oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. április 19. 06:52,  Miért (ne) gyere Londonba? 867 komment

2013. április 19. 06:52 Határátkelő

Miért (ne) gyere Londonba?

Sokan sokszor hajlamosak csak a sikertörténeteket meghallani a külföldi munkavállalás kapcsán, pedig jócskán akadnak árnyoldalak is. A mai posztból kiderül, a londoni munkavállalás is jócskán szolgálhat nehéz pillanatokkal, legyen szó a munkáról, a magánéletről (bérelt szobában lakni, összezárva másokkal) és még sorolhatnánk. De nem én sorolom, hanem Rita.

hotel szobalány.jpg

2012. november - A döntés

Menni, vagy maradni? Itt vagyok, ennyi idősen. Két gyerekkel, albérletben. A fizetésemből (ha "semmire" nem költök) épp hogy hónapról hónapra kijövök. Van egy lehetőség, amit mostanában elég sokan kihasználnak. Külföldre menni, dolgozni,és „jobban élni".

Gondolkozni, mérlegelni, dönteni. Van egy hónapom az indulásig. Mindenkivel (aki számít) megbeszélni. Tanácsokat, érveket hallgatni. Gyerekekkel egyeztetni. Ők jó ötletnek tartják, látnak benne fantáziát. Bár nagyobbik gyermekem csak később tudna kijönni, iskola miatt. Ez lenne a legnagyobb érv a maradásra, de ő az, aki a legjobban bíztat. Párom egy hónapja kiment. Ismerős hívta – „Gyere, minden szép és jó, stb. otthon nincs jövő!".

Ügyintézés

Felmondás a munkahelyen. Útlevél lejárt, megcsináltatni.

Repülőjegy: - oda-vissza? Nem, köszönöm. Csak oda.

Ez tudatosította bennünk a legjobban, hogy tényleg megyünk. Nem tudtam, mi lesz, hogy lesz, csak azt, hogy ha kihagyom a lehetőséget, akkor életem végéig azon fogok gondolkozni, hogy mi lett volna, ha...

2012. december – Indulás

Nem tudtunk annyi mindent összecsomagolni, mint amire szükségünk lett volna. De már ez sem számított. Repülőtér, búcsúzkodás, sírás - amit nem tudtunk abbahagyni. Mindenki, aki a repülőt várta, nevetve, beszélgetve, örömmel, mi pedig szomorúan, gyermekemmel egymáshoz is alig szólva ültünk, és fogalmunk sem volt, hogy mi következik.

London

Megérkeztünk. Az egyetlen, aminek örülni tudtam, hogy ott várt ránk, és láttam az Ő örömét. A lányom, aki otthon ezeket mondta: „Elegem van, hogy nem tudunk semmit megvenni, nem tudunk sehová elmenni, én menni akarok, mert ez itt már nagyon rossz" - magába fordult, pedig még alig voltunk itt egy hete.

Londonban a legtöbb házat (mind egyforma) bérlik. Egy házban van 4-6 szoba, és a szobák vannak kiadva 1-2-3 személynek. Közös konyha, fürdő. Ez annyiba kerül, mint otthon az én albérletem, ami 3 szobás. Egy szoba!!!

Párom dolgozott, mi elmentünk iskolába beiratkozni, de angolul nem beszéltünk, ezért mindig kellett valaki, akit beszél, és ismered, és megkéred
elmenne-e veled, tudna-e segíteni, ráér-e, stb. Kérni! Amit otthon is mindig próbáltam elkerülni, nem tudtam, nem is akartam, nem szerettem. Most megtanultam.

Nem mindenki segítőkész, de szerencsére vannak emberek, akiket sokszor kérni se kell. Bár minden magyar azt mondja, csak a magyarokkal vigyázz! És tényleg! Nem tudom miért, de minden más nemzetiségű ember segíti egymást, a magyarok pedig irigyek, kihasználják a másikat, mintha ők valami más fajba (magasabb?) tartoznának. A kivételnek (azon kevésnek) tisztelet!

Miért indulsz útnak nyelvtudás nélkül?

Mert számtalan ember indult már útnak úgy, hogy nem beszélte a nyelvet. Otthon sem mindenkinek van lehetősége nyelvet tanulni, amit meg magadtól megpróbálsz, az itt édes kevés.

Itt pedig rákényszerít a helyzet, hogy tanuld, megértsd, csak olyan környezetben kell lenned. De a legjobban azt bírom, amikor itt van valaki, aki kijött minden angoltudás nélkül, és játssza az eszét: „Hogy is mondják magyarul?" vagy: „Jaj, hát nyelvtudás nélkül nektek nagyon nehéz lesz!" Aha, igen, de mi tisztában vagyunk ezzel, te pedig állj fel egy székre, mert akkor még magasabbról nézhetsz le ránk! Pff...

Iskola

Itt nem erőltetik meg magukat a gyerekek a tanulással. Semmi sincs ráerőltetve, egy felvételi lapot kellett kitölteni (16 éves), ami a következőkből állt - matek: mennyi 50+40? informatika: tud-e e-mailt küldeni és internetezni, és egy alapvető angol kérdőív.

Egy héten 3 nap kell menni, de legalább az angolból valami ragad rá, és vele egykorúakkal van. Ha más nem is, de az iskola, azt hiszem, tetszik neki. Az első nap nagyon láttam rajta, hogy félt. Idegen országban, elmenni busszal, nehogy leszállj rossz helyen, mert meg sem tudod kérdezni, hogy merre tovább, bemenni az iskolába, mindenki más nyelven beszél, beilleszkedni, megszokni, hazatalálni. Az osztályban minden országból érkező tanulók vannak. Spanyolok, arabok, albánok, franciák, portugálok...

Van munka

Ha nem beszélsz angolul (és sokszor ha beszélsz is) akkor először szállodában van munka. Én azt hittem, hogy az én otthoni munkámnál nincs nehezebb, de tévedtem. Ekkora felhajtást csinálni egy szobatakarításból, elképesztő.

A takarító cég román. A főnök román. A legtöbb lány román. Amikor odamentem, ketten voltunk magyarok. Románul beszéltek, (persze nekem épp mindegy volt, úgyis csak magyarul tudtam, de ha akartam volna se tudtam volna megtanulni angolul, mert nem hallottam angol nyelvet).

Három nap training, utána egyedül csinálod. Megkapod reggel a listát, fel vannak írva a szobaszámok, mellé, hogy melyik az üres, melyik, amiben vannak. Kapsz például 10 üres, és 5 lakott szobát. Egy szobát elvileg 20 perc alatt kellene megcsinálni, mert akkor se végeznél időben (ugyanis csak 4 órában vagy bejelentve).

De nem hagyják, hogy megcsináld. Ahogy csinálod, úgy mennek utánad, és ellenőrzik. Visszahívnak mindenért. Talált egy porszemet! Kíváncsi lennék, hogy milyen körülmények között nőtt fel ez az alig 20 éves kislány, aki teljesen idegbajos lesz, ha meglát egy mikroszkóppal is alig észrevehető pontot a szőnyegen.

Nagyon megjátsszák magukat, miért viselkednek ilyen ellenségesen a magyarokkal a románok? Ráadásul egyikőnk sincs otthon. Megcsinálsz minden, de lekezelőek, lenézőek, nem vesznek emberszámba. Az egyetlen, ami reményt adott a reggeli munkához, hogy vajon mit találok majd egy-egy szobában.

Legtöbbször semmit, mert aki ellenőrzi a szobákat, bemegy előtted, és ha mégis hagytak ott neked pár fontot, az már nem a tiéd lesz. Három hónap alatt kb. 8 fontot találtam eddig. De nagyon tudtam örülni egy csokinak is, vagy egy fánknak, ha ottmaradt. Amit szintén nem tudtam volna elképzelni magamról, hogy más otthagyott dolgának örülök: egy-egy tusfürdő, stb.

A „troli"

Így hívják azt a kocsit, amit reggel megpakolva kitolsz a helyéről. Ezen vannak ágyneműk, poharak, szennyestartó, törölköző, kávé, tea, tusfürdő, minden, még rádobsz egy porszívót, és nyögve kitolod a folyosóra, a lifthez, és mész az emeletedre.

A legjobb, ha a listádon mondjuk 3 emeleten is vannak szobáid. Ez már egy jó kis erőpróba. Mindenkinek saját trolija van, és ezt annyira becsben tartják, hogy hozzá nem érhetsz a máséhoz, mintha ez lenne nekik az életben a legfontosabb dolog.

Teljesen fanatikusak, mintha az élete múlna rajta, hogy egy pohárral kevesebb jutott neki. Nevetséges, csak az a baj, hogy még elmondani sem tudod nekik, hogy mennyire idióták.

Szoba porszemmentesre, fürdőszoba vízcseppmentesre, nehogy infarktust kapjon a supervisor - így hívják azt, aki ellenőrzi a szobákat. Csak azt tudnám például az ágyat is miért kell ráncmentesen megcsinálni, amikor bemegy, és szétszedi, valamit keresve rajta, hogy hátha rosszul csináltad, hátha talál valami kis foltot, szakadást, stb.

Az első 3 nap megvolt, a következő 3 napban nem éreztem a kezemet, a lábamat, izomlázam volt mindenhol, fájt mindenem. Volt, hogy sírva csináltam meg a szobát, már annyira nem bírtam.

8-ra kellett menni, fél 7-kor indultam, a buszmegállóig egy fél órát mentem gyalog, ráadásul esett, fújt, és nagyon hideg volt. Az utcákon rókák szaladgáltak, egyórás út busszal. Ha végeztél, akkor meg kellett várni, hogy minden szobádat megnézzék, megpakolni a trolit, és még sok mindent kitaláltak, hogy nehogy el tudj jönni hamar.

Mert elvileg, ha végeztél – bármikor - mehetsz haza. Elvileg. Ők órabérben vannak, 9-5-ig, ezért ráérnek. Csakhogy ők jóval többet kapnak érte, mint te!

Fizetés

Egy szobára 2 fontot fizetnek. Kéthetente van fizetés. (Nem minden szállodában van így, de ez pont ilyen.) Amikor megkaptam az elsőt, még örültem is, hogy de jó, aztán egyre inkább elment a kedvem tőle, mert nem volt arányban a munkával, sőt semmivel sem, mert 2 hétre 220 font, az nagyon kevés, hozzáteszem, hogy a szoba ahol lakunk, egy hétre 145 font.

A párom 300-at kapott egy hétre. Ez így jó is lett volna, de az utolsó hetét nem fizették ki, mert a magyar vállalkozó azt mondta, most nincs pénze, és nem fizetett senkinek. Keresett új embereket, akikkel ezt újból meg tudja majd csinálni. És él, mint hal a vízben. De kihez menjél, kinek panaszkodj, amikor még el sem tudod mondani, hogy mi bajod van?

Szóval a pénz kevés, és még nekem haza is kell küldenem az albérletre.

Kéthetente 220 font. Adóba levontak 50-70 fontot. Ha dolgozol, akkor 1 évig nem vonnak adót. De arra, hogy milyen adósávba tesznek, neked kell odafigyelned. Hát nekem ez is összejött. Kérelmet írni, ügynökségnek telefonálni (megkérni valakit), papírokat kitölteni, beadni, várni, 3 hónap után rendeződött.

Na, végre egy megoldott dolog.

Oszd be a pénzed!

Mivel egy fizetés van jelenleg, akárhogy osztom, nem jön ki belőle semmi. Egy hétre 145 font a szoba. A bérlet, hogy el tudj menni dolgozni, oda-vissza 3 font. Ha 5 napot megyek egy héten az 15 font.

Ez 160 font egy hétre kaja nélkül. De mivel 2 hetente van fizetés, és a szobát ki kell fizetni a következő héten is, amikor nincs fizetés, akkor már ki se jön belőle. Így most pont 2 héttel vagyunk elmaradva. Az ügynökség nem tudom, meddig nézi el. De most mit tehetnének?

A gyereknek ingyenes bérlete van, mert aki iskolába jár, az kap. Ez nagy segítség, nem úgy, mint otthon.

Munkakeresés

Önéletrajz, ígérgetések, telefonálások, segítségkérés, e-mailek, amikre soha nem válaszol senki, utazni a munkaközvetítőhöz, ami sokszor kidobott pénz, és ha nincs pénzed, akkor ez is sokat számít.

A legjobb, ha ide is elkísér valaki, aki tökéletesen beszél, és nem kell kézzel-lábbal megértetned magad. Bár megtanulsz pár mondatot, hogy mit akarsz, miért jöttél, de a választ már nem biztos, hogy megérted.

Várakozás

Most nagyon nehéz, januárban kevés a munka - mondják a több hónapja itt lévők. Majd februárban. Semmi. Márciusra beindul. Semmi, a hóesésen kívül... és már április van.

Költözés

Nem biztos, hogy elsőre megtalálod a neked megfelelő lakást (lakókkal együtt), ezért itt gyakoriak a költözések. Mi is így jártunk, nem éreztük jól magunkat. Megvolt az időpont, hogy mikor költözünk, megvolt a másik hely, de az utolsó nap visszamondták. Nekünk meg már el kellett jönni, jött más helyettünk. Azt sem tudtuk, hogy hol fogunk este aludni. A barátnőm, aki a munkát szerezte nekem, aki azóta is sokat segít, mondta, hogy aludjunk náluk, van egy üres szoba, (persze ha ezt az ügynökség megtudja, az gáz), úgyhogy 3 éjszakát is ott töltöttünk, mire költözni tudtunk.

Volt egy tescós bevásárlókocsi, telepakoltuk a bőröndökkel, a cuccainkkal, és áttoltuk 3 utcával arrébb. Hol csináltam volna meg én ezt azelőtt, otthon eszembe sem jutott volna ilyen. De miért is? Mert szerencsére soha nem kerültem ilyen helyzetbe.

De itt senkinek sem volt feltűnő, nem bámultak meg, nem érdekelt senkit, hogy az esőben egy full-ra telepakolt bevásárlókocsival közlekedsz az utcán. De itt szerencsére a társaság nagy része jó, nincs semmi gond, és segítőkészek mindenben.

Persze az alkalmazkodást is meg kell szokni, elvégre 11-en lakunk egy házban. Volt, hogy sírva ébredtem fel, mert azt álmodtam, hogy otthon vagyok, felkelek a saját ágyamból, kimegyek a saját konyhámba, lefőzöm a kávét, leülök, elszívok egy cigit, ülve a konyhában a kávé mellett, és nem foglalt a fürdő, amikor be akarok menni.

Beszélgetések

Otthon mindenkitől csak azt lehetett hallani, hogy Londonban van, milyen jól keres, milyen jól él, vagy éppen csak hazajött és otthon játszotta meg magát?
Nem tudom. De érdekes itt már mindenki azt meséli, hogy az eleje nagyon nehéz volt, miken mentek keresztül, hogy nem volt pénzük, munkájuk, ennivalójuk, de kialakult lassan az élete mindenkinek. Persze aki ezt kibírja, és nem megy haza egy-két hónap múlva feladva azt, amiért ide jött.

Bár a beszélgetésekből kiderült, nem mindenki, de sokan sokkal rosszabbul éltek otthon, mint ahogy én, és azért döntöttek amellett, hogy itt kezdenek új életet. Én pedig azt hittem otthon, hogy nagyon rossz egyik hónapról a másikra alig megélni, amikor van, aki egyik napról a másikra alig él meg. Csak otthon erről nem nagyon beszélnek, mint ahogy én sem, csak egyvalakinek, mert egyvalakinek muszáj.

Segélyek

Mivel már itt vagyok egy ideje, be lehet adni a kérelmeket a segélyekre. De természetesen ezt sem tudom egyedül elintézni, hivatalba menni, azt sem tudom
hol van, nyomtatványt kérni, kitölteni, minimum 10 oldal, visszavinni, beadni, ha még kérdeznek valamit válaszolni, szóval mindig kell valaki, aki segít.

Ha beszélsz angolul, akkor is kell, hogy tudd hová kell menni, mi az, amit lehet kérni, milyen lehetőségek vannak. Annyival könnyebb, hogy nem kell másnak beszélnie helyetted.

Sikerült beadni a papírokat, már csak a várakozás van, mert az egyik 6 hét, a másik 10, mire lesz belőle valami - ha lesz, és nem utasítanak el. De az esélyt megadtad magadnak.

Ételek

Semmi nem olyan, mint otthon. Főzöl egy levest, ugyanúgy csinálod, mint otthon, de más lesz az íze. Minden más, még a krumpli is. Van a közelben egy magyar bolt, bementem, jó volt látni a magyar dolgokat, amit otthon látsz, és megveszel, ha bemész a boltba. De itt háromszoros áron kapod meg. Ha ez kell, itt van, csak tudd kifizetni. Túró Rudi!!! Otthon, ha nem is napi szinten, de egy héten 3x biztos ettem. Barátnőm vett egyet nekem, hát olyan élvezettel már rég ettem meg valamit. A boltban leginkább fagyasztott és készétel kapható. Nem is tudják mi a jó!!!

A magyar konyha pótolhatatlan!!! - és ezt sem értékeltem otthon, mert természetes volt.

Kegyes hazugságok

Skype, esti beszélgetések az otthoniakkal. Jól vagyunk, minden rendben, persze kicsit nehéz, de jó lesz az! Happy life is waiting - hisz ezért jöttünk. Közben nehogy elsírd magad, hogy mennyire hiányoznak, mennyire unod már, mennyire rossz minden, mennyi mindent ki kell bírnod, amikor otthon volt egy életed, egy megszokott életed, de te jobbat, többet akartál, és most itt ülsz, több ezer km-re
az OTTHONODTÓL, és úgy érzed, ez a város nem fogad be téged, nem vagy idevaló, nem vagy itt "senki".

Persze mindig kell egy barát, aki mindent tud rólad, meghallgat, biztat, kihúz a depiből, akivel őszinte lehetsz, és akinek elmondhatod, hogy valójában milyen rosszul is érzed magad.

Hiányérzet

Minden hiányzik. Legfőképpen a másik gyerekem, aki már felnőtt, de nekem mindig a kicsi gyerekem lesz. A szüleim, nagyi, az öcsémék, a barátnőm, a kutyám, és minden. Helyek, épületek, és még az a nagy sárga busz is.

Piros busz

Eleinte még élveztem is, piros emeletes busz, de jóóó! Hát most már nem tetszik, mert reggel jön és menni kell arra a szörnyű helyre, és csinálni kell a nemszeretem munkát. De még ha megérné!

A buszozás egy-másfél óra, és ez is eleinte még érdekes volt, figyelni az embereket. Mindenki kezében ott a telefon, ha zenét hallgat, mozog rá, a másik olvas, egyes nők előveszik a kis sminkes táskát, és a reggeli sminket elkészítik, mire leszállnak. Krémezés, púder, szempillafestés, rúzs, elpakol, leszáll. De nem úgy, ahogy otthon leszállnak, mert ha te le akarsz otthon szállni, jelzel, és a lehető legközelebb próbálsz állni az ajtóhoz.

Itt nem. Jelez, ül tovább, ha megállt a busz, akkor áll fel, és az emeletről is akkor sétálnak lefelé. Nyugodtan, nem kapkodva.

A város

Szürke. A régi épületek szépek. Olyan színtelen minden. Semmi extra. A belváros szép, bár nagyon zsúfolt.

Lehet, hogy ez is csak az én véleményem, de igénytelen minden(ki). Otthon egy irodaházba bemész, ízlésesen, otthonosan berendezve, szép környezetben dolgoznak. Itt minden függöny nélküli, belátni mindenhová, egy iroda asztalok és dobozok tömkelege.

Emberek

Mindenféle. Fekete, fehér, minden országból vegyesen. Már sokat hallottuk, hogy a magyar nők a legszebbek, de tényleg. Otthon végigsétálsz a városon, és szebbnél szebb lányokat, nőket látsz, még női szemmel is. Itt???

Meg az öltözködés. Jó, mert itt semmi sem számít, mindenféle színű haj, és össze nem illő ruházat. Télen a legnagyobb hidegben is a lányok kis topánkában szaladgáltak, vékonyan felöltözve. Harisnya nélkül.

Divatos szövetkabát, szoknya edzőcipő. (Ez állítólag azért van, mert az elegáns cipője a munkahelyen van, és ott átveszi). Mégis, azt gondolnád, hogy London, divat, stb. Otthon elegánsabban, ízlésesebben öltözködnek.

Közösségi oldalon egy kérdésre a válaszok

Ti mit tanácsolnátok azoknak, akik most készülnek Angliába?

"Nyelvtudás, egy hónapra elegendő pénz (lakás, stb), ambíció! A magyarokat sajnos tényleg kerüljétek!"

"Én azt tanácsolom, ne ide jöjjenek! Minél délebbre!"

"Én is laktam olyan utcában, ahol lelőttek egy embert Tottenhamben... ettől függetlenül nem féltem soha. Éjszakánként bandák mellett mentem haza a munkából, mégsem féltem, sosem bántottak... csak magyarok."

"Sziasztok! Elolvastam az összes hozzászólást! Szomorú vagyok, mert azt hallom, látom, és írjak a MAGYAR EMBEREK, hogy a magyarokban nem lehet megbízni!!! Miért van ez így??? Irigyek???"

" Majdnem 20 éve kint élek, de most se érzem magam otthon! Én túlságosan ide vagyok mar kötve, de ha eszes vagy, ki sem jössz, úgy könnyebb! Ha mégis felbátorkodsz, találj legalább 15 munkahelyet előbb, hol neten lebeszélsz interjút, hátha az egyik bejönne, de emlékezz arra, elsőként a nap végén mindig csak magadra számíthatsz..."

Van munka!

Végre találtunk munkát a páromnak. Építkezésen, festeni kell. Napi 50 fontot fizetnek. Több mint a semmi. Öt és fél napot kell menni. Vasárnap szabad. Most keveset találkozunk, mert én meg majdnem minden vasárnap dolgozom.

Kezdek azon gondolkozni, hogy otthon mihez lehetne kezdeni. Nem nagyon van ötletem. De most ez foglalkoztat. Annyi pénzt keresni, hogy kifizetni a tartozásokat, megvenni a repülőjegyet, és hazamenni.

Semmivel sem volt rosszabb otthon, mint itt. A magánéleted legalább megvolt. Nem egy szobában laktál. Bár annak örülnék, hogy ha a gyerek elvégezné az iskolát itt. Szeptembertől kezdene egy 2 éves diplomás szakot. Legalább ennyi előnye legyen annak, hogy kijöttél. Most hazament a tavaszi szünetre. Alig várom, hogy visszajöjjön.

De nem szívesen jön. Megértem. Hiába beszélnek itt hülyeségeket a hazaszeretetről, meg hogy elhagytad az országodat, stb. Ez olyan, hogyha ég a házad, akkor nem menekülsz ki belőle, mert ott van életed munkája, és inkább égsz vele együtt!

Persze, hogy hazamennénk, és ha már semmivel sem jobb, akkor legalább ezt otthon érezzem. Ne itt idegenben. De legalább nem fogok azon rágódni, hogy meg sem próbáltam, hogy nem adtam meg a lehetőséget magunknak."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr335234208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.20. 11:01:37

@Saman: te , én tök jóindulattal olvaslak, de ez a mondat már megint mit akar jelenteni?
"amikor a számítógép azzal a szottyal eteti a töveket, akkor használ-e ez valami a földből, hiszen a talajvizsgálatok rendre azt hozzák ki, hogy semmit."

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.20. 11:29:38

ez a fóliás srác /egyébként pincér/ eleinte olyan növényeket rakott a fóliájába amik csak úgy a földből táplálkoznak.

A mai szintjén már olyan növények vannak oda ültetve, amiknek a tövéhez vezetett cső tápkoncentrációját egy számítógép szabályozza.

Csak kívácsiságból bemérette, hogy a talaj ásványi anyag és tápértéke változott-e az évek során. Meglepte, hogy a talajból ez a növénytermesztési mód nem szed ki semmit.

Ekkor leellenőrizte ezzel a kísérlettel, hogy pusztán ez a számítógépes progrmozású cucc elegendő-e a töveknek.

Kiderült, hogy ez elég volt nekik.

nyuszigonosz 2013.04.20. 11:46:25

@Saman: A közösségfejlesztö barátod mondott bizonyára dolgokat neked a krumpliról, de ezek szerint inkább közösségfejlesztett, meg mezögazdásági társadalmi vitázott, meg összehordtatok egy demonstrációt az információs társadalom alapú étkezésröl.

A földön kb. 5000 krumplifajta van.
Az "angliában krumliként futó cucc" szintén krumpli.
A krumpli különbözö fajtái különbözö, egymástól nagyon eltérö éghajlatokat is jól viselnek, szubtropikus éghajlat alatt akár kétszer is lehet egy évben krumplit szedni.

Ennyit erröl. Viszont az egyszerü kérdésre, hogy neked mit jelent a szintetikus (krumpli), hát arra természetesen nem válaszoltál, mint ahogy a neked szegezett kérdéseket vagy nem veszed észre - vagy észreveszed, de szerintem nem tudsz rájuk érdemben válaszolni, - vagypedig leírsz egy értekezést valami másról.

pappito · http://pappito.com 2013.04.20. 12:19:57

@charlieharper: "Mindenkima Szenatusbol elismerte, aki vadaszni jar, hogy nem Uzival vadasznak. Igy szerintem a vadaszatrolvagy vadallat leloveserol a tehen farm kornyeken ne beszeljunk. "

az igazság kedvéért azért jegyezzük meg, hogy pest-control/culling az simán mehet ám automata fegyverekkel vagy félautomatákkal is, már csak a praktikum miatt.
(de ez 1. nem vadászat, 2. szerintem sem indokolja h automata fegyvert tarthasson bárki otthon, 3. nem változtat azon, hogy kéne előzetes police/medical check mielőtt hozzájuthat valaki ilyesmihez legálisan)

pappito · http://pappito.com 2013.04.20. 12:22:33

@Babette_: "számítógép azzal a szottyal eteti a töveket, akkor használ-e ez valami a földből, hiszen a talajvizsgálatok rendre azt hozzák ki, hogy semmit."

a fantáziavizsgálatok általában nem hoznak eredményeket a valós életben :) egyébként pedig a hidroponikus terméesztésnél sok értelme van a talajt vizsgálni, amely nem kerül kapcsolatba sem a terménnyel sem az egész termesztési processzussal.
De ha kerülne is, akkor is a krumplit kéne vizsgálni, hogy felszipákolt-e valamit a talajból, nem a talajt :)

Szóval egy újabb értelmetlen és értelmezhetetlen, tartalmatlan és megalapozatlan balfaszság a szerzőtől. Bár kezd egész vicces lenni...

2013.04.20. 12:43:31

@pappito: uk-ban a farmer nem AKval csinalja a cullingit. NZn talan igen?

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.20. 13:01:36

@pappito: ja utóbb rájöttem, hogy a hidropóniáról ír, de ettől az a mondat még nem érthető...

pappito · http://pappito.com 2013.04.20. 13:02:55

@charlieharper: egyrészt UK-ban lassan már a saját birtokodon se lőheted a saját kacsáidat söréttel, itt meg mások a szabályok. Mivel az E.kategóriás (értsd: automata) fegyverekre nagyon macerás engedélyt szerezni (ez nem baj, sőt) a culling az állattól függő kaliberben már általában semi-auto-val megy. (pl AR15)

Tehát nem, nem AK-val ritkitanak.

macamuca [IHUN] 2013.04.20. 13:50:03

@Saman:
Hiába hivatkozol fóliázó ismerősre, aki kíváncsi, meg ért hozzá, stb. Többen említették a hidropóniát, pedig nem is fóliáznak, nem agrárszakemberek. Csak épp olvasgatnak a neten mindenfélét. Ha tehát az általad szakinak tekintett fóliázó ismerősöd számára (és neked) ez újdonság (amit tuti-ami-bizti, le kell ellenőrizni), akkor .... akkor tán mégsem akkora szakember.
Szóval, ha Te és hozzáértőnek tekintett valamelyik ismerősöd nem tud valamiről, attól az még bőven létezik, sőt, működik.
Az általad nem ismert krumplifajták esetében is ez a helyzet.
A szintetikus krumpli meg akkora nemtudom,mineknevezzem, hogy eszméletlen. Gondolom, szakács kollégád is akkora szakértő, mint Te = kölcsönösen megerősítettétek egymás téveszméjét, tehát akkor tutinak tekinthető a tézis. Érdekes elgondolás...

Hozzáértőbbeket is megkérdezhetnél, vagy legalábbis ne hivatkozz ismerőseidre, mint szakikra...

2013.04.20. 14:04:52

@pappito: gondolom arra gondolsz, hogy vadaszatnal azt a fegyvert hasznald, ami az allatnak a legkisebb fajdalmat okozza. Ez nalam megint a common sense kategoriaba tartozik.
A culling/pest controlnal az allatvedok miatt volt egy kis felhaborodas, most mar csend van.

UKban, ha valaki firearm/shotgun certificate-et akar, akkor eloszor bemegy a rendorsegre kivaltani az igazolvanyt. Le kell adni embereket, akik igazolnak teged, az osszes criminal record-ot (ilyenkor nincs elevules) es megkerdezik, hogy miert is akarsz. Nem alap, hogy adnanak engedelyt. Nalunk nincs megfeleloje a second amendment-nek. Itt nem jar alanyi jogon, hogy shotgunnal jarkalj a Sainsburybe.
Azt is elvarjak, hogy safeben tartsd a fegyvert. Ezt a torveny nem mondja ki, de ha baleset van a rossz tarolasert, annak csunya kovetkezmenyei vannak.
Termszetesen, hogy ez se legyen egyszeru, a fenti csak Anglia es Wales szabalyozasa. Skotoknal es E-Ireknel mas a rendszer es nem ismerem.

Azt hiszem abban egyetertunk, hogy nevetseges ugy kiadni fegyvert, hogy mincs elotte criminal check es medical check. Szamomra ez partpolitika fuggetlen es teljesen mindegy, hogy mely part javasolja.

pappito · http://pappito.com 2013.04.20. 14:18:13

@charlieharper: "Azt hiszem abban egyetertunk, hogy nevetseges ugy kiadni fegyvert, hogy mincs elotte criminal check es medical check."

Részben igen, inkább igen,m int nem. (mondjuk én automatát egyáltalán nem engednék civilek kezébe, de az én vagyok) Criminal check kéne minden fegyverhez, a mentális alkalmasságot meg indokolt esetben kéne ellenőrizni. Egy szimpla sörétes vadászfegyver vásárlásához nem feltétlenül tartom szükségesnek.

az itteni, szerintem visoznylag normális rendszer (önvédelmi és otthonvédelmi célból nem lehet lőfegyvered) www.pappito.com/2008/09/14/fegyvertartas-uj-zelandon/

és az enegdély megszerzése a gyakorlatban: www.pappito.com/2011/10/11/fegyvertartas-a-gyakorlatban/

Itt sincs second amendment és a fegyvertartás nem alapjog, hanem kiváltság, legalábbis a rendőrség szerint. A rendőrnél nincs oldalfegyver amúgy.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.20. 14:27:07

@DieNanny:
A, miket gondolsz te. En sem a kepedet akarom nezegetni, te. Koltozok oda, vagy te ide. Majd sorsot huzzunk. Bar pont mostanában akarok self employed vsgy Ltd tulaj lenni ha sikerul a vizsgam ami kell .....
Persze a no, yes , thank you nyelvtudasommal nehez lesz.
Az au pairkedesbol meg lépjél lassan túl mert az egy jó nagy lehúzás.
Aprópénzért vesztegetni az idődet.

Kek eget akarok!!! Van nálad?

Egyébként komolyan érdekel hogy ha máshova szolit az élet akkor azt mondod a loved one-nak hogy viszlát , de én csak a szomszéd lépcsőházban ismerkedek?
Az érdekkapcsolat lenne egyébként. Olyan amit azért csinálsz mert neked az kényelmes.
For any more details PM me.

@KullWahad: Erdekes elmelet.
@cougarcat: Erdekes elmelet.

@Hicudzsi: Érdekes. Van ilyen feljelentgetősdi?
A "vitta"
Ez övön aluli volt. De nem haragszom.

Ami jár az jelenti az én megfogalmazásomban hogy megfelel az állam által felállított szabályoknak.
Így segélyt kaphat törvényesen. Tehát jár.
Az emberek nem hülyék, ha valamit adnak nekik azt elveszik.
Ha az állam nem akarja hogy elvegyek akkor meg kell változtatnia a szabályokat
Ahogy hallom "rezsivágás "történt Magyarországon.
Nem hallottam tüntetésről hogy ne vágjanak "rezsit."

Ha valaki nem mond le a housing benefitrol nem tudom elitelni, meg annak ellenére sem hogy én netto befizető vagyok az államkasszába. Erkölcsileg elítélendő valóban.
De az emberek nem hülyék és nem a mennyországban akarnak jólétben élni hanem a földön.

2013.04.20. 14:29:35

@pappito: irtam, csak elszallt. En sem ertem, hogy milyen indokkal tartana barmely civil egy automatat a hazaban. Igy is sok a keseles UKban, kepzeld, ha meg automatahoz is hozzafernenek alanyi jogon (igy is van termeszetesen fekete piaca a lofegyvernek).

Nalunk a sima rendorok stab vest-et hordanak, fegyveruk meg mindig nincs. Volt par eve botrany, mert a rendorseg olcso stab vest-et vett, amirol kiderult, hogy megsem "stab proof".

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.20. 14:31:57

@pappito:
Nem regen neztem egy USA filmet.
Mi volt a cime?
Jo kerdes.
Az epitesi vallakozohoz betort valaki.
Felebredt, dulakodtak, a betoro menekulore fogta a dolgot.
Kijutot az ajton es a tulaj a fuvon a neki hattal levo emberket fejbe vagta egy baseball utovel. Kiderult hogy a fickonal nem volt fegyver.
Az meghalt. o meg ment a börtönbe ....
Innen kezdődött a film.

pappito · http://pappito.com 2013.04.20. 14:34:23

@charlieharper: itt is majd' évente van felhömpödés, hogy legyen-e a fegyvere a rendőrnek, de aztán sosincs. ez nem baj, egyébként, amikor tényleg szükség lesz ilyesmire akkor a rendőr már nem fog kimenni az utcára oldalfegyver nélkül, de szerencsére itt még nem tartunk. Egyelőre ha valami fegyveres elkövetés van, akkor hivják az armed offender squadot és azok intézik. Persze a bűnöző az szerez fegyvert igyis úgy is, leszarja, ha a civilnek szigorítanak, sőt csak örül.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.20. 14:36:27

@pöttyösmacska:

Csak szolok hogy nem a csalad van a gyerekert.
Nagyon eltolódott ez a csaladosdi egy iranyba,
Hogy jaj a gyerek.
A gyerek az gyerek, a csalad resze.
Es a gyerek oda megy ahova a csalad.
Ha a csalad boldogulasa azt kivanja.
A gyerek majd alkalmazkodik az uj helyzethez.
Nehogy mar a felnott emberek feladjak a sajat vagyaikat es a sajat egyéniségüket mert a gyerek.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.20. 14:45:36

@Skocia: Mormonok vannak skociaban?
Nekem is mondtak mar hogy jol beszelek pedig csak a no, yes, thank you megy.
Szoval ne ajulj el ha megdicsernek.

pappito · http://pappito.com 2013.04.20. 14:47:51

@dirtyfreebird: "Nehogy mar a felnott emberek feladjak a sajat vagyaikat es a sajat egyéniségüket mert a gyerek."

a szülőknem bizonyos felelősségük is van. leginkább számtalan. szóval könnyű pofázni, hogy a gyerek megy ahova mondják neki (család része, mi?) viszont ha ottan anyuapu nem tudja etetni meg nem tud fedelet szerezni a feje fölé, akkor a gyerek szop, mert a szülei retardáltak. (ha mondjuk otthagytak egy szerény de működő életet)

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.20. 14:50:15

@PannonBoy: Egyebkent nem tetszik hogy azt mondjatok hogy minek megy ki nyelvtudas nelkul.
Menjen mindenki aki akar.
A kockazatot o vallaja a kovetkezmenyeket o viseli.
Kint is meg tud tanulni angolul mert ott van motivacio es kenyszer.
Nyelvtudas nelkul is van eselye ha van ismerose.

2013.04.20. 14:52:14

@pappito: par honapja hallgattam a radioban egy vitat, hogy legyen e a rendoroknek taser gun-juk. A legtobb rendor szerint igen, mert a bunozoknel mar kes/lofegyver, stb van.
Ellenerv, na ezt figyeld! Ha valakinek pacemakerje van vagy a terhesseg harmadik trimesztereben van, akit letaseresnek, van valamennyi esely a halalra (talan valamin10% korul). Na, akinek pacemakerje van vagy erosen terhes, az hogyan kerulhet olyan szituba, hogy le kellene taser-ezni? Csak kerdezem.

pappito · http://pappito.com 2013.04.20. 15:04:30

@charlieharper: "Na, akinek pacemakerje van vagy erosen terhes, az hogyan kerulhet olyan szituba, hogy le kellene taser-ezni? Csak kerdezem."

classic :)

hát ugye a rendes embernek nincs félnivalója, szóval akár aknavetőt is hordhat a rendőr, mert csak a gonosztevő ellen van. ugyebár.
Ugyanakkor pont nemrég hallgattak ki Mo-n valakit úgy hogy belehalt és azért csak kiderült, hogy ez normális és mindennapos. (mármint az erőszakos kihallgatás) és még lőfegyver elő se került.

Ha elkezd a rendőr fegyverkezni, akkor előbb jön a Non-lethal villanyos zizegtető, aztán majd a gáz/gumilövedék, aztán már jön is az éles, mert a gonosztevő az fel fog készülni és majd nem várja meg, hogy a kékruhás levillanyozza, hanem lelövi a faszba - és már ott is tartunk, ahol az USA.

Szóval addig jó amíg a rendőrnél nincs fegyver mint kényszerítő eszköz (ráadásul a rendőrök nagy része hordja a vegyvert és nem viseli, az se biztos, hogy valaha elsütötte, tisztította, ez nem csak Mo-ra igaz, itt az egyik legerősebb érv a rendőrök fegyverviselése ellen az volt, hgoy úgyse tud a rendőr lőni... plusz a fegyverhasználat jogosságától való félelem) mert amikor elkezdődik a fegyverkezési verseny, abból aztán nincs kiszállás. Persze gondolom ott komolyabban megy a fegyveres bűnözés, mint itt.

2013.04.20. 15:14:21

@pappito: a rendoroknel van pepper spray. Vegyuk el toluk, mert fegyverkezes? a taser gun- nak a hasznalata jol definial; amikor valaki fizikailag tamadja a rendort.

Nalunk az eroszak sokkal komolyabb jelenseg, mint NZon, ennek rengeteg oka van. Az sem megoldas, hogy a rendor nem mer kimenni bizonyos keruletekbe. A taser gunt azert hoztak be, hogy loni ne kelljen, de legalabb valamivel meg tudja magat vedeni a 40kgs rendorno. Azert azt latni kell UKban, hogy ez nem a 19. Szazad, ahol a rendor megjelenseval, mar rendet parancsolt. Nem kell aknavetot hordania magaval, de meg tudja magat vedeni, ha kell.

Rebarbaraa 2013.04.20. 15:33:15

@gigacherry: "Ha én be tudnék ajánlani valakit a cégemhez, aki angolul, franciául és hollandul is beszél 300.000 forint prémiumot kapnék, amennyiben az illető megfelel."

Ez azert van mert igy megsporoljak a plus koltsegeket. Gondolj bele.Nem vesznek fel egy angol-francia nyelven jol beszelot es plus egy angol-holland nyelven beszelot. legyen minden egyben. Miert ne?? Sot mindjart istenseg is legyen az a szerencsetlen hulye mert az meg jobb.

Rebarbaraa 2013.04.20. 15:52:02

@Babette_: nem szeretem, hogy sokan ugy gondolkodnak, hogy mennyi otthon es mennyi itt. Teljesen masok a viszonyok. Eleve nem mentem volna el dolgozni egy roman ceghez!!!! Magyarkent. Tudvalevo, hogy a romanok utaljak a magyarokat.
A masik, hogy en eleve csak angol ceget valasztanek. A tobbi betelepulo (tisztelet a kivetelnek) ugyanugy kizsigereli a tobbi betelepulot mint ozzhon a multik a gyari munkast.
Tovabba, ha a gyerekem tanul angolt illetve tanult otthon akkor elkerem a nyelvkonyvet es elkezdek tanulni. De basszus, hogy valaki nehany honap utan ne tudjon legalabb egy kicsit mar beszelni az azert gaz. Kicsit olyan erzesem van a postiro kapcsan mint ha o egy elhagyatott tanyan elt volna Mo.-n. Es a parja?? O nem tanitgatta kicsit?
Kicsit en is beszukult, tudatlan valakinek tartom mindazok kapcsan amiket leirt. Nem az az ember aki tudna akar egymaga ervenyesulni. Affele kolonc, akit vinni-hozni kell. Takarit egy szallodaban, oke...ha olyan szobat kell takaritani ahol meg vendeg tartozkodik, es pl veletlen bennvan a vendeg amikor o bemenne akkor hogy az anyukaja kinjaba erteti meg vele magat. Hogy mondja meg neki, hogy visszajon kesobb vagy, hogy mikor johet vissza??
En nem tudom, de nekem is volt sok kezdeti nehezsegem. Beszelek angolul, igaz h az elejen nagyon meg voltam szeppenve, meg voltak dolgok amik idegessegemben nem jutottak eszembe, vagy pl nyelvi fordulatok amiket nem tudtam. De volt egy kis jegyzetfuzetem, mindet felirtam. Mondatokat, nehezebb szavakat, stb, es amikor volt egy par szabad percem azokat gyakoroltam. Ujsagot naponta olvasok, uj szot latok felirom, naponta 1-2 orat tanulok. Nekem is kellett nyomtatvanyt kitolteni. Oke nem segelyhez de kellett, ha valamit nem tudtam kertem interpretert (tolmacsot) basszus szo nelkul mar hivtak is!! Nem kell nekem a suket szoveg mert angliaban az osszes hivatalban van tolmacsra lehetoseg. Telefonon kell felhivni es maris de legkesobb masnap rendelkezesre all.Hagyjuk a badarsagokat. Magyarkent jott ki es a magyar mentalitast gyakorolja itt kint is. Lehet, hogy van olyan magyar aki kijott es nem meri bevallani, hogy neki nem eppen jo. De az az ember otthon is habos nem csak itt.
Egyebkent meg arrol, hogy "jajistenem, hogy is mondjak magyarul?" Nem kell viccet csinalni belole mert en fogtam magam es szo szerint raallitottam az agyamat arra, hogy mindent angolul gondoljon. Egyszeru pelda: ranezek egy szekre akkor nem ugy gondolkodik az agyam, hogy eloszor a magyar aztan az angol megfeleloje, hanem azonnal az angol szo ugorjon be.
Es igy bizony elofordul, hogy nem jut eszembe a magyar szo. Az agyad elkezd ugy dolgozni ahogy beprogramozod, hogy dolgozzon. Mas kerdes, hogy valaki nem tudja az agyat hasznalni, csak van :P

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.20. 16:11:29

@Rebarbaraa: félreértesz.
az átszámolás annak szólt, hogy akinek itthon 200ezre van albérletre, annak mégse volt olyan rossz sora itthon.

zopilote 2013.04.20. 18:18:13

@Rebarbaraa:
" Tudvalevo, hogy a romanok utaljak a magyarokat. "
Ez altalanositas. Nekem eddig csak pozitiv tapasztalatom volt romanokkal, szlovakok -
kal. Ellenben magyarokkal az esetek tobbsegeben nem volt jo tapasztalatom. De azt a-
zert nem jelentenem ki, hogy a magyarok utaljak a magyarokat:) Minden nepben van -
nak szemet emberek, es ez leginkabb a helyzettol fugg. En is voltam mar szemet mas -
sal szemben, csak azert, mert magyar volt:)
" ha olyan szobat kell takaritani ahol meg vendeg tartozkodik, es pl veletlen bennvan a
vendeg amikor o bemenne "
Erre talaltak ki a " Do Not Disturb " ajtora kiakaszthato jelzest:)
" Az agyad elkezd ugy dolgozni ahogy beprogramozod, hogy dolgozzon. Mas kerdes,
hogy valaki nem tudja az agyat hasznalni, csak van :P "
Ha ez az agyprogramozas ilyen konnyen menne, megszuntethetnek a Nobel - dijjat:)

zopilote 2013.04.20. 18:32:08

@dirtyfreebird:
Errol van szo pontosan! Ha van ismerose vagy talakozik honfitarsaval, aki szerez neki munkat, akkor nem kell nyelvtudas, kulonosen sm vagy betanitott munkas pozicioban. Kesobb majd megtanulja a nyelvet ha akarja, ha nem:) Nap mint nap talalkozok del - amerikai melosokkal, akik csak par szot tudnak angolul, de dolgoznak. Jelenleg egy horvat szarmazasu a munkaadom, ketszer kell rakerdeznem, mit is akar mondani, annyira rossz az angolja. Van is belole sok felreertes:) Itt szuletett munkatarsaim meg tobbet szenvednek, mert kevesbe ertik, mint en:)

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.20. 19:05:03

@Rebarbaraa:

"Egyebkent meg arrol, hogy "jajistenem, hogy is mondjak magyarul?" Nem kell viccet csinalni belole mert en fogtam magam es szo szerint raallitottam az agyamat arra, hogy mindent angolul gondoljon. Egyszeru pelda: ranezek egy szekre akkor nem ugy gondolkodik az agyam, hogy eloszor a magyar aztan az angol megfeleloje, hanem azonnal az angol szo ugorjon be."

Ebben ugy erzem igazad van.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.20. 19:16:22

@zopilote:
Van benne valami. De éppen azért vannak emberek akik önállóan tudnak tanulni.
Nincs szükségük tanara.
Ha végig gondolod miért is van szükség tanárra?
Igazából nincs.
Miért?
Mert általában o is azt mondja el neked ami a könyvben van.
Azt te is meg tudod tanulni önállóan.
Ahhoz nem kell tanár.
Attól függ hogy ténylegesen milyen kepésségeid vannak és mennyire tudsz ráhangolódni a dolgokra. Az emberiség annak köszönheti mai fejlettséget hogy át tudjak adni generációról generációra a tudást és azt tudjak fejleszteni.
A legtöbb ember csak megtanulja az ősök tudását.
Mint a majmok.
Szó szerint. Nem adnak hozza új tudást, hanem élnek a mar megszerzettekkel.

Csak képzeljük el ha izolálnánk egy gyerekcsoportot egy nagy szigeten felnőttek nélkül.
Érdekes lenni mire vinnék.

De volt mar rá példa hogy kutyák neveltek gyereket.
A gyerek ugatót mikor megtaláltak. Azt tanulta meg.
Az ember sikere a tanulásban rejlik.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.20. 19:29:56

@pappito: Igen van a szülői felelősség. Kétségtelenül.
En úgy vettem ki hogy a poszterina nem került ilyen helyzetbe.
De nem pont rá értettem teljes mertekben hanem általánosságban is.
A gyerek a család része de nem teljes jogú tagja.
Mivel gyerek. Majd 18 éves kora után dönthet o a sorsáról.
Addig a gondviselő dönt.
Remélhetőleg helyesen.

xJelena 2013.04.20. 21:25:49

Megmondom nekem mi a problémám ezzel a poszttal.
Angoltudás nélkül elindulni Angliába ostobaság. Egy alapfokú angoltudást az ember pár hét alatt összeszed, nem is kell hozzá erőlködni, 82 éves nagymamám megtanult angolul internetről.
Meg ráadásul most Mo.-n is mennek a támop-os nyelvtanfolyamok, amik gyakorlatilag ingyenesek, csak jelentkezni kell, utána kell járni, stb.

Nekem még mielőtt kijöttem volna külföldre, lett volna lehetőségem kimenni Franciaországba dolgozni, de nem mentem, mert a franciám csak középfokú, és nem volt még felsőfokú végzettségem. Inkább tanultam, meg pincérkedtem mellé, aztán már ide (NL) normális munkakörbe, élhető körülmények közé jöttem.
És az az igazság, hogy eszemben sincs hazamenni.

De aki nem beszél semmilyen nyelvet, és végzettsége sincs, annak szar munkája lesz, és át fogják baszni. Lehetséges, hogy kegyetlenül hangzik, de attól még így van.
És az az igazság, hogy nem tudom sajnálni őket. Más ország sem köteles eltartani a magyarokat.

bloodybetty 2013.04.20. 21:26:49

A legszürkébb időszakban érkeztek, munka szempontjából talán a legrosszabb időszakban, nyelvtudás nélkül, Londonba. Nehéz lehet pozitívnak lenni, de ez a világlátás több mint lehangoló.
Persze hogy nehéz az első fél év, egy év, aki mást mond hazudik és itt nagyon sokan hazudnak hogy jobb színben tüntessék fel magukat az otthoniak előtt, ezt sosem fogom megérteni... Dehogy azon szenvedni, hogy más íze van a kajának (nekünk nem tűnt fel), hogy nem tudsz venni túrórudit vagy hogy angolul kell tudni az ügyintézéshez, egy rossz vicc. ESOL angol nyelvtanfolyam, munkanélkülieknek ingyenes, szerintem aki rosszul keres olcsóbban/részletre/vagy talán ingyenes is csinálhatja, máris előrébb lenne az angollal.

mzgldr 2013.04.20. 21:54:05

@pappito: Jó, te felelős fegyvertartó vagy, de ha el vannak zárva a fegyvereid (nagyon helyesen), akkor pont a meglepetésszerű támadásoktól nem tudod megvédeni magad. Szerintem egy betörő is teljesen máshogy közelíti meg az olyan házakat, ahol számíthat fegyveres ellenállásra, bár bevallom nem nagyon gondolkodom egy bűnöző fejével, de ilyen esetben rögtön ártalmatlanná tenném a felnőtteket.

Az előző hozzászólásaimban persze sarkítottam. Elhiszem, hogy valakinek kell egy M16, meg egy olyan fegyverarzenál hogy Szomáliát meg lehetne támadni vele ahhoz, hogy biztonságban érezze magát Suburbiában, vagy mittomén gyűjti ezeket és szeret pufogtatni velük, csak ne csomagolja valami másba. Nem kell a szöveg, hogy joga van megvédeni magát/hazáját az elnyomástól amikor a legdurvább ami történhet vele, hogy elmegy a kábeltévé vagy a KFC-ben nincs Hot Wings, Mellesleg ha Obama tényleg kommunizmust szeretni építeni és ezért valaki a second amendmentre hivatkozva elbarikádozná magát és polgárháborút indítana, elég gyorsan valami titkos helyen találná magát előjegyezve lobotómiára. Ezért nem kell a Walmartba sem gatyából kilógó stukival bemenni, mint ahogy az alsó tagozatost sem pisztollyal iskolába küldeni, hogy védje meg magát (az utolsó lövöldözés után történt állítólag).

"Tökéletesen látszik a szemlélet amit egy olyan országban felnövőkbe sikerült csontig beültetni, ahol a hatalom halálosan retteg a saját polgáraitól."

Szerintem ebben az esetben meg nem a hatalom retteg a polgáraitól, hanem a polgárok rettegnek egymástól. Nem a rendőrtől akarják megvédeni magukat (amúgy is sok szerencsét hozzá), hanem a beléjük nevelt hisztéria dolgozik bennük, a félelem a láthatatlan ellenségtől. Ha a hatalmat akarod megleckéztetni, hacska nem valami olyan országban vagy, ahol nem az nyeri a választást akinek több AK47-essel rendelkező gyerekkatonája van, mindig rábaszol. Amerikában is, Magyarországon is, és nálatok is szerintem.

A reakciók is érdekesek ezekre az ámokfutókra. A mozis lövöldözésre azt mondta egy fegyverkereskedő, hogy ha mindenkinél lett volna fegyver, akkor gyorsabban leszedik azt a háborodottat. Most képzelj el, egy moziteremnyi össze-vissza lövöldöző embert... Az iskolai lövöldözésre meg sokan mondták, hogy ha a tanároknál lett volna fegyver, akkor sem sikerült volna ennyi gyereket megölnie.

Na mindegy, ez tényleg inkább egy világlátásbeli különbség én azért nem olyan iskolába szeretném íratni a kölkömet, ahol fémdetektrorral vizsgálják át a belépő gyerekeket.

Ha meg hozzám törne be valaki, nálam két fegyver is van. Bal öklöm a kórház, jobb meg a temető. Persze álmodik a nyomor, átaludnám az egészet.

PannonBoy 2013.04.20. 22:42:23

@dirtyfreebird: Azért mondogatjuk, mert tényleg így van. Felelőtlenség egy másik országba menni úgy, hogy alapvető dolgoknak nem néz utána, és nem tud beszélni angolul.
Ezzel gyakorlatilag predesztinálja az ottani eredményeit is. Egy angolul nem beszélő ne számítson vagyonokra!

Ez pont olyan, mintha Magyarországra jönne valaki és nem tud magyarul (és egyik világnyelven sem), akkor ne várja, hogy bárhol is majd ezüsttálcán kínálják a lehetőségeket. Jó, mondjuk ez a példa annyiban nem a legjobb, hogy innen elmennek az emberek és nem idejönnek. De ismerek nyelvtanárokat az UK-ból és az US-ból, akiknek meg az okoz nehézséget, hogy a magyarok szinte semmilyen nyelven nem beszélnek, hiába beszélik ők a világ legelterjedtebb és legmagasztosabb nyelvét, az angolt.

BTBTBT 2013.04.20. 22:51:06

@dirtyfreebird: A másnak írt válaszodhoz hozzátennék egy picit.

Nincs azzal semmi baj, hogy neked ez nem tetszik, de itt éppen olyasvalakiről van szó (poszterina), aki az intelmek ellenére is kiment nyelvtudás nélkül - és aztán itt rinyál, hogy neki milyen szar. (Már ha nem kamu a poszt, bár ahhoz eléggé keserűre sikeredett.)
Ide is érvényes a mondás, amely szerint aki kurvának áll, nem sírjon, hogy basszák.
Motiváció meg kényszer tényleg van, ahogy említetted, de jelen esetben inkább csak nyavalygás a válasz, nem személyes fejlődés. Ez a nő még azon is puffog, hogy neki szar időben kell a szar melójába mennie.

Amarante 2013.04.20. 23:04:58

@Saman: Amiert en a minap ugy dontottem,hogy hazajaro szellemekkel nem foglalkozom meg nem jelenti azt,hogy te nyugiba folytathatod a krumplitermesztesi amokfutasodat.Nem tudom,hogy hallottad-e a mondast,hogy szellel szemben lehet ugyan pisalni DE MINEK????Te puccantod a krumplit es mas meg nem.Mit kell ezen annyit rugozni?

BTBTBT 2013.04.20. 23:08:07

@Amarante: Te már a sokadik vagy, aki próbálja leállítani őt ezzel a krumplis baromsággal. Érdemes még próbálkozni? :)

Amarante 2013.04.20. 23:08:10

@dirtyfreebird: A gyerekneveles azert nem ilyen egyszeru:)

Amarante 2013.04.20. 23:09:22

@Barátusz: Persze,hogy nem'De bosszantani viszont lehet:):)Ennyi tudast meltanyolni koll:):):)

BTBTBT 2013.04.20. 23:13:29

@Amarante: Rendben, de ez felesleges, vagy legalábbis nem használható tudás.
Akárcsak egy régvolt kollégám, aki hihetetlen helytörténet-tudással rendelkezett, de semmire sem vitte vele. :)

Rebarbaraa 2013.04.20. 23:15:44

@zopilote: "Ha ez az agyprogramozas ilyen konnyen menne, megszuntethetnek a Nobel - dijjat:)"

Nem tehetek rola, hogy neked nem megy. De egyebkent igy mukodik.

"Erre talaltak ki a " Do Not Disturb " ajtora kiakaszthato jelzest:)"

Ezen a mondatodon latszik, hogy nem szallodaban dolgozol, mert akkor tudnad, hogy sokszor ki sem teszik.

A romanokrol annyit, hogy en alapvetoen kedves vagyok mindenkihez, nem erdekel milyen nemzetisegu. De dolgoztam romanokkal es megmondtak a szemembe, hogy utaljak a magyarokat mint a sza.rt. Es aztan kesobb mas romanoktol ugyanezt hallottam. A viselkedesukkel is ezt tamasztjak ala. Agyoncsapnanak ket forintert ha nem lenne buntetendo, nehogy te juss hozza. En hiaba voltam kedves, segitokesz es tamogato a romanokkal csak bajom volt. Nem mondom a magyarok sem sokkal jobbak. Nagyon kevessel tartom emiatt a kapcsolatot. Ez termeszetesen nem jelenti azt, hogy nincsenek kivetelek. De az embert a tobbszor elszenvedett rossz tapasztalata ovatossa teszi.
Nem tudom hol elsz, Mo.-n vagy kulfoldon valahol de neha az az erzesem, hogy nagyon ostoba tudsz lenni. Ne haragudj...csak arra proballak ravezetni, hogy kicsit nezz a dolgok moge.

2013.04.20. 23:18:56

@Rebarbaraa: bar nem nekem irtal, de zopolite tobb, mint 30 eve Kanadaban el. Foleg nyugati part.

Amarante 2013.04.20. 23:26:42

@Rebarbaraa: En erdelyi vagyok es elmondanam,hogy mi legalabb annyira nem szeretjuk oket,mint ok minket:)A szeretet kolcsonos.Egy vitathatatlan:nagyon osszetartanak.nekem a fogorvosom roman es noha tudja,hogy magyar allampolgar vagyok es mar tobb,mint 20 eve nem elek Romaniaban,nagyon kedves,segitokesz,mert Angliaban mindketten idegenek vagyunk es ugyan onnan szarmazunk.Ahogy nem minden magyar irigy,rosszindulatu,ugy nem minden roman sem az.En a barataimat intelligencia alapjan valasztom es nem a nemzetiseguk szerint.

Rebarbaraa 2013.04.20. 23:34:03

@Amarante: pontosan! @charlieharper: hat ahhoz kepest....elegge korlatolt tud lenni neha.

montroyal ( CAN qc) 2013.04.20. 23:46:33

@Rebarbaraa: tobb kliensem van roman (talan jobban osszetartanak es egyik hozza a masikat) mint magyar, valoszinuleg nem akarjak a magyarok hogy rajtuk gazdagodjak meg de meg buszkek is ra hogy csak olaszhoz jarnak ( meg ha tobbe kerul is)... semmi bajom a romanokkal foleg itt egyforman bevandorlok vagyunk..

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.21. 00:24:31

@dirtyfreebird: "A kockazatot o vallaja a kovetkezmenyeket o viseli."
De nekunk sir. Ne sirjon, ha a kockazatot vallalta, akkor siri csend legyen, o dontese, o felelossege, ne panaszkodjon .

Amarante 2013.04.21. 00:45:45

@tildy:): en a posztolohoz hasonlo embereket energiavampirnak hivom,mert kb.5 perc utan a negativ hozzaallasukkal,orokos sirankozasukkal es kejes lubickolasukkal a melyseges depresszioban leszippantjak az osszes energiamat.akkor mar inkabb kitakaritok 25 szobat es attol faradok le:):)

pappito · http://pappito.com 2013.04.21. 00:50:22

@mzgldr: "de ha el vannak zárva a fegyvereid (nagyon helyesen), akkor pont a meglepetésszerű támadásoktól nem tudod megvédeni magad. "

De pont ezt mondtam, ez nem az usa itt nem alap a fegyvertartásra az önvédelem/otthonvédelem, ilyen célokra nem engedélyeznek lőfegyvert. (egyébként ha a fegyvereim nem lennének elzárva, akkor se igazán lennének alkalmasak otthonvédelemre v önvédelemre, szóval mindegy)

"Na mindegy, ez tényleg inkább egy világlátásbeli különbség én azért nem olyan iskolába szeretném íratni a kölkömet, ahol fémdetektrorral vizsgálják át a belépő gyerekeket. "

Hát, ez attól függ. Ha minden balfasznak lehet fegyvere, mint az USÁban, akkor inkább olyan iskolába járatnám a gyereket, ahol a bejáratnál kiszűrik, ha valamelyik osztálytársa uzival megy föcire.

Az USÁban a magántulajdon szentsége és a vele járó jogok erősen beágyazottak és másképp működnek, mint máshol. A fegyvertartás joga is nagyon régi és társadalmi alapvetés, ezek a nagyon mélyen bevésett dolgok nagyon lassan változnak, ha egyáltalán.

Ráadásul vannak sőlyos gazdasági aspektusai is, a fegyverekkel kapcsolatos biznic, gyártás, belső fogyasztás, stb. irgalmatlan pénz, és a sok pénz igyekszik megvédeni magát.

Én nem éltem még az USÁban, nem tudom hogyan állnék hozzá, lenne-e ön/otthonvédelemre valamim. Nyilván környéke válogatja.

BTBTBT 2013.04.21. 02:34:51

@Amarante: Ismerős helyzet ez az energiavámpírosdi. Különösen Londonba szakadt egyénekkel, de az ilyeneket hamar el kell kerülni. Kivéve akkor, ha az azonos ismeretségi kör révén nem lehetséges, és minden alkalommal azon sírnak, hogy nekik milyen szar volt/van/lesz. A hócipőm tele van. :)

Skocia 2013.04.21. 03:52:35

@dirtyfreebird: vannak, az egyetemen jarkalnak meg kopogtatnak, de elsosorban a nagyon kulfoldi kinezetu emberekhez mennek leginkabb oda - de egyetemen mondjuk a muzlimok es a keresztenyek (meg kb a nagyobb vallasi felekezetek tobbsege) is rendszeresen oktatni akarnak, ingyen tea-suti mellett, ha meghallgatod csendben a rovid eloadasukat es utana beindul a nyelvoktatas. Van, ahol a vallasos elemeket cakk-pakk kihagyjak. Mint mondtam, ez jo megoldas lehet, ha ingyen akar esetleg valaki nyelvet tanulni, valoszinuleg nem professzionalis nyelvoktatok, de gyakorlashelyzetet teremteni tokeletes.

DieNanny CH 2013.04.21. 07:52:47

OFF mindenki másnak!

@dirtyfreebird:
:-)
Szóval, tisztázok néhány dolgot. Au-pair 2000-2011-ig Ausztriában voltam, most Svájcban Nanny vagyok, valamint bölcsődében gondozó. A 20 frankos nettó órabérem megfelel, kb 140 órát dolgozom havonta.
A távkapcsolatról: ha MÁR élek valakivel, aki az elköltözéssel mindkettőnknek jobb feltéteket tud teremteni, egy percig nem gondolkodom, menjek-e. De ugyanezt elvárnám fordítva.
Viszont úgy KEZDENI egy kapcsolatot, hogy 1000 km van közöttünk - na, én ebben nem hiszek.

Amúgy tényleg kedves vagy, de én bizony most maradok, még legalább 5 évig, míg a hitelemet nem törlesztettem. Szép napot!

DieNanny CH 2013.04.21. 07:57:37

@dirtyfreebird:
Jé, azt hittem, ilyen igazságtalanság csak a falusi Józsi bácsival történhet, aki áramot vezetett a kerítésébe az almatolvajok ellen...

DieNanny CH 2013.04.21. 08:17:29

@mzgldr:
"Na mindegy, ez tényleg inkább egy világlátásbeli különbség én azért nem olyan iskolába szeretném íratni a kölkömet, ahol fémdetektrorral vizsgálják át a belépő gyerekeket."

Hát, ha én olyan helyen élnék, ahol lazábbak a fegyvertartási szabályok, akkor bizony csak és kizárólag ilyen iskolába adnám a gyerekemet.

Pl itt a bölcsiben egyszer csak megjelent az egyik gyerek elvált apja, és elég fura dolgokat mondott, mintha be lenne lőve, szóval ilyesztő volt a helyzet. Na, azóta számkódos ajtónyitó rendszer lett kiépítve, valamint van paprikaspray (Vagyis németül Pfefferspray, de igazából nem tudom, mi van benne...)
Így mi is nagyobb biztonságban érezzük magunkat.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.21. 09:52:25

@DieNanny: elvileg kapszaicin van benne. nem tudom, miért hívják pfefferspraynek...

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.21. 11:07:56

@DieNanny:
Miss Nanny. A 20 frankos oraber nekem is megfelelne. Kerlek azzonnal kuld a svajci allami postaglambot a megfelelo instrukciokkal. En 280 orat dolgozom a netto 2200 fontomert havonta.
Egyertelmu hogy en koltozok.

Meg tegnap kerdeztem valamit emailben. Azokat nem kapod meg?

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.21. 11:16:38

@dirtyfreebird:
@DieNanny:

Azzzzzonnnallllll (-:

@Babette_:
Aha, kapszaicin van benne amit paprikából vonnak ki.
Pfeffer valóban borsot jelent es inkabb paprika spray-nek kellene hivni.
Bar sokan hívják paprika spray-nek mar.

Szerintem as keveredés onnan ered hogy van pfeffer paprika is.
Paprika Pfeffer De Cayenne
De csak találgatok.

DieNanny CH 2013.04.21. 11:17:47

@dirtyfreebird:
Bocs, azokat még nem néztem. Mindjárt!

DieNanny CH 2013.04.21. 11:24:10

@dirtyfreebird:
Szóval, nem titok: 38 éves vagyok. És te?

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.21. 11:35:10

@DieNanny:
Elkuldom. Csak belso hasznalatra. Szigoruan titkos. Nem szeretnem ha az mondanak hogy 18 evesen itt osztom az eszt.

BTBTBT 2013.04.21. 14:38:30

@dirtyfreebird:
Nem cserélnék veled a havi óraszám tekintetében. Otthonról tolod vagy bejársz?

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.21. 15:07:07

@Barátusz:
Helyzetem speciális. Nekem a munkahelyem az otthonom is.
De nincs otthonom.
Csak munkahelyem.

En sem cserélnek magammal.
De most a biztonsági tartalék képzése a cél.

BTBTBT 2013.04.21. 17:07:23

@dirtyfreebird:
Sejtettem, hogy napi kb. 10 órát heti hatszor nem lenne egyszerű bejárással (plusz utazással) kibírni havonta.
Mivel még sosem volt szerencsém olyasvalakihez, aki ilyen irgalmatlanul sokat dolgozna (még ha csak időlegesen is), komolyan érdekelne, hogy mit dolgozol. IT? Távmunka? Nyelvoktatás? De ne írd ide ki, ha nem akarod.
Remélem, hogy megéri, és nem kell már sokáig csinálnod, de ez nyilván annak függvénye is, hogy tartalék szempontjából mi a kitűzött célod.

A Tyne folyó déli partja 2013.04.21. 18:10:38

@Aston Kanál: pontosan. és basszus, az lehet, hogy a munkát lehet csinálni nyelvtudás nélkül. csakhogy alapban interjú van, ahol nem érted meg, hogy mit kérdeznek, meg válaszolni se tudsz, aztán mi van, ha ég a ház, nem érted meg, hogy merre kell kimenni, a szerződést se, hogy mikor van szüneted, mikor van szabadnapod, semmit az égvilágon. és a másik meg, hogy az utcán is kell beszélned, most nehogy már az angolok hibája legyen, hogy őnagysága nem tudja megkérdezni, hogy hol van, ha rossz helyen szállt le a buszról. mégis, mit várt????

A Tyne folyó déli partja 2013.04.21. 18:24:04

@macamuca: mondjuk, az, hogy valaki dolgozott x. évet egy országban, még egyáltalán nem garancia arra, hogy beszéli is azt a nyelvet felső, vagy akár középfokon. én is ismerek itt 6-7 éve itt lévőket, akiknek még egy alapfokú vizsga se biztos, hogy menne. egyszerűen elvannak a gagyogással.

A Tyne folyó déli partja 2013.04.21. 18:27:05

@Jess G: sőt, rengeteg olyan ANYANYELVŰ is van, akinek nem menne, mert olyan szinten állnak...literacy tutor képzésre jártam, tanítási gyakorlat során találkoztam olyanokkal, akik, bár anyanyelviek voltak, egy hivatalos levelet, önéletrajzot nem tudtak megírni, de még egy formanyomtatványt kitölteni se.

A Tyne folyó déli partja 2013.04.21. 18:36:57

@Barátusz: "Az adózásról hülyeséget írsz, mert korábban 8200, és most áprilistól az első 9440 font adómentes. Ha tőled mégis levonták, akkor azt genyóságból vagy a nyelvismereted hiánya miatt tették meg."
eddig az 8109 volt, de csak ha 810-es volt az ember tax code-ja, nem működik ilyen automatikusan, hogy mindenkinek. inkább BR kódon lehetett, és nem volt adómentes jövedelme, azért lehetett magas az adó. értsd, nem volt neki p45-ja (nyilván, mert nem dolgozott még itt), és nem töltött ki p46-et (mellesleg, ezt nekünk se mondták, mikor kezdtünk, mi is fizettünk egy csomó először.) szóval nem ír hülyeséget, simán lehetett. és nem genyóságból, vagy nyelvismeret hiánya miatt vonják le, hanem, mert ha nincs infója a munkahelynek, akkor ezt kell tenniük, az angolokkal is...

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.21. 18:47:56

@Barátusz:
Háromszor 15 és kétszer 13 óra hogy pontos legyek.
De egy szakítás után dolgoztam hétvégén is kb három hónapon keresztül. Akkor megvolt a heti 90-94 órám is.

Nem vagyok educated. Nem vagyok IT-s de ehhez is kellenek papírok, végzettségek.

Nem írnám le mit csinálok, mert elrontom itt a rossz fiú, nőgyűlölő, csalódott alfahim renomémat.
Így meg okos emberek is szoba állnak velem. (-:

Kb 10 fontra jön ki az órabérem. Ami azért nem annyira jó. De tudom hogy keresnek nálam rosszabbul is.
En 500 fontot haza akarok vinni hetente mert ennek az egésznek akkor van értelme.
Azt hiszem 35 ezer volt a 2012-2013-as bruttó keresetem. Áprilistól áprilisig van az év itt.
Meg lehet ezzel a munkával többet is keresni jobb helyen de oda fel is kellene vegyenek. A 14 font elérhető óránként.

Jobb mint mosogatni valahol, bar ha mosogatnék jobban ragadna a nyelv is és nem csak a kosz.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.21. 18:52:02

@A Tyne folyó déli partja:
De ha többet vontak akkor azt visszaadjak automatikusan nem?
Nekem első évben 5oo fontot utaltak vissza.
De be kellene szereznem a P45 nyomtatványaimat hogy atnezzem.
Csak az agency magatol nem kuldte ki.
Minden évben dolgoztam párszor agencynek is nem csak az állandó helyemen..

2013.04.21. 19:18:03

@dirtyfreebird: csak akkor adja vissza a HMrC a penzt, ha az o adataik es szamolasaik szerint tulmsok adot fizettel. Minden evben csinalok bevallast es mindig mas szam jon ki nekem, mint a HMRCnek.merdemes raszanni egy delutant, ha visszakapsz penzt. Arrol nem is beszelve, hogy rajossz mennyi mindent leirhatsz az adodbol.

A Tyne folyó déli partja 2013.04.21. 19:35:05

@dirtyfreebird: akkor kapod vissza, ha megvannak a megfelelő papírok, jelen esetben a p46, mert akkor abból kiderül, hogy mi is a helyzet. de ha nem töltött ki semmit, akkor semmi infója nincs az adóhivatalnak arról, hogy ő mennyit keresett már az adóévben, meg mennyit adózott, meg van-e másik munkahelye, (nehogy két helyen érje el az adómentest, mert akkor duplán lesz). ha nincs infó, akkor automatikusan nem lesz neki adómentes fizetése, így az egésznek fizeti a húsz százalékát.

BTBTBT 2013.04.21. 19:50:07

@A Tyne folyó déli partja:
Ha valaki januárban (vagy februárban? ez nem derül ki egyértelműen a posztból) kezd el dolgozni minimálbérért, tehát az adóév utolsó negyedében, kizárt, hogy automatikusan BR-t kapjon. Ennyire azért nem hülye az Inland Revenue, hiába van tele az is emigráns ügyintézőkkel.

Jelen esetben a P45 irreleváns, mert azt akkor kapni a munkaadótól (tehát nem is te töltöd ki), ha adóév közben megszűnik a foglalkoztatottság (az ok, hogy leépítés vagy új munkakezdés miatt, az szintén nem mérvadó.)
P46-e pedig valóban nem lehet a legelső állása révén, hiszen azt meg az adóév végéig elszámolt jövedelem után adja a munkáltató.

BR-t akkor kapsz, ha 2 jövedelmed van, és akkor valóban úszik is a 9440 adómentes jövedelem (és az adóév végén visszaigényelheted, ha mégsem kerestél túl sokat). Onnan tudom, hogy múlt hónapban nekem is elszúrt valamit az IR, és erre akarták változtatni a kódomat, de aztán egy gyors telefon, és rendbe tették a dolgot.

Nem fogadnék rá, de úgy tűnik, hogy kiszúrtak a magyar nőcivel. Vagy szimplán linkek a szálloda pénzügyén, hogy ilyen szabályokat figyelmen kívül hagytak.

BTBTBT 2013.04.21. 20:08:58

@dirtyfreebird:
Le a kalappal előtted, hogy így hajtasz. A kitartásodért is meg azért is, mert ilyet nem vállalnék be. A jelenlegi havi 140 órámra nincs panasz.

Némely megjegyzésed alapján azt gondolom, hogy egy NHS kórházban dolgozol, mert ott hajtás is van, lehet műszakokat tolni szakadásig, és némi végzettség is kell hozzá - de aztán lehet, hogy tévedek.

Ha idén is annyit keresel, azzal rosszabbul járhatsz, hiszen a 20%-os adósávot levitték 34-ről 32 ezerre. Fölötte 40%-ot kapnak le. Valamiből ki kell fizetni azt az irtó sok segélyt.

Az ügynökségednek (már ha nem linkek) automatikusan ki kéne küldenie mind a P45-öket, P46-okat.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.21. 20:38:23

@Barátusz:
Tévedsz. Hala a jó istennek.
Az adósávot £42,475-ról vittek le £41,451-ra.

www.guardian.co.uk/uk/2013/mar/20/budget-2013-40pc-higher-tax-bracket

Jaj de kis butus vagy te. Nincs közöm kórházhoz. Kétkezi munkás vagyok, úgymond.
Volt egy mondatom amiből ki lehetne találni mit csinálok de ezt csak az tudna aki tudja a szabályokat amik a munkámra vonatkoznak. (-:

Ha svájci 140 óra akkor happy lehetsz. Ha angol akkor nem annyira. De legalább van szabadidőd. Csajok-pasik minden mennyiségben.
Mert te merre?
Egyébként akarsz valamit kérdezni? (mármint újat)
Akkor kérdezd ne kerülgesd a forró kasát.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.21. 20:47:06

@Barátusz:
Megvan miert irtad te azt amit irtal.
Vagy hogy mit ertettel felre.

A personal allowance meg hozzájön ahhoz az osszeghez amit te irtal. Az a fizetesed adomentes hanyada.
Ami 65 ev alatt jelenleg £9,440

Under your personal allowance (PA)
For most, £9,440
No income tax payable

Between PA and PA+£32,010
For most, £9,440 to £41,450
20%

Between PA+£32,011 and £150,000
For most, £41,451 to £150,000
40%

Over £150,000
45%

www.moneysavingexpert.com/banking/tax-rates

BTBTBT 2013.04.21. 21:36:51

@dirtyfreebird:
A fenébe, rosszul fogalmaztam, de legalább az összegek helyesek voltak.

Abból, hogy a kosz ragad rád, azt hiszem, rájöttem, hol dolgozol, és van CSCS vizsgád is. Ne mondd, hogy megint mellé lőttem.

Nekem londoni az a 140 óra, és nem panaszkodom. Az amúgy is hírhedt magyar szokás.

Most nem akartam különösen kérdezni semmit, csak másokkal ellentétben sűrűbben reagáltál a hozzászólásaimra.
Ha érdekel valami, majd bekérdezek a magam időnként nyers stílusában. :)

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.21. 21:45:00

@Barátusz:
Nem tudom mi az a CSCS vizsga.
Most nem guglizok rá, de az mintha az építkezéseken dolgozóknak kellene.
Úgyhogy mellélőtél kedves Robin Hood barátom, úgyhogy én nem állok eléd almával a fejemen.

(Nem a kosz ragad rám mondat volt a kulcs )

Ne is kérd. (-:

Igen rosszul fogalmaztál és rohamoztad a szívinfarktust.
De most mar én is tudom hogy is tevődik ez az összeg össze.

Ja, nagy reakcios vagyok en.
De teged legalább meg nem akartalak felszedni (-:
Be happy. Bee happy (-:

A Tyne folyó déli partja 2013.04.21. 21:45:14

@Barátusz: de igen, alapból nincs neki adómentes keresete, akármikor is kezd dolgozni. ha semmi papírt nem töltött ki, alapból semmilyen tax codeja nincs, akkor 0T lesz a kód, ami szintén azt jelenti, hogy nincs neki adómentes keresete. speciel a rendszer magától teszi arra, nem kell hozzá ügyintéző, csak az EDI-ban beikszeled, hogy nincs semmilyen papír...e

p46-et meg az tölt ki, akinek nincs p45ja, (jelen esetben mert nem dolgozott itt előtte, mert azt ugye az előző munkahely adja, mikor lelép.) sőt, a p46-ra konkrétan rá van írva, "employee without a p45 form." akkor IS BR kódod lesz, ha két állásod van, de nem csak akkor. és akkor sem úszik a 9440, mert azt a fő állásodban akkor is megkapod, de az is előfordulhat, hogy elosztja a tax code-odat az adóhivatal a két állás közt, és mindkettőnél lesz egy szám. pl. nekem a fő állásomban 944L a tax code-om, de csinálok fordításokat is hébe-hóba, és az BR-on megy. azzal kapcsolatban ki is kell töltenem év végén mindig adóbevallást, és magamnak intéznem az adót. a fő munkahelyemnél meg a munkahely intézi, vagyis, mi saját magunk, mert mi vagyunk a payroll:)
és még a 9440 se tuti biztos, mert előfordulhat, hogy talál valamit az adóhivatal, hogy az előző évben nem adóztál eleget/túl sokat adóztál, és megváltoztatja, ez a 944 csak a legáltalánosabb adókód per pill.

@dirtyfreebird: nem téved az adósávval kapcsolatban, (a többivel kapcsolatban igen:) arra gondolt, hogy míg tavaly 34ezer valamennyi volt, amíg még 20% volt az adó, most már 32ezer valamennyi. afelett 40%.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.21. 21:59:38

@A Tyne folyó déli partja:
Obban az értelemben téved illetve rosszul fejezi ki magat hogy brutto 41 451 font felett kell 40 százalék adót fizetni.
Es nem 32 010 font után.
Tehát ha az én P45 nyomtatványomon az szerepel hogy brutto 41 450 fontot kerestem akkor en "csak" 20 szazalek adot fizetek-fizettem.

Mivel ez az osszeg a £9440Personal Allowance-bol es az efölötti £32,010 áll össze.
Ha te azt mondod valakinek hogy brutto 32 ezer font folott mar 40 szazalek adot kell fizetni azzal félrevezeted.
Mert 41 451 font felet kell 40 szazalek adot fizetni.

Úgy kell magad kifejezni hogy ne adhasson okot a félreértésre.

twiga 2013.04.21. 22:24:27

@think different: Magyar nok a legszebbekre irt commentedre Magyar nokent akar meg is sertodhetnek, de nem lenne fair, mivel tok igazad van. Meg Bpesten is evente egyszeri hazalatogatas soran lehangolo a latvany. Bar hozza kell tegyuk, h a british es irish potato nok nem eppen Europa legvonzobbjai.

BTBTBT 2013.04.21. 22:45:27

@A Tyne folyó déli partja:
Az 1. bekezdés igaz, de nem a poszterinára. Aki nem tud angolul beszélni.
Viszont amikor év közben elkezdesz dolgozni egy új helyen, megkérdezik, hogy az-e az 1. munkád az adóévben. Ha nem, akkor kérik a P45-ot, ha igen (tehát nincs P45-od), akkor attól függően, hogy ez mikor történik az év során, fogják hozzáigazítani az adókódot a várható jövedelemhez a cég pénzügyén (aki aztán lejelent a HM Revenue-hoz).
Ehhez persze tudni kell kommunikálni, és képesnek lenni válaszolni "Yes/No"-val az olyan elemi kérdésre, hogy "Is this your sole employment for the current tax year?" , de már a könyökömön jön ki azt leírni, hogy átbaszhatják azt, akinek ez nem megy.

Egy példa: októberben kezdesz el dolgozni minimálbérért (hogy a poszterina eseténél maradjunk), és mivel ezzel az összeggel 6 hónap alatt az életben nem szárnyalod túl a 9440-et (de még a 8100-at sem), akkor nem kezdenek el adót vonni.

Azt írtam korábban vagy neked vagy dirtyfreebird-nek, hogy "a 9440-et később visszaigényelheted". Próbáld ki bármelyik online adókalkulátoron hogy mi történik, ha 944L helyett BR-t írsz az adókód mezőbe.

Értem én, hogy működik ez a te esetedben, meg tudom a magamét (szintén 944L, ami tavaly még 810L volt), de elbeszélünk egymás mellett, mert én a poszterina esetét hoztam fel, te meg az általános tudnivalókat. :)

BTBTBT 2013.04.21. 22:50:34

@dirtyfreebird:
Oké, akkor ezzel sem nyertem. Robin Hood-nak nem kellenék Nottingham-ben, az már biztos.

Reméltem is, hogy nem akartál felszedni, ugyanis nem DieNanny-val vagyok egynemű. :)
És még csak nem is gyerekekkel dolgozom.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.21. 23:06:27

@Barátusz:
Juj de képben van valaki Miss Nanny-t illetően.
Vele barátok leszünk, ami gondolom annyit jelent hogy nem szolunk egymáshoz. (-:
He-he.

Hat, gyerekek közelébe én sem engednélek téged.

Kedveském, ez itt Anglia.
Itt sokaknak nem akadály hogy egy S-sel, íze, egyessel kezdődik a szemelyi számod. Brighton környéken vigyázzál.

Tudtatok hogy a 2000 után születettek szemelyi száma mar hármassal meg négyessel kezdődik?
10 évenként ugrik egyet.
Meg ilyet.

Badeni_lakos 2013.04.22. 01:09:15

@dirtyfreebird: nézd én ezen országok gazdasági mutatóit és államfinanszírozási lehetőségeit nézve fogalmaztam meg egyszerűen a tényállást. Németo. (és Ausztria is) már 2010 ősze óta negatív reálkamatlábon kap pénzt a befektetőktől (államkötvények eladásával) és már nem az önfenntartásra, hanem fejlesztésekre fordítják, modernizálnak, itt az egyetemen eltörölték a tandíjat, olyan jól állnak közösségi kincstárban! Tehát inflációs szint alatt kapnak pénzt, a befektetőknek magyarán nem is éri meg odaadni, DE biztonságban akarják tudni a pénzüket... mert Németo. az biztonság Példaképe!
Na ez itt meg is látszik.

Egy példa:
Amíg Pesten lopják az ótvar bicikliket, addig itt modern európai felfogás hozzáállás mellett elektromos autót bérelsz 2 EUR ért 8 kmre , bemész a belvárosba dolgozni, ott leparkolod a kis smartot ingyen, otthagyod kulturált állapotban, ahogy találtad és kész! Nem is kell már hogy autód legyen, lehetne, de miért?

Nem is kell hogy saját lakásod legyen! Itt a külvárosban 270 EUR ért bérelsz egy szobát mindennel! Vagy kisebb lakást is kivehetsz 5-600 EUR. Mert a fizud lega. nettó 2000 EUR, mert ott kezdődik az induló diplomás fiz. többsége, szal teljesen ok!
Ez a "Legyen saját lakásod, házad autód, stb" már régen idejétmúlt ótvar konzervatív felfogás! Mai világban minden gyorsan változik! Nem szabad lecövekelni.
A félrerakott pénzem sokkal jobban kamatozik más befektetésekben mint ha otthon vennék lakást, ami amúgy eladhatatlan! És eladhatatlan lesz 5 - 10 év múlva is, mert Nincs otthon jól fiz. munka!!! Tehát itt dől meg a sztori.
Az otthoniak is csak szeretnék jó áron eladni, de Beragadtak, nem is tudnak már elköltözni v. ide jönni, mert eladhatatlan korrekt áron otthon vidéken/pesten a lakások 90% a.

Míg Itt annyi jó munkahely van, és annyi sok lehetőség más szövetségi országokban (Bundesland) is... direkt írom így, mert ez itt már olyan mint az USA. Új Európai Usa. Tele mindenféle bevándorlóval! A Nagyvárosok mind egy heterogén MIX, senki se echte idevalósi már. Perifériáról, Pakisztánból, Tunéziából stb Kelet-Németo.ból sorolhatnám mind jönnek ide. Rengeteg munkalehetőség van. Persze hogy perfekt beszéld és írd a német nyelvet / üzleti nyelvet, mert az a tiszteletadás alapja. Valamint beszéd-igényességed tükre és kulturális műveltségi alap. És azontúl versenyképességi tényező is a többivel szemben, ha mész állásinterjúra.
Persze ezt látni kell, ehhez itt kell lenni.

1 szó mint száz. Amíg Nagy-Br. és az USA-t is a hitelminősítők leminősítik, és egyre nagyobb teher lesz rajtuk, adóemelésekbe kezdenek majd, addig itt erre sose lesz szükség.
Emellett meg amíg EURó van, addig a német ipar versenyképessége miatt mindig is előnyben és pluszban lesz a külkereskedelmet tekintve a szakszervezetes bohóc franciákkal vagy az olaszokkal, spanyolokkal szemben, akik max olivabogyót adnak el a legújabb technológiás autókért cserébe.
A Gyenge Euró meg plusz jól jön a német külkeresk.nek, mert jól exportálnak Amerikába, Indiába, Kínába stb. Szóval az Eurót mindig is fent fogják tartani, hisz az EURÓ csakis és KIZÁRÓLAG NÉMETO.nak JÓ. Hatalmas előnyük keletkezik belőle.
Sok tényező tehát Németo. mellett szól.

Anglia, Amerika meg Fr.o nem fogja magát tudni finanszírozni, és adóemelésekbe fognak kezdeni, iparuk versenyképtelen, sanszos, hogy lecsúsznak Németo.gal szemben.

Nem éri meg tovább Angliába gondolkozni.
amúgy is rossz ott az idő, ételek minősége is pocsék, nők többsége malacpofi, ahogy hallottam...
illetve pontatlanok, lajhárok a munkában és versenyképtelenek.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.22. 07:45:17

@Badeni_lakos: Ezt mar jobban lehet erteni.
Nem kotnek bele az ervelesedbe nemetorszaggal kapcsolatban. Ugy alapvetoen igazsagokat mondhatsz.

Annyit azért hozzátennék hogy az ido igazabol nem rossz mert nincs sok eső. A hőmérséklet nem ingadozik szélsőséges mértekben.
Ha átáll a hőháztartásod az ittenire mar nem lesz kellemetlen. Mar en is pólóban rohangálok sokszor 15 fokban.

Ami rossz hogy nagyon sokszor felhoz es nem latod a kek eget es a napot. Ez azért egy kicsit depresszív.
A munkában profik az angolok.
Megvannak a kidolgozott sémáik. Nagyon pörögnek, en csak kapkodtam a fejem. Elég profin dolgoznak. Szerintem.

Jártam Németországban, nem sokat, de jártam.
Amit láttam az tetszett. Elég jo az épített környezet, a házak, varosok.
Es nekem nagyon fontos a komfortos lakókörnyezet.

Az ételek. Egy sörfesztiválos menü nem áll messze tőlem, de itt sem rossz az étel.
Nőkkel nem foglalkozom.
Ok sem velem.
Ez a legjobb mindenkinek.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.22. 07:46:15

@dirtyfreebird:
100 evenkent ugrik a szemelyi szam. Egy nulla lemaradt.

Hari Seldon 2 2013.04.22. 08:27:22

Csak most kerültem gép elé, és nem olvastam el a kommenteket, de szerintem már éppen elegen leoltották a posztolót.

Én csak annyit teszek hozzá:
A posztolóról simán elmehetne a Fahrenheit 451 társadalmába.

A Tyne folyó déli partja 2013.04.22. 18:56:38

@dirtyfreebird: a mi training anyagunk szerint 32010 felett 40%, de mi tudjuk, hogy ezt úgy kell érteni, hogy free pay után. és ez a 41450 is csak akkor igaz, ha 944L a tax code-od, de ez csak az általános per pillanat, nem jelenti azt, hogy mindenkinek ez van.

A Tyne folyó déli partja 2013.04.22. 19:04:27

@Barátusz: meg KÉNE kérdezniük, ez lenne a p46. de nem mindenhol teszik meg, pl. nekem se az itteni első munkahelyemen, ott se szóltak egy szót se, hogy töltsünk már ki p46-et. az egyik lakótárs barátja payrollon dolgozott, és ő mondta, így mi szóltunk a munkahelyen, addig nekünk is BR kód volt. ez lesz itt a helyzet, mivel azt mondja, hogy szólni kellett, és papírokat kitölteni (gyanítom, a p46-et), és akkor rendeződött.

ha minimálbéren vagy és elkezdesz az adóévben későn dolgozni, akkor meg nem azért fognak levonni adót, mert nem valószínű, hogy eléri a keretet, hanem, mert hogy ha cumulative tax codeon van, azt folyamatosan igazítják, minden fizetési periódusban, és ha mondjuk elkezd dolgozni januárban, akkor az éves keresete kevesebb lesz, mint a januárra eső (éves) adómentes. a year to date-t kell nézni, ha cumulative tax codeon van az ember (a többség azon van.)

én nem csak a saját esetemet tudom, konkrétan a payrollon dolgozom évek óta:)

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.22. 19:15:35

@A Tyne folyó déli partja:
En ezidáig nem tudtam hogy ez így tevődik össze.
De mar ezt is tudom. A 42 ezer az megvolt mar régóta.

Úgyhogy jó hogy mindenki össze-vissza járatja a szájat.
(-:
Baratusz mar nem hiába jött a világra.
Így szoktak kiderülni a dolgok. Megetettem egy hattyút,2 ludat, meg két kacsát.
Bar szerintem az egyik kacsa béna volt és neki nem jutott.
Remélem ezek után a mennybe kerülök.........

Marjai Attila 2013.04.22. 21:40:11

Továbbított üzenet : Köszönöm a pozitív hozzászólásokat, és a negatívokat is, mert megmutatta, hogy nem vagyunk egyformák, és egyes emberekben egy csöppnyi jóindulat sem szorult. Kiragadnak egy egy mondatot, és felháborodnak rajta. Nem szállok vitába senkivel, értelmetlen. Csak egy idézet: Mielőtt elítélsz, vedd fel a cipőmet és járd végig az utamat. Járd végig a múltamat, érezd a könnyeimet, éld át a fájdalmaimat, az örömömet. Tedd meg a lépéseket, amelyeket én megtettem, és botladozz meg minden, kövön amelyben én megbotlottam. S mindegyik botlás után állj fel és menj tovább, úgy ahogy én tettem. Csak is ezek után ítélhetsz rólam, és felettem. Akkor mondhatod hogy ismersz. ; ))"

BTBTBT 2013.04.23. 10:54:11

@A Tyne folyó déli partja:
Ahogy mondtam, elbeszélünk egymás mellett. Neked is megvan a tapasztalatod, nekem is, ami a tiéddel gyökeresen ellentétes (az általam ismert emberekkel nem történt poszterinához hasonló, de még BR sem), de ez mintha nem arról szólna, hogy te a payroll-on dolgozol-e vagy én az Inland Revenue-nál.

Annál inkább egy nemcsak a külföldi viszonyokat vagy nyelvet nem ismerő, hanem minden szarért nyavalygó személyről (időjárás és helyi nők, stb.).

Mellesleg a hölgyemény meg sem jelent itt, hogy tisztázzon egy-két dolgot, úgyhogy sosem tudjuk meg, hogy mennyire történtek úgy a dolgok, amint leírta, és mennyire tüntetett fel másokat rosszabb színben a saját butasága miatt.

BTBTBT 2013.04.23. 11:01:43

@Marjai Attila:
Ez a poszterina továbbított üzenete?
Hm...

2013.04.23. 11:48:27

@Marjai Attila: Nekem szimpatikus volt a posztoló írása. Eddig. Az üzenete már nem.

pöttyösmacska 2013.04.27. 00:09:18

@dirtyfreebird: Nem a család van a gyerekért? :D Akkor ki van a gyerekért? A szülők sem alkalmazkodnak az új helyzethez, mindent elvárnak a semmiért. Ez segít alkalmazkodni? A "felnőtt embereknek" ezek nem a vágyaik és az egyéniségük,és ha az is lenne igenis fel kell adni, ha a gyerek SZENVED. Rengeteg személyiségbeli bicsaklása lesz ha úgy nő fel, hogy nem vették figyelembe az érzéseit. De ők csak a sok pénzért mentek. Nagyon nem mindegy!

Judimiflip 2013.04.27. 08:24:31

Kedves posztolo,
Soha nem szoktam hozzaszolni forumokhoz, de az ehhez hasonlo irasoktol forr a verem. Szeretnem tudni, hogy ha ennyire rossz minden akkor miert vagy meg itt??? Es akkor az ember csodalkozik hogy az "angolok utaljak a bevandorlokat". Nem csodalom ha egy jo szavad nincs az orszagrol. Kijossz angol tudas nelkul, panaszkodsz, fikazol mindent, segelyert allsz sorba..... na inkabb nem is ragozom... Vegul annyit hogy ezert kar volt eljonnod otthonrol!!

Viktoria Bertaldo 2013.05.21. 06:10:35

A hozzaszolas 1. fele:

Az en velemenyem szerint, amit maskepp kellene latni es tenni ( elore is elnezest kerek hogy ha valkit esetleg megbantok vagy megsertek.):
Mar az indulasnal rosszul kezdodik:
Ha valaki ennyire ragaszkodik a csaladjahoz el se induljon kulfoldre mert nem fogja birni es telefon meg skype is van a vilagon, ugy hogy senki sincs elveszve.
A lakas:
Azt hiszem a Londoni, angliai kereseted a 3x-osa az otthoninak es ha nem akarsz a “magyar telepeken” lakni akkor kereshetsz te 2 vagy 3 szobas lakast is, - ja nyelv kell hozza, elnezest elfelejtettem, de ezt majd kesobb.
Kerni. – segitseget. Igen kell. Foleg ha nem tudsz angolul, nem szegyen mindenki valahol elkezdte es oket is segitettek, szoval biztos hogy kapsz.

A nyelvtanulas: Hat errol odakat tudnak zengeni.
Hat van amikor nekem se jut eszembe a magyar szo es angolul mondanam, de ugy se ertik akkor gondolkodnom kell egy kicsit.
Ez nem lenezes csak 1 megjegyzes. Igen el kell kezdened kicsit tanulni, de ha olyan melohelyen vagy ahol vannak magyarok is akkor segitenek neked. Ha kulcsszavakat tudsz mar jo vagy. Nem kell nyelvtan, csak szavakat tudj. Ha magyar nyelvtanra epited azt is megertik - mar aki akarja az megerti. A legtobb interjun azert buknak el mert azon gondolkodnak hogyan valaszoljanak helyes szorendel es az iterjuztato azt hiszi te a valaszon gondolkodsz, pedig nem. Valaszolj, mindeggy hogy hogyan csak nyogd ki. Ennyi.

Munka:
Hogy ha nincs nyelvtudas akkor a munka legaljat fogod kapni, ne varj igazgatoi cimet. Sot minden cegnel alulrol kezded es csak 1 ido utan fogsz felfele elindulni.

Hat ha 5 csillagosba kezted ott nagyon magas az elvaras, de akarmelyiket is nezzuk mindenhol elvarjak hogy rendesen kitakarits. Elsore nagyon nehez, minimum 4 honap kell mire mindent meg tudsz csinalni 1- 3 mozdulatra es nem felejtessz el semmit sem. De nem gaz. Mindenki emberbol van, vannak hibaink. Azert vannak a supervisorok hogy leellenorizzek a munkad. Ha szol valamiert ne ugy fogd fel hogy leszidnak vagy piszkalnak. Ez itt nem igy mukodik. Ha szol erte azert mondja hogy legkozelebb ne felejtsd el. Ha valamit elfelejtesz berakni a szobaba nem nagy baj csak akkor ha tul sok dolog hianyzik. A nagyobb baj a takaritas, ha nem takaritasz rendesen akkor visszakuldenek es az nem tul kellemes, de 1szer 2szer elmegy.
Nagyon elszurtad roman ceghez mentel. Nem! Menj munkakaozvetitohoz eloszor lehet hogy nem fogsz sokat keresni, de lehet hogy kapsz mar toluk taininget es mivel kozvetitos vagy nem piszkalnak annyit. Igen 3 nap training aztan kezdesz 6 szoba masnap 8 aztan 10 12 14 16 18.
Eloszor az elso ket hetben rad jar a rud de aztan megszoknak es elmarad. De ez mindenhol igy van.
1 elhagyott szobat 30 perc alatt kell megcsinalni de hauj vagy kapsz 40 45 percet is ra. Miert csak 4 oraban vagy bejelentve? Mindenhol a nappalosok 8 orasak.
A romanok a litvanok a lengyelek es meg sorolhatnam mindeggyik lenezi a magyart es utalnak minket sot meg mi is utaljuk egymast (tisztelet a kivetelnek) miert ne tennek?
Mit talalsz majd a szobakban? Tobbnyire szemetet de ha van egy ket font akkor szerencses vagy. Atlagban heti 1 font, ha jol dolgozol es szeretnek a vendegeid lehet hogy kapsz 5 vagy 10 fontot is. Arra viszont vigyazni kell hogy ne a supervisor menjen be elotted mert akkor nem kapsz semmit. Vegig kell menni eloszor a szobaidon es kesz.

A troli
Nekem akarmelyik akarmit mond mindenkiet hasznalom tok mindeggy hogy ki az, anny hogy hagyd tisztan es ugy ahogy a gazdaja elrendezte meg feltoltened se kell hivatkozhatsz arra hogy nem volt cuccod amit rarakj. A trolit nem hurcibalod magaddal az emeletekre, teljesen felesleges, ha van 1 2 szobad mashol vidd a cuccod kezben fodrulj ketszer nem szamit.
Ha valaki kotoszkodik hogy ne hasznald a trolijat monnd neki vigye haza.
Agyazni konnyu cask tudni kell a fogasokat, es ha eleg nagy az agynemud barmikor rancmentesre lehet csinalni a supervisornak meg az a dolga hogy leellenorizze az agynemut es ha foltos es te nem vetted eszre o megtalalja es lecserelteti veled. Ha vegeztel fel porszivozod a folyosot es ott is portalanitasz. Feltoltod a trolid azt alairatod a papirod ennyi. Ne vard hogy fel hatnal elobb hazamesz vagy ha jo vagy 5 kor.
Sokan azt hiszik a takaritas 1 konnyu munka. A nagy lo fa**t!!! Nehez! Es ha king size bedjeid (nagymertetu agy) vannak akkor a takaro emelgetese feler egy sulyzos eddzessel. De erre is van megoldas. Elmondom ha valakit erdekel.
Buszozni, metrozni sokat kell es draga a berlet is de muszaj. A rokak nem bantanak senkit sot van hogy a haz hata mogott verekszenek ejszaka a kajaert de embert nem esznek. En szeretem oket, nem felek toluk.

Viktoria Bertaldo 2013.05.21. 06:12:17

a hozzaszolas 2. fele:

Van ahol oraber van van ahol szobankent fizetnek. Altalaban 6 font korul kapsz orankent es 8 roaban dolgozol. Van ahol 1 szabadnapod van hetente van ahol ketto. Van ahol hetente fizetnek van ahol ketto de van ahol havonta. Ez mind a szallodaktol fugg. Az a meglatasom hogy heti 200 font alatt ne menj el dolgozni. Mert fel se erdemes kelned ha minimum nem kapod meg a heti 180 fontodat. Ha nem tetszik a melohely, bunkoznak veled vagy a melo szar, akkor valtasz amikor akarsz mert annyi van hogy csuda. 

Te draga lelkem, nagyon szar helyre kerultel es meg csak segiteni se segitettek, haaat lehet hogy a hozzaallasod miatt.

6. Munkakereses
Minimum egy jo oneletrajz. Felrakod total jobs ra caterer.com ra meg elviszed szemelyesen munkakaozvetitokhoz, beadod az adott munkahely reszlegere a fonok kezebe ahol dolgozni akarsz, stb.
A szezon marciustol van, de en barmikor talalok melot csak tudni kell hogyan. 
A tobbi mar igaz nagyjabol egy abszolut pesszimista ember szemszogebol.
“Ti mit tanácsolnátok azoknak, akik most készülnek Angliába?
"Nyelvtudás, egy hónapra elegendő pénz (lakás, stb), ambíció!”
Ez is igaz, es az is hogy eloszor nehez. De ha segitenek minden rendben lessz. 

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása