oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. február 01. 06:58,  A főnix hamvaiban 205 komment

2013. február 01. 06:58 Határátkelő

A főnix hamvaiban

Mielőtt nekivágtam, bőgtem egy évig, túl váláson... be kellett látnom, hogy nem vagyok képes biztonságos anyagi hátteret nyújtva ellátni a szülői feladataimat. A lelki súly alatt mentálisan sem vagyok megfelelő közeg a gyerekeimnek. Saman mai írása kommentnek indult egy minapi poszthoz és ez lett belőle. Nagyon kíváncsi vagyok, mit szóltok hozzá! (A fotó innen származik.)

EU zászló.jpg

„A január 26-i bejegyzésben Heffi megosztotta velünk az útnak indulás előtti félelmeit, dilemmáit. Miért döntött úgy, hogy útnak indul? Mit vár attól, hogy új életet kezd 40 évesen egy másik országban?

Tetszik vagy nem, sokan azért olvassátok ezt a blogot, mert bennetek is dolgozik a "menni vagy maradni" dilemma. Gyászmunka számot vetni a kötelékekkel, az emlékekkel és elengedni az életünk egy-egy szakaszát.

Gyászmunka elengedni egy szeretettel teli kapcsolatot, egy épülő, de aztán mégsem mindenben tökéletesen működő kapcsolatot, egy szerelmet, egy mély barátságot, ugyanúgy meggyászoljuk a kultúraváltás döntését is!

Milyennek látnak a gyerekeim?

Mielőtt nekivágtam, én is bőgtem egy évig, sok-sok estén a képernyő előtt merengve. Túl voltam a váláson, a gyerekek egy hétig velem, egy hétig anyával. Számot vetettem azzal, hogy 36 éves vagyok, néha nem látható, hogy ki tudom-e fizetni az albérletet. Egy TV és a gyerekek ágya, amit életteljesítményként fel tudok mutatni. Ha éppen tök jól keresek, ezek a projektek csak lefedik a korábbi időszakok adósságait.

Félni kezdtem attól, hogy milyennek látnak a gyerekeim, amikor ezt látják. Meddig reménykedjek még abban, hogy egyszer majd csak stabilabb lesz az anyagi hátterem és összerakhatok egy lakás-önrészre valót?

A nagyobbik lányom elsős korában egyszer ezt vitte be a hétfői nap nyitókörébe, mint otthonról hozott témát:

"Apa szegény."

Itt kő kövön nem marad

Túl voltam az utolsó nagy közösségfejlesztő–hálózatépítő projektemen, a "Munkahelyteremtés.hu" Programon.

Átnéztük az EU támogatás évi 1000 milliárd Ft-jából létrejövő ellátórendszert és készítettünk a szociális szakma számára egy jó e-learning anyagot. Elkülönítettük azokat a szervezeteket, amelyek pénzt adnak, amelyek rendszerezett információval segítenek, és amelyek szemléletformáló segítségnyújtással.

Láttam, hogy az évi 1000 milliárdos befektetés ellenére a III. szektor humánszolgáltatásainak világa rohamosan pusztul. Csalóka abban hinnem, hogy ha szaktudásom ideköt, akkor ez biztonságos megélhetést nyújt majd.

Pontosan ismertem a pártok által kontrollált forráselosztó intézményrendszert, évekig nyomon követtem humánszolgáltató szervezetek finanszírozását, beláthatóvá vált számomra, hogy menekülnöm kell, mert a III. szektor úgy ahogy van, halálra van ítélve. A tendenciák puszta szinten tartása 4 éve azt súgta, hogy itt kő kövön nem marad. Itt nem hogy tudástársadalom nem lesz, de az eddig belátható szakmák fognak értelmetlenné válni! Nem lesz értelme és tartalma annak, hogy szociális munkás!

Féltem attól is, hogy a blogomban megfogalmazott heurékáim miatt esetleg tételesen nekiesnek a pártok ragadozói azoknak a közösségeknek, amelyek velem dolgoznak. Az én szakmámban is teszünk esküt. Benne van, hogy "NE ÁRTS"!

Ez az út nem vezet sehova

Súlyos csapás volt ez a korszak az identitásomra. Be kellett látnom, hogy nem lehetek többé szociális munkás úgy, ahogy ezt eddig építettem. Ez az út nem vezet sehová.

És be kellett látnom, hogy nem vagyok képes biztonságos anyagi hátteret nyújtva ellátni a szülői feladataimat. A lelki súly alatt mentálisan sem vagyok megfelelő közeg a gyerekeimnek.

16 és 36 éves korom között sokat álmodoztam, tervezgettem arról, hogy elkezdek félrerakni lakás önrészre. "Kényszer fiatalnak" hívják azt az egzisztenciális helyzetet, ahol a kettő között semmi különbség nincsen. Ugyanúgy egy vas félretett pénz nélkül álmodozom mindkét életszakaszban 16 vagy 36 évesen is. A kérdés az volt: Meddig mehet még ez így?! Nem kellene elkezdeni valamit máshogyan?

Szakács lennék

A kislányom megkérdezte egy napon:

- Apa, ha Te nyugdíjas lennél és választanál egy másik szakmát, akkor mit csinálnál szívesen?

- Szakács lennék! - válaszoltam határozottan.

Pár hét múlva úgy esett, hogy szakmát váltottam. Szakácsként kezdtem újra Angliában.

Egy otthoni munkaerőpiaci kiállításon odaléptem a network headchef-hez és azt mondtam neki:

- Van némi konyhai tapasztalatom, de nem vagyok képzett szakács.

- Írd fel magad!

Azóta ebben a szakmában dolgozom itt.

Ha otthon maradok, megöl a kilátástalanság

Havi 600 fontot rakok félre. Ha egy munkahely ezt nem tudja teljesíteni, akkor tovább állok és átrendezem a soraimat.

Itt is sokkal nehezebb félrerakni, mint 10 vagy 20 évvel ezelőtt. Az egész világon gondban van a 30-as, 40-es generáció. Nem megy a biztonság megalapozása a szüleink módszereivel. Sok országban feltűnik az a jelenség, hogy a 30-as generáció még mindig zömében a szüleivel lakik. London tele van újrakezdő self made man történetekkel.

Úgy indultam neki a külföldi munkavállalásnak, hogy nem alternatíva az otthon vagy külföldön! Ha otthon maradok, akkor lassan vagy máshogy, megöl a kilátástalanság.

Amikor idegen kultúrába csöppen az ember, a kezdeti pár hónapban rengeteg pozitív szerethető különbséget látunk meg ebben a tükörben. A gyász időszakot egy csapásra eltünteti a felfedezés izgalma.

A világ innen kisebb

A kultúraváltástól való félelem nekem is akkora lelki munka volt, mint ahogy azt Heffi cikkében olvashattuk. Egy évig bőgtem a kijövetelem előtt, de amikor megérkeztem, az egész köddé vált. Tényleg az van, ahogy ezt más kommentelők is mondják, hogy a világ innen sokkal kisebb, mint onnan.

Odahaza életfeladat nagyságú lelki teher arra gondolni, hogy hogyan lehet például a kapcsolattartást megoldani. Innen meg 1-2 napi béremet rákölteni arra, hogy hazaugorjak, az egy akkora döntés, mint mondjuk az, hogy nagy bevásárlást csináljak vagy kicsit. Időben nem több hazamenni, mint vonatra ülni és meglátogatni egy 230 km-re lévő rokonunkat.

Popper Péter osztályozta a szerint a terápiás módszereket, hogy azok célja a feltárás, vagy az elfojtás elősegítése.

A Szózat, amikor azt mondja, hogy "A nagy világon e kívűl Nincsen számodra hely; Áldjon vagy verjen sors keze: Itt élned, halnod kell." megágyaz annak az elfojtó terápiának, ami ilyenkor dolgozik a lelkünkben.

Szentségtörésnek tartjuk megfogalmazni azt a gondolatot, hogy az a keret, amelyet a "magyar haza" fiókban tartunk a fejünkben, a családi életstratégiánk vagy a cégünk, a vonatkoztatási csoportunk számára élhetetlenné vált.

Óriási lelki teher megfogalmazni azt, hogy „kiszállok"! Pedig nem tarthatom a fejemben egyszerre mindkét gondolatot. Tehetetlen vagyok azzal, hogy mi az isten nyilát csináljak, hogy Magyarországon újra élhetővé váljon az élet. Nincsen jogom álmodni, tervezni. Ez közösségi és céges szinten is korlát! Nem hihetünk abban, hogy holnaptól vagy akármilyen ponttól kezdve megfordul a trend és onnantól kezdve jobb lesz!

Vége van! Menni kell!

Magunkat összehasonlítva más nemzetek fiaival, szembeötlő, hogy itt Londonban pl. az Olasz- vagy Spanyolországból érkezett különböző kivándorló hullámok nincsenek haragban az anyaország kultúrájával, sokkal kevésbé van elszakadás jellege a kivándorlásnak.

Nálunk az 1906-os, az 1919-es, a 30-as évek generációs hulláma, a 45-ös, az 56-os gyökerestül tépte ki a szívéből a magyarságát. Gyerekkoromban elképzelhetetlennek tűnt, hogy az én generációm is megél egy "menekülnöm kell innen" élményt. Nem hittem sosem, hogy belső konfliktust élhetünk meg a magyarságunkkal kapcsolatban!

Az elmúlt 5 generációnak durva élménye van arról, hogy a jobb és bal ideológus érdekcsoportok váltakozása rendre derékba töri a családi életstratégia vagy a kisközösségi síkok álmait! A dédapámon túlra visszatekintve látszik, hogy miként csináljuk ezt pepitában újra és újra!

Good morning, I am European

A magyarságom és a felnőtt énem más karakterisztikus elemei egy napon meglehet, hogy arra ébrednek, hogy halálos ellenségekké váltak!

Ez főleg az anyaország kirekesztő nacionalizmusának az eredménye. A mi nemzeti identitásunk tele van beteges baromságokkal.

Ez az oka annak, hogy a kultúraváltás "élet-halál" kontextusba kerül.

Azt hisszük, hogy utoljára öleljük meg a szüleinket vagy utoljára rázunk kezet a barátainkkal. A valóság erre rácáfol majd. Ez a generációs hullám posztmodern sztori.

Egyszerűen leveszem a darutollas nemzeti identitásomat és egy flamand vagy angol, vagy német munkahelyen megemelem úgy a másnapi kalapomat, hogy „Good morning!", „I am European!".

Az otthon maradóknak is azt kívánom, hogy dobják ki a kukába a politikusok demagógiája által táplált kirekesztő magyarságképet. Azért, mert rettenetesen ártalmas, mérgező baromság! A kirekesztő nacionalizmus sok kárt okoz minden szinten. Értelmetlen zsákutca ma a családi életstratégia szint számára, a kisközösségek világában. A modernizációs keretalkotó síkon is az. Az, amit a magyarok a jövőkép alkotás helyén művelnek ezeken a szinteken az nonszensz! Lehetetlenné vált tervezni a család, a közösség (beleértve a cégek világát), vagy a pártpolitika szintjén is.

Nem csoda, hogy ez az elfojtásokkal teli erő és a személyiségünk frontálisan ütközik!

Természetes törekvésünk, hogy boldog jövőt képzelünk el magunknak!

Nem mehetek vissza

Számomra elképzelhetetlenné vált, hogy maradjak otthon és közben hinni tudjak az általam megálmodott szakmában, családi életvitelben stb.

És azért nem mehetek vissza, azért nem álmodhatom meg újra otthon önmagam, mert az nem lenne felelős felnőtt döntés! A hazardírozás rétestészta programja lenne, amely örök időkre azt az illúziót kelti, hogy holnaptól elkezdhetem az életem sikeres szakaszát.

Mivel kirekesztetté váltunk a társadalmi tervezés síkon, a keretek élhetetlenné váltak, így magánemberként kell megoldást találni arra, hogy akkor miben hihetünk, ha a jövőbeli boldogságunkért kell tennünk.

A blogomban vagy a nol kommentjeimben ezért hívom civilgyilkosnak a pártokráciát.

A lejtmenet régóta tart és nem látom, hogy lenne megállás! Amióta kijöttem 27 embernek segítettem a kitelepülését. Ez a Facebookon található ismerőseimnek közel 10%-a.

Technikai segítséget szoktam nyújtani a tervezéshez. Folyó pénzügyi tervet csináltatok pl. (cash flow), amiből kiderül, hogy milyen lehetőségek esetén, mekkora tartalékkal kell számolni.

Az is fontos része a kivándorlást előkészítő munkának hogy ezt a hegy méretű lelki súlyt a helyén kezeljük. Nagyon is helyén valónak tartom, hogy ezen a blogon rendszeresen felmerül ez a téma, mert a lelkünk dolgozik ezen a döntés-előkészítés fázisában is, és itt is.

Nincs értelmes társadalmi vita

Oly korban élünk, ahol a pártok természetesnek veszik, hogy a családi életstratégia szintjén annyi sors roggyan meg, ahány.

Oly korban élünk, ahol a pártok és a polgárok természetesnek veszik, hogy a polgároknak nincsen joguk felszólalni a független állampolgári önszerveződéseken keresztül.

Nincsen jogunk részt venni a saját sorsunk alakításában, jobbításában mondjuk azzal, hogy hiánypótló szociális szolgáltatások létrehozásán dolgozunk, vagy a megfelelő csatornákon keresztül részt veszünk az érdekalkuban! A pártokrácia sógornői tagozata bármikor helyettesítheti a valódi közösségeket!

Oly korban élünk, amelyben lehetetlen értelmes társadalmi vitát levezetni arról, hogy mik a bajaink és merre lenne értelmes irányt venni!

Elengedtem az álmaimat

Mint a Munkahelyteremtés.hu Program szakmai vezetője, mint a "Munkahelyteremtés" társadalmi vita kampányvezetője és mint a "Fiatalok első lakáshoz jutása" kampány vezetője sokat dolgoztam odahaza azon, hogy mi egyszerű polgárok hallassuk a hangunkat az életünket érintő problémákban.

Kiégtem. Elengedtem a diákmozgalmakban született álmaimat és ma már nem hiszek abban, hogy értelme lenne a magyarországi társadalmi tervezési folyamatokat fórumtechnikákkal támogatni. Nincsen, aki szóljon és nincsenek címzettjeink sem. Nincsen párbeszéd semmiben, nincsen kivel együtt gondolkodni fontos dolgokról!

Nem hiszek abban, hogy bárkit Magyarországon érdekel a tudástársadalom, mint munkahelyteremtési-modernizációs trend. Értelmetlen munkahely-teremtési eszközökről beszélni otthoni döntéshozókkal!

Amikor itt Londonban, egy főként magyarokból álló társasággal, régi tervek leporolásán gondolkodunk, szomorúsággal vegyes udvarias mosollyal megnyugtatóan le szoktam szögezni, hogy lehet, hogy ezzel a modellel megjelenünk majd néhány országban, de abban nem hiszek, hogy odahaza értelme lenne ezzel valamit kezdeni!"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1005055935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BalatonfürEde 2013.02.01. 07:38:16

Ebből annyit értettem, hogy nem volt elég pontja a közgázra, szocioakármi lett, majd meglepődött, hogy nem lehet belőle megélni...vagy nemtom

DieNanny CH 2013.02.01. 07:40:42

Tetszenek az összeszedett gondolatok!
De félek, sokan ezeket is "hazaköpködésnek" fogják tartani. Tehát, készülj fel!
Ez egy egészséges kritika a "szeretett hazáról", amit fáj ennyire lerongyolódva látni.

Azért arról is írsz kicsit, hogy hogyan tudtál szakácsnak "felfejlődni"? Köszi!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.01. 07:43:41

@DieNanny: hat a lanya megkerdezte mi leszel, ha nagy leszel, O meg kitalalta, hogy szakacs
mit nem ertessz?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.01. 07:50:55

ejjel ketto van majd holnap szetszedem
joejt

DieNanny CH 2013.02.01. 08:04:37

@hagyma:
Azt, hogy úgy ment ki, hogy volt némi konyhai tapasztalata, de nem képzett szakács...

Alice in Wonderland 888 2013.02.01. 08:24:11

Sok mindenben egyetértek, és persze vannak, amikben nem.:)

Ám szívesebben olvastam volna még a kinti kezdetekről, folytatásról és arról, hogyan képzeled a jövőt. Hogyan alakult a kapcsolatod a gyerekekkel stb...
A politika engem kevésbé érdekel...
Mindenesetre gratula és szebb életet, bárhol is tervezed!

LyukasBogrács 2013.02.01. 08:24:13

Ennyi hiszit egy rakáson....
A posztíró nem is férfi.

DieNanny CH 2013.02.01. 08:47:48

@LyukasBogrács:
Egy férfi nem sírhat kétségbeesésében?

KrisztinaKrisztina 2013.02.01. 08:56:03

Hihetetlen, hogy mennyire zavaros ez az írás.
Nem is annyira tartalmában, mint inkább stílusában.

Amúgy sajnos igaz, hogy nekünk, negyveneseknek gyakran a nulláról kell külföldön újra kezdeni az életünket, még iskolás gyerek, esetleg idős szülő felelősségével a nyakunkban.

Innen szép nyerni!

bpetya75 2013.02.01. 08:57:47

Kommentként tényleg baromi hosszú lett volna, posztként viszont túl siránkozós. Egy kiégett ember önigazolása. Aminek sajnos jó erős alapjai vannak. Mégsem. Vagy mégis...

bpetya75 2013.02.01. 09:01:12

@DieNanny:

Valahol olvastam, hogy a magas öngyilkossági rátát a férfiak esetében többen is a sírás "felvállalhatatlanságára" vezetik vissza.

Az utolsó három sírásomból kettőről majdnem órára pontosan meg tudom mondani, mikor volt. 15 év telt el köztük.

Rebarbaraa 2013.02.01. 09:16:15

Pontosan errol beszeltem en is nehany irasomban amirol a postiro.
Barmennyire is erolkodik valaki aki TISZTA eszkozoket hasznalva akar elorebb jutni a munkajaban, vagy jobbitani magyarorszagon, nem jar sikerrel. Ez vezet a kiegeshez es lemondashoz. Van aki finoman fogalmazza meg ezt a megelt kudarcot, van aki nyersebben. De mindketto kopkodesnek van titulalva.
Egy volt fonokom egyszer azt mondta nekem, hogy nem fogok soha elorebb jutni ha fair maradok es nem vagyok hajlando megtaposni par hatat es kinyalni par......szoval ertitek...
Ervenyesulni az tud aki mindig a megfelelo helyre teszi a feneket.
Kerdes, hogy kinek mit vesz be a gyomra es mennyit. Aki meg tudja ezt tenni es sikeres lesz, az azt mondja a tobbieknek akiknek nem sikerult, hogy nem torekedett elegge, nem epitette a karrierjet, kapcsolati tokejet, magyaran, nem tett meg mindent az ervenyesulesert. Egyszoval nem akarta elegge a celt. Es masokra haritja a sajat maga elkovetett hibait, masra keni a sarat.
Holott csak tisztesseges akart maradni. Nem azert, hogy errol majd dicsekvest irhasson, hanem szeretett volna meg hanyinger nelkul tukorbe nezni.
Kerdezze meg magatol aki meri, hogy vajon miert dolgozott azon a hires kapcsolati tokejen? Megmondom. Mert ezzel a kapcsolati tokevel jutott olyan elonyhoz ami nelkul, szimplan sajat magat es tudasat felmutatva soha nem jutott volna. Ez a kapcsolati toke vallalt erte felelosseget, hogy o a megfelelo annak a szeknek az elnyeresere amire palyazott. Egymaga, ismeretlenkent besetalva, kapcsolati toke nelkul soha a budos eletben nem kapta volna meg azt a kenyelmes szeket amibe betette a segget.
Ez divik ma Magyarorszagon. A kapcsolati toke szintu pozicioszerzes. Regebben ezt protekcionak hivtak de a szo senkinek nem tetszett. Belyeget rakott az illetore, ezert elneveztek kapcsolati tokenek. Nevetnem kell :D
Holott kijelentheto, hogy az illeto nem sajat erejebol es tudasabol jutott el addig a szekig. Kinyalta maganak. 10 emberbol ha egy tud kapcsolati toke nelkul ervenyesulni akkor sokat mondok.

think different 2013.02.01. 09:17:52

Kiváncsi leszek a kommentekre.
Most fog igazán kiderülni, hogy melyik 'törzslátogató' elméjében lakozik világosság.
Vagy ki maradt meg a papucsállatkák szintjén.

Messze a legjobb írás ezen a blogon, de félek, hogy nem sokan fogják érteni...

Rebarbaraa 2013.02.01. 09:20:13

Ohh a vegerol kimaradt egy mondat:

Senkit nem erdekel ki vagy es mit tudsz. Mindenkit az erdekel: kit ismersz.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.02.01. 09:26:37

@LyukasBogrács:

Van mogottem tobb mint 1000 ora onismereti csoportelmeny. Talan ez az oka annak, hogy a "boys dont cry" kulturalis kesztetes ellenere ezt siman bevallalom. Ezek szerint meg kozhirre is teszem. Az is egy innen szarmaztathato kesztetes, hogy egy kicsit neki eredtem, hogy a belso mu konstrukcios hibai, a bennunk mukodo kultura hol szorul reviziora.

A szemelyes, vagy csaladi beke szempontjabol sokat segit ha nem seperjuk a szonyeg ala a fontos dolgokat.

LyukasBogrács 2013.02.01. 09:33:56

@DieNanny:
Na ez az! Szomorusagaban igen. Ketsegbeesesben nem.

bpetya75 2013.02.01. 09:37:29

@Rebarbaraa:

Elég sokan leírták már itt, hogy kapcsolati tőke (amit nem Magyarországon találtak ki) nélkül máshol sincs sok esélyed kényelmes állás elnyerésére.

Egyébként ez nem jelent egyet a seggnyalással. Lehet, hogy rosszul értelmezem a fogalmat, de szerint ide tartozik az is, ha egy ismerősnek, üzlettársnak küldesz egy szülinapi smst, vagy egy karácsonyi emilt.

bpetya75 2013.02.01. 09:40:54

@LyukasBogrács:

Miért nem? Ha a nőknek jót tesz a sírás, akkor a férfiaknak miért is ne segíthetne? Mondjuk kétségbeesésemben eddigi 37 évem során csak egyszer sírtam, és nem éreztem különösebben jobban magamat utána, de attól még...

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.02.01. 09:41:55

@Karinette: A gyerekeimmel es az ex nejemmel, a ferjevel nagyon jo a kapcsolatunk. Van egy kozos gyerekuk, aki tavaly azt mondta, hogy "legyel az en apukam is!".

Amikor tavaly kitort a "lehetoseg", hogy elotorlesztes eseten megszabadulhat a csalad a CHF hiteltol, akkor felvettem egy nagyobb GBP hitelt es megfeleztuk az otthoni formedvenyt. Ez volt eletem legdurvabb interkulturalis tanulas elmenye. Szembersultem azzal, hogy ugyan annyi penz odahaza agyonvag egy eletpalyat, itt meg a THM 5 eves futamidore megegyezik az 1 havi kerestemmel.

A gyerekeimtol tavol lenni es skypon tartani a kapcsolatot nem konnyu. /Aki nem szereti olvasni, hogy bogok, az ugorja at ezt a mondatot;/ Neha bogok emiatt is.

Ez a CHF sztori viszont "legitimalja" azt, hogy meghoztam ezt az aldozatot. Talpra alltam lelkileg, ujra vannak almaim es neha olyan Superman hangulatom tamad, hogy felpofozok egy CHF hitelt. Az en csaladomat ne bantsa!

Imadom a szakacs enemet. Most mar eleg jo az angolom, hogy hasznaljam a diplomas szaktudasom, de valahogy lassan hozom meg ezt a dontest.

LyukasBogrács 2013.02.01. 09:44:10

@DieNanny:
Na ez az! Szomorusagaban igen. Ketsegbeesesben nem.

SilentDreams 2013.02.01. 09:46:38

@bpetya75: Abszolút egyetértek. Vagy az egyszerü "small talk"-nak nevezett dolog, amikor megismerkedtek egymással kötetlen beszélgetés formájában.
Vagy kutatói körökben a konferenciákra járás, más munkáinak megismerése, az érdeklödésünk jelzése felé, stb.
Szóval én sem gondolnék azonnal seggnyalásra...

A protekciót én is elítelem, s azt támogatom, ha mindenki saját erejéböl a saját tudása alapján jut elöre.

nigara 2013.02.01. 09:50:32

@Rebarbaraa: "epitette a karrierjet, kapcsolati tokejet, magyaran, nem tett meg mindent az ervenyesulesert."

Ezek súlyos félreértések: a kapcsolati tőke nem azonos a seggnyalással.
Ahogy Petya is írta.

SilentDreams 2013.02.01. 09:51:22

@think different: En már olvastam több, ennél sokkal jobban tetszö írást is a blogon, de ebben is sok minden megfogott.

Nagyon jó lépésnek tartom, hogy a szerzö felismerte, hogy kiégett, nem megy tovább az az út, amin eddig haladt és tudott váltani valami teljesen új felé.
Jó esetben ez visszahozhatja a lelkesedését és a jövöbe vetett hitét. Sok szerencsét kivánnok neki és merjen nagyon álmodni, megéri!

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.02.01. 09:51:45

@BalatonfürEde: "nem volt elég pontja a közgázra, szocioakármi lett"

Tenyleg akartam ilyen diplomat, de elsore szocialis munkasnak mentem.

Ezzel a diplomammal dolgoztam pl. bankarkent.

20 ev kozossegfejleszto munka utan beragtam magamra, hogy minden tudomanyos modell, amit a treningeken hasznalok ennyire elavult, ezert fogtam magam es beiratkoztam a kozgazra.

Sajnos nem volt penzem befejezni a HR szakot, az utolso felev meg a szakdoga lemaradt. De sokat adott tudasban. Azota kezdtem el az ott tanult kultura osszehasonlito vizsgalatok alapjan elemezni, hogy miert olyan a kozbeszed sik, amilyen.

SilentDreams 2013.02.01. 09:52:04

@SilentDreams: "nagyot álmodni"-t akartam irni természetesen... :)))

Hari Seldon 2 2013.02.01. 09:53:41

Én sem érettem a kifejezést, hogy "bőgtem". Ilyet egy nő ír így le így.
Egy férfi legfeljebb azt ír, hogy sírtam, vagy ordítottam. Ilyen picsogás nem igazán illik bele a képbe. A téma egyébként tényleg valóságos dilemmával foglalkozik a kiutazók számára.

kergelepke [UK] 2013.02.01. 09:56:53

@Rebarbaraa: A s*ggnyalás nem ugyanaz mint a kapcsolati tőke. Ha valaki a főnökének hízeleg, munkatársakat bemárt, az a taposás és a seggnyalás. Ha egy szakmai rendezvényen nem ülsz a sarokban, hanem a kollegákkal beszélgetsz, esetleg az esti vacsorán együtt jól lerészegedtek, aztán a végén névjegykártyát cseréltek, az a kapcsolati tőke.

Amikor az első munkahelyemre bekerültem, semmi közöm nem volt ott senkihez. Értsd, nem volt rokonom, nem fizettem le senkit. Viszont jó diplomamunkát írtam, ami tetszett a külső konzulensemnek, akit megkérdeztem hogy tud-e valami állást. Ez például kapcsolati tőke.

bpetya75 2013.02.01. 10:00:59

@Saman:

"Szembersultem azzal, hogy ugyan annyi penz odahaza agyonvag egy eletpalyat, itt meg a THM 5 eves futamidore megegyezik az 1 havi kerestemmel."

Na eztet nem értem. Ez a THM a teljes hiteldíj mutató vagy valami más?

explanatus 2013.02.01. 10:10:02

Hát igen. Újra megalkottuk a három részre szakadt országot. Az első, Rebarbaraa által megírt rész a „Senkit nem érdekel ki vagy és mit tudsz. Mindenkit az érdekel: kit ismersz.” általában ők azok, akik az itt megjelenő írások nagy részét DieNanny fogalmazta meg legtömörebben "hazaköpködésnek" nevezik. Aztán van a második rész, akik már összecsomagoltak és elmentek, és van a harmadik rész, akik a tudatukban már csomagolnak és várják, hogy az a bizonyos utolsó csöpp a pohárban megadja a kezdőlökést, mielőtt a cérna végképp elszakad.

Rebarbaraa 2013.02.01. 10:11:00

@bpetya75: Olvasd el meg egyszer amit irtam, ha nem tudod ertelmezni. Nem az a seggnyalas, ha nincs munkam es szolok ismerosoknek, hogy ha tudnak segitsenek. Ha nem az amikor egy poziciora lenne boven jelentkezo, de en a kapcsolati tokem reven kapom meg, nem tisztan a sajat erombol. Mondom: ertelmezz!

nigara 2013.02.01. 10:11:05

@bpetya75: @Saman: "Ezzel a diplomammal dolgoztam pl. bankarkent."

Te figyu, ha te bankár voltál, akkor nagy baj van... mert ilyet írni???:
"THM 5 eves futamidore megegyezik az 1 havi kerestemmel."

Rebarbaraa 2013.02.01. 10:13:44

@nigara: az idezetem elejen hianyzik a nem szocska. te sem tudsz ertelmezni:)

Rebarbaraa 2013.02.01. 10:15:53

@kergelepke: Te is olvass ujra de neked is bemasolom:

"Olvasd el meg egyszer amit irtam, ha nem tudod ertelmezni. Nem az a seggnyalas, ha nincs munkam es szolok ismerosoknek, hogy ha tudnak segitsenek. Hanem az amikor egy poziciora lenne boven jelentkezo, de en a kapcsolati tokem reven kapom meg, nem tisztan a sajat erombol. Mondom: ertelmezz!"

nigara 2013.02.01. 10:17:46

@Rebarbaraa: szerintem itt többen vagyunk, akik tudunk értelmezni, még akkor is, ha te másképp gondolod - mármint amit leírtál, azt is.
nem a nem szócska volt a lényeg.

BalatonfürEde 2013.02.01. 10:25:17

@Saman: ok...lényeg hogy most jobb

anestesilege 2013.02.01. 10:25:22

Jo cikk, az egeszsegugyben is von le az ember hasonlo kovetkezteteseket (kulonos tekintettel a perspektivat ecsetelo reszre).

P.S.: Azert maskor egy evet ne bogj, ennyi ido 2 szakacs tanfolyam ! ..... :-)

Amarante 2013.02.01. 10:25:29

Nagyon tetszik a mai poszt!Nem igazan ertem,hogy miert erdekes es vita temaja,hogy sirt-e vagy sem,szakacs lett es szoc-munkas volt.A tortenet szempontjabol es a tartalom szempontjabol nezve lenyegtelen.Amit boncolgat az kokemeny valosag.
Szerintem meg igenis sirhat egy ferfi is ,attol meg nem lesz kevesebb csak max.kevesbe mumacso:)

Rebarbaraa 2013.02.01. 10:36:12

@nigara: Csak gondolkodj el azon, hogy hany emberrol tudsz aki valami klassz allast ugy kapott meg, hogy ismeretlenkent jelentkezett az allasra es elnyerte. Es vajon hanyrol tudsz akik a kapcsolati tokejuket felhasznalva kerultek jo szekbe.
A vilag nem fekete es feher. De bizony vannak benne dolgok amik igenis Azok. mert annak kell lenniuk! Mert az a becsuletes, a tisztesseges! Nem fogok csak azert annak az embernek sms-t kuldeni a szulinapjara aki a kapcsolati tokem szamara a kesobbiekben engem segithet aki valojaban nem erdekel engem mint ember es nem becsulom mert nem hasonloan tisztesseges elveket vall. Az ilyen ember ne keruljon a kapcsolati tokehalomba. Szoktak mondani, hogy a hasonlo a hasonlot keresi. En a hozzam hasonlot, a becsuletest keresem mindig. Akinek van eleg ver a pucajaban azt mondani, hogy: figyelj ide baratom. Van ez az allas/pozicio nalunk. Sok a jelentkezo de te is jelentkezz ra. De ne vard hogy be-protekciozzalak. Kuzdj meg erte.
Amugy meg...ha valaki kulfoldre megy sajat erejebol dolgozni. teljesen onalloan megpalyaz egy ismeretlen cegnel az allasat az, es csakis az az ember mondhatja azt h onerejebol, kapcsolati toke nelkul valoban elerte amit akart. Itthon ugyanez az ervenyes. De itt sokkal kisebb esellyel indulsz.

nigara 2013.02.01. 10:42:32

@Rebarbaraa: na látod, ebben teljesen egyetértünk! És ez lenne a jobb világ itthon.

De a korábbi kommentben azt írtad:
"Egy volt fonokom egyszer azt mondta nekem, hogy nem fogok soha elorebb jutni ha fair maradok es nem vagyok hajlando megtaposni par hatat es kinyalni par......szoval ertitek..."

Ez teljesen más téma, mint amit most írtál :) ez a seggnyalás.

Az állások osztásánál valóban nagy baj az, hogy az esetek 85%-ában ismeretségek útján töltődnek be.
Ez óriási szám, és nagyon nem jó gyakorlat a cég szempontjából sem. Hiszen nem a tudást és rátermettséget nézik elsődlegesen.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.02.01. 10:44:38

@nigara: Latom sikerult sokkolnom masokat is a banki hitel horror sztorival.

Mint ahogy irtam engem is eroteljesen meglepett!

A THM azt jelenti, hogy osszeteszik a kamat es kezelesi koltseg tipusu dolgokat egy kalapba egy informaciokent megmondjak, hogy akkor vegul is a kulonbozo jogcimeken mennyit is chargol a bank felenk. Mennyit is fizetunk mi pontosan?

A HSBC-nel bankolok. A hirdetesben szereplo hitel 5 eves futamidore vetitett teljes koltsege megegyezik az egy havi fizetesemmel.

Egy 10.000 fontos hitellel hellyel kozel kettevagtunk egy otthoni 10 millios hitelt.

5 ev alatt ennyi extra koltseget fizetek vissza. A tobbi az, amit kolcson vettem es felhasznaltam. Ennyi az ara annak, hogy ezt a penzt igenybe vettem. Ennyi penzembe kerult ez a projekt.

Odahaza egy normal lakashitel ugye ugy nez ki, hogy minimum a ketszereset vagy ezesetben a tobbszoroset fizetjuk vissza a felvett penznek. Bele is rokkanunk szorgalmasan. Lehetetlen annyi penzt elokeriteni.

Nem is csodalom, hogy van olyan europai jogi norma, hogy Europai Unioban nem szabad olyant csinalni, hogy egy bank egyoldaluan szerzodest modosit egy lakashitel hosszusagu projektben.

Az europaiak mitikus fantaziaja szerint ez civilgyilkos zsakmanyszerzo barbarsag, ezert belecsinaltak a jogrendszerbe, hogy ez tilos.

iqfighter 2013.02.01. 10:47:02

@kergelepke: nem ugyanaz, de nagy az overlap :)

nigara 2013.02.01. 10:47:33

@Saman: "A THM azt jelenti, hogy osszeteszik a kamat es kezelesi koltseg tipusu dolgokat egy kalapba egy informaciokent megmondjak, hogy akkor vegul is a kulonbozo jogcimeken mennyit is chargol a bank felenk. "
Ezt én is tudom, ez azonban egy százalék szám, ami nem összeg.

"A hirdetesben szereplo hitel 5 eves futamidore vetitett teljes koltsege megegyezik az egy havi fizetesemmel."
Na így korrekt és érthető a mondat.

szelephézag 2013.02.01. 10:49:56

Nahát.
Nagyon értelmes írás... nem csoda, ha a papucsállatka-népek nagyzoló kisgyerekekké válnak a kommentjeikben. Persze, akármennyire is így van, a poszt némely tételmondatát nem lehet megkerülni mindenféle elhárító mechanizmussal.
A "kapcsolati tőke" kérdése különösen megmosolyogtató.
A mai nettó hazugságokra épülő társadalmi kapcsolatrendszerekben nincs olyan, hogy valódi kapcsolat. Annak pedig nincsen tőkéje. Olyan van, hogy "ha elhiszed, amit hazudok, én is elhiszem, amit hazudsz", és ezzel össze lehet kacsintani kölcsönös előnyök nyerése mentén. De ne áltassuk már magunkat azzal, hogy ezek értékes kapcsolatok, mint ahogy azzal sem, hogy a pénz értéket mér. Tényleg vannak olyanok, akik végül az alapján hoznak felelős döntést, hogy ki küldött karácsonyi sms-t? Gratulálok.

Calderazzo 2013.02.01. 10:52:28

"Magunkat összehasonlítva más nemzetek fiaival, szembeötlő, hogy itt Londonban pl. az Olasz- vagy Spanyolországból érkezett különböző kivándorló hullámok nincsenek haragban az anyaország kultúrájával, sokkal kevésbé van elszakadás jellege a kivándorlásnak."

Épp ez a lényeg, ha ez olyan szimpatikus, nem gondolod, hogy pont ezen a szemléleten kellene változtatnunk?
Nem jött be itthon az élet, megpróbálod most épp Angliában, helyes. De mint írod, kicsi a világ onnan kintről, nem kell ezt olyan nagy dolognak felfogni, lehet pár év múlva Norvégiában vagy Svájcban a következő jól fizető munka, és egyszer lehet, hogy Magyarországon. És nem azért, mert itthon minden sz*r, hanem mert történelmi okok folytán Nyugat-Európában könnyebb a megélhetés, mint Kelet-Európa bármelyik országában. Valószínűleg ez már életünk végéig így lesz, de sebaj. Mivel nyitottak a határok, lehet választani, épp mi a prioritás, a pénzügyek, a hazai levegő, a mediterrán klíma vagy a világvárosi pörgés, hosszú az élet, mindet ki lehet próbálni.

És ahogy végletes az "itt élned halnod kell" strófa, ugyanúgy az a "bárhol, csak itt ne, meneküljön, aki tud"-felfogás is. Aki az utóbbit valja, az még mindig ugyanazon a körhintán van, csak épp a másik végén. Le kell szállni onnan, az olaszok és a spanyolok például a jelek szerint megtették.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.01. 10:54:57

ez tetszik. őszinte. és meg is tudja fogalmazni.

Kukucska 2013.02.01. 10:59:06

Bár már nagyon régóta olvasom a blogot, mégis most először érzem, hogy muszáj kommentelnem:
MINDEN EGYES SZÓVAL maximálisan egyetértek.
Köszönöm, hogy elolvashattam.

Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent 2013.02.01. 11:05:57

Halo!Van itt valaki aki Skociaban van?
Szeretnek kerdezni tole.
Koszonom.

hungarisztan 2013.02.01. 11:09:25

Nem hinném, hogy a poszt lényegi mondanivalója a kapcsolati tőke vs. seggnyalás problematikája lenne. Mindazonáltal érdemes rendbe tenni a dolgokat, mert igenis két különböző dologról van szó, és a kapcsolati tőke bizony a világ minden pontják működik – más kérdés, hogy mennyire kizárólagosan.

Főnök vagy, aki új alkalmazottat vesz fel. Van 5 jelentkező, aki komolyabban számításba jön. Mindegyiknek ugyanolyan jó a végzettsége, látszik, hogy van rendes szakmai múltjuk, papíron akár tehát be is válhatnak. Csakhogy a papír sokat elbír, a nagy kérdés pedig a személyiség.
Namármost az 5 jelentkezőből az egyiket ismered, mert dolgoztatok együtt egy projekten, vagy sajnálatosan jól dolgozott a konkurrenciának, vagy egyazon sportklubba jártok, vagy nyáron összeismerkedtetek a Szigeten, vagy láttad a fotókiállítását/konferenciaelőadását, vagy egyszer kisegítette a zenekarodat, mikor a dobos helyére be kellett ugrani, vagy múltkor dumáltatok egyet egy házibuliban stb. Nyertél róla egy általános képet, hogy nagyjából milyen lehet. Mondjuk az a benyomásod róla, hogy jó fej. Az 5 jelentkező közül melyiket választod? A 4 ismeretlen közül valakit, vagy azt, akivel ha mégoly felszíneset is, de valamilyen kontaktust már szereztél.
Na ez a kapcsolati tőke.
Ezt lehet tudatosan építgetni, szórni a névjegyeket, mindenhol ott lenni, smalltalkolni, smúzolni, vagy lehet pianissimóban csinálni – végtére is elég, ha csak egy (szimbolikus) névjegyet helyezel el, de azt jó helyre. Lehet ízléssel, elegánsan, szórakoztatóan, művelten csinálni, meg lehet surbunkó módjára. Nem meglepő módon a kapcsolati tőke ezen részletektől függően fog kamatozni.

A seggnyaláson alapuló protekció ezzel szemben az, amikor van 5 jelentkeződ, ebből 4 kiváló képesítésekkel, szakmai múlttal és személyiséggel rendelkezik, ezzel szemben az ötödik egy arrogáns, beképzelt seggfej, semmit nem tud a szakmáról (igazából semmilyen szakmáról nem tud semmit), összeférhetetlen, ostoba alak – viszont a nagyfőnök unokaöccse, vagy a kollégiumi szobatársad volt, és ezért veszed föl, kvázi házi seggnyalónak.
Ez nem kapcsolati tőke. Ez egy kontraszelektált és kontraproduktív metódus.
Ugye nem kell bemutatnom.

A kapcsolati tőke nem mindenható. Nem feltétlenül a squash partner fog nyerni egy álláspályázaton, ha jön egy nagyszerű ifjú titán egy nevenincs balkáni országból, és olyat tesz le az asztalra, ami üti a többi jelentkezőt.

Ezzel szemben a protekcionizmus lényegéből fakad, hogy kiválósággal ott semmire nem lehet menni, mert az előrejutás (megélhetés) kizárólagos feltétele a seggnyalás mértéke.

Van, akinek ezt beveszi a gyomra, van, akinek nem. Utóbbiak szoktak elhúzni Magyarországról.

(Találkoztam már olyannal, hogy német tulajdonosi körbe tartozó cégnél a jelentkező nemdohányzást és némettudást hazudott be, mindkettőről utólag derült ki, hogy hazugság volt. Hogy miért utólag? Mert az illető valakije volt az egyik főnöknek, így tulajdonképpen valós interjú nélkül kapta meg az állást. Azóta is szívnak vele, mert a munkaidejének a jelentős részét cigiszünettel tölti, németül nem beszél egy szót sem, tehát mást csicskáztat a németes munkákkal, valamint ötödször törte rommá a céges autót, és mindezt úgy, hogy egymaga többet tesz zsebre annál a három kiváló kollégánál, akiket csicskáztat, és akik nem mellesleg nem alárendeltjei, sőt, ellenberger nem rokonai senkinek. A dologban nem is ez az érdekes, mert ugyan gyönyörű képet rajzol a működésképtelen, kontraszelektív, kontraproduktív társadalomról, amit teremtünk magunknak, hanem az, hogy az illető olyan szinten bizonyos lehetett a protekcionizmus „őt megillető” védőhálójában, hogy simán be mert hazudni olyan tételeket, amelyekról a behazudás pillanatában tudni lehet, hogy 10 perc alatt ki fog derülni az igaztalan jellegük. És ez az, ami igazán rombol, mert ez azt az üzenetet sugározza, hogy a linkelés, a hazugság, a sunyiság, a jellemtelenség jövedelmez. A pénz az csak az egyik faktor, mikor az emberek a külföldre költözéssel kokettálnak. A másik az erkölcsi fertő. Sokszor ez utóbbi még motiválóbb is, mint a pénzhiány.)

Rebarbaraa 2013.02.01. 11:09:31

@nigara: orulok, hogy egyet ertunk. De szerintem ha valaki a kapcsolati tokejet azert epiti mert az kesobb neki hasznara valhat, magyaran, bevalthato ertek lesz belole, az segget nyal:)
Ha viszont ugy gondolkodik, hogy: "Ez az ember ertekes, mert becsuletes elveket vall, becsulettel, sajat erobol epitette ahol most tart es mindig tisztesseges volt es ez az ember kovetendo pelda szamomra" Ez az az ember aki elmondhatja, hogy a maga erejebol tisztesseges kapcsolati haloval rendelkezik. mert ez az ember nem fog kapni protekciot.
A seggnyalasnak sok formaja van, de egyben megegyezik az osszes: onos erdekbol jott letre es nem tisztessegen alapul. Kihasznalasra epul. A kesobbiekben bevalthato, a tisztessegtelen elony altal megszerzett haszon es az erdekeben fenntartott kapcsolati toke hányingert kelt bennem.
A kerdes egyszeru: A sajat erodbol jutottal a kivant pozicioba vagy a kapcsolatod miatt alad toltak?
Ha a kapcsolatod csupan a lehetoseget tarta eled de annak megszerzese a te harcod es semmilyen mas tamogatast nem kapsz, akkor tisztesseges a kapcsolati halod.
Nekem letezik a fekete es feher.

psyery 2013.02.01. 11:13:07

Na,jól éreztem,hogy van vmi pszichológiai háttere a posztolónak, 1000 óra önismeret,az sem lehetett egy olcsó mulatság.

Az,hogy egy férfi sír,miért olyan nagy dolog?Mindenki sír,csak nem mindenki vallja be...érzelmi IQ.

Amúgy nagyon tetszett a poszt,végre teljesen más stílus,mint eddig (és még senki sem köpködött,hogy már megint Anglia).
Nagyon sok sikert kívánok!

andaluzkutya 2013.02.01. 11:21:23

Szerintem jó poszt, bár a stílusa kissé modoros. Engem már nem tud ennyire felkavarni, ha Magyarorszgáról írok, lehet, ennek az az oka, hogy az összes gyerekem mellettem van...
Kapcsolati tőke: Érdekes, hogy én minden eddigi másodállásomat a kapcsolati tőkémnek köszönhetem, míg az összes eddigi főállásomnál senkit sem ismertem:) A másodállásoknál a kapcsolati tőke jellemzően régóta ismert barátok voltak, akik adtak egy fülest nekem, hogy üresedés van, ill. adtak egy fülest a főnökségnek, hogy ismernek egy megbízható srácot, aki nagyon jól tud dolgozni. Viszont soha nem volt szükségem kapcsolati tőkére ahhoz, hogy egy állásban maradjak. Ez persze annak is köszönhető, hogy csak olyan helyre mentem, ahol szakmailag megfelelek.
Férfisírás: emlékszem, legutóbb úgy istenigazából azután sírtam, hogy felhívtak, hogy engem választottak ki az interjún, és egy hónap mulva kezdhetem a nyelvtanfolyamot. Az olyan volt, mint amikor az ember azt érzi: megmenekültem!

Furos 2013.02.01. 11:22:25

Nem ertem miert kell felhaborodni mert Saman felvallalta hibait,gyengesegeit,sirasat??
Belefeccolt egy csomo idot ,energiat a munkajaba,hazassagaba de nem jott ossze ahogy o szerette volna.Pont.
Valtott.Nem biztos ,hogy idoben,lehet elobb kellett volna de megtette!
Elorelepett,jobb lett az elete mar rovidtavon is de amit itt a legfontossabbnak tartok az,hogy a csaladdal valo kapcsolata nagyot javult.
Megnyugtato tud am lenni a tudat,hogy tudja majd segitani a gyereket ahogy novoget.
Megjegyzem mindezt szakacskent es ahogy emliti angolja is javuloban van tehat idovel elkepzelheto valamilyen mas szakmaba vago allas is. Ha akar valltani!!
Sokan nem eleg kitartoak es adj uram de azonnal mentalitassal rendelkeznek. Na ok sirankoznak,hogy mennyire rossz a munka meg ilyenek.
Egy szemelyes pelda arra,hogy mennyit is kell varni egy esetleges "dream job"-ra.
Tegnap voltunk egy barati hazasparnal latogatoban. Lengyelek.
7 eve vannak angliaban kezdtek Tesco-ban,valtas valami hutohazi szallagmelora aztan couple job egy kis lukban lakva meg mellete takaritasok meg a fiu 2 eve talalt valami raktarosi melot a kozelben+hetvegente melok a haz korul a lakhatasert.A tulaj eledta a hazat de irt egy jo ajanlolevelet nekik.
A lanyt most felvettek egy masik hazba housekeepernek.
Kapnak ketszobas cottage-ot(rendkivul szep) a munkahelye a lanynak 10 meterre van.Heti 40 ora de nem kell megszakadni hatalmas 13-ik szazadi kuria kb 20 cottage korulotte a tulaj 20 hetveget van csak ott.Indoor swimming pool,gym,jakuzzi stb ezeket mind hasznalhatjak.
Fizetes £25.000 meg a lakas! No bills!!!
A srac meg dolgozik tovabb a raktarosi meloban ami kb 20 percre van.
Nem egy eszleny egyikuk sem es az angoljuk is csak kozepes.
Amit mondani szeretnek az,hogy 7 evet guriztek mire egy ilyen munka beutott.
Nyilvan epitgettk a kapcsolati toket es ezaltal kaptak a helyet.
Ha most valaki irigyli oket akkor tessek belegondolni,hogy mennyit meloztak az elmult 7 evben szarul fizeto munkakban!!!
Jo volt latni milyen boldogok,lelkendezve meseltek milyen butorokat vesznek a cottage-ba meg ilyenek.
Orultek,hogy most mar ok is meg tudnak hivni minket egy BBQ-ra es nem csak ok jonnek hozzzank.
Van itt sikertortenet boven angliaban csak nem mindenki kiabal akinek sikerul.
Sokkal tobben vannak a gurizos periodusnal es meg mindig jobbak a kilatasaik mint magyarorszagon vagy lengyelben :)
Ez jo hosszu lett :)

mernok-ur 2013.02.01. 11:31:23

Kevesebb nyálas posztot, és több konkrétumot!

goAUS 2013.02.01. 11:46:05

Gratula a szerzőnek, nagyon jó poszt.

Annagabi · http://annagabika.blogspot.hu/ 2013.02.01. 11:51:39

Gratulálok,nekem is nagyon tetszett az írás,végre egy kicsit más.Sok mindenben egyetértek.
Szívesen olvasnám a folytatást is!

nyuszigonosz 2013.02.01. 11:51:43

Nekem tetszik ez a poszt!
Sok sok sikert az írójának!

2013.02.01. 12:03:32

@Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent: nem vagyok Skociaban. Viszont, mondtad, hogy megirod esetleg a Svajci sztoridat. Mikor olvashatjuk?

Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent 2013.02.01. 12:03:58

@Annagabi: milyen ott az elet?
Mennyire fejlett, mennyire draga, stb.felajanlottak egy allast egy volt kollegamnak., a munka nagyon jol hangzik, de semmit nem tudunk skociarol.a szalloda a semmi kozepen van.a skot felfoldon a tengerparton.
(Ballantrae, ayshire.)
Glenapp castle.A penz 30k + teljes ellatas, 2 szobas lakas plusz autohasznalat, munkaruha etkezes 3honap fizetett szabi.
(Szakacs a srac) magyar.
Ha tudnal infot az jol jonne

Sanz 2013.02.01. 12:17:20

Volt szerencsém személyesen is találkozni a szerzővel (pont a magyarországi helyzetről alkotott hasonló véleményünk miatt).

Az írásnak - szerintem - az lenne a lényege, hogy valaki hiába van a toppon Magyarországon a társadalmi-közösségfejlesztő munkában, amellyel máshol hülyére keresné magát és/vagy teljesen biztos anyagi alapon állna, addig Magyarországon a folyamatos lecsúszás ellen küzd (vélhetően azért, mert az állami szektorban dolgozik).

Egy angol munkatársamat kérdeztem pont ma, hogy mennyit keresnek az állami szektorban a tanárok/szociális munkások itt Angliában, és mondta, hogy a kezdőfizetés az országos átlagkereset fölött van kicsivel.
Ez a kereset arányaiban olyan, mintha egy egyetemről kijövő, minimális munkatapasztalattal rendelkező ember Magyarországon bruttó 230000 Ft-ot kapna. Ez szerintem abszolút nem lehetséges, figyelembe véve, hogy a kezdő közalkalmazotti fizetés bruttó 130000 körül van (egyetemi végzettséggel).

És szerintem ez a legsajnálatosabb az egészben, hogy van egy jó szakember, ki a közszférában éhbérért dolgozik... és aztán azt mondják neki, hogy "bocs, de ennyit kapsz, kész,haljál éhen".
Magyarországon sürgősen rendezni kell a közszféra helyzetét, mert különben tényleg csak a pártok emberei maradnak 0 hozzáértéssel... és akkor viszont már az ország sem fog működni (értsd: leállnak a közszolgáltatások).

kergelepke [UK] 2013.02.01. 12:17:50

@iqfighter: igen, azt hiszem két féle képpen lehet megfogalmazni: ha polkorrektek akarunk lenni, akkor a s*nyalás az egyik alváltozata kapcsolatépítésnek. :) - de nem ugyanaz

Ha nem akarunk azok lenni, akkor mondhatjuk, hogy kapcsolatépítés az amit én csinálok (sikertelenül), a s*nyalás pedig az amit mindenki más (eredménnyel)

bpetya75 2013.02.01. 12:59:06

Az itthon maradottak számára fontos lehet: vallalkozoi.negyed.hu/vnegyed/20130131-nehogy-szabadsagra-menjen-februarban.html

Ha ez tényleg így van, akkor egy átlagbéres munkavállaló egy pénteki szabadsággal kemény ezreseket bukik.

No komment...

Muscari 2013.02.01. 13:20:54

@bpetya75: Végre elküldtem neked a levelet a blog.hu-n keresztül, majd csekkold a postaládádat!
A posztot meg nekiállok még egyszer elolvasni, lehet, hogy az a baj, hogy még nem vagyok egészen jól, de elsőre nem fogtam fel teljes mértékben.
Annyi világos, hogy egy rendkívül megkeseredett, kiégett ember írta, aki valószínüleg igen elhivatott (volt), de a csalódottságában szerintem nagyon nagy része van a magánéleti kudarcának is, nem csak a szakmainak.

Muscari 2013.02.01. 13:25:57

Elnézést, lehet, hogy én vagyok a műveletlen, de mi az a III. szektor?

Muscari 2013.02.01. 13:43:20

@Saman: Na, elolvastam még egyszer, közben megittam még egy kávét. Remélem, mostanra lelkileg is talpra álltál, ne szégyelld a sírást egyébként, az én férjem is szokott, mondjuk szerencsére inkább csak a filmeken (igen, ilyen is van, kedves macsó kommentelők!).
Annyi jó kezdeményezésed, ötleted volt már, remélem, fogod majd még tudni kamatoztatni, ha nem otthon, akkor itt Angliában, szerintem a társadalomnak szüksége van az ilyen emberekre bárhol a világon.
További sok sikert!

bpetya75 2013.02.01. 13:57:30

@Muscari:

"Elnézést, lehet, hogy én vagyok a műveletlen, de mi az a III. szektor? "

Na az engem is érdekelne.

Megjött a leveled, válaszoltam is.

andaluzkutya 2013.02.01. 14:07:18

@Muscari: @bpetya75:
Ejnye, még ezt se tudjátok? Hát ott van a II. és a IV. között:)

Len.Mag 2013.02.01. 14:09:47

@BalatonfürEde:
Elég nagy baj, ha csak a közgázas diplomával lehet megélni...

Muscari 2013.02.01. 14:09:56

@bpetya75: Elolvastam, dobtam egy hátast és köszi :-))))))))))))))

Len.Mag 2013.02.01. 14:15:35

Tetszik a poszt címe, a szerző vagy a blogger találmánya?

Egyébként pont arra utal, hogy bár a poszt kissé negatív hangvételű lett (ahogy előttem sokan kritizálták), de pont egy életciklus azon pontjáról szól, amikor ez valamelyest indokolt. Szólhatott volna a főnix feltámadásáról is, és akkor most mindenki azt boncolgatná, hogy akkor sikertörténet-e vagy sem, és ha igen akkor miért nem...

Mrs. Clayton 2013.02.01. 14:21:03

@Muscari: fogalmam sincs, de gondolom az ipar, meg a szolgáltatás mellett lehet az állami szektor, sztem erről beszélt a szerző

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.02.01. 14:29:43

"mi az a III. szektor?"

A rovid valasz;

Ami nem allami es nem piaci. Civil szektornak, jotekonysagi vagy nonprofit szektornak, nehol kozossegi vagy onkentes szektornak hivjuk.

Hosszabban;

Amikor foiskolas voltam tartott nalunk eloadast egy finnorszagi magyar szocialis munkas kollega.

Arrol beszelt hogy az asztmas gyerekeknek barlangturakat tarto egyesuletuk hogyan illeszkedik az ellato rendszerbe.

Ott, ha egy hianypotlo szocialis szolgaltatas igazolja a szuksegesseget azzal, hogy hasznaljak az emberek, akkor az beepul a rendszerbe. Allami szerzodessel allami finanszirozassal mukodik.

Nalluk ez van a kozmunka helyett.

Kulturalis-modernizacios teljesitmenykent ez azert erdekes, mert ott tudjak a zemberek, hogy az ipari tarsadalomnak vege van.

A szolgaltato szektorok, benne az ilyen humanszolgaltatasok munkahelyteremtes szempontbol jelentoseggel birnak.

Itt Angliaban az ipari termelesben dolgozok reszaranya nem haladja meg a 9%-ot. Otthon se.

Modernizacios harakiri hogy nalunk a Munkahelyteremtes.hu jellegu civil aktivitas is akkora esellyel kacsintgat a tuleles fele, mint ha a tenger fenekere akarnank bugyit huzni.

Len.Mag 2013.02.01. 14:38:28

@Rebarbaraa: Ez nekem nagyon szimpatikus, amit leírtál

mommmmo 2013.02.01. 14:41:14

En erre csak annyit tudok mondani, hogy Samannal egy uj erdekes egyeniseg erkezett a korunkbe..mivel meg mindig kisse komas vagyok a szules utan, nem teljesen tudom kovetni a gondolatait (tul megerolteto lenne, es minek tornaztassam most ezen az agyam) de azert tetszik.

bpetya75 2013.02.01. 14:49:28

@andaluzkutya:

Ő Bölcsek Bölcse! Köszönjük, hogy végtelen jóságodban ránk szántad drága időd egy szeletkéjét és megpróbálsz fényt gyújtani elménk sötét bugyraiban!

Vagy röviden: Kösz!

bpetya75 2013.02.01. 14:50:21

@Saman:

Így már értem. Még nem hallottam ezt a terminust rá.

bpetya75 2013.02.01. 14:50:50

@Muscari:

Kicsi a világ. Igaz e? :-D

(deleted) (törölt) 2013.02.01. 14:53:59

Nagyon jó poszt. De sokan nem fogják érteni, mert azt a mélyen belénk ültetett frusztrációt és kirekesztő hozzáállást piszkálja.

Amúgy III. szektor = civil szektor?

andaluzkutya 2013.02.01. 14:59:59

@bpetya75: Nincs mit. Elismerem, nem könnyű fényt gyújtani elméd sötét bugyrában, de én már csak ilyen vagyok: kűzdök, amíg csak bírom szusszal:)

bpetya75 2013.02.01. 15:11:54

@andaluzkutya:

Most elérzékenyültem. Ha velem vagy, bármi jöhet ellenünk, nincs leküzdhetetlen akadály! :-D

kozmag13 2013.02.01. 15:25:29

Nagyon jó írás, viszonylag hűen összefoglalja a magyar helyzetet és az ott élők lelki válságát! Bár a stílus valóban kaotikus, de az vesse rád az első követ, aki jobbat tud.

Csak néhány megjegyzésem lenne.
1. "Amióta kijöttem 27 embernek segítettem a kitelepülését. Ez a Facebookon található ismerőseimnek közel 10%-a." Ez mi, ha nem "szociális munkáskodás"? Szerintem nagyon is megvalósítottad az álmaidat ezzel. Szerintem picit tágabb szemszögből kellene nézned a dolgaidat. Erről nem írtál, de nyilván ez a tevékenység sok örömmel és békével töltött el. Ez nagyon fontos. Meg kell tanulni az életben, h nem segíthetsz olyanoknak, akik nem akarják, h segíts rajtuk.( Ez nekem is nagyon nehéz volt, de most már lazán kezelem a dolgot.) Akik eldöntötték, h külföldre mennek, azok többé-kevésbé alkalmasak lehetnek, h elfogadják a segítséget.

2. Ami a magyar társadalmon(?) segíthet, az a kőkemény hagyományokhoz való visszanyúlás. Hagyományőrzéssel (mint kb. mindennel) paradox módon külföldről könnyebb foglalkozni, hiszen ez is kb. olyan döntés, mint a nagy v kis bevásárlás. Külföldi jövedelemből zsebpénz, a társakat és információt pedig megtalálod hozzá az interneten.

3. Ha szakács akartál lenni, akkor kijelenthetjük, h ez is sikerült, illetve Angliában ezen a vonalon is jó lehetőségek vannak az előrejutásra. Ha ez tesz boldoggá, akkor tökéletesen értelmetelen lenne Mo-on szociális munkáskodni.

4. Heffi 35 éves, de annyi baj legyen.

Kívánom, h rendbejöjjön az életed, pontosabban lelkileg is békébe kerülj magaddal, mert racionális önmegvalósítás szintjén már nagyon jó úton jársz!

kozmag13 2013.02.01. 15:36:06

@Furos: Szép történet! Jó ilyeneket olvasni. "Jo volt latni milyen boldogok,lelkendezve meseltek milyen butorokat vesznek a cottage-ba meg ilyenek.
Orultek,hogy most mar ok is meg tudnak hivni minket egy BBQ-ra es nem csak ok jonnek hozzzank."
Hát, igen, az tudja igazán értékelni az eredményeket, aki kellőképpen megszenvedett értük.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.02.01. 15:36:56

Az is egy erdekes szal, amit kapcsolatepites / seggnyalas dimenzioban felporgettetek.

A sok civil aktivitas kozul itt 3-at emlitettem meg.

Mindharomhoz az kellett, hogy szisztematikusan epitsuk a szervezeti / emberi kapcsolati halokat.

Ez egyreszt magatol is felhalmozodik evek alatt, masreszt apolni is lehet a lassan szervesen kialakulo kapcsolatokat es olyan is van, ha uj terepre lep az ember, hogy tudatosan network epitesbe kell kezdeni.

A premodern ertekrendunk altalaban az uzletelest nem tartja elfogadhatonak.

A tudatos kapcsolat epites ebbe vastagon beletartozik.

A "seggnyalas", mint negativ oldala a bizalmi toke felepitesnek egy olyan minosites, ami ebbe a premodern kontextusba helyezi ezt a temat.

Van olyan konstellacio, hogy ez osszefugg az otthoni politikai szocializacios alap kerdesekkel. Ez inkabb a kirekesztosdi / nacionalizmus temaba tartozo ugy. A ketto egymasra hatasa.

flowerpot 2013.02.01. 15:38:44

@Rebarbaraa: Istenem, a szivemből szóltál! A szomorú az egészben az, hogy ahogy a mi családunkban (is) mondani szokás: "... ezért áll így ez az ország!" Mi minden lehetne jobb, ha a kapcsolati tőke nem létezne! A jobb győzne, az ország fejlődne. Persze tudom, gondolatom lerágott csont, csak újra és újra eljutott addig a fájó, kétségbeejtő pontig, hogy azok bűnhődnek, akik tennének, dolgoznának és nem taposnak.

Muscari 2013.02.01. 15:42:16

@Saman: köszi, szóval ez a civil szféra, így már értem.

Spacecake 2013.02.01. 15:43:00

szerencsetlen egy flotas:-(
en sajnalom az urget.
mindenesetre sok sikert!!

Muscari 2013.02.01. 15:43:13

@mommmmo: .-))))))))))))))))))))))))))

Muscari 2013.02.01. 15:51:17

@bpetya75: de még milyen kicsi! Még az is lehet, hogy már találkoztunk egymással!

A többiektől meg bocs az OFF-ért, de kiderült, hogy Pedróatyával van közös ismerősünk. Nagyon jó kis hely ez a Határátkelő :-D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.01. 16:22:36

@DieNanny: 1 evig?
NEM
szakitas utan egy het alkoholizalas javallott, azutan, elore!@think different: hat neked en papucsallatka leszek, de ez egy modoros siramhalmaz, elo ember igy nem beszel

bpetya75 2013.02.01. 16:33:57

@Muscari:

Indulok hozzájuk, mert ők hozták fel a kicsit az oviból. Majd mondom, hogy üdvözlöd őket .-)

marsha 2013.02.01. 16:45:53

A legutóbbi időben ez volt a legjobb írás, gratulálok hozzá!
Kutatási eredmények támasztják alá, hogy rosszkedvűen jobb döntéseket hozunk, mintha felhőtlenül optimisták lennénk, aztán idővel majd élvezhetjük a "jobb döntéseink" eredményeit:) Ez is valami!;)
Én is újrakezdek, harmincvalahány évesen, és visszanézve az a legbizarrabb, hogy otthon az égvilágon mindenben próbáltam megtalálni a jót, néha úgy, hogy a valós tények szebbé ferdültek, szóval ebben is jó tudni, hol a határ...

Szakura 2013.02.01. 16:46:20

@Calderazzo: Mi az, hogy történelmi okokból könnyebb Ny-Európában a megélhetés? Itt egyszerűen felelős emberek felelős döntéseket hoznak. Ha valamelyik nem érti a dolgát, repül. De persze nem - az nem is kerül döntési pozicióba. A jövőnkért nem érzelmi politizálást kell folytatni, csak felelőset.

andaluzkutya 2013.02.01. 16:54:11

@marsha: Az hagyján, olvastam egy olyan kutatásról, amiben kimutatták, hogy az emberek jobb döntést hoznak, ha tele a hólyagjuk. Tehát ha valaki nem tudja, mitévő legyen, csak tartsa vissza pár óráig és ott a válasz:)

marsha 2013.02.01. 16:56:49

@andaluzkutya: höhö, a kettő biztos összefügg:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.01. 16:58:25

@andaluzkutya: tele holyag eseten a legjobb dontes - brit tudosok szerint- ha kimegy pisilni

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.02.01. 17:02:35

@Len.Mag: Most hogy mar lassan 5 eve, hogy itt vagyok most megint valtason gondolkodom. Vissza akarok terni a regi fokuszokhoz.

Ebben az evben ujra csinalok valamit a regi alapanyagbol. Meg jobbnak nez ki, mint a Munkahelyteremtes.hu. Sokkal erosebb es rugalmasabb.

Ahogy elkezdtem az e koruli halozatepitest most ujra felkavarodnak a regi eletembol fakado erzesek.

Az, hogy kiirtam magambol ezeket az is felkavart valamelyest, de talan ez termeszetes.

Ha vannak itt Londonban rokonlelkek, vagy vannak, akik ezutan tervezik, hogy eljonnek otthonrol es epp ide jonnek, mert szeretnenek csatlakozni ilyesmihez, akkor nyugodtan vegyek fel velem a kapcsolatot mert most epp csapatot epitek az uj almomhoz.

Ez a poszt is ugy jott letre, hogy egy kommentelo tarsunk segitett a szerkesztesben es a helyesirasi hibak kijavitasaban.

Koszonom ezuton is Zsuzsa segitseget!

@kozmag13: nagyjabol ezeket a fo ertekeket orzom. Nem tudok megszabadulni ezektol es nem is fogok. Hiaba lettem szakacs, hiaba jottem el otthonrol. Ugyan ugy megmaradtam szocialis munkasnak es ugyan ugy porgok tovabb kozossegfejlesztokent. Leginkabb a neten, de az se igaz, hogy a trening szakmat ne gyakorolnam neha.

Az uj almom is otvozi ezeket.

Meg a szakacs tudas is kulcsszerepet vallal abban a szinhazban.

Errol talan 3-5 ev mulva, amikor mar mukodik.

sárospataki 2013.02.01. 17:22:32

Szerintem az írásban a nacionalizmus összekeveredett a társadalmi mobilitással (nem a vertikális, hanem a fizikai mobilitással). Ne keverjük. A társadalmi mobilitás kultúrájának a hiánya miatt gyilkolja magyar énjét a posztíró, számol le vele, gyászolja. Az olaszok jóval nacionalistábbak, ezért nem élik meg akkora traumának, ha máshol kell _lakjanak_, mert ők továbbra is olaszok lesznek. Szerencsétlen magyar meg ha elköltözik más országba, rögtön meg kell tagadja magyarságát, mert nem tudja, hogy kell magával vinni. Az a furcsa, hogy a premisszákat a posztíró is látja, mégis hülyeség, amit következtetésként levon.

Azt meg csak a balgák hiszik, hogy a világ országainak a többségében és történelmi léptékben bármikor van kényelmes életút, mert nincs, midnenféle áldozatokat kell hozni mindenhol. Túl kell élni. A magyar társadalom most szembesül azzal a 50+20 év hazugsággal, amelyet kölcsönből fedeztünk, és amelynek a legnagyobb hatása a hamis biztonságérzet volt, az ellustulás. A magyar társadalom most nő fel, áll saját lábára, ebbe sokan belerokkannak, mégtöbben megerősödnek. Megtanuljuk, hogy a társadalmi tőkénk fontos, de másként kell használni, mint ahogy most használjuk, különben védtelenek leszünk. Megtanuljuk tisztelni a szabályokat, ésatöbbi. Jó lesz ez, főleg, ha ezek a tapasztalatok visszatérnek Magyarországra.

deputy sheriff 2013.02.01. 17:32:26

Hu bazze, a Haboru es Beke ehhez a poszthoz kepest Borsonline.hu.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.02.01. 17:34:44

@sárospataki lány:

Tobb kommentelo, hacsak nem az osszes...

elteveszti azt a pontot, ahol pl. a poszt iro szembe fordul a magyarsagaval.

Az nem akkor van, amikor valtottunk.

Elotte.

Odahaza folyik ennek a gyaszmunkaja. Itt ez mar sokkal kisebb mertekben relevans.

Azzal sem ertek egyet, hogy mi most tanultuk meg hogy mi a kemeny munka.

A szuleimnel, nagybatyaimnal is nemzetkozi osszehasonlitasban igen jo a hatterunk. Nekem az angolok nem magyarazzak, hogy mi a "hard worker", inkabb megdicsernek mint mintaadot.

Sok olyat latok hogy valaki azert csucsminoseg, mert magyar.

Az meg az en kepzavaraimnal is ciradasabban hangzik, hogy most tanulna az orszag, hogy mi az a szabalykovetes.

Szerintem a tolvajlas futoszalagon gyartja a tevekenyseget legitimalo torvenyeket. A tolvaj meg a tisztesseges kuzd az orszag lelkeert.

Egyelore a tisztesseg gereblyenyellel kiuzettetik es a tolvajok meg tort ulnek!

zopilote 2013.02.01. 17:41:20

@Furos:
" Amit mondani szeretnek az,hogy 7 evet guriztek mire egy ilyen munka beutott.
Nyilvan epitgettk a kapcsolati toket es ezaltal kaptak a helyet. "
Szerintem egyszeruen csak szerencsejuk volt :) Megfelelo helyen, megfelelo idoben.
En a legjobb munkaimat a veletlennek koszonhettem. A legrosszabakat a " kapcsolati
tokenek "

DieNanny CH 2013.02.01. 17:42:23

@Rebarbaraa:
"en a kapcsolati tokem reven kapom meg, nem tisztan a sajat erombol."

De magát a kapcsolati tőkét saját erőmből hoztam létre: elbeszélgettem a munkatárssal, mikor otthon várt a hegynyi mosogatnivaló, karácsonyi lapot küldtem neki, pedig évek óta nem járok postára - EZ a kapcsolati tőke. Amikor tisztességes, csupán emberi módon beszélgetek valakivel, meghallgatom, figyelek rá.
EZ valóban nem seggnyalás. Mert ha az lenne, akkor minden kedvességet csupán érdekből tennénk - pl jóban vagyok a szomszéddal, és milyen jó, mert egyszer rábízhatom a lakáskulcsot, hogy leolvassák a vízórát. Emiatt nem kell szabit kivennem, tehát HASZNOM származik belőle, de mégis, ahogy elértem, nem seggnyalással értem el...
Tehát ez két különbözőt jelent.

zopilote 2013.02.01. 17:48:25

@DieNanny:
Egy ferfi nem sirhat!! A legszanalmasabb latvanyok egyike a siro ferfi! :) Az, hogy egy - ket
konnycsepp legordul az ember orcajan, meg nem siras!! Az elerzekenyules:) Egy igazi ferfi
meg azt is probalja visszatartani, alcazni:)

zopilote 2013.02.01. 17:55:03

@sárospataki lány:
" Szerencsétlen magyar meg ha elköltözik más országba, rögtön meg kell tagadja
magyarsagat, mert nem tudja, hogy kell magával vinni."
Ez igy van!! En idegenben lettem magyarra, akkor tudtam meg, mi magyarnak lenni. Otthon
ez termeszetes volt, nem is gondolkozott el rajta az ember melyebben.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.01. 18:03:36

@deputy sheriff: ne égessed már apádat, hogy milyen szarokat olvasol....
és nem a háború és békére gondolok.

LyukasBogrács 2013.02.01. 18:05:07

@Saman:
"Van mogottem tobb mint 1000 ora onismereti csoportelmeny"

Ennyi idő alatt kitanulhattál volna egy szakmát és elmehettél volna dolgozni.

DieNanny CH 2013.02.01. 18:06:13

@zopilote:
"Egy igazi ferfi
meg azt is probalja visszatartani, alcazni :) "

...És az igazi férfi elhalálozik 50 évesen szívinfarktusban...

Kösz, nem!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.01. 18:08:14

@Babette_: en is felnezek 5 percre minden nap, amugy honnan tudnam meg, hogy mi van Fekete pakoval?:)

deputy sheriff 2013.02.01. 18:08:31

@Babette_: Nem is tudom mi lenne velem, ha nem tudnam mi folyik Cristofellel nap mint nap.

deputy sheriff 2013.02.01. 18:09:42

@hagyma: 17 masodperccel gyorsabb voltal.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.01. 18:10:08

@hagyma: mégis mire számítasz? hogy fehérré változik?
@deputy sheriff: .....ööööööö.izé.

zopilote 2013.02.01. 18:10:48

"Amióta kijöttem 27 embernek segítettem a kitelepülését. Ez a Facebookon található ismerőseimnek közel 10%-a." Ez mi, ha nem "szociális munkáskodás"?
Gonosz leszek!!! Ez egyszeruen kifejezve " mitugraszkodas ". Ilyenekbol lettek a KISZ
es kesobb a partitkarok, szakszervezti bizalmik, az uj rendszerben jotekonykodasi
es " new age "aktivistak, stb. Ezek mondjak meg a frankot az egyszeru embereknek,
lelki tanacsot adnak, kozben a maganeleti problemaikat keptelenek megoldani. Sokan
meg tudomanyos mazba is ontik a tudalekossagukat. Ilyennek szuletni kell. Van aki
kinovi, van aki ugy marad:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.01. 18:12:32

@LyukasBogrács: en mar nem is akarok kommentelni, tul szemelyes lenne
@DieNanny: haggyk mar ezt a hulyeseget, infarktust nem azert kap a ferfiember mert nem sir
amugy nonek sem kene sirni
a gyerek sirhat
persze nem vagyunk egyformak, es igen a kis konnyezes es a boges kozott oriasi a kulonbseg
en is erzekenyultem mar el hulye filmeken
a posztolo mindenesetre eleg erdekesen ir
nem tudom nincs-e koze valami szektahoz:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.01. 18:13:51

@Babette_: gondoltam elmegy angliaba szakacsnak, vagy ilyesmi
ha mar afrikaba sem engedik be...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.01. 18:17:27

@zopilote: hat nehez eset
azon csodalkozom, hogy ennyien bekajaljak ezt a modoros baromsagot
meg tan meg is konnyezik
en a facebookos ismeroseim 24.5 szazalekanak kuldtem szuletesnapi koszontot karacsonyra

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.01. 18:18:54

@hagyma: azt megtudjuk a HÁ-ról, nem? legfeljebb ékezetek nem lesznek rajta.

zopilote 2013.02.01. 18:25:09

@DieNanny:
Sajnos nemsokara 60 eves leszek, 40 eve dohanyzom rendszeresen, zsirosat eszek,
zoldesegfelet es gyumolcsot ritkan, orvosnal nem voltam 20 eve, nem sportolok,
a vernyomasom annyi, mint 20 eves koromban, meg is elek!! :) Beszelhetnek
nekem egeszseges eletmodrol, egeszseges taplalkozasrol, szerintem a genekben
es a szerencseben van a dolog nyitja:)) Ja, es szerinted nem vagyok igazi ferfi:)

DieNanny CH 2013.02.01. 18:32:45

@zopilote:

Egy-Null oda!

Amúgy szerintem is a génekben rejlik.
De számomra nem férfiatlanabb a sírós férfi.

marsha 2013.02.01. 18:35:25

@zopilote: a tudomanyos erveles megved a messzemeno, babonas kovetkeztetesektol. A rendes hivatas ( pl. Szocmunkas) pedig segit emberi lenykent elni a foldon.

andaluzkutya 2013.02.01. 18:35:48

@DieNanny: Bár gondolom ez attól is függ, milyen helyzetben sír. Ha pl. azért, mert a vadi-új, csilli-villi nadrágjára rákerült egy sárfolt, az gondolom nem annyira férfias:) Vagy mert az eső tönkretette a fizuráját (stb.stb.)

szaszo71(D) 2013.02.01. 18:53:56

Szia Saman!

Elolvastam a posztot, és a nol-os kommentjeid alapján rólad kialakult képem most kicsit megingott. Egyetértek veled szinte mindenben, de nem gondoltam volna rólad, h. egy ilyen elhatározás előtt "1 évig bőgve" gyötörted magad.
Na, most elolvasom ittis a kommenteket, még biztos lesz hozzáfűznivalóm.

andaluzkutya 2013.02.01. 18:57:46

@zopilote: a 60 éves férfiak x%-a egészséges. a "60 eves, 40 eve dohanyzó, zsirosat evő, zoldesegfelet es gyumolcsot ritkan, orvosnal nem volt 20 eve, nem sportoló" férfiak (x-20)%-a egészséges (hasamra ütöttem). Az egészségtelen életmód nem feltétlenül jelent halált/betegséget, de jelentősen növeli az esélyeidet. De mint tudjuk, van, hogy az esélytelen nyer:)
Amúgy nemrég hallottam egy előadáson. Az előadó azt mondta, hogy mindenki mondja, hogy ha futsz, akkor pl. 2-3 évvel tovább élhetsz. Csak azt felejtik el mondani, hogy azt a plusz 2-3 évet az életed végén kapod meg, amikor már nem tudod annyira élvezni:)

micsoda? 2013.02.01. 19:15:39

Szerintem formailag, tartalmilag is nagyon jó írás. Csak nekem kissé érzelgős, talán szakmai ártalom. Egy biztos amikor külföldre mentem dolgozni, soha nem gondolkodtam a lépésemről ilyen fennkölten. Ebben a helyzetben nem tartom hasznosnak.

szaszo71(D) 2013.02.01. 19:18:02

@Rebarbaraa: A kommented nagy részével (az elejével) egyetértek, a kapcsolati tőkés résszel nem. Az nem seggnyalást és utána protezsálást jelent, hanem pl. azt, h. valakivel együtt dolgozol egy munkacsoportben 1 hétig, jól csinálod a dolgod a saját szakterületeden, és utána 2 év múlva, mikor pont a területeden van egy speciális feladat, az illetőnek eszébe jut, h. ő ismer téged, és te abban profi vagy.

tanato 2013.02.01. 19:31:22

@andaluzkutya: Ja-ja,a hosszú élet nem mindig/sőt majd mindig nem/jelenti az aktív egészséges életszakasz meghosszabbodását,inkább az ágyban fekvő vagy szellemileg nem teljesen ép /elkóbórló,bepisilő,nem kommunikáló / élet megnyúlásáról van szó.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.02.01. 19:31:25

@szaszo71:

Udv regi ismeros!

A blogomban is rengeteg szemelyes szalat felhozok. Ott is sokszor keveredik a szemelyes elmeny anyag meg az, hogy madartavlatbol mi is tortenik az orszaggal.

szaszo71(D) 2013.02.01. 19:38:25

@Saman: Egyébként nagyon érdekelne, mit tervezel, de nem Londonban élek, hanem Németo-ban:(

chocco channel 2013.02.01. 19:41:03

Az, h sir teljesen rendben van ez nem ferfi-no kerdes, ez az emberi termesztet:))Engem inkabb az utott sziven amikor leirta, h a kislanya az o szegenyseget vitte be a suliba aktualis temanak. Nem vagyok szulo, de ebbe belehalnek.

Gratula a posztolonak, h volt ereje es mersze tovabblepni es hat hajraaaa:-))Itt ertekelik a szakacsokat (mondjuk en nem tudok fozni) es mindig van rajuk kereslet:-))

Calderazzo 2013.02.01. 19:47:48

@Szakura: Ha pusztán személyi felelősei lennének a jelenlegi helyzetnek, akkor valamelyik kelet-európai országnak, már csak a nagy számok törvénye alapján el kellene érnie Anglia, Belgium, Svédország vagy Olaszország szintjét. Nem történt meg, még a kelet-európai éllovasoknál sem. Ennek történelmi okai vannak, akár tetszik, akár nem.
Hogy mi a régiós versenytársainktól helyenként le vagyunk maradva, annak már vannak személyi felelősei. (Elég, ha csak mondjuk egy mutatót megnézünk, az egy főre jutó GDP-t: epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&plugin=1&language=en&pcode=tec00114 )
De azon felháborodni, hogy miért nincs itthon svájci szintű megélhetés, vagy akár csak gondolkodás, az kisse álszent vagy álnaiv, lehet választani.

zopilote 2013.02.01. 19:50:17

Sirasrol jut eszembe:) Nagyon regen, megboldogult fiatal es alkoholizalo koromban
megkert egy nagyon kedves ismerosom, hogy ujjonnan kivandorolt occsenek segitsek
munkat szerezni. Pont recesszo volt, nehez volt munkat kapni. Ebben bizva elmentem
az ocskossel munkat keresni. Rovid keresgeles soran bementunk egy epitkezesre, hogy
szigetelok vagyunk, munkat keresunk. Szokasos duma: majd beszel a fonokkel, stb, de
azert adjuk oda a telefonszamot. Probalkoztunk meg par helyen, utana mentem inni.
Penzem volt, akkor jottem le par honapos Eszakon toltott munkabol, akart a fene melozni.
Hazaerek a krimobol hajnal 3 - kor, jol beallitva, nezem az uzenetrogzitot, es mi van benne?
Felvettek az ocskossel egyutt melozni, masnap kezdhetunk! Akkor elkezdtem kesevesen
bogni!!! Egesz ejjel csak bogtem, hogy ilyen az en formam, egyszer megyek el melot
keresni, amikor nem is akarok, es fel is vesznek:( Nalamnal boldogtalanabb ember nem
volt akkor a vilagon.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.01. 19:57:23

madartavlatbol mi torternik az orszaggal
ne eroltessuk mar a kozhelyeket ha fogalmazni nem tudunk

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.02.01. 19:59:53

@Calderazzo: Akikkel 1000 evig egy kiralysagban eltunk:

Szlovenia

3 szorosa az atlagkereset a mienkhez kepest

Akikkel 400 evig

Ausztria...

Szlovakia...

A Szlovenok komolyan vettek, hogy a skandinav modellt masoljak.

Az a rendszer a tarsadalmi kontroll szintjen torekszik ra, hogy ami kirekeszto es versenykorlatozo az NE ervenyesuljon. Nallunk ez a predator cucc a divat. Bennunket minden szakmapolitikaban a kirekeszto es versenykorlatozo cuccok erdekelnek.

bpetya75 2013.02.01. 20:05:24

@zopilote:

Ha valakinek nem olyan jó a génkészlete, annál azért marha nagy jelentősége van a mozgásnak, a megfelelő táplálkozásnak, az önpusztítás mellőzésének. Az, hogy Churchill meddig élt és hogyan élt addig, nem releváns. Hm?

Rebarbaraa 2013.02.01. 20:08:27

@Len.Mag: Koszi szepen.

@szaszo71: Ne beszelj felre. Itt a kihasznalasrol irtam.Amikor kihasznalod az ismerettseget, hogy jogtalan elonyokhoz juss.

@DieNanny: A baj nem az hogy kapcsolati toket hozol letre, hanem, hogy azt hogyan hasznositod. A jogtalan elonyszerzes a baj nem az ha osszedolgoztok a szomszeddal. Kivancsi vagyok, hogy pl facen van 200-300+ ismerosod, es mondjuk abbol 100 olyan pozicioban van, hogy akar alad tolhat valami kis kellemes allast, akkor te mind a 100-nak szepen jegyzed szulinapjat, havonta 1* irsz neki, talan meg a a kozvetlen csladja irant is erdeklodsz, hogy a kapcsolati toke ep maradjon? Ne szimpla "szomszed neni" peldaval ervelj:) hanem kokemennyel:) Erkolcsileg elfogadhato e ha tudod h x mennyisegu ismerosod olyan pozicioban van h teged masok ele helyezve "helyzetbe" hozhat, pusztan az ismerettseg alapjan es ezt ki is hasznalod. Erkolcsileg elfogadhato e, hogy ezt az ismerettseget kihasznalva 50 masik jelentkezo karara te kapsz meg egy poziciot. Szoval ne keverjuk a szezont a fazonnal. Az irasom vilagos es konkret peldakkal logikusan levezetett kritika volt a kapcsolati tokerol. Sajnalom de vitathatatlan. Kapcsolati toke kell, csak nem mindegy miert van es hogyan hasznaljuk.

A posthoz pedig annyi koze van, hogy a postiro is leirta: nem jut semmire, nem jut feljebb, nem jut egyrol a kettore a rendszer hibas mukodese miatt. Es ebbe keseredett bele. Mo-n sajnos komam-sogor szinten megy minden. A szocialis halohoz letrehozott szervezetek pedig csak diszletek. Mert valahogy el kell fedni a valosagot. De kerem szepen...a fenekunk mar kilatszik a nacibol, hiaba probaljuk takargatni.

2013.02.01. 20:17:14

@Rebarbaraa: mar Angliabol irsz vagy a jovoheten indulsz?

zopilote 2013.02.01. 20:21:18

@bpetya75:
Nekem relevans, ugyanis egy napon szulettem Churchillel:) Igaz, par evtizeddel kesobb.
Sajnos en nem iszom annyi alkoholt, mint az Oreg:) 25 eve absztinens vagyok. De az
eletem azota sem lett konnyebb. Addig tudtam mire fogni, hogy hulye vagyok:) Most
a genjeimre fogom:)

zopilote 2013.02.01. 20:22:50

@Saman:
Azok a horvatok voltak, nem a szlovenek.
Vagyis en ugy tanultam

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.01. 20:30:13

@zopilote: arrol nem beszelve, hogy nem vagyok benne biztos, hogy a szlovakok olyan kibaszottul jobban elnek , mint a magyarok

zopilote 2013.02.01. 20:37:28

@hagyma:
Az utobbi ket evben tobbszor jartam Szlovakiaban, es azt vettem eszre, hogy nem
elnek jobban, sot!! De nincs akkora tarsadalmi kulonbseg, mint Magyarorszagon.
De a ciganyok szazszor nyomorultabbul elnek, atvezettem par cigany falun, lattam:(

Calderazzo 2013.02.01. 20:58:18

@Saman:
Bizots az a szlovén háromszoros átlagkereset?

epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php?title=File:Earnings_in_the_business_economy_(average_gross_annual_earnings_of_full-time_employees)_(1)_(EUR).png&filetimestamp=20111118123743

Bő másfélszeres, ami többletet gyakorlag, gyanítom, a lakhatés többletköltségei el is viszik. Emellett az ő gazdaságuk is épp összeomlóban, növekvő munkanélküliség, pár év alatt megduplázódó államadósság, csökkenő GDP. vannak ott is finomságok.
Szlovákia és Csehország fizetésben maximum 5-10%-kal előttünk, és még sorolhatnánk.

Ausztia: történelmi okok, hadd ne magyarázzam már meg, mert ennyi erővel arra is büszkék lehetnénk, hogy a szerbek előtt vagyunk, ugye.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.01. 21:05:03

najo leirom /nem szivesen/ amit mar mult ejjel is gondoltam
ha no lennek /ami nem vagyok/ ettol a pasitol meg azelott elvaltam volna mielott hozzamennek
sorry Saman, nincs veled problemam, neked van az elettel

miegysmàs 2013.02.01. 21:07:43

Kedves Saman!

Ugorj neki ujra ott a "III. szektornak" Angliaban,dobd el a fakanalat!!!
Volt szerencsem otthon a munkadat latni,hallgatni,kar lenne barmi massal foglalkozz!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.01. 21:21:21

@miegysmàs: a fradi palyan a II-es szektor volt az utos

christophe 2013.02.01. 21:22:06

''MINDEN EGYES SZÓVAL maximálisan egyetértek.
Köszönöm'' idèzet, csatlakozom,ès bogjèl nyugodtan,ha jol esik...

2013.02.01. 21:59:40

@hagyma: Kétféle ember van, aki hajlandó felvállalni mindenféle felelősséget, ami elé kerül, és aki nem. Az utóbbiak esetében tud működni a MVP (amely minden tudás és bölcsesség tárháza, a Galaxis Útikalauz szerint láthatatlanná tesz bármit, a korrupciótól a nehézbombázókon át teljes népcsoportokig).

A poszt szerzője bizonyára nem véletlenül választotta a szociális munkás szakot, ő a vállára vette azt a felelősséget, amit te nem. És egy idő után az ember nagyon nehezen tudja leműteni a válláról azt, mert rákövesedik. Még akkor is baromi nehéz, ha az ember teljesen nyilvánvalóan kudarcot vallott a küldetésében. Ha valaki több évig vajúdik az elhatározással, hogy feladja a teljes korábbi életét, és előről kezdjen újra mindent egy új országban, új nyelven, új szakmában, az normális. Tény, hogy nem nagyon macsó, de muszáj mindenkinek Bruce Willisnek lennie?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.01. 22:08:18

@Wendriner Piroska sakál és balerina: hosszan is leirhatnam a velemenyem, meg roviden is
de egyikbek sem lenne ertelme
hordja a vallan a vilag sulyat
sok sikert

Muscari 2013.02.01. 22:24:09

@Rebarbaraa: Londonba jössz? Van már valami konkrét állásajánlatod is? Már ha nem titok : -)

mojoking77 2013.02.01. 22:36:26

@hagyma: "Oh My Gas!"
Azt fogod gondolni, hogy direkt nezem a netet, hatha talalok valamit toled, amibe belekothetek.
Pedig nem.
De minek kell modoroskodni?
Kurvara nem vagyunk egyformak. Nekem is forog a gyomrom azon "fefitarsaimtol", akik evekik zokognak.. De hat ok ilyenek. Plusz, hala az egnek, (remelhetoleg), sosem kellett megelned, hogy a gyereked szeret, de nem tisztel.. Ez lehet bennem is eltorne azert egy ket dolgot.
Don't be a redneck.. Ezt eleg hamar megkaptam itt. Szerintem te is, mar ha igy allsz a kinti kollegaid/ismeroseidhez is...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.01. 22:43:01

@mojoking77: ez az ember orvosi eset, nem fogom mondatonkent elemezni
a hozzaszolasit sem
en, maximalisan asszimilalodtam, erre buszkes is vagyok
foleg arra, hogy nem kenyszerbol
az en csaladom, az en munkaheleyem, a barataim es az orszagom befgogadtak
akcentusomon kivulsenki nem tudna hogy nem amerikai vagyok
es amondjuk teny meg 2 hetig em leszek amerikai

de ez nem ide tartozik
olvasd mar el meg egyszer az egesz bejegyzest

szinte inden mondatot kiemelhetnek mint baromsag
kapasbol egy

"Amikor idegen kultúrába csöppen az ember, a kezdeti pár hónapban rengeteg pozitív szerethető különbséget látunk meg ebben a tükörben. A gyász időszakot egy csapásra eltünteti a felfedezés izgalma."

hat a tokom

mojoking77 2013.02.01. 23:01:55

@hagyma: Nincs sok kedvem hozza. Nalam mar ott eros hatrannyal indult emberunk, mikor kiderult, hogy szocialis munkas, ezt tetozte csak a sirdogalos cuccaival, de hat ez van.
Szamomra a vilag mashogy epul fel (es ha jol veszem ki a kommentjeidbol, szamodra is), de ez nem ok arra, hogy szociopatanak tartsak egy szerencsetlen idiotat. Inkabb orulok, hogy bar kicsit megkesve, de elindult egy produktivabb elet fele.
Mindenki maskor no fel, van aki soha. Neki 36 ev kellett ehez, de vegul csak rajott.
OFF- Hulye ez az amerikai idojaras.
Hetfon 13 fok volt nappal (-10). Szerda delutan 62 (15). Most 26 es szakad a ho.
ez lenyegesen jobban idegesit emberunknel...

33621 2013.02.01. 23:28:21

@mojoking77:
Ne nagyon idegesítsen az időjárás Amerikában, mostanában Magyarországon se sokkal jobb! Igen változatos itt is rövid időn belül. Amerika melyik részén van most ez az időjárás?

mojoking77 2013.02.01. 23:36:01

@33621: Jersey jelenleg, hala a jo egnek.... Furcsa amugy, hogy nehanyunkat igy fel tudjak idegesiteni a hulyek. Es hiaba proalom elmagyarazni a "Do your own business" politikat, idovel mindig en leszek az ellensege. Pedig a legtobb esetben nem is igazan hulyekrol, sokkal inkabb szerencsetlenekrol beszelunk, akik probalkoznak csak a tulelessel

andaluzkutya 2013.02.01. 23:52:18

@mojoking77: "Mindenki maskor no fel, van aki soha. Neki 36 ev kellett ehez, de vegul csak rajott."
Úgy érted azzal nőtt fel, hogy már nem szociális munkás, hanem szakács? Nem azt mondom, hogy egy szakács nem lehet felnőtt, de egy jó szoc. munkásnál ez elvárás. És egy felnőtt ember is kerülhet válságba, hasonló élményem nekem is volt. Többek között ezért se vagyok már Mo.-n.
Amúgy az megvan, hogy normális országokban mit csinál egy szoc. munkás?

kisQtya 2013.02.02. 00:47:45

Én úgy tudtam, hogy "az Európai Unióban minden állás képesítéshez kötött". Itt ezt harsogják és emiatt kell mindenféle semmiresejó okj tanfolyamokért súlyos tízezreket fizetni.

A postoló hogyan dolgozhat szakácsként szociális munkás főiskolai diplomával?

kisQtya 2013.02.02. 00:55:08

Én már túl vagyok az ötvenedik évemen. Ém már nem megyek külföldre, de a gyerekeimet ostorral verem ki innen (persze képletsen).
Egyetlen vágyam van. Csinálni egy önfenntartó kis tanyát, körbevenni aknazárral, két komondor, embert nem akarok látni.
Amint ez meg van, otthagyom a munkahelyemet, nyugdíj se kell, csak hagyjanak békén megdögleni és a fejőgép állam, meg az élhetetlen "haza" menjen a picsába.

01234567 2013.02.02. 01:29:07

@Saman: Ez magasan a legjobb írás, és a legszínvonalasabb, amit itt eddig olvastam. Sajnálom hogy sokan nem értik. Kivételes ember vagy, kár hogy nem ismerlek személyesen.
@Rebarbaraa: Nem értenek. Nekem is negyven éves koromra esett le, az emberek nem úgy gondolkodnak evidens dolgokról, sőt az evidenciának is több változata van. Nekem is hányingert keltőek a valamiért ismeretségek, de sajnos ezek olyan természetes dolgok a mai világban, mint az, hogy a csaló élelmes, az erőszakos domináns, az egoista öntudatos, a bunkó magabiztos, a törtető életképes...stb... Sajnos a fogalomzavar alapja, a társadalom morális züllése.

christophe 2013.02.02. 01:34:47

@kisQtya: hàt,szomoru ilyet olvasni....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.02. 01:37:08

@01234567: sokan nem ertjuk
ilyen egyszeruek vagyunk
emelnel ki nehany gondolaot, ami kb egy normalis embertol szarmazik?
varom
thx
/en nem talaltam cask kozhelygyujtemenyeket raadasul osszazagyvalva pl.
A magyarságom és a felnőtt énem más karakterisztikus elemei egy napon meglehet, hogy arra ébrednek, hogy halálos ellenségekké váltak!

"Ez főleg az anyaország kirekesztő nacionalizmusának az eredménye. A mi nemzeti identitásunk tele van beteges baromságokkal."
de idezhetnem iminden bekezedest
ennek az embernek orvosra van szuksege
de surgosen

ha ennyire oda vagy erte, tartok tole neked is
meg nem keso

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.02.02. 01:56:12

@Calderazzo: En frissebb statisztikakat lattam az atlagkeresetrol es valszeg ez brutto osszeg.

Durvan lepusztult a hazai ber a szlovakhoz vagy a szlovenhoz kepest.

index.hu/gazdasag/2013/01/16/szloveniaban_455_ezer_forint_az_atlagber/

blackhairlady 2013.02.02. 01:58:28

@zopilote: Azert en nagyon kedvellek:) Tudom, ez neked nem jelent sokat, d ejo fejnek tunsz az irasaid alapjan:)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.02.02. 01:59:40

@kisQtya: " Csinálni egy önfenntartó kis tanyát, körbevenni aknazárral, két komondor, embert nem akarok látni."

Ez igazi magyar alom!

:(

:)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.02.02. 02:10:58

@M. Péter: A szloven peldat nekunk kutya kotelessegunk lenne tanulmanyozni. Az egy olyan skandinav modell, amely hozzank hasonlo kulturalis hatterrel sikeresen adaptaltatott.

A bankrendszeruk most kohog.

De hogy nez ki a mienk?

Ha elfogadnank, hogy az EU jog mit mond a devizahitelekrol, akkor osszeomlana az orszag bankrendszere.

Ez olyan mint az embernel a szivinkfartus.

Azonnali KO.

Szloveniaban pl ugy epult fel a rendszervaltas utani bankrendszer, hogy az elejen nem engedtek be kulfoldi bankokat.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.02.02. 02:28:21

@kisQtya: A postoló hogyan dolgozhat szakácsként...?

Siman.

Itt a szakacs munka elegge kozel van a betanitott munkakhoz. Itt nem kell vegzettseg. Szakmai gyakorlat inkabb.

Konnyen lehet elore lepkedni a rangletran.

Dolgoztam egyebkent kitchen porterkent, KFC ben, starter pozicioban, reggelizteto pozicioban, cukrasz reszlegen. Meg mindig betanulos poziciokat csinalok, de van mar 5 ev mogottem.

zopilote 2013.02.02. 02:30:13

@blackhair-lady:
Jah, az irasaim alapjan:) Tudod, van egy jo mondas, amihez tartom magam:
" Az oszinteseg a legjobb alcazas " :)
A valo eletben egy ven, kiallhatatlan, mogorva ember vagyok igazandibol:)
De amugy jol esett, amit irtal, thx:) Emelte az egomat! (ami mar reg elveszett belolem)

hothead 2013.02.02. 03:32:37

@mommmmo: megnyugtatlak, ennek semmi köze a szüléshez, én több, mint 3 éve szültem utoljára, de szintén követhetetlen a gondolatmenet. mintha egy rémálomból felriadva írta volna vagy nem is tudom... a kitekert körmondatok mellett kissé furcsán hat az "éppen tök jól keresek" összetétel :)

írok majd nemsoká, addig is jó babázást! ja, és nem küldtél képet, pedig azóta is várom.

hothead 2013.02.02. 03:41:10

@Saman: "hogyan dolgozhat szakácsként...?" ez engem is érdekelt. "Itt a szakacs munka elegge kozel van a betanitott munkakhoz." nem kell szakképesítés? ez valóban fura. de hát ahogy Auguste Gusteau mondta: "főzni bárki tud."

zopilote 2013.02.02. 04:22:12

@Saman: @hothead:
Egyszer olyan melyre sullyedtem, hogy barmi munkara hajlanado lettem volna (ez tulzas,
mert van amit nem vallalnek). Egy haverom beajanlott szakacsnak egy 3 napos rendezvenyre.
Hamburgert, pancaket kellett sutni 12 oran at, amit meg eletemben nem csinaltam. Kiosztottak
az egyenkotenyt, sapkat es odaallitottak egy sutoplatnihoz. Neztem a mellettem levoket, hogy
csinaljak, es probaltam utanozni oket. Az utolso nap cigiszunetben elkezdtunk beszelgetni, es
bevalottam, hogy en nem vagyok szakacs, toluk lestem el titokban a " szakmai fogasokat ".
Erre ok is oszintek lettek, es kiderult, ok sem voltak szakacsok, ok is a melletuk levotol
figyeltek el a dolgokat:) Ennyit a szakacssagrol es papirokrol:) Azota tisztelem a szakacsokat,
mert ki kell birniuk egesz nap azt az egett olajszagot:(

Shebelle 2013.02.02. 08:30:08

Nekem is tetszett a poszt!
...és sírni illetve bőgni nem csak könnyekkel lehet.... :)
Remélem Saman egyszer újra fog merni álmodni, ezt kívánom neki teljes szívemből!

DieNanny CH 2013.02.02. 09:23:22

@Rebarbaraa:
"50 masik jelentkezo karara te kapsz meg egy poziciot"

Ha van velem együtt 51 óvónő, aki állásra jelentkezik, de a főnökkel egyszer jót beszélgettem a falunapon, emiatt én kapom meg az állást: legyen miatta lelkiismeretfurdalásom, mert 50 kollégám rosszul járt? Ez seggnyalás? Mert elképzelhető, hogy valóban emiatt beszélgettem a főnökkel. Mert különben rá sem bagóztam volna.

Ha hízelgéssel, kibeszéléssel jutok egy pozícióhoz, az nem kapcsolati tőke-építés. Hanem seggnyalás.

A kapcsolati-tőke-építés pont egy pozitívum: csak tisztességes, emberi módon lehet ezt tenni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.02. 09:43:39

nagyon jó íz írás stílusa, grat a posztolónak!

01234567 2013.02.02. 09:53:32

@hagyma: Erre a kapcsolatira: Egyszer volt egy kollégám, aki kívülről, egy kedves, rendes, nett embernek tűnt, amíg meg nem ismerted, és rá nem jöttél milyen igazán. Mindig mindenkire mosolygott, mindenkihez volt kedves szava, soha senkire egy rossz szó, segítő tanácsok, érdeklődés. Aztán megismerted. Rájöttél, hogy a mosoly mögött semmi nincs, egy biorobot, aki kialakította, a soha nem lehet tudni, ki árthat, ki használhat, ezért mindenkivel legyél szemtől szemben kedves túlélési technikát, ellenben a segítő tanácsok mögött pl. az állt, hogy kiderítse miben vannak hiányosságaid, hibáztál e, és ha az útjában voltál, ezeket kegyetlenül kihasználta a hátad mögött ellened, ugyan így a segítséggel, elraktározta, és ha kellett tőled valami, akkor rögtön figyelmeztetett, negatív az egyenleged, most te jössz, ugyan így lifteztek nála az emberek a kapcsolat tartás terén. Érdekes módon, mindig azokkal volt élénkebb, akikre éppen valamilyen oknál fogva, egy hétköznapi probléma okán szüksége volt, és azokkal az ismerősökkel volt rendszeres akikkel jó ha, mert mindent el tudnak intézni. Kapcsolat tartás terén komoly fluktuáció volt az ismeretségi körében. Eközben szüleire, testvéreire egész évben nem jutott ideje, pedig volt, hogy komoly problémákon segítették korábban át, a gyerekeinél mindent pénzzel oldott meg, az egyik drogos volt, a másik kamaszként orgazda, és szerencsejátékos. És egy idő után kib@szott idegesítő volt, hogyha a munkahelyen szólt hozzád, már azon törted a fejed, mikor, mi a f@szt akar tőled majd cserébe. Főleg, hogy nekem taszító, és idegen ez a viselkedés, amikor rájövök, becsapva érzem magam.
Ami a posztírót illet, tudom nem biztos hogy meg érted, mivel már rég elmentél Magyarországról.
"A magyarságom és a felnőtt énem más karakterisztikus elemei egy napon meglehet, hogy arra ébrednek, hogy halálos ellenségekké váltak!"
Tudod ezt én már megéltem. Azt hogy amit mi magyarok magunkról gondolunk nem igaz. Sőt! Vagy azt, hogy egy román, szlovák jobb kollégám, haverom, egyáltalán embertársam volt kint, mint a magyarok. Bevett magyar viselkedési formákról, gondolkodás módokról nem is beszélve. Ez utóbbiakra akkor jössz rá igazán, ha visszatérsz, és a kinti formákkal próbálsz visszailleszkedni. Öngyilkosság.
"Ez főleg az anyaország kirekesztő nacionalizmusának az eredménye. A mi nemzeti identitásunk tele van beteges baromságokkal."
Ez a másik is. Igen, nálunk arányaiban túlzó a xenofóbia, a felsőbbrendűségi képzet, és bizony sajnos erre meg az ellen oldal túlzó liberalizmussal, beteges megértési, elfogadási mechanizmussal válaszol. Így a két oldal egymást gerjeszti, a normális szinte teret sem kap.

SadBoobie (törölt) 2013.02.02. 10:06:19

Értem a kritikát és kösz.

Az írásodból az érződik, hogy azért te is tudod, hogy az igazi problémát nem sikerült megoldani.Talán ebben segítene az, ha azt mondanám, pörgesd le magadnak életet filmjét, de ne úgy, ahogy eddig, gőgösen, újra-újra máshonnan nézve és magyarázva a dolgokat pénzzel, másokkal, hanem úgy, mintha még 3 másodperced lenne az életedből.Talán hamarabb meglátod mi a megoldás, mintha egy következő összeomlásra várva helyet változtatsz és szakmát váltasz.Egy jó ötletet pedig, - főleg, ha az a lényege, hogy valamit jobbá tegyen - ott lehet a legtisztábban és legszebben megvalósítani, ahol a legnagyobb baj van és ott is van igazán értelme, persze lehet, hogy nem könnyű.A könnyű problémákban viszont sosem kell másoknak segíteni, azt megoldja mindenki magának.

Jöhetnek a papucsok......habár jobb lenne valami virtuális kínzásnak valami magyar......bonyhádi lábasfedőkkel való összecsattintás ? .-)

SadBoobie (törölt) 2013.02.02. 10:30:26

A nemzeti identitasunk tele van baromsagokkal:
Az enyem bizonyosan,de inkabb idotallo formaban irva: tele van rohadt nagy ellentmondasokkal

Gabóca71 2013.02.02. 12:48:38

Ne aggódjatok kommentelők! Még magyarok vagytok mind! Utálkoztok,föcsögtök,savaztok,okoskodtok! Segítő szándékkal megírja valaki a tapasztalatait,érzéseit.....ti meg azzal vagytok elfoglalva,hogy férfias-e a sírás?!!Tisztelet a kivételnek!! Nem,nem férfias,de minden férfi sír legalább egyszer életében,valószínűleg nem nyilvánosan. Aki nem ,annak valószínűleg nincs lelke,vagy túl könnyű az élete....
Jó,ő bőgött ,és akkor mi van? Kicsit lelkizős típus,ilyen beállítottságú,ezért is lett szociális munkás. Akinek nem kellett még elhagynia családot vagy nem maradt egyedül 1-2-3 gyerekkel,kilátástalanul a jövőt tekintve....az nem tudja ez mekkora teher és felelősség!
Szerintem hiánypótló ez az írás és a magyar embernek igenis beszélnie kell a lelki hátteréről az ország/életváltásnak,mivel mi nagyon röghözkötött nép vagyunk,még országon belül sem nagyon költözünk,legalábbis a nyugati népekhez képest. Itt gyakran hazaárulózzák azt aki úgy dönt,hogy elmegy más országba boldogulni. Ez szörnyű és szánalmas!
Lehet,hogy most nő fel a magyar ember,nem tudom,de,hogy a kölcsönöket már rég visszafizette az ország,az is biztos! És igenis dolgozó nép a magyar! Nem azért tart itt az ország mert a szüleink,nagyszüleink,dédnagyszüleink ne dolgozták volna ki a belüket! Már bocsánat! Ez néphülyítés! A hazaárulást az ország vezetői követik el,nem a kisemberek! Én így gondolom! Nem hinném,hogy aki marad és tengődik a kis megalázó fizetésért,sakkozik a csekkekkel , boldogtalan és stresszes és a gyerekeinek nem tud nemhogy jövőképet ,de biztonságot sem biztosítani,az megmenti bármilyen módon is a HAZÁT!

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.02.02. 13:58:34

A blogomon feltettem úgy a cikket, hogy sok-sok háttér meglátást belinkeltem.

Ha felkavart Benned dolgokat, vagy érdekelnek a politikai szocializációs utalások, akkor ess neki a cikk kisregény változatának.

Várlak szeretettel:

Sámán

sárospataki 2013.02.02. 16:39:32

@Saman: dehát a magyarság az nem csak, és nem főleg a mostani társadalmi bajok. Persze az is benne van, de én ezt a végletességet nem értem. A magyarság az a Székelyföldtől Sopronig terjed, meg Balassitól mondjuk Gerlóczy Mártonig, satöbbi, ezeket nem lehet megtagadni, vagy ha igen, akkor az ember szegény lesz, teljesen feleslegesen.

sárospataki 2013.02.02. 16:40:38

@zopilote: igen, mondjuk én erdélyi vagyok eleve, nekem egy gyurcsány, egy orbán vagy akárki más kevés ahhoz, hogy kijelölje ennek a kereteit.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.02.02. 18:41:39

@sárospataki lány: A szimbolumok kitörölhetetlenül ott maradnak a történelmünkben és az irodalmunkban.

Az én itt használt kultúra felfogásom szerint, a kultúra probléma megoldási algoritmusok összessége.

Maximum annyival egészíteném ki, hogy mindaz, amit az őseink és mi felhalmoztunk a problémák meg, vagy feloldására.

Ahogy a civil szektor definíciónál is adtam párat, amely nem teljesen fedi le egymást, itt is létezik olyan, hogy a Te kultúra értelmezésed is egy megközelítés, meg az ahogyan én a kezembe veszem a kultúránkat, az is egy megközelítés. A blogomban kifejezetten használok irodalmi párhuzamokat. Sok Ady előfordul péládul. Ő is erről papolt.

Herr Géza 2013.02.02. 20:58:09

@andaluzkutya: "..mindenki mondja, hogy ha futsz, akkor pl. 2-3 évvel tovább élhetsz..."
És ez pontosan az a 2-3 év, amit életed folyamán futással töltöttél. Jó business :-)

tableno 2013.02.02. 21:13:18

Csak most olvastam el ezt a posztot, de érdemes volt! Ilyen szépen megírt, jól összeszedett gondolatokat régen olvastam itt. Saman-nak csak gratulálni tudok, és remélem sikeres élet vár rá, mert minden mondatából érződik, hogy rendkívül értelmes és érzékeny ember. Ami meg a sírást illeti, ugyanolyan jogunk van hozzá, mint akármelyik fehércselédnek! Az emancipáció nem csak egy irányba működik ám, hölgyeim! :P

tableno 2013.02.02. 21:14:35

@Herr Géza: Szerintem futni jobb, mint meghalva lenni, nem?

Herr Géza 2013.02.02. 21:30:21

@tableno: Te itt valamit nem értesz kristálytisztán, vagy én nem ?? (Egyébként nem igazán gondoltam komolyan, csak adta magát a könnyü poén.)
Rám legalábbis tuti igaz: a sportok közül egyedül a futást (céltalan, értelmetlen körözes, küzdelem a másodpercekkel, mi ebben az élvezet ?) utáltam olyan szinten, hogy én akkor biztos azt választottam volna, hogy a futás helyett inkább valami "értelmes" tevékenység, és haljak meg inkább némivel hamarabb. Aztán persze 60-70-80(?) felé közeledve verném a fejem a falba..

tableno 2013.02.02. 21:38:31

@Herr Géza: Jóvanna, én se komolyból írtam! Amúgy futni én is utálok...

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.02.02. 22:19:24

Köszönöm mindenkinek a hozzászólását!

Sokótoknak sikerült jó olvasmány élményt szerezni és sok pozitív visszajelzést kaptam.

Megerősített abban, hogy jó irányba építkezek.

Köszönöm!

Szimba 2013.02.04. 15:49:28

Megpróbálom értelmezni az írás lényegét:
Magyarországon nem létezik demokrácia, ezért nem működnek a kis közösségi, vagy akár nagyobb közösségek kezdeményezései. Nincs szociális háló, ezért nem érdemes szociális munkásként itthon dolgozni. Nincsenek értelmes lehetőségek, alacsony az életszínvonal, amiből a gyerekek, a család fenntartása lehetetlen.
Ezzel egyet kell értenem.

Nem hazafiatlanság elköltözni más országba, mert európai vagy más kontinensbeli polgárként is magyar maradhat az ember.
Ez is igaz, abban az esetben, ha a gyerekkorát Mo.-n töltötte, tehát itt vannak a gyökerei. Azonban a külföldön született, és felnövő gyerekei már legfeljebb magyar származásúak, de nem magyarok.
Ez nem kirekesztés, ez egyszerűen az anyanyelvéből, a kulturális környezetből adódó váltás.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.02.04. 20:34:51

@Szimba: Pont egy olyan poszt van ma fenn, ahol a szerző zokon veszi, ha levesszük róla a keresztvizet.

Ha valakinek a szülei magyarok és ő ezzel az identitással él, akkor nekünk milyen jogunk van átminősíteni ezt?

Had mondja büszkén, hogy magyar. Úgy nevelték a szülei és ő nem fordult ezzel szembe.

Fájdalom lehet neki megélni, hogy a közösség nem képes arra, hogy ezt elfogadja.

De tudod mit, én nem őt sajnálom, hanem magunkat!

Megint a mérgező - kirekesztő magyarságkép!

jodi 2013.02.05. 01:27:38

az én magyarságképem nem kirekesztő, hanem befogadó.
olvasom a meglátásokat itt-ott. megoldáskeresések, menekülés.
ha el akarok zárkózni attól, és nem akarok az egésszel foglalkozni, akkor is az jön le az egészből, hogy teljesen logikus a következtetés, miszerint a politikai szféra műbalhéit szinte lehetetlenség megszüntetni.

Szimba 2013.02.05. 09:41:23

Semmi gond azzal, aki külföldön élve, születve is magyarnak vallja magát. Sőt, attól sem veszem el azt a tudatot, hogy magyar, aki külföldön született, nőtt fel.
Inkább azt akartam mondani, hogy többségében a külföldre vándorolt, megtelepedett magyaroknak a gyermekei, az unokái pedig végképp beilleszkednek egy más közegbe, más nép kultúrájába, és már integrálódnak. Legfeljebb a legenda marad meg a magyar származásról.
Ismerősök között vannak, akiknek a gyerekeik már Amerikában születtek, ott mennek férjhez, nősülnek, egymás között csak angolul beszélnek. Még értik a szüleik magyar szavát, de a magyar szokások, gyermekkori mesék, dalok, a magyar történelem, irodalom, stb. már nincs mögöttük.
Az említett fiatalember a szüleitől erősebb hagyományt, tanítást kapott, ezért érzi otthon magát Mo.-n is, és az USA-ban is. Ezzel szerintem nincs semmi gond.

Szimba 2013.02.05. 09:45:53

Itt van néhány híres magyar származású ember. Nyilván vannak közöttük, akik ismerik és nem szégyenlik, nem tagadják a származásukat, és vannak, akik nem tulajdonítanak neki nagy jelentőséget.
hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%ADres_magyar_sz%C3%A1rmaz%C3%A1s%C3%BA_szem%C3%A9lyek_list%C3%A1ja#.C3.9Czletemberek.2C_politikusok

herr_von_wolfenstein 2013.02.05. 11:29:17

Az elmult sok-sok ev alapjan ugy tunik, hogy csak akkor valhat valakibol vilaghiru magyar, ha:

1. Nem el Magyarorszagon
2. Nem is akar Magyarorszagon elni
3. Gyengen beszel magyarul
4. Magyarorszaggal nem is nagyon torodik
5. Lehetoleg zsido szarmazasu, ha Nobel dijat is szeretne...
(Nem rasszista megnyilvanulas csak objektiv)

Tetszett a poszt, de sokkal jobban nehany komment! :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása