oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. július 21. 06:30,  Idő és hely – így tanítsunk nyelvet a gyereknek 107 komment

2021. július 21. 06:30 Határátkelő

Idő és hely – így tanítsunk nyelvet a gyereknek

Sokféle stratégia létezik arra, hogy kétnyelvű gyermeket neveljünk, de az biztos, hogy mindegyik esetében komoly energiát kell belefektetni abba, ha sikert szeretnénk elérni. Most egy olyan megoldást mutatunk be, amely időtől és helytől függően használja a nyelveket.

anya_gyerekekkel_2.bmp

Stratégiával tele a padlás, legyen az az OPOL (One Person One Language – Egy személy, egy nyelv) vagy a MLAH (Minority Language at Home – Kisebbségi nyelv otthon), de hát a családok sem egyformák, érdemes hát minél többféle elképzelést megismerni.

A Time and Place (Idő és Hely) stratégia lényege, hogy a szülők kiválasztanak egy adott időt és helyet (vagy mindkettőt), amikor egy adott nyelven beszélnek a gyerekkel. A Bilingual Kidspot példákat is hoz rá.

Időválasztás

Az egyik nyelvet reggel, a másikat délután beszéljük.
Használhatunk heti felosztást is, például az A héten magyarul, a B héten angolul beszélünk.
Egyik nyelvet hétközben, a másikat hétvégén használjuk.
Vagy lehet az egyik nyelv a napközbeni, a másik pedig az esti lefekvéskor beszélt.

Helyválasztás

A legkézenfekvőbb: az egyik nyelvet otthon, a másikat az iskolában (alighanem ez az egyik leggyakoribb, főleg azokban a családokban, ahol a két szülőnek azonos az anyanyelve)
Beszélhetjük az egyik nyelvet otthon, a másikat a lakáson kívül.
Mi több, odahaza is kinevezhetünk egy sarkot vagy szobát az egyik nyelvnek, akkor ott csak azon beszélünk.
Vagy használhatjuk a második nyelvet a családdal és a barátokkal.

Mi értelme az egésznek?

Nyilván bőven akad még variációs lehetőség, a kérdés azonban adott: mire jó ez a stratégia? Nos, elsősorban az egyensúly megteremtésére a két nyelv között, ráadásul előszeretettel használják azokban a családokban, ahol valamelyik szülő nem érti a másik anyanyelvét, hiszen így kiválasztható olyan stratégia, melyben egyik sem érzi kirekesztve magát.

Azok a szülők is megtalálhatják a nekik való stratégiát, akik nem a születéstől, hanem csak később szeretnének egy második nyelvet megtanítani a gyereküknek, hiszen a rendszer segít a gyereknek különbséget tenni mikor és hol melyik nyelvet beszélje.

Hasznos lehet azoknak a szülőknek is, akik ugyan jól beszélnek egy adott nyelvet, de annyira nem magabiztosak, hogy egész nap azon társalogjanak a gyerekükkel.

A módszer hátrányai

Az előnyökről már szóltunk (a legnagyobb előnye az, hogy a gyerek világos különbséget tud tenni abban, mikor melyik nyelvet használja), ám érdemes pár gondolatot írni a hátrányokról is.

A legnagyobb hátrány, hogy könnyen elfordulhat: a nyelvek egyensúlya felborul, az egyiket többet használja a család.

Hátránynak tekinthető az is, hogy a rendszer komoly fegyelmet vár el a szülőktől, hiszen abban a pillanatban, ha nem következetesek, az egész a z értelmét veszti.

Ami persze nem azt jelenti, hogy megoldhatatlan feladat lenne használni, de azt igen, hogy a nekünk megfelelő rendszer kiválasztásánál nagyon megfontoltan kell dönteni és utána ragaszkodni hozzá.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével! 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: gyereknevelés kétnyelvűség

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4216633948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csodabogár 2021.07.21. 12:52:26

Ez már egy olyan skszor lerágott csont.:-(
Pedig egyszerü. Ha a szülő következetes, akkor a gyerek fog beszélni az anyanyelvén, ha a szülő lusta következetesnek lenni, akkor nem fog.

almaza 2021.07.21. 16:23:26

Nalunk az mukodott, hogy angol az iskolaban, plusz ha angolul beszelo ember volt nalunk. Magyar a tobbi idoben. Plusz a gyerekeim sokat logtak ausztral, angol, egyeb haverokkal, szoval a lanyom tiz eves korara jobban beszelt angolul, mint magyarul - a szokincse legalabbis bovebb volt. A harom evvel idosebb fiam inkabb volt egyensulyban. Egy a lenyeg; ket nyelven beszelnek folyekonyan, gyakorlatilag nyelvtani hibak nelkul. Sajnos az iskolaban tanitott mandarin es indonez nyelvekbol nem sok maradt meg nekik.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.07.21. 16:27:59

@Csodabogár: pont ezt akartam en is irni...ugy latszik, uborkaszezon van, es meg Stevenek sincs ujabb utazos sztorija :)) szerintem nygodtan lehetne ritkitani a posztolasi napokat, ha ennyire nincs tema, es nem ragaszkodni a napi uj poszthoz...

SzZoole 2021.07.21. 17:47:10

@Zsuzsi65: @Wilhelmus80:

Pistabá szombatra csúszott át, pénteken a svájci Csillag tündököl :-)))

dikusz. 2021.07.21. 17:55:56

@Zsuzsi65: Steve posztjai nem újak, régi/régebbi utibeszámolók:)))

Te is klassz posztokat tudsz írni az utazásaitokról, jó fotókkal, idén el tudtok menni?

Egyébként a napi posztok alatt is ki tudnak alakulni egész jó kis beszélgetések, aminek nem mindig van köze az adott poszt témájához.

dikusz. 2021.07.21. 17:57:23

@SzZoole: Nem is értem, miért nem lepődök meg, hogy Csilla posztjai jobban felkeltik a figyelmedet.:))))

Wilhelmus80 2021.07.21. 18:09:54

@SzZoole: Kihagytam a pénteki posztot, talán ezért nem tűnt fel, hogy Steve átkerült szombatra. Meg, úgy látszik, hogy a szombatit is elblicceltem.

Arthamyr 2021.07.21. 18:35:05

@dikusz.: Ha nincs köze a témához, akkor kialakulhatna az előző napi poszt alatt is, ez önmagában nem igazolja a poszt létezésének szükségességét. Mondjuk amióta HÁ-t olvasok, minden nap van (valamilyen) poszt, ez szerintem nem fog megváltozni.

SzZoole 2021.07.21. 18:57:45

@dikusz.: nem a posztjai keltik fel az érdeklődésem :-))

SzZoole 2021.07.21. 18:59:43

@Wilhelmus80: látod látod, jönni kell mindennap aláírni a jelenléti ívet :-))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.07.21. 21:39:33

@Wilhelmus80: haha, szoval be van osztva...ha pentek, akkor Steve :))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.07.21. 21:41:39

@dikusz.: igen, erre rajottem, Steve szeret nosztalgiazni, amivel persze semmi problema :)

2 het mulva megyunk Magyarorszagra, mar varjuk! :) 4 eve nem voltunk otthon! itteni (USA) ismerosok, akik otthon nyaralnak, mint el voltak hulve, hogy az arak a new yorki, los angelesi arakkal vetekednek :(

Arthamyr 2021.07.21. 21:47:12

@Zsuzsi65: "az arak a new yorki, los angelesi arakkal vetekednek" - Mármint a magyarországi árak?

dikusz. 2021.07.21. 21:57:52

@SzZoole: Ezt észrevettem, és azt hiszem Csilla is...:)))

dikusz. 2021.07.21. 22:04:03

@Arthamyr: De lehet, hogy azok, akik ma beszélgetnek egymással nem olvasták a tegnapi posztot.

gabors 2021.07.21. 22:05:04

lattam tegnap/ma hajnalban nem akartam elso lenni de latom masok is ugy latjak hogy volt ez itt mar tobb tucatszor.... (jo persze lehet vannak uj ovodasok is taborban).

a kerdes hogy mukodik ez ?? szerintem csak akkor ha gyerek IS ugy gondolja hogy ez neki jo ... inkabb ezt lenne erdemes koruljarni ... nem a technikakat ...

persze mit tudom en nekem csak kutyam van amelyik legalabb haromnyelvu angol magyar es kutya

gabors 2021.07.21. 22:06:22

@gabors: "persze mit tudom en nekem csak kutyam van amelyik legalabb haromnyelvu angol magyar es kutya"

angolul es kutyaul elottem jar magyarul meg tanulgat ... :-)

dikusz. 2021.07.21. 22:13:49

@Zsuzsi65: Az tény, és való, hogy nagyon felmentek az árak. Az építőanyagok, felújításhoz szükséges anyagok drágultak meg, de nagyon.

Családi/baráti programok is lesznek, vagy valahol üdültök is? Nagyon jól tudsz írni, és tényleg jó lenne, ha írnál egy posztot, mit tapasztaltál itthon (nem a magánügyekre gondoltam).

dikusz. 2021.07.21. 22:27:00

@gabors: Barátom telekszomszédjai pár éve települtek át Németországból. A lovak, és a kutya (labrador) csak németül értenek.
Viszont befogadtak már itt egy kuvaszféle kutyát, lehet az kétnyelvű lesz. Tanulnak magyarul intenzíven (angolul is beszélnek), a férfi az alatt a pár év alatt kifejezetten jól megtanult magyarul, akcentus nélkül.
Viszont nem veszik fel a magyar állampolgárságot, nem járnának jól.

Csodabogár 2021.07.21. 22:38:04

@Zsuzsi65: Ez azért elég komoly túlzás.

Csodabogár 2021.07.21. 22:42:43

@dikusz.: Nem hiszem, hogy a hazalátogatók, rögvest építkezésbe fognak.
Tény, hogy az árak felmentek, de a vendéglői étkezés még mindig messze van az amerikai áraktól, a minőség meg toronymagasan felette.
Viszont most nyilt vagy nyilik egy új étterem, valódi amerikai, a tulajdonosnak New Yorkban és máshol is vannak éttermei. A kínálat nem az én izlésem, de feltehetően nem s a magamfajtákra számít a tulaj, mint vendégre..-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.07.21. 23:30:30

@Csodabogár: nem annyira tulzas...USA-ban lako'k, akik most nyaralnak otthon, tisztaban vannak az itteni arakkal, es pl. elelmiszerek, zoldseg-gyumolcs majdnem ugyanabban az arban van Bp kornyeken. Persze lehet, hogy videki kisvarosban, falvakban valamivel olcsobb, de otthoniaktol is hallom, hogy nagyon elszaladtak az arak :(

random kereses utan eyt talaltam:
sertes comb Tesco: 1,499 Ft/kg (kb. $5)
bevasarlas.tesco.hu/groceries/hu-HU/shop/hus-hal-felvagott/pultos-husok-es-szarnyasok/sertes
California: csont nelkuli diszno tarja v. lapocka (? pork loin talan ezek kozul valamelyik) $2.99/pound, tehat kb. $6/kg (kb 1,800 Ft)
weeklyads.weekly-ads.us/smart-and-final-ads/flyer-247423-0
Banan: Auchan - 240 Ft/kg (kb. $0.80) online.auchan.hu/en/shop/search?q%5B%5D=ban%C3%A1n

Banan CA: $ 0.50/pound, tehat kb $1/kg (kb 300 Ft)
Sargadinnye: Auchan - 1,049 Ft/kg (kb. $ 3.60)
online.auchan.hu/en/shop/search?q%5B%5D=s%C3%A1rgadinnye
sargadinnye CA: $0.33/pound tehat kb $ 0.66/kg (170 Ft)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.07.21. 23:37:13

@dikusz.: 2.5 hetbe igyekszunk belesuriteni nyaralast (Balaton), egy kis kulturat (Bp) es csaladi latogatast :) Szoval napra lebontva megvan a program, nem fogunk unatkozni :)
Probalunk turista szemmel nezni mindent majd - plane, hogy most a ferjem is jon, igy talan konnyebb lesz :) Ki kell kapcsolni a magyar agyam, es csak elvezni a nyaralast :) Remeljuk, igy is lesz. Ha lesz ihlet, akkor talan osszehozok egy posztot belole :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.07.21. 23:40:12

@Arthamyr: igen, a magyar arak egy resze (persze nem altalanositok, mert szolgaltatas azert meg mindig olcsobb) kezdik behozni a lemaradast ;)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.07.21. 23:53:56

@Csodabogár: "Tény, hogy az árak felmentek, de a vendéglői étkezés még mindig messze van az amerikai áraktól, a minőség meg toronymagasan felette."

Ez amolyan feligazsag :) Teny, hogy ha egy kozepkategorias etterembe VACSORAZNI mesz, (tobb helyen a vacsora dragabb, mint az ebed, mert az USA-ban a vacsora a fo etkezes, es az adagok nem ritkan este nagyobbak, a menu is mas, mint ebedre), akkor egy 4 fos csalad (magunkat veszem alapul, nem vagyunk nagy etkuek, es nem iszunk sok alkoholt :), kb $ 80-120 kozott.

DE...hatalmas szoras van arban es minosegben. Lehet talalni fantasztiksuan jo kis csaladi ettermeket (casual restaurant), ahol ennek a felebol is jollaksz, es persze vannak a nagyon elit ettermek, ahol 1 fo fizet kb annyit, mint mi 4-en a fenti kozepkategorias etteremben...
www.moneycrashers.com/eating-out-restaurants-cost/

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.07.21. 23:54:44

HA, ki lehetne kapcsolni ezt a captcha-t? nagyon idegesito allandoan kattintgatni...

gabors 2021.07.22. 00:01:57

@Arthamyr: "@Zsuzsi65: "az arak a new yorki, los angelesi arakkal vetekednek" - Mármint a magyarországi árak?"

ez mar korabban is igy volt sot itteni aldiban lidlben (ahol en nem vasarolok mert SZAR) az arak boven az otthoni felett voltak alap dolgok egy atlag USA szupermarketben mar 10 eve is olcsobbak voltak mint egy kozepes Mo-i boltban (nem minden es nem mindenhol persze) ....

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.07.22. 00:04:56

@gabors: Aldi nalunk is nagyon gyenge, talan egyszer voltam ott kivancsisagbol...nem igazan jon be az itteni vasarloknak, es nincs akkora valasztek, mint a helyi szupermarketekben (legalabbis ami CA-t illeti)

gabors 2021.07.22. 00:06:36

@Zsuzsi65: "@Csodabogár: "Tény, hogy az árak felmentek, de a vendéglői étkezés még mindig messze van az amerikai áraktól, a minőség meg toronymagasan felette."

ez totalis hulyeseg (nem zsuzsi65-nek irom) .... de nem gond tudom hogy az amerikaiak meg kes villa ollot sem tudjak ...

csak kerdezem hogyan is hasonlitod ossze ezeket ? meg siman atszamitva sem igaz foleg nem ha oraberre szamitjuk at ...

Csodabogar a csodakban es 30-40 evvel ezelotti vilagban el meg mindig ... (szerintem tennem hozza)

gabors 2021.07.22. 00:13:20

@Zsuzsi65: igy van ... van valoban ami olcso de ez csak ugy mukodik, es annak aki, NAGYON odafigyelve vasarol de atlagban a valasztek nagyon szuk es a minoseg sem igazan jo ...

de ha peldaul szodavizet akarok venni akkor konnyen elofordul hogy aldi-ban vagy a helyi Lidle-ban olcsobb ez a tipikus bejon es vesz mast is .. tipusu dolog ez itt ahol en is elek nem fog mukodni nincs eleg "szegeny idiota" ....

na most jon az hogy mennyi idot akarok es tudok arra szanni hogy mondjuk 5-10 dollart sporoljak de legalabb ket vagy akar harom helyre elmenjek "bevasarolni" ...

Nyilvan aki hetente szamolja hogy lesz-e penz mitudom en kenyerre az lehet megcsinalja ... nalam ez "waste of time"
:-)

FutureFry 2021.07.22. 02:16:53

@Zsuzsi65: Esetleg, ha belefér, majd azt is írd meg, hogy odafelé, meg hazafelé (mármint Amerika felé) milyen COVID-dal kapcsolatos papírok/procedúrák/tesztek voltak (ha voltak) beleértve az átszállásokat is (annak függvényében is, hogy az út tervezésekor miről tudtatok / mire készültetek).

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.07.22. 03:03:12

@FutureFry: ok! a jelenlegi police.hu-s info szerint magyar allampolgarral egyutt utazo kulfoldi allampolgar is beutazhat Mo-ra (lsd. GYIK alabb)

"Gyermekem és édesapja/édesanyja nem magyar állampolgárok, én azonban az vagyok. Milyen feltételek mellett utazhatunk be Magyarországra?

Amennyiben hitelt érdemlően igazolásra kerül, hogy Ön és (eltartott) gyermeke, illetve Ön és férje/felesége rokoni kapcsolatban állnak (jellemzően születési / házassági anyakönyvi kivonattal igazolható), az esetben külön engedély nélkül beutazhatnak Magyarországra. A beutazáskor főszabály szerint 10 nap hatósági házi karantén kerül elrendelésre.

Hogyan rövidíthetem le a 10 napos hatósági házi karantént, amelyet a külföldről történt hazautazásom miatt rendeltek el?"

"Kettő darab SARS-CoV-2 PCR-teszt negatív eredménye szükséges hozzá, amely minták legfeljebb öt nap, de legalább 48 óra időeltéréssel lettek levéve. A második tesztnek mindenképpen Magyarországon kell készülnie, ugyanakkor első teszteredményként a külföldön történt mintavétel is elfogadható, amennyiben (az előbbi feltételeken mellett) az magyar vagy angol nyelven is tartalmazza a szükséges információkat"

Szoval fel leszunk szerelkezve papirokkal (PCR teszt es egyebek), regisztraltam online a ferihegyi 2. tesztre, ha szukseg lesz ra. Tobbektol hallottam, hogy magyar allampolgarral utazo kulfoldi csaladtag eseten nem forsziroztak a 2. tesztet Ferihegyen...majd meglatjuk.

Arthamyr 2021.07.22. 07:04:18

@Zsuzsi65: @gabors: Azt nem vitatom, hogy vannak termékek, és esetleg szolgáltatások, amik olcsóbbak NY/SF-ban, de a "az arak a new yorki, los angelesi arakkal vetekednek" komolytalan. Ja, pl. a benzin, meg sok tech cucc gondolom olcsóbb, és pl. egyes élelmiszerek (-alapanyagok) ára közt nincs bazi nagy különbség (van ami itt, van, ami ott olcsóbb), viszont akár egy turista, de főleg egy ott lakó teljes fogyasztói kosarát nézve mindkét város sokkal drágább, mint mondjuk Budapest (a szélsőségek más kérdés, utóbbi helyen is van sokminden, ami van nagyon drágán is). Ami a "magyar árakat" tekintve magasnak számít, vidéken a legtöbb hely olcsóbb, van, ami sokkal. Mondok egy (igazából nem annyira) merészet: SF és NY még 20 év múlva is sokkal drágább lesz.
Nyilván mind SF, mind NY, mind Bp. jó nagy általánosítás...

Dublinból - ami szintén lényegesen olcsóbb, mint SF vagy NY, de azért Budapestnél érezhetően drágább - azért (is) költöztünk haza egy éve, mert Magyarországon sokkal olcsóbban meg lehet élni, és ebben nem is volt okunk csalódni azóta sem.

Nem tudom, hogy sikerülhetett a fenti percepciót összehozni az ismerősöknek, de az biztos, hogy nem vezettek költségvetést (miért is tették volna) és nem gondolták alaposan át, ha erre a következtetésre jutottak.

FutureFry 2021.07.22. 07:16:20

@Zsuzsi65: “… fel leszunk szerelkezve papirokkal (PCR teszt es egyebek) …”
Ez konkrétan milyen tesztet jelent, valami boltban (gyógyszertárban) vásárolható és saját kezűleg otthon is elvégezhető (bár esetleg videón keresztül felügyelt) változatot (pl. BinaxNow vagy Ellume - mondjuk ezek nem PCR hanem antigen tesztek) esetleg valami mást? És visztek magatokkal ilyen öntesztet (pl., hogy a visszaút előtt időben megcsinálható legyen önállóan is)? (A fent említett márkákat jelenleg tudtommal elfogadják az Amerikába való beutazáshoz.)

gabors 2021.07.22. 10:24:14

@FutureFry: en bar teljesen oltott vagyok 2 pfizerrel .. pont ilyenek miatt nem megyek egyelore haza pedig en sem voltam kb 5 eve pont tavalyra volt ceruzaval bejegyezve aprlis/majus csak beutott a covid...

Kedves MO nem fogadja el a kulfoldi oltasi igazolvanyomat (ja persze ha Mali-bol jovok akkor koszonet peterkenek mar megvan a ketoldalu megallapodas ).

Azt meg azert mar megse kockaztatom meg hogy 2-3 hetbol 10 napig hazi karantenban kelljen maradnom. Nem is beszelve arrol hogy vegul is akar pozitiv is lehet a masodik minta hala a sokoras repulo utnak atszalasnak repteri tartozkodasnak stb ...

Hiszen egyre tobb jel mutat arra hogy beoltottak is megfertozodhetnek es vegul is csak a sulyos betegsegtol ved az oltas a fertozestol meg nem. NA akkor fasza latogatas nyaralas lenne.

Vibi 2021.07.22. 15:35:27

@gabors: toltsd le a rendorseg oldalarol a formanyomtatvanyt vagy irass egyet magadnak egy ceggel, hogy igazoljak hogy uzleti uton vagy es ugy beengednek karanten oltas barmi kerdes nelkul

Vibi 2021.07.22. 15:37:40

@Zsuzsi65: mint a gaborsnak irtam kell vinni egy igazolast hogy uzleti uton van a kulfoldi beutazo es ugy nincs karanten pl a kulfoldi munkaltatod Mo-ra kuld tanulmanyutra vagy kulfoldi kapcsolatepitesre vagy ami eszedbe jut

gabors 2021.07.22. 20:16:41

@Vibi: Na persze Mo de szeretlek az umbuldak hatalmas vilaga... mer kezdtem elfelejteni hogy mindenre van kiskapu ...

koszi a tippet

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.07.22. 20:42:05

@Arthamyr: "az arak a new yorki, los angelesi arakkal vetekednek" komolytalan"

OK, en egy innen az USA-bol hazalatogato turista szemevel nezem, nem komoly vasarloi kosar analizist keszitettem :) azok a dolgok, ami egy turista penztarcajat erintik: elelmiszer, etterem, benzin, muzeumi stb. belepok...na, ezeknek az arai lassan utolerik Nyugat-Europat es az USA-t.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.07.22. 20:44:22

@Vibi: ha csak lehet, nem szeretek kiskapukat keresni (lehet, tul regen elek kulfoldon es leszoktam errol a magyar szokasrol? ;)
A negativ PCR teszt es a mar emlitett papirok meglete eleg lesz, hogy beengedjenek Ferihegyen, es ne kelljen karantenba menni :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.07.22. 20:49:41

@FutureFry: PCR tesztet kernek Magyarorszagra valo beutazashoz. Itt nalunk LA-ben ez ingyenes. Legutobb a lanyomnak kellett, es egy drive-through teszt helyen nagyon gyorsan megvolt. Odaadtak neki a teszt kitet, o maga szajbol csinalta. Az eredmeny megvolt 24 oran belul. Most is ezt fogjuk csinaltatni.
Visszafele az USA-nak eleg a gyors antigen teszt, amit majd indulas elott a repteren meg tudunk csinaltatni, az eredmenyet ott helyben kb 15 perc alatt megkapod.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.07.22. 21:03:37

@Arthamyr: Egyebkent, ha mar araknal tartunk :)

Latszik, hogy a legitarsasagok es a turizmus ipar ketsegbeesetten probal visszajonni a tavalyi ev utan, es nevetsegesen alacsony aron kinalnak repjegyeket. SouthWest (az egyik legjobb belfoldi legitarsasag - legtobbszor veluk repulunk) kb $120 (one way)-ert kinal jegyeket LAX (Los Angeles) - Maui, Hawaii ami altalaban $300 felett szokott lenni. Szoval mar tervezunk egy novemberi kiruccanast :)
www.southwest.com/air/low-fare-calendar/select-dates.html?adultPassengersCount=1&currencyCode=USD&departureDate=2021-11-01&destinationAirportCode=OGG&originationAirportCode=LAX&passengerType=ADULT&returnAirportCode=&returnDate=2021-11-01&tripType=roundtrip

Arthamyr 2021.07.22. 21:55:20

@Zsuzsi65: Értettem, hogy onnan nézted, és én sem készítettem semmilyen komoly analízist.
Ennek ellenére tartom, amit írtam, az az állítás nevetséges (világviszonylatban sem olcsó városokról beszélünk). Biztos lehet ugyanannyiért szállást kapni Budapesten is, mint New Yorkban, de ha a piac ugyanazon szegmenséből válogatsz, az utóbbi lesz a drágább, jóval. Csak találomra belökve egy dátumot airbnb-be, majd a városokat cserélve legalább kétszer drágábbnak tűnik NY (most nem néztem meg LA-t/SF-t, nem is fogom, hacsak nem megyek majd arra :)). A tartományban persze van átfedés.
Ez igaz az étteremre is, a benzin (ami amerikában nagyon olcsó), az élelmiszer, a múzeumi stb. belépők meg nem tétel egy interkontinentális turista esetében (ok, az utóbbi - főleg mivel elég tág fogalom - lehet, de ez esetben sem Budapesten lesz drágább).

Arthamyr 2021.07.22. 21:56:20

@Zsuzsi65: Az nagyon jutányos, még 300-ért is jó árban van.

FutureFry 2021.07.22. 22:26:40

@Zsuzsi65: OK, köszönöm a választ.
Mondjuk szerintem a visszaúthoz továbbra is érdemes előre beszerezni és vinni antigen gyorstesztet, ami esetleg nem csak kicsit olcsóbb (pl. ~11K HUF (~$36) [1] vs. ~$10 [2] per kopf), de flexibilisebb is (csak “videós” internet kell hozzá), meg az is lehet, hogy olyan országból utazik vissza valaki ahol nincs (vagy körülményes) a teszt elvégzése helyileg.
Egyébként, ha valaki magyar állampolgár, de pl. külföldi útlevéllel próbál belépni Magyarországra (mert csak az van érvényes), akkor mi vonatkozik rá jelenleg? Esetleg, ha van is negatív tesztje meg akár “karanténozni” is hajlandó, “csak úgy” akkor sem mehet [3]? És ha a schengeni övezeten belülről repül (vagy vonatozik/vezet) Magyarországra (pl. olyan országból ahol elfogadják a CDC oltásigazolványát, tehát esetleg még teszt sem kell)? Asking for a friend :)

[1] www.bud.hu/tesztkozpont
[2] www.walmart.com/ip/BinaxNOW-COVID-19-Antigen-Self-Test-2-Tests/142089281
[3] www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a
“… Magyar állampolgársággal nem rendelkezők határátlépése
Nem magyar állampolgár személyforgalomban Magyarország területére – törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott kivétellel – nem léphet be. …”

FutureFry 2021.07.22. 22:35:32

@Zsuzsi65: A Southwest tényleg nem rossz, ugye általában bárhova ülhet az ember, és (jó) régen még olyan is volt náluk, hogy (rendes turista osztályon) 4-6 ember egymással szemben is ülhetett (kb. mint egy vonatkocsiban). :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.07.22. 22:55:44

@FutureFry: haha, a "vonatos" ulesrol nem hallottam. A mostani fleet csak Boeing 737 2x3-as ules kiosztassal. Mi szeretjuk oket, mert naluk nem kell kulon fizetni a check-in borondert, es nagyon rugalmasak abban a tekintetben is, ha at akarod tetetni a jegyed mas idopontra.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.07.22. 23:04:20

@FutureFry: oh, most mar van tobbfele antigen teszt, valaki 8,500 Ft-ert csinaltatott. Ugy latrszik, jo business ;) majd korulnezek, jo otletet adtal az itt vasarolt antigen teszttel kapcsolatban.
Egyelore meg csak az odautra koncentralok inkabb :))

A tobbi kerdesedre valaszolva: teljesen pofara megy, meg eppen milyen buzgo/faradt/informaciokkal tisztaban levo/ vagy nem tisztaban levo embert fogsz ki a repteren.

Benne vagyok egy FB csoportban, ahol az USA-bol/ba utazo magyar/amerikai allapompolgarok osztjak meg az utazasi tapasztalatokat, es a spektrum nagyon szeles. Van, akitol mindenfele papirt kernek, van, akinek epp csak rapillantanak az utelvelere (ezek altalaban csaladok, akik egyutt utaznak, es csaladon belul vegyesen van magyar es amerikai utlevellel utazo)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.07.22. 23:44:23

@Arthamyr: most talaltam egy meg jobbat! :) Kauai kozvetlen jarat Los Angelesbol, retur jegy $278! Le is foglaltuk nov 5-12! YAy! Bepotoljuk a tavaly kimaradt nyaralast (Kauai volt a 2. torolt vakacio Costa Rica utan, amit szinten toroltek)

dikusz. 2021.07.23. 00:16:04

@Zsuzsi65: Ha a banán 240 Ft az Auchanban, az igencsak akciós. A nem akciós ára mindenhol 400-450 Ft/kg között van, és még így is sokkal olcsóbb, mint a hazai gyümölcsök bármelyike.

dikusz. 2021.07.23. 00:18:39

@Zsuzsi65: Legyen ihlet.

Az lenne az igazi határátkelős poszt.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.07.23. 02:11:13

@dikusz.: :) meglatjuk, mi jon ossze :)
De Kauai-rol is szivesen irok, ha az osszejon :) Ez a mostani spontan otlet kicsit elterelte a figyelmem Magyarorszagrol, haha :)) el kell kezdenem szallast keresni, mert Hawaii barmelyik szigete mindig nagyon kapos, plane most, amikor az amerikaiak "be vannak zarva" (ertsd: Covid), szoval a belfoldi turizmus fellendult (meg az USA territories, mint Puerto Rico, US Virgin Island es tarsai :)

Vibi 2021.07.24. 06:37:38

@Zsuzsi65: te tudod, a te dontesed. Viszont a90%-az oltatlan magyaroknak es kb 80%-a a kulfoldi ferjeknek, felesegeknek elettarsaknak is igy jott tegnap. A lepcso vegen rendorok eloellenoriztek az embereket, amikor latta a papirjainkat rogton kerdezte hogy uzleti ut, majd tolem hogy van e vedettsegim, majd kuldott rogton az ablakhoz. A hataror el se olvasta meg se kerdezte hogy milyen uzleti ut, egyszeruen csak pecsetelt es tovabbi szep napot kivant. Egy papirt kinyomtatni egyszerubb es olcsobb, mint tesztezni. Mondjuk a ferjem tenyleg szervezett uzleti talalkozot arra az esetre ha ellenorznek.

Vibi 2021.07.24. 07:01:32

@FutureFry: elvileg legi uton nem lephetnek be kulfoldi allampolgarok csak elozetes engedellyel, amit a rendorseg hagy jova, vagy utasit el. Szerintem a TASZ oldalan van a legjobban osszeszedve hogy kire mi vonatkozik, mert rengeteg kivetel es mentesules van. Kozuton semmi korlatozas nincs, ha Ausztria, Szlovakia, Romania, Szerbia, Horvatorszag vagy Szlovenia felol jossz az orszagba. Attol meg hogy belephetsz nem jelenti azt hogy nincs karanten. Alapvetoen aki nem oltott egy elfogadott vakcinaval megfelelo orszagban az 10 nap karantenba kell menjen, de ez alol is van egy csomo menesulesi lehetoleg.
En a helyedben beadnek egy meltanyossagi kerelmet arra hivatkozva hogy magyar allampolgar vagy de kulfoldi utlevellel. Kb fel ora alatt elbiraljak es emailben tajekoztatnak. Aztan igenyelnek a kinti oktasra ha van ilyen vedettsegi kartyat. Annak az igazolasat hogy beadtad a kerelmet is elfogadjak es a kartyat kulfoldre is elpostazzak mar ha nem banod megadni a kinti cimedet Orbannak.
Ha mar itt vagy, akkor arra erdemes felkeszulni, hogy maszkot viselni meg a hataror elott is sertes, hiszen Orban szemelyesen gyozte le a virust ezert maszkot viselni nem ajanlott, mert nem nezik jo szemmel.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2021.07.24. 08:35:51

@FutureFry: ha van vele magyar útleveles családtag , vagy hitelt érdemlően bizonyítja magyar állampolgárságát , akkor beléphet. Így jött be a magyar útlevéllel , de személyivel sem rendelkező brit ( és emellett születése jogán magyar állampolgár ) gyermekem .@Vibi: ez nem teljesen igaz. Magyar családtaggal beléphet . Így jött a lányom is egy hónapja. Semmi engedély nem kellett a rendőrségtől . ( külföldi állampolgárságot tudtuk akkor csak igazolni )

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2021.07.24. 08:38:40

@Zsuzsi65: nem kérnek pcr-t magyar allampolgartol , ha megigenyli a vedettsegi igazolványt ha kapott oltast . @gabors: De, elfogadja , ha kérsz vedettsegit itthon. A teljes családunk így jött . Megkértük ugyfelkapun , karantén nélkül jöttünk be.

Shanarey 2021.07.24. 11:33:36

@Zsuzsi65:

tasz.hu/koronavirus-hataratlepes

Ha van magyar állampolgárságod, és megkaptad a két oltást akkor te is igényelhetsz "védettségi igazolványt" Azt mindenki igényelhet, aki magyar állampolgár, és valamely EU avagy NATO országban kapta meg az oltásokat.

Vibi 2021.07.24. 12:55:44

@tildy[UK]: felteszem futurefry nem kiskoru, arrol pedig nem irt, hogy van e olyan aki magyar utlevellel egyutt utazna vele. Kiskoruakat valoban nem kuldenek karantenba de felnotteket megha magyarok es ezt igazoljak igen, ha nem tudnak mentesito korulmenyt igazolni. Az hogy lejart utlevellel beengednek -e nem tudom es azt se hogy elfogadja e a hataror mint azonosito okmanyt. Ezert irtam ha elore ker engedelyt akkor nem eri meglepetes.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.07.24. 16:50:15

@Shanarey: igen, ezt az infot tudom. Nem latom ertelmet, hogy ezzel idot toltsek, a 2 hetes nyaralas alatti programjaink egyike sem ker vedettsegi igazolast.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.07.24. 16:51:46

@tildy[UK]: igen, de EU-ba beutazashoz kell azoknak, akik nincsenek oltva (a 2 lanyom nincs).

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.07.24. 16:53:43

@tildy[UK]: igy van, a mi esetunkben is ez a szitu :) magyar utlevellel utazik a csalad 2 tagja, amerikaival a csalad masik 2 tagja :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2021.07.24. 16:54:41

@Zsuzsi65: EU-n kívülről hoztam haza a gyerekeim, oltast meg nem kaphatnak . Bejöttek karantén nélkül .@Vibi: nézz utána jobban, pl. nem magyar állampolgár ferj vagy feleség is bejöhet rendőrségi kérvény nélkül csaladtaggal.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2021.07.24. 16:55:35

@Zsuzsi65: az nem, de cserébe kiskorú gyermek karantén nélkül jöhet be, meg te is. Ugyfelkapun 5 perc megkérni .

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2021.07.24. 16:57:12

@Vibi: A magyar állampolgárokkal egy megítélés alá esik, vagyis az országba való belépés szempontjából magyar állampolgárként kell kezelni azt is, aki:

magyar állampolgár családtagja;
Magyarországon állandó tartózkodásra jogosult, valamint az ő családtagjaik;
aki az idegenrendészeti hatóság által kiadott, 90 napot meghaladó tartózkodásra jogosító engedéllyel rendelkezik.

SzZoole 2021.07.24. 17:03:24

@tildy[UK]: “ nem kérnek pcr-t magyar allampolgartol , ha megigenyli a vedettsegi igazolványt ha kapott oltast ”

Van két oltasom, van bar code az NHS appon ami igazolja ezt, akkor utazhatok?

Mi az a védettségi igazolvány és hol kell azt kérni?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2021.07.24. 17:08:20

@SzZoole: get your Nhs covid pass az alkalmazásban >travel> Download PDF copy

Utána menj el ide : www.magyarorszag.hu/szuf_fooldal#ugyleiras,00ead1fe-8990-4739-8e70-3aff1b765393 utána ugyfelkapuval lépj be , és töltsd fel a pdft.

Nagyjából ennyi . Az igazolvány külföldi de magyar címre is kérhető

SzZoole 2021.07.24. 17:12:26

@tildy[UK]: az angollal nincs gond, azt tiszta, a magyar nem fog menni, mert nincs ügyfél kapum, azt sem tudom mi az.

SzZoole 2021.07.24. 17:15:25

@tildy[UK]: most rá mentem az oldalra, négy azonosítási lehetőség van, nekem egyik sincs :-(

Ilyenkor mi van, vissza fordítanak a reptérről?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2021.07.24. 17:22:53

@SzZoole: nem,kitoltod ezt a papírt hogy megkeres okmányirodában :

manchester.mfa.gov.hu/assets/07/42/35/604d8969b559276cca12cfe6eec35e8bdf266d02.pdf

Egyébként meg ha jól tudom ügyfélkapus belépést tudsz fényképes azonosítással is kérni

M. Péter 2021.07.24. 17:32:06

@SzZoole: Magyar állampolgár beutazhat Magyarországra, legrosszabb esetben kapsz 10 nap karantént,

SzZoole 2021.07.24. 17:54:45

@M. Péter: na pont ezt akarom elkerülni!

SzZoole 2021.07.24. 18:07:34

@tildy[UK]: a nyilatkozat kéri a lakcímet és telefonszámot, mindenféleképpen meg kell adni, mivel csak UK címem és telefonszámon van, magyar nincs.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.07.24. 18:43:15

@tildy[UK]: hat innen az USA-bol az Ugyfelkapu eleg maceras arckepfelismero opcioval (mivel nincs magyar igazolvanyom)...probaltam, feladtam...kiskoru gyerek meg mar nincs a csaladban :) De teny, hogy valakinek megeri, szoval nem kotoszkodni akarok :))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.07.24. 18:45:55

@tildy[UK]: koszi! Szerintem nalunk az amerikai utlveles, nem oltott 18 even feluli gyerek miatt ez kicsit problemasabb...szoval maradunk a PCR tesztnel, ami ingyen van nekunk, par perc a drive through-ban...szoval nem egy nagy ugy...

FutureFry 2021.07.24. 22:12:16

@Zsuzsi65: @Vibi:
Ez a külföldi címre kérhető magyar “védettségi igazolvány” pedig elviekben jól hangzik (pláne ha elfogadnának egy mondjuk 20 éve lejárt magyar útlevelet vagy személyit is az állampolgárság igazolására :)), mert, ha jól értelmezem ezt Európában utána sok helyen elfogadnák (?), ott is ahol a CDC-féle “papírfecnit” nem, így oda amerikaiként is utazhatna a delikvens mindenféle teszt és karantén nélkül, meg mehetne vendéglőbe ahol ilyesmit kérnek, stb. Persze az lenne a legjobb, ha ezt megigényelhetné valaki a közvetlen (de nem magyar áp) családtagjainak is, de úgy látom sajnos ez nem olyan mint a beutazáskori “egyesített családkezelés”…
Mondjuk az érdekes, ha valaki “védettségi igazolvány kiállítása céljából történő határátlépést” kérvényez (pl. a @tildy[UK]: által linkelt nyomtatvánnyal), és ez alapján engedik belépni, akkor a nem állampolgár családtagjai milyen elbírálás alá esnek belépéskor, tudván, hogy ők nem (?) kaphatnak ilyen igazolványt?
A megoldás remélhetőleg egy EU-kompatibilis “COVID certificate” kiadása lesz amerikaiaknak is (állítólag már “dolgoznak rajta”), addig is van már egypár ország ahol úgy látszik jelenleg a CDC “papírfecnijét” is elfogadják (legalább is beutazáshoz) (pl. Spanyolország, Görögország, Franciaország, Horvátország), tehát nem kell se teszt, se karantén (és “ok nélkül” is beutazhatnak amerikaiak), onnan meg már szárazföldi úton talán könyebb... Igaz gyakran hivatalos info nincs, csak “anecdotal evidence” (pl. flyertalk forums, konzulok twitter feed-je (!), stb.), meg persze minden változhat is...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2021.07.25. 07:33:17

@FutureFry: az is kérdés lehet, miért nem kaphat . Nalunk a pöttöm ( határátlépéskor 5 hós) gyereknek nem volt egyáltalán magyar papírja , covid oltast nem kaphat, megis bejohetett . Még a brit útlevelébe se kapott 90 napra szóló (turista) pecsétet .

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2021.07.25. 07:34:25

@Zsuzsi65: jó nektek. Magyarország Schengenen kívül csak pár országból fogad el pcr-t, a britektol pl nem.

SzZoole 2021.07.25. 07:52:48

@tildy[UK]: a britektől miért nem?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2021.07.25. 08:42:30

@SzZoole: mert Schengenen kívüli és nem EU-s.

Vibi 2021.07.25. 09:00:07

@SzZoole: egyaltalan nem kell pcr teszt a beutazashoz ha Uk-bol jossz, az amerikaiaket elfogadjak de a masodikat itt meg kell csinaljak es minimum 5-6 napot karantenban lesznek. Ha oltott vagy es nincs oltasi igazolvanyod akkor le kell tolteni es kitolteni az oltasi igazolvany igenylolapjat amivel el kell menni 2 napon bellul a helyi kormanyablakhoz azt megigenyelni kulonben karanten meg ha magyar vagy akkor is.
Ha ezt a macerat nem akarod csinalni akkor uzleti utra kell menned es semmit nem kerdeznek. Ehhez egy otthoni ceg meghivoja kell de mi vittunk kinti cegtol is igazolast. A rendorseg honlapjan ez fent van csak ki kell tolteni.
Aki siman macera nelkul szeretne utazni annak ez a legjobb megoldas

Vibi 2021.07.25. 09:04:07

@FutureFry: a kulfoldi csaladtag elvileg nem kaphat magyar vedettsegi igazolvanyt, ettol fuggetlenul beutazhat de karantenoznia kell, ha amerikabol jottok akkor az elso tesztet megcsinalhatjatok otthon de a masodiknak magyarnak kell lennie. Nevetseges vagy nem de volt aki a tizeneves gyereket illetve kisbabakat is uzleti utas papirral vittek haza. A gyerek pl modellkedhet vagy fotozasra is mehet. A hataror nem fog fennakadni rajat

SzZoole 2021.07.25. 10:00:06

@tildy[UK]: értem, az angol pcr nem elég megbízható a magyarok számára mert nem Schengen, bezzeg a ruszki/csinki az elég jó….

Ne érts félre, nem veled van gondom, kielégítő és hasznos információkat adsz :-)

SzZoole 2021.07.25. 10:04:43

@Vibi: a hazugságot és a gaztettet megvetem, de ha a szükség úgy hozza mívelem :-))

A kormány ablakos dolog nem igazán van inyemre, túl sok információt akarnak tudni….

Az utóbbi azt hiszem menni fog :-)

Neked is köszi!

Arthamyr 2021.07.25. 10:30:11

@SzZoole: Ilyen apró "előnyei" is vannak a brexitnek, azért abban semmi meglepő sincs, hogy az ilyesmivel is járhat.

SzZoole 2021.07.25. 11:02:45

@Arthamyr: na igen a brekszit, de mondjuk Viktor és Boris nincsenek rosszban, mert azért az Angela/Macron tengely tényleg ott tart be ahol tud a UK-nak.

Szerintem mire én tervezem az utazást fog még ez alakulni, szerintem :-)

Arthamyr 2021.07.25. 11:13:08

@SzZoole: Normális esetben nem azon múlik két ország kapcsolata, hogy két populista féreg jóban van-e. Nem normális esetben - értsd: pl. most - sem csak azon múlik, hanem pl. azon is, hogy a UK nem EU tag. A Merkel/Macron tengely nem tart be az UK-nek, legalábbis nem elégszer és nem eléggé, de ez van. Van, aki nem szereti összepiszkolni a kezeit, ennek is megvannak az előnyei. Előbb-utóbb nyilván lehet majd utazni szabadon megint, ehhez kétség sem férhet.

SzZoole 2021.07.25. 11:21:01

@Arthamyr: teljességgel osztom a véleményed és reménykedem, hogy előbb utóbb normalizálódni fog ez helyzet is, szerintem :-)

nyuszigonosz 2021.07.25. 11:42:30

@SzZoole: " Angela/Macron tengely tényleg ott tart be ahol tud a UK-nak. " - írod

- ezt meg honnan veszed? Nincs így. Soha nem volt így.

SzZoole 2021.07.25. 11:46:38

@nyuszigonosz: valóban nem, elnézést érte, biztos én értem félre a hírekben olvasottakat, tényleg :-)

nyuszigonosz 2021.07.25. 11:59:12

@SzZoole:
En el is hiszem, hogy az angol sajtóban ilyeneket - is - lehet olvasni. Söt minden saját rosszért másokat felelössé tenni.

Meg hát vannak azok a kormányfök, akik szeretnek ellenségképet kialakítani, mindenáron, hogy aztán azt "legyözhessék" .

Na attól még nem igazak az ilyen dolgok.

SzZoole 2021.07.25. 12:12:31

@nyuszigonosz: lehet, hogy kettő között van az igazság, mármint aközött amit te és én olvasok. Kifelé többnyire mást kommunikálnak, szerintem :-)

De azért abban egyetértünk, hogy az EU hatalmi harc a Merkel/Macron tengelyen nem tesz jót a közönségnek.

gabors 2021.07.25. 12:22:47

@tildy[UK]: "De, elfogadja , ha kérsz vedettsegit itthon. A teljes családunk így jött . Megkértük ugyfelkapun , karantén nélkül jöttünk be."

ugyfelkapu az a 22-es csapdaja mert kulfoldrol NEM tudsz ugyfelkaput nyitni mert nem vagy ott ... most nem tudok bemenni bar usa-ban oltott vagyok es kerhetnek vedettsegit ha lenne ugyfelkapum ... erted.

Nem kerek magyar oltasi igazolvanyt, mert baromsagnak tartom, bezzeg ha Uzbegiztanban elnek mar mehetnek is az ottani oltassal ... (Mali detto ) ... erted hogy mukszik a NER ... az usa foleg az allam ahol elek jobban atoltott mint barhol EU na de nem mert Petikevel nem irnak ala valami ketoldalu lofaszt amitol a virus hanyatt vagja magat ...

Viszont ha "uzlet emberkent' megyek akkor semmi kerdes .. majd beirom talakozas Meszarossal mint celt....

Shanarey 2021.07.25. 13:00:31

@valamit visz a víz.....:

A populizmus, az amikor az adott politikusnak nincs jobb ötlete, és nekiáll hazudozni arról ami nem is igazán létezik. Lásd Viktor és a Soros, avagy a migránsok, akik 90%- még véletlenül sem akart Magyarországon maradni. Most a melegek, mert az egybites fidesz szavazót azzal is meg lehet rémíteni. Boris ugyanezt játsza, most mindennek az EU az oka, mintha nem ő lett volna aki anno még dícsérte is a megállapodást, majd aláírta.

Shanarey 2021.07.25. 13:07:18

@valamit visz a víz.....:

Kizsákmányolás ügyben az illetékes kelet Európai miniszterelnököknél rekalmálj, mert ők azok akik ezt segítik. Az Audi is épp kilapátol pár milliárd Eurót az országból, s ez nem az első eset.

mfor.hu/cikkek/vallalatok/ujabb-oriasi-alaptoke-leszallitasrol-dontott-a-gyori-audi.html

nyuszigonosz 2021.07.25. 13:39:31

@SzZoole: Minden attól függ ki a közönség és honnan nézi a történéseket.

nyuszigonosz 2021.07.25. 13:43:44

@valamit visz a víz.....: És te ezt elhiszed? Költöi kérdés, mert úgy tünik igen, te ilyeneket elhiszel.

Pedig inkább tényleg a kelet európai miniszterelnökök háza táján kéne jobban körülnézned.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2021.07.25. 15:35:47

@gabors: nem tudod miért nem jelent meg, de nem csak ugyfelkapuval kérhető , lehet telefonos, arcképes vagy elektronikus személyiség azonosítás is. Az USA oltottsagan meg jot nevettem, mind a portugálok mind a spanyolok ( EU) jobban állnak , a britek a 85% os első dózisos oltassal , 65% másodikkal szinten ….
www.cnn.com/interactive/2021/health/global-covid-vaccinations/

Shanarey 2021.07.25. 17:16:52

@csak a gyávák cenzúráznak, és bújnak el...:

Nem az EU dolga a tiltás, hanem az EU-ban lévő államok dolga. Vagyis kérdezd meg a Viktort, miért lett Magyarország, össze szerelő ország.

S ha netán beszélsz vele, azt is mond el neki, hogy a homoszexualitás, nem ragályos betegség, ha az lenne, már ő is elkapta volna a Szájertől.

gabors 2021.07.25. 17:54:12

@tildy[UK]:

En azt irtam hogy az allamban ahol elek ... ott 56% teljesen oltott 62% legalabb egy ... valoban vannak foleg Trump-ot tamogato allamok ahol joval alacsonyabb ez a szam pl Texas, Florida, Alabama, Missouri, hasonloan a liberalis/demokrata allamokban meg joval magasabbak a szamok mint az orszagos atlag. De itt az allamok felelossege a vakcinalas, nem a szovetsegi kormanye. Hozzatennem a megye/jaras ahol elek meg a New York allamnal is jobban all, 62% teljesen 68% legalabb egy .. . Sajnos Trump miatt teljesen politikai kerdes lett mult heten epp egy kepviselo mondta (congressman) nagy buszken hogy nyilvan nincs beoltva hiszen republikanus... szoval a korrelacio meg is latszik "kek" es "piros" allamok sot megyek kozott ami nagyon sajnalatos... Mindenesetre az itteni oltasi igazolvanyt NEM fogadjak el ugy mint ha EU-s orszaget (ez persze rendben is van, kar hogy Uzbegisztan meg Mali az viszont jo). Ja kerni lehet de megint nincs ervenyes igazolvanyom meg ahhoz haz is kellene mennem hogy kerjem. Milyen arckepes azonositasrol beszelsz ? A telefonost meg ertem is ...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2021.07.25. 17:59:38

@gabors: ha van magyar szenelyid vagy utleveled , akkor az ügyintéző beazonosit.

gabors 2021.07.25. 18:16:52

szemelyim van de tavaly lejart es lakcim kartyam is van azon nincs lejarati ido (legalabbis nekem ugy tunik) .. ervenyes magyar utlevelem az van (egyelore talan meg ket evig)

de mindegy is egyelore nincs nagy kedvem utazni ...

FutureFry 2021.07.26. 02:54:29

@Zsuzsi65: “ … jo otletet adtal az itt vasarolt antigen teszttel kapcsolatban. …”
Remélem még nem vettél pl. az általam korábban linkelt “olcsó” Walmart-osból, mert mint kiderült az nem a “zoom”-os (“Does not include a virtual visit for certified digital test results”), hanem postázandó, azaz nem jó a beutazáshoz! Bocsánat!
A jó az pl. amit az Optum árul, de az $50/teszt (!), ráadásul éppen “out of stock’:
store.optum.com/products/abbott-binaxNOW-COVID-19-ag-at-home-test-kit

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.07.26. 17:16:34

@FutureFry: nem, azert ennyire nem sietek ezzel a dologgal :) lehet, hogy maradok a magyarorszagi tesztelesnel. Whitelab nevu helyen most allitolag 8,500 ft korul megcsinaljak.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása