oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. szeptember 12. 06:54,  Semmi sem jön ingyen 118 komment

2012. szeptember 12. 06:54 Határátkelő

Semmi sem jön ingyen

A mai írás körül alighanem ismét lesz némi vita, mivel Kockabogaras szembemegy az általánosan elfogadottnak vélt nézettel (az egyszerűség kedvéért hívjuk sztereotípiának...), mely szerint az angolok lusták lennének és azt állítja, a magyarok túl sokat panaszkodnak és hajlamosak másokat hibáztatni. Lássuk, Ti mit gondoltok!

munka otthon élet tábla.jpg

TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címre és amint tudok, lépek az ügyben! Tegyünk együtt a Határátkelő kulturált hangnemének megőrzéséért! Történetedet továbbra is a hataratkeloKUKAChotmail.com címre várom!

„No such a thing as free lunch..." Angol szólás. Jelentése: semmi sem jön ingyen.

Ezzel a cikkel bizton sokakat magamra haragítok, de szükségét érzem, hogy leírjam, mert rengeteg olyan példával találkozom itt hétről hétre, amiből azt látom, valami nálunk kimaradt az oktatásból, a nevelésből. Így a haragvók haragudjanak, de ha csak egy ember összekapja magát és megcsinálja Londont emiatt, nekem megérte!

Lehet, hogy a magyarok szorgalmasak. Az is lehet, hogy keményen dolgoznak. De szerintem, legtöbbjükkel ez nem így van. Valójában a saját bőrömön tapasztalom, hogy amikor bármi extra dolgot megteszek szorgalmas magyarként, csak úgy, hogy nem származik belőle hasznom és senki nem kért rá, ezek a jó magyar emberek képtelenek szó nélkül megállni.

Ha netán még kollégák is vagyunk, attól való félelmükben, hogy az egy másodpercet is lassíthatja a munkavégzés más fázisait, még inkább szóvá teszik. Pedig ez nem ismeretlen dolog, valljuk be: összeszedni a szemetet a padunk alól a parkban, vagy kiseperni a teherautónk platóját... az angol ezt úgy hívja, „going the extra mile".

Szorgalmasak és keményen dolgoznak

Ha többen csinálják, jobb lesz a világ, persze csak kicsiben, de jól is érezzük itt magunkat Angliában, ahol tömérdek civil szervezet takarítja a parkot, padot tesz ki, mossa a grafitit, vagy csak úgy szó nélkül bent marad túlórázni a munkahelyén pedig nem szorul rá.

Azt gondolom, sokkal inkább az angolok azok, akikre a szorgalmasság és a kemény munka igaz. Mindenki lustának titulálja őket, de ugyanezzel a szociális juttatási rendszerrel kétlem, bárki is dolgozna a mi kis országunkban.

Ott ahol az egészségesek is azon törekednek, hogyan bélyegeztessék betegnek magukat, aztán meg csodálkoznak, ha valóra válik valamilyen formában. Haszonlesés, ingyenélés, munkakerülés, mindezekkel a cigányokat azonosítjuk rendszerint.

Sajnos sokkal inkább sikerült átvenni tőlük, mint gondolnánk - ha egyáltalán erről van szó: jól látom, sok Angliába érkezett magyar hogyan viselkedik, és nem egy dolgos cigány embert ismerek. A híres magyarok, akiket mindenhol dicsérnek... a legjobb munkaerők, ismerős ugye... egy részük. Sajnos ma már úgy tűnik, a kisebbik.

Panaszkodva rossz sorsuk felől

A többiek? Inkább lógnak valakin hetekig, kihasználva a „lehetőségeket", álláskeresést mímelve egy olyan városban, ahol annyi a heti szobabérlet, mint otthon egy lakásé: panaszkodva rossz sorsuk felől, rontva befogadójuk közérzetét, minthogy bármi erőfeszítést tennének saját érdekükben.

Még szomorúbb látni azokat, akik nincsenek ilyen konkrét hajléktalan helyzetben, mégsem haladnak egyről a kettőre: mindig egyszerűbb segítséget kérni, panaszkodni, mint megállni, hogy ne költse el azt a kevés pénzét marhaságokra, amitől kicsit jobban érzi magát, csak épp a fejlődést zárja ki.

Akinek iPhone van a zsebében, vagy dohányzik, de nem tud angolul és tanfolyamra nincs pénze – na, erről beszélek. És nem kell megmagyarázni, köszönöm.

Minden más hibája?

Persze a kényelem mindennél fontosabb, ki tudja hány embernek próbálunk segíteni – túl megerőltető munkával, nem ezt akarom én csinálni munkával, alja munkával, nem ezt tanultam én munkával, milyen munkával már - bevándorlók vagyunk, emberek! Gazdagok vagyunk és válogathatunk a kendermagban vagy mi?

Természetesen tudjuk, mindez más hibája: az elhagyott országé, a befogadó országé, a környező országoké, rokonoké, barátoké, ellenségeké, történelmi háttéré, apámé, oszt? 100-ból egy magyar, ha említi, mekkora hülye voltam, hogy nem dolgoztam keményebben és nem vettem komolyabban ezt meg azt, de most már rajta vagyok!

Annyi történetet lehet hallani (magyarul, szinkronosan) gyors meggazdagodásokról, szerencsés sorsfordulatokról, „bekerülés"-ről, de sajnos az élet nem így működik. Főleg nem külföldön és nem ebben a gazdasági helyzetben.

A szerencsevadászok

Tudok olyan operaénekest mutatni itt, aki hotelszobát takarít, de azt is tudom, hogy hamarosan a saját autóját vezeti. Mert ez így működik. Sokan mégsem azzal a szándékkal hagyják el az országukat, hogy keményebben dolgozzanak, megbecsüljék az élettől elvett második lehetőséget és ezzel egy jobb világot teremtsenek maguknak és családjuknak. Csak folytatják addigi mentalitásuk szerinti életük: ezek a szerencsevadászok.

A legtöbb ember nem szerencséből került oda, ahol van. De még ha mindenkivel így esett volna is, akkor sem erre számítok: keményen dolgozom, és megfizetem az árát az előrelépésemnek! Aki pedig ezzel van elfoglalva, mindjárt kevesebb ideje jut a nála sikeresebbek fúrására, panaszkodásra, filozofálásra. Igenis rá kell lépni a nehezebbik útra, nem nyaralásra jött senki más országba dolgozni!

Csak egy példa, hogyan csinálják ezek a lusta angolok. Egy helyettesítő kollégám karrierje: mivel angol, ugye a nyelvtudás pipa. Bocsi, mi jöttünk ide, nem kötelező angolul beszélni de: itt ez az alapfok. Perfekt angol. Otthon meg a perfekt magyar, akinek anélkül is megy, szuper, de ettől még itt ez így van. Senki nem meséli otthon csalódottan, hogy nem vettek fel az ELMÜ-höz titkárnőnek, pedig milyen jól beszélek magyarul... legalábbis ez némi értetlenséget váltana ki.

Szóval van ez a kollégám, brit angol, kérdem tőle hol tanulta ki az electrical engineer és a mechanical engineer szakot így egyszerre. Mire kiderül, az iskolában, 3 év alatt, 35 évesen... és előtte mit csinált? Énekes volt a West Endben. Nem vicc. Csak azért mert már nem volt akkora kereslet táncosokra, amit eredetileg tanult és csinált.

Hát csak annyit, hogy ez az ember nem jár extra autóval, pedig biztos jól keresett, de 35 évesen volt annyi tartaléka és ambíciója, hogy harmadjára is újra tudta kezdeni karrierjét, és nem is hallottam panaszkodni, hogy leépítették a mérnöki állásából és most 47 évesen kell ismét állást keresnie.

A sikeresek megfizették az árát

Ésszerű elvárások, és rengeteg befektetett munka, erőfeszítés. Szerintem ez nem kerülhető el, és engem megszégyenített ennek az embernek a példája, mert bár mindent megteszek, azért még jut időm panaszkodni.

Szívem szerint minden szerencsevadászt azonnal hazaküldenék, oldják meg. Sajnálom azokat, akiktől ezzel elveszik a lehetőséget, mert itt általában véve segítik egymást a magyarok – addig, amíg egy pár ilyen rossz tapasztalattal nem találkoznak.

Itt, akik sikeresek, megfizették az árát, és nem sajnálják magukat – így érdemes ehhez hozzákezdeni. Azoknak pedig, akik nehéz helyzetben élnek, akár itthon akár otthon – sok erőt kívánok, bántani csak a lustáját akarom, nem azokat, akik kilátástalanságban élnek és mindent megpróbálva sem jutnak tovább.

Mindenkinek kívánok rengeteg odaszántságot, kitartást, és ha a cél lebeg a szemünk előtt és mindent megteszünk érte, akkor márpedig sikerülnie kell, sikerülni fog! Akármi is legyen előtted, képes vagy rá, meg kell dolgoznod érte, de meglesz!"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: munkamorál London Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr664771341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

encore 2012.09.12. 11:39:38

Én még nem dolgoztam Angliában (de lehet hogy fogok), így nem is tudok hozzászólni milyenek az angolok.
Azt viszont tudom hogy nem lehet általánosítani melyik nép milyen mert mindenhol van lúzer meg mindenhol van szorgalmas. Mindenhol van olyan is aki rendesen dolgozik (nem hajtja agyon magát évekig hogy tönkermenjen bele) de ha munka van akkor rendesen megcsinálja.
Én ezt várom el hogy emellett tudjak boldogulni.
Hiába hajtottam én idehaza amikor kellett, hiába volt olyan munkahelyem ami önmagában a semmittevésen alapult, hiába dolgoztam rendesen, semmit, azaz semmit nem értem el vele.
Nekem tököm tele van azzal ha csicskának néznek a munkahelyeken, ha az angolokhoz megyek ott sem tűröm sokáig főleg mert magyar vagyok, mert ezt németeknél már eljátszották velem Németországban., feleannyi fizetésért mint a német, ugyanazt a munkát meg még pluszot.
Kell hogy legyen önbecsülés, főleg ha szakma is van mögötte, hasonlítani meg felesleges mert electr/mech. engineer-t megcsinálni 35 évesen Angliában nem ugyanaz mint Magyarországon, munka mellett, munka nélkül meg pláne.
Én csak tudom én is hasonló cipőben jártam, ehhez egy olyan állás kell ami ma Magyaroszágon csoda ha van, meg ugye fizetni is kell a tandíjat.
Nem kell vetíteni, de az is tény hogy én sem ruháztam fel magam csúcsszorgalommal, csak átlagossal.
Nincs a szerencsevadászatban semmi rossz, még ha én nem is sorolom közéjük magam, csak legfeljebb az irigykedés ha neki bejön.

váj mí 2012.09.12. 11:48:01

Most tényleg nem értem, mi értelme van ilyen általános dörgedelmeket kiposztolni? Még ha kommentben íródik, oké. Angliában is megvan az a réteg, aki a támogatásokból él, fehér, brit angol réteg, még mielőtt ....

Z.Joe. 2012.09.12. 12:19:18

Sz�napot mindenkinek!

Szerintem nagyon j��Nek�gyaroknak meg kell azt tanulni,hogy nem a m�k emberrel kell foglalkozni.
Att�oha nem m� el�b,csak meg kell n�i magyarorsz��apot�Szarh�ak meg mindenhol vannak,minden nemzetben,akik csak kihaszn��a szoci�s h�kat,juttat�kat.
Kalandorok csak nyugodtan maradjanak otthon!
(Egy k�i magyar voltam!)

Z.Joe. 2012.09.12. 12:20:45

kockákat ír a betük helyett!

Regelek 2012.09.12. 12:32:41

Most meglepődünk azon, hogy a kinti magyarok nem segítenek egymásnak? Tisztelet a kivételnek, de nem azok a magyarok mennek ki és hagynak itt mindent, akik a leginkább segítőkészek, talpraesettek. Főleg ne általánosítsunk a magyarságra a kintiekből (és ismét hozzáteszem hogy tisztelet a kivételnek).

2012.09.12. 12:37:57

@Regelek: vagy epp de. mert nekik (mondhatnam, nekunk) van leginkabb elegunk az egymast tipro, "majd-en-megmondom-hogy-eld-helyesen-az-eleted" egybites magyarokbol, a lehetosegek hianyabol, es leginkabb abbol, hogy a talpraesettseg, a segitokeszseg, a mosolygos pozitiv hozzaallas itthon leginkabb csak megbelyegez.

kergelepke [UK] 2012.09.12. 12:38:22

Szép napot mindenkinek!

Az hogy az angolok lusták lennének, tényleg sztereotípia. Csak úgy mint hogy a finnek nyugodtak és csöndesek (amikor épp nem részegek), meg hogy a németek sört isznak virslihez.

Valóban vannak közöttük szorgalmasak, és valóban másképp állnak a dolgokhoz, nem úgy mint az egyszeri dakota (t.i. hogy más is odaférjen).

Viszont van egy elég jelentős csoport akinek valóban egyetlen célja hogy mihamarabb 2-3 gyereket szüljön (2-3 apától), arra meg már jár önkormi lakás, segély, amiből kijön a nagytévé, kaparós sorsjegy, sör és cigi. És igen, ahogy 'vaj mi' mondta, brit angolok.

Regelek 2012.09.12. 12:40:43

@Whave: mégis a kintiek nem tartanak össze... A kintiek meg ugye nem az itthoniak.

soyuna 2012.09.12. 12:42:21

Mi a probléma azzal, ha valaki kalandvágyból kimegy és szerencsét próbál?

2012.09.12. 12:44:25

@Regelek: itthon ki tart ossze? szerintem bele se menjunk :)

Regelek 2012.09.12. 12:49:04

@Whave: aki ittmarad. ;) Bár kint elhiszem hogy ez ismeretlen fogalom.

Regelek 2012.09.12. 12:52:36

Na mind1, nem akarok erről vitázni, de ha a kinti magyarok nem tartanak össze, akkor ne az legyen már, hogy a magyarok nem tartanak össze. :)

2012.09.12. 12:53:12

@Regelek: hat ha azt nevezzuk osszetartasnak, ahogy a legvalogatottabb, adott esetben legjelentektelenebb velemenykulonbsegek kapcsan azonnal kijelenthetjuk a masikrol, hogy o emiatt mar nem is magyar, vagy egyenesen zsidoberenc gyurcsanyista, akkor tenyleg kurvanagy osszetartasban elunk :)

Regelek 2012.09.12. 13:03:40

@Whave: hát igen, végülis mindenki a saját környezetét veszi alapnak. Erről beszéltem pont.

VíziLó 2012.09.12. 13:06:30

@amarante: A cikk meglátásai alapvetően jók, és egyet is lehet érteni vele általánosságban. Ingyen ebéd nincs sehol, se Angliában, se Magyarországon, s aki ezt megérti, az a körülmények adta lehetőségeken belül sikeres lesz mindenhol.

Amiről viszont megfeledkezik a cikkíró, hogy Anglia egy szociálisan rendkívül tagolt társadalom (a szocializmusban született magyarok ezt sokszor nem is értik) ahol valóban létezik a posztoló által leírt törekvő és tisztességes és "civic" középosztálybeli mentalitás, de több milliósra tehető az a brit fehér "underclass", melynek tagjai szinte egész életükben csak a segélyen lógtak, s teljes családi és szociális életük szét van esve, és némelyik council estate-hez képest egy magyar cigánytelep egész civilizált és biztonságos. A szerző nyilván nem ebben a közegben mozog, de enne létét sem szabad elfelejteni.

váj mí 2012.09.12. 13:18:03

@VíziLó: +1
Igen, pont erről beszéltem én is.
Nem értem, minek kell ilyen általánosító posztokat kirakni. A posztoló látott egy réteget, vagy kettőt, és általánosít az egész társadalomra. Ez most miért jó? Aki némi infót akarna szerezni az országról, azt tévútra vezeti. Aki meg kint él, az meg úgyis tisztában van nagyjából a körülményekkel.

SziszkAnya (törölt) 2012.09.12. 13:31:52

@Z.Joe.: gratulálok! Kockaíró lettél!

velizar 2012.09.12. 13:45:52

semmi. csak tudjon róla, hogy magyarnak lenni nem elég. tehetség is kell.

drazsé 2012.09.12. 13:49:26

Nem arról van szó véletlenül, hogy a posztoló "magához fogadott" egy itthoni rokont/barátot/simerős imserősének az unokaöccse de a nénikéje nagyon jóban van a sógornő ángyának térdkalácsával - nem kívánt dörlendő - akinek ipponja van, dohányzik és hát nem egy sikeres ember?

The Big Tourist 2012.09.12. 13:52:18

Sajnos nekem is vannak hasonló tapasztalaim. Akin segíteni próbáltunk, semmit sem tett magától, mindent úgy kellett tolni alá. Aztán a végén közölte, hogy a talált munka túl nehéz neki, és hazahúzott anyuci szoknyája mellé.
Egy csomót agyaltam ezen az ügyön, mert a végén mi lettünk a hibásak, hogy biztattuk ezt a gyereket és nem sikerült semmit összehozni, csak az otthoni munkanélküliséget. Nem motiválta semmi, se pénz, se önállóság.
Egy másik "barátnőm" pedig a mások kihasználásában jeleskedik, furcsa módon pont a saját párját veri át és húzza le anyagilag. Még minket is megkért, hogy hazudjunk a fickónak a kedvéért.
A magyarok nagy szorgalmáról is egyetértek a posztolóval, csak mítosz, nagyrészünk megpróbál ügyeskedni, kihasználni az alkalmakat, lógni stb.

a_tom 2012.09.12. 14:06:21

A japánok állandóan fényképeznek, az olaszok ordibálnak, az angolok teát isznak sörrel, a magyarok meg gulyást esznek. Ha kimennek angliába akkor marhahúsból és zöldségből főzik a teát és a sört, sok pirospaprikával és hagymával, azon élnek. Illetve mivel lusták elkészíteni, inkább éhenhalnak.
Remélem kiteszik önálló posznak hogy mindenki megtanulja végre az igazságot, a haza fényre derüljön és kitörjön a világbéke!

váj mí 2012.09.12. 14:06:52

@The Big Tourist: Nézd, nekem is volt rossz tapasztalatom baráttal. Számtalanszor próbáltam neki segíteni, két helyre vittem be, ahol egyrészt baszott normálisan dolgozni, másrészt megcsinálta nekem is a fesztivált. Többször már nem fogok neki segíteni, de ebből nem fogok általános érvényű "igazságokat" levonni. Mert ugyanakkor, két alig-ismerősnek is segítettem melót találni, akik a mai napig megállják helyüket, holott én már rég nem vagyok még abban a városban sem. Akkor meg?

christophe 2012.09.12. 14:07:43

Okè,jöhet a következő poszt....

Szelid sunmalac 2012.09.12. 14:08:12

Nekem meg angol a fonokom es leszarom a posztolot!

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2012.09.12. 14:19:14

Bizony, csak addig segíted az újonnan érkező magyarokat, amig látod értelmét.
De miután megmutattál neki mindent, fizetted kb az első két hetét, és után félévente annyit se hallasz róla, hogy él-e még, nemhogy Kösz mindent, gyere meghívlak egy sörre az első rendes fizumból...
Meg a másik is, segítesz, tippekkel látod el, kitárgyalod neki a legolcsóbb szállást, mégiscsak 10 éve ismerjük egymást. Azt látod, hogy a munkakeresés kimerül annyiban, hogy elküld napi 10 önéletrajzot interneten. Sör csak pubban, mert úgy feelinges, és mindig mindenre van kifogás. Aztán csoda, ha 4 hónap után még egy feketemosogatói állás sincs meg, nemhogy öltönyjanis.

Harmadik megkeres úgy, hogy 8 éve nem hallottam róla. "milyen angliában, mennyit lehet keresni, érdemes kimenni?" Már a kérdésről is süt, hogy óbazmeg... írok rá pár sort, mondom, Hogy hol nézzen utána. Ó igen, tudom, felteszem magam máris, már akartam oda regisztrálni. Két hét alatt ez még nem sikerült...

"Édes jóember, Imáid meghallgattattak, segtek rajtad. De legalább vegyél egy kibaszott lottószelvényt, ha nyerni akarsz!"

kp2 2012.09.12. 14:20:57

@think different: bocsanat, errol ez jutot eszembe:

Spider-Pig, Spider-Pig,
Does whatever a Spider-Pig does.
Can he swing from a web?
No, he can't, he's a pig,
Look out, he is a Spider-Pig!

Francekellregisztralni 2012.09.12. 14:51:22

@Sanyi9: Szerintem csak azzal szeretne felulirni, hogy "A lustak lustak, a szorgosok meg nem sirankoznak"

The Big Tourist 2012.09.12. 14:53:33

@váj mí: Egyetértek, nem szabad általánosítani. De az is egy tájékozódási segítség. Ha 10-ből mondjuk 8-szor ezt tapasztalom, akkor előnyösebb nem próbálkozni még nem tudom hányszor.
A poszt lényeges szerintem, hogy ha valaki lusta, ne állítsa be magáról, hogy milyen szorgalmas. Avagy az önteltség nem egyenlő a magabiztossággal, mert sokszor túlértékeli saját magát.
Ezt ismeritek, hogyan kategorizálják egyes népek az egyes országokat?
www.businessinsider.com/mapping-stereotypes-europe-us-2011-9?op=1

Joe Trb · https://hazkepviselo.eu/ 2012.09.12. 15:00:39

Ebben van valami.
Marmint abban, hogy az extra mile-t sokan nem hajlandoak megtenni.
En jelenleg 32 emberert felelek, amibol 11 magyar. Sajnos a legtobb gondom veluk van.
Mindig van valamilyen kifogas mit miert nem csinal meg, es egybol tudnak a masikra mutogatni, ha valami nincs kesz, vagy rosszul csinalja. Gyakorlatilag nulla segitokeszseg es informacio atadas, ugyanakkor csak azt tudjak hangoztatni, hogy a magyarok a legjobb munkaero. Hat ez sajnos nem igaz. :( Habar a kotelezo munkat elvegzik, de allandoan panaszkodnak valamire. Ugyanakkor ilyen jellegu gondom nincs egy helyivel, vagy mas nezetiseguvel sem. A legrosszabb az egeszben, hogy mikor orakon at csak a sz*r omlik egyesekbol, akkor ram is ramragad. Sokkal faradtabb vagyok egy olyan muszakban, ahol sok a magyar, mint egy olyanban, amiben nincs magyar.
Egyszeruen azt erzem , hogy a tobbseg imadja nem elfogadni a helyzetet es mas dolgaval foglalkozni. (tisztelet a kivetelnek)
Pedig, ha nem "nyavog" az ember, akkor aranylag gyorsan lehet elore lepegetni. Ehhez azonban tenyleg szuksegesek olyan dolgok, hogy az ember kepes legyen az extra mile-ra. Mivel a gorek nem hulyek, sot sok esetben, meg ha annak is tunnek, sokkal uzletiesebben vezetik a vallalatokat. Ezert bizonyos embereket "csak" vendegmunkaskent kezelnek, bizonyosokat pedig munkatarskent.
A legjobb tanacs, amit a most kezdo, vagy a nemreg kierkezett magyaroknak ajanlhatok, hogy tegyek meg az extra mile-t. Eleinte biztos nem klesz egyszeru, mivel otthon nem ez az altalanos felfogas, de itt megeri. Idovel elkezdenek a top emberek koze sorolni, egyre tobbet fog beszelgetni veled a fonok es mikor jon a lehetoseg, egyertelmuen benne leszel a kalapban, akik kozul valasztanak.
u.i.: a "vendegmunkaskent" kezelt embereknel olyanokra gondolok, akik 2-3 ev utan is csak elementary szinten gayognak, vagy meg csak nyelviskolaba sem hajlandoak jarni es mindig a turo rudit, meg a csulokporkoltet sirjak vissza, mikozben egy szerintak szar orszagban annyit tesznek felre havonta, amennyit elotte meg sosem kerestek meg papiron.

Udv, :)

we 2012.09.12. 15:01:09

Csak egyeterteni tudok. Tobb kulonbozo orszagban laktam, de a magyarok a jakuzziban, sorrel a kezukben is tudnak arrol panaszkodni, hogy "minden szar". El is kerulom a honfitarsaimat kulfoldon ahol csak lehet, mert az allando nyavajgas nem csak idegesito, de lelkileg is lehuzza az embert.

Temetni tudunk.

Joe Trb · https://hazkepviselo.eu/ 2012.09.12. 15:04:11

@The Big Tourist: :DDD

a kedvencem az az ember volt akinek sok volt a melo, mert egymas utan 5 napot kellett dolgozni!!!!
Persze, hogy sok, ha valaki elotte 2 eve nem dolgozott.
a 2. heten haza is utazott, mert nagy a hajtas

Joe Trb · https://hazkepviselo.eu/ 2012.09.12. 15:06:24

@Jay Kay:
a mondat vege lemaradt :)

amennyit elotte meg sosem kerestek meg papiron sem, nemhogy nettoban

rugesz 2012.09.12. 15:07:21

ismet egy semmirekello tucatfos post.
meredeken zuhan a szinvonal sracok...

Francekellregisztralni 2012.09.12. 15:13:49

Igaza van a posztolonak, csak azt nem tudom min lepodik meg. En mar eltem es dolgoztam 3 orszagban. Az emberek mindenhol _ugggggyan olyanok_ A lustak lustak, a rinyalok rinyalnak, a szorgosak meg szorgosak. Es igen, ezeket minde a szuleitol tanulja (vagy nem tanulja) az ember...mindenhol. Ahol egyszeruen meg lehet elni ott az emberek is egyszerubbek: szivesebben segitenek a masiknak es kevesebb erdeklodest mutatnak az ugyeskedesre...amit az ugyeskedeshez szokott ember butasagnak vagy lustasagnak erzekeli.
En nem latok itt megoldasra varo problemat...ezek sima tenyek. Ahhoz is jolesz hozzaszokik a postolo, hogy felnott embert nevelni _nem lehet_...vagy akar valtozni magatol vagy nem, de te csak a sajat eletedet alakithatod inspiraloan irigylesre meltora. Ennyi.

Amugy az ember ha vinni akarja valamire akkor annyira engedheti meg maganak a lustasagot amennyire ertelmes es ugyes...ezt nezik el nagysagrendekkel sokan.

@Eltévelyedés: "De miután megmutattál neki mindent, fizetted kb az első két hetét, és után félévente annyit se hallasz róla, hogy él-e még, nemhogy Kösz mindent, gyere meghívlak egy sörre az első rendes fizumból..."

Viccelsz :D:D:D Oruljel, ha eljon veled, hogy ne kelljen egyedul menned :D Nalunk en lettem a szemetleda,hogy egyaltalan elmondtam az illeto a tudasaval mire szamitson es milyen strategiaval lehet elorejutni... 10 eves _baratsag_ volt ... ugrott ...mert bunko vagyok es nem bologatok hulyesegre.:)

Persze ettol nekem nem ment el a kedvem, akinek kell, segitek amit tudok. Ha mas nem nekem jolesik, ha eszembejut:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.12. 15:20:40

talan segitek
talan nem
azt akarja mondani, amit mi kint elok megtapasztalunk
dolgozni kell kurva kemenyen es nem pofazni
ez van
az amerikai is elvallal mindent, mert azt mondja

"ki kell fizetnem a szamlaimat"
optthon meg kicsit mas a felfogas, majd holnap keresek melot, en ezt nem csinalom stb.

péniszirigy feminista szűz strihkurva (törölt) 2012.09.12. 15:22:59

Jaaj, megint egy észosztás, ami egy sztereotípiát akar megdönteni, de csak annyira futja, hogy blődséeket, általánosításokat puffogtat.
Az angol munkamorálról mesélhetnék: nem olyan fényes az, ahogy hiszik. A lengyek, indiai, magyar elég ritkán jött be másnaposan dolgozni amikor ott melóztam, az angol meg egyszerűen ilyen esetben be se dugta az orrát.
Az angolok közt éppen úgy van léhűtő, mint szorgalmas, ahogy a magyarok közt is. Van csóró, szemét, alkesz, láncdohányos, aki munkaidőben kiugrik óránként 10 percre bagózni. Tapasztalat.

Az az egy igaz a posztban, hogy a későbbi életkorban történő újrakezdés sokkal könnyebb tőlünk nyugatabbra, főleg Angliában. A felsőoktatás is olyan, hogy ezt nem zárja ki. Nyitottabb, rugalmasabb. Könnyebb váltani, sőt rá is kényszerülnek sokan, ezt támogatja is a rendszer valamennyire, míg Magyarországon kevés a lehetőség.
Az angol tudás is alap bizony, ott ez az alap, Mo-on meg a magyar, nem is értem ezt a közhelyet minek kellett leírnia a posztolónak. Persze ha valaki lengyel, akkor kaphat melót angol tudás nélkül is, hiszen sok a rokon, ismerős.
De úgy általában a poszt durva általánosítás és erkölcsi észosztás, minden alap nélkül.
Anglia jobb, fejlettebb, gazdagabb, de ott is emberek élnek.

Amúgy meg a nagy charity-ről az a véleményem, amit egy au-pair ismerős mondott: a munkáltató anyuka vele, az au-pairrel végeztette el azt az önkéntes melót, amit ő felvállalt a fiai iskolájában... más faszával verni a csalánt (nem tudom ennek a magvas magyar mondásnak mi az angol megfelelője). Ott is van ilyenre példa.

igazságos 2012.09.12. 15:33:00

No such a thing as free lunch..." Angol szólás. Jelentése: semmi sem jön ingyen.

Nincs olyan dolog, hogy ingyen ebéd, még pontosabban, idióta.

The Big Tourist 2012.09.12. 15:35:11

@péniszirigy feminista szűz strihkurva: Hűű, az aupair példádról jutott eszembe, amikor Írországba készültem bébiszitternek. Ne tudjátok meg, mennyi félretájékoztatást olvastam magyarok tollából a fórumokon. A leggyakoribb hozzáállás ez volt: "ide már ne gyertek, telítődött a piac, nincs munka. Felsőfokú angol nélkül nulla esélyetek van, én négy szót tudtam angolul, de nekem szerencsém volt, mert én ilyen baromi mázlista vagyok, de ez senki másnak sem sikerülhet."
Nem egy helyen olvastam ilyen hozzászólásokat. De a munkakörülményekről, fizetésről is nagyban mentek a ferdítések.

igazságos 2012.09.12. 15:37:49

@a_tom: mindenhol jó, de legjobb otthon. :)

A lúzerek meg külföldön is lúzerek maradnak.

Külföldre meg azért mész, hogy a honfitársaidat elkerüljed, de ezek szerint már kint se lehet elmenekülni, elrejtőzni, mert mindenhol megtalál a többi magyar.

Francekellregisztralni 2012.09.12. 15:37:57

@Jay Kay: "...Habar a kotelezo munkat elvegzik, de allandoan panaszkodnak valamire. Ugyanakkor ilyen jellegu gondom nincs egy helyivel, vagy mas nezetiseguvel sem. ..."

Az itten a titok nyitja, hogy az anyanyelvukon rinyalhatnak valakinek akitol elvarjak, hogy csuklobol bologasson ugyan ezen alapon. Latom ezt nemetek koreben. Birka effekt. Ok is hergelik egymas, hogy lazadozzanak. A lengyelek a lengyel fonokukkel probalkoznak be.

Az ember valahol titkon gyerek marad mindig...en is az anyamhoz mentem nyavogni mert o volt a gyengebbik lancszem.;)

péniszirigy feminista szűz strihkurva (törölt) 2012.09.12. 15:42:47

@The Big Tourist: na jó, azért au-pair (értsd: háziszolga fabatkáért) mindig fog kelleni
a rendes állások piacán tényleg sokkal szűkebbek a lehetőségek ma már, de azért az au-pair az egy 80 fontért robotoló cseléd, annyiért mindig fel fognak venni, hogy ne egy teljes óradíjas takarítót kelljen fizetni
Az angol meg tényleg alap, ha nem ismerős helyez el. Felsőfok nem kell, ez nyilvánvaló, főleg nem au-pairnek. De nekik még középfok sem.

Jó, au-pairnek tényleg az megy, aki nulla angollal indul és meg akarja spórolni a kezdeti lakhatási költségeket és kb semmilyen vállalható szakmája nincs. Buta tanítóképzős, óvóképzős lányok, akiket én ismertem, nulla angollal, de egy 2 éves gyerek mellé nem is való más.

xlngx 2012.09.12. 15:45:52

Csak egy kerdes az ilyen marhara megmondom a frankot, es a minden magyar ingyenelo rajtam kivul postok (legyen az igaz vagy nem)miert mindig Angliabol jonnek?
En tudom a valaszt csak ha leirnam akkor sokakat bantana:)

Francekellregisztralni 2012.09.12. 15:46:57

@we: @Jay Kay:

Van egy olyan hatulutoje a lentrol kezdesnek,hogy az ember kenytelen talalkozni az alja nepekkel. Ne felejtsetek az alja minnden nacionak allul van;)

péniszirigy feminista szűz strihkurva (törölt) 2012.09.12. 15:47:34

@Jay Kay: na akkor nézd meg a lengyeleket, azok közt van olyan, aki vagy 10 éve nem tanul meg angolul rendesen, mert a családja, főnöke, mindenki körülötte lengyel, még a kaja is, amit eszik

ezért is kell elkerülni a magyarokat külföldön: keresztbe tesznek, lehúznak anyagilag és lelkileg is, panaszkodsz nekik, mert hiszen ők talán megértenek, panaszkodnak neked, nem tanulsz meg angolul mellettük, visszasírják a téliszalámit és a jó paprikás csirkét, sose illeszkedsz be a társadalomba, vendégmunkás maradsz

think different 2012.09.12. 15:48:11

"Amíg megkeresek havi £xx.xxx, addig leszarom, hogy ki és mit gondol arról, hogy mennyit dolgozok."

- ismeretlen londoni iPhone tulajdonos és magyar menekült -

váj mí 2012.09.12. 15:48:37

@The Big Tourist: Hm, saját bőrömön tanultam meg, hogy el kell hárítanom a "baráti" megkereséseket. Eleinte én is lelkesen próbáltam segíteni, aztán rájöttem, hogy túl sok a rinya, és az illető dolgozni nem szeret, alapvetően. Most már csak nagyon óvatosan ajánlok embert bárhová is, nagyjából, "nézd-ismerem-otthon-ezt-és-ezt-csinálja-ki-akarna-jönni-de-ne-rám-húzd-én felelősséget-nem-vállalok-érte" alapon. Ha a főnök/tulaj tesz egy próbát, oké, ha nem, majd keres mást. Soha senkiért többet felelősséget nem vállalok, az tuti.

@igazságos: Címlapos lett? Otthon, havi 110-ért biztos felemelőbb dolgozni úgy, hogy esélyed sincs önálló lakásra, max. a szüleid házában egy szintre.. Hogy állsz a fogyókúráddal?

3006 2012.09.12. 15:48:51

Szorgos népünk győzni fog !

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.09.12. 15:49:12

Miért kell általánosítani? Az igaz, hogy sok a lusta és buta magyar, de ilyenek minden nemzetnél vannak. Azért vannak még szorgalmasak és értelmesek is a magyarok között, általában ők viszik valamire külföldön.

Egyébként az egy órányi munkával megtermelt GDP Angliában 50 dollár, Magyarországon 25 dollár. Ezzel a két ország 11. és 31. a világranglistán. Norvégia az első 76 dollárral, de az osztrákok és a franciák is az angolok előtt vannak. A gyakran lenézett Szlovákia 25.

Francekellregisztralni 2012.09.12. 15:51:20

@xlngx: Mitol bantana barkit, hogy ott sok van?

péniszirigy feminista szűz strihkurva (törölt) 2012.09.12. 15:52:05

@xlngx: mert valószínűleg nem vitte ott sem sokra, egy szobát bérel 4 éve, fürdőszoba a folyosó végén, lakótársak szlovákok
de ha ide írhat egy ilyen észosztós posztot, akkor nagyobbnak érzi magát
panaszkodni és fölényeskedni is olyanokkal szemben lehet legjobban, akik az anyanyelvedet beszélik...
az angolok erre az észosztásra nem vevők, hát előadja itt a blogon

mint a jugoszláv vendégmunkás, aki hazamegy nyáron a széttaposott 2-es Golfjával és ő az istencsászár a falujában
közben Németo-ban egy csicska

váj mí 2012.09.12. 15:53:24

@Babette_: Mna, most miért vagy ilyen. Csak szeret általánosítani .. ;)

Ugyandehogy (törölt) 2012.09.12. 15:54:33

@váj mí: én meg szeretem az ilyeneknek megmondani, hogy marhák.

The Big Tourist 2012.09.12. 15:56:17

@péniszirigy feminista szűz strihkurva: Hát én mást tapasztaltam. Eleve 160 eurót fizettek egy hétre, vittek kirándulni mindenfelé az országban és külföldre is. Angolul nem árt gagyogni, de nem kell felsőfok más álláshoz sem. Takarításhoz pláne, de irodai munkához sem feltétlenül (vannak ismerőseim alátámasztani).
Barátnőm au-pairként 200 eurót kapott hetente, plusz nyilván teljes ellátás, repjegy haza, lakás. Később kiköltözött alberletbe, és napi 8 órára járt a családhoz, heti 400-ért, ha jól emlékszem, plusz biztosítás, adó és kajálni is ott kajált.
Ehhez képest a neten 50 eurókról lehet olvasni, állást nem lehet már találni, csak az aktuális hozzászólónak sikerül mindig valamilyen óriási szerencse (meg tehetség, csodálatosság stb) folytán. Mindezt 2007-re kell érteni, mert akkor olvasgattam erről sokat.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.09.12. 16:00:37

@Jay Kay: Nemrég volt tele minden újság, hogy rossz az agynak a siránkozást hallgatni:
Whining workers are hurting colleagues’ brains
www.hrmonline.ca/article/whining-workers-are-hurting-colleagues-brains-124194.aspx

váj mí 2012.09.12. 16:03:56

@Babette_: Nem mintha értékelnék ... ;)
Hagyjad, Imre. Majd belefutnak a saját maflásukba amit az előítéletességük készít elő ...

xlngx 2012.09.12. 16:14:29

@péniszirigy feminista szűz strihkurva:
Elmeselek ket tortenetet:
1. Osztalytalalkozo, egyik volt osztalytarsam aki mar akkor is egy bekepzelt f-volt, aki semmihez nem ertett, kiment ket eve Angliaba, kapott egy ilyen mindenes melot. Az elozo osztaly talalkozokra nem jott el mert nem volt kivancsi senkire. Megjelent, ott kezdte hogy a pincer lanynak mar csak angolul tudott odaszolni, majd elkezdte osztani az eszt hogy mennyire jo is kulfoldon dolgozni es mindenki hulye aki nem ott el, aztan megkerdezett engem hogy hogyan lehet kijutni Dubaiba dolgozni (akkoriban ott dolgoztam), mikor kozoltem vele hogy ilyen allasrol ne is almodozzon ott, mert ott az ilyet az indiaiak csinaljak akkor en volt a kocsog, es persze folytatta az esz osztast. Az angliai adalekhoz hozzajon meg az hogy eltem en is Walesben, ott sajnos megismerkedtem ott elo magyarokkal, kar volt, ott is ugyanaz ment mint ebben a posztban, mindenki kocsog, mi vagyunk a legjobbak, es persze minden szar.
2. pelda: Ide tobb orszagot sorolnek ahol eltem (UAE, Kina, de Nemetorszag is). Az ezeken elo magyarok tarsasaga engem mindig feltolott, mindenki segitett a masikon, osszejartunk, senki nem huzott le senkit, jol ereztuk magunkat.
Na ezek utan tettem fel magamnak a kerdest, hogy mi a kulonbseg. Aztan rajottem eleg gyorsan, az hogy mig Angliaba es vonzas korzeteben elo magyarok nagy resze olyan ember aki itthon sem vitte semmire, aztan kint megkeres egy magyar viszonylat nagyobb osszeget es azt gondolja magarol hogy o most megvaltotta a vilagot es mindenkinel jobb lett, mert annyira buta hogy ezt sem tudja a helyen kezelni, a tobbi helyen elo emberek pedig azert vannak ott mert a tudasuk miatt hivtak oket, ezzel szerintem el is mondtam mindent.

Egyebkent meg ami ma tudatosult bennem hogy ezeket a posztokat kulfoldrol olvasva elegge lehuznak, ugyhogy matol ilyen levelek Angliabol rovatot biztos kihagyom.

Uff

flippant 2012.09.12. 16:28:26

A magyarok hedonisták és A bűnös nép. Merjünk kicsik lenni, elvtársak!

we 2012.09.12. 16:33:55

@Francekellregisztralni: nem lentrol kezdtem es azok sem akikrol beszeltem. Ezt mindenfele helyzetu magyarnal tapasztaltam.

Fullánkos Algol 2012.09.12. 17:07:59

A magyar Európa legundorítóbb, az önkritikától legtávolabb álló népe, nem véletlenül lett az eu első önkéntes diktatúrája. Remélem ki lesz közösítve Európa népei közül, remélem nem lesznek a magyarnak ezen a kontinensen barátai, aztán mehet ugrálni vissza Ázsiába.

váj mí 2012.09.12. 17:08:05

@xlngx: Hm, ilyen vetítős köcsögöt én is tudnék sorolni az ex-osztálytársaim közül. A húsz évesre már el sem megyek. Mert minek?
A másik meg, tényleg, az Angliában élő magyarok mintha sokkal köcsögebbek lennének a honfitársaikkal. Akiket én "hoztam ki", azokkal én mindig korrekt voltam, de láttam bepalizást, nem egyet. Sőt, egy ilyen eset egyszer a bepalizó munkahelyébe került. Én már a cégnél dolgoztam,a mikor az arc odakerült, lett szabd poszt, az arc mondta, hogy neki van ismerőse, aki ezt meg tudja csinálni. A srác ki is jött próbára, aztán megfelelt, maradhatott. Nade lakni kellene meg ilyesmik. És az a szemé,t mocsok képes volt heti 170 fontot legombolni arról a szerencsétlenről egy tömegszállásért, ami kb 110-be került. Akkor mondtam a srácnak, hogy ne legyen hülye, tudok neki piaci áron társbérletet, mondjuk, kissé kényelmetlen, mert három csaj lenne még rajta kívül, de normál áron. A srác persze, elfogadta, a pöcsfej meg berágott rám, mert bukta a heti 60 fontját, és megpróbált kicsinálni. Nem jött össze neki, ő ment. No nem, nem superman vagyok, de ez undorító volt.
Van ilyen is. Nem tudom, miért. Talán az időjárás teszi ...

think different 2012.09.12. 17:22:07

A mai kommentekből össze lehet ollózni egy "Glasstiger 4 - Leslie goes to London" forgatókonyvet.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.12. 17:31:05

@péniszirigy feminista szűz strihkurva:

"mint a jugoszláv vendégmunkás, aki hazamegy nyáron a széttaposott 2-es Golfjával és ő az istencsászár a falujában
közben Németo-ban egy csicska"

Szinte minden emigráns közösségben ismert ez a jelenség.

Az én őseim is ezt csinálták, még a XIX. században is.

váj mí 2012.09.12. 17:34:30

@Gondolkodni Próbáló Birca: Hm, de ezt már egyre kevesebben kajálják be ...

hunostor 2012.09.12. 17:38:50

hehe a magyarok szimbóluma és megtestesítője a választott vezetőjük: Orbán Viktor. Na ebből a szégyenből kaparjátok ki magatokat kis köcsögök!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.12. 17:51:25

@váj mí:

Pedig valahol érthető. Aki elmegy messzire és sikertelen marad, az szégyelli bevallani ezt, így igyekszik úgy viselkedni, mintha nagyon sikeres lenne, mert fél, hogy különben az otthon maradtak kiröhögik.

Ismerek olyan embert, aki gyönyörű villa tulaját megkérte, hogy ő amatőr fényképész és nagyon tetszik neki a kert, engedje meg, hogy bemenjen pár képet csinálni. Persze valójában a cél az volt, hogy saját magát lefényképezze a kertben, s aztán haza ilyen képeket küldött, hogy lám ő micsoda házban lakik.

váj mí 2012.09.12. 18:21:16

@Gondolkodni Próbáló Birca: Szegény ember ... azért a többség azért nem ilyen. Ha éppen szarul megy azt is elmondja, ha meg jobban azt is. Persze, lehet csak én álmodok ...

ANTI-SQUIRREL 2012.09.12. 18:26:29

Hmm.. erdekes cikk!
Szerintem 5-10 millio koze teheto azon angolok szama, akik csak es kizarolag gyereket csinalnak es nem dolgoznak vagy csak fel allasban dolgoznak. Berlakasban laknak es az allambacsi fizet nekik mindent.
Ez a kategoria mindenhol megtalalhato angliaban videken is es a fovarosban is.
100 meterol meg lehet mondani hogy kik ok.
A Primarkban vasarolt ocska filleres holmit hordjak, uvoltoznek az utcan, isznak, cigiznek es fuvel faval b@sz...nak.
Van egy konkret ilyen tipus otthon, azt hiszem mindenki ismeri oket. No comment.

Amugy a magyarok vinnyognak itt is ez igaz! (En is) ;)))))
Ez genetika szoval, forgive me!

váj mí 2012.09.12. 18:32:54

@ANTI-SQUIRREL: Mondjuk, én kelet-Londonban éltem jó ideig, ott sok ilyen volt, de legalább az utcán nem üvöltöztek. Tényleg nem. Cigizni meg én is cigizek, sőt néha iszok is. És akkor? De nem ez a lényeg, ez csak úgy szemet szúrt. Amit mondani akartam, a legtöbb gond olyan angol fiatalokkal volt az ottani melóhelyeimen, akik ilyesmi családi háttérrel rendelkeztek, és valamiért kényszerítették őket, hogy dolgozzanak. Úgy egy magyar sem tud rinyálni, mint ők tudtak ...

2012.09.12. 18:34:28

@váj mí: 'vetítős köcsög' :)))

Imadom ezt a blogot, tiz eve nem hallottam uj magyar szleng-szavakat! El kell kezdenem jegyzetelni...

2012.09.12. 18:41:24

@váj mí: 'a legtöbb gond olyan angol fiatalokkal volt az ottani melóhelyeimen, akik ilyesmi családi háttérrel rendelkeztek, és valamiért kényszerítették őket, hogy dolgozzanak. Úgy egy magyar sem tud rinyálni, mint ők tudtak ...'

Pont ez az - minden tarsadalomban vannak ilyen emberek. En ugy vagyok vele, nem mindenki akar dolgozni, az ilyenek szerintem maradjanak otthon, kapjak a kis heti 60 fontjukat, ne zavarjanak masokat a munkaban, es en sem zavarom oket :)

váj mí 2012.09.12. 18:55:34

@Mirjam2: Van egy olyan sejtésem, hogy már ez sem elég trendi szleng ;)
Hát ja, valami social benefit miatt kellett dolgozniuk. Bár ne tették volna ...

Ugyandehogy (törölt) 2012.09.12. 20:39:12

@váj mí: én megtettem a dolgom. a többi az övék.

Ugyandehogy (törölt) 2012.09.12. 20:40:10

@váj mí: pedig a marha megírta, hogy cigi helyett angoltanfolyamra kéne költened a pénzt.

váj mí 2012.09.12. 20:44:05

@Babette_: Senki sem fog rád hallgatni, sem rám. Majd mindenki szépen belefut a maga pofonjába. Így van ez megírva, és jól.
Angolra nem, arra nincs szükségem, németre viszont annál inkább...
Különben volt egy nagyon durva csörte a blogkocsmán. A pudliu teljesen megvadult. Te, az egy beteg ember, eddig azt hittem, csak simán bunkó.

váj mí 2012.09.12. 21:14:52

@Babette_: Írtam neked közben mailt ez ügyben, mert rájöttem a rengeteg eszemmel ;)

lilly.alien 2012.09.12. 21:24:56

Mint azt korábban többször is megmondták: magyar ember magyarnak farkasa. Ha valakinek bejön valami, rögtön próbálja a többit lerázni magáról ("ide ne gyertek" és társai). A segítőkészség szikráját sem találni benne, mert a seggét félti. De közben veri a mellényét, hogy így meg úgy keres, kocsi meg iPhone...

váj mí 2012.09.12. 21:53:24

@lilly.alien: Hm, ilyen is van, láttam. De láttam már lengyelt, aki lengyelt ver át, ésmás nemzetiséget is magyaron kívül. Ezek elsősorban egyénfüggők, az illető ugyanolyan köcsög lenne németként, svédként, angolként, svájciként vagy dánként is.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.12. 23:20:27

@váj mí: jol kell megvalogatni az ismerosi kort. A posztban emlitettek messzire keruljuk, igy nem meglepo modon szinte kb csak "professional" szakmaban dolgozo emberek vannak a kornyezetunkben, es aki nem is ilyenben dolgozik, az is korrekt, segitokesz, jolnevelt, es meg sorolhatnam.

Meg kell valogatni az ember tarsasagat, ez a titok nyitja.

váj mí 2012.09.12. 23:40:23

@tildy:): Jah, de ezt nem mindig tudod, és ugyanakkor köcsög-paraszt sem akarsz lenni (bár én már hajlok efelé..;) ). Hát ilyenkor jön a szopás, kisebb-nagyobb mértékben. Oké, nálam már minimálisban. Már amennyire lehet ...

Joe Trb · https://hazkepviselo.eu/ 2012.09.13. 00:45:24

@Francekellregisztralni:
ez jo volt ;-)
marmint a minden nacio alja alul van :-D

a panaszkodas egyebkent specko magyar dolog, marmint a tapasztalataim szerint.
Sajnos valtunk mar meg magyar kollegatol, mert a helyiek jelenleteben is fennhangon magyarul panaszkodott. A gore 2 honap mulva megkoszonte a melojat.
Egyebkent a gaz az, hogy peldanak okaert nalunk az osszes helyi es mas nemzetisegu azon csodalkozik, hogy a magyarok miert nyuglodnek es panaszkodmak allandoan? Erdekes ha nincs senki a kozelben, akkor meg magukban puffognak es sokszor alig varjak, hogy valakire raszorhassak a gondjukat. (ami mellesleg sokszor csak egy mondvacsinalt valami)

váj mí 2012.09.13. 01:53:04

@Jay Kay: Sokszor én is úgy éreztem, de aztán rájöttem, hogy csak azért, mert értek magyarul. A többi náció is rinyál, az angol is. Mondjuk, a német nem. Legalábbis nem hangosan. Azok sosem, ha hatodjára szedi össze a már direkt leejtett szemceruzát, akkor sem, hátul a személyzetiben sem. De szerintem azért, feltrancsírozná azért szappannak ... Viszont nem rinyál.

Belagezapista (törölt) 2012.09.13. 08:47:09

@xlngx:
Szvsz nem csak azért "köcsögebbek" az Angliában élő magyarok, mert ott könnyebb találni képzettség nélkül egyszerű munkát.

Szerintem, és ebben van egy adag szubjektív általánosítás a részemről, meg egy adag tény is, az angolok között elég sok a rongyrázó, közben pénzügyileg felelőtlen ember. Tehát igencsak számít a kivagyiság, hogy milyen ruha, milyen cuccok, Anglia nem más ebből a szempontból, mint a fogyasztói társadalom fellegvára. Ami a tény része, hogy tény, hogy az angolok jóval többet fogyasztanak anyagi helyzetükhöz képest, mint pl. németek, és elég sokat hitelre. Az a helyzet, hogy nálunk is vannak ilyen emberek, méghozzá elég sokan, na pont az ilyen embereket vonzza Anglia, a normálisakat meg taszítja. (Ettől függetlenül persze utóbbiak közül is elég sokan mennek Angliába, mert elég sok szakmában fizetnek ott jóval jobban, mint más Nyugat-Európai országban) Viszont amint oda jutnak ezek a rongyrázó majmok, rájönnek, hogy ott igazából senkik, hiszen relatív alja munkát végeznek, relatív kis fizetésért, így hát mit tudnak tenni, megjelennek a hazai blogokon, fórumokon, majd az itthoniaknak osztják az észt, hogy márpedig nekik mennyire jól megy.

Belagezapista (törölt) 2012.09.13. 08:49:08

Az persze igaz, hogy a legnagyobb panaszkultúra Magyarországon van.

Francekellregisztralni 2012.09.13. 09:28:15

@Jay Kay: "a panaszkodas egyebkent specko magyar dolog, marmint a tapasztalataim szerint."

Rakerdezhetek: Nincs nemet kollegad, ugye? ;)
Mondjuk ok nem nekem panaszkodnak, hanem egymasnak...en meg ertem. Nekem nem panaszkodnak mert leoltom oket...is.

Ettol fuggetlenul tudom mirol beszelsz, speckonak nem mondanam annyira...bar a jo eg tudja, nem vagyok jo alltalanosito.

Egyetlen orvossaga van a dolognak. Hurra optimista, alljal pozitivan a dolgokhoz jelleggel kell reagalni...ugy hogy ez ne uvoltson es ne kioktatasnak vegye. Az en magyar kollegaim a kajarol nyavognak. Nyilvan nem mondom nekik, hogy "oruljel,hogy kapsz (b+)" :) hanem kijelentem, hogy nekem izlik, meghogy mennyivel jobb mint masutt volt. Ezer ilyen dolog van minden teruleten. ...hogy egyebkent pont olyan ez a salata mint a mashol az lenyegtelen.

Akin fog a "pozitivizmus" az azert all le a nyavogasrol, akin meg nem az rajon hogy ne neked rinyaljon.

Francekellregisztralni 2012.09.13. 09:45:46

@lilly.alien: ...de persze _te_ kivetel vagy minden alol...vagy te vagy az aki nem "magyar ember" ...csak veletlen itt irsz magyarul.
Hogyis van ez?

@tildy:):@váj mí: "... jol kell megvalogatni az ismerosi kort..." stb. Erre irtam @Jay Kay:-nek, hogy minden nepnek allul van az alja...ha leereszkedsz oda akkor nem kell meglepodni. (orulok,hogy ezt mas is atlatja)

xlngx 2012.09.13. 10:01:17

@Belagezapista: Hmm mondasz ezzel valamit, teny hogy a nem anglia ismeroseim jo reszt jol eltek, mivel mint irtam oket hivtak oda dolgozni, ezert jol kerestek, es lehet hogy tenyleg emiatt volt teljesen mas minden. Igazabol ott egy percig nem volt siras sohasem, mindig jol ereztuk magunkat. Viszont nem csak az angol a fogyasztoi tarsadalom csucsa, ugyanigy az amcsik is, de a kozel keleten is koltenek am rendesen, es a nemetek is lizingelik a kocsikat (igaz ok azert feleloseg teljesen).
Egyebkent en most vagyok munka kereses utan, Anglia is benne volt a pakliban de gyorsan elvetettem, mert 1 ev Wales utan az ott elo emberek engem taszitanak, nem akarom hogy a gyerekeim egy olyan kornyezetben nojenek fel.

Belagezapista (törölt) 2012.09.13. 10:42:47

@xlngx:
Nyilván máshol is sokan költenek sokat, vagy akár hiteleket vesznek fel, de amúgy pl. Németország-Anglia összehasonlításban egyértelműen utóbbiban költenek többet a gazdasági teljesítményhez képest.

De nem csak a költés a lényeg, hanem az az életérzés, hogy ha megveszel valamit, amit mutogathatsz másoknak (lehet ez autó, ruha, kívülről szép ház, stb.), akkor többnek érzed magad. Én mikor Angliában jártam, ezt a mentalitást láttam. Ráadásul ez Angliában és Magyarországon is pont nem a gazdagokra leginkább jellemző, sokkal inkább a csórókra. Ráadásul itthon ez panaszkodva dicsekvéssel társul, aminél idegesítőbb nincs is.

Amúgy angoloknál ez a hobbik esetében is megmutatkozik, egyrészt a hobbijaik jelentős része csak időszakos, amikor divatba jön, másrészt eleve drága, felső kategóriás felszereléssel kezdik, bármibe is kezdenek, holott még azt sem tudják, mire lesz szükségük. Pl. hazai barlangászok mesélték, hogy jött hozzájuk egy angol barlangász csoport, csúcskategóriás felszereléssel, majd elvitték őket egy nem kiépített barlangba, ahová amúgy jellemzően a legtöbb nem barlangász vendéget is leviszik, szóval annyira nem durva, az angolok fele 20 m-ről visszamenekült, a többi is végig be volt szarva. Holott elvileg barlangászok voltak, olyan felszereléssel, amivel nagyságrendekkel keményebb helyre is le lehetne menni.

Joe Trb · https://hazkepviselo.eu/ 2012.09.13. 12:40:44

@váj mí: ez igaz, hogy minden nacio rinyal.
Csaka honfitarsainknal ez rosszabbul erint minket.

Joe Trb · https://hazkepviselo.eu/ 2012.09.13. 12:52:59

@Francekellregisztralni:
koszonom a jo tanacsokat, elni fogok vele.
Eddig is hasonlokeppen tettem, ellenben neha ami sok az sok.
Nalunk a helyzet az, hogy jo nehanyan mar elottem is itt voltak, ellenben nehanyuknak semmiert sem kellett megkuzdeniuk, mivel annyira szukseg volt akkoriban az emberekre, hogy barkit folvettek akit egy kollega hozott. Na ezt mindannyian tudjuk, hogy Magyarorszagon hogyan megy. Itt is igy ment. Par akkori magyar kollega osszeszedett mindenfele haverokat, akik interju nelkul kerultek felvetelre. Ez a par ember imadja onteni magabol a panaszaradatot, es ezt sokszor sikeresen atragasztjak a normalisabb emberekre is.
Persze, tudom, hogy nekem kell okosabbnak lennem az adott helyzetekben, hiszen ez az a reteg, akit otthon is elkerultem.
(szivem szerint mindet kirugnam, mert romboljak a munkamoralt es a hatraltatjak a csapatot, de ez itt nem igy megy) :)

qengland 2012.09.13. 19:03:37

sziasztok. november elején megyek Londonba, BME informatikus diplomával. angolul tudok, de inkább írásban, beszédben van még mit tanulnom, ezért is megyek. (középfok azért megvan, de nyílván nem ez számít). JAVA fejlesztő vagyok, elég nagy, több éves tapasztalattal. jó lenne már úgy menni, hogy van valami állás. nem tud valaki esetleg valamilyen lehetőséget? nem feltétlen London.

doctorgoa 2012.09.14. 11:22:28

a posztoló ezt írta: "No such a thing as free lunch."

Ez így helyes: No such thing as a free lunch.

Üzenem neki, ha már magas lóról angol szólásokkal dobálózunk, tanuljon meg helyesen fogalmazni :) A cikkről meg az a véleményem, hogy a cikkíró ugyanúgy panaszkodik, mint akikről ugyanezt írja. Ettől függetlenül sokmindenben egyet is értek vele. Pl., ha valami minimális erőfeszítést igényel egy munkahelyen, hogy utána jobb legyen, és vvalaki megcsinálja, a többiek igen nagy hányada igen furcsán néz rá. Vannak azért kivételek is, akik értékelik az apró-cseprő, de hasznos dolgokat. Sokan viszont csak akkor tesznek meg valamit, vagy akár csak akkor viselkednek normálisan a másikkal, ha közvetlen előnyük származik belőle. Szerintem nem a panaszkulturánk a legnagyobb problémánk, hanem a nagyképűség, országon belül és kívül egyaránt sok a nagyarcú magyar. Lenézzük a másikat, pedig senki sem sz.@.rik különbet a másiknál, hiába van több pénze/jobb életkörülményei. Az empátia kezd kihalni az emberekből, de nem csak nálunk probléma ez, az egész világ szenved ettől.

váj mí 2012.09.15. 15:02:27

@Streat Dreams: De miért? Nem értem. Tényleg.
Nekem ne rinyáljon akkor sem, ha magyar, akkor sem, ha szlovák, akkor sem, ha lengyel, akkor sem, ha angol, akkor sem, ha dán, és akkor sem, ha német (mondjuk, rájuk a legkevésbé jellemző). Én sem rinyálok.

Joe Trb · https://hazkepviselo.eu/ 2012.09.17. 15:04:17

@váj mí: Ez jogos, de attol meg ilyenek az emberek, imadnak rinyalni. :)

sellocske 2012.09.26. 13:15:51

@doctorgoa: "Az empátia kezd kihalni az emberekből, de nem csak nálunk probléma ez, az egész világ szenved ettől." Ami a legszomorúbb, hogy azokból az emberekből is, akiket legalább a hitük erre, és a valódi segítségnyújtásra kellene, hogy indítson...

Kockabogaras 2013.02.24. 12:12:32

@Z.Joe. "kockákat ír a betük helyett!" Nem baj, Kockabogaras érti. :-) 852es kódlap hiba valahol a rendszerben...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása