oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. július 05. 06:30,  Túlélő üzemmódban avagy szép, új világ 14 komment

2020. július 05. 06:30 Határátkelő

Túlélő üzemmódban avagy szép, új világ

A generációs különbségek (különösen munkahelyen, pláne egyazon csapaton belül) komoly feszültségeket okozhatnak. Nem csak Magyarországon van ez így, hanem Svájcban is.

ferfi_fogja_a_fejet_foto_pixabay_com_photorama_2.jpg(Fotó: pixabay.com/Photorama)

Olyannyira, hogy Zuzzernél például most telt be a pohár, aminek következménye az lett, hogy a teammunkát azonnali hatállyal abbahagyta. Rögtön kiderül, miért.

„A mögöttem figyelő 26 évnyi egy vállalatnál való dolgozás egy igen jelentékeny részét töltöttem azzal, hogy a „mi” verzióját a mondandónknak és a professzionális realitásnak az „én” elé helyezzem.

Mindezt azért, hogy úgy kábé 3 éve az újoncok vazze szemérmetlenül és láthatóan „fogalmam sincs mi a bajod” technikával lépjenek át rajtam, rajtunk. Mindent ők csináltak, mindent ők teszteltek, „szartak először büdöset, láttak már karón varjút” és egyebek.

A mai napon az egyik köcsög – miközben én is prezentáltam aznap – eladta a munkánk 20%-át mint „és akkor úgy döntöttem”, a másik cserépedény egy újabb 40%-ról nyilatkozott, amit mi csinálunk – miközben halvány lila segédfingja sincs a related projektről -, míg én marha a belém ívódott automatizmusok jegyében nyomtam a „megcsináltuk, eldöntöttük, az xyz osztály kollégáival közösen arra jutottunk” szöveget, mint egy kétéves óvodás.

Na, ebből olyan szinten elegem van, hogy ezennel szakítok azzal a fazonnal, aki csak én voltam, ahogy a művész úr mondotta volt.

Régen jókat röhögtem azon pólókon, amiken a klasszikus „mérnökök = olyan emberek, akik megbízhatatlan és hiányos információ alapján dolgoznak ki működő megoldásokat azoknak, akik elenyésző tudás alapján döntik el, hogy ez jó-e” felirat volt látható, de itt azt hiszem elértem arra a szintre, hogy mától konkrétan túlélő üzemmódba kell kapcsolnom.

A nyugdíj túl messze van, viszont túlságosan informált vagyok ahhoz, hogy hülyeségeket bevegyek, vagy elnézzek. Nem tudom, még mit fogok tenni, de ez borzasztó, egy olyan főnökkel megáldva, akinek a zsebébe lehet szarni, csak őneki jó legyen a sajtója.

Integet az asztal alatt, mintegy azt a hülye beosztottat csitítgatva, aki szeretné megjegyezni, hogy vazze 2 + 2 az qrvára nem három, sztandard deviation ide, vagy oda.

Alapjában iszonyatosan szar világ felé mozdult el a vállalati kultúra és az egész professzionális közeg, az nyer, aki tolakodó, a fejedre lép, aki professzionálisan tud vetíteni úgy, hogy a Lumier testvérek csak sápadoznak a sarokban.

Persze a sok hülye meg elvégzi a melót, mert ha szar van, annak egyből lesz neve. Akkor hirtelen létezik Zuzzer meg „his group”, de a mi munkánkat mindenki árulja leértékelt szardollárokért. (...)

Ma rengeteg hangember él abból, hogy hangembereket nevel, azaz angliusul, coachingolja őket. (…) Tudom persze, hogy a coachingnak értelme is van, de ami ebből nálunk lecsapódik, azt nem teszem zsebre. A szokásos egyébként, mikor már mindenki hazudik (nevezzük nevén), akkor már az lesz gyanús, aki egyedül, de az igazat mondja.

Könyörgöm, Mr. Huxley, ez már a szép új világ? Mert akkor inkább állítsátok meg a világot, ki akarok szállni!”

A teljes posztot itt találjátok.

Digitális nomádság KATA után

KATA nem egy csupa nagybetűs hölgy, hanem egy elég jól kitalált és működő magyarországi adózási rendszer kisvállalkozásoknak (leánynevén kisadózó vállalkozások tételes adója). Na, ez az, ami erőteljes szigorítás előtt áll, ami elég kényelmetlenül érintheti a szabadúszó digitális nomádokat is. A lehetséges megoldásokat Tucano próbálta meg vázolni.

forint.jpg

„Mivel az én tanácsaimat külföldi tartózkodás, letelepedés, adózás, cégalapítás, stb. ügyekben szokták kérni, ezért maradjunk is a külföld bekapcsolásánál az adózásodba. Tulajdonképpen csak két alapeset van ilyenkor:

- A céged megy külföldre (régen offshore, ma alacsony adózású cég)
- Te mész külföldre (jobb esetben offshore vagy tax-neutral person)
- Ha te otthon maradsz, akkor adóid csökkentésére olyan céget kell külföldön alapítanod, amely:

- Alacsony adózású országban van
- Van kettős adózást elkerülő egyezménye Magyarországgal
- Az alapítható cég szerkezete lehetővé teszi, hogy „megfelelő helyi jelenléte legyen”, tehát ne otthonról irányított és ellenőrzött cég legyen, vagy adózhatsz haza. Ezért nem jók a klasszikus offshore struktúrák. Általában azt szokták elfogadni, ahol van az adott országban telephely, helyi igazgató és más egyéb „bizonyíték” arra, hogy tulajdonképpen te csak az osztalékaidat veszed fel, a munka külföldön történik.

Számos ország van, ahol erre lehetőséged nyílik, az én kedvencem Európában Málta, de persze Svájc, Luxemburg, Írország, az Egyesült Királyság, stb. is megvéd, ha betartod a táncrendet.

Ebben az esetben te magyar adóalany vagy, de a nemzetközi szerződéseknek megfelelően a kisebb külföldi adót fizeted, otthon meg amit rápakolnak egészségügyi hozzájárulásként vagy más jogcímen.

Ezt ki tudod számolni, és kérlek ne feldkezz meg arról, hogy bár a pénz számít, azért külföldi ügyintézés és eltérő díjak, meg fordítás és más nehézségek is vannak, amelyek időbe és idegeskedésbe kerülnek.

Szabadúszóként, pláne digitális nomádként azonban nyílik az olló, HA NEM VAGY HELYHEZ KÖTVE. Ez a legritkább: a „pure breed” nomád. Mit jelent ez?

Nézzük nagyon leegyszerűsítve a lehetséges opciókat, hogy melyik kategóriába tartozol:

- Sokat utazol, de évi 183 napnál többet vagy Magyarországon: otthon adózol.
- Egy, azaz egy darab másik országban vagy 183 napnál többet: oda adózol, ez lehet magas vagy alacsony adózású terület. Van itt mindenféle kacifánt, mint a kiküldtetés, stb, de ez az alapeset.
- Sehol nem tartózkodsz 183 napnál többet. Ilyenkor megválaszthatod, hogy hová adózol, ha lehetőségeid engedik.

Sajnos az „elmegyek és leszarok mindent, nem adózok sehová” felfogás bármennyire is szimpatikus, nem működik. Azért mert Magyarország egy NAV-állásfoglalás alapján hibrid adózású rendszer, azaz HA NEM szerzel adóilletőséget egy másik országban, akkor magyar adóalany maradsz. Ez egy picit hasonlít az amerikai és a jemeni adórendszerhez, de olyan magyaros azért.

Erről sokszor írtam, hogy elvileg így van, gyakorlatilag azonban ennek elég nehéz érvényt szerezni. Például, senki sem tudja, hogy hol vagy éppen és szerintem nem túl valószínű, hogy ha nem vagy nagyon gazdag, akkor adónyomozók tucatjai kergessenek földrészről földrészre.

Viszont, ha nem vagy adóalany sehol, akkor egy idő után leküzdhetetlen nehézségeid lesznek (ezt Obamának köszönd amúgy). Például nem tudsz bankszámlát nyitni, mert nincs adózási helyed, így a bank nem tudja elküldeni az adózási információkat. (...)

De nézzük a megoldást: beszerzel egy adózási helyet. Vannak országok, ahol a külföldi jövedelem nem adózik vagy keveset és a tartózkodási szabályok is enyhék, tehát utazhatsz jobbra és balra is, miközben betartod a törvényt és keveset vagy semmit sem adózol.

Az ilyen országok változnak, de van pár állandó megoldás, mint Málta, Paraguay, Panama, mostanában Georgia is igen divatos, de van megoldás bőven.

Ennek az életnek viszont ára van és nemcsak pénzben. Mert ha kitalálod, hogy valahol többet tartózkodnál fél évnél (vagy amit a helyi törvény meghatároz), akkor adóalanyságod képződik és buktad a jól felépített rendszeredet."

A teljes cikket itt találjátok, érdemes elolvasni!

EBI - ahonnan még senki sem szökött meg

Az EBI kedves névnek hangzik, csakhogy éppen ez áll a legtávolabb tőle. Az Extra Beveiligde Inrichting nem más, mint Hollandia legszigorúbban őrzött börtönrészlege, egyfajta börtön a börtönben: a noord-brabanti Vughtben található börtön 5-ös számú részlege – írja a Hollandokk.

ebi_borton.jpg

„Az 1980-as években több sikeres fogolyszökés történt, melynek csúcspontján, 1984-ben 118-an léptek meg különböző holland fegyintézetekből. A 90-es években pedig 3 helikopteres szöktetés mutatta meg, hogy van még hova fokozni a biztonságot.

A sok botrány után merült fel, hogy egy szuper biztonságos fegyintézetet hozzanak létre. Ez annyira jól sikerült az 1993-ben megnyílt EBI megépítésével, hogy rendszeresen jönnek egész Európából a börtönt megnézni, amiről úgy tartják, hogy a kontinens legszigorúbbjai között van, ha nem ténylegesen a legszigorúbb.

Csak pár a sok szigorú szabály közül:

- Deklaráltan lehallgatják és felveszik a telefonbeszélgetéseket.
- A rabok heti kétszer telefonálhatnak, 10 perc hosszan.
- Ha egy itt őrzött rabot szállítani kell valahová, akkor egy speciális szemüveget adnak rá, hogy semmit se lásson.
- Valamennyi ajtót kizárólag távolról lehet kinyitni, így a börtönőrtől ellopott kulccsal nem lehet megszökni.
- A fogvatartottaknak a fogkeféjüket, fésűjüket, kanalukat és ceruzájukat ki kell adniuk, mielőtt kinyitják nekik a cellaajtót. Ennek célja, hogy ne készíthessenek támadóeszközt belőlük.
- A foglyok Internetet nem használhatnak.
- Üveggel elválasztva fogadhatnak látogatókat, kivéve havi egyszer, de akkor is tilos bármilyen testi kontaktus, kivéve a kézfogást. Ez alól még a saját gyerekeddel való találkozás sem kivétel. Természetesen a látogatásokat is rögzítik, nem csak a hangot, hanem a képet is. Az egyetlen kivételt a jogi képviselővel való találkozást jelenti.
- Napi egy óra szabadban tartózkodás engedélyezett. A börtönudvar területe felülről is rácsokkal lefedett, hogy a helikopteres szökést megakadályozzák.”

A teljes posztot (a leghíresebb "lakókkal") itt találjátok.

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�� �: @ildika #sweden #svédország

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Magyarország Svájc Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7915979478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fhdgy 2020.07.05. 09:22:34

KATA-hoz: Olvastam valahol, hogy Észtországban van olyan, hogy e-állampolgárság. Letelepedésre nem jogosít, de céget lehet alapítani, működtetni, adózni viszont nem Észtországban kell.

Ez az adózási dolog nekem "kissé" furcsa. Mondjuk egy EU-s ország állampolgáraként viszonylag gyorsan át lehet vedleni ide-oda.

A kevés dolog alapján, amit olvastam, az tűnik első előnyének, hogy minimális adminisztráció van. A következő, ami szimpi lenne, hogy tovább lehet lépni.

Tud valaki erről a dologról ennél többet? Az én "tudásom" csak a leírtakig terjed.

fhdgy 2020.07.05. 09:23:48

Generációs kérdéshez: mi a baj? Megöregedtünk? Meg, a rohadt életbe! -:(

fhdgy 2020.07.05. 10:11:22

@nyuszigonosz: Nagyon szépen köszönöm, át fogom magam rágni rajta, de most csak bele kukkantottam, mert mennem kell a kecskéimnek egy kis zöldért, mielőtt nagyon meleg lesz.

Bredpitt Monika 2020.07.05. 10:22:51

a bortontemahoz: most olvasom John Grisham Az artatlan ember c konyvet. A konyv 496 oldalas, most tartok a 367 oldalon es most kezdem megerteni, hogy mi motivalhatta Grishamat, amikor elhatarozta, hogy megirja ezt a konyvet.

Idaig nagyjabol azt mondogattam magamban hogy nem olyan jo ez a regenye (ilyet meg nem mondtam vele kapcsolatban), de most azt kell, hogy monjdam az egyik legjobb, nagyon nehezen olvashato, de megint a lenyeget sikerult megfognia.

Ezt a konyvet kellene elolvastatni a bunozokkel, lehet, hogy meggondoljak egy eletre, hogy akarnak e bortonbe es siralomhazba kerulni.

Bredpitt Monika 2020.07.05. 10:31:50

Zuzzer es Pinky nem unokatesok veletlenul?

A vallalati vilag szepsegei, na , anno ezert sem akartam mar visszamenni a versenyszferaba. Egymas fejen valo lepkedes.....az bizony elkezdodott az en volt cegemnel is kb 2006 korul.
1993 ban kezdtem nekik dolgozni, 13 ev alatt 3* is alkalmaztak. Addig volt jo, amig aranylag kis letszamban dolgoztunk, es nem jottek a hr esek. Na, amikor ok megjelentek, lett vege a jo vilagnak.

Golf2 2020.07.05. 11:02:50

"A legveszélyesebb holland bűnőzők: az egyik mohamed,a másik marokkói..." Csak a papírjuk holland,a vérük marad ami.

desw 2020.07.05. 12:17:42

"- Sehol nem tartózkodsz 183 napnál többet. Ilyenkor megválaszthatod, hogy hová adózol, ha lehetőségeid engedik."

Tudtommal ilyen esetben az állampolgárság dönt, nem?

desw 2020.07.05. 12:45:00

Ez a digitális szolgáltatások téma akaratlanul is szürkezónába kényszeríti a nomádokat és a cégeket is. (hol keletkezik a jövedelmem? Hol kellene adóznom?)

Ezért nem tudnak igazából fogást találni a nagy tech cégeken sem. Persze legalább próbálkoznak ezek a drága politikusok, aztán ha jobb nem is lesz semmi, de leglább jó bonyolult (lásd eu-s áfa megosztás a user országa szerint, nem a cégszékhely szerint).

Tucanus Maximus 2020.07.06. 13:37:17

@desw: Tudtommal ilyen esetben az állampolgárság dönt, nem?
Nem, az csak az Egyesült Államokban, Jemenben nagyon és picit Magyarországon számít. ELVILEG, az emberi szabadságot semmi sem tiltja, tehát ha nem veszel igénybe szolgáltatásokat, akkor miért adóznál a fogyasztásodhoz kapcsolódó adókon kívül, mire fel? GYAKORLATILAG (ezért említettem Obamát, hogy mennyire kicseszett az adóügyben szabad emberekkel) viszont, ha nincs adózásodról papírod, akkor nem tudsz anyagi ügyeket intézni.

Tucanus Maximus 2020.07.06. 13:46:49

@desw: Az a baj a szürkezónával, hogy az OECD dönti el, hogy mi az. 12 éve naponta figyelem, és közben nagyon sokat tanulmányoztam az előzetes intézkedéseket, elveket, stb. Az a meggyőződésem, hogy folyamatosan harcolnak a terrorizmus, a pénzmosás és a gigacégek adókerülési praktikái ellen. De valahogy mindig a kisember szívja meg, aki végre rájön, hogyan tud legálisan kevesebbet adózni, aztán hirtelen mégsem.

desw 2020.07.06. 16:43:30

@Tucanus Maximus:

Vállalkozóként dolgozom (100%-ban online) és sokat utazgatok közben, ezért kértem tanácsot korábban könyvelőktől, adótanácsadókól, stb, . . .

Mondtam nekik egy konkrét példát a "Hol kellene adóznom ezután a tétel után?" témára, de csak pislogtak és össze-vissza beszéltek.

Egy országban sem tartózkodom 183 napnál többet. Az ügyfelem az éves díjat fizette ki épp akkor, amikor az átszállásra vártam a kuala lumpuri repülőtéren. Viszont mire a számlámra ért az utalás, már Kambodzsában voltam. Ez az ügyfelem izraeli állampolgár, és éppen valahol külföldön nyaralt amikor fizetett. Hol kellene ezután az összeg utána adót fizetnem elvileg? (ez egy valós példa)

Hiába próbálnék törvénytisztelő lenni, gyanítom, hogy vmi szürke zónában vagyok akaratomtól eltérően.

A vége az lett, hogy Magyarországon adózom, a többi országban meg úgy se látják hogy online dolgozom.

tsabus UAE 2020.07.08. 10:41:27

Generációs problémák és a rájuk adott válaszok témájában...
Egy beszélgetés 2 hónappal ezelőtt a HR főnökével:
- Te, figyelj, az összes fiatalt (X, Y, Z, Omega, meg mitomén generációt) bevontuk a coaching rendszerbe. Neked találkozni kellene ezzel a gyerekkel, két irodával arrébb.
- Köszi, de már 3 ember van, akinek én vagyok a mentora és mellesleg a belem kilóg, annyi munkám van. Marhára nem férne bele, hogy coachingoljak egy zöldfülűt pluszban.
- Neeem, félreérted ! Ő lenne a te coach-od. Megtanítaná neked, hogy az ő generációjának mi a fontos, milyen munka stílust szeret, mikor érzi magát stresszesnek, stb.
- (Hangtalanul, belül) "Atomot ennek a kurva világnak !!!!"

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása