oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2020. június 13. 06:30,  Budapesten ragadva 43 komment

2020. június 13. 06:30 Határátkelő

Budapesten ragadva

Az elmúlt időszakban több poszt is szólt azokról a külföldön élő magyarokról, akik a járvány nyomán bevezetett korlátozások miatt nem tudtak találkozni Magyarországon élő szeretteikkel. A helyzet azonban fordítva is igaz, vannak Magyarországon élő külföldiek, akik szintén el voltak vágva a szívüknek fontos emberektől. Néha egészen tragikus esetekben is.

budapest_szabadsag_hid_foto_pixabay_com_pokati3_2.jpg

Utóbbiak közé tartozik a Budapesten élő ír Bernard is, akit már a korlátozások alatt ért utól a határátkelők talán leginkább rettegett pillanata: a testvére hívta fel azzal, hogy az idősek otthonában élő édesapjuk nagyon rosszul van és fel kell készülniük a legrosszabbra.

„A korlátozások között élő Budapesten, amikor már régen leálltak az utolsó dublini járatok is, nem tehettem mást, mint vártam az elkerülhetetlen hírre, mely szerint édesapám az éjszaka során hosszú betegség után békésen elhunyt” – írta az ír férfi.

A temetés gyorsan és nagyon szűk körben zajlott a Covid-19 nyomán bevezetett korlátozások miatt, a megemlékezés pedig majd akkor lesz, amikor visszatér az élet a (többé-kevésbé) normális kerékvágásba.

„Szívmelengető volt hallani, hogy amikor a koporsó elhaladt a Raheny-ben lévő családi házunk előtt, a szomszédok mind kijöttek az utca szélére és tapssal búcsúztatták édesapámat” – tette hozzá.

„Megfosztva a gyász hagyományos formáitól, egy másik országban megélve a korlátozásokat, a feleségem, Mariann, három gyermekünk és én csak annyit tehettünk, hogy a budapesti konyhánkban gyertyát gyújtottunk és felidéztük az emlékét” – írta Bernard.

Aki aztán arról ír, milyen emlékek kötik a gyermekkorából (a hatvanas és hetvenes évekből) az édesapjához, hogyan mentek a tengerpartra az autóban közösen énekelve, hangosan kiáltozva, amikor az úton az autót meg-megdobta egy bukkanó.

Aztán ott volt összekötő kapocsnak a foci, amit az édesapja imádott. Együtt nézték az 1966-os világbajnokság döntőjét, amit a házigazda Anglia megnyert (ő pedig 6 penny, ennyiben fogadott ugyanis az apjával abban, hogy az angolok nyernek).

„Utólag visszagondolva komoly csalódásként élhette meg, amikor egy nap közöltem vele, többet nem akarok esőben meccsekre menni a Tolka Parkba, hogy megint végignézzem, ahogyan a Shelbourne kikap. Szerencsére az öcséim osztották a foci iránt érzett rajongását” – fogalmazott Bernard.

A hetvenes években már együtt mentek apartheidellenes tüntetésekre, aztán éveken át a május elsejei megmozdulásokra.

„A nyolcvanas évek közepén a határátkelés mellett döntöttem. Nem sok szó hangzott el, amikor egy reggel kivitt a Dún Laoghaire-i komphoz. Arra viszont emlékszem, mennyire megütötte, milyen sok szülő búcsúzott ott a gyermekétől. Sokkoló, ugyanolyan, mint az ötvenes években volt, mondta, miközben utoljára megölelt, mielőtt felszálltam volna a hajóra” – emlékezett vissza.

Az első élmények nem voltak túl pozitívak Bernard számára, akit a brit rendőrök átkutattak és kikérdeztek. Rövid válaszai arra, hogy hova megy, kit ismer, mihez akar Londonban kezdeni, meglehetősen irritálták őket. Pedig valójában csak arról volt szó, hogy tényleg elképzelése sem volt arról, mihez akar kezdeni.

„Az ezt követő nagyjából 35 évben messziről néztem végig a modern Írország születését. Miután másfél évtizedet töltöttem (többé-kevésbé zavaros körülmények között) Londonban, végül a magyar fővárosban, Budapesten telepedtem le.

A várost a szüleim is megszerették, én pedig három lány büszke édesapja vagyok, akik mindig azt mondják, hogy nem félig ilyenek vagy olyanok, hanem teljesen magyarok, teljesen írek” – fogalmazott.

„Szomorúsággal töltött el, hogy nem tudtam hazautazni végső búcsút venni az édesapámtól, de Barney Rorke-ra nagy szeretettel emlékezünk itt, Budapesten is. Amint eljön a megfelelő idő és mindkét országban véget érnek a korlátozások, mindannyian elutazunk Dublinba, hogy egy igazi búcsúztatón ünnepeljük egy nem hétköznapi ember életét” – fejezte be írását Bernard.

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Vanuatui piac �� �: Ferenc #vanuatu #oceania #óceánia #pacific

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4515807088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2020.06.13. 07:34:38

Rideg s kegyetlen ez a valóvilág.........

dikusz. 2020.06.13. 08:15:01

Kocsival sem tudott volna kimenni Bernard?

desw 2020.06.13. 09:28:45

"Klassz" világ! A pénz és a karrier mindennél fontosabb!

Csodabogár 2020.06.13. 10:10:40

@dikusz.: Nem. Sok éve Londonban dolgozó orvos, hazajött szokása szerint kocsival, aztán nem tudott vissza menni, viszont neki állandó munkahelye van, tehát muszáj volt. Végén valami repülőt talált, amivel vissza tudott menni és most kint kocsit bérel és káromkodik.

nyuszigonosz 2020.06.13. 10:40:14

@dikusz.: Mikor a határok mindenhol lezárva vannak, nem tudsz sehogy bárhová menni/visszamenni. Kocsival sem, gyalog sem, sehogy.

dikusz. 2020.06.13. 10:56:18

@Taxomükke (UK): @Csodabogár: @nyuszigonosz:
Angliában élő barátom mondta, hogy az itthon megismert angol ismerőseik itt vettek Zalában házat. Áprilisban jöttek, azóta már vissza is utaztak. Simán átengedték őket, oda-vissza is végig, de az autóspihenőn kívül nem állhattak meg sehol.

nyuszigonosz 2020.06.13. 10:58:46

@dikusz.: Nézd ha ö tudja jobban, akkor ö tudja jobban.

dikusz. 2020.06.13. 12:12:31

@nyuszigonosz: Én is meglepődtem, amikor említette. De miért mondta volna, ha nem úgy van?

Egyébként lehet kérni magyar állampolgároknak méltányossági alapon, hogy mentesülhessenek a kötelező karantén alól

Taxomükke (UK) 2020.06.13. 12:35:30

@nyuszigonosz: Anglia es Mo. kozott egy napra sem allt le teljesen a legiforgalom.

fhdgy 2020.06.13. 12:46:29

Ez a lezárt, nem is lezárt határok kérdése roppant érdekes volt.

Sok ismerősöm van, akik vagy kamionosok vagy Ausztriában dolgoznak ( de nem ingázók ).

Homlokegyenest ellentmondásos dolgokat meséltek.

Unokatestvérem férje Mo., Ausztria, Olaszország, Svájc és Németország viszonylatban oda-vissza kamionozik. Soha nem volt problémája a határon, sőt olyanokat is mesélt, hogy "civil" autósok is minden kontroll nélkül mentek oda-vissza.

Másik kamionos ismerősöm Olaszországból jött haza kamionnal, bevágták kettő hét karanténba.

Biztos, hogy attól is függött a dolog, hogy "éppen, hogy álltak a csillagok"!

Én meg egyszerűen csak azt mondom, hogy totális következetlenség!!!

nyuszigonosz 2020.06.13. 12:46:43

@Taxomükke (UK):
Ezt nem tudtam, mivel nem érint.

Viszont Dikusz írását úgy értettem, az ismeröse ismerösei kocsival mentek.
( merthogy azt kérdezte a poszt kapcsán, miért nem ment a poszt eredeti írója kocsival )

Kocsival csak úgy mászkálni Európában még most sem igazán olyan, mint valamikor februárban.

nyuszigonosz 2020.06.13. 12:50:06

@fhdgy: A kamionok: áruszállítás - na az nem állt le. A privát szaladgálás az igen.
Perszehogy voltak átengedett személykocsik is, de: csakis különengedéllyel - és az meg nem volt csak úgy a semmire.
( na lehethogy voltak országok, ahol azt is lehetett csak úgy venni )

dikusz. 2020.06.13. 12:53:35

@fhdgy: Élelmiszert, élő állatot szerintem szállíthattak, azt nem állították le.

dikusz. 2020.06.13. 12:55:16

@nyuszigonosz: Jól értetted, kocsival közlekedtek.

fhdgy 2020.06.13. 12:59:38

@nyuszigonosz: Jó, konkrét eset: búcsúi határátkelőnél ( magyar-osztrák határ ) a hivatalos határlezárás után kb. egy héttel is: A közeg állt az út mellett, egymással beszélgettek, az autók meg 15-20 -km-es sebességkorlátozás mellett, de megállás nélkül mentek. Nem néztek ott semmi külön engedélyt.

Az áruszállítás nem állt le, ez igaz, de az egyik kamionosnak miért kellett karanténba menni, a másiknak miért nem?

Egyik sem produkált tüneteket.

Nem akarok még többet mesélni, de lenne még mit. Hidd el, abszolút következetlen, követhetetlen és kaotikus volt a dolog.

fhdgy 2020.06.13. 13:40:15

@dikusz.: Most is kettő kamionos társaságában vagyok.

A főelfoglaltság marhalábszárpörkölt készítés, beszélgetés, pia még nincs, mert lesz még autós program.

Mesélik a történeteket. Én meg csak fogom a fejemet.

dikusz. 2020.06.13. 13:40:41

@fhdgy: Írjál posztot róla! :D

dikusz. 2020.06.13. 13:47:14

@fhdgy: Hallgatnám én is azokat a kamionos-történeteket. Gondolom bográcsoltok. Fénypostával jöhetne egy kis pörkölt, jóféle pálinkával.

svajcineger 2020.06.13. 13:48:14

@fhdgy:
A hatarzar bevezetesekor meg elofordult, hogy kamionosokat is karantenba raktak. Aztan a szakmai szervezet fellepese utan ezt visszavontak

fhdgy 2020.06.13. 13:51:31

@dikusz.: Nehéz lenne úgy leírni, hogy érthető is legyen.

Osztrák cég magyar leányvállalata, mindenféle nemzetiségű, állampolgárságú kamionsofőrök, személyzet.

Az előbb is elhangzott az egyiktől, amit a másik utána nyugtázott, hogy egyik országban sincs annyi fölösleges baromság mint nálunk.

Amit én leszűrök, az az, hogy tényleg sok szabály van nálunk, és még a közeg részéről sem egységes az alkalmazás, tehát minden esetleges.

fhdgy 2020.06.13. 13:54:30

@dikusz.: Tegnap nekem jutott az a megtisztelő feladat, hogy be kellett vásárolnom.

Hárman vagyunk, 4 kg. 40 dkg. marhalábszár a felvezetés.

fhdgy 2020.06.13. 14:01:42

@svajcineger: Igen, az egyiket igen, a másikat nem.

Február-márciusban, és azóta is a most jelenlevők heti rendszerességgel jártak Milánó környékén, ill. Tirolban. A kettő legfertőzöttebb terület volt. Nekik egyszer se mondták, hogy karantén, pedig ők tényleg a dolgok sűrűjében jártak.

vándor madár 2020.06.13. 14:02:49

@dikusz.: "Áprilisban jöttek, azóta már vissza is utaztak. Simán átengedték őket, oda-vissza is végig, de az autóspihenőn kívül nem állhattak meg sehol."

1. Nem volt egységes az eljárás az egész idő alatt. Az előírások szinte naponta változtak mindenhol, úgyhogy ne keressünk benne logikát. Ezen kívül az emberi tényező és a gazdasági érdek is közrejátszott. A sajtóban több cikk megjelent ebben a témában, vissza kell nézni, akit érdekel, egyébként meg minek kell nekünk mindent tudni.

2. Vannak okok, amik miatt lehetett valahova utazni, de ott 2 hét karantén várt rájuk. Igen, én is tudok olyan külföldiekről, akiknek Mo-n van háza. Oda lehetett utazni, de ki volt téve a piros cédula a kapura és a rendőrség is naponta ellenőrizte őket, még a külföldi munkából hazament magyarokat is.

3. Ha a cikkíró valamilyen úton módon (és jó drágán) eljut Írországba, jó eséllyel még a temetésre sem mehetett volna el és az is kérdéses volt, hogyan és mikor jut vissza utána Mo-ra a családjához és a munkájához.

4. A vége felé már lehetett 4 napnál nem régebbi negatív teszttel korlátozás nélkül beutazni több helyre.

ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response/travel-and-transportation-during-coronavirus-pandemic/travel-and-eu-during-pandemic_hu

vándor madár 2020.06.13. 14:12:08

@fhdgy: "A kettő legfertőzöttebb terület volt. Nekik egyszer se mondták, hogy karantén, pedig ők tényleg a dolgok sűrűjében jártak."

Pont Mo tett karanténba ilyen áruszállító kaminonosokat az elején, de ez gyorsan megváltozott, mert nem lett volna mit enni meg klotyópapír, úgyhogy rájuk végül Európa szerte nem vonatkozott a karantén.

ungarnheute.hu/news/coronavirus-zwei-ungarische-lkw-fahrer-unter-quarantaene-gestellt-urlauber-im-hotel-auf-teneriffa-eingesperrt-67377/
www.dvz.de/rubriken/land/detail/news/ueberblick-was-corona-mit-dem-strassengueterverkehr-in-europa-macht.html

dikusz. 2020.06.13. 15:03:08

@fhdgy: Hármótokra 4 kiló 40 dkg marhalábszár felvezetésként?
Azért az nem semmi!.)))

Csodabogár 2020.06.13. 18:39:04

@fhdgy: Eleinte volt némi zűr, mint azt a német médiából hallottam, de igen gyorsan rájöttek, hogy a kamionos forgalom létfontosságú és az áruszállítást felszabadították.
Viszont Emberem szomszédja, aki franciaországi munkából jött haza, egyből ment 2 hét otthoni karanténba. Rendszeresen ellenőrizték a pasit, hogy tényleg otthon van-e.

Csodabogár 2020.06.13. 18:41:47

@nyuszigonosz: Tudomásom szerint 15.-től minden szabad Schengenen belül.
Mi vonattal készülünk menni, majd meglátom. Vettem a jegyet, nem mondtak semmit, viszont lényegesen kevesebb vonat jár mint régen.

Csodabogár 2020.06.13. 18:45:07

@fhdgy: A maradékot ide küldheted.:-) Pia nem kell!

nyuszigonosz 2020.06.13. 19:21:39

@Csodabogár: Igen hétfötöl, mint írod 15 - töl.

Viszont vannak határok, ahol már nincs olyan ellenörzés, de azért valamilyen mégis van és fizetnek a népek rendesen büntetéseket is , mint hallottam a napokban.
A vonatközlekedés már annyira amennyire van és hétfötöl visszaáll Európán belül a valaha volt vonatközlekedés. Szerintem hétfötöl biztosan el tudtok jutni Bécsbe.

Azért csodálkoztam annyira azon, amit @dikusz.: hallott az ismerösétöl annak ismeröseiröl, mivel én úgy tudom, hogy nem volt ilyenjellegü személyforgalom az utakon, a határokon áprilisban. Mert hogy egy határon az ember átjutott esetleg sok szerencsével, de Magyarországról kocsival az Egyesült Királyságba eljutni az jóval több határ és mind lezárva volt a "csak mert ráérek utazgatok" népeknek.

Mert én meg egész idö alatt figyeltem az ilyenekre, jó okkal, és ez nem volt így. Csak majd lesz.
Mert mikor minden záródott, akkor még azokat, akik az állampolgárságuk szerinti országba haza igyekeztek, vagy oda ahol esetleg nem állampolgárok, de az elsödleges lakcímük van, azokat átengedte úgy Ausztria is meg Németország is, de nem csak úgy oda vissza utazgatásokra, hanem egyszeri hazajutás miatt.
Más volt az eljárás mindazokkal, akik pl. egy országban élnek egy másikban dolgoznak és naponta/hetente jártak munkába és haza, az pl. Németország és Csehország között elrázódott, de úgy tudom, óriási sorok voltak az összesen 2 átjárható határon, ( a többit mindkét ország abszolút zárta) mivel arra ment az áruforgalom is, és ezek a munkába/munkából járók is, esetenként 3-5 órát várakoztak az ellenörzések miatt. A minimum az 1,5/ 2 óra várakozási idö volt.

fhdgy 2020.06.13. 20:37:23

@dikusz.: @svajcineger: @Csodabogár: Hát, ebből lejött kb. fél kiló faggyú meg ín. A maradékot igyekszünk beosztani! -:)

Benikuty 2020.06.13. 20:57:28

@fhdgy: hibát követsz el, ha kiinazod, mert az kellemes kocsonyásra fő. Faggyú a lábszáron nincs.

dikusz. 2020.06.13. 21:13:25

@fhdgy: A lábszárból még azt sem szabad kidobni, ami nincs is rajta. Minden falatja finom.:)))

fhdgy 2020.06.13. 21:40:22

@Benikuty: Jó, akkor hogy hívják azt az akár fél centi vastag, sárgás, zsírosnak kinéző valamit?

Csodabogár 2020.06.13. 23:37:51

Pestről Bécsbe és vissza. Aznap akartunk menni, mikor lezárták a határt. MÁV vihar sebesen vissza utalta pénzt.

svajcineger 2020.06.13. 23:52:21

@Csodabogár:
Oda most mar egy ideje mehettek, nem kell semmire sem varni.

Golf2 2020.06.14. 07:25:32

A csata eldölt,a pénzéhség "legyőzte" a vírust,de melyik nyeri a háborút...

Benikuty 2020.06.14. 14:59:04

@fhdgy: főzd bele a pörköltbe, aztán nem muszáj megenni. Gondolom nem charolais, vagy angus érlelt lábszárról van szó....

dikusz. 2020.06.14. 17:14:13

@fhdgy: Maradt még egy kicsi a pörköltből?

fhdgy 2020.06.14. 17:20:52

@dikusz.: Holnapra már a végét fogja járni!

Estére bővül a csapat, neki raktunk el, nehogy szégyenben maradjunk!!!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.