oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. március 01. 06:48,  „Gyülekeznek a legények..." 742 komment

2013. március 01. 06:48 Határátkelő

„Gyülekeznek a legények..."

Az angol és a magyar kulturális különbségekről esett már szó a blogon, arról azonban, hogy miként óvja a civil társadalom értékeit előbbi és hogyan kezeli ugyanazt utóbbi, jóval kevesebb. Ahogyan Sámán írja, Angliában az erőszak nem ott kezdődik, hogy valaki átvágja valakinek a torkát. Semmilyen szempontból nem szokványos írás következik.

bully.jpg

(A kép forrása.)

„Szerda este egy komlói lakossági fórumon, egy volt bányász, felképelte a polgármestert.

Járjuk körbe a témát! Hogy néz ki a nyilvános térben fellépő erőszak itt Londonban? Nézzük meg ennek tükrében, hogy miként kezelik az előítéletességet az itteni és az otthoni szervezetek?

A komlói eset és a február 11-i egyetemi fórumon, Debrecenben lezajlott közéleti "performance" számos érdekes tanulságot hordoz. Amikor a Loki-szurkolók egy kis csoportja elment az egyetemisták által szervezett lakossági fórumra és felszólalt, az ott elhangzott beszédek felkavarták a közvéleményt.

A "párbeszédet" azzal zárták a Loki aktivistái, hogy "örüljetek, hogy nem vertük szét a kocsmátokat". Egy másik fórum résztvevő beszámolója szerint azzal is megkínálták a HaHa aktivistáit, hogy "Elvágjuk a torkotokat!"

Az egyik blogger rácsodálkozott arra, hogy ez a stílust én ismerem. Az előző rezsim 30-40 évvel ezelőtt ebben a stílusban beszélt velem.

Polgári vagy úri modor

Arra gondoltam, hogy a mai cikkemhez szmokingot veszek fel, angol kalapot öltök. Mint angol tartok tükröt a magyaroknak.

Mint kettős kulturális gyökerű vagy inkább kettős kulturális identitású személyiség, mindkét nézőpontban otthonosan mozgok, de jelen esetben időről-időre vissza fogok térni ahhoz a pozícióhoz, hogy az angolság tükrét tartom oda a magyaroknak!

Az angol kultúra szerelmes abba a korba, amikor a polgár, a társadalom vezető bázisává változott. Látszott ez az olimpiai megnyitón, de durván látszik ez a konyha hagyomány tiszteletén is.

A mi kultúránk ezzel szemben megmaradt a hierarchia imádatnál.

Gyűlölt vezetők és a "betartás" széles eszköztárát alkalmazó vezetettek örök harca ez. A vezetés folyton arra panaszkodik, hogy ez a csürhe irányíthatatlan, míg a vezetettek könnyen őrültnek titulálják azt, aki "az udvar nevében szól".

Az állam erőszakmonopóliuma

Mint angol, tökéletesen értem, hogy mire való az, ha az államnak, erőszak monopóliuma van. Barbár szokás, ha az állami szakemberek helyett, magunk kezdünk el rendet tenni a világban.

Itt Londonban a szombat esti műszakot minden esetben vasárnap reggeli hazamenetel kíséri a hajnali órákban. Olyankor megy haza a mulatozó bohém ifjúság is.

Kétszer találkoztam azzal, hogy a DISCO-ból hazamenő fiatalok részegen utcai verekedést kezdeményeztek. Kiderült számomra, hogy a rendőrség, azért tud 20-40 másodpercen belül félbe szakítani egy ilyen torzsalkodást, mert önkéntesek figyelik a térfigyelő kamerákat ezekben az órákban és azonnal odaszólnak a legközelebbi rendőrnek. Az első hangos szó, az első kiloccsantott ital, vagy bármilyen kakaskodás, azonnali fizikai jelenlétet vált ki. A semmiből ott termett egy rendőr mindkét helyzetben.

Ennek ugye az a magyar megfelelője, hogy a rendőrség semmiképpen nem jön ki egy bejelentésre és azt kérdezi, hogy meghalt-e valaki.

Az is érthetővé teszi a magyarok bizalmatlanságát a keret alkotók irányába, ha "loki szurkolókból álló ideológus érdekcsoport" jut hatalomra és mit ad isten, 40 évre bebetonozza magát... na olyankor nézhetünk magunkon körbe.

Ez esetben nem feltétlenül azt látjuk a keretalkotó által kontrollált rendvédelmi szervekben, hogy az feltétlenül megvéd. A tapasztalatunk az, hogy gyakrabban megtámad, mint a szegénységi kultúra káosz életvilága.

Magyarként kétszer rabolt ki rendőr és kétszer rabló. Az angol életem mérlege 0-0. Errefelé elég hülye ötletnek tartják, hogy a rendőr rablónak áll.

A férfivá avatási verekedés

A DISCO világban nálunk tradíció a csoport - csoport közötti verekedés. Ez még a 100 évvel ezelőtti báli időben is úgy volt. Időnként két falu legényei egymásnak estek és ezek a történetek bár nem gyakoriak, sokáig megalapozzák a szomszéd faluval vagy az "alvégiekkel" való kapcsolatot.

Az öregek mindig ezt mesélik és ettől a fiataloknak, amolyan férfivá avatási státusz, hogy részt vettek-e "már" ilyesmiben. Mint közösségfejlesztő rengeteg hajdúsági, szatmári, szabolcsi faluban dolgoztam.

Elképesztő, hogy mennyire sok falunak van olyan felépítése arra felé, hogy eleve két etnikum lakik együtt. Vélhetően a földek vissza uradalmasítása miatt rengeteg román, szlovák, rutén telepes jött be 300 éve a térségbe. Lényegében a hajdúk és közöttük az volt a különbség, hogy a hajdú nem ment pénteken robotba.

Minden esetben vallási különbségről is szó van. Ez fenntartotta a közösségek szeparált létét. Nagyapám egyik kedvenc nótája volt ez:

"Esteledik a faluban, haza kéne menni.
Gyülekeznek a legények meg akarnak verni.
Ne bántsatok, jó pajtások, nem vagyok az oka.
Szeretek egy barna kislányt, nem tehetek róla."

Szurkolók és politikusok Angliában

A helyi College-ban az angol tanárom egy 10-essel idősebb kiadás, mint én. Az 50-es éveiben jár. Magától nem menne a Facebookra, de bevallotta, hogy van egy karakter, ami miatt létrehozott egy profilt. Fiatal korában részt vett azon a Liverpool meccsen, ahol 96 embert agyon tapostak a lelátóról leáramló szurkolók.

A Thatcher kormány brutális civil-civil konfliktusként írta le a történetet a kezdetektől fogva. Mint apa, megélhette, hogy a lánya felteszi neki a kérdést, hogy gyilkosnak érzi-e magát azért, mert Ő ott volt.

A Facebook-kampány tevékenység, amihez ő is csatlakozott aktivistaként, kikényszerítette, hogy huszonx év után a párt bocsánatot kérjen az akkori címkézésért. Felállt az érintett párt néhány képviselője és kimondta, hogy tudatosan nem vallották be anno, hogy a rendőrség hibázott.

Ha, nem engednek be az engedélyezettnél több nézőt, és ha nem nyitnak kijáratot a lelátó alján, akkor nem áramlik le a tömeg és nem hal meg ennyi ember. A "profizmusba vetett hit" mítoszát próbálták védeni, amikor a rendőri meggondolatlan intézkedés helyett a szurkolókat bélyegezték meg.

A Heysel-tragédia után könnyű volt megcímkézni a Liverpool szurkolókat. Abban a helyzetben civil csoportok "támadtak" civil csoportokra. 600 sérült és 39 halott az olasz szurkolók között. Egy 1930-ban épült belga stadionban rádőlt a fal az olasz szurkolókra, akik nem ismerték azt az angol szokást, hogy a meccs kritikus pillanatában megjelennek az ellenfél szurkolótáborában, ha a kerítés nem elég erős és a rendőrség nem vonul fel elég haderővel.

Ennek a tragikus balesetnek a farvizén a Liverpool szurkolók eleve meg voltak bélyegezve. Abban a vert helyzetben, esélyük nem volt a sajtó és a kormány által szajkózott képet komolyan megkérdőjelezni.

A Hillsborough Stadionban, a Liverpool – Nottingham Forest FA-kupa-elődöntőn, 96 Liverpool szurkoló halt meg és 200-an sérültek meg. Most több mint 20 év után a Facebook kampány elérte, hogy a politikus kaszt bocsánatot kért a szurkoló csoportot megbélyegző hamis kampányért.

Messzire ható hullámokat vet egy-egy ilyen tragédia.

Mint szociális munkás arra gondoltam, hogy itt a családi csoportdinamika részévé vált egy politikai karakter. A Vaslady része annak a folyamatnak, ami az apa-gyerek viszony. Az apa fiatal korában is dolgozott azon témán, hogy mi történt azon a meccsen, de most ez megint elé állt. Az is teher, amit ott látott. És nincsen rendben a dolog, mert a kultúra nevében megnyilvánuló pártkaszt megbélyegezte őt! Nem elég egy, kapott egy másik sebet!

A lánya egy érzékeny témára kérdez rá, mert a "hivatalos többség" azt állítja, hogy az ő lába is agyon taposott embereket. "Apa miért mondják, hogy Ti ott megöltétek a szurkoló társaitokat?"

Az angolok hisznek abban, hogy a civil erő, a független sajtó leleplezi a hazugságot. Itt ez 23 év alatt sikerült.

Céges HR

Másfél évig dolgoztam a világ harmadik legnagyobb olajcégének egyik nagy londoni irodájában. A konyhai stáb nem volt része a szervezetnek, mi külön cégként szolgáltattuk nekik az étkezést és a rendezvények, meetingek ellátását. Mivel majdnem lett HR diplomám odahaza, így fokozott érzékenységgel figyeltem, hogy a HR osztály mit alakít.

Érdekes volt megfigyelni, hogy a konyhai és pincér stábbal kapcsolatban mindig beárazták nekünk a kávézás közbeni pletykák között, hogy mennyit kóstálna egy perben, amit a mi managementünk megenged magának.

Amikor kiakasztják a pincér kollegát azzal, hogy leellenőrzik, hogy mosott-e fogat, olyankor a HR osztály megmondja, hogy ez lenne vagy 4000 font.

A debreceni fórumon az látszott, hogy a kormány propaganda nem hezitál, ha fel kell lépnie érvekkel a foci költségvetés védelmében. Átléptek viszont egy határt, itt UK-ban nem működne az a viszony, ahol a fölül lévő zsarnokoskodni kezd. Angolul ez úgy hangzik, hogy bullying.

Fellép a céges kultúra

Angolul, mármint kulturális dekódolás értelemben, az erőszak nem ott kezdődik, hogy valaki átvágja valakinek a torkát. Az angol jog, a céges szervezeti kultúra fellép az első szónál.

Nem buzizhatsz le valakit, mert ez esetben a rendszer elég nagy magabiztossággal behajt rajtad egy 10.000 fontos büntetést.

Konkrétan, ennél a cégnél, a HR osztály olyan esetekre mondta ezt, amikor a kollegámnak a mi managementünk kolumbiai altitkárnője azt a visszajelzést adta, hogy szerinte nem vasalta ki az ingét eléggé, nem dezodorozta be magát eléggé.

Ilyen visszajelzéseket, ebben a kultúrában, a mi HR osztályunk szerint körültekintőbben kellene elhelyezni, mert ahogy ez elhangzott... az eléggé tuti, hogy behajtható, mint zaklatás. Még a főnök beosztott viszonyban sem léphet át a "visszajelzést adok" munkaköri kötelesség "egy zaklatásra alapuló viszonnyá".

Egyszer a főnök azt mondta nekem, hogy "mikor tanulok már meg rendesen angolul". A következő percben az összes szakács kollega odajött és felajánlották a támogatásukat arra az esetre, ha le akarnék ülni a főnökkel és szembesíteni szeretném azzal, hogy nem beszélhet velem így.

Nem mondunk csúnyát másokra

A személyiség, vagy a kisebbségi szubkultúra itt számíthat az állam védelmére vagy a kollegákéra, vagy a cég emberi méltóságot védő tudatos kultúraformáló erőfeszítésére! A keretalkotó nem támogatja vagy maga szervezi az erőszakot, hanem tiltja. Nemcsak az állam. Amikor én vagyok a keretalkotó középvezetőként, akkor én is! Nem csak rendőr jelenlétében nem mondunk csúnyát másokra, hanem úgy általában sehol. Se a cégnél, se az utcán, se lakossági fórumon!

Itt a cégnél a pult mögött álló lengyel kolleganő, akinek mindig van egy-két kedves szava a kiadott szendvics vagy kávé mellé, egyszer összeszólalkozott egy új kollegával.

Leült vele a főnöke, hogy nem beszélhet így másokkal. Az új kollega azt találta mondani, hogy "She's just a Polish bitch!" ./Egy kis lengyel kurva./ Másnap kezébe nyomta a főnöke a felmondását. Egy rövid mondaton belül etnikai és nők elleni címkézés! Írásban "gratuláltak hozzá"!

Ráadásul egy olyan csapat tagot támadott meg ilyen módon, akitől hihetetlenül sok kedvességet kap a cég. Óriási hiányt élne meg a közösség, ha ez eltűnne. Esélye nem volt ennek a bunkónak.

Gay Pride, London

Óriási élmény volt látni, hogy a London Gay Pride olyan május 1-i felvonulásra emlékeztető valami, ahol az érintettek társadalmi önszerveződésein kívül, számtalan cég felvonul!

Egyenruhában ott menetelnek a vámosok, a mentősök, a tengerészek, a taekwondo egyesület, a meleg rugby csapatok, a pártok, az állatvédő egyesületek, a zöldek, a különböző országok meleg szervezetei etc. Melegek és szüleik, gyerekeik, testvéreik, barátaik, vagy akik általában örülnek annak, hogy kulturálisan vége lett a bujkálósdinak.

Talán 2 hete, hogy itt a jobboldali párt átvitte a meleg házasság ügyét a parlamenten. Ez a kultúra nem arra van rákattanva, hogy hol hogyan erőszakolhatja meg a kisebbségek identitását. Itt rendszerek védik ezeket! A rendőrség! A törvény ereje! A vállalti HR!

Itt egy céges közösségen belül sem fordulhat elő, hogy a debreceni fórumon elhangzott buzizás egyáltalán napvilágot lásson! Ezek a cégek komoly munkát fektettek be abba, hogy az etnikai vagy meleg kisebbséget ne lehessen még viccekkel se kipellengérezni.

A kisközösség és a törvény

A rendőrség eredetileg egy masszívan homofób, macsós közösségi kultúra volt itt Angliában 30 éve, de évek kitartó munkájával ez eltűnt. A vállalati HR lépésről lépésre, tudatosan építkezett abba az irányba, hogy felszámolja a kisebbség ellenes, előítéleteket erősítő beszédet.

Az angol rendőrségen rengeteg szociális munkás dolgozik. Ideje volt, hogy hivatalosan a személyiség fejlesztés eszköztárával dolgozzanak azon, hogy "én és az előítéletesdi". Ez nem pusztán egy büntető rendszer. A rálátást támogató eszköztár, az önismereti csoport is mögötte van!

A HÖOK listázós közösségi kultúra tünetei kezelhetők. A címkézés iparszerű kiteljesedése helyett felépíthető egy előítéletességekkel szembe forduló közösségi attitűd.

Ennek van olyan szintje, hogy kisközösségi szinten se tud már ilyet felütni az ember, mert a nagy nemzeti coming out után természetesnek veszik az emberek, hogy nem érdemes homofób vagy egyéb többségi összetartásra való ügyeken lovagolni, mert ilyenkor pofára esés van, ha kiderül, hogy a tanárom, az edzőm, az unokatesóm, a lelkészem, a kollegám meleg.

Azért van törvényi szigor része is. Ha elhangzik.... 10.000 font. Vállalati közegben kirúgás. Civil közegben egy ilyen performance után nem hiszem, hogy pártlistára tennének egy ilyen embert, mert bevállalhatatlan.

Ez meggyőző a homofób aktivistáknak! Ez még a rendőrségen is törvény.

Semi contact torokátvágás

A magyar rendőrségi / bírósági gyakorlat azon a ponton húzza meg a beavatkozási határt, hogy akkor most átvágta a torkát vagy nem. Az angol azon a ponton, hogy kimondta vagy nem. Itt az erőszakkal való fenyegetőzés is erőszaknak számít.

Értelmetlen dolog a verbális és tettleges erőszak eszközeivel, a sajtó fenyegetettségének fokozásával, vagy például a civil közösségek forrásmegvonásával kísérletet tenni a szólásra emelkedő POLGÁR elhallgattatására!

A jóléti társadalom modell úgy épült ki, hogy mind a központi, mind pedig a helyi tervezési folyamat intenzívebbé vált. Nem megszűnt! Intenzívebbé vált! Amatőr baromság, amit a politikusaink 15 éve művelnek!

Az lenne az értelmes, ha naponta 10.000 értekezleten az lenne a beszédtéma, hogy mit tehetünk az európai bér elérése érdekében úgy, hogy közben még 10 emberrel növeljük a stábot és ezzel a foglalkoztatottságot. Ehhez bátor tettre kész polgárokra van szükség! Álmodozókra, szervezkedőkre, alkuszokra és hálózat fejlesztőkre! Minden féle polgári aktivitásra, minden szinten!

Normális esetben, az ember szereti a nemzetét, büszke a kultúrájára. Tenni akar annak jobbulásáért. Azért, mert ha a többség nem tesz semmit, akkor annyira lerohadnak a dolgaink, hogy a saját életünkben megjelennek a következmények."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: London Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr375110827

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.03.01. 11:52:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

01234567 2013.03.01. 23:37:16

@Saman: Basszus, ez az én ideám! Az arányok, ezen döbbenek meg, amikor valamilyen makimajom elkezdi: miértmertmagyarországonislehetsikeresazember...bla..bla.
Esetleg IT, olyan mérnöki képesítése van, szerencsés módon még jól menő vállalkozása valamilyen okból. De könyörgöm, hány százalék az informatikus, a mérnök..stb.. A másik 80 mit csináljon? Mert nem attól működik az ország, hogy neki pár százezredmagával "jól megy", hanem attól nem, hogy nyolc milliónak meg szarul.

Spacecake 2013.03.01. 23:46:01

@01234567: a 80 százalék vegyen példát a makimajmokról:-)

padlas 2013.03.01. 23:48:56

@GERI87: "A probléma abban áll hogy nem lát maga elött apa és anya mintát, tehát normális mintát, a társadalom többségi tagjaitól eltérő háttérrel, hátránnyal indul az életben......már az intézetis és az elvált, egyedülálló szülőknél nevelkedett gyerekeknél is kimutatható a drogra, alkoholproblémákra, sikertelen életutakra való nagyobb hajlam......"

Vannak erre vonatkozó kutatások, és azok nem ezt támasztják alá. Noha egyelőre még gyerekcipőben jár ez a kutatási terület, egyelőre inkább afelé mutatnak az eredmények, hogy a meleg családokban felnőtt gyerekek pszichológiai és szociális fejlődése nem tér el lényegesen a heteroszexuális családokban felnőtt gyerekekétől.
Lásd az alábbi forrást: Fiona Tasker: Lesbian Mothers, Gay Fathers, and Their Children: A Review (Developmental and Behavioral Pediatrics, 2005)

De persze tudom, hogy az ilyesmit teljesen felesleges elmondanom, a mai nap kommentjei is szépen mutatják, hogy aki nagyon hinni akar az ellenkezőjében, az úgyis azt fogja tenni, és véleménye igazolására mindenféle összeesküvés-elméleteket gyárt (pl hogy a homoklobbi így meg úgy).

gyapjasmaki 2013.03.01. 23:48:59

@Spacecake: én, mint gyapjasmaki ezt felettébb viccesnek találom :D

Amúgy a majmokat se tessék közös alap alá venni vannak akik nem csak a saját banánjukkal törődnek.

index.hu/tudomany/2013/02/27/a_majmoknal_is_vannak_babak/

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.03.01. 23:55:11

Már megint egy olyan poszt ami leírja hogy a selymes Nyugaton miért jobb minden. Elhinni kötelező, csakis úgy lehetnek nálunk is hatalmas bérek ha így viselkedünk. Annyira unom ezt már...

Az ember univerzális. Nincsenek hatalmas különbségek köztünk, bármennyire is ezt nyomatják. Alapvetően önzőek, kicsinyesek, számítóak vagyunk. Azért mert ezt tanultuk folyamatosan, mindig ezekre volt szükség a túléléshez. Ilyenek vagyunk, ezt lehet utálni, de tagadni butaság. A selymes Angliában éppen annyira gyűlölet meg elkeseredettség van mint nálunk. legfeljebb másban csapódik le, nem a havi számlák miatt :)

Azt is nagyszerűen leírja hogy ott mennyivel előrébb tartanak a rendőrállam kiépítésében. Kár hogy ez nem pozitívum. Még jó hogy szabadok vagyunk ugye? Kérdezném keserűen.

Jó dolog még mindig, és jól is hangzik, ez a nyugaton a kutyaszar is aranyból van, az emberekben meg nemesebb vér folyik, kár hogy orbitális baromság.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.03.01. 23:58:13

í@01234567: Tehát te a sikerességet a pénzhez kötöd? Ez azért elég szegényes lélekre vall. Magyarországon is lehetsz sikeres. akár spórolt pénz nélkül is. még ha mindenki azt nyomatja hogy nem, te pénz nélkül csak nyomorult lehetsz.

A siker az embersiég történetében egy olyan dolog, ami nem változott meg évezredek alatt sem. A sikeresség függvénye pedig a termékenységed. tehát ha hagysz magad után mondjuk két utódot, akkor nevezheted magad a klasszikus értelemben sikeresnek.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.03.02. 00:00:21

@gyapjasmaki: Nem feltétlen a feladás a megoldás

Az előző cikkemben már megírtam, hogy kiégtem.

Most, hogy már 5 éve itt vagyok és már az angolom se rossz, most tervezem, hogy újra arccal az álmaim felé forduljak.

Egyenlőre ott tartok, hogy /talán ezektől a cikkektől is/ újra feltámasztottam azokat az érzéseket, amiket akkor éreztem, amikor kijöttem ide. Amit a szőnyeg alá söpörtem, az kijött.

Remélem, hogy most is mint sokszor, túl tudok lépni ezeken.

Most is vannak terveim, álmaim.

"kell ugye egy terv"

Ott vagyok. Domb tetején "várakozó" golyó.

"elég ha egy kisebb közösség szintjén sikereket érünk el" no meg - "Nem 2 napos vagy éves távlatokban kell gondolkodni hanem évtizedben"

Akár milyen fáradt is az a golyó, valamerre el fog gurulni.

Egész életemben olyasmin dolgoztam odahaza, mint amiket itt az angolokon észre veszek. Amerre arccal a cikkemben szereplő angolok vannak, arra fordítgattam a magyarok arcát.

Gász... de nem mehetek haza dolgozni ezzel a misszióval.

Nincsen rá igény.

Asszem elkezdek itt valami hasonlót.

01234567 2013.03.02. 00:11:06

@Spacecake: Én is szeretlek! :) Szarban lesz az a 20, ha egyszer kihúzzák a falból a dugót. Egy szöget nem tudnak beverni a falban. Én remélem soha nem kell felébredni, de álomvilágban éltek. Virtuális munkával, virtuális terméket állítanak elő, virtuális pénzt keresve. Értékesítve egy virtuális piacon, ahol megvásárolják a virtuális munkával keresett, virtuális pénzért. Ez nem egy reális világ, nem reális élet. Valós munkával, valós terméket, értéket. De talán ezt sosem kell elszenvedned.

01234567 2013.03.02. 00:13:26

@házelőtthinta: Tehát te meg nem értettél. Én nem a pénzhez kötöm. Sőt! De enni kell, mert lenni kell. Azért ezt nem lehet megkerülni. Én az arányokról beszéltem, amit látom te sem veszel figyelembe.

gyapjasmaki 2013.03.02. 00:14:38

@Saman: Biztos vannak mások is akik hasonlóan látják a helyzetet mint te. Akár Magyarországon is. Csak meg kell találni az embereket és összedolgozni.

01234567 2013.03.02. 00:16:04

@házelőtthinta: Ez jó! Antiklerikálisként örömmel tölt el, hogy a katolikus egyház minden szinten, minden tagjával, működésével, elveivel a sikertelenség szimbóluma!!!!! :D

GERI87 2013.03.02. 00:18:11

@padlas:

"Vannak erre vonatkozó kutatások, és azok nem ezt támasztják alá."

Hát persze, ha ütik anyát otthon az baj, meg akkor nevelje buzi, de amúgy semminek nincs hatása, a gyerek magától drogozik, kallódik ok nélkül, a környezetnek nincs hatása....... vagyis nőjön fel a gyerek bokorban az is jó, tökmindegy.
Nem? nalátod.

"a mai nap kommentjei is szépen mutatják, hogy aki nagyon hinni akar az ellenkezőjében, az úgyis azt fogja tenni, és véleménye igazolására mindenféle összeesküvés-elméleteket gyárt (pl hogy a homoklobbi így meg úgy). "

Homoklobbi van, meg más lobbi is.
Sajnos homoklobbi is van, meg buzi lobbi.

Én nem hinni akarok, ez az egész melegházasság, örökbefogadás, dolog alapul hiten....

"Noha egyelőre még gyerekcipőben jár ez a kutatási terület,"

Mondjuk úgy jó alaposan meg van támogatva az irányba hogy a homokosoknak kedvezzen az eredmény....mert az ellenkezője az homofóbia és nácizmus.
Az ilyen kutatót pedig máglyán kell elégetni megszégyeníteni, ellehetetleníteni, karrierjét félbetörni...ez ma a trend.

Mint ahogy vannak megélhetési globálfelmelegedési éghajlatkutatók is, akik azért kapják a pénzüket hogy a CO kvótát nyomassák, mert álmegoldást nyújt....a politikusok örülnek, a sötétzöldek örülnek, a plebs örül...

Már a múltkor is elmondtam hogy majd évek múlva térjünk rá erre, és ha független, nem meleglobbi által megtámogatott kutatások is arra mutatnak hogy ha két meleg nevel fel egy gyereket és az ugyanolyan lesz mint két hetero akkor elfogadom hogy nevelhetnek.

01234567 2013.03.02. 00:20:12

@Saman: Ó ember. Értékesnek tartalak, ezért szólok. Pont 5 év után így éreztem mint te. Hazajöttem, ismereteket hoztam, értéket, javakat, amiket át akartam adni az embereknek, a szakmámban, hogy előre lépjenek. Nem kellett egy év, és kiterítettek mint egy lőtt vadat, majdnem beledöglöttem. Előtte pont úgy mentem mint te. Most még egyszer elmenni nincs erőm ezután. Jól gondold meg!!!!!

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.03.02. 00:23:17

@gyapjasmaki: Biztos vannak mások is akik hasonlóan látják a helyzetet mint te

Nagyon félre látszik, ha azt a látszatot kelti szereplésem, hogy egyedül vagyok.

Csak 16 és 24 éves korom között 450 iskolában csináltunk interpellációk készítésére ösztönző fórum technikát. Ez után volt még pár ilyesmi.

Kb. 15.000 ember megfordult ebben a képzési / tanulási /terepmunka kultúrában.

Vannak, akik hasonlóan látják.

Itt Londonban is 27 embernek segítettem eddig a kitelepülését és vannak itteni "rokon lelkek is".

Jobban aggaszt a kisközösségek fölött zajló vihar. Pl a kultúra és a politika zavarai.

GERI87 2013.03.02. 00:26:14

"ha mondjuk egy szimpla magyar ember vagy az a dolgod, hogy első körben ne a romát lásd, meg az emberben."

Első pillantásra meg lehet valakiről állapítani hogy cigány e vagy sem.
További 1 másodpercbe telik hogy felmérd a 99%-ba tartozik e vagy a 1% tagja.
Elég ha megszólal, rád néz, vagy ahogy gesztikulál...
edzett magyar lakosnak ez kisujjból megy.

mommmmo 2013.03.02. 00:27:54

@házelőtthinta:
kepzeld, nem az onzes, a kicsinyesseg es a szamitosag a siker zaloga, a nagy evolucios elony.
Sokkal inkabb az egymassal valo kooperalas, es a vallalkozoszellem. Szoval nem akarlak elkeseriteni, de vannak tarsadalmak, ahol az altalad felsoroltak sokkal kevesbe hangsulyosak, es inkabb a kooperalasra, az innovaciora epitenek az emberek, es gee, kenterbe verik a kicsinyes onzoket.
Kicsinyes onzessel epp olyan szintre lehet eljutni, ahol a magyarok nagy tobbsege el, semmivel se tobbre.

gyapjasmaki 2013.03.02. 00:29:47

@Saman: Addig kell az életkorban visszamenni, amikor már fogékonyak az emberek az infó befogadására. Ha kell óvodában kell elkezdeni az oktatást. A demokráciára, toleranciára való nevelést, ....Egy 4-5 éves gyerek aligha elutasító, ha megfelelő módon kapja az információt. Ha képes nyelvet tanulni akkor se lehet gond. Aztán persze következetesen kell nevelni míg maga is véleményformálóvá nem válik.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.03.02. 00:30:20

@01234567:

én értelek. Nyugaton meg tudsz élni normálisan minimálból is, nálunk meg kevésbé jól. Ennyiről szól. Az ironikus ebben csupán annyi hogy a külföldre disszidált magyarok nagy része nem is minimált keresett otthon, mert akkor eleve pénze se jött volna kijönini. a többit gondold hozzá.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.02. 00:31:54

@GERI87: Meleglobbi? Na ilyenrol sem hallottam meg. PAranoias emberrel viszont mar talalkoztam.

arrol nem is beszelve, hogy milyen mintakrol beszelunk. 40-50% elvalt, a maradek 50%-ban is nagyon sok boldogtalan kapcsolat van,. Egyuttmaradnak mert muszaj, mert egyszerubb, mert nem lepnek. Az jobb. Dehogy jobb. Vagy ahol verik a gyereket? Ez lenne a minta?

Amit itt sokan (pozitiv) mintanak emlegetnek, az kb jo ha 10 csaladbol 2-nel ha van.

Spacecake 2013.03.02. 00:33:54

@01234567: no fel a fejjel,nem olyan vészes a helyzet:-)

01234567 2013.03.02. 00:39:59

@házelőtthinta: A pénz igen. De a biztonság ugyan ilyen fontos. Ezért mennek nálunk főleg akik polgáriasultak, vagy arra vágynak, azt elérni a maguk szintjén. Itt nem lehet. Vagy megtartani nagyon nehéz.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.03.02. 00:40:59

@gyapjasmaki: A közösségfejlesztő is meg az óvónéni is kezpében tartja a kultúrát.

Mindkét szakma formál valamit a személyiségen.

Azt még sosem képzeltem el, hogy hagyjam a közösségi síkokat és koncentráljak a személyiségre.. aztán lesz ami lesz. Meglátjuk 30 év mulva.

Az is egy kérdés, hogy melyik szakmában hová helyezze az ember az energiáit...

15 jól megalapozott 3-6 éves nagyobb alkotás, mint a munkahelyteremtés. hu ?

Menjek el óvóbácsinak?

01234567 2013.03.02. 00:43:58

@Spacecake: A helyzet vészes, de a lendület még elviszi egy ideig. Mivel megállni nem lehet, ez a rendszer alapja, másik meg nincs amire át lehetne ülni, és menne. Majd ha elfogy a lendület, akkor a muszáj hoz mást. Olyan ez, mint a zuhanó repülő: egyik pilóta kérdezi a másikat: "Mi lesz most?" -mire a másik- "Semmi. Dőlj hátra, és élvezd a sebességet!" :)

PannonBoy 2013.03.02. 00:50:32

A poszthoz kis szakmai kiigazítás, többször a "vállalati HR"-t említi mint formáló erőt, azonban a HR egy befelé irányuló tevékenység. Helyesen a vállalati PR (azaz Public Relations) hat / hathat az emberek viselkedésére.
Amúgy igen, a London Pride tényleg nagy esemény, többször is felvonultam rajta, teljesen elégedett voltam vele. Itthon (M.o.) eszembe sem jutna felvonulni, mert a sok homofób gyökér dobálózik, és minősíthetetlen magatartást tanúsít. EZÉRT tart itt ez az ország!

gyapjasmaki 2013.03.02. 00:50:46

@Saman: Hát valahol el kell kezdeni és ha a felnőttekre nem lehet hatni, akkor fiatalabb korosztályt kell megtalálni. Minden szinten lehet egyszerre elkezdeni a nevelést. Ez hosszútávú folyamat még hosszabb távú sikerekkel. Nem csak óvóbácsik kellenek, hanem aki mindezt koordinálja, és ifjúsági közösségi életet is irányítania kell valakinek. Persze a felnőtt közösségi életet is lehet formálni. Nem kell feltétlen a komoly témákkal kezdeni. Előbb közösséget kell építeni az amúgy is egymáshoz közel élők között. akár még az öregek közösségével is foglalkozni lehetne. Meg persze a korosztályok egymás közötti viszonyán is lenne mit javítani.

gyapjasmaki 2013.03.02. 00:58:40

@PannonBoy: Szerintem azért mert elhisszük, hogy ezen nem lehet változtatni. Úgy fogjuk fel hogy ez van mit tehetek én? Mikor én csak egy ember vagyok. Meg amúgy is azállam majd megoldja, vagy nem? Szerintem megoldható, hogy ez másként legyen. Sok sok emberre és az általuk végzett rengeteg munkára van szükség, de nem lehetetlen. Olyan államot társadalmat építhetünk magunknak amilyet csak szeretnénk.

mommmmo 2013.03.02. 01:02:53

@PannonBoy: szerintem a vallalati HR is fontos lehet, epp azert,mert befele hat, a munkahelyi kozossegre, es epp a kiskozossegeken keresztul lehetne epitkezni.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.03.02. 01:04:13

@gyapjasmaki: persze. én mondjuk szabad akarok lenni :) de ehhez ki kéne lépni ebből a kamupénzes nyugati szarvárból :) Nehéz. Nincs bátorságom hozzá. Talán ha ismernék több embert akiknek sikerült.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.03.02. 01:05:29

@mommmmo: egyéb közösségépítő kamumunka esetleg? :)

M. Péter 2013.03.02. 01:21:43

@tildy:): Ha valaki nagyon akarta, még interneten is kitölthette, ezt nehéz megakadályozni, ahonnan meg többszöri felszólítás ellenére nem küldték vissza kérdőívet, oda ki is küldtek valakit. Ezzel együtt a 46000 valószínűleg alulbecsüli a magyarok számát, de az se hihető, amit egyesek állítanak, hogy csak Londonban van 200000 magyar. Az EU-csatlakozás óta 100000 körüli tb számot adtak ki magyaroknak. Ezenkívül vannak azok, akik már korábban kijöttek, azok, akik nem dolgoznak, segélyt sem kapnak, így nem kell nekik tb szám, a 16 éven aluliak, akik nincsenek benne ebben a statisztikában, meg a teljesen feketén dolgozók. Le kell vonni viszont azokat, akik közben visszamentek Magyarországra, vagy elköltöztek más országba.

gyapjasmaki 2013.03.02. 01:24:14

@házelőtthinta: Vannak olyan közösségek ahol a pénz nincs vagy csak kevésbé van jelen. Netezni vagy este villanyt felkapcsolva könyveket olvasni, zuhanyozni vagy angol WC-t használni és mindezért meg a töménytelen kajáért fizeti se kötelező.Van ahol nem is kell. Mégis tökéletesen jól érzik magukat, a kis közösségükben szabadon.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.02. 01:25:06

@M. Péter: Persze, de ahhoz is kellett a belepesi kod, ami rajta volt a lapom, azt meg akkor tudhattad, ha megkaptad a boritekot. Bar lehet lehetett ujat is kerni.
200E talán nincs, de csak Londonban 50 ezer simán lehet.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.02. 03:05:07

hat ezt a zagyvasagot felenel abbahagytam
igy a hozzaszolasokat sem fogom olvasni
ez a nap kimarad az eletembol mint hataratkelo
azert egy szint alatt meg en sem olvasok

aleb19 2013.03.02. 03:24:17

@M. Péter: igen de pl. a gyerekekkel senki nem szamol(+20%), ismerek olyan londoni magyar csaladot aki kihozta nagymamat is

Bélabáttya (törölt) 2013.03.02. 04:14:50

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nem olvastam végig az összes kommentet, túl sok gyűlt össze.
Az biztos, hogy a posztoló vagy álomvilágban, vagy egyszerűen csak egy másik „kasztban” él, amiért irígyelhetjük kissé, de talán átruccanhatna Angliában az utca túloldalára is, ahol meg nem teljesen úgy van, mint a szimpatikus tündérmesében, és biza bicskáznak az ifjak, beszólnak a buziknak, a bevándorlóknak, és még esetenként csúnyán is beszélnek.
Ezzel együtt biztos remek hely, bár nem elékszem olyanra Mo-on, hogy valamelyik nagyobb tudóst (Alan Turing, illetve akit megfogtak) pl. vegyszeres kezelésnek vetettek volna alá, csak azért, mert a saját nemét kedvelte. Legfeljebb kiutálták a helyéről, és mehetett Angliába...
Manapság már biztos remek hely lett, ha ennyien mennek oda.

Bélabáttya (törölt) 2013.03.02. 04:16:42

@hagyma: Nem sokat vesztettél, az olvasott kommentek összeszedettebbek, szórakoztatóbbak, csak túl sok van belőlük.

De összefoglalom a lényeget: Anglia jó, Mo. rossz, mert ott jó, itt meg nem.

Annagabi · http://annagabika.blogspot.hu/ 2013.03.02. 06:04:31

@Jaffar: Bocs,de nekem nincs időm itt üldögélni,most láttam,kétszer is válaszoltál.Azt hiszem,mi nem egyről beszéltünk,és túl sokat nem is érdemes eről vitázni.Kiemelem,nincs bajom a normális melegekkel,Bécsben sokkal találkoztam.Azt nem szeretem,amikor ezzel kérkednek,vagy céljuk az emberek megbotránkoztatása.Az,hogy ő esténként kihez megy haza,rá tartozik,nem kell világgá kürtölni.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.03.02. 06:45:07

"és biza bicskáznak az ifjak, beszólnak a buziknak, a bevándorlóknak, és még esetenként csúnyán is beszélnek"

Kifijzetten írok olyanokat hogy az angolok is csinálnak is ilyeneket.

Csak arról is írok, hogy mit csinál a HR

mi csinál a rendőr?

mit csinál a bíró?

mit csinál a jogalkotó?

mit csinál a közösség?

mit csinál az érdekvédő?

mit csinál az önkéntes?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.02. 07:38:13

@pamut:

Mo-n a szó szoros értelmében a hívők aránya kb. 15 %. Ebből kb. 60 % a katolikus,

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.02. 07:39:27

@montroyal:

JOGI következményei nem lesznek. Az, hogy utálni fogják, tény, de az utálat is része a szólásszabadságnak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.02. 07:43:41

@petrasp:

Tökéletes ember nincs. S attól, hogy valaki pap, még nem lesz bűntelen. Azaz papok közök is előfordulnak gyenge emberek, akik bűnöket követnek el. S van aki a cölibátust nem képes tartani (természetesen itt a katolikus papok 98 %.ára akik cölibátusban élnek, a 2 %-ra ez nyilván nem vonatkozik),

Én egyébként ortodox vagyok, nem katolikus. Nálunk a papok 90 %-a nős, így ez a probléma alig-alig létezik.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.02. 07:46:14

@montroyal:

Az én ismerősöm meg segédpüspök volt és a Pázmányon volt tanár, már komoly tudományos munkássággal. S a felesége az egyik volt hallgatója. A kánonjogot előadó tanár elvette a hallgatót.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.02. 07:48:05

@kék madár:

Mi az, hogy "antiszemita tett"? Ilyen nem létezik. Arra gondolsz, hogy valaki megver egy zsidót? Dehát más ember megverése eleve bűncselekmény, s teljesne lényegtelen, hogy az áldozata zsidó, az elkövető meg antiszemita,

DieNanny CH 2013.03.02. 09:11:25

@házelőtthinta:
"A sikeresség függvénye pedig a termékenységed. tehát ha hagysz magad után mondjuk két utódot, akkor nevezheted magad a klasszikus értelemben sikeresnek. "

Aki pedig nem, az ássa el magát, vagy lője ki magát a Marsra?

Maradjunk annyiban, hogy NEKED az a siker fokmérője, hogy 2 utódot hagysz hátra.

DieNanny CH 2013.03.02. 09:31:01

@GERI87:
"ugyanolyan lesz mint két hetero"

Most komolyan, milyen mérce ez? Melyik heterók által nevelt gyerek hasonlít egy másik, heterók által nevelt gyerekre?
Esetleg az intelligenciáját néznéd? Vagy az iskolai végzettségét? Vagy mit?
Nekem 2 húgom van, ugyanazon szülők neveltek ugyanazon lakásban, de hárman háromfélék vagyunk! Mind életmódilag, mind jellemben.

cukorhal 2013.03.02. 09:56:39

Nem olvastam a kommenteket, sőt a cikket se bírtam végig... mivel két frusztráló érzésem is lett közben: én eddig azt hittem tudok magyarul, de itt sokszor nem sikerült megfognom a lényeget. (Kezdjek aggódni?) Kettő: a cikkíró nézett egyet maga mellé balra, nézett egyet maga mellé jobbra, és ebből aztán hatalmas érvényű megállapításokra tett szert (saját maga szerint)... Hát had' tegyem meg én is! Még focianalfabéta nőként is tudom, hogy a Manchester vagy a Brighton szurkolóit jobb elkerülni.. De persze miért is ne ragadjunk ki egy példát szeeeegén liverpooliakról... Aztán: bács-kiskun megyeiként én sohase hallottam, hogy arra mifelénk nagy tradicíója lenne a kocsmai verekedésnek, és fékevesztett egyetemi éveim alatt se csöppentem igazán hasonlóba. Bezzeg az összes st albansi (Hertfordshire, tehát csak egy ugrás AZ nagy Londontól) kollégámnak van saját bőrön tapasztalt kocsmai verekedős sztorija a szomszédos Watford szórakozóhelyeiről, illetve a szintén környékbeli önvédelem oktatóm is cifra példákkal tud dobálózni néha. (Nekem magyarként sose fordult meg a fejemben, hogy pl lelkileg arra is legyek felkészült, ha valaki egy baseball ütővel támadna meg éjszaka az utcán... És láttam azóta iccaka baseball ütővel mászkáló delikvenst... Meg egy, azaz egy darab golfütővel... De nem gondolunk rosszra ugye.:))
A lényeg a lényeg, ennyi "örökérvényűnek" szánt baromságot régen olvastam össze, gratulálok a posztírónak, ez bizonyosan szép magyar vonás (is), valahogy csak nem sikerült felvenni az általa valósnak vélt úri angolságot. (Amit én csak nyomokban tapasztalok az országban eleve... Sajnos.)
Ja, még annyi, hogy az én angol kollégáim simán lebuzizzák egymást... és a saját zéró idegennyelv tudásukkal jókat derülnek a holland kolléga angolján. Persze mindenki tudja, h ez poén, bár én magyar oldalon soha nem tapasztaltam ilyen durva munkahelyi poénokat...
És legvégül: mi az hogy MAJDNEM HR végzettség???
Áhhh nem is folytatom... megyek is inkább reggelizni.... :)))

Diffeomorfizmus 2013.03.02. 10:26:29

@balage_81 reloaded: @maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Érdekes figyelni, amit itt lerendeztek.

@ maxval. Tudom, te nem szereted Hollandiát, így nyilvan a holland "relativizáló" vitastílussal sem barátkoztál meg. Mindazonáltal az érveidet viszonylag konzekvensen képviseled. És nem személyeskedsz.

@ balázs
"a magad fajta trollal két okból érdemes ideig-óráig vitatkozni: 1. lássa a csendes többség, hogy mekkora hülye vagy 2. lásd te magad - small chance - hogy mekkora hülye vagy"

Hát úgy látszik, relativizálni te sem tanultál meg. Mi az hogy, kicsit sem, ahogy Szeretett Miniszterelnökünk mondaná.

Érvelési hibáid :
1. az implikációidat tényként kezeled. P.l. ha valaki utálja a h. szexuálisokat, az biztos fideszes.
2. személyeskedsz, holott a másik fél ezt nem teszi.

És nem értek valamit. Most az úgy van, hogy a "demokrácia barátai" is elitisták lettek ? ( hataratkelo.blog.hu/2013/03/01/_gyulekeznek_a_legenyek/fullcommentlist/1#c19170408 ) . Idáig a masszív jobboldali szimpatizánsok bizonyos része beszélt így.
Ettöl függetlenül egyet kell értenem azzal, amit itt elmondtál ( a sötét tömegröl ), de akkor most már a liberálok meg az emberijogisok ezt gondolják ? Vagy mindig is ezt gondolták ? Vagy te nem általában az emberi jogokról írsz, hanem a h. szexuálisok emberi jogairól ?

És nem lenne célszerü arról vitatkozni, hogy miért van ez a vélemény M.o-n a h. szexuálisokról ? Sokkal többre vezetne az okokat feltárni, nem ?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.02. 10:34:15

@Diffeomorfizmus:

@balage_81 reloaded: tipikus ellenzéki bérkommentelő, mindig így "vitázik", ismerem más blogokból. Csak akkor érzi jól magát, ha kormánypárti bérkomentelővel hozza össze a sors: ilyenkor mindketten ledarálják a szokásos közhelyeket (pl. "mocskos nemzetáruló komcsi gyurcsótány libajnai" vs. "mocskos rasszista orbáncigány pedofilsemjén diktátor") és jól érzik magukat.

A Tyne folyó déli partja 2013.03.02. 10:41:13

@aleb19: nem Londonban,és nem óhajtok hozzászokni, és továbbra is idióta vagy. a poszt beküldője szerint milyen jó itt, mert nincs ilyesmi, mert őt otthon kirabolták, itt bezzeg még egyszer sem. erre reagáltam, te gyengeelméjű, de ezt neked nehéz felfogni.

A Tyne folyó déli partja 2013.03.02. 10:50:35

@tildy:): viszont a londoni állapotok eléggé megtévesztőek lehetnek. jelesen az, hogy oda tömörül a magyarok (meg a bevándorlók) többsége, és ezért az emberek hajlamosak azt hinni, hogy akkor az egész országban ez a helyzet, olyan sok magyar (külföldi van). pedig nem, itt északon már nem sokan vagyunk, itt az emberek 90%-a fehér, angol.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.03.02. 10:54:25

@Diffeomorfizmus: "Megjósolom a következő lépésedet. A végén, amikor a sarokba szorítottak érvekkel, kijelented "hülye vagy, nem vitázom veled". " - erre reagáltam azt, hogy ez a fideszes trollok módszere, nem az enyém. sehol nem írtam azt, hogy aki utálja a homoszexuálisokat, az fideszes. leszel szíves és erről a fórumról most ide hozod azt az idézetet, ahol én ezt állítottam, rajta

maxval állapította meg rólam többször is, hogy én egy bérkommentelő vagyok, a személyeskedés kölcsönös, ezt is benézted, bár belefér az előző állításod után

te azt mondod, konzekvensen érvel. ehhez képest ex cathedra kijelentéseket tesz:

"a homoszexualitás betegség
a homoszexualitás nem öröklődik
a homokosság betegség, genetikai hiba
a házasság márpedig csakis férfi és nő kapcsolata
ne fogadjanak örökbe gyerekeket, ez bűncselekmény lenne, de facto gyermekmegrontás.
viszont a homokos "szülők" által örökbefogadott gyermek hihetetlen károkat él át, aminek beláthatatlan következményei lehetnek
az antiszemiták sem gondolják, hogy a zsidó nem ember. S a négerellenesek sem, hogy a néger nem ember
nincs ok a házasság fogalmának kibővítésére.
nem akarok rosszat a homokosoknak. Viszont ellenzem a homoklobbista propagandát.
a házasság pedig nem a homokosok dolga"

te pedig jössz, és mint valami tótumfaktum, megállapítod, hogy ő márpedig konzekvensen érvel.

drága barátom, nekem világosan leírt két okom van arra, hogy néha vitatkozni kezdek ilyen birkákkal, mint maxval. ezeket leírtam. hogy miért engem emeltél ki, mikor többen beledöngölték a fejét a hülyeségébe, azt csak te tudod, mondjuk annyira nem is érdekel.

de viszonylag hamar pofára estél te is csak ezzel a két állításoddal, tehát indokolt lenne némi szerénység

természetesen nem kúrom el itt a szombatomat se rád, se erre a korlátolt birkára, de azért ha gondolod, reagálj nyugodtan.

anyadhogyvan? 2013.03.02. 11:11:09

@GERI87:

Ovatosan baratom,itt a homoklobbi figyel.
Nem tetszik,hogy nem vagy egy kicsit rugalmasabb.
Lehet,hogy a szomszedsagodban,mar el egy par ember akik hozzank tartoznak,es figyelik a lepeseidet!

kikiva 2013.03.02. 11:41:42

azért az, hogy nem mondanak kollegák egymásra csúnya dolgokat, egy kicsit túlzó általánosításnak tartom. Olyan munkahelyeken, ahol tanult emberek dolgoznak (lásd a posztíró HR-s részlegét) biztosan nem is, de pl a gyári munkásokról (munkásosztály tanulatlan fele) ezt már nem mondanám. Párom egy sörgyárban melózik és folyamatosan 'F*** off!'-ozzák egymást, illetve a 'cunt, bastard' és szinonímái egymásra dobálása folyamatos, vagy a 'f***in foreigner' teljesen normális. Sőt, középiskolában való tanárkodásom első hetében megkaptam a egy fekete diáktól, hogy 'bitch'. Vagy a szállodában dolgozva, ha nem tetszett a 'roppant tanult' vendégnek valami, hogy 'you f***ing bitch', vagy volt olyan, hogy a szomszéd szállodában széttörték a recepciós pultot, mert nem akartak nekik szobát adni. ÉS EZEK NEM KÜLFÖDIEK!!! hanem vlsz 2., 3. generációs bevándorlók, vagy a munkásosztály (sajnos azt kell mondjam) legalja...

mommmmo 2013.03.02. 12:16:04

@kikiva: ez mind igz, es cukorhalnak is igaz van, de ugy egeszeben megis nagyobb a tarsadalmi tolerancia.

Egyeni szinten cseppet sem vagyunk rosszabbak naluk, sot lehet, hogy jobbak, kifinomultabbak nagy atlagban. Csak nalunk a taho kozepszeruseg dominal a tarsadalomban, az "intelligencia" meg behuzza fulet farkat, ott meg inkabb epp forditva, az altalanos tarsadalmi szabalyokat nem a fuckingozo reteg alakitja ki, mert nem ok dominalnak, akkor sem ha sokan vannak.
Tehat pl mindket orszagban van kabe 70% taho, meg 30% aki nem, de masok a tarsadalmi hagyomanyok, es mas jon ki ugyanabbol a mixbol.
Ugyanis a vegen megiscsak sokkal valoszinubb, hogy pl Magyarorszagon fognak baromsagok miatt diszkriminalni mint ott.

mommmmo 2013.03.02. 12:21:32

@mommmmo: vegul is ne feledjuk, nalunk meg 30 evvel ezelott is dicsoseg volt egy kozepszeru taho prolinak lenni, legalabbis Borsodban, gyermekkori emlekeim alapjan mindenkire ugy neztek mint a veres rongyra aki nem az volt.

Hat nem csoda, hogy itthon meg mindig kisse szegyenkezik az, aki annal tobbnek erzi magat, es lapit, amikor dul korulotte a bunkosag.

LittleG (uk) 2013.03.02. 12:36:54

Hm, Angliában jobb közbiztonság egy nagyobb város (100-200e lakos) melletti pici városban (10-20e)? És mondjuk az ember a kisvárosból jár be dolgozni a nagyobba?

padlas 2013.03.02. 12:51:59

@GERI87: látom nem igazán sikerült megérteni amit írtam. Nem arról van szó, hogy a környezetnek nincs hatása. Sőt, éppen ellenkezőleg, arról van szó, hogy a környezet nagyon is sokat számít. Csak éppen nem az a lényeg, hogy meleg vagy heteró családban nő fel a gyerek, hanem az, hogy családban nő-e fel vagy sem.
Tehát igen, számít a környezet. Nevelőintézetben felnőni például elég rossz, annál sokkal jobb családban felnőni, legyen az meleg vagy heteró.

"Már a múltkor is elmondtam hogy majd évek múlva térjünk rá erre, és ha független, nem meleglobbi által megtámogatott kutatások is arra mutatnak hogy ha két meleg nevel fel egy gyereket és az ugyanolyan lesz mint két hetero akkor elfogadom hogy nevelhetnek."

Pont az előbb próbáltam neked elmagyarázni, hogy vannak erről kutatások, és azok azt támasztják alá, hogy bizony a meleg pároknál is szépen felnevelkednek a gyerekek, és egyértelműen jobban, mint az intézetisek. Te erre közölted, hogy az ilyen kutatókat ki kéne csinálni, noha semmilyen bizonyítékod nincs rá, hogy ezeket a meleglobbi pénzelné. Ezek alapján nekem egyszerűen úgy tűnik, hogy ha egy kutatás olyan eredményeket hoz, amelyek neked nem tetszenek, akkor azokat lesöpröd az asztalról egy mondvacsinált érvvel. Innentől meg elég komolytalan, amit mondasz.

Egyébiránt személy szerint én sem vagyok teljesen meggyőződve ezeknek az eredményeknek az erősségéről, de nem azért, mert a homoklobbi pénzelne őket, hanem azért, mert nagyon gyerekcipőben jár még ez a terület. Kevés az jó minőségű, hozzáférhető adat, hiszen érzékeny a téma, és általában a minták is kicsik, hiszen nincs olyan sok homoszexuális család. Szóval a végső konklúziók levonásával szerintem is érdemes még várni.
Ezzel szemben egyesek itt már rögtön tudni vélik, hogy a homo család az milyen ártalmas, noha erre semmilyen kutatást nem tudnak hivatkozni. Hát már elnézést, de minden arra mutat, hogy nem ártalmas. Bizonyítani nincs még bizonyítva, hogy a homo gyereknevelés jó, de egyelőre minden jel arra mutat, hogy az. Szóval ennek ellenkezőjét nagy mellénnyel tényként hirdetni, elég primitív dolog.

padlas 2013.03.02. 13:30:02

Egyébként ha már itt tartunk, a homo családokkal kapcsolatban egy csomó olyan dolog van már, amiről eléggé kiforrott eredmények vannak. Ugyanis míg a gyereknevelésről nehéz elegendő megfelelő adatot szerezni, az életük számos más területéről azért sikerült.

Tudjuk például, hogy a homoszexuálisok átlagosan magasabban képzettek, mint a heteroszexuálisok. Hogy jobb infrastruktúrájú helyeken laknak, elsősorban nagyvárosokban. Hogy a buzik ugyanolyan végzettségért kevesebb bért kapnak, mint a hetero férfiak, viszont a leszbikusok meg többet, mint a hetero nők. Ugye az is ismert, hogy a nők meg általában kevesebbet keresnek, mint a férfiak. Mindezek után nem meglepő, hogy a kutatások azt találják, hogy a buzi párok többet keresnek, mint a hetero párok (hiszen a buzi párok két férfiból állnak, a hetero párok meg egy nőből és egy férfiból, és a buzik nem keresnek annyival kevesebbet a hetero férfiaknál, mint amekkora a nemek közti bérkülönbség). A leszbikus párok nagyjából ugyanannyit keresnek, mint a hetero párok.
Azt is tudjuk továbbá, hogy a homo pároknak jóval kevesebb gyereke van, mint a hetero pároknak. Legkevesebb gyereke a buziknak van (döntő többségük teljesen gyermektelen). Náluk kicsivel több gyereke van a leszbikusoknak, de még ők is nagyon el vannak maradva a hetero pároktól.

Mindezekből az következik, hogy a homo pároknál felnőtt gyerekek átlagosan jobb szociális körülmények között vannak, nemcsak az intézetis gyerekekhez képest, de még a hetero párok gyerekeihez képest is. Az ő szüleik átlagosan magasabb iskolai végzettségűek, többet keresnek és jobb infrastruktúrájú helyeken laknak. Sőt, mivel egy homo családban átlagosan kevesebb a gyerek, ezért az egy gyerekre jutó erőforrások még magasabbak ott, hiszen nem elég, hogy egy buzi pár többet keres, mint egy hetero pár, de ráadásul nem két vagy három gyereket nevel fel, hanem inkább max egyet, tehát rá sokkal többet tud költeni, a legjobb iskolákat, egyetemeket is ki tudja számára fizetni. Egy hetero család erőforrásai többfelé oszlanak el, a nevelőintézetes gyerekek mögött meg egyszerűen nincs család, aki finanszirozza mondjuk az egyetemi tanulmányokat.

padlas 2013.03.02. 13:32:07

Ja és a forrás (mert ugye én kénytelen vagyok kutatásokra alapozni, amit mondok, egyes kommentelőkkel ellentétben nekem nem adatott meg, hogy az ujjamból szopjam ki a végső igazságot, vagy személyesen Isten súgja meg nekem):
Dan A. Black, Seth G. Sanders, Lowell J. Taylor: The Economics of Lesbian and Gay Families. The Journal of Economic Perspectives, Vol. 21, No. 2 (Spring, 2007)
(ez megint egy összefoglaló jellegű cikk, mint ahogy az előző forrásom is az volt, rengeteg kapcsolodó tanulmányt lehet találni a témában, ha valakit érdekel, például ennek a cikknek a hivatkozásai között is)

GERI87 2013.03.02. 13:35:03

@tildy:):

"Meleglobbi? Na ilyenrol sem hallottam meg."

Miért a meleg érdekvédelmi szervezetek, a meleg házasságért küzdők azok unatkozó heterók?:)

GERI87 2013.03.02. 13:36:58

@tildy:):

"Az jobb. Dehogy jobb. Vagy ahol verik a gyereket? Ez lenne a minta? "

Látom te sem olvasol figyelmesen, ezt is írtam hogy nem jobb, de nyilván a melegek mind 100%-ig minta kapcsolatban élnek, tökéletesek és hibátlanok, nincs válás se veszekedés se erőszak....

GERI87 2013.03.02. 13:39:04

@DieNanny:

A gyereknek normális egészséges lelkületű felnőttnek kell lennie, ez a cél a nevelésben.
Az hogy szereti a brokkolit vagy szokott e hógolyózni nem ide tartozik, de te nagyon nem akarod érteni a dolgokat...

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.03.02. 13:40:53

En vagyok az egyeduli, akit rendorok tobbszor megkertek mar arra, hogy helyezzek be a forgalmiba egy kis zsozsot?

... esetleg orvosnal hasonlo?

GERI87 2013.03.02. 13:43:13

@anyadhogyvan?:

"Nem tetszik,hogy nem vagy egy kicsit rugalmasabb."

Így jártál.

GERI87 2013.03.02. 13:49:25

@padlas:

"nem az a lényeg, hogy meleg vagy heteró családban nő fel a gyerek, hanem az, hogy családban nő-e fel vagy sem."

Szerintem meg lényeges, ezt mondom már mióta ha nem sikerült felfogni akkor elég baj.

"Te erre közölted, hogy az ilyen kutatókat ki kéne csinálni,"

Nem sikerült értelmezni a mondatot.

"ha egy kutatás olyan eredményeket hoz, amelyek neked nem tetszenek, akkor azokat lesöpröd az asztalról egy mondvacsinált érvv"

NEM.
A meleglobbiról beszéltem hogy ez az ő módszerük, engem csak a tények érdekelnek.

"mert nagyon gyerekcipőben jár még ez a terület. Kevés az jó minőségű, hozzáférhető adat, hiszen érzékeny a téma, és általában a minták is kicsik, hiszen nincs olyan sok homoszexuális család."

Azér vmit sikerült felfogni, én is erről beszélek.

"Szóval a végső konklúziók levonásával szerintem is érdemes még várni...........Szóval ennek ellenkezőjét nagy mellénnyel tényként hirdetni, elég primitív dolog. "

Pontosa, várni kell!
Ki kezelte tényként? Én nem.
(miért kell 5-ször elmagyarázni mindent mint az ovisoknak?)

DieNanny CH 2013.03.02. 13:57:57

@GERI87:

Azt írtad, akkor fogod elismerni, hogy homo párok is nevelhetnek gyereket, ha egy statisztika kimutatja, hogy felnőttként ugyanolyanok lettek, mint a hetero párok gyerekei. A kérdés az: milyenek a hetero párok gyerekei felnőttként?
Mert az egy dolog, hogy mi a cél:
"normális egészséges lelkületű felnőtt" - de hány százaléka a hetero pároknál felnőtt gyerek normális, és egészséges lelkületű?
Úgy gondolod, csak az lehet normális és egészséges lelkületű, akit hetero házaspár nevelt fel? Ugye tudod, hogy ebben tévedsz?

padlas 2013.03.02. 13:58:34

@GERI87: "Szerintem meg lényeges, ezt mondom már mióta ha nem sikerült felfogni akkor elég baj."
Azt felfogtam, hogy SZERINTED lényeges. Te nem fogod fel, hogy az, hogy szerinted mi hogy van, tökéletesen érdektelen. Az a kérdés, hogy a tények mit mutatnak. Amíg semmi konkrétumot nem tudsz felhozni a véleményed alátámasztására, addig a levegőbe beszélsz. Szóval majd szólj, ha tudsz hivatkozni valami tanulmányt vagy bármi hihető forrást, addig meg ne fárasszál.

anyadhogyvan? 2013.03.02. 14:06:20

@GERI87:

Nem veszed komolyan a Meleglobbi-t.
Nagy kar,en szoltam elöre!

anyadhogyvan? 2013.03.02. 14:15:19

@GERI87:

Meg egy nagy titkot elarulok neked!
Az esetek 100%-ban hetero parnak születik meleg,buzi,leszbikus gyereke.
Ugye erre nem is gondoltal meg soha?
Azert ez igen nagy felelötlenseg ezektöl a paroktol,ugy ahogy vannak szamüzni kellene öket,vagy nem?
A meleglobbi neveben kivanom neked,hogy a jövöben születendö gyerekeid közül minimum egy MÀS legyen majd,csak hogy majd jol szorakozz!

GERI87 2013.03.02. 15:53:01

@DieNanny:

Jó hagyjuk, nevetséges ez már.....neveltesd levelibékával a gyerekedet az biztos jobb mint a normál 10.000 éve bevett hetero emberi szülő...

GERI87 2013.03.02. 15:59:40

@padlas:

Ezt is már megbeszéltük......nem írom le újra.
Tények: Az emberi társadalom az elmúlt 10.000 évben legalább, ennyi nem elég?
Van aki kockát akar használni a bevált jó öreg kerék helyett és vádaskodik hogy bizonyítsák be hogy a kerék jobb....röhej.

@anyadhogyvan?:

"Az esetek 100%-ban hetero parnak születik meleg,buzi,leszbikus gyereke."

Ezt is megbeszéltük már...le vagy maradva, na csá.

2013.03.02. 16:24:22

Nem igazán értem ezt a homofobozast. Szerintem a legnagyobb homofobok örülnek a legjobban a leszbi csajoknak, szóval ez az egész kérdés túl van lihegve.

PannonBoy 2013.03.02. 16:37:31

@gyapjasmaki: Igen-igen, igazad van. Csak úgy érzem, állandóan falakba ütközöm, hogy az élet tele van ezekkel a "láthatatlan falakkal". Úgy látszik, sokan gondolják hasonlóan, hiszen egyre nagyobb a kivándorlás mértéke. Csak mindenki más okból teszi ezt. Valaki az anyagi lehetőségek miatt, én például a tolerancia hiánya miatt.
Érdekes kapcsolatot vélek felfedezni egy ország anyagi jóléte és a tolerancia mértéke között. Eszerint, minél jobb egy ország gazdasága, annál inkább toleránsabbak az emberek. Az ok: nem kell saját anyagi helyzetük miatt stresszelniük, jobban tudnak élni. Ezzel szemben a szegényebb országok emberei a saját anyagi depressziójuk miatt nem tolerálnak semmilyen egyéb viselkedést.
Szóval, ebben az esetben nem látok túl sok reményt arra nézve, hogy itt nálunk ebben bármi érdembeli előrelépés történjen. Így viszont, logikusabb döntés a kivándorlás. - Már csak azért is, ha a fórumos hozzászólásokat veszem alapul és ezt projektálom (kivetítem) a társadalomra. -

gyapjasmaki 2013.03.02. 16:45:28

@PannonBoy:
Erről SZENT ISTVÁN KIRÁLY INTELMEI IMRE HERCEGHEZ jut eszembe.

"VI. A VENDÉGEK BEFOGADÁSÁRÓL ÉS GYÁMOLÍTÁSÁRÓL

A vendégek s a jövevények akkora hasznot hajtanak, hogy méltán állhatnak a királyi méltóság hatodik helyén. Hiszen kezdetben úgy növekedett a római birodalom, úgy magasztaltattak fel és lettek dicsőségessé a római királyok, hogy sok nemes és bölcs áradt hozzájuk különb-különb tájakról. Róma bizony még ma is szolga volna, ha Aeneas sarjai nem teszik szabaddá. Mert amiként különb-különb tájakról és tartományokból jönnek a vendégek, úgy különb-különb nyelvet és szokást, különb-különb példát és fegyvert hoznak magukkal, s mindez az országot díszíti, az udvar fényét emeli, s a külföldieket a pöffeszkedéstől elrettenti. Mert az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő. Ennélfogva megparancsolom neked, fiam, hogy a jövevényeket jóakaratúan gyámolítsad és becsben tartsad, hogy nálad szívesebben tartózkodjanak, mintsem másutt lakjanak. Ha pedig le akarnád rombolni, amit építettem, vagy szét szórni, amit összegyűjtöttem, kétségkívül igen nagy kárt szenvedne országod. Hogy ez ne legyen, naponta nagyobbítsd országodat, hogy koronádat az emberek nagyságosnak tartsák."

Elvileg egy olyan nemzet voltunk régen akik megbecsülték és örültek annak hogy sokszínűek. Aztán ez 1000 év alatt elég rendesen megváltozott. Nem véletlen esett szét a monarchia és nem véletlen nem kedvelnek minket a szomszédaink

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.03.02. 17:11:39

@gyapjasmaki: Aztán ez 1000 év alatt...

Ez 150 éve még rendben volt.

A modernizáció terméke az a kirekesztő magyarságkép ami most uralkodó.

A Horthy is és a Rákosi - Kádár rendszer is ezt erőltette, így kiveszett az unionista felfogás.

Óriási árat fizet ezért a nép.

gyapjasmaki 2013.03.02. 17:19:51

@Saman: Szerintem ez előbbre is visszanyúlik. Itt nemigen volt más népnek beleszólása a dolgokba csak a magyaroknak.

Már Trianon előtt sem volt minden rendben, ha nem a háború, akkor valamilyen polgárháború, bombázta volna szét az országot. Nem bántunk túl szépen a kisebbségeinkkel, holott az ország népességének kevesebb mint 50% volt magyar(azt hiszem 45%).

Persze a világháborúk és az azutáni rendszerek se éppen tettek jót és egyre csak romlott a helyzet.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.03.02. 17:30:11

@gyapjasmaki: Egyrészt érdemes végig nézni az osztálynévsorunkon. Elképesztő, hogy mennyire kevert gyökerűek vagyunk.

Az egy másik kérdés, hogy az egyes népek mikor miért veszthették el a kettős gyökerű identitás mintát.

Ez az elmúlt 150 év identitás megerőszakoló pogrom sorozatainak az eredménye.

Csak azt számoljuk össze, hogy hány idegen nyelvű lovas nomád népet integráltunk be ide.

Besenyők, kabarok, kazárok, jászok, kunok.

Az eredeti lovas nomád modell is olyan, hogy a szövetség érdekli és nem a nyelvi közösség. Megállapodás kérdése, hogy kik csatlakoznak és kik szakadnak ki.

Egyébként ennek a kérdésnek jelentős hatása van arra a politikai szocializációs tünetre, amit itt a cikkben felépítettem. Súlyos hibának tartom, hogy ez ekkora elfojtás alatt van.

Jobban tennénk, ha szembe néznénk vele.

Óriási károkat okozunki magunknak azzal, hogy az elfojtósdit erősítjük.

GERI87 2013.03.02. 17:44:52

@gyapjasmaki:

Szent István korában még 70-80% volt a magyarok aránya, nem 30-40%....és a nyelvi, etnikai kötődés még nem volt olyan fontos mint majd lesz a reformkor és a dualizmus korában.....két eltérő társadalom, két eltérő kort összevetni hülyeség, pláne egy levél alapján...

@Saman:

"Elképesztő, hogy mennyire kevert gyökerűek vagyunk."

Mit számít ez? semmit.
Általános hiba keverni a származást, a nyelvet, a nemzetiséget....
Az hogy valakinek sváb neve van, semmit nem jelent ha nem tartja magát svábnak, a név miatt nem leszel kisebbségi...

"hogy az egyes népek mikor miért veszthették el a kettős gyökerű identitás mintát."

Miért lett volna alapból több?
És miért baj hogy elvesztette?
800 éven át a többségi lakosság magyarul beszélt, magát magyarnak tartotta...
Az asszimiláció természetes folyamat is lehet....a betelepült népeknél ez történt....nem okoz alapól károkat, ez hülyeség.
Az erőszakos asszimilációra való hajlam az állam részéről csak a XIX.sz jelent meg.....

"Súlyos hibának tartom, hogy ez ekkora elfojtás alatt van."

nincs elfojtás alatt, tanítva van.

gyapjasmaki 2013.03.02. 18:00:36

@GERI87: Igazad van abban amit leírtál. Valóban nem igazán lehet összevetni a kettőt.

Az idézetet PannonBoy kommentje juttatta eszembe. Egyébként szerintem a mai kor is nyugodtan újra értelmezheti még, ha nem is tudjuk 1000 éve, hogy gondolkodott, aki ezeket a sorokat leírta.

Amit meg utána írtam azzal Saman kommentjére reagáltam, hogy a gondok nem az első világháború után jöttek elő a kisebbségekkel kapcsolatban, hanem már a monarchiában is jelen voltak. Lehetett volna egészen máshogy kezelni a kisebbségi kérdést, akkoriban is.

GERI87 2013.03.02. 18:28:37

@gyapjasmaki:

"a gondok nem az első világháború után jöttek elő"

persze, már előtte, ez így van.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.03.02. 18:50:17

@GERI87:

Tegyünk egy kísérletet annak a kiderítésére, hogy ez most elfojtósdi vagy feltárt és tudatosított.

Válassz egy-két gyökeret, vagy dobj be a valódaik közül és próbáljuk meg megézni, hogy abból a nézőpontból hogy is néz ki a történelem / integráció - szegregáció kérdés.

Én is felajánlom az enyémet. Apám hajdú családból származik, anyám elmagyarosodott román vidékről. Református és görög katolikus.

GERI87 2013.03.02. 18:54:15

@Saman:

Nem értem mit akarsz...ha minden magyar feltárja a családfáját akkor mi változik, vagy mi lesz?
És miért lenne ez elfojtva?
Nem tudják max. és ez miért baj, van akit nem érdekel és kész.

2013.03.02. 21:55:09

@Saman: Ugy latom, meg mindig nem ertel ra Angolhonban elo magyar sorstarsaid kommentjeire reagalni. En is es masok is ramutattunk, hogy atlagban sokkal tobb eroszakot tapasztalunk a mindennapi eletben Angliaban, mint Magyarorszagon.

Persze, az irodaban en sem tapasztalok Londonban eroszakot, de az irodan kivul boven. Neked tenyleg nem tunt fel az eroszak (fizikai, verbalis) Angliaban? Ha a tenyek erdekelnek, nezd meg pl ezt: www.dailymail.co.uk/news/article-1196941/The-violent-country-Europe-Britain-worse-South-Africa-U-S.html

nyuszigonosz 2013.03.02. 22:09:20

@Mirjam2: A Saman éppen a világot váltja meg a billentyüzeten keresztül, hol érne már rá a valóságot is észrevenni....

vuvuvu2 2013.03.03. 10:24:31

nem értem a bloggert. nem lehetne a sok irreleváns és trollkodó kommentet a delete gombbal kezelni?

a posztot átfutottam: bocs, de a stílus maga az ember. izzadságszagú a próbálkozás amivel megpróbál többnek látszani a posztoló mint ami. ennek ékes példája a rengeteg magyartalanság a posztban. sajnos, a műveltség és iskolázottság hiányát nem lehet copy-paste-kkel pótolni, mert a lóláb kilóg. szánalmas erőlködés hogy egy-egy ellesett frázissal próbál valaki műveltnek látszani. a poszt tartalma igen vitatható. igen nagy tájékozatlanságról tanúskodik. (attól hogy a posztoló esetleg kint él, még lehet tájékozatlan! ahogy sok MO-n élő sincs tisztában azzal mi zajlik az országban, mert csak a saját szűk környezete alapján alkot véleményt.)

a baj az, hogy egyre több az ilyen poszt és kommentrengeteg a blogon. most szólok: ez lehúzza és a végén kinyírja a blogot.

M. Péter 2013.03.03. 10:42:22

@Mirjam2: Mindet elhiszel, amit a Daily Mail ír? Dél-Afrikában a lakosság számához viszonyítva kb. 40-szer több gyilkosság van, mint az Egyesült Királyságban. (Magyarországon is kb. 1,5-szer annyi.) A nemi erőszakok rátája kb. 5-ször magasabb Dél-Afrikában, mint az Egyesült Királyságban, de ez csak a rendőrség által feljegyzett esetek száma, a tényleges szám nagyobb, egyes becslések szerint Dél-Afrikában 10-szer annyi is lehet. Az egész nyilvánvaló, hogy Dél-Afrikában egy csomó bűncselekményt be se jelentenek, mert a rendőrség úgyse csinálna semmit.

hmmmmmmmmmmm 2013.03.03. 10:45:33

"Nem mondunk csúnyát másokra"

a cikk legnagyobb részével egyetértek, de pár év Anglia után annyival árnyalnám a képet, hogy az igaz, hogy nem mondanak csúnyát másokra, de ez nem jelenti azt, hogy nem is gondolnak csúnyát a másikról. Egy angol nem fogja azt mondani hogy te 1 bunkó vagy, hanem annyit mond talán, hogy másként nevelkedtél nem mondja azt hogy ronda hanem azt hogy érdekes stb stb. Két angol egymás között persze pontosan tudja hogy ez tképp bunkót és randát jelent, de azoknak akik nem Angliában szocializálódtak ez nem feltétlenül jön át. Egyébként elég a Hal a tortán angol megfelelőjét megnézni vagy a Bed and breakfast-os hasonló műsort, elég jól demonstrálják hogy mit mondanak szembe és mit gondolnak valójában.

windex 2013.03.04. 16:12:50

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: amit írtam, abból világosan kiderül, hogy nem keverem a homofóbiát a tettlegességgel. azt említettem, hogy a homofóbok elleni vélemények és lépések azért alakultak ki, mert sokszor előfordul, hogy bizonyos - nem mind, nyilván - homofóbok tettlegességhez folyamodnak. vagyis aki úgy érzi, elnyomott a véleménykifejezésben, az azt a tettlegességhez folyamodó homofób társainak köszönheti, és ez arra is visszaüt, aki nem él a tettlegességgel. nagyjából ez a lényeg

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.04. 16:21:43

@windex:

Most már a homoklobbi üt. Kanadában pl. a homokosok éppen igyekeznek betiltani a Bibliát, mert abban "gyűlöletbeszéd" van a homokosok ellen.

windex 2013.03.04. 18:42:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: jesszus, ha ez igaz, ezek hülyék. amúgy meg igyekezzenek csak, ha egy jó pofáraesésre vágynak :-)

proprorporporpo 2013.03.25. 12:28:23

Egyébként a társadalom normális nyomása is segít a közbiztonság megteremtésében, múltkor a buszon italozott 2 ember, ugye ez tilos és hamar észre is veszik. A buszsofőr le akarta őket szállíttatni, de veszekedés lett belőle, azonnal volt több olyan fiatal is a buszon akik a rend megőrzése érdekében a leszállásra szólították fel a rendzavarókat, akik erőszak nélkül a többség nyomására pár perc elteltével távoztak is. Az a baj, hogy itthon nincs ez az összetartás, ha 1-2 egyén kötözködik inkább mindenki csendben vár vagy elfordul, ott meg teljesen úgy éreztem, hogy minden utas egy család lett akik nem kívánják a nyugalmukat feladni 2 ember antiszociális viselkedése miatt

hasonló történet volt, amikor szintén egy kicsit lecsúszottabb pár a buszon hangosan beszélgetett, ezzel megtörték a kulturált utazást, egy középkorú ember elég hamar oda szólt: "quiet...please". Semmi vita, halkabbra vették.

BTBTBT 2013.04.20. 23:53:06

@maxval, a gondolkodni probáló birka
"Ha már küzdünk a diszkrimináció és az előítéletek ellen, akkor a pedofil közösség mellett kell kiállni, hiszen velük szmeben van a legtöbb gyűlölet."

Na, egy újabb armchair expert, hallelujah!

Mennyire állnál ki mellettük, ha a gyakorlatban a gyerekedet dugnák a pedók? Mennyivel több gyűlölet lenne benned ellenük?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása