oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. augusztus 23. 06:30,  „Olyan helyre vágytunk, ahol megbecsülik a munkát” 250 komment

2021. augusztus 23. 06:30 Határátkelő

„Olyan helyre vágytunk, ahol megbecsülik a munkát”

Egy család történetét, vívódásait dolgozza fel az a könyv, melyet Beatrix írt határátkelésükről és amely szándékai szerint segítséget nyújthat azoknak is, akik még csak tervezgetik a külföldi létet. A szerzőt Luca és Márti kérdezte a könyvről és tapasztalataikról.

svajc_genf_foto_pixabay_com_hpgruesen.jpg

„A Mamák Külföldön Podcastunk legújabb epizódjában a vendégünk Koch Beatrix, akit a nemrég megjelent könyve kapcsán hívtunk meg egy beszélgetésre.

A Végállomás: Svájc - Emigrálási kézikönyv, nemcsak egy hasznos és praktikus könyv emigrálás előtt állóknak, hanem egyben egy család történetét, vívódásait és örömeit ismerhetjük meg a kiköltözésnek az első gondolatától nyomon követve.

Beatrix és férje, akik mindketten építészek, három kamasz gyermekükkel együtt vágtak bele a svájci életükbe. Minket különösképpen érdekelt, hogy a gyerekeik hogyan vették az első akadályokat és mennyire sikerült beilleszkedniük egy új országban.

Luca: Beatrix, miért gondoltad, hogy szükség volt egy ilyen könyvre?

Beatrix: Sosem gondoltam volna, hogy először pont egy ilyen könyvet fogok megjelentetni, ami nem egy kitalált történet, hanem egy teljesen a valóságon alapuló könyv. És ez azért történt így, mert igazából én hálát éreztem azok az emberek felé, akik minket segítettek.

Amikor mi külföldre szerettünk volna költözni, a kis beszélgetésekből, a kis e-mailekből összerakott mozaik egy nagyon nagy segítséget jelentett nekem abban, hogy meg tudjam találni azt az irányt, ahova szeretnénk majd költözni és mit szeretnénk ott csinálni.

Valamint úgy gondoltam, hogy én is segíteni szeretnék mindazoknak, akik hasonló gondolatokat forgatnak a fejükben. Egy olyan összeállítással, amivel tényleg egy valós család életén keresztül megismerhetik egy választott ország mindennapjait, mindazt a nehézséget, amiket átéltünk.

Márti: Mi adta a hitet neked, hogy mialatt 3 éven keresztül tervezted a kiköltözéseteket, közben ne add fel az álmodat?

Beatrix: Ez nagyon nehéz volt, ez az emocionális része a könyvnek. Én az elején nem akartam ennyi érzelmet belevinni, de nagyon örülök, hogy az írói mentorom, Péterfy Gergely folyamatosan arra biztatott, hogy de, de igenis, engedd be az olvasót a világodba, hadd érezze milyen nehéz volt és bizony itt voltak mélypontok.

Ahogy ezt elkezdtem belevinni, azt gondolom sokkal hitelesebb is lett ez a történet. Azért nem csak az én érdemem, hanem szerencse is kellett, meg egy támogató család, akik szívvel és lélekkel mondták, hogy menjünk és próbáljuk meg.

Tehát a gyerekek egyáltalán nem ellenkeztek, pedig egy érzékeny korban voltak, de náluk is győzött a kíváncsiság és a kalandvágy.

Luca: Mi volt a pontos célod, amiért 3 éven keresztül kerested a megoldást?

Beatrix: Mi építészek vagyunk a férjemmel, és mivel az építőipart nagyon súlyosan érintette az akkori gazdasági válság, ezért ez nagyon látszott mindkettőnk munkahelyén. Amikor valaki nyomott hangulatban dolgozik, az kivetül a magánéletére is, ezért ott is válság következett be.

Olyan helyre vágytunk, ahol megbecsülik a munkát, a munkának értéke van, és amiben több eredményt érhetünk el. Gyerekeknek meg egy jó iskolázottságot és jó nyelvtudást szerettünk volna nyújtani.

Márti: A gyerekeitek, André, Heléna és Bianka, mit szóltak a könyvhöz?

Beatrix: Érdekes, hogy én cenzúra gyanánt adtam nekik elolvasni a könyvet, és semmit nem mondtak, hogy Mama, ezt, vagy azt húzd ki. Én ennek annyira örültem, hogy ezek szerint igazat írtam és jól láttam a dolgokat.

Illetve egy-két esetben nagyon pici korrekciót kaptam, főleg Helénától, és ezek mind nagyon jót tettek a könyvemnek. Nagyon jó meglátásai voltak és azokat mind be is építettem.

Luca: Örültek neki, hogy egy ilyen könyvet írtál?

Beatrix: Hozzászoktak, hogy írogatok, és ez tetszik nekik. Meg nagyon sokat segítenek nekem az angol fordításokban. Ők bíztatnak engem és én azt látom, hogy nagyon büszkék az anyukájukra, ami nekem nagyon jólesik.

A beszélgetés folytatását az alábbi videón tudjátok meghallgatni.” 

(Fotó: pixabay.com/hpgruesen)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4616666388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fhdgy 2021.08.23. 08:34:20

Off, de nekem nagyon jó: Olyat éreztem ma éjjel, meg reggel, amit nagyon régen nem.

FÁZTAM!!!

Az éjjel be kellett takaróznom, reggel meg pólót venni.

Az elmúlt időszak 36-38 fokos melegéhez képest a várható mai max. 22 fok kész megváltás.

Nem tudom elmondani, hogy mennyire jó fázni.

On:

Csodabogár 2021.08.23. 08:57:48

Fázni, szerintem, egyáltalán nem jó, de izlések és pofonok....

Ráadásul ez a borongós őszi idő egyből melankóliába dönt engem.:-(

Szeretek olvasni, podcastot hallgatni nekem unalmas. Rádiót se hallgatok.

fhdgy 2021.08.23. 09:14:45

@Csodabogár: Tegnap egy hete döglesztő melegben ( 36 fok ) dolgoztunk tűző napon. Borzalmas volt, pedig én a könnyebb munkát végeztem. Önmagában kint lenni a napon, már az is kemény volt.

Tegnapelőtt megint munka, de szerencsére csak 28 fok volt. Én az árnyékban, bográcsban főztem, megint nekem jutott a munka könnyebbik vége.

Tegnap se eleven, se hót nem voltam. Mára már összekaptam magam.

Jó, állandóan fázni sem jó, de ha fölkapok egy pólót és minden rendben van, no, akkor minden rendben van. Ha hetekig forróság van és nincs mit levetni, szerintem az rosszabb, mint egy kicsit fázni. Most azon gondolkodom, hogy zoknit kellene húznom, mert mintha fázna a lábam.

Olvasás, podcast, rádió nálam dettó. én kiegészítem a sort azzal, hogy TV-ét sem nézek.

fhdgy 2021.08.23. 10:49:27

Mi van? Lett poszt, eltűntek a kommentek?

Shanarey 2021.08.23. 11:19:16

@fhdgy:

Szutyok idő van, s lehet hogy máshol is. A podcast, pedig nem mindenkinek tetszik, például nekem sem. Zenét szeretek hallgatni, és a csöndet :-)

fhdgy 2021.08.23. 11:27:31

@Shanarey: Lehet, hogy nálad szutyok az idő, de ami itt van, már majdnem tetszik.

Esőt szeretnék, sok esőt.

Ha kettő napig esne, sem lenne baj, csak jég meg villámárvíz ne legyen belőle.

50-60 mm esőt is tudnék díjazni, de már 20 mm-től is boldog lennék.

El kellene vetni hét hektár lucernát, most lenne az ideje, a vetőmag is megvan már. A föld viszont puskapor száraz. Esélye sem lenne azoknak a kis magocskáknak kikelni.

Ezzel csak annyit szeretnék érzékeltetni, hogy egyeseknek szutyok idő, másoknak meg boldogság lenne ugyanaz az idő.

Shanarey 2021.08.23. 11:30:16

@fhdgy:

Ne aggódj, megértem a te indokaidat is. Engem nem zavar az eső, attól én még tudok úszni. S Hévízen a víz, sosem hideg. :-)

nyuszigonosz 2021.08.23. 11:37:19

Jaj szörnyü podcast hallgassa aki akarja.

dikusz. 2021.08.23. 11:51:27

@Shanarey: Még mindig sok az orosz vendég?

dikusz. 2021.08.23. 11:52:56

@nyuszigonosz: Mi a baj vele? Csak úgy slágvortokban, ha kérhetem.:)))

Shanarey 2021.08.23. 11:54:39

@dikusz.:

Akad az is, de mindenféle náció van most errefelé, csehek, szlovákok, osztrákok németek is dögivel. Az átlag Magyar az most ment haza, Én péntekig maradok.

P.Elliot 2021.08.23. 12:01:46

En is csak olvasni szeretek, a podcastok sosem erdekeltek, a leirt szonak hogy ugy mondjam varazsa van, ize, vissza-vissza lehet ra terni, izlelgetni, szoval nem hallgatom meg.

Irtatok a melegrol, hat amilyen nyar itt volt, az felhaborito. Rettento magas homerseklet, eso is akadt azert hozza de ezzel egyutt paras, undorito.

Most tropusias eso omlik mar a masodik napja, egyszeruen borzaszto.
A kertemben a nap megegette a paradicsom leveleit olyan hatarig hogy ilyet meg nem is lattam, az eso meg kirepesztette a termest.

dikusz. 2021.08.23. 12:30:35

Három percig hallgattam...

dikusz. 2021.08.23. 12:33:04

@Shanarey: Németek, osztrákok az utóbbi években nagyon kevesen voltak, úgy látszik kezdenek visszaszokni.

nyuszigonosz 2021.08.23. 14:19:36

@dikusz.:
Nincs slágvort, Dikusz, mivel kellemetlen hallgatni, én csak pár percet, azt hiszem összesen kettö percet hallgattam és még így is kellemetlen volt.
Sajnos még a kérdezö sem nézett utána mi is az a beszédtechnika, egyszerüen rossz hallgatni. Kiejtés, intonáció: idegesító.
Az interjú alany elsö mondata szinte suttogás, esetleg ezt találja titokzatosnak, vagy lehethogy a továbbiakban nem így beszél, de ilyen start után nem fogom meghallgatni.

Nem tudom miért gondolja ma sok mindenki azt, hogy pont az ö története ér meg egy könyvkiadást, de akkor ez van, írjon aki akar könyvet, meg akár többet is - csak ha a könyv is csak ezen a nagyon alacsony színvonalon van, mint a podcast.... hát no.

Én nagyon sokat olvasok/ sok könyvet veszek, de nem ilyen könyveket mint a amiröl a mai írás szól.

gabors 2021.08.23. 15:02:40

@P.Elliot: "A kertemben a nap megegette a paradicsom leveleit olyan hatarig hogy ilyet meg nem is lattam, az eso meg kirepesztette a termest."

En tegnap reggel (mar jo csomo eso utan) leszedtem az osszes mar legalabb felerett paradicsomot ... azota majdnem egyfolytaban esil volt kb 1 1,5 ora szunet tegnap delutan a kutyam nagy oromere ki tudtunk menni setalni ...

Ja baszott fu meg a gyom ugy nol hogy elig erem utol !

fhdgy 2021.08.23. 15:12:05

@gabors: Könyörgöm! Küldj egy kis esőt ide! Mind a ketten jól járnánk! Nálad kevesebb eső, én végre vethetném a lucernámat!

fhdgy 2021.08.23. 15:19:49

@gabors: Gyors vagy Haver! Már meg is érkezett!

Pont most kezdett el esni!

Nem tudom, hogy mennyi lesz. Majd beszámolok.

fhdgy 2021.08.23. 15:49:56

@gabors: Hát, ez szép kevés volt! Már el is állt.

Még a port sem verte el rendesen.

odamondó 2021.08.23. 15:58:17

Írhatnátok címbe, hogy [podcast]:blablabla és akkor meg se nyitom.

dikusz. 2021.08.23. 16:00:34

@fhdgy: Azt én küldtem, az övé még nem érhetett oda...:)))

dikusz. 2021.08.23. 16:01:42

@fhdgy: Mondom, hogy az volt amit én küldtem, itt sem esett sokáig.:)))

fhdgy 2021.08.23. 16:01:53

@dikusz.: kétszer ad, ki gyorsan ad. Mondja a latin. De ez így is kevés volt.

dikusz. 2021.08.23. 16:11:32

@nyuszigonosz: Én tovább bírtam ezek szerint, 2:54 mp-ig...

Mondhatnák rám, hogy csináljak jobbat, de nem tudok, viszont nem is erőltetem.
Nem gúnyolódásból írom ezt, és azért, mert mindenki más is lehúzza ezeket az erőltetett beszélgetéseket, hanem valóban nem tetszik. Elvékonyodó, a mondatok végén felfelé ívelő hang teljesen elvette a kedvemet a majd 3/4 órás beszélgetés meghallgatásától. Lehet, hogy ezzel elmulasztottam egy tartalmas beszélgetést, de olvasni jobban szeretem.

Csodabogár 2021.08.23. 16:14:10

@fhdgy: A jó megoldás az lenne ha éjszaka esne,nappal meg sütne a nap. ha tudod intézd el légyszíves. ebben a sötétségben, ami itt van, már tiszta depressziós vagyok.:-(

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.23. 16:16:15

@P.Elliot: én szeretem a (jó) podcastokat, többre feliratkoztam, segìt a munkánál is, vagy aéta közben. A hangoskönyveket is szeretem, de az biztos, hogy egy kellemes orgánum sokat lendít a műsor minőségén. Volt könyv, amit feladtam, mert a felolvasó elviselhetetlen volt.

fhdgy 2021.08.23. 16:20:27

@Csodabogár: Hogy intézzem el? Még arra is képtelen vagyok, hogy azt elintézzem, hogy egyáltalán legyen, nem hogy csak éjszaka.

nyuszigonosz 2021.08.23. 16:30:45

@kisrumpf: @dikusz.:
A jó hangoskönyveket én is nagyon szeretem, ezeddig a több száz meghallgatott után ( és vannak kedvencek, azokat többször is meghallgatom) egyetlen egyet nem hallgattam végig a felolvasó kellemetlen hangja miatt - bár még az is jobb volt a mai podcastnál.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.23. 16:43:24

@nyuszigonosz: bízom benned, ezzel nem fogok próbálkozni.

S olyan könyv akadt, amit csak a felolvasó hangja miatt hallgattál végig, bár maga a könyv nem volt jó?

dikusz. 2021.08.23. 17:17:17

@nyuszigonosz: Ritkán nézek TV-t, de van egykét NatGeós sorozat, amit figyelemmel kísérek.

Ami ezeknél rendkívül zavar, és már-már elveszi a kedvemet az egésztől, hogy bár profi szinkronszínészek mondják a szöveget, de dr Nowzaradan, vagy dr Pol hangján szólal meg a reklámban az, aki a popsitörlőt, vagy a Cillit Bang-et reklámozza.

Annak idején, amikor már apukám nem tudott olvasni, próbáltam kihozni neki a könyvtárból hangoskönyvet. Belehallgattam, élvezhetetlen volt. Színtelen, monoton hangon darálta valaki a szöveget. Nem csodálkoztam, hogy szegénykém nem tudott vele mit kezdeni.

kuki123 2021.08.23. 17:36:42

@fhdgy: nem csak te vagy vele így

Ha külföldre megyek valszeg az az ország hőmérséklete miatt lesz
Magyarország belépett a pusztulat döghőség dögtelep kategóriába.
Májusig semmi nem volt aztán Júniustól végig rekkenő hőség.

És amíg a dél tengerparti 36-38-40 elfogadható, fúj a szél stb.
Lemész a vízhez, alap életfelfogás hogy kevesebb munka meg légkondi mindenhol.
Addig tts szélmentes forróság, túlhevült légkör és környezet. Házak gyárak nincs légkodni.

Amit nem a fagyban ment tönkre, azt nem porozta a májusi hidegben a méh, ha nem a jég verte el, az leszáradt a szárasságban.

De semmi gond szeptembertől márciusi szakad az eső, napot nem látod 6 hónapig, hó nincs persze.
mocsár sár az van dögivel.

fhdgy 2021.08.23. 17:40:50

@kuki123: Tavaly ősztől idén tavasz végéig se hó, se eső nem volt.

Ha pár napon belül nem lesz érdemi eső, akkor az nekem félmilla bukta.

P.Elliot 2021.08.23. 18:03:45

@gabors:
Na, ez egy jo otlet, a kirepedes elott le fogom maskor szedni a felerett paradicsomot is...

Most kinnt ragyog a nap, megneztem a kertben hogy mekkora esett ejjel, van nehany esoviz tartom, egyszeruen nem akarom elhinni hogy milyen sok, ennyit meg eletemben nem lattam egy esotol, valoszinu hogy szunet nelkul zuhogott.

Gaz az van itt is.

Tudod milyen ujdonsag van a kertemben?
Marmint az itthoniban? Van, jobban mondva volt egy nehany eves oszibarackfam amirol naivan azt hittem hogy ehetek is.
Az erdei allatok intezkedtek, meg megerni sem volt ideje soha.
Iden begurultam, 4 meter magas, 10 meter szeles koruli ketrecbe zarattam/ hivtam hozza embert aki megcsinalta/, fem csirkehalot feszitettek ki ra, a tetejere is.
Ajtot is ra, szepen lehet benne setalgatni. Raktam bele feketeszeder es malnabokrokat is meg meg belefert a masik kis oszibarackfa is, valamivel kell szorakozni a jarvany idejen ha mar be vagyunk zarva.

Az egesz kellemesen illeszkedik a kert hangulataba es tele volt, van, oszibarackal, finom, fan erett, kizarolag szappanosvizzel permetezett, azt is csak viragzas elott, bio csoda....

A mokusok napokig vizsgalgattak a lehetoseget hogy hogy lehet bemenni, sehogy, mar odebb is hurcolkodtak....

P.Elliot 2021.08.23. 18:06:15

@kisrumpf: En sajnos nem szeretem a hangoskonyveket se igazan, en magam szeretek belemelyedni a konyvekbe, hallgatni zenet szoktam munka kozben ...

gabors 2021.08.23. 18:37:37

@P.Elliot: Very COOOL..

nekem most eppen almam van jo sok eddig mindig lepotyogtak mielott beerett volna kukacok miatt most egyelore amit megneztem nem volt bennuk kukac nem tudom miert ne SEMMIT nem permetezek.

Nekem van egy esoviz gyujto hordom (megfelelo haloval a szunyogok ellen ez mar egy kozepes (par oras) esoben is megtelik iden nem volt gondom esovizzel ... sosem fogyott ki teljesen (persze van egy csomo muanyag kannak (macska alom). Ezeket feltoltom mikor tudom hogy jon az eso igy a hordo is meg a kannak is televannak ... Kellett locsolni a vetemenyt

En a fuvet a haz elott SOHA nem locsolom nekem nem is szarad ki ugy mint a tobbi szomszede akik meg locsolgatjak rendszeresen ...

nyuszigonosz 2021.08.23. 18:40:17

@kisrumpf: Most ezen a kérdésen elgondolkoztam, volt-e olyan könyv, amelyik nem volt jó - a hangoskönyvek nagyrészt krimik/thrillerek meg így - de a felolvasó hangja miatt mégis meghallgattam volna.
Nem, ilyen nem volt, mivel a felolvasók hagja nagyrészt rendben van, sok esetben maga az író az, kettöt nagyon szeretek hallgatni is, az ö könyveik hangoskönyv verzióban jobbak mint olvasva :-)
(Jörg Maurer és Klaus Peter Wolff)
Pedig én leginkább a könyveket szeretem olvasni és nem csak hallgatni.

Viszont az van, hogy van az a hangoskönyv, amit eleve meg sem veszek, mert a felolvasó hangja nem felel meg. Valamikor könyvtárból is szoktam kihozni ilyet, jó ideje inkább megveszem, mint a könyveket is.

Golf2 2021.08.23. 18:54:07

@dikusz.: Nagyjából 4,4 millió forintos nyugdíj várhat Áder Jánosra, miután véget ér a második mandátuma – írja a Blikk.hu. Ráadásul Áder már a nyugdíjkorhatár alatt, 63 évesen élvezheti a pihenést a teljes körű államfői fizetés mellett...Mire fel kap 40szer annyit mint aki megdolgozott érte?

fhdgy 2021.08.23. 19:09:56

@gabors: "Én a füvet a ház előtt SOHA nem locsolom nekem nem is szárad ki úgy mint a többi szomszédé akik meg locsolgatják rendszeresen", nem vagyok profi, de azt tudom, hogy locsolni tudni kell!

Ha elültetsz/elvetsz egy növényt, akkor nem árt locsolni. Ritkábban, de többet. Ha mindig egy kicsit locsolsz, akkor nem "tanulják" meg, hogy a víz lent van, ezért nem eresztenek mélyebbre gyökeret, mert minek, hisz a gyakori, kevés locsolás arra "tanítja" őket, hogy nem kell mély gyökeret növeszteni, hisz úgy is megkapnak mindent.

Aztán, ha mégsem, akkor baj van.

Én pl. ültettem tavaly fákat. Egy héten egyszer kaptak kis területre 10-15 liter vizet. Szépen megeredtek. Hittem én! Idén kettő elszáradt, pedig öntöztem őket. A csapzások hajtanak, a kérdés csak az lesz, hogy az oltottból vagy a vadból.

Ezek datolyaszílvák. Ami tavaly küszködött, idén hasított, azzal nincs gond. A szépen induló másik kettő befuccsolni látszik.

Az is lehet, hogy a tavaszi fagyok tettek be nekik. Majd kiderül.

fhdgy 2021.08.23. 19:14:59

@Golf2: Tudod, egy vagy kettő évvel ezelőtt mentem Pécsre. Volt időm, mert időben indultam, megálltam Szigetváron megnézni valami emlékparkot.

Amikor elolvastam az egyik tacepaót, hogy áder jános ( nálam csak így ) ő excellenciája, akkor visszapattantam az autóba, azzal a felkiáltással, hogy ehhez nekem nincs gyomrom!

Csodabogár 2021.08.23. 19:15:02

@kisrumpf: Az ilyesmin én elalszom. A rádiót is akkor kapcsolom be, mikor nem tudok aludni. Pár perc és már alszom is, kivéve ha valami világrengető hírt mondanak. Hangoskönyv? Sokkal lassabban beszélnek, mint ahogy én olvasok. 80 éve könyvfaló vagyok.

gabors 2021.08.23. 19:16:24

@fhdgy: " Ritkábban, de többet. "

Igy van, de meg azt is megfigyeltem hogy mikor mar szinte csontra szaradt mindenkie aze is aki locsolja az enyem is jon az esso ez enyem siman kizuldul magatol szomszednal meg foltokban halott.

Itt automatikusan locsolnak a szomszed a hurrican regelen is meglocsolta a fuvet, azten esett az eso 14 oran keresztul.

Din Serpahis 2021.08.23. 19:48:24

Ez tok olyan mint az Anettka Szpesz Prodzsektben a Lexike.

fhdgy 2021.08.23. 19:56:10

@Din Serpahis: Mit mondani, ezt nem érteni!

fhdgy 2021.08.23. 20:06:38

Tudjákot mit?

Ha nem írtok semmit, akkor én alszom.

Shanarey 2021.08.23. 20:10:03

@fhdgy:

Keress rá a Youtube-on. Anettka. Maga a borzadáy.

sóhegy049 2021.08.23. 20:14:31

Respect mindenki előtt, aki bevállalja, hogy lelépjen abból a köpedelemből!

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.23. 20:18:32

Sajnos, nem fèrünk már a könyvektől, s a helyi könyvtár itt nem egy etwas, így marad a hangoskönyv, vagy a Kindle.

Örülj neki, ha még van hely könyveknek. Nemrég vérzö szívvel túladtam pár szakácskönyvön, s most a megegyezés az, hogy új könyv csak akkor jöhet, ha eltűnik egy régi... nehéz ügy!

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.23. 20:22:50

@Csodabogár: amúgy tudtad, hogy lehet állítani a sebességen? Egy kossé vontatott hanghordozású hölgy előadásán így estem túl, mert maga a könyv érdekes volt.

puhacica 2021.08.23. 20:39:50

@kisrumpf: es neked a kindle ugyanazt az elmenyt nyujtja, mint a hagyomanyos konyv? evek ota probalom megszokni, most kezd valahogy kezreallni, de ha valaszthatnek, meg mindig inkabb a papir fele hajlanek.

@nyuszigonosz:
nem birom magam ravenni a hangoskonyvre. tul lassu, ahogy Csodabogi irja.
viszont van par podcast, online tartalom, amit szeretek hallgatni, neha odapillantani fozes, mosogatas, keritesfestes, kreativkodas kozben.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.23. 20:47:32

@puhacica: jaj, dehogy! Állandó vita tárgya nálunk. Nem szeretem, de szükséges rossz. Férj szereti, én próbálom megszokni, de a könyvet, mint olvasmányt és mint tárgyat (műtárgyat?) nem körözi le.

puhacica 2021.08.23. 21:28:25

@kisrumpf: akkor nem csak en vagyok ilyen mult szazadi, jol van. :D nalunk is a ferjem az, aki boldog a digitalis cuccaival, en viszont meg a google eszkozokhoz is csak akkor szolok, ha nagyon muszaj. most meg beujitott egy okosizzot. kesz vagyok tole :D

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.23. 22:14:10

@puhacica: aha, szaporodnak az okosdolgok... van, amit csak o tud kezelni... de mar megszoktam alexat, jol jon, ha talpig lisztben erdeklodnek, hogy az x ounce az hany gramm :-D

blackhairlady 2021.08.23. 22:28:43

@puhacica: @kisrumpf: Nekem a gyerekem vett ilyen okos Alexat. Ha jon latogatoba, kiteszem a konyha pultra. Utana megy be a fiukba ismet :))))

blackhairlady 2021.08.23. 22:29:22

@blackhairlady: Marmint fiOkba, nem fiUkba :))))

puhacica 2021.08.23. 22:44:21

@kisrumpf: jogos, tudnak ezek hasznosak is lenni, de azert meg szokni kell oket :)

@blackhairlady: jo neked, nalunk nincs ilyen opcio :D

dikusz. 2021.08.23. 23:26:50

@P.Elliot: Ebből például remek poszt lehetne, pár fotóval megspékelve.:)

Csodabogár 2021.08.23. 23:29:39

@puhacica: Miután a kindle kitalálta, hogy Pestről töltöm le a könyveket, letiltott. Nem csak ide nem enged, de pl. Franciaországba se, szóval sehova német nyelvterületen kívűl. Aztán vettem egy Tolinot, ami egy kicsit nagyobb és sokkal könnyebb. Lassan már egy testesebb paperback is nehézséget jelent a kezemnek. Így aztán nagyon jól elvagyok a tolinommal. Új könyv már nem jön a házhoz, mert már a 20 év előtti költözéskor is meg kellett válnom kb. 1000 könyvtől, nagyon fájt. Tele van minden könyvekkel.Lelki szemeimmel látom, mikor halálom után konténerbe lapátolják a könyveimet.:-(

P.Elliot 2021.08.23. 23:39:31

@dikusz.: Ha a HA. irja hogy mehet akkor megprobalhatom....

dikusz. 2021.08.23. 23:41:14

@puhacica: Fentebb írtam, hogy apukámnak vettem ki könyvtárból hangoskönyvet.

Nagy csalódás volt, nem tudom mit vártam, de azt hittem, hogy olyan színvonalú lesz, mintha Bánffy György, vagy Szabó Gyula olvasna fel a Magyar Népmesékből. Ha ők podcastolnának, vagy olvasnának hangoskönyvből, biztos mindegyiket meghallgatnám.:)))

dikusz. 2021.08.23. 23:43:12

@P.Elliot: Az elköszönő posztban mintha jelezte volna neked, hogy várja az írásod.
De az biztos, írta, hogy kiteszi a posztjainkat.

P.Elliot 2021.08.23. 23:48:53

@gabors:
Amit irtal az almafadrol az furcsa nekem hogy nem kukacos az iden. Csak nem azert hibatlan az enyem is?
Vajon mitol lett ilyen ep?

A forrosag, legkori dolgok? Kipusztultak a kukactermelok?

Pedig mar orultem hogy a szappanos viz, megold mindent.

A fuved azert no vissza mert a vizhiany miatt a gyokere lemegy a melybe es megerosodik.
Az enyem is visszanott ott ahol kikopott valami furcsa modon, en visziont locsolok, igaz hogy csak a hatso kertben, elol en sem.

P.Elliot 2021.08.23. 23:49:49

@dikusz.: Nekem? Jelezte? Ilyenre nem emlekszem, majd utananezek.

Ez hataratkelo poszt, mit keres ott egy kert?

dikusz. 2021.08.24. 07:17:57

@P.Elliot: Végignéztem, nem jelezte, rosszul emlékeztem, elnézést.:)))

2021.08.24. 07:36:34

@kisrumpf: @puhacica: @Csodabogár: @blackhairlady:

érdekes, én valamiért rühellem a könyveket

egyrészt alighanem azért, mert amikor gyerek voltam, nekünk is sok volt otthon, és kezd átalakulni a lakás egy papírbarlanggá, egy koszos, dohos, nikotintól és kátránytól csöpögő (ahol dohányoznak, ugye) papírbarlanggá. ahogy csodabogár is írta, ahogy az ember meghal, a könyvei úgyis mennek a méh-be, ami egyértelműen jelzi, hogy a könnyv az micsoda: a könyv az szemét.

(természetesen minden más tárgyunk is szemét, de józan érzésű ember azokat nem halmozza polcokra a nappaliban mázsaszámra)

a másik, hogy a könyvek nagyok, nehezek, különösen hogy azt hiszem, mo-on ilyen státusz dolog lett a könyv, és amit csak lehet, nagyban meg keménykötéssel csinálnak, én meg olvasnék kicsit lefekvés előtt, vagy valahol várakozva, és nehéz a kezemben tartani, macera odavinni stb.
minden könyv, ami nem zsebkönyv, felőlem mehetne rektális inspekcióra annak, aki kitalálta :)

úgyhogy részemről csakis kindle (meg néha hangoskönyv), ráadásul a kindle-ben lehet keresni, van benne szótár, wikipedia, lehet állítani a betűméretet stb., csodálatos kis szerkentyű

viszont még életemben semmilyen eszközhöz nem beszéltem. lehet, kipróbálom azt is valamikor. :)

fhdgy 2021.08.24. 08:08:36

@P.Elliot: Talán azért van itt keresni valója egy kertnek ( is ), mert ugyan "off", de az "off" is jobb, mint a "null"!

fhdgy 2021.08.24. 08:42:41

@P.Elliot: Szerintem nem kell várni külön biztatásra. Elég "ínséges" idők vannak, minden poszt úgy kell(ene), mint egy falat kenyér.

Csodabogár 2021.08.24. 09:15:13

@Nagy Kámpics: Azt hiszem harcba kell szállnom a könyvekért. Nálunk mindig volt sok könyv, abba nőttem bele. Aztán az gyerek és fiatal koromban még nem volt, hála az égnek, tv. Esti szórakozás otthon az olvasás volt. Mindenki ült egy fotelben és olvasott, aztán beszélt róla. Ezt csinálták a barátok és ismerősök is. Gyakori kérdés volt, mit olvasol? Persze jártunk szinházba, moziba, hangversenyre és azokról is kicseréltük a gondolatainkat.
Ez hiányzik nekem mind a mai napig, miután kihaltak a barátok és manapság ilyesmiről nem beszél senki.:-(

nyuszigonosz 2021.08.24. 09:35:08

@Nagy Kámpics:

Hát Kámpics, a könyv az nem szemét. Én nagyon szeretek olvasni.
Persze hallgatok hangoskönyveket is, söt sokat, de a legjobb tényleg könyvet olvasni. Persze, sok hely kell a könyveknek, ez igaz, igyekszem is a kedvenc könyveket meghagyni. A gyorsan megvett csak rövidtánon érdekeseket meg kiselejtetzni, de nem a szemétbe: szerencsére az egyház a közeli templom, minden évben szervez könyvbazárt ( csak tavaly nem volt sajnos) ahová az ember elviszi öket, másnak akkor lesznek újak, érdekesek.

Elhiszem, hogy a dohánnyal/kátránnyak átitatott könyvek nem vonzanak, azok talán senkit.

A mai könyvek nem nehezek, és az új könyvek illata tényleg nagyon jó.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.24. 09:52:35

@Nagy Kámpics: ne mondj már ilyet, hogy a könyv szemét. Ha így lenne, nem lennének antikvár könyvesboltok. Vagy könyvcserés helyek, pl. itt a városban, ahol a hozz egy könyvet/vigyél egy könyvet remekül működik. Valakinek mindig új az a régi kötet, ami neked "szemét", és teher. A dohányszagút én is utálom, nagyon utáltam, amikor láncdohányos anyám kezenyomán büdös maradt a könyvem.

A keményfedelűt fél évvel később kiadják puhafedelű olcsó, könnyű vátozatban. Legalábis errefelé.

Az ellenben igaz, hogy majd nyűg lehet valakinek, a halálom után a könyvtáram. A Swedish death cleaning-ről hallottál már? Tervbe van véve. Vérző szívvel, hajtépve, de meg fogom csinálni. Van hozzátartozóm, aki ugyan még csak középkorú, de tudatosan nem vesz már új dolgokat, csak ha nagyon muszáj, hogy ne legyen a halála után nyűg senkinek az eltüntetése.

Alexa pedig érdekes adalék a családhoz, néha megköszönöm neki, a válaszát, s volt már, hogy a tévének válaszolt, a frászt hozva ránk. S ilyenkor eszembe jut Ray Bradbury-nek az a novellája a házról, ahol mindengép beszél és működik tovább, amikor az emberek már nincsenek... Creepy. Mondjuk, ha virágot locsolna és etetné a macskát a távollétünkben, jobban szeretném. lehet, hogy már erre sem kell sokáig várni.

fhdgy 2021.08.24. 10:00:29

@nyuszigonosz: A könyv az könyv, nekem az a normális, hogyha ezt nem kell magyarázni.

Persze, van alternatíva is. Nekem pl. van egy tíz colos tabletem, ha leveszem róla a tokot, akkor 20 deka sincs. Kényelmesebb tartani, mint egy könyvet. Én nem variálom túl, pdf-ben olvasok. Ami nagyon jó benne, hogy lehet nagyítani a betűket, nem kell vakoskodni.

Nekem csak egy bajom van a könyv, akár pdf olvasással. Ha elkezdem, megszűnik a világ körülöttem. Magyarul, nem tudom letenni.

Van egy jóbarátom, aki nagyon sok matematika- vagy tudománytörténeti könyvet vesz és olvas. Ezek engem is érdekelnek, ha nála vagyok bele is olvasok a könyveibe. Mindig mondja, hogy vidd el, olvasd el. Nem, nem, mert akkor abból baj lesz. Majd akkor, ha az olvasásuk nem megy más dolog rovására.

2021.08.24. 10:13:11

@Csodabogár: @nyuszigonosz:

Egyébként bocsánat, olvasni én is szeretek, meg szoktam is, a könyvekkel csak mint fizikai objektumokkal van bajom.

Mondok még valamit, amit nagyon szeretek a kindle-ben, az ember olvas néha hosszabb regényeket, vagy regénysorozatokat, és szeretem azt, hogy ha feltűnik egy ismerős mellékszereplő, vissza tudok keresni, hogy mikor is találkoztunk vele pontosan két regénnyel korábban (ami az ember életében akár azt is jelenti, hogy évekkel korábban olvasta a korábbi regényt). A papír formában ez nincs.

A másik, amiért én mindig kicsit szkeptikus vagyok a házi könyvtárakkal kapcsolatban (bár lehet, hogy ezt itt a há-n már meséltem), hogy ha az ember minden nap olvas egy órát, mint az óramű, tik-tik-tik, hétfőn is egy óra, kedden is egy óra satöbbi, és sosem tart szünetet, sosem beteg a gyerek, sosem nyaral, sosem néz tévét helyette, hanem csak tolja lefele a napi ~60 oldalt, és ezt csinálja 50 évig, akkor kábé 1 millió oldalt olvas el.

Ha sosem olvas semmit újra, és egy átlagos könyv, mondjuk, 400 oldal, akkor kábé 2500 könyvet lehet elolvasni. (Én személyesen egyébként nem olvasok ennyit, a goodreadsen összeszámolja nekem, az elmúlt években évi 8-10 ezer oldal ment le, tehát ennek a szűk fele. Én a komplett életemben kábé 1000-1200-1500(?) könyvet fogok letudni, ha minden így megy tovább.)

Ehhez képest fateromnak kábé 3000 könyve volt otthon. Mi a rossebnek?

Persze abban volt egy csomó lexikon is, meg marx összes, meg tudjátok, a 90-es években volt ez a sport krónikája, magyarország krónikája, akármi krónikája sorozat, amit nem olvas az ember, csak ott van, nagy és színes és nehéz, és greta thunberg forog a használtan vett pillekabátjában, de szóval hogy valaki álljon elém, és mondja azt, hogy az nem komplett hulladék az egész. (És ezzel, hogy "hulladék", nem lesajnálni akarom, hanem hogy a szó szoros értelmében hulladék. Megvetted a boltban, hazavitted, lehúztad róla a fóliát, kétszer belelapoztál, és kész, onnantól vár a polcon, mint a népmesében a kelő kenyér, és azt várja, hogy valaki kidobja. Brr.)

De mindenesetre amikor (több)ezer kötetes házikönyvtárakat látok, mindig fölhorgad bennem a szkepszis: azokat ott vajon olvasta is valaki?

Visszatérve kicsit még a számokra. Óriási divat lett a könyvsorozat-írás, és mindig kicsit felidegelem magam rajta, hogy oké, írókám, kifosol ide magadból egy tetralógiát, vagy mittomén, de én a komplett életemben 1200 könyvet fogok elolvasni, mennyire vagy biztos benne, hogy pazarolhatod az időmet a szerkesztetlen, csapongó szarjaiddal? Ugyanez bosszant steven kingben is, meg az orosz írókban általában, meg tudjátok, nemere istván a világcsúcstartó 726 megjelent könnyvel. Az egy komoly vállalás lenne annak nekiülni. Meg a "111 híres regény" jellegű sorozatok, és akkor olvashatod évekig a kemény zsigmondot meg a jókai mórt.

Hát nem, barátom. Ahogy a mém mondja: ain't nobody got time for that.
https://miro.medium.com/max/659/1*8xraf6eyaXh-myNXOXkqLA.jpeg

--

Na jó, ebben belelovalltam magam. A Kemény Zsigmond-, Jókai- és Nemere-rajongóktól elnézést kérek. :)

Arthamyr 2021.08.24. 10:18:27

@kisrumpf: @Nagy Kámpics: Én nem szeretem a puhafedelű könyvet (persze ennek ellenére van ilyenem is), ha már könyvet veszek, akkor preferálom a keményborításút, az tartósabb és szebb. És egyébként sem szükségszerűen nehéz, simán lehet olvasni az ágyban is (meg hát akárhol az ember otthonában), csak normális méretű ágy kell, nem egy börtönpriccs, és akkor világatlasz méretű könyvvel sincs gond. Ha az ember otthon azért nem tud olvasni egy könyvet, mert az túl nagy/nehéz, akkor nem a könyvben van a hiba.
Egyébként szerintem szuper dolog az e-könyv is, főleg utazásnál, és nekem a monitoron való olvasással sincs különösebb gondom.

2021.08.24. 10:22:38

@kisrumpf:

"ne mondj már ilyet, hogy a könyv szemét. Ha így lenne, nem lennének antikvár könyvesboltok."

Mivel aközben jelent meg a válaszod, hogy a saját kommentemet írtam, neked is mondom, hogy természetesen csak a könyvre mint papírnehezékre gondolom, hogy szemét, nem a tartalmára.

Egyébként bp-en pont a múltkor csodálkoztam rá, hogy mintha nagyon is fogynának az antikváriumok. (Az is lehet persze, hogy csak online felületre költöztek, nem tudom.)

"Alexa pedig [..] volt már, hogy a tévének válaszolt"

Ez nagyon vicces. :D

Arthamyr 2021.08.24. 10:24:41

@Nagy Kámpics: Akinek sokezer kötetes házikönyvtára van, ráadásul nem is olvassa, annak ez vagy hobbi, vagy szenvedélybetegség vagy mindkettő.
Hobbiból van kártékonyabb, betegségből van súlyosabb is, sose legyen nagyobb baj. :)
Az meg, hogy valaki megír egy könyvet, de neked nem elég tömören, legyen az ő baja, szerencsére (általában) nem kötelező sem megvenni, sem elolvasni, ha nem tartod rá érdemesnek. Megint csak azt tudom mondani, hogy létezik annál kártékonyabb dolog, mint az, ha feleslegesen könyvet ír.

2021.08.24. 10:25:30

@Arthamyr:

"Ha az ember otthon azért nem tud olvasni egy könyvet, mert az túl nagy/nehéz, akkor nem a könyvben van a hiba"

Én általában a kis oldalamra fordulva olvasok, és egy kézben tartom a könyvet/kindle-t. Esetleg hanyatt fekve, és akkor magam elé emelve. Egy világatlasztól egy perc alatt rohadna le a karom. :)

Gondolom, te felülve, elegánsan, két kézzel tartod a könyvet... ugye?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.24. 10:26:44

@Nagy Kámpics: bocs, rohogok... ez annyira ferfidolog. Kedves ismerosom egyszer kotni tanult. Igen, ferfi. Azert hagyta abba, mert "ha egy sor 100 szem, akkor ketto 200" s igy tovabb, s a vegen mar idegesen magyarazta, hogy kinek van erre ideje, nem csoda, hogy gepek kotik a pulcsikat... Mondjuk, engem is megdobbentett, amikor az ember a tv-ben mutatta, hogy na, ennyit fogsz elolvasni az atlagos eleted soran... az fajt.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.24. 10:33:22

@Nagy Kámpics: vicces es ijeszto. 'Sorry, I don't know the answer to that', hallod a semmibol, te meg ugrasz egyet, kezedben a vacsoraval, hogy ez meg mi a turo volt... szerencsere ki lehet kapcsolni, meg csak eldugni se kell, csak lesuketiteni.

A nagydarab konyveket csak albumkent kedvelem, festmenyek, fotoalbumok azok klasszak nehez darabként, csak sajnod nyomjak az ember hasat. De hat arra van az asztal. Agyba pedig kindle vagy konnyebb konyv.

Arthamyr 2021.08.24. 10:41:39

@Nagy Kámpics: Nem, lerakom az ágyra, melléfekszem, az egyik kezemen könyökölök, a másikkal lapozok. Aztán néha átrakom a könyvet a másik oldalra. A könyv méretétől függetlenül. Vagy más esetben az olvasószékben/fotelban/napozóágyban stb. a lábamra rakom.
A wc-re, utazáshoz stb., tehát szuboptimális környezetben a pici paperback meg az e-könyv jobb, az igaz. :)

Shanarey 2021.08.24. 10:59:46

@Nagy Kámpics:

A valaha volt válásom után, hely hiány miatt ott maradt egy adag könyv az exemnél, s neki ez nem volt probléma, mert ő is szeret olvasni. Angliában élek, s nincs elég helyem, így én is Kindle-t használok, de csak emiatt. Magyarországon, a lakásomban így is van több mint 3000 könyv, s egy részük még mindig dobozban.

négyzet 2021.08.24. 11:00:59

@Nagy Kámpics:
Nem halmozza a más cuccokat (mint könyveket) mázsaszámra? Hááát, dehogynem. Láttál már idősebb elhunyt utáni lakás/házkiürítést? Egyszerűen sok tárgya lesz az embernek manapság, többnyire. Tavaly elhunyt barátaink anyukája, és eladták a házat, amiben immár nem lakott senki. Elképesztő mennyiségű minden volt, persze könyv is, mert értelmiségi család volt, 80+ életév alatt pedig lehet felhalmozni ezt-azt. Azért így is csak egy része lett szó szerint szemét.

Van az a Marie Kondó utánérzésű (vagy ő találta ki?) elv, hogy 50 év fölött kezdjen az ember selejtezni, hogy ne az utódainak kelljen majd eldönteni, hogy mi az értékes, megtartandó, mert egyszerűen olyan óriási munka, amiből általában az lesz, hogy némi nekifutás után jöhet inkább a konténer és mindent bele.
Én mindig rotálom a könyveimet, és arra gondolok, hogy olyat tartok meg, amit érdemes tartok másoknak is elolvasásra.

négyzet 2021.08.24. 11:10:50

@Arthamyr: Én is - ha már megveszem - általában a keményfedeleset szoktam. Angol nyelvűből néha csak a pocket van elérhető, akkor persze ez van. A keményfedeles jobban eladható is (én néha szoktam azt is), jobb állapotban marad egy-két olvasás után.

Arthamyr 2021.08.24. 11:31:39

@négyzet: A puhafedeles állapota szinte csak az idő múlásától romlik. Kb. fektetve, a megfelelő páratartalom és hőmérséklet mellett kellene tartani. Persze a keményborítós sem örökéletű, de azért kicsit tartósabb.

fhdgy 2021.08.24. 11:53:54

Egy-két évvel ezelőtt olvastam, hogy a 16. században a cambridge-i egyetem könyvtárában milyen kevés könyv volt.

Az 1500-as évek közepén KEVESEBB mint KETTŐSZÁZ.

Az évszázad végére lett kb. EZER.

Ha így nézzük a dolgokat, akkor nagyon egyszerűen megérthetjük, hogy Gutenberg mit adott az emberiségnek.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.24. 12:01:54

@négyzet: jee, eladod? En pont azokat tartom meg inkabb, s a puhafedelu megy a cserere.

Bar volt olyan puhafedelu, amit (az elmenyen felul, amit jelentett) azert tartottam meg, mert olyan elkepzelhetetlenul finom volt a tapintasa. Talan ismered, The hare with amber eyes puhafedelu kiadasa, meg a fotok nelkuli. Aztan utana divat lett mindent ilyen kisse borszeru papirba kotni, de nekem az az elso a kedves.

P.Elliot 2021.08.24. 12:37:19

@fhdgy: Jo, megirom a kert posztot de varni kell vele vasarnapig mert szombaton megyek a kozossegi kert partira amilyenen meg nem voltam, nem is tudom hogy volt-e mar, majd kiderul.

Az is lehet hogy a vezetonk az oreg John mivel felmondani keszul a tisztseget ossze akarja hozni a kert baratokat mielott elmegy, illetve utmutatast akar adni az uj lusta papnak hogy hogy kell osszefogni a kertezoket...
A poszt vegere azt is be akarom irni tehat vasarnapra, legkesobb hetfore ott lesz a poszt.

P.Elliot 2021.08.24. 12:55:29

Konyvekrol irtok?

Meg jo hogy igen ugyanis karacsonyra kaptam e-bookot es meg nem lett beallitva, valahogy elfelejtettem, most majd potolom.

Nalunk tengersok konyv van.

A lanyomnak foleg, a vejem is hozott hozza eppen eleget es nekem is van.

Magyar nagyon keves, csak a kedvenc irok es konyveik, a tobbi angol, annak egy resze regi konyvek mert a bolhapiacon mindig leragadok ha konyveket latok, foleg a regieket.

A legregibb 1828-bol van de elkepzelheto hogy van meg regibb is, majd most a telen eloszedem oket a ladakbol es atnezem, van egy nagy kupac kikeszitve csak meg nem jutottam hozza hogy nekilassak, az 1800-as evek vegi konyvek, azert vettem mert kivancsi voltam ra hogy mivel ettetek a jonepet annakidejen, eddig csak egyet olvastam vegig rendesen mert nincs idom de majd a telen arra is sort keritek.

Kisse erzelgos, de nem annyira csopogos sztori, elegge a valosag talajan allo, annyira legalabbis hogy erdeklodve lehessen elolvasni, kivancsi vagyok a tobbire.

Mar emlitettem hogy regi iskolaskonyveket gyujtok, amerikait, ott is van beloluk tobb 1800-as evek elejerol, nemelyik, reg elporladt ujjacskaktol telefirkalva itt-ott, erdekesek a manapsag mar nemigazan adott gyereknevek, pl. Nathaniel ...Uriah..

En feloldalt heverve olvasok a legkenyelmesebben.

Congeria 2021.08.24. 13:17:35

Házunk minden helyiségében vannak könyvespolcok, kivéve a fürdőszobákat. Faltól mennyezetig érve. Kb. 2000 könyvet hagytam otthon, itteni gyűjteményem ennek a duplája és bizony majdnem mindet végig olvastam. A szakácskönyveket csak részben, van, hogy alig 4-5 receptet néztem meg benne.

Könyvet nem tudok kidobni. Már a basement-ben tárolhatóak, amiket sok-sok éve nem olvastam, is tultelitődtek. Régebben azt mondtam, hogy csak azt a könyvet veszem meg, ami nélkül nem lehet élni. Ma már bölcsebb vagyok. Ragyogó könyvtári szolgálat van, mivel előre tudom mikor jönnek ki az engem érdeklő könyvek, előjegyeztetem és általában én vagyok az első, aki megkapja. Nem kell más kezenyomát elképzelnem.

Gyermekeink, unokáink még beszélni sem tudtak, de felébredés után a könyvért nyúltak. Az első szavakat is onnan mondták. Sajnos, ez az unokáknál kb. 3 éves korig tartott, utána anyukát akarták utánozni, aki a telefonját nyomdossa állandóan. Most már ők is.

Sajnálom a most felnövő fiatalokat, hogy nem ismerik meg, vagy elfelejtik a könyv és az olvasás csodáit.

fhdgy 2021.08.24. 13:27:07

@Congeria: Sajnálom a mai fiatalokat, hogy nem ismerik meg vagy elfelejtik a könyv és az olvasás csodáit. Ráadásul a szemüket is tönkreteszik.

Ha nem is szó szerint, de a lényege ez volt az idősebb generáció szentenciáinak. 1 9 6 0 környékén.

puhacica 2021.08.24. 16:35:35

@Csodabogár: hm, dehat nem mindegy, hogy hol hasznalod a fiokod? fura.

@dikusz.: igen, nagyon keves olyan felolvaso lehet, akit tenyleg elmeny hallgatni. youtube-on belehallgattam par hangoskonyvbe. nem hoztak meg a kedvem.

@Nagy Kámpics: szerintem a konyv ertek. valahogy mas, mint egy random hasznalati eszkoz, targy. nem tudnam megmondani miert, de igy _erzem_.
mi gyerekkoromban csorok voltunk, ha anyunak volt egy kis extra penze, abbol konyvet vett. ezek meg most is megvannak otthon. esti meset is mindig olvasott, kesobb, mikor mar tudtam olvasni, akkor is mindig olvasassal fejeztem be a napot. valahogy ez valt termeszetesse, hogy konyv van, ha mas nincs is. ide sajnos csak 3 kedvencem jott velem.

@kisrumpf: Swedish death cleaning - ennek utana fogok nezni. mikor lassan 7 eve felkerekedtunk, akkor elhataroztuk, hogy nem fogunk kacatokat, mindenfele biszbaszt gyujtogetni. valamennyire tartjuk is hozza magunkat, ezert is hasznalom a kindle-t es ezert nott csak 4-re a kihozott konyvek szama. a +1 ajandek volt. :)

a google is szokott "magatol" beszelni. ha egyszer az ejszaka kozepen megszolal, ott halok meg ijedtemben. :D

bízwax 2021.08.24. 16:38:58

@Arthamyr: ez ne hagyd ki..Bourdan: Kitchen Confidantial

Hallod a hangját ahogy olvasod :)

« “It would be a life-sized tallow sculpture, depicting a white-toqued baby Jesus, with knife and steel in his tiny hands, held by an adoring Madonna. Needless to say, my beef-fat Madonna horrified the graduation committee. Rather than offend my disturbingly sincere, if quirky, religious beliefs, they scotched the whole display. An animal-fat Sistine Chapel was not something they wanted all those parents and dignitaries to see. And who knows what could happen if they opened the door for me? What other demented expressions of personal hell might wind up lining the Great Hall?

The ensuing ceremony was thus spared the prospect of decomposing aspics depicting Moses parting the Red Sea, or melting wedding cakes. A few days later, I had my diploma. I was now a graduate of the best cooking school in the country—a valuable commodity on the open market—I had field experience, a vocabulary and a criminal mind”

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.24. 17:33:30

@puhacica: raersz a cleaninggel, keso hatvanas eveikre mondja a kezdest, azt hiszem.

Hogy az olvaso nem engedelyez mas orszagbol rendelest, ott valami nem stimmel szerintem sem. Nem szokasa hatarokat szabni. Le kellene ulni egy ebben jartas emberrel s megnezni, mi a gond.

A konyv ertek. Pont.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.24. 17:35:57

@bízwax: megalike. Igaz, en a Medium Raw-t hallgattam ujra, miutan meghalt, s tocsat bogtem az utolso fejezetnel. 'Still here'. Nagyon negviselt.

Jo, ha ajanlhatom, es a felolvaso is az, A. A.Gill: Far and Away. Egy masik nagy veszteseg.

FutureFry 2021.08.24. 17:38:40

@kisrumpf: @blackhairlady: @puhacica:
Google/Alexa: Én amikor vendégségbe megyek, mindig lecsekkolom, hogy van-e “lehallgató készülék” a házban, valahogy így:
imgs.xkcd.com/comics/listening_2x.png
:)

bízwax 2021.08.24. 17:43:47

@bízwax: confidential

Sorry for my french ;)

FutureFry 2021.08.24. 18:00:10

@kisrumpf: @Csodabogár:
“.. Hogy az olvaso nem engedelyez mas orszagbol rendelest, ott valami nem stimmel …”
Pedig sajnos stimmel (bár kijátszható). A digitalitás egyik nagy hátránya (legalább is ilyen formában használva), hogy a kiadó/terjesztő megszabhatja mit/honnan lehet rendelni/olvasni (pl. az alapján, hogy a kiadó milyen feltételekkel adta el egy könyv terjesztései jogát [1]), sőt _utólag_ (!) leszedhet az eszközről egy már megvett/letöltött könyvet, pl. [2] (beszédes a könyv amit anno törölt az Amazon):

“… After it learned that it was selling George Orwell's novel 1984 to Kindle owners though it had no right to do so, Amazon deleted the novel and others from the devices of the people who had bought the works. …”

Arról nem is beszélve, hogyan követ[het]i “big brother” az egyén olvasási szokásait [3].

[1] kdp.amazon.com/en_US/help/topic/G200652410
[2] www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=106989048
[3] www.theguardian.com/technology/2020/feb/03/

dikusz. 2021.08.24. 18:08:34

@kisrumpf: Én idén a hatvanas évek második felét kezdtem meg.

De nem tudom rászánni magam arra, hogy megváljak az emlékeimtől. Legyen szó egy kavicsról, amit az Adria partjáról hoztam (mondjuk nem egy kavicsot, jóval többet), egy képeslapról, egy kollégától kapott kávésbögréről, gyerekkori takaróról, még nem tudok megválni tőlük. Úgy érzem magam, hogy elvesztem az emlékeimet, a régi magamat.
Ezek biztos nem jelentenek semmit a fiamnak, de amíg tudom, hogy ki vagyok, honnan jöttem, nem szeretnék megszabadulni a kis mütyürjeimtől. Ha egy ilyen tárgy a kezembe kerül, még előjönnek a régi emlékek.

Más az, ha régi ruha, ágynemű, pokróc gyűlik, azoktól meg kell válni, át kell adni másnak.
Van a kerületben (szerte az országban) többféle Zero Waste nevű facebook-csoport. Ott fel lehet ajánlani ingyen (aki pénzt kér kitiltják), vagy el lehet cserélni az ilyen feleslegessé vált dolgokat. Pl ruhaneműt, gyerekjátékokat, bútort, konyhai tárgyakat, eszközöket, többek között könyveket is ajánlanak/keresnek. Nálatok nincs ilyen lehetőség?

Viszont könyveket soha nem dobok ki, sőt, ha látok az utcán régi könyveket pár száz forintért áruló könyveskocsikat, volt, hogy vettem pl. pöttyös-, csíkos-regényt, vagy régi indiános könyvet is. Aztán dugdosom, hogy ne vegyék észre...:)))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.24. 18:11:34

@FutureFry: koszi. Azzal tisztaban voltam, hogy hallgatozik, feljegyez, de a konyves dolgokkal nem. Ah, well.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.24. 18:14:34

@dikusz.: nem, nem az emlekeidtol kell megvalni, eppen ellenkezoleg, de mondjuk, 6 pulcsi kozul nyugodtan tuladhatsz harmon, vagy a csaladi ekszereknel meghatarozod, ki orokli majd, hogy ne legyen vita. Vagy kie legyen a kedves szonyeg, vagy a regi lampa, kihez keruljon a fotoalbum... lyenekre gondolnak, nem a kedves csaladi emlekekre. Ja es egy vegrendeletre.

blackhairlady 2021.08.24. 18:28:46

@Nagy Kámpics: En szeretem a konyveket, neha muszaj is olvasnom rendes papir alaput, mert egyszeruen jol esik a lelkemnek, de a Kindle ketseg kivul praktikusabb, foleg, hogy mi sokat is lakokocsizunk, nem kell tarolgatni, illetve felni, hogy nincs masik ha elolvastam egyet. Kb 30 darab varakozik a konyvolvasomon :)
Ugyanakkor rendelek is otthonrol igazi konyvet, foleg ha nincs is meg Kindle valtozatban, mint pl legutobb az Uvegfal c-t..
Szoval en mindkettot tamogatom :)

Arthamyr 2021.08.24. 18:55:01

@puhacica: "hm, dehat nem mindegy, hogy hol hasznalod a fiokod? fura." - Sajnos nem feltétlenül, mert a szerzői jogok lehetnek országspecifikusan szabályozva (x kiadó jogosult a terjesztésre). Másfajta digitális tartalomnál nagyon jellemző ez sajnos.

Arthamyr 2021.08.24. 18:59:46

@puhacica: Azóta látom @FutureFry: is leírta, mea culpa.

puhacica 2021.08.24. 19:03:22

@kisrumpf: akkor most azzal segitem a kesobbi death cleaningem, hogy addig se halmozok fel mindenfelet. szombaton voltunk hajoturan, elotte mousehole-ban boklasztunk es egy kis ekszermuhely kirakata tele volt miniatur eger es macskaszobrokkal, fillerekert. meg is beszeltuk, hogy melyik macskak jonnek velunk, aztan vegul megis maradtak a kirakatban, pont a "nem gyujtogetunk" elv miatt.

@FutureFry: ez jo :D

@dikusz.: olyan erdekes, nemreg beszelgettunk a ruhakrol. valoszinuleg a kor is hozza, de inkabb a lakohelynek tudom be, hogy annyi goncom kiszelektaltam az elmult 2 evben, amibol egy butikot lehetne nyitni. mivel a szabadidomben kirandulok, par praktikus, gyorsan szarado, vizhatlan ruhaval elvagyok. sokkal egyszerubb igy az elet :)

Csodabogár 2021.08.24. 19:03:33

@Nagy Kámpics: Jókai összest felfedeztem 15 éves koromban az új szomszédainknál. A nyári szünetben bőven volt időm elolvasni az összest. Én 6 éves koromtól fogva könyvmoly voltam. Ez volt akkoriban az egyetlen szenvedélyem. Nem szerettem játszani, nem sportoltam semmi, csak hagyjanak olvasni. Sokáig nem mentem férjhez, így senki nem zavart az olvasásban. persze a baráti köröm is ilyen fajta volt, az egyik hozta a másikat. Szerencsére a férjem is jól tűrte a dolgot. Néha megjelent vasárnap délben az ajtóban és megérdeklődte, hogy ebéd lesz ma? Ha jó volt a könyv, elsüllyedt körülöttem a világ.
Soha nem számoltam sem a könyvek sem az oldalak számát. Tény, hogy ma kevesebbet olvasok, mert az újságok és a tv meg az internet elvesz rengeteget az időmből. De fizikailag sem tudok ma már félnapokat egy helyben ülni és olvasni mint régen.:-(

puhacica 2021.08.24. 19:04:43

@Arthamyr: koszi, nem tudtam. bar logikus, ahogy irod is, videoknal gyakori "problema"

Csodabogár 2021.08.24. 19:06:26

@Arthamyr: Nem a bútorokban a hiba, hanem a kezeimben. Majd meglátod ha megöregszel, úgy nyolcvanon túl ,majd gondolj rám.:-)

Arthamyr 2021.08.24. 19:06:59

@kisrumpf: Neked van végrendeleted? Mert valóban praktikus, kéne is, nekem mégsincs...

Arthamyr 2021.08.24. 19:08:47

@Csodabogár: Azt meg is kell ám élni, még csak félúton vagyok. :) De persze, akkor már lehet, hogy nem tud az ember úgy tehénkedni az ágyon, ahogy most szoktam. De ez legyen a legnagyobb probléma, amit meg kell oldani, majd szerzek/csinálok valami könyvtartót. :)

2021.08.24. 19:10:07

@puhacica:

"ide sajnos csak 3 kedvencem jott velem"

Mi az a 3 kedvenc, ha nem titok?

A hangoskönyvekkel én is küzdök, mint disznó a jégen (a megfelelő felolvasó megtalálásával, mármint), azt hiszem, magyarul van ez a bodor tibor hangoskönyvtár, ami vakoknak vehető igénybe, és náluk amatőr felolvasók is vannak, és lehet, hogy ilyenbe hallgattál bele, ha nagyon rossz volt.

Angolul sokkal könnyebb ez, nagyobb a választék, bár azért ott is mellé-mellényúl az ember.

Csodabogár 2021.08.24. 19:21:18

@kisrumpf: Mikor elkezdték, hogy ide nincs könyv, akkor mérgelődtem. Aztán írtam egy kivándolrolt svájciak facebook csoportba és kérdeztem, hogy ők hogy oldják meg. Kaptam is tippeket és a választ, hogy a német nyelvű amazon csak német nyelvű országokba enged letöltést.
A végén jól jártam, mert a tolinom könnyebb és nagyobb is mint a kindle és ugyanazt tudja. Bármelyik német kiadótól tudok letölteni könyveket.

puhacica 2021.08.24. 19:21:48

@Nagy Kámpics: Fekete Istvan Gyeplo nelkul, Vamos Miklos Apak konyve, Jozsef Attila osszes. a Gyeplo nelkulnek mar potyognak a lapjai szegenynek, olcso puhafedeles valtozat.

a hangoskonyv a tempoja miatt se fekszik. valahogy nem jo az egesz, nem nekem valo. ahogy Csodabogar is, en is elmerulok a tortenetben, nem tudok kozben mast csinalni, meg a zene is zavar. mosogatas, vezetes kozben nem tudok ugy figyelni, ahogy szeretnek. a masik, hogy en tovabbra is magyarul olvasok csak (konyvet). egyreszt nagyon gyorsan olvasok, angolul nem tudnam tartani a tempom, masreszt ha nem ismerek egy szot, akkor azt meg kell neznem, az megakaszt, kizokkent, halalba idegesit.

Csodabogár 2021.08.24. 19:28:02

@puhacica: Pedig öltözködni öröm, még ilyen vénen is. Majd nyisson butikot aki kirámolja a lakásomat. Szerintem az összes ruhámat haza viszi, most is ő kapja amit én kiszortírozok.:-)

puhacica 2021.08.24. 19:38:23

@Csodabogár: ohh, neked erre megvan a celszemelyed?

en soha nem voltam kioltozos tipus, a sportos ruhakat szeretem, de mar azok is csak akkor mozgatnak meg inkabb, ha a jo dizajn praktikummal parosul

fhdgy 2021.08.24. 19:44:44

@Nagy Kámpics: Ha megengeded, én mondok kettőt:

Márai: A gyertyák csonkig égnek
Wass Albert: Farkasverem

Én nem kultiváltam az emigráns írókat, egy jóbarátom viszont sokat mesélt róluk. Egyszer meglátogatott Fehérváron, akkor is szóba kerültek. Mondtam neki, hogy jó, mondj kettőt!

Amikor elment, vettem kettőt, a fenti kettőt. Haza mentem, azzal a felkiáltással, hogy jó, egy kicsit beleolvasok. Amíg mind a kettőt ki nem olvastam, nem feküdtem le.

Lenyűgöztek!

A Márai könyv szíven is ütött. Sok szempontból magamra ismertem a kapitányban. Meg a szerelmi háromszögben.

fhdgy 2021.08.24. 19:50:35

@puhacica: Van József Attila összes?

Én sokáig úgy tudtam, hogy csak válogatott versek. Az oka az volt , hogy József Attilánál csöpögött a csap. Hívott egy vízvezetékszerelőt, akit úgy hívtak, hogy Apfel György, később Aczél György néven lett ismert, híres, hírhedt.

Volt József Attilának egy verse, valami olyan szöveggel, hogy elment Apfel György, a vízvezetékszerekő, de a csap csak csöpögött tovább.

Állítólag emiatt nem volt összes, csak válogatott versei. Mert ezt mindig kihagyták!

dikusz. 2021.08.24. 20:07:59

@P.Elliot: Az öreg John, a kertbarátok, meg a lusta pap a kertezők összehozásával remek posztot ígér!
Pont ezek miatt szeretem olvasni az írásaidat, mert szinte látom a történet résztvevőit.

Golf2 2021.08.24. 20:23:16

Off.Nyolcvanéves korában meghalt Charlie Watts, a Rolling Stones dobosa – írja a BBC.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.24. 20:25:19

@Arthamyr: aha, tervbe van veve, bar meg van idom hatvanig. Mar tudom, honnan lesz, ugyvedet is neztem itt a varosban, ha szukseges. Valahogy nyugodtabb leszek, ha mar lesz.

Itt vannak mintak, igaz, ez szigeti:

www.lawonline.ie/law-guides/personal/wills/

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.24. 20:26:45

@Csodabogár: micsoda dogseg. Tudom, jogdijak, stb, de akkor is.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.24. 20:29:46

@fhdgy: egyszer atmentunk Londonba, megnezni ezt szinhazi feldolgozasban, Jeremy Irons-szal. Rettenetesen megrendito volt, nagyon sokara tertem magamhoz. Micsoda bolcs regeny, nem?

@puhacica: ooo, emlekszem, ugye, beszeltuk, hogy a Gyeplo nelkul az mennyire fontos mindkettonknek? Telente ujraolvasom.

Arthamyr 2021.08.24. 20:32:51

@kisrumpf: Tervben nekünk is volt/van, csak a megvalósítás még elmaradt. :)

Nem tudom, hogy nekünk milyen kell, hogy a szigeti és az itteni jószágok felett is rendelkezzen.

dikusz. 2021.08.24. 20:36:18

@kisrumpf: Ruhaneműben teljesen egyetértünk. Ezeknél is van olyan, amit őrzök olyan indokkal, hogy majd belefogyok, és ráadásul szépek is. Anyukám, apu kedves ruháiból is megőriztünk néhányat. A többi ruhát továbbadtuk, és még van 4 zsák, ami mehet, ezt majd ekkor rendezem le, ha befejeződik a felújítás.

Az én esetemben nincs értelme a végrendeletnek. Egy fiam van, nincs az, hogy melyik gyerekre mit hagyjak.
Ami pedig a szüleinktől maradt ránk a húgommal elrendeztük (fényképek, könyvek, apróságok) évekkel ezelőtt.

fhdgy 2021.08.24. 20:37:09

@kisrumpf: A gyertyák csonkig égnekre gondolsz?

Ha igen, engem is letaglózott. a könyv, mintha én lettem volna a kapitány!

Átéltem egy szerelmi háromszöget és voltam Indiában is. Egy kicsit magamra ismertem.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.24. 20:39:47

@Arthamyr: elobb nyaralok, aztan az oszt raszanom utlevelre es vegrendeletre.

A ketlakisag "elonyei" :-/

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.24. 20:42:01

@dikusz.: akkor mar nem kell ezen torpolnod. Nekem pedig meg van idom megszabadulni a csetreszeimtol es a konyveimtol. Ezt most azert lekopogom... :-D

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.24. 20:43:08

@fhdgy: en egyiket sem, de megis... nagyon sokaig vitatkoztunk rajta a ferjjel, s rajottem, hogy a kamaszkoromban olvasott regenyhez fel.kellett noni.

Csodalatos!

puhacica 2021.08.24. 20:51:59

@kisrumpf: igen, biztos voltam benne, hogy volt mar tema. par hete fejeztem be ujra, es meg mindig annyira fajoan aktualis

@Nagy Kámpics: orulok, hogy "elolvastad". ugye? valahogy belemaszik az enberbe.

fhdgy 2021.08.24. 20:52:09

@kisrumpf: Nem voltam angyal, de ördög sem.

A volt feleségem is tudott a dolgaimról, majd a férj is!

Sok mindenre hajlandó voltam, de nem hazudoztam. Konkrét kérdésekre konkrét válaszokat adtam.

Voltak bűneim, amiket előre bevallottam.

Arthamyr 2021.08.24. 21:07:52

@kisrumpf: Milyen útlevél? Kell magyar is, vagy még mindig nem csináltad meg az írt? :D

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.24. 21:16:29

@Arthamyr: nem, még mindig nem. Nem volt sürgős, most sem az. Mire gondoltunk rá, leállt a rendszer, aztán jöttek a Brexitesek, úgyhogy majd őszre marad. Addig a magyar is elég.

Arthamyr 2021.08.24. 21:32:50

@kisrumpf: Brexitesek? Azok már akkor is voltak, amikor mi csináltuk. Kaptak valami hivatalos ablakot/priorizálást is azóta?

Sürgősnek valóban nem annyira sürgős, ha van másik érvényes.

dikusz. 2021.08.24. 21:33:11

@puhacica: Valóban egyszerűbb így az élet, de erre én csak mostanában kezdek rájönni.:)))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.24. 21:47:37

@Arthamyr: nem, csak sok van belőlük :-D

Valami 90 ezres volt a várólista a leállások végére, bár igaz, ezt pár hete néztem, lehet, hogy azóta összekapták magukat. Plusz először jelentkeznénk, alapból 40 napos a folyamat, plusz a várólista... eh...

Papírmunkában amúgy sem vagyok valami buzgó :-)

Arthamyr 2021.08.24. 21:51:20

@kisrumpf: Az állampolgársághoz képest ez szinte nulla papírmunka, nem kell hozzá nagy buzgalom. :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.24. 21:56:38

@Arthamyr: az mar igaz. De ezzel azert nem fogok annyit varni, mint az allampolgarsaggal, azt megigerhetem :-D

puhacica 2021.08.24. 22:00:47

@dikusz.: jobb keson, mint soha :D

kék madár 2021.08.24. 22:14:16

@fhdgy: "Voltak bűneim, amiket előre bevallottam"
tehat elore kitervelt bunok, az meg sulyosabb!
:)

fhdgy 2021.08.24. 22:22:59

@kék madár: Hogy mi a súlyosabb? Nem tudhatom.

Csak azt tudom, hogy mondtam olyat, hogy még nem követtem el, de el fogom követni!

Igazat mondani nehéz. Volt, hogy rá kérdezett az exem, hogy együtt aludtatok?

Vettem egy nagy levegőt és azt mondtam, hogy igen!

bízwax 2021.08.24. 22:27:48

@Nagy Kámpics: Úton, Zabhegyező, Látogató(konrád)

P.Elliot 2021.08.24. 23:21:21

@dikusz.:

Mindig van ertelme a vegrendeletnek!

Igen van egy gyereked de mi van egy kozos halallal , / auto baleset vagy mas/vagy olyannal hogy a gyereked megeloz benne es mar oreg vagy, esetleg be sem szamithato nem tudsz uj vegrendeletet irni.

Ismeretsegi korben van nehany aki igy jart.
Ez esetben otthon hogy van? Megkeresik a kovetkezo leszarmazottat vagy viszi az allam ami maradt?

Itt nem tudom de eros a gyanum hogy szepen beolvasszak az allami kasszaba.
Nehogy mar!

Nekunk azota van vegrendeletunk amiota hazat vettunk vagyis nagyon reg ota, 1x mar atvaltoztattuk, jobban mondva kiegeszitettuk valakivel.

Van olyan is hogy ujraelesztest nem kerunk nagy betegseg eseten, ezt is csak ugyved elott lehet kotni, altalaban egyidoben erdemes a vegrendelettel.

A ferjem itthon halt meg, amikor a mentok befutottak/ pillanatok alatt, 5 percre lakunk a korhaztol/ mar leallt a szive, elkezdtek eleszteni de kozben kerdeztek hogy van-e papir rola hogy ne, montam hogy van, amig meg nem kerestuk addig probaltak eleszteni bar mondtak hogy teljesen valoszinutlen hogy vissza tudnak hozni, a papirt a rendor vette at es nezte meg alaposan hogy hivatalos-e/ a mentovel mindig jon rendorauto ellenorizve hogy mi is tortent/ es o adta meg az engedelyt a leallasra.....

Mikor meghalt a ferjem, a hivatalos helyen elvettek az eredeti vegrendeleti papirt, besullyesztettek gondolom egy pancelszekrenybe, ok orzik tovabb, en csak masolatot kaptam rola, orultem is neki, igy nem veszhet el, hivatal orzi...

bízwax 2021.08.25. 00:03:31

@kék madár: és neked mi a három top könyv, badár?

élhetetlen 2021.08.25. 01:40:15

@P.Elliot: „kirepedes elott le fogom maskor szedni a felerett paradicsomot is”. Bocs, de, ha még nem próbáltad, akkor egy kis kiegészítés. Olyan helyre próbáld rakni, ahol kap napfényt, akkor jó édesre érik be. (Nálunk anno az összes déli fekvésű ablak paradicsommal volt tele, mikor megjött az esős őszkezdet).
A védekezéshez gratulálok. Én már nem ruházok be, marad, ami marad. Három éve még lent töltöttem a nyarat Balatonon. Érik a som, de kell neki még két nap. Aztán két nap múlva csupasz a fa, (kiszúrják, hogy megérett), annyi jutott a három méteres fáról), amennyit zabálás közben levertek a madarak, és már nem jöttek le érte a fűbe. Az idén több jutott, a Hugi nyaralt, mentett egy jó kéttenyérnyi kupacot. A fügét nem tudják felzabálni, mert nem egyszerre érik, tehát tudunk versenyt szüretelni. De volt olyan, hogy keverem a kávét a konyhában, szél sem rebben, és mozog a fügefa. Tapsoltam egyet, húsz seregély huss, el. Bosszantó, mikor látod a szép, nagy szemet, holnapra jó lesz (a füge nem utóérő, nem lehet leszedni előre), és másnap csak a kocsány, és egy héjcafat lóg az ágon.

P.Elliot 2021.08.25. 02:55:23

@élhetetlen: Koszonom az otletet a paradicsommal, meg is fogom csinalni. A madarak itt is leszednek amit lehet de a mokus es a mosomedve az aki mindent visz.

A ketrec az baromi nagy, nem volt olcso es be se hozza az arat de nem is ez volt a cel hanem ebben a Covid bezartsagban szivesen foglalkozok kerti dolgokkal meg ilyen baromsaggal is hogy ketrecbe zarom a fat, szoval igazabol szorakozas.
Azert a gyumolcs se megvetendo csak ki kell tanulnom hogy hogy is kell megfelelo mennyisegu napot biztositani. leszedni a gyumolcsok folott a leveleket hogy erje a nap amibol nem igazan eleg jut ebbe az erdei kertbe.

Van egy kortefam is, azt ketrecelni csak lotto fonyeremennyel lehetne a nagysaga miatt de azert kitalaltam hogy mit tehetnek, aluminium csovet huztam/ egy lap de osszepattinthato/ a torzsere eleg magasan es jol bekentem olajjal igy nem tud egyik sem felmaszni ra mert visszacsuszik. Azota kortem is van de milyen joizu!

Sajnos ez van, ehesek az allatok, tulszaporodtak, azert sajnalom oket, telen etetem is.

Somot nem lattam vagy 40 eve de tudom hogy hogy nez ki, a napokban olvastam hogy a som utoero ha leszedes utan hagyod 1-2 napig. Ha akarod elkuldom hogy hol olvastam...szedd le meg a madarak elott.

élhetetlen 2021.08.25. 02:57:25

@kisrumpf: „"ha egy sor 100 szem, akkor ketto 200" s igy tovabb, s a vegen mar idegesen magyarazta, hogy kinek van erre ideje”. Bizony vannak dolgok, amiket nem lehet úgy csinálni hobbi szinten sem, hogy ezen a héten egy órám van, a jövő héten kettő, mert a tevékenységen kívül kell a végeredmény is a sikerélményhez, és, ha az ember túltolja, akkor jön a csőd. Volt pár futamom, pl. kötés, egy lyukas vizsgaidőszakban, (egy elővizsga, és négy vizsga két nap alatt), szabad a január, kötöttem egy midikabátot. A köv. télen 17 ruhadarab, itt már nem csak nekem, hanem apunak, anyunak is, és kész, azóta sem vettem a kezembe kötőtűt. Más, nagyobb lakásba költöztem, sok szabad falfelület, nekiálltam gobelint varrni. Televarrtam a lakást, (meg pár barátét). Élveztem, a Taorminai görög színház romjai több, mint 100 000 öltés, és előfestve sem volt, egy A3-as másolatot kockáztam be, és a nagyobb méretű képhez, nagyobb kockák az anyagon, a színeket meg egy albumból néztem. Vagy mikor az egyik barátom azzal jött, hogy a felesége nővére kapta meg anno a Liszt fekete-fehér portréját, most varrjak egyet a feleségének. Mire találtam egy olyan portrét, amit át tudtam tenni felismerhető árnyképpé, hát megdolgoztam vele. Azt már nem mesélem, hogy milyen tüll szoknyát varrni töltött felületre. Most van egy fél képem, és sok nyersanyagom, de eszembe sem jut elővenni őket. Bocs a locsi-fecsiért.
Azaz, nem lehet, nem érdemes folyamatosan kötni, varrni, de olvasni, zenét hallgatni sem, mert így járhat bárki. Két könyv között kell egy hét, hogy meg is maradjon, A Ringet egy évben legfeljebb kétszer érdemes megnézni, és még külföldön, ha szorít is az idő, akkor sem szabad két képtárnál, múzeumnál többe bemenni.

élhetetlen 2021.08.25. 03:38:42

@négyzet: „50 év fölött kezdjen az ember selejtezni, hogy ne az utódainak kelljen majd eldönteni, hogy mi az értékes, megtartandó, mert egyszerűen olyan óriási munka, amiből általában az lesz, hogy némi nekifutás után jöhet inkább a konténer és mindent bele.”. Nem értek veled egyet. Az én lakásom aztán tényleg tele van kacattal, kövek, kagylók, de mindegyikről tudom, hogy hol találtam, hol vettem, és ilyen agyament dolgokkal, mint 25 angyalka, fél centistől öt centisig, pedig nem gyűjtöm az angyalkákat, csak egyszer kaptam egy ajándék zacskóra kötve egy 3 centis porcelánt, és betettem a vitrinbe. azóta minden karácsonyra kapok újakat, azt hiszik, gyűjtöm. Van az alabástrom tálkáktól a vázákig, csupa felesleges, és nem értékes dolog. Vagy 24 éves koromban Moszkvában vett két stilizált „népviseletes nő” bronz gyertyatartó, amire még mindig szeretek ránézni, egyik a hálóban van, este is látom, ébredésnél is. Miért én dobjam ki a nekem kedves kacatokat? Aki megörökli a 70 nm-es Gellérthegyre és Infoparkra néző lakást a 36 nm-es terasszal, majd lomtalanítson, akár minden, porcelánostól is mehet a konténerbe, mert akkor már nekem nem fáj, most fájna.

élhetetlen 2021.08.25. 04:47:29

@P.Elliot: Többet mondok. „A ketrec az baromi nagy, nem volt olcso es be se hozza az arat de nem is ez volt a cel”. Én tíz leándernek csináltatta télikertet, fűtöm is, pedig az semmi hasznot nem hoz. Én vagyok a jobb a felesleges kiadásokban, vesztettél, mert te nyertél is valamit, pl a gyümölcsöket. „aluminium csovet huztam/ egy lap de osszepattinthato/ „ Ezt az ötletet meg kipróbálom a hangyák ellen, mert a hangyák is szeretik a fügét. Hátha ők is lecsúsznak. A somról ne küldj infót, az megvan, csak technikai problémák vannak a leszedéssel. Vagy van valaki, aki leszedi, vagy nincs, én nem vagyok ilyen szempontból ütőképes.
Ez más, és csak locsi-fecsi. A mosómedvéről. A balatoni nyaraló, le van szúrva, fel van szúrva pár rigli, de aki akarja, berúghatja a bejárati ajtót. Azt megszoktam, hogy, ha sün fut, akkor zörögnek a tüskéik, és akármi matathat ott kint. De egyik éjszaka erősebb matatás a bejárati ajtónál, na, akkor már kimentem sötétben megnézni, hogy mi van. Hát az árnyék nem ember magasságú volt, lefeküdtem. Másnap láttam, vagy valaki viszi ki az eltévedt kis hülyét ölben a vízbe. Ugyanez a teknősökkel, elbóklásznak addig, amíg már elvesztik a víz szagát, és nem találnak vissza. Én meg defektes vagyok, nem vagyok képes hozzányúlni, (ahogy a hal bőréhez sem, csak nyúzott halat eszek, de azt sokat), pedig tudom, hogy nem bánt, ilyenkor állok az utcán, és próbálok találni valakit, aki vízbe teszi, mielőtt kiszárad. Nem vagyok egyértelműen jó viszonyban a természettel. Gyerekkoromban voltak lovaink, teheneink, disznók, kutyák,tyúkok, kacsák, macskák, azt megszoktam, de hogy egy mosómedvét vegyek ölbe, azt nem.

élhetetlen 2021.08.25. 05:13:00

@dikusz.: Ezt írtam Négyzetnek: „. Miért én dobjam ki a nekem kedves kacatokat. Aki megörökli a 70 nm-es Gellérthegyre és Infoparkra néző lakást a 36 nm-es terasszal, majd lomtalanítson, akár minden, porcelánostól is mehet a konténerbe, mert akkor már nekem nem fáj, most fájna. „

élhetetlen 2021.08.25. 05:53:39

@Nagy Kámpics: Bocs belebeszélek, de a kommentelés ilyen, lehet, szabad. Régen. Hármat? Száz év magány, Ötös számú vágóhíd, Legyek ura, Üvöltés (versek), Kiberiáda, Ray Bradbury regényei, Oscar Wilde Dorien Gray arcképe, Salome, Tennessee Williams, Macska a fottó bádogtetőn, A vágy villamosa, (és Shakespeare összes), stb. Nem tudom, mikor voltál fiatal, én 68 éves vagyok. Nekem már a 1920-as, 30-as években született művek régiek, de akár az 50-es években születettek is. Kíváncsi lennék, hogy hány, ezeknél jobb, szórakoztatóbb mai művet tudsz felsorolni. Tényleg, csak kíváncsi vagyok.

Congeria 2021.08.25. 07:21:29

@P.Elliot: Nagyon igazad van a végrendeletet illetően. Nem árt a különböző országok eltérő szabályait ismerni. Míg errefelé arra hagyom a vagyonomat, akire akarom, Magyarországon, tudomásom szerint nem lehet kitagadni a gyerekedet. Egy itteni ismerős nagyon megharagudott a disszidálásakor otthon hagyott fiára, nem akarva, hogy az itteni vagyonukból jusson neki is, ügyvéddel hivatalosan megtagadta a fiát, anya létére.

Saját tapasztalatom: nagyon rég óta nem élek Magyarországon, mikor elhagytam az átkost, akkor még büntették az embereket érte, hátrahagyott ingatlant elkoboztak, családtag útlevelét bevonták, megfigyelték, stb. Még időben eladtuk a lakásunkat, a balatoni nyaralónkat, amit mi ketten építettünk, édesanyám nevére irattuk, aki használta és gondozta vagy húsz évig. A fenntartásra én küldtem a pénzt.
Mikor hazalátogathattunk végre, két testvérem kérte, hogy ne irassuk vissza a nyaralót, had érezze édesanyám, hogy a szivéhez nőtt ház az övé, végrendeletében úgyis rám fogja hagyni. Jó, rendben. Hiszen ők jobban tudják, a fia ügyvéd. Aztán rájöttünk, hogy nagyon is tudták, hogy bármit is ír édesanyám, hármunknak kell osztozni a saját tulajdonunkon.
Az ingó dolgokra nem is volt végrendelet, abból még emléket sem tudtam hozzni, mindent széthordtak. Én hülye pedig évekig dugigtömött bőröndökkel utaztam haza, hogy mindenkinek jusson ajándék . Amikor az új cuccokban megjelentek, az ismerőseik kérdezték, na megjött a testvéred?

dikusz. 2021.08.25. 08:00:41

@P.Elliot: Nekem nincs miről végrendelkeznem.

Van egy húgom, neki két lánya, a nagyobbik lánynak egy tíz éves kislánya, a kisebbiknek november 26-án fog megszületni a kisfia.
Ha velünk valami történik az övéké lesz minden a törvény szerint, ha nincs végrendelet (a jelenlegi helyzet szerint).

fhdgy 2021.08.25. 08:08:34

@Congeria: Ügyvéd?

Pár szót írtam itt az egyik hozzászólásomban Gutenbergről.

Ő egy ügyvéddel közösen alapított egy vállalkozást a nyomtatásra. Egyszer csak sok lett a munka, így fel kellett venni egy segédet.

Aztán az ügyvéd rájött, hogy neki már nincs szüksége Gutenbergre, ki is túrta a cégből.

Egy másik történet:

Késő este kopognak ketten a mennyország kapuján. Egy pap, meg egy ügyvéd.

Mondja Péter, hogy már késő van, elszállásolunk benneteket, majd holnap megbeszéljük a dolgokat.

Másnap a pap felháborodottan reklamál, hogy ő, aki egész életében az urat szolgálta, egy turista szálláson kapott helyet, az ügyvéd meg egy öt csillagos szállodában.

Nem úgy van az édes fiam! Mondja Péter. Nézz körül, itt rengeteg pap van, de itt az első, egyetlen ügyvéd csak ő.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.25. 09:21:01

@P.Elliot: jezusmaria... sajnalom. De legalabb ott voltal vele.

svajcineger 2021.08.25. 09:21:47

Engem nagyon érdekelne azok története, akik még az átkosban hagyták el az országot. Örülnék, ha megírnátok, higy mikor, milyen körülmények között hagytátok el az országot. Ja, és persze az is, hogy mi volt / lett a célállomás.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.25. 09:26:50

@élhetetlen: magyarul vagy mehet angolul is, mert angolul is tudnek parat. Magyarul pedig Hay Janos es Toth Krisztina konyvei, s Tompa Andrea ket konyve (az utolso nekem nehez falat volt, de megesik).

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.25. 09:29:02

@svajcineger: P.Elliott gyonyoruen megirta posztban, elo kellene keresni.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.25. 09:39:15

@Nagy Kámpics: ha kozbeszolhatok, ebben azert van igazsag, hogy az ember inksbb a maiak kozott keresgel, bar ... ott van ugye, Fekete Istvan, ami nem mai es mindig idotlen es jo, s talaltam mar 1911-bol olyan sved regenyt, ami megdobbentoen modern es megfogott. Csak annyi ujdonsag jon ki, annyi uj tehetseg... tenyleg nem lehet mindegyikhez leulni, pedig de jo is lenne.

Arthamyr 2021.08.25. 09:56:15

@Nagy Kámpics: "Az hétszentség, hogy ha én egy jó krimit akarok olvasni, vagy egy bírósági tárgyalásos akármit, kémregényt, sci-fit, ifjúsági irodalmat, de tényleg, tulajdonképpen akármit, a maiak között (értsd: 1980 után, mondjuk) kezdek keresgélni." - Ezeknél fontos a technológiai/társadalmi környezet, és a mű aktualitása. Egy régi sci-fi, bírósági tárgyalásos akármi, kémregény stb. "bénán" hathat, ha elhaladt mellette a világ, mert pl. amit leírtak benne, azt már vagy nincs vagy nem hihető, hogy lehet.
Viszont a történelmi témájú, realistább stílusú művek nem biztos, hogy ennyire "elavulósak". A fantasy sem feltétlenül, ha pl. a képzelt világ egy középkori/ókori környezet feldúsítása fantasy elemekkel.
Azt adom, hogy én is kevés 19. század előtt íródott dolgot olvasok, de azért a 19. és főleg a 20. században is bőven készültek még ma is jól fogyasztható művek.

Csodabogár 2021.08.25. 12:18:28

@puhacica: Nem szoktam költözni csak a szolid eleganciát szeretem. Fiatalon mindig az volt a vélemény, hogy kicsit konzervativúl öltözöm, most meg szerintem túl fiatalosan, de úgy érzem jól magam. Azt hiszem a stilus ugyanaz maradt, csak én bele és túl öregedtem a koromba.

élhetetlen 2021.08.25. 13:41:11

@kisrumpf: Biztosan igazad van, bennem van a hiba. A mostani viszonyokról nem akarok regényt olvasni, bőven elég, ami a hírekből a nyakamba zúdul. Nem akarok a kirekesztésről olvasni, mert elég az, amit egy hete élt át az unokahúgom. Angliában él, és fekete a férje. Hazajöttek két hétre, lementek a Balatonra is, az anyja volt velük. Kijöttek a vízből, a srác letette magát a nyugágyra, a lányok hazamentek levetni a vizes fürdőruhát. Ez tíz perc, mert a második ház a strandtól a nyaralóm. Az unokahúgom arra ért vissza a strandra, hogy négyen állják körbe a férjét, és már több méterről hallotta, hogy magyarul inzultálják, hogy az övé-e a táska, és mutassa meg, mi van benne. A férj meg nem értette, hogy mi van. Iszonyat, ami van, de erről nem akarok regényt írni sem, olvasni sem.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.25. 14:02:10

@élhetetlen: hm, nem ilyen regenyekre gondoltam... nem is ertem miert irtad, vagyis ertem, nyilvan a felhaborodasodat megosztani.

élhetetlen 2021.08.25. 15:20:23

@Nagy Kámpics: Igazad van, ez tényleg nehéz, és az ízlések is különbözőek, de valószínű, hogy a Shakespeare drámákat levettem volna 35-ben is. A 70-es évek elején könnyebb dolgom volt, akkor voltam egyetemista, vagy negyvenen olvastunk, mindenki mást vett meg, de, ha valami jó volt, arról azonnal értesültünk. „mind csak icipici szeletét olvassuk a rendelkezésre álló kínálatnak”. Negyvenen már tudtuk követni a frissen megjelenteket. És az összetett kalandok. Kazantzakisz, Akinek meg kell halnia. Jó könyv. Aztán ebből A próba című balett. Hát arra elvittem az összes baráti családot, utána húsz munkatársamat. Az necces volt, mert egy vevőnek csak öt jegyet adtak ki, négyszer kellett beállnom a sorba. Aztán a Győri Balett: Jézus, az ember fia, már sokkal kevésbé ütős, és végül Szokolay Ecce homo borzalmas operája, ami csak arra volt jó, hogy jobban értékeljem a regényt, és A próbát.
Én az utóbbi időkben adtam fel, mert úgy érzem, nagyon felhígult a piac. Rengeteg semmit érő magánkiadás, és nem veszek meg harminc könyvez azért, hogy talán egy jó lesz, inkább újraolvasom a régieket.
Lem, a Kiberiáda kifejezetten bugyuta, de bármikor újra elolvasom, lengyelül nem tudok, valószínű, hogy Murányi Beatrix sokat hozzáadott a fordítással, (robodri, ami a visszacsaholás elvén működik), vagy a számítógép szerelmes verse: és mátrixszá rendeznélek, gyönyörű végtelen halmaz. Nem olyan fáradt ez, ha annak tekinted, ami.
Édes Anna. „csak hát a pszichológia azóta többet tud”. De az emberek nem. Napi hírek, lúgos orvos, féltékenységből felgyújtott ház, gyilkolás, és nem segít a többet tudó pszichológia.
„de tényleg, tulajdonképpen akármit, a maiak között (értsd: 1980 után, mondjuk) kezdek keresgélni. Te nem?”. Nem, én nem, én ha krimit akarok olvasni, beérem Agatha Christie-vel, filmben meg, ami elém kerül. (pl. A rózsák háborúja).

élhetetlen 2021.08.25. 16:02:19

@kisrumpf: Nem, nem a felháborodásomat akartam megosztani, azzal elvagyok magamnak. Azt próbáltam elmondani, hogy miért nem akarok a mai életünkről szóló regényeket novellákat olvasni, pl. a hajléktalanokról sem. Bőven elég, hogy látom, hogyan kezelik őket, semmi megoldás, csak a büntetés. Nem akarok új mesekönyvet olvasni, mert kidőlök, ha jön valaki, aki bedarálja. Ezek napi események, ha kikapcsolódni akarok, akkor beérem Agatha Christie-vel vagy Tennessee Williams-sel.

Csodabogár 2021.08.25. 17:53:14

@élhetetlen: Nagyon igazad van, én is pont így gondolom. Igaz a lakást már eladtam, mert nem szeretek semmilyen ingatlant tulajdonolni. Viszont akié a lakás az fogja kiüríteni. Fog találni kedvére való dolgokat. Könyvek a konténerbe mennek, de azt már nem fogom látni. A többi meg nem érdekel. Amíg élek így szeretem a lakást ahogy van. Néhány éve a betörők már segítettek a lomtalanításba, amit láttak vittek.:-(

P.Elliot 2021.08.25. 18:14:38

@puhacica:
Nalunk is nagy olvasasok mentek gyerekkoromban, 6 eves koromban beirattak a konyvtarba es azota is az olvasas vad hive vagyok.

A konyveknel szorakoztatobbet es oktatobbat elkepzelni sem tudok , persze foleg csak akkor ha az ember atgondolja, megfogadja, utanozza is ami helyes belole.

Mindig azt neztem hogy hogy nem szabad elni, nem azt hogy hogy szabad.

Volt hozza eleg eszem hogy tudjam hogy mit akarok az elettol, hogy akarok elni es azt is hogy ne erolkodjek elerhetetlen, illetve csak nagy faradsaggal, lemondasokkal teli elet aran elerheto dolgok utan.
Minek?
Az elet rovid, eljuk csak meg kellemesen ha lehet.
Szerencsere a ferjem is igy gondolta es az alapok utan, sajat haz, nemi penz a bankban oregkorunkra, nem vallaltunk semmi extra munkat vagy nem kezdtunk bizniszbe, nem futottunk a penz utan, amitol aztan egy perc ideje sincs az embernek, maganelet es szuloi dolgokrol nem is beszelve.

Megelegedtunk azzal amit normal el tudtunk erni/ nem lustasag miatt/, utazgattunk, szorakozgattunk elveztuk a lanyunk gyerekkorat.
Nagy uldogelesek a kertben beszelgetes, setak, de jo is volt az a kotetlen nyugalom.
Konyvek nelkul lehet hogy tobb ambicio szorult volna belem ami aztan az elet rovasara ment volna.

Hogy mi lenne az a 3 konyv amit fontosnak tartanek magamnak, azt nem tudom hiszen olyan rengeteg van amik elvezetesek....

Magyarbol Nemet Laszlo, Moricz, Sasdi Sandor, Jokai Anna csak ugy hirtelenul ami eszembe jut.
A regi korok hangulatat imadom a Krudy konyvekben, a legkulonlegesebb hangulatu konyveket o irta a szamomra, a konyvekben ott vagyok a szereplo elott, pontosan aterzem hogy mit erzett, miert, ott baktatok vele az utcakon, Istenem, hogy vissza tudta adni azt a kort!

Minden kornak persze megvan a hangulat iroja amikor az ember ugy erzi hogy ott vagyok, en is erzem...
Ahhoz persze ugy kell tudni irni!

Csodabogár 2021.08.25. 18:17:23

@Nagy Kámpics: Valamikor feltetted nekem is a kérdést a 3 könyvről. Rájöttem, hogy nem tudok megnevezni 3 könyvet, ami hatással volt rám. Sok volt ami nagyon szórakoztatott, izgalommal olvastam végig stb. De ahogy öregszik az ember változik az izlése.
Miután nagyon emlegeted a krimiket, az ötvenes évekbenm pl Arsene Lupin kalandjait imádtam olvasni. Ilyesmit csak az isemrősök könyvtárában lehetett találni. Valamikor láttam egy filmet, amit ebből a sorozatból csináltak, már nem tetszett. Bősz "megtanulok angolul" korszakomban angolul olvastam Agatha Christiet, közben vért izzadtam, de én németül is krimiken tanultam meg. Az angolnál nem jött be, de a krimik akkor nagyon jók voltak. A jó tíz éve lezajlott amerikai korszakomban, szinte csak krimiket olvastam. Minden félét, aztán jött Stig Larsson, aki mindent vert. Most, hogy már állandóan itthon élek, össze vissza olvasok mindent. Már nem akarok művelődni, mint életem első 30 évében, nyelvet se tanulni, ma már kizárólag szórakozás az olvasás. Az utolsó könyv ami tényleg nagyon tetszett, koromhoz illő volt. I.D.Yalom és Marilin Yalom közös könyve: Unzertrennlich, amerikai író, nem tudom most az angol címét, de nem ajánlom neked. Túl fiatal vagy még az ilyesmihez. Szóval ahogy múlnak az évek változik az ember. A körülmények mások voltak az én fiatalságomban és vele az érdeklődésük is.

Golf2 2021.08.25. 18:27:35

@P.Elliot: Úgy emlékszem ő volt az eggyik aki miatt eltűntél pár éve(pcica). De te biztos jobban tudod.

P.Elliot 2021.08.25. 18:44:58

@négyzet:

Nem vagyok hive szetszorni a dolgaimat a halalom elott. Ugy tunik hogy otthon az a modi hogy mindent beszorunk a szemetbe, itt Amerikaba csinalnak egy haz kiarusitast ahol mindig rengeteg ember jelenik meg es sokszor fillerekert megvehetsz akarmit ami a hazban van.

Ha tudnad hogy az emberek hogy elvezik ezt a mas dolgaiban valo turkalast, en magam is, sokszor komoly ertekes dolgokra bukkanhatsz mert az orokosok altalaban nem ertenek hozza hogy mi az ertek, sietnek megszabadulni a holmiktol.
Utolso amin resztvettem nem volt messze tolem, egy oregember lakhatott benne mert noi dolgok abszolut nem voltak a hazban.

Volt viszont vagy 80 horgaszbot/ nem viccelek/, normal es nagy tengeri halak fogasahoz, azokhoz tartozo kiegeszitok, vadasz cuccok kiveve a puskak/ valoszinu hogy megtartottak/ , a ket autos garazs tele volt mindenfele gepekkel, szerszamokkal, en vettem egy gyokeremelo villat a kertembe, egy godor asot, egy regi 50-as evekbol valo asztali kicsi szerencsejatek masinat ami 10 dollar volt de legalabb 10xeset eri az Ebayen ha nem tobbet, nem, nem akarom eladni egyelore nagyon jol nez ki lennt a barban.

Nekem mondjuk nem kedvencem ilyen ferfi lakas hanem egyszeru csaladi hazak, fantasztikus dolgokat lehet talani vagy csak szepeket vagy erdekeseket, netan olyasmit amit mar regota keresek.

Miert is dobnek ki barmit a hazambol amikor egyszer majd ha felszamoljak, valakik orulnek a benne levo targyaknak.

Sokszor igen egyszeru dolgokat keresnek, en peldaul eveken at kutatom hogy a kedvenc porcelan, szepseges teazo keszletem eltort cukor kinalojat megtalalom valahol, eddig sikertelenul pedig nem fillerekret hanem meg szep penzt is lennek hajlando fizetni egy uj keszletert vagy csak a torott hianyzo darabjaert.

P.Elliot 2021.08.25. 18:47:08

@Golf2: Nem tudom, regen volt, lehetseges....

P.Elliot 2021.08.25. 18:53:46

@kisrumpf: Igen, megirtam hogy hogy kerultunk ide a 70-es evekben, en viszont szivesen olvasnam mondjuk az 1900-as evek elejen kijott emberek beszamolojat hogy hogy volt.

Az utrakeszules, a hajout, az elso napok a szarazfoldon, hogy talalt, lakast, munkat de akar kesobben kijottek beszamoloit de legalabb 20 evvel a 70-es evek elott.
Vajon milyen volt?

Ha nem varta senki, nagyon keves penze volt es magara volt utalva, a nyelvet sem tudta akkor nagyon szar lehetett ....

Golf2 2021.08.25. 18:54:24

@P.Elliot: Csúnyán piszkált,pedig te aztán béketűrő voltál,sajnáltam hogy eltűntél.

P.Elliot 2021.08.25. 18:57:04

Tenyleg?

Mivel piszkalt? Majd utananezek de regen volt, kezdjunk uj lapokat...

svajcineger 2021.08.25. 19:04:59

@P.Elliot:
Megvan a poszt linkje esetleg?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.25. 19:06:57

@P.Elliot: milyen keszlet volt? Tudsz kepet kuldeni?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.25. 19:13:55

@P.Elliot: egyszer olvastam egy igen idos sved holgy elegge szakadozott online naplojat a kivandorlasa visszaemlekezeseirol. Egyszer Greta Garbo-val utazott egy hajon az USA-ba... Tehetseges csalad, a dedunokaja iro/fotos lett, majd megprobalom megtalalni neked a blogot.

P.Elliot 2021.08.25. 19:16:57

@svajcineger: Van meg egy masik is amit arrol irtam hogy hogy jottunk ki az orszagbol, majd elokeresem de most mennem kel el, majd kesobb visszajovok,,,

P.Elliot 2021.08.25. 19:18:09

@svajcineger: Nem art ha a kommenteket is elolvasod mert ott voltak kerdesek amire valaszoltam...

svajcineger 2021.08.25. 19:25:02

@P.Elliot:
Köszi, el is olvastam!
Várom a másikat is. :)

élhetetlen 2021.08.25. 19:31:58

@Csodabogár: Most egy kicsit meghatódtam. Először reagáltál kommentemre. A betörőkről. A társasház, ahol lakom, aszimmetrikus, a lakásom 70 nm, a szemben levő 27. A betörők hozzá törtek be, ez nekem mázli. Szegénykém csak azzal jött, hogy a rendőrök azt mondták, hogy ne menjen be, míg ki nem jönnek a helyszínelők, és ő nagyon éhes. Kapott spárgafőzeléket bundás kenyérrel. Akkor gondoltam biztonsági rácsra először, de akkor gondolat maradt. Fél évvel később jövök haza, a nyolcadikon lakom, de a lift csak a hetedikig jön, kiszállok, szerelik a rácsot az alattam lakónál. Betörtek, ott milliós kár. Helyben elkértem a cég elérhetőségét, szereltettem. Eddig megúsztam annyival, hogy jöttem haza, nem tudom kinyitni a rácsot, lementem az alattam lakóhoz, felhívtuk a céget, fél órán belül nyitották a lakást, és zárat kellett cseréli, mert feszítő vassal ment neki a betörő, és eltört a zár nyelve, de még hat ponton fogott a rács, így nem jutott be,

puhacica 2021.08.25. 20:52:16

@Csodabogár: a szolid elegancia nekem mar kioltozes. :D de egyetertek, mindegy, hogy milyen a stilus, aki hordja, az erezze magat jol benne, a tobbi nem szamit.

@P.Elliot: "Mindig azt neztem hogy hogy nem szabad elni, nem azt hogy hogy szabad." - ha nem is kifejezetten ezt neztem, foleg nem gyerekkent, de akaratlanul is beivodott a "jo" es a "rossz", a "helyes" es a "helytelen"... verne, may, jokai... regenyei. mind-mind olyan tortenetek, amik szorakozva tanitanak.

@Golf2: meg tudod mondani, hogy ezzel mi a celod?

puhacica 2021.08.25. 20:56:13

@P.Elliot: ne is mondd, nekem ez lenne a kanaan. utana kellene jarnom, hogyan lehet ilyen "kiarusitasokra" ratalalni itt nalunk. nagyon szeretem a regi targyakat, az ebedloasztalunk egy antik farmhouse fenyo asztal, nagyon szepen felujitva vettem, nemreg talaltam hozza szekeket egy carboot sale-en, azok meg felujitasra varnak, alig varom, hogy el tudjak kezdeni dolgozni rajtuk.

SzZoole 2021.08.25. 20:59:59

@P.Elliot: de jó volt újra olvasni, köszi :-))

blackhairlady 2021.08.25. 21:29:27

@Golf2: Nagyon rosszul emlekszel.

P.Elliot 2021.08.25. 21:44:17

@svajcineger:

Itt van, borzasztoan nehezen talaltam meg mert mar a cimere sem emlekeztem.

hataratkelo.blog.hu/2015/04/20/lagerelet_magyar_menekultkent

Csodabogár 2021.08.25. 22:23:57

@P.Elliot: Én is leírtam újkoromban, hogy léptem le 1965-ben, de én nem tudom hol keressem. Címre nem emlékszem se a kb, időpontra. Rég volt.:-(

FutureFry 2021.08.25. 22:54:46

@kisrumpf: @P.Elliot: "... en viszont szivesen olvasnam mondjuk az 1900-as evek elejen kijott emberek beszamolojat hogy hogy volt. ..."

Tamási Áron: Ábel Amerikában:
mek.oszk.hu/01000/01084/01084.pdf
Igaz fikció, de gondolom valamennyire az író saját tapasztalata (is) van benne, hiszen (átmenetileg) kivándorolt Amerikába az 1920-as években.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.25. 23:01:40

@Csodabogár: s ahogy olvastam, ugy esett le lassankent, hogy en tulajdonkeppen Boszorka irasat olvasom ;-)

P.Elliot 2021.08.25. 23:02:26

@FutureFry:

Azt olvastam....koszi azert...

P.Elliot 2021.08.25. 23:04:09

@kisrumpf:Pont most akartam segiteni elokeresni bar a cimere en sem emlekeztem, el is olvasom megint...

svajcineger 2021.08.25. 23:07:08

@P.Elliot:
Kösz, közben megtaláltam én is. Sőt, el is olvastam! Klassz volt mindkettő!

P.Elliot 2021.08.25. 23:26:38

@Csodabogár:

Elolvastam...jol irsz...,
Hat, nem lehetett konnyu az biztos, plane egyedul....

P.Elliot 2021.08.26. 01:43:19

@puhacica:
Szerintem nalatok is van ilyesmi csak maskeppen hivhatjak...

Arthamyr 2021.08.26. 06:53:53

@P.Elliot: Ha tényleg szép pénzt ajánlasz, van az a pénz, amiért valaki csinál neked egy újat, vagy megjavítja a régit. Szoktak sokkal-sokkal régebbi tárgyakat is restaurálni, az eredeti állapotuktól függő sikerrel.

puhacica 2021.08.26. 07:44:04

@P.Elliot: amennyire tudom, itt inkabb aukciok vannak, egybol azokhoz kerul, akik aztan jo penzert adjak tovabb a dolgokat, az asztal legalabbis biztosan igy volt, mert probaltam visszakeresni a tortenetet. de majd megkutatom a temat

dikusz. 2021.08.26. 09:21:54

@kisrumpf: De jó, hogy megtaláltad a posztot!!
Két szempontból is, az első, hogy elovastam @Csodabogár remek posztját a hozzászólásokkal együtt, mert az is hozzátartozik szerintem egy poszthoz.
A második pedig az amit @tanato a kommentjében belinkelt (nem tudok jobb szót rá). Annak az íróját személyesen ismerem, évtizedek óta túratársam, és imádom a történeteit (nem csak a katonatörténeteit) hallgatni századszor is. Remek előadó, egyetemen kéne(kellett volna) tanítania, minden adottsága/tudása megvan hozzá.

dikusz. 2021.08.26. 09:23:55

@kisrumpf: @P.Elliot: Hogy lehet előkeresni úgy, hogy ne kelljen végiglapozni az összes posztot?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.26. 09:25:45

@dikusz.: mezei modszerrel eltem. Emlekeztem az orszagra, amirol irtak, s annak a szekciojat lapoztam vegig, amig el nem ertem hozzajuk.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.26. 09:33:22

@puhacica: nalunk neha a FB marketplace-en akadnak erdekessegek, a minap valaki regi magyar belyegsort kinalt. De sok szep butort ilyesmit is lattam, van kozte magamhirdeto, s akad antikvitassal foglalkozo ceg is.

Csodabogár 2021.08.26. 11:02:17

@élhetetlen: Ez tényleg iszonyat ez a mindenkit gyűlölünk legyen idegen vagy más. Én is írtózom ezektől a dolgoktól. A mai irodalom meg tele van ilyesmikkel, mert most ez a trend. Persze azért lehet találni mást is. Igaz új magyar irodalmat nemigen olvasok. Leragadtam valahol Márai környékén.

Csodabogár 2021.08.26. 11:09:13

@kisrumpf: Jaja... lassan hirhedt leszek. :-)))
A tv szereplésünk után kaptam valakitől e-mailt, hogy szerinte mi voltunk a műsorban, ha nem, elnézést kér. És tényleg mi voltunk az Emberrel.
A multkoriban meg a blogomon néztem a statisztikát, hogy hol mindenütt olvassák. Csak csodálkoztam. Rendszerint hirtelen felindulásból, csak írok bele a semmibe.

Csodabogár 2021.08.26. 11:10:45

@P.Elliot: Nem volt könnyű, de mint szokták mondani, teher alatt nő a pálma.:-)

Csodabogár 2021.08.26. 11:19:59

@FutureFry: Nekem nagyon tetszett, igaz már ezer éve olvastam, Vass Albert: Ember az országút szélén. Mostanában rossz hire van az írónak, ez már igen régen került a kezembe. Az írás a menekülése idejéről szól. Kölcsön kaptam anno... remélem még mindig olyan mint amire emlékszem.

Congeria 2021.08.26. 13:33:09

Bár én nem posztoltam itt, olvasni is csak pár éve, hozzászólni meg tényleg csak mostanában, Csodabogárral tudok azonosulni.

Korunk, családi hátterünk, az utazás szeretete ami végül is a disszidáláshoz vezetett a 70-es években, mind ugyan az.

A mostan felnőtt generáció nem is tudja elképzelni az akkori éveket, megszorításokat, retorziókat. Kevesen vagyunk már ezen a blogon, akik átéltük.

P.Elliot 2021.08.26. 13:38:51

@puhacica:

www.estatesales.net/NJ/Milltown/08850

Ilyesmikre gondoltam... Mivel a hazam be van rendezve, meghozza vilagos konnyu modern butorokkal mert azt szeretem, raadasul hely sincs mar semminek, azert jo elbogaraszni mas cuccai kozott, fokeppen ertekes targyak, kepek es mas dolgok kozott mivel az orokosok 99%-anak fogalma sincs hogy mi mit er.
Egy vagyuk van csak az hogy minel gyorsabban megszabaduljanak a cuccuktol mert a hazat csak uresen lehet eladni, hivni ceget amelyik elviszi peldaul a jotekonysagi boltba az penzbe kerul...
Ki lehetne tenni a haz ele hogy ingyen van, lehet valogatni, elvinni de maradek akkor is van amit el kell vitetni, szoval a legjobb modszer egy ilyen hirdetes es meg penzt is szednek be.

A hasznalt butoroknak itt nincs aruk, illetve kicsi.

Kutasd at a szemeddel hogy mi erdekelne ha odamennel. Az a Harley motor klassz...

puhacica 2021.08.26. 13:40:12

@kisrumpf: igen, ott szoktam nezelodni, illetve car boot sale-eken, de mig regebben ki lehetett fogni jo dolgokat fillerekert, mostanaban minden brutal penzekert megy. reneszansza lehet ezeknek a targyaknak.

P.Elliot 2021.08.26. 13:40:49

@dikusz.: En is az orszagot neztem meg eloszor es ugy bukkantam ra....

P.Elliot 2021.08.26. 13:43:01

@Arthamyr: Egyaltalan nem ertekes keszlet csak en szeretem nagyon.
A targyakat nem az ertekuk szerint nezem hanem hogy tetszik-e, meg mindig remenykedek hogy egyszer egy ilyen haz haz felszamolasnal rabukkanok valakinel.

Ha nem, ugyis oke...

P.Elliot 2021.08.26. 13:45:37

@kisrumpf:

Kepet kuldeni a keszletrol?

Ott van az egyik husveti posztomnal az asztalon, a vegeben, feher es kek rajzos,, majd elokeresem kesobb ha lesz idom.
Most keltem fel, beinditom a napot, a macskaim meg engemet...

puhacica 2021.08.26. 13:56:26

@P.Elliot: a mi hazunk is modern stilusban van/lesz berendezve, a feher dominal, illetve egy vilagos kekeszold, ami itt-ott megjelenik. viszont szeretem megtorni stilusban abszolut nem odaillo kiegeszitokkel. peldaul ezt a linkeden talaltam, el tudom kepzelni a kanape melle, lenne miben tarolni a pledeket, extra diszparnakat, mikor nincsenek hasznalatban.
picturescdn.estatesales.net/3001023/106838392/1.jpg

guberalni jo, a targyakban levo tortenetek miatt.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.26. 15:34:10

@Congeria: nekunk a hatarsav meglete volt az 'elmeny'. S az engedelykeres a kulfoldi utazashoz. Orulok, hogy mogottunk vannak azok az evek.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.26. 15:34:52

@P.Elliot: a markaja is erdekelne, ugy konnyebb keresgelni.

P.Elliot 2021.08.26. 16:30:01

@kisrumpf:
Nincs markaja, mondom, egy egyszeru keszlet de nagyon szeretem.

Egyebkent nem olyan fontos, ha valaha megtalalom akkor fogok neki orulni de ha nem, akkor nem....

Amerikai gyartmanynak gondolom, nem tudom hany eve van nalam de megvan az 40 is ha nem tobb.
Akkoriban meg itt gyartottak szinte mindent.

Vibi 2021.08.26. 16:30:26

@P.Elliot: nalunk vannak erre szakosodott kereskedok. Nekem anno a thechinavillige szerzett egy teaskannat, mert az en keszletemhez az nem volt, gondolom eltorhetett, mert teaspoharaim voltak de a kannaval ki tudja mi tortent. Mondjuk olyan £55-60 font volt, pedig az en keszletem nem is felkapott kulonosebben mint mondjuk egy Royal Doulton. Gondolom nalatok is van hasonlo szolgaltatas. En mar egy mustard potot keresek ket eve de egyik kereskedo sem talalt meg pedig szinte barminnyit fizetnek erte.

P.Elliot 2021.08.26. 16:42:52

@Vibi: Tudom, itt is vannak, kerestem egyszer egy kaphatatlan konyvet azt hiszem a 30-as evekbol es elokeritettek egy raktarbol vadonatuj volt. Had ne irjam le hogy mennyivel vagtak meg, szoval annyira nem fontos.

A legjobban annak orulnek ha magam bukkannek ra. A lanyom nincs oda erte, szoval ha meg is talalom akkor ugyis valakinel vegzi a halalom utan.

A ferjem dolgait is szetkuldtuk ,mindenfele aki akart belole annak adtam, nem penzert, nagyon szep jo minosegu, draga irodas cuccai voltak, egy fekete 45 koruli pasasnak adtam aki a hirdetesre jelentkezett, mondta hogy pont jol jonne neki mert irodas munkat talalt es nem sok cucca van.
Fizetni is akart erte de nem fogadtam el.

Egyetlen sport dzsekit tartottam meg, agy salat es egy francias barettet holott utaltam, bar o szerette de ez a harom ha osszerakon azonnal elohozza otet.
Ott van az eloszoba szekrenyben, ha kinyitom az ajtot akkor kicsit olyan mintha itthon lenne, el se ment volna, nem rossz erzes.

A rengeteg holmija kozul a kozel 40 sakk konyvevel nem csinaltunk meg semmit, a sakk kompjutereket azt a lanyom megtartja maganak.

Meg mindig vannak dobozok amiben vannak iratok, konyvek, gyujtott mindenfele vackok, majd azzal is lesz valami.

Vibi 2021.08.26. 16:51:25

@P.Elliot: ha jol ertem a ferjed meghalt. Amennyiben igy van reszvetem. Ha csak elkoltozott es a holmiat hagyta nalad, akkor is sajnalom, mert ugy erzem hogy hianyzik neked.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.26. 16:58:22

@P.Elliot: o, ertem, azt remeltem, van az aljukon valami, amibol kovetkeztetni lehet a gyartora, eredetre.

Van itt egy idos holgy, potnagyanyam (iden lesz 100 eves!), aki kedvel engem, mert ifjukoraban magyar baratnoje volt. Tole karacsonyra mindig a keszleteibol kapok valamit (lassan szetoszt dolgokat gondolom, bar van 2 lanya). Kis tejszines kancsocskat, ezustozott tejes edenyt, teaszurot, vajkest, teritot kaptam tole, toast tartot... egy nap elteressel van a szuletesnapunk, nehez dio neki mit Jandekozni (megvan mindene), igy karacsonyi tortat szoktam neki csinalni.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.26. 17:00:05

@P.Elliot: Milyen nehez lehetett ez a szetosztas a halala utan. Ugy felek ettol.

Golf2 2021.08.26. 18:42:33

@blackhairlady: Akkor neked emlékezni kell hogy ki volt.Ki volt?

Golf2 2021.08.26. 18:53:42

Horror of chef killed by snake bite 20 minutes after chopping its head off

fhdgy 2021.08.26. 19:04:06

@Golf2: Nem az első eset, hogy ilyenről olvasok.

Arthamyr 2021.08.26. 19:25:14

@P.Elliot: Csak annyit írtam, hogy ha nagyon akarod, tudod pótoltatni a hiányzó cukorkínálót (vagy a készletet), ahelyett, hogy a jószerencsére vársz.

Csodabogár 2021.08.26. 19:56:21

@élhetetlen: Tényleg? Pedig igazán nagy érdeklődéssel és egyetértéssel olvastam. Én is társasházban lakom. Itt először a pincéket rámolták ki, mondanom se kell, hogy nálam volt a legtöbb kávé és márkás ital. Az utóbbi már ezer éve megvolt, mert senki nem itta nálunk. Aztán egyszer benyomták a konyha ablakot, amin nem volt rács és kizárólag a szomszéd házból lehetett látni az ablakot. Ezt a rendőrség is megállapította,. de mert nem loptak el semmit, szólt a riasztó, nem foglalkoztak vele. Szóval volt rács és volt riasztó és több erkélyajtó. Aztán ott jöttek. Rács felfeszítve, redőny feltolva, de elmentek. Mi eközben Amerikában voltunk. Az első éjszakán a barátnőm itt aludt, nem történt semmi. Várta 2 nap múlva a rácsost, riasztó bekapcsolva. No akkor jöttek igazán, erkélyajtó üvege betörve egy nagy kő által és vitték, amit 9 perc alatt vinni lehet. Aztán megérkeztek a riasztósok. A ház bejárata el volt torlaszolva. Két szomszédos keritést vágtak át. Rendőrség szerint így szokás.:-(((
Viszont a biztosító igen tisztességesen fizetett.

Csodabogár 2021.08.26. 19:59:29

@Congeria: Óh, köszönöm. Örülök, hogy nem vagyok egyedül, de téged eddig tényleg nemigen láttalak.:-(

blackhairlady 2021.08.26. 20:02:17

@Golf2: Igen, pontosan emlekszem. De szerintem ez nem rank tartozik.

P.Elliot 2021.08.27. 00:16:39

@Vibi: Igen, meghalt...koszonom a reszvetnyilvanitast..

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.08.27. 03:00:21

@kisrumpf: Van egy masik hasonlo temaju konyv: Oravecz Imre: Kaliforniai Furj + a trilogia 2 masik regenye. A szerzo volt is itt LA-ben egy iro-olvaso talalkozon, dedikaltattam is vele a konyvet
Nekem nagyon tetszett,, foleg azert, mert a fohosok sorsa - meg ha regebben is jatszodik a tortenet - tobb mindenben rezonal a mienkkel (kettos identitas a gyerekekben stb)

bízwax 2021.08.27. 07:30:45

@bízwax: aki nem tudja:

Stuart Copeland: Police
Max Weinberg: E Street Band / Bruce Springsteen dobosok.

puhacica 2021.08.27. 10:05:50

@P.Elliot: "
Egyetlen sport dzsekit tartottam meg, agy salat es egy francias barettet holott utaltam, bar o szerette de ez a harom ha osszerakon azonnal elohozza otet.
Ott van az eloszoba szekrenyben, ha kinyitom az ajtot akkor kicsit olyan mintha itthon lenne, el se ment volna, nem rossz erzes." - ezen meg ma reggel is sirdogaltam kicsit.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.27. 12:23:26

@puhacica: ( :-( .... hiszem h egy ruhadarab, egy illat jobban fel tudja idezni a tarsunk, mint egy targy vagy egy taj, helyszin, ahol egyutt voltunk. )

puhacica 2021.08.27. 13:17:18

@kisrumpf: foleg az illatok, nekem legalabbis.

ha van isten, aranyhal, jotunder... en csak azt az egyet kivanom, hogy en menjek el hamarabb.

Vibi 2021.08.27. 13:28:34

@puhacica: szenvedjen a masik alapon? Nem tudom mi a jobb. Minden esetre az egykori ferjem nagyapja elvesztett ket feleseget egy elettarsat 3 gyereket ket unokat. Ma kb 95 eves de sosem panaszkodott.

puhacica 2021.08.27. 13:36:28

@Vibi: igen, miutan leelunk egy eletet egyutt, azert szeretnek hamarabb elpatkolni, hogy a masik szenvedjen csak... milyen eltorzult lelek talal ki ilyen hulyeseget, de komolyan?
gratulalok a nagypapanak a panaszkodasmentes, hosszu elethez.

Vibi 2021.08.27. 13:42:26

@puhacica: mitol lenne a lelkem eltorzult? Mi mas ertelme lenne elobb meghalni mint a tarsad mint hogy te szenvednel nelkule?

puhacica 2021.08.27. 13:49:46

@Vibi: peldaul az, hogy nem vagyunk egyformak, igy nem egyforman dolgozzuk fel az oromeinket, a banatainkat, van, aki erosebb, van, aki gyengebb. es nalunk egyertelmuen a ferjem az erosebb, konnyebben dolgozza fel a vesztesegeit. en viszont nem tudom, hogy egyaltalan, egy kicsit is fel tudnam-e dolgozni az o hianyat.

Vibi 2021.08.27. 14:25:30

@puhacica: mintha pont ezt mondtam volna, de mindegy. Amugy meg ha nem tudod feldolgozni akkor te is meghalsz, mi rossz lehet abban. Egyebkent az emlitett nagypapa egyik gyereke sokaig volt eakos, hol jobban hol rosszabbul, de kb 10 evig biztos kuzdott. Aztan persze legyozte a rak. Erre a ferje agynak esett es meghalt. Rakban. Addig senki se tudta hogy rakos. Kb egy hettel elte tul a feleseget.

puhacica 2021.08.27. 14:53:34

@Vibi: nem. lehet, hogy te igy gondoltad, amit mondtal, en viszont nem igy ertelmeztem. nem a "szenvedjen a masik" az alapja, amit te mondasz, az egy direkt kiszerkentyuzes. az en olvasatomban. es en ezt a temat nem szeretnem levinni erre a szintre.

Vibi 2021.08.27. 14:59:03

@puhacica: wow, jo kis kibaszas a masikkal ha te halsz meg elobb. Mondjuk csak ha nem utaljatok egymast…ha utaljatok egymast tenyleg jobb elobb meghalni mint a masik. szerintem is hagyjuk, felolem mindenki akkor hal meg amikor akar, tud, lehetosege van ra vagy amikor az elet ugy hozza.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.27. 18:39:47

@puhacica: nalunk pont forditva van. Ettol fuggetlenul utalom, es felek, ha nelkulem megy valahova, kicsit ossze vagyunk nove.

puhacica 2021.08.27. 22:59:43

@kisrumpf: nalunk is ez van. amilyen onallo es fuggetlen voltam egyedulallokent, nem gondoltam volna, hogy igy osszenovunk. de talan ez is a termeszetes, szamunkra legalabbis. es epp ezert lehet iszonyu nehez a vegen.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása