oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. január 24. 06:54,  Mertem nagyot álmodni 244 komment

2013. január 24. 06:54 Határátkelő

Mertem nagyot álmodni

Amióta itt vagyok Mexikóban, rengeteg emberrel ismerkedtem meg, korábban elképzelhetetlenül sok lehetőség merült fel a jövőt illetően. Olyannyira sok, hogy magam is csak kapkodom a fejem, és azt sem tudom, melyik ujjamba harapjak. Ha csak a fele valóra válik, nem fogok unatkozni a következő néhány évben.

cím_14.jpg

„Úgy indultam útnak, hogy tudtam, szeretném megváltoztatni az életem. Magyarországon céges rendezvények szervezésével foglalkoztam, abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy 18 év alatt nagyjából ötezer rendezvényen dolgozhattam, szinte mindenkit megismertem a szakmában, és a szakma nagy része engem is jól ismer.

Könnyű így dolgozni, hiszen ami egy kezdő, vagy egy-két éves tapasztalattal rendelkező rendezvényszervezőnek egy teljes heti munka, azt én elintéztem pár óra alatt néhány jól irányzott telefonhívással és e-maillel. Villámgyorsan tudtam dolgozni, és rövid idő alatt nagyon sok pénzt tudtam termelni úgy, hogy az az ügyfeleknek fel sem tűnt.

Arany életem lehetett volna, ha a pénz motivált volna, azonban soha nem ez, hanem a szakma, és a szakmában dolgozó barátaim, kollégáim iránti szeretet késztetett arra, hogy dolgozzak. A lehetőség adott volt, de nem éltem vele.

A rendezvényszervezés mindig is a második szerelem volt az életemben. A válság négy éve alatt azonban az üzleti rendezvények száma és az azokra elköltött összegek egyes becslések szerint kevesebb mint a harmadára estek vissza, miközben a felsőoktatási intézmények, OKJ-s képzőhelyek számolatlanul öntik a piacra az új "szakembereket".

Ebben a helyzetben - mivel nem hajtottam a munkát, csak a személyes ajánlásokból éltem - a munkáim mennyisége elérte azt az alsó küszöböt, ami ugyan projektenként jól jövedelmezett, de éves átlagban csak a vegetálást tette lehetővé, mint – sajnos - a legtöbb honfitársunk esetében.

Ez még a kisebb gond, de a napjaimat otthon, egyedül töltöttem, nem dolgoztam többet napi átlag egy-két óránál. Kicsinált az unalom, ráadásul a magánéletemben is csalódásokkal kellett szembenéznem.

Nem úgy alakult, ahogy terveztük

Már huszonegynéhány éves koromban sikeresnek mondhattam magam, jól menő vállalkozás, új építésű lakás, új középkategóriás autó, feleség, család, boldogság, ahogy a nagy könyvben meg van írva.

Aztán az élet sajnos nem úgy alakult, ahogy terveztük. Egy válás, egy balul elsült rendezvény hatalmas vesztesége, és két svájci frank alapú hitel visszaküldött a rajtvonalra, nem maradt jóformán semmim. Rá kellett jönnöm, hogy az az élet és azok a javak, amelyek korábban célként lebegtek előttem, egy zsákutcában pörgő mókuskerékbe visznek, és különben sem a tárgyak, hanem az élmények és a bennünket körülvevő emberek teszik boldoggá az életet.

Szerencsére egyikben sem volt soha hiány, mindig is boldognak vallottam magam. Az utóbbi két évben azonban a hazai közhangulat, és a tehetetlenség érzése nem hagyott nyugodni. Nem tudok hazugságban élni, a nyugalom és a biztonság számomra mindennél többet ér.

Nem tudtam, hogy milyen irányba, de éreztem, hogy váltanom kell. Az életem volt a rendezvényszervezés, elképzelhetetlen volt, hogy valaha is mással foglalkozzak.

Éves pénz egy összegben

A 2012-es év - utólag elmondhatom - szerencsésen alakult. Tavasszal kaptam egy nagy volumenű fél éves megbízást, a Budapest Sportarénában megrendezett Viva Comet Gála rendezvényszervezési feladatainak szakmai felügyeletére, majd ugyanettől a cégtől három megbízást a VOLT Fesztivál, a Balaton Sound és a Sziget Fesztivál egyes helyszíneinek koordinálására.

Most már azt mondom, hogy szerencsémre - a vállalat belső szabályozása nem engedte meg, hogy azonnali kifizetések történjenek az alvállalkozók felé, így -bár nem voltam ügynökség, csak önmagamat adtam el nekik - a korábban megkeresett, és éppen hogy kézhez kapott tiszteletdíjamból szívességi alapon folyamatosan megfinanszíroztam a fesztivál-megjelenéseket.

Én fizettem helyettük a molinók, formaruhák, dekorációs- és arculati elemek, nyomtatott anyagok gyártását, a bérelt eszközöket, de még a promóciós hostessek fizetését is. Az eredmény az lett, hogy nem volt lehetőségem elkölteni a saját pénzem, így szinte az egész éves fizetésem a Sziget után, valamikor szeptember végén láttam csak viszont, mondhatni egy összegben.

Ezzel párhuzamosan egy korábbi sikeres munkámnak köszönhetően az egyik legnagyobb autógyártó vállalatcsoportjának európai regionális központja kért fel egy 19 ország kereskedőit átfogó nemzetközi autóbemutató szervezésére Portorozban, Szlovéniában.

Minősített beszállító lettem a cég londoni központjában, nem kis adminisztratív jellegű küzdelem árán. Minden nehézség, és a rendelkezésemre álló szűk két hetes szervezési idő ellenére sikerült egy szép összeget leharapnom a tortából, így a korábbi munkákkal együtt viszonylag sok pénz állt rendelkezésemre. Hónapokig gondolkodtam, hogy mibe fektessem be, volt is néhány ötletem. Mégsem ezen az úton indultam el.

Eltűnni a világ elől

Egy megrázó őszi szakítás után azonnal elkezdtem böngészni a netet, Afrikában szerettem volna önkéntes munkát végezni néhány hónapig, eltűnni a világ elől, gyerekeket tanítani angolul. Ez egy kb. másfél milliós összeget felemésztett volna, és úgy gondoltam, ha már itt tartunk, megnézem, hogy életem szerelme, a búvárkodás milyen önkéntes munkalehetőségeket kínál.

tréning.jpg

Találtam is mindenféle bálnavédő, fókaszámláló, cápa- és delfinmentő, korallméricskélő, tengerfenék tisztító lehetőségeket hasonló kiadás fejében, míg nem egyszer csak véletlenül beleakadtam egy divemaster gyakornoki programba Hondurasban.

A divemaster nem más, mint az a hivatásos búvár, aki segíti az oktatók munkáját, kiszolgálja a kedvtelési célú búvárok/nyaralók igényeit, előkészíti és megfelelő helyismerettel tervezi a merüléseket és csoportokat vezet a víz alatt a világ különböző egzotikus és trópusi szigetein, búvárparadicsomaiban.

Rögtön be is adtam a pályázatom egy-egy ilyen két hónapos képzési-gyakornoki programra Honduras mellett Thaiföldre és Mexikóba, Cozumelre is.
Szerdán éjjel kettőkor jött a válasz Cozumelből, hogy szombaton, december elsején kezdhetek is, de utána teltház van fél évig, tehát most vagy soha.

Azt hittem, valami rossz vicc

Úgy gondoltam, hogy erre a két hónapra, amíg távol vagyok, fenntartom az albérletem, aztán visszajövök és meglátjuk mi lesz. Szóltam a lakás tulajdonosának, kifizettem előre egy újabb hónapot. A repülő szombat reggel 10-kor indult, éppen csomagoltam, amikor 14 órával a gép indulása előtt, este nyolckor jött a telefon: a tulajdonos nem szeretné, ha két hónapig üresen állna a lakás, mi van, ha betörnek, csőtörés van, vagy akármi vagy bármi.

Kijelentette, nem járul hozzá, hogy elutazzak. Először azt hittem, hogy ez valami rossz vicc, de hamar kiderült, hogy halál komolyan gondolja, nem is tudtunk megegyezni (hogyan is?), így azonnali hatállyal szerződést bontottunk. Bent ragadt kéthavi kaucióm és egy havi bérleti díjam. Egy éjszaka állt rendelkezésemre hogy kiköltözzek.

Abban a pillanatban úgy éreztem, hogy ez volt az utolsó húzása Magyarországnak. Az éjszakát azzal töltöttem, hogy lefényképeztem és feltöltöttem egy aukciós portálra mindazt, ami pénzzé tehető, vagy mások számára még hasznosítható, beleértve a jobb állapotban lévő kabátokat, snowboard nadrágot, vasalót, hajszárítót, számítógépet, bekeretezett képeket, tükröt, bútorokat, DVD-ket, mindent.

Többségében egy forintról induló, minimál ár mentes licitekre. Nem érdekelt mennyi pénz folyik be, csak szabaduljak innen minél gyorsabban. Reggelre lehordtam mindent a tárolóba, kiürítettem a lakást, reggel visszaadtam a tulajnak, a tároló kulcsát átadtam volt barátnőmnek, később ő segített a vevőknek átadni az eladott tárgyakat.

A biztonság kedvéért egy télikabátot és néhány ruhát hátrahagytam, hátha vissza kell még mennem. Hívtam egy taxit, és alvás nélkül, a búvárfelszerelésemmel és néhány mellé csomagolt pólóval - amennyi befért még - szálltam fel a párizsi járatra, majd onnan egyenesen Cancunba repültem.

Megérkeztem az új életembe

Ahogy kiléptem a repülőtér légkondicionált csarnokából és arcon csapott a párás, virágillatú hőség, elmosolyodtam. Megérkeztem az új életembe. Ha minden jól megy, hamarosan a hobbimból fogok megélni.

A lehetőségek napról napra gyűlnek, felfoghatatlan mennyi mindent kínál a búvárszakma.

Az első ajánlatot egy amerikai tanulótársamtól, Eileentől kaptam, aki Miamiban él. Miami arról híres, hogy akik meggazdagodtak valahol az USA-ban, többnyire oda költöznek a tengerpartra, a kellemes melegbe.

A mi fogalmaink szerint megszámlálhatatlan mennyiségű pénz van jelen Floridában. Eileen barátai például rendszeresen járnak pókerezni, nyolc, kötőjel negyvenezer dolláros beülőjű versenyeken indulnak.

Rengeteg hatalmas yacht van a környéken, amelyek fenekét úgy pucolják, hogy csilliárdokért kidaruzzák őket egy szárazdokkba. Ennél olcsóbb megoldás, ha lemegy egy búvár team, és víz alatt lepucolja róla az algát. A fizetség fejenként napi 800 USD. Tessenek kiszámolni, ez nem rossz, sőt!

A gond az, hogy nincsenek olyan vállalkozók, akik ezzel foglalkoznának, ezért Eileen azt javasolta, hogy hozzunk létre közösen egy céget, ô pedig szponzorál engem a munkavállalói vízumhoz.

Remek lehetőség, azonban mint ahogy eddig sem a pénzért dolgoztam, úgy gondolom, hogy a korallzátonyok, és mondjuk a Maldív-szigeteken vagy Bora-Borán merülő, a világ minden tájáról érkező búvárok picit jobban vonzanak. Ezt a lehetőséget tehát jegelem egyelőre.

Még él a hit, hogy a drágább jobb

Ugyanezek a yacht tulajdonosok viszont erősen nyitottak arra, hogy a hajójukon legyen egy privát búvároktató, aki a normál tarifa tizenöt-húszszorosáért tanítja őket. Ott még él az a hit, hogy ami drágább, az jobb. Így merült fel tehát a lehetőség, hogy a divemaster képzés után maradjak Cozumelen és elvégezzem az oktatói tanfolyamot is. A döntés megszületett, pár nap múlva kezdődik a tanulás és két héttel később a vizsgák.

A PADI, mint nemzetközi búvárszervezet profiknak készült weboldalán ott sorakoznak a búvárbázisok álláshirdetései, divemastereket, oktatókat, videósokat keresnek a világ minden tájára.

Ahol tenger van, ott többnyire búvárkodás is van. Igaz, a legtöbb helyen 4 nyelv ismerete az elvárás a szakmai képzettségen és kiválóságon felül. Mivel sok az orosz búvár, itt az ideje feleleveníteni a tudást, csak hasznát veszem végre annak, hogy nyolc évig tanultam. A másik a spanyol, ami mint világnyelv, nem csak a karibi szigetvilágban kötelező.

pihenés.jpg

Vissza Magyarországra

Első terveim mégis Magyarországra visznek vissza, ha rövid időre is. Az elmúlt időszakban 57 ismerősöm, barátom jelezte valamilyen formában, hogy szeretne megtanulni búvárkodni tőlem, vagy a meglévő szintet magasabb szintű kártyára emelni.

Nekem ráadásul az oktatói mesterfokozat megszerzéséhez 25 képzést le kell jelentenem, és ez a jelek szerint ezúton is megvalósítható. Arról nem beszélve, hogy bárhol is leszek a későbbiekben a világban, az általam oktatott búvár barátaimat mindig örömmel fogom fogadni, reményeim szerint már mindenhol a saját házamban, lakásomban.

Szakmai ártalom, hogy nem tudok leszakadni a fesztiválokról, ezért megkerestem az egyik legnagyobb hazai zenei fesztivál szervezőit azzal, hogy egy nappali búvárhelyszínt hozzunk létre, igazi tisztított vizes medencével, igazi búvárfelszereléssel, igazi PADI által is elismert "discovery" merülésekkel.

Pozitív visszajelzést kaptam, és az egyik italgyártó cég már érdeklődik is egy esetleges szponzoráció miatt. Ha ez összejön, reményeim szerint több száz fiatalt tudunk elindítani a búvárkodás csodálatos, életeket megváltoztató világa felé.

Lehet Thaiföld is

Több ismerősöm is él Thaiföldön, Mike, az oktatóm is baráti kapcsolatot ápol ottani búvárbázisok tulajdonosaival, illetve itteni oktató kollégáim közül a következő hónapokban többen is átteszik székhelyüket Thaiföldre.

Mivel sok magyar turista választja Thaiföldet úticélként, magyar nyelvet beszélő oktatóként, pláne bármelyik bázis számára elérhető freelance-ként jó lehetőségek vannak arrafelé.

A cél Koh Tao. Ez a pici sziget a világ búvárképzésének központja. A PADI által évente képzett 950 000 új búvárból ötvenezren itt szerzik meg az alapfokú, OWD (Open Water Diver) kártyát. A divemaster fizetés havonta (nem csak itt, hanem szinte bárhol a világon) átszámítva 700 000 Ft, az oktatói ennél magasabb.

Thaiföldön egy kétszobás ház bérlése rezsivel, nettel, mobiltelefonnal, teljes havi étellel-itallal, közlekedéssel együtt sem több mint havi 120-150 ezer forint, kézenfekvő tehát itt visszatermelni az oktatás során tandíjakba és repülőjegybe befektetett tőkét.

A napokban aztán - annak ellenére, hogy mindenki azt mondta eddig, hogy lehetetlen - ajánlottak munkát itt helyben, Cozumelen is. Sőt, az elmúlt két hónapban végzett divemasterek és oktatók közül nyolcan vagy itt a szigeten, vagy szemben Playa del Carmenben vagy Cancunban dolgoznak. Ez kb. 50%-os elhelyezkedési ráta. Bíztató.

Vagy India

Még mindig nincs vége. Egy nagyon kedves ismerősöm Indiában, annak is a déli csücskén, Keralam tartományban él és egy mesterséges zátony építésébe fogtak, turisztikai céllal. Az elmúlt két év alatt, amióta kint vannak, háromhavonta hív, hogy menjek ki hozzájuk, ez alkalommal segíteni az építkezésnél.

Búvárként biztos vagyok benne, hogy sok feladat lenne és nem csak a munka, hanem India is nagyon tetszene. Várom a visszajelzését, ha már startra kész a projekt és indulhatok.

Azt már meg sem említem, hogy egy másik barátomnak van egy hostelje Gran Canarián, és szó van róla, hogy próbaképpen viszünk oda fapados járattal néhány tanulót vizsgázni, és ha kedvezőek a tapasztalatok, komolyabban is megvizsgáljuk egy újabb, kifejezetten búvárokra szakosodott és nekik kialakított infrastruktúrával rendelkező hostel és diveshop nyitásának a lehetőségét.

Nagyot álmodni

Mindezek a jelenleg nyitva álló, az elmúlt két hónapban felmerült lehetôségek. Amiért elkezdtem professzionális szinten foglalkozni ezzel a csodálatos hivatással, az mégis az olyan munkalehetőségek, mint amit például Hawaii, Dubai, Tonga, Tahiti, Samoa, Micronesia, a Maldív-szigetek, Indonézia, Kuba, Vietnám, Honduras, Venezuela, Honduras, Ausztrália, Új-Zéland, Egyiptom, Jordánia, Mexikó, vagy bármely, tengerrel, roncsokkal és korallal rendelkező ország és ezek búvárbázisai tudnak kínálni.

Hogy is szól otthon a kormány egyik jelmondata? Merjünk nagyot álmodni! Jelentem én már megtettem. Ha valaki szeretne hasonló lépéseket tenni, keressetek meg, bárkinek nagyon szívesen segítek tanácsokkal, tapasztalatokkal, kapcsolatokkal!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: búvárkodás Mexikó

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr15040169

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szárnyakat adtunk vágyainknak 2013.01.25. 09:33:29

Ha családi ház, akkor ugye udvar. Ha udvar, akkor már kert is. Ha meg kert, akkor állatok is. Haszonállatok. Na, ez a mi alapkoncepciónk, és most előrébb léptünk az ügy érdekében. A ház ugyebár, már megvan. Szegénykém, mostanában inkább hasonlít egy é...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spacecake 2013.01.24. 21:52:01

@Az_Univerzum: hát ott most felkopik az álluk a lyányoknak.....

sírjatok 2013.01.24. 21:52:41

@tableno: akkor felesleges barkit is bortonbe zarni, hiszen ilyenkor a puszta levegobol letrejon helyette egy masik bunozo, jol ertem, ugye?

Az_Univerzum 2013.01.24. 21:54:28

@Spacecake: ja, az egyik ilyen hely épp most zárt be, vagy átépítik, nem tudom (szerencsére).

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.01.24. 21:54:50

Nem szoktam egyböl kommentelni, elöször elolvasom a kommenteket is, de most kivételt kell tennem.
Norbi reloaded feelingem van! :-) Pedig tudom, h nem, de mégis. :-) Bocsi Peti!

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.01.24. 21:55:34

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Különben meg hol van Hatärätkelö fölvezetö szövege?

zopilote 2013.01.24. 22:08:14

Egy szemelyes "elmeny": kb 4 eve egy vancouveri magyar baratom megkert, hogy a
lanyanak az olimpia idejere megnyilo divataru uzleteben vegezzek el egy kis tatarozasi
munkat. Gondoltam, csak az anyag arat szamitom fel, igy is segitve honfitarsaimat. Az
utolso nap a lany megjelent egy feher nyitott sport Mercedessel es a baratjaval es egy
masik kigyurt sraccal, a testorevel. Rendesek voltak, fizettek (szamoltam fel munkabert
is, eleg szepen) Tavaly osszel olvasom az ujsagban, a sracot letartoztattak Montrealban
a testoret pedig lelottek Vancouverben :(

ablakkktalan (törölt) 2013.01.24. 22:09:27

@zopilote: Így van, kár etnikai kérdést csinálni ebből, meg náci hatalomátvételt vízionálni, csak egyszer és mindenkorra tisztázni kéne, hogy mit lehet és mit nem.

A főbűnös a hatóság, aki nem cselekszik, nem a cigányok. Nem kell itt 300 éveket fejlődni, pusztán be kell tartani a már létező törvényeket. Bőrszíntől függetlenül valaki ellop egy szöget, lássuk csak, akkor ez alapból betöréses lopás, egyszer már lopott, visszaeső, mondjuk kezet emelt a gazdára, akkor már rablás meg súlyos testi sértés kísérlete, odakiabálta, hogy megöllek, akkor már gyilkossági kísérlet, szerintem nem baj az, ha a többszörösen visszaesőknél kicsit vastagon fog a ceruza, 15-20 év, a viszont' látásra. Egyszer majdcsak elfogynak.

Üzenni kell a bűnözőknek, hogy ez az ország ezt nem tűri el, és üzenni a dolgozó, adófizető állampolgároknak, hogy veletek vagyunk, tesó. Hidd el, ezt mind a kettő oldal megértené igen hamar.

Ilyen egyszerű lenne.

tableno 2013.01.24. 22:11:19

@sírjatok: Nagyon rosszul érted. A bűnözőkkel szemben igenis keményen fel kell lépni. Viszont azt is meg kell érteni, hogy nem etnikai alapon lesz valaki bűnöző. Tehát ha le akarod szorítani a bűnözést, akkor nem azt kell elsősorban nézni, hogy milyen színű a bűnözők bőre, hanem hogy milyen gazdasági-szociális miliőből jött. És tenni azért, hogy abban a miliőben javuljanak a körülmények, miközben persze az elrettentés is kell hogy működjön azokkal szemben, akik már elkövettek valamit. Csak hát ez némileg kifinomultabb gondolkodást igényel, mint ami Magyarország egybites közéletében dívik (süket cigányozás az egyik, süket rasszistázás a másik oldalon).

nyuszigonosz 2013.01.24. 22:16:09

@ablakkktalan: Igen, büntetni kell, aki valamit elkövetett. És rendesen, mármint törvényszerüen.

tableno 2013.01.24. 22:23:42

@tableno: Egyébként ha a romákat diszkriminálják, az éppen hogy újratermeli a bűnözést. Egyszerű a magyarázat: ha egy cigánygyereket kicsi kora óta eleve potenciális gazemberként kezelnek az iskolában, a faluban, a rendőrségen, nem veszik be sportegyesületekbe, szegregálják a többi gyerektől, később nem tanulhat tovább, nem kap munkát, akkor előbb-utóbb nem is lesz más választása a bűnözésen kívül. Így lesz ebből az egészből önbeteljesítő jóslat és ördögi kör.

zopilote 2013.01.24. 22:40:53

@ablakkktalan:
" pusztán be kell tartani a már létező törvényeket "
Pontosan!!! Be kell zarni a bunozo ciganyt is es vele egy cellaba a tiltott egyenruha viselojet
is!!!! Ugyanis arra is torveny van:))

2013.01.24. 22:44:35

@Wásztákhurwáh: erdekes. En ugy tudtam eddig, hogy nem vegeznek arrol Mo-n kutatast, hogy milyen borszinu/etnikumu ul a bortonben. Ez nem csak urban legenda? Van errol statusztika? Vagy bementel jo par magyar bortonbe es vegignezted a rabokat, hogy tudod hany % cigany?

spangola 2013.01.24. 22:44:55

@Zka77: Teljesen igazad van, pont így látom én is.

zopilote 2013.01.24. 22:45:47

@zopilote:
De amig az egyik kimagyarazza, hogy nem is egyenruha az, amit visel, hanem a kemenyseprok
iranti szolidaritasbol hordja, akkor a masik is kimagyarazhatja magat :) Ezt a kettos mercet
kellene megszuntetni.

2013.01.24. 22:46:21

@montroyal: ezt a bartikadot meg nem lattam. Az is veresszaju magyar forum, mint a kuruc?

tanato 2013.01.24. 22:56:27

@tableno: sajnos ez tényleg így működik,egy cigány vagy cigánynak kinéző embert nem nagyon alkalmaznak a cégek,nem adnak ki neki albérletet és sok helyen tényleg igyekeznek külön osztályokba terelni őket a suliban,bár ma már erre jobban odafigyelnek. Legtöbbüknek így a segély marad,meg mellette a bűnözés is.Tényleg ördögi kör.És ha a gyerek ezt látja otthon ,ő is könnyen ebbe a szürke és fekete zónába kerül.És mivel a lopások,rablások áldozatai meg általában nem cigányok,már kész is az etnikai alapú bünözés vádja,.

ablakkktalan (törölt) 2013.01.24. 22:58:15

@tableno: Ez így van.

Meg kéne törni az ördögi kört, azt, hogy a bűnöző életstílusú emberek továbbadják a rossz dolgokat a következő generációnak.

Keményebben, szigorúbban kell büntetni és akkor a bűnöző életstílust folytató emberek kevésbé lennének jelen a gyermekeik számára, kevésbé adnák tovább a rossz példát. Valamint a megmaradó családtagok sem azt adnák tovább, hogy mindjárt szabadul az apátok, azt' majd "szerez" pénzt valahonnan, hanem hogy fiam te inkább ne bűnözz, látod, apádat is lecsukták tíz évre, így járhatsz te is könnyen.

Emellett valahogy ki kéne emelni pár tehetségesebb gyereket abból a környezetből, bentlakásos iskola, vagy valami ilyesmi lehetne a megoldás - természetesen önkéntes alapon - így egészen fiatalon el lehetne őket távolítani a bűnöző életmódtól és valós képzést adni a kezükbe - nemcsak magas szinten iskolázni őket, de 24 órában felügyelni, tanítani őket a rendre és az élet dolgaira. Úgymond egy bentlakásos elit iskolát csinálni nekik. Ha sikeres lenne pár közülük, mittomén mérnökként, ilyesmi, a többi már követné őket magától.

Kompetens emberek kellenének ide, akik értenek ehhez :/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.24. 22:58:44

hat vegyes erzelmeket keltett bennem a poszt, de sok sikert tenyleg
/ami amerikat illeti, azert az nem olyan egyszeru, hogy felvesz egy vallakozas es szponzoraljak a munkavallalasi vizumomat es akkor kapok, ez ennel kicsit osszetettebb dolog:)/

spangola 2013.01.24. 22:59:11

Engem tegnap a BKV-n kiraboltak, illetve, bocs, megloptak, mert nem vertek meg, csak zsebtolvajlás történt. Semmi iratom nincs, mire letiltattuk a bankkártyát, már háromszor próbálkoztak a bankautomatánál, lopás után 5 perccel! Szerencsére nem jöttek rá a pin-kódomra. A fél napot a rendőrséget töltöttem.
Kíváncsi vagyok, hogy a térfigyelő kamerák és az ATM-automata felvétele alapján elkapják-e.

A posztról:
napok óta járt a fejemben, hogy milyen jó lenne egy mexikói poszt, és tessék.
Igaz, nem épp Mexikóról szólt, de nekem tetszett, sok sikert a posztolónak jövőben.

A főbérlős sztori jó durva volt, én megütöttem volna búcsúzóul.

tanato 2013.01.24. 23:01:41

@ablakkktalan: Azért egyre több cigánygyerek kiemelkedik a mélyszegénységből,őket viszont a környezetük már nem tartja cigánynak.

Wásztákhurwáh (törölt) 2013.01.24. 23:03:38

@charlieharper: én elhiszem, hogy te szeretsz mindenhol nácikat látni, de talán nyisd ki a szemedet
amúgy van a családban rendőr és az ismeretségi körben 2 BV-s tiszt is, tudom az arányokat
és ahogy megyünk a fiatalabbak felé, egyre több a roma

emellett nézd meg ezt a dokumentumfilmet (a kommentek nyilván hozzák a kurucinfos szintet, de maga a dokufilm nem rasszista, csak éppen véletlenül a bent lévők döntő többsége roma, de legalábbis messze a magyar társadalomban lévő arányukon felül reprezentáltak...)
állami tévé csinálta, semmi rasszista felhangja nincs benne, az más kérdés, hogy milyen címmel töltötte fel a feltöltő

több részes a sorozat... érdekes, érdemes megnézni

www.youtube.com/watch?v=i0acWWZ3xsY

@tableno: "We must reject the idea that every time a law's broken, society is guilty rather than the lawbreaker. It is time to restore the American precept that each individual is accountable for his actions." - valahogy ezt kellene megfogadni Magyarországon is, nem rögtön a társadalomban, hanem az elkövetőben, az egyénben keresni a felelősséget.
A felelősség vállalása a tetteikért nem a romák erőssége, megy a rasszistázás, magyarozás, parasztozás, kenjünk mindent az elnyomó államra...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.24. 23:07:15

@spangola: hat f oberlos storyt nem ertettem, mert minek szolni, ha kifizetem a kovetkezo honapot
cask van egy csaladtag, haver akire rabizom a kulcsot
akar meg aludhat is ott, ha becsajozik:)
azutan ha megsem megyek haza es a kovetkezo honapot mar nem akarom kifizetni, akkor szepen elkoltozteti a cuccot, oszta mit tud elad, amit nem az ove less, vagy amit tud megoriz
arrol most nem is beszelek, hogy a tulaj siman ki se pakolhatta volna a cuccait, meg akkor sem , ha nem fizet, nem ha mar ki van fizetve, mert az valami buncselekmeny
/de mondjuk ez a tortenet mellekszala, gondolom az iro igyekezett ravilagitani, hogy milyen gyorsan tortentek az esemenyek/

2013.01.24. 23:10:17

@Wásztákhurwáh: kerlek emeld ki a reszt, ahol naciztam volna. Egy szimpla kerdes volt, amire rogton nacizas lett a valasz.
Mi az a BV tiszt?

zopilote 2013.01.24. 23:11:30

Masik sztori :) Jo haverom, akit 2 eve deportaltak Kanadabol 27 ev utan, meselte, hogy
telen elment dolgozni a jaszberenyi Samsung gyarba, szalagmunkara, rabszolganak. O
volt csak egyeduli feher ember a falujabol, a tobbi cigany. 2 honap utan a munkaero
toborzo MAGYAR lelepett a fizetesukkel:( Semmi bantodas nem lett. Magyarazza meg
valaki a dolgozni akaro ciganynak, hogy munkabol is meg lehet elni Magyarorszagon!!!

zopilote 2013.01.24. 23:16:32

@spangola:
Nem tudom, olvastad e a korabbi hosszaszolasokat? Tudom, hogy erdekel a spanyol
nyelv, ezert ajanlom, nezd meg a Mexikoba kivandorolt magyarokrol szolo riportot, amit az egyik mexikoi TV tarsasag csinalt tavaly.

bpetya75 2013.01.24. 23:16:42

@charlieharper:

Smasszer. Büntetés végrehajtás= BV

2013.01.24. 23:18:52

@bpetya75: ahhh... Koszonom
Meg mindig kivancsian varom a nacizasrol szolo reszt a kommenteimben. De, persze nem toled:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.24. 23:21:15

@zopilote: 27 ev utan, hogy lehet elerni egy deportalast?
Samsungnak kulon munkaerotoborzoja van, aki adja a fizetest?
ciganyok szalagon dolgoznak a Samsungnak?
hat ez nekem tobb sebbol verzik:)
/a deportalas meg hiheto mondjuk/

bpetya75 2013.01.24. 23:23:15

@charlieharper:

Szívesen.

Nácizás dolgában nem tudok segíteni, én sem találtam nyomát ;-)

Taxomükke (UK) 2013.01.24. 23:25:23

@ablakkktalan: Bocs, lemaradtam, te melyik orszagban elsz?

2013.01.24. 23:28:02

@hagyma: pedig en is olvastam ilyet, csak UK-ba deportaltak az illetot. Kicsi koratol az illeto Kanadaban elt, gyerekei, unokai ott voltak es kitoloncoltak, mert nem csinalta meg a papirokat meg anno. Nagy port kavart fel Kanadaban, de akkoris repult az illeto. Es nem egy pletykalapban olvastam (mielott jonne ra komment), hanem a Globe and Mailben.

zopilote 2013.01.24. 23:29:51

@hagyma:
Magyarorszagon legtobb ceg kiadja a munkaerot alvallakozoknak. Igy sporoljak meg
a jarulekokat. De ilyet csinalnak Kanadaban is ujabban. Igen, a haveromnak volt tobb
ittas vezetese, es nem ment el a targyalasra, ja, es nem vette fel az allampolgarsagot
sem. Plusz volt egy hamis jogositvanya is. Kanada bekemenyitett az utobbi idoben.
Pedig a srac itt nosult meg, felesege, itt szuletett gyerekei is vannak. Ha felvette
volna az allampolgarsagot, akkor csak leultettek volna par evre.

Taxomükke (UK) 2013.01.24. 23:32:21

@Spacecake: Nem teheted be a labad? Miert, amikor 130-cal atsuhansz az autobahnon, akkor hirtelen muholdrol kineznek es lebombaznak, vagy hogy?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.24. 23:34:44

@charlieharper: ha nem csinaltatta meg a papirokat meg is erdemelte, de akinek 27 eve volt ra?
@zopilote: ezt tudom, itt is rengeteg kontraktoros munka van, pl a FEDEX is az ahol a fiam melozik, de egy Samsung gyar otthon?
hat en nem ketelkedem, es nem is keresek ra, de fura
mer az mar baj

Taxomükke (UK) 2013.01.24. 23:34:58

@Spacecake: Bocs, de megint neked kell beszolnom: "...akikről köztudott hogy ugatnak,de sosem harapnak..." - mint pl. a Fekete Sereg, vagy a kezilabdas gyilkosai?

zopilote 2013.01.24. 23:35:12

@hagyma:
Majd ha hazamessz a nyaron, meglatod, hogy az Eger kornyeki szollokben is leginkabb
ciganyok dolgoznak. Es szalagmunkakon is, mert magyar olyan alacsony fizetesert nem
megy el melozni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.24. 23:38:57

@zopilote: na meg hat ezt mondtam, canadai feleseggel, gondolom, mint nalunk 2-3 ev es kervenyezheti
vagy legalabb zold kartya sincs ott, mert itt ha mar zold kartyad van nem utasitanak ki barmit csinalsz
/OK egy ket nagy kivetel van, de tenyleg cask ketto/
ha a felesege canadai, akkor kulon hihetetlen, hogy ilyen barom, az a legegyszerubb ut az allampolgarsaghoz
en cask tudom:)
/a posztban emlegetett munkahelyi szponzoracioval kuzdottem evekig, mar majdnem sikerult, vagyis kozel voltam hozza, de akkor jot a szerelem es a nejem, 3 het mulva volt munkavallalasim..../

2013.01.24. 23:40:27

@zopilote: akkor ez azt jelenti, hogy a Samsung alvallalkozojanak emberei kevesebb bert kapnak, mint a Samsung sajat szalagmunkasai. Kuloinben ennek nem lenne ertelme.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.24. 23:41:21

@zopilote: hat nemigen megyek ki eger kornyeki szolokbe, de tudom a dolgosabbaj kimegy napszamba, azt viszont nem hallottam, hogy a Magyar nem megy el alacsony fizetesert melozni
sot, inkabb az ellenkezojet
de errol cask blogokbol es ujsagokbol tudok

2013.01.24. 23:43:43

@hagyma: kervenyezheti, de bizonyos "criminal convictions" utan nem kapja meg. Tehat statusz nelkuli lesz az orszagban es kitoloncoljak. Barcsak a kitolincolas jobban mukodne nalunk!

Taxomükke (UK) 2013.01.24. 23:45:23

@hagyma: Igen, rengeteg ilyen van otthon, hogy a munkakozvetito ceg felveszi az embereket, tehat hivatalosan nekik dolgoznak, o meg kikozvetiti oket munkakra, akar nagy gyarakba is.

zopilote 2013.01.24. 23:45:54

@hagyma:
Bar lehet, hogy csak a Samsungnak dolgozott be a ceg, akinel a haverom dolgozott,
TV kereteket froccsontottek muanyagbol. Nem tudom pontosan, mindenki csak ugy
mondja a kornyeken (60 km - re Jaszberenytol,) hogy a "Samsungban melozik".

Spacecake 2013.01.24. 23:46:12

nem,természetesen nem így.
ha kapsz egy letöltendőt,(nyilván nem gyilkosságért-mert azt nem úszod meg),jóesetben,ha szerencséd van,felfüggesztik a büntetésed(ne terheld az államkasszát),kitoloncolnak és X időre kitiltanak.
természetesen megkockáztathatod hogy beutazol,de ha véletlenül igazoltatnak,és amilyen az ember formája,fognak,nos,onnan nem a bíró elé visznek,hanem egyből a kaptárba,(megszegted a felfüggesztés szabályait)
bukta.
meg lehet kockáztatni.de nem jellemző.
egy barátomnak most telt le egy kétéves Ausztriában.szegény mindig kerülhetett Szlovákia,Csehország felé útban Németországba.
hát így van ez,nem kell műhold.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.24. 23:47:01

@charlieharper: najo de 27 ev utan szortak ki, mar hamarabb kellett volna, mielott jogsit hamisit, mert akkor jogsit sem kellett volna hamisitani
felenk sem lehet cask siman zoldkartyahoz jutni, ha volt criminalod, hiaba nosulsz
aprobb ugyeket elneznek, mint bolti lopas, vagy ittas vezetes, de komolyabbakat nem
viszont ha mar eljutsza azoldkartyaig, kirabolhatsz 43 bankot is, cask borton less, kiutasitas nem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.24. 23:49:46

@zopilote: igy mar tokeletesen hiheto es vissza I vintam a ketelkedesemet
sok bedolgozo ceg van mindenfele
az mas
es akkor a samsungnak semi koze, kifizeti a ceget, a tulaj meg lelep a zsetonnal, ez teljesen eletszeru
foleg otthon@Taxomükke: felenk is mukodik, de azrt nagy cegeknel nem annyira, esetleg ilyen part times meloknal, de mivel hetente, max 2 hetente fizetnek, nagy kar nem er senkit, es ha a munkakozvetito lelep a loveval, lehet kap 20 ev bortont

2013.01.24. 23:54:13

@hagyma: egy "dicument forgery", az angol es kanadai jogban indictable offence. Sot UK-ban meg az ittas vezetes is. Ha nem hosszabbitod meg a perm residence statuszt, statusz nelkuli leszel. De ezekkel nem is tudom, hogy engednek e hosszabbitani a PR statuszt. All.polgarsagot nem adnanak neki egy ideig, sot egy bizonyos szamu indictatable offence utan, soha. Ez egyebkent rendben is van. Egy bevandorlo probaljon meg viselkedni, legalabb amig nem all.polgar. Ha nem, mehet mashova.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.25. 00:00:18

@Wásztákhurwáh: igaz a statisztika en is megneztem kivetel kanadaban a kozbiztonsag ezerszejobb es nem is lehet osszehasonlitani Mo-gal (USAfelejto) lakosra nezhetjun nem nagy a kulombseg de ha teruletre bontjuk ugye ez sokszor nagyobb terulet es a lakossagnak semmikor nem kell felnie mert a gyilkossagok tobnyire banda haboruk vagy az idiota szulok megolik 2-3 gyermekuket (sajnos) ez nem veszelyezteti pl az idos lakossagot verekedes rablas pedig nem jellemzo .. azert en MOntrealba lakom vonzaskorzetevel kb egyforma Budapestel atlag 30 gyilkossag egy evben mint irtam semmi veszely igazan a lakossagra es rablogyilkossag nem ismert... ok nalunk barmikor ejjel barhol nyugodtan setalhatsz akarmilyen barba discoba mehetsz , penz arany lehet rajtad.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.25. 00:02:36

@charlieharper: nalunk kisebb vetsegek eseten, ha tenylegesen hazas leszel, tehat nem kamu, es "letoltod" a buntetest
ugye kisebb dolgok eseteben ez jellemzoen penzbuntetes, x ora kozmunka, ittas vezetes eseten + iskola, onnantol rendben vagy
letoltendonel tuti itt sincs eselyed es ha meg nincs zold kartyad, akkor leultetnek majd kiutasitanak, jobbik esetben cask kiutasitanak
/jut eszembe nem hallottam az oblitos gyerekrol, tud valaki valamit?/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.25. 00:04:17

@montroyal: USA-t azert nem kene kezlegyintessel elintezni
a kozbiztonsag evrol evre javul
es hat hogy fogalamazzak, a fertozott teruletek, felismerhetoek....

zopilote 2013.01.25. 00:07:08

@hagyma:
A sracnak volt kanadai "zold kartyaja", latogatoba jott ki a nagybatyjahoz es nem ment
vissza. 2 evbe telt, mig magkapta. Utana jottek az ittas vezetesek, a legvegen a hamis
jogsi, vagy 6 eve. Kozben a sracnak volt jol meno vallakozasa, sokszor 20 alkalmazottja
is volt, kifizetett haza, stb. De itt nem a srac lenyeges, hanem a penzlenyulas.
Kepzeld el, 300 embernek az 1 havi fizetesevel lelepni, az tobb mint 20 millio Ft. Es a
csavo volt olyan rafkos, az adot, TB -t kifizette az allam fele a lenyult penzbol. Lehet,
hogy most Mexikoban vagy Thailandon dozsol a palmafak alatt :)))

Spacecake 2013.01.25. 00:09:38

@Taxomükke: semmi gond.
Egyedi eseteket mindig kiragadhatsz,de azt találsz bármilyen nemzetiségre etc.
nem erről volt szó,hanem arról,h a nyóckerben a hvcs-k csak csordában májerek,általában 6-7szeres létszámfölényben óbégatnak,2-3szorosban már meggondolják,face to face meg megy a :'jáááááááj,hát nem úgy gondóóótam aztat tesóóóókám!!!'

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.25. 00:11:58

@zopilote: hat itt a vegleges zoldkartyaval ezekert nem toloncolnak ki

ezt mondtam, itt is meg lehet tenni, de ha elkapnak sok-sok ev, kerdes persze hogy elkapnak-e?
ha a 300 ember feljelenti korozest kell kiadni ellene, nem tudom eleg-e az osszeg nemzetkozire, de gyanitom, igen

montroyal ( CAN qc) 2013.01.25. 00:12:57

@zopilote: tenyeg volt egy kisfiu akit felrobbant a hells autoja mellet es gondolom azt is tudod hogy egy atfogo akcioban az szaz valahany hells le lett tartoztatva es a mai napig gugolnak tobb eletfogytiglan es gyilkossagokert de egymas kozott kovettek el igaz Vancouver es toronto a legrosszabb de nagyszamban csaladi tragediak es banda haboruk nem lonek le artatlan embereket..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.25. 00:20:32

@montroyal: itt is a legtobb ezek, csaladi, feltekenysegi lovoldozesek, gyilkossagok, bandak, mexikoi bandak stb.
ne induljunk ki a par evente elofordulo barom bol aki lo mindenre aki mozog
en itt eltem mar 4 kisebb nagyobb varosban, foleg eleinte voltam aaz ejszakaban is de meg 1 mp-re sem jutott eszembe, hogy baj lehet
az is teny, hogy mondjuk Louisvilleben nem mentem a 16-ik utcanal keletebbre, mert szoltak, hogy ne mennyek...
meg minek is mentem volna...

zopilote 2013.01.25. 00:26:42

@hagyma:
Kanadaban a " zold kartyat " nem kell meghosszabbitani, vegleges. Egyszer volt csak
kivetel, 9 -11 utan, akkor ujat kellett mindenkinek csinaltatni, es az mar fenykepes lett.
Lehet, hogy azt felejtette el a haverom vagy felt bemenni. De ezt nem mondta nekem.
A ki nem fizetett melosok mentek ugyvedhez is, de nem vallalta egy sem az ugyuket :(

montroyal ( CAN qc) 2013.01.25. 00:28:49

@hagyma: bocs nem kezlegyintes csak nem emlitjuk egy lapon canadaval.. Montrealnak nincs olyan terulete ahol nem tanacsos setalni ejjel ..sem sem rablas sem rablo gyilkossag nem ismert lopas amiota romak es romanok egy resze de inkabb a boltokban ... homeinvasio 1-2 evente de erdekes vegul kiderul drog van a dologba nem veletlenul azt a hazat talaltak meg...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.25. 00:32:01

@zopilote: a veglegeset itt sem kell
de elsore egy 2 eveset adnak
azt meg kell, utana mar cask ugy mint a jogsit
mondjuk ugy tudom nalunk legalabb 1 napot egy evben itt kell toltened, hogy ne veszitsd el, de ezt cask hallottam engem nem erint

en nem tudom, mi tortent de en rendorsegi feljelentest tettem volna csalasert, vagy sikkasztasert, akarmi
ha meg 300 embert nem vallal fel egy ugyved sikerdijjert, az megint noveli a ketleyeimet, hogy a dolog lehet igaz, de valoszinu igen szovevenyes:)

montroyal ( CAN qc) 2013.01.25. 00:36:41

@charlieharper: barrikad .hu azt hiszem igen igaz eleg veresszaju de ha buncselekmenyrol tudosit elkovetvel aldozattal annak azert van alapja..

montroyal ( CAN qc) 2013.01.25. 00:43:33

@ablakkktalan:bűnöző életstílust folytató emberek kevésbé lennének jelen a gyermekeik számára, kevésbé adnák tovább a rossz példát.
-- kocsog vagyok en batya hogy iskolaba jarjak ? bemegyek a bortonbe hogy EMBER legyek..
biztos lattatok youtube videokat hogy a bortonbe kigyurt ciganyt - aki ember lett ,hanyan varjak szabadulaskor es hoskent unneplik..

Wásztákhurwáh (törölt) 2013.01.25. 00:44:32

@montroyal: a statisztika szerint meg éppen hogy rosszabb a kanadai közbiztonság, mint a magyar, legalábbis gyilkosság több történik lakosságszámra lebontva, ez pedig nem túl biztató

igen, Magyarországon is ez a családon belüli erőszak adja a gyilkosságok nagy részét, más részét meg a cigányok bűnözése (ez irányul falusi öregek ellen és ezt lehetne egy cigányselejtezéssel jól letörni) vagy korábban a bandák, maffiák közti leszámolás ment, még a 90-es években (azoknak csak néhány ártatlan áldozata volt pl. Aranykéz utca, de azon aztán kiakadt a lakosság)

a vagyon elleni bűncselekmények zavaróak inkább, élet elleni bűncselekményben meghalni azért nem egyszerű Magyarországon, mint a statisztika is mutatja

Magyarországgal az a baj, hogy nincsenek elkülönített gettók, rossz környékek, mint az USA-ban, ahova tudod, hogy nem mész bizonyos helyekre, mert valószínűleg bajod lesz

Magyarországon, Budapesten, nagyobb vidéki városokban simán élnek egy utcában, egy épületben, tömbházban rendes emberek és bűnözők, tehát jó eséllyel nem különülnek el a társadalmi rétegek, etnikumok, életformák
itt nincs jó és rossz környék, hanem kevert környékek vannak

van a nyócker, meg Avas, ami csóró és lepusztult és elcigányosodott, fillérekbe kerül már emiatt az ingatlan, de mégis beékelődnek az ilyen helyen a településekbe, kikerülhetetlenek, nem egyértelműek a határvonalak
és az alja emberek simán becsászkálnak a normális környékekre bűnözni

de azért Magyarország világviszonylatban egy biztonságos hely, ha nehéz is elhinni

én pl. Taiwanon azt éreztem, hogy olyan biztonságban vagyok, mint sehol máshol a világon, tisztaság, normális, kedves emberek, japános szervezettség mindenhol
aztán a helyi ismerősöm mondta, hogy ez csak a látszat, ott is megvan a probléma a bevándorlókkal, thaiok, filippínók, szárazföldi kínaiak bűnöznek kőkeményen, csak egy fehér látogató ezt nem érzékeli, mert más kultúra, más a bűnözés, maffia arca
amikor megtudtam, hogy a gyilkosságok száma többszöröse a magyarnak, nem hittem el, pedig de
újságok is voltak tele emberölési esetekkel, de nyilván nem a szemem előtt folytak a késelések

montroyal ( CAN qc) 2013.01.25. 00:50:32

@hagyma: 27 ev utan, hogy lehet elerni egy deportalast?
nemreg deportaltak egy utcai gang vezetot mert bar nagyon hosszu ideje itt volt soha nem lett allampolgar gondolom a bunozoi tevekenysege miatt ( buntetese letoltese utan) csak egy pelda

zopilote 2013.01.25. 00:54:32

@montroyal:
Igen, Kanadaban a gyilkossagok, betoresek, lopasok kb 80 % - a a drog miatt van.
Nem is csoda, hiszen evente 20 milliard dollaros uzlet!!!! Ezert nem is fogjak legalizalni.
Egy erdekes dokumentumfilm ezzel kapcsolatban:
www.youtube.com/watch?v=a9m-APbU0iU
Azt hiszem, ezzel abba is hagyom, nagyon elkalandoztunk Mexikotol es a buvarkodastol:))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.25. 00:58:28

@montroyal: zopilote haverjarol ezt fel sem mertem tetelezni, hogy ilyen bunozoi gengben mukodott

amugy akkor ez hogy gangok vannak, de mindenhol lehet nyuugodtan setalni:)?
@zopilote:
en is ugy gondolom
mondjuken akkor sem koltoznek mexikoba innen, ha kuldenenek
nekem nem jon be

montroyal ( CAN qc) 2013.01.25. 01:00:00

@hagyma: ha van valami a fuled mogott barmilyen kis criminal record soha v nehezen kapod meg az allampolgarsagot... engem leellenoriztek MO-on!! mert volt kis ugyem (azert is jottem ki )es egy evet vizsgalgattak azutan kaptam meg az allampolgarsagot mert szerencsere nem talaltak komolynak a 10 evvel elotti magyar esetet..

montroyal ( CAN qc) 2013.01.25. 01:05:13

@hagyma: a gangek ellen is 1-2 eve volt atfogo akcio tobb mint100 gangstert egy napon letartoztatak es nagyon megmertek oket elotte kulon szigoritot torveny hoztak amit ugy is hivnak gangsterismus es azt jelenti azert is bezarhatnak ha tag vagy es sulyosbito korulmeny(hat meg a buncslekmenyek
igen semmi veszely a lakossagra meg ha van teruletuk is ( ezert gyilkolasszak egymast

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.25. 01:10:18

@montroyal: hat nalunk egy kicsit mas
en konkret esetet tudok, az egyiket elsokezbol, mert ott voltam az aruhazban Target, amikor egy Magyar srac lopott egy taviranyitot
abszolute illegalisan tulmaradva melozott mar akkor, de penzbuntetessel es x orai kozmunkaval / autopalya melletti takaritas/ meguszta , senki nem foglalkozott a statuszaval, azutan par evre ra megnosult, ma mar boldog amerikai csaladapa

a masik en magma vagyok kozvetlen hazassagkotes elott 0.9-el vezettem 0.8 helyett, ez ugye itt rabositas 5 orara, majd birosag, penzbuntetes, iskola stb.
ezutan megkaptam a 2 eves zoldkartyat ra 2 honapra, majd a veglegeset es februar 14-en allampolgari vizsga:)

Wásztákhurwáh (törölt) 2013.01.25. 01:11:12

@montroyal: igen, amikor a kuruc vagy a hasonló szélsőséges oldalak bűncselekményekről írnak, azok nem kitalált esetek

sőt, sokszor a kereskedelmi média politikai korrektségből nem is számol be a cigányok bűntetteiről, de ez más kérdés

másrészt a kuruc és más szélsőséges orgánumok szinte kizárólag ezekkel az esetekkel foglalkoznak
mintha más nem is történne az országban, nem közlik, hogy összességében mekkora a bűnözés volumene, mert akkor ki kellene mondani, hogy a 90-es évek elejéhez képest hatalmas a javulás
a szélsőséges párt(ok) ebből élnek, kis félelem mindig jól jön

abban azonban igaza van a kuruc-féle oldalaknak, hogy a kevés cigány sokkal nagyobb arányban veszi ki a részét a bűnözésből, mint azt pusztán a társadalomban meglévő 8% körüli arányuk indokolná
elég megnézni a dokumentumfilmeket, látszik, hogy elég kevés a fehér bűnöző, azokat is rasszista és szadista módon támadják a cigány rabtársaik

www.youtube.com/watch?v=Q6wHAx6q-PM

ezért mondja a kuruc, jobbik, barikad és a többi hasonló, hogy a cigányoktól való megszabadulás lenne a kulcs a bűnözéssel szemben
csak sajnos Magyarországon ezt kimondani nem szabad

montroyal ( CAN qc) 2013.01.25. 01:23:38

@Wásztákhurwáh: megyoztetek es a postiro is inkabb mexicoba megyek nyaralni mint Mo-ra..

zopilote 2013.01.25. 01:25:35

@hagyma:
A haverom semmi komolyabb bunt nem kovetett el, kiveve az ittas vezetest es a hamis
jogsit. Nem is tudott volna, hiszen evekig dolgozott, mint az allat, napi 14 orat, 7 nap
egy heten. Talan az volt a baja, a penzhajhaszas. Egyszer nem fizettek ki egy 100 ezer
dollaros melojat, azert kezdett inni ujra.

KanáriHajni 2013.01.25. 02:00:10

Kedves Szerző! Milyen végzettségű vizsgával startoltál a helyszínre, hány merülésed volt korábban, és ott a helyszínen mit kellett fizetni a DM vizsgáig? Egyébként a Gran-Can-i hostel... Hehe, remélem a többi ajánlatod fixebb. :-)

Wásztákhurwáh (törölt) 2013.01.25. 02:33:07

@montroyal: bűnözésről beszélve: jobb helyet nem is kereshetnél Mexikónál LOL
bár a kuruc és a barikád semmit nem írt az utóbbi időben a mexikói bűnözésről, szóval biztos nincs ott semmi gond :)

montroyal ( CAN qc) 2013.01.25. 02:57:55

@Wásztákhurwáh: csak vakacion voltam eddig 3x acapulco.cancun, puerto vallarta ,de a bunozesbol semmit nem lattam ugy mint ahogy mashol a vilagon elegge vedve vannak a szallodasorok ..

montroyal ( CAN qc) 2013.01.25. 03:06:33

@Wásztákhurwáh: mint sok mast az amarikai viszonyokat sem ismerem de majdnem honfitarsak lettunk mert eloszor USA ra registraltam Becsba 88ban de mire ram kerult volna a sor megtortent a rendszervaltas es leallitottak az interjukat az amcsi kovetsegen ...elismerem amerika nem vesztett semmit de en sem..

marikpe · http://www.facebook.com/marikpeter 2013.01.25. 03:19:03

@KanáriHajni: Szia! Bármilyen szintrôl jöhetsz, én advanced voltam, így két hónap a rescue és a divemaster, plusz egy hónap az oktatói és a mesterfokozat. Ha nulláról kezded, 7 hónapot kell itt eltölteni. A DM-hez 60 merülés kell, az Instructor-hoz száz. Összeget nem írnék le, rá tudsz googlizni, vagy a PADI oldalán rákeresni hasonló képzôhelyekre, van néhány. Ha bôvebben érdekel, írj mailt és adok több infót! (A bejegyzés alján lévô link áthoz a saját blogomra, ott találsz kontaktot.)

River_Of_No_Return 2013.01.25. 04:21:15

@hagyma:
"a veglegeset itt sem kell
de elsore egy 2 eveset adnak"
Akkor adnak conditional green card-ot elsőre, ami csak 2 évig érvényes, ha házasság révén szerezted.
Nekünk egyből "rendes"-et adtak, mert munkavállalói vízumból lett green cardunk.

kzolika 2013.01.25. 06:08:41

@montroyal: "mint sok mast az amarikai viszonyokat sem ismerem" - igen és ebbe beletartoznak a magyar viszonyok is. Megkérdezhetem, hogy mikor tetszett utoljára Mo-on járni? Esetleg nem csak kurucinforól és barikad.hu-ról kellene tájékozódni.
Nekem is van ismerősöm Kanadában és ő is mindig azzal jön, hogy ott mindenki tudja, hogy itt milyen állapotok és politikai helyzet van és amikor átküldtem az indexes cikket, hogy Kanada a cigányok ellen kampányol Miskolcon, akkor jött a tromf, hogy a degenerált törpe ellen is, mert mindenki tudja, hogy hazudik az IMF-nek, mindenkinek, stb.
Én Mo-on élek, Budapesten, hosszú évek óta járok az éjszakába, de valahogy eddig a baj elkerült. Igaz, nem sétálok CPG feliratú pólóban az Orczy tér környékén. Az egyetlen atrocitás, ami ért, hogy ellopták az autómat. Egy héttel azelőtt volt szervizben és nem ürítettem ki teljesen, talán maradt benne egy számla, vagy valami, amiből lehetett következtetni, hogy hol parkol (céges autó volt, a flottakezelő viszi szervizbe, nem én, reggel elvitték, délután visszahozták, ha én vittem volna, valószínűleg mellette állok, tehát kisebb eséllyel lehetett volna átnézni a tartalmát).
Hosszú, amit írtam és semmi köze a poszthoz, csak felháborít, amikor egy 25 éve külföldön élő a magyar viszonyokról kinyilatkoztat egyoldalú információk alapján.

kzolika 2013.01.25. 06:19:50

Hát, én tehermentes panelban lakom, céges autóm van, még soha nem búvárkodtam, akkor most nem vagyok sikeres? (Ld. "De hát ez újépítésűűűűű!", "Az én lakásom lakóparkiiii!" (ja, csak a CHF árfolyam miatt a tőke épp 117%- a lakás értékének, tehát ez a 44 nm-es lyuk még 23 évig a banké lesz, nem a tiéd...), "Most vettem hitelre egy aranyos Corsát!", stb.). De nem szoktam aggódó pofával nézni az OKJ-s tanfolyamok sorát, hogy na jön-e már a konkurencia? Igaz,még Indiába sem hívott egy jó barátom se, hogy menjek építkezésre. Minek is mennék oda?

abaya-oman 2013.01.25. 06:33:15

@marikpe: Kevesebb mint 2 honap alatt 57 (ezeket felirod valahova?) otthoni baratod jelezte, hogy kifejezetten toled akar megtanulni buvarkodni? Egy kezdo oktatotol? Mond feltettel egy kerdest a fb-on, es aki like-olt azt jovendo tanitvanynak konyvelted el?

Magyarorszagot egy berelt lakasbol hagytad ott, ahogy irtad a hiteleid lenullaztak, ebbol arra gondol az ember, hogy vagy nem ertesz a penzhez, vagy nem kerestel annyit amennyit itt probalsz festeni. Nekem nem tunik sikertortenetnek az irasod. Akkor lenne az, ha jo dontesek sorozata utan jo helyzetbol hagytad volna ott Magyarorszagot.

A mesed jelen resze ugy hangzik, mint mikor valaki a karosszekben ulve olvas egy jo allashirdetest es mire leteszi az ujsagot mar azon gondolkodik, milyen szinu legyen a haz keritese, amit a meg nem kapott allas meg nem keresett fizetesebol venni fog.

A leirt hatalmas lehetosegeid pedig variaciok a kezdok meseire barmilyen szakmaban. Nagyon nagyon kezdeti idoszak mesei. Megtortenhet, hogy megvalosul, de az esely ra igen kicsi.

tableno 2013.01.25. 08:04:21

@Wásztákhurwáh: teljesen egyetértek az amerikai idézettel, ugyanis pont ugyanazt mondja, amit én. A bűnözők EGYÉNILEG felelősek a tetteikért, nem pedig a cigányság anblokk.

Zka77 2013.01.25. 08:54:07

@kzolika: egyetértek. A kuruc meg barikád azok a legalja szutykok, ezekből tájékozódni ordas nagy hiba. Értem én, hogy sok eltussolt piti bűncselekmény van itthon, ami nem kerül a statisztikába. De nyilván nem ez az egyetlen ország, ahol ez így van.
Ráadásul mint mindenhol, itt is a helyi adottságok határozzák meg a közbiztonságot. Egy zsákfaluban, ahol mindenki segélyes mélyszegény, nyilván egymás torkának esnek az emberek. Egy nagyváros jobbik részén meg nincs okuk ilyet tenni.

tanato 2013.01.25. 08:55:10

@tableno: Pontosan,mint a cigányokat jól ismerő és mindennap velük szoros kontaktusban lévő a lakásaikban nap mint nap járó háziorvos ezt megerősíthetem:Egyéni a felelősség,annak ellenére hogy a szinte őseikre jellemző "indiai" nyomortelepre emlékeztető lakáskörülmények és életszínvonal miatt nagyon nagy a visszahúzó, bűnözésre ösztönző körülmény.Van aki ki tud emelkedni ebből és tanul tovább,de nagyon nehéz a dolguk,a civil társadalom nehezen fogadja be őket és a rokonságuk meg "árulónak" bélyegzik.

tanato 2013.01.25. 09:09:09

@kzolika: Ebben igazad van,tényleg nem szerencsés egy 25 éve nem itthon élő magyarnak,csak a médiából szerzett információk alapján pl. a cigánykérdésről nyilatkozni.Ahhoz itthon kell élni és itthon is olyan helyen ahol sok a roma lakos.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.01.25. 10:06:42

@Th's child: 20ezer baht? azért ez nem nehéz ügy.... mondjuk valszeg nem Ko Tao-n, ahol alapból minden a duplájába kerül, vagy Bangkokban, ahol drága tömegközlekedni meg a lakbérrel is jobban lehúznak. de pl Chiang Maiban, máshol "vidéken" szerintem simán, lakbér, rezsi, net, mobil, kaja, benzin. ok, a mindennapos lerészegedés és bulizás az tényleg nem, mert az nagy tétel tud lenni a többihez viszonyítva.
a búvárkodásról szerencsére nem tudok semmit, ahhoz a részéhez nem tudok hozzászólni.

Wásztákhurwáh (törölt) 2013.01.25. 10:19:15

@tableno: Az idézet szerintem arra vonatkozik, hogy be kellene fejezni a bűnözők mentegetését azzal, hogy a társadalom a felelős a tetteikért, mert így-úgy nőttek fel, meg nem gondoskodtak róluk, nem fogta senki (állam bácsi) a kezüket. és lehet áldozatnak tekinteni a bűnözőt, mert szegény sötét bőrű, diszkriminálták vagy nehéz gyerekkora volt.
Mivel az idézet Reagan-től származik, ismerve az álláspontját a bűnözés kérdésében, azt hiszem az öreg így értette... :P

Wásztákhurwáh (törölt) 2013.01.25. 10:21:23

@montroyal: na én meg pont Cancunból menekültem, mert a nagy szállodák engem nem izgatnak :)

tableno 2013.01.25. 10:28:09

@Wásztákhurwáh: Ezzel is egyetértek, de ez nem ellentmond annak, amit én állítok, hanem kiegészíti!

bpetya75 2013.01.25. 11:25:27

@Zka77:

"Hitből nem lehet megélni." Valóban nem. Munkából lehet megélni. Viszont Hit is kell az élethez. Teljesen lényegtelen, hogy valami természetfölöttiben hisz az ember, vagy a logikában, esetleg a saját képességeiben vagy képtelenségeiben.

Tegnap megdöbbenve olvastam valakinél (nem itt), hogy azért nem vállal gyereket (legalábbis ezt hazudja magának), mert nem tudná tökéletes biztonságban felnevelni, és ha 1% esélye van annak, hogy baja esik, akkor inkább meg se szüli. Nem tudjuk tökéletes kontroll alatt tartani az életünket. Hinnünk kell abban, hogy amit csinálunk, azzal jutunk is valahova. Aki abban hisz, hogy ott kell maradnia a boldoguláshoz, ahová a gólya vitte, az higgyen abban. Aki abban, hogy a szomszéd városba, megyébe, országba, vagy a világ másik felébe kell elmennie hozzá, az tegye azt. De se az egyik, se a másik ne akarja megmagyarázni a másiknak, hogy az ő hite gyenge, meg homokra épült.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.25. 13:28:51

@kzolika: rendben mint mindenkinek neked id meg van a szjat igazad2010 ben jartam utoljara az elott 2x 1 honapot evente amikor eltemettem a szuleimet azota nem mentem 18, kerben szep csaladi hazuk volt nem tudtam ugy haza menni hogy ne totent valami lopas a sufnibol hamispenz vizsgalok fa lopok de az egesz utcaban na mennem kell meg irok

montroyal ( CAN qc) 2013.01.25. 13:55:25

@Wásztákhurwáh: azert 2 hetre most is oda menekulnek a -30 bol

SilentDreams 2013.01.25. 14:12:07

@bpetya75: "Aki abban hisz, hogy ott kell maradnia a boldoguláshoz, ahová a gólya vitte, az higgyen abban. Aki abban, hogy a szomszéd városba, megyébe, országba, vagy a világ másik felébe kell elmennie hozzá, az tegye azt. De se az egyik, se a másik ne akarja megmagyarázni a másiknak, hogy az ő hite gyenge, meg homokra épült."

Ez hü de tetszik! Benne van az egymás nézeteinek tisztelete is (még akkor is, ha esetleg szöges ellentéte a miénknek), aminek az egyik legalapvetöbb dolognak kellene lennie.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.25. 14:12:29

@kzolika: akadnak a betuim de csak annyit hogy nem egyoldalu informacioim vannak hiszen OLvaso vagyo itt is a HA n de meg elfogadtatni sem akarom sajat velemenyemet sajat tapasztalatomat ami MO-on csak vakacio erejeig megy de ez a bolog is nagyban arrol szol ki milyen indokbol menekul v kalandozik el az orszagbol kulteruleten nottem fel sok cigany ismerosom volt es itt canadaban is van sok akivel talalkoztam a ciganyaradat kovetkezteben akiket ismerek probalnak boldogulni de erdekes ebben a tarsadalomban az eroszakos agresszif oldaluk teljesen eszrevehetetlen ( ok kissebb lopasok , kartya szoc juttatasok csalasa).. talan azert mert itt az eroszak agresszivitas nem toleralt az emberek , es foleg a rendorseg birosag reszerol...nem itelem meg az orszagot a kurucinfobol de a sokfele HAs velemenybol kapok kepet.. szoval ne haborogj csak nyugi..

2013.01.25. 16:01:54

@Chang Yai:

Nem tudom, nem egyszerű kérdés.
Én Chiang Maiban élek, és egyedülálló farangként nem igazán jövök ki 20k bahtból, sőt megkockáztatom, itt nehezebb kijönni ennyiből, mint otthon volna.

Bár az is tény, hogy én elég sok alkoholt fogyasztok, és a thai konyhát sem igazán bírom, márpedig ez tényleg rohadtul megdobja a költségeket.

Ezzel együtt tény, hogy thai barátaink jó része ennél sokkal kevesebből él... csak hát nekik nem is kell a farang felárat megfizetniük mindenért.
Nem tudom, így már védhetőnek tűnik-e, amit mondok.:)

bpetya75 2013.01.25. 17:33:06

@SilentDreams:

Ez az elv, amit követendőnek tartok. A gyakorlati megvalósítás nem mindig megy tökéletesen. Van még mit gyakorolnom ;-)

spangola 2013.01.26. 17:08:38

@hagyma: így van, a főbérlő csak bírósági jogerős végzéssel teheti ki az albérlőjét, és nem mehet be a saját lakásába sem az albérlő tudomása és engedélye nélkül, mert azt az albérlő használja.

De ezt sokan nem tudják.

Bélabáttya (törölt) 2013.01.27. 05:57:32

@charlieharper: „ Vagy bementel jo par magyar bortonbe es vegignezted a rabokat, hogy tudod hany % cigany?”
Hát, ha a saját tapasztalat megfelelő, akkor 33-an voltunk együtt, abból, 31 cigány volt. Ez saccra olyan kilencvenvalahány százalék.
Változott folyamatosan, ahogy cserélődtünk, de 70 alá talán sose ment. Igaz, régen volt...

Bélabáttya (törölt) 2013.01.27. 06:01:48

@hagyma: „pl a FEDEX is az ahol a fiam melozik, de egy Samsung gyar otthon?”
Igen, meg szinte mindegyik összeszereléssel foglakozó multi.

2013.01.27. 13:29:18

@Bélabáttya: igen. Ez megfelel. A masik illeto csak habzo szajjal csapkodott erv nelkul.

szio 2016.08.20. 09:01:18

Kíváncsi vagyok, hol vagy most a terveidben, életedben, kedves cikkíró!
Részemről némi utazgatas után végre a dm-képzésen vagyok én is :-) hamarosan 1gyel több !
Minden jót,
szio

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása