oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. január 01. 06:30,  A svájci tabuktól az ausztriai nyugdíjig – 2020 legnépszerűbb posztjai 1 komment

2021. január 01. 06:30 Határátkelő

A svájci tabuktól az ausztriai nyugdíjig – 2020 legnépszerűbb posztjai

Nem mindig voltunk biztosak benne, de csak sikerült: véget ért 2020 is. Reméljük, az idei év jobb lesz, tele emlékezetes posztokkal, írásokkal (küldjétek, várjuk!). Jutott azért tavalyra is belőlük bőven, a tíz legolvasottabbat válogattuk most össze évindítónak (az eredeti posztokat a címekre kattintva olvashatod el).

Te hogyan szilvesztereztél ebben a furcsa 2020-ban? (Végre vége...) Mutasd meg, a hagyomány szerint idén is küldj egy fotót a hataratkelo@hotmail.com címre!

cim_56.JPG

Tíz svájci tabu, amit soha ne szegj meg

Ha van ország, amivel kapcsolatban sokszínűsége miatt nehéz általánosítani, az Svájc: több nyelv, több kultúra és akkor még nem beszéltünk a város-vidék, fiatal-idős különbségekről. Mégis akadnak olyan dolgok, melyeket Svájcba költözve vagy akár csak oda látogatva érdemes szem előtt tartanunk.

Így például Svácjban szó szerint veszik azt, hogy a magánélet mindenkinek a magánügye, különösen igaz ez a munkahelyen. Legalább annyira tabu túl sok részletet megosztani a saját életünkről, mint sokat kérdezősködni.

Magyarként furcsa lehet, de egy svájci munkahelyen a politika is általában tabunak számít, még akkor is, ha azt gondoljuk, hogy valakihez egészen közeli kapcsolatban vagyunk.

Ami a pontosságot illeti, különösen a német ajkú részen veszik komolyan, feltételezve, hogy akkor érkezel meg valahova, amikorra azt tervezted, azaz ha öt percet késel, akkor nem azt fogják gondolni, hogy valami közbejött, hanem hogy direkt 5 perccel később akartál érkezni és az ő idejük kevésbé értékes, mint a tiéd.

Drámai finn járványkezelés

Vajon hogyan reagál egy jól szervezett, erős állam és társadalom egy válsághelyzetre? A Finnországban élő Viktor mesélte el tapasztalatait.

„Apokaliptikus jelenet volt, hogy kedden este a tinik beültek a házunk előtti játszótér kis faházába és összetörtek két lapátot meg egy vödröt a homokozó melletti játéktároló dobozból. A lányom nagyon mérges volt rájuk.

Másnap este, amikor sétáltunk haza, a „rossz fiúk” megint ott ültek a „lányom” faházában, ahol boltosat szoktunk játszani. Az óvodás gyerek elengedte a kezem és mondta, hogy ő megnézi ezeket a fiúkat.

Közelebb mentünk, a lányom szúrósan végigmérte a fél tucat hangos tinit. Egy szót sem szóltunk. A srácok ránk néztek, kelletlenül felálltak és eloldalogtak. A négyéves lányom nagyon elégedetten fordult meg és indultunk fel a lifttel.”

Elszakítva a családtól: elegük van az ausztriai magyaroknak

Ha 2020, akkor járvány, amiről természetesen meglehetősen sok poszt született itt, a Határátkelőn. Ausztriában és Németországban is rengeteg magyar él, akiket a járvány már tavasszal is elszakított az otthonuktól.

Köreikben egyre nagyobb lett a felháborodás, miként azt egyikük, Zé rövid levelében megírta. Közben vannak, akik már aláírást gyűjtöttek a magyar gyakorlat megváltoztatását kérve.

„Számomra az a felháborító ebben a dologban, hogy szinte már mindenki kivétel, az ingázó, a vállalkozó, az üzletember stb... Otthon újraindult az élet, kávézók, éttermek, strandok nyitva, mindenki oda megy, ahova akar.

Aki meg itt, Ausztriában él nagyrészt, de a családja otthon van, rákényszerül a maradásra, mert a munkája miatt nem tud 2 hét karantént bevállalni. Ausztriában alig vannak új megbetegedések, ami persze nem jelenti, hogy nincs jelen a vírus, de szerintem nem jelentünk fenyegetést már senkinek” – írta.

„Magyarország zöld, minden más ország vörös”

Augusztus végén elég komoly sokkot okozott az, hogy a magyar kormány a határok lezárása mellett döntött. A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentése után jó pár napos, kissé kaotikus időszak következett, amikor sokan nem tudták, milyen szabály vonatkozik majd rájuk.

A „korlátozott sávban történő határátlépés” kavart be, akadtak bőven kérdőjelek – talán ez is hozzájárult ahhoz, milyen sokan olvastátok erről szóló posztunkat.

Ausztriában dolgozol? Így működik a nyugdíjrendszer

Ha már ingázás: rengeteg magyar dolgozik Ausztriában, van, aki ingázik, akad, aki kiköltözött közülük. Nekik (és a külföldi munkavállalást még csak tervezőknek) sem mindegy, mi vár rájuk, amikor nyugdíjba mennek, így különösen érdekes volt Tamás az osztrák nyugdíjrendszert bemutató írása.

A minimum elvárás az osztrák kormány részéről, hogy legalább 180 biztosított hónapot tudjunk magunk mögött, ebből azonban elegendő, ha összesen 84 hónapot töltünk el tényleges munkaviszonyban. Vagyis minimum 15 évre van szükségünk, hogy osztrák nyugdíjban részesülhessünk.

Ahol a madár se jár

Alighanem rekordot döntöttünk a blog történetében júniusban, hiszen nem fordult még elő, hogy egy kalandozós történet második része szinte napra pontosan egy évvel az első után jelenjen meg.

Ági éppen 2019 júniusában írta meg argentínai útjának első részét, a másodikat pedig idén – szokás szerint egészen fantasztikus fotókkal (szerettétek is nagyon az írást). Aki egyébként nem tudná, Ági az indulás óta szerepel a blogon több-kevesebb rendszerességgel, a kezdeti Chile-mánia kirobbantóját tisztelhetjük benne.

Meghan, Harry és az angliai magyarok

Noha első ránézésre csak egy újabb fejezet volt a brit uralkodói család szappanoperájában, a Harry herceg és (főleg) Meghan hercegné körüli tavaly év eleji botránynak súlyos üzenete volt az Egyesült Királyságban élő határátkelők, így a magyarok számára is.

„A Brexittel Nagy-Britannia úgy döntött, kilép az Európai Unióból. A Megxit esetében pedig az okoz ekkora felháborodást, hogy valaki úgy döntött, hogy elhagyja Nagy-Britanniát. Harry azért megy el, mert nem tetszik neki, amit Nagy-Britanniában lát és ezt az üzenetet a britek most nem akarják meghallani” – fogalmazott a New York Timesban az Oxford Egyetem médiaoktatója, Meera Selva.

A hollandok és a Nagy Függönykérdés

Magyarként egy otthonnak pont ugyanolyan fontos része a függöny, mint a szék vagy az asztal, ezért nehéz is elképzelni, milyen lehet úgy élni, hogy az emberek bármikor bebámulhatnak az otthonunkba, pláne igaz ez, ha a földszinten vagy kertesházban él valaki.

A hollandok viszont nyilvánvalóan nem találják szokatlannak a kitárulkozásnak ezen formáját. Érdekes cikkek sora próbálja megfejteni, mi állhat e szokás mögött: akad, aki szerint a „nekem nincs mit rejtegetnem”, mások szerint a „nézd, mi mindenem van” hozzáállás magyarázhatja, esetleg mindkettő.

A legnépszerűbb magyarázat szerint a gyakorlat a kálvinizmusra vezethető vissza, mely szerint az őszinte embernek nincs mit titkolnia. Márpedig aki behúzza a függönyt, az biztosan rejteget valamit.

A dániai élet öt előnye és öt hátránya

Dániáról sokszor leírják, milyen nagyszerű hely, persze távolról nézve sok ország az, közelről inkább látszanak a hibák is. Mindenesetre a rendszeresen a világ legboldogabb országai közé sorol Dániának is akadnak hátrányai, Natalie szerint például ezek közé tartozik az időjárás mellett az, hogy nehéz ismerkedni és még ott az alkohol is.

Azért akadnak bőven előnyök, köztük rögtön az, hogy viszonylag keveset kell dolgozni, az országban a világon az egyik legkisebbek a jövedelmi különbségek és rengeteg a kikapcsolódási lehetőség.

A hat legidegesítőbb dolog Törökországban

Végül, de nem utolsósorban (ha már listázunk), akkor jöjjön Mercedes posztja, amiben a törökországi idegesítő dolgokat szedte össze. Mi mindenre kell gondolni?

Például a szabályok teljes ignorálására, hiszen szerinte Törökországban valahogy mindenki elvárja, hogy a szabályok hozzá és az ő kívánalmaihoz igazodjanak.

Ha nem igazodnak, akkor írják át, csinálják máshogy, tegyenek kivételt, oldják meg, és közben a többségben fel sem merül, hogy talán egyszer-egyszer neki kellene a törvényekhez, szabályokhoz igazodnia

Zavaró emellett, hogy Törökországban lényegében minden az ismeretségen múlik. A munkakereséstől kezdve bármilyen ügy megoldásáig.

És akkor még nem beszéltünk Európa idealizálásáról. Érdekes módon ugyanis sok török fejében él az, hogy Európa valamiféle utópia, méghozzá nem elsősorban anyagi szempontból.

Inkább olyan kijelentésekben nyilvánul meg, mint hogy egy európai férfi sosem csalja meg a feleségét, mert azok ott nem ilyenek, ilyeneket csak a török férfiak csinálnak.

Ezek voltak hát tavaly a legnépszerűbb posztok, reméljük, idén is sok írást szerettek majd!

Barangold be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: összefoglaló évértékelő 2020

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1816366538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabors 2021.01.01. 16:14:25

Sokat nem tudok mondani de azok a szamarak kurva jok azon a kepen .... a masik kep Rockefeller Center meg nem kicsit GICSSSSS es meg nem is igazan jo..

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása