oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. október 02. 06:55,  Nem itt akarjuk felnevelni a gyerekeinket 540 komment

2012. október 02. 06:55 Határátkelő

Nem itt akarjuk felnevelni a gyerekeinket

Judit és férje egy multin keresztül jutottak ki Angliába, gyerekekkel, így aztán közvetlen tapasztalata van a kezdés nehézségeiről, az iskoláról, és persze az albérletkeresés kálváriájáról. Mert kálvária, az volt.

Anglia, Coventry.JPG

„A férjem és én már évek óta fontolgattuk, hogy pár évre külföldi állást vállalunk. Úgy gondoltuk, jó tapasztalat és nyelvtanulási lehetőség lenne három lányunknak, és nekünk is jót tenne mind anyagilag, mind szellemileg. A szándék tehát megvolt bennünk, ennél tovább azonban valahogy sosem jutottunk, féltünk belevágni egy bizonytalan kimenetelű kalandba.

Bár nem voltunk gazdagok, súlyosabb anyagi gondjaink sosem voltak – mindketten diplomás emberek vagyunk, mindig meg tudtuk keresni a kenyérre valót. Úgy gondoltuk, ha adódik valami lehetőség, megragadjuk, de aktívan nem tettünk érte semmit.

Multitól külföldre

Ez a helyzet 2010 vége felé változott meg gyökeresen. Addigra a Magyarországon uralkodó politikai és erkölcsi állapotok olyan szinten kezdtek zavarni minket, hogy eldöntöttük, nem itt akarjuk felnevelni a gyerekeinket és leélni az életünket. Mindketten már 40 körül jártunk - éreztük, most kell lépnünk, ha nem akarunk örökre itt ragadni.

Mivel multiknál dolgoztunk, ahol adódtak külföldi munkalehetőségek, elkezdtünk szisztematikusan megpályázni minden szóba jöhető állást. Néhány csalódás után az igyekezetünket siker koronázta – kaptam egy állást Angliában.

2011 nyarán érkeztem meg abba az angliai kisvárosba, ahol a cégem központja található. Az első hónap bizony elég rázós volt – miközben igyekeztem megszokni az új munkahelyet és az új környezetet, lakást kerestem, intéztem az ilyenkor természetes módon adódó egymillió ügyes-bajos dolgot.

A 22-es csapdája

Ismerősök már korábban figyelmeztettek, hogy bankszámla nélkül nagyon nehéz életben maradni külföldön. Ahhoz, hogy megkapd a fizetésed, házat bérelj, biztosítást köss és így tovább, mindenképp bankszámla kell, viszont ha nincs lakcímed, a bank nem áll veled szóba.

Igazi 22-es csapdája. Hogy elkerüljem, már a kiutazásom előtt pár hónappal elkezdtem otthonról intézni a bankszámlát. Mit mondjak, nem volt könnyű – a Barclay's Wealth ugyan hajlandónak mutatkozott számlát nyitni nekem a távolból, de csak jókora bürokratikus akadályok leküzdése árán.

A legmeredekebb az volt, hogy a személyazonosságomat egy általuk megbízhatónak tartott bank magas beosztású munkatársa garantálja – ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy egy megfelelő helyen és szinten tevékenykedő ismerős szívességből lepecsételte az útlevelem fénymásolatát a bankja pecsétjével, és aláírt egy nyilatkozatot, hogy látta az útlevelet és tényleg az enyém.

Nem tudom, hogy tudtuk volna teljesíteni ezt a feltételt, ha véletlenül nincs ilyen ismerősünk, de az biztos, hogy a külföldi bankszámlanyitás nehézségeivel kapcsolatos történetek nem túloztak – a férjemnek, aki itt nyitotta meg a számláját, jó pár heti utánajárásba került a dolog.

A lakásbérlés buktatói

A második nehézség a házbérlés volt. Otthonról naivan azt gondoltam, majd egy ingatlanügynök segít megfelelő házat találni a pénzemért. Ez az elgondolás itt egyáltalában nem működött. Nem tudom, Anglia más részein mi a helyzet, Coventryben, ahol jelenleg élünk, jóval több a reménybeli bérlő, mint az elfogadható ingatlan, ezért az ügynökséget csapnivalóak.

A maximum, amire hajlandóak, megmutatni a kiszemelt házat, és kész – arra hiába is számítana az ember, hogy aktívan segítenek neki a keresésben vagy bármilyen értelmes információt adnak.

Végül sok-sok internetes böngészés, telefonálgatás és talpalás után azért találtam egy kellemes és megfizethető házat, de a megnézett ingatlanok többsége sötét, hihetetlenül igénytelen, lepusztult, mocskos lyuk volt. Az angol tömegépítészet amúgy is előnyben részesíti a sok nagyon apró szobát a tágas terekkel szemben – egyik zseniális találmányuk a box room, ami egy kb. másfélszer egy méteres helység, szó szerint egy ágy sem fér el bele, de külön hálóként próbálják eladni. Hogy mire való, fogalmam sincs, mindenesetre igen bosszantó, amikor az ember elvonszolja magát a harmincadik potenciális házhoz is, ahol a beígért három hálóból egy box room.

Kocsi nélkül nehéz

Azért írom, hogy elvonszolja magát az ember, mert a vidéki tömegközlekedés is elég nehézkes, kocsi nélkül közlekedni nagyon időigényes szórakozás. Vannak ugyan buszok, de a többségük óránként kétszer-háromszor jár csak, és szinte mind a városközpontba visz. Ez azt jelenti, hogy ha át szeretnék jutni Coventry egy amúgy légvonalban csak pár kilométernyire lévő másik részébe, előbb be kell buszoznom a városközpontba (minimum háromnegyed óra, hisz a busz ritkán jár ugyan, viszont cserébe minden mellékutcába bemegy), és onnan átszállva jutok el a célomhoz. Szóval kell kocsi, ha nem akar az ember otthon vagy a buszon kuksolni.

Az iskola

Eddig kicsit negatívan hangzanak az első tapasztalatok, úgyhogy íme, néhány dolog, amit viszont nagyon szeretünk Angliában, amiért úgy érezzük, a kezdeti nehézségek ellenére is érdemes itt lennünk.

Kezdjük az iskolával, ami minden szülő számára nagyon fontos. Az ász persze a magániskola, de arra nekünk nem volt pénzünk, maradt hát az állami. A bekerülés kicsit nehézkes – a helyeket a városi tanács osztja, míg nincs lakcímed, nem állnak szóba veled, milyen meglepetés.

A legjobb iskolában már minden hely foglalt, kilométeres a várólista, maradnak hát azok az iskolák, ahol van hely, három különböző korosztályú gyermekünknek három különböző iskolában, juhé. DE mindenütt hihetetlenül segítőkészek és gyerekközpontúak, a magyar oktatási rendszer után nem is értjük, mi történik.

Legkisebb lányunkhoz, aki egy szót sem beszélt angolul, külön magyar nyelvű kisegítő tanárt fogadott a sarki általános iskola, ahova véletlenszerűen került. Középső lányunknak személyre szabott tanmenetet állítottak össze, hogy ne unatkozzon, de ne is legyen túlterhelve.

Igaz, az átlag állami iskolában nem teszik túl magasra a lécet, aki nem akar tanulni, azt nem erőltetik, de aki igyekszik, az tényleg minden segítséget megkap ahhoz, hogy jó eredményeket érjen el.

Mind a három gyerek jól érzi magát és jól boldogul az iskolában, én pedig nyugodt vagyok, hogy jó kezekben vannak. Persze kellett pár hónap, amíg beleszoktak az új rendszerbe, lettek új barátaik, de most már sínen vannak.

(Az iskola amúgy ingyenes, a tanszereket is beleértve, a kötelező egyenruha egyik-másik darabja viszont húzós, bár ha azt nézem, hogy egyéb ruhára tanév közben jóval kevesebbet kell költeni, mint otthon, talán még ez is megéri.)

Barátságosak, kevésbé frusztráltak

Általában véve is azt mondhatom, hogy az angliai emberek (szándékosan nem írok angolt, hisz annyi féle náció él itt együtt) barátságosak, segítőkészek, sokkal nyugodtabbak és jóval kevésbé frusztráltak, mint az otthoniak. Itt nem tűrik az agresszivitást, a másik ember faji vagy egyéb alapon történő vegzálását, terrorizálását, aki ilyesmivel próbálkozik, szigorú büntetést kap.

A hatóságok sem nagyon piszkálják az embert, ha betartod a szabályokat és befizeted az adódat, békén hagynak. Szóval élhető ország ez, nyugodtan lehet dolgozni, gyereket nevelni. Nagy divat az összefogás, az elesettek támogatása, rengeteg a jótékony szervezet, amelyeket pénzzel és önkéntes munkával segítenek a helyiek. És bármilyen nehéz is elhinni, az összegyűlt adományokat nem lopják el, hanem tényleg odaadják a rászorulóknak.

Az egészségügy

Nekem jó a tapasztalatom az amúgy sokat szidott angol egészségüggyel is. A sarki rendelőben véletlenszerűen kiválasztott orvos két hét alatt elmulasztotta azt a krónikus fejfájást, ami miatt az egyik gyerekkel Budapest X darab szakrendelését hiába jártuk már egy éve.

Sajnos kórházi kezelésre is szükségünk volt az elmúlt évben – az időpontra elég sokat kellett várni, de a kiszolgálás minősége, a körülmények, az orvosok és az ápolók hozzáállása mind abszolút kifogástalan volt. Kollégáimnál érdeklődtem, szokás-e hálapénzt, ajándékot adni, azt sem tudták, miről beszélek. Az alap orvosi kezelés, a kórházat is beleértve, ingyenes.

Soha senki nem kérdezte meg, kik vagyunk, honnan jöttünk, jogosultak vagyunk-e bármire, ugyanúgy minden ellátást megkapunk, mint a helyiek. A gyógyszerek beszerzése sem gond. Receptenként kell fizetni, egységesen hét és fél fontot, ha jól emlékszem, de a rászorulóknak és a krónikus betegeknek ingyen van, ráadásul a patika gondoskodik a rendszeresen felírt orvosságok beszerzéséről, sms-t küldenek, ha lehet menni a következő havi összeállított csomagért.

Nyelvtudás nélkül szinte reménytelen

Viszont kevésbé jó hír az ide készülődőknek, hogy munkát találni nem könnyű, főleg ha nem tudsz rendesen angolul. Igaz, mi kisebb városban élünk, London valószínűleg egészen más, de tény, hogy a férjem, akinek a 15 éves IT munkatapasztalata elég gyatra angollal társul, több mint egy év után a mai napig sem talált a szakmáját akár csak megközelítő munkát. Ha nem lenne az én fizetésem, bizony bajban lennénk.

Elvileg ugyan járna neki munkanélküli segély, de a gyakorlatban nem tudja igénybe venni. Mint megtudtuk, ahhoz, hogy EU állampolgárként ilyet kapjon, már Magyarországon regisztrált munkanélkülinek kellett volna lennie, de ott persze volt munkája, így aztán nem kap semmit. A megélhetés nem olcsó, a keresetem felét elviszi a ház bérleti díja és a rezsi, a másik fele főként ételre, ruházkodásra, közlekedésre megy el.

Összefoglalva, Angliában momentán sokkal jobb élni, mint Magyarországon, legalább is mi így érezzük. Rengeteg alapvető dolog jobban működik itt, mint otthon, és az emberek is toleránsabbak egymással.

Ugyanakkor tagadhatatlanul érződik a válság hatása, kevesebb a munka, drágább az élet, mint pár éve, és a bevándorlóknak sem mindenhol örülnek egyértelműen. Aki itt szeretne boldogulni, ha lehetősége van, próbáljon meg már otthonról munkát találni, és egyáltalán minél több dolognak utánajárni, ne jöjjön ide rögtön családostól a bizonytalanra, ha nem muszáj.

Állami segélyre, támogatásra számítani nem érdemes, az itteni bürokrácia legalább olyan profin hárítja az ilyen jellegű próbálkozásokat, mint az otthoni. Aki viszont elszánt, tud angolul és hajlandó alkalmazkodni, az számíthat rá, hogy előbb-utóbb megtalálja itt a helyét."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia Coventry

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr844813411

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Feszített türelmű medencézés 2012.10.02. 08:06:30

Nem, nem az udvarokon található, úszásra csak nyomokban emlékeztető mozdulatok kivitelezésére sarkalló, sznobista, lábgomba tenyésztő, hidropónikus ökoszisztéma tároló, merevfalú madáritatóról van szó. A megoldás roppant egyszerű, amikor unokaöcsém önk...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SECI 2012.10.02. 07:49:52

Nem igazan ertelek ezzel a bankszamla dologgal, te ezt tulkomplikaltad, de nagyon. A cegnek van bankkal szerzodese, Amikor ideerkezel fogod magad es bemegy ebbe a bankba a munkaszerzodeseddel es megnyitjak a szamlat szo nelkul. Mondjuk a HR-es is elmondhatta volna ezt neked, mit kaptal a relocation packban? (Mert ha semmit, akkor elegge lettel ejtve a palankon).

ZmanUK 2012.10.02. 08:00:43

Megint a bankszámla... :)

Ugyandehogy (törölt) 2012.10.02. 08:02:29

mondjuk gyerekkoromban is húszpercenként jártak a buszok, mégis felnőttem.

mondom én, aki nem tömegközlekedik egy jó ideje:D

o̝͚̣͔̙̜̜̞͉̺̞̬̖̱͉̼͛̑ͧ́̀̓̈́̓̾̇ͭͣ̆͊͌̑m͕̘̻̬̙̟͔̼̳̬̜̪͕͍̫ 2012.10.02. 08:11:36

olahzsolti johet mindjart hisztizni, ujabb poszt angliarol, szerintem le fog egni az agya :)

nigara 2012.10.02. 08:12:32

"orvos két hét alatt elmulasztotta azt a krónikus fejfájást, ami miatt az egyik gyerekkel Budapest X darab szakrendelését hiába jártuk már egy éve"

Mint a mesében... ott minden varázslatos!

Fejfájás gyerekeknél leginkább stressz-eredetű, vagy látásproblémákból ered. Annyira nem bonyolult - habár a stressz kiiktatása csak életkörülmények váltásával lehet, mint itt is történt.
Legalább most jó, na de az nem feltétlenül az angliai csodadoktor műve :)

nigara 2012.10.02. 08:16:41

"Angliában momentán sokkal jobb élni, mint Magyarországon, legalább is mi így érezzük. Rengeteg alapvető dolog jobban működik itt, mint otthon, és az emberek is toleránsabbak egymással."

Tök jó, hogy Coventryben ilyen az élet, de ez baromi nagy általánosítás, és sem Angliára, sem UK-ra összességében nagyon nem igaz.

01234567 2012.10.02. 08:37:06

Gondolom itthon autóval közlekedtek vidéken. Mert egyes vasútvonalak, és kiemelt körzetek kivételével nálunk sem jobb a közlekedés vidéken, igaz a fővárosban is egyre romlik. De a tapasztalatom azt mutatja, hogy ez más országokban is részenként változó. Igaz nyugat-Európa nagy részén alap a jogosítvány, és olcsó a használt autó. Angliát nem ismerem, csak turistaként, nekem nem tetszett (London, és környéke). De más országokban szerzett tapasztalat alapján elmondhatom, ki kell menni ahhoz, hogy az embernek egyáltalán fogalma legyen, milyen egy működő ország. Milyen polgárnak lenni, milyen az amikor az adódból élő állam viszonozza ezt. Magyarországon közép-amerikai szintű társadalom van, egy a középkori tolerancia és mechanizmus alapján működő állammal.

Sanyi9 2012.10.02. 08:47:39

"Legkisebb lányunkhoz, aki egy szót sem beszélt angolul, külön magyar nyelvű kisegítő tanárt fogadott a sarki általános iskola, ahova véletlenszerűen került." - ez most komoly? Az iskola felvesz egy uj tanart minden uj hotentotta (nem pejorativ, csak viccesebb mint a "nem angol") gyerek miatt? Valahogy nem jon, hogy elhiggyem...

iqfighter 2012.10.02. 08:55:27

@Sanyi9: Szerintem ez a legjobb az egeszben: meg egy allaslehetoseg egy magyarnak :)

Nordina 2012.10.02. 09:17:07

@Sanyi9: Több angliai fórumon lehet ilyenről olvasni.

TilosazA (UK) 2012.10.02. 09:17:55

Ez a bankszámlanyitás nekem is fura. Férjem egy délután alatt elintézte, pedig neki sem volt még lakcíme. Neten utána kellett előre nézni, hogy hol milyen feltételekkel nyitnak, itt simán útlevéllel nyitottak neki.
A lakásbérléshez (igaz, ez Manchester) pedig annyi kellett, hogy már itthonról kinéztünk vagy 10 címet amit kinn majd megnéz, ebből olyan 6 lett mire kiért, a többit elkapkodták. De ezt is sikerült két nap alatt. Nem mondom, hogy csilli-villi lakások voltak, de találtunk pár lakhatót, amiből válogatni lehetett. Persze nagyban szűkítette a kört hogy olyat kerestünk, ami a munkahelyéhez viszonylag közeli. És valóban, az ügynökségek nem álltak volna nekünk keresgélni, gondolom ez az internet világa miatt van így, bárki 10 perc alatt talál potenciális lakást ha rákeres rightmove-on, vagy globrixen.

venator 2012.10.02. 09:21:23

Anglia minden világok legjobbika, bankszámlát nyitni nehézkes, a lakások ócskák, az oktatás alacsony színvonalú, a tömegközlekedés vidéken sz@r, de legalább nem lopják el az adományokat.

Ezért jó Angliában élni....

lilly.alien 2012.10.02. 09:23:56

Még egy Anglia poszt...

váj mí 2012.10.02. 09:24:43

Jajj már, de negatívok vagytok! ;)

Sanyi9 2012.10.02. 09:24:58

@venator: Nem akarlak bantani, csak mintha regebben kiegyensulyozottabbak voltak a hozzaszolasaid. Valami baj van?

01234567 2012.10.02. 09:27:33

@Sanyi9: Akkor most csatold be az öveket! Ausztriában kisebb anyagi problémám volt az elváláskor az egyik munkaadómmal.(természetesen magyar kollégáim gerjesztették :) ). Eleve az adott szegmens körzeti szakszervezeti képviselője rendszeresen látogatta a munkahelyet, minden rendben van, nincs valami probléma. Akkor mindig adott névjegyet is. Amikor ez a félreértés megtörtént, felhívtam, az általam kért időpontban házhoz jött, megbeszéltük mik a problémáim, mi az elvárásom, milyen módszerrel haladva lépjünk fel a munkaadóval szemben. Majd, pedig én közben már Mo.-n voltam, telefonon folyamatosan tájékoztatott mit tett, és érdeklődött mi az eredmény. Második felszólításukra rendeződött a probléma, a munkaadó még érdeklődött is, hogy elégedett vagyok e, mondom, mindez úgy, hogy én közben Mo.-n voltam, és egyetlen egy centembe nem került, egyetlen egy méter utánajárást sem igényelt részemről!!! Most nyári ősz eleji a történet. Érted miért mennek el sokan?

venator 2012.10.02. 09:29:00

@Sanyi9: Nem kommentelek olyan régóta, hogy emlékezhetnél rám, de megtisztelsz. :)

Minden rendben van, csak bizonyos jelzőkre és kifejezésekre ugrok, tudom jellemhiba, igyekszem leszokni róla. ;)

Ringlósztár 2012.10.02. 09:29:49

@venator:
Szerintem azért, mert nekik nincs orbánjuk, simicskájuk, szijjártójuk, giró-szászuk és NER-ük.
Ennyi elég lenne nekem is.

fvipera 2012.10.02. 09:30:17

@venator: frusztrált emberekből kevesebb van ott. ha érted, mire gondolok

xlngx 2012.10.02. 09:32:37

A bankszamlat en sem erte, nekem ugyan a Barclaysben nyitottak anno oda el kellett jatszani ezt a huzavonat a villanyszamla-lakcim komboval, de kollegaimnak siman nyitottak a HSBCben szamlat, igaz az fizetos volt es nem ingyenes.
En gyereket biztos nem tudnek felnevelni ott, eleg elmenni egy hetvegen egy pubba es megnezni hogyan szorakoznak a fiatalok, vagy be kell menni egy belvarosba egy hetvegi este, hat koszi de nem:)
En meg mindig azt mondom eu-ban sokkal tobb jo, elheto hely van mint UK, altalaban azok allitjak UK rol azt hogy marha jo akik meg nem eltek mashol. Az emberek furak, eleg sok az alkesz, a bevandorlo helyzet sztem elegge tarthatatlan mar ott, a bunozes magas, es meg az ido is szar.
Amit soha nem fogok elfelejteni az az amikor az egyik pub felso teraszan toltott esten arra lettem figyelmes hogy az utca szuk utca masik oldalan levo terfigyelo kamera aranyosan szembe fordult a mi tarsasagunkal majd par percig figyelt minket, aztan tovabb fordult a masik csapatra:)

venator 2012.10.02. 09:32:45

„Bár nem voltunk gazdagok, súlyosabb anyagi gondjaink sosem voltak – mindketten diplomás emberek vagyunk, mindig meg tudtuk keresni a kenyérre valót.”

Ez volt otthon!

„A megélhetés nem olcsó, a keresetem felét elviszi a ház bérleti díja és a rezsi, a másik fele főként ételre, ruházkodásra, közlekedésre megy el.”

Ez Anglia!

„Összefoglalva, Angliában momentán sokkal jobb élni, mint Magyarországon, legalább is mi így érezzük.”

Én meg hülye vagyok!

Azt egyébként értem, hogy főként emocionális okokból mentek el, csak attól tartok, hogy ennek meg lesz a böjtje később....

nick066 2012.10.02. 09:33:20

Javasolnám, hogy ezt a "távolról (személyes jelenlét nélkül) nyitok egy bankszámlát" dolgot próbáljátok meg egy magyar banknál itthon megcsinálni. Kb. már a telefonban kiröhögnek.

Javaslom továbbá, hogy lakcímkártya nélkül is próbáljátok meg egyszer Magyarországon is a bankszámla nyitást... (még a hajléktalanoknak is szüksége van lakcímbejentésre bármilyen ügyének ez intézéséhez, a lakcímkártyáján a város szerepel és az, hogy lakcím nélküli, ezzel nyithat csak bankszámlát)

Sanyi9 2012.10.02. 09:34:11

@01234567: Hogy miert mennek el sokan, azt ertem, azt hiszem... De, hogy mi koze van ennek ahhoz amit en irtam, az nem tiszta szamomra. Gondolom a szakszervezetet nem miattad alapitottak es a kepviselot sem azert vettek fel, hogy a te problemadat orvosolja.
"egyetlen egy centembe nem került" - ezt nem ertem. Ha segitett a szakszervezet, azt jelenti, hogy te is tagja voltal. Ha tag voltal, azt jelenti, hogy tagdijat is fizettel. Legalabbis nekem ez igy lenne logikus. Akkor viszont megsem volt ez teljesen ingyen. Vagy rosszul latom?

venator 2012.10.02. 09:35:13

@Ringlósztár: Van más, amiről nem tudnak és ezért nem is zavarja őket. Ez a jó a bevándorló-létben....

@fvipera: ezt annyira nem hinném.

Sanyi9 2012.10.02. 09:35:59

@venator: Akkor OK. Nem mondom, hogy minden hozzaszolasodra emlekszem, de azert egy par fogalom megmaradt: Dania, mentek haza Magyarorszagra. :D

Rejtélyes 2012.10.02. 09:38:38

Nekem a Lloyds 30 perc alatt nyitott számlát úgy, hogy csak egy útlevelet kért. És mivel ezt megismételtem 2* 2 másik emberrel, csak nevetni tudok a banki "kálváriájan" a posztolónak. A lényeges infót nem tudta/tudja: ha valahol eztmegeztmegezt kérnek egy bankban, akkor az ugynahhoz a bankhoz tartozó másik bankfiókban lehet hogy teljesen mást, vagy csak egy valamit kérnek... :)

A Lloydsnak egyébként a legegyszerűbb bankszámlája havidíjmentes, így mindenkinek tudom ajánlani. A "negatívuma": hogy csak Lloyds-os automatából Anglián belül tud vele pénzt felvenni, meg a fizetős kis automatákból (ami általában 1.50 font)

A segélyről is hiányos az ismerete: ha látszik, hogy akar és keres munkát, akkor adják. haver is magyar, kapja is a heti 71 fontot, csak kéthetente meg kell jelenni a jobcenterben és igazolni, hogy keres.

A férjének ajánlom, hogy pl a Reed.co.uk -n keressen melót és felejtse el a magyar CV-jét. Kérjen angol CV-mintákat és dolgozza át teljesen. Nekem szó szerint ömlöttek az interjúlehetőségek attól a perctől, hogy totál más formátumú lett a CV-m. Amíg nincs IT-s meló ne legyen rest egyszerűbbet elvállalni. a 6.08 -as minimálbér havi 800-900 font kézbe bárhol dolgozik ... :)

Fel a fejjel, ennél csak jobb lesz :)

TilosazA (UK) 2012.10.02. 09:39:00

@venator: Az megvan, hogy kinn csak az egyikük dolgozik, és így mégis hozzák ugyanazt a színvonalat? Három gyereket nevelnek belőle. Persze nem védeni akarom, vagy ilyesmi, de így teljes a kép.

Anti Anyag (törölt) 2012.10.02. 09:39:53

Gyurcsányék politikája bejött neki, Orbánéké nem ezért kiment. Na persze.

A hatóságok itt sem vegzálnak, ha befizeted az adódat, Gyurcsányék idejében sem tették.

A férjed pedig gagyi, egy haverom simán talált informatikusként munkát egy suliban úgy, hogy 6 angol jelentkezőnél jobb volt a gyakorlati teszten. Kb. alap és középfok közötti angoltudással.

jarek 2012.10.02. 09:44:44

Az angol iskolák nekem nagyon bénának tünnek. Kivétel persze biztos van, de az átlag angol elég buta. A Magyarországon dolgozó angolok nagy része is abból él, hogy anyanyelvi szinten beszél angolul, a magyarok ezt leszámítva sokkal okosabbak és jobb szakemberek. Nekem ez a tapasztalatom.

padlas 2012.10.02. 09:48:06

Nekem szimpatikus a posztoló, szépen megtervezték a kimenetelt ahogy azt kell. Az egyetlen ami furcsa nekem, az az, hogy a férj 1 év után sem talált munkát, bár lehet hogy ez az angol miatt van, akkor arra meg nagyon rá kéne feküdni. Erről nem szólt a cikk, jár valami nyelvtanfolyamra?

FeroxX88 2012.10.02. 09:48:46

én bár csak angolul tudok sajnos elég jól, de ódzkodnék UK-tól, mert rettenetesen irritál a brit meg stb akcentus, teljesen amerikai angolra vagyok ráállva, azt szeretem hallgatni, beszélni.

valamint az időjárás lenne az amitől szerintem hosszú távon bekattannék

padlas 2012.10.02. 09:51:58

@Rejtélyes: igazad van, még ez lehet probléma, hogy rosszul keres állást, nem megfelelő formátumú a CV-je, stb.

Sanyi9 2012.10.02. 09:54:07

@jarek: Igen, egyetertek. Szerintem en vagyok a legokosabb, a legjokepubb es a leghumorosabb. Nekem ez a tapasztalatom. Mondjuk masok ezt maskepp latjak... Sajnos. De csak azert, mert ok butabbak... :D

Most viccet felreteve, nem hinnem, hogy mi lennenk a kivalasztott nep, amely mindenkinel okosabb es jobb...

nigara 2012.10.02. 09:57:49

@padlas: hááát.... nem megfelelő formátum... állítólag itthon multinál dolgoztak, tehát nem fogalmatlanok talán, hogy milyen az a cv, amit nemzetközileg szeretnek látni.
Nem hiszem, hogy ez az eset forog fenn :)

Martian (törölt) 2012.10.02. 09:59:28

"Ez a helyzet 2010 vége felé változott meg gyökeresen. Addigra a Magyarországon uralkodó politikai és erkölcsi állapotok olyan szinten kezdtek zavarni minket"

Mondhatnám, engem jópár évtizede zavarnak és nemcsak Magyarországon... tessék mondani, melyik távoli bolygóra érdemes kivándorolni? :)

váj mí 2012.10.02. 09:59:30

Ááááá, nem hiszem el! Évekig szartak a fejemre, most, hogy meg akarom (4 év után;) ) szüntetni az önéletrajzomat náluk, nyomják az állásajánlatokat. Margitok ezek mind! Ja,a cvonline.
Ezt kaptam ma. Mondjuk, Angliába készülőknek előedzés ;)
www.cvonline.hu/call-center-agent/445723/j.html

tede 2012.10.02. 10:00:00

@padlas: hja, nem talál vagy nem akar találni, ez a kérdés. Nekem ismerősöm úgy ment ki, hogy alig beszélt angolul és nem fix állásra ment, hanem beugróra, amikor kellett valamelyik étterembe, akkor ment, totál bizonytalan volt, mégis szépen elvolt 2 évig és félretett egy csomó pénzt meg megtanult jól angolul. Csak akarni kell.

2012.10.02. 10:05:11

@jarek: Nekem van angol energetikai mernok ismerosom, ot azert nem neveznem butanak, pedig 100%-ig az angol oktatasi rendszer termeke. De korabban a volt norveg kollegaim kozul is tobben Angliai egyetemeken vegeztek, ok is jo szakemberek voltak.

Viszont tegnap a kollegaim leptek meg azzal, amikor negybol egy sem tudta, kicsoda az a Henrik Ibsen. Szoval ugy tunik az osztrak oktatasi rendszernek is vannak hianyossagai, legalabbis a magyarhoz kepest.

01234567 2012.10.02. 10:10:07

@Sanyi9: "Legkisebb lányunkhoz, aki egy szót sem beszélt angolul, külön magyar nyelvű kisegítő tanárt fogadott a sarki általános iskola, ahova véletlenszerűen került."
"- ez most komoly? Az iskola felvesz egy uj tanart minden uj hotentotta (nem pejorativ, csak viccesebb mint a "nem angol") gyerek miatt? Valahogy nem jon, hogy elhiggyem..."

"Akkor most csatold be az öveket! Ausztriában kisebb anyagi problémám volt az elváláskor az egyik munkaadómmal.(természetesen magyar kollégáim gerjesztették :) ). Eleve az adott szegmens körzeti szakszervezeti képviselője rendszeresen látogatta a munkahelyet, minden rendben van, nincs valami probléma. Akkor mindig adott névjegyet is. Amikor ez a félreértés megtörtént, felhívtam, az általam kért időpontban házhoz jött, megbeszéltük mik a problémáim, mi az elvárásom, milyen módszerrel haladva lépjünk fel a munkaadóval szemben. Majd, pedig én közben már Mo.-n voltam, telefonon folyamatosan tájékoztatott mit tett, és érdeklődött mi az eredmény. Második felszólításukra rendeződött a probléma, a munkaadó még érdeklődött is, hogy elégedett vagyok e, mondom, mindez úgy, hogy én közben Mo.-n voltam, és egyetlen egy centembe nem került, egyetlen egy méter utánajárást sem igényelt részemről!!! Most nyári ősz eleji a történet. Érted miért mennek el sokan?"

Talán így megérted. Ha nem, az sem nagy baj.De úgy tenni mintha nem értenéd...

LittleG (uk) 2012.10.02. 10:10:23

Azt írja a szerző:

"férjem, akinek a 15 éves IT munkatapasztalata elég gyatra angollal társul, több mint egy év után a mai napig sem talált a szakmáját akár csak megközelítő munkát. Ha nem lenne az én fizetésem, bizony bajban lennénk."

Ebből szerintem nem feltétlen egyrtelmű, hogy egy éve semmit nem csinál.

Nem talált melót a szakmájában, lehet, hogy csinál ezt-azt, kevés pénzért, ezért az asszony fizuja a megmentő.

váj mí 2012.10.02. 10:20:56

@Rejtélyes: Mondjuk, a bankszámlanyitási kálváriát én sem értem. Nekem is egy szem útlevélre nyitottak számlát anno. Mondjuk, én annyival voltam előrébb albérlet-ügyben, hogy a munkaadóm intézte (igaz, szoba, mert egyedül voltam).
Szerintem sem a CV formátummal lehet baj, hanem a nyelv hiányos ismeretével. Csak azt nem értem, ha már úgyis kint élnek, az apuka/férj miért nem iratkozik be egy nyelvtanfolyamra? Nem ciki az, egyáltalán nem.

xylon 2012.10.02. 10:22:53

@01234567: Angliaban a tanarok egy reszet munkaerokozvetitokon keresztul helyezik el ideiglenesen az iskolakban. Szoval nem olyan nagy kunszt heti par orara kerni barmilyen nyelvu tanart. Bar szerintem ezt csak magasabb osztalyokban teszik meg az alacsonyabbakban nem folyik olyan szintu munka hogy ne tudna eleg gyorsan bekapcsolodni a gyerek.

BTW a mi iskolankban (teljesen random altalanos) is van magyar nevu tanar, es a kornyeken levo maganiskolaban is. Szoval nem olyan megdobbento ez csak nem kap akkora nyilvanossagot mint az orvoselvandorlas.

xylon 2012.10.02. 10:24:46

Ha szar az angolod el kell menni pubozni egy fel evre-evre. Addig tuti belejossz. Mondjuk megneznem azt az informatikust akinek gyatra az angolja. Meg ossze lehet kaparni a penzt egy intenziv angoltanfolyamra helyben, biztos lehet kapni ra egy kis benefitet is.

iqfighter 2012.10.02. 10:27:49

@jarek: Szerintem az atlag magyar is eleg buta.

keptelen kepkeret 2012.10.02. 10:28:47

Haaaat nekem a Lloyd's 6 evvel ezelott kb.2 oran belul adott bankszamlat,amit ket honap utan Halifax-ra csereltem (szerintem a legjobb bank Angliaban)persze azota a dolgok biztosan valtoztak.

A segelyrendszer pedig iszonyu konnyen kijatszhato akkor is ha bevandorlo vagy pont ezt utaljak itt angliaban-tobbek kozt en is. Tulkepp a befizetett adombol pakikat tartok el, es olyan nepeket (angolokat is beleertve) akik azt hazudjak h mozgaskeptelenek, kozben a Maldiv szigeteken rohangalnak:-)

Coventry nekem soha nem jott be, ketszer jartam ott, tul kozel van Birmingham-hez ami egy total elhetetlen hely a bunozesi rata miatt. Nyilvan attol is fugg, h melyik reszen el valaki de Manchaster-Birmingham az egyik legrosszabb valasztas anglian belul.

Teny, h Anglia elhetobb mint Pest, soha nem koltoznek vissza, de azert tulzas azt allitani, h itt minden szep es jo.A kozbiztonsag iszonyu sokat romlott orszagosan 6 ev alatt, az idojaras pocsek, a sulikrol nincs infom, de ha nem kotne ide a ceg akkor koltoznek Franciaorszagba gondolkozas nelkul:-))

Ettol fuggetlenul jo itt elni, igaz neha ugy erzem h a varos ahol elek Anglia monte carlo-ja akar lenni, ami igazan vicces, de szerintem ha az ember tolerans akkor mindegy h hol el, onnantol mar csak foldrajzi kerdes.

Korhazba ketszer jutottam el, egyszer amikor bicikli, es kesobb amikor motorbalesetem volt. De gyomortukrozesre haza kellett mennem, mert itt esely nem volt beutalora, elinteztek annyival, h van ilyen es adtak antibiotikumot. Otthon pedig etellalergiat diagnosztizaltak, konkretan gluten. Jaaaa meg ezek a rakszuresek,talaltak egy olyan izet a mehemben ami 30 ev mulva rakot okozhat, ergo vegyuk ki.

Persze, miert ne, es akkor kivettek, uristen, soha tobbet. mar kivizsgalasra se megyek be, otthon elintezik es elmondtak, h alapvetoen semmi szukseg nem volt eltavolitasra:-)

A bolcsesseg fog huzas ingyenes volt,es tenyleg nagyon kedvesek az egeszesgugyben. Kiveve a gp-t.Mivel ha nme ertenek valamit, es nem tudjak mi lehet a problema oka, nem kivizsgalasra kuldenek hanem antibiotikumot adnak szoval egyszer megkerdeztem a dokit h ez miert van? Azt mondta h azert mert o nem csak korzeti orvos, hanem kepzett fogorvos, nogyogyasz, mittomen mi. Valahogy ezt nehez elkepzelni:-))Szerencsere van orvos a csaladban igy tulkepp csak annyi tortenik, h felhivom anyut, h mi faj, mit kene megrontgenezni es erkezes utan soronkivul megcsinaljak.

Vannak amiben a magyarok jobbak, az egyik ilyen az egeszsegugy.

Szoval jo ez az orszag, de mint az osszes orszag ez sem tokeletes:-))

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2012.10.02. 10:35:56

Én sem egészen értem ezt a bankszámla nyitásos problémát. Ha már a munkahely nem segitett, holott illett volna akkor egy HSBC Passport accountot nem tart semeddig nyitni, de bármelyik banknál a 0-ás számlákat cash card-al viszonylag könnyedén megnyitják bárkinek.
Az iskola kapcsán én is meg tudom erősiteni hogy az angolt nem beszélő gyerekek igenis kapnak külön tanárt aki csak velük foglalkozik. Itt ez természetes.
Az hogy az angolok buták és az oktatás szinvonala alacsony...én inkább azt mondanám hogy csak más. Más a fontossági sorrend. És az hogy a gyerek fejét kitömjék hót fölösleges lexikális adatokkal, na ez nincs benne a tantervben. Annál inkább bene van viszont az életre való felkészités.
A szociális juttatásokhoz annyit hogy igenis hozzá lehet jutni, de azt elvárják hogy előtte valamit letegyen az ember az asztalra. Mondjuk úgy egy év munkaviszonyt.

Sanyi9 2012.10.02. 10:36:10

@01234567: Ne haragudj, lehet, hogy en fogom fel nehezen a dolgokat, de szerintem meg mindig nincs semmi osszefugges akozott, amit en irtam es akozott, amit te valaszoltal. En azon csodalkoztam, hogy egy kulon tanart felvettek a kislany miatt, te meg elmeselted a torteneted, hogy a szakszervezet kepviseloje kepviselte az ugyedet (ami nekem normalisnak tunik, hiszen ezert fizetik (fizeted)). Milyen osszefuggest nem latok en meg, ami neked olyan egyertelmu?

wektor77 2012.10.02. 10:38:45

@nigara:
En nem tudhatom,hogy neked,honnan vannak tapasztalaid(ha egyaltalan vannak es nem csak egy billentyuhuszart tisztelhetunk benned)
Viszont nekem igy 7 ev alatt sikerult egy jo csomot osszeszedni Skociatol Wales-ig.Ez alatt az ido alatt egyszer meg nem fordult a fejemben,hogy a Magyarorszagi korulmenyeket preferaljam az itteniekkel szemben,..

grafoguru 2012.10.02. 10:40:08

@venator: Igazad lenne, ha itthon is egy fizetésből produkálták volna a létüket! Azt írta, az egy fizetés fele megy rezsire, a többi kaja, stb. Itthon, egyik fizetés megy a rezsire, a másik fizetés meg a többire. Lenni kicsi különbség :)

windex 2012.10.02. 10:41:06

@Sanyi9: az angolszász örökségű országok birodalmi tudatban élnek. (ausztrália, kanada, pl) ott is, és angliában is - ilyen értelemben - az egyén fontosabb a praktikumnál, szóval nem mese az efféle hozzáállás. továbbá a skandináv országokban is. látszik, hogy olyan országban élsz, szocializálódtál, ahol a személy jogai nem voltak "túlértékelve". ezekben az országokban (angol, skandináv, kanada, ausztrália, stb) viszont a jog tiszteletben tartása a normális - már csak ezért is olyan megdöbbentő ez egy kelet európainak :-)

Mrs. Clayton 2012.10.02. 10:44:10

@TilosazA: mivel én nem olyan messze lakom Coventrytől, ezért lehet h ez vmi midlandi sajátosság, de hidd el pár hete mentem be a Lloydsba hogy náluk nyissak számlát, mert ugyanaz a csomag sokkal olcsóbb, mint a Barclaysnál. Itt lakom lassan egy éve, azóta van számlám, de a nevemre nem jön semmilyen számla és nincs angol jogsim sem, mert jó a magyar is gondoltam eddig. Végül a Lloydsos fiókvezető közölte, hogy ez a rakás levél innét onnét mind szép és jó, de ezekre nem tudja megynitni a számlát, mert hogy az önkormányzat nyilvántartásba vett a lakcímemen és erről küldött levelet az nem bizonyítja, hogy ott lakom. Végül abban maradtunk, hogy kérjem meg a bankomat, hogy 3 hóra visszamenőleg küldjön számlakivonatot. Aha, maradok a Barclaysnál.
A legviccesebb az volt, ahogy először a Barclays is azt mondta, hogy nem nyit, erre az orruk alád dugtam, hogy mint uniós polgárnak a saját honlapjukon miket kérnek. A válasz az volt, hogy téves a honlapjuk, egyébként sajnálják és azonnal javítják. Persze egy éve ugyanazok figyelnek ott.

paroma 2012.10.02. 10:44:30

@keptelen kepkeret: a bunko franciaktol vagynal vissza Angliaba hidd el:)
Egyebkent azt elfelejted hogy ha lenne magan egeszseg biztositasod akkor nem kellene varnod a beutalora.
Mert Mo.-n sem a tb kartyaddal vitezkedsz, hanem 'ismeros' / halapenz kombinacio, ami a korrupt formaja a magan biztositasnak... Es persze, olcsobb neked, ezert tartod jonak.

LittleG (uk) 2012.10.02. 10:44:31

@keptelen kepkeret:

"Coventry nekem soha nem jott be, ketszer jartam ott, tul kozel van Birmingham-hez ami egy total elhetetlen hely a bunozesi rata miatt. Nyilvan attol is fugg, h melyik reszen el valaki de Manchaster-Birmingham az egyik legrosszabb valasztas anglian belul."

Hanem? Azaz milyen választás jobb Anglián belül?

xlngx 2012.10.02. 10:48:18

@paroma: Nem tudom en most eppen Kelet-Franciaban elek, es nekem is mindenki azt mondta hogy a franciak bunkok, de szerintem meg nagyon kedvesek, mindenhol csak kedves emberekkel talalkozom, pedig nem is beszelek Franciaul. Szoval ez is csak egy sztereotipia. Ja igen eltem Angliaban is egy evet, es akkor mar inkabb Francia mint Anglia:)

_-_-_ 2012.10.02. 10:48:27

Én csodálkozok,hogy ennyi bátor ember van aki el mer indulni.Én tuti félnék mi lesz.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.02. 10:48:51

@xlngx: Voltál Te mostanában magyar szórakozóhelyen, ahova tinik járnak? Én bizony alig 18 évesen Angliai szórakozóhelyekre jártam, hazajöttem és majdnem elhánytam magam az itthoniaktól. No meg hazafele az éjszakait túlélni se volt semmi. Itthon 3 éve nem mentem el olyan szórakozóhelyre, ahova a fiatalabb korosztály jár, mert undorító minden, ahogy van. Kinn az angoloknál, igaz hogy februárban is simán elmennek egy övnek megfelelő kis szoknyában a lányok szórakozni, de haza is érnek incidens nélkül. Arról nem beszélve, hogy a szórakozóhelyek környéke tele van rendőrrel (3 éven át minden este tele volt) és biztonságosak a taxik. A taxis megvárja, hogy beérj az ajtón és utána megy el. Vannak különbségek!

windex 2012.10.02. 10:49:46

@Nyulz of the World: illúzió! hogy itt általános lenne a - mondjuk középiskolai - diákok körében, hogy ismerik henrik ibsent? persze az irodalomtanár említi, de attól még nem hiszem, hogy általános lenne a felismerés :-)

Sanyi9 2012.10.02. 10:50:24

@windex: nekem ez nem kelet-europaikent furcsa, hiszen otthon nem nagyon vannak kulfoldiek, ugyhogy ilyen esetek sincsenek. Viszont Nemetorszagban elek es itt van olyan iskola, amelyben a diakok nagyon vegyes hatteruek es nem jon, hogy elhiggyem, hogy az iskola felvenne peldaul egy Etiop tanart csak azert, mert jar az iskolaba egy Etiop menekult csalad gyereke.

Te a "jog tiszteletben tartása"-rol irsz. Ez azt jelenti, hogy az embernek joga (ezekben "az angolszász örökségű", "birodalmi tudatban" elo orszagokban) van ezt kerni (benne van a torvenyben?), hogy az iskola keritsen egy tanart aki a gyereket az anyanyelven segiti addig, amik belerazodik?

Azt se mondtam, hogy a poszt iroja hazudni, ha ezt irta, biztos igy van. Nemetorszagban nem igy van.

01234567 2012.10.02. 10:53:45

@Sanyi9: Az összefüggés: Magyarországon mindkettő elképzelhetetlen volna. De hagyjuk.

backtohungary 2012.10.02. 10:55:02

@SECI: Kedves Seci, nem feltétlenül kap relocation pack-et az, aki itthonról keres és talál munkát, még akkor is, ha cégen belül helyezkedik el. A bankszámla megszerzése valóban gigászi küzdelem, és pont azért, mert ha megvan, attól kezdve úgymond bent vagy a rendszerben, és minden más gördülékenyebbenmegy. Nem véletlen, hogy a bankszámla kivonatot lefogadják "proof of address"-nek. Én gratulálok a posztírónak, hogy végicsinálta, pontosna tudom, milyen érzés!

windex 2012.10.02. 10:56:15

@padlas: a szakmájában nem talált munkát, azt írta a posztoló. vélhetően ezért nem otthon lógatja a lábát. millió munkahely van, ahol nem kell az angol nyelvtudás, sőt :-) az abszurd is megtörtént: egy helyi szivar munkát keresett walesben. egy konzervgyárba ment interjúra. kérdezi a hr-es, hogy beszél-e lengyelül. (!) nem, mondta a helyi lakos - milyen meglepő, nem? akkor sajnos nem tudjuk alkalmazni. ti mert minden munkás lengyel volt a gyárban, és az angolul beszélő nem tud kommunikálni, az meg nem az igazi... :-)

nigara 2012.10.02. 10:56:16

@wektor77: vannak tapasztalataim - és nem szeretem, ha ekéznek. Én sem tettem, ezt elvárom másoktól is.

Az általánosítás ettől függetlenül igaz - itt sem és ott sem azonos minden falu és város, és minden ember...

De sem a tolerancia, sem pl a bűnözési ráta nem összehasonlítható - ebben Magyaro. jobb.

xlngx 2012.10.02. 10:56:55

@Nitnitnit: Azt tudom hogy ahol en jartam eddig ott az angol szorakozo helyek voltak a legszarabbak, persze ott is voltak jobbak. Monjuk csak Cardiffban voltam az meg nem angol, de azert Cardiff belvarosa egy szombat este elegge haborus ovezet:)
Az angol miniszoknyas lanyokhoz meg elfelejtetted leirni hogy 10 kor mar olyan reszegek hogy alig birnak jarni a 20 cm-es magassarku cipoben, vorosre fagyott combokkal:)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.10.02. 10:57:14

A buszos történeten én is fennakadtam. Bicikli nem játszik? Én Dublinban jártam úgy, hogy (szerencsémre) előző nap megnéztem, hogy vasárnap mikor kelljek fel, hogy egy 8 körül induló buszt elérjek. Felesleges volt parázni, mert 10 előtt nem indul busz. :) Viszont a stopposokat felveszik. :)

"Ez a helyzet 2010 vége felé változott meg gyökeresen"

Én is ebben a cipőben járok. Keresgélek...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.02. 10:58:01

@xlngx: "En meg mindig azt mondom eu-ban sokkal tobb jo, elheto hely van mint UK, altalaban azok allitjak UK rol azt hogy marha jo akik meg nem eltek mashol. Az emberek furak, eleg sok az alkesz, a bevandorlo helyzet sztem elegge tarthatatlan mar ott, a bunozes magas, es meg az ido is szar."

Elyem Norvegiaban, MO-n, es 3 eve UK-ban. En szeretem a kuloncseguket. Amugy h a jo kezekben vagy, jo helyre kerulsz nagyon inspialo a hely.

Igen , vannak rossz dolgok is, de elheto orszag.

backtohungary 2012.10.02. 10:58:14

@Sanyi9: Csak alátámasztani tudom, hogy ez bizony így van a UK-ban. Lehet, hogy Németországban nem, de UK-ban igen. Azért mert valami szokatlan, nem feltétlenül jelenti azt, hogy a posztíró túloz.

jarek 2012.10.02. 11:00:10

Hát a leírtak és a kommentek is megerősítenek abban, hogy Anglia egy szar hely. Akkor már inkább Kanada vagy USA.

egynemmerengo 2012.10.02. 11:01:06

sok barom megy UK-ba, mert ők csak angolul beszélnek.
london és a nagyvárosok élhetetlen helyek családosok szempontjából.

van tízenakárhány másik sokkal élhetőbb ország az EU-ban.

Sanyi9 2012.10.02. 11:01:46

@backtohungary: OK, ha mar tobben mondjatok, akkor elhiszem. Mikor a szoveget olvastam, akkor furcsanak tunt, ezert jegyeztem meg.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.02. 11:02:43

@jarek: Nezz utana, Usaban is vannak "erdekes" dolgok.

Muad\\\'Dib 2012.10.02. 11:03:50

"...Általában véve is azt mondhatom, hogy az angliai emberek (szándékosan nem írok angolt, hisz annyi féle náció él itt együtt) barátságosak, segítőkészek, sokkal nyugodtabbak és jóval kevésbé frusztráltak, mint az otthoniak. Itt nem tűrik az agresszivitást, a másik ember faji vagy egyéb alapon történő vegzálását, terrorizálását, aki ilyesmivel próbálkozik, szigorú büntetést kap..."
Hát ezt a trollkodást most nem bírom kihagyni:
www.telegraph.co.uk/news/picturegalleries/uknews/8693000/London-and-UK-riots-50-powerful-images.html

Shagrath 2012.10.02. 11:05:05

"15 éves IT munkatapasztalata elég gyatra angollal társul"

ez meg hogy? nem minden programozási nyelvben angol parancsok vannak? Egy csomó számtek fogalomnak magyar neve sincs, pl.: driver, tablet, e-mail, stb.

01234567 2012.10.02. 11:05:49

@xylon: Nálunk már minden korosztály, és szakma (tisztelet a kivételnek) elvándorol, egyszerűen muszáj. Rávisz a szükség. Ezért sem értem, amikor ennek a blognak a létjogosultságát vitatják némelyek. Ez egy valós, sokakat érintő probléma. Lényegesen több értelme van, mint a sok, semmire nem jó politikai blognak. Amikben aztán tények, valós problémák, megoldások, igen ritkán vannak. Az ottani hozzászólásokról már nem is beszélve....

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.02. 11:08:01

@padlas: Collegekban lehet ingyen tanulni, ha jar valami benefit. Erdemes szernezni, jol tanitanak par helyen.

Egyebkent alapfoku angollal is el lehet helyezkedni IT-ban, nekem is az volt , mikor kijottunk, 3 honap utan szakmamban voltam.

padlas 2012.10.02. 11:09:22

@windex: persze, csak nekem pont az volt a furcsa, hogy IT-skent nem talalt, mert valahogy mindig azt gondoltam, hogy ez az egyik legkonnyebb szakma kulfoldi elhelyezkedes szempontjabol (marmint nem ugy ertem, hogy az IT konnyu, hanem hogy elhelyezkedni konnyu vele).
Egyebkent kar hogy nem kommentel a posztolo, mert ez lenne itt az egyik legerdekesebb pont, hogy mit is csinal pontosan a ferj, igy csak talalgatni tudunk, konkret tippeket adni nehez.

kincsa 2012.10.02. 11:09:26

@xlngx: "Az utobbi 5 evben 8 orszagban sikerult elnem, mar gondolkodtam hogy irok egyszer ide egy osszehasonlito posztot:)"

Ezt meg a moszkvai cikkhez irtad.
Ez az osszehasonlitas tenyleg nagyon erdekelne, hogy allsz vele? Szivesen olvasnek egy ilyet.

paroma 2012.10.02. 11:09:41

@egynemmerengo: En eltem Norvegiaban jo darabig , kicsit Hollandiaban es par honap Finn, jartam mindegyik europai orszagban, az USA-ban is mert unokatesom ott lakik de en es a felesegem oszinten, tiszta szivvel allitjuk hogy sehol mashol nem laknank a vilagban csak itt, Angliaban.

xlngx 2012.10.02. 11:11:51

@kincsa: Leginkabb sehogy, sok a melom, meg ket honap mulva koltozom megint:) De majd szakitok ra idot:)

lkjpoi 2012.10.02. 11:14:28

Életképtelenek vándorolnak ki. Aki tehetséges, tud itthon is boldogulni. Tapasztalatom szerint általában az örök elégedetlenek mennek ki. Nekik soha, semmi nem jó, mindig a körülményeket hibáztatják. Persze az nem zavarja őket, hogy ők maguk nem tesznek semmit, lusták. Akaraterő nincs, kint kényszerből talán jobban teljesítenek... egy ideig... aztán hazatérnek osztani az észt, hogy ők dolgoztak külföldön x évet.

Tóth Ágas 2012.10.02. 11:16:20

az angolok, ha már nem bírják a hazai életminőséget, Ausztráliába költöznek.. :))

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.02. 11:16:25

@xlngx: A magyar tinik meg 10kor az aluljáróban fetrengve hánynak. Budapest belvárosában. Vagy épp verekszenek, felrúgnak vagy felgyújtanak valamit, és ismét hánynak. Cardiff nem annyira Anglia inkább Wales, nem jártam ott, nem tudom milyen. Dél-Anglában éltem és Budapesten. Ezeket tudom milyenek. Összevetettem őket, saját tapasztalattal. Angliában, ha elmentem, el kellett viselnem a borzalmasan hangosan vihogó, magassarkúban menni nem tudó lányokat, és a néha kicsit "kihaénnemkedő" fiúkat. Ha volt verekedés, 2-őt láttam 3 év alatt, akkor azt egy az egyhez elintézték egymással, kivitte őket biztonsági, átvette a rendőr, leültek. Sorry Mate, have a drink with me - volt mindnek a vége. Itthon ha problémás eset van akkor kimennek, hívja a havert meg haverját, meg késem van, meg "takarodjámegöllek". A lányokat még melegítőben is meg akarják erőszakolni a fura, idősebb pasik. A buszmegállóban tuti, hogy körbevesz 4-5 csövi hogy cigit adjál, pénz kell, csak feles kell. Tuti hogy egy banda odajön, hogy helló, b@sználak. Ha nem érdeklődsz a kedves gesztus után, akkor beléd kötnek, hogy miért vagy ilyen beképzelt, kinek képzeled magad, kis híján megvernek. De akkor jön az éjszakai, ahol ordítanak, valaki veri az ablakot, rágyújt, iszik, telehányja, ordít, tovább hány. Tényleg, csudajó Budapesten szórakozni.

windex 2012.10.02. 11:20:31

@Sanyi9: nem, hittem, hogy hazudozás szóba került volna :-) németo-t nem tudom, de a birodalmi tudat (hehe) egyik jó vonzata ez (kanadában és ausztráliában is), a szemlélet szerint mindenki "a birodalom utóda", így nem az a kiindulópont, hogy ő tanulja meg az egy nyelvet, amit az egykori gyarmatosítók beszélnek, hanem az az ember is "brancsbéli", vagyis az egyén és a probléma megoldása a lényeg. skandináviában meg birodalmi tudat nélkül is ez a szemlélet, vagyis nem csak hogy egy gyerekhez (vagy felnőtthöz, beteghez, stb) kerítenek minimum tolmácsot, - pl bírósági pernél, önkormányzati ügyintézésnél, stb is - hanem még helybe sem kell mennie, skype-on is intézhető, konferenciabeszélgetéssel, ügyintéző, orvos, tolmács, kliens felállásban. pl a lappok finn és svédországban is számosan valának, és őket is így kezelik - mert a személy jogai és helyzete nem sérülhet csak azért, mret nem beszél egy másik nyelvet. végülis ez a korrekt, nem? mennyiben rosszabb az, aki nem tud máshogy kommunikálni, elég ez ahhoz, hogy ne érvényesíthesse a jogait és az érdekeit, illetve ne kapja meg, ami állampolgárként és emberként megilleti?

átlátó 2012.10.02. 11:21:22

Körülbelül, mint barmelyik magyar kisvärosban, most mondjuk szandekosan nem egy falut emlitettem...esetleg Balacskot. Ott van Jobbacsko mellett.

lkjpoi 2012.10.02. 11:21:23

@keptelen kepkeret: Aha, szóval téged zavar, hogy "pakikat tartasz el", de engem ne zavarjon, hogy fizetem a magyarországi eü. ellátásodat, mert anyád "soron kívül" benyom.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.02. 11:21:38

@lkjpoi: Még ha tudnak is itthon boldogulni, van aki nem kíváncsi az itthoni mentalitásra :-) De ismerek rengeteg tanult, életrevaló, tehetséges embert, aki itthon is nagyon elégedett tudna lenni, ha az ország megteremtené erre a feltételeket.

xlngx 2012.10.02. 11:21:54

@tildy:): Nem tudom nekem elegge meghatorozo egy adott varosban az hogy mennyire erzem magam biztonsagban, mondjuk en ezert is preferalom a kozepes meretu varosokat. Sajnos Cardiffban ez nem volt jellemzo, en Cardiff Bayben laktam ami a legjobb kornyek, de mar a szomszedos negyed kozelebe nem volt ajanlatos bemenni sotetedes utan. De ez ugyanigy igaz Londonra is, es szinte az osszes nagy varosra. Kb 3 olyan nagy varos volt ahol ejszaka siman jol ereztem magam, nem hiaba oda vagyom vissza azota is:)

váj mí 2012.10.02. 11:22:12

@Shagrath: Például úgy, hogy bár a szakmai kifejezéseket ismeri, egy kiló kenyeret már nehezen tud kérni. Ok, ez egy extrém példa volt. De érted, társalogni szabatosan kifejezni magát nem biztos, hogy tudja a mindennapokban azért, mert ismeri a szaknyelvet.

@lkjpoi: Ilyen is van, de azért ezt még gondold át egyszer.

kincsa 2012.10.02. 11:22:19

@lkjpoi: Ez azert nem igy van. Tudom neked hozni a sajat peldamat, csak nehogy dicsekvesnek vedd. :)
En ugy koltoztem, hogy megtartottam az otthoni allasom. Mikor ferjemet a cegetol athelyeztek kulfoldre (NB: o sem eletkeptelen), akkor termeszetesen beadtam a felmondasom. De a fonok nem akart elengedni, mit mondjak, meg volt/van elegedve a munkammal, es tavmunkaban vegzem ugyanazt 2000 km-rol, amit addig az irodaban csinaltam.
Es hogy miert elunk kulfoldon? Mert kivancsiak vagyunk a vilagra. Roviden ennyi. Ilyen is van.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.02. 11:22:25

@lkjpoi: Tud. De a kivandorlas nem csak emiatt tortenik. Van , akinek jol fizeto munkaja volt otthon, de nem akar resztvenni az urambatyam, kez kezet mos akciokban.

Azert valljuk meg, eleg magas otthon az adocsalas es a korrupcio merteke.

Volt aki tett ellene, megis "megfojtja" a legkor. Nezz szet kicsit , van par otthon is sikeres ember, aki eljott.

kincsa 2012.10.02. 11:23:07

@xlngx: Es most hova tartasz? Megkerdezhetem, eddig merre eltel? Europaban, vagy azon kivul is?

xlngx 2012.10.02. 11:24:03

@Nitnitnit: Nem vagyok budapesti, sot soha nem voltam szorakozni BP-n, utalom is az egesz varost ugy ahogy van:) Elhiszem hogy szar a helyzet ott is.

blacklord 2012.10.02. 11:24:12

Bankszámla szerintem is túl lett spirázva, szálloda, B&B v. szobabérlés az első hétre, azt a címet megadod lakcímnek, aztán átjelentkezés. Alternatív megoldás: a cég székhelyét megadni lakcímnek.
Közlekedés lakásnézéshez: bringa (20 fontért a legtöbb városban lehet venni olyat, ami elgurul A-ból B-be)
Sok szerencsét nektek, a férjed pedig húzzon bele az angolba, addig tényleg nem lesz sok esélye, amíg nem jut elfogadható közép-felsőfok határra. Ez ügyben sokat segít, ha pl. valamilyen önkéntes egyesületben elkezd (ingyen) dolgozni - ha használja a nyelvet, sokkal gyorsabban fog fejlődni!

J.László 2012.10.02. 11:24:16

@Shagrath:
"Egy csomó számtek fogalomnak magyar neve sincs, pl.: driver, tablet, e-mail, stb."
Meghajtó, táblagép, elektronikus levél, stb.

windex 2012.10.02. 11:24:45

@lkjpoi: kompenzálsz :-) miért nem érthető, hogy más nem érzi kötelezőnek azt, amit te vállalsz? hogy máshol van a tűrésküszöbe? hogy jobban akarja érezni magát? hogy az egy életét nem úgy akarja tölteni, ahogy épp itt sikerül? milyen jogon ítélkezel és belyegzel meg másokat? honnan tudod, hogy tehetségtelen? fogalmad sincs, milyen ember és mit tud. csak azt tudod, hogy máshová költözött lakni. ha határon belül teszi, rendben van, okos, ügyes, tehetséges, ha határon kívül, akkor gyáva, beszari, tehetségtelen hülye? myilen irracionális mérce ez?

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.02. 11:26:26

@xlngx: Sajnos borzalom. :-( Szóval ehhez mérve az Angliai szuperlánykák felüdülés :D mondjuk, az fura volt, hogy mindenfélének beöltöztek szombatonként. Hetente farsang! :-))

baba2008 2012.10.02. 11:27:23

"Itt nem tűrik az agresszivitást, a másik ember faji vagy egyéb alapon történő vegzálását, terrorizálását, aki ilyesmivel próbálkozik, szigorú büntetést kap."

Remek gondolat. A posztok java állandóan csak az anyagi dolgokkal foglalkozik, holott koránt sem ezért élhetetlen ez az ország, azok számára akik
- még nem alkoholisták
vagy
- akik életükben legalább egy könyvet elolvastak, és az evésen meg a szaporodáson kívül lennének egyéb igényeik is (Ugye, kedves tegnapi levélíró?).

Magyarország egyes. Leülhet.

xlngx 2012.10.02. 11:29:46

@kincsa: Eleg hosszu a lista, de sajnos nem eleg hosszu:)

Ahol tenyleg eletvitelszeruen eltem hosszabb-rovidebb idot:
Nemeto., Emiratusok, Szingapur, Franciao., UK, Orosz, Töröko.,Kina.

Kozben persze turistaskodtam eleg sok fele:)

Ezek mind egy munkaltatoval tortentek, de most valtok, most kicsit tartosabban Nemetbe megyek vissza. Igazabol belottem magamnak 3-4 orszagot ahol elnek (eletszinvonal, fizetes) aztan a harmadik helyen volt nemet, es ez jott ossze:)

windex 2012.10.02. 11:30:01

@lkjpoi: nem ő a hibás, változtasd meg a rendszert :-) ha egy rendszer hülye, millióan élnek vele, olyanok is, akiknek látszólag extra előnyük származik belőle. pl buszjegy: egy megállóra is annyi, mint végálllomásig. ha én egy megállót megyek, haragudjak rád, mert te végigmész, pedig én ugyanannyit fizetek, mint te, ergo mivel a pénz tartja fenn a vállalatot, te az én pénzemen is utazol. kérjem el tőled, mikor leszállok? :-)

váj mí 2012.10.02. 11:32:06

@blacklord: Ja, erről jutott eszembe. Amikor Ausztriában éltem, az első időkben (úgy kb. másfél hónapot) egy hostelban laktam. Annak a címét adtam meg bankszámlanyitáskor. Szó nélkül elfogadták, oda érkeztek a banki értesítők, semmi probléma nem volt. Ez szerintem Angliában is működne, ha a kinézett bank ragaszkodik a címhez.

01234567 2012.10.02. 11:32:56

@lkjpoi: Az marad itthon, aki valamilyen okból nem tud menni, fél váltani, nyelvtudás hiánya, családi, vagy egyéb okok ideláncolják, vagy egyszerűen képtelenek lennének rá. És azt veszem észre, hogy itt annak jó aki sógor,koma, retye-rutya, igazi gerinctelen seggnyaló, vamzer, anyját is eladná egy forintért, törtető, minden érzést nélkülöző utolsó genny pszichopata.Ezen felül az az elenyésző kevés, akinek normális, jól fizetett munkahelye van valami szerencse folytán. A szorgalmas tehetséges tisztességes emberek mennek, mert pont ezzel lehet kint megélni, és ezekkel lehet itthon éhen halni.

lkjpoi 2012.10.02. 11:33:24

"Nem itt akarjuk felnevelni a gyerekeinket" - bocs, de az ilyen kijelentésektől van hányingerem. Ha minden elégedetlen ember gyáva, és elmegy, ki fogja megváltoztatni ezt az országot?

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.02. 11:33:41

@lkjpoi: "@keptelen kepkeret: Aha, szóval téged zavar, hogy "pakikat tartasz el", de engem ne zavarjon, hogy fizetem a magyarországi eü. ellátásodat, mert anyád "soron kívül" benyom." - érdekes, de nekem megszűnt a TB ellátásom 1 hónappal azután hogy kimentem. Amikor hazajöttem, és elmentem gyógyszet iratni, mondta a doktornő, hogy ugye tudom hogy nekem semmilyen ellátást nem fedez a TB? Mondtam h persze. Szóval nem értem mi a gondod??

kincsa 2012.10.02. 11:34:16

@xlngx: Wow, tenyleg nagyon sokat tudnal nekunk segiteni a tapasztalataiddal! Mi most Oroszban vagyunk (gondolom, ezt tudod), legkozelebb Brazilia, vagy Dubai sanszos, de 2-3 evenkent fogunk forogni, ugyhogy gyakorlatilag lesz itt minden. :)))
Neked melyik orszag jott be a legjobban? Miert? Csak roviden, ha van idod...

baba2008 2012.10.02. 11:34:56

@lkjpoi: Jaj, de naiv vagy! A gyarmatosítók.

blacklord 2012.10.02. 11:35:48

@01234567:
erősen off, de a másik féllel értek egyet. Az, hogy egy szakszervezeti képviselő térítésmentesen segít egy szakszervezeti tagot, az egyáltalán nem akkora szó, mint hogy egy iskola 1db (!!!) gyerek kedvéért már fogad olyan nyelvű tanárt.
Én gyerekként éltem Németországban, ott "csak" német gyorstalpalót (talán 1 hónapot) kaptunk mi, bevándorló-gyerekek - és teljesen rendben is volt ez, így tanul az ember a leggyorsabban (teljes más nyelvű közeg, de nyilván ésszerűen csökkentett terhelésszint).

windex 2012.10.02. 11:35:58

@Nitnitnit: szelektívek az élményeid :-) itthon is, külföldön is. itt sem verekszik minden tini, amott meg - nem is tudom, rémlik valami, ha azt mondom, foci? hogy a "drukkerek" sokszor nem is a meccseken, hanem már attól függetlenül is, máskor is, bandákba verődve ütik, verik, szúrják, lövik, vágják egymást, mindenféle eszközökkel? de gondolom, meredek helyen eszerint nemigen jártál, csak illedelmes pubokban, polgári táncos helyeken. persze hülyeséget írok, mert a drukkerbandákban sem csak prolik vannak, hanem polgári "elemek" is :-)

windex 2012.10.02. 11:37:03

@blacklord: foad bizony, mert más a szemlélet - nem mennyiségi - praktikus, hanem emberközpontú

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.02. 11:39:29

@váj mí: Nalunk most parom occse probalt itt kinn nyitni. Mivel a mi alberletunkben lakik, igy lakcime " hivatalosan" nincs ( az ugynokseg tud rola, hogy itt van) , munkaja egyelore meg nincs, igy bankszamlat sem nyitottak neki. Egyelore nem surgos, amint lesz melohely, megoldodik.

sajtos pogi 2012.10.02. 11:39:47

Pozitívum:
Emberek mentalitása (a közvetlen környezetem mondjuk nekem sem negatív)
Saját iskolai mentor (Mo.-on is ingyenes az iskolai egyéni korrepetálás. Ha rászorul a gyerek akár heti 1-2 alkalommal is járhat.)

Negatívumok:
Nincs megtakarítása a családnak
Lepukkant, sötét lakások
Munkanélküli? apának sehol nem ketyeg a ledolgozott éve, támogatást sem kap
Rossz közlekedés
Nem lehet iskolát választani
3 gyerek 3 iskola
Alacsonyabb szintű oktatás

Egy szinten van:
Hatóságok nem basztatnak ha betartod a szabályokat
Egészségügy (a leírtak és a tapasztalataim alapján)

És kint mégis minden jobb. Az ilyeneknek hol mossák az agyát?

xlngx 2012.10.02. 11:41:38

@kincsa: Nekem nagy almom Szingapur, de ellene szol hogy 14 ora repulovel, es sajnos a fizetesek es az ingatlan berleti dijak nincsenek egy szinten a tobbi orszaggal. Talan egyszer egy kikuldtetest jo lenne ott megcsipni:)
Most arra varok hogy Dubaiban beinduljon megint a 2008 as kirizis utan az elet, egyebkent Dubaiban managment szinten ha az ember megcsip valami jo allast akkor szerintem ott lehet a legjobban keresni ha mindent osszevetunk, es az elet ott nekem nagyon bejott meg a forrossag es a sok indiai paki ellenere is:)
Eu-ban szerintem mindenkepp Nemet vagy Svajc a nyero.
Sajnos az Amcsi kontinensen meg nem is jartam egyaltalan onnan nincs tapasztalatom, de en Del Amcsit kerulnem mar a csak a kozbiztonsag miatt is, mondjuk nekem ez elegge fontos dontesi tenyezo:)

OmegaMale 2012.10.02. 11:43:44

@tildy:): Minden ország olyan, amilyenek az emberek, akik lakják. Ezen egy kormány sem tud változtatni. Korrupció is ott van, ahol van rá igény.

Mindenki hőbörög itthon, ha végig kell állnia egy sort. Ha adót kell fizetnie. Ha egy kukáig kell vinni a szemetet. Ha nincs ingyen a segély. Ha piros a lámpa. Ha nincs ingyen a diploma. Ha keveset keres.

Ugyanezen dolgok nem zavarják őket máshol.

Egyszerű a dolog pszichológiája: a szomszéd fűje mindig zöldebb.

abc77 2012.10.02. 11:43:47

@grafoguru: ugye ezt nem gondolod komolyan? Itthon 1 fizetésből tudnék fizetni 1 albérletet (kb. 50eFt), rezsit (kb. 40-50eFt) és még a kajára egyéb dolgokra is maradna. És nem tartom magam jó keresőnek. Pesten az átlagfizetés kb. 160eFt...annyiból ezek simán fizethetők. És ez csak 1 fizetés.

Nekem 3 ismerősöm lakik kint Angliában, az egyikük már 13 éve, és Angol állampolgár is (tudvalevő, hogy a saját polgárt jobban megfizetik, mint a külföldi munkavállalókat). Egyikük sem keres havi 2000 fontot, pedig 2 közülük szellemi munkát végez, nem kétkezi takarítást, bolti eladói munkát meg egyéb kevésbé fizetett munkát. Az albérlet egy lepukkant lakás esetében is 1000 font körül (inkább fölött) mozog. A 13 éve kint lévő ismerősöm Londontól 60km-re vett magának lakást megfizethető árban (170.000 font)...a bejárás vonattal havi 350 fontjába kerül. A lényeg amit mondani akartam, hogy az albérlet ott elviszi a fizetés nagyon nagy részét. Ha egyedül vagy, akkor a fizetésed felét vagy még nagyobb részét. A tömegközlekedés nagyon drága.

Az összehasonlítás egyetlen esetben állja meg a helyét. Ha az ottani fizetést és megtakarítást az itteni árakhoz méred. Mert ha egy fizetésből ott megtakarítasz mondjuk 500 fontot, akkor az itteni viszonylatban nagyon jó (kb. 170.000 Ft, ami itthon az átlakeresethez hasonló), de ha nézem az ottani megélhetést, akkor mindjárt más a helyzet. Az én véleményem az, hogy leginkább azok mennek ki, akik itthon nem képesek rendesen boldogulni...vagy ha igen, akkor meg telhetetlenek, de az meg ugye más kérdés.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.02. 11:44:04

@windex: Újpest-Fradira járok ki csak itthon, Angliában sem tudtak annál jobban meglepni :-) Mondjuk csak 2es csapat meccseken voltam kinn Angliában, ott senki nem ölt meg senkit. A focidrukkerek itt és ott sem sokban különböznek, bár ennek nem tudom, mi köze a tinik szórakozóhelyi viselkedéséhez és az alapvető közbiztonsághoz. Ha meccs van, ott sem és itt sem érdemes pubba menni. Pont. Ettől még tartom a fentebb leírtakban talált különbségeket :-) Sikerült neked, akár fényes nappal úgy megvárni egy buszt a Blaha Lujza téren, hogy nem akart tőled valamit egy hajléktalan? És ha azt mondom, ne haragudjon, nem, akkor agresszív és ordít. Ez éjszaka csak még rosszabb. Ez csak egy példa. Meg egyszer bementem a barátnőmért a Morrisonsba, hogy kihozzam. Azóta a környékére sem megyek..... :-/

J.László 2012.10.02. 11:44:12

@01234567:
"És azt veszem észre, hogy itt annak jó aki sógor,koma, retye-rutya, igazi gerinctelen seggnyaló, vamzer, anyját is eladná egy forintért, törtető, minden érzést nélkülöző utolsó genny pszichopata."
Nem semmi figura lehetsz öregem. Ha csupa ilyenek vándorolnak ki, akkor az a legnagyobb rendben van. A baj csak az, hogy lejáratjátok a magyarokat.

we 2012.10.02. 11:47:48

A lakás része feleslegesen túl lett bonyolítva: mikor kimész akkor három napra hotelszoba. Onnan mindent megnézni ami szóba jöhet és az egyiket kivenni. Három nap alatt találsz olyat, ami elfogadható maximum nem maradsz ott örökre. Innentől már van lakcímed.

Bank: a lloyds-nál minden további nélkül azonnal nyitottak bankszámlát, de mikor egy év után váltottam akkor volt olyan bank amelyik csak villanyszámla ellenében akart számlát nyitni valamiért. Megoldás: be a városközpontba, ha az egyik nem nyit számlát akkor át a másikba. A 4-5 közül az egyik sikerülni fog. (amúgy a santander-t tudom ajánlani, nekem jók a tapasztalataim)

Ezek elég gyorsan megvannak, ezután lehet menni kocsit venni, ami nagyon olcsó, viszont a biztosítás elég drága.

Kell még a National Insurance (NI), amit a munkáltatód elkezd intézni, te meg bemész egyszer a munkaügyibe és megkapod.

Veszel egy telefont meg egy tesco-s kártyát és akkor már az is van.

Szerintem nagyjából ennyi kell ahhoz, hogy megvesd a lábad angliában.

váj mí 2012.10.02. 11:49:05

@lkjpoi: Aki marad, és beáldozza az életét. Majd az utókor megköszöni vagy nem.

@tildy:): És nem lehet őt is bejelenteni? Vagy olyan bankot választani, amelyiket nem érdekli az angliai cím léte? (Bár állítólag cím nélkül csak valami alap-bankszámlát lehet nyitni. Mondjuk az nekem megfelelt, mert nem sokat éltem Angliában, és csak a fizum átutalására kellett a számla. Arra meg pont jó volt). Vagy olyan garniszállót találni, ahol van postaszolgálat is? Persze, biztos vagyok benne, hogy majd megoldjátok :).

blacklord 2012.10.02. 11:49:16

@lkjpoi: ezt köszönjük szépen mindannyian. Érted már, miről van szó, amikor a frusztrált embereket emlegetik a kint élők? :-)
Mellesleg nem, egyáltalán nem az életképtelenek költöznek ki. Ha egyszer kipróbálnád/tad volna, akkor ezt tudnád is - az egész röffenetedet erősen áthatja a tudatlanság.
Az már inkább probléma az otthon éléssel, hogy ha pl. vannak elveid, és nem szeretnél balra-jobbra folyamatosan kenőpénzeket osztogatni, akkor a vállalkozásod szekere is csak akkor megy, ha ténylegesen unikum a tudásod (pl. high-tech startup) - különben elfelejtheted. Vagy pl. hogy ha nem csalsz adót nagyüzemben és rövidíted meg a munkavállalóidat minden lehetséges módon, akkor nem leszel versenyképes (mivel hogy a többiek default-ból megteszik). Kb. ilyenekről van szó, de lévén, hogy gyaníthatóan te a cégvezetéstől és/vagy az elvektől is messze állsz, ezért ezt neked feltehetőleg hiába is magyarázom...

kincsa 2012.10.02. 11:50:52

@xlngx: Hat igen, olvasgattunk mi is Braziliarol, jobb, ha bezarod az autodat pirosnal... Meg ugye annak, aki gyermeket tervez, talan nem a legjobb hely. Ezert lobbizunk mi is nagyon Dubai mellett, de majd font eldontik az okosok. Erdekes lenne a moszkvai tel utan a dubai nyar... :DDD
Lenne meg egy kerdesem: ha jol ertem, 7 eve "vandorolsz". Mi az, amit legjobban szeretsz ebben az eletmodban? Es mi az, amit a legkevesbe? Szinten hogy tudjam, mire keszuljunk. :)

xlngx 2012.10.02. 11:51:45

@abc77: Egyszer utanna kene rendesen nezni a szamoknak mert amit leirtal az marhara nem kerek. Meg persze nem feltetlenul a bolti eladoi allast kene osszevetni.

Sanyi9 2012.10.02. 11:51:55

@J.László: A "meghajto" az nem a "driver", hanem a "drive" magyar neve (peldaul floppy-drive). A wikipedia szerint a driver magyarul "Hardver-illesztőprogram". =))

sajtos pogi 2012.10.02. 11:52:39

@01234567:

"Az marad itthon, aki valamilyen okból ... fél váltani, nyelvtudás hiánya, családi, vagy egyéb okok ideláncolják, vagy egyszerűen képtelenek lennének rá. És azt veszem észre, hogy itt annak jó aki ... gerinctelen seggnyaló, vamzer, anyját is eladná egy forintért, törtető, minden érzést nélkülöző utolsó genny pszichopata.Ezen felül az az elenyésző kevés, akinek normális, jól fizetett munkahelye van valami szerencse folytán. A szorgalmas tehetséges tisztességes emberek mennek, mert pont ezzel lehet kint megélni, és ezekkel lehet itthon éhen halni. "

Ez jó nagy butaság!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.02. 11:53:06

@váj mí: Itt is van porta/postaszolgalat. HSBC-nel lehetne passport szamlat nyitni, de egyelore meg nem lenyeges. Nekunk anno munkahely nelkul is megnyitotta a lloyds.

Hamarosan ugyis lesz mar valami melo + lakhely is , a tobbivel valoszinuleg tobb a macera, egyelore nem letkerdes a szamlanyitas.

01234567 2012.10.02. 11:54:31

@J.László: "A baj csak az, hogy lejáratjátok a magyarokat."

Mivel?És szerinted milyenek az otthoni viszonyok, és kik érvényesülnek általában szerinted? Őszintén érdekel, te hogyan látod.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.02. 11:56:28

@we: Bank: a lloyds-nál minden további nélkül azonnal nyitottak bankszámlát, : igazolt lakcimet minimum kernek , vagy munkahelyrol papirt. Enelkul nem nyitnak.

01234567 2012.10.02. 11:57:32

@sajtos pogi: Komolyan érdekel miért. Nekem ilyenek a személyes tapasztalataim, általában ezt hallom másoktól is.Kérlek mond el milyen az a Magyarország amit én nem látok. Ez utóbbi mondatból ha gunyoros élt érzel ki elnézést, tényleg érdekel hogyan lehet az otthoni dolgokat másképp látni.

kincsa 2012.10.02. 11:57:46

@sajtos pogi:
@01234567:
Igen, legalabb akkora butasag, mint azt allitani, hogy csak a tehetetlenek mennek el.

xlngx 2012.10.02. 11:58:10

@kincsa: Csak kicsit tobb mint ot eve vandorolok (igazabol vandorolunk) Atlagosan 7-8 honapot vagyok egy helyen, valahol ez 14 honap volt de volt ahol csak 3. Amit a legjobban utalok es ami miatt valtok is az az hogy az ido rovidsege miatt nem lehet normalisan berendezkedni, gyk, 5 eve 3 borondbol elunk, csak a ruhak cserelodnek. Azt hogy nalam van hogy 1 het alatt 3 kulonbozo orszag neve kerul fel hogy hova kellene mennem a jovo heten. Az hogy ha barmilyen problema merul fel akkor nem tudod hova menj (szerencsere eddig megusztuk barmilyen gond nelkul). Mondjuk nalunk van ceges support. De igy is szereztem eleg sok osz hajszalat a sok koltozkodes miatt.
Viszont rengeted elonye van, sokkal nyitottabban latom mar a vilagot, rajottem arra hogy a vilag mekkora es mennyi lehetoseg hever mindenfele, epp ezert a kovetkezo melomban adtunk magunknak 2-3 evet aztan ha nem tetszik tovabb allunk. Nekem nagy almom hogy egy olyan varosban eljek ami meleg es van tengerpart es biztonsagos:)

padlas 2012.10.02. 12:04:30

@abc77: te nagyon el vagy tevedve, ha szerinted Budapesten siman megel egy otfos csalad egy fizetesbol. Vagy nem tunt fel, hogy a posztolonak van ferje, es harom gyereke, es ugy elnek meg odakint egy fizubol?

kincsa 2012.10.02. 12:04:57

@xlngx: Igen, azt en is erzem, hogy nagyon mas, mikor valahova elni mesz, meg mas, mikor tudod, hogy 1-2 ev mulva kod elottem, kod utanam.
Nekunk mondjuk mas a helyzetunk olyan szempontbol, hogy mi azert eveket egy helyen vagyunk stabilan, akkor nincs utazas. De azert igy is mire rajossz, hova erdemes menni, ha megbetegszel, megtanulni a nyelvet, baratokat, vagy akar csak ismerosoket szerezni, berendezkedni... Most is az ures polcok neznek velem farkasszemet a nappaliban, minek vegyek vazat, disztargyakat, ha aztan itt kell oket hagyjam? Konyvbol meg jo az e-book... Mire kialakul egy stabil kor korulotted, mar mesz is tovabb.
Ez a negativ oldala. De nekem siman uti ezt, hogy cserebe annyi mindent lathatok, tapasztalhatok, persze rosszat is, de az is tapasztalat! Nekem ez nagyon sokat er!

Belagezapista (törölt) 2012.10.02. 12:05:16

@abc77:
Az angol 1000 fontot ne a magyar 160 ezres fizetéssel hasonlítsd össze, mert utóbbihoz diploma, jó szakma vagy sok év munkatapasztalat kell, előbbit meg ott mosogatással meg lehet keresni. Az angol 1000 fontot inkább a magyar minimálbérrel vesd össze, és akkor az albérlet+rezsi már elviszi a teljes fizetést.

váj mí 2012.10.02. 12:07:20

@tildy:): Hm, nekem is, anno ...
Persze, először melóhely, a számla aztán hamar megvan. Ezért is nem szoktam érteni ezeket a parázásokat az angliai posztoknál a bankszámla körül. Szinte már misztifikálják. ;).

Globetrotter2014 2012.10.02. 12:08:41

Már máshol leírtam, vannak bankok amelyek kifejezetten az expatokra álltak be. EZ ugyebár nem a mosogatókat jelenti hanem a mulétik által áthozott, rendszerint jól kereső alkalmazottakra.

Ezek a banok általában nem szórakoznak a sgeédmunkás bevándolrók szivatására létrehozott belső szabályokkal, és sokkal gördülékenyebb az ügyintézés.

padlas 2012.10.02. 12:09:02

@sajtos pogi: hat ez eleg sajatos interpretacio, amit az egy szinthez irtal, annak a pozitiv kategoriaban kene lenni, es a negativumokban is csusztatsz. Ezek utan vicces, hogy te beszelsz masok agymosasarol.

xylon 2012.10.02. 12:10:49

@xlngx: "Nekem nagy almom hogy egy olyan varosban eljek ami meleg es van tengerpart es biztonsagos"

+ jol megfizetnek

Egy rovidebb listat irhatnal mert nagyon kivancsi lennek hogy van-e ilyen szerinted.

01234567 2012.10.02. 12:11:04

@kincsa: Szerencsével, a tehetséged szorgalmad alapján itthon is elérhetsz dolgokat. De mintha kint a szerencse nem játszana akkora szerepet :) És ha kint elértél valamit nem kell remegni hogy megfúrhatnak, kihazudhatnak belőle. De könyörgöm írjátok már le milyen az a Magyarország amit nem látok. Cserébe leírom én is milyen amilyet én látok. És én pusztán csak a munkahelyre, hivatalokra, az állam kontra polgár viszonyára, a köznapi morálra, a társadalomra gondolok. Én sem adnám az itthoni magánéletet, az erdőket, folyókat, ízeket, szagokat, az ismerős utcákat, helyeket, a nőket, a baráti összejöveteleket semmiért. Nem is tudok ezektől, lélekben elszakadni, sőt az idő haladtával már fizikailag sem. De nem ezekre vagyok kíváncsi.Mondom: közélet, egzisztencia, munkahely, karrier, állam, polgár ez érdekel.

we 2012.10.02. 12:11:04

@tildy:): ez igaz. De (gondolom) van munkaszerződése, amit nekem elfogadtak. (persze ez személyes tapasztalat és lehet, hogy valaki többet fog szívni)

u4hgn 2012.10.02. 12:12:48

Aki el akar innen menni, annak itt nincs is helye. Menjél ki a pénzért, és legyél egy gyökértelen senki. Akinek ez az értékrendje, azt csak sajnálni tudom, mert bármennyi pénze, gazdagsága is lesz, akkor sem lesz semmije.

sterimar 2012.10.02. 12:15:52

@Belagezapista:
Az angol 1000 font az Magyarországról nézve első hallásra soknak hangozhat, valójában nagyon szűkös megélhetésre elég. Akik ennyit keresnek, azok sokszor 6-an, 8-an vannak összezsúfolódva egy lakásban és úgy élnek "jól".

Másrészt meg azért ha sok év tapasztalattal, diplomával és jó szakmával 160 ezret keresel, akkor valamit nagyon rosszul csiálsz, vagy valamelyik feltétel mégsem teljesül.

nemzetikonyves · http://www.gyepu.hu 2012.10.02. 12:16:39

"Ez a helyzet 2010 vége felé változott meg gyökeresen. Addigra a Magyarországon uralkodó politikai és erkölcsi állapotok olyan szinten kezdtek zavarni minket, hogy eldöntöttük, nem itt akarjuk felnevelni a gyerekeinket és leélni az életünket. "

Remélem azért a 2010-es választásokig semmi problémájuk nem volt :)

Mrs. Clayton 2012.10.02. 12:20:02

@váj mí: nincs benne semmi misztérium, csak ha valaki Mo-n megszokta, h bemegy a bankba és nyit egy számlát, akkor azt gondolná, h a mesés nyugaton talán be se kell menni, mert már a repülőről leszállva fűszoknyás lányok tálcán hozzák elébe
ehhez képest, hiába veszel ki egy szobát egy indiai családnál, vagy hiába költözöl be ügynökségen keresztül egy rakás lengyel közé egy házba, ez nem lesz elég
aki kijön és bérel magának lakást az fizeti a rezsit is, így lesz egy nevére érkező közüzemi számlája, az már tök jó lesz a banknak is
de ha csórikám a fenti lakások bármelyikére jelentkezik be és az indiai nem íratja a nevére vmelyik számláját itt Midlandsben soha nem lesz bankszámlája, mert a munkáltatós papírt sem fogadják el

think different 2012.10.02. 12:22:28

Senki nem jöjjön Angliába, leginkább Londonba ne!

Koszos, dohos lakások, szürke ég, dagadt nők, szar kaja és mindenki innen akar erre a blogra posztolni.
Az angolok bunkók, lenézik a magyart, kihasználják, láncot vernek a bokájukra és fish&chips-szel tömik. Nem beszélik a tiszta Rigó utcai Royal angolt, rossz oldalon közlekednek, zsinórral kapcsolnak villanyt és szar a focijuk.
Álságos képpek vigyorognak, holott az összes a pincébe zárna és csak mosogatni engedne fel vagy epret szedni.

Tényleg ne gyertek ide, mert nagyon nem éri meg!

Belagezapista (törölt) 2012.10.02. 12:25:10

@sterimar:
"Másrészt meg azért ha sok év tapasztalattal, diplomával és jó szakmával 160 ezret keresel, akkor valamit nagyon rosszul csiálsz, vagy valamelyik feltétel mégsem teljesül. "

Először is nyilván nettóról beszélek. Másrészt nem ÉS, hanem VAGY kapcsolat van az általam felsorolt 3 dolog között, harmadrészt nem csak Budapest van Magyarországon.

Szóval ami Angliában 1000 font, az a munka Magyarországon jó esetben is csak minimálbért ér. Ezért hülyeség összevetni a magyar 160 ezerrel.

01234567 2012.10.02. 12:26:41

@kincsa: @sajtos pogi: @J.László: @lkjpoi:
Eluntam a várakozást, most mennem kell. De este szívesen olvasom majd soraitokat, egy másik Magyarországról, mint amilyen az én tapasztalataim alapján létezik....

váj mí 2012.10.02. 12:27:56

@01234567: No, ez engem is.

@u4hgn: Te most tulajdonképpen magadat nyugtatgatod?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.02. 12:28:34

@we: Meg nincs. Munkat keres ( iden diplomazott), nulla szakmai gyakorlati tapasztalattal , junior fejlesztoi pozit nem egyszeru.
Okos gyerek, lattam mar par kodjat, megoldja.

ledo76 2012.10.02. 12:29:26

@nemzetikonyves: Gondolom akkor jöttek rá, hogy a szar az nem változik, jöhet akárki és ígérhet akármit.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.10.02. 12:29:28

@váj mí: @ChristineK: Saját tapasztalat: Confirmation of Employment megléte elég a számlanyitás gyors elintézéséhez komoly bankoknál is, viszont azt csak a magyar bank 0-s igazolásával adta ki a munkáltató (mellesleg egy olyan multi, amit gyakorlatilag mindenki ismer itthon is).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.02. 12:30:15

@u4hgn: Magyarorszagon is tud gyokerelen lenni az ember, videki kis falukban rendszeres a gyuttmentezes . ( Anno szegeny polgink mit kapott, vajdasagi volt es nem "helyi")

Tóth Ágas 2012.10.02. 12:30:17

Londonban óriási a kínálat a jó nőkből, mivel nem csak kövér angol csajok vannak, hanem a teljes színskála a világ minden részéről.. mmmm.. na ez az egy, ami miatt sajnálom, hogy nem ott élek.

kincsa 2012.10.02. 12:34:51

@01234567: Nagyon nehez erre roviden valaszolni. A lenyeg, hogy en nem gondolom, hogy a magyar ember ennyire rossz lenne, sot. Sok az igyekvo, proaktiv, tenni akaro ember. Nem tagadom, nekem is volt olyan szakasza az eletemnek, amikor azert mentem el otthonrol, mert utaltam az orszagot, de igazabol annak a szakasznak az lett a vegkovetkeztetese szamomra, hogy mindenhol van jo is, meg rossz is, es toled fugg, melyikre fokuszalsz, mit hozol ki a szituaciobol. Ha meg tenyleg annyira rossz, ugy kell alakitani az eleted (tudatosan), hogy idovel legyen tenyleges valasztasi lehetoseged, es ne legyel kenyszerpalyara allitva.
Mindezt ugy irom, hogy kulfoldon elek, de nem azert, mert elmenekultem, es ez nagy kulonbseg.
Ja, amit azonban sehol mashol nem tapasztaltam, az az, hogy milyen konnyen mondunk mi magyarok negativ velemenyt a sajat nepunkrol. Ilyen mashol szerintem nincs. Ha egy olasznak azt mondod, a maffia ilyen-olyan, mar kesz is a valasza: de nezd a kulturankat, mit adtunk mi a vilagnak. Ha egy orosznak azt mondod, korrupcio, erre ravagja, igen, de annak van jo oldala is. Ha egy magyarnak azt mondod, a magyarok furjak egymast, egybol rabolint, es meg hozza teszi: es hazugok is. En nem tudom... Nekem ez furcsa. Ha egy ember nem tiszteli magat, mas sem fogja ot semmibe sem venni. Szerintem ugyanez igaz egy nepre is. De erdekel, ti hogy gondoljatok.

we 2012.10.02. 12:34:52

@tildy:): lemaradtam... nem arról volt szó, hogy a posztolónak van munkája?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.02. 12:35:19

@sterimar: Ellenben ha ket ember fejenkent keres ennyit, es egyutt elnek, abbol mar jol meg lehet elni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.02. 12:36:34

@we: Ja hogy ja. Ahogy kivettem, posztolonak van, lehet a parjanal volt inkabb nehezkes a bankszamlanyitas? Neki nincs munka.

xlngx 2012.10.02. 12:38:17

@sterimar: Matekozzunk mar egy kicsit akkor valos szamokkal:

Mo. mernok:
Netto kereset: 250-300k
Lakber+rezsi:100k
Megmarad: 150-200k HUF

Nemetorszag mernok:
Netto ber: 2700-3000€
Lakber + rezsi: 700€
Megmarad: 2000-2300€ ~ 570-650k HUF

Elelmiszer arak kb azonosak, hus dragabb, szolgaltatasok +20% kb.
Szoval ne akard nekem megmagyarazni hogy egy diplomas mernok nem keres kulfoldon jobban.

we 2012.10.02. 12:38:52

@tildy:): ha anyának van bankszámlája, akkor hozzácsapja apát is (joint-account) és akkor már neki is van kártyája is, meg számlaszáma is, úgyhogy ezt ki lehet pipálni.

Persze munkája ettől még nem lesz...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.10.02. 12:39:04

Box room: ez a magyar cselédszoba megfelelője, manapság raktárnak szokták használni. Ha nagy a szegénység, akkor gyerekszoba vagy egyszemélyes szoba egy ággyal.

ledo76 2012.10.02. 12:41:30

@01234567: Az a baj, hogy mindig a szélsőséges vélemények mennek (ebben tényleg nagyon gáz ez az ország), de ahogy tény az, hogy Ny-Európa sok ok miatt jobb hely mint Magyarország és ezért oda menni élni valahol érthető, azért Magyarország sem olyan rossz mint ahogy te állítod. Nem akarok hosszú kommentet írni, de csúsztatsz, általánosítasz és felnyagyítasz bizonyos dolgokat, míg másokat figyelmen kívül hagysz.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.10.02. 12:42:59

@xlngx: Sterimar azt írta, hogy az 1000 font minimálbéres szintet jelent Londonban, ami nem biztos, hogy jobb, mint itthon 160 ezret keresni.
Németországban sem élnél olyan jól 1000 eurós fizetésből. Azt meg mindenki tudja, hogy 3000 eurós bérből jobban lehet élni Németországban, mint itthon 300k-ból.

sterimar 2012.10.02. 12:44:14

@tildy:): 2 ezer fontból valóban meg lehet (persze erősen függ attól, hogy az ország melyik részén), és az, hogy mi a jól, nyilván mindenkinek mást jelent.

Merylla 2012.10.02. 12:44:38

A posztoló hátha olvassa a kommenteket, azt javasolnám, hogy nézzen utána a juttatásoknak, mert ha a férje nem dolgozik, biztos, hogy jár nekik egy csomó juttatás: Housing benefit (ez 100%) igényléséhez be sem kell menni a councilhoz, nálunk interneten lehetett ilyesmit intézni. Ugyanígy a csökkentett összegű council tax, working tax credit stb. mindenképpen nézzetek után.
Ha Mo-on nem is jelentkezett be, tudják munkanélküliként regisztrálni Angliában is, keressen egy JobCentert és ott segítenek mindenkben. Persze ehhez az kell, hogy NI cardja, de az gondolom már biztosan van :)

vernarancs 2012.10.02. 12:44:39

Nem hiszem el, hogy ott nem kolbaszbol van kerites. Lattam a tv-ben. Hanyatlo kapitalizmus!

ledo76 2012.10.02. 12:46:41

Tök jó, hogy valaki többre vágyik és tényleg van ok innen elmenni, de ez a poszt is megerősíti, hogy ott se minden fenékig tejfel és az ember hajlamosabb negatívabban megítélni az itteni életét a valóságosnál.

xlngx 2012.10.02. 12:47:01

@online távmunkás: Akkor lehet nem o volt aki felhozta ezt a matekozast a forumban, csak kicsit unom mar hogy rengetegen azzal jonnek hogy jo diplomaval Mo.-n is szepen felre lehet tenni, mikozben marhara nincs igy.

Sanyi9 2012.10.02. 12:47:02

@xlngx: " ingatlan berleti dijak nincsenek egy szinten a tobbi orszaggal." - ez tenyleg igy van? Eddig azt hittem, hogy az Szingapur egy nagyon gazdag orszag (olyan Norvegia/Svajc szint) es ezert megy oda egy csomo europai/amerikai. Direkt tapasztalatom nincs, de peldaul egy amerikai haverom most koltozik oda (eddig Nemetorszagban volt post-doc es most Szingapurban folytatja). Mar nezegettem a Lufthansa oldalan, hogy mennyibe kerul egy jegy Szingapurba, mert Del-Kelet-Azsia valahogy nagyon vonz. :D

lkjpoi 2012.10.02. 12:47:03

@Nitnitnit: az "ország" mi vagyunk. Ez van, aki elmegy, az mind mástól várja a csodát, és nem fogja fel, hogy saját magával kellene kezdenie.

váj mí 2012.10.02. 12:47:45

@online távmunkás: Látod, ezt a formulát nem ismertem a számlanyitáshoz. Én csak bementem érdeklődni, hogy mi kell, egy szimpla átutalásos számlához. Aszongya, útlevél elsősorban, ja, mondom, az van. Lakcím nem kell? (volt). Aszongya, sima átutalásoshoz? Ahhoz nem feltétlenül. Akkor oké. Összesen nem voltam fél órát a bankban. Ezért nem értem a hisztit a bankszámlanyitás körül. Ja, persze, dombornyomott aranyozott hitelkártyát, amit a világ minden táján elfogadnak, na azt nem adnak az ilyen számlákhoz, de arról volt szó, hogy a melóhoz kell, hogy legyen hova utalni a fizut. Vagy nem?

think different 2012.10.02. 12:47:54

@vernarancs: Jajajaj, mind meghalunk, jajajaj!

(egyszer...)

lkjpoi 2012.10.02. 12:49:03

@Merylla: ez az! Nem kell dolgozni, mert a segély az "jár"!
Éljen a szocializmus!!!

padlas 2012.10.02. 12:50:44

@nemzetikonyves: ugy latszik, baj van a memoriaddal, a valasztasok 2010 aprilisaban voltak. 2010 vegen nem valasztasok voltak, hanem a magannyugdijrendszer kicsinalasa, az alkotmanybirosag jogkoreinek csorbitasa, meg az uj mediatorveny. Akkor kezdett korvonalazodni a jogallam felszamolasa. Pontosan emlekszem erre az idoszakra, ketsegbeesve bogtem az amszterdami lakasomban, mert akkor vesztettem el azt az illuziot, hogy van ertelme visszamennem egy ilyen orszagba. Ha ennek az orszagnak a torkan ilyen dolgokat ilyen siman le lehet nyomni, akkor en nem tudok ezzel politikai kozosseget vallalni, nem tudok ott elni.

sterimar 2012.10.02. 12:51:05

@xlngx: "Szoval ne akard nekem megmagyarazni hogy egy diplomas mernok nem keres kulfoldon jobban."

Hol láttál ilyet?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.02. 12:54:20

"Legkisebb lányunkhoz, aki egy szót sem beszélt angolul, külön magyar nyelvű kisegítő tanárt fogadott a sarki általános iskola"

Vicces. Én annak idején úgy kerültem orosz iskolába, hogy szinte egy szót sem értettem oroszul azon kívül, hogy "zdrávszvujtye" és csak a betűket ismertem, de beszélni nem tudtam egy mondatot sem - kb. 100 szót tudtam elolvasva, de kimondva már nem ismertem fel ezeket a szavakat.

Miben jelentkezett az iskola speciális hozzáállása? Abban, hogy nem feleltettek a félév végéig, addig meg van 4 hónap, bőben elég az orosz megtanulásához. Volt tanár aki már 1. hónap végén feleltetett, szerint 4-5 hét bőven elég az oroszhoz, ha a tanuló szorgalmas. Ha meg nem szorgalmas, megérdemli az elégtelent.

Az iskolaigazgató annyiban segített, hogy a nem orosz anyanyelvűeket sosem buktatta, így akinek év végére 2-ese lett valamiből (az orosz rendszerben a 2 a legrosszabb jegy, ez az elégtelen, náluk csak 4 jegy van!), annak azt automatikusan 3-asra javította.

Merylla 2012.10.02. 12:54:43

@xlngx:
mi diplomásként dolgoztunk Londonban és rosszabul éltünk, mint Mo-on. Mindketten multinál dolgozunk és dolgoztunk kint is.
A két legnagyobb költségünk a lakás volt (1200 GBP+ 150 GBP a council tax) és a közlekedés (300+ GBP) ha ehhez hozzáadtam még a rezsinket (cca. 200 GBP - internet, gáz, villany, víz) pont elment egyikünk fizetése. A maradék valóban nem volt kevés forintra átszámolva, de van millió költséged, amire itthonról nem is gondolsz: pl.: a karácsonyi hazautazáshoz csak a repjegyünk 150,000 volt és ajándékot még nem vettünk!
Van millió előnye is, de csupán az anyagiak miatt csak akkor éri meg költözni, ha Mo-on totál kilátástalan a helyzeted vagy ha tényleg nagyon sok pénzt tudsz keresni (nagyon sok: 100,000 GBP/év) Mi ennek a fizetésnek a közelébe sem jutottunk - ide már mennek az angolok is, és bármennyire is nyitottak, ezen a szinten már rasszisták ők is...

xlngx 2012.10.02. 12:55:32

@Sanyi9: Szingapurban es HOng Kongban a legdragabbak az ingatlan berleti dijak a vilagon. Abban viszont igazad van hogy az europai managereket, orvosokat eleg jol megfizetik, foleg ha az illeto nativ angol.

nandika68 2012.10.02. 12:56:14

Nagy marhasag az egesz ami ide le van irva.Az osszes blog mint ez is tele van irva valotlan dolgokkal.pl: a bankszalanyitasrol annyit hogy bementem csak az utlevelemmel a lloydsba es azonnal megcsinaltak.a lakcimet meg minden egyebet en mondtam.a gyogyszerert pedig ha receptes nem kellett fizetned semmit mert 3 gyerekkel kapsz child benefitet es ez miatt van nhs kartyad es ingyenes.mi is ingyen kapjuk pedig csak egy gyerek van.meg a fogamzasgatlo is ingyen van.csak a recept hatso reszen ez mellett meg be kell x- ni a megfelelo kockat.tobb hatalmas marhasag is van meg pl. a testvereket nem szedik szet nincs kulon kulon iskola.valamint angol nelkul is kapsz munkat csak nem kell finnyasnak lenni,az elso hely ahova bementem pedig ki sem volt irva hogy van felvetel felvettek rogton.a kaja pedig sokkal sokkal olcsobb.lakast is lehet talani jot egy nap alatt a gumtreen,akkor nincs ugynoki dij sem.ez az egesz cikk vagy blog tehat egy nagy marhasag.

blacklord 2012.10.02. 12:56:48

@abc77: azért van valami diszkrét bája annak, amikor 3 (feltehetőleg meglehetősen azonos szociális körből származó) ember alapján általánosságokat hirdetnek emberek. Nyilván, ha az a három épp nem keres olyan jól, akkor már minden külföldön szerencsét próbáló loser.
Mellesleg a saját elemzésed se állja meg egyébként a helyét, Angliában ugyanis az az 500 font is jóval messzebb ér, mint az általad említett 60.000 forint, ami rezsi-lakbér után marad. Ez részben azért van, mert a 27%-os ÁFA-val sok importált termék Angliában olcsóbb, mint itthon (persze ha az embernek van esze, akkor amúgy is Amerikából veszi meg közvetlenül).

xlngx 2012.10.02. 12:57:41

@Merylla: Tudom mirol beszelsz, en ebben a dilemmaban voltam nem olyan reg, mert lett volna lehetoseg UKbe menni dolgozni, de a fizetesek nem erik el a Nemet szintet, es a megelhetesi koltsegek sokkal dragabbak. Az ingatlan berles sztem meg dragabb is es akkor nem szamoltam a cuncil taxet.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.02. 12:57:59

@lkjpoi: Vagy csak megunta, hogy egyedül akarja megváltani itthon a világot, úgy hogy körülötte az emberek nem tesznek semmit. :-)

lkjpoi 2012.10.02. 12:58:18

@kincsa: egyetértek veled. Nem azokkal van bajom, akik annyira jók a szakmájukban, hogy elhívják őket máshova - ők a kisebbség.
Sokkal inkább azokkal, akik habzó szájjal szidják az itthoni állapotokat, embereket, holott ők sem tesznek/tettek semmit, és ezzel minimum hozzájárulnak a rendszer fenntartásához. A magyaroknak eggyel több ellenségük van, mint a többi népnek, maguk a magyarok, akik ilyen posztokat írnak a saját hazájukról, honfitársaikról.

megint 2012.10.02. 12:58:36

Tehát anyagilag teljesen felesleges volt váltani, nagy öröm lehet a férjének, hogy a feleségének kell eltartani egy éve, és ahogy olvastam alig marad hónap végére valami. Nyelvtudás mindenképp szükséges egy jó munkához, ezt sok magyar nem veszi komolyan és pár hónap múlva már itthon is vannak megint, ugyanis mosogatásból ott sem jutsz előrébb.

Sanyi9 2012.10.02. 13:00:15

@xlngx: te mivel foglalkozol, hogy ennyit utazol? Nemetorszag melyik reszebe jossz?

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2012.10.02. 13:00:24

@nemzetikonyves: ">>Ez a helyzet 2010 vége felé változott meg gyökeresen. Addigra a Magyarországon uralkodó politikai és erkölcsi állapotok olyan szinten kezdtek zavarni minket, hogy eldöntöttük, nem itt akarjuk felnevelni a gyerekeinket és leélni az életünket. <<

Remélem azért a 2010-es választásokig semmi problémájuk nem volt :) "

Hát ez a poszt igencsak tragikomikusra sikeredett. Itthon a pár mindkét tagjának volt állása, tudtak megtakarítani, jól éltek. Aztán a gonosz, patás Orbán iránti ellenszenv - ehh politkai és erkölcsi állapotok - miatt kimentek Angliába sokkal rosszabb körülmények közé, szar lakásba, úgy hogy csak az egyikük dolgozik, és a család jövedelme csak a lakásbérletre és a kajára elég.
Ezt nevezem kedves posztoló. Gratula! Erre mondják: nagy az Isten állatkertje.
Egyébként, ha megint a jó Gyurcsány lesz hazajössz?

lkjpoi 2012.10.02. 13:01:03

@Nitnitnit: akkor a megoldás, hogy senki nem tesz semmit, ahelyett, hogy felrázná a többit? Könnyű a másikra mutogatni...

Pan Modry 2012.10.02. 13:01:18

@lkjpoi:

ez baromsag, en es jonehany volt evfolyamtarsam itthoni jol fizeto allasokat hagyott ott...

...ugyanis nem kell egy zseninek lenni ahhoz hogy kiszamold, hogy evente mondjuk 100-140 ezer euro, az mennyivel jobb mint mondjuk az evenkenti 40-60 ezer euro fizu.

abc77 2012.10.02. 13:04:04

@xlngx: Miért ne kéne belevenni...a legtöbb kimenekülő nem a szakmájában helyezkedik el, hanem kilátástalan ember, aki itthon nem talál magának állást. Ezek nagy része felszolgáló, mosogató, KFC-s, Meki-s...stb. kétkezi munkával kezd, amíg a nyelvet és a szokásokat meg nem ismeri. Mint írtam...nem én találtam ki ezt, 13 éve kint élő és már állampolgár ismerősöm is megerősítheti, aki viszont szellemi munkát végez...mellesleg bankban.

És ezt nem ismerősöm ismerőse, akinek ismerőse mondta...nagyon közeli, szoros kapcsolat volt korábban. A másik két ismerős nem közeli, de ők sem azok, akik "hazudnának" ebben. Náluk az egész család kivándorolt, és nem bánták meg a dolgot. De nem kéne túlozni, hogy milyen szuper ott. Egyszerűen csak meg tudnak élni...szűkösen, de megélnek.

Itthon meg mindenki úgy fújja fel a dolgot, mintha ott minden aranyból lenne, és aki kimegy az hiper-szuper jól fog élni. Fura, de a nagyon sokan mégis visszajönnek előbb-utóbb. Szomszédom 1 évig volt kint, beszél angolul, mégis elment Finnországba, mert nagyot csalódott az angol "lehetőségekben", amit a média szajkóz egyfolytában.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.02. 13:04:14

@sterimar: Londonban is, kulon alberletben. Persze nem EC1 ...

Pan Modry 2012.10.02. 13:06:07

@greatwideopen:
ez nem igy ment...

En peldaul utaltam gyrucsanyt de ugy voltam vele hatha a fidesznel majd tobb orszagperspektive lesz, mert habar anyagi gondom nem volt, de nem szeretem ha bunozok iranyitanak egy orszagot...

Mivel Orban is ugyanolyan szar mint Gyurcsany volt, ezert lepnek olyan sokan,...

Ki akar azert dolgozni hogy Simicska meg Hagyo Miklos felek lopjak el a befizetett adojat?

efem 2012.10.02. 13:06:34

en IT-skent dolgozom jelenleg angliaban, london kulso reszen. eleg gyatra angollal elvallaltam enis az elso IT-s melo ami szembe jott - igaz keves penzert, de 1 ev utan tovabb alltam. 3.5 ev utan most a 3. IT-s poziciomat koptatom itt kint, eros kozepes angolra felgyurtam magam, es 30k felett van boven az eves fizetesem 29 evesen.

jotanacsok (IT-s)munkakereseshez:
- irj minel tobb reszletet, es "magic word" -t ( aka: vmware, microsoft, cisco, vizsgak, stb )
- angliaban hiaba van kulfoldi munkatapasztalatod, legtobb esetben nem veszik figyelembe! elso munkahelyen eltolteni kotelezo legalabb 1 evet!
- leheto legtobb oldalon regisztraljon be munkakereses celjabol, es ahol legalabb 50% -ban megfelel, jelentkezzen !
- az ugynokok haszontalanok, es analfabetak a szakmahoz amit csinalsz. de tenyleg. viszont ha jo benyomast keltesz, es ragod a fuluket, elobb utobb talalnak neked munkat
- cover letter legyen poziciokra szabva, legalabb fel oldal, es tartalmazza azokat a "magic word" -oket, amit a pozicional kernek, es ismer
- linkedin regisztracio, es az osszes ugynok felvetele akivel valaha kapcsolatba kerultel: nagyon sokszor facebook szeruen hasznaljak, es postoljak az ujabbnal ujabb poziciokat!
- szemelyes informaciok ( aka csalad, foto, szuletesi adatok, etc ) tilos a cv-ben: csak nev, cim, telefonszam

kb ennyi, sok szerencset!

christophe 2012.10.02. 13:06:57

@lkjpoi: bruhaha, èletkèptelen vonatvezeto :-)) M.-on semmi esèlyem nem lett volna 30felett vonatvezetokènt elhelyezkedni lèvèn se sogor,se koma a Màv-nàl.Itt(Franciaorszàg) meg kèpzeld el sikeres iràsbeli,szobeli,orvosi vizsga utàn,tanfolyam,gyakorlatikèpzès ,ès jèè vonatvezeto vagyok....

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2012.10.02. 13:07:11

@Merylla: Igen, csak az itteninél jóval magasabb bérért érdemes országot váltani, mert odakint a megélhetési költségek jóval magasabbak. Nézegettem banki állásajánlatokat. Volt olyan vidéki bank, ahol operational risk manager állásra év 20000-et ígértek. Gondoltam magamban: hülyék ezek? Mit várnak ezért a pénzért, hogy bejárok kávézni?
A 100E az már jó pénz valóban.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.02. 13:07:45

@lkjpoi: az embereket hiába rázogatod. Próbáltam. Senki nem is reagál. Amelyik reagál az véres szájjal védi a rendszert. A többi meg süpped, és úgyseleszjobb, ezvaneztszeretjük elven van. És tudod mit? Én sem a beletörődőkért, sem a heil orbán társaságért nem fogok semmit tenni. Politológiát is tanulok egyébként, ettől függetlenül, nem tudok olyan pártot, olyan embert mutatni, aki majd jobb lesz vagy rosszabb. Nekem mind egyforma. Mindent megcsinálnak a magyar emberrel amit meg lehet. A többség hagyja, a többi primitív módon fejezi ki a tetszését és nemtetszését, a maradék meg egyszer csak nézi a híradót, kimegy a hegyben álló csekkekhez, megtekinti a "behívóját" és szépen elkezd más országok felé érdeklődni. Szerintem így megy ez, de ez az én szubjektív álláspontom.

Pan Modry 2012.10.02. 13:07:53

@abc77:

aki utalja a mutyit es a mutyieloskodoket, az jobban fogja magat erezni kulfoldon..

váj mí 2012.10.02. 13:08:43

@Jess G: Ok, a fűszoknyás lányok a svéd Homáron nyerők ;). Nade, mint már írtam, tőlem csak az útlevelemet kérték, még angliai címet sem (bár volt) egy sima, átutalásos számlához. Mondjuk az is igaz, hogy mindez Londonban. Lehet, ott is úgy van (olyan sokat azért nem éltem ott, hogy megtapasztaljam az összes országrészt), mint Németországban, hogy pl. a Volksbank, ami Magyarországon és Ausztriában egyfajta multi, itt meg nemhogy tartományonként más és más, de még egy tartományon belül városonként is eltérő. Nem is náluk van számlám ;).

venator 2012.10.02. 13:09:17

@J.László: Az otthoniakra utalt a kiábrándult kolléga. :)

abc77 2012.10.02. 13:12:17

@Belagezapista: Miért is ne? 1000 font alatt albérletet alig találsz odakint...talán a kokós, strici feketék szomszédságában. 1000 fontból egyedül nem fogsz megélni odakint. Szóval az 1000 fontot nem is a 160.000 Ft-tal kell összehasonlítani, hanem inkább az 1500-2000 fonttal.

abc77 2012.10.02. 13:13:27

@Pan Modry: én is utálom, de nem érezném magam jobban, ugyanis odakint is ugyanúgy csinálják, mint itthon. Akárcsak a törökök németben.

sterimar 2012.10.02. 13:13:52

@xlngx: Ez attól még változatlanul igaz lehet.
A kép sokkal árnyaltabb annál, mint ahogyan sokan látni, vagy láttatni szeretnék.
Persze, Ny. Európa legtöbb országában magasabb az életszínvonal a magyarországinál, ez vitathatatlan evidencia. Ezen belül viszont millió és egy tényező árnyalja a képet. Csak példul hogy néhányat említsek. Van itthon ingatlan vagyona, vagy bérleményben lakott? Egyedül vagy családdal? Feleség dolgozik, vagy gyerekekkel otthon van? Mi a kivándorló kézettsége, munkatapasztalata, egyáltalán milyen területen dolgozik (nyilván teljesen más a mérleg, ha egy már itthon is viszonylag jól megfizetett szakmából vándorolnak ki, vagy ha pl egy orvos teszi ezt)? Mekkora részét tudja a fizetésének félrerakni itthon (ha tudja) és mekkorát kint? Hol akarja a megtakarított pénzt elkölteni, befektetni? Mekkora aránya megy a jövedelemnek az alap megélhetési dolgokra (ez megint mindenkinél mást jelent) és mekkora extra szolgáltatásokra, luxusra?

És ez még mind csak az anyagi része.
Szóval kicsit összetettebb ez annál, mint csak hogy át kelljen számolni az Euró vagy Font jövedelmet Forintra.

xylon 2012.10.02. 13:14:34

@Merylla: 100k korul nincs semmi megkulonboztetes. Persze verseny az van boven.

Te kb 30kt keresel ami az UK atlagnal tobb (28k) a londoninal (33k) meg kevesebb szoval ne csodalkozz ha nehez az elet. BTW 400 fontos repjegyre van penz akkor olyan eszbontoan nem mehet rosszul.

venator 2012.10.02. 13:15:06

@grafoguru: Ezen már túl vagyunk, majd ha apu is munkába áll nyilván jobb lesz. Az hogy anyagilag jobban megéri tiszta sor. Hogy általában megéri-e, no az erősen egyénfüggő.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2012.10.02. 13:15:52

@Pan Modry: Ez oké, de a posztíró valahogy nem érzett undort Gyutrcsibohóctól csak a Patás tette be nála a kaput, mert a Patás ojan antidemokrata.
Én is gondolkodom külföldi munkavállaláson, de csöbörből vödörbe nem megyek. Szar(ul fizető) állás itthon is van elég. Na főleg nem megyek ki munkanélkülinek, ez már tényleg tragiröhejes.
És az életkörümények nem egyértelműen rosszabbak pl. az angliaiaknál. Csak elég perspektívátlannak látom itt a helyzetet. Ez a gond alapvetően. (Bár a perspektíva hiánya a Nyugatot is jellemzi az elhúzódó világválság miatt). Talán télleg a holdra kéne menni.

abc77 2012.10.02. 13:16:07

@sterimar: teljesen egyetértek veled.

kisvirag78 2012.10.02. 13:17:38

Nem szándékom menteni a magyar oktatási viszonyokat, DE Magyarországon is létezik a fejlesztő pedagógus intézménye, akit kötelező az iskolának biztosítani a tanköteles, igazoltan rászoruló gyerek mellé. Más kérdés, hogy a legtöbb helyen ez egyfajta semmit nem érő műfajjá silányul, ahol is kiikszelik, hogy letudtuk, és a valóságban kevés rászoruló gyerek kap valódi segítséget. A magyar nyelv ismeretének teljes hiánya is ok a fejlesztő pedagógusra, aki ennek keretében tanítja a magyart azoknak a tanköteles gyerekeknek, akiknek erre szükségük van. Van olyan fejlesztő pedagógus ismerősöm, aki Budapesten egy menekült afgán család legkisebb leánykáját tanítja ennek keretében, tanításai időben magyar nyelvre, egyelőre az írás-olvasás óra idejében. Afgánul nem tud, képes magyar nyelvkönyv segítségével oktat.
Szóval ez az intézmény itthon is létezik, legfeljebb nyelvoktatásra ritkán kell használni.

Pan Modry 2012.10.02. 13:18:08

@abc77:

viszont itthon teljesen hulyere is vesznek, en legalabbis hanyok az egesztol ami MO on megy

Muscari 2012.10.02. 13:18:48

A bankaszamlanyitashoz annyit: a lakcimet igazolni kell valamivel, kozuzemi szamla vagy council tax szamla. Nekunk a szallasadonk pecsetes papirt adott arrol, hogy ott lakunk, mivel az elozoekkel termeszetesen nem rendelkeztunk. Igaz ez egy ceg es nem maganszemely. Plusz 3 havi itthoni bankszamlakivonat (Raiffeisen), erdmeny: fel ora mulva bankszamlank volt a Barclays-nel.
A hangsuly az igazolason van, tehet nem eleg bemondani mondjuk a hostel vagy az ismerosunk cimet, hanem papirt kell rola hozni, hogy ott laksz. Ez gondolom azert van, mert itt nincsen lakcimkartya.

kincsa 2012.10.02. 13:21:24

@lkjpoi: Ugy tunik, ez a tema nem hoz lazba sok mindenkit. Nem baj, majd irok rola egy posztot, aztan majd nekem eshetnek. :)))))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.02. 13:24:19

@abc77: NEm London belso reszet kell nezni, hanem Croydont, vagy Greenwichet.
Sok helyen van 1 haloszobas lakas 800-1000 fontert, Londonon belul. Londonon kivul meg... Nem ritka , hogy ket szobas lakas es 400 font a berleti dij.

Nem tudom, 33k-val fejenkent hogy lehet nehez az elet. Ennyibol meg ket ember is meg tud elni (nem puccosan, de szepen) , nemhogy egy.

think different 2012.10.02. 13:24:27

@greatwideopen: Én pl. otthon jól kerestem, ház, autó kifizetve, csak unalmas volt. Van jó esetben 70-80 évem ezen a sárgolyón, nem igazán érzem azt, hogy be kellene állnom a sorba és megfelelni az átlagos elvárásoknak.
Most jobb a hangulatom, pedig szarabb körülmények között lakom, de a munkám és hobbym ugyanaz, szeretem csinálni. Mondhatni imádom.
Amikor - jó esetben évtizedek múlva - valamelyik imaginary friend (Allah, Buddha, Odin vagy John Lennon) magához szólít, akkor már teljesen mindegy lesz, hogy a maradék földlakó miként éli mindennapjait.

Kicsit más téma.

Engem picit idegesít ez a ki, mennyit keres kérdéskör. Nekem anno az osztrák, most az angol hozzáállás nagyon tetszett:
Vallási, politikai, szexuális hovatartozásról és pénzről nem beszélünk. Magánügy.
A legjobb barátok között igen, de mások elé nem teregetjük ki a dolgainkat és felhúzzuk a szemöldökünket, ha valaki ezekkel a témákkal kapcsolatos kérdést tesz fel.
Vannak egyértelmű dolgok, amelyek elterjedtek a neten, tudjuk mennyit keres egy John Doe IT, ételfutár vagy mosogató munkakörben vagy Jane Doe au-pair-ként, pincérként.
De senki ne kérdezze már meg, hogy mennyit kapok tanárként magánórákért vagy X bank, Y poziciójában.
Azt se, hogy miért fekszek naponta más nők/férfiak/mindkettő ágyába és miért Íziszhez imádkozok vagy áldozok fel fehér szarvasokat Stonehenge-nél.
(Politikához nem tudok hozzászólni, mert ignorálom minden létező síkon).

Persze lehet én vagyok idióta és természetes lenne a bankszámla kivonatom screenshot-ját posztolni, mert Nemzeti Kincs.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2012.10.02. 13:29:49

@think different: "De senki ne kérdezze már meg, hogy mennyit kapok tanárként magánórákért vagy X bank, Y poziciójában.
Azt se, hogy miért fekszek naponta más nők/férfiak/mindkettő ágyába és miért Íziszhez imádkozok vagy áldozok fel fehér szarvasokat Stonehenge-nél."
Kivéve, ha celeb vagy...
Itt is-ott is.

efem 2012.10.02. 13:30:42

@think different: en talan meg annyit tennek hozza, hogy en itt magyarokon kivul senkit nem hallottam panaszkodni ... de ugy semmirol ... (max az idojarasrol) :)

Belagezapista (törölt) 2012.10.02. 13:32:20

@abc77:
"Szóval az 1000 fontot nem is a 160.000 Ft-tal kell összehasonlítani, hanem inkább az 1500-2000 fonttal. "

Nem, az angol 2000 fontot lehet a hazai 160 ezerrel összehasonlítani, mert kb. hasonló képzettség kell hozzá, az angol 1000 fontot pedig a magyar minimálbérrel vesd össze, amiből szintén nem fogod tudni megoldani a lakhatást.

sterimar 2012.10.02. 13:32:31

@think different: "Vallási, politikai, szexuális hovatartozásról és pénzről nem beszélünk. Magánügy"

Maximálisan. Legalábbis a valós életben.
Mondjuk egy fórumon teljen más, külföldi fórumokon ugyanúgy téma. Egy kivándorlással foglalkozó blogon meg teljesen természetes, ugyanis a kivándorlók szignifikánsan nagyobb részénél biztos hogy az anyagi okok szerepelnek elsőként.

think different 2012.10.02. 13:33:26

@greatwideopen: Dolgozom rajta, hogy anyukámék büszkén tudják mutogatni falunapon, hogy gerincre vágtam egy "Britain's got talent" sztárt vagy Középtonna Katikát, mindezt címlapon.

váj mí 2012.10.02. 13:36:57

@abc77: Legalább hülyeségeket ne beszélnél, ha már totál fogalmatlan vagy.
Az a kétszintes ház, amiben én éltem, Kelet-Londonban, alles zusammen havi 750 fontért volt bérelhető. Hatalmas konyha, 5 szoba, egy cselédszoba, hátsó kert, két fürdőszoba. Üzletek garmadája 200 méteres körzetben, buszmegállók 200 méteren belül mindkét irányba, a Black Horse Road metró állomás 500 méternyire a háztól.
Okos fiú vagy, maradj inkább otthon.

think different 2012.10.02. 13:37:01

@sterimar: Oké, de neked mennyivel emelkedik a fizetésed vagy mennyivel jobb ajánlatot kapsz, ha tudod az enyémet?
Odamész a leendő munkáltatódhoz, hogy hallottad egy sráctól egy magyar fórumon, hogy hasonló munkakörben 20%-kal többet is lehet keresni, akkor te miért nem kapsz annyit?

McZozo 2012.10.02. 13:40:12

Erdekes nekem nagyon sokmindenben pont ellentetes tapasztalatom van. Pl mivel nem tudtma hogy itt ilyen korumenyes a bankszamla nem is keszultem ra de ez nalam ugy zajlott, hogy fejvadasszal elso nap k ibattyogtunk a legkozelebbi hsbc be ahol elkertek az utlevelem valamit odaaadtam egy magayr bankszamlakivonatom amin rajta votl a magyar lakcimem es az ugynokseg atfaxolt egy ket soros papirt nekik, hogy hol fogok dolgozni masnaptol es fel orara ra meg volt nyitva a szamla. Miutna aparom kijott neki is akartunk nyitni de o nem dolgozott igy bementunk tobb bankba is de nem nyitottak de aztan egyik nap kiugrottam a munkahelyem kozeleben levo loyds ba es ott minden tovabbi nelkul megnyitottka neki csak utlevelre.

Az auto hianyaval egyetertek videken telleg borzaszto a helyzet

Viszont a segelykeressel megintcsak nem ez a tapasztalatom munkakeresesi segelyhez nem kelett smmilyen magyar regisztracio es ket het alatt megadtak, a berleti dij tamogatast egy honap alatt iteltek meg. utana inkabb azzal volt a gond mikor mar nem keleltt es nem voltak hajlandoak beszuntetni 4 honapig

sterimar 2012.10.02. 13:43:47

@think different: A tiéd számomra teljesen irreleváns mert nem tudok rólad semmit.
Viszont ha ki akarnék vándorolni, akkor alapvető fontosságú, hogy tudjam, hasonló munkakörben és tapasztalattal mennyit keresnek, ez alapján tudom ugyanis belőni mire számíthatok.
Éltem és dolgoztam kinn Angliában és azokkal a kollegáimmal akikkel jóban voltam, bizony nagyjából ismertük egymás fizetését.
Amit én értékeltem, hogy viszont direktbe soha senki ilyeneket nem kérdezett, maximálisan tiszteletben tartják, hogy ez magánügy, amit elmondasz ha el akarsz. Ha meg nem, akkor nem.

Zka77 2012.10.02. 13:48:45

@lkjpoi: igen, szerintem az elégedetlenek pont azért mennek el, mert nem tudják a választ erre a kérdésre. Csak azt látják, hogy ők ehhez a változtatáshoz kevesek, ellenben a jövőjüket (és a gyerekeikét) már elvették. Én is így vagyok, egyre inkább.

think different 2012.10.02. 13:51:03

@efem: De nem?
Nincsenek árkok krokodilokkal London körül, ha nem tetszik, akkor el lehet innen menni. Van pár ország ahonnan nem lehet, de ez nem az.
Esős?
Menj dubajozni, az meg száraz lesz, bár sikosító/olaj mindig lesz Husszeinéknél. Pénzt meg talicskázni lehet haza, már középvezetőként is valamelyik építőipari cégtől.
Nincsenek jó csajok?
Venezuela, Kolumbia, etc. - van kokain, szar sör, ellenben a legjobb csajok, konstans izzadás, a munkatempó meg még egy magyarnak is elviselhető.
Dohos lakás?
Vietnám, Laosz, India - örülsz, ha van fal, amin megálhatna a penészgomba. Horgászhatsz naphosszat, a nők istenként tekintenek rád, létra nélkül cserélhetsz olajat a mécsesben, cipőt és iPad-ot meg gyártasz magadnak valamelyik 1USD/week factory-ban.
Hideg van?
Egy svéd vagy norvég ilyenkor már 60 faktoros naptejet használ és papucsban megy fagyizni.
Meg kell oszani a lakást?
Gondolj bele, hogy a Friends saját változatát éled meg, de neked csak egy pakisztáni Ross és a majma jut és nem Rachel.
Kollégiumban Magyarországon 7 fiúval osztoztam 12 m2-n, 4 emeletes ágyra leosztva 5 évig.
Itt jutott 70m2 egy magyar, egy lett és egy litván lánnyal. Borzasztó!!!

cindbl 2012.10.02. 13:53:02

@lkjpoi: "Ez van, aki elmegy, az mind mástól várja a csodát, és nem fogja fel, hogy saját magával kellene kezdenie."

allami cegnel dolgoztam kozepvezetokent (IT). hosszu ideig harcoltam, hogy csereljuk le a kozponti rendszerunket egy olyanra, ami nem kerul evi 3-500M forintba, letettem terveket, hogy lehetne mindent integralni egy rendszerbe kb 450M forintbol (egy evi fenntartasa az akkori rendszernek!).
az akkori rendszert egy, azaz egy darab ceg supportalhatta (egyedi fejlesztes, meg forraskodot sem adtak, ami eleg gaz financial szektorban), az altalam ajanlott rendszert kb 5-6 kulonbozo ceg is fejleszthette volna (meg ha evente kirugjuk oket csak hogy szokjak), ami az arversenynek is jot tett volna.

a valasz: csinaltak egy projectet, amire elkurtak 60M-t (haver cege, behivtak konzultansnak az elso meetingre, ott elrohogcseltek, majd mondtak, hogy oke, akkor ok mennek. en rakerdeztem, hogy oke, de a tobbi? milyen tobbi? mondjuk project alapito dokumentum, leirasok, merfoldkovek, ilyesmi? ja, ilyenek nem kellenek. tobb meetingre nem hivtak)

na en ezt untam meg, es jottem ki rendszeradminnak. most is csak support engineer vagyok, de egyedul eltartom a csaladot (ket gyerek, asszony, hazberles, auto). es nem stresszelek, nincs tulora, nem lopjak el a magannyugdijamat,

igen, zavar az otthoni helyzet, de amig a birkakat nem zavarja az otthoni mutyi, es nem lep senki elo, hogy he, valamit tenni kellene, addig nincs mit tenni. en nem fogok egyedul ellenzeki partot alapitani, inkabb igenylek itt allampolgarsagot. majd nyugdij utan hazamegyek elni az itteni nyugdijambol.

think different 2012.10.02. 13:53:59

(bocsánat a hülye hibákért, pont vmi ótvar pie-t kellett ennem és folyik ki belőle a gombás hús, de magyar vagyok és tettem rá Erős Pistát!)

Lunacica 2012.10.02. 13:54:46

Kedves Judit! Valahogy az elejen megcsuszott a dolog.
Ha multin keresztul mentel azok a legtobbszor ideiglenes lakast is adnak- eredmeny :van cimed. Tehat menetsz a bankba,de ha voltal NI szamert akkor onnan cimre kuldtek az idopontot az interjura. A banknal nekunk kb.20 perc volt a szamlanyitas es 5 napon belul meg is kaptuk a kartyat.
Az onkormanyzat igenis segit :
-housing benefit-ha csak Te dolgozol ez akar a teljes berlet osszege is lehet
-council tax benefit
-child benefit-ezt az HMRC visszamenoleg kifizeti az orszagba lepes idejetol szamitva / max 3 honap /de 26 het az elbiralas persze meg ezt is hozzateve.
-ingyenes iskolai etkezes,ha nem veszed igenybe a child tax creditet.
-ha megigenyelted van child tax credited,ez eleg jelentos is lehet hetente.
-ha visszaigenyelted a tax creditet akkor kozel egy evre kapsz NHS kartyat amivel a bizonyos felnott orvosi kezelesek is ingyen vannak
-a receptek es orvosi ellatasok 16 ev alatt ingyen vannak
-a szemeszet es a szemuveg pl ingyen van a gyerekeknek.
- a ferjed regisztralhat munkakeresoi jarulekra,ahol esetleg munkat is ajanlanak.
-ha regisztralt akkor ingyenes nyelvtanfolyamot is kap,ha keri
Ne ertse felre senki ,mi nem ebbol elunk,--vannak akik igen sajnos-- de nem ertem miert nem tudtal errol,vagy ha igenybe veszed akkor miert nyafogsz.
En is magyarorszagrol inteztem a munkakeresest, enelkul es nyelvtudas nelkul senkinek nem ajanlom en sem azt hogy belevagjon. Egy ilyen dontes igenis komoly, hiszen altalaban az egesz csalad jovojerol van szo. En is latok magunk korul olyanokat akik nyelvtudas nelkul kuzdenek, de a sajat jovodet magad kovacsolod-ki igy ,ki ugy.
Mi egy percig sem bantuk meg es soha nem is panaszkodtunk,pedig a mi kezdetunk is eleg kalandosra sikeredett :( .
A gyerekeink imadnak itt elni, ok is kaptak kisegito tanart ket honapra igaz ok beszeltek angolul-de biztos ami biztos,mondta az iskola.
Most egyebkent rengeteg allas lehetoseg van a multiknal mivel jon a karacsonyi hajtas,ilyenkor felvesznek egy csomo extra embert- minel jobban beszelsz annal jobb posztra.
Azert sok sikert kitartast, mielobbi javulast az eletetekben.

VíziLó 2012.10.02. 13:55:04

@Sanyi9: Nem arról van szó hogy felvesz állandó alkalmazásba, hanem egy ilyen tanár (vagy még nagyobb valószínűséggel teaching assistant) valószínűleg több iskolában, akár több városban foglalkozik a bevándorló gyerekekkel. Itt az angol tanárok egy részének sincs fix munkahelye, hanem helyettesítő tanárként oda megy, ahova épp hívják meghatározott napi, illetve órabérért.

ZmanUK 2012.10.02. 13:59:28

@Nitnitnit: A "biztonsagos" angol szorakozohelyekkel es a "biztonsagos taxikkal" en vitatkoznek. Hihetetlen sok nemi eroszakot kovetnek el taxisok, akik kihasznaljak a no utasaik totalis reszegseget, valamint a rendorok folyamatos jelenlete mellett is hadiallapotok uralkodnak altalaban a varoskozpontokban. En angol rendorkent mondom, nem szivesen jarok el szorakozni itt Angliaban, mert az angolok kontrollt vesztett idiotak ha isznak. Bar mivel evek ota nem elek otthon, igy nem tudom, hogy ott mennyiben mas a helyzet

Zka77 2012.10.02. 14:04:01

@u4hgn: okosat böfögtél, majd szólj, amikor szép elvekért adnak kaját, orvosi ellátást meg nyugdíjat.

2012.10.02. 14:05:03

@think different: Valamelyik nap hazafelemenet osszeakadtam egy magyar turista hazasparral Becsben, akik utbaigazitast kertek, es mivel egymast kozt magyarul beszeltek, nem volt nehez kitalalni, hogy magyarok. :) Mivel abszolut nem voltak kepben, hogy hol vannak, mondtam, ugysem sietek, elkiserem oket a metromegalloig, ahonnan majd menniuk kell tovabb.

Utkozben (kb. 3 perc) a kovetkezo beszelgetes zajlott le:
- Es te itt kint dolgozol?
- Igen.
- Es megeri?
- Persze, termeszetesen.
- Es mennyit keresel?
- ??? Jol megelek belole, koszonom, ahhoz eleget... (Meg azt sem kerdezte meg, mivel foglalkozom...)
- De megis mennyit??
- Tobbet, mint Mo-n.

Erre a no szolt ra, hogy "hagyjad mar, hat nem latod, hogy nem akarja megmondani?" Szerencsere megerkeztunk a metrohoz es elkoszontunk.

Valamiert ezt tenyleg nagyon szeretjuk feszegetni, ami szerintem ismeretlenul egy kivandorlassal foglalkozo vagy szakmai forumon ok, nekem is sok kerdesem volt eleinte, hogy hova lojjem be a berigenyemet, amikor kijottem. De fejsztufejsz ilyen nem illik megkerdezni szerintem sem.

VíziLó 2012.10.02. 14:07:53

@jarek: Az angol iskola nagyon sokféle. A legjobb magániskolák (érdekes módon public schoolnak hívják őket) fizetősek, akár évi 10-20 ezer font tandíjat is elkérhetnek egy gyerek után. Ez a lakosság túlnyomó többsége számára elérhetetlen.

Régen sok grammar school (kb. gimnázium) volt, s ahol megmaradtak, ott még mindig viszonylag színvonalasan tanítanak, viszont a szülők ölik is egymást a helyekért, sokszor csak azért vesznek a közelben lakást, hogy a grammar school körzetébe tartozhassanak.

Sajnos évtizedekkel ezelőtt a nagy egyenlőségesdi jegyében megtiltották új grammar schoolok nyitását, s helyette comprehensive schoolokat hoztak létre, ami nagyjából azt jelenti, hogy a legintelligensebb meg a leghülyébb, legantiszociálisabb gyerek is együtt jár. Az eredmény katasztrofális, ugyanis ettől nem a buta gyerek jött föl a okos szintjére, hanem a tehetségesek is elbutultak, de a lényeg, hogy egyenlőség van. Egyenlően hülye mindenki. Nem véletlen, hogy a Tesco pl. alapvető írás-olvasási és összeadás-kivonás kurzusokat szervez a frissen munkába állóknak, mielőtt elkezdenének polcot pakolni.

A jelenlegi oktatási miniszter, Michael Gove szerintem nagyon jó, de a tanárok és szakszervezeteik igyekeznek minden reformot elgáncsolni. Sokszor az a benyomásom, hogy itt Angliában a tanár a gyerek sikerének legnagyobb ellensége. Mindezt a tanárok nem gonoszságból csinálják, hanem mert tényleg meggyőződéssel hiszik, hogy mindenki egyenlő, s egyenlő joga van a sikerhez. A gond az, hogy az iskolában még fel lehet tartani ezt a mű világot, de amikor kilép a gyerek az életbe, akkor rájön, hogy hiába a sok oklevél a semmiért, ha nincs használható tudása, s az alapvető készségei hiányozna, hogy egy jobb egyetemet elvégezzen vagy munkát végezzen.

enrobag 2012.10.02. 14:12:27

@lkjpoi:
Én is egyetértek veletek. Nagyon is:-)))

xylon 2012.10.02. 14:13:19

@sterimar: szamtalan forum foglalkozik vele hogy hol mennyit lehet keresni, mennyi tapasztalattal, milyen vegzettseggel. A headhunter is segit hogy kb mire szamithatsz realisan es az allashirdetesbe is beleirjak hogy kb mennyit kepzelnek el tol-ig szinten.

Neked csak ahhoz nincs semmi kozod hogy az iroasztal masik oldalan ulo urge miert keres annyit mint amennyit keres es ez szerintem jogos.

Zka77 2012.10.02. 14:13:51

@Shagrath: valószínűleg hozzám hasonlóan sose volt alkalma beszélni a nyelvet. Ha meg igen, azt is csak szakmai szemszögből, ezért a hétköznapi szókincse gyér. Nekem is ez az egyik nagy visszatartó erő, hogy nem tudom elég-e az angoltudásom. Itt a cégnél jól megértetem magam a külföldi kollegákkal, de ők se anyanyelvi beszélők, meg én se - nyilván ilyen környezetben sokkal jobban tolerálják a felek egymás nyelvi hibáit.

marcovb 2012.10.02. 14:15:08

@cindbl:

Ezt azok nem látják, akik "sógor-koma-retye-rutyi" ünnepelnek egy egy beszerzést, családi kassza egy dekádra ok, mehet a buli jelszóval.
Sőt azok sem, akik vállalkozóként tartják fenn a korrupt rendszert: én neked, te a rokonomnak, ő meg nekem...
Egyet értsen meg mindenki, itt már régen nem rendszerszintű megoldás keresés megy, mindenki a saját családját, gyerekét akarja biztonságban tudni, lehetőleg minél távolabbi időpontig kitolva.
Aki ebben nem akar partner lenni, mármint fenntartani egy omladozó, fenntarthatatlan rendszert, a rendszeren élősködő parazitákkal (ne a kisebbségre asszociáljunk egyszerre, ha kérhetem...!) az keres megoldást a saját családja jövőjére tisztes, becsületes munka alappal. Ezért választ hasonlóan!

xylon 2012.10.02. 14:17:20

@VíziLó: Igazabol minden oda bukik ki hogy a gazdasagilag hasznos tantargyakat (STEM) nehez tanitani es nehez tanulni az angoloknak pedig ehhez nem nagyon van kedvuk. Igy elbohockodnak inflalt leage table-ekkel meg tancmuveszet GCSEkkel aztan csodalkoznak ha nem veszik fel oket egyetemre (marmint olyan helyre ahol tanulni is lehet) vagy munkanelkuliek lesznek.

Ez egy elcseszett rendszer amibe az elmult par ev jolete vitte be oket es jol illik az altalanos benefit culturebe de most mar kezdenek radobbeni hogy bele kell huzni.

www.bbc.co.uk/news/education-19760351

Ez pl mar a masodik cikk a napokban ami ezzel foglalkozik. Marpedig itt az ilyen ipari felhorduleseknek lesz kovetkezmenye.

kergelepke [UK] 2012.10.02. 14:20:15

Nem tudom már volt-e, a kommenteket nem olvastam:

Többnyire egyet értek a posztolóval abban amit írt, azonban bankszámlát nyitni rém egyszerű. Sógorom kijött, bejelentkezett a hotelbe, bement a bankba, és megnyitotta a számlát. Aznap. A kártyát persze a hotelbe küldték, és most, hogy beköltözött a bérelt házába, be kell jelentenie a 'lakcímvátlozást'.

Rob67 2012.10.02. 14:22:03

Hat szeretnek ide egy par megjegyzest fuzni, mert valamiert olyan erzesem van mintha propaganda okokbol valaki szeretne elriasztani a magyarokat az esetleges kulfoldi munkavallalatol.

Hosszu evek ota Angliaban elek, felesegemmel, kisfiammal, ugyhogy tenylegesen elso kezbol szarmazo ismereteim vannak a temaban.
Eloszor is, ha ramenos vagy, okos, teherbiro, es lelkes a munka tekinteteben, akkor egyaltalan nem nehez Angliaban munkat talalni, neha nem a legjobbat, de ha kitarto vagy az is sikerul.
A bejegyzes szerzojehez hasonloan en is negyven evesen jottem ki, sot nem allt a rendelkezesemre sem a biztonsagos multinacionalis ceg hattere, sem pedig itteni/otthoni segitseg az indulashoz. Megis elkezdtem.
A bankszamlak tekinteteben egyertelmu a dolog: egy tucat bank kinal olyan kartyakat/szamlakat amik az alapszolgaltatasokat nyujtjak. ATM kezpenzkivet (ami mindenhol ingyenes, banktol fuggetlenul) vagy egyszerubb utalasok, penzfogadas.
Igen, lakcim kell, de elfogadjak akar a szoba berleted cimet is ha csak az van atmenetileg. lassuk be, itt a szobaberles, az egyutteles mindennapos, eleg balga lenne egy bank emiatt eltanacsolni az ugyfelet. Ha meg ez sincsen akkor a munkaltatod barmeluyik EU orszagban vezetett bankszamlara elutalja a fizetesedet, ez alapszabaly. Igaz ez jar nemi plusz kiadassal, de egy ilyen csak atmeneti lehet amugy is.
A Santander, a Lloyds es a Barcleys bankok basic csomagjai alkalmasak a kezdesre, de ne csinaljak itt reklamot a bankoknak…

Iskola
A bekerules egyaltalan nem nehez, de lakcim tenyleg kell.
Miert magyarorszagon nem a hely iskolaba veszik fel a gyereket??? Ekkora barom bemondast… Igen kell, kulonben miert ide jarna a gyerekem???
Az angol oktatasi rendszer bevandorlo barat, ahogy a posztolo is irja. Ultra segitokeszek. Segitik a gyerekeket es a felnotteket is ha tanulni akarnak.
Legyen az szakmai vagy angol nyelvi kurzus.
Ezer es ezer ingyenes ESOL nyelvi tanfolyam van, 2011 ota lehetett volna idot szakitani mar ra… Merthat igen, angol nyelv tudas nelkul nem megy, igen ez igy van. Dehat megis, mit kellene tenni: hivatalossa tetetni a magyar nyelvet?
En is hasonlo koru vagyok, szinten IT szakember.
A kommunizmusban egy csoro csaladban felnove csak oroszul makogtam huszoneves koromig. Utana maganerobol megtanultam, ahogy az informacio technologiat is. Az angolokat az erdekli mit tudsz, nem az hogy milyen papirod van.
A bizonyitvany nem tudas, a tapasztalat igen.
Azt veszik meg veled.
Ide ne hozz nyelvvizsgapapirokat, csak beszelj.
Ne fenymasolj egyetemi diplomakat, tudd es csinald.

A csaladom imad itt lenni, a fiam anyanyelvi szinten beszel es ezer meg ezer angol baratja van. Az iskola rajtakivuli egyetlen magyarja meg a koszonesre sem fecserli az idot ha talalkoznak, talalkozunk.

En jelenleg az egyik XXX egyetem Computing & Information Technology szakan lassan befejezem az emelt szintu tanulmanyaimat. Az eddigi allasom sem volt rossz, ezzel a tudassal (nem a papirral) siman ketszer tobb lesz.
Mert az angol munkaltatot nem erdekli honnan jottel, az kell neki amit te tudsz.

Ez az igazsag errol az orszagrol.

Ha barkinek ennel sokkal bovebb infokra van sziksege, dobjon egy emailt es szivesen megosztom vele a tapasztalatoaimat vagy elnavigalom a hamarosan indulo Angliai informacios weboldalamra.

micsoda? 2012.10.02. 14:23:22

@J.László: " A baj csak az, hogy lejáratjátok a magyarokat. "

Persze. Az "azeri ügy" miatt is én kussoltam külföldön. Igyekeztem nem tudatosítani, hogy magyar vagyok. Hogy mit tettünk a törökök ellen annak idején, arra senki nem emlékszik, de a baltás gyilkos kiadásában játszó szerepünkre mindenki. Ki járat le, kit?

sterimar 2012.10.02. 14:25:30

@xylon: Igen, én is ezt mondom, sőt továbbmegyek, a szomszédnak sincs hozzá semmi köze. Ez legalábbis az én véleményem, de ez is változik kultúránként, állítólag van olyan ország (talán valamelyik skandináv ha jól emlékszem, de lehet hogy rosszul), ahol nyilvános a magánszemély adóbevallása, tehát elvileg a szomszéd is lekérdezheti. Én mindenesetre nem szeretnék ilyet.

Ennek ellenére , amikor kint dolgoztam, mi akik jóban voltunk nagyjából tudtuk, hogy ki mennyit kap. Pedig vannak cégek ahol szigorúan szankcionálják ha kiderül, a szerződés szerint ugyanis általában ez bizalmas adat.

váj mí 2012.10.02. 14:28:10

@enrobag: Csak azt nem értem, miért idegesíted magad akkor ezen a blogon? Ez mondjuk, már korábban is felmerült bennem, olvasva a hozzászólásaidat. Az, hogy valakinek nem felelnek meg az otthoni állapotok, elmegy máshova, és kritikát fogalmaz meg, az már "szidás"? Vagy szerinted, aki elmegy Magyarországról csakis könnyes szemmel emlékezhet meg róla, miközben a magyarok világhimnuszát hallgatja? Vagyhogy?
Én pár hasonló jellegű román fórumon is fent vagyok. Elemezhetném a hozzáállásbeli különbséget a már külföldön élők, külföldre készülők, és otthonmaradók tekintetében, de minek? Hiszen, akkor meg te mondhatnád joggal, hogy foglalkozzak azokkal a fórumokkal ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.02. 14:38:41

@sterimar: emerikaban lekerheted a szomszedod kocsijanak adatait es a criminal rekordjat is

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.02. 14:39:15

@kergelepke: Parom occse bement ket bankba, elso kerdes proof of address ? Na az nem volt, nem is lett szamla. Tok valtozo, ahogy latom, van akinek szerencseje van, sokan meg szivnak vele. Mi szerencsesek voltunk, hamar lett, neki nem.

ZmanUK 2012.10.02. 14:40:13

Most mar egyre jobban idegesitenek azok az emberek, akik ugy alkotnak velemenyt a kulfoldon elesrol, jelen esetben Angliarol, hogy egy napot nem dolgoztak/eltek itt, hanem csak masok, tavoli baratok, ismerosom, szubjektiv, reszrehajlo elbeszeleseibol tajekozodnak.

A multkor amikor Magyarorszagon jartam az autokolcsonzos srac megtudta hogy Angliaban elunk, aztan azonnal mondta:

- London? Hat az szar, egy csomo haverom hazajott, mert nem tudtak megelni mosogatokent....

Azt hittem eldobom az agyam. Javaslom az itt kommenteloknek, akik meg nem voltak hasonlo helyzetben, hogy majd miutan:

- itt elnek par eve
- dolgoznak a szakmajukban
- esetleg a gyerekuk iskolaba jar itt kint
- napi szinten bevasarolnak
- banki ugyeket inteznek
- autot tartanak fent
- telefon / internet / tv elofizetest kotnek
- bankszamlat nyitnak
- orvoshoz, korhazba jarnak
- onkentes munkat vegeznek
- ....

Majd ezek utan lehet egy valos kepet festeni az orszagrol. Mert aki itt el, es ezek javareszen mar atment, az tenylegesen tudja mitol is jobb ez az orszag es mitol is elhetobb hely, mint Magyarorszag. Rohejesnek tartom, amikor azt bizonygatjak, hogy egy gazdasagilag SOKKAL fejlettlenebb orszagban jobban meg lehet elni, mint Angliaban. Emberek ebreszto, azert nem veletlenul van Anglia a vilag elvonalaban, es igenis jobb az eletminoseg, meg a minimalber korul fizetett allasokban is.

Igen, van egy csomo rossz is ebben az orszagban, de az mindenhol van. A vegen ugy is az a lenyeg, hogy kinek mi van tobbsegben, pozitiv, vagy negativ tapasztalat.

En ugy erzem, mivel eletem ket harmadat Magyarorszagon eltem le, egy harmadat pedig kulfoldon, alkothatok velemenyt mind az "otthoni" helyzetrol, mind a "kulfoldon elesrol". Es igenis latom a kulonbseget, ami EG es FOLD. Ezt nevezhetitek hazakopkodesnek, vagy az intelligensebbek nevezhetik pusztan kritikanak, de nalam a merleg Anglia fele billen, ez nem kerdes. Nem akarok peldakat felhozni, nem akarok mutatokkal bizonyitani semmit, aki akarja az tapasztalja meg maga.

A sok ketkedonek, meg kotekedonek uzenem, ha megprobaltak (es nem 3 honap mosogatasra gondolok), akkor majd lehet kritizalni ....

váj mí 2012.10.02. 14:40:41

@Nyulz of the World: Úgy kb öt éve az Astoria környékén kolbászoltunk estefelé az akkori barátommal, amikor hozzánk lépett egy nő, kezében hoteles, kinyomtatott papír, hogy mondjuk már meg, szerintünk merre az arra, mert vagy a GPS verte át őket, vagy ők nem értik, vagy valami más, de nem találják a szálláshelyet. Papír megnéz, ahham, ez úgy kb másfél utcával arrébb lesz attól, mint, amit ők keresnek éppen ott. Elmentünk a kocsihoz, ahol apu próbálta nyugtatni a lassan pánikoló családot nagymamástól, kölyköstől. Nézem a rendszámot, román kocsi, bukaresti. Ok, akkor románul talán egyszerűbb lesz. Hát izé, rég örültek annyira nekem, mint akkor az a család ott. Persze, honnan jöttem, és milyen itt, tényleg olyan szép ez a város? Tényleg barátságosak az emberek? És holnap délután ráérünk, mert meghívnának egy kis sörözésre, meg hozták tuicat is magukkal, azt feltétlenül meg kell kóstolnunk, a gyerekek addig ellesznek a nagyival. Jópofa család volt, bukaresti, fővárosi, csak egy másik főváros.

sterimar 2012.10.02. 14:41:30

@hagyma: és az adóbevallását?

ZmanUK 2012.10.02. 14:43:32

@tildy:):
1. Kinyomtatni
www.lloydstsb.com/current_accounts/new_to_the_uk.asp
2. Bevinni a Lloydsba, ugyintezo orra ala dugni
3. Managerrel beszelni, ha meg igy sem nyitja meg a szamlat
x. Szukseg eseten tovabb eszkalalni a dolgot vagy uj lloyds fiokban probalkozni

Axel Westhoven 2012.10.02. 14:44:05

Má’ megin’ Anglia...

Az ős kaján 2012.10.02. 14:44:46

kötelező egyenruha ...ott is tiltakoznak ellene?

.

ZmanUK 2012.10.02. 14:48:14

@Az ős kaján: Hat itt azert joval nagyobb hagyomanya van az egyenruha viselesenek :)

Az ős kaján 2012.10.02. 14:51:11

@Ringlósztár: és nem volt mszp-szdsz. GyF. stb. miniszterelnök.
Erről se felejtkezzünk el. Így lenne korrekt a felsorolás.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.02. 14:55:21

@sterimar: szerintem azt hivatalosan nem, de ha ismered a ssn-jet, akkor nem kizart

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.02. 14:56:26

@tildy:): parom-parom
hazasodjatok mar ossze es akkor hivhatod ferjednek
sot uramnak

váj mí 2012.10.02. 14:58:00

@hagyma: szerintem meg téged szívatnak, hagyma ;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.02. 14:58:21

@Az ős kaján: fejlettebb orszagokban buszkek az egyenruhajukra
marmint az iskolajukra
amit az egyenruha is igazol

Az ős kaján 2012.10.02. 15:03:17

@Zlot: Hogy hagyomány legyen egyszer el kell kezdeni. Elkezdeni pedig nem tiltakozással lehet.

kergelepke [UK] 2012.10.02. 15:03:22

@tildy:):

A Lloydsnak van valamilyen speckó folyószámlája, amit megnyitnak külföldinek is. (de látom ezt már más is említette feljebb)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.02. 15:07:32

@Az ős kaján: otthon mindenre az elso valasz a tiltakozas
NEM

Muscari 2012.10.02. 15:10:58

@Rob67: En szivesen dobnek neked egy e-mailt, eljuttatnad valahogy a cimedet? Merre laktok? Mert nem Londonban, ugy hiszem :-)

váj mí 2012.10.02. 15:12:55

@kergelepke: Igen, én is erről beszéltem, de ez csak valamiféle alapszámla (nekem is a Llyodsnál volt), ami arra elég, hogy a fizudat ráutalják (mondjuk, nekem nem is kellett több). De kezdetnek ez bőven elég. És a posztban meg ezen ment a para, hogy de-milyen-kurva-bonyolult-ez. Pedig nem is.

SECI 2012.10.02. 15:17:23

@backtohungary: Az, hogy a HR ad egy levelet, hogy XY nalunk dolgozik nem a reloc pack resze, ezt minden ceg megcsinalja.
Sot normalisabb cegek meg azt is elintezik, hogy meg otthon vagy de mar megnyilt a szamlad. Ez tok ingyen van, egy telefonhivas a HR-esnek. Persze ha valaki nem tud errol, akkor ez mas kerdes, mert nyilvan kerni kell, hacsak a HR veletlenul magatol fel nem ajanlja.

Muscari 2012.10.02. 15:17:52

@xylon: Elolvastam a cikket. Hat igen, keves a mernok itt is. Sajnos az en gyerekemmel a termeszettudomanyokat ugy megutaltattak Mo-n, hogy esely sincs ra, hogy ilyesmit tanuljon.
Erositsetek meg kerlek, hogy diakhitelt csak az kaphat, akinek meg nincs diplomaja, vagy BSc-je mar van de Mastert akar csinalni. Szoval egy masodik BSc-hez nem jar mar. Legalabbis nekem eddig ezek az infoim. Koszi

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.02. 15:19:03

@kergelepke: Cash accountot meg passport accountot nagyon konnyu nyitni, de normal classicot akarunk. Mindegy raer a dolog , nem surgos.

Cash accounttal anno lakotarsaknak voltak gondjai, nem szerette.

SECI 2012.10.02. 15:20:54

Keretik a kedves kommenteloknek nem osszekeverni a London (plane E-K London) es az Anglia fogalmakat. E-K Londonban annyi a keleteuropai, hogy a Lloydsban (hacsak nem iszonytat peches valaki) tutin nyit neki a lengyel ugyintezo szamlat "hozomra".
Angliaban ez nem feltetlenul mukodik, meg ha a banknak van is passport accountja, akkor sem garantalt, hogy az ugyintezo hallott rola es hogy tisztaban van a megnyitas felteteleivel.
Tried and failed - nekem ugyan nem kellett, csak bementem a helyi HSBC fiokba, ahol mar ismertek egy jo par eve, es mondtam, hogy jon egy ismerosunk dolgozni, es passport account kellene. No gozuk sem volt arrol, hogy mi(lyen keves) kell hozza. Igaz ez nem ingyenes szamla, de aki Mo-rol jon annak pont jo, meg igy is olcsobb, mint az OTP

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.02. 15:21:32

@hagyma: Baromira nem erdekel, hogy szerinted csak a zokninak van parja.

Engem nem zavar, neked meg nem sok kozod van hozza:) Ha osszehazasodunk, akkor is a parom marad. Ahogy most is hivhatnam mar volegenyemnek, meg sem teszem.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.02. 15:24:15

Nekem nem volt gondom a bankszámlanyitással, bár beletelt egy kis időbe, amíg sikerült rájönnöm a trükkre.

Lakást ugye könnyedén lehet bérelni bankszámla nélkül. Ami a gáz, hogy nincs credit history-d, tehát rendesen rá kell fizetni. De ez számlával se lenne másképp.

Aztán bemész a councilhoz és bejelented, hogy mostantól te fizeted a council taxet a lakcímeden. Nem fognak semmit se kérdezni, tán az útleveledet elkérik, de annyi. Ha fizetni akarsz, a te dolgod.

Tíz perc múlva kezedben a papír, amit már a bank is elfogad lakcímigazolásként.

Legalábbis így működött nekem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.02. 15:24:37

@tildy:): tevedsz, nem csak a zokninak
a gerlenek is
na ennek orulok, akkor mar megkerte a kezed es gyuru is van
csak haladtok
kozom az semmi hozza, ez teny
en csak javasoltam egy kis hazassagot
fel ora alatt megvan

váj mí 2012.10.02. 15:25:33

@tildy:): Ja, az tényleg bonyolultabb. Mármint, amit én is láttam ugyancsak lakótárs, mert nekem megfelelt a passport is.
De most, úgy általánosságban beszélve, mindenki beleveri a frászt az Angliába készülőkbe (itt a blogon is), hogy "huhuhúúúú-22-es-csapdája", meert míg nincs számla nincs fizetés, meg hasonló marhaságok. Holott fizetést sima passportra is utalnak, aztán, ha kell hitelkártya meg hasonló nyalánkságok, az már más kérdés.

shwarcz bácsi 2012.10.02. 15:25:56

@Lunacica: Ezt ki mondta neked, hogy a multi bármiben is segít?? Lofaszt nem segitenek, pont leszarjak, hogy ki vagy, meg mi a problémád.

SECI 2012.10.02. 15:26:40

@Zlot: :-) Latszik ki nem Londoni...
Llyods helyettesitheto HSBC-vel is.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.10.02. 15:28:33

az már volt, hogy Angliában igenis könnyű bankszámlát nyitni?

váj mí 2012.10.02. 15:29:18

@SECI: Ekkor kell belefeccölni egy vonatjegy árát, hogy Londonba utazzon az ember, és ott nyisson bankszámlát. Ennyi.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.02. 15:29:23

@váj mí: Nem mondanám 22-es csapdájának, inkább Kaland, Játék, Kockázat.

think different 2012.10.02. 15:30:05

@tildy:): Miattam hívhatod kedvesednek, párodnak vagy telefonon, a te dolgod.
;)

váj mí 2012.10.02. 15:30:46

@Réka ‎: Nem, te vagy az első, aki említi.

xlngx 2012.10.02. 15:32:28

@váj mí: Nemtom nekem sima ugy volt, mert en az elso havi lakbert magyar szamlarol utaltam, aztan jott az elso szamla, es azzal nyitottak a Barclaysnal ingyenes szamlat. Szoval szerintem ez nem 22 es csapdaja.

think different 2012.10.02. 15:32:53

Valaki nem tudja, hogy melyik banknál érdemes számlát nyitni és könnyű-e?

Londonban. of'kóz.

enrobag 2012.10.02. 15:32:56

@váj mí:
-Nem idegesítem magam egyáltalán. (Sem a blogon, sem máson.)
-Azért olvasom, mert kíváncsi vagyok rá.

ZmanUK 2012.10.02. 15:33:27

@tildy:): A fenti linket amit beraktam ha megnezed Classic-ot nyit a Lloyds. Probaltuk, mukodik ... es videken, nem Londonban

ZmanUK 2012.10.02. 15:34:51

@SECI: "videki" lakoskent, londoni munkaval (City).... minek is szamitok? ;)

váj mí 2012.10.02. 15:41:00

@Püspök utcai gombaszedő: Még egyszer mondom, "nem-lesz-gáz-ár-emelés" - mintájára ;). Olyan számlát fél órán belül lehet nyitni, ahova a fizudat utalhatják. Ha viszont, ahogy tildy is írta "classical" számlát akarsz, hitelkártyákkal meg fittyfenével, az megint más. Azért kissé teperni kell. De itt azzal paráztatják előszeretettel az angliai posztok szerzői a népet, hogy "hú-bazdmeg-de-komplikált-megnyitni-egy-bankszámlát-itt-hogy-megkaphasd-a-fizudat". Ez meg bullshit. Így, egyszerűen.

@xlngx: Igen, ez meg a másik lehetőség, ha megbízható banki történettel indulsz már otthonról. Akkor a "classical" számla sem túl nagy kihívás.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.02. 15:48:11

amerikaban eleg nehez lett szamlat nyitni, de nem lehetetlen
szeptember 11 elott azt nyitottal, amit akartal
de mi a helyzet angliaban?
mit ker a lloyd?

abc77 2012.10.02. 15:51:57

@váj mí: Akkor ehhez mit szólsz okoska? 2 kis putri szoba 1150 fontért, ugyanúgy Londonban. Nem kitaláció, ott voltam 2 hete 2 napig, mielőtt Gillinghambe mentem volna a rendes "lakásba" ahol 1 hétig voltam az ismerősömnél. Ez az ismerősöm előtte Wimbledonban lakott, ott sem olcsó az albérlet, pedig a nevével ellentétben nem drága hely.

De ha már ilyen olcsó az albérlet odakint, miért nem ezzel foglalkozol, s csődíted ki a népet? Keresnél vele szépen. A saját sikertelenséged okán kimenekülve neked nem kellene hülyeséget beszélned...ha 5 szobás hatalmas albi volt, akkor biztos voltatok rá 8-an...sikeresek is lehettek odakint. Képzeld...én idehaza is sikeresen boldogulok, és nem kellett ehhez nyalizni, meg kapcsolatok.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.02. 15:53:28

@hagyma: Én a Natwestnél vagyok és egyszerűen csak lakcímigazolást kértek, útlevelet, meg megmutattam nekik a munkaszerződésem is. Lakcímigazolást meg percek alatt tudtam keríteni az általam említett módon.

Szóval nem nehéz, csak amíg rájöttem, hogy mi a helyes sorrend. Persze ha jobban utána(előre)olvastam volna, akkor még könnyebb lett volna.

abc77 2012.10.02. 15:54:09

@Belagezapista: Ahogy mondod...ha összeveted az angol 1000 fontot a minimálbérrel, akkor ugyanúgy nem élsz meg belőle, ahogy itt sem...akkor miről beszélünk? Csödörből vödörbe?

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.02. 15:55:27

@abc77: Én ötszáz alatt bérlek két hálószobás, tágas, belvárosi lakást. Igaz, mindezt Yorkshire-ben.

think different 2012.10.02. 15:56:00

@hagyma: Először türelmet, később elnézést.

ZmanUK 2012.10.02. 15:57:17

@váj mí: No akkor most megegyszer:

www.lloydstsb.com/current_accounts/new_to_the_uk.asp

Teljesen "hetkoznapi" debit kartyas szamla. Ingyenes.

Ilyet (is) lehet nyitni csak egy utlevellel. A hitelkartya meg a tobbi "fittyfene" nem tartozik a classic accounthoz :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.02. 15:57:47

@Püspök utcai gombaszedő: hat en is ugy gondolom, egy banknak erdeke szamlat nyitni, mert arra valoszinuleg penz fog erkezni
felvenni meg a semmibol nem lehet...

ZmanUK 2012.10.02. 15:59:42

@abc77: Mi a "sikeres" boldogulas?

telepi vagány (törölt) 2012.10.02. 16:00:08

@hagyma: nem tudom hol nehéz az USA-ban számlát nyitni, de ahol én nyitottam, meg a velem lévő tucatnyi szlovák, cseh, lengyel és még tucatnyi K-Európai srác és csaj is, 7 évvel szept 11 után, ott gyerekjáték volt

kb semmit nem kértek, útlevél, benne a vízum (mindegy, hogy turista, vagy munka), oszt jónapot
telefonon élesítettük a netbankot, kártya kiküldve egy general delivery címre

pedig pár szláv arc még azt se tudta, elmondani, hogy mit akar
mégis lett számlája

netbankom még most is van ott, és tök ingyenes a számla
na ezt kellene a magyar bankoknak eltanulni, nem sok ezerre lehúzni évente azért, mert kölcsönzöm nekik a pénzemet

Semmitmondó 2012.10.02. 16:00:16

Nehéz lesz visszafogni magam, de megteszem;
Ha az összes Határátkelő bejegyzés kommentjeit nézzük, akkor a rendszeresen hozzászólók kb. 70%-ban ugyanazt a mondanivalójukat adják el, más színnel megfestve. Ezek a hozzászólók rendszerint előszeretettel használják az alábbi formátumot "...eredeti szöveg..." . Majd utána történik a magyarázat az ő szemszögükből, ami a legtökéletesebb változat és a posztíró mindig balf@sz, hogy nem úgy csinálta, ahogy. Ja és természetesen minden posztíró hazudik. Nem mondja ki senki, de a "nehezen hiszem el" vagy a "nem gondolom, hogy így történt" és ehhez hasonló szinonimákkal történik a megbélyegzés. Kérdem én: - Miért nem lehet elhinni, hogy úgy történnek a dolgok, ahogy leírta a posztíró?
Továbbá kérdem: - Mindenki azt gondolja magáról, hogy mindent tud? Minden létezhető és előforduló szituációt ismer a kommentelő? Nem illene megadni a formális tiszteletet a posztírónak, hogy nem nézi senki hülyének (mert nem úgy nyitott bankszámlát, ahogy a kommentelő vagy mert a multicég nem adott neki lakást, akkor az már milyen idióta cég...) vagy senki nem hazudtolja meg.
A vélemény lehetne építő jellegű, akár negatív, akár pozitív értelemben.
De könyörgöm, tanuljatok már meg esztétikusan fogalmazni.
Most pedig várom az ellentüntetőket...
És lehetőleg olyanok írjanak már külföldről szerzett tapasztalatról, akik voltak már külföldön...

A poszthoz reagálva:
A nagyobb befogadó országok, mint Ausztria, Németország, Anglia eléggé felkészültnek tűnik a "bevándorlók"-kal kapcsolatos ügyintézésben. Talán épp ezért vannak akadályok, amelyeket véleményem szerint, különböző hivatalok, bankok szándékosan generálnak, hogy bosszantsák a külföldit.
Talán ilyen lehet ez a bankszámlanyitás is vagy ami itt nem lett leírva és talán nem is probléma Angliába, az adókategória és a családi támogatás jogosultságának és folyósításának az ügyintézése. Tapasztalatból mondom, hogy pl.: Németországban, azon belül is Münchenben, 3 ügyintéző sem tud segíteni és azt mondja, hogy külföldinek nincs jogosultsága, ha a család otthon él. Ami ugye nem igaz. Ha meg kint a család, akkor meg másfajta kifogást találnak. De érdekes, hogy a nyomtatványok helyét vagy a webcímét fejből tudják... Volt olyan bank a kezdetekben, amely azt mondta, az egyébként folyamatos német nyelvtudásomra, hogy nem érteném meg a szerződés szövegét, ezért nem akarnak számlát nyitni nekem. Persze jogi következményeket helyeztem kilátásba a diszkrimináció miatt, amely után megváltozott a véleményük, de én azért se kötöttem náluk szerződést.
Szóval azt akarom mondani ezzel, hogy erélyesen, de kulturáltan el kell magyarázni a német vagy angol vagy bármelyik ország hivatalának, bankjának az ügyintézőjének, hogy "Drágám, ne nézz ilyen csúnyán rám és ne légy ilyen rideg velem, mert én azért jöttem az országodba, hogy élénkítsem a gazdaságot én nem azért, hogy elvegyem tőled a megélhetést" Ez azért eddig bevált. :)
Más: Itt Németországban, egy kicsike bajor településen találtam számomra és a családom számára is alkalmas házat, amelyet szerettem volna kibérelni. Mivel vannak gyermekeim, az egészségügyet, iskolát, óvodát meg kellett látogatnom, hogy milyen feltételekkel rendelkeznek. Az iskola igazgató helyettesével beszéltem és megnyugtatott, hogy központilag jár a külön németóra a gyermekemnek, azért, hogy minél hamarabb beilleszkedhessen a gyerek.
Még más: Ma hallottam csak, hogy pl.: Münchenben ingyenes nyelvtanulást biztosítanak, a müncheni lakcímmel rendelkező "ausländer"-eknek. Gondolom Angliában is van ilyen lehetőség, talán minden nagyvárosban, amelyet szociális alapon lehet igényelni. Nem tudom, csak gondolom...

További sok sikert Juditnak és a családjának.

Jesus.Green 2012.10.02. 16:06:18

@xlngx: Te meg nem kuldtel el senkit kedvesen, mosolyogva a jo edes anyukajaba? Lehet, hogy csak kedvesnek TUNNEK mert nem erted oket. Aztan meg lehet, hogy csak en vagyok gonosz :)

VíziLó 2012.10.02. 16:08:25

@váj mí: A Barclaysnál is van ilyen alapszámla, melyhez nem kapsz dombornyomású kártyát, csak cash cardot, amivel le tudod venni a fizut. Aztán, ha már van némi "múltad", akkor lehet másik számlád.

telepi vagány (törölt) 2012.10.02. 16:09:37

@Semmitmondó: sok helyen nagyon is segítik a bevándorlókat pl. Amerikában vannak most barátaim, pár évre ment a pasi IT területen dolgozni, a párja nem dolgozik, csak ingyenes nyelvtanfolyamokra jár, önkéntes nyugdíjas tanárok tartják
nagyon normálisak a bevándorlókkal, segítenek sok mindenben

az egész ügyintézés rohadt gyorsan ment nekik, két héten belül kocsi, ház, miegymás a seggük alatt
van ilyen is
csak mondjuk ahhoz nem mexikói illegális bevándorlónak kell lenni nulla végzettséggel és ambícióval

think different 2012.10.02. 16:11:09

@abc77:

Nézzük a legrosszabb esetet:

Olcsó single room vagy room share - 300 GBP/month
Ha nem laksz a munkahelyedhez olyan közel, hogy kerékpározz (Gumtree: ingyen elvihető - 50 GBP), akkor 75 GBP hónap a busz.
Kaja egy személyre, ha munkahelyen nem kap 5 GBP / day (1 GBP teszkós pizza, hagymás bab), azaz havi 100-150 GBP
Telefon havi 30 GBP, mert iPhone5/Galaxy3 alá egy rendes londoni magyar nem süllyed.

Kitchen porter, barback, runner megkaphat közepesen szar helyeken 800 GBP-t.

Ergó kicsit muszlim harcosra véve az életstílust el lehet tenni havi 300 GBP-t a minimálbérből és nem anyáddal laksz.
Egy év alatt megspórolhatsz 1 millió forintot.
Ha kicsit feljebb mész, mint dessert/salad chef, pizza driver, barista, akkor következő évben már a másfélszeresét lehet félretenni.
Nem egy ismerősöm rakta össze angol minimálbérből az otthoni ingatlanját. 10 év harcore orál szex (not literally) és otthon már van egy hitel nélküli lakás, nagyiék megkapják az unokákat, két felnőtt fizetéséből pedig el lehet lenni otthon is, ha nem kell hitel miatt aggódni.

A másik csoport meg akik még 2-4000-ből sem tudnak félrerakni, mert minden nap egy Islington-i/Shoreditch-i művészklubban kell vmi state-of-art kajával leenni a Burberry trench coat-ot és két buszmegállónál nagyobb távolságra csak black cab-bel illik menni.

tucano 2012.10.02. 16:17:35

Írtátok, hogy baj, hogy nincs credit history, én kifejezetten örülnék neki, ha nem lenne :D

telepi vagány (törölt) 2012.10.02. 16:18:56

@think different: na igen, aki Magyarországon sem tudott spórolni, meg nagy lábon élni megy Angliába, meg külföldre, annak a koronaékszerek ára sem elég egy hónapban megélhetésre

szóval röviden: igazad van

hányszor olvasok olyat blogokon, hogy szidja a németben kint élő magyar az Aldit, meg a egyéb ilyen olcsó áruházat, hogy ő onnan nem venne soha kaját
az ilyennél megnézném, hogy milyen körülmények közül ment ki külföldre... biztos fakanállal kergették az asztal körül gyerekkorában, ha nem ette meg a libamájat

Angliában tényleg a lakhatás és a közlekedés az, ami húzós, műszaki cikk, ruha, kaja annyi, mint Magyarországon vagy még olcsóbb is

VíziLó 2012.10.02. 16:21:40

@think different: Vidéken havi 200 fontért már kapsz single roomot shared house-ban. Kaját is ki lehet hozni heti 20 fontból anélkül, hogy éhezni kellene. Nekem O2 Your Country pay as you go csomagom van, melyre 3 havonta töltök 10 fontot, s kapok arra a hónapra 50 perc ingyenes percet külföldre, s feltöltés nélkül is havi 100 belföldi ingyen smst a neten keresztül. Magyarán az éves telefonköltségem kb 40 font.

VíziLó 2012.10.02. 16:25:21

@telepi vagány: Akinek nincs valami nagyon alapos oka, hogy Londonba menjen (pl. bankár a Cityben), az sokkal jobban jár vidéken, anyagilag biztosan, de szerintem az életminőség tekintetében is.

telepi vagány (törölt) 2012.10.02. 16:26:58

@abc77: érdekes, ha pont ugyanannyi a megélhetési esély (szerinted nulla esély) magyar és angol minimálbérből, akkor miért nem az angol minimálbéresek özönlenek ide Magyarországra elvállalni munkákat a magyar minimálbérét

mert ha csöbörből-vödörbe, akkor ugyan mindegy lenne, hogy hol és mennyiből hal éhen az ember

és az is érdekes, hogy pár millió angol is valahogy megél az angliai minimálbéréből
800-1000 fontokból élnek kint emberek (angolok és bevándorlók is...)
nem azt mondom, hogy király módon, de megélnek

és akkor ugyanezt a magyar minimálbérből is meg lehet próbálni

váj mí 2012.10.02. 16:31:08

@abc77: Édesem, ne húzd fel magad, mert elvisz a laposguta, a magyar egészségügy meg nem olyan jó, hogy megmentsenek. Hogy téged átvágtak, mint fogalmatlant, az egy dolog. De mutathatok neked olyat otthon is. Én meg nem vagyok ingatlanügynök, meg semmi affinitásom rá, hogy ezzel foglalkozzak. Viszont, amit írtam, nyugodtan hidd el. Ja, és öten laktunk öt szobában a két szinten. A csávót csak kíváncsiságból kérdeztem meg, hogy mennyi lenne egyben az egész.

@Zlot: @VíziLó: Ok, ok fiúk. Nekem anno, csak egy normál bankszámla kellett, amiről felmarkolhattam a fizumat arra a meghatározott időre, amit Londonban töltöttem. A Llyods volt a legkézenfekvőbb akkor, és kb 20 perc alatt megvolt a számlám útlevél alapon. Azt is mondták, ha kellene külön kártya meg credit-lehetőségek, akkor azt is lehet majd, ha lesz némi múltam. De mondtam, csak pár hónapra kell a számla, akkor meg nagyon kedvesen eszembe juttatták, hogy el ne felejtsem megszüntetni vagy befagyasztani mielőtt elhagyom az országot.
Szóval, az én angliai banki tapasztalataim szerint, olyan számlát nagyon egyszerű nyitni, amire megkapod a fizudat. (Ok, ez London).Ha mást is akarsz, az más. Csak ennyit szerettem volna alapvetően leírni, mert túl sok lett a paráztatás ilyen téren a posztokban.

Sanyi9 2012.10.02. 16:43:16

@Semmitmondó: "Miért nem lehet elhinni, hogy úgy történnek a dolgok, ahogy leírta a posztíró?" - talan azert, mert ez itt a kis fekete doboz, amit az emberek Internetnek hivnak... :D (www.youtube.com/watch?v=iDbyYGrswtg) Itt akarki akarmit mondhat.

Ja, amugy itt van meg egy pelda erre: hataratkelo.blog.hu/2012/08/28/elet_a_senki_foldjen

Szélmalomharcos 2012.10.02. 17:06:14

"Addigra a Magyarországon uralkodó politikai és erkölcsi állapotok olyan szinten kezdtek zavarni minket, hogy eldöntöttük, nem itt akarjuk felnevelni a gyerekeinket és leélni az életünket. "

Angliában "... nem tűrik az agresszivitást, a másik ember faji vagy egyéb alapon történő vegzálását, terrorizálását, "

Megkérdezhetem, hogy Magyarországon faji vagy egyéb alapon vegzáltak, terroriztak benneteket? És mindezt egy multi cégnél (a posztoló helyzetét alapul véve)?

Amúgy hasznos információkat tartalmaz a poszt, csak ezek a kötelező Indexes körök fárasztók tudnak lenni

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.02. 17:10:34

@váj mí: Való igaz, de olyat se nehéz nyitni, amihez fiszemfasz is jár. Bár hitelkártyát nem hiszem, hogy bárhol adnának csak a papírjaidra (ma már), ahhoz kell valamennyi idő elteljen rendszeresen érkező fizuval.

Utána viszont bottal se tudod elkergetni a banki üzletkötőket.

01234567 2012.10.02. 17:11:33

@kincsa: Ez sajnos nem a kérdésemre volt válasz. ezzel sem értek maximálisan egyet, de nem is lényeg, mert ez az emberekről szól. Én az államról, ami a politikusokat, a hivatalokat, az oktatást..stb.. takarná. A közéletet, ami a médiát,írott, elektronikus, a társadalmi szervezeteket, érdekképviseleteket, az emberek érdekérvényesítő lehetőségeit, közbiztonságot, rendőrséget stb... takarná. A társadalmat, ami nálam az általános magyarországi morált írná le, a hétköznapokban, a munkahelyi, üzleti, iskolai, hivatali, viselkedési formákat, normákat, lehetőségeket. A gazdaság-munka-munkahely-karrier-egzisztencia témakörben pedig az ezekben meglévő élethelyzeteket, lehetőségeket, a pozitív dolgok tekintetében. Ilyesmikre gondoltam...

váj mí 2012.10.02. 17:12:58

@enrobag: Ha nem idegesítenéd magad rajta, nem lennének kirohanásaid. De ez persze csak az én véleményem. Szerinted, meg lehet az idegeskedés az agyérgörcsnél kezdődik.....
Ha érdekel, az tök jó. Főleg, ha tágítja, az ismereteidet,és nem csak igazolást keresel a szűkítésre.

01234567 2012.10.02. 17:15:31

@ledo76: Akkor írj hosszan a pozitívumokról, bár egy terjedelmes lista igazán meglepne. Nem csúsztattam, a saját tapasztalataim, általam látott realitásokat írtam. Ha ezek neked mások, pont ez érdekel. Én elfogadom bennem a hiba, csak ennek bizonyítását kérném. Mert azért magamat bemondásra nem fogom lehülyézni. Tehát tényeket kérek.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.02. 17:29:16

@Zlot: Na megjöttem :-) szóval azokról a dolgokról még nem hallottam, amiket leírtál, hogy taxis erőszak stb, de ha ezzel foglalkozol természetesen nem kérdőjelezem meg. Én délen lehet, hogy kicsit elzártabban éltem, nálunk sosem volt ilyen gond. Viszont Budapest éjszaka nagyon hamar kikészít. Nappal se álom várakozni az Örsön vagy a Blahán, a Keleti még cudarabb. Valahogy, amikor a tinidiszkóba jártunk, nem volt ez ilyen vészes. Amióta viszont ismét itthon vagyok, valami nagyon nem jó. :-/
A másik postoddal, "a nem élt kinn és lehordja", teljesen egyetértek.

sterimar 2012.10.02. 17:32:59

@VíziLó: "Vidéken havi 200 fontért már kapsz single roomot shared house-ban"

Ez tök jó, de milyen életminőség egy single room-ban, shared house-ban élni? Biztos lehet így minimálbérből félrerakni, de ez tényleg csak annak éri meg aki itthon teljes reménytelenségből megy ki.

SziszkAnya (törölt) 2012.10.02. 17:38:21

Adjatok tippeket, hogy tudnám a legjobban letesztelni, hogy mennyit tudok angolból? Nem akarok addig külföldi állásra jelentkezni - és lebőgni esetlegesen-, amíg nem tudom, hogy mit tudok valójában? A nyelvtani tesztek eddig elég vegyes eredményt mutattak.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.02. 17:48:27

@SziszkAnya: Ha még nem zárták be, menj el a Kaledonia pubba, és próbálj meg szóba elegyedni valakivel :)

@Nitnitnit Ha egyvalamit megtanultam öt év alatt Angliáról, az az, hogy rendkívül sok múlik a környéken. Városon belül meg még inkább, Manchester, Liverpool és Leeds is olyan, hogy tök jó és nyugis helyek sorakozhatnak egy utcában, de két utcával odébb meg már lőnek. (Gyengébbek kedvéért: természetesen túloztam, de az elv stimmel.)

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.02. 17:50:05

@sterimar: Abból, hogy látom, mennyit keres egy aneszteziológus (teszem azt) otthon és mennyit Angliában. Aki annak ellenére otthon marad, hogy tud szakmailag is használható szinten angolul, azt minden tisztelet megilleti.

01234567 2012.10.02. 17:52:29

@váj mí: Sajnos hiába siettem haza :) kielégítetlen maradt a kíváncsiságom. Pedig oly jó lett volna hallani arról a Magyarországról ahol az APEH saját hibája miatt nem téged b@sztat telefonon, rángat be a hivatalba 1 hónap alatt háromszor. Ahol ha a munkaadóddal probléma van, ugyan nem jár el helyetted a szakszervezet( ami Mo.-n az én szakmámban már nem is létezik :D) ingyen , de legalább a munkaadó nem küld rád verőembert, akivel csak a szerencsén múlik hogy kihozod döntetlenre :))) .
bocsánat ezért az off-ért, és a többi korábbiért. De nagyon kijött. Azt hittem legalább a négyből egy válaszol valami értelmeset...

VíziLó 2012.10.02. 17:53:09

@sterimar: Nyilván, de ez a legtöbb ember számára a kiindulási helyzet, ahogy beilleszkedett, jobb állást talált tovább tud lépni.

S itt alapvetően a minimálbérről van szó. Az angliai minimálbérből félre lehet tenni havi 450 fontot, azaz kb. havi 150 000 forintot. Hasonló életmód mellett a magyarországi minimálbérből talán 20 ezer forintot lehet félretenni.

Semmitmondó 2012.10.02. 17:56:28

@Sanyi9:

Rendben, ezt aláírom. Mindenki egy nicknév és egy avatar mögül mondja el a nagy tutit...de ugyanígy a kommentelő is. Így hazudhatok akár én is, de akár te is. De nem kell, hogy üldözési mániával küszködjünk...! :)
És legfőképpen nem kell egy kalap alá venni mindenkit.
De, ha pl.: a posztíró olyan béna, hogy a mondandója elején azt írja, hogy Norvégiában él és a végére zárszóként megjegyzi, hogy mindennap örül, amiért 30fok van és közel van Új-Zéland, akkor én is megcicomáznék neki egy kommentet...De persze ezek a látványos kamuposztok meg sem fognak itt jelenni.

01234567 2012.10.02. 17:58:05

@SziszkAnya: Ez úgyis csak az új környezetben derül ki, szerintem ezzel sokan voltak így. Iszonyatos tájszólások vannak, olyan ismerősöm aki itthon nyelvoktatást is vállalt, kint leizzadt, amikor a welsi villanyszerelővel kellet "csevegnie".Én is tudnék Német (bajor), vagy osztrák saját példákat (tiroli).Elhatározás kell, az első fél év mindig nehéz. Stilszerüen:"A puding próbája, az evés!" :)

Semmitmondó 2012.10.02. 18:02:48

@telepi vagány:

Abszolút igazad van. Én a saját tapasztalatomat írom le, és talán azért mennek bonyolultabban a dolgok az én esetemben, mert rossz csillagzat alatt születtem és mert alapvetően megkövetelem, hogy egy szolgáltató szolgáltasson, mert én ezért fizetek. Ez sok helyen nem tetszik a pult másik oldalán lévő embernek.
Viszont igen, konkrétan tudok ellenpéldát is hozni, jó értelemben:
Dachau vagy Freising városának Finanzamt-ja (Adóhivatala) nem kekeckedik, sőt mérhetetlenül kedvesek.
A gyors beilleszkedésre való lehetőséget pedig, ahogy írtam, biztosítja a német állam, csak élni kell vele.

sterimar 2012.10.02. 18:05:17

@Püspök utcai gombaszedő: Nem vagyok, de közeli hozzátartozó az, úgyhogy ezért van rálátásom.

sterimar 2012.10.02. 18:06:13

@VíziLó: Kiindulási helyzetként ok, de sokan hosszú évekig így élnek, ha nem így tennék, akkor már nem lenne olyan egyértelmű, hogy anyagilag megéri.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.02. 18:08:22

@sterimar: Szerintem félreértjük egymást. Én erre válaszoltam: "Másrészt meg azért ha sok év tapasztalattal, diplomával és jó szakmával 160 ezret keresel, akkor valamit nagyon rosszul csiálsz, vagy valamelyik feltétel mégsem teljesül."

Persze mondhatjuk, hogy aneszteziológusként (például) sok év gyakorlattal egy kicsit többet kapsz, mint 160, de azért a különbség akkor is ég és föld. És van még pár szakma, amit én jónak mondanék, de valamiért Magyarországon baromira nem fizetik meg.

váj mí 2012.10.02. 18:16:05

@sterimar: Ha a lakótársakkal szerencséd van, nem rossz. Persze, ha egyedül vagy. Társsal már macerásabb, gyerekkel meg lehet emeletet bérelni (azaz, két család egy kétszintes házban). És még Lonbdonban is kijön úgy 400 fontból egy szint bérlése (plusz rezsi). Igaz, nem a Picadilly Circus -nál, de nem is a nagyon gáz részen, pl. Dokkok.

Haloperidol 2012.10.02. 18:22:29

@SziszkAnya:
Tok egyszeru. Muholdas tv vagy radio. Bekapcsolod a BBC-t vagy a CNN-t (UK vagy USA angolt akarsz tesztelni, nyilvan attol fugg.) Ha erted, amit mondanak, felirat nelkul: tudsz angolul. A tajszolasokat lehet kezelni egy ilyen szintu alaptudassal, par honap alatt hozzaszoksz.

váj mí 2012.10.02. 18:22:46

@01234567: Sajnos, ezt én sem találtam sehol. Csak a fanyalgást, hogy persze-meg-most-hazaugattok.
Nem, sajnos Szent István Aranyországát, meg tejjel-méztzel folyót valahogy én sem látom. És az sincs, aki megmutassa, hogy "Na tessék, te külföldön szédelgő, itt van neked az élhető magyar haza! Mert látod, ebben és ebben és amabban szélesebb körű állami garanciát vállalunk (felelünk érte teljes magánvagyonunkkal -oké, Utópia meg Morus), emebben meg az FBI a TEKhez küldi gyakorlatra az újoncait, nem Quanticoba.".
Ehelyett viszont látom továbbra is a móriczi sógor-komaságot ....

padlas 2012.10.02. 18:35:26

@Szélmalomharcos: én úgy értettem, hogy ezt az iskoláról írja, nem a munkahelyéről. Ott már azért stimmel, nem?

01234567 2012.10.02. 18:43:12

@váj mí: Istenemre mondom, ebben az esetben boldog lettem volna, ha megcáfolnak. Amit meg kellene érteniük, itt azért olvasnak ennyi kritikát az országgal szemben, mert sokan, én is, kint értettem meg, katasztrofális európai mércével, ami nálunk van. És sajnos ez a helyzet 20 év alatt kitermelte, a működéséhez szükséges emberanyagát, akik meg nem állnak be a sorba menniük KELL. Még ha sokan, fájó szívvel, kint honvággyal küszködve, mindig a visszatérésben reménykedve teszik. És épp azért ilyen arrogánsak sokszor mint én, mert önhibájukon kívül nem jöhetnek, vagy ha teszik, rövid időn belül mehetnek vissza, mint most én. Gyalázat ami itthon van.

sterimar 2012.10.02. 18:44:40

@Püspök utcai gombaszedő: Valóban, nem is tudtam hova rakni a hozzászólásodat.
Igen, a feleségem is az , valóban csak kicsit kapnak itthon többet, viszont azt nem napi 8 órás munáért. (hanem sokkal többért).
Úgyhogy pont ezért írtam hogy "nyilván teljesen más a mérleg, ha egy már itthon is viszonylag jól megfizetett szakmából vándorolnak ki, vagy ha pl egy orvos teszi ezt"

Mert pl egy mérnök jó eséllyel már itthon sem keres rosszul (itthoni viszonylatban), persze ha kimegy még többet fog keresni, de nem lesz olyan óriási a különbség mint egy orvos esetén, ahol sokszor tényleg 6-8szoros különbségről van szó fizetésben.
De egyébként van sok orvos ismerősünk aki így sem költözik ki, hanem valami időszakos szerződéssel dolgozik pár hetet, vagy ügyel pár hétvégét aztán hazajön és még így is megéri. Most pl egy barátunk jár ki, 2 hétre kap 6500 ezer fontot szerződéssel, plusz a kórház biztosít lakhatást, neki csak a repülőt kell fizetnie. Kb minden második hónapban megy ki.
Mindezt össze lehet vetni az itteni teljes állásért járó nettó 18o-200 ezer forinttal. Na, itt nem merül fel a kérdés, hogy megéri-e, mert nyilván ez nyilván igen, de mondjuk ez a minimálbértől már messzebb van.

váj mí 2012.10.02. 18:45:36

@SziszkAnya: A nyelvtani teszteket tényleg felejtsd el, tudd használni magabiztosan a három igeidőt, a folyamatos alakjukat, a régmúltat, és kb. szerintem ezzel faszául el leszel, ha csak nem valami spéci irodalmi terület érdekel. Sokkal fontosabb a szókincs a nyelvtani izéknél. @Haloperidol: tanácsa nem hülyeség. Vagy ha a hírcsatornák nem jönnek annyira be, akkor nézd a kedvenc sorozataidat eredetiben, esetleg felirattal, de semmiképp sem szinkronnal. A dialektusokra meg semmi az égvilágon fel nem készíthet. Amikor a manchesteri reptéren eljutottam a pass-controlling-hoz, annyira mellbe-vágott az éppen ott szolgálatot teljesítő vámtisztviselő tájszólása, hogy csak azért tettem, amit szerintem mondott, mert tudtam, hogy nagyjából, mit akar.

váj mí 2012.10.02. 19:00:30

@01234567: Igen, néha jó lenne tévedni.
Én annyira sajnálom az akkori barátomat, akit végül otthon hagytam, mert ő 50+ évesen nem mert belevágni egy másik életbe. Reménykedett, hogy az eddigiek, amit eddig dolgozott meg ez meg az... Hogy talán számít valamit az országnak, hogy talán mégsem basszák pofán (bocs az erőteljes kifejezésért). Pedig én már akkor is megmondtam neki, hogy ebből ez lesz, pláne ha a nacionalisták alakítanak kormányt. A 2/3-ban viszont tévedtem,én olyan 60 százalék körül tippeltem. Igen, akkor is jó lett volna tévedni. Mínuszban.

01234567 2012.10.02. 19:13:16

@váj mí: Szerintem ami most van, egy 25 éves folyamat vége. Minden ezalatt regnáló politikai és gazdasági döntéshozó felelőssége és bűne ez.Kivétel nélkül.Annyi talán most igaz, ezek ezt a folyamatot felturbózták. Én nem látom a kiutat. És ez a szörnyű. Itthon szeretnék dolgozni, élni, és erre az én életemben már nem látok lehetőséget...

telepi vagány (törölt) 2012.10.02. 19:14:05

@SziszkAnya: Ha Angliába akarsz menni, akkor bizony készülj fel hogy 30-50 kilométerenként iszonyatos akcentusváltások vannak.

Ha amerikai útra pályázol, ott könnyebb lesz a dolgod, mert kevesebb a dialektus, 3 fő nagy terület van, azon belül kis változatok, de nem vészes. Plusz a különböző társadalmi osztályok... de mégis sokkal egységesebb, mint a brit angol.

Ha Angliába mész, akkor felejtsd el az amerikai sorozatok, filmek eredetiben nézését, mert az a kiejtés nem az, amit az angolok beszélnek. Eredeti brit angolt hallgass.
Manchester tényleg szörnyű kiejtés szempontjából. Meg még sok vidék... a skótokról nem is beszélve.
Hozzá kell szokni, eleinte meg fogsz izzadni, ha még te is bevallod magadnak, hogy nem nagyon megy a nyelv, akkor kellemetlen lesz az első fél, egy év. De sok százezer bevándorló már hozzászokott, neked is menni fog.

01234567 2012.10.02. 19:15:04

A fentebb ellenem acsarkodóknak egyszerűen megdöbbentő a mentalitása, viszont ők minden politikus álma....

váj mí 2012.10.02. 19:32:15

@01234567: Szerintem meg nincs vége, mert újratermeli önmagát. Nincs komolyabban vehető politikai erő, amely mást fogalmazna meg. Maximum a nacionalista sallangokat nem aggatja magára, de gazdasági program? Welche gazdasági program? Hiszen a mostaniak anélkül nyertek. Látszik is az országon. Matolcsy, bazdmeg... Szégyen.
Szerintem két lehetőség van, újra visszaszavazás vagy az ultranacionalizmus. Az eszmét képviselő politikai párt már parlamenti párt. Országalkotó tényező. És ez engem kibaszottul megrémít. Mint anno Vadim Tudor Nagy Románia pártja. Csak akkor volt a romániai társadalomban annyi józan ész, hogy kigolyózzák először mint elnököt, aztán mint komoly tényezőt. Csak ezt a józan észt én nem látom Magyarországon.

01234567 2012.10.02. 19:38:13

@váj mí: Szerintem a Fidesz minimum még két ciklust megy. És ezt tudják is. Nézd meg a Pintért bátran csukogatja be az eddig mindig szabadon hagyott konkurenseit. De a többiek viselkedésén is az látszik, nem félnek a váltástól. A Jobbikkal ha az addig nem teszi tönkre saját magát, hihetetlen bagázs, majd koalícióra lépnek, és ledarálják, mint eddig az összes többit. Vicc az egész magyar gazdasági és politikai elit..."Sírva vigad a magyar!"

padlas 2012.10.02. 19:39:16

@01234567: @váj mí: ezzel én is így vagyok, kifejezetten reménykedem benne, hogy tévedek, hogy mégsem tart annyira borzasztó irányba az ország. Egyrészt ott él még rengeteg ember aki fontos a számomra, családok, barátok, nem szeretném, ha rossz lenne nekik. Másrészt nyilván van valami általánosabb kötődése is az embernek Magyarország felé, szóval ebből a szempontból sem örülnék, ha tényleg akkor lenne a baj, mint ahogy én gondolom.

Csak hát az, hogy az ember miben reménykedik, meg az, hogy mit tart reálisnak, két külön dolog. A lottóban is lehet reménykedni, hogy megnyeri az ember, de aki arra alapozza az életét, hogy majd úgyis akkora mázlija lesz hogy megnyeri, az hülye.

Gerry. 2012.10.02. 19:40:42

@telepi vagány: Igazabol 4 fo terulet van az USA-ban, es az akcentusok bizony allamokon belul is roppant mod elteroek tudnak lenni, nagy regionalis akcentusok ide vagy oda. robertspage.com/dialects.html

Azonban annak ellenere, hogy mig a teljesen botfulu bevandorlo is azonnal meg tudja kulonboztetni az izes deli akcentust (barhonnan is legyen, meg legyunk sztereotipak, es tetelezzuk fel, hogy delen mindenki videki taho akcentussal operal, holott nem) monduk az Uj Angliai akcentusoktol, arrol mar aligha fog tudni nyilatkozni, hogy mi a kulonbseg egy kaliforniai, egy michigan-i es egy new yorki akcentus kozott, nem is tunik fel neki, addig Nagy Britanniaban total es teljes kaoszban leledzik az egyszeri bevandorlo, aki keresi, de nem talalja a BBC fele angolt."Vagyis talalna, de olyan korokbe sanszosan nem megy, ahol azt beszelik.

Es az is teny, hogy mig ahhoz mar egyenesen muertonek kell lenni, hogy kulonbseget tegyunk egy kozep es del ohio-i akcentus kozott, at nehez nem meghallani, milyen boduletes kulonbsegek vannak az azonos nagysagu teruleten elo brit akcentusok kozott.

(Mondjuk ebben nyilvan van preferencia is. En vagy pontosan meg tudom mondani melyik allambol jott az illeto (ha jelentosebb allamrol, varosrol vagy konnyen megjegyezheto akcentusrol van szo, Kalifornia vagy NYC, vagy eppen cajun, etc), vagy atlag harom allamra lebontva belovom a regiot, de brit akcentusokkal nem tudok, es nem akarok mit kezdeni, azon kivul, hogy felismerem azt, amire minden ovodas kepes, hogy ki jott Eszak Irorszagbol, Walesbol, Anliabol, Skociabol, meg nonplusszultrakent Liverpool es Manchester rettenetes tajszolasait is felismerem. Egyszeruen nem is erdekel.)

01234567 2012.10.02. 19:44:01

@padlas: Iszonyatosan gáz ez az egész itt. Én 5 év kintlét után csak pislogtam, mint hal a szatyorban. Pedig csak 5 év volt, és én már akkor azt gondoltam, nincs lentebb...Akit tudsz, és lehet, beszéld rá menjen innen...

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.02. 19:50:05

@telepi vagány: Ne hülyéskedj, Manchester az egyik legkönnyebb.

Akcentus szempontjából Liverpoolt kerüld el messziről, Newcastle-t, Birminghamet, na meg a West Country-t. London leginkább azért rossz, mert sose tudod, mire számíts.

Viszont nézz sok BBC műsort, mert azokban mindenfélét fogsz hallani, előbb-utóbb hozzászokik az ember füle, és amikor már nem csak megérteni, hanem beazonosítani is tudod őket, az nagy élmény.

váj mí 2012.10.02. 19:53:25

@01234567: @padlas: Hát én úgy, de úgy szeretném, hogy joggal lehessen engem károgó, rosszindulatú varjúnak nevezni. Tényleg. De Magyarország minimum még 20 éven keresztül fogja nyögni a nacionalista kormányzást. És csak azért ilyen rövid ideig, mert EU-tag. Ha csak ki nem rakják a születendő erősebb Unió okán. Ok, ez nem fog megtörténni, de még ennél is lejjebb lesz minősítve az uniós országok között. És a tévhitekkel ellentétben, nem, Oroszországhoz nincs elég közel, és semmi értékes cucca sincs.

LittleG (uk) 2012.10.02. 19:56:07

@Zlot: Azért ez a link nem annyi, amennyi elsőre látszik:

a lap alján áll: What proof of identity can I use?

ráklikkelve pedig kiderül, hogy ha csak nem néhány favorit ország útlevelével rendelkezel, kell proof of address, az is le van írva, hogy pontosan milyen..

padlas 2012.10.02. 19:57:27

@01234567: szerintem ezt a döntést mindenkinek magának kell meghozni. Kifejezetten nem szeretnék rábeszélni senkit, hogy kivándoroljon, ez egy nagyon súlyos döntés, én nem vállalnám ilyesmiért a felelősséget. Aki viszont már eldöntötte, hogy kimegy, annak szívesen segítek ebben.
Egyébként én azokat nagyon tisztelem, akik tudatosan úgy döntenek, hogy otthon maradnak, és megpróbálnak javítani a helyzeten. Tényleg, nem is értem, honnan van bennük ennyi hit, ennyi tenni akarás, le a kalappal. Én egy darabig próbálkoztam a magam szintjén, de mára feladtam, mert nem tartom reálisnak, hogy ezt a folyamatot meg lehet fordítani, és nem szeretném felőrölni az idegeimet, feláldozni a családomat. De nagyon tisztelem azt, akiben még van kitartás. Meg azért amennyire lehet, innen külföldről is próbálok tenni amit lehet, csak hát azért keveset lehet.

váj mí 2012.10.02. 19:58:00

@Püspök utcai gombaszedő: Húúúú pedig én pont Manchesterben pislogtam először nagyokat a pass-controllnál, hogy "mit-is-akar"? Ok, azután tényleg nem voltak különösebb problémáim a dialektusokkal. Valszeg, kifogtam egy "más vidéki" tisztviselőt ;). Igaz, én csak Manchesterben meg Londonban éltem Angliában, bár Londonban azért hall cifrákat az ember. Például az indish-englisht egész jól megértem ;).

A Tyne folyó déli partja 2012.10.02. 20:00:56

@Sanyi9: nem, csak pont mázlijuk volt, hogy volt ott egy ilyen, magyar anyanyelvű. olyan van, hogy alkalmaznak egy segítő tanárt, felzárkóztatás végett, míg megtanul angolul, de az csak mázli volt, hogy volt egy magyar.

Északifény74 2012.10.02. 20:01:13

Látom sokan a bankszámla-nyitáson spilázták fel magukat ennél a posztnál:)
Írok egy nem angol tapasztalatot is!
Norvégia.
Nettbank, csak és kizárólag, semmiféle bankfiókja nincs.Van viszont ügyfélszolgálata, telefonos és chates(!), norvégul és angolul, 24 órás!
Számlanyitás neten történik, ha van személyi számod, ami munkahellyel és lakcímmel kb, fél óra alatt elintézhető és 5-7 munkanap alatt kiküldik (megjegyzem, hogy Norvégiában,aki ahol lakik ott van 99%-ban a törvényes lakcíme, a lakásbérléskor simán ezt is kapod, neten lehet bejelentkezni a népességnyilvántartónál, hogy erre a címre költöztél).
Számlát megnyitod, 1-2 napon belül kiküldik a kódjaidat, amit bejelentkezéskor használhatsz, mindig egy másikat.(ha van regisztrált mobilod, akkor minden bejelentkezésnél választhatsz, hogy mobil-kódot vagy kártyás-kódot használsz). Ha bejelentkeztél, akkor rendelhetsz bankkártyát, csak regisztrálnak egy hitelbíráló rendszerbe (épp a napokban segítettem egy magyar lánynak ebben,mert nem értette, miért nem bír rendelni kártyát).
Ha ez megvan nagyon gyorsan küldik a kártyát is. Éves kártyadíj van, számlavezetési díj nincs.
Nyithatsz magadnak egy net-ID alatt 10 (tíz) bankszámlát, adhatsz nekik különböző nevet, szétoszthatod a pénzed(mondjuk Szabadság, Lakásspórlás, gyereknek, magaskamatú). Mondom, nincs számlavezetési díj! Bankkártyát minden számla mellé igényelhetsz, kedved szerint, attól függ hánynak akarod fizetni az éves díját. Nekem 2 van, egyiket mindennap használom, másikat utazáskor,hogy ne legyen 2 egy helyen.
A "magaskamat"-számlához nem jár bankkártya és utalni se lehet róla, csak magadnak, saját másik számlára.
Egyébként a saját számláid között úgy rakosgatod a pénzed ahogy akarod és ahogy neked megfelel, senki nem szól bele, nincs limit.
Régiókat lehet letiltani és felszabadítani a kártyáidon( Európa, Afrika stb.)attól függ hol tartózkodsz. Jelzem ha letiltottad Ázsiát és mondjuk kártyalopás áldozata lennél neten keresztül, akkor nincs szerencséje a tolvajnak ha egy ázsiai cégtől akar a neten vásárolni a te számládra...
Továbbá hitelkártya igényelhető és mindent mobilon is percek alatt el lehet intézni.
Én mióta itt élek (ötödik éve) még bankba nem jártam!
Isteni megnyugvással jár:)

A Tyne folyó déli partja 2012.10.02. 20:03:40

@venator: erre szoktam azt mondani, hogy egyesek kijönnek, és egész egyszerűen megvakulnak. a szart is jónak látják, vagy minimum elbagatellizálják. otthon drága a lakhatás? fúj, Magyarország, de szar, élhetetlen, stb. itt drága a lakhatás? sebaj, jobb. pedig teljesen igaza van abban, amit az átlag lakásokról írt. egyszerűen borzalmasan építkeznek.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.02. 20:07:48

@váj mí: Különbözőek vagyunk, mindenki mást tart könnyűnek vagy kellemesnek. :) Én például imádom az alföldi skót akcentusokat, Edinburgh, Ayrshire és társai, de a kollegáim viszonylag kevéssé osztják a lelkesedésemet. De az én fülemnek akkor is kedvesek a görgetett r-ek.

Liverpool az egyetlen, amiben teljes egyetértés van. Szeretem a várost egyébként, márcsak a Beatles meg a futball miatt is, de iszonyúan kell koncentrálnom, hogy megértsem, mi a francot beszélnek a saját ottani ismerőseim is.

A Tyne folyó déli partja 2012.10.02. 20:08:22

@Jess G: a bankszámla nyitással kapcsolatban: azt hallottam hogy ez totál banktól, de még inkább ügyintézőtől függ, van, ahol szó nélkül nyitnak egyet, más meg szőrözik minden szaron. azt mondjuk én sem értem, hogy a cég miért nem tudott írni egy levelet, hogy náluk dolgozik. nekünk anno így nyitottak számlát. de ismerőseimnek is volt problémájuk, hogy nem jött számla a nevükre, így nem adtak nekik kártyát.

Sanyi9 2012.10.02. 20:09:28

@váj mí: Mondjuk 2000-ben erdekes volt a romaniai elnokvalasztas, hiszen ket markans jelolt volt: a kommunista Iliescu es az ultranacionalista Vadim Tudor. Statisztikak szerint abban az evben megnott az elvandorlas az elozo evhez kepest, mert sokan kiabrandultak es nem akartak ilyen HIV/rak valasztast...
Amugy "visszaszavazás" = ujravalasztas? :D

A Tyne folyó déli partja 2012.10.02. 20:15:11

@xlngx: pont akartam írni neki, hogy viszont akármelyik nagyvárosban ez lesz, Birmingham, Manchesterben is pont ugyanolyan szar a közbiztonság, mint Pesten. sőt, szerintem inkább rosszabb. itt saját véleményem szerint nem olyan rossz, bár a bulizásból már kinőttem. viszont pont ugyanúgy üvöltöznek a tinik, meg a huszonévesek, mint máshol, meg részegek, stb. stb. ez nem Anglia-Magyarország, hanem inkább kisváros-nagyváros.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.02. 20:17:52

@A Tyne folyó déli partja: Én erre se mernék mérget venni a helyedben, kisvárosban is szokott lenni hőbörgés péntek esténként. Igaz, sokkal jobban lokalizált, könnyebb kikerülni.

A Tyne folyó déli partja 2012.10.02. 20:17:59

@tildy:): nézzetek körül más banknál is, azt hallotta, ügyintézőtől függ...a másik meg, hogy kérjen direkt cash cardot, amivel csak pénzt tud felvenni, vásárolni nem, annál nem szoktak ennyire tökölni.

sterimar 2012.10.02. 20:18:02

@váj mí: "20 éven keresztül fogja nyögni a nacionalista kormányzást"

A szocialista kormányzást még tovább.

SziszkAnya (törölt) 2012.10.02. 20:22:04

@01234567: igazad van, de azért jó tudni, hogy tudnék-e vásárolni egy kg kenyeret a boltban:))
pár éve voltam egy 2 hetes írországi nyelvtanfolyamon, ott az első 2 napban 3 helyi embertől is megkaptam, hogy milyen jó az angolom. Ezek szerint az ír akcentushoz lehetek a legközelebb:)

SziszkAnya (törölt) 2012.10.02. 20:24:33

@telepi vagány: nem tartom Angliát célországnak. 2 hete utaztam a metrón egy családdal, angolok voltak, amit a nő mondott mindent megértettem, de a ficaknál kis híján arra sem jöttem rá, hogy milyen nyelven beszél. Döbbenetes volt.
Nálam Hollandia vagy Norvégia a nyerő:)

A Tyne folyó déli partja 2012.10.02. 20:26:47

@váj mí: nem misztifikálják, ez a valóság. és nem az az idealista elképzelés, ami sok embernél tartja magát, hogy itt, a csodás nyugaton minden pofonegyszerűen megy, nincs bürökrácia (az, hogyne), és kinyalja a fenekedet minden szolgáltató, meg bank, albérlet ügynökség, stb. stb.

01234567 2012.10.02. 20:27:57

@váj mí: @padlas: Próbálkoztam én is a magam szintjén, közegében változtatni, jobbítani itthon most. Ne tudjátok meg. A végén meg bedaráltak és elnyelt a mocsár. Majdnem belerokkantam. Ennyit nekem, család, egészség, egzisztencia nem ér meg. Reménytelen. És őszintén megmondom, az emberek ehhez való hozzáállása is azt mondatja velem, nem éri meg. Azt megéltem, hogy akinek jót tettem, adtam az is hátba szúrt, úgy hogy ezzel saját magának is ártott. Csak hogy a "falkával vonyíthasson". Hihetetlen világ van itt.

váj mí 2012.10.02. 20:30:16

@Püspök utcai gombaszedő: Höhh, meglett a megoldás aztán ;). Skót volt az illető. És mivel én első szinten a személyimet adtam oda, kissé lefagyott, mint a gépe, mert az nem volt chips-es ;). Aztán 10 perc várakozás után, megkérdeztem a kollégáját, hogy mégis mi a baj az ausweis-ommal ;)? És ő mondta, hogy nincs benne chip. És az. Mondtam oké, van nekem útlevél is ujjlenyomattal, retina-nyavalyával meg bárányhimlőoltással, amit csak akar, csak reflexből adtam a személyit. Akkor kérdeztem meg, hogy honnan való a kolléga, mert alig értettem, őt meg teljesen. Vigyorgott, és mondta, hogy ők se mindig, és Skóciából. (Külünben útlevél átadása után fél percbe sem telt, hogy átmenjek. Tanulság: Angliába chip-es útlevél kell ;) ).

sterimar 2012.10.02. 20:31:11

@A Tyne folyó déli partja: "egyesek kijönnek, és egész egyszerűen megvakulnak"

Ez nem csak a kivándoroltakra igaz, egész egyszerűen ilyen az emberi természet. Kevesen tudják reálisan értékelni utólag a döntéseiket, inkább azt próbálják minden áron igazolni, miért jó az amit tettek, függetlenül attól, hogy tényleg az jó volt-e.
Ilyenkor van az, hogy a lehető leghahmeresztőbb indokokat tudják felhozni alátámasztásképpen. Pl még kint hallottam egy sráctól (kisteherautó sofőr volt, laktak 8-an egy lakásban), hogy azért jó neki kint, mert fontban kapja a fizetését. (WTF!?) Egyébként azóta már hazajött.

sterimar 2012.10.02. 20:32:39

@SziszkAnya: A kelet európai akcentust kedvelik, sokan azt mondják, hogy jobban megértik mint az indiait pl, pedig hát indiában sokkal többen és jobban beszélik az angolt mint errefelé.

A Tyne folyó déli partja 2012.10.02. 20:32:40

@nandika68: te nagyon buta vagy. és főleg szűklátókörű. az fel sem merült benned, hogy azért, mert NEKED valahogy volt, még nem biztos, hogy másnak is úgy fog sikerülni? child benefit 80 font az első gyerek után, a többi után már csak heti kb. 10 font, nem valami sok. arra ne biztass senkit, hogy angoltudás nélkül munka, már jó pár éve nem az a világ van.

01234567 2012.10.02. 20:33:24

@SziszkAnya: Azért azt ne felejtsd el, az utcán érdeklődő, hozzászóló turistával is másképp bánik a helyi és másként a munkahelyen a kollégával, szomszéddal probléma esetén, hivatalban kérelem esetén..stb..Határozd el magad, aztán maradj ha úgy, menj ha úgy.50%-nál több esélyed úgysem lesz arra hogy jól vagy rosszul döntesz bármely esetben :)

Gerry. 2012.10.02. 20:38:17

@sterimar: Nem a legnagyobb dicseret, hogy jobban megertik mint az indiait, leven az indiai akcentust altalanosan ruhellik mindenhol. (BTW az akcentusnak es a nyelvtudasnak az esetek jo reszeben nem sok koze van egymashoz. Ez fugg az egyen kepessegeitol, de altalaban az anyanyelvetol is.)

Szoval amennyire nem tul nagy dicseret azt mondani valakinek, hogy a laba kevesse szoros mint az ozikeje, addig az sem tul nagy disceret, hogy jobb es konnyebben megerheto az akcentusa mint az indiaiaknak...

Dennisthemenace 2012.10.02. 20:40:53

@sterimar: Majd visszajon, mint oly sokan.

A Tyne folyó déli partja 2012.10.02. 20:42:19

@think different: a fizetéssel az a gond, hogy ez régiónként igencsak különböző. egy példa, (könyveléses újságból), ugyanaz a szakma. London: 26ezer délkelet: 22600, kelet: 20900, East MidlandsÉ 18ezer, Yorkshire: 18500, North East: 17000, Skócia 21500, North West: 18700, Wales: 19ezer, West Midlands: 19300, Délnyugat: 20ezer.

szóval, ami munkáért Londonban kapsz 26ezret, North Easten 17ezret, azért ez elég nagy különbség.

Dennisthemenace 2012.10.02. 20:46:36

@sterimar: Kicsit uncsi mar ez az "emuttnyocev"nevu duma. Ket eve a felcsuti olah kormanyoz, ha nem vetted volna eszre.

SziszkAnya (törölt) 2012.10.02. 20:48:04

@01234567: köszönöm a tanácsot! :DDD
2 gyerekkel mellettem már nem az 50%-ra hajtok. Minyimum 80:)

Gerry. 2012.10.02. 20:50:08

@A Tyne folyó déli partja: A megelhetes koltsegei kozott is jelentos kulonbsegek vannak...

01234567 2012.10.02. 20:52:48

@SziszkAnya: Az komoly, az más. Németországban Stuttgart környékén volna segítség.Az elég komoly volna, 90% :) (nem én!) Német hogy megy?

váj mí 2012.10.02. 20:55:21

@Sanyi9: Mondjuk, szerencsére azt az ultrabarmot sikerült eltakarítani, és idővel a pártját is. Magyarországon meg most tetőzik. Igaz, Romániában az elnököt közvetlenül a nép választja. Hiába, ha egy ország egyszer már komolyan megszívta a barmokkal, akkor az már igyekszik ügyelni. No, ott sem mindig sikerül.
Amúgy, igazad van... túl hangsúlyos akartam lenni ;).

@sterimar:
Ahogy elnézem az országot, jobban járt volna a szocialistával.

@A Tyne folyó déli partja: Nem, nem nyalja ki, én sem mondtam ilyet, de speciel olyan bankszámlát egyszerű nyitni, amire a fizetésedet kaphatod. Ja, hogy rögtön credit-limit meg dombornyomott faxom is kellene? Az tényleg más.

@01234567: Tudom, átéltem. Ha éppen jobban ment valamivel az átlagnál (mert hajnali háromkor is bementem az örsre a lebukott román tolvajoknak, zsebeseknek tolmácsolni, például), akkor geci voltam, mert verem magam, hogy nekem megy (verte a halál.... megkérdezték, hogy vagyok. mondtam, jól... ennyi..), holott még csak nem is vagyok magyar .Ha nem ment olyan jól, akkor meg geci vagyok, mert biztos már másnap bemegyek az önkormihoz kunyerálni a "becsületes, adózó, magyar állampolgárok pénzét" segélybe. Mondta ezt nekem egy cirka 1,90-es cigány, akit elküldtem ezek után a jó kurva édesanyjába, hogy azzal szórakozzon lehetőleg a jövőben. És a szomszédok csak pislogtak, hogy még hetek után is élek .... :-P (Nem, nem én vagyok a nyócker csáknorisza, de ez ...).

Vile Boy 2012.10.02. 20:55:38

Egy évvel ezelött Londonban a HSBC-nél lakcímigazolással (bérelt szobába szálltam le) és útlevéllel kb 15 perc alatt megnyitották a Passport Accountot, három nappal késöbb volt a postaládában debit card, másnap (szombaton) PIN kóddal egy levél. Volt hozzà netbank és token is, ezért mondjuk vissza kellett menjek mert nem volt épp raktáron.
Amennyiben nem lett volna lakcímigazolásom, három havi mo-i bankszámlakivonattot is elfogadtak volna helyette.
Nem egy 22-es csapdája (off - remek regény, a film se volt rossz).

váj mí 2012.10.02. 20:59:37

@01234567: Hoppá, hoppá! Mi van Stuttgart környékén? Bocs, egyszerűbb lenne összefoglalni, mint nekem átrágni magam. De ha valami gond van ...

padlas 2012.10.02. 21:00:41

@sterimar: nem lehet, hogy devizahiteles volt? Mert akkor a devizában kapott fizetésnek lehet örülni. Még akkor is, ha más deviza, mint amiben eladósodott, ha már stabilabb, mint a forint, az javulás.

A Tyne folyó déli partja 2012.10.02. 21:03:44

@VíziLó: ne tudd meg, az milyen szar munka. egy ideig csináltam (a supply teacherkedést), borzalmas. este még nem tudom, hogy megyek-e másnap dolgozni, meg hova, meg milyen órára. tényleg lehet így tanítani, hogy odaérve közlik, hogy most kémián fogsz helyettesíteni:) kösz:)
@Az ős kaján: én még sose hallottam, hogy tiltakoznának. szerintem eszükbe se jut. szinte mindenhol egyenruha van (mármint, iskolában mindenhol, meg amúgy a legtöbb munkahelyen.) azt se értik, hogy miért is nem kell kiöltözni egy irodai munkához, ahol ügyféllel csak telefonon át értekezel. alapban bennük van.@váj mí: hát az én esetemben ez először csekély 300, most meg 500 kilométert jelentene. egyszerűbb a legközelebbi nagyvárosba menni.@tucano: pedig hidd el, jó ha van. de ehhez nem kell hitelbe menned. én anno csak azért csináltattam hitelkártyát, hogy legyen. de elég az, hogy néha vásárolsz rá valamit, és mindig időben, rendesen visszafizeted akkor lesz historyd, és nem lesz tartozásod.@Püspök utcai gombaszedő: Newcastle tök érthető, mit akarsz:)

A Tyne folyó déli partja 2012.10.02. 21:06:38

@Püspök utcai gombaszedő: ok, akkor úgy mondom, hogy Veszprémen át sokkal nyugodtabban sétálok haza, meg sétáltam mindig is,éjjel kettőkor, mint Newcastle-n át.

kincsa 2012.10.02. 21:08:02

@01234567: Nekem külföldön Olaszországban és Oroszországban van komolyabb tapasztalatom. Most mit mondjak, szerintem nem állunk rosszul.  Média: internet szabad, nyomtatott sajtó részben szabad Magyarországon és Olaszországban is, Oroszországban internet részben szabad, nyomtatott sajtó… inkább hagyjuk. (Forrás: House of Freedom). Társadalmi szervezetekről, érdekképviseletekről nincs tapasztalatom egyik országban sem. A politikától való elfordulás, az abból való kiábrándulás számos országban egyre komolyabban mutatkozó jelenség (nem ok nélkül, jegyzem meg), nem csak Magyarországon. Szeretjük azt hinni, a miénk a legrosszabb, de csak körül kell nézni a déli országokban (Görögo., Olaszo., Spanyolo.). Oroszországot megint ne emlegessük, felesleges. Oktatás: való igaz, hogy ezen a területen rendszeresen alacsonyan teljesítünk európai összehasonlításban, de a személyes tapasztalataim ezzel abszolút ellentétesek. Ezen a területen nagyon sok múlik az egyénen. És legyünk őszinték – ma az internet világában nem olyan nehéz információhoz jutni, képezni magadat, a gyerekedet.
Ami az életminőséget illeti, számos felmérésben teljesít jól Budapest, akár hiszed, akár nem. A régióban (Közép-Kelet Európa) pl. a Mercer szerint egyenesen a második legélhetőbb város Prága mögött, de a világ 221 városából is hetvenharmadik. Tehát van hova fejlődni, de megint csak nem mondhatjuk, hogy az utolsók között kullognánk.
A gazdaság-munka-munkahely-karrier-egzisztencia témakörre már válaszoltam, tudatos döntésekkel, kitartással úgy gondolom, előre lehet jutni, és jelentősen csökkenteni lehet a szerencse szerepét. Ami a GDP-t illeti, 45 európai országból huszonvalahányadikak vagyunk (2010-ben huszonegyedikek), ami megint csak középmezőny.
Most persze mondhatod, hogy te nem Olaszországban, vagy Oroszországban gondolkodsz, az nem a „nyugat” (bár az előbbi nem csak hogy EU tag, de egyike az EGK hat alapítójának). Ahhoz azonban, hogy az emberben egy egészséges énkép alakuljon ki, szükség van arra, hogy körülnézzen. Ne csak azt nézze, ami jobb, hanem azt is, ami esetleg rosszabb máshol. Egyrészt abból is lehet tanulni, másrészt fontos, hogy ahhoz képest is pozícionáld magad. Röviden ennyi. Szándékosan hoztam statisztikákat, amik az átlagot mutatják. Most már válaszoltam?

SziszkAnya (törölt) 2012.10.02. 21:08:03

@01234567: óóó, de drága vagy:))) köszi, de sajnos a Guten Tag és a ein zwaj policaj az össz német nyelvtudásom. Már nagyon bánom, hogy nem tanultam, sokkal jobban szeretnék német nyelvterületre kimenni, mint angolra:S

sterimar 2012.10.02. 21:08:11

@Gerry.: Nem dícséret, de jobban megértik, pedig indiaiból, pakiból aztán van bőven és azok nem most érkeztek tömegével mint a kelet európaiak.

Vile Boy 2012.10.02. 21:08:42

@Püspök utcai gombaszedő: Abszolút igaz, a londonban-bármi-jöhet is (elsö három hónap horror, következö csak gyötrelem) és az is hogy remek érzés amikor az ember eljut odáig hogy elkezd(het) bbc-n meg youtube-on clippeket vadászni, lehetöleg minél vadabb akcentussal, dialektussal.
Míg az angol munkatársaimban nem sok örömet lelek, a nyelvben annál inkább!

sterimar 2012.10.02. 21:09:37

@Dennisthemenace: Mondjuk a szocik annyira hazavágták, hogy még ha valami szakértőbb kormány jön, az sem mossa ki a szarból 2 év alatt.

A Tyne folyó déli partja 2012.10.02. 21:10:45

@váj mí: nem, egy sima bankkártya beszerzése, amire megy a fizetés, meg tudsz vele vásárolni, meg pénzt le venni, is lutri. mondom, én azt hallottam, hogy leginkább ügyintézőtől függ, mert van, aki minden szart kér (lásd, a fenti eset, hogy amíg nincs lakcímed - itt amúgy is a proof of address a mánia - addig nem nyitnak számlát, viszont ha nincs számlád, nincs munkahely.) van, aki meg simán nyit számlát. de nem értem, hogy a munkahelye miért nem segített ebben.

padlas 2012.10.02. 21:13:09

@sterimar: hát, ebben sok igazság van, de legalább meg lehetett volna próbálni. Mert a szarnál a még szarabb mégiscsak rosszabb.

sterimar 2012.10.02. 21:13:39

@váj mí: "Ahogy elnézem az országot, jobban járt volna a szocialistával."

Ja, a régi szép idők amikor rohamrendőrökkel verték szét a kormányellenes tüntetőket, a nyíltan kamerákba hazudó rendőrfőkapitányt meg kitüntették. Az volt a demokrácia csimborasszója.
A Meggyesi-Gyurcsány gazdasági ámokfutásról nem is beszélve.

sterimar 2012.10.02. 21:22:01

@padlas: Ha megnézed, az angol font még nagyobbakat mozgott az euróhoz képest mint a forint.

01234567 2012.10.02. 21:34:03

@kincsa: Dicséretesen érdekes és jó olvasnivaló volt, a reá fordított munkát és időt köszönöm. De nem erre gondoltam. Hozzá teszem nagyapám azt mondta, maga a statisztika tények, de arra és úgy lehet használni, ahogy az a felhasználónak tetszik. Én Ausztriában közel 8 évet éltem összesen, Németországban is egy pár hónapot. Mint mindenkinek, nekem is sok ismerősöm él más EU országokban, akikkel elég rendszeres és szoros a kapcsolat. Velük is sokat cserélünk információt. Így nyílt ki a szemem. A másik, itt az a gond hogy nálunk nem Bantu négereknek jött el a demokrácia. Egy bizonyos egzisztenciális nívón éltek az emberek. Amin egy orosz még életében soha, egy dél olasz sem, a közép olasz átlagember talán, és az észak olasz is csak kicsivel felette. Most a városi kisember drukkol hogy dél olasz szinten éljen, a vidéki pedig barátkozik a muzsikság gondolatával szép lassan...Ne vakítson el a minden luxust megengedhető 3-400000, és a középrétegnek csúfolt, polgári szinten élő 5-600000 ember.Ők nem az ország.Most morálról, embertelenségről, kilátástalanságról...stb.. ne beszéljünk, azokat amúgy is keresheted a statisztikákban...hiába..

01234567 2012.10.02. 21:41:04

@SziszkAnya: Hát ebből nehéz lenne kibontakozni.. :) Bánhatod is, amit Londonból láttam, az alapján még Bajorországot, vagy az osztrák Innviertelt is inkább választanám :) . Hát sajnos Londonban megbízható jó kötésem nincs :( .

abc77 2012.10.02. 21:45:36

@váj mí: Képzeld nem húztam fel, de azért kíváncsi lennék rá, hogy miért éppen neked higgyek, ne pedig egy több mint 17 éve ismert nagyon közeli ismerősömnek, akivel mellesleg több évet voltam együtt??? Most őszintén...képzeld...itthon több mint 500eFt-ot keresek havonta. Nyugodtan hidd el :)))
Szóval az átvágást inkább ne firtassuk. Tudod kivételek mindenhol vannak, itthon is találni 15eFt-ért "szobát", de 30e-ért is. Ahogy pár értelmes hozzászóló is leírta, több tényezőtől függ az ár. Az, hogy fölöttetek egy 2 mázsás fekete kokódealer lakott a haverjaival, akitől mindannyian rettegtetek, és emiatt olcsóbb volt az albérlet még nem jelenti azt, hogy az az etalon. Az meg már külön szánalmas, amikor felnőtt emberek garmadája kénytelen együtt lakni, mert egyedül (vagy a párjukkal) már nem képes NORMÁLIS lakást bérelni.

2012.10.02. 21:51:36

@lkjpoi: Az zavarna inkább, hogy mennyi élősködő senkiházit tartasz el itthon...

kincsa 2012.10.02. 21:52:44

@01234567: Tudod, úgy érzem, amíg nem azt írom, amit hallani akarsz, addig nem jutunk egyről a kettőre. Márpedig a kommunikációnak szerintem nem az a lényege, hogy önmagát hallja vissza az ember, megerősítést nyerve a véleményében, hanem hogy új szempontokat is észrevegyen.
Amit az olaszokról írtál, az erősen téves, még ma is sokkal jobban élnek, mint mi (az említett GDP listán a negyedikek). Az "egy orosz" meg megint érdekes kifejezés, gondolom, itt a milliárdosokat ki kell hagyni a szórásból, és csak a nyomorultakra kell koncentrálni.
Bantunégerekről én egy szót nem írtam, csak Európáról.
Azért hoztam statisztikát, mert gondoltam, az objektívebb, mint ha saját tapasztalattal dobálózom - ha nem fogadod el, szíved joga.
Az a helyzet, hogy az én személyes tapasztalatom is azt mondatja velem, hogy otthon bizony meg lehet élni - erre meg azt fogod mondani, szerencsés vagyok.
Ennyi. Bezárult a kör.
Akkor legalább azt fogadd el, hogy mások máshogy gondolkozhatnak, és ebben akkor kiegyezünk.

abc77 2012.10.02. 21:53:42

@telepi vagány: érdekes...itthon is meg lehet élni minimálbérből. Mint az előbb is írtam...15eFt-ért már találsz szobát. Ha olyan helyen keresel, ami a munkahelyhez is közel van, akkor bérletre sincs szükséged. Ha jól tudom a magyar minimálbér 93eFt, vagy hasonló. Ha ebből levonom a 15eFt-ot, meg némi rezsit, akkor is marad kb. 55-60eFt. Aki abból nem képes rendesen kajálni, az tényleg menjen ki.

Egyébként tudod mi a fura? 1 hete jöttem vissza Londonból, és 24-én egy szép csoport vonult fel a London tower előtt. Takarítók tüntettek a bérek alacsony volta miatt. A szórólapon valami 8 fontos órabér volt, és hogy abból nem lehet rendesen megélni. Az havonta kb. 1200 font, mégis elégedetlenek az emberek. Akkor mégis nagyon kevés az az 1200 font? (véleményem szerint angol viszonyokhoz képest nagyon is az)

venator 2012.10.02. 21:54:18

@A Tyne folyó déli partja: Nagyon nagy gondnak látom, hogy sokan a külföldön élők közül is valamiféle idealisztikus képet festenek az országukról. Így aztán aki kimegy, az tarthatja magát ehhez az idealizált képhez vagy lúzernek tekintik.

Én lassan öt éve élek itt, szívesen elmesélem bárkinek, hogy hogyan szívat meg egy hivatalnok, egy korrupt szakszervezetis, hogyan játssza ki a törvényt a munkaadó, és hogyan kezel félre az orvos, aki a betegséget is és a kezelést is, de még a gyógyszert is saját spéci guglijával keresi meg.

Szóval én már meglehetősen immunis vagyok a lila ködös, kint minden jobb szövegekkel szemben.

Viszont nekem tetszenek az angol házak, még a sorházak is. Persze nem laknék bennük, de hála az égnek nem is kell. :)

váj mí 2012.10.02. 21:54:55

@A Tyne folyó déli partja: Figyelj, London, sőt kelet-London, kellett bankszámla pár hónapra, mert kötött időre mentem ki. Azt mondták, ilyen esetben Lloyds tutibb, mint bármelyik. Oké, bementem, kb 20 perc alatt lett számlám útlevélre. Arra, hogy a fizumat ráutalják. A többi mesét leszarom, nem kellett sem kártya, sem hitelkeret, de az sem nehéz, ha az alapszámla már megvan. Ezt meg én tapasztaltam. Aki meg pont Londonba készül, és bankszámlanyitási gondja van, megtapasztalhatja., hogy el lehet rendezni. Passz, téma befejezve, mert már annyiszor írtam le, hogy én unom. Ha nem hiszi, majd szív mással ő baja.

@sterimar: Édesem, senki sem mondta, hogy az a banda fasza volt. De ez még trébb. Mert ugyanúgy nincs semmilyen komolyan vehető gazdaságpolitikája, de cserében még tahó is az EU felé (lépjen ki az ország, ha annyira geci a Nyugat, az EU nem fog két kézzel kapni utána, tuti), de ez csak egy dolog. A másik, hogy belepofázik otthon a saját polgárai magánéletébe. Ezt legalább a szocik nem tették, bár hasonlóan impotensek voltak.

venator 2012.10.02. 21:59:07

@váj mí:

"A másik, hogy belepofázik otthon a saját polgárai magánéletébe."

Ez mire vonatkozik konkrétan? Nem genyózni akarok, csak nem esik le. :)

M. Péter 2012.10.02. 21:59:51

@abc77: Attól függ hol. Anglia nem csak Londonból áll. A minimálbér viszont mindenütt ugyanannyi.

01234567 2012.10.02. 22:00:22

@kincsa: Az utolsó mondatoddal 100%-ig egyetértek.

váj mí 2012.10.02. 22:03:48

@abc77: Khm, a két mázsást pont a nyóckerbelire írtam. Cigány nemzetiségű magyar állampolgárra, aki nem kokódealer volt ugyan, de strici igen. Nyíltan. A zsaruk is tudtak róla. Hetente jöttek a pénzért, miközben pár száz méternyire a háztól, a Ruttkai Éva színház sarkán ott volt/van a térfigyelő. Gondolom, a kollégák közben félrenéztek. Ugyanis ott laktam jó ideig a Kálvárián. Csak értelmezned is kellene nemcsak olvasnod. Most mondd, ezek után, hogy vegyelek komolyan?

padlas 2012.10.02. 22:08:24

@sterimar: na most hogy mondtad, megnéztem alaposabban, de nem mozgott nagyobbakat a font mint a forint. Az utóbbi két évben a font a 0.78-0.9 közti sávban mozgott, 16 százaléknál nem volt nagyobb eltérés. A forint ezzel szemben 265-320 között mozgott, a tetejétől az aljáig 20 százalékos az eltérés. Ha az elmúlt 5 évet nézzük, akkor se látok nagyobb eltérést a fontnál. De abban igazad van, hogy kevésbé stabilabb a font, mint gondoltam.

váj mí 2012.10.02. 22:13:17

@venator: Mit szólsz, a "dolgozd le, te barom, hogy itthon tanulhatsz a szüleid által befizetett adóból" - programjukhoz? Ilyen, b+ a jobbágyéknál volt divatban utoljára.

venator 2012.10.02. 22:18:13

@váj mí: Szerintem teljesen rendben van, de legalább értem mire gondolsz.

váj mí 2012.10.02. 22:29:30

@venator: Szerintem meg átkozottul nincs rendben. És az baj, hogy te, aki asz átlaghoz képest nyitottan gondolkozik, így véled. Szomorú. Mondjuk, engem, személy szerint nem érint, de akkor is szomorú.

padlas 2012.10.02. 22:32:50

@kincsa: ebben igazad van, minden viszonyítás kérdése, Oroszországhoz képest tényleg jól állunk. Csak mondjuk miért viszonyítanánk magunkat az oroszokhoz?
Én inkább Nyugat-Európát tűzném ki célnak, arra a szintre kéne eljutni egyszer (még az olaszoktól is messze vagyunk azért). Persze ez nem fair mérce, hanem távlati cél. Ha fair mércét keresünk, szerintem Kelet-Közép-Európa kéne legyen az, a volt kommunista országok között, a saját mezőnyünkben érdemes megnézni, hol vagyunk, illetve merre tartunk. Ott sem annyira rossz egyébként a pozíciónk, csak sajnos az iránnyal van baj, maradozunk lefele.

venator 2012.10.02. 22:33:37

@váj mí: Ez itt erősen off, de az nagyon nincs rendben, hogy kitaníttatunk egy orvost és az lelép, hogy angolokat gyógyítson.

Ezzel együtt meg kell fizetni és meg kell becsülni az orvosainkat és általában mindenkit, szó se róla.

Viszont szerintem húsz év alatt simán ledolgozható a képzési idő duplája, kivéve ha valaki végleg elmegy. De az meg fizessen....

sterimar 2012.10.02. 22:49:52

@padlas: 2006-ban kozel 1,5 eurot is ert egy font, 3 evvel kesobb meg kb 1-et. Ennel sokkal tobbet a forint se mozgott.

sterimar 2012.10.02. 22:54:13

@váj mí: A szocik pont igy akartak roghoz kotni az orvosokat, csak aztan a heves ellenallas hatasara visszaleptek.

váj mí 2012.10.02. 22:54:40

@venator: És az rendben van, hogy mesterségesen tartják fenn a nyugdíjakat még jelenleg olyan szinten, amilyenen? Az rendben van, hogy a politikusoknak nem kell elszámolniuk a költségeikkel? (Romániában nem egyszer fordult elő, hogy bizony parlamenti képviselő volt kénytelen lemondani a mandátumáról, mert nem stimmelt az elszámolás. Persze, médiaügy lett, meg minden. Igaz, ott számlákkal kell igazolni a költségeket, de hát az Balkán,ugye...). És az is rendben van, hogy következmények nélkül lehet unokaöccsnek meg egyéb rokonoknak és haveroknak átjátszani az állami kiírású tendereket és projekteket meg liciteket. Pont a magyarországi egyetemeken végzők döntik romba a gazdaságot. Te tényleg nem látod, mi folyik, vagy csak inkább nem akarod?
Ahham, ilyenkor örülök, hogy az érzelmi indíttatások ellenére, mégsem kértem meg a magyar állampolgárságot.

moTmeN 2012.10.02. 22:57:50

@SziszkAnya: legegyszerubb, es legolcsobb megoldas, ha jelenkezel allasra kulfoldi cegnel, aki velhetoen egy tobb koros allasinterju reszekent egy-ket orat fog veled beszelgetni, velhetoen angolul, velhetoen skype-on.

váj mí 2012.10.02. 22:57:51

@sterimar:
Azt akarod mondani, hogy most már ellenállás sincs? Hm, hát ez is egyfajta fejlődés ....

venator 2012.10.02. 23:01:06

@váj mí: Most nagyon fogsz utálni, de már írtam korábban, hogy nem politizálok direktben. Pláne ilyen homályos utalások alapján.

Vannak gondok szó se róla, de az ösztöndíj-program szerintem rendben van.

váj mí 2012.10.02. 23:06:27

@venator: Már miért utálnálak? Az viszont igaz, hogy számomra, külső szemlélő számára elképesztő, ami ma otthon folyik. És az még elképesztőbb, hogy ezt asz emberek benyelik, Benyelik,. hogy újra jobbágyosítsák őket olyan emberek, akiket ők tartanak el. Szegény Petőfi, ezért kár volt meghalnia.
Ha én Magyarországon élő szülő lennék egyetemre készülő kölyökkel, akkor az a kölyök nem Magyarországon tanulna tovább, az tuti. Normális ember nem csinál jobbágyot a gyerekéből. Már, ha szereti, és nem kibaszni akar vele.

sterimar 2012.10.02. 23:11:09

@váj mí: ok visszamenolegesen probaltak ezt meglepni ami egy jogi nonszensz.

váj mí 2012.10.02. 23:14:44

@sterimar: Ja, visszamenőlegesen csak kifejezetten egyedi és különleges esetekben alkalmazhatóak a törvények. Volt már rá példa, hogy igen, de azért általában valóban nonszensz a visszamenőleges hatály.

windex 2012.10.02. 23:22:32

@padlas: valószínűleg a nyelvtudás karcsúsága okán nem talált :-) de pénzt nyilván keres valamivel, csak nem él szégyenszemre az asszony nyakán :-)

Szakura 2012.10.02. 23:28:44

abc77: 93 ezer az BRUTTÓ! a nettója talán 57800 vagy valami ilyesmi. Vonnak belőle 16 százalék adót, nyugdíjjárulék és egészségügyi (természetbeni meg pénzbeni meg még valami másféle is talán). Ebből kell fizetni az albérletet meg mindent. Nekem majdnem a lakásrezsim volt, amikor otthon éltem. Nyáron maradt 2000 ennivalóra. Szánalmas.

windex 2012.10.02. 23:29:23

@Nitnitnit: félreértesz, nem arról szóltam, amikor meccs van. az angliai drukkerbandák meccstől függetlenül is meglátogatják egymást a kedvenc törzshelyükön, lerohanják egymást az utcán, vagy ahol épp szórakoznak, táncolnak, miegyéb, akár 2 x 30-40 fős csapatokban. a gyilok persze viszonylag ritka, bár olykor az is előfordul. tulajdonképpen még a meccsen legkevésbé, mert ott a rendőrség. ott csak kiabálnak. :-)

neked pechszériád lehetett, vagy valami van az arcodra írva. hozzám nem mindig jönnek oda a blahán, sőt, inkább ritkán. és ha leráztam őket, még semelyik nem ordítozott. hm, valamit jobban csinálok, mint te :-)

váj mí 2012.10.02. 23:32:50

@Szakura: Hagyd már. Neki nem jött be külföld, ezért azt hiszi, mindenki olyan hülye mint ő. Aki nem tud különbséget tenni a bruttó és nettó között, azzal miről is lehet beszélgetni, időjáráson kívül?

Disznó Úr 2012.10.02. 23:49:13

Ez jó! 2010-ig minden tuti volt politikailag, na de ami azután jött, azt nem lehetett elviselni... Lépni kellett. Rasszista atrocitás nem volt?

nemzetikonyves · http://www.gyepu.hu 2012.10.02. 23:58:49

@padlas
@greatwideopen

" Pontosan emlekszem erre az idoszakra, ketsegbeesve bogtem az amszterdami lakasomban, "

BAAAAAAAARGH!!!!! DRÁÁÁMAI!!! Te tényleg ennyire hülye vagy vagy csak másokat nézel ennyire hülyének? Egy hollywoodi hulladék filmben nem pattogtatnak el ekkora popcorn szövegeket! Esküszöm még egy ilyet olvasok és én fakadok sírva, annyira sz*r burkolt propaganda amit művelnek egyesek. Egyébként meg, ki beszélt 2010 végéről meg áprilisáról? Arról beszéltem, hogy a postoló szerint jött a 2010 és persze mikor máskor, (nem ám mondjuk 2006 őszén, akkor sokkal jobb volt ugye?) kibírhatatlanná vált a helyzet. Hiába próbálsz rugózni azon, hogy mikor van április meg mikor van december, ha a "2010-es választások után" a decembert is magába foglalja!

Szánalmas, hogy minden ilyen külföldre lelécelős drámától csöpögő, hazafelé köpködő vergődős posztban (tisztelet a kivételnek) burkoltan ott figyel a bejáratott duma, hogy "hát éppen 2010 környékén döntöttünk úgy, hogy itthagyjuk ezt a szarkupacot, igazán nem akarok politizálni de ugye a zórbánék , meg médiatörvény meg nyugdíjak államosítása stb. stb."

Persze, hogy nonstop csinálják ezek is a hülyeséget kevés kivétellel, de legalább ne a burkolt propagandát kéne olvasni ezekben a cikkekben.

kincsa 2012.10.03. 06:38:23

@padlas: “Ahhoz azonban, hogy az emberben egy egészséges énkép alakuljon ki, szükség van arra, hogy körülnézzen. Ne csak azt nézze, ami jobb, hanem azt is, ami esetleg rosszabb máshol. Egyrészt abból is lehet tanulni, másrészt fontos, hogy ahhoz képest is pozícionáld magad.”
Idezet magamtol. Szerintem ezert jo magunkat pl. az oroszokhoz is viszonyitani. Tehat: Ne a rosszabb legyen a cel, ez egyertelmu, de azt mondani, hogy nalunk mar minden elviselhetetlenul sz*r, es innen csak menekulni lehet, azt azert enyhe tulzasnak erzem. A “mashol minden jobb, nalunk meg minden szornyu” dolog nekem nem annyira hiheto, sajat tapasztalat alapjan sem, es hat igen, a statisztikak alapjan sem.
Ami a celt illeti, teljesen egyetertek veled, elore kell haladni. De ebben az onsajnalat es panaszkodas annyira nem segit.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.03. 07:14:28

@windex: nem tudom, 158 magas 45 kilós nő vagy e? Én igen. Hidd el, velünk szemben elég sokat megengednek maguknak az emberek. Ezt csinálom rosszabbul mint te :-) és nem vagyok peches típus, sőt. Bár az Örsön múltkor a főnököm is kiakadt h a metrótól az irodáig, 500 méteren 4 en kunyeráltak tőle valamit, abból egy követte. Pedig ő nagyobb is, férfi is.

bpetya75 2012.10.03. 08:34:37

@váj mí:

Drága Hölgyem!

Egy kis pontosítás a röghöz kötéssel kapcsolatban. Ez ugyanis a szabad költözés deklarált és kikényszerített tilalma.

Namostannék itten erről nem van szó. Oda megy a delikvens ugyanis, ahová akar. Viszont ha a végzést követő 20 évben nem dolgozik idehaza kétannyi időt, amennyi kellett a diplomája megszerzéséhez, akkor ki kell fizetnie egy olyan összeget, amit alsó hangon 10 éve volt összeszedni, de ha nem foglalkozott vele, akkor tizenéves külföldi munkavégzés után (hacsak nem egész idő alatt mosogatott vagy szemetet söpört) pár hónap alatt összeszed.

Lehet szidni, nem állítom, hogy a kevés jó döntésük közé tartozna, de ezért verni a tamtamot szerintem tök fölösleges. Az szerintem sokkal ijesztőbb amit a KDNP erőltet időnként. Hogy csak egy példát mondjak: Törvényben kötelezzük az utódokat a felmenőik ellátására? Ennyire közel a nyugdíjrendszer összeomlása, hogy már erre kell készülni?

padlas 2012.10.03. 09:09:17

@kincsa: ok, értem, ezzel végülis nagyjából egyetértek.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.03. 09:13:27

@bpetya75: Hat nem tudom. Sokan azt fellejtik el, hiaba keres kulfoldon jol az ember, kell lakhatasra, egyebre is a penz, szoval kerdes, mennyire egyszeru azert azt osszeszedni, meg milyen kepzesrol van szo.

Nem biztos, hogy hirtelen en is elo tudnek rangatni kb 800 fontot, hogy egyben letudjam a diakhitelem.

padlas 2012.10.03. 09:15:26

@nemzetikonyves: "Egyébként meg, ki beszélt 2010 végéről meg áprilisáról? "
A posztoló beszélt 2010 végéről. Olvasd el újra. Egy szóval sem mondta azt amit te, hogy jött 2010, és kibírhatatlanná vált a helyzet. Ez csak a te csúsztatásod. Pontosan azt mondta, amit én, hogy 2010 végén lett gáz. Amúgy az előző felsorolásból a Költségvetési Tanács felszámolását kifelejtettem, az is akkor volt. Bizony az egy nagyon szar időszak volt.
Sajnálom, hogy te kiröhögöd ezt az egészet, és egy percig sem próbálod megérteni. Számomra tényleg nagyon szomorú időszak volt, és tényleg nagyon rosszul éltem meg, mert úgy éreztem, a hazám a szemem előtt indul el a lejtőn, kezd átalakulni banánköztársasággá. Lehet, hogy szerinted vicces, hogy valakit az ilyesmi bánt, lelked rajta. Úgy látszik már már nekem kéne elnézést kérnem, hogy fontos számomra az ország állapota. De nem fogok, röhögj rajtam nyugodtan, ha neked jólesik.

váj mí 2012.10.03. 09:18:46

@bpetya75: Persze, maradsz vagy fizetsz. Te, ha a magyar állam olyan jó gazda lenne, amilyen nem, no még akkor is kérdőjeles lenne. De ha majd Vityáék visszafizetik személy szerint mindenkinek a befizetéseivel arányosan az eltőzsdézett nyugdíjalapot, no akkor esetleg pattoghatnak. Esetleg....
Különben te tényleg komolyan számítasz nyugdíjra?

bpetya75 2012.10.03. 09:27:25

@tildy:):

Perszehogypersze. Csakhogy itt az első delikvensek 3 uszkve 5 év múlva röpülnek ki, onnantól kezd el ketyegni a 20 évük. Nem hirtelen szembesülnek a dologgal tizenévekkel a végzés után. A szerződés aláírásakor bízhat abban, hogy mire oda jut eltörlik ezt a rendelkezést, ha meg úgy néz ki, hogy erre nem fog sor kerülni, akkor van egy csomó ideje rá, hogy összeszedje a zsét.

Mivel a büfé szakokat nem támogatja az állam, elég nagy az esélye, hogy ha külföldre megy az illető, akkor kvalifikált munkára megy ki. Fenntartom, hogy ez vihar a biliben. Ez qrva messze van a röghöz kötéstől.

bpetya75 2012.10.03. 09:34:56

@váj mí:

Nem az én nyugdíjam miatt aggódom. Azt megoldom valahogy, vagy majd elvonulok valami kéngőzös barlangba, ha már nem megy tovább. Inkább pl apámé miatt. Mi még valahogy elevickélünk, de ha összedől az egész rendszer mondjuk 2-3 éven belül, akkor elég nehéz lesz eltartani az Öreget. Megoldjuk valahogy, ha kell, de jobban örülnék, ha a fijúg igyekeznének fenntarthatóvá tenni a rendszert. Pl belenyúltak az özvegyi nyugdíjba, szerintem teljesen jogosan. Valamennyi idő elteltével 60%-ról 30%-ra csökkentették. Erre most augusztusban visszatáncoltak, marad a 60%. Fatert pont érinti. Könnyebben el van azzal a +30-cal, de hosszabb távon kicsit jobban jönne ki, ha élete végéig kapná a kevesebbet, mintha pár év alatt kirohad alóla a rendszer.

Egyébként meg rosszul gondolod. Szomorú, de igaz, Vityáék pattoghatnak, mert megszavazták nekik a jogot rá. Bár szerintem nem erre kaptak felhatalmazást, de visszacsinálni sajnos nem lehet.

váj mí 2012.10.03. 09:46:02

@bpetya75: Igen, értem apud helyzetét, és ennek fényében valóban riasztó, hogy egyes politikusok törvénybe foglaltatnák az idősebb generáció kötelező eltartását, mert ez azt jelzi, hogy tisztában vannak vele, az állam már nem sokáig tudja.

Te, nevezz naivnak, de amikor kipattant a nyugdíjalap ügye, azt mondtam magamban,"Kész, ezek csomagolhatnak. Csak nem lehet annyira birka a nép, hogy sikkasztókat ne zavarjon el a bús picsába?". És de ennyire birka :(. Aki mégsem, az csomagoljon, és meneküljön szerintem. Sikkasztó kormányt támogatni, és bólogatni, hogy hát igen, meg lettek választva, hát igen ... Jézusom, egy kormányt le is lehet mondatni, könyörgöm.

bpetya75 2012.10.03. 10:19:30

@váj mí:

Egy dologban következetesek és végig nagyon jók voltak az egymást követő kormányok. Ez pedig az "oszd meg és uralkodj" elv érvényesítése. Itt össztársadalmi fellépés mostanában nem lesz. Teljes mértékben elképzelhetetlen.

váj mí 2012.10.03. 10:32:03

@bpetya75: Hm, ez is igaz, mikor Magyarországon éltem nehéz volt nem észrevenni, mennyire átpolitizált a társadalom. Sajnos. De hát ez a nyugdíjalap ügy, ez azért politika feletti, hiszen az emberek, generációk idősebb kori anyagi biztonságát játszották el. Mindenkiét, pártállástól függetlenül. Ez sem elég ahhoz, hogy az emberek a fejükhöz kapjanak, hogy "Hé, ez így nagyon nem jó!".

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.03. 10:37:46

@váj mí: ebben egyetértük. Én azt sem értettem ki szavazta meg őket. Bár ezt betudtam az én saramnak is, ugyanis 18 éves korom óta nem nagyon voltam otthon, és sosem szavaztam. És gondoltam, biztos sokan ilyen vagy hasonló okból nem szavaztak, vagy csak szimplán nem akartak. De az, hogy ezt ahogy van hagyjuk, nekem már sok. Nem értem ennyi mindent hogy lehet ledugni az emberek torkán?

@bpetya75: és akkor csak nézünk és hagyjuk? :-/ Vagy lelépünk, ahogy lehet, de attól az országnak nem jobb. Mondjuk attól se ha mint itthon asszisztálunk hozzá.. patthelyzet. Szegény apu is mondja h neki már tuti nem lesz nyugdíja, de annyira ki van zsigerelve, hogy félretenni sem tud. Szerencsére Mamáék még jókor lettek nyugdíjasok, korengedménnyel, szép nyugdíjjal. Őket 70 évesen már nem tudnám külföldre vinni, ha nekem bejönne. Aput már rúgdosom, hogy tanulja a nyelveket, ragad rá, tőle örököltem :D Ő még elég fiatal ahhoz hogy ha nagy gáz van, tudjam mobilizálni :-) én ezt látom csak megoldásnak..

váj mí 2012.10.03. 10:51:32

@Nitnitnit: Mna igen, sokfajta felelősség létezik, de ha ez megnyugtat valamennyire, mindenképpen a mostaniak alakítottak volna kormányt. Az előző szocialista kormány 8 éve nem volt annyira kielégítő, hogy ne következzen be egy váltás, és mivel csak a nacionalista párt volt kéznél, mint nagy párt, nyilvánvaló volt a kimenetel. Talán az arányok lettek volna mások, nem lett volna szinte abszolút hatalmuk a 2/3-al.

Hari Seldon 2 2012.10.03. 11:31:44

"„A férjem és én már évek óta fontolgattuk, hogy pár évre külföldi állást vállalunk. Úgy gondoltuk, jó tapasztalat és nyelvtanulási lehetőség lenne három lányunknak, és nekünk is jót tenne mind anyagilag, mind szellemileg. A szándék tehát megvolt bennünk, ennél tovább azonban valahogy sosem jutottunk, féltünk belevágni egy bizonytalan kimenetelű kalandba.

Bár nem voltunk gazdagok, súlyosabb anyagi gondjaink sosem voltak – mindketten diplomás emberek vagyunk, mindig meg tudtuk keresni a kenyérre valót. Úgy gondoltuk, ha adódik valami lehetőség, megragadjuk, de aktívan nem tettünk érte semmit.

Multitól külföldre

Ez a helyzet 2010 vége felé változott meg gyökeresen. Addigra a Magyarországon uralkodó politikai és erkölcsi állapotok olyan szinten kezdtek zavarni minket, hogy eldöntöttük, nem itt akarjuk felnevelni a gyerekeinket és leélni az életünket. Mindketten már 40 körül jártunk - éreztük, most kell lépnünk, ha nem akarunk örökre itt ragadni."

Na basszus! Bocsánat a felkiáltásért.
Gyakorlatilag a mi családunkat írta le a posztoló.
Két diplomás szülő.2010 a maffiaállam óta kimenés tervezés. Három lányt kimenteni.

Merthogy már nekem is három van!
TEGNAP MEGSZÜLETETT A HARMADIK KISLÁNYOM!!
Nagyon boldog vagyok.

padlas 2012.10.03. 11:38:39

@váj mí: @Nitnitnit: hogy lehet ezt lenyomni az emberek torkan? A valaszert nem kell messzire menni, olvassatok par kommenttel feljebb, nemzetikonyves, greatwideopen es tarsai szerint nevetseges propaganda az, hogy valaki felhaborodik a nyugdijtorteneten es egyeb disznosagokon. Barmit mondasz, meg se halljak, vagy ha megis, max benyomjak, hogy elmultnyolcev, es reszukrol le van tudva a dolog, nekik ezzel mindent igazolni lehet. Milyen erveket lehet felhozni az ilyen embernek, hogy lehet meggyozni, ha meg se hallja amit mondasz? Na az ilyenek miatt elek en kulfoldon. Nem azert, mert egy ket ilyen van, hanem mert ugy latszik annyian vannak, hogy arra megy az orszag amerre ok akarjak.

Hari Seldon 2 2012.10.03. 11:57:13

@padlas:

"Barmit mondasz, meg se halljak, vagy ha megis, max benyomjak, hogy elmultnyolcev, es reszukrol le van tudva a dolog, nekik ezzel mindent igazolni lehet. "

Szekta. Az egész viselkedésük egy szektához hasonlít.
Lásd: Rábeszélőgép című könyv.
Úgy csinálja ez a maffia, ahogy a nagykönyvben meg van írva.
Képezz egy ellenségképet. (mondjuk az elmúlt 40 év alatt képződött, és vannak akik nem tudják magukat túltenni a vélt vagy valós sérelmeiken. Csak az intelligensebbek fel tudják dolgozni)
Tedd fenyegetővé a szekta tagoknak.
Először csak kis kéréssel fordulj feléjük.
Majd növeld az elkötelezettséget.

Én a lányaimat úgy fogom nevelni, hogy SEMMIÉRT ne lelkesedjenek. Mindig minden lépés előtt "lépjenek hátra" és újra értékeljék magukat.

váj mí 2012.10.03. 12:01:20

@padlas: De hát a nyugdíjalap ügyét, például nem lehet az elmúlt 8 évre fogni. Nem jön össze időben. Ahogy az EU-ellenes kirohanásokat sem. Vagy a tények semmiben sem befolyásolják ezeket az embereket?

@Hari Seldon 2: Isten éltesse! Gratulálok.

bpetya75 2012.10.03. 12:03:02

@Hari Seldon 2:

Gratula a kicsihez! És üdv a klubban! ;-)

váj mí 2012.10.03. 12:06:18

@Hari Seldon 2: Hmn, igen talán az önálló gondolkodás és akarat hiánya lehet. Ellenségképpel bőven el vagyunk látva, közép-kelet- Európában. Nekem is van pár, kaptuk, csomagban, örökségként. De valóban túl kell lépni rajtuk. Szavaztam már kommunista utódpártra anno, csak azért, mert a másik lehetőség még szörnyűbb volt.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.03. 12:10:32

@padlas: Mondjuk igen, ezt én is látom, bár nekem a mikrokörnyezetemben általános az elégedetlenség ezzel kapcsolatban, azoknál is akik jól élnek. Sőt a családi barátaink 40 éve mentek ki Németországba, de havonta visszajárnak, hétvégézni, és ők is elszörnyülködnek. Pedig csak havonta egyszer szembesülnek vele és utána visszautaznak a jóba, ha úgy tetszik.
A Kedvesem borzasztóan nemzeti érzetű ember volt amikor megismertem. Most is az valahol mélyen. Nem jobbikos, nem radikális, mégis szívesen járt a nemzeti taxival, mert nemzeti, na :D Egy ideig idegenkedett attól, hogy elmenne, így hiába nem érzem itthon jól magam, egy ideig nem is feszegettem neki a témát. Pár hónapja este közölte, Ő, hogy "na elegem van". Ha lesz lehetőség, ami megteremti a feltételeket, lelépünk.

Hari Seldon 2 2012.10.03. 12:16:01

Köszönöm mindenkinek!
Most még a világ sem nagyon zavar.
Nagyon boldog vagyok.

váj mí 2012.10.03. 12:17:15

@Nitnitnit: Hm, én is nemzeti érzelmű vagyok, mondhatni (igaz, én leginkább két-nemzeti ;) ). De normálisan gondolkodó ember, nem asszisztálhat tétlenül, ahhoz, ami otthon megy. És aki nem akar kockaköveket felszedni, az pakol, és megy. Sajnos. Én szerettem volna Magyarországon élni. Tényleg. De az életemet nem akarom rááldozni.

bpetya75 2012.10.03. 12:35:13

@váj mí:

Márpedig biztosra veheted, hogy az életedet rá fog áldozni az életre ;-)

"Ahogy a gazdagot, úgy a szegényt is ugyanaz a végzet éri el: hogy itt bizony élni kell!"

bpetya75 2012.10.03. 12:42:13

@Nitnitnit:

Senkinek nem kell megmentenie az egész országot. Nem is tudja senki megtenni. Szép lassan a saját hajánál fogva az ország tudja kihúzni magát a mocsárból. Addig is kicsiben kell törekedni a jóra. Közösségeket építeni, összetartani, segíteni egymást. Ebbe lehet kapaszkodni. Jöhet persze olyan vihar, ami elsöpri az egészet, akkor majd ahhoz a helyzethez kell alkalmazkodni. De most még nincs vihar. Csak büdös...

2012.10.03. 13:27:21

@váj mí: Mondd mar el, hogy "mi megy otthon"? En egy eleg racionalis, gyakran tulzottan is erzelemmentes embernek tartom magam (meg ami rosszabb, sokan masok is annak tartanak), es en azt latom, hogy ha letisztitod az ideologiaktol a dolgokat, akkor akar meg egeszen jo kezdemenyesek is megvalosulhatnak a jovoben. Nekem naprol-napra egyre inkabb kerdes, hogy valoban tenyleg csak rosszul johet-e ki Mo. ebbol az egeszbol? Persze ahhoz, hogy a dolgokat tenyszeruen tudd nezni, el kell felejteni az osszes edigi prekoncepciodat, es el kell felejteni az erzelmi reakciokat is. En azt latom, vannak nagy hibak, mint pl. a sokat emlegetett manyup-vagyon lenyulasa. De a legnagyobb baj szerintem tovabbra is a posztkommunista maffia altal kezivezerelt dilettans politikai elit. Es ebbe ugyanugy beletartozik a jelenlegi csapat, mint az elmultnyolev. Meg az elmult 20 es elmult 50.

Azt gndolom, hogy a ftyeszesek reszerol kotelezo mindenben egyeterteni a kormannyal es minden helyzetben vedeni oket, mindenki mas reszerol meg kotelezo mindennek elmondani azt. Pedig en siman tudnek 10 jo es 10 rossz dontest is mondani tetszolegesen, barmelyik kormanytol (talan a Feltotol nem). A gond az, hogy itt az emberek meg mindig 100%-ik erzelmi politizalast folytatnak, az ertelmi politizalas helyett. Azok is akik eppen kivandorlasra buzditva magyarazzak, hogy itt diktatura van. Holott, ha kihagynak az erzelmeket az egeszbol, es csupan a tenyekre hagyatkoznanak, mindjart nem lenne olyan fekete az ordog. Szerintem.

Es azert en kivancsi leszek, mondjuk 20-30 ev mulva hol fognak tartani a jelenleg agyonsztarolt liberalis multikulturalis tarsadalmak, es hol a magyar vagy hasonloan zart kelet-europai tarsadalmak. A standard politikai valaszokat termeszetesen ismerem. Csak van egy ket olyan gazdasagi es tarsadalompolitikai joslat, mit nem biztos, hogy erdemes feltetlenul figyelmen kivul hagyni, foleg, hogy a deli orszagokban mar latszanak ezeknek az elojelei (hogy mast ne emlitsek, ott a gorog Arany Hajnal szereplese a valasztasokon), de a hon szeretett brit szigetek is elindult mar lefele a lejton, egyelore foleg tarsadalmi gondok vannak, de mar a gazdasagi felhok is gyulekeznek (pl. a het elejen belebegtetett leminosites)...

váj mí 2012.10.03. 13:53:07

@bpetya75: Továbbá az életbe eddig még mindenki belehalt ;) Tudod te, az országra gondoltam ...

@Nyulz of the World: Hát úgy nagyjából le is írtad, hogy mi nem tetszik nekem Magyarországon. Én meg nem vagyok forradalmár alkat. Viszont ezt a "hanyatló Nyugat" dumát, ezt igazán elfelejthetnéd. A '70-es - '80-as évek párttitkárai jutnak róla eszembe. Valamint azt is figyelembe vehetnéd, hogy a zárt, bezárkózó társadalmak ritkán életképesek. Nézd Koreát. Mna, találd ki melyiket! ;).

padlas 2012.10.03. 14:01:34

@Nyulz of the World: rengeteg elemzo megirta mar, hogy a fekek es ellensulyok lebontasa zajlik, es hogy ez milyen karos folyamat. Szakmai korokben arrol is lenyegeben konszenzus van, hogy a gazdasagpolitika elhibazott. Ez nem balos duma, mara gyakorlatilag minden mervado jobboldali kozgazdasz egyetert ebben. Ha biztos akarsz lenni benne, hogy nem elvakult baloldaliak vagdalkoznak, olvass nyugodtan Chikan Attilat vagy Mellar Tamast, ugyanezt fogod hallani. Ne tegyunk ugy, mintha ez pusztan erzelmi alapu karogas lenne, mikor az elemzesek is rendre azt mutatjak, hogy csuszik lefele az orszag. Nezd meg peldaul a versenykepessegi rangsort, vagy a GDP-t (segitek, a versenykepessegunk csokkent, a GDP novekedes pedig nemhogy lelassult, de az elmult egy evben mar konkretan csokkent a GDP). A beruhazasok szintje borzalmasan alacsony, nem latszik, mibol lesz itt novekedes, az elemzok rendre felteszik a kerdest, ugyan ki akarna befektetni egy ilyen orszagba. A koltsegvetes egy vicc, lassan naponta kell atirni, a jogalkotas random vagdalkozashoz hasonlit, nincs kiszamithato kornyezet, tervezheto jovo.
Egyebkent en is tudok olyan intezkedeseket mondani, amikkel egyetertek, csak egyreszt az a baj, hogy nem sokat, masreszt hogy az a keves sem igazan mukodik, mert alaassa a tobbi rendelkezes. Szoval nem minden rossz, persze, csak eppen az osszkep az. De ne legyen igazam.

Egyebkent mostanaban azt vettem eszre, hogy aki ilyesmiket mond mint te, az tipikusan nem tarsadalomtudomanyokkal foglalkozik. A kepzettebb retegekbol mernokoket es IT-seket hallok en bizakodni leginkabb. Valahogy aki tobbet tanult a tarsadalomtudomanyi osszefuggesekrol, az sotetebbnek latja a kovetkezmenyeket, lehet, hogy ez nem veletlen. De ebbe nem akarok sokat belemagyarazni, inkabb csak olyan mellekes megfigyeles a reszemrol.

padlas 2012.10.03. 14:05:20

@Nyulz of the World: ja es amugy ajanlom a szuveren.hu oldalt, ha erveket akarsz olvasni az egyes intezkedesek varhato hatasairol, szakmailag egesz jo garda gyult ott ossze, viszont nem olyan terjengosek es bonyolultak a cikkek, hogy ne lehetne laikuskent is megerteni.

2012.10.03. 14:05:47

@váj mí: En nem a viktor fele hanyatlo Nyugatrol beszelek, hanem arrol, hogy az azert mar egyre tisztabban latszik, hogy a Nyugati orszagokban komoly tarsadalmi feszultsegek kezdenek kialakulni. Aki ezt tagadja, az vagy nem jar ki az utcara es nem olvas ujsagot, vagy bolond. Ugyancsak komoly gondokat okoznak sok orszagban a hosszutavon fenntarthatatlanul magas szocialis kiadasok, amiknek a csokkentese viszont tovabbi tarsadalmi feszultsegeket szulhet. Es Nemetorszagot, Franciaorszagot es Norvegiat leszamitva nem igazan van egyik europai gazdasag sem akkora tartalekokkal felvertezve, ami tul nagy remenyekre adna okot. Szerintem (es nem csak szerintem) a britek sem. Habar az teny, hogy most a franciak besegitettek rendesen nekik a penzugyi szektoruk extra adoztatasaval, de ha valamiert a penzpiac megzuhan, akkor a kiralysag is nagy bajba kerulhet, mert a penzugyi szektort leszamitva nem igen vannak mas kiemelkedoen jol prosperalo szektorok szigeteken.

váj mí 2012.10.03. 14:07:03

@padlas: Hogy neked mekkora türelmed van! Egy mondatban össze lehet foglalni. Az az ország, ahol egy politikai párt gazdaságpolitikai program nélkül képes 2/3-os többséget szerezni a választásokon, no, az lehúzhatja magát a WC-n hosszú időre.
Ok, ez egy többszörösen összetett mondat volt. ;)

váj mí 2012.10.03. 14:11:52

@Nyulz of the World: Persze, senki sem tagadja, hogy a nyugat-európai országokban is vannak problémák. Aki tagadja, az valóban bolond, vagy teljesen fogalmatlan. De hanyatlásról papolni egy olyan ország polgáraként (és most mindegy, hogy otthon vagy külföldön él), ami a lejtő alján van (és politikai, társadalmi akarat sincs a változtatásra), nos.... Kissé visszás.

xylon 2012.10.03. 14:21:23

@padlas: nekem jopar ismerosom hazament Magyarorszagra ugy hogy MEGTARTOTTAK a FULLTIME munkahelyuket Angliaban es 100% tavmunkaban toljak havi par napot Londonban toltve. Szinten mernok ismeroseim nyugati multik magyar es/vagy nem magyar beruhazasain dolgoznak szinten kvazi tavmunkaban.

Mit erdekli oket a gazdasagi helyzet (nyugati fizetest kapnak valutaban), ha bedol a forint atkoltoznek egy hatarral arrebb. Igy konnyu bizakodni.

@Nyulz of the World: a kodos fogalmazasodbol latszik hogy inkabb valamifele velemenyt mondasz vagy viziot vazolsz fel mint konkret elemzest irnal. A tarsadalmi feszultsegek joval enyhebbek mint azt az emberek hiszik, azt hogy sok szinest latsz az utcan az nem feszultseg. Hozzateszem a deli EU orszagok egyaltalan nem bevandorlocelpontok. A Fro/No/UK kombinacio meg egesz jol mukodik, sot nekik van a legjobb reprodukcios ratajuk ami ilyen 30 eves tavlatokban az egyik legfontosabb parameter.

Az UKban rengeteg nagyhozzaadott erteku profilu ceg dolgozik epitesz/mernoki/projektmenedzseri/gyogyaszati stb stb cegek, akiknek a tapasztalatat az egesz vilagban keresik.

Amit most latunk az a tarsadalom atalakulasa valoban tudasalapuva, eros oktatas kivalasztja a top10%ot ami aztan megtermeli a GDP 90%at mindenki mas meg fogyasztasalapu szolgaltatasban dolgozik alacsony beren. Ezen lehet sirni de ez igy lesz, az alternativa meg biorobotkent allni a soron es iphoneokat forrszatani.

2012.10.03. 14:22:08

@padlas: Nemreg olvastam egy interjut a Chikannal, ma volt egy az origon a Demjannal, erdekes olvasmanyok, ilyen szemmel is. De ok sem azt mondjak, hogy a gazdasagi irany a rossz, hanem a kivitelezes vegtelenul dilettans. Es ez a baj. De ha megnezed a tenyeket, akkor azert nyilvanvaloan latszik, hogy nagyobb a dolognak a fustje, mint a langja. Foleg ha nem csak a GDP-t nezed, hanem a tobbi adatot is. Persze en sem vagyok kozgazdasz (igaz tanultam anno a kozgazon 2 evet, de nem felyeztem be). Viszont a ami a tarsadalomtudomanyokat illeti, nos bolcseszkaron vegeztem. :) Igaz, mar az egyetem alatt is informatikuskent dolgoztam, es van ilyen vegzettsegem is. :)

A fekek es ellensulyok rendszere nagyon sok fejlett orszagban nem jobb, mint ma Mo-n. Ettol meg az orszag nagyon jol mukodhet. Ezzel nem azt mondom, hogy jo, amit csinaltak, mert egyertelmuen nem jo. Csak azt, hogy a magyar rendszer ilyen szempontbol annyira tul volt biztositva mas fejlett orszagokhoz kepest is, hogy ettol meg nem tortent tragedia es sulyedtunk sotet despotizmusba. A nagyobb baj szerintem nem ez, hanem a kommunikacio (belso es nemzetkozi egyarant) es a veget nem ero, minden teruletre kiterjedo balfaszkodas, amit csinalnak. Csak tovabbra is az a kerdes, hogy ki tudna jobban csinalni?

tableno 2012.10.03. 14:24:05

@váj mí: @padlas: @Nyulz of the World: Mindharmotoknak igaza van. En eppen ezert tartom rendkivul veszelyes strategianak a magyarok bezarkozasat, mert tetszik-nem tetszik, Magyarorszag sorsa Europatol fugg. Ha Nyugat-Europaban komolyabb gebasz lesz, kis hazank azt haromszorosan fogja megszivni. Eleg megnezni a huszadik szazad tortenelmet. Egyik vilaghaborut sem mi robbantottuk ki, megis rosszabbul jartunk, mint a felelos hatalmak. Hogy ez igazsagtalan? Nana, es? Az elet is az. Szoval aki azt hiszi, hogy itt Keleti Szellel, Azerbajdzsannal, mifenevel mi majd kibekkeljuk a Nyugat bukasat, az jobb lesz, ha lejon a szerrol. Egyeni szinten: jobb ha az ember nincs egy bizonyos orszaghoz kotve, mert sose lehessen tudni, mikor ut be a mennyko...

2012.10.03. 14:31:13

@padlas:
Pl a Chikan interjubol, csak mert ez volt friss:
"Sikerrecept nincs, de azt se mondom, hogy reménytelen a helyzet. Vannak pontok, amelyekre lehet építeni. A versenyképességi felmérések ma is azt mutatják, hogy a magyar gazdaságban relatíve erős innovációs készségek vannak - de azt is mutatják, hogy ezeket nem használjuk ki. Az is egyértelműnek látszik, hogy vannak vállalatok, sőt szektorok az üzleti szférában, amelyek minden nehézség ellenére erősek, amelyek eddig is megalapozták a túlélést. Volna tehát mire támaszkodni."

"A keleti nyitás egy értelmes dolog, nyilvánvaló, hogy van potenciál ezekben a térségekben. Arról viszont már nem esik szó, hogy ezt nem mi találtuk ki, hanem mások, például az osztrákok vagy a hollandok is igyekeznek ugyanezekbe az országokba. Vagyis itt sem kerülhetjük meg a versenyképesség kérdését, mert miért tőlünk vásárolnának, ha mi drágábban termelünk, mint mások. Akkor választanak minket, ha jobbak vagyunk, nem azért, mert deklaráltuk, hogy nyitunk."

De Demjan is inkabb a balfaszkodast szidja. Most konkretan ez a ketto, amire konkretan emlekszem, mivel ezeket olvastam most, de az elmult honapokban tobb olyan komoly szakember tollabol megjelent irast is olvastam, ami arrol szolt, hogy neha azert igencsak el vannak tulozva es le vannak egyszerusitve a dolgok.

2012.10.03. 14:36:32

@tableno: Ez sajnos abszolut igy van. Es az a baj, hogy amig pl. a szlovakok, romanok vagy a csehek ezt belekalkulalva jatszak nagyjabol ugyanazt a jatekot, mint mi, oket senki nem bantja (vagy csak alig), mikozben mi kapjuk rendesen a kokit es a sallert. Ugyanis mi annyira hulyek vagyunk, hogy kiallunk bogatyaba a Hortobagy kozepere szellel szembe vizelni. Es meg csodalkozunk is visszafujja. :(

váj mí 2012.10.03. 14:40:13

@Nyulz of the World: Khm, a bölcsészkar nem társadalomtudományok. Már bocs, de ezt nem állhattam meg szó nélkül, ugyanis én azt tanultam 4 évig.
Valamint fejeztem, és nem felyeztem, ahogy írtad. Bocs, nem szoktam grammarnáci lenni, de ez nagyon bántotta a szemem.
Pláne, a bölcsészi tanulmányaid fényében.
Az meg, hogy nem látod át, és nem érted a társadalomtudományi folyamatokat, az látszik a kommentjeidből. Ez nem baj, csak ne tennél úgy, mint, aki igen, mert esetleg valaki (aki még nálad is tájékozatlanabb) még komolyan elhiszi, amiket írsz.

2012.10.03. 14:44:41

@xylon: Nem az a feszultseg, hogy kinek milyen a borszine, hanem az, hogy nagyok a tarsadalmi es kulturalis kulonbsegek, es a gazdasagi visszaesessel pont a bevandorlo tomegek kerulnek nehez helyzetbe. Csakugy, mint a szocialis kiadasok csokkentesevel is. Mikozben a tobbsegi tarsdalomban is megindult a leszakadas, es ezzek a retegeg altalaban a bevandorlokat hibaztatjak a sajat bajaikert => erosodo szelsojobb. Itt tartunk most. Az mar valoban vizio, hogy ez hova vezethet.

A deki EU allamok pedig igencsak bevandorlasi celpontok, az afrikai mnekultek gyakorlatilag mind ezeken keresztul erkeznek europaba. Es jo reszuk nem is megy tovabb.

"Amit most latunk az a tarsadalom atalakulasa valoban tudasalapuva, eros oktatas kivalasztja a top10%ot ami aztan megtermeli a GDP 90%at mindenki mas meg fogyasztasalapu szolgaltatasban dolgozik alacsony beren. Ezen lehet sirni de ez igy lesz, az alternativa meg biorobotkent allni a soron es iphoneokat forrszatani." - irtad. Mikozben szerinted nincsenek erosodo tarsadalmi feszultsegek. Relem erzed az ellentmondast.

váj mí 2012.10.03. 14:48:27

@tableno: Már írtam tegnap, Magyarország földrajzilag sincs közel Oroszországhoz, sem semmi olyanja nincs, ami kellene nekik. Erre Románia több eséllyel pályázhatna. Érdekes módon, ők mégis a "hanyatló Nyugatot" szeretnék. Hülye, balkáni bagázs, nonem? ;).

2012.10.03. 14:50:12

@váj mí: Mea culpa, valoban elirtam. Sot sokszor betuket, de meg szotagokat is kohagyok, ha gyorsan gepelek.

Hogy te mit latsz a kommentjeimbol, azt nem tudom, es nem is fogom az ellenkezojet bizonygatni, legyen neked a te hited szerint. Csak kicsit olyan fura, hogy amig te igazan ertelmezheto ervelessel nem allsz elo azon kivul a sablonhalmazon kivul, amit az ember naponta elolvashat a teszolegesen kinyitott sajtotermekben, addig engem siman tajekozatlannak nevezel, csak mert - szerintem - kicsit tagabb perspektivaban nezem a dolgokat.

2012.10.03. 14:54:37

@váj mí: Jartal te mostanaban Romaniaban? Amiota a Ponta garazdalkodik? Vagy legalabb beszeltel mostanaban ott elo emberekkel? Csak mert szerintem neked ilyen ideaid vannak, hogy Romania = alomorszag, Mo. = satan foldje. En legalabbis ezt erzem.

tableno 2012.10.03. 14:54:53

@Nyulz of the World: "Mikozben a tobbsegi tarsdalomban is megindult a leszakadas, es ezzek a retegeg altalaban a bevandorlokat hibaztatjak a sajat bajaikert => erosodo szelsojobb. Itt tartunk most. Az mar valoban vizio, hogy ez hova vezethet." - Hat nagyjabol oda, ahova Magyarorszagon. Nalunk nincsenek bevandorlok, de bunbaknak kinevezheto tarsadalmi csoportot gond nelkul lehet talalni...

váj mí 2012.10.03. 14:55:43

@Nyulz of the World: Édesem, ez nem elírás, kihagyás, ez szarvashiba, a magyar nyelvtan nem ismerete. Persze, ez sem kötelező, de bölcsészként nem lenne rossz azért.

Már nagyon, nagyon sok éve megtanultam, hogy laikusokkal szakmáról vitatkozni, vesztes helyzet. Mert a hitet nem lehet észérvekkel megingatni. Tehát, továbbra is azt hiszel, amit akarsz, de arra kérlek, soha sehol ne mondd azt, hogy te társadalomtudományokat végeztél. Mert ez nem igaz.

2012.10.03. 15:00:30

@váj mí: Tanultam <> Vegeztem.
Bolcseszkaron vegeztem = tanultam tarsdalomtudomanyokat IS.

Kotekedhetsz, ha mindenaron ez a szandekod, csak az okat nem latom, miert teszed. De ha neked ettol jobb, tedd.

2012.10.03. 15:02:42

@tableno: Igen, pontosan erre utaltam. Csak amig Mo-n ez egy mestersegesen gerjesztett konfliktus, a masik esetben sajnos nem az, hanem egy folyamat egy adott pontja. A kerdes, hogy merre alakul az egesz folyamat?

padlas 2012.10.03. 15:03:49

@Nyulz of the World: mondjuk nekem ezek az irasok nem azt mondjak, hogy nincs baj, hanem azt, hogy van, pedig nem lenne muszaj ennek igy lennie. A GDP-re is igaz, ami a versenykepessegre, hogy rosszul allunk vele, pedig ez nem torvenyszeru, mert van benne nagyobb potencial, csak nem hasznaljuk ki. Ez abbol a szempontbol valoban jo hir, hogy lenne mire alapozni, de a kormanyzati teljesitmeny megitelese szempontjabol meg pont hogy az az uzenet, hogy valamit nagyon elkurnak, mert bizony nem torvenyszeru, hogy ilyen rosszul alljunk.
A "ki csinalna jobban" kerdesre meg szerintem az a valasz, hogy akar a Fidesz is, ha a valasztok erre kenyszeritenek. A Fidesz kulonosen erzekeny a valasztoi akaratra, ne felejtsuk el, hogy egykoron liberalis part voltak, majd mikor megereztek, hogy egy konzervativabb, jobboldali partra van igeny, valtottak. Szoval nagyon is igazodnak, ha ugy latjak, arra van szukseg. De napjainkbol is tudok peldakat mondani, pl. Schmitt ugy, csaladon beluli eroszak - ha van megfelelo szintu felhabarodas, viszakoznak. Szoval szerintem az igazi gond az, hogy a valasztopolgarok nagyon sok esetben nem kenyszeritik ki a valtoztatast, hagyjak, hogy lenyomjak a szart a torkukon. Pedig a Fidesz tudna ezt sokkal jobban is csinalni, csak hat nem szoritjak ra oket a szavazoik.

váj mí 2012.10.03. 15:06:04

@Nyulz of the World: Ja,kb. fél évet, és az sem volt annyira érdekes, hogy odafigyelj rendesen.
Nem kötekedem, de a tököm tele van már az önjelölt "társadalomtudósokkal", akik hallgattak fél év politológia elnevezésű valamit, és azt hiszik ők aztán most már tudják.

2012.10.03. 15:07:25

@váj mí: Nem tudom, en mitol vagyok laikus, te meg szakmabeli, foleg, hogy eleg keveset tudunk egymas eziranyu tevekenysegeirol. En emiatt is szolktam tartozkodni az ilyen besorolasoktol, mert neha bele lehet futni fura helyzetekbe. ;)

Viszont az feltunt, hogy a sablonokon kivul meg mindig nem hoztal fel semmi "szakmai" ervet, ellenben szemelyeskedsz, sertegetni es provokalni probalsz.

tomfree 2012.10.03. 15:17:26

@váj mí: rájöttem arra, hogy miért gondoltam múlt héten, hogy férfi vagy. Olvasd vissza magad és rájössz. :-)

Kicsit egyébként tényleg idegesítő ez az "elmenekültünk innen a politikai helyzet miatti" szöveg.

2012.10.03. 15:18:31

@váj mí: Te valoszinuleg nyelv szakos voltal, ha ilyenek irsz. Azert a bolcseszkaron ennel kicsit szelesebb a repertoar. Eleve a tarsadalomtudomanyok kulon karon oktatasa sem egy tul regi dolog, 2000 elott (amikor en is) meg a szociologusok is a BTK-n tanultak.

váj mí 2012.10.03. 15:21:29

@Nyulz of the World: Bölcsészkaron végeztél a saját bevallásod szerint, mégis társadalomtudományoknak próbáltad eladni. Nem az. Én társadalomtudományokat végeztem, második egyetemként két évet próbálkoztam a bölcsészkarral is (mert anyum szerette volna, leginkább azért, lekötni, nem kötött le), de abbahagytam, mert beláttam ez engem nem érdekel. Tudom, mi a különbség a két szak között.
Sablonokban meg azért írok, mert sok éves fórumozás alatt megtanultam, hogy szakmai kérdésekbe ne menjek bele laikusokkal, ugyanis fölösleges. És bármennyire is fáj, te laikus vagy. Véleményed attól persze még lehet. Sőt.

váj mí 2012.10.03. 15:22:22

@Nyulz of the World: Nem Magyarországon végeztem az egyetemet.

váj mí 2012.10.03. 15:25:41

@Nyulz of the World: Jártam. Ponta meg egy fasz, mint a Vitya, bár tőle azért kisebb. Mondjuk, Ponta évekkel ezelőtt is egy fasz volt. És nem, Románia messziről sem álomföld, és nem, Magyarország sem a sátán földje.

2012.10.03. 15:27:42

@váj mí: Mert te kinyilitkaztotattad. Ertem. :) De azert nagyon meglepodnel, ha megtudnad, milyen vegzettsegem van es mennyit foglalkoztam ilyen temakkal. ;) De a lenyeg, hogy te megmondtad, minden konkret ismeret nelkul. :) Nem vagy te veletlenul nagyon fiatal? :) Minden bantas nelkul...

váj mí 2012.10.03. 15:28:01

@tomfree: Az nem baj, ha idegesítő. Ami idegesítő, arra felkapják a fejüket a népek, és talán mozdul majd valami, valamilyen irányba.

váj mí 2012.10.03. 15:29:10

@Nyulz of the World: Te írtad magadról, azt, amit. Ha hazudtál, akkor ez van.

2012.10.03. 15:35:08

@váj mí: Te tenyleg kezdesz tulmenni egy hataron, azt hiszem. En sem hazugoztalak le, ezert elvarom, hogy te se tedd.

Bolcseszkaron vegeztem, tehat tanultam tarsadalomtudomanyoka. Ennyi volt az allitasom, nem tobb. Te kezdtel el mindenfelet belekombinalni, ugy, hogy az elobb te magad is elismerted, hogy fogalmad sincs a 90-es evek magyar egyetemi oktatasarol, amikor en vegeztem. Vagyis akkoriban konkretan akar szociologus is lehettem volna a BTK-n. (Egyebkent nem az vagyok.)

Ha viszont direkt sertegetni akarsz, es erre jatszol, akkor szolj, mert akkor nem valaszolok, trollokkat nem etetek.

bpetya75 2012.10.03. 15:43:28

@váj mí: @Nyulz of the World:

Elég legyen gyerekek! Nem szabad szórni a homokot, mert a másik szemébe mehet! A teremburáját!

váj mí 2012.10.03. 15:45:45

@Nyulz of the World: Az, hogy nem Magyarországon végeztem, nem jelenti azt, hogy nem ismerem a magyarországi '90-es évekbeli egyetemi rendszert. De a bölcsészkar és a társadalomtudományok, különösen a politikatudományok akkor sem jelentettek egyet. Elhiszem, hogy volt egy-egy fél éved politológiából meg szociológiából, pszichopedából több is talán, de ez messze van a politikatudományoktól. Még Magyarországon is. Én meg azt végeztem, Kolozsváron, magyarul, az ország első magyar nyelvű évfolyamaként a politikatudományokban. Satisfied?
Nem akarlak sértegetni, csak felvetés volt, hogy ha ferdítesz (ok, hazudsz, ha nem vagyok udvarias), akkor hibás következtetéseket vonok le, amitől az egód esetleg sértve érzi magát a gép előtt, a monitor másik oldalán.

2012.10.03. 15:47:21

@bpetya75: Lehet, csak korunk egyik tipikus eleme a diktaturan es kirekesztesen sopankodo liberalis, akinek fo foglalatossaga, hogy kiforgatja masok szavait es mindenfele cimkekkel ragasztgatja teli az embereket, vegul, ha kifogyott a cimkekbol, mert mind lehulltak, nem alltak meg a helyuket, akkor megprobalja hazugnak, laikusnak, amatornek, hiteltelennek beallitani.

Regi jo kis szekus modszer, amitol elegge fel tud menni bennem a pumpa!

váj mí 2012.10.03. 15:51:57

@bpetya75: Arcot mostam azóta. Semmi gond ;).

bpetya75 2012.10.03. 15:52:04

@Nyulz of the World:

Ezzel nem is olyan rég én is találkoztam egy faluszínházi balhé kapcsán. Nagyon érdekes volt megélni. Én inkább csak jól szórakoztam, bár szó se róla, a Securitatéhoz nem volt szerencsém sosem, így rossz emlékeim se lehetnek róla.

Szerintem egyébként váj mi egyáltalán nem liberális. Csodálom, hogy így összekaptatok. Dehát, ti dolgotok ;-)

bpetya75 2012.10.03. 15:54:29

@váj mí:

No és mit gondolsz, mi csikorog a fogaid között? Meg a fejbőröd is tele van homokkal. Otthon biztos örülni fognak! Nem tegnap mostatok hajat? ;-D

váj mí 2012.10.03. 15:55:42

@Nyulz of the World: Ha volt személyes tapasztalatod a securitateval kapcsolatban, akkor élcelődhetsz. Egyébként enyhén szólva is tudatlan "izé" (nem akartam ide semmi sértőt írni) vagy.
Ja, és igen, liberális vagyok, szemléletemben, még akkor is, ha ez Magyarországon szitokszó. Pedig esküszöm, nincs zsidó a felmenőim között.

2012.10.03. 15:56:26

@váj mí: A tarsadalomtudomanyok nem egyenlo azzal, hogy politikatudomany. A politikatudomany a tarsadalomtudomanyok egyik aga. Ezen kivul meg van jopar. Pl. a kulturalis antropologia szerinted bolcsesz vagy tarsadalomtudomany. Vagy a tarsadalomtortenet? Esetleg a szocialpszichologia? Es estig folytathatnam azokat a teruleteket, amikkel alapvetoen a BTK-n tudsz foglalkozni. Nagy hiba a politikai rendszert venni alapnak a tarsadalmi folyamatok megitelesekor, ugyanis a tarsadalmi folyamatok nagyon gyakran jobban kothetok a gazdasagi, mint a politikai folyamatokhoz. Laikusan leegyszerusitve: van joleti diktatura es melyszegenysegben elo tarsadalmu demokracia. A kulturalis hagyomanyok es a mult meghatarozo szereperol nem is beszelve.

váj mí 2012.10.03. 15:59:40

@bpetya75: Szerintem meg de, csak van pár dolog, ami nem kamu vagy vicc tárgya.
Nem, nem a hajmosás, pont ma volt, ma reggel zulu 08 00-kor, hogy pontos legyek ;).

padlas 2012.10.03. 15:59:49

@váj mí: szerintem is felesleges hergelned magad. A szociologia, politologia amugy is boven benne van a tarsadalomtudomany kategoriaban, a kozgazon meg egyebkent is nehez ugy tanulni barmilyen szakon, hogy nem futsz bele tarsadalomtudomanyokba. Meg meg ha nem is igy lenne, akkor se kell ekkora jelentoseget tulajdonitani ennek az egesznek, en is csak mellekesen jegyeztem meg, nem kell felfujni.

2012.10.03. 16:01:23

"Egyébként enyhén szólva is tudatlan "izé" (nem akartam ide semmi sértőt írni) vagy."

Gratulalok. A cimkezes nagyon megy, csak meg egyszer nem indokoltad meg miert. Csak dobalozol a jelzokkel, de a magas intelligenciadbol meg nem sokat csillogtattal meg... Lehet, hogy nincs is? Vagy ha valaki egyszer politologiat vegzett, annak mar csak kinyilatkoztatni kell, es nyugodtan minositgethet masokat? Ezt is a diplomaval adjak?

bpetya75 2012.10.03. 16:03:31

@váj mí:

Lehet, hogy tévedtem.

Egyébként idehaza a helyi "liberálisok" viselkedése miatt válhatott ez szitokszóvá. Az én meglátásom szerint ugyanis az itthoniak a saját nézeteiket tekintve liberálisok, de ez a felfogás már nem terjed odáig, hogy másnak szabad legyen más véleményt alkotni és képviselni.

2012.10.03. 16:04:25

@váj mí: Mindenesetre ugy latom, logikat es szovegertelmezest nem tanitottak arrafele, mert az viszont nagyon nem megy...

váj mí 2012.10.03. 16:04:49

@Nyulz of the World: Ok, akkor javítom magam, politikatudományokhoz vagy laikus. És természetesen a társadalom nem önálló valami, szörnyű is lenne, ha pusztán csak az létezne. Kb., mint Rejtő Csontbrigádjában, hogy közérthetőbb legyek.
Volt? És tetszett?

váj mí 2012.10.03. 16:10:57

@padlas: Nem fújom fel, és nem is annyira Nyulz barátunk verte ki a biztit, ő csak a végső lökés volt, "utolsó csepp", vagy ahogy tetszik. Bocs, tőled is meg mindenkitől.

@bpetya75: Hm, na igen, az otthoni SzDSz valóban nem volt a liberális eszme maradéktalan képviselője, bár meg kell hagyni, szokatlanul felkészültek voltak.

@Nyulz of the World: Örülök, hogy neked viszont igen.

Globetrotter2014 2012.10.03. 16:16:56

@Nyulz of the World: csak szólok a Jog is társadalomtudomány.

Egyébbként a magyar poltiológia nagyn eltér a számos országban tanitott poltica scienece-től.

Pár amatőrt láttam aki először a poltilógiára jelenkzett mert azt hotta annak köze van a poltikához pláne a poltikai pályához.

Aztán az értelmesebbje átváltott a Jogi kar + HÖK kombóra, ami tényleg használható a poltikai pályához.

váj mí 2012.10.03. 16:24:27

@ZF2: Jaja, a politikatudományoknak tényleg csak a nagyon akarnokok számára van köze a tényleges politikai pályához.
Mint írtam, mi voltunk az első évfolyam, mire végeztem még három indult "alattunk". Ebből a három évfolyamból összesen két ember volt, akik tényleges politikai pályára léptek (tőlünk senki). Pedig mi sem büfészaknak éltük meg, rengeteg szimpóziumot, nyári tábort és hasonlót szerveztünk, meg önkénteskedtünk különböző szervezetekben. Persze, nem mindenki, ezt is el lehetett végezni büfészakként.

2012.10.03. 16:28:05

@váj mí: "Volt? És tetszett?"

Ha ez a kerdes a szekura vonatkozott, akkor te egy kibaszott nagy kocsog bunko vagy, hallod-e? Ne adja neked az Isten, hogy egyszer a sajat borodon megtapasztalt, milyen kellemes... :(

Es ezzel szamomra egyuttal megszuntel letezni is, innentol kezdve szures gomb aktivalva. Kocsog trollokkal, akik csak kotekedni es masokat sertegetni, bantani jarnak ide, mikozben hangoztatjak a hazug toleranciajukat, nem targyalok, de meg a hozzaszolasaikat sem akarom latni!

váj mí 2012.10.03. 16:36:17

@Nyulz of the World: Igen, a securitatera vonatkozott. Igen, én 6 évesen átéltem, amikor hajnalban a securitate házkutatást tartott nálunk, meg azt is, hogy nem kaphattam útlevelet sem én, sem anyum '90-ig, mert "megbízhatatlanok" voltunk. Nem, még kishatár-átlépőt sem. Tehát nekem nem vicces, hogy szekus megjegyzésekkel akarsz imponálni.
Te viszont ne legyél nagyon büszke a szövegértési képességeidre.

keptelen kepkeret 2012.10.03. 18:07:15

@Nitnitnit: Szioo, csak most olvastam a hozzaszolasodat amit az egeszsegugyi ellatassal kapcsolatban irtal @lkjpoi-nak.

Szoooooval ez a TB fizetes-nem fizetes egy olyan dolog, hogyha EU-n belul vagy es mondjuk hazamesz kezelesre akkor elvileg a TB fedezi mert itt fizeted, de mivel ez az EU resze igy elfogadjak.Nekem van egy Europai Egeszsegbiztositasi kartyam, es az EU-n belul mindenhol eu ellatast biztosit.

Egyebkent konnyen meglehet, h tevedek, en ezekrol tudok, ettol fuggetlenul lehet h nem igy vannak:-))

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.03. 18:14:22

@keptelen kepkeret: Szia Képkeret! :-) Én saját magam úgy tapasztaltam, hogy biza nem volt TB-m. Kimentem egy európai eü kártyával, biztos ami tuti, de a kinti munkáltatóm fizetett utánam eü hozzájárulást így kinn simán és lazán elláttak. Egy barátomnak még vakbélműtétje is volt, pedig EUs EÜ kártyája nem. Viszont a NI numbert elkérte a kórház, és mondták h minden fedezve van. Addig nem is tudtuk, de nagyon megörültünk. 2 hónappal ezután hazajöttem, és tisztadátha lettem az itthon 40 fokban az ottani 15 után :D Bár a dokinéni aranyos volt, és mondta, hogy nem kell fizetnem azért, hogy rámnézett, de a gyógyszerek jóval drágábbak lesznek, mert biza nincs itthon TB-m. Hozzáteszem ez 2,5 éve volt, lehet állt be változás. Viszont mondta dokinéni, hogy a TB központi rendszerében, hiába van EÜ kártyád, ha itthon senki nem fizeti a TB-d akkor biztosítás nélküliként kerülsz be. De ennél többet ő sem tudott, meg én sem. Remélem ez már máshogy van, akkor peppet meglepődött voltam.

keptelen kepkeret 2012.10.03. 18:17:43

@LittleG.: "Coventry nekem soha nem jott be, ketszer jartam ott, tul kozel van Birmingham-hez ami egy total elhetetlen hely a bunozesi rata miatt. Nyilvan attol is fugg, h melyik reszen el valaki de Manchaster-Birmingham az egyik legrosszabb valasztas anglian belul."

Hanem? Azaz milyen választás jobb Anglián belül?

Nezd, nincs tokeletes valasztas es ez az egesz nagyon szubjektiv, tehat a felsorolt lista csak az en velemenyemet tukrozi, es nyilvan nem mindenki ert vele egyet. Tehat az altalam preferalt varosok anglian belul:

Oxford, Norwich, Cambridge, Winchester, Salisbury, Lymington, Lyndhurst, Beaulieau (mondjuk ez irrelevans, iszonyu pici:-)),Brighton,Bristol,Gibraltar (ez nem varos ugyebar, de angliahoz tartozik),Lincoln,Holt (szerintem ez inkabb falu kategoria), Broomley,Kings Lynn,Cromer. Kb.ennyi. Nem mondom, h a tobbi nem elheto, vagy nincsenek szep reszei, de hozzam ezek a allnak a legkozelebb.

keptelen kepkeret 2012.10.03. 18:22:12

@Nitnitnit::-))))OOoo latom Nitnit mi szakertok vagyunk:-))az NI kartyamat nalam is elkertek, de minden ingyenes volt. Mondjuk en februarban voltam otthon, gyomortukrozesen es semmit nem kertek (jo nyilvan anyu miatt). Mondjuk amiota elkoltoztem 6 eve, azota sem vettem gyogyszert M.orszagon ergo az arakkal nem vagyok tisztaban:-))

Viszont ha nem fogadjak el otthon TB-kent az EU-s egeszsegugyi "befizetesedet" akkor mi ertelme az Europai Egeszsegbiztositasi Kartyanak?:-)

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.03. 18:27:30

@keptelen kepkeret: "Viszont ha nem fogadjak el otthon TB-kent az EU-s egeszsegugyi "befizetesedet" akkor mi ertelme az Europai Egeszsegbiztositasi Kartyanak?:-) " - na ezt nem értettem én sem. Értem én, hogy sokak szerint ha máshova fizetek, haza meg nem, akkor járjak ott máshol orvoshoz. Ami akár még jogos is lehet, de tényleg minek az EU card? Mondjuk már nincs meg :-) Itthon most van TB-m, ha kiemegyek ott is lesz. És majd ha hazajövök, felmutatom a HSBC premium kártyám, amin a világ összes országára van beteg és baleset biztosítás. :-D

Dennisthemenace 2012.10.03. 18:40:02

@nemzetikonyves: Menj olvasni inkabb. Az mar megvolt hogy Emese olyan randa volt, hogy csak egy madar dugta meg??

xylon 2012.10.03. 18:40:38

@Nitnitnit: @keptelen kepkeret: Angliaban jogosult vagy ha eletvitelszeruen ott akarsz elni. NI number se kell hozza, (NHS number az igen).

Magyarorszagon ha nem vagy jogosult (diak/nyugdijas) vagy nem fizetsz TBt es meg a maganTBt se fizeted (par ezer forint havonta a TBnek) viszont van EHIC kartyad akkor surgos esetben ellatnak de minden mas esetben elkuldenek. Mondjuk ebben nem tudom mi van benne, mert adott esetben pl antibiotikum is lehet hogy surgos. De pl tartosabb ugyeket tuti nem csinalnak meg.

Ebbol latszik hogy a "dokihoz bezzeg hazajarsz" tipusu szolamok marhasag mert NEM latnak el normal kezelesen.

Azt az HSBCs kartyanak mondjuk elolvasnam a felhasznaloi felteteleit, mert altalaban csak valami balesetbiztositas felet szokott adni abbol se tul jot.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.03. 18:52:03

@xylon: Nekem nem volt NHS numberem, mert bár az születéstől jár annak, aki ott születik, a bevándolróknak a GP-nél kell kikérni, és én sosem jártam GP-nél, és a kórház nem adhatja ki. Egyébként javasolták a kórházban, hogy jó azt kiváltani, mert oda viszik fel a health recordodat. Az NI viszont kellett nekik arra, hogy megnézzék fizeti e valaki a TB-m :-) HSBC-nek igen alaposabban utána kéne majd járnom ha visszamegyek, mert mielőtt eljöttem 2 hónappal kaptam egy premium kártyát és a kis hölgy mindenféléről csacsogott hosszasan, hogy mire jó ez nekem, és sztem ki black outoltam. Annyit jegyeztem meg, hogy jelentsem be mikor utazom és fedez :D de ez édes kevés infó, tudom :-)

xylon 2012.10.03. 18:55:42

@Nitnitnit: marpedig regisztralnod kell magadat GPnel, es akkor kapod meg az NHS numberedet. Nem kell fizetni National Insurancet hogy ellassanak, csak tartosan itt kell laknod. Persze ezt azzal bizonyitod hogy be vagy jelentve a lakasba, es proof of addresszel vesznek fel a GPhez es akkor van NHS number is.

Ha ugye nincs akkor nyilvan akar turista is lehetsz. Lehet ezert kertek a NI numbert.

bpetya75 2012.10.03. 19:42:16

@Nyulz of the World: @váj mí:

Kár, hogy ennyire eldurvult a vitátok. Amúgy valami érdekes is kisülhetett volna belőle. Asszem jól jártok a szűrés gombbal :-(

A Tyne folyó déli partja 2012.10.03. 20:02:18

@keptelen kepkeret: az az EHIC kártya arra van, hogy otthon ingyen ellássanak, a sürgős esetekben. a többit fizetned kell, mivel itt fizetsz TB-t. asszem, lehet otthon külön fizetni TB-t, úgyis, hogy itt dolgozol, és akkor ellátnak, de ebben nem vagyok teljesen biztos.

S=klogW 2012.10.03. 21:21:42

"mindketten diplomás emberek vagyunk"

ja b+, meglátszik, különösen a bankszámla intézése kapcsán

sötét p.a

S=klogW 2012.10.03. 21:27:28

@Nordina:

ha - mondam HA - tényleg így van, akkor

"hülye angolok, angol hülyék"

egyébként meg ha már kimegyek, a gyerkem tanulojon meg angolul ne magyar tanár fogallkozzon vele

otthon meg diplomásék is egyengethetik a nyelvtudását

xylon 2012.10.03. 22:01:57

Tapasztalatom szerint egyaltalan nem kell az angol miatt torodni a gyerekkel, sokkal inkabb a magyarral, mivel a szuleit leszamitva viszonylag keves magyar szot fog hallani.

venator 2012.10.03. 22:53:51

@bpetya75: @váj mí: @Nyulz of the World:

Hejj lányok és fiúk! Az ember gyanútlanul elmegy babakocsit venni és ez várja itthon?!

Amúgy igazán szép csörte volt azt meg kell hagyni.

Kihaennem00 2012.10.04. 01:10:45

Elmorzsoltam egy könnycseppet, miközben olvastam...
Azért van egy gyanum, hogy ez a történet kicsit ki lett színezve.
Jártam már néhányszor Angliában életemben, azon belül is leginkább Londonban, de nekem nem az a tapasztalatom, hogy a multikultiban mindenki a másik nyakába borulna. Ilyen külön felvett külön tanárról sem hallottam még, de ti biztosan különösen megnyerőek voltatok. Amit végképp nem értek, hogy valaki 15 évig hogy tud elügyeskedni egy multinál ITsként, gyatra angollal. Külföldi ügyfelekkel/munkatársakkal hogyan tárgyalt? Milyen nyelven olvasott szakmai anyagokat?
Na mindegy biztos csak a magyar mentalitásom miatt aggályoskodom itt...

M. Péter 2012.10.04. 02:12:42

@Kihaennem00: Attól, hogy egy multinacionális cégnél dolgozik, nem kell feltétlenül külföldiekkel tárgyalnia. Szakszöveget olvasni meg egész kis nyelvtudással is lehet, beszélni meg egyáltalán nem kell tudni hozzá.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.04. 02:57:13

@Kihaennem00: szakmai anyagokra sokszor eleg (volt) az alapfoku , gyenge kozepfoku angol. ( En is alapfokkal jottem ki, 8-10 evnyi IT-val a hatam mogott)
Egyszeruen nem kellett otthon hasznalnom a nyelvet, diplomahoz sem kellett kozep .

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.04. 03:00:04

@keptelen kepkeret: Surgos esetben ellatnak, es elkuldik a kinti biztositonak a szamlat.

2012.10.04. 09:37:25

@venator: @bpetya75:
Az ertelmes vitahoz ket ertelmes ember kell. Es amig az egyik csak addig jut el, hogy a masik barmit mondhat, mert az csak egy laikus, o pedig a tarsadalomtudos (amirol kesobb kiderul, hogy csak politologus, ami azert egy eleg szuk es specialis szelete a tarsadalomtudomanynak), addig nem beszelhetunk ertelmes vitarol. Majd elkezdi kiforgatni a szavaimat, egyetlen ervet nem hoz fel, csak arra jatszik, hogy a masikat hiteltelennek allitsa be. Vegul pedig lehazugozza, es olyan dolgokat ad a szajaba, amit nem is mondott. (Nyugodtan visszaolvashato.) A szekusos beszolasa pedig egyertelmuen elarulja, milyen ember, mert nemhogy jo erzesu ember, de egyaltalan olyan ember, akinek vannak barmilyen erzesei, ilyent nem szol be. Szerintem.

Azt gondolom, en az utolso hozzaszolasomig igyekeztem ervelni, kulturaltan es normalis hangnemben, nem felulve a folyamatos provokacionak.

Az pedig csak a hab a tortan, hogy igy, a tanulmanyai ismereteben, bizton allithatom, hogy mar az egyetem alatt anno legalabb annyit foglalkoztam tarsadalomtudomanyokkal (es nemcsak annak egy nagyon szuk szeletevel), mint a kollegina, az azota eltelt idoszakrol nem is beszelve.

Es vegul a hivatasos rettegoknek javaslom Torok Gabor blogjat. A legutolso bejegyzeseben irja pl., hogy "Az elmúlt időszakban egyre inkább dolgozik bennem az a gondolat, hogy a kormányt félreismerik és félreértelmezik politikai ellenfelei: nem félelmetes, hanem időnként félelmetesen béna." De a kollegina magasan kepzett tanulmanyaihoz kepest biztosan Gabor is (aki egyebkent a politologia tanarom volt a kozgazon) laikus.

padlas 2012.10.04. 10:34:03

@Nyulz of the World: egyetértek veled abban, hogy váj mi túl messzire ment, ezt mondtam is neki, és szerintem valamilyen szinten ő is belátta, fentebb írta hogy igazából nem veled volt baja hanem sok minden felgyűlt neki, a vitátok csak az utolsó csepp volt neki és egyszerre kijött belőle minden. Van ilyen, ha rossz napja van az embernek.

Szerintem igazán durván a szekusos dolgon durrant el mindkettőtök agya egyébként, neki elég rossz élményei vannak a securitateval kapcsolatban, és ezért nagyon kiakadt, amikor hozzájuk kezdted el hasonlítani őt (erre korábban is utalt, és az utolsó hozzászólásában is leírta, de gondolom azt már nem olvastad mert szűrted). Ezért szólt vissza durván, nem poénkodni akart vele, hanem pont hogy arra rámutatni, hogy ez a téma nem poén. De te meg szerintem ezt nem vetted észre, hanem azt hitted, hogy pont hogy ő basztat téged a securitateval, ami nyilvánvalóan benned sem kellemes emlékeket ébreszt. Szóval, tulajdonképpen ugyanazon húztátok fel magatokat, és innentől kezdve tényleg nem lehetett párbeszédet folytatni, mert mindkettőtök agya eldurrant.

windex 2012.10.04. 10:44:18

@Nitnitnit: 180 magas, 90 kilós férfiként teljes együttérzésem :-)

2012.10.04. 11:48:37

@padlas: Pedig a modszer tipikus. Tudod hany embert tettek igy tonkre a szekusok? Papok, lelkeszek, human ertelmisegiek ezreit. Ha valaki nem volt rendszerkonform, elso korben megprobaltak elhitetni mindenkivel, hogy nem hozzaerto, dilettans, laikus. Ha ez nem nyert, akkor jott a kovetkezo kor: nem megbizhato. Alkoholista, hazug, csalo, stb. Egyszeruen erkolcsileg teljesen kinyirtak az illetot, ami altalaban az illeto teljes idegi kinyirasat is jelentette. Nem egy ember lett ongyilkos ilyenek miatt. Ha ez sem nyert, akkor jott a vegso eszkoz: homokos. Es erre tanut is hoztak. A kollegina mar csak ezt az egy lepest hagyta ki. Es igen, eleg eleven emlekeket orzok a temaban, es nem olyanokat, hogy nem kaptam utlevelet 90 elott, mert senki nem kapott, aki nem nyalt tovig a megfelelo helyeken. Az volt a fura, ha valaki kapott, akkor arrol tudtuk, hogy kicsoda-micsoda.

váj mí 2012.10.04. 11:48:57

@venator: Ládd, mennyi kalandot rejt magában egy babakocsi vásárlás, no meg egy munkaszüneti nap? ;).

padlas 2012.10.04. 12:05:47

@Nyulz of the World: jaja, amikor apamat eltiltottak a tanitastol, akkor valami olyan megfogalmazast hasznaltak, hogy azert nem mehet a gyerekek kozelebe, mert megfertozi, megrontja oket. Nyilvan itt inkabb szellemi ertelemben lehetett szo megrontasrol, magyarul attol feltek, hogy rendszerkritikus gondolatokat ultet el a fejukben, de kozben valahogy az egesz megfogalmazas ugy hangzott, mintha kb pedofil lenne vagy nem is tudom. Mondjuk minket ez annyira nem tort meg, mert akkor mar ugyis ki akartunk vandorolni, az atmeneti idoszakot amikor meg munkanelkuli volt, mindenfele privat barkacsolo, szerelo munkaval meg magantanitassal veszelte at. Persze szerencsenk is volt azert, hogy mindez a nyolcvanas evek legvegen tortent, korabbi idoszakokban lehet hogy rosszabbul jartunk volna.

bpetya75 2012.10.04. 12:26:02

@Nyulz of the World:

Igazad van. Ezzel a "jajj! sajtószabadság!" meg "jajj! röghöz kötés!" sirámmal én sem tudok mit kezdeni.

venator 2012.10.04. 16:11:43

@váj mí: Szó se róla, volt pörgés. :)

hiti 2012.10.04. 19:26:14

Kedves Posztíró!

A történeted igen érdekes. Én is itt élek Coventryben, bár nem olyan régen. Ha gondolod felvehetjük a kapcsolatot, hátha tudunk megosztani fontos információkat egymással.

e-mail: hiti@freemailhu

Üdv.

G

hiti 2012.10.04. 19:26:46

Kedves Posztíró!

A történeted igen érdekes. Én is itt élek Coventryben, bár nem olyan régen. Ha gondolod felvehetjük a kapcsolatot, hátha tudunk megosztani fontos információkat egymással.

e-mail: hiti@freemailhu

Üdv.

G

váj mí 2012.10.04. 22:35:14

@venator: Ja, csak kiszálltam a körhintából, mielőtt megüti a laposguta ;).

Catoo 2012.10.04. 23:20:10

Egy jó tanács az angolokról:

Ha kérsz valamit, bármilyen jól beszéled a nyelvet, Lenéznek!
Ha te adsz valamit, bármelyen rosszul beszélsz, Körbenyalnak!

Ezzel jó tisztában lenni Angliában. Sokat segít.
A munkában és a bürokráciájuk útvesztőiben.

Az angol nép befogadó. De csak, ha látja benned a pénzt.
Ha nem vagy "konvertibilis", akkor nem kellesz nekik.
Kegyetlenül átlépnek rajtad.

Egyik angol barátom mondta egyszer:
- Évszázadokig mások országában voltunk. Most ezt vissza kell adnunk. Ők jönnek ide...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.05. 00:16:15

@Catoo: ez hihetetlen nagy altalanoitas.

2012.10.09. 15:08:48

Nem olvastam végig az összes kommentet, de döbbenetes mennyire süt a rosszindulat és az irigység a legtöbb hozzászólásból.
Szomorú, hogy ez jellemzi a magyarokat leginkább. "Dögöljön meg a szomszéd tehene is! Sőt a szomszéd is!"

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása