oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. május 05. 06:30,  „Ausztria egy lehetőség volt” 45 komment

2021. május 05. 06:30 Határátkelő

„Ausztria egy lehetőség volt”

Rengetegen ingáznak Magyarországról Ausztriába dolgozni, de ritkábban esik szó azokról, akik ezeket az ingázásokat lehetővé teszik. Ők a vasutasok, úgyhogy ebben a posztban kicsit róluk lesz szó.

ausztria_raaberbahn.jpg

Nehéz még csak megtippelni is, hányan ingáznak Magyarországról Ausztriába nap nap (vagy hét hét) után, nagy részük ezt vonaton teszi. Itt pedig azért elég nagy segítség, hogy szükség esetén van kihez magyarul szólni.

Márpedig van, mert a társaságok kifejezetten törekednek arra, hogy legyen. Hétköznap tízből kilenc, hétvégén pedig minden egyes vonaton van kalauz, ők is segítenek.

Az sem csoda, hogy például a Raaberbahn-hoz már eleve annak van komoly esélye bekerülni, aki a német mellett vagy magyarul vagy angolul is beszél.

„Szerettük volna külföldön kipróbálni magunkat”

A kalauzok mellett a mozdonyvezetők közül is elég sokan beszélnek magyarul. Közéjük tartozik Mosdósi Csaba is, aki az osztrák közszolgálati rádiónak arról mesélt, hogy náluk családi hagyomány ez a pálya.

„Az egész családom vasutas, a nagyszülőktől kezdve mindenki mozdonyokon szolgált, valamilyen szinten kapcsolódott a vasúthoz – édesapám, édesanyám, testvérem is. Így az út adott volt” – mesélte az ÖRF-nek.

„Ausztria egy lehetőség volt. A párommal együtt szerettük volna külföldön kipróbálni magunkat, így Burgenlandban telepedtünk le, 2015-től élünk ott. Ez egy teljesen más életmód” – tette hozzá Mosdósi Csaba.

Persze a vasúton rengeteg mindent újra kellett tanulnia, hiszen például az osztrák jelzési képek is eltérnek a magyartól. Nyelvileg nem volt különösebb nehézsége, hiszen Magyarországon kéttannyelvű osztrák szakközépiskolában tanult osztrák honosított képzés alapján. A burgenlandi dialektust kellett megszoknia.

„A magyar nyelvnek leginkább akkor veszem hasznát, ha vonatkísérő nélkül közlekedünk. Mivel nagyon sok az ingázó magyar utas, ha ők nem beszélnek németül, akkor magyarul tudunk segíteni” – mondta.

„Az itteni bérezés mesés otthoni szemmel”

Hasonló helyzetben volt István is, aki szintén mozdonyvezető volt Magyarországon, majd 2010-ben érezte úgy, hogy eljött az ideje a német nyelv tanulásának.

Ezt követően 2013-ban érezte úgy, hogy már elérte a nyelvtudásnak azt a szintjét, amikor próbát tehet az osztrák vasúti munkaerőpiacon.

„Magyarországon sem kerestem rosszul mozdonyvezetőként, de az itteni bérezés mesés otthoni szemmel. Ráadásul évi 14 alkalommal, talán ehhez nincs is mit hozzáfűzni. Majd 2016-ban, ahogy nőtt a rálátásom a helyi viszonyokra, illetve a szakmai nyelvi szókincsem is gyarapodott, céget váltottam. Az új helyem, ha lehet ilyet mondani, még az előzőt is überelte. Részben állami tulajdonúként, még busásabb juttatásokat kapok, néha már szégyellem a havi fizetéseimet, és azt várom, mikor kérik vissza legalább a felét, bérszámfejtési hibára hivatkozva” – mesélte az Indexnek.

Cukrász felesége és a két kisfia 2015-ben költöztek ki utána egy Bécstől nem túl messze fekvő városban. A párjának nem kell dolgoznia, a barátoknak azért néha készít tortákat.

„Természetszerűleg időről időre tapasztalok bizonyos esetekben, a nem helyi mivoltomból származó apró megkülönböztetést, de ezek ritkák és különösebben nem bántóak, és főleg nem nagy horderejű ügyekben érnek. Mindent összevetve az osztrák és európai társadalom hasznos és a nagy egészhez hozzáadó tagjának érzem magam” – tette hozzá István.

Kalandozz velünk az egész világon

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5716522662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dikusz. 2021.05.05. 06:48:43

Érdekes poszt. Ki írhatta vajon?

Golf2 2021.05.05. 07:58:59

Más világ,mert más emberek.Bár mostanában kezd felhigulni,20 év múlva ott is kupleráj lesz.

deppate frog 2021.05.05. 07:59:18

ORF lesz az az ÖRF.

"Burgenlandban telepedtünk le, 2015-től élünk ott. Ez egy teljesen más életmód" - @Csaba, ez mit jelent?
Amugy nem ertem, hogy ingazoknak miert kell magyar segitseg. Feltetelezem, hogy a legtöbben tudnak legalabb alap szinten nemetül. Esetleg a turistakra gondolt?

@Istvan, nem szegyen a jo fizetes. Kemeny melo lehet a mozdonyvezetes, megerdemled. Viszont "A párjának nem kell dolgoznia" ... szoval ez esetben jobban teszitek, ha nagyon vilagos tervetek van a nyugdijas evekre, mert Ausztriaban kifejezetten tema a hölgyek nyugdijaskori szegenysege. Mivel sok csalad el van 1-1,5 fizetesböl a felesegek nyugdija eleg szereny.

Csodabogár 2021.05.05. 09:18:37

Ezt a magyar segítséget én sem értem, föleg ingázók részére, de mindegy.
A másik meg, nekem nem tetszik a fizetéssel való dicsekvés. Ez olyan nagyon magyar szokás. Innen nyugatabbra, már Ausztriában sem szokás a fizetésről beszélni. Megkérdezni se illik.

Buchhalter 2021.05.05. 09:43:51

@deppate frog: lehet nem rossz az özvegyi nyugdíj, vagy idős korra már van egyeseknek saját ház.

vándor madár 2021.05.05. 12:20:38

@Buchhalter: "lehet nem rossz az özvegyi nyugdíj, vagy idős korra már van egyeseknek saját ház"

www.oesterreich.gv.at/themen/arbeit_und_pension/pension/2/6/Seite.270412.html

Attól tartok, az a baj, hogy még évek után is mindent Mo-ról néznek és értelmeznek az emberek.

Ha valakinek kis gyerekei vannak és azok miatt behatárolt ideig nem tud dolgozni, az még érthető, de hogy egyáltalán nem dolgozik, mert a férje momentán jobban keres az átlagnál, az ritkán vezet jóra. Itt nem csak az anyagi dolgokról van szó, hanem arról is, hogy a feleség nagyon kiszolgáltatottá válik minden szinten.

Történhet bármi, egy betegség vagy baleset, mert azért a mozdonyvezetői meló eléggé egészségkárosító. Sőt el is válhatnak, bár ott az együtt töltött évekre eső nyugdíjat megfelezik, nem úgy mint Mo-n, de azért egy mozdonyvezető nem keres olyan egetverő összeget ott sem, lásd alant.

A nyugdíj meg mindig kevesebb lesz, mert túl sokáig élnek az emberek és egyre inkább finanszírozhatatlanabbá válik a rendszer mindenhol, illetve egyre magasabb összegeket kell befizetni, ami a megélhetés rovására megy. Azt azért feltételezem, hogy az osztrák vasútnál van vállalti nyugdíj is, nem csak az állami és hát még lehet öngondoskodni is.

Egyébként pár száz euró özvegyi nyugdíjből nem igazán lehet fenntartani ott egy (túl nagy) házat idős korban. Ott kell fizetni betegbiztosítást is és adót is a nyugdíjból, úgyhogy az nem tiszta jövedelem, bár ha annyira alacsony, akkor adót nem kell fizetni. Többek között ezért is költözik sok nyugdíjas Kelet-Európába, mert a nyugdíj a megélhetéshez kevés, úgyhogy segélyre szorulnak, amit meg az állam ráterhel a házra, mint vagyontárgyra.

www.jobted.at/gehalt/lokf%C3%BChrer

Golf2 2021.05.05. 12:49:00

@vándor madár: a feleség nagyon kiszolgáltatottá válik...Szegény!

négyzet 2021.05.05. 15:24:47

Asszony nagyon ráfázhat, ha nem dolgozik, mert most jól keres a férj. Valójában csodálatos lehetőség, hogy ilyen szabadsága van, most aztán olyan szakmába válthat, amit csak szeretne. Vállalkozhat, szakmát válthat, tanulhat. De a néha süt tortát... az nem ér semmit, ha a férjjel valami történik, na meg a nyugdíjas évek során.

Buchhalter 2021.05.05. 15:57:23

@vándor madár: amit belinkeltél egy ott dolgozó masiniszta szerint hiányozhatnak a bérpótlékok ami azért nem kis összeg.

Arthamyr 2021.05.05. 16:28:48

@vándor madár: Nem biztos, hogy az a leghatékonyabb mód arra, hogy az ember lánya az öregkoráról gondoskodjon, ha évtizedeken keresztül dolgozik, magad is írtad, mi a helyzet a nyugdíjrendszerekkel. Nem biztos, hogy megéri beáldozni a jelent a bizonytalan távoli jövőért, főleg akkor, ha a férjéhez képest csak nagyon kis bevételre tudna szert tenni. Ha egy házaspárnak csak az egyik fele dolgozik, nagyon jelentősen javíthatja az életminőségüket és/vagy nem ritkán jelentősen lehet vele spórolni.

Csodabogár 2021.05.05. 16:37:07

@Arthamyr: Aztán a pasi 60 évesen becsajozik, a nő meg nézze mit fog csinálni.:-(
Szerintem egy nő soha semmiért ne adja fel a függetlenségét. Kitartottnak lenni egy életen át nem egy csábos élet.

Arthamyr 2021.05.05. 16:48:12

@Csodabogár: Erre vannak megoldások, pl. az, hogy akkor mindennek megtartja a felét, asszonytartást kap, vagy megfelelő házassági szerződést kötnek. Urambocsá' nem olyan emberrel köti össze az életét, aki becsajozik, főleg 60 évesen (hogy aztán úgy járjon, mint a múltkori poszt szereplője a filippinával).

Golf2 2021.05.05. 17:29:45

@Csodabogár: a nő meg nézze mit fog csinálni.:-(...Boldogan él mig meg nem hal,mindennek a fele az övé meg még haszonélvezet,asszonytartás stb.A híd alatt meg férfiakat látni kizárólag.

SzZoole 2021.05.05. 17:47:37

@Golf2: te, hogy mekkora egy soviniszta fallosz vagy…….:-)

Golf2 2021.05.05. 19:10:32

@SzZoole: Nem így van józsikám? Látsz te nőt a híd alatt? Vagy van férfitartás? Nem szoktak nők szarul járni válás után nem jellemző,akkor meg mit sovinisztázol...

fhdgy 2021.05.05. 19:13:04

@SzZoole: @Golf2: Nem eldöntendő a vitát, de én már láttam hajléktalan nőt!

SzZoole 2021.05.05. 19:15:33

@Golf2: nézz utána a hímsoviniszta szó jelentésének…….

Bár teljesen mindegy mert te minden miatt gyűlölködsz :-)

SzZoole 2021.05.05. 19:17:09

@fhdgy: én is láttam, nem is egyet, pedig már 2008 óta nem szaporítom a létszámot Mo.-on.

Golf2 2021.05.05. 19:25:52

@SzZoole: láttatok de akkor is kb.20 ferfi 1 nő az arány vajon miért? Talán több pénzt visznek a házasságba? Altalában pont ellenkezőleg.Miert nem magyarul irsz most szótarazzam a sovinisztádat? Ki a francot érdekel leirtam a véleményem ennyi a sértegetes meg visszamegy.

Arthamyr 2021.05.05. 19:26:32

@SzZoole: Szerintem a felétek is van. Észak-Írországban láttam, az is UK.

Golf2 2021.05.05. 19:28:58

@SzZoole: Na megnéztem a hímedet.Nem vagyok nőellenes csak nem kell őket anyagilag sajnálni,nem szoktak rosszul járni...

Csodabogár 2021.05.05. 19:29:17

@Arthamyr: Sajnos találkoztam egy-két ilyen esettel és a vagyonmegosztás körül voltak nehézségek.Asszonytartás, hol van az már? Szerintem régen ki ment a divatból.

Arthamyr 2021.05.05. 19:30:36

@Golf2: Gyakran kifogásolod, hogy valaki szerinted anyagias. Ehhez képest pl. most is te vagy az. Egy házassághoz nem csak pénzzel lehet hozzájárulni.
A véleményed leírtad, más meg leírja, hogy mit gondol a véleményed miatt, ennyi. :)

Golf2 2021.05.05. 19:31:18

@fhdgy: Vannak,de nem jellemző.Altalában a férfiak csúsznak le,ha lelép a család.

Arthamyr 2021.05.05. 19:31:59

@Csodabogár: Tudtommal a magyar jogban is létezik a házastársi tartás, mondjuk azt nem tudom, mik a feltételei, annyira nem érdekel.

Golf2 2021.05.05. 19:35:18

@Arthamyr: Semmi gond,megbeszéltük.

SzZoole 2021.05.05. 19:49:51

@Golf2: “ Miert nem magyarul irsz most szótarazzam a sovinisztádat?”

Látod, ezzel a kormenteddel is az egyszerűségedet tükröződ, a hímsoviniszta egy létező magyar szó :-)

Arthamyr 2021.05.05. 19:53:09

@Csodabogár: Nem tudom, hogy ez megfelelő forrás-e, de itt is írnak a házastársi tartás feltételeiről (meg úgy általában a házasság szabályozásáról is), mondjuk keresni kell az oldalon belül, mert elég hosszú:
net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1300005.TV

Azt korábban @vándor madár: írta, hogy "ott az együtt töltött évekre eső nyugdíjat megfelezik", én ezt első körben elhiszem, nem fogom keresgélni, hogy mi lehet Ausztriában.
A gond inkább az lehet, ha meghal/munkaképtelenné válik a férj, és nincsen biztosítása ilyen esetre.

SzZoole 2021.05.05. 19:53:49

@Arthamyr: persze, hogy vannak, mindenhol vannak, de az az igazság, hogy sose kérdeztem tőlük, hogy miért kerültek az utcára, gondolom azért mert a válás után nem kaptak nőtartást :-))

Arthamyr 2021.05.05. 19:55:41

@SzZoole: Tévedsz! Amiatt, mert olyan sok férjtartást kellett fizetniük, hogy lecsúsztak miatta. :D

SzZoole 2021.05.05. 19:58:07

@Arthamyr: elnézést kívánok :-)

Csak a yamaha 2021.05.05. 20:53:26

Úgy szeretem mikor megy ez a "Magyarozás"Az ekte Osztrák nem dicsekszik,(de ők is szeretik a hitelre mindent..)de szinte az összes "idegen" rázza a rongyot. Persze tisztelet a kivételnek.És persze szeret nagyot mondani,mert messziről jött...;-)

Billy Hill 2021.05.05. 20:53:30

@Csodabogár: Németeknél is két dologról nem beszélget az ember: a II. világháborúról és az illető fizetéséről... Nekem is szimpatikus, ha vannak offtopic topikok.

élhetetlen 2021.05.06. 04:09:41

@Golf2: „Nem szoktak nők szarul járni válás után nem jellemző”. Ez nem egyértelmű. A sógornőm is elment válóperes ügyvédhez, de mikor megtudta, hogy hiába van két közös gyerek, nem viheti a kétszintes házat, mert az az öcsém házassága előtt szerzett magánvagyon volt, akkor úgy döntött, hogy inkább feleség marad. És nálunk csak gyerektartást kell fizetni, asszonytartást nem,

Golf2 2021.05.06. 07:38:04

@SzZoole: eddig csak a masinisztát ismertem...

Golf2 2021.05.06. 07:41:11

@élhetetlen: Mázlija volt öcsédnek.

Golf2 2021.05.06. 07:43:56

@SzZoole: Gondolom a feminák találtak ki,mert normális körökben nem sovinisztázik senki.

Inkvizítor666 2021.05.06. 07:56:46

Azért nem kéne állandóan azok faszát szopni akik itthagyják az országot mert a maradék sosem fog tudni változtatni itthon, szóval aki elmegy is felelős az itthoni szarért

Bandibacsi34 2021.05.06. 07:56:57

@élhetetlen: Na ez jellemző!
Egyebkent sokan keverik az angolszasz jogot a magyarral. A kommunista rendszernek sok hibaja volt, viszont a vagyonugyileg nem fosztotta ki egyik felet sem a masik karara(kiveve az önkormányzati lakasoknal). Angliában rengeteg a remtortenet. Az arab meg orosz feleségek az angol jog szerint szeretnek elvalni. De mostanaban sok valas a vagyonmentesrol szol(Lőrincz, Bezos, Gates). Ez a vasutas dolog erdekes. Regen meno szakma volt, majd lesajnalt, mostansag megint menő(Nyugaton sok penzt lehet vele csinalni). De mostansag pl az időbeosztas is fontos:, H-P reggeli műszak, szabad hetvege. Könnyen tonkre b.. ik a csalad mas beosztasu munkanal. UK ban is kap egy vasutas evi 120 000 fontot bruttoban(48 millio huf persze a frle megy adoba, TB re stb.)de olyan feleseg kell hozza, aki elviseli a különböző műszakokat...

Nomad_ 2021.05.06. 14:44:31

@Inkvizítor666: olvastad a blog címét?
Madármegfigyelő blogra is szoktál írni, hogy mit szopkodják a madarakat amikor ez téged nem érdekel? Tizes skálán hanyasra értékeled az egyszerűséged?

SzZoole 2021.05.06. 14:52:44

@Golf2: mert te is az vagy, masiniszta, másnéven süsü vasutas :-)

SzZoole 2021.05.06. 14:55:02

@Golf2: nem a feminik találtak ki, más az eredete.

A hímsoviniszta ellentéte a feminista és ez utóbbi régebbi szó, szerintem, de néz utánna

SzZoole 2021.05.06. 14:56:26

@Bandibacsi34: “ UK ban is kap egy vasutas evi 120 000 fontot bruttoban”

Biztos vagy te ebben? Szerintem a fele hihetőbb lenne, szerintem.

somlobodog 2021.05.07. 08:39:14

@Golf2: "Gondolom a feminák találtak ki,mert normális körökben nem sovinisztázik senki"
Te, azért gimi vagy szakkozep második osztály körül ez a szó már előjon...

vándor madár 2021.05.07. 12:33:24

@SzZoole: "Biztos vagy te ebben? Szerintem a fele hihetőbb lenne, szerintem."

Hát igen. www.thesun.co.uk/news/7019221/train-drivers-salary-become-a-train-driver/

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása