oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. szeptember 03. 06:52,  Menni vagy nem menni? 144 komment

2012. szeptember 03. 06:52 Határátkelő

Menni vagy nem menni?

Mai történetünk megírója, Sherlock tulajdonképpen válasz után nyomoz: vajon nekivágjon-e a nagyvilágnak, vagy maradjon. A kérdés persze most is sokkal bonyolultabb annál, mint hogy egyszerű sablonválaszt lehetne rá adni, mint ez a következő sorokból is kiderül. Segítsünk neki!

magyar útlevél_1.jpg

TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címre és amint tudok, lépek az ügyben! Tegyünk együtt a Határátkelő kulturált hangnemének megőrzéséért! Történetedet továbbra is a hataratkeloKUKAChotmail.com címre várom!

„Sokat gondolkodtam van-e értelme megírni a történetem, hiszen 1 a kismillió hasonló történetből. Mégis leírom, ha valaki nem kíváncsi rá, legfeljebb nem olvassa.

Hol is kezdjem. Harminc feletti férfiember lennék feleséggel, és egy 1 pici gyermekkel, valamint egy kissé megakadt élettel.

Ha autóhoz hasonlítanám magam, azt mondanám, egy ideje kitett elakadásjelzővel gurulok a nagy magyar országúton, és nem tudom, vajon bízhatok-e benne, hogy még beindul a motor a leejtőn vagy inkább menjek ki az első lehajtón (nyugatnak).

Végigjártam a szamárlétrát

Diplomám nincs. (Hogy miért, azt hosszú lenne most részletezni). Van egy szakközépiskolai végzettségem, amit soha nem használtam, van egy szakmunkás végzettségem, amiben nagyon régen dolgoztam pár évet, és van több mint tíz év tapasztalatom egy olyan szakmában, amiben viszont semmilyen végzettségem sincs.

Ez utóbbiban megjártam a szamárlétrát, legalulról kezdve hosszú évek kemény munkájával feljutottam a ranglétrán néhány fokot. Azt gondoltam, megérte dolgozni, hiszen jól kerestem és normális körülmények közt tudtam élni.

Eközben viszont valamit elvesztettem.

Naivan azt gondoltam, hogy vezetőként majd nem csak utasítom a csapatom, de ha szükség úgy kívánja, ki is állok értük. Azt reméltem, vezetőként esetleg gondolkodhatok is a szimpla végrehajtás helyett, de rá kellett jönnöm, hogy középvezetőként kb. annyi a munkám, hogy felfelé nyaljak, lefelé tapossak, azaz minden felsőbb utasítást kérdés nélkül magamévá tegyek és lenyomjam a beosztottaim torkán, még akkor is ha azt ésszerűtlennek, vagy szimplán inkorrektnek találom.

Ezt egy idő után nem bírtam elviselni, miként a sok őszintétlen embert sem, a sok érdekbarátot, akik csak szemtől szemben jópofiztak, akik miután segítségükre voltam a bajban elárultak, akik szemembe nézve kézfogás mellett megígértek valamit, aztán jól hátba támadtak.

Meghasonlottam, lelkileg szétestem, felmondtam.

Elképesztő diplomafétis

Elkezdtem új állást keresni, de hosszú hónapok elteltével sem találtam semmit. A hasonló pozíciókra nem vesznek fel, mert nincs diplomám, kisebb pozícióra pedig azért nem, mert túl "sok" vagyok, és már öreg is. (értsd: inkább egy 20 évest vesznek fel, akit könnyebb formálni).

Egészen elképesztőnek találom a magyarországi helyzetet. Olyan pozíciókra, amiket 10 éve még érettségi nélkül is be lehetett tölteni, ma már sok esetben diplomát kérnek, annak ellenére, hogy a pozícióban végzendő tevékenység vajmi keveset változott. Nevetséges, kiábrándító és felháborító, hogy az ember fokmérője egy darab papír lett.

Volt olyan, általam megpályázott pozíció, ahol a felhívást mintha rám szabták volna. (Még a diploma sem volt feltétel.) Úgy éreztem, sok száz hirdetés után végre megtaláltam az igazit, a fejvadász cég mégsem továbbította az önéletrajzomat a cégnek.

Rákérdeztem a fejvadásznál, hogy miért nem, hiszen minden tekintetben megfelelek és 10 év tapasztalattal rendelkezem, mire egy hölgy kioktatott, hogy a jelentkezőket küldték csak tovább, mert valami alapján csak szelektálni kell a sok jelentkezőt.

Ellenben ha lett volna akármilyen diplomám (akár hr, vagy művelődésszervező stb., aminek a betöltendő pozícióhoz semmi köze) akkor szóba jöhettem volna jelöltként. Gyakorlatilag el sem olvasták, hogy mit tudok.

Nincs különbség

Félreértés ne essék, semmi problémám nincs azzal, ha valaki tanul. Természetes, hogy egy mérnöki vagy orvosi álláshoz szakirányú végzettséget várnak, de kissé nehezen tudom megérteni az olyan hirdetéseket, ahol szakirányú helyett csak egyszerűen felsőfokú végzettséget várnak.

Az elmúlt években volt sok diplomás és nem diplomás beosztottam és kollégám egyaránt és nem vettem észre különbséget a munkavégzésben, értelmi képességekben. Sok diplomás kollégára egy pár tyúk ellátását nem bíztam volna rá, míg sok papír nélküli, józan paraszti ésszel rendelkező kollégára csukott szemmel is rábíztam volna magam.

Merre tovább?

A hosszú keresgélés eredményeként végül találtam munkát egy teljesen más területen, mondhatjuk éhbérért, amit szükségből végzek, amolyan kárminimalizálási célból, de közben a bankszámlám így is folyamatosan apad, és az önbizalmam, a reményem is egyre inkább oda.

Most itt állok, és nem tudom merre tovább. Jelentkeztem főiskolára, ahová felvettek. Ha ezt elvégzem, talán tudnám hasznosítani az eddigi évek tapasztalatát, de nem tudom van-e értelme. Nem tudom, 40 éves friss diplomásként kinek fogok kelleni, és az is egy kérdés, hogyan fogjuk kihúzni anyagilag addig.

Vagy elindulok külföldre kétkezi munkát végezni, ahol lehet, hogy hosszú távon megrekedek valamilyen szellemi kihívást nélkülöző monoton munkánál.

Ugyanakkor netes és ismerősi visszajelzésből azt érzékelem, hogy nyugaton kétkezi munkásként is boldogulhatsz, kisemberként is lehetsz Ember, és nem csak akkor vagy megbecsült tagja a társadalomnak, ha valami komoly beosztású "nagykutya" vagy jól menő vállalkozó vagy.

Nehéz döntés és még jobban nehezíti, hogy a külföldi nekiindulás szükséges velejárója lenne, hogy átmenetileg el kell hagynom a családom, a gyermekem, amit egyszerűen elképzelni sem nagyon tudok.

Kíváncsi lennék érdemi válaszokra, külső szemlélőként ki hogyan látja a helyzetet. (Plusz infó: angolból erős közép (advanced) németből gyenge középfokon beszélek, de a család miatt mégis inkább német nyelvterületben – Dél-Németország, Ausztria – gondolkodom.)"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr694748340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

annapanna76 2012.09.03. 13:09:42

@venator: Sokat gondolkodtam am, hogy ilyen helyzetben mi is a jo valasz. Szerintem a lenyeg, hogy tul sok informaciot ne adj. Mondhatnad, hogy maganeleti okokbol Magyarorszagon kell maradnod. Es kesz. Maganugy. Persze az is eszembe jutott, hogy mondhatnad, csaladi okokbol, nagyszulok idos kora, betegseg, de ezt sem jo tulspirazni, mert amiatt fognak leirni, mert tul sok a problema a csaladodban.
En 6 ev utan mentem vissza, mondvan, hogy ott szeretnek elni stb, volt elotte folytonos honvagy es minden. Meg a szakmam sem rossz: angol tanar.
De aztan 1 ev 3 honap mulva foldbedongolve az otthoni helyzettol, hozzaallastol (persze az en hibam, mert hagytam) es mindentol fogtam a cokmokomat es kijottem megint. Ez 2007-ben volt, es a helyzet azota csak romlott. En azota is boldogan elek Franciaorszagban es nagyon meg fogom gondolni, hogy mikor szanom majd ra megint magam, hogy hazakoltozzek.
Nem ringatlak alomvilagban, nehez lesz visszamenni. Te mar eltel mashogy es igy fajdalmas lesz latni, hogy mi hogyan megy. Foleg mondjuk, ha olyan ember vagy, mint en, aki az igazsagossagot szereti mindenben.
De sok szerencset kivanok es varom a beszamolodat majd.
Egy nap talan en is visszakoltozom, de 2007 ota kisebb a honvagyam.

Bigwhitemom 2012.09.03. 13:37:14

Kedves Sherlock!
Olvastam soraid, amire szeretnék pár sort írni válaszként.
Ha jól értelmeztem az életedet újra kezded itthon építeni, ebből arra jutottam, hogy miért ne kezdenéd akár külföldön megtenni ezt a lépést.
Nehéz világot élünk, az a kérdés mi hogyan tekintünk erre.

1. Önmagad:
értem az önbizalom hiányt, de az sehol sem fog segíteni ha nem erős férfiként látnak mint munkavállaló. Ezért bíznod kell önmagadban és a döntéseidben.

2. Ismerősök, barátok:
gondold végig az esetleges barátok, ismerősök körét, akinek lehet külföldi kapcsolata, hogy mégse az ismeretlenbe menjél. Ez talán sokat segít, mert ilyen esetekben töredékét kell mondjuk bérletre, rezsire költeni és még hasznos belső (adott országra) információkkal is ellátnak, amivel lehet spórolni.

3. Család:
nem tudom mekkora a gyermeketek, de én úgy vélem, hogy a mai világban a gyerekeink már úgy nőnek fel, hogy nem csak Magyarország az otthonunk, hanem (EU tagország lévén) már Európa. Nagyon sok tizenévessel beszéltem arról hogy mennyire látja más országban a jövőjét, és megdöbbentő volt számomra az a nyíltság amit ők erről gondolnak.
Ezt azért éreztem fontosnak leírni, hiszen mi még jó esetben oroszt tanultunk anno és nem volt ekkora jövök-megyek a világban időszak, de nekünk szülőknek fontos, hogy a gyerekeinket már "világlátónak" kell nevelni. Ezért talán a családdal együtt kiköltözés lenne a legidálisabb, mert a gyerek az adott nyelvet már óvodában 1 év alatt tökéletesen megtanulja, Te beszélsz angol-németet, feleséged pedig
magára fogja szedni.

4. Én gyes-gyed után ha a diplomával vissza szeretnék menni dolgozni, fele annyi pénzt keresnék, mint amivel eljöttem, és persze az árak azóta 3-4x drágábbak mindenhol. Ráadásul nő vagyok így még probléma a gyerek, mert "ki vigyáz a gyerekre ha beteg" kérdés gyakran elhangzik egy adott interjún, így adott, hogy ebben a helyezetben is a friss diplomás, huszonéveseket részesítik előnyben. Úgy hogy sok esetben tökmindegy, hogy van e diploma vagy sincs.

Szóval én azt mondom hajrá! Van lehetőség csak résen kell lenni!

Ja és persze várjuk a beszámolódat az új életről ;)!

Bwm

csortu 2012.09.03. 13:42:46

Netes fórumokon időnként felmerül a kérdés, hogy diploma, vagy szakirányú végzettség? Gyakran olvasok olyan véleményeket, főleg fiataloktól, főleg IT területen, hogy minejk a diploma? A szakmai tapasztalattal többre megyek.
Pontosan a postoló problémakörét szoktam felvázolni ellenérvként. Lehet, hogy huszonévesen még mindegy, hogy van e diploma, vagy nincs a szakmai kiválóság mellé, de majd harmincasként, negyvenesként már nem lesz mindegy. IT területen legalábbis a pályakezdők hasonló munkakörökben kezdenek, de a létrán inkább a diplomások fognak fölfelé ballagni, és a "jó szakmai tapasztalattal" kezdők tizenöt év múlva realizálják majd, hogy azok a diplomások, akikkel együtt kezdtek, már a főnökeik. Ez van, nem kell szeretni a munkaerőpiacot, alkalmazkodni kell hozzá.
(Persze, van kivétel, ők erősítik a szabályt.)

Elchango 2012.09.03. 13:47:08

itt egy pelda,hogy ne forduljon be az ember es feltalalja magat mindig, barmilyen korulmenyek kozott is van.
EGy kis jotanacs: tötyögünk - lötyögünk es kozben csinaljuk az "amerikat" mint "magyar honfitarsaink" is teszik.
Egy pelda, hehehehe:
www.origo.hu/itthon/20120903-a-kanadaba-menekult-romak-kozul-sokan-bunoznek.html

kavezacc 2012.09.03. 14:41:33

Mielőbb indulj el!

Soha nem bocsátom meg magamnak, hogy mikor én voltam 35 éves, hasonló okokból nem vágtam bele!

Itt minden csak rosszabb lesz! Ma már lassan azt is szégyenli az ember, hogy magyarnak született. Siess és amilyen hamar tudod, vidd a családodat is! Ne nézz hátra és ne gondold, hogy itt érték az ember, a diploma, szaktudás, a magyarság. Láthatod a kommentekből: csak véletlenül fordul elő segítő, biztató szándékú. A legtöbb lebecsülő, megalázó, bántó. A családodnak is sokkal jobb lesz! Siess!

venator 2012.09.03. 14:46:47

@annapanna76:
Simán el tudom képzelni, hogy ez majd gondot okoz otthon, de egyelőre még nem aggódom emiatt. Viszont nekem/nekünk nem igen lesz visszaút két gyerekkel, negyven felett, nem versenyképes szakmával. Szóval, ha hazamegyünk, akkor maradunk is.

De mi már az első gyerek születésekor eldöntöttük, hogy iskolába otthon fog járni. Nekünk is van/volt honvágy és minden ami ezzel jár.

Javorka (törölt) 2012.09.03. 14:55:03

@venator: Bocsi, mar mastol is olvastam, hogy "iskolába otthon fog járni". De miert fontos ez? Mar ugye leszamitva, ha valami vilagvege helyen vagy...

venator 2012.09.03. 15:02:41

@Javorka: Mert az iskola az egyik meghatározó szereplője az identitása kialakításának. Ha itt maradnánk a suli alatt is, akkor minden ilyen élménye Dániához kötné, dánok lennének a barátai és egy elég erős dán kötődése keletkezne.

Ez önmagában nem lenne óriási baj, ha itt akarnánk maradni, de mivel nem akarunk, így beérjük annyival, hogy igyekszünk megtartani a dán nyelvtudását.

bpetya75 2012.09.03. 15:04:54

@kavezacc:

"Láthatod a kommentekből: csak véletlenül fordul elő segítő, biztató szándékú. A legtöbb lebecsülő, megalázó, bántó"

Elolvastad a kommenteket, vagy csak lököd a rizsát? Messze több segítő szándékú hsz volt, mint sem.

LenaLondon 2012.09.03. 15:05:43

@Javorka: Köszi, hogy rákérdeztél. Ezt én sem igen értem.

Amikor első osztályba mentek a barátnőim gyerekei (akik az enyémekkel egyidősek) szörnyülködve néztem, hogy milyen anyagi csőd a mi iskolai előkészületeinkhez képest a magyar ingyenes oktatás.

Plusz én elégedett vagyok az itteni iskolákkal.

AtiBá 2012.09.03. 15:08:48

Szerintem nincs mire várni...

Én csak a saját tapasztalatomat tudom megosztani.
Most vagyok negyven, pontosan három éve érkeztem a párommal Svédországba. Jó pár évig vaciláltam hogy mi legyen, azokkal az évekkel most pontosan előbbre tartanék. Egy másik országban külföldiként az számít, hogy mennyi ideje vagy itt. Nekem is egy szakmáról van végzettségem amiben sosem dolgoztam, és másik kettő amiből már lassan húsz éve éldegélek... Otthon sosem voltam alkalmazott, mindig a saját erőmből boldogultam. Ami a nagyon nagy különbség a "kultúr" országok és a hazánk közt, hogy itt kis emberként is érezheted magadat nagynak - a szavaidat idézve. Viszont ezek csak szavak, a lényeg a tettekben van. Én - mi úgy költöztünk külföldre, hogy nem maradt semmilyen menekülési útvonal, tehát muszály volt itt boldogulni és nem az első nehezebb megpróbáltatásnál szépen hazacuccolni és élni tovább a "nyomorúságos" életünket. Amit szerintem tudni kell: a megérkezéskor úgy gondolod, hogy minimum egy év mire lesz valami értelme hogy eljöttél. A második évben már sejted, hogy ez kb. a harmadiknál fog bekövetkezni... Ha az embernek nincsenek az adott országban igazi barátai és támogatói, akkor az elején csak szívás az egész, és rájössz hogy "csak" egy senki vagy a sok közül. De ha sikerül bármit is letenni az asztalra, akkor azt a tiédnek tekintheted és senki nem veheti el tőled. Ez persze csak az én tapasztalatom, aki nulla nyelvtudással és két utánfutónyi cuccal érkezett egy idegen országba....

Minél többet vár az ember annál jobban fogynak az amúgy is nehezen elérhető lehetőségek nyugat europában.

A legfontosabb ami nélkül bele sem szabad vágni:
- bármilyen lakcím, aláírt szerződéssel
- jó néhány hónapra elegendő pénz
- lehetőleg minden infó beszerzése még otthonról

Sok szerencsét!

tableno 2012.09.03. 15:09:37

@venator: Tényleg írhatnál egy posztot arról, miért és hogyan jutottatok arra a döntésre, hogy haza akartok költözni. Hiánypótló lenne itt a blogon.

Javorka (törölt) 2012.09.03. 15:10:15

@venator: Ertem. Erre igy nem gondoltam.

gatyamadzag (törölt) 2012.09.03. 15:10:29

Szia!
Menni vagy maradni? "Az életben a legfontosabb tényező a megélhetés. A tisztességes, nyugodt megélhetés. Aztán jöhet minden más gondolat és mérlegelés. Hazaszeretet, család, szülőkről való gondoskodás, hideg vagy meleg, szépség vagy rútság, barátok és bármi, ami fontos számunkra. Nem azért, mert ezek pótolhatók, hanem mert megélhetés nélkül egyik sem ér egy fabatkát sem. "
A magunkfajta egyszerű embernek 120 nettó az ára + minimál- béres bejelentés,mindenféle extrák nélkül,ha szerencséd van és van munkád.Ez nem is fog változni.Erre várni balgaság. Tessék belevágni,kimenni a bajorokhoz,és MEGPRÓBÁLNI !
Itthon el kell felejteni mindent.Ha,mégis úgy döntesz,hogy maradsz,bánni fogod,hogy nem próbáltad,meg.Szerintem simán
menni fog neked. Én szorítok!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.03. 15:13:41

A diploma manapság olyan, mint 30 éve az érettségi. Egy szűrő, mely nélkül az ember komolytalannak számít.

gatyamadzag (törölt) 2012.09.03. 15:17:29

@Gondolkodni Próbáló Birca:
azt elfelejtetted hozzátenni,hogy Magyarországon!
Én vitatkoznék az állításodon,ki a komolyabb egy bölcsész vagy egy gépjárműszerelő......

bognart 2012.09.03. 15:18:45

Sherlock!

Nem tanács, saját tapasztalat:
28 éves diplomás vagyok, 3 évet dolgoztam a szakmámban, amit imádtam. Aztán mivel olcsóbb volt egy határozott szerződéssel rendelkezőtől megszabadulni, mint egy kevésbé jó, de határozatlan idejű szerződéses munkavállalótól, hát nem kellettem többet.
Máshova sem, mert
1. Túlképzett vagyok.
2. Nem műszaki, vagy gazdasági végzettségem van.
3. Még nincs gyerekem, tehát lesz...

Szóval egyetemi évek elpazarlása vagy sem (mert külföldön az én végzettségem tuti nem hasznosítható), én vasárnap indulok Ausztriába!

Mrs. Clayton 2012.09.03. 15:22:25

@gatyamadzag: azt azért te sem gondolod komolyan, hogy minden bölcsész annyira hülye, hogy a nevét sem betűzi rendesen és minden autószerelő annyira zseni, hogy akár a Forma 1-ben is szerelhetne

gatyamadzag (törölt) 2012.09.03. 15:26:31

@Jess G: persze,hogy nem,de a diploma nem lehet mértékadó és távol álljon tőlem,hogy bárkit megbántsak.

Javorka (törölt) 2012.09.03. 15:32:56

@LenaLondon: Pontosan ezert nem ertettem en sem. :) Eltekintve a magyar oktatas szinvonalatol (erre nincs ralatasom mar jo ideje), de azt olvasom, hogy minden iskola anyagi gondokkal kuzd, a tanarok vegletekig kihasznaltak es tulterheltek... stb. Szoval szerintem minden gyerek jol jar ha valami gazdagabb helyen kezdheti az iskolait. A kozepiskolara pedig mar eleg nagy, hogy velemenye legyen arrol, hogy hol akarja folytatni. :)

venator 2012.09.03. 15:38:37

@tableno: Nem írok ide posztot, de szívesen látlak nálam. :)

tableno 2012.09.03. 15:49:32

@venator: túl macerás regisztrálni... Anno még belenézegettem a blogodba, úgyhogy azért valamennyire tisztában vagyok a helyzeteddel. Viszont a nagyközönség kedvéért nem lenne rossz ide is írni valamit. Főleg, hogy a blogot állandóan azzal vádolják, hogy kivándorlásra biztat, holott egyszerűen nem (vagy alig) kap írásokat az ellentétes oldalról...

bpetya75 2012.09.03. 15:54:09

@venator:

Csökönyös szamár vagy. Asszem bírlak ;-)

venator 2012.09.03. 15:58:13

@tableno: ha olvastad, akkor nagyjából képben vagy, azóta sem változott sok minden...:)

szerintem is kivándorlásra biztat, ezért sem küldök posztot. :P

(majd ha levette a mottót!)

tableno 2012.09.03. 16:02:40

@venator: Ez így nem teljesen korrekt. Többször előfordult már (még a postr-en is), hogy azon lamentáltak emberek, hogy nincs olyan poszt, ami a maradásról, vagy a hazatérésről szólna. HÁ is meg a törzskommentelők is biztatták az éritetteket, hogy írjanak ilyeneket is. Csak nagyon kevesen álltak kötélnek, pedig az összes ilyen poszt igen nagy érdeklődést generált (és még a reakciók is sokszor voltak pozitívak).

Gerry. 2012.09.03. 16:13:28

Mindenkeppen arra buzditanam Sherlock-ot, hogy probaljon szerencset kulfoldon. Az okok (fuggetlenul az orszag helyzetetol, csak adott esetet nezve):

1. Ahogy O is erzi, semmi sem garantalja, hogy diplomaval majd kaphat megfelelo allast - igen, a papir meglesz, de ekkor meg az eletkor fog problemat okozni. Meg a teny, hogy evekig mas teruleten dolgozott (?). Tovabba a penze is fogy, ahogy irta.

2. Nyugaton valoban jobban emberszamba veszik a ketkezi munkast, azonban a fo szempont nem ez. Hanem az, hogy diplomafetisizmus nincs, sokkal jobban szamit a tapasztalat. Ha pedig valaki Mo.-rol megy ki, szinte csak a ratermettseg es a tapasztalat szamit (kivetelek persze vannak, de adott munkakorokrol beszelve). Ennek oka edig az, hogy a magyar diplomakat senki le sem bojszintja, igy tenyleg szinte csak es kizarolag a tapasztalatot nezik. Ebbol pedig Sherlocknak van 10 ev.

A nyelvismeret nem elegseges volta miatt kezdtben kozepvezetoi allast nyilvan nem fog kapni. De ahogy irta, azert kornyikal nemetul, es angolul is, ez utobbi plussz nemet nyelvteruleten is, es mivel van 10 ev tapasztalata, van eselye, hogy valami epkezlab munkakorbe keruljon kezdesnek, ahol aztan 1-2 ev alatt (vagy akar gyorsabban is, ez adottsag es elhatarozas kerdese is nyilvan) felfejlodjon annyira nyelvileg, hogy jobb allast kapjon -szakmajan belul, barmi is legyen az. Ez nem tul idealisztikus elkepzeles, elhatarozas kerdese, nyelvre jobban ra kell fekudni, ennyi, de persze ragad is az emberre, ha mar kint van. Minimalis elhatarozassal es nemi szerencsevel az alap allasokon gyorsan tullendulhet. Es persze, nem mellesleg, addig sem hal ehhen a csalad es lesz valami jovokep, ami a "ha lediplomazok talan lesz ajobb allasom, talan nem halunk ehhen, es talan nem leszek tul oreg" Mo.-i verziohoz kepest lenyeges elorepeles.

megy egy fontos dolog: a dontest gyorsan meg kell hozni. Ahogy Sherlock irta, jelen allasavala penzuk apad, mapedig kikoltozeshez, akkor is, ha csak o megy elsore egyedul, kell kezdotoke, lakasberleshez, kaukcio, es persze eleg penz amivel honapokig is kihuzhatja, ha nem ugy alakul az allaskereses ahogy elkepzelte. Ha varnak es felelik a penzuket, sokkal nehezebb lessz nekivagni.

venator 2012.09.03. 16:16:16

@bpetya75: @tableno:

Tényleg jó fejek vagytok és más helyzetben még küldenék is posztot, de most nem az a helyzet van....:)

LenaLondon 2012.09.03. 16:23:19

Én szkeptikus vagyok a hazaköltözéssel kapcsolatosan, pedig én is fontolgatom időnként.
Eddig csak egy pár volt akik nem bánták meg a hazaköltözést és pár év múlva nem jöttek vissza, vagy mentek máshova. :(

Gerry. 2012.09.03. 16:39:31

@LenaLondon: Mas dolog evente par alkalommal meglatogatni Mo.-ot, es megint mas ott elni. Tudjuk hogyan mukodik a memoria, a rossz dolgok torlodnek, a jok maradnak, es a "regen minden jobb volt" erzessel elvegyul a "Mo.-on csak jobb volt", amit a par latogatas nem ir at; okes, lehet sokkot kapnak sokan mar az emberek egykedvu artacol is Mo.-on, attol, hogy a kiszolgalok pl. egy boltban vagy postan meg mindig hihetetlenul bunkok tudnak lenni, netan az araktol, attol, hogy GPS nelkul tobb helyen elveszel mert szurrealis a magyar kiirasok es tablak rendszere, de azert a surejebe nem latsz bele.

Nem kell ugyeket intezned (ami Mo.-on az agyverzes egyik elsoszamu forrasa, legyen szo APEH-rol vagy barmi masrol) , a latogatasok alatt azokkal vagy akiket szeretsz, jokat eszel-iszol, utazgatsz netan. Visszaterbe valasztott orszagodba par het utan csak az marad meg, hogy jokat ettel-ittal es ott volt a csalad, dejo is volt, a negativumok amikbe igy is belefutottal, meg nem.

Pontosan ezek miatt sokakon urra lesz egy total erzelmes, lila kodos allapot, amivel meg sem halljak, vagy eppen megmagyarazzak peldaul a katasztrofalis magyar gazdasagi adatokat, es mindent, amitol tobbek kozott vilagga futnak az emberek. Az emberi irracionalitasnak nincs hatara, igy van aki teljesen komolyan kijelenti, hogy Mo.-on kedvesebbek az emberek mint "kulfoldon", azok utan, hogy a parja eppen fel oraval azelott kapott agyverzest az ugyintezok hozza nem ertesetol es rosszundulatatol pl. a postan. Nyilvan ilyen erzelmi toltesekkel nem lehet vitatkozi, nincsenek racionalis ervek.

Ezek az emberek aztan felkerekednek, visszakoltoznek, aztan rajuk szakad a magyar valosag. Mar nem latogatok. Es egyreszt elszornyulkodnek mindazon, amirol mar elfeledkeztek, ujra sokkot kapnak a bunko buszsofortol, meg attol, hogy lehetetlen barmit is elintezni, es a lista tetszes szerint folytathato a vegtelensegig, de foleg azzal szembesulnek, hogy munka nincs, ha van is iszonyatosan alulfizetett, a megbecsules leghalvanyabb jelei se nagyon mutatkoznak, es tok kilatastalan az egesz. A felismeres utan ezek a visszakoltozott emberek habitustol fuggoen szenvednek egy kicsit, evet, kettot, vagy akarcsak par honapot, es aztan fogjak magukat, es szegyen-szembe, suttyomban ujra elkoltoznek. Nem mindenki, es nem mindig, de aranyaiban az elsopro tobbseg. De persze mindig akad valaki, aki ujra nekifut, mert az erzelmi okok felulirjak a jozan racionalitast, meg mert az egy hetes latogatason jo volt latnia csaladot, jokat enni-inni, es nem is olyan rossz hely ez a Magyarorszag...

LenaLondon 2012.09.03. 16:50:58

@Gerry.: Én is így látom. Bár amikor én hazamegyek, nekem is millió intéznivalóm van és a hajamat tépem... meg a hozzáállás már Ferihegyen az arcomba vág.

tableno 2012.09.03. 16:52:05

@Gerry.: Azért az emberi/érzelmi oldal igenis fontos része az egyenletnek. Meg aztán olyan is van, akinek tényleg nem nagy buli a külföldön élés, mert beragadt egy rosszul fizetett, nemszeretem munkába, vagy éppen 30-as, szeretne családot, de külföldön képtelen párt találni. Szóval vannak azért jó okok arra, hogy valaki haza akarjon költözni. Mondjuk, ha valakinek sikerült külföldön egy jó egzisztenciát teremtenie, és nem depressziós a magánytól, annak mostanában én sem javasolnám, hogy nosztalgiából hazaköltözzön, de szerintem ilyen nincs is olyan sok.

Zuiro · http://zuiro.blog.hu 2012.09.03. 16:52:42

@Gerry.: :))))) Igen, pontosan nekem is ilyen tapasztalataim vannak... Amikor otthon vagyok, két kézzel szórom a pénzt, mindenkinek fizetek, váltom be a ropogós kemény valutát, tisztára olyan, mintha a gazdag nagybácsi megérkezne Ámerikából...:)

TilosazA (UK) 2012.09.03. 17:04:48

@Gerry.: Ajánlom figyelmedbe a Határátkelő egy korábbi írását (meg persze mindenkinek):
hataratkelo.postr.hu/kultursokk-es-ami-vele-jar

váj mí 2012.09.03. 17:08:32

@tableno: Csak halkan jegyzem meg, hogy külföld nem egy ország. Ha nem jött be valami miatt például, Ausztria, vagy csak Ausztrián belül egy város, tovább lehet állni más városba, országba.
Ami meg az országba való visszaköltözést illeti, hát igen, sokakat elfognak a nosztalgiarohamok. Főleg, ha rosszabb napjuk "külföldön", aztán páran engednek ezeknek, aztán jól meg is bánják, általában, mert a Városliget is szebb ugye júliusban, napsütésben, feltöltött tóval, kacsákkal, hattyúkkal mint egy novemberi esős napon, halott fákkal. .

Gerry. 2012.09.03. 17:10:30

@LenaLondon: De latod, ennek ellenere is eszedbe jut a visszakoltozes :P Ferihegy amugy talalo pelda, az Allamokban altalaban azt mondjak honpolgaroknak, hogy "Welcome home", de meg a legfaradtabb es legnyugosebb amerikai/brit hataror is csak ritkan vag olyan fapofat, es ritkan olyan flegma (koszonni luxus) mint amilyen a magyar hatarorok standard arcberendezese. ..

@tableno: Nyilvan fontos, es teljesen igazad van abban, hogy akinek nagyon nem jott be, nagyon fel akarja vagni az ereit mert nincs gulyasporkolt es turorudi a kozelben, annak alairom, van racio a visszakoltozesben. De az altalam emlitett standard esetek, es jellemzo pelda pontosan azokrol szol, akiknek konkretan bejott a kulfold, es mero "nosztalgiabol" akar visszakoltozni. Es hidd el, akad jopar, megha a tobbseguk egy ido utan ujra fel is kerekedik.

@Zuiro: Jaja, heppi, szansajn, es nem is olyan rossz, tiszta pozitiv elmenyek, bar a Sparban a kasszas bunko volt, dehat istenem, jol valtjak az eurot forintra... Sokaknak picit az agyara megy ez, es csak akkor szembesulnek a valosaggal, amikor mar nincs valuta amit valtson, meg korrekt allas sincs, de a Sparban a kasszas meg mindig bunko, hetente haromszor...

2012.09.03. 17:22:39

En tovabbra is azt gondolom, hogy Mo. nem egy homogen terulet, es egyes videki reszek pl. kimondottan elhetoek (kedvesek az emberek, tisztasag es kozbiztonsag van), igazabol az a kerdes, hogy hogyan allsz anyagilag. Ha van egy netto 300-350 ezres fizetesed es mindemellett pl. nem vagy Pesthez kotve, Mo-n is lehet nagyon jol es vidaman elni. A nagy baj, hogy ilyen fizeteseket nagyon nehez Pesten kivul elerni, ott viszont tenyleg tele van idegbeteg emberekkel es kosszal az egesz varos.

tableno 2012.09.03. 17:23:50

@váj mí: @Gerry.: Szerintem az sem gond, ha valaki pár év külföld után pár évet otthon tölt, majd újra külföldre megy. Végül is miért ne tehetné meg? Sem a kiköltözést, sem a hazamenetelt nem kell "kudarcként" megélni. Bizonyos élethelyzetekben az embernek ez a jó, máskor meg az...

LenaLondon 2012.09.03. 17:25:42

@Gerry.: Mindig akkor jut eszembe, amikor a hideg és esős nyárban, a kis angol városomban elködösült szemekkel egy sajtos-tejfölös lángosra gondolok, meg egy szalonnasütésre a meleg, nyári ég alatt Magyarországon.

LenaLondon 2012.09.03. 17:26:52

@tableno: Megteheti, csak ez mindig nehéz vállalkozás. Felszámolni egy ottani életet és újrakezdeni itthon. Pláne gyerekekkel.

tableno 2012.09.03. 17:29:42

@LenaLondon: Persze, nyilván ez függ kortól és családi helyzettől. De azt ugyanolyan hülyeségnek tartom, hogy "csak a lúzerek költöznek haza", mint azt, hogy "aki kimegy az hazaáruló".

váj mí 2012.09.03. 17:35:07

@tableno: Természetesen nem, ha azt a pár otthoni évet a maga számára úgymond "értelmesen" tölti, és nem köt bele a rögvalóságba. Csak hát általában azért az emberek belekötnek. És ahogy fentebb is írták, az első "sokk" nagyjából akkor ér, amikor a Spar pénztáros, amolyan "nesze b+" stílusban csapkodja az általad megvett árut. Meg amikor az utcán látod azt a sok fásult arcot, pedig a német sem az a csupa-vigyor nemzet. Én nagyon szeretek hazamenni évente pár hetet, de tudom nagyon jól, hogy turista vagyok.

2012.09.03. 17:35:54

@LenaLondon: Mar korabban is irtam, hogy csak a kozvetlen kornyezetemben ismerek jonehany csaladot, akik par ev kulfoldi munka utan koltoztek haza, es miutan hazakoltoztek, rendesen lepkedtek felfele a rangletran kulonbozo multiknal. Igaz egyikuk sem mosogatott vagy takaritott kint, hanem a szakmajaban dolgozott, egyesek mar eleve menedzseri pozicioba mentek ki. De nem igaz, hogy nincs visszaut. Foleg azokra nem, akik jol kepzettek es kint is a szakmajukban dolgoznak. Par ev kulfoldi munkatapasztalat kimondottan jol mutat a CV-ben, es a multik ezt dijazni is szoktak.

tableno 2012.09.03. 17:45:44

@váj mí: szerintem nem az a lényeg, hogy a Sparban bunkó-e a pénztáros. Én azt konkrétan leszarom, és akkor is leszartam, amikor otthon éltem. Szerintem a lényeg valójában az, hogy az embernek van-e értelmes munkája amiből meg tud élni, van-e szerető családja és barátai. Ha ez mind adott, akkor alapvetően boldog lesz, ha nem, akkor nem. Azt kell nézni, hogy ezt ki hol találja meg a legjobb eséllyel (ez teljesen egyéni dolog), és ott kell élni.

Gerry. 2012.09.03. 17:51:42

@Nyulz of the World: Vagy nem. Vagy azert nem veszik fel, eleve mert a fonokseg veszelyesnek erezne magara, es ha felveszik, a kollegak erosen furkaljak, "nehogy mar o mondja meg az okosat, csak mert kulfoldon dolgozott/diplomazott". Nyilvan konratnsem ez a standard, de az tagathatatlan, hogy ez azert elo-elofordul Magyarorszagon...meglehetosen surun.

@LenaLondon: Ilyenkor kell langost sutni otthon, es befizetni egy karibi nyaralasra. vagy csak atruccanni spanyolba egy hosszu hetvegere. mert megteheted... (Megjegyzem, a brit nyar lehet nem tulzottan nyarias, de par het a Mo.-i total kanikulaban, amikor naponta hatszor akarnak fudreni -nem mintha erne valamit, de az illuzio, ugye-, es zaros idon belul kivankoznal vissza egy kicsit husolni. Vegletek, persze, de a magyar nyarban sok koszonet nincs.)

Gerry. 2012.09.03. 17:58:19

@tableno: A jo eletminoseghez sok osszetevo kell. Ketsegtelenul, talan a legfontosabb (az egeszseg mellett, nyilvan) az anyagi helyzet. Fontos a termeszeti kornyezet, amiben egyeni szempontok ervenyesulnek, ki mit szeret, ki mire vagyik. Tovabbi iszonyatosan fontos az emberek egymashoz valo kapcsolata. A Spar penztarost leszarhatod, leszarhatod a bunko buszost is, a kotekedo ugyintezod az APEH-ben, leszarhatod a gyereket kritikan aluli tanarat, leszarhatod, hogy ezerszer fogsz agyverzest kapni az epitesi vallakozotol es a segedmunkasoktol, ha hazat epitesz, leszarhatsz mindent, de mindezek nagyban besolyasoljak az eletminosegedet. A kornyezet ami korbevesz rezben termeszeti, reszben pedig az emberek, akik az adott orszagban elnek. Es a magyarorszagi eletminoseget aligha teszik jobba a zemberek. En teljesen mas kulturahoz szoktam Mo.-on is, es igy idegesitett a Spar penztaros is, meg a nem koszono vamos, de nyilvan mindenkinek mas a szintje, mas kezdi el idegesiteni. De Mo.-bana z a szep, hogy barmilyen magas is a turesed, egyszer (igen gyorsan) csak a vegere ersz.

Ettol fuggetlenul teljesen igazad van, mindenki eljen ott ahol boldog. Hiaba keres valaki hatalmas penzeket jo beosztasban kulfoldon, ha orli magat, hianyoznak neki a magyaros izek, a csalad, stb. Az eletminosege objektive jobb, szubjektive meg lehet, hogy rosszabb.

váj mí 2012.09.03. 18:00:49

@tableno: Nem a leglényegesebb, csak egy kis kellemetlenség a mindennapokban, a többi pár tucat közül, és lassan a te arcodra is kiül a fásultság. (Jó, nem biztos, hogy pont a tiédre, de érted ...). Azért a környezet rendesen beléd tud folyásolni dolgokat, amitől az sem ment meg, ha kivételesen összetartó családod, és ideális baráti köröd van.

@Nyulz of the World: Nem mindenki multi-alkalmazott, nem is lehet. Van, akinek ez opció, más meghülyülne egy tipikus multi-környezetben.

2012.09.03. 18:00:53

@Gerry.: 10+ ev multiknal eltoltott idoszak alatt en ilyennel nem talalkoztam, de ez termeszetesen nem zarja ki, hogy letezik. De azt nem hiszem, hogy altalanos lenne. Az ellenkezojere viszont annal tobb peldat lattam. Persze multiban is kulonbseg van a 10 fos osztrak tulajdoni csaladi ceg, es az IBM vagy a HP kozt.

tableno 2012.09.03. 18:11:14

@váj mí: Nem tudom, én hét éve élek külföldön, kifejezetten boldogan és sikeresen. Nem is vágyom per pillanat vissza, jó nekem az ami itt van. Viszont mielőtt kijöttem, otthon is jól megvoltam, ott sem éreztem azt, hogy "belefásulnék" a dolgokba, egyszerűen úgy éreztem, hogy megfeneklett a karrierem, és a továbblépéshez váltanom kell. Amikor hazalátogatok, akkor is igyekszem a jó dolgokat élvezni, és próbálom nem elrontani a hangulatomat a kétségtelenül létező irritáló apróságoktól (amik kint is léteznek, csak másfélék, például kezdve azzal, hogy képtelen bárki is megjegyezni, leírni vagy kiejteni a szép magyaros nevemet - azért naponta ötször lebetűzni az ember nevét elég idegesítő tud lenni). Szóval nekem az a filozófiám, hogy mindenhol van pozitív és negatív - igyekezni kell nem az utóbbira koncentrálni.

váj mí 2012.09.03. 18:24:12

@tableno: Én csak pár éve élek kint, és a visszavágyástól én is messze vagyok. Ezek a mindennapi bosszúságok észrevétlenül hatnak, persze nekem sem lett rossz hangulatom egy bunkó pénztárostól, egy udvariatlan eladótól, egy flegma pincértől, az utcán téged majdnem fellökőtől és elnézést nem kérőtől, sőt még az állandó rinyálástól sem (na jó, attól néha türelmetlen lettem), de lassan lassan azért rányomja az ilyesmi a bélyegét a mindennapokra. Ehhez képest az, hogy egy német nem tudja helyesen leírni a magyar családnevet (az enyémet sem, nyugi), említésre sem méltó, mert itt az eladók udvariasak, a pénztáros nem bunkó, a pincér nem flegma, ha neked megy az utcán valaki, akkor elnézést kér, és pláne nem rinyálnak minden hülyeség miatt, kvázi idegenek (mint otthon a nem-tudom-hányadik-szomszéd a nem-tudom-miért).
Ja, én a helyedben nem betűzném a nevemet, hanem leírnám szép olvashatóan egy darab papírra, és mosolyogva odaadnám, ha visszakérdez a know-how-ra. Nekem bevált ;-)

encore 2012.09.03. 18:27:05

Ha tényleg a véleményekre vagy kíváncsi, én saját tapasztalatból, ami hasonlatos a tiédhez kivéve, család, feleség de 34 éves vagyok végigküzdöttem itthon de nem érte meg.
Mi várhat rád Magyarországon a jövőben:
-Csak a diplomás kell szellemi, vezetői, irányítói munkára, csak papír legyen nekik ez a lényeg.
Ha véletlenül még egyszer találnál is ilyen munkát (szerintem szinte reménytelen) azok csak olyanok hogy igazi tartalom nincs mögöttük. Azaz lehet hogy csak 1-2 évig működnek, persze ezt is el kell vállalni ha van addig amíg ki nem tudsz menni külföldre.
Olyan szinten ahogy te nyelveket beszélsz nem szabad itthon maradni, mert komoly esélyed van rá hogy tönkre megy a családod az itthoni kilátástalanságba.
Én valamivel több mint 1 éve tervezgetem a kiutazásom ami sok információszerzés az országgal/országokkal kapcsolatban, és a tőke amiből legalább az első fizetésig kihúzod. (lakhatás sok helyen 3 hó kauciót előre kell letétbe tenni.)
A kérdés az hogy milyen fizikai munkát/szakmunkát tudsz elvégezni, miről van papírod mennyire értesz hozzá? Ezek nélkül nem szabad nagyon nekiindulni szerintem.
Mennyire bírod a fizikai munkát?
Én végigjártam egy főiskolát (4év) de nem diplomáztam le, így nem is kellek máshova csak betanított melósnak, meg minimálbérre bejelentve, zsebből kiegészítve 34 évesen bohócnak a maszekhoz, és magántulajdonú nagyobbnak mondható cégeknél is kezd már így lenni.
A főiskola ennyi idősen számodra 40 éves korodig csak pénzkidobás, ha egyáltalán tudni fogod állni a tandíjat család mellett. Továbbtanulási lehetőség külföldön is van, megfelelő nyelvtudással.
Csak megfelelő tőkével indulj neki, hazajárás ha jól tudom, Londonból naponta 3 oda vissza út Wizzairral, naponta egyszer Ryanair is ott van Budapestről.
Németországot nem tudom, én oda kocsival jártam.
Készülj fel hogy munkát keress külföldön minél előbb mielőtt elfogy a pénzed, nehogy úgy járj mint én hogy munka lenne, de nincs, miből 1 hónap lakbért meg a kauciót plusz rezsit kifizetni, és kihúzni az első fizetésig.

váj mí 2012.09.03. 18:52:24

@encore: Hm, én ismerek egy két gyerekes családot, akik személyi kölcsönt vettek fel a kiköltözéshez, mert annyi megtakarításuk nem volt, hogy a kezdeti kiadásokat fedezzék. Igaz, a srácnak volt már munkája. Kétkezi, fizikai.
Mondjuk, értelmesebb módja a személyi kölcsön felhasználásának, mint amire általában szokták.

madbalee 2012.09.03. 19:01:54

Az én véleményem röviden:
csináld meg a fősulit, meg tanulj mellette ezerrel idegennyelvet (már amennyire ezt meló, meg család mellett lehet) aztán ha végzel, és nem vagy elégedett a helyzeteddel, akkor próbáld ki magad külföldön. Nem 50 évvel ezelőtt vagyunk, vissza lehet menni bármikor Magyarországra.

Sanyi9 2012.09.03. 19:30:10

@váj mí: az azert eleg dupla vagy semmi... Remelem ebben az esetben, amelyikrol irsz, bejott a dolog, mert ha istenments tortenik valami a ferfival (valamilyen baleset, lassuk be, akarkivel akarmikor megtortenhet), mar magaban is eleg katasztrofa a holgyre nezve, de meg ott marad a kolcsonnel is (gondolom biztositast nem kotottek a kolcson melle, mert az meg tobbe kerult volna). Azt ertem, hogy ez tenyleg a befektetes kategoriaba tartozik, amelyik visszahozza (optimalis esetben) a penzt kamatostul es nem egy nyaralas/TV vasarlas finanszirozas, de akkor is nagyon rizikos es az ember nagyon bator kell legyen, hogy ilyesmibe belemenjen. Persze ez csak az en (felos) velemenyem... :d

váj mí 2012.09.03. 19:45:24

@Sanyi9: Rizikós persze, gondolom, ők is jobban örültek volna, ha ezt nem kellett volna meglépniük. A srácnak a kezdetektől volt munkája, arra alapozva költöztek ki, a felesége még pár hónapig az ottani otthonukat rendezgette, a gyerekekkel volt, ovit keresett nekik meg magának is munkát. Ő is talált, gondolom, azóta a kölcsönt is visszafizették. Hogy biztosításuk volt-e, azt nem tudom. Most már valszeg, van.
Mondjuk, abban az esetben, ha van munka, és csak a 2-3 havi kaució, bérleti díj, és némi megélhetési pénz hiányzik az első fizuig, akkor ez is lehet egy megoldás.

paráznabillegető 2012.09.03. 19:48:24

ha kérdezned kell, akkor a válasz nem...

Sanyi9 2012.09.03. 19:50:59

En tisztaban vagyok Maslow piramisaval es most nem arrol beszelek, ha az also ket szintrol hianyzik valami (elelem, lakas, csalad eltartasa, biztonsag, egeszsegugy, tralala...), hanem arrol az esetrol, ha ez mar mind biztositva van. Akkor elojonnek a magasabb szinten levo igenyek (termeszetesen nem anyagiakrol beszel, hanem emberi igenyekrol: en.wikipedia.org/wiki/Maslow%27s_hierarchy_of_needs).

1. Peldaul en 3 eve elek Nemetorszagban, de a varos 900 eves tortenetehez abszolut semmit nem tettem (termeszetesen) hozza, azon kivul, hogy 3 eve itt adozom. Viszont abban a parciumi varosban, ahonnan szarmazom, a szuleim tanitottak egy par ezer gyereket / fiatalat, dedapam epitett egy par hazat, nagyszuleim is hozzatettek a maguket. Ezt itt nem mondhatom el.

2. En eleg folyekonyan beszelek nemetul es angolul, de valoszinuleg soha nem fogok eljutni arra a szintre ahogy magyarul es romanul tudok (leven szlavos nevem van, ha romanul beszelek, altalaban nem tunik fel senkinek, hogy magyar vagyok, amig nem meselek errol). Egyszeruen azokat a vicceket / valaszokat, amelyeket magyarul/romanul "csuklobol tuzelve" (:d) mondanam, idegen nyelven nem tudom olyan szinten/gyorsan elsutni. Eleinte persze ez nem volt problema, orultem, ha megertettem mit mondanak a teveben, de egy par ev utan ez is lehet zavaro.

3. A szuleim meg jo eroben vannak (sot, meg a nagyszuleim is elnek), de egy adott pillanatban ez is egy ok lehet, vagy kihozni oket (ami, lassuk be, nehezkes, idos fat atultetni mar nem megy) vagy hazamenni. Ez is persze szemelyfuggo, egyesek ugy latjak, hogy mindenki elje a sajat eletet, masoknak viszont nagyon fontos visszaadni valamicsket abbol, amit a szuleinktol kaptunk (tisztaban vagyok vele, hogy ez is nagyon szubjektiv es hogy soha nem leszek kepes meg csak toredeket se visszaadni annak, amit a szuleimtol kaptam).

Lehet, hogy ez a par pelda amelyeket felhoztam, baromsagok es azt is tudom, hogy evente 1-2 hetet otthon toltve a kozerzetem mar nem az otthoni, de ez a kerdes nem is olyan szimpla, hogy valaki egyszeruen "megmondja a tutit". Mindenki el kell gondolkozzon a sajat helyzeten. Ennyi.

01234567 2012.09.03. 20:02:48

@enrobag: Szerintem is,ennek ellenére írok rá hsz-t.Mert egy sűrűn előforduló valós helyzet modellje...

LenaLondon 2012.09.03. 20:08:10

Ne értsetek félre, én nem mondom, hogy aki hazaköltözik az lúzer.
Szerintem Magyarország nagyon jó hely, ha megfelelő fizetéssel rendelkezel.

2012.09.03. 20:11:51

"Plusz infó: angolból erős közép (advanced) németből gyenge középfokon beszélek, de a család miatt mégis inkább német nyelvterületben – Dél-Németország, Ausztria – gondolkodom."

Ezzel kapcsolatban egy kerdes merult fel bennem - nem eltem Nemetorszagban vagy Ausztriaban, de kivulallokent ugy tunik nekem hogy a papirok, diploma / szakiranyu vegzettseg, sokkal fontosabbak ezekben az orszagokban mint Angliaban. Ez valoban igy van? Angliaban nekem az a tapasztalatom hogy sokkal fontosabb a szakmai tapasztalat mint a vegzettseg, papirok. (Persze itt is kernek diplomat bizonyos allasokhoz, de nekem az angol munkaadok rugalmasabbnak tunnek ilyen tekintetben mint a nemetek.)

Azon is elgondolkodtam hogy jo par poszt volt itt ami arrol szolt hogy az illeto Angliaban eloszor betanitott / fizikai munkat vegzett es kesobb mas szakmaban helyezkedett el, tanult, karriert epitett. Ehhez kepest az a par poszt ami Nemetorszagrol / Ausztriarol szolt nem vazolt ilyen 'fejlodestortenetet', tobbnyire az derult ki hogy a posztiro eladokent, hotelben vagy etteremben dolgozik stb. Nyilvan ez lehet teljesen veletlen; nem is olvastam minden posztot, illetve azzal sincs semmi gond ha valaki hotelben stb. dolgozik. De bennem felmerult ennek kapcsan hogy vajon nemet nyelvteruleten is van-e annyi fejlodesi lehetosege egy bevandorlonak mint pl. Angliaban / Irorszagban.

Kivancsi lennek olyanok velemenyere akik mind angol, mind nemet nyelvteruleten eltek Europaban.

Gyömbi 2012.09.03. 20:13:19

Azonnal csomagolj és menj!!!!!!

Lerche 2012.09.03. 20:13:41

Kedves Posztoló! Saját "szuterén" :) véleményem: fogakat összeszorítani, az említett lehajtón elhúzni messzire, terepet elökészíteni és jöhet a kis család maradék része. Te is, gyermeked meg pláne! jobban fog járni. Sok sikert!

2012.09.03. 20:21:07

Sulit kellett volna amíg volt meló. Nem egy 30-40-es kollégám végez el valamit. Manapság már nem az van (mármint már nálunk sem), hogy csak max 20 évesen tanulhatsz, sőt...
Szerintem kint vagy itthon hóttmindegy, ahol kerül normális meló hosszútávon. Nem igaz, hogy itthon szar és kint nem, ill nem feltétlen... ha valaki elmegy Sárospatakról Londonba persze, hogy hirtelen több a pénz és a munkalehetőség.

01234567 2012.09.03. 20:42:47

Sherlock:
A te helyzetedben menni kell.A diploma felesleges idő és pénzpocsékolás.Az olyan embereknek mint te,itt jelen sincs,nem hogy jövő.Ahol a problémát látom:elég puhának tűnsz,sírósnak.Ahhoz hogy kint egyedül az elején kibírd,sokkal keményebbnek kell lenned.Mivel szerintem ezen már változtatni nem tudsz,vidd a családot és a gyereket is.A gyereknek csak jót teszel vele ha ott nő fel,a párod ha szeret az az indulásnál elég hogy bírja,utána meg majd belerázódik.
Ausztriában lakhatást nehezebb lesz találni mint állást.Erre nagyon készülj,már itthonról intézd.Az indulás mindegy csak kijuss mert itthonról nehéz abstart "jó" állást találni.Ha már ott vagy,szoktad,körbenéztél,akkor tudsz majd igazán elhelyezkedni.Ha bármilyen magyar kötésen keresztül intéződik a kinti indulás(állás,lakás) mindig vedd számításba,hogy kihasználnak,átvernek,a súlyosabb esetekre legyen anyagi tartalékod.És már a kezdéskor gondolj "B"tervre.Azt építsd ki.
Ahol most nagy a kereslet:Targoncás,raktári dolgozó,sofőr(C,E),CNC-s.
Inkább ilyen OKJ tanfolyamokat csinálj mint a hülye diplomát.
Nyelvtudás esetleges döcögése esetén(írhatsz akármit,azt hogy értenek e,te érted őket,úgy is ott derül ki):Takarító,reklámújság-újságkihordó,mosogató,rakodó,építőipari segédmunkás(bár ebben ott most vége a szezonnak),vagy mezőgazdasági munkás(ehhez meg szerintem puha vagy)lehetsz.De már kezdésnél a váltáson járjon az eszed.
A magyarokkal, mindenhol,minden kontaktusban vigyázz.A lengyelekkel,baltikumiakkal a munkakapcsolatban nagyon óvatosan,a többi náció nagyjából ha megismered,megismernek korrekt és segítő sokszor elvégre "kint vagytok idegenben".A törökökkel ne törődj,azok sem fognak veled.Ha muszáj akkor mint a romákkal.A hazaiak:Osztrák:csak az számít ami a papíron van,mindig ellenőriz,kicsit kekec a munkában,a szavára nem lehet adni.Civilben csak ha ivott társaság,a vendégeskedést,se így ,se úgy ne erőltesd.
A német:Korrekt,pontos,profi,sokszor az adott szava is számít.A munka ott munka,neked különösen.Társaság mint az osztrák(ital),a vendégeskedést csak akkor erőltesd ha nagyon szarul akarod magad érezni.De ha ott vagy ezt nehogy kimutasd!!!!!!!!!!!!!
...ha valamit kifelejtettem,és felrakva észreveszem,vagy szóvá teszik,pótolom....

canis 2012.09.03. 20:43:18

60 éves vagyok. Majdnem 40 évi kemény és bátran mondom szakmai szempontból értelmes és eredményes - a közösség szolgálatában végzett kulturális munka után rokkantként ma is muszájból dolgozva, azon kell sakkoznom, hogy melyik hónapban fizessem a gázt melyikben a villanyt! Én a hetvenes években könyörögtem a feleségemnek: menjünk. Rokonság is lett volna Ausztriában. Most már hová, minek?
De Ti menjetek minél előbb, míg még nyitva vannak a határok...
Qrvára szeretlek Magyarország és félek.

01234567 2012.09.03. 20:56:54

@canis: Ez a másik.Megdöbbent hogy az emberek nem látják mi van itt,és lesz itt.A nagyvilágról nem is beszélve.Mondjuk ilyen szempontból Ausztriát ajánlom:katonailag semleges,gazdaságilag bármikor megáll a saját lábán is,abban a luxushelyzetben van hogy "veszély" esetén dönthet a saját sorsáról.Németország csak addig jó hely amíg a világban csönd van.

encore 2012.09.03. 21:12:04

Én még annyit fűznék a korábbi írásomhoz hogy szeretek Magyarországon élni, de ilyen politika mellett már nem nagyon van vagy egyáltalán nincs jövőm, és a magyarok többségének sem.
Van aki még eléldegél, aki meg jól él azt nem kommentálom.
Van aki még 50 évesen is meglép innen ilyen szintre jutott ez az ország.
Aki meg kritizálja ezt, az nem élt még anyagilag ilyen szinten.
Amikor azt mondják hogy ezt saját magunknak köszönhetjük, nem így van. A politikusainknak, az aktuális magnak, mindig, meg annak hogy rájuk szavaztunk, esetleg nem volt jobb akire lehetett volna.

titotmese · http://mesemese23.blog.hu/ 2012.09.03. 21:18:11

ÉN idehaza szeretnék érvényesülni, de sajnos nem túl sok esély van rá!

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.09.03. 21:21:49

@horcsogpofi: Nyelvtudás nélkül nem, de diploma nélkül röhögve. Én csak Angliára látok rá, és arra se jól, de amennyit látok belőle, abból egyértelmű, hogy a legtöbb szakmában a gyakorlat százszor annyit ér, mint a diploma.

A diploma pontosan addig fontos csak, amíg nincs gyakorlatod.

Sőt. inkább kifordul néha a helyzet: hiába van diplomád az adott területen, nem is hívnak be interjúzni, ha nincs valamilyen (bármilyen) munkagyakorlatod, amivel igazolod, hogy nem csak magolni tudsz, hanem egy munkahelyi környezetben is megállod a helyed.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.09.03. 21:29:32

@Mirjam2: Angliában az ilyen történetek teljesen hétköznapiak a bennszülötteknél is. A volt főnököm volt árufeltöltő a Tescóban, vezetett kenyeresfurgont, volt rendezvényszervező, szabadúszó programozó, majd informatikai középvezető, most újra alvállalkozni ment.

Ennek persze megvan a hátulütője is, például nagyon kevés kollégámat érdekli az, amit csinál.

christophe 2012.09.03. 21:58:01

@Lerche: +1
Menjèl,szerezz munkàt,lakàst pàr honap ès johet a csalàdod is.Az eleje kemèny lesz,kifogjàtok birni,ha M.on nincs perspektivàtok èvtizedeken keresztul fogod bànni,hogy anno nem lèptèl.....

dr kivancsivagyok 2012.09.03. 22:03:00

@01234567: 15 ev kulfoldi elet utan azt kell hogy mondjam igazad van! kemenynek kell lenni es ez kulfodon meg inkabb igy van! aki otthon is csak picsog az mashol is azt fogja csinalni!

keptelen kepkeret 2012.09.03. 22:23:54

Eloszor is erdemes olyan nyelvteruletre menned aminek a nyelvet beszeled (irtad, angol advanced, nemet gyengecske) szoval ha angliat valasztod, kicsit osszeszeditek magatokat, meg mindig ki lehet koltozni N.orszagba:-)

Munka: Itt a legtobb munkahelyen nem kerik a diplomat, meg akkor sem ha felsovezeto szeretnel lenni (persze vannak kivetelek) de a tulnyomo tobbseget a szakmai taasztalat alapjan valasztjak ki.
Itt siman felvesznek egy 40 evest barmilyen allasra (amihez ert), a kort nem kerdezik, es mint emliettem: a zomuk tapasztaltra utazik.

Nekem van diplomam, es olyan helyeken dolgoztam azelott, ahova M.orszagon ez kellett volna, itt nem volt feltetel es konkretan senkit nem erdekelt h mibol diplomaztam:-)ez a diploma mania hungarikum, szerencsere itt ilyen nincs:-)

Jo tanacs nincs, egy biztos: amig nem talaltal biztos munkat kulfoldon addig ne add el a hazad/ne mondd fel az alberleted mert az felelotlenseg lenne:-) Tulkepp mivel gyereket is van- talan erdemesebb lenne eloszor neked kijonnod es korulnezned, es ha sikerul gyorsan munkat kapni- itt eleg sok a munkalehetoseg, akkor ki lehet hozni a csaladot is:-)

Szoval en a helyedben kijonnek, de ne bizz ugynoksegekben. az utazas.com-on talalsz egy csomo leirast, infot az itteni eletrol, sot ugynoksegekrol is akik le akarnak huzni. Ami ontos, mindig legyen nalad eleg penz egy repjegyre hazafele:-)

A foiskolat szerintem hagyd a manoba, nem gondolom, h ez barmit is javitana a helyzeteden kiveve ha pesten maradsz.Erdeesebb eloszor olyan alberletet talalni, ahol rajtad kivul meg laknak paran, igy ugyanis olcsobb kivenni egy szobat, mert lakassal kezdeni kisse draga (a foglalo miatt). En anno belevagtam 6 eve £300 fonttal a zsebemben, de mogottem volt egy nagyon eros csaladi hatter, jo anyagiakkal, a legjobb baratom( az anyagiak itt is jok), ugyhogy mindig "vedve" voltam.
Egy idegennel laktunk, ingyen, egy fanatsztikus hazban, de ez mar egy masik tortenet:-)

Mindenkeppen hozz magaddal legalabb £1000 fontot (ha tobbet az meg jobb), de erdemes az interneten megtalalni a szallast eloszor pl: (roombuddy.co.uk, vagy roombuddy.com, zoopla.co.uk (beutod h egy szobat keresel) etc). Probalj ugy koltzoni, h elotte lecsekkolod a kornyeket es olyan szobat berelsz ki ami kozel van a varoshoz.

Utana pedig a vizozon:-)Vannak a Job Centerek, ott ki lehet nyomtatni allasokat (ma mar nem tudom h muxik de x eve meg volt ilyen gep), azokat ingyenesen felhivhatod es egyeztetsz idpopontot. Neha a telefon hatekonyabb mint elkuldeni a CV-t, tekintve, h nalunk is rengeteg fejvadasz ugynokseg van. Viszont, vannak kimondottan jo ugynoksegek, akiknek ha szimpatikus vagy, akkor tovabbitjak a papirjaidat.

Itt sok konyhai mosogatot keresnek, pincert, mittomen, erdemes megprobalni:-)

A gyereket en otthon hagynam, amig osszejon a melod es megkapod az elsp havi fizut. Plusz adalek; gyerekkel szobat berelni nem egyszeru, sok helyen szimplan parokat sem engednek be ilyen kozossegekbe (fogalmam sincs miert).Szoooval koltozz ki, takarits meg, es vegyel ki egy hazat e utana johet a csalad:-)

Egyebkent itt van nehany oldal ami jol johet a melokereseshez:

-indeed.co.uk

-careerbuilder.com/vagy co.uk

-CV Library

-Totaljobs

etc...

hadri 2012.09.03. 23:12:35

Sherlock! Ez a sztori 95%-ban olyan, mint az enyém. Nem tartalak feltétlenül puhának.

Szedd a cuccod és indulj. Fél évet kibírsz a család nélkül.
Németország jó hely, amelyik részét még magyarok nem tették tönkre!
A németekben megbízhatsz. Amennyiben kezet fogsz valamire, az komolyabb mint nálunk az alkotmány!

Magyarokkal ne dolgozz, ne üzletelj, kerüld a MAGYART!
Sajnos a legnagyobb lehúzók!!!

Nekem 3 gyermekem van és most dolgozom azon, hogy kitelepüljek. Voltam kint egy fél évig és akkor is kimegyek, ha szart kell lapátolnom, mert az élet sokkal "élhetőbb".

Jó utat!

Mrsmihaly 2012.09.03. 23:23:50

Minden a fejben döl el. Ne varjad, hogy masok oldjak meg a problemaidat! Minel tovabb varsz hogy valtsal orszagot, annal nehezebben talalsz munkat, es olvadsz be az uj kulturaba. nem veletlen, hogy a gyerekeknek minden sokkal gyorsabban es könnyebben megy. Nincsenek elöiteleteik, mindent siman elfogadnak, es nagyon folyekonyak az uj dolgok elsajatitasahoz.
En mint 2 gyermekes anyuka, idegen nyelvtudas nelkül belevagtunk a mi kalandunkba. Hogy mit bantam meg? Azt hogy hallgattam a ferjemre es nem meg korabban dobbantottunk. Nem szegyen ketkezi munkaval megkeresni a penzt. A szegyen az elösködes es masok tulajdonanak az ellopasa. Nagyon nehez az ujrakezdes! Sokkal nehezebb mint amit eltudsz kepzelni, de ha van kitartasod es eleg eröd vegigcsinalni, 5 ev utan garantaltan kezded a gyümölcset eszegetni. Mit nyertünk mi? Nyugodt eletet, egzisztenciat, oda utazunk ahova eppen vagyunk. Megkivanjuk a langost megsütöm. Minden elelmiszer elerhetö mar külföldön. 1 jotanacs, a csalad a legfontosabb, ne hagyjad öket otthon. Együtt erösebbek vagytok, a honvagy pedig csakis ö utanuk lenne. szoval gondold vegig, mi a fontos neked/nektek. A diplomat külföldön is megtudod szerezni, ha annyira fostosnak erzed, en is igy tettem. Kitartast es eröt kivanok a jo döntesed meghozatalahoz.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.09.03. 23:43:42

Számomra a posztból nem derült ki, hogy az írója mihez ért.
Erről ugyan mincs papírja, de lehet, hogy kint ezzel is megél, nem tudom...
Az otthoni diplomával sokra nem lehet menni külföldön, ezt már sokszor leírták. Ha olyan tervei vannak, hogy külföldre menjen, szerintem sok értelme nincs az otthoni tanulásnak.
El kell dönteni, ottnon, vagy kint akarja-e folytatni.
Ha otthon, menjen főiskolára!
Ha kint, akkor menjen ki, és ott keressen szakirányú képzést!

alte trottel 2012.09.04. 00:04:10

Az egyik unokabátyám fia ugyanebben a cipőben járt, kb 15 éve. CNC forgácsoló szakmával, feleséggel (ápolónő), két kis gyerekkel elfogadható szinten éltek, aztán bezárt a gyár. Két évig kínlódtak, aztán a gyerek azt mondta, hogy elég volt! Ma Hamburgban élik a német munkásarisztokrácia szorgos életét, az első év volt nagyon nehéz, amíg a nyelvet kellő szinten megtanulták. Az asszony egy kisebb kórházban megbecsült dolgozó, a férj a cég tanfolyama után CNC-programozó.
Én azonnal mennék a helyedben, ha 10-20 év múlva javul itt valami, még mindig visszajöhetsz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.04. 01:08:51

@váj mí: ez kulonosen telefonban hatasos megoldas
itt meg az amerikaiak is betuznek, annyifele nev van
mia gond ezzel?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.04. 01:19:37

amugy ez az egesz menni vagy maradni '90 elott volt'ennyire egeto kerdes, vagyis inkabb 80 elott
mert nem volt lathato visszaut
meg a borton is bejatszott ha haza akartal menni
elotte meg meg raadasul kommunikacio sem mukodhetett
ha valaki ki akar menni , mennyen, nezzen szet probalkozzon, a csaladja meg ki fog birni par honapot nelkule
faszt kell rinyalni
masfel evig voltam katona, gyerekkel, feleseggel es jo ha hatszor voltam otthon
hataron belul

pappito · http://pappito.com 2012.09.04. 02:02:05

@LenaLondon: "amikor a hideg és esős nyárban, a kis angol városomban elködösült szemekkel egy sajtos-tejfölös lángosra gondolok"

süssél, nem bonyi www.pappito.com/2008/10/07/gasztro-langos/

pappito · http://pappito.com 2012.09.04. 02:05:02

@hagyma: ne keverd össze a politikai bezártságot a gazdasági kényszerekkel.

aki 90 előtt lelépett (disszidált) az tényleg kockáztatta, hgoy őt vagy a családját a rendszer megbünteti ezért.

Ma viszont az egész ország büntetésben van (javarészt saját magának köszönheti ezt) és ma nem disszidálnak az emberek, hanem válaszokat keresnek gazdasági kérdésekre, mint a mit zabálok holnap és miből veszek cipőt a gyereknek.

almát a körtével hasonlítgatsz

Iza Béla (törölt) 2012.09.04. 05:53:51

Úgy látom, a posztoló elég nyitott gondolkozású, így helyénvaló lehet annak a megvilágítása, hogy miért kell oda diploma, ahová a feladat nem indokolná.
A cégek egy részének van személyzeti politikája. Nem soknak, de van. Ott azért küldik be a diplomást a tűzvonalba, hogy tanuljon is valamit. A diplomával igazolja, hogy bizonyos szemléletmódot és módszereket el tud sajátítani, viszont a céget, a tevékenységeket és azokat az embereket, akikre építenie kell később, meg kell ismerje. Ha egy cég így gondolkozik, akkor hosszú távra tervez.
Sajnos van másmilyen is. Ott egyszerűen egy előszűrőnek tartják a diplomát, a HR-es (ha van) lusta dolgozni és így a papírral szűri meg a jelentkezőket. A diplomás pedig ugyan kap egy munkahelyet, de onnan a cégen belül sokkal nehezebben vezet az út a valódi diplomás munka felé.
Emellett a cégek nem tudnak különbséget tenni a BA/BSc és az MA/MSc között. Mindenki az ötéves diplomát várja, ami elvileg MA (nem az...).

Sanyi9 2012.09.04. 07:00:59

@hadri: Nemetorszag melyik reszet tettuk tonkre?

Világpolgár2012 2012.09.04. 07:29:36

@pappito:

Én is köszi. Bár sosem szerettem a lángost és nem is hiszem, hogy ettem több, mint háromszor életemben, de ahogy te is írtad, a gondolat befészkeli magát az ember fejébe és ezután csak nem hagy békén. Így muszály valamit tenni – már tudom mivel fogom az időmet tölteni a hétvégén :)

Sherlock. 2012.09.04. 07:48:50

Köszönöm mindenkinek a válaszokat.
Próbálok egy pár kérdésre válaszolni is.

Először is:
nem várom senkitől, hogy egy eldöntse helyettem mit kezdjek az életemmel. Mindössze véleményekre, esetleg elsőkézből származó tapasztalatokra vagyok kiváncsi. Ezek adhatnak némi támpontot, esetleg felhívják ráíirányítják a figyelmem olyan dolgokra amit nem vettem számításba, vagy nem kellő hangsúllyal.

Szakmákról
-Egyik végzettségem vendéglátás (pincér) Külföldi munkavállalás esetén ebben tevékenykednék, de mivel ez elég régi tapasztalat lehetséges, hogy csak valami kisegítői, esetleg teljesen más gyári munka jöhet csak szóba.
-Van mellé egy szakközépisk érettségi, ez ez ami gyakorlat hiánya miatt leginkább érettséginek fogható fel. (azaz nulla)
-Az hogy miben dolgoztam évekig, azt hiszem külső szemlélőnek nem ad túl sok plusz infót, szándékosan nem adtam meg.
De, hogy azért némi + infóval is szolgáljak.
A főiskola informatikai, és részben kapcsolódik a tapasztalataimhoz, azaz elvileg nem csak egy papírt ad, hanem számomra felhasználható tudást. Azaz nem teljesen új szakma megtanulásáról van szó, inkább amolyan félfordulatról.
(ennek az lenne az értelme, hogy a klasszikus vezetői szervezői munkakörből inkább egyfajta támogatói szakember pozícióba lehet vele átnyergelni, ahol meglátásom szerint valamivel kevésbé számítanak a nyelvcsapások, persze ez csak az én meglátásom)

Párom jelenleg gyesen van még kb 9 hónapig. Akkor vissza tud menni a munkahelyére.
Ő is elég régi bútordarab a munkahelyén, és végzettség/tapasztalat szempontjából hasonló cipőben van mint én, azaz mást csinál mint amit tanult. A fizetése mo-i viszonylatban elfogaható.

más:
Többen írtátok, hogy „puha” vagyok. Érdekelne ez miből derült ki számotokra.
Én azt gondolom elég sokat próbálkoztam, mire elértem a mostani állapotot. Most már valóban van bennem keserűség. Biztos van, akit nem tör le a sok kudarc, a több száz felesleges pályázat, és az, hogy elvesznek dolgok amiért az ember keményen megdolgozott.
Ha így nézzük puha vagyok.

Ha arra gondoltok, hogy feladtam a munkehelyemet, akkor nem tudom erre mit mondjak.
Az én szüleim azt tanították, hogy a család, a tisztesség a becsület a legfontosabb dolgok. Ebbe az értékrendbe pedig nem fér bele a kétszínűség, alakoskodás, hazudozás, csalás, másiknak tudatos alátevés.

christophe 2012.09.04. 08:04:54

@hagyma: Oszt ki garantàlja,hogy viktàtor a szokàsos tundèrpor adagja utàn nem hozza vissza a bortonbuntetèst a disszidenseknek :-)

christophe 2012.09.04. 08:19:20

''Ebbe az értékrendbe pedig nem fér bele a kétszínűség, alakoskodás, hazudozás, csalás, másiknak tudatos alátevés.''
Enèlkul ma M.o-n csak nagyon nagy szerencsèvel boldogulsz,kèszulj rà ès indulj!!!!!!

tobias2 2012.09.04. 08:35:08

"mire egy hölgy kioktatott, hogy a jelentkezőket küldték csak tovább, mert valami alapján csak szelektálni kell a sok jelentkezőt" Ez nem egészen világos nekem... Aki nem jelentkezett, azt nem küldték tovább?

Egyébként az EU hivatalosan támogatja a munkaerő szabad mozgását a tagországok között. Akinek ez nem tetszik, megsütheti a mikróban az útlevelét...

Énisvoltam 2012.09.04. 08:37:04

Ha már mástól kér tanácsot akkor jobb ha marad!! Ennyi határozottsággal külföldön sincs esélye!

bpetya75 2012.09.04. 09:19:19

@Sanyi9:

Ezek szép és érdekes gondolatok. Köszönöm, hogy megírtad ezt a hozzászólást!

Lobelt Ledfold Reloaded 2012.09.04. 10:32:23

„...de rá kellett jönnöm, hogy középvezetőként kb. annyi a munkám, hogy felfelé nyaljak, lefelé tapossak, azaz minden felsőbb utasítást kérdés nélkül magamévá tegyek és lenyomjam a beosztottaim torkán, még akkor is ha azt ésszerűtlennek, vagy szimplán inkorrektnek találom. Ezt egy idő után nem bírtam elviselni, miként a sok őszintétlen embert sem, a sok érdekbarátot, akik csak szemtől szemben jópofiztak, akik miután segítségükre voltam a bajban elárultak, akik szemembe nézve kézfogás mellett megígértek valamit, aztán jól hátba támadtak.”

Nem olvastam el a kommenteket és úgyis már lejárt a cikk szavatossága, hisz egy napos :-), de erre szeretnék reagálni. Soha nem dolgoztam nyugaton, de évek óta csupa nyugati pofával dolgozom együtt. Németek, franciák, angolok, svájciak, finnek. Ami odafennt le van írva az szinte szó szerint napi szinten lejátszódik helyi szinten is, de főleg regiós vagy éppen globál játszmákban, szemtől-szembe mindenki akkora haver, hogy az elképesztő, aztán egymás háta mögött meg megy a gyepa, de nagyban és brutálisan. Sajnos a diplomáciát meg kell tanulni, különben az ember elveszik ezekben a szituációkban. Minél magasabban vannak ezek a végtelenül kifinomult, művelt és kivételes kellemes társalgóartnernek bizonyuló übermenedzserek annál brutálisabban könyökölnek és fúrják egymást ahol érik. Én ezt tapasztalom nap mint nap, nem látom be, hogy miért lennének kevésbé konspiratívak és szenyák saját hazájukban.

váj mí 2012.09.04. 10:40:44

@hagyma: Megragadtad a lényeget, szokás szerint. Telefonon majd lebetűzi. Satisfied?

@Sherlock.: Pincérként, én Ausztriát ajánlom neked német nyelvterületen. Hogy milyen munkakörbe vesznek fel ezen belül, az nagyban függ, milyen étteremben/kávézóban/kocsmában találsz munkát.
Döntened viszont az indulásról tényleg neked kell.

Jossarian 2012.09.06. 13:13:35

Szia kedves posztolo!

Te egy normalis ember vagy. Ertekelheto es hasznosithato tudassal is rendelkezel. Ugyhogy surgosen huzz el barhova, akar tavolkeletre is, egyebkent begolyozol keleteuropaban.

Sok sikert! (amit elersz egy kis kitartassal... :) )

velizar 2012.09.06. 14:03:38

ha van 10 év tapasztalatod valamiben, kint leginkább a lőtéri kutyát sem érdekli, hogy miről van papírod. szakmai kérdéseket fognak feltenni, azokra kell válaszolnod. ha ez 3 óráig tart, akkor 3 órán át fognak faggatni. nem feltétlenül az a válasz jó, ami a tankönyvben le van írva. adott esetben el kell tudnod magyarázni, mit miért csináltál úgy ahogy, milyen egyéb lehetőségekkel szemben részesítetted előnyben, stb. ha ezen megfelelsz, és nem olyan szakmában pályázol, amelyben előírás valamilyen végzettség megléte (orvos, tanár, mérnök, bár még ez utóbbiban sem feltétlenül kitétel, nem mindegyik mérnök kezéből kerül olyan terv, dokumentáció, amely végzettséghez van kötve), akkor átmentél. szerintem indulj neki, mit veszíthetsz?

Felhasznalonev 2012.09.06. 17:39:57

Ebben a pocsolyában állok én is, és én a MENNI mellett vagyok.
Ha már itthon kapálnom kell akkor azt megteszem máshol pénzért.

idiesel 2012.09.14. 11:54:16

Főiskola??? közel 40 évesen friss diplomásként jobb helyzetben leszel? Szerintem nem.. Ne vesztegesd az éveidet itthon.. Nem leszólom a diplomát, a tanulást, mert nekem is van 3, de ebben az esetben, 10 év tapasztalattal közép angollal tök feleslegesnek érzem. Most éhbérért dolgozol, tegyük fel kapsz 100-at. Na diplomával, egy kezdő állásban meg kapsz majd tegyükfel 170-et. Miközben az árak az egekben, a politikusaink közben szüntelenül teszik tönkre az országot.. Diplomára ne alapozz. Hidd el, nagyobb sikerekben lesz részed, ha fogod a családod és minél hamarabb elhagyod az országot! Nehéz lesz? Új lesz? Igen, valszeg az lesz, de közelsem olyan nehéz, mint itthon alázkodni egy kis k*rvának, aki kioszt, mert nincs diplomád. Akár tapasztalatot is megosztok Veled szívesen, rábeszéllek akár privátban is, csak INDULJ EL! :)Sok sikert és hidd el könnyebb, mint gondolod.

idiesel 2012.09.14. 12:04:03

@Sherlock.: Na most találtam meg a posztolót. Nem hiszem, hogy rá kéne stresszelned a végzettségre. Számtalan olyan szituáció van, hogy nem kérnek papírt. Közép angollal, én simán angliát, de inkább valami tááávoli helyet céloznék meg, mint pl. usa, australia.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása