oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2022. október 16. 21:18,  Brutális élelmiszerárak Magyarországon - egy korszak vége? 318 komment

2022. október 16. 21:18 Határátkelő

Brutális élelmiszerárak Magyarországon - egy korszak vége?

Mióta a határátkelés igazán beindult (mondjuk nagyjából a 2010-es évek elejétől), állandóan azt hallottuk, írtuk, hogy ugyan a fizetések jóval magasabbak Európa nyugati felében, de az árak is azok. Nos, úgy tűnik, 2022 őszére ez már nem feltétlenül igaz.

ci_m_2.jpgEgy croissant ebben a holland szupermarketben 35 eurócent, hármat kapsz 1 euróért

Az utóbbi hetekben mindenféle statisztikák jelentek meg arról, hogy mennyivel drágultak az élelmiszerek Európa különböző országaiban. Márpedig ezen a téren Magyarország (és a közép-kelet-európai régió) finoman szólva sem teljesít jól. 

Hogy mennyire nem, azt az ezen a linken található táblázat elég jól megmutatja. Ha kivesszük az extrém pocsék helyzetben lévő Törökországot, akkor a 2021 és 2022 szeptembere között eltelt 12 hónapban egész Európában Magyarországon drágult a legjobban az élelmiszer, 37,6 százalékkal. Erősen elgondolkodtató, hogy ez közel 6 százalékponttal több, mint Ukrajnában...

trading_economic.jpg

Ha a szomszédos országokat nézzük, akkor még elgondolkodtatóbb a helyzet: Szlovákiában 23,3, Szerbiában 20,4, Horvátországban 19,2, Romániában 19,1, Szlovéniában 14,4, Ausztriában 13,1 százalékos volt a drágulás. Az uniós átlag pedig 13,99 százalék.

Ez már önmagában sem túl örömteli, ám a mi szempontunkból az igazán érdekes az, hogy ez egyben azt is jelenti, Nyugat-Európában nagyon sok helyen immár olcsóbb az élelmiszerek egy jó része, mint Magyarországon.

Az Európai Uniós statisztikai hivatala, az Eurostat adatai szerint idén augusztusban a kenyér ára átlagosan 18 százalékkal volt magasabb az EU-ban, mint egy évvel korábban. (Az azt megelőző egy évben 3 százalékos volt a drágulás.)

A legrosszabb a helyzet Magyarországon, ahol egyetlen év alatt 66 százalékkal (!!) drágult a kenyér, minket Litvánia (33 százalék), valamint Észtország és Szlovákia (egyaránt 32 százalék) követ.

eurostat.jpgEzt látva megkértük egy Hollandiában élő ismerősünket, hogy menjen be a hozzá legközelebbi szupermarketbe és nézzen körül. Nos, csinált pár fotót, amiból kiderült, hogy például a croissant darabja 0,35 euró, de gyakorlatilag folyamatos a „3 croissant 1 euró” akció és ugyanez igaz a ciabattára is. Ez azt jelenti, hogy Hollandiában, Amszterdam mellett nagyjából 420 forint 3 croissant, azaz darabja 140 forint. (Az ott nagyon népszerű Albertben egyébként 4 darab 1 euró és ezzel már 105 forint környékén járunk.)

ciabatta.jpg

Kapásból megnézve (online, mert ugye máshogy nem nagyon tudjuk...) az árakat, a vajas croissant a Lidlnél 199 Ft, a Tescónál 129 Ft, a Sparnál 159 Ft. (Persze mivel ez online, lehet némi eltérés.)

Szóval nehéz pontos képet festeni, de talán nem állunk nagyon távol a valóságtól, ha azt írjuk, a magyarországi élelmiszerárak ma már semmivel sem alacsonyabbak, mint a nyugat-európaiak.

Megkérdeztünk több embert is (és persze ez megint nem tudományos alaposságú, reprezentatív felmérés), és a legtöbben azt mondták, hogy az ő benyomásuk is az, hogy semmivel nem kerül többe bevásárolni adott nyugati országban, mint Magyarországon.

Akad olyan ismerősünk, aki alig több, mint egy hónapja ment Spanyolországba, pár hónapig tervez ott lenni, ő azt mondta, szerinte ő olcsóbban kijön a bolti bevásárlással, mint Budapesten.

Összességében nagyon úgy néz ki, a magyarországi (és általában a régiós, ami alatt most a volt szocialista országokat értjük) élelmiszerárak utolérték, sőt, sok esetben meg is haladták a nyugatiakat. És akkor a minőségről még nem is beszéltünk.

Hogy mindez hova vezet, az nagyon nagy kérdés. A legrosszabb forgatókönyv szerint komoly feszültségeket is kelthet Európa kettészakadása, hiszen a fizetések ugyan eddig is alacsonyabbak voltak ebben a régióban, mint nyugaton, ám legalább azt lehetett mondani, hogy a megélhetés is többe kerül.

A lakhatás ugyan sok esetben még mindig drágább Nyugat-Európában, ugyanakkor az élelmiszerek már nem feltétlenül. Egy korszak végét látjuk?

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: élelmiszer Magyarország Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3417955742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fhdgy 2022.10.16. 21:30:14

Jajj HÁ! Nem érted a csíziót!

Magyarország jobban teljesít! Hat százalékpontot még az Ukránokra is rávertünk. Te semmi sikernek nem tudsz örülni?

P.Elliot 2022.10.17. 01:27:31

Nemcsak Magyarorszagon ment fel az elemiszer/ meg mas is/ hanem itt is Amerikaban is .

Csak kis pelda. a toast kenyer a legolcsobb tipus 1 dollar korul volt, most 3.$ es olyan vacak hogy szetesik szinte a kezedben, fele annyi liszt sincs benne mint azelott, szo szerint levego kenyer, mi azelott se voltunk erte oda most aztan plane meg nem vennem. Ezt egyebkent tul arazhattak mert 1 honap utan miutan szinte senki se vette meg, visszaengedtek 1.50-re de szerintem meg 50 centert se vinne el senki.

A normalis pekkenyerek 100%-al mentek fel, a vaj 60%, a marhahus 100%, a csirke 200%,
a liszt 110 %, a tojas is dupla lett, a tej is, szinte minden.

Itt is elcsodalkozik a vasarlo amikor fizetni kell hogy ez az ar most hogy jott ki?

Ja, a gyumolcsok, 2x annyi meg tobb/ a banan maradt csak a regi.

A zoldpaprika 1 font volt 1.49, most egy darabot adnak erte. A tobbi is es szerintem nem ugy nez ki mintha megallni akarna.
Nem is sorolom , szoval a minimum a duplaja lett majdnem minden.

SzZoole 2022.10.17. 06:53:12

Végülis valamiben az élen jár Magyarország az EU-ban, sajnos :-(

Emlékeim szerint az alapvető élemiszerek ( tej/pék termékek ) itt mindig is olcsóbbak voltak, mint Magyarországon, szerintem.

istvankah 2022.10.17. 09:23:05

Azt a tényt pedig,hogy itthon a "Család barát" kormány ugyab nár két éve nem engedi visszatölteni a napelemes családi házak felesleges áramát,most kitalálták,hogy telepítsenek akkumulátoros tárolókat!Szóval nem véletlenül engedélyezték a legrosszabb környezet romboló ipart hazánk területére,így is megvédve a családokat az élet minőség javulásától!Azt pedig már az okos támogatóira bízom,hogy mennyi lóvé ment az engedélyt kiadó zsebébe!A Gödi példa már Debrecenben is élet képes!Mert ők előre mennek!Rajtunk keresztül!

Golf2 2022.10.17. 13:46:07

@P.Elliot: Még az USÁban is káoszt tud csinálni putyin...Miatta van az egész.

P.Elliot 2022.10.17. 16:16:42

@Golf2: Ne aggodj, majd jol belerugnak a seggebe, nincs mar messze .

A baj az hogy Kina meg akarja tamadni Taiwant, nagyon komolyan ertette, es valoszinu meg is lesz.
Lesz itt akkora kavarodas hirtelenul, mindenki olni fogja egymast.

Ezek utan Usanak fel kell keszulnie a sajat vedelemre komolyabban, nem tudom kinek mennyi segitseget fog tudni nyujtani, nem csodalkoznek ha semmit mert magat kell vedeni.
Lehet hogy tul borulato vagyok de azert ala tudok latni a dolgoknak ugy nagyjabol.

Keszuljetek fel valami nagyon nagy cirkuszra, elelmiszer es mas hianyra, spajzoljatok be amit lehet. A mostani aremeles egy nagy semmi ahhoz kepest hogy mi lehetseges meg!

fhdgy 2022.10.17. 21:10:06

@P.Elliot: Nem árt ébernek lenni, de talán pánikolni még nem kell!

fhdgy 2022.10.17. 21:21:34

Kecskéim, macskáim, hú de sokan vannak! Kecske 32, macska 10+.

A macskák jönnek enni, Hol ennyi, hol annyi!

Én nem akarok istent játszani. Nem dönthetek élet és halálról.

P.Elliot 2022.10.18. 01:20:13

@fhdgy: Nem panikolni csak minden eshetosegre elokeszulni.

Az ukranok se almodtak meg szilveszterkor hogy micsoda uj evnek neznek elebe.
A lakossag meg almaban se hitt volna ilyesmit.
Tervezo tipus vagyok, marmint a veszely jelzeseket nem hagyom csak ugy elmenni a fulem mellett hogy majd csak lesz valahogy, terveket kovacsolok rogton hogy hogy legyen ha bevalik amitol tartok.

Meg egyelore a terveknel tartok mert a Covidnal is felszereltem magamat rogton mindennel, en elhittem hogy zur lesz belole, illetve lehetseges a zur.

Volt rendesen maszk, fertotlenito, itthoni covid teszt, a wc papir se volt problema. Ennivalo is.
Most is lesz az elso komolyabb veszely jelzesre jojjon barhonnan, barmifele.

Nem azt jelenti hogy tulelek barmit de legalabb megprobaltam megelozni a bajt.

Congeria 2022.10.18. 10:56:13

Mindenki csak harcolni, öldökölni akar.
Harcszünetről, béketárgyalásról senki sem gondol, beszél?

Mindha nem lett volna elég a Covid okozta tragédia az egész világnak.

fhdgy 2022.10.18. 13:43:25

@Congeria: Harcszünetet úgy mondják, hogy fegyverszünet.

Én nem akarok sem harcolni, sem öldökölni. Nem is tettem érte semmit, hogy háború legyen. Igaz ellen sem. Én egy kis pont vagyok, bármit is tettem volna, nem lenne érzékelhető eredménye.

Tömören: nem vagyok hatással a dolgokra.

Egyik nap telefonon beszélgettem egy Szlovákiában élő szlovák barátommal ( aki kanadai állampolgár is ).

Kiderült, hogy nagyon ellene van az EU-s szankcióknak.

Erre megkérdeztem, hogy jobb lenne-e a Krsznaja Ármiját újra látni Pozsonyban.

Hát azt nem! Volt a válasz. Akkor mondom, tenni kell valamit. A szankciók kutyafüle ahhoz, ha tényleg fegyverrel kellene harcolnunk.

Szerintem fegyverszünetet, békét vizionálni most, teljesen irreális.

Az ukránok foglalják vissza, ha lassan is, a területeiket. Az oroszok most nem igazán jó passzban vannak, de hisznek abban, hogy ez átmeneti.

Két szemben álló fél, mindegyik hisz a saját győzelmében.

Miért kötne tűzszünetet vagy békét?

Congeria 2022.10.18. 14:20:24

@fhdgy:

Re: "miért kötne tűzszünetet vagy békét". Talán, hogy több ezer ember életben maradjon. Hogy ne az egész világ fizesse meg két ország területi vitáját. Engem pl. teljesen hidegen hagy, hogy kié lesz a vitatott terület. Oroszok lakják igy is, úgy is.
Te nem vagy objective, katona vagy.

fhdgy 2022.10.18. 14:37:05

@Congeria: Voltam katona, igen, de már több mint 40 éve, hogy saját kérésemre leszereltem. Így azt mondom, hogy már nem vagyok katona. Persze, a gondolkodásomban nyomot hagyott az a pár év.

Az oroszok nem ukránok, az ukránok pedig nem oroszok. Így nem lehet mondani, hogy csak ilyenek vagy csak olyanok laknak egy, szóban forgó területen.

Én félek, hogy nem egyszerűen kettő ország vitájáról van szó.

Ebben a pillanatban még tűnhet úgy, de mit hoz a holnap? Ha az oroszok elfoglalnák Ukrajnát, szerinted megállnának Záhony előtt?

Esetleg egy kicsivel később? Mondjuk úgy kettőezer km.-rel?

Több ezer ember életben maradjon? Szerinted ez kit érdekel? Téged igen, engem igen, meg esetleg pár milliárd embert.

Azt a néhány döntéshozót, aki elkezdte, most folytatja? Szerintem rohadtul nem!

Ha érdekelné, akkor el sem kezdődhetett volna!!!

P.Elliot 2022.10.18. 18:11:02

@fhdgy:
Ezt irtad.
"Ha az oroszok elfoglalnák Ukrajnát, szerinted megállnának Záhony előtt?"

Nem, nem allnanak meg!
Tovabb, minel tovabb hogy Putin megmutassa a vilagnak hogy o kicsoda.

Meg az sem lehetetlen hogy idovel meg arra is gondolna kello siker eseten hogy a cari korona sokat pihent, ideje lenne felujitani a regi szep szokasokat, es nemcsak abban, tulsagosan szabad lett az orosz nep meg a vilag, vissza kell nyomni.

Regota keszitgetik ezt mar. Putin bunker, valahol azt irtak hogy 10 ezer ember szamara keszult, vajon mekkora lehet? 10 evnyi ennivaloval felszerelve hogy legyen kitartas.
Nem tudom igaz-e de el lehet kepzelni persze.

Az elokesziteshez az is kellett hogy keritsenek egy alakot Amerikaban aki meg az edesanyjat is eladna penzert, hatalomra segitettek hamis szavazassal, szerveztek koze egy rakas hosi szavaktol megittasult semmirekello alakokat/ Oat keeper es a tobbiek/, akiket ra lehetett beszelni a januar6-i cirkuszra, kozben bedobtak a covidot is elotte, / hiszem hogy elo volt es erre keszitve, marmint vilaghatalom atformalasra, most ne kutassuk hogy Kina, az oroszok az iraniak vagy kik erdeke volt/.

Nyugi. Lesz meg nehany furcsa vilagfertozes!

A hosi alakok akik annak hiszik magukat, marmint hogy megmentettek Amerikat/ vajon kitol kellett volna megmenteni?/, indultak a bortonbe es akik felbiztattak azok leszarjak oket, barkit aki segitett nekik.

Na mindegy, nem politizalok, beszeljetek inkabb arrol hogy hogy lehet kivedeni az ar dragulast, egyaltalan, mit lehet tenni hogy ne menjen tovabb....
Draga a kenyer? Megeri kenyersuto gepet venni.

Regen volt hogy vettem egyet, elromlott idovel aztan mikor ujat vettem, ugyanazt a tipust akkor olyan leszallitas volt egy egy araert kettot adtak, a masikat elraktam, legalabb egyszer lesz potlas. Az otthon sutott kenyer egy jo recepttel egesz jo kenyereket csinal, negyedannyi vagy olcsobbert.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.10.18. 19:30:58

@Congeria: apropo, Covid...
Biztos hallottatok: Pfizer beismerte, hogy a vakcinat NEM teszteltek arra, hogy meg tudja-e allitani a virus terjedeset. Szoval milliok vettek be azt a marketing szoveget, hogy ezzel meg tudod vedeni szegeny nagymamadat, hogy el ne kapja a virust.

Sajnos az igazsag sokszor akkor derul ki, amikor mar nem relevans...

Csak google this: Pfizer CEO refuses to testify

www.youtube.com/watch?app=desktop&v=2jTgDj7uiX8&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3dn69dKPD6axqy3es6pKHrRkTYFTxNaVrADjtkrv9dXPKg9BLpJ6N3dps

levon 2022.10.18. 20:17:16

mobile.twitter.com/usembbudapest/status/1582009361106227200

Joe-t támadni fogja a GOP miután megnyerik a most jövő választásokat, jó lesz belehúzni addig is..

Golf2 2022.10.18. 21:09:00

@fhdgy: Zwei Tote und Verletzter bei Messerangriff...már megint 1 retek muszlim szomáliai gyilkolt Németországban...Időzített bombák.

Golf2 2022.10.18. 21:12:41

@fhdgy: Algériai nő ölt meg egy 12 éves francia kislányt Párizsban - szexuálisan is bántalmazta...Egész Európa veszélyben.

fhdgy 2022.10.18. 21:56:50

@Golf2: Minden elvesztett élet drága! Túl drága!

Németek is ölnek németeket.

Drágább-e a német élet, ha nem német oltja ki?

Sokkal jobb is lehetne a világ, ha az elkövetett bűnt néznénk, és nem az elkövető nacionáléját!

Én naiv vagyok! Én egy olyan világot szeretnék, ahol nincs bűn!

Van ilyen? Félek, hogy hiú ábránd.

Csodabogár 2022.10.18. 22:24:11

@fhdgy: Igazad van. Miután most aktuális, anno 56-ban én akár elmentem volna harcolni is a szabadságért. Az ukránok is azért harcolnak. Csodálom, hogy akik már megélték milyen szabadság nélkül élni, akár csak gondolatban fegyverszünetről vizionálnak most!

Csodabogár 2022.10.18. 22:27:47

@Congeria: Én nem vagyok katona, soha nem is voltam, de most tudom, hogy szerencsétlen ukránoknak harcolniuk kell a szabadságukért.
Azért mert én akár itthon is szabadságban élek, még nem kozözönyösültem el más emberekkel szemben. Engem se a területek érdekelnek, viszont a szabadság nagyon is!

Congeria 2022.10.19. 02:04:22

@Csodabogár:

Mit ér a szabadság ha a föld alatt vagy?

fhdgy 2022.10.19. 08:07:28

@Congeria: Mit ér a szabadság a föld alatt? Jó kérdés!

Közelítsük másik oldalról a kérdést! Mit ér az élet, ha már minden elveszett? Nekem a balkáni háborúból vannak közeli élményeim, még ha nem is közvetlenek. Ugye, apám Eszék melletti magyar faluból való, így élnek rokonaim a volt Jugoszlávia területén. HÉT rokonomat öltek meg a szerbek.

Mondjuk az a férfi, akinek ( példa kedvéért ) megölték a családját, megerőszakolták az anyját, feleségét, lányát, szerinted milyen kérdést tesz fel?

levon 2022.10.19. 08:58:23

@Zsuzsi65: Nem derült ki semmi, hiszen működött s működik a Pfizer. Talán lesz egy magyar Nobel is..:)

Csodabogár 2022.10.19. 10:59:47

@Congeria: Az élet nem ér semmit ha nincs szabadság. Így próbájuk meg inkább megszeretni a szabadságot, mint nélküle végig senyvedni az életet. De biztos nem mindenki ilyen szabadság szerető mint én. Ők azok, akik szépen elvegetálnak egy egész élten át, néma tömeg.:-(

Zulu4321 2022.10.19. 12:32:00

@levon: Inkabb talan szamodra nem derult ki semmi;-) Strucc... homok..., megvan?:-D

Zulu4321 2022.10.19. 12:32:09

@Zsuzsi65: Erzesem szerint ez a kisebbik problema az elmult idoszakban vegre nyilvanossagot kapott C-temak kozott. (Dr Malhotra felvetese, ill. o csak a legutobbi ugye, me'g fajsulyosabb.)

SzZoole 2022.10.19. 15:05:06

@Zsuzsi65: jaj Zsuzsi, mit olvastam; a KányaVest aszt monta, hogy Dzsordzs Flojd halálát igazából drog túladagolás okozta és a szegény rendőr csak megkönnyítette a túlvilágra jutást.

Most meg a Flojd család 200 millára perli a Kányafijút rossz hír keltésért.

Na most a kérdésem az (mert te okos jány vagy) ha feka basztat fekát, az is rasszizmus? :-)))

Golf2 2022.10.19. 15:30:09

@fhdgy: Újabb pintércsomag...A mostani módosítást úgy is értelmezhetjük, hogy az állam már nemcsak intézményi, hanem elvi szinten is hátralép a rászorulókról való gondoskodásban.

A csomagból kiderül még, hogy az öregségi nyugdíjminimumot átkeresztelik szociális vetítési alapra. Az öregségi nyugdíjminimum 2008 óta változatlanul 28 500 forint ...öregeknek,betegeknek annyi.

Golf2 2022.10.19. 15:32:15

Az egyénre hárítanák a felelősséget, az állam csak akkor lépne be, ha már az egyházak is kudarcot vallottak...ez még patkányabb mint a döbrögi.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.10.19. 15:51:14

@SzZoole: nemreg lattam egy dokumentum filmet, es tudom, hogy hihetetlennek hangzik, de ezuttal Ye-nek igaza van, ami azt illeti, hogy Floyd kozvetlen halalat drog tuladagolas okozta. Forensic nyilatkozat alapjan a boncolas utan Hosszu lenne itt leirni, de a BLM vezetoi a feketeket, es a feher guilt-et hasznaltak fel arra, hogy mindenkit megvezessenek. IRS dokumentum szerint kb 80 millio (!) $-t szedtek ossze adomantokbol, luxus ingatlanokat vettek, tozsden fektettek be...ezek tenyek, IRS dokumentumokkal igazolhatok...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.10.19. 16:43:28

@levon: persze, abbol a szsmpontbol tenyleg mukodik, hogy a tuneteket enyhiti. Ezzel semmi gond. De azzal etettek meg minket, hogy ha beoltatod magad, ezzel MASOKAT, a nagymamadat, xyz-t veded. NA ez volt a hazugsag, ugyanis arra nem is teszteltek a vakcinat, hogy meg tudja-e allitani a virus terjedest. Ergo, jol alaastak sok millio ember tudomanyba es a kormanyokba vetett bizalmat.

SzZoole 2022.10.19. 16:52:34

@Zsuzsi65: hogy miért nem lepődök meg én ezen, és még mártírt is csinálnak egy többszörös visszaeső keménymagos bűnözőből……

Nedemost miért is perlik Ye-t, egy halott emberről alkotott, szakértő által is elmondott, tényeken alapuló véleményt, szóval nem elő személy, akkor kit is sértett vele?

Halott ügy ez :-))) szerintem!

SzZoole 2022.10.19. 16:54:51

Hűdebaszot meleg van, 18 fok 76 százalékos páratartalommal, összes ajtó-ablak nyitva és izzadok……

fhdgy 2022.10.19. 18:45:21

@SzZoole: csak egy kis píz szagot éreznek!

fhdgy 2022.10.19. 19:54:55

@SzZoole: tudom mi a taji, megtanítottad velem. Most viszont az itteni, meg az ottani kisebbséget próbáltam párhuzamba állítani

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.10.19. 20:08:36

@SzZoole: pontosan errol van szo! A dokumentum filmben tobbek kozott erre is ramutattak, hogymartirt csinaltak egy tobbszorosen buntetett eloeletu emberbol, szo szerint "sacred ground" az a terulet, ahol meghalt, korulveve viragcsokrokkal.
Igen, Ye perlese valoban halott ugy, no pun intended :))) Es nagyon elkezdte ot utalni a mainstream media a palfordulasa miatt. kar, hogy a mentalis instabilitas miatt nem sok hitelt adnak a szavainak, pedig olyan dolgokat mond, ami igaz...
Es @dhdgy-nek is valaszolva, tenyleg minden a penzrol szol...
www.npr.org/2022/04/07/1091487910/blm-leaders-face-questions-after-allegedly-buying-a-mansion-with-donation-money

www.verifythis.com/article/news/verify/social-justice/black-lives-matter-global-network-foundation-bought-los-angeles-california-mansion-fact-check/536-d92e2522-3872-43ae-b27e-e332a44aaeea

A vicc, hogy a BLM vezeto arra hivatkozik, hogy az ingatlan azert lett veve, hogy "biztonsagos helyet biztositson a feketeknek ebben a kozossegben" (it was purchased to be a safe space for Black people in the community,). Hat, az biztos, hogy egy feherek lakta luxus negyed eleg biztonsagos ;))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.10.19. 20:16:35

@fhdgy: oh, bizony! Annak a jopar millionak nagyon jo szaga van! :)))) a politikusoknak meg szavazat gyujtes - de ez ismeros ;)

SzZoole 2022.10.19. 20:21:49

@Zsuzsi65: “ Es nagyon elkezdte ot utalni a mainstream media a palfordulasa miatt.”

Szerintem, addig míg több mint egy milliárd dodo van a számláján, biztos vagyok benne, hogy magasról leszarja az utálóit, megaztán inkább utáljanak, mint sajnáljanak, szerintem :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.10.19. 20:27:27

@SzZoole: Hat persze :) ezert amikor kitiltottak Twitterrol, megvette a Parlert :))) Problema megoldva :))
www.reuters.com/technology/parler-be-acquired-by-kanye-west-2022-10-17/

SzZoole 2022.10.19. 20:47:02

@Zsuzsi65: olvastam, de én úgy emlékszem, hogy csak felfüggesztették, bár lehet tévedek :-)

SzZoole 2022.10.19. 20:57:56

@Zsuzsi65: mármint úgy értettem, hogy Twitter-en függesztették fel a tagságát :-)

Majd a bratyijával, Trumpival, csinálnak ujjat :-))

fhdgy 2022.10.19. 21:24:26

@SzZoole: Mi van a ködös Albionban? Hullanak a miniszterek?!

SzZoole 2022.10.19. 21:27:02

@fhdgy: ja, gulfi örömére ‘vilagosodik’ a kormány, -1 feka és 1 paki, + 2 fehér, örülsz gulfi?

fhdgy 2022.10.19. 21:39:30

@SzZoole: UK engem elég hidegen hagy.

Azért át szoktam szaladni híreken.

Mikor még ott tartottunk, hogy ki lesz boriszka utódja, valaki az itteni kommentelők közül valami olyasmit írt, hogy valsz. Liz Truss, de az nagyon nem lesz jó. Bejönni látszik?

Csodabogár 2022.10.19. 21:59:41

@fhdgy: Érdemes olvasni külhoni híreket, elég vicces dolgok vannak. Lis Truss szénája nem áll jól. Pénzügyminiszter cserélve és az összes választási ígéret vissza vonva.:-)

fhdgy 2022.10.19. 22:15:46

@Csodabogár: Ma már nem olvasok semmit, elteszem magam holnapra. Reggel korán kelek, kifejem a kecskéimet, aztán tűz a Duna kanyarba. Most este dupla adag kaját kaptak mindenből, a víz nem probléma, mert önitatók vannak.

Holnap du. négy órára szeretnék visszaérni az újonnan vásárolt bakkecskével.

A szokásosnál húzósabb nap elé nézek!

De úgy szép az élet, ha zajlik és sajtszagú. Mondta a kisegér!

Golf2 2022.10.20. 06:58:04

@SzZoole: Ez lenne a normális. Gondolom Pakisztánban sincs 1 fehér keresztény miniszter a kormányban.

SzZoole 2022.10.20. 08:37:10

@fhdgy: igen én írtam anno, Truss teljesen alkalmatlan. A tory párt csak magát égeti vele és remélhetőleg hamarosan megy.

SzZoole 2022.10.20. 08:38:26

@Golf2: én is így láttam, míg Magyarországon éltem, de a 14 év külföldi élet után másképp látom a világot.

Zulu4321 2022.10.20. 08:57:47

A kedvenc hirem az elmult idoszakbol Ursula korrupcios botranya... The pot calling the kettle black tipikus esete:-p

Golf2 2022.10.20. 10:02:56

@SzZoole: Biztos meg lehet szokni,ha muszáj.De vezető pozicióba a saját fajtát kéne tenni. Lásd mi lett Magyarországból amióta féltücsök vezeti,azóta tücskösödik az ország,fizikailag,és agyilag is.

Congeria 2022.10.20. 10:29:32

@Csodabogár:

Re: a szabadság szeretete.
Mindenki szereti a szabadságot. Harcoltál, gyilkoltál érte vagy csak élvezted és élvezed amiért mások fegyvert ragadtak. Akkor te melyik csoportban vagy a saját kritériád alapján?

Buchhalter 2022.10.20. 13:32:43

@P.Elliot: szerintem Kína nem mostanában fogja Taiwant lerohanni. Emberből elvileg rengeteg van,de a hadi technikát az nem helyettesíti! USA 13 anahajó Kína 3 anyahajó. Ha támad Japán azonnal lép és ő is rendelkezik 2 anyahajóval. Kínának nincs se olaja se földgáz készlete. Az oroszoktól veszi. Taiwan hadserege pedig felkészülten vár. Ha mégis Kína lép akkor kábé olyan ostoba lépés lenne mint Oroszország támadása Ukrajna ellen.Óriási ember veszteség gazdasági és politikai arc vesztés.Lehet elfoglalná a szigetet de ki tudja hogy USA és szövetségesei meddig mennének el? (taktikai atom?)

Zulu4321 2022.10.20. 15:02:07

@Csodabogár: Abszolut egyetertek! Plane azoknak, akik meg mindig azt hiszik, ilyesfajta cirkusz es egyeb kizarolag Mo-on van, mashol minden kafa. Persze tudom, a szemellenzo az onigazolas resze, hogy miert is rossz ott, bezzeg milyen jo emitt (legyen az barhol).

nyuszigonosz 2022.10.20. 15:49:54

@Csodabogár:
Lemondott valamikor kettö után ma Liz Truss.
Ez többé kevésbé várható is volt.

SzZoole 2022.10.20. 16:08:33

@nyuszigonosz: 13:30 után, itteni idő szerint tartott sajtó tájékoztatót a 10 Downing Street előtt élőben. Épp egy Shopping centerben voltam, az emberek ujjongtak.

45 napig volt PM.

A következő héten várható, hogy ki lesz az új PM., Rishu Sunak, Penny Mordaunt és Ben Wallace, bár ki tudja mit hoz a jövő.

Csodabogár 2022.10.20. 16:49:45

@nyuszigonosz: Kösz. most hallottam én a 4 órai hírekben, Jó kis buli lehetett, mert volt "handgreifigkeit" ami inkább pl. az olaszoknál szokott lenni is.:-)

Csodabogár 2022.10.20. 16:51:19

@Congeria: Bár nem került rá sor, de leginkább a harcolósban.

Zulu4321 2022.10.20. 16:59:34

@SzZoole: Boriszt is szeretnek vissza paran a Tory-k kozul;-)

SzZoole 2022.10.20. 17:12:27

@Zulu4321: ez igaz, nem is rejti véka alá a szándékát, de magunk közt szólva, vajmi kevés esélye van rá, hogy Boris újra PM. legyen, szerintem :-)

SzZoole 2022.10.20. 17:18:42

@Zulu4321: több kollégával is beszélgettem, azt mondták ha Keir Starmer és a Labour párt nyerne egy estleges időközi választáson( amire kevés esély van jelenleg) akkor elhagynák az országot.

Zulu4321 2022.10.20. 18:03:14

@SzZoole: Ebben a Punch&Judy show-ban mar minden lehetseges:-x Mondjuk Borisz lehet a kisebbik rossz Keir-rel osszevetve ha-ha

FutureFry 2022.10.20. 18:35:18

@Zsuzsi65: A CDC oltás közleményeiben eleinte az volt, hogy nem tudják, hogy az oltás megelőzi-e a vírus terjedését [1] később pedig az, hogy persze nem 100%-os a fertőzés megelőzésében, de kevesebb eséllyel lesz egy oltott alany beteg és kisebb (de nem 0) az esélye, hogy terjeszti a betegséget [2]. Persze ettől még lehet hogy volt aki (mondjuk a gyártók, a profitot nézve), véletlenül (?) rosszul kommunikálták a dolgokat.

Egyébként meg a nagymamát az oltás megléte előtt megfelelő maszkkal meglátogatva lehetett legjobban védeni, amikor meg volt már oltás akkor meg neki volt érdemes először beadni (ezért is javasoltak - többek között - a 65+ éveseknek prioritást amikor még kevés volt az oltóanyag [3]).

Van egy érdekes (de talán nem túl meglepő) kapcsolódó animációs statisztika ami napi halálozási arányt mutatja államonként (2020 közepe óta), ahol 2021 közepétől (amikor már elérhetőek voltak az oltások mindenki számára) a tetején (“Most death”) leginkább piros (republikánus) államok találhatóak, a másik oldalon (“Fewest deaths”) viszont inkább kék (demokrata) államok vannak [4].

[1] web.archive.org/web/20201231023838/https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/faq.html

“… We also don’t yet know whether getting a COVID-19 vaccine will prevent you from spreading the virus that causes COVID-19 to other people, even if you don’t get sick yourself. …”

[2] www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/faq.html
“Like all vaccines, COVID-19 vaccines are not 100% effective at preventing infection. … if you do get sick, you are less likely to get severely ill or die … Staying up to date with COVID-19 vaccination also means you are less likely to spread the disease to others”

[3] web.archive.org/web/20210301014016/https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/recommendations.html
“ … Phase 1b … People aged 75 years and older
… Phase 1c … People aged 65—74 years …”

[4] dangoodspeed.com/covid/total-deaths-since-july

FutureFry 2022.10.20. 18:38:53

@Zsuzsi65: “… Floyd kozvetlen halalat drog tuladagolas okozta. Forensic nyilatkozat alapjan a boncolas utan …”

A közvetlen halálát (a hivatalos állami és szövetségi szinten megerősített boncolás szerint) a rendőr hosszan tartó nyakra/hátra térdelése okozta (persze a kábítószer a szervezetben sem “tett jót”, de nem az volt a fő ok) [1]

[1] www.newsweek.com/george-floyd-autopsy-report-cause-death-1579393
“… An autopsy carried out by Dr. Andrew Baker, the Hennepin County Medical Examiner, in June last year concluded Floyd's death was a homicide.
According to the report, Floyd, … died of "cardiopulmonary arrest complicating law enforcement subdual, restraint, and neck compression."

In an updated report filed two months later, Baker confirmed he had found traces of fentanyl—an opioid used as recreational drug—in Floyd's system, but stated that could not be identified as the cause of death.”

[2] apnews.com/article/mn-state-wire-racial-injustice-us-news-a4faedfa6b7fa38b2a082055e3f08219
“… The federal medical examiner found Floyd’s death happened due to the police restraint “in the setting of” his serious heart disease, and methamphetamine and fentanyl use. …”

nyuszigonosz 2022.10.20. 18:57:35

@FutureFry:

Én nagyon örülök, hogy mindkét témában leírtad ezt mind és idetetted az elolvasni érdemes dolgokat is.

Sajnos amúgy igencsak teret nyerne az összes bulvár összeesküvés teóriás vicik-vacak.

Lényegében az, hogy ki mit hisz (el) és mit nem, legyen ugyan mindenki saját döntése, de igen, kellett ide az általam is preferált normális magyarázata a dolgoknak.

fhdgy 2022.10.20. 20:00:40

@nyuszigonosz: Csak most későn kerültem gép elé, aztán lesek mint a mozis!

fhdgy 2022.10.20. 20:02:15

@SzZoole: Azt is olvasom, hogy boriszka aktivizálná magát!

Azt azért szeretném hinni, hogy az angolok mégsem annyira hülyék!

fhdgy 2022.10.20. 20:06:22

Húzós volt a mai nap, de vettem és elhoztam egy szép tenyész kecskebakot.

Remélem tavasszal gyönyörű kiskecskék lesznek!

SzZoole 2022.10.20. 20:10:21

@fhdgy: igen, írtam is fentebb, ha 100 MP. beáll mögé, akkor indulhat.

ibb.co/pdYt0wB

fhdgy 2022.10.20. 20:12:22

@SzZoole: Eddig sem voltam oda az angoloktól, de ha boriszka visszatérhetne, akkor részemről annyi, elásták magukat örökre.

gabors 2022.10.20. 20:30:10

@P.Elliot: Nem tudom hol vasarolsz a pekaru es tejtermek tenyleg megugrott de amiket irsz nalunk nincs

husaruk szinte fel sem ment foleg a csirke

zoldseg gyumolcs emelkedett de kozel sem 2x-re !!! mondjuk 30% atlagban ....

Nem csak a hirekbol kell tajekozodni ....

Az elelmiszer arak az USA-ban atlagban 10-12%-al emelkedtek 2022-ben ... es mar sok mindennek lejjebb is ment az ara....

Ez olyan mint a covid elejen a wc papir 2-3x-ra ment fel de azota vissza is jott

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.10.20. 21:06:40

Ez egy nagyon erdekes es elgondolkodtato beszelgetes arrol, honnan ered, miert es hogyan terjed a neo-marxista nezet az amerikai (es nyugati) egyetemeken.
mediaklikk.hu/video/ez-itt-a-kerdes-2022-10-19-i-adas/

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.10.20. 21:19:40

@FutureFry: "Van egy érdekes (de talán nem túl meglepő) kapcsolódó animációs statisztika ami napi halálozási arányt mutatja államonként (2020 közepe óta), ahol 2021 közepétől (amikor már elérhetőek voltak az oltások mindenki számára) a tetején (“Most death”) leginkább piros (republikánus) államok találhatóak, a másik oldalon (“Fewest deaths”) viszont inkább kék (demokrata) államok vannak [4]."

Ezekrol a statisztikakrol, ill. a beloluk levont konkluziokrol eszembe jutott ez a masik tanulmany :)))
crashstats.nhtsa.dot.gov/api/public/viewpublication/813188

"This report explores disparities in traffic safety among different race-ethnicity groups in the United States. The report also examines economic disparities in traffic safety. The foundation of this analysis is the Fatality Analysis Reporting System (FARS), which collects detailed information on fatal police-reported motor vehicle traffic crashes on public roadways. We used data from several Federal agencies in conjunction with FARS to investigate and assess potential disparities. The findings contribute to a growing body of evidence of racial-ethnic and economic disparities in travel outcomes. Principally, the analysis finds roadway travel is less risky for white people than for people of most other race-ethnicity groups. This disparity persists even when accounting for the amount and mode of travel. Among all travel modes, we found a particularly pronounced disparity for pedestrians. Considering the relationship between income and fatal crashes, traffic fatality rates decreased as income rates increased in 8 of the 50 States. The remaining 42 States showed no strong or moderate correlation between fatality and income rates. We caution that all data and results have limitations and encourage the reader to consult the limitations section of this report."

"roadway travel is less risky for white people than for people of most other race-ethnicity groups." Nem tudom eldonteni, hogy az autok, az utak vagy ki az, aki ennyire rasszista? LOL

Ez kb olyan, mint a regi vicc: a tudos vizsgalja a bolhakat, es ezt irja: ha a bolhanak azt mondom, "bolha, ugorj', a bolha ugrik! Ezutan kihuzza a bolha labat, es megint mondja neki: bolha, ugorj! A bolha nem ugrik. Mire a tudos konkluzioja: ha a bolha labat kihuzzak, a bolha megsuketul :DDD

Szoval a fenti tanulmanyok kb. ilyen konkluziokat vonnak le...correlation vs causation ugye....

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.10.20. 21:58:42

@FutureFry: [1] www.newsweek.com/george-floyd-autopsy-report-cause-death-1579393
“… An autopsy carried out by Dr. Andrew Baker, the Hennepin County Medical Examiner, in June last year concluded Floyd's death was a homicide.
According to the report, Floyd, … died of "cardiopulmonary arrest complicating law enforcement subdual, restraint, and neck compression."

A coronary dokumentumhoz van esetleg linked? Mer amig ez csak egy idezet Newsweek-tol en szkeptikus vagyok ;)

A dokumentum filmben ui. magat a dokumentumot mutattak, benne a fentanyl mennyiseggel, amit F. testeben talaltak, ez kb. 3 embert is megolt volna, nemhogy egyet. Megnagyobbodott szive volt a boncolas szerint, ami nagy mertekben hozzajarul a cardiac arrest esetekhez. SEMMIT nem emlitettek barmilyen nyaki serulesrol, ami asphyxiation-hoz vezetett volna. Kozvetlen halalok a drog tuladagolas volt.
Emellett olyan reszleteket mutatott a dokumentumfilm, amelyben a rendor body kameraja szerint 1. Floyd mar a foldon fekves ELOTT mondogatta, hogy nem kap levegot - tobb mint valoszinu a drog mar dolgozott a testeben :(

Szoval egy jo kis narrativa aldozatai lettunk mindannyian...a media + BLM vezetok a szerencsetlen feketeket hasznaltak fel a sajat celjaik eleresere.
Floyd lakotarsai (szinten feketek) mondtak el, hogy SENKI - meg Floyd csaladtagjai sem - jottek el hozzajuk, hogy Floyd holmijat elvigyek, vagy segitsenek Floyd ott levo kocsijanak elszallitasaban, vagy a fennmarado rent kifizeteseben...a tobb millio $-bol nem jutott ezeknek a feketeknek semmi...:(

M. Péter 2022.10.21. 01:11:44

.@Zsuzsi65: A Pfizer-t egy másik igazgató képviselte. A 6 képviselőből 2 az AfD, 1 a Lega Nord tagja, ezek oroszbarát pártok, nem lepne meg ha orosz érdekek szolgálatában kavarnának.

P.Elliot 2022.10.21. 02:23:00

@gabors:

Na vegre idejutottam a net ele, igen foglalt napom volt.

De jo teged is latni, miert nem jossz gyakrabban?
Nagyon hianyzol te is, mindig olyan jo hozzaszolasaid voltak, ismeretek, kiigazitas, felvilagositas, tudas...
Igazan visszaszivaroghatna mindenki aki azelott is itt volt!

Hat bizony felmentek itt az arak, pont ma voltam vasarolni nehany dolgot. A csirkemell valami 7.99 volt fontja, jo, organic mert a mas fajtat nem veszem meg mert egyszeruen izetlen, nem mintha ez olyan nagyon izes lenne. Nem tudom hogy mivel etetik oket.
Eddig fizettem erte 3. 99-et, a nem organic 1.99 volt egy font most az is 6 dollar korul jar.
A gyumolcs, pl. alma tavaly 1.29-1.49 volt, most 2.49 es apro, kemeny, nem jo minosegu.
Jo helyen lakhatsz illetve ott nem tepik meg ugy az embert mint itt ezek szerint.
A tej amit venni szoktam 2.99 volt, most 4.99.
Nem minden ment fel ennyire de a nemcsak ennivalo dolgok.
Ma vettem a mosogatogepbe kis mosogatoszererrel toltott parnacskakat, eddig 4.99 ert vettem, 60 darab volt benne, most az a markat kivettek, van helyette masik/ pont ugyanaz van benne, hajszalra az, 45 darabos a 9.60 korul.
A tojas nagyon felszaladt, nagyon remelem hogy majd egyszer lesz visszaszallitas valamelyest, szerintem lesz mert elneztem a vasarlokat, hat a bevasarlo kocsikban ami eddig jobbjara jol meg volt pakolva, nagyon lecsokkent.
Elobb-utobb ra fognak jonni hogy ez igy nem lesz uzlet.
Mi elhataroztuk hogy a jovoben ki fogunk jarni a kozeli farmokra husert is, / foleg csirke/ mert egyreszt jobb izu/ van itt egy baratunk aki csak ott vasarol/, lehet hogy tobbet kernek erte de jobb izu. Tojast is onnan, meg amit lehet.
Zoldseges farmom mar van, osszel vettem toluk tobbek kozott ket kosar sarga es piros paprikat, jo nagy kosarak, 25 -ot kert kosarankent de alig tudtam feldolgozni olyan sok volt. Sok ment a fagyasztoba feldarabolva fozeshez, savanyitottam is es meg van frissen belole, folyton lecsot eszek, hehehe, egyik kedvenc kajam,
afonyat is szedtunk egy masik farmon, ott is kosarral, na nem olyan nagy de amikor lemertek kicsi hijan 10 font korul volt, az is fele annyiva kerult mint az uzletben es magam szedtem, szep nagyok voltak.

Szoval, en ra fogok szallni a farmokra, van itt a kornyeken eppen eleg...

Igertel magyarorszagi posztot, azzal mi van? Poszt cserenel mindig nezem hogy irtal-e?

Oszinten erdekelne a velemenyed hogy mit hogy lattal annyi ev utan...
Hogy vagytok amugy?
Szep kiwik teremtek nalam, ilyen nagyok meg soha, igaz hogy keves van a fan, / minden masodik evben van nagyon nagy termes/ . Vege van a kerti szezonnak de alig varom a kovetkezot.

Gondolkodok hogy egy kicsi/ nincs tobb hely/ telikertet kellene letesiteni, oldalt a haznal de ugy hogy belulrol lehessen kilepni ra.

A tunodeseket altalaban tett szokta kovetni csak nem tudom hogy megeri-e, feldulni a majd hozzatartozo szobat, falat kellene toretni hozza es kicsit raz a hideg tole.

A vonzero az lenne benne hogy telen is kerteszkedhetnek , tropusias novenyekkel, mandaron, citromfa, ilyesmi...

P.Elliot 2022.10.21. 02:32:29

@Zsuzsi65:

Te Zsuzsi, ha a te nyakadra terdeltek volna vajon meddig birtad volna ki? Nem hiszem hogy sokaig. Ott fut a nyaki utoer, mar maga az ha elnyomjak, eszmeletet veszti az illeto es egy terdelesnel igencsak osszenyomodik.
Levegot se kapsz! Ott fulladsz meg, meg a pasas egeszen jol birta, nekem 2 perc eleg lett volna hogy megfulladjak.
Egyszeruen nem ertem hogy miert veded ezt az allat rendort, mindig gondolj arra hogy mi lett volna ha te vagy annak a feketenek a helyeben. Csak nem azert mert az csak egy fekete volt!

Ember volt, egy emberi tarsunk, tokmindegy hogy volt-e benne kabitoszer vagy sem. Megoltek!

Az hogy a csaladja kihasznalta a a dolgot anyagilag az mas kerdes, abban egyetertek hogy tulzasba vittek.

Az viszont hogy ekkora hirt kapott az jo volt arra hogy a brutalitast kisse visszafogtak amit egyes rendorok Istennek kepzelve magukat gyakoroljak.

Az ellen semmi kifogasom hogy ha fekere-feher, tokmindegy hogy mi, lovoldozik a rendorre vagy masra hogy lelojek.
Mi is lenne ha nem, hiszen ujabban egyre tobb a lovoldozo.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.10.21. 02:51:17

@P.Elliot: az eremnek mindig ket oldala van, es sajnos most kicsit egyoldalura sikeredett ez a tortenet, mert egy narrativa reszekent sok olyan dolgot elhitettek velunk, ami nem teljesen igaz...

A dokumentumfilmben olyan reszleteket mutatnak be, amit a mainstream media elhallgatott...(pl a terdeles mas szogbol, a body camera szogebol mutatva nem teljesen nyakat, hanem nyak+lapocka mutat).De ezek reszletkerdesek, szoval ezen nem erdemes vitazni.
Nem vedem a rendort, biztos o is hibazott...En a szisztematikus felrevezetest es hazugsagokat gyulolom...
A lenyeg, hogy a szerencsetlen drog fuggo, tobbszorosen buntetett eloeletu Floydot zaszlajukra tuztek a BLM vezetoi, hogy ezzel a sajat narrativajukat, a sajat piszkos uzleteiket tudjak bonyolitani. Floyd nem a rendor aldozata, hanem a BLM vezetoie...:(

FutureFry 2022.10.21. 04:02:50

@Zsuzsi65: A “nem meglepő” párt szerinti Covid halálozási statisztika nem csak korreláció hanem nagy valószínűséggel causation is, mert a republikánusok között jóval kevesebb volt aki beoltotta magát [1].
Ami pedig a “roadway travel is less risky for white people …”-t illeti: Nem olvastam, de (hipotézis!) lehet, hogy a fehérek (akik általában magasabb jövedelemmel rendelkeznek [2]) pl. kevesebbet gyalogolnak (és többet vezetnek/gyakorolnak) és jobb/biztonságosabb autóval járnak.

[1] news.gallup.com/poll/355073/vaccinated-delta-surge-fda-decision.aspx
“… Vaccination for COVID-19 continues to vary sharply by party ID, with much larger percentages of Democrats than Republicans reporting they have taken the vaccine. …”

[2] www.dol.gov/agencies/ofccp/about/data/earnings/race-and-ethnicity

FutureFry 2022.10.21. 04:03:43

@Zsuzsi65: Ha tényleg ilyen hervadt/levegőtlen volt az áldozat a kábítószer miatt, akkor talán nem is kellett volna rátérdelnie a rendőrnek, hanem inkább a mentőt kellet volna azonnal hívnia.

Golf2 2022.10.21. 15:18:59

@SzZoole: Akkor mégis a paki lesz a fönök,lesz ez még így se.

SzZoole 2022.10.21. 15:36:46

@Golf2: te többet tudsz mint én :-) ugyanis majd csak hétfőn hozzák nyilvánosságra a jelöltek nevét :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.10.21. 16:49:03

@FutureFry: hat igen, hindsight is always 20/20, ahogy mondjak...ugyanigy mondhatnank, hogy ha a fekete engedelmeskedett volna a rendori felszolitasnak (es nem evett volna akkora adag drogot), nem halt volna meg.
Azt hiszem, ezzel leragtuk a csontot rendesen ;)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.10.21. 17:00:22

@FutureFry: az valoszinu, hogy kevesebb jobb oldali (republikanus) adatta be a vakcinat, bar arrol nem lattam statisztikat, hogy pl a feketek kozott milyen volt az arany, mert olyanrol is lehetett hallani, hogy ok sem nagyon akartak beadatni...
Mondjuk szerintem az a statisztika is csak annyira megbizhato, hogy foldrajzi es egyeb adatok szerint felteteleztek az eredmenyt ( Bible belt ovezet + feherek + konzervativ ovezet). Egyetlen vakcina olto helyen sem kerdeztek ra a politikai hovatartozasra, igy kozvetlen korrelacio nem all fenn szvsz.
Mas kerdes, hogy amikor a liberalis kormany annyira nyomat valamit, az zsigerbol gyanus egy konzervativnak :))

SzZoole 2022.10.21. 17:02:31

@Zsuzsi65: azt se felejtsük el, hogy a “mártírunk” 8-9 esetben volt letartóztatva, többek közt fegyveres rablás és terhesnő bántalmazása is. Egy 6 6 (193 cm) magas, mázsás ember ellen nemtudom milyen intézkedést kellet volna eszközölni.

Zulu4321 2022.10.21. 18:18:29

@Zsuzsi65: Lemaradtam a csontragasrol haha, a majdnem 24 oraja kuldott kommentjeim eltuntek a sullyesztoben vmi oknal fogva...

SzZoole 2022.10.21. 18:50:11

@Zulu4321: nem elég hosszú a nyelved :-)

Golf2 2022.10.21. 19:25:36

Off.Lehetővé tenné a kurmány, hogy magánkézbe kerüljenek természetvédelmi területek... Greenpeace

fhdgy 2022.10.21. 19:27:36

@Zsuzsi65: "Más kérdés, hogy amikor a liberális kormány annyira nyomat valamit, az zsigerből gyanús egy konzervatívnak :))"

Azért tegyük hozzá, hogy fordítva is! Tanúsítom!

fhdgy 2022.10.21. 19:42:26

@Golf2: A gondolkodási fázison nem jutottam túl, de már pár éve, mondjuk 10, felmerült bennem a következő:

Én minden évben kapok kb. 1 milla területalapú támogatás, idén , plusz egy-két évig még kb. fél millát, mert külön támogatandó növényt termelek a támogatandó terület felén.

Vannak a támogatások, a költségek és az eladási árak. Ezek egyenlege mondja meg, hogy az adott évben sírok-e vagy nevetek.

Ha kapnék egy olyan támogatást egy feladatra, ami jelentene egy kis hasznot, akkor én szívesen vállalnék "non profit" dolgokat.

Pl. a környezetemben vannak fekete gólyák, viperák, arany sakálok és még ki tudja mi.

Az én területem durván egy 600 szor 1400 méteres oldalú téglalapba helyezhet be.

Jó, elefánt rezervátumra nem lenne elég, de lehetne értelmes dolgokat csinálni.

Én nem döngetem a mellem, hogy mekkora természetvédő vagyok, de végül is egy erdész fia vagyok.

Zulu4321 2022.10.21. 19:44:12

@SzZoole: Hat ezt mar mondtad, de nem tudom ertelmezni, bevallom. Amit irtam, szerintem teljesen comme il faut. Max szemelyes velemennyel nem passzol, de azon nem alapulhat egy oldal filterje, ...vagy megis?

M. Péter 2022.10.21. 19:44:37

@SzZoole: Floyd a földön feküdt, és meg volt bilincselve.

SzZoole 2022.10.21. 19:47:59

@M. Péter: láttam a videót, rendkívül sajnálatos eset ami és ahogy történt, tényleg!

SzZoole 2022.10.21. 19:51:13

@Zulu4321: nem tartozol te azon egyszerűek köze, akik ne tudnák értelmezni a burkolt mondatot, szerintem :-)

De leírom érthetően is, nem hízelgsz a blog gazdának elég lelkesen

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.10.21. 20:13:00

@M. Péter: a body camera szerint tobbszor mondta a rendornek, hogy le akar fekudni...

Csodabogár 2022.10.21. 21:57:47

@Zsuzsi65: Még mindig ezzel foglalkozol? Az egész világ látta és hallotta, hogy többször mondta, hogy nem kap levegőt.
Sajnálatos, hogy még mindig sokan képesek bevenni a hülye Trump propagandát.:-(
Ne válaszolj, mert nem érdekel a totál elködösített véleményed.

Zulu4321 2022.10.21. 23:27:33

@SzZoole: Ez nagyon gaz (lenne) nemcsak gazdira nezve, de mindenki masra is itt.

SzZoole 2022.10.22. 13:34:23

@Zulu4321: mi a nagyon gáz, az, hogy szépen megkéred tegyen whitelist-re és ne keljen fent akadnod az előmoderáción? Hát ez tényleg nagyon gáz :-)

fhdgy 2022.10.22. 22:45:01

Hogy tudnám megtalálni egy régi kommentemet, itt a határátkelőn?

Valami nem kerek a kereséssel, mert beírtam, hogy fhdgy és kettő, azaz összesen kettő posztot hozott ki. Ennél egy kicsivel többre számítottam!

fhdgy 2022.10.22. 23:10:49

@fhdgy: Ha guglival keresek, akkor is pár találat van csak. Valami nem kerek!

dikusz. 2022.10.22. 23:32:43

@fhdgy: Ennél a hozzászólásodnál, amire válaszolok, rákattintottam az "fhdgy"-ra, és előjöttek a hozzászólásaid.

Mondjuk, amivel most kínlódtam az az volt, hogy nem tudtam kommentelni, újra be kellett lépnem a blog.hu-ra. Ráadásul többször kellett próbálkoznom, mire végre be tudtam lépni. Hogy miért történik -mostanában elég gyakran- tudsz válaszolni?

dikusz. 2022.10.23. 07:52:23

@fhdgy: Alighogy elküldtem az előző válaszomat, már megint nem tudtam hozzászólni egy blogon sem. Most sikerült azóta először...

fhdgy 2022.10.23. 10:49:23

@dikusz.: Nekem a Firefox-szal van gondom a hozzászólásokkal, ezért az Avast böngészőt használom.

Egy tavalyi hozzászólásomat keresek, de nem találom.

SzZoole 2022.10.23. 11:04:45

Október 23 van ma, lesz nagy menstruáció ma Magyarországon? :-))

dikusz. 2022.10.23. 11:18:44

@fhdgy: Az én számítógépes tudásomat figyelembe véve, fogalmam sincs miről beszélsz, és ez kizárólag az én hibám, nem másé. Még szerencse, hogy van segítségem, ha szükségem lenne rá.:)))

Ha keresném egy hozzászólásomat, akkor végigbogarásznám azokat a blogokat, amelyeknél kommentelni szoktam. Nem lenne nehéz, mert a Határátkelőt is beleszámítva összesen 1 a számuk. De nekem sokkal több a szabadidőm, mint neked.

Csodabogár 2022.10.23. 11:49:33

@dikusz.: Elárulom, hogy már elég régóta, csak úgy tudok kommentelni, hogy előtte törlöm az előzményeket. Ez picit macerás, de legalább nem ugrok minden lehetőségre.:-)

Csodabogár 2022.10.23. 11:51:57

@SzZoole: Ez most milyen hülyeség?
Nekem személy szerint még mindig egy nagy ünnep és talán nem én vagyok már csak az egyetlen túlélő. Kíméld az érzelmeket!

SzZoole 2022.10.23. 12:05:40

@Csodabogár: mélységes elnézésedet kérem, csupáncsak nyelvbotlás volt, természetesen demonstrációt akartam mondani, szóval esedezem bocsánatodért, nem ált szándékomban felszakítani azt a mély sebet, amit akkor átéltèl :-(

Csak mivel olvasataimban manapság mindennapos jelenség a demonstráció Magyarországon (2006-ban is az volt) ezért bátorkodtam megkérdezni, hogy esetleg a mai nap is lehet e számítani valamire, ennyike !

Congeria 2022.10.23. 12:12:13

@Csodabogár:
Én is elég öreg vagyok ahhoz, hogy emlékezzek, gondolkozzak, gyászoljak ezen a napon. Ezt a világot nem tudjuk élve itthagyni!

Golf2 2022.10.23. 12:38:02

@SzZoole: Zalaegerszegen bujdokol döbrögi,onnan hazudik. Hallom balfaszborisz eladta magát és Angliát a pakinak...

Zakariásh 2022.10.23. 15:54:28

@Csodabogár:

Kolodkó ma tette fel a ledöntött Sztálin csizmákat. Járt ott az apám is anno, apósom, sogorom is.

www.kepfeltoltes.eu/images/2022/10/23/68781353B3F_110D_489E_A07.jpeg

Dicsőség a mártiroknak.

Zakariásh 2022.10.23. 15:54:31

@Congeria: Nem hoszem hogy a mai ünnep korfüggő.

Sajnos mimdenhol vannak éretlen szivek.

Csodabogár 2022.10.23. 17:46:49

@Zakariásh: Ez nagyon klassz!
Én egyébként nem voltam ott, hanem a rádiónál. Ott sokkal izgalmasabb volt mint a szobordöntögetésnél.

Zakariásh 2022.10.23. 19:00:28

@Csodabogár: engem kivittek a rómaira, pici voltam még.

Úgy tűnik ma se lesz semmi, még nem elég éhes a nép.

fhdgy 2022.10.23. 20:55:19

@dikusz.: A határátkelőn kívül csak nagyon ritkán kommentelek.

Szerintem még tavaly írtam egy hozzászólást, amiben az infláció veszélyeiről értekeztem.

Próbálgattam a guglit, úgy érzem, hogy a kommenteket nem találja meg.

P.Elliot 2022.10.23. 21:43:27

@fhdgy: Biztos hogy tavaly irtad? Majd ma este megprobalom megkeresni neked!

fhdgy 2022.10.23. 21:50:43

@P.Elliot: Semmi sem biztos.

Hogy pontosan mikor, de elindultak a nagy osztogatások. Erre reagáltam.

Olyasmiket írtam, hogy el fog indulni egy inflációs spirál, mert megérzik, hogy több pénz van és erre mindenki árat akar emelni.

Nincs egyensúlyi állapot és ilyen körülmények között fel fog borulni minden.

Úgy látom, hogy sajnos, de bekövetkezett!

Csodabogár 2022.10.23. 22:34:21

@fhdgy: Nem vígasz, de nem vagyunk egyedül. Sokszor hozza tv a térképet, hogy hol mennyi az infláció. Valamiért mi és Ausztria is ki van hagyva.:-(

fhdgy 2022.10.23. 22:37:50

@Csodabogár: Nem nézek TV-t, így nem teljesen értem, amit írsz.

Most csak a rosszmájúság beszél belőlem, de azért nem, mert a sógoroknál alig van infláció, nálunk meg Európa bajnok?

fhdgy 2022.10.23. 22:53:08

@Csodabogár: Egyébként,nemcsak az általad most írt dolgot nem értem, sok minden mást sem.

Pl. nekem most tűnt fel, hogy a fityesz hanyagolja Nagy Imrét, meg úgy általában 56-ot is. Megint csak rosszmájúságból, a fijug nyalnak putyinnak?

P.Elliot 2022.10.24. 00:33:19

@fhdgy: Most a határátkelők szüleibe rúgtak bele 2019.07.18 06:30:00

Ez lenne?, nem hiszem mert az inflaciorol nem beszeltel.. Tovabbneztem, egeszen 2017 -10.27-ig.

Nincs ilyen hozzaszolas, vagy regebben irtad ennel, esetleg mas topikba, gondold at megegyszer hogy meg hova irkaltal az utolso evekben...

Meg neznem tovabb de kaprazik a szemem mar....

fhdgy 2022.10.24. 07:35:01

@P.Elliot: Köszönöm, hogy foglalkoztál vele. Ne keresd, nem ér annyit!

dikusz. 2022.10.24. 09:28:27

@fhdgy: Nagy Imre szobrát négy éve vitték el a Vértanúk teréről, az éjszaka leple alatt.

Hogy miért, arra számtalan magyarázat/kérdés van mindkét oldalról.

Golf2 2022.10.24. 09:49:00

@fhdgy: nekem most tűnt fel, hogy a fityesz hanyagolja Nagy Imrét, meg úgy általában 56ot... Szerintem csak tartanak a forradalmaktól,mert tudják hogy az lehet az ő végük is.

Golf2 2022.10.24. 10:00:24

@fhdgy: Kerítéssel zártak le egy hatalmas erdőt Lovasberénynél, ahova vadászati központot terveznek wellness részleggel és helikopterleszállóval...Józsefváros méretű! pintér haverja kapta meg ingyen hála a ráhel turist ügynökségnek.

SzZoole 2022.10.24. 15:08:53

@Golf2: bocsi gulfi, bánatodra, de Rishi lett az új PM!

Golf2 2022.10.24. 16:05:41

@SzZoole: Hány napja megmondtam? Még a borisz is lefeküdt neki jövendőbeli pozicióért..Nézd meg a kormányt 1 év múlva hány színes lesz benne,hozza az embereit

Golf2 2022.10.24. 16:09:01

@SzZoole: Boris Johnson bukásában a volt pénzügyminiszternek is jelentős szerepe volt...ennyit arról hogy milyen korrekt gyerek...

Golf2 2022.10.24. 16:12:29

@SzZoole: De elismerem százszor jobb mint döbrögi.

SzZoole 2022.10.24. 17:07:56

@Golf2: “ Boris Johnson bukásában a volt pénzügyminiszternek is jelentős szerepe volt.”

Valóban hátba támadta és beleharapott abba kézbe, ami enni adott neki ( Rishi feleségének a családja az egyik leggazdagabb család a UK-ban ), de ez kellet Boris elmozdításához, és valószínű, hogy hátsó nyomásra tette, szerintem.

SzZoole 2022.10.24. 17:14:20

@Golf2: nem lehet összehasonlítani a kettőt, Rishi eleve gazdasági szakember, Vitya jogász.

Talán annyi hasonlóság van köztük, hogy mindkettőnek indiai felmenői vannak, és mindkettő mérten aluli azaz mélynövésűek, 170 cm körüliek :-)

fhdgy 2022.10.24. 20:05:51

@SzZoole: Nem mélynövésű, csak félbevágott alcsúti bányásztörpe.

fhdgy 2022.10.24. 20:22:08

Egy kis adalék az inflációhoz:

Olvasom, hogy jövő hónapra 150 forint lesz egy tojás, jelenleg 100-120 forint.

Néztem, hogy az Aldi mennyiért adja Németországban. A bio 10-es 3 Euró 29 cent, de ez most figyelmen kívül hagyható.

Szabad tartású 2.29/ 10 darab, az ólban(?) (Bodenhaltung) pedig 1.99. Ezek 95 ill. 82,80-at adnak egy tojásra.

Következtetés: nálunk drágább a tojás. Szerintem indokolt is, hisz egy állatgondozó lényegesen többet keres, mint egy németországi. Vagy mégsem???

dikusz. 2022.10.24. 21:57:30

@Golf2: És ehhez mit szólsz? Index-hír, könnyen megtalálható:

"...hangsúlyozta a miniszterelnök, aki arról is szólt, hogy a következő 10-20 évben egyre több nyugat-európai költözik hozzánk, mert Magyarország egy biztonságos, keresztény és a hagyományokra büszke ország..."

fhdgy 2022.10.24. 22:02:14

@dikusz.: Ugyan nem tőlem kérdezted, de egy kerge, beteg elme hebeg!

P.Elliot 2022.10.25. 00:54:08

@dikusz.: Ekkora hazugsagot, akkor nem lenne ekkora kivandorlas.

Arrol nem in beszelve hogy a nagy Putin baratsag kulon elriaszto teny manapsag.

P.Elliot 2022.10.25. 01:13:42

@fhdgy:

Kepzeld el, ma elestem es eltortem a bal csuklomat , ket helyen is reggel, fene tudja miben botlottam meg.
Eletem elso torese. Igazabol nem is fajt es most se faj. Helyre zokkentettek a korhazban, ez se fajt mert adtak egy adag csillapitot a kezfejembe.

Utana rettento szoros kotes , tobbfajta fel a konyokomig, fel is van kotve a kezem 10 napig, akkor megyek az ortopedushoz aki ,megnezi, gondolom o is rontgenez es gipszet tesz ra. azt igertek hogy december vegere le fogjak szedni.

Tonkreteszik a karacsonyomat, a sutisutest meg ugy az egeszet de majd megprobalom kitalalni hogy megoldjam, illetve elviselhetove tegyem.

Jopofa volt a doki, egy vegzos gimnazista kinezetu pasas, a ruhajan logo tablacska a neverol informalt es arrol is hogy vegzett orvos es ortoped specialista vagyis nagyjabol 10 evet vagy tobbet tanulta a szakmat, hogy lehet valaki ilyen fiatal kinezetu?

A ket helyen eltort csuklot nagyon gyorsan huzta a helyere, kozben rontgeneztek hogy ott van-e, tobbszor is.
Most itthon vagyok felkotott karral es tanacstalanul.
Mozgasra szulettem tenni-venni, semmi kedvem csak uldogelni, tevezni tudok es olvasni csak.

Kocsit se vezethetek, uszni se jarhatok. Kompjuterezni tudok mert azt lehet egy kezzel is de egy ido utan az is unalmas, a csalad atvette a kormanypalcat....A kettes szamot mindig utaltam meg a kettovel oszthato szamokat, most mar legalabb tudom hogy miert.

fhdgy 2022.10.25. 06:41:31

@P.Elliot: Sajnálom, hogy ez történt veled!

Egy kis vigasz, tapasztalatból tudom, hogy sokkal gyorsabban elmúlik ez az idő, mint ahogy most gondolod.

Azt írtad, hogy a bal csuklód törött el és szabad-e tudni, hogy milyen kezes vagy? Ezt azért kérdezem, mert az ismerősi körben az a jellemző, hogy az a csukló törik el, amelyikre a legnagyobb szükség lenne, mert olyan kezes az illető.

Ez velem is így volt, bal kezes vagyok, evidens, hogy az törött el. Jobb kézzel még egy gombot is alig tudtam begombolni, kész kínlódás volt. Olyan banális és profán dologról ne is beszéljünk, hogy még a WC papír használata is gond volt.

Még Münchenben voltam, amikor eltörött. Kérdezte a doki, hogy műtéttel vagy anélkül akarom-e? MI a különbség?

Ő műtét nélkül is tökéletesen meg tudja csinálni, de akkor 6 hétre felejtsem el a kezem. Ha megműti, akkor kettő hét után már sok mindenre fogom tudni használni. A műtétet választottam.

Nekem egy könyékig érő fél gipszet raktak fel, a formája, mint egy esőcsatorna darab. Mondták, hogy minden este legalább fél órára vegyem le, masszírozzam a kezem, fektessem magam mellé vagy a mellkasomra.

Plusz jártam kezelésre. Levették a gipszet, infralámpával melegítették, plusz masszírozták. Néha sziszegtem a fájdalomtól, de mondtam, hogy nem baj, csinálja, mert utána nagyon jó volt. Éreztem, hogy visszatért az élet a kezembe.

Egy dolgot viszont nagyon a lelkemre kötöttek: Ne kössem fel a kezemet!!! Még ha nehezebb is, látszólag rosszabb is, akkor se.

Azt mondták, hogy a pár hét alatt nagyon el tud satnyulni a kar, meg az izmok! Szerintem, nem ártana megkérdezned a dokit.

Egy év után szedettem ki a vasakat. Tulajdonképpen 2-3 napig volt egy kis akadály. Tökéletes a csuklóm, időjárásra sem érzékeny.

Azon csodálkozom, hogy december végét mondanak, az kb. 9-10 hét. Hat hétnek elégnek kellene lennie.

Nekem szilánkosan törött a csuklóm, de hat hét után már minden majdnem tökéletes volt. Kettő hét után nem nehéz dolgokat már meg is tudtam fogni vagy a bal kezemmel tudtam segíteni az ügyetlen jobbnak.

Fel a fejjel, ne keseredj, a lényeg, hogy jól gyógyuljon!

Hogy egy karácsonyi sütések-főzések kimaradnak, az sem gond. Majd jövőre bepótolod!

fhdgy 2022.10.25. 06:49:44

@P.Elliot: Még annyit, hogy a vasakat már itthon szedettem ki. A doki csodálkozott, hogy milyen erős csontjaim vannak, meg hogy a csavart alig bírta kiszedni, mert úgy benőtt.

Magán a csavaron is csodálkozott, hogy a németek mennyivel jobb csavarokat használnak.

Ez érzéstelenítés is más volt. A németeknél szép lassan nyomták be az érzéstelenítőt és egy műszer jelezte nekik, hogy mikor elég.

Nálunk is szépen, lassan nyomták be az érzéstelenítőt, aztán kérdezgettek, hogy no, most mit érzek.

Elkezdték a műtétet, akkor is kérdezték, hogy mit érzek. Mondom nem fáj, de olyan mintha üvegcserepet húzkodnának a csuklómon. Jó, akkor adunk még egy kis érzéstelenítőt!

dikusz. 2022.10.25. 08:34:19

@P.Elliot: Hogy estél el? Otthon, vagy valahol voltál?

Zulu4321 2022.10.25. 10:04:19

@SzZoole: Gaz, ha az amugy korrekt hozzaszolas megjelenesehez hizelges, hosszunyelv, de akar csak szepenkeres kell. Gaz, ha az elomoderacio feltetele, hogy tetsszen a moderatornak a hsz, kulonben kukazza. Csoda, ha egyre belterjesebb a blog?

Csodabogár 2022.10.25. 11:21:40

@Zulu4321: Szerintem nem baj ez az előmoderáció. Legalább a sok rosszindulatú agyament nem kerül ide be.
Nekem nem esett le a korona a fejemről anno, mikor kértem a közvetlen bejutást.

nyuszigonosz 2022.10.25. 11:31:16

@Zulu4321:
Hol volt hol nem volt, réges régen volt egy Határátkelö blog, ahol nap mint nap posztok jelentek meg, olyanoktól, akik valahol éltek, vagy valahol élni akartak, ami nem ott volt, ahol akkor voltak. Ezeket a posztokat meg népek olvasták, akik szintén valahol éltek, vagy valahol máshol akartak élni. A valahol éltek, az lehetett az egész világon - akárhol.
Voltak posztok nagyon széles vetítövásznon - azok írásai akik három nap alatt külföldön mindenre is vitték, meg olyan posztok, amelyekben csak a panaszkodás ment, mindenre és mindenkire - mert öket mindenki lenézi és kihasználja, aki nem magyar. Ja meg ha az, akkor még jobban.

Na és sok sok hozzászólás is volt akkortájt. Na de ahol sokan vannak, ott vannak faék butaságú népek is, ami addig nem is baj, amig ez nem agresszív rosszindulattal párosul. Na és az ilyenek is írtak. Sokukat már nem is maga a poszt érdekelte, hanem azok, akik kommenteltek: elkezdödött a hozzászólásokban az átkozodás/káromkodás/rágalmazás/igaztalan állítások egyfolytai ismételgetése is. Na meg az átkozódó privát üzenetek küldözgetése is, söt új blogok is indultak, ahol csakis a rágalmazás ment a Határátkelö blog kommentelöi voltak a célpont, ott keltek szárnyra további hazug rágalmazások.
Na meg ahol ilyen van, ott elökerülnek azok is, akik csak hergelnek. Ezt az ellen, amazt emez ellen, rosszindulatú beszólások bárkinek.

Na és akkor lett az elömoderáció.
Jó, nekem sem tetszett, hogy akkor jeletkezni kell White List -re, mert miért is és miért nem magyar neve van a fehér listának egy magyar blog magyar tulajának, de ezt már ö tudja.

Na és akkor meg az volt kellemetlen azoknak, akik éppen idetaláltak, hogy kommenteltek is/volna, csak a komment nem birt megjelenni, majd inkább elmentek máshová.
Az agresszív, rágalmazó, Dunning-Kruger efektusban lubickolók akkor is idetaláltak még sokáig, mivel száz nick nevük volt. Ja még mostanság is itt-ott.

A Határátkelö blog valamikor le is állt, most akkor van poszt, ha van.

Zulu4321 2022.10.25. 14:23:57

@Csodabogár: Nekem semmi gondom az elomoderacioval, ha professzionalis elvek menten mukodik, tobbszor megfogalmaztam. Sajnos nem ezt tapasztaltam, hanem szubjektiv megiteles alapjan komment kesleltetest vagy eltuntetest, erdeklodo emailekre kifogasokat, sot meg erosebbet is. Ezen tapasztalatok birtokaban inkabb nem keregetek, talan ertheto;-)

@nyuszigonosz: Koszonom az attekintest. Csak ugyanazt tudom mondani, mint itt fontebb.

SzZoole 2022.10.25. 15:32:23

@Zulu4321: úgy gondolom @nyuszigonosz: elég érthetően megfogalmazta a miértekre a választ.

Kommentek csak abban az esetben “tűnnek” el ha az valakire nézve bántó/sértő/személyeskedő, ezek a szabályok, és ugye a szabályok azért vannak, betartsuk vagy megszegjük :-)

Ha egyszer bekerülsz a körbe, akkor onnantól kezdve írhatsz burkolt/sorok közzé bújtatott megjegyzéseket, az illető vagy érti, vagy sem, egy próbát megér és a gyűrű sem esik le az ujjadról, szerintem :-)

P.Elliot 2022.10.25. 15:38:46

@nyuszigonosz:

En amikor idejottem, nem emlekszek hogy lett volna elozetes moderacio, vagy ha igen, nem vettem eszre mert nekem mindig azonnal megjelent, inkabb az elozo honapok, ev alatt volt olyan hogy be se engedett lepni, ujra es ujra jelszavakat kellett valtoztatni.

Az igaz hogy a kellemetlenkedok, masokat maro, gunyolodo es nem is igazan beszelgeto alakokat untak meg nagyon sokan, azert mentek el hiszen lehet beszelgetni masutt is es nyugodtabban.

Posztot se igen akar irni senki mert mar nincs mirol, mindent kiteregettunk...
Barmilyen tema jo ha azon el lehet beszelgetni szerintem.

P.Elliot 2022.10.25. 15:57:26

@dikusz.: Itthon. A lepcso aljaban, meg ha a lepcson akkor megertenem de igy nem nagyon.

Mindegy is, egeszen jol vagyok es a bajban is kisse szorakoztato/ nem szoktam az eletet nagyon mellreszivni, probalom a humorosabb oldalarol ha lehetseges,/ hogy hogy tudom megoldani az elozoleg egyszeru dolgokat, pl. zuhanyozas. Meg tudom, kisse nehezkes de igen. Mas dolgokat is amirol a csalad letiltott/ kivettek a haztartast a kezembol/ de ha rajuk hallgatnek megolne az unalom meg tegnap este, ma reggel ugy jartam ra anelkul hohgy gondoltam volna ra a halloweeni edessegekre hogy magam is elszornyedtem tole.

Feltetlenul el kell magamat foglalni tennivalokkal vagy legalabbis setara, kinti szemlelodesre valtani mielott meghizlalna a semmitteves....

P.Elliot 2022.10.25. 16:04:21

@fhdgy: rosszul irtam, nem december vege, azt csak en szamoltam mergemben hiszen ha leveszik a gipszet akkor meg nem eshetek neki a mindenfele dolognak mert a csuklonak is szokni kell szoval akarhogy nezem, ev vege elott nem lesz olyan allapotban mint regen.
6 hetet mondtak de azt is hogy majd meglatjak hogy mennyi, gondolom a gyogyulastol fugg, mar 10 nap mulva tud az ortoped orvos mondani valami idopontot.
Mutetre nem lesz szukseg mert nem szilankos tores csak sima.

Na hogy valami jo is legyen benne.

Itt az igazi osz odakinnt. zuhognak a szines levelek, csopog az eso, hideg sincs.
Jobb lenne egy kicsit csiposebb ido de ez is nagyon oszi hangulatu.

Arthamyr 2022.10.25. 16:33:34

@Zulu4321: Mivel a blog inaktív és a bloggazdák nem ebből élnek, ez nem lesz professzionális. Még a facebookon is állandóan problémáznak a moderációval, pedig ott sok ember csinálja, sok pénzért, nagy jogi csapattal, hadseregnyi IT-ssal stb. megtámogatva. Mégis szubjektív, van, akinek annyira nem tetszik, hogy saját szemétdombot gründol magának, így jönnek létre a minőségi internetes közösségi terek, ahol igazi szabadság van. :)
Mivel blog már nem aktív, kevesebbet is foglalkoznak vele, és egy ideje van ez a frankó új funkció, amivel új felhasználót (?) lehet létrehozni könnyen, ami párhuzamosan nehezíti a moderációs feladatokat (nehezebb kint tartani a szemetet).
Többen írták, hogy mi a teendő: szépen írni kell egy emailt (kb. annyi energia, mint egy hozzászólást megírni), és akkor whitelistre raknak, ha nem tűnsz kártékonynak. Egy időben még írni sem kellett, én is csak írtam a kommenteket, aztán egy idő után megunta az előmoderálást a bloggazda, és inkább átrakott whitelistre, de lehet, hogy ma már nincs ilyen, mert kicsi a forgalom/kevesebb a hozzászólás.
A belterjesség annak is köszönhető, hogy ritkán van új poszt, ez egy halott blog, azok járnak ide leginkább, akik valamikor régebben ideszoktak.

Zulu4321 2022.10.25. 19:47:28

@SzZoole: "Kommentek csak abban az esetben “tűnnek” el ha az valakire nézve bántó/sértő/személyeskedő"

Khm... Csalodast kell okoznom, nem ezekbe a kategoriakba tartoztak a kommentjeim. Egy illuzioval kevesebb..., sorry.
Legutobbi pl. egy vicces idezet az oltasokrol, a masik pedig par gondolat egy ismert angol orvos/kutato neonatalis halalozasok statisztikajaval kapcsolatos videojarol.

@Arthamyr: "akkor whitelistre raknak, ha nem tűnsz kártékonynak"
Haha, hat pont ez az! Az eddigi tapasztalatom szerint kartekonynak tekintenek:-D (Aki ket nick-en irkal egyszerre, mintha nem uaz a szemely lenne, az viszont tamogatando, na ennyit a fair&square szabalyokrol.)

SzZoole 2022.10.25. 20:44:54

@Zulu4321: nem értelek téged, miért könnyebb mindig a kifogást keresni, mint a megoldást, na mindegy is, ez a te problémád, nem az enyém :-)

fhdgy 2022.10.25. 20:46:19

@P.Elliot: Ez a nap sem sikeredett unatkozósra. Reggel megírtam neked a kettő kommentet és még sötétben ( 7 óra előtt valamivel ) mentem a kecskékhez. 9-re végeztem, zuhany, hogy ne legyen kecskeszagom ( ki tudja az eredményt ) és tűz az egyik megyei vízműhöz.

Este negyed hatra értem haza, bekaptam egy kis kaját és el a kecskékhez. Ez előbb értem vissza.

Magyarul, nem volt idő vakarózni!

Akkor most a csuklódról! Ha innét hat hét, akkor komoly remény van, hogy süthetsz-főzhetsz! Persze, módjával. Hat hét alatt ki lehet tapasztalni, hogy hogyan tudja az ember azzal a kezével megcsinálni, amivel addig nem tudta! Ne aggódj! Menni fog!

Majd, ha leveszik a gipszet, lesz egy rövid átmenet. Most majd vigyázol a kezedre és a gipsz ad egy biztonság érzetet. Ha leveszik, egy kicsit eltűnik ez a biztonságérzet és jobban akarod védeni. Pár nap alatt helyre áll a rend!

Szóval, nyugi, ki lehet bírni!

Ne erőltesd túl a csuklódat, de a karodat ne kíméld agyon!

Gyógyulj meg, az a legfontosabb!

fhdgy 2022.10.25. 20:52:36

@SzZoole: Figyisz! Nekem ez a Rishi Sunak kezd szimpatikus lenni.

Most láttam róla egy képet, amikor találkozott Károllyal. Pont annyira hajolt meg szerintem, amennyit az illendőség megkíván.

Múltkor Liz Truss úgy hajolt meg, hogy egy nagy rakás szerencsétlenségnek tűnt.

nyuszigonosz 2022.10.25. 21:09:42

@fhdgy: Rishi Sunak tegnap végtelenül örült annak, hogy megkapta a kötelezö 100 szavazatot ahhoz, hogy kandidálhasson, és csak ö kapta meg :-) ( Boris nem kapta volna meg és a hölgy akinek nem jut eszembe a neve, na ö sem)
Ilyen örömet nem lehet eljátszani ez igaz öröm volt.

Ja hogy mennyire tudja azt a Boris által hagyott szemétdombot rendezni, azt meg istentudja.

Ja a szemétdomb kifejezést a mai helyzetre Nagybritanniában nem én találtam ki, hanem Ian Kershaw - modernkori történész és még brit is.

fhdgy 2022.10.25. 21:19:41

@nyuszigonosz: Ezt mind elfogadom, bár ennyire részletesen nem merülök bele a dolgokba.

Van ugye a testbeszéd. Egyszerűen arról van szó részemről, hogy Rishi Sunak meghajlása szimpatikus nekem. Nem több, nem kevesebb a kelleténél. Meghajolt, de van tartása!

Még tegnap agyaltam dolgokon. Csak címszavakban: Nem is olyan régi lemez, hogy a fehér ember felsőbb rendű. Joga, küldetése civilizációt vinni az elmaradott Indiába.

( csak közbeszúrom: szégyeljék magukat az angolok, azért, amit Indiában hagytak! Ott voltam, láttam valamit belőle )

Ha most egy indiai rak rendet az orrukat még mindig magasan hordó britek között ( amit kívánok neki ), akkor sok mindenen el lehet és el kell gondolkodni!!!

fhdgy 2022.10.25. 22:08:54

@nyuszigonosz: Most olvastam a fazonról, hogy "Az elméje Excelben működik". Jót derültem rajta, de elgondolkodtató.

Mondjuk, már fekete pontot is szerzett nálam: brexit párti volt.

No, majd még olvasgatok róla, de most inkább a holnapra gondolok és megyek csicsikálni, elég volt a mai napból.

dikusz. 2022.10.25. 22:20:57

@P.Elliot: Én 9 éve törtem el a kezemet (nekem is első eset volt), amikor Montenegóban, Bar-ban bámészkodtunk este a kikötőnél.

Barátokkal, kocsival voltunk, megkérdezték, menjünk-e ügyeletre. Nyolc napra mentünk, a 3. napon történt az eset, azt válaszoltam, ne töltsük azzal a napot, hogy kórházat keresgéljünk, majd itthon elmegyek orvoshoz. Volt biztosításom (sosem utazom külföldre anélkül), nem volt előítéletem az ottani ellátással szemben sem, hiszen nem ismertem.
A másnapi programot meg semmiképpen nem hagytam volna ki, a Lovcen hegyen Njegos mauzóleumát néztük meg.

Mire hazaértünk, már nem fájt annyira, ezért majd' két hét múlva mentem el orvoshoz. Kiderült, hogy a csuklómnál valami apró csont tört el, és begipszelték 6 hétre, + gyógytorna.

Szóval az a lényeg, hogy a 6 hét után leveszik a gipszet, megnézik rendben/jól összeforrtak-e a csontok, és utána jöhet a gyógytorna, ami nálunk itthon 15 alkalom, ez minimum 2 hét.

Nem terhelhető az a törött kéz azonnal, a gipsz levétele után fogni se nagyon tudtam a kezemmel, nemhogy sütni.
Óvatosan, fokozatosan terheld te is a kezedet.

fhdgy 2022.10.25. 22:30:14

@dikusz.: Ha megengeded, egy kicsit pontosítanék! A csuklóját ne terhelje, de a könyökét, vállát ne kímélje! Kell a mozgás, kell a vér mozgása.

dikusz. 2022.10.25. 22:45:19

@fhdgy: Igazad van, persze, hogy kell a mozgás.

De én a gipsz levétele utánról írtam, saját tapasztalat alapján.
A gipsztől nem tudtam kinyújtani a karom. A levétele után pedig nem tornáztathattam saját gyakorlatok alapján, nem is igen tudtam volna, gyenge volt az egész karom.

fhdgy 2022.10.25. 23:09:33

@dikusz.: Én annyiban voltam "szerencsés", hogy csak az alkarom és a csuklóm volt begipszelve, vagyis a könyököm szabadon mozgott. Napközben könyökből, vállból mozgattam a kezem. Este le a gipsz, és masszírozás.

Én is fel akartam kötni a karom, először csak úgy, hogy a köntösömbe dugtam, de a doki lebeszélt. Szerintem igaza volt. Először nehéz volt tartani akarom, meg fájt is a csuklóm, ha lógattam, de meg lehetett szokni.

A lényeg a mozgás! Nem erőltetve, de amit meg lehet csinálni, azt meg kell csinálni!

dikusz. 2022.10.25. 23:26:44

@fhdgy: Azt én is hallottam, hogy nem jó az állandó felkötés.

Az a gipsz, amit le lehetett venni, 20.000. Ft volt 2013-ban. Az orvos meg azt mondta, attól, hogy levehető a gipsz, még nem jobb.

Félre ne érts, nem a szavaidat vonom kétségbe, csak nem értem.
Egy törött kezet hogy lehet mozgatni, masszírozni a 6 hét alatt? Mi van akkor, ha elmozdul a csont?

P.Elliot 2022.10.26. 03:52:57

@fhdgy: Ezt en is lattam a teveben, ezt az indiait es nekem is nagyon szimpatikus volt, olyan termeszetes, nem eszejatszo, jokepu pasas is.
Lehet hogy jol fognak jarni vele az angolok.
Nekem mindig nagyon jo velemenyem volt az indiaiakrol akik itt elnek Amerikaban, nagyon szorgalmasan dolgoznak nem szorjak a penzt ezert van is nekik, nem restellnek 2-3 munkat is dolgozni hogy a csaladot feljebb vigyek az anyagi biztonsagba.
soha nem szerepelnek a teveben es hirekben a bunozesi rovatban, a szulok nagyon fogjak a gyerekeket, nyomjak tanulni, felsobb iskolakba, tisztessegesek, tisztak, a nok igencsak jol neznek ki, szepek.

Angliaban nem tudom de szerintem ott is az elen jarhatnak, ezzel a pasassal az angolok nem fognak rosszul jarni.

P.Elliot 2022.10.26. 03:55:10

@dikusz.: Ugy tudom hogy a gipsz utan gyogytornara is kell jarni nehanyszor, na majd meglatjuk hogy lesz.

AZ uszas rohadtul hianyzik maris...

fhdgy 2022.10.26. 07:00:10

@dikusz.: A csuklója törött el. Attól még az alkar, a felkar izmai, a váll környéke masszírozható. A könyök, a váll mozgatható. Egy kis idő után az ujjak is. Ez mind segíti, hogy közel normális legyen a véráramlás. Én is jártam kb. egy hét után fizikoterápiára. Ahogy írtam, néha sziszegtem a fájdalomtól, de utána egy felszabadító érzés volt. A nő a tenyeremet is masszírozta, meg az ujjaimat is hajlítgatta.

fhdgy 2022.10.26. 07:04:30

@P.Elliot: Új Delhiben nagyon heterogén világ van. A majdnem fehér embertől a majdnem négerig minden előfordul. Sok szép nő van, könnyedek, légiesek a száriukban.

Aztán vannak európai szemmel nézve nagyon csúnya emberek is.

Arthamyr 2022.10.26. 07:53:24

@Zulu4321: Mikor írtál emailt, hogy tegyenek whitelistre?

Golf2 2022.10.26. 08:06:10

@dikusz.: Ahogy kinyitja a száját,rosszabb lesz a népnek.

Golf2 2022.10.26. 08:08:31

@SzZoole: Rishi eleve gazdasági szakember...Akkor jól jártok vele.Az előző csak nem jogász volt?

fhdgy 2022.10.26. 11:22:29

@P.Elliot: Én csak fényképeket láttam róla. Feltűnt az is, hogy tud viselni egy öltönyt, nem úgy áll rajta mint tehénen a gatya. Bezzeg viktora ...

Egy kis blődli jutott eszembe:

Kettő tehén ül fekete klottgatyában egy diófán.

Mondja az egyik: bőő!

Erre a másik: nekem is!

SzZoole 2022.10.26. 13:48:54

@Golf2: hogy hol végzet, hát a bohócképzőben, hol máshol :-)

P.Elliot 2022.10.26. 14:58:37

@fhdgy: Hat azt en sem ertem hogy Orbannak nincs penze oltoztetore? Divat tanacsadora aki megmondja hogy mi all rajta jol es hogy viselje.
Bar varjal csak, a ferjemnek volt egy egyetemi tarsa akivel egyutt talalkoztunk valahol veletlenul, oltony volt a pasason de legalabb ket szammal nagyobb, lotyogott rajta, az egesz pasas ugy festett mint akire rahanytak a cuccot meg nekem is feltunt.
Azt mondta a ferjem hogy az egyetemen is remesen nezett ki, barmit vett fel es nem erdekelte, nem volt nos meg amikor lattuk, remelhetoleg talalt egy not aki gatyaba razta.

Amugy kedves, humoros pasas volt ,van aki ilyen tepettnek szuletik, csinalhatsz abbol barkit, megvaltozni nemigazan fog vagy ha kenyszeritik rosszul fogja magat erezni a boreben.

Afonya hir, ha mar mindenrol beszelunk, kezdi a leveleit atfesteni cseresznyepirosra, nehol meg zold.
Nem mindegyik, van ami meg mindig zold, gondolom fajta kerdese is.

Golf2 2022.10.26. 16:28:22

@SzZoole: Rishi Sunak az első miniszterelnök, aki hindu, és aki gazdagabb, mint az angol király... A hindu vallás tetszik.

SzZoole 2022.10.26. 16:38:39

@Golf2: “ Rishi Sunak az első miniszterelnök, aki hindu” Ez igaz, a 222.-ik leggazdagabb a UK-ban, kb. 730,000,000 pounds, viszont a felesége szülei milliárdosok, India legnagyobb tech céget birtokolják.

“ gazdagabb, mint az angol király”.

Kb. kétszer gazdagabb, Charles vagyona ‘csak’ 388,491,400 pounds :-)

Zulu4321 2022.10.26. 19:19:59

@SzZoole: Nincs kifogas, csak reagalas a felveteseidre, mert nem akartam valasz nelkul hagyni respektusbol:) Neked kifogas, nekem "principle", ha erted, mire gondolok.
@Arthamyr: Ez most koltoi kerdes? Mert tobbszor leirtam az idevonatkozot;-))

Mas: Rishi boy is giving out Biden vibes haha...
www.aol.co.uk/news/rishbot-rishi-sunaks-awkward-pause-081828573.html

SzZoole 2022.10.26. 20:18:15

@Zulu4321: hallod, ha rám hallgatsz, azt csinálsz amit akarsz, tőlem zaouli táncot is járhatsz :-))

youtu.be/_94viw75ulc

fhdgy 2022.10.26. 21:39:27

@SzZoole: Hát, én örülnék, tudnék így táncolni. Hogy kell megtanulni?

SzZoole 2022.10.26. 21:44:21

@fhdgy: YouTube beírod “zaouli african dance”

Jó szórakozást :-)

fhdgy 2022.10.26. 21:55:24

@SzZoole: Elkéstél! Már megtettem. Olvastam, percenként több mint 200 lépés is kell. Jó, de hogy?

Az előbb felálltam, majdnem 200 perc kellett egy lépéshez! -:)

Hogy van ez?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.10.26. 23:33:39

@Zulu4321: :))) itt egy Freudian slip (freudi elszolas) Biden reszerol ismet :)))
www.youtube.com/watch?v=VrN9g4OwWwE

fhdgy 2022.10.27. 08:43:39

@P.Elliot: Csuklód hogy érzi magát és Te hogy érzed magad a csuklódtól?

Zulu4321 2022.10.27. 14:00:17

@SzZoole: Nem rossz formaja a transz allapotnak:-D

@Zsuzsi65: Haha, nem lattam me'g igy direktben, de pont a napokban hallottam emliteni egy magyar podcast-ban tobb mas gyongyszem kozott:))

SzZoole 2022.10.27. 15:54:34

@Zulu4321: ha megfelelő anyagot, kellő mennyiségben magadhoz veszed, akkor te is tudnál így táncolni :-))

Nekem a nyugtatósabb cuccok jöttek be :-)

P.Elliot 2022.10.27. 16:19:29

@fhdgy: Koszi, eleg jol elvagyok de a mozgaskorlatozas az nagyon nem tetszik.

Lenne egy kerdesem mivel neked is eltort a csuklod, van tapasztalatod.

A korhazban adtak ram olyan fenetudjamianeve cuccot ami tartja a karom, az alsokarom olyan nyitott lapos zsakfeleben es rogzitoszalagok vannak egy a vallamon keresztul, egy a derekon hogy tudjam tartani a kezemet hiszen ez a specialis kotszerfelek nehezek.

Nagyon kenyelmetlen, gondoltam hogy artcserelem egy konnyu kendore es abban tarton a karom, megkotve a nyakamban.
Ez igy igen kenyelmes de a lanyom azt mondja hogy igy elmozdulhat a csont/ gipszelve meg nincs/ es rosszul forr ossze.

Ez igaz szerinted?

Arthamyr 2022.10.27. 16:23:26

@Zulu4321: Nem költői kérdés, a hozzászólásaid jelentős részét nem olvastam, így nekem kimaradt.

fhdgy 2022.10.27. 16:28:33

@P.Elliot: Nem tudok felelősséggel mit mondani. Nekem határozottan azt mondta a doki, hogy ne kössem fel a kezem!

Igen, nehezebben tartod, kényelmesebb lenne felkötni, de ez csak a rövidtáv!

Nekem kialakult egy furcsa reflex. Ugyan a kezemet vállban, karban mozgattam, de mindig közel tartottam a testemhez, mert féltettem. Főleg tömegben. Aztán, amikor levették a gipszet, az első időben még jobban féltettem. Nem felkötve, de szorítottam magamhoz. Kb. egy hét kellett mire elmúlott.

Ha én lennék a helyedben, akkor ha nem fáj a csuklóm, ha mozgatom vagy lógatom a karom, akkor nem kötném fel. Ezt felfognám egy kis tornaként is. A kezed, karod most egy kicsit el fog tunyulni, nem árt egy kis edzés! Hangsúlyozom, hogy ez magamra vonatkozna mondom!

fhdgy 2022.10.27. 16:42:14

@fhdgy: Még annyit tennék hozzá, hogy nekem összecsavarozták a csuklóm, így a gipszen kívül nem kellett külön rögzítés, úgy sem tudott elmozdulni.

Kb. 10 nap után már egy kávés poharat feltudtam emelni és úgy ittam a kávát. Igaz, remegett a kezem és figyelni kellett, hogy ne lotykoljam magamra. Aztán még kettő-három nap és nem remegett.

Ami belefért a fájdalom tűrésembe, azt megcsináltam. Igaza volt a dokinak, két hét után már sok mindenre tudtam használni. Amit lehetett a törött csuklómmal csináltam. Ha lehetett az ép kezemmel segítettem a töröttnek és nem fordítva.

Pár nap után már az ujjaimat is viszonylag jól tudtam mozgatni.

Volt három jó ismerősöm is, aki szintén eltörte a csuklóját, szintén műtét ( Mo.-on ), ők lassabban tudták csak terhelni a törött kezüket. Mindenkinek más a fájdalomtűrő képessége.

Én a szívműtétem óta tudom, hogy az enyém az átlagnál magasabb. Ugyanazon a műtéten estünk át, sokan jajgattak, én összeszorítottam a fogam és mondtam, hogy fáj, fáj, de elviselhető.

P.Elliot 2022.10.27. 16:44:13

@fhdgy: Koszonom, meg kicsit kutatgatom es valoszinu ha nem lesz ellen velemeny akkor le is szedem ezt a francot magamrol.

Van egy szeles, pihekonnyu selyemkendom amit valaha egyszer a repteren vettem mert olyan szep volt, aztan keveset hasznaltam, legalabb legyen valami celja.

A vallamat konnyeden tudom mozgatni, a felsokaromat is, az ujjaimat is.

A kozte levoket is tudnam csak nem merem.
Ha eszembe jut ez az elcsuszas hat igen merges vagyok magamra hogy nem szoktam odafigyelni ha kozlekedek, na majd ezutan igen.

fhdgy 2022.10.27. 16:55:56

@P.Elliot: Örülj neki, hogy ennyivel megúsztad. Combnyaktörés sokkal rosszabb kategória lett volna!

Golf2 2022.10.27. 17:51:18

@fhdgy: Kecskebak tévedt szerdán az M1-es autópályára, amit az autópálya-kezelő munkatársai csak hosszú kergetőzés után tudtak befogni...megvan minden kecskéd?

fhdgy 2022.10.27. 19:10:25

@Golf2: igen, megvannak,

Ha az enyém lett volna, akkor szóltam volna neki, hogy gyere.

Kivéve, ha az lett volna, amit ma egy hete vettem.

P.Elliot 2022.10.27. 21:11:48

@fhdgy: Mi a problema az uj kecskevel?
Vad?

Sok sok szep szo, simogatas, finom falatok kellenek annak a szegeny osszezavarodott allatnak akit elvittek a megszokott kornyezetebol amit valoszinuleg igen hianyol.

Rajtad a sor hogy megerto legyel es kezdjed kicsit, nagyon, kenyeztetni.
Gondold el mekkora trauma erte.

fhdgy 2022.10.27. 22:45:04

@P.Elliot: Nincs komoly probléma. Nem vad, csak még nem szelíd, velem szemben!

Hagyja magát simogatni, csak még messze van a szótól, hogy értse is!

Vannak kecskéim, akik értik a szót, vannak, akik értik a gesztikulációt! Vannak, akik értik mind a kettőt, vannak, akik a kettőt csak együtt értik.

Aztán van olyan is, akik ülnek a fülükön, és nem értenek semmit.

Türelem kérdése! Össze kell szokni! A kecskének is, és a gazdájának is.

Én pl. nagy dicséretnek veszem, ha egy kecske fölágaskodik és a nyakát összedughatom a nyakával. Vagy, ha nem öklel, nem fejel, de a homlokunkat egymásnak dugjuk. Vagy, ha keresztbe fordul előttem és addig nem enged tovább menni, amíg, m,eg nem simogatom.

Mindezt együtt, egyszerűen: elfogadjuk egymást!

Zulu4321 2022.10.27. 23:01:22

@SzZoole: En meg maradok a samandobnal:-p

M. Péter 2022.10.28. 01:08:38

@P.Elliot: Az a sztereotípia, hogy minden indiai szülő azt akarja, hogy a gyereke orvos, ügyvéd, vagy legalább gyógyszerész legyen.

Azért a bűnügyi hírekben is szerepelnek, pl.itt néhány napja félmillió font értékű hamis márkás árut foglaltak le egy üzletben, és a tulajdonosnak egyértelműen indiai neve volt.

Congeria 2022.10.28. 01:51:06

@M. Péter: @P.Elliot:

Errefelé a nagy indiai közösség főleg a punjab régióból ered, generációkra nyúlnak vissza. A fatelepek, fafeldolgozásban, építőiparban, a taxi szolgáltatásban, druggal kapcsolatban lehet látni a nevüket. Gang kapcsolatok, gang háborúk a sok gyilkolással.
Az alacsony képzettségűek a zöldség-gyümölcs szedésben dominálnak.

Az orvos-ügyvéd-gyógyszerész hivatást itt az ázsiai, kinai-koreai eredetű veszi át. A drug és prostitúcióban szintén ők, a vietnámi eredetűekkel együtt. A nevek után itélve.

Golf2 2022.10.28. 07:42:30

Musk soll bereits mehrere Topmanager gefeuert haben. Unter den Entlassenen sollen der bisherige Twitter-Chef Parag Agrawal,und die Chefjuristin Vijaya Gadde sein...Hihetetlen hogy az amerikai Twitter komplett vezetése indiai volt.

dikusz. 2022.10.28. 08:36:59

@Golf2: Láttad a mostani Ferencváros - Monaco meccsen a Fradi játékosainak a névsorát?

P.Elliot 2022.10.28. 15:14:22

@dikusz.: Rakattintottam egy percre hogy kik jatszanak a fradiban.

Honnan van ez a sok idegen kepu, nevu jatekos?
Magyar miert nincs eleg?

Nincsenek kolyok klubok /Akiket felnevelnek nagy jatekosokka?
Tudom hogy az igazi nagy jatekos ritka de nagyon jokbol van rengeteg.

Itt nem regi a labdarugas bevezetese , nincsenek olyan hagyomanyai de a fiatalsag megszerette, a 8 eves kolykok, fiu es lanycsapatok hetvegente kinnt jatszanak a parkban rendes gyerekpalyan, mindig nagy a kozonsege es lehet tippelgetni hogy kibol lesz majd esetleg igen jo jatekos akit hamar ki lehet onnan emelni es jo ezdo szarnya alatt nevelgetni tovabb.

Szinte minden iskolanak van mar focicsapata. Elemi osztalytol.
Otthon mi ujsag ezen a teren?

P.Elliot 2022.10.28. 15:20:50

@Golf2: Azert mert az indiaiak mint irtam tudnak mert nagy sulyt helyeznek a csaladok az oktatasra meg jo eszuk is van csak ugy termeszetbol.

Az sem lehetetlen hogy mivel az indiai sok turmericet fogyaszt, ugy tudom a curry is tele van vele. Azt olvastam hogy ha azt akarod hogy az agyad , gondolkodasod ne epuljon le oregkorodra, fogyasszal nagyon gyakran turmericet, az kielesiti.

Mivel ezek egesz eletukben fogyasszak ezt, lehet hogy itt a titok tehat keressuk meg az a fuszert es hasznaljuk.

Van itthon nekem de meg nem probaltam ki, na majd ma eloveszem.

A curryt nagyon szeretem, az izet csak a szagat nem.

P.Elliot 2022.10.28. 15:25:37

@Congeria: Hat nem tudom miert masok az indiaiak ott nalatok, itt csak akkor ketkezi munkas ha most erkezett es meg nem volt lehetosege felepiteni az eletet amit fel is fog vagy van valamilyen boltja, kis biznisze valamiben, etterme, ilyesmi.

Itt viszont nyomjak oket az iskolaba foleg medical vonalon de a szamitogepes foglalkozasok, bizniszek is nagyon mennek.
Mernoknek is sok megy.

P.Elliot 2022.10.28. 15:27:16

@M. Péter: termeszetesen mindig akad egy-ket svindlis alak, a bunugyeket ugy ertettem hohgy nem lottek le senkit, nem tortek be, nem gyilkolasznak, bekes nepseg...
Igen jo szomszedok.

P.Elliot 2022.10.28. 15:32:05

@fhdgy: Persze hogy ossze kell szokni azzal a kecskevel. Minden allattal ez van. Adtal neki nevet?

Holnap megyek a kozossegi kert zarojara, sajnos felkotott kezzel es nem tudok segiteni de egy kicsit beszelgetni, megbeszelni a jovo evet, magot kerni viragokrol, esetleg vetemenyrol, cserelgetni ezt-azt.

fhdgy 2022.10.28. 15:38:49

@P.Elliot: Van anyakönyvezett, akarom mondani törzskönyvezett neve: Puszta

Kicsit furcsa ez nekem, de ha úgy hívják, akkor én is úgy hívom.

Golf2 2022.10.28. 16:22:03

@dikusz.: Isten ments! A fradi a legalja a kubatov óta.Most megint kapnak 3 milliárdot ellopni...

Golf2 2022.10.28. 16:24:16

@P.Elliot: Hol lehet kapni turmericet?

SzZoole 2022.10.28. 17:14:14

@Golf2: magyarul kurkuma, bármelyik nagyobb üzletben tudsz venni, pl. Tesco.

P.Elliot 2022.10.28. 17:22:05

@SzZoole: Kurkuma? Tenyleg, mar igy is hallottam emlegetni...

Golf2 2022.10.28. 17:52:33

@SzZoole: Köszi,vajon mire szórják az indiaiak...Nincs is annyi bélbeteg náluk.

Golf2 2022.10.28. 17:54:19

A Kurkuma segít a gyulladásos tünetek csökkentésében, csökkenti a gyulladást az ízületekben és izmokban. 

Golf2 2022.10.28. 17:58:30

@P.Elliot: Statisztikai tény, hogy Indiában ritkább az Alzheimer-kór, ami összefügghet a táplálkozási szokásokkal. Alzheimer-kórban a kurkumin több ponton is fékezi a betegség folyamatát.

Golf2 2022.10.28. 17:59:22

Most kutyagolhatok el a gyógyszertárba...

P.Elliot 2022.10.28. 18:14:24

@Golf2: Nem tudom hogy mire jo meg, csak hallottam rola de ma veszek frisset mert ez ami nekem van legalabb 5 eves es utana fogok nezni hogy milyen receptjeik vannak, egyaltalan az ize, a curryben van, azt szeretem, Gabortol kellene megkerdezni hogy milyen recepteket tud ami magyar izlesnek se olyan idegen, neki indiai felesege van, ok jobban tudjak.

Egyebkent vannak igen jo indiai kajak, azt a kis olajban sutott parnacskakat amiben zoldseg vagy hus van, egyenesen imadom, a nan kenyeret meg mindennap meg tudnem enni.
Az a finom fokhagyma es petrezselyem rajta, hat eteti magat.
Szerintem nezz utana az interneten hogy mibe lehet hasznalni es probalgasd.
En fogom, az biztos. Ma munka utan elvisz a lanyom amugy is vasarolni, sajnos nem vezethetek es venni fogok, mindjart fozok is vele valamit vagy belekeverem yoghurtba/ bar lehet hogy abba nem jo vagy levesbe, akarmibe.
Majd megirom hogy latom-e a valtozast a mostani nemileg kodos agyamon.

P.Elliot 2022.10.28. 18:15:16

@Golf2: egyebkent nem a gyogyszertarban aruljak szerintem hanem a fuszereknel, boltban.

dikusz. 2022.10.28. 19:10:38

@Golf2: Most eszembe nem jutott, csak a játékosokra utaltam.

Amúgy az unokatestvére volt a hivatalvezetgető a nyugdíj előtti munkahelyemen, nem szép emlékeim vannak róla...

fhdgy 2022.10.28. 19:39:49

@Golf2: @P.Elliot: Az indiaiak azt is mondják, hogy a fehér embernek két nagy ellensége van, kettő fehér por.

Az egyik a só, a másik a cukor.

Pl. a rizst megfőzték olyan vízben, amiben egy csöpp só sem volt. Nem vagyok finnyás, de ehetetlen volt! Ellenség ide vagy ellenség oda.

P.Elliot 2022.10.28. 20:37:47

@fhdgy: En meg tudom enni a sotlan rizst mivel a gyerekek hoznak gyakran a japan etterembol kajat es sotlan, ragacsos.

Igaz hogy hozza a szoszos hus sos tehat jol fel tudja inni a rizs.
Az indiaiak valoszinu tapasztalapbol esznek keves sot meg cukrot, a szegenyebbjenek meg nem is nagyon jut ra, na meg ha kicsi kortol ezt szokod meg akkor a sos nem izlik..

A kozossegi kertben mogottem egy korombeli indiai hazaspar van, okrat termesztenek mert mint mondja es valoban olvastam is, az okra felere veszi rogton a magas cukorszintet, termeszetes inzulin.
Mind a ketten cukrosok tehat nagyon kell nekik, arulnak uzletben is de eleg vacak meg nincs is mindenhol ezt inkabb a deli allamokban termesztik.
A mult evben koltoztek egy draga nyugdijas telepre ahol minden szep es jo csak kert nincs.

Gyonyoru park, ismerem a helyet, tele van disznovennyel es viraggal de senki nem ultethet meg a haza ele sem zoldsegfelet, kizarolag a teraszara es csak cserepben.

Az okra szinte lugassa no tehat ez targytalan, mire ezt felfogtak mar megvettek a hazat tehat kozossegi kert utan kellett hogy nezzenek. En nem szeretem az okrat de elraktaroztam magamban hogy van gyogyhatasa ha ize nincs is, majd ha raszorulok en is ultetek.

fhdgy 2022.10.28. 20:51:06

@P.Elliot: Megnéztem ezt az okrát. Hogy pontosan mi, még nem tudom, annyit tudtam meg, hogy Mo.-on nem termeszthető, de Bulgáriában már igen.

Lehet, hogy nagyon rosszul emlékszem, de úgy rémlik, hogy Pennsylvaniában élsz. Ha ez kiderül vagy megcáfolódik, akkor kellene beszélni az éghajlatról, hogy mi kell ennek az okrának!

dikusz. 2022.10.28. 20:58:05

@P.Elliot: Albániában is lehet kapni okrát, láttunk árusnál.:)))

P.Elliot 2022.10.28. 20:58:19

New Jerseyben elek. Mar miert ne lenne termesztheto odahaza?
Itt is 4 evszak van aztan a kozossegiben nemcsak az indiaiak termesztik hanem a delrol ide felkoltozott feketek, feherek, ott naluk mindennapi kaja, etelt is suritenek vele, olyan kocsonyas, kisse takonyszeru ha szetfozik.

Konzerveset szeretem, ugy hogy panirozva, kirantva.

P.Elliot 2022.10.28. 21:17:33

@dikusz.: Zolden szedik le de en lattam erettet is mert az indiai no mindig erlel nehany darabot magnak. Csodaszep, narancsszinu bele van olyan mint egy nagyranott krumpli, mar nem is emlekszem hogy kivulrol milyen, mintha az is narancsos, zoldes, cirmos lenne.

Igen, sokfele eszik, otthon nem termelnek?

P.Elliot 2022.10.28. 21:21:42

Az okra tele van magneziummal, nemcsak a cukorbetegsegre jo hanem rak, agyverzes, szivbetegsegek....

Ugy tunik nem art felvenni az egeszseges ennivalok koze ha mar atmentunk orvosi dolgokra...
Minden nemzetnek lehet valami olyan ennivaloja, zoldsegfeleje ami nagyon hasznos.

fhdgy 2022.10.28. 21:38:04

@P.Elliot: Ha azt írják, hogy nálunk nem, de Bulgáriában igen, akkor ez azt jelentheti, hogy melegebb éghajlat kell neki, mint, ami nálunk van.

Nézegettem a térképet, meg kutattam az emlékeimben, Úgy tudom, hogy New York kicsit délebre van, mint Róma, de Róma melegebb éghajlatú, mert a Labrador áramlat miatt Amerika keleti partján az óceán hűt, míg Róma mediterrán éghajlatú. New York New Jersey-vel van kb. egy magasságban.

New Jersey észak-déli kiterjedése kb. 270 km., ez alig több mint Mo.-é.

Akkor most a kérdés, New Jerseynek mediterrán éghajlata van-e, vagy inkább hasonló Mo.-hoz?

P.Elliot 2022.10.28. 21:46:19

@fhdgy: New Jersey eghajlata pont olyan mint otthon.
Vannak neha teveszmek hogy pl, a kiwi nem el meg a mi/ itt es otthon/ eghajlatunkon aztan csak latnad a kiwi lugasomat tele gyumolccsel.
Iden ugyan kevesebb mert megfigyeltem hogy minden masodik evben bo a termes, ha meg kevesebb akklor nagyobbak.

Otthon is van kiwi, sot kiwi ultetveny is mint olvastam.
Tehat okra is lesz csak ultetni kell.

fhdgy 2022.10.28. 21:58:41

@P.Elliot: A kiwiről én is tudom, hogy nálunk megél. A fagytűrése kb. megegyezik a szőlőjével. Ez azt is jelentheti, hogy pár év hurrá holly day, aztán egy fagy tönkreteszi, pár évet várni kell, míg regenerálódik.

Pl. az unokatestvéreimnek van fügefája. Idén is szépen termett, meg ízletes is volt. 2017-ben viszont március elején volt -17 fok, ami betett neki. Kettő év helybenjárás volt.

dikusz. 2022.10.28. 23:13:34

@P.Elliot: Világjelenség, majd' minden ország focicsapataiban, kézi-, kosárlabdacsapatában játszanak "idegenlégiósok".

Ismerősöm unokája (még általános iskolás) nagyon tehetségesen focizik, és nagyon szereti is a focit. Egy nagy múltú focicsapat tehetségkutatói megkeresték őt, és azóta a klubnál van. Minden áldott nap edzés van, és még azt is megszabják neki, hogy mit sportolhat.

A lehetőségek -hogy az iskolákban mit, és hogyan lehet sportolni- nemigen különböznek mostanság attól, mint ami a mi időnkben volt. Bár akkor nem volt luxus a sport, voltak egyesületek, ahova a sportolni vágyó iskolások el tudtak menni anélkül, hogy a szülőknek komoly összegeket kellett volna kifizetni ezért.

dikusz. 2022.10.28. 23:19:01

@P.Elliot: Olyan mennyiségben, hogy kereskedni lehessen vele, biztos nem. Sőt, szerintem egyáltalán nem termelnek itthon okrát.

M. Péter 2022.10.29. 00:28:15

@P.Elliot: Van sok fociakadémia Mo.-n, de csak arra céljuk, hogy lenyúlják az állami támogatást. Ha egy csapat nemzetközi színvonalú játékost akar, akkor külföldön kell szétnéznie.

A válogatottban is vannak érdekes dolgok, pl. Callum Styles angol, az angol másodosztályban játszik, angol válogatottságra nincs esélye, de egy magyar nagyapja révén magyar válogatott, a brazil Paulo Vinícius, honosított magyar állampolgár is játszott a magyar válogatottban.

P.Elliot 2022.10.29. 02:12:52

@M. Péter: Erdekes,.....persze mostanaban mindenhol van"vendegjatekos".....

P.Elliot 2022.10.29. 02:15:04

@dikusz.: Na akkor nem tudhatod hogy nem-e lesz a kolokbol egy hires futbalista, legalabb ismered.

Congeria 2022.10.29. 03:35:11

@P.Elliot:
A kiváló magyar focisták külföldi clubokban játszanak, azok meg tudják őket fizetni. Tanulni és fejlődni is tudnak ott. Amikor a magyar válogatott csapat játszik, akkor viszont hazajönnek a magyar mezt felhúzni és igen sikeresek.

BTW, hogyan tudsz computerezni, gépelni egy csuklóval?

P.Elliot 2022.10.29. 03:52:13

@Congeria: Aha, ertem mar, a valogatott csak osszejon ha jelentos meccs van.

Tudok kompjuterezni csak lassan es nehezen, szerencsere a bal csuklom tort el, a jobb az ep. Amugy idegesitoen telik az ido mert minden munkamban akadalyoz ez , sot soknal nem is tudom csinalni, a csalad nem is engedi, nagyon zavar ez a mozgaskorlatozas.

Congeria 2022.10.29. 05:22:44

@P.Elliot:

Nem "jelentős", hanem nemzetközi mérkőzések, pl. világbajnokság, európai bajnokság, olimpia. Magyarországot képviselik. Nemzetek csapatai játszanak egymás ellen.

Én nem szoktam nézni semmilyen meccset, nagyon izgulós vagyok. A fiaim sportoló korukban még az úszóversenyeket végig izgultam, de a vizilabdát már nem tudtam.
Ez az ismeret csak rám ragadt. Tévedhetek.

SzZoole 2022.10.29. 16:13:04

Ilyen nincs és mégpedig van, 20 fok, verőfényes napsütés október végén, a rózsám virágzik meg valami sárga virágú bokor is, nincs szívem visszametszeni őket, hova lesz ez a világ……

ibb.co/XZgdmf2

Golf2 2022.10.29. 17:24:40

@P.Elliot: Vettem gyógyszertárban kurkuma tabletta.

P.Elliot 2022.10.29. 17:35:45

@Golf2: Aztan ird meg hogy mit hasznalt hosszabb tavon, tunetek, mindent... A gingert sem art ha beveted.
En is vettem de porban, fuszerkent majd nezek ra receptet meg friss ginger gyokeret, abbol majd teat fozogetek meg fozok vele, sok kinai es japan recept kis van amibe kell.

Majd utanenezek hogy melyik fuszer vagy noveny tartja karban az agyat. A fokhagyma is hires errol, foleg a nyers. Az oregkori agyerelmeszesedestol mindenki tart.

Meg a csalad is, ...meltan!

fhdgy 2022.10.29. 19:14:11

@P.Elliot: "Az öregkori agyérelmeszesedéstől mindenki tart", á, nem csak azok, akiknek nincs, vagy még nem súlyos!

fhdgy 2022.10.29. 19:15:50

@SzZoole: 20 fok, az semmi, itt az előbb, este hét előtt, kint, egy szúnyog akart lakmározni belőlem! Október 29.-én, érted?

fhdgy 2022.10.29. 19:18:46

@SzZoole: Ma a lányok kitettek magukért, felejthetetlenek voltak. Nem azért, mert olyan jók voltam, hanem mert olyan rosszak voltak.

Az egyik pl. szájba rúgott. Jó pár meg dilis volt. Évekkel ezelőtt volt ilyen rossz fejni őket. Nem tudom, hogy mi lőtte őket, de dili volt a köbön!

SzZoole 2022.10.29. 20:03:57

@fhdgy: reméljük decemberre hidegebb lesz, máskülönben, hogy fogja a mikuláncsbácsi ijesztegetni a kismurmucokat ilyen melegben :-)))

ibb.co/mJs0QkL

SzZoole 2022.10.29. 20:07:09

@fhdgy: “ Ma a lányok kitettek magukért, felejthetetlenek voltak. Nem azért, mert olyan jók voltam, hanem mert olyan rosszak voltak.”

Lehet a korai menopause teszi :-)))

fhdgy 2022.10.29. 20:10:22

@SzZoole: Nem. Nagyon nem! Tombolnak a hormonok.

Ma a lányok dilisek voltak, de arról nem írtam, hogy a fiúk meg törtek, zúztak!

SzZoole 2022.10.29. 20:16:42

@fhdgy: most van a bagzási idő a kecskekisasszonyoknál?

A bakkok is strumangolnának? :-)))

fhdgy 2022.10.29. 20:17:43

@SzZoole: Úgy, ahogy írni tetszik!

fhdgy 2022.10.29. 20:19:30

@SzZoole: Talán holnap a csajoknak teljesülnek a kívánságaik!

A fiúk közül csak egy mehet a mennybe! ( képletesen )

SzZoole 2022.10.29. 20:25:55

@fhdgy: gondolom az új bak :-)

Egy bak megbirja ugorni az összes jányt? :-)

fhdgy 2022.10.29. 20:29:53

@SzZoole: Egy bak elvileg egy 50-es háremnek is kedvére tud tenni.

Itt most csak 12-13 lesz a követelmény!

SzZoole 2022.10.29. 20:32:00

@fhdgy: minden nő álma lenne egy ilyen bak :-)))

fhdgy 2022.10.29. 20:32:42

@SzZoole: Túl messzire mész a következtetéseiddel!

P.Elliot 2022.10.29. 21:27:52

@fhdgy: Itt is meleg nap volt, napos de csak delutanfele.
Ez itt nem szokatlan, emlekszem vagy 40 evvel ezelott egy csaladi unneppel kapcsolatban hogy ezen a napon is milyen szep ido volt.
Oktober eleje hideg altalaban de utana azert felmelegszik. Halaadas napja november vegen meg mindig szep oszi ido, egyszer emlekszem arra hogy azon a napon szankon vittuk a kislanyunkat a parkba es igencsak belemerult a hoba a csizmank.

Fel fognak menni a futes arak szerintem mindenhol.

fhdgy 2022.10.30. 08:06:26

@P.Elliot: Itt az elmúlt pár nap ködös, nyálkás volt. Volt, amikor csak 12 után szállt fel a köd. Aztán nem sokra rás szép napsütés. A legmagasabb hőmérséklet 18-20 fok volt.

SzZoole 2022.10.31. 15:29:20

Becsomagoltam, remélem semmit nem felejtettem ki :-)

ibb.co/Wxy64zD

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.10.31. 16:24:32

Jo reggelt (estet) mindenkinek :) tegnap jottunk haza egy par napos, nagyon szep oszi Sierrak-beli kiruccanasrol. Akartok egy kepes sztorit az aranylaz, es Hollywood aranykoranak idejerol? :)

SzZoole 2022.10.31. 17:39:58

@Zsuzsi65: legyen sok csini-Zsuzsis kép :-)

P.Elliot 2022.10.31. 18:32:07

@Zsuzsi65: Persze hogy akarunk, en legalabbis, tudod hogy mindig ertekeltem a beszamoloidat, irjad csak...

Golf2 2022.10.31. 18:44:36

@SzZoole: Féltucatnyi bizalmas kormányzati iratot továbbított a kormány zárt e-mail-szervereiről személyes e-mail-címére az elmúlt hetekben Suella Braverman "brit" belügyminiszter. (Aki mellesleg indiai szülők gyermeke - a szerk.) Az ügyben, amely Rishi Sunak miniszterelnök kormányának első komolyabb belpolitikai botrányává kezd fajulni...ejnye ejnye...

SzZoole 2022.10.31. 18:46:04

@Golf2: nincs új a nap alatt

Golf2 2022.10.31. 18:48:22

@SzZoole: gyanú szerint az orosz elnöknek dolgozó ügynökök feltörték Liz Truss volt brit miniszterelnök magántelefonját – adta hírül a The Mail. A portál szerint az ügynökök megszerezték a legfontosabb nemzetközi szövetségesekkel folytatott tárgyalások szigorúan titkos részleteit...
Ennyi balfaszt...

Golf2 2022.10.31. 18:52:18

@Golf2: Bolsonaro vereséget szenvedett...
Hála Istennek,1 patkánnyal kevesebb,orbánc duzzoghat.

SzZoole 2022.11.01. 16:30:31

Na hol van mindenki, a temetőben égeti a gyertyát?

nyuszigonosz 2022.11.01. 17:38:50

@SzZoole: Ma autópályák voltak. :-) Hosszú hétvége lett így, hogy ma a munkaszüneti nap. Ki kellett használni. :-)

SzZoole 2022.11.01. 17:41:44

@nyuszigonosz: felétek is négy napos ünnep volt, Magyarországon tudom, hogy az van, nálunk nem day off a november elseje.

nyuszigonosz 2022.11.01. 18:22:46

@SzZoole: Nem dehogy. :-)
Csak hát hétvége aztán a hétfö ugyan munkanap de a kedd (ma) meg nem - és a hétföt aki tudta szabaddá tette. Így lett hosszú hétvége. :-)

SzZoole 2022.11.01. 18:31:51

@nyuszigonosz: dejóegyeseknek :-)

Én meg húzom az igát…….sírok :-)

nyuszigonosz 2022.11.01. 20:43:48

@SzZoole: Majd ha elhiszem. :-)

Amúgy itt is csak öt tartományban a 16- ból volt a mai nap munkaszüneti.
Jó helyen kell élni. :-)

Golf2 2022.11.02. 12:45:30

@SzZoole: külföldön biztosítási jogviszonnyal rendelkező adózóknak meghatározott IDŐNKÉNT??? kérelmezniük kell járulékfizetési kötelezettségük előírásának törlését, és ezzel egyidejűleg ismételten igazolniuk kell külföldi biztosítási jogviszonyuk fennállását...Eddig is így volt ez a szivatás?

SzZoole 2022.11.02. 13:36:51

@Golf2: halványlilafingomsincs, és őszintén, nem is igazán érdekel :-)

fhdgy 2022.11.03. 20:32:17

Bármi meglepő is, van ár csökkenés is.

Ma vettem zártszelvényeket és 6 méteres szála 500 HUF-fal volt olcsóbb, mint korábban.

P.Elliot 2022.11.04. 13:38:34

Nincs uj poszt?

Hat ez jol leult.
Ez azt jelenti hogy itt mar vege a beszelgetesnek?

Igazan sajnalom, egyreszt meg is ertem, ha valahonnan elmennek az emberek azt a topikot nem erdemes tovabb tartani.

fhdgy 2022.11.04. 14:39:20

@P.Elliot: Aki itt van viszonylag közel hozzám, nem csodálkozom, hogy nincs kedve kommentelni.

Elég álmos idő van, én is legszívesebben aludnék egyet, de már nincs rá idő, nem sokára megyek a kecskékhez.

dikusz. 2022.11.04. 15:43:51

@P.Elliot: Az összes blog, amelyiket olvastam (nem volt túl sok), és hozzá is szóltam pár év után megszűnt. Egyet kivéve, de a törzstagok ott nagyon kitartóak.

Ha megnézed a Blogajánlót itt a H.A.-n azok a blogok sem aktívak már, pedig itteni törzstagokéi.
Ez a blog akkor ült le (ha jól emlékszem), amikor a bloggazda írt egy lezáró posztot, hogy befejezte. Megmondta akkor lesz új, ha mi írunk.
Megértem a döntését, mert akkor sem érkezett be a tagoktól új írás. De minden nap jelent meg új poszt, ami nem feltétlenül volt szerencsés. Szerintem kevesebb több lett volna.

dikusz. 2022.11.04. 16:01:14

@P.Elliot: Beszélgetni meg csak akkor tudunk egymással, ha kapunk választ a kommentünkre.

Volt már arra nem is egyszer példa most, és régebben is, hogy válaszoltam, írtam valakinek, és nem reagáltak, pedig érdekelt volna a véleményük. Nem tudtam mi van, haragszanak-e valamiért?
Aztán lehet csak az volt a gond, hogy a világ másik felén élnek, vagy dolgoznak, és nem ülnek állandóan a gép előtt. Három nap múlva meg már lefutott a téma.

P.Elliot 2022.11.04. 16:56:50

@dikusz.: Sokszor van olyan hogy nincs ido irni, mire van addigra ti agyban vagytok az idoeltolodas miatt.
Meg talan olyan is hogy az illeto igazat adott neked bar nem jelezte.
Volt hogy nalam is kimaradt a valasz ennek -annak, meg ettol-attol, mondjuk nem tartottam tragedianak.

Igen regen porgott az egesz, jon a tel, tobb idom lesz, lehet hogy inditok egy topikot csak sima beszelgetesnek.

A blog nem nekem valo, oda kotelezoen jarni kell, eletben tartani de miert is?
Digger blogjat szerettem de volt egy pont az utolso posztjai elott ahol nem akartam elhinni hogy ezt o irta, vagy irattak csak vele, esetleg mas irta helyette mert annyira mas volt, nezeteivel total ellentetes, ez nem o volt akit annyira szerettem olvasni.

Az igazi kedvencem hagyma blogja volt, van hogy meg mindig rakattintok es olvasgatom es faj a szivem erte hogy igy ert veget.

Azt is hogy nem talalkozhattam vele pedig megbeszeltuk hogy ha autos utazgatasaink kozben arrafele jarunk beugrunk hozzajuk.
Kozben a ferjem meghalt, egyelore nem ugy fest hogy arrafele jarnank de ha igen, irok a felesegenek/ nem szamit ha ujra ferjhezment/ es megkerdezem hogy meglatogathatom-e egy kis beszelgetesre, meg vinni akarok neki valamit amit egyebkent is vittem volna ha hagyma el.

Emlekszem hagyma azt irta hogy annak a nonek a szeme mindig nevetett, eloszor is abba szeretett bele. Tenyleg neveto akkor is ha nem mosolyog, alul a szemheja olyan mintha meg lenne duzzadva/ rossz meghatarozas de nem tudok hirtelenul kulonbet/, attol olyan neveto de egyebkent is mosolygos volt.

En elhiszem hogy Tivadarba bele lehetett szeretni egy nonek mert csondes volt, azok a deli allamban lako pasasok jobbjara hangos, verekedos barmok, inkabb felni kell toluk, nem hiaba kerdezte meg lanykeresnel az a no hagymatol hogy szokta-e verni a feleseget.

Olyan kellemes kulseju kis no volt szegeny, kar hogy igy sikerult neki az elet.

En remelem hogy talalt ujra maganak, ezuttal egy nem verekedos pasast.

Golf2 2022.11.04. 17:29:09

@P.Elliot: Miért szinte mindig a férfiak halnak elöbb,ahogy írod is? Ebben nem kéne egyenjogúság? Ráadásul később mehetnek nyugdíjba...

P.Elliot 2022.11.04. 17:44:40

@Golf2: A kezetekben van az egyenjogusag csak elni kell vele.

A nok ritkan es moderaltan isznak, nem zabaljak magukat agyon zsiros kajakkal, nem heveresznek a teve elott/ hazimunkazni kell, gyereket apolni, nevelni, ellatni/ es igy tovabb....

Vedd at a nok eletmodjat es sokaig fogsz elni.
Nyugdijba elobb mennek de megerdemelten, a csalad munka utani ellatasa a hosszu evek alatt elegge ki tudja oket nyujtani egeszsegileg is.
Kezdheted az eletmodvaltast.

Csodabogár 2022.11.04. 18:46:46

@dikusz.: Sajnos tényleg elülnek a blogok. Én is igen ritkán írok, de néha aztán elég sokan olvasnak. Kommentek nálam igen ritkák, csak azok szoktak néha valamit hozzá szólni, akik személyesen ismernek. Persze nem is olyan témákról írok, amihez sokat hozzá lehetne tenni. Igazából magamnak írok, mikor pont írhatnékom támad.
Ez itt nagy kár. Én nemigen olvasok más blogokat, de itt nagy és színes társaság volt, kár érte. Valaki már irhatna valamit és megint belendülnének az emberek.

fhdgy 2022.11.04. 19:08:03

@P.Elliot: Nem, nem! Nem szoktam vitatkozni veled, de most nagyon ellent kell, hogy mondjak!

A férfiak a tenyerükön hordják a nőket, a széltől is védik őket, vigyáznak rájuk, mint a szemük fényére!

Így, az őrzött tovább él, mint az őr!

Mondj ellent, ha tudsz! -:)

P.Elliot 2022.11.04. 19:17:32

@Csodabogár: En kuldtem be egy utazasi beszamolot vagy 2-3 honapja amit meg nem tettek ide be.
Jo, semmi hatar atkelos dolog nincs benne, egy egyszeru beszamolo egy autos utazasrol, lehet hogy HA ugy gondolja hogy nem idevalo de legalabb akkor masfelet raknanak be, valamit amirol lehet beszelgetni.

Egyebkent tudnek folyamatosan egy darabig utazasi vagy masfele posztot irni de az nem hataratkelos.

Zsuzsi is igert utazasit csak gondolom ossze kell szednie eloszor,

P.Elliot 2022.11.04. 19:22:28

@fhdgy:

Te lattal mar ilyen tenyeren hordott szeltol is ovott not?
Nem azert mondom de en egy darabot sem. A regi vilagban talan akadt ilyen ha eleg gazdag volt a ferj es igen szerelmes, na meg feltekeny.

Kihaloban levo kihalt ferfifajta.

fhdgy 2022.11.04. 20:01:16

@P.Elliot: Azért a férfiaknak nehezebb az élete! El kell viselniük a női zsarnokságot! -:)

P.Elliot 2022.11.04. 20:17:24

@fhdgy:
Nem, nem kell elviselni, elhetnek maguk is egyedul, ki tiltja meg nekik es akkor nem kell zsarnoksagban elni, ilyen egyszeru ez.

fhdgy 2022.11.04. 20:23:18

@P.Elliot: Én követem a tanácsodat.

Csodabogár 2022.11.04. 21:49:59

@fhdgy: Te valahol a múlt század első felében jársz! Ilyen nők megszűntek lenni mióta nálunk népi demokrácia lett. Megkaptuk a nagy szabadságot, dolgozhattunk és vezethettük a háztartást is mellette.
Én ugyan soha nem mentem be ebbe az utcába és utálom az egész feminista mozgalmat. Ennek ellenére 18 éves koromtól tudtam gondoskodni magamról, mindig dolgoztam és az volt a jelszaval a férfiakkal kapcsolatbaj, hogy gondoskodjon magáról, mert én magamat mindig el fogom tartani.
A házasságom remek volt, csak a hál választott el minket.:-(( De nem óvott sniki sem a széltől és nem hordott a tenyerén. Rgyen rangó partnerek voltunk.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.11.04. 22:26:01

@P.Elliot: Igen, a poszt meg hatravan, most kicsit be vagyok havazva, mert anyosom temetesenek az elokeszuletei elveszik az idom es energiam nagy reszet.
De nem felejtettem el, valamikor a jovo het utan nekiallok es megirom :)

dikusz. 2022.11.04. 22:32:45

@P.Elliot: Érdemes elolvasnod @Arthamyr: kommentjét, nagyon pontosan leírta, hogy mi lett a Határátkelőből:

"...A belterjesség annak is köszönhető, hogy ritkán van új poszt, ez egy halott blog, azok járnak ide leginkább, akik valamikor régebben ideszoktak." - teljesen igaza van.

Igazi határátkelős posztok már akkor sem voltak túl gyakoriak, amikor elkezdtem kommentelni, kb 4 éve. Viszont a társaság jó volt, a bloggazda jobban törődött a bloggal, ha nem túl gyakran, de hozzá is szólt.
Aztán elkezdődtek a beszólások, veszekedések, összeveszések a törzstagok között, ez indította el a lavinát. Voltak, akik pont emiatt szálltak ki.
Hagymáról: nem volt könnyű természetű ember, bár valóban jól írt, de nem tűrt el ellenvéleményt, és nem ismerte el, ha valamiben hibázott, nekem is volt vitám vele. Amikor itt, és egy másik blogon, ahol törzskommentelő volt megtudtuk, hogy elvesztette a harcot, akkor a fia kb olyasmit írt, hogy: apám véleménye néha eléggé tenyérbemászó tudott lenni. Valóban, de ez annyira emberi, szeretettel teli megnyilvánulás volt, tényleg ilyen lehetett életben is.

dikusz. 2022.11.04. 22:51:55

@Csodabogár: Sajnálom én is, hogy ennek a blognak a sorsa így alakult. Annak idején (nem volt könnyű szakasza az életemnek) éppen azért kezdtem el ide kommentelni, mert olyan jó hangulat volt. Nagyon jót tudtam derülni azon, ahogy egymást ugratta a társaság. Aztán, mint fentebb említettem, elfogyott a téma, jöttek a beszólások, egymás szekálása, és azt hiszem, a bloggazda és belefáradt, és akadt fontosabb feladata is.

A saját blogról: ha magadnak írsz, akkor nem feltétlen kellene nyilvánosan blogolnod, mert a mindennapjaid akkor nyilvánosságot kapnak, és hacsak nem kapcsolod ki a kommentelést, be is fognak szólni.
Már én is gondolkodtam azon, hogy leírom az emlékeimet, de az biztos, hogy nem blog formájában fogom tenni. A fiam kért is rá, hogy tegyem ezt, neki emlék lesz, mást meg úgysem érdekel, meg nem is tartozik senkire.

Nekem is van legalább három posztom elkezdve, hogy ide beküldöm, de minél több idő telik el, annál jobban elbizonytalanodom, hogy érdemes-e befejeznem. Itthoni élmények, séták, nem biztos, hogy mást érdekelnek.

P.Elliot 2022.11.05. 00:46:18

@Zsuzsi65: Anyosod meghalt? Szegeny!

Mi tortent? Beteg volt? Nem lehetett az olyan idos. Szegeny aposod, most mi lesz vele, egyedul fog elni tovabb a hazukban vagy van vele valaki?
Nem, ne siess a poszttal, majd kivarjuk van ido. Reszvetem a csaladnak....

P.Elliot 2022.11.05. 00:59:26

@dikusz.: Hagymarol nekem nem a nehez termeszete jut eszembe mert alig ismertem, hanem a blogja, azon belul az a szerencsetlen elete ahogy itt elt. Sok magyar jon ki illegalisan de valahogy mindenkinek elrendezodik az elete. Mar az elejetol.

Nagyon feldult az amikor olvastam hogy meg egy szobaja se volt egy idoben es munkaja sem, penze sem, sot ott toltotte az ejszakat egy szemetesnel ahol megjelentek az ejjeli allatok kikotorni a szemetbol ami eheto es hogy a kozelben lakok vittek neki enni vagy ilyesmit.

Ami a fiat illeti ilyen velemenyt a halott apjarol, megvan a velemenyem rola.
Egyebkent egy szot se szolhat senkirol mert igazan megerte a penzet az is vagy meg rosszabb lehetett mert olvastam az ujsag hirekben hogy vett egy rendorjarori kocsit/ itt szoktak ilyet selejtezni, jo strapabiro kocsik, hasznalni csak ugy szabad hogy atfesteted.

Ez a jellemtelen alak meg vezette ugy ahogy volt, mint ahogy az ujsagcikk irta, megjatszotta a sherifet, / valoszinu valami egyenruhat is keritett vagy ahhoz hasonlitot es megallitgatta a kocsikat, jatszotta a rendort.

Ezert itt nagyon komoly buntetes jar, es ez kritizalta az apjat?

Ez valami borzaszto, ekkora lecsuszast, az is hogy sehol egy allando munka/ a vege fele mar igen/, egy nyugodt zug, mindenkit sajnalni tudok aki odaig jutott.

Ezt a pasast is.

P.Elliot 2022.11.05. 01:03:34

@dikusz.: Mar olyan sokszor irtam hogy kuldjel mar posztot, annyi sok emleked lehet annyi sok kilometer es csavargas utan.

Erre kiderul hogy 3 posztod is van de meg nem fejezted be.

Kerlek szepen csinald, te olyan helyeken jartal ahol mi nem, legalabb masok elmenyeit elvezhessuk.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.11.05. 01:26:34

@P.Elliot: Anyosom mar eleg idos, 92, es egy ideje demenciaja volt. Az utobbi par honapban kezdett leepulni, fogyni kezdett - a demencia elorehaladtaval a fizikai allapot is romlik. Mar egy par honapja egy otthonban volt, mert otthon a sogorom, aki vele lakik, mar nem tudta gondozni.
Aposom mar 7 eve nem el...erdekes veletlen egybeeses, mert latom, hogy pont arrol volt szo feljebb, hogy a nok tovabb elnek altalaban, mint a ferfiak :)

P.Elliot 2022.11.05. 01:43:55

@Zsuzsi65: Kicsit meg vagyok ezzel zavarodva. Evekkel ezelott valami fotot is feltettel, karacsonyi vagy Halaadasnapi, ki voltak pakolva a etelek es az anyosod is ott volt ha az volt meg mas is es nem nezett ki ilyen idosnek, azert vagyok meglepve.

Akkor ezek szerint a lanyaid amerikai nagyszulei mar nincsenek.

A demenciat ne is mond, vejem apja is abban van, az apolasa borzaszto, nem is szemelyileg hanem folyon meglog ha nem figyelik, koszal, elviszi a kocsikulcsot, kocsival egyutt es csaladot a hidegleles kerulgeti.

Ennek is valami otthon kene de nem hajlando bemenni, apolot plane nem akar maga korul, csak a szuk csaladot, neha meg azt sem.

Borzaszto betegseg.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.11.05. 03:08:15

@P.Elliot: Nahat, micsoda memoriad van! :) Tenyleg volt jo par eve egy ilyen posztom :)
Igen, sajnos a demenzia/Alzheimer egy olyan betegseg, ami inkabb a csaladnak megterhelo. Anyosom is parszor elment otthonrol, utana meg nem akart hazamenni, a rendorok segitsegevel sikerult hazavinni. Az volt a paranoiaja, hogy a gondozoja meg akarja ot mergezni...
Egy ido utan a mozgasaban is korlatozva volt, kerekes szekbe kenyszerult, ekkor dontott ugy a csalad, hogy ideje beadni ot egy otthonba.

fhdgy 2022.11.05. 11:22:02

@Csodabogár: Nem járok a múlt század első felében, csak egy kicsit provokáló voltam, mindjárt lett is pár hozzászólás! -:)

Golf2 2022.11.05. 11:24:59

@P.Elliot: Vannak normálisan étkező,nem ivó,gyerekkel törődő férfiak is. Az idősotthonokban 10ből 7 nő csak 3 férfi.Inkább genetika.Ezért igazságtalan hogy itt 58 évesen fiatalon lelépnek a nők nyugdíjba,a férfiak nagyrésze meg se éri a 65öt. Fordítva kéne.

P.Elliot 2022.11.05. 15:42:19

@Golf2: Majd akkor beszelj igazsagtalansagrol ha a ferfiak atveszik a munka utani hazimunkakat.
Addig egy szavad sem lehet.
Egyebkent miert akarsz tovabb elni? Szeretned a tolokocsit, a zavart fej diktalta bolyongast vagy mit?

En viszont nem, barmikor utnak indulok amikor a betegseg ugy diktalja illetve mar atleptem azon hogy ragaszkodjak az elethez, foleg nem szeretnem megerni az effele bolyongasokat, a zavart fej ijedtseget/ valoszinu hogy tele vannak felelemmel, neha agresszivitassal, zavartsaggal, mire jo ezt fennttartani?

En inkabb ettol felek. Sokkal jobb meg eroben utnak indulni mint zavarodva kesobb.
Nem olyan menyorszag ez a vilag hogy egy idon tul olyan nagyon ragaszkodnek hozza. Megeltem a jot, ne kelljen mar lecsuszni a rosszra....

P.Elliot 2022.11.05. 15:57:28

@fhdgy: Na ez az, valamirol beszelgetni kell es akad mindjart hozza tars.

Most jottem az orvostol, csak gyogyszer feliratas a kovetkezo 3 honapra, bejelentese a csuklotoresnek hogy naluk is meglegyenek a korhazi papirjaim.
Uj doktornohoz kerultem/ ez egy orvoscsoport/, egy fiatal indiai lany, omlott belole a szo amikor erdeklodtem a gyogyszerem irant hogy ha felmenne a vernyomasom valami miatt akkor szedhetek-e be meg belole.

Te, ez felmondta az egesz vizsga anyagat ebbol, azt is hogy a gyogyszerem a legkisebb hatoanyagot tartalmazza, errol a tobbi nem beszelt, tehat enyhe, rendkivul elveztem, vegen meg is dicsertem hogy milyen kiterjedt tanacsokat kaptam, / a tobbi is elmondja de rovidebben/, olyan aranyos volt, igazi jo orvos lesz belole.

Egyre tobb indiai orvos van, en szeretem oket, egy kivetelevel a Dr. Achmed aki viszont istenverte akadekoskodo, feleslegesen aprolekos, minden szarba belekot, hehehe.
Egyebkent az is nagyon jo orvos csak tobbnyire feleslegesen aprolekos.

Egyszer szoba jott/ az itteni orvosok beszedesek, a maganeletuket tekintve is ha olyasmire fordulna a szo/ hogy a felesege ukran, gondolom egy kis szoke szepseg, / a pasas se nez ki rosszul csak nagydarab, kopasz /, es persze a zoldkartya is valoszinu lokott az ukran lany dontesen.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.11.05. 17:32:21

@P.Elliot: Szamomra nincsenek veletlenek...micsoda idozites, hogy a ferjem tegnap,amikor lement az oceanpartra kicsit kifujni a het faradalmait, es stresszet, latta, hogy valami keszul: Alzheimer walk szombaton!
Szamomra mindig szimpatikus volt itt az USA-ban, hogy az emberek spontan modon is nagyon sok mindent kezdemenyeznek, sok non-profit szervezet szervez ilyen akciokat, amivel valamiyen ugyre akarjak felhivni a figyelmet es/vagy adomanyt gyujtenek.
Ez itt egy 2 merfoldes seta az oceanparton (Huntington Beach), es a kulonbozo szinu szalagok/viragok megvasarlasaval az Alzheimer kor elleni kulzdelemt tamogatjak. A kulonbozo szinek azt jelentik, ha valaki 1. tamogato 2. hozzatartozoja hunyt el demenciaban 3. o maga szenved ebben

keptarhely.eu/view.php?file=20221105v01xdwx8q.jpeg

P.Elliot 2022.11.05. 17:47:27

@Zsuzsi65: Itt New Jerseyben ugyanez van. Rengeteg rendezveny a betegekert, kutatasert, 5-10-20 $-os belepok, van ahol annyit adsz csak amit akarsz.

Kozben persze vannak tarsaid akik ugyanezert mentek, lehet dumalni, segiteni szervezkedni, akar baratokat talalni, igen, jok ezek a kozos osszejovetelek es valoban segitseget jelent a szervezetnek. Az is jo hogy sok gyereket elhoznak ra es mar koran megtanuljak ugyanezt.

Tegnap ota tobbszor eszembe jutott az anyosod hogy ugye en nem jarok igy?
Nehez dolgok ezek.
Lanyaid mar nagyok lehetnek, elvegeztek az iskolakat? Elhuztak mar otthonrol ?

Baratnom sirankozott hogy az unoka kulon koltozott toluk, 20 eves es alig varta, hehehe..... Mondtam neki hogy orulj az oromenek, kinek van kedve otthon lakni ha mindenbe beleszolnak/ a nagymama foleg/....Hogy o nem...
Dehogyisnem!

fhdgy 2022.11.05. 18:41:45

@P.Elliot: Az élet egy misztérium, ne keressünk benne sok racionalitást. Persze van benne, de csak addig, amíg kvázi jól mennek a dolgok.

Én is láttam már bátor embereket ( amíg nem szorult a húrok a nyakuk körül ). Láttam olyanokat is, akik emelt fővel néztek szembe a sorsukkal. Én is szeretnék bátor lenni, ha eljön az idő, de a nagy kérdés, hogy mi leszek akkor, ahhoz képest, ami most vagyok?

Ezt nem tudhatjuk.

Mint volt katonatiszt, sokat gondolkodtam azon, hogy amikor már semmire sincs remény, nem lenne jobb egy pisztoly az ember keze ügyében?

Hangsúlyozom, ezek nagyon teoretikus dolgok. Amíg nem reális a veszély, könnyű játszani a nagymenőt, de mi lesz akkor, amikor nem babra megy a játék!?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.11.05. 21:48:46

@P.Elliot: Lanyok amolyan itt-is-ott is allapotban :) Nagyobbik eppen Washington DC-ben gyakornokoskodik, es remeli, hogy sikerul ott allast kapni valahol. O szereti a keleti partot, a negy evszakot, az europaihoz valamivel kozelebb allo miliot, szoval el tudna ott kepzelni az eletet.
A kisebbik meg itthon, most community college-ba jar helyben, es tervezi, hogy transzferal egy CA allami egyetemre, esetleg Oregon is szoba kerult...meglatjuk, neki hogyan alakulnak a dolgai. Manapsag nehez kulon koltozni, ezt biztos te is tudod, az berleti es minden mas arak az egekben...

P.Elliot 2022.11.06. 00:11:23

@Zsuzsi65: Sok szerencset a lanyoknak, biztos vagyok benne hogy megtalaljak a jo eletet maguknak a jovoben, buszke lehetsz rajuk.

Gyorsan telik az ido, mi? Nemreg voltak gyerekek, kulonosen a kicsi, ha jol emlekszem 5 eves volt amikor kijottetek aztan nezd meg, felnott!

P.Elliot 2022.11.06. 00:14:32

@fhdgy: De, a pisztoly nem is rossz valasztas, gyors bar inkabb jobb lenne ha elaltatnanak, jobban mondva tul altatnanak.
Na majd lesz valahogy, tuljutunk rajta ha odakerulunk.

P.Elliot 2022.11.06. 00:52:37

@fhdgy: A multkor irtam a New Yorki maratonrol.

Most lesz vasarnap, odacovekelem magamat a teve ele. Lattam az elozetest, penteken mar ment a felvonulas New York valamelyik reszen, azt hiszem a Central Park korul, nagy hepaj, zaszlokkal felvonultak azok az orszagok akik reszt vesznek benne, hatalmas mulatas ment maris, Magyarorszag is ott volt nagyjabol 10 versenyzovel. Meseltek hogy 1970-ben kezdtek el ott a maratont 170 versenyzovel es holnap 50 ezer ember fogja megfuttatni a sportcipojet.

De jo lenne bemenni megnezni, bar nezoje eloben szerintem tobb lesz mint 50 ezer.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása