oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. október 30. 12:00,  Megpróbáltunk mindent otthon 35 komment

2012. október 30. 12:00 Határátkelő

Megpróbáltunk mindent otthon

Mai vendégszerzőnk, Zita (és párja, Ádám) sokat tépelődtek, mielőtt úgy döntöttek: kipróbálják, milyen is Angliában dolgozni. A múltkori, meglehetősen borongós angol poszt után most két optimista ember története következik!

London eye_2.jpg

„A végső csepp a pohárban az volt, mikor a munkahelyemen még a 6.000 Ft-os étkezési utalványt is elvették tőlünk, ami az egyetlen béren kívüli juttatás volt. Egyébként egy önkormányzati bölcsődében dolgoztam gondozónőként, Ádám pedig éjjel dolgozott, újságokat szállított. Az ő anyukájánál éltünk albérletben, és nagyon szerettünk volna már babát.

Szóval le kellett ülnünk és átbeszélni, hogy mit és hogyan kellene csinálnunk ahhoz, hogy jól jöjjünk ki egy olyan helyzetből, amiből nem lehet. Igazából nem is az angliai életre szeretném helyezni a hangsúlyt, hanem az okokra, hogy miért hagyja ott valaki azt az országot, amelyben született...és amit a körülmények ellenére is mindennap visszasír.

Kilátástalanul

Tehát a kilátásaink nem voltak fényesek...Az én fizetésem semmi nem volt, és ha levontam belőle a buszbérlet árát (Budapest), akkor még a 60.000Ft-ot sem érte el, pedig szakképzett voltam. Igaz szívesen elmentem volna főiskolára, hogy tovább képezzem magam, de nem tudom hogy fizettem volna a tandíjat ebből a fizetésből...és a párom sem keresett százezreket, hogy fizesse helyettem. És ha például teherbe esek, akkor az a kis pénz, amit az állam ad kb. a pelenkára se lett volna elég havonta. Ádám pedig nem szeretett volna évekig éjszaka dolgozni...

Szóval az anyósnál laktunk, mert albérletre nem futotta, rájöttünk, hogy anyagilag nem tudunk bevállalni egy gyereket, vagy a továbbtanulást és így teljesen meg vagyunk lőve, hiába dolgozunk keményen és lelkiismeretesen. Arról persze nem is álmodtunk, hogy kölcsönt vegyünk fel és legyen valaha saját lakásunk, mivel a családjaink is csórók, és kb. semmi félretett pénzt nem tudtunk felmutatni (annak ellenére, hogy nemhogy designer ruháink nem voltak, de a turiban vásároltunk, nem volt plazma tv-nk, és bulizni se jártunk, csak havonta egyszer mentünk el maximum sörözni...).

Nem tudom, hogy mi csináltunk-e rosszul valamit, vagy csak egyszerűen ez jutott, de marhára nem éreztük jól magunkat ilyen körülmények között, és nem voltunk hajlandóak elfogadni a helyzetet!

Érettségi után vendéglátó

Persze ha nem hagytuk volna ott mindketten a fősulit (mondjuk a magyar oktatás is megérne egy misét...tanuljál sok szart nagyon sok pénzért és a gyakorlatban ne tudj semmit, csak a sok hülyeséget, hogy mit hogy kéne, de senki nem csinálja úgy, mert nincs rá pénz vagy csak nem érdekli), akkor lehet máshogy alakul a dolog, de ki gondolta volna 7 évvel ezelőtt, hogy ha tisztességesen dolgozol, akkor nem mész semmire?!

Mi így jártunk, belevetettük magunkat a vendéglátásba érettségi után, és sajnos élveztük...annak ellenére, hogy Magyarországon nem tűnik fel az ellenőrző szerveknek, ha például egy non-stop nyitva lévő étterembe csak 4(!) ember van 8 órában bejelentve, és nincs jelenléti ív vezetve, stb. A sokszori "szabadnapon be kell jönnöd dolgozni", a "2 hete nincs egy szabadnapom" és a "6 kilót fogytam 2 hét alatt" (ami amúgy nem volt rossz, de azért mégse kéne) viszont betette a kiskaput.

Ezután jött nekem a bölcsis néniskedés, amit ugyancsak imádtam, Ádám pedig hidegburkoló lett, de ebben a szakmában sem volt senki az országban, aki rendesen bejelentette volna. Így éjszakai újságkihordásra adta a fejét.

Nem akarom nagyon fényezni magunkat, de mi megpróbáltunk mindent otthon (csak a pornózást nem :-) ), hogy jussunk valamire, de nem ment. És nem hiszem, hogy ha valaki nem akar öltönyös-irodás munkát, akkor el kell fogadnia, hogy csóró marad. Én nem akarom, hogy ez így legyen!

A kényelmesebb utat választottuk

Idén júniusban egy barátunk elindult ügynökségen keresztül Skóciába dolgozni...és mesélte folyamatosan hogy milyen jól keres, és vett egy új laptopot (mi a miénkre otthon több, mint fél évig gyűjtögettünk, és a szülinapunkra a szülőktől kapott pénz egészítette ki, hogy meg tudjuk venni) 2 hónap után, és hogy a munka is könnyű...stb. Na jó, mi is MEGYÜNK!

A nyár elment a szervezkedéssel és készülődéssel, és szeptember 22-én felszállt a repülőnk...

Igazából a kényelmesebb utat választottuk, ügynökségen keresztül jöttünk ki egy biztos állásra, ahol szállást és ételt is kapunk. Már egy hónapja kinn vagyunk, és nagyon nehéz volt otthagyni az országunkat, ezt komolyan mondom! Nem gondoltam volna, hogy ennyire meg fog viselni bennünket, de szenvedünk!

A munka tényleg könnyű, a szállás elfogadható (főleg, ha az ember lánya ezelőtt 2,5 évet lehúzott le az anyósa mellett...) és az étellel sincs gond, csak sokszor ismétlődik vacsira a tonhalkrém (most unom, otthon meg majd meghaltam érte, hogy ehessek, de nem volt rá pénz...) és reggelire csak müzli van, szóval kell venni egy kis kenyeret, virslit felvágottat.

Pénz, kalandvágy, kíváncsiság

Nem akarom azt éreztetni, hogy csak a pénz miatt jöttünk ki, mert kalandvágy is volt bennünk, meg kíváncsiság, de ha belegondolok, hogy otthon heti 40 óra munkáért (gyerekekre vigyázni felelősségteljes és stresszes meló!) havi nettó 68.000 Ft-tal tisztelt meg az állam, kinn pedig heti 30 óra munkával majdnem háromszor annyit keresek, azért az nem mindegy...

Ja, és szobákat takarítok egy szállodában, ami mégsem egyenértékű azzal, hogy rám van bízva minden nap 14 gyerek! A felelősség semmi ahhoz képest!

Szerintem sokan rosszul látják a külföldön dolgozást. Én itt nem érzem magam rabszolgának, mert kedvesek velem, megfizetik a munkámat és otthon is próbáltam már vendéglátást, csak lényegesen kevesebb pénzért. Nem meggazdagodni jöttünk ki, és itt sem tudom, hogy mikor fogunk tudni babát vállalni, de most (még?) úgy érzem, jól döntöttünk.

Reméljük, hogy apránként majd alakulnak a dolgok, úgy látom, hogy itt legalább van rá esély."

(Ez egy archív poszt, melynek eredetijét itt olvashatod.)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr234877976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nigara 2012.10.30. 12:27:23

Na, akkor így egy év után, mi van velük?
Inkább erről kellett volna megkérdezni őket, mint betenni újra a posztot.

SziszkAnya (törölt) 2012.10.30. 12:30:43

jó lenne tudni mi lett velük majd' 1 év alatt. Szimpi.

Frau Holle 2012.10.30. 12:45:21

Engem is érdekelne mi lett velük azóta, közelebb kerültek-e ahhoz, hogy gyereket vállalhassanak. Amihez ennyi alapján szerintem itthon lehet, hogy közelebb voltak.

kriosz 2012.10.30. 12:50:34

Tényleg jó ötlet lenne felkeresni régi posztolókat, akik nagy álmokkal , tervekkel belevágtak egy új életbe külföldön hogy hogyan sikerült nekik. Bejött amit vártak. Ott vannak még v. máshol? Tanulságos lenne...

2012.10.30. 13:42:44

Csodálkozom, hogy még nem jelentek meg a "Már megint Anglia?" fanyalgók. Na majd este. :D

Alikam 2012.10.30. 14:37:20

Már megint Anglia?

Alikam 2012.10.30. 15:00:48

"Karriert" építeni minden országban tudni kell.

Amit én látok a posztból az az, hogy a pár egyik tagja sem tervezte úgy az itthoni életét, hogy abba egy karrierépítés beleférjen. És itt nem arra gondolok, hogy eszement módon csak arra koncentrálva kell élni, mert lehet mellette család, magánélet, de Angilába takarítónőként ugyanaz lesz a sorsa mint itthon.

Nem lesz hova előrébb lépni. Ha máshogy nem megy, akkor önképzéssel, tanfolyammal kell segítenie az embernek saját magán.

Itthon ovónőként, meg újságkihordóként nem csoda, hogy nem tudtak gyereket vállalni.
De ez kint sem fog menni, lehet 3x annyit keres, de 3x többe kerül az élet is.

A normális élet meg 5x annyiba.

Ez a csöbörből vödörbe tipikus esete lesz. Majd 3 év után hazajönnek miután ott 10 kilót fogytak de sikerült 2-3 milliót félretenniük és majd úgy érzik, hogy megérte mert azt sokkal könnyebben fogadjuk el jó megoldásként vagy akár egyetlen megoldásként amit mi magunk találunk ki.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.30. 15:09:41

@Alikam: tehat az normalis , ha egy orszagban egy ovono es egy ujsagkihordo nem tud gyerket valllalni???

Alikam 2012.10.30. 15:24:11

@hagyma: vállalni biztos tud a kérdés, milyen életet fognak tudni biztosítani nekik.
És gyanítom ők azért egy normális életet akarnak biztosítani a gyereknek, ezért sem vállaltak eddig.

Frau Holle 2012.10.30. 15:32:01

@Alikam: Azért így kihalnánk.
Ha a szüleink is így gondolták volna, talán a mi generációnk sem születik meg.
Amúgy a korábbi kommenteddel ezt leszámítva egyetértek.

2012.10.30. 15:32:19

@Alikam: Valaki vagy karrierista vagy család centrikus, legtöbbször a kettő kizárja egymást. Mert ugye felad valamit a másik javára. :)

Nem tudom, hogy óvónőként például hova tudsz feljebb lépni? Ami konkrétan meg is éri a belefektetett időt/pénzt az előrelépésbe.

Alikam 2012.10.30. 15:47:02

@Philosoraptor: sehova, pont ez a lényeg. Ugyanúgy ahogy takarítónőként sem fogsz feljebb lépni sehove hogy némileg komolyabb egisztenciát teremts magadnak.

Direkt leírtam, hogy itt nem a vad karrierépítésre kell gondolni, amikor csak a munka, a puncsolás meg az ágy van.

@Frau Holle: az a régi világ az más volt. Manapság már nem így működnek a dolgok, drágaság van, alapvető dolgokat már nem kapsz meg normális áron, kiszámíthatatlanná vált a világ.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.30. 15:47:15

@Alikam: ertem
tehat menedzsertol lefele ne is almodjon gyerekrol senki
de akkor ki fog vigyazn ia gyerekedere es ki viszi ki a kibaszott ujsagodat?
/a normalis elet nem csak a gazdagsagot jelenti, csaxolok/

2012.10.30. 15:57:16

@Alikam: Tehát mindenki az alapján válasszon magának szakmát, hogy mennyit keres majd vele?

Alikam 2012.10.30. 15:59:40

@hagyma: hát ez a tipikus amerikai fekete-fehér gondolkodás mód. Biztos túl hosszú ideje élsz kint, hogy képtelen van értelmezni egy egyszerű mondatot.

A karrierépítés, ahogy írtam, nem azt jelenti, hogy csak menedzser lehess. Lehet call centeresként is már kétszer annyit keresni mint ovónőként.

Csak perspektíva legyen. Aztán majd jön egy honsló pár, akik kihordják nekik az újságot, majd azok is továbblépnek és így tovább, nem látom a hibát, illetve azt, hogy miért vagy képtelen megérteni azt, hogy ovónőként és újságkihordóként manapság gyereket vállalni rizikós mert már nem a fix árak, meg a régi jó olcsó dolgok korát éljük.

Alikam 2012.10.30. 16:01:29

@Philosoraptor: hát ha más célod is van az életben az önmegvalósításon kívül, akkor igen, nem árt ezt is számításba venni.

Frau Holle 2012.10.30. 16:02:52

@Alikam: Régi világ, hogyne.
Akár magamról is írhattam volna. Amikor az első gyerekünket vártuk mindenki lehülyézett, hogy ugyan mire. Mostanra megvan amit szerettük volna, nagycsalád is. Biztosan nagyon régen volt és nagyon öreg lehetek, bár ennek némileg ellentmond, hogy a legkisebb csak jövőre megy bölcsibe.
Csinálhattuk volna "fordaítva" is, de akkor sosem lett volna annyi gyerekünk ahányat szerettünk volna, vagy talán egy sem, mert a jövő mindig bizonytalan és mindig lehet még valamire várni, esetleg sosem jön össze a baba.
Ugyanis az idő nem a halogatóknak dolgozik.
Azért köszi a felvilágosítást a kőkorszakról.

Alikam 2012.10.30. 16:07:41

@Frau Holle: igazából semmi konkrétumot nem írtál le. Így felesleges is érvelni. Hogy most neked mi a jó, vagy mi az elegendő vagy a gyerekeid hogy érzik, hogy fogják érezni az más tészta...

És miért baj az, ha az ember óvatos, vagy a leendő gyerekének kényelmes életet és reális jövőképet akar biztosítani?

Én emg mondhatnák 1000 ellenpéldát akik úgy csinálták mint te és nem jött össze és mélynyomorban tengődnek.

Frau Holle 2012.10.30. 16:20:17

@Alikam:" Mostanra megvan amit szerettük volna,..."
Értsd: azok a körülmények, amiket a gyerekeinknek szerettünk volna.
Erre ezt írod: "igazából semmi konkrétumot nem írtál le. Így felesleges is érvelni."
Értő olvasásból ülj le, elégtelen.

"vagy a gyerekeid hogy érzik, hogy fogják érezni az más tészta"
Az aggódásodat köszönjük, ne fáraszd magad feleslegesen! Reális jövőkép, kényelmes élet köszönjük, megvan.

Olyan érdekes: ha valaki leírja hogy másképp is lehet, akkor egyből bekattan, hogy deeee, úgy biztosan nem lehet.
Nagyon szomorú.

Alikam 2012.10.30. 16:32:29

@Frau Holle: miért, mi a konkrétum? Ki mit szeret? Teljesen szubjektív. Családi ház? Autó? Havi 50.000 félretett pénz?

Vagy szerinted miről szólnak a konkrétumok? Az, hogy megvan minden, az tényleg minden csak nem konkrétum.

Hogyan másképp?! Semmit nem írsz le konkrétan...
Annyit írsz, hogy mintha szarul álltatok volna amikor gyereket vállaltatok most meg habzsi-dözsi van...

Lehet, hogy lehet nem tudom, amíg nem tudom mi is volt konkrétan amit te tettél a boldogulásodért addig hogyan is gondoljam azt, hogy úgy is lehet?

Frau Holle 2012.10.30. 16:52:20

@Alikam: Annyi konkrétumt írtam, amennyi egy blogra való.
Te is annyit írtál célként, hogy normális életet biztosítani a gyerekeknek. Ez kinek-kinek mást jelent, mi is a saját igényeink és saját társadalmi helyzetünk szerint értettük ezt. Ez az a cél, amit elértünk.

De ha gondolod, mesélek: még tanultam az első gyereknél, nem volt még saját otthon, de ez nem "szarul állás", hanem egy élethelyzet. Mostanra megvannak azok a keretek, amelyeket célul tűztünk ki, a gyerekeknek pedig nem kell nekik azt mondani, hogy ezt vagy azt most nem engedhetjük meg magunknak.
Ésszel választottunk szakot is és munkahelyet is. Volt külföld is, másodállás is, de ez ugyanúgy kellett volna akkor is, ha nincs még gyerekünk.
De nem is áldoztuk fel a gyerekvállalást az anyagi előrejutás érdekében, hanem sok munkával de párhuzamosan csináltuk.
Elértük, és még mindig fiatalok vagyunk.
Örülünk, hogy így döntöttünk.

"Lehet, hogy lehet nem tudom, amíg nem tudom mi is volt konkrétan amit te tettél a boldogulásodért addig hogyan is gondoljam azt, hogy úgy is lehet? "
Adnék neked egy tanácsot: legyél kicsit nyitottabb! Próbáld meg elfogadni, hogy a világ másképp is működhet, mint ahogy elképzeled!

2012.10.30. 16:59:34

@Alikam: Akkor ilyen alapon nem lesznek ápolónők a kórházakban , óvónők az óvodában, tanárok az iskolában stb...

Alikam 2012.10.30. 17:06:20

@Frau Holle: sosem vonom kétségbe, hogy bizonyra mindenkinek más a jó, meg máshogyan képzeli el a helyes utat.

Szerintem amit te csináltál az egyszerű szerencsejáték.

És az biztos, hogy én senkit nem fogok elítélni azért, mert halogatja a gyerekvállalást azért mert nem érzi biztosítottnak a jelenlegi helyzetét illetve a jövőbeli gyerekének az anyagi biztonságát.

ÉS jelen pillanatban itt pontosan erről volt szó.

Feláldozni a gyerekvállalást? Ugyanmár. Azért mert nem szülsz egy gyereket 21 évesen már úgy érzed feláldozod a gyerekvállalást?

Alikam 2012.10.30. 17:07:14

@Philosoraptor: hát ninncs is sok ápoló sajnos, állítólag belőlük van a legnagyobb hiány az egészségügyben. (Pontosan az alulfizetés miatt)

Frau Holle 2012.10.30. 17:15:06

@Alikam: Ahhoz képest hogy hiányolod a konkrétumokat, elég bátran minősítesz. :)
Egyébként meg nem volt szerencsejáték. Azt vállaltuk tudatosan, hogy kb. 2-3 év késéssel jutunk el oda, ahova szeretnénk. Ez be is jött. Valamit valamiért.
Inkább kockáztattunk volna még egy-két év csúszást, mint esetleg a tervezett számú gyerekeket.

Nem ítéltem el, hanem felhívtam a figyelmet egy létező kockázatra. Ugyanis - ismétlem - az idő nem a halogatóknak dolgozik. És itt rendszerint nem arról van szó, hogy 21 helyett 25 évesen szülnek.
A meddőségi centrumok tele vannak harmincas gyerektelenekkel.
De ha sikerül is ahogyan szeretnék, a harmadik vagy második gyerek sokkal könnyebben elmarad. Olyankor átértékelődik mindaz, amit leírtál. Tudom, vannak ilyenek a baráti körben.

Erről beszéltem.

Vattacukor2 2012.10.30. 20:03:51

Nem rossz sztori.
Viszont azt megkérdezhetem hogy, ha azt írta a postr, hogy nem volt miből félretenniük akkor miből finanszírozták a kiutat és az első pár hetet, hónapot odakinn? Mert az szép és jó, hogy eldöntötték, itt nem maradnak, viszont én pl. nem tehetem meg, hogy kimenjek mert nincs pénzem rá, nincs munkám, hogy gyűjtsek. Gyakorlatilag itt ragadtam ebben a haldokló országban, fiatalon, életerősen, tele vágyakkal, dolgozni akarással és nem tudok szabadulni. Mások hogy csinálták?

Alikam 2012.10.30. 22:20:11

@Vattacukor2: gondolom barátok, rokonok adtak kölcsön, akár még egy személyi kölcsön is belefér ha tudod, tuti lesz kint munkád...

venator 2012.10.30. 23:24:50

@Frau Holle: A gyerekvállalás nem pénzkérdés, szerintem sem.

@Vattacukor2:
"Gyakorlatilag itt ragadtam ebben a haldokló országban, fiatalon, életerősen, tele vágyakkal, dolgozni akarással és nem tudok szabadulni."

Az öngyilkosságra gondoltál már? :) Különben tuti recept nincs, találj munkát otthon, kezdj el gyűjtögetni és keresgélni kint is. Aztán ha bejön valami, vágj bele.
De azért számíts rá, hogy lassan csökkennek majd a lehetőségek, Európában is válság van és érezhető is szinte mindenütt.

Mrs. Clayton 2012.10.30. 23:36:34

@Alikam: teljesen biztos, hogy Angliában még takarítónőként is többre fog jutni, mint Mo-n dajkaként, sőt simán elhiszem, h mostanra már rég nem is takarít, csak a beosztást csinálja és ellenőriz vagy már rég előrelépett máshová
de félrerakott pénze szinte biztos, hogy van
lehet már meg is szült, én kívánom nekik
@venator: ha azt mondod nem pénz kérdés, akkor vagy nincs gyereked, vagy sok pénzed van és észre se veszed, hogy mennyire az

venator 2012.10.30. 23:42:40

@Jess G: nem elsősorban az.

akartam hosszabban is válaszolni, de rájöttem, hogy veled nem kommunikálok. :)

Mrs. Clayton 2012.10.31. 00:04:12

@venator: mondjuk ahhoz képest egész bőven írtál, hogy kifejezetten csak annyira számítottam, h velem nem kommunikálsz :-)

venator 2012.10.31. 00:09:23

@Jess G: Megerőltettem magam. :)

karburator (törölt) 2012.10.31. 09:49:32

@Frau Holle: @Alikam:

Öröm ilyen intelligens beszélgetést olvasni.

yooli 2012.10.31. 15:01:12

Meg tudnátok esetleg írni,hogy milyen közvetítő irodával jutottatok ki?Már régóta keresek megbízható irodát,aki Angliába közvetít,de eddig mindegyikről rossz tapasztalatokat olvastam...1 éve keresek már munkát Angliában és sajnos nincs kint ismerősöm,így nagyon fontos,hogy mnegbízható céggel jussak ki.

Ferruccio 2012.12.15. 11:23:40

Minden tiszteletem azoké, akik elég bátrak ahhoz, hogy külföldön szerencsét próbáljanak! Függetlenül attól, hogy irodai, vagy szakmunka, akár segéd, vagy bármilyen más munka. MUNKA. Mivel magam is éltem és dolgoztam külföldön, tudom, hogy mit jelent érezni folyamatosan, hogy te egy külföldi vagy. Mindezt annak ellenére, hogy vannak helyi barátaid, nem támadnak semmiért csak azért, mert te nem vagy "igazán" közéjük való. Mégis érzed, hogy a te helyed nem ott van. Ezen kívül az ember ilyenkor otthagyja a szeretteit. A szülőket, barátokat, rokonokat. Én messzebb éltem, így csak évente tudtam hazalátogatni, ezért ezt sokkal erősebben átéltem, mint azok, akik pl. a UK-ben vannak. Ezek hatalmas áldozatok. Ismét függetlenül attól, hogy milyen képesítést igénylő munkát végez valaki. Ezek a plusz fontok, dollárok, amit így kaphat bárki, nem ingyen vannak. Vállaljátok büszkén magyarságotokat és legyetek kitartóak! Reméljük, egyszer hazatértek megfelelő körülmények közé! Sok szerencsét!!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása