oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. március 20. 06:51,  Minden képzeletet felülmúlt az emberi aljasság 322 komment

2013. március 20. 06:51 Határátkelő

Minden képzeletet felülmúlt az emberi aljasság

Sok történetben szerepelt már itt, a blogon is az, hogy mennyire kell vigyázni külföldi munkavállalásnál (is...), hogy mit ír alá az ember, és milyen közvetítőkön keresztül vállal munkát. Ferenc története Németországon és Anglián át Svédországig tart, nem kevés tanulsággal.

hegesztő.jpg

„A nagy Szovjetunióban (a mai Kirgizisztánban) végeztem pont a rendszerváltáskor. Az ott megszerzett diplomával nem sok mindent tudtam kezdeni a 90-es években Magyarországon. Lettem „vám- és pénzügyőr", ameddig a gyomrom bírta. 28 hónapot bírta.

Mivel hegesztőmérnök lennék, egy magyar cégen keresztül kimentem vasbetont hegeszteni Németországba, azzal, hogy ha betanultam, utána műszakvezető leszek.

Embertelen körülmények

Minden képzeletet felülmúlt az emberi aljasság, amit ott tapasztaltam. Éjjel-nappal ment a műszak, egyik héten nappal 12 óra, másik héten éjszaka 12 óra, a vasárnap szabad.

A szállás az üzemcsarnok mellett levő helységekben lett kialakítva, füldugóval kellett aludni 15 másik munkással. Ha nem teljesítetted a normát, akkor csak annyit számoltak el, amennyit teljesítettél. Szinte lehetetlen volt a 100%-ot teljesíteni. Átlagosan 9-10 óra munkát számoltak el, persze a német cég 12 órát fizetett ki a magyar cégnek.

Több, mint 200 ember dolgozott akkor ott, ki lehet számolni, mennyi pénzt tettek zsebre. Nagyon nagy volt a lemorzsolodás, volt olyan, aki öngyilkos lett az üzem WC-jében, mert nem bírta tovább a munkát meg az emberi kizsákmányolást.

Például a német adóvisszatérítést a magyar cég ügyvezetője intézte 50%-ért, de muszáj volt, hogy ő csinálja. Derék magyar honfitársaink a mai napig dolgoztatnak Németországban, büntetlenül.

Bejártam a fél világot

Ezután egy másik magyar cégen keresztül dolgoztam Németországban, mint hegesztő bejártam a fél világot kiküldetésben. Ez utóbbit nagyon szerettem, de amikor Németországban kellett dolgozni, azt már kevésbé.

Bármit is csináltam, akkor is csak egy magyar munkás voltam, akinek a török, görög, vietnami munkások is parancsoltak, a német nem is állt velem szóba. Minden tekintetben a keletnémetek voltak a legrosszabbak.

Angliában korrektül fizettek

2005-ben Angliába mentem egy magyar-osztrák céggel és 60 magyar honfitársammal erőművet felújítani. Volt ott minden: sztrájk, verekedés az angolokkal, verekedés az osztrákokkal, verekedés a honfitársainkkal, média felhajtás, tévéinterjú... rendőrségi fogda... Uniós beruházás volt, hatalmas pénzeket sikkasztottak el.

Furcsa módon nagyon korrektül fizették a munkásokat (főleg a médiafelhajtás után), de sajnos nem tartott sokáig az idill, pár hónap után kiderült, hogy nem voltunk bejelentve semmilyen hivatalban.

Farkas és Medve

Ekkor megkeresett egy svéd férfi (legyen a neve: Farkas), hogy mi lenne, ha nála dolgoznék. Természetesen mentem Svédországba. Nagyon rendes ember volt, azt mondta, csak 3 hónap után jelent be, addig tart a próbaidő.

Ezután jött egy másik svéd férfi (legyen a neve Medve), hogy lépjünk be az ő cégéhez, de ugyanott maradunk kölcsönben (közben kivittem dolgozni még 3 hegesztőt), nagyon tetszetős fizetést ajánlott, így aztán aláírtunk.

Csak azt nem tudtuk, hogy mit írtunk alá, mert svédül volt. Minden nagyon jó volt, csak havi 300-320 órát kellett dolgozni, a fizetés meg kéthetente jött a számlánkra, mert ilyen időközönként kellett leadni az órákat. Nem volt semmilyen pótlék délutánra vagy hétvégére sem.

Közben a cég meg csak bővült, további 25 magyar munkást vittem ki magam mellé dolgozni, akik ugyanúgy Medve úr cégéhez léptek be. A cég, amelyikhez kölcsönadtak, egy nagy bányaipari vállalatnak dolgozott be. A többi svéd bedolgozó cég nem bírta a tempót sem minőségben, sem mennyiségben, mert nem voltak éjjel-nappal dolgozó magyar hegesztőik.

Tudomásom szerint három lakatosüzem ment tönkre közvetve a magyar hegesztők miatt. Szabadkezet kaptam, átalakítottam a cég működését, 25-30 százalékkal hatékonyabb lett a termelés, csak az érdekelte őket, hogy teljesítsük a határidőket.

Ideális munkahely volt

Nem olyan volt, mint Németországban vagy Magyarországon, nem érdekelte őket, hogy mit csinálsz, vagy hogyan csinálod, csak az érdekelte őket, hogy kész legyen és a reklamáció 3% alatt legyen.

Ideális munkahely volt, nem kellett a lakásért fizetni, ingyen volt a kávé, a sütemény, az internet. A tulajdonos (Farkas) minden este megköszönte a munkát minden munkásnak. Medve főnökünk félévente megjelent, valami papírt mindig aláíratott korrekció jelszóval.

Természetesen kérdeztük mi van a "svédszámunkkal", az adónkkal, mindig megnyugtatott bennünket, hogy ne aggódjunk, minden rendben van. Közben kitört a válság örültünk, hogy tudunk dolgozni. Aki próbált egy kicsit erőteljesebben érdeklődni, azt rögtön leállították, vagy amikor hazajött Magyarországra szabadságra, telefonálnom kellett neki, hogy nem kell visszajönnie. Én voltam az üzemvezető, a munkások 90%-a az én ajánlásommal került ki dolgozni.

És akkor jött a svéd államkincstár...

Akkor lett vége az idillnek, amikor levelet kaptunk a svéd Kronofogdentől (államkincstártól), hogy be kell fizetni ennyi és ennyi svéd koronát. Természetesen a svéd főnökünk, Medve összeszedte a leveleket és azt mondta, elintézi. Ez háromhavonta megismétlődött.

Akinél dolgoztunk (Farkas), azt mondta, ez nem az ő dolga, mivel ő bérel bennünket, de ha nem tetszik, akkor el lehet menni, van a helyünkre több ezer magyar.

Medve főnökünkről kiderült, hogy közben magyar orvosokat is közvetít ki Svédországba, nem is keveset, már száz fölött van a számuk.

Summa summarum Medve főnököm cégénél az elmúlt 7 évben 348 magyar munkás, 118 lett, 234 lengyel és197 litván dolgozott (dolgozik) különböző svéd vállalatoknál, kölcsönbe.

Jelen pillanatban Medve főnököm cégeitől 87 millió svéd koronát követel a svéd államkincstár.

Tőlem 448 ezer svéd koronát.

A mai napig dolgoznak Farkasnál magyar munkások Medve úr cégétől kölcsönben."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország Svédország Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr585147950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Taxomükke (UK) 2013.03.20. 16:07:22

@aaron thorn: A sved mediahoz annyit: egy volt osztalytarsam sved allampolgar, tobbek kozott a sved teveknek keszit tenyfeltaro riportokat, igen razos temakban is. Ha valoban ugy tortent a dolog, ahogy tortent, keressen meg engem a posztolo, osszehozom a haverommal, aztan meglatjuk, mi sul ki belole.
Amugy furcsallom, hogy mekkora gecik ezek a Björn meg Wolf nevuek, de azert a posztolo eveken at szallitotta nekik a munkaerot.

nincs1itt 2013.03.20. 16:08:40

@Len.Mag: Én csak a véleményemet fejeztem ki, a magam keresetlen stílusában. Ha ez az Azbej Tristán nevű, egy kormányzati pénzből létrehozott, igen színvonaltalan, hazugságokkal teli honlapot reklámoz, azt nem fogom szó nélkül hagyni. Még ha Neked nem is tetszik a szóhasználatom, de az ilyen xarrakás, gané, ingyenélő, hazudozó g@cit illene figyelmeztetned, hogy ez nem a FIDESZ.hu...

montroyal ( CAN qc) 2013.03.20. 16:08:42

@zopilote: reszvetem ..hasonlo gondolataim voltak amikor a szuleim elmentek... amikor anyam rakos lett mar 2x 1 honapot voltam otthon egyeduli gyerek vagyok) . apammal is amikor egyedul maradt... es bar semmit sem tudtam csinalni ha otthon lettem volna apam nem ment volna onkent anyam utan mindenfele betegseg nelkul .. sajnos ez sokakat eler a tavolbol...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.03.20. 16:16:29

elolvastam a hozzászólásokat, semmi különös, csak a szokásos, magyar a magyarnak farkasa, meg hasonló dőreségek. megcsapva hagyma újdonsült állampolgárságával eufóriaparfümmel befújva, márványdobozba csomagolva. csak itt, csak nektek. én nem akarok más állampolgár lenni. se így se úgy. aranyos hogy örül, de azért remélem érdemnek nem érzi.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.20. 16:22:22

@házelőtthinta: en sosem hozom fel
mindig valaszolnom kell
ez hogy lenne mar erdem?
amerikainak lenni egy uj eleterzes, nem elvesztve a magyarsagomat
en nem feladtam a magyarsagomat, hanem kibovitettem egy fantasztikus orszag allampolgara lettem pluszban, mint ami eddig voltam
/meghogy erdem.../

amugy erdekes nezegetem a kis fuztet amit ugy meg adtak, olyan tucatnyi hires bevandorlo van benne, abbol 3 magyar:)
a felesegem nagyon boldog volt tole, bar en kettot nem is ismerek
/osztrak magyar monarchiat irnak/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.20. 16:27:25

nade meg igy ebed elott es tenyleg lezarva engem
de kurva jo erzes amerikainak lenni:)

andaluzkutya 2013.03.20. 16:29:54

@Hari Seldon 2: én a Medicarreraval jutottam ki, abszolút megbízhatóak.

fehérfarkas 2013.03.20. 16:32:43

@Távmunkás: elviekben igazad vam de sajnos a magyar gyakorlat máshogy működik, és túl sok konkrét esetet láttam, ahol a magyar hatóságok egyáltalán nem védték a munkavállalók törvényben rögzített érdekeit (a legtöbbször nem is folytattak semmilyen komoly vizsgálatot), és ezt a magyar munkáltatók sajnos meg tudják csinálni, mivel a magyar emberek
1. úgy szocializálódtak, hogy nekik nincsenek jogaik (a papíron levő jogok itt semmit nem érnek a gyakorlatban)
2. a hatóságok úgysem tesznek érdemben semmit
3. esetleg ügyvéddel tudnák a jogaikat képviseltetni, de arra fizetésük meg nem elég (ingyen pedig nem dolgozik az ügyvéd)
4. és a végső érv amiket naponta megkap a magyar munkavállaló: "örülj, hogy neked legalább van munkád, más szívesen cserélne veled" (ami ugye tudjuk mit jelent a valóságban)

hogy miért nem alakult ki a magyarokban a (jog)tudatos munkavállalóság? mert nem volt hol és mikor;
ezért hoztam fel a minisztériumi példát is, hogy nálunk még a minisztériumok sem tartják be a munkaügyi törvényeket (sőt, még a NAV-nak is vannak olyan részlegei, ahol napi 10 órákat simán ledolgoznak a munkavállalók túlóraelszámolás nélkül, de ezekről a szürke dolgozókról a sajtóba semmi nem kerül be), vagyis az az ország, ahol ilyen szinteken veszik semmibe a munkavállalók jogait mi lehet alacsonyabb szinteken? ezért nem is csodálkozom azon, hogy nálunk nem alakult ki a tudatos munkavállalói érdekképviselet (a szakszervezeteket viszont tudatosan építette le a hatalom - és a sors furcsa iróniája, hogy azoknál a multiknál van valamilyen működő szakszervezet, akik ellen pont szabadságharcol a hatalom);
ahol nagy a kiszolgáltatottság, szegénység, munkanélküliség ott ne keress munkavállalói jogokat - mert max. papíron léteznek, de a munkáltatók nem tartják be;
és az ilyen országban szocializálódott munkavállalók külföldön sem tudják érvényesíteni a jogaikat (azt sem tudják, hogy eszik-e vagy isszák)

Len.Mag 2013.03.20. 16:35:14

@házelőtthinta: Én viszont nem értem. Márt miért ne lehetne érdem? Nem tudom, Amerikában hogy megy, de azért általában egy állampolgárságot megszerezni nem olyan egyszerű. Nem egy nyelvvizsga (pedig még azt is érdemnek lehet tekinteni).
Vagy Te is azzal jössz, hogy akkor már nem magyar, stb.?

andaluzkutya 2013.03.20. 16:40:02

@dalarna: Le tudnád írni, hogy az orvosokat hogyan verték át? Hogy lehet egy orvost feketén dolgoztatni működési engedéllyel, szakszervezettel, orvosik kamarával, stb.?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.20. 16:41:35

@Len.Mag: en sem kiferjezetten erdemnek hivnam
nem jo a szo
de nem is talalom a jo szot
van itt mas is aki mas allampolgar lett,
hatha megtalalja:)
ahh tellegg haggyunk mar engem:)
majd ha leulepszik megirom posztban

montroyal ( CAN qc) 2013.03.20. 16:45:56

@hagyma: jon Bob Dylan ashevillebe

most jon vagy tolokocsiba toljak...DD

tanato 2013.03.20. 16:48:09

@Hari Seldon 2: Lépjen rá a feleséged a neten a Webdoki.hu-ra/pecsétszáma alapján tud beregizni/ott kattintson a Fórum menűre,majd azon belül a fiatalok,rezidensek egymásközt jön.A következő az orvosi munka külföldön és egy magyar orvosnő IKEA országban cimű menűpont.Ezt javaslom nézze meg a feleséged.Tulajdonképpen egy mini Határátkelő orvosok részére a kintiek élménybeszámolói és gyakorlati tanácsai a kifelé készülőknek.

telkoe 2013.03.20. 16:49:26

@fehérfarkas: Te teljesen komolyan azt hiszed hogy mindenki ilyen szerencsetlen Magyarorszagon?

Len.Mag 2013.03.20. 16:50:01

@hagyma: Hát én biztos nagyon büszke lennék a Helyedben. Más kérdés, hogy Európán belül nem biztos, hogy szükségét érezném egy másik állampolgársággal, hacsak nem jár felesleges szivatással a magyar (pl. adóügyek), de majd meglátjuk. De ehhez azért gondolom az is kell, hogy már relatíve véglegesnek, otthonodnak érezd az országot, vagy nem?

Fejesrob 2013.03.20. 16:50:58

Szar ügy, de ha valaki úgy dolgozik hónapokig Svédországban, hogy nem is kérdezősködik, az megérdemli. A többiből is süt, hogy ahová letettek, úgy is maradtál, csak kapd a lóvét.

Hegesztőket pedig mindenhová keresnek.

Len.Mag 2013.03.20. 16:51:31

@Len.Mag: másik állampolgárságnak, természetesen

tanato 2013.03.20. 16:52:17

@andaluzkutya: Ez nagyon necces lenne,elvileg hamis papírokkal egy darabig elmenne,de a legelső kis koccanás esetén borulna a bili és nagyot szólna.Lehet arra gondolt,hogy nem hamis ember volt az átverés tárgya hanem kevesebbet adtak a kialkudott összegnél.

Fejesrob 2013.03.20. 16:53:08

@fehérfarkas: Ez azért is érdekes, mert volt pár munkahelyem, állami cégeknél is és sehol nem volt ilyen.

Sőt, némelyik egészen kényelmes volt.

Ez tömegesen inkább az építőiparra jellemző.

calvin&hobbes 2013.03.20. 17:06:33

Csak egy kerdes a poszttal kapcsolatban... Eleg regota olvasom a blogot es biztos vagyok benne, hogy sokan kerdeztek mar de szeretnek beallni a sorba en is, miert kell 200 kommentet vegigolvasni ahhoz hogy az ember megertse mirol szol a poszt? Plane mikor az iroja is megjelenik a 180. kommentnel es bevallja hogy tudja hogy szarul irta meg es egy csomo mindent kihagyott. Es 15 hozzaszolassal lejjebb kap az ember meg egy kis toredek infot aminel beut a vilagosodas hogy AAAHHHHAAA vegre nem egy csoffadt lufi a tortenet hanem kezd kerekedni...
Nem mondom hogy nem elvezem a kommentek olvasasat, kicsit olyan ez mint valami latin szappanopera csak nem Luszeszitak meg Eszmeraldak a szereplok, mindig tortenik valami valakivel, pezseg az elet...(no offense) Ha nagyon unatkozok kifejezetten szorakoztat de nem lenne egyszerubb rogton az elejen mondjuk szortirozni es visszakuldeni a feladonak egy kis korrekciora mielott cimlapra kerul?
A multkori londoni posztnak peldaul egesz biztos vagyok benne, hogy a masik fele lemaradt a cyberspaceben ...Nem all szandekomban nagyon kekeckedni vagy eszt osztani, csak erdekelne a koreografia...

Peetee 2013.03.20. 17:25:46

@hagyma:

Igazad van, de akkor nem kell később keseregni, hogy így-meg-úgy átbasztak. Ha akkor jó volt a 80dollár, akkor most nem kell sírni, hogy nem jelentettek be azok a mocskosok, és nap 8dollárt kerestek rajtam, milyen jó lett volna ha nálam landol mind a 88USD.

@dalarna: Ha ez így van, akkor mit is követel rajtad a Svéd? Ha a munkaadód nem fizeti utánad a munkadói járulékot, Te pedig itthon fizetted magad után munkavállalóit, akkor valami turpisság van itt, valaki nem mond igazat.
Írod, hogy a "A magyar a magyarnak a legnagyobb ellensége.".
Ezzel bármikor egyetértek. De csak azt lehet átb@szni, aki hagyja magát.

andaluzkutya 2013.03.20. 17:25:46

@tanato: Nem tudom, a hegesztőknél hogy van, de azt tudom, hogy az orvosoknál mi kell ahhoz, hogy külföldön dolgozhass. Legalábbis Norvégiában, de tudtommal Svédországban sincs nagyon másképpen.
Itt háromféleképpen dolgozhat egy orvos: önkormányzati alkalmazott, állami alkalmazott, vagy magánszolgáltatónál alkalmazott. Csinálhat magánvállalkozást is, de az esélytelen itteni tapasztalat hiányában. Mindegyiknél alapfeltétel, hogy az orvos honosítsa a diplomáját, szakvizsgáját, legyen meg a működési engedélye, amit a munkaadó intéz neki. Az önkormányzat meg az állam nyilván nem trükközik ezekkel. A magánszolgáltató meg az állammal kötött szerződését kockáztatja, ha illegálisan alkalmaz valakit. Van még persze a "vikar" rendszer is, ami "beugró/helyettesítő" orvost jelent, de azt megintcsak nem szerencsés helyi tapasztalat nélkül csinálni. További nehézség, hogy egész Skandináviában orvoshiány van, és hemzsegnek a megbízható közvetítő-cégek, mint pl. az enyém, akikkel én csak a nyelvtanfolyamra szerződtem, utána már az állam foglalkoztat engem, velük vagyok munkaviszonyban, így simlisség kizárva.
És akkor még ott van a szakszervezet, akik minden interjún ott vannak, és nem hagyják, hogy a kelet-európaiak lenyomják a fizetéseket, továbbá ott van az orvosi kamara is, aki ugyanezért dolgozik.
Elképzelésem sincs, hogy hogyan lehet ezt kivitelezni ilyen mennyiségben...

blackhairlady 2013.03.20. 17:27:06

@zopilote: Oszinte reszvetem. En megertem, hogy mit erzel, hasonlo cipoben jarok.

Mrs. Clayton 2013.03.20. 17:34:52

@andaluzkutya: hát volt az a csóka amerikában, film is készült róla, catch me if you can címmel, ő még pilóta is volt, nemcsak orvos, igaz nem 2013-ban történt, de gondolom, ha épp jó a szerencséje és nem csekkolják megfelelően a papírokat
itt UK-ben olyan sztorik vannak,h simán elhiszem, h némelyik csak a zuzlu varázslóképzőt végezte el, azt is estin

andaluzkutya 2013.03.20. 17:39:19

@Jess G: A szakértelem az egy dolog, de gondolom a zulu varázslókat sem feketén alkalmazzák.:)

Mrs. Clayton 2013.03.20. 17:46:42

@andaluzkutya: persze, valszeg nem jellemző, h orvos feketén dolgozik, azt el tudom képzelni, h orvosok egyes magánklinikákon úgy dolgoznak feketén, h olyan tevékenységet végeznek, ami tiltott, így nem hivatalos maga a tevékenység sem, így a foglalkoztatás sem, de ettől még ők valahol legálisan foglalkoztatva vannak
itt pl őssejtes beavatkozásokra gondolok ld Scheffer ügy

andaluzkutya 2013.03.20. 17:55:18

@Jess G: Igen, ha valami illegális tevékenységre keresnek embert, akkor sokkal egyszerűbb valami kamu-indokkal alkalmazni, mint a pincében rejtegetni. Nézzen ki az egész ügylet patyolattisztának, nem kicsinyeskedünk a bejelentéssel, stb. Mondjuk nem hiszem, hogy kb. 100 orvost kerestek volna őssejtes beavatkozásra Svédországba, de ki tudja:)
Én amúgy még nem hallottam olyan orvosról, aki Skandináviába (de akárhova máshova) akart volna menni, és átvágták volna. Olyan volt, hogy pl. nem volt megelégedve az észak-svéd/norvég klímával, de ezt a szerződés aláírásakor tudhatta, hogy mire számíthat. Olyan is volt, aki nem tudott beilleszkedni, és hosszabb/rövidebb idő után visszajött, de őket se verték át. És hallottam olyat is, aki képtelen volt végigcsinálni a nyelvtanfolyamot, a szerződés értelmében nekik fizetni kell a közvetítőcégnek, de ez se apró betűs rész volt a szerződésben. Amúgy ha kiutazik és két nap után visszaköltözik, akkor nem kell semmit fizetnie...

Mrs. Clayton 2013.03.20. 18:02:53

@andaluzkutya: egyértelmű, ez nem az a szakma,meg alapvetően, aki elvégzett egy egyetemet talán elvárható, h minden hülyeségbe ne menjen bele, szóval nem gondolnám, h csak úgy át lehet vágni és nyilván illegális műtétek ezreit sem kell elvégezni ma még európában, szóval sztem sincs feketén dolgozó orvos

pocaklakó minimanó 2013.03.20. 18:14:31

Ez a történet valahol sántít. De hogy hol...? :)

rugoman 2013.03.20. 18:19:34

ott a baj, hogy magyarral kezdtél. általában azért mennek el innen, mert itthon mindenki hazudik és átbassza a másikat.
ehhez képest sokan megbíznak a magyar "munkaközvetítőkben". ezek itthon sem tudnak munkát adni, nemhogy külföldön.
ez az állatkert dolog (Medve, Farkas) sem világos, svéd svéd, vagy svéd magyar, vagy mi? vagy magyaron (anti)szocializálódott féreg?

andaluzkutya 2013.03.20. 18:21:28

@Jess G: Ezért kértem a posztolót, hogy írja le a részleteket. Azért ha errefelé kiderül, hogy 100 fölötti orvost alkalmaztak illegálisan, az nem hiszem, hogy titokban maradhatna. Valaki írta, hogy a k-európai orvosokkal akarják lenyomni a béreket, de hát ez meg értelmetlen, mert minek csináljam illegálisan alacsonyabb bérért, ha csinálhatom legálisan eléggé jó fizetésért?

Pitykeőrmester 2013.03.20. 18:22:04

@aaron thorn:

Te miről beszélsz? Nemzeti érdek? Itt külföldi feketén dolgozó munkavállalókról van szó nem valami Svédországot fenyegető merényletről! Nem hiszem, hogy különbséget tenne bármelyik adóhivatal adót csaló orvos és adót csaló hegesztő között.

Elhiszem neked, hogy ismered a posztolót és jó embernek tartod. Lehet ő jó ember, lehet lelkes munkavállaló és lehet olyan ember, aki valóban segíteni akar sorstársainak. A lényeg, hogy aki feketén dolgozik az bizony tudja, hogy feketén dolgozik. Főleg, ha éveken át csinálja ezt.

min 2013.03.20. 18:29:32

mérnök, magyar munkaadóval külföldre, vasbetont hegeszteni...egyszerűen hülye.

aaron thorn 2013.03.20. 18:36:53

@Pitykeőrmester: Itt bizony van nemzeti érdek és hidd el ebben a kurva nagy demokráciában a tolerancia szentélyében van különbség ember és ember közt.Van különbség egy aneszteziologús és egy minösitett hegesztö között.dél körül láttam ,hogy be volt jelentkezve "dalarna " néven ö irja ,hogy Magyarországon volt bejelentve Svédorszagba az F adó alá esett mint jómagam.És a közvetitö cégnek kellett volna fizetni csak nem fizettek mint nálam.....

Mrs. Clayton 2013.03.20. 18:37:37

@Jess G: lehet arra gondolt, h a munkaerő közvetítést az ember hivatalosan csinálta, így nem csak hegesztőket, hanem orvosokat is közvetített, az már lehet csak az ő hozzáköltése, h hány orvost és milyen feltételekkel közvetített ki a kérdéses személy
nem hinném, h hegesztőként erre akkora rálátása lenne, max ha a hegesztés mellett adminisztrációval is foglalkozott, ugyanakkor ez elvezetne nálam egészen addig h mi is volt ő pontosan gyors- és gépkocsi rakodó? szóval én az első verzióra szavazok

Qué-Béka 2013.03.20. 18:41:43

@hagyma: Én láttam novemberben Montreálban. Nem akarlak elkeseríteni, de pocsék volt :-( Még a férjemnek is ez volt a véleménye, pedig ő nagyon szereti és még a zenéhez is ért. Ha nem lett volna előtte Mark Knopfler egyórás műsora, az egész kidobott pénz lett volna. Mark Knopfler azonban zseniálisan szólt !

min 2013.03.20. 18:42:39

Nekem bântja csak a szemem, hogy sokan heggesztőnek írják a hegesztőt? hüjje é?

Pitykeőrmester 2013.03.20. 18:43:36

@Whave:

Akkor éppen otthon voltam Magyarországon, amikor lenyúlták a nyugdíjakat. Köztük az én addigi befizetéseimet is. Nem volt még ugyan nagyon sok, de szíven ütött a tudat, hogy engem hagyni fognak megposhadni nyugdíjas koromban.
Mert ugye magyar fizetésből félretenni nem nagyon kell. Előtakarékoskodni a nyugdíjra meg egyáltalán nem lehet. Az, hogy valahova még egyszer ilyen jogcímen bármit is befizessek az ki van zárva. Inkább teszem ezt külföldön. Itt legalább egyébként békén hagynak.

Pitykeőrmester 2013.03.20. 18:50:50

@aaron thorn:

Ezt is elhiszem, de az első ilyen év után, amikor megkapták a kinti adóhivataltól a felszólítást a be nem fizetett adókról, akkor azért már lehetett volna gondolni, hogy valami nincs rendben.

Egyébként valahol megértem a posztolót, mert ugye egy idő után már semmi más nem számít a legtöbb embernek csak, hogy dolgozzon és fizetést kapjon. Ha feketén, akkor úgy. Hitelek vannak otthon és rosszul élő családtagok.... Szóval valahol értem, hogy miért nem vonták kérdőre korábban a közvetítőt. Nnna.

2013.03.20. 18:52:43

@Pitykeőrmester: nem fognak hagyni, hiszen a magyar allam annyival jobb gazdaja mindennek, nemdebar? :)

Sok ismerosom volt, aki szajkozta, hogy legalabb nem a rohattbankoknal van igy az a penz. Ilyenkor vissza szoktam kerdezni: es ha mondjuk az mszp ujra legyozi a fideszt, akkor NEKIK szivesen fizeted az allami nyugdijat majd, ok szerinted jo gazdai lesznek? Ilyenkor altalaban nagy csond a valasz.

Mer ennyire nem kepesek tovabblatni a zorbanjo-mindenmasegyenesenGYURCSANY vonalnal :)

DieNanny CH 2013.03.20. 18:56:52

@zopilote:
Nagyon sajnálom! Részvétem!

Qué-Béka 2013.03.20. 19:00:03

@montroyal:
Éppenséggel a saját lábán jött a színpadra, de az előadás alatt jobbára csak a zongorája mögött ült, néha felállt és totyogott egy kicsit. Ami viszont igazán rémessé tette, az az, hogy a teljesen áthangszerelt dalait ( még a férjemnek is nehezére esett beazonosítani őket ) rekedt hangon ordibálta el. Tudom, hogy sose tudott igazán énekelni és sokan a dalszövegei miatt szeretik, most azonban ebből sem jutott, mert egyszerűen érthetetlen volt minden szava. Sajnálom, hogy így alakult és nagyon sajnáltam a férjemet is, aki viszont nagy rajongója, de csalódottan kellett távoznia a koncertről.
De kiváncsi vagyok vajon hagymának mi lesz a véleménye.

Qué-Béka 2013.03.20. 19:06:06

@Qué-Béka:
@hagyma: Ashville-ben is együtt lépnek fel ?

montroyal ( CAN qc) 2013.03.20. 19:29:33

@Qué-Béka: viszont a Bon Jovi super volt nem a kedvencem volt es lejart lemeznek gondoltam de valami oriasit alkottak, ha akarod nezd meg a youtubon 13-14 fev montreal full centre bell korbe es vegig allva a kozonseg kb 1 orat kellett raadasba enekelni nem akartak elengedi... jovore is megyunk ha lesz .. és statistika a legnagyobb concert bevetele volt, mindenkit megelozott az elozo tournejaval 10-11 ben

Diffeomorfizmus 2013.03.20. 19:44:08

@Azbej Tristan:

Trisztán,

én egészen konkrétan felvetettem egy ötletet, amivel haza lehetne engem csalni.
Az ötlet itt látható a honlapotokon.

gyerehaza.org/node/142

A posztra született válaszok száma ln(1), azaz NULLA.

A pénz igen fontos, Magyarországon nincs ( vagy csak annak van, aki haver ). Az ötletem segítene abban, hogy az értékes szaktudást hozó embereknek több legyen belöle. Hiába beszélnék a karrier tanácsadóitokkal, PÉNZT ök sem tudnának többet adni.

Tehát ?

montroyal ( CAN qc) 2013.03.20. 19:58:48

@Diffeomorfizmus: atv.hu/video/video-20110324_azbej_tristan
@Azbej Tristan:
finoman fogalmazva baromsag de a riport is megcafolja de valoszinuleg jol megelsz belole Tristan akarki is fizet erte.... sotettseg es turo rudi porkolt nokedlivel..

rágógumó 2013.03.20. 20:03:49

Kedves Ferenc, te egy tipikus genya vagy... tuti feketén dolgoztál Németországban, és valószínűleg Svédországban is, ki tudja kiknél, hogyan és mennyi a történeteidben a hazudozás, szerintem eléggé sok. Már az is gyanús, hogy ennyi országban jártál és mindenütt ilyen történetekbe futottál bele, szerintem Kedves Ferenc valószínűleg egy becstelen ember vagy, mert általában mindenki magából indul ki amikor ilyeneket mesél és mindenki olyan társaságba keveredik ahová beillik. Az meg, hogy utána rinyálsz, mocskolódsz és egész országokat feketítenél be a történeteiddel az egyenesen hányinger. Szóval ennyit rólad Ferenc. Érdekes én eddig sok országban éltem és dolgoztam nyugaton és soha még csak hasonlóval sem találkoztam, de találkoztam hozzád hasonló szarkeverő, hazudozó hazánkbeliekkel zsákszám. Szóval én ezekből a tapasztalataimból indulok ki...bocs ha tévedtem és tényleg csak áldozat voltál, ezt úgyis csak te tudod.

2013.03.20. 20:04:52

@anestesilege: Azt azért hozzátehetnéd, hogy miben dolgoztál kint. Elég félrevezető ez így szimplán, már csak azért is, mert én meg úgy tudom, hogy pár keresett szakmán kívül szóba se állnak veled, ha nem beszéled a nyelvüket.

Diffeomorfizmus 2013.03.20. 20:05:37

@rágógumó: "Kedves Ferenc" csak nem a busztársaságos oligarchának írsz ? :D

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2013.03.20. 20:08:16

Akkor néhány konkrét adat.
A magyar hegesztők közül sokan evvel céggel mentek ki:
www.euro4work.com/
www.ratsit.se/5561290064-Euro4work_AB

A magyar orvosokat többek között ez cég közvetiti ki:
www.care2you.se/
www.ratsit.se/5561436865-CARE2YOU_Scandinavia_AB

És ennyit a csúnya gonosz svéd Medve bácsiról
www.121.nu/onetoone/person/Mats_Roland_Bj%C3%B6rnsson/d49c3f06ebac6cf5de66f0db2a2bb76a

mommmmo 2013.03.20. 20:15:47

Valoban ronda dolog ocsmany hangnemben elkuldeni Tristant, mikozben o vegul is kulturaltan probalt hozzank szolni.

Ugyanakkor nyilvan sokakat idegesit, hogy az adofizetok penzet ilyen marhasagokra koltik, mint az a gyerehaza.org, meg a szakertoik.
Most tenyleg azt kepzeli barki is, hogy aki kulfoldon mar megtalalta a helyet es elhelyezkedett, annak csak arra van szuksege, hogy egy nagy magyar szakerto tanacsokat osztogasson, hogy hogyan kell oneletrajzot irni? Rohely.

montroyal ( CAN qc) 2013.03.20. 20:28:56

@mommmmo: bele neztem olvasgattam az oldalon videot neztem, ne tegyetek ... de ha megis megtudom erteni hogy a legocsmanyabb hangot hasznaljak egyesek dicso Tristannal szembet amit magasan kierdemel( nem kis fizetese mellett).. viszont meg fogunk rola hallani ha nem az Orban bandaban hat egy masikban ... amerrol a szél fuj.... fujjjj undorito...

Mrs. Clayton 2013.03.20. 20:31:50

@montroyal: én egy videot sem nyitottam meg csak az olvasható történetek közül olvastam el kettőt, sztem ez vmi áprilisi tréfa lesz márciusban
konkrétan az egyik hazaköltöző nő ennek a csapatnak lett a tagja, v mi? nekem vhogy úgy tűnik, bár nem mondja

dalarna (törölt) 2013.03.20. 20:37:07

@rágógumó: Tisztelt "rágógumi"!butaságokat irsz és szerintem soha nem dolgoztál külföldön magyar cégtöl.amikor Németországban dolgoztam Magyarországon voltam bejelentve minimálbérrel odakint volt egy hivatalos óra bérünk,de ennek csak a 55-65 % kaptuk meg a cégek 99% ezt tette .Amikor jött az arbeitsamt ellenörizni akkor kellett hazudnunk.Próbáltunk volna mást mondani.Emlékszel 2005 -ben amikor a német hatóságok ellenörzést tartottak a magyar cégeknél?Mindenki felvolt háborodva,pedig csak azt akárták elérni ,hogy ne zsákmányolják ki annyira a magyar munkásokat.Olyan nagy volt a nyomás a német hatoságokon a magyar politikusok részéröl,hogy azóta sem tartottak olyan átfogó ellenörzést a magyar cégeknél németországban.Kik szívták meg?a melos aki papiron 11 eurot nettoban holott csak 6 euro 12 kapott kézben. Svédországban az F adó alá estünk legalábbis ezt mondta a közvetitö cég Én Magyarországon adoztam több ,mint 50% -ot.közben kiderült,hogy a svéd skatteverket másképp értelmezi a szabályokat ,mint a közvetitö cég.Na most azt akarja, a svéd adóhatóság,hogy kérjem vissza magyarországról a befizetett adót és fizessem be nekik.Jelenpillanatban itt tartunk.Sokat kell még tanulnod ember társaink iránti tiszteletböl.Biztosan elégedet vagy önmagaddal ,hogy ilyen jelzökkel illettél.Én soha nem tudnék egy ismeretlen emberröl ilyen méltatlan ,megalázó dolgokat irni.

montroyal ( CAN qc) 2013.03.20. 20:37:26

@Jess G: feljebb irtam hol talalhato a video a riporterno megcafolja es nevetsegesse teszi .... na az ilyenek miatt (is) kell elhagyni Mo-ot..

]{udarauszkasz 2013.03.20. 20:38:01

Egyszeru. Magyar kozvetitessel nem szabad kimenni melozni. Magadnak kell utanajarni,persze ehhez tudni kell a nyelvet. Nyelvtudas nelkul mindenhol megszivatnak. En mar arra is gondoltam, hogy ezek a maffiozo cegek a kormanynak dolgoznak valahol, csak hogy kevesbe vonzova tegyek a "boronddel szavazast". Ez mar nem is a Balkan, hanem inkabb afrikai maffozo stilusra utal. Mindig van meg hova, melyebbre sullyedni...

Mrs. Clayton 2013.03.20. 20:44:42

@montroyal: kösz, kihagyom, de vhogy ellentmondásosnak tűnik nekem, h vki egy menő amerikai egyetemre jár, majd hazaköltözik Mo-ra h környezeti tanácsadó legyen, és annak örül, h így a gyereke apának fogja hívni
nem értem h a világ bármely pontján egy magyar apát, miért ne hívhatna a gyereke apának, nem hiszem, h ez csak Mo-n megvalósítható
egy ismerősöm nagyon erős fidesz kapcsolatokkal rendelkezik, de még ő sem környezetmérnökként hasznosítja magát, mert ebből nem lehet megélni, szóval hagyjuk már...

andaluzkutya 2013.03.20. 20:46:28

@szil5: Ha jól értelmezem a Care2You, vikar-okat (vagy hogy mondják svédül) közvetít, az meg tudtommal vállalkozói státuszt jelent, így az embernek magának kell megfizetni az adót abból, amit megkap, nem?

Amúgy meg van néhány egyéb közvetítőcég, akiknél teljesen ingyenes a nyelvtanfolyam (nem 50-50%, amit három hónap után kapsz vissza), 0 Ft befektetéssel lehet kijutni, kölcsön nélkül.

andaluzkutya 2013.03.20. 20:51:08

@szil5: Te amúgy hallottál erről az esetről? Mármint a kb. 100 megvezetett orvosról?

Én Norvégiából nézve elég nehezen tartom elképzelhetőnek, de örülnék, ha valaki tudna valami konkrétumot írni az esetről, ha másért nem, okulásképpen.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2013.03.20. 21:18:55

@andaluzkutya:
Én az egyik ingyenes nyelvtanfolyamot biztosító céggel jöttem ki, de hallottam erről a cégről is és ismerek pár kollegát akik velük szerződtek. Részleteket nem tudok, de az eddigi itteni ( 7 év) tapasztalatai alapján kizártnak tartom, hogy az orvosok és a kórházak közötti szerződés ne lenne rendben. Náluk egy 3 résztvevős szerződésről van szó, az orvos-közvetitő cég részéről nem tudok szinte semmit. Nagy disznóságról nem hallottam, némi morgást igen. Kiváncsi lettem, ezért nemrég feldobtam a kérdést az itt dolgozó kollegák között. Eddig egy válasz érkezett:
"Én csak jókat tudok mondani. Laza, kötetlen interjúk, ment minden simán. Nem hagytak szarban egy percre sem."
A posztban leírtak a két cég közös tulajdonosának másik cégében történtek, ezért arról nem lenne korrekt ha bármit mondanék.

andaluzkutya 2013.03.20. 21:24:19

@szil5: "az eddigi itteni ( 7 év) tapasztalatai alapján kizártnak tartom, hogy az orvosok és a kórházak közötti szerződés ne lenne rendben"

Nekem csak 3 év tapasztalatom van és csak a szomszédból, de én se tudom elképzelni, hogy ne lennének rendben az ilyen szerződések. Ezért faggatok itt mindenkit, többet között a posztolót, hogy írja már le, hogy pontosan miről is van szó...

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2013.03.20. 21:28:24

@andaluzkutya: Ezek szerint te Norvégiában dolgzol és szintén zenész?

aleb19 2013.03.20. 21:28:44

@rágógumó: ha ilyen esetekkel nem talalkoztal akkor nemigen dolgoztal meg kulhonban
igen magyar magyarnak farkasa.... a legrosszabbak az 56-osok voltak az usaban mikor 10 eve kint voltam, sorra huztak le az ujonc magyarokat /nem fizettek az elvegzett munkaert/
de ez nem csak magyar sajatossag a lengyel arcok is erre panaszkodtak -ha frisshus vagy megfizettetik a tanulopenzt veled

andaluzkutya 2013.03.20. 21:29:29

@szil5: Sőt, ugyanazon a hangszeren játszunk:)

Viktus 2013.03.20. 21:37:13

A magyar a magyarnak a legnagyobb farkasa ...

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2013.03.20. 21:43:42

A google a barátom, és ezt köpte ki nekem :

st.nu/ekonomi/1.590589-byggnads-lettiska-arbetare-utnyttjas-som-slavar?m=print

Ez a cikk nem a cég mellett szól. Ezek szerint az Euro4work-nek már 2oo5-ben is komoly vitái voltak az itteni adóhivatallal, evvel az "alkalmazotti" pontosabbn résztulajdonosi formával kapcsolatban csak akkor az olcsó baltikumi építőmunkások voltak aktuálisak.

bpetya75 2013.03.20. 21:55:09

@zopilote:

Részvétem kolléga :-(

Lehet, fölösleges okoskodásnak tűnik, de remélem megbocsátod: Én csupán 12 km-re éltem édesanyámtól, mégsem voltam ott, amikor meghalt. Sőt! Abban a két percben apám sem volt vele, pedig csak egy fal, 3 méter választotta őket el egymástól. Azt hiszem azoknak van igazuk, akik azt mondják, hogy egyedül halunk meg. De nem is a vége a lényeg...

okleveles naiv 2013.03.20. 22:14:28

Ne fik ázzátok a post tolót, itthon évek (évtizedek) óta büntetlenül megtehetik ugyanezt a munkáltatók. Alig 5-6 évvel ezelőtt úgy dolgoztunk egy bankban (én és sokan mások), hogy a bérmunkaerő kölcsönző cég, amelyiknél voltunk, arra sem vette a fáradtságot, hogy a havi "bérpapírok" és és az év végi összesítők legalább egymással stimmeljenek... A szerződések magyarul voltak, nem svédül, aztán diplomás és nem diplomás ugyanabban a lekvárban ült, és akinek kellett a meló, az nem ugrált.
Aztán ha felemelitek a fejeteket a monitor fölé, látni fogjátok, hogy míg itt a nethuszárok mindenkit bátran kiosztanak, a valóságban a melósok (többnyire) mindent lenyelnek, csak legyen meg a meló és a zsé.
Nem?
De.

christophe 2013.03.20. 22:36:21

Nem volt szerencsèd,de egyàltalàn nem ez a jellemzo,ha nem bejelentett munkàd van,szàmits rà,ha kelet-europai cèg alkalmaz,akkor is.Munkaszerzodès,adott orszàg nyelvismerete,szakszervezeti tagsàg sose volt problèmàm.....

montroyal ( CAN qc) 2013.03.20. 22:45:08

@andaluzkutya: mint egy valalkozo van egy categoria nalunk independant worker (autonom) aki kivalt egy engedelyt adoszamot (par$)es mindent sajat maga fizet abbol a penzbol amit kap.. van valami kitetel pl 2-3 kulombozo helyen kell dolgoznia ( 1 evben) ha csak egy helyen dolgozik az bujtatott alkalmazott es illegal mind2 reszrol..

Szakura 2013.03.20. 22:55:39

@hagyma: Gratulálok neked. Sok sikert, és minden jót.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.20. 23:40:16

@Len.Mag: teljesen a vegleges otthonom, nem kerdes, azert csinaltam
@Qué-Béka: elhiszem, de nem hagyhatom ki
@Pitykeőrmester: nem nyultak le neked semmidet
@Szakura: thx

csab70 2013.03.20. 23:43:52

Idezet: "Ezután egy másik magyar cégen keresztül dolgoztam"
Elso hiba utan meg egy...

glinolid 2013.03.20. 23:55:39

@Azbej Tristan:

"10. A teljesítményt díjazó jövedelemadó
2011. január 1-től Magyarországon 16% a személyi jövödelemadó kulcsa."

Kedvedért megnéztem a bércetlimet (USA). A kimutatás szerint 15.9% adót fizetek, amiből 6.56% öregkori ellátásra megy (nyugdíj, TB), azaz 9.34% az adó teher.

Javítsátok ki a "jövödelemadó"-t. Elírtátok a gyerehaza.org/node/93 oldalon.

Spacecake 2013.03.21. 00:19:31

@nincs_itt: nem olvastam végig a kommenteket,most fogok hozzá,de TE egy orbitális nagy paraszt,bunkó,proligyerek vagy,és az is maradsz.

Spacecake 2013.03.21. 00:23:37

@min: pedig helyesen hegggesztő,ezt mindenki tudja.

Spacecake 2013.03.21. 00:30:56

@Diffeomorfizmus: ja hogy annak adjanak adókedvezményt aki 10szer annyit keres,vagy többet,mint itthon egy átlagkereset???

akkor már szerintem inkább kéne Kossuth-díjat v Köztársasági Érdemrendet adni minden hazaköltözőnek havi 1M-s életjáradékkal,nem????:-)

Spacecake 2013.03.21. 00:42:34

@dalarna: magyar politikusok nyomást gyakoroltak a német hatóságokra???

:-)))
ez jó,tetszik.
az USA meg magyar politikusok nyomására támadta meg anno Irakot,és fogja Iránt.
ezt mindenki tudja.

Spacecake 2013.03.21. 01:24:33

@Taxomükke: EAKI még ma is megvan?:-)
édesanyám tesitanár volt ott 1 évig 10enX éve,mai viszonylatban,és európai viszonylatban is nagyon jó fizetéssel(durván fizetős suli hülyegyerekeknek lévén)
A tesiórák a Margitszigetre voltak kihelyezve az uszodába.
Volt 1 nebuló,aki a tanév alatt egyszer sem volt hajlandó megjelenni,mondván,ha neki nincs a kocsijára behajtási engedély a Margitszigetre,akkor ő nem tud órára járni:-)
nem jelent meg egyszer sem,ergó nem lehetett leosztályozni.
Mutterom nem engedett,pedig ha egyszer lejön és leúszik 200m-t,megkapja a 2-est.-)
így viszont 5-öst kapott:évzáró előtt 2nappal rendkívüli felmondás,új tanár felvéve,nebulót látatlanban leosztályoz:-)

ej a régi szép idők:-)

M. Péter 2013.03.21. 01:39:03

@Jess G: Az a Frank Abagnale egy nagyon sikeres csaló volt. Szerencsére orvosként nem próbált gyógyítani, hanem csak a rezidenseket felügyelte és hagyta őket dolgozni. A legjobb trükkje az volt, hogy egy hamis pilótaigazolvánnyal szerzett magának egy Panam pilótaegyenruhát, és így repült ingyen. Manapság pedig rablóból lett pandúrként bűnmegelőzési tanácsadó cége van.

nincs1itt 2013.03.21. 06:36:52

@Spacecake: Én is szeretlek! Űrsüti? Te is bekaphatod, ha előbb csemege lúgkővel öblögetsz.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.03.21. 08:20:06

@hagyma: azt hittem az eskudt tegnap tetted :)

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.03.21. 08:29:30

@aaron thorn: a csunya az hogy nem eleg hogy hagytra magat megvezetni de utana mar kvazi o maga vezette meg a 70-80 masik magyart azzal hogy fogalma nem folt milyen kondiciokkal hivja oket dolgozni, hat nem valami szep.

Hari Seldon 2 2013.03.21. 09:33:19

@andaluzkutya:
Szuper. Akkor nincs probléma. Remélem már pár hónap és ott leszünk, de te nem Norvégiában vagy? (nekem úgy rémlik)
Oda is közvetítenek. Nekünk csak a svédet nyomatták.

andaluzkutya 2013.03.21. 10:43:18

@Hari Seldon 2: Ez a cég eleinte csak Svédországba közvetített, én voltam az első közvetítésük Norvégiába. Úgy tudom, most már több országba is közvetítetenek. Eddig nem igazán hallottam panaszt rájuk. A "legdurvább" történet az az volt, hogy egy házaspár nem tudta teljesíteni a nyelvi szintet az adott időn belül, ajánlottak nekik két extra hónapot, de azt meg nem akarták elfogadni, hanem ki akartak szálni. Ez az, amit nem lehet, mert ilyenkor visszakérik a nyelvtanfolyam díját, ill. minden jutattást (pl. utazási költség, ösztöndíj, képzés, rezsi, albérlet, stb., ami felmerült). Nem tudom mi lett a vége.
De röviden és tömören: jó lesz:)

andaluzkutya 2013.03.21. 10:45:35

@montroyal: Persze, csak az embernek érdemes tisztában lenni a státuszával, ill. hogy mit kell befizetnie, mert az első évben még hivatkozhat jóhiszeműségre, utána már bajosan. Én pl. az első elkészített adóbevallással bementem az adóhatósághoz, hogy nézzük át, mert nem értek hozzá, mit hova írjak még, ez mit jelent, stb. stb. Mindezt úgy, hogy az adóhatóság készítette el a bevallást, tehát biztosan jó volt:)

Ann1294 2013.03.21. 10:56:53

@Jess G: Igen, ha nincs berpapirod sem akkor kezdhetsz aggodni, ahogy irod. ... Ezt a 2 honapot nem tudtam UK-ben, nekem elozo nap volt amikor ott dolgoztam, alairtam es masnap mehettem. Meg az NI szamhoz a papirokat is kitoltottek ott elottem es igaz az csak jo par het mulva jott meg, de payslipet kaptam addig is kethetente.

Azert nem art pl. mondjuk leemailezni a munkafelteteleket legalabb, az is bizonyito ereju. ... marmint ha masik orszagbol megy az ember.

Hari Seldon 2 2013.03.21. 11:11:25

@andaluzkutya:
Köszi. Most ott tartanak, hogy a referenciát nézik. (Még nem tudjuk mikor lesz visszajelzés.)

Qué-Béka 2013.03.21. 12:00:59

@montroyal: Ment válasz. Kicsit ugyan bénáztam vele, de sikerült.

Qué-Béka 2013.03.21. 12:02:13

@hagyma: Én is így voltam vele, de a végén már komolyan sajnáltam szegény kisöreget. Majd írd meg neked hogy tetszett.

Mrsmihaly 2013.03.21. 14:40:11

@szerengeti: az F adozas a maganvallalkozoknak van. Pl. Tapetazo-festö, stb. Van 1 törveny Svedorszagban, ha olyan festöt - tapetazot bizol meg a lakas/ haz felujitasaval, akinek F adoszama van, a munkadij 50 szazalekat fizeted csak, a masik 50 szazalekat a munkadijnak az allam fizeti ki a vallalkozonak.Persze ehhez lakas / haz tulajdonosanak kell lenned. Nem kell feslteni a poszt irojat, szepen keresett, ha zsebböl kifizette az 500000 koronas adohatralekot. Szoval ez az egesz poszt nagyon buzlik.Mindenki atvert mindenkit! Na ez volt a Nagy önzetlen magyar segitseg!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása