oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. szeptember 07. 06:56,  A kötelező iskolai egyenruhák országa 133 komment

2012. szeptember 07. 06:56 Határátkelő

A kötelező iskolai egyenruhák országa

A mai poszt érdekessége, hogy (némi túlzással) egy „második generációs" határátkelő írta. Vanda ugyanis hét éve, 13 évesen került ki édesanyjával Angliába (igen, ismét egy angol poszt, most figyelmeztetek mindenkit, akit nem érdekel, hogy ne olvassa tovább...), azaz belülről látta a brit oktatási rendszert. Aztán pedig fogta magát és megírta, milyen is az. Ez jön most.

Anglia, iskola, magasugró lány.jpg

TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címre és amint tudok, lépek az ügyben! Tegyünk együtt a Határátkelő kulturált hangnemének megőrzéséért! Történetedet továbbra is a hataratkeloKUKAChotmail.com címre várom!

„Hét éve élek Angliában és most már 20 évesen van elég sok tapasztalatom azzal kapcsolatban, hogyan működnek itt a dolgok. Én itt jártam általános és középiskolába is, és mivel nem túl jó az egészségem, rengeteget járok orvoshoz, gondoltam, írhatnék arról, ezek a dolgok hogyan működnek.

Pár dolog rólam: Anna a nevem, 20 éves vagyok. Budapesten születtem és laktam, 13 évesen költöztem anyámmal egy kis faluba Durham mellett, Északkelet-Angliában. Azóta éltem már Sunderlandben is (ami nincs messze Durhamtől), most éppen Londonban lakom, angol párommal.

Csak anyámmal jöttem ide, apám továbbra is Magyarországon él, természetesen a szüleim már nem voltak együtt, amikor elköltöztünk. Nem volt különösebb véleményem arról, amikor anyám eldöntötte, hogy itt fogunk élni. Nem ragaszkodom ehhez az országhoz jobban, mint bármelyik másikhoz, beleértve a szülőhazámat is. Ha akadna lehetőségem, hogy elmenjem máshova dolgozni, elmennék.

Egy éve költöztem Londonba, azóta is munkanélküli vagyok, egyetlen egy állást sikerült találnom, ami egy hónapig tart. Ezelőtt sem volt nagyon sok munkám, dolgoztam már lovardában, és egy pár szendvicsbárban is. Tavaly májusban fejeztem be a középiskolát, egyetemre nem jelentkeztem.

Általános iskola

Magyarországon éppen a 6. általánost fejeztem be, amikor váltottunk. Itt egy durhami iskolában egyből a 7. osztályban kezdtem (ami itt a 9.-nek felel meg). Igazából örülök, hogy nem tartottak vissza egy évet, csak időpazarlás lett volna. Segítséget nem nagyon kaptam, angolul semennyit sem beszéltem, mielőtt ide költöztem. Minden órára rendesen kellett járnom, senki sem fordított, mindent ott helyben kellett tanulnom.

Itt a gyerekek 4, illetve 5 évesen kezdik az iskolát, amit Primary Schoolnak hívnak. Az első két évben nem sok mindent tanulnak, inkább olyan, mint egy óvoda. Összesen 11 évig tart az általános iskola, azaz Secondary School, amit úgy fejezel be, hogy leérettségizel (amit itt GCSE-nek hívnak, az kb. a magyar érettségi megfelelője).

Az értékelés nem jegyekkel, hanem betűkkel történik, A*-tól F-ig, ahol az A természetesen a legjobb, és az F a legrosszabb, bukás nincs. Tehát 16 évesen leteszed a GCSE-idet, amik majd meghatározzák, hogy mit csinálhatsz a jövőben, szóval elég fontosak.

14 évesen, amikor befejezed a 9. osztályt, ki kell választanod, milyen fakultációs tárgyakból tesz le egy-egy GCSE-t. A kötelező tárgyak az angol nyelvtan/irodalom, matek, kémia, biológia, fizika, vallásismeret, számítástechnika, plusz a testnevelés, amiből ugyan nem kell vizsgáznod, csak ha külön választod, de ettől függetlenül mindenkinek kötelező.

Fakultatív tárgyak

A kötelező tárgyakon kívül kell 3 másik tárgyat is választani, az opciók az én iskolámban a következők voltak:

Nyelv - francia vagy német [French/German]
Én a németet választottam, de gyakorlatilag most kevesebbet tudok németül, mint hatodikos koromban, hiába végeztem egy A-val, ami ötösnek megfelelő.

Technika [Technology: Graphics Products/ 3D Products]
Grafikai vagy „termék" technika, utóbbin elkészítesz dolgokat, míg az előbbin inkább csak tervezel. Én azt választottam. Szintén A-val végeztem.

Rajz [Art]
Ezt is választottam, állítólag nagyon tehetséges vagyok. A-val végeztem.

Történelem [History]

Földrajz [Geography]

Testnevelés [P.E= Physical Education]
Ezt ugyan megcsináltam, de jegyet nem kaptam belőle.

Szociológia [Sociology]

Értékelés, vizsgák

A jegyek az és osztályozás leegyszerűsítve: A*,A= 5, B,C = 4, D=3, E=2, F=1, ezek után van egy úgynevezett „U" vagyis „Unclassified", ami gyakorlatilag annyit jelent, hogy értékelhetetlen, mert az illető valószínűleg üresen hagyta a vizsgalapot. Az F nem számít bukásnak, itt nem kell újrajárnod egy évet csak azért, mert F-et kapsz.

Nincs ellenőrző, nincsenek átlagok, se jegyek, hacsak nem vizsgázol. Nincs olyan, hogy felszólítanak, és kikérdeznek valamilyen témából, szinte minden írásban történik, kivéve a nyelvi vizsgát, akkor van egy nagyon rövid beszélős rész.

Az iskolában háromszor vannak vizsgák: az első, amikor átmész Primary School-ból Secondary-be, akkor van egy nagyon alap felmérés nyelvtanból, matekból és természetismeretből, ami meghatározza, milyen szintű osztályba fogsz járni. Igen eltaláltad, ha buta a gyerek, akkor igenis egy hülyéknek való osztályba fog járni és leginkább semmi (újat) sem fog tanulni.

Nincs úgynevezett osztály, a rendes osztályokat évente újra beosztják, és a tudásod alapján raknak különböző szintű osztályokba. Minden héten van egy „osztályfőnöki óra", meg egy vallásismeret , ezek azok az alkalmak, amikor azok, akik ugyanabba az „alap" osztályba járnak, együtt vannak. Tehát hetente 2 órád van a „rendes" osztályoddal.

A tudás számít

Ezeken kívül minden tudásszint alapján megy. Hat szint van, 1-től 6-ig, ahol az 1 a legmagasabb, a 6 a legalacsonyabb. Egy osztályban kb. 20-25 diák van. Plusz ezen kívül a tanulók be vannak osztva három nagy csoportba, év szerint:

Pathway 1.

Itt csak a legalapabb tárgyakat tudod csinálni, ez azoknak van, akiknek nagyon nem megy a suli, és kb. semmi esélyük sincs a továbbtanulásra.

Pathway 2.

Azoknak, akik inkább szakmát szeretnének szerezni, de pár „akadémiai" tantárggyal is meg tudnak birkózni.

Pathway 3.

Kifejezetten azoknak, akik tovább akarnak tanulni. Csak ebben a csoportban lehet nyelvet tanulni.

Azt, hogy melyik csoportba kerülsz, az alapján döntik el, hogy miként teljesítesz a SATs vizsgákon, melyen lemérik az angol nyelvtan, matematika és természetismeret tudásodat.

Nekem megengedték, hogy szótárt használjak, és volt egy extra 45 percem minden vizsgára, mivel ezt mindössze 9 hónappal azután tettem le, hogy elkezdtem itt az iskolát. A vizsgát minden kilencedikes leteszi, de igazából ezek annyira nem számítanak, nem olyan fontosak, mint a GCSE, tehát nem kapsz róla semmilyen okmányt.

Egyenruha és társai

Az egyenruha mindenhol kötelező, nincs olyan iskola, ahol nem kell hordani. Az egyenruha szörnyűsége és viselete az iskolától függ. Hála az égnek, az én iskolámban nem volt az egyenruha része a szalagos kalap... Csak ing nyakkendővel, vagy blúz az iskola emblémájával hímezve. Plusz egy V-nyakú pulóver, szintén az emblémával és egy blézer (szintén az emblémával).

Mind 100 százalék poliészter, nagyon kellemes volt nyáron viselni... Két blúz, 3 sima ing, 1 nyakkendő, 1 fekete nadrág, 1 pár fekete cipő, 1 pulcsi, 1 blézer összesen kb. £200-250 került.

A tanszereket nem kell megvenni, mindent biztosítanak, mindössze azt várják el, hogy legyen nálad 1 db fekete/kék toll, 1 db ceruza és egy radír. Annak, hogy az iskola biztosítja a tanszereket, az a hátránya, hogy semmilyen tankönyvet nem tudsz hazavinni, mert mind az iskola tulajdona.

Amikor otthon tanulsz a vizsgákra, kénytelen vagy bizonyos „revision guide"-okat venni, amik nagyjából összefoglalnak mindent, amit az előző két év során tanultál [csak az elmúlt 2 év alapján vizsgázol]. Ezek természetesen mind méregdrágák, kb. £50-60 volt az összes tantárgyamhoz szükséges könyvek ára.

Középiskola avagy „Sixth Form" vagy „College"

Miután feltehetőleg megszereztél néhány GCSE-t, két választásod van: vagy elmész / maradsz az iskola „Sixth Form"-jában; itt tudod az A-szinteket tanulni. Három-négy tárgyat választhatsz, jegyeid és képességeid alapján. Ezeket két évig tanulod, utána megint vizsgázol, és ha jók a jegyeid, mehetsz egyetemre. Az általános elvárás, hogy legyen egy A-d, és a többi ne nagyon legyen rosszabb C-nél.

Itt már jóval több tárgyat lehet választani. Az összes alaptárgy mellett van pszichológia, jog alapszint, gazdasági tanulmányok alapszint (nem, ez nem a háztartásról szól), filozófia, politika, és iskolától függően több nyelv is, mint például spanyol, orosz, kínai, stb.

Ha mindez nem jön be, akkor mehetsz College-ba, ahol valószínűleg szakmát fogsz tanulni. Én grafikai képzésre jelentkeztem, amit két hét után otthagytam és átmentem egy másik művészi szakra. Itt nagyon közkedveltek a humán tárgyak, nagyon sokan tanulnak művészeteket, például szobrász, divattervező, számítógépesjáték-tervező, stb.

Nagyon sok ilyesmi van. Aztán persze mindenféle szociális munkás képzés is, mezőgazdasággal kapcsolatos dolgok, fodrászat, kozmetika, számítógép programozás, adminisztráció, séfképzés – szóval sokáig tartana felsorolni. Ezek a szakok általában 2-3 évesek, de van pár egyéves is.

Ezek után kapsz egy diplomát, amiből több fajta is van, pl. BTEC, Advanced, National, stb. Valójában csak papíron van köztük különbség. Ad egy szakmát, de általában még nem elég ahhoz, hogy jó állást találj, szóval így is egyetemre kell majd menned, hacsak nem séfnek tanultál vagy hasonló.

Egyetemre csak úgy tudsz menni, ha a diplomádnak vagy az A-szintjeidnek van valami köze a szakhoz, ahová jelentkezni akarsz. Például ha állatorvos akarsz lenni, akkor nemigen vesznek fel asztalos diplomával, csak kémia, biológia és fizika A-szintekkel.

Szóval itt fontos hosszú távra tervezni. Ha meggondolod magad, és az asztalos diplomád ellenére mégis állatorvosira mennél, akkor kezdheted elölről azzal, hogy leteszed az A-szintes vizsgákat.

Nagyon sokan töltenek 4-6 évet ezzel, mielőtt egyetemre mennek, csak mert 16 évesen rosszul döntöttek. Mivel nagyon korán (14 évesen) kezdesz szakosodni, pár rossz döntés akár éveket visszavethet. Például ha nyelvet akarsz tanulni A-vizsgákhoz, akkor a GCSE-t is le kell tenned az adott nyelvből, különben nem megy.

A diákhitel

A 19.-dik szülinapod után megszűnik az oktatás ingyenessége. Ettől kezdve bármit tanulsz, fizetni kell érte, még ha csak GCSE is. Ez általában nem annyira drága, de minél magasabb szinten tanulsz, annál drágább lesz minden. Tavaly úgy döntött a kormány, hogy £3225 helyett £9000 lesz egy egyetemi év ára. Szóval egy alap BA, aminek a megszerzése három év, már £27 ezerbe (kb. 9,7 millió forintba – Határátkelő) kerül majd. Persze vannak olyan szakok, melyek akár öt évig is tartanak (például a jogi)...

A diákhitelt viszont csak akkor kell elkezdeni visszafizetni, amikor évente már minimum £18,000-20,000 környékén keresel, és így is csak havi £40, ha jól tudom. Addig semmit nem kell fizetned, ha 60 éves korodig nem fizetted ki, akkor törlik a maradék részt.

Szerintem nagyon kevés ember lesz, aki egyáltalán kifizeti majd a teljes összeget, a legtöbbjük nem dolgozik majd elegendő évet és főleg nem keres majd annyit, hogy mind törlessze, de nem kell aggódni, mert nincs különösebb következménye. Itt érzem az iróniát, hogy például az EU-s tagállamból érkező diákoknak messze nem kell ennyit fizetni... én ne számítok annak, nekem is teljes árat kellene fizetnem, mint bármely britnek, mivel itt végeztem el az összes iskolám.

A külföldi diploma

Na, az itt a jelek szerint szinte semmit sem ér, honosítva sem, hacsak nem amerikai, ausztrál, francia / holland / belga / svájci vagy. Kizárólag az orvosi és jogi képesítéseket fogadják el automatikusan. Illetve ha a céged ide helyez, akkor is elfogadják a diplomádat – gondolom.

Anyám angoltanár, neki se fogadták el a tanári diplomáját, újra kellett diplomáznia, hogy egyáltalán a (felnőtt) külföldieket taníthassa angolul.

Megjegyzem, mindez az én saját tapasztalatom, nyilván nem minden iskola ugyanolyan, más embereknek alighanem más tapasztalatai lesznek. Legközelebb az egészségügyről tervezek írni."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: oktatás Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr694760462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jolika neni a szomszedbol 2012.09.07. 07:54:50

Es mik a terveid Anna? Se tovabbtanulas, se munka, igy eleg nehez lehet.

Spiritual 2012.09.07. 08:28:56

Kedves Anna!

Nagyon érdekelne, hogy mennyire életképesek a munkaerő piacon a művészeti diplomák, illetve a különböző ezzel kapcsolatos iparágak?

datolyapálma 2012.09.07. 08:36:21

a poszt egy iskolai fogalmazásra hasonlít...nem kicsit....
szeretnék gratulálni és sok sikert kívánni, de mihez is?

think different 2012.09.07. 08:51:08

@datolyapálma: A kevesebb helyesírási hibához, mint amit a posztok alá kommentelő, Magyarországon tanult és nevelkedett emberektől láttunk?

SilentDreams 2012.09.07. 09:06:39

Legelsö kérdésem: akkor most Vanda (HA bevezetöje szerint) vagy Anna (a poszt szerint) a poszt szerzöje? :)

Ha valóban tehetséges rajzból a posztoló és kedve is van hozzá, akkor talán érdemes lenne ebbe az irányba továbbtanulni. Mert így munkanélküliként Londonban nem lehet túl jó...

A külföldi diploma kérdése: már többször felmerült, de újra leírom, magyar természettudományi diplomát (MSc) illetve doktorit (PhD) simán elfogadtak Angliában, persze a megfelelö tudás letesztelésével együtt.

TilosazA (UK) 2012.09.07. 09:12:59

Nem kötözködésből, de felhoztátok a témát, sok magyartalan mondat volt benne. De mivel már rég óta nem itt él a szerző, ez talán megbocsátható.
Engem érdekelne más írása is az oktatási rendszerről, pl. meglepő ez a vallásismeret óra. Nem lehet, hogy a szerző valamilyen egyházi általános iskolában tanult?
A bátyám mérnöki diplomáját, és a párom phd-jét is elfogadták kinn. Persze volt interjú, ahol fel tudták mérni valamennyire a tudását.
Valaki írja meg: tényleg ilyen horror áron vannak az egyetemek? Mert Oxfordról hallottam, hogy megfizethetetlen, de ez minden egyetemre igaz?
Egyébként a "méregdrága" 50-60 Fontos könyvekhez biztos lesz pár itthoni szülői hozzászólás, ennek van hogy a dupláját fizetik ki, magyar (harmad akkora) fizetésből. Évente.

Ronnie_27 2012.09.07. 09:16:04

Nem mindegy, mennyi a tandíj, ha csak havi 40 fontot kell visszafizetni?

think different 2012.09.07. 09:19:41

@Ronnie_27: Nem, ez a fizetésedtől függ majd.

2012.09.07. 09:28:16

"Ezek természetesen mind méregdrágák, kb. £50-60 volt az összes tantárgyamhoz szükséges könyvek ára."

Ha-ha-ha-ha-ha, szerintem sokan orulnenek, ha csak ennyit kene az iskolara kolteni ketevente, a vizsgakhoz. Ocsem most kezdte az uj tanevet, eddig ugy 110-130 fontnal tart a budzse, es valoszinuleg meg nincs vege... es ez ugye evrol evre.

2012.09.07. 09:29:28

@Whave: bar ha csak "kulfoldisegbol elkovetett felrefogalmazas", es darabja 50-60 font a konyveknek, az mondjuk tenyleg utos lenne, de ezt mar nemtom eldonteni.

think different 2012.09.07. 09:33:25

@TilosazA: Én csak nyelviskolába jártam egy évig (heti öt nap, 5 órát, nulláról IELTS-ig), ez nagyjából £10k-ba került.
Sajnos az egyetem 3x9000 GBP lenne nekem is, így most gyűjtök:/

a szomszéd Sanyi bácsi 2012.09.07. 09:45:36

Egyébként a magyar iskolákban is olyan 14-15 évesen kell eldöntened, hogy merre szeretnéd tovább folytatni. A egy másik kérdés, hogy mehetsz gimibe és akkor nyersz 4 évet, de az a tapasztalatom, hogy sokan még ilyenkor sem tudják mit is szeretnének. Szerintem sajnos azok vannak kevesebben, akik tudják. Ismerek olyanokat, akik érettségi után 3 évet 3 különböző suliban töltöttek. Az angliai tandíjak (egyetem), amiket írtok nagyon durvák. Jó, hogy ott van a diákhitel, amit nem kell visszafizess, de akkor is.
A cikk alapján nekem nem tetszik az angol általános és középiskolai oktatás. Az egészségügyes posztra viszont nagyon kíváncsi vagyok, úgyhogy kedves Vanda vagy Anna, kérlek mihamarabb írd meg!

SECI 2012.09.07. 09:53:53

"Tavaly úgy döntött a kormány, hogy £3225 helyett £9000 lesz egy egyetemi év ára. "
Azert ez ugy igaz, hogy MAXIMUM ennyi lehet. Nyilvan a jobb egyetemeken ennyi is lesz/lett.
-seci

think different 2012.09.07. 09:55:07

Amúgy 27k GBP az egy éves nettó átlagfizetés, ha valaki nem képes önmagába invesztálni ennyit, az tényleg ne tanuljon tovább.

Ráadásul diploma nem garantál jó fizetést, igaz fodrászként nem jó érzés külföldről kommentálni a 10 millió művelődésszervező és IT-géniusz által látogatott index fórumokra :)
Persze lehet műkörmösként vagy kozmetikusként 25 évesen megvan a Q7 és ez évi kétszerin Ibiza-Mallorca diumdisu körutazás, de ugye nem perspektíva a mai fiataloknak a borászat vagy állattenyésztés, mert az mégiscsak ciki Facebookon:)
Sokkal jobb egy bankban ablaknál ülni, ennek a feléért. Mert a tévhittel ellentétben, nem lesz mindenki igazgatósági tanácstag a diplomaátvétel után.

SECI 2012.09.07. 09:56:35

@TilosazA: Vallasismeret = RE(religious education)
Az az otthoni hittan ertelmes valtozata, vegigmennek az osszes (fontosabb) vallason es megnezik, hogy a szerint milyen a vilag.
Es (lehetoseg szerint) elviszik a gyerekeket az adott vallashoz tartozo vallasi helyekre, ahol a maga valosagaban lathatjak azt.
De ez az abszolut gyakorlatiassag jellemzo az egesz itteni iskolai rendszerre.

SECI 2012.09.07. 09:59:07

@think different: "Amúgy 27k GBP az egy éves nettó átlagfizetés"
Azert keretik nem hinni a statisztikaknak itt sem. Ez kb ugy jon ki, hogy van 5-10% aki millios osszegeket keres. Nezz egy kicsit szet mondjuk a reed.co.uk allashirdetesei kozott.
Ja, es ne feledkezzunk meg arrol sem, hogy itt (Angliaban) nincs semmilyen bujtatott adomentes juttatas, mint Mo-on, hacsak nem vagy abban az 5-10%-ban.
-seci

SECI 2012.09.07. 10:02:57

@SECI: a 27K nettohoz 36K bruttot kell eves szinten keresni.
Csak ha valaki tenyleg meg akarja nezni az allaspiacot vs a fent emlitett atlagfizetessel (lasd meg listentotaxman.com)

jewel79bp 2012.09.07. 10:06:50

Végre egy realista poszt... Nekem az a bajom, hogy ezekbe a fórumokba kétféle ember szokott írni: vagy az, aki Magyarországon teljesen kilátástalan helyzetben volt, annak megváltás a külföldi minimálbér. Vagy szuper jó diplomával, szakmával rendelkező emberek, akikért kapkodnak a munkaerőpiacon. Na de a többség átlagos, egyszerű, tisztességes munkát szeretne és tudna is végezni - róluk sosincs szó, mert egy egyszerű titkárnőként, irodistaként elhelyezkedni nagyon nehéz külföldön mindenhol. Tudom, mindenki szerezzen ütőképes képesítést, de ugye ezt tényleg nem várhatjuk el minden embertől? Hétköznapi, középszintű fizetéssel rendelkező emberek alkotják a munkavállalók legnagyobb rrészét elvileg.

think different 2012.09.07. 10:08:04

@SECI: Semmi gond, 5 éve élek itt és egyelőre több ismerösöm van ebben a zónában vagy felette.

Otthon is 200e a bruttó átlag, még akkor is, ha a szüleim soha nem kerestek ennyit.
Az átlag nem csak a te szempontodból lényeges halmazt jelenti, hanem a halmazok összeségét.

Mrs. Clayton 2012.09.07. 10:10:43

@TilosazA: Kb.igen,én a minap néztem a városom egyetemén 6800 vagy 7800 font egy év, az egyetem pedig a suliranglistán a kb 120-ból 86. szóval nem épp egy Oxford

Belagezapista (törölt) 2012.09.07. 10:15:51

@a szomszéd Sanyi bácsi:
Szerintem azért nem tudnak a legtöbben 18-19 éves korukban sem dönteni, mert az oktatás úgy épül fel, hogy egy elszeparált világban éljen a gyerek. Legjobb esetben is csak a szülei munkahelyét látta, mire leérettségizik, jó talán még diákmunkát végzett a tecsóban, de az élet dolgairól amúgy sem tanulnak az égvilágon semmit. Egy-egy szakmáról pedig a szakközépiskolák, egyetemek nyílt napjain tájékozódnak olyanoktól, akik soha nem űzték ezeket a szakmákat.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2012.09.07. 10:16:13

Engem zavar a posztban a sok pontatlansag, folent amikor kilog, hogy meg csak meg sem probalt jobban utananezni a tenyeknek. Szerintem a tobbeket erinto informacio korrektsege megkivanna a pontosabb - es ovatosabb - kijelenteseket. Bocs, de engem ez duhit kicsit. (Bocs az ekezet miatt - mobilrol vagyok most.)

Belagezapista (törölt) 2012.09.07. 10:17:08

@think different:
Az átlag és a medián két különböző dolog, kapitalista gazdaságban általában az átlag jóval magasabb, így a lakosság több mint fele átlag alatt keres.

Dublina 2012.09.07. 10:22:30

A 9000£-os egyetemi evhez:
mi itt havi 1000 Eurot fizetunk a bolcsodenek egy gyerek utan, 12 honapon keresztul. Es lassan megy a masodik gyerek is bolcsibe. Szoval az egyetem annyiba kerul, mint itt a bolcsi...

SECI 2012.09.07. 10:30:23

@Belagezapista:
Azert itt (Anglia) nem ennyire rossz a helyzet.
Eloszor is itt letezik (es viragzik) a diakmunka, tehat az a diak aki akar dolgozni, az dolgozhat is (13 eves koratol)
Masodszor minden kozepiskolasnak kotelezo 1 het szakmai gyakorlaton reszt venni, lehetoseg szerint olyan helyen, amerre az eletpalyajat elkepzeli.
Harmadszor az egyetemeknek itt rengeteg nyilt napja/felkeszito hetvegeje/stb van, amik ingyenesek, es igencsak ravilagitanak az adott szak lenyegere (irjak a nottinghami allatorvosi 1. bemutatorol?)
Negyedszer a kozepiskolaban iratnak egy projectmunkat a gyerekkel arrol, hogy "mi leszel, ha nagy leszel" - ebben ossze kell foglalnia, hogy miert azt a palyat valasztja, mik a szintek, milyen kepzeseket/iskolakat kell elvegezni, mik az elhelyezkedesi lehetosegek/jovedelmek/stb.
Csak hogy arnyaltabb legyen a kep, mindez 12 ev Anglia utan, ahol is ket gyerek vegigjarta 9 es 12 eves koratol az itteni iskolarandszert.

SECI 2012.09.07. 10:33:38

@think different: Nezd, en joval az atlag felett keresek es az ismeroseim nagyobbik resze is. DE ez nem jelenti azt, hogy az itt elo bennszulott es bevandorolt lakossag jelentos resze 36K folott keresne.
Masreszt tegyuk meg hozza, hogy lehet, hogy apuka megkeresi ezt az osszeget, de anyuka meg otthon van a 2-3 gyerekkel, mert amit anyuka keresne (ha dolgozna) az pont annyi lenne, mint amit a childminderre/ovira koltenenek.
Es azert valljuk be az a netto 27K egy negyfos csaladra itt sem jelenti a hejehujadinomdanomot.

Sanz 2012.09.07. 10:48:38

Javítanom kell a posztolót: az EU-ban szerzett diplomát igenis elfogadják. Abban nem vagyok biztos, hogy a régi típusút hogyan kezelik (tehát ami nem a bolognai rendszerben született), illetve teljes értékűként kezelik-e, de az új BA/MA, BSc/MSc minősítéseket gond nélkül használhatja bárki.
Az átlag fizetés pedig bruttó 28000 Ł körül van (Londonban) és a medián kereset ennél alacsonyabb (24000 körül).

think different 2012.09.07. 10:54:38

@Sanz: Köszi a korrigálást, benéztem a bruttó/nettót.

Így ez rosszabb, de egy egyedülálló embernek van esélye egy egyszoba + nappalis lakásra, középkategóriás autóra, kajára, ruhára és marad is talán havi 2-400 GBP savings, ha nem vesz minden hétvégén kokaint.

Acsabi44 2012.09.07. 11:18:01

@Sanz: Megmondom neked, hogy kezelik a régi típusú diplomát: Az angol változatba beleírják, hogy MSc. Nekem ilyen van, magyarul: Biológus, angolul. Biology (Msc).

Acsabi44 2012.09.07. 11:18:58

@Acsabi44: Tehát külföldön egy sima MSc diplomának veszik a te régi típusúdat.

Cinkapanka 2012.09.07. 11:25:23

Pár dolog azért eléggé pontatlan a történetében.

Például aki EU-ból érkezik ugyanannyi tandíjat kell fizetnie mint egy angol állampolgárnak, ugyanakkor aki az EU-n kívülről annak jóval többet.

A secondary school a középiskola, de ez lehetett egy szimpla elírás is.

Amit végképp nem értek, hogy hogyan lehet munkanélküli 1 éve Londonban. 7 éve jött ki, a nyelvvel elvileg nem kéne, hogy problémája legyen, szóval vagy ennyire muja/béna vagy iszonyatosan válogat. Én is válogatok, de csak olyan szinten, hogy pl mekibe nem jelentkezek, ennek ellenére 6 hónapja élek kint, de már 2 helyen is dolgoztam.

venator 2012.09.07. 11:29:41

Jó kis poszt, bár én nem Angliában vagyok, de amennyire ismerem itt is hasonló az oktatás. A színvonalát nem ismerem, de inkább úgy látom, hogy a praktikus ismeretekre hegyezik ki, mintsem a lexikális tudásra. Itt az egyenruha nem kötelező, viszont ünnepeken mennek templomba szépen.

Mondjuk arra kíváncsi volnék, hogy Angliában volt-e olyan hiszti az egyenruha és a hittanoktatás kérdésében mint otthon?

Az is érdekes, hogy Anna/Vanda bár ott végezte a sulit, így sem a nyelvtudása, sem végzettsége nem lehet akadály, most mégis munkanélküli. Lehet ez vajon intő jel mindazoknak akik szerint "külföldönmindensokkaljobb"?

venator 2012.09.07. 11:33:46

"Szerintem nagyon kevés ember lesz, aki egyáltalán kifizeti majd a teljes összeget, ..........de nem kell aggódni, mert nincs különösebb következménye."

De, sajnos van vagy lesz következménye, de amikorra a boldog nyugati polgárok rádöbbennek, lehet, hogy késő lesz....

a szomszéd Sanyi bácsi 2012.09.07. 11:35:41

@Belagezapista: Igazad van teljesen. "Egy-egy szakmáról pedig a szakközépiskolák, egyetemek nyílt napjain tájékozódnak olyanoktól, akik soha nem űzték ezeket a szakmákat." Nekem a tesóm gépészkarra jár és ő például állandóan fel van háborodva - az ő szavaival élve - hogy a sulijában "elméleti emberek" oktatnak. Tesómról csak annyit, hogy ő inkább gyakorlatias, szokott ezt-azt bütykölgetni, és előfordult már, hogy beszélgetett egy tanárával és olyat mondott neki, amiről fogalma nem volt.

keptelen kepkeret 2012.09.07. 11:40:35

Nem gondolom, h talalok valakit, de hatha:-))

Van koztetek olyan elvalt apuka aki angliaban el es problemaja van a CSA-val?

Csak kerdezem, nemi tanacsra lenne szuksegem, koszi.

a szomszéd Sanyi bácsi 2012.09.07. 11:41:28

@venator: "Az is érdekes, hogy Anna/Vanda bár ott végezte a sulit, így sem a nyelvtudása, sem végzettsége nem lehet akadály, most mégis munkanélküli. Lehet ez vajon intő jel mindazoknak akik szerint "külföldönmindensokkaljobb"?" Ha jól emlékszem a leányzónak valami rajzos végzettsége van, ami nálunk sem éppen egy mindennaposan keresett munka. Meg olyasmit is írt, hogy az egészségi állapotával voltak problémák, szóval lehet emiatt sem dolgozik. De hátha hozzászól ő is, és akkor elmondja.

venator 2012.09.07. 11:47:51

@a szomszéd Sanyi bácsi: Igazad lehet, bár feltételezem, hogy azért nem egyedi a példája.

endre2714 2012.09.07. 11:49:36

Két dolog:

Én jártam egy ideig angol általános iskolába, ott igenis vegyítették a különböző képességű embereket - 6 fős körasztalok voltak és volt a legokosabbtól a legbutábbig. El kell mondjam, nagyon jól működött, a butábbak nagyon próbálkoztak felzárkózni.

A másik az egyetemi tandíj: most angol egyetemre járok és két féle tandíj van: Home/EU és Overseas - ergó az EU-sok pontosan ugyanannyit fizetnek, mint a Brit állampolgárok. Továbbá az EU-soknak jár a diákhitel ugyanúgy.

Dublina 2012.09.07. 11:58:58

@venator:

'Mondjuk arra kíváncsi volnék, hogy Angliában volt-e olyan hiszti az egyenruha és a hittanoktatás kérdésében mint otthon?'

nem mindegy, hogy egy vallasos nep akarja alulrol a hittanoktatast, vagy egy nem vallasos nepre felulrol akarjak raeroszakolni. Itt az is elfogadott (alulrol), hogy nincs abortusz.

Itt vannak mar olyan sulik, ahol nem kotelezo az egyenruha, ugyhogy biztos voltak/vannak ellenzok itt is.

Dublina 2012.09.07. 12:03:41

A hittanoktatasrol meg annyit, hogy amikor beirattam a lanyom a suliba, akkor mondtak a hittannal kapcsolatban, hogy nem kotelezo menni, es ne aggodjak, ha nem menne a lanyom, akkor sem egyedul ulne a sarokban, mert sokan vannak (kulfoldi szulok csemetei) akik esetleg nem vallasosak, vagy mas vallasuak, tehat nem lenne egymaga a gyerek, addig valami mas foglalkozason vennenek reszt. En amugy ezt a lanyomra bizom, gondolom ha a baratai mennek, akkor menni fog, illetve ha nagyon szeretni fogja az oktatot, akkor szinten reszt akar majd venni a hittanon is.

venator 2012.09.07. 12:08:46

@Dublina: Nem tudom hol vagy, így nem tudom. Egyebet nem tudok elmondani...:)

A példádban az angol a vallásos nép és a magyar a nem vallásos, akire rá akarják erőltetni?

Amennyire én tudom, otthon sem kötelező vagy tévedek? Viszont ahol én vagyok, ott a nagyobb vallási ünnepeken szépen átmennek az osztályok a templomba minden gond nélkül.

SECI 2012.09.07. 12:09:43

Angliaban nincs kotelezo hittanoktatas. RE van, ami vallas-oktatas, lasd par post-tal feljebb. Nagy kulonbseg!

yooli 2012.09.07. 12:11:16

Légyszi írj az egészségügyről is, nagyon érdekelne az is, éppen Angliába készülök tanulni, így minden infónak nagyon örülök:) Azt írtad, hogy az EU-s tagállamokból érkezőknek nem kell ennyit fizetniük az oktatásért, de azt tudod,hogy akkor mennyit kell? És, hogy magyarként fel lehet-e venni a diákhitelt?

venator 2012.09.07. 12:11:49

@SECI: Mi a különbség? Tényleg érdekel.

VíziLó 2012.09.07. 12:23:35

Elvileg valóban a 9000 font a maximum, amit kérhet egy egyetem egy tanévre, de a legtöbb el is kéri. Azok, amelyek kevesebbet kérnek, már kétségebe esésükben teszik, mert annyira gyengék, hogy senki nem akar odamenni. Persze olyan is van, hogy a csapnivaló egyetem is elkéri a maximumot, mert ha nem, akkor azt mondják róla, hogy nem ér semmit, de a rangsorokat ezzel nem lehet becsapni.

Bizonyos tanári szakokon, különösen reáltárgyakat bevállalóknál van ösztöndíj és mindenféle támogatás. Akinek van hozzá érzéke, annak érdemes bevállalni.

bpetya75 2012.09.07. 12:24:53

@endre2714:

A nagylányunkat olyan tanítóhoz tudtuk vinni, aki a kooperatív módszerrel oktat, annak is ez a lényege. Nagyon fontosnak tartom, hogy a különböző képességű gyerekek megtanuljanak együttműködni. Az életben is erről van szó...

bpetya75 2012.09.07. 12:35:53

@venator:

Nemrég olvastam, úgyhogy leírom neked, ami megmaradt- Ha visszatér, majd Ő leírja pontosan ;-)

A hitoktatás valamelyik felekezet szerinti bemutatása a vallásnak, Istennek, a Szent könyvnek. A vallásoktatás viszont több vallást is bemutat. Az én olvasatomban az egyik (jó esetben) Istenről szól, a másik meg a vallásokról ;-)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.09.07. 12:40:26

@a szomszéd Sanyi bácsi:

"Egyébként a magyar iskolákban is olyan 14-15 évesen kell eldöntened, hogy merre szeretnéd tovább folytatni. A egy másik kérdés, hogy mehetsz gimibe és akkor nyersz 4 évet, "

Feltéve, ha nyersz. Szakmád nem lesz, viszont nyomás az igen, hogy muszáj már valamilyen szakmát megtanulni.

Lehet menni szakközépiskolába is, ami szakmát is ad, és utána szintén lehet menni továbbtanulni is.

Magyarországon szerencsére nincsen így megkötve, mint Angliában, hogy szakirányú középiskolai végzettség szükséges a továbbtanuláshoz.

Bármilyen érettségit adó (szak)középiskolából lehet jelentkezni állatorvosnak is.

SECI 2012.09.07. 12:42:05

@bpetya75: Eggzaktli.
Pl a mi gyerekeink (marmint az iskolai csoporttal) voltak katolikus templomban, zsinagogaban, szikh "templom"ban, mecsetben.

Megmutattak nekik mindent, elmeseltek, hogy mik az adott vallas alaptetelei, milyen unnepek vannak es azok mit jelentenek az adott vallashoz tartozok szamara, milyenek a vallasi ritualek, jelkepek.

Ha erdekel a pontos, hivatalos tanmenet, akkor olvasgass pl itt www.bbc.co.uk/schools/gcsebitesize/rs/

Thargoid 2012.09.07. 12:44:02

@TilosazA:
Mivel a University of Oxfordban (nem Oxford Brookes...) csináltam az MSc-t így elég jól ismerem az önköltség részét, és én a helyi, angol (olcsóbb, támogatott) tandíjat fizettem. Szerencsére, nálunk azt mondták, hogy az új díjak csak azokra lesznek érvényesek, akik a jelentkezésüket 2012-ben adták be, aki már ide járt arra nem - azt hiszem ez elég korrekt hozzáállás.
Nálam kb 21 ezer fontra jött ki a tandíj, ehhez jönnek még a járulékos költségek; utazás, lakhatás mindenkinek igénye szerint.

A vicces az, hogy miután szinte kivétel nélkül minden egyetem, beleértve a minősíthetetlen diplomagyárakat is rákapott a maximum, 9000 font/év tandíjra, így Oxford már kifejezetten átlagas költségűnek fog számítani...
Megnézve a hasonló költségeket magyar egyetemeknél, ha választanom kellenne, hogy Oxford vagy valami más magyar intézmény az új szerződésekkel, most már hasonló képzési költségek jöhetnek össze a népszerűbb szakokokon mindkét országban.
Nekem nem választás kérdése volt; egyszerűen csak Angliában élek és diplomagyári papírra nem volt igényem, de azt kell, hogy mondjam, nagyon színvonalas, igényes volt az oktatás, konzultáció stb., és nem tömegoktatás, minden előadás néhány (max 12 fő) embernek volt tartva, világhírű szakemberekkel, oktatókkal - újból ezt választanám ha tehetném.

Ez poszt graduális, MSc képzés volt, tehát elképzelhető, hogy a főiskolai, BSc vagy BA szintű képzések nagyon másképp néznek ki - nem tudom.

Valaki kérdezte az angol diákhitelt: ha már elég időt töltöttél itt, biztos, hogy jár, érdemes lenne utána járni. Visszafizetni pedig úgyis csak akkor kell, amikor már tudod, vagy soha...

venator 2012.09.07. 12:45:37

@bpetya75: Értem, de a vallásokról amúgy is tanulnak művelődéstörténetből/kultúrtörténetből...

zora001 2012.09.07. 12:55:14

@SECI:
Off
Mi ez a "K" a számok után?

SECI 2012.09.07. 12:58:05

@zora001: K = 1000 (aka kilo)
25K = 25000
-seci

TilosazA (UK) 2012.09.07. 12:59:11

@Thargoid: Na jól fel kell kötnünk akkor a gatyamadzagot a következő 20 évben... :)

a szomszéd Sanyi bácsi 2012.09.07. 13:00:36

@Akitlosz: "Feltéve, ha nyersz. Szakmád nem lesz, viszont nyomás az igen, hogy muszáj már valamilyen szakmát megtanulni." Na igen, velem is ez volt a helyzet. Én gimis voltam és az autófényezőtől kezdve a lakberendezőn át a pszichológusig minden akartam lenni. (Ja igen, a nicknevem kicsit megtévesztő, nem vagyok nyugdíjas, főiskolai hallgató vagyok :D.) Aztán elmentem egy teljesen más területre, egy 2 éves okj képzésre, gondoltam ha bejön, akkor később fősulin lehet majd hasznosítani (próbálom is, amennyire engedik), ha meg nem jön be, legalább van egy szakmám, amivel kereshetek munkát vagy tanulhatok másik szakmát ha nem tetszene.

"Bármilyen érettségit adó (szak)középiskolából lehet jelentkezni állatorvosnak is. " Háát, ez nem biztos, egy közgáz érettségivel nem hiszem, hogy tudsz jelentkezni orvosira, max ha leérettségizel az ott kért tárgyakból is (pl. biosz), de gondolom te is erre gondoltál. Egyébként meg minden lehetséges, én már hallottam olyanról, aki asztalosból lett sebész...

SECI 2012.09.07. 13:00:49

@Thargoid:
Azert a diakhitelrol erdemes azt tudni, hogy a kamata a mindenkori banki alapkamat - ami most eppen, evek ota 1/2% (igen, fél szazalek).
Szoval a lelemenyesebb diakok (fiam is) felveszik, ha szukseg van ra, ha nem, es ha nem, akkor beteszik szepen a bankba 3.2%-ra.
Tehat ha statisztikat olvasol valahol, hogy ennyi-meg-ennyi diak vette fel a hitelt, akkor ez nem feltetlenul mutat majd "valos" adatokat.

Dublina 2012.09.07. 13:01:46

@zora001: kilo - ezer
itthon 100e pl... kint 100k

Dublina 2012.09.07. 13:03:11

@SECI: haha, itthon ismertem olyat, aki ezt meglepte es tozsdezett a penzzel.

SECI 2012.09.07. 13:07:40

@a szomszéd Sanyi bácsi:
Hat igen, jelentkezni lehet, csak nem veszik fel :)
Mar csak azert sem mert itt egesz maskepp megy az egyetemi felveteli mint otthon.
Itt - az eddigi eredmenyeid (idokozi A-level vizsgak/GCSE vizsgak) alapjan behiv (vagy sem!) az adott egyetem egy elbeszelgetesre.
Aztan megmondjak neked ott, hogy ha ezt-es-ezt felmutatod, akkor tuti a helyed.
Persze ehhez meg hozzajarul az is, hogy ugye februarban (amikor is ezek zajlanak) meg nincsenek meg az A-level vizsgak. Viszont itt szinte minden vizsga olyan, hogy figyelembe veszi a egesz tanulmanyi idot, tehat nem olyan idetlen, mint az otthoni, hogy vegigcsinalsz akarhogy egy gimit es a vegen van egy X oras vizsga, es annak es csak is annak az eredmenye szamit. Itt av/evek kozbeni munkakra is kapsz pontot es persze van a vegen is vizsga, de pl a fiam mar az utolso vizsga elott tudta, hogy ha el sem megy, akkor is A-t kap.
Szoval az egyetem azt mondja, hogy ha A lesz matekbol es fizikabol az A-level vizsgad es meg lesz egy legalabb B-d akkor tuti a helyed. Nem biztos, hogy ha az a B vegul is C lesz akkor nincs helyed, de ez majd csak augusztusban derul ki. Vagy ha matekbol Bd, fizikabol Ad, kemiabol meg szinten Ad lesz akkor is lehetnek eselyeid.

xylon 2012.09.07. 13:19:31

@Thargoid: Az MSC 21k ja az siman koltsegterites volt nem? Ez a 9000font evente szerintem csak BSCre vontakozik. Az atlag amugy 6000 de hogy ezt hogy szamoltak (pl diplomagyarak beleszamitanak-e vagy minden egyetem hallgatoi szam alapjan azt nem tudom)

Irhatnal errol az Oxfordrol egy kicsit reszletesebben: Pl munka mellett vagy full time, ott laktal-e vagy ingaztal, megeri-e vagy se.

a szomszéd Sanyi bácsi 2012.09.07. 13:20:48

@SECI: Jajj, én a felvételis dolgot a magyarországi rendszerre értettem.
Amúgy lehet, hogy kicsi vagyok ehhez, de ez a diákhitel dolog mért éri meg az államnak, ha úgymond "fakultatív" hogy visszafizeted-e vagy sem? Akkor már indíthatnának állami képzést (nem tudom van-e egyébként ilyen Angliában). Vagy ezt arra találták ki, hogy ösztönözve legyenek a diákok a felsőfokú tanulmányokra, akkor is ha teszem azt, nem tudják kifizetni a tandíjat, amiről itt csillagászati összegeket láttam. Elnézést, ha hülyét kérdeztem...

bpetya75 2012.09.07. 13:30:07

@venator:

Gondolom ez alaposabb. Én mondjuk nem tanultam szinte semmit a vallásokról. Általánosban sem (jó, '89-ben végeztem), de gimiben sem.

Belagezapista (törölt) 2012.09.07. 13:42:28

@a szomszéd Sanyi bácsi:
Mérnöki szakoknál éppen ezért lenne szükség külön inkább gyakorlatias 4 éves főiskolára és külön inkább elméleties 5 éves egyetemre. Ehelyett van bolognai rendszerű képzés, ahol az alapszak és a mesterszak is elméleties, a volt főiskolákon meg büfé.

Belagezapista (törölt) 2012.09.07. 13:47:08

Nekem valakim Angliában tanult, de elég rossz egyetemen.

Ezért nem tudom általános-e, hogy heti 10 óra oktatás, 3-4 vizsga félévente, és alapszakon se záróvizsga, se szakdolgozat. Ja, és nem kreditrendszer, viszont 1-ből bukás még nem évismétlés, hanem az is megvan.

Votisky Petra · http://nokkulfoldon.hu 2012.09.07. 14:03:15

Mindig izgalmas a különböző oktatási rendszerkről olvasni. Főleg az olyan tanulás mániásoknak, mint én.

Vicces, hogy éppen most írtam a Nők Külföldön-ön egy cikket az ingyenes online képzésekről. Úgy látszik, hogy ez a szeptember mindenkit megihletett. :-))))

håll käften 2012.09.07. 14:15:45

Eléggé depresszívnek érzem ezt az írást.Londonban,munka nélkül.Korához képest eléggé zárkózott lehet,plussz saját állítása szerint bármikor elhagyná az országot egy normális munka reményében pedig a barátjával lakik együtt.
Kicsit zavaros,szerintem még a poszt toló sem tudja igazán mit akar.

Dublina 2012.09.07. 14:18:49

@håll käften: meg csak husz eves. Majd 30 evesen mar tudni fogja.

venator 2012.09.07. 14:19:11

@bpetya75: Úgy rémlik mi tanultuk, de nekem is megkoptak már az emlékeim.

The Big Tourist 2012.09.07. 14:19:22

@jewel79bp: "Na de a többség átlagos, egyszerű, tisztességes munkát szeretne és tudna is végezni - róluk sosincs szó, mert egy egyszerű titkárnőként, irodistaként elhelyezkedni nagyon nehéz külföldön mindenhol."

Ajánlatos az adott országban tanulni, nagyon értékelik mindenhol a helyi diplomát. Nem feltétlenül 5 éves egyetemi képzésre gondolok, hanem bármilyen tanfolyam, utánképzés megteszi.

vocsok_NL 2012.09.07. 14:48:34

@zora001:
History:
The kilo was "officially adopted in 1795 (though in common use before that), it comes from the Greek χίλιοι ("khilioi"), meaning thousand."-Wikipedia

Forras:
answers.yahoo.com/question/index?qid=20070317233121AAtfg7j

Liping 2012.09.07. 15:01:12

Érdekes poszt volt, várom az egészségügyest.:)

Thargoid 2012.09.07. 15:45:37

@xylon:
Nem vagyok benne biztos, nálunk van pár ember aki még nekikezdett MSc-nek (csak helyi londoni egyetemeken), és ott is meg volt a fix évi 3k+ tandíj; igaz más fizetnivaló nem volt.

A 21k nagyjából:
- minden megkezdett év után 1500, de 4-et kell kifizetni, ha csak két évig jársz akkor is. A nem kedvezményes éves (alap!)tandíj lett volna évi 3000. Ez a része a díjnak lesz most 9k.
- minden felvett tantárgy (modul) 1500, 10 tárgyból kell sikeres vizsga, hogy disszertációért indulj. A 11-edik tárgy a disszertációd "vázlata" (ami jóval több mint vázlat... különben nem fogadják el), amit vagy elfogadnak vagy elutasítanak.
- kollégiumi tagság; mindenkinek kötelező, ha már az egyetem tanulója hivatalosan is.
www.ox.ac.uk/colleges/

Amit most leírok az Oxford, és külön világ, mint ahogy Cambridge is az - más egyetemeken mások lehetnek a szokások.

A felvétel valóban úgy történik, ahogy Seci mondta.
Beküldesz életrajzot, létező bizonyítványokat hiteles fordítással, motivációs levelet.
Első körben, ha ennek alapján nem jutsz el felvételiig (ami Oxford vagy Cambridge esetén gyakran előfordul) akkor megköszönik érdeklődésedet.
Ha eljutsz felvételiig az beszélgetés tanszékvezetővel, vagy hasonló beosztású vezetőkkel arról, hogy mik a terveid, miért ezt a szakot választottad, nagyon finoman célzott szakmai kérdések amikből kiderül első körben, hogy van-e fogalmad arról mibe kezdesz, és mivel PG képzés, tényleg megvannak-e az alapjaid. A folyékony angol nyelvtudás, szakmai nyelv ismerete elvárás, ez legkésőbb ilyenkor kiderül.
Utána vársz... és néhány hét múlva megkapod az értesítést, hogy felvettek-e, felvettek várólistára, nem vettek fel, esetleg mi a feltétele a felvételednek, pl. esetleg angol tudás csiszolása.
Ha felvettek, hallgatói szerződés amiben nagyon pontosan meg van határozva, hogy mik a te jogaid és kötelességeid, és mi az egyetemé. Ezen a ponton már bizonyítanod kell, hogy valamilyen formában tudod a tandíjat fizetni, nyilatkozat munkáltatódtól, bankodtól.
Első körben PG képzésre vesznek fel kizárólag, PGCert szinten, ami nagyjából semmit sem ér.
Ha tanulmányi eredményed megfelelő, akkor szaktanár javaslatára és jóváhagyásával kerülsz MSc kategóriába.
Én négy vizsgamunka után kerültem felvételre MSc-re, de ez változó; van akinek megköszönik az érdeklődését idővel... ezt egészen addig megtehetik, amig nem vagy teljesen MSc-n.
Van motiváció, és aki nem oda való, az lemorzsolódik.
Amikor már MSc-n vagy kollégiumot választasz. Szokásos motivációs levél stb, és valamelyik választott kollégiumod (kettőt lehetett megjelölni) vagy felvesz a tagjai közé vagy sem.
Amikor megvan a kollégiumod, jön a kötelező feliratkozási ceremónia (matriculation), ekkortól leszel hivatalosan is örökös tagja az oxfordi egyetemnek, és beírod magad a "nagy könyvbe" amiben elvileg mindenki aki oda járt az elmúlt néhány száz évben szerepel.
Mindezt talárban (subfusc) és fél Oxfordon átvonulva a kollégiumodból a ceremónia helyszínére a külföldi túristák nagy örömére.
A ceremónia maga zárt körű és "titkos".
Utána díszebéd a kollégiumodban stb - a mi avatásunk a Bodleian könyvtár látogatóktól elzárt auditóriumában volt.
Az egyetemi szabályzat egy elég vaskos könyv, még nem olvastam el... talán majd egyszer, de mindenre van szabály benne az biztos.
Hogy viszonylag aktuálisak maradjunk: plágium azzonnali és örökös kizárással jár, de még ha saját magadat (!) idézed, azt is pontos forrásmegjelöléssel kell tenni vizsgamunkákban.
Ezt már az első alkalommal a hallgatók fejébe verik, mint az egyik legfőbb szabályt.

Minden tárgyhoz van felkészülési időszak, Oxfordban töltött intenzív oktatás és vizsgák, egyedi vizsgamunkák.

A beadandó munkáidat hetekig/hónapokig értékelik, majd átadják tanulmányi bizottságnak jóváhagyásra. A neved és semmilyen utalás a szerzőre nem szerepelhet a fedőlapot leszámítva, hogy garantáltan pártatlan legyen az elbírálás.

Lehet bukni (fail), és bizony előfordul. Ez azért kínos, mert vagy más tárgyat kell felvenni, vagy új szakmunkát beadni, de a bukások száma maximálva van, ha azt eléred nem lehet MSc-d már. A maximális tanulmányi idő is meg van határozva, ezt szintén nem lehet elvileg túllépni.

Én part-time végeztem el az MSc-t (bár még a kész disszertációt be kell adni, de minden más letudva); más lehetőség nem nagyon van munka mellett, ha csak valakinek nincs sok félretett pénze vagy nem vesz fel egy szép nagy kölcsönt. Amikor kezdtem, akkor a 3k tandíjak mellett más jellegű kölcsönök voltak mint most, így nem igazán merült fel a lehetősége, hogy full-time ott legyek. Alsó hangon egy olyan 50k lehet annak a költsége, és akkor "olcsóbb", kollégiumod által biztosított szálláson vagy ha van éppen szabad férőhely. És persze: akkor miből él a családod...? Így maradt az ingázás, ami szintén nem kifejezetten olcsó, de vonatbérlet esetemben London-Oxford útvonalra jóval olcsóbb volt, mint jegyeket venni.

Megéri-e:
Az oktatás színvonala nagyon magas, és vannak komoly elvárások. A hallgatók rendszeresen értékelik az általuk felvett tárgyak oktatásának színvonalát és az oktatókat. Ugyanakkor néha elhangzott, hogy "nem kötelező Oxfordba járni" a vaskos tandíjak ellenére sem, ha valamelyik hallgató nem teljesített - tehát nem sétagalopp, aki arra számít, az nagyon el fog csodálkozni...
Mindenki aki ott van azért van ott, mert ott akart lenni és ott akar lenni és a maximumot nyújtani - ez nagyon motiváló tud lenni.
Angliában valóban nem nézik a legtöbb diplomát, ha csak nem oxbridge (Oxford vagy Cambridge) vagy egyéb kiemelten rangos intézmény állította ki.
Egy oxbridge-i diploma kicsit nyugodtabb gazdasági körülmények között belépő komolyabb állásokra, és a világon bárhol ugyanannyi az értéke - talán még Magyarországon is számít valamit.
Én nem bántam meg, de mindenki maga eldöntheti, hogy jó-e neki ez a kicsit bezárt, hagyományokon alapuló világ, vagy inkább egy modernebb egyetemi világot szeretne maga körül.

Thargoid 2012.09.07. 15:49:47

@The Big Tourist: Így igaz, de ha itt akarsz elhelyezkedni, nem érdemes olyan helyre járni, ami nincs jó helyre rangsorolva, mert Angliában is elég jól ismertek a gyenge és erősebb iskolák. Gyengébb helyre akkor érdemes járni, hogy utána pl. Magyarországon el lehessen mondani, hogy angol egyetemre jártam - sok helyen úgy sem fogják tudni, hogy az milyen színvonalat jelent a valóságban.

a szomszéd Sanyi bácsi 2012.09.07. 16:20:55

@Belagezapista: "Mérnöki szakoknál éppen ezért lenne szükség külön inkább gyakorlatias 4 éves főiskolára és külön inkább elméleties 5 éves egyetemre." Tesómnak is van olyan osztálytársa, hogy 5ös a gyerek mindenből, de nem tudja hogy hogy működik pl. egy autó vagy egy motor. Egyébként nem csak mérnök szakoknál lenne érdemes a gyakorlati képzés, minden képzés mellé elkelne. A diákok is jobban átlátnák, hogy később mivel is fognak foglalkozni.

magyarlanykairoban 2012.09.07. 17:49:27

nem tanulnak a kozepiskolaban a gyerekek tortenelmet kotelezo szinten, csak aki valasztja, jol ertettem, vagy csak elolvastam valamit? ( bocsi, en imadom a tortenelmet es alap muveltsegnek tartom, hogy valaki tudja a sajat orszaga es kontinense tortenelmet es a tobbirol is nyilvan legyen fogalma)

magyarlanykairoban 2012.09.07. 17:52:55

viszont meg magyarorszagon is kevesnek tartom a feleleseket, a posztban pedig az van, ahogy sok orszagban is, hogy egyaltalan nincsen feleles, prezentaciok....ez az eletben szerintem baromi fontos, mert en meg mindig keptelen vagyok kiallni tobb ember ele rendesen, pedig parszor mar feleltem anno mindenfele tantargybol...vagy erre van valami kulon tantargy, ahol belejonnek a prezentaciokba, hogyan kell kiallni es beszelni?

2012.09.07. 17:59:35

Thargoid jo angol modjara szerenykedik itt, hadd mondjam el en helyette, hogy igen, nagyon megeri - ha Oxfordbol vagy Cambridge-bol van diplomad, nagyon jo allasokat fogsz kapni mindenhol Angliaban (es a civilizalt vilag nagy reszen) es mindenki mindig fel fog nezni rad mint felsobbrendu lenyre. Majdnem mindegy hogy milyen tantargybol van a diplomad.

Egyetemi felvetelivel kapcsolatban: bar az emlitett kettonel (Oxf., Camb.) es meg nehanynal van szobeli 'felveteli' elbeszelgetes, ez nem altalanos. En annak idejen kb. 6 egyetemre jelentkeztem (nem Oxf. vagy Cambr., de majdnem mind a hat a Russell Group tagja volt tehat 'jo' egyetemek) es csak ketto hivott be elbeszelgetesre; harom felvett az irasbeli jelentkezesem alapjan (illetve egy elutasitott ugyanezen az alapon).

Tolem kertek bizonyos pontszamot az IELTS nyelvvizsgan, nem tudom ez meg most is igy mukodik-e. A jelentkezes reszekent csatolni kellett egy referenciat; en egy volt tanaromet csatoltam Magyarorszagrol, es az egyik egyetem reszerol felhivtak hogy ellenorizzek a referenciat! Nem tudom van-e meg ilyen kovetelmeny, de ha igen, vigyazzatok, ne talaljatok ki nem letezo referenst mert lebukhattok :).

Vallasoktatassal kapcsolatban: RE (religious education / religious studies) Angliaban nem hittanoktatas; inkabb olyan tantargy aminek a kereteben filozofiarol, vallasrol, altalanos emberi kerdesekrol beszelnek. Ennek reszekent valoban meglatogathatnak kulonbozo templomokat, es beszelnek olyan temakrol mint erkolcs, hazassag, stb. Egyes iskolakban a szexualis felvilagositas is ennek a 'tantargynak' a kereteben tortenik (persze megfelelo eletkorban), mivel ez a szeretet, szerelem, hazassag temakorehez kapcsolodik, illetve ez a tantargy kotetlenebb a tobbihez kepest, nem a tananyagra, szamonkeresre koncentral.

2012.09.07. 18:02:07

@magyarlanykairoban: Kozepiskolaban valoban nem kotelezo a tortenelem, es ennek megfeleloen sok angolnak rendkivul hianyosak a tortenelmi, foldrajzi ismeretei.

ffüttyfürütty 2012.09.07. 18:09:00

@Akitlosz: "Bármilyen érettségit adó (szak)középiskolából lehet jelentkezni állatorvosnak is."
Ez így ebben a formában nem igaz. Közgazdasági szakközépbe jártam, nem volt rendes biológia/kémia/fizika tanítás úgy mint egy gimnáziumban. Ennek folyományaként ezekből érettségizni sem lehetett, igaz nekünk nem is volt választás, mert mindenkinek közgazdaságtanból kellett érettségizni.

magyarlanykairoban 2012.09.07. 18:09:13

es meg egy nem szimpi dolog-ami jo sok volt a posztban, mar mint az ottani iskolarendszerben..pedig azt hittem nyugaton jobb,de sajnos tevedtem- mi az hogy nem lehet hazavinni a konyveket? akkor a szerencsetlen mi a turobol tanul? oke, jegyzetek, de...hat nem tudom, nekem az nem eleg...es ha beteg valaki es potolni kell? es nincsenek munkafuzetek amiben feladatok vannak? vagy hazi amit elvileg otthon kene megcsinalni??

magyarlanykairoban 2012.09.07. 18:16:27

@a szomszéd Sanyi bácsi: oooh, haanyan vannak, akik ez egyetemet, OKJ-t elkezdik, aztan valtanak, mert rosszul dontottek ( plane a mai kiakaszto helyzetben...). en erettsegi utan foggalmam sem volt merre menjek, es most 3 ev utan, hogy otthagytam az elso szakot a gimi utan es elkezdtem itt-ott dolgozni, most kezd kirajzolodni hogy akkor merre is kene mennem...talan ezert van annyi bolcsesz is, ( meg akik szabad bolcseszetet meg hasonlo nesze semmi fogd meg jol szakot valasztanak) mert nem tudjak pontosan mit kene csinalni....nyelv az mindig jol jon, idot is nyernek... meg 14 evesen meg ha nem is gimibe, de szakkozepbe megy valaki, meg utana ugyanott van elotte, hogy leerettsegizik, egyetemre mehet....szoval szerintem altalanos utan az meg nem az igazi dontes....... es mikor kivalasztottad a szakot, ami erdekel, egy meg nagyobb dontes elott allnak a mostani elsoeves egyetemistak: alairni vagy nem alairni azt a bizonyos papirt....

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.09.07. 18:22:45

@magyarlanykairoban: elméletben értem a felelés hasznát és az ezzel kapcsolatos aggályaidat, de ha belegondolsz, a lehető legkevésbé hatékony felhasználása az időnek. Speciel szerintem a lusta tanárok menedéke, aki egy percet se készült az órájára, az áll neki szivatni az osztályt tulajdonképpen koncepció nélkül. Mert mi is történik, egyvalaki feláll és beszél, vagy hebeg-habog, miközben az osztály maradéka tétlenül kussol és unja magát, mert semmi újdonság nincs abban, amit hall. Elsüllyednék szégyenemben, ha így pazarolnám az időmet, pedig én még időmilliomos vagyok a kollégákhoz képest, mert minden nap van dupla angol általánosban.
Helyette lehet olyanokat, hogy mondjuk itt volt az olimpia, párban dolgozva mindenki választ egy sportágat, kutat róla kicsit a neten, keres képeket, számtekórán összedob egy powerpointot, majd kiáll az osztály elé, aki újdonságokat vagy valami érdekeset fog hallani, tanul belőle, a végén lehet kérdezni, a prezentáló meg megpróbál válaszolni, majd együtt értékeljük az egészet. Avagy elküldtem minden párt, hogy interjúvoljon meg egy tanárt arról, ő hogyan szeret nyelveket tanulni, és milyen tippjei vannak, aztán mindenki visszajött, és elmondta, hogy Mr X és Ms Y milyen ötleteket adott. Lehet színdarabot betanulni, imádják megszervezni az egészet. 3-4. osztályosokról beszélek. Millió más módszer van, hogy a gyerekek beszéljenek, prezentáljanak, kooperáljanak, és meglepően gyorsan tanulnak, ügyesek, az első pár nagyon projekt iszonyú sok munka, de aztán gyorsan elég önállóak lesznek. Persze ki fog havi kilencvenezerért éjjel kettőkor scriptet írni, kiesik a tanár kezéből a toll háromkor, és rohan a magántanítványaihoz, teljesen megértem. Engem meg megfizetnek azért, hogy olykor munkaidő után is a diákjaim projektjeivel szívjak. Ja, mert csak olyan tízszeres meló, mint lefeleltetni a fél osztályt.
(angol típusú, de nem teljesen angol rendszerű multikulti nemzetközi iskola, random ázsiai országban)

Thargoid 2012.09.07. 18:30:45

Mirjam2-nek teljesen igaza van; jó pár év eltelt a felvételi óta...
Referenciákat valóban kértek amit a felvételi beszélgetés előtt kellett elküldeni, és valóban leellenőrizték, megkeresték azokat akik a referenciákat írták.
IELTS papíron szerepelt a felvételi követelmények között (és gondolom ez szerepel még sok egyetem felvételi rendszerében), de ezt az egyetem a felvételi beszélgetés (kb 2 óra) után teljesítettnek tekintette.
Az írásbeli munkákhoz (30 oldalas értekezések) nálunk elengedhetetlen volt a választékos angol szókincs és magasabb szintű nyelvismeret; itt már nem elég a konyhanyelv használata. Az első beadandó munka alkalmával legkésőbb mindenki rájön, hogy megfelelő szintű-e az angolja... Igyekeznek az esetleges kellemetlenségeket megelőzni, és inkább nem vesznek fel olyat akinek ebből gondja lehet, de még így is előfordulhat, hogy valaki remekül beszél, de írásban nem elég jó.
Ami Magyarország után szokatlan volt: nincsenek "töltelék" tantárgyak, mindenki azt tanul (ésszerű keretek közt) ami az általa kitűzött szakiránynak megfelel. Mivel a tárgyat a hallgató választja, nem legyintenek rá, ha valami nem megy.
Bizonyos tantárgyak felvételének viszont előfeltétele más tárgyak ismerete, tehát valamennyire kell szakosodni, és tervezni előre - a hallgató érdeklődési köre egyszer kiderül a felvételi során, mire eljut addig, hogy MSc-ért hallgat, pedig nem árt pontosan eltervezni, mit akar tanulni.

magyarlanykairoban 2012.09.07. 19:00:10

@Chang Yai: igazad van teljesen, feldobva is lehet ezt gyakorolni, bar a felelessel kapcsolatban szerintem 5-10 perc alatt is lehet vegezni egy felelovel, nem kell elnyujtani...ha tudja az anyagot, a legfontosabb dolgokat elmondja az osztalynak, aki amennyiben odafigyelne-, persze en is jartam gimibe, tudom, ki hogyan all hozza-megegyszer hallana az anyag fobb pontjait, esetleg beleszolna, kijavitana a felelot. persze altalaban mindenki csak dolgozatokra tanul.

2012.09.07. 19:03:31

@magyarlanykairoban: Szamitogep, internet elengedhetetlen a tanulashoz Angliaban, legalabbis en eddig ezt tapasztaltam. Tankonyv helyett internetre tamaszkodnak felkeszuleshez, projektek elkeszitesehez. Hazi feladat keves van es nem minden nap. Az iskolaban lehet szamitogepet, internetet hasznalni azoknak akiknek nincs otthon (bar a legtobb csaladnak van otthon, es hatranyba kerulhet sajnos a gyerek ha nincs).

TilosazA (UK) 2012.09.07. 19:07:40

@magyarlanykairoban: Akkor én ezek szerint sötét paraszt lehetek némelyek szemében, ugyanis nekem lövésem sincs a történelemről. Najó, valami homály dereng, de mindig kettes voltam belőle, nekem más tárgyak mentek jól (irodalom, matek, nyelv). Szóval ezzel én óvatosan bánnék, hogy mit jelent az, hogy alapműveltség. Nem beszélve arról, hogy érettségi óta kb. soha nem került elő egyetlen királyunk sem témaként sehol, de mondhatnám akármelyik forradalmat is. (Érdekes módon a történelmi témájú könyveket viszont azóta is falom...)
A feleltetés egyébként azért érdekes, mert lehet, hogy azért nem tudsz pl. Te sem bátran kiállni, és prezentációt tartani több ember előtt (ahogy én sem), mert gyerekkorodban a feleltetéskor berögzült ez a rossz emlék: ha hibáztál, csúnyán lepontoztak miatta. Míg egy olyan típusú oktatásban, ahol inkább együttműködésre oktatják az órán a diákokat, ott több önbizalmat kapnak a későbbi éveikre. Legalábbis szerintem.
A könyv hazavitellel kapcsolatban pedig Vekerdy jut eszembe, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a tanuláshoz elengedhetetlen egy pihenési időszak, tehát otthon már nagyon keveset, vagy semmit nem kéne tanulniuk a gyerekeknek, különben nem lesz ideje az ismereteknek "átmenni" a rövidtávú memóriából a hosszú távúba. Nem beszélve arról, hogy egy kimerült gyerek másnap nagyon rosszul teljesít. Ehhez mondjuk nem ilyen órákat kéne adni, amilyen nekünk volt, hogy üveges szemekkel bámultuk a táblát, ill. veszett gyorsasággal körmöltük amit diktált a tanár...

think different 2012.09.07. 19:20:14

"mivel nem túl jó az egészségem, rengeteget járok orvoshoz"

Mielőtt nagyon okosan - mondhatnám "magyaros stílusban" - a részletek ismerete nélkül sikerülne véleményt formálni, talán meg kellene várni a hölgy beígért posztját az egészségügyről is.

kikiva 2012.09.07. 19:35:21

Erdekes igy egy UK-ben tanult holgyemenytol hallani az o tapasztalatait, mint diak, mig en a masik, tanari oldalt kepviselem itt... 1-2 dolgot azert hozzatennek pontositaskepp:
GCSE: nem egyenlo az otthoni erettsegivel!!!! kevesebbet kell hozza tudni, ami persze abbol adodik, h 16 evesen vizsgaznak a diakok... Ami az otthoni mondjuk emelt szintu erettseginek felel meg, az az A-level, amit 6th form college-ban, vagy college-on lehet tanulni, es 2 evbe telik GCSE utan.... az A-levelt csak egyetemre valo bejutashoz kerik...

'pathway'-ek: ahol en eddig tanitottam, ilyenekrol szo sem volt. Ezek szerint az iskola valogatja mit hogy szervez.

semmi segitseg angolbol: ez valoszinuleg azert tortent a posztolonal igy, mert egy pici varoskaba ment, es az iskolban tanulo nem-angol anyanyelvu diakok szama nem volt eleg ahhoz, hoy Teaching Assitant-ot, vagy kulon tanart alkalmazzanak erre, de nagyobb varosokban, erre kulon tanarok vannak!!!

vizsga: igen, aki EAL (=English as Additional Language) diak, altalaban erkezesuk utani ket evig kapnak +25% extra idot vizsgan es ketnzelvu szotarat.

SATs vizsga alalanos iskola vegen es kozepiskolai szintezes: ez azert nagyon nem allja meg a heyet, hogy a buta gyerekek ezen vizsga eredmenyei utan semmit sem fognak tanulni kozepiskolaban!!!! lehet, hogy egy kituno tanulohoz kepest semmit, de onmagukhoz kepest igen, ami ahhoz kell hogy munkat talaljanak es eligazodjanak a hetkoznapi dolgokban.

osztalyzas: VANNAK riportok (amolyan bizonyitvany), es nem csak 6 szint van -vagy lehet a posztolo iskolajaban egy mas rednszert hasznaltak, de az angol sulikban a 'National Curriculum' ajanlott szintezeset hasznaljak (NC levels)
Ez pedig 1-tol 8-ig terjed, mindegyik szint al a, b, c pontokkal.
5 evesen, altalanos iskola elso evenek vegere pl atlagosan 1b szintet ernek el a gyerekek, utolso evre (11 evesen) pedig a nagy atlag 4b. kozepiskolaban 9, osztalyig vegeig (14 ev) hasznaljak ezeket , majd 10-tol gyakoribb az A-F betus osztalyzas, mert a GCSE-t is ebben 'merik'. Azt szoktak mondani, hogy ha egy diak 9. vegere 6-os szinten van, akkor nagy esellyel fog legalabb egy C osztalyzatot elerni GCSE-n.

Bocsi, ha kotekedonek tunok, de ugy ereztem, ezekhez kommentelni kellene, hogy pontositsak... mert azert a diak feloli oldalrol nem biztos, hogy a 100% valosagot latja az ember.

magyarlanykairoban 2012.09.07. 20:17:34

@TilosazA: lehet az alapmuveltseg mindenkinel mast jelent? mar mint nekem mindig azt mondtak a szuleim, hogy mindenbol kell lenni valami fogalmamnak. persze valami jobban erdekel ( mint a tori, foci, nyelvek) es masokat utalok...esetemben pl a matek es a tobbi, fizika, kemia nem kerult elo mar osidok ota, a gimiben sem tanultam halalra magam...igazad lehet, hogy az alapmuveltseg relativ, attol fugg ki milyen korokben mozog. persze, emlekszem a periodus-rendszerre, meg talan meg megtudnek csinalni egy egyismeretlenes egyenletet( kettovel mar gondok lennenek asszem). ...de ilyen erdeklodesi korokben tenyleg nem tudnek sokat hozzaszolni a temahoz.... de akkor is, pl egyiptomban is te valasztod meg a tantargyaidat....szoval ha pl. nem valasztod a torit, meg nagyon nagyon alap szinten sem fogsz egy mukkot sem tanulni rola..nah erre gondoltam, nekem ez nem tetszik, hogy abszolute semmi...

a konyvekkel kapcsolatban meg szinten igazad lehet, ugyanis attol, hogy a tanar leadja az anyagot az oran, az nekem elegge keves....otthon szepen at kell olvasni parszor a konyvet, jegyzeteket, hogy tudjam az anyagot...a pihenessel kapcsolatban pedig nem ereztem egyik oran sem, hogy nagyon le lettem volna terhelve agyilag...szoval siman volt erom iskola utan is nekiallni tanulni.... a brit tanitasi modszer mennyiben masabb a magyarnal? ott interaktivabbak az orak, tenyleg megtanulod az anyagot az oran ugy hogy konyvet haza sem kell vinned??

2012.09.07. 20:17:54

@kikiva: Ezt nagyon jo hogy hozzatetted - valoban az A-level szint felel meg a magyar erettseginek, engem a gimnaziumi erettsegi (=A-levels) eredmenyeim alapjan vettek fel angol egyetemre (szakkozepiskolai erettsegit nem fogadtak volna el). Bovebb informacio pl. itt: www.liv.ac.uk/study/undergraduate/applying/eu/Hungary.htm; admissions.nuim.ie/EUQualifications.shtml

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.09.07. 20:24:06

Magyarlánykairóban: a napi 90 percből miért akarnék elvesztegetni akár 5-öt is arra, hogy valaki nyökög, és mindenki más szenved, míg hallgatja? De tényleg?
Egyébként ettől még kell tanulni, házifeladat, röpdolgozat, hopp akkor most beszedem az órai munkát stb elég jó képet tud nyújtani, hogy ki hol tart. Esélyük sincs "csak a dolgozatokra tanulni".
Bocs az OFFért.

2012.09.07. 20:24:51

@magyarlanykairoban: Rovid valasz az hogy kevesebb informacioja van egy atlag britnek, aki nem maganiskolaba jart, mint egy atlag magyarnak. Lehet hogy pl. nem tudja mi a periodusos rendszer, nem sokat vagy szinte semmit nem tud tortenelemrol, foldrajzrol. Az ilyen ismereteket, az en tapasztalataim szerint, nem tartjak olyan fontosnak Angliaban.

Hogy ez jo vagy rossz, az nezopont kerdese. Mindenesetre siman vegig lehet elni egy eletet ugy hogy valaki nem tudja mi a periodusos rendszer, mikor volt vege a vilaghaboruknak stb. Szerencses esetben, a brit iskolabol kikerulo diakok jol fogjak tudni kezelni a szamitogepet, lesznek a gyakorlatban, pl. munka soran alkalmazhato keszsegeik, ismereteik.

Mrs. Clayton 2012.09.07. 20:49:15

@Mirjam2: nem tudom Mirjam, de én ahol dolgozom általános és közép iskolákban, ott épp talán a YR5-ben rakta ki a tanár azt hiszem a World war II-ről ismertető anyagot, tehát tanítani fogja míg a secondary schoolban a science könyvben igen is volt periodusos rendszer,
annyira szerintem nem rossz a helyzet ilyen téren, mint azt sokan gondolják

2012.09.07. 21:18:30

@Jess G: Igen, mindig a WWII-t tanitjak, itt altalaban meg is all a legtobb angol tudasa. En csak a sajat tapasztalataimrol tudok beszamolni; pl. a partnerem aki egyebkent Cambridge-ben vegzett (tehat elvileg se nem buta, se nem muveletlen) mondta nekem hogy mivel o nem tanult tortenelmet kozepiskolaban, es altalanos iskolaban is csak kiragadott reszeket, ezert nem allt neki ossze az alapveto kep addig amig felnott koraban el nem olvasott egy 'Bevezetes a vilagtortenelembe' jellegu konyvet. Pl. nem tudta hogy mi elott vagy utan volt a Romai Birodalom stb. Es az egyetemen ahova jartam feltuno volt hogy az angolok atlagosan sokkal kevesebbet tudtak tortenelembol, foldrajzbol, mint a mas orszagokbol jovok.

A periodusos rendszer meg jo hogy benne van a science konyvben, milyen science konyv lenne ha nem lenne benne. De ahogy itt is elhangzott, a konyvet haza sem viszik, szerintem nehanyan ki sem nyitjak meg az iskolaban sem. Ha megkerdeznel felnott angolokat hogy mi a periodusos rendszer (nemhogy egyismeretlenes egyenlet), szerintem nagyon kevesen tudnak mi az.

zora001 2012.09.07. 21:42:31

@vocsok_NL:
Dehát nem egyszerrűbb - és magyar! - úgy rövidíteni, hogy pl. 21e? Vagy 21E?

TilosazA (UK) 2012.09.07. 21:58:23

@magyarlanykairoban: Nincsenek közvetlen tapasztalataim (még), csak itt olvastam információkat. Nekem úgy tűnt, hogy interaktívabbak, viszont nem is várnak el annyit, mint itthon.
Emiatt persze kevesebbet is tudnak... ahogy előttem is írták, ennek van előnye és hátránya is.
Én azt nem tudom, hogy ezért, vagy ennek ellenére tart itt Anglia gazdaságilag pl.
De korábban már írtam, hogy szerintem van összefüggés a tanítási módszereik, és aközött, hogy kevésbé befordultak, stresszesek felnőtt korukban, és több az önbizalmuk.
Személy szerint nekem ez az emberközelibb oktatás jobban tetszik, de még gondolkozom rajta, hogy a gyerekünk hogy fog eljutni egy komolyabb végzettségig (ha majd szeretne)... Gondolom találni kell egy kinti viszonylatban erősebb iskolát, és jó sok pénzt gyűjteni, hogy ki tudjuk fizetni...

xylon 2012.09.07. 22:10:37

@Thargoid: koszonom a reszletes valaszt, meg par kerdes: Hany evesen csinaltad es milyen melo mellett? Milyen szakon? Mi az eredeti szakmad?

Amugy tuti hogy megeri, az Oxbridge/Imperial diploma egyertelmuen belepes egy csomo helyre, egyszeruen sokkal tobb interjut adhatsz es abbol nagyobb az eselye hogy valaki pont rad szamit. Azokon a bizonyos eloszureseken tuti nem a te CVdet dobjak a szemetesbe.

Kerdes hogy igy harminc folott gyerekekkel hova tudja beilleszteni az ember. Mondjuk en PhDt akarok csinalni kozgazdasagtanbol vagy penzugybol es ahhoz elotte Msct kell szereznem mert nem ez az eredeti szakmam (info).

McZozo 2012.09.08. 00:25:34

Azert ennek egy jelentos resze nem teljesen igy van, lehet nala az volt de nem biztos hogy altalanos. Az egyenruha nem olyan szornyu, a fiam most jar a masodik suliba itt es mindenutt eleg rugalmasak voltak. Plusz senki nem kotelez hogy a tescos vagy asdas egyenruhakat vedd meg akarhol vehetsz inget polot gatyat csak a szinkovetelmenyeknek feleljen meg. epp ma vettem a fiamnak egyenruhakat es kimondottan jo anyagokbol vannak.

A foglalkozasrol annyit hogy a fiamat az elso suliban is minden keres nelkul kulon felzarkoztato orakra kiemeltek a csoportbol es orakat foglalkoztak vele hogy nyelvileg minnel hamarabb be tudjon illezkedni az angol csoportba mert nul anyelvtudassal jott o is.

HArmadik resz meg nekem magyar diplomam van es tobb volt kollegamnak is es minden tovabbi nelkul mindenutt elfogadtak itt akarhol mikor munkat kerestem. Tehat az netto nem igaz hogy nem fogadnak el mas orszag diplomait.

Gerry. 2012.09.08. 02:04:48

Ertheto okokbol nem esett szo ebbena postban amaganiskolakrol, amik a rendszer nagyon fontos reszei, es ott klasszikus esetben 13-18 evesek vannak. Marmint eppenseggel persze lehet magan prem school-ban is kezdeni, oda 4-13 ev kozottiek jarnak. De pl. sokan csak 16-18 eves koruk kozott jarnak maganiskolaba, a jobb A level eredmenyek es felkeszites miatt. Meg persze ha valaki Cambridge-vel vagy Oxford-al almodik, akkor bizony a maganiskolak eseteben remek felkeszitokkel talalkozhat az interjukra.

VIszont a diplomahonositast nem ertem. Magyarorszagi tanari diplomaval megcsak az egy eves tanari kepzest sem kell megcsinalni (diploma utan), hanem bekuldeni a a hietelesitett diplomamasolatot, teljesitett kurzusokkal egyutt, es a tanari licensz-t megadjak erre. Mindez szepen fenn is vana relevans honlapokon... De ha valaki jobb eletrajzot akar, es megcsinalja az egy eves tanari kepzest, azt is ertem. De hogy kompletten ujra kelljen csinalnia a diplomajat, azt mar nem...

Gerry. 2012.09.08. 02:11:35

@Thargoid: Hogy jott ki 21 ezer MSc-re? (Ha jol ertem mesterdiplomara mentel, nem 4 eves MEng-re vagy tarsaira.)Marmint, az 1 ill. 2 ev, a tandij pedig Home/Eu szinten a diplokma tipusatol fuggoen 3-6 ezer font. Oktatottabbak olcsobbak, kutatasra alapulok dragabbak (mondjuk ezt soha nem voltam kepes megerteni, realiaknal se nagyon, human diszciplinaknal meg plane.)

portugéza 2012.09.08. 06:57:07

@think different:

"Ráadásul diploma nem garantál jó fizetést, igaz fodrászként nem jó érzés külföldről kommentálni a 10 millió művelődésszervező és IT-géniusz által látogatott index fórumokra :)
Persze lehet műkörmösként vagy kozmetikusként 25 évesen megvan a Q7 és ez évi kétszerin Ibiza-Mallorca diumdisu körutazás, de ugye nem perspektíva a mai fiataloknak a borászat vagy állattenyésztés, mert az mégiscsak ciki Facebookon:)
Sokkal jobb egy bankban ablaknál ülni, ennek a feléért. Mert a tévhittel ellentétben, nem lesz mindenki igazgatósági tanácstag a diplomaátvétel után."

think different 2012.09.07. 09:33:25
"Sajnos az egyetem 3x9000 GBP lenne nekem is, így most gyűjtök:/ "

Hehe. ;)

Miért nem mész fodrásznak, körmösnek, kozmetikusnak, állattenyésztőnek, borásznak. Vagy kőművesnek, villanyszerelőnek, CNC marósnak?

A hozzászólásaidban folyton ekézed azokat, akik szakma helyett diplomát szereztek. Erre egyetemre akarsz menni, ha jól értettem. Minek?

Mondjuk ki együtt: nem vagy hiteles. Írom ezt úgy, hogy a továbbtanulás/szakma témával kapcsolatban több ponton hasonló a véleményünk, pl. a (magyar) felsőoktatás felhígulásával kapcsolatban. Sajnos viszont nem te vagy az egyetlen, aki a kétkezi szakmákat úgy isteníti, hogy közben ő maga vagy a (leendő) gyereke nem szakmát tanult. Ez így nem hiteles. Más f... szerszámával könnyű verni a csalánt. Miért mindig más (vagy annak a gyereke) tanuljon kétkezi szakmát? Miért?

Mocarro 2012.09.08. 15:11:37

Sziasztok,

Nagyon új vagyok még az ide kommentelésben, de a blogot régóta követem. Kérdésem nem meglepő módon az angliai oktatással kapcsolatos és szól bárkihez, aki végzett magyarként (végzett középiskola, sikeres érettségi megszerzése után, sima középszintű érettségivel) bejutott egyetemre - akár Russell Group tagbelire is. Még csak kacérkodok a gondolattal, hogy én egyetemet külföldön is megpróbáljak, - Anglia, mint élési szektor tuti, de nem az egyetem a végcél, csak járulék - de azért már utánanézegettem, mi kellhet ahhoz, hogyha itthonról jelentkeznék. Az egyetemmel is váltottam pár levelet. A válasz: színötös érettségi, emelt szintű 3 tárgyból mégjobb. Ezzel nem rendelkezem, megírtam, kérdeztem újraérettségi lehetséges-e, mondták nem. Angol érettségire rákérdeztem, azzal mehetnék, ha megszerzem a kellő A - leveleket. De, valamelyik blogon vagy fórumon olvastam olyat, hogyha az ember lánya elmúlt 21 éves, akkor nincs érettségi alapján felvétel, hanem felvételi beszélgetés van, ahol eldöntik, hogy az adott személy "egyetemérett"-e. Kérdésem: ez valóban így van? Hogy minden bizonyítvány nélkül felvegyenek? (Olvastam olyan esetet, ahol a leendő tanulót érettségi nélkül vették fel - régi időkben elvégzett egy szakmát, de érettségit a suli nem adott anno. Dumáltak vele az egyetemen, "egyetemérett" volt és felvették.) Vagy ez inkább azokra az egyetemekre jellemző, ahová lasszóval kell fogni az embereket? Ha egyetemre mennék, azért szeretnék valamennyire jó suliba menni, nem egy Számalk szintűbe. Válaszokat itt is, de a mailcímemen is elolvasom :) Minden (nem troll) választ köszönök!

2012.09.08. 17:27:19

@Mocarro: Szia, sajnos nem tudok sok infoval szolgalni, de hatha ez is tobb a semminel. Engem 21 eves korom utan vettek fel egy Russell Group-hoz tartozo egyetemre, a magyar gimnaziumi erettsegim eredmenye alapjan (en mar oreg vagyok, amikor en erettsegiztem meg nem voltak kulonbozo szintek; minden targybol otosom volt). A szakkozepiskolai erettsegit nem fogadtak (volna) el. Ha van gimnaziumi erettsegid, nem feltetlenul kell kitunonek lenni ahhoz hogy felvegyenek, csak nem lesz maximalis pontszamod. Nezd meg pl. ezeket a linkeket:

www.liv.ac.uk/study/undergraduate/applying/eu/Hungary.htm

admissions.nuim.ie/EUQualifications.shtml

(Tudom hogy ezek nem Russell Group-hoz kapcsolodoak, de tegnap ezeket talaltam es most nincs energiam tobbet guglizni...)

Hivatalosan a NARIC donti el (jo penzert...) hogy minek felel meg az erettsegid.

Minden egyetemnek sajat modszere van a felvetelire, van ahol van felveteli beszelgetes (az irasos jelentkezes utan, ha az sikeres), nehol tesztet kell irni. Engem pl. az irasbeli jelentkezes (es IELTS nyelvvizsga) alapjan vettek fel oda ahova vegul jartam.

Van olyan egyetem ahol felajanljak a lehetoseget a csak elbeszelgetes alapjan valo bekerulesre. De nem altalanos hogy ez lenne a helyzet mindenkinel aki elmult 21 eves. Nem tudom, ez csak 'gyenge' egyetemeknel fordul-e elo. En egy embert ismerek szemelyesen akit igy vettek fel, ugyanarra az egyetemre (Russell Group) ahova engem, de egy olyan szakra ami nem volt nepszeru es igy a 'clearing' reszekent ajanlottak. Neki eleg jo indoka volt arra hogy miert nem tul jok az erettsegi eredmenyei (hosszu tortenet, Waldorf-iskolaval kapcsolatos, inkabb nem reszleteznem) es valoban csak egy beszelgetes alapjan vettek fel, meg nyelvvizsgat sem kertek tole. Nem hiszem hogy igy be lehetne kerulni mondjuk Oxford legnepszerubb szakjaira, de erdemes mindegyik egyetemnel erdeklodni amik erdekelnek hogy mik a lehetosegeid.

DaDirk 2012.09.09. 09:51:40

@Thargoid:
Sajnos nem vagyok jártas a témában, de nagyon érdekelne, hogy akkor a híres-neves Oxfordi Egyetem az a University of Oxford és az Oxford Brookes University pedig teljesen más? Vagy az utóbbi az üzleti/business tanulmányok egyeteme?
Azért kérdezem, mert egy ismerősöm nézett MBA képzést a Brookes-on és ő a Brookes-ot emlegette, úgy mint a 'nagy' Oxfordi Egyetemet... A másikon egyébként csak valamilyen kihelyezett MBA-t láttam a honlap szerint a Said Business Schoolra.

Mocarro 2012.09.09. 10:34:00

@Mirjam2: Nagyon köszönöm válaszod :) Nem feltétlen elit egyetemre akarnék járni, főleg nem azért, hogy elmondhassam magamról, hogy "én elit egyetemre járok/jártam", csak természetesen szeretnék az itthoninál jobb oktatásban részesülni (mint szerintem majdnem mindenki más is), ha ezt az utat választom és a kiszemelt egyetem képzése, hozzáállása a külföldi diákokhoz, leírás a suliról + a környezet is nagyon jó volt és tetszett. Persze, beletenyereltem a Russell Group-os egyetembe, de hát, annyi baj legyen, analfabéta nem vagyok.... A gond ott van, hogy találkoztam a felvi.hu-n lévő külföldi egyetemes fórum szekcióban olyannal, akit jó nevű egyetemre (nem Oxford, természetesen :)) felvettek beszélgetés után töri hármassal, de ő nem természettudományi szakon tanul jelenleg. Én zoológiára mennék és másik beszámoló szerint, aki ugyanott tanul, amit én kinéztem (Skócia) színötös érettségivel vették fel. Alapvetően az érettségimmel baj nem lenne, sima középszintű ugyan és megvan majdnem mindenből a négyes - ötös, de az a matek kettes nagyon randán díszeleg ott, ezért aggódtam/aggódom kicsit a dolog miatt, főleg, hogy pont az egyik tudományos tárgy sikerült ily bénán. Mondjuk, ha közlik, hogy "öreg esélytelen, A-levelekkel több esélyed lenne, ha jól sikerülnek" és komolyan gondolom a tanulást az egyetemen, akkor megcsinálom az A-leveleket, de azért jó lenne azt a 2 - 3 évet megspórolni, ha a magyar érettségimmel (+ami kell még hozzá) is bevesznek. Köszönöm a linkedet, már böngészem is :D

xylon 2012.09.09. 11:42:30

@DaDirk: jol tudod, az Oxford University MBA-t a Said Business School adja, (meg meg lehet mas college is most nem tudom). Oxford Brookes Universitynek semmi koze a 'nagy' Oxfordhoz.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.09. 11:54:39

@think different: En is jartam itt nyelvsuliba, 540 font volt a Level 2-es szint, egy ev, heti 6 ora. mondjuk ez pre intermediate-rol intermediatere. Most megyek majd IELTS kurzusra, az is kb ennyi lesz.

2012.09.09. 12:11:02

@tildy:): Fizettel mar az IELTS kurzusert? Ha nem, ne menj! Szerintem penzkidobas, en konyvbol tanultam (vannak nagyon jo konyvek amik kimondottan erre keszitenek fel) es elsore atmentem magas pontszammal. Ha mar jol beszelsz angolul, es te biztosan jol beszelsz mivel Londonban elsz es irodai munkat vegzel, tehat neked csak annyi kell hogy megismerd a feladattipusokat, arra pedig eleg a konyv.

2012.09.09. 12:20:33

@Mocarro: Skociaban mas a rendszer mint Angliaban, en oszinten szolva semmit nem tudok az ottani felsooktatasrol. A skot diakok nem A-levelt csinalnak hanem valamit amit ugy hivnak, Scottish Higher, es van Advanced Higher meg Standard, nezz utana, en tenyleg nem vagyok kepben.

Erdemes jo nevu egyetemre jarni, nem azert mert sznob vagy, hanem mert konnyebben fogsz jo allasokat kapni ha jo egyetemre jartal. Skociaban is vannak nagyon jo nevu egyetemek, nem csak a Russell Group 'meno' :).

Mocarro 2012.09.09. 12:42:03

Igen... Köszi :) Annyi félét olvastam már, hogy azt se tudom, mi igaz és mi nem :S A nem Russelles, de azért jó egyetemek is érdekelnek persze, de hogy ezek melyek... mivel párommal Angliába készülünk költözni, jobban fel tudom kutatni őket, nyílt napokra is tervezünk majd menni, meg egy csomó prospektust begyűjteni, kérdezgetni, melyek mégis aj ó egyetemek, tuti kint is vannak sztorik, mint itthon pl.: mindenki tudja, hogy Elte, BME kemény egyetem, Szeged teljesíthetőbb és jó egyetem is (itthoni viszonylatban), stb. Szóval remélem az ilyen híreket könnyebb begyűjteni a helyszínen :)

ax14d 2012.09.09. 13:08:12

Egy kis segítséget szeretnék kérni, mert úgy látom, hogy itt sok tapasztalt gyűlt össze! :)
1993-ban az ELTE-n szereztem mat-fiz-számtech szakos tanári diplomát (4 éves főiskolai). Szeretném a diplomámat elfogadtatni. A naric-hoz miket kell beküldeni (a diploma fordítása mellett) és kb. mire jogosít ez a diploma Angliában?
Van valakinek ilyen irányú tapasztalata?
Előre is köszi...

2012.09.09. 13:32:33

@Mocarro: Minden evben rangsoroljak az egyetemeket kulonbozo szempontok szerint ('university league table'), ennek interneten utana lehet nezni. Peldaul:

www.thecompleteuniversityguide.co.uk/league-tables/rankings

www.guardian.co.uk/education/table/2012/may/21/university-league-table-2013

Szerintem ugyanolyan jol tudsz tajekozodni errol interneten, mint a helyszinen. Minden egyetemnek van szines prospektusa, es minden nyilt napon azt fogjak mondani hogy ez a legjobb egyetem, jelentkezz ide. Az egyetem is egy szolgaltatas amit el akarnak adni. (Tudom hogy ez nem kovetendo strategia, de en annak idejen pl. egy nyilt napra sem mentem el mert dolgoztam es nem volt idom. Az egyetemet, ahova jartam, az elso tanitasi napon lattam eloszor. De alaposan tajekozodtam az egyetemekrol, szakokrol, az internetrol, es ugy erzem jo egyetemet / szakot valasztottam ennek alapjan.)

2012.09.09. 13:57:46

@ax14d: A NARIC fogja neked megmondani, milyen papirok kellenek nekik; senki mas nem tudja megmondani. Aztan majd aszerint tudsz a diplomaval kezdeni valamit, hogy a NARIC szerint minek felel meg.

Ha tanitani akarsz, akkor nem biztos hogy szukseged lesz a NARIC-ra, lehet hogy anelkul is tudsz QTS (qualified teacher status)-t szerezni. Link:

www.education.gov.uk/get-into-teaching/faqs/becoming-a-teacher/qualified-teacher-status.aspx

www.education.gov.uk/get-into-teaching/teacher-training-options/experienced-teachers/assessment-only

Ahogy itt is leirjak, teszteket kell csinalnod angolbol es matekbol; van egy baratnom akinek Ausztraliabol volt tanari diplomaja, es neki is meg kellett csinalnia ezeket a teszteket mielott tanitani kezdett Angliaban.

QTS nelkul dolgozhatsz tanarsegedkent (teaching assistant), ez altalaban alacsonyan fizetett es nem tul kellemes munka, de addig is iskolaban dolgozol es idovel, ha elintezodnek a papirjaid, elkezdhetsz tanitani.

Ha nem tanitani akarsz hanem csak azt bizonyitani hogy van egy diplomad, szerintem nem nagyon szamit, minek felel meg pontosan (valoszinuleg kb. B.Sc.-nek egyebkent). Sok irodai munkahoz feltetel hogy legyen diplomad; szerintem mivel ugysem ismerik az egyetemet ahova jartal (hiaba ELTE, ez nekik nem mond semmit), meg a legtobb munkaado nem fogja tudni mi az a NARIC stb., majdnem mindegy hogy pontosan mi.

Ha tetszik nekik az oneletrajzod es behivnak, es szimpatikus vagy nekik az interjun, mindegy lesz nekik hogy pontosan milyen papirod van. Ha meg ugy allnak hozza hogy nem erdekli oket egy diploma Magyarorszagrol, akkor amugy is ugy fognak hozzaallni, hiaba tudod egy papirral bizonyitani hogy elvileg minek felel meg.

ax14d 2012.09.09. 14:57:34

@Mirjam2: A NARIC fogja neked megmondani, milyen papirok kellenek nekik; senki mas nem tudja megmondani. Aztan majd aszerint tudsz a diplomaval kezdeni valamit, hogy a NARIC szerint minek felel meg.

Köszi a választ! Tanításon töröm a fejem. Jövő ősz környékén mennék, addig elrendezném a papírokat.
Tehát beküldöm a diploma hitelesített fordítását (mert ugye '93-ban még egynyelvű diploma volt), aztán szólnak ha küldjem az index fordítását is?
Azt tudom, hogy a NARIC-al már QTS leszek, mert EU-s a diplomám.
Senki nem csinált még ilyet?

Thargoid 2012.09.09. 17:30:12

@xylon: nem hiszem, hogy számítana, de:
37, IT tanácsadó, multinál, játékfejlesztés.
Software Engineering szak.
Szükség nem volt rá, mondjuk inkább, hogy személyes érdeklődés - a CV küldős korszakon rég túl vagyok... Ettől függetlenül ki tudja, mit hoz a jövő... Számomra érdekes és értékes volt, és nem utolsó sorban ha valaha is megcélzok valamilyen más állást, az az a kategória lesz ahol elvárt a magas színtű, angol nyelvterületen szerzett diploma.
Tehát a te életkorod is bőven belefér :)

Thargoid 2012.09.09. 17:33:33

@Gerry.: korábban leírtam.
6000 (négy részletben)+felvett tárgyanként kb 1500. Tíz minimum tárgy, feltéve, hogy nem buksz. Plusz még az egyéb költségek, amiket nem számoltam, lakhatás, utazás.

Thargoid 2012.09.09. 17:42:44

@Mocarro: Oxfordba kellettek az A-level (érettségi), és főiskolai papírok, eredetiben és hiteles fordítással. Továbbá kértek elérhetőséget a főiskolához. Egyetlen eset volt életem során, hogy használtam ezeket a paprokat valamire :)
Ettől függgetlenül, szerintem lehet alkudozni, kiegésztő vizsgát tenni stb - utólag így látom. pl IELTS vizsgám sose vol, felvételi beszélgeté után pedig eltekintettek tőle.
Szerintem szakiránytól, iskolától és motivációdtól függ mi az ami valóban kell, és mi az ami nem.

Thargoid 2012.09.09. 17:51:06

@DaDirk: Igen más.
en.wikipedia.org/wiki/Oxford_Brookes_University
Új egyetem, és kb.50. helyen rangsorolva...

2012.09.09. 21:09:16

@ax14d: Szia, en sajnos nem tudom a reszleteket mivel nekem csak a magyar erettsegimet kellett 'hitelesittetni' a NARIC-kal, nem diplomat. (Erettsegihez csak a bizonyitvany kellett.)

Az angol egyetemek a diploman kivul kiadnak Transcript-ot, amiben fel vannak sorolva a tantargyak amiket tanultal es az eredmenyek. Magyar egyetemek nem adnak ki ilyet? Ha nem, akkor en a helyedben felhivnam a NARIC-ot, elmagyaraznam nekik hogy milyen papirjaim vannak (valoszinuleg nem fogjak tudni mi az az index, de el tudod nekik mondani) es megkerdeznem mit kernek.

Remelem valaszol majd itt valaki olyan is aki, velem ellentetben, vegigcsinalta mar ezt.

xylon 2012.09.09. 21:56:58

@Thargoid: kosz

@Mirjam2: Indexmasolat kell hiteles forditassal. Ez adott esetben rohadt draga is lehet, nekem alternativakent ajanlottak hogy forditsam le en es az egyetem (BME) nyelvi tanszeke meg majd jol lepecseteli hogy tenyleg jo a forditas. Persze akkor meg egyetemi polgar voltam es nem az utcarol estem be, amugy vegul nem csinaltam meg tehat ez egy elmeleti ut maradt.

Mocarro 2012.09.09. 22:27:35

@Thargoid: Köszi neked is a választ :) Sejtettem már korábban is, hogy személyesen érdeklődve majd több sikerre lesz esélyem, mint itthonról papírozva, ezért nem is jelentkeztem itthonról. Szerencsére, mikor kint voltam, minden búval - bajommal tudtam valahova menni, nem utasítottak el, így nagyobb reménnyel vágok ebbe az ügybe is.

Gerry. 2012.09.10. 01:31:15

@Thargoid: Igen, a tevedes az enyem, nem olvastam minden posztodat, igy azt, hogy part-time tanultal. A college tagsagot meg elfelejtettem, alap dolog, teny. Viszont meglep amit irsz, hogy targyankent kulon penzt kernek - roppant mod az amerikai rendszerre emlekeztet ez, pedig ha jol ertem nem MBA-t csinaltal Oxfordban.

Gerry. 2012.09.10. 01:42:59

@DaDirk: Ahogy mar leirtak, semmi kozuk egymashoz. Az Oxford Brookes egy ex-politechnikum (azok kozott nem rossz, sot), de az Oxfordi Egyetemmel osszevetni ertelmetlen. Azt nem ertem az ismerosod mire fel emlegette ugy, mint az Oxfordi Egyetemet, ti. ha valaki soha nem hallott rola, csak ra kell keresni, a wikipedia vagy az egyetem honlapja is megmondja feheren-feketen, hogy semmi kozuk egymashoz. Egy varosban vannak, ennyi. Pesten is van pl. a Modern Uzleti Tudomanyok Foiskolaja meg az ELTE, BME, Corvinus, de az elobbit nem leht egy lapon emlegetni az utobbiakkal. Cambridge-ben pedig ott van az Anglia Ruskin Egyetem, a neve nagyon mas mint a Cambridge Egyetemnek, de sokan szeretnek hencegni vele, hogy Cambridge-be jarnak. Megertenem, ha 1990-et irnank, es meg nem lenne net, de kb. 18 eve atlagosan 10 masodperc kell ahhoz, hogy utannakeressunk egytemeknek. en.wikipedia.org/wiki/Oxford_Brookes_University
Az ismerosod is hasonlo zseni lehet, aki szeret mas tollaival ekeskedni...
(Az, hogy a lista 50. helye korul van, ahogy irtak, a Brit nemzeti ranglistakra vonatkozik. Nemzetkozi ranglistakra az Oxford Brookes soha fel nem kerult.)

A Said Business School pedig nem "kihelyezett" iskola, hanem az Oxfordi Egyetem uzleti iskolaja. Amelyik egyetemeken van uzleti iskola, ott a neve vagy egyezik az egyetem nevevel (pl. Harvard Business School, Stanford Business School, stb, vagy valaki az egyetem uzleti iskolajanak alapitasakor, esetleg kesobb tett egy hatalmas ajandekot az egytemnek, igy az illetorol neveztek el. Pl. Judge Business School (Cambridge), Wharton (Penn), Sloan (MIT), Haas (UC Berkeley), stb.)

pappito · http://pappito.com 2012.09.10. 05:38:37

@Mirjam2: @tildy:): IELTS segítséget én is tudok nektek adni ingyen, azért tényleg nem érdemes tanfolyamra járni, az nem nyelvtanfolyam, hanem IELTS-vizsga tanfolyam.

ax14d 2012.09.10. 06:38:10

@Mirjam2:
Szerintem az a transcript az index lehet. Gondolom abból sem kell az egész, csak ahol van is benne vmi.

@xylon:
Jó ötlet ez a fordítás dolog!

Thargoid 2012.09.10. 12:29:41

Transcript; felvett tárgyak, vizsgaeredmények, esetleg óraszám elméletre és gyakorlatra.

2012.09.10. 17:20:22

@ax14d: A transcript maximum par A4-es oldal, amit szukseg eseten mindig ujra kiallit az egyetem (lehet hogy kernek par fontot postakoltsegre). Az index ezzel szemben ugy tudom egy kis konyv, amiben benne vannak a vizsgaeredmenyeid, adataid, stb.? Nem vagyok nagyon kepben a magyar egyetemekkel, tehat lehet hogy tevedek, de azt gondoltam hogy transcriptot (ami csak nehany oldal) konnyebb es olcsobb lefordittatni, hitelesittetni, mint egy tobboldalas konyvecsket.

ZS0LT 2012.09.11. 22:33:39

@Mirjam2:
> Az angol egyetemek a diploman kivul kiadnak Transcript-ot, amiben fel >vannak sorolva a tantargyak amiket tanultal es az eredmenyek. Magyar >egyetemek nem adnak ki ilyet?

De adnak, legalábbis a SZETE adott volna nekem, ha már a Bolognai rendszerben jártam volna. De még előtte jártam, úgyhogy maradt az index forditás.

ZS0LT 2012.09.11. 22:35:19

@ZS0LT: Ugye amikor a JATE-s ír hozzászólást. :-)

Szóval "...az SZTE adott volna nekem..."

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.13. 00:23:49

@pappito: Igen, a tanarom is kb ezt mondta, felhivtam pont tegnap. Azt mondja a suli nem indthat most ielts-t, csak academic englisht de a tananyag kb ielts-re keszit fel. Nem ajanlja. Azt mondja menjek CAE elokeszitore. Kopni nyelni nem tudtam, mondom micsoda? dehat, ize, meg bigyo, nem FCE-t akart mondani? Nem, CAE. Mondom de hat hogy? Azt mondta jo lett a LEVEL 2 ESOL-om, nagyon sokan elvereztek az irasbelin. Hat jo.

Szoval szerinte draga a kepzesuk, ha nem jar benefit ( nekem nem jar, de nem is kernem) , akkor NE menjek, mert draga es vannak olcsobb de jobb kurzusok is. Egy ev alatt toltam le a LEVEL2-t, raadasul ugy, hogy elso blikkre Level 1be tettek, 2 honap utan kerultem at.

qengland 2012.09.13. 18:59:31

sziasztok. november elején megyek Londonba, BME informatikus diplomával. angolul tudok, de inkább írásban, beszédben van még mit tanulnom, ezért is megyek. (középfok azért megvan, de nyílván nem ez számít). JAVA fejlesztő vagyok, elég nagy, több éves tapasztalattal. jó lenne már úgy menni, hogy van valami állás. nem tud valaki esetleg valamilyen lehetőséget? nem feltétlen London.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása