oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. szeptember 16. 07:01,  Ennél többre értékelem magam 332 komment

2012. szeptember 16. 07:01 Határátkelő

Ennél többre értékelem magam

Töprengtem egy ideig, megjelentessem-e a mai posztot, amiért most mégis itt olvashatjátok ezt a történetet, az az, hogy érzésem szerint egy meglehetősen elterjedt látásmódot jelenít meg. Úgy érzem, a szerzője, Eszter, már eldöntötte, hogy el szeretne menni Magyarországról, abban azonban nem vagyok biztos, hogy tudja, mivel jár mindez. Olvassátok el és utána kíváncsi vagyok a Ti véleményetekre is!

Taxi.jpg

TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címre és amint tudok, lépek az ügyben! Tegyünk együtt a Határátkelő kulturált hangnemének megőrzéséért! Történetedet továbbra is a hataratkeloKUKAChotmail.com címre várom!

„Régóta olvasom a blogot, és tudtam, hogy egyszer eljön az idő, amikor én is leírom a saját történetemet - egyelőre még Magyarországról. Amikor rátaláltam az oldalra, akkoriban kezdett el foglalkoztatni bennünket a külföldre költözés gondolata.

Mivel nem egyedül vagyok, hanem ketten a párommal, mindez megspékelve 16 év korkülönbséggel a párom javára, nem volt egyszerű a döntéshozatal. Mára úgy gondolom, hogy minden rendben (vannak persze negatív felhangok, de ezek nem elsősorban ellenünk irányulnak, hanem alapvetően a külföldre menés ellen). Az már biztos, hogy megyünk, egyelőre még az időpont képlékeny.

Ebben majd kérem szépen a hozzászólók segítségét, hogy szerintük mikor érdemes menni, mert annyi minden kavarog a fejünkben, hogy úgy érzem képtelen vagyok meghozni a JÓ döntést.

47 év után újra elölről?

A páromnak - mint talán sok más embernek is - volt már többször olyan gondolata, hogy vajon milyen lehet más országban élni? Nyelvtudás híján, és olyan pár híján, aki erősítette volna benne ezt a vágyat, eddig ez csak - mondjuk úgy - vágy, vagy gondolat maradt. Mára azonban olyan nehézségekkel kell szembenézünk, már párként, hogy úgy tűnik nem maradt más választás: indulunk.

Természetesen voltak aggályok, vannak is a mai napig, de a legkomolyabb talán az volt, hogy 47 évesen öregnek érzi magát egy újrakezdéshez. Ebben sikerült meggyőznöm, hogy ez nem igaz ok, sőt olyannyira, hogy mára már ő jobban várja az indulást, mint én.

Mivel komolyan és lehetőség szerint hosszútávon gondolkodunk, amennyire itthonról lehet, szeretnék biztosra menni: angol nyelvtudás híján nem indulunk sehova, ezért kb. másfél hónapja angolul tanulunk, és hála istennek, ahogy gondoltam - csak megérzés volt, de bejött - hogy páromnak nagyon fog az agya az idegen nyelv befogadására.

Bármilyen negatív felhangja is van annak a mondatnak, hogy ő 47 évesen új életet kezdjen-e, én pozitívumként értékeltem, hiszen, nem utasította el az ötletet rögtön. Sőt! Elkezdett foglalkozni vele, szakmájából adódóan sok emberrel találkozik, és amikor beszélgetett velük erről, mindenki azt mondta, hogy ha teheti, menjen.

Első kétségeink elmúltak, és jöttek olyan élethelyzetek, melyek lassan, de biztosan a határ felé löknek minket.

25 év után vége?

A párom 1987-ben kezdett el dolgozni, 22 évesen. Akkor szerelt le a katonaságtól, egy év múlva megnősült, így olyan munkát kellett találnia, ahol nem tapasztalat alapján adnak fizetést. Két szakmája a villanyszerelés és az autószerelés egyaránt ilyen volt.

Volt azonban egy olyan szakma, ahova tapasztalat nélkül felvették: a Főtaxihoz ment el dolgozni alkalmazásba. Akkor még csak egy B-kategóriás jogosítvány kellett mindehhez, saját autóra nem volt szükség. A Főtaxitól ketten béreltek egy autót, egyikük nappal (a párom), a másik éjszaka dolgozott. Fix fizetést kaptak, bejelentést, autót. A taxizásból összeszedett pénzt műszak végén le kellett adni, a borravaló az övék volt.

Mindenki, aki 1989 előtt kezdett ebben a szakmában dolgozni azt mondja, nagyon jó világ volt - egészen a blokádig. A taxis-blokád után, mely egyben egy mérföldkő is volt, rengeteg olyan emberrel töltötték fel a taxi-társaságokat, akik évek óta munka nélkül voltak, vagy nyugdíj mellett azt kiegészítve jöttek el dolgozni. Ez sokban nehezítette páromék munkáját, elkezdődtek a "belharcok".

Akkoriban terjedt el, hogy saját autóval is lehetett már munkát vállalni, így a legegyszerűbb volt taxizni: egy B-kategóriás jogosítvány és egy autó kellett hozzá. Ez a helyzet csak rosszabbra fordult a Rendszerváltás után, amikor is szó szerint egyik napról a másikra az alkalmazotti jogviszonyt felváltotta a vállalkozói.

Nem volt választás, senkit nem kérdeztek meg, hogy akarja-e. 1990. január 31-én még alkalmazottak voltak, február 1-jén már nem. Senki nem tudta hogyan lesz tovább. Volt saját autója, és innentől mindent neki kellett megtermelnie: a benzint, az autó javíttatását, a járulékok befizetését, és nem utolsósorban egy úgynevezett tagdíj befizetését is, amiért egyáltalán egy taxitársaságnál dolgozhat. Ennek az összegét nem írom le, de havi szinten értendő sok nullás összegről van szó.

Nem akarom magunkat sajnáltatni, nem erről szól ez a cikk. Egyszerűen azért írtam le ezeket, mert saját tapasztalatból is tudom, mennyire ellenségesek az emberek a taxisokkal szemben, miközben alig tudnak erről bármit is.

Lehetetlen feltételek

Azonban térjünk vissza a cikk eredeti témájára, arra, hogy végül mi is volt az, amiért arra jutottunk, hogy elmegyünk ebből az országból. Része van ebben annak, hogy bár a párom dolgozik, mintha nem is dolgozna, az én munkanélküliségem, és az olyan intézkedések, amelyek az elmúlt fél évben történtek Magyarországon, nem utolsósorban pedig a lakosság folyamatos kivándorlása külföldre egy jobb élet reményében.

A párom munkáját ellehetetlenítik az olyan intézkedésekkel, melyek következő év januártól lépnek életbe. Gondolok itt a 10 évnél idősebb autók, és a 10 évnél fiatalabb, de bizonyos feltételeknek nem megfelelő autók taxizásból való kivonására, az autók lefóliázására, hogy egységesek legyenek a budapesti taxik, aminek költsége megközelíti a 200 000 forintot / autó, mindezt természetesen az alvállalkozóknak kell(ene) fizetni.

Mindezen intézkedéseket úgy gondolják bevezetni (hozzáteszem nem az intézkedések ellen vagyok, csak azt gondolom, hogy az ország jelenlegi helyzetében nem ezzel kellene foglalkozni, és nem azokkal az emberekkel kellene "kiszúrni", akik munkahelyet teremtenek maguknak), hogy a fuvardíjakat kb. 6-7 éve nem emelték fel.

Magyarán párom még mindig ugyanazért az alapdíjért és kilométerdíjért szállítja az utasait, mint amikor belépett ebben a cégbe. Igaz, hogy azóta mindennek az ára felment (a közlekedésé is, a benzinről nem is beszélve), az ő tarifájuk nem.

A teljes ellehetetlenítés elkezdődött, és azt hiszem, nem kell mondanom, hogy az alvállalkozók többsége 45 év felett van, tehát, ha nem tud taxizni, vajon mihez kezd? Hiszen az álláshirdetések mind arról szólnak, hogy olyanokat keresnek, akik fiatalok, de van gyakorlatuk, és mindezért "versenyképes fizetést" ajánlanak: 90-100,000 forintot. Természetesen bruttó bér ez.

Kérdem én, kivel versenyezzenek ezért a pénzért? Legfeljebb a kezdő orvosokkal. A párom autója egy jó állapotban lévő Opel Vectra, a gyártás éve 2002. Ugye nem kell újra leírnom, hogy vajon mi lesz? Igen, 25 év után valószínűleg vége! És utána?

Anglia

Tavaly novemberben én az addigi munkahelyemet felváltottam egy akkor jobbnak tűnővel. Egy kereskedelmi bankban helyezkedtem el. Hamar bebizonyosodott, hogy, a „multi-szemlélet" nem nekem való, június óta itthon vagyok.

Nem gondolom, hogy rosszul döntöttem, sokkal nyugodtabb vagyok, mióta nem dolgozom. Július elején regisztrált munkanélküli lettem, és bár mindenki úgy tudja, hogy a munkanélküli járadék 90 napra szól, azt elfelejtették mondani, hogy csak akkor, ha a járadékra jogosultnak van 900 nap összefüggő munkaviszonya.

Nekem nem volt, így csak 63 napra kapom a lehető legmagasabb összeget: 93.000 forintot. Ja, ez bruttó, ebből 20 százalékot még levon az állam. Munka pedig nincsen, talán most beleszólt a nyár is ebbe - de Uram bocsá' 70-80.000 forintért, olykor akár tíz-tizenkét órában nem fogok elmenni dolgozni, mert ennél sokkal többre értékelem magamat. Van két nyelvvizsgám, egy főiskolai végzettségem, és 2 OKJ-s végzettségem is, így ezekkel a képesítésekkel többet várok/várnék el.

A közelmúltban történt intézkedések bennünket arra ösztökéltek, hogy menjünk. Egyikünknek sincsen "munkaundoritisze", csupán nyugodt körülmények között szeretnénk dolgozni, úgy, hogy mindezt még meg is fizessék. Nem akarunk multi-milliomosok lenni, csak olyan szinten élni, hogy ne legyen gond akár egy utazás, akár egy ruhanemű megvásárlása a hónap végén akár, és ez ne azt hozza magával törvényszerűen, hogy ha cipőt veszünk, akkor nem fizetjük be a gázszámlát.

És hogy miért éppen Anglia? Innen Magyarországról úgy gondoljuk, hogy az ottani gazdaság biztos(abb) lábakon áll az itthoninál, még úgy is, hogy pontosan tudjuk, külföldön sincs kolbászból a kerítés, hogy ott is meg kell dolgozni mindenért, de ha megbecsülnek, minden könnyebben megy.

Kártyában az igazság?

Egyetlen szépséghibája van ennek a történetnek, mégpedig az, hogy a párom meglehetősen babonás. Történt így, hogy elmentünk (az ő kezdeményezésére) egy kártyavetőhöz, aki egyébként a párom rokonságába tartozik, és mindemellett tudni kell róla, hogy alapvetően a külföldi letelepedés ellen van. NEM az ellen, hogy mi elmenjünk, hanem az ellen, hogy ennyien külföldre készülnek. Persze nem szeretné, ha elmennénk, de állítása szerint, neki az a jó, ami nekünk...

Visszatérve tehát, elmentünk hozzá, mert a párom szerette volna, ha kártyán kirakjuk. Kiraktuk - bár nem értek hozzá, és én úgy gondolom, hogy nem kell, nem szabad teljesen komolyan venni ezeket a dolgokat - és az jött ki, hogy ne menjünk, mert nem lesz jó, sőt sokkal rosszabb. Az jött ki, hogy egy év múlva már nagyon jól fogunk élni és tartós jólétben lesz részünk. Anyagi problémáink is megoldódnak.

Mondom, nem értek hozzá, nem akarok könnyelműen ítélkezni, csak furcsának találom azt, hogy amíg itt azt látjuk folyamatosan, hogy egyre rosszabb az életszínvonal, ugyanazért a munkáért egyre kevesebbet fizetnek, addig egy év múlva "Kánaán" lenne? Éppen itt? Valahogy ezt nehezemre esik elhinni... Mindenesetre a végeredmény várható, gondolom, már az olvasóknak is: párom - bár még nem meggyőződve - de nem szeretne jönni. Azt mondja, minek jöjjön el, ha kinn rosszabb lesz?

Jelenleg itt tartunk, nagyon remélem, hogy ha látja, hogy nem jobb egy éven belül, belátja, hogy a kártya is tévedhet, és újból megjön a kedve az utazáshoz, a döntéshez.

Kérek szépen mindenkit, hogy ha van olyan használható jó érvetek, amivel meggyőzhető lenne, írjátok meg nekem!"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: megélhetés Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr354779683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bélabáttya (törölt) 2012.09.17. 03:14:10

@mzgldr: Nem feltétlenül, bár van igazságod. Annyi - esetleg - szólhat a valódi anyag mellett, hogy a bloggerek általában még a taxisoknál is lustább, viszont náluk sokkal fantáziátlanabb népek.
Nagyon kevesen képesek napról napra, rendszeresen új sztorit kitalálni (egyszerűen buták hozzá, ezért bloggerek, és nem agysebészek), viszont a kommentelők, olvasók - ha rátalálnak a blogra, és elég marhaságot olvashatnak, márpedig index-címlappal rátalálnak - elképesztő mennyiségű sztorival (zömében persze borzasztóval) kezdik bombázni a blogot. Ebből meg már csak válogatni kell, kicsit szerkeszteni, stilizálni, néha kettőből-háromból összeollózni egyet, és persze simán belefér ebbe a „szerkesztési munkába” az akár többhetes csúszás is.
Oszt a beküldő már nem foglalkozik vele, nem is tud róla, vagy épp a sztori változik meg annyira a „szerkesztés” során, hogy fel sem ismeri.

Bélabáttya (törölt) 2012.09.17. 03:20:25

@hagyma: Nem elég az angol nyelv. Érteni és kéne valamihez, ismerettség, tájékozottság és párhavi megélhetésre elegendő tőke is kéne nekik (már nem húszévesek...). Be lehet persze próbálkozni a taxival, itt-ott busszal is, de helyismeret, minimális kapcsolat nélkül elég sportos lenne ennyi idősen pariba lenni az egymást az ágyon és a kormánynál váltó pakisztániakkal, miegyebekkel.

hothead 2012.09.17. 03:23:57

@Réka ‎: a tenylegesen (mely)szegenysegben elo emberek nagyresze - nem merem allitani, hogy mind - orulne, ha barmilyen munkaja lenne, nem irna le olyat, hogy nem megy el dolgozni 80ezer alatt, meg hogy nyugodtabb, miota nem dolgozik(!)

hothead 2012.09.17. 03:32:38

@mzgldr: ennek pont ellentmond a norvegiai olajfurotornyos sztori, ahol az elso posztnal vigan kommentelt, valaszolt a kerdesekre a szerzo, a masodik resznel viszont mar nem jelentkezett es a netrol letoltott fotok forrasa alapjan derult ki, hogy kamu az egesz (vagy nagyon ki van szinezve).
ahogy a bloggazda irta az elejen, gondolkodott rajta ki tegye-e egyaltalan ezt a posztot. a helyeben en nem tettem volna ide, hiszen ebbol nemigen lesz hataratkeles a kozeljovoben, de nem vagyok a helyeben.

hothead 2012.09.17. 03:45:51

@Bélabáttya: "Ennyi erővel viszont akár lottózhatna is..." ja, csak elotte menjen el a josnohoz...

ezt a blogot a bloggazda szerkeszti, a torteneteket kulonbozo emberek irjak (kulonbozo orszagbol kuldik, kulonbozo korulmenyek kozott elnek stb.) ezert kulonbozoek a stilusok, a mondanivalok. a szerkesztonek nincs oka osszeollozni a posztokat, vannak onmagukban is erdekes posztok es vannak laposak, amiket nem erdemes feltupirozni sem. szerintem eleg nagy olvasotaborral bir a blog, nem gondolom, hogy ilyen modszerrel kellene novelni azt.
aki itt ker tanacsot, hogy mit kezdjen az eletevel, arrol meg van a privat velemenyem..., de maradjunk annyiban, hogy nem ertem az ilyen embereket.

pappito · http://pappito.com 2012.09.17. 04:29:50

@Bélabáttya: "a bloggerek általában még a taxisoknál is lustább, viszont náluk sokkal fantáziátlanabb népek"

hát ez csodálatos ívű balfaszság lett, gratulálok :)

jelzem, hogy taxisblogot én nem ismerek, viszont szinte minden más témában/mesterségben lehet blogot lelni, úgyhogy a lustaság és a fantázia hiányát pont a bloggereknek felróni... hát érdekes. Tán nem egészen pontos a blog/blogger szavak jelentése?

pappito · http://pappito.com 2012.09.17. 04:32:44

@hothead: "aki itt ker tanacsot, hogy mit kezdjen az eletevel, arrol meg van a privat velemenyem..., de maradjunk annyiban, hogy nem ertem az ilyen embereket."

ez szerkesztési kérdés, mármint hogy az ilyesmi idekerüljön-e. Az alapkoncepció az volt, hogy ide mindenféle határátkeltek leírják a tapasztalataikat a saját kis életük alapján, lehetőleg olvasható formában. Ez, szerintem egész sokáig működött is. Miután a net (fórumok, levlisták) vázig van ilyen "heló, nem értek semmihez, de legalább semmilyen nyelven nem beszélek, ki segít kijutni?" marhaságokkal, tán pont ide nem kellett volna.

De hát nem és szerkesztem a dolgot.

pappito · http://pappito.com 2012.09.17. 04:50:23

na mindegy csak azt akartam mondani, hogy a tanácskérés amúgy is meddő így, és az emebrek nem tanácsot, hanem megerősítést akarnak, ha valakinek azt mondod, hogy ezt vagy azt ne tegye, ezért vagy azért, akkor úgyis te leszel a hülye, annak ellenére, hogy esetleg meg akarod óvni valami nagy szarbakerüléstől

Bélabáttya (törölt) 2012.09.17. 05:39:36

@pappito: Elsőre talán annak tűnik, de (sajna?) nem az.
Egyrészt nagyon kevés tényleg jó, folyamatosan magas színvonalat hozó blog van. Általában azt a párat sem egy-egy ember, hanem több, elhívatott, a témához értő írja, szerkeszti. Még akkor is, ha gyakorta nem saját anyagból dolgoznak, hanem valaki beküldi nekik a saját sztoriját, így vagy úgy kidolgozott anyagát.
Na, ezek a tényleg profi bloggerek megnézik ezeket, leellenőrzik, ellátják illusztrációval, jegyzettel, mifenével, azaz valódi szerkesztői munkát végezve, profi anyagot adnak ki a kezükből.
Általában - sajnos - meglehetősen ritkán, viszont sosem odakenve, leközölve az akármilyen beérkező e-milt, esetleg végére odabiggyesztve a nagy kérdést, amitől csudajó, saját anyaggá válik egy kapott e-mail: Szerintetek? Nektek mi a véleményetek?

Hát, sajna, igazad van: valóban mindenféle témában/mesterségben lehet jó blogot lelni. Azokat az általad is elismeréssel emlegetett bloggerek írják, szerkesztik, és nem az általuk tulképp hülyének nézett, de nekik valamiért bizalmat szavazó olvasóik e-mailjeit forwardolják tömegeknek.

Hogy stílszerű legyek, persze „kíváncsi vagyok a Ti véleményetekre is!”

Aussie pride 2012.09.17. 05:47:50

@hagyma: Sokkal tobbre becsulok egy ketkezi munkast mint egy oltonyos kocsogot, aki plane lenezi a masikat.
Arrol nem is beszelve, hogy az alkamunkanak nevezett melokat sokkszor sokkal jobban fizetik mint egy ket sirankozo oltonyos munkajat.
Nezzuk csak a szemetszallitokat, tobbszoros tuljelentkezes es eves varolista van hogy bekerulhess.

Persze a mosogatas ez alol kivtel.

Hogy all a blogod kollega?
Igen kedvelt olvasmanyom volt amig irtad.

zora001 2012.09.17. 06:59:29

@neoteny:
Ne tápláld a szörnyet! (ne reagálj a hozzászólásaira)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.17. 07:20:02

@hothead: ez teljesen igaz és nem is volt szándékom összemosni a valódi mélyszegényeket és a posztoló jellegű csoportot, csak megállapítottam, hogy népes csoportokról van szó, akiket nem árt törekedni megérteni (persze azzal együtt, hogy én is elítélem az otthoni láblógatást, arról nem is beszélve, hogy nem tudnám nézni, hogy a "párom" (brrr) húzza az igát HELYETTEM).

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.09.17. 07:43:15

nekem is az jött ki kártyát, hogy itthon picit jobb lenne nektek

azért persze nem kánaán, de az nektek külföldön sem lesz... :x

2012.09.17. 07:50:25

"Tavaly novemberben én az addigi munkahelyemet felváltottam egy akkor jobbnak tűnővel. Egy kereskedelmi bankban helyezkedtem el. Hamar bebizonyosodott, hogy, a „multi-szemlélet" nem nekem való, június óta itthon vagyok.

Nem gondolom, hogy rosszul döntöttem, sokkal nyugodtabb vagyok, mióta nem dolgozom."

En is sokkal nyugodtabb lennek, ha nem kellene reggel 5-6-kor kelnem, egy orat vonatoznom, hanem 8-9-kor kimasznek az agybol kavezni egyet a konyhaban. Es ahelyett, hogy egesz nap a munkahelyemen vernem a billentyuzetet, mondjuk otthon tennek-vennek, meg a varosban lofralnek. Basszus menjetek, ahova akartok, amilyen gyorsan csak tudtok. Legalabb egy otthonulo lusta munkakerulovel kevesebbet kell eltartani. :(

pappito · http://pappito.com 2012.09.17. 08:35:04

@Bélabáttya: én nem tudom milyenek az elvárásaid, én általában nem olvasom a szerkesztőségek által gründolt álblogokat. Egyes bloggerek véleménye érdekel, bár tény, hogy eltart egy darabig amíg egy-egy engem is érdeklő témában megtalálom a minőségi tartalmat. Felelni viszont csak az általam írott/szerkesztett blogért felelek és az előző blog meg ezután eléggé tésztában vagyok azzal, hogy milyen munka valódi tartalmat csinálni.

De sem én, se más blogger nem akar megfelelni, neked (vagy nekem) hanem odatesz valamit, ha jó olvasod, ha nem olvasol mást. Nem kell ebből komolyabb filozófiát varázsolni.

Pan Modry 2012.09.17. 08:48:06

eleg rusnya lehet a postolo ha 31 evesen egy 47 eves taxisofor dugja...

Marós 2012.09.17. 09:08:07

@cso zsi:
Igazad van!
Én vagyok az, akit eddig bárhova felvettek, ahová jelentkeztem, és addig dolgoztam ott ameddig volt motiváltságom a munkahelyen. Kb.5 évente váltok munkahelyet. Persze ez a hozzáállás mindig debütánsi pozíciót jelentett számomra, vagyis én örök kezdő vagyok. De ebben is van szépség és hatalmas rutint szerezhető. Megőrizhető ezzel a függetlenség, legalábbis látszólag. Még vállalkozó is voltam, nem is rossz, de meguntam a sok papírozást, meg a havi fizetési határidőket.
Mindig a tanult szakképesítésemnek megfelelően dolgoztam, ezen belül 9 évet külföldön. A nyelvtudás nagyon fontos. Nagyon fontos, hogy amit tud az ember szakmailag, azt legalább 1 idegen nyelven el tudja adni.
A legtöbbször az a baj, hogy nem tudja a delikvens , mit is akar az életével kezdeni, a szülő nem partner, mert ős is tutyimutyi. A szülők általában nem figyelik, mihez van kedve a gyerekének, vagy miben jó. Mindenki jó lehet valamiben.
De hogy valamit csak azért tanulni , mert valamit csinálni kell, az maga a szörnyűség, maga pokol.
Nem véletlen, hogy sok az un. pályaelhagyó, amiből azért lehet pozitív dolgot is kihozni..

Viszont mindig tanulni és képezni kell magát az embernek valamilyen fokon, vagyis a szakmai szeretet nélkülözhetetlen…

És még valamit: szakmával rendelkezni kell…bármi, csak legyen…a többi az emberen múlik…A világ nem annyira komplikált , mint sokan hiszik…

Disznó Úr 2012.09.17. 09:31:50

@teglagyar2: Nem először olvasom a felhívásodat különböző blogokon. Távol álljon tőlem, hogy elbagatellizáljam Rózsa Mihály jelentőségét, de nekem nem tűnik olyan fazonnak, mint aki a kezében tart mindent és csöppnyi esélye lenne a miniszterelnöki tisztségre.

Egyébként emlékszem a pofára, '89-ben a Radikális Pártot szervezte, konkrétan eredmény nélkül. Jelenleg pedig elég lecsúszottnak néz ki.

Biztos, hogy ekkora a veszély?

Belagezapista (törölt) 2012.09.17. 09:32:37

@cso zsi:
Rendszeresen olvasom azt a blogot. Azok a munkaadók meg is érdemlik a rossz munkaerőt.

o̝͚̣͔̙̜̜̞͉̺̞̬̖̱͉̼͛̑ͧ́̀̓̈́̓̾̇ͭͣ̆͊͌̑m͕̘̻̬̙̟͔̼̳̬̜̪͕͍̫ 2012.09.17. 09:41:52

sracok, vege a vitanak, egy ujabb kartyajos megmondta, mi a helyzet, nincs mit tovabb vitatkozni, erre az egesz eleteteket fel lehet rakni, hiszen mar KETTO kartyajos is ugyanazt mondta! @wmiki

spion27 2012.09.17. 09:45:42

@Disznó Úr: hagyjad, az ilyen semmirekellő (szándékosan nem irtam csúnyábbat) úgyse olvassa el a reakciókat, egyszer megirja ezt a kis szemetet aztán addig kopizza be mig már nem talál üres blogot. Akkor aztán csinál egy új nicket, új szöveget talál ki és kezdi előlről

Matoru 2012.09.17. 11:33:14

Kedves Mindenki, aki elolvasta és válaszolt a cikkre, Újra és újra szembesülnöm kell azzal a ténnyel, hogy mennyire nincsen hazánkban tolerancia, ha úgy tetszik megértés a másik iránt. Sok hozzászólást olvastam, a "Nem szeretném megsérteni a cikkírót..." kezdetű válaszokat is láttam majd ismeretlenül is olyan kommentet ír, ami szerintem még barátok között is enyhén szólva durva lenne. De azért ne essen rosszul és ne sértődjek meg! Ez tetszik :). Mindazonáltal nem értem, hogy valaki ezt tényleg komolyan is gondolja?! A hozzászólásokban mindennek elmondtatok, még úgy is, hogy gondolom sejtitek, a cikk akár hónapokkal később jelenik csak meg, tehát az az életminőség, életszínvonal, ami a cikk megírásakor volt, közel nem biztos, hogy most is úgy van. Az, hogy mit teszek, mit tettem, és még mit akarok tenni, hogy kijussunk, nem írtam le valóban, mert úgy gondoltam nem kell minden részletet szájba rágni. Úgy tűnik tévedtem, aki végig olvassa ezt, reményeim szerint megkapja a válaszokat. Ami sok kommentben megütötte a szememet, hogy szinte mindenki ráugrott arra, hogy a "multiszemlélet nem nekem való". Akkor kivesézem ezt: erre egészen pontosan 9 hónap alatt jöttem rá. Vonzott a banki világ, szerintem sok embert vonzana. Mivel abban a munkában amire jelentkeztem több éves gyakorlattal rendelkeztem, simán felvettek, de ugye "lakva ismerszik meg az ember" ott helyben kellett rájönnöm, hogy legalábbis erre a bankra a "hurrá optimizmus" rendkívül jellemző. Sajnos bár igen jól fizető állás volt ezért a pénzért totális lojalitást elvártak volna, és az a felfogás, hogy pl. a pénztáros lop és bizonyítsd be, hogy ez nem igaz, valamint az, hogy az ügyfél mindenekfelett az első, még a fizetett ebédidőben is(!), nekem nem jött be. A bankból nem én jöttem el, csoportos leépítéssel elküldtek velem együtt még vagy 100 embert, ezért is tudtam igénybe venni munkanélküli járadékot. Mindezek után orvosi vizsgálat következett, kórházban töltöttem jó néhány napot, mert a bank által okozott stressz akkor jött ki, amikor végre megszabadultam a cégtől. Ha ezért megvetendő vagyok, vessetek meg, de számomra az egészségem és a munkahelyi légkör többet ér egy esetleges munkahelynél. Az pedig, hogy bizonyos összeg alatt nem adom magam, lehet nagyképűségnek nevezni, tudjátok mit? Vállalom. Ez az ország azért tart itt, mert emberek - persze tudom sokszor nincsen már választás - hogy minimálbérért güriznek, és még el is hitetik velük, hogy ennél többre-jobbra nem képesek. Például akkor, amikor egy megpályázott állásra túlképzettség miatt be se hívják interjúra.... Ez szerintem a munkaadók, tágabb értelemben az országvezetés szégyene! Azért döntöttem úgy (azért is), hogy elmegyek, mert nem szeretnék gürizni. Nem azért, mert én olyan sokra tartom magam, hanem pl. az olyan emberek miatt akik többségében hozzászóltak a cikkhez. Az egészből számomra az látszik, hogy itthon csak a kilátástalanság van emiatt minden marhaságért emberek vérre menő vitákba bonyolódnak bele, tehát az elkeseredettség a létbizonytalanság miatt már olyan méreteket öltött, amiben én nem feltétlenül szeretnék tovább élni, esetleg gyereket nevelni. Elegem lett az olyan emberekből, akik csak irigykedni tudnak de ők maguk a saját boldogulásukért egy jottányit nem tesznek, csak siránkoznak.Elegem lett abból, hogy nem hallani mást, mint hogy napról-napra mi lett rosszabb, bezzeg neki meg neki milyen jó, mert idén is tengerparton nyaralt, míg én legfeljebb a járdaszigeteken. Elegem lett abból is, hogy itthon csak a másik kiszipolyozása megy, és mindezek után még el is akarják hitetni velünk, hogy néhány év múlva jobb lesz?? Lehet. Akkor majd visszajövök, addig viszont nem fogok itthon ülni, legalábbis én nem. Ezért lehet utálni is akár, de elítélni, vagy becsmérelni engem vagy a páromat ezt itt és most KI KÉREM MAGAMNAK!
És még egy dolog: nem a munkával van a baj, hanem azzal, hogy a munkát mindegy milyen, nem fizetik meg. Ellenben elvárják a lojalitást, a teljes embert kívánó munkakörök betöltését a napi akár 10-12 óra munkaidőt, nevetséges fizetésért. Még mielőtt valaki ismét belekötne, tudom, hogy külföldön is sokat kell dolgozni, tudom, hogy kinn is esetleg alulról kell kezdeni. A különbség abban rejlik, hogy nyugaton ugyanezért a munkáért klasszisokkal jobban megfizetik a munkavállalót és pl. még le sem nézik mint itthon. Már nem érdekel ki mit gondol, a cikkre és a kommentekre is csak azért válaszoltam, mert sok hozzászólást igazságtalannak éreztem.

Végezetül még annyit, hogy a hozzászólásokban olvastam vissza, mintha írtam volna bárhol is, hogy mostanában mennék. Nem, tavasz előtt semmiképen, egyrészt addig tart a tanulmányi szerződésünk az angoltanárral, másrészt körülbelül addigra tudok mindent itthon elintézni a letelepedéshez. Az pedig, hogy szeretnék kinn foglalkozni? Az egyik szakmámban szeretnék elhelyezkedni, a szállodaiparban. Ebben van gyakorlatom, van tapasztalatom és igen jó referenciáim. Hogy most miért nem dolgozom szállodában? Egyszerű: egyrészt már van munkám, másrészt amikor kerestem, nem volt üresedés abban a munkakörben amihez én értek, harmadrészt, pedig a pénz miatt. Egy ismerősöm aki emeleti gondnoknőként dolgozik egy budapesti 4 csillagos szállodában havi 110,000 forintot kap kézhez, és ez egy felelősségteljes munkakör. Egyfajta vezetői munka. Csak összehasonlításként ugyanezért kinn Angliában 1400 font jár nem luxusszállodában. Szerintem a különbség magáért beszél, nekem mindenképpen.
Ennyit akartam.

Matoru 2012.09.17. 11:45:44

@keptelen kepkeret: :) Köszi ezzel lehet valamit kezdeni. Valami ilyenre számítottam a többiektől.

Matoru 2012.09.17. 11:47:58

@hothead: Azok lehet, hogy nem, de neked ki mondta egy szóval is, hogy én nagy szegénységben élek???

Jézusom olyan dolgokat olvasok itt vissza, hogy jajjjj!

Belagezapista (törölt) 2012.09.17. 12:12:33

@Eszter2012:
"Például akkor, amikor egy megpályázott állásra túlképzettség miatt be se hívják interjúra.... "

Ezt nagyon sokszor újra és újra olvasom sokaktól. A kérdésem, mégis honnan tudod, hogy túlképzettség miatt nem hívtak be? Én is kerestem a munkát, de annak az okát soha nem tudtam, hogy miért nem hívtak be, legfeljebb feltételezhetem. Innentől kezdve ez nem más, mint a te feltételezésed. Az is lehet, hogy aki megkapta a munkát, az nálad is "túlképzettebb" volt.

spion27 2012.09.17. 12:15:07

@Eszter2012: örülök hogy megjött a posztoló

nagyszerű hogy leirtad hogy te mennyire fel vagy háborodva, meg minden, de nem igazán válaszoltál a komoly kérdésekre
Van tapasztalatod szállodaiparban, ez oké (bár ha kikerülsz angliába akkor kb a 0-ról indulsz majd valószinűleg és ugyanott kezdesz ahol a 0 tapasztalattal biró akármilyen külföldi vendégmunkás - azért kivánom hogy ne igy legyen). Irtad hogy ilyen-olyan papirjaid vannak és nyelveket bezsélsz. Milyen végzettséged van, és milyen nyelvet milyen szinten beszélsz?

Párod mit is akarna kezdeni magával kint? Mi a tervetek? Mi köt még ide titeket? Hova mennétek Anglián belül? Szétnéztetek már?

Erre a jósnős dologra nem is térek ki, mert abból valószinűleg csak egy újabb felháborodott válasz lenne.

Matoru 2012.09.17. 12:17:12

@Belagezapista: Onnan tudom pl. hogy ha e-mailben jelentkeztem egy állásra volt olyan nem egy nem kettő, ahonnan visszaírtak, hogy miért nem hívtak be. Neked nem szoktak?

Belagezapista (törölt) 2012.09.17. 12:21:23

@Eszter2012:
De néha szoktak, csak azoknak jellemzően sablonszöveg szaga van. Viszont diplomásként hívtak be olyan helyre interjúra, ahol érettségi sem kellett, aztán nem vettek fel, egyáltalán nem gondoltam, hogy túlképzettségem miatt lett volna, sokkal valószínűbb, hogy találtak a munkára alkalmasabbat. Ugyanis én egyáltalán nem érzem úgy, hogy én vagyok a jani, csak a világ szar körülöttem, szóval nem eleve abból indulok ki, hogy túl jó vagyok.

Matoru 2012.09.17. 12:25:00

@spion27: Speciel azt is írtam, hogy tudom, hogy kinn alulról kellene kezdeni, de ez biztosan elkerülte a figyelmedet :). Kérlek szépen, hogy kielégítsem a kíváncsiságodat: német középfokú nyelvvizsgám van és olasz középfokú. Van egy komm-szociológia diplomám, egy szállodás OKJ-s papírom, egy idegenvezető és hostess OKJ-s papírom valamint egy valutapénztárosí végzettségem. Ez is OKJ-s. A páromnak van két szakmája, a cikk megírása és megjelenése közötti időben határoztuk el, hogy elmegy még egy szakmát tanulni, ami minősített hegesztő lesz. Ezenkívül tanuljuk az angolt. Úgy gondolom, ettől függetlenül, hogy segédmunkára felvennék és bizonyára több maradna a zsebében mint így.

Matoru 2012.09.17. 12:28:42

@Belagezapista: Oh, igen, itt a válasz, hogy alapvetően a fejekben kellene rendet tenni! Ha te elmész egy olyan álláshirdetésre, ahol csak érettségit kérnek, de neked diplomád van, miért is nem gondolod azt, hogy túl jó vagy??? Ez nem nagyképűség csak helyes önértékelés.

2012.09.17. 12:35:35

@Eszter2012: Basszus, igy legyen otosom a lotton!! :D A kommunikacio szakos diplomara majdnem rakerdeztem, amikor a kommentemet irtam. :D

Figyu, tenyleg menjetek, mindenkinek jobb lesz. A kornyezeted megszabadul egy frusztralt hisztis tyuktol, te meg kint hatha raebredsz, hogy nem te pottyantottad a spanyolviaszt, es meg a vegen rendes ember lesz beloled. ;)

Az meg, hogy egy munkakorre kommunikacio-szociologia diplomaval tulkepzett vagy, eleg elkepzelhetetlen a szamomra. Az, hogy egyik vegzettseged sem relevans, es talaltak olyant, akinek tobb relevans tapasztalata/vegzettsege van, az viszont annal inkabb. Szerintem.

Belagezapista (törölt) 2012.09.17. 12:40:40

@Eszter2012:
Ha a diplomás felsőbbrendűség érzetedből visszavennél, akkor megértenéd talán, hogy attól még, hogy egy munkához érettségi kell, és nekem diplomám van, még nem biztos, hogy én a diplomámmal jobb vagyok rá, mint a szomszéd Pista, akinek csak érettségije van, de adott munkára alkalmasabb, sőt talán gyakorlata is van hozzá.

Mellesleg amiket leírtál magadról, nem látom mely munka lenne az, amire kimondottan túlképzettnek találnának téged. Ezrek rohangálnak munkáért a tiedhez hasonló értékű diplomával, és jelentkeznek olyan helyre is, ahol csak egy érettségi kell. De te is a szállodaiparban dolgoztál, holott nem abból volt diplomád, ilyen alapon a szállodaipar az alja munka volt neked a képzettségedhez képest?

Szóval nem kellene ennyire elszállni magadtól szerintem.

Belagezapista (törölt) 2012.09.17. 12:46:20

@Nyulz of the World:
A szállodás OKJ sem sok minden, pár volt osztálytársam megcsinálta anno, nem sokat ért, még az turizmus és vendéglátás, leánykori nevén ifor(idegenforgalom és szálloda) főiskolai szak is wc papír kategória.

Eszternek amit tényleg fel tud mutatni, az a szállodai gyakorlat, de ez nem tudom milyen értelemben túlképzettség. Különösen azt tekintve, hogy nem volt meg a 900 nap munkaviszonya eddig, vagy ezt félreértettem, és csak a banki munkahelyen nem volt meg, nem összesen nem?

spion27 2012.09.17. 12:53:06

@Eszter2012: annyiban igazad van, hogy ott a kulimunkából is jobban meg lehet élni mint idehaza a mosogatásból, de ennyi erővel mindketten elmehetnétek betanitott szalagmunkásnak, aztán ketten együtt már majdnem 300-at hazavinnétek, ez persze nem egy olyan összeg amiből évi 3 hét hawaii nyaralás kijönne, de legalább itthon maradtok magyar környezetben.
A komm diplomád kb semmit se ér, ezt remélem te is tudod. Az OKJ-snak is akkor van értéke ha nem csak letetted a papirt, hanem dolgoztál is az adott területen - pl mennyit idegenvezetősködtél? Ha sikerülne abba a körbe betörni akkor azért azzal a munkával Bp-en viszonylag jól lehet keresni (persze ez se egetrengetően nagy fizu), és nem kell megszakadni a munkába, emberekkel dolgozol, érdekes a munka is, stb.
Én speciel nem tudtam hogy itt hónapokig ücsörögnek egy cikken, de jó látni hogy legalább próbálkozik párod. Nem tudom mennyire tud elhelyezkedni abban a szakmában, de legalább nem a sültgalambra vár
A nyelvismeret megint más téma - az hogy papirod van róla nem jelenti hogy tudod is használni a nyelvet. Mennyire érzed biztosnak a nyelvtudásod? Ezt magadnak kell eldönteni
Abban igazad van, hogy kint a kulimunkával is jobban meg lehet élni mint itthon, de kérdés hogy mennyire éri meg eldobni mindent azért hogy gyenge nyelvtudással elmenjetek mosogatni külföldre és hátrahagyjatok mindent

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2012.09.17. 12:55:11

A nulláról kezdés és a bármi elvégzése mért kötelező a külföldi kezdéshez? Mindenki ezt nyomatja, de a nemzetközi szintű referenciákkal mért egyből a mosogatás legyen az első munkakör? A levélírója is írta, hogy vannak jó referenciái. Nehezen hiszem el, hogy az sz@rt sem ér, főleg ha egy nevesebb szállodából kapja. És mért baj, ha csak a saját munkakörében akar elhelyezkedni? Nyilván felmérte a lehetőségeket. Mérnökként én sem mennék el újságot kihordani.
A másik meg a nyelvkérdés. Mindenki nyomatja, hogy hú de felsőfokú kell. Haverom csodálkozott múltkor, hogy kijavítottam a mondata idejét. Pedig rendszeresen tárgyal angolul és nem kispályás körben, ja és felsőfokúja van pedig, de nem figyel ezekre. Így megnézném sok okos nyelvtudását. Ami inkább csak duma, mint valódi tudás. Mivel a nyelvtan az alapja a nyelvnek, amit megad egy középfokú nyelvvizsga - nyilván nem épp 60%-on - és utána meg már csak szókincs az egész. Ezt meg egy akkor nyelvtanárnak tanuló ismerősöm mondta régebben.

Matoru 2012.09.17. 12:55:18

Elképesztő, hogy emberek mennyire nem tudnak sorok között olvasni, ja igen, és amíg engem sértegetnek, vagy rajtam keresztül a páromat, addig rendben van minden, amikor viszont én reagálok valamire, Uram bocsá' kikérem magamnak, akkor hisztis tyúk vagyok? Hogy is van ez? Ezek után igen kíváncsi lennék, hogy közületek hányan próbálkoztak kinn, vagy hányan élnek kinn, vagy csak úgy megszokásból osztják az észt?
Mert beszéltem kinn élő magyarokkal, és ilyen lelkes elutasítást sehol nem kaptam mint itt. Kíváncsi lennék mennyi ebből a valós és mennyi a valótlan irigység? Az pedig megint csak nem az én problémám, hogy a szakmák amiket tanultam relevánsak vagy nem. Ja most éppen az egyik szakmámban dolgozom :). Csak a miheztartást végett. Mellesleg nem én hisztizem. Én tisztában vagyok azzal, mire vagyok képes, ha ezt nagyképűség legyen az, de szerintem itt a többség fogalomzavarral és értelmezési problémákkal küzd. Kedves Nyulz of the World, mire is alapozod, hogy a szakmák a komm-szociológián kívül nem relevánsak??? Mellesleg ilyen összetételben, hogy Kommunikáció-Szociológia nem igen találkoztam senkivel. Saját magad miatt tedd, hogy nem írsz le hülyeségeket. Köszi.

Matoru 2012.09.17. 12:59:31

@Belagezapista: Természetesen a legutóbbi munkahelyemen nem volt meg. Mivel 9 hónapot dolgoztam a bankban. :) Lényegében érettségi óta dolgozom, a főiskolát is munka mellett csináltam, de nem akarok dicsekedni. Csak mióta behozták a 3 havi max. munkanélküli járadékot, mindenkinek az utolsó munkahelyétől számítják a 900 napot.

Pan Modry 2012.09.17. 13:01:47

@Eszter2012:
kommunikacio-cucologia, hat kisanyam mindjart beszarok...

Belagezapista (törölt) 2012.09.17. 13:03:35

@Eszter2012:
Mennyire ismered a blogszférát? Csak mert azt meg kell tudni szokni, hogy itt nyersebb az emberek stílusa, mint a valóságban, itt nem fog senki sem finomkodni, kimondja a véleményét. Ha ezt túl sértőnek érzed, az a te bajod, de szokd meg, hogy ez nem olyan, mint élőben.

És azt sem gondolom, ha leírom, hogy ezen végzettségekkel a helyedben annyira nem szállnék el magamtól, sőt többel sem tenném, az legalább annyira tanácsnak is tekinthető, mint sértegetésnek. Csak hozzáállás kérdése.

SziszkAnya (törölt) 2012.09.17. 13:08:10

@Eszter2012: szerintem meg itt hagyd abba. Lassan kezd szánalmas lenni amit csinálsz. Menj ki, szerintem senki sem fog sírni utánad. Aztán majd fuss haza sírva, tízezer pofonnal a zsebedben, mert a nagyképűséged nem engedte, hogy felfedezd, hogy itt senki sem irígy rád, maximum segíteni akarnak azzal, hogy felnyisd végre a szemed: nem vagy akkora ász, mint amekkorának hiszed magad.

Belagezapista (törölt) 2012.09.17. 13:09:28

@Nyulz of the World:
Az a legnagyobb baj az ilyen diplomákkal, hogy azt az öntudatot, hogy diplomás vagy, megadja, de közben a munkaerő piaci értékedet kicsit sem növeli. Olyan alkalmazottat pedig kevesen vesznek fel szívesen, aki jóval többnek képzeli magát, mint amennyit tud.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2012.09.17. 13:09:31

nem védeni akarom a levélírót, de mért gondolja valaki, hogy a komm-szoc büfészak? Lehet, hogy könnyű elvégezni, de nehéz lehet csinálni, ha szereti az ember. Olyan lehet, mint a tanítói szakma. Könnyű a suli, a diploma hisz mindenki ezt mondja. Amikor meg tanítani kellene a gyereket hogy dicsérik a jó tanárt, aki szívvel-lélekkel tanít...

2012.09.17. 13:14:58

@Eszter2012: En speciel jelenleg is Becsbol irok. :) Elotte meg bankban dolgoztam Pesten (igaz nem ugyfelterben), szoval arra is van nemi ralatasom. Kommunikacio szakossal meg legutoljara akkor talalkoztam, akkor a teidhez hasonlo attituddel jott el egy IT allasinterjura, ahova kenytelen voltam behivni, mert valakinek a valakije volt. Hala Istennek felvenni nem voltam kenytelen, mert a nagy egojan kivul semmihez nem ertett, meg angolul is max. alapfokon beszelt, de azt is csak joindulattal. Persze kozepfoku nyelvvizsgaja neki is volt belole. De a stilus hasonlo volt. Es sajnos tobb sajtoban dolgozo ismorosomnek is hasonlo tapasztalatai vannak a frissen vegzett kommunikacio szakos titanjainkkal. Hogy nagy arc, nagy ego, nulla szakmai alazat, es egyaltalan, nulla barmi egyeb a nagy egon kivul.

Es irhatod tolem csupa nagybetuvel is a kommunikaci-szociologia szakot, akkor sem er tobbet. De ha mar ennyire biztos vagy a dolgoban, sorolj mar nehany olyan allast, ahova te ezzel tulkepzett vagy. Tenyleg nem tudom elkepzelni, mi lehet az.

2012.09.17. 13:22:48

@yetti: Szerintem nem beszelt senki arrol, hogy ez bufeszak. Ez egyik masik tema lenne, amiben en speciel nem fogok belemenni. De ezt a marhasagot, hogy azert nem vettek fel, mert ezekkel a diplomakkal tulkepzett, nem veszem be. Foleg azert, mert mielott kijottem, jopar evet olyan pozicioban toltottem, ahol volt ralatasom a kivalasztas masik oldalara is, vagyis a munkaltatokera. Igy veletlenul egeszen pontosan tudom, hogy mennyit er egy ilyen diploma. Es ez a mennyit, nagyjabol konvergal a nullahoz, hacsak nem a PR osztalyra mesz, ahol a kommunikaciot esetleg el tudod sutni. Vagy ha esetleg a marketingen, ahol kulondozo ugyfel szegmentacios projekteket, vasarloi statisztikakat vagy hasonlokat csinalgatnak. De meg oda is inkabb kozgazdaszt vesznek fel, es nem szociologust.

Matoru 2012.09.17. 13:25:25

@Nyulz of the World: Kérlek szépen, nem azért hogy felvágjak, van itt rajtam kívül más aki megteszi :). Sima utazási irodába nem vettek fel, mert ők kifejezetten csak érettségivel rendelkezőt kerestek. Megmondták, onnan tudom. Hiába van meg a papírom, van tapasztalatom, nyelveket is beszélek. Vagy: szállodába szobalánynak sem vettek fel a diploma miatt, mert nem hitték el, hogy az a pénz amit mondtam nekem elég lesz. Tényleg nem volt elég, csak éppen azért a munkáért nem kérhettem volna többet. Nem a diploma milyensége miatt vagyok túlképzett, hanem alapvetően a felsőfokú végzettség miatt. Viszont mivel abban a szakmában nincsen gyakorlatom, hála a főiskolának, nem tudok megpályázni olyan pozíciót. Ennyi. Ha pedig mint mondod mit tudom én milyen IT szakember vagy elég szomorú, hogy ennyire mindent a szádban kell rágni.

2012.09.17. 13:34:23

@Eszter2012: Talan, mert amit irsz, annyira evidencia, hogy eszembe sem jutott, hogy a kiemelkedo tehetsegeddel es szociologiai tanulmanyaiddal ennyit nem sikerult felfogni a tarsadalom es a munkaeropiac mukodeserol. ;)

Igen, ha beirod a jelentkezesedbe, hogy van 2 diplomad es x OKJ-s vegzettseged, tenyleg a kutya sem fog szobalanynak felvenni. De meg utazasi irodas ugyintezonek sem valoszinu. Mert pont annyira tudja, mint te, hogy csak egy jobb lehetosegre varsz, es amint lehet, ugy is pattansz tovabb. A szobalany munkat siman el tudja latni egy 8 altalanossal rendelkezo, akinek nyelvtudasa sincs, de veled ellentetben nem atmeneti megoldast keres, es lehet, hogy 3 ev mulva is ott fog dolgozni. Az utazasi irodaba is max. nyelvismeret es erettsegi kell. Es amig van ilyen, addig igen, valoban nem teged fognak felvenni, foleg ha meg elo is adod magad, ahogy itt teszed. De ez szerintem a napnal vilagosabb kellene hogy legyen a szamodra is.

2012.09.17. 13:48:04

@Eszter2012: De a problemat alapvetoen ertem, nekem is tobb ismerosom van hasonlo helyzetben, hogy van 1-2-3 eladhatatlan diplomaja, emiatt a szakmajaban nem tud elhelyezkedni, ugyanis az adott szakteruleten orszagosan igeny van 300 ilyen kepzettseggel rendelkezo szakemberre osszesen, es ehhez kepest vegez 300 evente. Mashova viszont nem veszik fel, mert senki nem bizik benne, hogy elegedett lesz a szobalanyi/gyartosori munkas/stb. allasaval, hogy azzal o hosszu tavra tervez, es valoban ugy erzi, hogy a percenkent x darab kesztyu hajtogatasaneki szakmai kihivast jelent.

Azon persze lehet elmelkedni, hogy az oktatasi rendszer-e a rossz - ezen eppen most valtoztattak, fel is van mindenki haborodva, vagy az egyen a hibas, aki 18 evesen nem meri fel, hogy a francert megy olyan szakra, ahonnan a diploma utan max. a munkaugyi kozpont varja tart kapukkal.

Belagezapista (törölt) 2012.09.17. 13:57:40

@yetti:
Azért büfészak, mert egy nagyon szűk rétegen kívül nincsen is ilyen szakma, míg tanító az létező szakma, nem is mondja senki sem büfének, legfeljebb csak könnyen elvégezhetőnek.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.17. 14:07:03

édes, ahogy a posztoló felháborodottan kérdezi, hogy "Ezek után igen kíváncsi lennék, hogy közületek hányan próbálkoztak kinn, vagy hányan élnek kinn, vagy csak úgy megszokásból osztják az észt? " - pont ezen a blogon... höhöhö.... :)

egyébként meg idegenvezetéssel igencsak jól lehet keresni Budapesten. Persze ez attól is függ, milyen nyelveket beszél az ember. A külföldi utazási irodák kapkodnak a jó helyi idvezek után. Persze sok a fekete pénz, de ha megélhetéshez kell és még távol a nyugdíj, akkor jópár évig vállalható és csinos egzisztenciát lehet belőle építeni. Nyilván ehhez az szükséges, hogy az első melóknál bizonyíts és akkor elterjed a jó híred, mint bármelyik másik jó szakinak.

Azt viszont nem értem, hogy Eszter miért szerzett idegenvezetői szakmát nyelvtudás nélkül? Tök fölösleges.

spion27 2012.09.17. 14:12:28

@Nyulz of the World: ebbe hosszú lenne belemenni, de azért is-is...
Egyrészt ugye a kormánynak és az egyetemnek kéne alakitani úgy az oktatást hogy feleslegesen ne képezzenek annyi olyan embert aki nem tud elhelyezkedni majd a választott szakmájában, másrészt a fiataloknak is körültekintőbbnek kell lenniük, de ritka az olyan aki 18 évesen érettségikor el tud képzelni magának egy konkrét életpályát.
Sokan vannak akik kitalálják hogy ők ügyvédek, közgazdászok, ilyen-olyan marketinges guruk lesznek, vagy pedig azt hiszik hogy amiért pár év alatt kiseggelnek egy cociológus diplomát már sorban állnak a munkaadók náluk. Miközben ha elmenne és kitanulna egy rendes szakmát azzal akár itthon is tisztességesen meg tudna élni, de ugye a szülők se úgy inditják útnak a gyereket, hgoy na fiam tanuld ki az asztalos szakmát és dolgozz keményen, hanem hogy tanuljon, meg menjen egyetemre, azt meg már ők se látják át, hogy biztosan megéri-e munkaerőpiaci szempontból értéktelen szakokon eltölteni 3-4 éveket, és súlyos pénzeket beleölni. Annyiból már tényleg ki lehet tanulni egy szakmát és az alapvető felszereléseket is be lehet szerezni ami egy diplomához kell.

spion27 2012.09.17. 14:15:56

@Réka ‎: én is ezt irtam h Bp-en azért el lehetne helyezkedni idvezként, pláne hogy németül és olaszul beszél. Már ha beszél, ugye, mert a nyelvvizsga az semmire se garancia

Lehet jobban járna egyébként a posztoló ha a már meglévő német nyelvtudásával Ausztriába menne ki, és nem erőltetné az angolt, mert rendesen megtanulni angolul nem pár hónap, pláne itthonról nem

SilentDreams 2012.09.17. 14:31:41

@spion27: Igen, erre (német) én is gondoltam. Pl. Németországban is adódhatnak lehetöségek, és a németet könnyebben felfejleszthetné, mint az angolt sokkal alacsonyabb (vagy teljesen kezdö?) szintröl.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.17. 14:36:06

@spion27: szerintem ha rendesen tud olaszul vagy németül, már megpróbálkozott volna ezekben az országokban ahelyett, hogy elölről nekifut még egy nyelvnek. Plusz hogy ha valaki megszorul anyagilag és van egy-két remek nyelvtudása, nos az... nem fog megszorulni.

spion27 2012.09.17. 14:40:36

igen, én se értem miért pont ezt az Angliát akarja minden áron erőltetni mikor egyikük se tud egy büdös szót se angolul, ellenben a nő az elvileg tud németül. Költözzenek akkor inkább Sopronba mondjuk aztán járkáljanak Ausztriába. Vagy ha szerencséje van akkor kaphat valami szobalányi munkát is, ahol megkereshet 1000-1200 eurót (tipp). Még mindig jobb mint felégetni maguk mögött mindent, aztán irány Anglia mintha az lenne a Kánaán

hothead 2012.09.17. 14:49:10

@Réka ‎: "Azt viszont nem értem, hogy Eszter miért szerzett idegenvezetői szakmát nyelvtudás nélkül? " hogy miert, az mar mindegy, az erdekesebb, hogy hogyan? idegenvezeto hasznalhato nyeltudas nelkul??? vicces

hothead 2012.09.17. 14:58:24

@Eszter2012: nem irtam olyat, hogy te, szemely szerint melyszegenysegben elnel. ha igy lenne, nem utasitanal vissza egy 80ezer ft-ot kinalo allast - valoszinuleg. erted a kulonbseget, ugye?
ha mar reagalsz a kommentekre, annyit meg tanacsolnek, hogy ha fontos neked az a kapcsolat, amiben elsz, akkor addig ne menj sehova, amig nem ertetek 100%-ig egyet a kulfoldre koltozest illetoen.
sajnos "csunya" kommentekre szamitani kell, ha nyilvanossag ele tarod a maganugyeidet.

SilentDreams 2012.09.17. 15:00:17

@hothead: Az nem derül ki, hogy nem lenne nyelvtudása, csak az, hogy angolul most tanulnak.

A német-olasz középpel simán lehet nyelvtudása azokban a nyelvekben (mert ugye nem a nyelvvizsga számít).

hothead 2012.09.17. 15:15:25

@SilentDreams: ezt irta a posztban: "Van két nyelvvizsgám, egy főiskolai végzettségem, és 2 OKJ-s végzettségem is," most oszinten, ha perfekt lenne barmelyik nyelvbol is, miert veszodne az angollal, ahelyett, hogy mar a lehetseges allasokat bongeszne?

McZozo 2012.09.17. 16:22:17

@Mirjam2:

Ennek tobb resze nem teljesen fedi a valosagot.
Lehet valsag votl Angliaban de kozel sem akkora mint Magyarorszagon.
En ugy tapasztaltam Londonban is megy a taxizas de ott nem vettem igenybe szolgaltatasukat igy ebben nem vitatkozom veled. Amit tudok mondani, hogy rengeteg helyen lattam kiirva hogy minicab drivereket felvesznek.
Segelyek ha baj van itt sokkal inkabb vannak mint otthon es meg csak nem is kell x idot idd ledolgozni, ahhoz hogy jarjon bizonyos segitseg. Ezt tapasztalatbol mondom mert kijottem munkara majd kirugatott magyar cegem igy par heten belul munka nelkul maradtam es segitett az allam 1 het angol hiovatalos munkaviszonnyal.
Es vegs osoron nem vagyok meggyozve, hogy londonba lehet csak Taxizni. Jelenleg egy kisvarosba lakom tobb nagy ceg van a kozelbe en is az egyiknel dolgozom. Elofordul idonkent h ogy kenytelen vagyok taxit hasznalni, mivel a tomegkozlekedes hagy kivannivalot maga utan itt. Latom az utcan hogy van taxi dogivel, de ha mondjuk reggel akarok taxizni egyszeruen szinte keptelenseg idoben autot kapni mert mindenki mint a mergezett eger taxiert rohangal, pont a rossz tomegkozlekedes miatt es alig kapok taxit nem egyszer fordult mar elo hogy elkestem mert ecceruen 40 percet kellett varnom egy autora. Erre alapozva peldaul en azt mondom enem a kornyeken szerintem meg lehetne taxizni ujkent is mert a piac ugy nez ki felvenne a tovabbi autokat.

Matoru 2012.09.17. 16:35:28

Olvasgatom-olvasgatom a hozzászólásokat, és egyszerűen nem térek magamhoz! Nyilvánvalóan, ha tudnék itthon érvényesülni, már megtettem volna. Rékának üzenem, hogy egy idegenvezető minimum egyéni vállalkozó, nincsen alkalmazásban egyetlen utazási irodában sem, akkor megy, ha hívják. Mellesleg neked ki mondta, hogy nyelvtudás nélkül csináltam meg az idegenvezetői képesítést. Jelentkezni sem lehet rá, csak nyelvvizsgával. Én legalább nem mondok arról véleményt amiben nem vagyok biztos. Mivel huszonévesen valahogy nem volt az álmom, hogy egyéni vállalkozó legyek, nem kezdtem dolgozni a szakmában. Ergo, ha most akarnék, nem lenne benne tapasztalatom.
Az pedig, hogy miért kezdtünk el angolul tanulni, azért, mert amikor szóba került, hogy menjünk, akkor Anglia tűnt a legelérhetőbb megoldásnak, az angol volt az a nyelv, amit viszonylag könnyen el lehet sajátítani olyan valakinek is, aki eddigi életében az oroszon kívül nem tanult más nyelvet. Hiszen belátható, hogy nyelvtanilag a legegyszerűbb nyelv. Olaszország gazdasági helyzete pedig igen csak ingoványos talajon áll, ezért fel sem merült az Olaszországba költözés lehetősége. Abba pedig szerintem ne menjünk bele, hogy miért ezt tanultam, talán mert ez érdekelt. Az, hogy most ezért "szívok" legyen az én bajom, nem? Elég érdekes lett volna humán beállítottsággal mondjuk a közgázra menni, még ha tudtam, hogy az piacképesebb végzettséget ad.
Még egy reagálás Hothead kommentjére, miért maradjak itthon csak azért mert valamiben nem értünk egyet? Szabad emberek vagyunk szabad akarattal, és a szeretet ott nyilvánul meg szerintem, ha engedjük a másikat élni. Nem gondolom, hogy azért mert ő így gondolja, én meg úgy, bármelyikünknek is le kellene mondani a saját boldogulásáról. Ha ő itt tud boldogulni boldog leszek, én nem azt kaptam ettől az országtól, amit vártam volna. Ezért megyek. De bizonyára most majd kisütitek, hogy nem is szeretjük egymást... :).

spion27 2012.09.17. 16:57:38

@Eszter2012: én se térek magamhoz a hozzáállásodtól
példának okáért miért kell a melled döngetni hogy neked milyen papirjaid vannak ha most mondod hogy egy percet nem dolgoztál idegenvezetőként - olyan mint ha nem is lenne meg az a papirod, nem?
Ha már egyszer te tudsz németül akkor miért nem német nyelvterületet céloztok meg? Vagy abból is csak papir van valós tudás nélkül? Van ilyen is...
Tényleg úgy gondolod hogy könnyebb ha mindketten megtanultok angolul a 0-ról, mintha a párod tanul meg németül, úgy hogy te is tudsz esetleg segiteni neki?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.17. 17:42:48

@Aussie pride: nagy szivfajdalmam, ohgy m,eg nem ertem a vegere, de most mar eldontott temy, hogy csak januartol folytatom es fejezem be
/ennek sok oka van/
es kosz, orulok, hogy kedveled:)

tableno 2012.09.17. 17:50:28

@Eszter2012: Tudod mit, most mar en is azt mondom, csak rajta, batran vagjal bele a nagy kalandba! Proba, cseresznye! Legfeljebb eleted legnagyobb pofara esese lesz a dologbol, de abbol is tanul az ember. Ha mast nem, egy kis alazatot es jozansagot...

2012.09.17. 19:37:50

@McZozo: Nem tudom milyen segelyt kaptal egy het hivatalos munkaviszony utan Angliaban. Azt tudom, hogy a munkanelkuli segely teljes osszeget - amit kb. 70 font most hetente, tehat enni is alig lehet belole - akkor kapod ha legalabb egy evig dolgoztal, es max. 6 honapig kapod. Te gondolom nem munkanelkuli segelyt kaptal hanem talan valamilyen rendkivuli segelyt.

Taxisoforoket mindig keresnek, ez azert van, mert maganvallalkozokent veszik fel oket, a cegnek mindegy, mennyi penzt visznek haza, nekik az az erdekuk hogy sok vezeto legyen, mindig elerheto legyen valaki. Ez a vezetok szempontjabol nagyon nem jo, mert tul sokan vannak, igy alacsonyan maradnak az arak, es sokat kell varniuk fuvarok kozott. Lehet hogy reggel egy-ket oraig van munka, de ebbol nem lehet megelni. En nem vagyok taxisofor, de ezt mondta nekem egybehangzoan tobb is (mindig beszelgetek veluk utkozben).

Persze lehet hogy egyaltalan nincs igazam - nyugodtan ide lehet jonni Angliaba, megprobalni taxiskent dolgozni, ha megsem jon be, segelyt is lehet kerni. Sok szerencset annak aki megprobalja...

2012.09.17. 19:55:40

@Eszter2012: En vagyok az ezen a blogon, aki mindig boszen vedi a tarsadalomtudomanyi diplomasokat, de a te soraidat olvasva kezdem szegyellni, hogy szociologiaval kapcsolatos diplomam van... Most komolyan, mit tanultal az egyetemen x evig, ha annyira nem jossz ra magadtol, hogy mikor pl. szobalanynak jelentkezel, ne tedd ra a diplomat az oneletrajzodra? Es mit tanultal kommunikaciobol - annak alapjan, amilyen hatekonyan kommunikalsz itt az emberekkel a blogon, nem sokat.

Szerintem orulnod kellett volna, hogy kaptal egy jol fizeto allast egy multinal ezzel a diplomaval - raadasul angol nyelvtudas nelkul. Az nem tetszett, hogy az ugyfel volt az elso, meg ebedszunetben is? En az elmult tobb mint tiz evben Angliaban dolgoztam - ja es nekem is van diplomam, meg nyelveket is beszelek, huuuha - es ha munka van, vagy ugyfel van, senkit nem erdekel az ebedszuneted, eszel egy szendvicset az asztalodnal ha tudsz, miutan megoldottad az ugyfel problemajat. Ha tenyleg azt kepzeled, majd megjelensz itt kozepes angol nyelvtudassal, mindenki el lesz ajulva a papirjaidtol, es nem az ugyfel fogja oket erdekelni hanem a te ebedszuneted - hat, lehet hogy csalodni fogsz.

Belagezapista (törölt) 2012.09.17. 20:10:40

@Eszter2012:
"Elég érdekes lett volna humán beállítottsággal mondjuk a közgázra menni, még ha tudtam, hogy az piacképesebb végzettséget ad. "

A közgazdaságtan a társadalomtudományok közé tartozik tehát humán tudomány, nem reál, még ha vannak matematikai módszerei is. Nem mintha közgáz diplomával és ilyen túlméretezett egóval többre mennél...

Belagezapista (törölt) 2012.09.17. 20:14:44

@spion27:
"példának okáért miért kell a melled döngetni hogy neked milyen papirjaid vannak ha most mondod hogy egy percet nem dolgoztál idegenvezetőként - olyan mint ha nem is lenne meg az a papirod, nem?"

Én csupa olyan embert látok élőben is, blogokon is, akik azt állítják 2-3-4 szakmájuk van. Nincsenek tisztában a szakma fogalmával, attól hogy papírom van róla, az még nem a szakmám. Ilyen alapon ha ez lenne a hobbim, évente 2 új szakmám lehetne...

Belagezapista (törölt) 2012.09.17. 20:15:28

@spion27:@Eszter2012:
Bocsássatok meg, az előző spionnak akart menni.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.17. 20:34:38

@Eszter2012: Kedves Eszter, ha tudtad, hogy az idegenvezető egyéni vállalkozó, az pedig neked nem fekszik, akkor miért végezted el a tanfolyamot? Adták a segílykét alatta, vagy mi volt az oka? Elég sok mindenre rávágtad eddig, hogy az neked nem fekszik, ebből is látszik, hogy életedben közelében nem voltál a szükségnek, mert akkor bizony megemelintetted volna a hátsód és elmentél volna vállalkozni, multihoz, de még akár takarítani is!

Tudod, vannak, akik megtehetik, hogy a beállítottságuknak megfelelő főiskolát válasszanak. A többség ezt sajnos nem teheti meg. Szívem szerint én is a Hochdeutsche Lautverschiebung rejtélyeit kutatnám egy poros egyetemi könyvtárszobában, ehelyett lett belőlem először fordító/tolmács, aztán nyelvtanár, utána helpdeskes, majd szoftvertanácsadó, ismét később pedig mobilcéges ügyfélszolga. Mert meg kellett élni! És tudod mit, boldogan és büszkén csinálom és emelt fővel megyek be az irodába minden hétfőn és nem azon lamentálok hogy dehát nekem nem ez a beállítottságom. Talán ha nyitottabb volnál egy kicsit az új dolgokra, lehetőséged is több nyílna.

Az elején megértő voltam, de ezek az arrogáns válaszok nagyon felháborítottak.

McZozo 2012.09.17. 22:34:52

@Mirjam2: munkakeresesit 65 font volt hetente illetve housingot 120 at hetente nem erre palyaztam munkara jottem ki csak rajott az othoni cegem es kirakatott itt maradtam semmivel sajna de megkaptam szerintema magyar munkaviszonyom is neztek mivel eu de nem neztem utana miert de megkaptam,

Taxikrol meg nem akartam senkit yozkodni csak vazoltam hogy Londonon tul is van elet szerintem es lehet a kevesebb konkurencia miatt meg jobban is keresnek talan de nem vagyok taxis csak latom hogy egesz nap jonnek mennek utasokkal es reggel meg kimondott orulet van mert nincs eleg kocsi mindez azert mert gatya a tomegkozlekedes. De en nem gyozkodok senkit mindenkinek maganak kell eldonteni mit vallal be en bevallatam majdnem belebuktam de masfel ev szopas utan vegre ugy nez ki megerte de ehez tul kelett elnimasfel evet :)

Aussie pride 2012.09.18. 00:24:32

Nagyon jok az irasaid, es nem csak a jot irod, hanem a valos tenyeket. A kitartas a masik ami tetszik, es hogy kb ugyanigy kezdtem az ausztral eletet mint te az ottanit.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.18. 00:38:48

@Eszter2012: En kinn elek. Ertem en mirol beszelsz, de most mar latom azt is, milyen mikor hasonloan harapos stlusban vedem en is az igazam. Koszonom.

Sajnos a kommunikacio szakkal kb. kitorolheted, es egyebkent is, a statisztika azt mutatja, a nagy tobbseg lentrol kezd.

En sem voltam kivetel, mentem takaritani, bar ket nap utan feladtam, azota is minden tiszteletem a szallodakban takarito csajoknak. De tenyleg, oszinten.

Szoval meg ha egyet is ertek, hogy nem kell minden munkat bevallalni, es van, hogy jobb menni, tenyleg ajanloma mentalitason valtoztatast. A josnos resz kb nevetsegesse tesz, es sajnos az irasod tobbi reszebol is hianyzik az: eltokeltseg, elszantsag, szorgalom. Sokkal inkabb a kifogaskereses megy. Ha ez elmult, lehet indulni. Sot lehet jobb lenne, ha te jonnel elobb, meglatod hogy jon be. anyagilag es egyebkent is talan igy az egyszerubb.

hothead 2012.09.18. 01:48:43

@tableno: na, hogy vilagosan lass: olaszorszag doglodik, bezzeg anglia viragzik ;) erted mar? de, hogy miert nem ausztria, ami meg kozel is van (akar inganzni is lehet) es nemetul is beszelnek...
en kerek elnezest, hogy elolvastam ezt a hasznos posztot!

hothead 2012.09.18. 01:52:43

@pappito: es tenyleg! raadasul ugy latom, a szovegertelmezessel is gondok vannak.

Matoru 2012.09.18. 10:35:29

Igazából nem tudom eldönteni néhány hozzászólóval kapcsolatban hogy csak azért ír ide, hogy legyen valakin levezetni a feszültségét, vagy miért??? Ha már a főnökén nem tudja ugyebár :). Nem gondolnám, hogy hiányzik belőlem az eltökéltség amit valahol olvastam, nem gondolom azt sem, hogy csak azért mert én tudok az angolon kívül még két nyelvet nem tanulhatnék meg egy harmadikat. Miért fáj nektek? Talán mert a nagy többség mondjuk csak egyet tud??? Nem vesézem ki még egyszer, hogy miért döntöttünk Anglia mellett Olaszországgal és Németországgal szemben, és igen, Angliában sokkal jobb a gazdasági helyzet mint Olaszországban, utána lehet nézni. Továbbá egy szóval nem írtam sehol, hogy kinn nem alulról fogom elkezdeni, tudom, hogy csak így lehet előre jutni. Az itthoni viszonyokra írtam, hogy ha van ennyi meg ennyi végzettségem, nyelvtudásom, akkor ITTHON!!! nem szeretnék éhbérért gürizni. Az idegenforgalmi végzettségem pedig középiskolában szereztem és bár OKJ-s, nem volt túl sok választásom, hogy akarom-e vagy sem. Előbb kérdezz, és aztán ítélj el, aki ezt írta. Többre mész vele, és esetleg még beléd sem köthetnek.
Összességében pedig ismét bebizonyosodott, hogy mennyire irigyek vagyunk egymásra. Ha valaki tanul, az a baj, mert bele lehet kötni, hogy ilyen olyan büfészak, és nem releváns szakmái/szakmája van, miért nem dolgozik ebben vagy abban a szakmában, miért tanul még meg egy másik nyelvet ha már tud, jön a feltételezés, bizonyára nem beszéli a nyelveket, meg ugye jobb otthon ülni mint elmenni dolgozni stb-stb. Ha pedig valaki nem tanult akkor abba lehet belekötni. Tök jó! Mindenesetre leírtam a történetünket, mert kíváncsi volt a reakciókra, de bebizonyosodott, hogy tényleg csak a saját fajtánktól mentsen meg a Jóisten bárhol is legyünk a világban.

tableno 2012.09.18. 10:50:49

@Eszter2012: En nem irigyellek, hanem sajnallak. Azt nem veszed eszre itt a nagymellenyu sertodes kozepette, hogy ha karcos stilusban is, de itt sokan ertelmes tanacsokat adnanak neked, ha hajlando lennel odafigyelni. De nem baj, buta ember a sajat karan tanul (vagy nem)...

2012.09.18. 11:00:36

@Eszter2012: Hát, a te fajtádtól tényleg mentsen meg! Eleinte szinte bájos volt, amilyen eggyügyű agresszivitással kinyilatkoztattad itt a Nagy Igazságot, aztán a gyenge kezdés után erős visszaesés következett, ez az utóbbi komment pedig konkrétan szánalmas. Élő mintapéldája annak, ha a butaság önérzettel párosul.

És bármennyire is hihetetlen neked, az itt kommentelő emberek jelentős része kint él, összerakta magának a kinti éltetét, és nagyon jól érzi magát a bőrében. Sokan több nyelven beszélnek és komoly karriert értek el külföldön is, sőt jónéhányan még csak nem is lentről kezdték. És amíg nem fogod fel, hogy te jelenleg úgy viselkdsz, mint egy éretlen tinédzser, és olyanokat próbálsz kioktatni és leszólni, akik nálad jelentősen idősebbek és letettek már 1-2 dolgot az asztalra, addig nem sok jót jósolok neked sem Mo-n, sem külföldön. Azt hiszem, nem ártana megismerkedned az alázat fogalmával, mert úgy látom, hogy két egyetem elvégzése is kevés volt ehhez.

Matoru 2012.09.18. 11:01:16

Elfelejtettem odaírni a végére, hogy akinek nem inge nem veszi magára :). Mindig elfelejtem, hogy valaki(k)nek itt mindent le kell írni. Na mindegy.

Matoru 2012.09.18. 11:10:06

@Nyulz of the World: Édes drága szívem, azt tudom pl. neked is visszaadni amit kaptam. Nem én kezdtem veletek kötekedni hanem ti velem. Miért is legyek én alázatos ti felétek? Azért mert idősebb vagy mint én? Vagy mert kinn élsz? Ébresztő!!!! Az ilyenekből lesznek az olyan idősek, aki skeráznak a busz után és aztán felháborodnak ha nem adják át a helyet nekik. Elárulok egy titkot: nem egy olyan nagy fegyvertétel, hogy elmentél. Hála Istennek. Nem te voltál az első és nem is az utolsó! Én is letettem egy-két dolgot az asztalra az itt kommentelő emberektől mégis csak leszólást kaptam érte. Akkor hogy is van ez?

spion27 2012.09.18. 11:13:22

Eszti drága én sajnos lemaradtm
fejtsd már ki nekem 5-6 mondatban, hogy miért jobb Anglia mondjuk Ausztriával szemben.
Te elvileg tudsz németül, közelebb van, van szállodás tapasztalatod is, simán tudnál keriteni a határ mellett valami hasonló kuli munkát mint Angliában, ráadásul nem kellene se neked se párodnak egy új nyelv megtanulásával küszködnötök, hisz mondjuk párod ha más nem valami kis gyári munkát tudna találni a határ magyar oldalán is
Tehát miért jobb kimenni Angliába ahellyett hogy mondjuk Sopronba vagy Ausztriába költöznétek?

Meg ha már billentyűzetet ragadsz akkor azt is ird már meg hogy mire is irigyek itt az emberek? A legtöbben úgy kezdték, hogy tanácsot próbáltak adni és elmondták hogy ezzel a hozzáállással nem a legjobb ötlet nekiindulni Angliának

o̝͚̣͔̙̜̜̞͉̺̞̬̖̱͉̼͛̑ͧ́̀̓̈́̓̾̇ͭͣ̆͊͌̑m͕̘̻̬̙̟͔̼̳̬̜̪͕͍̫ 2012.09.18. 11:34:27

@Eszter2012: "Itt mindenki hülye csak én vagyok helikopter"

Javaslom olvasgass vissza más posztoknál kommenteket, egyáltalán nem jellemző, hogy leszólják az embereket, illetőleg szinte mindenhol belekötnek egyesek, de ennyire hasonló tanácsokat sehol nem kapott még posztoló. Te erre azzal reagálsz, hogy bárki bármit kritizál a leírtakkal kapcsolatban, megmagyarázod, hogy miért nem úgy van.

Ha nem érdekel a tanács, ne kérj tanácsot. Arra gondolok, hogy több lehet a történeted mögött mint amit leírtál, csak nem olvastad vissza mielőtt elküldted volna, olyan szemmel, hogy vajon az is belát-e a dolgok mögé, aki nem ismeri a helyzetedet.

Nem állítom, hogy az itt kritizálóknak mindenben igaza van, de azt igen, hogy sosem árt egy kicsit magába nézni az embernek és nem csak másokban látni a hibát meg felböfögni, hogy "itt mindenki irigy".

Tégy belátásod szerint.

tableno 2012.09.18. 11:34:58

@Eszter2012: "Miért is legyek én alázatos ti felétek?" - szorakoztato vagy... Talan azert, mert mi mar nagyreszt sikeresen abszolvaltuk azt, amirol te eppen csak almodozol. Es ha mar tanacsot kersz, akkor nem illik megsertodni, ha nem azt mondjak neked, amit hallani akartal.

Belagezapista (törölt) 2012.09.18. 11:47:30

Júlia nem akar a földön járni...

Matoru 2012.09.18. 12:15:32

@spion27: Javaslom olvass vissza, és megtudod. Nem írom le még egyszer.

Matoru 2012.09.18. 12:23:40

@omfgomgzor: Nem olyan régen olvastam itt egy posztot ahol a posztolót legalább olyan durván letámadták a hozzászólók mint engem. A lánynak az volt a "hibája", hogy huszonegynéhány évesen nem kristályosodott ki, hogy ő mi is akar lenni valójában. Már ha ugye ezt itt hibának lehet felróni. Tehát ezzel csak azt akartam, hogy lehet, hogy nem olvastam el olyan szemmel az írást, mint ti, ugyanakkor tartom magam ahhoz, hogy nagyon sok ember nem tud a sorok között olvasni, de az is biztos, hogy a legtöbben csak belekötni tudnak a másikba. A másik pedig, hogy én nem arra kértem tanácsot (mellesleg ez itt már réges-régen nem a tanácsadásról szól, illetve ha igen, és emberek itt ilyen stílusban adnak tanácsot, akkor nem legyenek már felháborodva, ha ezt valaki nem úgy veszi) hogy menjek-e vagy ne. Mindegy is.

spion27 2012.09.18. 12:46:28

@Eszter2012: visszaolvastam kedves Eszter, és bár többször is meg lett kérdezve, egyszer se irtad le miért pont Anglia Németországgal és Ausztriával szemben. Olaszt irtad hogy ott szar a helyzet, oké, azt megértem, de a két német nyelvű országgal szemben semmilyen érvet nem mondtál.
Olvass vissza te is nyugodtan, sehol nem irtad le az Anglia mellett szóló érveket, max annyit, hogy az angolt könnyű megtanulni.
Én meg erre még mindig azt mondom hogy a párodnak ha totál nulláról indul akkor tök mindegy hogy németül vagy angolul kezd tanulni, te meg ráadásul beszélsz elvileg valamennyit németül.

o̝͚̣͔̙̜̜̞͉̺̞̬̖̱͉̼͛̑ͧ́̀̓̈́̓̾̇ͭͣ̆͊͌̑m͕̘̻̬̙̟͔̼̳̬̜̪͕͍̫ 2012.09.18. 13:50:11

@Eszter2012: Nem a durva letámadásokra kell reagálni, hanem a tanácsokra, de egy kalap alá veszed a kommenteket és egy csomó kérdésre nem válaszolsz. Én is írtam posztot ide, nálam pl csak a trollok közül volt egy-kettő aki cinikus megjegyzést tett, de volt rá válaszom, utána meg is állt a folyamat.

Ha bármi tanulságot elviszel az itt adott tanácsokból, akkor valószínűleg annyit érdemes, hogy a séma amit leírtál tapasztalatok alapján nem sikeres a külföldre mozduláshoz, abban a formában ahogy ez az embereknek lejött itt.

Az lehet, hogy nem ez a teljes kép, de ha 100 kommentelő rosszul veszi le a lényeget, akkor vélhetőleg nem csak bennük van a hiba. Hibás interpretáció alapján csak téves következtetéseket lehet levonni, a hibás interpretáció pedig rossz alapokon nyugodva keletkezik. Jelen esetben ez pedig a poszt.

hothead 2012.09.18. 15:04:00

@Eszter2012: akkor legalabb masold ide legyszives, mert tenyleg tobbszor megkerdeztuk, de egyikunk sem talalja az egyik legkezenfekvobb megoldas (ausztria) elvetesenek okat.
ezt a "sorok kozti olvasast" nem kellene ennyire eroltetni, azt kell leirni, amit kozolni szeretnel, igy nem olvasnank ki olyasmit pl. hogy a nyelvvizsgaid melle nem tarsul nyelvtudas.
irirgylesre melto helyzetben pedig semmi esetre sem vagy, nem ertem miert feltetelezed, hogy itt barki irigyelne... nem muszaj ra valaszolni, ahogy azt mar szinten tobben tanacsoltak.

mojoking77 2012.09.18. 15:09:34

@Eszter2012: Bocsass meg, probalok egyetlen logikus, es nem tul nyers kerdest feltenni.
Irtad, hogy nemetul es olaszul beszelsz (papirod legalabb is van rola.)
Ezek utan MIERT ANGLIA????????
Ez nagyjabol akora hulyeseg, mint ha kitalalnad, hogy elmesz Szaudiba, mert ott biztos jo lesz.
Es segitek. Nem, nem lesz jo kint. Ha kiersz, nagyon gyorsan tapasztalni fogod/fogjatok, hogy nem kelletek majd senkinek, mert egy ket honap nyelvtanulas pont a semmire sem lesz eleg.
Jobban mondva kelletek majd, WC-t takaritani, felszolgalni, arut pakolni, stb, ahol hamarabb fogtok megtanulni indiaiul mint angolul, de valoszinuleg el sem fogjatok kezdeni, hisz, ha jol ertettem, neked azok a munkak nem felelnek meg. Meg valami, mondjuk ketten kerestek majd 2000-2500 fontot. Ennek a fele elmegy a szallasra, a masik 10-15% ado jarulekok egyebek. Azaz ketten nagyjabol 5-600 fontert fogtok dolgozni, sokat, es elso sorban szamodra budos munkat.
Remelem leirtam, hogy miert hagyd ezt a projectet mar most a fenebe.
Kezdjetek inkabb a legelejetol ujra, egy normalisabb celallomassal, es SOKKAL SOKKAL kissebb igenyekkel.
Bar a te eleted, tolem pont ott teszed tonkre ahol akarod....

2012.09.18. 16:19:29

@McZozo: Ne haragudj ha felreertheto volt amit irtam, egyaltalan nem leszolni akartalak a segely miatt, biztosan nem azert koltoztel ide hogy egy het mulva munkanelkuli legyel. Orulok hogy megoldodott a dolog. Szerintem azert kaptal tamogatast mert elotte Mo.on fizettel jarulekokat.

Taxival kapcsolatban: en csak Londonban eltem eddig szoval fogalmam sincs mi a helyzet Londonon kivul, es itt is csak masodkezbol van infom, szoval nem vagyok egy nagy szakerto. Eredetileg arra reagaltam, amit a posztiro irt a magyar taxisokkal kapcsolatban, es nagyjabol annyit akartam mondani hogy a taxizas Angliaban sem feltetlenul alom-szakma. (Arrol nem is beszelve, hogy milyen sok reszeg, agressziv emberrel talalkoznak a taxisok, legalabbis Londonban; en biztosan nagyon-nagyon nem szeretnem ha a pasim itt taxiskent dolgozna.)

2012.09.18. 16:45:01

@Eszter2012: Ha ugyis angolul tanulsz, ajanlom hogy vedd fel a szotaradba a 'reality check' kifejezest. Ez az amire surgos szukseged van. Minel elobb megprobalsz kulfoldon dolgozni (mindegy, hogy hol), annal jobb; annal hamarabb ra fogsz jonni, mennyire el vagy szallva, es elkezdheted realisabb alapokra helyezve tervezni a kovetkezo otven evet.

Ugyan semmi kozom hozza, de szerintem eleg felelotlen dolog a reszedrol hogy a pasidat is belerangatod ebbe a fantaziavilagba Angliaval kapcsolatban. O legyen 47 eves fejjel segedmunkas egy olyan orszagban, ahova nem igazan kivankozik, ahol nem beszeli a nyelvet? Te voltal mar segedmunkas? Nekem tenyleg mindegy, azt csinalsz amit akarsz - en biztosan nem irigyellek teged sem, de a korulotted levoket sem.

Pocahontas198 2012.09.18. 17:26:26

@Eszter2012: "Akkor majd visszajövök, addig viszont nem fogok itthon ülni, legalábbis én nem. Ezért lehet utálni is akár, de elítélni, vagy becsmérelni engem vagy a páromat ezt itt és most KI KÉREM MAGAMNAK! "

KÉRJED..........

Miért kell a Határátkelőre való posztolást kötelező házi leckének tekinteni??

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.21. 00:45:30

@mojoking77: Fele elmegy szallasra, negyede utazas, szorakozas, megelhetes, de meg mindent kifizetve is marad 500 font, es az elkoltott osszegbol is nagysagrendekkel jobban lehet elni, mint otthon. Szamold ezt igy kicsit at, hogy oke 500-600 font marad meg a vegen, de otthon mennyi, miutan mindent kifizetsz?

mojoking77 2012.09.21. 10:13:20

@tildy:): Haat, nosza. Tolem, mint irtam, mindenki pont azt csinal az eletevel, amit akar. Ha ugy erzed, hogy szamotokra, egy ket fos csalad szamara, a havi 150 000 Ft megtakaritas mgeri, hogy mindent a legelejerol kezdj, akkor ajanld nyugodtan a holgynek, szerintem iszonyatos hulyeseg, de hat ugye nem vagyunk egyformak...

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.09.26. 16:10:04

@Eszter2012: Kedves Eszter, ha olvasod még, olvass tovább. Most leszögezem, nem akarlak bántani! Amikor én Angliába mentem, 5 évet végeztem egy két-tannyelvű iskolában, ami azt jelenti hogy tantárgyaim nagy részét bizony angolul tanultam. Egy 88%os-ra sikerült (nem mellverés, csak ugye az 5ös már 60%tól megvan, mégis vannak rések) felsőfokú C típusú nyelvvizsgával mentem ki, (szakmai kiegészítő vizsgákkal) ami ugyan lehetett volna jobb is. Az első napon a Heathrown nem értettem mit mond a buszjegyes nő. Majd nem értettem milyen megállókat mond be a busz és továbbmentem mintegy 200 km-ert. Ezzel nem a saját szerencsétlenségem mutogatnám, hanem rávezetnélek, hogy pár hónap angollal garantálom, hogy semmire sem mentek. Vagyis talán lehettek konyhai kisegítők (kiindulva a szállodás végzettségedből), de ott is inkább nevetség tárgyai lesznek a kis nyelvtudású magyarok. Igaz történet: Egy helyes magyar lány, csupa szorgalom volt, viszont gyenge angol, le lett küldve lisztért a tárolóba (fluor) és feljött egy halom virággal (flower). Nagyon nehezen viselte az innentől kezdődő megaláztatást, mert toleráns nép az angol, de azért a konyhai tanulók és a fiatalok kemények. Arról a lóról amin ülsz, nehéz lenne az ilyet elviselni. Az alázat nem felénk posztolók felé kell, isten ments. Az alázatra akkor lesz szükséged, ha munkát szeretnél kapni. Arról nem is beszélve, hogy el kell majd viselned, hogy egy büdös szobában laksz, mert kevés helyen adják a lakást referenciák nélkül. Az írásodból számomra az derül ki, hogy erre nem vagy kész. Olvass posztokat kérlek arról, hogy hogyan indul az élet Angliában, állj két lábbal a földre és csak akkor menj. De sajnos nem szeretik az önérzeteskedőket.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.09.26. 16:11:09

@Eszter2012: az előbb nem lett válaszos.. Válasz felette :-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása