oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. szeptember 30. 18:00,  Modern rabszolgaság Angliában 39 komment

2012. szeptember 30. 18:00 Határátkelő

Modern rabszolgaság Angliában

Mielőtt bárki véletlenül azt gondolná, hogy a külföldi munkavállalás a kezdeti nehézségek után biztos siker, megosztom veletek Bugris londoni élményeit. Vigyázat, kiábrándult történet következik ki nem fizetett munkaórákkal, nem létező szabadsággal és rohamléptekben drágul élettel. Íme, az árnyékos oldal!

London koszois folyó_1.jpg

„2008. november 8-án jöttem Angliába. Kényszerből, ezt hozzátenném, a hátam közepére se kívántam a külföldi életet, de a szerelem és a kalandvágy már csak ilyen. Repülőre ültem.

Otthon volt 3 szakmám, főállásban rendőr voltam, 12 órás szolgálatban tiszthelyettes járőr (a köznyelvben lószarrugdosó vagy behajtó, nem aktakukac), mellette szobafestőként fusiztam. Nem nyaraltam 1996 óta, albiban laktam, nem volt igaz szerelmem, nem vettem minden szezonban új trendi ruhákat, de volt lakásmegtakarítási számlám. Úgy mentem vásárolni, hogy felírtam mi kell, kiszámoltam, mibe fog kerülni és annyi pénzt vittem magammal, szinte pontosan!

20 penny vs 60 penny

Angliában 2008 decemberében tudtam munkához jutni festőként, 2009 márciusában mosogató lettem egy étteremláncnál, 5.73 fontos órabérért. Aztán 2010-ben emelték a minimálbért 5.80-ra, majd idén 5.92-re. Tudjátok követni a béremelést a 3 év alatt?

2008 novemberében az Oysteremet (kb. a tömegközlekedési bérletnek megfelelő bankkártyaszerű kártya, ezzel lehet utazni - Határátkelő) pay as you go-val (azaz feltöltőkártyaként használva - Határátkelő) töltöttem, és egy menet, ami egy buszjegynek felel meg, 80 penny volt. Most, 2011 október végén ugyanaz a menet 1 font 40 penny. Akkor is, ha egy megállót mész, akkor is, ha a végállomásig.

Remélem, tudtatok követni. Az órabérem 3 év alatt 20 pennyt emelkedett, a buszjegy ára 60 pennyt.

Mindenes mosogató

Anglia a külföldiek egyik fő kizsákmányoló országa, a modern rabszolgatartók országának egyike. A ledolgozott órákat nem fizetik ki, és nem tehetsz semmit. Külföldi vagy, ha nem tetszik, el lehet menni, sorban állnak a helyedért. Volt olyan hónap, hogy papíron 312 órát dolgoztam, a gyakorlatban még többet, de azokat lecsalták. Mindegy, ha nem a könyvelő vagy a főnök, majd az adóhatóság nyúlja le.

Mosogatónak vettek fel, de én válogatom a pincér visszahozott moslékját, én takarítom a folyosókat, lépcsőházakat, öltözőket és én vagyok a desszert chef is egy személyben. A konyhán nincs kajaszünet, a maradékot vagy a morzsát csipegetem, vagy szendvicset majszolok 3 órán keresztül, de addigra az is szétszárad. Engedélyt kell kérni, ha toalettre kívánsz menni.

Akkor eszek főtt kaját, ha főzök otthon magamnak. Úgy indulok el dolgozni, hogy előtte eszek, és úgy megyek haza, hogy majd elájulok a fáradtságtól, de ennem kell, mert kopog a szemem az éhségtől.

A válasz: nem kötelező...

Eddig öt étteremben dolgoztam, mindenhol ugyanez a módi. Üdítőt adnak, csak győzd kivárni, hogy odavigyék neked, ezért még folyadékot is szoktam magammal vinni.

Spórolnak az órákkal, 4 órás melót akarnak 2 óra alatt kitaposni belőled, s ha nem vágsz jó képet hozzá, azt mondják, nem kötelező itt dolgozni, nem hívott ide senki, máshol is kell dolgozni, mi a probléma???

Ismerősöm 1 évet dolgozott velem egy étteremben. Hazament és bejelentkezett a munkanélküli központba januárban, vitte az összes papírt, amit megkövetelnek ilyenkor. Talán augusztusban kapott választ, de segélyt nem, mert azt mondták neki, hivatalosan egyetlen egy napja sincs Angliában. Ott voltak a papírok, adózott rendesen, és se Anglia, se Magyarország nem akar fizetni.

London alulnézetből

Angliában a táppénzt és a szabadságot nem szokás fizetni. Ritka cég, amelyik ezekre fizet. Nincs annyi pénz a Földön, hogy a munkaügyi hivatalban megtedd a megfelelő jogi lépéseket. Ha volna is, elveszíted a pert. Külföldi vagy. Meg ha volna, akkor nem egy ilyen zsúfolt, koszos, igénytelen, büdös városban vállalnál munkát és élnéd akár átmenetileg is az életed, mint London!

Aki hotelt takarít, még rosszabb sorsot választ. Az interneten lépten-nyomon képedbe tolják az "Angliai munka" reklámokat, a sok hülye meg felveszi a hitelt és kijön a bizonytalanságra szerencsét próbálni.

Aki teheti, hazamegy azzal a pénzzel, amit eddig félre bírt tenni és meghúzza magát. Itt csak annyit lehet keresni, hogy az albérlet meg az utazás, kaja éppen kijöjjön belőle. Ugyanaz, mint otthon, csak mellé még megaláznak, mert külföldi vagy, mű kaját eszel, mert a szigeten alig van más, és a többség az egészségtelen táplálkozásnak hála 20 kilóval gyarapodik. Én 5 kilóval vagyok kevesebb, mint mikor eljöttem otthonról.

Ez most a pillanatkép Londonban, 2011 októberében.

Én nem ajánlom senkinek, hogy PÉNZ, KAPCSOLAT és NYELVTUDÁS nélkül elinduljon külföldi munkát vállalni!

Egyre jobban kiéleződik az angolok és külföldiek közötti viszony, mert érződik a válság, mindenki küzd a maga módján a maga túléléséért, s ez néha nem valami emberséges eszközökkel megy végbe.

Ez az én nézőpontom, elég negatív, de nem szabad, hogy túlzott elvárásai legyenek az embernek a külföldi munkavállalás kapcsán!"

(Ez egy archív poszt, melynek eredetijét ide kattintva olvashatjátok el.)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: mosogatás London Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr64800946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Belagezapista (törölt) 2012.09.30. 18:55:40

"Otthon volt 3 szakmám, főállásban rendőr voltam, 12 órás szolgálatban tiszthelyettes járőr (a köznyelvben lószarrugdosó vagy behajtó, nem aktakukac), mellette szobafestőként fusiztam."

Akárhogy is számolom, ez csak 2.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.30. 19:05:56

6.08 a minimal oraber. www.direct.gov.uk/en/Nl1/Newsroom/DG_201426

Legalabbis maig. Holnaptol mar 6.19.
Mikori a poszt?

Buszjegy ar sem stimmel, 1.3 volt tavaly, iden 1.35.

Egyebkent kizsakmanyolas, ki nem fizetes eseten irni kell a HMRC-nek (kvazi nevtelenul is lehet ), nagyon szep kis 100 ezer fontos buntetest ki tudnak szabni... Amit azert megerez a cegek jo resze. Tisztaban kell lenni az embernek a jogaival.

Majd elokeresem a pontos cimet, nekem is kellett egyszer , meg az elejen.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.30. 19:06:57

@Belagezapista: szerintem meg nulla
aki fusizik az nem szobafesto
a rendor nalam nem szakma
errol ennyit

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.30. 19:12:40

Szerencsere az interneten ez is megtalalhato:

Single Oyster bus fare in 2008: 90p
Single Oyster bus fare in 2012: £1.35

Percentage increase: 50%

7 Day bus pass in 2008: £13
7 Day bus pass in 2012: £18.80

Percentage increase: 44.6%

Monthly bus pass in 2008: £50
Monthly bus pass in 2012: £72.20

Percentage increase: 44.4%

Annual bus pass in 2008: £520
Annual bus pass in 2012: £752

Percentage increase: 44.6%

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2012.09.30. 19:53:22

Az hogy valaki nincs tisztában a jogaival, attól az még nem jelenti azt hogy nincs is neki. Az ilyen cégeket kivállóan fel lehet jelentgetni a megfelelő szerveknél. De a legtöbb helyen az is elég ha az ember csendben megjegyzi a főnöknek hogy bemegy CAB-hoz és láss csodát máris kifizetik az elmaradt órákat. Az hogy nincs szabadság vagy betegállomány az pedig munkaszerződés kérdése.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.09.30. 20:25:59

Nem értem miért volt ilyen szerencsétlen az író. Saját tapasztalatból tudom, hogy annyira erősek a külföldiek jogai, hogy bármilyen hátrányos megkülönböztetésért többezer fontot kártérítenek!! No win no fee elvállalnak bármit, amire a hátrányos megkülönböztetést rá lehet húzni. Mondok példát: ha a cooperativban nem tudsz cigit venni mert az érvényes külföldi irataid nem fogadják el, megkérdezed ugyan miért? Ha a válasz az, h mert az okmány külföldi, már mennek is fontok a zsebedbe. Azt lehet kizsákmányolni, aki birka! Nem csak ott, bárhol!

VíziLó 2012.09.30. 20:31:35

Nincs semmi bajom a rendőrökkel, de érdekes módon épp egy korkedvezményes (40-es éveiben járó) nyugdíjas rendőrrel találkoztam itt össze pár éve, aki hasonlóan panaszkodott, majd végül nagy duzzogás közepette hazament. Mivel ugyanannál a cégnél és tömegszálláson kezdte mint én, tisztában vagyok vele, hogy a nem volt az egy leányálom, de minden kezdet nehéz. Sokan talpra álltunk, továbbléptünk, felépítettünk egy új életet, de mindig voltak néhányan, akik erre nem voltak képesek , s mindig másban keresték a hibát. Az én rendőröm is ilyen volt, mintha azt várta volna, hogy itt majd mindenki körülrajongja és lesi a kívánságait. Végül mindenkivel összeveszett, följelentgette a rendőrségen, akik segíteni próbáltak neki, s végül vérig sértve és kiábrándulva hazament.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.30. 20:54:03

@omfgomgzor: viszont aki otthon eletkepes az mashol meg eletkepesebb

McZozo 2012.09.30. 21:12:29

Nem mondom hogy ilyen nincsen de nem ertek egyet a poszterrel. ugyan en nem ebben a korben mozgom de masfel evig ilyen korben levo emberekkel laktam egyutt es nem azt lattma hoy nics kiut es hogy csak vergodnek igen nehez kezdet volt ott is tobb embernek de pont azt lattam hogy meg kulfoldikent is aki szorgalmas votl az eloleptettek es igen volt aki mosogatokent kezdte de masfel ev multan mostmar segedszakacs es az orabere 10 font felett vna mikozbe o is a minimalberrel kezdte. de akokr is dupla muszakokat csinalt gurizett hajtott bizonyitott. Es nem egyedi eset volt tobb ilyet is lattam. Szoval pont nem it tmondanam a kizsakmanyolast. Lehet aki hagyja magat meg amugy is utal dolgozni csak akkorfogja meg a munkat mikor epp latja a fonok akkor elhiszem hogy ilyen is van

tableno 2012.09.30. 21:44:02

Annyit tudunk Bugrisról, hogy azóta hazaköltözött, és vett egy saját házat. Kíváncsi lennék, hogy mi van vele most, és hogy érzi magát?

ffüttyfürütty 2012.09.30. 21:46:28

Gondoltam ebben az esetben érdemes elolvasni a régi helyen a kommenteket. (nem emlékeztem erre a posztra) Hááát érdekes volt Bugris személyiségének kibontakozását figyelni... főleg olyan 70-es kommenttől kezdve.

A Tyne folyó déli partja 2012.09.30. 21:48:21

@tildy:): most igen, én is akartam írni, aztán elolvastam tovább,és láttam, hogy ezt régi cikk.

egyébként, ez, amit leír pont annyira nem igaz, mint az, hogy itt mindenkit megbecsülnek, meg elfogadnak, meg sehol nincs átverés, kifizetetlen munka, stb. nálunk pl. mindig fizetnek szabadságot, táppénzt, nehezen is nem tennénk, lévén public sector. de amit leír, az pont az ilyen aljamunkákra szokott jellemző lenni, vendéglátásra, takarításra, hotelekre.

A Tyne folyó déli partja 2012.09.30. 21:54:44

@ChristineK: lehet, hogy casual, akkor tényleg más vonatkozik a szabadságra, meg a táppénzre.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.30. 22:24:48

@A Tyne folyó déli partja: az aljamunkat Te vegzed!!!!!!!!!!
az en szemszogombol
mi a fasz bajod van a hotelekkel?
es mi a fasz akar amosogatokkal is
nagy az arc a semmire
a tyne folyo deli partjan
muhahha

123strawberry 2012.09.30. 22:50:59

@hagyma: na látom te is csak valami takarító vagy mosogató lehetsz, aki nem is vágyik többre hanem megelégszik mások piszkának a takarításával. és még azokkal kötözködsz aki többre viszi az életben.gratulálok hozzá!

váj mí 2012.09.30. 22:59:45

Mondjuk azért tényleg ne "alja-munkázzunk" le semmilyen melót. Mindenki mást szeret vagy kénytelen csinálni. Én speciel a könyveléstől vagy a bérszámfejtéstől kapnék lábrázást, más meg mástól. Ilyen ez.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.30. 23:01:32

@123strawberry: kurva nagy tyevedesben vagy, bar eletemben volt egy periodus amikor meg mosogattam is
na es
azota sem nezem le a fizikai munkat
meg a termelo munkat
kozel sem vagyok benne biztos, hogy adott holgy tobbre vitte nalam, de kb nem erdekel
az alja munka kifejezest ruhellem, mert majd ha elonti a szar a lakasodat csotores miatt es nem lesza ljamunkas aki kijavitja, akkor belefulladsz bazmeg
a vilag elegge a valsag szelen billeg meg mindig, foleg europa most /lsd gorog spanyol portugal, de akar magyar szlovak stb.
a sok aljamunkarol beszelo, aki egy irodaban ul, lehet egyszer utcara kerul es boldogan mosogatna egy hotelben
sajnos europa legnagyobb problemaja, ezen belul magyarorszage is a rengeteg inaktiv nem termelo munkas, aki kot azzal hogy betette a segget egy irodaba
azt hiszi kiszarta aspanyoviszkot
na errol ennyit
es azt sem szegyenlenem ha mas szarat takaritanam, ugyanis vannak emberek akik ezzzel foglalkoznak
pl egy hotelben
rendes becsuletes csaladanyak, fiatalok
ha erdekel a munkakorom es a fiozetesem neked is zszivesebn bekopyzom a legutobbi fizetesi csekkemet nevvell, munkahellyel osszeggel
ezt mar megtettem masik blogon
letezik olyan ember aki elismeri a nehez, kemeny, es nem tul kellemes fizikai munkat attol, hogy nem azt csinalja, barmilyen meglepo neked es szamomra semmivel sem vitte tobbre egy irodai alkalmazott egy fizikai melosnal

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.30. 23:03:51

@váj mí: egyszer ugy ki lesz baszva ez a sok lehuto burokrata, meg multi hr-es, irodai kv fozos, stb. mint a szar
par evtized kerdese

váj mí 2012.09.30. 23:13:55

@hagyma: Hm, tény, hogy főleg otthon aránytalanul sok az ún. irodai melós, szarban is van az ország, mert termelés nem igazán folyik. Mondjuk, rájuk is szükség van, csak nem ekkora számban. És hát az is valószínűsíthető, hogy vagy egy marék gombért fognak előbb-utóbb dolgozni, hogy felvegyék az árversenyt, vagy valami másból kell majd megélniük.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.30. 23:19:08

@váj mí: ugy olvastam, alakul is a leepitesuk, foleg a kozszferaban
ra is fer
mindenkire szukseg van
szukseg van meg a focistyakra is, csak a vilag nem toluk megy elobbre
es ne aljamunkazzunk
johet meg olyan helyzet mint a francia forradalom elott volt, hogy elkergettek a lehutoket az emberek:)
ahogy nem ismerem el az aljamunka fogalmat, ugy tisztaban vagyok vele, hogy a tenyleges szellemi munkara is szukseg van
a foloslegesre nincs
azok mennyenek vissza a falujukba es kapaljanak, ha enni akarnak
mert altalaban onnan jottek

váj mí 2012.09.30. 23:30:41

@hagyma: Húh, a közszféra az darázsfészek, azt annyira átszövi a politika meg a sógor-komaság, hogy józan ésszel átláthatatlan. És valószínűsítem, hogy nem a polgármester unokaöccsének a felesége kerül lapátra leépítéskor.
Én inkább azon szoktam somolyogni magamban, amikor a multik leányvállalatainál dolgozó "irodások" nyígnak, hogy harmad- vagy negyedannyit keresnek, mint a cég anyavállalatánál az ugyanolyan manageri beosztásban dolgozó német kolléga. ("Miért, mit gondoltál, kiscsillag, miért létesített pont Magyarországon leányvállalatot a cég? Hogy legyen neked munkahelyed?". )

Orshy · www.orsyanglia.com 2012.09.30. 23:31:06

Nagyon naív az, aki hagyja, hogy kihasználják. Tudd a jogaidat, mert van nem is kevés, és tanulj meg angolul, mert nyílván nyelvtudás nélkül senki sem fog megbecsülni.
Dolgoztam gyárban, mosogatóként, takarítóként, pincérként, recepciósként, egyetemre járok- egyetemen keresztül is dolgoztam. Egy hely kivételével mindenhol megbecsültek, rendesen kifizettek, a szabadságokat is (28 nap/ évente teljes munkaidőben).
Amit nem értek, miért kell mindenkinek Londonba mennie? Ha ennyire drága, miért kell ott szenvedni? Van vidék is, nagy városokkal (Manchester, Nottingham, Birmingham) sok lehetőséggel.
Akit érdekel egy pozitív blog a vidéki Angliáról, itt megtalál: www.szucsorsi.blogspot.com

Egy dologban egyetértek a szerzővel pénz és nyelvtudás nélkül nem érdemes kijönni, de ez szerintem egyértelmű!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.30. 23:38:48

@Orshy: 28 nap szabadsag?
atyaeg
itt ennyi 20 ev mukaviszonyutan jar, vagy 30
ha egy helyen melozol

Orshy · www.orsyanglia.com 2012.10.01. 00:56:38

hagyma: Igen, amikor nyáron elkezdtem dolgozni teljes munkaidőben, a szerződésem fél évre szólt. Közölték, hogy így csak 14 nap szabit kapok...
Múlt héten voltam interjún recepciós állásra. Részmunkaidős állás, 24 óra/hetente, és sajnálattal mondta a csaj, hogy így nem kapok évi 28 nap szabit, reméli ez engem nem tántorít vissza az állástól..
Munkahely függő mennyi szabi van, de sok helyen 28nap évente.
Itt egy hivatalos honlapm itt mindent leírnak ezzel kapcsolatban: www.direct.gov.uk/en/Employment/Employees/Timeoffandholidays/DG_10029788

mariann49 2012.10.01. 01:31:18

Aki olyan szerencsetlen, hogy mindennapi hasznalatra pay as you go-ra tolti fel az Oyster-et, es nem heti berletet vesz, az meg is erdemli!
Igen, 28 nap jar evente a teljes munkaidos allasokra, de vigyazat, ebben a fizetett unnepek (Bank Holiday-ek) is bennfoglaltatnak!

LenaLondon 2012.10.01. 14:11:54

AZ adóhivatal semmit nem vesz el, amíg nem keresel jól, hanem inkább ad neked ha kevés a jövedelmed. Working Tax Credit, utána lehet nézni.

kincsa 2012.10.01. 14:29:10

@tildy:): Azert ezek tenyleg eleg durva aremelkedesek... 4 ev alatt 44-50%? Az nem keves. Az inflacio nem volt ekkora, az biztos.

Jossarian 2012.10.01. 18:29:06

1. : "a hátam közepére se kívántam a külföldi életet"
2.: "főállásban rendőr voltam"
3.: angolul vszinuleg nem beszelsz, legalabbis a posztbol ez jon le, igy

Az eredmeny boritekolhato volt, semmi ujat nem irtal. Nem ertek semmihez igy nem kellek senkinek. Na bumm...

A Tyne folyó déli partja 2012.10.01. 20:03:05

@hagyma: szövegértést gyakorolhatnál. hol mondtam, hol látod, hogy nekem nagy az arcom? ezt úgy értettem, hogy ezek azok a munkák, amelyekhez nem kell semmi végzettség, tudás, a legkevesebbet fizetik, és az emberek zöme minimum itt kezd, meg egy csomó benne is marad, főleg, ha nem beszél angolul. tény volt, nem lenézés. és az is tény marad,, hogy ebben az országban az ilyen vendéglátós, szállodás munkák esetén van a legnagyobb esélyed arra, hogy lehúzzanak, ne fizessenek ki, átverjenek, stb.

A Tyne folyó déli partja 2012.10.01. 20:05:28

@hagyma: 20 nap alapszabadság, és a 8 nap azok a bank holidayek. ha új helyre mész, kezded elölről, de nem kötelező a cégnek amúgy se növelni x. időközönként. növelheti, de nem köteles.

A Tyne folyó déli partja 2012.10.01. 20:08:19

@LenaLondon: az adózásod attól függ, hogy mi van a tax code-odban. a mostani általános 810L, cumulative, ez havi bontásban 675 font adómentes jövedelemre jön ki. ha te a hónapban mondjuk 800 fontot kerestél, akkor abból fogsz adózni, hiába vagy minimálbéren, mert el van osztva az évre, és minden hónapban (vagy fizetési periódusban) igazítják. de ha pl. BR kódod van, akkor az azt jelenti, hogy nincs egy fillér adómentes jövedelmed sem, mindenből vonnak adót.

LenaLondon 2012.10.01. 20:59:53

@A Tyne folyó déli partja: Ha valakinek anyagi gondjai vannak, akkor az a legegyszerűbb ha bemegy egy citizen advice b-ba és ott kér tanácsot. Általában nagyon segítőkészek és tényleg mindenre válaszolnak részletesen és rendesen.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.01. 22:34:49

@hagyma: Hanyszor akadsz ki meg ezen???
20 nap az alapszabi es 8 nap a bank holiday ( Tudod karacsony , ujev, husvet meg a nem letezo nemzeti unnepek helyetti bank holiday) , de ezt egybe szokas errefele mondani.

Mellesleg emlekeim szerint normalisabb helyeken az usaban is tobb mint 20 nap az alapszabi.

A Tyne folyó déli partja 2012.10.02. 19:50:34

@LenaLondon: sehol sem írtam anyagi gondokról, de sebaj. az adózást tettem kicsit tisztába.

Logorrheic 2012.10.02. 21:49:00

@tildy:): Az amerikai kollégáim 10 nappal kezdenek, ha sokáig bírják egy helyen akár 15 is lehet belőle. Öt évente viszont kivehetnek egy hónap sabbaticakal-t.

na4 2013.05.09. 22:32:04

Szar szakmával és tudással eddig lehet eljutni.

Vadalmaaaaa 2013.07.22. 13:07:41

épp azon gondolkodtam,hogy akkor sem mennek innen el,ha az életnívóm drasztikusan csökkenne
megszerettem ezt az országot
.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása