oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2012. július 21. 06:59,  London vagy vidék? 156 komment

2012. július 21. 06:59 Határátkelő

London vagy vidék?

Zoli már tudja, hogy megy, azt is tudja, hogy Angliába, azt viszont még nem, hogy inkább Londonba menjen, vagy jobb lenne a vidéket választani. Miközben ebben is kéri a segítségeteket, elmeséli azt is, hogyan jutott idáig. Akad az írásban jó pár megfontolandó gondolat.

London utca_1.jpg

„Egy vidéki kisvárosban nőttem fel, szakközép után sikeresen felvételt nyertem egy fősulira, ahol az akkor végtelenül szimpatikusnak tűnő "műszaki menedzser" képzést sikerült elvégeznem. Leginkább a harmadik évfolyamban gondolkoztunk el többedmagammal, hogy ez a képzés vajon mire fog minket feljogosítani a munkaerőpiacon, magyarul tudjuk-e használni valamire.

Akkor úgy gondoltam, és ezen állításomat a mai napig tartom, hogy ez egy ilyen "neszesemmifogdmegjól" képzés, ahol leginkább a személyiségjegyeid fogják eldönteni, hogy mit tudsz kihozni belőle. Persze ez más esetben is nagyon hangsúlyos, de ezeknél a nehezen definiálható képzéseknél hatványozottabban.

Mondjuk az is megérne egy misét, hogy az oktatás, kiemelve a felsőfokút, milyen százalékban kínál versenyképes tudást, amennyiben nem feltétlenül, akkor az miért van, kinek éri meg és úgy egyáltalán akkor mi értelme van, a nyilvánvaló "megélhetési oktatás" mellett, ami a felsőfoknál jobban már csak az OKJ áradatban mérhető le, gondolom ez is amolyan magyarosan jó biznisz.

Sajnos úgy látom, hogy ez a téma is erősen átitatott a napi politikával, így mint sok másban, ebben sem lehet értelmes párbeszédet folytatni, mert a sok "gondolkozó" önálló vélemény híján az előre a szájába adott véleményt fújja és persze "ők" mindent jobban tudnak, míg "amazok" a tökéletes sötétség meg különben is rosszat akarnak, stb, stb. Mondjuk ebben az esetben még jó, hogy hülyék, legalább nem tudnak annyit gonosz, rossz dolgot művelni.. :)

Jó élet Londonban és egy mellékszál

No de ott tartottunk, hogy vége a fősulinak és jöhet egy régóta dédelgetett álom megvalósítása, mert hogy valahogy már gyerekkorom óta mehetnékem van, irány külföld. Angolosként és a könnyű elérhetőség miatt irány Nagy-Britannia, és ott is London, mivel ott viszonylag könnyebben lehet nekiindulni, mint máshol.

"Valahogy" szerencsém volt, a pozitív attitűd szerintem nagyon sokban hozzájárult ehhez, mert a szállás és az ott megismert emberek is remek volt, melóm pár nap után szintén volt, nagyon jól éreztem magam. Egy darabig, merthogy itthon maradt valaki. Megismertem egy lányt, akivel tartottam a kapcsolatot és egyre jobban elhatalmasodott rajtam a szerelem illúziója.. :)

Kb. 5 hónapot voltam kint, mondhatom életem egyik legjobb időszakát töltöttem ott, én ennek ellenére hazajöttem. Találtam melót, közben persze az illúzióról kiderült, hogy mi is, ez a mellékszál itt véget is ér.

A rendes élet illúziója

Szóval dolgoztam, egyik helyről el, át egy másikra. Próbálkoztam a szokásos karrierépítős életet élni, kisebb-nagyobb sikerrel ment is. Új kapcsolat, összeköltözés, családtervezés, stb, stb. Közben ment továbbra is a karrier, biztonság, család, anyagi javak halmozására tett kísérletek, stb., szóval a "rendes" élet illúziójának kergetése.

Itt talán egy kicsit érzékelheted kedves olvasó, hogy a mentalitásom az idők során egy kicsit megváltozott, hiszen illúziónak hívom mindazt, ami amúgy a hivatalosan elfogadott "dolgok menete" lenne. De erről majd pár mondatban a későbbiekben.

Persze jött minden, mindenféle válságok a világban és bennem szintúgy. Szóval telt múlt az idő, újabb munkahelyek, már amikor volt, mert hát ugye ”válság” van és én hiába nem tehetek róla, mint ahogy az emberiség nagy része nem, de valahogy mégis rajtunk van elverve a por.

Muszájból ne menjen az ember

Időközben persze néha előjött bennem az ”emigráció” téma, de valahogy nem éreztem azt a fajta elszántságot, mint anno. Úgy voltam vele és a mai napig így gondolom, hogy "muszájból" ne menjen az ember. Egy kicsit leeresztettem, elvesztettem a fókuszt, a régi célok elkoptak, aminek azért örülök, annak kevésbé, hogy nem lett(ek) új(ak).

Egy ilyen szellemi, lelki mocsárban kezdtem érezni magam, ami hogy őszinte legyek, legalább annyira a magam sara, mint a közegé, ha máshogy nem is, de úgy mindenképp, hogy rosszul reagáltam rá. Vártam, másokra, valamire, hogy majd valamikor jobb lesz és akkor én mint egy jó szörfös, meglovagolom a hullámot.

Aztán idővel rájöttem, hogy várni valamire, amiről azt sem tudom, hogy mi, meg amúgy általában is egy elég nagy hülyeség. :) Gyűlt bennem egy ilyen belső feszültség, már csak azért is, mert tudtam/tudom, hogy én ennél sokkal-sokkal többre és jobbra vagyok képes és többet is érdemlek az élettől.

Nem elfogadni a süllyedést

Szóval van ez az érzés benned, hogy süllyedsz, de basszus, hiába mondják, hogy ez az élet rendes menete, Te valahogy nem vagy hajlandó elfogadni, már ha olyan ember vagy, mint például én. Ne érts félre, sok mindent hajlandó vagyok elfogadni, hogy jelenleg úgy van ahogy, de a beletörődés valahogy nem az erősségem. :)

Ha tudom, hogy lehetne jobban, akkor nehezen hunyok szemet efölött. Szeretnék tenni, alkotni, értéket előállítani, s nem kizárólag anyagi értelemben véve. Valahogy úgy érzem, hogy sokkal több van bennem, mint amire eddig mentem és amire mondjuk a múlt és a jelenlegi körülmények, beleértve magamat is, predesztinálnának.

Sajnos ha akarnék sem tudnék elmenni amellett, hogy ne említsem meg a közeget. Úgy érzem, hogy Magyarország egy klassz kis hely, de lehetne sokkal-sokkal jobb is, sőt. El van baszva (elnézést a vulgaritásért) szinte minden, ami az igazi tragédia, hogy mi basztuk/basszuk el. Tagadni persze lehet, többek között a felelősség hárítása is az elbaszás egy meghatározó része...

Másokra mutogatni könnyebb, tudom, magam is sűrűn élek ezen lehetőséggel. Persze ez a téma jóval összetettebb annál, hogy én egyáltalán kísérletet tegyek arra, hogy kibontsam minden részletét, meg nem is erről szól az írásom és a blog is csak részben. Mert hogy attól függetlenül, hogy bennem és talán másokban is, van egy fajta vonzódás az ismeretlen megismerésére, de amellett elég nehéz elmenni, hogy ez itt bizony egy elbaszott valami.

Lehet sok mindenre fogni, politikusokra, ufókra, befektetőkre, spekulánsokra, multikra, kisebbségekre, többségre, kamatra, fizetésre, stb., sőt, azt mondom, hogy ha az igazságot megpróbálnánk kifejteni, akkor ET-t kivéve biztos mindegyiknek jutna kisebb-nagyobb szerep, de ezek a szereplők nem függetlenek tőlünk, a kis űrkoboldot kivéve még csak nem is az űrből pottyantak ide, ezek a dolgok nem Ők, hanem Mi vagyunk. A probléma forrása Mi vagyunk. Pont.

Abban is biztos vagyok, hogy a mai napig törzsi közösségekben élőkön kívül mindenhol jelen vannak ezek a jelenségek, de ugyebár a mérték a nem mindegy. Mi itt a Kárpát-medencében sok mindenről szerezhetünk információt, szemben egy kínai rizsföldön dolgozó munkással, így annak is nagyobb a valószínűsége, hogy minket jobban frusztrál az, hogy tudjuk, hogy máshol az emberek másként, mondjuk ”jobban” élnek. Emellett azért nehéz elmenni.

„Csak” élnem kéne

Na de vissza a személyes dolgokhoz, csapongás OFF. Március óta munkanélküliség, ”lehetőségek” mint mindig, most is vannak. Realizálódni mondjuk egyik sem akar... :) Elgondolkozás ellenben van, mégpedig azon, hogy vajon az okok közül nem-e az a leghangsúlyosabb, hogy a világ visszajelzésein keresztül én akarom-e lerugdosni önmagam erről az útról.

Lakás van, hitel szintúgy, elvileg ”csak” élnem kéne. Közben meg ott az az érzés, hogy nekem mennem kell, meg valahogy nem akaródzik egy irodában megjátszani a baromi asszertív, lefelé taposó-felfelé nyaló jómunkás paprikajancsit és mivelhogy nem hiszek benne, így az tényleg csak színjáték lenne. De meddig lehet játszani, mikor hasonul meg az ember, vagy előbb válik a szerep önmagunkká?

Szóval mennem kell, tapasztalni, tanulni, megélni dolgokat, adni és kapni. Igen, biztos itthon is lehetne így, talán, nem tudom... Magamon és a környezetem is változtatnom kell, arra jutottam, úgy gondolom, hogy az utóbbi segíthet az elsőn is. A ”mennem kell” érzésből lassan ”megyek” lesz/lett.

Egy dolog biztos: Anglia

Az előző bekezdések tartalmához is szívesen várom a hozzászólásokat, ahogy majd ehhez is. Mert hogy ez az írás nem csak egy amolyan önvallomás akar lenni, hanem egy párbeszéd kezdete is. Információt kívántam megosztani, ahogy kapni is szeretnék. Elindulok, újfent Anglia. Idáig jutottam.

Anno mindenképp Londonba kívántam menni, remek város, nem is csalódtam benne, most viszont úgy vagyok vele, hogy a vidék is erősen vonz, sőt. Leginkább a kevesebb ember, bevándorló miatt. Valahogy most olyan hangulatomban vagyok, hogy a londoni forgatag napi szinten lehet, hogy kicsit sok lenne, bár ki tudja.

London mellett szól a minimálisnál kicsit erősebb helyismeret, nagyobb pörgés a lakás- és munkaerő piacon. Egyelőre ez lenne a cél, fejben, lélekben kicsit összekapni magam. Nem tudom, hogy mit hoz a jövő, de valahogy nem is érdekel. Gondolok itt arra, hogy a ”biztos” csak egy illúzió. Tervek vannak, kellenek is legyenek, a rugalmasságot mondjuk még nem árt gyakorolni.

Ha van köztetek Angliában ügyeskedő, aki leírná pár sorban, hogy ő miként látja mondjuk a London vs. vidék helyzetet, mert hogy van róla tapasztalata, azt szívesen venném, mert hogy a kérdés bennem leginkább már csak ez, a ”megyek” döntés már megszületett.

Nem tudom, hogy hányadik leszek a sorban és azt sem, hogy veszít-e a távozásommal Magyarország bármit is. Jó lenne azt gondolni, hogy igen, egy kicsit balzsamozná a lelkem, ugyanakkor egy kicsit szomorúság is költözne belé. Ezért inkább ezen nem is agyalok. :)

Utóirat: Ha úgy érzed, hogy szívesen kontaktolnál velem email-ben, mert szimpatikusnak találtad a vívódásomat, akkor a kommentedben kérlek rejtsd el valahogy a címed. Szívesen beszélgetek bárkivel, éljél bárhol is.”

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: London Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr464669053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gazdagréti Jack Bauer 2012.07.21. 07:30:07

Jó ez a blog, eddig nem ismertem.

beatusb 2012.07.21. 08:55:57

Zoli, jó írás volt ezt, annak ellenére, hogy nem realizáltad a dolgokat, inkább gondolkodtál. Főleg az értékelendő, hogy beláttad, a sorsodat csakis Te alakíthatod, na meg egy kis-nagy szerencse. Nehéz lehet elindulni, nehéz maradni is, kicsit irigy vagyok. Nektek annyira tág a világ, vajon, hol lesztek otthon benne. Írj majd, hogyan döntöttél. Kitartást, sok szerencsét kívánok!

mommmmo 2012.07.21. 09:26:09

Nekem is nagyon tetszett az irasod Zoli, birom nagyon a gondolkodasmododat, hogy allandoan vacilalsz amit atelsz az illuzio vagy valosag:)))) Nem csoda, hogy ilyen fuggetlen es hulyesegbenemfogado hozzaallassal nehezen tudsz alkalmazkodni otthon.

Nekem az az elmeletem, hogy az elb@szottsag otthon valahol az 50-es evekben kezdodhetett, amikor is a magyar tarsadalom kapott nehany akkora balegyenest, hogy teljesen letert a normalis tarsadalmi fejlodes utjarol, es azota is valami mellekuton halad, amely egyre tavolodik a normalitastol, es mostanara mar tenyleg valahol Aliz csodaorszagaban jarunk.

London vagy videk: nem tudom, en imadtam Londont, szerintem egy szuper hely, de valoszinuleg videk az alacsonyabb berleti arakkal jobban megeri.

memyselfandi 2012.07.21. 09:30:55

Az irasodbol arra kovetkeztetek, hogy borzasztoan kepes vagy elszallni. Szerintem neked jot tenne egy kis kulfold, hogy visszahuzzon a realitas talajara. Imsertem egy hozzad hasonlo elmelkedo pasit, neki is azt mondtam: csinalja, ha van egy elkepzeles a fejeben, menjen, lasson, tapasztaljon, mert a gondolatokkal es elmelkedessel egy ido utan nehez mit kezdeni.

Nem derult ki hany eves vagy, vegulis miben van munkatapasztalatod, mire vagysz, ha kimesz? A konkretumok hianyoznak a szovegbol, ami talan segithetne a mar kint eloknek abban, hogy visszajelzest kuldjenek neked.

Mindamellett sok sikert, talad meg amit keresel!

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2012.07.21. 09:33:45

ez a hozzáállás a nyerő. kaladra fel! sajnos london vs. vidék témában nem tudok tanácsot adni.

SamiraHun 2012.07.21. 09:34:43

Szerintem érdemesebb lenne megpróbálnod Londont, de nem a belvárost. Valahol kintebb, ami még Londonhoz tartozik, de egy kicsit már nyugisabb környék. Munkalehetőségek nagyjából ugyanolyanok. Amit én egy kicsit hiányoltam a posztodból az az, hogy nem derült ki, konkrétan milyen területen dolgoztál, és milyen jellegű munkát keresel. Értem én, hogy keresed önmagad, de azért csak van egy elképzelésed, hogy annál akarsz maradni amivel eddig is foglalkoztál (bár azt sem nagyon írtad le, hogy az mi volt) vagy valami teljesen másba szeretnél kezdeni . Például nagyobb cégek, műszaki területen szerintem inkább a belvárosban vannak, meg az állásinterjúkra is többnyire oda kell járnod majd valószínűleg. De ha megelégszel kétkezi munkával, azt London kintebbi részein is lehet találni.

tucano 2012.07.21. 09:36:16

Ez is jó írás volt! Biztosan itt is sok választ fogsz kapni, de szinte végtelen mennyiségű fórum/poszt stb szól magyarok angliai tapasztalatairól, rengeteg és állandóan friss infót lehet mindenhol találni. Nézegettem fácsén mindenféle oldalt, majd leesett az állam, hogy a vidéki művházak helyett ma már a londoni magyar bulikba járnak haknizni a kivénhedt magyar popsztárok:)

tucano 2012.07.21. 09:38:43

@mommmmo: több évszázad lesz az. Az 50-es évek csak az egyik iszonyú fejezet.

ffüttyfürütty 2012.07.21. 09:40:44

Nagyon sok gondolatban magamra ismertem a posztból, én is hasonlóképpen érzem magam jelenleg az életemben. Na és hasonló okból olvasom a határátkelőt is. :))

mommmmo 2012.07.21. 10:23:29

@tucano: Jo de ez a "hulyek elonyben" tendencia mikor kezdodott?
Marmint, hogy minel kozepszerubb vagy, annal jobb neked otthon?(foleg, hogyha meg egy kis csalast es sunyisagot is beleviszel a mixbe, mint Tableno irta)

Nezd meg, milyen szinten all a nagy magyar sajto, siralmas, es milyen jo a magyar blogoszfera, ami "maszekban" megy. Peldaul.

En ezt az 50-es evekre vezetem vissza, bar az a teny, hogy azota sem tudunk ebbol kimaszni, annak valoszinuleg meg melyebb gyokerei vannak.

Orshy · www.orsyanglia.com 2012.07.21. 10:32:02

Szia Zoli,

Én jártam Londonban négyszer mint turista, de végül Derby-ba költöztem. Derby Birmingham és Manchester között van. Kb. 300ezren laknak, van munka, egyetem is, és a lakások is jóval olcsóbbak mint Londonban. Van egy blogom: www.szucsorsi.blogspot.com, Nézelődj, remélem találsz valami hasznos információt, ha kérdésed van akkor a blogomon megtalálható az email címem. :)

Üdv

PGT 2012.07.21. 10:41:13

2011 októberében a 27%-os adó hírére valami elpattant bennem!
Azóta én is Hozzád hasonlóan liftezem a kétségek mocsarában :(
Menni / Maradni !?

Tanulok és szervezem a jövőt.

Én vidéket ajánlom!
A barátomék 3 hónapja mentek ki, jelenleg egy faluban laknak.
3 hálószobás lakóparki sorház 280 Font / hó
Az úttest másik oldaláról átköszönnek nekik!!!!
A cég ahol melózik diszpécserként 80 azaz NYOLCVAN magyar sofőrnek ad állást!
Munka van dögivel csak akarni kell melózni.

Orshy · www.orsyanglia.com 2012.07.21. 11:08:12

@PGT: Valószínüleg a szoba kerül annyiba, számlákkal vagy számlák nélkül. 280Fontért nem tudsz kivenni egy egyszobás lakást sem.

A nép fia 2012.07.21. 11:20:48

Ezt a levelet én is írhattam volna, azzal a különbséggel, hogy nincs lakáshitelem és jelenleg vezető pozícióban dolgozom.

Korábban éltem kinn Angliában, Skóciában, Londonban is, majd hazajöttem, elvégeztem a főiskolát és most "karriert" építek, ami, valljuk be, eddig jól megy.

Viszont a héten kaptam egy ajánlatot Londonba, 1 hetem van dönteni. Egy hét alatt adjak fel mindent, a lakást, a kvázi biztos egzisztenciát, magyar viszonylatban az átlagnál jobb fizetést azért, hogy kimenjek Londonba, egy újabb "tömegszállásra", droid módba kapcsolva csináljam azt, amit a kinn lévő magyarok többsége, hogy aszkéta életet élve próbálnak minden penny-t összespórolni?

Ti mit választanátok?

janos900 2012.07.21. 11:22:42

Reszemrol Londont javaslom, igy 6 ev londoni elet utan. London nem egy varos, hanem egy kis orszag. Nem viccelek, vagy 80 km atmerovel, 8-10millio emberrel, magyar esszel nem lehet felfogni. Londonrol beszelve a magyarok fejeben egy nagyvaros van, ez nem nagyvaros ez egy metropolisz, az osszes magyar beleferene, egyszerre, az egesz orszag. Csak tarts egy kis szunetet es kepzeld el, hogy Londonbol mindenki elkotozik, es a teljes Magyarorszag atkoltozik ide, es elfernenenk. A Heatrownak naponta atlagosan 200.000 ember a forgalma, percenkent szal fel vagy le egy repulo.

En egy kertvarosi reszen lakom, 10 perc gyalog a helyi foutca, onnan 5 percenkent van vonat a Waterloo-ra, 20 perc alatt ott vagyok, vagyis 35 perc alatt bent vagyok a kozepebe. Es a mi kornyekunkon aztan semmi nyoma se a nyuzsgesnek, se semmi jellegzetes nagyvarosi zajnak. A helyiek is azt mondjak: bemegyunk Londonba. Holott mar benne vagyunk regen. Szerintem indulasnak London a jo hely, es kesobb ha mar le akarsz telepedni, akkor erdemes videkre mozdulni.

TilosazA (UK) 2012.07.21. 11:23:28

@PGT: Én is ezt akartam írni mint Orshy, egy 3 szobás lakás még vidéken is 500-600 GBP /hó. 130-180 GBP /hét. Szobát lehet találni 70-90 GBP/hét-ért.

S. Lala 2012.07.21. 11:23:44

Elég érdekes töprengések ezek. Mondjuk, nyilván része az indulásnak az oktatási rendszerben szerzett tapasztalat, így világos, hogy az is szempont. Más kérdés, hogy a felvetésedet, hogy "kinek az érdeke" stb., rossz megközelítésnek tartom, és ha rosszul teszel fel egy kérdést, nem is fogsz rá jó választ találni. De itt most úgysem a magyar oktatás problémáit feszegetjük, úgyhogy ezt hagyjuk is.

Megértem az érzéseidet, és jogos a kérdés: "vajon az okok közül nem-e az a leghangsúlyosabb, hogy a világ visszajelzésein keresztül én akarom-e lerugdosni önmagam erről az útról."

Mindenkinek a maga útját kell járni, meg kell találnia azt a környezetet, ahol ki tud bontakozni, önmaga tud lenni.

Ha Te ösztönösen azt érzed, hogy számodra ez a hely Anglia, akkor arra kell indulni. Egy próbát megér, és ha tényleg ott a helyed, úgyis megtalálod a számításod. Ha meg nem, akkor is elmondhatod, hogy legalább megpróbáltad, gazdagabb lettél egy tapasztalattal és még mindig mehetsz tovább másfelé.

Én Angliában még túristaként se fordultam meg, így nem tudok tanácsot adni vidék vs. London kérdésben. Csak azt tudom mondani, hogy hasonló kérdéssel szembesültem magam is pár éve, csak én Hollandia kapcsán.
Úgy voltam vele, hogy Amszterdamban biztosan könnyebb munkát találni, mint bárhol máshol, viszont lehet, hogy a megélhetés ott drágább, kezdve rögtön a lakhatással. Node, hátha könnyebb kifizetni is, mert jobban lehet keresni? Úgy voltam vele, hogy kezdjük Amszterdammal, aztán ha majd már ott leszek, meglátjuk.

Elindultam, és miután megérkeztem, szépen kialakult minden. Igaz, én is kellettem hozzá, de a pozitív jelek arra utaltak, hogy ez az út, amit nekem járnom kell. Még azt is "megúsztam", hogy a fővárosban kelljen laknom. Mindig is egy kedves, nagyobb vidéki városban szerettem volna élni, és ez szerencsére rögtön így is alakult itt. Amszterdam innen tényleg nagyon közel van, úgyhogy a munkábajárás sem gond, hála a tömegközlekedésnek. El tudom képzelni, hogy ez Angliában is hasonlóan lehet.

Szóval, hajrá, hajrá, ha elszántad magad, indulj el, és a belső iránytűd majd úgyis eligazít. Segítőkész embereket meg mindenhol lehet találni, akik átlendítenek a kezdeti nehézségeken.

Sok sikert!

SECI 2012.07.21. 11:26:22

Londonrol nem tudok (akarok?) nyilatkozni, meg maga a fogalom/varos, hogy "London" amugy is tul tag, hogy barmilyen altalanositast le lehessen vonni.

Azzal ne altassuk magunkat, hogy itt nincs idegen-gyulolet. Van. Itt is vannak, akik szerint "most azert rossz nekunk, mert itt vannak a bevandorlok/lengyelek" Ugye ismeros a keplet, csak kicsit masok a valtozok... Erdemes ezeket megkerdezni, hogy vajh miert ozonlott be E004-2005-ben 1 millio lengyel betoltendo az allasokat, amiket a kedves lusta segelyenelo angol sz@rt akkor elvallalni. Most mar persze elvallalna, de ugye most mar azok az allasok be vannak toltve es harcolnia kellene erte. Ami ugye sokkal nehezebb, mint ellenseget talalni (de ezt szepen kifejtetted a posztodban, nincs benne ujdonsag)

Tehat erdemes azokat a helyeket elkerulni, ahol az ilyen szemlelet viragzik. Azaz videk szempontjabol marad del-Anglia. Legalabbis szerintem. Itt viszonylag alacsony a munkanelkuliseg, tudsz angolul, nincs szukseged engedelyekre a munkavallalashoz, esetleg hajlando vagy egy kicsivel a piaci ar alatt is elvallalni munkat - szoval viszonylag nyero szituacio.

A videk hatranya, hogy sokkal ritkabb a "magyar haz" fogalma, azaz alberletet is magadnak tudsz intezni leginkabb akkor, ha mar itt vagy. Es jobb felkeszulni arra, hogy tomegkozlekedes nem nagyon van (osszahasonlithatatlanul rosszabb, mint London), azaz kell egy auto (hacsak nem vagy mazlista), aminek a biztositasa huzos lesz, ha meg nem vagy 30+

-seci

Gaspar Gil y Pollas · http://www.kulturtapas.com 2012.07.21. 11:28:58

Csak ismételni tudom az előttem szólókat: Zoli, ez úgy ahogy van rendben volt. Sajnos Magyarország nem az a hely, ahol az ilyen (számomra helyesnek tűnő) mentalitású emberek boldogan élhetnek. Menj, vágj bele Londonba vagy a vidéki Angliába, és tedd amit tenned kell. Lehet, hogy nem fog elsőre bejönni a jackpot, de akkor is több leszel, mint itthon... Arról nem is beszélve, hogy az elmélkedés hosszútávon nem hat pozitívan az emberre. Tudom, mert rám sem hatott. ;)

Sok sikert, go for it!

2012.07.21. 11:30:11

@Zoli

Ezzel a nem-tudom-mit-hoz-a-jövö-nem-is-erdekel-hozzaallassal vigyazz. Ertem en, hogy rajöttel, hogy hiaba pedalozol egy cel elerese erdekeben, mert rengeteg olyan tenyezö van, amit nem tudsz befolyasolni.

Ennek ellenere azt tanacsolom, hogy legyel inkabb aktiv, szurj ra a terkepre, nezz utana az adott varosban talalhato munka- es szallaslehetösegeknek, jelentkezz nehanyra, merd fel, hogy milyen eselyeid vannak stb. Hatha szert teszel igy egy-ket kapcsolatra.

Egyszoval ne csak masok tanacsaira alapozva dönts, mert ket ember nagyon különbözökeppen lathatja ugyanazt a dolgot.

Sok sikert!

S. Lala 2012.07.21. 11:32:36

@A nép fia:

Az attól függ, milyen az ajánlat. Nem mindenki lakik tömegszálláson, lehet viszonylag gyorsan is jó helyzetbe kerülni...

javorka88 2012.07.21. 11:33:09

Küldök egy email címet javorka88kukacgmail.com

nephrin 2012.07.21. 11:45:28

üdv posztíró!

az az 5 hónap, amit kint töltöttél, mikor volt, ha szabad kérdeznem?
évekkel ezelőtt?
én most Hollandiában, Hágában élek több, mint egy éve, és szintén voltam 3 évvel korábban itt egy rövid időre, 2008-ban, de azóta sokat változott az élet itt is. külföldön is érezhető a recesszió, rengeteg bevándorló, főleg lengyelek, sokkal behatároltabbak a munkalehetőségek a korábbi évekhez képest.

amit mondani akarok csak annyi, hogy 1. külföldre költözni egy nagyon jó döntés, 2. ez egy nagyon kemény következményekkel járó döntés. készülj fel arra, hogy lehet, hogy aranyéleted lesz, és bizonyos pillanatokban biztos úgy is fogod magad érezni, hisz az itteni fizetésekből még mosogatóként is jobban meg lehet élni, mint otthon tanérként, de készülj fel, hogy néha nagyon nehéz lesz.
sokan barátsággal fognak hozzád viszonyulni, de sokan át akarnak majd verni, főleg a biztosítókkal meg a munkahellyel kell vigyázni, úgy használják ki a hollandul még kommunikálni nem tudó külföldieket, ahogy csak tudják.
Csak Hollandiáról, illetve Hágáról tudok beszélni, nem tudom, Angliában mi a helyzet, de mindenhol nehezebb szerintem most.

Szóval csak annyi, hogy erősnek kell lenni, mert lesznek nagyon nehéz pillanatok. Nekem ez volt életem eddigi idegileg és fizikailag legkimerítőbb éve.
Ugyanakkor haza sem akarok menni, mert jól érzem magam annyira, hogy ne akarjak hazamenni, és bízzak az életem felépítésében, itt, Hollandiában. Csak néha nagyon nehéz.

mommmmo 2012.07.21. 11:55:59

Ez igy van, az elso ev nekem is eletem legkimeritobb eve volt. Emlekszem, volt olyan, hogy gyakorlatilag ramjott a boges az utcan (ebben egy maganeleti vonal is volt, szoval az a pont volt, amikor a maganeleted es a szakmai egyszerre total nullan van)...
Na szoval bogtem az utcan, de szerencsere nem volt olyan feltuno, mert jo UK idojarashoz merten zuhogott az eso.. es akkor felneztem az egre, es meglattam a dupla szivarvanyt... Mikor latsz Magyarorszagon dupla szivarvanyt??? Na gondoltam, ez egy egi jel, hogy minden rendbe fog jonni. Es tenyleg az is volt, mert 3 honapon belul megkaptam addigi eletem legjobb allasat, es onnan mar csak felfele vezetett az ut, minden teren:)

wektor77 2012.07.21. 11:56:13

Hat,az elso blog ami tenyleg a valosagon alapszik...Jo iras gratula!

nephrin 2012.07.21. 12:07:42

ja, bőgés rám is rámjött már utcán, biciklin :)

Tigicica (törölt) 2012.07.21. 12:18:07

@mommmmo:

Még ha Alíz csodaországában járnánk, de sajnos helyette úgy érzem a feudalizmushoz tértünk vissza. Egyébként egyetértek.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.07.21. 12:24:40

Ezt a bejegyzést akár én is írhattam volna, szinte ugyanezekkel a vívódásokkal küzdök nap, mint nap.

Tanultam, de minek. Itt "élek", várok, hogy lesz valami, de meddig? Munka nincs, a számlák meg csak jönnek.

Anglia nekem is nagy szerelem, 3x is jártam ott, ha mennék oda mennék. Tök jó lenne, ha valaki lökne rajtam egyet és végre gyúlna valami fény az alagút végén, mely azt mutatja, hogy mit is csináljak. Egy biztos, h sokáig már várni nem akarok. Valaminek történnie kell, mert az idő megy és tudom, hogy valahol megvan a helyem, mert ettől sokkal többre vagyok hivatott, mint amit most csinálok. (semmit, pályázgatok és elolvasom a kösz, de nem téged választottunk mailokat, ha egyáltalán)

London vs. vidék kérdéshez csak annyit, hogy mint tudod, London sok-sok kis település együttese. Lehetsz úgy Londonban, h igazából vidéken élsz. Kingston pl. egy önálló kisváros Londonban, van minden, lehet ilyen területekkel is számolni. Oda simán mennék én is, jó ott, csodaszép és ha arról van szó, 30 perc vonat, vagy egy óra busz és máris az Oxford streeten cirkálsz.

Kíváncsi vagyok hogy döntessz, hátha nekem is segít a továbblépésben. Sok sikert!

Callidus 2012.07.21. 12:31:04

Kivalo a poszt. A dilemma is.

8. eve UK, az elso 2ttot Londonban, majd egy kis Svajc, Skandinavia es Gibraltar, mondhatom az orszagvalasztas (legyen inkabb a bolygo mely reszen eles) szempontjai menet kozben (is) valtoznak.

A London vs Videk egyszeru:

Ha talalsz solid full time allast ami tetszene is, akkor videk. Ha nincs ilyened akkor mindenkeppen London, es onnan keresgelni valamit himmihummi allas mellett.

London az egyik leginspiralobb, legismertebb nagyvaros, az a hely ahol 2012-t irnak. (Vagy ahol a 2012-t is irjak?) Varazslatos hely.

Videken azonban az eletkorulmenyeid, a kozeged, a levego amit beszivsz, a tengerpart, az elheto, elvezheto "igazi" elet.

Altalanos tevedes az ahogy a videket magyar szemmel elkepzeli a kierkezo. Itt a legkissebb faluban lakva sem leszel messze a legnagyobb bevasarlokozpontoktol, orvostol, gyogyszertartol, mindenhol van normalis ut, internet, es a bunozes is elenyeszo.

A kerdes inkabb csak az hogy ha most indulnek ide jonnek-e.

Az elmult 3-4 ev olyan zuhanassal jart itt ami nagyon megneheziti a most erkezok helyzetet. Nemetorszag, Ausztria de meg Franciaorszag is "jobb fizetest" ad, koszonhetoen a font melyrepulesenek, es az orszag dinamikajabol fakado villamgyors valtozasoknak, ami az elmult evekben sajnos negativ elojelu itt.

Sajat emlekekbol, integracios szakertokent, es a helyi birosagokon forditva azzal altatom magam hogy van valamennyi ralatasom az itteni folyamatokra. Elsosorban a Magyarorszagrol erkezok integraciojat van alkalmam megfigyelni, ami szamomra izgalmas az az ismetlodo viselkedesmintak, a hasonlo (magyar)latasmodbol fakado ujra es ujra felbukkano tipikus szituaciok, es azok kezelesi modja. Az ertekrend mas amit otthonrol hozunk. Itt a legtobb dolog "nem ugy mukodik", es ez olyan kognitiv disszonanciahoz vezet a legtobb esetben, ami vagy megakadalyozza, vagy felporgeti az integraciot.

A valasztas a tied.

Ha barmilyen kerdesed van szivesen allok rendelkezesedre bizva abban hogy egy konferencian talalkozunk es nem a birosagon.

www.swissit.co.uk

contractor 2012.07.21. 12:31:28

Nekem csak az jött le az egészből, hogy a mostani fiatalok nem igazán vannak felvértezve kitartással és akarattal. Én is végigcsinátam ezt csak 20 évvel ezelőtt sok más emberrel együtt, de nekem valahogy úgy tűnt akkor, hogy legalább az 1/3-nak akkor bejött. Most nem tudom milyenek az arányok, de azt érzem ennél rosszabak. Azért Magyarország elég jó hely hétvégére. Én hétfőn elrepülök dolgozni pénteken vagy néha csütörtökön meg hazarepülök. immár 12 éve. Teszem ezt mint magyar/ausztrál állampolgár. Ezt csak azért írom, hogy elmondjam vannak sokkal szarabb helyek is mint Mo. Nekem Anglia az egyik legalja. Akkor inkább Írország. Csak ha minden kötél szakad akkor vállalnám be.

Zuiro · http://zuiro.blog.hu 2012.07.21. 12:33:55

Személy szerint engem nagyon lefárasztott a poszt: unalmas, meddő s száraz agyalás.
Kívánom, hogy Zoli mihamarabb másszon ki a mocsárból, mert ezzel az állapottal csak leszívja mind önmaga, mind mások energiáit és egyre távolabbra kerül a tényleges cselekvés.
London vs vidékhez nem tudok mit hozzátenni, mivel én vidéken élek, viszont Londont még nem próbáltam ki. De én mindenképpen Londont javasolnám, mert itt vidéken meg lehet dögölni az unalomtól. Úgyhogy el is fogok költözni Londonba, amint lehet. Bár az is tény, hogy vidék sokkal olcsóbb és csendesebb.
Na szóval kitartás!!! :)

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.07.21. 12:39:55

@janos900: Ha nem titok megkérdezhetem, hogy merre felé laksz és ott milyenek a lakás árak?

A posztolónak (ha segít, némi friss info):

Ahol legutóbb jártam (Berryland, kis kertváros, kb. 8 buszmegálló Kingston belvárosa) 6-an béreltek egy házat. Mindenkinek külön szoba, fürdő, konyha, wc közös és volt egy takaros kis kert is. Itt fejenként 200-at fizettek a lakók és a rezsit szétosztották. (ez az ár elég kedvező, nem tudom, h szerencséjük volt-e, vagy kint tényleg ennyi)

Más ismerősöm jóval beljebb lakik, nem sorházban, hanem egy ottani "panelben". Na az elég húzós, szobánként 450-et fizet érte havonta. Ez nem kevés, de mondjuk ennek az árát is megkeresi + marad is bőven.

A bérekről nem sokat tudok (épp ezért ha valaki tud, akkor klassz lenne ha írna), de annyi bizti, hogy amit nekem meséltek:

- az egyik ismerősöm egy szálloda bárjában dolgozik, ő 19000 körül kap/év.
- a másik takarít, mos, gyerekre vigyáz, stb. jól szituált családoknál, ő kb. 8 és 10 font között kap óránként, de ebből még adózik.

Amit még kérdeznék, hátha van vkinek tapasztalata. Én ha mennék azért nem szeretnék ilyen mélyről indulni (mármint takarítás). Van mérnöki és közgazdász diplomám is és nyelvvizsgám is. Mekkora az esélye annak, hogy kívülállóként szakmában, vagy annak megfelelő szinten el tudok helyezkedni? Persze ezt nem úgy képzelem, h kimegyek és másnap a cityben dolgozok, de van-e esély, egy normális állásra a magyar papírokkal? Elfogadják? Megnézik? Érdekli őket?

Erről tud valaki?

Áági 2012.07.21. 12:42:36

@TilosazA:
A 280font valoban hihetetlennek tunik, de talan nem teljesen lehetetlen.
Attol fugg, hogy milyen kornyeken van, butorozott-e stb.
En most koltoztem 2 hete egy kisvarosbol egy meg kisebbe, egy 2 haloszobas butorozott hazert (zsebkendonyi kerttel) fizetunk 320 fontot havonta.A haz szep, es a kornyek is rendben van :)

Elotte 400 fontot fizettem a hasonlo 3 haloszobasert (az is 360 volt amikor odakoltoztunk kb. 2 eve)
Viszont laktam egy hazban, ahol csak 300at fizettem (2 szobas), de oda az egy ev alatt haromszor tortek be:(

Szerintem is a videk jobb valasztas, de ez csak az en velemenyem, nekem London tul porgos es tul draga.

Tigicica (törölt) 2012.07.21. 12:44:33

@klarky:

Sajnos sokan írhattuk volna ezt a posztot. Jelenlegi állásomra én is sokat vártam, de tanultam eleget, nem melegedni jártam be a főiskolára. Mivel a vevők nem fizetnek, vagy csak jóval határidő után fizetnek, a főnököm márciusban közölte, hogy nem tud tovább fizetni. Két gyereke van, mindkettőt támogatnia kell. Az egyik jön majd a helyemre és megkísérli valamilyen szinten megtanulni, amit én csinálok. Semmi kedvem háromszázadikként beadni az önéletrajzomat, röhejes bérért vállalni a felelősséget. Inkább visszanyúlok az ez előtti szakmámhoz és abban próbálok elhelyezkedni majd kint Angliában. Csak picit fel kell hozni az angolt. Kint milyen lehetőségek lesznek még, az majd idővel kiderül.

foldip 2012.07.21. 12:51:40

London-videk
Ha minimalberes vagy akozeli melot csinalnal, akkor videk, vagy London kulvaros az albi arak miatt. Ha viszont szakmaban helyezkednel el, akkor a londoni magasabb fizuk kiegyenlitik ezt a kulonbseget, szoval ezesetben ez nem donto erv.
Videken ami nekem is szimpatikus, hogy ott valoban angolok kozott elsz. Tudom, hulyen hangzik egy bevandorlo szajabol, de akkoris jol esett, amikor videki utjaimon a Starbucks-ban angol szemelyzet volt. Szeretem, hogy szepen beszelik a nyelvuket, tobbet is mosolyognak, mint a bevandorlok, es konnyebben szot is ertunk egymassal (kiveve Manchester es kornyeke, az ottani akcentus azert nem konnyiti meg a kommunikaciot :) ).
Ami nem szemelyes tapasztalat, de egy angliai forumon masok irtak, hogy mig Londonban nincsen semmifele hatranyos megkulonboztetes amiatt, mert nem angol vagy (sot, en kimondottan pozitiv hozzaallast erzek ezzel kapcsolatban!), videken allitolag(!) van. Ha ez igaz, akkor meg tudom erteni, hiszen a londoni angol hozza van szokva, hogy a munkatarsainak az 50%-a nem angol, mig videken 90% es afeletti helyi lakossag mellett valoszinuleg nem alakul ki ekkora tolerancia.
Illetve meg egy dontesi kerdes: recesszio van azert itt is. Nem egy emberrel talalkoztam mostanaban, akik videkrol (illetve masok Skociabol) jottek le Londonba, mert ott nem volt munka nekik. Es itt angolokrol beszelek, ha ehhez hozzavesszuk az allitolagos hatranyt videken, akkor el tudom kepzelni mennyivel nehezebb ott melot talalni.
Amugy Londonban sincs mindenutt forgatag. Nem kell lejarni a Westendre, es nem a City-ben kell melozni. Tovabba elkerulsz meg egy-ket turistacsomopontot es ugy tudsz setalni/vasarolni/meloba jarni, hogy alig talalkozol emberekkel. Ha eppen erre vagysz.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.07.21. 12:52:10

Az író kimondta a legnagyobb hazugságot, amit az ún. civilizált világ átlagos jólétben élő átlagemberei csak kitalálni tudtak:

"hát ugye ”válság” van és én hiába nem tehetek róla, mint ahogy az emberiség nagy része nem, de valahogy mégis rajtunk van elverve a por."

Dolgozónép 2012.07.21. 13:06:06

"A probléma forrása Mi vagyunk. Pont."
Így van. A sok köcsög, az!

kaskala 2012.07.21. 13:15:06

sok gyoker osszegyulik aztan pocskondiazza az orszagot ahol szuletett,es viselitek a virtualis koronat mert kint dolgoztok minimalberert..hanyok toletek.

trolololol · http://basszas.blog.hu/ 2012.07.21. 13:30:32

komolyan lassan én érzem hülyén magam, hogy bejönnek a dolgaim magyarországon

pedig nem is ügyeskedek, meg senkinek a rokona se vagyok

kaskala 2012.07.21. 13:36:46

@trolololol: az nem lehet!biztos "hazucc"!!
Magyarorszag szar!Ott senki sem boldogulhat!
Nincsen sem tortenelme,sem kulturaja,nincsenek feltalalok,tudosok,vilaghiru epiteszet,kultura,stb.Meg csak 1100eve van europa kozepen!

keb_26 2012.07.21. 13:37:59

@kaskala:
akkor meg mi a fasznak jössz fel erre a blogra te szerencsétlen? Gyűlölködni jó? Abban kurvajó ez az ország. Nekem a kedvenc városom Budapest az is marad ha el nem basszák a haverjaim fele külföldön él, de ebből nem érzek semmit mert mindenki hazajár simán találkozom velük annyit mint másokkal. Az a szép (és a kurva szomorú), hogy úgy lehet igazán élvezni Magyarországot, ha az ember kint tanul, vagy dolgozik és az ottani pénzből vesz ryanair jegyeket és itthon tölti a szabadnapjait. Nem ideális de leaglább megél, pörög az élete, van ambíció és nem húzza fel magát a magadféle ostobákon.

mommmmo 2012.07.21. 13:38:38

@trolololol: irj egy posztot rola, kerlek. Tobben irtak itt mar errol, volt egy srac, aki azt irta, o mernokkent 1000eurot keres, szoval ha a kovetkezo 6 evben eleget sporol, meg gyereket is gyarthat, ezert neki ez az idealis orszag.

Ez annyira nem gyozott meg, de voltak mas posztolok is, akik eleg jol leirtak, hogy miert is van az, hogy nekik a vilag Magyarorszagon kerek osszeszamolva az osszes vonatkozast. Szoval rajta fel, ird meg a minden osszejovos magyar sztorit!

Callidus 2012.07.21. 13:38:55

A kommentek magukert beszelnek.

" Én ha mennék azért nem szeretnék ilyen mélyről indulni (mármint takarítás). Van mérnöki és közgazdász diplomám is és nyelvvizsgám is."

Ez az egyik legnagyobb kulonbseg. Itt a takarito sincs "melyebben". Sem anyagilag, sem maskepp. Azert nincs mert kevesen vannak azok akik igy neznek rajuk. Ha kijossz, akkor eggyel tobb lesz. Addig amig meg nem erted hogy a kozgaz diplomadra sem kivancsi itt igazan senki. Meg a nyelvvizsgadra sem. Arra lesznek kivancsiak, hogy mire vagy kepes. Es arra hogy (peldaul) a takaritokat lenezed-e.
Ha igen, akkor ugyis takaritokent kezded. Hogy jobban megertsd.

A gyulolkodo kommentek is sajatos keleteuropai jelenseg. Ellendrukkerbol itt kevesebb lesz.

2012.07.21. 13:39:28

@nephrin: En is pont erre gondoltam, hogy vajon mikor lehetett az hogy a posztiro konnyen talalt munkat Londonban... Persze mindig lehet valakinek szerencseje, de volt tenyleg egy olyan idoszak evekkel ezelott amikor szinte mindenki aki akart dolgozni talalt valamit, ma viszont a helyi emberek nagy resze is nehezen vagy nem talal munkat Londonban (videkrol nem tudok nyilatkozni mert ott nem eltem, de nem hiszem hogy annyival konnyebb lenne). Meg lehet probalni, ha nem problema hogy a lakasra koltott penzt esetleg elveszti az ember ha nem talal munkat. (Mellesleg az alberletarak nagyon felmentek az elmult par evben; ma mar havi otszaz font alatt szinte nem lehet kiado szobat talalni, es persze altalaban minimum egy havi kauciot kell fizetni, meg egy honapot elore.)

mommmmo 2012.07.21. 13:41:42

Csak remenykedtem, hogy tudjatok trollokra nem reagalunk.

Callidus 2012.07.21. 13:56:23

Az meg figyelemremelto milyen sikeresen az emberekbe programoztak az elmult nehany evben hogy barmifele kritika egy orszag vezetesevel szemben az "az orszag, sot a Magyarsag" elleni tamadas.

Majdnem 200 orszag van ezen a bolygon, mindegyik elheto, sot szeretheto hely sokaknak.

Mindenhol vannak boldog eletek es boldogtalanok. Egyik orszag sem "jobb" a masiknal. Csak esetleg jobban megfelel a szemelyes szempontjaidnak. Persze ezekrol a szempontokrol semmit sem tudsz amig csak egyfelet ismersz.
En imadom a Balatont, az ejszakai Budapestet, a Matrat, a Tiszat, es epp igy szeretem a svajci hegyeket, vagy az angliai tengerpartokat. Nem szeretem a spanyol allatkinzast, a teli hideget, az intoleranciat, a sok kemenydrogost, nem ertek egyet a haborukkal es a szegenyebb orszagok kiszipolyozasaval.

Es ez mind elfer bennem egyszerre. Akkor is ha az az orszag kozvelemenye ahol eppen elek maskepp gondolja ezt.

Ezer es ezer ilyen dolog van amit mindig a helyi propaganda probal ilyen-vagy olyan erdekek menten lenyomni a torkodon.

Mindenhol.

Azt neked kell eldonteni hogy mennyit nyelsz le belole, es hogy mennyire resze a mindennapjaidnak. Erdemes szetnezni hogy tudd melyik "csomag" az ami tenyleg neked megfelelo.

Callidus 2012.07.21. 13:58:51

Persze tudom hogy az olvasok nagytobbseget ez erdekli a legkevesbe. Egy dologra koncentral: munkat kell keresni, penzt kell keresni, azonnal es minel tobbet. Ezt hozod magaddal ha olyan helyrol jossz ahol nincs letbiztonsag.

kaskala 2012.07.21. 14:05:03

@mommmmo: ja,akinek mas a velemenye az troll?ezt nem tudtam.akkor veregessetek csak egymas vallat milyen faszagyerekek vagytok.
@keb_26: gyonyoruen kiviselkedted magad,gratulalok!!
Így kell ezt,ha nincs esz erv,akkor johet a szemelyeskedes.az meg hogy 280font egy szallas,az vicc..Londonban egy szoba 500,videken is max egy szobat kapsz 280ert..

goldeng12 2012.07.21. 14:16:39

én mindenféleképpen Londonba mennék először, ha lenne rá lehetőségem. Utána talán vidékre.
Nekem is vannak ismerőseim elég sok Londonban,meg vidéken is. Akik vidéken laknak már kb. 8 éve vannak kint.A londoniak kevesebb ideje mentek ki.

én is csatlakozom a "sok gyökér" táborához,inkább legyek gyökér az ilyenek szemében,mint éhen haljon a családom. Mondjuk én nem Angliába megyek,kicsit északabbra,nekem oda adódott lehetőség.

sok sikert kívánok a posztírónak,és kitartást !!

janos900 2012.07.21. 14:16:46

:)

Azt szeretem magunkban magyarokban, hogy bar a vilag nagyjabol szurke, sotet es vilagos jobbara kozep szurke, de szurke. Mi megis mindent feheritunk vagy feketitunk, egyszeruen nem birjuk elviselni ha nem mondjuk ki konkretan valamirol, hogy ez biza fekete, az meg biza feher. Nem tudunk mit kezdeni a kozep fogalmaval. A trolloknak is igaza van abbol a szempontbol, hogy nem kell total leirni magunkat, azert tartunk ott ahol tartunk. A cikk irojaval egyetertek, mi tesszuk az orszagot olyanna amilyen. Es ez alol en magam se vagyok kivetel, en is inkabb eljottem semmint harcoltam, vagy ami a lenyeg hittem volna magamban, meg az orszagomban. Mi egyszeruen nem hiszunk abba, hogy erdemes es kell tenni az orszagert, mindent klasszul megindokolunk, hogy miert ne csinaljunk semmit. Es szuper hatekonyan tudjuk lehuzni egymast es magunkat a sirankozassal. Nem az egesz nepesseg, de ez egy jol lathato trend.

Viszont, ahhoz hogy ezt belassam el kellett onnan jonnom, es latni, fogni, szagolni megelni kellett, hogy mukodik ez maskeppen is. Ezert erdemes szerencset probalni kulfoldon, mert tobb leszel azaltal, hogy vilagot latsz. Ezt mar a kozepkori inasok es mesterek is tudtak, ezert kellett a mestervizsga elott vilagga menni, es tanulni.

London se egy allomvaros, itt is kapsz mindent az arcodba, akarod vagy se, csak itt maskeppen fogadod, mint otthon. Miert? Mert az hogy itt vagy a Te dontesed, nem hibaztathatod a kormanyt, a szomszedot, a romakat, vagy az atyauristent azert mert neked szar, a Te dontesed, vallaltad. Csinald, vagy mehetsz isten hirevel. Azert ir mindenki pozitiv hangnemben a kulfoldi eleterol, mert azt O valasztotta, a magyarba meg beleszuletett.

A London vs nem London. En egy orszagos cegnek dolgozom, ugyanazert a munkert kevesebbet fizetnek Londonon kivul, pont azert, ment London draga. Dragabb munkaero piac, konkretan ket vagy harom fele bertablazatot hasznalnak nalunk, a terulettol fuggoen, ahol a munkavallalo dolgozik. A szoba arak nagyon eldurvultak, egy dupla szobaert 640 fontot fizet most egy ismerosom, egyedul, mert nem birt talalni olcsobb single szobat. Azt szoktuk mondani egymas kozt londoni magyarok, akik egyedulallokent jottunk ki, hogy mi mindig keresunk valamit: allast, szallast, partnert, jo esetben nem mind a harmat egyidoben. :)

Berrylands 3 vagy negy megallo tolem. :)

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.07.21. 14:19:37

Azt gondoltam, h kialakulhat a témával kapcsolatban egy értelmes beszélgetés, de hiú ábránd volt, elfelejtettem, h magyarok vagyunk, nekünk az önigazolás, a mindenki hülye csak én vagyok okos mentalitás a sajátunk, úgyhogy felejtős a dolog.

Kevés konkrétum hangzott el pro és kontra eddig, annál több acsarkodás, úgyhogy én csak azt tudom mondani a posztolónak, hogy magába zongorázza le a lehetőségeket és ha úgy dönt, h belevág akkor sok sikert neki.

Egy biztos (és ezt kint élők is mondták nekem nem egyszer) magyarok segítségére ne számíts, mert senki nem fog. Vagy magad vívod meg a harcod, vagy neki se vágj. Szomorú, de ez van...

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.07.21. 14:20:29

Csak egy apró megjegyzés: Észak-Angliában számottevően szutyokabb az idő, mint délen. Ha az ilyesmi zavar, akkor Readingtől északabbra nem ajánlom, hogy menj.

Ha viszont nem zavar, akkor én megfontolandónak tartanám Skóciát is.

mommmmo 2012.07.21. 14:33:32

A @kaskala: a velemeny az egy gondolat, lehetoleg a temaval kapcsolatban. Az, hogy kifejted, neked hanynod kell, az egyreszt nem egy gondolat. Masreszt nem is a temaval kapcsolatos, ugyanis elmondasod szerint egymas hatat veregeto minimalberesek valtjal ki beloled ezt a hanyasjellegu erzest, szerintem itt sem minimalberesek, sem egymas varat veregetok nincsennek. Vagy legalabbis nem tobbsegben.
Szoval javaslom ezt az egesz szomoru jelenseget az orvosoddal beszeld meg, helyettunk (ki tudka, lehet, hogy te is babat varsz)??

mommmmo 2012.07.21. 14:37:06

Csak mert tapasztalatbol tudom a teljesen irracionalis hanyinger az elso trimeszter egyik kellemetlen jele.

trolololol · http://basszas.blog.hu/ 2012.07.21. 14:48:43

@mommmmo: "irj egy posztot rola, kerlek. "

hencegésnek tűnne, de tényleg, másrészt meg nem akarok beazonosítható lenni, mert paranoid vagyok. Egy nagy mázlim volt, hogy jól választottam foglalkozást (informatikai jellegű), nem csak egész jól fizet, de nagyon érdekel is, ezért folyamatosan képzem magam. A másik jóság az ilyen jellegű munkákban, hogy bárhonnan lehet csinálni bárhova, én az interneten szedem össze a vevőimet. Ne mlm vagy ilyen ügyeskedős fasságokra gondolj, normális munka :)

pamut 2012.07.21. 14:50:07

Jó poszt, azt hiszem sokunk életérzését megfogalmaztad, ami nagy dolog. Még reagálnék, de találtam egy kommentet, ami még jobban érdekel, ezt :)

@Callidus:
Helló, ha lenne két perced, leírnád milyen " ismetlodo viselkedesmintak"-at látsz, mik a tipikus kezelési módszerek, és tipikus értékrendbeli-különbségek? Ez izgalmas téma, legalábbis engem nagyon érdekelne... kösz.

pistola 2012.07.21. 14:53:36

Jó írás főnök! Egy éve filózgatok ezen én is. Most éppen sikerült egy melóhelyre bejutnom, meglátjuk milyen lesz. Ha jól megy akkor valszeg maradok, ha nem annyira, akkor megyek. Én szeretem a "nyugati" vidéki mentalitást, én tuti azt választanám. Kiöregedtem már a pezsgő nagyvárosi nyüzsgésből, ami színültig van sznobizmussal és képmutatással.

Sok sikert és szerencsét kívánok Neked! Találd meg a számításodat és érezd jól magad a bőrödben! Ennyi a lényeg.

Pistol Pete

mommmmo 2012.07.21. 14:55:02

Ha olyan melod van, amivel barhova tudsz dolgozni, akkor tenyleg mindegy, hogy hol vagy, mert nem rant magaval az orszag. Sot valszeg a rezsid sokkal kissebb lesz, ahogy gyengul a forint. Na jo, mondjuk Tanzaniabol nem dolgozhatnal, mert ott nincs net, de amugy gondolom tokmindegy. Masfelol gratula, es kar, hogy nem irsz posztot, mert lehet, hogy otleteket tudnal adni azoknak, akik tenyleg nem akarnal eljonni.

bitch pudding 2012.07.21. 14:57:28

@klarky:
"Én ha mennék azért nem szeretnék ilyen mélyről indulni (mármint takarítás)"

Akkor fogadj el egy jótanácsot és el se indulj. Itt hiába lóbálsz olyan országból származó papírt amiről azt se tudják melyik földrészen van. A válság itt is megtette a dolgát, külföldi itt már rég nem kap "értelmiségi" munkát mert az angolnak se jut, főleg ha a "keleti" az illető. Sok év ittlét, tapasztalat és képzés (az angol papírért) kell ahhoz hogy a "takarítótól" feljebb mássz. A munka sokkal kevesebb, a bevándorló viszont több, úgyhogy képzelheted milyen vérre menő harcok (nem vicc) vannak a cselédmunkákért is. Az újonnan jött bevándorlóknak nagyon nehéz dolga van most így is (pedig minden részmunkaidős csicska melót elvállalnak), úgyhogy akinek büdös a munka az inkább maradjon otthon és ne húzza itt a kitartóbbak idegeit. A törtetőket itt amúgysem díjazzák.

London vs vidék: Én vidéki nagyvárosban vagyok (Birmingham), Londonban még sose jártam de csak rosszat hallottam róla. Sokan mondják hogy pár év alatt sokat romlott a helyzet. Munka ott sincs sok, hiába a pörgés, viszont élhetetlenül drága (albérlet, közlekedés, kaja és minden egyéb szempontból). Pár ismerős megpróbálta megvetni ott a lábát, valakinek összejött, sokaknak nem és az utolsó fityingjeikből kullogtak haza Mo-ra. Tehát én vidékre szavaznék, mert munkát ugyan itt is nehéz találni de legalább olcsóbb és kevésbé multi-kulti (mert hosszútávon ez is megterhelő lehet).

trolololol · http://basszas.blog.hu/ 2012.07.21. 15:07:05

@mommmmo: "Na jo, mondjuk Tanzaniabol nem dolgozhatnal, mert ott nincs net, "

ez meg olyan, hogy "a magyar" felháborodik azon a kérdésen, hogy van-e magyaro-n TV, de bezzeg Tanzániában biztos nincs net :)

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/41/Dar_es_Salaam_before_dusk.jpg

egy ilyen helyen csak akad :)

kaskala 2012.07.21. 15:10:19

@nyomottorrú befőttesüveg: es te fogod eldonteni ki maradjon otthon,es ki menjen ki dolgozni??!!
Az is hatalmas baromsag,hogy nem lehet ,csak aljamunkat talalni.Hianyszakmakban senkit sem erdekel hogy angol vagy,vagy pedig magyar...Allashirdetesekben meg van adva az osszeg,es barki tolti be,ugyanannyi marad.Marhasagokat ne irjal mar..

csenemi 2012.07.21. 15:12:01

Kedves Zoli!
Lévén mindössze 19 éves vagyok a London - vidék kérdésre nem tudok válaszolni, viszont érdekelne, hogy te mit kezdtél a műszaki menedzseri tanulmányaiddal. Erre a szakra jelentkeztem, de csak kínomban, mert még nem tudtam magam elhelyezni a világban.
Megtisztelnél, ha e-mailban írnál nekem egy pár sort a lehetőségeiről ennek a szakmának.
csenemi@gmail.com

Emese

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.07.21. 15:16:41

@nyomottorrú befőttesüveg: "akinek büdös a munka az inkább maradjon otthon és ne húzza itt a kitartóbbak idegeit. A törtetőket itt amúgysem díjazzák."

1., Sehol nem írtam olyat, h nekem büdös a munka. Ha visszaolvasol én kérdeztem valamit (lehet-e valamit kezdeni a magyar papírokkal), amire te a sajátos stílusodban megválaszoltad, hogy nem. Köszi, megértettem.

2., Elnézésedet kérem, ha nem akarok beletörődni a sorsomba és szeretnék elérni valamit az életben, a minimum a szinten tartás lenne, visszalépést max. ideiglenesen akarnék felvállalni. Ha ez szerinted bűn, akkor vszínű mi nem egy nyelvet beszélünk.

Nem egy olyan Angliában élő magyarral találkoztam már, aki kint van 5-7 éve, de arra lusta, hogy megtanuljon rendesen angolul, még tv-ben is műholdon keresztül a Barátok Közt-öt nézi és szerinte az eredmény, ha összes vagyona egy bérelt szoba és elkerekedett szemekkel néz, amikor London nevezetességeiről mesélek, mert "ő még oda soha nem ment" el. Ha megkérdezem, h mégis mi a célja, akkor meg, hááát, jó ez neki.

Ha te is ilyen vagy, akkor csak sajnálni tudlak, nekem engedd meg a "törtetést" /már amennyiben szerinted ez az.../

Amúgy nyugi, tőled nem veszek el semmit, isten ments, h belefurakodjak a te csodás életedbe. Nagy az a London, a föld meg még nagyobb, hidd el elférünk rajta mindketten. Mindkettőnknek addig jó, míg elkerüljük egymást.

peace

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.07.21. 15:17:52

Momo, tök jó, hogy sikerült megoldanod a blogolvasást és kommentelést. Téged legalább be tudlak azonosítani :-) Nem mindenkit sikerül.
Viszont idegesít, hogy már megint itt tartunk, hogy mindenki cselédnek, takarítónak megy külföldre minimálbért. Máshogyan nem lehet elviselni a gondolatot, hogy külföldön vagyunk (és jól vagyunk, netán még jól is keresünk és a karrierünk is köszöni szépen), csak hogy ilyenekkel vígasztalják magukat egyes otthonmaradottak?

mommmmo 2012.07.21. 15:18:10

@trolololol: wow ez most megint szeleskoru tudasrol tett bizonysagot. Letoltunk a netrol egy kepet, amin nehany epp szetrohadofelben levo panel van, es ez bizonyitja hogy Tanzaniaban van internet.

Amugy tenyleg van internet, de olyan sz@r a savszelesseg, es olyan lassu, hogy eleg bajos munkaeszkozkent hasznalni. Legalabbis ezt hallottam az ottaniaktol, de te bizos jobban tudod mert te vagy a NEM ELOITELETES.

trolololol · http://basszas.blog.hu/ 2012.07.21. 15:22:51

@mommmmo: nem tudom, mit idegeskedsz, egyrészt nem letöltöttem hanem linkeltem a wikiről, másrészt direkt elolvastam a en.wikipedia.org/wiki/Telecommunications_in_Tanzania
cikket is, nehogy hülyeséget mondjak. Igen, szar a net mert műholdas, de van.

"de te bizos jobban tudod mert te vagy a NEM ELOITELETES. "

Én kurva előítéletes vagyok, viszont aminek tudok, azért utánanézek.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.07.21. 15:30:56

@nyomottorrú befőttesüveg: Ha tényleg magasan képzett vagy, kapsz munkát, akárhonnan is jössz. Plusz megvan az az előny, hogy nem kell kiutazni és önéletrajzzal házalni, hanem lehet online is jelentkezni.

A papírjaid (vagy a hiányuk) viszont tényleg szinte senkit nem érdekelnek.

mommmmo 2012.07.21. 15:31:07

@trolololol: ja bocsi, a trollos neved alapjan valahogy osszetevesztettelek Kaskalaval, azert reagaltam ugy..:) de tok mindegy, mert az internetrol mint munkaeszkozrol beszeltem. Mindenesetre, ha kutatasaid alapjan ugy veled, Tanzania megfelel, akkor rajta fel. A kozbiztonsag nagyon jo Afrikai viszonylatban, es aranyosak a zebrak.

kaskala 2012.07.21. 15:34:52

kaskala 2012.07.20. 11:30:04
kaskala 2012.07.19. 21:25:52
jo erzes frocsogni haza,hogy milyen saz ez az orszag,de ez az orszag adott nektek eletet..szanalmas fergek..

ezt a bejegyzést nem én írtam.
a: Blog.hu válaszértesítő [commentnoreply@blog.hu]
üzenete alapján kerültem ide, most, előtte a blogot sem olvastam.
nem értem, hogy szólhatott hozzá valaki a nevemben.

Ezt tegnap egy másik blogba írtam.
hol tudnám töröltetni magam, hogy ne tudjon a nevemben írni más?
Mondenkitől elnézést kérek akit provokál ez a troll!!

kaskala 2012.07.21. 15:37:08

@kaskala: ???? ez hohyan lehetseges???
hogyan sikerult ugyanazon a neven 2felhasznalot regisztralni?
ez igen.
Anyad a troll ,te koppintottal engem..

bitch pudding 2012.07.21. 15:37:45

@klarky:

Nem akartam személyeskedni csak egy kicsit lekezelőbb stílusban írtam mint kellett volna, utólag is elnézést kérek. De amiről beszéltem az tapasztalat illetve tendencia, meg lehet próbálni ha elég spirituszt és talpraesettséget érzel magadban, de a külső körülmények jelenleg ellened szólnak.

Valóban nem írtad le ilyen formában hogy "büdös a munka", de a lényeg azért mégiscsak ez nem? "nem szeretnék ilyen mélyről indulni" illetve "visszalépést max. ideiglenesen akarnék felvállalni". Mert anyagi szempontból és biztos nem mondanám visszalépésnek az otthoni viszonyokhoz képest, sőt.
És én is diplomás vagyok, én is szeretnék még dolgokat az életben, szóval átérzem a helyzetet de a hozzáállás kulcskérdés.

kaskala 2012.07.21. 15:39:45

akkort miért az én emilemre érkeznek a te hozzászólásaidra a válaszok, ha én loptam a te nicked?
Tegnap megváltoztattam az emilemet, most erre jönnek.

trolololol · http://basszas.blog.hu/ 2012.07.21. 15:43:49

@Chang Yai: "Máshogyan nem lehet elviselni a gondolatot, hogy külföldön vagyunk (és jól vagyunk, netán még jól is keresünk és a karrierünk is köszöni szépen"

Nagyon örülök, ha jó neked, tényleg.

Az a baj, hogy a "kimentem, öt törökkel laktam egy lyukban, mosogattam feketén, baszogattak a rendőrök, végül hazajöttem" jellegű történeteket senki nem írja meg.

Hogy egy példát mondjak, az Apple Store, mindenki azt hiszi a fejlesztők közül, hogy "na majd írok valami fasza appot, amit megvesznek az emberek, és csilliárdos leszek mint az Angry Birdsesek", csak minden sikertörténetre 100 kudarc jut, amikről hopp mindenki elfelejtkezik.

Na engem meg ez idegesít.

Callidus 2012.07.21. 15:49:42

@pamut: Ha megnezed az itteni kommenteket sokra ratalalsz.

Kezdve a mas kulturabol jove "nem annyira multikulti mert az megterhelo lehet" kijelentesek vegiggondolatlansagatol, az en "megmondom a frankot" felelemkergeto onigazolo tevedhetetlensegeig.

Az egyik legelso dolog hogy meg kell tanulnunk tevedni. Ez ez csak ugy megy ha elhalvanyul a "leiras"tol valo felelem.
Ezert is nem lehet igazan vitatkozni, vagy effektiven segiteni az eppen kierkezoknek. Mert a "pocsmeregetes" elkerulhetetlen. Elmondhatod ezerszer hogy mindenki a sajat szamegyenesen mozog, es azt csinal amit akar, ha a tarsadalom amiben felnottel uniformizalt es azt sugallja hogy a masik sikere a te tehetetlenseged, es most hogy neki van, neked mar kevesebb jut belole.. Raadasul valamifele sajatos "hierarchiaba" soroljuk magunkat, es ezen probalunk meg "feljebb" lepni. Takaritok, buszsoforok, szobafestok fejere allva. Sokkolo sokaknak amikor ez a koordinatarendszer itt nem letezik. Illetve nem igy letezik.

Tigicica (törölt) 2012.07.21. 15:53:52

@trolololol:

De igen, csak picit szélesebb körben kell információkat halászni. :) Nem árt, ha az ember nyitott a negatív tapasztalatok irányában is.

magyaroklondonbancom.w3h.hu/ftopict-3447.html

Ezen a fórumon írnak magyar közvetítőkről, sokat, sokan, akik a szegénység vámszedőiként lehúzták a naiv munkakeresőket. Végig kell olvasni és résen kell lenni! Ezzel természetesen nem azt mondom, hogy minden magyar közvetítő csaló. Vannak normálisak is.

mifolyikittgyöngyösön?! 2012.07.21. 15:54:22

@Callidus: ne haragudj,tenyleg nem baszogataskent mondom,de leirnad magyarul is a hozzaszolasodat?
(biztos bennem van a hiba hogy nem tudom ertelmezni)

hothead 2012.07.21. 15:59:00

@mommmmo: akkor kiskegyed se lenduljon bele! :)

mommmmo 2012.07.21. 16:00:02

@trolololol: az biztos, hogy a pofaraeseseirol senki nem ir, ez nem is csoda persze. De a sikerarany akkor sem 1:100-hoz, annal azert joval magasabb.

Es ugy oszinten az 5 torokkel laktam aztan hazajottem sztoriknak mi a kovetkezo fejezete? Hogy utanna milyen f@szaul megtalaltam a helyem Maon es boldogan elek amig meg nem halok?
Szerintem nehezebb manapsag otthon mint kulfoldon, szoval minden tiszteletem aze, aki otthon megcsinalja, de szerintem aki kulfoldon nem csinalta meg, az otthon sem fogja. Max lassabb es komfisabb lesz a sullyedes, de otthon is eljut oda elobb utobb, ahol kulfoldon az 5 torokkel allt. Az esetek nagy reszeben legalabbis.

Callidus 2012.07.21. 16:05:17

Megprobalom bemutatni a klarky mostani elkepzelesen a "mas ertekrend"et:

"1., Sehol nem írtam olyat, h nekem büdös a munka. Ha visszaolvasol én kérdeztem valamit (lehet-e valamit kezdeni a magyar papírokkal), amire te a sajátos stílusodban megválaszoltad, hogy nem. Köszi, megértettem."

Itt a legtobb cegtulaj, fonok vagy barmi mas takaritokent kezdi. Es ugyanigy nem szegyen es nem furcsa az ha mondjuk egy etterem tulajdonosa felmossa az ettermet. Ahogy az sem az ha te "papirokkal" egyutt ugyanezt teszed. Mitobb, tiszteletet ebreszt a legtobb angolban.

2., Elnézésedet kérem, ha nem akarok beletörődni a sorsomba és szeretnék elérni valamit az életben, a minimum a szinten tartás lenne, visszalépést max. ideiglenesen akarnék felvállalni. Ha ez szerinted bűn, akkor vszínű mi nem egy nyelvet beszélünk.

Ez a "szintezes". A kamuhierarchia. "fellepek-lelepek".
Mi szamit "szintnek"? Jo eletnek? 50 ora az irodaban, IKEA butorok, uj auto?
Vagy az ha valaki mondjuk evente 4x nyaral?
Vagy az ha valaki 3-4 gyerekkel egy boldog nagy csaladot tart?
Vagy az aki csak 2 orat dolgozik, de a hobbijanak elhet?

Ezeket te milyen "szintre" tenned? Eleve "magadhoz" kepest fogalmazol meg mindent, es mindenkit. Toljed "feljebb" vagy "lejjebb". Azt nem ismered hogy valaki valami teljesen mast tart celnak/szintnek.

Nem egy olyan Angliában élő magyarral találkoztam már, aki kint van 5-7 éve, de arra lusta, hogy megtanuljon rendesen angolul, még tv-ben is műholdon keresztül a Barátok Közt-öt nézi és szerinte az eredmény, ha összes vagyona egy bérelt szoba és elkerekedett szemekkel néz, amikor London nevezetességeiről mesélek, mert "ő még oda soha nem ment" el. Ha megkérdezem, h mégis mi a célja, akkor meg, hááát, jó ez neki.

- felesleges masokra mutogatas...

Ha te is ilyen vagy, akkor csak sajnálni tudlak, nekem engedd meg a "törtetést" /már amennyiben szerinted ez az.../

-felesleges szemelyeskedes.

Amúgy nyugi, tőled nem veszek el semmit, isten ments, h belefurakodjak a te csodás életedbe. Nagy az a London, a föld meg még nagyobb, hidd el elférünk rajta mindketten. Mindkettőnknek addig jó, míg elkerüljük egymást.

peace

-peace

trolololol · http://basszas.blog.hu/ 2012.07.21. 16:14:35

@mommmmo:

Arra utaltam, hogy ha csak a sikertörténetek vannak leírva, akkor ez azt a hamis képzetet keltheti az emberekben, hogy minden külföldes történet sikertörténet.

Mindegy, már csak magamat ismétlem, meg lehet csak engem zavar.

hothead 2012.07.21. 16:18:16

@trolololol: senki sem buszke ra, ha kudarcrol kell beszamolnia, ennek ellenere irodott nehany hazakoltozos poszt is. a 100-bol 1 marad kulfoldon, mert megtalalja a szamitasat nekem is eleg keveskenek tunik.

moTmeN 2012.07.21. 16:35:41

@trolololol: szerintem nem csak pozitiv tortenetek jelennek meg a blogon, tobb negativ/ambivalens bejegyzes is megtalalhato a bejegyzesek kozott (pl a kettoesfel daniai bejegyzesbol egy negativ, egy so-so, egy meg igazabol Svedorszagrol, Malmorol szol).

En annyit kerdeznek toled, minekutan emlitetted a sikeres hazai eletedet, hogy hosszutavon ezt mennyire gondolod fenntarthatonak? Itt nem a munkadban elert sikerekre gondolok, hanem ha majd az eletminosegedet jobban meghatarozza majd a kulso kornyezet. Gondolok itt ilyenekre, hogy egeszsegugy, szolgaltatoszektor (megbizhato autoszerelo/tetofedo, stb), oktatas (a majdani gyermekeidnek). Azzal kapcsolatban is hasonlo magabiztossaggal tudsz nyilatkozni?

Mert tenyleg el lehet lubickolni(*), ha jon be a le, de ha mondjuk el kell menned korhazba, esetleg hazat epitenel, a gyerekedet olyan oktatasi intezmenybe iratnad be, ahol szellemileg es szocialisan is fejlodik (ertem en ez alatt, hogy egy gondolkodasra, toleranciara nevelest kap), akkor mit teszel? Nekem ezekben a szektorokban a kornyezetemre (del-pesti agglomeracio) vonatkozo tapasztalataim igen negativak voltak.

(*)tudom, nekem a brutto berem a szokasos, ksh altal kiadott adotablazatban nem szokott mar szerepelni, mert folotte volt az ott listazott ertekeknek.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.07.21. 16:46:33

Talán mert én mar nem vagyok fiatal, és mögöttem sok éves tapasztalat - sikeres, bárhol a világon az ember akkor lehet, ha nagyon pontosan tudja, hogy mit akar elérni, és nem csak beleveti magát a világba. Az utóbbi fel évben részt vettem egy nagyon komoly karrierkepzon, ahova mindenki úgy jött, hogy nagyjából tudta, hogy mit akar, de így is, kemény munka volt pontosítani, elkészíteni az előttünk álló három évre a tervunket. Ez egyfelől üzleti terv, de valójában az életünk minden mozzanataban ujra kell gombolni a dolgokat ahhoz, hogy képesek legyünk végrehajtani. Persze, nem haszonlatan csak úgy kimenni, de a blog szerzője ezt mar megtette egyszer, ugyanazt ismételni nem kunszt.
Amikor a kurzuson azt a kérdést tette fel a mentor, hogy ki miben tartja magát a legjobbnak a világon, elmosolyodtunk, hogy ugyan mar, nincs ilyen... Aztán pár hónap múlva megértettük, hogy nem építésznek, biztosítási ügynöknek, orvosnak kell lenni, hanem a szakmankon belul megtalálni azt a mikrorest, amiben tényleg egyediek, vagy elsők lehetünk, és ebből következően sikeresek is, mind anyagilag, mind a társadalmi elismerés szintjén. Hallatlanul izgalmas, nehéz, de boldog időszak volt ez számomra, és rengeteg energiával toltodtem fel közben.
Vagyis, a szerzőnek azt tanácsol ám, hogy próbálja kitalálni saját magát, és annak megfelelően a helyet, ahol majd szívesen lakik, dolgozik.
Ha bármiben tudok segíteni elérhető vagyok a facebookon vagy a www.amichay

Fruka1 2012.07.21. 17:19:41

@PGT: "A barátomék 3 hónapja mentek ki, jelenleg egy faluban laknak.
3 hálószobás lakóparki sorház 280 Font / hó
Az úttest másik oldaláról átköszönnek nekik!!!!
A cég ahol melózik diszpécserként 80 azaz NYOLCVAN magyar sofőrnek ad állást!
Munka van dögivel csak akarni kell melózni."
Végre egy jó hír Angliával kapcsolatban. Én is így gondolom hogy lehet ott valszeg boldogulni, de annyi kevésbé jó történetet hallani mostanság innen, meg hogy nincs meló, nagyon nehéz stb.
Szerintem menni kell....

håll käften 2012.07.21. 17:22:34

@kaskala: nem feltétlenül troll,azért mert más a véleménye!De mivel a nickneve: trolololol,ezért erős a gyanú!!
Amúgy meg nekem sem világos minek ír,ha nem is ide való a kommentje!Akkor keressen egy olyan oldalt ahol egymásnak írogathatják:mennyire bejött nekik itt az élet!
Nyilván nem mindenkinek kellemetlen a mo-i légkör,aki feljön csaholni oldalakra azoknak tökéletes.

tucano 2012.07.21. 17:29:31

@mommmmo: háát, nem tudom, de a negyvenes évek se volt a csúcs.. A 20-as, 30-as évekről ne is beszéljünk, azok pont olyanok voltak, mint most. Igazából akinek esze volt, az már az 1870-es években felszállt a hajóra:)

Fruka1 2012.07.21. 17:31:18

@A nép fia: "Viszont a héten kaptam egy ajánlatot Londonba, 1 hetem van dönteni. Egy hét alatt adjak fel mindent, a lakást, a kvázi biztos egzisztenciát, magyar viszonylatban az átlagnál jobb fizetést azért, hogy kimenjek Londonba, egy újabb "tömegszállásra", droid módba kapcsolva csináljam azt, amit a kinn lévő magyarok többsége, hogy aszkéta életet élve próbálnak minden penny-t összespórolni?

Ti mit választanátok?"
Azt kéne tudni, nagyságrendileg mi az az átlagnál jobb fizu itthon?
Nettó 150e körül is az, meg a nettó 400e körül is az. Ha az utóbbi, akkor ne menj sehová, ha az előbbi nincs min gondolkodni.
Biztos egzisztencia, vezetői beosztás: hát sztem ma már nem biztos semmi. Élő példa, nem is oly rég a vezető beosztásban lévő, több mint 7 éve ott dolgozó(kezdetektől) emberkét elküldték, mert nagyfőnök váltás volt, és az új, alelnöki kinevezéséhez kellett neki felmutatni létszámcsökkentést is, hát kirúgták. Még el sem kellett hozzá követni semmilyen "bűnt". Csak rosszkor, rossz helyen....

Fruka1 2012.07.21. 17:35:22

@Tigicica: "Ezen a fórumon írnak magyar közvetítőkről, sokat, sokan, akik a szegénység vámszedőiként lehúzták a naiv munkakeresőket. Végig kell olvasni és résen kell lenni! Ezzel természetesen nem azt mondom, hogy minden magyar közvetítő csaló. Vannak normálisak is."
Hát ezeket a közvetítőket várom én is. Eddig egyik sem jelzett vissza semmit......

Fruka1 2012.07.21. 17:44:57

@contractor: Hűha, ez azért nem semmi. Melyik országba repülsz? (nem Au az biztos, mert messze van)
Jó lenne írnál pár sort Au-ról ha van időd,kedved.....oda utazom.

tucano 2012.07.21. 17:51:40

@trolololol: De, ezen a blogon szerintem mindenféle együttlakós történet volt. A net szabad, de azért jelezném, hogy szerintem rossz helyen jársz. Itt külföldön lakó vagy külföldre készülő emberek vannak, és teljesen értelmetlen az árral szemben úszni. Pl. egy cipő elemző blogon is felesleges vitorlát árulni. Ettől persze írjál nyugodtan, csak mondom. Egyébk én is távmunkás vagyok és abból a pénzből, amiből otthon túlélni lehetne, k. jól elélek bárhol, bár ragaszkodom az öt török szobatárshoz, nélkülük nem is igazi az emigránssors.

mommmmo 2012.07.21. 18:27:03

@tucano: Hat, a 20\30\40-es evek egesz Europanak eleg razos volt nem csak nekunk ugy gondolom.
A durva az lehetett, amikor az 50-es evekben elkezdtek kokemenyen buntetni a tarsadalom azon elemeit, akik igyekeztek elerni valamit veres veritekkel (kozepparasztsag, kispolgarsag), es utanna meg alaztak is oket valami evtizedekig.

Pont azt a reteget zuztak szet, amelyre alapozni lehetne egy tarsadalmat, es azt a mentalitast tuntettek el, amely erteket termel onmaganak es a tarsadalomnak.

En tudom, hogy voltak borzaszto dolgok a 20. szazadban, ennel sokkal borzasztobbak is, de hosszu tavu tarsadalmi hatasokat tekintve ennel karosabbat aligha tudok elkepzelni.

mommmmo 2012.07.21. 18:32:02

Vagyis a 20\30\40-es evekben siman csak elmaradott feudalista tarsadalom voltunk, most meg valami egeszen egyeni abszurd palyat befuto nepseg lettunk. Erre a jelenlegi allapotra tenyleg nem az a legjobb szo, hogy "elmaradott", hanem az, hogy abszurd. Ami meg rosszabb, mert az elmaradottbol legalabb tudod, hogy merre van kifele, de abszurditas az mas onnan nincs kiut.

padlas 2012.07.21. 18:45:57

@Callidus: a korábbi kommented alapján épp meg akartalak kérni arra, hogy írj egy posztot a mintázatokról, de most eljutottam eddig a kommentedig, ahol @klarky: hozzászólását szeded szét. Őszintén szólva, ez nekem nagyon nem tetszett. Elhiszem, hogy sokat láttál, de két komment alapján így szétszedni az illetőt, túlzásnak érzem. Leírhattál volna valami általános sémát, hogy miket látsz, aztán aki akar, elgondolkodik rajta, tanul belőle, bizonyos dolgokban magára ismer, stb. Kicsit olyan volt ez a komment, mint mikor egy pszichológus bekerül egy társaságba, és két mondat után elkezdi analizálni az embereket, rányomni a bélyeget mindenkire, te Ödipusz-komplexusos vagy, te kisebbrendűségi komplexusos, stb, ráadásul mindezt úgy, hogy közli, hogy ő aztán akkora szakértő, hogy minden szava arany. Te értékelnéd az ilyen viselkedést?

SECI 2012.07.21. 19:32:33

@Fruka1: "3 hálószobás lakóparki sorház 280 Font / hó"
Azert ezzel az infoval csinjan bannek, mert lehet, hogy ott, abban a kisvarosban/faluban ez igaz (erosen ketlem, de lehet valakinek malaca) de azert egy harom haloszobas akarmilyen haz berlete nem nagyon van havi 600+council tax+rezsi alatt, ami ugy 800-900 font korulre teheto.
A lenyeg: ne esessuk be itt is a kijonni szandekozokat, van erre eppen eleg lehuzos ceg (nyelvtudas nelkul 8 fontos oradij es tarsai)
Akit valodi arak erdekelnek annak ajanlom nezzen korul itt: www.rightmove.co.uk/ es To rent. Persze lehet mazlija es lehet ennel olcsobban is talalni de iranyszamnak jok az egy adott kornyekre kiadott arak.
-seci

tucano 2012.07.21. 19:34:13

@mommmmo: Azt a réteget a 30-as években zúzták szét:( Szerintem az 50-es években már csak összesöpörték a morzsákat.
Az abszurditással teljesen egyetértek, kívülről nézve végtelenül értelmezhetetlen, ami otthon folyik.
Van a lányomnak egy elemes hörcsöge. Azt csinálja ha bekapcsoljuk, hogy elkezd énekelni vmi kínai dalt, majd nekirohan a falnak. Aztán megfordul, újabb induló és nekirohan a másik falnak és így tovább végkimerülésig. Szerintem ez a rózsaszín hörcsög kéne hogy legyen a magyar állam hivatalos szimbóluma.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.07.21. 19:45:01

@padlas: Ne is törődj vele! Először magam is azt hittem, h egy komoly ember, de aztán rájöttem, h nem az. Lépjünk túl rajta. :-)

SECI 2012.07.21. 19:46:36

@tucano: :)
En csak azt szoktam mondani, hogy Arpad vezer leszallt a lorol, aztan azota sosem sikerul visszakerulnunk a nyeregbe. Vagy ele esunk, vagy moge, de a normalis kozeputat sosem talaljuk meg.

A mintakepei vagyunk a hogyan NE eljunk bekesen egyutt a szomszedainkkal, az egymasra mutogatasnak, az onsajnalatnak.
Nem, nem azt mondom (meg mielott belemkotnek), hogy iszonytat jo tortenelme van a magyar nepnek, DE az teny, hogy ennek egy jo reszeert mi (es oseink) vagyunk a felelosek.

Dogoljon meg a szomszed tehene :-) nem hinnem, hogy ilyen mondas letezik mas nemzet/kultura nyelveben.

-seci

Fruka1 2012.07.21. 20:02:12

@SECI: Biztos így van ahogy mondod. De számomra most inkább a pozitív hír volt a lényeg a negatív (előtte innen onnan) hírek után.
Tehát h van munka, sokan dolgoznak magyarok a cégnél, sötöbö, ami megfogott.
Most mellékes nekem az hogy 280 vs. 600+.(a megélhetés miatt persze nagyon, még mielőtt nekem ugranak) Szerintem nem erre a számra (280font) fognak azonnal rohanni az emberek a fapados jegyért, gondolom hogy a kiutazás előtt megnézi az adott terület árait lehetőségeit sötöbö. De lehet tévedek.....

Callidus 2012.07.21. 20:03:04

@padlas: Sajnalom ha felreertheto voltam. Klarkyt nem tudom "szetszedni" hiszen nem ismerem. Azt tudom kommentalni amit mondott. Es azt is tettem.
Ezek a viselkedesmintak amik surubben megjelennek, es jobban jellemzoek rank, ram is ugyanugy. Ez nem a klarky "hibaja". Ez nem is igazan hiba. Ez bizony kell ahhoz hogy "sikeres" legy abban a kozegben ahol jellemzo ez.
A nigeriai bevandorlok nagy hanyada sem rosszindulatbol uzletel az utcan, vagy figyel oda minden kiskapura. Ez az amiben felnosz. Igy kondicional a kozeg. Igy elsz tul. Es a "siker" jelentese is innen ered mindenki szamara.
Ezert tart napokig az indiai graduation day, es orakig az angol. Eskuvo ugyanez. Gyerekek szama ugyanez.

Ezek a kulturalis kulonbsegek amik a kulonbozo berendezkedesu helyek sajatossagai.

A tolerancia pedig az amikor ezzel tisztaban vagy.

Megtisztel hogy megfordultam a fejedben blogposzttal, de a post sokkal tobb indulatot generalna mint hasznot. Tobb sikert erek el itt, amikor ezeket a kulturalis kulonbseget itt probalom meg athidalni. A helyi onkormanyzatok megrendelesere, az iteni adofizetok penzen integralom a kierkezoket. Ha problema van sajnos mar csak akkor hivnak. Am itt mar befogadokepesebb a tarsadalom, mert egy problema megoldasakor nem kell "aknamezon setalni" azert hogy ne serts meg valakit. A racionalitas tobbszor gyoz mint nem. Es senki sem haragszik a "magyarokra", hiszen minel tobbet tudnak meg a kornyezetedrol, az ertekrendedrol, annal hamarabb talalunk kozos nevezot.
Ok tudnak sajat magukon is nevetni. Nekunk is meg kell tanulni, nem annyira komolyan venni magunkat. Igy aztan hamarabb "mi" leszunk. :)

tucano 2012.07.21. 20:06:15

@SECI: A brazil portugálban nem létezik a káröröm kifejezés. Egyszerűen értelmezhetetlen, hogy más bajának örüljön valaki, vagy elég saját is:)
Arra viszont külön szó van, ahogy tánc közben a leányzó háttal állva partnerének alulról felfelé tolja a fenekét. Nem kifejezés, hanem külön szó van rá!
Ugye, hol mi a fontos:)

Ami szerintem egyébként nagyon kutatandó téma, hogy a külföldre költözők közül mekkora a gazdasági menekültek és az emigránsok aránya, tehát az olyanoké, akik az otthoni közállapotokat, politikát, stb nem bírták elviselni. BIztos óriási az átfedés, de remélem, hogy valaki majd utánanéz egyszer.

tucano 2012.07.21. 20:08:20

@Callidus: Az egyik legszebb munkakörben tevékenykedsz, csináltam ilyet, lehet nagyon szép sikerélményeket szerezni. Meg persze nagybetűs toleranciát:D

acsillag 2012.07.21. 20:14:12

Nekem annyira nem tetszik ez az új külső, kifejezetten zavaró ez az apróbetűs kommentáradat és nem is átlátható az egész. Sajnálom a költözést.

Callidus 2012.07.21. 20:19:50

@tucano: Ami erdekes a toleranciaval kapcsolatban hogy azt nem szerzi az ember, sokkal inkabb visszaszerzi.
A barikadokat mi magunk epitjuk, amikor azt hisszuk hogy magunkat vedjuk vele. No meg persze amikor mast nem ismerven ugy gondoljuk hogy a vilagkepunk egyetemes, es termeszetesen a legjobb. Jo latni hogy ezer modja van a sikernek. Es mind ugyanolyan ertekes, es jo. Magyarorszag is alom hely tobb millio embernek, es elerhetetlen alom tobb szazmillionak.

padlas 2012.07.21. 20:25:38

@Callidus: persze, mintázatok vannak, de gondolom te is belátod, hogy ettől függetlenül az is igaz, hogy minden ember más. Magyarán a túlzott általánosítás legalább annyira helytelen, mint a kulturális különbségek tagadása.

Számomra érdekesnek tűnik a munkád, nem kétlem, hogy sok embernek segítesz vele, de azt gondolom, hogy alapvetően egy bizonyos közegben működik. Bizonyos típusú embereket látsz, és egyáltalán nem biztos, hogy amiket ott tapasztalsz, azt olyanokra is rá lehet húzni, akik nem abban a közegben mozognak. Szóval, én érdemesebbnek tartanám általánosságban megosztani a tapasztalatokat, mint konkrét embereket itt arra használni, hogy demonstráld, mit tanultál máshol.

Callidus 2012.07.21. 20:27:03

Angliaval sincs ez maskent.

Lehet "5 torokkel egyutt lakni egy lyukban", vagy elni a lehetoseggel es megismerni a torok kulturat, megerteni mi miert van, szamtalan esetben megtetszik es sok ember szamara az lesz az alom, amit meg is valosit.
Igy lehet celokat talalni. Eletcelokat. Meg nagyjabol tudni milyen is ez a bolygo amire szulettunk.

Callidus 2012.07.21. 21:01:11

@padlas: Magyarorszagot tulzassal ugyan, de lehet egyfele kozegnek nevezni az en velemenyem szerint. Nagyon hasonlo oktatasi rendszer, szokasok, a nyelv miatt kulonosen. Hiszen a magyar nyelven letezo informaciokhoz jut hozza csak a tarsadalom nagytobbsege. Igy minel kissebb egy orszag annal gyorsaban, es konnyebben lehet a kozvelekedest alakitani kulonfele topicokban.
A szukkebb forrasoknak & inspiralo uj informacioknak megfeleloen a gondolatok is sokkal homogenebbek, igy a kulonfele helyzetekre adott reakciok is. Ezert van az hogy egy ido utan "mar latasbol" felismered hogy magyar-e valaki. Es nem lossz melle tul sokat, max lengyel, szlovak, cseh frissen kivandorlok. A testbeszeded is a kornyezetedbol veszed fel, tanulod meg. Ahogy a legtobb dolgot. Ezernyi elteres van termeszetesen mindenki kulonbozik, de a mindennapi dolgokban nagyon hasonloak vagyunk.

Gyanakvon korbenezes, idegen helyen kicsit behuzott nyak, a taskak ertekek ezerszazalekig figyelemmel tartasa. Megvan? Masokat tetotol talpig vegigmeres? Ezek persze csak olyan jelensegek amik konnyen megfigyelhetok. Elnagyoltak.
Sok orszagban rossz a kozbiztonsag, sot sokkal rosszabb mint otthon, de teljesen maskent kezelik ezt. Ki igy. ki ugy, de egy hajlandosagi irany mindig felfedezheto. Ahogy egy problema megoldasi irany is.

Peldaul ebbol a kommentembol sokan azt fogjak levonni hogy en epp "elorozni" akarom a "kulonlegesseguket", azt hogy ok masok, nem olyanok, vagy ilyenek. Pedig nem errol van szo. Csak eszre kell venni hogy a kornyezet formal azza aki vagy. Mindenkit. A legtobb reakciom, gondolatom ugyanugy az otthoni sema, pedig szerencsem es lehetosegem van kutatni a temaban. Sokat tanulok magamrol is minden egyes targyalason, vagy tanacsra adott reakcion. Es itt is. A kommentekbol.

Callidus 2012.07.21. 21:12:44

A tudasomat nem demonstralni szeretnem, (miert tennem? Milyen hasznom szarmazna belole? Az a presztizs amiben mar nem hiszek? :)) Sokkal inkabb gondolatot ebreszteni.. Illetve meg pontosabban megtalalni a modjat hogy hamarabb tudjak gondolatot ebreszteni. Hogy ne honapokkal kesobb ugyanazon a szinuszhullamon (feleslegesen)vegiglovagolva hivjon vissza a kierkezo, hogy "mostmar tudom mire gondoltal!".
Szeretnem megtalalni a modjat hogy racionalisan el tudjam magyarazni milyen alapveto latasmodbeli valtozas kell ahhoz hogy az ember ertse milyen kulturaba is kerult. Legyen az az angolnak egy Budapesti kikuldetes, vagy a magyarnak egy itteni allas. Megelozni azokat a problemakat amik akkor jonnek ha mar megvan az allas, meg megvan a lakas, de csak nem sikerul erteni mi miert van.

Ha sikerulne, akkor mar a kezdetekkor jobban tudnek segiteni, ha sikerulne nehany mondattal megszuntetni ezt az otthoni oktatasi rendszerben belenk nevelt ala-fole rendeltsegi illuziot.

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.07.21. 21:13:47

én szívesen laknék együtt öt törökkel, nagyon jól főznek, nagyon hasonlít a konyhájuk a miénkre (pénteken egy az egyben kuglóf volt, amit kaptam, csakúgy), a lányok mindig iszonyú kedvesek, szerények és segítőkészek. vagy csak állati szerencsém volt mindig a török kollégáimmal meg a török főnökömmel :-)

mommmmo 2012.07.21. 21:19:17

@Callidus: Kivancsi vagyok rolam kiszurnad-e idegenben hogy magyar vagyok, mert en epp az ellenkezoje vagyok ezeknek. A holland baratom veszekszik velem allandoan, hogy vigyazzak az ertekeimre, en meg keptelen vagyok ra.

Viszont fejre teljesen szlav vagyok, a holland baratom meg is jegyezte, kedvesen, hogy jo, hogy nem 70 eve szulettem, mert Hitler kiirtott volna, mint alsobb rendu fajt, csak az arcberendezesem alapjan:))Szoval en feladnam neked a lecket.

Callidus 2012.07.21. 21:21:56

A torokok imadnak minket Magyarokat. A tortenelem miatt testvereknek tartanak minket az o kulturajukban. (Szerencse) :)
Persze hogy jol foznek.. :)) Egy csomo "magyar" kaja valojaban torok :) A lecsotol, az edessegekig. :)

Es valszleg nekik koszonhetem az eros szemoldokomet :)

Callidus 2012.07.21. 21:26:04

@mommmmo: Valoszinu hogy nem szurnalak ki. Ahogy meg szamtalan embert sem. Ez egeszen biztos hogy igy van.

Am kicsit hosszasabb elemzessel, megfigyelessel egesz eredmenyesen le lehet szoritani a hibahatart.
Foleg ha magyarkent tudod mit keress. :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.07.21. 22:49:16

@Callidus: "Am kicsit hosszasabb elemzessel, megfigyelessel egesz eredmenyesen le lehet szoritani a hibahatart.
Foleg ha magyarkent tudod mit keress. :) "

Ebben van valami:) milyen érdekes, hogy még itt az USA-ban is felismerjük az európaiakat, nem beszélve a magyarokról:) Jó, ha csak elmegy mellettem valaki az utcán, nem feltétlenül mondom meg, hogy magyar-e, de pl. egy magyar összejövetelen, ahol vegyesen voltak magyarok és tősgyökeres amerikaiak, meg tudtam állapitani, ki volt "hazánkfia" :) És valahogy, nem tudom, miért, de a legtöbb európait is felismerjük:) érdekes téma ez :)
Visszaemlékszem a régi szép időkre, amikor nejlon szatyrokkal sétáltunk sokan a Hilferstrassen Bécsben...:)) ott sem kellett sokáig vizsgálódni, ki jött keletről:)))

padlas 2012.07.21. 23:11:44

@Callidus: hát az a helyzet, hogy nekem nagyjából semmi nem passzol abból amit itt leírtál.
A gyanakvó körbenézés egyáltalán nem jellemző rám, olyannyira nem szorongatom a telefonomat, hogy előfordult már, hogy kiesett a zsebemből a metrón. Leszállás után vettem észre, odamentem egy másik emberhez, elkértem a mobilját, simán ideadta, felhívtam rajta az enyémet, amit fel is vett az aki megtalálta, megbeszéltük hogy utánamegyek két megállót, visszakaptam a telefonom. Mindez Budapesten történt, a történet összes szereplője magyar. Szóval nem, nem érzem át azt amiről beszélsz, és nem szoktam idekint sem fürkészni az utastársaimat, hogy ugyan már, ki néz gyanakvóan, mert biztos magyar.
A hierarchia sem magyar sajátosság, minden országban vannak beosztottak és főnökök, az alá-fölé rendeltség egy teljesen normális dolog, nem is működne anélkül egy társadalom, ha nem lenne egyértelműen definiálva, hogy kinek kell kiosztania a feladatokat és kinek kell elvégezni őket. Mások diplomáját nem tudom, hogy miért szólod le, egyrészt valószínűleg sokat tanult az illető azért, hogy megszerezze, másrészt az iskolai végzettség fontossága sem magyar sajátosság, igenis megvan hogy milyen munkakörhöz milyen végzettségre van szükség, a legtöbb állást így hirdetik meg. A humán tőke elmélet, illetve a szignaling modellek sem a magyar társadalomra lettek kidolgozva, hanem általános érvényűek. Ha beküldöd a jelentkezésed egy mérnöki állásra 8 általánossal, a másik meg mérnöki diplomával, bizony őt fogják behívni interjúra, ne csináljunk már úgy, mintha ez magyar sajátosság lenne, vagy uram bocsá' baj lenne. Dehogy baj, pont ez a lényeg, hogy kellenek a különféle diplomák és egyéb papirok ahhoz, hogy a társadalom különböző tagjai valahogy el tudjanak igazodni az életben, mert nem tesztelhetsz le mindent saját magad. Példának okáért, nekem jó érzés tudni, hogy csak olyanokat engednek orvosként praktizálni, akiknek van orvosi végzettsége, mert én nem tudom felmérni máshogy, hogy ért-e hozzá az illető. A házamat se szeretném, ha önjelölt építőmérnökök terveznék egy megfelelő képesítésű ember helyett. Szóval ne tegyünk már úgy valamiféle nagy egyenlősdi nevében, mintha a diploma egy felesleges magyar rögeszme lenne, és nem lenne értelme különféle tanulmányokat folytatni.
Az igaz, hogy aki olyan képesítéssel rendelkezik, amit más országban szerzett meg, azt esetleg jobban letesztelik, mert nehezebben tudják felmérni hogy pontosan miből állt a képzése. De ez nem jelenti azt, hogy értelmetlen a diploma, csak azt, hogy addicionális teszteknek vetik alá a jelentkezőt. A példák meg, amiket hozol, egy elég szűk körre igazak, valóban, a vállalkozóknál kevésbé fontos a végzettség, de ebből egy egész társadalomra általánosítani elég nagy baklövés szerintem.

Callidus 2012.07.22. 00:18:55

Igazad van a diplomat illetoen. Teljesen megertem hogy fontosnak tartod. En is annak tartom. Az hogy itt nem erdekli oket az nem a diplomat minositi. Sokkal inkabb ramutat az evszazados bevandorlassal jaro szamunkra nagyreszt ismeretlen problemakra.
Mint a vilag minden szegletebol erkezo diplomasok. Tehat amikor a te diplomadat megkerdojelezik, akkor gondolj arra te mit tennel egy kazah diplomaval otthon?

Ettol fuggetlenul sok magyar orvos es nover dolgozik itt. Volt aki hamis diplomaval tobbszor eltiltva. Szerencsere ebbol sem vonja le a kovetkeztetest az atlagpolgar hogy akkor most mindegyik magyar gazember lenne, vagy ertektelen lenne a diplomaja.

Teljesen mas alapokon mukodik itt az egyetem. Nagysagrendekkel kevesebb lexikalis, de tobb praktikus tudast oktatnak.
Nem tudom hogy jobb-e ez vagy nem, csak tudom hogy igy van.

Az allasok tobbsege azonban belso kepzesekkel is 2-3 even belul elerheto. Pontosan azert mert elsosorban a valodi teljesitmenyed alapjan itelnek meg. Itt kulonosen ervenyes a "messzirol jott ember azt mond amit akar" hozzaallas. Itt mar mindent lattak. Papucsos menekult atomtudost is, meg egyetemen oktato komuvest is.

padlas 2012.07.22. 10:38:07

@Callidus: na ezzel már jobban egyetértek, én is pont ezt próbáltam magyarázni, hogy nem arról van szó, hogy nem fontos a diploma, hanem hogy a más országban szerzett diploma értékét nehezebb felmérni. Ezért kell honosíttatni, vagy egyéb teszteket elvégezni. Egyébként ez is szakterülettől függ, van, ahol szinte teljes az átjárhatóság, van, ahol nagyon sok egyéb tesztre van szükség.
Egyébként én egyetemen dolgozom, és itt oktató kőművest még nem láttam, és nem is hinném, hogy fogok. Ez a világ nagyon hierarchikus, minden pozíció szigorú előfeltételekhez van kötve, és sokszor nemhogy a diplomád, de még a jegyeid is számítanak. PhD nélkül nem kapsz professzori állást, a PhD programba való bekerüléshez pedig nagyon jó eredményekre van szükség. Konkrétan a megfelelő diplomára, jó jegyekre, jó ajánlólevelekre és megfelelő teszteredményekre. Ha az első három hiányzik, a negyediket a hajadra kenheted, mert gyakorlatilag minden bekerülő 90 százalék felett írja a teszteket, szóval hiába írod te meg hibátlanra, nem fogsz kitűnni, és lesz helyetted ötven másik, aki megírta ugyanilyen jóra a tesztet, de nem kőműves végzettsége van, hanem szakirányú végzettsége. Szóval nem, nem tudsz végzettség nélkül bejutni, és ez nagyon jól van így, mert joggal merül fel a kérdés, hogyha valaki annyira ért ehhez a dologhoz, akkor miért nem tudta elvégezni az előfeltételeket?
Egyébként ismerek olyan ötvenes éveiben járó embert, aki egész életében más szakmában dolgozott, aztán egyszer csak úgy döntött, kell neki ez a fajta szellemi kihívás, és megcsinált minden előfeltételt, és felvették. De hogy értsd, azért vették fel, mert megcsinálta az előfeltételeket, tehát ha csak mondjuk kőműves végzettsége lett volna, de más nem, akkor nem veszik fel, bármit is csinál a teszteken. De mivel megvolt a megfelelő egyetemi diplomája, volt esélye. Anélkül maximum valami amerikai filmben tudta volna végigcsinálni, a való életben nem.

Stacey 2012.07.22. 12:22:16

Kedves Zoli!

Úgy érzem soraidból, hogy keresed az utadat. Jó hír:bárhogy is döntesz, pozitív szemléleted biztos hogy hozzásegít majd, hogy jól érezd magad.
Én éltem több helyen; Dél-Kelet illetve Dél Angliában is, és igen jól ismerem Londont is. Kellő önismerettel el tudod dönteni, hogy életed jelenlegi szakaszában London pezsgése, "nyugtalansága", állandó program-és lehetőség ajánlata-e számodra az út, vagy egy "csendesebb" vidéki városban tudod elképzelni az életed.
Számos lehetőség áll rendelkezésre Londonon kívül is, főleg a közösség összefogása által, különböző érdeklődési területeknek megfelelő programokkal. Ismerkedni, barátságokat kötni kitűnő lehetőség az önkéntes munka. És kellemes egy baráti társaság kialakulása után a "legunalmasabb" pici falu vagy a "legnyüzsgőbb" város is a "világ legjobb helyévé" tud válni.
Kellő nyitottsággal és rugalmassággal minden helyből ki lehet hozni a legjobbat. Kérdés az, hogy TE hol tudnád elképzelni magad. Segítségül szolgálhat ha írsz egy pro-kontra listát, majd célozd meg és kövesd a döntésed. A jó benne az, hogy ha nem tetszik/nem jön be, akkor dönthetsz bármikor másképp.
Sok sikert!

mifolyikittgyöngyösön?! 2012.07.22. 12:32:10

az is milyen mar,hogy valaki masoktol varja a valaszt erre a kerdesre..anyam segits..

Callidus 2012.07.22. 14:21:38

@padlas: Igen biztos hogy ez a standard amit leirtal.
Azonban Darwin ota letezik egy masik megkozelites is ami egyre inkabb terjed.

Cegeknel is, egyetemeknel is, kutatasoknal is.

www.uncollege.org/

Erdekes kiserlet(?)

Mondjuk volt aki mar meg is enekelte ezt evtizedekkel ezelott :))
www.youtube.com/watch?v=2_2lGkEU4Xs

Callidus 2012.07.22. 14:45:34

Van nagyon sok elonye is az oktatas "kulonbozosegeinek" es a kulturalis kulonbsegekbol adodo latasmod kulonbsegeknek is.

Kulon munkacsoport van ezek kiaknazasara. Tanultak a multikultival jaro problemakbol, de az elonyoket is eszreveszik.

Az egyetemre bekerules sem olyan nehez itt, ahogy az elvegzese is fenyevekkel egyszerubb.

Egyebkent visszaterve a temahoz , az egyetemre hivatkozva nem akart itt az egyik kommentelo "melyen" kezdeni, ez egy angol szamara nonszensz, hiszen az egyetemi vegzettseggel is az jar hogy meg tud irni egy szep applicationt cover letterrel es korbespammeli az egyetemeket vagy olyan munkaheyeket ahol az egyetemi kepzettsege hasznos lehet.
Az a teny hogy "diplomaval" mosogatnak pontosan jelzi mi a kulonbseg az itteni es otthoni oktatas, illetve az egesz hozzaallas teren.
Es ezert van az hogy egy egy jo kutatasi eredmennyel, vagy figyelemremelto projecttel hamarabb be lehet kerulni a tudomanyos kozegbe, mint egy magyar diplomaval.
Es azert kerulnek be sokan kesobb, mert a mosogatas alatt ismeri meg a diplomas hogyan is lehet es erdemes itt karriert epiteni.
Gondold vegig mi van a fejeben a magyar frissdiplomasoknak? Mit tanultak? Hogyan szerezhetnek jo allast?
Mit latnak maguk korul? Masoknak hogyan "sikerul"?

Na ez az a korulmeny ami elveszi az egyebkent kivaloan kepzett es okos probalkozo onbizalmat, de ad valamifele gogos "en mar kesz vagyok, itt a papir" mentalitast, amit itt szinten nem ertenek annyira hiszen itt a "lifelong learning" policyt reklamozzak mar evtizedek ota.

Ezek miatt gondolom en is es az itteni donteshozok is, hogy az integraciora erdemes aldozni. Nagyon sok kesobbi problemat megeloz, es nagyon sok idot megsporol. Azok kozul akiknek "nem sikerult" megvetni a labat, a legtobben ezek miatt a megcsontosodott elkepzelesek miatt nem tudtak elvezni, es kihasznalni az itt levo lehetosegeket. Megijed hogy ez mas, azt mondja ez sokkal "rosszab" es elutasitja a megerteset. Ezert nem jon ra hogy mire fokuszalva tudna elvezni.
Erdekes tema peldaul hogy a bunozoknel ez a ket jelenseg egyutt jelentkezik.
Eleinte tobbnyire sikeresek az "unorthodox" modszerekkel, de nincs eleg idejuk megismerni a helyi viszonyokat ezert nagyreszt pitianer osszegekkel buknak meg 1-2 even belul, ugy hogy a birosagok a homlokukat torlik mert eszreveszik hogy mas teruleten talcan kinaltak hatvanyozottan tobb "ellophato" erteket . Es nagyon gyorsan reagalnak.

Callidus 2012.07.22. 14:54:39

Termeszetesen ez sem igaz minden bunozore. De ez is egy gyakori jol megfigyelheto jelenseg.

padlas 2012.07.22. 15:36:44

@Callidus: @Callidus: továbbra sem értek veled egyet, szerintem teljesen fals képet adsz erről az egészről. Úgy teszel, mintha a diploma és a teljesítmény egymás ellentétei lennének, miközben pont hogy nem, a diplomának azért van értéke, mert általában van mögötte teljesítmény. Például azt írod: "egy jo kutatasi eredmennyel, vagy figyelemremelto projecttel hamarabb be lehet kerulni a tudomanyos kozegbe, mint egy magyar diplomaval. " Ez nem igaz, a helyes megfogalmazás az, hogy a diploma MELLETT fontos egy jó kutatási eredmény, vagy figyelemreméltó projekt (tehát nem helyette, hanem mellette).
Persze, vannak kivételek, Steve Jobs nem jutott el a diplomáig, és mégis sokra vitte. Csakhogy ő a kivétel, nem az átlag. Számos kutatás kimutatta, hogy a magasabb végzettségű emberek átlagosan magasabb pozíciókat töltenek be, jobban fizető állásuk van. Ezen nincs mit vitatkozni, ez tény, ha ezt nem ismered el, akkor a homokba dugod a fejed. Persze vannak rétegek, ahol több a kivétel, az is lehet, hogy te több ilyen emberrel találkozol. Például a vállalkozók körében tipikusan kevésbé erős a végzettség és a jövedelem közötti kapcsolat. De ez a társadalomnak egy jól meghatározott szelete, nem az egész társadalom.
"Es azert kerulnek be sokan kesobb, mert a mosogatas alatt ismeri meg a diplomas hogyan is lehet es erdemes itt karriert epiteni. "
Ez egyszerűen nonszensz, mosogatás közben jönni rá arra, hogy az akadémiai életben hogyan lehet karriert építeni, na ne szórakozzunk.
Nem értem, miért kell a mosogatást/takarítást úgy beállítani, mintha az lenne itt az élet ismeretének alfája meg omegája. Azt sem, hogy miért baj az, hogyha valaki szellemi munkára szakosodott, és alapvetően azt szeretné végezni. Automatikusan összemosod ezt azzal, hogy lenézi a fizikai munkát végzőket, miközben a két állítás egyáltalán nem ekvivalens egymással. Továbbá úgy teszel, mintha mások lenézése (illetve a másik oldalról, irigylése) egyenlő lenne a hierarchizálással. Ez szintén nem igaz. Minden társadalomban vannak alacsonyabb és magasabb pozíciók, ez nem magyarországi sajátosság. Az, hogy ehhez kapcsolódik-e olyan érzelmi töltet, hogy például lenézed az alacsonyabb pozícióban lévőket, illetve irigyled a magasabban levőket, az egy teljesen másik kérdés. Ez utóbbiban tényleg lehet, hogy fontos kulturális különbségek vannak, de akkor azokról beszélj, és ne mosd össze a két dolgot.

Callidus 2012.07.22. 17:33:51

Amikrol beszelek nem az en otleteim, ezek csak a megfigyeleseim.
Kertem hogy a szemelyes erzeseket tegyuk felre, tiszteletremelto minden diploma, sok munkad van benne, senki sem kerdojelezi meg az erteket, vagy hasznossagat. Amirol en beszelek, az mindezek MELLETT meglevo jelenseg.
A mosogatas helyett irhattam volna ezernyi mast, sot igazabol barmit, ami a lenyeg az az itteni kozegben eltoltott ido. Termeszetesen a kis diaszporak otthonmeleget kinalo kozegeben eltoltot ido lassitja ezt a folyamatot. Meg az erdeklodes hianya is.

Egy itteni kozepiskolabol epp csak kijovo, vagy egyetemet epp csak elvegzo (ha akarja) jobban el tudja magat adni itt, mint egy esetlegesen 10x annyi tanulmanyt vegzett kulfoldi. Az ok nem diszkriminacio, hanem a helyi rendszer ertelemszeruen sokkal jobb ismerete.

padlas 2012.07.22. 17:54:10

@Callidus: így már értem, és nagyjából egyet is értek. Nem vettem személyesen egyébként, szerintem ha már valakit, akkor inkább klarky-t lehetne megkövetni. Amúgy egyre inkább az a benyomásom, hogy szakmai ártalomból fakad a köztünk lévő nézeteltérés. Te olyan emberekkel találkozol, akik csalódottak, mert bizonyos otthon megszerzett végzettségüket nem ismerik el Angliában, és ezért arra fókuszálsz, hogy ne frusztrálódjanak be ettől, hanem megértsék, hogy a helyismeret hiánya miatt kerülnek néha hátrányba. Én ezzel szemben oktatásgazdaságtannal foglalkozom, munkám során elég világosan látom, hogy az oktatás kulcsfontosságú a felemelkedéshez, legyen az nemzetek felvirágzása vagy egyéni előremenetel. Ezért zavar, ha valaki azt hirdeti, hogy ne iskolázzák magukat az emberek, mert tudom, hogy ezzel a saját életesélyeiket rontják. Ezt a blogot sokan olvassák, akik még nem költöztek ki, csak játszadoznak a gondolattal, és úgy éreztem, hogy te nekik téves üzenetet közvetítesz, mert kvázi arra biztatod őket, hogy amint lehet, hagyják abba a tanulmányaikat, és menjenek dolgozni. Egyébként ez csak részben szól rólad, valószínűleg nem írtam volna ennyit normál esetben, csak többször előjött már ez a téma a blogon, és mostanra gyűlt fel bennem a dolog.

xylon 2012.07.22. 19:46:58

@padlas: igazad van nagyon jokat mondasz.

Az egyetlen tarsasag akik nem a magyar diplomajuk szerinti allasban dolgoztak azok azok akik nem beszeltek eleg jol angolul. Akkor nincs mit tenni le kell huzni legalabb egy fel evet egy pubban, kozben meg kulfoldiekkel logni es szetpartyzni az idot.

Anglia egy hatekony orszag, mindenki odakerul ahova valo, ha van egy diplomad es kepes vagy azt valamilyen szinten muvelni akkor lesz valaki aki abban allast is fog ajanlani neked.

Barakkah 2012.07.22. 22:46:32

@Callidus: @padlas: Inkább padlassal értenék egyet, még ha vannak bizonyos dolgok, amiben Callidus érvei ugyancsak megállnak. A végzettség, ha önmagában még nem is árul el sokat az illető képességeiről, szakmai rátermettségéről, releváns szaktudásáról, annyit mégis azért igen, hogy megugrott egy bizonyos lécet, amit mások nem. Emiatt egy jó belépő szűrő lehet, és vannak területek, pl. az akadémiai tipukusan ilyen, ahol ez a megkerülhetetlen követelmények közé tartozik, és lehet valaki brilliáns elme, de ha nem járja végig a szamárlétrát, akkor az esélye a nullával egyenlő.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a diplomák értéke sokszor jelentősen degradálódott, és ez még a doktori címekre is igaz. Volt már dolgom olyan PhD hallgatóval, aki végül ledoktorált, de mégis nagyon kevés esélye van arra, hogy az akadémiai pályán érdemben tovább tudjon - ha egyáltalán akar. Ez a jelenség pedig sajnos nem egyedi. De mindebből hamis volna azt a következtetést levonni, hogy teljességgel értelmetlen egyetemre járni, diplomát, doktori címet szerezni, főként eköré külön mozgalmat szervezni és másokat egy ilyen hamis illúzióba belerángatni. Sokkal inkább arra kellene ösztönözni az embereket, hogy motivációjuknak megfelelő, és az adott szakterületen lehetőleg jól elismert képzésben vegyenek részt, és úgy szerezzék meg a diplomát, hogy közben tudatosan építik fel a szakmai karrierjüket. Nem pedig úgy, hogy elmegyek egy "büfészakra", lediplomázom, aztán majd szerencsét próbálok, hátha bejön.

Callidus 2012.07.23. 12:24:15

Mindketten ugyanarrol beszelunk. A diploma es a a tanulas nem hogy fontos szerintem is, de egyenesen a legfontosabb.
Ami viszont hatulutoje lehet, az epp a "papir". Sokan ugy erzik, gondoljak, hogy ez volt a cel. Pedig nem a papir a cel, hanem a vele megszerzett tudas, illetve a tudas habzsolasanak "ohajtasa" (ennek a felebresztesere kellene hogy szolgaljon elsosorban, igy akar a "bufeszak" is kivalo lehet).

Lehet abban igazsag hogy a "csalodott" akat sikerul tobbnyire megfigyelnem, hiszen aki nem az, annak nincs is ram szuksege, fuggetlenul attol hogy sikeres-e mert mindezt mar tudta vagy/es szabadon es gyorsan adoptalodott az uj kornyezethez, vagy epp ugyanugy annak erzi magat attol fuggetlenul hogy nem a szakteruleten helyezkedett el. Nagyon sokan vannak ilyenek is.
Es ezt nagyon jo latni.

Volt is egyebkent errol egy BBC-s dokumentumfilm tavaly. Bemutattak eppen kierkezoket, az elso lepeseiket kovettek.
Volt asszem lengyel, szlovak, magyar meg talan meg egy nacio.
Fantasztikusan kidomborodtak a hozzaallasbeli kulonbsegekbol adodo reakciok es azok kovetkezmenyei.

Megprobalom megkeresni. Csudijo.

Bicepsz Elek 2012.07.23. 13:56:11

Jo lett volna, ha a cikk az cimbeli temanal marad.

London:
Elony:
-tobb ember: jo uzleti lehetosegek, tomegkozlekedes, sokfele szallas, tobb munkalehetoseg, olcsobb kaja, porges, tobb magyar(kozosseg), kevesebb soviniszta/rasszista(feherek kozott, a feketek mas kerdes)

hatrany:
sok s.ar, draga szallas, draga egyes zona, draga szorakozas, sok csoves, zsebes, "kulonc", sok olcso munkaero/konkurrencia, zaj

Videk(kisvaros alatt) csendes, nyugis, konnyebben baratkozoak zemberek, olcso szallas/haz, pub

hatrany: kell auto, kevesebb fizu, tobb az idegengyulolo, kevesebb magyar, kevesebb lehetoseg, sokaknak unalmas

LittleG (uk) 2012.07.25. 12:59:18

@Callidus: Engem az a dokumentumfilm érdekelne. Szólj, ha megvan :)

Moved 2012.07.26. 13:16:52

Mi Londonban kezdtünk és sajnos nem maradtak olyan szép emlékeink mint Neked. Bár mi északon laktunk, nem jó környéken (egy magyar ügynökségnek köszönhetően, akik alaposan lehúzzák sajnos a már amúgy is kiszolgáltatott helyzetben lévő honfitársainkat). 5 hét után nagy szerencsénk volt és Cambridge-ben sikerült végül normális lakásba költöznünk és elkezdenünk itt dolgozni. Ha ma kellene otthonról indulni akkor azt mondanám, hogy okosabb lett volna azonnal vidékre jönni, de ezt akkor nem tudtuk. Személyes tapasztalt és ismerősök nélkül nem is tudhattuk előre. Még csak 5 hónapja vagyunk itt és nem fenékig tejfel, sok nehézséggel kell itt is szembe néznünk. De én mindenképp vidéket javasolom. A felszíni tömegközlekedés itt is jó, a környezet pedig csodás. Sajnos vidék sem olcsóbb lakhatás szempontjából, de Cambridge drága város, biztos van ennél sokkal olcsóbb hely is a UK-ben. Itt van munkalehetőség, hogy kisebb városokban van-e, arról nincsen személyes tapasztalatunk.

Sir Drinkalot 2012.07.26. 13:44:46

@Moved: Cambridge valóban drága városé a rengeteg egyetemista és London jó megközelíthetősége miatt szinte bármilyen állapotú ingatlant bármilyen áron ki lehet adni. Ha az ember hajlandó 10-15 mérfölddel odébb mozdulni, már kedvezőbb árakat talál.

LittleG (uk) 2012.07.26. 15:47:01

Azóta meg megnéztem a filmet, nem túl vidám..

Az elején azért vicces volt, ahogy (gondolom) Békéscsabát mondta a narrátor :) (Beskaba vagy ilyesmi..)

Callidus 2012.07.27. 19:10:22

@LittleG.: Ez az egyik igen.. Koszonom hogy megtalaltad :)

LittleG (uk) 2012.07.28. 09:23:17

A youtube-on fenn van darabokban :)

Van más ilyen is?

Mi?

cristallo 2012.07.28. 16:14:22

Régi álmom, hogy a vidéki Angliát vagy Írországot megnézzem magamnak és akár ott éljem le az életem. Eddig másirányú elfoglaltságaim miatt nem volt lehetőségem odautazni, de lassanként eljön az én időm is az utazásra. A kérdésem az, hogy negyvenpáréves, egyedülálló nőként egy 9 éves kislánnyal mekkora esélyem van a megélhetésre, munkába állásra, biztonságos életre? Középfokon beszélek angolul, kereskedelmi végzettségem és tapasztalatom van. Megköszönném az iskolára, közbiztonságra, egyedülállók munkavállalására vonatkozó hozzászólásokat. Mennyire rugalmasak a munkaadók, ha beteg a gyerek és pár napig nem tud az ember lánya dolgozni. Tudom, hogy ez munkahely függő, de talán általánosságban lehetnek meglátásaitok.:) Van rá esély, hogy mivel nincs segítségem, normálisan fizető, de az iskolához igazodó munkahelyet találjak, azaz reggel el tudjam indítani a lányomat és ne kelljen délután egyedül otthon lennie. Előre is köszönöm.

LittleG (uk) 2012.07.29. 09:05:30

@cristallo: Hú, hát a hozzászólásodból ítélve ez még a dédelgetett vágy kategória. Ha kereteid megengedik, érdemes oda előbb ellátogatnod, hogy meggyőződj, tényleg szeretnél-e ott élni.

Ha erre nincs lehetőség, akkor meg így eldönteni - és rengeteget kutakodni a neten. Magyar nyelvű, angol nyelvű fórumokon, hivatalos honlapokon, álláshirdető portálokon, ingatlanbérlési lapokon, sőt még gasztroblogokon is :)

Érdemben nem tudok a kérdéseidre válaszolni, de hátha jön valaki, aki ott lakik és mond néhány dolgot.

Mi is kifelé készülünk, én kb. fél éve olvasok gőzerővel, mostmár a célország is megvan, úgyhogy azóta csak arról.

Nálam az első általánosabb informálódás után a munka- és bérlési lehetőségek feltérképezése volt, szerintem ez a legfontosabb, mert lehet szép egy ország, vagy jó ott az életszínvonal, ha nekem nem lesz miből élni és hol lakni :)

Sok szerencsét!

Callidus 2012.07.29. 17:22:07

@LittleG.: Sok van. a Horizon is a panorama is foglakozott vele tobb alkalommal.

a BBC is nyomozott tobb varosban is. Meg itt is ahol elek. :) Itt epp a hajlektalanokat mutattak be, mert itt van a legtobb.

bloodybetty 2012.07.30. 19:09:46

@cristallo: Mi Del-Angliaban elunk a parommal egy 55 ezres varosban. A gyerek es munka egyutt eleg nehez itt, tobb ismerosom is otthon van, mert gyerekkel egyszeruen nem talalnak olyan munkahelyet, ahol eleg rugalmasan kezelik, ha beteg a gyerek, vagy iskolai szunet van, amit itt minden negyedevben van ha jol emlekszem es 3 hetig tart mindegyik, de tevednek valaki majd ugyis kijavit. Van egy tavaszi szunet, az tuti hogy 3 het, van ugye a nyari ami julius elejetol szeptember elejeig tart es a teli-karacsonyi ami talan 2-3 het.
Reszmunkaidoben esetleg megoldhato elhelyezkedned, de azzal meg nagyon szukosen jonnetek ki es hat ismetelten nem biztos, hogy orulnek, ha nem mesz be. Az en munkahelyem (Holland&Barrett, esetleg nezz szet a honlapjukon) eleg rugalmasnak szamit, nalunk szinte mindenki reszmunkaidoben van es ha valaki szabadnapra szeretne menni a masik beugrik helyette, de nem tudom ez mennyire altalanos mas helyeken, csak az ismeros anyukak sikertelen probalkozasait latom.

Ha esetleg lenne ismeros akiknel az elejen tudnatok lakni, vagy tobben berelnetek hazat / lakast az mindenkeppen hasznos lenne.

cristallo 2012.07.30. 22:39:00

@LittleG.: Igen, ez egyenlőre terv, semmiképp nem indulnék látatlanban tovább Angliába. A feltérképezést így gondoltam kezdeni, hogy kikérem a már kintélők véleményét, a tapasztalatom szerint ez kincset ér.:) Sok mindent képzel az ember otthonról, de igazán itt kint szembesülünk ténylegesen a valósággal. A különbség az, hogy az első költözés előtt fogalmunk sincs olyan kérdésekről, amik otthon teljesen másképp vannak mint itt, de hát ugye az volt a természetes, eszedbe sem jut, hogy rákérdezz..:) Ha tovább szeretnél költözni, akkor már rutinosabban állsz hozzá az esetleges problémákhoz, jobban fel is lehet készülni, persze hülyeséget így is könnyen el lehet követni.:) Egyedül, gyerekkel pedig főleg oda kell figyelni, mert ahogy mondtad, hiába szép egy ország...
Köszönöm szépen a bíztatást, neked is hajrá!:)

cristallo 2012.07.30. 22:52:29

@bloodybetty: látom, ott sem egyszerű az egyedülálló anyák élete, otthon viszont már csaknem lehetetlen..:(
Az iskolák mennyire egységesek kint? Van napközi délutánra és a szünetekre? Gyerekként kulcsosak voltunk, de akkor még ez biztonságos dolog volt. Pont egy hasonló nagyságú városra pályáznék én is, mint ahol ti laktok, ott mennyire biztonságos a helyzet? És mi számít kint részmunkaidőnek? Köszönöm a munkahelyi tippet és a többi infót is. Bocsi a sok kérdésért, de lassan döntenem kell, hogy bevállaljam-e Angliát, mert ha igen, akkor idő amíg felkészülünk rá:)

bloodybetty 2012.07.31. 11:32:52

@cristallo: Napkozi (allami/ingyenes) egyaltalan nincs legalabbis (meg nem hallottam ilyenrol), ezert is jelent gondot a legtobb anyukanak elhelyezkedni, mert ha vege a sulinak, akkor menni kell a gyerkocert. Iskolai szunet alatt vagy suli utan beadhatod ilyen napkoziszerusegekbe, de azok mind fizetosek. Egy ismersom oviba jaratja a 4 eves kislanyat, nekik ha jol emlekszem havi 200£, de ez csak napi 4 orat jelent, delelott 9:30-12:30-ig. Ha tobbet szeretne bent lenni, az ar megy feljebb. Nekik az fog konnyebbseget jelenteni, hogy itt 4 evesen kezdik a gyerekek a sulit, az pedig ugyebar ingyenes (az egyenruha gondolom nem, de ebben majd kijavit akinek van gyereke)

A sulik itt a varosunkban eleg sokfelek, szinte mindegyiknek megvan a sajat egyenruhaja, ez szerintem tokjo, a paromnak viszont nem tetszik, hogy ennyire egysegesben kell jarniuk, szoval embere valogatja. :) Van csak lany, csak fiu es persze koedukalt sulik is, sokszor van valami specialitasa a sulinak, pl nyelvek vagy informatika... Rakerestem neked a kovetkezo tanev tanitasi szuneteire, ezen a linken tudod megnezni: www.holidaylettings.co.uk/resources/owner-advice/successful-marketing/uk-school-holidays-dates-for-2012-2013/a-1-31-2055/ Ebbol is latszik hogy meg nincs gyerekem, korabban rosszul irtam, csak a nyari szunet hosszu. :)

A mi varosunk egyebkent Anglia legbiztonsagosabb varosai kozt van szamon tartva, nem is igazan tortenik itt semmi. A szomszedvarosban 100 ezren laknak, na ott mar nem setalgatnek nyugodtan estenkent, de persze meg az sincs koszonoviszonyban London rosszabb hiru reszeivel. Altalanos szabaly, amit sokan elottem leirtak, hogy ne vegyel ki soha ugy lakast/szobat/hazat, hogy elotte nem nezted meg a kornyeket. En nappal is, este is megneztem eddig minden lakasunknal, plusz nalunk a kisvarosi mivolt miatt fontos volt, hogy kozel lakjunk a kozponthoz, mert nem akartunk kocsit venni, vagy buszozast fizetni. Igy most minden fontosabb dolog, bevasarlas, munka, szorakozasi lehetosegek, egysegesen 10-15 percnyi tavolsagra vannak gyalog.

A reszmunkaido eleg valtozo, tulajdonkeppen itt el kell felejteni a 40 oras munkahetet, a bemegyek 9-re vegzek 17-kor dolog foleg az irodai munkak eseteben mukodik. Van olyan hely, ahol 9 orara keresnek embert, vagy 18-ra, 38-ra... Ezen en az elejen csodalkoztam es bosszankodtam, de most hogy benne vagyok bekell latnom, hogy megvan a maga elonye.

Sok dolog van, amirol nem tudom erdemben nyilatkozni, mert ugyan hallottam rola, de butasagot nem akarok mondani, ezert csak megemlitem es hatha valaki tud pontosat. A gyerekek gyogyszerei legjobb tudomasom szerint ingyenesek, ha nem igy van valaki javitson ki. :) Sokfele segely van itt, amikre sokan mar szinte kulon "szakosodnak", pl housing benefit, ami amolyan lakhatasi tamogatas, child benefit a gyerekeseknek, income tax benefit, ami adovisszaterites a tul alacsony keresetueknek es gondolom meg van tobb is, en ezekrol hallottam. Egyedul nehez, mert ahogy eszrevettem 1 berbol szukosen ellehet 2 ember, de ha mar a masodik is keres valamennyit (mint esetunkben miota dolgozom) sokkal lazabba valik az a bizonyos nadragszij.

Osszesegeben en a helyedben elsokorben megprobalnek egy ismeroshoz kijonni, szetnezni es utana donteni. Sokan csinaljak, hogy elore jonnek es meg gyerkoc nelkul intezik el a lakas/szobaberles, bankszamlanyitas, munkakereses koroket, ugy talan konnyebb, ha megteheted es van aki otthon vigyazna ra. Ha gondolod e-mailben meg szivesen irok arrol milyen koltsegek voltak, amik minket pl megleptek mikor kikoltozunk.

cristallo 2012.07.31. 14:46:44

@bloodybetty: Nagyon köszönöm az infókat, és hálás lennék, ha emailben leírnád a költségeiteket: voyagerpontlegendkukacgmailpontcom

Betike 2012.08.01. 23:09:10

Nem tudom, ha sok segítséggel szolgálok számodra, de hátha. Hasonló cipőben jártam, mint te, talán picit kevesebb élettapasztalattal. 5 év egyetem után, hazaköltöztem szüleimhez, ezzel majdnem alá is írtam a halálos levelem, de aztán sikerült erőt vennem magamon, és rájottem, szint úgy, mint te, hogy nincs kire várnom, úgymond "Segíts magadon és az Isten is megsegít!"
Barátoktól és nagyszülöktől kértem kölcsön és nekivágtam a "nagyvilágnak". Anglia volt a cél, hiszen a német nyelvet rég elfelejtettem, az angol elég friss volt, újat megtanulni, hát attól még a hideg is kiráz, elég volt a tanulásból főleg, hogy eddig sok értelme nem volt.
Falu vagy város? Hát igen, gazdasági főiskolát végzett közgazdászként elsőre a főváros volt a cél, de az ajánlatok, valhogyan mind kisebb varosokhoz kozeli vedekekre érkeztek. Reálisan megfontolva, valamint jövőorientáltan azt a döntést hoztam, hogy a "countryside"-t hódítom meg. Kérdés, hogy megbántam? Határozottan NEM. Miért, nincs 1001 üzlet, hol elpazaroljam a pénzem, van egy vidéki kisbolt, meg egy söröző. Város közel van, hétvégén egy jó kis séta vagy egy biciklizés által mindig meglátogatom, bevásárolok és elrendezem a dolgaim. Hétköznap meg élvezem a vidéki nyugalmat, dolgozgatok és probálok az angolok nyugotságából példát meríteni.

McZozo 2012.08.08. 15:14:03

En ezt a Videk london problemat pont most elem meg. 2011 februarban erkeztem Londonbaegy konkret ajanlatra amit othonrol sikerult megcsipnem. Majd nagyon gyorsan az utcan talatam magam mert volt cegem megtudta merre mentem es elintezte hogy azzal a lendulettel tovabb is kelljen mennem (sajnos). Aztan egy evig Londonban eltem es szerzodeses project munkakat vegeztem. Amik ha jol is fizettek de annyira nem hogy komoly tartalekot tudjak felhalmozni, igy orok retteges lett az eletem hogy meddig lesz melom kapok e ujra allast es mi lesz velem ugy altalaban . MAjd iden ev elejen Megtalat egy ameriakai ceg egy allasajanla ttal, ami vegre vegleges volt, Viszont Nem Londonban van a munkavegzes helyszine. Igy az elso idoben napi vonatozassal oldottam meg a bejarast de aztan rajot tem azt nem lehet sokaig birni igy vegul kikoltoztunk Londonbol. Azt kell mondjam en nagyobb reszben nem bantam meg. Elso es legfontosabb pozitivum az alberlet. Mig londonban egy tetoteret bereltem 580 GBp ert addig most a tengerparton alig par fontal tobbert egy haromszobas ket furdoszobas ujepitesu lakast berelek. Ez azert nagy kulombseg. Lehet ha nalad meg nincs csalad ez nem szempont de nekem jol jon. Ami borzaszto az a tomegkozlekedes plane ugy hogy az ember Londonbol jon.(amit gondolom nem kell elmeseljek) Itt egy busz van reggel 6 tol este 11 ig es azon kivul minden mas busz 6 ig jar. igy ami ezen a vonalon kivul van elerhetetlen. Illetve nekem meg egy nagy gondom van de csaladtalankent valoszinuleg ez se erint teged hogy fiamat fel eve miopta idejottunk nem tudom beadni eghy iskolaba mert egyszeruen ignoralnak minket.. mar a parlamenti keviselomet is felkerestem panasszal de senkit nem erdeklunk, igy a fiam otthon ul 5 honapja velunk.. De amugy joval nyugalmasabb nincs az a nyomakodas tolongas a levego erezhetoen jobb, az emberek kozvetlenebbek kedvesebbek. Elofordult hogy elmentem vasarolni nagy Tescoba es a penztarnal megkerdeztem hogy merre van a legkozelebbi buszmegallo az adott iranyba., majd megkoszontem es eljottem, mire a parkoloban ledudalt egy bacsi hogy elnezest o alt mogottem a penztarnal es hallotta hogy buszt keresek es ha gondolom szivesen hazadob a csomagjaimmal egyutt. (Ferfi vagyok az ugymod nagy darab allat kategoriabol, tehat nem a kulsom miatt ajankozot t a bacsi csak megelozendo az eziranyu kommenteket) Az ilyen tipusu segitsegnyujtas it tnem egyedi. Ezek azok a dolgok amik megkulonboztetik a videkieket a londoniaktol. A kevesebb bevandorlo osszesegeben igaz de azert itt sem keves csak maximum nem olyan latvanyos. De cegnel is ahol dolgozok max 20 % az angol a tobbi a vilag minden tajarol osszeszedett vedett ember :) A bulizas es a vasarlas a nagy hatrany meg. Tehat ezeket kell merlegelned ha vonz a nyugalom bizt onsag baratsagiossag akkor jo a videk, viszont ha meg a vered pezseg es kell az elet akkor ne is gondolkozz a videkben.

jajjnekem 2012.08.26. 20:55:01

csakis london.

es keszulj h talalsz melot 1 nap alatt de lehet hogy csak 2 honap alatt. az elso ev kokemeny barhogy nezzuk.

akofi 2012.09.15. 14:08:01

Hello, remelem, hogy ido kozben sikerult valaszt talalnod, hogy videk-e vagy London. En igazabol videkre szavaznek. Nem azert, mert nem szeretem Londont! Imadom Londont! Egy evet nyuglodtem ott es en sajnos megtapasztaltam a rossz dolgokat a magyarokkal kapcsolatban, raadasul munkat is csak hebe-hoba talaltam (tegyuk hozza, hogy rosszkor is erkeztem...). Viszont videken ket nap alatt talaltam megelhetest, aztan 1 evre ra mar visszakerultem a normalis szakmai vaganyomra, most mar tobb, mint masfel eve azon is vagyok. Videken altalaban kevesebb az ember es jobban tudsz ervenyesulni, legalabbis szerintem es nem leszel egy a tobb tucatnyi bevandorlo kozul, ami azert jo erzes, hogy emberszamba vesznek. Lehet, hogy csak nekem van szerencsem a munkatarsaimmal. Szoval eljen videk!

orsihorvath 2012.09.27. 13:22:02

szimpatikusnak talaltam a vivodasaidat.. soha eletemben meg nem irtam sehol senkinek semmilyen kommentet, viszont ehhez a temahoz sokat tudnek hozzaadni..angol a ferjem es talan igy jobban latom belulrol a dolgokat..amennyire szamomra kiderult, konnyen alkalmazkodo tipus vagy, nem hiszem, hogy barmilyen gondot okoz(na) az angliai let..ha a mentalitasra, gondolkodasmodra raerzel, onnantol kezdve nyert ugyed van..sok helyen voltunk mar (jelenleg dubaiban elunk), de ennyire elfogado, segitokesz, megerto, rugalmas hozzaallassal meg sehol mashol nem talalkoztam..anglia ebben is, mint sok minden masban az elen jar. en is mindig londont preferaltam, de eltunk videken, es csak szuperlativuszokban tudok nyilatkozni..attol fugg, milyen teruleten dolgozol..vannak varosok, amik kifejezetten egy-egy teruletre "specializalodtak"..londont hajlamosak az emberek tulertekelni (koztuk en is, mert budapest belvarosabol jovok:)..ha esetleg ugy erzed, hogy segithetek vagy csak szivesen cserelnel tapasztalatot, akkor a freakishkid-es cimemen megtalalsz. udv. o.

Rebarbaraa 2013.01.19. 10:57:45

Szia Kedves Posztíró,

Én is kb úgy vagyok mint te. Csak már a sokkal mélyebb posványban döntöttem,hogy irány, takarodás ki Angliába. Nekem annyi szerencsém van, hogy egy nagyon kedves barátom kinn él és évek óta szajkózta: gyere már!
Már megvan a jegyem két hét múlva indulok. Egyelőre vidékre, És ha belerázódok a kinti életbe akkor majd talán London. Hatalmas lépésnek gondolom, hogy meg merem tenni. Mert bevallom a nagy kaland (ami hívogat) és bizsergéssel tölt el, félelemmel is feszíti szívemet. De tudom, hogy ha maradok az amúgy is rosz életem már a katasztrófálisig süllyedne.
E-mail címemet elküldöm a Határátkelőnek, náluk érdeklődj.

iranylondon (törölt) 2013.02.11. 16:22:04

Szia Kedves Blogíró! :)

Én is azok közé tartozom, akik váltani szeretnének.
Mióta meg van a diplomám, azóta dolgozom, nem haladok semmire, szüleimmel élek még mindig és nagyon rosszul viselem ezt a mai magyar helyzetet, mint itt mindenki.

Rugalmas vagyok, viszonylag fiatal, független, hitel nélkül, és szívesen vennék mindenféle tanácsot, tapasztalatot, amit ott be kell tartani.
Kicsit fura az érzés, hogy fel fogom forgatni az életemet, de más kiutat én sem látok.
Voltam már külföldön többször is, de az nyaralásról szólt.
Nyitott vagyok, közvetlen, nem akadok ki az emberek másságán, sőt, nagyon kíváncsi lévén élvezem ezt a sokszínűséget.

Kicsit beszélem a nyelvet, csak a nagyon alapokat.
Ha majd lesz időd/kedved kérlek írj nekem erre a címre :

felicityhetty@gmail.com

Szívesen vennék mindent, amit tudni kell/lehet Londonról, vagy az országról.

Szép napot Neked!
Minden szépet és jót kívánok! :)

Hankimankipanki 2013.12.21. 12:55:39

Szia Zoli!

Erdekel, hogy tavaly julius ota mik tortentek veled, merrefele indultal el vegul :)
Jelenleg Hollandiaban elek, Anglia eddig meg ''kimaradt'' de tervezem, hogy megnezem magamnak..
Erre cimre irhatsz, ha van kedved meselni: pankusz@gmail.com

Have a nice day :)
Orsolya

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.