oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. május 26. 07:29,  Honnan tudod, hogy túl drága a bécsi albérleted? 29 komment

2021. május 26. 07:29 Határátkelő

Honnan tudod, hogy túl drága a bécsi albérleted?

Tízből nyolc embert lehúznak a bécsi ingatlanosok, azaz 80 százalékunk a szükségesnél többet fizet az albérletért. De vajon honnan tudhatjuk, hogy mi is ebbe a csoportba tartozunk?

epulet_7.jpg

Az osztrák főváros magyar szemmel nyilván egyáltalán nem olcsó, ám még ezzel együtt is ki lehet fogni elviselhető bérleti díjakat (és hát ott élve nyilván nem magyar pénztárcával kell mérni).

A Local osztrák kiadása arra hívta fel a figyelmet, hogy annak, aki normális áron szeretne bérelni, érdemes az Altbauk felé vetni vigyázó tekintetét. Az Altbauk olyan épületek, melyek a II. világháború előtt épültek, nagy belmagassággal – ilyenből elég sokat találunk Budapesten is.

A helyi szabályozás miatt ezekben a régi épületekben a lakbér alacsonyabb lehet, mint máshol. A bécsi városvezetésnek van például egy kalkulátora, amivel kiszámolhatjuk, a reális árat fizetjük-e.

Fontos tudni, hogy a lakbérszabályozás csak az 1945 előtt épült és 131 négyzetméternél kisebb bécsi lakásokra vonatkozik (és az ország többi tartományában eltérő lehet).

„Példaként tegyük fel, hogy valaki egy 120 négyzetméteres lakást bérel egy 1945. május 8. előtt épült épületben. A bérleti díj nem lehet több mint 5,81 euró négyzetméterenként – ami 697 euróra jön ki egy hónapban, adókkal és minden egyébbel” – hívta fel a figyelmet a Tristar Immobilien ingatlanügynöke, Vana Doranovic.

Ez persze a maximum, az összeg alacsonyabb is lehet bizonyos tételek esetén, így akkor, ha mondjuk valaki a második emeleten lakik egy lift nélküli házban.

Mi történik akkor, ha kiderül, hogy évek óta túlfizetünk?

Több olyan cég is van Bécsben (naná…), amelyhez ilyen esetben fordulhatunk, amely felkarolja az esetünk és megpróbálja az évek során felhalmozott túlfizetést visszaszerezni, illetve csökkenteni a lakbér összegét. Erre még akkor is mód van, ha már kiköltöztünk az ingatlanból.

Azért érdemes óvatosnak lenni, miként erre már 2018-ban felhívta a figyelmet a bécsi városvezetés. Még ha nyerünk is, az ilyen cégek a visszaszerzett összeg elég nagy részét (akár 30 százalékát vagy annál is többet) elvihetik.

Ha ez nem lenne elég, a Der Standard egy tavalyi cikke szerint akadnak cégek, amelyek olyan szerződést kötnek, mely szerint a jövőbeni megtakarításból is jár egy bizonyos rész nekik.

A lap idézte a munkaügyi kamara egyik képviselőjét, Walter Rosifkát, aki elmesélte: megkereste egy bérlő, aki 11 ezer euró visszatérítést kapott a felhalmozódott túlfizetés miatt, ám ebből 8000 eurót elvitt a behajtócég.

Az is igaz, hogy az ilyen cégek sikerdíj alapon dolgoznak, azaz ha nem sikerül visszaszerezni a pénzt, akkor nem kérnek munkadíjat.

Belép a bérlők szövetsége

Egy másik lehetőség a Mietervereinigung, ami a bérlők szövetségét takarja és melynek tagdíja évi 60 euró Bécsben. Tagként kérhetünk segítséget, ráadásul nem csak túlfizetés esetén, hanem akkor is, ha olyan problémákba futunk bele, mint például a penészedés, a festés vagy akár a szerződéskötés.

Persze mi magunk is vihetjük az ügyet békéltető bíróság elé, de azt még a Der Standard cikke is elismerte, hogy ez „nem könnyű” ügy.

Még ezzel együtt is sok (elsősorban persze Nyugat-Európából vagy az Egyesült Államokból érkező) külföldi érzi úgy, hogy a bécsi ingatlanárak kifejezetten alacsonyak más nagyvárosokhoz képest.

„Sok nagyvárosban éltem már New Yorktól Amszterdamig és az itteni megélhetési költségek csodálatosak. Amit itt fizetek egy lakásért a városközpontban, alig több, mint amit egy szobáért fizetnék Brooklynban” – mondta például egy amerikai határátkelő.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: albérlet Bécs Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr10016572042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2021.05.26. 16:46:46

120 négyzetméteres bécsi belvárosi lakásért (gondolom minimum 3 szobás) €697 tokkal-vonóval, egy álom lenne az összes bevándorlónak, szerintem. Nem akarok szkeptikusnak tűnni, de azért kiváncsi lennék 1-2 ott lakó komment társnak a véleményére, hogy valójában mennyi az annyi :-)

Arthamyr 2021.05.26. 17:20:47

@SzZoole: Nem csak a bevándorlóknak lenne álom, de a 60 négyzetméteres 350-ért még durvább, mondhatni nevetségesen olcsó.

Viszont azért valószínűleg itt is érvényesülnek a piac bizonyos törvényei. Egyrészt gondolom kihalásos alapon lehet ilyenhez hozzájutni, másrészt a házak 70+ évesek, és a tulajdonos(ok többsége) nem fog megszakadni, hogy karbantartsa őket, a törvényben előírt minimumot teljesíti, azt annyi, mivel még válogathat is a bérlők közt. Ez az egész épületben így lesz, a közös részek is remekül karban lesznek tartva, és igazi minőségi környezetben és lakótársak mellett élhet az, aki hozzájut egy ilyenhez. Cserébe szinte ingyen van, és elvileg jó hozzáférést nyújt a bécsi élethez.

HakapesziM 2021.05.26. 17:22:37

Ki kell adni papíron a törvényben meghatározott maximális összegért, az afeletti összeg zsebbe.

Előírják, hogy maximum mennyiért adhatom ki a saját lakásom egy bérlőnek?

Szép dolog ez a demokrácia...

SzZoole 2021.05.26. 17:31:00

@Arthamyr: nyilván egy őslakosnak is egy álom lenne, de azért egy kicsit hihetetlennek tűnik ez a statisztika :-)

Arthamyr 2021.05.26. 17:34:13

@HakapesziM: Sajnos ezt sok helyen előírják így vagy úgy, pl. Dublinban évente max. 2%-ot emelhetsz, vagy 4%-ot, ha új bérlőd van, de nem rakhatod ki a bérlőd 4 évig. Ez nem demokrácia, hanem szocializmus.

@SzZoole: Ez nem statisztika, hanem szabályozás, szóval ilyen van, a kérdés, hogy mennyi. Az tuti, hogy sokkal több jelentkező van rá.

SzZoole 2021.05.26. 17:42:39

@Arthamyr: a posztra értettem, hogy statisztika :-)

A kérdés már csak az, hogy hogy döntik el, hogy ki kapja meg, pénzfeldobással, véletlenszerű ki sorsoláson vagy mondjuk az sem lepne meg, ha ott is működne a kinek a kicsodája elv.

Arthamyr 2021.05.26. 17:45:44

@SzZoole: Ahogy írod, gondolom első a kapcsolat, második az érkezési sorrend, a harmadik a sorsolás. Majd ha bérlőket cserélünk, megírom, mi volt. :)

Arthamyr 2021.05.26. 17:48:28

@SzZoole: + nyilván egyéb szűrési szempontok, a bérlő várható viselkedésétől függően, bulizós fiatalok, kisállatos, gyerekes bérlők erős negatív diszkriminációja.

SzZoole 2021.05.26. 17:50:37

@Arthamyr: jaj, eddig aszittem, hogy erdőszéli kisházikóban laksz, most meg elárulod, hogy Bécset lakásod van :-))

Arthamyr 2021.05.26. 17:51:29

@SzZoole: Ott lakom, de nem azt adom ki. :)

SzZoole 2021.05.26. 17:52:35

@Arthamyr: a szűrési szempontok szerinti kiválasztással én a krémre gondolnék és nem a csóringer migráncsra, szerintem :-))

Din Serpahis 2021.05.26. 17:54:13

Hát én 8 éve 600at fizettem Floridsdorfban egy két szobás, nem túl igényes kis lakásért egy olyan házban, ami tele volt hát hmm afrikai és közel keleti származású lakosokkal :)

Csodabogár 2021.05.26. 18:36:10

@SzZoole: Ez feltehetően az u.n. hideg bér. Ehhez jönnek még a mellék kiadások, amiben sok minden benne van. Ezzel együtt ha tényleg belvárosi a lakás akkor még 1000 EUR se lenne drága. Persze kérdés hogy milyen. Mert Bécsben vannak elég rémes öreg házak, 2-3 udvarral, ahová ritkán téved be a nap, meg ilyesmik. Lift nélküliség is elég gyakori. Az öreg házakban van félemelet, ami tulajdonképen egy emelet, remek a nagy belmagasság, de a lépcsőzésen igencsak meg lehet érezni.
Ugyanez meg van Pesten is. Egyszer voltam a Nagykörúton egy igen elegáns hatalmas lakásban az első emeleten. Megéreztem mire feljutottam, pedig ez nem most volt és régen mindig gyalog mentem fel mindenhova, akkor is ha volt lift, mert ez a sport.

SzZoole 2021.05.26. 18:44:51

@Csodabogár: a poszt azt írja, hogy “697 euróra jön ki egy hónapban, adókkal és minden egyébbel”

Szóval azt mondod, hogy ehhez jönnek még plusz költségek is?

Csodabogár 2021.05.26. 18:45:32

@Arthamyr: Zürichben se volt könnyű bent a városban megfizethető lakást találni. Majd egy évig kerestem anno. Aztán felhívott az egyik ügynökség, hogy érdekel-e egy 6 szobás, 165 nm. lakás. Mondták a bért is, nem akartam elhinni. Megnéztük, aztán a tulaj mondta, hogy még jönnek majd mások is, és értesítenek, na meg hogy ők egy gyerekes családra gondoltak. Mi ketten voltunk és mondtuk, hogy gyerekre ne számítsanak. Már le is mondtam az egészről, mikor egy hét múlva hívtak, hogy ha még mindig akarjuk, akkor menünk aláírni a szerződést. Életem legklasszabb lakása volt. A tulajok azt mondták, hogy mi voltunk a legszimpatikusabbak, azért választottak minket, az külföldieket. Ők is ott laktak a házban.

nyuszigonosz 2021.05.26. 18:59:38

Nem stimmelnek ezek a lakbérek a posztban. :-) Nagyon nem! És ha esetleg mégis, kitudja hol vannak ezek a lakások, esteleg az isten háta mögött és száz éve semmi nem volt felujítva bennük.

És hát ezek a hideg lakbérek ami csak egy alap, ahhoz jön még sok minden. ( fütés/víz: hideg-meleg/ szemételvitel/házmesterköltség, házköltségek: lépcsöháztakarítás és a házkörüli zöld rendezése meg minden amit ki tudnak a háztulajok találni ) na és utána még az áram, telefon/internet, tévékábel, biztosítás elvárt, utána még egy/több parkolóhely a mélygarázsban vagy az utcán vagy sikerül a közelben garázst bérelni, na nem olcsó költség.

Csak úgy belenézve a bécsi bérlakás árakba: a pici 40 négyzetméteres lakások hideg lakbére is ezer euró körül van, föleg meghaladja azt. Egy kb. 110 negyzetméteres komplettfelújított , régi épületben ( Altbauwohnung) lévö lakás, legolcsóbban is kettö és félezer euró hidegen, de az ugyanolyan van 5-6 ezer euróért is hidegen.

Szerintem mielött valaki egy egy cikket valahonnan fordít és iderak, tán jó lenne egy kicsit körüljárni a témát, mennyire hihetö egy egy ilyen akárhol megjelent írás.

Arthamyr 2021.05.26. 19:34:17

@Csodabogár: Ez mikor volt? Csak mert azóta ez van, és egyre több városban. :)
Azt mondjuk nem értem, hogy miért akar valaki kifejezetten gyerekes családot bérlőnek, én azt gondolom, hogy ennek inkább hátránya lehet.

@nyuszigonosz: "szemételvitel/házmesterköltség, házköltségek: lépcsöháztakarítás és a házkörüli zöld rendezése" - Ahol én béreltem/kiadtam, ott ez benne volt a bérleti díjban, és nem is volt kommunikálva a bérlő fele. De ha nem is volna, ez tényleg olyan jelentős költség, mert megint csak saját tapasztalatból kiindulva, sehol sem volt az, kb. a bérleti díj 5-10%-a? A havi 5-6 ezer euro elég soknak tűnik egy 110nm-es lakásért, nem gondoltam, hogy Bécs ennyire drága hely, ez valami menő környék a városon belül?

nyuszigonosz 2021.05.26. 20:11:30

@Arthamyr: Ezek a költségek a hideg bérbleti díjban nincsenek benne, a hideg csak a lakás minden más, ami a fütéssel és vízzel kezdödik azok mellékes költségek, ahová a szemét/házmester/lépcsöház/ lift/ zöld övezet is tartozik és évente egyszer erröl tételes kimutatást is kap a bérlö, mivel pont ezek a szeméttel kezdödö dolgok szinte évenként drágábbak.

Mindkét bécsi lakás eléggé centrális helyen van, míg az egyik csak felújított úgy a drágább luxus felújítottként szerepel a kiadó lakások között.

Csodabogár 2021.05.26. 22:08:10

@Arthamyr: Régen volt, nagyon régen. Én se értettem a gyerek dolgot, de a helyzet az volt, hogy a 4 lakásból kettőben már gyerekesek laktak. Szerencsére már nem voltak kicsik. Aztán jöttünk mi és a tulaj lakott legfelül. 4 egyforma lakás volt a házban.

Arthamyr 2021.05.26. 22:43:08

@Csodabogár: Ez titok valamiért? Csak mert az életkorodból adódóan a "régen, nagyon régen" simán egy 40 éves periódust is takarhat, nem mindegy, hogy 1960-ben vagy 1990-ben volt. Mondjuk utóbbi esetben is érdekes, hogy ott már akkor kialakult az, ami azóta már szinte minden jelentősebb városban megtörtént.

@nyuszigonosz: "eléggé centrális", és ez elég is a 6000 eurohoz? Mondjuk kérdés, hogy mit takar a luxus, nyilván ha valaki elégetett 2-300k eurot belsőépítészetre, bútorokra, berendezésre, satöbbire, és ez látszik is, akkor simán lehet indokolt.
Egyébként a 6000-ért bérelnék, én elég szarrágó dolognak érezném, ha kiszámláznának külön egy párszáz euros tételt, amit egyébként muszáj igénybe vennem és nem elsősorban a fogyasztásomtól függ. De országok és szokások, úgy látszik. :)

2021.05.27. 08:04:20

@Csodabogár: lehet hogy a tulajdonosok egyszerűen csak a gyerekeket kedvelték vagy valamit kompenzálni akartak és ilyen módon segítettek volna családosoknak.

2021.05.27. 08:04:20

@Csodabogár: sajnos most sem könnyű megfizethető lakáshoz jutni. Amikor itt le telepedtünk csak hat millió lakosa volt az országnak a mai nyolc és féllel szemben, ez pedig behatárolja a lehetőségeket és felhajtja az árakat.

Mari1978 2021.05.27. 08:04:33

Azért azt hozzá kell tenni, hogy ezek a cégek, csak azoknak segitenek, akikenk határozott idejű a szerződésük.
Bécsben, nem a belvárosban, a bérletidíj kb:10euro/nm az elfogadott (a régiépitésű házakban), ha házkezelőtől bérled. A kisebb lakásoknál több lehet 1-2 euroval. A bérletidíjban a víz és a közösköltség benne van általában.
Én most a 16-17 kerület határán egy 84nm-es, teraszos (8nm), 3. emeleti lakásért, ahol lift is van fizetek 880,- (ehhez jön a villany, gáz, biztosítás pluszba) nem találom drágának. De embere válogatja. Ezelőtt a 12-15 kerület határán 56nm-es, 3. emeleti lakásért, lift nem volt, terasz nem volt fizettem 550,-.

bóvli ország jobban telejesít 2021.05.27. 08:04:58

@nyuszigonosz: "Egy kb. 110 negyzetméteres komplettfelújított , régi épületben ( Altbauwohnung) lévö lakás, legolcsóbban is kettö és félezer euró hidegen, de az ugyanolyan van 5-6 ezer euróért is hidegen."

Komplett hülyeség, nem ismered amiről írsz. Először is Bécsben úgy általában 80-90%-ban egy Altbau mindig felújított, de minimum a lehetőségeihez képest megfelelő állapotban van.
Másodszor: egy havi átlagkereset Bécsben netto 2300 euró, de itt nyilván a koncentrált magasfizetésüek (20-30%) nagyban húzzák fel az átlagot. Tehát a medián érték alattiak itt is a mérvadó, ezeknek is megvan a piacuk, nem a híd alatt laknak.

Így összességében még a jobb kerületekben is viszonylag moderáltak az árak, 100 nm exclusívitásoktól mentes lakásért átlag 1300-1550 euró a normális. Ebben már a Betriebskosten is benne van, oszt ennyike. Jó is lenne, ha egy átlagcsaládnál csak a bérre elmenne az egyikük teljes fizetése, oszt akkor mi maradna az egy fizetésből a 4 fős családnak enni meg élni?

Ha akarsz magdnak jobb lakásokat, akkor itt találhatsz, ráadásul ezek a legmagasabb árúak. És ezeknek kell valami extra felújítást felmutatniuk, különben a törvényes nm ártól túlfizetett részt visszaperelheti a bérlő.

immobilien.derstandard.at/immobiliensuche

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2021.05.27. 10:02:25

@nyuszigonosz:

Hát ha ennyibe kerülnek a bécsi albérletek, akkor elég szar hely lett Bécs is... egy bénább melóból 1200-1300 nettót keresel..ott is.. ha ezt megeszi egy kis lakás költsége is, az kb. a pesti kínálat...

Én azt hittem ott is vannak azért 600 eurós garzonok, mi történt hogy eltűntek?

lenörd hofstadter 2021.05.27. 10:02:37

No ezért adtam el itthon is a felesleges házamat, mert nem kicsit volt vicces, hogy egy kiadás után én vagyok az utolsó akinek bármi joga lehet a saját tulajdonával, akinek meg köze nincs hozzá azt még kibacni sem lehet ha nem fizet de a kötelességeimet mindegyik álmából felkeltve is harsogja...

para_noir 2021.05.27. 12:35:15

@HakapesziM: te súlyosan kevered a demokráciát a szabadpiaccal. Mi köze a demokráciának a lakásbérlet árakhoz?

para_noir 2021.05.27. 12:35:24

@lenörd hofstadter: közjegyzői okirattal kell kiadni, és akkor azonnal kirakhatók, mondjuk ilyenkor adózni is kéne, ezért nem csinálja a többség, meg mert nem is tudnak róla, olyan profi lakáskiadók. A másik, hogy nem kell kiadni az első román melósnak vagy tesóknak, kell némi energiát fordítani a jó lakó megtalálására. De a legtöbben úgy szeretnék intézni, hogy minimális energiabefektetéssel a legjobb bérlő legyen az övék, aztán valahogy mindig csalódnak.

Arthamyr 2021.05.27. 19:14:15

@para_noir: "De a legtöbben úgy szeretnék intézni, hogy minimális energiabefektetéssel a legjobb bérlő legyen az övék, aztán valahogy mindig csalódnak. " - Miért gondolom, hogy ez nem csak a lakásbérleti piacra jellemző? :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása