oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. december 30. 06:30,  Brexit után - hol boldogulhatunk a legjobban az angollal? 45 komment

2020. december 30. 06:30 Határátkelő

Brexit után - hol boldogulhatunk a legjobban az angollal?

A britek végleges távozása az Európai Unióból azt is jelenti, hogy sokak számára nehezebb lesz a külföldi munkavállalás, hiszen az angol mégiscsak a talán legelterjedtebb tanult nyelv Magyarországon, ráadásul egy szintig viszonylag könnyen elsajátítható. Szóval hova menjenek azok, akik angolul tudnak, de nem akarnak vagy tudnak a szigetországban munkát vállalni?

angol_nyelv_2_foto_pixabay_com.jpg

Írország (és mondjuk Málta) nyilván adja magát, de most tekintsünk el azoktól az országoktól, ahol az angol hivatalos nyelv. Induljunk ki abból (a játék kedvéért), hogy ahol sokan és jó színvonalon beszélnek angolul, ott könnyebben boldogulhatunk mi is külföldiként.

Alapul az Education First minden évben megjelenő listáját vettük, melyen különféle szempontok alapján állítja sorrendbe az országot. A tanulmány elején olvasható összefoglalóból kiderül, az angol nyelv ismerete egyre fontosabb lesz.

A munkavállalás terén például egyre nélkülözhetetlenebb az angol, a szakadék az olyan munkák, melyekhez nem kell angolul és az olyanok között, melyekhez igen, egyre nagyobb.

Még a franciák is…

Európában egyértelműen megfigyelhető, hogy egyre többen beszélnek angolul és egyre magasabbak az elvárások is.

Még az olyan, hagyományosan az angolszászokat és az angol nyelvet nem kedvelő helyen is, mint például Franciaország, az elmúlt három évben folyamatosan javultak az eredmények, igaz, hogy ugyanakkor Spanyolország és Olaszország erősen le van maradva ezen a téren.

De nézzük a jól teljesítőket!

Az idei English Proficiency Index (EPI) százas listájának élén nem meglepő módon ismét Hollandia található, ahol hagyományosan nagyon magas az angol nyelvtudás.

Az északiak az élen

Azon sem sokan döbbennek meg, hogy a hollandok mögött északi országok sorakoznak. A második helyezett Dánia (ez előrelépés a 2019-es 4. helyhez képest), majd Finnország következik, a TOP 5-be még Svédország és Norvégia fért be.

„Európán belül a legmagasabb szintű angol nyelvtudással rendelkező, nem anyanyelvi országok Skandináviában találhatók. Az ottani iskolarendszerek számos kulcsfontosságú stratégiát tartalmaznak. Ilyen például az, hogy már korán a kommunikációs készségekre összpontosítanak, a tanulók napi szinten vannak kitéve az angol nyelvnek az osztálytermen belül és kívül is, a tanulmányok utolsó éveiben már a karrierre koncentráló képzés zajlik” – fogalmaz a jelentés (melyet egyébként itt lehet teljes egészében elolvasni).

„Az egész világot nézve a népességarányos átlagos angol nyelvtudás stabil maradt, ám ezen belül 26 országban enyhe javulást figyelhetünk meg (ami azt jelenti, hogy több mint 20 pontot erősödtek), míg csak hét esetben tapasztalható erősebb hanyatlás” – olvasható a dokumentumban.

A társadalom nyitottsága

Az összefoglaló szerint egyre nyilvánvalóbb adott társadalom világra való nyitottsága és a társadalmi-politikai minőség között.

„A zárt társadalmak befelé fordulnak és megmerevedett hierarchiákat építenek ki. A nyílt társadalmak kifelé tekintenek, kiegyensúlyozottabb, tisztességesebb helyek. Ilyen értelemben a nemzetközi kapcsolattartás eszközeként az angol nyelv jó értékmérő” – írják a szerzők.

A fentiek fényében aligha meglepő, hogy a TOP12-ből tíz (!) ország Európában található.

A TOP 12

1. Hollandia
2. Dánia
3. Finnország
4. Svédország
5. Norvégia
6. Ausztria
7. Portugália
8. Németország
9. Belgium
10. Szingapúr
11. Luxembourg
12. Dél-Afrika

Ami Magyarországot és a régiót illeti, a magyar 14. hely kifejezetten hízelgőnek (és voltaképpen kicsit meglepőnek is) tűnik, de általában is elmondhatjuk, hogy a régió egész jól teljesít, hiszen Horvátország a 13., míg Magyarország mögött sorrendben Szerbia, Lengyelország, Románia, Svájc, Csehország, Bulgária következik, amivel végig is néztük a TOP 20-at (Szlovákia a 22.).

Érdekesség a már említett Franciaország 28., Olaszország 30. és Spanyolország 34. helye.

A 100-as lista utolsó öt helyezettje is tanulságos: Kirgizisztán, Szaúd-Arábia, Omán, Irak és Tadzsikisztán végzett annak a felmérésnek a végén, melyet 2,2 millió ember 2019-es angol nyelvvizsgái alapján állítottak össze.

Barangold be a világot a Határátkelővel! 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

(Fotó: pixabay.com)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: angol nyelv

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4816363200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arncht 2020.12.30. 10:18:59

a finnek elkepesztoek... nemreg alig mokogtek angolul. ami ertheto, mert nem german nyelv. a german nyelvet beszelok egy masik german nyelvet megtanulni nem nagy kaland... fele annyi erofeszitesbe se kerul, mint egy latin nyelvunek pl.

négyzet 2020.12.30. 16:32:45

Az én tapasztalataim szerint az átlag svédek annyit tudnak angolul, amennyi hasonlít a saját nyelvükre :D Pedig ez a tapasztalat Stockholm és környéke. Tény, hogy minden korosztály makog valamennyit, de ez emiatt van. Egyébként Skånéban, ami az egyik nagy déli megye, elég sokszor botlottunk abba, hogy egyáltalán egy szót sem tudtak kinyögni éttermekben, benzinkúton stb.

Dolgozni angollal lehet jönni, ha valamelyik nagyon hiányszakmában akar dolgozni az ember, még ezekben is kevés ilyen van, ahol nem kell a helyi nyelv.

Csodabogár 2020.12.30. 18:28:22

@arncht: A finneknek semmi köze a germán nyelvekhez. Wikipedia szerint "Denn während Deutsch und Hindi zu den indogermanischen Sprachen gehört, zählt Finnisch zur finnougrischen Sprachfamilie. So wie Ungarisch. Aber die Finnen werden genauso wenig einen Ungarn verstehen, wie wir einen Inder. Stattdessen ist das Finnische eng verwandt mit dem Estnischen."
Szerintem csak simán ráfeküdtek az iskolában kicsi kortól az oktatásra, ahogy a svédek is már régen. Lehet, hogy a svéd falvakban nem tudank semmit angolul, Stockholmban tényleg mindenhol mindenki tud angolul. Egyszer kanadai barátommal voltam Stockholmban és direkt biztattam, hogy kérdezősködjön, buszon, üzletben, szállodában mindenütt. Nem győzött csodálkozni.

Csodabogár 2020.12.30. 18:39:12

@arncht: A finneknek semmi köze a germán nyelvekhez. Wikipedia szerint "Denn während Deutsch und Hindi zu den indogermanischen Sprachen gehört, zählt Finnisch zur finnougrischen Sprachfamilie. So wie Ungarisch. Aber die Finnen werden genauso wenig einen Ungarn verstehen, wie wir einen Inder. Stattdessen ist das Finnische eng verwandt mit dem Estnischen."

Csodabogár 2020.12.30. 18:39:44

Elnézést, ez véletlen volt.:-(

gabors 2020.12.30. 19:02:33

@Csodabogár: "@arncht: A finneknek semmi köze a germán nyelvekhez. " de pont ezt mondta ... azert koszi hogy nemetul beidezed hogy a finneknek semmi koze a nemet nyelvhez ami az alaptatel volt az eredeti kommentben :-)

Happy New Year! attol fuggetlenul...

arncht 2020.12.30. 19:42:16

@Csodabogár: mivel a finnugor nyelvcsalad resze, nem csoda :)

egy german nyelvunek nem nagyon kell megeroltetnie magat, hogy egy masikat megtanuljon. az elso 8bol 6 german nyelv.

az elso 12bol meg ketto volt angol gyarmat, inkabb csak a finnek, belgak lognak ki a sorbol, de ez utobbi fele szinten german.

erdekesebb lenne a lista, hogy mondjuk masik nyelvcsaladbol hany nyelvet beszelnek... ugy nem is lennenk rossz helyen :)

Din Serpahis 2020.12.30. 20:15:50

Izé... Svájc Magyarország mögött van? LOL!

dikusz. 2020.12.30. 21:01:39

@Csodabogár: Egy régebbi posztnál említetted, hogy kedves barátod élt Budafokon, és tőle vannak füzeteid, amit a kerületről kiadtak. Írtad, hogy szívesen odaadnád.
Megvannak még, megkaphatnám?

taga20 2020.12.30. 22:35:26

@gabors: ne öregedjen meg az ember, me szenilis lesz:)))

nincs1agy 2020.12.30. 23:58:49

@arncht:

-Two martinis.please!
-Dry?
-Nein, zwie!

:D

Szaktanár 2020.12.31. 00:03:56

hozzászólnék, Írországba menni, abban a reményben, h ott angolul beszélnek, teljesen felesleges. a legtöbb ír, akit ismerek (mind Londonból), teljesen érthetetlen angolt beszél, még az a kollégám is, aki évtizedek óta (!) él itt. képzelem, mennyire hasonlíthat az angolra az a nyelv, amit otthon beszélnek...Málta, hát vegyes, az a pár figura, akivel összehozott a sors, alapvetően jól beszélt és értett, de inkább egy angol-olasz keveréknyelvet használnak, ami miatt mindig várható némi fennakadás. arról nem is beszélve, h minek menne az ember Máltára...élni? körömnyi hely, nulla pénzzel (és az IT-s ajánlatokról beszélek, amiket kaptam!). Skandinávia, na az már egy másik tészta, a dánok tényleg elképesztően jól beszélik a nyelvet, nem is tanultam meg az övéket az ott töltött évek alatt sem; a svédekkel már kevésbé volt jó a tapasztalatom, ott sztem inkább csak a fiatalok, és csak a nagyvárosokból. Malmöben alig találtunk vkit, aki képes volt elmakogni 2-3 mondatot. viszont Skandináviába menni élni meg...pénz az van, de kb olyan az egész, mint egy Tarr Béla film.
szóval marad Hollandia. azok tényleg jól beszélnek angolul, az időjárás sem annyira rossz, mint mondjuk feljebb, északon, meg pénz is van vmennyi.

de bárhova is megy az ember, ha a helyi nyelvet nem beszéli, mindig outsider marad a mindennapi életben, még akkor is, ha a munkáját el tudja látni.

egy szó, mint száz, talán érdemes az angollal körülnézni Európán kívül, persze más kontinensekre azért sokkal nehezebb eljutni és letelepedni, mint ide, az angolokhoz volt.

élhetetlen 2020.12.31. 01:57:24

Érdekes dolog ez a nyelvtudás. Attól is függ, hogy mit akarsz csinálni, mennyit kell kommunikálnod a munka során. Párizsban volt az, hogy írnom kellett egy kis nyilvántartó rendszert, egy általam ismeretlen negyedik generációs szoftverrel, fanciásított Windowson keresztül. Franciául annyit tudtam, hogy „où se trouve un arrêt de métro”, mert onnét már egy térképpel hazataláltam, ha elbóklásztam. Rendesek voltak, rendeltek nekem angol szakkönyvet, ami meg is jött, mire végeztem, de így sem volt gond, mert annyi hasonló alakú szakszó volt, hogy legfeljebb kétszer kellett elolvasnom egy mondatot franciául, hogy rájöjjek, arról szól-e, amit keresek, vagy lapozzak. Más szakmában nyilván súlyosabb az eset.

élhetetlen 2020.12.31. 02:25:44

@Szaktanár: Csak poén, az angoltanárnő barátnőm társas úton, egy ír kolostor whisky kóstolóján (nem emlékszem, hogy hol). A magyar idegenvezető bedobta a törölközőt, mert nem értette, mit mond a házigazda. Átvette a fordítást. Itthon, nálam, meg megcsuklott magyarból, bár jó a füle, de a nyitott és zárt e-t nem érti. Írásban nehéz, megpróbálom ö-zve. Leírva, kifestettem a konyhát, ha kiföstöttem, akkor én, ha kiföstettem, akkor mással csináltattam. (ja, dunántúli vagyok, nincsen ö-zés, csak nem tudom másképp leírni). Ez hangzásban két féle e betű, nem hallja, és már a fél ország sem. Itt küzdött, hogy akkor biztosan máshogy van írva. Nem, de a magyar nyelv sem könnyű. Bocs, csak ez jutott eszembe arról, amit a nyelvismeretről írtál.

Arthamyr 2020.12.31. 05:16:55

@Szaktanár: Írországban teljesen jól el lehet lenni az angollal. Egyrészt vannak sokan, akik "normálisan" beszélik. Másrészt hivatalos nyelv, így széles körben használható, és írásban teljesen mindegy, hogy hogyan beszélik. Harmadrészt idővel hozzá lehet szokni, nekem is ment az elég hitvány nyelvérzékemmel, egy mellékes előny, hogy az egyéb, angolul húzósabban beszélő népséget is jobban meg lehet érteni utána.

Örömhernyó 2020.12.31. 08:03:15

@Szaktanár: A britek távozása után marad a remény, hogy a skótok végre egyszer úgy döntenek, hogy elszakadnak. Akkor lesz egy normális, tényleg angolul beszélő ország, bár nyilván a skótok angolja is okoz majd fejvakarást a magyar bevándorlóknak, ahogy az íreké is.
Véleményem szerint sokkal keményebben kellett volna tárgyalni a britekkel az EU-nak. Lenullázni a gazdaságukat, ha nem engedik, nehezítik a munkavállalást. De a munkavállalás nyilván a lengyel, szlovák, magyar, román kormányoknak fontosabb, a nyugati EU-s országok meg a vámmentes kereskedelemben érdekeltek inkább.

Hiányszakmával bárhol a világon el lehet helyezkedni, akár kizárólag angol nyelvtudással is. De akkor az illető tényleg sose lesz a helyi társadalom része. Lehet, hogy lesz helyi párja, lesznek gyerekei is ott, de kívülálló marad.

odamondó 2020.12.31. 08:03:15

@arncht: nem rég? 2003ban voltam hosszabb ideig bárki kiváló angol tudással válaszolt Tampere és környékén. Mezei szupermarketben is.

@Din Serpahis: mondjuk aki járt már Svájcban tudja, hogy iszonyat sokan nem tudnak angolul megszólalni (vagy nem akarnak a lényeg ugyanaz)

@Szaktanár: 'mennyire hasonlíthat az angolra' jó gondolom ha elmész Szögedre akkor ott lefikázol mindenkit, hogy ők nem is magyarul beszélnek... Kb ennyi a különbség az angolhoz képest.

Host 2020.12.31. 08:03:24

Szingapúrban a 30 alatti korosztalybol szinte mindenki beszél angolul.
És az idősebbek is nagyon sokan. Lehet hogy nyelvvizsga nincs de a listán tuti előrébb lenne a helyük.

fkv.115 2020.12.31. 08:03:31

Ha angol, akkor Anglia. Vízum kell majd? És? Az USA-ba, Ausztráliába, Új Zélandra, stb. talán nem? Mégis megoldható. Nem fog azért németbe menni az ember mert oda nem kell vízum.

Treff Bubi 2020.12.31. 11:00:45

Néhány ír kollégával dolgoztam eddig, mindegyikük angolja közelebb ált az amerikaihoz. De amíg az amerikaiakat megértettem, az írek zártabb, szavakat elharapó beszéde sok koncentrációt igényel.

midnight coder 2020.12.31. 11:01:07

@Örömhernyó: "De a munkavállalás nyilván a lengyel, szlovák, magyar, román kormányoknak fontosabb, a nyugati EU-s országok meg a vámmentes kereskedelemben érdekeltek inkább."

A külföldi munkavállalás a donor országoknak elég toxikus. Egy olyan ország mint kis hazánk, ahol nincs sem ásványkincs a seggünk alatt, sem tengerpart, sem más turistacsalogató dolog, sem fejlett gazdaság, az egyetlen lehetséges bevételi forrás az itt élõk munkaereje. És ha az értékes munkaerõ kivándorol, akkor nincs GDP, nincs adóbevétel, nincs fejlõdés, nincs semmi. Perspektíva sem nagyon, mert a mindenkori kormány minek tegyen pénzt az oktatásba, amikor Pl. a végzõs orvosok már azt keresik, hogy hova vándoroljanak ki?

Természetesen mint magánembernek mindenkinek érdeke a küföldi munkavállás lehetõsége - aki ki tud jutni, jól jár. De magára az országra nézve roppant káros a jelenség.

midnight coder 2020.12.31. 11:01:16

@fkv.115: Én francia multinál dolgozom idehaza, különféle multiknak fejlesztünk szoftvert és eddig egyedül egy osztrák projekten volt olyan, hogy nem angolul ment volna minden kommunikáció.

zsu80 2020.12.31. 11:01:28

@élhetetlen: ezt én se értem, sose hallottam még ilyet hogy 2 féle e betűnk van. De a különbség a 2 szó között az, hogy ha valakivel csináltattam, akkor kifesttettem.

Vibi 2020.12.31. 12:06:35

@élhetetlen: pont emiatt nekunk konnyebb is az hogy dad, meg dead, illetve bed vagy bad. Aki nem dunantuli nem is erti. Mondjuk a dunantuli svabok se halljak, pedig annyira nyilvanvaloan kulonbozo a ket e hang

padlogaz 2020.12.31. 12:35:43

az angoloknak továbbra is szükségük lesz külföldi munkaerőre, így - hacsak nem esik szét az egész brit gazdaság - szvsz belátható időn belül egyszerűsíteni fogják a munkavállalást.

Visceroid 2020.12.31. 12:35:45

Németország, jó vicc. Németországban egy nyelven lehet boldogulni: németül!

KissGecihuszár 2020.12.31. 12:35:59

és persze vannak az olyan nagyon élhető, kiváló életminőséget garantálni tudó , igaz nem európai országok, mint Canada, Új-Zéland, Australia, ahol kifejezetten igényt tartanak az Angolul (is) jól beszélő, magas tudású, munkájukra igényes Magyarokra, akik Angliából esetleg még egy jó ajánlólevelet is tudnak magukal hozni, nos azoknál kifejezetten positive a track record! Értem én, hogy de Canada, pláne Australia, New-Zeeland nagyon messze van, viszont sokkal nagyobbak a lehetőségek, mint Európában, tehát valamit valamiért...

Szaktanár 2020.12.31. 13:36:31

@odamondó: "gondolom ha elmész Szögedre akkor ott lefikázol mindenkit, hogy ők nem is magyarul beszélnek... Kb ennyi a különbség az angolhoz képest."

2 állítás, 2 tévedés - jól nyomod :D

_Alex__ 2020.12.31. 15:44:06

@Örömhernyó: Ennél keményebben? 3 éve az megy, hogyan büntessük meg őket mert kimerészeltek lépni, plusz mutassuk meg, ha bárkmi ilyet merészel, tönkretesszük. A bosszú abszolút méltatlan egy 21. századi szövetséghez ami demokratikusnak meg toleránsnak nevezi magát capslockkal, úton-útfélen. Ha így kell egyben tartani már rég rossz.

Jacko__ 2020.12.31. 16:07:11

@fkv.115: ez nyilván mindenkinek a személyes preferenciája lesz. Vízumot szerezni a fenti országokba egyáltalán nem magától értetődő (még hiányszakmával sem). Ha pedig céges szponzoráció kell a papírhoz, akkor az máris mínusz 20-30%-ot jelent a fizetésben az "alapból legális" munkavállalókhoz képest, és így már nem biztos, hogy mindenkinek megéri.

Én arra számítok, hogy mire kiszarnak a britek magukból valami használható szabályozást a külföldiek munkavállalására vonatkozólag, addigra elmegy mellettük a fél világ...

nyuszigonosz 2020.12.31. 16:07:28

@_Alex__: Te miröl beszélsz, ember??????
Bünteti a királyságot a fészkes fene. Senki nem tartotta se vissza öket, se nem lökte ki öket, és senki nem bünteti öket most sem.

Söt lett még megegyezés is. Rosszabb lett volna mindenkinek ha megegyezés nélkül lenne az egész. Ugyan Boris elfelejtette Gibraltart, de az is rendezve van közben, Gibraltar a Schengen övezetben marad - és nem kényszerítette erre öket senki, ök akartak ott maradni, meglett.

De persze nem vagy az ilyen buta beszéddel sem egyedül, mint amit írtál. Általában olyanok írnak/mondanak ilyeneket, akik sosem vették a fáradtságot a nemzetiközi politikát/gazdaságot, összefüggéseket érteni és megérteni. Könnyebb interneten olvasott butaságokat irkálni ugye?

Na mindegy is.

odamondó 2020.12.31. 17:47:18

@midnight coder: talán azt az értékes magyar munkaerőt jobban kéne védeni. Ja nem. Magasról szarik mindenki a magyar munkaerőre. Ha drága lett a kőműves akkor takarodjon Németországba mert mi többet nem vagyunk hajlandóak fizetni. Megoldás: kormánnyal lebratyizunk és megoldjuk több ezer vietnámi behozatalát...

@Szaktanár: talán fejtsd ki a 2 tévedést te okostojás. Ja azt nem tudod.

Szaktanár 2020.12.31. 17:52:47

@odamondó: vagy csak nem érdekelsz annyira, h vesztegessem rád az időmet? :) hm, hm, az élet nagy kérdései. ez volt a végszó, isten áldjon :)

somlobodog 2020.12.31. 19:52:56

@Vibi: wow. Ez kurva jó. Az angol példával értettem meg a különbséget, köszi .:)))) a magyarban én ilyet nem hallottam. Az e az nekem e.

M. Péter 2020.12.31. 20:46:58

@nyuszigonosz: Gibraltár nem marad a Schengen övezetben, hanem most fog csatlakozni, mert eddig nem volt benne,

nyuszigonosz 2020.12.31. 21:13:56

@M. Péter: Igen, elírás volt részemröl éjféltöl csatlakozik. Viszont eddig is a Spanyolországból ott dolgozók egyszerüen léphették át ott a határt, ( szinte ugyanúgy mint a Schengen övezethez tartozó országok, hiszen nem minden ország EU tagállam is egyben és nem minden EU tagállam van a Schenben övezetben) na ez lett volna most olyannyira problematikus, hogy megegyezés született Spanyolország és Gibraltar közt ezügyben.

M. Péter 2020.12.31. 23:50:17

@Szaktanár: Nem árt hozzászokni az ír angolhoz, a jövőben szerintem többen fognak ír akcentussal beszélni, mert többen fognak menni Írországba angolt tanulni, és Európában is több ír angoltanár lesz.

Szaktanár 2021.01.01. 00:50:55

@M. Péter: és ez mennyiben érint engem itt, Londonban? miért kéne nekem ettől hozzászoknom az ír akcentushoz?

Arthamyr 2021.01.01. 05:55:31

@M. Péter: Az írek kevesen vannak, főleg, akik csak "ír akcentussal" beszélnek, és kevés közülük az angoltanár. Az angolul tanulóknak is csak kis része tanul angolul valamilyen anyanyelvi környezetben huzamosabb ideig, szóval ha ebből esetleg mind Írországba menne, akkor sem lenne hatalmas változás.
Persze lehet, hogy több ilyen lesz, de még mindig elhanyagolhatóan kevés, és a legtöbb, nem anyanyelvű angolul beszélő ember sokkal inkább a saját nyelvéből fog hozni dolgokat, mintsem az írektől vegyen át valamit. 8 év után sem "ír angolt" beszélek, sőt, még ha akarnék is nehezemre esne.

A fentiek miatt én ettől nem tartanék.

midnight coder 2021.01.01. 10:59:08

@odamondó: Vidéken nem tudom mi van, de pesten azért a szakikat nem kell félteni. Sem a kőművest, sem az ácsot, sem a villanyszerelőt, sem a burkolót, sem a vízvezeték vagy a gázszerelőt.

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2021.01.04. 01:00:19

Érdekes ez az ír dolog. Nem volt túl sok ír kollégám eddig, de elég jól értettem őket. Amikor józanok voltak:D A skótokkal sokkal nagyobb problémám volt. Na meg persze legelején a cornish dialektus eléggé oda tudott baszarintani a fülemnek, de aztán meg lehet szokni, bár még így a 6. évemben is van 1-1, főleg idősebb, 65-70+ éves echte cornish, akik beszédének a felét nem értem.

Örömhernyó 2021.01.04. 07:59:33

@_Alex__: az EU a második világháborút követően azért jött létre, hogy a gazdasági közösség, egymásra utaltság megteremtésével megakadályozzon egy újabb vilagháborút. Ehhez Németország, a német finánctőke és ipari konglomeratumok feneketlen piacéhségét kellett kielégíteni. Minden mas szólam ennek van alárendelve. Jogállamiság, emberi jogok stb. Ezek nem voltak részei az integrációnak a legutóbbi időkig. Mert ezek nem fontosak. Csak annyiban fontosak, amennyiben politikai bunkósbotként lehet őket használni a német hegemónia biztosítására. Ezért vették elő az alapító szerződésekben sose említett jogállami meg politikai jogi kritériumokat.
Akik szembemennek az EU-nak nevezett német negyedik birodalommal, azok eltapostatnak. A britek szembe akartak menni, mindig is idegen test volt a UK az EU-ban, most kiléptek. A lengyel és magyar kormányok kuruckodnak, de alapvetően kiszolgálják a német trösztök és a financtőke idényeit. Ezért alacsony még mindig a bérszínvonal Magyarországon, többek közt. Mert ezt nem a magyar kormány dönti el, hanem az AUDI, Mercedes, BMW, Bosch stb. És a német politikai elit.
A briteket meg kellene büntetni, ez a birodalmi logika. A lazadókkal le kell számolni. Csak így lehet egyben tartani a birodalmat. Megjegyzem ez az EU-nak nevezett negyedik német birodalom még mindig ezerszer jobb, mintha a németek megint Drang nach Osten-t játszanának tankokkal és Einsatzgruppékkal. A kelet mindig is függő terület, periféria volt, most legalább kapnak térkövezett főtereket meg pá autópályát a nyugat kiszolgálasáért cserébe.
Meg lehet menni nyugatra melózni, olyan munkát, amit a nyugati nem akar vagy nem tud elvégezni.

@midnight coder: A magyar és más keleti kormányoknak is elemi érdeke a kivándorlás. Ha a sok elégedetlen éhbéres ember Magyarországon, Romaniában, Lengyelországban marad, annak forradalom lesz a vége. Úgyhogy elfogadjuk a szerepünket, képezzük a munkaerőt a nyugatnak. Magyarországon az utóbbi ezer évben kb. háromszor volt pár évtizedre remény arra, hogy önállóan is életképes, perspektívával rendelkező gazdaságot hozzanak létre.
A keleti kormányok inkább vállalják a komprádorkormányok szerepét, kiszolgálják a nyugati finánctőke és ipari konszernek igényeit (munkavállalói jogok, egyetemi diploma ingyen, amivel megy a fiatal nyugatra), cserébe az integráció reményéért. Legalább most nem fegyverrel jön a labanc, hanem zsebszerződésekkel, befektetőként, rátelepedve az olcsó munkaerőre, ingyenes felsőoktatásra, olcsóningatlanra.
A világ más tájain az ilyen kiszolgálóországok jobban elfogadják és élvezik ezt a helyzetüket. A Fülöp-szigeteken például örülnek, ha mehetnek külföldre dolgozni aljamunkára, mert tudják, hogy Japán, Dél-Korea, Tajvan, Szingapúr mellett és ellenében ők nem lesznek hirtelen feljett pénzügyi-ipari központ itt Ázsiában.
Európaban talán a románok és bolgárok állnak így hozzá az agyelszíváshoz, munkaerő nyugatra áramlásához, ők úgy állnak hozzá a dologhoz, mint a filippínók. A magyar még elhiszi, hogy lehet Magyarország Pannon Puma. Nem lehet, csak amennyire engedik a nyugatiak.
Az összeszerelőország alternatívája még rosszabb. A gyártósorokat ugyanis el lehet vinni Ukrajnába, ahol a helyi kormány most letérdel a nyugatnak és bőnyállal elégíti ki a nyugati kormányok kéréseit, ettől remélve újabb hiteleket, integrációt. Tehát Magyarország egyet tehet: kiszolgálja a német ipart és mellette belpolitikai önállóságával élve saját rendszert épít ki, amivel a jövőben esetleg jobb pozíciókat szerezhet (több gyerek, kevesebb bölcsész, több szakmunkás és mérnök).

odamondó 2021.01.05. 15:10:46

@Szaktanár: ja nem érdekellek annyira, de ezt bezzeg le tudtad írni kommentben.

Albu 2021.02.07. 21:55:58

Eleve nonszensz, hogy nem a német az első idegen nyelv otthon, de amúgy Bécsben is el lehet lenni angollal. Sosem értettem, miért jó egyedül kinn karácsonyozni Írországban : )

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása