oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. október 26. 06:58,  Ezek elől menekültem 290 komment

2012. október 26. 06:58 Határátkelő

Ezek elől menekültem

A döntéstől a barátságig számtalan vetületét veszi végig az új otthon keresésének mai szerzőnk, aT, aki tapasztalatból beszél, hiszen több mint egy évtizede él Kanadában.

Toronto.jpg

„Olvasgatom ezt a blogot már egy ideje, annál is inkább, mivel jómagam is átkeltem az óceánon. Ez a harmadik ország, ahol élek és a második tovavándorlásom.

Jók ezek a történetek az enyémet is megosztanám, de engem kicsit más érdekel, másról szeretnék beszélgetést / vitát indítani. Úgy is mondhatnám, a „meta-kivándorlásról", olyan problémákról, amelyek mindannyiunkat előbb-utóbb utolérnek, függetlenül attól, hol élünk, honnan jöttünk és mit csinálunk.

Először nagyon zanzásítva az én történetem, utána elmondom azt, amiért elkezdtem ezt írni.

Kanada, válás, barátnő, 6 számjegy

Kicsivel több, mint 10 éve jöttem ki Kanadába, négy bőrönd, egy feleség és egy kutya társaságában. Se állás, se lakás, egy közeli ismerős segített az elején lakást keresni.

Egyetemi végzettségem volt, és sikerült is elhelyezkednem a szakmámban két hónappal később. Négy év múlva átléptem a bűvös (legalábbis Észak-Amerikában annak számító) 6 számjegyet és azóta sem néztem vissza. A számjegyeket csak azért írtam, mert ha azt mondom, hogy egy nagy piros házban élek, aminek az ablakában muskátli van, azt a felnőttek nem értik.  Pláne nem fogok kalapokról, meg elefántokról sem beszélni. 

Hogy pontosan mivel foglalkozom, teljesen mindegy, mivel mindenkinek az esete más és más, ezért nem is akarok leragadni a saját példámnál, mert az én történetem már korántsem releváns ennyi év elteltével.

További állomások: válás egy pár éve és egy új élet új barátnővel. Ez volt az utolsó darabkája annak a kirakósnak, amit úgy hívnak, hogy „megtalálni a teljes életet". Mondanom sem kell, hogy boldog vagyok, ahol élek és immár habozás nélkül hívom Torontót az otthonomnak.

Amiről inkább írni szeretnék, az a folyamat, amin keresztül mentem az elmúlt 10 évben. Elemezgettem is egy kicsit, sarkítgattam a dolgokat – mert egyébként könyveket lehetne megtölteni ezzel – és íme, néhány gondolat:

A döntés

Előbb-utóbb sok emberben felmerül a kivándorlás kérdése, de nem mindenki jut el odáig, hogy tegyen is értem. Szerintem sokan nem is gondolják igazán végig, hogy ez mivel is jár, mik a nehézségek, és mindazokon a jó dolgokon kívül mit is veszítünk el.

Ebből a szempontból jó ez a blog. Sok apró mozaikot kap az ember, sok nézőpontot, és szerintem igazából azoknak segít, akik még otthon vannak és bepillantást enged a külföldi lét egy-egy szeletkéjébe.

Elszakadás az otthontól

Vannak, akiknek sosem sikerül, mindig visszajárnak, mindig ott mocorog bennük a honvágy. Ez az első pillanat – egyeseknek ez évekig vagy akár örökké tarthat –, ami szerintem meghatározza a „sikeres" kivándorlást. El kell fogadni és szerintem akarni is kell elszakadni.

A másik alternatíva egy örök se itt, se itt állapot. Fel kell adni az otthoni gondolkodásmódot, és meg kell próbálni befogadni az új környezetet az össze negatívumával együtt. Ezért is fontos kiválasztani azt a helyet, ahol az ember jól érzi magát, tehát be tudja fogadni a környezetet. (Nekem ez a második hely, ahol megpróbálom, az első nem működött.)

Ha a hely kompromisszum eredménye, akkor az a kivándorlás sosem lesz „sikeres" és talán nem is éri meg, mert az ember hosszú távon mindig szenvedni fog és az egész élet egy szélmalomharcnak tűnik majd.

Barátságok

Érdekes elgondolkozni azon, hogy rengetegen barátkozunk kint élő magyarokkal csak azért, mert magyarok. Persze, közös háttér, ő is a Vukon nőtt fel, stb., de igazából mi a motiváló döntés?

Van egy érdekes kérdés, amit mindenki feltehet magának. Nézzen szét a külföldi magyar barátai között és gondolkodjon el, hogy otthon élve barátja lenne-e az illető. Nekem van román, szerb, görög, hongkongi, indiai, született kanadai (szép magyar kifejezéssel: WASP) barátom, a barátnőm kanadai / hongkongi, és belekerült legalább 5 évbe, hogy leválasszam / levágjam azokat a „barátságokat", amiket inkább „kényelemként" aposztrofálnék.

Külföldön élni, mégis otthon

Kapcsolódva az előzőhöz: két fajta első generációs bevándorló van. Az egyik mindig a saját kultúrájában él, és a barátait is aszerint választja meg, és az, aki beleolvad a környezetébe.

Van, aki nem is akarja megismerni a kultúrát, országot, amiben él. Nagyon jól elvan a saját kis „Magyarországán". Nincs ezzel semmi gond, csak szerintem ezek az emberek rengeteget veszítenek azzal, hogy az otthonihoz hasonló ingerkörnyezetre korlátozzák magukat. Persze lehet, hogy pont ez a cél, és ahogy már írtam, nagyon jól el lehet lenni így is, még mindig jobban és nyugodtabban, mint mondjuk Magyarországon.

Magyarság és a generációk

Erről szerb barátom mondása jut az eszembe: aki kiáll az utcasarokra prostinak, ne lepődjön meg, hogy leszólítják. Tehát aki kivándorol, az nyugodtan lemondhat arról, hogy 20 év múlva is ugyanolyan szókinccsel beszél majd magyarul, mint amikor kivándorolt.

Szintén önámítás, hogy a kint született gyereke tökéletesen megtanul magyarul (ha egyáltalán egy kicsit is megtanul majd), nem is beszélve az unokákról. Valahol az egész magyarságérzés túl van dimenzionálva a magyarok többségében.

Ha valaki kivándorol, az sosem lesz képes csorbítatlanul megőrizni magyarságát, vagy ha erre törekszik, az groteszk szélmalomharccá silányulhat, ráadásul a gyerekei is utálni fogják, mert ezek azok az emberek, akik tűzzel-vassal tanítják / erőszakolják a gyerekeiket a magyar tanulásra.

Nem egy második generációs magyart ismerek – akiknek a szülei 1956-ban menekültek ide -, akiknek horrortörténeteik vannak a gyermekkorukból ennek kapcsán. Aki nem akarja, hogy a magyarságán csorba essen, vagy a gyerekei törjék a magyart, az maradjon otthon.

Nehéz volt, de elfogadtam, hogy már nem tudok helyesen írni magyarul, vagy néha nem jutnak eszembe szavak. Ezt annak idején elfogadtam, és tudtam, hogy ez lesz.

Törekszem helyesen beszélni és nem belekeverni a magyarba az angolt - borsódzik a hátam a hunglishtől – de ha akarom, ha nem, már nem akkora a szókincsem és nem olyan választékos a beszédem, mint otthon volt. Már nem emlékszem, hogyan válasszak el egy főmondatot egy mellékmondattal vesszővel; hogyan kell kötőjeles szavakat írni; stb.

Fontossági sorrend

Szerintem az alapvető probléma, hogy minket (középkorú generáció, én most 37 vagyok) nem tanítottak meg – vagy legalábbis sokunkat nem – arra, hogy mi magunk el tudjuk dönteni, mi a fontos számunkra.

Akár elismerjük, akár nem, a szüleink értékrendje szerint él a legtöbbünk, aki arról a környékről származik (ezt látom a románoknál, az oroszoknál, a szerbeknél és a lengyel ismerőseimnél is).

Igazából ez a legnagyobb kontraszt egy magyarországi és mondjuk egy kanadai között. A görcsös ragaszkodás egy öröklött értékrendszerhez, és a dolgok fontossági sorrendjéhez, és persze mind a 37 magyar Nobel-díjashoz, ahelyett, hogy mi magunk választanánk meg azt, hogy mit szeretnénk, mi a fontos számunkra.

Hány magyar szörnyülködne és nevezné marhának azt a kanadai barátom, aki egy nagyon jó IT-konzultánsi karriert hagyott ott és beállt konyhabútort építeni. Fele annyit sem keres vele, de boldog.

Persze ez egy extrém példa, és csak azt akarom mondani vele, hogy nagyon sok kivándorolt magyarban őrült konfliktus dúl, amit képtelenek kifejezni, de valójában nem más, mint az otthonról hozott fontossági sorrendek és a társadalmi előítéletek ütközése az új környezet szabadságával és látszólag kaotikus / értelmetlen voltával és embereivel.

Itt most lehetne sorolni a példákat: férfi-nő és a szülő-gyerek viszony, a kollégákhoz és a pénzhez fűződő kapcsolat, az önnön korlátainkkal való szembesülés. És persze a legkeményebb diók: negatívizmus és válogatás nélküli kritizálás, kishitűség, a „mindig más a hibás" szemlélet, az ujjal mutogatás, a problémákkal való szembenézés.

Ezek elől jöttem el

Egy személyes megjegyzés: én egyébként ezek elől menekültem Kelet-Európából, ezek voltak azok a problémák, amelyek miatt azt láttam, teljesen mindegy, kik a vezérek, mik a törvények, mert a társadalom mérgező az egyénre nézve.

A kelet-európai társadalmak egyszerűen eltapossák a kreatív és tenni akaró egyént, és egyértelmű, hogy hosszú távon ez marha kontraproduktív. Ezzel szemben a nyugati társadalmak az egyén kibontakozásának és boldogulásának a motorjai. Persze ennél árnyaltabb a kép, de itt most sarkítok ugyebár. 

Most hirtelen ennyi. Nincs kedvem többet írni, majd legközelebb körbejárom a magyar – nem magyar barátnő / feleség témakört és lehet, hogy kibővítek néhány itteni gondolatot.

Kíváncsian várom a hozzászólók véleményét a fentiekről, annál is inkább, mert a hozzászólások színvonala ebben a blogban messze a legmagasabb a magyar blogszférában."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Toronto Kanada

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr224870760

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.10.29. 09:45:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

o̝͚̣͔̙̜̜̞͉̺̞̬̖̱͉̼͛̑ͧ́̀̓̈́̓̾̇ͭͣ̆͊͌̑m͕̘̻̬̙̟͔̼̳̬̜̪͕͍̫ 2012.10.26. 07:09:34

"...mert a hozzászólások színvonala ebben a blogban messze a legmagasabb a magyar blogszférában."

Ez pedig ki is allitja a bizonyitvanyt a magyar blogszferarol :)

Liping 2012.10.26. 07:26:26

Nem tudok belekötni, egyet kell értsek minden szavával.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.10.26. 07:34:38

Ugyan nem regota elek tavol Magyarorszagtol (4.5 ev), de ugy erzem, eddig sikerult megtalalnlm az egyensulyt a posztolo altal ajanlott elszakadas es a "kis Magyarorszag" között. Hala az internetnek, ma mar könnyeden lehet követni az otthoni esemenyeket es a nyelvi fejlodes sem lehetetlen. A lakasban budapesti fotok, korondi vazak - persze mersekkel. A technikanak hala nem tul idoigenyes az otthoniakkal tartani a kapcsolatot, miközben a sved barataimat sem kell elhanyagolni, jut mindenre ido. Az itteni baratok elvezik, hogy magyarosat sutok-fozok nekik es a sved kedvesem imadta Budapestet a közös latogatas alkalmabol. Bizonyara közrejatszik az is, hogy ugyanaz a kontinens, nincs idoeltolodas, könnyen es olcson haza lehet latogatni es pszichologiailag is közelebbnek erzodik Magyarorszag. No meg nekem gyerekem sincs, ezert tudok idot szakitani az otthoni kultura apolasara anelkul, hogy elzarkoznek az itteni elettol. Szoval van ilyen is, olyan is. :)

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2012.10.26. 07:57:24

a tegnapi őrületes fröcsögés folytatódhat a mai komment-áradatban is, annak a tézisnek a lerombolása érdekében, amit a mai szerző állít a végén a hozzászólások magas színvonaláról.

egyébként az írás nagyon tetszik, a tegnapi téma intellignes változata, igenis jó helyesírással és magyarsággal.

légyszi mesélj a "vegyes" párkapcsolat kulturális vetületeiről legközelebb!

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2012.10.26. 08:03:14

Erdekes iras... Kanadaban meg nem jartam de jokat hallottam rola es kacsingatok arrafele, bar nem hiszam hogy ott fogok letelepedni. Az erdekelne aT miert eppen Kanadat valasztotta es hogy megszerezte-e mar az allampolgarsagot. Az hazayol valo elszakadasrol ir de nem tudom mekkor csaladot hagyott hatra es milyen kotelekkel. Mert mikor en egyetemen voltam USA-ban (1 oranyi vexetesre a Kanadai hatartol) akkor nem volt penzem surun hazalatogatni most viszont expatkent szeretek hazajarni es korbelatogatni csaladot, baratokat. Persze nehany baratsag megkopik a tavolsaggal ugyhogy a jovoben inkabb en fogadom a megmaradtakat kulfoldon.
Volt egy Kiejive kollegam aki kb ugy ment ki Torontoba mint a szerzo... semmi biztos, borondel es a csalad Ukrajnaban varta hogy mikor keszul el a terep. Szerencsere jo keppesegu IT-s kellemes szemelyisaggel es jo nyelvtudassal eleg hamar talalt munkat es azota mar a csaladjaval van es minden elrendezodott.
Tovabbi sok sikert a szerzonek hiszen a legszebb korban van hogy elvezze munkaja gyumolcseit :).

01234567 2012.10.26. 08:14:03

Az elég "döcögős" kezdő. pár sor után, egy jó írás.Egy dolgot azért kurtának tartottam, az 56-osokról nem fejtette ki a nyelvi, kulturális horrortörténeteket. Az így eléggé sok értelmű, vagyis érthetetlen. Igazán abból a generációból 3 ismeretségem volt, mind gyerekként, 4-10 éves kerültek ki, de mondhatom mind tökéletesen beszélt magyarul. Igaz a gyerekeik, alig, nagyon rosszul, vagy sehogy. Hozzáteszem, mind vegyes házasságban nevelődtek.
Ami a hozzászólások színvonalát illeti, nem kéne csak politikai blogokat olvasni, azok tényleg borzalmasak, meg ahol belefolyik a politika, pl. történelmi, kulturális, társadalmi témájú blogokban sűrűn és tényleg durvábban előfordul, mint itt.

01234567 2012.10.26. 08:15:57

@bandirepublic: A tegnapiról a poszt is tehet....sőt...

roze 2012.10.26. 08:19:30

Nekem keserűnek hat az egész poszt,annak ellenére hogy a szerző boldognak érzi magát. A családból vitt értékek és értékrendek a személyiségünk szerves alapjait képezik,nem biztos hogy az egészet le kell rombolni,persze újraszelektálni soha sem árt,de senki nem tud kibújni a bőréből teljesen. Kicsit olyan érzésem van mintha a posztoló nem tudna napi rendre térni afelett hogy amit hozott és amivé kint változik hogyan egyeztethető össze.

Alice in Wonderland 888 2012.10.26. 08:30:51

@Réka ‎: Egyetertek veled,Reka. Lehet apolni a magyar barati kapcsolatokat es az is igaz, hogy kialakulnak mas barati kapcsolatok is. Ez a normalis.

A posztironak koszonom, sok tapasztalatom hasonlo, mint az ove...olvastam volna a parkapcsolati reszt...

LeckWare 2012.10.26. 08:40:29

"Hány magyar szörnyülködne és nevezné marhának azt a kanadai barátom, aki egy nagyon jó IT-konzultánsi karriert hagyott ott és beállt konyhabútort építeni. Fele annyit sem keres vele, de boldog."

Pont ez az! Nekem is ez az egyik problémám, mivel rengeteg magyarnak van gondja a pénzzel, ezért mindenki azt gondolja, az a legfontosabb, és ez befolyásolja őket rengeteg döntésben, pedig vannak ennél lényegesebb szempontok is. Volt egy osztálytársam, aki amikor a továbbtanulásról beszélgettünk azt mondta, neki csak az a fontos, hogy hülyére keresse magát. Kérdeztem, hogy van-e olyan terület, ami iránt érdeklődik és a jól fizető állások felé mutat. Erre azt válaszolta, nincs, de ő hajlandó meghozni ezt az áldozatot csak azért, hogy gazdag legyen.

Baszod Béla 2012.10.26. 08:46:16

Szerintem a szerzonek komoly lelki gondjai vannak.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2012.10.26. 08:53:45

"Akár elismerjük, akár nem, a szüleink értékrendje szerint él a legtöbbünk."

Igen ez valóban igy van. Legalábbis egy bizonyos határig. De gondolj csak bele. Én sokszor gondolkozom azon hogy milyen jó lett volna az angolszász iskolarendszerben felnőni. Mert ez mennyivel másképp alakitotta volna az életem és mennyivel több lehetőségem lett volna. Hogy mennyire utáltam mikor mikor apám 10-12 évesen olyan könyveket adott a kezembe amit a felnőttek is alig értenek és nekem mégis gyerekként kellet olvasnom, értelmeznem. A lexikális tudást amit maga a rendszer belénk vert. Nem szerettem.
De mégis, ha őszintén belegondolok a magyar iskolarendszer, a szüleim nevelési elvei és az egész közeg nélkül ma nem lennék az az ember aki vagyok. Mert az angolszász oktatás, a más szemlélet, egy másik embert faragott volna belőlem. És azért azt sajnálnám...

bpetya75 2012.10.26. 08:54:33

@roze:

Én is valami hasonlót érzek. Bár én nem keserűségnek nevezném, inkább borongásnak. A szerzőnek szerintem fontos a magyarsága, és talán eszébe ötlött, hogy milyen jó is lenne, ha otthon is élhetne úgy, ahogy Kanadában összejött neki. Egyébként nem hiszem, hogy ezzel túl sokat foglalkozna, de posztírás közben, pláne ha esetleg még utána is kellett néznie néhány szó helyesírásának, vagy esetleg pár (nem bántásból, csak a klasszikus iránti tiszteletből) "What is this kerek?"-nek, csak eszébe juthatott az, amit itthagyott. Időnként egy kis keserédes emlékezésnek van helye az ember életében, aztán mehet tovább a verkli.

A tévedés jogát fenntartom ;-)

madscientist 2012.10.26. 09:05:05

Szerintem sincs semmi baj a poszttal, úgy helyesírásilag, mint fogalmazás ügyben, jó volt!

Azzal egyetértek, hogy akinek elszánt döntése, hogy elmegy és máshol letelepedik, annak nyilván át kell esnie a beilleszkedésen.
Lesz, amit majd el kell engednie, de helyette van más, amit felfedezhet, lesz, amit nehezen ereszt el az ember, mástól meg szinte örömmel szabadul meg.
Néha fájdalmas, de én akartam, az új ingerek, élmények pedig elfeledtetik a nehézségeket.

A másik a nyelv, én jelenleg azon a szinten vagyok, hogy néha az sem tudom, tudok e egyáltalán valamilyen nyelvet rendesen...vicces, de sokszor pont azon a nyelven nem jut eszembe semmi, amin épp kommunikálok :P :D
Szendvicsnyelv már mindennapos dolog, sajnos vagy nem sajnos...

A tegnapi poszthoz:

szerintem az is jó volt a maga nemében, más volta hangvétele, a stílusa (kinek bejön, kinek nem), de attól még sok igazságot megfogalmazott az írója.

Írtam oda is véleményt, de az elszállt, fene tudja hová...:( Újraírni meg nem volt kedvem, a lényeg az volt, hogy valamiféle 'kényszert' én is éreztem, hogy el kell onnan jönnöm, mert hosszú távon nekem nem éri meg ott maradni, a magam boldogulása érdekében magamnak kell tenni. Így is lett, de ettől még ott van az az érzés, hogy önszántamból igazából nem mentem volna sehova, tudtam volna ott élni egész életemben, de nem így lett.
Örökké keseregni viszont nincs értelme, az csak falra hányt bors', de néha az emberből kifakad.
A mostani cikk írója is hasonlóképp fogalmazta meg a problémát, neki se a kalandvágy volt pl a motiváció, őt (is) fojtogatta a környezete (nevezhetjük egyfajta negatív motivációnak is), ami miatt úgy érezte el 'kell' jönnie.
Érdekes, hogy ez 10 évvel ezelőtt volt, pedig sok helyen csak az utóbbi pár évről beszélnek, mármint a kivándorlás konkrét okairól...

andaluzkutya 2012.10.26. 09:06:21

@roze: @bpetya75:
Szerintem nem keserű. Inkább arról van szó, hogy leírja, hogy a külföldre költözés egyáltalán nem sétagalopp, és bizony ha külföldön az ember teljes életet akar élni, akkor sokmindent maga mögött kell hagynia, vagy el kell fogadnia, hogy nincs. Ezzel sokan nincsenek tisztában. Sok olyan magyarral találkozom, aki külföldön él, és közben azon kesereg, hogy bezzeg Magyarországon ez meg az milyen jó, és milyen nehéz ezek nélkül élni. De hazamenni nem akarnak, mert nem látják ott biztosítva a jövőjüket. Hiába no: dönteni kell, és aztán a döntésnek alárendelni az életünket:)

bpetya75 2012.10.26. 09:16:49

@andaluzkutya:

Nem is írtam, hogy keserű, beeeeee!!!! :-D

Egy kis melankóliát érzek benne, de ahogy írtam, szerintem nincs ezzel baj. Sőt! Szerethetővé tette számomra az írást. Pedig a cím alapján nem voltam benne biztos, hogy érdemes elolvasni....

RoxiSpain 2012.10.26. 09:23:21

Azt gondolom, hogy ebben a témában ez az eddigi legkerekebb, legjobban összeszedett post, és igazából mindegy is hova vándolrol ki az ember, ezt mindenkinek el kellene olvasnia mielőtt nekiindul élete kaladjának. A postí rójával ráadsásul hasonló korúak vagyunk, valószínűleg ezért sem a véletlen műve, hogy ennyire egyet értek minden szavával, bár godnolom nem generációs kérdés, hogy vagy elfogadjuk (befogadjuk) a másik kultúráját, szokásait, vagy idegenek leszünk a választott új otthonunkban. És végiggondolva a Kelet-európais és nyugati összehasonlítást- telitalálat! Örülök, hogy a post író megtalálta a boldogságot, sok sikert kívánok neki és kíváncsian várom a következő postot!

madscientist 2012.10.26. 09:24:38

@bpetya75:

A cím alapján én se tudtam mire is számíthatok...:)

kriosz 2012.10.26. 09:34:30

Én úgy érzem hogy ha valaki menekül valami elől egy országban valahogy nemigen fog megnyugvást találni máshol sem. Ha úgy megy el hogy nincs teli keserűséggel hanem meg mert lehetőségek vannak és kiszeretne próbálni mást, mást kultúrát, munkát, klimát az nyitottan megy el, nyitottan érkezik oda ahová megy de nincs benne keserűség a múltjával sem.Ha felfogjuk azt hogy kinyílt a világ és most már a lehetőség is megvan akkor rajtunk múlik hogy mit hozunk ki belőle. De ehhze tanulni kell, figyelni hogy mire hol mi szükség van, okosan, előrelátóan tervezni. Ja és mindenhol emberek élnek, az elején nagyon feltűnik a különbség aztán szép lassan bizonyos szitukban kiderül hogy na ezek is csak emberek:) és ugyanolyan hülyék v. jó fejek mint máshol. Csak ne hasonlítgassunk!! Ott rontunk el mindent!
Egyébként meg szerintem ahol megtalálod a családod ott megtalálod az otthonod is. Nem baj hogy már nem annyira szépen beszéled a nyelved /de beszéled/ hogy nem csak magyar kajákat csinálsz /én sosem voltam például odáig a magyaros kaják iránt/ a gyerekeidnek amennyit tudsz átadsz, ők már nem lesznek magyarok.Nálunk két kultúra keveredik egy harmadik kultúrával szóval totális kavarodás de nem baj, lesz belőle egy igen, nem magyar meg nem másik hanem egy kevert kultúra.A gyerekeim lényegesebben nyitottabbak mint itteni társaik, rengeteg szempontból. Nincs gond abból hogy váltogatjuk anyelveket /nem merek megszólalni mert biztos olyan hülyén hangzik/ a szokásokból /természetes nekik hogy rengeteg különféle szokás van és nem rossz a másik, az idegen csak eltérő szokásaik vannak/ és még sorolhatnám.
Szóval én örülök hogy a gyerekeim ilyen sokféle színűek lettek.Mindegyik kultúrából megpróbáljuk összeszedni a legjobb dolgokat /és persze ami az egyénnek alegfontosabb/és azokat továbbvinni.

nigara 2012.10.26. 09:36:07

Nagggyon jó poszt, szerintem minden szava kerek., érdemes komolyan venni.

A tegnapi poszttal ellentétben, amit alig bírtam végigolvasni - volt benne sok igazság, még több ellentmondás, és a hangulata szörnyűűű...

SziszkAnya (törölt) 2012.10.26. 09:40:08

a röghöz-kötöttséghez: 25 éves általános iskolai találkozóm volt nemrég és megdöbbentett, hogy milyen sokan maradtak azon a lakótelepen, ahol felnőttünk. Sajnos ezeken az emberek látszódik is a kilátástalanság, érződik, hogy csak élnek bele a nagyvilágba, valószínűleg ott is fogja érni őket a vég... pedig ideje lenne tudatmódosításra a 35+os korosztálynak is, azzal hogy az EU részei lettünk, a személyeknek is integrálódniuk kell és nem csak földrajzilag, hanem felfogásban is. Ezzel együtt kell járnia azzal, hogy nem élünk 20-30-50 évig egy helyen, a határok kitágultak, élni kell vele. És nem csak az anyagiak miatt.

Kanadáig mondjuk nem mennék, mert ahogy "hallom", elég nehéz ott elindulni egy külföldinek, pláne ha a van egy "kis" negatív felhangja annak, ha magyar valaki...

bpetya75 2012.10.26. 09:40:18

@madscientist:

Viszont egyetértünk abban, hogy érdemes volt elolvasni ;-)

No, miután deklaráltam, hogy szeretem ezt a posztot, egy kicsit kötözködnék is vele. Lehet, hogy külföldön ez a dolog felnagyítódik, de nekem fogalmam sem volt arról, hogy minden évemre jut egy magyar Nobel-díjas.

Az egész "Fontossági sorrend" című fejezet vitathatónak tűnik számomra. Egyidősek vagyunk, bennem mégsem vált ki megbotránkozást, ha valaki otthagy egy zsíros állást, hogy olyan munkát végezhessen, amit szeret és amiből mindemellett még meg is tud élni.

Szüleim értékrendje? Anyám kispolgári katolikus neveltetésű volt, Apám paraszti családból származó meggyőződéses kommunista. Én meg felnőtt fejjel megtért konzervatív keresztény. Na most akkor hogy is van ez?

Ami a pénzhez fűződő viszonyt illeti, azt bizony marhára tudja befolyásolni, hogy a szükséges mértékben rendelkezésre áll-e avagy sem. A nő-férfi és szülő-gyerek viszonyulásokkal kapcsolatban meg kíváncsi vagyok a véleményekre, mert az eddigi infóim alapján ebben a kérdésben nem biztos, hogy mi vagyunk deficitesek.

bpetya75 2012.10.26. 09:45:14

@kriosz:

Tök jó, amit írtál, csak kicsit nehezen értelmezhetővé tette, hogy zárójel helyett perjelet használtál. Azért második nekifutásra sikerült jól értelmeznem ;-)

kriosz 2012.10.26. 09:46:49

Túl van sokszor ragozva ez az egész. Mindent meg akarunk magyarázni pedig csak élni kellene és csinálni a dolgunkat mindenkinek úgy ahogy tetszik. Hogy ez itt v. ott v. amott hát nem mindegy, mindenhol más, mindenhol ott vannak a jó meg a rossz dolgok, de ezek úgyis csak jó pár év után derülnek ki szóval én néha jókat derülök mikor valaki összefoglal egy kultúrát, v. országot pár hónap után :)

bpetya75 2012.10.26. 09:49:44

@SziszkAnya:

Abban biztos vagyok, hogy akik egy lakótelepen ragadtak, azoknak a túlnyomó többsége kilátástalan, sodródó életet él, amiből ki kellene törniük. De ezt csak a töredékük tudja/meri/akarja megtenni.

Azzal viszont nem értek egyet, hogy attól lennénk integráltak, teljes jogú uniós polgárok meg 21. századiak, hogy "nem élünk 20-30-50 évig egy helyen". Miért is ne?

kriosz 2012.10.26. 09:51:04

@bpetya75: Bocsánat mindig megkeverem a pert meg a zárójelet :)Meg mondanám gyorsan és így sokszor a vége olyan zagyvaszos lesz :)

kriosz 2012.10.26. 09:54:31

@SziszkAnya: A gyerekeket kellene ebben segíteni, a sulikban, megmutatni nekik hogy lehet máshol is tanulni, húzzál bele anyelvbe, van egy pár program, próbáld ki magad külföldön. A gyerekek mennének ők még-már nem félnek a változástól csak kellene információ és kezdőlökés.
Ha megszokja az ember azt hogy bárki mehet ahova akar , merjünk választani, válogatni akkor lesz változás.És lehet hogy sokan egyszer pedig visszatérnek mert sok mindent kipróbáltak és Magyaroroszág jön be nekik mégis alegjobban.

madscientist 2012.10.26. 09:59:07

@bpetya75:

Így van, én se bántam meg, hogy elolvastam, sőt...

Amúgy igen a szülők értékrendjével én se nagyon tudok mit kezdeni, ők valami egészen mást gondolnak sokszor, igen még egymás közt is. :)
Én meg egészen máshogy csinálom a dolgaimat, ritka amikor egyet értenek velem, de ez az én életem. :)

malvin.s.a 2012.10.26. 09:59:09

Kedves Szerző! Azt meg lehet tudni, hogy Kanada előtt hol próbálkoztál, és az miért nem jött be? Egyébként érdekes, elgondolkodtató írás.

Ugyandehogy (törölt) 2012.10.26. 10:19:02

@bpetya75: nem az egy helyen éléssel van a gond, hanem amit jelent.

bpetya75 2012.10.26. 10:25:37

@kriosz:

Zagyvaszos? Nyelvújítunk? Nyelvújítunk? ;-)

@madscientist:

Ez szerintem természetes. Én viszont a szerző azon megjegyzését vitatom, amely szerint a mi korosztályunk (a gyermeki lázadás mellett is) göcsösen ragaszkodna valami belénk aplikált értékrendhez.

@Babette_:

Miért? Mit jelent? Gondolom röghöz kötést. Biztos az? Mindig, mindenkinél?

01234567 2012.10.26. 10:26:33

@kriosz: Nálunk valahogy nem ennek van a kurzusa, de nagyon eddig sem volt...A magyar oktatás lexikális tudásanyag tekintetében, és logikai készség fejlesztésében jó, a személyiség formáló hatása borzalmas.

01234567 2012.10.26. 10:29:33

@madscientist: Az igazi "vérbeli magyar szülő" mellett nehéz felnőni, és neki mindig gyerek maradsz.

venator 2012.10.26. 10:36:13

Meglehetősen szubjektív beszámoló, amivel önmagában nincsen semmi baj, ha a szerző az érzéseit próbálta átadni, akkor az sikerült.
Ráadásul emigrációról van szó, ami ugye nem a "kiugrok kicsit Angliába mosogatni" kategória.

(Lassan visszasírom az angliai mosogatós/pizzafutis posztokat.:) )

Azért van pár észrevételem. Mint mindig...:)

"Vannak, akiknek sosem sikerül, mindig visszajárnak, mindig ott mocorog bennük a honvágy."

Nem hinném, hogy sikeres beilleszkedés fokmérője a honvágy megléte vagy hiánya lenne. Sőt, meglehetősen furcsának tartom, ha valakinek egyáltalán nem adott semmit a hazája, ami hiányozhatna, pedig előtte leélt 30+ évet. Ott valami nagyon el lett cseszve.

"Érdekes elgondolkozni azon, hogy rengetegen barátkozunk kint élő magyarokkal csak azért, mert magyarok."

Igen és ez így természetes. Nálam egy magyar vagy lengyel nem nulláról indul, mint bármely más náció tagja. Megelőlegezem a bizalmat, a közös kultúra, a közös nyelv és közös történelem kapcsán, hiszen honfitársam. Aztán persze elválik, hogy később barátkozunk vagy nem. Semmi sem kötelező, csak attól, hogy magyar még nem nézek el mindent.

……Valahol az egész magyarságérzés túl van dimenzionálva a magyarok többségében……

A dánokban meg a dánságérzés, az amerikaikban az amerikaiságérzés(?).

……Ha valaki kivándorol, az sosem lesz képes csorbítatlanul megőrizni magyarságát, vagy ha erre törekszik, az groteszk szélmalomharccá silányulhat….
….Nehéz volt, de elfogadtam, hogy már nem tudok helyesen írni magyarul, vagy néha nem jutnak eszembe szavak…..

Ennek kapcsán direkt megnéztem egy interjút Teller Edével, ő élete végéig akcentus nélkül, tökéletesen beszélt magyarul. Igazi 1935-ben emigrált az USA-ba és nem tíz évvel ezelőtt. Persze nem lehet mindenki Teller Ede. ;)

"Teller Ede: Azt vallotta később, hogy tudományos sikereit annak köszönheti, hogy a magyar nyelv az anyanyelve, máskülönben „csak középszintű középiskolai tanár” lett volna belőle. Nyelvünk gyakran logikafejlesztő eszköznek bizonyul. Balázs Nándor fizikus is hasonló véleményen volt."

Hát igen, így lehet/lehetne.

kozmopolita 2012.10.26. 10:36:29

Imádom az ilyen axiómának beállított kinyilatkoztatásokat:

"Ha valaki kivándorol, az sosem lesz képes csorbítatlanul megőrizni magyarságát, vagy ha erre törekszik, az groteszk szélmalomharccá silányulhat, ráadásul a gyerekei is utálni fogják, mert ezek azok az emberek, akik tűzzel-vassal tanítják / erőszakolják a gyerekeiket a magyar tanulásra."

Nincs két egyforma élethelyzet. Azért, mert neked nem sikerült, másnak még sikerülhet. Én látok példát teljes feladásra is, meg teljes sikerre is, és közte minden fokozatra. Én az utóbbihoz tartozom, valószínüleg azért, mert nem a világ túlsó felén élek, csak itt a "szomszédban", Svájcban, ezért gyakran megyünk haza, vagy jönnek a nagyszülök, barátok, akikkel csak magyarul tudnak a gyerekeim beszélni. A lányom be van íratva magyar iskolába is magántanulóként (pont oda, ahová én jártam), bejár órákra, amikor otthon vagyunk, és nem is tudja eldönteni, melyik osztályát szereti jobban (igen, szerencsés helyzet). A magyarországi osztályfönöke szerint nagyon választákosan beszél. A másik ok a különbségre, hogy a feleségem is magyar, ezért a gyerekek velünk is csak magyart használnak. Nekik ez természetes, nem veszem észre, hogy utálnák.

De hogy teljesen objektív legyek, az unokáinkat már tényleg nem tudom, mi vinné rá a magyar beszédre, föleg ha a gyerekeim nem magyarokkal kötnek majd házasságot.

monett 2012.10.26. 10:39:31

a nyelv kérdése nagyon érdekes, én nemzetközi családból származom, a négy nagyszülőm négy külön nemzetből.Anyai részről egyikük magyar, a másiknak a szülei jöttek ide, ő beszélte a nyelvet, de anyám nem is értette már. Apai részről a nagyapám külföldön született, de 2 évesen jött ide, jól beszélte a magyart és a szülei nyelvét, de apám már csak értette, nem beszélte. A nagyanyám külföldön született, 12 évesen jött ide, soha nem tanulta meg rendesen a magyart, apámnak az ő nyelve volt az anyanyelve, de a magyar is tökéletesen ment. Én ezt a nyelvet értettem gyerekként, de apám, és nagyanyám még gyerekkoromban meghalt és ma már nem értem, nem is beszélem. Most úgy alakult hogy külföldön élek 2 hónapja, és maradni akarok, talán végleg. Sajnos bele kell törődnöm a tapasztalataim alapján, hogy az unokáim már nem fognak magyarul beszélni, vagy csak kicsit, esetleg értik azért majd. Kicsit lázadozik ezért a lelkem, de a fiaim itt nőnek fel, aligha lesz magyar feleségük. Viszont nem olyan nagy baj ez, én is magyarnak érzem magam, és ők meg már ide fognak tartozni.

GrandMasterB 2012.10.26. 10:40:18

Nagyon jo iras, koszonom. Sok olyan teruletet megemlitett - kenyelembol valo baratsag magyarokkal kinn, teljes elszakadas megelese es elfogadasa, magyar nyelv hasznalat es ami talan a legfontosabb, a szuloktol hozott viselkedes es ertekek helyen kezelese es a sajat szabadsagunk, eletunk megtalalasa - amik minden hosszabb ideje kinnelot utolernek elobb-utobb es amit a kikoltozni szandekozoknak is hasznos atgondolni.
Varom a kovetkezo irasat is a szerzonek kulfoldi/belfoldi baratno ugyben...

madscientist 2012.10.26. 10:47:57

@bpetya75:

Én értem mit vitatsz, és nem is vitatom... :D

bpetya75 2012.10.26. 10:59:18

@01234567:

Van igazságod. Itt jön be a képbe a szülői felelősség. Ami jó az iskolában azt erősíteni, ami rossz, azt gyengíteni kell.

bpetya75 2012.10.26. 11:03:17

@venator:

Gondolkoztam rajta, hogy idézzem-e ezt a véleményt, és nem bántam meg, hogy nem tettem. Egy külföldön élőtől (mégha elvetemült módon haza is akar költözni) mégis "autentikusabban" hat. Kicsit képzavaros itt ez a szó, na mindegy.

Ugyandehogy (törölt) 2012.10.26. 11:03:28

@bpetya75:
inkább röghöz kötődést. de ez sem fedi. van benne változásra képtelenség, megújulásra képtelenség, pocsolyában fetrengés.

nem mindenki. de nem is állította, hogy mindenki.
én egy ilyen családból jöttem. tudom, mi a lelki beállítottsága a mozdulatlanságnak, és tapasztalom, mi a "jutalma" a mozdulásnak a családon belül.
és tudom, mit éreznek, ha valaki "más", ha mást akar, ha többet akar.

ez nem jelenti, hogy a 65 és 70 éves embereknek mozdulnia kéne, de ne legyen bennük lelki gát, ha más megteszi.
mondjuk speciel nem látom akadályát, hogy egy 65 éves ember ne költözhetne el a panelból egy kis kertes házba, ahol mondjuk tartana 10 tyúkot, meg 50 nm veteményest sárgarépával. jót is tenne neki.

SziszkAnya (törölt) 2012.10.26. 11:04:17

@bpetya75: épp azért, mert annak aki 20+ évig egy helyen él, nincs lehetősége tágítani a látóterét, kizárt, hogy nem lesz egy idő után beszűkülve az élettere és a tudata. Mitől lenne nyitott a világra? Mert olvassa a határátkelőt?:D ;)

bpetya75 2012.10.26. 11:05:09

@kozmopolita:

Üdv! Rég láttalak. Szűröd, hogy mire érdemes reagálni? ;-)

@madscientist:

Akkor jól van :-D

SziszkAnya (törölt) 2012.10.26. 11:06:24

@kriosz: "Ha megszokja az ember azt hogy bárki mehet ahova akar , merjünk választani, válogatni akkor lesz változás."
minimum 20 évre teszem azt, amíg ez bekövetkezik.

venator 2012.10.26. 11:10:08

@bpetya75: Mire gondolsz? Nem biztos, hogy az én véleményem autentikusabb, sőt.

bpetya75 2012.10.26. 11:13:02

@Babette_:

Oké. Ez így teljesen kerek és egyetértelek ;-)

Csak tudod, van ez a fejlövésem az általánosító kijelentésekkel kapcsolatban. Lehet, hogy túlérzékeny vagyok? :-D

@SziszkAnya:

Nem, nem és nem! Ha az embernek igénye van a széles látókörre, akkor nem muszáj újra és újra költöznie hozzá. Itt is van rá bőven példa, hogy kiába ment el valaki Angliába, ugyanolyan szűklátókörű maradt, mint előtte volt. És viszont. Ez egy belső igény. Akiben meg van, annak kétlem, hogy szándékosan szét kéne szakítania kapcsolatokat maga körül csak azért, hogy ne szűküljön be.

És igen! Például a Határátkelőtől, meg egy csomó minden mástól. Szerinted én miért vagyok itt? ;-)

bpetya75 2012.10.26. 11:13:41

@venator:

A Teller idézetre gondolok. Jobb, hogy Te hoztad föl és nem én ;-)

venator 2012.10.26. 11:17:47

@bpetya75: Ja, értem. Ez a nyelv dolog szerintem vállalás kérdése, pláne, hogy már internet is van.
A fiam, ha itthon van két napnál többet, már a bölcsiben is magyarul beszél. Úgy kell rászólni, hogy legalább ott beszéljen dánul, mert senki sem érti meg. :)

elkoltozott. 2012.10.26. 11:18:22

A posztolónak sem nagyon sikerült elszakadnia MO-tól.
Miközben vissza sem néz ugye a 6 számjegy után. Kérdés mire nem néz vissza. MO-ra vagy az 5 számjegyre?

Amúgy szerintem teljesen felesleges dolgokról ír.
Inkább tartom ezt a tegnapi bolog folytatásának. Mondjuk azt nem sikerült végig olvassam annyira unalmas volt.

Az értelmesebb emberek tudják mivel jár az ha elhagyják a szülőföldjüket. Aki meg ezt nem gondolja végig és csak kint esik le neki a tantusz meg is érdemli.
Posztoló, kérlek döntsd el hogy mit szeretnél. Elfelejteni MO-t és a nyelvet ( talán olvasni kellene magyar nyelvű könyveket h ne felejts annyira ha nem akarsz) vagy sem.

Nyilván nem tudod feladni a magyarságodat és nekem az jön le hogy ez neked fáj.

Nem tudom miért de nekem nem szimpatikus ez az írás.

Lacek33 2012.10.26. 11:23:13

Nagyon jo poszt! Szepen es erthetoen megirva. Jo volt olvasni!
En 21 eves korom ota jarom a vilagot es ma fog eldolni, hogy folytatom-e...de szerencsere mostmar nem egyedul, hanem egy stabil es szereto partnerrel!
A kivandorlas bennunk is mindig megfogalmazodik es ha ma jo hireket kapunk akkor osszeszedjuk a cuccaink es megyunk! :)
Egy olyan allast palyaztunk meg amit mar tobb mint 10 eve keresek! Minden tudasom es ismeretem felhasznalhatom, kamatoztathatom!
A gyomrunk gorcsben es izgalommal varjuk az esti hireket "leendo" munkaadonktol! :)
Elnezest, hogy a sajat dolgainkat is beletettem a kommentbe, de csak ugy kijott! :D

AZB 2012.10.26. 11:27:25

1-2 hónapja olvasom rendszeresen ezt a blogot, eddig csak külső megfigyelőként, de erre a mostani írásra úgy érzem nekem is reagálnom kell. Először is számomra ez az első olyan írás amivel nemcsak hogy teljesen egyetértek, de a stílusa is nagyon tetszik. Leginkább az elszakadás rész érintett meg, mivel én a családommal egy éve élek Azerbajdzsánban (Baku) és teljesen egyetértek az itt leírtakkal. Nehéz dolog elszakadni otthonról és megtalálni a helyed egy másik kultúrában és hát igen ehhez idő kell, kinek több, kinek kevesebb. De én is azt gondolom, az a megoldás ha elfogadod az új kultúrát amiben élsz, vagy ha nem tovább állsz, különben nem leszel boldog. Nálunk az utóbbi a jellemző, nem igazán jön be Baku (számos ok miatt), így tervezzük, hogy egy hozzánk közelebb álló kultúrával rendelkező országba menjünk tovább.

Ugyandehogy (törölt) 2012.10.26. 11:29:53

@bpetya75: a fejlövés is csak akkor fáj, ha röhögsz?

cukorhal 2012.10.26. 11:33:17

Hát kövezzetek meg (na jó, ne), de én ezért (is) vágyom haza... nem tudom megszokni a gondolatot, hogy a leendő gyerekeim törjék a magyart, vagy évente kétszer lássák a nagyszülőket. Tudom, hogy valahol talán túlértékelem a nyelvet... de szeretem hogy baromi nehéz (külföldinek nehéz helyesen elsajátítani), hogy hihetetlenül változatos, és hogy a "sajátom".
A poszttal kapcsolatban viszont felsejlett bennem, hogy a mai trendeket nézve szerintem a magyar, mint nyelv halálra van ítélve... sajnos.
(Mellesleg csak egy apró jele annak, hogy milyen könnyen "elfelejtjük" a helyes nyelvet: tegyétek a szívetekre a kezeteket... ki az, aki a magyar billentyűzeten is már van, hogy ékezet nélkül gépel...? Én néha azon kapom magam, rémes....)

elkoltozott. 2012.10.26. 11:37:22

@AZB: Na mondjuk a te történeted konkrétan érdekelne. Mi vitt rá Azerbajdzsánra?:)
Nem tudom miért de engem is a világ másik vége érdekel, nem nyugat hanem inkább kelet.
De persze nem hiszem hogy életvitelszerűen el tudnám viselni az ottani dolgokat.

Cseber Lajos 2012.10.26. 11:39:04

"A kelet-európai társadalmak egyszerűen eltapossák a kreatív és tenni akaró egyént"

Ezzel abszolút nem értek egyet. Én 30 éve vagyok a magam ura. Ebben volt olyan is, hogy tönkrementem, volt olyan is, hogy jól éltem. Bennem soha nem merült fel, hogy ez a társadalom miatt történt. Ha mindenért a társadalmat, a konkurenciát, a szomszédot hibáztatod, akkor soha nem fogsz kitörni ebből a körből, és csak felmentést adsz magadnak. Amikor tönkrementem, akkor magamban kerestem azokat a hibákat, tévedéseket, amiket majd legközelebb nem kell elkövetni. Eddig még mindig talpra álltam, pedig olyan is volt, hogy nem volt mit enni.

venator 2012.10.26. 11:39:14

@cukorhal: "Hát kövezzetek meg (na jó, ne), de én ezért (is) vágyom haza... nem tudom megszokni a gondolatot, hogy a leendő gyerekeim törjék a magyart, vagy évente kétszer lássák a nagyszülőket."

Nálunk is ez a helyzet és bár nyelvet tökéletesen megtanulnák itt is, de annyi minden veszítenének el, hogy nekünk már nem éri meg...

andaluzkutya 2012.10.26. 11:44:32

@venator:
"Sőt, meglehetősen furcsának tartom, ha valakinek egyáltalán nem adott semmit a hazája, ami hiányozhatna, pedig előtte leélt 30+ évet. Ott valami nagyon el lett cseszve."

Nem feltétlenül. Nekem, mint már írtam, egyáltalán nincs honvágyam, pedig rengeteget kaptam, ha nem is az országtól, de attól a kultúrától, amiben nevelkedtem, általa válhattam olyanná, amilyen vagyok. És mivel meg vagyok elégedve magammal, így nem ítélhetem el a közeget sem, amiben nevelkedtem:)
Viszont tudomásul vettem, hogy nincs közös jövőnk. Van némi kapcsolatunk a rokonok, blogok, stb. révén, de nem hiányzik. Olyan ez, mint egy lezárt párkapcsolat. Van egy csomó közös élmény, amire lehet pozitívan visszagondolni, de eszembe nem jut felmelegíteni...

kozmopolita 2012.10.26. 11:44:42

@bpetya75: Valahogy úgy :) De továbbra is itt vagyok, elolvasok mindent. Néhány száz poszttal ezelött rájöttem, hogy már csak ismételni tudom magam, azt meg csak az igazán fontos dolgokkal érdemes.

Chicano 2012.10.26. 11:46:09

"Aki nem akarja, hogy a magyarságán csorba essen, vagy a gyerekei törjék a magyart, az maradjon otthon."

Ez így van. Tapasztalatból tudom, aki mást gondol az áítja magát.

"A kelet-európai társadalmak egyszerűen eltapossák a kreatív és tenni akaró egyént, és egyértelmű, hogy hosszú távon ez marha kontraproduktív. "

Ez azért egy kicsit sarkos. Én éltem ott is, meg máshol is, most pedig itthon élek. Tény hogy "nyugaton" jobban lehet érvényesülni, de a nagy kérdés hogy ez megér e valakinek annyit hogy feladjon egy marha nagy darabot önmagából. Nekem nem érte meg. És nem áldozatként élem meg hogy itthon vagyok, jól érzem magam. Az anyagi boldogulás nem minden, számomra van még sok más dolog is ami az élet minőségét befolyásolja. Olyan dolgok amit máshol nem találtam meg. De gondolom ez egyénenként változik, azt se szólnám le aki elment. Én ilyen vagyok, ők meg olyanok, sok sikert kívánok mindenkinek aki megpróbálja magát külföldön.

elkoltozott. 2012.10.26. 11:50:17

@venator: @cukorhal:
Ne haragudjatok azért amit most irok. De ez kicsit ironikus. Kiköltöztök MO-ról, ki tudja mi okból , de lássuk be alapvető ok az életszinvonal és a pénz kérdése.
Nyilván mikor valaki kiköltözik egy jobb élet reményében azért is teszi hogy a gyerekei jövöje jobb legyen. ( legalábbis ha nem önző, és családos)
Erre pont a gyerekek miatt jönnétek vissza MO-ra. Ezáltal értelmét veszti a célotok. Marad egy kaland az életetekben.

És akkor talán itt értelmet nyer a fenti poszt is. Ha máshova költözöl akkor be kell látnod hogy a magyartudat és a magyar nyelv felejtős. ( ezért sem szimpi nekem a poszt) Ugyanakkor ezzel nagyon nehéz szembenézni.

A gyerekeidet már más "tudatban" kell nevelned, ezért hogy elérd a célod és valóban biztosítsad neki azt a jövőt amit TE elgondolsz, ami szerinted itthon nem megvalósíthaó. De ez nagyon sok új kérdést vet fel.

Lehet kicsit kusza az egész, de dolgozom közbe:)

venator 2012.10.26. 11:50:59

@andaluzkutya: Érdekes amit írsz és el is fogadom, hiszen te érzed. De azért a véleményemet fent kell tartanom.

Bár az, hogy most nincs honvágyad, még nem jelenti azt, hogy soha nem is lesz. :)

Én mindig rácsodálkozom azokra az emberekre, akik azt állítják, hogy semennyire sem kötődnek a hazájukhoz. Nekem kicsit olyanok, mint a Blikkben a két fejű borjú: Ilyen is van, de nem ez a jellemző.

bpetya75 2012.10.26. 11:52:24

@Babette_:

Ez még akkor se ;-)

@kozmopolita:

De megfontolt vagy. Bezzeg én szajkózom itt a hülyeségeimet ;-)

Cormorant 2012.10.26. 11:53:05

@Liping: Jót mosolyogtam, ezen: "Nem tudok belekötni, egyet kell értsek minden szavával"
Eszembe jutottak egy magyar középvezető szavai, amikor a véleményét kérdezték egy emberről: "Hát, nem tudok róla semmi rosszat mondani."
Na ezért értek egyet én is a posztoló minden szavával, mert én magam is ilyen vagyok és ez csak akkor tűnik fel, ha másoktól olvasom:) Peszimista vagyok, csak a rosszat próbálom mindenkiben felfedezni, ilyen emberré lettem Magyarországon. Mit is mond a betyár, ha mulatni akar? "Gyere, búsúljunk egyet." Amit a himnuszunk is tökéletesen átad. A himnuszunk egy fantasztikus zene, fantasztikus szöveggel. Csak éppen nem himnusz! Utána kedved van elsírni magad, letargiába esel, a múlton keseregsz - és eközben nem veszed észre, hogy az élet elmegy melletted és nem azzal foglalkozol, hogy te boldog légy, hanem azzal, hogy dögöljön meg a másik tehene is. Én a magyar himnusz lecserélésvel kezdeném a változást, megbecsülve és nem leszólva a régit. Elég volt azonban, hogy csak az apáink sírján keseregjünk, kéne már tenni is valamit a jövőért és ehhez egy felemelő, buzdító, lelkesítő magával ragadó szövegre és zenére lenne szükség!!!
De én magam igyekszem változni és ha mindenki megpróbálja, talán 3-4 generáció múlva élhető lesz Magyarország is - és talán az ükunokáink majd meglátják! ... és jó olvasni, hogy a változás sikerülhet is, mint a posztónak. Csak így tovább!

kozmopolita 2012.10.26. 11:53:42

@venator: A "nincs honvágyam" és a "nem kötödöm a hazához" szerintem nem ugyanaz. Lehet, hogy ezért nem értjük egymást? :)

CDN 2012.10.26. 11:53:46

Én sem írtam volna más stílusban. Ezt érzem én is itt Torontóban.

enrobag 2012.10.26. 11:59:06

@01234567:
Légy olyan kedves, és fejtsd ezt ki bővebben! Az az igazság, ha valaki rákérdezett volna, esküszöm azt válaszoltam volna, hogy igazi, vérbeli magyar szülő voltam és vagyok. De mellettem (többen is állítják:-))) könnyű volt felnőni, sőt jó. Ráadásul kifejezett igény mutatkozik arra is, hogy a már felnőtt gyerekeimet gyerekként kezeljem ma is.Jól esik nekik az elfogadó, megértő szeretet még mindig. A gyerekeim kb. annyi idősek, mint a hozzászólók többsége. Harmincasok. Éveket éltek külföldön, az unokáim beszélik az adott országok nyelvét, ott jártak pár évet iskolába. Ezt csak azért írom, hogy bizonyítsam, a vérbeli magyar szülők is elengedik ám a gyerekeiket ha menni akarnak, de mindig visszavárják őket, ha haza jönnének. És aggódnak értük és velük örülnek, és persze jelképesen ölbe veszik őket, ha arra van szükség.

andaluzkutya 2012.10.26. 11:59:12

@venator: Ez igaz, nem tudhatom, hogy később nem lesz-e. Jelen pillanatban úgy tűnik nem lesz, mivel eddig se volt:) Ez egyébként engem is meglepett valamennyire, mert nem tudtam, hogy mire számítsak amikor kijöttem.
Amúgy nem azt írtam, hogy semennyire nem kötődöm Magyarországhoz, hanem azt, hogy nincs honvágyam, nem vágyom vissza. Szerintem a kettő között van min. egy nagyságrendbeli különbség.

venator 2012.10.26. 12:02:37

@elkoltozott.: "Kiköltöztök MO-ról, ki tudja mi okból , de lássuk be alapvető ok az életszinvonal és a pénz kérdése.
Nyilván mikor valaki kiköltözik egy jobb élet reményében azért is teszi hogy a gyerekei jövöje jobb legyen. ( legalábbis ha nem önző, és családos)
Erre pont a gyerekek miatt jönnétek vissza MO-ra. Ezáltal értelmét veszti a célotok. Marad egy kaland az életetekben."

Tekintve, hogy engem nem ismersz ezért alapvetően tévedésben is vagy, legalábbis velem kapcsolatban. Mi dolgozni jöttünk ki és nem menekültünk vagy emigráltunk. Igaz, az elején megfordult a fejünkben, hogy itt maradunk, de ez hamar elmúlt és utána már fel sem merült.

Aztán amikor megszületett a fiam, akkor rájöttünk, hogy nem szeretnénk, hogy itt nőjön fel és ebben a kultúrában szocializálódjon. Ezért úgy döntöttünk, hogy az iskolát már otthon fogja kezdeni.
Nem tartom magam önzőnek és nem hiszem, hogy azzal biztosítom a gyermekem jövőjét a legjobban, hogy ha hagyom hogy eldánosodjon, elveszítse a gyökereit, évente kétszer lássa a nagyszüleit és magyar származású dánként tekintsen magára. Számomra ez az opció elfogadhatatlan, sajnálom.

"Ha máshova költözöl akkor be kell látnod hogy a magyartudat és a magyar nyelv felejtős. "

Ez butaság, tenni kell érte és kész. A gyerekek vagy az unokák esetében már más a kérdés, hiszen rájuk erősen hat az idegen kultúra. De így sem lehetetlen megőrizni...

"A gyerekeidet már más "tudatban" kell nevelned, ezért hogy elérd a célod és valóban biztosítsad neki azt a jövőt amit TE elgondolsz, ami szerinted itthon nem megvalósíthaó."

Ezt tényleg nem értem, bocsi. Átfogalmaznád? :)

zsg? 2012.10.26. 12:03:29

Igaza van a post írójának. Nem a szegényes anyagi körülmények adják az elsődleges mozgatórugót egy kivándorlási döntéshez, hanem az a mentális béklyó, amit a társadalom egésze jelent.

A sikeres emberek pocskondiázása, amivel csupán az irigységet leplezzük. Nézzétek meg, hány fiatal ismeri (el) Bojár Gábor, Somlai-Fischer Ádám (és még hányat írhatnék) nevét és teljesítményét, eközben hányan bálványozzák kritika nélkül orbánt/gyurcsányt/aktuális semmi embert.

A segítő szándék helyett a folyamatos hasbaakasztás, majd az ártatlan és sértett szabadkozás, amikor ezt számon kérik. Egyetlen példa: akik próbáltak már az önkormányzati/közmű ügyfélszolgálatokon elintézni valamit, azoknak ezt nem kell ecsetelni.

Az egyéniségek folyamatos visszahúzása, az egyedi döntések pellengérre állítása. Jó példa a konyhabútoros ember. Nálunk az "azért, mert nekem ez a jó" érv értelmezhetetlen, nálunk a "ezt kell csinálni, mert mindenki ezt csinálja és örülj neki, hogy egyáltalán csinálhatod" visz mindent. Aki pedig lelép a társadalom által elvárt útról, az mást se kap, csak "nem értem, miért kell ezt csinálni", meg "jódolgában azt se tudja, mit találjon ki" beszólásokat, de sose nyíltan, hanem hátulról.

Itt egy kreatív és dinamikus ember úgy érzi magát, mint a zsugorfólia alá szorított áruházi csirke. Kiölik belőle az életet és utána feltálalják ebédre, egy "ugye megmondtam előre" beszólás kíséretében.

Igazán érdekelne a magyar vs nem magyar feleség/barátnő témakör...

2012.10.26. 12:04:17

Nem rég jöttem vissza Spanyolo. bol és Portugáliából. Az élménybeszámolót azzal kezdtem, hogy nekem Portugália és a portugál kaja nagyon bejön (spanyolban már voltam).
Erre az ismerősök azzal hűtöttek le, hogy az nem releveáns, neked a német kaja is nagyon bejön,

Én Európában valhogy nem érzem azt hogx külföldön lennék, az ember kimehet a világból, anélkül, hogy at útlevelet elő kellene venni. Nincs vám vizsgálat, mindenütt ugyan azt lehet kapni.

Szerintem ez alkat kérdése, hogy mennyire ragaszkodik az ember a magyar szokásaihoz - én nem annyira, de ez nem jó vagy rossz, csak ilyen.

Persze a nagy vízen túl egészen más. Már godolkodtam egy utazáson, de az USA annyira macera a vizummal, lehet hogy Kanadaban kéne valami célponot keresni? (legalábbis addig amig vissza nem hozzák ők is a vizumot)

sírjatok 2012.10.26. 12:04:26

"6 számjegyű fizetés" + "vannak fontosabb dolgok a pénznél, csak a magyarok ezt nem értik" nekem így együtt mindig olyan kicsit álszentnek hangzik.

Igen, aki nem hal éhen, sőt egy kellemes egzisztenciát tudhat magáénak, annak már könnyű lenézni a csirkefarhátért marakodó keleteurópai kisnyugdíjasokat.

venator 2012.10.26. 12:05:37

@kozmopolita: Mi beszélgettünk már? :)

Valóban nem ugyanaz, bár a honvágyat én nem úgy aposztrofálom, hogy valaki minden este a kocsmában sírva vigad. Inkább egyfajta kötődésként.

bpetya75 2012.10.26. 12:08:13

@Cormorant:

Rákerestem a himnusz fogalmára. "A himnusz (a görög hümnosz 'ének' jelentésű szóból a latin hymnus átvételével) első jelentése vallásos jellegű, istent vagy az isteni hatalmakat dicsőítő, hozzájuk segítségért fohászkodó, imaszerű ének."

Vagyis a mi Himnuszunk valóban himnusz, míg sok ország himnusza inkább induló. Abban viszont teljes mértékben egyetértek, hogy ideje lenne nekünk is inkább egy indulót választani.

venator 2012.10.26. 12:10:12

@andaluzkutya: A válasz, mint fent. :)

Érdekes, mert eleinte nekem sem volt honvágyam, sőt még én mondogattam, hogy itt maradunk, mert minden milyen klassz.

Aztán persze szép lassan, ahogy megismeri az ember a viszonyokat, rájön, hogy itt sem játszi virány az élet.

Aztán jön a kérdés, hogy ezt akarom-e a gyerekeimnek is?

venator 2012.10.26. 12:12:59

@bpetya75: "Abban viszont teljes mértékben egyetértek, hogy ideje lenne nekünk is inkább egy indulót választani."

Mi ez a libsi elhajlás? Nem fogok veled barátkozni ha ilyeneket mondasz. :)

vasgyuszi 2012.10.26. 12:13:19

@Liping: Pontosan megfogalmaztad, amit reagálni akartam a posztra. Egyébként én is korabeli vagyok ('74-es évjárat) és szintén ~10 éve (=11,5) mentem el Magyarországról. Talán ezért is vágnak ennyire egybe a gondolataink.

piefke 2012.10.26. 12:13:53

"A kelet-európai társadalmak egyszerűen eltapossák a kreatív és tenni akaró egyént, és egyértelmű, hogy hosszú távon ez marha kontraproduktív. Ezzel szemben a nyugati társadalmak az egyén kibontakozásának és boldogulásának a motorjai. Persze ennél árnyaltabb a kép, de itt most sarkítok ugyebár." -- Ez a dolog lényege! Amíg ez így marad, addig a kelet-európai országokból megmarad a tömeges (szak-)ember-kivándorlás és ezzel együtt az erőforrásokban való szegényedés.

A "hazaszeretet" pedig - ha jobban belegondolunk - nem más, mint (akár jó, akár rossz) megszokásokhoz való (sokszor kontraproduktív) ragaszkodás. Mi az a valóban értékes dolog, ami megtestesül a magyarságban? A nyelv? A történelem? A turultól származás? Az, hogy csak szlogenekben vagyunk "egy nemzet", de a való életben eszünkbe sem jut ténylegesen, értelmes célokért összefogni honfitársainkkal - viszont imádunk rosszat mondani róluk és gáncsoskodni? Ugyan miféle nemzet az, amelynek tagjai elvárják nemzettestvéreiktől, hogy lefizessék őket, ha boldogulni, gyógyulni akarnak? Ugyan miféle nemzet az, amelynek tagjai tömegesen képesek a sajátjuknak tekinteni és akként kezelni olyan dolgokat, amelyeket a közösség adójából hoztak létre és tartanak fenn, de ők mégis önmaguknak "fialtatják" azokat?

Nem folytatom – ki-ki gondolja csak tovább, mielőtt a magyar hazaszeretetről írogatna. Gondoljon bele mindenki abba, hogy (mondjuk ma, vagy ezen a héten – vagy akár az idén) tett-e már valamit a hazájáért TÉNYLEGESEN? Tett-e önként, ingyen valamit a közösségéért (akár az utcájában élőkért), Nem? Hm… Akkor ne beszélj hazafiságról – mert csak egy önző disznó vagy!:-)))

(deleted) (törölt) 2012.10.26. 12:14:40

Pont van két olyan ismerősöm, akiknél a magyar nyelv "elfelejtése" eltérően alakul, mindketten tíz éve élnek külföldön (nagyjából), de az egyikük már akcentussal beszéli a magyart, a másikon észre sem vennéd, hogy nem itt él már sok éve. A különbség kettejük között, hogy előbbinek nincs kint magyar házastársa/élettársa, a másiknak meg van. Szóval a másik otthon tud beszélni magyarul. Ennyit akartam csak :)

kozmopolita 2012.10.26. 12:15:23

@venator: Nem, közvetlenül nem beszélgettünk még, csak úgy általában mindenkire értettem a "nem értjük egymást" kijelentést. És nem negatív értelemben írtam, csak mint tényt.

Nekem sem kocsmai kesergést jelent a honvágy. De erösebb fogalom, mint a kötödés. Azt jelenti, hogy haza akarsz menni, vagy otthon akarsz élni, mert nem érzed jól magad teljesen ott, ahol vagy.

A kötödés egy fokkal gyengébb, vagy inkább csak más. Azt jelenti, hogy jól érzed magad a helyeden, nem akarsz hazaköltözni, de közben megtartod, ápolod a gyökereket, a kapcsolatokat, amik a hazádhoz kötnek, adott esetben próbálod öket a gyerekeidre is átvinni. Rám ez utóbbi a jellemzö.

Persze ez csak az én értelmezésem, semmi gond, ha nem osztod :)

Cormorant 2012.10.26. 12:16:37

@bpetya75: A himnusz szó magyarázatát köszönöm, valóban igazad van. A lényegben pedig egyetértünk, akkor legyen inkább indulónk! Legalább mi ketten elkezdtünk valamiben egyetérteni, nem semmi:)

monett 2012.10.26. 12:16:46

@andaluzkutya: én csak 2 hónapja vagyok kint, de jól megfogalmaztad amit érzek, valami ott lezárult, szép volt, szerettem, de vége. Ez egy új kapcsolat, és nem vágom a régire. Nincs honvágyam,mondjuk a családomból már senki nem él, de nem is hiányzik senki 1-2 jó baráton kivül.

venator 2012.10.26. 12:18:35

@kozmopolita: Egyezzünk ki döntetlenben. :) Nálunk inkább a honvágy játszik, de szintén nem a busongó fajtából.

Inkább számba vettük az előnyöket és a hátrányokat és így döntöttünk. Persze ésszel, otthoni munkakeresés után valamire hazamenni, nem csak durr bele módon.

jadviga79 2012.10.26. 12:21:18

Sziasztok!

Érdekelne, hogy merre volt az első kivándorlási kísérlet, hogy melyik városból indult a posztoló, valamint érdekes volna számomra a magyar baratnő/feleség kontra külfüldi baratnő/feleség témakör.
Rengeteg külhoni ismerősöm van, illetve olyanok, akik már külföldön születtek/nőttek fel magyar szülőkkel. Sokan közülük kiválóan ismeri a magyar nyelvet es érdeklődéssel hallgatja az '56-os sztorikat. ez egyedi, hogy valakinek ez izgalmas vagy már érdektelen történet.

(deleted) (törölt) 2012.10.26. 12:22:27

@venator: na, végre megtaláltam ezt a régi posztot. nem vagy te egyébként rejector? :) ez pont ráillik arra, amit fentebb írtál (pár év múlva úgy éreztük..)
hataratkelo.postr.hu/kultursokk-es-ami-vele-jar

Laeisz 2012.10.26. 12:24:01

@Cormorant:

Hát igen... Olvassuk csak el a német himnusz szövegét és vessük azt össze a magyaréval!

Nem idézem mind a 4 versszakot, csak a 3-at, amely a mai hivatalos himnusz:

Egységet, jogot és szabadságot
a német hazának!
Erre igyekezzünk mindnyájan
testvériesen, szívvel és kézzel!
Egyetértés és jog és szabadság
Záloga a boldogulásnak.
Virágozz a boldogság csillogásában,
virágozz, német haza!

(Aki a teljes szövegre kíváncsi, itt megtalálja, mind németül, mind magyarul: hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A9metorsz%C3%A1g_himnusza )

Jól kifejezi a két mentalitás közötti különbséget - pedig a német történelem sem volt épp egy "parádé", lehetne nekik is bőven letargikus, "Vágjuk fel kollektíve az ereinket!"-szövegű himnuszuk!

(deleted) (törölt) 2012.10.26. 12:24:15

@kozmopolita: épp belinkeltem venatornak egy régi posztot, amiben épp ilyesmiről van szó, a honvágy nem egyformán marad meg, vagy bukkan fel újra. lehet belőle a fogadó ország iránti teljes elutasítás is.

eMJe 2012.10.26. 12:27:47

ehhez hozzá kell szólnom.

jó írás, tetszik, hogy őszintén bevallod, ennyi idő után kicsit nehezebben megy a magyar. gondolom ez azért van, ahogy írtad is, mert nem magyar környezetben vagy

Kanadával régóta szemezek (kb 15 éve), lehet, lassan rá is kellene szánnom magam

egy Gretzky mezt küldhetnél, kanadait :D

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2012.10.26. 12:27:55

A változást mindig az egyénnek kell elkezdenie. Fölösleges bármit hibáztatni. Annyira sokszínű a világ, de még hazánk is, hogy hozzáállásunk megváltoztatásával egyszeriben egy csomó jót fedezünk fel.
A külföldre távozás kapcsán a legnagyobb gondom, hogy a magyar nyelv elveszne számomra. Most az átlagosnál nagyobb szókincsem van, ami természetes, hiszen írónak "születtem". Ha elmegyek, elvesztem az anyanyelvemet. Elég nagy árat fizetnék a "szabadságomért". Nehéz döntés. Azonban egy fenntarthatatlan rendszer emészti fel a jövőt Magyarországon. Az átkosban szocializálódott emberek képtelenek a változásra, a régi úton haladnak, de ez a szakadék mélyére vezet. Amikor menni fogok, az tényleg inkább menekülés lesz. :-(

Radio Silicon 2012.10.26. 12:28:00

@piefke: " "A kelet-európai társadalmak egyszerűen eltapossák a kreatív és tenni akaró egyént, és egyértelmű, hogy hosszú távon ez marha kontraproduktív. Ezzel szemben a nyugati társadalmak az egyén kibontakozásának és boldogulásának a motorjai. Persze ennél árnyaltabb a kép, de itt most sarkítok ugyebár." -- Ez a dolog lényege! Amíg ez így marad, addig a kelet-európai országokból megmarad a tömeges (szak-)ember-kivándorlás és ezzel együtt az erőforrásokban való szegényedés."

A fenti állítás nem igaz, Magyarországon sok lehetőség nyílik kreatív önkifejezésre, elég, ha csak az organikus építészetet, vagy a magas szintű irodalmi tevékenységet nézzük. Nem szabad elfelejteni emellett a mérnöki kreativitást sem, bár ezt most külföldi cégek aratják le. Hol van pl. olyan nyugati ország, ahol a néptánc ilyen népszerűségnek örvend?

És nem szabad elfelejtenünk, hogy az egész Nyugat en bloc (kivéve Finnországot) a 3. világ több száz éves lerabrásával érte el azt gazdagságot, amiben jelenleg él.

kozmopolita 2012.10.26. 12:28:50

@venator: Egyébként érdekes, hogy amíg Finnországban éltünk, mi is haza akartunk költözni. Szerettünk ott (10 év), de hiányzott Magyarország. Aztán számba vettük, hogy mi is az, ami miatt Finnország nem annyira jó (sötét, hosszú tél, halvérü emberek, elszigeteltség-érzés), és mik azok, amik ténylegesen hiányoznak Magyarországról (szülök, barátok, tájak), és mik azok, amik viszont taszítanak (ezt nem részletezném).

így jöttünk rá, hogy nekünk elég csak közelebb költözni (Svájc), hogy Mo. elérhetöbb legyen, és láss csodát, most minden rendben.

Csak azért írtam ezt le, mert látom, hogy te is Skandináviában vagy, és mert meggyözödésem, hogy a kérdéskörröl alkotott véleményt nagyban befolyásolja, hogy ki milyen messzire került, és hogy az anyagi lehetöségei vagy az ideje mennyire teszik lehetövé a kapcsolattartást.

dr.pupak30 2012.10.26. 12:29:08

Van pár dolog amivel egyet lehet érteni de egyébként eléggé leegyszerűsítve mutatja a helyzetet. Nem kell elfelejteni a magyar nyelvet, lehet tartani a kapcsolatot magyar ismerősökkel, lehet levelezni, magyar oldalakat stb. olvasni. Könnyű egy olyan embernek karriert váltani és otthagyni egy jól fizető állást aki jólétben nőtt fel, sosem tapasztalta milyen kevés pénzből élni és akinek van lehetősége más állást találni, amiből meg is tud élni. Ennek semmi köze a szülőktől örökölt értékrendszerhez. Minden normális ember igyekszik leválni a szüleiről és saját értékrendet, gondolkodást kialakítani.

"Ezzel szemben a nyugati társadalmak az egyén kibontakozásának és boldogulásának a motorjai" Ez nagyon nem így van. Ez lehet, hogy igaz a tengerentúli középiskolákra, főiskolákra, de amint elhelyezkedsz dolgozni mondjuk egy multinacionális céghez, ott nem tűrik az egyénieskedést. Ott policy-k vannak amit követni kell. Felhozhatsz ötleteket, amiket vagy megfogadnak vagy nem. De többnyire nem. A többi említett negatív tulajdonság a nyugat-európai társadalmakban is jelen van, csak nem annyira intenzíven jelenik meg, aminek oka a jólét. Szemedbe mosolyognak de a hátad mögött mindent megtesznek, hogy ne kerülj eléjük. Nyugati társadalmak = képmutatás.

elkoltozott. 2012.10.26. 12:30:32

@venator: Igen éreztem hogy általánosságban kellett volna írjam. Nem személyeskedésnek szántam.
Más tudat = nem a magyartudatot erősiteni benne.

bpetya75 2012.10.26. 12:30:58

@venator:

Ez van :-) Nem vagyok ókonzervatív ;-)

@Cormorant:

Szívesen. Azért megesik itt máskor is, hogy szót értenek emberek egymással ;-)

mojoking77 2012.10.26. 12:31:02

Sziasztok. A stilus jo, a meglatasok nagyjabol szinten, egy dolog van, ami viszont nagyon zavar. Ez pedig a nyelv kvazi elfelejtese, leepitese. Ne erezd kotekedesnek, jo par eve lattam egy dokumentum filmet, az utolsot Teller Edevel. Az oreg 80-on tul volt mar, es tokeletes magyarsaggal beszelgetett a riporterrel, semmi akcentus, idegen szavak befuzese stb. A riporter ra is kerdezett egy ido utan, es az oreg valasza peldaerteku volt, legalabb is szamomra. Bocs, amiert nem szo szerint idezem, de a lenyege az volt, hogy Minden a fejben dol el. Ha az ember nem lusta, mindig is tudni fogja, hogy kell kiejteni egy szot, amit eletenek sok sok even keresztul hasznalt. Amit te is emlitessz, az szimplan a lustasag, neha en is szevedek vele,de nem szabad hagyni, hogy eluralkodjon az emberen. Ausztral baratom meselte, hogy a kinti kozossegben a ai napig kozrohej targya egy, valamikor az atkosban kitelepult magyar no, aki telefonon beszelt egy masik kinti magyarral, mikozben megszolalt a csengo. A draga holgy igy kert elnezest:
-Bocs honey, le kell tennem, valaki ringeli a bellemet.
Ugye erzed mennyire szanalmas.
A nyelvtan hasonlo.Otthon sem volt a kedvenc targyam, de azert a vesszoket erzi az ember. Pont ezert jo ez a blog, (a masik, amiben nem ertunk egyet a szerzovel), mert ide szerintem sokkal inkabb azok irnak, akik mar kint vannak valahol, es itt osztjak meg egymassal tapasztalataikat, es mindezt hala az egnek szigoruan magyarul
A kulfoldi magyarokkal valo megismerkedes szuksegessege/szuksegtelensege szinten sok sok post-ban, es foleg az utana jovo kommentekben mejelent mar, felesleges ujra elkezdeni ragozni.
Orulok az irasodnak ennek ellenere, mert bemutatja egy masik tipusat a kivandorloknak. Azt, akinek esze agaban sincs hazaterni. En maskent elek, de nem biztos, hogy nekem lesz igazam. Egy dolgot viszont el kell fogadnod. Lehetsz akarmilyen befogado, kulfoldrol erkezettekel liberalis orszag lakoja is, eleted vegeig te ugyanugy Magyar bevandorlo maradsz, hiaba is probalsz tenni ellene. Ezt az utolso mondatot nehogy kotozkodesnek erezze barki is, nem annak szantam. Udv:

tomfree 2012.10.26. 12:32:10

A mai poszt általánosításokba foglalt, igazságmagvakkal teletűzdelt érzelmi megnyilvánulás, érdemes ezen a szinten kezelni. Vannak persze nagy igazságok is persze, de....

A kedvenc részem:
"A kelet-európai társadalmak egyszerűen eltapossák a kreatív és tenni akaró egyént, és egyértelmű, hogy hosszú távon ez marha kontraproduktív. Ezzel szemben a nyugati társadalmak az egyén kibontakozásának és boldogulásának a motorjai. Persze ennél árnyaltabb a kép, de itt most sarkítok ugyebár."

Miért teszel kb. 10 kelet-európai országra nagyon erős megállapításokat, éltél bármelyikben is, beszéled a nyelvüket, ismered a kultúrájukat? A "nyugati társadalmak" is elég nagy halmaz, elvileg benne vannak a mediterrán országok és a skandináv országok is, pedig mekkora különbség van ebben is, nemde? Igen, árnyaltabb a kép és szerény véleményem szerint ne sarkíts ha ennyire komoly megállapítást teszel.

venator 2012.10.26. 12:32:29

@szerengeti: Elolvastam az ajánlott posztot és meglehetősen érdekes. De ki kell ábrándítsalak, egyik csoportba sem illek bele. :)

Mi soha nem is akartunk emigrálni - egyszer merült fel félig viccből, egy nagyon jó fizu után -, nem volt kérdés, hogy hazamegyünk.
A kultúrsokkot átvészeltünk, mert a dán kultúra is a német határvidéke, mint a magyar, így rengeteg ismerős dolog volt.

kozmopolita 2012.10.26. 12:35:30

@Gamma Leonis: Dehogy veszted el. Símán tehetsz érte, lásd fenti kommenteket. Könyörgöm, technikai forradalom, skype, magyar tv, filmek interneten, hazarepülés amikor akarsz, kinti magyarok, könyvrendelés interneten, stb. Nem 56-ban vagyunk! Bár még közülük is sokan megörizték... Hagyjuk már ezt az "elvesztem az anyanyelvemet" parát. Még a gyerekeimröl sem mondja meg otthon senki, hogy külföldön élnek.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.26. 12:37:11

Több ponton is a hamis dichotómia hibájába esik a szerző, az érvelése épp ezért gyenge és finoman szólva sem meggyőző.

Néhány (indoklás nélküli) tényállítása viszont nettó baromság.

Az meg, hogy a sikert lényegében az identitás elvesztéseként definiálja, hogy szerinte a barátságokat nyesegetni vagy rostálni kell, kifejezetten taszít.

venator 2012.10.26. 12:38:04

@kozmopolita: Ebben lehet valami, bár nekünk a - hamarosan - két gyerekkel egy másik ország már nem opció.

Éltünk külföldön, jó volt, hazamegyünk.

madscientist 2012.10.26. 12:38:09

@cukorhal:

Van benne valami.
Mondjuk nekem már az is siker lesz, ha a leendő gyermekeimnek át tudom adni legalább a nyelvet helyesen és legjobb tudásom szerint. Én sem szeretném túlértékelni, de szerintem pont a magyar nyelv elsajátítása tud (legalábbis Európán belül) egy merőben más gondolkodást, látásmódot kialakítani, kár lenne ettől megfosztani a gyerekeket.
Ugye nem mindegy hány nyelven tud gondolkodni, hány nézőpontja van.

vazzup 2012.10.26. 12:38:59

@bpetya75: @Cormorant: ezt magyarázom már vagy húsz éve. :) Szóval én itt vagyok harmadikként, aki lobbizna a Himnusz lecseréléséért!

kozmopolita 2012.10.26. 12:40:06

@dr.pupak30: "Nyugati társadalmak = képmutatás."

Khmm..., te is csak végletekben gondolkodsz.

kozmopolita 2012.10.26. 12:42:11

@venator: Megértem, és jól teszitek. Minden helyzet más.

(Egyébként mi is két gyerekkel költöztünk át, mit mondjak, ök sokkal könnyebben vették az akadályt :)

mojoking77 2012.10.26. 12:45:42

@Püspök utcai gombaszedő: Ne keverd ossze a baratsagokat azzal a nem is tudom, talan ketegbeeesett haverkodassal, amibe sok, magyarorszagro elszakadt honfitarsunk esik. Szamukra elso korben szinte felolgozhatatln sokk az otthoni kornyezet elvesztese, ezert a leheto legtobb honfitarsaval azonnal osszehaverkodik. Viszont idovel altalaban kiderul, hogy ezen kozossegek tagjainak anagyja nem mas mint erzelmi vampir, az egez vilagot gyulolo antiszocialis megmondoember, vagy szimplanegy csalo, aki csak ujabb madarat talalt. Ezeket az embereket igen is le kell koptatnia magarol az embernek, ha elore is akar lepni valahol. Ez van.

venator 2012.10.26. 12:46:20

@kozmopolita: A gyerekeknek többnyire meg sem kottyan, már alig várja, hogy költözzünk. Jó élménye volt az itteni költözésünkről is. :)

dr.pupak30 2012.10.26. 12:47:38

@kozmopolita: na jó kicsit túlzás. de én nem kedvelem azt a stílust amit a posztoló erényként hoz fel. az angol-szász take it easy és állandóan boldog és pozitív vagyok stílus. ez szimpla képmutatás. ha a pozitivizmus képes lenne önmagában bármit is megváltoztatni, nem lennének súlyos problémák ezekben az országokban. a kelet-európai országokban egyetlen problémának a túlzott negativizmust látom semmi mást. munkabírásban, kreativításban, gyors és hatékony reagálásban a kelet-európaiak messze jobbak mint bármely nyugat-európai munkavállaló. még azt nem tanultuk meg, hogy kell hatékonyan jövedelmező cégeket felépíteni és üzemeltetni. de ezt is meg fogjuk tanulni.

cukorhal 2012.10.26. 12:49:44

@elkoltozott.: Szia! Nem, én nem életszínvonal miatt költöztem ki, ahhoz túl fiatal vagyok - voltam. Én még pont a "nagy hullám" előtt indultam neki, kalandvágyból főként. Meg hogy tapasztalatot szerezzek, néhány olyat, ami szépen mutat az önéletrajzomban. Valamint, hogy a nyelvtudásom ne csak papíron legyen felsőfokú.... és dobjak mellé még egy nyelvet... ezek voltak a fő tényezők, most hogy nézem, tényleg az életszínvonalamat akartam javítani vele... később, otthon.
Csak aztán közben nagyot fordult a világ, meg az otthon maradtak szemlélete....

kozmopolita 2012.10.26. 12:50:06

@dr.pupak30: Na ezzel így már könnyebb egyetérteni :)

Callidus 2012.10.26. 12:50:24

Olyan ez a blog mintha a sivatagban rallizas oromeit probalna elmagyarazni, bemutatni olyan helyen ahol nincs homok. Es errol siman vitazna a homokot csak teveben lato kozosseggel.

NEM TUDOD A VALOSAGHOZ MEG CSAK KOZELITOEN SE ELKEPZELNI, milyen lenne ha elindulnal.
Egyszeruen azert mert olyan szituaciokba kerulsz mint elotte soha, es ez olyan erzelmeket es gondolatokat hoz elo beloled amikrol nem is tudtad hogy leteznek.

Ezert felkavaro sok embernek meg csak olvasni is ilyenekrol.

Probalja beilleszteni abba a vilagba amit ismer, de keptelen, igy atgyurja picit hogy beferjen abba a lukba amit o kitalalt neki..

Ahogy egy kulfoldinek sem tudod elmagyarazni mi is az a balkani romantika ami konnyet csal azert a szemedbe mikor hazalatogatsz. O csak a szervezetlen kaoszt latja, meg a szegenyseget. Te azonban ismered azt az "eleterzest" is.

A fold minden lakojanak kotelezove tennem hogy 2 evig 2 masik orszagban is lakjon. Barmelyikben. Sokkal bekesebb, toleransabb bolygon elnenk.

A politikusoknak is nehezebb dolga lenne a tundermesek elhitetesevel.

kozmopolita 2012.10.26. 12:51:17

@cukorhal: Hü de ismerös a helyzet! :)

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.26. 12:51:19

@mojoking77: Na de ez normálisan magától megy, nem fogod tudatosan eldönteni, hogy na most X-et lekoptatom, mert nincs bennünk semmi közös.

Az, hogy valakiről kiderül, hogy csaló, más tészta, a posztoló határozottan nem erről beszélt. Hanem hogy tudatosan leépítse a magyar barátokat, hogy aztán eldicsekedhessen nagy nyilvánosság előtt, hogy neki milyen sokszínű a baráti köre.

Persze a fene se tudja, én biztos nem szoktam nézni és számolgatni, hogy a barátaim honnan jönnek, és hogy megvan-e már a kvóta, ami után büszkén feszíthetek, hogy milyen előítéletmentes vagyok. Ha valakivel megtalálom a közös hangot, akkor barátkozunk, ha nem, akkor nem, ennyi.

természetjáró 2012.10.26. 13:05:55

"Kicsivel több, mint 10 éve jöttem ki Kanadába, négy bőrönd, egy feleség és egy kutya társaságában."
És a kutyával mi történt? Ő is elfogadta,hogy kanadaiul kell most már ugatnia?

s.s.zsuzsa 2012.10.26. 13:06:36

Érdekes írás volt, viszont az, hogy a gyerek mennyire beszél magyarul, vagy mennyire érzi nyűgnek, az a szülőn múlik.
Egy ismerősöm anyja magyar volt, apja német. Az ismerős beszél, ír, olvas magyarul is, bár Németországban él. A felesége német. Mégis, mindkét gyerekéhez pici koruktól fogva magyarul beszél, és mindkét gyerek érti, beszéli a nyelvet. Pedig, az apjuk az egyedüli, aki a környezetükben ezt a nyelvet használja.
És ez az apának is jó, mert van akivel magyarul beszélhet otthon.
.

mommmmo 2012.10.26. 13:07:31

@dr.pupak30: a policy~k nem korlatozzak az egyen kibontakozasat, azok egy eleg tagas keretet adnak a melonak.
En nem tudom itthon most mi megy, de a kulfodi melohelyeimen az emberek 90%~a a kepessegeinek a hatarerteken dolgozott. Maximalisan kihasznalva a gogyit ami a fejeben volt.
Nem igazan volt olyan hosszu tavon, hogy az elnyomott ertelmes csinalta a favago munkat.... Volt ugyan olyan roman kolleganom, hogy allandoan panaszkodott, hogy o mennyire unja a konyveloi munkajat, amiben csak szamokat ir ide meg oda... Errol annyit rinyalt, hogy a vegen elhitette a fonokeivel, hogy tobbre kepes, es megtettek fokonyvi konyvelonek, amitol kezdve arrol rinyalt hogy o hulye excelbol es neki senki sem segit.. na hat ilyen rinyalok vannak, de a valosagban mindenki IQ~ja maximalisan ki volt aknazva.. ez itthon ugy van? Mert nekem nem ez jon le, es ez baromi nagy kulonbseget jelent akar a cegek versenykepessegeben is, hogy mennyire hasznaljak ki az emberi eroforrast.

piefke 2012.10.26. 13:07:32

@Radio Silicon:

Valóban: az organikus építészet komoly nemzetgazdasági húzóágazat lehet – igen nagy kár, hogy a nemzetközi szinten is valamennyire nyilvántartott egyetlen képviselője (Makovecz) már halott… Nem baj: majd exportáljuk a sárospataki művházat Kínába, a templomait meg az Emirátusokba!:-)

(Amúgy: kár, hogy ezek az organikus építészeti alkotások építésszakmailag szarok: esnek szét… Már a ’70-es évektől kísérti a Makovecz-épületeket ez az „átok” – biztosan az IMF mesterkedése lehet ez is!)

A magas szintű irodalmi műveinkből pedig – minő csuda! – nem a „mélynemzeti-erdélyi” vonulatot fordítják, díjazzák nyugaton, hanem a büdös, kozmopolita fi(r)kálmányokat. Ergo: ott sem a „sajátosan magyar” kell, így onnan, ezekből se gyün péz…:-)

Néptánc: jártál már Tirolban, Bajorországban? Ott nem csak a néptánc (Schuhplattla’) dívik, hanem a „Tracht” is: még üzleti tárgyalásokra is beülnek bőrnadrágban, vagy operába is elmennek a nők „Dirndl”-ben. (...Orbánt viszont még sose láttam Brüsszelben lobogós gatyában, se Anikó asszonyt fityulásan a plázában!)

Ami meg a harmadik világ több évszázados lerablását illeti: lennél kedves felsorolni a hatalmas német, svéd, norvég, vagy dán gyarmatbirodalom gyöngyszemeit, ahonnan a mai jólétüket megalapozó hatalmas rabolt vagyonok jöttek?:-)

cukorhal 2012.10.26. 13:15:24

@kozmopolita: :))))

Na és hát talán pont azért, mert teljesen más "beállítódással" vágtam neki, nem is tudom azt bégetni, hogy "szar otthon, sose megyek haza".
Én igenis haza akarok menni, aztán lehet jól megbánom, de akkor az legalább a saját tapasztalatom, motivációm lesz, és nem azért maradok külföldön, mert mások megmondták, hogy rossz otthon. Mellesleg szerintem hazamenni ugyanúgy kell majd, mint kivándorolni. Ésszel, előre megtervezve, hogy mit és hogyan akarsz csinálni, melyik tudásodat, tapasztalatodat hogyan akarod kiaknázni... aztán lehet, hogy tényleg nem jön össze. Akkor majd csomagolok megint, de akkor már nem lesz bennem kétely, hogy miért nem próbáltam meg otthon, vagy miért fogja a gyerekem törni a magyart...

dr.pupak30 2012.10.26. 13:19:34

@mommmmo: én nem magyarországon élek és multinál dolgozom. egyetlen nagyobb cégnél sem tapasztaltam a túlzott rugalmasságot és szándékot a változtatásra. persze a zászlójukra az innovációt tűzik, de nem mindegy ki és mikor áll elő az ötleteivel. magyarként rengeteg ötletet adtam, volt olyan ami más neve alatt meg is valósult, míg a helyi munkaerő nem fárasztja magát ilyenekkel. ezeknek a cégeknek robotok kellenek akik, teszik azt, amit mondanak nekik. nem a mindennapi munkáról beszélek, mert abban az a tendencia, hogy megalkotják a célokat amit el kell érni és aztán kreatívkodhatsz, hogy azt hogy éred el, mert a segítséget már többnyire nem nagyon adják meg hozzá, mert fölöslegese oktatásokra, utazásokra már nem nagyon akarnak költeni. a kreativításomat igazán magyarországon kellett használnom, mert ott az volt a tét, hogy eszek-e vagy nem. itt van egy viszonylagos jólét, egy posvány amibe belemerülsz és leszel egy multi rabszolga, cserébe nem kell gondolkoznod, van autó, meg nyaralás. sokszor csodálkozom, ez a fejlett nyugat? tisztára mint a Kádár rendszer volt otthon. nem kreatív embereket akarnak, hanem robotokat, akik csinálják amit mondnak nekik.

kandel 2012.10.26. 13:24:31

tetszett ez az iras; igaz en egy 10-sel vagyok oregebb. en is a harmadik helyen lakok (mo-t nem szamitva) itt viszont mar 12 eve. sok leirttal egyetertek a gyerekekkel, nyelvvel kulturaval es a mo-i kontroproduktivitassal kapcsolatban. en annak idejen (30 evesen) mar szuknek ereztem a sajat szakmamban a lehetosegeket es a kulfoldi letben es munkaban a nagyobb szabadsagot es lelkesedest gondoltam. es igy lett.

padlas 2012.10.26. 13:32:02

Tetszett a poszt, sok fontos szempontot osszeszedett. Csak ezek tipikusan preferencialis kerdesek, szoval nem tudom, hogyan lehetne rola vitatkozni :) Szerintem ezek olyan dolgok, amit mindenki magaban kene lerendezzen. En a csokis fagyit szeretem, mas meg a vaniliasat, en tul tudok lepni azon, hogy a gyerekeim valoszinuleg nem beszelik majd tokeletesen a magyart, mas meg nem - izlesek es pofonok, mit lehet ezen vitatni?

Mad Mind 2012.10.26. 13:32:17

@LeckWare:
Talán azért, mert rengeteg embernek nincs pénze. Ha asztalosként meg lehetne élni nyugat európai szinten, sokkal több asztalos lenne. És a nyugat európain, csak az évi egy-két nyaralás, lakás, autó kombót értem. Könnyű olyan országban ezt elvégezni, ahol még az asztalost is megfizetik.

Radio Silicon 2012.10.26. 13:32:31

@piefke: Arról volt szó, hogy van-e lehetőség kreatívnak lenni. A válasz az, hogy van.

Addig, amíg Magyarországon egy átlagos újságosnál kb. 10 irodalmi folyóirat van, addig az nyugaton max 2-3.

Bajorországban sokan hordanak népviseletet, de a tánc és a valóban élő népzene nem olyan népszerű, mint itthon, bár nem tagadom, hogy ott még él a németség "őslelke". De olyasmi, hogy táncház ott ismeretlen, max. sláger szinten van még valami korcs maradvány, amire táncolnak. De ettől sokkal magasabb színvonalú a magyar népzenei/néptánckultúra.

A gyarmatokról olvashatsz a megfelelő wikipédia cikkekben. Annyit lehet állítani, hogy minden felsorolt országnak voltak kisseb-nagyobb gyarmatai az elmúlt 500 év során. Mindjuk a skandináv országok szerencséje az is volt főleg, hogy szinte homogén protestán keresztények lakták sokáig, akik létrehozták azt a társadalmat, ami képes volt az emberek Isten előtti egyenlőségét a valós életben is megközelítőleg megvalósítani.

Mad Mind 2012.10.26. 13:34:00

@piefke:
Makovecz? Izé, végül is az ízlés nem sztenderdizálható.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.26. 13:48:40

@dr.pupak30: Akkor peched van. Én külföldön dolgozom, megagigacégnél és kurvára értékelik a kreativitást.

Persze, ha mondjuk a könyvelési osztályon dolgoznék, akkor nyilván más lenne a helyzet.

piefke 2012.10.26. 13:49:45

@Radio Silicon:

Látom, régen jártál "nyugaton": menj csak el Párizsba, vagy Londonba, vagy Berlinbe és rájössz, hogy mennyi irodalom van ott "az utcán"! Ráadásul pl. Németországban "téma" is az idoralom, a művészet - és nem azokat a "műveket" isteníti" a tananyag, amelyek a '20-as-'30-as években születtek.:-)

Népzene Bajorországban: azért azt a nézetedet ott ne nagyon hangoztasd, hogy "max slágerszinten van még valami korcs maradvány", mert esetleg (pl.) nem szolgálnak ki a rottachi fogadóban::-)))

www.youtube.com/watch?v=OK6KU2XWlg8

(A felvételen a helyi "mesteremberek" láthatók-hallhatók, a helyi kocsmáros, a fényképész, a buszsofőr és egy tapétázó.)

bolek 2012.10.26. 13:57:20

@Radio:

"És nem szabad elfelejtenünk, hogy az egész Nyugat en bloc (kivéve Finnországot) a 3. világ több száz éves lerabrásával érte el azt gazdagságot, amiben jelenleg él."

bizony, bizony. nyilván jól jön ez azoknak a potyautasoknak, akik most a szegény(ebb) Kelet-Európából hajóznak át a gazdagabb világba. csak azt kéne látni, az ottani gazdagság nem valami csodás vagy morális felsőbbrendűségből fakad, hanem a nagyon komoly történelmi szerencsékből és agresszivitásból (nyersanyagok, elhelyezkedés, gyarmatok kizsákmányolása).

ez az egész blog azért olyan bosszantó időnként, mert akik elhúznak, nem csak azt magyarázzák, hogy az új hazájukban miért jó, hanem hosszan és dörgedelmesen okoskodnak arról, hogy Magyarországon mennyi minden sz*r van.

akinek annyira nem tetszik, ami itt van, az ne elmeneküljön, jöjjön haza, és kezdje el megváltoztatni. ha meg elmenekült, ne anyázzon vadul. azok, akik itt laknak, nyilván jobbítani szeretnének a magyar viszonyokon, legalábbis az értelmesebbje. mi értelme van ehhez külföldről kibickedni, fumigálni? az ilyen hazabeszélők a leghülyébb kelet-eur gyakorlatot folytatják: kritizálnak, de nem segítenek.

persze az egész blog mintha erre az elfuserált alapelvre épülne, hogy "jól elmentünk és most jól megmondjuk, hogy miért volt itt sz*r". az ilyen viselkedés szánalmas, tényleg.

a segítőkészség hasznosabb lenne.

bolek 2012.10.26. 14:01:57

@zsg?:
"Igaza van a post írójának. Nem a szegényes anyagi körülmények adják az elsődleges mozgatórugót egy kivándorlási döntéshez, hanem az a mentális béklyó, amit a társadalom egésze jelent."

ehhez képest rögtön az elején leszögezi, hogy 100e kanadai dollár felett keres szinte az elejétől fogva, nem anyagias, nem, nem.
:))

el kéne ismerni: a legtöbb ember azért megy el Kelet-Európából, mert ugyanolyan teljesítménnyel sokkal jobban lehet nyugaton keresni. a többi általában a helyzet megideologizálása, önigazolás.

dr.pupak30 2012.10.26. 14:03:27

@Püspök utcai gombaszedő: lehet. próbálj meg mondjuk a mindennapi folyamatok megváltoztatására javaslatot tenni, mert mondjuk szerinted az hatákonyabb lenne. meglepődnék, ha nagyon pozitívan fogadnák. minden cégnél lehet látni mi az ami kevésbé hatékony. de nagy cégek nagyon nehezen mozdulnak. mert ott mindenkitől engedélyt kell kérni. ez az ami igazán megöli a kreativítást. szerintem alkalmazottként dolgozni sosem igazán kreatív dolog. pl. cégeket kitalálni, létrehozni és működtetni, az igen. azt magyarországon is lehet. ide kéne eljutnunk és akkor nem kéne nyavajogni, hogy Magyarországom milyen szar.

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2012.10.26. 14:06:02

"...Hány magyar szörnyülködne és nevezné marhának azt a kanadai barátom, aki egy nagyon jó IT-konzultánsi karriert hagyott ott és beállt konyhabútort építeni. Fele annyit sem keres vele, de boldog..."

Az a "fele annyi" ott kint, bőven elég a tisztességes életvitelhez úgy, hogy nem szenved hiányt semmiben, nem kell megnézni, hogy melyik az olcsóbb sajt és van e pénz arra hóvégén, hogy beüljenek egy kávéra, mozira stb-re.

Szeretném ha az ott itthon lenne.:(

vazzup 2012.10.26. 14:07:27

@dr.pupak30: próbáltál már te Mo-n céget alapítani? :O Lehetni lehet, csak nem érdemes. Mostanság meg végképp nem.

denominal 2012.10.26. 14:08:37

@bpetya75: a nemzeti himnusz es a himnusz mint irodalmi mufaj fogalma nem ugyanaz. keress ra erre is.

denominal 2012.10.26. 14:11:30

@denominal: kis kiegeszites: az kb. veletlenszeru (vagy nem veletlen), hogy a mi nemzeti himnuszunk szovege kolcsey muve, aminek a mufaja himnusz.

(deleted) (törölt) 2012.10.26. 14:14:12

@venator: most aztán roppant kiábrándult vagyok! :)

Egyébként szerintem a vége (rejektor, kozmopolita, asszimilálódó) nem attól függ, hogy terveztétek az elején. Csak arról van szó, hogy hogyan állsz a befogadó országhoz x idő, nyelvtudás megléte, az integráció esélye után. Ha ezután is inkább wtf érzésed van, és minden szirszar az adott országban, akkor az mondjuk inkább a rejektorra illik, miközben nyilván nem háromféle ember van... természetesen.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.26. 14:14:33

@dr.pupak30: Már próbáltam, és amikor tényleg igazam volt, működött. Néha viszont elmagyarázták nekem, hogy miért nincs igazam vagy hogy miért nem lehet mégsem meglépni, amit javasolok, pedig jó lenne. És képzeld, még csak meg se sértődtek.

Másfelől viszont próbálj meg céget alapítani Angliában és próbáld meg ugyanezt Magyarországon. Aztán nézd meg, hol tudsz érvényesülni adócsalás nélkül.

nigara 2012.10.26. 14:16:00

Úgy látom, megint többségben vannak azok, akik szerint mindenki a pénz miatt megy el, mert kint többet tud keresni. Ez volt mindig is a jellemző ok, valóban.

Csakhogy manapság van egy olyan tábor is, aki azért megy el, mert itthon egyáltalán nem kap munkát, pedig nyilván jobban szeretne itt maradni - kint viszont kvázi gond nélkül elhelyezkedik.

Ezt azért vegyük már figyelembe, amikor arról megy a vita, hogy ki mit tehetne Magyaro-ért ahelyett hogy elmegy, vs csak a pénz számít és ez milyen genya dolog már.

Mert ma - nem 10 éve, de nem is 5 - igenis ez az egyik a legnagyobb motiváció.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.26. 14:16:59

@bolek: Pontosan. Bármennyire is szerettem volna világéletemben Angliában élni, bármennyire is imádtam az angol nyelvet és kultúrát, soha a büdös életben nem kötöttem volna itt ki, ha nem élnék meg jobban a munkámból, mint odahaza.

01234567 2012.10.26. 14:18:02

@enrobag: A magyar szülőknél ERŐS tapasztalat, a gyermekeikben akarják meg élni, az ő beteljesületlen vágyaikat. Az örökös túlaggódás, enyhe formája a "mit ettél ma?", "eszel rendesen?"..stb..a durvább változat, amikor az ember nem tájékoztatja a szüleit a "fontosabb történésekről", mivel sírba teszik, a felesleges, semmit nem segítő aggódásokkal, néha borzalmas tanácsok formájában ( a társadalom iszonyú nagyot változott az elmúlt 20 évben, sajnos a mai 60-asok, sokszor már nem "kompetensek" ). Nehéz, a jó értelembe vett, elszakadás. Sokszor némely szülő (ár ez inkább az egyedül nevelő sajátossága) szinte tragédiaként éli meg, a nagykorú csemete elköltözését. De a "ritkán jöttök" is jó magyar sajátosság. Az erősebb verziónál nem ritka, a nem tetsző pálya, pár, életmód választásért a negatív kritika, még ha az már ezerszer bebizonyítottan pozitívan sült el. Na most arról ne is beszéljünk (mivel az élet hosszú :) ) ha ez tényleg változik, és valamilyen formában, még ha a szülők által megjósoltnál eltérőbben is de beválik a jóslat. Tisztelet a kivételnek. És az is személyes megfigyelésem, hogy a lányos szülők, "veszélyesebbek" :)
Mivel elég sokat éltem külföldön, elég sok külföldivel beszélgettem az ő szülő-gyerek viszonyaikról, és itthon ugyan így. Elég széles a referencia "anyag".

Grafogirl 2012.10.26. 14:18:15

A világ nagyobbik felén az emberek eleve többnyelvűek, a gyerekek 2-3 nyelvet tanulnak egyszerre gyerekkoruktól!
Elveszted az anyanyelvet????? Ha lusta vagy akkor igen és ezért tényleg sajnállak! Bár ma ehhez elég nagy lustaság kell.
Miért baj, ha egy külföldön született gyerek egy kis akcentussal beszél magyarul? Ha jól tanítják a gyereket nem fog akcentussal beszélni, lehet h. nem lesz óriási a szókincse de helyesen fog beszélni.
Nem csak azért kell megtanulnia magyarul mert vagy az egyik v. mindkét szülő magyar, hanem a többnyelvű emberek könnyebben tanulnak egyéb nyelveket is. Magyarázzam az előnyöket?

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.26. 14:18:36

@nigara: A két kategória lényegében ugyanaz, csak az arányok mások. Kis pénz kontra nagy pénz vagy semmi pénz kontra pénz, egykutya.

mommmmo 2012.10.26. 14:22:45

@Püspök utcai gombaszedő: en speci a konyvelesi osztalyrol irtam:))) ami nem a kreativ muveszetek hona, bar mas teren el eleg kreativ is vagyok, a meloban inkabb esszeru..
Ha valaki a maga teruleten be akart vinni egy ujitast, ami hatekonyabba tette a dolgot, akkor azt udvozoltek, es ha tobbszor is tette, akkor altalaban elo is leptettek, hogy magasabb szinten tudjuik hasznositani a jozan eszet...
Ja, a vezerigazgato munkafolyamataba meg a ceg teljes operacios iranyitasaba nem ugattunk bele, talan mert ralatasunk se volt???? De amiket itt hallok otthon a maga kis teruleten sem nagyon elheti ki magat az ember..

Radio Silicon 2012.10.26. 14:24:09

@piefke: "Népzene Bajorországban: azért azt a nézetedet ott ne nagyon hangoztasd, hogy "max slágerszinten van még valami korcs maradvány", mert esetleg (pl.) nem szolgálnak ki a rottachi fogadóban::-)))"

Néptáncról volt szó, ne zavartasd magad, nem népzenéről. Én nem is szólom le a német népzenét. Az a hagyomány viszont pont ahhoz kötődik, amit itthon lenézel, mégpedig a konzervatív népi kultúrához. Te a cikkíró ama kijelentését helyeselted, hogy itthon nem lehet kreatívan kibontakozni, miközben kiderült hogy igen. Azért azt hadd említsem meg, hogy nem nagyon találkoztam a németeknél olyannal, aki tudna pl. polkázni, miközben itthon azért nagyobb arányban vannak a csárdásozni tudók, aztán lásd pl. hogy Budapesten akár az Akváriumban, akár a Fonóban is (meg máshol is) minden hétvégen nagy néptáncos bulik vannak.

venator 2012.10.26. 14:25:17

@szerengeti: Köszi, megértettem elsőre is. :) Viszonylag jól értelmezek írott szövegeket, ez a foglalkozásomból adódhat talán.

Nem passzol, nincs wtf érzésem és nem minden szirszar. Sőt, egy rakás dolgot jobbnak látok. :))

Radio Silicon 2012.10.26. 14:25:32

@bolek: Igazad van, eléggé visszataszító viselkedés ez.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.26. 14:27:31

@mommmmo: Bár én is pont ezt tapasztaltam (volt olyan hely Magyarországon, ahol az ikszedik alkalom után, amikor rámutattam, hogy a marketing ötlete miért nem megvalósítható, és hogyan lehetne megváltoztatni, hogy működjön, egyszerűen nem hívtak meg több meetingre :)), nyilván cége válogatja mindenhol.

A saját szegényes kis tapasztalatom alapján nem biztos mernék nagyívű általánosításokat tenni egész országokról, hát még csak úgy en bloc "a nyugatról".

bpetya75 2012.10.26. 14:29:38

@denominal:

Rákerestem: "Nemzeti himnusz – egy nemzet, nép tagjaink együvé tartozását kifejező, emelkedett hangú, megzenésített költemény."

Bele illik egy himnusz műfajú himnusz ;-)

Mégis úgy vélem, időszerű lenne újítani...

madscientist 2012.10.26. 14:32:29

@01234567:

Hát nem is tudom,nekem csak Mo.-i viszonylatban van referenciának minősíthető tapasztalatom, s az is elég széles szülő-gyerek kapcsolat tekintetében. Szóval mindenre van példa meg ellenpélda magyar határokon belül is, attól még lehet, hogy te pl arányaiban több 'akaszkodós', aggódós szülőt láttál, mint mondjuk én.
Bár, hogy őszintén bevalljam az én "családom" pl nem az a finom szólva érdeklődős fajta, ha én nem keresném őket, nem is beszélnénk, ők nem keresnének meg akkor se. Szüleim a diplomaosztómat is nagyívbe le...ták, pedig el tudtak volna jönni, szülinap-névnap is volt már elfelejtve...:(
Sokszor kívántam volna magamnak csak egy kicsivel törődősebb szülőket, főleg 8-15 éves koromban. De mindegy 'fejsimi' én majd igyekszem jobban megfelelni a gyerekem igényének. :)

01234567 2012.10.26. 14:33:20

@Radio Silicon: A hétköznapokban igaz, ott nem tűrik a kreatív embereket. Egy-egy "ünnepnapi" művészt, tervezőt Uganda, és Kelet-Becsuán is be tud mutatni. És pont ezért olyan több száz évig gyarmattartó államok mint Norvégia, Ausztria, Svédország, Dánia, Németország, Írország, SVÁJC...stb..tartanak ahol tartanak. Magyarország hogy élne meg egy olyan csődöt mint Izland?
Személyesen tapasztaltam, kint az egész rendszer a 20% tehetséges ember "csúcsra" segítésére van beállítva, mint a fogaskerekek egy jól működő mechanizmusban. Itt a 20% nyomorult, tehetségtelen, erőszakos korrupt, pszichopata uralkodik minden téren, élhetetlenné téve a hétköznapokat. De nem baj majd hogy oldjam, elmegyek megnézek valami néptáncelőadást...boccs ha "erős" voltam, de ez kijött

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.10.26. 14:33:38

Körülbelül nekem az jött le, hogy te bárkit és bármit bármikor képes vagy ott hagyni.

És itt nem az ország elhagyásáról beszélek.
Hanem arról hogy a feleségedről egy sort nem ejtettél, akivel együtt terveztétek a kinti életet.
A barátok leválasztása is gyanítom akkor kezdődött mikor elkezdett jól menni a dolog, és neked jobban kezdett menni.

Mindent érdekeid szerint magad mögött hagytál.
nyelvet, országot, feleséget, itthoni barátokat, kinti barátokat, kinti lakóhelyet, ...

Félreértés ne essen. Ez nem ítélet, hanem megállapítás.
Az meg külön tetszik hogy csak azoknak ajánlod ezt az életet, akik hasonlóképp lazán vállnak meg kötöttségeiktől, országuktól nyelvüktől, barátaiktól, közeli hozzátartozóiktól.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.26. 14:34:08

@bpetya75: A spanyol nemzeti himnusz olyannyira nem költemény, hogy nincs is neki szövege.

(deleted) (törölt) 2012.10.26. 14:34:24

@természetjáró: több mint tíz év után az a kutya már lehet, hogy sehogy se ugat.. persze fajtafüggő is, és nem tudjuk, mennyi idős volt kiutazáskor. de az biztos, hogy elég agg lehet már.

venator 2012.10.26. 14:37:35

@bpetya75: Én sem vagyok az, de ezt már túlzásnak érezném. :)

denominal 2012.10.26. 14:37:36

@bpetya75:
azzal egyetertek, hogy lehetne valami lelkesitobb :-)
bar en nagyon szeretem a magyar himnuszt, es szerintem az egyik legszebb a nemzeti himnuszok kozul, mind zeneileg, mind kolteszetileg, szoval nehez kerdes :-)

(deleted) (törölt) 2012.10.26. 14:38:39

@venator: akkor ez egyáltalán nem tűnik ki a hozzászólásaidból :) én csak olyanokra emlékszem, hogy mi minden rossz Dániában.

A "tudok olvasni" típusú megjegyzésedet sem értem, hiszen azt írtad, hogy "nem terveztetek emigrációt amúgy sem", reagálva az említett régi posztra, én meg írtam, hogy az eredmény nem ettől függ. És ezt még kiegészítettem, hogy de akkor mitől függ(het). Na mindegy. Vegyük úgy, hogy tiéd az utolsó szó :P

KenSentMe 2012.10.26. 14:38:40

Én egyébként veszettül rühellem az ilyen észosztogatást, amikor messzire szakadt hazánkfia megmondja a tutit az otthon ragadt csóróknak, továbbadja azt a hatalmas bölcsességet hazánk hanyatlásának az okairól, amit ő is nyilván harmadosztályú hírlapírókat olvasó részeg barátainak pontatlan visszaemlékezéseiből rekonstruált apránként haladva... Szerintem erre mondják, hogy mindenki arra a legbüszkébb, amiből a legkevesebb van neki.

Miért kell ehhez ilyen filozófiákat gyártani, miért kell menekülni, miért érzi mindenki úgy, hogy az ő fene nagy kreativitását eltapossák, mi ez a cezáromán világlátás? Elmentél külföldre és nagy ember lettél attól, hogy elfelejtettél magyarul? Másoknak is meg akarod mutatni a receptet, hogyan legyenek ilyen óriások? Miért kell ebből ekkora ügyet csinálni, miért kell életprogrammá és életfilozófiává nagyítani ezt a parttalan és sehova sem vezető kocsmapolitizálást? Tényleg az határozza meg az életed, az definiál, hogy te egyszer elköltöztél egy másik országba? Mert akkor nemcsak kivándorló vagy, hanem semmi egyéb.

Amennyire szimpatikusak azok az emberek, akik tényleg elutaznak bármelyik országba, akár átélni, akár áttelepülni, és mégis, ugyanúgy ők maradnak, ugyanazok maradnak a barátaik, ugyanazok maradnak a szakmájukban, az írásaikban, a viselkedésükben, a családjukkal, nem verik magukat, szóval, amennyire szimpatikusak ezek a szerény és tevékeny emberek, ugyanannyira visszataszítóak ezek a Kivándorlók, Akik Mindig A Kivándorlásról Beszélnek És Írnak, Értik A Magyarság Sanyarú Hanyatlását És Az Anyaország Pusztulását, Hiszen Látják A Különbséget, Ők Segítenek Másoknak Megváltani Hátrahagyott Hazájukat És Megváltoztatni Életüket.

Több susztert és kevesebb filozófust, valamint plíz, több lényegi adatot és információt a cikkekbe. Más szavakkal: kevesebb trollmágnest a posztokba.

LeckWare 2012.10.26. 14:39:09

@Mad Mind: Tudom, többek közt ezért szeretnék határátlépni. Máshol egy olyan állásból, amit szeretnék is meg lehet tisztességesen élni, abszolút az egyéntől függ, mit választ. (nyilván nem minden foglalkozásra igaz, de sokkal többre, mint itthon)

bpetya75 2012.10.26. 14:39:29

@bolek:

Ne mosd össze a hazaköpködőket a kritizálókkal. Van aki megreked az ittmindendejó-ottmindendeszar szinten, de sokan fogalmaztak már meg építő jellegű kritikákat. Arról nem is beszélve, hogy attól mert elment valaki, vagy talán éppen azért, nagyon is sokat tud segíteni az ország fellendítésében.

christophe 2012.10.26. 14:40:36

''Van, aki nem is akarja megismerni a kultúrát, országot, amiben él. Nagyon jól elvan a saját kis „Magyarországán". Nincs ezzel semmi gond, csak szerintem ezek az emberek rengeteget veszítenek azzal, hogy az otthonihoz hasonló ingerkörnyezetre korlátozzák magukat. ''
Ezzel maximàlisan egyetèrtek,ha valalki kulfoldon nem probàl meg integràlodni,boldogtalan lesz ès frusztràlt,ez persze nem jelenti azt hogy nem lehetne egy gulyàst fozni vagy a neten 1-2 magyar adàst megnèzni.Sok nàciobol vannak ismeroseim,ès az àltalànos vèlemèny az ha Te nyitsz a ''bennszulottek''felè,azonosulsz szokàsaikkal,korrekten beszèled nyelvuket,nem foglalkoznak azzal honnèt jottèl,rasszistàk termèszetesen itt is vannak,de hàlisten nem ez a jellemzo.

Radio Silicon 2012.10.26. 14:42:13

@01234567: A skandinávokat (részben a németeket és Svájcot is) a protestantizmus vitte előre. Ausztriát és Svájcot a geopolitikai helyzete. Írországot nem tudom, de ott is inkább a foldrajzi elhelyezkedés dominál, bár szerintem nekik nem megy olyan jól, de ezt szerencsére leszarják, mert elénekelgetnek félrészegen a kocsmában a jó kis ír népzenére.

Amúgy az én környezetmben mind itthon, mind az egész világon az juttot a maga megelégedésére előre, aki tett is érte, és nem csak a szája járt.

01234567 2012.10.26. 14:43:35

@madscientist: Az én ismeretségi körömben a szülők, a korosztályból fakadóan 60 közeli, a feletti. A saját generációm gyerekeinél (44 vagyok ) alacsonyabb az ilyen tapasztalat, gondolom ez is változik. Vagy hazabeszélek :)

andaluzkutya 2012.10.26. 14:45:03

@VRbagoly: "Amennyire szimpatikusak azok az emberek, akik tényleg elutaznak bármelyik országba, akár átélni, akár áttelepülni, és mégis, ugyanúgy ők maradnak, ugyanazok maradnak a barátaik, ugyanazok maradnak a szakmájukban, az írásaikban, a viselkedésükben, a családjukkal,"

Ez lehetetlen. Egy ember, aki nem változik az élményektől, halott. Ha egy ember elköltözik pár ezer km-re, lehetetlen, hogy ugyanazok maradjanak a barátaik. Ezt láttam a nagyobb lányaimnál. Abba az illúzióba ringatták magukat eleinte, hogy a régi barátok/szerelmek ugyanúgy megmaradnak a távolság és a közös élmény, közös továbbfejlődés ellenére. És sajnos ebben az internet (skype, facebook) segít, hogy fenntartsa ezt az illúziót. Miközben elfelejtettek a jelenben, az ITT-ben élni. Tehát lényegében nem éltek, hanem nosztalgiáztak. Azóta már fejlődtek. És bár némely barát ott is megmaradt, itt is alakultak ki barátságok.

venator 2012.10.26. 14:46:01

@szerengeti: "én csak olyanokra emlékszem, hogy mi minden rossz Dániában."

Sose figyeltek rám, ezért van ez. :( Falra hányt borsó, amit pofázok...

Értjük mindketten. :P

bpetya75 2012.10.26. 14:49:37

@Püspök utcai gombaszedő:

Köszi az infót, rákerestem. Azt írja a wiki, hogy kevés ilyen van. Szabályt erősítő kivétel ;-)

@venator: @denominal:

Mire vonatkozik az, hogy "ezt már"? ;-)

Egyébként szerintem is szép himnusz, de több kifogásom is van ellene. Egyrészt úgy gondolom, hogy a népesség jelentős részének nincs élő Isten-hite. Így egy Istenes-ének kicsit furcsának tűnik. Másrészt tényleg nagyon szomorú-kesergő. A nagy guglizás közben olvastam olyan véleményt sportolótól a Himnuszról, hogy meccs előtt az egyik legnagyobb kihívás, hogy az eléneklése közben és után is fenntartsák a tüzet, ami a sikerhez kell. El tudom hinni, hogy ez tényleg így van. Némi túlzással úgy érzem, hogy inkább a Talpra magyar!-ra lenne szükségünk. Bár hogy egy nemzet lelkületét fejezi ki a himnusza vagy a himnusz befolyásolhatja a lelkületet azt nem tudom.

bpetya75 2012.10.26. 14:52:55

@madscientist:

Így megy ez. Komáéknál 5 gyerek van, az egyik nagynéninek meg csak egy lánya van. Kölcsönösen szokott menni az irigykedés a gyerekek között. "De jó neked, veled annyit törődhetnek a szüleid!" "De jó neked, veled nem!" :-D

(deleted) (törölt) 2012.10.26. 14:52:57

@bpetya75: "Mégis úgy vélem, időszerű lenne újítani..."

egyetértek. de a többség valószínűleg szentségtörésnek gondolná. habár elénekelni csak kevesen tudják (valamelyest jól), és a szöveg és zene együtt nem egy lelkes darab.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.26. 14:54:55

@bpetya75: Szerintem az alapvető különbség abban van, hogy prédikálsz-e vagy sem. Én nagyon igyekszem elkerülni azt a csapdát, hogy a távollét pulpitusáról osszam az észt arról, hogy otthon mi a szar.

De ettől még van véleményem, és ha valaki megkér rá, szívesen elmondom.

mommmmo 2012.10.26. 14:58:30

@Püspök utcai gombaszedő: valoban, es mindenhol van pelda es ellenpelda.. nyilvan csak az aranyokban lehetnek kulonbsegek.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.26. 14:59:19

@nigara: Nem, miért viccelnék? Az ember alapvetően azért megy külföldre, hogy jobb megélhetése legyen. Én is azért jöttem, és aki otthon nem talál munkát, ő is ugyanezért jön.

A különbség annyi, hogy aki otthon munkanélküli volt, az nem próbálja kényszeresen racionalizálni a dolgot.

01234567 2012.10.26. 15:00:17

@Radio Silicon: Az én környezetemben aki nem volt elég gátlástalan, törtető, gerinctelen, az bizony csak külföldön. Ott jómagam is :)
És a többiben sem értünk egyet. Pl. Svédországnál, Norvégiánál amelyekben nyomorszinten éltek az emberek nagyrészt még a századfordulón is, a magyarral simán vetekedő kivándorlási hullámot generálva, ott mi köze a mára elért jólétnek a 17. századtól meghatározó protestáns vallásnak. Írország gazdaságilag, politikailag igencsak elnyomott gyarmati sorsát a '920-as évekig nem kell ecsetelnem, ehhez amit krumpliföldekből és birkákból mára elértek..És azt hiszem valami ilyesmit értettek meg a környékünkön a lengyelek, a szlovákok, horvátok..Csak hogy...Itt arról van szó hogy egy tehetségtelen réteg megragadta az irányítást, a 20 évvel ezelőtti minden előnyt elfecsérelt, és minden hátrányt megvalósított. Mert egyszerűen béna.

Tinman 2012.10.26. 15:00:48

Elvesztegettem 5 percet az életemből ezen poszt elolvasására... nincs rá mód, hogy visszakapjam?

Iszonyat közhely cunami, aminek ismeretéhez még csak a kert végébe sem kell kimenni, mert minden épelméjű ember tisztában van vele.

Beszélgessünk inkább a szeretet és a család fontosságáról :-/

madscientist 2012.10.26. 15:01:47

@01234567:
Nem, én ennél jóval fiatalabb csirke vagyok :)
Szóval akkor lehet a lassú, de folyamatos változás lesz az az ok...

venator 2012.10.26. 15:08:03

@bpetya75: Ha megváltoztatnánk, azt érezném túlzásnak. :)

bpetya75 2012.10.26. 15:08:34

@szerengeti:

A zenéről is olvastam ma. Trianon után lassították le ennyire. Erkel eredetileg nem ennyira "nyavajgósra" írta.

Leszállok a témáról, nehogy Himnusz-gyilkosnak kiáltsanak ki ;-)

@Püspök utcai gombaszedő:

Ez szerintem egyéni érzékenységtől is függ. Mármint hogy ki mit vesz prédikálásnak. Eddigi életem legjobb tanácsát olyan hangnemben kaptam meg, amitől a többség szerintem szó nélkül kifordult volna az ajtón. Nekem kis túlzással az életemet mentette meg vele a jóember.

madscientist 2012.10.26. 15:10:16

@bpetya75:

Nálam biztos nem :), velem lehet az a 'baj', hogy mindig, úgy értem egészen kicsi koromtól fogva tudtam, mit akarok és mik az igényeim, mondjuk úgy a bizonytalanság az én szótáramban létező, de ismeretlen fogalom...(a határozottság pedig a jelszó)
Így aztán mivel a szüleimtől nem kaptam meg, amire tudom, hogy szükségem lett volna, megkerestem máshol, amolyan pótszülőknél. :)
Érdekes, hogy mostanában meg megy a féltékenykedés a szüleim részéről a 'pótszülők' miatt, főleg mióta találkoztak is és mindenfélét áradoztak rólam. :DD
No mindegy, lehet tényleg én vártam túl sokat a nem megfelelő helyről...

Radio Silicon 2012.10.26. 15:12:31

@01234567: Jó, hát akkor rossz környezetbe kerültél. Sajnálom.

Mbraun 2012.10.26. 15:14:55

Erdekes amit megfogalmaz. Nalam az a helyzet hogy tobb orszag utan nem igazan talalom a helyem sehol - megyek tovabb. Magyarul beszelek, de teljesen mas a gonodolkodasom, es a felfogasom tobb ev kulfold utan. Sokan nem ertik meg hogyha mar 1-2 orszaggal a hatad mogott - miert es meddig - keresed meg az ujat, es folyamatosan ujabb helyeket probalsz megtalalni.

bpetya75 2012.10.26. 15:19:58

@venator:

Nem is fogják, no! De legalább kicsit körüljártuk a témát :-D

@madscientist:

Azért ez nem jó indulás. Sajnos van, aki nem születik szülőnek...

01234567 2012.10.26. 15:21:07

@Radio Silicon: "Születhettem volna Afganisztánban is!"

zsg? 2012.10.26. 15:22:14

@bolek: Elfogadom, hogy vannak olyan kategóriák, akiknél elsősorban a pénz számít. A képzetlen, északi-, vagy keleti országrészben élők számára nincs perspektíva, így az angliai mosogatás számukra egyenesen megváltás.

De emberünk nem ez a kategória, hiszen Kanadában sem adják meg a mosogatónak a hatszámjegyet. Ahhoz bizony igencsak versenyképes tudás kell, heti 60+ órás munkával. Csupán annyiban finomítom az állításom, hogy nem a pénz az elsődleges mozgatórugó - egy bizonyos szint felett. Egy képzett mérnök/informatikus/matematikus ma is meg tud élni itthon. Persze, hogy nem úgy, mint Londonban, vagy Ottawában, de meg tud élni. Valamiért mégis áramlanak ki ezek a fiatalok.

Az meg, hogy leírja, hogy hatszámjegyű a fizetése, ez nem más, mint egy állapot. Ugyanolyan, mint hogy kövér/sovány, fehér/fekete, városi/vidéki, stb. Attól tartok, ez csak a mi szemünkben számít anyagiasságnak, sőt, visszatetsző dicsekvésnek, pénzügyileg kevésbé pengeélen táncoló társadalmakban ez egy szimpla állapotjelző.

01234567 2012.10.26. 15:24:14

@madscientist: Ez valószínű, azért a szülők is javulnak :) még ha ezt mindig pont a gyerek nem veszi észre :)

balage_81 reloaded (törölt) 2012.10.26. 15:25:26

abban TOTÁLISAN igazad van szerzőkém, hogy a magyar és en bloc a kelet-európai mentalitás a visszahúzásról szól. én is pattanok ismét, mihelyt lehet

01234567 2012.10.26. 15:26:38

@01234567: Századfordulón természetesen 1899/1900-at értettem. Egyszerűen nem tudom megszokni hogy új évszázadban élek már...

madscientist 2012.10.26. 15:27:36

@bpetya75:

Hát jónak én se nevezném, de egész korán rájöttem, hogy ne a startpozíciómmal foglalkozzak, hanem a céllal. :)
Ezenkívül ennél sokkal rosszabbat is láttam magam körül anno, persze emiatt nem magasztalom fel majd azt, ami nyilvánvalóan nem volt jó, meg valószínűleg nem is lesz.

Rönkugró 2012.10.26. 15:28:53

Meg nem olvastam ennyire a lenyegre tapinto, jo osszefoglalot az emigraciot korolvevo igazan fontos dolgokrol. Persze erdekesek a gyakorlati tapasztalatok egy-egy orszagbol, de aT sokkal lenyegesebb temakat boncolgatott itt, eredmenyesen.
Elgondolkodtato es hasznos, koszonet erte!

madscientist 2012.10.26. 15:33:51

@01234567:

Igyekszem, most tavasszal pl azt hiszem, egyik legjobb időszakát éltem meg a szüleimmel való kapcsolatnak, ők is próbálkoztak, meg én is :) Ez valószínű a 'pótszülők' miatt is van, ugye 'a nehogy már hozzájuk jobban ragaszkodjak'...:P
Mondjuk azóta megint csak a csend van, de az is valami, ami akkor volt.

pat brit 2012.10.26. 15:35:25

Az eddigi legjobb poszt, amit itt olvastam.

isssti 2012.10.26. 16:13:01

Sajnálom a posztírót: elég kiüresedett lelkületű ember lehet..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.26. 16:14:57

@bpetya75: egy normalis orszag nem valtogatja a himnuszat

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.26. 16:15:53

@Grafogirl:

"A világ nagyobbik felén az emberek eleve többnyelvűek"

Ne viccelj!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.26. 16:17:33

sot a nemnormalis se nagyon
amugy az amerikaiak himnusz utani legfobb "himnusza" pont igy kezdodik
God Bless America

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.10.26. 16:18:33

@venator: "A dánokban meg a dánságérzés"

Na ez az egyik dolog, ami baromira idegesit Daniaban. (a masik az, hogy a qrvasok adobol sem futja arra, hogy a jardan a lyukakat betomkodjek. A korulrajzolasig mar eljutottak : most ugy nez ki az utca, mint ha Doszpot jart volna arra.)
NL ebbol a szempontbol jobb volt Æ egyfelol ok nem dimenzionaltak tul, masfelol nekem sokkal jobban sikerult azonosulni a holland ertekekkel, mint a danokkal. (Nemi szojatekkal, amig Hollandia "kikkerland", addig Dania "klikkerland".)

Nadehat NL-t sokkal jobban hazavagta azon a teruleten a valsag ahol dolgozok, Londonba meg nem akartam menni. Nem is beszelve Szingapurrol, Hongkongrol, stb ( ahol vegul a holland csoportom fele kikotott )

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.26. 16:19:26

@Csak Egy Birca, Aki Gondolkodni Próbál: Pedig ez számszerűleg valószínűleg igaz. Indiában gyakorlatilag mindenki az, ezzel már az emberiség egyötöde rögtön ki van pipálva.

anarch 2012.10.26. 16:24:44

Megjegyzés: az internet nagyon sokat változtatott a nyelv kérdésen. Manapság nem kunszt tetszőleges nyelvű adást/filmet nézni, újságot/könyvet olvasni, stb.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.26. 16:26:11

@venator:

Teller Ede butaságokat beszél. Tipikus tévhit: az ember a saját anyanyelvét felsőbbrendűnek, logikusabbnak, kifejezőbbnek hiszi. Alaptalan tévhit ez.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.26. 16:31:07

@Csak Egy Birca, Aki Gondolkodni Próbál: Ugyanakkor az ebből a hitből eredő placebo-hatás ereje nem lebecsülendő.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.26. 16:34:54

@Püspök utcai gombaszedő:

Indiában az átlagembernek egyetlen anyanyelve van. Sőt, nem is tud más nyelvet.

A művelt réteg tud angolul is. A nem hindi anyanyelvűek alig 20 %-a beszél hindiül.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.26. 16:41:24

@Csak Egy Birca, Aki Gondolkodni Próbál: És azzal mi van, akinek még csak nem is a helyi alapnyelv az anyanyelve? Azért ők csak két nyelven beszélnek.

Persze lehet, hogy igazad van, de mivel nem tudom, ki vagy, remélem, nem sértelek meg azzal, ha ebben a témában inkább indiaiaknak hiszek, mint neked.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.26. 16:45:22

@Püspök utcai gombaszedő:

Persze, de abszurd erre komolyan hivatkozni. Hiszen MINDEN nyelv anyanyelvi beszélői között el vannak terjedve hasonló tévhitek:
- az én nyelvem jobban tud kifejezni dolgokat,
- az én nyelvem pontosabb, logikusabb,
- az idegen nyelvek leegyszerűsítik a valóságot, nem képesek azt pontosan leírni,
- az én nyelvem gazdag, a többi nyelvben kevesebb szó van,
- az én nyelvem nyelvtana pont az ami kell, kifejez mindent, más nyelvek vagy szegényesebbek vagy pedig felesleges nyelvtani kategóriákat tartalmaznak,
- szívhez szóló verseket legjobban az én nyelvemen lehet írni, más nyelvekben a versek szürkébbek,
- az én nyelvem annyira kifejező, hogy a fordításokban az én nyelvemre fordított irodalom, film, stb. jobb, mint az eredeti.

Egyetlen dolog van, ami vitás: az én nyelvem nagyon egyszerű vagy nagyon nehéz. Egyesek arra büszkék, hogy a nyelvük nagyon egyszerű, ez bizonyítja, hogy ez a világ leglogikusabb nyelve, s aki mégsem képes megtanulni, az szimplán idióta. Mások meg arra büszkék, hogy az ő nyelvük a világ legnehezebb nyelve, a szerencsétlen idegeneknek semmi esélyük megtanulni, ez bizonyítja a nyelv különlegességét. Persze mindkét vélemény tömény butaság - a valóságban minden nyelv egyforma nehéz és egyforma könnyű.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.26. 16:48:43

@hagyma:

Ma már nem. S az analfabetizmusnak nincs köze a nyelvtudáshoz.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.26. 16:52:01

@Püspök utcai gombaszedő:

Nagyon kicsi a többnyelvűek aránya.

Aki beszél több nyelvet, annak is csak az egyik az anyanyelve.

Egy rakás indiai államban az átlagembernek a hindi nyelv pl. csak egy iskolai tárgy, s alig tanul meg hindiül. Többen tanulnak meg angolul, mint hindiül a nem-hindi anyanyelvűek közül, mert az angoltudás presztízsnek számít.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.26. 16:56:31

@anarch:

Azért ez nem igaz minden nyelvre. Egy ismerősöm pl. most tanul lapp nyelven, s bizony nem olyan könnyű lapp nyelvű netes tartalmat találni.

Magyar nyelvészek ismerik ezt. Mivel kell foglalkozni finnugor nyelvekkel, a helyzet az, hogy a finnt és az észtet leszámítva a többi nyelven alig van valami. Ennek oka: az illető nyelvek anyanyelvi beszélői is csak a családban használják a nyelvet, minden másban más nyelven kommunikálnak (jellemzően oroszul).

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.26. 16:57:16

@Csak Egy Birca, Aki Gondolkodni Próbál: Persze, ez nem is lehet kérdés. De a tévhitek közül alighanem a kevésbé károsak közé tartozik.

Viszont attól még, hogy nincs abszolút mértéke, a nyelvek nehézsége azért létező dolog. Arról igenis lehet beszélni, hogy egy iksz anyanyelvű embernek mely nyelveket könnyebb vagy nehezebb elsajátítani. És ez alapján viszont lehet konstruálni egy összesített nehézségi rangsort, aszerint, hogy melyik nyelvet tudják a legkevesebben megtanulni.

Hogy a gyakorlatban ennek mi értelme lenne, azt nem tudom. De meg lehet tenni. :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.26. 16:58:10

@01234567:

Bocs, de a századforduló nem 1899/1900 volt, hanem 1900/1901.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.26. 16:58:53

@Csak Egy Birca, Aki Gondolkodni Próbál: Jó, mondjuk én úgy számoltam, hogy "aki több nyelven is beszél". Mindegy, nem fogunk ezen összeveszni.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.10.26. 17:04:27

kösz a posztot, jó volt. nálunk négy nyelven folyik itthon a családi élet, így alakult.
eleinte kínosan ügyeltem arra, hogy a gyerekek minél több magyar szót halljanak, magyar könyveket olvastam nekik, magyar filmeket néztek, stb. aztán rájöttem, hogy széllel szemben nem lehet pisilni.

végül arra jutottam, hogy mindegy, milyen nyelven beszélgetünk egymással, a fontos az, hogy kommunikálunk és nem a nyelv. mindegy, milyen nyelven mondja nekem azt, hogy szeretlek anyci :D

sírjatok 2012.10.26. 17:07:28

@Csak Egy Birca, Aki Gondolkodni Próbál: "Persze mindkét vélemény tömény butaság - a valóságban minden nyelv egyforma nehéz és egyforma könnyű. "

... Hejj, ezt az önbizalmat, hogy valaki így megmondja, mi hülyeség, mi nem az :)

A nyelveknek valóban nincs objektív nehézsége, de az nem azt jelenti, hogy mindenkinek mind egyformán nehéz őket megtanulni. Egy angol könnyebben tanul meg egy németet, ami nagyjából hasonló logikára épül (prepozíciók használata, szórend, stb), mint egy szótagokra épülő, ragozó ázsiai nyelvet. Neki tehát könnyebb a német nyelv, mint a kínai.

Logikusabb is lehet. A dupla tagadás pl. nem logikus ("nem csinálok semmit"), csak megszoktuk. Ebben az angol speciel logikusabb.

Valamint lehet bizonyos témákban kifejezőbb is. Hogy egy egész triviális példát is mondjak, a műszaki nyelv teljesen el van angolosodva, mert egyszerűen nincsenek magyar fogalmak sok dologra. Ilyen szempontból az angol nyelv pl. gazdagabb, mint a magyar.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.26. 17:08:10

@Püspök utcai gombaszedő:

"Arról igenis lehet beszélni, hogy egy iksz anyanyelvű embernek mely nyelveket könnyebb vagy nehezebb elsajátítani."

Igen, ez igaz. Pl. az amerikai külügynek van egy ilyen listája: a nyelveket 5 csoportba sorolja annak alapján, hogy mennyi idő kell B2-es szintű megtanulásukhoz egy angol anyelvű diplomás amerikainak. (A magyar a négyes csoportban, ez a második legnehezebb csoport.) Az amerikai diplomaták nyelvi képzésekor használják a listát.

Sajnos magyar szempontból nem láttam még ilyen listát.

"És ez alapján viszont lehet konstruálni egy összesített nehézségi rangsort, aszerint, hogy melyik nyelvet tudják a legkevesebben megtanulni."

Így ilyen összesített lista a kínaiak szempontjait tartalmazná, hiszen kínai anyanyelvű a világ majdnem 20 %-a. Sok értelme nem lenne egy "melyik nyelv könnyebb vagy nehezebb egy kínainak?" listának... :-)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.26. 17:16:19

@sírjatok:

"Hejj, ezt az önbizalmat, hogy valaki így megmondja, mi hülyeség, mi nem az "

Hát igen, ez van. Nem kenyerem az álszerénység. :-)))

"A nyelveknek valóban nincs objektív nehézsége, de az nem azt jelenti, hogy mindenkinek mind egyformán nehéz őket megtanulni."

Ez nyilvánvaló. De a legtöbb ember objektív nehézségről szokott beszélni.

"Valamint lehet bizonyos témákban kifejezőbb is. Hogy egy egész triviális példát is mondjak, a műszaki nyelv teljesen el van angolosodva, mert egyszerűen nincsenek magyar fogalmak sok dologra. Ilyen szempontból az angol nyelv pl. gazdagabb, mint a magyar."

Ez csakis szaknyelvi szókincsre lehet igaz. Nyilvánvaló, hogy a magyar szaknyelvi szókincs nagyobb, mint a cigány, hiszen ez utóbbi gyakorlatilag nem létezik. Ez azonban nem jelent gazdagságot-szegénységet a nem-szaknyelvi nyelvhasználatban. A magyar nyelv sem volt szegényebb a XIX. sz. közepe előtt, amikor megalkottak egy sor tudománynak magyar szakkifejezéseket, lecserélve az addig használt magyarosított latin és német szavakat.

Attól pl., hogy a fociban manapság szöglet van és nem korner (mint a száz évvel ezelőtti magyar sportsajtóban) még nem történt semmi különös változás a magyar nyelvben, csak ki lett találva egy magyar szó egy addigi idegen szó helyére.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.26. 17:21:54

@sírjatok: Egy-egy konstrukció lehet logikusabb (bár az, hogy mi logikus, már maga nézőpont kérdése) vagy kifejezőbb, de összességében ez nem vetíthető ki az egész nyelvre. Igen, nekem is hiányzik néha a magyarból a present perfect, az angolból pedig az, hogy teljesen kiiktassam az alanyt egy mondatból (ami egyszerre lehet teljesen logikátlan és teljesen logikus)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.26. 17:27:32

@Püspök utcai gombaszedő:

Nem gondolom, hogy a magyar nyelv kínai szempontból a legnehezebb csoportba kerülne. Szerintem nehezebb számukra egy flektív típusú nyelv, mint egy ragozó típusú. Egyszerűen az izoláló típusú kínaihoz közelebb áll a ragozós típus, mint a flektív típus.

bpetya75 2012.10.26. 17:29:31

@hagyma:

Nem váltogatásról beszélek. Nem szent tehén ez, hogy ne lehetne hozzányúlni. Máskor is megtették már. Meg aztán kis hazánk mióta normális ország?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.26. 17:31:27

@Püspök utcai gombaszedő:

"nekem is hiányzik néha a magyarból a present perfect"

Komolyan mondod? Mondanál erre példát? Kiváncsi vagyok a gondolatmenetedre.

Én még sosem éreztem ilyesmit, de lehet, hogy ennek oka ex-nyelvészi mivoltom. Hiányt esetleg szavaknál szoktam érezni, jellemzően szavak jelentésbeli mezőjénél, ezt is csak azért, mert emiatt esetleg egy vicc, ami x nyelven nagyon jó, y nyelven közepes, z nyelven meg butaság.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.26. 17:32:53

@Püspök utcai gombaszedő:

Kínai szempontból a kínai a legkönnyebb nyelv, minden más nyelv nyilván csak nehezebb lehet.

sírjatok 2012.10.26. 17:49:40

@Csak Egy Birca, Aki Gondolkodni Próbál: "Ez nyilvánvaló. De a legtöbb ember objektív nehézségről szokott beszélni.
"

Mint minden, emberek tudatában létező fogalomnak, ennek sincsenek objektív, mérhető paraméterei. Nincsen nyelvnehézség-atom, ami az egyik nyelvben több, a másikban kevesebb.

A "nehéz" eleve nem egy objektív fogalom. A két méter magasra ugrásban is pont ugyanannyi nehézség-atom van, mint a tíz centire ugrásban - nulla. Akkor ez a kettő szerinted ugyanannyira nehéz?

Ettől még az ilyen esetekben is lehet mondani objektív értékelést egy nyelvről, egyszerűen a többséget véve alapul. Ha az emberek többségének nehezebb megtanulni a kínait, mint az angolt, akkor mondhatjuk, hogy a kínai nehezebb, mint az angol. Ha az emberek többsége nem tud felugrani két méterre, tíz centire viszont igen, akkor mondhatjuk, hogy két méterre felugrani nehéz, tíz centire meg nem.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.26. 17:49:58

@Csak Egy Birca, Aki Gondolkodni Próbál: Nem tudom megmondani, hogy pontosan mi a gondolatmenet, pedig mostanában sokat gondolkodtam ezen.

A fenti példamondat persze jórészt csak illusztráció, de azért igaz is. Nem tudom megmondani, hogy miért, de néha egyszerűen úgy érzem, kéne valami legyen a múlt és a jelen között, ami áthidalja a kettőt. Különösen a befejezetlen múlt jelleg hiányzik.

globglob 2012.10.26. 17:54:17

@Frengi:

"godolkodtam egy utazáson, de az USA annyira macera a vizummal"

Lassan már 4 éve megszüntették a vízumkötelezettséget magyar állampolgárokkal szemben. Turistaként vagy üzleti céllal 90 napnál nem hosszabb ott-tartózkodáshoz nincs szükség vízumra. A lényeg, hogy chippel ellátott útleveled legyen ( a bordó fajta, ami itt a blog alján és tetején is szerepel a képeslapok alatt).
És még az elutazás előtt regisztrálnod kell az ESTÁban: esta.cbp.dhs.gov/esta/
Ez régebben ingyenes volt, de egy ideje már fizetni kell érte. Magáért az igénylésért 4 dollárt, ha pedig el is fogadták, akkor még 10-et. Ebben az esetben 2 évig minden további nélkül utazgathatsz az Egyesült Államokba.
Ha nem fogadták el, akkor vízumot kell igényelni.

sírjatok 2012.10.26. 18:01:47

@Püspök utcai gombaszedő: "Egy-egy konstrukció lehet logikusabb (bár az, hogy mi logikus, már maga nézőpont kérdése) "

Szerintem nem az, az a logikus, ami a formális logikát a lehető legjobban leírja. A programozási nyelvek pl. tökéletesen logikusak.

Ettől a magyar még lehet effektívebb. Egy példával élve:

"- Semmit nem mondtam."
Kettős tagadás, szigorúan véve logikailag ez azt jelenti, "nem-semmit mondtam", tehát "valamit mondtam".

Angolban ez lehet pl.
"I said nothing."

Ez pontosabb, hiszen azt jelenti: "Semmit mondtam", ami meglehetősen pontosan leírja a csöndben maradást.

Ezzel együtt a magyar nyelv effektívebb, hiszen a mondat elejére teszi azt, amire a kérdező vélhetően kíváncsi.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.26. 18:10:33

@sírjatok: "Szerintem nem az, az a logikus, ami a formális logikát a lehető legjobban leírja. A programozási nyelvek pl. tökéletesen logikusak."

Ugye nem sértődsz meg, ha kikacaglak? A programozási nyelvek telis-tele vannak illogikus dolgokkal. Mivel programozó vagyok, fel tudnék neked százával sorolni ilyeneket, ha akarod.

Másfelől viszont az is butaság, hogy a természetes nyelv írja le a formális logikát. A formális logika ugyanis pont azt a célt szolgálja, hogy a valódi világ egy modelljét felépítsük. A formállogika van azért, hogy leírjon konkrét dolgokat és nem fordítva. És ha nem sikerül leírnia, akkor a logika hibás és nem a világ.

Harmadrészt pedig attól még, hogy hoztál egy példát, ahol nem nézőpont kérdése, még nem lesz igazad. (Formállogikailag :))

Íme itt egy másik példa:

1. "Esik".
2. "It's raining."

Melyik a logikusabb?

1. Evidens, hogy a magyar verzió logikusabb, hiszen az esőnek egyáltalán nincs alanya.
2. Triviális, hogy az angol logikusabb, hiszen minden mondat alany-állítmányra szedhető.

Na, pont erről beszéltem.

tinu 2012.10.26. 18:16:42

Én nem szeretnék himnuszt váltani. :) Szeretem, szép, érzelmes, magyar. Most azért kéne indulóra váltani, hogy a focisták ne busongjanak a meccs elején?

sírjatok 2012.10.26. 18:35:26

@Püspök utcai gombaszedő: "Ugye nem sértődsz meg, ha kikacaglak? A programozási nyelvek telis-tele vannak illogikus dolgokkal. Mivel programozó vagyok, fel tudnék neked százával sorolni ilyeneket, ha akarod."

Ugyan elsősorban nem programozó vagyok, de magam is scriptelgetek, a a munkám megkívánja, pont ezért hoztam fel ezt.

Arra gondolok, hogy pontosan az történik a programban, amit leírsz.(Ha "A "egyenlő eggyel, akkor csináld ezt). Nincs szerepe annak, hogy ezt ki hogyan értelmezi, nincs benne szubjektivitás, definiálva vannak a fogalmak, a parancsok, a változók. Teljesen egyértelmű, hogy milyen feltételekkel mi fog történni (az más kérdés, hogy esetleg nehéz átlátni).

"Másfelől viszont az is butaság, hogy a természetes nyelv írja le a formális logikát."

Szerintem elbeszélünk egymás mellett. Ugye az eredeti állítás az volt, hogy nincs olyan, hogy az egyik nyelv logikusabb, mint a másik, ezt írta Birca. Én viszont azt állítom, hogy az a nyelv logikusabb, aminek a nyelvezete jobban megközelíti a formállogikát.

Tehát a kettős tagadás nem logikus (bár hasznos), az angol meg ilyen szempontból logikus.

"Harmadrészt pedig attól még, hogy hoztál egy példát, ahol nem nézőpont kérdése, még nem lesz igazad. (Formállogikailag :))"

Pedig de. Ha valaki állít valamit, ("az ég kék") és tudok hozni ellenpéldát ("az ég éjjel fekete"), akkor megcáfoltam, amit mondott.

Az én álláspontom nem az, hogy az angol logikusabb, hanem az, hogy van olyan, hogy egy nyelv logikusabb, mint egy másik.

venator 2012.10.26. 19:00:29

@Csak Egy Birca, Aki Gondolkodni Próbál:

"Teller Ede butaságokat beszél."

Na b+, és meghalt csórikám anélkül, hogy részesülhetett volna a te mérhetetlen bölcsességedből.

venator 2012.10.26. 19:04:36

@Scaramella va alla guerra:

A zászlós mókájukat én kedvelem, bár tudnak túlzásokba esni. :)

Engem most az bosszant, hogy csak az utca egyik oldalán van közvilágítás, erre richtig a sötét oldalon megy mindenki, ráadásul tökig feketébe öltözve. Esetleg egy zseblámpát lóbál, oszt jónapot.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.26. 19:13:27

@Püspök utcai gombaszedő:

"Esik".

Mi esik??? Hol az alany?

"It's raining."

Mi az az it? Ő? Ő esőzik? De ki, mi?

Mind a kettő logikátlan! :-)

2012.10.26. 19:18:38

@Csak Egy Birca, Aki Gondolkodni Próbál: Kérdezni akartam már másik blogon is, de neked szófosási kényszered van? Ugyanabban a hónapban regisztráltunk, igaz én pár nappal később, de mégis szembeötlő, hogy te "minden" blogot tönkreteszel az okoskodásoddal.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.26. 19:22:03

@Philosoraptor:

Sajnos időm nem engedi, hogy minden blogban megszólaljak, így csak nagyon kevés helyen tudok felszólalni. E kevés megszólalás neked soknak tűnik?

sírjatok 2012.10.26. 19:25:58

@Philosoraptor: van ám ott jobb alul egy "szűrés" gomb. Amúgy sokat fórumozni meg nem bűn, de még csak nem is udvariatlanság.

2012.10.26. 19:31:25

@Csak Egy Birca, Aki Gondolkodni Próbál: Eléggé ellentmondasz önmagadnak, mert ahhoz képest, hogy te elfoglalt vagy, mégis van időd naponta 30 hozzászólást írni. ;)

2012.10.26. 19:34:03

@sírjatok: Valóban nem, ha az embernek nincsen semmi dolga az életben. A szűrés gombot meg eddig észre se vettem, köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem.

2012.10.26. 19:37:16

Lemaradt...

Természetesen mindenki úgy tölti el (ki) az idejét, ahogy jónak látja. :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.26. 19:41:47

@Philosoraptor:

Napi 30 hozzászólás nevetségesen kevés. Volt már 200 is nekem egy nap alatt.

Elfoglalt vagyok, s elfoglaltságom közben csinálom.

Amikor pedig pihenek, nem is vagyok a számítógép előtt, ezért sokszor napokig, akár 2-3 napig sem szólok hozzá.

encore 2012.10.26. 19:46:18

At
Én nem olvastam az előttem hozzászólók írásait, én a sajátom szeretném leírni.
Én 1996-97 telén voltam a keleti paton USA-ban, 19 évesen olyan vendégként, dolgoztam is, telelve nyaraltam szinten.
3 hónap után már egy csomó magyar szó nem ugrott be!
DE én nem olvastam magyarul, nem beszéltem szinte semmit ez idő alatt.
OLVASS MAGYARUL AKKOR NEM FELEJTED EL A VÁLASZTÉKOSSÁGOT!!!!!!!!!!!!!! ENNYI.
AZ EMBER NE MAGYARSÁGÁRA LEGYEN BÜSZKE HANEM A SZÜLEIRE AKIK FELNEVELTÉK, TÁMOGATTÁK, CSALÁDMENTALITÁSÚ MAGYARKÉNT, NEM OLCSÓ SZAROS POLITIKAI FÉREGMAGYARKÉNT.
MINDEN EMBER MÁS, NEM KELLENE MÁS ORSZÁG MENTALITÁSÚ TÉVESZMÉVEL FOGLALKOZNI.
NE ASSZIMILÁLÓDJ AZ A VESZTESEK, RABSZOLGÁK ÉLETE.
NE MAGYAR LÉGY, EMBER LÉGY!

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.26. 19:56:52

@sírjatok: Összetéveszted a logikát a szemantikával. Az, hogy egy mesterséges nyelvben egy adott jelsorhoz egyetlen jelentés tartozik, tény, de semmi köze nincs ahhoz, hogy mi mennyire logikus.

Ami meg a cáfolatot illeti, én állítottam azt, hogy az, hogy egy konstrukció logikus-e, nézőpont kérdése. Ez nem azt jelenti, hogy mindig, minden esetben, hanem hogy létezik ilyen eset.

Te ezt egy példával próbáltad cáfolni, ami ugye nem igazán működik logikailag. Neked azt kéne bizonyítanod, hogy nem, nincs olyan helyzet, amikor mindkettőt lehet logikusabbnak tekinteni a másiknál. Ez nem fog menni, azon egyszerű oknál fogva, hogy nem igaz.

Az, hogy aztán egy darab konstrukcióból extrapolálsz az egész nyelvre, nyilvánvaló butaság, ezért nem is kommentálnám.

2012.10.26. 20:13:56

@globglob: hát jó hogy mondod, mert az utlevelemet nem szoktam előkaparni a hátizsákom aljából.Gondolom a chip az az ujjlenyomat szerúség, 2010-ben állították ki, de hát ezt már sehol nem kérik így nem nagyon nézegetem.
ez a regisztráció elsőre macerásnak tűnik, de gondolom ha repjegyet veszek oda-vissza és szállást is foglalok akkor nem lesz probléma (régebben még földhivatali tulajdon lapot meg munkáltatói igazolás is kértek.)
Angolul sajna nem tudok, de azért egy 1 hét 10 napos New Yorkkal meg kellene próbálkozni, így elsőre, hátha nem vesznék el.

sírjatok 2012.10.26. 20:54:45

@Püspök utcai gombaszedő: "Összetéveszted a logikát a szemantikával"

Lehet, ez esetben hibás a példám. Ettől a gondolatmenetem szerintem még követhető.

"Ami meg a cáfolatot illeti, én állítottam azt, hogy az, hogy egy konstrukció logikus-e, nézőpont kérdése."

Az eredeti kérdés az, hogy lehet-e azt mondani egy nyelvre, hogy logikusabb, mint egy másik nyelv. Hogy mitől tartok egy nyelvet logikusnak, és én úgy definiáltam, hogy minél közelebb áll a formállogika "nyelvezetéhez", annál logikusabb.

Pl. a kettős tagadás pont az ellenkezőjét jelenti a nyelven, mint amit logikailag leírva jelent. Ezért ez nem logikus. Az egyszeres tagadás meg logikus.

Tehát ha van két elméleti nyelv, amik csak ebben különböznek, minden másban meg egyformák, akkor a kettős tagadást használó nyelv logikátlanabb, mint a kettős tagadást nem használó nyelv.

A te általad hozott esős példát ilyen szempontból valóban nem egyszerű kiértékelni.

"Ami meg a cáfolatot illeti, én állítottam azt, hogy az, hogy egy konstrukció logikus-e, nézőpont kérdése. Ez nem azt jelenti, hogy mindig, minden esetben, hanem hogy létezik ilyen eset."

De hát akkor végülis félreértettelek. Ez esetben te nem tagadod, hogy a nyelvek közt tudhat lenni logikusabb, meg logikátlanabb. Az eredeti állítás (Bircától), amit cáfolni igyekszem, ugyanis az volt, hogy nincs a nyelvek közt logikusabb meg logikátlanabb.

A "nézőpont kérdése" pedig olyan dolog, hogy én már megalkottam a "nézőpontomat" ( "minél közelebb áll a formállogika "nyelvezetéhez", annál logikusabb egy nyelv").

Ez esetleg valóban vitatható, de szerintem elég kézenfekvő.

Másrészt meg ha valaki úgy definiálja a nyelv logikusságát, hogy (pl.) az a nyelv logikusabb, amelyik rövidebb szavakat használ, (hiszen azon a nyelven gyorsabb kommunikálni), akkor másik nyelv lesz nála logikusabb, mint nálam.

Ettől az eredeti Birca-állítás, miszerint nem lehet a nyelvek közt meghatározni, hogy melyik a logikusabb, továbbra is megcáfolódik.

"Az, hogy aztán egy darab konstrukcióból extrapolálsz az egész nyelvre, nyilvánvaló butaság, "

lenne, csakhogy :

@sírjatok: "Az én álláspontom nem az, hogy az angol logikusabb, hanem az, hogy van olyan, hogy egy nyelv logikusabb, mint egy másik. "

Érted. Nem azt írom, hogy ez alapján. Hanem hogy lehet különbséget tenni.

gunsmoke (törölt) 2012.10.26. 21:14:42

A szemeim előtt látom, ahogy a gyerekedet jó pénzért járatod, spanyol, francia, német, vagy akármilyen random nyelvből, különböző tanfolyamokra, miközben arra nem vagy képes, hogy ingyen megtanítsd őt magyarul, mert akkor lelkileg sérül szerencsétlen.

bandigyerek 2012.10.26. 21:28:56

@piefke: mondjuk ez a "kivéve finnország" nekem is durvának tűnt... :P

kriosz 2012.10.26. 21:32:27

@venator: Nem a témába vág de úgy érdekelne hogy miért nem szeretnéd ha a gyereked Dániában nőne fel? Persze csak ha publikus.

blue angel 2012.10.26. 21:41:44

Nem olvastam vegig, es csak sietosen: az en gyerekem tokeletesen beszel magyarul, (4) es a ferjem huga is, aki 14 eve itt el es szuletett (Svajc) ir is.

'it's cool to know nothing' 2012.10.26. 22:13:59

Ma ebéd után ettem egy jó kis császármorzsát baracklekvárral.

isteni volt.

venator 2012.10.26. 22:15:46

@kriosz: Valahol már írtam korábban, de zanzásítva elmondom.

Mi nem vagyunk dánok, nem kötődünk az országhoz - mármint a kedvelésen túl -, és nem akarunk itt élni bevándorlóként.
Általában sem nyerte el a tetszésem az itteni un. bevándorlógyerekek élete.

A kettős identitással több gondom is van, de azt hiszem, hogy a legfontosabb, hogy mi mindketten magyarok vagyunk, vagyis nálunk nem áll fent az a helyzet, hogy egy vegyes házasság miatt lenne kettős identitása.

Ismerek eldánosodott magyarokat és őszintén szólva nem tetszik, bár közöm nincs hozzá.

Ezen kívül még számtalan oka van, de már ez is off itt. :)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.10.26. 23:17:40

@Réka ‎: Hogy lehet a név mellé blogcímet odavarázsolni?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.10.26. 23:27:31

@flash.gordon: a bloghus profilodon vagy adatlapodon van egy erre valo mezo, barmilyen weboldal vagy blog cimet beirhatod.

enrobag 2012.10.26. 23:32:12

@01234567:
Sajnos csak most sikerült ideérnem a géphez, dolgoztam, unokáztam és vendégeim is voltak. Szomorú, hogy a tapasztalataid alapján ilyen negatívan ítéled meg a "magyar szülőket", és nyilván a saját szüleidről is így gondolkodsz. Nekem az a véleményem, hogy a szülők személyisége sokat számít a nevelés során. Egy önző,felelőtlen vagy éppen sérült lelkű ember ritkán válik jó szülővé. Előfordul az is, hogy a kamaszkorban lévő gyereknek terhes a szülő viselkedése, de ha még 30 fölött sem tudja a szüleit megértően kezelni, az bizony már nem változik. Azonban, és ez a legfontosabb, amiért írok: eldöntheted, hogy te milyen szülő leszel. És be is tarthatod az elhatározásodat.
Más: nem kéne a hatvanasokat inkompetens vénségeknek gondolni. Van olyan is persze, de a harmincasok között is van nagyon sok ostoba, üresfejű stb. Mégsem gondolom, hogy az egész generáció ilyen lenne.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.10.26. 23:42:36

@Réka ‎: Köszi. De konkréten hol? Én nem találtam sajna.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.10.26. 23:47:35

@szerengeti: "Pont van két olyan ismerősöm, akiknél a magyar nyelv "elfelejtése" eltérően alakul, mindketten tíz éve élnek külföldön (nagyjából), de az egyikük már akcentussal beszéli a magyart, a másikon észre sem vennéd, hogy nem itt él már sok éve. A különbség kettejük között, hogy előbbinek nincs kint magyar házastársa/élettársa, a másiknak meg van"

Ez pontosan igy van! Nekem van egy baratnom, lassan 12 eve el az USA-ban, a ferje is magyar, tehat otthon allandoan magyarul beszelnek, igy nem volt szamara gond megorizni a nyelvet, sot a 2 fia - akik mar itt szulettek - csak ovodas koraban tanult meg angolul. Ugyanakkor velem mar elofordul, hogy gondolkoznom kell 1-1 kifejezesen v. szon:) 5 eve elek itt, a ferjem amerikai, igy magyarul csak max. Skype-on beszelek az otthoniakkal, kb. hetente 1x (sajnos az idoeltolodas miatt gyakrabban nem tudjuk megoldani, mert napkozben dolgozom:) Szoval a nyelv megorzese neha objektiv akadalyokba is utkozik, meg ha probalunk is ellene tenni. Mindazonaltal szeretnem, ha a 2 lanyom nem felejtene el teljesen magyarul. A nagyobbiknak, aki 14 volt, mikor idejottunk, konnyebb dolga van, nagyobb a szokincse, vele tudok beszelgetni magyarul. A kisebbik 5 volt, az o szokincse sokkal kisebb (tudom, az en hibam is, tobbet kellene vele olvasnom:) Szerencsere nyaranta, amikor hazalatogatunk, azert eleg jol "feltoltodnek" :) Azt hiszem, el kell fogadnunk, hogy a 2.,3. generacio mar nem fogja beszelni a mi anyanyelvunket, de azert a gyokereiket nem felejtik el. Van olyan ismerosunk, ahol az anyuka kb. 3 eves volt, amikor idekerultek, o meg beszel magyarul (a szuleivel mindig magyarul beszelt), de a tinedzser gyerekei mar nem. Ugyanakkor buszken emlitettek nekunk, hogy ok "magyarok" :)

anarch 2012.10.26. 23:55:21

@Csak Egy Birca, Aki Gondolkodni Próbál: Látom sikerült kiszűrnöd a lényeget, de akkor elmondom lassan tagoltan is :). Aki a nagy gazdasági válság, a nácik v. kommunisták elől menekült a nagy vizeken túlra, (értsd: 30-40-50-es években) azoknak jóval kevesebb lehetőségük volt az anyanyelvüket gyakorolni és használni, mint annak aki most távozik.

Ha pedig lappokról van szó, "minő meglepetés", hogy azok a nyelvek/kultúrák élnek, amiknek országa is van. Észtek nagyon ki akartak szakadni szovjetek alól, a SU felbomlása után pedig beszóltak az oroszoknak, hogy vagy megtanulnak észtül, vagy mehetnek haza, nincs állampolgárság. Szobrokat is ők döntögették, oroszok jól le is kiberháborúzták őket.

Lappok, lappok... a számira gondolsz? Mert így már érthető miért nem talál semmit :). Wikipedia idézet: "Magyarországon kevéssé ismert, de ajánlatos a „számi” név használata, mert a „lapp” nevet a nép tagjai megalázónak érzik." A számiknak nincs hivatalos országuk, de próbálják tartani a kultúrájukat: zászló, nyelv, sajátnyelvű egyetem, stb. Voltam számi kult központban, ettem rénszarvasburgert, oroszul mondjuk nem tudtak, svédül kommunikáltunk. Szerintem az illető rosszul keresett a neten, van újságjuk, tv-jük, rádiójuk, egyetemük.

moTmeN 2012.10.27. 00:13:05

@flash.gordon: klikkolj az en url-emre, ott lesz az, amit keresel (csak neked)

Taxomükke (UK) 2012.10.27. 01:11:54

@'it's cool to know nothing': Na ez a lényeg, a többi csak öres duma.

Taxomükke (UK) 2012.10.27. 01:12:43

nem öres, ÜRES
kib..... klaviatúra

Taxomükke (UK) 2012.10.27. 01:19:52

@anarch: Magyarul nyugodtan lehet őket lappoknak nevezni, a feketéket meg négereknek, a romákat cigányoknak, az izraelieket zsidóknakm az Egyesült Államok lakóit meg amerikaiaknak. Nincs ezzel semmi baj, arra vigyázz csak, hogy ha az anyanyelvükön beszélsz velük, ne mondd, hogy "ti, lappok".

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.27. 08:16:00

@Csak Egy Birca, Aki Gondolkodni Próbál: persze a fel orszag enyhe tulzas, de meg rengeteg van
hogyne lenne koze a nyelvtudashoz, ha se irni se olvasni nem tudz, akkor hiaba beszelsz 7 nyelven is
folegh a ilyen torzsi izek

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.27. 09:02:59

@anarch:

"Lappok, lappok... a számira gondolsz? Mert így már érthető miért nem talál semmit :). Wikipedia idézet: "Magyarországon kevéssé ismert, de ajánlatos a „számi” név használata, mert a „lapp” nevet a nép tagjai megalázónak érzik.""

Magyarul a "lapp" teljesen oké.

"Voltam számi kult központban, ettem rénszarvasburgert, oroszul mondjuk nem tudtak, svédül kommunikáltunk."

Nyilván csak az oroszországi lappok beszélnek oroszul.

S tudom, hogy vannak próbálkozások mind a 4 országban, ahol élnek, de sajnos ez nem tud teljesértékű nyelvet csinálni a lappból. Maguk a lappok is más nyelven beszélnek, ha a hétköznapi dolgokon kívüli dolgokról van szó.

"azok a nyelvek/kultúrák élnek, amiknek országa is van"

Azért ez nem feltétlenül van így. Vannak nyelvek, melyeknek hiába van országuk, mégsem teljesértékűek és vannak nyelvek, melyek ország nélkül is teljesértékű nyelvként működnek.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.27. 09:05:06

@Taxomükke:

"az izraelieket zsidóknak"

Hol nem lehet a zsidókat zsidóknak mondani? :-)

Egyébként izraeli nem egyenlő zsidóval. Minden negyedik izraeli nem zsidó.

zachary 2012.10.27. 09:53:42

Jó ez a post nagyon. Ezekkel maximálisan egyetértek. A magyar társadalom egyszerűen a középszer és az annál rosszabb társadalma. Ha ki akarsz emelkedni, jobbat akarsz és ügyesebb vagy mint az átlag, akkor azonnal lehúznak. Ha külföldről mész haza kicsit pihenni, akkor is le akarnak húzni.

Logorrheic 2012.10.27. 12:33:17

Amit az anyanyelvről írt, arról lehetne vitatkozni, de túl fontos téma ez ahhoz, hogy elvesszen itt a kommentáradatban. Külön posztot érdemel.

Dimanni · http://dimanni.blogspot.com 2012.10.27. 14:31:50

Sziasztok, új vagyok itt, érdeklődő, olvasó, hozzá nem szóló. De most mégis, mert ez a nyelvi kérdés nem hagy nyugodni... :-)

Anyukám görög, apukám magyar. Anyu szülei '48-ban menekültek ide, ő már itt született, de a tökéletes magyar nyelvtudásra nem gyermekéveiben, szülei révén tett szert, hiszen akkoriban ők is küzdöttek a magyarral. Nagyanyám 84 éves és még mindig küzd, nagyapám sajnos meghalt már, de ő kis akcentussal ugyan, de tökéletesen megtanulta a nyelvet.
Nem volt egyszerű dolguk, mert görög kolóniában laktak, görögöknek létrehozott óvodába, iskolába jártak, a munkahelyeiken sokszor a kollégák is görögök voltak.

Anyukám nem tanított meg sem engem, sem a két testvéremet görögül, mert férjhezmenetele után sokkal fontosabbnak tartotta apukám családja, hogy ő tanuljon meg tisztességesen magyarul, illetve mivel apai nagyanyámnál laktunk, aki megszokta, hogy minden felett kontrollja van, nem is engedte, hogy anyu görögül megszólaljon, mert azt ő nem értette... Erről megvan a véleményem, de a jelen szempontjából lényegtelen.
Az én négy gyerkőcömből három érti és beszéli a görögöt - a legidősebb betegsége miatt nem beszél, de érti a magyart és a görögöt is -, mert anyun már nem volt nyomás, az első pillanattól csak görögül beszél a gyerekekkel, sőt, a középső fiam egy héten egyszer jár görög iskolába is. Ez van itthon, Magyarországon.

Közben Görögországban éldegél anyukám 6 évvel fiatalabb húga a férjével és a 30 éves fiával. Unokatesóm másfél éves volt, amikor a nagynéném és a szintén itt felnőtt görög férje "visszatelepültek" Görögországba. A görög nyelvet tökéletesen beszélték mindketten, nem volt nyomás rajtuk, hogy meg kell tanulniuk egy idegen nyelvet, s attól sem kellett félniük, hogy a fiuk nem fogja megtanulni a görögöt, ezért úgy döntöttek, hogy nem hagyják veszni a magyart sem. Annak ellenére, hogy egyikük sem magyar, "csak" életük első 20 évét töltötték itt. Ennek eredménye, hogy az unokatesóm beszél magyarul is, miközben Magyarországon összesen másfél évet élt. :-)
Amikor nagynéném látogatóba jön, hoz néhány görög magazint és visz helyette magyar lapokat, és KERESZTREJTVÉNYEKET! Nagybátyám ugyanis imádja a rejtvényeket és ezen keresztül nagyon jól meg tudja őrizni a nyelvtudását is.

Tanulság, hogy nincs egy jó megoldás és persze jó, ha a gyerek beszéli az anyanyelvét, de azt sem lehet elítélni, ha nem. Mások életébe nem látunk bele, elítélni sem nagyon szabadna senkit. :-P

kriosz 2012.10.27. 20:46:38

@venator: Köszi, érdekelt volna konkrétabban is de azért jó tudni hogy nem csak én gondolkodom így, igaz még mindig itt vagyunk mondhatják de viszont megpróbáltuk.

venator 2012.10.27. 21:28:33

@kriosz: Nem akartam itt offolni, meg nincs is mindenkinek köze hozzá, akinek akarom elmesélem privátban.

De ha küldesz mailt a venatorblog (kukac) gmail (pont) com-ra, akkor kivesézhetjük a hazaköltözős témát, itt amúgy sem lennénk népszerűek vele, hiszen külföldön minden sokkal jobb.

kriosz 2012.10.27. 22:05:18

Értem, küldök emilt, köszi.

kriosz 2012.10.27. 22:05:56

@venator: Ja, értem, küldök emilt, köszi.

SzumóNé 2012.10.27. 22:16:11

Tetszett a poszt, köszönöm! Egyetértek sok mindennel, klassz. :)

shwarcz bácsi 2012.10.29. 15:20:07

Nem tudom a posztolo Kanada melyik részen el, de örülök hogy megvilagosodik a számomra sok év után, hogy Kanadában megis hogyan mennek a dolgok.

A korrektség kedvéért tisztazzunk valamit.
Ebben az országban teljesen normális, hogy itt " mindig más a hibás" és soha nincs felelős se semmi.
Nem, nem úgy mint Magyarországon. Az ahhoz képest, semmi az ami itt van.

Emberi kapcsolatok? Hol, Kanadában? Itt mindenki vastagon leszarja, és átveri a másikat, a bürokrácia az elmebeteg módon működik, a közömbösség, és a felszinesseg az alapvető.

A kanadaiak is kritizalnak mindent. Imádnak dolgozni? Hahahahaha .... Persze hogy más is odaferjen a munkához.

Ezekből soha egy konkrét egyértelmű választ nem lehet kicsikarni. A mellébeszélés és a felelosseg atharitasa megy. Ebben világbajnokok.

Kanada, ma mar, közel sem az a hely, amit az emberek gondolnak róla. Hiába elek itt évek óta, vannak akik évtizedek óta itt élnek és elmesélték milyen változásokon ment keresztül ez az ország...

ZS0LT 2012.10.29. 21:56:31

@Püspök utcai gombaszedő:

"Persze, ha mondjuk a könyvelési osztályon dolgoznék, akkor nyilván más lenne a helyzet."

És a kreatív könyvelés, az smafu?

Aussie pride 2012.10.30. 03:12:21

@hagyma: van jobb, itt yu-mi a neve, litvan es ugyanaz turo es csoki csak picit kissebb es sokkal finomabb.
Az itteni turo rudi:-))

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.10.30. 15:52:22

Menő téma lett manapság ez a kivándorlás.

Akinek fontos, hogy magyarként éljen, s a családja is magyar maradjon az nem vándorol ki.

A cikkben is szereplő kényszerhelyzetben 1956-ban kivándoroltak esete teljesen más, mint a mai gazdasági menekülteké, akik önként hagyják itt ezt az országot.
S ugyan nem a politika meg a kelet-európaiság, meg a többi itt is megjelenő dolog miatt, hanem a jobb életkörülmények miatt. Arra ügyel szinte az összes menekült, hogy az övénél gazdagabb országba meneküljön.

Az 1956-osok szerettek volna magyarok maradni, ezért volt nekik fontos, hogy a gyerekeik is megőrizzék a magyar kultúrát.

A kozmopolita, honvágymentes embereknek ez nyilván jóval kevésbé fontos.

Egészen más csoport az 1956-osok, a Trianonban elszakítottak illetve a mai gazdasági menekültek. Nyilvánvalóan ez utóbbiaknak a legkevésbé fontos a magyarságuk.

Az anyagi jólét nem minden
A kivándorló emberek leszármazottai elvesznek a magyarság számára. Az unokáik már nem lesznek magyarok.

Nem gond, mindenki éljen ott ahol akar, s legyen boldog!

Az viszont nem túl szép ezektől a kivándoroltaktól, hogy szükségét érzik, valamiféle önigazolásként, vagy önáltatásként vagy nem tudom miért, az interneten keresztül hazajárni, s leszólni Magyarországot illetve az itthon maradottakat.

Tele van velük az internet.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.10.30. 16:08:37

@SziszkAnya:

Európában az EU állampolgárok 86%-a nem akar "európai" lenni, hanem ragaszkodik a hazájához, nemzetéhez, kultúrájához.

A maradék sem európaiság párti - bár tudja a fene, hogy mit is jelent az pontosan - hanem csak elfogadja az európaiságot is egy tényezőnek a nemzeti identitása mellé, s nem az helyett.

Szóval az még nem mostanában lesz, mire Európában is összeolvasztják a népeket, bár nyilvánvalóan ez a végső céljuk az EU-val. A politikai unió.

Remélem elbuknak vele!

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.10.30. 16:27:41

@cukorhal:

Nem billentyűzet kérdése.

Pár kattintással fel lehet telepíteni a magyar billentyűzetkiosztást, nem kell hozzá magyar billentyűzet.

Aztán matricákkal lehet jelölni a magyar betűket, vagy filctollal.

Szóval igazából akarat kérdése.

Még nem is léteztek a PC-khez magyar billentyűzetek, de attól még már akkor is lehetett ékezetekkel írni.

Én néha az ë betűt is használom a zárt ë szokványos jelölésére, pedig ez a betű aztán végképpen nincsen a magyar billentyűzeten, sőt még az ABC-ben sem.

Az ékezetmentes írásnak inkább kényelmi okai vannak. Az írónak egyszerűen egyszerűbb úgy.
Aki eleget gépelt már magyarul ő jórészt tudja, hogy melyik betű hol van, nem nézegeti folyamatosan a billentyűzetet, ezért nem létszükséglet a magyar billentyűzet.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.10.30. 16:43:35

@piefke:

"Ugyan miféle nemzet az, amelynek tagjai elvárják nemzettestvéreiktől, hogy lefizessék őket, ha boldogulni, gyógyulni akarnak? Ugyan miféle nemzet az, amelynek tagjai tömegesen képesek a sajátjuknak tekinteni és akként kezelni olyan dolgokat, amelyeket a közösség adójából hoztak létre és tartanak fenn, de ők mégis önmaguknak "fialtatják" azokat?"

Ne akard a korrupciót magyar találmányként előadni!
Az egész világ, az ember működik így, ez nem nemzeti sajátosság. Van ahol nagyobb a korrupció, van ahol kisebb, van ahol több közpénzt sikkasztanak el, van ahol kevesebbet, de egyik ország sem mentes ettől, mivel alapvető emberi és nem nemzeti jellemvonásokból fakad.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.10.30. 17:13:19

@dr.pupak30:

No igen, az alkalmazottak óriási többségét nem azért fizetik, hogy kreatív legyen.

Céget alapítani pedig a tőke hiánya miatt nem tudnak a magyarok.

Tőkeszerzésben kreatívnak lenni pedig ... hát nem mindig egészen törvényes, de ha az, akkor meg nem etikus.

Magyarország olcsó munkaerőforrásnak és a termékeik felvevő piacának kell Európának, nem a kreatív magyar cégek miatt.

A magyar gazdaságpolitika pedig ezt az igényt szolgálja ki, némi uniós és egyéb forrásért cserében, amit persze bőven megkeresnek rajtunk többszörösen.

Erős, magyar tulajdonú gazdaság nélkül sohasem lesz Magyarországból fejlett, gazdag ország.

Akik Magyarországon dolgoznak is ugyanazoknak a cégeknek dolgoznak általában, mint a külföldre távozottak, csak töredék annyi bérért.

Ez aztán ugyan nem a kreativitást állítólag béklyóba kötő kelet-európai mentalitás miatt van, a multikat Magyarországon is külföldiek vezetik az anyacégtől, ritkán magyarok.

Sz'al nem magyar a know how.

fatyol11 2012.11.09. 05:25:13

Nem tudom hogyan sikerült elfelejteni magyarul magyar házastárssal, gratulálok hozzá. 12 éve élek Kanadában, és nem probléma magyarul kommunikálni, a gyerekeimnek sem, holott a két nagy három nyelven ír, olvas, beszél, a kicsi jelenleg még két nyelven nyomul. A furcsa ebben az egész posztban mégis az, hogy a posztíró erre még büszke is. Csak megemlíteném, hogy az ember agyi fejlődésének az egyik kulcsfontosságú tényezője az anyanyelv, annak logikája szerves részévé válik, így aztán tényleg heves kézrázásos gratula a cikkírónak a teljesítményéhez. Már nem is csodálkozom semmin.

2012.12.04. 17:08:26

"Lehetsz akarmilyen befogado, kulfoldrol erkezettekel liberalis orszag lakoja is, eleted vegeig te ugyanugy Magyar bevandorlo maradsz, hiaba is probalsz tenni ellene."

Kanada lakosságának 20%-a nem kanadai születésű. Gyakorlatilag minden családban van bevándorló rokon. Mivel a bevándorlók zöme skilled worker (pontrendszer!), így eleve jó nyelvismerettel érkeznek, továbbá megkapják pár év után az állampolgárságot. Aki idővel levetkőzi az akcentusát, hajlandó úgy írni és mondani a nevét, hogy a többieknek ne okozzon gondot, az ebben a közegben nem a messziről jött idegen vagy a gazdasági menekült. Persze sok múlik az egyénen és a közvetlen környezetén, továbbá minden relatív: nem kell külföldre menni, hogy az embert kvázi bevándorlónak tekintsék, elég a vidéki nagyvárosból Budapestre költözni, és máris lesajnált vidéki lesz, hiába ismeri a túrórudit nincs akcentusa:)

2012.12.04. 17:09:29

@Luke SW: jav: és nincs akcentusa.

montroyal ( CAN qc) 2012.12.10. 02:08:30

@Akitlosz: Ne akard a korrupciót magyar találmányként előadni!
Az egész világ, az ember működik így, ez nem nemzeti sajátosság

igen? probaltal mar canadaban rendort ,varosi alkalmazottat , egeszsegugyi dolgozot ,biztositasi karfelmerot megvesztegetni halapenzt, borravalot ajanlani ? igen furcsan neznenek rad es meg problemad is lehetne belole... mas kerdes magasabb allami szinten ki kapja a szerzodeseket es miert de ez az atlag polgart nem erinti kiveve hogy az o adojat osszak szet maguk kozott a nagyok.. Az uj torvenyekkel ,vizsgalo bizotsagokkal elobb utobb utolerik oket es élo peldak vannak hogy nem nonek a fak az egig...

Zka77 2013.01.10. 13:11:20

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "a valóságban minden nyelv egyforma nehéz és egyforma könnyű" Hát ez ugyanolyan tévhit, mint amiket előtte soroltál fel. Vannak olyan nehéz nyelvek, amiknek a korrekt ragozását (lengyel) vagy írásmódját (kínai) még kamaszkorban is bőven tanulja az ember. És ez akkor csak a jéghegy csúcsa.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 13:43:32

@Zka77:

Az írásmódot válasszuk külön a nyelvtől, mert az írásmód lehet objektívan nehezebb vagy könnyebb. Hiszen ha kevesebb eszközt kell megtanulni, az könnyebb. A magyar írás könnyebb, mint a hindi, a hindi könnyebb, mint a héber, a héber könnyebb, mint a japán, a japán könnyebb, mint a kínai - ez így van mindenkinek, hiszen ez objektív nehézség.

Viszont maga a nyelv nem könnyebb vagy nehezenn objektív módon. Attól függ, hogy ki tanulja.

A nyelvtan minden nyelvben a legkönnyebb rész. Ennél nehezebb a szókincs (ehhez idő kell és gyakorlás) és alegnehezebb mindig a kiejtés egy idegen nyelvben.

Malaka 2013.02.09. 09:42:12

Nem ertek egyet azzal, hogy el kell szakadni. Nekem az egyet jelentene azzal, hogy elfelejtek, torlok mindent, ami eletem meghatarozo eveiben, gyerekkent, kamaszkent, fiatal ferfikent otthon megeltem. En nem akarom ezt. Ha tehetem, akkor minimum evente haza akarok latogatni, talalkozni a szuleimmel, hatbaverni a haverokat a kocsmaban 1x,2x,10x, meglatogatni a regi helyeket, setalni BPn es meg sorolhatnam.
Attol meg, hogy egy olyan orszagban elunk, ami nyugodt eletet kinal, a gyereknek megtalan a leheto legjobb valasztas mi a parommal magyarok maradunk.
Eddig ket helyen eltem MO kivul, tapasztalatom szerint a bratyizas nem divat. Visszaemlekszem, amikor otthon a cegnel hollandok dolgoztak, vagy jott francia kollega, vittuk oket ide-oda. Se itt, se a korabbi alkalommal senki se hivott el meg egy sorre se. Akkor milyen beilleszkedesrol beszelunk?
Bocs egy kicsit csapongtam, a lenyeg, hogy tudomasul veszem, hogy itt masok a szokasok, masok az emberek, de en nem fogom elvagni a koldokzsinort.

skye8 2013.09.01. 12:09:17

Kanadaba keszulve erdeklodessel olvastam a posztot. koszonom, hogy megosztottad velunk 'eletbolcsessegeidet', nekem hasznos volt.leginkabb az a gondolat tetszett, hogy akarni kell es tudatosan elfogadni a valtozast.egyetertek azzal is, hogy nem mindegy milyen kornyezetbe kerul az ember. en peldaul madridban remekul ereztem magam, de ugyanezt nem mondhatom el bukerestrol, a kulonbseg eg es fold.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása