oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. június 24. 06:30,  Hogyan lesz egy magyar sushi séf Svájcban? 33 komment

2021. június 24. 06:30 Határátkelő

Hogyan lesz egy magyar sushi séf Svájcban?

Őszintén szólva sok mindenre gondol az ember, amikor Svájcban élő magyarok munkái merülnek fel, de hogy van, aki sushi séfként dolgozik, arra nem feltétlenül. Márpedig a Miből élnek a magyarok Svájcban? sorozatában Csilla vendége Péter, aki sushi séfként dolgozik.

sushi_sef_foto_pixabay_com.jpg

Csilla: Hogyan kerültél ki Svájcba?

Péter: Ez egy érdekes történet, otthon alapszakon végeztem egy főiskolán, az akkori munkaerőpiaci helyzet nem nagyon hozott lázba, úgyhogy egy kis kalandra vágytam.

Mindig is szerettem volna nyelveket tanulni, köztük a német volt a prioritás. Megkérdeztem néhány ismerősömet, hogy van-e valakinek ismerőse itt és hát így sikerült. Az ismerősöm ismerősének az ismerőse keresett egy albérlőtársat és így sikerült kijutnom.

Csilla: Hogyan lettél sushi séf?

Péter: Igazából a szakma választott engem, ha ezt mondhatom így. Nem a szakmámban kezdtem el dolgozni itt kinn, hanem gasztronómiában és azon gondolkoztam, mi lenne az a hely, ami érdekelne, maga a kultúra, az étel és arra jutottam, hogy akkor a sushi.

Elkezdtem keresgélni az ismerősök között, hogy van-e valakinek ilyen kapcsolata.

Ez is érdekes történet, mert pont egy vonatút során ismerkedtem össze a mellettem ülő hölggyel és neki meséltem, hogy én sushi séf szeretnék lenni, ő meg mondta, hogy pont ebben a szakmában dolgozik, és épp kezdőket keresnek, menjek el hozzájuk, próbáljam meg. Szólt a főnökének, fel is vettek.

Csilla: Milyen volt a felvételi a munkakörödbe?

Péter: Mivel teljesen kezdő voltam, ezért egy egyszerű beszélgetés volt csak, ahol a főnököm felmérte, hogy mennyire tudok beszélni németül, angolul, egy kicsit az élettörténetemről, mi a motivációm, stb.

Próbálja szűrni, hogy csak besétált ide valaki vagy tényleg szeretne dolgozni itt. Nagyon nem tudta felmérni a tudásomat, mert mint mondtam, kezdő voltam. Németül beszéltem már, mert jártam nyári munkákra Németországba, ezt meg is villantottam a főnöknek.

Csilla: Milyen végzettség kell hozzá?

Péter: Abszolút nulláról kezdtem, szakácsként sem dolgoztam soha, egy intenzív tanulási folyamat az első egy-két év. Van egy esszenciája az egésznek, ahogy az ételhez állnak hozzá.

A sushi az a hal és a rizs tökéletes kombinációja, egyszerűnek tűnik, de mivel ez a két alapvető alapanyag, ezért nagyon oda kell figyelni, hogy hogyan készítjük el őket, hogyan dolgozzuk fel a halat, különböző technikák vannak, ez is egy életen át tartó tanulási folyamat, ha valaki igazán jó sushi séf szeretne lenni.

Csilla: Hogyan telik egy napod?

Péter: Az attól függ, milyen beosztásban vagyok. Van vagy három-négy műszakunk. Van, aki reggel jön, ő felel az egész konyha beindításáért, ő haza tud menni olyan négy-öt óra körül.

Aki a második műszakba jön délelőtt kilenc-tíz körül, ő megcsinálja az ebédet, utána kettőtől négy-ötig van egy ilyen zimmerstunde, egy napközi szünet igazából, a kolléga visszajön utána és megcsinálja a vacsoráztatást és zárásig van.

Tízkor zár hivatalosan az étterem, utána még egy kis takarítás, stb., olyan tizenegy környéken végez.

Csilla: Milyen jövedelemre számíthat egy kezdő a szakmádban?

Péter: Háromezer párszáz bruttótól akár négyezer frankig is felmehet az összeg. Ez attól függ, milyen tapasztalatod van, a fizetés felmehet négyezer ötszázig is, de kezdőként én nem számítanék többre, mint háromezer kétszáz.

Csilla: Mióta Svájcban élsz, volt-e negatív tapasztalatod amiatt, hogy külföldi vagy?

Péter: Mi itt vendégek vagyunk. Én mindig úgy álltam hozzá, hogy én jöttem az ő országukba, tehát ha valaki megtanul viselkedni, megtanulja a nyelvüket, nem hiszem, hogy itt negatív diszkrimináció érné, de ha arrogáns vagy, biztos, hogy fog érni negatív tapasztalat.

A teljes beszélgetés megtekinthető az alábbi linken.

(Fotó: pixabay.com)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5216602930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arthamyr 2021.06.24. 07:05:08

"otthon alapszakon végeztem egy főiskolán" - Az mi?

Csodabogár 2021.06.24. 09:42:17

@Arthamyr: Én is ezen gondolkozom.

No meg mindig vissza jön a 3000 SFr. körüli fizetés. Abból szerintem kb. olyan szinten lehet megélni, mint itthon a 150ezerből, de jó lenne ha egy jelenleg is ott élő kijavítana, vagy felvilágosítana.
Nem hinném, hogy az elmult 10-20 évben olcsóbbá vált volna Svájc.Utóljára covid előtt voltam ott, nem tapasztaltam semmi olcsóságot, sőt!

svajcineger 2021.06.24. 09:56:25

@Csodabogár:
3.000 frankból (kis túlzással) csak éhen halni lehet.

fhdgy 2021.06.24. 10:08:38

Csak a leírt szövegre hagyatkozom.

Nem tudom, hogy mióta csinálja, lehet, hogy már nem kezdő. Az is lehet, hogy menő séf szeretne lenni és ezt az időszakot iskolának tekinti. Ha így van, akkor havi 3 ezer frank nem is rossz "ösztöndíj".

A vendéglátásban nem ritka, hogy szállás is jár hozzá, ha így lenne jelen esetben is, akkor az mindjárt sokat dobna a 3 ezer frankon.

Szóval, sok ha van, lehet.

Arthamyr 2021.06.24. 10:17:19

@dikusz.:
... "Magyar és angol nyelven:

- gazdálkodási és menedzsment

- pénzügy és számvitel

- nemzetközi gazdálkodás

- nemzetközi tanulmányok

Magyar nyelven:

- szabad bölcsészet" ...
Igazából az észrevételem arra irányult, hogy az így egy igen csekély érdemi információt tartalmazó mondat, mert nagyon nem mindegy, hogy mit is csinált meg a Péter. Meg nem maradt el valami (határozatlan névelő?) az "alapszakon" előtt, ilyen formában akkor szokták írni, ha az "alapszakon" helyett konkrétan azt írják le, hogy mit is végzett.
Ez "a munkaerőpiaci helyzet nem hozott lázba" is egy elég fejvakarós kifejezés... :/ Leírhatta/elmondhatta volna kerek-perec, hogy a végzettsége/szaktudása nem tűnt elég piacképesnek az elvárásaihoz vagy annyira piacképes volt, hogy úgy érezte, belefér egy kis kalandozás (meg hát az, hogy az ember mire vágyik, meg mire van lehetősége, két különböző dolog). Meg ha már ott tartott, akkor azt is, hogy mi az. Szerintem több sebből vérzik az egész.
Belenéztem a videó elejébe, onnan van, szinte szó szerint.

Na mindegy, már több időt szántam erre, mint kellett volna...

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.06.24. 12:18:57

@Arthamyr: szerintem bakkalaureatus :) aka bachelor.

dikusz. 2021.06.24. 14:24:12

@Arthamyr: Lehet, hogy tévedek, de Péter diplomája nem valószínű, hogy piacképes.
Ha az lett volna, akkor le is írja. Az ilyen nemtudommi diplomát nevezi a köznyelv büfé-ruhatár szaknak.

Csodabogár 2021.06.24. 18:44:24

@svajcineger: Köszönöm. Szerintem is valahogy így lehet. Persze volt már ismerősöm, aki azt mondta, hogy inkább akar egy gazdag országban szegény lenni, mint itthon. Szóval izlés dolga.

Csodabogár 2021.06.24. 18:45:47

@Arthamyr: Pénzügy és számvitel spec. nagyon jól fizetett szakma Svájcban. Természetes jó német és esetleg még angol tudás is kell mellé.

Arthamyr 2021.06.24. 19:02:26

@Csodabogár: Igen, és mi a helyzet pl. "a szabad bölcsészettel"? Egyébként ez csak az oldalról van, amit dikusz linkelt, van még ezer, ezért is írtam, hogy nagyon nem mindegy, mit végzett el.
Amikor te leírsz egy ilyet, hogy 3000 frank körüli pénzből olyan szinten lehet megélni Svájcban, mint 150000 forintból Magyarországon, akkor te legalább hozzávetőlegesen kiszámolod, hogy mennyi forint az a 3000 frank? Ha igen, tényleg azt gondolod, hogy Svájcban több, mint hatszor drágább az élet? Tehát pl. bérelsz egy lakást piaci alapon havi 150000 forintért Budapesten, egy hasonló méretű, elhelyezkedésű és állapotú lakást Bernben havi 3000 frankért tudsz bérelni? Ez számomra nagyon meglepő volna, persze lehet, hogy így van, csak meglepőnek tartanám.

@dikusz.: Én is afelé hajlok, de ugye rossz az, aki rosszra gondol... Viszont szerintem nagyon gyenge az az inditó mondat, vagy legalábbis nekem nem tetszett. Kár, mert én is szeretem a szusit, csináltam is párszor, még érdekelhetett is volna a téma.

svajcineger 2021.06.24. 19:38:51

@Arthamyr:
Kb. 80-100 forinttal lehet számolni a frankot.

Arthamyr 2021.06.24. 19:41:21

@svajcineger: Ezt nem értem, az árfolyam szerint 1 frank 300+ forint.

Csodabogár 2021.06.24. 21:15:57

@Arthamyr: Nem számolok semmit. Mert hacsak nem lett olcsóbb minden Svájcban, mióta nem élek ott, akkor a 3000 SFr. nem elég egy tisztességes megélhetésre. Egy közepes helyen lévő egyszobás lakás is hamar bele kerül 7-800 SFr.-ba. Aztán jön a többi. Betegbiztosítás, általános rezsi, közlekedés és talán enni és ruházkodni is kellene. Minden a hazai árak sokszorosa.

Aki átszámol, annak persze a havi 3000 SFr. mesés összegnek tűnik.

Arthamyr 2021.06.24. 22:03:36

@Csodabogár: Pedig nem ártana, mert anélkül nem lehet megalapozottan ilyen állításokat tenni. És lehet, hogy a te fogalmaid szerint nem elég egy "tisztességes megélhetésre" (és én ezt nem is annyira vitatom, mert te tudod, hogy mit tartasz annak), de akkor sem vagyunk beljebb semmivel, mert a 150k HUF szintén nem elég a "tisztességes megélhetésre" Magyarországon, még vidéken is elég húzós, ha az ember most indul a startkockáról, egyedül, segítség nélkül.
Semmi számolással te azt állítottad, hogy Svájc több, mint hatszor drágább. Ami persze kissé értelmetlen, mert Svájc melyik részét hasonlítod Magyarország melyik részével (nyilván lehet találni helyeket, amikre ez igaz)? De vegyük az átlagot, vagy mondjuk a példaként felhozott Budapestet és Bernt, ott tényleg hatszoros lenne egy középosztálybeli ember megélhetési költségében a különbség? Egyébként simán lehet, hogy így van, csak én meglepőnek tartanám, és szívesen látnék erre valami forrást/statisztikát.
És hát lehet itt finnyáskodni, hogy szerinted a 3000 CHF nem elég a "tisztességes megélhetésre", csak ugye nagyon nem mindegy, honnan indul az ember. Ha itthon a 150k HUF az opció, akkor én nem vagyok meggyőzve róla, hogy az jobb életminőséget és jövőbeni kilátásokat biztosítana. Ha meg mondjuk valami borsodi zsákfaluból indul a hősünk, ahol öten voltak testvérek, jó esetben egy érettségije van, a közmunka meg a semmi az opció, akkor egy gyenge 3000 CHF maga a mennyország. Nyilván nem az fog kimenni annyiért, aki itthon is megkeres 1800-nyit középvezetőként.

Amúgy ha nem számolsz, akkor tök felesleges "hadonászni" a számokkal. De tudod mit, legyen igazad, a 3k Bernben szarabb, mint a 150k Budapesten, aztán aki akarja, meghozhatja a döntését ez alapján. Bár én javaslom, hogy azért számoljon inkább, mielőtt meghozza. :)

svajcineger 2021.06.24. 22:31:58

@Arthamyr:
Azt jelenti, hogy a Svájcban elköltött 1 frank kb. akkora költség - az itteni fizetéseket figyelembe véve - mint Magyarországon 80-100 forint. Tehát az élet kb. 3-4 - szer drágább Svájcban, mint Magyarországon. A 3000 frankos fizetés, ami a levonások után kb. 2500, annyit ér, mint Magyarországon netto 200-250.000 forint.

Arthamyr 2021.06.24. 22:56:06

@svajcineger: Köszönöm a magyarázatot. Ez már egyből kevésbé meglepő. :)

És ok, hogy 3-4x drágább, ha ugyanúgy élsz, de azért lehet alkalmazkodni.
Van olyan is, hogy grillezel egyet a barátokkal és/vagy családdal, vagy elmész az Alpokba motorozni, ott már egyáltalán nem biztos, hogy jelentkezik ez a 3-4-szeres különbség. A drágább dolgok körében benne vannak gondolom a szolgáltatások is (pl. a gyakran felhozott fodrász vagy étterem), amit nem létszükséglet igénybe venni, és az alacsonyabb jövedelműek nem is teszik.

kék madár 2021.06.25. 02:34:46

"Nem számolok semmit." - gondolkodott hangosan Meszaros Lorinc, es keresett meg Ferrariravalot amig ezt kimondta

kék madár 2021.06.25. 02:35:20

meg *egy* Ferrariravalot :)

Örömhernyó 2021.06.25. 06:30:14

Az, hogy valaki sushi étteremben dolgozik, csak Magyarországról tűnik valami különleges dolognak.
Főzés nem nagyon van, ízesítés sincs a sushiban (az vendég keveri ki a maga kis szójaszószos wasabiját), tehát sushi készítést megtanulni csak kicsit bonyolultabb vagy emelkedettebb dolog, mint egy gyorsétteremben hamburgereket forgatni. Sőt!
Ezt tükrözi a fizetés is.
Nyilván van mindenhol exkluzív sushi étterem, ahol csak japán séfek dolgoznak és az árak nem egyszerű halandók pénztárcájához vannak igazítva, de a sushi éttermek nagyon nagy része egyszerű running sushi jellegű gyorskajálda.

@Arthamyr: A posztban szerepel, hogy a srác alapszakon végzett, tehát BSc, ami ma már semmire se elég, ha nem informatikai vagy mérnöki területet fed le. Tehát képzetlen, a magyar munkaerőpiac azért nem hozta lázba, mert esélytelen volt, nincs rendes végzettsége.

Svájcban ő is elismeri, hogy ő ott egy jöttment, a végsőkig alkalmazkodnia kell. 3000 CHF fizetés is ezt mutatja, ennyiért svájci ember gondolom ki se kel az ágyból, pláne nem a vendéglátóiparban robotolni.

Ebből következik, hogy ő nem Svájcban akar sikeres lenni, hanem pénzt akar gyűjteni, amivel Magyarországon gurigázhat. A vendéglátásban azok az állások alkalmasak a megtakarításra, ahol mondjuk ingyen szállást és ingyenes vagy kedvezményes étkezést biztosítanak. Ha a kis fizetéséből neki kell fizetni az albérletét és étkezését, akkor az elég nagy szívás hosszútávon.

Tipikus példája a posztban szereplő srác annak a fiatalnak, akinek nem lett volna szabad főiskolára menni, ott 4 évet elcseszni egy a magyar munkaerőpiacon értéktelen diploma megszerzésére. Az ilyen átlagos képességű fiataloknak kellene szakmát tanulni, amivel Magyarországon is megkereshetnek nettó 300-400ezret, amivel azért vidéken már el lehet éldegélni, magasabb szinten, mint 3000 CHF-ból Svájcban.
Vagy rendes szakmával (hegesztő, CNC akármi) irány Svájc és akkor nem 3000 CHF a fizetése.

Ehelyett ma az van, hogy az átlagos képességű fiatalok mennek valamilyen kamu főiskolára, az átlag alattiak meg szakmát tanulnak, ezért tele van Magyarország elégedetlen, elhelyezkedni nem képes diplomásokkal és félkegyelmű mesteremberekkel.

Örömhernyó 2021.06.25. 06:34:26

@Arthamyr: Svájcban ilyen alacsony fizetéssel nem fog svájci életet élni a bevándorló, hanem élete nagy része arról szól, hogy kiszolgálja a helyiek igényeit, alkalmazkodik, termeli a profitot egy helyi cégnek.
Aztán a helyi szemmel nem túl izmos fizetéssel hazamegy Magyarországra évente egyszer, megcsináltatja a fogait fillérekért, elmegy fodrászhoz, kozmetikushoz, megszervizelteti az autóját, étteremben eszik naponta, megvendégeli a családot, barátokat. Aztán 10 év spórolás után tud venni egy lakást a szülővárosában (Svájcban erre esélye se lenne), amit majd kiad bérletbe, ha meg nyugdíjba vonul, akkor ott tud majd lakni és svájci nyugdíjával zsonglőrködik.
Ez a vendégmunkás sors:
youtube.com/watch?v=13R84cncI9c

Arthamyr 2021.06.25. 07:34:21

@Örömhernyó: "Svájcban ilyen alacsony fizetéssel nem fog svájci életet élni a bevándorló" - Egyrészt ilyet senki sem állított, másrészt másrészt mi az, hogy "svájci életet élni", harmadrészt kit érdekel. Nem az "átlagsvájci" kívülről érzékelt/elképzelt életéhez kell viszonyítani, hanem a kiinduló állapothoz. Ha annál jobb, akkor öröm, ha nem, akkor meg hülye lesz csinálni.
Pl. amit írsz, az is egy mutatója, hogy jobb lehet, ha a másik opció, hogy marad a szülővárosában, nem tud venni egy lakást, a magyar nyugdíjával zsonglőrködik. Mondjuk attól még nem kell szórni a pénzt, ha egyszer hazaszabadul, és akkor talán hamarabb veheti meg azt a lakást.

Din Serpahis 2021.06.25. 12:25:46

@svajcineger: Nagyon nagyon nem mindegy, hogy valaki milyen élethelyzetben van. Nekem most a nettom ennek kb a negyszerese korul van, amig ketten voltunk itt a nejemmel, ez ugye brutal jo volt, 1500ert bereltunk lakast, 500 elment a biztositasra, olyan 800 kajara, a tobbi habzsi dozsi.

Amiota van gyerek is, azota ma picit a leanyzo fekvese, ki kellett vennunk egy nagyobb lakast 3000ert, kellett vennunk kocsit, aminek a fenntartasa marha draga, dragabb biztositasra valtottunk, plusz a gyerek dolgai valami brutal penzbe kerulnek kezdve pl a babakajaval.

Most nemreg megkerestek Magyarorszagrol egy allassal, es olyan fizetest ajalnlottak, hogy megtakaritasban azzal mar elorebb lennenk (persze otthon a sajat lakasunkban laknank), szoval most nagyon nagyon gondolkozom.

svajcineger 2021.06.25. 12:43:14

@Din Serpahis:
Bárcsak engem is megkeresnének egy ilyen ajánlattal! Nem sokat gondolkoznék.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.06.25. 15:51:53

amugy az ajanlat az, amikor mar megismerkedett a munkavallalo es munkaltato egy interjun es a munkavallalo megfelelonek talaltatott, ezert a munkaltato irasban nevre szolo ajanlatot tesz, amivel kotelezi is magat.
amikor kuldenek egy emailt hogy kedves xy, lattalak linkedin-en, nagyon passzolnal a nyitott pozicionkra, berezes akar havi csillio plusz egyebek, mikor tudnank beszelni errol, udv ismeretlen hr-es, na az nem ajanlat.

Örömhernyó 2021.06.25. 15:52:08

@Arthamyr: Pont azért írtam azt, hogy ennek a srácnak mind Magyarországon, mind Svájcban jobb lett volna a sorsa, ha értéktelen diploma szerzése helyett tanul egy jó szakmát. Nem kell a szülővárosában megöregedni, nem ezt írtam, hanem ha szakmája lenne, akkor Svájcban se a legalacsonyabb bért kapná, valamint Magyarországon is legalább nettó 350-400ezret össze tudna szedni havonta. Tehát a kiindulási állapota is jobb lett volna.

@Csodabogár: De gondolom egy buvalybasznádi főiskolán végzett frissdiplomás káeurópai pályázót, akinek nincs svájci munkatapasztalata, nem fognak tárt karokkal várni.

Arthamyr 2021.06.25. 17:10:06

@Örömhernyó: Ez az ő dolga, valamiért nem akart szakmát tanulni, és hát a főiskola/egyetem akkor is hatalmas buli, ha a munkaerőpiacon "semmit sem ér". Nem panaszkodott az élet igazságtalanságára...
Meg hát nem akar mindenki vízvezeték-szerelő, ügyvéd vagy programozó lenni, mert most éppen az az általános percepció, hogy a befektetett tanuláshoz képest jól lehet keresni vele. És amikor a döntéseit meghozta, hogy Svájcba megy, és utána már ott azt, hogy sushi séf lesz, akkor nem az volt a két opció, ami közt választania kellett, hogy akkor most sushi séf lesz vagy elvégzi a BME-n az info szakot, mivel ez utóbbi már rég eldőlt a múltban, akkor már nem volt választható út.
Szerencsére nem az állam írja elő, hogy ki mit tanuljon, mert a tervgazdaság szerint épp sok kőművesre van szükség a magyar gazdaságban, akiket aztán allokál a cégekhez... Persze az nem lenne az ördögtől való, ha lenne egy komoly saját költsége a felsőoktatásnak, mert az valóban nem ideális, hogy valaki szinte ingyen (és sok közpénzből) elvégez egy főiskolát, aztán elmegy külföldre szakácsnak vagy hotelt takarítani, mert a német szakon legalább németül jól megtanult.

Viszont akárki akármit mond, az, hogy valaki kezdőként, teljesen képzetlenül, szinte a puszta picsájára kap 3000+ frankot, nagyon is jó. Mint a másik svájci posztnál írtam, nem egy ennél kevesebbet kereső frissdiplomás IT-st láttam. Ezt nem ahhoz kell viszonyítani, hogy @Din Serpahis: pénzügyi szektorban dolgozó menedzserként mennyit kap, vagy hogy @Csodabogár: milyen színvonalon él Budapesten a külföldi nyugdíjából.

a nagy hohohorgász 2021.06.25. 22:47:05

Sziasztok, engem az érdekelne, hogy melyik az az ország és mi az a szakma amivel éves szinten kb 4-5millio forintot meg tudsz takarítani?úgy hogy ha egyedül vagy akkor van egy minimum 25 m2es saját albérleted (nem osztozol senkivel) magadra fozol,mosol, takarítasz + kötelező rezsi, biztosítás stb és alap szórakozás ( magyar szinten 50ezer huf per hó) viszont dolgozol rendesen. Köszönöm a válaszokat

Din Serpahis 2021.06.25. 23:10:05

@a nagy hohohorgász: Svajc, IT. Ezzel ennel akar joval tobbet is.

élhetetlen 2021.06.26. 09:38:09

@Csodabogár: @Arthamyr: Emlékezned kéne, hogy anno volt főiskola, és egyetem. Aztán jött a bolognai rendszer, amit 2005-ben vezettek be Magyarországon. Az jelenti, hogy továbbra is van osztatlan képzés, pl. az orvosi, és van osztott, azaz szerzel egy főiskolai szintű diplomát, és rátehetsz egy mesterképzést, amivel az egyetemi szintet éred el, nem kell a „főiskolai diplomáddal” nulláról kezdeni egy egyetemet, hogy egyetemi, azaz „mester” diplomád legyen.
"otthon alapszakon végeztem egy főiskolán". Kicsit rosszul sikerült a mondat, azt jelenti, hogy csak főiskolát végzett, amit most alapszaknak neveznek.

élhetetlen 2021.06.26. 09:59:45

@Örömhernyó: „Tipikus példája a posztban szereplő srác annak a fiatalnak, akinek nem lett volna szabad főiskolára menni, ott 4 évet elcseszni egy a magyar munkaerőpiacon értéktelen diploma megszerzésére.”. Megint zöldségeket beszélsz. Lehet, hogy tíz éve egy vendéglátó ipari főiskola diplomája nem nyújtott magas kezdőfizetést, de nézd meg most. Az meg tény, hogy, ha „rendes szakmát” tanul, kizárja, hogy a főiskolára rátegyen egy menedzser képzést, mint mesterszakot, tehát az élete felfelé lezárva. Mire fel mondod, hogy neked érdemes volt megfelelő végzettséget szerezni, neki meg nem?

Vittore. 2021.06.26. 13:59:45

Nekem az a tanulság ebből, hogy külföldre csak szakmával szabad menni. Akár programozó, akár CNC esztergályos, akár cukrász legyen az illető. Különben kizárólag azért fog kelleni, hogy a helyiek életszínvonalát kitermelje, és nagyon minimális szinten éljen. Ebben a történetben két jó dolog van: 30-40 éven végig robotolva a svájci nyugdíjból Magyarországon már jól el lehet élni, illetve, a gyerek már a svájci munkaerőpiacra léphet ki, kvázi svájciként. De azt nem tudom, hogy a nettó 2500 CHF-ből mennyire lehet gyereket nevelni Svájcban, sok rémtörténetet hallottam. Amúgy megmondhatná valaki, hogy bruttó 3000 CHF-nek mennyi lesz majd a nyugdíja, csak viszonyítás képpen, mire lesz az elég Magyarországra.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása