oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. április 20. 06:30,  „Próbálom nagyon nyíltan élni az életem” 14 komment

2021. április 20. 06:30 Határátkelő

„Próbálom nagyon nyíltan élni az életem”

Nagyon érdekes sorsot és embert ismerhettek meg ma. Főhősünk édesanyja magyar, édesapja egyiptomi származású, ő maga gyerekkora óta Ausztriában él, de egész jól beszél magyarul és a mai napig otthonának érzi Budapestet is. Ismerjétek meg El-Nagashi Faika Annát!

ausztria_el-nagashi_faika_foto_instagram_com_elnagashi.jpg

Hősünk 1976. szeptember 3-án született Budapesten. A Világjárók Klubjának beszélgetésében arra a kérdésre, hogy mit jelent neki a magyar identitás, kifejezetten érdekes választ adott.

„Én Ausztriában élek, itt nőttem fel, 4 éves voltam, amikor a családom kivándorolt. Csak anyukámmal beszélek magyarul, így nehéz kapcsolatban maradni Magyarországgal” – mondta.

„A nyelv és a család nekem nagyon különleges. Nagyon közel álltam a nagymamámhoz, aki Budapesten élt (sajnos 6 éve meghalt). A magyar főváros nekem érzelmileg fontos, otthon érzem magam” – tette hozzá.

Faika tehát Bécsben (Simmeringben) nőtt fel, az osztrák fővárosban érettségizett és járt egyetemre is, a Bécsi Államtudományi Egyetemre, majd 2008-ban megkapta a Johanna Dohnal-díjat, amit olyan fiatal női tudósoknak ítélnek oda, akik nők számára atipikus területeken kutatnak, vagy feminista témákon dolgoznak.

Diplomáját a bevándorló szexmunkásokról írta, majd politikus lett, előbb 2015 novemberétől 2019 októberéig a bécsi állami parlament képviselője és a bécsi városi tanács tagja, majd 2019. október 23. óta a Nemzeti Tanács tagja.

Politikusként természetesen közelről követi a magyar politikát, és mint a beszélgetésben fogalmazott, ami Magyarországon történik, az neki „nagyon nehéz” és ezt a saját bőrén is érezte Magyarországon járva.

„Színes, nem fehér, leszbikus nőként Magyarországra megérkezve nem érzem magam akkora biztonságban, mert a politikai helyzet olyan, hogy a hozzám hasonlók ellen agitál. Ez egy nagyon nehéz helyzet, mert én persze a legjobbat kívánom a magyaroknak, de a politikai helyzet most nagyon rontja a kapcsolatokat is” – fogalmazott.

Tavaly egy kisfiúval bővült a családja, nagyon pozitív élmények érték, mert Bécs felvállaltan támogatja a melegeket, az egyedülállókat és a párokat is.

„Ezt a támogatást személyesen is éreztem, el kellett menni az önkormányzathoz bejelenteni a gyermek születését, az örökbefogadást. Ez mind jól ment és tudtam, senki nem mond nekem semmi kellemetlent, nem áll le velem vitatkozni. Ez egy nagyon jó érzés volt, fontos, hogy ilyen városok léteznek – ilyeneknek kellene lenni az egész világon” – mesélte Faika.

„Próbálom nagyon nyíltan élni az életem, felvállalni, hogy ki vagyok, hogyan élek, milyen a családom – talán másoknak is segít az, ha látják, az ember lehet politikus, leszbikus politikus, magyar-egyiptomi-osztrák, és küzdhet a kirekesztés ellen” – mondta.

Számára fontos a rasszizmus elleni, másokkal közös fellépés, a sokszínűség – mert ilyen a világ.

A teljes beszélgetést az alábbi videóban nézhetitek meg.

(Fotó: instagram.com/elnagashi)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8016506812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fhdgy 2021.04.20. 19:18:57

@SzZoole: @Golf2: Még a jó öreg székelyek is megirigyelnék a tömör társalgásotokat!

blaubner 2021.04.20. 20:10:03

azt lehet tudni, hogy konkrétan miért nem érezte biztonságban magát magyarországon, milyen konfliktusai voltak?

midnight coder 2021.04.20. 20:10:07

Sok dolog van, amit kis hazánk polgárai irigyelhetnek az osztrákoktól, de ez az úrhölgy szerintem nincs a listán.

almaza 2021.04.20. 21:25:03

Asszem a szulok anno eleg jo dontest hoztak kivandorlas tekinteteben. Ezert aztan a magyar kotodest szerintem kar eroltetni. Budapesten se gyereket nem nevelne se politikus nem lenne. Ez azonban semmi ahhoz kepest ami ezzel a hatterrel Egyiptomban vart volna ra

almaza 2021.04.20. 21:25:06

@midnight coder: en leginkabb azt a mentalitast irigylem, ami lehetove teszi, hogy a holgy ott ugy boldoguljon, ahogy az irva vagyok

Mme Seldon 2021.04.20. 22:15:28

Ugy tunik, senki nem elég nyitott a holgyre vagy a nézeteire.
Szàmomra érdekes volt. Nem kell mindennel egyet érteni. Jo, hogy vannak ilyen harcosok.

javított állomány 2021.04.21. 00:20:36

@blaubner: talán a társtalanság keltette frusztráció miatt.:-))

négyzet 2021.04.22. 11:44:52

"Színes, nem fehér, leszbikus nőként Magyarországra megérkezve nem érzem magam akkora biztonságban,"
Sajnos el tudom képzelni, és egyébként fehér, hetero nőként én sem éreztem magam olyan biztonságban, mint Svédországban.

nyuszigonosz 2021.04.22. 12:48:07

Ez jó. A hölgy sikeres ott, ahol él, és ez jól van így.
Magyarországon nem lenne az.

Opi87 2021.04.25. 09:53:07

@blaubner: menj vegig az utcan kezenfogva egy azonos nemuvel es meglatod. Ko bunko proli nalunk az emberek eleg komoly resze, ha barmiben mas vagy mint ok az rossz es fuj. Alapvetoen egy tarsadalom helyzetet jol mutatja, hogyan banik a legelesettebbekkel es a legaljan levokkel, es nalunk megnezheted hogyan mukodik ez pl. hajlektalanokkal, fogyatekkal elokkel vagy epp a melegekkel, mindket csoport (bar mas szempont alapjan) a periferian van, mert "mas" mint a tobbseg. Es ha esetleg "mas" vagy pl. szociologiai helyzetedbol adodoan, vagy eppen mert egy fogyatekos gyermeket nevelsz, es valamiert az allam segitsegere szorulsz, sok szerencset, mert szukseged lesz ra. Nekem jo ismerosom otthon egyedul apolja a beteg anyjat. Itt most sok problema felmerul a diszkriminacios helyzetektol kezdve a valo eletben addig, hogy az otthon apolas, a kurmany igeretei ellenere meg mindig nincs es nem is lesz elfogadva, mint teljes erteku munka. Az allam pedig alig vagy egyaltalan nem gondoskodik a kronikus, apolasra szorulo betegekrol, vagy eppen a fogyatekos gyerekekrol. Tulajdonkeppen csak egy nagyjabol mukodo NGO rendszer az, ami segit, amit a kurmany ahogy tud, tesz tonkre, hiszen mi az hogy fuggetlen, civil tarsadalom jonne mar letre, hat nehogy mar.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása