oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. január 05. 06:30,  Mi a magyar álom? 128 komment

2019. január 05. 06:30 Határátkelő

Mi a magyar álom?

„Halászlé paprikás csirkével? Osztrák életszínvonal? Három tenger mossa?” – tette fel a magyar álomról szóló kérdéseit András a tegnapi posztban, én pedig úgy éreztem, ez elég érdekes téma ahhoz, hogy megpróbáljuk tovább gondolni. Az első próbálkozás az enyém, de várom a ti véleményeteket is (akár hosszabban emailben a hataratkelo@hotmail.com címre), amit aztán ki lehet egészíteni azzal is, hogy mi az álom abban az országban, ahol te élsz - és mi a rémálom?

magyar_alom.jpg

Azt, hogy mi az amerikai álom, nagyjából mindenki tudja. Vajon mi a magyar álom általában és az egyes személyekre lebontva? Ez már egy érdekesebb kérdés, és mielőtt belevágnék abba, hogy szerintem mi (lehetne) a magyar álom, érdekes lehet megnézni, mit gondolnak erről általában a magyarok.

Annál is inkább, mert még tava… izé, 2017-ben a Policy Solutions csinált egy nagy, átfogó felmérést a kérdésben, amiből kiderült, hogy például a magyarok mintegy harmadának vannak egyáltalán a jövőre vonatkozó álmai (a többieknek vagy nem is volt soha, vagy volt, de már nincs, ami szerintem elég szomorú). 

Érdekes módon a 40 éves kor jelenti a választóvonalat, kb. efölött érnek véget az álmok a magyarok jó részénél. (A 40+-os magyarok harmadának voltak álmai, de már elengedték őket. Nagy részük egyébként nő.) 

Ha már az előbb az Egyesült Államokkal indítottam, érdekes, hogy a magyaroknak csupán negyede dolgozik céljai elérése érdekében, nagyjából ugyanennyien az „uram-bátyám” viszonyban (azaz a család, ismerősök segítségében) bíznak, míg a többiek várják a csodát. 

Mire vágyik a magyar? 

Ha nagyon le szeretném egyszerűsíteni a választ, akkor röviden a Kádár-rendszerre. Legalábbis a felmérésben minden negyedik megkérdezett szerint ez volt az elmúlt 100 év álomkora. (Elsősorban az idősebb, alacsonyabb végzettségű, jellemzően falvakban élőkre mondható ez el.) 

De engem a múltnál jobban érdekel a jövő (már ha nem egyfajta újragondolt Kádár-rendszer a jelen és a jövő is, mert az annyira nem érdekel), és ezen a téren a magyarok nem túl pozitívak: kétharmaduk vagy kifejezetten csalódott vagy rezignált, és csak a maradék optimista. 

Ha a jövőről van szó, akkor a magyarok fele szerint ezt mi magunk, illetve a személyes kapcsolatok segíthetik, minden negyedik megkérdezett viszont erősen bízik ilyen téren az Európai Unióban. (Kevésbé a kormányban, tízből négyen ugyanis az kifejezetten gátolja álmai megvalósulásában.) 

Osztrák életszínvonal? 

Történelmi és földrajzi okokból jellemzően Ausztria számít(ott) követendő példának és elérendő célnak. A mindenkori kormányok is állandóan ezt lengették példaként, rendszeresen készülnek felmérések – szóval a szomszéd a nyugati jólét mércéjének számít Magyarországon.

Apropó felmérés, legutóbb éppen a GKI gazdaságkutató mérte fel a helyzetet és arra jutott, hogy Magyarország nemhogy közelítene Ausztriához, de az életszínvonalat tekintve egyre messzebb kerül tőle. 

A vásárlóerő-paritáson mért egy főre jutó GDP szempontjából az Ausztriától mért lemaradásunk lényegesen kisebb volt a 70-es évek második felétől az 1990-es évig terjedő időszakban, mint napjainkban. 

Ezzel 2017-ben elértük el újra az 1989-es szintet (az osztrák egy főre jutó GDP 53,4%-át). Jelenleg a magyar fejlettség az osztráknak nem a felén (53,4%), hanem a harmadánál is kisebb szinten (28,7%) áll. 

Álomfizetés és határátkelés 

Ha álom, akkor a legtöbb embernek az anyagiak ugranak be. A Policy Solutions felmérése szerint „a magyaroknak a jövedelem területen nem csak a valós fizetésük, hanem még az álmaik is jócskán elmaradnak a nyugat-európai mindennapoktól: a válaszadók mindössze 12 százaléka felelte azt, hogy 500.000

forintnál nagyobb összegből tudná csak fedezni a kiadásait, amennyiben álmai életét élhetné”. 

Ugyanakkor minden negyedik magyar 300.000 és 500.000 forint közötti összeget jelölt meg, mint álmai életének biztosítékát, míg 36 százalék azt mondta, ehhez elég lenne havi nettó 200.000 - 300.000 forint. (Nem csoda, hogy annyian érzik úgy átszámolva az ezerpárszáz eurós nyugati fizetéseket, hogy határátkelők lesznek, sokszor nem véve figyelembe a megélhetés költségeit.) 

Minden ötödik fiatal számára a külföldre költözés az egyik legfontosabb álom. Különösen igaz ez Észak-Magyarországon. Talán ehhez kapcsolódik az is, hogy Magyarország boldogulásáért a hatvan éven felüliek akarnak a leginkább tenni (noha még közülük is csupán 5 százalék). A harmincas korosztálynál ez az arány alig 1 százalék. 

A magasabb fizetéseket és nyugdíjakat jelölték meg a legtöbben (minden második megkérdezett) arra a kérdésre is, hogy mi kellene ahhoz, hogy Magyarország 20 év múlva egy virágzó ország lehessen. 

Ezt követte az egészségügyi rendszer javulása (egyharmad válaszadó), míg 27-27 százalék úgy látta, ehhez Magyarországnak gazdaságilag erősödnie és modernebbé kell válnia, illetve csökkenteni kell a korrupciót. 

Na de akkor mi a magyar álom a magyarok szerint? 

A magyar álom nem áll közel sem amerikai önmegvalósításhoz, sem a keleti társadalmak hagyományosabb felfogásához, annál inkább a nyugat-európai értékekhez (aligha véletlen, hogy 44 százalék szerint utóbbihoz kellene hasonlítanunk, míg ugyanennyien úgy vélték, az országnak saját útját kellene járnia). 

Az európai országok közül legnagyobb arányban a magyarok azt szeretnék, ha az ország Ausztriához (24%) vagy Svájchoz hasonlítana (22%), majd Németország (11%) valamint a skandináv országok (10%) következnek a sorban. 

Angliát a válaszadók mindössze 7 százaléka választotta, míg Franciaországra vagy Oroszországra a megkérdezetteknek csak a 2-2 százaléka szeretné, hogy hasonlítson. Viszont 22 százaléknyian egyetlen országot sem tudtak vagy akartak megnevezni. 

A magyarok tehát anyagi jólétre és egészségre vágynak, ezt a saját és a nyugatos értékek kombinációjával gondolnák elérni. Elsősorban a saját személyes jóléte, biztonsága érdekli a magyarok elsöprő többségét, nem pedig az ország egészének a sorsa. 

„Összeségében a magyar álom legjobban úgy leírható, hogy a magyarok szeretnének 800 kilométerrel nyugatabbra – valahol az osztrák-svájci határon - élni: a Kádár-rendszer kiszámíthatóságában, biztonságában, társadalmi egyenlőségében, de Nyugat-Európa életszínvonalán” – összegez a Policy Solutions felmérése.

Mi az én magyar álmom? 

Miután a poszt elején tovább gondolást ígértem, most jöjjön az, szerintem milyen lenne a „magyar álom”. 

Nekem a magyar álom egy olyan ország, amely nem összeszerelőüzem, hanem (felmérve földrajzi helyzetét és az abból adódó lehetőségeket) sokkal inkább az oktatásra, a nyelvtudásra, az innovációra épít. 

Kicsit olyan, mint Észtország, ahol évek óta létezik az e-residency, lehetővé téve külföldiek számára, hogy digitális lakosok legyenek. Ahol az internet alapvető emberi jog, ahol a kormány és a parlament gyakorlatilag nem használ papírt. 

Az észteknél az egészségügyi adatokat felhőben tárolják, gyakorlatilag mindenki online intézi az adóügyeket, és a tervek szerint 2022-re teljesen eltűnhet a készpénz. 

Szóval a magyar álom nekem egy nyitott, befogadó, a törvényeit mindenkivel egyformán betartató és a jogokat garantáló ország, amely képes kihasználni az Európai Unión belüli földrajzi helyét, vonzani (és befogadni) a külföldi határátkelőket, európai látókörű, nyelveket beszélő polgárokat nevelve. (Mondom, hogy álom.) 

Ami az anyagiakat illeti, azt gondolom, jó lenne, ha csökkenne a társadalmon belüli szakadék. Szerintem a legtöbben aláírnák azt, ha kényelmesen, normális mennyiségű munka mellett élve évente egyszer-kétszer eljuthatnának pihenni valahova, pár évente le tudnák cserélni az autót és nem kellene hónap végén a számlát nézegetni, mert hiába nem nézték az árcédulát a bevásárlásoknál, biztosak benne, hogy maradt rajta. 

Alighanem ez röviden összefoglalva nem más, mint egy nyugat-európai középosztályi lét -  halászlé paprikás csirkével meg hát na…

A nap idézete

"A fiatalok egyre inkább azt látják, hogy érdemes itthon maradni, családot alapítani. Hazánk az egyik legbiztonságosabb ország, nem kell félve kimenni az utcára.” Na vajon ki mondta?

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2714535504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

glorianna 2019.01.05. 14:05:44

@takarék-láng: "az angol emberek tobbsege alacsonyabb eletszinvonalon el, mint a magyarok.
Ez ketsegbevonhatatlan teny. Adatok nem kellenek, ki kell jonni, sajat szemmel latni, hogy az atlag hogy el egyik naprol masikra, hitelekbol."
Ezt én simán kétségbe vonom. Első (majdnem saját) kézből származó ismereteim szerint még a nyomornegyedek színvonala sem azonos, a brit és magyar felső decilisekbeli életszínvonal pedig nem is említhető egy lapon. Nem egészséges, ha vélemény- és észlelésbuborékban szerzett tapasztalatokra szorítkozunk, kellenek azok a fránya adatok is.

Taxomükke (UK) 2019.01.05. 14:08:34

@maxval balcán bircaman: Fanatikusan talan nem, de sokaknak kell, hogy megmondjak, hogyan gondolkodjanak.
Es sajnos nagyon sok a hazmester-munkasor gondolkodasu ember. Meg aki hazafinak gondolja magat, de igazabol csak azokkal a honfitarsaival tud azonosulni, akik ugyanugy gondolkodnak, mint o.

Arthamyr 2019.01.05. 14:32:46

@Határátkelő: Adatok, nem tudom mennyire pontosak:
www.oecdbetterlifeindex.org/countries/austria/
ez alapján az osztrák net adjusted income/capita 32544USD

Sajnos itt csak az van, hogy az osztrákok felső 20%-a 4x annyit keres, mint az alsó 20%, értelemszerűen a magyar adatból is (mi 16821 USD átlaggal rendelkezünk eszerint, ami elég soknak tűnik, gondolom a net adjusted miatt van).

Ha a magyar felső második decilist nézzük, a ksh 2017-es adatai alapján
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_zhc014b.html
ők kb. 39000USD-nél vannak. Ez viszont nincs kiigazítva, jó eséllyel net adjusted többre jönne ki. Tehát még az is kijelenthető, hogy a magyarok felső 20%-a jobban él, mint az átlag osztrák (ha nem számoltam valamit el).

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.05. 15:06:04

@Taxomükke (UK):

Minden társadalomban szükségesek a vezetők. A legfejlettebb liberális demokráciákban ezek az oligarchák. Máshol nem ők. De vezetők mindig vannak.

Pöffetegecske 2019.01.05. 15:06:10

@Taxomükke (UK): Nem. Igény nincs rá, pénz még volna éppen. Magyarországon igény nincs, és nem csak a wc- re, szinte semmire, mondhatjuk igénytelenség jellemzi. És az igényesség nem szorosan korrelál az anyagi javak mértékével. Személyes higiénia ( ápoltság, fogak állapota, elhízás), házak, környezet rendezettsége, közintézmények állapota, a boltok tisztasága, vonatok, buszok, állomások kinézete, finoman szólva sem az igényes vagy rendezett jelzők jutnak eszembe. És ez, ha változik is, egyre kevésbé pozitív irányba, és ennek belülről kellene fakadnia, ezt semmiféle EUs direktíva nem fogja megváltoztatni.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.01.05. 15:29:15

@Határátkelő:
@Arthamyr:
@tanato:
Anyám meg a múltkor 70 évesen kiment hóembert építeni...:))

tohonyagenny 2019.01.05. 15:30:18

A keszpenz megszuntetesevel en nem peldaloznek. Kinaban maris nagy bajok vannak belole, peldaul hogy a penzbe vetett hit meginog.

Tovabb is tudnam vinni hogy miert nem kene megszuntetni a keszpenzt de az mar konteo kategoria lenne - egyeseknek.

Shanarey 2019.01.05. 16:17:50

@takarék-láng:

Van abban némi igazság, amit az átlag angolokról állítasz, de nem úgy igaz ahogy írod. A probléma az emberekkel van, nem azért van hitelük, mert anélkül nem tudnának meglenni, hanem azért mert rohadtul nem tudják a pénzt beosztani. S bedőlnek a hülye reklámoknak, és soknak van több különböző credit kártyája, s amelyik épp rendben van, azzal fizetnek. Szintén a többség, Iphone-al rohangál, s otthon az igen nagy képernyős TV várja, mert nekik az a fontos.

kék madár 2019.01.05. 16:31:05

a tiz leggazdagabb magyar gazdagabb mint a 10 legszegenyebb svajci! Utolertuk a nyugatot!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.01.05. 16:31:50

elegemvan.blog.hu/2018/12/27/elegem_van_ausztria_kergetesebol?full_commentlist=1#comments

Itt leírják a helyzetet és a kommentek is jók.Köztük az enyém is.:))
Soha a büdös életbe nem érünk utol senkit és itt sem lesz már jobb.:((

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.01.05. 16:31:53

@takarék-láng: Jaja a hanyatló nyugat.Mi hülyék meg odamegyünk mosogatni.

Buchhalter 2019.01.05. 16:57:22

@Arthamyr: olcsó nálunk mi? Lakás,lakbér ár elszállt.A szakmunkás hiány miatt egyre több ágazatban majd hogy nem nyugati árakat kérnek! A legtöbb kaja és fogyasztási cikk nálunk drágább 10-15 % kal mint nyugaton.És akkor még a minőségről nem is beszéltünk!Hiába jönnél azzal,de hogy a lakhatás kint még drágább.A te szavaiddal élve leszarom ,ha itt boldogulnék de a kutyafarka átlag magyar bérből ettől fényévekre vagyok!A másik,kint jobb a szociális háló ha valami bajod van.Például ha munkanélküli vagy és van gyereked egy darabig fizeti az állam a rezsi költséged ,vagy a lakbéred egy részét.Ha beteg vagy több uniós országban is 2-3 hétig a béred 100 %-át kapod .Nálunk 70 % 15 napig aztán 60 ha kórházban vagy csak 50 % ,mert ott kapsz egy kutyának se adnám kaját!Magyarországon csak eléldegélsz ,de ha nincs mögötted rokoni,baráti háló az állam nagyon hamar kivonul mögüled.Ma már ezért sem értek egyet az ész nélküli adótorzító politikával ami mögött csak a szavazat szerzés dominál ,de a hosszabb távú fejlesztések és élhető ország nem.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.01.05. 17:08:37

@Arthamyr:
@Buchhalter:
Bazz!Amikor azt hallom,hogy Máltán nincs hajléktalan,mert bevisznek a rendőrök rendes szállóhelyre kapsz rendes ellátást segítséget,akkor tényleg úgy vagyok vele hogy itt semmi nem lesz.

Taxomükke (UK) 2019.01.05. 17:15:02

@Pöffetegecske: Ugy ertettem, hogy nem akarnak penzt kolteni ra. Lehet, hogy ki akarjak vereztetni az egeszsegugyet, es utana privatizalni.
Minden faszsagra jut penz, csak erre nem juttatnak. Egyelore. Aztan majd kedvezmenyes hitellel meg allami tamogatassal megveszi a korhazakat Or... akarom mondani, Meszaros Lorinc.

gabors 2019.01.05. 17:33:38

@Határátkelő: jogos a bevezetot atfutottam csak ... de mivel az USA-ban elek ezert ez ott van a posztban "Azt, hogy mi az amerikai álom, nagyjából mindenki tudja. "

Nekem mar semmit nem kell irnom errol :-))))))))

De amit te irsz az kicsit durvan ... " ár évente le tudnák cserélni az autót " miert ? mi a gond egy par eves autoval ? az enyemre 10 ev garancia van (kiveve a hasznalodo alkatreszeket) ... mi f...sznak kellen par evente cserelni ? hogy mutassuk a szomszednak ? vagy a rokonoknak milyen jol megy ? Nalam a kocsi az kb olyan mint barmi mas hasznalati eszkoz ... gondolom hutot vagy mosogepet vagy kerekpart sem cserelnek le par evente hanem addig hasznaljak amig rendeltetesszeruen hasznalhato ... persze lehet az ember aki par evente 0 kilometeres kocsikrol almodik (ez eleg gyenge)

Shanarey 2019.01.05. 17:45:24

@Taxomükke (UK):

Az egészségügy nagyon jó üzlet, s tényleg erről szól most minden. Azért nem költenek rá, hogy olcsóbb legyen a vételi ár, s majd fizetősé alakítják, miután rendbe rakták. Még pár év, és lesz rá akkora fizetőképes kereslet, hogy se perc alatt létrejönnek az "új" fizetős EÜ szolgáltatások.

Pöffetegecske 2019.01.05. 18:00:04

@Taxomükke (UK): Értem, én pedig arra írtam, hogy maga az egyén igénye sincs meg semmi változásra, lásd egy átlagos wc a plázában, vonaton, vagy egy orvosi rendelőben vagy akár egy menő gimnáziumban, vagy egy melóhelyen. A kerítések, a parkok, a vakolatok, az erdőszélek, a vízpartok épp olyan lepusztultak, mint az emberek fogazata vagy az általános költségvetés. Kicsiben sincs rend, mint ahogy nagyban sem. Nézd meg a vezetők kinézetét, öltözetét, fogait, hajukat, az emberminiszter körmei koszosak, egész megjelenése ápolatlan, és ő egy orvos, Orbán, Tállai, Rezsisziszi, Kövér, a külsejük elmondja, hogy mennyire igényesek önmagukra, és ezen nincs mit ragozni. Az, hogy Rasi az útszélén dobálja el a pelust, csak az igénytelenségét mutatja, lehet gazdag, de igényesnek nem mondható. És ez a féle igénytelenség nem hiszem, hogy hamar megváltoztatható, már Ady is erről a szakadékról írt, hogy Magyarország bizony a tenyeres- talpasságával, igénytelenségével nemes egyszerűséggel nem a Nyugat része.

tanato 2019.01.05. 18:01:15

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Gratulálok édesanyádnakl,valóban kitolódott rendesen az aktív életszakasz.Mondjuk igazítják is hozzá rendesen a nyugdíjkorhatárt.

Shanarey 2019.01.05. 18:01:39

@Arthamyr:

Almát az almával, ennyi erővel Az Angol felső 20% reggelije többe kerül, mint az osztrák és a magyar 20 százalék reggelije együtt.
:-)

Csodabogár 2019.01.05. 18:07:15

@Pöffetegecske: Ezen az általános igénytelenségen én is sokszor bosszankodom. Rengeteg dolog lenne, ami nem pénz kérdése, csak csinálni kellene.

gabors 2019.01.05. 18:08:10

@Taxomükke (UK): "@Pöffetegecske: Ugy ertettem, hogy nem akarnak penzt kolteni ra. Lehet, hogy ki akarjak vereztetni az egeszsegugyet, es utana privatizalni."

Ez mar ki van pipalva ... !!!

Par napja volt hogy a magyarok tobbet koltottek tavaly maganklinikakon szakrendelesekre mint a TB ... (persze lehet fake news) de itt is vannak tobben akik irtak hogy CSAK magan orvoshoz jarnak... es vannak rokonaim akik mar evekkel ezelott is csak privatban jartak orvoshoz ....

Arthamyr 2019.01.05. 18:21:37

@Shanarey: Azért ezt írtam, mert míg az magyar (vagy osztrák vagy angol) felső 20%-ba bekerülni lehetséges, és leginkább az egyén döntéseitől és tevékenységétől függ, az nem reális, hogy a magyar átlag az osztrák vagy angol átlagot elérje (bár az angolok a brexittel tesznek azért, hogy közelítsenek, de az is bőven kevés lesz :)), és közel zéró ráhatása van egy embernek, hogy mások mit csinálnak (és a mások vannak sokkal többen, Magyarországon is több milliószor, ha csak a keresőket nézzük).
Szabadság van, akármit lehet csinálni, még azt is, hogy ha valaki úgy gondolja, hogy párszáz kilométerrel nyugatra jobban boldogul, senki sem tiltja meg neki, hogy odamenjen.

Arthamyr 2019.01.05. 18:24:47

@Pöffetegecske: Igen, van benne valami, hogy nem csak pénz kérdése. Az írek egy ideje szinte úsznak a pénzben, és mégis igénytelenség honol, alig jobb a helyzet sok téren, mint Magyarországon, az osztrákok meg teljesen más ligában játszanak, pedig kevesebb a pénzük.

Arthamyr 2019.01.05. 18:40:33

@Buchhalter: Az élet az olcsó. Már egy ideje nem figyelem a költségeinket tételenként, de nekünk kb. 2.5-3.5x annyiba kerül megélni Írországban, mint amennyibe Magyarországon került, kb. azonos életszínvonalon. Mondjuk Írország lehet, hogy rossz példa, mert egy elég rosszul ellátott, félreeső sziget, de nem hinném, hogy a szomszédos Ausztria sokkal olcsóbb lenne.

Az meg, hogy az átlagbérből nem lehet kényelmesen és magas színvonalon megélni, nem újdonság, azt még lehet, hogy a skandináv szocialista utópiákban sem lehet (sans Norvégia, de ők "csalnak", mert kevesen vannak, és sok természeti erőforrásuk van, közte pl. szénhidrogének is). Az átlagbérből itt is szűkösen fogsz élni, pedig több, mint Ausztriában.
A megoldás egyszerű: nem átlagbért kell keresni, vagy le kell mondani bizonyos dolgokról, ez az, amit korábban írtam, hogy össze kell egyeztetni a célokat a lehetőségekkel. Persze itt olyan szempontból van szociális háló, hogy pár kölökkel elég jól el lehet trükközni benefitből, de azért az nem fog kimagasló életszínvonalat eredményezni, borítékolom, hogy az "átlag magyar" azért nem lenne vele elégedett...

kék madár 2019.01.05. 18:47:32

@Arthamyr: "A megoldás egyszerű: nem átlagbért kell keresni,"
neked ez ma iszonyatosan megy, a lazer semmi az agyadhoz kepest

gabors 2019.01.05. 19:28:30

@Arthamyr: "A megoldás egyszerű: nem átlagbért kell keresni, "

Nagyjabol egyetertek. Bar kicsit elitista megkozelites... :-)

De az atlagberbol X helyen hogyan lehet megelni nem kicsit le-egyszerusitett dolog.

Mert olyan nincs meg a nem tul nagy Mo-on sem hogy "atlag hely".... amibol (legyen az atlagber) X helyen egeszen jol el lehet elni Y helyen mar kozel sem ... egy joval nagyobb orszagban meg plane nincs ilyen ...

De valoban nem az almokban hanem a valosagban kell elni ... hosszu tavon csak ez mukodik, mert elobb utobb mindenki mas lesz az oka a sikertelensegnek .... migrans aki elvette a munkat, a fidesz aki csak a csokosoknak ad, Gyurcsany aki eloptak a libakat ... a romanok a lovakkal... nyugati multi ... a zsidok akik uraljak a vilagot ... legvegen a Soros meg nevet ... de az almok nem jonnek ....

Arthamyr 2019.01.05. 20:15:10

@gabors: Az is jó, ha olyan helyen lakik az ember, ahol bőségesen elég az átlagbér is, vagy esetleg kis igényű.
Nem értem, miért lenne elitista, ha azt gondolom, hogy mindenki magának állíthatja a paramétereket, mind a bevételei, mind a költségei, mind a kockázatai felett nagy kontrollja van, kár arra várni, hogy majd a "körülmények" változása az életében is számottevő pozitív változást fog előidézni (negatívat már inkább).
Volt idő, amikor kb. átlagbérnél kevesebből éltem, az is megoldható, és nem nagy öröm, de ha valaki többet szeretne, hát tegyen érte. A kormány vagy bármilyen külső entitás ezt sohasem fogja megoldani helyette, Ausztriában sem, és Ausztriába sem fog helyette költözni, ha épp az a jó választás. A világ segíteni képes emberei leszarják, hogy mi lesz vele, kivéve, ha baromi szerencsés, és gondoskodó és gazdag családba született, ahol van ilyen ember...

Arthamyr 2019.01.05. 20:22:55

@kék madár: Nekem legalább ma "iszonyatosan megy", neked még soha az életben nem ment semmi az itteni megnyilvánulásaid alapján... Eddig sem nagyon volt olyan hozzászólásod, ahol fel lehetett fedezni az értelem szikráját (inkább a frusztrált, gyűlölködő fröcsögés dominált), de az utóbbi időben nagy idebüfizett egy-/pármondatos beszólásaid változatos embereknek "továbblépést" jelentettek ezen a téren is.
Ezúton is szeretném megköszönni értékes hozzájárulásod, ne add fel, egyszer talán meggyógyulsz, de ha nem, akkor is biztos lesz, aki megért!

Buchhalter 2019.01.05. 20:40:32

@Arthamyr: ebben igazad van sok ember a környezetemben is céltalanul eléldegél.Mama hotel ,vagy a szülők túl támogatják a kölköt és gyakorlatilag életképtelen vagy nem jut el az agyáig ,hogy átlagbérből nem fog venni csili vili BMW-t és Budai kertes házat.Ausztria szerintem annyiból jobb,hogy ott 1 év után kapsz 13-14 havi fizu.

kék madár 2019.01.05. 20:45:17

@Arthamyr: ha elolvasod mekkora baromsagokat irtal pl. ma, akkor inkabb maradok az ertelmetlen 1mondatosoknal. bar szerintem keversz valakivel. A szellemi lezulles egyik jele ha mar eszre se veszed, fel se tunik. Ezt azert irom, mert regebben, amikor meg nem tolotted eleted nagy reszet ezen a blogon, meg voltak mersekelten ertelmes hozzaszolasaid, de most mar ez a hinta es egyeb fidesz troll szintje amit nap mint nap hozol. Tenyleg mintha leepultel volna. Persze ez meg mindig jobb, mint az en esetem, akinek soha semmi nem ment :)

gabors 2019.01.05. 20:52:41

@Arthamyr: "Nem értem, miért lenne elitista, ha azt gondolom, ..."

en nem erre irtam amit irtam hanem erre:

"@Arthamyr: "A megoldás egyszerű: nem átlagbért kell keresni, "

a tobbi is elitista mert ugy allitod be mintha mindenki a sajat szerencsejet maga alakitana ... ami egy nagy elitista "hazugsag" de baromira jol hangzik ...

amugy veled vagyok ebben :-) (foleg azert mert nekem sikerul legalabb valamennyire ez .... de nekem szerencsem volt nem is kicsit nem egyszer voltam jokor jo helyen)

Arthamyr 2019.01.05. 20:57:00

@gabors: Hát akkor nincs mit tenni. Felőlem aztán bárki várhatja a sorsa javulását külső tényezőktől, én azok közé tartozom, akik segíthetnének, de leszarják. :)

Arthamyr 2019.01.05. 21:11:29

@Buchhalter: A mamahotel lenézését sohasem értettem. Van olyan fázis sok ember életében, amikor ez a legjobb döntés. Miért akkora királyság bérelni egy lyukat drágán, és valaki más hitelét törleszteni? A szüleim is laktak pár évig a nagyszüleimnél (úgy, hogy én már megvoltam), én is laktam a feleségemmel pár hónapig anyámnál, sőt, amikor mostanában hazajártunk, szintén a szülőknél szoktunk megszállni, senki nem szenvedett tőle maradandó károsodást. Azt sem értem, minek túlárazott csilivili BMW vagy hasonlóan túlárazott budai kertes ház, nekem egyik sem hiányzik, ez miért növeli valaki jólétét?
Sok helyen adnak bónuszt, ami akár az egész évi fizetést is elérheti (van, akiknél még többet, a bónuszért dolgoznak). Az viszont nem mindegy, hogy mekkora alapfizut duplázol, vagy kapsz mellé 13-14. havi fizetést.
Nem vitatom, hogy sok embernek jobb lenne Ausztria (sosem mondtam, hogy nem), csak annyit tudok, hogy én pl. nem tartozom közéjük, és ismerek még pár olyan embert, akinek szintén nem lenne jó. Valamint azt, hogy az Ausztriába költözés önmagában semmin sem javít automatikusan.
Arról meg senki sem tehet, hogy gazdag családba születik, ha választhattam volna, én is olyanba kérem magam. :D

gabors 2019.01.05. 21:14:48

@Arthamyr: "én azok közé tartozom, akik segíthetnének, de leszarják. :) "

nekem szerencsem volt mert tobben akik tudtak valamit segiteni (nekem) nem szartak le a lehetoseget hanem segitettek ... DE ez azert volt mert kerestem a segitseget ... mert jobbat tobbet akartam ... manapsag mar azt is meggondolom hogy megeri-e befektetnem a sajat energiamat azert hogy X ido mulva "talan" tobbet/jobbat fogok latni ...

Arthamyr 2019.01.05. 21:23:29

@gabors: Annyi erőforrásom nincs, hogy mindenki segíthessek, aki szerintem megérdemli, mivel jelentéktelen senki vagyok, így inkább igazságosan senkinek sem segítek, leszámítva a családot, esetleg a család közeli barátait apróságokkal.
Rajtam nem tudom, ki segített lényegesen (anyámat leszámítva), de nem tudom, te mit értettél segítség alatt.

kewcheg 2019.01.05. 22:49:51

A magánegészségügy igénybevevői azok a kihízott tapló tipikus magyar ügyeskedő vállalkozók, akik közterhet - különböző ügyeskedéseknek köszönhetően - alig fizetnek, cserébe viszont az ily módon megspórolt "tb.járulékukat" (ami ha a közösbe fizetnék, eltűnne a nagy feneketlen zsákban Rontó Leónárdóék ellátására) a magánegészségügybe viszik, illetve a közöst is igénybe veszik olykor.A legnagyobb szívás a jól kereső,bejelentett alkalmazotté, akitől lerántják a közös tébét, ergó a magányegészségügyet már csak a nettójából veheti igénybe.Sajnos ez a sok potyautas miatt van, mert különben volna lehetőség a különböző kasszák létrehozásának...

Billy Hill 2019.01.06. 00:18:24

Nekem az a nagy (magyar?) álmom, hogy végre vége legyen a szocializmusnak a fejekben, és a többség ne az államtól/kormánytól várja a saját kis életének a megjavulását. Mindenki oldja meg magának, de legalább próbálkozzon!

adamskij · http://ekonomikrefugeeinwien.blogspot.com 2019.01.06. 05:57:06

óriási gratula és térdre borulás e poszt előtt, köszönöm! jólesett akkor is, ha ez csak egy álom csupán.

az említett példák közül az osztrák összehasonlítás talán a legnagyobb pofon. ‘89 óta rendre mindig odaáll egy vezető politikus (Antal Józseftől Matolcsyig) és már harsogják is a betanult szöveget: “már csak 20 év”.
nos, az én életemben biztos nem fogjuk utolérni, sőt megközelíteni sem az osztrák gazdaság szintjét, társadalmi életszínvonalról nem is beszélve.

adamskij · http://ekonomikrefugeeinwien.blogspot.com 2019.01.06. 06:07:21

@Arthamyr: attól tartok, erősen tévedsz a társadalmi mobilitást illetően. 2000 óta egész Európában sokkal nehezebbé vált feljutni a felső 20%hoz. ez az a réteg, akik döntően már nem bérből élnek és számos országban kivonják magukat a közös szolgáltatások alól. minden országban másképp és más jelekből láthatóan zajlik ez az átalakulás. sajnos cseppet sem megnyugtató ez a folyamat, vészes jövőképet vetít előre.

adamskij · http://ekonomikrefugeeinwien.blogspot.com 2019.01.06. 06:09:12

@Pöffetegecske: teljesen egyetértek, az igénytelenség látható jelei mögött ijesztőbb a szellemi sötétség, amit sugall.

Golf2 2019.01.06. 06:33:48

@adamskij: nem fogjuk utolérni, sőt megközelíteni sem az osztrák gazdaság szintjét...Távolodunk.

Burgermeister 2019.01.06. 08:24:14

@Arthamyr: "A megoldás egyszerű: nem átlagbért kell keresni, vagy le kell mondani bizonyos dolgokról, ez az, amit korábban írtam, hogy össze kell egyeztetni a célokat a lehetőségekkel."
Na ezzel vannak már régóta gondok!!!

Burgermeister 2019.01.06. 08:24:17

@Golf2: már égen leszakadtunk...soha de soha nem érjük utol őket

ati27 2019.01.06. 08:24:27

@kewcheg:
Kasszák lètrehozására? Úgymint anno a magánnyugdíj? Amit fizetsz 10 évig, aztán egy aktuális kormányválságnál einstandolják? Nekem pl 10 évig vonták a fizumból, volt is rajta 2 milla, oszt huss... Majd lesz állami nyugdíjszámla, ahol jóváírhák. No... azóta se láttam. Nem mintha számítanék már rá..

Belzebubo 2019.01.06. 09:31:10

@Burgermeister: addig biztosan nem és még csak közeledni sem fogunk, amîg a „fejekben“ ( a politikusokéban is!) nem közeledünk. Az igényességben, szervezettségben, „szorgalomban“ közösségi életben stb. Amîg az álom a Kádár rendszer és ez a mostani Kádár 2.0 rendszer, a kiskapuk, lenyúlás, önzés, „kaparj kurta neked is jut“ ügyeskedés, „megoldjuk okosba“ az egyéni boldogulás legelfogadottabb útja, addig az osztrák szint csak álom lesz

Arthamyr 2019.01.06. 09:50:55

@adamskij: El lehet jutni a felső 20%-ba, kell hozzá tehetség, jó döntések, és kemény munka és szinte garantált. Más kérdés, hogy az emberek többsége ebből a hármasból ritkán tud felmutatni hármat, sokan inkább egyet vagy egyet sem, és úgy gondolják, hogy pl. pusztán kemény munkáért járnia kellene a jólétnek.
Az lehet, hogy nem optimális, hogy van, aki a felső x%-ba születik ezek hiányában is, de ezt legfeljebb a nemzedékek közti vagyonátruházás megszűntetésével lehetne megakadályozni, ami lássuk be, reálisan a mi életünkben nem fog bekövetkezni.
Nem foglalkoztat a "társadalmi mobilitás". Azt sem tudom, ezt hogyan mérik és számszerűsítik, gondolom benne van a vagyonegyenlőtlenség a különböző társadalmi rétegek közt, és/vagy az, hogy milyen korreláció van a szülők és a gyerekek társadalmi helyzete közt.

adamskij · http://ekonomikrefugeeinwien.blogspot.com 2019.01.06. 10:01:20

@Arthamyr: nagyon kíváncsi lennék, te hogyan definiálod ezt a 20%ot, mert ahogy írod, fogalmad sincs a társadalomkutatásban használt módszerekről.
úgy vélem, naiv vagy és egy fotelből okoskodsz, míg sokunknak valós tapasztalatai keletkeztek e téren is külföldi munkavállalás során.

szepipiktor 2019.01.06. 10:08:56

Kár hogy egy ilyen fontos témában a véleményeket cenzúrázod.
Én például azt szeretém, hogy bárki elmondhassa a véleményét és azt besúgóházmester ivadékok, 3 T-s leszármazottak ne szűrjék, korlátozzák!
Innen indulj ki és a többi majd már jön magártól.
Most csak azt "hallod", ami neked tetszik.

flashgordon. 2019.01.06. 10:09:22

Én mindig azon totózom, hogy ha nem lennének "összeszerelőüzemek" tehát mondjuk az Audi, Mercedes átvinné a kapacitását a Duna másik oldalára és a BMW sem jönne és munka nélkül maradna 20 ezer ember az nem lenne probléma? Akkor nem az lenne, hogy irigykednénk a szlovákokra hogy elvitték a nagy bizniszt?
Nekem azért az furcsa, hogy most azok az ellenzéki pártok ágálnak a multik ellen és a multik által tollba mondott törvény ellen, akik amikor hatalmon voltak ugyanúgy megágyaztak nekik.

gyászhuszár 2019.01.06. 10:16:07

Kurva egyszeru a keplet. Az europai minimalberbol lehet lakast berelni es kajat venni. A magyar minimalberbol vagy az egyik vagy masik erheto el. Lehet dragabb ausztria es irorszag barataim de ott nincs vagy-vagy.

inteligencs elenzeki 2019.01.06. 10:41:23

"Mire vágyik a magyar?

Ha nagyon le szeretném egyszerűsíteni a választ, akkor röviden a Kádár-rendszerre. Legalábbis a felmérésben minden negyedik megkérdezett szerint ez volt az elmúlt 100 év álomkora. "

A felmérésben minden negyedik nyilatkozott így.
És ez azt jelenti, hogy a magyarok erre vágynak ?
Legfeljebb a 25%-uk. Nem ?

Ez egyébként generációs kérdés. Ismerek én is ilyet. Feljelentette a fél utcát ezért azért, de legfőképpen, mert a másikaknak jobban megy. (Mielőtt itt elkezdene valaki magyarozni, nem magyar nemzetiségű de magyar állampolgár az illető.) Valamikor párttitkár volt, most masszív MSZP-s szavazó. Persze villáskulcs az életben nem volt a kezében.
Szóval generációs kérdés, mert abból a generációból még sokan élnek.

Arthamyr 2019.01.06. 10:41:33

@adamskij: Tisztán jövedelmi, vagyoni, életszínvonalbeli felső 20%-ról beszéltem.

Valóban "fotelból okoskodom", mert az a kényelmes, nyilván nem sámliról, állva vagy kukoricán térdepelve fogom tenni. Esetleg a wc-ről, mint pl. most.
Annyi valós tapasztalatom keletkezett e téren is a külföldi munkavállalás során (is), hogy én magam is az alsó 50%-ból a felső 10%-ba jutottam (és amint Magyarországra költözöm, jó lesz az 2-3%-nak is, de nem tudom, különösebben nem néztem, mások hogy állnak, csak néha elolvasok itt-ott egy tanulmányt; lesz elég a "nyugdíjra", nekem ez elég), meg a környezetemben is láttam pár embert, aki megcsinálta.
Ha már itt tartunk mesélj, neked milyen valós tapasztalataid keletkeztek e téren is a külföldi munkavállalás során, ami miatt olyan sokkal tisztábban látsz?

A "fogalmad sincs"/"okoskodsz" kártyát egyelőre még nem veszem elő, azért ennél udvarisabb/tisztességesebb ember vagyok.

inteligencs elenzeki 2019.01.06. 11:00:25

"Az európai országok közül legnagyobb arányban a magyarok azt szeretnék, ha az ország Ausztriához (24%) vagy Svájchoz hasonlítana (22%)"

„Összeségében a magyar álom legjobban úgy leírható, hogy a magyarok szeretnének 800 kilométerrel nyugatabbra – valahol az osztrák-svájci határon - élni:"

Precizebb, ha maradunk annál, hogy a Magyarok szeretnének úgy élni. Alapból szerintem mindenki itthon érzi magát jól.
Ha itt az osztrák életszínvonal lenne, akkor megszűnne a külföldi munkavállalás. (legalábbis drasztikusan lecsökkenne)

gabors 2019.01.06. 11:24:49

@Arthamyr: vegul is a legnagyobb segitseget en is csaladon belul kaptam....

de pl. tobben is adtak lehetoseget munkaval kapcsolatabn amikor meg semmi tapasztalatom nem volt eppen az adott teruleten en ezeket is a segitseg oldalon konyveltem el....

Nalam nem volt aki par szazezer dollar kisegitsen vagy fizette volna a limuzint ... nem erre gondoltam...:-)

gabors 2019.01.06. 11:35:17

@adamskij: " ‘89 óta rendre mindig odaáll egy vezető politikus (Antal Józseftől Matolcsyig) és már harsogják is a betanult szöveget: “már csak 20 év”."

ez csak a regi elvtarsi dolog Hruscsov ota temetjuk a rothado kapitalizmust ... meg mindig vannak itt is, most eppen az illiberalis gozben fove, akik hisznek ebben es hirdetik :-)

gabors 2019.01.06. 11:40:44

@ati27: "Nekem pl 10 évig vonták a fizumból, volt is rajta 2 milla, oszt huss..."

megtarthattad volna es jol is jartal volna vele ...

miert nem nyilatkoztal ??? voltak akik bent maradtak ... feltetted a fideszes elomentelt ??? Ha nem miert hagytad (ja jobban biztal/ol az allamban ??)

gabors 2019.01.06. 11:47:04

@adamskij: "@Arthamyr: nagyon kíváncsi lennék, te hogyan definiálod ezt a 20%ot, "

pedig nem nehez ... csak az a kerdes hogy a TE mit ertesz ezen. A jovedelem alapjan (a felso 20%) ebbe bekerulni tenyleg nem akkora wasisdas szerintem benne is van sot magam is. En a 10%-ot nyalogatom (csak eppen alulrol ).

Persze ha a "szemelyes vagyon" alapjan az mar kicsit nehez mert eleg konnyu milliardosnak hazudnia barkinek magat .... ezzel sokat nem lehet kezdeni....

Arthamyr 2019.01.06. 12:12:02

@gabors: Az ilyen dolgokat én több ok miatt nem veszem figyelembe. Ez a segítőnek nem kerül semmibe, nem kell számára jelentős áldozatot hoznia, sőt, gyakran a saját érdekét is szolgálja. Így nekem is sokak segítettek, és én is sokaknak segítek. Ez természetes velejárója a egészséges lelkületű ember életének, kooperálunk, hogy egymás életét kölcsönösen jobbá tegyük. Ezek a dolgok nem változtatják meg nagymértékben a megsegített ember életét.
Én is, mint mindenki, voltam pályakezdő, de azért hasonló dolgokat tanultam már előtte, és nagyon olcsón dolgoztam iszonyat sokat. Egyáltalán nem érzem jótékonyságnak a cég részéről, hogy fölvettek (főleg, ha azt nézem, hogy 1 év után kb. két napért számlázták ki a havi béremet az ügyfeleknek), a tulajdonosok igen jól éltek a munkánkból (nem elvitatva az érdemeiket természetesen, mert el kell ismerni, hogy én kb. most tudnám annyiért eladni a munkám Magyarországon). Ha ők nem vesznek fel, felvett volna valaki más, ők meg felvettek volna valaki mást, és kb. hasonló eredménye lett volna a dolognak.

Arthamyr 2019.01.06. 12:16:25

@gabors: "Persze ha a "szemelyes vagyon" alapjan az mar kicsit nehez mert eleg konnyu milliardosnak hazudnia barkinek magat " - Nem értem. Mennyivel nehezebb évi 3 milliós bevételt hazudni? :D

Azt adom, hogy vagyont nehezebb szerezni, mert ugye az hosszabb idő alatt gyűlik össze, így főleg fiatalabb nem egyszerű. Viszont mindenkinek ugyanúgy nehezebb, leszámítva azt az elhanyagolható számú kisebbséget, aki gazdag családba születik.

kolomparlole1114 2019.01.06. 13:20:34

"mi kellene ahhoz, hogy Magyarország 20 év múlva egy virágzó ország lehessen"

Orbán és csőcseléke eltakarítása, teljes elszám,oltatása, lesittelése, vagyonelkobzás a tágabb pereputty (nagyszülúk-unokák-haverok) tekintetében is.

ekat 2019.01.06. 13:20:39

@gabors: Nekem például az a mániám, hogy a tízéves autó megy a háztól, és utána jön egy 2-3éves. Középkategóriáról beszélünk, (Most egy 2011-es ASTRA van.) Ne mondd már, hogy urizálás, vagy hogy muszáj ronccsal járni. :)

kolomparlole1114 2019.01.06. 13:20:44

"ahol a kormány és a parlament gyakorlatilag nem használ papírt"

Ez már részben meg is valósult: a kórházakban nincs wc papír se, az államkasszából pedig szintén kilopták a papírpénzt az elszámoltatásra váró elvtársak.

kolomparlole1114 2019.01.06. 13:21:05

"Ami az anyagiakat illeti, azt gondolom, jó lenne, ha csökkenne a társadalmon belüli szakadék."

Na ez az amivel a legtöbb magyar nem ért egyet. Mert a ballib médiában a szegény a cigány fedőneve, a rájuk fordított feneketlen mennyiségű segélyt pedig nem érzi közérdeknek egyik adófizető állampolgár se. Mert semennyire nem hasznosul. A mégtöbb segélyes legyártásra pedig végkép nem közérdek.

A célszemélyeket munkára kell KÉNYSZERÍTENI, persze nem Einsatzgruppenekkel, hanem a segély mint ösztönző erővel. Csak az kapjon akinél hasznosul, aki dolgozik, de nem jön ki belőle, annak mehet, aki csak a farkát vakarja, annak nem. Aki nem dolgozik, ne is egyék - szól a régi magyar mondás, és milyen bölcsek voltak eleink.

ekat 2019.01.06. 13:21:10

@gabors: Szerintem csak a romák, a mélyszegénységben élők és az intézeti gyerekek azok, akik nem(igen) alakíthatják a sorsuk alakulását. Mindenki más akkor jut előrébb, ha másramutogatás vagy sültgalambvárás helyett tesz valamit.

kolomparlole1114 2019.01.06. 13:51:42

@adamskij: 1000 éve nem sikerült utolérni Európát, miért pont most kéne csak 20 év hozzá?

Estevez atya 2019.01.06. 13:51:52

cikktől függetlenül:
- fizetésedből lakhatás, kaja, gyereknevelés taníttatással (korrepetálás, külön angol), kulturált ruházkodás, közlekedés elérhető (ezekből minél jobb)

- marad egy kis "felesleg" is amiből szerény nyaralásra, egészségedre, nyugdíjadra, szórakozásra vagy a hobbidra költhetsz, esetleg tartalékot képezhetsz nehezebb időkre.

Ez kb egy szerény élet színvonal igény.

Estevez atya 2019.01.06. 13:51:59

@kolomparlole1114: erre jó a közmunkaprogram pl?

Elméletben jó, csak a gyakorlatban sokszor elküldik az alkalmazottat és visszabérlik közfoglalkoztatottként. Ha ez utóbbit meg tudjuk oldani, akkor jól hangzik.

kolomparlole1114 2019.01.06. 13:52:28

@ekat: Ez nem igaz, nekem is van cigány haverom (nem is egy) aki igenis tudja alakítani, mert AKARJA alakítani. A többségből az akaraterő hiányzik. Rossz példát, a lumpen életmódot látja a szüleitől, ebbe szokik bele, ez lesz a morális alapja, ennek mentén képzeli el a saját egzisztenciáját is. Ami jó a szüleinek, az jó lesz neki is. Ha több pénze lenne, több fuxot és nagyobb BMW-t venne csak, eszébe se jutna a rezsit fizetni.

Ezért kellene egész napos iskolával, gyakorlatilag átnevelőtáborként kiragadni ezeket a cigány gyerekeket a családjuk rossz hatása alól, hogy az iskola ne csak egy kötelezően ellébecolandó idő legyen számukra, hanem inkább ott éljenek, az ott tanított normák jobban az életük részei legyenek mint a családi visszahúzóerő. Egyszerűen ki kell nevelni ezeket a lumpolásból. Amelyik cigány nem ilyen sittes környezetbe születik, az ugyanúgy tud dolgozni mint a magyar. Sőt, nekem van olyan haverom aki ilyen sittes családból jött, és ennek ELLENÉRE képes volt kitörni, mert megvolt benne az akaraterő. Az ilyeneket kéne példának állítani a társaik elé, leginkább differenciált támogatással: az ilyeneknek járjon a segély, a lumpennek ne, hogy valódi ösztönzőereje legyen. Az éhes has csodákra képes.

ekat 2019.01.06. 13:52:52

@Józan: Már egyet akartam érteni veled, de a vége miatt aztán mégse. :)
Messze vagyok mondjuk az osztrák átlagbértől, de azért az általad írtnál jóval többet keresek, és a férjem is. Mindketten a versenyszférában vagyunk diplomanélküli alkalmazottak, részemről heti 40 órát dolgozom és egy szállal sem többet, a férjem meg két műszakban dolgozik és néha ügyel is, neki ezek a pótlékok vannak benne.
És igen, jól élünk, de ezt nem az anyagiakra értem, arra csak annyiban, hogy nincsenek anyagi gondjaink. Kicsi lakásban élünk, sosem volt még új autónk, de sokat félreteszünk, és jó helyekre utazunk, meg étterembe és gasztronómiai eseményekre járunk. Prioritások. De a lényeg az, hogy kellemesen és boldogan élünk, és olyan házastársam van, aki ugyanúgy nem törekedett soha se karrierre, se gazdagságra, ámde leginkább boldogságra.

ekat 2019.01.06. 13:53:02

@Comte de Gippaud: Én is éltem tizen+ évet külföldön, és NEM az életszínvonal miatt szerettem (szeretnék) jobban ott élni. Hanem pl. azért, amit többen leírtak, a magyar igénytelenség és a visszataszító ügyeskedés miatt. És jó volt, hogy bízhattam mindenkiben, és bennem is bíztak. Hogy emberként kezeltek a hivatalokban. Hogy a tömegközlekedésen nyugodtan lehetett utazni. Hadd ne folytassam.

meronem 2019.01.06. 14:16:36

@Csodabogár: még csak az kéne, hogy a feleségem vagy az anyósom főzzön... kiájulnék a fotelből.
Szóval köszi a szereotip véleményt a mucsai magyar férfiakról.

lüke 2019.01.06. 14:16:53

Mi a magyar álom?
Ausztriában egy állást ajánlottak- 1990!- vonakodtam 5 hónapig, de a kedves magyar szomszédok feljelentettek, s ekkor megnéztem ,mi az ajánlat.
Zsákba macska...A dirit megkérdeztem kell- e referencia, s ma is előttem van
a kézlegyintése.
Így kezdtem, 3000 ŐS- l amit egy közös piaci - beutalások az alapellatásból- munkában való részvételért kaptam-az általam megelőlegezett repjegy ára- meg is dicsértek,mint a legjobban dolgozót, hála a sok magyar kollégának , aki részt vett benne.
Ebből meg tudtam nyitni a bankkontót , ami előfeltétele a havi fizetés atutalásának, amit 15 nap után már megkaptam.
Október végén mentem megnézni , nov. 15 - n újra - ez Leopoldi ( NŐ védőszentje) ,minden zárva- dec. 1- n dolgoztam.
Ügyelni nem kellett, mert előre be volt osztva a december, nem úgy ,mint itthon ,rögtön megkaphattam volna a dec. 24-26- jan 31- s kombót.
Az is igaz ,a jövedelem felét az ügyeletek adták.
10 ezer forint volt a magyar havi jövedelmem - cetlit be tudom mutatni!- ott az alap 15 ezer ŐS lett, fizetésem ennek a duplájára felment havonta az ügyeletekkel- 4/ hó-.
Az 1/ 3 ökölszabály - így fordítjuk mind a Daumenregelt, mind az angol thumbe rule- t,nem hüvelyk (Matyi )ujjnak- 1/3 lakhatás, 1/ 3 kaja, 1/3 félre tehető , be is igazolódott.
A kollégák és a kórházi vezetés is a tenyerükön hordozott nyugdíjazásomig, 58 évesen elmehettem, az osztrák nyugdíj intézet PVA ,10 perc alatt megmondta a computerből a várható összeget s a napot - Stichtag-.A magyarok 3 évig szórakoztak rajta, holott 2001- ben mindent papírt lezártunk.
Szuperlativuszokban búcsúztattak, egy évi végkielégítéssel- am 6% -l adózik-.
MO 60 ezer nyugdíjjal ajándékozott meg, s nekem felszorozták, kollégáim 95 ezret kaptak a negyven évre.
Stabilitás - nem :ma ez , holnap az-, tisztességes megélhetés az élet minden területe kiszámítható és kollegialitás jellemzi az osztrák orvos életét.
A privát szféra tabu( Kire szavazol, milyen a politikai elkötelezettséged ,érdektelen)
Viszont a szakmai kontroll és a szakma szabályainak betartása kötelező.
Sok magyar orvos csak részfeladatokat lát el, csak ambulál vagy csak szív ultrahangot csinál, mert fél egy kórházi osztályon való teljes felelősségtől, de így is relatíve jó jövedelemhez jutnak, napi 4 órás munkával,Bécsben a szív ultrahang ambulanciákat sok helyütt magyar kardiológusok látják el.

kolomparlole1114 2019.01.06. 14:17:10

@Estevez atya: A közmunkás a munkanélküli fedőneve. Szerinted mennyit dolgozik egy közmunkás? Faszvakaró lébecolás csak. jó esetben nem csinálnak több kárt mint hasznot, és ez már tényleg a maximum. Annyi előnye van csak hogy amíg ott héderel, addig sincs ideje valakit kirabolni az aluljáróban. De ez csak 8 óra a 24-ből, előtte-utána úgyis ezt csinálja. Ráadásul csak azt az időszakot fedi le amíg mi se vagyunk kirabolható állapotban, mert épp a munkahelyen tartózkodunk.

Nem, nem erre gondoltam, hanem hogy a segély a jutalmazás eszköze legyen, aki nem érdemli meg, annak jogában áll éhenhalni. A részét meg adjuk annak aki próbál kitörni, de mivel nyilván nem vezérigazgatói állással találják meg, nehezen sikerül. Az ilyet kell jutalmazni, kiegészíteni a fizetését hogy lássa: van értelme a munkának. A többi éhező meg azt lássa hogy előtte is csak ez az egyetlen út áll, a másik az éhhalál.

adamskij · http://ekonomikrefugeeinwien.blogspot.com 2019.01.06. 14:47:40

@Arthamyr: azért kérdeztem és azért említettem, hogy fogalmad sincs, mert történetesen pont szociológus-közgazdász az egyik végzettségem és foglalkoztam jövedelmi kérdőívek feldolgozásával is.
Maradjunk a jövedelmi deciliseknél (egy decilis: 10%, jövedelmi rangsor alapján). Európai szintű probléma, hogy a felső 10% egyáltalán nem jelenik meg a bér összehasonlításokban, mivel nem is bérből származik jövedelmük jelentős része. Gazdagabb, jómódúbb országokban ez akár a felső 15-20% is lehet (pl Svájc, Ausztria). Minden jövedelmi kimutatás a bevallott jövedelmekre alapul, viszont mind a német (főleg a bajor és volt keleti régió) mind az osztrák, valamint a teljes balkáni és volt szocialista blokkra (talán mára Baltikum nem ide tartozik) jellemző a jövedelmek eltitkolása és az erős készpénz használat. Ugyan az északi országok sem teljesen tiszták, de európai összehasonlításban makulátlan fehérek pl hazánkhoz képest.

Társadalmi mobilitás azt jelenti, hogy családod, szüleid vagyoni helyzete mennyire határozza meg a te jövedelmi és vagyoni lehetőségeidet, mennyire tudsz saját tudásoddal érvényesülni. Amit írtál magadról, az alapján észak-európai országban élsz jelenleg, még Németországban és Hollandiában sincs ilyen jó helyzetben egy alsó középosztálybeli gyerek.

Jómagam Ausztriában élek hetedik éve, az alábbi statisztikával szemléltetem anyagi helyzetemet az osztrák társadalomban:
derstandard.at/2000041068013/Wie-viel-Menschen-wie-Sie-verdienen
Ez alapján pont a felső 20% alján helyezkedem el, viszont ez a kimutatás csak a legális, bejelentett béreket tartalmazza. Ami azt jelenti, hogy valahol a 3. és 4. decilis környékén helyezkedhetem el, ha a teljes vagyoni helyzetet figyeljük.

Nézőpontomból teljesen irreleváns, hogy Budapesten bekerülhetnék a második vagyoni decilisbe, ugyanis ha nem csak magamra, hanem leendő porontyaimra is gondolok, akkor az a szomorú tény, hogy nekik már nem tudom biztosítani ugyanazt a képzést és jólétet ugyanannyi pénzből BPen, mint Bécsben. Mivel bármilyen is furcsa, Bécs olcsóbb város. Olcsóbb és jobb minőségű, nagyobb választékú az élelmiszer, van szabályozott és számos lehetőséget kínáló ingatlan piac, az oktatás színvonala magasabb és a felsőoktatás költsége is elhanyagolható a mai magyaréhoz képest és jobb minőségű is, valamint a legfontosabb tényező a soknyelvűség / multikulti.
Lehet, hogy nekem nem jelent nagy különbséget itt vagy ott élni anyagilag, de életszínvonalban és várható élet lehetőségeket tekintve egész más minőségű élet vár rám Mo-on kívül.

adamskij · http://ekonomikrefugeeinwien.blogspot.com 2019.01.06. 14:50:57

@kolomparlole1114: abszolút egyetértek.
Amíg nincs Mo-on teljeskörű elszámolás a rendszerváltás ideje óta - beleértve az ügynökaktákat - és a most kiépült teljes orbáni, fideszes klientúrát minden csinovnyikkal együtt, addig nincs értelme hazatérésről beszélni.

Minek kockáztassam egy élet munkáját, ha verőlegényekkel és kilóra megvett ügyészekkel és bírákkal jönnek?

élhetetlen 2019.01.06. 14:52:14

@flashgordon.: Máshogy látom a problémát. „azok az ellenzéki pártok ágálnak a multik ellen és a multik által tollba mondott törvény ellen, akik amikor hatalmon voltak ugyanúgy megágyaztak nekik.”. Mintha az lett volna, hogy aki akart, vagy csak arra volt képes, vagy megérte neki, az ment a multihoz dolgozni. Jó, hogy volt erre is lehetőség. Most a kiszolgálás egészen más szinten folyik. Az oktatás. Nem kellenek a gimnáziumok, ahonnét akár egyetemre is lehet menni. nem kellenek az érettségit is adó szakmunkás képzések. Sőt, a szakmunkás képzést is odáig vitték, hogy az egyik szakmában nem kell fizika, a másikban nem kell kémia, még a szakmák közötti átjárhatóságot is megszüntették. Adott célra kiképzett robotok, akik azt eszik, amit kapnak, mert nincs továbblépési, vagy váltási lehetőség. És ez durva, mint jövőkép.

adamskij · http://ekonomikrefugeeinwien.blogspot.com 2019.01.06. 14:52:14

@gabors: a hazafias népfront nem szűnt meg, csak átalakult.

élhetetlen 2019.01.06. 15:11:46

@gabors: „megtarthattad volna es jol is jartal volna vele ...”. Nem volt ilyen egyszerű. Valaki 20 évig fizetett az államiba, 10 évig a magánba, és belehazudták az emberek képébe, hogy aki marad a magánban, az az államiból nem kap semmit. Húsz év veszteség. Ez nagyon durva zsarolás volt. Aztán, mikor tömegek léptek vissza ennek a hatására, akkor váltottak, mégis kapnak a maradók is. Az akár naponta változó meghirdetett döntések mellett kéne tudni a kisembernek, hogy mi lesz a következő?

kolomparlole1114 2019.01.06. 15:28:28

@adamskij: És mint látjuk nem is tervezik átadni a hatalmukat, berendezkednek élethosszig, tehát nem fogjuk tudni megúszni a forradalmat.

élhetetlen 2019.01.06. 15:28:40

@Arthamyr: „Viszont mindenkinek ugyanúgy nehezebb, leszámítva azt az elhanyagolható számú kisebbséget, aki gazdag családba születik.”. Na, ha Magyarországon mindenkinek ugyanúgy nehezebb lenne, akkor nem kattanna ki a fél ország azon, hogy Orbán haverja pár év alatt gázszerelőből az ország leggazdagabb embere lett. Nem ugyanolyan nehéz mindenkinek. És a felesége nyilatkozik, hogy Isten segítette őket. És adott fiatalnak is strapa nélkül sikerül, csak legyen Orbán veje. Ja. Tehát az általános elveidet kidobhatod, ha Magyarországról van szó.

Arthamyr 2019.01.06. 15:36:10

@élhetetlen: Sosem vonzott a bűnözői karrier, akkor sem, ha fehérgalléros, ezért ezt nem is látom valós és elfogadható életstratégiának...

Arthamyr 2019.01.06. 15:46:22

@adamskij: "Maradjunk a jövedelmi deciliseknél (egy decilis: 10%, jövedelmi rangsor alapján). Európai szintű probléma, hogy a felső 10% egyáltalán nem jelenik meg a bér összehasonlításokban, mivel nem is bérből származik jövedelmük jelentős része." - Ez nem az én problémám. :) Ha közgazdász vagy, te is tudod, hogy a bér miért "nem jó": nekem pl. az vele a fő problémám, hogy nem skálázódik, és nem növekszik olyan gyorsan, hogy továbbra megérje dolgozni. Ezen kívül kiszolgáltatottá is tesz, és cserébe a legtöbb helyen nagyon sok idejét elveszik az embernek. Ha elveszíted a munkaképességed, akkor meg bajba kerülsz. De még lehetne sorolni, szerintem tudod, miről van szó... Természetesen itt azokról beszélek, akik már elértek egy vagyoni szintet (ez az igényeiktől és a jövedelmüktől is függ), nyilván aki a jövedelme nagy részét elfogyasztja, annak ez nem létező probléma.

"Társadalmi mobilitás azt jelenti, hogy családod, szüleid vagyoni helyzete mennyire határozza meg a te jövedelmi és vagyoni lehetőségeidet, mennyire tudsz saját tudásoddal érvényesülni." - Ha bekerülsz egy főiskolára/egyetemre és azt elvégzed, onnantól kezdve elég tág társadalmi rétegből kikerülve kb. egy szintre hoztad az esélyeid, onnantól a szülők anyagi helyzete már nem nagyon játszik, max. kényelmesebben elérhető valami kis segítséggel. Nagyon "fent" kell ahhoz lenni (a legfelső decilis sem elég Magyarországon), hogy számottevő előnyre tegyél szert. A kérdés, hogy mekkora réteg számára elérhető a felsőoktatás, ezt nem tudom neked megmondani, de a családnak nem kell a felső 6 decilisben lenni.
Nyilván van olyan, gondolom a legalsó decilisben biztosan, ahol már anyagi akadálya van a gyerekek (felső-)oktatásban való részvételének, de én azt gondolom, hogy itt már a gyerekek normális felnevelésével és a tisztességes önfenntartással is nyilvánvaló gondok vannak, és le sem kellett volna gyártani a gyerekeket (amit ezért fogok kapni, arra nem válaszolok, ez az én véleményem, elfogadom hogy másé nem ez).
Amikor ezt "mérték", eddig csak olyat láttam, ahol a gyerekek és a szüleik helyzete közti korrelációt nézték. Attól, hogy erős a korreláció, még nincs elrendelve, meghatározva semmi, csak statisztikailag ez jön ki. Az átlagbér is pár ezer euro, senki sem gátol meg benne, hogy 10x annyit keressél, és ez leginkább rajtad múlik.

Sajnos németül nem tudok, így a linkedet nem tudom értelmezni (csak a számokat; nem fogom berakni fordítóba), de ez alapján még az osztrák 1% sincs elérhetetlen magasságban (bár a 17k bécsben azért nem rossz, ha az havi nettó).

Ha lesznek gyerekeim, majd mehetnek külföldre, ha kell megyünk velük mi is. Nem számoljuk fel a külföldi dolgainkat sem, fontos forrása a nem bérből keletkező jövedelemnek. :)
A soknyelvűség meg a multikulti nem érdekel, én ezt nem tartom értéknek. Aki érdekel, tud angolul, és nyugat-európai/észak-amerikai kultihoz alkalmazkodva él.
Én egyébként a magyar vidékre fogok hazaköltözni, mert még Budapestre és a környékére is sajnálom a pénzt.

élhetetlen 2019.01.06. 15:51:27

@gabors: „de itt is vannak tobben akik irtak hogy CSAK magan orvoshoz jarnak... es vannak rokonaim akik mar evekkel ezelott is csak privatban jartak orvoshoz ....”. Na, itt kezdődik a zavar az erőben. Járnak magán fogászatra, nőgyógyászhoz, szűrésekre, stb., de nem mennek egy éves rákkezelésre, mert nincs, és, ha lenne is, nem tudnák megfizetni. Agy műtét, szív műtét? És ami van, csípő protkó 1 380 eft, kettő kellene? Persze, ennyi pénz minden háztartásban van. Ja.

ati27 2019.01.06. 15:51:32

@élhetetlen:
Pontosan így volt. Másrèszt mi a gari arra, hogy a megmaradt mnyp-at nem szántják be egy pillanat alatt? Na ugye! Azért volt jópár "lex" törvény, és valószínű lesz is.

kolomparlole1114 2019.01.06. 15:51:41

@élhetetlen: "a felesége nyilatkozik, hogy Isten segítette őket"

Persze, otthon már nem elég kormányfőnek hívni a besúgó KISZ titkárt.

élhetetlen 2019.01.06. 16:14:30

@Arthamyr: Valamit félreértettél. Itt szó sincs bűnözői karrierről, itt minden törvényes, ha kell, egy nap alatt hoznak megfelelő törvényt. Ami esetleg előkerülhetne, az a bennfentes információ átadása, pl. holnap becsődöl egy bank, és adott minisztérium ma kiveszi a pénzét, a gyalog meg futhat utána, vagy szólnak Mészárosnak, hogy holnap eladó egy cég, menj le és vedd meg, mielőtt meghirdetik. Az egy cégre kiírt közbeszerzések, stb. Az ügyészség, a versenyhivatal meg nem lát semmilyen problémát. Ez alapvetően más, mint a te elképzeléseid.

élhetetlen 2019.01.06. 16:22:29

@ati27: És nem csak a lex-ek. Tudnak alakítani az új törvényekkel is. A nyugdíj járulékot adóvá minősítették. Kellett egy kis azonnal elkölthető plusz pénz, eltörölték a nyugdíjjárulék levonási plafonját, ezzel a nyugdíj plafont is. Hét éve viszonylag jó nyugdíjjal léptem le. Tőlem kb. fél évig vonták a járulékot. Akik ezután mennek nyugdíjba, ha fillérre annyit kerestek is, ha fillérre annyi adót fizettek is, most egy évig fizették a nyugdíj adót, és sokkal magasabb nyugdíjat kapnak. Már fizetik is. Lehet emelni az árakat, nekik belefér, belőlem lesz lassan kisnyugdíjas. Azt hiszem, a törvényhozók már megint a saját nyugdíjukra gondoltak csak, nekik jó lesz.

élhetetlen 2019.01.06. 16:22:33

@kolomparlole1114: „Persze, otthon már nem elég kormányfőnek hívni a besúgó KISZ titkárt.”. Ütős, nyertes hozzászólás. Igaz.

adamskij · http://ekonomikrefugeeinwien.blogspot.com 2019.01.06. 17:01:40

@Arthamyr: számos ponton egyezik, vagy hasonló a véleményünk, szóval csak azt írom itt le, ahol eltér vagy vitatkoznék.

Az oktatásnál jobb ellenszert a szegénységgel szemben még sehol sem találtak ki. Se a segélyezés, se a támogatás, se a közmunka nem annyira hatásos, pláne hosszútávon, mint az oktatás.
Sajnos a krónikus, mélyszegénység jellegzetessége, hogy több utóddal védekeznek ellene a családok. Nem mérlegelnek, fel tudják-e nevelni őket és milyen színvonalon.

A magát nemzetinek és kereszténynek hazudó jelen kormányzat pontosan most mond le négymillió magyar és azok gyermekeinek, unokáinak életéről. Szerintem ez gyalázatos bűn és nemzetárulás.

Amennyiben a magyar vidékre készülsz, szembesülhetsz majd ezzel nap mint nap. A most is kérdéses ellátás fokozatosan romlik, majd teljesen összeesik. Ma a vidéki Mo. jó részén sokkal rosszabb életesélyei vannak bárkinek, mint a megyei jogú, vagy nagyobb városokban.

De nem célom meggyőzni téged, csupán elgondolkodtatni szeretnélek és felvetni pár más szöget, jelenséget, ami árnyalja a képet. Én szociálisan érzékenyebb embernek tartom magam, mint az átlag és ha valami tényleg ki tud hozni a sodromból, az pontosan az az érzéketlenség és negligáció, ami számos mondatodból szűrődik. Ezzel a hozzáállással nem fog kialakulni egységes nemzet.

Arthamyr 2019.01.06. 17:49:08

@adamskij: "Az oktatásnál jobb ellenszert a szegénységgel szemben még sehol sem találtak ki." Kb. ezt írtam pár napja amikor Kövérmadárral beszélgettem, teljesen egyetértek. Ahogy azt is írtam, hogy a krónikus mélyszegénység ellen sajnos nem lehet hatékonyan fellépni a jelenlegi jogi keretek közt. Azok, akiket sújt, nem alkalmasak arra, hogy felnőtt emberként kezeljék őket, így a felemelésükhöz a személyes szabadságuk jelentős korlátozására lenne szükség (pl. nincs szaporodás, amíg mélyszegény vagy, előbb irány az iskola/munka, nincs "drága" szórakozás amíg a putri nincs rendberakva és nem futja normális kajára sem és hasonlók). Baromi drágán persze lehet javítani az életkörülményeiken, viszont ez életre szóló kötelezettség, mert a többségük csak jobban élne (lefogyasztaná az extra ingyenbevételt), nem fejlődne tőle. Ha lehet, ezt én nem kívánom finanszírozni.
Teljesen jogosan hozod fel, hogy szociálisan érzéketlen vagyok, ezzel nem tudok vitatkozni, tény. Többszázezer euro közterhet fizettem már be Írországban, sokmilliót Magyarországon, jelenleg mindkét országban fizetek sajnos, úgy gondolom, hogy bőven teljesítem a rám jutó közteherviselési normát, osszák be. Ha ennek csak a felét megtarthattam volna (+a hozzá tartozó tőkejövedelmet), már régesrég nyugdíjban lehetnék. Viszont ettől még nem tartom magam rossz embernek, nem tudom, miért lenne erkölcsi kötelességem extra erőfeszítéseket tenni, hogy idegeneket is eltartsak (akik egyébként simán versenghetnek velem bizonyos erőforrásokért, és semmilyen formában nem ismerik el ezen erőfeszítéseim).

Nem hiszek az "egységes nemzetben", szerintem egy idejétmúlt, felesleges koncepció, én annak örülnék, ha az összes eltűnne a rákba, de tisztában vagyok vele, és nem különösebben zavar, hogy a valóságban épp az ellenkező irányba megyünk. Ez van, ezt kell használni.

Azt gondolom, az erősen túlzó, hogy 4 millió magyar és a gyerekeik reménytelen helyzetbe kerültek (tippre ez a magyar gyerekek és szüleik többségét jelentené). Vannak ilyenek, csak sokkal kevesebben.
Én eddig is jártam arrafele, ahol lakni fogunk, azért nem egy nagy apokalipszis az egész. Persze, van rész, ahol nagy a nyomor, meg van lepukkant szegénysor is, de jól megfér a "normális" részekkel, amik többségben vannak (még).

Arthamyr 2019.01.06. 17:52:06

@élhetetlen: Rendben, igazad van, nem bűnöző, mert nem ítélték el. Ettől függetlenül erkölcsileg kifogásolható utat járnak be, és szerintem nem irigylésre, hanem megvetésre méltóak leginkább...

Pöffetegecske 2019.01.06. 18:49:32

Na nézzünk olyan pályákat, mint nővér, gyógytornász, vagy éppen óvónéni. Társadalmi hasznosságukhoz képest baksist keresnek. Tételezzük fel, Borsodban. Az ő gyerekeiknek kimutathatóan gyengébb közoktatásban van részük ( tessék megnézni a kompetencia felmérések eredményeit), ingatlanjuk értéke sehol nincs egy pesti vagy soproni ingatlan értékéhez viszonyítva. A nyelvoktatás legalábbolyan pocsék, mint máshol, ezért a szülőnek kell kigazdálkodnia a különórára a pénzt, kultúrához, sporthoz való hozzáférése sem olyan, mint pesti társainak. A szülőnek ugyanúgy be kell vinnie a wc papírt meg az almát meg a zsírkrétát a közintézménybe, ki kell festenie az osztálytermet, valamint függönyt is kell varrnia az ablakra. Kémia tanár már rég nincs, matekot is lassan a volt orosz szakos tanítja. Kiugrási lehetőség lenne elköltözni mondjuk a fővárosba, de az ottani ingatlanárak megfizethezetlenek. Gyereket albérletbe küldeni, 130 plusz rezsi, barátokkal 70 plusz rezsi, még egy zsíroskenyeret sem evett, nem vett jegyzetet, könyvet, fogkrémet, vagy zoknit. Gyógytornászról, logopédusról, védőnőről, zenetanárról vagy könyvtárosról beszélünk, utóbbi közfoglalkoztatottként havi hetvenért. Ne tegyünk már úgy, hogy evidencia lenne ugrabugrálni, mélyen megdöbbentő a felső decilisek apátiája. Az ország nagy része bizony totális patthelyzetben van, és még inkább abban lesz, ha a még ugrani tudó réteg kiugrik külföldre. Nincs kémiatanár, kész elfogyott, akik vannak nyugdíjba mennek. Nincs logopédus elég, nincs pszichiáter, koraszülött orvos, altató orvos, nincs óvónő elég. Egy végtelenül torz kép kezd kirajzolódni, ahol bizony a legfelsőbb tizedben is ki fog alakulni a patthelyzet, mert nekik is Slandináviában fog dolgozni a pszichiáter, és az ő gyerekeiket is Bécsbe kell majd járatni suliba, ha jó oktatást akar, de kardiológushoz is oda kell majd menni. Iszonyú cinikus azt feltételezni, hogy mindenki saját jogon van megmerevedve, mint a kígyó, és csak az ő hibája, hogy nem tud segíteni magán.

gabors 2019.01.06. 19:18:15

@ekat: "Ez a méregtelenítés dolog honnan jött? Bár nem vagyok orvos, de a méregtelenítés, ha jól tudom, leginkább a máj feladata..."

akkor 7-8 evente cserelsz nem ??? az azert nem "par ev"

en eddig csak 0 kilometeres autot vettem ... az hogy te valami kozepkategoriasrol irsz .. .fogalmam sincs mi lehet az az auto...

de en nem szeretek mas szaraba beleiulni ... DE nem is cserelem az autot "par evenkent"

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.01.09. 12:57:39

@flashgordon.: öööö például fecó,aki nemet mondott a 300 órára is...?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása