oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. április 07. 06:52,  Már nincs miről lemondani 1051 komment

2013. április 07. 06:52 Határátkelő

Már nincs miről lemondani

Előre szólok, hogy hosszú lesz a mai poszt, de feltétlenül érdemes végigolvasni, mert nagyon érdekes szemszögből, nagyon érdekes tapasztalatokkal világítja meg Sámán (akinek előző írását itt olvashatjátok) az angliai munkavállalás tapasztalatait. Mintája 27 emberi sorsot, próbálkozást tartalmaz, kettő kivételével mindannyian a kilátástalanság elől menekültek.

London tömeg.jpg

„Amióta kijöttem Londonba, rengeteg ismerősömnek segítettem a kitelepülését. A Facebookon létrehoztam egy "Kimennék Londonba" csoportot. Javarészt ismerőseimből, barátaimból, rokonaimból egy 46 fős csoport jött létre.
Ebből 27-en már szerencsét próbáltak itt. 7-en hazamentek egy idő után, a többiek itt vannak.

A csoportból 8-an beszéltek jól angolul, 7-en a fizikai munkához elegendő angoltudással vágtak neki, és 13-an nyelvtudás nélkül. A hazamentek mindegyike a nyelvtudás nélküli csoportból került ki.

Régóta tervezem, hogy írok arról, az általam látott nekirugaszkodásoknak mik a tapasztalatai. A saját élményem mellé ennyi ember sorsának tapasztalatai sorakoznak.

Hogyan indulunk neki a NAGY ÚTNAK?

Az elindulók gyakorta küzdenek azzal a kihívással, hogy az otthoni nehéz helyzetben hogyan rakják össze azt a pénzt, ami a kiköltözéshez kell. Magam is küzdöttem azzal, hogy miként halmozzak fel tartalékot egy olyan életmódban, amelyben nem lehetséges tartalékot képezni.

Rengeteg szorongást okoz az előkészületnél, hogy már tegnaptól olyan állásban kellene dolgoznom, amelyben megtakarításaim keletkezhetnek, de épp hogy megélek, és nem tudom, hogyan lesz 700 ezer forint kezdőtőkém. Az esetpéldáim túlnyomó többsége megúszta nagyon alacsony belépési költséggel, de a tervezésnél elég rizikós a szerencsére kalkulálni.

Az esetek többségében nem okozott problémát, hogy kockázatot vállaltunk azzal, hogy nem volt elég tőketartalék. 16-an munkába álltak az első héten. Két esetben húzódott ez 5 hétnél tovább. Ugyanakkor a nagyobb számú esetből kirajzolódik az is, hogy a korsó el is tud törni, ha nem vigyázunk rá.

Az én példámban 15 ezer forint volt a belépési küszöb. Ennyibe került kijutni Angliába. Egy otthoni munkaerő-piaci kiállításon feliratkoztam a head chef listájára és pár hónap múlva betettek egy megüresedő helyre. Egy autópálya melletti pubban kezdtem starter chefként egy kis faluban, Bolneyban.

Nyilván ebben rengeteg szerencse van. Ez nem tervezhető, bár az öcsém reprodukálta ugyanezt. Ha tudjuk, hogy mit akarunk, akkor elénk állhat a lehetőség.

Mi van ha... ?

A mintában szereplő 11 ember 1000 font alatt megúszta az első fizetésig, 12-en próbálkoztak az 1000-1500-as mezőben, 10-en sikerrel. A felkészítés során nagy hangsúlyt helyezek arra, hogy felvázoljam, ha nem sikerül elhelyezkedni az első héten, és ha olyan munka akad, ahol havonta fizetnek és nem hetente, akkor 2500 font szükséges.

Talán az én példám miatt, talán csak mert a szükség nagy úr, az általam segített szereplők nekivágtak elégtelenül kevés tőketartalékkal, rábízva magukat a szerencsére.

A klasszikus bevándorló terepeket vesszük célba: konyha, pincérkedés, gyári munka, munkaerő-kölcsönző ügynökségek, építkezés, takarítás.

Van egy kultúra-összehasonlító vizsgálat, amely bemérte, hogy a bizonytalanságtűrés - bizonytalanságkerülés skáláján mi a 3. helyen végeztünk 65 vizsgált ország közül, a bizonytalanságtűrő póluson. Ez az attitűd odahaza káros, mert szélsőséges mértékben hagyjuk lerohadni a közállapotokat. Eltűrjük, hogy a rendszer fát vágjon a hátunkon.

Itt viszont hasznos, mert segít nekünk olyan körülményeket bevállalni, amit az itteniek már régen nem vállalnak. A konyhai munka sok olyan állást kínál, ahol itteni mércével nézve kevés pénzért sokat kell dolgozni. Ezt a szegmenst szoktam tudatosan keresni az állásvadászatnál, hiszen nekünk kell valami, ami gyorsan elérhető.

A munka világa itt tárt karokkal várja a szorgalmas kétkezi munkásokat!
Jó látni, hogy miként néz ki egy jóléti társadalom, ami a mi társadalom-élményünknél modernebb kulturális tapasztalat. Fontos tudni azonban, hogy miben más az a rendszer, amibe belelépünk. Ebben van képzavar bőven, ezért erről is írok.

A nyugat, fiatal koromban, a jövőt jelentette nekem. Azt, amiben élni fogok. Amit talán megcsinálunk mi is Magyarországon! Mára ennek az esélye egyre csökken. Arccal a múltba réved az ország. Ami odahaza történik, az modernizációs síkon értékelhetetlen. Ha szociológus lennék, akkor talán úgy nevezném: pusztulat.

A repülőről leszállva sokunknak nem a felhőkarcolók öltönyös világa ad munkát. Én egy 400 éves épületben kezdtem dolgozni. WC papírral tömködtem be a padlásszoba réseit, hogy ne süvítsen át a hideg, 6 fokos szél. Az épületben nem volt meleg víz az első hat héten. Életem első angliai munkahelye egy festői szépségű műemlék házban működő pub volt.

Középkori díszletek?

Tegyünk rá egy lapáttal! Amikor segítek felkészülni embereket arra, hogy miként kezdjenek el sikeresen alkalmazkodni idekint, akkor arra készítem fel őket, hogy miként kezdjenek el egy 2-300 évvel ezelőtt indult, s azóta is jól működő világba beilleszkedni.

Egy olyan szervezeti közeggel találkoztam itt, ami tipikusan a manufaktúrák idejének a továbbélése. (Akinek jó az angolja, kezdhet magasabb szinten, de akinek nem, az ugorjon fejest a fizikai teljesítmények világába!)

Ebben a közegben nem baj, ha analfabétaként kezdek. Nem baj, ha alig beszélek angolul! Fel sem merül, hogy írni-olvasni tudjak ezen a nyelven! A személyes mintaadás és a másolás elég! A tanulásnak a személyes mintaadás a fősodra. Majd megtanítanak arra, hogy mi itt a dörgés!

Ebben a közösségben én vagyok az, aki otthon a cigány. Én vagyok egészen más, aki nem ide valósi, aki talán mindig idegen marad! Én vagyok a végletekig terhelhető zöldfülű, akinek fát lehet vágni a hátán.

Talán úgy néznek rám az itteniek, hogy le vagyok maradva egy pár körrel a modernizációs szinteket illetően. Egy ember a „csak izom és vér és csontos kéz" korából. Aki minimálbérért „16 tonnát rak". Ebben a világban mester van és inas. Mutatom és csináld!

Odahaza kevesebb az ilyen "kósza", vándorlegény. Itt lényegében a munkatársaim fele friss bevándorló. Érdekes megfigyelni, hogy sok-sok londoni, akár 15 éves itt tartózkodás alatt sem tanul meg angolul.

Sokan élnek otthon is és a munkahelyen is úgy, hogy az eredeti nyelvükön tökéletesen elboldogulnak. A családban ez természetes, de láttam olyat, hogy ez a nyelvi üvegbúra a munkahelyen is megmarad.

A szervesen fejlődő világ

Londonban, ahol most élek, nem annyira drámai a viszony az őslakosok és a bevándorlók között. A világ minden tájáról vannak itt emberek. Vannak angolok is persze, az én szubjektív becslésem szerint 20-30% lehet az arányuk, de minden munkahelyen egy hihetetlen etnikai-vallási sokszínűség rakódik össze.

Nem állítom, hogy nem hangzanak el etnikai élű megjegyzések, de ebben a közegben nincs olyan mértékű bűnbakképzés, ami kitaszítottság érzést keltene bennem. Az előző cikkemben megkíséreltem felépíteni, hogy a jogrendszertől a civil aktivitáson át a HR logikáig mi minden védi itt az előítéletesség potenciális céltábláit.

Meg kell jegyezni, hogy nehéz lenne az előítéletesdit nekiereszteni egy-egy csoportnak, ha 15-25 potenciális célpont akad. A közeg olyan, hogy gyakorlatilag a viccelődés kategóriában fordulnak elő etnikai élű megjegyzések. Én kifejezetten falusiasnak tartom ezt a hangulatot, ami itt van. Rengeteg a nagymamám féle karakter. Kendős asszonyok, akik templomba járnak.

Amikor kijött egy főiskolai osztálytársam körülnézni, leültem vele egy pubba. Azt mondtam neki: Nézz körül! Ő ott egy szobafestő, ő postás, ő ápolónő. Olyan, mintha visszacsöppentem volna a gyerekkoromba. Itt olyan világ vesz körül, ahol szabad péknek lenni, vagy cukrásznak, vagy hegesztőnek.

„Adjatok egy lapátot!"

Amikor Ópályiban a "Munkahelyteremtés" társadalmi vita lakossági fórumát tartottuk, egy helyi lakos ezt mondta: „adjatok egy lapátot!". Odahaza a mezőgazdaság, az építőipar leépülésével elvesztek a kétkezi munkát adó munkahelyek. A bérszínvonal miatt a szolgáltató szektor nem tud kinek szolgáltatni. Nem jöttek létre máshol kétkezi munkát adó pozíciók.

Alapvető különbség tehát, hogy itt kétkezi munkával is meg tudom teremteni a biztonságomat! Két diplomával ez lehetne énidegen például az én esetemben. De nem az. Anyám ápolónő, apám kőműves. Gyerekkoromban imádtam építkezésekre járni vagy besegíteni a mezőgazdasági munkába a falusi rokonaimnál. Semmi bajom azzal, hogy ha keményen kell dolgozni. Semmi bajom nem volt azzal, hogy itt a fiókba tolom a diplomámat és beállok melósnak!

Ugyanakkor azt is látom, hogy ebben a közegben mennyire más az otthoni szakmai fókuszom piaci helyzete. Főleg trénerként dolgoztam civil mozgalmaknak otthon. Odahaza az elmúlt 5 évben a tréningfogyasztás 40%-kal visszaesett.

Korábban a felnőtt korú népesség 5%-ának volt akármilyen képzési élménye az elmúlt 5 évben. Hirtelen ez lecsökkent 3%-ra. Ez azt jelenti, hogy a trénerek 40%-ának ilyenkor felkopik az álla. Itt a népesség 25%-ának volt felnőttképzés élménye az elmúlt 5 évben. Kicsit mások a tudástársadalomhoz szükséges alapok.

Mi egy olyan világból jövünk, ahol nem biztos, hogy orvosként, tanárként, vagy akár jogászként nem hazardírozás gyereket vállalni. Én például szerettem volna odahaza lakást venni, de beláttam, hogy esélyem nincs egyedül összerakni egy lakás önrészt. Olyan állami lakáspolitika, mint a szüleim korában volt, olyan ma nincs. Semmilyen sincs. Azt sem lehet tudni, hogy lesz-e valaha!

Ez a 27 kivándorló, aki ebben a házi statisztikai felmérésben szerepel, egy erős középosztályi háttérből jön. A 27 emberből 14 hagyott hátra lakást. Mindössze három CHF lakáshitel-menekült van a csoportban. Közülük 2 ember hazament az első héten. 3 másik eset is szegről-végről kapott a nyakába ebből a krízisből.

Ők nem áldozatként, hanem megmentőként besegítenek egy otthoni családtagnak aládúcolni az omladozó konstrukciót. Az otthoniakat kettős csapás érte egy időben. Megduplázódtak a törlesztőrészletek és az elmúlt 5 évben, a pénz elveszítette a vásárlóértéke felét! Mindkettő okozhat anyagi kilátástalanság érzést!

A legtöbben - 21-en - életkezdés vagy újrakezdés motivációból vágtak neki. Érdekes, hogy még a jól összerakott egzisztenciák is szétesettként tekintenek a helyzetükre.

Párban vagy egyedül?

A csoporttagok közel fele párkapcsolatban él. A 13 nem független emberből 9 hazament, vagy nagyon közel áll hozzá, hogy hazamenjen. Együtt sokkal nehezebb ezt megálmodni, beleszeretni az ötletbe, az új közegbe, vállalni a sok megpróbáltatást. 7 esetben gyerek is van, egy esetben vágtak neki gyerekekkel.

Az összes gyerekes család azt a modellt választotta, hogy az apa nekivág egyedül és később csatlakozik a család. Ebből eddig egy esetben csatlakozott a család és 4 esetben fordult vissza az apa egy-két hét vagy 6 hónap után.

Odahaza összehívtam egy tréninget azok számára, akik családostul fontolgatják a kitelepülést, de valamelyik családtag vétója miatt nem indulnak útnak. 16 felnőtt volt a meghívottak listáján, ezek közül mindössze egy család települt ki azóta, de náluk sem dőlt még el, hogy maradnak-e. Ez a tréning végül is nem működött, mert a legtöbben lemondták.

Az lett volna a célom ezzel a műhellyel, hogy önismereti munkával támogassam a csoport résztvevőit. Pontosan tudom, hogy mekkora lelki munka meghozni ezt a döntést. Majd minden családnál komoly egzisztenciális krízis ad motivációt, de a félelmek nagyobbak.

Annak is lehet pozitív hatása, hogy a többiek dilemmáival, kérdéseivel szembesül az ember. Ebben a csoportban már sokkal több a kilátástalan helyzetbe került CHF menekült. Még egy adatot hadd hozzak be a Globe / Hoffstede kutatásból.

Harmadik helyen végeztünk a kudarckerülő-sikerorientált skálán is. A kudarckerülő vagy nem mer lépni, vagy olyan beteges álmodozó, mint Matolcsy, aki 8%-osra saccolta a programja GDP-növekedését, vagy Orbán, aki egyfolytában azzal fenyegetőzik, hogy a hazai életszínvonal meghaladja majd az európai átlagot. Az irreális célkitűzések éppen úgy tünetértékű jelzések, mint amikor valaki betegesen nem mer célokat kitűzni.

Negatív áralku a munkaerőpiacon

Mindössze 8 esetnél figyelhető meg az otthoni karrier szétesése, alulfizetettsége miatti váltás. Mielőtt kijöttem, HR-szakra jártam a közgázra. Az egyik tanárom megkérdezte a fele részben a multiknál HR-esként dolgozó osztálytársaimat, jól látja-e, hogy sok helyen átpozícionálják a bérrendszert? Elküldik a nettó 160-260 ezer forint között kereső operátor típusú munkaerőt és lecserélik nettó 130-asra? Sokan bólogattak. Ez a középosztály derékba törését jelenti odahaza.

Alig van olyan munkahely Magyarországon, amelynek a bére tartalmaz "diszkrecionális jövedelmet". Olyan sávot a bérben, amely az alapvető megélhetésen túl döntési szabadságot ad.

Az is komoly krízisfokozó tényező, hogy az utóbbi 5 évben az infláció megfelezte a 80-180 ezres bér vásárlóértékét. Ha valaki 140 ezret keresett 5 éve, ma 280 ezerből veheti meg ugyanazt, amit anno. Ha valaki ma is 140 ezret kap kézhez, az valójában csak 70 ezer forint. Olyan bér viszont bőven van, ami messze a megélhetési költségek alatt fizet a munkáért.

A piac és az állam most kölcsönvesz a magán szférától. Valamiből, valahogyan a családi életvilág állítja elő a munkaerő „készen vagyok a munkára" állapotát. Sok esetben a cégek a bér nevezetű intézményességgel ehhez a kérdéshez nem szeretnének hozzászólni.

Jól látszik ezeknél az eseteknél, hogy az otthoni folyamatok drasztikus romlása lépésre kényszerített bennünket. Már nincs miről lemondani! Nem jellemző, hogy kalandvágyból vagyunk itt. Ebben a mintában 2 ember vágott neki „csak" nyelvtanulási vagy tapasztalatszerzési szándékkal. A többieket simán a „menekült" kategóriába sorolom. Lépnünk kellett valamilyen kilátástalanság elől!

Karrierváltás idekint

Az alacsony kezdőtőke miatt gyorsan el akarunk helyezkedni, ezért kifejezetten a klasszikus bevándorló melókat vesszük célba. Ennek megvannak a csapda jellegű sajátosságai.

• Ha 50-60 órát dolgozol egy héten, akkor nem nagyon alakul ki az a rutin, hogy a nyelvtanulás miként fér bele az életmódba.

• Sokszor a megismert, megszokott világ fogva tart. A megcélzandó területen nem tudunk itteni munkatapasztalatot felmutatni és benne ragadunk egy olyan iparágban, amelyet csak ideiglenesként vállaltunk be az elején.

• A váltást megalapozó érési, szakmai fejlődési, vagy akár tőkebefektetési előkészület éppen olyan nehéz, mint odahaza. Talán a pénzt könnyebb előteremteni, de drasztikusan csökken a barátok, rokonok, munkatársak lelki támogatása.

Az álmodozásban sokkal jobban egyedül vagyunk, így talán kockázatkerülőbbek a döntéseink. Hátrahagyni az elsőnek választott melót és újra pozícionálni magunkat ugyan olyan nagy ugrás, mint a korábbi váltás.

A tudástársadalom eszköztára

Amikor ebben a cikkben az „adjatok egy lapátot" világ, vagy a manufaktúrák kultúrájára fókuszálok, akkor valójában két egymást kiegészítő elemet párosítok össze: az én nyelvi szintemen momentán örülök neki, hogy van ilyen munkahelyi közeg, mert én épp analfabéta vagyok ebben a világban.

Odahaza a mozgalmak közül némelyikben használjuk Domschitz Mátyás tudástársadalom definícióját. Van egy blogja, ahol 3. világnak hívja ezt az első ipari forradalom utáni világot, és 7. világnak a tudás alapú innovációkat.

Szükségem van pár évre, amíg megerősödik az angolom, de itt nyelvi közegben azért ez halad-halad. Talán most elkezdem majd a régi tudásomat kitenni a piacra. Világos volt számomra, hogy nem kezdhetek el segítőként dolgozni, mert nem magabiztos a nyelvtudásom.

Kétkezi munkával is megcsinálom az otthoni államtitkári fizetést, szóval összességében nyoma sincs annak a lelkiállapotnak, ami odahaza az 50-70 ezer forint fizetést produkálók csoportjára jellemző.

Odahaza nem kell extrém szegénységi háttér ahhoz, hogy kilátástalannak élje meg valaki a helyzetét. Igaz, hogy amit itt elkezdünk, az itt épp olyan alacsony társadalmi státuszú munka, mint ahogy nálunk is vannak ilyenek, de nem lehet összehasonlítani a kettőt.

A tudástársadalom kialakulásának előfeltétele a jóléti társadalom modell. Magas minimálbér nélkül nincsen alapja a tanulásra, önreflexióra, önismeretre, projekttervezésre alapuló világnak.

Odahaza az "Éhségmenet" politikai tiltakozási akció szakszervezeti aktivistái azzal a kérdéssel vonultak fel a parlament elé, hogy jogos-e a közmunkásokat ekkora bérrel foglalkoztatni? Hol a határ?

Olyan esetpéldákat hallottunk tőlük, hogy a közmunkást elkezdik csak hat órában foglalkoztatni és innentől kezdve már csak 36.000 Ft lenne a havi fizetése, majd ebből levonják a rezsi tartozásait és a maradék egyezer Ft-ot kiutalják azon a jogcímen, hogy tessék kedves uram / hölgyem, ez lenne az ön havi bére!

Nincsen határa annak, hogy mennyire megalázó a hazai bérezési kultúra. Az úgynevezett bér is egy rossz vicc. A félázsiai tulajdonosi réteg és a félázsiai politikus kaszt jót röhög a markába, hogy az emberek még ennyiért is bemennek a munkahelyükre, valahogy esznek is, valahogy közlekednek is, valahogy ruházkodnak is, egyesek még a lakáshitelüket is simán kifizetik.

A jóléti társadalom modell a II. világháború után tudatosan emelte egyes országokban a bérszínvonalat. A bér nem csak a teljesítmény elismerése. Ez a pénz jelenik meg fizetőképes keresletként a piacon. A hazai rendszer összeomlás szerű átrendeződése főként arra épül, hogy bérszínvonal jelentős lejtmenetet produkált.

Tudástársadalom Magyarországon

Odahaza a főként vidéki és nem mellesleg csupa önkéntesből álló civil aktivistáinkkal minden 3. szombaton egy 6 órás non-direktív önismereti csoporton vettünk részt, amit a Csoportanalitikus Kiképző Társaság pszichiátere vezetett.

Boldogan vettünk részt ebben a szupervíziós folyamatban és használtuk egymást az önismeretet támogató tükörnek. Több egész hétvégés tréningen, több oldalról boncolgattuk a trénerek vezetése alatt, hogy tulajdonképpen mi tesz boldoggá, mit szeretnénk, hogy haladunk az úton.

Amikor egy álláskeresőket támogató mentor szolgálatnak lettem a szakmai vezetője, megdöbbentem azon, hogy az egyszerű mezítlábas szociális munkásnak mennyire nem akaródzik szupervíziós folyamatban részt vennie. A mozgalmakban tapasztalt tudástársadalom szintű életet már a szakmai közegben sem láttam viszont. Hiába a szakirányú diploma.

Ha nem tekintjük eszköznek a szemléletformáló tükrök világát, akkor politikai szocializációs értelemben maximum az információs társadalom vagy az ipari társadalom szintjén éljük meg a körülöttünk zajló világot. Még a segítő szakmában is, vagy a HR-ben, gyakran tapasztaljuk, hogy a viszonyunk nem elmélyültebb annál, mint hogy „rendszerezett információként" vagyunk jelen.

Fel lehet építeni egy segítői folyamatot a „szemléletformáló" beavatkozás minőségig, de ehhez azt kell tudni, hogy miben szeretnék fejlődni és találnom kell egy segítőképes segítőt is.

Hamuba sült pogácsa

A Domschitz-féle iskola három dimenziót használ egy-egy kultúra leírására. Tőke, információ és humán dimenzió.

Az a segítői eszköztár, amit ennek a 27 emberrel felkínáltam ebben a három dimenzióban mutat fel valamit.

1. Sokan azt akarjuk megszervezni, hogy egy anyagi biztonság vegyen körül bennünket. Az új közegbe való belépés előtt sok mindent meg szeretnénk tudni arról, hogy mi vár ránk.

2. Információs csomagokkal szoktuk támogatni egymást. Botcsinálta önsegítő csoportként azonnal egymáshoz irányítjuk az új belépőket, ha látszik, hogy ő már előrébb jutott az adott területen. Pár napja egy gyerekkel nekivágó „tervezgetés fázisban lévő" barátomat képbe hozta az a család, aki gyerekkel van kint.

3. Természetesen a humán dimenzióban is igyekszünk jól megalapozni a kitelepülés körüli identitáskereső korszakot. Az általam segített embereknek javarészt semmilyen csoportélménye nincs és segítő/segített minta sincs az életében.

Az esetek java részénél egyszerűen csak információkat osztok meg, a pénzügyi elképzelés tudatosításában segítek egy cash flow táblázattal. Szerencsés esetben többször leülünk még a kijövetel előtt és az álmok tervekké formálásához feltehetik a kérdéseiket.

Minél átgondoltabb, kiérleltebb az elképzelés, annál nagyobb esély van a sikerre. Indokolt lenne, hogy ezt a váltást, az otthoni krízis feldolgozását vagy akár csak az álmodozást, a "mit is szeretnék" kérdését minél alaposabb önismereti munka alapozza meg, de sajnos az esetek többségénél ez nem fér bele.

Van azonban kudarc is bőven. Nemcsak a már hazamentek, hanem a kitelepültek között is vannak olyan esetek, ahol a „nem ilyen lovat akartam" vegyes érzelmek uralják a mostani érzelemvilágot. Én magam is látok az elmúlt négy évemben sikeresebb és kevésbé sikeres életszakaszokat.

Ebből a 27 történetből is látszik, hogy minden esetben más alapprobléma jelenthet gondot a belépési küszöb átlépésében. Van, akinek az a félelme, hogy nem beszél angolul. Van, akinek a kezdőtőke hiánya riasztó. Van, aki bátortalan a munkakeresésben.

Neki segítség lehet, hogy az első napokban elkísérem utcázni, étteremről étteremre járva beadjuk mindenhová az önéletrajzunkat. Menet közben kiderül, hogy ez nem is olyan nagy dolog. Ha soha nem csinálta még az ember, akkor nem biztos, hogy van bátorsága megpróbálni, de ha kipróbáljuk, akkor megy egyedül is.

Éppen ezért nem akarom hasznos tanácsok listájával zárni ezt a cikket, talán inkább pont azért írtam, hogy tegyünk le arról, hogy olyanokat tanácsoljunk: ne indulj el, amíg meg nem tanultál rendesen angolul, ne indulj el, amíg nincs elég pénztartalékod! Ha ez lett volna a szűrő, akkor a 27 emberből csak 4 indulhatott volna el!

A többiek kockáztattak. Nem mindenkinek jött be, de a többség, azért itt van, és nem tervezi, hogy hazamenjen.

Nincs lezárva még az a történet, hogy maradok a kétkezi munkánál vagy akár a jövő hónaptól újra felébresztem a tréner önmagam segítői eszköztárát és visszamegyek szociális munkásnak, HR-esnek.

Egyelőre segítettem másoknak, akik segítséget kértek tőlem. Ma is volt nálam valaki és Skype-on is beszéltem egy otthoni „álmodozó fázisban lévő" barátommal.

Jól esik, hogy ha önkéntesként is, de gyakorlom ezt a szakmámat is!"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: beilleszkedés Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr945204850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.08. 20:01:30

@aleb19: szolok, nekem mar nincs bilim eleg regen, a sajat agyad alatt keresd
igen itt az emberek ktuya kemenyen meloznak
mar a hetkoznapiak, mint en
milliomosok is vannak, az teny
itt gyakran szobakerul a mosogatokerdes, sot en is voltam asszem 3-4 honapig, meg a kezdetekkor
tudod mennyit keresnek es mennyi meloznak?

aleb19 2013.04.08. 20:04:32

@Khal Drogo: india es kina anyiban mas a lemming usa-eu tengelyhez kepest, hogy az elit kepes gondolni a holnaputanra es kevesbe pusztitja sajat alsobb osztalyait mert van kb 5 ezer ev multjuk, de az ido ezt majd eldonti
de a hatalom termeszete az amit mondasz abban egyetertek

aleb19 2013.04.08. 20:05:51

@hagyma: eltem es dolgoztam kint az usaban

Khal Drogo 2013.04.08. 20:06:16

@hagyma: Az amerikai fogyasztásnak régóta nincs meg a fedezete. Nézd a dollár inflációját és az államadósság mértékét. Folyamatos eladósodás az egész fogyasztás eredménye. Erről szólt 2008 és erről fog szólni még több következő válság is aki ki tudja mikor robban majd ki.

aleb19 2013.04.08. 20:10:54

@Khal Drogo: hagymanak ezeket hiaba mondod csak a sajat zabajaval,sorevel,jointjaval van elfoglalva meg ott van azasszonya aki megeszik egy csirket

Khal Drogo 2013.04.08. 20:12:01

@aleb19: Azt aláírom hogy Kína képesebb távlatosabban gondolkozni mint az USA. Az EU szerintem mint entitás nemigen létezik. Sőt stratégiailag az EU és az USA minimum ellenérdekeltek. Jól látható ahogyan tönkrevágták az eurót a pénzpiaci spekulánsok, ahogyan az euró népszerűsége a világban elkezdett nőni és riválist láttak benne a dollárhoz képest.
Az egy vicc hogy Görögországot, Portugáliát stb.letámadták miközben a súlyosabb adósságmutatókkal rendelkező USA a legmagasabb minősítéseket kapja.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.08. 20:13:54

@aleb19: oh kerlek nem szep, hogy latatlanba ilyen fiatalon minositgetsz
mi sokat dolgozunk, jarunk ide-oda, ami kell azt megvesszuk az teny, azert nem fogok ehezni, mert mateszalkan a cigany nem kap munkat
fel csirket, de amugy kicsi volt es volt benne tulzas, mert csak 2 szarny 2 comb es kis salata
en a duplajat ettem

aleb19 2013.04.08. 20:14:49

@Khal Drogo: mert az usa a vilagcsendore gazdasagi ertelemben is

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.08. 20:15:39

@aleb19: hol mit?
@Khal Drogo: de ha akarunk minyomtatunk dollart es a mienk a vilag legerossebb hadserege, nincs mitol tartani
ne hasonlitsd kerlek gorogorszagot es portugaliat vagy ciprust amerikahoz
mas a volumen

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.08. 20:17:33

@aleb19: csak belatod, hogy ki a sheriff:)
helyes
ha idaig eljutottal, akkor probald meg ebbol a tovabbi kovetkezteteseket levonni
@Khal Drogo: erdekes is lenne ha Merkel asszony akarna diktalni az USA kongresszusanak, szenatusanak es az elnokunknek:)
muhhaha
gorogokkel megteheti, bar ott is lazonganak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.08. 20:18:38

@aleb19: a szam a neved mellett es a hozzaszolasaid 19-re utaltak
akkor elnezest

Khal Drogo 2013.04.08. 20:21:00

@hagyma: A világ legerősebb hadseregének titulusa a másik oka a brutális adósságtömegnek. Ez irdatlan pénzt emészt fel ugyanis. Egyébként rosszul látod, az USA nem rendelkezik korlátlan hatalommal, azzal senki sem rendelkezik és sosem rendelkezett a világtörténelemben.
Jól mutatja ezt hogy életbe lépett a költségvetési szakadék USA-ban. Mégis kikényszerítették a kiadáscsökkentés. A dollárnyomtatás és hadsereg stb. ellenére. Olyan nagy már a probléma hogy lépni kellett minden bizonnyal. Bár ez nem oldja meg az alapvető problémákat.

aleb19 2013.04.08. 20:21:06

@hagyma: csak most eppen a japcsik is akarnak yent nyomtatni meg az angolok is fontot es akkor mar draghi is nyomtatni fog eurot es ez csesziszet a gazdasagokat
es te mint ami redneck csodalkozol ha jon a valsag megint es nem lesz munkad de majd szavazhatsz III.bushra aki majd megint lerohan valami banan koztarsosagot es te meg elvezni is fogod a tv-ben ha ego varosokat latsz

Khal Drogo 2013.04.08. 20:22:27

@hagyma: Aki azt hiszi hogy nincs mitől tartania, azt terítik le legközelebb. A dölyfösség a bukás biztos receptje.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.08. 20:30:10

@Khal Drogo: igen jol latod, a vilagbeke fentartasanak jelentos reszet, mi, amerikai adofizetok fizetjuk ki
ezt jo lenne ertekelni
@aleb19: en nem vagyok redneck, ahhoz ide szulteni kell es haboruellenes vagyok
amerika meg tudja vedeni magat, csak mi megvedeunk masokat
ha nem megyunk jugoszlaviaba, lehet meg mindig olik egymast a horvatok es a szerbek,kuwait
I es II . VH
nekunk nem kellett volna partaszallni, japant meg siman le rendeztuk ebben a tersegben
de m egtettuk
sorolhatnam, hany helyen tettunk rendet, akaadalyoztuk meg a diktaturat, a tovabbi verontast stb. hatalmas ember es anyagi aldozatok aran
mig pl. magyarorszagg a hitleri nemetorszag partenerekent hadatuzent amerikanak es a Szovjetunionak

aleb19 2013.04.08. 20:41:02

@hagyma: igazi bekeharcosok vagytok es nem ertitek, hogy a vilag miert utal benneteket de nagyon
nezd meg a rambot ma is biztos vetitik valahol
egy karikatura vagy aki elfeljti honnan jott es identitasodat elvesztetted es majd csodalkozol mikor asszonyod majd napi egy pulykat vagy majd egy egesz birkat akar benyomni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.08. 20:46:34

@aleb19: hat a vilag kulturaltabb fele nem utal minket lsd. anglia ahova nyomulnak ki a magyarok
a magyarok is kb 20 eve gyulolkodnek az amerikaikkal szemben, de altalaban a primitvebb, vagy az arabimado resze az orszagnak
az mas kerdes ugye, hogy pl 56 utan 2-300 ezer embert befogadtunk...
hm
Mary nem szereti a pulykat, egyszer eszunk egy evben, birkat meg egyaltalan nem hajlando megenni
a rambot meg otthon neztem, tele volt a mozi
magyarokkal:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.08. 20:48:47

j@aleb19: ja es ismerem otthonrol, a minden amerikai hulye...
de ha 0.1 szazalek eselyuk van, huznak ide
nem valaszoltal mikor voltal itt es mit dolgoztal

cortes 2013.04.08. 20:54:23

Azt hiszem, Hagyma magabiztossága nem abból táplálkozik, hogy Amerikát nem érheti baj gazdaságilag, akár politikailag - mindenkit érhet – hanem az amerikai mentalitásból. A megújulásra, áldozathozatalra, a talpra állásra képes mentalitásból, ami eléggé ellentétes a mi, múltba révedésre, depresszióra hajlamos mentalitásunkkal. :-(

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.08. 21:02:29

@cortes: van benne valami, de tudom, szemelyesen erhet baj, ha elvszitem a melomat, ha lebetegszem, valoszinu mas lesz az eletszinvonalam, stb.
de orszagosan nem, amerika eros, senkinek eselye nincs, ha lenne is gondolataban
sem gazdasagilag sem fegyveresen
ha baj van, vagy lenne, holnap megyek es harcolok

aleb19 2013.04.08. 21:03:41

@hagyma: az okosabb angolok meg tony blairt is utalja mert bele rangatta uk-t egy ertelmetlen haboruban nem hogy meg az usat
az usa-uk elitje viszont osszefonodott es eu ellenes
tenyleg befogadtatok 2-300e magyart es te hany darabot fogadtal be ?
2003-04 korul mixerkedtem, gipszkartonoztam kint,de azt a nyomort amit kint lattam az ledobbentett es el sem kellett hagyni new yorkot ehhez

aleb19 2013.04.08. 21:08:32

@hagyma: "de orszagosan nem, amerika eros, senkinek eselye nincs, ha lenne is gondolataban
sem gazdasagilag sem fegyveresen"
usa egy csodtomeg es pont ezert veszelyes mert katonailag utokepes
"ha baj van, vagy lenne, holnap megyek es harcolok "
es hogyan eleszed az ellen elol a kajat ne viccelj
az ami hadsereg golyofogoi 18-19 eves kolykok nagyreszuk nem is allampolgar csak nezd meg a harcban meghaltak adatait

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.08. 21:19:15

@aleb19: hat ezt igy mondjak, ha egy kozosseghez tartozunk
pl. harmat rugtunk a dozsanak, pedig eletemben nem voltam Ebedli Zoli
ezt ugy bizonyos szint folott megertik az emberek, azt is, hogy 56-ban meg tervben sem voltam, bar a nagybatyam lepett ide
/hat azert en megneznem Te hol mixerkedtel, a gipszkarton meg haggyan, szoval itt voltal 1 evet
ertek mindent, nem sok mindent van beszelnunk amerikarol, ha Te 2003-04 KORUL gipszkartonoztal USA-ban:)
ettol meg lehet velemenyed az orszagrol
csak neha gondolj bele, lehet nem is mered a valosagot:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.08. 21:20:07

@aleb19: amerikanak nincsenek golyofogoi
amerikanak katonai vannak, harcosai es hosei
vegyel vissza

aleb19 2013.04.08. 21:34:26

@hagyma: mit vegyek vissza az usa army rendszeresen 18-19 eves kolykoket kuld vagohidra az uccso haborukban ezt azzal fejeltek meg ,hogy a legyilkoltatottak tobb mint fele nem is volt amerikai allampolgar
mivel mixerkent dolgoztam mar elotte is otthon, a xmas szezonban egy manhattani barban nyomtam a flairt sajna csak ideiglenesre vettek fel /nagyon jo borravalo volt/ elotte es utana kartonoztam magyarokkal aztan inkabb 2004 majusaba visszajottem angliaba

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.08. 21:40:08

@aleb19: "aztan inkabb 2004 majusaba/n/ visszajottem angliaba"

ez volt a legjobb neked is meg amerikanak is
mostantol akkor foglalkozz angliaval
remelem sosem engednek be ide tobbet

aleb19 2013.04.08. 21:44:34

@hagyma: "csak neha gondolj bele, lehet nem is mered a valosagot"
nekem az a valosag az amit szemelyesen latok ,tapasztalok ez koszonoviszonyban sem volt az amerika altal a vilagba terjesztett onfenyezo propagandajaval az usa tarsadalom szerkezete szar, rothado, szeteso egy minimalis szikra es robban
ez legjobban chatrina hurikan utani esemenyek kezeleseben mutatkozott meg
baratkozz meg vele az usa a lejton van az eddigi white-protestan-christiant tobbseg is over

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.08. 21:50:41

@aleb19: OK
mi igy szeretunk elni
te leleptel/ vagy elhajtottak/ halistennek
mindenki boldog
koncentrajl londonra
ott mit csinalsz?

aleb19 2013.04.08. 21:55:43

@hagyma: miert ne engednenek be?
vagy nalatok mar letezik a gondolatrendorseg is, az agyatokat pasztazzak sugarakkal?=most mar ertem nalad ez mukodott is
"ez volt a legjobb neked is meg amerikanak is" ezt nem hiszem a munkam felert ket spanish/mexicoi munkajaval annak idejen ok elfogadtak a az illegalis szolgasagot en nem
te hany evet is vartal,hogy legalizaljanak 10-12?
nekem ehhez nem volt gusztusom en visszajottem a normal vilagba az egyetemet befejeztem es most egy multinak adtam el magam es penzugyeskent segitek profitot maximalizalni
es te ha dobnak csontot akkor van melod ha recesszio van akkor meg cumi van az a redneck elet

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.08. 22:04:38

@aleb19: megbeszeltuk
jelzem sosem voltam szolga
ezek szerint Te az voltal, jol tetted, hogy leleptel
szolgakent nem jo elni
azert remelem, hopgy soha nem jossz vissza, mert lathatoan utalod ezt az orszagot, tehat nincs szuksegunk rad
nem vagyok redneck, bar szeretnek
olyan szep lenne
ulnenk Maryvel egy falusi hazban a porcson es neznenk ki a fejunkbol
nekem bejonne
gratulalok a penzugyi karrieredhez, remelem majd posztolsz rola es elfelejted ezt a rossz almot mikor NY-ban gipszkartonoztal
kivanok szep karriert londonban, de az USA-rol nekem faraszto beszelni veled, mert nem ismered
atterhetunk mondjuk albaniara
csontot meg tudod kinek dobalnak
nem mondom ki mert kitiltanak, de tudod te

aleb19 2013.04.08. 22:09:14

@hagyma: "nem mondom ki mert kitiltanak, de tudod te"
mi ha kimondod amit gondolsz akkor mar ki is tiltanak az usabol?
ezert nem mersz beszelni, ez kemeny de legalabb tele van a frigo csirkevel,pulykaval meg bircaval

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.08. 22:14:59

@aleb19:
legyint
egy amerikabol deportalt gipszkartonos, aki ma penzugyi szakember londonban
varom a blogodat a karrieredrol
nevvel, fotoval, kocsival

aleb19 2013.04.08. 22:26:04

@hagyma: nem tudok rola,hogy deportaltak volna overstayer voltam de a feher-faszom-kartyat nem adtam le az amik meg hulyek/de ezt te is tapasztaltad/, hogy mindenre figyeljenek
ja es csak csak multiszabadszolgapenzugyes,
kocsi 5008 hybrid
bloggolas a looserek potcselekvese en jobban szeretek csak alkalmankent trollkodni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.08. 22:29:57

@aleb19: helyesbitek
nem blog
egy bejegyzes ide
sokan orulnenek
igen, nagyon valoszinu, hogy ilyen kocsid van:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.08. 22:38:07

@hagyma: "remelem sosem engednek be ide tobbet"
Ezt most poenosan, vagy komolyan mondtad neki? :S

aleb19 2013.04.08. 22:39:05

@hagyma: ja es pukimentes volt 2 hete, bar mostmar van benne kb 300miles 1.6 dieselhybrid vilagos kek 7 seater ,ezt te is megveheted eccer kb 20.000 fontocska
csak azasszonyodat kellene ravenni, hogy ne egye le a fejedet is es ha a garasokat elere rakosgatod lassacskan csak osszejon mikor jon a fogyasztasi kenyszered gondolj arra, hogy az csak egy erzes ami baszogatja az agyadat es csak ignore it
tudod az embert az kulonbozteti meg az allattol ,hogy kepes uralkodni az erzesei felett

2013.04.08. 22:39:14

@aleb19: losert, egy o-val irjuk.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.08. 22:41:35

@cortes: Egy bizonyos szintig jo ez, de egy szint folott mar nagyarckepzes, amirol hatalmasat lehet bukni.

Ne feledjuk anno jopar birodalom (romai, az angol is is pl) hitte mar azt, hogy na ok aztan a kiralyok. Aztan a tortenelem meg mast mond.

Amerika meg egy ideig a "vilag" tetejen lesz, de nem orokke.

aleb19 2013.04.08. 22:45:18

@charlieharper: koszi cukroscharlie az ismet a lenyeget erinto megjegyzesert amugy tudom csak hat elkapott a hev

2013.04.08. 22:51:25

@aleb19: orulok, hogy segithettem. Eloszor most megnezem, hogy volt e ma is nyuszi hiszti

aleb19 2013.04.08. 22:55:31

@charlieharper: "orulok, hogy segithettem.."
hat igen a tigrisver az tigrisver az nem hagy nyugodtan ugyi?
meg gondolom voltal uttoro te is es az uttoro ott segit ahol tud...

2013.04.08. 23:00:23

@aleb19: csak 1 evet. A maradek eveket altiskoka felsoben Algeriaban voltunk

aleb19 2013.04.08. 23:06:10

@charlieharper: akkor nalad kimaradt a potolhatatlan/felejthetetlen zankai uttorotabor

2013.04.08. 23:13:00

@aleb19: egyszer voltam, bar nem biztos, hogy zanka. Valahol Balatonon. Minden reggel reggeli torna volt es zaszlofelvonas. A nap tobbi resze meg vizibiciklizes

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.08. 23:18:31

@cortes: "Azt hiszem, Hagyma magabiztossága nem abból táplálkozik, hogy Amerikát nem érheti baj gazdaságilag, akár politikailag - mindenkit érhet – hanem az amerikai mentalitásból. A megújulásra, áldozathozatalra, a talpra állásra képes mentalitásból, ami eléggé ellentétes a mi, múltba révedésre, depresszióra hajlamos mentalitásunkkal. :-("

Ezt nagyon jol latod, es ezt a fajta mentalitast, a talprallas kepesseget, a nemzeti osszefogast en is nagyon hianyolom a magyarokbol :( Ajanlom mindenki figyelmebe az Elfujta a Szel c. filmet. Nem a szentimentalis szerelmi vonalat benne, hanem a kuzdeni akarast, a legmelyebb verembol is kilabalast. Azt, ahogy valaki kepes atlepni a multon, es elore nezni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.08. 23:30:53

@tildy:): komolyan
aki ennyire utalja amerikat, annak itt nics keresnivaloja
@aleb19: igyal kevesebbet

aleb19 2013.04.08. 23:39:46

@hagyma:nem hinnem, hogy te dontod el ki mehet be az us-ba ez olyan mini hitleres action
amugy tevedsz nem amerikat utalom hanem az amerikai elitet vetem meg
mert rovidtavu, moho es kapzsi gondolkodasaval ismet es ismet szetcseszi magakorul a vilagot es mar latszanak a jelei, hogy ismet bekovetkezik a gazdasagi recesszio

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.08. 23:44:28

@aleb19: tehat amerikat ilyennek gondolod es utalod

vegulis mint amerikai allampolgarnak van beleszolasom bizonyos szinten, ki jojjon ide
ami nagyon alacsony szint, de van
a te hozzaallasod amerikahoz azt mutatja, hogy nem ide valo vagy
nincs is ezzel semmi baj
es lathatoan eszed agaban sincs visszajonni

spangola 2013.04.08. 23:45:16

@charlieharper:

"orulok, hogy segithettem. Eloszor most megnezem, hogy volt e ma is nyuszi hiszti "

Rajtakaptalak:) Vigyázz!

aleb19 2013.04.09. 00:04:38

@hagyma: tenyleg nincs kedvem ...minek ...sokat kell utazni/jetleg/ aztan meg ujlenyomatott vesznek mintha bunozo lennek kell ez nekem
a valasz nem kell, inkabb mashol koltom el a penzem

elmondanam mint amipolgarnak semmibe nincs beleszolasod es ez foleg azert van mert nem is erted, hogy mibe kellene beleszolnod
szamodra termeszetes, hogy evek ota a nagy ami bankok adjak a penzugyi-kormanyzat embereit es ugy torzitjak a rendszert ahogy nem szegyellik/es nem szegyellik/
ez mar clinton alatt elkezdodott de csucs a bush eraban volt,de mrbarack is ugy ugral ahogy ok futyulnek
alapvetoen nem a te amerikadat utalom, hanem az ellenorzes, kontroll nelkuli penzugyivilagot ami az usaban alakult ki, es ne legyenek illozioid ha galiba lesz ezek az urak gyorsan tavoznak a szart otthagyjak es nektek kell utanuk takaritani
ami bosszant benned,hogy ezt te miert nem latod miert csak az annak idejen altalam a foxnews-on latot egyszerusitett klisseket ismetelgeted-ami szintiszta agymosas

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.09. 00:16:53

@hagyma: en nem utalom, csak realista vagyok. :o)

mzgldr 2013.04.09. 00:16:54

@Zsuzsi65: sőt én továbbmennék és ajánlanám mindenkinek a Függetlenség napja c. filmet. Abban jól megfigyelhető, hogy krízishelyzetben az amerikai elnök képes vadászgépet is vezetni, hogy harcoljon országukat elfoglalni szándékozó földönkívüli csapatok ellen. Ezt a mentalitást nagyon hiányolom a magyar vezetőkből. Vajon Gyurcsány vagy Orbán mikor ülne be a mezőgazdasági permetezőhelikopterbe, hogy szükség esetén belevezesse az Országház felett lebegő űrhajóba? :(((((

aleb19 2013.04.09. 00:19:26

@mzgldr: szerintem azorban bevallalna egy gyurcsotany irtast

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.09. 00:32:32

@mzgldr: " Ezt a mentalitást nagyon hiányolom a magyar vezetőkből. Vajon Gyurcsány vagy Orbán mikor ülne be a mezőgazdasági permetezőhelikopterbe, hogy szükség esetén belevezesse az Országház felett lebegő űrhajóba? :(((((

:D

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.09. 00:35:22

@aleb19: "miert csak az annak idejen altalam a foxnews-on latot egyszerusitett klisseket ismetelgeted-ami szintiszta agymosas "

Akkor vessuk ossze a CNN, NBC es tobbi liberalis adoval, hatha kijon valami a ketto otvozetebol:))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.09. 00:59:42

Rajottem mi zavar sokakat ebben a "buszke" mentalitasban. Az alazat hianya.

aleb19 2013.04.09. 01:08:41

@tildy:): errol az a klasszikus jut eszembe mikor dicserik a lo batorsagat es kiderul,hogy csak vak

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.09. 01:22:39

@mzgldr: Tetszett!!!!

"Gyurcsány vagy Orbán mikor"

Mar az is szep eredmeny lenne ha -szamarhaton - a csapatok elen harcolnanak a szunyoginvazio, vagy a parlagfu ellen.

Ugyis mindig bele akarank kotni az elo faba is.

pappito · http://pappito.com 2013.04.09. 02:46:06

na mégis colt cicaharc, csak most hagyma-aleb karmolászás :)

PannonBoy 2013.04.09. 03:48:44

@janimanó: Arra írtam vonatkozóan írtam, hogy nemcsak a határátkelő létezik, rengeteg oldal van a témában. Nem mellesleg sokkal értelmesebb az eredeti oldalt (forrást) elolvasni, ehhez pedig kell az angol tudás. Nem tudom, hogy sokan hogy képzelik egy hivatalos ügy intézését angol nélkül.

Igen, a végzettségekkel és a papírokkal csak azt akartam hangsúlyozni, hogy legyen már egy színvonal. Tudom nagyon jól, hogy papír és papír között nagy a különbség, de legyen legalább valami.

PannonBoy 2013.04.09. 04:03:07

@barnati: Szia! Örülök, hogy te is a fiatalok táborát erősíted! :) Mielőtt nekivágsz, javaslom, hogy gondolj át pár dolgot. Mivel az egyéni igényeidet nem ismerem, így csak azt mondom, hogy annak ellenére, hogy van gyűjtött pénzed, nagyon fontos, hogy tisztában légy azzal amit akarsz, mivel Londonban nagyon gyorsan megy a pénz. Gyorsabban, mint gondolnád (főleg ha még korábban nem jártál ott). Érdemes átgondolni, hogy hol akarsz lakni, milyen igényeid vannak és ezt milyen munkával tudod biztosítani. Egyáltalán, hogy milyen munkákat vagy hajlandó elvállalni. Ezt nagyban befolyásolja, hogy korábban miben volt tapasztalatod.
A céljaid jók, de előtte mindenképpen azt tanácsolom, hogy itthon az angolod erősítsd meg, felsőfok szintű nyelvórákat javaslok (hidd el, nem kidobott pénz, megéri)!

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.09. 05:18:04

@spangola: Ha mar ugyis ennyire hianyzol Charlienak.

Tegnap definialtuk a stressz-igenyt. Ami nagyon tetszett neked.

Mi van akkor ha kibillensz a komfort zonadbol?
Szukeged van egy stressz-aktivitasra.
Ez lehet negativ (pl. alvas, olvasas, mozi stb) vagy pozitiv (paintball haboru, oroszlan simogatas,tinedzser gyerekkel beszelgetes, anyos meglatogatasa stb.)
A stressz aktivitasra egy csomo fizikabol ismert fogalom ervenyes.
-erosseg
-tartossag
-intenzitas
-frekvencia
-kuszobertek (egy szakadt oreg szatirt nem tekintesz ellenfelnek a buszon)
- meg a stressz-munka fogalma is ertrlmezheto (eros stressz teveknyseg egysegnyi ideig vegezve)

Na most par pelda.
Atlagos stresszigenyu szemelyeknel (kispolgari, normalis) a szokvanyos stressz tevekenyseg tanulas, munka, sport, csalad, szorakozas.

Egy mazochistanal ugyanez a stress tevekenyseg mar kevesbe szokvanyos.
Szadistanal, nocsabasznal, kleptomaniasnal, pszichopata-nal es egyeb nem szokvanyos szemelyisegnel, a stressz aktivitas mas- mas formaju.
Ilyen stressz aktivitas amikor 5 hataratkelos egyfolytaban cukkol, te pedig elvezettel osztod a lapot mind az otnek olyan gepelesi tempoban hogy olvasni alig birtuk.
Szinten ilyen hagyma es aleb19 teljesen ertelmetlen vitaja. aleb19 olyan jo a masik kiakasztasaban, hogy meg hagymat is padlora vitte.
Nezzuk a BKV szatirvadaszatot.
Mivel magasfoku stresszigenyed van, szukseged van ra hogy a szatir (vagy mas agressziv bolond) Teged talajon meg a buszon.
Tudod hogy csucs idoben kozlekedik, Te is akkor utazol.
Kiismered a szokasait, modszereit.
Majd csapdat allitassz
48 kilos, torekeny, artatlan, vedtelen kislanynak oltozol, csakugy mint Piroska,
Alapozoval, ruzzsal, szemfestekkel, hajfestekkel, terepszinbe oltozol, megfelelo szagokkal (parfum) vegkepp eltereled a figyelmet az intenziv feromonokrol. Mindezt azert, hogy a Farkas (szatir) csakis teged lasson a masik 200 potencialis aldozat kozott.
Az aldozati viselkedeseddel felrevezeted a Farkast es amikor eppen kenyelmesen vegezne farkasi stressz tevekenyseget egy laza mozdulattal hatranyulsz es kesztyus kezeddel megragadod a csontos ... kezet.

A fenti peldaban mindketten intenziv stressz tevekenyseget vegzett Piroska es a Farkas. Semmi mast nem akartak csak visszakerulni a komfort zonaba,
Mas modszerek szerint ha stressz aktivitasra nincs mod, vagy az alany peldaul lusta, a komfort zonaba kerules kemiai anyagokkal is elosegitheto (pl. alkohol, drogok).

Nem lennek meglepve ha a komfortzona biologia definicioja is letezne pl. bizonyos mennyisegu szerotonin, vagy dopanin es egyeb vegyuletek kombinacioja.

Az elozo napi javaslatok is ertelmezhetok ebben a stressz dimenzioban.
Kerdeztuk a hormon haztartasodat (pajzsmirigy stb.) minden rendben volt,
Magneziumot szedtel, hogy az agy elektromos vezeto kepessege novekedjen (ez hasznalt, az irany jo)
Meg mindig szokatlanul intenziv a stressz tevekenyseged.
Kovetkezo fokozat a litium.
Ehhez mar orvosi felugyeletet is igenybe vettunk. (Tanato)
Orvosi velemeny szerint magyarorszagon meg befersz a nem orvosi eset kategoriajaba.
Babette javaslata (homloklebeny) mar tul radikalisnak tunt.

Remelem tovabbra sem bantottunk meg, es Piroska es a Farkas tortenetet tukorkent tartod magad ele.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.09. 05:22:35

@ctboy: A fenti peldaban mindketten intenziv stressz tevekenyseget vegzett Piroska es a Farkas.

helyesebben
A fenti peldaban mindketten intenziv stressz tevekenyseget vegeztek Piroska es a Farkas is.

Nem artana ujraolvasni mielott elkoldom....

DieNanny CH 2013.04.09. 06:46:26

@ctboy:
Akkor tulajdonképpen Spangola egy Piroska-ruhába öltözött Farkas? (Nyusziálarcban...?)
:-)))

barnati 2013.04.09. 07:37:16

@PannonBoy Az igényeim teljesen átlagosak úgy érzem. Szeretnék dolgozni úgy hogy abból egy átlagos életszinvonalat tudjak magamnak létrehozni. Jelenleg pénztárosként melózom a Tescoban :P igazából ahogy fentebb is írtad a kezdő, ha lehet így mondani a tipikus bevándorlós melók közül válogatnék. Étterem, kávézó :P

orange85 2013.04.09. 07:45:49

@PannonBoy: én úgy gondolom jól jöhet minden vélemény.vannak ismerőseim akik gyenge nyelvtudással mentek ki és baromi jól elvannak.inkább azt a vonalat kéne erősíteni hogy akinek nincs elég vér a pucájában az ne menjen ki nyelvtudás nélkül.azok akik ezt a blogot olvassák és ki szeretnének menni reményt és bátorítást keresnek itt,valami tutit akarnak,ami persze nem létezik.ezért támogatok minden bátorító kezdeményezést,mert hát ne azért ne sikerüljön mert valaki nem mer belevágni.

orange85 2013.04.09. 08:05:47

@barnati: 21 évesen mit veszíthetsz, a tesco gazdaságos pénztáros állásod?első körben ahhoz s munkához amit te célzol elég lesz szvsz alap szintű de célzott nyelvtudás.pár hónap alatt sokat fel lehet idehaza szedni a nyelvből ha van elég akarat.kis trükkök:film angol hang,magyar felirat!online tv,a skynews ingyen jön a neten.ha érteni nem is fogod,szokja a füled a beszédet.persze ahogy pannonboy mondta:tervezni,tervezni,tervezni.
mellesleg én is ebben a fázisban vagyok csak én lassan már 35.ne várd meg itt míg ennyi leszel...hülye voltam hogy 10 évvel ezelőtt nem mentem ki.

aleb19 2013.04.09. 10:50:34

@janimanó: hat en nehany havi nyelvtanulgatassal nem vagnek nekije a nagyvilagnak es ezt nem is ajanlom senkinek
csak kerdeznem azt az elso 6-10 honapot amig szavaiddal elve "szokja a füled a beszédet" az hogy birod ki ez alsohangon is kb havi 500font/fo- legalabbis angliban

aleb19 2013.04.09. 10:54:21

@barnati: vegezz el egy szakacs okj foxi-maxit es ezzel skociaban meg videken eltudod kezdeni a vendeglatozast

aleb19 2013.04.09. 11:30:27

@ctboy: bar gazdasagi temakban naiv vagy es neha hulyesegeket irkalsz de a fenti piroska/farkas szosszenet zsenialis

"ilyen hagyma es aleb19 teljesen ertelmetlen vitaja. aleb19 olyan jo a masik kiakasztasaban, hogy meg hagymat is padlora vitte."
szerintem nem volt ertelmetlen, sajnalom a penz nem trefa dolog az us citizenek illetve orszaguk mas orszagokon eloskodnek sokszor fegyveres eroszakkal szerezve penzt /lasd. irak/ az a minimum,hogy az onelegult arcukba mondjuk
kozgazt vegeztem ezt tanultam az egyetemen es ez a munkam most egy multinal ennek a dirty game-nek a lenyege sok penzed ugy lesz ha masoktol elszeded

2013.04.09. 11:43:37

@aleb19: valami lehet a levegoben, ugyanis egyetertek veled nagyvonalakban, pl Irak

orange85 2013.04.09. 11:51:49

@aleb19: oda van bízva,csak arra utaltam hogy sokat dobhat a dolgokon.a cikk írója is jelezte hogy a nyelvtudás fontos meg persze kell is de ha van egy kis alapod akkor már lehet vele kezdeni valamit.attól függ mennyi ideje van rá,de ha odarakja magát egy pár hónap alatt,az első szembejövő szar melót el tudja vállalni.nekem vannak kint ismerőseim,tényleg alig makogtak valamit viszont odarakták magukat a melókeresésben,nem nyafogtak,elvállaltak mindent és egyik sem keres 1200 font alatt.az hogy kevés-e vagy sok vagy elég mindenki döntse el.
angol nyelvről beszélünk,az alapokat gyorsan le lehet rakni.egy német vagy latin nyelvről nem mondható ez el,igazad van,a némettel minimum egy év tanulás után próbálkoznék kint.

aleb19 2013.04.09. 12:08:20

@janimanó: a nyelvtudasnelkuli melokereses a valsag ota -2009- nem igen mukszik ezert felelotlenseg ezt ajanlgatni
ismertem olyan magyarokat akik telen az ejszakata londoni buszokon huztak ki hetekig-honapokig ami kozelit a hajlektalansaghoz

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.09. 12:20:02

Ezt nem is vonja ketsegbe senki.
Az USA nagyon hatarozottan ervenyesiti az erdekeit.
Ez akkor persze jol jon ha a
naci dominanciat kell megelozni europaban (milyen gyonyoru is lenne egy NDK tipusu egyesult europa ......) ugye franciak?
Vagy egy Szovjetuniot terdre kenyszeriteni.
Maskor nem esik jol, mikor a gazdasagi verseny a katonai eszkozok arnyekaban jatszodik.
Ez a harmadik a "gazdasagi, politikai, katonai" dimenzio nagyon lenyeges.
Mig az elso kettoben lehet viszonylag gyorsan eredmenyt elerni katonailag nehez es koltseges versenyben maradni.

Furcsa ezt egyebkent idekoltozokent erzekelni, es racsodalkozni a mentalitasbeli kulonbsegekre.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.09. 12:41:24

@ctboy: Az elozo Neked -@charlieharper - ment.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.09. 13:40:37

@DieNanny:
Kivancsian varjuk kire ismer ra.

...........(Azert kicsit felek is hogy bekap a Farkas)

M. Péter 2013.04.09. 13:42:04

@janimanó: Ez egyéntől függ. Én 6 hónap után sokkal jobbal beszéltem spanyolul vagy németül, mint angolul.

zopilote 2013.04.09. 14:18:24

@M. Péter:
Hozzatennem meg, hogy nem csak szemelytol, hanem a korulmenyektol is fugg. 2 honapig
eltem Ausztriaban, jobban beszeltem nemetul, mint angolul 1 ev utan, pedig napi 8 ora es
heti 5 nap full time tanultuk az angolt iskolaban, 30 hetig, mikor kijottem. Taborbeli szlovak,
lengyel ismeroseimmel is nemetul " beszelgettunk " honapokig, mikor kijottunk Kanadaba.
Igaz, Ausztriaban egy osztrak csaladnal laktam es dolgoztam, ott szedtem fel nemet tudasom
nagy reszet. Kb. 2 ev utan mindent elfelejtettem. Mexikoba ugy kuldtek le, hogy egy szot sem
tudtam spanyolul. Szokincsem 5 ott eltoltott ev utan rendkivul nagy, de az igeidoket meg most
sem tudom. Sajonos olvasni es irni sem tudok. Mikor neha visszajottem Kanadaba, hetekig
spanyolul koszontem, spanyolul kertem kavet, spanyolul karomkodtam. Sokszor engem hivtak
tolmacsolni, ha a cegnel dolgozo mexikoiaknak, kolumbiaknak el kellett vmit magyarazni. Ora-
kig el tudok mexikoiakkal " beszelgetni ", megertem a vicceket, sot viccet is tudok mondani
spanyolul. Szoval erdekes dolog ez a nyelvkerdes.

zopilote 2013.04.09. 14:31:09

@aleb19:
" ilyen hagyma es aleb19 teljesen ertelmetlen vitaja "
Nehezen tudtam megallni, hogy be ne szalljak a vitaba:) De lehet olyan emberrel vitazni, akinek
a Mayflowerrol is Koppany jut az eszebe? :) Falra hanyt borso:)

a nagy levin 2 2013.04.09. 14:35:30

@hothead: Hali :)
Hát, itthonról. Hamarosan megyünk Ausztráliába körbenézni pár hétre. Ez kb. május vége, június eleje lesz. Kaptunk egy meghívást, egyik barátommal együtt, mintegy fél évvel ez előtt...megközelítőleg akkor, amikor utoljára jártam itt. Elsőre persze nemet mondtunk, aztán, több és több infot kaptunk. Most ott tartunk, hogy elutazunk és megnézzük, körülnézünk, tájékozódunk. (Elsősorban cégalapítás, vásárlás, résztulajdon szerzés - ezek feltételei, követelményei, adminisztrációs teendői) Ez a neten nem nagyon megy...legalább is elég kuszák az infok. Ha kapok, akkor is elég lassan kapok válaszokat, és rengeteg az ilyen-olyan közvetítő cég, meg az ügyvéd. Szóval, sztem ott kell lenni, megnézni, megkérdezni és csinálni; másképp nem megy. Ha nem úgy jönnek össze a dolgok ahogy elképzeltük, semmi gond, nyaraltunk egy jót. Mert persze visszük a családot is...

hothead 2013.04.09. 15:17:20

@a nagy levin 2: ausztrália? jó választás :)
van bürokrácia (épp az ez előtti au posztnál vázoltam), de lekűzdhető!
kíváncsi leszek a fejleményekre!

a nagy levin 2 2013.04.09. 16:16:13

@hothead: Hát, ja. Közelebb nem volt. Meglátjuk:).
Ha megadod a privát mailedet, megírom.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.09. 17:22:19

@zopilote: "Falra hanyt borso:"
Es a hanyasban mindig van sargarepa.

DieNanny CH 2013.04.09. 18:30:24

@janimanó:
Én németet 60 órát tanultam Mo-on, mielőtt Ausztriába mentem. Au-pair-nek. Ott pedig 2 év nyelviskola után letettem a Goethe középfokút...
Szóval egyénfüggő.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.09. 22:28:37

@aleb19: "csak kerdeznem azt az elso 6-10 honapot amig szavaiddal elve "szokja a füled a beszédet" az hogy birod ki ez alsohangon is kb havi 500font/fo- legalabbis angliban"
Kiveve, ha rokonoknal laksz es utolag , mikor mar allast talaltal , fizetsz bele a rezsibe, stb. Mert akkor ha makod van, 5-7 honapra is eleg tud lenni 1000 font.

2013.04.09. 22:45:04

@barnati: Az en ket centem: ha most penztaroskent dolgozol a Tescoban, jelentkezz ugyanilyen allasokra Angliaban. Komolyan. Az angolokat mindig az erdekli hogy milyen munkakorben van tapasztalatod. Etterem, kavezo nem jo otlet, mert minden uj bevandorlo ott akar dolgozni, es rogton azt fogjak kerdezni milyen tapasztalatod van. En a helyedben azt csinalnam hogy elkezdenek az osszes szupermarkethez palyazni, illetve meg mas nagy uzletlancokhoz is ahol penztarosok dolgoznak. Azt mondanam a bemutatkozo szovegben hogy imadok penztaroskent dolgozni (tenyleg!), beszelek angolul, szeretnem az angoltudasomat magasabb szintre fejleszteni es ezert keresek Angliaban penztarosi allast, amit egyebkent is imadok es rengeteg tapasztalatom van benne.

Pl. ezekhez jelentkezhetnel: Tesco (mindenkeppen!), Morrisons, Sainsbury's, Aldi, Co-op, Waitrose, Marks & Spencer, Asda, Iceland, Poundland.

2013.04.09. 22:48:57

@tildy:): '"csak kerdeznem azt az elso 6-10 honapot amig szavaiddal elve "szokja a füled a beszédet" az hogy birod ki ez alsohangon is kb havi 500font/fo- legalabbis angliban"
Kiveve, ha rokonoknal laksz es utolag , mikor mar allast talaltal , fizetsz bele a rezsibe, stb. Mert akkor ha makod van, 5-7 honapra is eleg tud lenni 1000 font.'

Azert nem sokan vannak akik rokonoknal lakhatnak ingyen Angliaban 5-7 honapig... Ti nagyon nagyvonaluak voltatok a rokonotokkal, remelem ezt meg is halalja mindenfele ertelemben. De ha nem lakhatsz rokonoknal, havi 500 font Londonban csak egy szoba berlesere eleg (kauciorol nem beszelve), es akkor meg nem ettel, nem kozlekedtel.

barnati 2013.04.09. 23:08:51

@Mirjam2: való igaz érdemesebb már azzal foglalkozni amiben van már tapasztalatom. Nem utolsósorban a nyelvtudásomat is fejleszthetném. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.09. 23:53:02

@Mirjam2: Mi az elso honapokban kb 900 fontbol eltunk meg ketten. Ebbol 500/ho volt a szallas. Ebben benne volt a kaja, ket het kaucio, neha utazas. Munkam 3 honap utan lett.

Szoba eseten sok fugg, mennyir vagy kompromisszumkesz. Lehet talalni 250-300ert is ( igaz az olyan is).

2013.04.10. 01:39:06

@tildy:): Oszinten szolva nem tudtam hogy lehet 250-300-ert szobat talalni meg mindig; emlekszem a regi szep idokben, 2004-ben, 250-ert bereltem az elso szobamat, ez akkor normalis arnak szamitott es nagyon szep szoba volt... Azota felmentek az arak, de jo tudni hogy meg mindig van elerhetobb aron szoba. Ket ember mindig sokkal olcsobban kijon mint egy (mar ugy ertem hogy az egy fore eso koltseg kevesebb).

andiey 2013.04.10. 14:56:39

A "Kimennék Londonba" csoportot nem találom a facebookon, pedig szerettem volna csatlakozni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.10. 23:58:02

@Mirjam2: lehet, de jellemzoen tomegszallason ha Londonrol van szo, es single roomot , vagy videken normalis doublet is akar.

Kard 2013.04.16. 18:11:48

@Khal Drogo: "Az egy vicc hogy Görögországot, Portugáliát stb.letámadták miközben a súlyosabb adósságmutatókkal rendelkező USA a legmagasabb minősítéseket kapja. " - már ne haragudj, de irtózatos butaságokat beszélsz. Görög államadósság az átstrukturálás előtt 230% volt a GDP-hez képest, ebből lett a vágással 150. A portugál jelenleg 124%. Az amerikai 100% környékén van és ebből több mint 20%-ot a fed tart a kezében. Azaz ha fogná és bevonná, akkor lenne egy kis infláció és mindjárt 80 alá esne az amerikai államadósság. A másik tényező, hogy míg az említett országok adósság nagyrészt külföld felé van addig az amerikai egy jelentős része belföldi. Van külföldi is, Kína, de nem az a legnagyobb tétel benne.
Az is hülyeség, hogy az eurót "szétvágták", mert miközben 2000-ben 1 euróért 80 amerikai centet kaptál addig most 1.3 dollárt. Valahogy ez nem a tönkretétel jele.

Khal Drogo 2013.04.16. 23:03:34

kep.cdn.index.hu/1/0/193/1931/19315/1931580_df0824fef189bc7dbe430c72a5ca6822_o.jpg

Az USA államadóssága meredeken nő. Ez az adósságpálya fenntarthatatlan. Rá kell nézni a grafikonra.

Euró : Az eurózóna válsága 2008 után tört ki. Akkor az euró 1,6 állt, a gyengülés tehát 20%-os. Az hogy a bevezetésekor, egy konjunktúrális közegben, úgy hogy az USA dollár 2002-ben, komoly háborúkba bonyolódva gyengébb volt, nem biztos hogy érvként elfogadható.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása