oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. április 04. 06:30,  Magyar, ír és kínai járványkezelés 4 komment

2021. április 04. 06:30 Határátkelő

Magyar, ír és kínai járványkezelés

A három ország járványkezelési stratégiái között akadnak hasonlóságok és eltérések is, érdemes megnézni, melyek ezek, pláne olyantól, akit mindegyikhez köt hosszabb helyszíni tapasztalat.

oltas_foto_pexels_com_gustavo_fring.jpg

Márpedig Liping ugye magyar, aki hosszú éveket élt Kínában, most pedig Írországban lakik, szóval elég jó rálátása van a különböző járványkezelési stratégiákra.

„Magyarország

Nem kétlem, hogy bőven akadtak kevésbé altruista motivációk a vakcinabeszerzések körül, ahogy azt is látom, hogy a járvány kezelése korántsem alakult problémamentesen.

Az 5000 egészségügyi dolgozó szélnek eresztésének időzítése – még ha egy részük amúgy is ment volna, csak a veszélyhelyzetben érvényben lévő tilalom miatt nem tudott – is kifejezetten botrányos. Ezeket nem lehet tagadni.

De azt is látni kell, hogy európai viszonylatban egyáltalán nem voltak lazák a szabályok, s a megugró esetszámok főleg a legendásan nem szabálykövető lakosságnak köszönhetők.

Az ellenzék részéről sem nagyon észleltem, hogy – az amúgy kifejezetten népszerűtlen – komoly lezárásért harcolt volna. Ebben a helyzetben üdvözölni tudtam, hogy orosz és kínai vakcinákhoz fordultak, enélkül tagadhatatlanul sokkal rosszabbak lennének a mutatók.

Több, mint dupla annyi ember kapott már oltóanyagot, mint az EU-s átlag, s egyedül az apró Málta mutatói jobbak a közösségen belül.

Bár nem kicsiny hiszti zajlott ezek miatt a különutas szurik miatt, azóta már Szputnyikot használnak a szlovákok is, a cseheknél pedig kisebb belpolitikai válságot okozott, hogy használjanak-e keleti hatóanyagokat (köztük a kínait is), s kis híján még a lengyelek is Sinopharm-vásárlók lettek.

A németek meg maguk kezdték el sürgetni az orosz anyag európai engedélyeztetési eljárásának megkezdését. (...)

Írország

Az itteni helyzet leginkább két dologban tér el a magyartól. Az egyik, hogy mutatja, mennyire korlátok közé lehet szorítani a járványt, ha abban partner a lakosság is.

Már bő egy hónapja napi 3-500 új eset van, mindez úgy, hogy folyamatosan tesztelnek. Férjem már vagy 15-ször esett át rajta, minden héten járnak hozzájuk a munkahelyére ebből a célból.

A másik pedig, hogy mennyit számít, sikerül-e az országnak máshonnan oltóanyagokhoz jutnia. Itt csak feleannyian lettek csippelve eddig, s a jelenlegi tempó mellett elképzelni is nehéz, mire lesz értékelhető előrelépés.

Az külön betett az amúgy is csigalassú folyamatnak, hogy sok más nyugati országhoz hasonlóan itt is felfüggesztették az AstraZeneca használatát. Ezt különösen szomorú dolognak tartom, tekintve hogy semmi nem utal arra, hogy kockázatos lenne.

De sajnos tudomásul kell venni, hogy még ez is népszerűségi játék, a kormányok pedig igyekeznek elkerülni minden hőbörgést. (...)

Kína

Bár az ázsiai óriás egy ideig jobban koncentrált az imidzsjavítást és a zsíros üzletet jelentő exportra, végül a saját oltási programja felpörgetése mellett döntött.

Ehhez először kiépítették a szükséges infrastruktúrát, majd cirka két hete beindult a folyamat. Most már napi 5-6 millió oltást adnak be, s 120 milliónál (8,32%) járnak. A cél, hogy június végére a lakosság 40%-át letudják, őszre pedig a nyájimmunitáshoz szükséges szint is teljesüljön.

Magyarországon ez nem kapott túl nagy nyilvánosságot, de az amerikai sajtó nagyon sokáig azzal volt elfoglalva, miért nem halad a kínai vakcináció.

Megfejtésük is volt persze, eszerint azért, mert az egyébként ördögi, s a lakosságát bármire rákényszeríteni képes rezsim nem tudta elérni, hogy állampolgárai elfogadják a helyi szurikat. Hiszen azok annyira rosszak, hogy még a kínaiaknak sem kellenek.

Természetesen nem ez az önmagát cáfoló tézis volt az oka, hanem hogy volt egy hónap újév, amikor nagyjából semmi nem történik Kína-szerte, illetve a már feljebb emlegetett prioritási sorrend. Lássuk be, úgy könnyű az exportot előnyben részesíteni, ha a határokon belül nincs aktív járvány. (...)

De ha Kína járványkezelési sikere teljesen elképzelhetetlen is, akkor ott a másik Kína, Tajvan. A teljes pandémia alatt sikerült ezer alatt tartani az esetszámot, s jelenleg napi 1-2 fertőzött fordul elő. Vagy ők is hazudnak, vagy pedig valóban lehetséges járványmentes állapotot létrehozni megfelelő fellépés mellett.”

A teljes posztot itt olvashatjátok el, érdemes!

Harci katicák

Országtól független sokan küzdünk azzal, hogy időnként a szobanövényeken megjelenik ez-az. Az már persze országfüggő, hogy éppen mi ez az ez vagy az. A kanadai Juharszirup szerzője is ezzel harcol.

katica.jpg

„Nemrégiben egy számomra teljesen új jelenség ütötte fel a fejét: az egyik növény beszerzésekor hazahoztam néhány kártékony kis lakót is. Erre kerestem megoldást, és tejesen váratlan helyről érkezett a segítség.

Először arról, mivel, vagyis inkább mikkel küzdök. Nem volt könnyű az azonosítás sem. Először csak annyit vettem észre, hogy az egyik kis pálma törzsén ahol a levelek erednek, kis fehér szöszök vannak. Vizes ronggyal letörölgettem, de mindig visszatértek.

Az első kutatás alapján ún. pókatkákra (spider mites) gyanakodtam, ezek hagynak maguk után fehér hálószerű anyagot, pókhálót tulajdonképpen. A kezelésre vagy vegyszert javasoltak, vagy törölgetést, esetleg zuhanyozást.

Jobb párásabb környezetbe helyezni a növényt, ezért bevittem a fürdőszobába. Gondoltam akkor minden rendben, kitartóan folytatom a kezelést így tovább, és csak eltűnnek előbb-utóbb.

Aztán észrevettem még egy furcsaságot egy másik növényen, egy kis Dieffenbachián. Az új levelei bepöndörödtek, és vagy sokkal kisebbek lettek a szokásosnál, vagy elszáradtak még mielőtt kinyíltak volna.

Ez valamilyen élősködőre utal, ami nem látható méretű, de sikeresen kiszívogatja a növény nedveit és ezzel akadályozza az új hajtásokat. Elkülönítettem ezt a növényt is, bevittem magammal a dolgozóba. Naponta többször vizsgálgattam a növényt, és így észrevettem ezen is a kis fehér izéket. Ezt is letörölgettem, aztán zuhanyoztam, de véglegesen nem sikerült eltüntetnem a kis nem kívánatos háziállatokat.

Egy kolléganőmnek említettem mivel küzdök, mondta, hogy ő sok fertőzésen van már túl és átküldte az amazon bevásárlólistáját. Ezen böngészve találtam egy vegyszert, ami többféle élősködőre is alkalmazható. Megrendeltem, és kb. egy hét alatt meg is érkezett.

Kicipeltem a két szegény növényt az akkor még elég hideg garázsba, hogy lefújom őket. A pálmával gyorsan végeztem is. Majd nézegettem a másikat, milyen irányból álljak neki, mikor észrevettem rajta egy katicát.

Nem a hétpöttyös fajtát, hanem az invazív sokpöttyöset, amit kis hazánkban úgy neveztünk hogy harlequin. Néhány ilyen kis lény át szokott telelni a házunkban, és sokat nem zavarnak, de néhány nap napsütötte üvegen ücsörgés után meg szoktak halni. Kiengedni meg nem igazán akarjuk őket, mert ezt általában még kinti kemény mínuszok idején csinálják.

A katica elgondolkodtatott. Még amikor az élősködő fajtája után kutakodtam, találtam egy youtubert, aki nagyon ajánlotta a ragadozó bogarakat az növényeket megfertőző élősködők leküzdésében.

Ő a zöldfátyolka (green lacewing) nevű bogár lárváját ajánlotta, amit rá kell szórni a fertőzött növényre, és ezek jó étvággyal elfogyasztják az összes felnőtt, lárva és pete állapotú élősködőt.

Nézegettem is a kertészeteket, akik szállítanak ilyen lárvákat, de valahogy nem tudtam elképzelni, mit csinálok majd a lakásban a kikelt lacewingekkel. A februári télbe nem engedném ki őket az ablakon, de azt sem szeretném, ha körülöttünk repkednének.

Valami rémlett, hogy mintha a youtube-videóban az élősködő fajok között a katicákat is felsorolták volna. Akkor és ott – talán azért is, mert vacogott a fogam a garázsban – hirtelen úgy döntöttem, nem fújom le a diffenbachiát. Nem küldöm biztos halálba a katicát, hanem adok egy esélyt a természetnek.”

Az eredeti posztot fotókkal itt találjátok.

A Knockdrum kőerőd

A 2500 km hosszú „Vad Atlanti Út” (Wild Atlantic Way) déli részén kanyargott a Kelta Vándor, félszigetekről ki és be, zöld lankák birkákkal pöttyözött keskeny útjain tekeregve, és természetesen mindig az Atlanti-óceánnal a háttérben. Itt található a Knockdrum kőerőd! Na jó, a maradványai...

ir_erod.jpg

„A helyszín különlegességét az archeológusok is régóta felfedezték, de magáról az erődről csak annyit tudnak, hogy valamikor 2000 évvel ezelőtt épülhetett.

Persze a leletek tanúsága szerint sokkal korábban is éltek már itt emberek, és a kőerőd is talán már egy korábbi, csillagászatilag pontosan tájolt építmény romjain jött létre, de erről teljesen biztosat eddig ők sem tudtak kideríteni. Sőt, ez alatt az erőd alatt néhány földalatti folyosó is húzódott állítólag.

A kilátásból egyértelmű, milyen stratégiai jelentősége lehetett egykor az erődnek: a víz felől érkezőket minden irányban azonnal észre lehetett innen venni, és északra, a szárazföldi megfigyelőhelyek felé könnyedén jelezhettek is a többieknek a veszélyről.

Skibbereen és Castletownshead között, Farrandau közelében, egy óceánra néző magaslaton találhattok rá.

Tipikus eset, amikor a GPS-re nem érdemes hallgatni, így azt javaslom, ne is magát az erődöt jelöljétek be célpontnak, hanem inkább a megadott útszéli koordinátát írjátok be, mert különben van rá esély, hogy légvonalban ugyan közelebb juttok, de szinte biztos, hogy átjárhatatlan magánterületen és bozótoson keresztül akar majd átvinni.

Amint sikeresen megtaláltátok az éppen csak egy autónyi félreállót, akkor már sima ügy, egy ún. tipikus zöld 'boreen'-on sétálhattok végig.

Ja, hogy mi is az a boreen? Ez egy keskeny út, ami nagyon tipikus a vidéki Írországban: legtöbbször kövezetlen, és nem elég széles ahhoz, hogy 2 autó elférjen egymás mellett, sokszor fű is nő a közepén, vagy mint itt, az út teljes szélességében.

A szó az ír 'bóithrín' szóból átvett angolosan kiejtett verzió, jelentése 'utacska' vagy 'kis út'. Rengeteg ilyen 'boreen'-on fogtok autózni, ha hosszabb autós túrára szánjátok el magatokat a szigeten, de ilyen szabályosan benőtt és dús zöldet azért ritkán lehet lelni! Ha végigsétáltatok a zöld úton, egy éles balkanyarral 99 lépcső visz fel tovább a dombra.”

Érdemes elolvasni az eredeti bejegyzést itt, sok szép képet is találhattok benne!

Barangold be velünk az egész világot! 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

(Nyitókép: pexels.com/gustavo fring)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Magyarország Kína Kanada Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6616489408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Din Serpahis 2021.04.04. 09:54:15

Mondjuk az ami a nyugati világ járványkezelés címen fel tud mutatni... nos arra csak egy szó van, gyalázat. Igazság szerint pontosan lehetett tudni a taiwani, ausztrál stb péládkból, hogy kell ez ellen küzdeni, ehelyett azon ment a vergődés, hogy 4 vagy 6 ember ülhet-e egy asztalnál az étteremben. Siralmas.

Az oltások megszervezés meg aztán a hab a tortán.

Csodabogár 2021.04.04. 11:32:18

Majd ha egy szigeten lakunk könnyű lesz kezelni a járványt. De Europa közepén, ahol állandóan mozog a nép, áruszállítás, nemigen lehet úgy elszigetelődni.

Mintha Írországról olvastam volna, hogy kegyetlen szigoru kijárási tilalom volt éjjel-nappal, hosszú ideig.

nyuszigonosz 2021.04.04. 12:34:18

@Csodabogár: Igen, tényleg nagyon szigorú lezárások és kijárási tilalom van még mindig Írországban, egyelöre holnapig.
Na erröl a kedves Liping ugyan nem írt, sok minden másról pedig tudatlanul de annál okoskodóbban igen.
Egyszóval: attól, hogy valaki már három országban élt, nem szakértö bármiben.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.04.04. 13:45:06

venni kell valamit ami azt a fatyolkat eszi meg. aztan valamit ami azt eszi meg. ha a poszter jol csinalja, a vegen lehet valamilyen madara otthon, vagy macskaja. esetleg mindketto, ebben a sorrendben.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása