oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. február 22. 06:30,  Nizzai karnevál, ami úgy volt, hogy nincs 6 komment

2021. február 22. 06:30 Határátkelő

Nizzai karnevál, ami úgy volt, hogy nincs

Idén a nizzai karnevál úgy fejeződött be, hogy el sem kezdődött, a városban pedig nyoma sincs az ilyenkor megszokott februári tumultusnak – írta Francis, aki fotókat is mellékelt a poszthoz a Carnavalovirus uralkodásáról.

cim_329.jpg

„Hamvazószerdával – ami idén február 17-re esett – véget ért a farsang és elkezdődött a Húsvét előtti nagyböjt. Amúgy az egyházi naptár a nizzai karnevál szervezőit sosem izgatta, mert hagyományosan mindig február közepétől indult az őrület.

A tematikája évről-évre változott. Tavaly a „divat” köré építették fel a látványosságokat. A Karnevál Királya 2020-ben például tűpárnás koronát viselt. De tavaly ilyenkor már jelen volt a koronavírus, így a nizzai karnevált egy héttel korábban be is fejezték.

karneval_2020.jpgTavaly más volt a hangulat

Aztán a városvezetés december elején hivatalosan lefújta az idén február 13. és 27. között tervezett karnevált. Mondjuk a jelenlegi viszonyok mellett – este 6 utáni kijárási tilalom, bezárt éttermek és szállodák, etc. – nem is lehetne kivitelezni egy ilyen tömegrendezvényt.

Egy újabb érvágást jelent ez a város költségvetésének, a helyi turisztikának, mert átlagosan 1,2 millió vendég érkezett Nizzában. Tegyük hozzá, hogy zömében nem kifejezetten a farsangi felvonulás bámulására jöttek, hanem síelni.

Az Alpok közelsége és a felszerelt sípályák mellett persze turistalátványosságként kiválóan üzemelt a karnevál is.

A több mint 100 éves hagyományra visszatekintő felvonulás, a papírmasé figurák helyett most csak egy Carnavalovirus van kiállítva a Masséna téren.

karneval_2021_negresco_tavoli.jpg

Mellette a város szövege, miszerint ez a Carnavalovirus uralkodik már egy éve a világon és most megpróbálja a karneváli koronát is elorozni, de az uralma nem tart már soká, mert a maszk és az oltás napról napra gyengíti a hatalmát, és majd a nizzaiak visszaveszik a koronáját, hogy jövőre azt a Karnevál Királya viselhesse.

A város a Promenádon ismertető táblákat helyezett el a nizzai karnevál történetéről, etc. Ezeket olvasgatják a helyiek és az a néhány turista, aki valamiért errefelé tévedt.

Mintegy emlékeztetőül, hogy normális körülmények között itt ilyenkor nagy buli szokott lenni, és mintegy felhívásként, hogy jövőre, azaz 2022-ben lesz karnevál. (Ha a koronavírus nem írja felül ezt a tervet is – jegyzem meg halkan.)

karneval_2021_korhinta.jpg

A Carnavalovirus persze rendesen megosztotta a nizzai és a francia közvéleményt, mert a képe bejárta az országos médiát. Egyesek azt mondják, hogy több mint ízléstelen a Covid-19-cel viccelődni, amikor például Nizzában az intenzív osztályok megint dugig teltek.

Nálam ez a Carnavovirus nem verte ki a biztosítékot, noha októberben magam is átestem a fertőzésen. Beteg voltam három hétig, mint a kutya, de nem kerültem kórházba, vagyis viszonylag könnyen átvészeltem ezt a betegséget.

karneval_2021_kek_szekek.jpg

Regisztráltam magam és várom, hogy beadják a védőoltást. Addig meg nagyokat sétálgatok a tengerparton és várom a tavaszt.”

Kalandozz velünk a nagyvilágban!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: járvány karnevál Franciaország Nizza

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8516434942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csodabogár 2021.02.22. 17:41:44

Nahát! Senkinek se mond semmit a nizzai karnevál meg az elmaradása. Pedig gondolom nagyon klassz lehet. Sajnos a német is elmaradt, amit én a tv-ben nagyon szoktam élvezni. Ez egy több estés és egy egész napos program, ami nem a turistáknak szól. Sok jó beszéddel meg mindennel. Tavaly csak a végét csipték le, az idén meg semmi se volt.:-(

Golf2 2021.02.22. 18:40:09

Ez ugyanott lett volna ahol nemrég 100 embert gázolt halálra 1 muszlim? Örökre le kellett volna zárni azt a részt kegyeletből!

Hari Seldon 2 2021.02.22. 23:43:44

@Golf2: Aha, akkor "ők nyertek".
Egyébként 5 éve volt, de eléggé élénken él még ezek szerint sokaknak. Azóta a Promenade des Anglais-ra nem lehet felhajtani teherautóval. Egy egy ilyen csiki csuki. Bezárnak egy kiskaput keresnek egy másikat. De látható, hogy ahogy záródnak be, egyre kevésbé véres. öt éve még 86 ember malt meg, előtte géppisztolyokat használtak.
Azután a szolgálatok "lezárták" (vagy jórészt lezárták) ezeket a lehetőségeket. - Következmény: a "terror támadások" leszűkültek késes támadásokká. Azaz csökkent a lehetőségük sok áldozatot hozó merényletre. Ettől még nyilván lesznek terrortámadások. Amíg van vallási fanatikus, addig lesz egyesekben hajlam erre.

gabors 2021.02.23. 05:47:22

@Hari Seldon 2: Hat igen a paradicsomba kerulni is vegre meg szuzek is jutnak mindjart 72 egybol igen nagy a kisertes ... es ezert csak gyaurokat isntenteleneket kell gyilkolaszni ... nem rossz.

Francis2020 2021.02.28. 14:20:49

@Golf2: Július 14-én, a nemzeti ünnep estéjén történt.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása