oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

Utolsó kommentek:

sZulamith 2019.07.18. 16:57:14

Rendszerváltás idején mentem külföldre dolgozni, mert jöttek az addig lapulok "rendet tenni". Biztam magamban, és nem hagytam, hogy rabszolga legyek. Külföldön az voltam, de megérte mert kifizettem az itthoni lakásomat Boldog voltam amikor hazajöttem, mert bármilyen ügyem volt, készséges segiteni akaró emberekkel találkoztam. A rendőr sem rögtön büntetett, mint Németországban. Az egészségüggyel sem volt semmi gondom, azonkivül, hogy rossz volt a kórházi koszt. :)

Aztán minden megváltozott. Ha tehetném ma kint maradnék, mert nekem is egy életem van, és szeretném ezt a rövidke emberi életet nem a napi megélhetésért küzdve megélni.

Bejegyzés: Most a határátkelők szüleibe rúgtak bele

Arthamyr 2019.07.18. 16:33:22

@Auralianus: Azért Japánban, Dél-Koreában, Szingapúrban akad high-tech ipar. Sőt, Kínában, Oroszországban, egyes olajmonarchiákban is. A demokrácia talán az állampolgári vállalkozókedvre van hatással? Ha egy autoriter rezsim szeretne high-tech ipart, simán létre tudja hozni/importálni tudja kézivezérléssel. Egy diktatúra sokkal rugalmasabban tudja az erőforrásait átcsoportosítani, mert kevésbé kell foglalkoznia a lakosság pillanatnyi jólétével.

Bejegyzés: Most a határátkelők szüleibe rúgtak bele

Shanarey 2019.07.18. 16:26:01

Magyarisztán 2019, ezen nincs mit csodálkozni. nem kedvelnek minket, mert leléptünk, nem kedvelnek minket, mert látjuk az ordító különbséget, és aljas módon véleményünk is van. Mi látjuk a különbséget, Magyarország és a hanyatló nyugat között. A mi pénzünket nem tudják ellopni, s a mi nevünkben nem lehet összevissza hazudni. Nem tudom ki emlékszik de jó pár éve volt itt egy utópisztikus poszt, egy magyarországra haza látogatásról. Sajnos nagy esélye van annak hogy valóság lesz belőle.

Bejegyzés: Most a határátkelők szüleibe rúgtak bele

Platonica 2019.07.18. 16:18:42

@London2009: Felreertettel! En nem penzert odaadasrol beszeltem, hanem csak ugy. Pl szivessegbol, lazan. Es kozben nem izgulni, hogy mi lesz a kis cokmokjainkkal, mer azok max kiszolgalnak bennunket, de nem guzsgba kotnek:-))

Huha, kutyus! Szuper! Milyen? Mi me'g nem dontottunk, mert pont mostantol leszek majd sokkal tobbet hazon kivul, es -hiaba a kozelgo empty nest- emiatt nem annyira idoszeru...

@Zsémbes csoroszlya: Fu, ez rossz elmeny:-( Mindenkinek.

Bejegyzés: Szinte ingyen Új-Zélandon

_z_ 2019.07.18. 15:52:26

@fhdgy: Akkor ezt ertettem felre: "A jelenlegi kormány egy nagyon súlyos dolgát emelem most csak ki:"

Bejegyzés: Most a határátkelők szüleibe rúgtak bele

Zsémbes csoroszlya 2019.07.18. 15:47:51

@Platonica: na, most van idom :-)
Szóval az az eset egy váratlan eset volt.
Egy nagyon közeli hozzátartozóm váratlanul eltávozott az élők sorából:-(
Egyik napról a másikra kellet cselekednunk. Autóval nem akartam elindulni a lelki fájdalom miatt és repülővel nem tudtuk vinni a kutyát.
Egy ritka fajta és nem utolsó sorban elég drága kutyánk van( egy farmrol vettük Isle of Wight-rol)
Míg a kutya hozzam került, az kb 2 éves procedúra volt, szerintem egy gyereket könnyebb lett volna örökbe fogadni :-)
Szóval váratlanul kellet Mo-ra menni és a több panzió látogatása után megegyeztünk a legjobbnak tünön. 4 vagy 5 napot töltött ott a kutya, amiért közel £300 fizettünk, úgy, hogy mi vittük a kutya ennivalojat.
A kutya speciális étrenden van, csak és kizárólag nyers darált marhahúst eszik, amit az üzletekben szoktunk venni.
Napi 25 deka az adagja(a testsúlyának a 2%-a).
Amikor visszajöttünk és érte mentünk a kutya nem akarta enni a marhahúst.
Felhívtuk a panziost, hogy mi történt, mit adott a kutyának enni?
Őszinte volt és megmondta, hogy kutyakonzervet, mert nem tartott ki a darált hús, holott 3 félkilós csomagot vittünk.
Szóval ezért.

Bejegyzés: Szinte ingyen Új-Zélandon

London2009 2019.07.18. 15:42:37

@Platonica: hozzank 3 het mulva erkezik a kutyusunk ha minden igaz. Na es ugyanez, a tenyeszto visszavarja ha lenne ra szukseg. : )

Bejegyzés: Szinte ingyen Új-Zélandon

London2009 2019.07.18. 15:40:39

@Platonica: szerintem pont az ellenkezoje. Az a kispolgari hozzaallas, hogy par szaz fontert engedjunk be valakit az otthonunkba vagy sporoljuk meg a macskasinter napi tiz fontos dijat. Ez a kispolgari hozzaallas, nem az ha az ember nem szeretne par szaz fontert cserebe atjarohazat csinalni az otthonabol.

Bejegyzés: Szinte ingyen Új-Zélandon

Auralianus 2019.07.18. 15:35:10

@fhdgy:

A saját árnyékát senki sem képes átugrani...

A high-tech ipar nem barátja a korlátozott demokráciának.
A minőségi oktatás pénzbe kerül (amit ha nyugdíjra költesz, nem marad másra, mint pl oktatás+egészségügy)...

Az infrastruktúrát pedig nem csak felépíteni, de fenntartani is tudni kell... a jelenlegi magyar infrastruktúra pedig végletesen torz, mert az ország pénzügyi lehetőségeihez képest a közlekedési infrastruktúra túlméretezett, drágán épített és borítékolhatóan fenntarthatatlan...

... rövid távon viszont csodásan turbózza a GDP-t ha sehová nem vezető kisvasút, ürességtől kongó autópálya (M6) vagy ha jachtkikötő épül...

Bejegyzés: Most a határátkelők szüleibe rúgtak bele

fhdgy 2019.07.18. 15:22:24

@Auralianus: A bér színvonalra is van a kormánynak ráhatása, ha nem is direktben, de áttételesen, a gazdaságpolitikán keresztül. Persze, ez nem úgy értendő, hogy holnap reggel 08:00-tól 100 %-kal emelkednek a bérek.

Nem alkalmas itt ezt részletesen kivesézni, csak címszavakban:

High-tech-et kellett volna bevonzani, nem betanított-segédmunkát.
Fejlesztés, innováció kellene ezerrel, nem összeszerelő üzemek.
Minőségi oktatás kellene
Jó infrastruktúra kellene, utak, vasút stb. A vasút kritikán aluli, az utak, az autópályákat ( bár ott is van kívánni való ) valamelyes kivéve, tengelytörőek.

stb. stb.

Bejegyzés: Most a határátkelők szüleibe rúgtak bele

fhdgy 2019.07.18. 15:13:10

@_z_: Azt is írtam a hozzászólásomban, hogy "A gazdaságpolitikai szabályozó eszközök pedig igenis, az adott kormány kezében vannak." Az adott kormány pedig az, amelyik éppen regnál!

Így nincs se hanyagolt, se kitüntetett kormány az általam leírtakban.

Meg utaltam, hogy van történelmi múlt is, meg örökség.

Magyarul, egy kormány se vonhatja ki magát a kritika alól, maximum vastagon lehet elmúlt 40 évezni, meg manapság elmúlt 8 évezni stb.

Bejegyzés: Most a határátkelők szüleibe rúgtak bele

feketeeper 2019.07.18. 15:00:09

@Husz_János_Puszita: 2008 előtt is konjunktúra, és pénzbőség volt. A Gyurcsány kormánynak mindebből egy államcsődre tellett.

Bejegyzés: Most a határátkelők szüleibe rúgtak bele

Buchhalter 2019.07.18. 14:59:40

@feketeeper: Érdekes. De azért azt még megkérdezném, 2010 előtt ez sokkal jobban működött? Mert én arra emlékszem, hogy az első Orbán kormány idején 50%-al megemelték a minimálbért, amit az őket követő Medgyessy kormány igyekezett nagyon gyorsan elinflálni. Ezt nagyon benézted ember! Ezen ostobaságot a Medgyesi féle kormány csinálta és csak a közszférában + 13 havi nyugdíj,úgy hogy már úgy is mínusz hegyekben volt az államháztartás.A bukásuk garantált volt. A Fideszt meg kár védened.Bár már ezerszer leírtuk de neked még egyszer : az egészségüggyel nem foglalkozik,sőt szarabb lett.Az ágazat béremelései nem versenyképesek . Oktatás lebutítása ,pártkatonák , bejuttatása zsíros pozíciókba. A közalkalmazottakkal való teljes kiszúrás ( megemelt óraszám,elvont juttatások stb)És egy óriási ingatlan lufi generálása egy sor rossz és átgondolatlan döntéssel .

Bejegyzés: Most a határátkelők szüleibe rúgtak bele

_z_ 2019.07.18. 14:58:33

@Arthamyr: Fene se akarja kissebiteni a büneiket (meg ök sem, mert ugye következmenyek nelkül minek is…). De ettöl meg a jelenlegi helyzetben az elözö kormanyok is benne vannak. Az sosem kissebiti a bünt, hogy mas is bünözik (sok "hazafi" mindenek felett allo erve, hogy a Gyurcsanyek is loptak…).
Viszont eddig egyetlen egy kormanynak se lett volna ekkora (sem idöben, sem eszközökben) lehetösege ezt a rossz irany megtörni. Nekik lenne a rendszervaltas ota a legnagyobb eselyük, tenylegesen jo iranyba kormanyozni az orszagot. De nem teszik, söt, ahogy te is irtad, meg a gazra is ralepnek, es ez bizony az ö bünük.

Bejegyzés: Most a határátkelők szüleibe rúgtak bele

Auralianus 2019.07.18. 14:47:59

@feketeeper:

Ok, akkor egyetérthetünk abban, hogy a bérszínvonal nem a kormány erénye / hibája.

Az már egy kicsit érdekesebb kérdés, hogy miként viszonyul a bérszínvonalhoz a megélhetős. Ott ugyanis már a kormány már sokkal nagyobb beleszólással bír. Ha az adórendszer pl sávosan progresszív, az ÁFA alacsony, akkor az alacsonyabb jövedelemkategóriákba tartozóknak könyebb...

... ha viszont az ÁFA magas, az adórendszer egykulcsos / kétkulcsos, lineáris és emellé adókedvezményekkel operálnak, akkor az alacsonyabb jövedelemkategóriákba tartozóknak nehezebb...

...tehát a megélhetés alakulásába a mindenkori kormánynak igenis jelentős beleszólása van.

Bejegyzés: Most a határátkelők szüleibe rúgtak bele

gabors 2019.07.18. 14:42:35

@feketeeper: "Egy piacgazdaságban nem a kormány határozza meg a konkrét béreket. Vannak kormányzati eszközök a amelyekkel befolyásolni lehet a bérszínvonalat, de konkrét munkabér meghatározására csak a kormányzati szférában van lehetőség."

Ez azert nem teljesen igaz amikor van minimalber meg minimal jovedelem .... amikor ezt a KORMANY (illetve a part) emeli akkor ez emeli az osszes fizetesi szintet (persze foleg az alsobb szintekre van direkt befolyassal de minden hajot emel az ar)

Bejegyzés: Most a határátkelők szüleibe rúgtak bele

Arthamyr 2019.07.18. 14:35:15

@_z_: A baj, hogy a jelenlegi nem is akart elkanyarodni, sőt, inkább rálépett a gázra. Az sem igazán számít, hogy 10-30 éve mások (akik remélhetőleg soha a büdös életben nem kerülnek a hatalom közelébe) mit csináltak.
Ettől el kell függetleníteni, ha a kormány teljesítményét értékeljük. Nyilván nem nehéz találni olyan viszonyítási alapot, amihez képest ez is jól mutat, de kártékony, mert kisebbíti a kormány bűneit.

Bejegyzés: Most a határátkelők szüleibe rúgtak bele

feketeeper 2019.07.18. 14:22:24

@Auralianus: Egy piacgazdaságban nem a kormány határozza meg a konkrét béreket. Vannak kormányzati eszközök a amelyekkel befolyásolni lehet a bérszínvonalat, de konkrét munkabér meghatározására csak a kormányzati szférában van lehetőség. Tehát az a fölvetés, hogy Magyarországon a kormány felelős azért, mert alacsonyak a bérek, nem állja meg a helyét. Ha erre lehetőség lenne, akkor magától következne a kérdés, hogy a német, svéd, vagy az amerikai kormány hogyan csinálja ezt.
Ugyancsak föl kellene tenni a kérdést, hogy ha ez a kormányon múlik, akkor ez miért csak Magyarország esetében igaz. Mert a többi volt szocialista országokból nagyon sokban a lakosság arányában magasabb a kivándorlási ráta, mint Magyarországon.

Bejegyzés: Most a határátkelők szüleibe rúgtak bele

Husz_János_Puszita 2019.07.18. 14:21:44

@feketeeper:

Nem az Orban kormany erdeme a GDP- es bernovekedes, az egesz tersegben konjunktura van, gyönyörüen futnak együtt a grafikonok. Ilyenkor nem szabadna allami transzferekkel rapörgetni, föleg ingatlan lufit fujni, mert jajj konjunktura utan mindig jön a lassulas. Akkor legyen majd legeny a gaton.

Bejegyzés: Most a határátkelők szüleibe rúgtak bele

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.