oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2022. február 16. 19:43,  Múlhat-e a választás sorsa a határátkelőkön? 125 komment

2022. február 16. 19:43 Határátkelő

Múlhat-e a választás sorsa a határátkelőkön?

Vajon inkább a kormányra vagy inkább az ellenzékre szavaznának a határátkelő magyarok április 3-án? Hány mandátum sorsa dőlhet el és (ami még izgalmasabb) dőlhetne el rajtuk keresztül, különösen, ha döntő többségüknek nem kellene nehezített körülmények között, személyesen szavazni? Ezeket az izgalmas kérdéseket próbálta megválaszolni a 21 Kutatóközpont felmérése, melyet szerda délután mutattak be és amit most megpróbálunk összefoglalni.

szavazas_3_foto_pixabay_com_fill_1.jpg

A négyévente megrendezett parlamenti választások idején rendre felmerül a kérdés, vajon miként befolyásolná a végeredményt, ha a (jellemzően Nyugat-Európában élő) határátkelő magyarok is szavazhatnának levélben, hasonlóan a külhoni (azaz erdélyi, vajdasági, felvidéki, kárpátaljai) honfitársaikhoz.

(Erre mondta a Magyar Tudományos Akadémia Politikatudományi Intézetének főmunkatársa, Szabó Andrea a bemutatón, hogy „a külhoni magyaroknak többletjogaik vannak a többi külföldön, jellemzően Nyugat-Európában, élő magyarral szemben”.)

Vajon tényleg inkább az ellenzékhez húznak-e a határátkelők és ez magyarázza-e, hogy a kormány megpróbálja megnehezíteni a szavazásukat? A kérdésre a választ a 21 Kutatóközpont (egyébként itt teljes egészében elérhető) felmérése próbálta megadni. (Akit a Facebookon élőben is közvetített bemutató prezentációs anyaga érdekel, az ide kattintson.)

Mielőtt belevágnánk, egy rövid megjegyzés: a magyarországi bejelentett lakcímmel rendelkezők – márpedig a határátkelők döntő többsége ilyen – csak személyesen szavazhatnak az országgyűlési választáson, míg azok, akiknek nincs bejelentett lakcímük, levélben is. Lényeges különbség, hogy az első csoportba tartozók listára ÉS egyéni képviselőjelöltre is voksolhatnak, míg utóbbiak csak listára – egyebek mellett ezzel is magyarázza az Orbán-kormány a különbségtételt.

Nos a 21 Kutatóközpont külföldön 5000, Magyarországon 3000 embert kérdezett meg tavaly december közepe és idén január vége között.

„Brutális, túlnyomó ellenzéki fölény”

Ami a párttámogatást illeti, „brutális, túlnyomó ellenzéki fölényt” mértek – fogalmazott Bojár Ábel, a tanulmány ismertetője. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha most vasárnap lennének a választások, a határátkelők 12 százaléka szavazna a Fideszre és 43 százaléka az ellenzékre. (Magyarországon ez az arány 33-30...)

partpreferenciak.jpg

„Paradox módon ez a kutatás igazolja a kormány döntését” – jegyezte meg a bemutatót követő beszélgetés egyik résztvevője, a Medián közvéleménykutató cég vezetője, Hann Endre, utalva arra, hogy az Orbán-kabinet nyilván nem véletlenül nem könnyíti meg a határátkelők szavazási lehetőségeit (nem kis tömegről van szó, a felmérés 415 ezer emberrel számol). „Nyilvánvaló választási csalás az, amit a kormány a választójogi törvénnyel megalkotott” – tette hozzá.

Apropó, könnyítés: azt is megnézték, mennyiben segítené a szavazási hajlandóságot, ha maximum 1 órát kellene utazni a voksoláshoz, mi lenne a helyzet, ha hat órát és mi akkor, ha online lehetne szavazni.

Kiderült, hogy „ha kevesebb, mint egy órát vesz igénybe a részvétel, a válaszadók 55%-a biztosan elmenne, míg, ha a részvétel több mint 6 órába telne, a biztos részvételi szándék 17%-ra csökken. Ez az utóbbi érték közelít leginkább a 2018-ban tapasztalt részvételi arányhoz, ami arról is árulkodik, hogy a legtöbb kivándorolt magyar valóban sok órás időbefektetés árán tudott csak részt venni a választásokon. Az is látható az adatokból, hogy az online részvételi lehetőség mozgatná meg leginkább az embereket. Ha online részt vehetnének a választásokon, a válaszadók 70%-a menne el biztosan, ami már közelítene az itthon élők körében valószínűsített részvételi arányhoz.”

reszvetel.jpg

Mit jelent mindez a parlamenti helyek számában?

Jó, jó, mondhatjuk erre, de mit jelentene ez a választás kimenetele szempontjából? A 21 Kutatóközpont adatai szerint ha 1 órán belül elérhető lenne a szavazás, akkor 3-6, online voksolás esetén 9-14 egyéni választókerületben változtathatnának az eredményen a határátkelők.

„Ez nem azt jelenti, hogy 9-14 plusz mandátumra számíthatna az ellenzék, ez az a szám, amely esetben egyáltalán felmerülhet, hogy a külföldön élő magyarok szavazata változtathatna az eredményen” – tisztázta Róna Dániel, a kutatóközpont vezetője.

Ezzel együtt is egy kiélezettebb választási helyzetben már a 3-6 választókörzet is (nem beszélve esetleg 14-ről) olyan szám, aminél a kormány a jelek szerint nem akar kockáztatni azzal, hogy ennek a vele szemben döntően kritikus tömegnek megkönnyíti a dolgát.

mandatumbecsles.jpg

Lehetne-e másként?

Pedig ez semmilyen komoly nehézséget nem kellene, hogy jelentsen. A 21 Kutatóközpont munkatársai ugyanis több (jellemzően nyugati) példát is megnéztek, sok helyen lehet postai úton szavazni, sőt, Észtországban (ami ráadásul nem nyugat...) online, akad pedig ahol meghatalmazotton keresztül is leadhatja a voksát a választó.

Hogy mennyire nem áll szándékában a magyar kormánynak a határátkelők szavazásának megkönnyítése, azt Róna Dániel egy érdekes példával illusztrálta. Az Egyesült Királyságban élő románok és magyarok száma nem mutat nagyságrendi eltérést, mégis, a románok 40 helyen szavazhatnak.

Ehhez képest a magyarok London mellett Edinburgh-ban és Manchesterben (ez ugye összesen három hely...) és már ez is előrelépés 2018-hoz képest, amikor egyetlen helyen lehetett szavazni.

„Ha a törvényalkotónak, a kormánynak az a célja, hogy minél több magyar menjen el szavazni, akkor több helyen teszi lehetővé, ha az, hogy minél kevesebb, akkor azt csinálja, amit most” – jegyezte meg Róna Dániel, hozzátéve, hogy a tavaly őszi előválasztáson az ellenzék állami forrás nélkül is simán megoldotta az online szavazást.

Végül hadd zárjuk ezt a rövid beszámolót a tanulmány megállapításával: „reális becslések mellett is döntő jelentőségű lehetne, ha a kivándorolt magyarok szavazáshoz való hozzáférését megkönnyítenék. Ismét hangsúlyozzuk, hogy a szabályozás ugyan jogi kérdés is, ám legalább annyire múlik a politikai akaraton. A fenti kalkulációt pedig – valamilyen formában – a Fidesz kampánytervezői is elvégezhették; a jogi aggályok helyett ez is valós oka lehet annak, hogy a kivándorolt magyaroknak ilyen korlátozottak a részvételi lehetőségei”.

Szóval hogy múlhat-e a választás sorsa a határátkelőkön? Akár múlhatna is, de a kormány ezt a forgatókönyvet aligha szeretné megvalósulni látni.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

(Nyitókép: pixabay.com/fill)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: választás Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4517570582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2022.02.16. 20:33:27

“ (Erre mondta a Magyar Tudományos Akadémia Politikatudományi Intézetének főmunkatársa, Szabó Andrea a bemutatón, hogy „a külhoni magyaroknak többletjogaik vannak a többi külföldön, jellemzően Nyugat-Európában, élő magyarral szemben”.)”

Hogy mi és miért is?????

“ Az Egyesült Királyságban élő románok és magyarok száma nem mutat nagyságrendi eltérést”

A románok kb. 1.2 millióan kértek a letelepedési engedélyt, míg a magyarok kb. 158 ezren. Valóban nem nagyságrendi az eltérés.

Arthamyr 2022.02.16. 20:42:09

@SzZoole: :D

Biztos bennem van a hiba, de eddig még nem nagyon hallottam erről a nagymúltú "21 Kutatóközpontról". Miután az egyik képen azt láttam, hogy az itthon élők közt is vezet az ellenzék, inkább el sem olvastam el a cikket. :)

On: Persze, hogy eldönthetik, de jó lenne, ha nem tennék. Nem tudom, én amikor külföldön éltem, sosem éreztem késztetést arra, hogy szavazzak Magyarországon...
Egyébként nem valószínű, hogy ezen fog múlni, de ha igen, az jó, mert akkor szoros eredmény születik.

SzZoole 2022.02.16. 21:24:31

@Arthamyr: a kampány és az ígérgetések megkezdődtek :-))

kepkuldes.com/?lang=en

És ha nem jön be Viktornak, akkor ez fog rávárni :-))

kepkuldes.com/images/3b77392e0aab846f79f145a94f6849ee.jpg

FutureFry 2022.02.16. 22:49:08

@Arthamyr: “… de jó lenne, ha nem tennék. Nem tudom, én amikor külföldön éltem, sosem éreztem késztetést arra, hogy szavazzak Magyarországon…”
+1
Szerintem mindig ott (és csak ott) érdemes (bizonyos nézőpontból pedig akár kötelesség) szavazni ahol életvitelszerűen él valaki (azt meg - pl. az adótörvények alapján - általában azért elég jól meg lehet határozni, hogy hol van). Jó mondjuk bizonyára vannak komplikáltabb esetek, meg (ki)vándorlásnál azért szokott lenni egy átmeneti időszak amikor ezen elvek alapján sehol sem “tud” valaki szavazni (pl. nekem a 90-es évek egy részében amikor Magyarországon már nem, az USA-ban pedig még nem) de ezek szerintem nem jelentős tényezők, legalább is a “helyiek döntsenek” elvhez képest.

Egyébként a választásokról megint George Will jut eszembe (már idéztem itt), ahogy Ő mondta (mondjuk kicsit kiragadva a szövegkörnyezetből): “… People deserve to suffer the choice they made …”

Shak_tee 2022.02.16. 22:56:28

Szerinten az articsóka olvtárs otthon se fog szavazni.

Shak_tee 2022.02.16. 22:56:37

Sokat számíthat a mai EU döntés magyar és lengyel KORMÁNYÁNYOK ellen, szintén a simlis gattyán és kétfarkú szavazatok száma meglophatja az ellenzéket.

Amennyire itt láttam a dolgokat az elmúlt szavazáskor, a juzerek nagy hányada a saját kis életével volt inkább elfoglalva, tisztelet a kivételnek.

Arthamyr 2022.02.17. 06:01:17

@FutureFry: Így. Szerintem nem gond az "átmeneti időszak", mivel átmeneti, annak jellemzőivel, pl. akkor még akár az sem biztos, hogy végül ott telepszik az ember vagy nagy mértékben tisztában van és ráér foglalkozni a helyi politikával. Írországban az első pár évben szinte azt sem tudtam, hogy melyik párttól mi várható, és nem volt tervben, hogy a jövőben állampolgár leszek.
Be kéne vezetni, hogy az ember szavazatának ereje a befizetett adójával arányos (nem feltétlenül lineárisan, de aki nem adózik, ne is szavazzon, aki meg igen, az szavazhasson, ha akar), az megoldaná ezt a problémát (mondjuk ettől még szerintem a friss, még nem állampolgár bevándorlók nem mennének tömegével szavazni, de meglenne a lehetőségük, ha akarnak). :) Ami egyébként nem jelentős probléma, de ez mást is orvosolna. Kár, hogy ilyesmi nemigen lesz, mert az emberek többsége szeret a szocializmus langyos mocsarában üldögélni.

Arthamyr 2022.02.17. 06:11:35

@Shak_tee: Ugye itt még véletlenül sem rám gondoltál?

Amúgy, ha már itt vagy:
"Szeretem benned az örök optimistát artika :)

She will be around for a long looooong time. "
Amikor ezt a(z egyébként az általam korábban leírtak miatt is valószínűtlen) dolgot állítottad, az oroszok doppingtörténetét is figyelembe vetted? :)

fhdgy 2022.02.17. 09:07:20

@FutureFry: Általában tényleg mondható, hogy ott szavazzon valaki, ahol él.

Viszont lehetnek kivételek is.

Egy bizonyos szempontból kettő nagy csoportra osztom az EU-ban, de Mo.-on kívül élő magyarokat.

Van, aki anyagi okok miatt ment el ( szerintem ezek vannak többségben ) és vannak, akik inkább a khm., hogy is mondjam, a nem éppen ideális Mo.-i közállapotok miatt. Persze, lehet átfedés is. A kalandvágyból, tapasztalatszerzés, stb. miatt elmenőket most a mondanivalóm miatt, nem tartom relevánsnak.

Szóval, aki a közállapotok számára nem megfelelő állapota miatt ment el, az szavazzon, hisz várja, hogy újra itthon éljen.

Akik anyagi okok miatt mentek el, nekik is lehet jó okuk arra, hogy szavazzanak. Lehet, hogy ők szeretnék, hogy itthon is boldoguljanak, ahhoz pedig változás kell. ( félek, hogy lila köd, bár ne legyen igazam! )

Végezetül pedig azt mondom, hogy pesszimista vagyok.

Ha a fityesz győzne, akkor minden marad így vagy a közállapotok még rosszabbak is lehetnek, mert előre az orbáni úton.

Ha az ellenzék győzne, a gazdasági helyzeten ők sem tudnának igazából változtatni. Ebben az esetben a közállapotok, hát isten ments!!! A fityesz az utcára vinné a "zembereket". A következmények beláthatatlanok!

Csodabogár 2022.02.17. 11:02:51

@Arthamyr: Ahol nem izgalmas a politika, ott nemigen érdekelt engem se. Pl. Svájcban sejtelmem se volt semmiről. bár napi rendszerességgel olvastam az újságot, de a politikát és a pénzügyeket átlapoztam. A svédeknél már izgalmasabb volt, ott nagyon is követtem a pártok működését. Aztán mire szavazhattam volna már nem is voltam ott. :-)
Hazai politikát a rendszerváltás óta követem. Mostanában már nem, mert annyira állóvíz lett, hogy totál érdektelen. Most fülelek és figyelek, néha reménykedem is, de nem túlzottan. Mióta itthon vagyok mindig szavaztam, akkor is ha tudtam esélytelen vagyok.

sírjatok 2022.02.17. 14:07:20

Aham, ezzel áltatták magukat ellenzéki politikusok is, mikor várták a levélszavazatokat, csak hogy kiderüljön, pont ugyanúgy szavaztak a külföldön élők, mint az otthoniak.

sírjatok 2022.02.17. 14:07:26

tök jó, hogy van előmodera, mert így legalább tudni lehet, hogy direkt kerülnek be a sitten seggbekúrós "vicces" képek a kommentmezőbe, mint itt:@SzZoole:

sírjatok 2022.02.17. 14:07:33

@fhdgy: "Ha az ellenzék győzne, a gazdasági helyzeten ők sem tudnának igazából változtatni"

Most lett 7.1% a növekedés, ezen mit kéne változtatni? Ja és abban sem értünk egyet, hogy ne tudnának változtatni, simán le tudnák vinni nullára, ahogy tették 2006-7-8-ban is, miközben a környék 10+ %-okat vert ránk évente.

Kivlov 2022.02.17. 14:34:53

Reméljük nem, mert simán behúzza a Fityisz :D

padlogaz 2022.02.17. 14:35:34

ha jól értem, akkor az a különbség, hogy valaki rendelkezik-e magyarországi bejelentett címmel vagy sem. azaz aki igen, az csak személyesen szavazhat akár magyarországon, akár valamelyik külföldi képviseleten.
akinek nincs itteni címe, az viszont szavazhat levélben is, nem?
nekem ez - politikától függetlenül - logikus szabályozásnak tűnik, hiszen ha a külföldön dolgozó magyarok szavazhatnak levélben, akkor a magyarországi magyaroknak is kell, mert nem nagyon lehetne ellenőrizni, hogy ki hol él, nem?
a külhoni magyaroknál meg azért problémás lenne megkövetelni a személyes szavazást tekintve pár baráti szomszédos ország kettős állampolgárság-ellenességét.
szvsz az lehet a megoldás, ha mindenki bárhol szavazhatna levélben is (vagy elektronikusan, ami előremutató is lenne), de ez nyilván egy komolyabb választási reformot igényelne.
mondjuk a nyugat-európai távolságokat és közlekedési infrastruktúrát figyelembe véve szerintem aki igazán akar, az el tud kirándulni április 3.-án a legközelebbi képviseletre, a cikkben idézett "6 óránál nagyobb távolság" európán belül nem reális..

SzZoole 2022.02.17. 15:45:08

@sírjatok: félre érted, a tesók várják a sitten, így nem lesz se szorulása és fosnia sem kellesz, mert bevédik a parasztoktól……..

Shak_tee 2022.02.17. 17:32:03

@sírjatok: 7.1 növekedés a lopásban? Ennek véget vetett az EU.

DFK 2022.02.17. 17:32:15

Nem igaz, hogy a londoni magyar nem szavazhat levélben. Szavazhat levélben, ha megszünteti a magyarországi lakcímét. Ahogy egy kolozsvári sem szavazhat levélben, ha közben van magyarországi lakcíme.
Csak pontosan, ugyebár.

Billy Hill 2022.02.17. 17:32:25

@fhdgy: "Akik anyagi okok miatt mentek el, nekik is lehet jó okuk arra, hogy szavazzanak. Lehet, hogy ők szeretnék, hogy itthon is boldoguljanak, ahhoz pedig változás kell."

Olyan nagy változások azért nem lennének. Az ígéret az, hogy marad a határkerítés, marad a rezsicsökkentés, marad az egykulcsos szja stb. stb. Tehát egy Orbán nélküli Orbán rendszer az ellenzék célja. Szép... :-)

CSOKKI MÁLNA 2022.02.17. 17:32:30

A fokozott agymosás eredményeként nyilvánvalóan ellenzéki szavazók. Nyugaton nincs olyan, hogy plurális média..

Határátkelő 2022.02.17. 17:34:11

@DFK: Talán ha elolvasnád a posztot, amit kommentelsz, ugye...

"Mielőtt belevágnánk, egy rövid megjegyzés: a magyarországi bejelentett lakcímmel rendelkezők – márpedig a határátkelők döntő többsége ilyen – csak személyesen szavazhatnak az országgyűlési választáson, míg azok, akiknek nincs bejelentett lakcímük, levélben is. Lényeges különbség, hogy az első csoportba tartozók listára ÉS egyéni képviselőjelöltre is voksolhatnak, míg utóbbiak csak listára – egyebek mellett ezzel is magyarázza az Orbán-kormány a különbségtételt."

Szívesen.

SzZoole 2022.02.17. 18:02:26

@DFK: “ Nem igaz, hogy a londoni magyar nem szavazhat levélben.”

Egyesült Királyságban elő magyarok, mert ugye nem csak Londonban élnek magyarok. Csak pontosan, ugyebár :-)

WildBear 2022.02.17. 18:31:18

Számomra megdöbbentő, hogy szavazhatnak olyanok, akik nem itthon élnek.
Aki nem Magyarországon él (akár határon kívüli magyar, akár külföldre kitántorgott hazánkfia) az ne akarjon már beleszólni, hogy milyen kormány lesz Magyarországon!

Minimum az, hogy itt él, és itt fizet adót.

CSOKKI MÁLNA 2022.02.17. 18:31:39

@Határátkelő: Azért szavazhatnak levélben, mert nincs magyarországi lakcímük. Viszont egyéni képviselőjelöltre nem szavazhatnak. A Londonban élő és dolgozó magyar lakcímmel is rendelkező magyar állampolgár egyéni jelöltre is szavazhat, hiába nem él ott évek óta.
Egyébként a fantáziádra bízom, hogy milyen szekatúrát rendezne a román rendőrség a követségek, konzulátusok körül, ha ezeken a helyeken szavaznának tömegesen az erdélyi magyarok.

Határátkelő 2022.02.17. 18:35:08

@CSOKKI MÁLNA: Komolyan nem értem... ez van leírva a posztban. Most ugyanazt magyarázod, ami eredetileg is benne van? Azért másoltam be. Aki levélben szavazhat, annak 1 szavazata van (lista), aki személyesen, annak 2 szavazata van (lista + egyéni jelölt).

Hozzátéve, hogy a határátkelők nagy része (ilyen-olyan okokból) megtartotta a magyarországi lakcímét, ezért kell személyesen szavaznia. Ha megszünteti, szavazhat levélben, de csak listára.

SzZoole 2022.02.17. 18:59:41

apple.news/AgzbNwHy6SziScZKKM29ayA

Marky-Zay azt mondja, hogy magas a korrupció Mo.-on, igaz ez kedves Magyaroszágon élő honfitársaim, lehetséges ez? :-))

SzZoole 2022.02.17. 20:12:45

@svajcineger: neked nem hiszek, te szviccer vagy :-))

sírjatok 2022.02.17. 20:17:57

@SzZoole: Tehát az "orbán = cigány akit seggbekúrnak a börtönben" az érved, ha jól látom.

Hát... szerintem ez a szint téged minősít.

@Shak_tee: "7.1 növekedés a lopásban?"

Pontosan tudod, hogy a gazdasági növekedésről van szó. Ez az amit a balosok csak elkúrni tudtak, kivéve talán Bajnait, aki viszont cserébe brutál megszorításokat alkalmazott. Orbán alatt meg megszorítás nincs, növekedés meg van, annak ellenére, hogy minden évben eddig megjósolták az okos kommentelők, hogy na most dől össze végleg minden.

Ja de tudom, mészárosstadion, óegygé, inkább legyen megint IMF hitelen az ország, csak nehogy a zórbánvérfarkas legyen.

sírjatok 2022.02.17. 20:18:08

@SzZoole: Márki-Zay azt is mondta, hogy a fasisztákat és a kommunistákat is képviseli. Érdekes látni, hogy egyeseken annyira elhatalmasodott az orbánfóbia, hogy ilyen futóbolondokat támogatnak, mert az majd csak jobb lesz.

Képzeljük már el, hogy ha a hat párt + MZP a szórólapjuk színén heteket vitatkoztak, akkor micsoda hatékonysággal fog menni itt a kormányzás, hiszen itt csak olyan bagatell ügyek vannak, mint a covid, az energiaválság vagy az ukrajnai háború. Ott aztán van idő mindent alaposan átrágni :/

ulpius66 2022.02.17. 20:18:23

Hát a kis tököm nem kéne még???

Felnevelte, kitanítatta, szakmát, diplomát adott kezébe a magyar állam - TERMÉSZETESEN A KÖZÖSBŐL - EZEK MEG AZONNAL ITTHAGYTÁK A HAZÁJUKAT, ÉS KINTRŐL EZERREL SZIDJÁK MAGYARORSZÁGOT!

Ezek után még a seggüket is nyaljuk ki, és vigyünk ki nekik a házhoz urnákat, HOGY LEGYENEK SZÍVESEK A MAGYAR KORMÁNY ELLEN SZAVAZNI!

HÁT A TÖKÖM NEM KÉNE MÉG!!!!!

SzZoole 2022.02.17. 20:51:00

@taga20: te taga, azért jársz oldalkocsis motorral mert nem akarsz úgy járni mint Puff Daddi, tudod van az a száma, feborultam a motorral :-))

youtu.be/NKMtZm2YuBE

svajcineger 2022.02.17. 20:52:11

@SzZoole:
Télleg. Elfelejtettem. Bocs!

SzZoole 2022.02.17. 20:52:50

@sírjatok: “ Tehát az "orbán = cigány akit seggbekúrnak a börtönben" az érved, ha jól látom.

Hát... szerintem ez a szint téged minősít.”

Szerintem meg téged, mert én sehol nem írtam ilyet, csak te látod bele :-)

SzZoole 2022.02.17. 21:05:49

@sírjatok: azt sem tudom ki az Márki-Zay, nem olvasok/nézek magyar híreket, itt hallottam először a nevét a Határátkelőn a belinkelt hírekből meg amit az itteni hírekből olvasok, ennyi…., senkit nem támogatok, sem Orbánt sem a bohóc ellenzéket.

Elég ideje nem élek már Mo.-on, hogy ne érdekeljen az egész….,,ja, még Orbán kormányzása előtt eljöttem, ennyi :-)

SzZoole 2022.02.17. 21:06:26

@svajcineger: bocsánat kérésed elfogadva :-))

taga20 2022.02.17. 22:55:39

@SzZoole: ez a puff neki elég amatör, ahogy látom;)

egyébként, csak azé ez az avatarom, me komcsi vagyok:)))

www.youtube.com/watch?v=6JEdf7XsV5g

Shak_tee 2022.02.17. 22:55:49

Vege@sírjatok: Vege a lopkovicnak, az “emelkedésnek”. Nem finanszirozzák tovább az európai polgárok az orbán maffiát.

Csodálod hogy elegük lett?

Jucika elszaladt mint a nyúl válasz helyett..:’

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.02.17. 22:55:54

@SzZoole: kis segítség ha esetleg nem tudnád:ha nem értesz egyet 110%-ig mindenben egy fideszes kommentelővel, akkor gyurcsányista, genderlobbysta, sorosista, brüsszelita, stb. vagy.

Arthamyr 2022.02.18. 07:01:18

@Csodabogár: Ez érdekes, én sosem így láttam. Mitől izgalmas a svédeknél, és miért nem a svájciaknál? Miért fontos, hogy izgalmas legyen a politika? Mit értesz az izgalmas alatt?
Én személy szerint nagyon nem izgalmakat várnék a politikától. Onnan inkább nyugodt megbízhatóságot, példamutatást és korrektséget szeretnék. Annak ellenére is, hogy ez a mai körülmények közt nem igazán reális elvárás.

CmPunk 2022.02.18. 09:36:39

@Billy Hill: az megvan hogy :hazudtunk reggel délben és este?
Szerinted a külfőldi támogatóik az ellenzéknek hagynák hogy minden így maradjon ahogy van?Kerítés olcsó gáz villany,gyerekvédelmi tőrvény.
Ugyan már ne legyél ennyire naív hogy nem fogják benyújtani a számlát.

CmPunk 2022.02.18. 09:37:02

@fhdgy: Nem valószínű hogy az OV utcára vinné az embereket egy esetleges bukás után.
Elég csak megnézni hogy ezek a balfaszok mit rendeztek az összefogás címszó alatt.
Folyamatosan ölik egymást (hála isten) gyalázzák sértegetnek mindenkit.Nem tudnak még egy közös listában se megegyezni.
Ha esetleg nyernének április harmadikán akkor negyedikén már megrendeznék a :hosszú kések 2.0_át.Egymást gyilkolnák le a hatalom megszerzése miatt.A Főninek nem kellene mást csinálni mint szépen kivárni még lekaszabolják egymást és az új választáson mert az lesz vissza térni olyan brutális győzelemmel amilyet még nemlátott afényességes nyugat.

DFK 2022.02.18. 09:37:07

@Határátkelő: Akkor ugye min is megy a nyöszörgés? Azon, hogy aki papíron Magyarországon él de huzamosan külföldön van az pont úgy szavazhat, mint aki nyaralni megy a választások idején? Tudom, hogy nektek fáj az erdélyi, felvidéki, vajdasági, kárpátaljai magyar szavazati joga. Nekem meg a ti szavazati jogotok fáj.

Határátkelő 2022.02.18. 09:39:54

@DFK: "Tudom, hogy nektek fáj az erdélyi, felvidéki, vajdasági, kárpátaljai magyar szavazati joga." Kérlek, mutass egyetlen mondatot az elmúlt 10 év bármelyik posztjából, ahol ilyet olvastál itt. Ja, hogy nem tudsz...

body_andras 2022.02.18. 11:31:36

1. Az elvándorolt magyarok, akármilyen médiát néznek, akármennyi kapcsolatot tartanak fent a hazával, nem valószínű, hogy a kormányzó pártok kilététől függene, hogyan érzik magukat odakint. Ha most felállna egy új kormány és fél éven belül a szakmájuk bére elérné a kinti szinten, akkor se biztos hogy hazarohannának lapátolni a nemzeti gdp-t.
2. A határon túliak, a levélszavazatukat, meg az elhunyt családtagjaik nevében küldött levélszavazatokat is, odaajándékozza annak a pártnak, ami az egójukat simogatva állampolgárságot adott nekik. Nemcsak hazaárulók hanem álszentek is. 89-től 2004-ig senki egy szalmaszálat nem tett keresztbe, hogy kettős állampolgárságuk legyen. 2004-ben hiba volt népszavazásra vinni az ügyüket, mert nyilvánvaló, hogy egy itt élő magyarnak tök mindegy, hány és milyen állampolgárságok kap egy erdélyi, felvidéki vagy délvidéki. A Fidesz csak azért állt mellettük, hogy ezzel a hazai "Nemzeti érzelműeket" beolvassza a táborába. Aztán az eredménytelenség miatt a határon túliak jól megutáltak minket, de korlátolt memóriájukban még megmaradt, hogy a Fidesz a haverjuk. És most egyébként tökmindegy, hogy az aktuális kormánypártnak küldik a levélszavazatot, nem ez a lényeg: történt egy tragikus törés az anyaország és az elszakadtak lakosságának viszonyában, emiatt az állampolgárságuk átlényegült szavazattá, a népszavazósdinak ez volt a célja, és ezt nem lett volna szabad hagyni (egyik oldalnak sem).
3. Visszatérve a határátkelőkre, még ha könnyítik is a szavazásukat, én nem hiszem azt hogy nagyobb arányban érdekeltek lennének a választásokon. Minden külföldön élőnek (átkelőnek és történelmi tartományban élőnek is) néhány területi képviselői mandátumot tartanék fent az Országgyűlésben. Azoknak a képviseleteknek megszavazása lenne valójában az érdekük. Most így, ahogy vannak, csak pár %-nyi plusz embert jelentenek valamelyik szekértáborban.

konrada 2022.02.18. 12:38:29

Egyébként meg köszönjétek meg az ellenzék pártjainak ezt is, hogy nem szavazhattok levélben.

Ugyanis valamikor még 2010 után volt egy kormánypárti kezdeményezés, mely a választást regisztrációhoz kötötte volna.

...aminél ugyan igaza volt az ellenzéknek, hogy ez megnehezítette volna a választást, mert az érdektelenek nagy száma, valamint azoké, akiknek ez túl bonyolult, illetve az impulzus-szavazók kiestek volna a rendszerből és ez súlyos torzuláshoz vezethetne....

...viszont regisztráció hiányában nem lehet levélszavazni, hiszen milyen jogcímen?
Ezt a regisztráció-tilalmat feloldották azzal, hogy akiknek nincs magyarországi lakcímük, azok ugyebár eleve nem is kerülnek bele a választási névjegyzékbe, viszont alkotmányos jogaik sérülnének...

Szóval a helyzet egyszerű: Magyarországra bejelentkezett állandó lakosként vagy hazajön, vagy felkeresi a legközelebbi konzulátust.
Annyit megnyugtatásul - bár nem hiszem, hogy sikerülne;) - hogy a Nyugat-Európában kint tartózkodó magyar lakhelyű állampolgárok még mindig jobb helyzetben vannak, mint Észak-Szibériában, Ausztrália, USA távolabbi részein, esetleg Óceániában nyaraló, dolgozó honfitársai, akiknek többet kell utaznia a legközelebbi konzulátusig, mint egész Nyugat-Európa egyik végétől a másikig.

ulpius66 2022.02.18. 12:38:38

@Határátkelő:

Figyusz!

"...nektek fáj..." az nem TE VAGY, HANEM TIK! TE ÉS KOMMENTELŐID!

Ha tudnál olvasni, akkor olvashatnád, hogy minden ballibsi kommentelőnek "fáj, hogy a külhoni magyaroknak van szavazati joga!!!!"

Határátkelő 2022.02.18. 12:41:03

@ulpius66: Szóval NINCS ezen a blogon olyan mondat, amely alátámasztaná ezt a hazugságot. Kösz. (Azt ugye te sem gondolod komolyan, hogy egy blogot egynek veszel az oda kommentelőkkel.)

fhdgy 2022.02.18. 13:08:54

@Határátkelő: Ne azt mondjuk, hogy az oda kommentelőkkel, hanem csak annyit, hogy az oda kommentelők EGY részével.

Én pl. nem vagyok orbán hívő, de a külhoni magyarok szavazati joga ellen nem ágálok.

@body_andras: mint apai ágon horvátországi származék, talán egy kicsit fogékonyabb vagyok a külhoni magyarok helyzetével kapcsolatban. Azzal egyetértek, hogy kaphassanak magyar állampolgárságot, de a fityesz eljárása dühített. Felborzolta a hazai kedélyeket, a külhoniak kaptak egy nesze semmi fogd meg jól valamit és éket vert a magyarok közé.

Ha a fityesz tényleg komolyan gondolta volna, akkor keményen kellett volna azon dolgozni, hogy a hazai pártok többsége, az ország többsége az ügy mellé álljon.

És főleg balhé nélkül, hazai és külföldi balhé, nélkül legyen megoldva. Pl. tudom, hogy Felvidéken ebből komoly problémák voltak, szinte már botrány. Ez a botrány kellett a fityesznek.

Szerintem, szépen, csendben kellett volna csinálni, csak akkor nem verhették volna fél téglával a mellüket, hogy mekkora magyarok.

Akkor lettek volna igazi magyarok, ha balhé nélkül, de többet kaphattak volna a külhoni magyarok. Igen, de nem az volt a cél!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.02.18. 13:49:57

@fhdgy: igen itt sajnos a maszop szadesz is fasz volt,mert tudták mire megy ki a játék.
Nekik is támogatniuk kellett volna a dolgot de utólag már könnyen okos az ember.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.02.18. 13:49:59

Propagandistákkal meg nem kell foglalkozni.

Shaktee 2022.02.18. 13:50:02

@Arthamyr: “ Én személy szerint nagyon nem izgalmakat várnék a politikától.”

Akkor meg mi a fészkes fenének költöztél haza!

konrada 2022.02.18. 13:50:23

@fhdgy: Azért volt ennek értelme 2004-ben, amivel sokkal több magyar sokkal többet kaphatott volna - de még így is sok százezret érint.

EU-s országként a magyar állampolgárok szabad utazási, munkavállalási, letelepedési jogot kaptak. Ez akkor még több millió külhoni magyarnak lett volna nagy segítség, akiknek nincs időkorlát, beutazási és munkavállalási vízum (vagy nevezzük akárminek a korlátozást, ami EU-n kívüli állam polgárait érinti.

...csak hát Fletóék ezt nem akarták megérteni, mert azt hitték, hogy Trianon megünneplésének közös pezsgőzésével lesznek puszipajtások a kis-Antant országaival. (Aztán persze egy nagy lófüttyöt: ezt gyengeségnek tekintették, és aszerint is jártak el: a románok kihagyták a kárpótlásból a magyar szervezeteket, illetve még a magyarverésért is magyarokat csukták le, a szlovákok meg nem engedték át a magyar államfőt. ...de mára ez már történelem.)

Arthamyr 2022.02.18. 14:10:17

@Shaktee: A kérdésekre válaszolj inkább a beszólogatás helyett.

A te kérdésedre a válasz, hogy nyilván nem a politika miatt.

SzZoole 2022.02.18. 14:15:45

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: volt már hozzá “szerencsém” kb. mintha Német Szilárd beszélne ………:-)

SzZoole 2022.02.18. 15:02:50

Júnisz odavert Londonyfalvának rendesen, mondhatnám szellem város. Forgalom éppen van az utakon, de gyalogosok alig. Láttam pár toronydarut ami lentről nézve, minimum 1.5-2 métert kilengett.

Az amugyis szemetes város most még szemetesebb, a kukákat kerülgetni kell az utakon.

Londonból északra haladva az M1 autópályán szinte mérföldenként kidőlt fák, némely helyen az autópálya külső sávját blokkolja a közlekedést. A kamionok szinte csak szlalomozva haladnak a folyamatos oldalszélnek és időnként erősebb széllökéseknek köszönhetően.

Most néztem a híreket. A repülők elég érdekesen landoltak….. több száz járat törölve, vasút járatok törölve, Dover lezárva stb.

Reggel fél kilenckor haladtam Waltham Abbey-ból Harlow irányába. Kb. 2-3 másodpercen múlt, hogy egy kb. 10 méter magas, derék vastagság fa rá dőljön az autómra. Azt láttam, hogy borul befelé az útra, ha fékezek rám dől, szerencsére jól döntöttem, hogy gázt adok és húzódtam balra amennyire tudtam így is a lombkorona gallyai az autóm hátulját végig húzta.

Ez van

Golf2 2022.02.18. 16:04:13

@SzZoole: Kellett neked szigetre menned.Itt napfény,kánaán.

SzZoole 2022.02.18. 16:14:10

@Golf2: jó neked, én is mennék már……..

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.02.18. 16:48:04

@Zulu4321: nagyon jo cikk, es ugyanezt latom itt az USA-ban...everything is overpoliticized.
Koszi a megosztast! :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.02.18. 19:37:08

@SzZoole: ...yep :) egy csomo egyetem elment ilyen woke iranyba...Harvardon egy ateista lett a "chaplain", amin mondjuk senki nem lepodik mar meg, mert a Harvard mar regen nem azokat az ertekeket kepviseli, amin alapitottak.

SzZoole 2022.02.18. 20:19:43

@Zsuzsi65: akkor a nőknek nem puncijuk lesz, hanem szekszodújuk? :-)))

kepkuldes.com/images/01001e5bedd9389c8b7f74be270f7a1a.jpg

taga20 2022.02.19. 08:31:57

@Zsuzsi65: "mert a Harvard már régen nem azokat az értékeket képviseli, amin alapították. "

1636-ban alapították.
vicces lenne, ha azokat az értékeket képviselné!:)))

Zulu4321 2022.02.19. 12:30:01

Parlament felfuggesztve? Szoval nemcsak a kamionosok az 'ellenseg'?

www.youtube.com/watch?v=lC4tlUkAP6o&ab_channel=MarcelIrnie

Shaktee 2022.02.19. 12:30:05

@taga20: bezzeg,p akkor még égettek boszorkányokat is a jó keresztények amerókában :)

gabors 2022.02.19. 13:09:25

En mar eldontottem hogy hazamegyek bar a konzulatus is kozel van. De nem kell atjelentkezni es mar az allando lakas bejelentesem sem "illegalis"

Meg is vettem a jegyet. Amugy sem voltam otthon mar 6 eve (nem is hianyzott)

Nem tudom hogy pont egy szavazaton mulna barmi de sok egy szavazaton mar igen...

gabors 2022.02.19. 13:20:09

@fhdgy: "Én pl. nem vagyok orbán hívő, de a külhoni magyarok szavazati joga ellen nem ágálok."

El kell donteni hogy a valasztasi reszvetel allampolgari jog vagy nem. Ha igen akkor mindegy hogy roman/szerb/szlovak (kulhoni) vagy eppen hataratkelo... es eppen UK/France/Germany/USA/New Zealandban elo magyar vagy barmi mashol de magyar allampolgar.

Ha nem akkor viszont csak szemelyesen es csak lakohelyen lehessen szavazni (persze most ezt is megoldottak hogy a lakohely akarmi is lehet )

Es igazsagos az lenne ha szavazasi lehetosegek egyfromak lennenek .... Juhasznak volt egy jo kis videoja hogy Erdelyben nyiltan lehet csalni a magyar hazakban nem is titkoljak. Azon mar mult eppen egy parlamenti hely 2018-ban.

taga20 2022.02.19. 15:08:20

@Shaktee: szerintem ako még megskalpolták a sziúk vagy az apacsok az erdészeket:)))

Shaktee 2022.02.19. 15:08:34

@gabors: adózol otthon, ingatlan után pld?

Vibi 2022.02.19. 16:18:27

@Shaktee: Magyarorszagon csak cegek fizetnek ingatlan adot, maganszemelyek nem.Viszont ha van ingatlanod akkr kommunalis adot kotelezo fizetni meg akkor is ha nincs szemeted.

taga20 2022.02.19. 16:52:55

@Vibi: konkrétan hazudsz, de ezt te is tudod.

építményadóról hallottál már?

én tízen éve fizetem!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.02.19. 17:36:06

@taga20: Hat igen, ebben a szep uj posztmodern vilagban mindent meg kell kerdojelezni, sot kidobni az ablakon, ami "regi". A ferfi es noi nem is egy elavult dolog ;) es milyen jol jon ez, amikor ferfikent nok ellen lehet versenyezni ;)
www.sportbible.com/australia/news-trans-swimmer-who-broke-records-says-competing-against-women-is-fair-20211210

Shaktee 2022.02.19. 17:46:08

@Vibi: s hogyan maskent adozhatna egy ilyen usák gábor, hogy “morálisan” szavazhasson?

Ha kiadja az igatlanát albérletbe, airbnb-be, az adóköteles, igaz?

Shaktee 2022.02.19. 17:46:12

@Vibi: tehát adózik. Ergo jogos a szavazati joga, az én könyvemben.(in my book)

Shaktee 2022.02.19. 17:46:14

@taga20: most is ráférne :)))

Csodabogár 2022.02.19. 18:02:35

@gabors: Már rég lemaradtam az események követéséről, de arra még emlékszem, hogy mikor a határontúli magyarok megkapták az állampolgárságot, ami nekik a szabad munkavállalást jelentette EU-n belül, arról volt szó, hogy szavazni nem fognak. Ez aztán valahol elsikkadt. Külföldön élő magyar az egy kategória. A határontúli soha nem élt itt nem csak ő de még a felmenői sem. Így én már akkor is morogtam magamban. Később meg pláne, mert láttuk mi lett belőle, tudjuk hova szavaznak.:-(

Csodabogár 2022.02.19. 18:04:35

@taga20: Felénk csak kommunális adó van.

fhdgy 2022.02.19. 20:38:41

@Csodabogár: "A határon túli soha nem élt itt ...", csak hogy egy kicsit árnyaljam!

Amíg nem volt nálunk "világútlevél" minden esetben kérni kellett először, ha jól emlékszem útlevelet, később ablakot, ha az akkori Jugoszláviába akartam utazni, pl. rokonlátogatásra.

Mindig volt egy kérdés, hogy élnek-e rokonai külföldön, ha igen, mikor és hogyan hagyták el az országot?

Nem volt bátorságom, de legszívesebben erre azt válaszoltam volna, hogy igen, élnek, de nem ők hagyták el az országot, hanem az ország hagyta el őket!

gabors 2022.02.19. 21:28:30

@Csodabogár: 2011-ben hoztak a torveny ami 2012 Janurjaban lepett eletben. Tehat a FIDESZ pontosan azzal a politikai hatso szandekkal hogy a MSZP-nek soha nem fogjak a romanok elfelejteni hogy nem kaphatta allampolgarsagot (lasd nepszavazas).

Azota is 95%-a romaniai magyaroknak a FIDESZ-re szavaz ...

Igen a szocialistak (es szdsz) szavazati jog NELKULI allampolgarsagot szorgalmaztak .... ez is volt egy darabig amig a FIDESZ hatalomra nem kerult...

gabors 2022.02.19. 21:31:37

@Shaktee: Nem mirt adoznek Mo-n (NINCS ingatlanom se kocsim se mas)

Adot akkor fizetek nem is keveset ha eppen otthon toltok par hetet.

De miert kerdezed ?

Amugy szokesem elott fizettem adot mint kisvallalkozo....

gabors 2022.02.19. 21:34:36

@Shaktee: "@gabors: adózol otthon, ingatlan után pld?"

Ja igen adozok a hazunk utan meg persze jovedelem utan sot "capital gain" utan is mert Oceanside, USA ami otthon ... Mo-on mint irtam nincs tulajdonom se jovedelmem tehat nincs mire adot fizetni ... De ezzel nem vagyok egyedul ez a szavazok legalabb 1/3-ra is igaz ....

gabors 2022.02.19. 21:46:29

@Shaktee: "@Vibi: tehát adózik. Ergo jogos a szavazati joga, az én könyvemben.(in my book)"

Ez megint nagy baromsag mar irtam hogy adofizetesnek nincs koze ehhez szerintem nalatok sem ... "universal suffrage" nalatok (Canada igaz?) 1918 ota van ilyen amugy ott regisztralni kell nem automatikus mint Mo-on

Amugy van a vilagon arra pelda hogy kulhoni allampolgar ha szuletett ha "honositott" csak akkor szavazhat ha ott el ... az egyik pelda talan eppen UK volt ahol X ev utan expatok mar nem szavazhattak (de talan ez mar megvaltozhatott)

Shaktee 2022.02.19. 23:09:30

@gabors: morálist mondtam, olvass is.

Shaktee 2022.02.19. 23:09:34

@gabors: akkor nem kéne beleszólnod a dolgokba, ha pízt nem adsz a Mások életébe.

Szerintem.

gabors 2022.02.20. 03:36:39

@Shaktee: "akkor nem kéne beleszólnod a dolgokba, ha pízt nem adsz a Mások életébe."

Ez hulyeseg !!! Moralisan is meg logikusan ... nalatok sem kotik adofizeteshez a szavazati jogot nyugdijasok (ha jol tudom a nyugdij magyarorszagon adomentes, persze nem minden orszagban) egyetemistak munkanelkuliek (eltartottak) nem fizetnek adot es van szavazati joguk az sem moralis ?

Akkor ilyen alapon Meszaros egyedul eldonthetne a szavazast hiszen O a leggazdagabb talan meg Csanyit es Bige-t is beveheti ???... Nem akarok otleteket adni a FIDESZnek hogy minek valasztast tartani egyaltalan ....

Amugy mar ertem is Gattyan miert akar annyira beleszolni O is benne van a felso 10 ben es neki azonkivul a vagyon nagyobb reszben "valutaban" van.

nyilvan volt mikor igy volt hogy csak az szavazhatott aki nemes volt kesobb tolajadona volt es ferfi .... nok a huszadik szazad elejeig legtobb helyen nem szavazhattak. Az aztan moralis volt !!

SzZoole 2022.02.20. 09:59:50

@gabors: “ Akkor ilyen alapon Meszaros egyedul eldonthetne a szavazast hiszen O a leggazdagabb talan meg Csanyit es Bige-t is beveheti ???...”

Bige ne szavazzon, ő külhoni, ugyanis Nagyváradon született/lakott és csak a Ceaușescu idején a ‘80-as években “kúszott” át a határon :-)))

Persze ez csak egy vicc!!

Személyesen ismerem Lacibá-t, anno csencseléssel kezdte, adott-vett ezt/azt, piacozott mindennel. A semmiből nőtte ki magát oda, ahol most jár. A mostani hatalom, leginkább Orbán/Csányi tengely, szinte koncepciós pereket/hadjáratokat vív ellene.

A cégeinél az emberei/beosztottjai szeretik őt mert jól/emberségesen bánik velük. Milliárdosan sem felejtette el, hogy honnan jött.

taga20 2022.02.20. 10:36:27

@Zsuzsi65: a te logikád szerint, a nőknek nem lenne szavazati joga, nota bene még egyetemre se járhattatok volna.

régen minden jobvot;)

ja és egy kis vicces a választáshoz:

www.youtube.com/watch?v=LOgR3vb4UYQ

Arthamyr 2022.02.20. 10:38:02

@gabors: Kérdés, hogy pl. Mészáros mennyi adót fizet... Az biztos, hogy ha kivonjuk belőle azt, amit az államtól kap (támogatás, meghackelt közbeszerzés stb. formájában), akkor egy jó nagy negatív számot kapunk. Nem véletlenül lett ő a semmiből Magyarország leggazdagabb embere egy évtized alatt.

Az meg elmondható Bigéről, Csányiról stb. is, akinek már ekkora vagyona van, az jól rá tud repülni a különböző közpénzes gigamutyikra (ami simán a magyar gdp két számjegyű százalékára rúg), van pénz fizetni adóoptimalizálással foglalkozó apparátust, és a döntéshozókkal is jól megértik egymást gyakran.

Az meg nem lenne ördögtől való, hogy a többet adózó ember szavazata valamennyivel többet is érjen, normális helyeken (pl. egy jól működő cégben) nem mindenki "szavazata" ugyanannyit ér. Bár mint fentebb írtam, ez irreális, nem lesz ilyen sajnos.

SzZoole 2022.02.20. 11:03:00

@Arthamyr: Mészáros “sikertörténete”figyelemreméltóbb mint a Czukorhegy Márk fiúé, rövidebb idő alatt lett milliárdos a tudta nélkül :-))

kepkuldes.com/images/ca3a54b003ac6725973c0d592e339c22.jpg

taga20 2022.02.20. 12:48:04

@SzZoole: nagyon felnézek mészárosevtársra, a példaképem.

egy-két gondolat tőle, mintha én mondtam volna:)))

www.youtube.com/watch?v=W6Efnxiu32s

fhdgy 2022.02.20. 15:03:10

@SzZoole: Jó, hogy ilyen is van!
Jó ilyen emberekről hallani!
Talán még van remény!

Shaktee 2022.02.20. 15:03:51

@gabors: Menj szavazz, lelked rajta.

taga20 2022.02.20. 15:04:00

@SzZoole: az, mint tállaievtárs, vagy kósaevtárs!:)))

egyébként, inkább legyetek hálásak szijjasevtársnak,
me gondolt rátok, hálátlan angolországi migráncsokra is:)))

hvg.hu/ingatlan/20220220_londoni_magyar_haz_szijjarto

SzZoole 2022.02.20. 15:48:06

@fhdgy: “ Talán még van remény!”

Ha jók az információim akkor talán Marky-Zayt támogatja a választási kampányban.

SzZoole 2022.02.20. 15:50:58

@taga20: nevetni fogsz, Kósa Lalit is ismerem, nyiregyi a felesége :-)

Nekem biztos, hogy nem tett szívességet a Szíjgyártó, meg amúgyis anticociális vagyok :-)

fhdgy 2022.02.20. 15:55:14

@SzZoole: Jó, tudom, hogy tényszerűen igazad van!

Ennek ellenére kívánom, hogy tényleg igazad legyen!

Nem Bigével van gondom, de majd csak a választások után vagyok hajlandó nyilatkozni.

SzZoole 2022.02.20. 16:27:39

@fhdgy: elképzelésem nincs mi lesz az eredmény.

Gattyán is létrehozott egy pártot, bár azt nem tudom kivel szimpatizál.

Azt olvastam, hogy SorosGyuribácsi is jóslásokba bocsátkozott, szerinte Orbán bukni fog áprilisban, szerintem tesz is érte, szerintem.

Nem tudom, majd meglátjuk.

fhdgy 2022.02.20. 16:56:17

@SzZoole: Sok mindent tudhatsz rólam, de egy dolgot biztosan: Nem vagyok orbán hívő!!!!

SzZoole 2022.02.20. 16:58:06

@fhdgy: persze, tudtam eddig is ezt.

fhdgy 2022.02.20. 17:02:32

@SzZoole: Jó, vannak dolgok, amikben nyitott könyv vagyok.

taga20 2022.02.20. 18:30:50

@SzZoole: ez egy nagyszerű információ, csak van egy kis bibi, amit április 3.-án orvosolni kéne;)

uploads.disquscdn.com/images/f38c54fcd2dbd5dec96974bf14c23cfa18fac7ebafef7aa0998863d551d648ab.gif

SzZoole 2022.02.20. 18:51:49

@taga20: mit kellene orvosolni taga, azt, hogy a csireknek a püspökfaltja szabadáras legyen? :-))

SzZoole 2022.02.20. 20:12:17

@taga20: srád mivá bragyókám? :-)))

kepkuldes.com/images/5c8b4356fa53a9035fc84edba45b9719.jpg

Mek imákkózzá a zúrhozz hoty mintenapi kenyíred legyen a zasztolon :-)))

kepkuldes.com/images/c79a8d242ce59684f609d6b2df2ec3bc.jpg

SzZoole 2022.02.21. 14:40:55

@gabors: szegény Iványi mit fog ezért a nyilatkozatért kapni……. Még hogy Orbán Viktor tolvaj lenne…….

gabors 2022.02.21. 14:52:08

@SzZoole: "@gabors: szegény Iványi mit fog ezért a nyilatkozatért kapni……. Még hogy Orbán Viktor tolvaj lenne…….
"
Azt kepzeld el ha 15 percig eloben beszelt volna igy a parlamentben amit nyilvan MTV is kozvetit .... kar hogy a "fasiszta" Jakab-eknak nem kellett egy ilyen jelolt !!!!!!! Nagy kar ... most lesz Rona egyenesen Londobol ... akirol az atlag ember nem sokat tud

Shaktee 2022.02.21. 14:56:51

@gabors: Olvastam. Mocsok férgek…jól teszed.

Golf2 2022.02.22. 12:10:52

Múlhat a kinnti magyarokon a választás,romániából legalább százezer fidesz szavazat jön,sajnos.

négyzet 2022.02.23. 09:55:30

Természetesen fogok szavazni. Nevetséges azon rugózni, hogy erkölcsös-e szavazni, ha perpill nem ott fizetek adót, miközben nyilván nem adófizetéshez kötött a szavazati jog (adóelkerülő, munkanélküli, feketén dolgozó, nyugdíjas, offshore céges, külföldi számlás és még sorolhatnám). Nagyobb probléma inkább, hogy a közélet iránt nem érdeklődő, úgymond - a finom fogalmazás végett - impulzusszavazók is szavaznak.

négyzet 2022.02.23. 10:00:52

Szerintem lehetne olyan megoldás is, hogy kérvényezhesse a lakcímmel rendelkező is a levélszavazást. Igaz, csak listára, de az is több, mint a semmi.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása