oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. február 06. 08:02,  „Sok részlet még nem ismert” – az ausztriai ingázás kihívásai 77 komment

2021. február 06. 08:02 Határátkelő

„Sok részlet még nem ismert” – az ausztriai ingázás kihívásai

Jövő héttől szigorodnak az Ausztriába ingázás feltételei, erről már mi is írtunk a napokban. Ugyanakkor nehézséget jelent, hogy alig pár nappal a február 10-től érvényes változások előtt elég sok részlet még mindig nem tiszta, márpedig így nem könnyű tervezni.

ausztria_tabla.jpg

Kezdjük talán azzal, amit biztosan tudni lehet, és voltaképpen ez sem kevés. Tudjuk azt, hogy a jövő héttől három dolog kell ahhoz, hogy valaki beutazhasson Ausztriába dolgozni:

  • munkáltatói igazolás
  • negatív teszteredmény (heti rendszerességgel)
  • beutazási igazolás (heti rendszerességgel)

Ugyanakkor akadnak még bőven kérdőjelek. Ilyen például a hazautazás, jelesül, hogy akik ritkábban járnak haza Magyarországra, azok hogyan tudnak mozogni a két ország között.

Szintén kérdéses, hogy akik megkapták már az oltást, azoknak milyen igazolás szükséges.

Nem csoda, hogy nagyon sokan érdeklődnek a részletek felől ÖGB Osztrák Szakszervezetnél, hiszen magyar nyelven még mindig elég nehéz információt szerezni, vagy ami még rosszabb, nagyon sokféle információ kering.

Ki számít ingázónak?

Az első (és talán legfontosabb) kérdés, hogy egyáltalán ki számít ingázónak. A hivatalos osztrák információs oldal szerint az, aki munka miatt utazik be, vagy az iskolai tanulmányai miatt megy, illetve a családját vagy élettársát látogatja meg.

Azoknak, akik munkaügyben érkeznek, de nem ingázók (mert mondjuk orvoshoz/kórházba kísérnek valakit, vagy valamilyen hatósági ügyet kell intézniük), három napnál nem régebbi teszttel illetve regisztrációval kell rendelkezniük.

Amennyiben valaki nem viszi magával a határátlépéshez az antigén- vagy PCR-vizsgálati teszteredményt, az is beléphet az országba, viszont neki 24 órán belül ezt pótolnia kell.

Az Ausztriában készülő tesztekre („Ärztliche Zeugnisse”) nem kerül pecsét, sem BAR vagy QR kód. Azonban ha valaki azt külföldön – akár Magyarországon, vagy bármely más országban – végezteti el, azok csak ezekkel együtt érvényesek.

Jobb Ausztriában teszteltetni

Dallos Bertold, az ÖGB Osztrák Szakszervezet burgenlandi munkatársa az ORF osztrák közszolgálati rádiónak adott interjúban azt mondta, az eddigi munkáltatói igazolás mellé mindig vinni kell egy beutazási regisztrációt, amit hetente egyszer kell kitölteni azoknak, akik napi vagy heti rendszerességgel ingáznak. Akik ennél ritkábban (tehát mondjuk kéthetente vagy havonta, nekik mindig az utazás előtt kell regisztrálni. (Ezen a linken.)

A már említett negatív Covid-teszt kapcsán a szakszervezet az ausztriai tesztelést ajánlja, (Burgenlandban hét helyen lehet megtenni). Ez egy antigén teszt, azaz nagyon gyorsan megvan az eredmény.

(Itt érhető el a laboratóriumok listája, itt pedig azon gyógyszertáraké, ahol szintén lehet tesztelni.)

Vannak kihívások

„Kihívást jelent, hogy sok részlet még nem ismert. Nem tudjuk például, mi történik azokkal, akik az elmúlt 3-6 hónapban átestek a fertőzésen. Náluk egy teszt akár pozitív eredményt is mutathat. Azt az információt kaptuk, hogy rájuk külön szabályozás készül, de hogy ez pontosan mit jelent, egyelőre nem lehet tudni” – fogalmazott Dallos Bertold.

A magyar konzuli szolgálat oldala mellett az osztrák információs oldalt is érdemes megnézni, ott több, rendszeresen felmerülő kérdésre is próbálnak választ adni.

Az egyik ilyen az, hogy miként tudjuk bebizonyítani, hogy rendszeresen ingázunk. Nos, ehhez például vonatjegy vagy autós utazás esetén útdíjigazolás kell. Elfogadják még a munkáltatói igazolást is. „Minél konkrétabb a bizonyíték, annál jobb” – jegyzi meg az oldal.

A teszt nem lehet 72 óránál régebbi, ami a tesztelés időpontjától számít, tehát nem az eredmény megérkezésétől. A gyerekeket 10 éves korig nem kell tesztelni, regisztrálni viszont igen.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy negatív teszteredmény mellett is karanténba kell-e vonulni. A válasz igen, azaz a teszt a belépéskor nem mentesít a karantén alól. Viszont a karantén megszakítható, ha valaki el akarja hagyni az országot.

Barangold be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: ingázás Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8116417678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arncht 2021.02.06. 08:47:31

Tavaly februarban meg augusztusban voltunk otthon. Nagyon hianyzik a csalad, de az o es a mi erdekunk is, hogy minel elobb tul legyunk az egeszen. Minel tobben tesznek a szabalyokra, annal hosszabb lesz ez az idoszak.

svajcineger 2021.02.06. 11:25:50

A tranzit ugyanúgy mehet vajon, mint eddig?

Csodabogár 2021.02.06. 11:30:35

Engem az érdekelni, hogy aki nem ingázik, nem dolgozik, hanem csak simán kimenne Bécsbe egy kicsit, azzal mi a helyzet? Különösen ha már be is van oltva.

arncht 2021.02.06. 14:28:04

@Csodabogár: es mit csinalna becsben, ha alig van nyitva vmi?

svajcineger 2021.02.06. 14:35:54

@arncht:
Nekem holnap lesz két órám a Hauptbahnhof-on. Azt se lesz könnyű eltölteni.

vándor madár 2021.02.06. 14:55:10

@Csodabogár: "Engem az érdekelni, hogy aki nem ingázik, nem dolgozik, hanem csak simán kimenne Bécsbe egy kicsit, azzal mi a helyzet?"

Azzal az van, hogy otthon kell maradni.

www.bmeia.gv.at/oeb-bern/reise-nach-oesterreich/

arncht 2021.02.06. 19:21:45

@Csodabogár: most komolyan ez a legfontosabb covid idejen? :O

Buchhalter 2021.02.06. 22:23:58

@arncht: a kicsit túl gondolt tolt covid? Influnza meg csodák csodája nincs? Téged se az eszedért szerethetnek. Már senki sem hisz el semmit ami a politikusok és önjelölt vírus szakértők szájából elhangzik.Öregem,még lehet tolni a cirkuszt,de egyszer csak elege lesz a többségnek és törni zúzni fog. Szerinted hány évig kell még rettegni? Hm? Költői a kérdés? Irodalom órán azért lélekben ott voltál néha? Különben az utóbbi időben néhány nagy ember ,mint például Putyin elvtárs is megjegyzi csak úgy halkan , hogy a sok barom korlátozás és egyre tornyosuló állam adósság kemény következményekkel fog járni.

tpiski 2021.02.06. 23:35:13

@Buchhalter:

A stilus maga az ember, ez a stilus pedig nem ide valo.

A tobbseg belatja, hogy a lockdown rossz, de a kissebbik rossz. Valoban sokba kerul es sok kart okoz, de lenyegesen nagyobb lenne a baj, ha ennel sokkal tobben halnanak meg es az lenne, mint pl. az USA-ban. Csakhogy a tobbseg turelmes es hallgat, bar neki is elege van.

A kissebbseg pedig, akik nem latnak tovabb az orruknal, nagyon hangosak. De attol fuggetlenul hulyeseget beszelnek, nem vesznek tudomast tenyekrol. En irigylem azokat, akiknek megadatik a luxus, hogy elszakadjanak a valosagtol, ne erintse oket az a sok szornyuseg, amit a betegseg okoz, megengedhetik maguknak, hogy ne lassanak osszefuggeseket.

Semmi baj azzal, ha valaki nem okos es fogalma sincs a vilagrol maga korul, csak nem kellene buszkenek lenni ra es reklamozni.

gabors 2021.02.07. 01:34:33

@tpiski: " meg es az lenne, mint pl. az USA-ban. "

ezt hogy erted ... ? csak kerdezem mert itt az "USA-ban" nem tudom hogy mi is van ...

hol mi mikor melyik allam ... (erted?)

arncht 2021.02.07. 07:19:58

@Buchhalter: epp az eszemert szeretnek... A tobbi szemelyeskedo dologra meg inkabb nem reagalok.

Ezekkel a szigoritasokkal is lassan vezeto halalok, a fertozo betegsegeknel meg toronymagasan ebben halnak meg a legtobben, mindenfele korlatozas nelkul csak a spanyolnathahoz lehetne hasonlitani. Ez nem eleg? Hany millio embernek kell meghalni hozza, hogy komolyan vegyek az emberek? 10-20-30-50 millio? A frekventalt helyeken az emberek fele ebben hal meg.

A korlatozasok nelkul rovid idon belul sokkal melyebbre sulyedne a gazdasag, eloszor az egeszsegugy omlana ossze, majd a sok beteg miatt a rendszer, majd nem lenne aki elvegezne a munkakat, sokkal tobb ceg csodolne be. A mostani kontrollalt folyamat helyett kapnal egy kontrollalatlant, aminek a kimenetele megjosolhatatlan lenne, plusz sok millioan halnanak meg.

Nem tudom mire szamitanak, elengedik a gyeplot, aztan a fejunket a homokba dugva magatol megoldodik minden? Szvsz keves ember szivta meg annyira az egeszet, mint en, de tudom hogy nem volt mas valasztas, ket rossz kozul kell valasztani es ez a kevesbe rossz. En annyit tettem, hogy vettem par mely levegot, es kihoztam belole, amit ki lehetett, meg kell oldani a problemakat es nem nyekeregni.

Buchhalter 2021.02.07. 08:34:32

@arncht: Szerintem inkább te nyekeregsz és beálltál a megvezetett bégető csordába,akin a politikusok és a vakcina gyártók jókat röhögnek és persze a maszkgyártók akik 3xoros áron tukmálják rád a maszkot! Ugye az megvan,hogy hiába korlátoztak semmi értelme nem volt. Lásd Svédország. Portugália meg kissé fel van fújva. Érdekes, nálunk is ki vannak írva a covid halottaid ,de a 90%-nak eleve gyógyíthatatlan betegsége volt(rák stb).Ezt sem tudod kimagyarázni. Nem baj ,még húzzák el évekig azt te is jobb ha felfegyverkezel.Pont az életerős embertársak nem lesznek covid hullák,de ha üres lesz a zsebük és a hasuk az mindenkinek baja lesz. És ez sem az én fejemből pattant ki , hanem bizony közszereplő politikusok és bankárok fejéből.

arncht 2021.02.07. 08:49:02

@Buchhalter: rajtad nehez segiteni. Csak elvezd, hogy nalad intelligensebbek megoldjak a gondjaidat, mert neked lathatoan nem menne.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.02.07. 08:53:22

@Buchhalter: lassan egy eve josolgatod, hogy most mar mindjart kitor a balhe.

_Alex__ 2021.02.07. 08:53:57

@tpiski: A baj, hogy az intézkedések egy része nem indokolt és / vagy aránytalan. Az emberek egy részének nem elég az ami az állatnak elég, hogy dolgozzon, egyen aludjon. Ezekért nem érdemes élni.
Tudom, hogy van sok olyan ember is akinek minden mindegy, adtak egy parancsot és attól minden oké, de érdemes belátni, hogy a demokrácia kb egy éve megszűnt Európában, és elfogadni, hogy ennek nem mindenki örül. Az emberek egy részének fontos a szabadsága. Értem én, hogy minden teljesen jogszerű, de gondolom hitler is teljesen jogszerűen cselekedett és mindenki csak parancsot teljesített, de azért valahogy ettől mégsem volt minden rendben, nem?

driver70 2021.02.07. 08:55:29

Most már tényleg itt lenne az ideje elengedni a rettegést.Sehol nincsenek hulla hegyek csak a médiában.Hamisított statisztikák és gazdasági átrendeződés viszont van.Egyenlőre úgy látom ,hogy csak a polgári engedetlenség az egyetlen esélyünk,lásd Lengyelország,Olaszolrszág

Arthamyr 2021.02.07. 10:02:41

@arncht: Van, akin nem lehet segíteni. Szerencsére felesleges is volna. :)

aszabaduszo 2021.02.07. 10:18:17

Én hetente, két hetente járok haza. Szeptember óta egyetlen alkalommal mértek hőmérsékletet a homlokomon a magyar oldalon, Ausztriában soha. Az andaui határátkelőnél fogalmatlan sorkatonák ellenőriznek. Múlt vasárnap elromlott az autóm ezért vonattal utaztam ki, sem a határon, sem a Hauptbahnhof-on nem ellenőrzött senki.
A Covid-19 már több mint egy éve jelen van az egész Eu-ban. Szerintem a határzárokra költött pénzt az egészségügyi kutatásokra és védekezésre hasznosabban el lehetett volna költeni.

tatárfejű kutya 2021.02.07. 10:18:21

@Buchhalter: most komolyan még ez a "van vírus-nincs vírus" még mindíg téma?

odamondó 2021.02.07. 10:18:44

@arncht: te vagy a kötelezőt fújók táborában. Gondolom a munkahelyed stabil + home office. Van aki nem home officeos és március óta ugyanúgy dolgozik mintha semmi sem történt volna. Van akinek a bevétele/élete semmisült meg 1 év alatt. Utóbbi kettőnek a környezetében páran elkapták covidot pár napig betegek voltak és ennyi. Ő jogosan nem fog a te véleményednek hitelt adni, mert a környezete semmilyen szinten sem támassza alá azt amit mondasz.

A hírhez:
Köszönjük Ausztria a káoszt. Még mindig képtelen vagyok megérteni mitől más elkapni Hanstól a vírust mint Marika nénitől. Ha valaki ma határt lép át az nem jókedvéből teszi. Aki a jókedvéből tenné az több dolog miatt sem tudja: nincs nyitva semmi. Tehát akkor az egésznek mi az értelme? Politikai játék semmi más.

Ezopusz1234 2021.02.07. 10:35:16

Élnek a zebrák a szavannán, de mindig jön az oroszlán. A fiatalok elszaladnak, az öreget megeszi az oroszlán. Egy nap a csorda vezetői kitalálják, hogy nincs ez így jól, nem szabad elfogadnunk, hogy az oroszlán ezreket megöl évente, együtt kell fellépnünk az oroszlán ellen. Jön megint az oroszlán, megküzdenek vele, de így is megeszi az öreget, csak lassabban. Közben sok fiatal megsérül, ráadásul az oroszlán elleni harc jegyében meg van nekik tiltva a futás meg a legelészés is. A kis zebráknak sem szabad már tanítani, az ő jövőjük teljesen mindegy, hiszen most minden az oroszlán elleni harcról kell szóljon. Néhányan felvetik, hogy talán másképp kéne felvenni a harcot az oroszlánnal, őket a csorda vezetői oroszlántagadóknak nevezik.

J.W. Booth 2021.02.07. 11:21:56

Az eddigi osztrák intézkedésekkel nagyjából egyet lehetett érteni, de ez a tökéletesen értelmetlen kategóriába tartozik. Minek szívatni a napi 100-120 ezer keleti ingázót?
A magyar kormány már mindent megtett, hogy keresztbe tegyen nekik, de azért működött a dolog.
Turistának tényleg nem megy senki, bár vannak nyitott kiskapuk, ezeket akarják most bezárni, de hogy negatív teszt + kötelező 10 nap karantén a beutazóknak, hm, nem ez fogja eltüntetni a vírust.

Még csak az kéne, hogy a dilettáns és aljas magyar válságkezelés megfertőzze Ausztriát (is)...

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.02.07. 11:21:59

@_Alex__: a naci kartya hasznalata automatikusan veszit a vitaban.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.02.07. 11:22:06

@Buchhalter: aha, tehat a politikusok, a vakcinagyartok es maszkgyartok terveltek ki a virusbulit. kiveve azokat politikusokat, akik a bankarokkal vannak osszeallva, es a varhato balhera figyelmeztetnek.

driver70 2021.02.07. 11:22:23

@tatárfejű kutya: vírus az sokféle van,de egyikkel sem lehet alátámasztani az egyre idiótább intézkedéseket.Fake videókkal és a statisztikák hamisításával indokolnak egyenlőre,de már nem sokáig.Egyre több ember ébred a rettegő álmaiból

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.02.07. 12:43:59

@driver70: tavaly megjosoltad hogy decemberben vege lesz a jarvanynak mert elfogy a penz. most igy februarban van valami aktualis joslatod a jarvany vegere? :)

svajcineger 2021.02.07. 12:55:10

Pár órával ezelőtti tapasztalat:
Magyar-osztrák határ vonattal, ellenőrzés semmi. Az osztrák rendőrök Hegyeshalomnál felszálltak, végigmentek a kocsin, csak benéztek a fülkébe, és mentek tovább. Brucknál leszálltak, két arab urat vittek magukkal.

]{udarauszkasz 2021.02.07. 16:50:33

@svajcineger: Azert, mert ez a hulyeseg majd 10-etol, a szuletesnapomtol lesz ervenyes.
Csak azt nem tudom, hogy az a tobb tizezer, nem csak magyar ingazo hogy fogja letesztelteni magat ugy, hogy meg a tobbi fodraszhoz jaro, mittomen is most rohamozna meg az osszes tesztelohelyet.
Ez egyre rosszabb lesz, mar majusban is mondtam,hogy ennek a 80 szazaleka nacionalista, idegenellenes politika. Eddig a menekultek miatt szivattak a hataron, mostantol a koronavirus miatt. Ha lefut ez az egesz, mert az emberek 80 %a vagy immunis, vagy be lesz oltva, akkor majd kitalalnak valami mast. Egymasra licitalnak, hogy ki mer nagyobb marhasagot bevezetni. Az lesz ennek az eredmenye, hogy a vegen mar senki se fog dolgozni tudni, mert mindenki pozitiv lesz a fals pozitiv tesztek miatt, es jol megall az elet.

]{udarauszkasz 2021.02.07. 17:27:58

@odamondó: Ott a pont.
Nekem a kollegam ugy kapta el a koronavirust, hogy 2 hetig volt beteg, enyhe tunetekkel.
62 eves, szivmutetje volt tavasszal, tavasztol oszig nem is jott dolgozni, szeptemberben kezdett ujra, novemberben lett koronavirusos. Most dolgozik, cibalja a ponyvat, akasztgatja a potkocsikat, kontenerezik, eppugy, mint en. Szoval ennyire veszelyes. Jarok suliba hetvegen, egyik holgy korombeli talan, szinten koronas volt, most semmi baja, csak annyi, hogy hulyen erzi az izeket, pedig nala elegge elhuzodott az egesz.

]{udarauszkasz 2021.02.07. 17:28:38

@tatárfejű kutya: Nem azon van a hangsuly, hogy van virus, vagy nincs virus. Van virus, letezik, sot, akar veszelyes is lehet. De nem egy ebola, aids, mittomen, aminek olyan magas a halalozasi rataja, hogy egesz videkeket neptelenit el, meg temetetlen hullak hevernek varosszerte mindenhol, marpedig sokan ezzel jottek tavasszal. Be is voltunk tojva rendesen. Aztan ra kellett jonnunk, hogy politika az egesz. Ezek a koronavirusok bizonyos nathaval rokon kis dogok, annyi a kulonbseg, hogy nem csak felso legutakat fertoznek, hanem beljebb tudnak jutni a szervezetbe, tudobe, idegrendszerbe, mert szaporabbak. Kollegam, mikor koronas volt, ezt ugy kuszobolte ki, hogy az orvosa tanacsara, sokat kopott (nem a KGBnek, hanem a WCbe,) igy a legutakbol is kiurult a virus egy resze, ami igy nem ment le annyira a tudejebe.
A "2.hullam" lefutott, Ausztriaban az uj fertozottek szama novembe kozepe folyamatosan csokken, "dacara" a karacsonyi lazitasnak, miegyebnek. Mindenki azt karogta akkor is, hogy januar kozepere mindmeghalunk. Ja. Latom...;))
Megis egyre csak szigoritanak. Illetve most nagy kegyesen mehetsz fodraszhoz (sokat erek vele, 2005ben voltam utoljara fodrasznal, elotte a seregben vagtak le, most is a derekamig er a hajam....)csak epp dolgozni nem, mert most epp a mutansoktol kell rettegni, mint valami gyogyos Marvel filmben... kabare az egesz...

odamondó 2021.02.07. 18:43:00

@]{udarauszkasz:
"A "2.hullam" lefutott, Ausztriaban az uj fertozottek szama novembe kozepe folyamatosan csokken"
"Megis egyre csak szigoritanak."

Na ez a nem semmi ami történik. Közben emberek még mindig bólogatnak, hogy ezt így kell. Már előre fel se oldanak semmit nehogy magasak legyenek a számok. Csak érdeklődöm, hogy a rettegők szerint mikor lehet majd feloldalni a korlátozásokat? Ilyen ütemben haladva soha. A limit valahogy folyamatosan tolódik/módosul.

Ehhez képest Kim Jong-un egy balek. Erőszakkal korlátozni az embereket amikor itt a vírus para és mindenki lezárja magát.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.02.07. 19:48:40

az a szomoru ebben hogy amikor majd az atoltottsag es a rendelkezesre allo gyogyszerek miatt megszunnek a korlatozasok, akkor ugyanezek az okosok azt fogjak gondolni, hogy "azok" megijedtek/megszedtek magukat/lebuktak vagy akarmi. tehat ok vegig atlattak a szitan, igazuk volt. mondjuk annyi orom azert van ebben, hogy nem osztanak nekik lapot, hapoghatnak a neten es kocsmaban, de kb ennyi.

driver70 2021.02.07. 21:55:31

@droid_: az legalább annyira szomorú ,hogy még mindig vannak akik benyelik a médiában folyó agymosást

Albu 2021.02.07. 21:55:38

Decemberben és januárban ahányszor mentem vonattal Ausztriába, sosem foglalkozott velem a határellenőrzéskor sem senki. Pedig nem Sopronnál mentem, hanem Hegyeshalomnál. Ez egy cirkusz a választóknak.

somlobodog 2021.02.08. 07:48:31

@tpiski: "mint pl. az USA-ban."
Hol?? Melyik állam? Mikor?
Mielőtt lehulyezel valakit (jelzem jogosan:))) gondold át legközelebb azt is ha ilyen generál marhaságot leirsz

Herr Géza 2021.02.08. 16:37:21

@droid_: Várjál már, az 5G-t kihagytad... :)

Herr Géza 2021.02.08. 16:59:24

@]{udarauszkasz: Láthatólag még mindig nem fogtad fel, hogy ez egy olyan nyavalya, ami a megfertőzött emberek nagy százalékánál semmi komoly, vagy csak minimális tünetet produkál, ugyanakkor ők fertőző gócponttá válnak, akik aktívan továbbadják a vírust olyanoknak is, akiknek aztán a koruk, egyéb betegségük, gyenge immunrendszerük miatt nem sok esélyük marad a túlélésre. Persze lehet azt mondani, hogy ők úgyis megmurdalnának (mi is mindannyian....), de azért talán nem mindegy, hogy most, vagy 1-5-10-20 év múlva.

Aranyos, hogy én két családtagom pozitív tesztje után karanténre ítéltettem, holott jómagam végig negatív voltam, miközben a vastagon nyugdíjas @Csodabogár: -nak az a legnagyobb gondja, hogy miért nem mehet #csakúgykirándulnioperázni Bécsbe...

]{udarauszkasz 2021.02.08. 19:31:52

@Herr Géza: utobbi idoben tobb ex koronast megismertem, egyik se halt bele. A legsulyosabb talan 1 honapig volt beteg, 3 honapja hulyen erzi az izeket, es nem letezo izeket erez. Ennyi. Virus mar nincs az o szervezeteben sem.
A baj az aranytalansag. Nem az a baj, hogy felorara maszkot kell felvenni a boltban, meg tavolsagot tartani. (amugyse szoktam ramaszni idegenekre)
a baj ott van, hogy csaladokat vagnak kette, gyerekeket tesznek tonkre pl.ilyenekkel,hogy megolheted a nagyszuleidet, ugy, hogy megfertozod oket(vajon mit okoz ez egy 8 eves gyereknek...?) hogy FFP2 maszkban kell vegigulnie a fel napot az iskolaban, olyanban, amiben a felnotteknek is 2h hasznalat utan 45perc szunetet kell tartani. (dolgoztam ilyen helyen, ez igy van) hetente 2x feldugnak a szemuregig egy tesztpalcat,stb. A baj az az, hogy egyre csak szigoritanak annak ellenere, hogy csokkennek a szamok. Nem vagyok "jarvanytagado" de ezek folyamatosan hivatkoznak valamire, amivel szivathatjak a nepet. Eloszor az exponencialis fertozessel. Aztan jott az oltas, mindenki fellelegez, erre a mutaciokkal riogatnak. Nem baj, az oltoanyag erre is hatasos. Ja, nem egeszen. Megis le kell zarni mindent.. A Kurz az uj rendeleter lazitaskent akarja eladni, de tobbet szigoritott, mint lazitott, mert elkezdte lezarni a hatarokat. A belugyes konkretan ki is jelentette, hogy az utazasoknak veget akar vetni. El akarja lehetetleniteni az ingazast egy olyan videken, ami gazdasagilag, tarsqdalmilag osszenott a 32 ev alatt. Ezek ezt addig nem hagyjak abba, amig romhalmaz nem marad utanuk.
Nagynenem Nemetorszagbol meselte, hogy 2018ban az influenza miatt sokkal durvabb volt a helyzet, mint most, akkor megsem akartak hogy roghoz kotott novenyekkent vegetaljanak az emberek otthon.

]{udarauszkasz 2021.02.08. 19:31:57

@droid_: ne legyen igazam, de sztem nem fogjak feloldani a korlatozasokat. Legfeljebb masfajta korlatozasok lesznek, de a szabad vilag mar tortenelem. Mindig fog akadni egy mutans virus, egy oltoanyag mellekhatas, valami urugy mindig lesz, figyeld csak meg.

Analóg Telepes 2021.02.08. 23:02:58

@]{udarauszkasz:
'rokon kis dogok, annyi a kulonbseg, hogy nem csak felso legutakat fertoznek, hanem beljebb tudnak jutni a szervezetbe, tudobe, idegrendszerbe, mert szaporabbak. Kollegam, mikor koronas volt, ezt ugy kuszobolte ki, hogy az orvosa tanacsara, sokat kopott'

Reméljük, minden érintetthez eljut, hogy kell helyesen kiküszöbölni. Talán nem is kellene akkor oltás, ez a küszöbölés egyszerűnek hangzik. Talán oxigén helyett is jótanácsokat kellene adni a betegeknek: embereljék meg végre magukat.
Egy jó kis köpés félóránként, aztán lehet végre utazni, hajat vágatni, maszktalankodni.

Analóg Telepes 2021.02.08. 23:02:58

@]{udarauszkasz:
'a szabad vilag mar tortenelem'

Csak nehogy megüsd a bokád! Mi lesz, ha rájönnek, hogy átláttál a szitán?

Analóg Telepes 2021.02.08. 23:02:58

@]{udarauszkasz:
'novemberben lett koronavirusos. Most dolgozik, cibalja a ponyvat, akasztgatja a potkocsikat, kontenerezik'

Jó hírem van. A valóság az, hogy százból 99 ember meggyógyul. Csak egy százalék hal bele rövid úton. Ezt a statisztikát nem sikerült elhallgatni.

Ezopusz1234 2021.02.09. 07:21:02

Élnek a zebrák a szavannán, de mindig jön az oroszlán. A fiatalok elszaladnak, az öreget megeszi az oroszlán. Egy nap a csorda vezetői kitalálják, hogy nincs ez így jól, nem szabad elfogadnunk, hogy az oroszlán ezreket megöl évente, együtt kell fellépnünk az oroszlán ellen. Jön megint az oroszlán, megküzdenek vele, de így is megeszi az öreget, csak lassabban. Közben sok fiatal megsérül, ráadásul az oroszlán elleni harc jegyében meg van nekik tiltva a futás meg a legelészés is. A kis zebráknak sem szabad már tanítani, az ő jövőjük teljesen mindegy, hiszen most minden az oroszlán elleni harcról kell szóljon. Néhányan felvetik, hogy talán másképp kéne felvenni a harcot az oroszlánnal, őket a csorda vezetői oroszlántagadóknak nevezik.

Vrancisco 2021.02.09. 07:21:59

@Analóg Telepes: Amúgy Titeket nem idegesít már k.rvára, hogy politikailag úgy van kezelve, és a média által tálalva minden kib.szott percben, egy perc lélegzetvételt sem hagyva, mintha fordítva lenne?! (99% halál)
Szerintem nem fekete vagy fehér ez a sztori, de általában ez a két véglet létezik a valóságban sajnos... Nagyon szeretném úgy látni a dolgokat, ahogy Ti, mert sokkal egyszerűbb lenne az életem beállni a sorba, és elhinni, hogy minden happy, "#együttleküzdjük" meg minden, és minden a mi érdekünkben van. De sajnos, miután már bő fél éve nem láttuk a családjainkat otthon, miután harmadjára is el kell halasszuk az esküvőnk, miután állandóan felszínes hisztikeltés van... Megjönnek a vakcinák, és hopp, egy év után pont ugyanekkor jönnek vele a macerás, további hisztit gerjesztő mutánsok is az addig megjelent 10000 féle mellé) - már a látszatra se adnak. Szerintem van egy súlyos betegséget okozó vírus, amivel foglalkozni kell, és nem játék. És van a politika, aki meg teszi a dolgát, amit évezredek óta, és rátelepszik a plebsre, most épp a vírus hátán lovagolva. Majd 10 év múlva lesz más, amit hárasnak használhat... Ennyi... Én is tartok tőle, hogy vérszemet kaptak, és már egy ideje tényleg nem a vírusról szól ez.

Arthamyr 2021.02.09. 07:50:16

@Vrancisco: "a média által tálalva minden kib.szott percben, egy perc lélegzetvételt sem hagyva, mintha fordítva lenne?! (99% halál)" - Nem lehet, hogy el kéne gondolkodnod, hogy más médiatermékeket fogyasszál?

Vrancisco 2021.02.09. 08:28:33

...arról nem is beszélve, hogy rengetegen tapsolva, énekelve és hajlongva áldozzák fel a saját és szeretteik szabadságát olyan idegenek élete miatt, amit ezelőtt le se szart... Igen! Biztos másképp állnék a dologhoz, ha érintett lennék, nem lenne ekkora a pofám, jogos! De bem így lett, mert kb. minden családtagomon átment, és 90% a megfázás tüneteit épp, hogy produkálva, 1-2 rokonnál hasmenés, közepesebb influenza jelleg... Még közvetetten sem érintett a "halál szaga", de már eleve évek óta nincs idős, krónikus beteg családtagom... Nem akarom elképzelni, a mai, ezt a teljes lelakatolást átélő gyerekek milyen generációt fognak alkotni, ha már eddig is modern társadalmi probléma volt a depresszió és a social media által gerjesztett megfelelhetetlenség... Lesz még #húb.szdmeg...

Vrancisco 2021.02.09. 08:28:33

@Ezopusz1234: huhúú...mire vállalkoztál! :'D :'D "BeZZeG MajD Ha A tE nAGyaNyáD fEkSZik a GÉpeN!!!!"

Vrancisco 2021.02.09. 08:28:33

@Arthamyr: ha már itt tartunk, ajánlhatnál valamit (komolyan, nuku szarkazmus), mert én mindenhol a burkolt hisztikeltést látom, és a sulykolást, hogy ennek bizony sosem lesz vége, és temesse magát minden élő ember a halottak mellé...

Ezopusz1234 2021.02.09. 12:27:29

@Vrancisco: teljesen egyetértek veled, a mesém is erről szólt. Félelemvezérelt társadalommá teszi az embereket a média, ez tökéletesen látszik a vírushisztéria kapcsán. Már nincs is szükség erőszakra, mint mondjuk a 20. szàzadban, az emberek önként, tapsikolva adják oda a legalapvetőbb szabadságjogaikat (amiért őseik annyit harcoltak), mert be van nekik mesélve, hogy különben meghalnak. András György írt erről már tavaly tavasszal az első lezáráskor: lustaport.wordpress.com/2020/04/04/maradjotthon-haljalehen/
A politikában is látszik ez: itt, Németországban egyedül az FDP viselkedik valódi ellenzékként és kérdőjelezi meg az intézkedések arányosságát, illetve követelik, hogy legyen legalább egy terv, mikor, mi és hogyan nyithat ki. A többiek beálltak a merkel-söder tengely mögé bégetni, akiknek teljesen mindegy a(z egyébként masszívan csökkenő) számok. Csak fújják tovább, hogy mégtovább és mégkeményebben kell a szabadságot feladni.
Azt gondolnád, hogy biztos az FDP támogatottsága növekszik, merkeléké meg csökken, de nem. Ennek okát vizsgálva vissza is kanyarodhatunk az első bekezdésemben említett média által hiszterizált félelemvezérelt társadalomhoz.

Vrancisco 2021.02.09. 15:40:59

@Ezopusz1234: Igen, én is ezen dobom le az állam állandóan, hogy még mindig többen támogatják itt a "befalazott ablak" metódust, amivel hónapok alatt sem értek el semmit... Most meg itt vannak a "mutantok", mégis csökkenek a számok, de mégis fenyegetnek velük továbbra is...
NRW-ben legalább elég a negatív teszt, hogy ne kelljen karanténozni, de BW-ben meg áll a bál, holott jelenleg az egyik legjobb átlagot produkálja... Jó, az esti kijárásit törlik, noha az okozta a legkevesebb fejfájást...
Májusi esküvőnk harmadjára is kuka, és örülhetünk, ha husvét körül végre láthatjuk a víruson amúgy már rég átesett családjainkat anélkül, hogy az éves szabi rámenne a hisztikaranténra...

Analóg Telepes 2021.02.09. 23:12:56

@Vrancisco:
"nem idegesít már k.rvára, hogy politikailag úgy van kezelve, és a média által tálalva minden kib.szott percben, egy perc lélegzetvételt sem hagyva, mintha fordítva lenne?! (99% halál)"

Engem egyáltalán nem idegesít. Szerintem ez következetes viselkedés: ha az emberi életet drágának tartjuk, akkor igyekeznünk kell elkerülni, késleltetni a halálokat. Akár olyan áron is, hogy néhányan nem tudják idejében megtartani az esküvőjüket.

Amúgy van jó oldala is. Felveszik az ember külföldi munkára, külföldi fizetéssel, ki se kell költözni, mert úgyis 100% home office van.

Ezopusz1234 2021.02.09. 23:13:21

@Vrancisco: Sajnálom, remélem azért meg tudjátok az esküvőt hamarosan tartani.
Én BW-ben lakom. Nekem azért is érthetetlen, mitől olyan népszerűek merkelék, mert semmilyen objektív mérce szerint nem kezelik jól a vírust: A világ egyik legszigorúbb lockdownja ellenére nem jobbak a fertőzésszámok, mint sokkal lazább helyeken, nem is beszélve olyanokról, mint Kína vagy Új-Zéland, ahol gyakorlatilag 0ra csökkentették a számokat. Az oltásokkal sem haladnak sehogy, még Európán belül is csak kb középmezőny, de az egész EU masszívan el van maradva, nem csak Izraelhez, de USA-hoz, UK-hez képest is. És van képük még védeni a dolgot, hogy milyen jó volt az EU-n keresztül intézni az oltást. Ja, igazi sikersztori. Engem mondjuk nem érint, de az iskolák folyamatosan zárvatartása egészen biztos, hogy évekig, évtizedekig ható károkat fog okozni a mostani fiatal generációnak.
Szóval teljes kudarc a német politikai elit víruskezelése minden szempontból, ennek ellenére a CDU-nak most is van vagy 40%-a, merkel, söder meg a legnépszerűbb politikusok. Ha valaki érti, mitől van ez, ne tartsa magában.

Vrancisco 2021.02.10. 07:54:34

@Analóg Telepes: Igazából irigyellek, amiért így látod a dolgokat. Sok stressztől és idegeskedéstől szabadulnék meg hasonló cipőben... :) Pláne, hogy még következetességet is látsz abban, amit az elmúlt egy évben "műveltek" a kormányok, a WHO és általában a tudósok ezzel az egésszel kapcsolatban.
Sajnálom, ha az jött le, hogy a legnagyobb problémánk az esküvőnk fél éventei tologatása, és, hogy nem elég fontos pl., hogy hónapokig nem látjuk a szeretteink, és már gyomorgörccsel fekszünk és kelünk, hogy hova tovább még. Hogy folyamatosan telik az idő, és veszik el azt az időszakot az életünkből, amikor még gyerekvállalás előtt szerettünk volna kicsit tombolni, utazni... Miért evidens, hogy ezekért az évekért a mi fiatalabb és egészségesebb életünkből nem kár?
Miért kell az élők tetszhalálával védekezni a halál ellen?
És itt nem is csak rólunk van szó, hanem globális társadalmi, pszichológiai és gazdasági károkról a következő mintegy 20, vagy mégtöbb évre olyan kevesek életének a kétségbeesett védelme (vagyis inkább annak a látszata...) érdekében, akik eleve nagyon idősek, vagy a saját életüket leszarva, saját káros döntéseik okán olyan egészségügyi állapotba kerültek, ami miatt veszélyeztetve vannak most (voltak ők eddig is sok mástól is), és arányaiban nagyon kevesek vannak veszélyben fiatalon, olyan betegségek miatt, amiről nem tehetnek.
Igen, minden élet számít, és mindenki megérdemli az életét, mindenkit megillet az élethez való jog. De ezt mondd a kemény dohányosnak is, aki szintén a saját döntései okán haldoklik rákban.
Szerinted mit művel ez a gyerekekkel, a jövő generációival mentálisan? Mit művel több százezer, sőt millió családdal, akik a tönk szélén kapaszkodnak az utolsó fűszálakba?
Irigylem továbbá az ilyen fokú önzetlenséged is embertársaid iránt, de kicsit olyan ez az egész, mintha azért nem ennék innentől kezdve egy rántott csirkét sem, mert Afrikában éheznek...
Mindig volt halál és borzalom a földön, és mindig lesz is. Nekem is kijutott belőle az életem során nem kicsit, de ezzel együtt kell élni, és nem feláldozni a jövő generációit ennek az oltárán.
De a legnagyobb baj, ahogy már írtam, az a totális következetlenség és töketlenség...
Mindegy, hogy kinek van igaza, mert úgysincs ráhatásunk a nagyok dolgára. De nem szeretnék olyan világban sem élni, ahol a bekattant emberek polgárháborút halmoznak polgárháborúra a nyugati civilizációkban is...
By the way: IT-n kívül milyen melót lehet így elcsípni? Én is full HO-ban vagyok (mérnök), de azért még nem engedének haza, hogy onnan dolgozzak... IT-s melót meg világjárvány nélkül is el lehetett így csípni eddig is...

@Ezopusz1234: Mi is BW-ben, történetesen Reutlingenben élünk. :)
Én a tavalyi első hisztirohamokban még egészen meg voltam elégedve az itteni hozzáállással és intézkedésekkel, de ami mára itt megy, arról a lovon (akaraton kívüli) fejjel lefelé, hátrafelé lovaglás jut az eszembe...
Bízom benne, hogy legalább húsvétkor már láthatjuk a családot, és vissza is engednek karanténosdi nélkül (amúgy honnan tudja meg a hivatal, hogy külföldön jártunk, ha pl. "elfelejtjük" jelenteni az Gesundheitsamtnál? :D)...
Mindegy. Totális káosz az egész, és nem sok jele van, hogy bármit is tanulnának/"tanulnánk" bármiből is.
Én az első sorból gyújtanám a fityesz alá a parlamentet, de az se semmi, amit a neoliberalizmus művel, főleg itt az EU-ban... Remélem, hogy történik majd valami csoda, és még átfordulhatnak a dolgok.
Az iskolásdi, szülősdi minket sem érint egyelőre, de erősen vakarom a fejem, hogy egyáltalán van-e még értelme gyereket csinálni erre a világra, pedig nagyon szeretnénk/szerettünk volna...

Vrancisco 2021.02.10. 07:54:44

@Ezopusz1234: ... ja, és köszi! :) Az esküvőt majd megoldjuk úgyis. Ez a része már tényleg egyre kevésbé zavar, megszoktuk, tényleg vannak nagyobb problémák is.
Mellesleg már kettesben összeházasodtunk itt kint évvégén. A családdal meg majd ráér a banzáj, ha már tényleg élvezni is lehet, és nem az utolsó pillanatig gyomorgörccsel készülni...

Arthamyr 2021.02.10. 09:09:22

@Vrancisco: Hát passz, nem fogyasztom a német médiát, mivel igen hitvány a némettudásom és nem is ott élek. De a telex.hu-n pl. nem szoktak erről írni "minden kib.szott percben, egy perc lélegzetvételt sem hagyva", arról meg egyáltalán nem, hogy "99% halál". Igaz, hogy neked nem téma, de ránézek ír cikkekre is, ott sem ezt látom.
Mondjuk az a médiatermék, ami az utóbbit írja (ok, tudom, hogy túloztál, de alapvetően a helyén kezelik a dolgot jobb médiumokban), szerintem kerülendő, ez egy erős mutatója a minőségének. Ha meg egy egyébként korrekt újságban túl sok a vírusos hír/cikk, nem kell elolvasni, megnyitni, át kell görgetni stb. Én nem szoktam elolvasni mindet, ami elém esik, nem tudom, mennyi covidos hírt olvasok, de a töredéke az összesnek.

"nem elég fontos pl., hogy hónapokig nem látjuk a szeretteink" - Írországból a vége fele évente vagy ritkábban jártunk vissza Magyarországra. A covid miatt a végén volt egy majdnem két éves szünet. Szóval megoldható, és nincsen vele semmi probléma.
És igen, tulajdonképpen lényegtelen, hogy hány hónapig nem láttad a szeretteid, az meg főleg az, hogy "elveszik azt az időszakot az életedből, amikor még gyerekvállalás előtt szerettél volna kicsit tombolni, utazni". Ahhoz képest egyértelműen lényegtelen, hogy sokan ennél messze súlyosabb következménnyel néznek szembe (pl. elveszítik a munkájukat hónapokra, évekre, rossz esetben örökre és kereshetnek mást), vagy ahhoz képest, hogy összeesik az egészségügyi ellátórendszer (ami egyébként nem egy helyen a megszorítások mellett is le lett tekerve, csak kontrolláltan és szándékosan).

Vrancisco 2021.02.10. 13:46:05

@Arthamyr: Rendben, másképp látjuka világot és a dolgokat, van ilyen :)
Az én családomban is történtek tragédiák, és nem a 20. sosem látott nagynénikkel, szóval nem a magas lovon ülve ugatok lefele.
Neked valószínű mást jelent az otthoni család, mások a kapcsolataid. Mi roppant szoros kapcsoaltban vagyunk a szeretteinkkel, és szószerint fizikailag leterhel ennyi időt távol tölteni tőlük... Lehetne kérdezni, hogy akkor minek költöztünk külföldre? - Hát mert k.rvára nem azzal számoltunk, hogy beüt egy hisztijárvány, és ellehetetlenítik az életet, hanem azzal, hogy átlag 1,5-2 havonta haza tudunk vagy mi ugrani, vagy egyes családtagok ki, hozzánk.
Az a baj, hogy igazából rettenet szubjektív dolgokról vitatkozunk, meg, hogy kinek mi a fontos és értékes az életében. Te így látod, én meg úgy.
Hogy mennyi ember megy tönkre, az valóban sokkal nagyobb probléma az "élet élvezeténél", de ha mégegyszer elolvasod, amit írtam feljebb, nem is állítok én sem mást. De ezek meg megint csak a túltolt hiszti és értelmetlenül szigorú és rendszertelen, logikátlan korlátozások miatt vannak.
Mindegy, 100 szónak is 1 a vége, ki van a f@sz az egésszel. És nem látom a tényleges igényt és törekvéseket arra, hogy megoldódjanak a problémák, hanem csak a végeláthatatlan fenyegetéseket, hogy ez lesz még évekig, ha nem zárom magam a budiba...

Arthamyr 2021.02.10. 18:24:57

@Vrancisco: "Neked valószínű mást jelent az otthoni család, mások a kapcsolataid. Mi roppant szoros kapcsoaltban vagyunk a szeretteinkkel, és szószerint fizikailag leterhel ennyi időt távol tölteni tőlük..." - Az ilyen emberektől nem kellene távol költözni. Akit meg elég kéthavonta látni, azt elég kétévente is...

"Hát mert k.rvára nem azzal számoltunk, hogy beüt egy hisztijárvány" - Milyen hisztijárvány? Nem inkább te hisztizel, mert korlátozták az életedet, hogy másé nagyobb eséllyel maradjon meg?

"És nem látom a tényleges igényt és törekvéseket arra, hogy megoldódjanak a problémák, hanem csak a végeláthatatlan fenyegetéseket, hogy ez lesz még évekig, ha nem zárom magam a budiba..." - Itt akkor a te vevőkészülékeddel van baj, de ha így látod, lehet, hogy tényleg jobb lenne, ha évekig a budiba zárnád magad, és akkor hátha kevésbé érzed magad fenyegetve. Win-win. :)

Vrancisco 2021.02.10. 19:26:08

@Arthamyr:
"Az ilyen emberektől nem kellene távol költözni. Akit meg elég kéthavonta látni, azt elég kétévente is..." két hónap vagy két év, végülis egyre megy :D Atyaisten, nem lennék a közeli szeretted., de még a munkatársad se nagyon... :D

"Milyen hisztijárvány? Nem inkább te hisztizel, mert korlátozták az életedet, hogy másé nagyobb eséllyel maradjon meg?" - Ez a legnagyobb kamu bullshit az egészben. Ha olyan kurvára az életek lennének a fontosak, és akkora lenne a globális veszély, akkor tavaly az egész őrület elején lezárták volna a népet 3 hétre, kamionnal hordták volna a krumplit meg a vizet körbe. Még abból is legalább egy nagyságrenddel kisebb károk lennének, mint ebből az állandó hintázásból, ami most megy. Bár most az se megy, legalábbis Németországban.
Tudod tized ennyire b.szna szét az ideg, ha nem lenne számolhatatlan logikai baki az intézkedésekben, mint, hogy csak egy személlyel találkozhatunk másik háztartásból... Az az egy személy nem megy haza utána a többihez???
Az emberek le se szarják egymást, de most néhány PC-katonának hirtelen fontosabb sok ezer idegen, mint a saját szabadsága...
Mellesleg 100 koronás halottból jó, ha 4, akit effektíve a korona vitt/visz el. Ezért tényleg fontos milliókat tönkre tenni a következő 10-20 évre,vagy akár végleg...
Hisztizem, végülis igen, mert k.rvára elfáradtunk a tehetetlenségbe, és hogy nem látni a végét se. Önző szar vagyok, ja, hát ez van...

" Itt akkor a te vevőkészülékeddel van baj, de ha így látod, lehet, hogy tényleg jobb lenne, ha évekig a budiba zárnád magad, és akkor hátha kevésbé érzed magad fenyegetve. Win-win. :)" - itt ez megint csak egy felesleges kötekedés, és totális ellentmondás a problémámmal --> k.rvára az zárja be magát, aki veszélyben érzi magát és másokat magától, mi meg mehessünk... Win-win ;)

Igazából egyre távolabb van amiről én beszélek, és amit Te húzol rá, úgyhogy elengedtem a témát :)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.02.10. 19:48:21

"amivel hónapok alatt sem értek el semmit"

a korlatozasok celja az elejetol kezdve kifejezetten, de nem csak kifejezetten, hanem a gyengebbek kedveert unasig sulykolva az, hogy a terjedest megfekezzek, az egeszsegugyi ellatorendszer ne roskadjon ossze, mindenki aki a jarvanyban megbetegszik es tamogato kezelest igenyel az megkaphassa. ezt kellett elerni, es ezt ertek el.

hogy vajon ezt el lehetett-e volna erni kevesebb korlatozassal es mennyivel kevesebb lett volna kockazatmentes vagy elfogadhato kockazatu, azt senki nem mondhatja meg, mivel senkinek nem volt modja kiserletezni (nem, a svedek sem probaltak ki, ld. utazasi korlatozasok, gyulekezesi korlatozasok, tavoktatas stb). a blog.hu-s kezdo mernokocske velemenye nemetorszagbol pont annyit er ebben mint a szomszed pista neni nyug. cipofelsoresz-keszito velemenye.

Analóg Telepes 2021.02.10. 20:50:47

@droid_: tartalmilag teljesen egyetértek, de nem értem, miért kell ilyen lekezelően, kioktatón, pökhendin beszélni másokkal.

Analóg Telepes 2021.02.10. 21:35:06

@Arthamyr:
"tulajdonképpen lényegtelen, hogy hány hónapig nem láttad a szeretteid"

Kedves megjegyzés, még magadhoz képest is túlteng benne az empátia. :)
Szerintem el kéne fogadni, hogy nem vagyunk egyformák: van, aki hetente vagy kéthetente szeret két országgal odébbrol hazajárni, másnak meg elég évente vagy még ritkábban.

És nem is mindig egyszerű a megfelelő ujjunkat harapni. Volt egy ismerősöm, aki Svájcban vendéglátózott, de amikor csak lehetett, azonnal hajtott haza, hogy láthassa a gyerekeit. Kellett neki a pénz, mert elvált és elúszott a háza.

Persze, borítékolom, hogy neked erre is megvan a tökéletes tanácsod, hogy is kellett volna élnie, döntenie, panaszkodnia. :)

Ezopusz1234 2021.02.10. 21:35:06

@droid_: Ajánlom, olvasd el az első hozzászólásomat a zebrákról meg az oroszlánokról, neked való :)
Van másik is:
Sánta Ferenc: Sokan voltunk a 21. században
Már harmadik hónapja éheztünk, s két hete csak egyszer ettünk egy nap. Anyám már marékkal mérte a puliszkát. Egy marék, két falás, másnapig semmi. Négyen gyerekek ágyban feküdtünk a nagy pokróc alatt. Mivel nincs jogunk eldönteni, kinek az élete értékesebb, mindegy, hogy az életkorához tartozó várhatóan hátralévő évek száma 0,5 vagy 70, úgyhogy nagyapának is kellet mindig hagyni.
Ez így ment még pár hónapig, aztán mind éhen haltunk.

Vrancisco 2021.02.10. 21:35:06

@droid_: gyengébbek kedvéért, unásig sulykolva mondom, hogy ezzel a részével (egészségügy terhelése) mindenki tisztában van. A probléma az arányokkal, és a részletekben rejlő ördöggel, a sokszoros logikátlansággal van a nagyobb probléma -> értsd: "amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek" és társai...
A személyeskedős része tőled nem szokatlan, nem is igazán lehet rá mit reagálni, bem sok értelmét látom "magyarázgatni" magam, bár kíváncsi lennék, hogy ilyen tényszerű következtetéseket, mint pl., hogy "kezdő" mérnököcske, milyen szövegkörnyezetből vontál le... :D Szerintem óvatosabban kellene bánni ismeretlenek egyéni és társadalmi pozícióját illetően, pusztán arra alapozva, hogy valamiben más a véleménye, mint neked. Máshogy megfogalmazva: " nem vagyok a kicsi fiad..."

Arthamyr 2021.02.10. 22:27:38

@Vrancisco: "Atyaisten, nem lennék a közeli szeretted., de még a munkatársad se nagyon... :D" - Teljesen irreleváns, hogy mit gondolsz erről, mivel egyikre sincsen valós esély.

"Bár most az se megy, legalábbis Németországban.
Tudod tized ennyire b.szna szét az ideg, ha nem lenne számolhatatlan logikai baki az intézkedésekben, mint, hogy csak egy személlyel találkozhatunk másik háztartásból..." - Hát, sok szerencsét ahhoz, hogy "logikai baki" nélkül megoldjad. Bár ahogy látom, ebben a játékban neked nem osztottak lapot (megjegyzem, hogy természetesen nekem sem).

"Hisztizem, végülis igen, mert k.rvára elfáradtunk a tehetetlenségbe, és hogy nem látni a végét se." - Előbb-utóbb hozzá kellene szokni a tehetetlenséghez. Ilyen az élet. Egyébként úgy írod, mintha más nem lenne tehetetlen, és örülne a helyzetnek. Én jó esély van rá, hogy ezzel a szarral többet buktam, mint amit te egy év alatt megkeresel, de előfordul az ilyen. Senki sem látta ezt előre és a többség eléggé szív miatta, mégsem hőbörög és vagdalkozik amerre jár.

"Önző szar vagyok, ja, hát ez van..." - Ha te mondod. Vegyük úgy, hogy nem volt benne irónia.

"itt ez megint csak egy felesleges kötekedés, és totális ellentmondás a problémámmal" - dehogy ellentmondás, te érzékelsz olyan butaságot, mint a "végeláthatatlan fenyegetések, hogy ez lesz még évekig, ha nem zárom magad a budiba", és ez frusztrálttá tesz.

Arthamyr 2021.02.10. 22:38:04

@Analóg Telepes:

"Kedves megjegyzés, még magadhoz képest is túlteng benne az empátia. :) " - Egyrészt olvashattál volna egy mondattal tovább, másrészt ez nem lelkisegély szolgálat, ahol a dühös/frusztrált/elkeseredett embereket megnyugtatják.

"Szerintem el kéne fogadni, hogy nem vagyunk egyformák: van, aki hetente vagy kéthetente szeret két országgal odébbrol hazajárni, másnak meg elég évente vagy még ritkábban." - Én ezt (is) kiválóan el tudom fogadni. Nem fogom megtapsolni, ha valaki felköp, és alááll, vagy orkánnal szemben vizel, de alapvetően nem zavar. Esetleg szóváteszem, hogy "mester, ez biztos jó ötlet (volt)?", de ettől még tökéletesen el tudom fogadni, ha valaki annak tartja, nem nagyon zavar.

A panaszkodásra hogyanjára megvan az univerzális tanácsom: sehogy, vagy legalábbis minimalizálja, a többinek utólag nincs sok értelme, ha már akkora gödröt ásott magának, az inkább akkor "jár" az ilyen szerencsétleneknek, ha sokat panaszkodnak. :)

Analóg Telepes 2021.02.10. 23:03:29

@Vrancisco:
"Sok stressztől és idegeskedéstől szabadulnék meg"

Ha lehet, érdemes elengedni és elfogadni azokat a dolgokat, amire se így, se úgy nincs semmi ráhatásunk. Persze nem könnyű és nem is mindig sikerül.

'amit az elmúlt egy évben "műveltek" a kormányok, a WHO és általában a tudósok'

Nehéz dolog egy járványt kezelni, mert az egyenletben a legkisebb problémát az ismeretlen vírus jelenti. A társadalmi reakció, a politikusok cselekvése bonyolítja a helyzetet, különösen a szabad országokban.

"Hogy folyamatosan telik az idő, és veszik el azt az időszakot az életünkből, amikor még gyerekvállalás előtt szerettünk volna kicsit tombolni, utazni... Miért evidens, hogy ezekért az évekért a mi fiatalabb és egészségesebb életünkből nem kár?"

Dehogy evidens. Dehogynem kár. De azért te tehetsz és te vagy a felelős, ha elvesznek az évek.

Amúgy Kámpics úr épp tegnap írta itt, hogy egy fiatal embernek bőven van vesztegetni való ideje, hiszen a KSH szerint még 50-60 éve biztosan van a halálig.

Egyébként engem is utazás közben ért a vírus, aztán Mexikóban ücsörögtem jó néhány hónapot, várva, hogy folytatni tudjam az utazást. De egy percig se hittem, és most se gondolom, hogy ezalatt bármit 'elvesztegettem' volna.
Például lakást bérelve, és a helyiekkel lakva sokkal mélyebben megismertem az életüket, mint erre egy átlag turistának módja lenne: többek között részt vettem egy lángra kapott ház eloltásában, majd végignéztem ahogy 3 nap alatt újra felépítették.

"És itt nem is csak rólunk van szó, hanem globális társadalmi, pszichológiai és gazdasági károkról"

Azért ha már globális pszichológiai károkról beszélünk, érdemes a kontextushoz megnézni ezt a képet a jemeni ehezokrol:
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/61183660_10216902661150183_8031161150676664320_n.jpg?_nc_cat=1&ccb=3&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=o_0G_ZmbIiwAX-PSv1_&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=e75f35c661c86b65a99114c702755bf5&oe=6049F41F

Nekik aligha okoznak a kijárási korlátozások pszichológiai károkat. És Mexikóban sincsen komoly kijárási korlátozás. Sok államban egyszerűen nem tehetik meg az emberekkel, akik nagy része nem biztosított, és napról napra él abból, amit az utcán vagy a piacon árul. Nem kevés iskoláskor alatti gyerek is árul. A derekáig ért a 18 literes vödör, amit cipelt.

Az élet minden napja ajándék, se isten, se más nem tartozik nekünk semmivel. Nincs 'jogunk' se utazni, se ahhoz az életmódhoz és 'szabadsághoz', amit megszoktunk.

"Szerinted mit művel ez a gyerekekkel, a jövő generációival mentálisan?"

A gyerekek bármit megszoknak, ezerszer könnyebben, mint a felnőttek. Sokkal nagyobb életmódváltozást hozott az internet, az okostelefon, a pornóval meg a tinderrel, mint tíz vírus együttvéve hozhatna.

" ezzel együtt kell élni, és nem feláldozni a jövő generációit ennek az oltárán."

Nekem inkább úgy tűnik, hogy éppen ellenkezőleg: sokan az öregeket szeretnék feláldozni a saját megszokott, korlátozásmentes életmódjuk folytatása érdekében.

"IT-n kívül milyen melót lehet így elcsípni? "
IT. De manapság nem is kell akarni elcsípni, egyszerűen a cég javasolja, hogy egyelőre tök fölösleges kiköltözni, ugyanis a helyi kollégák se jártak az irodában november vagy december óta, mert kötelező a home office, ahol lehet.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.02.10. 23:56:38

@Vrancisco: a hozzaszolasaidbol vontam le. hazudtal? lehet velemenyed a reszletekrol, csak nem szamit semmit, mert nincs mire alapoznod. ne tegyel ugy mintha gyerek lennel, nem fognak ugy kezelni.

@Analóg Telepes: meg azert mert mindig a startkockarol kell kezdeni. pl hogy megis mi a korlatozas celja ("sem ertek el semmit"). amit aztan hirtelen megis tud ("mindenki tisztaban van"). es azert mert szerinte, meg a mesemondo szerint nem veluk kiabal egy korusban, az retteg meg bedeszkazza magat. nem egyszer fel lett vilagositva hogy nem igy van, de azert mondja tovabb hogy "jarvanyhiszti". na nem azert, mert nem fogta fel eddig. azert mert egyszerubb a masikat lehulyezni, mert akkor sajat allaspontja nyilvan helyes. egyszeruen gyerekes.

@Ezopusz1234: esetlen peldamesek nem szuksegesek, mert nelkuluk is pontosan meg lehet fogalmazni, mi a vita targya. esetlen peldameseket barki ki tud talalni tetszoleges kimenetellel, semmit nem tesz hozza a vitahoz. nem erv. zaj.

Vrancisco 2021.02.11. 08:06:45

@Arthamyr: @droid_: Azon agyalok, vajon ilyen magas lovon ülve hogy lehettek ennyire empatikusak az emberek irányába, és elfogadóak a korlátozásokkal kapcsolatban... Utóbbinál még simán elfogadom, hogy feltehetőleg más a vérmérséklet, és valóban felnőttebbként viselitek, hogy úgysem lehet ez ellen mit tenni, akkor meg mit pattogjon, picsogjon az ember. De hogy honnan ered ez a taposó lesajnálat és alázás azokkal szemben, akik másképp vélekednek (nem csak ebben a témában, állandóan ezt csináljátok)... Elhiszem, hogy sokra vittétek, nagy IT guruk vagytok adott esetben, de másnak is van egy életuta, ami miatt ott tart, ahol tart. Nem tudom, milyen családi háttérből jöttök pl., bár a stílusból vélhetően nem túl egészségesből (én sem, teszen hozzá).

(by the way, nem tudom még mindig, hol írtam, hogy kezdő lennék, de lehet a te mértékeddel 10 év után is még az vagyok, azzal nem tudok vitatkozni)

Én tény, hogy túl tolom ezt a kiborulást az egész szituáció miatt, mert elbaszott gyerekkorom volt, magamnak kellett legalább odáig eljutni, ahol most vagyok, és most azt érzem, hogy mikor továbbléphetnénk, megint jön egy újabb fal, és már unalmas... De majd pár év múlva, utólag biztos ez is csak erősíti az embert, és visszanézve egy túlélt/átélt életszakasz lesz...

@Analóg Telepes: köszönöm, hogy a különböző vélemények, nézeteink ellenére tisztelettel és kultúráltan írtál eddig is!
Tény, hogy vannak olyan szituációk, amik más belátásra késztetik az embert.
Mi feleségemmel teljesen a nulláról építkezünk, nettó nulla családi segítséggel. Elég sokat melózunk és elég sok áldozatot hoztunk már az elmúlt évek során, emiatt is jöttünk ki Németországba is, mert így talán nem albérletben halunk meg 80 évesen, nincstelenül. Most ebben a 2-3 évben lett volna egy kis szabadság is, utazni, élni is a meló mellett... Mondjuk majd gyerek mellett is megoldjuk szerintem.
A lényeg, hogy eddig is sok akadályt küzdöttünk le, és néha elfárad az ember, mint most is. Szar szakmát választottam, az már fix :D Kívülről sok ismerősnek jól hangzik a "fejlesztőmérnök" szó, de otthon akként se jutsz nagyon előre a nulláról, gazdag itt kint se leszel...
Mexikóban én is ragadnék egy pár hétre/hónapra, de biztos, hogy nem csak a nyaralásról és feltett lábról szólt az sem... :D

Igazából igazatok van mindnyájatoknak, és mindig abból kéne építkezni, ami az ember előtt van jelenleg. De picit sűrű volt az első 33 évem, és néha "elfogy" az ember... Viszont a stílus nyomasztó tud lenni kicsit...

Arthamyr 2021.02.11. 09:20:17

@Vrancisco: Én ugyan nem beszéltem veled magas lóról, első hozzászólásomban ( @Arthamyr: ) is csak finoman javasoltam, hogy talán nem kéne azokat a médiatermékeket fogyasztani, ahonnan a hülyeség ömlik, meg azt sem ami zavar/idegesít. Azt sem állítottam sehol sem, hogy kezdő lennél.

De amikor ilyenekkel vagdalkozol, hogy "hisztijárvány", meg azt próbálod nagy problémának láttatni, hogy nem tudsz hazautazni meg kitombolni magad a gyerekvállalás előtt, az minimum fejvakarós dolog, és hát olyan reakciókat szokott kiváltani, amilyet itt is. Szerinted ezekre elismeréssel kellene reagálni?

És nem, a szopás nem erősít, jól látod, hogy veszítünk (bár ugye sok múlik azon, hogy ki hogyan éli meg a helyzetet), viszont az szinte mindig kontraproduktív, ha elkezdünk lázadozni/össze-vissza hőzöngeni. Azok sem (mind) teszik, akiknek jóval több oka volna rá, és nagyobb problémáik vannak az életben emiatt annál, hogy buknak egy valag pénzt vagy nem tudnak hazautazni a szeretteikhez.

Ezopusz1234 2021.02.11. 10:10:35

@droid_: Attól, mert nem értetted a meséket, azok nem "esetlenek". Egyébként kifejtettem a véleményemet a szokásos formában is, nem csak mesékkel.
Én sem azt mondom, hogy legyenek nagykoncertek, de ami most van, az egyértelműen túlzás, főleg az iskolák bezárása elképesztő károkat okoz. Tanulmány is van róla, hogy összességében sokkal több életévet veszítünk a lezárásokkal, mint amennyit megmentünk velük: kilonem100.blog.hu/2020/07/06/covid19_karanten_ara
A lezáráspártiak egyetlen érve, hogy ne terheljük túl az egészségügyet, ami valamennyire jogos ugyan, de ha túlterhelődne, ott is lehetne priorizálni. Igen, lehet, hogy a 90 éves cukorbeteg, áttétesrákos bácsinak nem jutna lélegeztetőgép, ez szívás (tényleg az, komolyan). De nem biztos, hogy megéri mindenki más életéből éveket feláldozni azért, hogy ő még vegetáljon pár hónapot.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.02.12. 07:19:04

@Ezopusz1234: dehogynem. mondok en is egyet. egyszer a zebrakat megtamadta az oroszlan, de ugy gondoltak hogy majd a hegyszoroson at elmenekulnek, raernek meg legeleszni. de nem tudtak hogy az oroszlanok bandaban vadasznak, az oreg zebrakat meg kinevettek, hiaba szoltak elore hogy indulni kene. aztan amikor eszrevettek hogy egy csomo oroszlan les rajuk, hirtelen mindenki egyszerre kezdett a hegyszoros fele menekulni, ott jol beszorultak, es egymast tapostak halalra, eloszor az oregeket, csikokat aztan a maradekot is felfaltak az oroszlanok. ugye hogy erdemes felkeszulni a veszelyre? akarki fabrikal hasonlot barmilyen temaban. elmondjak egy teknososet is?

az a blog nevetseges. a szerzoje azt allitotta magarol, hogy o az orvosokkal ellentetben szakertoje a jarvanynak, mert utanaolvasott az interneten. hagyjuk mar.

Ezopusz1234 2021.02.12. 08:50:21

@droid_: "az a blog nevetseges. a szerzoje azt allitotta magarol, hogy o az orvosokkal ellentetben szakertoje a jarvanynak, mert utanaolvasott az interneten."
Semmi ilyen nem szerepelt benne. Egy tanulmányt mutatott be a témában, amit egyébként egy orvos írt:
"Dr. Scott Atlas, a Stanford Egyetemen működő Hoover Institution "Robert Wesson" szenior professzora, orvos, közegészségtan-tudós által vezetett kutatás..."
Egyébként vannak más kutatások is, amik a GDP-csökkenésből becsülik az elvesztett életévek számát, például ez itt a University of Bristoltól. Itt is kb tízszeres a veszteség ahhoz képest, mintha nem lenne lockdown:
www.spectator.co.uk/article/is-the-cost-of-another-lockdown-too-high-
Mondjuk valószínüleg mindegy mit írok, mert szemmel láthatóan write-only módban kommentelsz. Nem reflektálsz semmilyen érvre, amit a másik ír vagy referál, csak hülyézed kitartóan, akik mást gondolnak a témáról.

Ezopusz1234 2021.02.12. 14:13:56

@droid_: mondom én, hogy write-only módban fórumozol. Úgyhogy én itt be is fejeztem.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.02.12. 14:57:24

@Ezopusz1234: te is szakerto vagy ugye? "swiss policy research" idezetek mikor jonnek? a hivatkozott cikked sok sebbol verzik, kezdve azon, hogy a szamitasa alapja egy hasbol mondott halalozasi szam ("let us ... assume that we stand to lose 250,000 people to Covid-19 in a worst-case scenario") ami lehet hogy meg a szigoru korlatozasok mellett is alulbecslesnek bizonyul vegul.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása