Logo Pic
gybala 2024. május 06.

Utazz okosan: 10 tipp a tömegturizmus kikerülésére

Az RTL Reggeliben a túlturizmusról és az utazóbloggerek felelőségéről beszélgettünk az olaszországi Velence kapcsán, ahol bevezettek egy hétvégi 5 eurós belépődíjat. A videóban és itt a blogon tippeket adok arra, hogy utazóként hogyan csökkenthetjük a tömegturizmus negatív hatásait. 

screenshot00014.jpg

Mit kell tudni az 5 eurós velencei belépődíjról?

A Velence belépődíjat 2024. július közepéig kísérleti jelleggel vezették be. Azt csak szombat-vasárnap kell megfizetni 8.30-16.00 között azoknak, akik egy napra érkeznek a városba kirándulni és nem ott szállnak meg.  A hivatalos weboldalon kell regisztrálni és fizetni, majd a QR kódot bemutatni. Mentességet kapnak a helyi lakók és azok, akik családtagot, barátot látogatnak meg (regisztrálniuk viszont nekik is kell). Nem kell fizetni a 14 éven alattiaknak és az Európai Fogyatékossági Kártya tulajdonosaiknak és kísérőjüknek, valamint rendőröknek és tűzöltóknak, sporteseményre érkezőknek. További részletek ezen a linken. 

 young-couple-in-venice-2023-11-27-05-23-57-utc_2.jpg

 

10 tipp a tömegturizmus kikerülésére: 

 

1) Utazz a főszezonon kívül az elő-utószezonban.

Ez nyilván nem mindenkinek megoldható a szabadságok és az iskolaszünetek miatt, de törekedj arra, hogy ne a mainstream-mel együtt indulj útnak. Gyakran kedvezőbb ajánlatokat is találsz. 

2) Látogass a felkapott helyekre hétköznapokon, kora reggel vagy késő délután.

A legtöbb turista reggel 9 körül indul útnak miután megreggelizett a hotelben. Előzd meg őket. Hidd el, hogy Velence, Róma és Barcelona és teljesen más arcát fogja mutatni reggel 7-kor még a csúcsidőben is.  

3) Keress fel "másodlagos" városokat is.

Ezek a fő úticél közelében lévő kevésbé ikonikus helyek. Azzal is csökkentheted egy úticélon a túristatömeget, hogy egy napot egy közeli városban vagy a szomszédos régióban töltesz. Nézz ki egy közeli helyet a térképen, ami nem annyira felkapott és látogass el oda is. 

4) Utazz egyénileg vagy kisebb csoportokban, amik kevésbé terhelik az adott úticélt.

Az ingyenes csoportos gyalogos városnézések lehet, hogy kímélik a pénztárcád, de a túl sok ember zavaró lehet.  

5) Kerüld a legnépszerűbb úticélokat és merj letérni a kitaposott ösvényről. 

Biztos, hogy Velencébe, Barcelonába, Dubrovnikba kell utaznod csak azért, mert oda vannak jó áron repjegyek? Balin sem akarsz egész nap a forgalomban ülni a keskeny utakon és a Plitvicei tavakat is jobb lenne csendben megnézni... 

6) Kövess olyan utazóbloggereket, akik a világ kevésbé ismert helyeit is megmutatják. 

Legyél nyitott új helyekre, kultúrákra. Itt a Balázs utazik blogon és az Instagrammon olyan helyeket is megmutatok, amik alternatívát mutathatnak a népszerű úticélok mellett/helyett. 

7) Utazz lassabban, tölts több időt egy helyen.

Maradj még egy napot a környéken. 

8) Költsd el jó helyen a pénzed.

Támogass helyi vállalkozásokat, kávézókat, üzleteket, amik az ott élőket segítik. 

9) Tartsd be a játékszabályokat!

Ha valahol tiltótáblát látsz, hogy ne lépj be egy magánember kertjébe, ne parkolj a lakóövezetben, ne szemetelj vagy ne hangoskodj az utcán, akkor azokat tartsd is be.

10) Készülj fel az útra, foglalj időben jegyet. 

Sok helyen időalapú jegyet kell foglalni a nevezetességeknél. Ez segíti, hogy élvezhetőbb legyen a látogatásod egy kilátóban vagy múzeumban. 

 

A népszerű városok a jövőben is be fognak vezetni újabb szabályokat és díjakat, hogy kezelni tudják a nagyszámú látogatót. A belépődíjaknak nem lesz visszatartási ereje, de talán az utazók fejében elindítanak valami változást. Abban talán mindenki egyetért, hogy tömegben felfedezni helyeket nem jó. Mi a rugalmasságunkkal és nyitottságunkkal segíthetjük a fenntarthatóbb turizmust.

Fontos, hogy a fenti tippeket alkalmazzuk, mert olyan kulturális és természeti károkat okozhatunk, amiktől a kiszemelt úticélok elvesztik azt, amiért elsősorban oda akartunk látogatni.  

 

 

A videót itt tudod megnézni vagy ezen a linken

 

 4.png

 

Vissza a címlapra
Balázs utazik
Gyémánt Balázs vagyok, hivatásos világutazó. Az életem az utazás. Idegenvezetek Budapesten és szerte a világban, de főleg az USA-ban, Ázsiában és a karibi térségben, blogolok és videókat készítek. Azt szeretném hogy az utazási élményeim Téged is ösztönözzenek, hogy felfedezd a világot.
Legjobban pörgő posztok
HIVATALOS: A Juventus menesztette Allegrit
Apuleius • 1 nap
A Salernitana elleni mérkőzés
Apuleius • 7 nap
Az Atalanta elleni mérkőzés
Apuleius • 3 nap
Nagy barbecue szósz teszt
Linda Morvai • 8 nap
A kommunizmus egyik utolsó botránya: az 1989-es érettségi
Kerek Bálint • 4 nap
Cikkek a címlapról
Slash leszállította az új dalokat
A nemrég az MVM Dome-ban is fellépő, Slash leszállította új nagylemezét Orgy Of The Damned címmel. A blues centrikus albumon olyan világsztárok vendégszerepelnek többek között, mint Brian Johnson (AC/DC), Demi Lovato, Iggy Pop, Billy Gibbons (ZZ Top), Beth Hart, vagy Paul Rodgers. Alább a teljes…
2025-ben érkezhet az új Five Finger Death Punch album
A Five Finger Death Punch magyar gitárosa, Báthory Zoltán a The Metal Podcast-ben vendégeskedett, ahol arról számolt be, hogy jövőre jelenhet meg a banda következő albuma.
>