oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. július 20. 02:30,  Kevés pénzzel Angliába 3 komment

2012. július 20. 02:30 Határátkelő

Kevés pénzzel Angliába

Bernadett több mint három éve él Angliában. Tizenkét éves kora óta Ausztriában tanult, és amikor 18 évesen Angliába ért (édesanyját követve), gyorsan talált munkát, egy húsgyárban dolgozott minimálbérért, laptopra és iskolai kirándulásra gyűjtve. Aztán megismerkedett valakivel, és mert ott volt az édesanyja is, kint maradt. Itt kapcsolódunk be a történetébe.

Hull egyetem.jpg

Az élet itt sem egyszerű. Mindenért meg kell dolgozni. Mikor kijöttem, akkor még nem volt meg az érettségim (1 év hiányzott), így hát beiratkoztam egy nyelviskolába és tanultam a nyelvet egy évig, majd következő évben leérettségiztem itt kinn. Jó eredményeim lettek, felvettek a helyi egyetemre, a University of Hull-ra. Az érettségi mellett tudtam dolgozni mint időszaki munkás és tudtam finanszírozni a tanulmányaimat is. Az oktatás itt ingyenes 18 éves korig, utána is bizonyos esetekben, pl ha nincs érettségid (ezt nem ellenőrzik).

Mar az első hónapokban másoknak fordítottam, mert ment az angol. Azonban meg mindig nem fogadok el érte semmit, magyarok vagyunk, hát tartsunk össze. Azonban az igaz, ha sok magyar van egy helyen, akkor sok a fúrás, áskálódás. Most már a testvérem és a családja is kint van (a férj karosszéria-lakatos) ő velünk dolgozik egy sütigyárban, ahol a munka nem túl nehéz és mint mindenhol sok a külföldi.

Nyelvtudás nélkül jött, de ha anyánk nem dolgozta volna be magát a céghez (bármikor ment dolgozni, ha kellett még hétvégén is 12 órázott), lehetetlenség lett volna munkát találnia.

Ha kevés pénzzel érkezel

A gyári fizetés 800-1200 font között van, és hetente utalják, ami sok mindent megkönnyít. Én az egyetem mellett dolgozok két napot (hétvégén), ami az ösztöndíj mellett elég arra, hogy diákként lakást béreljek. Az egyetem jó, más, mint otthon, sokkal vegyesebb a közösség, kínai, arab és mindenféle diák van itt. És mindenki próbál vegyülni.

Ha valaki Angliába jönne, és kevés a pénze, akkor a következőket tudom ajánlani:

1. Szobát keressen, ne lakást, mielőtt kijön

2. Legyen ismerőse, vagy egy segítő magyar, akivel tud tárgyalni, ha gond van

3. Ne féljen megfogni a munka nehezebb végét, így lehet kedvence a csoportvezetőknek

4. Főzzön, ne készételt vegyen

5. Lehetőleg kocsival jöjjön ki (otthon olcsóbb a biztosítás és autó nélkül nehéz munkába járni)

Azt tapasztalom, hogy sokan jönnek ki jóformán egy fillér nélkül, olyan helyzetből, hogy azt senkinek sem kívánom, de lassan sikerül félretenni pénzt, autót vesznek, lakást bérelnek, mindig jobb környéken... Az állam egyébként sokat segít a minimálbéreseken, a családokon.

Kitérő Magyarországra

Amikor hazalátogatok, azt veszem észre, hogy a két ország ég és föld. Hiányzik az otthonom, kis Veszprém megyei faluból jöttem, de otthon úgy kezelik az embert, mint valami kapcarongyot, és sokszor át akarják verni.

Legutóbb a repülőről leszállva előre rendeltem taxit, mert a három bőröndömet nem tudtam volna elcibálni a pályaudvarig. A taxis 60 ezer forintra akart megvágni, mert az úton egy ismerősömmel angolul beszéltem telefonon, és igen meglepődött, amikor tökéletes magyarsággal hívtam a főnökét.

Két testvérem még otthon van, de már ők is kifelé kacsintgatnak. Mindketten felnőttek (32 és 38 évesek). Nem csodálkozom rajtuk. Az árak az egekben, a fizetések ellenben... Ne csodálkozzanak a politikusok, hogy aki tud, az menekül!

Végül a költségekről

Az albérletek árai rendkívül széles skálán mozognak. Én az arab negyedben (közel az egyetemhez) bérelek 3510 fontért kétszobás kis lakást, míg más 600 fontért bérel házat egy másik környéken.

A rezsi (azaz a víz, a villany, a gáz) kijön havi körülbelül 100 fontból egy kétszemélyes lakásban.

A lakásbérlethez hozzájön az ingatlanadó (council tax), ami a ház értékétől és a településtől függően változik. Itt, Hullban, évi 800 font körül mozog.

Ha valaki vesz vagy bérel televíziót, akkor kötelező befizetni az üzemben tartási költséget. Ezt rendkívül szigorúan veszik, folyamatosan, autókkal az utcákat járva ellenőrzik, és aki nem fizeti be, súlyos büntetésre számíthat. Adójelleggel szedik, és évi 150 font, ebből finanszírozzák a BBC működését.

A mobiltelefonok esetében is természetesen rengeteg a variációs lehetőség, nekem a Lycránál van feltöltős, amivel nagyon olcsón lehet hazatelefonálni (4-15 penny, azaz 12-45 forint a percdíj). Ha valaki most érkezik és sürgősen mobilinternetre van szüksége, akkor csak olyat vegyen, amit 30 nap elteltével le lehet mondani, mert ha mégis hazamegy, akkor nagyon sokba kerülhet egy kétéves előfizetés lemondása.”

(A poszt eredetijét ide kattintva olvashatod el.)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: egyetem Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr444667371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Goddamn90s 2012.07.21. 14:46:28

azert ha hetente keresel 1200 fontot az nagyon jo!en is annyit keresek, csak havonta, ami nagy kulonbseg viszont!
kocsi dolgot meg nem igazan ertem, mivel itt londonba eleg draga a fenn tartasa!parkolasert fizetni, biztositas sem a legolcsobb es minden fele dugo van!
valamint 3600 fontert lakast berelni....hat ezek szerint a posztirojanak nem kell a penzkerdesen gondolkodni!

SilentDreams 2012.07.23. 03:40:26

@Goddamn90s: nem 3600 fontért bérel lakást, csak 350-ért havonta, elírás az. Itt az erdeti poszt kommentjeinél olvashatod: hataratkelo.postr.hu/keves-penzzel-angliaba

Ezenkívül az 1200 font is havi kereset szerintem, csak hetenként kapja meg az 1 hétre eső rész. Félreérthető volt az írásban.

Es Hull-t említette a posztban, hogy ott él, ahol a Londonitól ill. Dél-Angliaitól alacsonyabb árak vannak .Délen pl. biztosan nem lehet 350 fontért egy 2-szobás lakást kapni,esetleg talán egy rossz helyen egy eléggé lerobbant studio lakást, de leginkább csak egy szobát (vagy még azt sem).

Kissün 2012.07.23. 18:45:36

Kedves Bernadett!

Nagyon sok érdekes és hasznos dolgot olvastam a bejegyzésben. Mi most készülnénk Angliába a férjemmel. Nem tehetnék fel néhány kérdést privátban? E-mail címem: suni165@freemail.hu.

Előre is nagyon köszönöm a bizalmat és segítséget!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása