oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. február 19. 06:30,  A jó borról, sörről, tudod, mindezekről 33 komment

2021. február 19. 06:30 Határátkelő

A jó borról, sörről, tudod, mindezekről

Akár tetszik, akár nem, az alkohol sok szempontból meghatároz egy népet. A franciák és az olaszok a borukkal, a csehek, a németek és az angolok a sörükkel, a skótok a whiskey-vel, a magyarok a pálinkával – a legtöbb népnek megvan a maga itala. Steve posztja azért is érdekes, mert sok országban szerzett tapasztalatot. (És még az is kiderül, ki volt Lajos.)

bor_sor_foto_pixabay_com_bgnauka.jpg

„Egyszer egy évben elmegyek a házi orvosunkhoz rutinvizsgálatra. Ülök az egyik rendelőszobájában, fent a magas ágyon félmeztelenül, lábamat lóbálva. Ő bejön és csinálja/kérdezi/dugja amit/azt/ahova kell.

Egyik kérdése hány pohár piát (drinks) iszom naponta? Mondom kb. hármat. Egyet vacsora előtt, egyet (kettőt?) vacsorához, este meg… hát még egyet. Kanadai angolszász orvos. Látom mindig, nem tetszik neki, csak hümmög. Hogyaszondja kevesebb is lehetne. Csak nem akar megdicsérni, hogy OK, az nem sok! De hát már ő ilyen.

Tinikori kezdetek

Kezdeti borivászatom egy olykori slukk volt stikában a bedugaszolt borosüvegből, amit szüleim a kettős ablakpanel között tároltak. Ment egy ideig, amíg anyám gyanút nem foghatott. Titokban a címkén megjelölte a szintet. Én meg (mondom ritkán) slukkoltam és így rajtakapott. Tagadtam, de hiába… nagyon kikaptam.

Szóval barátaimmal elhatároztuk, hogy veszünk magunknak egy üveggel. Kadarka volt. Elrejtettük a kertünkbe, az ólba, a szénába a nyúlketrec felett, és néha slukkoltunk. Senki sem rúgott be. Igen én úgy emlékszem, hogy gyerekkoromban, simán vehettem szüleimnek üveges bort a Közértben. OK, a kocsmában 18 éves (vagy 16 volt?) korig nem szolgáltak ki.

Itt sok helyen az ellenkezőjét tapasztalod. Nem viccelek, a nagy O’Hare repülőtér (Chicago) bárjaiban mindenkitől kérnek igazolványt korát bizonyítandó, még akkor is, ha mint én a hetvenen túl vagy. „Bocsánat uram, előírás”!

Diákkoromban bulikon előfordult, hogy többet ittam, mint kellett volna. Másnapra ilyenkor nagyon beteg lettem, néha reggelre az ágyban ennek nyoma is volt. Hah. Az alkohol kis extra magabiztosságot adott, gondolom másoknak is.

Lajos

Első munkahelyemen néha kellett kiszállásra menni. Debrecenbe, Fűzfőre, Nyergesújfalura. Még gyakorló mérnök voltam, sokszor Lajossal kellett menni. Lajos egy nagydarab középkorú csoportvezető mérnök volt.

Nem szerettem vele utazni. Lajos nagy piás volt és minden városban volt „sógora”. Ezek a sógorok is mind ittak. Emlékszem egyszer (Debrecenben) már elegem lett. Mondtam Lajos nem iszom többet. Attól kezdve nemigen tekintett férfinak, elvesztettem nála a hitelemet.

etterem_5.jpg

Lengyelek, csehek, németek, olaszok

Külföldre kezdtem utazgatni. A lengyelek nagy ivók. Akkoriban fizetés napján az ottani boltok nem árultak piát. Mégis kétszer egy hónapban (fizetés napokon) estére az utcák (Nova Huta környékén legalábbis) tele voltak holt részegekkel. Mint az első hidegkor a döglött legyek. Túl sok vodkát fogyasztottak.

A rendőrség teherautókba pakolta őket és vittek valahova lelocsolni őkelméket. Ott virtus volt, ha iszol és nem mutatod a jeleit. Ha asztal alá tudod inni társadat. Igen, az a férfi, aki ülve marad!

Keletnémetben a sörivás új dimenziót mutatott számomra. Első ízben láttam, hogy ládával veszik a sört! És a szoba sarkában tartják. Minden családtagnak ott lógott a sörnyitó a nadrágszíján. Ha kedve volt, kiemelt egy üveggel, flip, és sörözött.

Németből haza a vonatról mindig leszálltam Prágában és az éjjelivel utaztam tovább haza. A rendelkezésre álló idő jó részét az U Flekuban töltöttem. Azt a fekete nedűt nagyon megszerettem. Ha jól emlékszem, nyolc korsóig sikerült felvinnem rekordomat. Ezután egy jó cseh rendőr irányított a pályaudvar felé, magam meg nem találtam volna.

Olaszországban láttam azt a lezser magatartást, amit olaszok mutatnak a bor iránt. Bambinók is slukkolhatnak egyet. És nem emlékszem, hogy 4 hónapos olaszországi tartózkodásom alatt sok részeggel találkoztam volna.

Mi is vettük a jó borokat. Olcsóbb volt, mint a tej. A legolcsóbb másfél literes sztaniollal volt lezárva. Ha kinyitottad, nem lehetett újra zárni. A csavaros tetejű egy lépés a jobb irányba és a dugós, az volt az igazi.

Mi a helyzet Kanadában?

Az a tapasztalatom, hogy az Európából származók jóval kényelmesebben viszonyulnak a piához. Ott nem volt szesztilalom. Ugyan Kanadában sem volt, de a puritán protestáns kultúra és az alkoholfogyasztás nem fér meg kényelmesen egy szobában.

Egész Kanadában (két megye kivételével) csak állami (jobban mondva megyei) italboltban vehetsz piát. Mert így (mondják ők) jobban tudják kontrollálni, hogy kinek adnak el.

Még 40 évvel ezelőtt nem is láthattad a választékot, hanem csak egy falon függő listát. Abból kellett választani és egy cetlire ráírni. Fizettél és a morcos kiszolgáló hozta ki az üvegedet barna papírzacskóban. Nos, ma már vannak szexi önkiszolgáló piaüzletek, nagy választék, de a gondolkodás ugyanaz. Valahol úgy gondolják, az alkoholfogyasztás a gyenge jellem jele, stb.

Kanadában a legális kor 19, (kivéve 3 megyét, egyike a francia) ahol 18. Az Egyesült Államokban tudtommal mindenhol 21. Családon belül a legális koron alul inni („olasz módra”), az no-no. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem isznak gimis koruktól kezdve. Sőt, még inkább, mert a tiltott gyümölcs ugye kívánatosabb.

Az egyetem első éveiben, főleg mivel imádnak más városba telepedni és először szüleiktől távol élni, nagy ivászatok vannak. A felsőbb évesek megveszik a piát készségesen. Mivel sokuk először próbálkozik, gyakori a túlzott randalírozás, a „nem emlékszem, kivel feküdtem le és hánnyal”, és az alkoholmérgezés.

Egy igaz téli kanadai történet

Jó pár évvel ezelőtt fiaim még egyetemre jártak. Egyikük egy szombat este elkérte a kocsinkat, valami buliba ment. Megígérte, hogy nem fog inni. Békésen alszunk nejemmel, amikor hajnalban bekopog a hálószobánkba: „Dad, a rendőrök akarnak veled beszélni”.

Rögtön rákérdeztem: „csak nem vezettél ittasan????” Azt válaszolta, nem. Na, lekecmergek az emeleti hálószobánkból a nappaliba, és tényleg, egy nagydarab rendőr ott ül a fotelben és rám mordul: „a fia ittas!!!!” 

Oh, mondom, ajjaj, és vezetett? „Nem – mondja a rendőr - egy nagy élelmiszerbolt üres parkolójában ült a kocsiban. Néha beindította a motort, mert mínusz 25 fok volt, a kocsit melegítendő, de nem indult el. Végül is hazahoztuk”- fejezte be a rend őre. „OK – mondom a rendőrnek –, köszönöm és sajnálom.” 

De a rendőr frusztrált lehetett, mert nem tudott büntetni, nem volt szabálysértés, azt mondja nekem: „a kocsi nem maradhat ott, mert – mint mondá – magánterületen van”. Köztünk legyen szólva maradhatott volna a kocsi, mert reggelig ott senkinek se ártott, de mondta a rendőr, elvontatja, ha ott marad. 

OK, OK mondtam neki, máris megyek, elhozom. Hajnali 3 lehetett, sarkvidéki hideg. Hívtam egy taxit, elmentem a kocsiért és hazahajtottam. Visszaaludni már nem tudtam.”

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

(Fotó: pixabay.com/bgnauka)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Kanada

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9516432032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FutureFry 2021.02.19. 07:23:03

Több amerikai államban kimerítheti a DUI (ittas vezetés) fogalmát az is ha a volán mögött ülő delikvens (akinek a megengedett fölötti az alkoholszintje) nem vezet (azaz pl. a kocsi csak parkol).

Egyébként az egységes 21 éves korhatárt Reagan “forszírozta ki” 1984-ben: Azon államok amelyek nem emelték volna a korhatárt fel 21-re elvesztették volna a szövetségi infrastrukturális (highway fund) támogatás 10%-át.

Hari Seldon 2 2021.02.19. 10:39:44

Én is kb három pohárral iszom, csak nem naponta, hanem évente.

London2009 2021.02.19. 11:34:31

Nagyon jo kis cikk volt! Koszonjuk!

SzZoole 2021.02.19. 13:15:07

@London2009: nahát, te még létezel, aszittem már rég kiszerettél a blogból :-))

Szegény Harry nem tudja, hogy milyen szalonnasütés előt/közben és utánna meginni egy jó kis házi szilvát :-)))

Hari Seldon 2 2021.02.19. 13:48:10

@London2009:
Mit tehetnék? Nem szeretem az erjedt ízt. Gyerekkoromban egyszer megkóstoltam valami italt. Nem ízlett. Akkor a rokonok azt mondták, "ha majd ha nagy leszel szeretni fogod".
Azóta is várom.
Kb Szilveszter körül és/vagy a születésnapomon megiszok egy pohár bort, hátha "nagy lettem", és megszerettem. Egyenlőre nem szeretem.
Két eset lehetséges:
- vagy nem lettem nagy,
- vagy tévedtek az ismerősök.

SzZoole 2021.02.19. 13:58:50

@Hari Seldon 2: pedig ott az igazán jó borok hazájában tudnál válogatni a jobbnál jobb borokból, szerintem :-)

Hari Seldon 2 2021.02.19. 15:18:52

@SzZoole:
Lehet. Azt mondják hogy ez meg az ilyen meg olyan jó bor. De most komolyan, ezzel fogalkozzak a következő éveimben, hogy esetleg találok olyat amit nem érzek savanyúnak?

littke 2021.02.19. 16:59:17

@Hari Seldon 2: Hát ha az édeset szereted az van borban bőven. A francia Sauternes a vezető.....

Csodabogár 2021.02.19. 17:14:06

@Hari Seldon 2: Ezen ne múljon, sok édes bor is kapható.:-)
Egyébként a bort én se szeretem, de minden délben megiszunk egy pohár pezsgőt, hogy megjöjjön a kedvem a főzéshez. Ennél többet soha nem iszom.
Nyáron a megfelelő kajához egy pohár sör az jöhet. Tömény meg soha semmilyen formában.

Arthamyr 2021.02.19. 17:32:16

@Hari Seldon 2: Vagy nem megfelelő bort ittál. Nem az jut eszembe egy elfogadható borról (vagy italról) sem, hogy erjedt íze van. Sok bort érdemesebb megfelelő étel mellé fogyasztani, és ideális esetben mind az étel, mind a bor élvezetesebb lesz ettől.
Egyébként meg vannak emberek, akik egyszerűen nem szeretik az alkoholt. Volt egy kollégám, aki pl. a süteményt sem ette meg, ha alkohol volt benne, és a saját bevallása szerint tökéletesen ki is érezte belőle. Ezzel sincs semmi gond, nem lesz ettől senki sem több, sem kevesebb, bónuszként aki nem fogyaszt alkoholos italokat, megspórol egy csomó pénzt, mert egyes jobb italok sajnos iszonyat drágák. Az is lehet, hogy te ebbe a csoportba tartozol, és akkor ez a poszt neked érthetően nem jelent semmit.

Arthamyr 2021.02.19. 17:37:00

"Igen én úgy emlékszem, hogy gyerekkoromban, simán vehettem szüleimnek üveges bort a Közértben. OK, a kocsmában 18 éves (vagy 16 volt?) korig nem szolgáltak ki." - Igaz én a 90-es években voltam tinédzser, akkoriban simán kiszolgáltak a szórakozóhelyeken is. Ok, voltak helyek, ahol kidobók voltak, és be sem engedtek, de ezek már a pénztárca miatt sem voltak kompatibilisek.

"Mégis kétszer egy hónapban (fizetés napokon) estére az utcák (Nova Huta környékén legalábbis) tele voltak holt részegekkel. Mint az első hidegkor a döglött legyek. Túl sok vodkát fogyasztottak." - Kb. 10 éve voltam Krakkóban, akkor is elég szürreális élmény volt a sok részeg az utcákon a hajnali órákban, szóval ez azóta sem nagyon változhatott. :) Mondjuk mi sem voltunk szomjasak, sőt...

lionatheart 2021.02.19. 18:02:29

Ez se tegnapi info..

Ontario announced Thursday it will allow beer to be sold in hundreds of grocery stores. Here’s how alcohol is sold in other Canadian provinces:

British Columbia: Beer, wine and spirits are sold in provincially owned and private liquor stores. Craft beer can be purchased at the brewery.

Alberta: Beer, wine and spirits are sold in privately owned liquor stores.

Saskatchewan: Beer, wine and spirits are sold at provincially owned liquor stores, rural franchises licensed by the government, and in three privately owned stores. Beer, wine and spirits are also available at various “off sales” attached to bars and restaurants.

Manitoba: There is a mix of government-run and private wine and beer stores. Hotels are allowed to sell beer as licensed vendors, similar to “off sales.”

Quebec: Beer and wine are sold in grocery stores and corner stores. Wine, spirits and select beer are sold in government-run outlets.

Nova Scotia: Beer, wine and spirits are sold at provincially owned liquor-store outlets. Some beer, wine and spirits are available at some private stores.

New Brunswick: Beer, wine and spirits are sold in provincially owned liquor store outlets. A limited selection of wines is available at some grocery stores.

Prince Edward Island: Beer, wine and spirits are sold at provincially owned liquor store outlets and a number of licensed agency stores.

Newfoundland and Labrador: Beer is available in various convenience stores. Liquor and beer are sold at provincially owned liquor store outlets. Wine is only sold at provincially owned liquor store outlets.

lionatheart 2021.02.19. 20:42:14

Pista bacsi, amint azt Munchhausen baratom helesen megallapitotta, a tartomanyok NEM megyek.

Tisztelettel.

odamondó 2021.02.19. 20:42:26

Ez a kötelező piálás ami nem normális. Itthon nem férfi aki nem gurít le napi 1 sört. Ha társaságban vagy akkor meg főleg: 'ne legyé má puhány'.

A kanadai háziorvosnak van igaza. Igen ez sok. A napi 1 is. Néha ha van társaság vagy koccintás oké lehet, de ha az ember kiszokik ebből az alkoholos mámorból akkor már az a néha is furcsa. Totál fölösleges inni. Semmit sem ad az életedhez.

Nagy ritkán egy pohár bor (havi 1x) valami finom vacsorához.

Piri és Barkas 2021.02.19. 20:42:47

Szerintem én naponta megiszok 1-2 üveggel min és nagyon jól érzem magam tőle. Nem is értem azt aki nem iszik.

Hari Seldon 2 2021.02.19. 21:56:46

@Arthamyr:
Lehet, hogy nem megfelelő szó rá az erjedt. Mindegy, ebből a szempontból részletkérdés, hirtelen nem tudtam jobb szót mondani rá.
A lényeg, hogy valahogy az olyan fajta íz továbbra sem a kedvencem.

kék madár 2021.02.19. 23:49:04

@Hari Seldon 2: mar csak az kerdes, hogy mire koltod azt a rohadt sok penzt, amit megsporolsz az alkoholon. Mert mi a masik oldalon tudjuk, hogy mekkora vagyont visz ez el :)

gabors 2021.02.20. 06:04:10

Az USA-ban is vannak allamok ahol CSAK allami tulajdonu boltokban lehet alcholot kapni.

The states that currently have state-owned liquor stores are:
Alabama.
Idaho.
New Hampshire.
North Carolina.
Pennsylvania.
Utah.
Virginia.

Szoval a kommunizmus ezekben allamokban mar el is jott.

Amugy par eve (10?) New York allamban sem lehetett vasarnap alkoholt arulni egyaltalan. Aztan csak 12:00 utan (misenek vege volt) de most mar nincs ilyen.

gabors 2021.02.20. 06:06:31

@gabors: Ezek kozul van ahol sort arulnak ezeken az uzleteken kivul (vagy eppen csak kivul)

Bredpitt Monika 2021.02.20. 11:43:39

felepulok.hu/blog/13-az-alkoholizmus-fokozatai-hol-kezdodik-valojaban-az-alkoholbetegseg

erdekes cikk szerintem

az alkohollal kapcsolatban nekem az egyik legmeglepobb tortenet, ami a baratnommel kapcsolatos, terhesen nem tudott aludni es xanaxot szedett , a haziorvosa azt mondta neki, inkabb igyon meg egy pohar vorosbort lefekves elott, sokkal kevesbe artalmas mint a xanax

kerdeztem tole, hogy szot fogadott e, azt mondta, ,ha nem is minden este, de neha ivott vorosbort es valoban jot tett (alvas ugyben), hozzatette, hogy nem tudja mit szolna ehhez a gyerekorvos.......

mi pedig a sogornommel, miutan mar megvoltak a gyerekek (ket honap van a ket lany kozott) szoptatas alatt olvasgattunk egy konyvet, amiben le van irva, hogy egy egy alkoholfajta mennyi ido utan tunik el a verarambol (csak hogy vegre mi is tudjunk koccintani ferjeinkkel)....mar nem emlekszem az eredmenyekre....

ha jol emlekszem tul sok fejfajas volt kitalalni mit ihatunk es mit nem, inkabb nem olvastunk tovabb es nem is ittunk.......de az is lehet, hogy csal az emlekezetem (es megis inkabb ittunk es nem ovastunk).....ki tudja hogy is volt ez ......a gyerekek jol vannak

Bredpitt Monika 2021.02.20. 11:46:32

@kék madár: engem Mo. lehet, hogy megmentett az alkoholizmustol (bar mostansag ugy erzem csak ivassal lehetne tulelni, ami itt megy) a kedvenc italom a BAcardi es nekem is hihetetlen, de meg egyetlen uveggel nem vettem itthon, mert annyira draga, hogy sajnalom ra a penzt......

Bredpitt Monika 2021.02.20. 11:49:21

@Hari Seldon 2: ez a nem lettem nagy duma jopofa......

anno mi lehet , hogy azert ittuk azt bizonyos vbk t, mert mi is utaltuk a bor izet, de kolaval jo volt

emlekszem, New Jerseyben, hogy meg voltak d0bbenve a felso tizezer tagjai, amikor meglattak az elso magyar lanyt, ahogy kolat 0nt a borba....

Bredpitt Monika 2021.02.20. 11:52:40

@gabors: az elso nagy dobbenet a connecticut i bulink volt, amikor is rajottunk talan 2000 ben, hogy vasarnap nem lehet sehol alkolholt vasarolni, mi viszont akkor mentunk buliba NJ bol, ott k0nyorugtunk egy pincernek egy barban, hogy adunk 100 dolcsit egy uveg whiskey ert, csak tudjunk vinni valamit a buliba....

nem jott be a dolog, csak ott helyben lehet elfogyasztani, mondta o, ott megtudtuk, hogy amerikaban nem ugy mennek a dolgok, mint nalunk......

M. Péter 2021.02.20. 13:16:12

@FutureFry: Az Egyesült Királyságban is van olyan, hogy "in charge of a motor vehicle while unfit to drive through drink or drugs". Ha a parkolóban beindítja a motort, a már garantáltan kimeríti a tényállást, de ítéltek el olyanokat is, akik csak a részegségüket akarták kialudni a kocsiban.

gabors 2021.02.20. 14:34:25

@M. Péter: Ahogy fentebb volt allamonkent valtozik van ahol kell hozza "szandek/intent" is hogy buncselekmeny legyen, es meg esetleg kozut/kozterulet vagy nem. Sot olyan is van sok allamban hogy az auton belul SENKINEL nem lehet nyitott alkoholos uveg/doboz etc. A legdurvabb ahol meg ZART sem lehet a kocsi utastereben... !

gabors 2021.02.20. 17:41:31

@Bredpitt Monika: Na de a ferjed nem amerikai? Es nem tudta ? Ez nem volt egy uj dolog 2000-ben ....

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.02.20. 23:47:26

@Hari Seldon 2: van olyan bor is, ami nem savanyu (aka szaraz) :)
talan 3 evvel ezelott voltunk Napa es Sonoma volgyben (Kalifornia legismertebb bortermelo videkei), es borkostolason is voltunk (ha jol remlik, irtam is anno errol egy posztot). Ott kostoltunk 1-2 olyan edes bort, amirol meg a lanyom is (aki egyebkent abszolut nem borivo), azt mondta, olyan edes, mint egy "szolole" (haha, mintha nem abbol lenne), es meg tudna inni, mint egy gyumolcslevet LOL
Azt hiszem, valamilyen moscato (muscat) fajta volt. Ha ezzel talalkozol, kostold meg :)

kék madár 2021.02.21. 06:34:43

@gabors: New Hampshireben sort es bort barhol lehet arulni, csak a hard liqueur amit nem

LajaJakab 2021.02.21. 13:54:02

@Hari Seldon 2: Még egy lehetőség van: Önálló a véleményed, és nem mész az alkesz csorda után: "inni kell" . Írom ezt úgy, hogy nekem ízlik többféle szeszesital (sör, bor, tömény is), de nem érzem szükségletnek, egyáltalán nem. Ha hónapokig nem iszom semmi alkoholt, akkor sem hiányzik. Másra sem tukmálok rá semmi szeszt. Valahogy az alkoholfüggőségben az alacsonyabbrendűséget, az ösztönök alapján élő embert (proletárt) látom.

Billy Hill 2021.02.21. 16:45:34

A magyar büntetőjogi gyakorlat szerint is a jármű erőforrásának beindításával indul az elkövetési cselekmény; addig csak előkészületet valósít meg az ittasan vagy bódultan gépjármű kormánya elé ülő...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása