oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. július 25. 06:58,  Rossz és még rosszabb közül választhattam 100 komment

2012. július 25. 06:58 Határátkelő

Rossz és még rosszabb közül választhattam

Tanulságos történet a mai, amely egy miskolci állami cégtől egészen Németországig ível és akadnak benne érdekes momentumok bőven. A lényeg szerintem valahol mégis csak ott van, hogy soha nem késő elkezdeni tanulni és megismerni a világot. Aztán hogy a történet vége mi lesz, azt még a szerző, Szamóca Ábris sem tudja.

öregasszony.jpg

TROLLFIGYELŐ: Nem ideillő, minősíthetetlen hangvételű hozzászólást olvastál? Jelezd nekem a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címen és amint tudom, megteszem a tőlem telhető lépéseket. Őrizzük meg együtt a Határátkelő kulturált hangnemét!

„Ötvenakárhány évesen Miskolcon dolgoztam egy állami cégnél, már 5 éve. Tartottam tőle, ha lesz egy átszervezés, az elsők között fognak elküldeni. A céghez erős hátszéllel kerültem, de munka nélkül voltam, ide volt protekcióm, hát az vesse rám az első követ, aki nem élt volna a lehetőséggel.

Amíg a cégnél dolgoztam elvégeztem egy főiskolát, de attól tartottam, hogy az is kevés hogy ne rúgjanak ki. Nem vagyok egy nagy lumen, nem vagyok különösebben tehetséges, örültem hogy elüldögélek a légkondis irodában az íróasztalom mellett.

(Az igazsághoz tartozik, hogy mielőtt oda kerültem a szakmámban is találtam állást, 102 jelentkező közül engem vettek fel, de az állami cég a dupláját fizette, és inkább azt választottam.)

Áthelyeztettem magam cégen belül Pestre, de ott persze már nem kaptam íróasztalt, kevesebb fizetésért sokkal többet kellett volna dolgozni.

A miskolci lakást nem lehetett csak úgy ott hagyni, tartottam attól, hogy kirámolják, és ami még rosszabb, esetleg be is költöznek. Visszaadtam az ingatlanos cégnek, kaptam érte annyit, hogy egy kis faluban tudtam egy házat venni. Pesten béreltünk egy kis lyukat, és nekiálltam állást keresni.

Németország, házi gondozás

Rossz és még rosszabb közül lehetett választani, de egy cég hirdetett házi gondozói állást Németországban, jelentkeztem. 10 ezer forintokért kezembe nyomtak egy telefonszámot. A szám egy közvetítőé volt, aki feketén közvetített családokhoz, neki utólag kellett 250€-t fizetni.

Felhívott a család, megegyeztünk, hogy veszem a repjegyet, a reptéren várnak. Még maradt annyi pénzem, hogy 100€-t beváltsak, és elindultam.

A család rendes volt, nagyon sokat kellett dolgozni, de azóta sem kerestem annyit mint ott. Két-három havonta jártam haza 3-4 hét szabadságra. Meg voltak velem elégedve, de mégis felmondtak, mert találtak egy németet helyettem.

Megint állás nélkül

Amikor hazajöttem a pesti lakást már felmondtuk, mert közben a férjem is munka nélküli lett, és mondtam, hogy költözzön ki a vidéki házba, az ingyen van.

Megint állás nélkül voltam, de miután rendbe tettem magam körül a dolgokat leültem a gép mellé és most már direkt gondozói állás után kutattam.

Találtam egy közvetítőt, neki fizetni nem kellett. Azt kérdezte, mikor tudnék indulni. Mondtam, hogy ma már nem, mert ez egy kis falu, innen nehéz a közlekedés, de akár holnap. Csütörtök volt, kedden kellett menni, később felhívott, hogy mégis inkább hétfőn. Nekem az is megfelelt.

Ismét háziápolás

Nem ragozom tovább. A német cég házi ápolókat közvetített ki családokhoz. Egy hetet vártam a munkára a cég szállásán. Kajáról, kávéról gondoskodtak. Hát a szállás olyan volt amilyen, nem luxus, de ki lehetett bírni.

Egy hét után megkaptam az első munkám a holland határnál. A családhoz a cég autója vitt el. Egy idős demens hölgy volt a gondozottam. Egyetlen rokona az unokája, egy zürichi divat fotós lány miután átadta a kulcsokat, a házi pénztárt, visszament Zürichbe. Hetente felhívott, küldött pénzt. Én fizettem a bejárónőt, a kertészt, naponta kétszer jött az ápoló szolgálat mosdatni, öltöztetni.

Három hét után a hölgy mentális állapota rosszra fordult, kiabált velem, rendőrt akart hívni. Hívtam a johannitákat, akik mentőt hívtak és visszavitték abba az intézetben ahol eddig is kezelték. Én még egy hétig egyedül voltam a házban. Meglátogattam a pszichiátrián, beszéltem az orvossal, de nem javasolta az otthon ápolást.

Beutaztam szinte az egész országot

Szóltam a cégnek, kértem másik munkát, a kulcsokat bedobtam a postaládába, az elszámolást ott hagytam az asztalon, és eljöttem. A cég küldött értem kocsit.

A következő beteg egy ágyban fekvő idős doktor nő volt, szellemileg viszonylag épp. Szerettem ott lenni, de később mégis úgy hozta a sors, hogy másik helyre mentem.

Beutaztam szinte egész Németországot, minden nagyobb városban megfordultam az öt év alatt, amióta ezt csinálom.

A mi fizetésünk viszonylag nem túl sok, de mindenütt teljes ellátást, külön szobát, a legtöbb helyen külön fürdőszobát is kapunk, tehát amit keresünk, az tisztán megmarad, mert 150-200€ utazási átalányt is kapunk 1,5-2 havonta, ha hazajövünk.

Többnyire egyéni vállalkozói formában dolgozunk. A cég intéz mindent. Én az utazásaimat magam szervezem, de sokan bevállalják a kényelmetlen és drága háztól házig szállítást, mert nem mernek egyedül elindulni.

Tanulni, tanulni...

Ezt is meg kellett tanulni, mint mindent. Amikor az első betegem kórházba került, meglátogattam a barátnőmet vonattal. Volt időm, kitapasztaltam, hogy működik a jegyautomata, hogy lehet úti tervet lekérni, ráértem, volt időm szétnézni a pályaudvarokon, csomag nélkül. kényelmesen. Azóta magam utazom, vonattal, repülővel, mikor hogy.

Ki kellett tanulni az itteni szokásokat. 80 feletti idős németeket nem lehet már átszoktatni a magyaros konyhára, azt kell főzni amit ők szeretnek. Meg kellett tanulni minden vidék, minden tartomány szokásait, tájszólását, vicceit, slágereket. Beszélgetni , lehetőleg semleges témáról.

Most már a munkát is magamnak keresem, de nem is nagyon kell keresni, ezt a melót úgy kaptam, hogy az előző betegem temetésén oda jött hozzám az unokahúga, és megkért hogy ugyan vállaljam már el az ő anyját is ha már úgy is ráérek.

Egyedül

A munka általában nem nehéz, kis házimunka, főzés kettőnknek, beszélgetni, sétálni menni. Persze ha meghal a beteg, az azért nagy stressz, mert itt az ember magára van utalva. Ha kórházba kell vitetni, akkor látogatni kell.

Volt úgy hogy Bonnban, amikor a betegemet elvitte a mentő (combnyaktörés), csak egy cédulát kaptam a kórház címével. Egy hete voltam ott, nem ismertem a környéket, de megtaláltam.

Hozzátartozó nem volt - az egyetlen gyereket egy intézetben kezelték skizofréniával - egy hivatalos gondnokkal tartottam a kapcsolatot, akivel mindössze egyszer találkoztam. Én nem is laktam együtt a családdal, nekem egy panzióban béreltek szobát.

Spanyolul kezdtem tanulni

A legnagyobb problémám mindig az, hogy mivel töltsem el a rengeteg időt, mindig rengeteg könyvem van, kézimunka, kötögetés, filmet nézek, tévézek, az internet nekünk alap, ez a kapcsolattartás a világgal. Most kezdtem spanyolul tanulni. Régi vágyam egy mallorcai meló, ahogy még a német nyelv tudással elboldogulok. Esténkét futni járok, reggelente uszodába, na jó, nem minden nap, de azért gyakran.

Az otthoni anyagi problémákat megoldottam. Most már csak magamra van gondom, a gyerekeim önállóak, a férjem nyugdíjba ment, már nem kell eltartani.

Most már van időm és pénzem utazgatni. Böngészem a repülőjáratokat, utazásokat tervezek. Idén elmentem caminózni, de szeptemberben megyek megint. Mivel folyamatosan dolgozom, 2-3 hónap után 1-2 hónap szünetet tartok, ilyenkor van időm elmenni csavarogni a nagyvilágban, 3 hét után még egy hét magyarországi semmittevés is belefér.

Vannak persze terveim, keresni egy jó munkahelyet, lakást bérelni, de nem sürgős, ráérek. Majd ha kitalálom, hogy ez után mit akarok csinálni, akkor váltok. Nem lesz könnyű, tanár vagyok, nem értek semmihez."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: egészségügy Németország háziápolás

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr564676405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.07.25. 07:12:54

A meg rosszabbat nem találtam a cikkben, sőt, nagyon optimista hangú beszámoló. Tervei vannak, meglátja a jelenlegi élete pozitív részleteit - nagyon szimpatikus.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.07.25. 07:29:27

Egyébként, Izraelben is elég sok a magyar idős - gondozó. Egy hölggyel hosszan beszélgettem az itteni életéről, mert mar jó nehány éve itt dolgozik, anélkül, hogy tudna bármilyen nyelvet a magyaron kívül. A szupermarketben futottam össze vele, ahol egész jól elboldogult, a nulla nyelvtudás ellenére. Mivel neki ápolónő végzettsége is van, nagyon keresett a magyar-ajkú izraeliek körében. Viszont éppen ezért, alig látott valamit az országból. Amikor beszéltem vele, volt egy olyan ötletem, hogy a közreműködésével csinálok egy melyinterju - kötetet az apoltjaival, hiszen ezek a 80-90 körüli emberek a magyarországi Holokauszt túlélői, és éppen ilyen halál-közeli helyzetben jönnek elő a régi emlékek. Sajnos, más elfoglaltsagom miatt ez nem jött össze.

memyselfandi 2012.07.25. 07:33:08

Belevalo no, tetszett az iras! En is inkabb az optimizmust latom benne.

Szivesen meghallgatnam, viszont nem derult ki szamomra, hogy a miskolci jo munka + lakas helyzet felmondasat milyen motivacio vezerelte?

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.07.25. 07:34:49

"a férjem nyugdíjba ment, már nem kell eltartani."

Ez a mondat azért üt rendesen :D

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2012.07.25. 07:44:08

szuper. értélkelem a nyitottságot a változ(tat)ásra. e nélkül emmi nem lesz.

hajrá!

bpetya75 2012.07.25. 08:04:29

Közel 60 évesen 3 hét gyaloglás a kagylót követve? Nem rossz teljesítmény.

Az első bekezdések kíméletlen őszintesége nagyon tetszett. Utána viszont valahogy fókusz nélkülivé vált a sztori számomra.

A végére meg egy kérdés is felmerült bennem. A férjed miért porosodik nélküled idehaza?

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.07.25. 08:10:28

Sok rémtörténetet olvastunk a házigondozásról, örülök, hogy megjelent ez az írás pozitív tapasztalatokkal.
Az jutott eszembe az olvasáskor, hogy aki jól csinálja a dolgát, annak nem lesz gondja, hívni fogják máshová is, akik ismerik a munkáját.
Nekem ez a mondat tetszett: "Nem lesz könnyű, tanár vagyok, nem értek semmihez."
Én is éppen próbálom kitalálni, hogy mit csináljak ezentúl a tanítás helyett.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.25. 08:19:38

Vegyesek az érzéseim: egyrészt le a kalappal, hogy közel 60 évesen -amikor sokakat már a nyugdíj foglalkoztat - ilyen bátran változtattad meg az életed.
Tényleg nem sokan képesek rá.
Ugyanakkor számomra meglepő ez a "tisztes távolság" a gyerekektől, a családtól.
Nekem az jött le az írásból, hogy jól van felneveltelek benneteket, aztán most már oldjátok meg magatok.
Persze családja válogatja, nálunk fontos szerepe van a nagymamának.
Nekem mindenesetre ez kicsit furcsa.

csőcsere 2012.07.25. 08:30:52

Tetszik a szerzó önértékelés, nem dugja homokba a fejét. Az külön tetszik még, hogy nyitott a világra, utazik, nem rögtön és csak Mo-ra jön a szabadidőben. További sok sikert!

csőcsere 2012.07.25. 08:33:00

@tilmir: ezért is a mondás, ahány ház, annyi szokás. Meg a másik ilyen mondás: az igazi élet akkor kezdődik, amikor a gyerekek kirepültek és a kutya is megdöglött.

LittleG (uk) 2012.07.25. 08:33:44

Nálam a férjem már nem kell eltartani-mondat ütött, de sajnos el tudom képzelni a helyzetet, látok ilyen példát közelről...

Amúgy a sztori tényleg pozitív, és bár biztos vannak, akik rossz körülményeket fognak ki, ismerőseim közül, aki erre adta a fejét, mind meg van elégedve.

Bár ebben az is szerepet játszhat, hogy akik erre vállalkoztak, szorult helyzetből menekültek, és mivel ez is viszonyítás kérdése, most jobb nekik.

Egyik ismerősöm, 50 körüli nő előtte egyik betegséget szedte össze a másik után, nem tudták kigyógyítani, súlyos is volt köztük, műtéttel, depis is volt, most meg teljesen ki van virulva.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.25. 08:37:32

@csőcsere: Persze elfogadom, ahogy írtam ez lehet csak nekem furcsa. (nem vagyok elég modern)

bpetya75 2012.07.25. 08:43:04

@tilmir:

Megnyugtatlak, nem csak neked furcsa :-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.25. 08:54:59

@bpetya75: Megnyugodtam. :) Nálunk generációk óta fontos szerepe van a nagyiknak. Bár még nagyon messze vagyok tőle, de sokszor vágyom rá, hogy azt a sok jót, amit kaptam tovább adhassam majd.

Sertab 2012.07.25. 08:57:08

"Nem lesz könnyű, tanár vagyok, nem értek semmihez."
Úgy látom ez az érzés nem csak bennem munkálkodik. :)

Egyébként én megértem a bejegyzés íróját. Nekem is furcsa a családtól távol élő anyuka/nagymama képe, de megértem. Van olyan helyzet és körülmény, ami ide vezet.
Hajrá!

bpetya75 2012.07.25. 09:03:49

@tilmir:

Mi most érezzük igazán a hiányát. Anyósom az ország másik szegletében, édesanyám meg 64 évesen tavaly összeesett és meghalt. Addig csak tudtuk, hogy mekkora segítséget jelentenek. Most már érezzük is.

Középső lányom apám kedvence, az érzés kölcsönös. Ő mondta neki a Mama halála után pár hónappal, hogy inkább még nem aludna ott nála, mert mindig úgy volt a fürdés, hogy a Papa kivette a kádból, a Mama pedig megtörölgette. És ez már többet nem lesz, így meg nem olyan jó...

Votisky Petra · http://nokkulfoldon.hu 2012.07.25. 09:06:43

Ez a tortenet tenyleg sok pozitivumot hordoz: kepesseg az ujrakezdesre, akar uj orszagban, valodi elethosszig tarto tanulas stb. Ez masoknak is erot adhat. En is sok sikert kivanok a szerzonek. :-)

TilosazA (UK) 2012.07.25. 09:11:56

Nekem ez az első idősgondozós történet, ami nem negatív. Nem tudom, hogy csak szerencséje volt-e a posztolónak, vagy tényleg neki megvan az a képessége, ami a többiekből hiányzott.

odeon 2012.07.25. 09:54:15

Bocs, hogy ide, meg egyáltalán, de több országfelelős van feltüntetve, mint ahány ország egyáltalán elérhető.
Valami gond lehet a rendszerrel ( mármint ezzel is)
Én a házi gondozást már nem is munkának, hanem hivatásnak tartom, amihez már nem elég az elhatározás, meg a szakismeret kell valami többlet, ami nem tudom, hogy mi, de bennem biztos nincs meg

Taxomükke (UK) 2012.07.25. 09:58:06

@Gilda66: Jajaja, én is tanár vagyok, angoltanár, most keresek állást - Angliában... A nejem már kint dolgozik, én pályázgatok, de nem sok sikerrel. Mondjuk főállásban mindig már területen dolgoztam, most is sikerülni fog, csak ki kell bekkelni.

pamut 2012.07.25. 10:03:55

Off, nagyon zavaró az oldal elrendezése, a hasábokat nem jobbra, hanem balra kéne tenni, így állandóan húzni kell a csúszkát hogy lássam a lényeget. Behozom az oldalt, húzni kell, katt a napi új posztra, ismét, nyomok egy ctrl++ -t, megint, frissítek, megint, hozzászóláshoz belépek, megint, stb... nincs mindeninek 20+ colos képernyője...

(és egy baráti javaslat: a fejlécben meg külön tenném a három legnépszerűbb célországot (németo., ausztria, anglia), ha jól tudom e 3 ország szívja fel a kivándorlók többségét.)

mommmmo 2012.07.25. 10:36:28

Nagyon tetszett a cikk, es vicces ez a "nem vagyok nagy lumen se nagy tehetseg, de jol el vagyok a vilagban" hozzaallas.
Sok nagy lumennek nem megy ilyen jol.

Határátkelő 2012.07.25. 10:37:43

@odeon: Nincsen baj a rendszerrel, sajnos úgy alakult (...), hogy egyesével, manuálisan kell feltöltenem mind a 330+ "régi" posztot. Szóval pár hét és megtelik az összes ország (csak olyat tettünk fel, amiről már volt szó). Kis türelmet kérek!

Határátkelő 2012.07.25. 10:38:44

@pamut: Jó ötlet a három ország kiemelése, alighanem tényleg érdemes megfontolni. Kösz szépen!

hothead 2012.07.25. 10:49:15

@odeon: ez egy regebbi blog, uj oldalon, a regebbi posztokat (is, es napi 1 ujat) folyamatosan tolti fel a blog gazdaja. annyi orszag erheto el egyelore, ahanybol kerult fel poszt erre az oldalra. ez az orszagfelelosoket nem erinti, ugyanugy teszik a dolgukat (ha van nekik), mint eddig.

hothead 2012.07.25. 10:51:30

@Határátkelő: es uj-zeland is kikerulhet au melle, pappito kedveert?

hothead 2012.07.25. 11:00:40

szimpatikus a posztolo aktiv eletvitele, bar nehany dolog nekem sem tiszta a posztban.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.07.25. 11:03:43

@Taxomükke: Neked hozzám képest szerencséd van, az angollal talán könnyebb lesz, de én mit kezdjek a matek, fizikával?

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.07.25. 11:25:02

@tilmir: De azt majd mindenképpen, indítom a folyamatot.
Ha nem is tanítani, de valamire azért talán jó lesz:-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.25. 11:26:49

@Gilda66: Bocs a duplázásért. Mivel ezekben a tárgyakban nincs semmi "változó" én nem tartom lehetetlennek, hogy taníts.
:)
Mindenesetre kíváncsi leszek.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.07.25. 11:30:18

@tilmir: A tárgyakkal nincs baj, a francia tudással még igen:-)
Viszont magánórákat egy idő után talán tudnék szerezni...
De most hirtelen más dolgok foglalkoztatnak sajnos...kattints rá a blogomra (utolsó bejegyzés)!

tsík 2012.07.25. 11:39:28

@pamut: Ipad-en sem stimmel valami a dologgal, az oldal függőleges harmadát elfoglalja a a baloldali sáv (aminek a bal széle ki is lóg a képből), a kommentrésznél már az arány majdnem fele-fele, azaz a fél képernyő gyakorlatilag üres...

Csökkenteni kellene a bal oldalsávot (és az ottani betűtípus méretét is), hiszen ott a kevésbé fontos dolgok szerepelnek.

De maga a zöld-fehér-bézs dizájn, meg a fejléckép egyébként nekem tetszik.

tsík 2012.07.25. 11:40:45

Upsz, és komment elküldése után

1. a főoldalon landolok
2. visszatérve ide alul szép pirossal "Hiba történt a komment elküldése során, kérjük, próbáld meg újra!"

mondjuk ez lehet akár sablonhiba is, de javítandó! :)

2012.07.25. 11:58:08

Köszönöm a hozzászólásokat.

Az igazsághoz tartozik, hogy ennyi év alatt beleszaladtam számtalan nagyon pocsék melóba, a török családnál eltöltött hetek nem voltak nagyon kellemesek, és volt egy északnémet melóm is, ami rémálom volt, de a szerződés 1-2 hónap, utána lehet tovább menni.

@Babette_: amint látod én vagyok

Az is sokat számít, hogy egy kis világvége falván vagy, vagy egy nagyvárosban.

Hamburgot pl, szerettem, bár azóta sem fizettek olyan rosszul. Kasselben jó volt, a lángosos Zolinál sok magyar jött össze. Münchenben 1 évet voltam, 2 helyen, jó hely, jó volt. Most Nürnbergben már egy fél éve, talán itt a legunalmasabb, már bucira alszom a fejem, annyira nem tudok mit csinálni, de a város szép, és most végre sikerült a biciglit is életre pofozni, ugyhogy a bringázás is játszik ezentúl, és most már számolgatom a napokat a portugál caminoig.

Mindennek van előnye, hátránya. Ahol jó a fizu, kevés a kosztpénz. Ha szép a szobám, akkor a fürdőszöba két emelettel lejjeb, ha sok a szabadidő, akkor a meló nagyon nehéz.

Olyan hogy ideális munka nem született még meg.

Majd ha sikerült kitalálnom, hogy hogyan tovább, akkor viszált 24Plege, de sajnos egyenlőre fogalmam sincsen. Még azt sem tudom eldönteni maradjak-e Nürnberben (ami olcsó) vagy menjek vissza Münchenbe. (mellette az szól, hogy könnyű a haza utazás). Tanárként legfeljebb takarítónak vagy segédápolónak mehetnék el, kb ennyi pénzért, és magamnak kellene állni a költségeimet. Ettől függetlenül lehet hogy belevágok, és ha nem megy, ezt a munkát bármikor megkaphatom, amig németországban idősek vannak.

2012.07.25. 11:59:15

@tsík: nyugodj meg: a galaxin is ez a helyzet

kikiva 2012.07.25. 12:03:24

@Gilda66:
Ha Angliában gondolkozol, a matek-fizika nem egy rossz kombináció! És az eU-ban szerzett tanári diplomát elismerik Angliában, nekem is elismerték: www.education.gov.uk/schools/careers/careeropportunities/overseas-trainedteachers/a00199246/teachers-from-the-european-economic-area-eea

A kulcs inkább ott van, hogy otthon vagy máshol dolgoztál-e tanárként a kötelező tanítási gyakorlaton kívül. Angliában pl kezdésként segít, ha Teaching Assistant, Cover Teacher-ként, vagy Supply Teacher-ként dolgozol. Azzal meg lehet szerezni az elvárt UK tapasztalatot, aztán lehet állásokra jelentkezni. A különbség az, hogy itt általában együtt tanítják a fizika-kémia-bioszt 'Science' tantárgy alatt, bár van olyan gimi, ahol külön veszik. Persze mindehhez kell nyelvtudás...
Sok szerencsét!

kikiva 2012.07.25. 12:11:12

@Taxomükke:
ha rendes primary/secondary suliban akarsz tanítani, otthoni angoltanári diplomával először egyszerűbb English as Additional Language (EAL) Teacher vagy TEaching Assistant állást nézni. Különösen Londonban van ebből sok.
Tanári státuszban csak akkor tudsz dolgozni, ha az oktatási minisztériumnál elismerteted az otthoni diplomád, és akkor megkapod a QTS-st (Qualified Teacher Status). Eddig a General Teaching Council foglalkozott ezzel, de őket felszámolták, úgyhogy nem tudom pontosan hogy megy a folyamat most. Ez a link az okt. minisztériumhoz: www.education.gov.uk/schools/careers/careeropportunities/overseas-trainedteachers/a00199246/teachers-from-the-european-economic-area-eea

Teaching Assistant-ként (TA) fele annyit lehet keresni, mint tanárként, de még mindig ki lehet jönni belőle. Bár nem a legtutibb munka, ha tényleg tanár szeretnél lenni. Ehhez az adott város önkormányzatának a honlapját kell megnézni, ott szokták a TA és tanár állásokat hírdetni...
Sajnos azt kell mondjam, arra elég kevés az esély otthoni angoltanárként, hogy itt pl középiskolában legyél English Teacher, mert az ugye az irodalom tanítását is magában foglalja...és az nem piskóta (tapasztalatból mondom).Ehhez kell egy Angliában szerzett 'English degree', sőt, 2:1 eredménnyel minimum. /Ha továbbtanulni vágysz legegyszerűbb az Open University/

Mindenesetre sok sikert!

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.07.25. 12:11:29

@kikiva: Köszi, de Genfben élünk.
Otthon több, mint 20 évet tanítottam, a gyakorlattal nincs baj.
Genfben próbálok szeptembertől ilyen irányban önkéntes munkát vállalni, aztán majd meglátjuk. Még egy évet adtam magamnak a nyelvtanulásra, csak utána jön a tényleges munka (ha a körülmények megengedik majd).

kikiva 2012.07.25. 12:13:23

@Gilda66: Ja, értem. Nem tudtam :)
Sok sikert hozzá! Ennyi év tapasztalattal biztos menni fog! :)

Mina11 2012.07.25. 12:21:32

@Gilda66: néztem a blogod, én is gluténérzékeny vagyok, ha gondolod adj meg egy email címet és küldök pár hasznos infót :) de ne ijedj meg, nem olyan vészes ám mint ahogy elsőre tűnik! :) én legalábbis örülök hogy "ha már" van egy betegségem, akkor ez, ami nem igényel gyógyszereket "csak" egy élethosszig tartó diétát és nem vmi komolyabb.. :)

hogy ne legyek teljesen off, tavaly ősz óta követem a blogot, minden reggelem a posztok és a kommentek olvasásával indul (plusz kávé :D), de még sose szóltam hozzá, csak csendes megfigyelő voltam :) a trollfigyelőt pedig abszolút támogatom, nem ismerek még egy magyar blogot ahol ennyire színvonalas viták bontakoznának ki a hozzászólók között, biztos vagyok benne, hogy ez is az egyik oka a magas látogatottságnak.

curkóka 2012.07.25. 12:29:54

Jó volt olvasni ezt a pár sort!Mint egy film,pergett előttem.Szinte hallom az író hangját,akcentusát!Ami ma lényeg!50 felett gondolni egy merészet,fölszállni "A"vonatra,és nagyon fontos!-nem szabad visszanézni!Aki visszanéz,nem tud elszakadni! Még valami!Érzem a nyugalmát az írónak!Nagyon fontos ez Neki is és az Olvasójának is!Át tudta küldeni azt a kimondhatatlan jó érzést,hogy-lerendeztem a tartozásokat,van miből élnem...baromi jó!Céljai vannak,happy,ide látom,őrület!Jó Neki!Legyen is ,sok sikert,írj majd még,valami hasonló vagy jobb sztorit.

bpetya75 2012.07.25. 12:37:22

@Gilda66:

Nincs tapasztalatom glutén ügyben, de örülök Mina11-nek. Remélem meg tud nyugtatni néhány hasznos jótanáccsal!

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.07.25. 12:44:00

@Mina11: Köszi szépen, az jó lenne! Ide írhatsz:
ps-tv@freemail.hu

pappito · http://pappito.com 2012.07.25. 13:12:37

@hothead: köszi a lobbizást amikor nem érek rá magam :)

odeon 2012.07.25. 13:27:13

@hothead: Ok. engem spec Málta érdekelne, mert eltüntek lányok és egyik magyar, hátha van az of.-nek infoja.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.25. 14:23:39

@odeon: Sajnos nem hiszem, hogy többet tud az esetről.
Nálunk egy magyar fiú tűnt el, róla sincs semmi hír. :(

hothead 2012.07.25. 14:59:37

@odeon: nem tudok a nevukben nyilatkzni, de ez itt szabadidos tevekenyseg mindenkinek, nem foallas.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.07.25. 15:23:56

Jo volt Frengi sztorijat olvasni. Szeretem ezt az embertipust: nem lacafacazik, nem sirankozik, hanem ha tetszik, ha nem, cselekszik, mert belatja, hogy mast nem tehet.
Olvasas kozben az a gondolat szuletett meg bennem, hogy ez a blog a Munkahelyi Terror ellenpolusa :)

2012.07.25. 15:27:11

@curkóka: kössz.az igazsaghoz tartozik.hogy akkoriban nagyon levoltam egve es azt penzt szorgos munkaval nem tudtam volna eloteremteni.Na meg abbol is elegem volt hogy 50 evesen a tukalobol oltozkodtem Az volt az elso hogy lecserltem a ruhataram.Hat mindenkinek meg van a maga gyengeje.
Eletemben nem utaztam az egy horvat tenger parton kivul.Gondoltan ideje kicsit korul nezni a vilagban.

váj mí 2012.07.25. 15:47:55

@Frengi: Szia Frengi,
Jó volt így, kissé összeszedettebben olvasni a történeted, bár a különböző blogkommentekben is sok részletet megtudhattam. Tetszik továbbra is. Különösön az, hogy középkorúként a nyakadba vetted a világot, és hajrá! Én sajnos, nem tudtam meggyőzni anno a barátomat, hogy tartson velem, pedig veled egy korosztály.

Wise Lady · http://www.wiselady.hu/ 2012.07.25. 15:56:20

Mély tisztelet azért, hogy a posztoló merte a sorsát saját kezébe venni. Ettől függetlenül ez számomra egy otthontalan, cigányélet lenne. Arról nem is beszélve, hogy 50 felett közel az idő, amikor gondozóból gondozottá válunk. Ki viseli gondját, ha a családjának (férj, gyerek) ennyire hátat fordított?

tsík 2012.07.25. 15:59:17

uhh, már megint címlapos a poszt

váj mí 2012.07.25. 16:04:28

@Wise Lady: Nem is mindenki tudja csinálni. Nem mindenki tudja elviselni, hogy 1-2 havonta új környezetbe kell beilleszkednie. Akinek az "otthon melege" a legfontosabb, biztonságot adó pont, az ne is vágjon bele ilyen kalandba, szerintem, mert csak szenvedni fog. Kell ehhez egyfajta kozmopolita (jó értelemben) életszemlélet. Na és persze, alkalmazkodási képesség.
Különben, Frengi nem fordított hátat a családjának (ahogy évek alatt a blogkommentjeiből lejött), és szerintem, ők se neki. Csak nem éppen tyúkanyó. De ezt persze majd elmondja ő, ha akarja.

váj mí 2012.07.25. 16:05:39

@tsík: az, és örülj neki, pörög a blog....

tableno 2012.07.25. 16:06:05

@Réka ‎: "ez a blog a Munkahelyi Terror ellenpolusa" - ez tetszik! :) Igen, itt posztolnak azok, akik úgy döntöttek, hogy nem hagyják kicsinálni magukat az otthoni munkaerőpiacon, hanem a saját kezükbe veszik a sorsukat. Nem érdekli őket, hogy a kormány, a hülye főnökük, vagy a megmondóemberkék mit próbálnak nekik bemesélni arról, hogy mi miért szar, és ezt nekik miért KELL elviselni, hanem körülnéznek a világban, és megkeresik, hol jobb. Ki tudja, talán egyszer az ország hasznára is válik ez, mert egyre több mindenkinek fog otthon is kinyílni a csipája...

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.25. 16:30:46

@Frengi: nagyon bátor vagy. eddig is ezt gondoltam, így összeszedve méginkább látom.

váj mí 2012.07.25. 16:38:15

@Babette_: Hm, ahogy elolvastam, nekem is első tippem Frengi volt, mondjuk ez később a kommentekből ki is derült ...

Cumi 2012.07.25. 16:43:33

Hova tünt tanato?

tsík 2012.07.25. 16:53:57

@váj mí: nincs szükségem kioktatásra, köszönöm, tudom, hogy minek örülök.

tsík 2012.07.25. 16:57:52

Frengi, amúgy, nem tudom, szoktad-e nézni a Goodybe Deutschland című nagybecsű :D sorozatot a német tévén, na ott vannak jókis Mallorcás történetek, úgy tűnik, ott sem egyszerű a boldogulás.

váj mí 2012.07.25. 17:26:37

@tsík: Nem annak szántam, csak szimpla megjegyzésnek. Amikor ez a blog ideköltözött és ketreces lett, akkor a törzskommentelők még pár napig találgatták, hogy-s-mint erre, mennyi troll, és ilyenek... Normális. De napok múlva is megjegyezni ezt.... hát szóval, az index ilyen ...

csőcsere 2012.07.25. 17:38:27

@tilmir: abszolút megértem, én pl. pénzügyekben vagyok ókonzervatív.

váj mí 2012.07.25. 18:01:13

Most, Frengi írása kapcsán, eszembe jutott, hogy mikor én nekiindultam "külföldiának" először, hajóval tettem. Lehúztam "x" szezont, aztán rájöttem, hogy a szárazföldön is van élet, és nemcsak, mint otthon, a huszonévesek számára. És normális élet van. Nem ritka a bő '30-as ún. "pályakezdő", de a '40-es sem. Nem találkoztam orrát húzó HR-ssel a korom vagy a tapasztalatlanságom miatt. Amiatt meg pláne nem, hogy 30x évesen még nincs gyerekem, és biztos szülni akarok menni az adott melóhelyre. Ezek a tapasztalatok német nyelvterületen jöttek össze.

2012.07.25. 18:02:37

@Wise Lady: ebben van némi igazság, @Babette_: nem vak ez a ló, csak bátor. @tsík: szoktam nézni, erős túlzások vannak benne.
A németek mindehol otthon vannak. Amúgy is nagy utazók, és ha hosszabb időre mennek el, akkkor sem élik meg traumaként. Sokan veszenek külföldön házat, és kétlaki életet élnek.

Szerintem nekünk ez a negyven év bezártság sokat rontott, mert mindenki még most is disszidálásként fogja fel, ha valaki elmegy, pedig most már határok sincsenek.

Persze lehet hogy nekem meg az NDK-s évek tettek be, végül is 18 évesen ott kezdtem el dolgozni, A kávét azóta is úgy iszom ahogy ott megszoktam, Az NDK-s barátok nekem kenyeret meg knäcke brtot hoztak ajándékba, tehát lehet hogy ott szocializálódtam, és Németországot sosem éreztem külföldnek.

Na és az igazsághoz tartozik, hogy otthon sem a szülővárosomban éltem le az életem, sokat költözködtem, megszoktam, hogy időnként másik orvos, susztert, szerelőt kell keresni, hogy mások a szokások. Nagyon is. Még egy országon belül is.

curkóka 2012.07.25. 18:15:04

@Frengi: Tudod,így vagyok ezzel én is. Elmúltam 50,felneveltem a gyerekeimet,(szinte egyedül!)itt állok meló nélkül.Küldöm az önél.raj.napi 20-50-ig.Mást se hallok,hogy nincs,-kellene,-nem jut rá,stb.Ebből már nyakig vagyok!Van még bennem annyi hogy újra kezdjek!Irigylésre méltó a hozzáállásod.Tetszik.Arról lehet tudni valamit hogy a Családod hogy áll az egészhez?Nálunk eleinte volt sűrűbben téma,most már csendesebb.Sajnos nem jött be még az "A"vonat!Bár már tegnap is későn lett volna.Na de sebaj!Ember bízva bízz........

bpetya75 2012.07.25. 18:38:17

@Cumi:

Úgy rémlik, hogy Hévizen áztatja magát. ;-)

nestje 2012.07.25. 18:58:59

Kedves Frengi, sokszor, sokféle blogon olvastam már hozzászólásaidat, mindig nagyon szimpatikusak az írásaid. Tisztellek azért, amit képes vagy és képes voltál végigcsinálni. Érdekesnek találom azokat a hozzászólásokat a mostani bloghoz, akik a távolra költöző anya, nagymama helyzetet furcsállják. Ha a gyerek megy, meg az unoka, az valahogy mindenkinek természetes, a fordítottja vajon miért nehezebben befogadható?

ffüttyfürütty 2012.07.25. 19:16:46

Újabb érdekes történet egy érdekes embertől. Én is mosolyogtam több ponton a posztban. Jó portugál caminozást Frengi! (nem is tudtam hogy van portugál camino) :)

TilosazA (UK) 2012.07.25. 19:25:57

Ééén is szeretnék caminozni! :((
Lehet, hogy én is ennyi idős leszek, mire összehozom, egyelőre nagyon távoli.

2012.07.25. 19:59:45

Miért akar mindenki caminozni? Van pl. nagyon szét túraösvény, ami Fertő-tótol indul, végigmegy az osztrák Alpokon és a Bodeni tónál ér véget. Miben más egy camino, mint bármelyik másik túraösvény, akár a OKT? Tényleg nem értem... Aki vallási okokból teszi, mert hithű katolikus és zarándokolni akar, azt még értem, de a legtöbb ember nem ilyen indittatásból indul útnak. Nekem az az érzésem, hogy ez az egész camino-őrület csak a fogyasztói társadalom egy újabb terméke, ami jól eladható. Vagy én látok valamit rosszul?

2012.07.25. 20:32:40

@curkóka: A gyerekeim már felnőttek, elváltam, különösebben nem hiányzom otthon senkinek.

Ismerem ezt az érzést, amikor elkezdtem itt dolgozni, első dolgom volt lecserélni a ruhatáram, mert évek óta csak a turkálóból vásároltam, már felfordult tőle a gyomrom.Hát mindenkinek meg van a maga gyengéje, nekem tip-topul kinézni.

@TilosazA: erről álmodoztam amikor még az állami cégnél dolgoztam (otthon nem volt még gépem sem, nem még net, a cégnél meg volt idő a neten lógni, ne tudd meg mekkora f...rázás megy egy ilyen helyen).
Idén már voltam a Primitivon, most a Porto-Santiago szakaszra megyek, nem túl költséges, kb 1500€-ból meg van, és még marad annyi pénzem hogy otthon is eltöltsek 2 hetet (Mo. nem egy olcsó hely), szóval az ember ne adja fel az álmait.
(legalább lesz mire gondolni, ha majd csendesen telnek a napok valami öregotthonban, már ha nem leszek demens addigra)

2012.07.25. 20:41:54

@Nyulz of the World: Én a kék turát is csináltam, de a camino jobb. Megbizható szálláshelyek vannak megfelelő távolságban, az ut biztonságos. Mivel én egyedül megyek nekem ez szempont.
Régebben a Kékre is egyedül mentem, de akkor még másvilág volt, és az ujfundlandi kutyám is velem jött. Az OKT-t nehéz összelogisztikázni.

Mivel én amúgy nem vagyok egy tengerparton allinkluzive nyaralós fajta, se a hajóutak nem hoznak lázba, ezért választottam ezt az utat. Vallásos vagyok ugyan, de nem ez volt a szempont. ez egy jó buli.
Angolul sokat értek, de beszélni nem nagyon tudtam, de a végére már ment az is, a spanyol makogás mellett természetesen. Vannak persze átszellemült zarándokok (a magyarok általában ilyenek) akiknek fontos a szenvedés, de a többség nem ilyen, csak szeretnek gyalogolni.

2012.07.25. 20:51:40

@ffüttyfürütty: láttam a filmet, bár nem egy remekmű és nem kell mindent készpénznek venni amit ott van (a cigányok nem fogják visszaadni a hátizsákodat, ha egyszer már ellopták), de nagyjából a hangulat ilyen.

ffüttyfürütty 2012.07.25. 21:04:35

@Frengi: a hangulat, meg a végkimenetel miatt tetszett :) no meg valamiféle "jellemfejlődés" miatt :))

Zuiro · http://zuiro.blog.hu 2012.07.25. 22:07:55

@Nyulz of the World: Én végig jártam 4 éve a Caminot, és ha egyszer Te is úgy döntenél, hogy végigmész, akkor nem tennél fel ilyen kérdéseket :) Mindenki már miatt megy, van, aki divatból, van aki vallási okokból. Ahány ember, annyi ok.
A fogyasztási társadalom egy újabb terméke lenne? Nem hiszem, hiszen ez a zarándokút több száz éves, ez a fajta (torz) fogyasztói társadalom meg alig 100 (?) éves. Különben is, mire odaérsz a "Világ Végére", már nem törődsz azzal, hogy mi végre van ez az egész Camino (és az Élet).
A Camino egy életre szóló, fantasztikus élmény, csak ajánlani tudom mindenkinek, de azért nem szabad túl komolyan venni..:)

pappito · http://pappito.com 2012.07.26. 00:19:39

@Nyulz of the World: persze divat is, részben az utazás miatt, részben az újdonsült vallásosság miatt viszont tök szép útvonal, van históriája, legendája, plusz szépen kiépült a szállások sora és nem úgy, mint anno a balatonparton a németek lehűzására kisorjázott kisboltok.

Egyébiránt aki a táj megy az egyszer megy aztán megy máshova, szép hosszú sétából van még bőven a kontinensen :)

egyébként apósom aki 70+ és vagy húsz éve megy a kinizsi 100-ra is, nem vallásos, de anyukája halála után elment a caminora sétált 8-900 km-t, és után azt mondta, hogy klasszul tisztába jött magával és rengeteget gondolkodott és jót tett neki az egész, lelkileg is.

valószínűleg ugyanilyen lett volna, ha más hosszú túrára megy, de ez ott van, nem kell kitalálni, nem kell tervezni sokat, csak menni

hothead 2012.07.26. 02:40:11

@Frengi: nekem tetszett a "the way" tortenete, bar az, ahogy a hatizsakot visszapaja a fohos tenyleg elegge elrugaszkodott a valosagtol...
ha megjartad oda-vissza, irsz rola? erdekelne :)

2012.07.26. 07:43:03

@Frengi: Igen, a biztonságot és a kiépítettséget értem.

@Zuiro: Régen én is gondolkoztam rajta, de amikor már a hatodik könyv és a nyolcadik film jelent meg róla, és minden könyvesboltban bestseller-ként hirdették, és ráadásul elég hiteltelen emberek tollából származtak (a cérna konkrétan a Tolvaj Ferencnél szakad el), akkor lett elegem és eldöntöttem, hogy hamarabb megyek az olasz caminora vagy bárhova máshova. Én egy ilyen válság során egyébként a Grossglockner-t másztam meg egy ismeretlennel, akivel az induláskor találkoztam először, hidd el, az is egy életre szóló élmény volt! ;)

@pappito: igen, pont ezt akartam mondani az OKT-s példával, hogy valószínűleg bármilyen 1 hónapos túra, amikor csak gyalogosz, az megtisztítja az embert. Nem kell ehhez caminozni, ismerőseim nyomták pl. a Kárpát-koszorú túrát. Talán annyi, hogy mivel a camino nagyon jól kiépített, így egyedül is elindulhatsz, ami egy magashegyi útvonalnál már neccesebb. De elvetemült osztrákok még egészen durva gerinctúrákat is nyomnak egyedül, habár szerintem ez sima öngyilkossági kísérlet.

Mondom értem, csak azt nem, hogy Európa számtalan hasonló útja közül miért pont a Jakab útja lett az "el camino"? És a többiről miért nem tud senki, azt a néhány vallásos zarándokot leszámítva? Nem mondom, hogy a camino rossz dolog, csak azt, hogy mára már ugyanolyan kommerc dologgá vált, mint a gazdag amerikaiaknak bevonulni 3 hétre egy buddhista kolostorba.

pappito · http://pappito.com 2012.07.26. 08:32:14

@Nyulz of the World: ehh, mára szinte minden kommersz dologgá vált, bárkinek elérhető a jó felszerelés, csak be kell sétálni a boltba és már húzhatod is fel az űrteknikát.

a camino csak ismertebb, ennyi az egész, a klasszikus recept, egy római útvonalat elkampózott az egyház, plusz a kagylós csávó sztorija, plusz párszáz év és máris kész a kaland.

Fontos zarándokút volt mindig is, és ez mára is megmaradt. Nincs vele semmi baj, szerencsére továbbra sem diznilend, és kémyelmesen teljesíthető, csak idő legyen rá. Nincs azzal semmi baj, ráadásul civilizált országon vezet keresztül, tehát nem falnak fel a nyamnyamok, ami bónusz :)

Engem nem zavar amíg nem kötelező :)

2012.07.26. 08:56:12

@pappito: "Engem nem zavar amíg nem kötelező :) "

Ezzel maximalisan egyetertek. :) Csak a nagy camino-oruletet nem ertem. De nem kell nekem mindent erteni... :)

2012.07.26. 10:08:48

@hothead: a blogomban írtam egy bejegyzést róla, de én nem vagyok olyan átszellemült mint a "zarándokok"
@pappito: szerintem nem lenne ilyen népszerű, ha az állam nem költene rá ennyit, új zarándokszállásokat épít, de még milyent (persze akadálymentest, hogy kerekeszékkel is lehessen megszállni -ki érti ezt? ), Igy aztán a magán szálláshelyek is keresettek, meg a hotelek, meg a kocsmák, egy olyan vidéken, ahová egyébként (az időjárás sem kedvezne neki) normális túrista a lábát nem tenné be. (az út maga nem különösen szép. kivált a francia út). Minden évben százezerek járják, egész évben, télen is, Pamplona csak 1x van egy évben, és az is csak pár napig.
Nálunk meg ugye mi van? Régen minden évben mentünk a Tiszára, de vagy 12 éve (igen, a cián után rögtön)Tiszateleknél egy éjszaka rémálommá változott, másnap kértem a vontát. Ki merne egyedül sátorozni a szabolcsi tisza parton manapság?

Világpolgár2012 2012.07.26. 12:53:00

Ezt jó volt olvasni nagyon, főleg a kommentekkel együtt. A blogodba is beleolvastam, az is nagyon jó. Lehet, hogy már meg van ez az információ, de ha esetleg nincs, akkor hátha jól jön. Van egy portugál camino-s segélyvonal, ha esetleg valami gond van: (+351) 915 595 213. A Via Lusitania zarándokainak szövetsége működteti, több nyelven beszélnek. Honlapjuk is van, de az sajnos csak portugálul: www.vialusitana.org, de e-mailben lehet nekik kérdéseket küldeni, azt is többnyelvűen.

Ibolya79 2012.07.26. 13:09:01

@bpetya75:
Igen a férj kérdése bennem is felmerült.:) Hogy vajon mit csinál nyugdíjasként, miért nem utazgat vele?
A többi a cikknek nagyon tetszett, ha nem írja le hány éves bennem fel sem merült volna ez az életkor. :)

hbabci 2012.07.26. 17:11:35

Sziasztok!

OFF-olnék egy kicsit, a tapasztalatotokra lenne szükségem!:)
Otthon vagy külföldön járt valamelyikőtök intenzív nyelvtanfolyamra?:) Bármilyen nyelv, de inkább angol, bármilyen hosszúságú, de inkább 2hét vagy 1hónapos tanfolyamra gondolok!:) Mennyit lehet fejlődni?

Köszönöm!:)

tanato 2012.07.26. 17:38:56

@Cumi: Köszönöm az érdeklődésedet,Jól mondta Pedró,Hévízen voltam,meg Badacsonyban,meg a Soproni hegységben is családostul,hazajött a lányom is most Párizsból csináltunk egy nagyobb kirándulást.

Ratsche (törölt) 2012.07.27. 00:45:10

@hbabci: Messze nem annyit, mintha elmennel 2 hetre kulfoldre.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2012.07.28. 20:46:10

Na szoval ami eltünt az vhogy igy lett volna:
Szia Frengi!
Nem is tudtam, h Szamoca Abrisként (is) kommentelsz. Régebben olvastam mär a blogodat, meg a Modoroson is zugolvaso vagyok, és amikor elkeztem ezt a posztot olvasni egyböl te ugrottäl be. :-) Viszont a stilus az nem igazän volt frengis, igy egy kicsit elbizonytalanodtam... de aztän megjelentél, és frengisen kommenteltél is. :-) Jo "csaj" vagy (de ezt mär a Modoroson is megkaptad), birom a stilusodat, és tisztelem amit véghezvittél! (Mäshonnan mär tudom, h te voltäl mär minden, csak akasztott ember nem) Kär, h nem irtäl jobban a melokrol, szivesen elolvastam volna a szösszeneteket még egyszer.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása