norbirol... De na, en nem sajnalom toled, tessek, itt van ket link (az elso mindig ingyenes... :D):
hataratkelo.blog.hu/2012/08/01/elet_a_vilag_tetejen
hataratkelo.blog.hu/2012/08/28/elet_a_senki_foldjen

Amugy, ne vedd a szivedre a penzes dolgot. Ha igaz is amit ir, az meg informatikus berkekben is soknak szamit, ahogy tobben is megemlitettek mar itt a forumon. Amugy pedig, ahogy a legfontosabb dolgok nem tanithatok, csak tanulhatok, ugyanugy a legfontosabb dolgok az eletben nem vehetok meg penzzel. Es ez jol van igy.

A Tyne folyó déli partja 2013.01.02. 20:33:48

@Mirjam2: igen, én meg ráadásul pénzügyben dolgozom, a councilnál, szóval fizetésekkel egész nap, látom, hogy ki mennyit keres. az egy dolog, hogy itt, és ez a legszegényebb környék, de 3000 font, pláne nettóban az bizony messze nem átlag, sőt, nagyon is átlag feletti. nekem is ez jött le a posztból, hogy úgy adja elő, mintha átlagos lenne, holott messze nem az.
kezdve ott, hogy a 40%-os adóhatár 34370 font után van, szóval ezek szerint az átlag angol a felsőbb adókategóriába esik...hát nem igazán. nagyon nem.

2013.01.02. 21:28:00

@A Tyne folyó déli partja: Igen, ez az, nekem mindegy mennyit keres es gratulalok neki ha £50k stb., de a posztbol nem volt teljesen vilagos hogy ez nem atlag kereset Angliaban sem. (Bar lehet hogy igen, csak te meg en luzerek vagyunk es mindig mas luzerekkel erintkezunk, ezert nem tunt meg fel nekunk hogy mindenki mas a legmagasabb adokategoriaba tartozik :).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.02. 21:32:48

@Mirjam2: olyannyira nem, hogy bar eleg sok infos ismerosom jott ki, kozuluk sokan nagyon profik, joval tobb tapasztalattal , mint a cikkiro ( es jo angoltudassal ) de kb 10-12 ember kozul egyet sem tudnek mondani, akinek rogton ennyit ajanlottak.
Idovel persze , lettek paran, de nem rogton , elsore.

xylon 2013.01.03. 00:14:59

@A Tyne folyó déli partja: egy infosnak nem eri meg 3000 alatt kijonni, ez egyertelmuen ezt jelenti. Sot szerintem egy senior fejlesztonek Budapestrol nem erdemes eljonni anyagi okok miatt. Persze ha nem vagy az vagy nem birod mar elviselni a helyzetet az mas.

@Thargoid: grat az MSChez

@tildy:): Londonban az 50k infos fizetes egyaltalan nem ritka.

@Mirjam2: 3000 bol siman lehet gyereket nevelni (nekem 3 is van) Jo kornyeken kell lakni es akkor az allami intezmenyek is jok. Mondjuk nekem nincs autom es berelem a hazat ahol lakom. Nyaralni nem jarok mert picik a gyerekek es draga dolgokat se veszek mert azokat megosszetorik.

mommmmo 2013.01.03. 01:08:46

Mondjuk 50K egy atlag Acca (chartered accountant) fizu LONDONBAN (videken 40) az acca honlap szerint...
Az Acca vegzett emberkek meg altalaban mar penzugyi kozepvezetoi szinten dolgoznak, legalabbis nem nagyon lattam olyat kozottuk, aki ne vezetett volna legalabb egy kisebb penzugyi osztalyt.. de gondolom a CFO-kat is beleszamitjak az atlagba, mert a legtobbjuknek van ilyen vegzettsege (is)..

Amugy 50 k tenyleg nem olyan hudesok de az a benyomasom, hogy az UK~ban mar eleg alacsonyak a fizuk nyugat europai viszonylatban..

River_Of_No_Return 2013.01.03. 01:36:42

Szerintem nem úgy adta elő, mintha ez átlagos fizetés lenne. Azt írta, hogy ennyi alatt nem éri meg neki kijönni. Mivel az elején leírta, hogy nem anyagi nehézségek miatt akart elmenni Magyarországról, abból kiderül, hogy valószínűleg ő abba a csoportba tartozik, aki nem indul el úgy, hogy a meglévő életszínvonala alá kerüljön külföldön. Ha leírta volna, hogy Magyarországon kb. mennyit keresett, akkor valószínűleg jobban érthetőek lennének a kinti elvárásai, de szerintem ezt nem gondolta végig, vagy nem akarta megosztani.
A fizetési adat azoknak számít leginkább, akik hasonló munkakörben dolgoznak, ők meg ha komolyan gondolkoznak a határátkelésen, úgyis utánanéznek több helyen is az adatoknak. Akinek egyetlen ilyen poszttól tévképzetei származnak, az más téren sem lesz elegendően tájékozott ahhoz, hogy normálisan elboldoguljon.
Szerintem jó, hogy van pár írás a felsőbb fizetési kategóriákba tartozó emberektől is, mert ilyen leírásokat nagyon nehéz találni. Pedig nagy szükség lenne rájuk, mert van sok tehetséges ember, aki karrier szempontból kinövi Magyarországot, és kíváncsi lenne rá, hogy a hasonló helyzetben lévők hogyan boldogulnak külföldön.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.03. 02:26:06

@xylon: Nem azt mondtam, hogy ritka lenne, de 5 eves fejlesztoi tapasztalattal, mint ami nekem is van, Magyarorszagrol kozvetlen kijove viszont az. Nem gyakori, hogy valaki ennyivel kezdjen.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.03. 02:29:08

@kalandortexasi: "A fizetési adat azoknak számít leginkább, akik hasonló munkakörben dolgoznak, ők meg ha komolyan gondolkoznak a határátkelésen, úgyis utánanéznek több helyen is az adatoknak."
igy van. Nem veletlen irtam, hogy azzal a tapasztalattal ami a sracnak van REALISABB brutto 32-40-re keszulni elso korben , mint 52-re.

Thargoid 2013.01.03. 11:52:31

@Mirjam2: Köszönöm; minden szabad időm az elmúlt években és minden pénzem ráment... A disszertáció leadásakor azzal nyugtatgattak a titkárságon míg a papírokat aláírtam (pl. tudomásul veszed, hogy kizárnak, ha plágium és hasonlók), hogy elég sok ember megbukik elsőre, nem kell aggódni - persze nem feltételezik, hogy én megfogok, de jobb felkészülni arra is. Hát, nagyon megnyugtatott, szó se róla :) 77 pont lett végül, 70-től kiváló.
Majd ha egyszer arról írhatok, hogy Kensington mennyire lepukkant környék, akkor lehet majd irígykedni, addíg viszont nem érdemes :) A diplomaosztó ünnepélyre nagyon kiváncsi vagyok, hogy milyen lesz.
Azért írtam a gyerekvállalásról, mert szerintem sokan akik más országban élnek, nincsenek tisztában az itteni bölcsöde-óvoda-iskola költségekkel - ha nincs a közelben normális állami, ahova befér a gyerkőc, márpedig a legtöbb helyen nincs. Szerintem elég hasznos info lehet más olvasóknak, amikor tervezik a költségeiket... ne itt legyen meglepetés.
Ami azt illeti, szívesen olvasnék ezekről a költségekről más országok posztolóitól.

Thargoid 2013.01.03. 11:56:43

@xylon: Merre laksz , ha nem titok? Nekünk, most, hogy a kicsi kezd nőni, ideje lenne költözni egy nagyobb lakásba vagy házba, csak azt nem tudjuk még, hogy városon-országon belül, vagy inkább más országba költözzünk-e...

Thargoid 2013.01.03. 12:01:39

Amúgy az 50k-t szerintem nálunk senkinek nem ajánlják meg kezdőként. Kezdő alatt itt nem szakmailag kezdőt kell érteni, hanem aki még nem dolgozott vagy dolgozik ebben a cégben. Még csak nem is arról van szó, hogy Angliában dolgozott-e valaha.
Ahogy írtam, idővel szépen növekszik a pénz, ha valaki nagy hülyeséget nem csinál, normálisan dolgozik, akkor a pozicióval együtt - csak aztán megáll a dolog, pont kb. 50k környékén (pl. Principal Engineer-Team Leader), és nagyon sokáig nincs továbblépésre lehetőség.

Thargoid 2013.01.03. 12:13:35

@kalandortexasi: Én pl. nem anyagi okokból jöttem, hanem hogy lássak egy nagy multit belülről, és olyan dolgokkal foglalkozzam, amire Magyarországon akkor (és talán most se, annyira már nem vagyok képben hazai pályán) nem volt lehetőség. Akinek fontos a szakmája, nem tudom, hogy visszautasítana-e egy ilyen lehetőséget... én éltem vele. Ha akkor már lett volna családom, valószínűleg nem tettem volna, normális, jól menő, és jól fizető cégnél dolgoztam otthon korábban, mai napig jóban vagyok mindenkivel akivel együtt dolgoztam.
Lehet Magyarországról állást találni, sőt inkább úgy mondanám, hogy még csak nem is kerestem igazán (nem volt rá okom), csak így alakult. Ez 2005-ben volt, a cég minden országból igyekezett tehetséges embereket találni - ma már bekerülni is csak kihalásos alapon lehet ide... leginkább ebben látszik a válság nálunk.

Thargoid 2013.01.03. 12:16:51

@Zlot: Nagyjából stimmelhet, én a 14-es pontban vagyok, de picit (nem sokkal) magasabb fizetéssel.

ZmanUK 2013.01.03. 12:32:15

@Thargoid: Szakmailag a 123-as pont lennek, fizetesileg 14. nemtom amugy kik irtak a listat es hogy (persze nagy a szoras beosztas es beosztas kozott)

mommmmo 2013.01.03. 12:56:41

@Zlot: En nem tudom, de odakint azokat is "engineernek" nevezik, aki kijon a hazadhoz, hogy bekosse a telefont..
es igy tovabb.. rem nehez beazonositani ezeket a szakmakat... plusz, a cikk alatti hozzaszolasokbol is latszik, hogy nehany szakma elegge el van arazva, pl szerintem az orvosokat tuti hogy 80K felett fizetik..

De amugy azert ad egy altalanos kepet az angliai helyzetrol a cikk, 50 felett keresni mar azert nehez, es amugy valoban, az kabe 3000 netto, amibol hogyha leszamitjuk a lakhatast\rezsit\council taxot marad kabe 1600.... ami most 600 ezer forint korul van??

az olyan szintu szakemberek, akik kint megkeresnek 50K-t, azok valoszinuleg itthon is osszeszednek 400 ezret, tehat ebben az egeszben nem olyan egetvero a kulonbseg.
Inkabb a szakmai kilatasok, a kiszamithatosag miatt erdemes dobbantani.

ZmanUK 2013.01.03. 13:11:02

@mommmmo:

Egyetertek, a szakmak kozott nagyok az elteresek megnevezesben is, es amugy nem minden orvos keres 80K folott.

Hat en azzal nem ertek egyet hogy mi miatt erdemes dobbantani. Termeszetesen a szakmai kilatasok es a kiszamithatosag szinte nalam is dobogos helyen van, viszont a penz is eroteljesen ott van.

Ha mar a lakhatas/rezsi levonasa utan megmarad 600eFt, Angliai elelmiszer,muszaki cikk, utazas, amazon, ebay, gumtree, hasznaltauto arak mellett abbol igen jo eletkorulmenyeket lehet biztositani.

Mig egy magyar netto 400eFt-os fizetesbol ha levonjuk a kozlekedest / lakhatast, stb, akkor a maradekbol mar nem tudod ugyanazt az eletszinvonalat biztositani magadnak.

Szoval nalam legalabbis a penz igenis nagy huzoero.

Sanyi9 2013.01.03. 19:52:40

@Zlot: abbol a cikkbol az a legtanulsagosabb, hogy elmagyarazzak, hogy ctrl-F - el kell a szovegben keresni.

Az allasok nevei is viccesek. Peldaul en egy melegbarban vagyok tancos, de ugy vagyok bejelentve, mint Senior Official. Persze, hogy nem relevansak az ertekek, mert en felviszem az atlagot.

A Tyne folyó déli partja 2013.01.03. 21:07:12

@Mirjam2: sőt, az az átlag 14ezer ember, akinek a fizetésével naponta foglalkozom is mind a lúzer kategória, mert nem sok esik a felsőbb adókategóriába:) amúgy nem a legfelső, van még 50%-os is, ha 150ezret keresel évente:) (olyannal még nem találkoztam.) @Zlot: nekem ezzel mondjuk az a bajom, hogy az egyes vidékek közt nagyon nagy eltérések vannak, és ez csak az átlag. pl. van egy statisztikám (papíron, úgyhogy linkelni nem tudok), könyvelői munkák, amelyikre Londonban 26ezer az éves kereset, ugyanarra itt 18000. (a lakás árak itt olcsóbbak. jóval.)

A Tyne folyó déli partja 2013.01.03. 21:13:20

nálunk a head of servicek keresnek 66-90 közt (attól függ, minek a headje), a rendőrfőnök 85ezret, de ezt nem én mondtam:) pénzügyi menedzser 44-et (az ő főnöke 66ot), tanárok, ha már egy ideje ott van, 35 körül, iskolaigazgatók 50 körül.

A Tyne folyó déli partja 2013.01.03. 21:15:07

@A Tyne folyó déli partja: na, még egy bajom van vele. a végén, mikor írja, hogy pl. midday assistant, meg cleaner, stb, és odaír 2-3000 fontot éves keresetre. ok, de azt nem írta oda, hogy na és ez hány órára vonatkozik? nálunk a legtöbb takarító részmunkaidős, a midday assistant meg általában dolgozik napi két órát max, de az is lehet, hogy csak heti kétszer hívják be. szóval nem valami releváns.

xylon 2013.01.03. 22:21:42

@Thargoid: Del London, zone2. Ha akarod osszeirok neked egy listat amit jonak hallottam, bar ezek eleg dragak is, ha meg kompromisszumot kell kotnod akkor meg a lakasnak lesz valami stichje. Nem egyszeru az ketsegtelen. Ha berelsz valamit akkor oda tudsz koltozni egy jo iskola melle amig felveszik a gyereket utana mehetsz ahova jonak latod.

Olyan emberekkel beszelve akik huzamosabb idot toltottek kulonbozo orszagokban (Europaban) egy professionalnak egyertelmuen a legjobb valasztas az UK es azon belul is London. Tavoli orszagokbol szvsz csak az angolszaszok johetnek szoba, azokrol nem tudok, de mind eleg messze van.

2013.01.03. 22:44:36

@Thargoid: 77 pont, hat nem semmi. Nem a varhato jovobeni fizetesed miatt irigykedem, hanem a tudas meg a kozeg miatt! Well done.

Gyerekvallalassal kapcsolatban teljesen igazad van, valoszinuleg nem sokan latjak at Magyarorszagrol milyen draga itt pl. olyan kornyeken lakni ahol jo szinvonalu allami iskolaba jarhat a gyerek. Es joval az iskola elott kezdodnek a problemak: nincs 3 ev gyes (vagy gyed?), nincs ingyen ovoda (illetve a baratnom gyereke kapott helyet napi par orara az allami ovodaban de csak gyerekmegorzes van, semmifele foglalkozas, tanitas nincs).

kamiLLa 2013.01.05. 00:46:16

Surbiton jo hely, ha normalis aron szep kornyeken akarsz gyerekkel elni. Mi itt lakunk es 1250 fontért 2 hálós lakást berelunk, ami nagyon szep. Beljebb ennyiért nem kapsz jot es itt van levegő. A vonat meg 15 perc alatt bent van a Waterloon.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.05. 00:53:55

@Mirjam2: mondjuk hogy nincs 3 ev gyes nem feltetlen gond, en nem tudnek itthon megulni a seggemen.
Thamesmaidet nezegetem, lehet idovel arrafele megyunk.
Most 1 halos lakast berlunk , Canning Town ujraepulo reszen,uj epitesu haz, 800 fontert. Ahogy az iskolak osszetetelet neztem, akkor lesz majd gond, ha jon a gyerek.

A Tyne folyó déli partja 2013.01.05. 12:15:15

@tildy:): az a baj, hogy néhány évtizede kitalálták, hogy megszüntetik azt, hogy válogatott sulik legyenek (pl. a grammar schoolokat), és az egyenlőség jegyében mindenki megy a comprehensive schoolba. a kerületibe, képességektől függetlenül. így eléggé vegyes lesz az iskolák összetétele, és valaki egyszer azt mondta, hogy itt nem igazán tudnak mit kezdeni azzal, ha valaki kiemelkedő tehetségű, csak a lassabban haladókkal tudnak foglalkozni.

amúgy gyes az konkrétan 19.35 font egy napra jelenleg, ez kijön egy hónapban kb. 600 fontra (a 31 napos hónapban). és ez bruttó, bár az NI küszöböt nem éri el, és valószínűleg kapsz vissza adót, de akkor is iszonyat kevés. az első hat hétre jár a heti átlagfizetésed 90%-a, és ha olyan munkahelyed van, akkor utána még egy ideig half pay is, de azt nem kötelesek adni, plusz ehhez vállalni kell, hogy gyes után visszamész minimum három hónapra .

a gyerekmegőrzők meg iszonyat drágák, ahogy írták fent is, ezért jön vissza a legtöbb part time-be, egyszerűen nem éri meg bejárni dolgozni, és fizetni a gyerek ellátásáért, mert amit keresel, az elmegy rá.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.05. 13:32:04

@A Tyne folyó déli partja: Ez rossz hir. nem vagyok hive a nagy egyenlosdinek, aki kiemelkedo, szerintem igenis kulon kell venni, kulonben csak unatkozni fog, vagy elkallodik.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása